Page 1

Joke Vande Maele | Evi Lefevere

Prijsvraag binnenplaats RET Hoofdkantoor

Een strak vloertapijt

De binnentuin wordt een dynamische plek en kan doorheen het hele jaar anders ogen. Niet alleen de beplanting zal er doorheen de verschillende seizoenen anders gaan uitzien, ook de mobiele tuinelementen kunnen naargelang het moment veranderd worden van plaats. We hebben gestreefd naar een flexibel ontwerp, waarbij de hoofdlijnen bepaald werden, maar de invulling enige verandering toelaat. Om de strakke vormgeving van het kantoorgebouw te benadrukken, wordt er gekozen voor een rechtlijnige begrenzing in de verharding. Als vloertapijt is de binnentuin een alomvattende figuur die vanuit de kantoren, zowel op het gelijkvloers als op de hogere etages, volledig te overzien is. De smalle rand maakt eventuele circulatie mogelijk.

Tramsporen

Binnen de veelzijdige vorm van de binnentuin wordt een strakke rechthoek gevormd door een ander verhardingsmateriaal. In lijn met de strakke gevel van het gebouw worden (oude) tramsporen doorheen de tuin gelegd. Enkele uiteinden van de sporen lopen vertikaal verder tegen de gevel of omhoog richting de stad. In de binnentuin worden cortenstalen bakken voorzien, die door middel van wielen zich over de sporen kunnen bewegen. Door de beweeglijkheid laat de tuin enorme flexibiliteit toe. De bakken worden voorzien van lage beplanting en enkele meerstammigen. Andere bakken zijn dan weer zitelementen waarop verschillende beelden worden voorzien van reizigers. De beelden duiden de sfeer aan van reizen, wachten … Op het maaiveld zorgen grasstroken voor een speelse maar strakke touch. Afhankelijk van de haalbaarheid worden grasmatten of kunstgras aangelegd. De bakken zijn gevuld met lage beplanting van grassen, bloemsoorten en enkele meerstammige. Om vanuit de kantoren een seizoensbeleving mogelijk te maken, kiezen we voor bloeiende planten en planten met mooie herfstkleuren. Door zijn grote flexibiliteit kan de tuin aangepast worden naargelang het gewenste beeld. De verschillende mobiele tuinelementen kunnen opgevuld en geplaatst worden naar ieders wens. Door die flexibiliteit is de tuin nog steeds toegankelijk voor ramenwassers en bijhorend materieel. De flexibele inrichting van de binnentuin laat in de toekomst mogelijke toegankelijkheid toe.

Verschillende tramsporen staan centraal in de binnentuin. Als gastheer voor tramreizigers moet deze binnentuin een sfeer vatten van reizen, wachten, in vervoering zijn… De sporen liggen strak opgesteld en gaan buiten de grenzen van het tapijt alsof de tuin in verbinding staat met de stad.

Verschillende lichtelementen zijn voorzien onder de verschillende tuinelementen, zo wordt de tuin ’s avonds en ’s nachts op een sfeervolle en indirecte manier verlicht.

Groen infiltreert

5 6

Mobiele elementen

4 2

3 1

De mobiele functie van het tram-gebeuren trekt zich door in de tuinsfeer. Beweeglijke tuinelementen worden opgesteld op de sporen en zorgen door beplanting voor kleur en seizoenservaring. Andere elementen krijgen andere functies en zorgen voor een variëteit aan tuiningrediënten.

0

5m

N

1 | Verhardingstapijt 4 | Mobiel zitelement

2 | Tramsporen 5 | Mobiel groen element

3 | Gras 6 | Bronzen reizigersbeeld

Binnentuin RET... brengt je in vervoering...

Omdat het begrip ‘tuin’ meteen doet denken aan een groene oase, integreren we het groen tussen de belijning van de sporen. Grasstroken vormen een dynamisch beeld vanuit de kantoren en dringen als het ware tot in de gebouwen binnen.


Visualisatie binnentuin Binnentuin RET... brengt je in vervoering...

Joke Vande Maele | Evi Lefevere

Prijsvraag binnenplaats RET Hoofdkantoor


Snede: dagbeeld Snede: nachtbeeld Binnentuin RET... brengt je in vervoering...

Joke Vande Maele | Evi Lefevere

Prijsvraag binnenplaats RET Hoofdkantoor

Wedstrijd RET (posters)  

Naast een ontwerpbundel maakten we ook enkele presentatieposters op

Wedstrijd RET (posters)  

Naast een ontwerpbundel maakten we ook enkele presentatieposters op