__MAIN_TEXT__

Page 1

E t t m a g a s i n f ö r e n t r e p r e n ö r e r o c h e g e n f ö r e ta g a r e • n u m m e r

02 - 2016 • Pris 49 :-

rera regist u! dig n se pbox. u t r a t s is t grat för et paket start

Trend gamification "Den ickespelande människan håller på att fasas ut"

Hur mår företagare i dag? Digitalisering Ett måste för att överleva

Tryggt företagande

Fredrik tar vården

Slipp långa telefonköer för att få en tid två dagar senare. Beskriv dina symptom på några minuter och träffa en läkare via videolänk när det passar dig.

Sta r ta & D r i va f ö r e tag • p r i s 49:-

Online


FORTNOX SMÅFÖRETAGENS BÄSTA VÄN

Småföretagare – drunkna inte i onödigt pappersarbete. Det ska vara kul att driva företag och enkelt att sköta ekonomin. Med våra webbaserade administrativa program är det smidigare än någonsin. Du har full koll på allt och friheten att jobba var du vill, när du vill. Dessutom kan stora delar av de tidskrävande arbetsuppgifterna istället skötas med automatik till en bråkdel av vad det kostar att göra det manuellt. Inga startavgifter eller installationer – allt ligger redan klart och väntar på dig i molnet. Välkommen till en enklare och effektivare vardag med Fortnox!

fortnox.se


Avdrag, moms, deklaration, bokföring mm – begripliga handböcker om skatt och ekonomi 100 kr

nystartspri s

100 kr

100 kr

nystartspri s

nystartspri s

Ordinarie pris 396 kr

Ordinarie pris 396 kr

Ordinarie pris 396 kr

24 uppl • jan 2016 • 310 sid

4 uppl • jan 2016 • 207 sid

21 uppl • jan 2015 • 320 sid

ENSKILD FIRMA är en utförlig handbok för alla som har eller tänker starta enskild näringsverksamhet. I boken finns allt du kan tänkas undra över som egen företagare när det gäller skatt, ekonomi och juridik. Boken är praktiskt inriktad och innehåller många exempel, tips och råd.

EGET AKTIEBOLAG är en bok skriven speciellt för dig som driver eget aktiebolag med enklast möjliga administration. Du lär dig hur ett litet aktiebolag fungerar och vad som är viktigt att tänka på när det gäller både juridiken och beskattningen. Du får många avdrags- och skatteplaneringstips.

HANDELSBOLAG är en mycket utförlig handbok där du hittar allt du behöver veta om skatt, ekonomi och juridik för både handelsbolaget (kommanditbolaget) och dig som delägare. Den behandlar allt från att starta handelsbolag till deklaration i handelsbolag.

www.blinfo.se/ens

www.blinfo.se/ab

www.blinfo.se/hb

Scanna koden med din smartphone så kommer du till sidan där du kan beställa.

För att erhålla rabatten gör du din beställning på vår hemsida: www.blinfo.se/ens www.blinfo.se/ab www.blinfo.se/hb

(boken Enskild firma) (boken Eget aktiebolag) (boken Handelsbolag)

Björn Lundén Information AB | Box 84, 820 64 Näsviken | Tel: 0650-54 14 00 | salj@blinfo.se | www.blinfo.se | facebook.com/blinfo


intro

Nytt år, nya möjligheter Omslagsfoto: Maria Östlund VD/Ansvarig utgivare Joséphine W Norgren josephine@startaochdriva.se Redaktör Maria Östlund maria@startaochdriva.se Försäljnings- och Marknadsansvarig Patrik Sjölander Tel 0707-86 62 72 patrik@startaochdriva.se Medarbetare i detta nummer Amanda Malmberg, Pia Anderson, Max Doherty och Stina Lilja NyföretagarCentrum Sverige VD Harry Goldman Marknadschef Mats Evergren mats.evergren@nyforetagarcentrum.se Projektledare Josefin Hildinge Ansvarig webb & IT Johan Tamm Starta & Driva Företag/ Allt om Eget Företag Kommer ut med tio nummer per år. Alla rättigheter är reserverade. Material i denna publikation får inte återges i någon form utan skriftlig tillåtelse av redaktionen. Citera oss gärna, men ange alltid källa. Redaktionen ansvarar endast för beställt material. För beställt material köper Starta & Driva Företag all förfoganderätt. Förbehåll mot detta måste göras av uppdragstagaren före publicering. Tävlingspristagare svarar själva för eventuell beskattning av vinst. © 2016 Starta & Driva Företag Starta & Driva Företag Karlbergs Strand 15, 171 73 Solna. Telefon: 08-56 20 45 90 E-post: info@startaochdriva.se www.startaochdriva.se NyföretagarCentrum NyföretagarCentrum i Sverige AB (Stiftelsen Svenska Jobs And Society) Skeppsbron 22 • 111 30 Stockholm Telefon: 08-14 44 00 www.nyforetagarcentrum.se

Företagaråret 2015 avslutades starkt och sammantaget ökade antalet nya företag. Vi som hoppas och tror på kraften hos de många och små företagen kunde också glädjas åt ett rekordstort intresse på starta eget-, jobb- och utbildningsmässan Bazaren i Stockholm i början av februari. Nu laddar vi för hela Sveriges Nyföretagarvecka. Jag hoppas att du har fått en bra start på ditt företagarår. Om du är helt nystartad eller ännu inte kommit igång kanske du vill ha en extra skjuts, en rejäl självförtroendeboost. Besök då oss på NyföretagarCentrum för rådgivning. Det vanligaste omdömet vi får av våra 90 procent nöjda besökare är tacksamhet över att ha fått vind i seglen, peppande ord och värdefulla tips, någon som säger ”du fixar det” och faktiskt menar det. Vi ger kostnadsfri rådgivning, det är vår kärnverksamhet. Men vi gör också annat för att rikta strålkastarna mot dig och andra hårt arbetande småföretagare. Till exempel arrangerar vi i april Nyföretagarveckan Vecka17, en nationell kampanj där vi genomför mer än 100 aktiviteter – speed mentoring, rådgivning, Café Starta Eget, utdelning av starta eget-kit och mycket annat – under en intensiv vecka. Och med vår rullande kittel av företagarexpertis, Nyföretagarbussen, besöker vi Luleå, Skellefteå, Umeå, Östersund, Sundsvall och Gävle. Missa oss inte, håll utkik på v17.se. Under 2015 inledde vi storsatsningen NyföretagarCentrum Ung & Eget med fokus på unga, särskilt med utländsk bakgrund. I år fortsätter vi den satsningen, och skissar dessutom på ännu ett koncept som vi tror starkt på – NyföretagarCentrum Kreativ. Med riktade satsningar mot människor inom musik, film, konst och andra kreativa näringar ska vi bidra till en massiv korsbefruktning av konstnärliga och affärsmässiga kompetenser. Du måste hela tiden hålla dina idéer, produkter och tjänster aktuella. Det måste vi på NyföretagarCentrum också. Vi ses i nyföretagarvimlet under 2016. Nytt år, nya möjligheter.

Mats Evergren Marknadschef, NyföretagarCentrum Sverige mats.evergren@nyforetagarcentrum.se

Gör som mer än 14 000 andra, följ oss på Facebook; facebook.com/nyforetagarcentrum. www.startaochdriva.se

starta & Driva företag |

5


Innehåll 05

Ledare

08 Redaktionen har ordet 11

Aktuellt

16

Digital vård: Träffa läkare via videolänk när det passar dig

22 Digitalisering: Ett måste för att överleva 26 nätapotek: Pär Svärdson är en digital veteran, efter att ha sålt Adlibris grundade han Apotea 28 Swipa, chatta, anställ 31

Trend gamification: Fenomenet finns överallt

37

Bygg ditt varumärke: Sjätte delen i vår följetång

40 Skydda ditt varumärke 43 Tema: Tryggt företagande 46 Försäkringar: En grundförutsättning för företagande

16

50 Hur mår Sveriges företagare?

22

31

37

66

50

28

55 Guide: Allt du behöver veta inom finansiering, bokföring och anställning 60 Vad gör NyföretagarCentrum? 64 Almi: När idéer ska utvecklas och företag ska växa 66 Sveriges främsta entreprenör korad

46 6 | starta & Driva företag

26


”Självklart är vi med i en a-kassa som är expert på företagare”

Nu med möjlighet till tilläggsförsäkring * ”Även om vi är etablerade känns det tryggt att vara med i en a-kassa. Vi är alla med i SMÅA. För oss är det självklart att vara med i en a-kassa som är expert på företagare.” Dobedai, specialister på radioreklam, ljud- och musikproduktion.

inkomstförsäkring och konkursskydd erbjuds SMÅAs medlemmar * Via ett ännu starkare skydd. Läs mer på www.smakassa.se Ansök om medlemskap redan i dag!


Aktuellt

Redaktionen har

ordet

2016 har hittills varit ett intensivt och utvecklande år för oss på Starta & Driva Företag. Och så roligt. Året började med att vi initierade ett samarbete med Almi. Så från och med detta nummer finns vi både på alla NyföretagarCentrums och alla Almis kontor runt om i landet. Nyligen lanserade vi vår nya tjänst, StartUp Box. Det tog fart redan från start och flera företagare har redan tagit del av de kostnadsfria tjänster och produkter vi erbjuder på StartUpBox.se. Om du precis startat företag är det bara och gå in och registrera dig för att ta del av alla erbjudanden, det är helt kostnadsfritt och du förbinder dig inte till någonting. För oss är det roligt att inte bara inspirera och informera nyföretagare genom tidningen och hemsidan, utan även kunna hjälpa till i starten med exempelvis gratis webbhotell, bokföringsprogram och hemsida.

För ökad integration Någonting som det pratas mycket om i dessa dagar är hur vi ska integrera alla nysvenskar i samhället. Att få in dem på arbetsmarknaden är ett viktigt incitament för integration. Många av de som kommer har erfarenhet att driva företag, det måste vi ta tillvara på. På Bazaren, i början av februari, träffade vi flera av dessa, som inte vill något hellre än att dra igång en verksamhet i Sverige. De har kompetensen och drivet, men måste lära sig språket och hur det svenska samhället fungerar. Vi kommer att gräva djupare i detta och skriva om vad samhället, politiker och företagare gör för att hjälpa dem.

Har du några tips på spännande entreprenörer som vill berätta sin historia, eller har du några önskemål om vad vi ska skriva om i tidningen, maila maria@ startaochdriva.se.

Petter

Vi har arrangerat årets första StartUp Bar, 3 februari. Acoustic Bar på Scandic Grand Central fylldes snabbt med mingelsugna entreprenörer, som nätverkade och bytte erfarenheter. Samtidigt var det premiär för StartUp Bar i Jönköping. Ett 50-tal företagare samlades på Grand Hotel för att träffas och lyssna på Anna Nilsson från Business Bloggers som berättade om hur man minglar som ett proffs. Första onsdagen varje månad arrangeras StartUp Bar i Stockholm och Jönköping. Gå in på startaochdriva.se för mer information.

om sitt entreprenörskap

I slutet av januari åkte vi med på en tågresa mellan Stockholm och Göteborg med MTR Express där Petter Alexis Askergren berättade om sitt entreprenörskap. – Jag gillar marknadsföring och att tänka ut strategier. Det är viktigt att ha koll på vad kunden har för bild av dig, den stämmer inte alltid överens vad du har för egen bild. Så var det för mig, jag var helt ute och cyklade. Man måste kunna skratta åt sig själv, vara ödmjuk och lämna ett gott intryck. Han berättar att man måste tänka utanför boxen för att inte bli en i mängden. – Försök att vara först, är du inte det se då till att ha en twist. Sen måste man vara beredd på att ibland går det åt skogen. Min karriär har gått upp och ned, när det gick som sämst 2005 gjorde jag låten Det går bra nu. Den blev en hit, jag fick många gig på företag precis efter att vd:n presenterat årsredovisningen. Där vände min motgång. Senare i vår kommer vi att publicera en längre intervju med Petter.

8 | starta & Driva företag

www.startaochdriva.se


Har du några anställda? Eller tänker du anställa? Fördelarna med att tillhöra en arbetsgivarorganisation är många. Hos KFO får du en personlig rådgivare som hjälper dig med alla arbetsgivarfrågor, stora som små. Vi fungerar ungefär som ditt personliga HR-stöd, bara ett telefonsamtal bort. Vi har lång erfarenhet av att förhandla fram kollektivavtal för ett trettiotal olika branscher, bland annat kooperativa och idéburna verksamheter, tjänsteföretag, förskola, skola och personlig assistans. Dessutom kan du känna dig trygg med att dina medarbetare får bra och prisvärda pensions- och försäkringslösningar. Allt detta till en av marknadens lägsta medlems- och serviceavgifter. Välkommen!

Kontaktperson Peter Sparrfors. Rådgivare för tjänsteföretag, förskola, skola och hushållsnära tjänster.

Arbetsgivarföreningen KFO är med sina 4000 medlemsföretag Sveriges största fristående arbetsgivarorganisation. KFO ger service till verksamheter med företrädesvis kooperativ eller idéburen karaktär. KFO har kollektivavtal inom ett 30-tal områden och har stöttat arbetsgivare sedan 1943.


Endast

84 kr/mån

Hemsida till ditt företag för endast 84 kr/mån Med Loopia Sitebuilder bygger du din hemsida snabbt och enkelt – helt utan förkunskaper. • Skapa en proffsig hemsida helt utan förkunskaper. • Loopia SuperSupport ingår alla dagar året runt via telefon, e-post och chatt. • 30 dagars öppet köp – pengarna tillbaka om du inte är nöjd.

Läs mer och beställ på www.loopia.se

www.loopia.se • info@loopia.se • 021-12 82 22


Aktuellt

nyheter • tjänster • mässor • teknik • mode • Inredning • bilar • telefoni • affärssystem • mjukvara • kalendarium

Förenklad

företagskredit Nu har Svea Ekonomi förenklat möjligheten för företagskredit. För 195 kronor i månaden kan företag få en kredit på en miljon kronor amorteringsfritt. Vad Svea Ekonomi gör annorlunda än andra är att inte ha motkrav på företagarna, vilket innebär att de inte blir tvungna att redovisa för budget, visa affärsplan eller redovisa vad pengarna ska gå till för att beviljas kredit. Det enda som behövs är ett Mobilt BankID och uppgifter om företagets bankkonto. Möjligheten till företagskredit finns även för dem som precis startat företag.

Manuellt kaffe Vem behöver el? Okej, om vi ska vara helt ärliga – de flesta. Men vill du hotta upp kontorets fikarum en aning är denna hipsterinspirerade kaffebryggare från ROK Kitchen Tools något för dig. Idén är enkel. Man värmer upp vatten, häller det i behållaren, sen får kaffemakaren själv pressa vattnet via kaffepulvret genom två hävstänger. Smak, temperatur och känslan av att ha gjort något med sina egna två händer är därmed inom räckhåll för datorjobbaren.

Allt fler råkar ut för bluffakturor

Efter en topp runt 2011/2012 har antal bluffakturor minskat, nu bryts den nedåtgående trenden med besked. Under förra året ökade anmälningarna om falska fakturor med 20 procent. I de fyra nordligaste länen var ökningen 10 gånger så stor. Det visar en samanställning Visma gjort enligt statistik från Brottsförebyggande rådet. – Samhället måste sätta in krafttag mot den här brottsligheten. Det är orimligt att den enskilda företagaren ska lägga så mycket tid på att få rätt mot bluffmakarna. Statistiken visar tydligt att allt fler företagare utsätts för bedrägerier. Sveriges företagare blir brottsoffer och drabbas samtidigt av kostnader och juridiska problem som en direkt följd, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs. Den undersökning som Visma och Företagarförbundet Fria Företagare har gjort visar att 60 procent av småföretagarna fått en bluffaktura under de senaste fem åren. 10 procent har gått på bluffen och betalat fakturan.

www.startaochdriva.se

starta & Driva företag |

11


aktuellt

Stort intresse för

Bazaren

I början av februari arrangerades jobb- utbildnings- och nyföretagarmässan Bazaren på Kulturhuset. Vi träffar Mats Evergren, marknadschef NyföretagarCentrum Sverige på mässans Café Starta Eget. Går årets Bazar som förväntat? – Den går bättre. Det kommer fler besökare som funderar över en framtid som egenföretagare. Att vara entreprenör ligger i tiden och det finns en mycket positiv attityd mot arbetssättet.

Varför är attityden så positiv? – Delvis för att det är de små företagen som skapar nya jobbmöjligheter, men också frihetskänslan och självförverkligandet man kan uppnå genom att starta eget.

Vilka är det som besöker Café Starta Eget? – Allmänt är det människor som är nyfikna på att driva eget företag. Och många är nysvenskar. De undrar hur man gör för att komma igång med ett företag i Sverige. Ofta har de tidigare erfarenheter från egenföretagande, och är tillskillnad från infödda svenskar vana vid de stora riskerna som kommer vid start av eget bolag.

Sveriges smidigaste betalsätt

I februari lanserade Klarna ett nytt betalsätt som endast kräver ett Mobilt BankID för att användarna ska kunna handla på nätet. – Det här är det snabbaste och enklaste betalsättet i Sverige, säger Klarnas grundare och VD, Sebastian Siemiatkowski. Från och med nu slipper man plocka fram kreditkort, bankdosor, fylla i telefonummer eller behöva öppna en extra app när man hittar någonting intressant i webbutiken. Alla butiker som har Klarna Checkout kan använda det nya betalsättet, till en början är det bara tillgängligt för de 600 000 svenskar som registrerat sig för Mitt Klarna, under våren kommer det att bli möjligt att registrera sig för tjänsten direkt vid köptillfället.

12 | starta & Driva företag

Företagssvenska för nyanlända

Montern Svenska För Företagare, SFF, drog mycket trafik under Café Starta Eget. En SFI-utbildning med egenföretagande som yrkesinriktning intresserade många närvarande nysvenskar. Svenska För Yrkesutbildade, SFX, ger människor med yrkeskompetens en chans att snabbt lära sig svenska. Förutom kurserna SFI C och D fokuserar SFX på individernas yrkesspråk, vilket för dem närmre en plats i arbetslivet. Svenska För Företagare är en del av SFX fokuserat på företagande, där deltagarna lär sig facktermerna som behövs för att kunna driva eget bolag. – Många som kommer förbi i montern är intresserade av utbildningen och flera har anmält sig på plats. Kursen ger en stor möjlighet för snabbare integration för nyanlända entreprenörer. För närvarande har vi mellan 40 och 60 aktiva deltagare, men fler är välkomna, säger Henrik Nordén i SFF:s monter. 68 procent av tidigare elever på SFX driver eget företag eller får en anställning efter avslutad kurs.


Det enklaste sättet att fakturera Fakturera mer effektivt - få betalt snabbare! Bokföringen ingår.

Prova gratis

www.zervant.se Få en extra gratismånad, ange kampanjkod: STARTA16

Besök vår blogg och läs om företagande, inspirerande tips och användbara verktyg för företagare

www.zervant.se/news


BÅDE BUTIK & E-HANDEL?

Med Hogia Smart affärssystem kopplat till min webshop har jag ett prisvärt system för försäljning både online och i min fysiska butik. Jag har e-handel, kassaregister, bokföring och fakturering samlat på ett ställe och hanterar ordrar, kundregister, produkter, priser och dagsavslut för alla försäljningskanaler i ett och samma system. Det ger en betydande tidsbesparing då dubbelarbetet försvinner och risken för fel minimeras – smart helt enkelt!

PROVA gratis idag!

Ring oss på 0303-688 00 så berättar vi mer. www.hogia.se/smalloffice

INTEGRERA WEBSHOPPEN MED DIN BUTIKSKASSA OCH AFFÄRSSYSTEM! • Hogia Smart Kassa. Endast 241kr/månad. • Hogia Smart Kassa och Bokföring samt Starweb e-handelsbutik. Från 995 kr per månad.


aktuellt

save the date

Vi har samlat några av den kommande tidens viktigaste datum för företagare. 18–20 februari Mila, mässan för lantbrukare, arrangeras på Malmömässan. Branschrelaterade produkter och tjänster gällande djurhållning. Dessutom seminarier, rådgivning och professionell bedömning av kött- och mjölkdjur. 25 februari Om du använder e-legitimation ska en periodisk sammanställning för januari 2016 ha kommit in till Skatteverket. Pappersversionen ska in den 22 februari. 26 februari Helårsredovisning av moms för räkenskapsåret som slutar 31 december 2015 ska vara bokförd på Skatteverkets konto. Gäller de företag med högst en miljon kronors årsomsättning, som redovisar moms en gång per år och bedriver EU-handel. 2 mars StartUp Bar arrangeras i Stockholm och Jönköping. Företagarmingel och inspirationskväll för alla entreprenörer. Tid och plats finns på startaochdriva.se. 9 mars SAK Företagsmässa besöker Uppsala. Varje år arrangerar Svenska Affärs- och Karrärsnätverket popup-mässor i olika städer där företagare kan skapa nya kontakter, underhålla gamla och lyssna på olika föredrag. Besök sakmassan.se för att se när mässan kommer till din stad. 10 mars D-Congress, före detta detta Distanshandelsdagen, på Svenska Mässan i Göteborg. En självklar mötesplats för alla som jobbar med e-handel, content marketing, IT-utveckling, logistik, digital marknadsföring och betaltjänster. 22–23 mars Webbdagarna, Stockholm. Bli uppdaterad om vad som händer i den digitala utvecklingen, samt hur den förändrar företagslivet. På eventet ges även smarta tips på hur man kan nyttja de digitala kanalerna som företagare.

Sverige tappar i internationell

konkurrenskraft Trenden går mot att svenska företagare tappar i internationell konkurrenskraft. Enligt en undersökning från Företagarna finns en stor outnyttjad exportpotential bland småföretagen, men de behöver hjälp.

– De vanligaste problemen för småföretag som gör affärer utanför Sveriges gränser är svårigheter att förstå hur regelverk och företagskultur i det aktuella landet fungerar. Språkbarriärer, tullhantering och att hitta en lämplig samarbetspartner, säger Daniel Wiberg, chefsekonom på Företagarna. Det är i småföretagen potentialen finns, deras exportvärde har ökat med 99 procent sedan 2000, under samma period har storföretagens exportvärde bara ökat med 36 procent. Trots det saknas ett tydligt fokus på småföretagen i regeringens exportstrategi. Därför har Företagarna tillsammans med andra näringslivsorganisationer skickat ett brev till Mikael Damberg. Bland annat vill de utveckla satsningen på Tillväxtverkets affärsutvecklingcheckar. – Det är också viktigt att privata konsultföretag får vara med och komplettera det offentliga exportstödet. Man kan tänka sig en slags ”skolpeng” riktad mot de mindre företagen. Att företagaren får en peng så att man själv kan upphandla det stöd man bäst behöver, säger Daniel.

“My favorite things in life don’t cost any money. It’s really clear that the most precious resource we all have is time” – Steve Jobs

Digitaliserar redovisningsbranschen I slutet av förra året introducerade Fortnox ett molnbaserat program som underlättar för redovisningsbranschen – Fortnox Digital Byrå, som utvecklats i samarbete med Björn Lundén Information. I programmet får revisorerna en enkel översikt över alla klienter och automatiska påminnelser så att inga uppdrag faller mellan stolarna. – Med Fortnox Digital Byrå tar vi digitaliseringen av redovisningsbranschen till en helt ny nivå. Arbetet som redovisningskonsult blir enklare, säkrare och mer effektivt. Med alla kunder samlade i Digital Byrå och genom de automatiska påminnelserna och notiserna frigörs mycket tid som konsulterna istället kan använda till rådgivning och affärsutveckling”, säger Fortnox VD Sara Arildsson.

starta & Driva företag |

15


Intervju

16

16 | starta & Driva fรถretag

www.startaochdriva.se


Intervju

Träffa läkare

hemma i soffan

Behöver du boka en läkartid? Räkna då med 1,5 timme i telefonkö för att få en tid två dagar senare mitt under arbetstid. Eller lägg fyra minuter på att beskriva dina symptom i en app och träffa en läkare via videolänk när det passar dig. Av Maria Östlund

Fredrik Jung Abbou möter upp på Krys kontor i centrala Stockholm. Först in skuttar hundarna Moa och Chippen, det syns att de känner sig som hemma. Förutom den digitala vårdcentralen ryms även Fredriks andra företag, Fakturino, i lokalerna. Han tar upp sin telefon, går in på Kry-appen och konstaterar att nästa lediga tid för att träffa en läkare över nätet är 10.45, om 7 minuter. – Tillgängligheten är det bästa med Kry. Det är vår utmaning och mission, att tillgängliggöra vård för alla. Kry är Sveriges första digitala vårdcentral. Behöver man läkarvård loggar man först in på appen, skriver in vilka besvär man lider av, svarar på några följdfrågor och bokar nästa lediga tid hos en läkare. – Våra läkare kan skicka remisser och skriva ut recept. I och med vårt samarbete med Lloydsapotek kan du beställa medicin direkt i appen och få den i brevlådan. Målgruppen är stor, bland annat äldre personer som har svårt att ta sig till vårdcentralen, barn, utlandssvenskar och folk i glesbygden som har två timmar till närmsta mottagning. – Vi har öppen både kvällar och helger och skulle man bli sjuk när man är i sommarstugan behöver man inte lämna den. Självklart kan man inte behandla alla besvär via datorn, ett brutet ben måste gipsas. Men den lista på besvär de kan hjälpa till med Fredrik visar i appen är diger och innehåller allt från huvudvärk och urinvägsinfektion till allergier, hudbesvär och erektionsproblem. – Smärtor i magen är svårt. Det kan bero på allt från att man ätit en dålig burito till cancer. Samma sak är det med huvudvärk. Så kallad Tele Health har länge funnits, men då har vårdmötena främst skett via telefon. I Sverige är det 1177 Vårdguiden patienter med besvär har vänt sig till. Utvecklingen har gått framåt och det är stor skillnad mellan att ringa 1177 och boka en läkartid på Kry. starta & Driva företag |

17


Intervju

18

”Just denna typ av tjänster, så kallade nyttotjänster som förenklar människors vardag är svenska entreprenörer bra på att bygga” – 1177 är en toppensajt om man vill ha information om olika symptom. Men mycket som står på nätet är ren åsiktsinformation och gör oftast folk ännu oroligare. Man behöver få information från en läkare. Det kan vara jätteskönt att ringa 1177 och få prata med en sjuksköterska, men de får inte ställa diagnoser eller ge starka rekommendationer. De får inte heller skriva ut recept eller remisser. Utslag, allergier och influensa

Att Kry har visuella möten har stora fördelar. – Läkarna kan titta på patienternas ögon, be dem sträcka ut tungan eller hosta. Det hjälper i beslutsfattandet. De som söker hjälp via Kry gör det av flera olika anledningar, men vanliga problem är hudutslag, allergier och influensa. Åkommor som halsfluss kan vara svårt att fastställa utan att ta prover. – Om en patient har halsfluss varje år och kan visa det i journalen kan vi skriva ut penicillin. Vi följer de hårda riktlinjer som finns om att skriva ut antibiotika.

18 | starta & Driva företag

Men de skriver inte ut alla mediciner. – Vi har själva valt att inte skriva ut narkotikaklassade medel. Varje dag blir läkare lurade att skriva ut psykofarmaka, men i och med att vi är en ny distributionskanal tror jag att det skulle bli värre för oss om vi skulle göra fel. Då kommer vi att få höra: “där ser ni, läkarvård på internet funkar inte.” Därför struntar vi i det innan vi blir varma i kläderna. Fredrik berättar att de får in patienter som försöker få starka sömnmedel utskrivna. – När de inte får det blir de besvikna. Folk tror inte att man ser dem på nätet, men det stämmer inte. De tror att det är annorlunda, men det är precis samma sak. I dag har Kry ett team med 25 läkare. I personalstyrkan finns personer som forskar, pluggar någon specialinriktning, skriver en bok eller jobbar två dagar på en vårdcentral och resten av tiden på Kry. De allra flesta tar emot patienter hemifrån. – Det är läkare som gillar flexibla arbetstider. De tycker att det www.startaochdriva.se


Intervju är skönt att gå upp på fredagsmorgonen, ta en kopp kaffe, klä på sig mjukisbyxor och läkarrock för att slå upp datorn och börja jobba. Däremot tror jag inte att man vill jobba hemifrån hela tiden, det finns en slags hatkärlek till det. Första läkaren på plats var Kenneth Ilvall. I dag är han verksamhetschef och utbildar personalen i att ta emot patienter via nätet samt testar och godkänner dem. Vilken är den största skillnaden mellan att jobba på en digital vårdcentral kontra en traditionell? – Den största skillnaden är att man inte kan ta på patienten, men det är ju uppenbart, dock är skillnaden kanske än större för patienten som inte behöver lämna sitt hem eller arbete för att träffa doktorn, vilket samhällsekonomiskt är mycket bra. Vi behöver inte heller bekosta reception och ytterligare lokaliteter för dessa patienter och det går i regel snabbare och är effektivare än om patienten skulle komma till vårdcentralen. Den nackdel som finns är att man inte kan göra en fullständig fysisk undersökning och att detta kan begränsa vissa möten. Videomöten lämpar sig för cirka15-25 procent av patientmötena på vårdcentralen. Ibland fler, men absolut inte alla, säger Kenneth.

läkare som på en vanlig vårdcentral, inte en minut längre. Värdet ligger i att de inte behövt stå i en lång telefonkö för att få en tid två dagar senare. Därför tycker folk att det är amazing. I dag sker allt fler saker via mobilen on demand. Vi gillar att inte behöva anstränga oss för mycket. Klick, klick så är det klart. Därför tror Fredrik att vi kommer få se samma typ av tjänster inom flera branscher. – Det kommer att komma inom exempelvis städtjänster. Vi vill inte ringa och upphandla, utan bara klicka i att vi vill att den personen kommer i morgon klockan tre. Just denna typ av tjänster, så kallade nyttotjänster som förenklar människors vardag är svenska entreprenörer bra på att bygga. Exempelvis prisjämförelsesajter, smarta kalenderfunktioner och städfirmor. – Vi bygger inte Facebook, som bara är till för entertainment. Tjänster som Spotify är ovanligt för Sverige. Där är Kry ett bra exempel, det är roddigt att gå till läkaren. Har man besvär som inte är akuta drar man på att boka läkarbesök i flera månader. Fredrik drar jämförelser med e-handeln.

Vård på flera språk

Oavsett var du bor i landet har du rätt till tolk vid läkarbesök. – Det är någonting landstinget bränner miljoner på. Ett problem som vi på sikt skulle kunna lösa. Vi har bland annat persiska och arabiska läkare, som lätt switchar språk beroende på vilka patienter de har, säger Fredrik. Fröet till Kry såddes när han träffade en kommunikationschef på 3, som byggde världens första interaktiva kundtjänst. – Det gick skitdåligt, men jag tyckte att det var en grym idé. Den kunde appliceras på andra områden, men vilka? Han berättar att man som entreprenör måste strunta i de begränsningar som finns, som lagar, regler och teknik. – Skulle det vara bra att bygga en tjänst där folk kan boka läkarbesök på två minuter. Ja, det skulle det. Sen får man jobba sig bakåt. Som entreprenör måste man sikta högt. Under ett år klurade Fredrik på idén, ett halvår la han på att hitta rätt team och under ett år byggde de tjänsten. – I början var läkarna inte helt optimistiska. När de såg hur nöjda patienterna var tänkte de också wow. Läkare drivs av att hjälpa folk, när de ser hur många tacksamma människor de kan hjälpa att bli friska känns det bra. Vi har haft enormt nöjda kunder redan från start. Värdet ligger i att slippa köa

Att det har gått så bra från start tror Fredrik beror på den effort kunderna lägger in relaterat till vad de får. – Vi får höra av patienterna att de får så mycket tid, men de får precis samma tid med www.startaochdriva.se

starta & Driva företag |

19


Intervju

”Jag tror att de flesta kommer att vara mångsysslande frilansare i framtiden. Kombinera plugga med att fotografera och köra taxi” – Bor man i storstan handlar man på Mathem även om Konsum ligger på hörnet, man har utbudet, men inte tiden. På glesbygden finns inte utbudet, därför handlar man via nätet. Precis detsamma gäller för kry. De som söker vård kommer från hela landet, både från storstad och glesbygd. The new work force

I och med att det kommer allt fler digitaliserade tjänster och marknadsplatser tror Fredrik inte att man kommer att arbeta på samma sätt som man gör i dag. Han pratar om the new work force. – Jag tror att de flesta kommer att vara mångsysslande frilansare i framtiden. Kombinera plugga med att fotografera och köra taxi. Inom det området ligger den svenska lagstiftningen efter. Vem ger dig pension och vem har ansvaret om du blir sjuk? Det är frågor vi måste lösa. – Flexibilitet är det nya. Ni journalister har kommit längre inom det området, men det kommer att komma även i andra branscher. Airbnb är ett bra exempel, de har gjort alla som vill till hyresvärdar. – De har skapat en bransch som inte finns. Sådana typer av marknadsplatser kommer vi att få se mer av.

20 | starta & Driva företag

Gillar att vara underdog

Fredrik har startat flera företag inom olika branscher, bland annat Lendo och Fakturino. Vad är det som driver honom? – Jag gillar att vara underdog, men det är hemskt svårt att komma in i en ny bransch. Att starta Kry har varit det roligaste och mest värdeskapande jag har gjort. Att spara pengar åt folk, visst, men att få folk friska är amazing. I dag har människor så låga förväntningar när det kommer till vård och förväntar sig inte innovation inom området. Därför blir de så lyckliga när det fungerar. Ändå finns en viss skepsis. Kry växer inte som Fredrik tycker att det borde. – Många säger att de vill se att det fungerar innan de testar. Därför är det första besöket gratis. Om Kry Första mötet är gratis, därefter kostar ett besök 300 kronor. Den digitala vårdcentralen är öppen varje vardag 8-21, med ett glapp 13.45-17.30. – Det är svårt att hitta personal mitt på dagen. På helgerna håller de öppet under fyra timmar.

www.startaochdriva.se


StartUpBox.se Registrera dig i dag! Gratis startpaket för företagare

StartUpBox är en digital plattform fylld med gratis produkter och tjänster för dig som just startat företag. Genom att registrera dig på sidan får du exklusiva kostnadsfria erbjudanden från våra samarbetspartners. Det kostar ingenting att registrera sig och du förbinder dig inte till några köp.


2 2 Digitalisering


2

Digitalisering

g n i r e s i l a Digit e t s å Ett m t t a r fö a v e l r öve as på n y s a k s n a m ga om å r f tora n s e , e e t r a in g t a e t e d r r ö ä f g la a Id äller al g t e D . r en u h d n v a a t a u r , t la e k n t r t e a t r in er. Fö h c s n an a r m b e t la l s a å i , m å n e m s s n som nkurre o k la l e n te io t a n r ökade inte betad digital strategi, det är in et. r g n r a lfi t il u l l d ä e v m n e a ha an gör k n a m g in t n o längre någ

www.startaochdriva.se

starta & Driva företag |

23


Digitalisering

24

”När det handlar om digitalisering är det främst Klarna, Spotify eller någon av de andra enhörningarna man pratar om. Men det är i de andra 300 000–400 000 svenska företag som jobben skapas” 24 | starta & Driva företag

www.startaochdriva.se


Digitalisering

edan Gustav Radell började som marknadschef på Google Sverige för nio år sedan har det hänt mycket. – Då började man prata om digitalisering, men det var någonting som hamnade vid sidan om hos företag. Digitalisering är inte längre en företeelse, det är en ryggrad genom alla bolag. För att inte hamna utanför marknaden gäller det att hoppa på tåget. – Att mitt bolag inte påverkas av digitaliseringen är en missuppfattning. Oavsett bolag och bransch måste du finnas på nätet. Och man måste ha en strategi för hur man ska synas. Fundera över var din målgrupp finns. När söker de dina produkter och tjänster? Vad är syftet med den digitala satsningen? Att kommunicera öppettider, visa reviews eller uppmana till köp? Gustav berättar att vi står inför ett skifte. I dag har tre miljarder människor tillgång till internet, inom fem år kommer den siffran ha växt till åtta miljarder. – Det innebär enorm utmaning, oavsett om man driver ett stort eller litet bolag. När marknaden öppnar upp sig ger det enorma möjligheter. Trösklarna sänks när det kommer till att göra internationella affärer. Köpkraften blir starkare, så även konkurrensen. I Sverige är kunderna väl rustade, 98 procent av befolkningen har tillgång till bredband. – Det är lyxigt. Svenska konsumenter är oerhört avancerade. 30 procent av oss har köpt någonting via mobilen. Vi är duktiga på att använda internet, men vi har inte lyckats exportera det till företagen. Måste funka på mobilen

I dag sker hälften av alla sökningar via telefonerna, vilket är ett problem för många företagare. De investerade i en hemsida för ett par år sedan som inte är mobilanpassad. – Det är en hygienfaktor i dag, annars stänger man ute potentiella kunder. Inom det området är det flera stora företag som måste göra sin hemläxa. www.startaochdriva.se

Gustav berättar att endast tio procent av bolagen säljer via internet. – Svenska bolag är inte där och möter kunderna, säger han och fortsätter. – Företagarna förstår vikten av att synas, men de vet inte var de ska börja för att kommersialisera verksamheten på nätet. Svenska företag har mycket att vinna på internet, och det är inte tio år bort i tiden. Det sker i dag. För att vi ska hänga med när konkurrensen ökar krävs det att någon visar hur företagarna ska gå till väga. Därför har Google och Almi tagit initiativ till Digitalakademin. – När det handlar om digitalisering är det främst Klarna, Spotify eller någon av de andra enhörningarna man pratar om. Men det är i de andra 300 000 - 400 000 svenska företag som jobben skapas. Där krävs en stor utbildningsinsats. När både konkurrensen och efterfrågan ökar gäller det att fundera över var kunderna som efterfrågar just dina produkter och tjänster finns. – I vilken kontext är ditt bolag relevant? När du startar din digitala satsning måste man förstå att det kommer inte att se likadant ut för alltid. Nu är det främst desktop och mobiltelefon, snart kommer folk söka via watches, tvn och bilen. Något som kommer mycket är röstsök. Man pratar om att synas på Google och vara aktiv i sociala medier, Gustav tipsar även om Sveriges näst största sökmotor, Youtube. – Det är ett fantastiskt verktyg där du kan lägga upp reklamfilmer eller filmer i utbildande syfte. Det finns en kraft i videos. Digitalakademin

Med syfte att stärka små och medelstora svenska företags närvaro på internet och därmed öka deras internationella konkurrenskraft initierade Almi och Google Digitalakademin i oktober förra året. Via Digitalakademin erbjuds företagare en kostnadsfri utbildning uppdelad i fyra moduler som innefattar närvaro online, få fler kunder, driv trafik till din hemsida samt implementering och utveckling. – Digitalakademin är ett fantastiskt initiativ, hittills har utbildningen varit tre gånger överbokad. På kurserna kommer allt från företagare med barnvagnar till pensionärer, det är så fascinerande att se hur nyfikna folk är, säger Gustav. Gustav tipsar

Se till att nyttja de gratisverktyg som finns. Google Analytics: Hjälper dig att se när folk besöker din hemsida och vad de gör där. Google Trender: När och var i världen söker folk dina produkter och tjänster. Google Adwords: Ett bra sätt att hitta kunder. Du annonserar på andra sidor och betalar bara när kunderna klickar på din annons. Google My Business: Gör ditt företag sökbart i bland annat Google Maps, en tjänst Gustav beskriver som underskattad. starta & Driva företag |

25


Intervju

En bransch utan konkurrens

Pär Svärdson har företagande i sig sen barnsben. Som åttaåring startade han en djurbutik. Vid 14 års ålder startade han ett aktiebolag, som senare utvecklades till Adlibris. Han sålde bolaget och köpte Familjeapoteket, som bara var dagar från konkurs. Resten är historia. Att driva en bokhandel eller ett apotek på nätet är egentligen ingen skillnad, det handlar bara om olika produkter. Pär Svärdson är en veteran i branschen. Han startade först Adlibris, sålde och tog över Familjeapoteket som senare bytte namn till Apotea. Hans framgångskoncept bygger på snabba leveranser, stort utbud och billiga priser. – Det jobbar vi jättemycket med på Apotea. Snabba leveranser minskar kundernas osäkerhet om att de ska få varorna. De båda verksamheterna ligger vägg i vägg i Morgongåva. Att arbeta från en mindre ort har sina fördelar. – Vi har lojal och dedikerad personal, arbetsmarknaden är inte överhettad och hyrorna är lägre. Vi är den största arbetsgivaren i regionen, folk här gillar Apotea. Företagsparken drivs av en av Sveriges största entreprenörer, Anders Wall. Han vill att vi entreprenörer ska ha det bra, det är en enorm fördel att ha en entreprenörguru i bakgrunden. Samtidigt som Pär och kollegan Fabian Fischer startade Adlibris startades även tre andra nätbokhandlar, oberoende av varandra. En bekräftelse på att de låg rätt i tiden, men konkurrensen blev hård. – Vår marknadsavdelning var inne på Bokus sida 100 gånger om dagen och de var våra mest flitiga besökare. Hade vi sänkt priset på en bok gjorde de det också två minuter senare. Samma konkurrens har han inte stött på med Apotea, eftersom det är det enda renodlade nätapoteket. – Andra apotekskedjor har också e-handel, men där anpassas både sortiment och priser efter butikerna. Vi granskade de vanligaste apoteksvarorna och kom fram till att vi i snitt har 30 procent lägre priser. Så det går inte att säga att vi konkurrerar, vi driver inte verksamhet på samma villkor. Även om Apotea är i stort sett ensamma på internet satsar de på att bygga en struktur för att bli en tydlig aktör när konkurrensen väl kommer. Anledningen till att konkurrensen i stort sett är obefintlig tror Pär beror på att det är dyrt att starta apotek. Det är flera tillstånd som ska fixas och en certifienring kan kosta upp emot 800 000 kronor. – När vi startade Adlibris hade vi egentligen inga pengar, men mycket vilja. De stora apotekskedjorna kan starta e-handel, men de har inte en 25-årings glöd att bygga någonting. När vi sålde Adlibris fick vi lite pengar och vi var inte någon trött stor kedja ännu.

26 | starta & Driva företag

Pär Svärdson är en veteran i branschen.

Att vara egenföretagare har Pär med sig från barnsben, hemma behandlades begreppet i positiva ordalag. – Saker man hör som femåring bygger ens värderingar som följer genom livet. Jag har alltid värderat att vara egenföretagare högt. Entreprenörsresan började när han startade ett djuraffärsexperiment som åttaåring. Första aktiebolaget startade han vid 14 års ålder. – Jag hade egentligen ingen verksamhet, men jag var tvungen att ha revisor och göra årsbokslut. Det var oerhört värdefullt, jag lärde mig hantverket. Efter att ha pluggat fick Fredrik jobb på ett konsultbolag, men suget efter att starta någonting eget var stort. – Då dök idén om en internetbokhandel upp. Amazon hade startat ett år tidigare och det var redan en framgångssaga. Mitt och Fabians huvudfokus var inte att bli ett nytt Amazon, men vi fick inspiration därifrån. De återanvände Pärs gamla aktiebolag, men bytte namn och 1997 var Adlibris var fött. I början hade de kvar sina konsultjobb, men efter ett år kände de att företget skulle bära sig och sa upp sig. – Många skulle vinna på att praktisera den varianten. Man tar in pengar för att göra en jättesatsning, men får samtidigt in flera ägare i bolaget. Om man i stället utvecklar verksamheten i liten skala på fritiden äger man allt själv. www.startaochdriva.se


Intervju

27

Apotea växer så att det knakar, omsättningen 2015 var 585 miljoner kronor, en ökning med 100 procent jämfört med året innan Verksamheten gick bra, med ett undantag år 2000. – Då var vi riktigt illa ute. Vi gick från en enkel modell som vi hade överblick över till en mer komplex utan att riktigt förstå vad vi gjorde. Med det gick bra och vi tog med oss lärdomarna. Precis innan jul 2003 knackade Bonnier på dörren och ville köpa företaget. Efter ett år av förhandlingar sålde de majoriteten av aktierna. Pär och Fabian hade ett avtal om hur länge de fick ha kvar sina kvarvarande aktier, när den sista var såld 2011 hoppade de av. – Skulle jag vara tjänsteman på Bonnier? Det var inte min grej. Jag tror att om man börjar som egenföretagare får man blodad tand. Då är det svårt att gå tillbaka och vara anställd. Steget att gå från anställd till att starta företag är stort, men det är minst lika stort åt andra hållet. Pär tycker att man ska försöka undvika att ångra sig, men han tror att de sålde Adlibris för tidigt. – Det är vanligt. Jag blev smickrad och det finns en osäkerhet. Hur ska det gå om vi inte säljer? Vi fick lite pengar och jag kunde köpa en båt. De skaffade ett kontor och funderade vad de skulle göra härnäst. Då stötte de på Familjeapoteket. – Det var en trött verksamhet som omsatte 12 miljoner kronor och gick back 19 miljoner. De var bara dagar från konkurs. Näthandel med apoteksvaror lockade och det var skönt att ta www.startaochdriva.se

över en verksamhet där alla tillstånd fanns och slippa börja om från noll. – Vi tyckte att det var en fördel. Vi började bygga verksamheten och pratade med gamla kollegor på Adlibris, som kom till oss. Ett år efter att de tagit över Familjeapoteket bytte de namn och lanserade en ny hemsida. – Jag gillar varumärken som inte betyder något, man får bygga in en betydelse. Oron över att byta varumärke fanns, men det var först då vi fick en ordentlig skjuts. Sen dess har det gått som tåget. Apotea växer så att det knakar, omsättningen 2015 var 585 miljoner kronor, en ökning med 100 procent jämfört med året innan. – Branschen är i sin linda, det finns en stor marknad och nätet är eftersatt. Med det tidigare monopolet var det inte möjligt att starta e-handel, men kunderna fanns. I dag säljs 40 procent av böckerna online, när det kommer till apoteksvaror hamnar siffran på 1,5 procent. – Det är mysigt att gå till en bokhandel och bläddra i fina fotoböcker, men hur friskt är det att gilla att hänga på apotek? Det är oerhört tråkiga varor. Har man en femhundring över och vill tröstshoppa köper man inte tandkräm. Jag tycker att andelen som handlar apoteksvaror på nätet borde vara högre än de som handlar böcker. starta & Driva företag |

27


Rekrytering

28

Swipa

chatta

anställ

Att anställa, eller söka jobb, är en komplicerad process. Den jobbsökade ska skriva otaliga uppdragsanpassade CV:s och arbetsgivaren får sitta i timtals för att gå igenom alla ansökningar. SelfieJobs gör upplevelsen både enklare, snabbare och roligare. För båda parter.

E

fter att ha startat flertalet bolag inom telekom och outsourcing arbetade Marttin Tall som konsult med bemanning och coachning av unga arbetssökande. – Då såg jag hur illa rekryteringsprocessen fungerar. Unga människor är inte vana vid den trögheten. Arbetsgivarna är inte heller nöjda, matchningen går långsamt och det kan ta veckor innan de hittar någon att anställa. Marttin lämnade den sektorn och trodde aldrig att han skulle komma tillbaka. 2014 ökade appar som Airbnb, Instagram och Tinder explosionsartat. – Jag hade haft tanken på en enklare arbetsförmedling, men jag saknade mekanismen. Nu fick jag den. I appen SelfieJobs kan arbetssökande skapa ett CV på två minuter via telefonen, lika snabbt går det att skapa en platsannons. – Appen är extremt enkel att använda. Arbetsgivaren söker personer som uppfyller de ställda kraven och efter ort. Sen swipar man mellan olika sökanden och likar de intressanta. Om den sökande likar arbetsgivaren startas en chatt. I dag är Tinder störst med swipefunktionen, vi har förfinat den. För ett år sedan kom SelfieJobs i en betaversion, sen dess har den hjälpt ett stort antal individer att få jobb. Responsen från båda sidor är positiv. – Under året har vi lagt mycket jobb på att utveckla appen. Vi har bland annat lagt in en videopitch, som ger de som har svårt att fatta sig kort i text en chans. Målet är tydligt, att bli Europas mest älskade jobbapp till 2018. Den är byggd i Microsoft User och har stöd för olika språk.

28 | starta & Driva företag

www.startaochdriva.se


Rekrytering

”Man måste också ha styrka och mental förberedelse för att det kommer att bli fel, du kommer behöva ta dig igenom svåra perioder” – I dag funkar appen bäst i Stockholm, Berlin och Barcelona. Den går bättre i studentkulturer, mindre bra i industriorter. Speciellt bra mottagen har den blivit bland arbetsgivare i branscher med hög omsättning, som restaurang, sälj och serviceyrken. Marttin berättar att de även börjat titta på att utöka till kontors- och ITjobb. Den främsta finansieringen av projektet har han och Jan-Eric Ramberg stått för, de har även fått hjälp av Almi Företagspartner och investerare som han hittat via nätverken SUP46 och Sting.

Att du har en idé som känns mer än rätt är också viktigt. – Ökar pulsen och du känner för att släppa allt och komma igång nu? Då har du en chans. Det kommer att ta tid, ha det i bakhuvudet. – Man måste också ha styrka och mental förberedelse för att det kommer att bli fel, du kommer behöva ta dig igenom svåra perioder. Men det är värt det, det är så otroligt roligt. Teamet är också viktigt, hitta en bra backer tidigt. Det går inte att lyckas ensam.

Marttins tips till andra entreprenörer

– Har du ambition att bli nationellt eller europeiskt ledande inom ditt område finns det vissa grundförutsättningar som ökar sannolikheten att lyckas. En av dem är location. Har du möjlighet att bygga nätverk där du håller till? – Timing är en annan hygienfaktor. Ligger du rätt i tiden? Nästa förutsättning är din livssituation. – Kan du släppa allt och bara satsa på ditt företag? Har du check på alla tre är du redan på väg.

Speciellt bra mottagen har SelfieJobs bivit i branscher med hög omsättning, exempelvis restaurang.

www.startaochdriva.se

starta & Driva företag |

29


StartUp Bar

Starta & Driva Företag bjuder in till entreprenörsmingel i Stockholm & Jönköping

Här möts vi första onsdagen varje månad för att mingla, utbyta idéer, erfarenheter och knyta nya kontakter ar tup bar

rt sta

l OSA til nästa u an n bar red /3 den 2 ao t /s ch driva.se

startaochdriva.se/startupbar @startadriva


gamification

Öka motivationen

hos kunder och medarbetare

Fenomenet finns överallt i vår vardag, även om vi alltid inte ser det. Gamification, det vill säga att lägga in element från spelens värld i andra sammanhang för att öka motivationen, är en trend som bara växer. Varför? Jo, för att det funkar. ”Idag är vi spelande och lekande och den ickespelande människan håller på att fasas ut”, säger gamificationspecialisten Jan Bidner.

31

starta & Driva företag |

31


gamification

”Vi har nått vägens ände med lojalitetsprogram. Vi vill inte längre ha plastkort, vi vill ha någonting mer” Gamification går ut på att man använder sig av delar från spelens värld i helt andra sammanhang. Det främsta syftet med företeelsen är att förändra eller förstärka olika beteenden. För att motivera och engagera användare. Förutom tävlingsmomentet, att hela tiden få högre poäng och placera sig högre på topplistor, skapar spel en känsla av att vilja fortsätta framåt. Och man kan själv påverka utgången. – Genom gamification får du samma feedback som i spel för det du gör, vart du är på väg och hur du ska ta dig vidare. Gamification handlar om att lägga lager på verkligheten så att den blir mer meningsfull och rolig, säger Jan Bidner, gamificationspecialist och projektledare. Nu är gamification starkare än någonsin, främst på arbetsplatser samt inom utbildning och hälsa. De som i dag når 20 års ålder har med största sannolikhet lagt mer än 10 000 timmar på spel, den magiska gränsen för professionalism. – Det äldre gardet dinosaurier har fått lära sig spela i vuxen ålder. I takt med att casualspelen gjort sitt intåg i smartphones är det fler och fler som spelar. Ibland utan att ens tänka på det. Den typ av feedback, motivation och engagemang man får genom spel uppskattas av alla. Däremot har vi fått ett osunt förhållande till våra mobiltelefoner.

32 | starta & Driva företag

I dag kommer larm på larm om att spel är farligt, det är för roligt och därmed beroendeframkallande. – Att det är för roligt borde inte vara något problem. Begreppet gamification myntades av utvecklaren Nick Pelling 2002. Han behövde ett namn på det han höll på med, att göra system som inte är spel lite mer spelinfluerade och lekfulla. Men att använda komponenter och tänk från spelens värld har funnits längre än så i den analoga världen. Bland annat i armens rankingsystem samt olika lojalitetsprogram, betyg och diplom. Från början har det främst använts i marknadsföringssyfte, exempelvis koder i kapsyler och saker i flingpaket. Jan har länge varit intresserad av fenomenet, han har funderat över hur och när uppgifter blir motiverande och engagerade. – Jag har alltid varit intresserad av spel, anledningen är att du måste engagera dig för att det ska fungera. Det är det som är tjusningen med spel och lyxigt för användaren som har kontrollen. Går du på bio stannar inte filmen för att du går ut. Jag har jobbat med gamification i över tio år, men det var först för två år sedan jag fick ett namn på det. Hitta den inre motivationen

Centralt inom gamification är motivation, det är främst den inre motivationen man vill åt. www.startaochdriva.se


gamification – Det är den inre motivationen som utvecklar dig som människa. I den bästa av världar är alla supermotiverade utan att behöva någon form av yttre motivation. Men det gäller att inte fastna i den yttre motivationen. – Betyg är en dålig form av motivator. De flesta går i skolan för att undvika dåliga betyg i stället för att lära för livet. Skulle man plocka bort betygen, varför skulle elever då behöva lära sig någonting? Det har blivit fel fokus. I dag finns någon form av gamification i de flesta appar. Bland annat i de populära hälsoapparna som Runkeeper, där löparen hela tiden får feedback i hörlurarna om hur lång och snabbt man sprungit. Ett annat tydligt exempel är sociala medier där vi söker feedback på det vi lägger upp i form av likes. – Vi behöver inte förstå att någonting är spelifierat, det viktigaste är tanken bakom. För att lyckas med gamification krävs det att grundupplevelsen är tillräckligt rolig, annars hjälper det inte att lägga på ett lager. Det är också där många som försöker misslyckas. – Det är en förenklad tanke att det ska bli roligt och engagerande bara man stoppar in element från spelens värld. Den som tänker så kommer att misslyckas. Jag brukar ta knyppling som exempel, oavsett vad man lägger till kommer jag aldrig gilla att knyppla.

Workplace Gamification

Brist på engagemang är ett stort problem på arbetsplatser i dag. Endast 16 procent av den svenska arbetskraften svarade att de var engagerade i sitt arbete, 73 procent var oengagerade och 11 procent var aktivt oengagerade enligt en gallupundersökning från 2013. För att öka motivationen hos de anställda har workplace gamification blivit allt vanligare. Det kan handla om att få anställda snabbt på banan, lära sig nya saker eller få dem att hjälpa varandra. – Att få lön för att jobba är en hygienfaktor, man måste även ha en tillfredsställande uppgift. Feedbacken är superviktig, man måste få veta att man gör bra ifrån sig, veta att man är på rätt väg. De flesta motiveras av att veta varför de gör saker på jobbet, att de kan relatera till arbetsuppgifterna och att det finns ett syfte med dem. Att de kan påverka sin egen situation, utvecklas och bli bättre. – I dag är användarna centrala när vi designar tjänster. Det här är ett paradigmskift från ett allt för stelt fokus på verksamhetsprocesser och att flytta folk kortaste vägen från A till B, när andra typer av förflyttningar kan var mycket mer motiverande. Varför gör vi som vi gör? Vad driver oss? Varför plockar vi upp våra smarttele-

33

www.startaochdriva.se

starta & Driva företag |

33


gamification foner 300 gånger om dagen? Varför vill vi spela bara ett drag till i Wordfeud eller bara köra en strid till i League of Legends innan vi stänger av. Det finns utarbetade modeller som visar att vi drivs av prestation, av mening och direkt feedback på handling. Grupptryck och social interakion är starka drivkrafter. Vi drivs även av att undvika saker. – Tamagotchin är ett tydligt exempel, man måste mata den för att den inte ska dö. Även spelet Farmville, du måste skörda och mata djuren. Denna drivkraft är påfrestande, men effektiv. Vad tror du om framtiden?

– Att tänka spel kommer att krävas. Att sätta kontrollen i spelarens händer, vilka strategier har du för att vinna? Vi har nått vägens ände med lojalitetsprogram. Vi vill inte längre ha plastkort, vi vill ha någonting mer. Ica har tagit steget längre och exprimenterat med en hälsoapp. Ju mer du går desto mer rabatt får du när du handlar. – Att få poäng för det man handlar har blivit en hygienfaktor. Nya innovativa tjänster kommer att komma allt mer inom retail och marknadsföring. Roliga spelifieringar som särskiljer sig. Inte bara ännu ett plastkort som ska rymmas i börsen, säger Jan och fortsätter. – Jag tror också att den yngre generationen kommer att kräva mer av de arbetsplatser som de söker sig till. Där kommer aktivt arbete med engagemang och engagerande tjänster och IT-stöd vara en konkurrensfaktor.

34 | starta & Driva företag

”Tamagotchin är ett tydligt exempel, man måste mata den för att den inte ska dö. Även spelet Farmville, du måste skörda och mata djuren. Denna drivkraft är påfrestande, men effektiv”

34

www.startaochdriva.se


Prenumerera!

re r a

n

3 nr e p

re

9 9: -

nu

mere

!

på Pas sa ast nd

nu

pr e

e um

u!

n

Starta & Driva Företag innehåller allt du behöver för att få en flygande start på din verksamhet. I varje nummer bevakar vi relevanta produkter och tjänster, ger praktiska råd om ekonomi och intervjuar intressanta och inspirerande företagare.

ra

Prenumerera själv, eller ge bort en prenumeration Skicka din beställning till pren@startaochdriva.se 3 nummer 99:- (ord. Pris 147:-) 10 nummer 299:- (ord. Pris 499:-) Läs mer på www.startaochdriva.se


PIERRE BALMAIN

STRANDVÄGEN 9 STOCKHOLM


marknadsföring

37

Bygg ditt varumärke inifrån

De så viktiga värderingarna

I del sex av Pia Andersons artikelserie där hon hjälper företagare att bygga sitt varumärke berkriver hon hur viktiga företagets värderingar är. De är ytterligare en anledning till varför ditt företag blir valt. Av Pia Anderson

Det är företagsledaren som, omedvetet eller medvetet, sätter en företagskultur som medarbetare, partners och leverantörer behöver förhålla sig till. Denna kultur förs sedan via medarbetarna till kunderna. När företagskulturen når kunderna är det skarpt läge, då är det kunden som väljer. Och som vi tagit upp i tidigare artiklar så görs de flesta val känslomässigt. Därför är det viktigt att medvetet välja företagskultur och att medvetet arbeta med den. Positiva egenskaper blir värderingar

En bra utgångspunkt för att medvetande göra en företagskultur är att tydliggöra företagets värderingar. När du ska ta fram värderingar är det viktigt att de är sanna och tydliga. Ett företags värderingar ska inte vara fina ord, utan personliga egenskaper så som generös, enkel, tillitsfull, analytisk, positiv, hjälpsam och omtänksam. Börja med att skriva ner alla positiva egenskaper du och dina medarbetare har som kan hjälpa er att nå företagets vision. Välj sedan de tre egenskaper som kan göra skillnad för kunden. Tre egenskaper som är sanna i företaget, som existerar på riktigt. Dessa www.startaochdriva.se

I Pia Andersons workshopbok Bygg ditt varumärke själv – ingen annan kan göra det åt dig får du själv sätta dina 5V, roten till ditt varumärke.

starta & Driva företag |

37


marknadsföring

Vilka positiva egenskaper är det du och dina medarbetare har som kan hjälpa er att nå visionen och drömläget? egenskaper blir sedan företagets värderingar och är ytterligare en anledning till varför kunderna kommer att välja ditt företag. Din kreativa värderingsövning

Ta fram drömkollaget och dina visionstankar (se tidigare artiklar i serien på piaanderson.se/varumarkesblogg) Titta på ditt drömläge och på dina tankar kring en vision. Vilka positiva egenskaper är det du och dina medarbetare har som kan hjälpa er att nå visionen och drömläget? Du har en hel lista med positiva egenskaper och nu är det dags att få lyfta fram dem i ljuset. Var inte blyg! Om du har svårt att komma igång med den här uppgiften kan det hjälpa att fråga en vän som känner dig och dina positiva egenskaper väl. Detta är en skrytövning och en brainstorming.

Dina positiva egenskaper: 1............................................................................................. 2............................................................................................. 3. ........................................................................................... 4............................................................................................. 5. ........................................................................................... 6. ...........................................................................................

Värderingarna utgör många gånger en skillnad till varför kunderna väljer en leverantör före en annan. Och då menar jag inte fina ord som står på företagets hemsida utan de levande värderingarna som genomsyrar människornas agerande i företaget, företagets kultur. Värderingarna är tonen i all kommunikation

Utifrån den lista du har med alla dina förträffliga egenskaper ska du nu sätta på dig kundhatten igen och tänka dig in i kundens situation i mötet med ditt företag. Vilka egenskaper är det som gör störst skillnad för dig som kund i valet av leverantör? Titta på listan över förträffliga egenskaper och välj de tre som är viktigast för dig som kund. Dessa tre egenskaper utgör nu ditt företags värderingar. Kom ihåg att värderingarna inte är bara är till för finrummet. Värderingarna ska styra allt beteende på företaget. De är ledstången du har att hålla dig i. Du använder värderingarna i rekryterings-, marknadsförings- och säljsammanhang, som ytterligare en anledning till varför kunder och medarbetare ska välja ditt företag. Välj en känd person som metafor

Ett trick som gör värderingarna mer levande och lättare att komma ihåg är att förkroppsliga egenskaperna. Om ditt företag vore en känd person eller figur, vem skulle det vara då? Det kan vara en person inom musik, konst, teater, film, politik, religion eller en fiktiv

38 | starta & Driva företag

person som Tarzan eller Pippi. Det kan vara en författare eller en guru, enbart fantasin sätter gränser. Välj en person som förkroppsligar företagets värderingar. Värderingarna blir då mer levande, lättare att ta till sig och att komma ihåg. Det är inget du använder i din externa kommunikation! Bara internt för att lättare hålla fast vid värderingarna. Summering

• Företagets värderingar bottnar i dina positiva personliga egenskaper. • Värderingarna är ytterligare en anledning till varför kunden ska välja just ditt företag. • Låna gärna en känd person eller figur som metafor för att lättare komma ihåg företagets värderingar. Genom dessa sex artiklar har du konmmit en bra bit på väg i byggandet av företagets varumärke. Du har fått jobba med dina 5V: Visionen, Vad erbjuder företaget, Vem vänder ni er till, Varför ska kunderna välja er och Värderingar. Under våren ska vi jobba vidare med 5V och hjälpa dig att formulera din hisspitch. www.startaochdriva.se


STOCKHOLM 2016

Nordic region within e complete event in the

l marketing

e-commerce and digita

j 2016 a m 2 1 & 1 1 lm o h k c Kistamässan, Sto

Th

r ö f s t la p s e t ö m En unik e r la d n a h e å m s m o stora s område

er • Start-up 100 utställare • 3 scen xpo • Branschmingel -e rs riä ar K • ar ng ni ild Konferenser & Utb

Torkel Hallander, Vd, Bythjul.com

Lazlo Varga, CEO, Euroflorist Group

Fredrik Norberg, Grundare och Marknadschef, Fyndiq

lningslösningar, ttformar, hostings, beta pla r; ta hit du r dä t en inom mobil-, Ett heltäckande ev för e-handeln samt allt ar ing kn ac rp fö h oc rt lager, transpo ! linemarknadsföring ritt social-, e-post- och on

f

fria entrébiljett på Skriv ut din kostnads commerce www.easyfairs.com/e

A

r llt ä

kos

ds tna


VARUMÄRKE

i samarbete med PRV

monterat med ett klick

Det har aldrig varit enklare att vara händig. Glöm skruvar och hammare – nu kommer möblerna du klickar ihop genom patenterad teknik. Välinge Innovation utvecklar möbler du monterar med ett klick. – Våra relationer på marknaden gör att det är enklare att presentera ny teknik. Vi har flera patent registrerade hos PRV, säger Ola Engstrand, immaterialrättsansvarig på Välinge Innovations. 
 Av Stina Lilja

Det var under det tidiga nittiotalet som entreprenören Darko Perván kom på en helt ny idé. Efter att ha jobbat både i golv- och låsbranschen utvecklade han ett slags låssystem för golv: en klicklösning som gör att man slipper både lim och verktyg. Resultat blev lyckat och ledde till grundandet av Välinge Innovation. Det skånska innovationsföretaget har vuxit till pionjärer i golvbranschen och har nått en stor internationell framgång med sin klicklösning. Den patenterade tekniken har licensierats till fler än 160 golvföretag i hela världen och företaget arbetar ständigt med att utveckla sin teknologi. – I dag omfattar vår teknologiska bas alla områden med anknytning till golvanordningar, men även digital mönsterprint och numera möbler. Vår patentportfölj är en av de mest omfattande inom golvbranschen och sammanlagt har vi drygt 2 000 patent och ansökningar, säger Ola Engstrand, immaterialrättsansvarig. Om patent


Ett patent ger en unik ensamrätt till en idé i 20 år, något som ger försprång på marknaden, möjlighet att sälja licenser och ökar chansen till investerare. För att en uppfinning ska vara patenterbar måste den uppfylla tre kriterier: • Uppfinningen ska vara ny Uppfinningen får inte vara känd sedan tidigare när du lämnar in din patentansökan. Det spelar ingen roll hur, av vem eller var i världen den har offentliggjorts. Uppfinningen räknas som känd även om det är du själv som har använt eller publicerat den. • Uppfinningen ska ha uppfinningshöjd Uppfinningen ska skilja sig väsentligt från allt som är känt sedan tidigare. Det betyder att nya sätt att kombinera kända metoder eller föremål inte nödvändigtvis är patenterbara. • Uppfinningen ska vara industriellt tillämpbar Uppfinningen ska ha teknisk karaktär, teknisk effekt och vara reproducerbar.  På PRV arbetar experter inom immaterialrätt, hör av dig för att öka dina möjligheter att få ditt patent beviljat eller om du har frågor om varumärke eller design.

40 | starta & Driva företag

Så fungerar klickfunktionen


Klickgolv behöver varken lim, skruvar eller verktyg, vilket gör dem både hållbara och enkla att montera. Den första generationen klicklås hade en lång aluminiumlist som fästes vid kärnmaterialets kant. Företaget tog patent på anordningen och fortsatte att utveckla tekniken så att den skulle bli enklare och mer effektiv. Utvecklingsprocessen krävde dock bättre produktionsutveckling, och företaget växte.
 – Sedan trillade det bara vidare. 2004 återinförde vi ett annat material på kortsidan; det är en flexibel och böjbar tunga som kan tryckas ihop så den fjädras tillbaka. Med en och samma rörelse kan du därför låsa hela brädan utan verktyg. Inga hammare, ingen slagkloss – bara ett klick. Introducerar klickmöbler

Under 2013 började Välinge aktivt arbeta med klickmöbler och de första licenstagarna började använda tekniken 2014. Under 2016 är förhoppningen att ett antal större företag introducerar klickmöbler.
 – Det finns ett antal mindre möbeltillverkare på marknaden som www.startaochdriva.se


i samarbete med PRV

Ett godkänt patent ger:

VARUMÄRKE

63

• Ensamrätt till kommersiellt utnyttjande av den tekniska lösningen. • Ensamrätten gäller i upp till 20 år om årsavgiften betalas. • Motprestationen när patentet blir offentligt och därigenom kan andra aktörer utveckla det vidare efter att tiden för ensamrätten har passerats.   Alternativ till patent kan vara att hemlighålla idén som en företagshemlighet, att använda någon annan skyddsform som varumärke eller designskydd. Lär dig mer i PRV-skolan, PRV arrangerar även kurser.

redan erbjuder dessa produkter, men fler är på gång. Vi utnyttjar en stor del av kunskapen och tekniken vi har från golvet till möblerna och vet att många andra företag jobbar på samma koncept. Vår fördel är att vi har skapat oss ett namn och en association till låsanordningen. Det märker vi även när vi utvecklar nya golvprodukter, vi har ett stort nätverk och goda relationer till våra kunder, något som gör att det är enklare att presentera och sälja in ny teknik på marknaden. Det har gått 20 år sedan Välinge tog patent på sin första låsanordning på golv, vilket innebär att patenteringen gått ut.
 – Skyddstiden går ju inte att förlänga, men man får förbättra grundidén och ta patent på förbättringarna. Vi jobbar fortlöpande med att förbättra vår teknik och lämna in ständiga patentansökningar till PRV på det vi tycker är bra. Genom att förändra och förbättra produkten kontinuerligt kan man förlänga skyddstiden och få ut pengar under en längre tid. Detta inkluderar även alternativa lösningar som vi kanske inte har tänkt kommersialisera som de är, men ju mer vi kan patentera runtomkring våra produkter, desto större värde kan man skapa i de mer omfattande lösningarna. www.startaochdriva.se

starta & Driva företag |

41


Välj en trygg och leveranssäker tryckleverantör. Förpackningar Affischer

Fordonsdekor Fönsterfoliering

Dekaler Skyltar Utomhusreklam Bilfoliering Foldrar Broschyrer Visitkort Menyer Mappar Bordsryttare Re-board konstruktioner Konturskurna texter

Broschyrställ Magnetskyltar Golvställ Lådor med inreden Ljuslådebilder Konturstansade skyltar Kapaskyltar Ellipser Rollup-system Banderoller Mässväggar Mäss-kit

Vepor Klistermärken Helfigurer Mobiler Kuber Pussel Canvastavlor Biljettfickor Flaggspel Konstruktionslösningar 4i CAD med prototypframtagning i digitalt 4skärbord

Vi har 2500 m2 fyllda av egna produktionsresurser. Tid, pengar och miljö att spara tack vare färre transporter och full kontroll i alla led.

Winquists Väg 14-16, 163 41 Spånga, Telefon 08-634 21 70 www.ranhammar.se


Trygghet

43

För trygghetens skull

Tryggt företagande - ett begrepp som rymmer så mycket. Att vara rätt försäkrad är en grundförutsättning för trygghet, både för företaget och dig som person. Till det kommer faktorer som pensionssparande, affärsjuridisk hjälp och affärscoaching. För att inte glömma kompetensutveckling, det blir allt viktigare för att fortsätta vara konkurrenskraftig.

Att driva företag är som att åka berg- och dalbana. Du klättrar långsamt uppåt, faller snabbt ned, du rycks med när det svänger hit och dit. Det gäller att inte tappa fokus för att hänga med i de snabba svängarna. I företagsstarten är det många pusselbitar som ska falla på plats. Du ska slipa på din affärsidé, skriva en affärsplan och fixa finansieringen. Sen gäller det att skaffa de verktyg som krävs, bland annat ett bokföringsprogram och en hemsida för att nå ut. Du ska bygga nätverk och omge dig med ett passande team, för ensam är inte stark. Mitt i allt gäller det att inte glömma att skaffa dig personlig trygghet - för den dag när berg- och dalbanan bytts ut mot fritt fall vill man inte åka med utan att vara ordentligt fastspänd. Vi pratade med Andreas Holmbäck, verksamhetsansvarig på Unionen Egenföretagare om hur man ska tänka kring tryggt företagande. www.startaochdriva.se

– Som företagare har du inte samma skydd som en anställd, du får se till att fixa det själv. Vi som fackförbund är starka, vilket ger en enorm trygghet för egenföretagare. Skulle du bli sjuk eller få barn krävs det att den som har ett aktiebolag har tagit ut lön för att få pengar från Försäkringskassan. – Företagare som startar aktiebolag tänker inte på det, men det är viktigt att skaffa sig information för att kunna göra ett medvetet val. Man behöver kapital för att kunna utveckla företaget, men vi rekommenderar att man tar ut lön, för trygghetens skull. Hur stor får man själv göra en bedömning av. Det är viktigt att inte glömma bort att även pensionen grundar sig på lönen. Generellt sett har egenföretagare rätt dålig koll på vad man behöver för ett tryggt företagande. starta & Driva företag |

43


Trygghet

Som egenföretagare har man inte tid att vara sjuk eller skada sig, men rätt som det är, är olyckan framme – Många är så inne i att utveckla sitt företag och skaffa kunder, tryggheten kommer i andra hand. Man vill inte tänka på vad som kan komma att hända, det är en sak man gärna skjuter upp även om man vet att man borde ta tag i det. Det man skjuter upp längst är pensionen. Att inte ha en småföretagarförsäkring kan få allvarliga konsekvenser, oavsett vilken bransch man verkar i. – Småföretagarförsäkring är en grundförutsättning för företagande. Utöver den tycker jag att inkomst- och sjukvårdsförsäkring är viktigast. Som egenföretagare har man inte tid att vara sjuk eller skada sig, men rätt som det är, är olyckan framme. – Är man borta för länge finns en risk att man missar massa kunder. Med vår försäkring får du träffa en specialist inom 5 dagar om det behövs och om det krävs en operation får du den inom 15 dagar. Unionen Egenföretagares inkomstförsäkring kompletterar a-kassan så att man totalt får ut upp 80 procent av sin tidigare in-

komst, upp till en månadsinkomst på 60 000 kronor. Du kan få ut ersättning från inkomstförsäkringen i 150 ersättningsdagar. Från a-kassan får man endast 80 procent av lönen upp till 25 025 kronor, men för att inkomstförsäkringen ska falla ut krävs att du får ersättning från a-kassan. – När man tänker tryggt företagande är det främst försäkringar man tänker på. Men den affärsjuridiska aspekten är minst lika viktig. Vad händer om en kund inte betalar och det handlar om stora belopp? Genom Unionen Egenföretagare får man affärsjuridik hjälp, tio timmar kostnadsfritt per år. Du har tillgång till affärscoachning, där ni bland annat kan diskutera utveckling, marknadsföring, strategier och budget. Du får även hjälp att skapa företagets så viktiga avtal via ett webbverktyg och kontrollera det företag du vill göra affärer med. – Tänker man på sikt är kompetens en trygghet, kompetens gör dig attraktiv på marknaden. Därför ger vi ett bidrag på 3 200 kronor per termin, max fyra terminer, för utbildning. Det är en faktor som bara blir viktigare och viktigare.

44

I företagagsstarten är det många pusselbitar som ska falla på plats. Då är det enkelt att skjuta saker som försäkring och pensionssparande på framtiden.

44 | starta & Driva företag

www.startaochdriva.se


Affärssystemet som växer med din verksamhet! Butik Service

Tillverkning

Tjänster

© Copyright 2016, Unikum AB

NY

Handel

Entreprenad

e-säljare Pyramid - sälj mer på nära håll! Läs mer på www.unikum.se Tel 046-280 20 00 | info@unikum.se | www.unikum.se


Försäkring

många företagare saknar

försäkring

Att vara rätt försäkrad från start är en grundförutsättning för att driva företag. Saknar man försäkring och olyckan skulle vara framme kan man i värsta fall tvingas lägga ner sin verksamhet. Ändå saknar så många som en tredjedel av alla företagare skydd.

47

www.startaochdriva.se

starta & Driva företag |

47


Försäkring

2014

gjorde Trygg Hansa en undersökning, som visade att var tredje företagare småföretagare inte tecknat någon

försäkring via sitt företag. – Det betyder att många företagare saknar skydd mot skador som brand, eller mot skadeståndskrav om de gör ett misstag i verksamheten. Sverige är i hög grad moget när det gäller försäkring och det är en självklarhet för de flesta privatpersoner att teckna försäkring, men det ser lite annorlunda på företagssidan, säger Marcus Lind produktutvecklingschef på Trygg Hansas Företagsdivision. Varför tror du att så många småföretagare missar att teckna en försäkring? – Det finns säkert olika anledningar, det kan till exempel handla om att kunderna inte förstår behovet av försäkringsskydd eller att de inte anser sig ha råd att betala försäkringens pris. Även Johan Wennerholm på Folksam tycker att företagare borde bli bättre på att försäkra sig. – Ett litet företag är känsligt för stora smällar. Småföretagare är engagerade personer som brinner för sitt hantverk och vill lägga sin tid på verksamheten. Jag kan förstå att försäkringar inte är det första de tänker på, kanske vet man inte vilka risker det är med att

inte försäkra företaget. Det finns flera risker i en företagares vardag, risker som i värsta fall kan de äventyra företagets överlevnad. – Att ha en företagsförsäkring innebär att försäkringsbolaget övertar risken och betalar ersättning för den förlust som företaget drabbas av, säger Marcus. I dag erbjuder flera av försäkringsbolagen skräddarsydda lösningar beroende på vilken bransch man verkar i. – De flesta företag behöver någon form av egendomsförsäkring som skyddar mot förlust av till exempel maskiner och varor och ett skydd mot avbrottsförluster som kan uppkomma till följd av att det inträffat en egendomsskada. Ett skydd mot skadeståndskrav som kan riktas mot företaget är också bra att ha. Dessa tre delar är grunden i en standardiserad företagsförsäkring, som sedan kan kompletteras med andra delar. Ofta paketerar försäkringsbolagen försäkringslösningar anpassade för olika branschers förutsättningar och behov, säger han. – Vilken form av verksamhet du driver avgör vilket försäkringsskydd du behöver. Olika branscher har olika försäkringar. För att göra det enkelt har vi paketerat en småföretagarförsäkring för olika branscher, säger Johan.

Vilken form av verksamhet du driver avgör vilket försäkringsskydd du behöver. Olika branscher har olika försäkringar.

48 | starta & Driva företag

www.startaochdriva.se


Försäkring

49

IT-konsult gör någonting i en kunds system som orsakar virus eller Trygga Firman är en paketförsäkring som innehåller ett mycket om kunden förlorar värdefull information och man som konsult bra grundskydd. Det är utformat för olika branschers förutsätt- blir skadeståndsskyldig. ningar och behov. Utöver grundskyddet finns en rad komplette- Sjukavbrottsförsäkring: Gäller om man blir sjuk och inte kan rande tilläggsförsäkringar som kan tecknas utifrån det specifika driva sin verksamhet, men ändå måste betala fasta kostnader som exempelvis lokalhyra. företagets behov. Tjänstereseskydd: Om man reser mycket i tjänsten, även inom Sverige, är denna försäkring Folksams småföretagarförsäkring viktig och täcker om man till exempel förlorar sitt Försäkringen är anpassade för små och medelbagage. stora företag. Du får först och främst tillgång till Rättsskyddsförsäkring: Gäller om man blir en grundförsäkring som innehåller det mesta du stämd eller om man vill stämma någon. Man får hjälp kan förvänta dig i form av skydd och hjälp. Sen att bekosta den juridiska biten. anpassas den med olika tillägg beroende på vilI ett bra grundskydd ingår bland annat egenken verksamhet du jobbar inom. domsförsäkring och ansvarsförsäkring. De övriga är tillägg som tecknas beroende på i vilken bransch föVilka försäkringar behöver man? Christina Almtun, affärsomådeschef företag på retaget verkar. Svedea hjälper oss att reda ut vilka typer av förSvedea har två olika paket av företagsförsäkringar, Christina Almtun, Svedea. ett large och ett extra large. säkringar en företagare behöver. – Det är för att tillgodose alla önskemål. För en del betyder Egendomsförsäkring: Gäller som skydd om man blir av med exempelvis mobiltelefon och dator eller om man får inbrott i sin priset allt, andra vill ha både hängslen och svångrem, säger Chriskontorslokal. tina. Ansvarsförsäkring: Gäller om man exempelvis är snickare och Largepaketet är billigare och ger inte lika höga ersättningsbespikar in en spik i ett rör och en läcka uppstår. Den täcker det mesta lopp. man kan bli skadeståndsskyldig för. – Det är ett bra alternativ när man är nystartad och inte hunnit Konsultansvarsförsäkring: Gäller om man exempelvis som komma igång riktigt. Trygga Firman

www.startaochdriva.se

starta & Driva företag |

49


Företagande

Hur mår Sveriges företagare? Företagare jobbar mycket, de har begränsad möjlighet att ta ut semester och stressen ökar. Ändå är Sveriges företagare nöjda. Det visar undersökningen Företagarfokus som SEB har gjort. Av Maria Östlund

50 | starta & Driva företag

www.startaochdriva.se


Fรถretagande

51

www.startaochdriva.se

starta & Driva fรถretag |

51


Företagande

F

öretagarbanken SEB bjöd in för att berätta om hur det ser ut i företagssverige och vad de kommit fram till i undersökningen Företagarfokus. Mats Torstendahl, co-head division Företag och Privatkunder, började med att slå hål på en av de myter som finns om varför människor väljer att starta företag. – Att man startar företag för att hitta ett enklare sätt att sätt att skapa en bra ekonomisk tillvaro stämmer inte. På frågan om var som driver företagare hamnar att kunna tjäna mycket pengar sist på listan. Att kunna arbeta självständigt, ett personligt intresse för branschen och att erbjuda någonting unikt är starkare drivkrafter. Att företagare jobbar mycket är ingen hemlighet, men antalet arbetstimmar företagare lägger ner ökar. – Nu har vi negativa räntor och det är tufft i flera branscher. Vi har inte fått den makroekonomiska medvind vi hoppas på. En annan anledning till att småföretagare jobbar mycket är kontrollbehovet, man har svårt att helt släppa vissa uppgifter. – Jobbar man 50 timmar eller mer i veckan tycker jag att det är vettigt att fundera på att anställa. Men det är inte så enkelt. – Det finns ett stort motstånd att anställa hos enmansföretagare. Blir den anställde sjuk måste företagaren betala sjuklön i 14 dagar och det är svårt att hitta vikarier. Det är en utmaning för de minsta företagen. Man måste underlätta från politiskt håll att gå från en till två anställda. Det är ett stort steg och många är oroliga för att växa. Ju fler trösklar vi tar bort för företagare att anställa eller ta in praktikanter desto bättre.

Just frågan om företagare är villiga att ta emot praktikanter fanns med i undersökningen. Det finns en vilja, speciellt i större företag. – Det är positivt, speciellt i den sits vi sitter i nu. Under de närmsta åren kommer personer som står till arbetsmarknadens förfogande öka. Vi har många nyanlända, att få praktik och komma in på arbetsmarknaden ökar integrationen. Däremot kräver de flesta att praktikanten har basala kunskaper i svenska. – Vi måste se till att människor som kommer hit snabbt får utbildning i svenska. SEB tar emot praktikanter med lite kunskap i svenska. – Då får de en känsla av hur den svenska arbetsmarknaden fungerar. De får arbetskamrater, ett kontaktnät och referenser. Kort eller ingen semester

En anställd har laglig rätt till fem veckors semester, egenföretagare tar ut tre veckor i snitt. Vissa tar inte ut någon semester alls. – Det är svårt att hitta vikarier. Vissa tar semester när kunderna är lediga, men man ska inte längta efter längre semestrar om man är egenföretagare. Hälften av egenföretagarna känner sig stressade, en siffra som ökar. Det är kvinnor och yngre som känner sig mest stressade. – Det som är mest förvånande är att de som tjänar lite eller inga pengar inte är särskilt stressade. Min reflektion är att de lever i förnekelse, de borde vara mer oroliga. Att stressen ökar nu tror Mats beror på att det hänt extraordinära saker under 2015.

52

52 | starta & Driva företag

www.startaochdriva.se


Företagande

– Att vi har minusränta påverkar inte företagare direkt, men det ger en orolig känsla i kroppen. Det är tufft på marknaden nu, det är klart att man får en orolig känsla i kroppen. Kunderna blir mer försiktiga, då blir företagaren också mer försiktig. Det blir en negativ spiral. Det är ekonomin företagare främst oroar sig för. Förändringar i skatteregler och lagar, att man inte har jobb till personalen vid ojämn orderingång och att försäljningen är oregelbunden. Förutom den ekonomiska aspekten oroar man sig för kompetensförsörjningen. Möjligheten att hitta personal med rätt kompetens och att själv bibehålla hälsan för att orka jobba så mycket som krävs. Någonting företagare däremot inte oroar sig för är teknikutvecklingen. – Det förvånade mig. Jag trodde att flera skulle vara oroliga över att tekniken skulle göra det man sysslar med omodernt. Vi oroar oss över det i vår verksamhet, medier och skivindustrin har också varit oroliga. Undersökningen visar att få aktiebolagägare tar ut lön, i stället nyttjar man de skattemässiga fördelar utdelning ger. – Men företagare är försiktiga med att ta ut utdelning. Man vill ha beredskap för sämre tider. Trots att företagare är oroliga, jobbar mycket och är mer stressade är majoriteten av dem nöjda med sin verksamhet. Man gillar friheten att kontrollera över sin tid, livsstilen och att man har nöjda kunder och personal. – Det är mjuka värden som dominerar. Att vi är superlönsamma eller vi växer så det dånar svarar ingen.

www.startaochdriva.se

Att företagare jobbar mycket är ingen hemlighet, men antalet arbetstimmar företagare lägger ner ökar.

starta & Driva företag |

53


Förstå ditt företags ekonomi Förstå ditt företags ekonomi och sov gott om natten med vetskapen om hur ditt företag mår och vad du kan ta ut i lön i slutet av månaden. Vi på Saldosystem har i många år utbildat småföretagare i bokföring och företagsekonomi och genom vår enkla pedagogik har hundratals fö företagare lärt sig att sköta sitt företags ekonomi. Genom våra onlinekurser kan du själv enkelt och i din egen takt påbörja dina studier som kommer göra dig till en mer upplyst företagare.

Läs mer på vår hemsida: saldosystem.se

På mässan Eget Företag i Älvsjö 5 - 7 november kan du träffa oss och övertygas, antingen i vår monter eller på vårt seminarium;   Förstå bokföring, debet och kredit, på 30 min Torsdagen den 5 nov kl 16:15 Fredagen  den 6 nov  kl 16:15 Lö Lördagen den  7 nov  kl 12:15         


Guide

nyföretagar

Guiden

I början av entreprenörsresan är det mycket att tänka på, det är många frågor att lösa och alla pusselbitar ska falla på plats. Därför presenterar vi det återkommande inslaget nyföretagarguiden som en hjälp på vägen. Vi gör vi en djupdykning inom ämnena Motprestationen när patentet blir offentligt och därigenom kan andra aktörer utveckla det vidare efter att tiden för ensamrätten har passerats. anställning, bokföring och finansiering. av max doherty

55


Guide

Bokföring

För nya företagare framstår bokföring ofta som svårt och främmande. Att lägga över hela bokföringen på en extern konsult känns lockande. Men med hjälp av moderna bokföringsprogram och appar är det lättare än någonsin att sköta bokföringen själv.

Att sköta sin bokföring själv har flera fördelar, främst för att du får en bättre överblick över ekonomin och en bättre kontroll över hur företaget styrs. Du får inte bokföra i ett program som man kan gå in och ändra i efteråt, exempelvis Excel. Det är papper och penna eller ett bokföringsprogram som gäller. Alla företagare måste bokföra, oavsett företagsform och verksamhetens omfattning. Man måste spara kvitton, fakturor och andra underlag – affärshändelser – för att registrera och redovisa dem i kronologisk och systematisk – kontobaserad – ordning. Bokföringsunderlagen ligger därefter till grund för rapporter som resultat-, balans- och momsrapport och slutligen årsbokslut.

56 | starta & Driva företag

Reglerna för när man ska bokföra skiljer sig beroende på typ av verksamhet. En mindre enskild näringsidkare behöver bara lämna in bokföringen en gång per år medan en verksamhet med kontanta transaktioner, exempelvis en butik, kräver dagskasserapporter. Eftersom bokföringen är anpassad till momsdeklarationen kan man välja att sköta sin bokföring varje månad, varje kvartal eller en gång per år om man har en mindre verksamhet. Traditionellt sett finns det två metoder som används i bokföring.

Kontantmetoden – En förenklad metod som innebär att man får vänta med att bokföra en händelse till dess att betalning sker, varje faktura bokförs endast en gång. Kontantmetoden får bara får användas av mindre bolag där nettoomsättningen inte överstiger 3 miljoner kronor. Faktureringsmetoden – Enligt denna metod bokförs fakturan dels när den tagits emot eller skickats ut och dels när den betalas.

Tips på digitala bokföringsprogram Fortnox – Erbjuder ett smidigt webbaserat bokföringsprogram med stöd får både kontant- och faktureringsmetoden för 99 kronor i månaden. Har även program för bland annat fakturering, lön och tidredovisning. Visma eBokföring – Till Vismas webbaserade program finns även en app där man bland annat kan anteckna och fotografera kvitton för att använda i bokföringen. Pris från 89 kronor i månaden. Vill man ha ett mer heltäckande program finns eEkonomi från 149 kronor i månaden.

56

Hogia Small Office – Erbjuder lättanvända bokförigsprogram som passar alla bolagsformer. Med den molnbaserade lösningen Smart Start kan du bokföra från valfri enhet och det går även att integrera med Smart Start Fakturering och Kassa. Pris från 98 kronor per månad. Zervant – Bokföring enligt kontantmetoden, perfekt för enskilda näringsidkare. Ett enkelt program, där man även kan ladda upp verifikat och kvitton för elektronisk arkivering. Vill du endast använda bokföringstjänsten är det kostnadsfritt. Speedledger – Ett e-bokföringsprogram med autokontering, vilket betyder att du är direktuppkopplad till din internetbank. Alla händelser överförs automatiskt till bokföringen och görs om till färdiga bokföringsunderlag. Passar alla typer av företagsformer. Pris från 169 kronor i månaden. Wrebit – Med denna app har du alltid bokföringen nära till hands. Det är enkelt, fota av fakturan och bokför den. Förutom att bokföra kan man skicka fakturor, följa sina ekonomiska nyckeltal och redovisa moms dirket från mobilen. Med appen kan man även exportera data in i andra ekonomiska system.

www.startaochdriva.se


­A nst ällning En anställning är en av de största

investeringarna för företagare. Utöver att välja den rätta personen kommer du även att vara tvungen att navigera en myriad av regelverk. Vi har försökt reda ut de mest grundläggande anställningsfrågorna. När du bestämt dig för att anställa någon ska du registrera dig som arbetsgivare hos Skatteverket. Registreringen görs lättast på verksamt.se och måste ske senast dagen du betalar ut den första lönen. Efter registreringen skickas arbetsgivardeklarationer till dig varje månad, där du ska redovisa utbetalda löner och förmåner, avdragen inkomstskatt samt arbetsgivaravgift. Betalningen till Skatteverket sker samtidigt som deklarationen och ska göras senast den 12:e i månaden efter utbetalningen. Skattetabeller finns att hämta på Skatteverkets hemsida, och du kan även få preliminärskatts-

www.startaochdriva.se

uppgifter för en anställd direkt från centrala skatteregistret.

Att välja rätt person Eftersom en anställning är en stor investering är det viktigt att du anställer rätt person. Här är aspekter som kompetens och erfarenhet av stor vikt, men det kan vara värt att ta hänsyn till personkemin. Huvudregeln är att en arbetsgivare har rätten att bestämma vilka kriterier och krav som ska ställas på den arbetssökande. Numer är den här friheten dock något begränsad, i och med lagen om anställningsskydd, diskrimineringslagen, personupp-

starta & Driva företag |

57


Guide giftslagen, med flera. Rekryteringen är en lång process där arbetsgivaren vill undersöka behov och kvalifikationer, gallra bland arbetssökande och slutligen välja någon. I en så pass lång och komplicerad process är det mycket som kan gå fel. Ett vanligt misstag är att man inte tänker igenom vad man har för behov, eller vad för meriter man vill att en anställd ska ha. Inför intervjuerna ska man tänka på att ställa liknande frågor till alla arbetssökande. Frågor om familjesituationen får till exempel inte riktas enbart till kvinnor, utan ska i så fall ställas till alla. Ha även i åtanke att formuleringen av annonsen är tänkt att spela in i valet av arbetssökande. Om du skriver att du söker någon med ”lång erfarenhet” kommer det att se märkligt ut om du väljer en av de yngre kandidaterna.

Val av anställningsform I Sverige finns anställningsformerna tillsvidareanställning och tidsbegränsad anställning. Den tidsbegränsade anställningsformen kan till exempel

handla om vikariat eller säsongsarbete, men i regel ska en tillsvidareanställning erbjudas såvida inte parterna kommit överens om en begränsad tidsperiod. För att en tillsvidareanställning ska avbrytas krävs saklig grund, till exempel arbetsbrist eller misskötsamhet. Inom svensk arbetsrätt innehåller LAS, lagen om anställningsskydd, som bland annat innebär att den som anställts sist åker ut först vid en arbetsbristrelaterad uppsägning. Mindre bolag med färre än tio anställda kan dock undanta upp till två medarbetare innan turordningen fastställs. En regel som dock gäller för alla är återanställningsrätten, som innebär att en tidigare anställd som sagts upp på grund av platsbrist, eller som haft en tidsbegränsad anställning, ska ges företräde vid nyanställning. Regeln gäller för de som varit anställda i ett år eller längre under de senaste tre åren, eller säsongsarbetare som varit anställda i sex månader under de senaste två åren. Provanställning är ett slags mellanting mellan tillsvidareanställning

och tidsbegränsad anställning. Efter en prövoperiod på upp till sex månader övergår provanställningen i en tillsvidareanställning. Provanställningen kan när som helst avbrytas, och då ska besked lämnas 14 dagar i förväg. Här gäller inte reglerna om saklig grund. Vid tillsvidareanställning rekom-

58 menderas att man inleder med en provanställning på sex månader. I vissa fall är inte en provanställning gångbar, till exempel om den arbetssökande har lång arbetslivserfarenhet, då måste man istället undersöka referenserna. Man får bara ringa de personer som uppges som referenser, annars måste man be den arbetssökande om tillåtelse först.

arbetssökande om anställningsform och ersättning är det viktigt att komma ihåg att muntliga avtal är juridiskt bindande, även om du inte har skrivit under ett skriftligt avtal. Om anställningen sträcker sig över mer än tre veckor är du även skyldig att ge den anställde skriftlig information om anställningsvillkoren. Det rekommenderas att du alltid använder skriftliga avtal med dina anställda. Eftersom huvudregeln i svensk arbetsrätt är en tillsvidareanställning, om ingenting annat anges, är det rekommenderat att man förtydligar villkoren i det skriftliga avtalet.

Info & rådgivning

När du väl kommit överens med en

Ett av de bästa sätten att få information om anställning är att kontakta en arbetsgivar- eller företagarorganisation, till exempel Almega eller Företagarna. Dessutom har onlinetjänsten verksamt.se en del information om anställning. Där kan man till exempel räkna ut vad en anställd kostar per år. Den beräkningen tar dock inte hänsyn till intäkterna och kunskapen som en anställd kan bidra med.

givaren på banken kommer att titta på dina tidigare erfarenheter, ekonomiska förutsättningar, personlig mognad och vilja att satsa både tid och pengar. Här spelar även företagets tidigare prestationer en viktig roll. Om du redan har lyckats sälja din produkt eller tjänst och kan visa på att den är efterfrågad, då har du

det som på engelska kallas för proof of concept och då blir det mycket lättare att få med dig banken. Det är viktigt att komma ihåg att banken är villig att låna ut pengar till vissa aspekter av företaget, men kanske inte till andra. Banker lånar inte ut pengar för att täcka kostnader, utan det som banker lånar ut till

Anställningsavtal

finansiering Nya företagare behöver ofta investera i maskiner och inventarier. Långt ifrån alla har dock möjligheten att bekosta en sådan investering själv, utan måsta istället söka extern finansiering. Lyckligtvis finns hjälp att finna. Banker Den kanske vanligaste formen av extern finansiering är lån och checkkrediter hos banken. Fördelen med den här lösningen är att företagaren med största sannolikhet redan har en relation med en bank eftersom de erbjuder tjänster som bankkonton, kontokort och bankgironummer. De här tjänsterna levereras inte sällan som paket, anpassade för enskilda näringsidkare eller aktiebolag, till exempel. Dessutom får företagaren ofta tillgång till en personlig rådgivare, som sedan kan hjälpa till med låneansökan. Vad ska man då tänka på när man ansöker om lån hos en bank? Först och främst är det viktigt att ha rätt förväntningar – bankerna sysslar varken med riskkapital eller välgörenhet. Därför måste du ha en utförlig och tydlig affärsplan och budgetering. Det ska vara lätt

58 | starta & Driva företag

för rådgivaren på banken att förstå verksamheten, och budgeten måste både vara rimlig och tillräckligt positiv för att återbetalningsförmågan ska säkras. Affärsplanen ska inte bara se till det egna företagets verksamhet utan även till konkurrensen och marknadens utveckling i stort. Om ditt företag har säkerheter blir det lättare att få lån. Det kan handla om att företaget har ett stort lager av produkter som kan likvideras (till exempel säljas av till självkostnadspris) eller stora kundfordringar. Det här beror på att banken ser att företaget kan betala tillbaka lånet. Ett annat sätt att säkra företagets återbetalningsförmåga är att en eller flera personer går in som borgenärer. Utöver företagets affärsplan och säkerheter är personen bakom företaget – alltså du – en viktig faktor när du söker lån hos banken. Råd-

www.startaochdriva.se


Guide

är investeringar. Marknadsföringskostnader eller lön till ägarna måste finansieras med egna medel, till exempel företagets vinst.

Almi Företagspartner Som vi redan har konstaterat krävs det någon form av säkerhet eller tidigare prestation för att banken ska låna ut pengar till dig. Det kan till exempel röra sig om att företaget redan har genererat en del pengar och att du behöver låna till en investering. Det här innebär dock att du måste ha haft ett företag för att kunna låna pengar till ett företag – ett slags moment 22. Hur gör man då om man aldrig har drivit ett företag tidigare och saknar förmåga att använda eller belåna egna tillgångar? Svaret på den frågan heter Almi Företagspartner, en organisation som hjälper alla typer av företag med lån för investeringar och nysatsningar. Almi Företagspartner kompletterar den kommersiella marknaden med lån, rådgivning och riskkapital. I de fall där en bank inte kan låna ut pengar till ett företag kan Almi bidra med ett topplån, så att företaget kan göra sin investering eller marknadssatsning. Alla företag i alla branscher kan söka lån hos Almi, vare sig företaget är nystartat eller etablerat. Det finns dock en storleksbegräsning hos Almi, då företaget får ha max 250 anställda.

www.startaochdriva.se

Riskkapital

Crowdfunding

Om ditt företag verkar i en tillväxtbransch, till exempel apputveckling, går det även att söka mer riskvilligt kapital hos Almi Företagspartners dotterbolag Almi Invest. Då rör det sig inte om regelrätta lån utan om investeringar i utbyte mot aktier. Det kan handla om alltifrån 100 000 kronor till 10 miljoner kronor i kapital. För att det här ska fungera investerar Almi Invest endast i bolag som har hög avkastningspotential. Därför går Almi Invest i regel inte in med kapital i restauranger eller konsultfirmor, till exempel, utan snarare innovationsrika bolag som kan nå ut till en global marknad.

Crowdfunding, eller gräsrotsfinansiering som det även kallas på svenska, har flyttat en del av makten från bankerna till konsumenterna, med webbsidor som Kickstarter och Indiegogo. Konceptet kan förkla-

59 Utöver Almi Invest finns flera andra investerare som går in med riskvänligt kapital i företag med hög avkastningspotential, till exempel Venture Capital-bolag. Summorna hamnar ofta på mellan 1 miljon till 100 miljoner kronor, och därför är kraven på företaget väldigt hårda. Här är det näst intill omöjligt att hitta en investerare till ett helt nystartat bolag.

funding-formatet. Om du vill hålla din företagsidé hemlig så länge som möjligt vill du förmodligen inte annonsera ut produkten eller tjänsten innan vare sig produktionen eller finansieringen är säkrad. Dessutom är privatpersonerna som engagerar

Målet var att få in $100 000 för att dra igång projektet – de fick in mer än $10 miljoner. ras med ett av de mest framgångsrika exemplen, den smarta klockan Pebble. Istället för att gå till banker eller riskkapitalister för att finansiera produktionen tillverkade företaget ett par konceptmodeller som de visade upp på webbsidan Kickstarter. Privatpersoner kunde välja att donera ett par dollar för att få igång produktionen eller förbeställa en klocka för 100 dollar. Målet var att få in 100 000 dollar för att dra igång projektet – de fick in mer än 10 miljoner dollar. Genom crowdfunding fick de alltså in hela investeringsbeloppet innan produktionen ens påbörjats, och dessutom kände de till det exakta antalet beställningar. Det bör dock nämnas att det finns ett par nackdelar med crowd-

sig i crowdfunding en väldigt högljudd skara, så om det blir förseningar i produktion och leveranser kommer väldigt många att bli varse om detta. Ett mer lokalt exempel på crowdfunding heter FundedByMe och grundades av den svenske entreprenören Daniel Daboczy i mars 2012. Kronor och ören var inte hans enda drivkraft, utan även tron på att investerare vill känna sig delaktiga i ett projekt. I början fanns två olika sätt att investera på; en donationsbaserad modell – där man skänker pengar – samt en modell där folk köper aktier i bolaget. Numera arbetar FundedByMe även med crowdlending, där man alltså kan låna ut pengar till ett projekt.

starta & Driva företag |

59


Nyföretagarcentrum Sverige

Här finns vi

NyföretagarCentrum ger dig kostnadsfri rådgivning när du vill starta och driva företag! Vi täcker närmare 200 kommuner med vår rådgivning. Har du en affärsidé? Leta då upp din hemkommun i listan nedan och hör av dig redan i dag! BLEKINGE LÄN

Luleå

Karlshamn Karlskrona Olofström Ronneby Sölvesborg DALARNAS LÄN

Skellefteå

Avesta Borlänge Falun Gagnef Ludvika Smedjebacken Säter GÄVLEBORGS LÄN

Um eå

Strömsund

Krokom

Örnsköldsvik

Östersund

Berg

Härnösand Sveg

Sundsvall/Timrå Nordanstig

Hudiksvall

Gävle Älvkarleby

Borlänge Ludvika Avesta

Österhammar Tierp

Uppsala

Västerås Karlstad Karlskoga

Örebro

Lidköping

Kungälv

Götebo rg

STOCKHOLM

Södertälje

Katrineho lm Finspån g Nyköp ing Motala Norrköp ing

Mariestad Uddevalla

Knivsta Håbo Enköping

Eskilstun a

Linköping

Trollhättan Skövde

HALLANDS LÄN

Falkenberg Halmstad Hylte Kungsbacka Laholm Varberg JÄMTLANDS LÄN

Söderhamn

Sandviken Falun

Bollnäs Gävle Hofors Hudiksvall Ljusdal Nordanstig Ockelbo Ovanåker Sandviken Söderhamn

Bräcke Ragunda Berg Krokom Strömsund Sveg Östersund JÖNKÖPINGS LÄN

Habo Jönköping Vetlanda KALMARS LÄN

Kalmar Mörbylånga Borgholm KRONOBERGS LÄN

Alvesta Lessebo Ljungby Tingsryd Uppvidinge Växjö Älmhult NORRBOTTENS LÄN

Luleå SKÅNE LÄN

Lerum Borås

Jönköpin g Vetlanda

Varberg Falkenberg

Växjö

Halm stad

Ljungby

Ängelholm

Karlsham n

Helsingborg Eslöv Lund

Malm ö

Trelleborg

60 | starta & Driva företag

Kristianstad

Kalm ar

Karlskrona

Bjuv Bromölla Burlöv Båstad Eslöv Helsingborg Hässleholm Höganäs Klippan Kristianstad Kävlinge Landskrona Lomma Lund Malmö Osby Simrishamn

Sjöbo Skurup Staffanstorp Svalöv Svedala Tomelilla Trelleborg Vellinge Ystad Åstorp Ängelholm Örkelljunga Östra Göinge STOCKHOLMS LÄN

Botkyrka Danderyd Ekerö Haninge Huddinge Järfälla Lidingö Nacka Norrtälje Nykvarn Nynäshamn Salem Sigtuna Sollentuna Solna Stockholm Rinkeby-Kista Västerort (Vällingby) Sundbyberg Södertälje Tyresö Täby Upplands-Bro Upplands Väsby Vallentuna Vaxholm Värmdö Österåker SÖDERMANLANDS LÄN

Eskilstuna Flen Gnesta Katrineholm Nyköping Oxelösund Strängnäs Trosa Vingåker UPPSALA LÄN

Enköping Håbo Knivsta Tierp Uppsala Älvkarleby Östhammar VÄRMLANDS LÄN

Filipstad Forshaga Hammarö Karlstad Kil Kristinehamn Storfors VÄSTERBOTTENS LÄN

Skellefteå Umeå VÄSTERNORRLAND

Sundsvall Timrå Ånge

Örnsköldsvik VÄSTMANLANDS LÄN

Hallstahammar Sala Surahammar Västerås VästerGÖTALANDS

Ale Bengtsfors Bollebygd Borås Dals-Ed Essunga Falköping Färgelanda Grästorp Göteborg Götene Herrljunga Hjo Härryda Karlsborg Kungälv Lerum Lidköping Lilla Edet Lysekil Mariestad Mark Mellerud Munkedal Mölndal Orust Partille Skara Skövde Sotenäs Strömstad Svenljunga Tanum Tibro Tidaholm Tranemo Trollhättan Töreboda Uddevalla Ulricehamn Vara Vårgårda Vänersborg Åmål ÖREBRO LÄN

Askersund Degerfors Hallsberg Karlskoga Kumla Laxå Lekeberg Hällefors Lindesberg Ljusnarsberg Nora Örebro ÖSTERGÖTLANDS LÄN

Boxholm Finspång Kinda Linköping Mjölby Motala Norrköping Söderköping Vadstena Ydre, Ödeshög

www.startaochdriva.se


Nyföretagarcentrum Sverige

61

Vad gör NyföretagarCentrum? Siffrorna talar sitt tydliga språk. Åttio procent av blivande företagare som får

rådgivning hos NyföretagarCentrum håller igång sitt företag i mer än tre år, och hos de som gått Mentorprogrammet är siffran ännu högre. Här följer lite information om vilka NyföretagarCentrum är och varför ett möte hos oss kan hjälpa dig och ditt företag. Årligen kommer drygt 20 000 personer till NyföretagarCentrum för att få kostnadsfri, konfidentiell och affärsmässig rådgivning kring en affärsidé. Av dem startar ca 9 000 företag samma år. Efter tre år är 81 procent av företagen aktiva, och mindre än en procent har gått i konkurs. Siffrorna är unika och visar tydligt att rådgivningen på NyföretagarCentrum förbättrar chanserna till att lyckas i näringslivet. Vi täcker 200 kommuner med rådgivningen. Varje enskilt NyföretagarCentrum finansieras i huvudsak av lokalt näringsliv och vi samarbetar med både organisationer och myndigheter för att skapa bästa möjliga förutsättningar för företagande i varje kommun. Vårt nätverk, som består av tusentals företagare och experter, är en unik tillgång i vårt arbete för ökat nyföretagande. NyföretagarCentrum Sverige är moderorganisation för landets alla NyföretagarCentrum som erbjuder kostnadsfri rådgivning till alla som vill starta eget företag. Vi startar upp nya NyföretagarCentrum och bistår de befintliga med stöd i form av IT-system, rådgivningsverktyg, trycksaker, kampanjer, mässor och liknande. Vi svarar också för vidareutveckling av rådgivare och kvalitetssäkrar verksamheten genom certifiering av enskilda NyföretagarCentrum och diplomering av rådgivare. Det garanterar att de har kunskaper inom flera områden som rör företagande. Vår verksamhet finansieras främst av näringslivet men även av myndigheter och organisationer. Läs mer på nyforetagarcentrum.se. www.startaochdriva.se

93 % av kunderna rekommenderar

NyföretagarCentrum till andra som ska starta företag.

81 % av de nystartade

företagen är aktiva efter tre år.

89%

av nyföretagarna som gått Mentorprogrammet lyckas med sitt företag.

ca 9 000

företag startas varje år via NyföretagarCentrum.

20 000

personer kommer årligen till NFC för rådgivning.

starta & Driva företag |

61


Sveriges mest välsorterade leverantör av wellådor

Låga priser och stort sortiment! Alla lådor levereras nästa dag! från

1,33:-/st Hög kvalitet! Alla lådor har nyfiber i det yttre lagret!

Standardlådor Självlåsande lådor

från

1,17:-/st

Brevpack

från

1,96:-/st

E-handelslåda 80

från

2,70:-/st

Fraktfritt på order över 2000:-

www.packoplock.se 020-505850


Nyföretagarcentrum Sverige

VÅR A NATIONELL A PARTNER S Varje år, vecka, dag och timme startas ett nytt företag med hjälp av NyföretagarCentrum. Det kan vi göra tack vare det stöd som ges av våra partners. AB Volvo Accenture AFA Försäkring Allabolag.se Almega Almi Babs Paylink Björn Lundén Information Bolagsverket Citi Coursio Företagarna Fortnox Handelsbanken Heinestams Bolagstjänst JP Morgan Malmö Aviation Microsoft

www.startaochdriva.se

Nordea Nordic Choice Hotels Objektvision PostNord Scania SEB Småa Svedea Svenskt Näringsliv Sveriges kommuner och landsting Swedbank Symantec Tillväxtverket TRR Unionen Visma Youth Business International

starta & Driva företag |

63


Almi

Här finns ALMI

Almi finns över hela landet med 40 kontor. Årligen ges lån till över 3 000 företag och drygt 20 000 företag får någon form av rådgivning. Hitta ditt lokala Almi-kontor i listan.

Luleå

Skellefteå

Umeå

Åre

Örnsköldsvik

Östersund

Härnösand

Sundsvall

Hudiksvall

Mora

Gävle

Borlänge

Uppsala Västerås Karlstad

Örebro

STOCKHOLM

Eskilstuna Katrineholm Nyköping

Trollhättan Skövde

Borås

Göteborg

Linköping

Visby

Jönköping Oskarshamn

Växjö Halmstad

Kalmar

Karlskrona Ronneby Kristianstad

Almi Almi Almi Almi Almi Almi Almi Almi Almi Almi Almi Almi Almi Almi Almi Almi Almi Almi Almi Almi Almi Almi Almi Almi Almi Almi Almi Almi Almi Almi Almi Almi Almi Almi Almi Almi Almi Almi Almi Almi Almi Almi Almi Almi Almi Almi Almi Almi Almi Almi Almi Almi Almi

Företagspartner Företagspartner Företagspartner Företagspartner Företagspartner Företagspartner Företagspartner Företagspartner Företagspartner Företagspartner Företagspartner Företagspartner Företagspartner Företagspartner Företagspartner Företagspartner Företagspartner Företagspartner Företagspartner Företagspartner Företagspartner Företagspartner Företagspartner Företagspartner Företagspartner Företagspartner Företagspartner Företagspartner Företagspartner Företagspartner Företagspartner Företagspartner Företagspartner Företagspartner Företagspartner Företagspartner Företagspartner Invest Invest Invest Invest Invest Invest Invest Invest Invest Invest Invest Invest Invest Invest Invest Invest

AB AB Blekinge AB Gotland AB GävleDala AB GävleDala AB GävleDala AB GävleDala AB Halland AB Jönköping AB Kalmar län AB Kalmar län AB Kronoberg AB Mitt AB Mitt AB Mitt AB Mitt AB Mitt AB Mälardalen AB Mälardalen AB Nord AB Nord AB Nord AB Skåne AB Skåne AB Skåne AB Stockholm Sörmland Stockholm Sörmland Stockholm Sörmland Stockholm Sörmland Uppsala AB Värmland AB Väst AB Väst AB Väst AB Väst AB Östergötland AB

AB AB AB AB

Stockholm Östersund Karlskrona Visby Borlänge Gävle Hudiksvall Mora Halmstad Jönköping Kalmar Oskarshamn Växjö Härnösand Sundsvall Åre Örnsköldsvik Östersund Västerås Örebro Luleå Skellefteå Umeå Kristianstad Malmö Helsingborg Eskilstuna Nyköping Stockholm Katrineholm Uppsala Karlstad Borås Göteborg Skövde Trollhättan Linköping Borlänge Gävle Göteborg Härnösand Jönköping Karlstad Luleå Uppsala Lund Ronneby Stockholm Linköping Härnösand Örnsköldsvik Umeå Piteå

Helsingborg Lund

Malmö

64 | starta & Driva företag

www.startaochdriva.se


ALMI

Almi Företagspartner

När idéer ska utvecklas och företag är en partner med bredd ska växa Almi som erbjuder lån, riskkapital och rådgivning. Oavsett om du är nystartad eller har kommit en bit på väg i ditt företagande kan det finnas anledning att kontakta Almi. Det viktiga är att du vill utvecklas, växa och bli framgångsrik.

Hur ser dina behov ut?

Var finns potentialen för ditt företag? Vad behöver utvecklas för att du ska nå dina mål? Almi hjälper dig att identifiera dina utmaningar för att kunna utvecklas och växa. Därefter blir det också enklare att se vilka av Almis erbjudanden som kan vara ett stöd i företagets fortsatta utveckling. Lån

För att lyckas med en satsning behövs det i många fall kapital. Almi har fler olika låneformer för att passa alla situationer. • Företagslånet riktar sig till företag med upp till 250 anställda i alla branscher. • Mikrolånet är för företag med mindre kapitalbehov, främst nya företag. • Tillväxtlånet vänder sig till innovativa företag och syftet är att ge möjlighet för innovativa företag att utveckla innovationer och affärsidéer. Almi erbjuder också finansiering för företag som har ett kapitalbehov i samband med en exportsatsning, samt särskilt anpassade finansieringsformer för utveckling av innovationsprojekt. Riskkapital

Almi Invest är koncernens riskkapitalbolag. Investeringar sker i företag med långsiktiga tillväxtmöjligeter och där affärsidén medger att verksamheten går att utveckla i stor skala. Företaget ska ha förmåga att konkurrera såväl nationellt som internationellt och det måste finnas ett tydligt kundbehov för företagets erbjudande. Ledningen ska bestå av drivna entreprenörer och ett team med förmåga att bygga framgångsrika tillväxtföretag.

www.startaochdriva.se

Almi Invest gör mer än en investering i veckan och är Sveriges mest aktiva investerare i unga tillväxtbolag. Rådgivning

Almi erbjuder rådgivning inom flera olika områden. • Tillväxtrådgivning består av tillväxtprogram för både unga och etablerade företag. Företaget ska ha en potential att växa eller befinna sig i en kraftig tillväxtfas. Tillväxtrådgivning omfattar även styrelseutveckling genom Skuggstyrelse och Lönsamhetsstyrning. Mentor: Genom Almi får en adept tillgång till en mentor som ställer upp ideellt. Varje år matchas mellan 1 500 och 2 000 mentorpar i de två mentorprogrammen– Mentor Starta Företag och Mentor Utveckla Företag. • Innovationsrådgivning: För unika idéer som är nya eller väsentligt förbättrade mot de lösningar som finns på marknaden i dag och som har affärspotential. Almi erbjuder stöd från erfarna rådgivare med kontaktnät, finansiella verktyg och en beprövad projektmodell. • Nyföretagarrådgivning: Riktar sig till personer som är på väg att bli företagare. En del av verksamheten är IFS Rådgivning som vänder sig till företagare med utländsk bakgrund. • Seminarier: Almi har en omfattande seminarieverksamhet inom olika områden av företagandet. Utifrån de regionala förutsättningarna och efter det regionala Almibolagets egna resurser kan erbjudandena variera från region till region.

starta & Driva företag |

65


sista sidan

66

Sveriges främsta entreprenör korad

I slutet av januari samlades flertalet av Sveriges främsta entreprenörer i Blå Hallen för att få reda på vem som skulle tilldelas den hedrande utmärkelsen EY Entrepreneur Of The Year. Bland 700 nominerade hade sex värdiga finalister plockats ut. Vid kvällens slut återstod endast en‚ Fabian Bengtsson. Efter mingel i Gyllene Salen tågar stora delar av Sveriges entreprenörelit ned för de välkända trapporna för att hitta sin plats i Blå Hallen. Innan hummersoppan dukas fram bjuds vi på italiensk opera av Gentlemens och kvällens värdar, Ebba Kleberg von Sydow och Ola Lauritzson gör entré. – EY Entrepreneur Of The Year är världens största och mest betydelsefulla utmärkelse för entreprenörer, berättar Ola. Eftersom evenemangen firar 20-års jubileum har ytterligare en kategori lagts till i programmet, hedersutmärkelsen Family Business Award of Excellence. Priset tilldelas familjen Rausing, Tetra Laval Group, enligt motiveringen: en familj med stark entreprenörsanda vars verksamhet spelat en betydande roll för Sverige. Stämningen är hög när vinnarna i de olika kategorierna presenteras. – Sverige betraktas som ett entreprenörsland, utan entreprenörer skulle landet stå still, säger Annika Falkengren, vd SEB, som är en av galans huvudsponsorer. Det närmar sig utdelning av priset i kvällens huvudkategori. Förutom äran får den entreprenör som vinner representera Sverige i den internationella finalen i Monte Carlo i juni, i konkurrens med entreprenörer från 60 olika länder. Juryn läser upp sin motivering: “Priskrig, förluster och konkurser har inte avskräckt honom. Han startade en imponerande förvandlingsresa där analogt blev digitalt och röda siffror svarta. Han är energisk, kreativ och drivan-

66 | starta & Driva företag

de och tycker att man ska vissla på väg till jobbet, inte från jobbet.” Vinnare av EY Entrepreneur Of The Year är Fabian Bengtsson, Netonnet Group. På efterminglet är det många som vill gratulera Fabian, vi lyckas klämma in en pratstund innan han ska fira med sin fru. – Det känns euforiskt, jag trodde inte att jag skulle vinna. Jag önskar att hela familjen och alla 1 200 medarbetare satt här. 700 var nominerade till tävlingen, det finns en oerhörd kraft av entreprenörer i Sverige. Att komma till final bland dem känns enastående. Redan som 13-åring började Fabian jobba inom familjeföretaget Siba, som är en del av Netonnet Group, där han i dag är styrelseledamot. – För mig blev det en traumatisk förändring 2006 till 2012 då hela branschen gick igenom skärselden. När e-handeln slog igenom blev det total pristransparens, kombinerat med ett marknadsföringskrig som ledde till att flertal aktörer tvingades lämna marknaden. Det var få som trodde på oss men vi satsade framåt, köpte Netonnet, och ju svårare det blev och ju fler som tvivlade på vår kapacitet desto mer driven blev jag och vi att lyckas. Det blev som att slänga bensin på min eld, det sporrade mig att göra det omöjliga. Kvällens vinnare Årets kvinnliga stjärnskott: Linda Sätterström, Elodie Details Årets manliga stjärnskott: Filip Tysander, Daniel Wellington Bästa internationella tillväxt: Tom Ekström, Educatius Group

www.startaochdriva.se


VILKET LÅN PASSAR DIG? Företagslånet Det breda lånet för många olika syften. Mikrolånet Vid företagsstart och för unga företag. Tillväxtlånet För innovativa företag som vill utveckla innovationer och affärsidéer. Exportfinansiering För företag med internationell verksamhet. Innovationsfinansiering För innovationsprojekt i tidig fas. Ansök på almi.se/lan. Kontakta Almi för lån, riskkapital och rådgivning. Ring 0771-55 85 00 eller besök almi.se.


0:-

E ve n t u e l l a ­ k a s s e a v g i f t t i l

Just nu S p a ra ! m i n s t 2to ta l t .250 k r!

lkom

i 3 m5åknr eaxkdl meorms.

me

Värde 1.12r inte om du redan Gälle . är med i Unionen

ä r. L

33% Inkomstförsäkring. sm

er p

å un

ione n

.se/egenforetagare

När ditt jobb är ett helt företag. Är ditt jobb ett helt företag? Gå med i Unionen Egen­ företagare så får du skräddarsydda tjänster och för­ måner som ger dig extra stöd och trygghet som före­ tagare. Till exempel ingår vår inkomstförsäkring som kompletterar a­kassan och gör att du totalt kan få upp till 80 % av tidigare inkomst om du skulle bli arbetslös.

Dessut om min st

rabatt r som emseten av först 1.125 kr dlem. Värd a året exkl mo e: ms.

Det innebär en trygghet som gör att du vågar satsa lite hårdare på din affärsidé. Som egenföretagarmedlem får du också bland annat affärsjuridisk rådgivning, bidrag till kompetensutveckling och förmånliga erbjudanden på till exempel en sjukvårdsförsäkring. Läs mer och bli medlem direkt på www.unionen.se/egen

Läs mer och bli medlem direkt

www.unionen.se/egen

Profile for Starta & Driva Företag

Allt Om Eget Företag 02-2016  

Allt Om Eget Företag 02-2016  

Advertisement