Page 1

Kwartaalblad voor de bestelautowereld

Editie 1 | 2018

TESTS

INNOVATIE BESTELAUTO ZET DOOR

Meer luxe, comfort en snelheid

ACHTERGROND

:

Toyota Proace Compact

:

Volkswagen Caddy Maxi

:

Opel Vivaro

:

CitroĂŤn Jumpy

:

Ford Transit Custom Sport

NIEUWS

:

Zonder ritregistratie niet bijtellen... Zo kan het!

:

Last mile delivery volgens Mercedes en Renault

:

De elektrische bestelauto: Toekomstmuziek of realiteit?

:

Partner-Berlingo-Combo: International Van of the Year

:

De opmars van de leasebestelauto

:

Volkswagen I.D. Buzz Cargo


AMATEURISTISCH

F IAT P R O FE S S I O N AL.N L

PROFESSIONEEL

8 T/M 20 OKTOBER: EXTRA VOORDEEL OP ALLE MODELLEN ✔ 0% RENTE BIJ FINANCIERING

✔ RIJDEN BINNEN 10 DAGEN

DE ECHTE PRO STOPT NU BIJ DE FIAT BEDRIJFSWAGENWEKEN Er zijn twee manieren van werken: amateuristisch en professioneel. De echte pro’s profiteren van 8 t/m 20 oktober van de Fiat Bedrijfswagenweken. Dus STOP voor het te laat is bij de Fiat Professional-dealer voor de scherpste deal en 0% rente bij financiering. En rij binnen 10 dagen weg in uw nieuwe bedrijfswagen! De acties zijn geldig van 8 tot en met 20 oktober 2018. Kijk voor de verkoopvoorwaarden op fiatprofessional.nl. Wijzigingen en drukfouten voorbehouden.

A PRO LIKE YOU


VOORWOORD

Inhoud NIEUWS 4

Last mile delivery volgens Mercedes en Renault

5

Partner-Berlingo-Combo: International Van of the Year

6

Nieuwe Ford Transit en Transit Custom PHEV

7

Peugeot Expert Sport Edition / Volkswagen I.D. Buzz Cargo

TESTS 10

Dubbeltest VW Caddy Maxi / Toyota Proace Compact

17

Ford Transit Custom 290 L1H1 Sport 170 pk aut.

26

Citroën Jumpy M BlueHDi 180 aut.

27

Opel Vivaro 1.6 CDTI 145 pk L2H1

30

Duurtest Toyota Proace Compact 1.6 D-4D 115 pk

REPORTAGE 20

Bestelwagens blijven nog wel even hot topic!

N

iet zonder trots presenteren wij u dit kakelvers kwartaalmagazine gericht op mensen die niet alleen bestelauto’s kopen, leasen en beheren maar ook ríjden. Nieuws, vergelijkende tests en achtergrondverhalen uit de spannende wereld van de lichte bedrijfswagen; het staat er allemaal in. Vorig jaar hadden we ons tot doel gesteld een breed nieuws- en kennisplatform voor de volledige bestelautosector te maken. Hard nodig, want de bestelauto emancipeert in rap tempo. De werkpaarden van de Nederlandse economie worden steeds slimmer, beter en groener. Een eerste, tweedaagse beurs werd gehouden, in november volgt alweer de tweede editie van de Bestelauto Expo. Eerder dit jaar hebben we ons online platform gelanceerd. Nu dus dit magazine in een oplage van maar liefst 70.000 exemplaren. Voorlopig blijft het nog wel even werk in uitvoering – volgend jaar zult u het magazine zien gaan groeien in omvang en verspreiding. Maar de basis is gelegd, wij wensen u veel leesplezier en tot ziens op de Bestelauto Expo in november!

Patrick van Tilburg Bestelauto Expo

Sssst... daar is de postbode - Renault Master Z.E.

ACHTERGROND 14

Zonder ritregistratie niet bijtellen... Zo kan het!

24

De elektrische bestelauto: toekomstmuziek of realiteit?

28

De opmars van de leasebestelauto...

Colofon Organisatie :

DOSSIER 8

Alles over Bestelauto Expo 2018

ADVERTORIAL 13

Iedereen zijn eigen mobiliteitsplatform

18

Van ruwe data naar bruikbare managementinformatie

Bestelauto Expo B.V. Constablestraat 31 - 1328 RE Almere Tel +31 (0)36 - 848 24 21 info@bestelauto-expo.nl www.bestelauto-expo.nl

Redactie : Jeroen Ekeler, bestelautojournalist Bart Luteijn, TrendsinAutoleasing Jasper Engel, Bedrijfswagen Omnibus

Vormgeving & realisatie : Edwin Bronckers, Dreamgrafix Jaap van Dam, Exitum

WWW.BESTELAUTO-EXPO.NL

3


NIEUWS

Bestelauto van de toekomst: ELEKTRISCH, AUTONOOM & CONNECTED H

et bestelautonieuws wordt eindelijk gedomineerd door elektrisch aangedreven modellen, terwijl de fabrikanten hun best doen om hun toekomstvisie op mobiliteit en transport naar voren te brengen. Op de recente IAA bedrijfsautotentoonstelling in Hannover wereldwijd de grootste in zijn soort - staken we ons licht op.

Mercedes-Benz Vans is de grote voortrekker c.q. aanstichter van deze ontwikkeling; het presenteerde al twee jaar geldden de Vision Van, zeg maar de Sprinter van de toekomst, die allerlei hulpmiddelen bezat waarmee de bezorging aan huis efficiënter kon plaatsvinden. Nu komt het met de Vision Urbanetic, die het introduceert als een ‘nieuwe modelreeks voor autonoom rijden’. Het studiemodel wil korte metten maken met de scheiding van personen- en goederenverkeer in stedelijke gebieden en heeft daarom een voertuig ontwikkeld dat voor beide toepassingen geschikt is. De Urbanetic heeft acht

4

zit- en vier staanplaatsen en een groot laadruim. Hij kiest zelf zijn routes door de stad, uiteraard op grond van de ingevoerde bestemmingen en de verkeerssituatie. En dat allemaal autonoom, zodat hij een mix is van bestelauto, stadsbus en taxi. De auto bestaat uit een platform dat behalve een personencabine ook een specifieke transportmodule kan bevatten. Het uiterlijk zal voor menigeen even wennen zijn; met name de ‘rijdende zeecontainer’ vergt veel aanpassingsvermogen. Niettemin een erg interessant en vernieuwend project, waarvoor de Duitsers bepaald niet terughoudend te werk zijn gegaan. De vraag is alleen of de wereld er in 2025 klaar voor is; Mercedes-Benz Vans vertrouwt kennelijk op zeven ontwikkelingsjaren - voor auto én infrastructuur.


NIEUWS

Renault EZ-PRO:

robots in de stad M

ercedes-Benz is niet de enige met een bijzondere toekomstvisie voor vervoer in de stad; Renault introduceert EZ-PRO als tweede robot-autoconcept uit een drieluik, dat startte met de EZ-GO (onthuld in Geneve). Renault stelt dat pakketbezorging aan huis “één van de belangrijkste sectoren is om aan te pakken om een schone en efficiënte toekomst te creëren zonder onnodige verkeersopstoppingen”. De commerciële levering moet flexibel zijn, waarbij hetzelfde voertuigplatform voor zowel B2B- als B2Cwerkzaamheden ingezet moeten kunnen worden. Bezorging van pakketten moet naadloos verlopen en eindgebruikers moeten de mogelijkheid hebben om te kiezen waar, wanneer en hoe de goederen exact geleverd moeten worden, aldus de fabrikant. De Renault EZ-PRO is een concept van een robot-voertuig voor ‘last mile delivery’ in stedelijk gebied, inclusief een medewerker voor de afhandeling van de levering, waarmee het menselijke aspect dus behouden blijft.

Kwartetten met de International Van of the Year D

e Peugeot Partner, Citroën Berlingo, Opel Combo en Vauxhall Combo (alleen UK) zijn als gemeenschappelijke producten van PSA samen uitgeroepen tot International Van of the Year 2019. Een mooie onderscheiding, die jaarlijks wordt uitgereikt aan een bestelauto(-reeks) die in het afgelopen jaar op de markt is gekomen. Een mooie opsteker voor PSA, dat in een later stadium de Opel Vivaro nog gaat adopteren als variatie op het thema Expert-Jumpy; het lijkt onwaarschijnlijk dat de Opel Movano zijn carrière op korte termijn voortzet als Boxer/ Jumper-afgeleide.

De nieuwe compacte bestelwagens zetten een traditie voort die begon in 1996, toen de Berlingo en Partner hun voorzichtige eerste schreden in de woelige autowereld zetten. Ze maakten echter razendsnel vrienden vanwege hun brede inzetbaarheid in combinatie met enkele schier onverwoestbare motoren en een uitstekend weggedrag. De nieuwste Partner, Berlingo en nu ook Combo verschijnen meteen in twee lengtevarianten en met een keur aan benzine- en dieselmotoren. De levering in Nederland begint eind dit jaar.

WWW.BESTELAUTO-EXPO.NL

5


NIEUWS

Nieuwe Ford Transit

D

e nieuwe Transit heeft meer laadvermogen en andere aandrijflijnen, waarvan Ford zegt dat ze tot zeven procent zuiniger zijn. Nieuw is verder een mild hybrid-aandrijflijn met dieselmotor (mHEV), die drie procent besparing oplevert. Wagenparkbeheerders kunnen gebruik maken van Ford PassConnect, waarmee ze de exploitatie van de bedrijfsauto kunnen verbeteren. Het gamma van 2.0-motoren met 105, 130 en 170 pk is uitgebreid met een nieuwe variant met 185 pk en 415 Nm. De nieuwe Transit is standaard uitgerust met een handgeschakelde zesversnellingsbak. Het uiterlijk is aangepast met een nieuwe grille en voorbumper en net als de kleinere Transit Custom is de nieuwe, grote Transit voorzien van een compleet nieuw interieur en instrumentenpaneel, met onder meer een docking station voor smartphones en tablets. De verkoop van de nieuwe Transit start halverwege 2019.

D

Ford niet elektrisch, wel hybride

6

e nieuwe Ford Transit Custom PHEV heeft een hybride-aandrijflijn met een elektrische actieradius van 50 kilometer. Is die koek op, dan springt een 1,0-liter benzinemotor aan om de accu’s bij te laden. De aandrijving is steeds geheel elektrisch, de motor is alleen een generator. Het is een afwijkende en ogenschijnlijk slimme oplossing om zowel emissievrije zones te kunnen betreden als lange afstanden af te leggen. De totale actieradius van de Custom PHEV moet 500 kilometer bedragen. De bestuurder kan uit drie rijmodi kiezen: een standaard instelling die zelf bepaalt hoe het de beschikbare energie toepast, met volledig gebruik van de elektrische energie tot de accu leeg is of zodanig dat het systeem het spanningsniveau van de accu’s op peil houdt. Volledig opladen op een 10 ampère stopcontact thuis duurt vijf uur. Met een 240 Volt 16 ampère of 32 ampère aansluiting bedraagt de laadtijd slechts drie uur. De serieproductie start in de tweede helft van 2019. Ford heeft verder voor de gehele Custom-reeks een serie verbeteringen aangekondigd, zoals een 2.0-liter EcoBlue dieselmotor met 185 pk. Ook biedt het zicht op een mild hybrid-diesel (zoals ook voor de nieuwe grote Transit aangekondigd) en geavanceerde nieuwe connectiviteitsmogelijkheden en rijassistentiesystemen.


NIEUWS

Peugeot Expert Sport Edition

O

p basis van de Expert Premium Pack introduceert Peugeot de Sport Edition. Deze is gelimiteerd in oplage en voorzien van speciale details aan de binnen- en buitenzijde. Denk dan aan onder meer lederen bekleding met rode stiksels, instaplijsten met verlichting, een badge met serienummer op het dashboard; vanbuiten is de Sport Edition te herkennen aan glaslook-panelen, zwarte spiegelkappen, subtiele kleuraccenten en zwarte sidebars. Hij is er met de middellange en lange carrosserie en met dubbele cabine; de motorkeuze is beperkt tot de snelle BlueHDi 150 met handgeschakelde zesbak en de BlueHDi 180 EAT6 met automaat. Prijzen vanaf â‚Ź 29.350.

Nostalgische toekomst V

olkswagen zorgde eerder al voor nostalgische gevoelens door de presentatie van de I.D. Buzz, een elektrische retro-uitgave van de klassieke personenbus uit de jaren vijftig. De transportversie kon niet uitblijven; dat model is nu als I.D. Buzz Cargo onthuld. Een studiemodel, waarvan je stilletjes hoopt dat-ie ongewijzigd in productie gaat. Daarover is helaas nog niets bekendgemaakt. Wel is duidelijk dat hij op een

nieuw, voor elektrische modellen ontwikkeld platform staat en dat de actieradius maar liefst 550 km bedraagt. Ander elektrisch nieuws is de in samenwerking met ABT ontwikkelde e-Caddy, die medio volgend jaar op de markt komt, en de e-Transporter, waarvoor nog geen productieplannen zijn gemeld. De actieradius is voor de e-Caddy op 220 km bepaald, voor zijn grotere broer afhankelijk van het accupakket 200 tot 400 km.

WWW.BESTELAUTO-EXPO.NL

7


ALLES OVER UW BESTELAUTO! BESTELAUTO EXPO 2018 Dinsdag 13 en woensdag 14 november | Houten Van de bestelauto zelf tot financiering, verzekering, inrichting en bestickering: u krijgt de beste informatie ĂŠn scherpe aanbiedingen op Bestelauto Expo 2018. Neem uw huidige bestelauto mee en krijg een gegarandeerd inruilbod van BCA Autoveiling!

GRATIS TICKETS

www.bestelauto-expo.nl

8


DOSSIER

Kom proefrijden op de Bestelauto Expo! O p dinsdag 13 en woensdag 14 november is in Expo Houten de tweede editie van Bestelauto Expo. Dit vakevenement staat volledig in het teken van de bestelauto tot 3500kg. Bezoekers aan de Bestelauto Expo kunnen op één dag kennismaken met alle denkbare aspecten van de lichte bedrijfswagen. Ze krijgen tijdens het event niet alleen aankoopadvies, maar kunnen zelfs ter plaatse hun bestelauto inruilen voor een nieuwe. Verder is er veel aandacht voor de inrichting en inbouw, belettering, leasing en financiering, onderhoud, telematica en fleetmanagementsystemen. Bestelauto Expo is daarmee zowel een complete als een bijzonder overzichtelijke beurs, schetst organisator Patrick van Tilburg van EXPOMotion. “We zien twee fenomenen: sterk groeiende verkoopaantallen van nieuwe bestelwagens en veel technologische innovatie. Beide zullen voor veel veranderingen gaan zorgen. De elektrificatie gaat ook voor fleetowners en

wagenparkbeheerders een rol spelen, zeker in de logistieke dienstverlening vanuit onder meer de e-commerce. Maar ook de MKB-er en ZZP-er krijgen te maken met nieuwe technieken in, op en rondom het voertuig. Het zal hun helpen om veiliger, duurzamer en tegen lagere kosten hun bestelauto’s te gebruiken. Deze thema’s komen ruimschoots aan bod op Bestelauto Expo 2018; niet alleen op de stands, maar ook tijdens de congressen en workshops die we op beide beursdagen organiseren. En dat onder de noemer ‘De toekomst van de bestelauto’, waarvoor we samen met zoveel mogelijk exposanten een innovatieplein gaan inrichten.”

Dagprogramma Bestelauto Expo 2018 Dinsdag 13 november: 10.00 tot 21.00 uur Bestelauto Expo 2018 beursvloer geopend voor bezoekers 10.30 tot 12.00 uur (Seminar programma Evofenedex) 15.00 tot 17.00 uur (Fleet Lounge Incl. Carlo van de Weijer, Rob Groenen en een fleetowner) 18.00 tot 20.00 uur Fleet Lounge (aangeklede branche-borrel)

Woensdag 14 november: 10.00 tot 18.00 uur Bestelauto Expo 2018 beursvloer geopend voor bezoekers 10.30 tot 12.00 uur (Seminar programma Evofenedex) 15.00 tot 17.00 uur (Presentatie onderzoekresultaten van het KiM en een Fleetowner)

Congres Bestelauto Expo Carlo van de Weijer over de (autonome?) bestelauto van de toekomst

K

eynote spreker Carlo van de Weijer, directeur Smart Mobility van TU Eindhoven, zal op het Bestelauto Expo congres op dinsdag 13 november spreken over de (autonome?) bestelauto van de toekomst. Hoe ga je daar als ondernemer mee om? Wat betekent dit voor je bedrijf?

Nog meer ‘toekomst’ bieden de sprekers van het Kennisinstituut Mobiliteit (KiM) en Evofenedex (workshop programma op beide dagen). Daar zal de elektrische bestelauto centraal staan. Hoewel ‘toekomst’: de elektrische bestelauto kan nú al een rol spelen voor 10 tot 20 procent van bedrijven met bestelauto’s! (zie ook artikel op pagina 24 en

25 van dit magazine). Beide organisaties komen spreken op de congresdagen op 13 en 14 september. Verwacht ook een inspirerend verhaal van een fleetmanager die met ‘de poten in de modder staat’ en dagelijks een grijs wagenpark beheert. Ook zal er een fleetmanager spreken over de total cost of ownership (tco) met betrekking tot de inrichting van een bestelauto. De Fleet Lounge, het netwerkevent van fleetmanagers, zal eveneens worden gehouden op de Bestelauto Expo. De Lounge staat open voor alle bezoekers. Rob Groenen van Fleet Profile zal onder andere het belang van data schetsen (zie ook het artikel op pag. 14/15). Ook telematica komt aan bod; ULU (iedereen zijn eigen mobiliteitsplatform!) zal de uitdagingen voor ondernemers op dat vlak schetsen. Houd onze berichtgeving over dit congres en het definitieve programma op beide dagen bij, op ons online kanaal Bestelauto-expo.nl. Bezoekers hebben gratis toegang tot dit event en de Fleet Lounge.

WWW.BESTELAUTO-EXPO.NL

9


DUBBELTEST

Tekst: Jeroen Ekeler

Volkswagen Caddy Maxi

Toyota Proace Compact

ALS DAG EN NACHT… H

et niet-alledaagse formaat van de Toyota Proace Compact leidt ter redactie tot discussies over de aard van zijn concurrenten. We zetten hem naast een Volkswagen Caddy Maxi om te zien hoe de verhoudingen liggen, waarna blijkt dat we - ondanks de kleuren van de testauto’s - niet zwart-wit moeten denken.

De Proace en de Caddy vallen in verschillende segmenten, dat is in één oogopslag te zien: de Caddy hoort bij de compacte bestelauto’s en de Proace in de middenklasse. Einde discussie? Nee, hier begint het pas, omdat we de kortste Proace naast de langste Caddy zetten - qua laadvolume komen die twee nog redelijk bij elkaar in de buurt. De Proace is met 4,6 m3 wel een stuk groter dan de Caddy Maxi, die 4,2 m3 kan meenemen. De Caddy is langer en smaller dan de Proace; opvallend genoeg zijn de auto’s praktisch even hoog. Leggen we het meetlint in de laadruimten, dan zien we dat de vloer van de Caddy Maxi bijna 19 cm langer is, maar dat de Toyota zowel qua breedte (tussen de wielkasten) als de hoogte de grootste is (+7,3 en +13,5 cm).

Hoog of laag Waar de Caddy en Proace het meest van elkaar verschillen, is bij het rijden. Alleen de zitpositie al; in de Caddy zit je laag, als in een Golf, in de Proace hoog, dus met meer zicht op het verkeer. De instap is dus ook heel anders; in de Caddy laat je je naar verhouding vrij diep zakken, terwijl je in de Proace een stoel aantreft die zich al ter hoogte van je zitvlak bevindt. Goed om bij stil te staan wanneer je veel stops maakt op een dag. De cabine is in de Proace is veel ruimer. Je kunt heel wat verstouwen tussen

10

de twee voorstoelen; in de Caddy is er amper plek om een tas neer te zetten. Goed, de Caddy heeft als enige een flink dakvak, maar daar stelt de Toyota zowel zeer diepe als wat kleinere deurvakken tegenover. Wat ergonomie betreft valt bij de Caddy het te laag geplaatste display van de radio/navigatie (optie) in negatieve zin op, bij de Proace is dit keurig hoog in het dashboard gezet (standaard op uitvoeringen Navigator en Professional). De Proace met 115 pk heeft anders dan de Caddy standaard airconditioning. De multifunctionele stuurwielen (optie) vergen in beide auto’s aanvankelijk enig puzzelwerk, maar de vele functies blijken uiteindelijk duidelijk genoeg gegroepeerd te zijn. Tussen de instrumenten is in beide gevallen een extra display te vinden waarop gegevens naar keuze worden getoond: navi, radio, snelheid, etc. Een voordeel van de Caddy boven de Proace is dat hij leverbaar is met moderne veiligheidssystemen, zoals adaptieve cruisecontrol en noodremassistent.

Mank Het vergelijk van de prestaties gaat mank wat betreft de motorvermogens van de twee beschikbare testauto’s; we gingen op pad met een 2,0-liter TDI met 75 pk in de Volkswagen en een 1,6-liter D-4D met 115 pk in de Toyota. Laatstgenoemde is duidelijk veel vlotter dan zijn opponent, waarin je snel moet opschakelen om ‘op koppel’ toch nog vlot te kunnen meekomen met het verkeer. De Proace is juist heel schakellui te rijden; in de stad kan hij zelfs een haakse bocht in de 3e versnelling gemakkelijk aan. De Toyota pakt ook veel punten op het gebied van comfort. Zijn motor is niet alleen veel stiller, ook de andere rijgeluiden zijn effectiever gedempt. Het


veercomfort staat eveneens op een beduidend hoger niveau; de onafhankelijke achterwielophanging valt met name bij korte oneffenheden zoals dwarsrichels in positieve zin op. Wel lijkt het ons zinvol dat Toyota de Proace een steviger demping van de vooras geeft; bij drempels en andere forse oneffenheden deint de neus nu onnodig na. De Caddy is dan juist prettig stabiel. Onplezierig is de lome besturing van de Proace, die te indirect werkt. Alleen al hierdoor is de Caddy handzamer in stadsverkeer. Positief is ook het betere zicht naar achteren van de VW, met dank aan de achterdeuren van verschillend formaat en de grote ruit die dat oplevert. De overzichtelijkheid valt in de Proace verder niet mee doordat zijn rechter buitenspiegel een dode hoek oplevert. De laadruimte van de Toyota is door de grotere hoogte en breedte wel beduidend gemakkelijker te beladen, ook bij de schuifdeur.

het is maar net waar je prioriteiten liggen. Zo lang je de extra 19 cm laadlengte van de Caddy Maxi kunt missen, kan je de Proace Compact wat ons betreft bovenaan je verlanglijst zetten. Wij noteren daarop voor de Toyota nog wel een ‘snellere’ stuurinrichting en andere buitenspiegels.

Als dag en nacht Deze dubbeltest heeft ons geleerd dat de Volkswagen Caddy Maxi en de Toyota Proace Compact verschillen als dag en nacht. Toch zijn ze vergelijkbaar, omdat ze dezelfde taak aankunnen. De Proace is weliswaar een stuk duurder in aanschaf, maar heeft een rijkere standaarduitrusting, veel meer ruimte in de cabine (eventueel voor drie inzittenden) en in de laadruimte en verder is het duidelijk de meest comfortabele van de twee. Aan de andere kant kan je voor de prijs van de Proace met 115 pk een Caddy kopen met 150 pk -

TOYOTA PROACE COMPACT 1.6 D-4D 115 pk

VOLKSWAGEN CADDY MAXI 2.0 TDI 75 pk

PRIJS EXCL. BTW/BPM

Vanaf € 20.045

Vanaf € 16.200

MOTOR

4-cil., enkele turbo, 1.560 cc

4-cil. enkele turbo, 1.968 cc

MAX. VERMOGEN

85 kW/115 pk bij 3.500 tpm

55 kW/75 pk bij 2.400-4.500 tpm

MAX. KOPPEL

300 Nm bij 1.750

225 Nm bij 1.200-2.300 tpm

TRANSMISSIE

Handbak., 6 versn., voorwielaandrijving

Handbak, 5 versn., voorwielaandrijving

VERBRUIK FABRIEKSOPGAVE

5,1 l/100 km

4,8-5,0 l/100 km

TESTVERBRUIK

6,3 l/100

5,6 l/100 km

CO2-EMISSIE

133 g/km

127-131 g/km

ONDERSTEL V/A

McPherson/onafh., dubbele draagarmen, schroefveren

McPherson/star, bladveren

PRESTATIES

Top 160 km/h, 0-100 in 13,4 s

g.o.

EXTERIEUR L x B x H

4.609 x 1.920 x 1.910 mm

4.876 x 1.794 x 1.886 mm

MASSA LEEG

1.498 kg

1.427 kg

LAADVERMOGEN

1.127 kg

771 kg

MAX. TREKGEWICHT, GEREMD

1.800 kg

1.400 kg

LAADVOLUME

4,6 m3

4,2 m3

LAADRUIMTE L x B x H

2.063 x 1.258 x 1.397 mm

2.250 x 1.185 x 1.262 mm

SCHUIFDEUR B x H

800 x 1.220 mm

701 x 1.100 mm

WWW.BESTELAUTO-EXPO.NL

11


FLEETMANAGEMENT WAAR ELKE HEDENDAAGSE FLEETOWNER OP ZIT TE WACHTEN...

MET O.A. RITREGISTRATIE, BERIJDERSAPP MET NAVIGATIE, FLITSMEISTER EN AUTOMATISCH PARKEREN, RIJGEDRAG COMPETITIES, INZICHT IN CO2 UITSTOOT / WERKELIJK BRANDSTOF VERBRUIK EN ONDERSCHEID TUSSEN PRIVE EN ZAKELIJK PARKEREN (EN NOG VEEL MEER)

ERVAAR HET ZELF! VRAAG NU JOUW GRATIS TEST-DONGEL AAN OP WWW.CARTRACKER.NL/BESTELEXPO OF BEZOEK ONS OP DE BESTELAUTO-EXPO - 13/14 NOV – EXPO HOUTEN CARTRACKER IS POWERED BY ULU


ADVERTORIAL

Cartracker (ULU) snelgroeiend telematicabedrijf voor wagenparken met 1 of 500+ (bestel)auto’s

Iedereen zijn eigen mobiliteitsplatform! Tekst: Bart Luteijn

E

en snelle stijger in telematicaland momenteel is het Nederlandse Cartracker (recentelijk overgenomen door ULU), met vestigingen in diverse landen. Directeur Christian Kerssens belooft een ‘frisse blik’ op fleetmanagement en andere connected services. Alles geïntegreerd in een alles-in-één oplossing. “Wij bieden tools voor het creëren van een eigen mobiliteitsplatform.” Je onderscheiden op techniek is voor de buitenwacht misschien een lastige, maar Kerssens gaat er prat op veruit het makkelijkste en meest gebruiksvriendelijke systeem te hebben in de markt. Neem de Cartracker-app, onlangs weer vernieuwd. De applicatie sluit naadloos aan bij de dagelijkse mobiliteit van een gebruiker. Kerssens: “Naast alle fleetmanagement-data, zoals ritregistratie, autostatus en rijgedrag, wordt de app ook gebruikt om te navigeren, voor het gebruiken van Flitsmeister en – wat ons betreft een belangrijke toevoeging – parkeren. Waarbij er dus niet geswitcht hoeft te worden naar een andere parkeerapp; wij zijn een parking provider en rechtstreeks aangesloten op het netwerk. Dus even de bus midden in Amsterdam kwijt moeten? Met een druk op de knop regel je het in de app. Zonder transactiekosten en als jij wegrijdt, stopt Cartracker automatisch de parkeermeter.” Telematica is bij fleetowners met een grijs wagenpark momenteel enorm populair. Niet alleen bij de grote bedrijven, maar Cartracker heeft ook klanten met een park van alles tussen de 1 en 30 voertuigen. Ooit begonnen als middel om de ritregistratie op orde te krijgen – ULU heeft daarvoor het keurmerk RitRegistratie in huis – ziet Kerssens momenteel dat rijgedrag-analyse en CO2-meting veelgebruikte onderdelen zijn. Waarbij ook hier weer de nieuwste

techniek een handje helpt. “Meting voor rijgedrag worden bij ons om de seconde gedaan, terwijl oudere systemen in de markt dat om de minuut doen. Dan krijg je toch een heel ander beeld.” Cartracker vergelijkt dit rijgedrag met de brandstofkosten en analyseert eventuele besparingen. Via de app worden de berijders op een leuke manier gecoacht om het rijgedrag te verbeteren. Ook kan je als bedrijf meedoen met een rijgedrag competitie. Naast deze functionaliteiten bevat Cartracker tevens een uitgebreide rapportage module, waar je de rapportage zelf kan vormgeven en deze automatisch op elk gewenst moment kan laten opsturen. Ook heeft het Cartracker systeem verschillende notificaties, zelf in te stellen en kan je berichten versturen vanuit de portal naar de berijders, om de chauffeurs direct te laten navigeren. Ook de functie ‘onderhoud’ is populair – Cartracker leest de gegevens en eventuele foutcodes uit via de OBD2. Cartracker (ULU) ontwikkelt zowel de hardware (blackbox en plug & play dongel) als de software zelf, waardoor klanten dus maatwerk kunnen verwachten. Kerssens: “Het wagenpark is voor veel bedrijven kostenpost nummer twee. Het is niet gek dat je daarin een digitaliseringsslag maakt om grip te houden op de kosten. En uiteindelijk kunnen we met de technologie van Cartracker een mobiliteitsplatform op maat bieden voor elk wagenpark, van 1 tot 500+ (bestel)auto’s.”

13 & 14 NOVEMBER 2018 EXPO HOUTEN

Gratis entreekaart via bestelauto-expo.nl

WWW.BESTELAUTO-EXPO.NL

13


ZONDER RITREGISTRATIE NIET BIJTELLEN …

ZO KAN HET!

13 & 14 NOVEMBER 2018 EXPO HOUTEN

Gratis entreekaart via bestelauto-expo.nl 14


ACHTERGROND

H

et bedrag dat een werknemer moet bijtellen voor het privégebruik van een bestelauto, is vaak veel hoger dan bij een personenauto. Een sluitende ritregistratie voeren om aan te tonen dat de bestelauto per jaar minder dan 500 km privé wordt gebruikt, blijkt meer dan eens een zeer lastige opgave. Hoe gaan we daar als ondernemers nu mee om?

Wat verstaan we onder het begrip ‘bestelauto’? Dat is een auto met een laadruimte die niet is ingericht voor het vervoer van personen en die is voorzien van een vaste, vlakke laadvloer. Hij moet voldoen aan de inrichtingseisen voor de laadruimte van een bestelauto en hij moet met rijbewijs B bestuurd mogen worden.

Bijtelling over de catalogusprijs inclusief BTW & BPM. Hoewel de meeste ondernemers vrijstelling hebben voor de BPM-afdracht en de BTW terug kunnen vorderen, worden beide belastingen opgeteld om de bijtellingswaarde van de bestelauto te bepalen. Een bestelauto van bijvoorbeeld 25.000 euro ex BTW en BPM moet men dus bijtellen voor 39.948 euro.

Om met de hiernaast genoemde situaties rekening te houden, zijn er voor bestelauto’s vijf uitzonderingsregels om zonder ritregistratie niet bij te hoeven tellen:

1

2

Ritregistratie voor een bestelauto. Een sluitende ritregistratie bijhouden is voor veel werknemers een lastige en soms zelfs onwerkbare opgave. Bijvoorbeeld op het moment dat de bestelwagen door meerdere chauffeurs wordt gereden.

Tekst: Jasper Engel, foto: Volkswagen Meer informatie is te vinden in het standaardwerk Bedrijfswagen Omnibus van Jasper Engel,

Gebruik bestelauto buiten werktijd niet mogelijk. Kan uw werknemer een ter beschikking gestelde bestelauto buiten werktijd niet gebruiken, dan geldt de bijtelling privégebruik auto niet. Dat is bijvoorbeeld zo bij een bestelauto die uw werknemer buiten werktijd op uw bedrijfsterrein zet, waarbij controleerbaar is dat privégebruik niet mogelijk is.

3

Bestelauto (bijna) uitsluitend geschikt voor vervoer van goederen.

4

Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto.

5

Doorlopend afwisselend gebruik bestelauto (afkoopregeling).

Minder dan 500 km privé. Op het moment dat een medewerker de bestelauto minder dan 500 km privé gebruikt, hoeft er geen bijtelling te worden verrekend. De werknemer moet dan wel middels een sluitende ritregistratie kunnen aantonen dat er in dat kalenderjaar minder dan 500 km aan privékilometers is gereden.

Verbod privégebruik bestelauto. Wanneer u een bestelauto ter beschikking stelt, waarvoor u privégebruik geheel verbiedt (dus ook geen 500 km privé), geldt de bijtelling privégebruik auto niet. U moet dan wel voldoen aan de volgende voorwaarden: het verbod moet schriftelijk worden vastgelegd en u moet aantoonbaar toezien op de naleving van het verbod. Overtredingen van het verbod moet u sanctioneren.

Bijvoorbeeld bij een auto met alleen een bestuurdersstoel wanneer de bevestigingspunten van de passagiersstoel zijn weggeslepen of dichtgelast. Privé gebruik is niet toegestaan. Wanneer uw werknemer de bestelauto wel privé gebruikt, moet u de waarde van het aantal privékilometers vermenigvuldigd met de kilometerprijs aanmerken als loon. De kilometerprijs bestaat uit de kosten per kilometer van de auto aan brandstof, onderhoud, reparatie, afschrijving, motorrijtuigenbelasting en verzekering.

Heeft uw werknemer een bestelauto van de zaak die hij uitsluitend zakelijk (dus geen kilometers privé) gebruikt? Dan kunt u namens uw werknemer de ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto’ bij de belastingdienst indienen.

Het kan zijn dat meerdere werknemers door de aard van het werk een bestelauto doorlopend afwisselend gebruiken. In dat geval kunt u de bijtelling met een vast bedrag van € 300 per bestelauto afkopen. Privégebruik is dus toegestaan. Deze regeling kan bijvoorbeeld wanneer een bedrijf vijf bestelauto’s en zeven monteurs in dienst heeft. Bij een melding gebruiken ze willekeurig één van de beschikbare bestelauto’s. In deze situatie is sprake van doorlopend afwisselend gebruik. Deze regeling is niet toepasbaar wanneer twee van uw werknemers ieder een bestelauto hebben en besluiten deze auto’s dagelijks te ruilen.

leverbaar via bol.com

WWW.BESTELAUTO-EXPO.NL

15


Ga je voor oud en vertrouwd? Of kies je voor modern en innovatief?

Praktische kennis en advies voor alle bestelautobezitters Moet ik nu al kiezen voor een elektrische bestelauto? Wat zijn de gevolgen voor mijn bijtelling? Wanneer moet ik een tachograaf gebruiken?

Zo krijg je als lid ook advies van onze experts bij de aanschaf van een nieuwe bestelauto. En je ontvangt forse kortingen op brandstof, lease en voertuigverzekeringen. Wij helpen jou verder.

evofenedex is dÊ vereniging voor alle ondernemers en bedrijven die bestelauto’s gebruiken. Dagelijks helpt onze vereniging 15.000 leden bij alle vragen die zij in het werk met hun bestelauto tegenkomen.

Ga naar www.evofenedex.nl/bestelauto voor meer informatie over alle voordelen van het lidmaatschap.

www.evofenedex.nl/bestelauto


Ford Transit Custom 290 L1H1 Sport 170 pk aut.

TEST

VRIENDELIJKER H

et was soms lelijk stuiteren in de vorige Ford Transit Custom Sport,de sportief uitgedoste topversie van het Custom-gamma. Maar nu niet meer. De eind vorig jaar gefacelifte versie is sowieso (gebruiks)vriendelijker geworden. Tekst: Jeroen Ekeler

De nieuwe Custom heeft een zachtere demping op de achteras, hoewel het laadvermogen nog altijd 100 kg hoger ligt dan bij de andere versies. Gelukkig nu zonder het grootste nadeel daarvan. De Sport is even luxueus als de Limited, maar heeft ook 18-inch lichtmetaal, halflederen bekleding, een grille omlijst met pianolak en een styling kit met in wagenkleur gespoten elementen. De twee Le Mans-strepen op het front en de achterdeuren zijn er ook weer. De meerprijs is € 1.900, zodat de Sport vanaf € 31.275 kost. De Sport is er ook als 310 L1H1, 290/310 L2H1 en 310 L1H1-dubbelcabine. De tweede belangrijke vaststelling tijdens de testweek is dat de 2.0 EcoBlue-motor minder rauw klinkt en aanvoelt dan voorheen. De 170 pk-motor, hier gekoppeld aan de SelectShift-automaat, laat alleen wat gedreun horen bij stationair

draaien. Handmatig schakelen kan met de tuimelschakelaar op de selectiehendel. De automaat (€ 1.675) is een aanrader, want hij doet zijn werk onopvallend en goed. Het testverbruik was 8,4 l/100 km.

Beter dashboard De belangrijkste verbetering van de gefacelifte Transit Custom betreft het dashboard, met de nu centraal geplaatste bediening van verwarming en ventilatie, die het helaas zonder automatische regeling moeten stellen. Het grote beeldscherm is een aanwinst, maar alleen standaard op de Limited en deSport. Het functioneert prima, maar de layout is wat saai. Verder zijn de knoppen op de stuurspaken erg dicht bij de rand geplaatst, zodat je ze snel onbedoeld met de handpalm indrukt en de boordcomputer iets gaat aanduiden waar je niet om had ge-

vraagd. Hulde is er voor de vele veiligheidssystemen, de in onze ogen erg belangrijke dodehoek-detectie BLIS is helaas een optie (€ 450). Het beste nieuws is echter dat de Custom zijn zeer fijne, precieze, maar nooit te lichte of nerveuze besturing heeft behouden. Deze besteller biedt volop rijplezier.

WWW.BESTELAUTO-EXPO.NL

17


ADVERTORIAL

De vertaalslag: van ruwe data naar bruikbare management informatie ‘D

ata is hot’. Steeds meer organisaties zien kansen en meerwaarde in het verzamelen en structuren van data. “DataDriven Decisions” en data als waardevolle input voor het definiëren en onderbouwen van de strategie en strategische keuzes. Data is ook “hot” vanwege de nieuwe, aangepaste wetgeving (AVG/GDPR) eerder dit jaar ingevoerd.

Door met name ICT-ontwikkelingen in de afgelopen jaren wordt het voor organisaties steeds eenvoudiger (én vooral goedkoper) om zelf data te verzamelen en hiermee concreet aan de slag te gaan. Midden jaren ‘80 kostte één gigabyte opslagcapaciteit ongeveer € 200.000,-. Vandaag de dag heb je zelfs geen eigen hardware meer nodig en bestel je bij tal van gerenommeerde ICTbedrijven voor werkelijk een fractie van dat bedrag een veelvoud aan schaalbare opslagcapaciteit met de ‘garantie’ van beschikbaarheid en optimale bescherming (nu € 0,10 per GB). Heb je meer capaciteit nodig dan klik je er in een handomdraai een paar terabyte bij. Data is dan misschien wel ‘hot’, maar in de basis heeft (ruwe) data geen toegevoegde waarde voor een organisatie. Deze toegevoegde waarde ontstaat pas op het moment dat de ruwe data wordt omgezet in bruikbare, relevante informatie. Deze vertaalslag vraagt om creativiteit bij het leggen van verbanden tussen data-elementen en/of verschillende data bronnen waarover een organisatie kan beschikken. In veel gevallen is het zinvol om data uit interne systemen te combineren met data uit externe bronnen. Het gebruik van API’s (technologie voor data-uitwisseling tussen verschillende systemen) maakt dit tegenwoordig bijzonder eenvoudig.

18

Bij het vertalen van ruwe data naar bruikbare informatie kunnen we in de basis drie invalshoeken onderscheiden (we gebruiken de Engelse termen omdat deze zich lastig laten vertalen naar goed Nederland taalgebruik met dezelfde strekking):

n Descriptive: “What happened and/or what is happening?” n Predictive: “What could happen?” To predict the future outcome giving the existing data inputs n Prescriptive: “What should we do? Determine the optimal decision with the goal of improving business performance

“Als specialist op het gebied van database marketing zien wij dat organisaties worstelen met de vertaalslag van data naar informatie.” Het gebruik van verschillende systemen, decentrale opslag van data, gebrek aan uniformiteit en het gebrek aan “tools” belemmeren in veel gevallen de vertaalslag en de mogelijkheid om de cruciale verbanden te leggen tussen verschillende “datastromen”. Tot slot, niet geheel onbelangrijk, het gebrek aan discipline van organisaties/medewerkers om data vast te leggen in de systemen. “Rubbish in = Rubbish out”.

Tekst: Bart Luteijn


“Data Driven – Closed Loop”

Tijdens de Fleet Lounge op de Bestelauto Expo (13 november 2018) verzorgt Fleet Profile een presentatie over database marketing, toegespitst op informatie over organisaties met lichte bedrijfsvoertuigen. Door middel van Business Intelligence software laat Fleet Profile zien hoe ruwe data wordt omgezet in informatie en hoe je deze informatie kunt visualiseren. Data visualisatie speelt een belangrijke rol bij het begrijpen, interpreteren, distribueren en presenteren van informatie naar interne en externe betrokken en stakeholders.

Fleet Profile is een database marketing organisatie die zich specifiek richt op de markt voor zakelijke mobiliteit in de Benelux. Onze dienstverlening concentreert zicht rondom het verzamelen, structureren en distribueren van informatie met als doel het optimaliseren van commerciële processen. Wij leveren onze diensten o.a. aan:

n n n n n n n n n

Importeurs van voertuigen Leasemaatschappijen Aanbieders van Telematics & Fleet Management oplossingen Aanbieders van mobility- & brandstofpassen Fleet & Mobility consultants Aanbieders van verhuur & shortlease oplossingen Dealers & Dealerholdings Dienstverleners en toeleveranciers op het gebied van banden, onderhoud en schade Verzekeraars, pechhulpdiensten en leveranciers van bijv. laadstations

Wij beschikken over een uniforme database met de TOP 30.000 organisaties en instellingen in de Benelux, met kenmerken over het wagenpark en aanverwante mobiliteitsaspecten:

n n n n n n n

Omvang & samenstelling van het wagenpark (Personenauto’s, bedrijfswagens en trucks) Aandrijving (Fuel, Hybrid, Plugin, Electric, CNG) Merken & beleid (Merken, Milieulabels, CO2 uitstoot, Shortlist, Blacklist, UserChooser) Financiële methode (Koop en/of Lease + Leveranciers) Tank- & Mobiliteitskaarten, Laadpalen Telematics & Fleet Management oplossingen Carsharing, verhuur & shortlease oplossingen

WWW.BESTELAUTO-EXPO.NL

19


REPORTAGE

N

ee, een Renault Master Z.E. testauto hadden ze niet bij Renault Nederland, omdat alle beschikbare exemplaren al aan PostNL waren geleverd. Geen probleem, dan stappen we toch bij hun bezorger in? Bij wijze van praktijktest.

SSSST… DAAR IS DE POSTBODE! Pakketten bezorgen is geen werk voor doetjes. Want het is zwaar. Auto in, auto uit. Een dag lang. Schuifdeur open, schuifdeur dicht. Aanbellen, wachten … niemand thuis. Pakketje terug in de auto. Dwars door de binnenstad van Leeuwarden is het opletten geblazen met de grote Renault Master Z.E. Als passagier van chauffeur Bauke van Kalsbeek rijd ik langs winkels om goederen af te leveren: gewone post en soms ook koopwaar - er ging die ochtend een kwetsbare gitaar mee naar een muziekwinkel. We zoemen naar studentenhuizen met tien naambordjes op één deur - een mazzel als er iemand opendoet op de nog vroege donderdagmorgen. Met twee wielen op de stoep parkeren, uitkijken met uitstappen dat je geen fietsers raakt als de grote deur openzwaait. Verderop doemt een stadsbus op, die uitgerekend nu over dezelfde, smalle gracht moet rijden - hij kan er maar net langs. Dan naar de Jumbo supermarkt om de pakketten af te leveren voor wie ze niet thuisbezorgd wil krijgen; Bauke moet met een winkelwagentje drie keer heen en weer lopen tussen zijn dubbelgeparkeerde bus en de winkelbalie. Helaas voor Bauke heeft ‘zijn’ Master niet de optionele voorziening

20


17 x Master Z.E.

‘keyless go’, zodat hij na elke stop - soms tientallen meters na de vorige - de sleutel in het contact moet steken en de auto handmatig moet afsluiten. “Vandaag heb ik 96 stops, voor in totaal 150 pakketten”, aldus Bauke, die de binnenstad van Leeuwarden deze week voor het eerst onder zijn hoede kreeg. “Gisteren was het nog meer, toen zat de auto echt propvol.” De chauffeurs die vanuit pakkettensorteercentrum Leeuwarden in heel Friesland pakketten afleveren en ophalen, worden ingedeeld op één van de 150 routes die voor hen (plus een groep zelfstandig opererende onderaannemers) zijn uitgezet. PostNL heeft momenteel twintig van deze centra in Nederland; elke chauffeur laadt daar in alle vroegte zelf zijn auto in met de pakketten die ’s nachts zijn gesorteerd.

Renault heeft als eerste autofabrikant een geheel elektrisch aangedreven bestelwagen in het grootste segment op de markt gebracht, die daarmee de aangekondigde Mercedes-Benz eSprinter en Volkswagen e-Crafter aftroeft. PostNL neemt er dit jaar in totaal zeventien in gebruik; Utrecht en Leeuwarden waren als eersten aan de beurt. De Renault Master Z.E. heeft een 33 kWh lithium-ion batterijpakket en volgens de fabrikant een actieradius van ca. 120 kilometer. De batterij is via een 7,4 kW-lader in zes uur volledig op te laden. De Renault Master Z.E. is leverbaar in zes varianten, waarvan twee chassis- en vier bestelversies, met een laadruimte van 8 tot 13 m2. De prijzen beginnen bij € 60.200,- excl. BTW.

Groene ambities De Renault Master Z.E. is bij het depot Leeuwarden duidelijk een vreemde eend in de bijt: alle andere auto’s zijn Mercedes-Benz Sprinters NGT, dat is de versie met aardgasmotor. Leeuwarden heeft emplooi voor 52 stuks, vertelt Richard Kooijman, senior process manager bij het bedrijf. Hij gaat niet over de auto’s zelf, maar wel over de efficiëntie van de te rijden routes en de aanlevering van de pakketten bij de juiste auto. Kooijman vertelt over de grote ‘groene’ ambities van het postbedrijf, dat per 2025 in 25 binnensteden geheel uitstootvrij wil gaan bezorgen. Het feit dat de Sprinters rijden op groengas, dat trouwens om de hoek kan worden getankt, is daarvan al een exponent. De Renault Master Z.E. paste met zijn elektromotor naadloos in dit plan, zodat hij werd uitverkoren om in de Friese hoofdstad zijn Nederlandse vuurdoop te beleven. Is zo’n grote bestelwagen daar dan wel handig? “Het gaat over het algemeen prima”, aldus Kooijman. “Maar eerlijk gezegd zouden we niet met een kleinere auto kunnen rijden, want de hoeveelheid pakketten neemt alleen maar toe. En die worden zelf ook steeds groter. We vervoeren onderhand complete tuinsets en huishoudelijke apparatuur. Dan ontkom je niet aan een grote auto.”

Richard Kooijman

WWW.BESTELAUTO-EXPO.NL

21


Inkoop


REPORTAGE

In alle rust Bauke van Kalsbeek is met zijn 1,96 meter net te lang om in de laadruimte van de Master rechtop te kunnen staan. Hij kan ook niet vanuit de cabine door het speciaal daarvoor bedoelde deurtje naar de laadruimte kruipen. Daardoor is hij genoodzaakt om steeds uit te stappen en om te lopen. “In de Mercedes gaat dat allemaal wel”, zegt Bauke. Lachend: “hebben ze die Renault ook in een wat hoger model?” De rit naar de binnenstad verloopt in alle rust - hét kenmerk van een elektrische auto. “Hij stuurt licht en is gemakkelijk te bedienen”, aldus Bauke. “Je rijdt er zo mee weg.” Het feit dat je in een elektrische auto niet hoeft te schakelen, levert geen specifiek voordeel op voor de PostNL-chauffeurs. Hun Sprinters doen dat ook al. De actieradius van de Master Z.E. is bij vertrek meer dan 100 kilometer, wat ruim voldoende is voor een hele dag werk. Er is geen airco aan boord, wat volgens Bauke zelfs in de zomer geen probleem is - hij is immers evenveel buiten als binnen de auto. Het is nog even afwachten hoe het ’s winters zal gaan met de warmtehuishouding in de cabine.

Geen navigatie Een navigatiesysteem schittert door afwezigheid. De geheel geautomatiseerde pakketbezorging, zoals die door sommige autofabrikanten wordt voorgespiegeld, is hier nog ver te zoeken. Bezorgers rijden doorgaans vaste bezorgwijken en weten zelf wat de meest efficiënte route op dat moment is. Bauke heeft alleen zijn handterminal, waarop de adressen in een redelijk logische volgorde staan vermeld. Om de straten te kunnen vinden in Leeuwarden gebruikt hij af en toe de navigatie-app op zijn

smartphone. Dan de ontnuchtering: “Ik vind het prima, zo. Ik rijd mijn eigen route en ik heb gelukkig alle vrijheid om dat te doen. Er is uiteraard wel een deadline voor het bezorgen van de pakketten en die valt prima te halen. Bovendien kan je als pakketbezorger nu eenmaal niet alles plannen. Hoe weet het systeem nu of iemand thuis is of niet? Je moet ook nog wel eens terug naar een adres en dan rijd ik via een straat waar ik toch moest zijn. Ik red mij hier prima mee.” De weinig verrassende conclusie over de elektrische bestelauto zelf is dat hij voor stadsgebruik over het enige juiste pakket eigenschappen beschikt: stil, schoon en comfortabel. Hij maakt voertuigen met verbrandingsmotoren niet alleen hopeloos ouderwets, maar in de stad zelfs ongewenst. Enfin, bewees de SRV-man dit niet al decennia geleden? Hij moest immers een harde bel luiden om de geruisloze entree van zijn elektrisch rijdende winkel in de straat luister bij te zetten! De Master Z.E. slaagt voor deze test, alleen moet Renault het dak nog een beetje hoger maken. Voor Bauke. Tekst en foto’s: Jeroen Ekeler

WWW.BESTELAUTO-EXPO.NL

23


De elektrische bestelauto:

toekomstmuziek of

realiteit? D

e aandacht voor elektrisch rijden gaat vooral uit naar personenauto’s, met Tesla voorop. Wat eigenlijk vreemd is: bestelauto’s rijden doorgaans kortere afstanden, gemiddeld 91 kilometer per dag. Bovendien ligt de focus van bestelauto’s meer op total cost of ownership (tco) dan bij personenwagens. Wat elektrisch rijden in de kaart speelt. Twee recente onderzoeken wijzen uit: veel meer ondernemers kunnen uit de voeten met een elektrische bestelauto!

Wanneer wordt uitgegaan van een actieradius van 100 km (in de praktijk ligt de actieradius lager dan de fabrikant opgeeft) kan nog steeds een aanzienlijk deel van de ondernemers met een elektrische bestelauto uit de voeten. Een ruwe inschatting van het vervangingspotentieel bij de huidige technologie ligt in de orde van 10% tot 25%. “Gezien het kleine aandeel elektrische bestelauto’s is dus nog een aanzienlijke groei mogelijk”, aldus de onderzoekers.

In Nederland rijden circa 876.000 bestelauto’s rond, slechts 0,3 procent daarvan is elektrisch. Maar dat beeld kan wel eens snel gaan schuiven. Zowel het onderzoek van Kennisinstituut voor Mobiliteit (KiM) en Evofenedex van afgelopen zomer schetsen een positief beeld over de kansen van de elektrische bestelauto. Niet in een verre toekomst, maar eigenlijk al vandaag de dag. De teneur van het KiM-onderzoek is dat eigenlijk nu al 10 tot 25 procent van de ondernemers prima uit de voeten kan met een elektrische bestelauto. Bij een volle accu ligt het bereik op ongeveer 150-170 km.

Privileges en ontheffingen Daarbij komt dat bijna de helft van de ondernemers uit het Nederlandse midden- en kleinbedrijf positief denkt over elektrisch rijden, blijkt althans uit het onderzoek van Evofenedex. Men denkt zelfs binnen nu en vijf jaar een of meer elektrische bestelauto’s aan te schaffen. Iets minder dan de helft van hen, achttien procent, wil binnen twee jaar al overstappen op een bestelauto met batterij. Evofenedex noemt die interesse logisch: mkb-ondernemers rijden veelal korte afstanden in stad of dorp, hebben vaak te maken met milieuzones en zero emission-gebieden en

Zowel het Kennisinstituut Mobiliteit (KiM) 13 & 14 NOVEMBER EXPO HOUTEN

Gratis entreekaart via bestelauto-expo.nl

24

als Evofenedex zullen in het congresprogramma op de Bestelauto Expo de onderzoeken presenteren. Vragen over dit thema kunnen ook dan worden gesteld!


ACHTERGROND

zijn op de hoogte van privileges en ontheffingen. Eén op de zes ondervraagde chauffeurs gaf overigens in het onderzoek van Evofenedex aan dat het bedrijf waarvoor ze werken al een of meer elektrische auto’s heeft rijden, bij 22 procent van de werkgevers zijn er plannen om een batterijbus aan te schaffen. Wel stellen de ondervraagde ondernemers de eis dat de nieuwe elektrische bus in elk geval qua aanschafprijs gelijk moet zijn aan een dieselmodel of dat dat op redelijk korte termijn met de brandstofkosten kan worden gecompenseerd. Het KiM onderzoek stelt daarbij dat elektrische bestelauto’s zich dankzij gemeentelijke subsidies wat betreft de TCO nu al vaak kunnen meten met de conventionele bestelauto’s op diesel. Ook de beperktere actieradius is voor veel ondernemers niet problematisch.

Bloemisten Wel zit er verschil tussen de verschillende branches waar gewerkt wordt. Horecaondernemers en bloemisten het meest positief zijn over elektrisch rijden, ondernemers in de bouwsector hikken nogal aan tegen met name de lage actieradius van elektrische bestelauto’s en het gegeven dat de batterijbussen niet geschikt zijn om zware aanhangers te trekken. Maar er zijn ook psychologische overwegingen, zoals merkentrouw, gebruikservaring en imago. Veel ondernemers zijn trouw aan hun vaste merk bestelauto. Het beperkte elektrische aanbod (de markt wordt op dit moment gedomineerd door Nissan en Renault) is om die reden een rem op de verkoop. Maar ook daar komt snel verandering in. Met name voor distributiewerk komen er in hoog tempo elektrisch aangedreven alternatieven voor dieselbussen en zelfs dieseltrucks. Mercedes heeft nu de eCanter (via het Japanse Mitsubishi Fuso, onderdeel van Daimler Trucks), MAN en Scania hebben prototypes rondrijden en onlangs heeft ook DAF de CE Electric onthuld. Renault, dat in de bestelautowereld een voorloper is met elektrische aandrijving, verraste dit

voorjaar vriend en vijand met de presentatie van een serie zware, volledig elektrisch aangedreven trucks. En ook Volvo heeft de FL Electric die 300 kilometer ver komt. Ook in de leasemarkt is de elektrische bestelauto voorpaginanieuws. Eerder had Alphabet al de elektrische Streetscooter in het programma opgenomen. Eind september maakte LeasePlan bekend de elektrische Chinese SAIC Maxus EV80 naar Europa te halen. Het moet, volgens de CEO van LeasePlan Tex Gunning, antwoord geven op de groeiende vraag naar zero-emission stadsvervoer. “Qua total cost of ownership is de EV80 bovendien concurrerend met een dieselbus. Daarnaast is het inzetten van elektrische voertuigen de makkelijkste manier voor fleetowners om hun CO2-footprint te verminderen”, aldus Gunning. Andere leasemaatschappijen, zoals J&T Autolease (onderdeel van International Car Lease holding) gaan zich specialiseren in elektrisch vervoer, waaronder uiteindelijk vooral bestelauto’s. Geen toekomstmuziek dus, maar (bijna) realiteit.

Tekst: Bart Luteijn

WWW.BESTELAUTO-EXPO.NL

25


TEST

Citroën Jumpy M BlueHDi 180 aut.

Tekst: Jeroen Ekeler

EEN GOUDEN AUTOMAAT E

en tweezitter met 177 pk, 400 Nm, zes versnellingen en fraai lichtmetaal: het zijn specificaties waarmee je je nieuwe auto prima bij je vrienden kunt introduceren. Ook als het een bestelauto is. Met naar keuze zelfs drie zitplaatsen. Wie een Citroën Jumpy met een volautomaat wil hebben, heeft keuze uit precies één model en dat is meteen de topuitvoering met de 177 pk sterke 2.0 BlueHDi-motor. Best jammer dat je aan zo veel vermogen vastzit, want ook met dezelfde tweeliter motor met 122 of 150 pk zou de combinatie met de automaat prima moeten zijn. Voor de automatische versie, EAT6 genaamd, ben je bij de Jumpy met middellange carrosserie vanaf € 24.500 kwijt. Dat betekent een meerprijs ten opzichte van de 150 pkversie met handgeschakelde 6-bak van € 2.200. En dat is zonder meer goed besteed geld. En bovendien een goede aanbieding wanneer je die prijs naast die van even grote bestelauto’s met automaat legt.

Klassieke automaat Los van de concurrentie: die automaat is een erg fijne. Hij is van het klassieke type, dus met koppelomvormer en in dit geval zes overbrengingen.

26

De bak werkt perfect samen met de krachtige 2.0 BlueHDi-motor. Handmatig schakelen kan via stuurpeddels, maar de behoefte daaraan voel je als bestuurder niet. Aardig is dat de bediening van de automaat zelf heel gemakkelijk per draaiknop op de middenconsole geschiedt. Het vermogen van 177 pk en koppel van 400 Nm klinkt indrukwekkender dan het is; er is amper een prestatieverschil te merken met de handgeschakelde versie met 150 pk/370 Nm. Om kort te gaan: ze zijn beide uitermate vlot, presteren bijzonder soepel en doen dat alles bij een uiterst beschaafd geluidsniveau. Prima auto’s voor de lange afstand, dus. Het testverbruik komt uit op 7,4 l/100 km; dat is in de praktijk pakweg een liter meer dan de versie met handbak. Ondanks dat zou de automaat onze keuze zijn. Het is een bak van goud.


TEST

Opel Vivaro 1.6 CDTI 145 pk L2H1

VERWENNERIJ

Tekst: Jeroen Ekeler

D

enk de sportstrepen en het lichtmetaal even weg, want die hoorden bij de tijdelijk leverbare ‘2.0’ uitvoering van de Opel Vivaro Innovation testauto. Het ging ons vooral om de dubbele cabine en de dikke motor, waarin twee turbo’s 145 pk’s bij elkaar blazen. Verwennerij!

Als 1.6 CDTI BiTurbo van 145 pk, met lange wielbasis en dubbele cabine, kost de Opel Vivaro vanaf € 27.619 - het betreft dan het uitrustingsniveau Edition. De extra luxueuze Innovation moet € 29.599 opbrengen. Er is ook een versie met enkele cabine en korte wielbasis, die € 28.539 kost - als één van de ontelbare versies waarin de Vivaro leverbaar is. Tot zover de kille cijfertjes, want we kijken liever naar het riante interieur, waar vijf volwassenen beslist heel comfortabel kunnen plaatsnemen. Voor lading blijft er bij deze L2-versie nog altijd 4,0 kuub over, terwijl het laadvermogen ruim boven de ton zit. Een multifunctioneel voertuig dus, voor werk én vrije tijd. Dat zeggen we ook vanwege de aangenaam stille en echt beresterke motor. Vanuit vrijwel elk starttoerental (maximum trekkracht 340 Nm bij

1.750 toeren) stoomt hij moeiteloos op de horizon af. Dat maakt wel dorstig: wij haalden gemiddeld 8,7 l/100 km.

Resonantie Een minpuntje is de behoorlijk hinderlijke resonantie in het stuur bij snelheden van rond de 100 km/h. De motor draait dan 1.900 toeren en voelt zich dan kennelijk niet helemaal prettig. Iets sneller rijden verhelpt het probleem. Een kleine smet… De Vivaro laat trouwens op geen enkele manier blijken dat hij alweer een ruime vier jaar geleden is geïntroduceerd. Nog zo fris als een hoentje, zeker in deze extra krachtige, moeiteloos presterende versie. De minder sterke broeders vergen flink wat meer geduld wanneer je een vlottere rijstijl hebt. Maar die zijn weer een stuk zuiniger, is onze ervaring; het scheelt gemakkelijk een liter op 100 kilometer.

WWW.BESTELAUTO-EXPO.NL

27


V

Foto: HÜvard Jorstad Posten Norge

an het totale bestelautobestand in Nederland, ruim 900.000, is ongeveer 16 procent een leasebus. Dat lijkt niet veel, maar van de nieuwe bestelauto’s – van 1 tot 5 jaar oud – wordt maar liefst de helft ingezet met een leasecontract. De leasebranche draait zich dan ook warm om bestelautoleasing nog beter op de kaart te zetten.

De opmars van de leasebestelauto… Afgelopen Bestelauto Expo werd het tijdens het congres al benoemd: leasen is zo gek nog niet. Tenminste, als ondernemers een objectief kostenplaatje maken van de inzet van een bepaalde bestelauto. Dat is prima te doen en door te berekenen - inclusief operationele kosten, total cost of ownership (tco) en risico’s! – en het leidt vaak tot onverwachte inzichten. “De lokale installateur met 10 bestelbussen die per jaar allemaal tussen de 10 en 15 duizend kilometer afleggen, kan prima 10 jaar met de bestelauto’s vooruit. Kopen is dan meestal de beste optie. Mits je de operationele kosten zelf in de hand weet te houden. Het wordt een ander verhaal als je er jaarlijks 30 tot 35 duizend kilometers mee rijdt, door het hele land. Dan wordt het wellicht interessant de operationele risico’s bij een leasemaatschappij neer te leggen”, aldus Henk Postmus van Expense Reduction Analyst (ERA). Dat was toen, een klein jaar verder hebben leasemaatschappijen fors geïnvesteerd in kennis en systemen met betrekking tot bestelwagens. International Car Lease Holding (ICLH), een top10 leasemaatschappij met diverse labels in de markt, kondigde onlangs aan het label J&T lease en Van Mossel Lease om te bouwen tot een expertisecentrum voor bestelauto’s en vooral ook elektrische bestellers. “We willen een gesprekspartner worden voor de markt”, zegt CEO Armand van Veen van ICLH. “De dienstverlening van de bedrijfswagenteams is daarbij volledig ingericht op 24/7 inzet van dit voertuig; bestelauto’s mogen immers niet stilstaan. Ook vervangend bestelautovervoer is aanwezig en door een recente overname zijn er ook koel- en vrieswagens bijgekomen.”

Het verschil maken ICLH is zeker niet de enige leasemaatschappij die zich specifiek richten op bestelauto’s. Waarbij ook het besef is dat bestelauto’s eigenlijk halffabricaten zijn die nog passend moeten worden gemaakt voor

28

de klant. Een ‘rondje leasemaatschappijen’ levert zelfs het beeld op dat men die uitdaging maar al te graag aangaat. Het leasen van personenauto’s is grotendeels een ‘commodity’ geworden, voor bestelauto’s kan je met dienstverlening nog het verschil maken. Waarbij niet alleen grote leasemaatschappijen schermen met hun (vers) opgedane bedrijfswagenkennis, ook de kleinere en middelgrote doen een duit in de zak. “Gezamenlijk met de klant zetten we altijd de specifieke situatie en wensen op rij, zoals frequentie van rijden, belading en gewenste uitstraling. Worden er langere ritten gemaakt of juist vaak korte afstanden terwijl de motor stationair draait bij afleveringen? Het zijn allemaal zaken die meetellen bij een goede keuze van een bestelauto”, aldus Frank van Klink, directeur XLLease.

Het leasen van personenauto’s is grotendeels een ‘commodity’ geworden, voor bestelauto’s kan je met dienstverlening nog het verschil maken Het gunstige economische klimaat zorgt al enige tijd voor een sterk groeiende vraag naar bestelauto’s. Leasemaatschappij Alphabet noemt dat als voornaamste reden naar aanleiding van de spectaculaire groei van het aantal aanvragen voor bedrijfswagens vorig jaar: + 76 procent. Verhuurders pikken ook een graantje mee aangezien veel ondernemers nog huiverige zijn te investeren in ‘vaste’ bussen of langlopende leasecontracten. Zo claimt Europcar garen te spinnen bij de grote vraag naar ‘flexibele bestelauto’s’, waarbij het assortiment de laatste jaren flink is


ACHTERGROND

uitgebreid. De komst van de elektrische bestelauto zal waarschijnlijk een verdere boost geven aan de leaseregistraties. Onbekendheid met de techniek, en daarbij onzekerheid over de restwaarde, zijn risico’s die ondernemers liever leggen bij een leasemaatschappij. Overigens ook daar anticiperen leasemaatschappijen op: Alphabet had eerder al een exclusief contract gesloten met de elektrische StreetScooter en onlangs maakte LeasePlan bekend de elektrische MAXUS EV80 in Europa te gaan voeren. Dat laatste betreft eveneens een exclusieve deal.

Topsector Logistiek liet eerder een onderzoek uitvoeren over het gebruik en inzet van bestelauto’s. Zij concludeerden al dat de leasemarkt een belangrijke invloed heeft op met name de vernieuwing van het bestelautopark. En vernieuwing is veelal nodig, alleen al door de aanscherping van de uitstootnormen. Oudere bestelauto’s zorgen voor een relatief grote bijdrage aan de luchtvervuiling: 8% van de kilometers gereden door bestelauto’s (Euro 0-2) zorgt voor 9% van de NOx en 40% van de fijnstof uitstoot door bestelauto’s, blijkt uit datzelfde onderzoek. Vooral ondernemers die te maken hebben met milieuzones – wat vooral kleinere ondernemers blijken te zijn – moeten op zoek naar een nieuwe, zuinige bus. Leasemaatschappij zullen het nog druk krijgen de komende tijd. Tekst: Bart Luteijn

13 & 14 NOVEMBER 2018 EXPO HOUTEN

Gratis entreekaart via bestelauto-expo.nl

WWW.BESTELAUTO-EXPO.NL

29


DUURTEST

Toyota Proace Compact 1.6 D-4D 115 pk

EEN HALFJAAR PROACE 1.6 D-4D met 115 pk. Geen onbekend terrein natuurlijk - ik wist redelijk wat ik kon verwachten. Maar na een halfjaar kan toch een andere balans worden opgemaakt dan na een week.

V

oor mij als bestelautojournalist bestaat het dagelijkse werk niet uit het naadloos overstappen van de ene in de andere test-bestelauto. Zoveel nieuws is er nu eenmaal niet. Er zit aldoor tijd tussen, gewoonlijk een paar weken, zodat veel zakelijke kilometers ook gewoon met de eigen personenauto worden afgelegd. En dat ging op een goed moment wringen. Immers, wie een bestelauto heeft, rijdt er elke dag mee. Die stapt niet over in de privéauto als hij zijn bus zat is. Daarom zette ik in samenwerking met Toyota-importeur Louwman & Parqui een test van een halfjaar op poten, met als onderzoeksvraag: hoe is het nou om elke dag met ‘dat grote ding’ op pad te zijn? De stad in, lange afstanden rijden, een periode ook met 600 kg lading achterin. Lijdend voorwerp was niet echt een heel groot ‘ding’, maar een Toyota Proace Compact

30

De belangrijkste conclusie is dat ik de auto - nadat ik hem had teruggebracht - enorm ben gaan missen. Niet alleen vanwege de handigheid van een bestelauto voor de deur (wel eens een gestrand kind met fiets en al ergens opgepikt?), maar ook vanwege de geweldige rust die uitgaat van de hoge zit, het vorstelijke uitzicht en de enorme ‘leefruimte’ in de cabine. Personenauto’s vind ik opeens zowaar wat benauwd! Het fenomeen bestelauto heeft mij door die test nóg meer in zijn greep gekregen. Nu zouden alle mid-

delgrote en grote bestelauto’s dit gevoel hebben kunnen oproepen; in het geval van de Proace kwam er echter meer bovendrijven. En dat is dat zelfs deze middenklasse bestelauto nagenoeg geen offers vraagt als het gaat om comfort, prestaties of gebruikskosten. Er was in de praktijk daardoor geen enkele reden om voor een snelle boodschap of juist lange rit de Proace te laten staan en te ‘zwichten’ voor de personenauto. Over de specifieke voor- en nadelen lees je meer in de dubbeltest met de Caddy Maxi; ik volsta nog met het noemen van de enige storing in zes maanden: de achteruitrijcamera weigerde dienst, uiteraard toen ik langs een stikdonkere, smalle gracht vol neergekwakte fietsen wilde parkeren. Het leek wel een grap: het was bij kilometerstand 2018. Jeroen Ekeler


Weet u het gewicht van uw lichte bedrijfswagen? Onze oplossing? De laadindicator De laadindicator van Golstein Weegsystemen kan u hier bij helpen. Het is een eenvoudige visuele tool om inzicht te geven in uw voertuiggewicht. Duidelijke weergave

Daarom een indicator: U laadt binnen de wettelijke grenzen.

Robuust

U voorkomt boetes. U waarborgt extra veiligheid voor uw chauffeur. U hebt meer grip op uw wagenpark (blackbox). U voorkomt discussies met- en claims van verzekeringsbedrijven.

Meer informatie en contact

Eenvoudige montage

golstein-weegsystemen.nl Houtmanskampweg 15-C, 6669 MZ Dodewaard

+31 (0)488 - 440755

info@golstein-weegsystemen.nl

Ladingdiefstal?

Beveilig uw laadruimte met

THE TURN KEY SPECIALIST • Al meer dan 48 jaar Zweedse topproducten. • Leverbaar in meer dan 50 landen wereldwijd. • Licht en sterk met de hoogste laadcapaciteit. • Helpt mee uw CO2 uitstoot te reduceren. • Laagste T.C.O. • Snelste Turn Around tijden in de markt. • Garantie op de producten en de inbouw er van.

Modul-System B.V Govert van Wijnkade 42 3144 EG Maassluis

T: +31(0)10 - 5928038 nl@modul-system.com www.modul-system.nl

Modul-System N.V./S.A. Wayenborgstraat 15 B-2800 MECHELEN

T: +32(0)15 - 28 52 00 info@modul-system.be www.modul-system.be

SLIMME E-MOBILITY VOOR UW BUSINESS

Moet u vaak in woongebieden en stadscentra zijn – de bekende ‘last mile’? Dan is de innovatieve en robuuste StreetScooter voor u de ideale fleetoplossing voor dagelijks gebruik! StreetScooter is 100% elektrisch en dus 100% vrij van emissie, maar ook extreem stil en comfortabel. Hij heeft alles in zich om uw bedrijfskosten zo laag mogelijk te houden. Kies daarom nú voor de elektromobiliteit van morgen! Kijk voor meer informatie en alle voordelen op louwmanelectric.nl.

Cargo Security Systems bv Rijnstraat 48 4191 CL Geldermalsen

T +31(0)345 622 225 info@cargolock.nl

www.cargolock.nl

LOUWMANELECTRIC.NL


De meest functionele bedrijfswagen in zijn klasse. Zo beschikt hij over een laadvermogen tot 1.525 kg en 6.6 m³ en is hij leverbaar vanaf € 17.650,- of met slechts 1,9% Financial Lease*. Daarbij is hij nog super zuinig ook. Met een verbruik van slechts 5,1l /100 km. Bovendien krijgt u op dit betrouwbare werkpaard een garantie van 3 jaar, of tot 100.000 km. Genoeg reden om hem met eigen ogen te komen bewonderen. De PROACE kan niet wachten. Ontdek hem nu op Toyota.nl.

Brandstofverbruik (EC 2015/45X) 5,1-6,0 L/100km (16,1-19,6 km/L); CO₂ 133 - 163 gr/km. * Op basis van 1.9% Financial Lease tot 60 maanden. Prijzen excl. BTW, BPM en excl. kosten rijklaar maken en recyclingbijdrage • Afgebeeld is de PROACE Dubbele Cabine 2.0 D-4D 122pk. Professional t.w.v. € 27.895,- excl. BTW en BPM, met accessoires • Vraag naar de verkoopvoorwaarden of kijk op toyota.nl • Prijswijzigingen en drukfouten voorbehouden.

Bestelauto Expo Magazine  

Nieuws, trends, rijtests en nog veel meer vakinformatie over de bestelauto.

Bestelauto Expo Magazine  

Nieuws, trends, rijtests en nog veel meer vakinformatie over de bestelauto.

Advertisement