Page 1

Geschiedenis KLJ staat voor Katholieke Landelijke Jeugd en is dĂŠ jeugd- en jongerenbeweging van Vlaanderen. Zo brengt KLJ (in meer dan 300 afdelingen!) in totaal zo'n 26000 kinderen en jongeren samen. Ongeveer 3500 jongeren nemen hiervoor een engagement op als leider/bestuurslid. KLJ is ontstaan in 1965 als opvolger van de toenmalige BJB (Boerenjeugdbond). Deze beweging werd opgericht in 1927 als een vereniging voor jongeren uit boerengezinnen. Meestal kwamen die, net als hun ouders, later in de boerenstiel terecht In 1965 zag de wereld er al heel anders uit dan in 1927: het aantal boeren in Vlaanderen verminderde zienderogen, en leden van de BJB gingen studeren voor heel andere beroepen. Het was een beweging voor ĂĄlle plattelandsjongeren geworden en de nieuwe naam maakte dat ook duidelijk. Dezer dagen vind je in de KLJ dus lang niet meer alleen boerenzonen en dochters, al blijft het landelijk karakter van de KLJ ons nauw aan het hart liggen


Enkele belangrijke verschillen tussen KLJ en de andere jeugdbewegingen (scouts, chiro, ...) zijn dat je bij ons gewoon lid kan blijven als je de leeftijd van 18 jaar passeert (bij de andere bewegingen moet je dan verplicht leiding worden), en dat KLJ ook elk jaar extra aandacht besteed aan een bepaald maatschappelijk thema en solidariteit (bv. met de arme boeren in het Zuiden) hoog in het vaandel draagt. Voor meer informatie over KLJ als geheel, kan je zeker eens een kijkje gaan nemen op de nationale KLJ-website! KLJ Lier-Zuid is nog relatief jong in het Vlaamse KLJ-landschap: onze afdeling werd opgericht in 1988 op initiatief van Geert Hellemans en enkele andere pioniers. Zij vonden dat het hoog tijd werd dat er in de H. Familie parochie aan de Berlaarsesteenweg een eigen jeugdbeweging werd opgericht. En gelijk hadden ze... want in al die jaren hebben honderden kinderen en jongeren een aangename en zinvolle ontspanning gevonden in KLJ Lier-Zuid.

We zijn ondertussen in ons 21e werkjaar aanbeland. We hebben dan ook al enkele mooie jubileums achter de rug â– In 1998 konden we ons 10-jarig bestaan vieren. Dit gebeurde met de organisatie van een Jungle Party, een BBQ en een provinciaal sportfeest. Dit alles vond plaats in een tent aan de brug van de Waversesteenweg â– In 2003 bestonden we 15 jaar, wat we vierden met een heus feestweekend. Op zaterdag 30 augustus hadden we een optreden van de Antwerpse sfeergroep Katastroof, gevolgd door de "Achterna foaf". Op zondag 31 augustus was er een familiedag met Breugheliaanse BBQ, volksspelen, tentoonstelling, schijt-je-rijk-wedstrijd, kortom gewoon een gezellige terugblik op 15 jaar KLJ Lier-Zuid. (Als iemand hiervan foto's zou hebben, zouden we willen vragen deze eventjes te bezorgen per mailThis e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it (of iemand van de leiding op te bellen), deze zijn helaas verdwenen uit het archief...)


â– Liefst hadden we in 2003 ook een sportfeest georganiseerd, maar dit bleek organisatorisch moeilijk wegens leidingstekort. Wel werden meteen plannen gesmeed om in 2004 een sportfeest te organiseren. Dit werd een enorm succes, want tot onze eigen grote verbazing haalden de jongens de 3e plaats in de eindstand, en de meisjes wisten zelfs het sportfeest te winnen! Na vele jaren mocht Lier-Zuid dus nog eens een ererondje lopen. Wat het nog mooier maakte, was dat de oud-leden die het sportfeest mee organiseerden, vooraf lieten weten met niets minder dan een overwinning tevreden te zijn. In de leiding en bij de leden was er geen kat die het zelfs maar voor mogelijk hield dat het kon, maar de realiteit was duidelijk: South is da be(a)st!!! (Ook hiervan zijn we nog op zoek naar fotomateriaal, je mag deze dus altijd bezorgenThis email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it als je er zou hebben liggen!)


â– In 2008 was het alweer tijd om te feesten, want ons 20-jarig bestaan diende zich aan. Op vrijdag 8 augustus organiseerden we de zoveelste editie van onze intussen overal gekende Message Party, en op zaterdag 9 augustus ontvingen we een heleboel ouders, oud-leden en sympatisanten op onze BBQ. Op zondag 10 augustus volgde dan het hoogtepunt met een sportfeest. De meisjes sleepten een mooie 3e plaats in de wacht, en de jongens hoopten hun stunt van een weekje eerder te herhalen (toen wonnen we het sportfeest van KLJ Schoonbroek). Helaas moesten we de duimen leggen voor de jongens van KLJ Berlaar, maar sportief als we zijn hebben we ook onze 2e plaats enorm gevierd. Volgend jaar volgt misschien al revanche... Om de festiviteiten gepast af te sluiten, maakten we nog een groepsfoto met de huidige leden en een heleboel opgedaagde oud-leden.

KLJ LIER ZUID: Onze afdeling Onze eigen KLJ-afdeling wordt in goede banen geleid door 11 leiders/leidsters, die regelmatig activiteiten organiseren voor zo'n 50 enthousiaste leden, onderverdeeld in een -16 en een +16 leeftijdscategorie. In de -16 groep is iedereen welkom vanaf het 5e studiejaar, en in de +16 groep mag je lid blijven tot je 35 wordt. En dat is geen typfout! Elk weekend komen we samen op een activiteit (afwisselend met de -16 en met de +16) om in groep allerlei leuke dingen te beleven: spelletjes spelen, kwissen, sporten, lachen, zingen, dansen, ... Om kort te zijn: om zoveel mogelijk plezier te maken en van elkaars fijn gezelschap te genieten dus! Begin juli gaan we op tentenkamp (lekker spannend 's nachts!) en op de zondagen van augustus meten we ons met andere KLJ-afdelingen op de sportfeesten, waarin we traditioneel heel sterk presteren in o.a. kringdans, parendans, vrije ritmiek, piramidebouwen, wimpelen, volksspelen, estafettelopen en lange-afstandslopen. Elders op deze website kan je kennismaken met de leiding, onze activiteiten-kalender bekijken, genieten van foto's en filmpjes van op de activiteiten, ...

KLJ-lier-Zuid  
KLJ-lier-Zuid  

Voorstelling hobby

Advertisement