Noa nr 10 2017

Page 1

Nya

Veterinären förklarar:

SÅ PÅVERKAS HUND OCH KATT AV BORRELIA

En tidning från Evidensia Djursjukvård • Nr 10 • 2017

MÖT LIVIA:

Barnens hund i vården SIDAN 28-29

Följ ett case:

SÅ BLEV SAGA AV MED TANDVÄRKEN

4

TECKEN PÅ ÖRONPROBLEM

Sanna Lundell "PÅ HÄSTRYGGEN ÄR JAG NÄRVARANDE"

noa nr 10 2017 | 1


Med ett Agriakort i fickan blir du snabbt bortskämd med snabb, smidig och trygg skadereglering. Det ska vi inte ändra på. Däremot vill vi göra ditt veterinärbesök billigare och sänker den fasta självrisken med 300 kronor när du betalar med ditt Agriakort. Samtidigt är du fri att välja vilken veterinär du vill. Läs mer och skaffa Agriakort på agria.se/agriakortet

Ingen årsavgift för Agriakunder (värde 195 kr) - samt ingen årsavgift första året för övriga. Effektiv ränta vid kreditbelopp 30 000 kr, återbetalningstid 12 månader, räntefri period om 30 dagar och därefter årsränta f.n. 14,85 %, administrativ avgift efter räntefri period 45 kr och årsavgift 195 kr är 17,87 %.

Vill du veta mer? Ring 0775-88 88 88 eller gå in på agria.se för att hitta din lokala säljare. Agria Djurförsäkringar är Länsförsäkringsgruppens specialistbolag för djur- och grödaförsäkring.

2 | noa nr 10 2017


Så motverkar vi antibiotikaresistensen tillsammans SOM HYGIENANSVARIG VETERINÄR på Evidensia i Norden besöker jag ofta mina kollegor på våra klinker för att diskutera vårdhygien och antibiotikafrågor. För mig är det glädjande att intresset för de här frågorna är stort och vi tycker alla att det är viktigt. Du som djurägare kan också hjälpa till och göra skillnad! VAD ÄR VÅRDHYGIEN? Vårdhygien är de åtgärder

vi gör för att förhindra att smittor sprids, mellan våra patienter (djuren) och mellan oss i personalen och patienterna. De flesta smittor håller sig inom samma djurart men vissa smittor går emellan och några, som resistenta bakterier, kan smitta både människor och djur. Genom att förhindra att smittor sprids, minskar vi behovet av antibiotika och därmed motverkar vi utvecklingen av antibiotikaresistensen. Man kan säga att vårdhygien förebygger antibiotikaresistens. Därför är det viktigt att vi arbetar med dessa frågor som bidrar till bättre kvalitet, något som vi värnar om. Åtgärder som vi gör är att hålla en god handhygien, att använda handskar när vi behöver, att använda arbetskläder och skyddskläder och ha rutiner för detta. Hur vi städar, rengör, desinfekterar, steriliserar och tvättar spelar också roll. I princip allt vi gör på klinikerna och djursjukhusen är tätt sammankopplat med vårdhygien. MEDVETENHETEN OM ANTIBIOTIKARESISTENSEN är också stor i samhället. När SOM-institutet

förra året gjorde en undersökning om svensk samhällsoro, hur oroande befolkningen upplevde läget i framtiden jämfört med idag, så kom ökad antibiotikaresistens på delad förstaplats på 49% (andel

noa Kundtidningen NOA ges ut av Evidensia Djursjukvård med två nummer per år.

personer som upplever läget som ”mycket oroande”) tillsammans med förändringar i jordens klimat och följt av terrorism. Globalt är antibiotikaresistensen ett erkänt hot mot folkhälsan och stort fokus ligger även på antibiotikaanvändning till djur.

www.evidensia.se facebook.com/evidensia info@evidensia.se Djursjukhusvägen 11, 734 94 Strömsholm. Kundservice: 0771 - 45 40 00

HUR KAN DU som djurägare hjälpa oss? Du kanske

Ansvarig utgivare: Eva Engström

ser att vi hela tiden utvecklar nya behandlingsmetoder, att vi ofta behandlar på andra sätt än med antibiotika. Det kan vara åkommor som vi kanske förr använde antibiotika till. Det gör att vi motverkar resistensutvecklingen, undviker onödig antibiotikaanvändning och sparar det till de allvarligast sjuka patienterna som verkligen behöver den. I det arbetet är det viktigt att vi informerar dig som djurägare om hur vi resonerar och vi är tacksamma för din medverkan och förståelse i detta. Det är också viktigt att du som djurägare hjälper oss genom att följa behandlingsinstruktioner, doseringar och behandlingstider noga, att du lämnar in eventuellt överbliven antibiotika på apoteket och att du aldrig påbörjar egna behandlingar. Genom detta kan du hjälpa oss att göra det bästa för ditt djur. DET RÅDER STOR ENIGHET om att vi behöver ta vårt ansvar för att motverka antibiotikaresistensen. Genom egenkontroller och stödfunktioner blir vi hela tiden bättre och på så vis kan vi ge en allt bättre vård för våra patienter, djuren. Vi gör det för ert och djurens bästa men även för vår egen och samhällets skull. För hur vi agerar i vårdhygien- och antibiotikafrågor, påverkar även i andra hand folkhälsan. När vi tar ansvar vill vi också skapa trygghet för er. Hjälp oss i att ständigt bli bättre! Maria Tholander Hasselrot är hygienansvarig på Evidensia och driver frågor om vårdhygien och antibiotika i hela Norden.

Redaktör: Maria Hofling Produktion: Evidensia Djursjukvård Citera gärna NOA men uppge då källan. Tack alla medarbetare inom Evidensia som har bidragit med tid, tankar och kunskap till det här numret av Noa.

Evidensia är en av Europas kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. I Sverige finns vi på 50 platser från Boden i norr till Höllviken i söder. Fördelen med att vi är många, är att du aldrig behöver åka långt för att få hjälp. Vi är hundratals veterinärer som arbetar runt om i landet på stora som små kliniker. För ditt sällskapsdjur finns vi beredda att vårda och behandla just när det behövs, dygnet runt, året om.

noa nr 10 2017 | 3


Visste du att Djurvårdguiden.se innehåller mängder av artiklar om vanliga bekymmer som djurägare kan råka ut för? Till exempel råd om hur du håller fästingarna borta.

STRÖMSHOLMSDAGARNA FIRAR 99 ÅR I NY KOSTYM För 99:e året i rad arrangeras det i sommar hästtävlingar i Strömsholms Slotts slottspark. Folksam Elitallsvenska och Folksam Ponnyallsvenska, SM i dressyr och hovslageri är tillsammans med internationell fälttävlan några av de sportsliga programpunkterna. I år genomförs evenemanget den 2-6 juni, och arrangören presenterar flera nyheter i evenemangsprogrammet, som en uppladdningen inför nästa års 100-årsjubileum.

FYRA RÅD INFÖR TUFFA BESLUT

GODA RÅD

DJURVÅRDGUIDEN

En del frågor är det bra om man som djurägare tänker igenom i lugn och ro. Här är fyra råd som göra tuffa beslut lättare att ta: 1. Se över din privatekonomi när du skaffar djur. Klarar du oförutsedda utgifter om olyckan skulle vara framme? 2. Se över ditt försäkringsskydd. Olika försäkringar har olika villkor. 3. Ta diskussionen i familjen om hur långt ni är beredda att gå, innan olyckan är framme. 4. Våga säga stopp. Det är du som djurägare som fattar det yttersta beslutet om vården av ditt djur. Ha en tät dialog med din veterinär när djuret är sjukt.

NY METOD VID NEUROLOGISKA PROBLEM Har en ortoped undersökt din häst men inte hittat orsaken till en hälta? Har hästen ett onormalt rörelsemönster? Är hästen vinglig? Snubblar den ofta? Då kan transkraniell magnetstimulering (TMS) antingen påvisa eller utesluta skada i hästens ryggmärg och därmed ge hästägare och häst en diagnos och en säkrare prognos. Evidensia Specialisthästsjukhuset Strömsholm kan nu som enda hästsjukhus i Sverige erbjuda denna nya undersökningsteknik inom elektrodiagnostik.

Nu släpper Agria skräddarsydda försäkringar EN NYHET INOM försäkringar i år är att Agria lanserar 423 nya hundförsäkringar - en för varje ras. Idén kom från Patrik Olsson, affärsområdeschef Sällskapsdjur, när han handlade jord. – Det fanns speciell jord till alla möjliga blommor och växter: rosjord, rhododendronjord... Jag skulle givetvis kunna blandat en mix av jord själv, men det var så enkelt att ta en säck jord som var anpassad för just rosor. På samma sätt vill jag ha en labradorförsäkring om jag har en labrador retriever. Det blir väldigt enkelt för dig som kund! Med hjälp av sin kunskapsbank och skadestatistik har Agria nu specialanpassat hundförsäkringarna till varje ras, med hänsyn till rasens behov, risker och besvär. Läs mer på Agrias hemsida, www.agria.se.

4 | noa nr 10 2017


BRIST PÅ DJURSJUKSKÖTARE Det är stort brist på legitimerade djursjukskötare i Sverige. Det visar siffror från branschorganisationen Svensk Djursjukvård. Bristen gör det bland annat svårt att hålla akutmottagningar öppna under semestertider. För att säkra djurskyddet har Jordbruksverket tagit fram ett förslag på en tillfällig lösning på problemet. Det går ut på att erfarna djurvårdare ska kunna få utbildning för att utföra vissa arbetsuppgifter enligt veterinärs ordination och ansvar. Om förslaget går igenom återstår att se i skrivande stund.

Härligt men farligt - lämna inte grillen obevakad. Hundar är ofta framme och passar på...

GRILLENS LÄCKERHETER ÄR EN FARA FÖR HUNDEN Sommar och grillkvällar är härliga, men innebär en hel del faror för våra hundar. Till synes harmlösa benrester, grillspett och majskolvar kan vara rent livsfarliga. – Varje år kommer det in hundar som har blivit dåliga av att äta majskolvar och andra grillrester. Tyvärr får vi ofta lov att göra kirurgiska ingrepp för att kunna hjälpa hunden, säger Nina Kjellerstedt på Evidensia Djursjukvård. Tänk på att inte låta grillen stå obevakad, duka undan rester och släng dem på ett säkert sätt. Det är inte ens säkert att man som djurägare lägger märke till vad som skett förrän hunden får symptom. – Om hunden börjar kräkas, blir hängig, verkar ha ont i magen, slutar bajsa eller får illaluktande diarré så kan det vara tecken på att något fastnat i tarmen, säger Nina. Får din hund dessa symptom bör du kontakta veterinär omgående.

Det finns för få utbildningsplatser för djursjukskötare för att tillgodose behovet.

SÄSONGSPLOCK

främmande kropp

Främmande kropp är ett ord som ofta används av veterinärer. En främmande kropp är ett icke kroppseget material som kommit in i kroppen på olika sätt - vanligtvis för att djuret svalt något olämligt, men det kan även vara något som stuckits eller skurit in i kroppen.

NYA SPECIALISTER En av de högsta specialiseringarna inom veterinärmedicin är en så kallad diplomate. Det är en veterinär med internationell specialistkompetens inom ett ämnesområde, och examinationen är stentuff. Nu har Evidensia Djursjukvård fått en ny diplomate inom bilddiagnostik - Martin Rapp som arbetar på Evidensia Specialistdjursjukhuset Strömsholm En annan nybakad specialist är sjukgymnasten Ann Essner på Evidensia Djurkliniken Gefle. Hon är den första fysioterapeuten som har blivit godkänd som specialist inom veterinärmedicin i Sverige.

TA FÖR VANA ATT INTE LÄMNA DIN HUND I BILEN UNDER SOMMARMÅNADERNA. BILEN BLIR VARMARE ÄN DU TROR, ÄVEN UNDER MULNA DAGAR.

noa nr 10 2017 | 5


REPORTAGE

"Man vill hitta känslan av en kentaur" Sanna Lundell blev förtrollad av hästarna i Astrid Lindgrens sagor redan som liten och hästintresset har hållit i sedan dess. I dag har hon sina drömmars hästgård och sysslar med westernridning. Dessutom har hon startat podcasten Veterinärpodden som handlar om hästens hälsa. Text: Maria Hofling

Varför tror du att djur är så viktiga för oss?

– Jag tror att vi människor rent nedärvt förstår att djur berikar. Det ligger i våra gener. Vi har alltid dragit nytta av vår relation med djuren. Sen kan man hoppas att djuren också har fördelar av relationen med oss människor. För mig är det viktigt att försöka ge mina djur mervärde i livet. Har du alltid hållit på med hästar?

– Ja, jag har alltid varit helt galen i djur. Sen jag var liten har jag velat släpa hem allehanda djur till mina föräldrars förtret. Jag började rida när jag var fem år. Jag tror jag blev så fascinerad av hästar tack vare Astrid Lindgren. Hon beskrev den magiska relationen med hästar i sina böcker. Mina föräldrar var inte intresserade alls, så jag tror jag fick min dröm därifrån. Gick du på ridskola? – Ja, men det var en besvikelse. Det var inte

alls som Pippi, där hästen var härlig och snäll och inte alls skrämmande. Ridsporten som sport är jag ointresserad av. Jag tycker det är underbart att vara kring hästar, men inte ridsportträning. Men du fortsatte?

– Jag började rida islandshäst. Då hittade jag

6 | noa nr 10 2017

hem lite, och ännu mer när jag upptäckte westernridning. Man tävlar även inom western, men det är annorlunda. Där handlar det om hästens förmåga att fungera i bruksridning – klassiskt jordbruksgöra. Det där tycker jag är otroligt roligt. – Nu håller jag på och lära mig mer om natural horsemanship, om kommunikationssystem och hur man tränar hästar effektivt, på ett trevligt sätt och på ett språk som hästen förstår. Upplever du att det finns fler typer av ridning att välja på idag?

– Ja, förut var det mest skolridning eller skogsmulle-lufsa, men nu börjar fler grenar hitta till Sverige. Det är många som har hästar idag, men inte som sportredskap utan som husdjur. Självklart tycker man om att rida, men det är också en naturupplevelse och ett möte med hästen. Man vill hitta fram till en känsla av en kentaur! Du har startat Veterinärpodden. Hur kom det sig? – Alla som håller på med hästar vet att förr

eller senare händer något. Till sin natur är hästar lite sköra och klumpiga. De får sår, hältor, muskelbristningar och fan och hans moster. Men de är också ett redskap och

u


noa nr 9 2016 | 7


REPORTAGE ”Man glömmer tiden. Man säger att man ska vara borta två timmar, men det blir fem."

SANNA LUNDELL

BLOGGARE, PROGRAMLEDARE OCH JOURNALIST Driver Veterinärpodden - podden för alla som älskar hästar och som vill veta mer om hästens sjukdomar och hur man kan förebygga skador. Avsnitten finns på Podtail och iTunes.

dyra att skaffa, så det är av intresse att de är friska. Själv har jag varit extremt fri från bekymmer, men just det senaste året har jag haft otur med flera av mina hästar. Då är jag extremt tacksam för en bra veterinär. En erfaren person som kan säga vad som är allvarligt, när det inte är någon fara, när jag kan avvakta, när det är akut. Sånt har man inte koll på som lekman. Hur märker du om dina hästar trivs och mår bra? – Jag har tänkt på hur vi håller i hästar idag och läst

mycket. Man rider dem kanske en timme per dag, och resten av tiden vill jag att de ska ha det så bra som möjligt. De är flockdjur, så de vill ha ganska många kompisar. Personligen föredrar jag lösdrift – välordnad lösdrift med torr mark och stora ytor. I det fria vandrade hästarna långa sträckor varje dag. Hur får du tid med hästintresset? – Frågar du mig är det inga problem, men min

familj håller nog inte med om att det inte tar tid. Men självklart är det en livsstil att ha hästar. För mig är det så att fördelarna överväger allt jobb. Jag brukar säga till min man att visst, hästarna tar tid, men jag shoppar aldrig, jag går aldrig på krogen, jag åker inte på dyra resor, jag behöver inget gymkort, jag behöver ingen psykolog, yoga eller mindfulness

8 | noa nr 10 2017

och dessutom får han tid över för sina intressen. När är det som bäst med häst? – Det kanske absolut bästa, det är att hästar och

människor är flockdjur, vi smittar varandra med våra tankar. Hästar tänker inte bakåt och inte framåt, de är i nuet. På hästryggen får man själv uppleva känslan av att vara här och nu. Man blir inslungad i det, tvingad, för är man inte närvarande kan det vara farligt! Det gör att man glömmer tiden. Man säger att man ska vara borta två timmar, men det blir fem. Har du något råd till andra som funderar på att skaffa häst? – Gör det! Det är jättehärligt. Var inte rädd för

skador och försäkra ordentligt. Välj ras också. Det är synd att stirra sig blind på en viss ras och det går även trender i det. Om man rider som amatör – inte för OS – så är det bättre att välja en ras som är mer hållbar. En fjording till exempel, kostar en bråkdel att försäkra och är generellt friskare. Blir det en fortsättning på podden? – Vi har haft mycket lyssningar, fler än vad vi

trodde med ett så pass smalt område. Lyssnarna vill gärna ha en fortsättning, så det blir nog det.


Hallå där: Peder Fredricson... ... hoppryttare med OS-silver i bagaget 2016 var ett händelserikt år för dig med OS-silver och Jerringpris. Har det lugnat ner sig nu?

Peder Fredricson med sin fru Lisen Bratt.

– Medialt var det mycket efter OS, och det har lagt sig lite, men annars är det mesta som vanligt. Jag tränar, tävlar nästan varje helg och försöker hålla organisationen igång hemma på gården. Om det fanns mer tid finns det fler projekt jag skulle vilja jobba med, men eftersom jag har tre barn och en fantastisk fru vill jag inte ha agendan helt full när jag är hemma. För mig är det viktigt. Laddar du om inför EM nu?

4 TECKEN

– Jag hoppas det så klart, men det är ju förbundsledningen som gör uttagningen av de ryttare och hästar som gått bäst. Man vet aldrig.

Hur många hästar är du igång och tävlar du med samtidigt?

– Nu är det sex hästar. Vad har du för knep för att hålla dem friska och skadefria?

– Ju längre jag håller på och ju bättre hästar jag har, desto mer inser jag vikten av bra hästhållning. Det handlar om att rida på ett sätt som är uppbyggande för hästen, men även om saker som underlag, foder, hovslagare och sadel. Alla bitar är viktiga för att hålla hästen sund. För om man inte har sundheten tycker inte hästen att det är roligt och då presterar den inte. Man får använda magkänslan och känna efter: är något annorlunda idag mot andra dagar? Om man fångar signalerna tidigt kan man åtgärda innan det blir stora problem. Hästar kan inte tala, men är man lyhörd kan man uppfatta signaler, så det gäller att lyssna så man inte missar dem.

HAR DIN HUND ÖRONPROBLEM? Hos alla hundar med återkommande öronproblem, är öronrengöring med öronrengöringsmedel att rekommendera cirka varannan vecka. Återkommande öroninflammationer kan även vara ett tecken på allergi. 1. LUKTAR DET ILLA UR ÖRAT? Att det luktar väldigt illa är ett vanligt symptom.

2. FINNS DET SEKRET I ÖRAT? Sekret i samband med öroninflammation kan ha olika färg, från gulaktigt till brunt.

3. GÅR HUNDEN MED HUVUDET SNETT? Det kan vara ett tecken på öroninflammation. Ett annat vanligt symptom är att hunden börjar skaka på huvudet.

4. SLOKAR DET DÅLIGA ÖRAT? Hundar med hängande öronlappar drabbas oftare av öronproblem. Slokar det mer än vanligt? Är öronlappen röd eller svullen?

noa nr 10 2017 | 9


10 | noa nr 10 2017


FÖLJ ETT CASE

Nu slipper Saga tandvärken Hon fick dra ut 17 tänder hos veterinären. Flera tandsjukdomar gjorde att Sagas tänder måste tas bort. Nu mår hon bra igen och matte Inger Begemann borstar hennes tänder varje dag. Text: Anna Björe Foto: Per Groth

INGER BEGEMANN BOR tillsammans med sin make och sina två shetland sheepdogs i Vedevåg, fyra mil från Arboga i Västmanland. När vi träffas är det en strålande vårdag och hundarna springer glatt omkring på tomen, där gräset börjar bli grönt. Fast först är vovvarna en smula misstänksamma

och undrar vad vi är för besökare. Har vi här att göra? Är det verkligen okej med matte och husse? Så då ger de hals – så som shetland sheepdogs kan göra – även om de ganska snart lugnar ner sig. Mor och dotter är de, och det är åttaåriga dottern Saga som haft problem med sina tänder. u

noa nr 10 2017 | 11


– Jag hoppas att folk tar till sig det här, och ser till att sköta om sina hundars tänder, säger Inger Begemann med sina hundar Saga och Mimmi.

NÄR INGER ÅKTE till djurkliniken i Arboga för en rutinkontroll i vintras för att ta bort tandsten så röntgades Sagas tänder på samma gång. Då såg veterinären att det var något på tok och rekommenderade Inger att ta med sin hund till en specialist. – Jag visste inte vad det var för problem då och jag hade inte märkt något på henne heller. Hon var precis som vanligt, så det kom som en överraskning att henne tänder behövde ses över, säger Inger Begemann. HON HAR HAFT hundar en stor del av livet och är en van hundägare. Nu klappar hon om både Saga och mamman Mimmi, 12 år, som båda vill ha hennes uppmärksamhet under intervjun. Det märks att matte är flockledaren. Inger blev rekommenderad att åka till en veterinär i Västerås som är inriktad på tänder, men det tackade hon nej till. Det var för långt att åka dit på halkiga vägar. Men när sedan en foderförsäljare tipsade henne om tandexperten Magnus Andersson i Karlskoga ringde hon honom och bokade tid.

12 | noa nr 10 2017

– Vi fick komma dit när de hade en specialistveterinär från Storbritannien på besök så Saga var omgiven av många kompetenta veterinärer, säger Inger och skrattar. BESKEDET HON FICK efter undersökningen i Karlskoga var nedslående. Inger bläddrar i sin mapp och hittar en röntgenbild. – Ser du där på tanden, där syns det att den inte är som den ska, säger hon. Saga hade drabbats av sjukdomen TR, tandresorption, och flera tänder hade urholkats och brutits ned. Som om det inte räckte så hade hon även parodontit - det vill säga tandlossning - i ett antal tänder. Så det var inte någon glad matte som tog emot beskedet. Men det fina i kråksången var att det ändå gick att åtgärda. Veterinären fick dra ut inte mindre än 17 av Sagas tänder - dock har hon alla fyra hörntänderna kvar och även flera andra tänder i över- och underkäken. Så helt tandlös är hon definitivt inte.


FÖLJ ETT CASE TANDSPECIALISTENS RÅD Sköt tänderna så här: • Borsta en gång per dag ordentligt. Man har inte kunnat påvisa bättre tandhälsa om man borstar två gånger. • Utsidan av tänderna är viktigast. På insidan av tänderna polerar tungan bort en del av placken då hunden hässjar. Mest tandsten bildas på tändernas utsidor eftersom ”klistret” som bakterierna fastnar i kommer från saliven och salivkörtlarna mynnar på utsidan om överkäkens stora kindtänder - rovtänderna. • Blöder tandköttet så minskar tandborstningen rodnaden och motverkar tandköttsinflammation. • Gå till veterinären för att hålla rent där borsten inte kommer åt – bland annat under tandköttskanten. • Borsten. Använd en vanlig tandborste eller en specialborste som kommer åt lite bättre. • Tandkräm. Inte nödvändigt. Det finns djurtandkräm men använd inte människotandkräm eftersom djur inte tål fluor och xylitol. • Små steg. Börja försiktigt om hunden eller katten inte gillar att borsta tänderna.

Operationen gick bra och när matte och Saga kunde åka hem hade de en tandborste med sig i bagaget. Den använder de varje dag. På kvällen radar hundarna upp sig framför matte i badrummet och så blir det ordentlig rengöring i både underoch överkäke. – Jag har en tandborste som är specialgjord för hundar. Den är lite böjd i ena änden så man lättare kommer åt tänderna längst in, där käken böjer sig inåt. Det går jättebra. Men hur går det med Sagas mat? Har hon problem att äta?

– Slicka i sig mat är lite svårare för henne, men annars är det inga problem. Och hon är jätteglad och pigg som ni ser. Notan för hela kalaset, när försäkringen täckt en del, slutade på knappt 5 000 kronor. En ansenlig summa när man är pensionär. Det avskräcker ändå inte Inger. Nästa gång hon ska till veterinären är det dags att låta undersöka hundmamman Mimmis tänder. Så att alla vovvarna säkert mår gott i munnen.

• Belöna. Lägg något gott på tandborsten, så det blir en rolig upplevelse. Hönsbuljong, kaviar, lite saltvatten eller djurtandkräm kan fungera. Läs mer om förebyggane tandvård på nästa sida u

TR

TANDRESORPTION Kallades tidigare för FORL. TR gör att tänderna förstörs inifrån. Sjukdomen går bara delvis, inte helt, att förebygga och drabbade tänder ska för det mesta dras ut för att inte orsaka smärta. På bilderna syns hur Sagas tänder urholkats och brutits ned. De fick dras ut, men Saga klarar sig bra utan.

noa nr 10 2017 | 13


FÖLJ ETT CASE

– Vi måste få upp ögonen för djurens tänder och sköta om dem bättre. Både med daglig borstning och med förbyggande besök hos veterinären, säger Magnus Andersson.

Ta hand om dina djurs tänder Våra djur lider i det tysta och som ägare märker man inte problemen. Onda munnar är orsaken. Så börja borsta hundens och kattens tänder så kan du förebygga mycket lidande. VARBILDNING, TANDFRAKTURER OCH TANDLOSSNING. Ungefär åtta av tio hundar över fyra

års ålder har någon grad av tandlossningssjukdom och mer än hälften av katterna drabbas av sjukdomen tandresorption, TR. Små hundar har generellt mer problem än stora, eftersom deras tänder sitter så tätt att det lättare fastnar bakterier. Men eftersom ungefär 70 procent av tanden är dold i käkbenet så kan många problem inte upptäckas med mindre än att man röntgar tanden. Cirka hälften av katternas och 30 procent av hundarnas allvarliga tandsjukdomar missas därför. Magnus Andersson är veterinär i Karlskoga och specialiserad på tänder. – Det räcker inte att enbart titta på djurens tänder eller peta i tandköttet. Röntgen är nödvändig om man ska få hela bilden klar för sig, säger han.

Men ett tecken är dålig lukt ur munnen. Det ska inte ”lukta hund” utan fräscht ur munnen på både katter och hundar. Har djuret svårt att äta, dreglar mycket och verkar håglös kan även det bero på tandvärk. Vad kan man göra som djurägare för att sköta sitt djurs tänder?

– Borsta tänderna varje dag för då försvinner ”klistret” på tänderna som bakterierna annars fäster i. Tandborstning har blivit allt vanligare nu, medvetenheten har ökat och det är bra. Det märker vi bland annat på att försäljningen av tandborstar till djur har ökat, säger Magnus Andersson. Kolla dessutom tänderna hos veterinären. Vissa ytor kommer tandborsten inte åt och eventuella problem i käke och rötter går bara att se på röntgen. – Det är viktigt att tänderna blir undersökta med röntgen. Enbart "tandstenstagning" är att kasta pengarna i sjön, säger Magnus Andersson. Dessvärre är röntgen av tänderna inte det första som veterinärer – eller för den delen djurägare – prioriterar vid ett rutinbesök. Det är först när besvären blivit akuta som det brukar bli aktuellt. Det tycker Magnus Andersson är väldigt synd. – De djurägare vars djur har fått sina tänder åtgärdade vittnar om att de fått hem en helt ny hund eller katt som är mycket gladare än förut, säger han.

”Tandborstning har blivit allt vanligare nu"

De allra flesta veterinärer kan gå igenom tänderna, en specialist behöver alltså inte uppsökas.

DET ÄR DJURENS inbyggda instinkter som gör att de inte visar att de har ont i munnen. Överlevnaden bygger på att de kan använda sina tänder till jakt och föda - därför tiger och lider de.

14 | noa nr 10 2017


TRÖTT? ETT ÅR ÄLDRE? ... ELLER STEL?

För sunda och flexibla leder idag och imorgon

Ta fram leken och glädjen hos hundarna på nytt! Flexadin Advanced, unikt dietiskt fodertillskott som ger exceptionellt stöd till leder drabbade av artros. Unik och innovativ formula med odenaturerat kollagen typ II (UCII), vitamin E och omega-3-fettsyror. Flexadin Advanced för alla hundar. Smakliga tuggtabletter, endast en per dag oavsett vikt. Du köper Flexadin Advanced hos din veterinär.

www.myhappypet.se

VI FINNS HÄR FÖR DIG, I DIN VARDAG; PÅ VÅRA APOTEK OCH PÅ KRONANSAPOTEK.SE I våra apotek hittar du receptfria och receptbelagda djurläkemedel och du får alltid rådgivning. Vi har flertalet apotek runt om i Sverige med just utökat djursortiment. Och på kronansapotek.se kan du med ett enkelt knapptryck få hem dina varor direkt eller välja att hämta ut dem på ditt närmaste apotek. Om du saknar en vara på just ditt apotek kan vi givetvis beställa hem den till dig. Välkommen till Kronans Apotek!

www.kronansapotek.se noa nr 10 2017 | 15


AKTUELLT

Ellen Law, leg. veterinär på Evidensia Hästsjukhuset Helsingborg.

Tävlingsveterinärerna laddar inför EM – Alla toppryttare är på plats. Man känner av att det är extra nervositet i luften, men oftast är humöret på topp. Det är festligt och det är stort. Hela stämningen – det är det jag älskar med uppdraget som tävlingsveterinär. Text: Maria Hofling Foto: Lisa Höines

Ulrika Norell Lundén är en av veterinärerna i Evidensias treating team.

Alla toppryttare är på plats, kanske Peder Fredricson till exempel. Läs en intervju med honom på sidan 9.

16 | noa nr 10 2017

ORDEN KOMMER FRÅN Ellen Law som är en av de sju veterinärerna i Evidensias treating team under EM i ridsport i Göteborg i augusti. Ellen Law jobbar till vardags på Evidensia Specialisthästsjukhuset Helsingborg. Som tävlingsveterinär är hon meriterad från Falsterbo, SM i körning och världscupfinalen förra året, men EM är något speciellt förstås. – Ja, det är ett once in a lifetime-uppdrag. De som deltar är verkligen toppatleterna, både hästar och ryttare. Jag tycker det är intressant att få en inblick i deras rutiner och system för att kunna rida på den här nivån. Alltid får man med sig tips och tricks som går att tillämpa på annan nivå också, säger Ellen. I TEAMET AV veterinärer ingår även Ulrika Norell Lundén från Evidensia Specialisthästsjukhuset Strömsholm. – Jag gillar verkligen hästsporten och rider och tävlar själv. Därför är det extra kul att få vara med på ett sådant här evenemang, säger Ulrika. Ett av hennes och Ellens uppdrag, tillsammans med de andra i treating teamet, är att besikta alla 600 hästar när de kommer fram. De kontrollerar om passet stämmer, att vaccinationerna är gjorda och gör en enklare hälsoundersökning. Som

tävlingsveterinärer rycker de sedan ut när någon behöver hjälp under hela mästerskapet. Teamet har förberett sig länge för att vara redo. – Mest kommer det handla om transportrelaterade åkommor som uttorkning, förstoppning eller infektioner. De här hästarna flygs in från olika delar av världen. De kan komma från Asien, Nordamerika och Mellanöstern, även om de har en europeisk bas. Hästarna är vana, men resandet sliter på dem så klart. När de anländer till Göteborg får de en andningspaus och kan äta och dricka. MER AKUTA PROBLEM kan också uppstå och om det behövs har veterinärerna tillgång till en provisorisk men välutrustad klinik på tävlingsområdet. – Hästarna kan trampa på sig under träning eller skada sig på något sätt i boxen. Det vi som veterinärteam gör är att förbereda oss till max. Även det som man tänker är helt omöjligt kan hända. Hästar är experter på det. Därför behöver vi ta det säkra före det osäkra och verkligen tänka heltäckande, säger Ellen. – Förberedelserna är jätteviktiga, bara att få koll på hela infrastrukturen kräver en del. Det är mycket som kan hända, så det känns bra att vi är många på plats som kan hjälpas åt, avslutar Ulrika.


TRE PROFFS GER SINA BÄSTA RÅD TEST:

star Tandbor TRE OLIKA TYPER UR DJUNGELN AV ALTERNATIV

DUBBLA HUVUDEN

FINGERTUTA

Bizzibrusch från Accessia.

Mjuk tuta i tyg.

VANLIG TANDBORSTE Samma som för människor.

TIPSARE Jag tyckte att Bizzibrush var svåranvänd. Jag provade den lilla till min cavalier och borsthuvudena var för små för att vara lättanvända på en rörlig hund. Jag tyckte att borsthuvudena var för små, borsten halkade av tänderna utan att rengöra dom.

Ellinor Stockman, leg. djursjukskötare, Evidensia djurkliniken Nyköping För mig känns denna tandborste lite klumpig att hålla i. Inte jättesmidig att borsta "vanligt" med men däremot helt klart vår favorit för att borsta insidan av tänderna med. Upplever dock att båda mina hundar tycker att borsten är lite stor i deras mun, gäller båda storlekarna. Dom blev "tjafsiga" när jag skulle borsta med denna borste. Sandra Bauer, receptionist, Evidensia Djurkliniken Roslagstull

Jag har redan prövat dom här tandborstarna under längre tid nu, och tycker dom slår alla andra på marknaden. Speciellt för dom små hundarna där allt annat är mycket svårt att komma in i munhålan med.

Jag har för tjocka fingrar eller hunden har för liten mun, det gick inte att komma åt tänderna längst in. Det här var den som det var enklast att komma åt framtänderna med, men det kändes inte som om det blev rent i munnen.

Enkel att använda och jag kommer åt överallt i min hunds mun. Lagom stor till min hund.

För tunn i materialet och slits ut fort tycker jag. Känns inte heller som om det blir ordentligt rengjort.

Denna tandborste är vår klara favorit. Lätt att hålla i handen när man borstar, bra storlek i munnen på båda mina hundar och även hundarna verkar uppskatta denna borste.

a tt komm a t s la k n “E änderna åt framt ” med

Svårt att komma åt på insidan av tänderna. Dock en bra början på sin tandborst-karriär för att veta hur hunden kommer att reagera när man borstar tänderna och ett bra alternativ att vänja de lite större hundraserna att få tänderna borstade.

Vi kommer att fortsätta använda denna borste och ha BizziBrush som ett komplement för att borsta insidan av tänderna.

orit" “Vår fav

Fingertutorna är också bra men slår ju inte tandborsten, men i dom fallen där inget annat går så är dom bra.

andra “Slår alla aden” n på mark Birgitta Johansson, leg. djursjukskötare, Evidensia Djurkliniken Kållered

noa noanrnr10 6 2017 2015 | 17


FÖRKLARINGEN

Den gäckande Veterinären Sofie Ödling, specialist i hundens och kattens sjukdomar, reder ut de komplicerade begreppen kring borrelia och förklarar varför antikroppar har en begränsad betydelse. Text: Maria Hofling Foto: Niclas Persson

NÄR HUNDEN ELLER katten insjuknar med hög feber och smärta i kroppen oroar sig många djurägare för den fästingburna sjukdomen borrelia. Borrelia kan orsaka sjukdom hos både människor och djur, men hos våra husdjur är den ovanlig i förhållande till en annan fästingburen bakterie som heter anaplasma. – Det är oftast anaplasma som djuren blir sjuka av, säger Sofie Ödling. FÖRLOPPET FÖR ANAPLASMA är att fästingen suger blod i en till två dagar innan sjukdomen överförs. Symptomen kommer kort tid efter bettet, bara en till två veckor. Djuret blir sjukt, drabbas av feber, trötthet och ont i kropp och leder. – Det finns även typiska blodprovsavvikelser för anaplasma, som låga blodplättar. Ibland kan man se bakterierna inuti de vita blodkropparna, särskilt under febertopparna, berättar Sofie. Om man kan konstatera anaplasma sätter man in antibiotikabehandling. Både anaplasma och borrelia behandlas oftast på samma sätt. – Behandling består av dropp, smärtlindring och antibiotika. Oftast sätter man in en typ av antibiotika som är verksamt mot båda bakterierna. Vid anaplasma är det ofta en mirakelvändning. Patienten blir bättre på en till två dagar. – Ibland kommer patienter in där man misstänker att de är förlamade, de har så ont att de inte vill gå. När vi konstaterat akut anaplasma och gett dem behandling viftar de på svansen redan dagen efter och vill åka hem. Det är ett kvitto på att man hittat rätt. Om

18 | noa nr 10 2017

man inte ser en förbättring fort får man leta vidare. BÅDE HUNDAR OCH KATTER kan bli sjuka av anaplasma, medan borrelia troligtvis bara orsakar sjukdom hos hund. Borrelia smittar på samma sätt med överföring när fästingen sugit blod i en till två dagar, men det tar cirka två till sex månader innan djuret blir dåligt. Borrelia transporteras i vävnaden och därför kan den inte hittas i blodet. – Även när djuret är akut påverkat är det svårt att hitta borreliabakterien via ett prov, vilket man tror beror på att immunförsvaret tar ner antalet bakterier. Då skulle man behöva veta exakt var hunden blev biten och ta ett hudprov, men det är nästan omöjligt efter så lång tid. Hundar kan utveckla en ring i huden, precis som människor, men den är svår att se på grund av behåringen. Om man upptäcker en ring ska man kontakta veterinär, förklarar Sofie. Andra symptom på borrelia är akut feber, trötthet och vandrande hälta. – Hunden kan ha jätteont i en led i en till två dagar, sen går det över till en annan led. Man tror att det kan vara immunförsvaret som orsakar smärtan i lederna. DET ÄR SKILLNAD på att vara infekterad och att vara sjuk. Många djur blir infekterade av anaplasma och borrelia, men blir aldrig sjuka av det. Man räknar till exempel med att 95 procent av hundar som infekteras med borrelia aldrig utvecklar symptom. Man vet inte varför vissa utvecklar symptom och vissa inte.


borrelian – Många djurägare önskar att vi gör ett så kallat antikroppstest, men det har oftast ingen klinisk relevans vad testet visar. Djuren kan ha antikroppar i blodet utan att vara sjuka, säger Sofie. Eftersom borrelia fungerar på det här sättet är det ett detektivjobb att ställa diagnosen. – Istället får man titta på klassiska symptom och försöka utesluta att det är något annat som orsakat dem. Det kan till exempel vara en helt annan bakteriell infektion, med en helt annan behandlingsform, förklarar Sofie.

Så ser anaplasma ut i mikroskopet. Sofie Ödling är veterinär och specialist i hundens och kattens sjukdomar på Evidensia Specialistdjursjukhuset Strömsholm

FÄSTINGAR ÄR INGA trevliga kryp, det är de flesta överens om. Men trots det kan man lugnt avvakta även om man hittar en fet och mätt rackare i sitt djurs päls. Även om fästingen skulle bära på smitta som förts över, så orsakar det oftast inga symptom. Om djuret inte visar några symptom är det inte farligt och det smittar inte vidare. Blir hunden eller katten plötsligt dålig med feber och ledvärk är det däremot klokt att kontakta veterinär.

TIPS

FÖRSÖKA HÅLLA FÄSTINGARNA BORTA Det finns många olika beprövade preparat med bevisad effekt mot fästingar. Läs mer på nätet på djurvårdguiden.se/artikel/ fastingmedel eller kontakta din veterinärklinik.

noa nr 10 2017 | 19


KLUBBSIDA VISSTE DU ATT...

Tips inför bilresan

KLUBBDAGEN

Evidensiadagen är en dag för alla medlemmar i kundklubben Evidensiaplus. Du som är medlem får ett nyhetsbrev med rabattkuponger när det närmar sig.

VI NÄRMAR OSS SEMESTRAR, många vill ta med hundar och katter på bilresan. Tänk på att det finns regler för hur man får transportera djur i bil. Här kommer några tips inför bilturen. 1. Du behöver en särskild bur i bilen eller ett hundsäkerhetsbälte. Det finns att köpa i välsorterade djurbutiker. 2. Håll koll på värmen. Djur svettas inte som vi människor och blir lätt överhettade. Se vår tabell om Värme i bil på www.evidensia.se 3. Har du valp eller annat ungt djur, träna djuret och åk korta sträckor. Lek och ha roligt med den lilla mellan turerna. Djuret ska vara väl rastat innan resan. Se vår film om Hundpass på Youtube. 4. Gör ingen sak av bilåkningen. Ömka inte med djuret när du sätter in det i bilen. Kanske en godis gör platsen i bilen mer intressant.

KOM OCH UMGÅS PÅ EM

DATUM FÖR NÄSTA EVIDENSIADAGAR: 27 september 29 november

Evidensias veterinärer tar hand om tävlingshästarna under FEI EM i ridsport i Göteborg 21-27 augusti. Kom och ta del av folkfesten och passa på att träffa Evidensias medarbetare på bland annat Heden.

Cirka 30% av huggormsbetten är så kallade torra bett. Ormen har inte sprutat in något gift. Blir ditt djur bitet är det i akutskedet omöjligt att veta om ormen sprutat in gift i sitt offer. Kontakta och uppsök alltid veterinär omgående. Du hittar oss på evidensia.se

HUGGORMSFAKTA

• Igelkottar äter ormar. • Ormar, grod- och kräldjur är sedan år 2000 fridlysta. • Unga huggormar är inte giftigare än vuxna. • Enligt en engelsk undersökning kan huggormar bli upp till 20 år gamla. • Ormens gift består av enzymer som förstör blodkroppar, blodkärl och nervceller. Blodet rinner ut i vävnader och offret dör ofta av inre blödningar eller för att andning och hjärtverksamheten slås ut.

& EVIDENSIA

Värdecheck 20% RABATT på ett köp

Noa_Värdecheck_166x58.indd 1

DENNA VÄRDECHECK GER DIG SOM MEDLEM 20% RABATT PÅ ETT KÖP I NÅGON AV VÅRA BUTIKER. Kan ej kombineras med andra erbjudanden och rabatter. Giltig t o m 2017-11-31.

Namn:........................................................................................................................................... E-post:........................................................................................................................................... Inlöst den: ..................................... Signatur: .......................................................................... Till klinik: Korrekt ifyllda värdecheckar skickas till Evidensia Marknad 1 gång/mån.

2017-05-19 13:40


Introducera goda vanor för din hund med VetEssentials varje dag

HILLS

NYHET

Goda vanor Munvård Stora foderbitar med unik tandvårdsteknologi gör tänderna rena ända ner till tandköttskanten Har kliniskt bevisats uppfylla de fem viktigaste hälsobehoven hos hundar, i varje skede av livet Ny och förbättrad sammansättning med prebiotika, som stöder ett sunt matsmältningssystem hos hundar Läcker smak som hundarna älskar

All näring som en hund behöver finns i VetEssentials Mer om goda vanor finns på HillsPet.se/HealthyHabits ™Varumärken som ägs av Hill’s Pet Nutrition, Inc. ©2016


AKTIVITET

Tips

INTRESSERAD AV ATT PROVA?

På Svenska Nose Work Klubbens hemsida kan du hitta instruktörer över hela landet. Adressen är www.snwk.se.

Chihuahuan Trolla har alltid varit intresserad av att använda nosen och både hon och matte tycker nosework är roligt. Doften som Trolla hittat kommer från lilla metallburken under bänken.

22 | noa nr 10 2017


Följa nos - en sport som växer Nose work är en växande sport där hunden aktiveras genom att träna och använda ett av sina främsta sinnen - lukten! Noaredaktionen har träffat ett gäng nosiga hundar som är lika glada varje gång det vankas kurskväll. Text & Foto: Maria Hofling

DET ÄR TISDAGKVÄLL och fortsättningskurs i nose work i Kolbäck utanför Västerås. Sex taggade hundar är samlade för att träna med nosen. Vissa har lättare att fokusera och fånga doftspåret, andra måste först kolla in spännande saker i omgivningen innan de börjar jobba på allvar. Fåglar, vatten och buskar kan vara distraherande, och är den del av träningen att motstå. – Att nosa är ett naturligt sätt för hunden att jobba, lukten är deras främsta sinne, berättar Ann-Sofie Svenman som är instruktör och domare i sporten som blev en officiell tävlingsform i Sverige efter årsskiftet. Sedan dess har intresset för att tävla exploderat. För vilka är nose work en lämplig träningsform?

– Alla! Både olika raser, åldrar och energinivå på hundar, men även olika hundägare. Man behöver inte tävla, man kan ägna sig åt nose work som ren aktivering. Det är en bra aktivitet där man även får träna på att läsa av och lita på sin hund, säger Ann-Sofie. Svårast blir det när varken hund eller hundförare vet var lilla doftburken är. Då måste hundföraren vara uppmärksam på hunden när den hittat doftkällan. En del markerar genom att frysa i rörelsen. YAACOB SHARON ÄR veterinär med specialist-

Veterinär Yaacob Sharon.

Foto: Niclas Persson

kompetens i hundens och kattens sjukdomar på Evidensia Specialistdjursjukhuset Helsingborg. Han ser många nosar i sitt jobb som kirurg. – Luktsinnet är väldigt viktigt för hunden och det är mycket mer utvecklat än hos oss människor. Lukten är ett av hundens sätt att kommunicera med omgivningen. Även om hunden är domesticerad och inte lever vilt längre så använder den fortfarande nosen för att hitta mat, spåra och känna av sitt närområde - om det är ett revir eller om det finns någon hane eller tik i närheten. När kan det bli problem med nosen?

– Det kan vara ett främmande föremål som fastnat, allergi, en inflammation eller anatomisk missbildning. Jag behandlar ofta hundar med trubbig nos och så kallat brakycefalt syndrom. Då fokuserar vi på andningen, men lukten är också viktig och kan vara påverkad. Ibland får jag höra från djurägare till vissa patienter som jag opererat att de luktar mer på saker efteråt.

Ann-Sofie Svenman leder kurser i Nosework i Kolbäck.

NOSEWORK

• Passar alla typer av hundar. • När man tränar och tävlar använder man eukalyptus, lagerblad och lavendel som doftkällor. • Det finns fyra olika sök: behållare, inomhus, utomhus och fordon. • Nose work efterliknar narkotikasök och hunden söker av och markerar när den hittat doftkällan.

Hur ska en frisk nos vara?

– Den kan vara från torr till fuktig. Den ska inte vara rinnande, varig, bubbla eller klia. På vissa raser kan näsvingarna bli lite spruckna. Det påverkar kanske inte luktsinnet, men man får ta hand om dem. Nosen är känslig.

Hunden Strix söker av bänken.

Att hitta rätt doft kräver koncentration, det vet Sixten.

noa nr 10 2017 | 23


BARNPYSSEL PRICK TILL PRICK

?

Rätt ord: SMÅSAKER

VETERINÄRQUIZ – KAN DU SVAREN? 1. VAD SYNS PÅ BILDEN FRÅN MIKROSKOPET?

2. HUR OFTA ÄR DET BRA ATT TVÄTTA HUNDENS ÖRON?

3. VAD BEHÖVER HUSDJUREN HA EFTER EN OPERATION? 1. EN TRATT

X. ETT TUGGBEN

1. FÄSTINGSKELETT

1. ALDRIG

X. BAKTERIEN ANAPLASMA

X. VARJE DAG

2. STRUMPLUDD

2. VARANNAN VECKA

&

2. EN MEDALJ

RÄTT SVAR: 1-X, 2-2, 3-1

24 | noa nr 10 2017


KRYSS VÅRDAR EN VÅRA BÖRJAN DJUR

BIBELBÅT SLÄKTING I TRÄD

SNO OKOMPLICERADE SLÄKT I TRÄD PLATTA GJORDE SNUVIG SIG DIAKONISTÄLLE

ÄR VÄL EN ANKDAMM SARKASM TRIST LOTT VILL MAN HÄCKEN SKA VARA

SLÖSA

RÄKNAR TRASSEL KRICKA GOLFARE I TEST

BLIR MELONEN

DE ÄR PÅ LUFFEN EN VAR APELGRÅ SKEPPSSITTER BROTT OCH UGGLAR KAN KORT-

KOMPLETT OKUNNIG

HUS LÄTT

DE UPPSÖKER VETERINÄR

DRINKBLANDAREN

FLERA I CYKELLOPP HON ROAR I GÖTET

SKA DET PÅ EXERCIS DAM I CANASTA BOR I MOSKVA

SKÄLLER PÅ EN

RACERBRÄCK

PUST

KORALLÖ

BADBALJA

KUNGSFISK SNÖSKATOR IDROTTSTÄVLING

MAPPEN FÅS LÄKEMEDEL PÅ ARABISKA FURSTAR

KASTAS I BOCCIA TILL TEXTILIER

VÄCKNING

GAMLA I STHLM

NEDRIG

STÖRT HA PÅ KÄNN

MÄRKA MED MONOGRAM

ÅSKAS

© Bulls

TASSARNA SOM OMGÄRDAR

TENNISENS SWEDISH I BÅSTAD

FÖRLORADE FÄSTET

u

ÄR UTE MED SPETSAR PÅBRÅ

SMEK

SVÄRTAR NER

SPETS PÅ KYRKOBYGGNAD TJEJNAMN

HUNDENS MÅSTE TAS UPP

DJUP SÖMN

GAV KAPITULERAD

BLIR MED CHI GYMNASTIK

FÅR MAN MOT VALPSJUKA

GREJA HAR SINA NIO LIV

MÄKLA FRED SÄTT ATT GÅ

SÄLJA UT

SKÄLL I SKOPA DEN SPELAR I SKOGEN

VIMSA KLORNA PÅ KATTEN

LOTTMÅTTEN

TEORI

HAR ANORDNING VID INBROTT

LITTERÄR RIDDARE

FÅR MAN I HÄRVA GER EVIDENSIA

LITEN LÅDA

ANTAL UNGE ANROP TILL MAKT STOLAR I I SVENSKA STAL- GÅR NER AKADEMIEN LET PÅ KNÄ?

TÄVLA OCH VINN Grattis till Susanne Södergren som vann förra korsordstävlingen! Skicka in meningen som bildas i de gula fälten tillsammans med namn, adress samt vad du har för djur så har du chansen att vinna ett presentkort hos Evidensia Djursjukvård. Mejla svaret till tavling@evidensia.se och skriv ”KRYSS 10” i ämnesraden. Vinnaren dras den 20 oktober 2017 och meddelas via mejl.

noa nr 10 2017 | 25


BILDFRÅGAN

VAD HAR HÄNT HÄR DÅ? VETERINÄREN BERÄTTAR OCH VISAR:

Tumörjakt "I DET HÄR fallet hade

hunden varit hos en veterinär som känt en tumör med storlek som ett hönsägg på hundens hals. Ett prov, ett så kallat finnålsaspirat, visade att det handlade om en elakartad tumör. BÄSTA BEHANDLINGEN AV en sådan här tu-

mör är att operera bort den, men då vill man först få en tydligare bild av hur den ser ut. Det är en hjälp för kirurgen inför operationen. Just på halsen finns flera stora kärl och ibland kan tumörer växa in i dem. Därför gjordes en skiktröntgen, eller datortomografi som det också heter. Bilden visar att tumören är perfekt att operera, den ligger fint och kärlen är vid sidan om. Annika Tranaeus Rowe är leg. veterinär på Specialistdjursjukhuset Strömsholm och hjälper ofta hundar och katter med cancer.

26 | noa nr 10 2017

DET VI SER på bilden är primärtumören och dess utbredning. Samtidigt som man gör skiktröntgen på primärtumören passar man på att skanna hela kroppen efter metastaser. Det är en fördel med den här bilddiagnostiska metoden, att man kan skanna hela kroppen under samma undersökning.


FRÅGA VETERINÄREN Behöver jag avmaska hästen? Fråga: Behöver man avmaska hästen och

när ska man i så fall göra det?

Evidensias veterinär svarar: Det här är en

viktig fråga att ha koll på för att undvika tråkigt lidande för hästen. Inälvsparasiter kan ställa till med stor skada. Sedan tio år tillbaka avmaskas hästar inte längre regelmässigt, eftersom överdrivet användande leder till resistens hos parasiterna. Därför är alla avmaskningsmedel receptbelagda och används endast om prover visar att hästen har inälvsparasiter. Bästa tidpunkterna för träckprovstagning är under våren och på hösten. Provtagningen på våren är allra viktigast. Kom ihåg att minst en gång om året analysera även för stora blodmasken, en analys som oftast inte ingår i de vanliga träckprovspaketen. Det är också viktigt att följa upp för att se om avmaskningen har fungerat. Lycka till!

Är majs farligt? Fråga: Jag har hört att majskolvar är

farligt för hundar att äta. Stämmer det? Evidensias veterinär svarar: Varje år

kommer det in hundar som har blivit dåliga av att äta majskolvar. Vad många inte vet är att kärnan i majskolven inte bryts ner och att den dessutom är lömskt utformad och kan fastna på vägen genom kroppen. I värsta fall krävs en operation för att plocka ut majsresterna som fastnat. Så se upp med majkolvarna, särskilt vid grillen!

Hur hjälper jag en förstoppad katt? Fråga: Min katt verkar förstoppad.

Finns det något jag kan göra?

Evidensias veterinär svarar: Om din

katt visar symptom på förstoppning, till exempel att den försökt bajsa utan att det kommer något, så kan du prova att ge paraffinolja från apoteket direkt i munnen. Det finns också i en pastaform som katter brukar tycka smakar godare och som kan vara lättare att få i. Om katten ändå inte kan bajsa, eller om den kräks, slutar äta eller är dämpad/hängig bör du ringa för att boka tid till veterinär.

Tänk på din hund i sommar! Lämna inte din hund i bilen. Njut av semester och värme, men tänk på att bilen blir varmare än du tror, även under mulna dagar.

+85°C

Temp i bilen

+62°C +57°C +47°C +38°C +19°C 8.30 9.30 10.30 11.10 12.00 13.30 +14°C +18°C +20°C +20°C +23°C +22°C Temp ute


Med sina snälla bruna ögon gör Livia en insats för sjuka barn på sjukhus. Livia ingår i en forskningsstudie för att mäta effekterna av hund som terapi i barnsjukvården. För en del barn räcker inte enkätens skala för att beskriva glädjen som besöket ger.

STUDIEN

EFFEKTEN AV HUND I BARNSJUKVÅRD 50 besök görs hos slumpvis utvalda patienter – hälften flickor och hälften pojkar mellan 3 och 18 år – på en avdelning på Akademiska barnsjukhuset. Studien belyser flera aspekter av användning av hundar inom vården av barn med svåra sjukdomar.

28 | noa nr 10 2017


TEMA:

Djurhjälten

Livia sprider ljus i mörka stunder Om man är liten och allvarligt sjuk kan det vara svårt att känna glädje. När barnläkaren Ann Edner tydligt såg att hennes hund Livia gjorde tillvaron ljusare för både barnen och deras familjer föddes idén om en studie för att att fram säker hundterapi på barnsjukhus. Text: Maria Hofling

NÄR VI HÄLSAR på labradoodlen Livia på Akademiska barnsjukhuset i Uppsala håller hon som bäst på att få sin lockiga päls tvättad och torkad. Strax ska hon hälsa på ett sjukt barn, och då gäller det att vara ren och fin förstås. Hon verkar van och sitter tålmodigt medan hundinstruktören Helena jobbar. Livia ingår i en forskningsstudie för att mäta effekterna av hund som terapi i barnsjukvården. När Livia jobbar har hon ett tjänstetäcke där det står ”Barnens Hund i Vården”. Idag sker besök nummer 46 av 50 i studien och det är därför Livia håller på att förberedas. LIVIA ÄR EN psykiskt stabil hund som går in i olika roller, vilket gör henne perfekt för projektet. När hon besöker ett svårt sjukt barn har hon bara ett fokus – barnen och deras sinnesstämning. Livias matte, överläkaren Ann Edner, är huvudansvarig för forskningsprojektet. Ungefär samtidigt som hon skaffade Livia för sju år sedan så ansvarade hon för uppbyggnaden av ett barnklinik för vård av kroniskt sjuka barn. Där föddes idén till studien som hon nu genomför tillsammans med doktoranden Maria Lindström-Nilsson, mikrobiologen Eva Tano samt allergiexpert docent Hans Grönlund (Karolinska Institutet) som samarbetspartners. De har även ett gott samtalsklimat med Astma- och Allergiförbundet. – Jag har alltid tyckt att hund hör hemma hos barn. Livia fick följa med mig till jobbet på barnkliniken och hon gjorde succé. Jag lämnade ut en enkät för att undersöka patienternas upplevelse av sin vistelse och Livia toppade enkäterna i välbefinnande, berättar Ann.

Med sin närvaro satte Livia guldkant på tillvaron för sjuka barn, men även deras föräldrar och syskon. – Alla älskar inte hundar, de kan till exempel vara rädda eller ha religiösa skäl. Men jag upptäckte att även om man inte har direkt kroppskontakt med hunden så kan man ändå uppskatta och känna välbefinnande med en hunds närvaro, berättar Ann. SYFTET MED STUDIEN är att se om det går att skapa en "standardhund" för barnsjukvård, för att barn som har behov av hundterapi ska kunna få det. Väl inne på rummet brukar Livia och barnet leka olika lekar. En favorit är tärningsleken. Livia puttar en decimeterstor tärning, som står på en liten pall, ner på golvet med nosen, medan barnet kastar den. Den som kommer först till tio vinner! DET FINNS MÅNGA omvårdnadsstudier och så kallade single case reports om hundar i vården, men det här är första gången som det görs en medicinskt vetenskaplig forskningsstudie inom barnsjukvården, där fysiologiska effekter av hund mäts. Bland annat mäts hjärtfrekvensvariabiliteten och hudinduktans, men även andra variabler för välbefinnande. – Allt är extremt kontrollerat. Vi går tillväga som med vilket nytt läkemedel som helst. Det vill säga att i vår studie undersöker vi om hunden har effekt och att hundterapi inte är farligt för omgivningen, berättar Ann. Snart är alla 50 studiepatienter inkluderade och då börjar det digra analysarbetet. De första vetenskapliga rapporterna har precis presenterats och därefter följer flera, för att inom ett till två är bli en doktorsavhandling.

noa nr 10 2017 | 29


RASRELATERAT

Ragdoll är en av de mest populära raserna i Sverige.

Lugnare katter mår bättre TIPS

TRÄNA INFÖR VETERINÄRBESÖKET • Ta små steg i taget och belöna när katten är lugn, framåt och nyfiken. • Hantera katten hemma. Lyft den. Öppna munnen. Kläm på magen. • Låt kattburen stå framme hemma. Belöna när katten går in i den. • När katten vant sig vid buren, lyft buren och gå omkring inne. • Prova sedan att gå ut, en kort stund. • Sätt buren i bilen och starta motorn. • Kör bara en bit. • Åk till veterinären utan att katten ska undersökas. Läs mer om CFP: http://www.catvets. com/cfp/cfp

Linda Nilsson, leg. veterinär, Evidensia Specialistdjursjukhuset Helsingborg.

30 | noa nr 10 2017

Katter är lättstressade även om det inte alltid syns utåt. Stress kan framkalla sjukdomar och beteendeförändringar. Välj därför en kattanpassad klinik när ni ska till veterinären. Text: Anna Björe Foto: Shutterstock

KATTER ÄR ROVDJUR men inte flockdjur, som hundar är. Det gör att katter och hundar beter sig olika och det behöver man ta hänsyn till hos veterinären. Det säger Linda Nilsson som är veterinär på Helsingborgs djursjukhus och själv ägare till två katter. Hon skrev sitt examensarbete om katters beteende. – En katt behöver ha egen kontroll över situationen. Annars blir den stressad. Det hjälper inte att ägaren är med och är lugn. Katter kan visserligen leva i flock men de har inte samma glädje av flocken som en hund har, som blir trygg i den, säger hon. BESÖK HOS VETERINÄREN är ofta stressframkallande för både katt och ägare. Därför är det bra att det numera finns kattanpassade kliniker. Redan i väntrummet har katten en egen avdelning där hundar inte får störa. Den har även möjlighet att sitta högt och spana in omgivningen. När den sedan behandlas eller är inlagd är rutinerna utformade så att den får minsta möjliga stresspåslag. Att ha sin katt i bur på golvet i väntrummet, där hundar kan gå förbi, är alltså inget att rekommendera. Hur pass stresstålig katten är, det är individuellt.

Gener, bakgrund och träning påverkar. Mesta socialiseringen sker i åldern två till sju veckor. – De är vanedjur och gillar rutiner. Men det är aldrig för sent att lära nytt. Träna, så blir katten mer stresstålig, säger hon. Stress kan annars vara skadlig. Katten kan börja överäta eller bli aggressiv och immunförsvaret kan försämras. AKUT STRESS KAN ge mag- och tarmproblem, urinvägsinfektion och - i sällsynta fall – börjar katten att hyperventilera. Det kan i värsta fall leda till döden. Hos veterinären kan stressen dessutom göra det svårt att ställa diagnos eftersom blodtryck och blodprov påverkas. Men nu kattanpassas allt fler veterinärmottagningar. Det gäller både stora och mindre klinker. År 2012 startades Cat Friendly Practice i USA, ett initiativ på global nivå. – Det är en positiv trend. Blå Stjärnan i Göteborg var först i Sverige år 2016 med att bli CFP-certifierad. Men även om man inte siktar på certifikat så kan kliniken kattanpassas. Vi i Helsingborg jobbar för att få vårt certifikat, säger Linda Nilsson.


IBLAND ÄR Hundens päls - miljoner tunna hårstrån som återspeglar hundens hälsa. Om hunden börjar slicka sig och riva sig mer än vanligt - undersök orsaken.

PROBLEM MED HUDEN Det som händer på utsidan kan bero på vad som pågår på insidan. ROYAL CANIN® erbjuder bredd och precision i de dietfoder som bidrar till att eliminera orsakerna till hudirritationer.

MER ÄN ETT Rådfråga din veterinär om hur vårt utbud av näringsmässigt designade dieter kan hjälpa din hund tillbaka till sitt magnifika jag.

HUDPROBLEM


Vi vill se fler friska och välmående hästar. VÄLKOMMEN TILL OSS FÖR ALLT FRÅN VACCINATION TILL OPERATION.

Official Partner

Stolt officiell partner till FEI EM i Ridsport. Vi står för den veterinära bemanningen under tävlingarna.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.