Page 1

JUL i Korsholms svenska fรถrsamling


Ruths hälsning Om några dagar går vi in i adventstiden. Advent betyder ankomst och vi förbereder oss på olika sätt för Jesu ankomst. Vi sjunger Hosianna och andra fina julsånger. Vi pyntar våra hem, vi tar fram adventsljusstaken och börjar tända ett ljus efter det andra. Vi städar och förbereder julklappar till varandra. Kanske bakar vi pepparkakor. Det känns bra med julförberedelser, speciellt om man kan göra dem tillsammans med någon annan. Låt oss därför inte glömma de som är ensamma eller står utanför. Vi kan dela med oss av julmaten till de som inte har eller bjuda hem någon på mat som inte själva har julmat på bordet. Och vi kan också bjuda hem någon som inte har anhöriga att dela julen med. Då vi kommer ihåg dem som inte har det så bra, så infinner sig en julfrid och harmoni inom oss själva, som vi inte får om vi bara tänker på oss själva. Bryr vi oss om andra så mår vi även mycket bättre själva. Och det viktigaste, det blir ingen jul utan Jesus i vår mitt. Tänk att han kom hit till vår jord för vår skull. Och tänk att han kom för att ta våra synder på sig, så att vi får vara fria från all skuld och synd. Vilken befrielse! Vilken glädje! Detta måste vi få fira! I kyrkan får vi lyssna till glädjebudskapet och tillsammans sjunga, tacka och tillbe vår frälsare Jesus Kristus. En god och välsignad adventstid! Ruth Vesterlund, pastor


Välkommen Mia! De som besöker församlingshemmet kan från och med september se ett nytt ansikte i köket. Det är Mia Snickars Lundfors som efterträder Benita Östman som numera kan titulera sig pensionär. När man frågar Mia vad som fick henne att söka tjänsten som husmor inom församlingen får man ett lite oväntat svar. -När Benita flyttade från Solgård till församlingen fick jag hennes tjänst. Jag skojade med henne och sade att när du går i pension så söker jag din tjänst inom församlingen. Och så blev det. Den första tiden har Mias utmaning varit att lära sig var allt finns, både utrustning och utrymmen. Och så erkänner hon att det är rätt många namn att komma ihåg. Den ena dagen är ingen annan lik och det ser Mia som en stor fördel. Det finns alltid nya ingredienser att handla, nya recept att koka och nya tillställningar att planera. Mia är både uppvuxen och bosatt i Solf. Till familjen hör man, en fyraårig dotter och en styvdotter på 20 år. Fritiden tillbringar hon gärna vid villan i Malax eller i skog och mark. Hon är bland annat en hejare på att hitta trattkantareller. Och det som lyckats extra bra i hennes trädgård i sommar är vindruvorna. Till sist ber vi Mia avslöja sina talanger. Som för de flesta av oss tar det en stund att tänka efter. -Jag är nästan alltid glad. Och så får jag ofta höra att jag är en god lyssnare, berättar hon. Och vi tänker att det här är talanger som väl kommer till pass inom församlingen. Foto: Sig-Britt Nabb


Hjälp oss att hjälpa Många är vi som kanske vill skänka en varm tanke eller en stund av vår tid till en medmänniska i juletid. Men hur gör vi konkret för att hjälpa till? Vi frågade församlingens diakon Hanna-Maria hur våra tankar bäst kan leda till en handling som spelar roll. -December månad och den kommande julen är en stressfaktor för det flesta familjer, även för de som har en bra ekonomisk situationen. För de familjer och personer som i vardagen kämpar med att få pengarna att räcka till mat och för de som kämpar med sjukdomar och akuta kriser som gör att orken och förmåga inte räcker till något extra, blir julen många gånger en ångest och en högtid med många besvikelser. Församlingens diakoni vill gärna hjälpa lite extra för att julen ska få bli till en glädjens högtid för alla människor och familjer. För att detta skall vara möjligt behöver vi din hjälp. På samma sätt som Jesus hjälpte de svaga vill också vi nå ut till dem som har det svårt. En dag kan rollen vara omvänd.

Diakonin förmedlar matpaket och julklappar till familjer i nöd. Julklapparna och maten samlas in av föreningar, organisationer och privat personer. Denna medmänskliga omtänksamhet är vi mycket glada över. Det som det finns stort behov av är hygienprodukter för både män och kvinnor (schampo, tandborstar, tandkräm, deodorant, hårband, duschtvål mm), nya lakan, påslakan, dynvar samt handdukar. I matväg tar vi gärna emot, matvaror som står sig länge till exempel torrvaror, knäckebröd, konserver, te och kaffe. I juletid får man även gärna bistå med det lilla extra som hör julen till: t.ex. choklad, glögg, russin, risgryn med mera. Tänker vi julklappar passar små saker som man kan ge till barn såsom pennor, papper, målarböcker, sockor, spel, mjukisdjur och så vidare. Presentkort till klädaffärer, presentkort till biografer, presentkort till hoplop, swingeling, simhallen eller dylikt är även perfekta gåvor och låter ett barn eller tonåring göra saker som familjen kanske vanligtvis inte har råd med.


Handskar, sockor och vantar för både barn och vuxna (både kvinnor och män) är även omtyckta. Vi vill helst att man INTE paketerar in sakerna, klienterna får välja själv det som de har behov av. Använda kläder tar vi inte emot!

Ett annat sätt att hjälpa i juletid är att avvara en stund av sin tid. Under december månad gör församlingen julbesök till församlingsmedlemmar som bor hemma och är över 90 år. För att hinna med alla dessa besök behöver vi frivilliga till hjälp.

Måndagen den 3.12 kl. 16-18 tar församlingen tacksamt emot dina gåvor vid Smedsby församlingsgård. Passar inte detta datum men du ändå vill ge något eller om du har frågor är det bara att ta kontakt med oss diakoner, per mail eller telefon.

Så vill du hjälpa till med att sprida julglädje är det bara att ta kontakt med diakonerna i församlingen eller komma med på mötet för frivilliga som träffas den 27.11 kl 13.00, i Smedsby församlingsgård. Sätt in en stund av din tid på godhetskontot och du kan lyfta ut nya bekantskaper, intressanta pratstunder och vardagsglädje.

Utdelning sker i diskretion så den sköter vi själva, men vi behöver till exempel hjälp med att packa ihop matkassar och fördela presenter. Det finns en uppgift för alla! Vill du hjälpa till är det bara att ta kontakt med församlingens diakoner, så snabbt som möjligt.

MÅNDAG 3.12 KL. 16-18 SMEDSBY FÖRSAMLINGSGÅRD Insamling av matvaror och julklappar till diakonins julutdelning.

TISDAG 27.11 kl. 13 SMEDSBY FÖRSAMLINGSGÅRD ingång D Träff för frivilliga som vill hjälpa till med församlingens julbesök.

Hanna-Maria Hakala Diakon hanna-maria.hakala@evl.fi 040 322 6707

Li Ollil-Nylund Diakon li.ollil-nylund@evl.fi 044 356 0530


De vackraste julsångerna valdes i Korsholm Ann-Christine Nordqvist-Källström och Susanne Westerlund, kantorer i Korsholms svenska församling, står bakom sångvalet i årets julsångshäfte.

över att vi fick det här förtroendet, säger Susanne. När det gäller att plocka fram någon favorit bland julsångerna blir det svårt, då det finns så många fina.

Berätta om hur ni valde sångerna! –Vi började arbeta genast i januari, då det var aktuellt att påbörja arbetet med följande års häfte. Vi inledde med att var och en för sig funderade på ett upplägg för årets sånghäfte. Sedan träffades vi, utbytte tankar och diskuterade. För oss var det viktigt att det finns något för alla åldersgrupper, speciellt valmöjligheter för barn och ungdomar. Vi är väldigt glada

Ann-Christines favoritsång från årets häfte är ”Himlen i min famn”. Susannes favorit är ”Jul, jul, strålande jul”. –En av favoriterna bland våra körer är ”Julens klockor” av Christian Engquist, så det var roligt att vi fick med den i häftet. Vi har sjungit den här i Korsholm i några år nu och den är mycket omtyckt av alla åldrar. Det finns möjlighet till variationer i uppförandet. Våra ungdomar har tyckt om


att få sjunga verserna, när sedan alla körer stämmer in i refrängen, bara som ett tips, tillägger Susanne. Stort intresse i Korsholm –Intresset för De vackraste julsångerna är väldigt stort här i Korsholm, vi har sjungit julallsånger sedan 1960-talet. Vår huvudsatsning är 16.12 i Korsholms kyrka, då vi har två tillfällen. Klockan 16 riktar vi in oss speciellt på barnfamiljer och klockan 19 riktar vi oss till den stora allmänheten. Susanne poängterar att gemenskapen i det musikaliska framförandet är en viktig del av allsångsstunderna. Församlingens körer och orkestrar medverkar. Vi har upp till 50 instrumentalister på plats och koristerna är runt 300. Gamla och nya traditioner –Vi har en lång tradition att också sjunga De vackraste julsångerna på trettondagen i Smedsby församlingsgård. En ny tradition är att vi andra advent håller en ungdomsinriktad gudstjänst där vi också sjunger ur allsångshäftet.

Där medverkar vår ungdomskör. I år har vi lagt till ytterligare ett tillfälle i samband med gudstjänsten den fjärde advent tillsammans med gästande körer. Vilka minnen förknippar ni med De vackraste julsångerna? Susanne: Jag är uppvuxen med De vackraste julsångerna i Korsholms kyrka. Den stämningen och gemenskapen som De vackraste julsångerna skapar berör mig djupt. Ann-Christine: Det är fint att få vara med och förverkliga De vackraste julsångerna varje år, då kyrkan är fylld med sjungande människor. Jag berörs fortfarande, efter 30 år i tjänst. Vilka tankar väcker årets julinsamlingstema, världens barn? –Det är ett viktigt tema, som det känns bra att kunna stöda på det här sättet, säger Ann-Christine och Susanne. Text: Joanna Lindén-Montes

Visste du att? • Årets svenskspråkiga häfte har tryckts upp i cirka 50 000 exemplar. • Det finns en ny sång i årets häfte, som aldrig varit med tidigare: ”Julens klockor” (text och musik: Christian Engquist) • Finska Missionssällskapet sänder sånghäften till 20 länder. • De vackraste julsångerna sjungs för 46:e året och samlar cirka en miljon människor kring julens budskap.


Som A-kantor har jag huvudansvaret för musiken i församlingen. Mina arbetsdagar fylls snabbt med olika administrativa uppgifter. Det speciella med vår församling ur musikens perspektiv är att vi har en egen musikskola med 75 elevplatser, 13 grupper och 12 lärare. Själv leder jag fem körer och en orkester inom musikskolan. Jag fungerar som konstnärlig ledare för musikskolan och till min hjälp har jag sedan ett år tillbaka Ninja Jakobsson, verksamhetsledare på 41%, samt Marianne Loo som är ekonomiesekreterare. Jag planerar helheten gällande musikskolans plats i församlingen, samarbetar med olika musikaktörer och församlingar i nejden. Förutom det här så spelar jag också under gudstjänster, förrättningar och samarbetar med kollegerna i församlingen genom att t.ex. hålla musikstunder i Föräldra-barngrupperna och att undervisa i skriftskolan. När jag planerar musiken i församlingslivet utgår jag alltid från kyrkoåret och försöker skapa en givande helhet för våra grupper, elever och församlingens medlemmar. Det är ett pussel som kräver mycket tid. Alla måste få en lämplig utmaning som gör att de växer på flera plan.

Susanne Westerlund

*Musikmagister inom utbildningsprogrammet för

Kyrkomusik och diplomsångerska från SibeliusAkademin. * Diplomerad kammarmusiker fån Kungliga Musik högskolan i Stockholm * Deltagit med framgång i både nationella- och inter nationella sångtävlingar. * Hösten 2007 gav hon sin formella debutkonsert. * Har gett ut skivorna I längtans ljus (2006) och Julskatter (2009). *Sedan 2010 A-kantor i Korsholms svenska församling

Musik är färskvara. Det gäller att hålla sig i trim och därför strävar jag till att själv öva varje dag. I min tjänst ingår också möjligheten att fördjupa mig i mitt huvudinstrument, sången. Som kyrkomusiker planerar jag hela tiden långt framåt med tanke på våra körer, orkestrar och elever, men samtidigt lever jag i nuet för att finnas till för dem som behöver mig just idag.


Mitt arbete är mångsidigt. Mycket tid går åt till planering, både enskilt och tillsammans med kollegerna. Många arbetstimmar går också åt till att öva orgel, piano och sång. Jag spelar flertalet av våra gudstjänster, förrättningar och andakter samt undervisar i skriftskolan. Till arbetsuppgifterna hör också att hålla regelbunden kontakt med skolorna för att hålla skolandakter och leda PsalMedaljeSkoj och att besöka Föräldra-barngrupper. Jag leder två körer och undervisar en orgelelev inom musikskolan och är också vicedirigent i Korsholms prosteris kyrkosångskrets. För mig är det viktigt att församlingen når ut med sin information även på internet. Jag är huvudansvarig för församlingens hemsida, administratör för vår Facebook-sida och medlem i vår Media- och infogrupp.

Projektkör

till Julbönen i Korsholms kyrka, 24.12 kl. 15

Ann-Christine Nordqvist-Källström *Musikmagister inom utbildningsprogrammet för Kyrkomusik från Sibelius-Akademin. *Utbildad FMT-musikterapeut (Funktionsinriktad musikterapi). *Har jobbat som kyrkomusiker i Munsala församling 1986-1989. *Sedan 1990 B-kantor i Korsholms svenska församling.

Välkommen med i vår projektkör som riktar sig till alla åldrar. Vi anpassar repertoaren med tanke på årets kör. Meddela ditt intresse till S. Westerlund (susanne.westerlund@evl.fi, tfn: 044-2757475) senast 14.12, men gärna före. Övningar to. 20.12 kl. 18-19 i Sockenstugan, samt 24.12 kl. 14.


Foto: Johan Hagstrรถm


Juloratoriet

Johann Sebastian Bach Bach komponerade Juloratoriet år 1734, under sin tid i Leipzig. Verket är skrivet som en serie om sex kantater, tänkta att framföra under julens högtider (de tre juldagarna, nyårsdagen, söndagen efter nyår och trettondagen). Det framfördes av Bach själv på detta sätt julhögtiden 1734/35 i båda kyrkorna i Leipzig (Nikolaikirche och Thomaskirche). Det har sannolikt framförts på samma sätt åren 1739/40, 1744/45 och 1745/46. Framförandena skedde under gudstjänst på den aktuella dagen. Trots att Bach inte framförde verket i sin helhet på en gång är det han själv som samlat verket till en helhet och givit det namnet Juloratorium (Weihnachts-Oratorium). Bach har också skrivit ett Påskoratorium och ett Himmelsfärdsoratorium, men de framförs inte så ofta. Nuförtiden framförs Juloratoriet för det mesta i konsertform och då vanligtvis uppdelat så att kantaterna ett till tre framförs tillsammans och på samma sätt kantaterna fyra till sex tillsammans. De tre första kantaterna sjungs oftare än de tre sista. Korsholms kammarorkester och kammarkören Psallite har tidigare framfört de tre första kantaterna men denna jul uppfyller vi en gammal dröm och sjunger alla kantaterna på två konserter den 9 december och den 5 januari. Juloratoriet innehåller som sig bör mycket jubel samt festliga klanger och rytmer. När man hör verket kan man verkligen ta till sig julens budskap, för Bach presenterar det i en synnerligen läcker form. För sångarna och musikerna innebär verket en rejäl utmaning – rytmerna, klangerna och de snabba löpningarna kommer inte av sig själva utan

skall nötas in. Det ligger mycken möda och många timmar av övning, både var och en för sig och gemensamt under kör- och orkesterövningar, bakom framförandet av ett verk av denna kaliber. Man måste nog både som sångare och musiker ha inställningen att det är fråga om ett kärt besvär för att studera in denna musik. Vi amatörer har ingen annan utdelning av detta arbete än glädjen att få vara med och framföra så underbar musik och att (förhoppningsvis) känna publikens uppskattning under (ja, man känner nog om publiken njuter) och efter konserten. Inte heller de deltagande professionella musikerna får ett ekonomiskt utbyte som motsvarar det nödvändiga arbetet för en separat konsert av denna typ. Vi besjälas nog alla av den inställning som tyskarna så fint uttrycker: aus Liebe zur Kunst (av kärlek till konsten). Ni som sitter i kyrkbänkarna får tyvärr inte möjligheten (åtminstone denna gång) att njuta av känslan att vara med och gestalta odödlig konst som en del av helheten. Denna musik är 284 år gammal och har ännu lång kvar till ”bäst före” datum. Jämför det med den mognad som dagens populärmusik kan uppvisa. Kom med och njut med oss av julens budskap så som det framställs av ”den femte evangelisten”! Och kom ihåg att följa med i programbladet vad de olika delarna handlar om – där har ni bästa nyckeln till förståelse av varför Johann Sebastian har skrivit musiken som han har gjort. Anders Jern ordförande i Korsholms Församlings Musikskola & körsångare av födsel och ohejdad vana Soli Deo Gloria (endast Gud tillhör äran) skrev Bach under alla sina partitur. En inställning som vi nog alla kunde tillägna oss.


Välkommen till kyrkan! November 18.11 Gudstjänst kl. 10 (obs tiden!) i Korsholms kyrka Berg, Westerlund & musikskolans elever 18.11 Församlingsval kl. 11-20 i Korsholms kyrka 24.11 Pappa-barnsamling kl. 9.30-11 i Smedsby församlingsgård 24.11 Ung gudstjänst kl. 18 i Korsholms kyrka 25.11 Psalmmässa kl. 11 i Korsholms kyrka Håkan Granberg, Ruth Vesterlund, Nordqvist-Källström, Westerlund, Kammarkören Psallite 25.11 Högmässa kl. 13 i Smedsby församlingsgård Håkan Granberg, Ruth Vesterlund, Nordqvist-Källström 25.11 Asien i fokus kl.14 i Smedsby församlings- gård. Kyrkkaffe och program med Judy och Håkan Granberg

December 2.12 Gudstjänst för små och stora kl. 11 i Korsholms kyrka Kyrkokören, Körskolan, Lilla barnkören, Bergström-Solborg, Nordqvist-Källström, Westerlund 2.12 Missionssyföreningens julgröt och försäljning kl. 17-21 i Smedsby församlingsgård 2.12 Taizémässa kl. 18 i Smedsby församlingsgård Pensionärskören, Bergström-Solborg, Nordqvist-Källström

5.12 5.12

Närståendevårdarnas och vårdtagarnas julkaffe med program kl 13.00, församlingshemmet i Gamla Vasa. Anmälan senast 3.12 till Hanna-Maria Hakala. Adventsmusik kl. 18 i Korsholms kyrka Kör för alla och Orkester för alla. Dir. A-C Nordqvist-Källström, R Holmgård

6.12 Tvåspråkig gudstjänst kl. 11 i Korsholms kyrka Berg, Marja-Riitta Ylikangas-Annola, kyrkokören, kirkkokuoro, Westerlund, Kaisa Launonen 7.12

Soppa med gäst kl. 18-20 i Smedsby försam- lingsgård. Soppan kostar 5 euro, ingen anmä- lan behövs.

9.12 Ungdomsgudstjänst med De vackraste jul sångerna kl. 11 i Korsholms kyrka Bergström-Solborg, Westerlund, Nordqvist-Källström, ungdomskören Germivox. Gideoniterna informerar om sin verksamhet 9.12 Högmässa kl. 13 i Smedsby församlingsgård Vesterlund, Nordqvist-Källström 9.12 J.S. Bach: Juloratorium, kantaterna 1-3 kl. 19 i Korsholms kyrka Kammarkören Psallite, Korsholms kammaror- kester, Kajsa Dahlbäck, Monica Groop, Niall Chorell samt Kristian Lindroos. Dir. Susanne Westerlund. Biljetter, 15/10€ . Biljetter kan köpas vid dörren eller Studio Ticket.


12.12 Julgröt för föräldra-barngrupperna kl. 9.30 i Gamla Vasa. Westerlund 12.12 Musikskolans julmatiné kl. 18 i Korsholms kyrka. Servering i församlingshemmet där programmet fortsätter. 13.12 13.12

Pensionärsjulfest med risgrynsgröt kl. 12-15 i församlingshemmet i Gamla Vasa. Kyrktaxi Dagklubbsjulfest kl. 17 i Smedsby församlingsgård. Nordqvist-Källström

16.12 Högmässa kl. 11 i Korsholms kyrka Berg, Nordqvist-Källström 16.12 De vackraste julsångerna för små och stora kl. 16 i Korsholms kyrka Berg, Nordqvist-Källström, Westerlund, körer, orkester 16.12 De vackraste julsångerna kl. 19 i Korsholms kyrka Berg, Nordqvist-Källström, Westerlund, körer, orkester 19.12 Ungdomarnas julfest kl 18-20 i Gamla Vasa, ungdomsutrymmet. 23.12

Sånggudstjänst med de vackraste julsångerna kl. 11 i Korsholms kyrka Vesterlund, Westerlund, Singsbykören, dir. Jenny Mendelin samt Barbershopgruppen Sweet Voices. Solosång av Erkki Mendelin

24.12 Julbön för små och stora kl. 13 i Smedsby församlingsgård Bergström-Solborg, Nordqvist-Källström 24.12 Julbön kl. 15 i Korsholms kyrka Berg, Westerlund, projektkör 25.12 Julotta kl. 8 i Korsholms kyrka Vesterlund, Westerlund, Nordqvist-Källström, Kyrkokören 25.12 Juldagskonsert med Kammarkören Psallite kl. 21 i Korsholms kyrka. Dir. Susanne Westerlund

26.12 26.12

Julgudstjänst kl. 11 i Toby byagård Berg, Westerlund Julmässa kl. 13 i Smedsby församlingsgård Berg, Nordqvist-Källström

30.12 Högmässa kl. 13 i Smedsby församlingsgård Bergström-Solborg, Nordqvist-Källström

Januari 1.1

Nyårsmässa kl. 18 i Korsholms kyrka Vesterlund, Nordqvist-Källström

5.1

J.S. Bach: Juloratorium, kantaterna 4-6 kl. 19 i Korsholms kyrka Kammarkören Psallite, Korsholms kam- marorkester, Kajsa Dahlbäck, Monica Groop, Niall Chorell samt Kristian Lindroos. Dir. Susanne Westerlund. Biljetter, 15/10€. Biljetter kan köpas vid dörren eller Studio Ticket

6.1

Gudstjänst med De vackraste julsångerna kl. 18 i Smedsby församlingsgård, Bergström-Solborg, Nordqvist-Källström, Westerlund, Kyrkokören

13.1 13.1

Mässa med välsignelse av förtroendevalda kl. 11 i Korsholms kyrka Berg, Nordqvist-Källström, Westerlund, Servering i församlingshemmet, kyrktaxi Lärarnas afton kl. 18 i Korsholms kyrka. Musikskolans lärare medverkar.

18.1

Vinterjippo kl. 9.30 – 12 i Smedsby för samlingsgård för barnfamiljer. Pyssel, lunch, musikstund och tillfälle att bekanta sig med brandbil och ambulans.

20.1

Högmässa kl. 11 i Korsholms kyrka Bergström-Solborg, Westerlund

27.1 27.1

Gudstjänst kl.11 i Korsholms kyrka Vesterlund, Nordqvist-Källström Högmässa kl.13 i Smedsby församlingsgård Vesterlund, Nordqvist-Källström


Missionssyföreningens julgröt och försäljning söndag 2.12. kl. 17-21 Serveringssalen i Smedsby församlingsgård kl.17-18. Försäljning och julgröt med skinksmörgås. Efterrätt: kaffe och pepparkaka kl. 18 Taizémässa Efter mässan fortsatt försäljning. Stickat och bakverk, m.m. Ps. Ingen missionssyföreningsträff må 3.12

ALPHA & BETA Har du frågor och tankar kring livet och tron? Du som någon gång gått alpha, kan nu anmäla dig till en beta-kurs (fortsättningskurs) som planeras till våren 2019, antingen några onsdags- eller torsdagskvällar plus en weekend. Anmäl dig till berndt.berg@evl.fi. Kyrkoherden svarar gärna på frågor om kursen! Du som inte ännu gått på alpha-kurs, kan anmäla att du är intresserad till berndt.berg@evl.fi nästa kurs ordnas när tillräckligt många har anmält sig, troligen på torsdagskvällar nästa gång!


DIAKONIN

PASTORSKANSLI

Diakonins mottagningstid i Smedsby församlingsgård ti och to kl. 9 - 11

Församlingens pastorskansli är öppet må-ti samt to-fre kl. 9-14. Stängt på onsdagar.

Niklasvägen 3 65610 Korsholm

Adress: Adelcrantzgränd 1, 65380 Vasa Telefon: 0400 415008 Mejl: korsholms.svenska@evl.fi

Li Ollil-Nylund Diakon li.ollil-nylund@evl.fi 044 356 0530 Hanna-Maria Hakala Diakon hanna-maria.hakala@evl.fi 040 322 6707

FÖRSAMLINGEN PÅ NÄTET www.korsholmssvenskaforsamling.fi FB: Korsholms svenska församling -ny sida Använd gärna vår #korsholmssvenskaforsamling

En välsignad jul till er alla!

Julen i Korsholms svenska församling 2018  
Julen i Korsholms svenska församling 2018  
Advertisement