Page 1

É F A C UE REV VA K

VOOR BE T F I R H TIJ D S C

uari r b e F i Januar 1 1 / ARGANG 1 ° n , 21STE JA - P3A9167 NDELIJKS .

TWEEMAA KORTRIJK 1 - 2DE AFD IELSBEKE - 8710 W OR 8 50 0 -

ANTO STRAAT 17 AFGIFTEK UP - VLAS EDIA GRO M N O TI V.U. EVOLU

E , DRAN K S É F A C LG I S C H E

NHA

WE EN BROU S R A A L NDE

R IJ E N

U NT P R E E K EEN P O T R N A E A R K E I E B B R U I N E A S M O E T V A N D U I LD E R E-B HOPP G A M I E SIEV U L C X E TE R R A S


Lagune®, een meerwaarde voor elke horecazaak

• Dak bestaat uit een innovatief waterdicht, zonwerend, lichtdoorlatend doek

RENSONSCREEN ® WATERPROOF

• Een windvaste zonwering

Een terrasoverkapping die zorgt voor sfeervolle buitenruimte zonder last van regen, wind of overmatig zonlicht, afsluitbaar zonder dat uw klant een opgesloten gevoel krijgt, met behoud van het zicht naar buiten.

• Hoge kwaliteit van afwerking • Speciaal ontwikkeld voor gemakkelijk onderhoud • Geïntegreerde verlichting, verwarming en luidsprekers (binnenkort beschikbaar)

Een uitbreiding van uw zaak zonder grote verbouwingswerken, aangepast aan de stijl van het gebouw, zelfs bedrukt met uw logo.

• Alle screens kunnen los van elkaar volledig of gedeeltelijk open en dicht

VENTILATION SUNPROTECTION

Wenst u meer informatie ? www.renson.eu of bel onze infolijn +32 (0)56 62 93 87


CAFÉ REVUE is een realisatie van EVOLUTION Media Group, Vlasstraat 17 | B-8710 Wielsbeke t: 056-60 73 33 | f: 056-61 05 83 > ABONNEMENTEN

jaarabonnement: € 15 buitenland: € 30 losse nummers: € 2,5 De abonnementen kunnen maandelijks onderschreven worden door overschrijving op ING 385-0451160-76 > UITGEVER

Piet Desmyter Tel. 056-60 73 33 p.desmyter@evolution.be > HOOFDREDACTEUR

Geert Van Lierde Tel. 054-32 01 51 Fax. 054-32 01 51 geert.van.lierde@telenet.be > MEDEWERKERS

Yves Meert, René Van Hoof, Georges Keters, Robert Petit, Daniël Steevens, Jos Verhoogen, Peter Van Oyen > PUBLICITEITSREGIE

Evolution Media Regie Tel. 056-60 73 33 Fax. 056-61 05 83 info@evolution.be Cis Engels GSM: 0475-42 35 75

GEERT VAN LIERDE

| C INTRO

Tien jaar geleden drong de horeca-sector aan op een totaalpakket aan maatregelen om zijn toekomst veilig te stellen. Tien jaar waarin er alleen een BTW-verlaging van 21% naar 12% is gekomen voor maaltijden. De horeca heeft meer nodig dan enkel een BTW-verlaging, bij voorkeur naar 6%. Een volwaardig horeca-plan omvat ook een regeling voor meer flexibiliteit, inclusief studentenarbeid. Aspecten zoals fraudebestrijding en rookverbod, met een eventuele versoepeling voor kleine cafés, moeten eveneens bespreekbaar zijn. Wanneer de overheid nog langer talmt, geen echte steunmaatregelen neemt en de horeca het huidige kostenplaatje voluit moet doorrekenen aan de klant, dan is een evolutie naar een minder talrijke en meer selectieve cafésector onafwendbaar. Die boodschap mag na tien jaar nog een keer heel duidelijk klinken bij het aantreden van een nieuwe regering. Daarbij mogen ook deelregeringen van zich laten horen. Zij hebben de voorbije jaren meer dan eens de horeca toeristisch-promotioneel ondersteund met acties die bieren, streekprodukten en streekgerechten accentueren. Meermaals werd een inspirerende basis gelegd voor toekomstgerichte, creatieve en innoverende horeca-concepten en uitbatingen. Bierbeleving en biergastronomie worden toeristisch verankerd tegenover een steeds groter wordende groep van ontdekkende en leergierige consumenten. Zij kiezen voor brasseries, bistro’s en eetcafés die een heerlijk glas bier serverene met desgevallend een eerlijk gerecht erbij. De kwalitatief hoogstaande Belgische brasseriekeuken triomfeert en mag zich anno 2011 nadrukkelijker onderscheiden als bistronomie, een eerlijke prijs-kwaliteitsbewuste gastronomie die aandacht besteedt aan bieren en streekprodukten en die de consument een unieke zythologische en culinaire beleving waarborgt in een locatie die alom wordt geprezen als een sociale ontmoetingsplaats voor eenieder.

Michèle Grassi GSM: 0475-89 59 21 Annick Bauwens GSM: 0476-68 36 67 > LAY OUT & DRUK

Oranje, Wielsbeke, 056-60 18 18 > OPLAGE

20.817 ex.

C NEXT NR. 2 - 2011

Bier en kaas Frisdranken Hygiëne

> VERSPREIDING

20.062 ex.

INHOUD

> SPREIDING

Cafés, tavernes, dancings, bars, brasseries, nachtclubs, bierhandelaars, brouwerijen

4

Overname, zelfs gedeeltelijk van artikels en publicitaire projecten, is voorbehouden aan het copyright van het tijdschrift. Elke medewerker is verantwoordelijk voor zijn bijdrage. > Edition française sur demande.

CAFÉ REVUE | JANUARI-FEBRUARI 2011

Hoppas moet van de kaart eID-kaartlezer verplicht, Bingo’s controleren leeftijd spelers

5 9

VU: Piet Desmyter Vlasstraat 17 B-8710 Wielsbeke

C-NEWS

C-INSIGHT

Rond de Augustijn-stamtafel

10

Café zonder naam

11

Klinken met een bruine AB Miko’s koffiekaart samenstellen

18 12

C-SERVICE

14

C-FOCUS

20

Tankbier vanaf drie tot vijf vaten per week Terras exclusieve image-builder Water, kristalhelder en verfrissend

22

Trappist, heerlijk authentiek

27

Bruine bieren op een keerpunt

30

Horecatel 2011

|3|


C news

Hoppas moet van de kaart Gentse rechtbank stelt inbreuk vast op Hopus-merkrechten De merknaam Hoppas mag niet langer worden gebruikt om bierige tapas te promoten. De Gentse rechtbank van koophandel vonniste in kortgeding dat Hoppas een inbreuk pleegt op de merkrechten van Hopus en dat er indirect verwarringsgevaar is.

Het begrip hoppas werd in september 2009 door Ilse Duponcheel gelanceerd tijdens een opleiding van het horeca-adviesbureau Dolce far Tutto in samenspraak met de horeca-groothandel ISPC in Gent. De naam is een samentrekking van hop en tapas. De recepten ontstonden in combinatie met ideeën uit de moleculaire- en foodpairing keuken. Cursusisten vielen voor het concept van bierige tapas met streekproducten en het verhaal erachter. Gaandeweg groeide hoppas uit tot een begrip en menig restaurant, brasserie en eetcafé zetten hoppas op de kaart.

De Vlaamse regering promootte de hoppas naar aanleiding van het Europees voorzitterschap van België, de Week van de Smaak en Vlaanderen Lekker Land. Het horecagedeelte werd gedragen door de vzw Tafelen in Vlaanderen. ‘Hoppas, het lekkere bierhapje’, een initiatief in samenwerking met Vlaanderen Lekker Land, sloeg een brug tussen de Spaanse tapastraditie, de speciaalbieren en de streekproducten uit Vlaanderen en Brussel naar aanleiding van het Spaans-Belgische EU-voorzitterschap in 2010. Er werd ook een Hoppas-boekje uitgegeven met recepten en de beste hoppas-adresjes.

Er werd gesteld dat Hoppas als merknaam een inbreuk pleegt op de merkrechten van Hopus. Nadat Dolce far Tutto de benaming Hoppas als gemeenschapsmerk liet deponeren, verzocht Brasserie Lefebvre het horeca-adviesbureau om het naamsgebruik Hoppas te staken. In het najaar van 2008 had Brasserie Lefebvre het hoppige bier Hopus had gelanceerd. Volgens de brouwerij is er sprake van een inbreuk op de merkrechten omdat hoppas verwijst naar bier en hapjes met bier. Omdat de benamingen Hopus en Hoppas gelijkluidend zijn en het tekstueel onderscheid tussen beide begrippen klein is, wordt, aldus de brouwerij, verwarring gecreëerd want het publiek gaat Hoppas associëren met Hopus. Dat het Hoppas-receptenboekje hapjes bevat met bieren van een concurrent wordt door de rechter ‘meer dan toevallig’ genoemd. De rechtbank van koophandel in Gent, zetelend in kort geding, vonniste op 17 december 2010 dat er een indirect verwarringsgevaar bestaat ‘dat het publiek met een gemiddelde aandacht en opleiding zal aannemen dat de beide producten afkomstig zijn van eenzelfde ondernemer’. Er werd gesteld dat Hoppas als merknaam een inbreuk pleegt op de merkrechten van Hopus. De rechter beval onmiddellijke stopzetting van het naamsgebruik Hoppas in de Benelux op straf van een dwangsom van 5000 euro per inbreuk en per dag vertraging met een maximum van 1,5 miljoen euro. Omdat het vonnis meteen uitvoerbaar is, mag de merknaam Hoppas niet meer worden gebruikt, en dat ook niet door restaurants, brasseries en eetcafés waar een hoppa of bierige tapas op de kaart staan.

De bierige tapas of hoppas zijn in korte tijd uitgegroeid tot een begrip in de horeca, maar als merknaam kan Hoppas niet, aldus de Gentse rechtbank.

|4|

Geert Van Lierde

CAFé revue | januari-februari 2011


C news

onze flesjes pils worden slecHt “ gestockeerd en zijn te lang onderweg naar de consument. eén op de drie pilsjes smaakt daardoor naar karton. we zouden beter een productiedatum op de flesjes zetten, in plaats van minstens Houdbaar tot...

Prof. Dr. Ir. Freddy Delvaux, Centre for Malting

eid-kaartlezer verplicHt Bingo’s controleren leeftijd spelers

and Brewing Science, KU-Leuven

vanaf 1 juli moeten alle nieuw bingoautomaten in de tOP 10

Beste biercafés

RateBeer.com, de van origine Amerikaanse bierbeoordelingswebsite, maakte weerom een hele reeks ‘Best’-lijstjes op. Naast de 130.000 bieren die werden geproefd, volgde ook een rangschikking van beste biercafés en –restaurants. Als beste biercafé wereldwijd werd Kulminator in Antwerpen geëerd. De Heeren van Liedekercke werden geprezen als twee beste bierrestaurant, weliswaar na een Amerikaanse horecazaak. 1. Kulminator, Antwerpen 2. Ma Che Siete Venuti, Rome 3. Redlight Redlight, Orlando 4. The Porter Beer Bar, Atlanta 5. Bakushu Club Popeye, Tokio 6. Akkurat, Stockholm 7. Brick Store Pub, Decatur (Georgia, VS) 8. Avenue Pub, New Orleans 9. Sergio’s World Beers, Louisville (Kentucky,VS) 10. Chez Moeder Lambic Fontainas, Brussel

12.540 inspecties voerde het federaal agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (faVV) in 2010 uit in horecazaken. 1.670 van de gecontroleerde eetcafés en restaurants (13,32%) waren niet in orde met het rookverbod. bij 11.738 inspecties in 2009 was 7,5% niet in orde. Vooral uitbaters van eetcafés negeren het verbod.

215.000 ademtesten werden er tussen 26 november en 10 januari afgenomen tijdens de bob-eindejaarscampagne. bijna zeven op tien controles gebeuren in Vlaanderen. “Zorgwekkend, want de cijfers bewijzen dat in Wallonië en brussel meer bestuurders dronken rijden’, zegt staatssecretaris voor Mobiliteit etienne Schouppe (CD&V).

CAFé revue | januari-februari 2011

Belgische cafés uitgerust zijn met een eID-kaartlezer, om de leeftijd van de spelers te controleren. Daarover is binnen de ontslagnemende federale regering een akkoord bereikt.

De nieuwe bingoautomaten zullen enkel nog in werking treden nadat de elektronische identiteitskaart van een meerderjarige in de kaartlezer is geplaatst. Op die manier moet het spelverbod voor minderjarigen beter worden gecontroleerd. Tegen 1 januari 2015 moeten alle bingoautomaten in de Belgische cafés uitgerust zijn met zo’n eID-kaartlezer. De cafébaas zal wel nog over een uitbaterskaart beschikken, waarmee hij ook iemand zonder elektronische identiteitskaart kan laten spelen, bijvoorbeeld een cafébezoeker die zijn identiteitskaart thuis heeft laten liggen. Van zodra er met de uitbaterskaart wordt gespeeld, verschuift de controle op de meerderjarigheid wel naar de cafébaas. Als blijkt dat de cafébaas met zijn uitbaterskaart minderjarigen laat spelen, riskeert hij niet alleen zijn vergunning te verliezen,

maar hangen hem ook een zware boete en een gevangenisstraf boven het hoofd. www.gamingcommission.fgov.be Geert Van Lierde

C eVent Zythos organiseert op 5 en 6 maart het achtste Zythos Bier Festival in de Stadsfeestzaal van Sint-Niklaas. Op zaterdag kan je er terecht tussen 12u. en 24u., op zondag tussen 11u. en 21u. Net zoals vorige jaren is er een zestigtal standjes van brouwerijen en bierfirma’s. Tal van kleine brouwers zijn aanwezig. Het festival heeft plaats in een rookvrije omgeving. www.zythos.be, www.zbf.be

C BOOK

Bier&Gastronomie bier is niet alleen een voortreffelijke smaakmaker in gerechten, het is ook een perfecte begeleider bij heel wat schotels. in navolging van een eerste succesvolle uitgave zocht VrT-journalist alain Coninx negen belgische en nederlandse topchefs op. in deze uitgave geven zij hun visie op de combinatie bier en gastronomie en presenteren zij je ook enkele gerechten. Leuke en soms ook gedurfde bereidingen, in zoverre dat de aanduiding van een moeilijkheidsgraad bij elk gerecht op zijn plaats had geweest voor de minder geoefende keukenpiet. (G.V.L.) Coninx, alain, bier&Gastronomie, Linkeroever uitgevers/ De Koninck, antwerpen, 168 blz., 19,95 euro

|5|


C news

BROUWERS BOVEN

Managers van het Jaar Michel Moortgat, ceo van Duvel Moortgat, werd door Trends/Tendances uitgeroepen tot Manager van het Jaar. Voor de Breendonkse brouwerij is het de tweede managementsonderscheiding op korte tijd. Luttele weken voordien Michel Moortgat, manager werd Johan Van Dyck, van het jaar. marketing manager van Duvel Moortgat door de Stichting Marketing geëerd als Nederlandstalige Marketing van het Jaar. Aan Franstalige kant werd eveneens een ‘brouwer’ geprezen, namelijk Nicolas Lambert, marketing directeur van Alken-Maes.

200 JA AR

Lindemans Davidsfonds Sint-Pieters-Leeuw schonk het Vic Feytons Erediploma 2010 aan René Lindemans van de gelijknamige lambiekbrouwerij in Vlezenbeek. Met de onderscheiding wil men de 200ste verjaardag van familiebedrijf eren. In 2009 werd 83.500 hl. gebrouwen waarvan de helft was bestemd voor export. Thans wordt de brouwerij geleid door Geert en Dirk Lindemans. www.lindemans.be

CIDRE VOOR BRITTEN Stella Artois

Stella Artois zet zijn eerste stappen buiten de biermarkt. Rond Pasen wordt in GrootBrittannië Stella Artois Cidre gelanceerd. De appelcider wordt in België gebrouwen maar wordt enkel verkocht worden over het Kanaal. Met het initiatief wil AB Inbev zijn engagement voor innovatie accentueren.

DRIEKWART MA AT Britse ‘pint’

De alombekende Britse ‘pint’ (0,568 l.) krijgt C event Van zondag 13 tot en met donderdag 17 maart 2011 verwachten zo’n 350 exposanten je in WEX in Marche-en-Famenne voor de 45e editie van de jaarlijkse Horecatel-vakbeurs. Vorig jaar werden 37.505 bezoekers geteld. www.horecatel.be, www.wex.be

|6|

weldra concurrentie krijgen van de driekwart ‘pint’. Met een kleiner volume wil men het bierverbruik stimuleren en vrouwelijke consumenten aanspreken. De Britse regering voorziet eerlang een wetsontwerp ter zake. De Britse Beer and Pub Association (BBPA) is tevreden met de beslissing omdat zij wordt gezien als een noodzaak voor het overleven van de pubs.

SUCCESVOL

Boons Jack-Op De herlancering van het Werchterse Jack-Opbier in mei 2010 is een groot succes. In de eerste acht maanden werd 200 hl. verkocht. Dat is evenveel als AB InBev aan de Rotselaarse burgemeester Dirk Claes (CD&V) toestond om op een jaar tijd te brouwen. AB Inbev is nu akkoord om deze limiet voor 2011 met een kwart te verhogen. Jack-Op werd van 1869 tot 1965 gebrouwen door de Werchterse brouwerij De Palmboom en was destijds erg populair bij Leuvense studenten. Jack-Op wordt nu gebrouwen bij Boon in Lembeek.

MATIG LOONT Gezondheid

Een gematigde consumptie van pils kan het risico op suikerziekte en hoge bloeddruk beperken en zelfs helpen afvallen, dat blijkt uit een Spaans onderzoek. Professor Ramon Estruch en professor Rosa Lamuela onderzochten 1.249 mannen en vrouwen ouder dan 57 jaar. Daaruit blijkt dat degenen die dagelijks een glas bier dronken in combinatie met een mediterraan dieet niet verdikten. Sommigen vielen zelfs af en hadden een lager vetpercentage. Dat pils zou leiden tot een bierbuikje komt volgens de onderzoekers omdat mensen vaak grote hoeveelheden drinken zonder te bewegen en hierbij chips en andere ongezonde snacks eten. Vrouwen mogen volgens de onderzoekers dagelijks twee kleine glazen pils opnemen, bij mannen is dat drie, wel moet dit in combinatie met een gezond eetpatroon en veel lichaamsbeweging.

WETENSCHAPPELIJK ONDERSCHEIDEN Trappist

Onderzoekers van het Joint Research Centre van het Europees Instituut voor Volksgezondheid en Consumentenbescherming in Ispra (Italië) claimen een techniek op punt te hebben gesteld om echte trappistenbieren technisch-wetenschappelijk te onderscheiden van abdijbier. Daarvoor worden twee bekende labotechnieken aan mekaar gekoppeld. Met gaschromatografie wordt het bier in al zijn elementen gescheiden en die worden vervolgens door een massaspectro-

meter jaagt wat een unieke ‘vingerafdruk’ van smaken en aroma’s oplevert. http://ec.europa.eu/dgs/jrc/index.cfm

GOUDEN VAKANTIEMAKER Luc De Bauw

Luc De Bauw, die vorig jaar afscheid nam als secretaris-generaal van de Federatie Ho.Re. Ca Vlaanderen, is door Vlaamse toerismeminister Geert Bourgeois uitgeroepen tot Gouden Vakantiemaker 2011. Met de Gouden Luc De Bauw Vakantiemaker wil de minister elk jaar, samen met Toerisme Vlaanderen, een verdienstelijke en inspirerende figuur uit de Vlaamse toeristische sector in de bloemetjes zetten. Op advies van de jury ging de eretitel naar Luc De Bauw, die met pensioen ging na een loopbaan van 35 jaar als secretaris-generaal van de Federatie Ho.Re.Ca Vlaanderen. www.goudenvakantiemaker.be.

TR ANSPAR ANT? BASTA! Sabam

Handelaars, muzikanten en organisatoren van evenementen willen dat auteursrechtenmaatschappij Sabam een open en transparant beleid voert en pleiten voor een correcte inning. De makers van het VRT-programma Basta toonden aan dat dit niet steeds het geval is. “Sabam moet steeds nagaan of een artiest aangesloten is bij hen en of een bepaalde playlist auteursrechtelijk beschermd is of niet. Nu gooit de administratie alles op één hoop en daardoor moeten ondernemers teveel betalen”, weet NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. Voor heel wat zelfstandigen is het afspelen van muziek in hun zaak een complex verhaal. Ook al kunnen ze alle auteursrechten rond het afspelen van muziek sinds januari 2010 jaar regelen via één aangifte, moeten ze nog steeds twee facturen betalen. Eentje aan Sabam en een andere aan de beheersvennootschappen van de billijke vergoeding. www.nsz.be

59% MEER ONDERSCHEPT Vals geld

In 2010 zijn er 59% meer valse bankbiljetten uit de handel genomen dan in 2009. Toen al waren het er 32% meer dan in 2008. In 2010 werden 43.675 valse eurobiljetten uit de Belgische omloop gehaald, tegenover 27.415 valse biljetten in 2009. Dat meldt Unizo op basis van cijfers van de Nationale Bank. De biljetten CAFé revue | januari-februari 2011


C news van 50 euro blijken nog steeds het populairst bij valsemunters, al zijn ook kleinere briefjes vaak het mikpunt van vervalsers. Daarom wijst Unizo erop ook waakzaam te zijn bij de kleinere coupures. Unizo raadt onder meer aan om de eurobiljetten te verifiëren op basis van de reliëfdruk, het watermerk (verschillend per coupure), de veiligheidsdraad (met de nominale waarde)en het doorzichtregister. Met dat laatste wordt de op het eerste gezicht onvolledige afdruk bedoeld van de waarde, linksboven op het biljet. Wanneer u er echter licht laat doorschijnen, komt het volledige cijfer tevoorschijn. www.unizo.be

TOURNEE GENER ALE TRIPEL HOP Palm Breweries

Op 19 januari startte de VRT met de tweede reeks van het bierprogramma Tournée Générale. Voor het brouwen en ontwikkelen van het nieuwe Tournée Générale bier stapten Jean Blaute en Ray Cokes naar Palm Breweries om een Tournée Générale Tripel HopPagina (7,5 vol.%) Lucom_CAFpubli_feb11 22/02/11 10:35 1 met hergisting te laten brouwen. Tournée Générale Tripel Hop is een zeer hoppig bier

met voldoende evenwicht tussen bitter en zoet én met een frisse fruitig- en kruidigheid. Specifiek aan deze Tournée Générale is zijn tripel hopping.

Co-working, een eetcafé waar je kan werken. Palm brouwt de Tournée Générale Tripel Hop.

CO-WORKING CAFE Bar d’Office

Bar d’office is het eerste co-working café in Vlaanderen, op 5 minuutjes van het Antwerpse Centraal Station. Co-working is het herdefiniëren van de manier waarop gewerkt wordt. Het idee is eenvoudig : je werkt beter samen dan alleen. Meer dan alleen een professionele werkplek biedt co-working vooral een netwerk en interactie met andere ondernemers. Bar d’office is een eetcafé waar co-working centraal

staat. Alle werkfaciliteiten zoals internet, printer en vergaderzaal zijn aanwezig. Iedereen is welkom maar enkel wie lid is van het netwerk kan gebruik maken van de werkfaciliteiten. www.bardoffice.com

BESTE PILS

Mongozo Premium Pilsner Tijdens een pilsbier-proeverij gehouden op de Horeca Expo in Gent bleek dat Mongozo Premium Pilsener van brouwerij Huyghe uit Melle werd beschouwd als beste pils van België. De fairtrade, biologische en glutenvrije pils, een wereldprimeur, nam het op tegen Stella Artois,

PUBLISCOPIE

ROKEN IN DE HORECA!!! Of er gerookt mag worden wordt vaak bepaald door de wet- en regelgeving. Plymovent (voorheen Euromate) heeft jarenlange ervaring met het oplossen van tabaksrookproblemen. Het Smoke ’n Go concept van Plymovent (voorheen Euromate) biedt een compleet assortiment aan. Centraal binnen dit concept staat het aanbieden van voorzieningen voor rokers ongeachte het gekozen rookbeleid (binnen/buiten roken, rookruimte/rookcabine). Het Smoke ’n Go concept omvat een groot aantal producten voor zowel binnen als buiten gebruik. Binnen: • VisionAir en ClearVision luchtreinigers; ideaal toepasbaar in ruimtes waar gerookt mag worden om de hoeveelheid tabaksrook terug te brengen tot een acceptabel niveau. Deze luchtreinigers trekken de vervuilde lucht naar zich toe, reinigen deze lucht en brengen dezelfde lucht maar dan schoon weer terug in de ruimte. • afsluitbare asbakken en rooktafels met ascontainers in diverse formaten zodat er geen stank en overlast kan ontstaan uit as en peuken van de sigaretten. • een groot assortiment rookcabines in diverse afmetingen en met een groot aantal accessoires. Buiten: • asbakken. • outdoor rookcabines.

CAFé revue | januari-februari 2011

ClearVision1

Smoking cabin

Plymovent adviseert en levert totaaloplossingen maar zorgt ook voor het onderhoud aan de luchtreinigingssystemen. De serviceorganisatie van Plymovent onderhoudt door geheel België dagelijks de geleverde apparatuur. U kunt altijd gebruik maken van optimaal functionerende apparatuur. Iedere situatie vraagt weer om een specifieke aanpak. Bel daarom geheel vrijblijvend om een afspraak te maken voor een gratis inventarisatie naar:

PLYMOVENT BVBA (VOORHEEN EUROMATE BVBA) BOOMSESTEENWEG 496 2610 WILRIJK-ANTWERPEN TELEFOON 03-740 00 00 EMAIL INFO@PLYMOVENT.BE

|7|


C news Maes, Jupiler, Vedett en de biologische pils Leireken Lager.

GOUDEN CAROLUS SINGLE MALT Het anker

In de opslagtoren van brouwerij Het Anker in Mechelen rijpen een aantal eiken vaten met Gouden Carolus Single Malt. Binnen drie jaar wordt de eerste Belgische brouwerswhisky geserveerd. Al in 2004 startte Charles Leclef met een eigen whisky, die in 2008 voor het eerst werd geblend en gebotteld. De reacties waren uitermate positief en toen Charles Leclef in 2009 de kans kreeg om de hoeve van zijn voorouders te kopen in Blaasveld koesterde hij plannen om er een stokerij in onder te brengen. Hij contacteerde Schotse whiskystokers en liet twee ‘pot stills’ (stookketels) op maat maken vor zijn stokerij. Daar werd nu een eerste moutbeslag van Gouden Carolus Tripel gedistilleerd. De toekomstige whisky rijpt nu drie jaar lang in Het Anker in Mechelen en moet dan als Gouden Carolus Single Malt (46 vol.%) worden uitgebracht.

BELGISCHE LAUREATEN european Beer stars

Negen Belgische bieren van zes brouwerijen keerden met een medaille terug van de ‘European Beer Star Awards’ in Nürnberg. Het Anker in Mechelen won goud met Gouden Carolus Tripel en zilver met Gouden Carolus Classic. Een bronzen medaille ging naar Hopus van brouwerij Lefebvre in Quenast, die ook zilver in de wacht sleepte met haar Barbar. Zowel de blonde als de bruine Brugse Zot van brouwerij De Halve Maan in Brugge won een gouden medaille. Brouwerij Roman in Oudenaarde kwam op kop te liggen in de categorie Strong Ale met haar Adriaen Brouwer Dark Gold. In de categorie Triple werd de Guillotine van brouwerij Huyghe in Melle met zilver bekroond en in de categorie Double was de derde plaats weggelegd voor Petrus Dubbel dat door Bavik in Harelbeke gebrouwen wordt. C eVent Keurbroederschap De Witte Ranke – genoemd naar één der eerste hopvariëteiten die Poperinges regio sierde – biedt in samenwerking met het stadsbestuur en horeca Poperinge een éénmalige kans om tussen 19 en 27 maart tijdens een excursie exclusief kennis te maken met de diverse stadia van de hopscheut: vanaf het veld tot op het bord. www.hopscheuten.be, www.poperinge.be

|8|

Robot-Coupe

stopt niet met innoveren Na het wereldwijde succes van de sapcentrifuge J80 Ultra, die in 2008 werd bekroond met de Apria prijs, lanceert Robot-Coupe een nieuwe automatische sapcentrifuge J100 Ultra bestemd voor de sappenbars. Samen met deze sapcenautomatische sapcentrifuge kunt u tegelijkertrifuge j100 ultra tijd andere barmachines gebruiken. Door de hoogte van de machine is het namelijk mogelijk een blenderkom onder de afvoertuit te plaatsen. Dit zorgt voor aanzienlijke tijdbesparing bij het bereiden van cocktails van meerdere vruchten, smoothies of milkshakes. Als specialist in culinaire bereidingen, lanceert Robot-Coupe dit jaar de compacte Compacte en verplaatsbaen verplaatsbare klopre klopper blender rM8 per blender RM8. De RM8 voert perfect al uw zoete of hartige bereidingen uit zoals stijfgeklopt eiwit, slagroom, zachte boter, deeg voor brood of brioche, aardappelpuree, vullingen, hartige cakes ….Deze niet te missen klopper blender is efficiënt door zijn kuipinhoud van bijna 8 liter waarin tot 4 kg brooddeeg. Krachtig door zijn uitrusting met een industriële asynchroon motor voor intensief gebruik. Praktisch dankzij de kantelbare kop om alle hulpstukken geheel vrij te kunnen maken en de kuip gemakkelijk te kunnen plaatsen. www.robot-coupe.be

Buitenhuis

Borrelknikkers Buitenhuis introduceert een unieke mix van inimini snacks: Borrelknikkers, een mix van ambachtelijk ronde mini snackjes van circa 8 gram. De Borrelknikkers zijn smaakvol gekruid in de smaken Kipknikker Nacho, Rundknikker Mexicaans en Kipknikker Taco. Borrelknikkers hebben een krokante coating en zijn zowel vòòr als na het bakken duidelijk herkenbaar in uiterlijk. De Borrelknikkers kunnen worden geserveerd als portie aan de bar, als opvallende borrelgarnituur op een feestje of als knabbeltjes Buitenhuis heeft ook de Tosti’s verbeterd: Tosti Ham Kaas, Tosti Royal, Tosti Kaas en Hot Tosti. De kwaliteit van de kaas en ham van de Buitenhuis Tosti’s is nog beter geworden. De Tosti’s zijn kant en klaar bereid en hygiënisch per stuk verpakt. De Tosti’s zijn extra belegd met kaas en/of ham. www.buitenhuis.nl

C VisiOn

“wat kan ik u aanbevelen?” “Wat wenst u te drinken ?” Die vraag stelt de Waalse uitbater steevast aan zijn klant. “Zoals gewoonlijk..!” luidt steevast het antwoord. De gewoonte: dat is juist het grote probleem bij de bierdrinker. er is de drinker van pils en de andere. binnen die ‘andere’ zijn er veel categorieën. er is de liefhebber van speciaal bier die zweert bij Zijn lievelingsbier, gewoonweg het beste. er is de drinker van speciale bieren die kiest voor het bier waarbij hij een balpen of een flesopener als geschenk krijgt. er is de drinker van speciale bieren die zich laat leiden door de raad van de ober en er is de liefhebber van speciale bieren die op ontdekking wil gaan naar nieuwe smaken, de streek, de know-how, de inzet, de passie. Precies die bierdrinkers worden de laatste jaren talrijker in Wallonië. Men merkt een duidelijke terugkeer naar het ambachtelijke, het familiale, het traditionele. De kleine en middelgrote brouwerijen in belgië hebben deze beweging duidelijk aangevoeld. in Vlaanderen kwamen de speciale bieren reeds vroeger onder de aandacht. Dat is onder andere te verklaren door de professionele aanpak en het dynamisme van de uitbaters, naast de aantrekkelijkheid en de originaliteit van hun zaak. Want inderdaad, caféhouder zijn is een beroep, in alle betekenissen van het woord! in Wallonië hebben alle caféhouders dat nog niet begrepen. Maar gelukkig voor ons, liefhebbers van lekkere bieren: meer en meer caféhouders gaan de professionele toer op. Ze vinden genoegen in wat ze doen en ze hebben er interesse voor. een onberispelijk bediening en een goede productkennis getuigen van dat professionalisme dat in stijgende lijn gaat bij de uitoefening van dit prachtig beroep. Want wanneer men gelooft in een nobel product zoals speciaal bier, dan verkoopt men het ook en geeft men zijn passie door. Meer en meer liefhebbers van speciale bieren gaan op zoek naar bars met een volledige en gevarieerde kaart, zodat meer en meer dergelijke zaken de deuren openen. ik ben er zeker van: met een uitbater die gemotiveerd is door zijn producten en die passie uitstraalt kan je niet weerstaan aan de verleiding van een speciaal bier, een bittere blonde of een zachte bruine. in Wallonië brengen de uitbaters een aanbod dat plaats biedt voor nieuwe ontdekkingen, terwijl de consument geïnteresseerd is in alle smaken en facetten van dat heerlijke gerstenat. “Wat kan ik u aanbevelen? Welk soort smaak geniet je voorkeur?” Ziedaar de juiste vraag die moet gesteld worden in goede bars met een aanbod speciale bieren.

Bertrand Deneyer Orde van Sikaru Groepering van vertegenwoordigers van artisanale brouwerijen Wallonië-Brussel

CAFé revue | januari-februari 2011


Brouwerij Van Steenberge Rond de Augustijn-stamtafel in het Meetjesland C insight

Met de creatie van de Augustijn-stamtafel focust Brouwerij Van Steenberge uit Ertvelde zowel op het gelijknamige bier als op het Meetjesland. Tien unieke speltafels circuleren inmiddels tussen diverse horeca-zaken in deze Oost-Vlaamse regio Zelzate-EekloMaldegem-Aalter. Sinds 1962 spitst Brouwerij Van Steenberge, toen nog bekend als Brouwerij Bios, zich toe op de produktie van hogegistingsbieren. In 1978 verwierf Jozef Van Steenberge het recept van het bier dat de Augustijnen in hun klooster te Gent brouwden. Hij zet het recept verder op punt en brengt in 1982 Augustijn op de markt, als één van de eerste Belgische speciaalbieren met hergisting. Dankzij het succes van Augustijn, en onder impuls van zijn zoon Paul Van Steenberge wordt de brouwerij volop gemoderniseerd. Omdat het abdijbiersegment nog lang niet de huidige populariteit had verworven, kon Augustijn zich vanaf begin jaren tachtig volop positioneren. Verkoopcijfers piekten in binnen- en buitenland. Naarmate de concurrentie toenam, werd het moeilijker om Augustijn aan de man te brengen. Dankzij de produktie van bieren voor derden bleef de brouwerij overeind en kon zij gefaseerd overschakelen naar een moderne, hedendaags uitgeruste brouwerij. Omdat er vooral werd gefocust op produktie, bleven eigen bieren zoals Augustijn, Gulden Draak (10,5 vol.%) en Piraat (10,5 vol.%) veeleer in de schaduw staan. “Uiteindelijk realiseerden wij ons dat er hier, in de eigen streek, nog een grote potentiële markt ligt”, stelt Jef Versele. “Wij zijn de enige nog actieve brouwerij in het Meetjesland maar 20 km. verderop in de eigen regio waren onze bieren vrijwel onbekend. Bovendien waren imago en uitstraling van onze eigen bieren nooit geëvolueerd, waardoor het moeilijker werd om hen te commercialiseren. Vanuit die optiek hebben wij Augustijn (7,5 vol.%) gerestyled met een nieuw logo en een nieuw etiket en met een apart Augustijn-glas. Ook hebben wij Augustijn Donker gelanceerd, een donker hogegistingsbier van 7 vol.% met een lichtbitterige afdronk. De herpositionering was uitermate succesvol en maakte dat wij vorig jaar 60% meer Augustijn hebben verkocht. De blonde Augustijn Grand Cru (9 vol.%) verdubbelde zelfs in volume; het bier was al langer op de markt, maar was niet gekend. Thans focussen wij op de eigen merken en wordt er nog slechts een klein percentage voor derden gebrouwen. Samengeteld hebben wij vorig jaar zo’n 62.000 hl. gebrouwen. Naast Augustijn, Gulden Draak en Piraat gaat het om de Bornem-abdijbieren, Celis White en Sparta Pils. Tot voor kort hadden wij eigen waters en limonaden maar daarmee zijn wij gestopt”.

bevindt zich een pitjesbak, waarin je de teerlingen kan werpen, en voor de kaartliefhebbers is er een aangepast Augustijn-kaartspel. “Met de Augustijn-stamtafel willen wij in de eerste plaats het samenhorigheidsgevoelen, de sociale beleving van het op café gaan onderlijnen. In het ganzenbord zijn wel enkele geboden verwerkt zoals ‘drink hier enkel Augustijn’ of ‘trakteer op een Augustijn’, maar het accent ligt niet op de bierconsumptie als dusdanig”, verduidelijkt Gert Brouns. “In twee horeca-zaken staat een vaste Augustijn-stamtafel. Daarnaast beschikken wij over tien tafels die tijdelijk, meestal gedurende een maand, in een café of brasserie worden geplaatst. Hoewel bedoeld om onze Gert Brouns en Jef Versele lanceerden de unieke regionale authenticiteit te beklemto- Augustijn-stamtafel voor een spelronde Meetjesland. nen, hebben wij al heel wat vragen gekregen uit de Kempen en West-Vlaanderen”. “Rond de Augustijn-stamtafel hebben wij een Facebook-pagina geopend waarop men kan terugvinden waar de tafels staan”, vervolgt Jef Versele. “De reacties daarop zijn heel positief en wij merken op dat mensen zoeken naar locaties waar zij een middag of avond kunnen spelen. Indien mogelijk reserveren zij de speltafel vooraf. Er wordt nu zelfs geopperd om een competitie te starten tussen de horeca-zaken waar de Augustijn-stamtafel is geplaatst. Wij spreken hiermee een heel breed publiek aan en men beschouwt ons meer en meer als een authentieke streekbrouwerij. Een brouwerij is uiteindelijk maar zo sterk of zoveel waard als zijn merkbekendheid, en dat aspect spelen wij nu echt uit. Op termijn moeten wij met Augustijn de brouwerij en het bier van het Meetjesland worden. Je kan jezelf overigens nooit geloofwaardig in het buitenland promoten als authentieke, familiale brouwerij van de zevende generatie als je regionaal onbekend bent. Dat verhaal schrijven wij nu volop met en rond de Augustijn-stamtafel”, aldus nog Jef Versele.

Spelen rond de ‘Stammtisch’ Om Augustijn en de verankering in het Meetjesland te accentueren, werd gezocht naar een origineel concept. Geïnspireerd op de Duitse ‘Stammtisch’ werd de Augustijn-stamtafel ontwikkeld, een originele en decoratieve ronde tafel met een vereenvoudigde kaart van het Meetjesland. Die kaart fungeert tevens als spelbord voor gezelschapspelen zoals ‘verover het Meetjesland’ en de ‘Augustijnroute’, een variante op het bekende ganzenspel. Middenin CAFé revue | januari-februari 2011

Geert Van Lierde

C MORE www.vansteenberge.com |9|


Café Zonder Naam in Zeebrugge Vissers blijven weg, vis zeker niet C insight

Het volkscafé wordt algemeen als een verdwijnend fenomeen aanzien, maar Café Zonder Naam ter hoogte van de oude vismijn in Zeebrugge, levert 7 dagen op 7 het bewijs van het tegendeel. De zaak opent al om 8 uur ’s morgens, of om 9 uur in het weekend de deuren, en deze blijven geopend… tot ze opnieuw gesloten worden. Het café zou zijn naam, of eerder het gebrek er aan, onrechtstreeks te danken hebben aan de Wet Vandervelde (uit 1919), die wat paternalistisch het schenken van sterke dranken in cafés verbood, kwestie van vooral de verpauperde bevolking te behoeden tegen de plaag van het alcoholisme. De vindingrijkheid in dit land is echter nooit ver weg geweest. Pak de vissers hun ’poesters’ niet af die op het vasteland wat soelaas zoeken in hun harde bestaan. Daarom gingen ze wat graag hun batterijen laden achteraan de kruidenierszaak die het huidig café voorafging. Er werden ferme ‘dreupels’ geschonken in wat de vissers op de duur onderling hun Café zonder naam noemden. De naam is gebleven, ook later als ècht café. 01

Zonnig terras Vader en zoon Giovanni en Dirk Verschaeve hebben het zo’n twee jaar overgenomen, en maken beurtelings de dienst uit. Giovanni komt zelf uit de vissector, want runde 15 jaar lang groothandel Multi Fish in dit gedeelte van Zeebrugge. Zo immens groot was de aanpassing dus niet. De vismarchands komen hem nog regelmatig opzoeken. Bovendien beschikt het flink uit de kluiten gewassen Café Zonder Naam ook over een eigen viswinkeltje. Het is vooral gekend voor zijn garnalen, die de bezoekers dan vaak op het terras komen verorberen, meestal met een Rodenbach, Kriek of andere verfrisser erbij. Maar ook de lokale garnaalkroketten doen het wonderwel, net als de langoestinen en de Franse wulken. Het (zonnig) terras is mee onderhevig aan de gemeentelijke terrasreglementering in Brugge, staat er dus bij wijze van spreken zowat van de paasvakantie tot diep in het najaar. In de loop der jaren is Café Zonder Naam tot oord waar toeristen de trossen losgooien. Het interieur ademt nu eenmaal helemaal de maritieme stijl uit. Vrijdag DJ-dag

01 Ruim café, in de winter zonder terras ervoor 02 Giovanni Verschaeve

Bovenal is dit echter een ruimte waar de lokale bevolking om de haverklap komt bijpraten. Van gewone sterveling tot bankdirecteur, de meesten komen er vaak en graag, en onderscheid bestaat er amper. Het volkse wordt voorts onderstreept door het opvallend succes van het pilsvat, terwijl er eigenlijk vijf verschillende bieren van ’t vat worden aangeboden en verder een hele reeks speciale bieren alsook de ooit verboden sterke dranken. Verenigingen zijn er niet ingeplant, maar als grote uitzondering op de regel geldt de lokale carnavalvereniging. Deze vrolijke carnavalisten hebben hun actieradius uitgebreid tot het carnaval van Heist. De vrijdagavond gaat het er in Café Zonder Naam tegenwoordig zo mogelijk nog wat luidruchtiger aan toe, want vanaf 22 uur luidt de jonge generatie het weekend in met een DJ-avond, die behoorlijk kan uitlopen. Gezien de jonge aard van het beestje, neemt zoon Dirk Verschaeve op dat moment de honneurs waar. Echte beroepsproblemen weet papa Giovanni ons niet meteen op te dissen. De rookwetgeving werkt allesbehalve stimulerend, dat wel. De echte visserspopulatie blijft geleidelijk meer en meer weg, maar abnormaal kan dit laatste zeker niet genoemd worden sinds de nieuwe vismijn elders in Zeebrugge in gebruik genomen werd. Daniel Steevens

C MORE 02

| 10 |

www.cafezondernaam.be CAFé revue | januari-februari 2011


KLINKEN MET EEN BRUINE AB ROMAN Retro Kaffee in Etikhove C insight

AB helemaal geen afkorting van Anheuser-Busch en het verwijst evenmin naar AB Inbev, althans in de Vlaamse Ardennen. Wanneer café-uitbaters en klanten er klinken met AB, dan toosten zij er volop met Romans bruine bier Adriaen Brouwer. Zo ook in het Retro Kaffee waar trouwe gasten en nieuwe klanten zich een AB-ke laten smaken.

Half oktober heropenden Jill Verbruggen en Jonathan Meersschaert café Arendshof in Etikhove en toverden het om tot Retro Kaffee. De nieuwe naam verwijst zowel naar het interieur als naar de muziek die er wordt gespeeld. “Afgezien van de nieuwe hoge tafels en stoelen hebben wij sanitair en interieur volledig gerenoveerd. De horecazaak had een wat oubollig imago en door te kiezen voor nieuwe kleuren hebben wij ze een meer hedendaagse uitstraling gegeven. Zo hebben wij bijvoorbeeld de bestaande toog volledig gerenoveerd, waardoor die een stuk moderner oogt”, vertelt Jill Verbruggen, de vierde generatie horeca-uitbaters. Moeder Carine en grootmoeder Simonne hielden voordien elders in het dorp een café open. “Dat wij het bestaande interieur zoveel als mogelijk hebben behouden, wordt gewaardeerd door de trouwe klanten van het vroegere Arendshof. Zij blijven komen om hun pint te drinken en een praatje te maken. Gelijktijdig hebben wij heel wat nieuwe, jongere klanten aangetrokken die zich vinden in het Retro Kaffee”, bevestigen Jill en Jonathan. “Wij hebben een echt toog cliënteel. Klanten komen langs en drinken aan een gezapig tempo één of meer consumpties. Er worden ook flink wat rondjes be-

01

CAFé revue | januari-februari 2011

taald en iedereen wil zijn rondje aan de toog betalen. Zolang men niet heeft getrakteerd, kan men niet naar huis gaan. Gelegen tegenover het gemeentehuis is het hier een echte ontmoetingsplaats waar ook flink nagepraat wordt. En dan wordt er flink wat Romy Pils en Ename Blond getapte evenals Adriaen Brouwer of ‘AB‘ zoals het Oudenaards bruin van Roman hier wordt genoemd. “Roman Oudenaerds, zoals het bruine bier tot voor enkele jaren heette, had vooral een ouder publiek. Sinds wij het hebben omgedoopt tot Adriaen Brouwer heeft een jongere generatie het bier herontdekt”, stelt Lode Roman, daarin bijgetreden door Jill Verbruggen. “Wie een doordrinkbier van 5 vol.% wil, en geen pilsdrinker is, die verkiest een AB-ke. Jongeren bestellen nog overwegend pilsbier maar dertigers grijpen gemakkelijk naar een AB. Omdat AB een zacht bier is met een lichte caramelsmaak valt het 01 In de Vlaamse Ardennen wordt er volop ook in de smaak van vrouwen. Fiets- en bruin bier van het vat getapt. wandeltoeristen die de Vlaamse Ardennen verkennen, vragen meestal ook een 02 Lode Roman, Jill Verbruggen en JoAB of een Ename Blond van het vat”. nathan Meerschaert klinken in het Retrokaffee met een bruine AB.

02

| 11 |


TAPKLAAR GETANKT Tankbier loont vanaf drie tot vijf vaten per week C SERVICE

“Drie op de vier horeca-uitbatingen kan overschakelen op tankbier”, zegt Sidon Van Laarhoven, general manager bij Duotank. “Meestal denkt men aan grote horecazaken, maar het concept loont vanaf drie tot vijf vaten per week. Tankbier is overigens een opportuniteit voor drankenhandelaars omdat de klassieke 30 en 50 l.-vaten zullen verdwijnen”. Duotank, uit het Nederlandse Waalre, is sinds 1985 gespecialiseerd in de bouw van biertanks, zowel voor opslag ervan in de horeca als voor biertransport naar de horeca. Waar in Nederland, de meeste horecazaken en in diverse europese landen o.a.Spanje, Tjechie zijn een groot zijn overgeschakeld op tankbier, ligt er nog een grote potentiële markt in België. “Er wordt te vaak ten onrechte gesteld dat tankbier slechts kan voor uitba01 Kristof Haulain klinkt met Sidon van Laarhotingen die tenminste 400 of 500 hl. pilsven (rechts) en collega’s van Duotank met bier per jaar verkopen. Je hebt inderdaad een heerlijk getapt tankbier. enkele volume-zaken nodig, maar in de regio daarrond kan je perfect tankbier 02 De biertanks staan naast de toog en vormen leveren in middelgrote horecazaken”, tevens een aantrekkingspool in het café. rekent Sidon van Laarhoven, general manager van Duotank, voor. “Voor 75% 03 Het bier wordt met een tankwagen naar het van de horecazaken loont het om over te café gebracht en met behulp van een slang schakelen op tankbier”. worden de biertanks gevuld. – Foto Duotank 01

Vanaf drie vaten per week “In Nederland leveren brouwerijen en drankenhandelaars tankbier aan cafés en brasseries die tenminste 70 tot 100 hl. pilsbier per jaar verkopen. Omgerekend komt dat neer op drie tot vijf 50 l.-vaten per week. Afhankelijk van omzet, rotatie en beschikbare ruimte worden tanks van 250 l., 500 l. of 1.000 l. geplaatst. Daarin kan je het bier onaangeroerd een tiental weken optimaal stockeren en er vervolgens nog kwalitatief uitmuntende pinten van tappen. Indien beschikbaar kan de brouwerij zelfs minder lang houdbaar niet gepasteuriseerd bier leveren zonder problemen. Dergelijk bier is veel voller en rijker van smaak en het serveren ervan kan een meerwaarde creëren voor een horecazaak. Verder is tankbier het aangewezen concept voor grote evenementen van één of meerdere dagen. Je beschikt meteen over een voorraad gekoeld en tapklaar bier en je moet niet constant vaten verwisselen. Het tank-concept kan overigens ook worden gebruikt voor verkoop van frisdranken of cocktails op evenementen” Tankbier is, als dusdanig, niet nieuw. Innoverend is wel het Duotank-concept waarbij een ‘liner’ of zevenlagige ‘kunststofzak’ in de tank wordt geplaatst. Die ‘zak’ zorgt ervoor dat de tank niet moet worden gereinigd met zuur en loog. Het volstaat om de aansluiting van de tank te spoelen en te desinfecteren alvorens de ‘Tank met nieuwe inliner zak’ opnieuw wordt gevuld. Tapdruk wordt niet langer gecreëerd door toevoeging van koolzuurgas, maar door middel van een luchtcompres die de ‘zak’ samen drukken. Het bier wordt bijgevolg getapt met het erin aanwezige, natuurlijke koolzuurgas. Omdat Duotank, zoals de benaming uitwijst, bestaat uit twee biertanks kan een café ook niet droog vallen. Terwijl er uit één tank wordt getapt, fungeert de andere als buffertank. Wanneer één van beide tanks leeg is, volstaat het om de brouwerij of de drankenhandelaar te contacteren om die opnieuw te vullen. Hiervoor zijn zelfs online-toepassingen beschikbaar waarbij vanop afstand volume, temperatuur en druk in de biertank kan volgen. Opportuniteit voor drankenhandelaars

03 02 | 12 |

Tankbier heeft nog andere troeven. Nieuwe Europese regelgeving hypothekeert de toekomst van de 30 en 50 l.-vaten, die gevuld resp. zo’n 35 en 65 kg. wegen en die niet langer opgetild mogen worden door één persoon. Een vat zou nog maximaal 23 kg. mogen wegen. Dergelijke, kleine vaten zijn niet werkbaar voor cafés die een grote hoeveelheid pils tappen. “Overschakelen op tankbier is dan een duurzame oplossing”, stelt Sidon van Laarhoven. Verder spelen milieu-overwegingen mee en kan je tot 75% water besparen. Vaten moeten ook inwendig grondig worden gereinigd met chemicaliën. Brouwerijen moeten ook veel minder investeren in hun vatenpark, hun afvullijn en bijhorende zaken zoals palletten om de vaten te stapelen. Voor drankenhandelaars is er eveneens een opportuniteit weggelegd, merkt Sidon van Laarhoven op. “In het buitenland hebben meerdere CAFé revue | januari-februari 2011


Kristof Haulain Meeuwen

van

’t

Volkshuis

in

Geef ons maar tankbier “Wij werken al sinds 2004 met het Duotank-systeem”, vertelt Kristof Haulain, die samen met Roland Braeken ’t Volkshuis in het Limburgse Meeuwen uitbaat. “Oorspronkelijk hadden wij het aangekocht voor onze vroegere horecazaak ’t Complot. Toen wij vorig jaar de concessie voor ’t Volkshuis in de wacht sleepten, en wij ’t Complot verkochten, hebben wij het Duotank-systeem behouden en overgeplaatst naar onze nieuwe uitbating in het sportcentrum. Wij willen nooit meer terug keren naar het klassieke tapsysteem met vaten”. “Geef ons maar de Duotank met tankbier. Toegegeven, het bier is iets duurder in aankoop maar tankbier biedt alleen maar voordelen. In de eerste plaats is het veel ‘malser’ omdat je alleen het natuurlijk aanwezige koolzuurgas gebruikt. Tankbier smaakt zoals bier hoort te smaken. Het bier wordt uit de lagertanks van de brouwerij afgevuld, op de juiste temperatuur gekoeld vervoerd en hier eveneens gekoeld opgeslagen aan 3°C. Je kan altijd perfect bier tappen, en dat wordt ook gewaardeerd door klanten. In het begin is het voor hen even wennen om bier te drinken zonder bijgevoegd koolzuurgas. Eens zij dergelijk natuurlijk bier geproefd hebben, dan kiezen zij er voluit voor”. In ’t Volkshuis zijn de biertanks geïntegreerd in het interieur en staan zij keurig naast de toog opgesteld. Zichtbaar voor iedereen. “Een bewuste keuze”, zegt Kristof Haulain. “Je moet die tanks in beeld zetten. Mensen weten niet goed wat tankbier juist inhoudt en je krijgt er ook heel wat vragen over”. Een tweede reden waarom Kristof Haulain koos voor tankbier is de gebruiksvriendelijkheid. “Je hoeft niet langer met vaten te sleuren en je hebt ook veel minder bierverlies. Wij hebben hier tanks van 1000 liter of omgerekend het volume van 20 vaten. Wanneer je anders op elk vat drie liter bier verliest door het aan- en afsluiten van de vaten, dan kom je uit op 60 liter bierverlies op 20 vaten. Wel, dat volume kunnen wij nu verkopen omdat er vrijwel geen bierverlies is met tankbier”. (G.V.L.)

brouwerijen logistiek en distributie reeds afgestoten. Drankenhandelaars nemen die taak over. Naast de klassieke vrachtwagens zetten zij kleine bestelwagens in waarin drie biertanks werden gemonteerd of vrachtwagens met gecompartimenteerde tanks voor meerdere bieren. Omdat cafés beschikken over een grotere, eigen voorraad volstaat het om eens om de twee weken te bevoorraden terwijl men vroeger misschien twee- of driemaal moest langs gaan. Vullen van de biertank duurt hooguit twintig minuten, inbegrepen de tijd om de bierslang uit- en op te rollen en de installatie aan te koppelen. Voor elke bijkomende tank van 1000 l. die gevuld moet worden, vergt het telkens een achttal minuten”. Drankenhandelaars moeten, volgens Sidon van Laarhoven, niet vrezen voor omzetverlies wanneer brouwerijen de horecazaken rechtstreeks bevoorraden met tankbier. “Verschillende Nederlandse brouwerijen informeren de drankenhandelaar over het geleverde volume. De drankenhandelaar kan daarop een marge nemen en hij factureert het totaalbedrag voor het geleverde tankbier aan zijn klanten”. De komende maanden inventariseert Duotank de belangstelling voor tankbier onder Belgische drankhandelaars. De bedoeling is een aantal informatiebijeenkomsten te organiseren waar uitgebreid op alle vragen kan worden ingegaan. Geert Van Lierde

C MORE

Iedereen komt...

U toch ook ?

De referentiebeurs voor de professionelen uit de horeca

45ste ed.

13 > 17 maart 2011 11-19u00 (Toegang tot de beurs tot 18u30)

WEX

Marche-en-Famenne

www.horecatel.be

Organisatie : Wallonie Expo S.A. Parc d’Activités du WEX - Rue des Deux Provinces 1 B_6900 Marche-en-Famenne - België +32 (0) 84/340 800

wex.be

www.duotank.nl CAFé revue | januari-februari 2011

| 13 |


Terras

EXCLUSIEVE IMAGEBUILDER C Focus

Met de lente in het verschiet droomt menig café-uitbater reeds van de (her)inrichting van zijn terras dat hij door de inbreng van enkele persoonlijke toetsen meer allure wil geven dan dit van zijn buurman. De uitbouw van een aantrekkelijk terras vergt evenwel een behoorlijke financiële inspanning temeer daar de periode dat een terras werkelijk rendabel is, in ons land eerder beperkt is. Een zomerterras met windschermen, verwarming, verlichting en overkapping betekent meteen dat men er het ganse jaar gebruik kan van maken. De verstrengde wetgeving op het rookverbod zorgt er anderzijds voor dat meerdere klanten bij herhaling naar buiten moeten om hun sigaretje te roken. Een terras met overkapping, eventueel verwarming biedt de rokers soelaas en vormt een evacuatieruimte, waardoor de ganse exploitatie heel wat aantrekkelijker wordt. Hot Tower De Hot Tower zorgt voor een terras of voorportaal dat brandt van gezellige warmte. Met de ‘Hot Tower’ reikt MEUBILI, specialist in outdoor living, een helpende hand aan horeca-uitbaters om hun terras of voorportaal ook tijdens de koudere maanden gezellig en thermisch comfortabel te houden, én om rokers een aangenaam buitenalternatief te bieden. Maar behalve voor horecadoeleinden is de Hot Tower uiteraard ook geschikt als licht- en warmtebron voor een stadstuintje, een tuinterras of voor tuinfeestjes. De bezoekers van Horeca Expo 2010 konden de doeltreffendheid van de diverse ‘Hot Towers’ alvast zelf buiten uittesten, en zich 01

(op)warmen vooraleer de grote inkomhal van Flanders Expo binnen te stappen. Het moderne design, de strakke lijnen in roestvrij staal, en de warme gloed van de opwaarts dansende vlammen maken van deze elegante vuurtoren bovendien een absolute blikvanger, die tegelijk zorgt voor een sfeervolle verlichting, een leuk extraatje dat niet alleen tijdens de wintermaanden welkom is, maar ook tuinfeestjes in het voor- of naseizoen extra gloed kan meegeven én als warmtebron én als decoratief element. De vlam is immers zichtbaar in de windbestendige glasbuis. Maar de Hot Tower is niet alleen een blikvanger en warmtemaker voor elk horecaterras of voorportaal op koudere momenten. Horeca-uitbaters kunnen met Hot Tower een pleisterplaats creëren voor rokers die niet meer ‘in de kou’ hoeven te staan als ze op restaurant gaan. Er zijn optioneel ook zijtafeltjes verkrijgbaar die, ingeschoven rond de Hot Tower, plaats bieden voor een (aperitief) drankje of een asbak. Rokers die weten dat er faciliteiten zijn, keren ook tevreden terug... Win-win is er ook voor de hotel- en restaurantuitbater. Die hoeft immers niet (meer) te investeren in een aparte rokerskamer. Zijn ‘return on investment’ is dan ook totaal. De Hot Tower terrasverwarmer is gebruiksvriendelijk door de automatische ontsteking en de vlamsterkte is regelbaar. Ook de veiligheid is optimaal. De gasfles zit namelijk netjes opgeborgen in de behuizing. Je kan de vuurtoren overigens makkelijk verplaatsen. Hot Tower In een notendop: vermogen: 9,3 kW - afmetingen: basis: 52 x 52 cm - hoogte: 220 cm, roestvaste behuizing - automatische ontsteking - regelbare vlam – vlambeveiliging - windbestendig - zichtbare vlam in glasbuis – propaangas. Renson

01 Doc.Hot Tower 02 Doc. Renson 03 Doc. Symo 02

| 14 |

03

Zowel met de Lagune-terrasoverkapping met geïntegreerde verlichting en verwarming als met het windvaste Fixscreen voor glaspartijen met een unieke afmeting tot 22m2 pikt Renson in op de problematiek van terrassen en verblinding in Horecazaken. De presentatie van deze nieuwe producten vond plaats op de Amsterdamse Horecabeurs Horecava en oogstte meteen succes. De Lagune-terrasoverkapping biedt sfeer en comfort op het terras, zonder last van zon, regen, wind of koude, het hele jaar door en biedt hierdoor een verzekerde meerwaarde voor elke horecazaak: extra comfort biedt de kans op meer klanten en meteen voor extra business. De Lagune-terrasoverkapping is een aluminium constructie met een geïntegreerde windvaste, waterdichte, maar lichtdoorlatende dakzonwering, die geopend of gesloten kan worden. Het doek is windvast en strak in iedere positie dankzij Fixscreen-technologie, terwijl het neerslagwater via watergeleidingskanalen naar een regenpijp in de verticale pijlers van de structuur wordt afgevoerd, zelfs als de doekzonwering niet volledig gesloten is. Deze overkapping kan eveneens worden voorzien van windvaste CAFé revue | januari-februari 2011


screens aan zijkant en/of voorzijde, screens die los van elkaar volledig of gedeeltelijk open en dicht kunnen. Is trouwens leverbaar met doek naar keuze, al of niet voorzien van ‘vensters’. Naast een sfeervolle LED-verlichting, geïntegreerd in de liggers van de Rooffix is er een elegante designbalk, voorzien van 1 of meerdere verwarmingselementen en luidsprekers, gemonteerd aan de voorbalk of onderaan de kast van de Rooffix. Screens, verlichting en verwarming worden gestuurd door één enkele Somfy IO- afstandsbediening. Deze terrasoverkapping, leverbaar tot een maximale breedte van 12 m en een uitval tot 5 m is aanpasbaar aan de stijl van elk gebouw, en kan desgewenst met logo worden bedrukt. Dankzij deze terrasoverkapping kunnen niet alleen meer klanten tegelijk ontvangen worden, maar kan het terras ook elke dag van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat gebruikt worden. En dat het hele jaar door: vanaf de eerste lentezon, tijdens de broeierig hete dagen in de zomer en zelfs op koudere dagen in de herfst of winter. Symo Deze firma ontwikkelt, fabriceert, importeert en verdeelt paraplu’s en parasols voor uiteenlopende doelgroepen, parasols die zowel aan functionele als aan esthetische eisen kunnen voloen. Om tegemoet te komen aan de verzuchtingen van de rokers biedt Symo de ‘smoking ban solutions’. In eerste instantie zijn er de diverse parasolmodellen met de macsymo voorop die een ruime schaduw geeft, parasols die ook met verlichting en verwarming kunnen worden uitgerust. Optioneel is een coupe en blablabla tabel beschikbaar, een tafeltje dat aan de zuil kan worden bevestigd en ruimte biedt om glas, knabbels en asbak op te plaatsen. Enkele zeteltjes rondom de centrale paal zorgen voor gezelligheid en knusse babbelmogelijkheden. Anderzijds is er het ‘chalet’-project, een parasol met aparte losse zijwanden of windscreens waardoor men het ganse jaar door van het terras kan genieten. Door het samengaan van deze elementen creëert men een gezellige buitenkamer of rookruimte voor de gasten. Verlichting, verwarming en muziek kunnen in deze ‘chalet’ worden voorzien, extra positief is het feit dat men voor een dergelijke buitenkamer geen bouwvergunning nodig heeft. ARC Benelux ARC speeddoors is meer dan enkel snelle poorten. Hun parasols hebben een grote spanwijdte en blinken uit door stevigheid en betrouwbaarheid, waardoor ze als het ware, een gedroomde oplossing voor horeca-uitbaters vormen. De ARC-Stormparasol is “de” parasol die quasi nooit meer gesloten moet worden. Hij werd in de windtunnel van een grote Duitse autofabrikant getest waarbij scheuren in het doek pas optraden bij snelheden van 120 Km/uur. De fabrikant zorgt alvast voor een attest dat er geen schade komt bij minder dan 102km/uur. Stevigheid is een absoluut kenmerk, zo kan een volwassen persoon tot 85 kg aan het uiteinde van een balein gaan hangen zonder schade te veroorzaken. Deze baleinen zijn inwendig verstevigd met stalen profielen waardoor deze parasol uitermate geschikt voor gebruik aan de kust op of open vlaktes. Het is evenwel noodzakelijk dat bij de plaatsing gezorgd wordt voor de juiste fundamentbalast, ingegraven of standraam, zodat hij netjes blijft staan. Een ander niet onbelangrijk kenmerk is het feit dat deze parasols in rij aan elkaar kunnen gekoppeld worden dmv. regengoten en zijwanden. Aanvullende elementen zijn verlichting en verwarming waardoor men knusse ruimtes krijgt en het terras nagenoeg het ganse jaar door kan worden gebruikt. De aluminium-mast heeft een doormeter van 110 mm en wanddikte van 5 mm, de baleinen (12 stuks!): 56 x 31 mm intern verstevigd, terwijl het geheel dmv. een zwengel wordt bediend. Het doekmateriaal is ofwel 100% polyester (ca 195 gr/m2) of acryl (ca 300 gr/m2), in gesloten toestand is hij 4.97m hoog, geopend 3.44m waarbij de zijwanden op een hoogte van 2.45m uitkomen, in gesloten toestand blijft er een tafelvrijheid van 1.32m zodat men voor het CAFé revue | januari-februari 2011

sluiten geen tafels moet verplaatsen. ARC beschikt eveneens over rolluiken zodat men ook schaduw bekomt bij piramidale daken of halve cirkels. Een leuk extra item dat meermaals voor problemen zorgt wanneer men creatief te werk gaat. ARC biedt iets uniek voor iemand die zijn terras tot absolute uitschieter wil verbouwen en zijn imago luxe en standing wil meegeven, nl de vleermuisparasols. Deze figuurlijke zwaargewicht, 250 kg, vergt evenwel meer dan stevige muren of een zware ballast, minimaal 3m2 beton. Het voordeel is evenwel dat men iets unieks heeft zo kan de vleermuisparasols bv op de hoek worden geplaatst zodat men met één enkele parasol twee muren kan bedienen. De spreidingshoek is bijzonder groot, de inclinatie kan makkelijk ingesteld, kortom ook hier is de bediening vrij eenvoudig. Aan dit parasoltype is evenwel een meer dan stevig prijskaartje gehecht, maar exclusieve toepassingen vergen nu eenmaal behoorlijke investeringen.

01

02

01 Doc. ARC Benelux 02 Doc. Fixscreen

Fixscreen De eerste verticale en windvaste zonwering Fixscreen voor glaspartijen, eveneens een product van Renson, voorkomt oververhitting of verblinding. Overdadige zon en warmte wordt door de Fixscreen buitengehouden en verhoogt in aanzienlijke mate het genot in restaurant, hotel of brasserie. Fixscreen toepasbaar tot unieke afmetingen van 22 m2 is bovendien windvast en houdt tevens de insecten buiten, een extra comfort dus. Het windvaste doek blijft dankzij een ingenieus gepatenteerd geleidingssysteem met rits, strak in iedere positie dankzij ingenieus gepatenteerd geleidingssysteem. De klant heeft de keuze uit glasvezel-, Soltis- of Sunworker-doeken, alle met een zeer hoge zonweringcoëfficiënt. Het volledige gamma windvaste screens is in verschillende formaten beschikbaar waardoor het een zeer ruim toepasgebied overkoepelt. De Fixscreen 85 is een aanrader voor ramen tot 2,5 m breed en 1,6 m hoog (tot 4 m2), de Fixscreen 100 wordt gebruikt voor afmetingen tot 4 m breed en 2,7 m hoog of 3 m breed en 3,5 m hoog (tot 10,8 m2) terwijl de Fixscreen 150 voor glaspartijen tot 22 m2 in hoofdzaak in aanmerking komt voor nieuwbouw en renovatie, van zowel scholen, kantoren, ziekenhuizen en zorgcentra maar evenzeer in horecazaken, en zelfs toepassingen voor privé-woningen aanbiedt. Een extra pluspunt is de ballastlat met afdichtingrubber voor een perfecte aansluiting met de dorpel. De functionaliteit en perfecte uitrusting van een terras geeft de horeca-exploitant een niet te onderschatte meerwaarde die heel wat belangrijker is dan men op het eerste zicht zou denken. Nieuwe technieken en creaties maken het bovendien mogelijk om sterke persoonlijke accenten op het terras te leggen zodat men zich duidelijk kan profileren ten opzichte van de concurrenten, maar zich evenzeer een kwalitatief en klantvriendelijk imago kan toe-eigenen. René Van Hoof

C MORE www.meubili.be | www.renson.be | www.symo.eu | www.arcbenelux.be | 15 |


Met macchiato de ochtend door MIKO’S KOFFIEKAART SAMENSTELLEN C insight

“Op een koffiekaart kan je veel meer variëren dan tot nog toe wordt gedaan”, zegt Michel Poesen, barista bij Miko Koffie. “Met eenvoudige varianten kan je gemakkelijk een tiental koffies aanbieden. Denk maar aan typische ochtendkoffies zoals cappuccino, latte macchiato of macchiato”.

Michel Poesen serveert een mooi gelaagde latte macchiato.

In menig horecazaak is de koffiekaart beperkt tot koffie, espresso, koffie verkeerd en eventueel een Belgische cappuccino. “Met Miko’s Grand Milano of Puro als basis kan je heel wat meer koffievarianten aanbieden. Het gaat dan om relatief eenvoudige en snelle bereidingen waarmee je nieuwe en jongere consumenten aanspreekt. Typische ochtendvarianten zijn daarvan een voorbeeld. Meest bekend is de Italiaanse cappuccino met opgestoomd melkschuim. Daarnaast heb je de latte macchiato”, geeft Miko’s barista Michel Poesen aan. “Het is eerder een melkproduct, niet te verwarren met koffie verkeerd die met de helft melk en koffie wordt gemaakt”. Latte macchiato serveer je in een glazen kop waarin de gelaagde structuur mooi tot uiting komt. “Je stoomt eerst de melk op en giet de opgestoomde melk voorzichtig in de glazen kop. Vervolgens maak je een klassieke espresso met Grand Milano of Puro. Je giet de espresso langzaam in het midden in de kop met opgestoomde melk waardoor de espresso zich nestelt tussen de melk en het opgeklopte melkschuim.

Je krijgt zo drie mooie laagjes die ook stand houden wanneer je van de latte macchiato hebt gedronken. Wijs de klant erop dat hij de latte macchiato niet mag omroeren want het gaat specifiek om de smaakbeleving waarbij je de espresso proeft tussen het melkschuim en de melk”. Een andere, ochtendlijke variante is caffè macchiato. “Je topt een klassieke espresso af met een ‘white spot’, een klein vlekje warme, opgeschuimde melk. Hoewel je dezelfde koffie en dezelfde melk gebruikt als voor een cappucino creëer je met latte macchiato en caffè macchiato twee nieuwe koffies die toch weer anders smaken. Omdat deze varianten iets zachter zijn, worden zij in Italië hoofdzakelijk ’s ochtends en in de voormiddag gedronken”, geeft Michel Poesen nog mee. (G.V.L.) C MORE www.miko.eu/mcs | www.grandmilanocoffee.com | www.purocoffee.com

for coffee lovers

www.grandmilanocoffee.com

| 18 |

CAFé revue | januari-februari 2011


KOFFIE ROMBOUTS

COFFEE ART PERFECTE ESPRESSO Espresso duidt in het Italiaans zowel op ‘snel’ als op ‘iets wat speciaal voor jou wordt bereid’. Vanuit die optiek kan je een espresso beschouwen als een kopje

© Peek reclame-fotografen

koffie dat met de nodige passie voor jou wordt bereid. Het maken van een overheerlijke espresso is een bijzonder

Manu Demets, koffiespecialist Rombouts

delicate taak. Vakbekwaam uitgevoerd is

DIVERSIFIËREN MET KOFFIE Met een veertigtal medewerkers die tweewekelijks hun vaste ronde maken bij hun horeca-klanten focust Koffie Rombouts op kwaliteit tot in het kopje koffie.

het zetten van een perfecte espresso het resultaat van vier eeuwen intensief zoeken naar de juiste technieken om de essentiële aroma’s van gebrande koffie samen te brengen in één kopje. Een perfecte espresso maken is een stijl. Enkele tips van Manu

Al vier generaties lang serveert Koffie Rombouts zijn klanten een heerlijk kopje koffie. “Kwaliteitszorg primeert over de hele lijn. Vanaf het selecteren van de koffiebonen en het samenstellen van uitgebalanceerde mengelingen over het langzaam en traditioneel branden tot en met het serveren van een espresso in al zijn verscheidenheid”, geeft Paul Brichau, sales manager horeca BeLux aan. “Omdat wij de kwaliteit willen waarborgen tot in het kopje besteden wij zeer veel aandacht aan opleiding. Barista’s die door ons werden getraind behaalden de voorbije jaren de Gouden Portafilter voor de beste espresso op het Belgisch koffiekampioenschap”. Dat Koffie Rombouts kon uitgroeien tot een van de belangrijkste horeca-leveranciers schrijft Paul Brichau ook toe aan de inzet van een veertigtal vertegenwoordigers. “Tweewekelijks maken zij hun vaste ronde voor bevoorrading van de horeca. Klanten hoeven geen bestellingen door te bellen, te mailen of te faxen. Wij komen langs en leveren meteen uit voorraad, Wij hebben een zeer goede vertrouwensrelatie met heel wat horeca-zaken; daar vullen onze medewerkers vaak zelf de voorraden koffie, koekjes en toebehoren aan. Wij presenteren ook een breed en uiterst gevarieerd assortiment koekjes zodat men niet altijd dezelfde koekjes bij de koffie moet serveren”. Hoewel de meeste koffies in de horeca worden bereid met behulp van een professionele espressomachine schuift Koffie Rombouts ook zijn 1,2,3 espresso naar voor. “Dit systeem met individuele koffiedoses is een exclusiviteit. Het laat horeca-zaken toe om een gevarieerde koffiekaart voor te stellen met 7 variëteiten waaronder 3 Pure Origines uit Brazilië, Colombië en Ethiopië. “Bij een espressomachine wordt meestal gewerkt met één koffiesoort, op basis waarvan diverse koffiebereidingen worden gemaakt. Met 1,2,3 espresso kan men diverse koffiesoorten op een kwalitatieve en gebruiksvriendelijke wijze serveren”. (G.V.L.)

De keuze van de koffie bepaalt de basissmaak. Een perfect afgestelde molen zorgt voor een ideale doorlooptijd. De gebruikte hoeveelheid koffie bepaalt de intensiteit van het aroma. Door de groep te spoelen voor je de filterhouder plaatst, vermijd je gruis op de bodem van het kopje. Een mooi gevormd en stevig crèmelaagje is de beste waarborg voor de klant.

Meer info over Koffie Rombouts ? Contacteer Daniëlle Cornelis, info@rombouts.com

Koffie Rombouts Antwerpsesteenweg 136 2630 Aartselaar T 03 870 45 45 www.rombouts.com


water kristalhelder en verfrissend C Focus

Wat is er verfrissender, zo luidt het, dan een glas water om zijn dorst te lessen. Iedereen weet het, maar zet het niet altijd om in de praktijk. Het weder tijdens de voorbije zomers was niet erg bevorderlijk voor het nemen van een verfrissende drank. Hierdoor geven de statistieken een daling aan voor 2008 en 2009, terwijl de cijfers voor 2010 nog niet gepubliceerd werden. We beschikken evenwel over een ruime waaier met verschillende soorten water – Belgische en buitenlandse – die allemaal al even lekker zijn. Hun optimale kwaliteit wordt algemeen erkend: waarom er dan ook niet meer van profiteren? Onze landgenoten drinken vooral water in flessen: 1.300 miljoen liter in 2009, volgens het FIEB-VIWF. Dat betekent 120 liter per inwoner, tegenover 123,8 liter in 2008 en 129 liter in 2007. Natuurlijk mineraal water in flessen is bij ons het populairst (77,6%). Onze landgenoten geven de voorkeur aan natuurlijk water, hetzij 100% voor mineraal water en bronwater en 0% voor tafelwater. Bovendien staat bruisend water bovenaan (73%). In vergelijking met andere niet-alcoholhoudende dranken in flessen, zoals frisdrank (45,5%) en fruitsap (7,9%), komt water op de tweede plaats met 44,4%.

bruik met 32% in vergelijking met de oude installatie. Het einde van het jaar 2010 ging gepaard met de facelift van de glazen flessen van BRU bruisend en plat. De horeca versie van 25 cl valt in de smaak, ze is gestroomlijnd, met een korte hals en een discreet en sober etiket. De drie letters van het merk staan in het gas gegrift onderaan de fles. Een succes! Anderzijds is het zo dat de drie bronnen - Reine, Barissart en Marie-Henriette - perfect aanwezig zijn binnen de horecasector met flesjes van 25 cl.

De markt

Waters verkocht door brouwerijen

De brouwerij Bavik, uit Bavikhove, levert twee gamma’s water aan Het jaarverslag 2009 van Spadel (2010 is slechts later op het jaar de horeca sector. Het gamma Bon Val omvat twee bronwaters, plat beschikbaar) vermeldt dat de volledige markt van het mineraalwater en bruisend, en wordt verkocht in bakken van 24 x 25 cl (glas) aan in België en het Groothertogdom Luxemburg een lichte daling kent cafés en restaurants en 12 flessen van anderhalve liter in de detailvan 1,6% in vergelijking met 2008. Ter herinnering: tussen 2006 handel. Als luxueuzer gamma is er de reeks van de drie Eaumega’s en 2007 was reeds sprake van een daling van 3,4%. Volgens het – bruisend, licht bruisend en plat – die eveneens verkocht wordt FIEB-VIWF, kende het segment van het niet bruisend mineraalwain bakken. Deze versie is eerder bestemd voor restaurants, omwille ter een daling van 2,3%, terwijl de bruisende tegenhanger steeg met van de presentatie in een elegante druppelvormige fles (lange hals 0,4%. In vergelijking, de consumptie van natuurlijk mineraalwater en gebombeerde zijkanten) met een sober en discreet etiket. komt op de eerste plaats met 77,6%, gevolgd door bronwater met De brouwerij Corsendonk importeert en verdeelt buitenlandse 22,4%, terwijl tafelwater achterop blijft met 0%. Niet-bruisend wawaters - Duits en Tsjechisch - die beschikbaar zijn in de zaken ter (73,5%) haalt het op spuitwater (26,5%). waar het bier van de brouwerij verTenslotte daalde de thuisconsumptie kocht wordt. Het gaat om Taunusvan mineraalwater met 1,3% in verwaters van ‘ver weg’ quelle in drie versies – plat, licht bruigelijking met 2008. “Deze lichte daling voor natuurlijk mineraalwater is doen het steeds beter. send en bruisend –, Aquilla bruisend en Mattoni plat. te verklaren”, volgens Spadel, “door de De brouwerij Haacht, uit Boortmeerwijziging in het aankoopgedrag van de beek, is bekend voor zijn verschillende waters – bruisend, licht bruiconsument ten gevolge van de economische en financiële crisis en, als send en plat – van het merk Val. Het bronwater wordt opgevangen logisch gevolg, door de stijgende concurrentie van sommige verdelers op een diepte van 150 m in de streek van Landen. Het water werd van kraantjeswater die agressieve en opportunistische campagnes hebgefilterd bij het doorlopen van de grondlagen uit fijn zand. De drie ben gevoerd.” versies worden verdeeld in de horeca. De brouwerij zorgde alvast voor een aantrekkelijk fles van 25 cl, blauw van kleur, in de vorm van een “Het water en de mens, het beste van de druppel, naast de flessen van 75 cl. natuur, dicht bij u” Zo luidt de slogan van Spadel, die verheugd is omtrent zijn marktpositie. In 2009 was Spa Reine namelijk het lievelingswater van de Belgen (25%). Anderzijds behaalde Spa de 1ste Europese prijs “Kwaliteit Mineraalwater” voor 2009-2010. De groep heeft eveneens 13 miljoen euro geïnvesteerd in een nieuwe productielijn glas van Spa Monopole. De tweede oude productielijnen werden vervangen. Het betreft de grootste bottelinstallatie in België. Ze heeft een capaciteit van 46.000 flessen mineraalwater van één liter per uur en 66.000 flessen van 25 cl. Bovendien verminderde Spadel zijn energiever| 20 |

Grote ingevoerde merken De bekende courante Europese merken, zoals Vittel, Evian, Perrier en San Pellegrino worden bij ons verdeeld door twee grote invoerders, met de melksector als belangrijkste activiteit. Nestlé Waters Benelux vertegenwoordigt namelijk de merken Vittel, Perrier en het Italiaanse San Pellegrino die aanwezig zijn in de horeca. Vittel is een water van prima kwaliteit en is duidelijk aanwezig in eethuizen. Het is sinds vele jaren een vaste marktwaarde. CAFé revue | januari-februari 2011


Een ander bekend spuitwater, Perrier, is gemakkelijk te herkennen aan zijn klein dikbuikig groen flesje. Deze trouwe partner van bars en long drinks heeft niets verloren van zijn bekendheid in de horeca sector. Elke zomer zorgt Perrier voor een nieuw etiket en wordt een nieuw thema ontwikkeld. Voor de zomer 2010 was er de glamour stijl met het portret van de mooie Dita von Teese, die aanwezig was op de zomerse terrasjes. Het bruisend Italiaanse San Pellegrino wordt beschouwd als een gastronomisch water en word geserveerd in de beste huizen van het land. De belangrijke industriele zuivelgroep Danone vertegenwoordigt het Franse water Evian, dat opgevangen wordt in het hartje van het gletsjerzand te Evian-les-Bains, in de Haute-Savoie. Dit water werd steeds geprezen als heilzaam voor de gezondheid van volwassenen en vooral van kinderen. Recent nog was er op de radio een voorstelling van ‘actieve’ baby’s, wat indruk maakt op het publiek en ertoe aanzet om eerder te kiezen voor Evian. Regionale aanwezigheid Vorig behaalde de limonadefabrikant Ordal, uit Ranst, het label BRC Standard for Food Safety Quality (A-Grade) en zo deden zijn waters hun intrede binnen de regionale producten. Het bedrijf is aanwezig op de markt sinds 1938 en verdeelt zijn waters via het kanaal van de bierhandelaars die leveren aan particulieren en aan cafés. Het gaat om conventionele flessen en hier komt waarschijnlijk in de nabije toekomst geen verandering in. Volgens Paul Schellekens: “De etiketten op de flessen zullen ‘gemoderniseerd’ worden, maar zullen pas klaar zijn tegen de zomer. Geen verandering wat betreft de vorm van de flessen die momenteel niet zullen gerestyld worden.” Ordal vermijdt belangrijke kosten op gebied van marketing. Ander kwaliteitsmerk, Leberg (Minak) gaat verder op de ingeslagen weg via het kanaal van de bierhandelaars. Niets nieuws op gebied van de flessen die dezelfde blijven. Het beperken van de kosten voor promotie maakt het mogelijk de waters – plat, parelend en bruisend – en de limonades aan een betere prijs te verko-

pen aan de caféhouders. Het Leberg gamma is beschikbaar in de streek van herkomst, aan de Kust, binnen de hospitaalsector, de gemeenschapsrestauratie en, in mindere mate, elders. Wereldwaters De laatste jaren doen waters van ‘ver weg’ het steeds beter. Is het een kwestie van snobisme vanwege de consument of gaat het om een zeker verlangen naar nieuwe ontdekkingen? Deze producten zijn meestal van uitstekende kwaliteit en hebben reële kwaliteiten op gebied van smaak. Zo verdeelt Jet Import twee Welse waters, Ty Nant en Tau. Het eerste is een natuurlijk mineraal water, in een blauwe gebombeerde fles, en werd ontdekt in 1976 in de nabijheid van het dorp Bethania. Zijn fijne en kenmerkende smaak deed het ingang vinden in de beste Londense horecazaken vanaf 1980. Tau is eveneens een Wels water (mineraal en natuurlijk) dat er lang overdoet om door de rotsachtige ondergrond van Wales te sijpelen vooraleer opgevangen te worden. Beide waters behoren tot de wereldwaters die verkocht worden in gespecialiseerde winkels en beschikbaar zijn in hype zaken. Momenteel doen ‘nieuwe’ wereldwaters hun intrede. Ze zijn afkomstig van landen die verder gelegen zijn of zelden bekend zijn als producent van mineraalwater. Denken we maar aan Sei Water (USA), Bling H20 (Hollywood USA), Eau de Didier (Caraïben), Antipodes (Nieuw-Zeeland), Lanquen (Patagonië), Malmberg (Zweden), enz. De onbetwistbare specialist op gebied van wereldwaters is de ‘Waterwinkel’, die sinds vele jaren gevestigd is te Berchem-Antwerpen. De eigenaar, Peter Devos, verduidelijkt: “Wij importeren, exporteren en verkopen een veertigtal wereldwaters. Regelmatig worden hieraan nieuwe referenties toegevoegd. De laatste nieuwkomer is Diuco, afkomstig uit Patagonië. We halen meer dan 90% van onze omzet in de horeca.” De ‘Waterwinkel’ is de referentie bij uitstek voor wie wil proeven van deze producten van ver weg. Gaat het hier om een ‘duurzame’ aanpak als men weet dat de weg naar de Europese landen lang is? Robert Petit

CHAUDFONTAINE: Tri’o begeleidt smaakvolle gerechten Het Tri’O van Chaudfontaine - zoals de drie mineraalwater-varianten gezamenlijk worden gepromoot – wekt de eetlust op en maakt de aroma’s vrij waardoor je meer kan genieten van ingrediënten en wijn, zo blijkt uit onderzoek van de waterproducent. De belangstelling voor zuiver water groeit en het aanbod wordt als maar gevarieerder. In restaurant wordt water meer en meer beoordeeld op basis van kwaliteitscriteria zoals herkomst, keuze en smaak. Tegen die achtergrond profileert Chaudfontaine zich als het bevoorrechte water aan tafel. Chaudfontaine is een natuurlijk mineraalwater dat rechtstreeks uit het hart van de Ardennen komt en door de natuur gedurende meer dan zestig jaar werd gefilterd. Het water borrelt door filterende en beschermende rotslagen op uit 1600 meter diepe thermale waterlagen om vervolgens aan 37°C de oppervlakte te bereiken. Het Chaudfontaine-water heeft een evenwichtig mineraalgehalte dat beantwoordt aan de criteria van de Wereldgezondheidsorganisatie en dat de spijsvertering vergemakkelijkt. Water prikkelt de eetlust, neutraliseert scherpe en extreme smaakindrukken en is tegelijk de meest natuurlijke smaakversterker. Een slokje water tussendoor helpt om de pure smaak van een gerecht

CAFé revue | januari-februari 2011

beter te doen uitkomen omdat het het gehemelte reinigt en de smaakpapillen stimuleert. Met het Tri’O van Chaudfontaine krijg je er een ideale tafelgenoot bij, want elke variant heeft zijn specifieke kenmerken. Chaudfontaine Bruisend benadrukt het “verfrissende” effect, wekt de eetlust op en wordt gezien als begeleider voor knapperige en textuurrijke gerechten (schaaldieren, asperges en tomaatgarnaal). Bij de dranken is het de partner bij frisse en droge witte wijnen met weinig complexiteit en een subtiel aroma; schuimwijnen en zoete zachte wijnen worden overtroffen door een bruisend water. Chaudfontaine Licht Bruisend accentueert de smaak en is perfect om wokgerechten, salades, visgerechten en warme schaaldierbereidingen met rijke room- of botersausen te begeleiden. Het is ook een goede begeleider van alcoholrijke rode wijnen en wijnen met een evenwichtig rond karakter. Chaudfontaine Niet Bruisend stimuleert de smaakpapillen en wordt gecombineerd met visgerechten (tarbot, makreel en zalm), klassieke gerechten (fazant of chateaubriand), koffies en desserts. Het niet bruisende water begeleidt volle en sterke wijnen (Chardonnay en Carbet Sauvignon). Gebotteld in een elegant fles is het Tri’O beschikbaar in 25 cl.-, 50 cl.- en 1 l.-fles. (G.V.L.)

| 21 |


Trappist HEERLIJK AUTHENTIEK C Focus

Geen bier ter wereld is zo authentiek en wordt zo geïmiteerd maar zelden geëvenaard als de authentieke trappistenbieren. Zes Belgische en één Nederlandse cisterciënzerabdij van de strikte observantie houden vast aan de brouwtraditie en de opgelegde produktievolumes die volstaan om te voorzien in het levensonderhoud en de ondersteuning van sociale projecten. In dit dossier stellen wij de verschillende trappistenbieren voor die commercieel worden ondersteund en die als dusdanig ook in de distributie verkrijgbaar zijn.

Achel

SCOREN MET EXTRA BLOND Achel, het trappistenbier dat wordt gebrouwen op de Belgisch-Nederlandse grens, wordt alsmaar meer gewaardeerd. Het voorbije jaar werd er fors geïnvesteerd in de installaties. Sinds kort kan je ter plaatse ook een Achel Extra Blond proeven en kopen. Hoewel de produktie bescheiden blijft met 3450 hl. in 2010 worden de trappistenbieren van de Sint-Benedictusabdij in Achel steeds meer gesmaakt. Hoewel de brouwerij pas een tiental jaar geleden werd opgestart, vinden de bieren steeds meer hun weg naar de consument. Gelegen nabij tal van fiets- en wandelroutes aan weerszijden van de Belgisch-Nederlandse grens, werd in 1998 gestart met een huisbrouwerijtje waar toeristen konden genieten van Blond en Donker, twee lichte trappistenbieren van 5 vol.% die rechtstreeks uit de lagertank worden getapt. Enkele jaren later volgden twee 8 vol.%-sterke blonde en bruine trappistenbieren die worden verdeeld in de horeca, via drankenhandels en bij Delhaize. Acht jaar geleden werd de 9,5 vol.% sterke Achel Extra Bruin voorgesteld: een volmondig, eerlijk bier dat de parel is op de Achelse bierkroon. Sinds korte tijd is er ook een Achel Extra Blond, een stevige, pittige knaap van 9,5 vol.% die exclusief in de abdij wordt verkocht, in de winkel van broeder Martinus. Voor

deze mooie, goud-bronskleurige tripel inspireerden lekenbrouwer Marc Knops en broeder Jules zich op Achelse Zomer, een 8,5 vol.% sterk blond degustatiebier dat eenmalig in 2004 werd gebrouwen voor de 75ste verjaardag van Dom Marc Galant. Achelse Zomer werd destijds al omschreven als een prachtig bier. Achel Extra Blond gaat dezelfde toer op en weet zich door een subtiele kruidigheid – uit de eigen kloostertuin gewonnen kruiden – ook te onderscheiden van andere tripel-achtigen. Net zoals de Achel Extra Bruin is de Achel Extra Blond uitsluitend beschikbaar in 75 cl.-flessen. Ondertussen heeft de abdijgemeenschap volop geïnvesteerd in nieuwe infrastructuur. Zo werden drie lagertanks van elk 100 hl. geplaatst opdat het bier in optimale omstandigheden kan rusten en rijpen alvorens het wordt gebotteld. Verder werd voorzien in twee bijkomende gisttanks en een installatie om de gist te kunnen recupereren en het wort telkens te kunnen inenten met een eigen reincultuur.

01 Broeder Jules bottelt samen met enkele medewerkers de 75 cl. –flessen Achel Extra Blond. 02 Marc Knops klinkt op de nieuwe Achel Extra Blond, een trappistenbier de verplaatsing naar Achel waard. 01

|22 |

02

CAFé revue | januari-februari 2011


La Trappe: Ingeburgerd in brasseries en tavernes De Nederlandse La Trappe-bieren worden meer en meer gewaardeerd in België. Waren zij tot nog toe vrijwel alleen te vinden in bierspecialiteitencafés, dan vind je hen tegenwoordig ook al volop in de betere brasseries en tavernes. Vanaf dit jaar zet La Trappe overigens drie vertegenwoordigers in voor de Belgische horeca en drankenhandels. Trappistenbrouwerij La Trappe, nabij het Nederlandse Tilburg, brouwde vorig jaar voor het eerst meer dan 40.000 hl. “Was er een globale volumestijging met meer dan 10% , dan hebben wij op de Belgische markt een verkoopsstijging met zo’n 40% gezien”, vertelt Vic Jaenen. “Na de voorbije Horeca Expo hadden wij alweer adressen van een paar honderd geïnteresseerde horeca-uitbaters en drankenhandelaars op zak. Je vindt La Trappe-bieren niet langer alleen in bierspecialiteitencafés, maar ook in de betere brasseries en tavernes. Je kan nu echt wel zeggen dat La Trappe volledig is ingeburgerd in België. In Vlaanderen scoort de regio Gent-Aalst enorm, in de Ardennen wordt gevraagd naar een blonde La Trappe, in plaats van bekende, blonde abdijbieren”. Bieren die het uitstekend doen, zijn de amberkleurige Quadrupel (10 vol.%), de Witte Trappist (5,5 vol.%) en het twee jaar geleden gelanceerde amberkleurige, licht zoetige Isid’Or (7,5 vol.%), oorspronkelijk

gebrouwen als gelegenheidsbier voor het 125-jarig bestaan. “De op eiken vaten gelagerde Oak Aged Quadrupel, die wij sinds vorige zomer afvullen in 37,5 cl.-flessen met kurk, is een ongekend succes. Vorig jaar zijn er daarvan Vic Jaenen: “Vorig jaar werden er 20.000 flessen 20.000 flessen verkocht in Oak Aged Quadrupel verkocht in België”. België. In Nederland was het bier enkel beschikbaar in de kloosterwinkel, en daar werd het voor 70% gekocht door Belgen. Op www.latrappe.nl kan men ook de typische kenmerken van elke batch consulteren”, geeft Vic Jaenen nog mee. Einde vorig jaar werd La Trappe Puur (4,7 vol.%) voorgesteld, een licht, ongefilterd bio-bier van hoge gisting waarvoor ook in België belangstelling is. De toenemende populariteit van La Trappe maakt ook dat er vanaf dit jaar drie vertegenwoordigers actief worden. “Wij willen nu echt werken maken van de verticale integratie tot op het niveau van de horeca en de drankenhandel. La Trappe wordt volop gewaardeerd door de Belgische consument, en dat over de hele lijn, voor alle bieren uit het gamma”.

Chimay

klinken met jarige Blanche De trappistenbrouwerij van Chimay mag dit jaar volop klinken met de Chimay Tripel, oorspronkelijk Chimay Blanche genoemd. 45 jaar geleden werd het bier voor het eerst gebrouwen. 25 jaar geleden werd de Chimay Blanche voor het eerst gebotteld in 75 cl.-flessen. Tien jaar geleden werd het bier omgedoopt tot Chimay Tripel en werd het ook voor de eerste keer van het vat getapt. Een tiental jaar nadat Westvleteren de kloostergemeenschap in Forges-les-Chimay had gesticht, denken de monniken eraan om een brouwerij te bouwen zodat men het nodige geld kon verzamelen om een nieuw klooster te bouwen. In oktober 1862 werd het eerste bier gebrouwen, een ‘dubbel bockbier’. Na enkele brouwsels kiezen de monniken voor een ‘bière forte’, waarvoor men zich wellicht inspireerde op de bieren van de moederabdij in Westvleteren. Wanneer abdij en brouwerij na de Tweede Wereldoorlog worden heropgebouwd, legt men de basis voor de hedendaagse Chimay-bieren. Met Pasen 1948 wordt voor het eerst een sterk donker bier gebrouwen, dat later de Chimay Rouge (met rode capsule) zou worden. Voor Kerstmis creëerde père Théodore een Spécial Noël, die werd voorzien van een blauwe kroonkurk. Tot 1966 werden er slechts drie bieren gebrouwen: een refterbier, een ‘capsule rouge’ en een ‘capsule bleu’. Omwille van de vraag naar blond bier creëerde père Théodore in 1966 een ‘capsule blanche’. In navolging van ‘Rouge’ en ‘Bleu’ wordt de ‘Blanche’ vanaf 1986 voor het eerst in 75 cl.-flessen gebotteld. Vanaf 1996 wordt de ‘Blanche’ meer en meer beschouwd als een tripel, om het onderscheid te duiden met de in die periode populaire ‘bières blanches’ of witbieren. Het duurt evenwel nog tot 2001 voor de Chimay Blanche officieel wordt omgedoopt tot Tripel. Vanaf dat ogenblik komt Chimay Tripel ook beperkt beschikbaar op vat. De talrijke verjaardagen waarmee de Chimay Tripel in 2011 wordt geconfronteerd, zijn slechts een voorbode voor 2012, het jaartal waarin de brouwerij 150 jaar bestaat. CAFé revue | januari-februari 2011

01 Chimay Tripel, al tien jaar van het vat getapt. 02 Chimay Tripel, een wereldwijd gewaardeerd jarig bier.

| 23 |


Orval

TIJD CREËERT GLANS C Focus

De toenemende vraag naar authentieke karakterbieren leidde in diverse regio’s tot een schaarste aan Orval. Meer brouwen zit er niet in, want abdij en brouwerij houden vast aan een langdurig brouw- en rijpingsproces om Orval glanzend in de markt te kunnen zetten. Voor gedelegeerd bestuurder Frère Xavier en commercieel directeur Francis de Harenne zijn er diverse redenen voor het tijdelijke voorraadtekort in bepaalde regio’s. “Sinds enkele jaren stijgt de vraag naar authentieke karakterbieren. Consumenten zoeken naar originele bieren met een sterk imago, naar bieren waarrond zij een verhaal kunnen vertellen. Orval is wat dat betreft een rijk bier, met unieke karaktertrekken zoals de kenmerkende bitterheid, het droge karakter dankzij de dry-hopping, de typische smaak dankzij het beperkt en gecontroleerd gebruik van wilde gisten, het lage gehalte restsuikers en het relatief lage alcoholgehalte in vergelijking met andere trappistenbieren”, geeft Francis de Harenne aan. “Consumenten zijn veel beter geïnformeerd dan vroeger. Zij willen steeds meer weten over hun bier, waardoor zij het nog sterker gaan waarderen. Zij identificeren zich sterk met ‘hun’ Orval en willen zich van andere consumenten onderscheiden door hun keuze voor Orval”. Sympathie voor kwaliteit “Het is inderdaad de sympathie voor Orval die aan de basis ligt van de schaarste”, treedt Frère Xavier bij. “Naast het respect voor authenticiteit en traditie draagt een doorgedreven kwaliteitszorg bij tot het sterke imago. Dankzij de nieuwe brouwzaal met bijhorende installaties hebben wij het bier nog verder op punt gesteld. Dat is vooral ten goede gekomen aan het jonge Orval-bier, dat kan worden uitgeschonken met een perfecte, dichte en langdurige schuimkraag”. “Die dekt het bier mooi af en zorgt ervoor dat het bier in het glas veel minder snel oxydeert door aanraking met de lucht”, vult Francis de Harenne aan. “Waar andere bieren vaak al na een tiental minuten hun smaak verliezen, behoudt Orval zijn smaak probleemloos gedurende drie kwartier. Daardoor kan Orval perfect worden gepositioneerd als een degustatiebier”.

Tien jaar Ambassadeurs van Orval Een prominente plaats in de horeca, een perfecte presentatie met de keuze tussen een gekoelde Orval of Orval op keldertemperatuur en engagement van de uitbater om Orval in de kijker plaatsen, zijn de drie criteria waaraan een horeca-uitbater moet beantwoorden om in aanmerking te komen voor een titel als ‘Ambassadeur van Orval’. Na het indienen van een dossier via de concessiehouder zal de horeca-uitbater anonieme bezoekers ontvangen die een beoordelingsrapport opstellen. Dit jaar dragen 354 brasseries, cafés en restaurants het Ambassadeurs-label. 255 Belgische horeca-zaken werden genomineerd. Het Orval-ambassadeurschap ‘Magna Cum Laude’ werd toegekend aan Grupello in Geraardsbergen. In 2012 wordt het Ambassadeurslabel voor de tiende maal uitgereikt. Bij die gelegenheid willen abdij en brouwerij ook een apart initiatief nemen om het veertigtal horecazaken te eren dat zich reeds een decennium lang Ambassadeur van Orval mag noemen.

| 24 |

Kwaliteitszorg is, voor Frère Xavier, meer dan de keuze voor grondstoffen, het brouwproces en het bier. “Het gaat over duurzaam ondernemen en welzijn op het werk. Die waarden worden zeer hoog ingeschat door de consument en zij versterken alleen maar zijn getrouwheid aan Orval. Hierdoor zijn er ook meer Orval-liefhebbers bij gekomen”. Structurele realiteit Hoewel de gestage groei van de voorbije jaren leidde tot een produktie van 65.000 hl. in 2009 en 2010, kon men de vraag niet volgen. “Er werd 65.000 hl. Orval gebrouwen en daar blijft het bij”, stelt Frère Xavier. “Wij hebben niet de intentie om de produktie te verhogen. De huidige omzet volstaat voor de abdij en de sociale projecten waarin wij zijn geëngageerd. De gestabiliseerde verkoop wordt een structurele realiteit die men moet aanvaarden”. “Wanneer het verkoopsvolume de voorbije jaren lichtjes is gestegen, dan heeft ook de Belgische markt daarvan geprofiteerd”, verduidelijkt Francis de Harenne. “Naar verhouding wordt nog steeds 92% Orval verkocht in de Benelux. In tegenstelling tot andere brouwerijen is de export beperkt, hoewel er wereldwijd interesse is voor Orval”. ‘Slow brewing’ Frère Xavier kadert die ruime belangstelling in de trend naar ‘slow food’, waarbij je meer toepasselijk kan spreken van ‘slow brewing’. “Orval brouwen, vergt tijd. Tussen het starten van het beslag en de vrijgave voor verkoop, verstrijken twee maanden. De hoofdgisting duurt een vijftal dagen en voltrekt zich tussen 15°C en 23°C. Nadien wordt het nog troebele, jonge bier overgepompt naar de lagertanks, waar wilde gisten evenals verse en aromatische hop voor de dry-hopping wordt toegevoegd om het bier zijn specifieke karakter te geven”. “Die lagering duurt twee tot drie weken op 15°C, wat relatief laag is voor hoge gistingsbieren. Nadien hergisten de gevulde flesjes nog drie tot vijf weken op 15°C, in de ‘warme kamers’. Het koolzuurgas dat tijdens de gisting ontstaat, verzadigt het bier en draagt bij tot de vorming van een romige schuimkraag. Omdat de rijping gebeurt op 15°C duurt zij veel langer, maar het bier krijgt er een unieke ‘glans’ mee”, aldus nog Francis de Harenne. CAFé revue | januari-februari 2011


Gumer Santos en Vital Streignard waken nauwgezet over de kwaliteit van het Rochefort-trappistenbier.

Rochefort: Hemels genot nastreven Luttele weken na de zware brand worden de getroffen abdijgebouwen in Rochefort volop hersteld. Naarstig wordt voortgebouwd aan de nieuwe laboratoria, een symbolische nieuwbouw voor een waaier aan opeenvolgende investeringen die kwaliteit en hemels genot van de Rocheforttrappistenbieren nastreven. Woensdagavond 29 december 2010 vernielde een zware brand het oude gedeelte van de abdij Notre Dame de St. Rémy in Rochefort. Kerk, bibliotheek en klooster werden bedreigd door de vuurhaard. De vlammen vonden ook een gretige prooi in het dak boven de ruimte waar de lagertanks van de brouwerij zijn opgesteld. Dankzij de snelle en efficiënte aanpak van de brandweer -- die kort voordien nog een brandoefening had gehouden in de abdij -- werd de site behoed van een catastrofe. “Even werd het bericht verspreid dat 27.000 liter bier was verloren gegaan en dat schaarste dreigde”, vertelt Vital Streignard. “Overdag hadden wij het bier uit de lagertanks nog gebotteld, waardoor de tanks leeg waren. Er is dus nooit een voorraadtekort geweest. Wij hebben een keer niet gebrouwen omdat alle medewerkers meehielpen om de schade op te meten. Brouwerij, bottelarij en warme kamers waren intact gebleven. De lagertanks waren gevrijwaard door de brandweer en we moesten alleen verifiëren of we hen opnieuw konden gebruiken. Uiteindelijk konden wij hen ook opnieuw inzetten. Wat de abdijgemeenschap echt heeft getroffen, was de enorme solidariteit waarmee iedereen ons ter hulp kwam”.

Nieuwe laboratoria Inmiddels worden de gebouwen volop hersteld en wordt er ook voortgebouwd aan de nieuwe laboratoria en dienstlokalen voor de brouwerij. De voorbije jaren werd er volop geïnvesteerd in de trappistenbrouwerij van Rochefort. Zo kwamen er drie warme kamers om de narijping op fles te starten en werden er ook vier lagertanks geplaatst. “Het pronkstuk van de nieuwe produktielijn is een toestel voor een uiterst precieze dosering van de suikers. Wij voorzien nog een gelijkaardig apparaat voor gistdosering. Die investeringen, samen met een verdere uitbouw van het laboratorium en de uitbreiding van het aantal labo-medewerkers, kaderen volop in de kwaliteitswaarborg voor Rochefort”, beklemtoont Vital Streignard. “Klanten vragen immers om een perfect bier, en dat willen wij hen altijd kunnen aanbieden. Vorig jaar hebben wij zo’n 25.000 hl. gebrouwen, wat een vrij constant volume is. Wel hebben wij een paar keer meer gebrouwen maar dat heeft alles te maken met de voorkeur voor Rochefort 10 (11,3 vol.%). Terwijl wij van Rochefort 6 (7,5 vol.%) of 8 (9,2 vol.%) telkens tot 100 hl. brouwen, maken wij van de zwaardere en sterkere Rochefort 10 telkens slechts 75 hl. Tot twee jaar geleden brouwden wij eens om de drie weken Rochefort 10, thans is dat om de twee weken. Met Rochefort 10, maar ook met 6 en 8, scoren wij zeer goed in binnen- en buitenland. In eigen land gaan wij sterk vooruit in Vlaanderen. Wat betreft export, doen wij het zeer goed in de Verenigde Staten. Daar is Rochefort 10 onlangs nog uitgeroepen tot ‘Best beer in the world’”, geeft Vital Streignard nog mee.

CoEnCo More than 50 references in Europe. Breweries from 1,25 to 30 hl.

Keg washer

Pub brewery 5 hl

CoEnCo bvba Kanaalstraat 6, 8020 Oostkamp, Belgium T +32 50 39 59 79 - F +32 50 38 73 41

info@coenco.be - www.coenco.be

CAFé revue | januari-februari 2011

ADV_CAFE_REVU.indd 1

| 25 | 18-01-2010 09:07:21


Westmalle

BIERBELEVING BIJ DE MAALTIJD C Focus

Een ijsemmer met een 75 cl.-fles Westmalle Tripel en enkele kleinere, bijhorende Westmallekelken eromheen. Of een perfect getapte Westmalle Dubbel in een 25 cl.-glas naast een heerlijk gerecht. Dat tafelgenot en bierbeleving harmoniëren, bewijzen aantrekkelijke ‘all in’-menu’s die steeds meer klanten bekoren. Bierliefhebbers moet je wellicht niet meer overtuigen van de combinatie bier en gastronomie. Het gaat dan niet zozeer over het verwerken van bier in een gerecht dan wel over het serveren van een bier bij de maaltijd. Omdat bier een veel uitgebreider smakenpalet heeft dan wijn biedt het tal van mogelijkheden. De smaak van het bier kan contrasteren, harmoniëren of zelfs smaakversterkend werken bij het gerecht. Vanuit die optiek is bier een volwaardig alternatief voor wijn. Ervaring leert dat de meeste ‘Bourgondiërs’ wel te vinden zijn voor een Westmalle Dubbel of Westmalle Tripel bij de maaltijd. Spontaan vraagt men er niet altijd naar uit vrees om een ongelukkige combinatie met een à la carte schotel te bestellen. Horeca-uitbaters, en zeker zij die hun klanten een kwaliteitsvolle brasseriekeuken serveren, kunnen hierin een rol vervullen. Enerzijds kunnen zij hun klanten een bier aanbevelen bij à la carte gerechten, anderzijds kan men een ‘all in’menu op de kaart of de dagelijkse suggestielijst plaatsen.

Bier wint op wijn Uit de bierbarometer die het Beer & Society Information Center vorig jaar opstelde, blijkt dat bier meer dan ooit op het voorplan komt bij de Belg en dat ook op restaurant, waar wijn terrein verliest. In vergelijking met vier jaar geleden toen amper één op zes bier bij de maaltijd verkoos, is dat cijfer geëvolueerd naar één op vier. Op recepties verkiest eenzelfde percentage bier boven wijn. Hoewel pilsbier (36,5%) over het algemeen de voorkeur heeft, komt trappist met 14,8% op de tweede plaats, voor abdijbieren (13,7%), streekbieren (10,5 %) en sterk blonde bieren (9 %). Het dorstlessende karakter, het brede smakenpalet, de minder lange nasmaak en het lagere alcoholgehalte dan wijn worden gewaardeerd bij bier als vergezellende drank bij de maaltijd. “Door Westmalle Dubbel of Tripel te serveren bij een gerecht, creëer je een uniek belevingsmoment voor de klant”, vertelt Guido Bastiaensen. “Wij willen daarop inspelen door bijvoorbeeld al kleinere 25 cl.glaasjes te voorzien. Op termijn volgen er nog meer specifieke 17 cl.proefglaasjes. In gezelschap kan men perfect een 75 cl.-fles ontkurken en delen over meerdere glazen. Gekoeld geserveerd en gepresenteerd in een unieke ijsemmer wordt Westmalle Dubbel en Tripel een echte blikvanger bij de maaltijd. Op die manier creëer je volop sfeer aan tafel en spreek je ook andere gasten aan”. Meer intens proeven “Wij hebben al meermaals ervaren dat andere klanten spoedig volgen wanneer zij zien dat er een ijsemmer met 33 cl.- of 75 cl.-flessen wordt opgediend”, treedt Manu Pauwels bij. “Door Westmalle te presenteren in kleinere glazen vergroot je het belevingsaspect. Je merkt dat klanten veel intenser van hun bier gaan proeven bij de maaltijd, en zo accentueer je het degustatieve karakter van trappistenbier. Door een ‘all in’-menu voor te stellen, kan je de prijs van het bier incalculeren en een behoorlijk rendement nastreven, zonder dat je de marge voor je bier moet vrijgeven. Bovendien weet de klant dankzij een ‘all in’-menu ook vooraf hoeveel de maaltijd gaat kosten. Prijsverrassingen zijn uitgesloten en dat komt hoedanook het imago van je zaak ten goede”. Voor horeca-uitbaters en keukenchefs die creatief willen omgaan met Westmalle in bereidingen, werden twee handige boekjes met toegankelijke en inspirerende recepten samengesteld. In ‘Westmalle Trappist, met eenvoudige en lekkere eenpansgerechten’ stelt Stefaan Couttenye (‘ Hommelhof, Watou) een vijftiental bereidingen voor. ‘Westmalle Trappist, heerlijk koken met producten van het seizoen’ bundelt een vijftiental gerechten van Tom De Four (De Heeren van Liedekercke, Denderleeuw).

Een ijsemmer met een 75 cl.-fles Westmalle of een perfect getapte Westmalle Dubbel, een stukje authentieke bierbeleving.

| 26 |

Geert Van Lierde

CAFé revue | januari-februari 2011


Nieuwe toekomst lonkt

BRUINE BIEREN OP EEN KEERPUNT C Focus

Bruine bieren werden jarenlang geassocieerd met caramelzoet en een oubollig imago waardoor zij inboeten aan belangstelling. Dankzij de keuze voor andere moutvariëteiten, voor een meer zacht dan zoetige karakter, voor een bitterige afdronk en dankzij de opmars van sterkere en zwaardere varianten kondigt zich een nieuwe toekomst aan. Bruin bier kan je heel ruim omschrijven wanneer je er de Vlaamse roodbruine bieren en de dubbele of donkere abdijbieren bij neemt. Enger gedefinieerd kan je hun herkomst beperken tot Zuid-Oost-Vlaanderen en delen van West-Vlaanderen. Wanneer je hen terecht onderscheidt van de roodbruine bieren, wordt het een relatief klein segment. Niettemin is het volop in beweging. Roman herpositioneerde zijn Oudenaards tot Adriaen Brouwer en voegde er een sterkere Adriaen Brouwer Dark Gold aan toe. Duvel Moortgat zette Liefmans terug op het spoor en wil na de fruitbieren de Goudenband herwaarderen. De Ryck doopte Rochus om tot Arend Dubbel. De Halve Maan en Contreras zetten naast hun blonde bieren respectievelijk een Brugse Zot Dubbel en een Valeir Donker in het gamma. Bavik verenigt een roodbruine Petrus Oud Bruin en een Petrus Dubbel Bruin in een portfolio waarvan ook Pilaarbijter Bruin deel uitmaakt. Van den Bossche stelt naast Pater Lieven Bruin, Kerstpater en Buffalo 1907 een Buffalo Belgian Stout voor. Kortom, het aanbod niet-zurige bruine bieren toont zich uiterst gediversifieerd. Eén aspect valt op, namelijk dat het kleverig zoete karakter ver zoek is. Een paar uitzonderingen niet te na gesproken, kan je overwegend spreken van een zacht smaakprofiel, met meermaals een licht gebrand karakter en een bitterige nasmaak. Naast de doordrinkbieren die vooral regionaal worden gesmaakt, ontwikkelt zich een subsegment van sterkere en zwaardere degustatiebieren waarmee brouwerijen zich tot ver buiten de regio kunnen positioneren.

gezoet tafelbier. Waar Rodenbach de referentie is voor roodbruin, heb je dat veel minder voor de niet-zurige bruine bieren, en dat ook al omwille van de grote verscheidenheid. Grote volume-

Xavier Vanneste, Steven Vanhaverbeke, Carlo Roman, Bruno Van den Bossche, Frederik De Vrieze, Miek Van Melkebeke en Olav Blancquaert klinken op de toekomst van de bruine bieren.

Meer en meer op vat “Met Adriaen Brouwer hebben wij een grote sprong voorwaarts gemaakt in verkoopsvolume voor dit bier”, vertelt Carlo Roman. “Het bier had een verouderd imago. Hoewel er hele generaties mee zijn opgegroeid en de brouwerij er groot is mee geworden, deemsterde het segment weg. Wij hebben daarop gekozen voor een ommezwaai en sinds de herlancering noteren wij opnieuw groei voor AB, zoals het ondertussen in de regio wordt genoemd. AB zit terug meer en meer op vat en is daardoor opnieuw een vaste waarde geworden in de Vlaamse Ardennen. Of wij voor het doordrinkbier van zowat 5 vol.% ooit nog de volumes van weleer halen, betwijfel ik. Voor de zwaardere bruine bieren, zoals Adriaen Brouwer Dark Gold, zie ik nog wel potentieel”. Om te kunnen doorbreken, is er volgens Olav Blanquaert, nood aan een duidelijke typologie. “Onder de noemer bruin bier categoriseert men abdijbieren, roodbruine bieren, bruine bieren, oud bruin. Oud bruin is een naam die gelijktijdig veel en niets zegt. Om echt opnieuw te kunnen doorbreken, heeft het bier een restyling nodig. ‘Oud bruin’ is niet meteen de meest ‘sexy’ benaming om dit bierttype in de markt te zetten. In Nederland is het zelfs synoniem voor kunstmatig aanCAFé revue | januari-februari 2011

| 27 |


toenames zijn er nog niet voor Liefmans maar wij noteren wel meer belangstelling voor het biertype, net zoals er meer interesse is voor bitterige bieren. Na de overname van Liefmans hebben wij prioriteit gegeven aan het fruitbier. Wij plannen nu om Oud Bruin en Goudenband verder te ontwikkelen. Het gaat hoedanook om kleine volumes maar het blijven authentieke en traditionele bieren”. Geschiedenis en verscheidenheid “Het is inderdaad een segment met geschiedenis”, treedt Steven Vanhaverbeke bij. “Petrus Oud Bruin en Dubbel Bruin zijn sterke, regionale bieren. Zij bevinden zich in een niche-segment dat langzaam groeit. Consumenten moeten de klik durven maken om terug bruin bier te drinken. Wel moeten wij ons realiseren dat het bruin bier nu veel minder dan vroeger wordt gezien als een dorstlesser”. “Die positionering is inderdaad een moeilijkheid. In je eigen dorp kan je naast pilsbier staan, daarbuiten is het anders. Maar, als ik zie dat wij onlangs met Arend Dubbel een consumentenprijs hebben gewonnen, dan wijst dat toch op een kentering in het consumptiegedrag”, stelt Miek Van Melkebeke. “Het blijft evenwel moeilijk om de horeca ertoe te bewegen om het segment van de bruine bieren te verkennen, omdat de klant nog steeds volop blonde bieren vraagt”. “Het smaakprofiel van de bruine bieren heeft potentieel, maar de blond bier-drinker ga je er niet dadelijk mee aanspreken”, vult Carlo Roman aan. “Daarvoor moeten wij meer en meer opschuiven naar een hoger of zwaarder bier waarmee wij ons duidelijker kunnen positioneren als speciaalbier”. “Klopt”, zegt Bruno Van den Bossche, “wij zien alleszins dat klanten die anders nooit bruin bier drinken in de eindejaarsperiode wel kiezen voor een donkere Kerstpater”. “Klanten denken nog te vaak aan zoet en gecarameliseerd bruin bier, maar dat is al lang niet meer zo”, werpt Frederik De Vrieze op. “De verscheidenheid in het segment van de bruine bieren is enorm. Daardoor moet je er ook zeer veel energie

insteken om je bier op de juiste wijze te kunnen positioneren tegenover de juiste doelgroep”. Maar de bruin bier-drinker blijkt wel veel meer merkgetrouw, uitgerekend omwille van die grote verscheidenheid binnen het segment. Waar een blond bier-drinker gemakkelijker zapt binnen het segment van blonde speciaalbieren, houdt de bruin bier-drinker meer vast aan ‘zijn’ merk; omdat het ‘bruintje’ niet bestaat, weegt de merknaam door. Complexiteit en gastronomie . “Omdat bruin bier complexer van smaak is, leent het zich perfect voor gebruik in de gastronomie. Omdat je het ook langer kan bewaren, kan je zelfs meerdere jaargangen opslaan en een ‘caveautje’ aanleggen”, suggereert Olav Blanquaert. “Een bier als Goudenband vertoeft in een nog kleinere niche, die zich misschien wat meer naar het thuisverbruik dan wel naar de horeca richt”. “Mits de nodige begeleiding en zeker in combinatie met gastronomie hebben bruine bieren een toekomstkans”, beklemtoont Steven Vanhaverbeke. “Nu wordt het nog te vaak geassocieerd met stoofpotjes hoewel er heel wat meer mogelijkheden zijn om bieren zoals Petrus Oud Bruin of Dubbel Bruin in en bij gerechten te serveren”. “Het authentieke karakter van onze bieren is een troef die wij verder kunnen uitspelen”, geeft ook Frederik De Vrieze aan. “Bruin bier wordt nog te gemakkelijk beschouwd als een sausbier, hoewel het veel rijker is en veel meer mogelijkheden en belevingsmomenten kan bieden”. “Het is één van de weinige biertypes die er zich echt toe lenen om veeleer als wijn gepositioneerd te worden”, merkt Bruno Van den Bossche op. Eerlijk en authentiek Vanuit hun verleden surfen de bruine bieren wel stilaan mee op de golf naar meer authenticiteit, streekgebondenheid en eerlijke,

Gevarieerd bruin Bier Adriaen Brouwer Adriaen Brouwer Dark Gold

Alcohol-gehalte Brouwerij

Kenmerken

5

Roman

Zacht, niet zurig, licht bitterige afdronk

8,5

Roman

Goede balans van caramel, mout en droog fruit, hergisting op fles

Arend Dubbel 6,5 De Rijck

Lichte caramelsmaak met zachte hopbitterheid en pittige afdronk, hergisting op fles

Brugse Zot Dubbel 7,5 De Halve Maan

Gebrouwen met zes moutsoorten, niet zoet, hergisting op fles, hoppige nasmaak

Buffalo 1907 6,5 Van den Bossche Caramelachtig, lichte gebrande toets met zacht bittere afdronk, hergisting op fles Buffalo Stout 9 Van den Bossche Zoete aanhef, gebrande mout met droogbittere afdronk, hergisting op fles Liefmans Goudenband 8 Liefmans

Lange rijping in lagerkelders, kruidig met lichte gecarameliseerde moutsmaak, blending van meerdere jaargangen

Liefmans Oud Bruin 5 Liefmans

Licht geroosterd moutig, caramel, harmonieus zuurzoetig met frisse nasmaak

McChouffe

Achouffe

Ongefilterd, eerder scotch met lichtbitter karakter

Bavik

Zacht, iets zoetig gecarameliseerd, licht nootachtig

Petrus Dubbel Bruin

| 28 |

8 6,6

Petrus Oud Bruin 5,5 Bavik

Vineuze, edele smaak met een licht zurig karakter. Blending en lagering op hout.

Pilaarbijter

6,5

Bavik

Relatief zwaar, niet zoetig, hergisting op fles

Special Roman

5,5

Roman

Licht geroosterd en gebrand, zoet maar niet kleverig, licht bitterig

Straffe Hendrik Quadrupel 11 De Halve Maan

Zwaar, volmondig maar complex en evenwichtig bier, gehopt, moutig en kruidig, hergisting op fles

Valeir Donker

Caramelmoutig, zacht bitter met hergisting

6,5

Contreras

CAFé revue | januari-februari 2011


Adriaen

Brouwer Dark Gold

Bier met liefde gebrouwen, drink je met verstand Une bière brassée avec savoir se déguste avec sagesse

Petrus, niet voor engeltjes Brouwerij Bavik - Rijksweg 33 - B-8531 Bavikhove • info@bavik.be - www.bavik.be


Troef voor export De Oost- en West-Vlaamse bruine bieren hebben, volgens de brouwers, een groot exportpotentieel omwille van de hoge belevingswaarde, en dat zeker ten aanzien van de Amerikaanse markt. Daarbij gaat het in de eerste plaats om de zwaardere varianten of om meer extreme smaakprofielen. “Om in de VS, en iets mindere mate Scandinavië, voet aan wal te krijgen, moet bier een sterk uitgesproken karakter hebben. Wij merken dat onder meer voor Buffalo Stout die er volop wordt gewaardeerd. De Belgische, Nederlandse en Franse zijn minder voor dergelijke extremen”, aldus Bruno Van den Bossche.

tastbare produktie. Voorlopig tonen de verkoopsvolumes dat nog niet echt aan, maar de interesse ervoor neemt toe. “Op iets langere termijn zijn er mogelijkheden om het belevingsaspect te promoten”, geeft Steven Vanhaverbeke aan. “Nu focust de modale consument sterk op blond bier, terwijl wij met bruin bier eerder het verkennende, ontdekkende publiek moeten aanspreken”. “Daar zien wij toch dat een jonger publiek, van twintigers en dertigers, meer en meer op ontdekkingstocht gaat en vaker kiest voor een bruin bier”, weet Miek Van Melkebeke. “Zij hebben de bierwereld misschien wel ontdekt via de grote merken, maar schakelen sneller over naar een ander speciaalbier omdat zij zich willen onderscheiden”, treedt ook Bruno Van den Bossche bij. “Om van een echte bruin-bier-trend te spreken, is het nog iets te

vroeg, maar ik ben ervan overtuigd dat het eraan komt”, geeft Frederik De Vrieze aan. “In bepaalde steden gaat het misschien wat sterker spelen dan in andere regio’s”, verwacht Xavier Vanneste. “Brugse Zot Dubbel is er gekomen omdat men vroeg naar een donker, bruin bier. Bovendien was het voor ons ook een middel om op de tapkraan te geraken. Als een horecazaak drie of vier tapkranen heeft, dan staat daar naast pils meestal een blond bier en een wit- of seizoensbier op. Ook bruin verdient zijn plaats op de tapkraan en daarin zijn wij geslaagd met Brugse Zot Dubbel”. Ook brouwtechnisch zijn er, volgens Xavier Vanneste, nog heel wat mogelijkheden om het segment verder te diversifiëren. “Met donkere mouten kan je nog heel veel doen. Kijk maar eens naar de porter-bieren van weleer. Wij hebben nu de opmars gehad van de bittere Indian Pale Ales en van bieren gebrouwen met één hopvariëteit. We kunnen even goed een bruin bier brouwen met een enkele moutsoort. Mensen zoeken volop naar smaak. Ze willen wat zoetigheid, bitterheid, een lichtjes gebrande toets; dat zijn allemaal elementen die je terugvindt in donkermouten. Wij moeten het echt niet gaan zoeken in extremen. Misschien zijn er ook mogelijkheden om te lageren in houten tonnen. Er zijn zeer veel mogelijkheden en wij staan vanuit dat opzicht ongetwijfeld voor een keerpunt bij de bruine bieren”. Geert Van Lierde

C MORE Dit rondetafelgesprek had plaats in De Heeren van Liedekercke in Denderleeuw. www.heerenvanliedekercke.be

HORECATEL VAN 13 T.E.M. 17 MAART 2011 – WEX – Marche-en-Famenne

45ste editie van de beurs en 10de verjaardag van WEX! Van 13 tot 17 maart staat de vakbeurs Horecatel opnieuw in het centrum van de actualiteit. Alle professionelen uit de sectoren van horeca, grootkeukens en voedingsberoepen komen bijeen op deze sinds 45 jaar niet te missen beurs! Waaraan is deze lange levensduur te danken? Door al die jaren heen is de beurs uitgegroeid tot een referentie in Franstalig België. De restauratie buitenshuis heeft nu een centrale plaats in onze maatschappij, en ook onze culinaire cultuur is grondig geëvolueerd. Horecatel is een vaste waarde geworden, deels dankzij de voortdurende investeringen van de organisatoren. Horecatel 2011 viert dit jaar zijn tiende verjaardag in de hallen van WEX, die door de organisatoren werden gebouwd om de vakbeurs van een moderne en comfortabele infrastructuur te voorzien. Professionelen moeten voortdurend innoveren, … Ongeveer 350 bedrijven zullen aanwezig zijn op Horecatel. De beurs biedt hen een echte vitrine om hun producten en kennis tentoon te stellen.

| 30 |

Ze zetten allemaal hun creatiefste beentje voor om hun klanten en prospecten te verwelkomen: gepersonaliseerd onthaal op hun standplaats, proeverijen, … Horecatel is ook de ontmoetingsplaats voor brouwers en caféhouders. Het is trouwens de enige beurs in Franstalig België die een volledige gamma bieren aanbiedt, dankzij de aanwezigheid van de voornaamste Belgische en Luxemburgse brouwerijen (± 30). De beurs trekt elk jaar ongeveer 40.000 professionelen uit heel België en de buurlanden aan.

Animatieprogramma Elke dag stelt HORECATEL conferenties, wedstrijden en gastronomische demo’s voor. U vindt deze uitgebreid op www.horecatel.be

Praktische informatie – www.horecatel.be Wanneer: Van zondag 13 t.e.m. donderdag 17 maart 2011 Openingsuren: Van 11u00 tot 19u00 Waar: Wallonie Expo (WEX) te Marche-en-Famenne – België • Vakbeurs bestemd voor horecaprofessionals Met toegangskaart: gratis ingang - Zonder toegangskaart: € 25• Studenten hotelscholen: € 6 Verplichte voorafgaande inschrijving. Nieuwigheid 2011: de beurs wordt enkel toegankelijk voor studenten op woensdag 16 maart. Parking: € 3 /dag – 3.000 plaatsen Organisatie: Wallonie Expo S.A. Parc d’Activités du WEX, Rue des Deux Provinces, 1 - B_6900 Marche-en-Famenne T. + 32 (0) 84/340 800 – info@wex.be - www.wex.be

CAFé revue | januari-februari 2011


U stopt al genoeg energie in een groenere zaak. Wij leveren u groene stroom tegen een vaste prijs. U deed vast zelf al heel wat inspanningen om uw zaak groener te maken. Daarom maakt Electrabel het u iets makkelijker. We leveren u 100% groene stroom tegen een energieprijs die voor twee jaar vaststaat. Zo voorkomt u onaangename verrassingen op uw factuur. En omdat u ook best trots mag zijn op uw groene zaak, krijgt u van ons uw eigen Greenkit cadeau, met stickers, posters, visitekaartjes en placemats. Zo zien uw klanten meteen dat u milieubewuste keuzes maakt. Meer informatie? Surf naar www.electrabel.be/groenondernemer of bel gerust ons Contact Center op 078 78 20 20.

www.electrabel.be/groenondernemer

CafeRevueFebruari2011  

Het enige vakblad voor Belgische cafés, drankenhandelaars en brouwerijen.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you