Page 1

23/05/12 Anna GutiĂŠrrez Idoia Sampol

La Missatgeria InstantĂ nia

Entrevista a Doctor Cano sobre els hackers

.

Juguem una mica? Freezel Fraz

1


pàg. 3 ….........................................................Missatgeria Instantània pàg. 3.......................................................................................Història pàg. 4.................................................................................Programes pàg. 5............................................................................Comparacions pàg. 7..........................................................................Altres aspectes pàg. 9...................................................................................Entrevista pàg. 12……………………………………….......……………………Jocs pàg. 13…………………………………………………......……..Notícies

2


Missatgeria Instantània, ¿què és? És un sistema que permet intercanviar missatges entre dues o més persones en temps real, utilitzant una xarxa de comunicacions, com per exemple Internet. Història: Una primera forma de missatgeria instantània va ser inclosa en el sistema PLATO, utilitzat a principis del 1970. Més tard, el sistema talk inclòs en UNIX/LINUX va ser utilitzat àmpliament per enginyers i acadèmics durant el 1970 i el 1980, per comunicar-se a través d’Internet. ICQ va ser el primer sistema de missatgeria instantània per ordinadors amb sistema operatiu diferent a UNIX/LINUX en el novembre de 1996. A partir de la seva aparició, han sorgit moltes variacions de missatgeria instantània. En els primers programes de missatgeria instantània, cada lletra era enviada després d'escriure-la, d'aquesta manera les correccions també es veien en temps real. En els programes que i ha ara, en canvi, s'envia cada frase de text un cop l'hem acabat d'escriure-la. A més a més en alguns, també es permet deixar missatges, encara que l'altre part no estigui connectada. Una altra funció que tenen és la d'enviar-se fitxers. L'última generació dels programes de missatgeria ens permet fer coses com ara fer servir webcam, micròfon, o compartir jocs i aplicacions.

3


Programes:

Windows Live Messenger: És un client de missatgeria instantània creat per Microsoft. 1.

Extensible Messaging and Presence Protocol (XMPP): És un protocol lliure de missatgeria instantània d'especificacions obertes basat en XML. 2.

Google Talk: El Google Talk és un programa informàtic de Google similar al Windows Live Messenger, utilitzat per a xatejar. 3.

Psi: Psi és un client per a la xarxa de missatgeria instantània XMPP/Jabber. 4.

Qq: "Tencent QQ" o QQ, és un Messenger xinès molt popular a Xina amb més de 220 milions d'usuaris en tota la xarxa. Inicialment va ser anomenat OICQ. El servidor Qq.com és actualment una de les 2 web xineses més famoses a Internet. Fou creat el 4 de maig de 1995; en aquest servidor les persones tenen l'accés de descarregar programes, trobar amistat, fer àlbums de fotos, crear wallpapers i cercar protectors de pantalla, etc. 5.

Whatsapp: Whatsapp és un programari de propietat, on es poden enviar fitxers amb imatges, so o vídeo; missatges en grup, avisa quan l’altra persona respon al missatge, i si es vol pot indicar als altres el lloc exacte on es troba a cada moment. 6.

4


Comparacions: Windows Live Messenger: És Universal, en canvi el Qq és un programa xinès. Whatsapp: S’utilitza molt per el mòbil com el Windows Live Messenger i últimament està molt de moda. A més, a diferència dels altres, el Whatsapp és un programa de propietat, però que funciona com tots els altres. Google Talk: És gairebé igual que el Windows Live Messenger, la única diferència és que un pertany a Google i l’altre a Windows a part del disseny.

Normalment cada xarxa propietària té un programa per utilitzar-la, però hi ha també programes que permeten utilitzar-les totes a la vegada, com ara:

1.

Pidgin:

El Pidgin és un client multiplataforma i multi-protocol de missatgeria instantània, conegut com a Gaim fins la versió 2.0.0, en què es va canviar el nom per motius legals amb AOL. És una aplicació de programari lliure, està traduïda íntegrament al català i és compatible amb Linux, Windows, BSD i Mac OS X. Te l'avantatge de ser multi-protocol, és a dir, permet unificar tots els comptes de missatgeria de l'usuari en un sol programa i, per tant, agrupar tots el contactes en una sola finestra. A més, permet que dos usuaris que estiguin fent servir el Pidgin puguin fer servir criptografia en els seus missatges de forma transparent i senzilla.

5


2.

Kopete:

Kopete és un programa lliure per a missatgeria instantània amb un sistema multi-protocol que es pot estendre, es pot comunicar amb protocols com el ICQ, AIM, Gadu-Gadu, IRC, XMPP/Jabber, MSN Messenger i Yahoo! Messenger. Kopete és part del projecte KDE i té una excel·lent integració amb aquest entorn gràfic. El seu nom prové de la paraula xilena "copete" que es refereix a les begudes alcohòliques.

3.

Trillian

Trillian és un programari de missatgeria instantània creat per Cerulean Studios. Funciona amb el sistema operatiu Windows i permet connectar-se a moltes xarxes de missatgeria instantània, com AIM, ICQ, MSN Messenger, Yahoo! Messenger, IRC, Novell GroupWise Messenger, Apple Bonjour i XMPP/Jabber. El nom Trillian ve del personatge Trillian del llibre The Hitch Hiker's Guide to the Galaxy, de Douglas Adams. A partir de la versió 3.0, Trillian fa servir la Vikipèdia per buscar coses escrites per l'usuari fent servir l'Instant Lookup.

6


Ara parlarem sobre alguns aspectes de la missatgeria instantània: El Xat: Aquesta paraula treta de l’anglès, designa una comunicació escrita realitzada instantàniament gràcies a un programari i a través d'Internet entre dues o més persones ja sigui de manera pública amb els xats públics, o privada , en què es comuniquen 2 persones i actualment ja és possible que es comuniquin més de dues persones alhora. El Videoxat: És una barreja entre la videoconferència i el xat tradicional, dotant a l'usuari de tres maneres de comunicació sobre el mateix canal. Existeixen igualment serveis de videoxat de missatgeria instantània un a un. Alguns llocs web ofereixen serveis de videoxat en línia, o també hi ha programes especialitzats com Paltalk. Igualment, els programes de missatgeria instantània més famosos també permeten l'ús d'àudio i vídeo en les seves comunicacions.

Missatger LAN: Un missatger LAN és un client de missatgeria instantània dissenyat per utilitzar-lo en una xarxa d'àrea local que proporciona avantatges sobre un client de missatgeria instantània normal. El missatger LAN funciona dins d'una xarxa d'àrea local privada o d'una empresa, per tant només la gent que està darrere del tallafocs tindrà accés al sistema. La comunicació de dades no va més enllà de la xarxa d'àrea local i a més el sistema no pot ser spameat des de fora.

7


Fòrum: És una aplicació web que dóna suport a discussions i opinions en línia, permetent a l'usuari poder expressar la seva idea o comentari respecte al tema tractat. I, generalment, també tenen la opció de xat entre els membres registrats al fòrum. IRC: És un protocol de comunicació en temps real basat en text, que permet debats entre dues o més persones. Es diferencia de la missatgeria instantània en què els usuaris no han d'accedir a establir la comunicació per endavant, de tal manera que tots els usuaris que es troben en un canal poden comunicar entre si, encara que no hagin tingut cap contacte anterior. Les converses es desenvolupen en els anomenats canals d'IRC, designats per noms que habitualment comencen amb el caràcter # o &. És un sistema de xerrades molt utilitzat per persones de tot el món. Els usuaris del IRC utilitzen una aplicació client per connectar a un servidor, en el qual funciona una aplicació IRCd que gestiona els canals i les converses.

8


Entrevista: I ara,canviant una mica de tema, una entrevista feta a Doctor Cano, que va parlar sobre seguretat informàtica. Quan naveguem deixem rastres però quin tipus de rastre podem trobar de manera més evident? Alguns rastres més evidents que romanen en les màquines són els caché del browser, les còpies dels correus electrònics, les cookies emmagatzemades en la navegació, els arxius esborrats que encara poden ser recuperats, els registres de connexió del mòdem, entre d'altres . Quin tipus de tecnologia o programes s'utilitzen per dur a terme les cerques? Alguns programes utilitzats són coneguts com la suite de Norton Utilities i altres aplicacions d'ús generalitzat per a recuperació d'arxius, directoris i dades en disc durs i disquets. D'altra banda, hi ha aplicacions més sofisticades per trobar, identificar, analitzar i preservar evidència digital que requereixen entrenament i preparació en diferent ambients operacionals com UNIX, MAC, Windows NT. Quina metodologia o passos se segueixen? Bàsicament els investigadors forenses en informàtica, independent de les plataforma o sistema operacional on estiguin efectuant les seves activitats, han de procurar complir tres requisits amb la informació o evidència identificada o recollida: - S'han d'utilitzar mitjans forenses estèrils (per a les còpies de la informació). - Mantenir la integritat del medi original. - Etiquetar, controlar i transmetre adequadament les còpies de les dades, impressions i resultat de la investigació. Les metodologies utilitzades poden ser diverses, però l'important és assegurar aquests tres requisits, atès que si no s'asseguren, l'evidència pot ser rebatuda i descartada com a mitjà probatori. 9


A causa que els terroristes han utilitzat Internet i el que és pitjor, des d'equips públics, dur a terme la investigació podria ser més complicat, quant de temps podria passar fins a obtenir pistes rellevants? Mesos o fins i tot anys. Hi ha hagut casos com el del hacker "Mafiaboy" que l’FBI nord-americà i agències canadenques van tardar al voltant d'1 a 2 anys a registrar, analitzar, processar i presentar l'evidència que permetés la condemna per aquest personatge. La investigació forense és una ciència recent, creu que arran d'aquest tràgic succés podria afavorir el seu creixement o fins i tot, el desenvolupament de noves tècniques d'investigació? Definitivament si. Els esdeveniments ocorreguts i les marcada intrusions de seguretat en el món, han vingut conscienciant als legisladors i per tant als proveïdors de programari, en què hi ha una gran necessitat de disposar de noves maneres d'enfrontar el desafiament del delicte informàtic, noves possibilitats de avançar en el reconeixement i anàlisi d'evidència i així, disminuir la incertesa del procés i els temps de resposta en els mateixos. La certificació CFEC es reconeix en una gran majoria de tribunals de tot el món per tant, entenem que les pistes trobades per aquests professionals són totalment legals, és això cert? Les pistes trobades, són legals i vàlides, sempre que segueixin els procediments internacionalment acceptat per IACIS, que és la institució que ofereix la certificació CFEC. Aquesta institució de molt prestigi en el camp forense, ofereix un clar escenari d'anàlisi conceptual que permet a qualsevol jutge o demandant les característiques tècniques i formals necessàries per obtenir, analitzar, conservar i preservar evidència digital.

10


Podria un hacker trobar amb els seus propis mètodes algun tipus de pista? ¿Serien bons col·laboradors en aquest cas? La utilització de hackers és una opció que pot en un moment confondre a la justícia en la valoració de les proves, ja que no és clar el seu sentit de l'ètica i professionalisme en aquest tipus de diligències tècnic-judicials. Per tant, comptar amb professionals certificats en computació forense permet comptar amb un escenari formal i tècnic que ofereix confiança i claredat al procés de recol·lecció, anàlisi, conservació i preservació d'evidència digital.

11


Jocs: Bé, doncs és el moment de recomanar jocs, i aquest és el que recomanem: “Frizzle Fraz: ¡Gran Bola botante y simpática al rescate!”

Recollir i córrer és la temàtica d’aquest joc. Aquesta bola lila alterna els salts entre plataformes, haver de nedar (o no), i les plataformes d’avanç. L’objectiu del joc és recollir totes les boletes grogues i verdes que hi ha pel camí i trobar tantes claus com indiqui el nivell, sense tocar cap dels enemics ni de les trampes que hi ha a cada un dels 29 nivells del joc. I a mesura que s’avança, les plataformes son més difícils. Segur que us agradarà. Link: www.juegos.com/juego/Frizzle-Fraz.html 12


I ara... NotĂ­cies!

13


14


15


I fins aquĂ­ les noticies!

16

La tecno-revista  
La tecno-revista  

Exercici de informàtica obligatori

Advertisement