Page 1

Min virksomhed – den visuelle forretningsplan

?

SALG

Af Marina Hjørdie

SALG

?

?

KONTRAKT

PR

BUTIK

?

1

BUTIK

www.dk

En udgivelse fra:


Forord ”Min virksomhed - den visuelle forretningsplan” er en enestående arbejdsbog, som ved hjælp af en række grafiske skabeloner vil hjælpe dig med at udforske alle de aspekter, der skal overvejes, når du vil starte din egen virksomhed. Hvis du går og leger med tanken om at starte en virksomhed, har du her en god mulighed for at tænke idéen grundigt igennem, inden du går i gang. Arbejdsbogen giver dig mulighed for at arbejde kreativt med dine drømme, men er samtidigt så struktureret, at den udfyldte arbejdsbog vil være nøjagtigt lige så omfattende som en traditionel forretningsplan og handlingsplan. Vi vil gerne sige tak til sponsorer, medarbejdere hos evv samt ikke mindst de iværksættere og små og mellemstore virksomheder, som har bakket op om tilblivelsen af den visuelle forretnings­ plan, og som har hjulpet til at realisere denne.

Viden & erfaring Du sidder nu med 2. oplag af ”Min virksomhed”. Første oplag er blevet solgt i 2.000 eksemplarer og har givet utroligt mange positive tilbagemeldinger, både fra de iværksættere og små og mellemstore virksomheder, som har brugt bogen til at skabe overblik over virksomhedernes udvikling og drift, men også fra de erhvervsråd, uddannelsesinstitutioner, pengeinstitutter, revisorer, advokater og øvrige rådgivere, som har arbejdet sammen med virksomhederne for at styrke væksten og indtjeningen i Danmark. Der er brug for kreativitet, nytænkning, innovation… ”Min Virksomhed - den visuelle forretningsplan” er et skridt på vejen.

Marina Hjørdie forfatter, virksomhedskonsulent

Frits Mønsted direktør, evv

Min virksomhed – den visuelle forretningsplan Udgivet af fonden evv - erhverv, viden, vækst KONCEPT og tekst: Marina Hjørdie SPONSORER: Max Bank, TimeVision, Advodan Tryk Jannerup offset Printed in Denmark 1. udgave, 2. oplag 2010 ISBN 978-87-992264-0-5

Energivej 3 4180 Sorø tlf. 5836 0350 evv@evv.dk www.evv.dk

© evv 2007, 2010 Fotografisk, mekanisk eller anden gengivelse eller mangfoldiggørelse af denne bog er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret. Enhver overtrædelse vil blive retsforfulgt.


Hvordan arbejder du med denne bog?

Indhold

Husk at hygge dig med bogen, den er det første skridt til at realisere din drøm! Vælg tidspunkter og omgivelser, hvor du kan sidde uforstyrret, du kan evt. lytte til behagelig musik.

1. Virksomhedsidéen Hvad sælger du? ........ Side 5

Vi håber, du vil nyde processen, og at du finder frem til den essens i din virksomhed, der skaber begejstring for dig. Fordi begejstring for din egen virksomhed er den vigtigste drivkraft for din forretningsmæssige succes. Du får brug for • Farveblyanter eller tusser • ”Post It Flags” (små selvklæbende gennemsigtige lapper) eller ”Post It Notes” (gule selvklæbende sedler). • Magasiner, brochurer (f.eks. fra konkurrenter) og f.eks. fagblade til at lave collager af. Processen • Det er en god idé at brainstorme, inden du udfylder skabelonen. Under brainstormen kan du udfylde den med blyant eller bruge ”Post It” (gør det lettere at flytte rundt på tekst m.m.) • Brug gerne flere farver penne til de forskellige emner, når du udfylder arbejdsbogen. Det giver et større overblik i den færdige plan. • Du kan vælge at tegne, skrive stikord eller klippe billeder, ord og fotos fra magasiner o. lign., når du skal lave collager. • Husk, at du altid kan vende tilbage og tilføje idéer, ændringer og justeringer, efter hånden som du arbejder dig igennem arbejdsbogen. • Undervejs i forløbet findes der en række nummererede ”blå bobler”, hvor der stilles økonomiske spørgsmål. Notér løbende svarene ind i boblerne, så kan du, når du til sidst skal arbejde med budgetterne, vende tilbage i bogen og samle tallene fra boblerne ind og sætte dem i de nummererede felter i budgetterne. Voila! – næsten alle tal til de færdige budgetter er leveret.

God Arbejdslyst!

2. Dit produkt Rundt om produktet/ ydelsen .......................... Side 7 3. Hvem er dine kunder? En markedsanalyse ... Side 9 4. Dine kompetencer og ressourcer Dine forudsætninger for at starte virksomheden .............. Side 11 5. Dit netværk Hvem kender du, hvem kender de? ....... Side 13 6. Konkurrenter En konkurrent analyse ........................ Side 15 7. Virksomhedsstatus Hvor er du på nuværende tidspunkt? ................... Side 17 8. Hvordan vil du tiltrække kunderne? En markedsførings plan ............................... Side 19

9. Etablering af virksomheden Hvad har du brug for til starten? ................ Side 21 10. Organisering Hvordan organiserer du virksomheden? .... Side 23 11. Det store perspektiv Hvordan ser en ideel dag ud? ...................... Side 25 12. Fremtiden En visionsplan ........... Side 27 13. Etableringsbudget Hvor mange penge skal du bruge til at starte? . ............... Side 29 14. Driftsbudget Hvor meget koster det at drive din virksomhed? ............... Side 31 15. Finansieringsplan Hvor kommer pengene fra? ............. Side 33 16. Ting, der skal gøres En handlingsplan . .... Side 35

Min virksomhed – Den visuelLE forretningsplan

|

3


1. Virksomhedsidéen – hvad sælger du?

Du har en drøm, som du skal til at udforske. Du skal give dig god tid til at tænke alle aspekter af din idé nøje igennem, måske får du nye ideer undervejs. Notér dem ned, inden du glemmer dem igen!

Reflektér over spørgsmålene og notér med stikord, gerne i forskellige farver. • Hvad kan gøre dit produkt til noget særligt?

Beskriv detaljeret din idé. Hvad vil du sælge? Dit produkt kan være et fysisk produkt, din viden, en behandling, en service, et håndværk, en forretning eller andet.

• Hvilket behov bliver dækket hos kunden?

Hvad er det, du vil tilbyde?

• Hvad tjener du dine penge på?

• Kunne du sælge ekstra service med til dit produkt?

Hvilke kvaliteter mener du, at dit produkt/ ydelse har? Hvilke kvaliteter mener du, at du selv kan tilføre dit produkt/ydelse? Hvorfor vil du sælge det? Hvad der er dit mål med idéen? Er dit mål f.eks. • at gøre din hobby til din levevej? • at opnå større livskvalitet? • at udvikle nye ideer? • at blive millionær? • at skabe liv i tomme bygninger?

5

Din udfyldte skabelon i forretningsplanen kan f.eks. se således ud.


?

Hvad kan gøre dit produkt unikt?

Virksomheds-idéen

?

Hvilket behov bliver dækket hos kunden?

Idéen

– hvad sælger du?

?

?

Hvad tjener du dine penge på?

Kunne du sælge yderligere services med?

Min virksomhed – Den visuelLE forretningsplan

|

5


”Min virksomhed - den visuelle forretningsplan” er en enestående arbejdsbog, som ved hjælp af en række grafiske skabeloner vil hjælpe dig med at udforske alle de aspekter, der skal overvejes, når du vil starte din egen virksomhed. Arbejdsbogen giver dig mulighed for at arbejde kreativt med dine drømme og er samtidigt så struktureret, at den udfyldte arbejdsbog vil være nøjagtigt lige så omfattende som en traditionel forretningsplan og handlingsplan.

” Jeg er helt vild med denne visuelle udgave af en

forretnings­plan, som gør idéer, drømme, visioner og planer helt stoflige. Det er også langt nemmere at overskue planerne – om man er kommet helt ud i krogene ... 

iværksætter Hanne Gro Djernis

Udgivelsens sponsorer:

evv: erhverv + viden = vækst

Max Bank, TimeVision og Advodan er gode eksempler på et pengeinstitut, et revisionsfirma og et advokatfirma, som gerne hjælper dig og din virksomhed med at få skabt overblik over dine muligheder for etablering, vækst og udvikling.

evv er en selvejende, erhvervsdrivende fond, som arbejder på at skabe SYSTEMATISK VIDENOMSÆTNING mellem den offentlige og den private sektor samt forsknings- og uddannelsesinstitutionerne.

Brug evv evv råder over en stab af fagligt kompetente medarbejdere og har et betydeligt netværk af videninstitutioner i hele Danmark. evv kan hjælpe enhver virksomhed med problemløsning og udviklingsopgaver. Hjælpen kan ydes på kommercielle vilkår eller være helt eller delvist finansieret­gennem et projekt. I alle aktiviteter er der fokus på resultater og skabelse af merværdi.

www.maxbank.dk

www.timevision.dk

www.advodan.dk

www.evv.dk

DenVisuelleForretningsplan_Intro  
DenVisuelleForretningsplan_Intro  

evv har i samarbejde med konsulent Marina Hjørdie, ChangeAgents, udviklet et enestående visuelt værktøj til iværksættere, så der kan arbejd...

Advertisement