Page 1

REPORTAGE:

‘Hemd-Van-Het-Lijf’

COLUMN:

‘ Ze is 83……!’

‘Beter gezicht’

De weg naar de top!

Centrum voor Reuma & Revalidatie Rotterdam - jaargang 18 - nummer 11- november 2011

'Je doel bereiken, voelt als een geweldige overwinning!'


November snack

Dank

Deze maand begint met een ‘snackdonderdag’. Op 3 november kunt u tussen 16.30 en 18.30 frites, kroketten e.d. bestellen en is er voor iedereen een milkshake. Leverancier De Jong Diepvries sponsort en onze eigen koks bakken! U bent van harte welkom. Op 10 november (dag van de Mantelzorg) serveert het RRR iedereen iets lekkers bij de koffie of thee. Een manier om op deze dag extra aandacht te hebben voor de mensen die u bijstaan en bij u op bezoek komen. Verder staan er nog uitstappen gepland en hebt u op de middenpagina’s van het JouRRRnaal een overzicht van de activiteiten die in huis georganiseerd worden. U bent overal welkom!

Afgelopen maand zijn wij verrast met een gift van € 7.000 van de Vrienden RRR (inclusief € 1.000 van een cliënt!) bestemd voor het bloemenabonnement.

Centrum voor Reuma & Revalidatie Rotterdam Van Beethovenlaan 60 3055 JD Rotterdam Telefoon 010 - 278 12 78 E-mail secretariaat@rrr.nl www.rrr.nl Redactie: Ellen Freen, Lydia Evers, Ilona van der Giessen Eindredactie: Dodo Cossee Opmaak: Jan Roeffel Bijdragen voor de volgende uitgave kunt u tot 20 nov.2011 inleveren: jourrrnaal@rrr.nl of Postvak 48 (naast receptie).

Hierdoor is het ook in het nieuwe jaar mogelijk dat elke week op alle afdelingen verse bloemen aanwezig zijn. De stukken in de centrale hal horen hier ook bij. Steeds weer een prachtig gezicht. Mede namens alle cliënten danken wij de Stichting Vrienden RRR. Kennismaken De eerste van een reeks maandelijkse bijeenkomsten met u op 4 oktober jl. was erg rustig. Als bewonersraad willen we graag met u in gesprek over actuele onderwerpen in het RRR. Wij willen graag door u geïnspireerd worden. Uw mening over bijvoorbeeld klantvriendelijkheid, bereikbaarheid en informatie helpt ons in de voorbereiding van de maandelijkse vergaderingen met de directie. Op 1 november is de bewonersraad weer van 11.30 tot 12.00 uur present in het Trefpunt. Wij hopen dat u bij ons langs wilt komen.

‘Als het even kan, kom ik op de fiets!’

Wie? Lenie Maaskant Hoe oud? 70 jaar Doet wat? ‘Ja wat doe ik, zingen, Bingo, uitjes, eigenlijk alles waar iemand bij nodig is alleen geen ziekenhuis bezoek. Vandaag help ik weer mee met de mosselavond.’ Voor wie? ‘Voor de bewoners maar ook een beetje voor mezelf, zodat ik niet de hele dag achter de geraniums zit.’ Hoe is dat? ‘Ik vind het heel erg leuk en doe het al 13 jaar. Iedere maandag zingen met een grote groep bewoners en op woensdag bingo. Ik vind het altijd erg jammer als het niet doorgaat. Ik denk altijd, waarom nou? Omdat ik dit al zo lang doe, krijg je niet alleen met bewoners, maar ook met medewerkers en vrijwilligers een goede band. We hebben een hele leuke groep. Als het even kan kom ik altijd op de fiets, anders met de bus. Als het laat wordt brengt Helma of iemand anders mij thuis. Ik hoop dit nog heel lang te kunnen doen.’


Wist u dat?

Proeverij Na een intensieve wijnproeverij op 13 oktober jl. kozen de cliënten de huiswijnen voor het RRR. De keuze was unaniem en gelijk aan die van vorig jaar: Gossips Shiraz 2010 (rood) en Gossips Chardonnay 2010 (wit) beiden uit Australië en La Vieille Ferme 2010 Rhône/Frankrijk (rosé). De wijn wordt in het Trefpunt per glas of fles verkocht.

Ds. Duisterhof bezoekt al enkele jaren wekelijks op vrijdagochtend het RRR om te luisteren naar en te praten met een ieder die daarop prijs stelt. Als emeritus predikant (77 jaar) kijkt hij onder andere terug op een predikantschap van tien jaar in de Hillegersbergse Messiaskerk, de kerk van onder andere de mosseldag. Ook in het Sint Franciscus Gasthuis werkte ds. Duisterhof tien jaar als predikant. Behalve de vrijdagochtend bezoeken aan het RRR leidt de dominee elke laatste vrijdag van de maand een Bijbelkring. Van half vier tot kwart over vier zijn alle geïnteresseerden welkom in de huiskamer van Strauss 3. De komende vrijdagen praat ds. Duisterhof met u over de koning van Israel, koning David, de koning van de Davidsster. Maar niet alleen over hem. In de Bijbel heet Jezus ‘de Zoon van David, de nieuwe Koning!’. Er is genoeg over te praten. Kom ook!

‘Zij spraken met elkaar en luisterden naar zichzelf!’ L.A.J. Torfs

€ 10.000,--! Wim van Deventer (betuurder) en Margriet de Jong (Vrienden RRR) kregen op 12 oktober jl. een cheque van € 10.000 bestemd voor de zwembadlift in het nieuwe RRR. Het geld is de opbrengst van het Goede Doelen Toernooi van SWK Groep. SWKGroep speelde mee tijdens het Golftoernooi van de Vrienden RRR en maakte eerder dit jaar voor cliënten RRR een avonduitstap aan Diergaarde Blijdorp mogelijk. SWK-Groep is een van de grootste ondernemingen binnen de kinderopvangbranche.

7 artsen in het RRR


Kunstzinnig project voor therapeutisch zwembad Jos Looise, beeldend kunstenaar te Rotterdam bedenkt het project Beter Gezicht om met portrettekeningen het therapeutisch zwembad in de nieuwbouw van het RRR mede gefinancierd te krijgen.

Wim van Deventer, bestuurder van het RRR benaderde in 2010 Jos Looise om een speciaal project te starten om een zwembad te realiseren. In een zwembad met warm water kunnen mensen makkelijker bewegen en oefeningen doen. De bouw van zo’n zwembad kost echter heel veel geld, door hiervoor extra fondsen te werven komt realisatie dichterbij. Jos Looise helpt graag! Jos: ‘Toen Wim mij vroeg ‘iets’ te verzinnen, hoefde ik niet lang na te denken. Mijn eerste liefde had jeugdreuma en ik draag het RRR een warm hart toe. Ik zei dus ja en bedacht het project Beter Gezicht.’ Lachend vervolgt Jos:‘de naam van het project Beter Gezicht, heb ik ook bedacht. Met dat

zwembad worden mensen sneller beter en dat is een beter gezicht! Iedereen kan meedoen en iedereen kan geportretteerd worden: jij, je partner, je kind, je kleinkind, een relatie. Het is ook leuk om iemand ermee te verrassen. De prijs voor een portrettekening is € 595. Daarvan gaat netto € 220 naar de rekening van het therapeutisch zwembad.’ Jos Looise somt op wat je allemaal krijgt als je meedoet: ‘Je krijgt de originele portrettekening ingelijst en gesigneerd, met een kopie van je tekening en je naam kom je in het grote kunstwerk in het RRR als blijvend aandenken aan je deelname, je komt in het boek en bij de opening ben je onze speciale gast.’ Tot nu toe heeft Jos nog niet veel reclame hoeven maken voor het project


’Het gezicht is de vingerafdruk van ons bestaan.’ maar toch heeft hij al 130 aanmeldingen. Jos Looise tekent graag. Hij vervolgt: ‘gezichten zijn uniek. Mijn credo is: Het gezicht is de vingerafdruk van ons bestaan. Ik streef naar enkele honderden portretten voor dit doel. Ik ben blij dat ik zoveel ervaring heb met het tekenen want het is veel, erg veel werk. Iedere nieuwe tekening is een nieuwe uitdaging. Te meer omdat mijn laatste kunstwerk altijd het mooiste moet zijn’, lacht hij.

BIO: Naam: Jos Looise Geboortejaar: 1953 Opleiding: Academie voor beeldende kunst te Rotterdam Werk: zelfstandig beeldend kunstenaar Motto: Het gezicht is de vingerafdruk van ons bestaan!

En, voegt hij er aan toe: ‘het portret moet lijken’. Zodra iemand is aangemeld voor het project maakt Jos een afspraak en maakt hij een groot aantal foto’s van de te portretteren persoon. Jos vertelt: ‘Ik vind het heerlijk om aan mijn bureau te zitten en te tekenen voor Beter Gezicht. Tekenblok op schoot, potloden naast me en het model voor me op het beeldscherm. Ik zit dan met potlood, papier en een blanco vel en kijk en kijk en kijk dan pas begin ik met teke-

nen; hoe loopt die neus, de lijn van de wang, de plastiek van het gezicht, waar begint het oog en hoe krijg ik de gezichtsuitdrukking zo dat het model de mens wordt die hij of zij is?’

Voor deelname aan het project neemt u contact op met Beatrijs Tolk, telefoon: 010-4116565 of per mail: info@betergezicht.nl.


Griep

Artsen

Alle cliënten en medewerkers in het RRR, krijgen deze maand de influenza vaccinatie aangeboden. Vaccinatie is belangrijk voor de cliënten omdat zij tot de kwetsbare groep van ouderen behoren. Verder is vaccinatie belangrijk voor medewerkers en bezoekers omdat zij- zonder zelf ziek te zijn!- toch een cliënt kunnen besmetten. Jaarlijkse vaccinatie leidt tot verhoogde weerstand tegen de verschillende griepvarianten! In een vaccin zitten dode stukjes virus. Als die in het lichaam komen, gaat het lichaam daar afweerstoffen tegen maken. Krijgt u het echte virus, dan herkent uw lichaam dit virus en weet het hoe het moet worden ‘om’ gebracht. De al aanwezige afweerstoffen worden geactiveerd waardoor de ziekte na vaccinatie vaak sneller voorbij kan gaan en milder verloopt.

Per 1 oktober startte Fuad el Jammal als revalidatiearts in het RRR. Daarmee bestaat het artsenteam uit zes specialisten, drie revalidatieartsen Fuad el Jammal, Fred van de Meer en Leo den Hartog en drie specialisten ouderen geneeskunde Sharita Vink, Marco Adeo Fajarda en Coby de Vrieze. Daarnaast is er altijd een stageplek voor een Huisarts in Opleiding en wordt soms in weekenden, avonden en nachten ook gebruikt gemaakt van externe Specialisten Ouderengeneeskunde. De revalidatie artsen zijn betrokken bij de klinische en poliklinische revalidatieafdelingen, Marco Aedo Fajarda, Strauss 2 en Sharita Vink, Strauss 1. Coby de Vrieze is de arts van alle afdelingen Intensieve Zorg. Specialistische ouderenrevalidatie in het RRR maakt samenwerking tussen de twee specialisaties (revalidatie en ouderen geneeskunde) noodzakelijk.

Handen wassen Handen wassen is heel belangrijk. Dat geldt voor medewerkers maar ook voor cliënten en bezoek. Bij zichtbaar vuil gebruikt u altijd water en zeep. Voor niet zichtbare vervuiling is het gebruik van handalcohol passend. Handalcohol hangt in pompjes bij alle wastafels. De handalcohol die in het RRR gebruikt wordt bestrijdt ook het norovirus (ernstige vorm van diarree). Standaard handalcohol doet dat niet.

Op sommige toiletten hangt een blower om handen te drogen. Deze zijn aangeschaft omdat het droogblazen van handen bacteriën beter bestrijdt dan een (papieren) handdoekje. Medewerkers gebruiken handschoenen en/of schort en/of mondkapje als hygiëne maatregel. Deze moeten na gebruik bij één cliënt direct worden uitgedaan. De handschoenen gaan zo uit dat je niet met onbeschermde vingers de buitenkant aanraakt. Handschoenen worden na gebruik weggegooid. Handschoenen wassen of desinfecteren is verboden. Het materiaal zou dan worden aangetast en zijn beschermende werking verliezen!


MAASVLAKTE 2 Ook in oktober bezochten vier cliĂŤnten Maasvlakte 2. Een flink stuk nieuw Nederland dat naast de bestaande Rotterdamse haven aangelegd wordt. Hiervoor is ruim 180 miljoen kuub zand elders van de zeebodem gezogen. Dag en nacht wordt met man en macht gewerkt om in 2013 het eerste schip in deze nieuwe haven te kunnen ontvangen. Niets wijst erop dat deze mijlpaal niet gehaald wordt. Een interessante uitstap. Wanneer u ook een kijkje wilt nemen, neem dan contact op met Ellen Freen (efreen@rrr.nl of bel 010 2781293).


Dinsdag 1 november Hele dag 11.30 - 12.00 uur 13.30 - 15.30 uur Woensdag 2 november Hele dag 10.30 - 12.00 uur 15.00 - 17.00 uur 18.30 - 21.00 uur Donderdag 3 november 10.00 - 12.00 uur 10.00 - 12.00 uur 14.30 - 16.00 uur 15.00 - 17.00 uur 15.00 - 16.00 uur Vrijdag 4 november 10.30 - 12.00 uur Zaterdag 20.45 uur

5 november

Zondag 6 november 18.30 - 19.15 uur Maandag 7 november 10.00 - 12.00 uur 14.45 - 16.45 uur Dinsdag 8 november 13.30 - 15.30 uur Woensdag 9 november 10.30 - 12.00 uur 15.00 - 17.00 uur 18.30 - 21.00 uur Donderdag 10 november Hele dag 10.00 - 12.00 uur 10.00 - 12.00 uur 14.30 - 16.00 uur 15.00 - 16.00 uur Vrijdag 11 november 10.30 - 12.00 uur Zaterdag 12 november 15.00 - 17.00 uur Zondag 13 november 18.30 - 19.15 uur Maandag 14 november 10.00 - 12.00 uur 14.45 - 16.45 uur 18.30 - 19.15 uur Dinsdag 15 november 13.30 - 15.30 uur Woensdag 16 november 10.30 - 12.00 uur 15.00 - 17.00 uur 18.30 - 21.00 uur

Schilderen met Lizzy ( revalidatie ) Verkoop sieraden Inloop Bewonersraad Bibliotheek ( mobiel )

Hal Trefpunt Door het hele huis

Verkoop div. artikelen Krant lezen Bingo Kaartavond Schilderen met Lizzy ( Trefpunt of buiten ) Dagtocht Oisterwijk - high tea Hobbyinstuif Bridgen Bloemschikken Snackmiddag Pianospel Mary Schipper

Hal Mozart 2 (huiskamer) Trefpunt Trefpunt

Krant lezen

Mozart 1 (huiskamer)

FEYENOORD – NEC.

DE KUIP

Protestants-christelijke kerkdienst: olv. Da. A. Aantjes ( H. Avondmaal )

Fysiotherapie

Hobbyinstuif Zanggroep Schilderen met Lizzy ( revalidatie ) Bibliotheek ( mobiel )

Trefpunt Mozart 1 (huiskamer)

Krant lezen Bingo Kaartavond

Mozart 2 (huiskamer) Trefpunt Trefpunt

Verkoop div. artikelen Hobbyinstuif Bridgen Bloemschikken Pianospel Mary Schipper Schilderen met Lizzy ( Moz. 2 of buiten ) Krant lezen

Hal Trefpunt Trefpunt Trefpunt Huiskamer Moz.1

Optreden Rene, Richard en Lisa

Trefpunt

Protestants-christelijke kerkdienst: olv. Ds. G. Geluk

Fysiotherapie

Hobbyinstuif Zanggroep Rooms- Katholieke eucharistieviering olv. pastoor: H. Egging

Trefpunt Mozart 1 (huiskamer) Fysiotherapie

Bibliotheek ( mobiel )

Door het hele huis.

Krant lezen Bingo Kaartavond

Mozart 2 (huiskamer) Trefpunt Trefpunt

Trefpunt Trefpunt Trefpunt Trefpunt Huiskamer Moz.1

Door het hele huis.

Mozart 1 (huiskamer)


Donderdag

17 november

10.00 - 12.00 uur 10.00 - 12.00 uur 14.30 - 16.00 uur 15.00 - 16.00 uur Vrijdag 18 november 10.30 - 12.00 uur Zaterdag

Dagtocht Paleis Het Loo Hobbyinstuif Bridgen Bloemschikken Pianospel Mary Schipper Krant lezen

Trefpunt Trefpunt Trefpunt Huiskamer Moz.1 Mozart 1 (huiskamer)

19 november

Zondag 20 november 18.30 - 19.15 uur

Protestants-christelijke kerkdienst: olv. Dhr. G. Zaaijer

Fysiotherapie

Maandag 21 november 10.00 - 12.00 uur 14.45 - 16.45 uur

Hobbyinstuif Zanggroep

Trefpunt Mozart 1 (huiskamer)

Dinsdag 22 november 13.30 - 15.30 uur

Schilderen met Lizzy ( revalidatie ) Bibliotheek ( mobiel )

Door het hele huis.

Krant lezen Bingo Kaartavond

Mozart 2 (huiskamer) Trefpunt Trefpunt

Verkoop Oudhollands snoep Hobbyinstuif Bridgen Bloemschikken Pianospel Mary Schipper Schilderen met Lizzy ( Moz. 2 of buiten ) Krant lezen Bijbelkring olv. Ds. Duisterhof

Hal Trefpunt Trefpunt Trefpunt Huiskamer Moz.1

Protestants-christelijke kerkdienst: olv. Mw. G. de Waal-v.d. Vlies

Fysiotherapie

Hobbyinstuif Uitverkoop Meijssenmode Zanggroep Rooms- Katholieke eucharistieviering olv. pastoor: H. Egging Schilderen met Lizzy ( revalidatie ) Bibliotheek ( mobiel ) Gespreksgroep olv. Humanistisch raadsvrouw, Liesbeth Gerritsen

Trefpunt Trefpunt Mozart 1 (huiskamer) Fysiotherapie

Krant lezen Bingo Kaartavond Schilderen met Lizzy ( Trefpunt of buiten ) Hobbyinstuif Bridgen Bloemschikken Pianospel Mary Schipper

Mozart 2 (huiskamer) Trefpunt Trefpunt

Woensdag 23 november 10.30 - 12.00 uur 15.00 - 17.00 uur 18.30 - 21.00 uur Donderdag 24 november Hele dag 10.00 - 12.00 uur 10.00 - 12.00 uur 14.30 - 16.00 uur 15.00 - 16.00 uur Vrijdag 25 november 10.30 - 12.00 uur 15.30 uur Zaterdag

Mozart 1 (huiskamer) Huiskamer Strauss 3

26 november

Zondag 27 november 18.30 - 19.15 uu Maandag 28 november 10.00 - 12.00 uur 13.30 - 16.30 uur 14.45 - 16.45 uur 18.30 - 19.15 uur Dinsdag 29 november 13.30 - 15.30 uur 18.45 uur Woensdag 30 november 10.30 - 12.00 uur 15.00 - 17.00 uur 18.30 - 21.00 uur Donderdag 1 december 10.00 - 12.00 uur 10.00 - 12.00 uur 14.30 - 16.00 uur 15.00 - 16.00 uur

Door het hele huis Huiskamer Strauss 3

Trefpunt Trefpunt Trefpunt Huiskamer Moz.1


‘Hou vol mensen, morgen is het beter!’ De heer Hoogendoorn kwam lopend met een rollator binnen in het RRR. Het ging moeilijk, maar het lukte. Vier tot vijf weken revalideren werd hem gezegd. ‘Dat kon ik niet geloven, maar toch ga ik donderdag naar huis’ vertelt de heer Hoogendoorn enthousiast! Waarom moest u revalideren in het RRR? ‘Ik ben hier opgenomen na een stroke, of beroerte zoals ze dat noemen. Ik heb er in totaal drie gehad. De eerste was zes jaar geleden, die was het zwaarst. Ik heb toen een half jaar poliklinisch in het SFG gerevalideerd. Ik knapte goed op en mocht zelfs weer autorijden. De tweede kwam in juli dit jaar. Ik werd in het ziekenhuis naar huis ontslagen en binnen twee weken kwam de derde. Ik had problemen met lopen en met de fijne motoriek van mijn linker hand. Vanuit het SFG ben ik toen hiernaartoe verwezen. Het is grappig, want eerder las ik een advertentie in de krant over de polikliniek van het RRR. Ik had het idee dat ik thuis langzaamaan achteruit ging, dus het leek mij zeer interessant.


‘Moet je dat nou nog vragen, ze is 83……!’ Met die advertentie ging ik naar mijn huisarts, die niet goed wist wat hij er mee moest. Er is toen niets van gekomen. Nu lig ik hier alsnog en het bevalt me bijzonder goed. De mensen die je bij staan, aan alles wordt gedacht…, het plaatje is compleet!’ Hoe lang heeft de revalidatie geduurd? ‘Ik ben vijf weken opgenomen geweest, van 26 september tot 6 oktober 2011.’ Wat hebt u allemaal gedaan? ‘Wil je het zien, ik heb een hele lijst. Ergotherapie, fysiotherapie, maatschappelijk werk, fitnes en natuurlijk de verzorging.’ Wat was het moeilijkst voor u? ‘Dat klinkt stom, maar dat zijn mijn handen. Die arm is eigenlijk niet van mij, hij hoort er niet meer bij. En toch kan ik er wel iets mee. De kleinste dingen lukten me niet. Ik kon nog geen knoopje vastmaken. Door flink te oefenen hoef ik anderen daar nu niet meer mee lastig te vallen.’ Wat hebt u het meest geholpen? ‘De fitness. Ik was nog nooit eerder in een fitnessruimte geweest, maar dat bevalt heel goed. Je bent eigenlijk constant in gevecht met jezelf.’ Na klinisch ontslag kom ik terug om poliklinisch verder te revalideren. ‘ Waar kijkt u weer naar uit als u weer thuis bent? ‘Moet je dat nou nog vragen? Ze is 83…!’ De heer Hoogendoorn lacht breed uit en vertelt: ‘we zijn nooit langer dan een week bij elkaar vandaan geweest en nu ben ik al vijf weken niet thuis. Mijn vrouw heeft meerdere keren een TIA gehad en mijn grootste angst was dat het weer zou gebeuren, terwijl ik hier was. Ze

kwam me elke avond opzoeken en ik ben twee keer in het weekend thuis geweest. Het huis wordt hier en daar wat aangepast, zodat we samen weer lekker thuis kunnen zijn.’ Wat zal u missen? ‘De sfeer. Ik zie dit niet als een ziekenhuis. Gelukkig was ik niet aan bed gekluisterd, waardoor je de vrijheid hebt om naar buiten te gaan. Dat heb ik benut. Mijn zoon nam me regelmatig mee naar buiten om te lopen in het Lage Bergse Bos. En soms, om het spannend te maken, namen we een bospaadje.’


DE WEG NAAR DE TOP Het beeld van het leven als een weg is al eeuwen oud: soms is die weg recht, soms kronkelig, er zijn kruispunten, zijwegen, toppen en dalen. Iedereen zoekt en kiest richting en bewandelt die weg zo op zijn eigen manier.

E

en verhaal: ‘Iemand vertrok te voet van huis om de wereld te verkennen. Maar na nauwelijks een uur gelopen te hebben, kwam hij bij een viersprong, die hem dwong een keuze te maken. Hij koos voor rechtdoor, maar dat betekende dat hij de dalen rechts en links van hem niet kon bekijken. Daarmee was zijn wereld al een stuk kleiner geworden. Ook bij de volgende driesprong moest hij kiezen en daarna nog eens en weer eens. Iedere weg die hij insloeg dwong hem in een smaller spoor. Zo ging hij verder. Vele honderden wegen had hij rechts en links moeten laten liggen, vele duizenden mogelijkheden had hij onbenut gelaten. Tenslotte was er nog maar een klein stukje te gaan. Zijwegen waren er niet meer. Hij kon nog maar één kant op. Aan het eind van de weg gekomen, keek hij om zich heen en merkte tot zijn verbazing dat hij op een bergtop stond. Al de streken die hij achter zich had gelaten lagen onder hem. De hele wereld kon hij overzien, ook de gebieden die hij niet had bezocht…’

De Deense filosoof Kierkegaard zei: ‘Het leven kan alleen achterwaarts worden begrepen, maar het moet voorwaarts worden geleefd’ en dat is ook wat dit verhaal ons wil vertellen. Ieder mens maakt keuzes in zijn leven. De ene keer gebeurt dat welbewust, de andere keer zonder erbij na te denken of noodgedwongen. Gemiste kansen? Je kunt denken: ‘als ik toen een andere beslissing had genomen, had mijn leven er nu heel anders uit gezien’ maar ook: ‘het heeft zo moeten zijn’. Soms laat je kansen liggen, soms komen er onverwachte dingen op je pad. Vaak besef je het waarom van gebeurtenissen niet direct, ontvouwt de betekenis zich pas later of geef je dingen zelf betekenis door ze onderdeel te maken van je eigen levensverhaal. Dat is denk ik wat Kierkegaard bedoelt met ‘achterwaarts begrijpen’. En dat kan alleen als je voorwaarts leeft zodat je die bergtop uiteindelijk ook echt bereikt.


EXPOSITIE IN RRR

ZOETE HERINNERING

Beweging in glas Hoe kan glas bewegen? Dit kan bij de Haagse kunstenares Adriana Verbeek. Beweging is een hoofdthema in haar leven. Dat geeft aan haar ramen een geheel eigen karakter. Adriana maakt glas-in-loodramen. De thema’s voor deze ramen zijn vaak ontleend aan de geschiedenis of aan de eurythmie. Eurythmie is een nog jonge bewegingskunst, waarin elke klank van het gesproken woord en elke toon en interval in de muziek hun eigen specifieke gebaren hebben. Adriana van Beek is ook een eurythmiste van naam, die met haar eigen groep dansers, musici en sprekers, de werkgroep I-OANNA, viermaal per jaar een uitvoering geeft in de Vrije School in Den Haag. Op deze expositie hangt een selectie uit haar werk met onder andere episodes uit de Parcival, Floris en Blancefleur, de Katharen, het sprookje van Goethe en gedanste eurythmische klanken. In de loop der jaren hebben de ramen hun weg naar veel landen in en buiten Europa gevonden. Vanaf de opening op zaterdag 29 oktober zijn deze glas-in-loodramen te zien in Galerie ‘R’. 

Joop Pistoor ging vroeger graag naar de zon. Samen met zijn echtgenote Wil herinnert hij zich de heerlijke vakanties in Spanje waar ze genoeg hadden aan elkaar de zon en de zee. Op een foto van jaren terug ziet Lizzy een sterke stralende man met donkerblond haar en helderblauwe ogen. Wil vertelt hoe ze ooit samen met een aantal zwerfhonden in zee hebben gespeeld. Het is een herinnering die bij beiden op het netvlies gebrand staat. Een herinnering die bij beiden een glimlach oproept. Lizzy schildert het verhaal, hun verhaal! Een mooi moment dat de pijn en de ziekte van nu heel even naar de achtergrond verdrijf.


Teamwork maakt fit REVALIDANT: DE HEER LAUWERS

Specialisten werken met u samen om ervoor te zorgen dat u weer zo zelfstandig mogelijk wordt. De heer Lauwers en twee specialisten vertellen hun verhaal. Bij de start van uw revalidatie ziet u alle behandelaren. Een van hen gaat uitgebreid met u in gesprek over uw doel. Wat is voor u het allerbelangrijkste om weer te kunnen? Het plan dat wordt gemaakt is uw revalidatieplan en alle behandelaren richten zich daarop. Deze maand vertellen de ergotherapeut en de fysiotherapeut wat zij kunnen betekenen.

Waarom bent u in het RRR opgenomen? ‘Ik heb een dubbele beroerte gehad met als gevolg een verlamd been en een balansstoornis. Ook zag ik dubbel en was ik bijna niet te verstaan.’ Welke therapieën krijgt u? ‘Looptraining en fitness. Balansoefeningen bij de ergotherapie. En intensieve logopedie; ik leer daar uit mijn buik te praten!’ Ervaart u de samenwerking tussen therapeuten? ‘Heel veel! In mijn geval helemaal omdat ik duotraining krijg van de ergotherapeut en fysiotherapeut. Het mooie is dat ze mij beiden vanuit hun eigen invalshoek benaderen, goed naar elkaar luisteren en het soms zelfs van elkaar overnemen.’ Wat heeft u tot nu toe bereikt? ‘Toen ik hier kwam, zei ik: ik wil hier lopend uit. Inmiddels kan ik weer bijna ‘los’ lopen. Verder is mijn spraak enorm verbeterd. Eerst was ik bijna niet te verstaan en nu praat ik ‘alleen’ nog wat schor.’ Wat is uw persoonlijke gezondheidstip? ‘Leef vanuit je eigen kracht. Daarnaast sporten om fysiek sterk te zijn.’


SPECIALIST: ANITA VAN DIJK

SPECIALIST: ELSBETH ROLLOOS 

Wat is jouw specialisatie? ‘Ik ben ergotherapeut en train met cliënten het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. Het doel is onderliggende fysieke of cognitieve problemen te verbeteren dan wel daarmee te leren omgaan.’ Waarom dit vak? ‘Ik zocht een vak waarin zowel zelfstandigheid als contact met mensen centraal stond. Daarnaast vind ik het mooi de mens in zijn totaliteit en omgeving te behandelen.’ Wat mag je van een ergotherapeut in het RRR verwachten? ‘Goed luisteren en aansluiten op de wensen van de cliënt. Bij de heer Lauwers probeer ik aan te sluiten op zijn sportieve, sterke kant; het uitvoeren van keukenactiviteiten was bij hem niet echt passend. Uiteindelijk gaan we natuurlijk wel de vertaalslag naar de thuissituatie maken.’ Waarom is samenwerken belangrijk voor jou? ‘Omdat je gezamenlijk tot een doel wilt komen. Bij de heer Meeles hebben Cindy en ik samen besloten dat individuele bewegingstherapie nodig was om zo te proberen achteruitgang te remmen.’ Wat is jouw gezondheidstip? ‘Hoe moeilijk soms ook, probeer de dingen positief te zien. Anders doe je jezelf tekort.’

Wat is jouw specialisatie? ‘Ik ben fysiotherapeut en heb mij gespecialiseerd in de neurorevalidatie en de arm- en handfunctie. Wekelijks doe ik het handenspreekuur.’ Waarom dit vak? ‘Ik vind het waardevol om eraan bij te dragen dat mensen de basale dingen in hun leven weer kunnen uitvoeren. Mensen die hier komen zijn heel afhankelijk; het contact met hen is daardoor heel intensief.’ Wat mag je van een fysiotherapeut in het RRR verwachten? ‘Cliënten moeten het gevoel hebben dat ze begrepen worden in hun problemen en dat de behandelaar weet wat een cliënt wil bereiken.’ Waarom is samenwerken belangrijk voor jou? ‘Omdat je elkaar nodig hebt. Zo schep ik in de training met de heer Lauwers voorwaarden waardoor Elsbeth weer verder met hem kan oefenen. Ik train het lopen met de heer Lauwers; Elsbeth heeft het kunnen lopen nodig om functionele activiteiten met hem te oefenen.’ Wat is jouw gezondheidstip? ‘Probeer altijd iets positiefs uit een dag te halen!’
…. maak ik een afspraak met de dokter? Uw behandelend arts is één keer per week op de afdeling aanwezig voor een visite. Uw Eerst Verantwoordelijk Verzorgende (EVV) of de beschikbare verzorgende zorgt ervoor dat de arts bij u langs komt. Stel uw EVV’er of de zorg dus op de hoogte van uw wens om de dokter te spreken. Wanneer de visite net geweest is en u niet tot de volgende week wilt wachten kunt u, ook via de zorg, tussentijds uw vraag stellen. De eindverantwoordelijke verpleegkundige (222) komt dan bij u langs om uw vraag te bespreken mogelijk dat 222 dan alsnog de behandelend arts (of een andere arts) inschakelt. De eindverantwoordelijke verpleegkundige (222) is altijd (zeven dagen per week 24 uur per dag) in huis. Bij acute medische problemen kan 222 altijd een arts inschakelen. De eindverantwoordelijke verpleegkundige is intern via telefoonnummer 222 altijd oproepbaar.

Bedrust is de grootste boosdoener voor spierafname bij ouderen, per week kun je zo 5% van je spiermassa verliezen.

De tip: beweeg regelmatig!

Wachten in het Trefpunt De laatste tijd komt het steeds vaker voor dat u bij de toko in het Trefpunt even moet wachten omdat er geen gastvrouw paraat is. De achtergrond Van oudsher is het Trefpunt van 09.00 tot 21.00 uur geopend. Geprobeerd wordt om met een beperkt aantal medewerkers zo optimaal mogelijk te werken. Daardoor is regelmatig maar één gastvrouw beschikbaar. Als deze dan even naar de keuken of het centraal magazijn moet is de toko korte tijd onbemand. Dat geldt ook voor de momenten dat de maaltijd wordt geserveerd. Wachten is voor alle partijen heel vervelend. Het is op dit moment niet mogelijk om tegelijkertijd méér medewerkers in te zetten én de openingstijden te handhaven. Wij hopen dat u begrip wilt hebben wanneer u even moet wachten.

Computers In het Trefpunt staan twee computers speciaal beschikbaar voor cliënten. U kunt hiervan altijd gebruikmaken. Via deze computers staat de digitale snelweg voor u open. Wanneer u zelf een computer heeft en in het RRR gebruik wilt maken van internet kunt u hiervoor via de technische dienst een inlogcode aanvragen. Op de verpleegafdeling is hiervoor een formulier aanwezig. Wanneer u geïnteresseerd bent in het gebruik van een computer maar het (nog) niet durft te proberen dan kunt u hiervoor ook hulp vragen. Op de afdelingen Intensieve Zorg kunt u hulp vragen aan: Suzanne Buijk (Strauss 3), Ella den Hond (Mozart 1), Ellen Freen of Carmen Duinkerk (Mozart 2).

JouRRRnaal november 2011  
JouRRRnaal november 2011  

JouRRRnaal november 2011

Advertisement