Page 1

Everest Base Camp

.. .. Narkontakt med varldens

Högsta berg Målet är att nå Everest Base Camp. Vägen dit går tillsammans med legendariska guider på en av världens vackraste vandringsleder mitt i Himalaya. Resenären Claes Örman berättar om sitt livs möte.

32


D

et är något magiskt med Khumbudalen, sherpafolkets hem­ vist, i Nepal. Redan vid inflygningen från Kathmandu förstår man att det här är en plats som inte lämnar någon oberörd. – Landningen i Lukla är verk­ligen häftig. Man flyger in över bergskam­ men, dyker ner i dalen och avslut­ ar på en kort landningsbana på en bergssida. Omtalad som världens mest spektakulära och jag tycker att det var en rolig upplevelse, säger Claes Örman. Tillsammans med Expeditions­ res­or ska han vandra 13 dagar upp till Everest Base Camp på 5 380 meter. – Jag har alltid fascinerats av Everest och varit lockad av att se

34 Everest base camp

baslägret i verkligheten. Expeditionsresor har tre guider som bestigit Mount Everest; Rena­ ta Chlumska, Annelie Pompe och Robin Trygg. Den sistnämnda kom som yngste svensk till toppen 2011 och är tillsammans med den lokala klätt­raren Chhiring huvudguide på den här expeditionen.

tigit Everest tolv gånger och är därav en av de mest meriterade bergsklätt­ rarna som finns. – Han är den mest fantastiska människa jag mött. Så ödmjuk trots att erfarenheten han bär med sig är helt makalös. Efter en acklimatiseringsdag runt Lukla följer expeditionen huvudled­

“Böneflaggor vajar vilt i vinden och Chhiring sprider en buddhistisk bön som skapar en andaktsfull stämning i gruppen“ – Med Robin och Chhiring kan det inte bli bättre eller säkrare. Det är världsklass, säger Claes. Legendariske Chhiring har bes­

en mot byn Namche Bazaar, sherpas huvudstad. Vägen går på slingrande stigar i många äventyrares fotspår. – Hillarys led från 1823 finns

kvar men är inte som på hans tid. Turism­en har lett till bredare stigar och att sherpas har fått det bättre, förklarar Robin Trygg. Leden slingrar sig växlande gen­ om gröna skogar och längs öppna dalar. I Namche Bazaar, som också kal­las ”porten till Mount Eve­rest”, på 3 450 meters höjd, stannar gruppen två dagar för acklimatise­ring. – Robin förklarade att det är det bästa man kan göra för att vänja kroppen vid den höga höjden, berätt­ar Claes. Byn är en av de största i Khumbu­ dalen med butiker, bagerier och internet. Här finns inga vägar, än mindre bilar. Allt transporteras hit med jakar eller människor. – Alla är så otroligt vänliga och

hjälpsamma. Buddhismen tycks skapa en genuinitet som genom­ syrar de små byarna. Man nöjer sig med det lilla, vilket skapar en viktig reflektion hos en själv. Nätterna spenderas på tradition­ ella tea houses, som närmast kan liknas med bed & breakfast. Det blir många tepauser med citron- och ingefärste och de större måltid­erna serveras på små restauranger längs vägen. – Det är ett förvånansvärt bra utbud. Trerätters med värmande soppor, pasta, pizza, kött, potatis, pommes och efterrätt. ”WAY TO M.T. EVEREST B.C.”, den gula skylten som hägrar på de flesta bilder från baslägret, nås den nionde dagen. Böneflaggor vajar vilt med vinden och Chhiring sprider en

RESENÄR Claes Örman, 47 år Gör: Njuter av livet. Är ute i skogen med sonen, fjällvandrar i Sverige, spelar golf, seglar och tränar inför kommande expeditioner. ”Jag lever det liv jag vill leva nu”, säger Claes. Claes bästa packningstips: Hur fan visste du det? En quiz-bok som är ovärderlig på kvällarna. En höjdpunkt som skapar mycket skratt och engagerar många.

För mer information, bilder och filmer, besök vår hemsida: expeditionsresor.se

35


Everest base camp När: oktober 2015/2016 och april 2016 Resans längd: 18 dagar Bestiga kala pathar Utöver Everest BC bestiger Expeditionsres­ or Kala Pathars 5 545 meter höga topp. Härifrån bjuds på en hisnande utsikt över Everests topp.

buddhistisk bön som skapar en and­ aktsfull stämning i gruppen. – Det är en grym känsla. Plötsligt står man där på 5 380 meters höjd, högre än man någonsin kan komma i Europa, och har fortfarande mäktiga toppar omkring sig. Jag har svårt att hitta ord för det, det är en upplevel­ se utan dess like, säger Claes. Men äventyret slut­ar inte i baslägret utan fortsätt­er två timmar ner igen för att nästa dag börja med en utmanande morgonbestigning av grannberg­et Kala Pathars 5 545 meter höga topp. Lön för mödan kommer med soluppgångens första strålar som ljussätter den bästa utsikten på hela vandringen. Belägen sydost om Base Camp, ger Kala Pathar en annan vy över bergskedjan som inne­håller några av världens högsta berg; Everest, Lhotse och Nuptse. – Det ger gåshud att stå här. Går inte med varken bilder eller ord beskriva hur fantastiskt det är, men det är vyer som är helt galna, säger Robin Trygg.

36 Everest base camp

Resan avrundas med två dagars sightseeing i Kathmandus myller, en stad fylld av kontraster, mystik och fattigdom. – Det är en speciell stad med mycket människor och tutande, men man känner sig aldrig otrygg. Det är raka motsatsen mot Everests natur­upplevelse men är man berest blir mötet ingen krock utan bara in­ tressant, förklarar Claes. Gruppen blir hem­ bjudna på kaffe till Chhirings egenbyggda hus. Han visar bilder från olika expedi­tioner och har man inte redan förstått hans storhet så gör man det nu. – Expeditionsresor är väldigt seriösa. Söker man en upp­levelse för livet så åk med dem. De är proffs som kostar, men värda det. Det är en tuff miljö att vistas i och att resa med en oerfaren guide skulle kunna leda till katastrof. Claes har redan siktet inställt på nästa expedition. – Målet var Everests basläger, men jag vill mer. Nästa äventyr med Expeditionsresor blir Elbrus.

Guide #1 Robin Trygg Vem: Rutinerad alpinist och äventyrare som har genomfört flera egna expeditioner. Erfarenhet: Besteg Mount Everest som yngste svensk 2011. Guidar på flera av Expeditionsresors olika bergsturer.

Guide #2 Chhiring Dorje Sherpa Vem: Chhiring är en fantastisk man och legendarisk sherpa i Nepal. Erfarenhet: Han har bestigit Mount Everest elva gånger. Med sitt enorma kontaktnät kan han fixa nästintill allt i Nepal! Varför expeditionsresor?

10

Tränings­ program och tränings­träff Vissa av våra resor är utmanande expeditioner, men inte värre än att du kan klara av dem om du tränar dig i form. Därför har vi träningsträffar där vi ger tips och handfasta råd för hur du på bästa sätt skall förbereda dig inför ditt livs äventyr.

Everest Base Camp - Reseskildring  

Läs en reseskildring från en av våra resenärer som varit med på en resa till Everest Base Camp.

Everest Base Camp - Reseskildring  

Läs en reseskildring från en av våra resenärer som varit med på en resa till Everest Base Camp.