Page 1

Arteveldehogeschool Ingrid Verbanck

OPDRACHT SOCIALE & DIGITALE MEDIA Daan Van de Verre, Arno Verhofstadt, Maya De Saeger & Evy Dermaut 2COMC+2COMG


STAP 1: USABILITY WEBSITE Beoordeling van de usability van de website van het merk.


Laadsnelheid.

De laadsnelheid kan beter wanneer we weten dat 26% bezoekers kwijtraken door de laadsnelheid van deze site. We leven nu eenmaal in een samenleving waar alles snel en digitaal moet gaan en VIER moet mee gaan in deze trend om te vermijden dat bezoekers de site niet bezoeken.

Check 404-pagina’s. ďƒ¨

Aan de hand van Powermapper.


VIER is geschikt voor mobiele apparaten.

Above and below the fold. > Above.


> Below.


Above vinden we eerst de category page, waar de bezoeker makkelijk kan kiezen wat hij wilt doen op de website. De geupdatete programmatie is ook duidelijk te weergeven. De bezoeker kan dan meteen zien wat er nu of later afspeelt op VIER. De meest recente afleveringen van de programma’s worden getoond above the fold, zo is de kijker meteen mee wat de laatste aflevering van bijvoorbeeld de Mol was. Above is duidelijk en makkelijk te gebruiken. Below the fold zien we rechts een balkje “meest bekeken”, dat reeds begon above. Iemand die nieuwsgierig is naar de populairste fragmenten moet dus below the fold scrollen om het te zien. Daarnaast krijgt elk programma ruimte om de opmerkelijkste content te zien, dit allemaal zeer geordend. Ten slotte vinden we op het einde de CTA, waar mensen kunnen zich kunnen inschrijven voor de nieuwsbrief en sociale media treffen.

Responsiviteit. > Mobiel.

Content

Formulier

Menu


Menu

Formulier

Content

> Desktop.

Responsiviteit. De content wordt hetzelfde weergeven op mobiel en op desktop. Op mobiel is het wel niet erg overzichtelijk ten op zichte van desktop omdat er wordt gewerkt met afbeeldingen. Uiteindelijk is de content wel gelijk aan volgorde op beide devices. Wanneer we een formulier invullen (bijvoorbeeld een account aanmaken) is hetzelfde op beide devices. Ten slotte het menu van de website. De mobiele bezoeker moet eerst rechts op een button klikken om het menu te weergeven. De menu’s zijn wel hetzelfde op beide devices. In het algemeen vertonen mobiel en website identiek dezelfde website. Soms staan er bepaalde zaken anders omdat mobiel jammer genoeg minder plaats ter beschikking heeft.


De structuur van de website (desktop). > Homepage.

> Category page.

> CTA (onderaan de site).


Detailpage is niet te vinden omdat het een gratis service is om programma’s te (her)bekijken. De structuur van de website is overspoeld met informatie, chaotisch maar ordelijk. We krijgen heel veel beelden te zien op de website. Jongere mensen leven in een beeldcultuur waarbij geschreven tekst allesbehalve aantrekkelijk is. Door in te spelen op die behoefte krijgen we een overvloed van info maar toch wel geordend door, below the fold te werken met programma’s die afgezonderd worden van de rest. Zo krijgt de bezoeker een goed overzicht wat je allemaal kan vinden op de website. De category page is duidelijk, daar is niks op aan te merken. De CTA is helemaal onderaan te vinden, je moet eerst de hele pagina bekijken om je aan te melden of om rechtstreeks naar hun social media kanalen te gaan. Dat kan een werkpunt zijn, social media is enorm belangrijk en moet prioriteit krijgen. Wij zouden daarom social media iets hoger plaatsen, bijvoorbeeld op de homepage.

Voldoet de website aan de standaarden? 

• • • •

Logo staat links bovenaan en linkt naar homepagina? CHECK Taalwissel rechts bovenaan? Neen, er is geen taalwissel, rechts bovenaan Zoekfunctie rechts bovenaan? CHECK Links: onderlijnd en andere kleur? CHECK, wanneer je bijvoorbeeld programma’s wil aanklikken dan komt er automatisch een onderlijning.

De website voldoet aan de meeste standaarden. Er is geen taalwissel en dat is logisch te verklaren. VIER is een Vlaamse zender dat Nederlandstalige programma’s uitzendt, gericht naar Vlaamse kijkers.


Social share?

Er is social share op de website. De buttons kan men vinden helemaal onderaan de website. Bezoekers van de website kunnen een video van de website gemakkelijk delen door social media buttons onder de video.

Interactie. Er is geen interactie op de website van VIER. Hun social media kanalen gebruiken ze eerder voor interactie met hun publiek. Zoals eerder gezegd gebruiken ze hun social media kanalen voor interactie met hun publiek. In de volgende stap wordt social media meer uitgelegd.

Pop-ups? Er zijn geen irritante pop-ups van reclame maar men krijgt wel een pop-up te zien om akkoord te gaan met cookies (links onderaan). Dit is heel positief omdat dat irritatie vermijdt.


STAP 2: SOCIALE MEDIA Analyse van alle verschillende sociale mediakanalen die het merk gebruikt.


Kwantitatief onderzoek. Het merk dat we gaan bespreken op basis van zijn sociale media kanalen is zoals eerder vermeld, de nationale zender VIER. VIER is een van de meest bekeken zenders in Vlaanderen en is aanwezig op veel platformen. Enkele van deze platformen waarover ze beschikt zijn de volgende: • • • • •

Een eigen site Een Facebookpagina Een actief account op Instagram Een eigen pagine op Twitter Een pagina op YouTube

Waarop is de zender niet actief? • •

Snapchat Pinterest

> Facebookpagina. https://www.facebook.com/vier/

Hun Facebookpagina oogt zeer professioneel, deels dankzij het blauwe vinkje dat naast de naam van de pagina staat. Dit werd door facebook en andere sociale media in het leven geroepen om aan de mensen die de pagina bezoeken te tonen dat het gaat om de echte pagina van het merk.


Verder halen ze een hoog aantal likes. Op zaterdag 12 mei bedroeg dit aantal net geen 185.000. Om dit aantal likes in zijn context te plaatsen bekijken we ook de Facebookpagina van de twee grootste concurrenten, namelijk VTM en één. Deze zenders hebben respectievelijk 363.000 en 483.000 likes. Dit is een van de redenen waarom VIER tot op de dag van vandaag nog steeds gezien wordt als het kleine broertje van deze twee zenders.

> Afgeleide pagina van VIER. https://www.facebook.com/deslimstemensterwereld/

Wat is opvallend aan de pagina ‘De Slimste Mens Ter Wereld’? De Slimste Mens Ter Wereld is zonder twijfel één van de meest succesvolle programma’s in Vlaanderen op dit moment. Dat uit zich ook in het aantal likes dat ze halen op hun eigen Facebookpagina. Ze halen in totaliteit 256.000 likes, wat ongeveer 70.000 likes meer is dan het aantal likes op hun hoofdpagina.


> Instagrampagina. https://www.instagram.com/opvier/?hl=nl

De Instagrampagina van VIER werd gedoopt tot ‘opvier’. Deze pagina dient voornamelijk voor het aanprijzen van nieuwe concepten en het warm maken van de kijkers voor enkele van hun programma’s. Ze delen er beelden van achter de schermen en tonen teasers van populaire programma’s. De pagina had op zaterdag 12 mei een totaalaantal posts van 1.356, ze hebben een relatief hoog aantal likes van 40.600 en volgen zelf slechts 443 personen of pagina’s. Als we met kritische blik kijken naar de instagrampagina merken we op dat ze, ondanks het hoge aantal volgers, op veel van hun posts slechts weinig likes genereren. Het gemiddelde aantal likes ligt op 300 tot 500 likes per post. Maar wat we hiernaast ook opmerken is dat er enkele posts wel zeer succesvol zijn in verhouding tot anderen. Posts over programma’s als ‘De Mol’ en ‘Gert Late Night’ doen het opvallend goed. Het zijn programma’s die spelen onder de bevolking, en dan voornamelijk onder de doelgroep die behoort tot de kijkers van VIER. Het is geen geheim dat VIER zich eerder richt tot het jongere publiek. Ze maken luchtige programma’s die louter dienen ter entertainment, zoals Control Pedro, Gert Late Night, De Mol en dergelijke meer. Maar daarnaast maken ze ook programma’s over het dagelijkse leven. Voorbeelden hiervan zijn ‘Topdokters’, ‘Nieuwsjagers’én ‘Stukken Van Mensen’. Ze zorgen dus voor een gezonde mix van amusement en informatie, wat de jonge kijker wel kan smaken.


> Twitterpagina. https://twitter.com/opvier

Het volgende platform waarop VIER actief is, is Twitter. Deze pagina haalt net geen 80.000 volgers en volgt zelf een schamele 623 pagina’s. Maar ondanks het hoge aantal volgers genereren ze amper likes. De meest recente berichten op hun Twitterpagina halen likes die variëren van 54 tot 0. Wel is het nodig om hier te vermelden dat dit vrij normaal is voor Twitter. Twitter is namelijk een medium die vooral informatie verschaft naar zijn volgers toe. Het aantal likes per posts is dus geen vereiste om een succesvolle pagina te hebben. Je moet er als het ware voor zorgen dat er over je pagina gesproken wordt. Én met 80.000 likes doen ze het in dit opzicht niet slecht.

> YouTube. https://www.youtube.com/channel/UCq1M4gWn3TwqKtxasvfELrA

Een ander medium waarop VIER actief is, is YouTube. Dit medium is wereldwijd het meest gebruikte medium om videocontent te verspreiden. Het is een manier om gemaakte content een eigen leven te laten leiden op sociale media en de mensen erover te laten spreken.


Zijn de volgers echt? > Likelyzer


Volgens Likelyzer is de site van VIER niet slecht. Wel is er ruimte voor verbetering. Het punt waarop VIER zeer goed scoort is de landingpage. Hierop halen ze een score van 83 procent. Dit is te wijten aan het feit dat ze een profielfoto en coverfoto hebben, ze beschikken over een duidelijke gebruikersnaam én er is sprake van een call tot action. Het punt waarop ze slecht scoren is het informatieve gegeven. Ze voorzien de bezoekers van de site met weinig informatie. Daarnaast hebben ze geen duidelijk e-mailadres of telefoonnummer beschikbaar gesteld op de site. Het enige punt waarop ze hier goed scoren is het gegeven ‘milestones’. Via dit aspect houden ze de bezoekers van de site op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. De activiteit binnen de Facebookpagina scoort eveneens niet slecht. VIER heeft een goed gemiddeld aantal posts, die niet te lang zijn én die engagement oproepen. Het punt waarop ze over de gehele lijn gebuisd zijn is het aspect ‘response’. Binnen de Facebookpagina kunnen de volgers zelf geen content plaatsen. Dit zorgt ervoor dat er geen reactie is van gebruikers en er dus ook geen sprake is van responsetijd. De score die VIER hier heeft gekregen dient dus in een bepaald perspectief gezien te worden.


> Tweetreach.

Op Twitter scoort VIER niet slecht als het gaat om bereik. Ze hebben doorheen hun actieve carrière op Twitter ongeveer 113.000 aparte gebruikers bereikt, wat vrij veel is voor het kleine broertje van andere grote zenders. Verder zien we dat ze in totaliteit bijna 890.000 mensen bereikt hebben (waarvan sommige gebruikers meerdere keren). Ook halen ze een vrij hoog aantal retweets. Dit is te wijten aan het feit dat populaire programma’s zoals ‘De Mol’, ‘Gert Late Night’ en ‘Stukken Van Mensen’ de gebruikers van Twitter kunnen boeien. Al deze gegevens zijn afkomstig van 100 tweets die ze de wereld ingestuurd hebben. Hun totale aantal tweets wordt door Tweetreach geschat op 1065.


Hier zien we dan weer het aantal tweets, retweets en het bereik dat deze berichten met zich meebrengen. Ook worden de berichten die op de tijdlijn van VIER gepost werden weergegeven, waarbij de populairste bovenaan staat.

Twee succesvolle posts vergelijken.


De eerste posts die zeer veel aandacht gekregen heeft in de geschreven en digitale pers is de reclamespot van De Slimste mens Ter Wereld. Vooral het humoristische aspect en de aankondigingen vooraf hebben ervoor gezorgd dat er een bepaalde belangstelling was voor het programma. Het filmpje haalde een totaalaantal views van net geen 26.000 (en dit enkel op het platform YouTube). Verder haalt het filmpje een hoog aantal delingen. Mensen vonden het dus blijkbaar zo grappig dat ze het wilden delen met al hun vrienden op sociale media. Én net dat is de sterkte van de reclamespot. Je moet de mensen zo ver krijgen dat ze je reclame zelf delen, om op die manier een nog groter bereik te genereren.

De tweede posts die veel online aandacht gekregen heeft op sociale media is de aankondiging van het nieuwe seizoen van de succesvolle serie ‘GentWest’. De posts haalde in totaal net geen 3.000 likes, wat ongeveer 2.500 likes meer is dan de gemiddelde post. Daarnaast halen ze een totaalaantal reacties van 365, wat wijst op het feit dat de aankondiging bij de mensen speelt. De gelijkenis tussen beide posts is treffend. Beide gaan ze over de aankondiging van een nieuwe serie of spelprogramma. Dit lijkt dus goed te scoren bij het grote publiek. Het enige verschil is dat ze in een ander concept aangekondigd werden. Het nieuwe seizoen van De Slimste mens Ter Wereld werd aangekondigd op nationale televisie via een reclamespot. Bijkomend werd deze spot nog verspreid op YouTube om de spot een eigen leven te laten leiden op sociale media. Het verschil tussenbeide is echter dat het concept rond de aankondiging volledig verschillend is. De aankondiging van het nieuwe seizoen van ‘GentWest’ oogt zeer serieus, terwijl de aankondiging van het nieuwe seizoen van DSMTW draait rond humor en alles wat daarmee verbonden is.


STAP 3: SEO-ANALYSE Hoe goed scoort de website op vlak van SEO?


SEO-analyse van de website. We willen te weten komen hoe goed onze website vindbaar is. De tools die wij hiervoor gebruikt hebben zijn SEOQUAKE, sitechecker.pro en seocentro.com. Ook hebben we SEMRUSH gebruikt om tot meer informatie te komen.

https://sitechecker.pro/nl/seo-report/https://www.vier.be We hebben eerst een SEO-analyse uitgevoerd met sitechecker.pro. Hieruit hebben we ondervonden dat er toch enkele problemen zijn met de website van VIER. Er zijn namelijk drie kritische errors aanwezig. Als we kijken naar de HTML tags zien we dat er 3 H1 rubrieken aanwezig zijn. Deze rubrieken zijn niet zichtbaar voor de bezoekers maar helpen de zoekmachines bij het vinden van onderwerpen van de pagina. Met de H1 tag kunnen we zien welke rubrieken het meeste van belang zijn op de pagina van VIER. Om beter te scoren is het beter om maar één H1 te gebruiken en de overige te veranderen naar H2 en H3. Het tweede probleem van de website van VIER is dat hun webpagina via meerdere URL’s kan bereikt worden. Het gevolg hiervan is dat de zoekmachine de pagina meerdere keren indexeert en dat hij niet weet welke voorrang moet krijgen. De laatste error waar de website mee te kampen heeft is dat de toegankelijke index pagina verkeerd geconfigureerd is. Dit sluit aan bij het vorige probleem want ook hier worden twee URL’s gezien als verschillende pagina’s.

De SEO-analyse van de website van VIER heeft natuurlijk ook veel goede resultaten opgeleverd. De aangeraden lengte van een titel is tussen de 35 en 65 tekens. De titel “VIER | Kijk online naar volledige afleveringen” heeft maar 46 tekens en beschikt over 7 woorden waardoor die hierop heel goed scoort. De meta description: “Bekijk volledige afleveringen


van onze programma’s op VIER.be” heeft maar 66 tekens, dit zou iets langer moeten zijn aangezien de ideale lengte tussen de 70 en 320 tekens bevat. Als we kijken naar de afbeeldingen zien we dat VIER gebruikt maakt van een favicon. Dit is een icoon die weergegeven wordt in de navigatiebalk van de browser. Doordat dit aanwezig is bij de website is het voor de gebruiker makkelijker om de pagina terug te vinden, wat alleen maar voordelen biedt. Het nadeel is wel dat de icoon niet overal te zien is. Zo is bijvoorbeeld bij Android geen icoon gekozen en is bij iOS niet elk formaat beschikbaar. Door het vele gebruik van afbeeldingen is de omvang van de HTML code van de webpagina met 3,93MB wel wat te groot. Hierdoor is de kans op een tragere laadtijd groot.

Ranking van de website in Google. Als we “VIER” intypen in Google dan komt de website van VIER op de eerste plaats. Hierna volgen de nieuwigheden op de site van vier, gevolgd door de Facebook pagina.

Via SEOQUAKE komen we te weten dat de website van VIER in vergelijking met alle andere websites bij de ranking op de 557967e plaats komt. Wikipedia staat op de eerste plaats, gevolgd door YouTube en Facebook.


‘Long tail keywords’ die van pas kunnen komen. Via seocentro.com zijn we de meest frequente keywords van VIER te weten gekomen. Deze zijn vooral: mol, gert, matchmakers, aflevering, seizoen.

https://www.seocentro.com/tools/search-engines/metatag-analyzer.html Hieruit hebben wij volgende long tail keywords geformuleerd: •

Programma De Mol

Afleveringen van Gert Late Night

Zender waar Boxy’s op presenteren

Matchmakers seizoen 2018

Inschrijven voor Komen Eten


Analyse van 10 URLS & zijn ze SEO-vriendelijk? > https://www.vier.be/de-mol Webpagina van het programma De mol op VIER.


Positief: • De URL is kort en bondig waardoor we duidelijk weten welke inhoud op de webpagina wordt weergegeven • De URL staat in het Nederlands, dit is de taal waarin de website staat • Duidelijke meta description van 124 maar dit zou uit iets meer karakters mogen bestaan. De optimale hoeveelheid bedraagt 160-300 karakters • Afbeeldingen zijn benoemd waardoor ze indexeerbaar zijn voor zoekmachines. • Google Analytics monitort deze webpagina. Dit brengt zeker en vast voordelen met zich mee. Negatief: • Geen gebruik van Meta keywords • De tekst/HTLM ratio bedraagt maar 13,69% dit cijfer zou minimum 15% moeten zijn. Dit betekent dus dat men meer tekst aan de pagina moet toevoegen want dan zullen ze hoger staan bij de zoekresultaten. • Geen gebruik van canonical tags. Ze zouden dit moeten invoegen zodat men kan voorkomen dat er twee verscheidene URL’s naar dezelfde pagina leiden. • De titel bedraagt maar 6 karakters. Volgens SEOQUAKE zijn 10-70 karakters optimaal. • Geen groot gebruik van HTLM headings. Dit zouden ze best wel doen want headings zorgen voor meer structuur op je pagina. • Geen gebruik van microformats

> https://www.vier.be/contacteer-ons Webpagina waar men contact kan opnemen met de zender VIER.


Positief: • De URL bestaat uit 26 karakters wat optimaal is. Het is dus kort en bondig. De boodschap is duidelijk • De URL staat in het Nederlands. Dit stemt overeen met de taal waarin de webpagina is geschreven. • De titel bestaat uit 14 karakters wat ook optimaal is • Alle afbeeldingen zijn voorzien van ALT atribuut ze zijn dus benoemd, waardoor ze indexeerbaar zijn • Google Analytics monitort deze webpagina. • Aanwezigheid van een meta description Negatief: • Geen canonical tags • De meta description mag uit iets meer karakters bestaan. Nu bedraagt de meta description maar 79 karakters maar tussen de 160-300 karakters wordt als optimaal gezien. • Geen aanwezigheid van meta keywords • Geen gebruik van HTLM headings. Dit zouden ze best wel doen want headings zorgen voor meer structuur op je webpagina. • De ratio/HTLM bedraagt 10.36%. Normaal zou deze minstens 15% moeten bedragen. Ze moeten dus meer tekst toevoegen aan deze webpagina. • Geen microformats


> https://www.vier.be/ Hoofdpagina van de website van de zender VIER.


Positief: • De URL is kort en bondig (12 karakters) • De titel is ook zeer duidelijk (46 karakters) • De URL staat in dezelfde taal dan de geschreven inhoud van de website • Alle afbeeldingen zijn benoemd waardoor ze indexeerbaar zijn • Google Analytics monitort hun website Negatief: • Geen gebruik van canonical tags hierdoor kan duplicatie content ontstaan • De meta description bestaat uit 61 karakters (optimale hoeveelheid zou tussen de 160300 karakters zijn) • Geen meta karakters • Geen groot gebruik van HTLM headings. Dit zouden ze best wel doen want headings zorgen voor meer structuur op je webpagina. • De tekst/HTLM ratio bedraagt 12.19% (deze zou minstens 15% moeten bedragen). Men zou dus meer tekst moeten toevoegen aan hun webpagina. • Geen gebruik van microformats

> https://www.vier.be/kijk-online Webpagina waar men programma’s van VIER online kan bekijken.


Positief: • URL is kort en bondig weergegeven. Het bestaat uit 23 karakters wat optimaal is • De titel is ook zeer duidelijk weergegeven. Het bestaat uit 46 karakters • Alle afbeeldingen zijn benoemd waardoor ze indexeerbaar zijn • De URL staat in dezelfde taal dan de geschreven inhoud van de website • Google Analytics monitort hun website Negatief: • Geen gebruik van canonical tags waardoor duplicatie content kan ontstaan • De meta description bestaat uit 75 karakters (optimale hoeveelheid zou tussen 160300 karakters zijn) • Geen meta karakters • Geen gebruik van HTLM headings. Dit zouden ze best wel doen want headings zorgen voor meer structuur op je webpagina. • De tekst/HTLM ratio bedraagt 13.41% (deze zou minimum 15% moeten bedragen). Men zou dus meer tekst moeten toevoegen aan hun webpagina. • Geen gebruik van microformats


> https://www.vier.be/proďŹ el Webpagina waar je een eigen profiel kan aanmaken.


Positief: • URL is kort en bondig weergegeven. Het bestaat uit 19 karakters wat optimaal is. • De titel is ook zeer duidelijk weergegeven. Het bestaat uit 19 karakters • Alle afbeeldingen zijn benoemd waardoor ze indexeerbaar zijn • De URL staat in dezelfde taal dan de geschreven inhoud van de website • Google Analytics monitort hun website Negatief: • Geen gebruik van canonical tags waardoor duplicatie content kan ontstaan • De meta description bestaat uit 61 karakters (optimale hoeveelheid zou tussen 160300 karakters zijn) • Geen meta karakters • Te weinig gebruik van HTLM headings. Dit zouden ze best wel doen want headings zorgen voor meer structuur op je webpagina. • De tekst/HTLM ratio bedraagt 9.36% (minimale hoeveelheid 15%). Men zou dus meer tekst moeten toevoegen aan hun webpagina. • Geen gebruik van microformats

> https://www.vier.be/tv-gids Webpagina waar men de tv-gids van de zender VIER kan raadplegen.


Positief: • URL is kort en bondig weergegeven. Het bestaat uit 19 karakters wat optimaal is. • De titel is ook zeer duidelijk weergegeven. Het bestaat uit 14 karakters • Alle afbeeldingen zijn benoemd waardoor ze indexeerbaar zijn • De URL staat in dezelfde taal dan de geschreven inhoud van de website • Google Analytics monitort hun website Negatief: • Geen gebruik van canonical tags waardoor duplicatie content kan ontstaan • De meta description bestaat uit 69 karakters (optimale hoeveelheid zou tussen 160300 karakters zijn) • Geen meta karakters • Geen gebruik van HTLM headings. Dit zouden ze best wel doen want headings zorgen voor meer structuur op je webpagina. • De tekst/HTLM ratio bedraagt 9.71% (minimale hoeveelheid 15%). Men zou dus meer tekst moeten toevoegen aan hun webpagina. • Geen gebruik van microformats


> https://www.vier.be/wedstrijdreglement Webpagina waar de bezoekers het wedstrijdreglement van de zender VIER kunnen raadplegen.


Positief: • URL is kort en bondig weergegeven. Het bestaat uit 30 karakters wat optimaal is. • De titel is ook zeer duidelijk weergegeven. Het bestaat uit 18 karakters • Alle afbeeldingen zijn benoemd waardoor ze indexeerbaar zijn • De URL staat in dezelfde taal dan de geschreven inhoud van de website • Google Analytics monitort hun website • Meta description bestaat uit 199 karakters wat zeer goed is vermits de optimale hoeveelheid tussen de 160-300 karakters zou moeten zijn. • De tekst/HTLM ratio bedraagt 23.36% (minimale hoeveelheid bedraagt 15%). Het percentage ligt dus boven de minimum dus dat is zeker en vast goed. Via SEAQUAKe raadt men wel nog steeds aan om nóg meer tekst toe te voegen aan deze wegpagina. Maar we geven het een plusje omdat het % boven het minimum ligt. Je kan altijd meer eisen maar dit is in vergelijking met de voorgaande percentages helemaal niet slecht. Negatief: • Geen gebruik van canonical tags waardoor duplicatie content kan ontstaan • Geen meta karakters • Geen gebruik van HTLM headings. Dit zouden ze best wel doen want headings zorgen voor meer structuur op je webpagina. • Geen gebruik van microformats

> https://www.vier.be/algemene-voorwaarden Webpagina waar de bezoeker de algemene voorwaarden kan terugvinden van de zender VIER.


Positief: • URL is kort en bondig weergegeven. Het bestaat uit 32 karakters wat optimaal is. • De titel is ook zeer duidelijk weergegeven. Het bestaat uit 20 karakters • Alle afbeeldingen zijn benoemd waardoor ze indexeerbaar zijn • De URL staat in dezelfde taal dan de geschreven inhoud van de website • Google Analytics monitort hun website • Meta description bestaat uit 155 karakters. Dit geeft dus een gemiddelde score vermits de optimale hoeveelheid tussen de 160-300 karakters ligt. Dit is dus vrijwel goed. • Goed gebruik van headings. Er is dus een vrij goede structuur terug te vinden op deze webpagina. • De tekst/HTLM ratio bedraagt 36.98% (minimale hoeveelheid bedraagt 15%). Het percentage ligt dus boven de minimum dus dat is zeker en vast goed. Via SEAQUAKe raadt men wel nog steeds aan om nóg meer tekst toe te voegen aan deze wegpagina. Maar we geven het een plusje omdat het % boven het minimum ligt. Je kan altijd meer eisen maar dit is in vergelijking met de voorgaande percentages helemaal niet slecht. Negatief: • Geen gebruik van canonical tags waardoor duplicatie content kan ontstaan • Geen meta karakters • Te weinig gebruik van HTLM headings. Dit zouden ze best wel doen want headings zorgen voor meer structuur op je webpagina. • Geen gebruik van microformats


> https://www.vier.be/inschrijven-als-kandidaat-ďŹ gurant-of-publiek Op deze webpagina kan de bezoeker zich inschrijven als kandidaat, figurant of publiek voor een programma van de zender VIER.


Positief: • URL is kort en bondig weergegeven. Het bestaat uit 57 karakters wat optimaal is • De titel is ook zeer duidelijk weergegeven. Het bestaat uit 47 karakters • Alle afbeeldingen zijn benoemd waardoor ze indexeerbaar zijn • De URL staat in dezelfde taal dan de geschreven inhoud van de website • Google Analytics monitort hun website • De meta description bestaat uit 116 karakters (optimale hoeveelheid zou tussen 160300 karakters zijn). Deze webpagina krijgt daarom een gemiddelde score op dit aspect. Het kan beter maar het aantal karakters is zeker niet super slecht. • De tekst/HTLM ratio bedraagt 15.67%. Dit percentage ligt dus juist boven het gemiddelde. Toch zou men beter nog wat meer tekst toevoegen aan hun webpagina. Negatief: • Geen gebruik van canonical tags waardoor duplicatie content kan ontstaan • Geen meta karakters • Te weinig gebruik van HTLM headings. Dit zouden ze best wel doen want headings zorgen voor meer structuur op je webpagina. • Geen gebruik van microformats

> https://www.vier.be/veelgestelde-vragen Op deze webpagina kan de bezoeker vragen stellen.


Positief: • URL is kort en bondig weergegeven. Het bestaat uit 31 karakters wat optimaal is • De titel is ook zeer duidelijk weergegeven. Het bestaat uit 19 karakters • Alle afbeeldingen zijn benoemd waardoor ze indexeerbaar zijn • De URL staat in dezelfde taal dan de geschreven inhoud van de website • Google Analytics monitort hun website • De tekst/HTLM ratio bedraagt 31.78%. Dit percentage ligt dus ruim boven het gemiddelde. Het is dus helemaal geen slechte score. Toch raad SEAQUAKE aan om nóg meer tekst toe te voegen aan de webpagina. Negatief: • Geen gebruik van canonical tags waardoor duplicatie content kan ontstaan • De meta description bestaat uit 48 karakters (optimale hoeveelheid zou tussen 160300 karakters liggen). • Geen meta karakters • Geen gebruik van HTLM headings. Dit zouden ze best wel doen want headings zorgen voor meer structuur op je webpagina. • Geen gebruik van microformats


STAP 4: SEA-ANALYSE


Ga na of het merk aan SEA en remarketing doet. Als we ons merk VIER in de zoekmachine Google intikken, merken we op dat VIER niet aan SEA doet. De oďŹƒciĂŤle website van VIER krijgen we als eerste resultaat weergegeven op ons scherm. Dit is immers niet te wijten aan het feit dat VIER hiervoor heeft betaald, maar door hun goede SEO komen zij als eerste optie tevoorschijn. VIER geeft dus geen extra geld uit aan SEA die ervoor zorgen dat zij bij het woord VIER vanboven komen te staan. Zonder SEA lukt het hen ook.

Vervolgens kwamen we ook tot de constatatie dat VIER niet aan remarketing doet. Alle vier volgenden we al een hele tijd onder andere de Instagrampagina van VIER. Hier en daar liketen we iets in de hoop dat we misschien later advertenties of banners van VIER zouden tegenkomen. We werden uiteindelijk niet overspoeld door banners en andere advertenties van VIER. Hieruit concluderen we dus dat VIER ook niet aan remarketing doet.


STAP 5: ADVIES Wat kan VIER nog beter doen?


Advies om de usability van de website te verbeteren. De laadsnelheid is te traag. Mensen hebben tegenwoordig geen geduld meer en daar moet een website die voor ontspanning zorgt, zoals VIER alles aandoen om zo snel mogelijk advies te geven. VIER slaagt er jammer genoeg niet in om op deze behoefte in te spelen. Dit leidt tot een verlies van 26% van de bezoekers, een pijnlijk getal. Een snellere laadsnelheid is dus zeker nodig! Hoe sneller, hoe beter. Above and below zijn goed op elkaar afgestemd. Above laat duidelijk de belangrijkste nieuwe fragmenten zien. Below worden de programma’s goed afgebakend en is het overzichtelijk om de site te bezoeken. De structuur is zeer chaotisch. Zeker wanneer een bezoeker VIER voor de eerste keer bezoekt. Het is een overaanbod van informatie dat je binnenkrijgt op je beeldscherm. Ze werken vooral met beelden. We leven nu eenmaal in een beeldcultuur waar geschreven taal niet aantrekkelijk meer is. Social media is enorm belangrijk en we zien de buttons van hun social media pas staan helemaal onderaan de website, een foute plaats op de website. Dit zouden we above the fold eerder plaatsen. Bovendien wordt de huisstijl consistent gebruikt, wat een pluspunt is. Pop-ups zijn er niet en dat is enerzijds positief omdat het irritatie vermijdt. Anderzijds is een pop-up waarin je de Facebook pagina van VIER kan liken geen slecht idee om de VIER community uit te breiden. Het is geen noodzaak maar leek ons een goed idee. Algemeen is de website zelf goed. Het is een sterk merk die zo goed mogelijk de waarden en huisstijl van VIER naar voor probeert te brengen. De website was chaotisch in het begin maar zorgt niet voor irritatie na een paar bezoeken op website. Een werkpunt is de laadsnelheid om geen gebruikers te verliezen. Ten slotte zou social media een aantrekkelijkere plaats krijgen op de website.

Actie om het aantal volgers op sociale media voor het merk te verhogen. In het thema van Vaderdag hadden we eraan gedacht om zowel de programmatie van de zender als de sociale media in het thema van deze feestdag te organiseren. De dag én avond van Vaderdag zullen er uitsluitend films en series voor jongens en mannen gespeeld worden. Op sociale media zal deze speciale programmatie aangekondigd worden. Verder zullen er prijzen verbonden worden aan het hele concept. Je dient, als je wilt meespelen met het hele gegeven, foto’s online te plaatsen, samen met je vader. Je vermeld waarom jouw vader zo speciaal voor je is en je plaatst er de hashtag #VIERoppapa bij. Het is een woordspeling tussen de naam van de zender, VIER, en het woord fier, wat verwijst naar het feit waarom je naar je papa opkijkt. De winnaars zijn diegenen met de meest originele foto. Deze keuze zal gemaakt worden door het socialmediateam van VIER. Maar hier stopt het niet. Als je geselecteerd wordt en dus behoort tot de winnaars moet je


de opdrachten die verspreid worden via de instagrampagina van VIER tot een goed einde brengen. Dit kan gaan tot het delen van een leuke familiefoto tot het bouwen van een vlot. De exacte opdrachten staan nog niet op punt. Per opdracht zal het team dat de minste indruk gemaakt heeft het spel moeten verlaten. Op die manier blijft één team over op het einde, zij zijn de eindwinnaar van het hele gegeven. De winnaar gaat weliswaar niet met lege handen naar huis. De zoon of dochter mag samen met zijn of haar vader een dag doorbrengen op de boot van Gert (van het programma Gert Late Night). Daar worden er allerlei activiteiten georganiseerd, krijg je eten en drinken in overvloed en mag je de avondopnames bijwonen. Maar ook voor de andere winnaars wordt er een verrassing voorzien. Zij behoren tot de beste vijf en verdienen dus een plaats in de studio bij Gert en James. Ze mogen eveneens de avondopnames bijwonen en kunnen meegenieten van een onvergetelijke avond op een idyllische locatie. Dit is een voorbeeld van hoe een advertentie hiervan eruit zou zien:

#VIERoppapa

Post de leukste foto met jouw papa én vertel ons waarom hij zo speciaal is. Maak kans op een dag vol plezier met Gert en James! MEER INFO OP VIER.BE

Is er een social media kanaal waar het merk nog geen gebruik van maakt? VIER is heel actief op bijna alle sociale media kanalen, er wordt dagelijks heel frequent gepost. De enige kanalen dat het niet gebruikt zijn Snapchat en Pinterest. Wij raden VIER


dan ook niet echt aan om gebruik te maken van deze kanalen. Snapchat is meer voor de jongere generatie en dit is niet echt relevant voor VIER. Meer dan de helft van de jongeren gebruikt het, terwijl van de 40+’ers er nog geen 1% gebruik maakt hiervan. Het enige waarvoor Snapchat nuttig kan zijn, is voor de openbare verhalen. Maar dit kan tegenwoordig al een lange tijd op Instagram dus er is geen reden om nog een Snapchat account aan te maken. Ook Pinterest is voor VIER niet echt nodig want hierop kunnen enkel maar foto’s gepost worden. Pinterest wordt vaak gebruikt om inspiratie op te doen en fotografie. Omdat VIER een commerciële televisiezender is, heeft het hier niet echt nood aan want het enige wat VIER deelt gaat over programma’s, artikels of bekende personen. Hier zijn hun andere sociale media kanalen de ideale plaats voor.

Blogpost rond backlinks. Title tag: Eerste hulp bij SEO en backlinks (EHBSEO). Metadescription: In deze blogpost geef ik wat meer uitleg over het fenomeen backlinks die verscheidene organisaties kunnen inzetten tijdens hun SEO inspanningen. SEO of search engine optimization is een fenomeen dat de laatste jaren enorm de kop opsteekt. Organisaties moeten niet langer enkel rekening houden met gewone B2C communicatie of met het voeren van reclame online en via traditionele media. De belangstelling rond het internet heeft ervoor gezorgd dat SEO een van de meest trendy zaken in de reclamewereld is geworden. Een goede SEO is namelijk onmisbaar voor elke organisatie die online actief is. Het zorgt ervoor dat jij als organisatie, of toch je site, bovenaan de zoekresultaten terechtkomt. En het is geen geheim dat dit positief is voor alle aspecten binnen je onderneming. Een van de hulpmiddelen daarvoor zijn backlinks ook wel bekend als Inbound Links. Een backlink is, zoals de naam het al een beetje verklapt, een link op een andere website die verwijst naar jouw eigen website. Je kan het met andere woorden ook zien als aanbevelingen voor jouw website. Backlinks zijn een belangrijk aspect voor SEO omdat de hoeveelheid links naar een bepaalde website invloed heeft op de plaats van de website in de SERP (search engine result pages). Google redeneert zo dat indien er veel sites naar een bepaalde website linken, die website wel een hoge waarde moet hebben. Daarom plaats Google deze hoger in de zoekresultaten. Hoe meer stemmen, hoe hoger de site in de zoekresultaten terecht komt. Er zijn wel enkele zaken waarmee je moet opletten omtrent backlinks. In eerste instantie moeten deze links relevant zijn. Je verwijst het best naar andere sites die waardevol en kwalitatief zijn. Met irrelevante websites ben je niets. Enkel met relevante links kan je in de ranking stijgen. Vervolgens is Google niet van gisteren. Als je te veel en te snel links plaats, merkt de zoekmachine dit op en zal Google dit als een onnatuurlijke groei aanschouwen. In een snel technologisch veranderende samenleving rijst natuurlijk de vraag of backlinks anno 2018 nog nuttig zijn? Tegenwoordig heeft iedereen oog voor ‘hoogwaardige content’


maar volgens experts is linkbuilding zeker geen verleden tijd. Integendeel, backlinks zijn nog steeds belangrijk voor je ranking in Google. Het komt er gewoon op neer dat je weet hoe je dit op een verantwoorde manier inzet. Wil een organisatie zijn website doen stijgen in de ranking, dan kan het gebruik van Backlinks in combinatie met andere belangrijke SEO zaken hen zeker en vast helpen.

SEA-campagne. We kozen ervoor om bezoekers nieuwsgierig te maken door middel van een afbeelding met onderschrift over een bepaald trending topic op VIER. Wanneer je klikt op de afbeelding, word je meteen doorverwezen naar het fragment. Zo proberen wij SEA zo gunstig mogelijk te benutten. Deze display advertenties zijn te zien bij een zoekopdracht in Google.

Vinden Elio en Kato elkaar onder de Spaanse zon? – VIER https://www.vier.be/video/matchmakers/elia-en-kato-maken-het-gezellig-inhet-zonnige-alicante Bekijk nu dit programma online.

Gert verrast James‌- VIER http://www.vier.be/gertlatenight Bekijk nu dit programma online.


Hilde haalt hoogste score ooit in Komen Eten….- VIER https://www.vier.be/video/komen-eten/komen-eten-seizoen-19/komen-eten-s19-aflevering-18 Bekijk nu dit programma online.

Een half miljoen werd betaald voor een vaas uit de oudtijd - VIER https://www.vier.be/stukken-van-mensen Bekijk nu dit programma online.

Van arbeider naar miljonair - VIER https://www.vier.be/video/stukken-van-mensen/stukken-van-mensen-seizoen-3/stukken-van-mensen-seizoen-3-aflevering-7 Bekijk nu dit programma online.

Opdracht sociale & digitale media  

Daan Van de Verre, Arno Verhofstadt, Maya De Saeger & Evy Dermaut

Opdracht sociale & digitale media  

Daan Van de Verre, Arno Verhofstadt, Maya De Saeger & Evy Dermaut

Advertisement