Page 1

Audacity – en, to,tre. Sæt headsettet i computeren. Er programmet ikke downloaded til computeren, skal du downloade det: -

Åben linket http://audacity.sourceforge.net/download/ Klik på ”windows” under ”1.2.6” Klik på ”audacity 1.2.6. installer” (hvis der intet sker, er det nok fordi der er kommet sådan en blokeringslinie øverst i skærmbilledet. Højreklik på denne linie og vælg ’hent fil’). Når der kommer en grå Windows-infomationsboks op, skal du trykke ”gem”. Vælg at gemme audacity-win-1.2.6.exe et sted på din computer. Når programmet er gemt, tryk ”kør” Sig ja til alt hvad computeren spørger dig om. Hvis ikke programmet nu åbner automatisk, skal du klikke på audacity-ikonet, som computeren højst sandsynligt har lavet en genvej til fra skrivebordet.

At optage lyd: I værktøjslinien øverst til venstre ses de 6 afspilningsknapper: pause, play, stop, hop frem, hop tilbage, optag. -

For at optage, trykker man ganske enkelt på ’optag’-knappen, taler ind i mikrofonen og trykker på ’stop’-knappen, når man ikke vil optage mere.

I denne proces, dukker der et lydspor op, hvor man kan følge sin egen tale. Det er i dette lydspor man skal arbejde med det optagede. -

Tryk ’play’-knappen for at aflytte det optagede.

-

Hver gang du laver en ny optagelse, dukker et nyt lydspor op.

-

Det kan være fornuftigt at du husker at trykke mute på dine tidligere lydspor, inden du optager det næste, da du ellers vil høre de andre lydspor i høretelefonerne, mens du indtaler det næste.

-

Vil du aflytte et lydspor, men ikke de andre, skal du klikke solo på lydsporet – så bliver de andre automatisk sat på ’mute’.


At klippe i lyd: -

Er der dele af det optagede man ønsker at klippe ud, markeres dette ved at køre musen hen over det med museknappen nede. Når man har markeret, klikker man på ikonet af saksen midt i værktøjslinien.

-

Ønsker man at sætte den udklippede lyd ind et andet sted, klikker man musen på startstedet for hvor lyden skal indsættes og går derefter op og vælger ikonet for ’sæt ind’ (findes midt på værktøjslinien)

-

Ønsker man at en lydstrimmel skal optræde i flere af lydsporene, kan man i stedet for at klippe bruge kopier.

-

Ønsker man at slette et helt lydspor, trykker man på krydset i lydsporets yderste venstre hjørne.

Man kan altså flytte lyd fra et lydspor til et andet.

At importere lyd: Man kan importere en lydfil (MP3 eller Wav), hvis man f.eks. gerne vil prøve at imitere den eller hvis man gerne vil have den som underlægningslyd. - gå op i fil; vælg import; vælg audio. Find den fil du ønsker at importere. Tryk Åben. På samme måde som med dine egne lydoptagelser, kan du klippe og klistre i denne fil.

At gemme din egen lydfil: -

for løbende at gemme din lydfil, så den ikke pludselig forsvinder, går du op i fil og vælger gem projekt som. Således kan du løbende gemme dit projekt. Men! Når du er færdig, er den nemmeste måde at gemme hele den færdige lydfil ved at konvertere den til en MP3-fil, så den kan afspilles af andre programmer end Audacity (og uploades i Fronter):

-

- gå op i fil; vælg eksporter som MP3; navngiv din fil og gem.

-

Hvis computeren brokker sig og siger at den ikke kan finde en lame.enc fil, skal du først sørge for at du har en lame.enc-fil. Åbn en nyt vindue og gå ind på http://sourceforge.net/projects/lame/files/lame/. Klik Download now og gem filen et sted hvor du kan finde den igen.

-

Gå nu tilbage til Audacity, og sig ja til at finde lame.enc nu: Vælg Denne Computer, vælg den mappe eller den placering hvor du lige gemte filen, og dobbeltklik så på lame_enc.dll-filen. Nu skulle der meget gerne poppe en kasse op, hvor du f.eks. kan indtaste titel. Nu eksporteres din fil som MP3.

Audacitymanual  
Audacitymanual  

manual for Audacity. This is how Audacity works