Page 1

20 17/18

EXPEDITIONSRESOR – INGA VANLIGA RESOR

VÄ L K O M M E N BORT

Bestig KILIMANJARO EVEREST BASE CAMP MOUNT TOUBKAL Upplev INKALEDEN PATAGONIEN ALASKA Utmanas av GUYANA ZAMBEZIFLODEN SVALBARD NORDPOLEN Plus AKTIV KONFERENS SKRÄDDARSYTT

R


AKTIVA RESOR

Följ med oss från heta Afrika ...

Bestig Afrikas tak Kilimanjaro tillsammans med oss. Vi skräddarsyr också din safariupplevelse. Läs mer på sidorna 27 och 79.


Skida till Nordpolen eller stå öga mot öga med en isbjörn på Svalbard. Läs mer på sidorna 42 och 60.

OCH UTMANANDE EXPEDITIONER

... till Arktis isklädda vidder

R


INTRO Ola Skinnarmo, grundare och VD Expeditionsresor

-

”Äventyret börjar nu” Det är faktiskt inte svårare än att helt enkelt bestämma sig! För förvandlar du drömmen till ett mål, hjälper vi dig med resten. Följer du med på en expeditionsresa kommer vi vara din vän hela vägen från start till mål (och givetvis efteråt). VI PÅ EXPEDITIONSRESOR har nu i över fem

år varit med om en fantastisk resa. Många är de människor som lyckligtvis bestämt sig och genom det tillsammans med oss fått uppleva fantastiska äventyr, hisnande naturupplevelser och otroliga möten med djur. De som dessutom varit med på någon av våra mer utmanande turer har också upplevt den sköna känslan av att som människa växa och få bättre självförtroende av att på ett tryggt sätt våga utmana sina fysiska och mentala gränser. Jag är verkligen lycklig över att få vara en del i allt detta och tillsammans med våra guider och personal göra det vi gillar mest – att dela med oss av allt det vi älskar på vår äventyrliga jord. NÄR JAG OCH JONAS Sundquist startade Expeditionsresor var vårt mål inte att bli störst utan helt enkelt alltid sträva mot att vara bäst. Därför vill vi fortfarande bara genomföra expeditionsresor med små grupper och endast då det är optimalt att vara på respektive plats.

De äventyr och upplevelser du kan följa med oss på sträcker sig från aktiva upplevelser till utmanande expeditioner. Men en sak kan du vara absolut säker på. Våra expeditionsresor är alltid välplanerade, säkra och fyllda med det där lilla extra – många gånger om. För det gillar vi, härliga äventyr och upplevelser med guldkant! LÄS VÅR INSPIRATIONSKATALOG, kolla in vår

hemsida expeditionsresor.se och följ oss på Facebook och Instagram. Givetvis är du välkommen att slå en signal eller komma in på en kaffe på vårt kontor och prata lite. Vi hjälper dig gärna. För äventyret börjar faktiskt nu, om du bestämmer dig!

P.S. Då våra grupper är små och avgångarna

få är många av våra expeditionsresor redan nu fullbokade i år. Men med framförhållning kan vi alltid hjälpa dig med en plats på ditt drömäventyr!

R

Redaktörer: Pernilla Sjöholm och Ola Skinnarmo. Layout: Agnes Dunder/Content Innovation. Foto: Annelie Pompe, Robin Trygg, Jonas Sundquist, Ola Skinnarmo, Kajsa Silow, Pernilla Sjöholm, Renata Chlumska, Andreas Hylthén, Emil Sergel, Sune Berg, Fredrik Schenholm, Fredrik Hjorth, Jan Pedersen, Lars Pettersson, Daniel Börjesson, Fredrik Blomqvist, Martin Zapanta, Emil Sergel, Sebastian Näslund, Hanli Prinsloo, Oskar von Krusenstierna, Shutterstock, Istock. Övriga medarbetare: Maja-Stina Skarstedt.E-post: info@expeditionsresor.se Telefon: +46 8 540 254 40. Tryck: V-TAB Vimmerby. Papper: Multioffset 250 g/UPM Star Silk 90 g. För mer info:

expeditionsresor.se

5


INTRO Det här är våra destinationer

-

VÅRA GUIDER BERÄTTAR hur du förbereder dig bäst inför ditt stora äventyr.

Packa rätt med Jonas Sundquist, sidan 40.

Våga rätt med Renata Chlumska, sidan 24.

ALASKA Naturmagi, sidan 22.

6

INKALEDEN En magisk vandring mot Machu Picchu, sidan 36.

Los Cabos

FISKERESOR Läs mer om Los Cabos och Panama på sidan 81. Panama Guyana Kanotäventyr, sidan 62.

Vår värld

Expeditionsresor tar med dig på oförglömliga äventyr utöver det vanliga. Här hittar du våra spännande destinationer – men missa inte att de skräddarsydda möjligheterna är stora.

PATAGONIEN Följ med till Sydamerikas vackraste vildmark, sidan 68.

För mer info:

expeditionsresor.se

Aconcagua, läs mer på expeditionsresor.se


NORDPOLEN Vi kan göra drömmen om Nordpolen sann. Häng med oss och bli isbiten! sidan 60. SVALBARD Skoter, skidor, båt och julbord, sidan 42, 83.

!

AKTIV KONFERENS Läs mer om till exempel Riksgränsen och Kebnekaise på sidan 70.

PÅ GÅNG! Snart kommer du kunna åka på tigersafari i Indien. Läs mer på sidan 82 och expeditionsresor.se

Riksgränsen

Kebnekaise

Georgien Utför på skidor, sidan 80.

MOUNT TOUBKAL Perfekt uppladdning! sidan 52.

BHUTAN Vandring och upptäcktsresa i drakarnas land. Läs mer på expeditionsresor.se

PYRENÉERNA Njutbar vacker vandring. Läs mer på expeditionsresor.se 7

Rwanda Möt bergsgorillor! sidan 79. Kilimanjaro, Tanzania Zambezifloden Kanotsafari, sidan 48.

TANZANIA SKRÄDDARSYTT Så mycket mer än Kilimanjaro. Nedanför Afrikas tak väntar spännande möten på savannen och paradisöarnas kritvita stränder, sidan 27.

NYHET! EVEREST BASE CAMP + ISLAND PEAK I år arrangerar Expeditionsresor två upplägg till Everest Base Camp. Missa inte toppbestigningen av Island Peak, sidan 14.

SKRÄDDARSYTT Safariresor på den afrikanska savannen eller i en kanot. Storviltsfiske i världens bästa fiskevatten. Fartfylld puderskidåkning. Eller kanske något helt annat? Läs mer på sidan 78.

För mer info:

expeditionsresor.se

SKRÄDDARSYDD SKIDÅKNING Dags att ta skidåkningen till en annan nivå? Vi skräddarsyr resor till bland annat Japan, sidan 80.

NÅ TOPPEN! För dig som drömmer om att bestiga ett berg. 4 x tips för en lyckad expedition, sidan 20.


INTRO

-

Innehåll

Våra guider Jonas Sundquist och Annelie Pompe på Kilimanjaros topp.

8

Vi guidar dig rätt Förbered dig praktiskt såväl som fysiskt och mentalt inför din expeditionsresa. Packa, träna, våga och ladda rätt med hjälp av våra guiders tips. Läs mer på sidorna 24, 40, 50 och 66.

För mer info:

expeditionsresor.se


EVEREST BASE CAMP Vår vandring till Everest Base Camp finns nu i två versioner. Ta chansen att utöver baslägret också bestiga en riktig alpin topp på över 6 000 meter över havet – Island Peak. Läs mer på sidan 14.

NYHET!

VÅRA RESMÅL 10

12 anledningar att välja oss

14

Everest Base Camp Närkontakt med världens högsta berg + 4 x tips för en bestigning

22

Alaska Den storslagna vildmarken

27

Kilimanjaro Upplev Afrikas tak + 10 steg mot toppen + Upplev mer; safari och bad

36

Inkaleden Till Machu Picchu

42

Svalbard Gränslösa vita vidder + 3 x äventyr på Svalbard

48

Zambezifloden Safari med en häftigare vinkel

52

Mount Toubkal Perfekt träning inför Kilimanjaro

60

Nordpolen Det ultimata äventyret

62

Guyana Vattenvägen genom regnskogen

68

Patagonien Sydamerikas vilda vyer

GUYANA Följ med på kanotäventyr genom regnskogen. Läs mer på sidan 62.

70

24

Våga rätt Renata Chlumska

40

Packa rätt Jonas Sundquist

50

Träna rätt Annelie Pompe

66

Ladda rätt Daniel Börjesson

Med äventyret som katalysator

SKRÄDDARSYTT

VÅRA DELTAGARE VI GUIDAR

AKTIV KONFERENS

34

Malin Olsson ”Resan gav mig självförtroende”

54

Sune Berg ”Jag letar magiska ögonblick”

74

Leif Hultén – aktiv konferens ”En otroligt stark teamkänsla”

76

Gert Frej – aktiv konferens ”Glada människor presterar bättre” För mer info:

expeditionsresor.se

78

Vi skräddarsyr ditt äventyr

79

3 x safari Tanzania, Rwanda, Zambezifloden

80

3 x skidresor Japan, Svalbard, Georgien

81

3 x fiske Los Cabos, Panama, Lofoten

PÅ GÅNG 82

Vår värld fortsätter att växa Indien och Svalbard

9


INTRO Därför ska du välja Expeditionsresor

-

Välj rätt! Resa, uppleva och genom det utvecklas är inte bara att fylla livet med år utan åren med liv. Här får du

12 anledningar att resa med Expeditionsresor

som din reskamrat när du förverkligar ditt livs äventyr.

Proffsiga resor är ingen slump

10

Allt inkluderat

Expeditionsresor grundades av Ola Skinnarmo och Jonas Sundquist. Precis som de har alla våra guider gedigen erfarenhet av att leda andra människor på äventyr. De delar också ett brinnande driv för naturens utmaningar och har genom åren genomfört flera egna expeditioner till jordens alla hörn. Alla som jobbar på Expeditionsresor vet hur viktigt det är att dubbelkolla alla små hundratals detaljer som gör äventyret säkert och samtidigt roligt. Hos oss lämnas ingenting åt slumpen. Det är de små detaljerna som gör den stora skillnaden och det lägger vi på Expeditionsresor stor vikt vid.

När du reser med oss är alla aktiviteter, transporter, måltider och boenden inkluderade. Dessutom ingår lån av utrustning på många av turerna. Våra resor är inte de billigaste, men om du ser till vad du får för pengarna är de riktigt prisvärda.

Små grupper ger många vänner

Guldkant på resan Det som kännetecknar våra expeditionsresor är fantastiska naturupplevelser med guldkant. Fira framgången på Nordpolen med äggröra och nystekt bacon. Njut av en kanelbulle på ett bergspass i Bhutan eller stärkande blåbärssoppa innan toppattacken på Kilimanjaro. Både gott och oförglömligt. Över förväntan är vårt sätt att arbeta.

Med små grupper får du större upplevelser. Dessutom blir både säkerheten och servicen bättre. Om du reser ensam blir du också snabbt en i gruppen.

För mer info:

expeditionsresor.se


Bästa svenska guiderna

Bästa lokala guiderna

Alla våra guider är i världsklass och bland oss har vi dessutom några av Sveriges mest kända äventyrare. Härliga personligheter med glimten i ögat. En glad, erfaren och säkerhetsfokuserad guide är en viktig del i att göra din expeditionsresa till en fantastisk upplevelse. På ditt äventyr med oss följer alltid minst en svensk guide med från Expeditionsresor.

Vi jobbar alltid med de bästa inhemska guiderna, vilka bidrar med nödvändig specialkunskap om den lokala kulturen och naturen. På så sätt skapar vi också arbetstillfällen, som i sin tur försörjer många familjer. Det som kännetecknar alla våra guider är kärleken till äventyret, vildmarken och den äkta glädjen över att få dela det med dig.

Läs mer om våra guider och få tips på sidorna 24, 40, 50 och 66.

Väl förberedd

Exakt som du vill ha det

Vissa av våra resor är utmanande expeditioner, men inte värre än att du kan klara av dem om du tränar dig i form. Därför har vi träningsträffar där vi ger tips och handfasta råd för hur du på bästa sätt ska förbereda dig inför ditt äventyr.

Expeditionsresor erbjuder en helhet. Givetvis Kombinera hjälper vi dig att boka Kilimanjaro med flygbiljetten till resan. safari? Läs mer på Önskar du förlänga sidan 32. upplevelsen med några extra dagar fyllda med avkoppling eller aktiviteter ordnar vi det med.

Få fler träningstips på sidan 51! För mer info:

expeditionsresor.se

11


INTRO Därför ska du välja Expeditionsresor

-

Trygghet Vi skapar exklusiva äventyr

12

Våra expeditionsresor är äventyrliga, men vi äventyrar aldrig med säkerheten. Alla våra guider är väldigt säkerhetsfokuserade och välutbildade, givetvis även i första hjälpen och sjukvård. Med på våra resor har vi alltid satellittelefon, mediciner och rejält med första hjälpen-utrustning. Detta behöver vi väldigt sällan använda, men är självklart viktigt att ha med.

Vi säljer inte platser på andras expeditioner utan genomför hela expeditionen i egen regi, från början till slut. Det innebär att vi kan ta ansvar för att resan håller den kvalitet vi utlovar. Vi erbjuder inte heller hundratals destinationer med massor av avgångar. Däremot erbjuder vi ett mindre antal noga utvalda expeditionsresor med få avgångar. Fördelen är att vi kan ha fullt fokus på att göra just ditt äventyr till den ultimata upplevelsen. Resultatet blir en extremt välplanerad, säker, rolig och spännande resa.

!

Ditt äventyr är väldokumenterat Alla våra guider gillar att fotografera, gör det och är bra på det. Du slipper alltså själv jaga bilder om du inte vill eller helt enkelt inte har tillfällig ork till det. Alla fina bilder som guiden tar får du tillgång till på ett USB-minne vid hemkomsten. Dessutom sätter vi på Expeditionsresor ihop de bästa bilderna och reseberättelsen från din tur till en stor och exklusiv fotodagbok. På så sätt kommer ditt livs äventyr inte att blekna med åren.

% Rabatt på utrustning

Våra guider bär alltid med sig en satellittelefon. Den används inte bara som säkerhet, utan också för att expeditionsresorna ska gå att följa via Facebook och Instagram. Det gör äventyret så mycket mer spännande, framför allt för vänner och familj som blev kvar hemma.

Vissa expeditionsresor kräver ingen speciell utrustning medan andra mer (Nordpolen mycket). Oavsett vilket äventyr du följer med på har du 15 %­ rabatt på hela sortimentet på outnorth.se­ och 20 % på all utrustning i Haglöfs Brand Store i Stockholm. Så du kan unna dig det bästa, vilket kommer att göra upplevelsen ännu bättre.

För mer info:

expeditionsresor.se


EVEREST BASE CAMP

NÄRKONTAKT MED VÄRLDENS HÖGSTA BERG NYHET!

ISLAND PEAK

14

EVEREST BASE CAMP När: oktober–november 2017 och 2018. Resans längd: 17 dagar. EVEREST BASE CAMP MED ISLAND PEAK När: oktober–november 2017 och 2018. Resans längd: 20 dagar.

För mer info:

expeditionsresor.se


15

Fรถr mer info:

expeditionsresor.se


EVEREST BASE CAMP NYHET!

Från 2017 anordnar vi två olika expeditionsresor till Everest Base Camp. Läs mer om hur du utökar utmaningen med toppbestigningen av Island Peak, på expeditionsresor.se

16

et är något magiskt med sherpafolkets hemvist. Redan vid den vackra inflygningen från Kathmandu till Lukla i Nepal förstår man att det här är en plats som inte lämnar någon oberörd. – Att möta Everest har varit en önskan ända sedan barndomen när jag läste om den första bestigningen av Edmund Hillary 1953 i hans bok. Det skapade en oerhörd längtan, berättar deltagaren Ingvar Göteson. – Det har inte handlat så mycket om själva toppen utan miljön runt omkring. När jag passerade femtio blev längtan större och nu är jag äntligen här. Expeditionsresor har flera fantastiska guider som med outtröttlig kärlek återvänder till Everest Base Camp. Tre av dem har dessutom bestigit toppen; Renata Chlumska, Robin Trygg och Annelie Pompe. Tillsammans med lokala guider, som de legendariska bergsklättrarna Chhiring Dorje Sherpa och Pemba Sherpa, tar de med våra grupper till baslägret. – Expeditionsresor är så proffsiga som någonting kan vara. Säkerhe-

D

ten kommer alltid först. Guiderna bryr sig om varje individ och ser oss inte bara som grupp. Dessutom fick vi av de lokala guiderna en kopp svart te serverad med ett stort leende varje morgon. Så ödmjuka trots att erfarenheterna de bär med sig är helt makalösa. De är alla fantastiskt hjälpsamma och kunniga, säger Ingvar Göteson. EXPEDITIONEN VANDRAR huvud-

leden mot byn Namche Bazaar, sherpas huvudstad. Vägen går på slingrande stigar, genom gröna skoFör mer info:

expeditionsresor.se

gar och mot öppna alpina landskap, i många äventyrares fotspår. Hillarys led från 1823 finns kvar men är inte som på deras tid. Turismen har lett till bredare stigar och att sherpas har fått det bättre. – Ingenting går upp emot naturen runt Mount Everest. Det är en mer levande miljö än Kilimanjaro, som jag också bestigit. Där var det mycket liv i vandringens början men sedan mer som stenöken. Här sträcker sig växtligheten ända upp över 4 000 meter och man omringas dessutom av enorma berg. Solen


På vindlande stigar genom grönskande dalgångar och pittoreska byar tar vi oss upp mot de alpina topparnas magiska kuliss.

GUIDER Chhiring Dorje Sherpa har bestigit Mount Everest hela tretton gånger. Med sitt stora kontaktnät kan han ordna det mesta i Nepal. Med Chhiring och Pemba som guider får äventyret flera extra dimensioner.

Äventyret både inleds och avrundas i Kathmandus myller. En stad full av kontraster och mystik.

17

”Everest är otroligt vackert och möjligt för alla. Guiderna, både de svenska och lokala, var TOPPKLASS!” skiner ner i djupa dalgångar och vatten rinner överallt. Berget berör och man träffar ständigt folk på väg ner som säger att vi har det bästa kvar. NAMCHE BAZAAR VILAR på 3 400 meters höjd och kallas för ”Porten till Mount Everest”. Byn är en av de största men ändå pittoresk. Här finns inga vägar, än mindre bilar.

Sune Berg, deltagare (läs mer om Sunes olika äventyr på sidan 54) Allt transporteras hit med jakar eller människor. – Vi stannade två dagar för extra acklimatisering. Gick upp fem på morgonen, vandrade några hundra För mer info:

expeditionsresor.se

höjdmeter och såg solen gå upp. Det var då jag såg Everest för första gången. Jag rös i hela kroppen och tårarna kom över att det var så vackert. NÄTTERNA SPENDERAS PÅ tradition­ ella tea houses, som närmast kan liknas med enklare bed & breakfast. Det blir många tepauser med citron- och ingefärste och de större måltiderna serveras på små restauranger längs vägen. Trerätters med värmande soppor, pasta, pizza, kött, pommes och självklart efterrätt. – Jag har varit med förr och vet hur viktigt det är att förbereda sig. Att ta hand om sig och att resa med ett företag som tar ansvar. Det var


EVEREST BASE CAMP

DELTAGARE

18

Från 2017 har du möjligheten att kombinera vandringen till Everest Base Camp med bestigningen av Island Peak. Sista etappen mot toppen kräver stegjärn och målet bjuder på mäktig utsikt.

Vem: Ingvar Göteson Gör: Glad pensionär Resor med Expeditionsresor: Everest Base Camp och Kilimanjaro Nästa mål: Everest Base Camp igen och bestigning av Island Peak

aldrig stressigt och vi i gruppen bestämde tempot. Jag är övertygad om att det hade stor betydelse för att vi mådde bra hela vägen mot vårt mål. ”WAY TO EVEREST B.C.”, den gula skylten som hägrar på de flesta bilder från leden upp till baslägret, nås den elfte dagen. Böneflaggor och färgglada tältdukar vajar med vinden och det knäpper om Khumbuisfallet, den breda och ständigt föränderliga glaciären intill. – Det är svårt att beskriva hur vackert det är, man måste uppleva det själv. Även om man inte ser toppen härifrån så är det en otroligt spännande plats. Här samlas och bor alla expeditioner som ska till toppen. Det är ett äventyr i sig att uppleva stämningen och känslan av att här har de första som nådde toppen, Edmund och sherpan Tenzing varit.

Ingvar Göteson tar ännu en gång siktet på Everests vackra omgivningar.

MEN ÄVENTYRET SLUTAR inte i baslägret utan fortsätter två timmar ner igen för att nästa dag börja med en utmanande morgonbestigning av grannberget Kala Pathars 5 545 meter höga topp. Lön för mödan kommer med soluppgången som ljussätter den bästa utsikten på hela vandringen. Belägen sydost om Base Camp ger berget en annan vy över bergskedjan som innehåller några av världens högsta berg; Everest, Lhotse och Nuptse. – Det var mörkt när vi startade För mer info:

expeditionsresor.se

men sedan framträdde Everest så tydligt. När solen träffade berget färgades det gulrött och det var så vackert att det gav mig rysningar i hela kroppen. Jag trodde inte det var sant att jag skulle få uppleva något sådant.

Ingvar Göteson var så nöjd med sin upplevelse att han önskar följa med Expeditionsresor till Everest Base Camp igen – i år även med toppbestigningen av Island Peak.


EVEREST BASE CAMP

4 x frågor till Annelie Pompe Expeditionsresor kommer med start 2017 att förutom Everest Base Camp också erbjuda möjligheten att utöka äventyret med en alpin bergsbestigning. Nämligen Island Peak, som reser sig 6 189 meter över havet. Här berättar vår erfarna guide Annelie Pompe om kärleken till bergen och varför hon återvänder till Nepal för att möta Everest och ta er med upp på Island Peaks vackra topp.

-

2011 besteg Annelie Pompe, som tredje svenska kvinna, Mount Everest tillsammans med vår lokala guide Chhiring. En minst sagt erfaren guide som nu tillsammans med sin favoritledsagare tar er med till Island Peak.

1) Berätta om den extra utmaningen Island Peak (Imja Tse)? – Expeditionen ger mera höjd och för dem som bestigit exempelvis Kilimanjaro är det nästa steg i karriären. Här får man förutom att se Everest Base Camp uppleva en toppbestingning med isyxa och stegjärn. Det är är en utmaning med stor belöning. 2) Du som varit på Everest topp, vad är den största upplevelsen med att vandra till Base Camp? – Bara att se Everest och vara nära berget är nästan lika häftigt som att bestiga det. Leden upp mot baslägret är också otroligt vacker med mycket växtlighet. Det är nya vykortsbilder varje dag, vyer, byar och människor. Och nu kan man ju dessutom utöka äventyret med en alpin topp. 3) Du gör snart din sjätte vandring till baslägret, vad får dig att återvända? – Kärleken till bergen. När jag var tio år såg jag när den första svenska expeditionen nådde toppen på tv. Sedan började jag träna och gick klätterkurser. Everest är ett sådant fantastiskt berg som reser sig mäktigt över alla andra toppar. 4) Varför är Nepal ditt favoritland efter Sverige? – Det är ett så vänligt, ödmjukt och vackert land.

19

ISLAND PEAK

Fick sitt namn av bergsbestigaren Eric Shipton 1951 eftersom berget ser ut som en ö i ett hav av is. Berget döptes om till Imja Tse 1983, men Island Peak är fortfarande ett populärt smeknamn.

För mer info:

expeditionsresor.se


GUIDE

-

Till toppen

4 x tips för en bergsbestigning VÄRLDENS VACKRASTE VYER

20

TRÄNA RÄTT

1

Både National Geographic och Lonely Planet har utnämnt Everest Base Camp trek som en av de topp tio vackraste vandringslederna i världen.

Träna uthållighet genom mycket backträning. Variera träningsupplägget; gå med ryggsäck samt löp- och mjölksyreträna. Guiden Annelie Pompe ger fler träningstips på sidan 50.

2

FÖRST 1953 bestegs Everest för första gången av nyzeeländaren Edmund Hillary och sherpan Tenzing Norgay.

!

LADDA RÄTT

3

Mental träning och extra energi är otroligt viktigt för att orka i både med- och motvind. Äventyraren Daniel Börjesson guidar dig på sidan 66.

FÖRBERED DIG Genom att bestiga till exempel Mount Toubkal. En perfekt start på ett bergsbestigarliv! Läs mer på sidan 52.

PACKA RÄTT

Mindre krångel ger mer tid för njutning. Det finns oändligt många anledningar till att organisera varje moment redan innan avresan. Expeditionsresors delägare och guide Jonas Sundquist listar packningens innehåll och struktur på sidan 40.

MOT TOPPEN Se världen från ett högre perspektiv med oss. MOUNT TOUBKAL Nordafrikas högsta topp, 4 167 meter över havet, är den perfekta uppladdningen inför storebror Kilimanjaro. Fila på tekniken och på att hantera hög höjd.

4

VÅGA RÄTT

Känner du dig orolig inför ditt bergsäventyr? Leta efter ett sätt att närma dig rädslan på hemmaplan så att det inte blir ett hinder under själva utmaningen. Renata Chlumska guidar dig till mod och trygghet på sidan 24.

KILIMANJARO Afrikas tak reser sig 5 895 meter rakt upp från Tanzanias savann. Bestigningen är en magisk strapats genom alla klimatzoner som vi gärna delar med dig. För För mer mer info: info:

expeditionsresor.se expeditionsresor.se

MOUNT EVEREST är med sina 8 848 höjdmetrar världens högsta berg. Vi tar dig med till Base Camp och granntopparna Island Peak (6 189 m) och Kala Pathar (5 545 m).


Annelie Pompe på Mount Everest Återförsäljare av Exped hittar ni här: www.newelement.se/#/aterforsaljare/exped


ALASKA

Den storslagna vildmarken Möt grizzlybjörn, vithövdad havsörn och knölval i USA:s vackraste delstat.

22

ALASKA När: juni 2017. Resans längd: 10 dagar.

laska är vilt, vackert och bjuder på bildskön variation. Från höga snöklädda berg och djupa fjordar till de oändliga vidd­erna i den berömda nationalparken Denali. I det klara vattnet vid kustområdena huserar lunne­ fåglar, havsutter, sjölejon och knöl­valar. I nationalparken ståtar Nord­amerikas högsta berg Denali, mäktiga glaciärer, grizzlybjörn och vithövdad havsörn. Vi utforskar fjordarna med båt,

A

vandrar längs vackra stigar och avslutar med en tågresa i guldklass. I guldgrävarnas fotspår reser vi längs den klassiska järnvägssträckan Alaska Railroad. Genom glasbeklädda väggar och tak ges den bästa utsikten över det natursköna landskapet utanför. Ta chansen att uppleva en av världens vackraste naturmiljöer. En aktiv resa till bredden fylld med upplevelser som endast kräver din uppmärksamhet – ingen stor fysisk prestation.

För Förmer merinfo: info:

expeditionsresor.se expeditionsresor.se


”Det var på Denali som jag på riktigt kände förälskelsen till naturen. Det blev en kärlek som har styrt alla val jag gjort i mitt liv.” Daniel Börjesson, guide

Denali National Park är ett av de bäst bevarade ekosystemen i världen. Här lever bockhornsfår, vildren, älg, varg, svartbjörn och Denalis konung – grizzlybjörnen.

23

UPPLEVELSE Expeditionsresor har både utmanande expeditioner och aktiva resor. Alaska är snarare en aktiv resa och kräver ingen stor fysisk prestation. Fylld till bredden av upplevelser inramat med vackert boende och god mat.


4 x tips för att bota din rädsla

TA DIN RÄDSLA PÅ ALLVAR Se till att hitta den, ta hand om den och besegra den innan det är skarpt läge. Kall, trött och hungrig – då kommer rädslan lättare upp till ytan! Fråga dig själv: hindrar rädslan dina drömmars mål och är du ok med det? Som att flygrädsla kan stå i vägen för att ta sig ut på äventyr. Det flesta rädslor har en lösning.

24

TA ETT STEG I TAGET Våga låta känslan av rädsla komma och ta utrymme. Börja med små saker du kan hantera och öka sedan avstånden och höj ribban på ett lekfullt och tryggt sätt.

För mer info:

expeditionsresor.se


GUIDE Renata Chlumska, äventyrare, föreläsare och guide

-

NÄRMA DIG RÄDSLAN Leta efter ett sätt att närma dig rädslan under trygga förhållanden. Hur kan jag träna på det här på hemmaplan så att det inte blir ett hinder under själva resan. Är du rädd för vatten? Bli trygg genom att lära dig simma och kanske till och med bli duktig på det.

Våga rätt! Renata Chlumska

ger sina bästa tips för att du ska hitta ditt mod. enata Chlumska har ett annorlunda förhållningssätt till rädslor. – För mig handlar det om att konsekvent möta dem och ta mig an dem. Hon ser det som självklart och sunt förnuft, men vet att det inte är så för alla. Det finns många saker att vara rädd för; höjder, flygresor, att resa i grupp eller ensam. Det svåraste för många är att vara rädd, men ändå våga möta sin rädsla. – Rädslor är ett naturligt försvar och en varningsflagga att ta på allvar. Men de flesta typer av rädslor är känslor som man kan lära sig förstå, behärska och bli vän med. Att inte låta dem stå i vägen när man önskar förverkliga sina drömmar. Många känner en oro inför okända utmaningar. Kommer jag att klara det fysiskt, hur jobbigt kommer det att bli, har jag packat rätt, hur kommer jag att reagera på hög höjd? – Det är viktigt att förstå vad som ligger bakom rädslan och sedan träna på att möta den i en trygg och säker miljö. Har du själv rädslor? – Jag är inte rädd för djup eller höjder, det är bara kul och roligt. Min stora skräck var tidigare att tala inför folk. En rädsla som jag mått dåligt över, men som jag nu faktiskt livnär mig på. Jag såg det som två val. Fly eller möta rädslan, träna den och kunna njuta av att inspirera och berätta om mina äventyr. Och du valde alternativ två?

R

RENATA CHLUMSKA Gör: Äventyrare, föreläsare och en av Expeditionsresors guider. Meriter: Bestigit Seven summits, högsta berget på alla kontinenter. Första svenska kvinnan på Mount Everest. och har paddlat runt USA.

TRO PÅ DIG SJÄLV Våga vara stolt och ge dig själv beröm med en klapp på axeln under resans gång.

För mer info:

expeditionsresor.se

– Frågan du måste ställa dig är om det är värt att ligga sömnlös resten av livet. Jag tar hellre illamåendet en kort tid för att långsiktigt må bra. Hade någon sagt att jag kommer jobba som föreläsare för 20 år sedan hade jag sagt ”du är galen, aldrig i livet”. Idag tycker jag faktiskt att det är väldigt kul. Jag fick kanske inte stående ovationer de första gångerna, men träning ger färdighet och nu händer det faktiskt rätt ofta. Vad är det som lockar med utmanande äventyr? – Driften att upptäcka nya horisonter, smaker, dofter och i och med det utmaningar har alltid funnits där. Jag reser på många plan, inte bara fysiska utan även mentala och kulturella. Och guidandet? – Jag vill leda människor till utmaningar som inte är självklara att de ska klara av, men samtidigt på en nivå utan direkta faror. Med Expeditionsresor behöver du som deltagare aldrig vara rädd, det kan vara utmanande men det är alltid säkert. Det är ingen charter utan en riktig expeditionsresa. Vad blir belöningen om man vågar? – När anspänningen, motståndet och oron släpper, vilken fantastisk känsla det är. Glädjen kommer, ren skär lycka och stolthet över att man fixade det. Det får du inte uppleva om du inte utmanar dig själv. Du måste ut på den tunna linan för att uppleva tryggheten på andra sidan. Då blir det helt magiskt.

25


LÅT TYSTNADEN TALA

MITSUBISHI OUTLANDER PLUG-IN HYBRID –NU MED PRIORITERAD ELDRIFT Ta dig till tystnaden, i tystnad. Nya Outlander Plug-in Hybrid är inte bara utrustad med förfinade säkerhetssystem, ett nytt mediasystem och förbättrad fyrhjulsdrift, den har också begåvats med EV Priority Mode. Ett system som låter dig välja prioriterad eldrift efter eget bevåg. Så välkommen att uppleva en bil som låter dig upptäcka både vidderna och tystnaden, välkommen att uppleva nya Mitsubishi Outlander Plug-in Hybrid.

• SUPERMILJÖBIL • FÖRBÄTTRAT SÄKERHETSSYSTEM • NYTT KÖRLÄGE PÅ EL • FÖRBÄTTRAD FYRHJULSDRIFT • NYTT MEDIASYSTEM •SNABBLADDNING 25 MIN • RYMLIG SUV • 8 ÅRS BATTERIGARANTI •1 500 KG DRAGVIKT

PRIS FRÅN 399 900 KR FÖRMÅNSVÄRDE FRÅN 1 188KR/MÅN Viktad förbrukning 1,7 l/100 km och 134 Wh/km, CO2 41 g/km. Alla priser är av generalagent rek. cirkapriser. Bilen på bild är extrautrustad. Förmånsvärde 2017 netto per månad vid 50 % marginalskatt.


KILIMANJARO

Upplev Afrikas tak Förverkliga drömmen om Kilimanjaro! KILIMANJARO När: januari–februari, juni och augusti–september 2017 och 2018. Resans längd: 11 dagar. ka man bestiga ett högt berg i sitt liv ska man bestiga Kilimanjaro. Världens högsta fristående berg reser sig majestätiskt rakt upp ur savannen i Tanzania. Trots sin imponerande höjd på 5 895 meter kräver det ingen klättring utan bjuder på en vacker vandring upp mot toppen. Äventyret inleds på fint hotell på Kilimanjaros sluttning. Här optimerar vi packningen, går igenom bestigningen och beger oss ut på en acklimatiseringsvandring till ett vackert vattenfall med smältvatten från toppens glaciärer. Dagen efter tar vi oss till Machame Gate,

S

som ligger på 1 800 meters höjd och oss ner till savannen och ut med är starten på sju dagars vandring safarijeepar i Arusha nationalpark bortom civilisationen. för att möta Afrikas vilda djur Följ med på ett äventyr genom innan vi flyger hem. Vill du stanna alla klimatzoner. Från frodig kvar för att uppleva mer av Tanzaregnskog, över mäktiga glaciärer nias fantastiska mångfald skrädoch månlandskap, upp till vulkandarsyr vi gärna ett upplägg till dig. Läs mer på sidan 32. topparna. Naturupplevelser långt På toppbestigningen av Kilimer magiska än vad som går att föreställa sig. Dessutom belöningen manjaro har vi alltid med två av att för egen maskin tillsvenska och flera lokala guider. Dessutom kock samt egna sammans med proffsiga mat- och toalettält. guider och nyvunna OPTIMAL Läs mer om varför vänner nå Afrikas UPPLADDNING Expeditionsresor tak – Uhuru Peak. De bästa förutsättningarna inför är din bästa guide Men resan sluKilimanjaro får du på vår topptill toppen på nästa tar inte här. Från bestigning av Nordafrikas högsta uppslag. toppen tar vi berg Mount Toubkal (sidan 52). Här får du bra erfarenhet av vistelse på hög höjd.

För mer info:

expeditionsresor.se

27


KILIMANJARO

28

10 STEG MOT TOPPEN

Att ta sig till toppen av Kilimanjaro handlar inte bara om en fysisk prestation utan också om en inre resa. Här är Expeditionsresors 10 anledningar för att just du ska lyckas – med oss.

För mer info:

expeditionsresor.se


”85–100 % av våra deltagare kommer ända upp, men det viktigaste är inte att nå toppen utan att göra det på ett bra och säkert sätt.” Ola Skinnarmo, guide

85–100%

Vi har lagt till två extra dagar för god acklimatisering.

5 895 meter över havet

1 LÅNG OCH GEDIGEN ERFARENHET

Alla våra guider har stor erfarenhet och flera har genomfört egna expeditioner till exempelvis Mount Everest samt Nord- och Sydpolen. Vi vet vikten av att dubbelkolla alla de hundratals detaljer som gör bestigningen optimerad, säker och rolig. Ingenting lämnas åt slumpen. Detta är verkligen av största vikt så att du För mer info:

expeditionsresor.se

har maximala förutsättningar för att nå toppen av Afrikas högsta berg. Vi har under många år bestigit Kilimanjaro med svenska grupp­ er. Redan från starten bestämde vi oss för att inte konkurrera med pris utan med bästa kvalitet. Våra Kilimanjarobestigningar är därför inte de billigaste, men mycket prisvärda med tanke på allt som ingår.

29


KILIMANJARO Materuni Waterfalls får du uppleva på vår extra acklimatiseringsdag innan den riktiga bergsbestigningen startar.

2 SVENSKA GUIDER+ SMÅ GRUPPER

30

Våra Kilimanjarobestigningar leds alltid av två erfarna svenska guider från Expeditionsresor samt nio certi­fierade och erfarna lokala guider. Med både svenska och lokala guider blir din bestigning säker, givande och rolig. Fördelen med att ha två svenska guider är att även om en guide eventuellt måste gå ner med någon deltagare finns det alltid en svensk guide kvar att leda resten av gruppen. Det är också betydligt större chans att upptäcka om någon börjar få symptom på höjdsjuka när två guider kan hjälpas åt att vara uppmärksamma och när gruppen är liten.

3 SÄKERHETEN ÄR PRIO ETT

Vi har alltid ett max antal på 16 personer på våra Kilimanjaro­ bestigningar. Det gör både säkerheten och servicen bättre! Alla våra guider är utbildade i första hjälpen på hög höjd och har stor rutin i att upptäcka och behandla eventuell höjdsjuka samt i att förebygga och behandla eventuella skador. Varje morgon och kväll, och ibland ännu fler gånger,

genomförs hälsokontroller på alla deltagare. På alla våra bestigningar har vi med oss mediciner och syrgas för medicinskt bruk. Givetvis har vi med oss satellittelefon och en läkare specialiserad på höghöjdsmedicin är anträff bar för konsultation dygnet runt.

4 FÖRBEREDANDE TRÄNINGSDAG ”De flesta som arrangerar resor hit är främst intresserade av att tjäna pengar. Expeditionsresor har en annan drivkraft. Jag vill jobba för dem eftersom de delar mina värderingar.” Guiden Fares ”Bongo” Moshy Skulle du mot förmodan av någon anledning behöva avbryta din bestigning får du alltid professionell hjälp med att gå ner från berget. Skulle du behöva uppsöka sjukvård blir du körd till en läkare där vi har VIP-behandling. Detta behövs dock mycket sällan. För mer info:

expeditionsresor.se

Goda förberedelser är A och O för att lyckas nå toppen. Innan varje Kilimanjarobestigning har vi en kostnadsfri informations- och trän­ ingsdag i Sverige för alla deltagare. Förutom att träffa och lära känna de svenska guiderna och de andra i gruppen har du även möjlighet att ställa alla frågor du har om bestigningen.

5 BÄSTA RUTTEN

Vi har valt att vandra upp på toppen via Machameleden, även kallad för ”Whiskeyrutten”. Men istället för att som några av våra konkurrenter endast göra den på sex dagar har vi inkluderat två extra acklimatiseringsdagar, en före och en under bestigningen. Detta gör vår bestigning


Att nå toppen inte bara med tur utan med rätt förberedelser och under säkra förhållanden ger upplevelsen dubbel lycka.

Erfarna guider och stor gemenskap.

en rejäl bag för packningen, välisolerad värmejacka, tjock sovsäck och skönt liggunderlag från Exped. På så sätt sparar du över tiotusen kronor. ­ Den utrustning du eventuellt behöver köpa får du bra rabatter på. Alla våra deltagare får 20 % rabatt på Haglöfs Brand Store i Stockholm och 15 % på outnorth.se. Guldkant! Så mycket mer än Kilimanjaro.

lite mer kostsam, men fördelarna är enorma! Dessa extradagar optimerar inte bara dina förutsättningar för att nå toppen, utan gör dessutom att du kan må bra när du väl står där uppe på Afrikas högsta topp och njuter av utsikten.

6 GOD MAT OCH HYGIEN

Våra deltagare blir alltid positivt överraskade över hur bra maten är på våra Kilimanjarobestigningar. Både till lunch och middag serveras tre rätter med färska ingredienser. Vårt stora mattält sätter vi upp vid

alla måltider för att få maximal chans till återhämtning. Vi bär också med oss egna toalettält så att hygienen förblir optimal. En viktig faktor för att må bra och lyckas nå toppen.

7 VI BRYR OSS OM VÅRT TEAM

Vi har under alla år jobbat tillsammans med Bongo, vår lokala huvudguide. Han delar våra värd­ eringar och garanterar bra villkor för alla guider och bärare. För oss är det självklart att alla som deltar i expeditionen ska ha det bra.

8 BÄSTA UTRUSTNINGEN

När du bestiger Kilimanjaro kan du känna dig trygg med att vi har den bästa utrustningen på marknaden. Alla deltagare får kostnadsfritt låna För mer info:

expeditionsresor.se

9 SMÅ ÖVERRASKNINGAR

En kanelbulle, chokladbit eller varm blåbärssoppa. Längs vägen serverar vi gärna små överraskningar som sätter guldkant på bestigningen. En annan mycket uppskattad gåva är bilder från äventyret. Våra guider gillar att fotografera och du får alltid tillgång till alla foton efter resan. Dessutom sätter vi ihop de bästa bilderna och reseberättelsen från din tur till en stor fotodagbok.

10 SAFARI INKLUDERAD

Vi vill gärna visa dig mer av Tanzania. Expeditionsresans sista dag inkluderar vi därför en spännande safari i Arusha nationalpark.

Kombinera mera! Vill du lägga till några extra dagar med safari eller några avkopplande dagar på Zanzibar. Vänd!

31


TANZANIA

Magiska möten i Tanzanias fantastiska nationalparker. Från Afrikas tak till ett dopp i det stora blå och välförtjänt avkoppling på vita stränder.

I grundpaketet till Kilimanjaro ingår en dags safari innan hemresan. Men du kan både välja att förlänga den, eller lägga till några lata dagar på paradisön Zanzibar.

TIPS! Lämna bergsutrustningen i Arusha och packa en mindre väska med strandkläder till Zanzibar och Mafia. Packning­en får ni tillbaka på hemvägen.

32

Så mycket mer än berg När du ändå är i Afrika varför inte passa på att utforska mer av vad Tanzania har att erbjuda. Som safari och stränder i världsklass! TANZANIA Skräddarsy din resa tillsammans med oss. anzania är landet som har allt. Här finns inte bara Afrikas högsta berg Kilimanjaro och fantastiska äventyr i djurtäta nationalparker utan också myllrande marknader och paradisstränder på öarna Zanzibar och Mafia. Varför inte förlänga din vistelse i Tanzania efter din bergsbestigning?

T

SAFARI: Efter bestigningen av Kilimanjaros topp beger vi oss till närbelägna Arusha nationalpark för en dags safari. Men det finns självklart också möjlighet att förlänga din resa med fler safariäventyr. Här ligger också välkända Tarangire, Lake Manyara och världsarvslistade Ngorongorokratern. Dessutom Serengeti mot gränsen till Kenya. För mer info:

expeditionsresor.se

SOL, BAD OCH SNORKLING: Kritvita

långgrunda stränder, delfiner utanför kusten och kryddoftande basarer. Paradisön Zanzibar levererar allt. Bo i egen bungalow intill havet eller på en ecolodge på en egen ö. Snorkla och dyk i ett turkosblått hav över ett fantastiskt korallrev utanför den hälsobringande ön Mafia.


Bildskapande på ett andetag av och med Annelie Pompe och TG-4.

NYA TG-4 vattentät 15 m | stötsäker 2,1 m | krossäker 100 kg | fryssäker -10°C

Häng med i Annelie Pompes fotspår. Från havens djup till världens tak. Oavsett var äventyret tar dig är TG-4 bästa resekompisen. Knivskarpa bilder och video i alla möjliga och omöjliga miljöer som du direkt kan dela trådlöst – olympus.se


DELTAGARE Malin Olsson, 27 år förskolelärare

-

”Äventyret gav mig självförtroende” För Malin Olsson var Expeditionsresor det självklara valet när hon skulle ta sig an sitt livs utmaning. Efter att ha bestigit Kilimanjaro och vandrat Inkaleden siktar hon nu mot Nepal.

34

Hur hamnade du på Afrikas tak? – Jag skulle ta examen efter fem års ingenjörsstudier och ville ge mig själv en present. Att bestiga ett berg var målet och tanken föll snabbt på Kilimanjaro. Den högsta punkten på en kontinent kändes som ett definierat bra mål. Expeditionsresor gav ett förtroendeingivande intryck så jag anmälde mitt intresse. Sedan ringde jag pappa, ska du med eller? Och självklart skulle han det. Förverkligades förväntningarna? – Expeditionsresor överträffade allt. Extremt erfarna och kunniga guider som kunde hantera alla typer av situationer och de bryr sig verkligen om sina deltagare. Tyvärr blev min pappa dålig halvvägs och var tvungen att går ner. I nio månader hade vi sett fram emot det här äventyret, men som tur var fanns där ett härligt gäng som brydde sig om mig och gick in och täckte förlusten. Jag kände mig extremt trygg under hela resan och hade inte kunnat rest med ett bättre bolag. Har upplevelsen påverkat dig? – Den gav mig det absolut bästa självförtroendet man kan ha. Det var en sådan extrem prestation för mig. Även jag blev dålig inför toppbestigningen och kunde ha gett upp men bestämde mig för att fortsätta.

Jag gick upp på toppen med mitt pannben. Att ha klarat av det gör att allt annat i livet känns himla lätt. Jag vågar ta för mig, självkänslan är bättre och jag har absolut vuxit som person. Och du reste vidare till Machu Picchu? – Innan resan trodde jag att Machu Picchu skulle vara grejen, men vandringen dit visade sig vara minst lika vacker med magiska tältplatser. Vi sov ovanför molnen omringade av toppar som stack upp mot en klar stjärnhimmel. Det räckte dessutom med ett litet under­ställ och en tunn sovsäck i tältet så jämfört med Kilimanjaro var det inte ens kallt. Vad är det som lockar dig tillbaka till bergen? – Lugnet och insikten om att materiella ting är oviktigt. Landa och komma i balans igen. Stadslivet är ju egentligen något som människan hittat på och i slutänden är det inte det som livet handlar om. Back to basic, äta, sova och gå, är det som gör mig lycklig. Du har precis lämnat Stockholm för Norges fjällvärld… – Ja, jag sade upp mitt fasta ingenjörsjobb och flyttade för friluftslivets skull. Ålesund är Norges vackraste stad med fina För mer info:

expeditionsresor.se

fjäll och skidåkning. Nu kan jag och min sambo göra vad vi vill av det vi gillar varje dag. Jag jobbar och trivs som förskolelärare, men har också utbildat mig till certifierad äventyrare. Min dröm är att jobba som guide på vandringsresor eftersom vandring och berg är det jag brinner för allra mest. Så vart går ditt nästa äventyr? – Till Nepal, där finns bergen med stort B. Det ska bli så häftigt att se Mount Everest, att vistas i den miljön och känna av stämningen. Där samlas människor från alla länder för att uppfylla sin dröm, en dröm som alla delar. I dagsläget är inte målet att bestiga Everest, men vem vet. Berg är beroendeframkallande, när jag varit på en topp vill jag upp på en till.

MALIN TIPSAR! 1) Jag reser aldrig utan dunjacka och öronproppar. Värme och sömn är A och O. 2) Energibars är grymt, men det blir enformigt så hitta goda alternativ. 3) Vätskeersättning. Byt ut morgonkaffet eller teet mot en kopp varmt vatten med Resorb. Bästa starten på en vandringsdag! 4) Följ Expeditionsresors fulländade packlista till punkt och pricka. Den är framtagen av erfarna guider så lita på deras rekommendationer.


”Jag fann en av mina bästa vänner på Kilimanjaro och vi är några fler som hållit kontakten. Sex av oss återförenades på Expeditionsresors tur till Peru och Inkaleden.” Malin Olsson

Malin reste till Kilimanjaro tillsammans med sin pappa, som delar hennes stora friluftsintresse.

MALIN OLSSON Ålder: 27 år. Bor: Ålesund i Norge. Reser helst: Till bergen. Äventyr med Expeditionsresor: Bestigit Kilimanjaro och vandrat Inkaleden till Machu Picchu. Drömresa: Vandra i Himalaya, bergsbestigarnas centrum.

Malins viljestyrka och goda fysik gav utdelning. Här på toppen med nyvunna vänner.

För mer info:

expeditionsresor.se

Malin förberedde sig inför Kilimanjaro genom att gå uppför Hammarbybacken i Stockholm med dagtursryggsäck minst en gång i veckan under fyra månader. “Jag fyllde den med böcker och vattenflaskor och vandrade upp och ner i två timmar”.

35


INKALEDEN

Leden till

36

Machu Fรถr mer info:

expeditionsresor.se


SMART Expeditionsresor ser till att gruppen går i otakt med andra grupper. På så sätt undviker vi trängseln som ibland kan förekomma på Inkaleden.

OMTYCKT ”Det var en fantastisk resa. Jag är jättenöjd och kommer att resa med Expeditionsresor igen. Expeditionsresor kan sina saker. Detta är kvalitetsresor!” Monica Skantze

Picchu

37


INKALEDEN Magiska tältplatser ovan molnen ger tid för reflektion.

Vandra i inkafolkets fotspår.

Inkaleden kräver endast glad inställning och god vardagskondition.

VÄL FÖRBEREDD Staden Cusco ligger 3 400 meter över havet. För att alla ska hinna anpassa sig till den nya höjden spenderar vi två dagar här för acklimatisering och kortare vandringsutflykter.

38

Att vandra världens mest kända vandringsled lämnar ingen oberörd. Här möter Andernas snöklädda toppar Amazonas täta regnskog – på vägen mot den mytomspunna inkastaden Machu Picchu. INKALEDEN När: april 2017 och 2018. Resans längd: 11 dagar. nkarikets gamla huvudstad Cusco i Peru är med sina färgglada marknader, vackra koloniala byggnader och spännande historia början på vårt äventyr. Efter två dagars acklimatisering till stadens höga höjd inleds vandringen längs Inkaleden mot Machu Picchu. Leden tillhör världens vackraste och slingrar sig genom subtropisk molnregnskog upp till högalpin terräng. Vi möter Quechuafolket vandrandes med sina lamadjur, passerar genom andlöst vackra dalar och upp över den högsta punkten på 4 212 meters höjd innan leden söker sig ner igen.

I

Nätterna spenderar vi i lägerplatser som bjuder på oförglömliga panoramavyer med snötäckta toppar som sticker upp ur molntäcket som omfamnar tältdukarna. Väl framme vid solporten breder den mäktiga inkastaden ut sig framför våra ingådda kängor. Få platser är mer ikoniska och det är inte svårt att förstå varför inkarikets härskare valde just denna plats. En 500

”Inkaleden är häpnadsvärt vacker!” Birgitta Lennermo, deltagare För mer info:

expeditionsresor.se

meter hög bergsrygg, med stupande sidor åt nästan alla håll. Här vilar vindlande terasser och trappor som förenar stadens forna tempel, palats och boningshus. Vi mellanlandar i den livliga byn Aguas Calientes för välförtjänt middag och hotellnatt innan vi återvänder för att utforska tempelstaden på närmare håll. Tåget tar oss sedan tillbaka till Cusco och låter oss njuta av dramatiska bergsvyer och samlade minnen av oförglömliga naturupplevelser.

Gillar du Inkaleden kanske du gillar Patagonien, Everest Base Camp och Kilimanjaro.


© 2017 W. L. Gore & Associates GmbH. GORE-TEX, GUARANTEED TO KEEP YOU DRY, SURROUND, Gore and designs are trademarks of W. L. Gore & Associates. Injected version of outsole with N-INJECTECH®

THINK ABOUT THE VIEW. THINK ABOUT THE HEIGHT. THINK ABOUT FLYING A PAPER PLANE. DON’T THINK ABOUT KEEPING YOUR FEET COOL AND DRY. DON’T THINK ABOUT GORE-TEX ® . PRODUCTS

GORE-TEX® SURROUND® FOOTWEAR. All-around breathable and waterproof. Nothing provides comfor t like GORE-TE X® products. The more we care about you, the less you think about us.

gore-tex.com /surround


GUIDE Jonas Sundquist, grundare och delägare av Expeditionsresor

-

Packa rätt! Jonas Sundquist

ger sina bästa tips för att du ska lyckas med packningen

örutsättningen för en lyckad expeditionsresa är att man har bra och framför allt rätt utrustning. På flera av Expeditionsresors turer får du låna nödvändiga prylar. Du får dessutom alltid en fullständig packlista när du reser med oss. – Allt ska med, men det finns många metoder för struktur. Det gäller att hitta vad som fungerar bäst för en själv, menar guiden Jonas Sundquist. Han är en man av ordning och med ett tjugotal resor om året att organisera har han inrett ett expeditionsrum i garaget för ned- och uppackning. – Det är bättre att tänka igenom packningen på havsnivå än att spendera dyrbar vilotid på berget.

F

40

För mer info:

expeditionsresor.se

Att använda sig av packpåsar är en given favorit när Jonas packar. – Det är viktigt att sortera påsarna efter kategori, men också hur och när man använder det. Ett tips är att grovsortera efter resans olika moment. Före, under och efter aktiviteten. På nästa sida delar Jonas Sundquist med sig av fler tips och smarta idéer för en optimal packning och därmed lyckad och rolig expedition.

JONAS SUNDQUIST Gör: Delägare av Expeditionsresor och guide. Han äger och driver även Xpozed som säljer produkter för och utbildar i HLR, hjärtstartare och första hjälpen. Reser helst: Antarktis Merit: Har bestigit Kilimanjaro 14 gånger och har redan 5 planerade turer bokade för 2017. Lämnar aldrig hemma: Mobil, hjärtstartare, första hjälpen-kit. Solglasögon och svenskt lösgodis.


VAD SKA JAG HA PÅ MIG?

Givetvis gäller lager på lager. Ull och syntet är att föredra och kan gärna kombineras beroende på aktivitet. Undvik däremot bomull som torkar långsamt och kyler när det ULL är blött. T-shirt i ull och Lågintensiva vindtät friluftsskjorta är aktiviteter ett vinnande koncept Absorberar fukt för enklare regnfria Isolerar värme bäst dagsetapper. Skyddar SYNTET Värmer även i fuktigt mot vind, sol och mygg Högintensiva tillstånd vs aktiviteter samt är lätt att reglera Smutsavstötande Transporterar bort fukt och ventilera. Ytterplagg = luktfritt längre Andas bra i funktionsmaterial är Slitstarkt och pricken över i:et. elastiskt Enkelt att tvätta – torkar fort

3 x SKOR PÅ BERGET 1) Kraftig vattentät känga. Normalhög som gör foten justerbar, men samtidigt ett stöd för ankeln i stenig terräng. 2) Lättare träningsskor. För aktiviteter före och efter vandringen. 3) Lägerskor. Sandal till lägret med sparkskydd för tårna.

SMARTA FACK! Investera i en ryggsäck med många ytterfickor. Här kan du förvara vatten, extra energi och annat viktigt du kan behöva smidig tillgång till medan du vandrar.

PÅSE FÖR PÅSE! •En påse för det som byts regelbundet som underkläder och underställ. •Lägerpåse med förstärkningsplagg och lägerskor. •En påse för kvälls- och morgonrutin; pannlampa, läsglasögon och necessär med personliga nödvändigheter. •Alltid i sovsäcken; lakan, sovmössa, ögonmask och öronproppar. •En påse för toppturen med ullunderställ, tjocka tumvantar, värmejacka och termos. Glöm inte extra batterier till pannlampan! •En påse med extra energitillskott. •En smutspåse. Den bör vara stor!

FÄRGKODA Gör en logisk färgsortering som fungerar för dig. Till exempel röda packpåsar för viktiga saker som första hjälpen-kit och blå för mindre viktiga.

PÅ FÖTTERNA

Märke och modell spelar mindre roll, men alla kängor bör vara väl ingångna för att undvika skavsår. Det är också viktigt att det finns utrymme för foten att växa eftersom den ofta sväller. Räkna med en halv till en hel storlek på hög höjd.

HITTA RÄTT! Expeditionsresor säljer bland annat stavar, ryggsäckar, packpåsar och strumpor till riktigt bra priser!

FILMTIPS! Se Ola Skinnarmos packningstips inför Kilimanjaro i våra utrustningsfilmer på expeditionsresor.se/utrustning FÖR DAGTUREN Välj en bekväm ryggsäck som rymmer 35–45 liter. Packa bara det viktigaste, som vatten, energitillskott, ombyte för alla typer av väder, mediciner och kamera. Missa inte! Ta med regnskydd alternativt en vattentät påse att använda inuti säcken.

DUFFELBAG

På de flesta av våra turer får du låna en rejäl duffelbag, annars rekommenderar vi en på minst 120 liter, för en längre vandringsresa. Bättre för stor än för liten så blir det mindre krångligt och stökigt. Se till att bagens material tål väta och tänk på att dragkedjor sällan håller helt tätt. Använd därför gärna vattentäta packpåsar inuti väskan. Dessa hjälper dig också praktiskt att organisera innehållet. Vi fixar hjälp med att transportera din bag så därför behöver du bara bära en enklare dagtursryggsäck.

För mer info:

expeditionsresor.se

41


SVALBARD ”Svalbard är en hjärteplats som står över allt annat. Det är så annorlunda, rent, naturligt och kargt. Ögruppen gör något med alla människor. Man blir tagen och berörd på ett djupt sätt.” Daniel Börjesson, Expeditionsresors guide

42

Mer info:

expeditionsresor.se


Gränslösa vita vidder 43

Följ med på mäktiga skoteräventyr i ett snöklätt landskap. På Svalbard bor den fria sikten, fartvinden och de oändliga möjligheterna. SVALBARD När: mars–april 2017 och 2018. Resans längd: 5 dagar.

Mer info:

expeditionsresor.se


SVALBARD SVALBARD Ljuset på Svalbard går från midvinterns totala mörker till midnattssol. Där emellan vackra solupp- och nedgångar.

är en ögrupp med fem stora öar där Spetsbergen är den största. Det är här i Nordenskiöldland som Expeditionsresor genomför sin skoterexpedition. Ögruppen har världens nordligaste bankomat, postkontor, sjukhus, biograf, skola, kyrka och reguljära flygplats.

Ren, fjällräv och isbjörn. Djurlivet på Svalbard blomstrar, trots minusgrader stora delar av året. 44

ittemellan Nordnorge och Nordpolen ligger den mytomspunna ögruppen Svalbard. En destination som få besökare hittar till, men som Expeditionsresor har lång erfarenhet av. Här är det vattnet, ljuset och temperaturen som härskar och vi ser verkligen till att ta tillvara på dess vackra

M

skiftningar. Vårt skoteräventyr både börjar och slutar i Longyearbyen på Spetsbergen, den största ön. Med terrängvänliga skotrar går färden ut i den isklädda vildmarken. På lättkörda leder når vi avlägsna platser med vidsträckta glaciärer och höga fjälltoppar. Har vi tur får vi även möta ren, fjällräv och Arktis konung isbjörnen. Längs kusterna Mer info:

expeditionsresor.se

hittar sälar och valar sin föda och miljontals havsfåglar kommer hit till våren. TUREN GÅR VIA det lilla kolgruve­

samhället Barentsburg, där invån­ arna mestadels består av ryska och ukrainska gruvarbetare med sina familjer, till Kap Linné vid kusten. Här ligger Isfjord Radio


Äventyret är mäktigt och frihetskänslan påtaglig.

Mil efter mil på lättkörda snöklädda vidder med fartvinden som följeslagare.

MATEN

”Extra kul med Expeditionsresor är att de verkligen har en god relation med sina lokala guider och vågar ta ut svängarna. Vi körde bortom de utstakade lederna, vilket gav en större frihetskänsla.”

Pelle Höckerbo, resenär Välrenommerade restaurangen Huset bjuder in till fyrarätters och en av fungerat som postkontor, Skandinaviens största vinkällare. kyrka och sjukstuga, men är Maximera upplevelsen med ett idag mer känd för sina lokala julbord. Läs mer på delikatesser. Här finns bland nästa sida! annat ren och ripa på menyn och en av Skandinaviens största vinkällare. som tidigare var Svalbards kommunikationslänk till civilisationen på fastlandet. Idag står den istället värd som mysigt guesthouse.

Sista kvällens fyrarättersmiddag i Longyearbyen intas på legendariska Huset, som bär smeknamnet ”byns hjärta”. Restaurangen har tidigare Mer info:

expeditionsresor.se

Svalbard är en bekväm resa för dig som vill njuta av fantastiska naturupplevelser och god mat. Gillar du Svalbard kanske du även gillar Alaska.

45


SVALBARD

3 x äventyr på Svalbard

Utöver vinteräventyr på skoter kan du uppleva alla årstider på Svalbard med oss. Från julbord i arktiskt midvintermörker till en kryssning längs glaciärisarna under midnattsolen. Följ med på våra ordinarie resor eller så skräddarsyr vi ett upplägg som passar dig.

1 [SOMMAR]

BÅTEXPEDITION MED ISBJÖRN

Kasta loss med M/S Freya. Vi tar oss till otillgängliga vikar och ankrar upp vid glaciärkanten. Vi ser valross, isbjörn och häckande fåglar, kanske även val. 2018 kommer vi köra två turer. Se mer information på expeditionsresor.se

46

2

3

[MIDVINTER]

JULBORD PÅ SVALBARD

LÄS MER! Om skidåkning på sidan 80.

[VÅRVINTER]

Världens nordligaste julbord bjuder på både välkända och exotiska delikatesser. Testa rakfisk, vossakorv och sossisar mellan julbordsklassikerna. Äventyret erbjuder även spännande skotersafari och goda chanser till norrsken. Passar lika bra för privatpersoner som för företagsgrupper.

RANDONNÉE-SKIDÅKNING

Häng med på alpin topptur i vårsolens Svalbard. Med skoterns hjälp tar vi oss ut till den orörda snön för en fantastisk skidupplevelse bortom trängsel och uppkörda backar.

Mer info:

expeditionsresor.se


Gör något klokt med dina bilder

Alla som reser med Expeditionsresor får efter avslutad resa en fotobok som minne. Vi har provat nästan alla leverantörer på marknaden och fotoklok.se är dom som har absolut bäst kvalité, service och leveranstider. Ola Skinnarmo, Expeditionsresor

• Gör din egen fotobok • Snabba leveranser • 100% designfrihet • Producerad i Sverige • Bäst i Test

www.fotoklok.se • Tel: 0320-20 91 27 E-post: support@fotoklok.se


ZAMBEZIFLODEN VARFÖR KANOTSAFARI? De tysta sättet att färdas gör det möjligt att komma de vilda djuren nära, men under trygga omständig­ heter. Kanoterna är rymliga! God mat och bekväma tält tas lätt med ombord.

Du behöver inte vara någon expert på att paddla för att följa med.

48

TRE VATTENÄVENTYR I ETT! Från kanot och tält går resan vidare med propellerplan till Victoriafallen för upplägget lyxlodge, bad i Devil’s Pool och forsränning i världsklass.

För För mer mer info: info:

expeditionsresor.se expeditionsresor.se


Safari med en häftigare vinkel Häng med på kanotäventyr längs Zambezifloden med elefanter och flodhästar från första parkett.

ZAMBEZIFLODEN När: september–oktober 2017 och 2018. Reslängd: 9 dagar. ambezif loden är Afrikas fjärde största flodsystem och ett av världens flodhästtätaste områden. I stabila kanoter färdas vi från Chirundu i Zimbabwe nedströms till en av Afrikas vackraste nationalparker, Mana Pools. Floden erbjuder gott om närkontakt med Afrikas vilda djur, både i vattnet och på land. Att paddla ensam här är därför inte att rekommendera, men tillsammans med Expeditionsre-

Z

”Overkligt och häftigt att leva mitt bland djuren.”

sors svenska och lokala guider blir äventyret säkert. På kvällarna slår vi läger på sandbanksöar mitt i floden. Maten avnjuts i fotogenlampans sken och i

”En resa jag aldrig kommer glömma, äventyren och upplevelserna avlöste varandra och intrycken sitter fastetsade för alltid.” Kim Myrin, deltagare

Jonas Gulliksson, deltagare

För mer info:

expeditionsresor.se

rymliga tvåmannatält sover vi sedan gott under den stjärnklara himlen till ljudet av lejon och skrattande hyenor. Äventyret avrundas med lyxlodge, bad i Devil’s Pool och forsränning i Victoriafallens vildare vatten.

”Zambeziresan är ett minne för livet. Måste upplevas på plats.” Peter Lundström, deltagare

49


GUIDE Annelie Pompe, äventyrare, föreläsare, författare och guide

-

Träna rätt! Annelie Pompe

En expedition kräver sin styrka. Så förbereder du kroppen inför ditt livs utmaning. räning ger både fysisk och mental styrka, men framför allt ett roligare äventyr. Med Expeditonsresor får du både en förberedande träningsdag och trän­ ingsprogram med övningar du lätt klämmer in i livspusslet. Tillsammans ger det dig de bästa förutsättningarna inför ditt livs utmaning.

T

50

På nästa sida guidar Annelie Pompe dig till den bästa träningen inför en expeditionsresa med oss. Som en av Sveriges mest kända äventyrare har hon skapat en stor bredd på de utmaningar som hon har ställt sig inför. Hon klättrar högst och dyker så djupt det bara går. Hon finner kickar i alla äventyr och lugnet i yogan. – Jag älskar att utmana och pusha mig själv. Mina meriter är en effekt av att jag har gjort saker som jag tycker är roliga. Träning har blivit en sådan naturlig del av hennes liv att hon inte längre tänker på det som träning. – Även styrketräning som jag egentligen inte tycker är jätteroligt har blivit en viktig del i mitt liv för att förebygga skador. Hennes högt uppsatta mål har också krävt mental styrka. – Yogan hjälper dig att lära känna dig själv. Och har du en inre trygghet spelar det inte så stor roll vilket äventyr som ligger framför dig.”

ANNELIE POMPE Ålder: 35 år. Äventyrsmeriter: Bestigit Mount Everest på nordsidan, som första svenska kvinna. Förra året besteg hon Mount Vinson på Antarktis, som var det sista berget i hennes Seven summits-utmaning, att bestiga den högsta bergstoppen i var och en av de sju världsdelarna. Som fridykare har hon haft världsrekordet i fridykning med variabla vikter med ett dyk ner till 126 meter. 2014 slog hon två svenska rekord i fridykning. Kan hålla andan i sex minuter. Guidar för Expeditionsresor: Till Kilimanjaro och Everest Base Camp med toppbestigningen av Island Peak. För mer info:

expeditionsresor.se


Resupplevelsen förstärks om du är tränad inför den, menar Annelie Pompe.

x enkla träningstips från Pompe

GLÖM INTE den mentala biten, se sidan 24.

GÅ MYCKET

– Det är så enkelt och fungerar överallt. Perfekt att göra i vardagen. Packa ryggsäcken och gå runt mycket inför din expeditionsresa. Upp och ner i backar och gärna med stavar. Det har du stor nytta av när du ska bestiga en topp.

TRÄNA UPP FLÅSET

– Du får ut mer av din resa om du är i bra form och har en bra grundkondition. För att få bra kondition är backträning väldigt bra, speciellt inför Expeditionsresors vandrings- eller toppturer. Du behöver nödvändigtvis inte springa uppför backar när du tränar, men gå gärna med ryggsäck och stavar – och bra musik, så att du får energi.

LYFT DIN EGEN VIKT

– Det går också att göra vart som helst. Inför resan är det viktigt att ha en stark mage och rygg. Bra övningar är att varva situps med rygglyft – du ligger alltså först på rygg för situps och vänder sedan om för rygglyft. Kör 3 x 15 repetitioner och du har fått en bra workout.

ÖVA DINA ANDNINGSMUSKLER

– Om du redan innan resan tränar dina andningsmuskler kan det ge en otrolig skjuts, särskilt vid resor på hög TIPS! höjd. Det gäller att På mina turer lär jag ut lungstretching. Jag har bli medveten om själv lärt mig att ta in drygt sin andning, 1,5 liter mer luft genom ta djupare andetag och att träna på rätt engagera magandning. musklerna. Andas in så mycket luft du bara kan, prova att andas in genom näsan och ut genom munnen, vilket är viktigt vid kallare temperaturer. Då är det mindre risk att drabbas av luftrörsinfektioner.

TESTA NÅGOT HELT ANNAT

Kondition och styrka är viktigt, men variera gärna träningen med lite yoga. Yoga är helt fantastiskt och gör så att du inte är stel. Ofta är det bättre att yoga vid flera korta tillfällen än bara en gång i veckan. Min favorityogaövning är solhälsningen. Den går igenom hela kroppen och den gör jag varje dag. Tänk på att yoga inte ska göra ont. Det kan vara obekvämt, men absolut inte smärtsamt.

HA ROLIGT

– Det viktigaste är att du hittar något som du tycker är roligt – då kommer du att fortsätta hålla igång. Se det som en rolig grej inför resan, du har ett mål och använd resan som motivation för att faktiskt träna. Om du inte redan gör det till vardags har du nu en anledning.

För mer info:

expeditionsresor.se

51


MOUNT TOUBKAL

52

Vägen mot toppen är inte bara en stor naturupplevelse och bra träning inför högre drömmar. Mötet med berberkulturen är ett uppskattat och återkommande inslag.

För mer info:

expeditionsresor.se


Vi startar och avslutar turen i färgstarka och spännande Marrakech.

Bitvis tuff vandring men väl uppe på toppen väntar belöningen, en makalös utsikt över såväl Höga Atlas som Saharaöknen.

Mäktiga vyer omringar leden i alla riktningar.

Expeditionsresors kock ser till att energin ständigt är på topp.

BRA START!

Toubkal är en perfekt träning inför Kilimanjaro.

Bestig Nordafrikas högsta berg För dig som söker en häftig naturupplevelse på en kort vecka. Dessutom en perfekt start för dina bergsbestigardrömmar. MOUNT TOUBKAL När: maj 2017 och 2018 Resans längd: 6 dagar. itt i Atlasbergens ockraröda bergsmassiv sträcker sig Nordafrikas högsta topp upp mot den marockanska himlen. Att bestiga Mount Toubkals 4 167 höjdmetrar är inte bara en häftig upplevelse i sig utan också en perfekt träning inför ännu högre höjder som Kilimanjaro och Everest Base Camp. Vägen till toppen går genom

M

dalgångar med levande jordbrukslandskap upp till högalpin terräng med makalös utsikt över såväl Höga Atlas som Saharaöknen. Äventyret avslutas med skön hotellsäng och upptäcktsfärd bland kryddor, ormtjusare, moskéer, mosaik, myllrande folkliv och ångande vattenpipor i Marrakech. Expeditionsresors erfarna guide och det lokala bergsteamet gör allt För mer info:

expeditionsresor.se

för att din upplevelse ska bli fulländad. Du bär endast dagryggsäck medan mulåsnor sköter resten. Nya kittlande smaker lagas av vår medföljande kock och spännande möten med berberkulturen uppstår längs vägen.

Gillar du Mount Toubkal är du redo för Kilimanjaro eller Everest Base Camp + Island Peak.

53


DELTAGARE Sune Berg, 66 år egenföretagare, ekonom

-

”Jag letar MAGISKA ögonblick” 54

Nord och syd – och allt där emellan. Kontrasterna är livet menar Sune Berg som är en återkommande deltagare hos Expeditionsresor. Och lever, det gör han så mycket han bara kan.

une Berg hör hemma på Öland, där det är glest mellan husen och nära till naturen. Här landar han mellan resor till stormetropoler som New York, Bangkok och Rio. – Jag älskar pulsen, men också att titta på en klar stjärnhimmel och lyssna till vågorna eller suset bland träden. Kontrasterna får mig att känna mig levande.

S

Trots naturen runt knuten är det andra vidder som hägrar och de senaste årens resor har gått till mer ödsliga och utmanande platser. Allt började med drömmen om Sydpolen och för att uppfylla den vände han sig till Expeditionsresor. – Jag har alltid varit frilufts- och naturintresserad och lockades av Sydpolens ändlösa landskap. När jag väl bestämde mig för att genomföra äventyret behövde jag tips och

För mer info:

expeditionsresor.se


Sune Berg tog sig till jordens sydligaste punkt, men ävetyrslusten mättades inte så han skidade vidare genom ett nytt landskap mot en ny utmaning – Nordpolen.

SUNE BERG Reser helst: Afrika, där finns så mycket energi. Nästa resmål: Liberia och Sierra Leone. Äventyr med Expeditionsresor: Mount Toubkal och Everest Base Camp, paddlat genom Guyanas regnskog, vandrat i Patagonien samt skidat till såväl Syd- som Nordpolen.

55

För mer info:

expeditionsresor.se


DELTAGARE

56

råd om allt från utrustning till uthållighet. Ola Skinnarmos expeditioner har gjort avtryck i Sverige och hos mig och jag fascinerades av hans kunskap och mod. Expeditionsresor kändes därför som den perfekta vägledaren. Äventyret skapade mersmak och snart bar det av i motsatt riktning. – Efter Sydpolen tänkte jag att har jag varit längst ner kan jag lika gärna vara högst upp också. Sagt och gjort och med Ola vid sin sida började han den utmanande vägen mot jordens nordligaste punkt. – Innan tänkte jag på hur det egentligen skulle gå på isen, med öppet hav, sprickor, strömmar och blåst. Men väl där var jag aldrig orolig, bara fokuserad. Ola är stark som en björn och en rolig skit som verkligen kom till sin rätt i det här landskapet. Kontrollerad och kunnig och det kändes alltid tryggt. Vem är du som deltagare? – Nyfiken och intensiv. Jag lever upp när jag är på resande fot och söker ständigt nya kontakter. Jag promenerar mycket, tittar på hus och människor, mediterar och försöker förstå hur allt hänger ihop. extrema utmaningar finns alltid Vill ut i byarna, känna puls och risker. Höjdsjuka på grund av Sedan känslan av att ha uppnått sitt slänga käft med folk längs vägen. okunskap eller förfrysningar för att mål, det blev verkligen en belöning Hur förbereder du dig inför utrustningen är dålig får inte ske. att glida in i lägret. Euforiskt. dina äventyr? Där är ExpeditionsVarför reser du vidare med – Jag är noga med Expeditionsresor? resor väldigt skarpa både rätt utrustning – Jag letar magiska ögonblick, såoch man tillåts njuta ”Njutningen i och träning inför för att man har rätt dant som tar tag i en. Tillfällen som kontrasten kallt, förutsättningar. Den inte går att beställa, men som plötsmina resor. Men jag mörkt och blött har alltid fokuserat höga kompetensen ligt finns där. En vacker solnedgång, på jobbet och hade gör att man känner en utsökt middag eller mötet med mot att komma inte tränat aktivt sig trygg även när gepardens kraft på Afrikas savann. in i värmen, få på 30 år. Inför man ger sig ut utUpplevelserna blir till en spiral och en skalad apelsin anför leden och sin man spänner bågen. Jag vill vara bestigningen av och en kopp Kilimanjaro tog jag levande här och nu och ta till vara egen komfortzon. därför hjälp av en på tiden. Expeditionsresor är en Nämn ett ögonvarm choklad. personlig tränare så kunnig, trygg och lyxig vägledare på blick du aldrig Expeditionsresor glömmer… att jag kunde sätta den resan. är bra på sådana igång kroppen utan Vad ligger närmast på din – När vi skidade överraskningar.” in till Sydpolen i 28 att skada mig. Innan bucket list? Sydpolen gick jag – Libanon och Beirut. Liberia minusgrader och runt på Öland med och Sierra Leone. Sedan strålande sol. stavar och sele med två bildäck på Rwandas gorillor och Det var en riktig egotripp LÄS MER! släp, vilket motsvarar tyngden av en vidare till Madagaskar och fysiskt häftigt. Allt från Om Rwanda på pulka. Jag jobbade med mage och där jag ska besöka fem att skida långa sträckor, dra sidan 79. rygg och blev helt slut. nationalparker. Men lispulka, och sova i tält i minusVilka förutsättningar upptan byggs liksom hela tiden grader till att behålla kontrolskattar du mest? på. Ju mer jag upplever desto len och behärska situationen – När man utsätter sig för mer vill jag göra. vilket jag tycker att jag gjorde. För mer info:

expeditionsresor.se


På den vackra leden mot Everest Base Camp.

Sune Berg glömmer aldrig känslan när han skidade in till jordklotets sydligaste punkt. ”Det var en riktig egotripp och fysiskt häftigt att ha stigit utanför komfortzonen”.

Guldkant på expeditionen. Sune firades kungligt efter Everest Base Camp.

På kanotäventyr långt in i Guyanas regnskog. Här vid Kaieteur Falls 226 meter.

För mer info:

expeditionsresor.se

57


It’s rocket science Att laga mat under extrema förhållanden och i avlägsna delar av universum är inte längre ett problem – våra ingenjörer har gjort prisbelönade OmniFuel ännu bättre. Fylld med nya egenskaper är det kompaktare, pålitligare, effektivare och mer beständigt än någonsin.

Keep the flame burning

www.primus.se


FO R A DVE N T URO U S P E RS O NS

74


NORDPOLEN

3

2 1 GEMENSAM ÖVNINGSTUR Du behöver vara i form, men inte fullblodsproffs på extrema vinterturer för att följa med. Under en övningstur i svenska fjällen lär sig gruppen hantera den utrustning och teknik som är nödvändig för att ta sig hela vägen fram.

OPTIMERA OCH ACKLIMATISERA Mellanlandar på Svalbard för två dagars optimering av utrustningen och acklimatisering till det arktiska klimatet.

4 x steg mot jordens nordligaste punkt

60

För mer info:

expeditionsresor.se

SIKTET STÄLLT Flyger vidare med specialplan till den ryska basen ”Barneo Ice Base” och sätter kurs norrut för att på skidor bemästra den sista breddgraden (cirka tio mil) in till Nordpolen. 4 NORDPOLEN CHECK När målet är uppnått går resan tillbaka med helikopter och flyg till Svalbard för att fira att den lilla exklusiva grupp som lyckats ta sig till jordens nordligaste punkt nu blivit en aning större.


Isbiten – Nordpolen kallar Skida den sista breddgraden med Skinnarmo. Det ultimata äventyret! NORDPOLEN När: april 2018. Resans längd: cirka 12 dagar. änslan av att för egen kraft ha tagit sig fram till Nordpolen är svårslagen. Det är en sällsynt plats som ytterst få personer lyckas ta sig till. Den sista breddgraden till jordens nordligaste punkt är en lika mycket fysisk som mental utmaning. Och framför allt en vild och vacker upplevelse. Isen bjuder på en enorm variation av former där klarblå skruvis blandas med gnistrande vita vidder och

K

spännande labyrinter som skapas i gluggar med öppet hav. Nu har du möjligheten att följa med Sveriges meste polarfarare Ola Skinnarmo på ett oförglömligt äventyr i den arktiska bassängen. Hans rutin och stora erfarenhet av den här typen av expeditioner gör att säkerheten är mycket hög. Trots minusgrader ner mot 40 bor, äter och sover du garanterat gott och den omfattande proffsutrustningen lånar du av oss.

För mer info:

expeditionsresor.se

61


GUYANA

62

Fรถr mer info:

expeditionsresor.se


Vattenvägen genom regnskogen Följ med Expeditionsresor och makushiindianerna på en oförglömlig färd i urholkade trästammar. GUYANA När: oktober 2018. Resans längd: 12 dagar.

För mer info:

expeditionsresor.se

63


Ett sammansvetsat gäng får extra styrfart med lokal rom – mitt i naturen.

Pirayafångst i storleken large.

64

En resa till Guyana passar dig som vill uppleva spektakulärt djurliv.

”Det är en makalös känsla att bara kunna följa naturens rytm. Utmanande och ändlöst spännande, men ändå total avkoppling på en och samma gång.” – Ola Skinnarmo, guide i lämnar civilisationen i den koloniala huvudstaden Georgetown bakom oss. Med privatchartrat plan och jeepar tar vi oss den sista biten ut till ett av världens bäst bevarade och artrika regnskogsområden. Under sex dagar paddlar vi i urholkade trädstammar, sover i hängmattor och lär oss hur man lever och överlever i våra värdar makushiindianernas

V

hemmiljö. Tillsammans lagar vi mat, fiskar piraya, provar flätteknik med palmblad och täljer pilbågar. Vandrar i regnskogen och spanar efter jätteutter, tapir, spindelapor, färgglada parakiter och papegojor samt den vackra men skygga jaguaren. Innan skymningen lägger sig slår vi läger vid flodbanken och spänner upp våra sängar mellan träden. Äter middag och går igenom morgonFör mer info:

expeditionsresor.se

dagens äventyr vid brasan innan vi somnar skönt till ljuden av regnskogens nattaktiva djur. Vi avslutar med en spektakulär flygtur till ett av världens högsta vattenfall Kaieteur Falls, som är fyra gånger så högt som Niagarafallen och dundrar ner i regnskogens mitt.

Gillar du Guyana kommer du troligen älska Zambezifloden.


GUYANA

GUYANA Gränsar till Brasilien, Surinam och Venezuela. Namnet är ett indianskt ord som betyder “land med många vatten“, vilket stämmer bra eftersom Guyana är ett av världens tio vattenrikaste länder. Området är också känt för sina många och höga vattenfall.

65

Det finns vattenfall och så finns det vattenfall. Kaieteur Falls är, med sina 226 meter i fallhöjd, ett av världens största – och mest imponerande!

För mer info:

expeditionsresor.se


GUIDE Daniel Börjesson, guide och äventyrare

-

Ladda rätt! Daniel Börjesson

ger sina bästa tips för en bra uppladdning inför och under din expeditionsresa. ysisk styrka i all ära, men det är lika viktigt i uppladdningen att vara mentalt förberedd och se till att kroppen får rätt energi när du är ute på ditt äventyr, menar Expeditionsresors guide Daniel Börjesson. Han föddes med en passion för naturen och förra året spenderade han en månad på skidor i den arktiska vildmarken på Svalbard. – Målet var att ta bort all prestation och bara utgå från mig själv och naturen. Åka skidor från toppar, spana på ren och ta dagarna som de kom. Äventyret blev en rejäl omladdning och en nystart. – För många har det blivit så viktigt att få sin belöning snabbt och få lägger ner tid och energi för att uppnå något större längre fram. Bestigningen av Kilimanjaro är en bra motsats till detta. – Där måste du under en längre tid jobba mot ett mål och gör du det så blir det en desto större upplevelse att nå toppen. Han imponeras ofta över sina deltagares drivkraft. – Det är alltid några som får kämpa lite extra. Som fortsätter, trots att de blivit dåliga och påverkade av höjden. Det är så häftigt att se deltagare som nästan varit beredda att ge upp dag två övervinna den känslan och nå ända fram. Det är ren och skär viljestyrka som visar på hur viktigt det är att inte bara vara fysiskt förberedd utan också mentalt stark. – Ger man bara sig själv de rätta förutsättningarna kan upplevelsen bli hur stor som helst.

F

66

Daniel laddar larmmineringen för att isbjörnarna ska hålla sig borta från tältet på Svalbard.

För mer info:

expeditionsresor.se

DANIEL BÖRJESSON

Gör: Guide för Expeditionsresor och blivande fjällräddare i Jämtland. Meriter: Bestigit Elbrus i Ryssland, Aconcagua i Sydamerika och Denali i Alaska. Har bott ett år på Svalbard och fem år i Schweiz, där han jobbade med alpinräddning samt guidade vandringar. Reser aldrig utan: En halvkilosrulle med mandelmassa. ”Smakar alltid gott!” Guidar för Expeditionsresor: På Svalbard, Kilimanjaro och Inkaleden, bland annat.


TA ÄVENTYRET PÅ ALLVAR

Oavsett vilken resa det är så planera den, låt den vara en del av livet, läs på och längta. Var inställd på det bästa men förberedd på det värsta. Det gör hela upplevelsen större. Allt från uppladdningen till minnena av den.

x energi med Daniel

TA HAND OM DIG

VISUALISERA MÅLET

Se till att du har de bästa förutsättningarna, både före resan och på plats. Infektioner och förkylningar är en dålig start. Försök att äta så naturligt som möjligt. Laga mat från grunden med naturliga råvaror. På så sätt tar du tillvara på nyttiga ämnen som vitaminer och mineraler. Det är egentligen viktig­are än att köra hårt i löpspåret.

Ställ dig frågan, varför gör jag det här och vad vill jag få ut av det? Låt funderingarna ta tid och argumentera med dig själv. Vad är egentligen målbilden? Vissa fokuserar bara på toppen medan för andra är toppen sekundärt mot att ha kämpat sig dit. Det finns inget rätt och fel, men ett tydligare mål kommer att pusha dig på vägen.

LADDA BATTERIERNA

Varva ner innan avresan så att både kropp och knopp hinner ladda om inför utmaningen som väntar. Se till att ha fokus på rätt saker. Det är viktigt att tillåta sig vara här och nu för att kunna uppskatta allt från de små nyanserna till de stora vyerna.

BOTA ORO MED KUNSKAP

Rädd för det okända och svårt att lita på din egen viljestyrka? Följ med på Expeditionsresors trän­ingsdag. Knyt viktiga band till andra i gruppen, fråga om hur de förbereder sig och ta hjälp av guiderna. Läs också på och inspireras av andra personer som upplevt samma sak. Kan de så kan jag!

VÄTSKEBALANSEN Det är viktigt att hålla en konstant bra vätskenivå. Känner du törst dricker du för sällan. Dricka bör du istället göra i små portioner ofta. Tänk förebyggande, drick nu för att inte få huvudvärk om en halvtimme. På bergsvandringar rekommenderar vi upp mot 5 liter vatten om dagen.

GOTT OCH VARIERAT När du packar energitillskott måste du tänka till ordentligt. Vad tycker du är gott? Men hur gott det än är så måste du få till en bra variation, i smak, konsistens och energiinnehåll. Det fungerar inte att äta för mycket av samma favorit. Efter två dagar har du tappat suget efter just den.

LIGG STEGET FÖRE Tänk på att du under vandringen måste äta och dricka både oftare och väldigt mycket mer än vanligt. När du tar en matpaus ska det vara ett intag som du har hjälp av några timmar framåt i tiden. Även om du inte är sugen så måste du fylla på med kraft. Maten är ditt bränsle för att nå ända fram. För mer info:

expeditionsresor.se

AKTIVITETEN STYR INTAGET Ju fler höjdmetrar desto viktigare är det att tänka på bränsleintaget. I naturliga förhållanden jobbar kroppen bäst på fett och proteiner, men på hög höjd har den svårare att tillgodose sig fettet och därför fungerar kolhydrater bättre inför exempelvis Kilimanjaros toppnatt. Men du kan känna dig lugn med att Expeditionsresor redan tänkt på detta när maten serveras.

67


PATAGONIEN

NORDENSKJÖLD I Patagonien finns sjön Lago Nordenskjöld, namngiven efter den förste svensk som tog sig till Antarktis i början av 1900-talet.

68

För mer info:

expeditionsresor.se


Patagoniens vilda vyer Så mycket mer än en förtrollande vandring i Sydamerikas vackraste vildmark. PATAGONIEN När: januari 2018. Resans längd: 11 dagar.

69

sydligaste Chile ligger ett av världens mest spektakulära naturområden, Patagonien. Följ med oss på en upplevelserik resa där vi utforskar dess förtrollande vida vidder. Tillsammans med Expeditionsresors guide och lokala naturguide ger vi oss ut på fyra dagars storslagen vandring längs den klassiska W-leden i national-

I

parken Torres del Paine. Land­ skapet bjuder på ett skådespel av höga granitberg, kalvande glaciärer och vindlande slätter. Vi passerar ikoniska toppar och turkosa sjöar. Bär med oss dagtursryggsäckar och bor i enkla bergshyttor, där också utsökta middagar serveras. Därefter beger vi oss vidare upp mot det chilenska sjödistriktet Puerto Montt där vi tar såväl landFör mer info:

expeditionsresor.se

vägen som sjövägen över Anderna in till bergsbyn Bariloche på den argentinska sidan. Här gör vi en skön vandring längs den vackra sjön Lago Nahuel Huapi innan vi avslutar äventyret ute på Pampas, Argentinas motsvarighet till vilda västern.

Gillar du Patagonien kanske du gillar Inkaleden och Alaska.


AKTIV KONFERENS Så får du företaget att växa

-

70

1 Kebnekaise ger toppresultat! Se nästa uppslag för fler spännande idéer på aktiva konferenser.

Mer info:

expeditionsresor.se


Med äventyret som katalysator På Sveriges tak skjuter företaget mot nya höjder. Med oss får ni en vinnande röd tråd genom den aktiva konferensen. Ett äventyr behöver varken vara tufft eller jobbigt. Bara en utmaning anpassad för olika människor så att alla får uppleva glädjen i att lyckas. 71

Mer info:

expeditionsresor.se


AKTIV KONFERENS

BLI INSPIRERAD! Hos Expeditionsresor hittar du föredragshållare som tar företagets konferens till nya höjder. Äventyrare som genomför extrema expeditioner de gärna delar med sig av. Samlade erfarenheter blir till viktiga ämnen som inspirerar och sällan lämnar någon oberörd.

2

72

3 4

Mer info:

expeditionsresor.se


6 x aktiva konferenser Expeditionsresor har koll på detaljerna som skapar en rolig och samtidigt utvecklande helhet. Här listar vi några av våra äventyr som garanterat lyfter ditt företag. 1 Kebnekaise Med utgångspunkt från Kebnekaise fjällstation bestiger vi Sveriges högsta topp och flyttar gruppens gränser ett stort steg framåt. 2 Konferens i isbjörnens rike Endast tre timmar bort med flyg väntar en stor upplevelse med guldkant i Svalbards arktiska vildmark. 3 Björn i Finland I gränslandet mellan Finland och Ryssland spanar vi efter brunbjörn och konfererar runt lägerelden. 4 Späckhuggarsafari På hösten går späckhuggarna ända in i fjordarna mot Tromsö. Kombinera denna härliga nordnorska by med naturupplevelser i världsklass. 5 Salta upplevelser i Lofoten Vi tar med er till den vackraste platsen längs Norges kust. Lofoten bjuder på dramatiska berg, boende i mysiga fiskebyar och avskildhet. 6 Yoga med Annelie Pompe Låt äventyrare som Annelie Pompe inspirera och boosta ditt företag. Som exempelvis yoga och mindfulness i Costa Brava i Spanien.

6

5

Det hände sedan. Läs två företagares upplevelser av våra aktiva konferenser. Nästa sida!

73


AKTIV KONFERENS Leif Hultén, grundare och ägare, Hultén Försäljning AB

-

”En otroligt stark teamkänsla” Äventyret skapar sammanhållning och energi enligt Leif Hultén.

et började med en inspirerande föreläsning på en säljkonferens med en av Expeditionsresors guider och ledde till ett oförglömligt äventyr med dem på Svalbard. Snart arrangerades en ledarskapsutbildning där entreprenörer och företagstoppar nätverkade mellan Grand Canyons röda klippväggar. I en gummibåt längs Colorado River föddes idén om att utveckla samarbetet med Expeditionsresor med en aktiv konferens i Björkliden och Riksgränsen. – Den viktigaste och svåraste uppgiften inför en konferens är att fördela tiden mellan jobb och fritid. I det här fallet äventyrsgraden kontra företagets agenda. Expeditionsresor är otroligt professionella och sydde ihop ett vinnande paket, säger Leif Hultén grundare och ägare av Hultén Försäljning AB. Vad är era konferensers mål? – Vi har tre viktiga områden; hinna reflektera, skapa sammanhållning och ny energi. Medarbetarna ska gå därifrån och känna sig positiva och att livet är fantastiskt. Vi planerar därför in en årlig resa direkt efter påsken. Eftersom vi arbetar i konfektyrbranschen blir det en belöning efter slitet och samtidigt en omladdning inför de två tredjedelar som är kvar av året. Varför har ni valt att satsa på ett äventyrlig format? – Vi vill hitta rätt energi i gruppen och den här typen av arrangemang

D

74

skapar en oerhörd stark teamkänsla. Vi bor till exempel i fjällstuga och kör skoter, lever spartanskt och går runt i våra underställ. Vilken titel folk har spelar ingen roll, den avdramatiseras med att vi alla är människor. I det stora hela är vi ett gäng som måste utföra vad var och en är avlagd att göra, men det är viktigt att bli respekterad för människan och inte titeln. Vad har du fått för respons från dina medarbetare? – Mer positivt än förväntat. Efter en lång och mörk vinter är det många som är sugna på sol och värme, vilket brukar vara vår destination. Men istället reste vi norrut på aktiv konferens med en äventyrlig touch. Upplevde snö­skotertur, pimpelfiske och snösläde upp till Sveriges högst belägna fjällstation. Blandningen av att aktivera sig och sedan få tid för reflektion i det enkla var mycket uppskattad. Man ska inte underskatta den sammanhållning som uppstår när man gör äventyr tillsammans.

FOTOBOK

Den fantastiska dokumentationen av konferensen som blev till en fin sammanfattning och bok att ge till alla medarbetare en tid efter resan. Väldigt uppskattat och en bra återkoppling till vårt företagsarrangemang. Mer info:

expeditionsresor.se

BRETT KONTAKTNÄT Deras breda erfarenhet av stora expeditioner möjliggör äventyrliga upplägg utöver det förväntade. Samtidigt är de väl anpassade för grupper med olika förutsättningar.

Uppladdning. Bra information, grundlig förberedelse med koll på alla detaljer som gör att äventyret blir både kul och enkelt, trots att medarbetarna många gånger går utanför sin trygghetszon.

UPPLADDNING

4 x FÖRDELAR MED:

Expeditionsresors aktiva konferenser Expeditionsresor ser till att helheten fungerar. Skapar en god balans mellan HELHET OCH företagets LOGISTIK agenda och aktiviteterna där emellan. Håller tider och hanterar oförutsedda händelser exemplariskt. Man är alltid i trygga händer, även om man får motorstopp på sin skoter mitt i vildmarken.


Ledarskapsutbilning och nätverkande mellan Grand Canyons röda klippväggar längs Coloradofloden.

Utmanande upplevelser skapar gemenskap, nya värderingar och bättre företagare.

Lapporten. Oavsett årstid är det en inspirerande plats att spinna vidare från.

LEIF HULTÉN Gör: ägare Hultén Försäljning AB. Anställda: 90 heltidsanställda, varav 30 inom sälj och inköp. Resor med Expeditionsresor: Svalbard, Grand Canyon och Riksgränsen.

Mer info, bilder och filmer:

expeditionsresor.se

Leif Hultén har upplevt Svalbard på skoter. Det påverkade honom så starkt att han drömmer om att resa tillbaka med sina kollegor.

75


AKTIV KONFERENS Gert Frej, grundare, Frejs Revisorer AB

-

GERT FREJ Gör: Grundare Frejs Revisorer AB. Resor med Expeditionsresor: Björn i Finland, överlevnadsupplevelse i Lofoten, Mongoliet och mästarnas mästare i Polen.

Gert Frej på uppladdnings­­tur med kollegorna i Björkliden.

76

”Glada människor presterar bättre” Medarbetarnas glädje smittar av sig på kunderna menar Gert Frej. år årliga gemensamma planerings- och utbildningskonferens är både ett viktigt avstamp och uppskattat inslag som skapar framåtanda, menar Gert Frej, grundare av Frejs Revisorer AB. Inför kommande arbetssäsong tar byrån med sina anställda på en aktiv konferens på oannonserad ort. – För oss är det viktigt att ta sig till platser som är utanför allfarväg­ en. Vi vill lära känna obruten mark och uppleva det tillsammans, vilket skapar samhörighet. Vi håller målet med resan hemligt ända fram till avgång. Då kan ingen förbereda sig och alla har samma förutsättningar.

V

Varför en aktiv konferens? – Det gäller att nyttja dagen efter­som det både kostar pengar och kräver mycket planering. Genom utmanande friluftsaktiviteter får man möjlighet att umgås och hantera nya situationer. Man får testa sina gränser och chansen att övervinna sig själv. Det ger också en känsla för var man befinner sig i sin egen utveckling och i byråns. Upplevelsen svetsar snabbt samman gruppen och ger en stark grund både socialt och arbetsmässigt. De senaste fem åren har Frejs anlitat Expeditionsresor som arrangör. – Expeditionsresor är profesMer info:

expeditionsresor.se

sionella människor som har stor erfarenhet av att optimera annorlunda upplägg, hantera oförutsedda händelser och ser till att anpassa utmaningarna så att de blir möjliga för alla. Vilka blir de positiva effekterna? – Glada människor presterar bättre. Som serviceföretag är det extra viktigt att våra medarbetare är glada och nöjda. Allt som höjer humöret gör att vi fungerar bättre som företag. Det är ett givande och tagande och vi har fått en personalgrupp som både stannar och ställer upp när det behövs. Glädjen smittar också av sig på våra kunder.


Skinnarmo´s

Pasta Carbonara

En av sveriges mest erfarna äventyrare, Ola Skinnarmo har smaksatt och utvecklat Sveriges populäraste friluftsmat. En härligt krämig pasta carbonara. Maten har fått många äventyrare och friluftsare att njuta lite extra på både luncher och middagar .

Stolt distributör av Blå Band Outdoor Meals Läs mer på www.outmeals.se


SKRÄDDARSYTT

-

Så skapar du ditt drömäventyr Så skapar du din drömresa

Vi skräddarsyr ditt livs äventyr Safariresor på den afrikanska savannen. Storviltsfiske i världens bästa fiskevatten. Skidäventyr med puderfrossa i toppklass. Eller kanske något helt annat? Expeditionsresor fixar skräddarsydda upplägg för dig, familjen och kompisgänget.

9 fantastiska upplevelser.

78

Mer info:

expeditionsresor.se


1

RWANDAS BERGSGORILLOR Genom regnskog upp i Virungabergen mot nationalparken Volcanoes höjder och dess invånare. Att stå öga mot öga med en bergsgorilla lämnar ingen oberörd. Mötet ger starka minnen att bära med sig genom livet.

2

TANZANIA

Ett perfekt äventyr precis som det är eller i kombination med bedriften att bestiga Afrikas tak Kilimanjaro. Läs mer på sidan 32.

3

ZAMBEZIFLODEN

Närkontakt med flodhästar, krokodiler och elefanter. Det här är ett äventyr som tar dig med längs Zambezifloden och vidare till Victoriafallens vilda vatten för forsränning i världsklass. Läs mer på sidan 48.

79

3 x safari Upplev Afrikas djurliv – till fots, i en jeep eller från en kanot. Gorilla, lejon eller flodhäst. Oavsett färdmedel och art blir upplevelsen av dessa möten ett minne som etsar sig fast för resten av livet. Vi ser till att just dina drömmar om de afrikanska slätterna går i uppfyllelse. Meroch info: Mer info, bilder filmer:

expeditionsresor.se expeditionsresor.se


SKRÄDDARSYTT Svenska fjällen, check? Alperna, check? Dags för något nytt? Perfekt! Vi tar dig till de udda bergen för en upplevelse i sann toppklass.

3 x annorlunda skidåkning

80

1

3

PUDER I JAPAN

Puder, god mat, bad i varma källor och skidäventyr i vacker skog är vad som väntar i Japan. Tack vare kalla vindar från Sibirien och norra Kina kommer det stora mängder snö varje vinter. Så packa skidglasögon och feta lagg och följ med oss på puderfrossa.

2

RANDONNÉE PÅ SVALBARD

OFF PIST I GEORGIEN

Fartfylld långweekend med skidåkning i världsklass. Upplev Kaukasus mäktiga toppar, toppmoderna liftsystem och välkänd off pist-åkning. Dessutom varma källor och spännande nattliv i huvudstaden Tbilisi. Mer info:

expeditionsresor.se

Häng med på alpin topptur med randonnée-skidåkning i isbjörnens rike. Med skoter tar vi oss ut till den orörda snön, utan liftköer, isiga backar och trängsel. Bara ren skidåkarglädje! Resan bjuder på såväl fantastiska naturupplevelser som boende vid Van Mijenfjorden och festmåltid på välrenommerade restaurangen Huset.


SKRÄDDARSYTT

-

Så skapar du din drömresa

1

2

LOS CABOS

Soligt storviltsfiske i Mexiko. Ett måste för dig som drömmer om att fajtas med en marlin i naturskön miljö. Värme och spänning och dessutom med gott samvete eftersom man praktiserar catch and release-fiske. Med snabba sportfiskebåtar och de skickligaste skepparna är oddsen väldigt höga för att du slår ditt personbästa.

PANAMA

Ett av världens hetaste sportfiskeländer. Vi ser till att du är på rätt plats vid rätt tillfälle för att drömmen om storfångsten ska bli sann.

3 LOFOTEN

Den vandrande torsken skreien tillbringar större delen av sitt liv i Barents hav. Men till våren när den beger sig ut på lekvandring till den norska atlantkusten passerar den Lofoten och sätter guldkant på vårt fiske. Kvällarna spenderas med god middag i gedigna fiskestugor.

3 x fantastiskt fiske

Med de bästa båtarna och skickligaste skepparna tar vi oss ut i världens bästa fiskevatten för att fånga in storfångsten. info: Mer info,Mer bilder och filmer:

expeditionsresor.se

81


PÅ GÅNG Resor som kommer under 2018

-

Vår värld fortsätter att växa

Tigersafari i Indien Spännande nationalparker, tigrar och exotisk kultur. Läs mer på expeditionsresor.se


Isbjörnssafari på Svalbard Med fina M/S Freya ger vi oss ut i den arktiska vildmarken och upplever isbjörn, valross och god mat och dryck! Läs mer på expeditionsresor.se


EXPEDITIONSRESOR

I N G A VA N L I G A RESOR AKTIVA RESOR – UTMANANDE EXPEDITIONER

För mer info, bilder och filmer:

EXPEDITIONSRESOR.SE Expeditionsresor AB•Ynglingagatan 7•113 47 Stockholm•+46 8 540 254 40•info@expeditionsresor.se Läst färdigt din inspirationskatalog? Lämna den gärna vidare till en vän eller återvinn den .

Expeditionsresors inspirationskatalog 2017/2018  

Expeditionsresors inspirationskatalog 2017/2018. Vill du skida till Nordpolen, ta dig an utmaningen att stå på Kilimanjaros topp, paddla på...

Expeditionsresors inspirationskatalog 2017/2018  

Expeditionsresors inspirationskatalog 2017/2018. Vill du skida till Nordpolen, ta dig an utmaningen att stå på Kilimanjaros topp, paddla på...