Page 1

Juliol 2018

1


S U M A R I

2

Llar

Bellesa i Salut

Especial Motor

Viatges

Pàgines, 04-08

Pàgines, 09-11

Ensenyament Pàgines, 12-13

Pàgines 18-23

Pàgina 24

Restauració Pàgines 25-27

Mascotes

L’entrevista

Espai Legal

Fresc Festival

Pàgines, 14-15

Pàgina 17

Juliol 2018

Pàgines 28-29

Pàgina 30

Edita:

Exit Vallgrup, S.L. / c.Alfons Sala, 33-39. - 08202 Sabadell tel. 93 727 40 88, fax 93 727 33 49 www.exitvalles.cat - info@exitvalles.cat

Producció i maquetació: Exit Vallgrup, SL, tel. 93 727 40 88 Impremta: ROTIMPRES Distribució: SDGP

Publicitat:

Èxit Vallès, tel. 93 727 40 88 - 93 100 07 00 La reproducció total o parcial d’aquesta publicació només és permesa prèvia autorització de l’entitat editora. L’entitat editora no es fa responsable dels articles i continguts dels seus col·laboradors i anunciants. Èxit Vallès és una publicació mensual.


Ara és el moment per cuidar-te més que mai! Les vacances d’estiu serveixen per pensar en nosaltres i cuidar-nos. És per això que esdevenen un moment ideal per a aquelles intervencions de cirurgia estètica que requereixen uns dies per a la seva recuperació. En termes generals, tots nosaltres tenim un ritme de vida accelerat per les obligacions professionals i personals que ens impossibilita cuidar-nos tant com voldríem. Recuperació i autoestima Alguns tractaments estètics ens impossibiliten prendre el sol i necessiten repòs per garantir els millors resultats. És per això que el temps de vacances esdevé el moment ideal per recuperar-se de les intervencions estètiques i, a la vegada, per recuperar l’energia que ens deixa esgotats la resta de l’any.

nen una recompensa emocional fonamental. Les persones que decideixen millorar el seu aspecte com a conseqüència de l’edat o de característiques del seu físic millorables, tornen al setembre amb una dosi extra d’energia i autoestima. Precaucions durant l’estiu Ni les elevades temperatures ni l’exposició al sol són un risc davant les operacions estètiques, sempre que es prenguin les precaucions adequades. És per això que seguir les recomanacions del metge és sempre el més important, a la vegada que aprofitem la tranquil·litat de l’ambient estiuenc per recuperar-nos.

Les vacances d’estiu i el temps de què disposem per a nosaltres mateixos ens permetran, també, gaudir d’una intervenció que passarà desapercebuda.

Els metges de Steticmedic recomanem, en general, evitar la incidència del sol a les cicatrius fent servir protectors solars i, també, la roba. A més, no podem oblidar els consells bàsics de l’estiu sobre hidratació i nutrició per mantenir-nos saludables i passar millor la calor, sobretot si hem de fer repòs.

D’altra banda, cal tenir present que la major part dels tractaments estètics te-

Intervencions i descomptes Les intervencions que més es realitzen a

l’estiu són, genèricament, els augments de pit i les liposuccions. Les segueixen les rinoplàsties i altres tractaments facials, com el lífting. A més, l’equip de Steticmedic prepara importants descomptes i millores personalitzades en funció de les necessitats de cadascun dels seus pacients per aquestes dates. Text: STETICMEDIC

Juliol 2018

3


GALERIA

COMERCIAL

Aluminis SC

Obrir, gaudir i descobrir El dissenyador Robin Mathew afirma que el “disseny és on la ciència i l’art arriben a un punt d’equilibri”. Trobar els tancaments perfectes per gaudir de la llum de l’exterior i, a la vegada, aïllarnos del fred, la calor i el soroll, és possible si comptem amb una marca de confiança. Aluminis SC és una empresa dedicada a fusteria d’alumini que va néixer a Sant Cugat del Vallès (Barcelona) fa més de 30 anys. Des d’aleshores, l’equip format per més de 20 persones ha treballat per tal d’aportar les solucions ideals per a totes les llars, oferint tots els productes possibles on l’alumini és una solució ideal. Molt més que una finestra Els tancaments de casa nostra són fonamentals per garantir el benestar durant tot l’any. Les finestres i portes d’alumini permeten mantenir-nos aïllats del soroll de l’exterior, però també ens permeten mantenir la temperatura ideal a l’interior. De fet, cal tenir present que la pèrdua de temperatura interior es deu en un 10-30% als defectes d’aïllament tèrmic de les finestres, afectant directament a la factura energètica. Els tancaments, a més, ens han de fer la vida més fàcil i alhora més sostenible al planeta. L’alumini se sotmet a uns tractaments que permeten que no necessiti manteniment i sigui durador. Finalment, cal destacar que es tracta d’un material que es pot reciclar en la seva totalitat. A banda dels tancaments de Technal, Aluminis SC posa a disposició dels seus clients un conjunt de marques aglutinades sota el

segell de Sèrie Europea. Es tracta de productes amb unes característiques tècniques de molt bona qualitat ideals per a pressupostos més ajustats. A banda de finestres i portes corredisses per sortir a terrasses i patis, Aluminis SC posa a la nostra disposició persianes, mosquiteres, sostres, armaris o mampares, entre d’altres. A més, tots els projectes que comencen a Aluminis SC són totalment personalitzats i es fan a mida dels clients de qualsevol indret del territori català. Reptes per fer una llar de somni Una casa a un penya-segat espectacular a la costa catalana: 25 metres de façana que ens permeten traslladar-nos a l’aigua blava del Mediterrani i quedar-nos bocabadats mirant a l’horitzó. Unes vistes així s’han de poder gaudir, també, des de l’interior. I és que el mateix loft de 250 m2 de planta va ser concebut arquitectònicament com un mirador. Aluminis SC va ser l’empresa seleccionada per fer, per primera vegada, un tancament diàfan de 25 m.: sense parets i sense columnes. A més, havia de ser segur, funcional, estètic i resistent: com tots els productes de l’empresa santcugatenca. El sistema de tancaments destaca pels quatre carrils i pel fet que les finestres són elevables. Aquest tipus de corredissa ens permet reduir les pèrdues de temperatura i, a més, garantir que el vent i l’aigua no entrin a l’habitatge per cap dels racons que hi ha a les finestres convencionals. Però també permet oferir als usuaris més comoditat: una finestra d’aquestes característiques compta amb un pes elevat. És per això que el sistema d’obertura ha de permetre el moviment ràpid i àgil. Les finestres elevables, per la seva maneta lleugerament allargada, es poden obrir, moure i tancar amb un sol dit. Un pas endavant pels somnis fets realitat! P.P.

4

Juliol 2018


Tenir en el saló de casa un aparell connectat a internet que escolti ordres donades de viva veu i les executi, vinculat a d’altres aparells de la casa ja és possible. Si ara et resulta normal parlar amb el navegador del cotxe o xiuxiuejar-li al teu smartwatch, ara és l’hora de començar a parlar amb un d’aquests aparells amb cos d’altaveu i anima de cercador, l’assistent virtual. L’assistent virtual són aplicacions com Google Now o Siri que actuen d’intermediaris entre plataformes que ofereixen informació i persones que els requereixen. Els avenços en intel·ligència artificial i processament del llenguatge natural ha fet possible arribar a solucions que interpreti la veu humana.

ALTAVEUS

QUE RESPONEN Google acaba de treure Google Home a Espanya amb el suport de l’idioma espanyol, a més de l’anglès, francès, alemany, italià i japonès. Aquesta aplicació connectada a la teva xarxa inhalàmbrica interactua amb les preguntes i ordres que tu li dones. Les funcions cada cop són més àmplies i podem interactuar amb ell sense necessitat de donar-li comandos de veu, ja que entén en la majoria d’ocasions el llenguatge natural. L’altaveu Google serveix de pont entre tu i els elements domòtics i demés informació variada en internet. T’imagines assegut al sofà, dient-li al televisor intel·ligent que abaixi el volum o la intensitat de la llum, que posi l’aire condicionat, que obri… o que busqui… quelcom és possible amb aquest majordom virtual. Entre aquestes funcions suportades ara tenim: - Reproducció multimèdia: escoltar ràdio, notícies, serveis de música per streaming i rebre continguts. - Control de TV i altaveus: podem donar ordres com obrir i tancar la TV i reproduir àudio i altaveus. - Planificar el dia: Personalitzar acciones per conèixer el temps i les cites de calendari que tinguem, comprovar horaris de vol, informació de comerços, etc. - Control Domòtic: control de llums, termostat, dispositius intel·ligents i càmares de seguretat. - Administrar alarmes i temporitzadors: pots suggerir a Google que posi un compte enrera o una alarma a una hora concreta. - Informació i respostes, i moltes més funcions. Aquests dispositius són altaveus intel·ligents amb un micròfon molt sensible i un gran rang d’acció. Estan a la venda a la tenda online de Google, alguns centres comercials i botigues especialitzades. Les noves tecnologies ens apropen al futur, i cada cop més passem fàcilment de la ficció a la realitat. Redacció

Juliol 2018

5


GALERIA

COMERCIAL

L’ESTOR Cortines d’autor

Al llarg de la vostra història hi ha hagut diversos punts d’inflexió. Quines han estat les fites més importants de l’empresa? En primer lloc, el 1973 vam ser els primers del nostre sector en exposar a la botiga les cortines confeccionades i amb barra, com si estiguessin a casa. Això ens va ajudar a començar i, amb els anys, també ens va donar molt bona imatge la puntualitat en les dates d’instal·lació de les cortines. A la dècada dels ‘90, vam aportar l’estor com a solució assequible per a totes les butxaques i, poc temps després, vam ser pioners en el desenvolupament del panel japonès, una cortina plana, fàcil de rentar i amb més de 100 models per triar. En aquesta època vam iniciar el servei de personalització, amb gran èxit, que permet al client canviar el teixit base, el color, la posició del disseny, etc. El 2008 vam tornar a revolucionar el sector amb la creació del Papyrus, un material per a cortina tècnica que no s’ha de rentar, que fa lliscar la pols i que permet que passi la llum. I, seguint aquesta línia de comoditat i confort, vam introduir el teixit de lli antitaca, que també evita que s’hagin de rentar les cortines. 6

Juliol 2018

Erich Fromm afirmava que “la creativitat requereix el coratge de deixar anar les certeses”. En Raimond Fernàndez va obrir la primera botiga a Sabadell el 1973 i, uns anys després, el seu fill va patentar un teixit per a confeccionar estors que va revolucionar el mercat de les cortines. Amb el seu enginy i l’ajuda de la família va consolidar el negoci amb botigues a Sabadell i a Rubí i va crear la marca AVANMODA. La tercera generació de la família continua amb el negoci amb l’objectiu d’internacionalitzar-lo. És per això que la inversió en innovació i en personal creatiu és una de les característiques de l’ADN de l’empresa.

Amb tota aquesta trajectòria d’innovació, quins són avui dia els vostres productes estrella? En aquests moments, molts clients demanen Papyrus i Screen ja que en general estan de moda les cortines tècniques. Com a novetat interessant, hem creat una aplicació tipus web, que anomenem Visual, i que permet (amb la tablet, el mòbil o l’ordinador) simular el disseny que volem i veure’l a la pantalla. És un software senzill i pràctic que calcula el preu de la cortina online i permet realitzar la comanda. En l’última versió d’aquest programa, es pot posar (darrera la cortina simulada) la foto de la finestra, de manera que des del sofà de casa un client pot veure com quedaria la cortina al seu menjador. El nostre objectiu per aquest 2018 és, precisament, fer el llançament de la nostra botiga online, amb el programa Visual com a base i, a continuació, internacionalitzar-la. Feu molt d’èmfasi en la internacionalització. Com funciona el vostre producte a d’altres països? El procés de creixement fora del país va començar a la dècada dels ‘90. Actualment treballem a més de 30 països,

principalment a Europa i als Estats Units. Els darrers indrets on hem creat xarxes de distribució són l’Equador, Austràlia i Taiwan, fruit de la fira R+T, que enguany hem atès per primera vegada. Fora del nostre país, les cortines que dissenyem són acollides com a quelcom extraordinari i es posicionen com un producte d’alt standing. Les cortines que confeccioneu, abans de sortir al vostre catàleg, passen per un procés creatiu complex que, precisament, aconsegueix posicionar-les com a un producte de qualitat. El podries explicar? El creatiu és el meu pare. És una persona amb una gran capacitat artística i amb un pensament visionari: té la capacitat de saber quins seran els productes més venuts amb anys d’antelació. El seu procés de creació s’inspira en allò que veu a la natura, a fires, o a qualsevol racó, n’extreu les idees fonamentals i, després, les desenvolupa. A més, durant el desenvolupament de les seves idees es pren prou temps per perfeccionar-les. A L’Estor cerquem que el nostre client s’enamori de les nostres cortines. Per això les anomenem “cortines d’autor”. P.P.


DECORACIÓ

Tens terrassa? Treu-ne partit!

És igual com sigui de gran. Si té vistes, molt o poc sol, tampoc és tan important. El que realment volem a l’estiu és gaudir del bon temps! És per això que tots els qui teniu terrassa segur que ja esteu pensant sobre com decorar-la o què fer per poder treure-li més profit. Us fem algunes propostes per gaudir al màxim d’aquest estiu sense haver de sortir de casa! Que no falti la comoditat És indiferent si la vostra terrassa és quadrada o rectangular. En qualsevol dels dos casos, posar un sofà en un racó o tocant la barana us permetrà aprofitar més l’espai de què disposeu. Si gaudiu d’espai suficient, podeu posar-hi una taula baixa per desar els gots i els platets

per quan vulgueu picar o fer un piscolabis. Els sofàs us poden ajudar també a aprofitar millor l’espai. Si a sota tenen calaixeres o una part buida, podreu aprofitar-los per desar les coses de la terrassa o bé com a armari dels articles de la platja. Els materials ideals pels sofàs d’exterior són aquells que poden suportar la pluja, el vent i el sol mantenint al màxim la qualitat. Una de les opcions és el rotang, que també es combina amb una estructura d’alumini. És un material lleuger, ecològic, no necessita manteniment, i és molt resistent als factors ambientals, a banda de tenir

un preu molt assequible. Pels amants de la fusta, la teca és una de les millors opcions, ja que és resistent i és una de les més tradicionals per a exteriors. A més, aquest material també dóna molt bons resultats en ambients humits i temperatures extremes.

Juliol 2018

7


l’escalfor durant les hores de sol i, per tant, a gaudir més d’aquesta. En cas que tingueu prou espai i us decidiu per una pèrgola, recordeu que podeu fer-la de fusta o Un esclat de colors Enguany els colors brillants i vibrants estan de moda per a tot tipus de decoracions d’exterior. Una alternativa al sofà és la de posar una taula de fusta decorada amb cadires de colors, pufs, coixins… una sèrie de complements que ens poden ajudar a donarli vida a la nostra terrassa. Un jardí també pot ser vertical És la solució ideal pels qui volen decorar les parets o pels qui necessiten espai per a les plantes. Els palets o les estructures de metall són una solució ideal, acollidora i apta per a totes les terrasses. Després, vosaltres només les haureu d’omplir amb les flors que més us agradin. Quan molesta el sol… Si teniu un pati o una terrassa gran on dóna massa el sol, és el moment de buscar la solució apropiada. Posar un tendal o una pèrgola us pot ajudar a mitigar

8

Juliol 2018

d’alumini. En ambdós casos són productes de llarga durada. Això sí: si no us agrada haver de pensar en la conservació de la fusta, tingueu present que també podeu trobar acabats que la imiten realitzats en alumini i que no requereixen cap manteniment. P.P.


ESPECIAL MOTOR

La ITV es renova per continuar apostant per la seguretat a les carreteres Fer un correcte manteniment del nostre vehicle és fonamental per evitar avaries i per estar segurs a la carretera. És per això que la Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV) té com a missió comprovar el seu estat general i els seus elements de seguretat. Així, quan es passa la ITV es constata que el nostre cotxe o moto pot circular sense perill pels ocupants i protegint el medi ambient. Aquest 2018 ha entrat en vigor un nou reglament que s’adapta a les novetats dels vehicles i fa la ITV més exigent, sobretot pel que fa als sistemes de seguretat, i més eficaç per detectar fraus i manipulacions. Novetats a la nova ITV. A partir d’aquest 2018, podem passar la ITV fins un mes abans de la caducitat i, a més, conservar la data anterior per a la següent inspecció. Això sí: serà impossible passar la ITV sense l’assegurança obligatòria en vigor. Els

usuaris que no hagin superat la ITV a la primera podran canviar l’estació per a la segona oportunitat. Sigui quina sigui l’elecció, hauran de fer constar el NIF o la Raó Social del taller que ha fet la reparació dels punts desfavorables. Una de les novetats més importants, és que l’organització podrà accedir al sistema de diagnòstic del cotxe, és a dir: l’ordinador, en vehicles matriculats a partir del 2006. Això permetrà detectar possibles manipulacions del motor i electròniques, les vàlvules o el filtre antipartícules, mitjançant la lectura digital de l’ordinador de bord. Pel que fa als cotxes clàssics, la nova normativa estableix una antiguitat de, com a mínim 30 anys per fer-ho, en detriment dels 25 que eren necessaris fins aquest any. També cal tenir present que els cotxes que s’hagin adquirit a

altres països de la Unió Europea tindran diferents ITV’s en funció de la legislació del país d’origen. L’origen dels accidents. La ITV ens permet garantir que el nostre cotxe o moto compleix amb els requisits mínims per poder circular amb la màxima seguretat. En aquest sentit, es considera que les conseqüències dels accidents ocasionats pel mal estat dels pneumàtics són fins a 3 vegades més greus que les que es produeixen pel consum d’alcohol. Les estadístiques apunten que si el 20% dels cotxes que passa la ITV amb defectes lleus reparés les avaries, ens podríem estalviar gairebé un centenar de morts a la carretera i milers de ferits. P.P.

Juliol 2018

9


‘Audi Driving Experience’

Vols sentir el que és conduir un Audi R8 en un circuit? Audi ofereix des de fa anys, la possibilitat que tant els clients de la marca com aficionats a l’automobilisme, puguin rodar amb els seus vehicles més potents en un circuit de carreres. El màxim exponent és l’Audi R8, el superesportiu de la firma que compta amb tracció integral i 610 cavalls de potència. A aquest model se li sumen els RS6 o RS3. Són cursos molt dinàmics, i la persona que imparteix la teoria i la pràctica no és ni més ni menys que Jordi Gené i els seus companys, tots ells pilots experimentats. Cal dir de Jordi Gené que és tot un campió en el món de l’automobilisme. Per començar va ser pilot de proves de Fórmula 1 a l’escuderia Benetton l’any 1994, i va aconseguir la primera posició en la seva categoria (LPM 675) a les 24 hores de Le Mans del 2001.

Sortida a Pista. La prova consisteix primer a realitzar una frenada forta amb esquiva per perdre la por a fer-ho en sec. És a dir, a parar el vehicle i aprendre com la direcció obeeix, malgrat estar frenant el cotxe a fons en el moment. La frenada i esquiva se sol fer amb els models RS i té com a finalitat aprendre a reaccionar ràpidament envers la possibilitat de trobar-nos amb qualsevol obstacle o animal pel davant. Un cop fet aquest tast, continua el més interessant del curs que és familiaritzar-se amb el circuit i posar en pràctica el que hem après. A continuació ens ensenyaran el traçat. Divideixen als participants en dos grups i uns d’ells aprendran darrere un monitor com és cada meitat del circuit. En acabar aquesta primera fase, els grups s’intercanviaran, i un cop hàgim reconegut tot el circuit, cada participant donarà 6 voltes ràpides darrere el monitor en dues tandes de tres girs cadascuna. Els instructors són monitors experimentats i molts d’ells també pilots professionals. Això ens dóna una total confiança. Per aquest motiu cal respectar les seves instruccions, guardar les distàncies de seguretat i frenar on ells ens indiquen. Què hem de fer? Conduir el millor que sapiguem i en sortir de la corba, donar tot el gas que es pugui. El curs té un cost per als clients de 545€ i per aquells que no tenen un cotxe Audi són 690€. La duració del curs és de 8,45 a 13 hores en el torn del matí o de 12,45 a 17,45 hores en el torn de tarda. Després de l’última trobada al circuit de Montmeló el mes passat, la següent serà a Cartagena el 12 de setembre. Pròximes dates de l’Audi Driving Experience: - Progressive driving experience Cartagena (Múrcia): 12/09/2018 – 14/09/2018 - Llucmajor (Mallorca): 03/10/2018 –05/10/2018. Madrid: 05/11/2018 – 08/11/2018 -Barcelona: 13/11/2018 – 16/11/2018 -Off-Road - Súria (Barcelona): 19/11/2018 – 21/11/2018 Redacció

10

Juliol 2018


Aquest estiu viatja sobre dues rodes La calor és símptoma que s’acosten les vacances i els amants de l’asfalt ja estan pensant la ruta que farà dels pròxims mesos, un estiu inoblidable. Els viatges en moto són una proposta perfecta sobretot, en un país com el nostre que compta amb fabulosos paisatges tant per mar i muntanya. Però per tal que la ruta vagi sobre rodes (i mai millor dit!) també cal comptar amb la moto adequada. Comoditat per a dues persones En termes generals, BMW disposa de diverses propostes al seu catàleg que permeten recórrer grans distàncies còmodament. No obstant això, destaca la BMW K1600 GT amb un motor de 6 cilindres en línia i una potència de 175 CV. Aquest model disposa de maletes laterals i un bagul ampli que permet carregar força equipatge. Disposa d’una pantalla electrònica i l’opció d’afegir un GPS. Pels qui viatgen en moto també a l’hivern, aquest model disposa de punys i seients calefactables. A més, la posició del pilot i el paquet és molt còmode, evitant que l’esquena quedi massa plegada.

Harley: la llegenda de les dues rodes Si hi ha una marca que sigui referent per davant de la resta en el món de les dues rodes és Harley Davidson. La marca americana, amb un motor que sona com el batec del cor, disposa del model Road King Special. Destaca la protecció aerodinàmica, suspensions i frens de gran qualitat i el motor Milwaukee-Eight: aquestes són algunes de les característiques que et permetran gaudir cada quilòmetre que recorris. També disposa de maletes amb prou capacitat per poder viatjar molts dies sense trobar a faltar més espai. P. P.

Sobre la marca d’origen alemany també cal destacar el model que ha estrenat aquest any: la R 1200 GS Adventure. És una moto caracteritzada per la seva potència, la seva robustesa, disposar de suficient electrònica i ser molt versàtil. Indian: una ‘custom’ amb tecnologia La marca americana Indian disposa de diversos models ideals per viatjar, però la Roadmaster esdevé una referència. Es tracta d’una proposta amb tecnologia d’última generació i un motor Thunder Stroke 111. A més, també ofereix la possibilitat de posar velocitat de creuer, un sistema d’il·luminació LED, navegador i sistema d’àudio de 200W, entre altres detalls. Per a l’equipatge, la Indian Roadmaster disposa d’un bagul al darrere de 140 litres, alforges metàl·liques i una guantera davantera.

Juliol 2018

11


ENSENYAMENT

Trobar feina aquest estiu està fet! Després d’uns anys de crisi econòmica on trobar feina era una missió impossible per a tots, especialment pel col·lectiu jove, aquest any s’espera que les contractacions per la campanya d’estiu siguin superiors a les anteriors. Segons Randstad, la consultora de recursos humans, enguany durant aquest estiu es preveu un creixement del 12% en les contractacions respecte el 2017. S’espera que se signin aproximadament 619.000 contractes de treball: el doble que al 2013. En aquest sentit, els sectors on es cerquen més professionals són en el de restauració, personal d’aeroports i el d’atenció al client. Tot i tenir aquesta informació, segurament tots ens fem les mateixes preguntes: com puc cridar l’atenció per rebre la primera trucada? Com podem convèncer als recruiters –especialistes en recursos humans– durant el procés de selecció? Per quins motius em contractarien? Us donem els tres consells clau que us ajudaran a triomfar en la cerca de feina. 1. El currículum La nostra carta de presentació és el nostre currículum vitae. Les principals característiques que ha d’acomplir són: estar actualitzat, ser diferent i, alhora fàcil d’entendre amb un cop d’ull. Hem de tenir present que les persones de recursos humans veuen desenes de currículums diàriament i, per això, els interessa poder veure ràpidament quines són les nostres habilitats, la nostra formació i experiència prèvia en una sola pàgina. D’altra banda, és important adaptar el currículum al tipus d’oferta al que ens estem inscrivint. En aquest sentit, també és important que la nostra formació i trajectòria professional

s’adaptin a les ofertes per les quals apliquem. A més, cal que sapiguem argumentar per què triarem una empresa en detriment d’una altra en cas de ser seleccionats per més d’una posició. 2. Experiència i idiomes Totes les empreses necessiten persones que s’adaptin ràpidament a les tasques i, a més, que dominin idiomes, especialment l’anglès. De fet, segons les estadístiques, les possibilitats de trobar feina augmenten en un 37% en aquells casos en què el candidat domina alguns idiomes com l’anglès, etc. 3. Proactivitat i actitud Durant l’entrevista mostrem una informació que és impossible plasmar al currículum i que només podrem comunicar durant en aquell moment. Un dels valors que més poden convèncer a un entrevistador és la proactivitat: la capacitat que tenim per mostrar solucions davant les problemàtiques amb què es pugui trobar en el seu dia a dia. Finalment, mantenir-nos segurs, positius i optimistes ens ajudaran a donar els últims arguments per ser les persones contractades o, com a mínim, per passar a la següent ronda d’entrevistes. P.P.

12

Juliol 2018


¿Quién acepta los exámenes de Cambridge English? Los certificados de Cambridge English son aceptados por más de 20.000 universidades y numerosas organizaciones líderes como: Telefónica, Banco Santander, Banco de España, MAPFRE. Nuestros exámenes pueden ayudarle a acceder a la educación superior, mejorar sus oportunidades laborales y, gracias a su reconocimiento internacional, aumentar las opciones a su alcance tanto de estudio como de trabajo. Cómo utilizar los exámenes de Cambridge English en procesos de solicitud de empleo y de admisión en centros de estudios superiores Al reconocer nuestros exámenes, usted no solo facilita la descripción de las destrezas lingüísticas que su institución u organización necesita, sino que también puede mejorar su perfil frente a cientos de miles de candidatos que también poseen dichas destrezas.

Las organizaciones que reconocen nuestros exámenes se incorporan a nuestra base de datos internacional online, que está a disposición de los cuatro millones de personas que visitan nuestra web cada año. Nuestras titulaciones se basan en investigaciones acerca de la efectividad en la enseñanza y el aprendizaje del inglés. Motivan a personas de cualquier edad y nivel a que aprendan inglés y a que desarrollen destrezas prácticas para el mundo real. Sea cual sea tu objetivo y tu meta personal, las titulaciones de Cambridge English son un símbolo de excelencia y de confianza para miles de organizaciones de todo el mundo. International House SABADELL is the Cambridge Exams Centre in Sabadell.

Juliol 2018

13


ESPECIAL MASCOTES

POR A L’ANESTESIA DEL MEU ANIMAL Sovint ens trobem en la situació d’haver de decidir anestesiar el nostre animal. I avui des de Bremen ens agradaria que, sense perdre el respecte que tota anestesia provoca, si que cal perdre la por. Darrerament hem atès d’urgències molts casos d’espigues al nas. Aquest pot ser un dels casos del que us parlava, és urgent i el veterinari et diu que s’ha de fer sota anestesia. Com s’actua davant d’una urgència: Primerament, el veterinari farà una avaluació prèvia: edat, antecedents mèdics, estat general, exploració general, i segons tota la informació obtinguda triarà el tipus d’anestèsia més adequada. Aquí volíem arribar, actualment totes les anestèsies posades són molt segures. Hi ha diferents tipus d’anestèsia. Les que es posen a nivell intramuscular i que tenen antídot. En altres casos podem induir a una relaxació important, i després mantenir l’animalet anestesiat i connectat a l’aparell d’anestèsia, per tant està assistit amb oxigenoteràpia. Hi ha productes farmacològics que no baixen la pressió, i aquests són recomanables per als animals geriàtrics. Si hem de fer un acte quirúrgic programat us recomanaran fer primer el reconeixement prequirúrgic, fet que dona al veterinari uns valors objectius de com està aquell pacient. Altres cops les cirurgies són d’urgències i en aquest cas no és possible poder fer la revisió, per un tema de temps, ja que el pacient pot estar molt malament: atropellament, torsió d’estòmac per exemple, etc. En aquests casos el risc anestèsic és més elevat, però, tot i així, el veterinari triarà el protocol més adient i segur per aquest pacient. Podem

viure urgències en què el pacient està relativament bé, com l’espiga al nas, orella o ulls, que us parlava abans, el risc és molt baix però, fins i tot així utilitzem diversos protocols. Per últim i per ser del tot realistes, el 2011 es va fer el primer estudi sobre la mortalitat anestèsica veterinària i va resultar que era només d’un 1’28 % de les anestesies realitzades. L’estudi es va repetir el 2015 i van comprovar que era aproximadament igual. Trobareu el recull a la revista Argos, si busqueu per internet “mortalidad anestésica canina en España”. Conclusió: confieu en el criteri i recomanacions del vostre veterinari. Com sempre molt bon estiu i si potser amb les vostres mascotes. Text: Ester Villar- BREMEN CLÍNICA VETERINÀRIA

CLINICA VETERINÀRIA Tel. 93

723 65 91

Avda. Josep Tarradellas, 20 - Sabadell

BREMEN I LA BOTIGUETA C/. Ovidi, 37 - Sabadell - 93 723 68 56 14

Juliol 2018


PET – WIFI

La teva Mascota hiperconnectada.

Alguna vegada t’has preguntat que fa el teu gat, el teu gos o la teva tortuga quan te’n vas de casa? Ara, a través d’Internet pots rebre imatges del que estan fent les teves mascotes, si juguen o quan mengen. Prèviament hauràs de posar-li un dispositiu que emet senyals a la xarxa i instal·lar una aplicació en el teu mòbil. No podràs interferir gaire en les seves activitats, però almenys sabràs com les gasten quan tu no hi ets. Activitat Física. L’aplicació pot monitoritzar l’activitat física de la teva mascota amb dispositius similars al Fitbit o la polsera Nike+Band. Per exemple Whistle Labs n’ha dissenyat una, que es posa en el collar de l’animal i registra la seva activitat física i els seus patrons de la son. La informació es transmet des d’Internet al mòbil. Una càmera 24/7. Dropcam és fins al moment la manera més popular de vigilar els teus animals de companyia quan no estàs a casa. Rebràs la informació a través del mòbil. Per veure`ls per “streaming” has de descarregar-te l’aplicació Dropcam. Menjadora intel·ligent. Un dispositiu connectat al teu telèfon et permetrà assegurar-te que la teva mascota no se salti cap àpat. S’anomena Petnet , es connecta al wifi domèstic i s’activa a través d’una aplicació mòbil del mateix nom. Dosifica les racions, un cop ha après del teu propi animal quines són les seves rutines alimentàries. Cada cop que serveix una porció t’envia una notificació. Jugar a distància. Ja és possible entretenir-te amb la teva mascota des de fora de casa. Petcube és una joguina dotada amb un punter làser que tu mateixa podràs controlar a distància. A més, el dispositiu porta una càmera, un micròfon i uns altaveus. Podràs fer fotos i vídeos del teu animal i parlar-li mentre juga.

SERVEI DE PERRUQUERIA GUARDERIA CANINA

Un GPS. No és el dispositiu més econòmic, però si el teu gos es perd, podrà ubicar-lo en un mapa digital. És una aplicació semblant a Find My iPhone però per animals. El GPS s’anomena Spotlite 2.0 Pet Locator. La companyia que el comercialitza t’avisarà si el teu animal es mou per llocs perillosos. Una altra opció més econòmica és Tagg. Totes aquestes aplicacions a més del preu del dispositiu, cobren cada mes els seus serveis. Reconeixement Facial. En cas de pèrdua, podria ser útil. Aquest és el compromís de l’aplicació Finding Rover, que et demana que li facis una foto al teu animal de companyia per incloure-la en un registre que es regeix per tècniques de reconeixement facial adaptades. Els amos han de tenir el ‘software’ instal·lat en el telèfon. Pet-Wifi afirma que un animal connectat pot ser un animal més sa. Per exemple, els gadgets dedicats a espiar els moviments i les pautes de son de les nostres mascotes ens poden donar pistes precoces sobre algunes malalties; una caiguda de l’activitat física podria ser un senyal de problemes articulars o les interrupcions del son podrien ser causa d’una futura diabetis. Tot i que la majoria d’aquests dispositius no són barats, totes les persones que tenen un animal de companyia saben que el seu amor no té preu, sempre i que s’ho puguin permetre Redacció

Peixos - ocells - conills nans i accessoris RAMBLA , 177 - Tel. 93 725 95 63 - 08202 SABADELL- facebook: zoolandia.sabadell

Juliol 2018

15


MODA

BIJUTERIA amb encant.

Els materials tèxtils, les pedres semiprecioses, el cuir, les plomes i, fins i tot, la fusta premsada formen part dels materials utilitzats pels dissenyadors de joies i de l’alta bijuteria.

Les pedres tenen un paper principal i podem escollir entre el jaspi, ametista o malaquita entre les més conegudes. Les arracades en forma d’anella evoquen l’època moderna i ‘disco’ dels 70. Dissenyadors com Alexander McQueen, Michael Kors i Versace ens mostren unes creacions pel 2018 amb unes mides que poden arribar fins a la meitat del coll o a tocar les espatlles, i on destaquen les pedres brillants i una gran proliferació d’elements metàl·lics.

Impera la tendència de l’asimetria. Les models més elegants poden utilitzar una sola arracada gran o arracades de diferent mida. Destaquen versions en formes geomètriques com triangles o cercles i combinacions de dissenys florals, plomes i formes d’aus. Una exòtica tendència que s’ha pogut veure a les últimes desfilades de Lanvin i Gucci. Amb aquest estil destaquen dissenys de collarets, anells, braçalets i arracades. Els brillants i els vistosos penjolls de formes extravagants estan molt de moda, superant els més petits i delicats. Prada o Dolce & Gabbana competeixen amb els grossos penjolls de Gucci a través de dissenys ètnics i d’estil bohemi amb pedres naturals com el lapislàtzuli natural, àgata o turquesa. Redacció

16

Juliol 2018


ESPAI LEGAL El ‘dress code’ a l’empresa sí, però amb límits Moltes organitzacions vetllen per traslladar als seus clients i proveïdors una imatge de marca molt específica. Per aconseguir-ho, a banda de les estratègies de comunicació, també imposen normes de vestimenta específiques: el que es coneix pel seu nom en anglès com a dress code. Tot i que les institucions legals nacionals consideren que les empreses sí que poden obligar al seu equip a vestir d’una manera determinada, també reconeixen una sèrie de límits que no es poden saltar.

Sancions. La capacitat de l’empresa per imposar una manera de vestir, la pot legitimar per sancionar als treballadors en cas que unilateralment es neguin a fer servir el vestuari que se’ls demana. La sanció pot arribar fins a l’acomiadament en cas que, rebutgin reiteradament seguir la normativa de l’empresa. Existeix una excepció en les sancions que fa referència a la igualtat entre sexes. Les organitzacions que no imposin normes similars entre homes i dones, no podran sancionar als seus treballadors. És a dir, si els homes poden vestir amb pantalons, no es pot obligar al personal femení a fer-ho obligatòriament amb faldilles. Això passa, sobretot, en sectors com el dels auxiliars de vol, on persones amb les mateixes funcions han de vestir amb pantalons si són homes, i amb faldilla si són dones.

o raonable respecte al sector. Per exemple, es pot exigir a un equip comercial que porti vestit i americana o que la imatge del personal es mantingui d’acord amb la que vol donar l’empresa.

Igualtat. Les empreses han de tractar al seu personal en igualtat de condicions independentment del seu gènere, sexe, raça i orientació religiosa. Això vol dir que, de la mateixa manera que no podem obligar a les dones a portar faldilla, tampoc les podem obligar a anar maquillades o amb sabates de taló. Però també cal tenir present que, segons algunes sentències, l’empresa que no tingui al seu codi de vestimenta la prohibició de manifestacions religioses, ha de respectar les dones que portin el vel. P. P.

Proporcional a l’activitat. El primer que cal tenir present sobre els límits d’allò que les empreses poden exigir és el que podríem dir com a; adequat

Juliol 2018

17


BELLESA I SALUT

UN ESTIU NATURAL

Necessitem sentir-nos segurs amb la nostra imatge i sense massa complicacions. Però el més important en aquests temps, és dur un cabell saludable i brillant, gens estàtic i amb molt moviment.

Per a les més atrevides, els colors pastel són molt bona opció. Són agosarats però alhora subtils. Destaquen les composicions on es barregen diferents tons per crear un cabell brillant i amb moviment.

Els talls ‘midi’ realitzats amb molt moviment i combinats amb aquesta tecnologia ens permeten crear unes ondes fàcils que llueixen a través d’uns colors naturals, terra, bronze, i rossos naturals amb efecte desgastat, com aclarits pel sol, amb contrastos molt subtils.

Si vols lluir un bon look, t’oferim un munt d’idees on es combinen el tall i el color per crear contrastos subtils i volums naturals.

Les cabelleres vénen escalades i es texturitzen per crear moviment. Queden més lluny aquelles tan llises i estàtiques per donar pas als cabells llargs més naturals matisats amb lleugeres ondes.

18

“Són temps de canvis i el que es porta és la mescla d’una línia molt natural combinada amb les tecnologies pròpies de l’estilisme, fet que ens dóna eines a l’hora de crear unes ondes o un allisat”

Juliol 2018

“Per a mi, el bon perruquer no és el que millor talla el cabell, sinó el que millor entén al client”. Text: EUGÈNIA VILALTA


Belkyra - Per a eliminar la papada o sotabarba -

nostre organisme, responsable de la dissolució del greix, i que elimina els adipòcits de forma permanent. Procediment: s’aplica una crema anestèsica local i el producte s’infiltra amb microinjeccions en forma de malla o reixeta. Requereix entre dos i quatre sessions, espaiades en un mínim d’un mes.

ABANS

Resultats: els definitius es comencen a apreciar passades un parell de setmanes. No hi ha risc de flaccidesa i els teixits es tornen a reposicionar de forma natural marcant molt bé la línia de la mandíbula. El preu del tractament és a partir de 900 euros.

DESPRÉS

Després de dos anys d’estudis clínics al Canadà i als Estats Units, la FDA ha aprovat Belkyra (anomenat Kybella als EEUU), un nou injectable que desfà el greix situat a la zona submentoniana (sotabarba) i arriba com una solució no quirúrgica i definitiva per redefinir tot el contorn de la mandíbula i coll, sense comprometre la flaccidesa dels teixits. Fins ara l’única opció possible era la liposucció, una opció quirúrgica més agressiva sovint deixant-hi la zona més laxa. Aquest actiu és una versió sintètica de l’àcid deoxicòlic que produeix el

A qui va destinat: els resultats són espectaculars en persones que havent intentat reduir greix amb dieta o exercici no han aconseguit treure’s la papada, i la solució per als homes als qui aquesta els incomoda quan porten corbata. Efectes secundaris: durant dos o tres dies la papada es veu un 15% més inflada, però en aquest cas és un bon símptoma, perquè és la responsable d’aquesta retracció cutània. També anirà acompanyada d’hematomes i un adormiment de la zona que desapareix progressivament. Redacció.

Dietes Miracle: Operació Bikini L´obesitat és un desequilibri corporal caracteritzat per l´excés de greix. Normalment es presenta per un desequilibri entre l´ingesta i la despesa energètica. Mengem més del què necessitem i la part sobrant es converteix en greix que s´acumula en cuixes i malucs, normalment, en les dones i en la cintura, normalment, en els homes.

diques per perdre molt pes ràpidament i que generalment impliquen, amb el temps, la recuperació del pes perdut quan tornem a fer vida normal. Per aquesta raó des de la farmàcia us volem recomanat que no feu dietes d´aquest tipus. És molt més efectiu realitzar un canvi d´hàbits de per vida. Aprendre a menjar d´una altra manera.

Per saber ràpidament si estem grassos o tenim sobrepès podem calcular el nostre Índex de Massa Corporal. Es calcula dividint el nostre pes en KG per la nostra alçada en metres al quadrat. IMC=Pes en KG/Alçada en M2 Entre 18,5 i 25 considerem un pes adequat.- Entre 25 i 25,9 considerem sobrepès.- Més de 30 seria obesitat.

Consells: -Eviteu les dietes restrictives (res d’hidrats, tot proteïnes: són bestieses a nivell nutricional).Eviteu les dietes que prometen grans pèrdues de pes en poc temps -No us salteu cap àpat (el més ideal és menjar 5 cops al dia), un bon esmorzar, a mig matí alguna coseta, un dinar suau, berenar i finalmet un sopar lleuger. Mengeu de manera decreixent, més al matí i menys a mesura que avança el dia. Dinar suau i sopar frugal. Un bon berenar us ajudarà a sopar menys.

Una altra mesura que ens pot ajudar és el diàmetre de la cintura, valors superiors a 82 cm en dones i 95 cm en homes representen un major risc per contraure diverses malalties. Les dietes miracles o les dietes de moda no busquen un canvi d´hàbits. Són dietes esporà-

-És tant important la pèrdua com el manteniment del pes perdut. -Oblideu-vos de les dietes de moda que circulen

pel vostre voltant, la dieta de la carxofa, la de la sopa d´all, la dels artistes, la de l´api, la dels extraterrestres… no en feu cas. -Recordeu consultar a un professional nutricionista, metge o farmacèutic. A la Farmàcia Pareja us oferim un servei de nutrició: El Racó Saludable. És un espai d´assessorament nutricional per aprimar-se, esportistes, diabètics, nens, colesterol alt, persones grans, cardiopaties… Vine i la llicenciada en Biologia i màster en Nutrició i Salut t´atendrà.

Juliol 2018

19


25è ANIVERSARI DE POLICLÍNIC TORREBLANCA Maria del Mar Bonet ofereix un concert per celebrar els 25 anys de Policlínic Torreblanca. El passat dimarts 19 de juny vam tenir el plaer d’assistir a l’acte de celebració del 25è aniversari de Policlínic Torreblanca, la primera de les clíniques de Policlínic, i va ser una festa entranyable i memorable, tant per la seva ubicació, al teatre auditori de Sant Cugat, com pels seus parlamentaris i l’espera cloenda amb el concert de l’estimada Mª del Mar Bonet. El doctor Manuel Jiménez, Conseller Delegat del Grup Policlínic i doctor de prestigi en el sector de la medicina privada, va ser l’encarregat d’adreçar-se als assistents en nom del grup empresarial explicant al públic com va crear la primera clínica amb molt d’esforç, tant personal com dels seus colaboradors, i també el seu agraïment a l’excalde de Sant Cugat, Joan Aymerich, que ocupava aquest càrrec fa 25 anys quan es va crear Policlínic Torreblanca, per creure amb aquest gran projecte que seria amb el temps una de les clíniques més grans a nivell privat. També l’actual alcaldesa Carmela Fortuny va destacar l’excel·lent tracte humà que dóna el Grup Policlínic i l’alta qualitat del seu servei mèdic. El doctor Jiménez va destacar que el creixement de Sant Cugat va ser molt important per a ells. Segons les seves paraules: “Quan vam començar Policlínic hi havia 20.000 habitants, ara n’hi ha prop de 100.000. Amb el creixement del municipi ens vam trobar que de cop i volta no donàvem abast. Per això vam obrir Policlínic Cerdanyola, i tots els que van venir després”, ha afegit. També ha explicat que actualment el Grup Policlínic atén prop de 30.000 pacients arreu de Catalunya, deixant clar el creixement de l’empresa en els seus 25 anys d’existència i ja compta amb sis centres. Finalment, va arribar l’esperada guinda d’aquesta celebració amb Maria del Mar Bonet. Ens va oferir un entranyable concert amb les cançons més conegudes del seu repertori, ara que justament fa 50 anys damunt dels escenaris. Durant l’hora que va durar el concert, Bonet va fer un viatge en el temps emocionant al públic assistent. Redacció

20

Juliol 2018


Amb el sol, cuida’t la pell. Saps com triar la crema protectora més adient? Mantenir-nos joves comença per protegir-nos del sol, sobretot durant els mesos d’estiu. Però tenir cura de la nostra pell no es redueix al temps d’exposició al sol a la platja o a la piscina, també hi ha un seguit de recomanacions que hem de tenir presents, sobretot durant l’estiu, faci sol o estigui ennuvolat, per mantenir la pell saludable i lluir-la al màxim durant molts anys. La pell és un òrgan que protegeix el nostre cos dels agents climàtics, per això precisament, hem de cuidar i evitar que s’exposi a patir certes patologies com al·lèrgies, dermatitis, fotodermatosis o fotosensibilització. Recomanació bàsica. Els dermatòlegs ens recorden que, sempre que sortim

al carrer, cal protegir la cara, el coll i l’escot, com a mínim. En aquest sentit, recomanen fotoprotectors d’ampli espectre enriquits amb antioxidants i actius que actuen com a escut. Aquest tipus de cremes solars ens ajuden a protegir-nos de danys cel·lulars i mitocondrials causats per la radiació. Tria la crema protectora adient. El primer que hem de tenir en compte quan triem una crema és que ens protegeixi dels rajos UVB i dels UVA. Els rajos UVB són els responsables dels danys immediats a la pell com, per exemple, les cremades. Els UVA són els que afecten les cèl·lules i els teixits de la pell. Existeixen els filtres SunBlock que permeten rebotar els rajos UV abans que els absorbeixi la nostra pell.

A més, les cremes han de complir també amb uns requisits com el de ser fotoestables per mantenir les seves propietats davant la calor. Cal evitar les cremes que contenen PABA perquè es tracta d’un àcid que pot causar danys cel·lulars. Hi ha protectors solars que contenen Filtres Biològics: es tracta d’antioxidants que eviten la formació de radicals lliures i que potencien el sistema immunològic de la pell. Cal tenir present, a més, que les vitamines A, C i E actuen contra l’envelliment

i el càncer de pell. L’última novetat en formulació és la incorporació d’actius per a la protecció i reparació de l’ADN de la pell: s’anomenen fotoprotectors DNA-Protect. Com a darreres recomanacions hem de saber que els protectors solars tenen data de caducitat i que, per tant, cal revisar que estiguin en condicions per utilitzar-se. A més, quan ens exposem moltes hores seguides al sol, hem de posar-nos la crema cada 2 o 4 hores. P.P.

Retrobar la il·lusió AMB EL TREBALL BIOGRÀFIC Durant els primers vint-i-un anys ens il·lusionem per tot. El primer Nadal, el primer bany a la platja, la piscina, els amics, més endavant el primer amor, escollir la carrera, les vacances, etc. Més endavant, potser la il·lusió del primer fill, el segon, i després hi ha un moment que no saben on vàrem deixar aquelles il·lusions i ens trobem en un moment on passem de l’apatia a l’angoixa. No ens trobem a nosaltres mateixos, plens d’obligacions i maldecaps, i no recordem que un dia vàrem tindre il·lusions i esperances, i ens crèiem capaços de fer moltes coses. Com la podem retrobar? BUSCAREM EL FIL DAURAT DE LA

NOSTRA VIDA. EL SENTIT DE LA NOSTRA EXISTÈNCIA. Les situacions que la vida ens planteja i les decisions que vàrem fer, així com les noves oportunitats. Que les tenim per a tots. Les oportunitats davant les crisis, les separacions, les morts, les malalties, etc. Podem tornar a sentir on vàrem perdre les il·lusions, i també allò que ens feia contents i que volíem realitzar a la vida. SEMPRE HI SOM A TEMPS. Ara ho podem fer amb ulls d’adult, amb consciència, però també retrobar allò que algun dia vàrem perdre i que ara ens fa no estar del tot contents ni amb força per continuar. Podem fer un treball biogràfic i podrem

entendre que sempre tot el que Isabel Barrachina, Psicóloga passa és el millor per què puguem fer-nos forts i valents, i que tot té una raó per existir. Farem un recordatori dels primers vint-i-un anys i mirarem de retrobar aquells joves, home o dona, que eren forts i valents i que encara el portem dins nostre, només que una mica amagat, perquè creiem que algunes decisions no varen ser correctes, però no és així. -He arribat a la conclusió que si les cicatrius ensenyen, les carícies també. – Mario Benedetti-

Text Isabel Barrachina, Psicóloga

Juliol 2018

21


Així s’evita

nòmiques perquè s’associa el seu consum a un “impacte ambiental més petit”. Cal dir que la composició nutricional dels aliments de temporada, sobretot aquestes darreres, pot veure’s modificada en funció de factors com el clima, les condicions de cultiu, l’estat de maduració i el temps d’emmagatzematge.

durant l’estiu

Mantenir-se saludable és fàcil Per tal de mantenir un pes adequat també durant les vacances, el primer que hem de tenir present és que la hidratació és fonamental. És per això que la ingesta de líquids a base d’aigua, fruites i hortalisses és una de les principals propostes dels locals de restauració. Els podem consumir en forma de sucs, batuts o, també, gaspatxos. En aquest sentit, és important reduir dràsticament les begudes amb sucre com, per exemple, refrescs o begudes alcohòliques. Per a substituir-los, el te gelat és una opció ideal perquè, a més, ens permetrà drenar el nostre cos i reduir la set pròpia de les altes temperatures.

l’augment de pes

Seguir amb la mateixa dieta mediterrània basada en el consum d’oli d’oliva, fruites, verdures, aliments procedents dels cereals o llegums, és primordial per mantenir el nostre pes. En aquest sentit, durant l’estiu cal moderar els àpats de carns vermelles i processades i substituir-les per peix, sobretot blau, i ou.

Sortir de la rutina i començar a gaudir dels petits plaers de la vida: aquest és, possiblement, un dels denominadors comuns més habituals durant les vacances d’estiu. El fet d’aprofitar més per descansar, no fer exercici físic i, a més, tenir un consum calòric superior a l’habitual, fa que les vacances ens permetin relaxar-nos i, també, guanyar pes. Per evitar-ho, només cal seguir unes pautes molt senzilles. Aliments de temporada Des de la Societat Espanyola d’Endocrinologia i Nutrició (SEEN) expliquen que cadascuna de les estacions de l’any té un seguit d’aliments de temporada que ens ajuden a mantenir una alimentació saludable. En el cas de l’estiu, destaquen les fruites i les verdures que són més eco-

22

Juliol 2018

El berenar és un àpat imprescindible també durant les vacances. A l’estiu és, a més, un moment ideal per menjar fruites com el meló o la síndria, ja que, tot i el seu sabor dolç, tenen un baix contingut de sucre i els poden consumir les persones diabètiques. Donat que durant les vacances no fem grans esforços i, per tant, el nostre cos consumeix menys energia, cal moderar les quantitats de menjar i, evidentment, limitar dràsticament el consum de greixos saturats com, per exemple, els dels gelats o de la cuina fregida. Pel que fa a les postres, es recomanen, a banda de les fruites, les làctiques que continguin prebiòtics i probiòtics. Si, a més de seguir amb les recomanacions en nutrició, afegim activitats físiques, sols o en família, com caminar, nedar, anar en bicicleta, i d’altres que es puguin desenvolupar dins de la nostra agenda de vacances, aconseguirem mantenir-nos saludables. Cuidar-se ha de ser un hàbit tot l’any, sobretot quan tenim temps per fer-ho. P.P.


COM ÉS L’AIRE A LA CABINA D’UN AVIÓ? Entre els mites al voltant de l’aviació civil, un dels més recurrents és la transmissió de malalties en els avions. L’aire d’aquests és realment tan impur com ens l’imaginem? En realitat, si el comparem amb l’aire que respirem normalment és molt net. En tots els avions moderns, els passatgers respiren una barreja d’aire fresc i aire reciclat, fet que permet regular la temperatura de la cabina mentre es manté un nivell més o menys acceptable d’humitat. No hi ha reserves d’aire en un avió, però mentre volem es pot capturar l’aire exterior, extremadament pur en aquesta altitud. Òbviament, aquest aire no s’injecta directament a la cabina, primer perquè és molt dens i segon perquè està a una temperatura propera als -50ºC. L’aire exterior s’absorbeix primer pel motor i passa a través dels seus compressors. Això fa que es produeixi un augment important de la temperatura, amb dues conseqüències; tots els microorganismes són destruïts i l’aire perd també quasi la totalitat de la seva humitat. Aquest fet és molt incòmode per als passatgers, ja que es deshidraten amb més facilitat, tiba la pell i produeix picor als ulls. Cal dir que no hi ha contacte directe d’aquest amb els gasos de combustió, i per tant, no hi ha risc de respirar vapors de querosè. L’aire es refreda, es comprimeix i s’injecta dins la cabina a la pressió atmosfèrica existent a una altitud d’uns 1.600 m, la qual cosa és acceptable per a tots, incloent-hi els asmàtics. Existeixen almenys dos sistemes pneumàtics d’introducció d’aire en els avions. S’introdueix des de la part superior de l’aeronau, a través de les reixetes de ventilació i dels airejadors individuals situats damunt de cada seient, i s’aspira cap a sota del fusellatge. A continuació, l’aire és evacuat en dues parts: la meitat s’expulsa fora de l’avió, mentre que l’altra meitat torna a l’interior ja filtrada, barrejada i fresca. Al final, aquest cicle continu és tan eficaç que tota l’atmosfera de l’avió es renova cada dos o tres minuts.

les hores posteriors a cada vol, un augment de la sensibilitat als virus. Ah! un últim tema a assenyalar. Segurament, haurem vist a la tripulació de l’avió ruixar l’interior de la cabina amb un esprai. No es tracta d’un desinfectant, sinó simplement d’un insecticida inofensiu pels humans. El seu únic objectiu és matar els mosquits que volen embarcar amb els passatgers, ja que en aquest cas podria ser un risc real -mosquits infectats amb malalties tropicals-. Des dels anys 60, s’hi han comptabilitzat a França trenta casos de Malària en persones que viuen prop d’un aeroport internacional, dada curiosa, ja que aquestes persones mai havien sortit de la ciutat. Així, que ja podem respirar tranquil·lament en els propers vols que agafem, doncs l’aire de l’avió sempre estarà més net que el de terra ferma. Redacció

Nombrosos estudis han demostrat que l’aire que respirem dins un avió és molt més net que el que podem trobar en qualsevol mitjà de transport o espai tancat, incloent-hi el d’una oficina amb aire condicionat. L’única queixa que podem tenir del que hi ha dins d’un avió és el seu nivell d’humitat, que per regla general es troba en valors d’entre el 5-10%, és a dir, menys que el del desert del Sàhara. Aquesta sequedat redueix l’eficàcia de les mucoses nasals i pot provocar en

Juliol 2018

23


BON DIA VIETNAM

Vietnam ha estat un paradís verge del sud-est asiàtic, allà on els camps d’arròs formen una extensa catifa verda entre les pintoresques muntanyes joves, prominents i verticals que minen el paisatge. Una postal similar, tant a la terra ferma com als primers kilòmetres de mar, on també trobem aquests illots que treuen el cap. La badia de Halong és sens dubte un d’aquests racons que el bon viatger desitja trepitjar quan arriba al país. Allò idíl·lic és poder-hi navegar i vorejar-la com un pescador de la zona. I si voleu actualment podem passar la nit a qualsevol embarcació tradicional remodelada com a allotjament, menjant una mica de peix o marisc de la zona i veient una de les postes de sol més espectaculars que pugueu imaginar. L’entrada al país s’acostuma a fer per alguna de les dues capitals, si és al nord, Hanoi serà la porta de benvinguda. Una ciutat asiàtica que enamora per la vida al carrer, el moviment, soroll i olors les 24 hores del dia. Humitat, motos i bicicletes, persones i animals. Un collage de cultura mil·lenària, jardins i pagodes que treuen el

24

Juliol 2018

cap entre carrers estrets amb fils telefònics penjant per les cases que brollen de vida, i aquesta es trasllada sens dubte als carrers. Es mesclen records colonials a les façanes dels edificis més importants, cases modestes i hotels moderns.

Els camps i el verd però d’aquell Vietnam tant cinematogràfic avui en dia l’hem d’anar a trobar encara més al nord, tocant a Laos a la regió de Sapa. Les muntanyes no només amaguen aquesta virginitat sinó també algunes de les tribus més genuïnes del país, i on podem copsar el gust per aquesta barreja de colors i teles elegants, juntament a una hospitalitat bromadora. El poble vietnamita sempre ens obrirà les portes de casa seva amb un somriure als llavis. Més avall trobem l’antiga capital imperial de Hue, amb l’esplendor d’una dinastia amb el seu palau i les tombes reials. Però la costa vietnamita està plegada d’influències d’altres imperis, un passeig amb barca pel riu Thu Bon arribant a Hoian ens deixa entreveure la importància japonesa en les seves cases, ponts i cultura d’una ciutat

Fa anys que hem passat la pantalla de Vietnam simplement com aquell últim reducte guerriller que va aconseguir esgotar als potents i superbiosos Estats Units. Tot i així, inevitablement són moltes les imatges del cinema que ens evoquen aquest episodi. Però, sortosament l’antiga Indoxina és molt més que això.

comercial. Una petita Venècia al bell mig de Vietnam, un lloc ideal per comprar o sopar sota la llum dels fanals de paper. La cuina vietnamita, fusió dels millors gustos orientals també és un dels grans tresors del país. A mig camí de les arrels tailandeses i xineses... ni per varietat ni per oferta de preus serà un país on els àpats poden esdevenir una autèntica festa.

seu voltant poblets pesquers i en temps de guerra l’últim resguard de l’esperit nacional.

Per últim l’altra regió que hom ha de veure al Vietnam és el sud, sota la influència de l’antiga Saigon. Des de la victòria comunista coneguda com a Ho Chi Minh City, a les ribes del Mekong, aquesta ciutat fou un port de vital importància per les rutes colonials, capital de la Indoxina francesa i focus posterior sota la influència i derrota americana. La Catedral de Notre Dame, Correus o el mític Hotel Rex són postals d’aquests temps europeus. Ben a prop d’aquest altre formiguer de vida i comerç hi trobem el Delta, l’autèntic epicentre comercial i al

comana fer una volta amb barca pel riu Mekong, per copsar tota aquesta vida al voltant del riu. I sinó podeu traspassar la frontera, remuntant riu amunt per arribar a Phnom Penh, capital de la veïna Cambodja. Però això ja és entrar al regne de Siam, on les històries es creuen amb altres herències i on de fet podríem començar un altre viatge... no només recordant guerres pitjors com la dictadura dels Kemers Rojos, sinó arribant a la mítica i amagada Angkor Wat, l’última meravella del món descoberta. A.S.

Els túnels d’Hi Chi són un patrimoni de supervivència per a tota la humanitat, retrat de com un país va poder aguantar un brutal setge amb una inferioritat descarada; i com la persistència i l’enginy van esdevenir un triomf. Pels més aventurers només es re-


RESTAURACIÓ

“PULPO GALLEGO” La Recepta d'Els Tranquils per a Èxit Vallès

Pop de roca, de platja, gallec o nan, totes defineixen un tipus de pop. Per les seves característiques físiques diferents, fan que s’hagin de cuinar de diverses maneres. Avui parlem del pop gallec que es pesca a Galícia, i considerat com un dels millors perquè menja molt marisc i les aigües fredes els fan més bons, però també ens arriben d’altres llocs com el Marroc.

JORDI ROCA

El secret sense dubtes és bullir-lo bé. Abans els nostres avis ho feien en cassoles d’aram i abans de posar-los a coure els donaven cops amb una mà de morter per fer-los més tendres, alguns posaven trossos de suro a l’aigua i d’altres enginys. Però avui dia ja sabem que si els congelem abans de la cocció, després els podrem fer sense problemes. Posem aigua a bullir amb una mica de sal i quan arrenca el bull, escaldem el pop tres vegades posant i traient de l’aigua mentre bull, després es deixa a dins un mínim de 25 minuts, però en realitat s’ha d’anar punxant per saber si ja és tendre per menjar.

Quan el pop és ben bullit, es pot menjar de diferents maneres: A ‘LA GALLEGA’. Comprem un pop gran i un cop bullit el tallem a trossos, li afegim sal i pebre vermell picant i un bon raig d’oli d’oliva verge. Podem acompanyar si volem amb patata bullida, prèviament en la mateixa aigua del pop, la tallem fina i la posem de fondo del plat. A LA BRASA. Com el pop ja és tendre. El posem a la brasa amb sal i pebre, i oli verge. Com farà aquest punt torrat, contrasta amb el tendre de l’interior. ‘AL AJILLO’. En una cassoleta posem oli verge, sal, pebre vermell picant al gust i dos alls pelats i filetejats. Quan comença a bullir posem el pop tallat a rodanxes i en dos minuts s’apaga el foc i es tapa un minut més. AMANIDA DE POP. Amb unes patates bullides tallades a tacs afegirem el pop, el tomàquet, la ceba, el pebrot vermell, l’oli, la sal i el pebre. ‘SALPICON’ DE POP. Serà la mateixa amanida, però afegint tot el marisc bullit que vulguis (sèpia, cloïsses, musclos..) “També podem fer un bon arròs de pop tot afegint una mica de l’aigua de bullir..., i un escabetx, i un saltejat, i una empanada...” i un no parar de bones receptes amb pop gallec. Això tan sols és una petita pinzellada per despertar els sentits i les ganes de cuinar pop gallec.

Bon profit.....

Juliol 2018

25


Quatre alternatives

PER OBTENIR MÉS SABOR És massa habitual que es prengui més del doble de la sal del que seria recomanable, segons els estudis realitzats on es destaca que el consum de sal ha arribat als 10 g diaris davant de 5 g/dies aconsellats.

bra, calci, vitamina E i greixos saludables. Una cullerada d’olives picades dóna un toc salat alhora que enriqueix el plat. Millor esbandir amb aigua les olives abans d’utilitzar-les.

Evidentment, un toc de sal al menjar ens resulta imprescindible. Hem de saber que hi ha recursos, que a més de donar el sabor salat al menjar aporten al plat més nutrients. D’aquesta manera aconseguirem controlar la quantitat de sodi i donar més gust als plats, tot i que cal mesurarne les dosis. A continuació us proposem quatre alternatives a la sal.

FORMATGE PARMESÀ. Aquest és un dels formatges que porten més calci, proteïnes i vitamina A. En realitat 10 g de parmesà aporta la mateixa quantitat de calci (120 mg) que per exemple 100 ml de llet. Una culleradeta a

OLIVES. Una manera de guarnir amanides i verdures és afegir unes olives picades. Les olives són una font de sodi, però també de fi-

26

Juliol 2018

les verdures, arrossos o pasta dóna sabor i una pila de nutrients. És convenient no sobrepassar la dosis indicada per plat. Hi ha altres formatges que poden complir aquesta funció. PERNIL IBÈRIC. No ens cal repetir les virtuts d’aquest fan-

tàstic aliment. Uns fins encenalls de pernil al plat afegeixen proteïnes i ferro, i donen un sabor salat a qualsevol verdura bullida, amanida, arròs, pasta o llegum. La consistència d’aquest producte aconsella afegir només una dosi reduïda, perquè no interfereixi en el sabor del plat. COGOMBRES EN VINAGRE. Aquesta és l’opció més lleugera. Un parell de culleradetes de cogombres petits en vinagre triturats aporta un refrescant toc salat a les amanides, pastes, arrossos… També aporta fibra i una petita dosi de vitamina B6. És una opció ideal per a les dietes lleugeres. Redacció


Delícies rodones. Són de sempre, però estan de moda. Tornen a la primera línia gastronòmica per delectar als xefs més joves de la casa en infinites versions: les Mandonguilles. Aporten diversió per la seva forma i perquè conviden als més petits a participar en la seva elaboració, però a més, les mandonguilles faciliten incorporar ingredients saludables com són verdures, hortalisses, carn, peix… aliments que de vegades és difícil d’acceptar a primera vista. En la seva elaboració evitarem els aliments que tinguin un alt contingut de greixos saturats i d’una elevada aportació calòrica. Utilitzarem oli verge d’oliva i podrem utilitzar farina de llegum en substitució de la de blat en el cas de persones celíaques. Les seves combinacions: Si les mandonguilles estan elaborades amb ingredients d’origen animal es poden combinar amb verdures cuites o fresques, i amb cremes, purés i caldos. Si estan elaborades amb verdures, el millor és associar-les a carns blanques, peix, ous, cremes de llegums i de fruits secs. A l’hora d’elaborar-les és preferible no utilitzar les nates, cremes de llet i mantegues, i optar per a sofregits lleugers realitzats a base de tomàquet, ceba i oli d’oliva verge, o també per salses vegetals o de iogurt per als més grans. Avui que hi ha molta tendència a la cuina vegeteriana, us recomanem unes mandonguilles de tofu i pastanaga que per gaudir-ne tota la família. Grans o petites, aquestes delícies rodones amb la seva divertida aparença poden amagar infinitat d’aliments i gran varietat de nutrients. Són un embolcall fantàstic per anar introduint de mica en mica, viandes sòlides en la dieta dels bebès i a més, quan les elaborem, facilitem un moment per a compartir en família. Deixeu que els nens es posin a la cuina i ens ajudin a fer les boletes. Per a ells serà un moment d’entreteniment sa i didàctic. Redacció

Juliol 2018

27


L’ENTREVISTA

PEP AMBRÒS La Jove Promesa de la Interpretació

Va néixer a Sabadell el 1987. Tot i ser bon estudiant i bon esportista (el futbol i la natació eren el seu fort), va decidir encarrilar la seva carrera professional vers el teatre i la dansa. I a jutjar pels resultats, la seva decisió va ser del tot més encertada, ja que s’ha consolidat com una de les joves promeses interpretatives del panorama estatal.

- Quin és el teu paper a l’obra? “Jo sóc en Pau, la parella de la Júlia, la protagonista de la història. Jo no tinc fills i no tinc encara l’instint de la paternitat, però la veritat és que posar-me en la pell d’una persona que li passa això.... per mi ha estat un procés molt dur, però alhora molt maco. A més, com que el personatge es desdobla en dos (amb dos intèrprets diferents), hem hagut de fer molta coordinació per arribar a tenir la complicitat que té una parella: ens posàvem a escoltar música junts,... “. - Així doncs, és importantíssim el bon feeling amb els companys, no?

A part de les obres de teatre que ha fet i haver sortit a sèries de televisió de gran èxit com ara Cuéntame cómo pasó (TVE) o Matadero (Antena 3tv), el 2016 aquest sabadellenc d’ulls foscos i mirada penetrant va debutar a la gran pantalla per la porta gran, coprotagonitzant El Olivo, de Icíar Bollaín (Morena Films / Match Factory Productions). Ara, el PEP AMBRÒS torna als escenaris amb una obra “Una gossa en un descampat”, una obra de Clàudia Cedó que podem veure a la SALA BECKETT del 25 de juny al 29 de juliol dins el Grec 2018. - Dirigida per Sergi Belbel i protagonitzada pel Pep Ambròs, i l’Anna Barrachina, la Queralt Casasayas, la Vicky Luengo, el Xavi Ricart i la Maria Rodríguez, és una obra amb les emocions a flor de pell... “Estic encantat amb aquest 28

Juliol 2018

un descampat” et fa pensar en com gestiones el dolor a la teva vida, també et fa somriure en situacions com quan estàs a l’hospital i et trobes amb les típiques discussions dels pares.... La vida és això!”.

projecte! És un espectacle molt bonic perquè tot i ser una història duríssima, la Clàudia és súper intel·ligent, té molt sentit de l’humor i ha fet un text molt bonic i molt poètic. Li ha quedat súper maco, ja ho veureu!”. - A més, parteix d’un cas real, no? “Sí, el d’ella mateixa; estava embarassada de 5 mesos i va tenir un avortament, perquè se li va trencar la bossa amniòtica, va haver de passar per un part perineal i malauradament va perdre el bebè” -Uff, una situació extrema... “Sí, molt dura, però a la vegada té una vessant molt maca per-

què és la història de superació de la parella: trobar la mort quan esperes la vida és molt dur, però també et fa més fort i aprens a valorar moltes coses. Crec que és necessari trencar el tabú dels avortaments i donar veu a totes aquestes dones que han perdut el fill durant l’embaràs....”. - Una obra que, a més d’entretenir-te, et fa pensar? “Mira, a vegades em sap greu escoltar: ‘és que jo vaig al cine o al teatre per no pensar en les meves coses i per distreure’m. Hi estic d’acord, i sé que la comèdia et provoca això, però distreure’t també pot ser pensar en unes altres coses que no són les teves. I “Una gossa en

“Oi tant, és imprescindible! De fet, quan m’ofereixen un projecte, ja sigui àudio-visual o de teatre, el primer que faig és preguntar qui hi ha. T’has de sentir còmode tant a nivell vital com a nivell professional per no tenir pudor ni tabús a l’hora de provar res. Pensa que treballem amb un material sensible, les emocions,.... Estem moltes hores junts assajant, rodant o fent funcions, i els veus més que a la teva pròpia família, amb la qual cosa si no t’hi entens...”. Els seus punts forts: Mirada penetrant i molt bona tècnica PEP AMBRÒS va començar al món de la interpretació ja de ben petit, quan amb 4 o 5 anys va fer teatre com a activitat extraescolar. Després va venir el teatre amateur i el teatre del barri fins que als 16 anys va fer, ‘La cocina’ de Arnold Wesker, al teatre de Sabadell, i després es va estrenar al Teatre Principal


els actors, et dóna molta llibertat, no t’encotilla i et deixa fer perquè arribis a allò que ella vol. El Javi em va ajudar molt a entendre la càmara. I amb l’Anna... va ser fantàstic treballar amb ella, apart que som amics, l’Anna és molt intuïtiva i molt espontània, no pensa en el que ve després, pensa en el que té ara i la veritat és que li ha funcionat molt bé, ara mateix ho està petant i està a un nivell molt heavy!”. - Un actor es fa al teatre? “Un bon debat, aquest! Per mi sí, el teatre és molt més complet, tècnicament és molt més exigent, no hi ha trampes, surts ‘a los leones...’ (riu). De fet, els meus referents són els actors anglosaxons, sobretot britànics, i tots els grans han passat en alguna ocasió pel teatre”.

de Barcelona. Va ser llavors quan va decidir, amb el suport incondicional dels seus pares i el seu germà petit, l’Albert, que el teatre era part d’ell. Va decidir fer les proves d’accés per entrar a l’Institut del Teatre, on es va llicenciar en Art Dramàtic el 2010 (Interpretació de Text). El seu primer treball professional i remunerat va ser ‘Aquí s’aprèn poca cosa’, de Robert Walser, en la Sala Beckett de Barcelona. Des de llavors, ha interpretat obres com “Enrique V / William Shakespeare’’( Dir. Pau Carrió. Teatre Lliure 2014/15), “Sueño americano’’( Dir. Oriol Tarrassón, Teatre Lliure 2014/15), “Purga’’ de Sofi Oksanen (Dir. Ramón Simó al Teatre Nacional (TNC) 2014/15 o “Panorama desde el puente’’ de Artur Miller (Dir. Georges Lavaudant al Teatre Romea i Teatres del Canal). També ha fet vàries sèries de televisió com ara La Riera (TV3, al 2013), “Cuéntame cómo pasó” (TVE, 2017), “Fè-

lix”, a MOvistar + el 2017 o “Matadero” (Diagonal TV Y Antena 3 tv, 2017/2018). Però potser el paper que li va donar la popularitat va ser el Rafa, el paper coprotagonista al seu primer film, El Olivo, de Icíar Bollaín (2016 MorenaFilms/ TheMatchFactory).

- I ara que ho has provat tot, et decantes per algun mitjà? “Bé em trobo a tot arreu, però sí que és veritat que ara mateix em ve més de gust el cinema. I et dic això ara que estic fent

teatre! Jajaaja! M’agrada molt el teatre, però hi ha moltes circumstàncies, més enllà de les artístiques, que fan decantarme pel cinema”. - Com ara quines? “Doncs mira: la feina d’actor és molt inestable i jugues amb la incertesa, i és important poder triar projectes que t’omplin, però per poder triar has de tenir el lloguer cobert! (riu) i el món àudio-visual paga més. Si estàs en un projecte teatral on tot quadra, llavors prefereixo estar al teatre, perquè és més catàrtic, tot funciona i la màquina va sola, però, a vegades no t’acaba d’agradar el text o no t’acabes de veure, i davant això, et sóc sincer, prefereixo dir no”. Però, de moment no és el cas i PEP AMBRÒS està com ‘peix a l’aigua’ a l’obra “Una gossa en un decampat”, on dóna vida al Pau i que podem veure fins el 29 de juliol a la Sala Beckett de Barcelona. No us ho perdeu!

S.C.

“Ufff quins records més macos!! Va ser una experiència súper positiva que em va servir molt a nivell aprenentatge, va ser un punt diferencial a la meva carrera, sobretot a nivell àudio-visual: amb 27 anys rodar un coprotagonista a una peli del nivell de El Olivo, amb una directora com la Icíar i uns companys com l’Anna o el Javier... ufff t’obra tot un món!”. - Com va ser treballar amb l’Anna Castillo o el Javier Gutierrez? “Una passada! L’Iciar a part de directora també és actriu. Té molta intuïció i confia molt en Juliol 2018

29


VIATGES

30

Juliol 2018


ANUNCIS GRATUÏTS

93 100 07 00 - gratuitos@exitvalles.cat - Llogo oficina totalment equipada. 250 €/mes. Renfe Centre. Tel. 93 1000 700 -Compro tebeos antics, còmics, manga, llibres, àlbums. Tel: 630 930 616 -Compro vins i licors vells a domicili. Pago bé. Tel: 606846420 -Organizo cenas todos los sábados en Sabadell para conocer gente nueva. Tel: 625 083 673 (Pilar) -Venc 2 plats de ceràmica de Talavera (CF) de 21cm per 10€. Tel: 937234373 -Llogo plaça de pàrking zona Concòrdia. Tel: 93 716 47 88 -S’ofereix noia amb experiència per tasques d’oficina. Tel: 665682073 -S’ofereix noia per neteja domèstica amb experiència. Econòmic. Matins. Tel: 665682073 -Sra.se ofrece para limpiar y planchar. Con coche y experiencia. Tel: 687 394 750 -Venc/llogo local sobre planells 700m al c/República-Indústria (Sabadell). Tel: 618 268 168-Venc dos camisadors per gent gran. 15€/unitat.Nous. Tel 937152904 -Sra. se ofrece para cuidado de personas mayores. Tardes o noches. Tel: 699 027 741-Professora d’anglès titulada. Dono classes a tots els nivells i edats. Preus

assequibles. Tel: 677 790 941 -Sra se ofrece para cuidado de personas mayores. Con experiencia. Tel. 603542147 -Sra catalana per cuidar gent gran. Experiencia. A hores, matins o tardes. Tel. 648 54 22 00 -Senyora s’ofereix per cuidar gent gran. Tel: 617 031 922 -Sra. se ofrece para cuidado de personas mayores por las noches. Tel: 699 027 741 -Sra. se ofrece para cuidado de personas mayores o limpieza. Tel: 640606028 -Vendo máquina coser plana indidual automática turbo. Precio 450€. Tel: 627 369 757 -Sra. de 70 anys busca Sr. de mateixa edat per fer sortides i excursions. Tel: 93 716 59 69 -Venc trossos de panyeria de qualitat superior. Tel. 937262313 -Sra. se ofrece para cuidado de personas mayores. Tel: 627 140 397 -Sra s’ofereix per fer punt a mà i roba de nadó per tendes o particulars. Tel: 635499809 -Sra. se ofrece para cuidado de personas mayores por las noches. Tel: 699 027 741 -Sra. se ofrece para cuidado de personas

ACTIVITATS SETMANALS Dilluns matí: taller de psicoestimulació cognitiva/ Rehabilitació i manteniment físic Dilluns tarda:Tertúlia amb cafè / Grup de psicomotricitat i tractaments URI Dimarts matí: Taller d’arts plàstiques (Confeccionem escenaris per les diferents festivitats)/ Rehabilitació i manteniment físic

mayores o limpieza. Tel: 640606028 ES VENEN : 3 miralls grans amb peu (1,50 m). Preu a convenit. Tel. 93 725 39 82 - 669 460 535 COMPRA-VENTA de tota classe de material de 2ª mà en bon estat a preus molt interesants. TEL 938911093 WATSSAP 646972111 COMPRO botes de vi de fusta i material per bodegues. TEL 938911093. WATSSAP 646972111 VENTA de mobles rústics nous i de 2º mà a preus molt bons. TEL 938911093. WATSSAP 646972111 VENTA de material d´hosteleria en bon estat i repassat a bons preus. TEL 938911093. WATSSAP 646972111 -Es ven gos rocko per 100 €. Molt ben cuidat i educat. Tel: 618 268 168 -S’ofereix noi per reciclatge de cartutxos. Servei tècnic d’impressores i pc. Tel: 652 863 174 -Sino puede conducir por el motivo que sea, se ofrece chófer serio para acompañar o hacer reparto. 63 años. Condiciones a convenir. Tel: 608 389 223 -S’ofereix noia amb experiència per neteja d’oficines. Tel: 617 398 132 -Sra. s’ofereix per fer tasques domèstiques pels matins. Amb experiència. Tel: 617 398 132

-S’ofereix Sra. com a manipuladora d’aliments. Amb experiència. Tel: 617 398 132 -Sra. se ofrece para cuidado de personas mayores por las noches. Tel: 699 027 741 -Es busca noia per cuidar una persona gran les 24 hores del dia. S’ofereix vivenda, menjar i sou. Tel: 937161877 - 658893636 -Si no puede conducir por el motivo que sea se ofrece chofer para acompañar o hacer de repartidor. Condiciones a convenir. Tel: 608389223 -Titulada se ofrece como auxiliar de geriatría para residencias o cuidados de personas mayores. Tel: 677207365 -Venc 2 estufes de butà, una de llenya. Tel. 936911336 -Treballadora familiar s’ofereix per cuidar gent hospitalitzada. Tel: 635 420 731 (Sara) -Venc armari de portes corredisses. 3x2’5x0’6m. Tel: 667 961 878 -Chica responsable se ofrece para tareas domésticas de lunes a viernes. Tel: 698 832 605 -Noia de 36 anys s’ofereix per neteja d’oficines. Disponibilitat immediata. Tel: 625 378 423

▸ Col·laboració amb l’associació de veïns per la Festa Major del Barri de Covadonga (jocs, divertiment i pica-pica). ▸ Taller d’arts plàstiques: Asimetries del retrat ▸ Ginkana esportiva ▸ Teràpia amb gossos ▸ Taller de reminiscència ▸ Ens posem a remull a la piscina ▸ Taller de cuina: broquetes de fruita amb xocolata ▸ Sortida cultural dins el programa Apropa Cultura (per determinar)

Dimarts tarda: Missa / Grup de psicomotricitat i tractaments URI Dimecres matí: Taller de memòria / Rehabilitació i manteniment físic Dimecres tarda: Taller musical amb l’acordionista Laura (quincenal)/ Grup de psicomotricitat i tractaments URI/activitat intergeneracional amb els nois de l’Escola SAFA Dijous matí: Cinema/ Rehabilitació i manteniment físic Dijous tarda: Jocs de taula/ Grup de psicomotricitat i tractaments URI Divendres matí: Bingo/Rehabilitació i manteniment físic. Sortides pel barri amb els amics de Mas Sauró Divendres tarda: Grup de psicomotricitat i tractaments URI Celebració dels aniversaris dels residents el dia concret que fan anys Juliol 2018

31


32

Juliol 2018

Julio 2018  
Julio 2018  
Advertisement