Page 1

Op ontdekking in:

• Toscane • Venetië • Rome

Met interessante hoteltips!


Toscane, wellicht de bekendste streek van Italië, bevindt zich in MiddenItalië. Met zijn glooiende heuvels, zachte schakeringen van velden, olijfboom- en wijngaarden en zijn onwaarschijnlijk mooie steden is Toscane een streek die synoniem staat voor puur genieten. De belangrijkste steden van ‘Toscana’ zijn Arezzo, Florence (Firenze), Grosseto, Livorno, Lucca, Massa-Carrara, Pisa, Pistoia, Prato en Siena.

Toscane

Firenze is de hoofdstad van de regio Toscane. Deze stad telt circa 368.000 inwoners en ligt aan de rivier de Arno. Het is de bakermat van de renaissance en daarmee één van de bekendste cultuursteden van Europa. Het was de geboorte- of verblijfplaats van vele bekende figuren zoals Brunelleschi, Michelangelo, Donatello, Catharina de Medici, Antonio Meucci, Guccio Gucci, Salvatore Ferragamo, Roberto Cavalli en Emilio Pucci. Firenze werd in het jaar 59 v. Chr. gesticht door Julius Caesar als nederzetting voor afgezwaaide Romeinse soldaten onder de naam ‘Florentia’ (Latijn voor ‘bloei’). De Santa Maria del Fiore of Duomo is een prachtige kathedraal die zich in het hart van het historische centrum bevindt. Het is één van de grootste kerken van Europa. De bouwwerken startten in 1296 onder leiding van stadsarchitect Arnolfo di Cambio. Voor de bouw van de kerk moest de oude Santa Reparata kerk plaats maken. Het duurde meerdere eeuwen voordat deze kathedraal volledig voltooid was. In het begin van de 15de eeuw werd de Duomo voorzien van een indrukwekkende roodbruine koepel van 107 meter hoog.


San Gimignano

De Pièta van Michelangelo en de Maria Magdalena van Donatello bevinden zich in het Dommuseum (Museo dell’Opera del Duomo). Een andere bekende stad uit deze regio is Pisa. Het beroemdste gebouw, de grootste attractie en het grootste wonder van Pisa is natuurlijk de ‘Torre Pendente’. Deze scheve toren was oorspronkelijk bedoeld als campanile, klokkentoren, voor de plaatselijke Duomo. Er wordt gezegd dat Galileo Gallilei, wellicht de bekendste Pisaan ooit, er zijn beroemde theorieën m.b.t. de snelheid van vallende voorwerpen testte.


In haar glorietijd, de middeleeuwen, lag Pisa aan zee en was het een belangrijke havenstad. Via de handel met Spanje en Noord-Afrika kwam de stad in een wetenschappelijke en culturele stroomversnelling terecht. Deze revolutie leidde bijvoorbeeld tot de bouw van de beroemde scheve toren van Pisa. In 1284 werd de stad verslagen door Genoa wat het verval van de havenstad betekende. Door de verzanding van een deel van de rivier de Arno kwam de stad meer landinwaarts te liggen. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft Pisa behoorlijk te lijden gehad, al bleven de belangrijkste gebouwen bespaard. Deze gebouwen zijn terug te vinden op het Campo dei Miracoli (het veld der wonderen). Een andere toeristische trekpleister is San Gimignano. Het is een middeleeuws stadje in de provincie Siena van de regio Toscane. Deze plaats is heel populair vanwege zijn bijzondere middeleeuwse architectuur. San Gimignano is bekend om zijn dertien torens die het silhouet van de stad domineren. Het stadje, dat ook wel het Manhattan van Toscane genoemd wordt, ligt op een hoogte van 334 meter midden tussen idyllische wijn- en olijfgaarden.

Firenze

De torens zijn in de 12de en 13de eeuw door rivaliserende rijke families opgetrokken. De torens deden dienst als woning en versterking, maar vooral als prestigeobject. Op haar hoogtepunt had de stad zo’n 70 torens. In de late middeleeuwen was deze stad erg welvarend. Ze lag namelijk op de pelgrimsroute naar Rome. Maar toen de weg werd verlegd en er een pestepidemie uitbrak, betekende dit een economische ondergang en het behoud van zijn middeleeuwse karakter. In 1990 is het historische centrum van San Gimignano opgenomen in de lijst van werelderfgoederen van UNESCO. Siena is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Siena. Door het zeer goed behouden middeleeuwse stadsbeeld en haar bijzondere geschiedenis als autonome staat behoort Siena tot de belangrijkste toeristentrekkers van Italië. Deze stad straalt nog steeds een middeleeuwse sfeer uit. Het is een stad op een heuvel, gedomineerd door het silhouet van de Duomo, waar je lekker door de kleine smalle straatjes kunt dwalen. Op de fresco’s in het ‘Palazzo Pubblico’ kun je zien dat het stadsbeeld nauwelijks veranderd is. Het intieme karakter van het stadje wordt echter twee keer per jaar danig verstoord als de beroemde Palio, paardenrace, plaatsvindt.

Pisa


Colosseum

Rome mag zich met 4,5 miljoen inwoners en ongeveer evenveel scooters en auto’s één van de drukste steden ter wereld noemen. Vermoeiend? Ach, die drukte is ook betrekkelijk, want met een middagdutje in Villa Borghese (stadspark), een wandeling door de prachtige wijk Trastevere en heel veel koffie kom je een heel eind tijdens je bezoek in Rome.

Als je door Rome loopt, heb je het idee in een openluchtmuseum te zijn. Elke hoek van de straat laat weer een verrassende blik op het verleden zien. Kerken, tempels, hotels, musea, fonteinen en obelisken bieden je een blik op het oude, keizerlijke Rome. Het Colosseum is het visitekaartje van Rome. Het Amphitheatrum Flavium werd gebouwd in de eerste eeuw na Christus door Flavische keizers. Het ronde bouwwerk werd het grootste van zijn soort in het Romeinse Rijk. Na de voltooiing in het jaar tachtig werd het ingewijd door Titus met gladiatorengevechten die honderd dagen lang duurden. Het amfitheater is 52 meter hoog en telt vier verdiepingen. Het is niet precies duidelijk hoeveel mensen erin konden: de schattingen lopen uiteen van minimaal 40.000 tot misschien wel 85.000! De plaatsen waren gescheiden naar rang en stand. Over het colosseum kon een enorm doek worden gespannen om het publiek tegen de zon te beschermen. Tegenwoordig is het theater beter bekend als het Colosseum. Deze naam stamt waarschijnlijk af van het gigantische bronzen beeld ‘Colosso’ van Nero dat naast het amfitheater stond.

Rome

Aan het Colosseum ligt ook de kern van het antieke Rome. De triomfboog is wellicht het best bewaarde deel van Rome uit de oudheid. Tussen het Colosseum en de Piazza Venezia liggen de stille getuigen uit deze periode. Er tussenin, aan het Forum Romanum, ligt een museum, het Antiquarium Forense, waar je de oudste opgegraven voorwerpen kan bewonderen. De Trevifontein is de grootste en bekendste fontein van Rome. De fontein bevindt zich op het Piazza di Trevi in de gelijknamige Romeinse wijk Trevi. De Trevifontein werd gebouwd in de 18de eeuw met als centrale figuur de beeltenis van Neptunus. De fontein is vooral bekend om haar mythe. Toeristen gooien achterwaarts over hun linkerschouder een muntstukje in de fontein, als geluksbrenger. De munten worden verzameld door de stad die het aan een goed doel schenkt, ondertussen loopt het bedrag op tot meer dan 2000 euro per dag.


Beeld van de wolvin die Romulus en Remus, de stichters van Rome, voedt. Maar nog bekender misschien is de fontein doordat de actrice Anita Ekberg zich erin wierp in Fellini’s film ‘La dolce vita’. De fontein is 26 meter hoog en 22 meter breed. De Spaanse trappen (Scalinatal) brengen je van het Spaanse plein tot aan de kerk Trinita dei Monti. Deze buurt straalt rust en gezelligheid uit. Vele jongeren rusten, zonnen of slaan een babbel op deze trappen. Soms zie je een jong koppeltje de trappen in huwelijkskledij naar boven klauteren (138 treden), het zou geluk in het huwelijk brengen. Eénmaal boven heb je een prachtig uitzicht over de stad. Plaza Navona, één van de allermooiste pleinen in heel Rome, ligt in één van de oudste buurten van Rome, de Campus Martius. Het is een plein met drie fonteinen en de Agonalis obelisk. Het bruist overdag zowel als ‘s avonds van het leven. Hier en in de zijstraten zijn vooral antiekwinkels en juweliers gevestigd.
 In hartje Rome ligt het machtscentrum van de Rooms Katholieke Kerk: het Vaticaan. Sinds 1929 is het een ministaatje met een eigen postkantoor, pauselijke garde (leger), radiostation, dagblad, uitgeverij, winkels en de pauselijke kantoren. De rijkdom van de ministaat wordt al eeuwenlang geïnvesteerd in kunstwerken. Deze kunstwerken kun je bewonderen in de Sint-Pietersbasiliek en in de Musei Vaticani. Geniet hier van de werken van Michelangelo, Rafaël en Leonardo da Vinci. Hoogtepunt van het museum is natuurlijk de Sixtijnse Kapel met schilderingen van de beste kunstenaars uit de vijftiende en zestiende eeuw.

Sint-Pietersbasiliek (Vaticaanstad)

Bewonder hoe ’s werelds grootste kerk pelgrims uit de hele wereld aantrekt. Het krioelt in deze wijk van de nonnen, monniken en andere geestelijken. Verder is in het Vaticaan de Engelenburcht (Castel Sant’Angelo) zeker de moeite waard om te bezoeken. Niet zo’n cultuurliefhebber? Dan zijn het Vaticaan en de Sint-Pietersbasiliek toch de moeite want vanaf de top van de basiliek heb je namelijk een prachtig uitzicht over Rome.

Plaza Navona


Zonder twijfel één van de meest romantische bestemmingen van de wereld. Venetië is de stad van de maskers en natuurlijk het stijlvolle carnaval. De stad ligt op een groep van meer dan 120 kleine eilanden midden in een lagune (de Laguna Veneta) die door ruim 400 bruggen grotendeels met elkaar verbonden zijn. Het is een unieke, magische stad, die veel mensen tot de verbeelding spreekt. Een bezoek aan Venetië zal je dan ook niet teleurstellen. Waar andere steden een belangrijke straat hebben, heeft Venetië het Grand Canale met zijn typische gondels. De met water omspoelde paleizen aan de grote kanalen zien er onwerkelijk mooi uit. Venetië heeft vele bekende namen in de geschiedenis voortgebracht, waarvan de bekendste Marco Polo is. Deze beroemde Venetiaan, ontdekkingsreiziger en handelaar bracht met de ontdekking van de zijde­route veel rijkdom naar de stad. Volgens de overleveringen heeft hij uit China ook het recept voor de spaghetti meegenomen, iets wat een echte Italiaan natuurlijk altijd zal ontkennen. Doordat Venetië een welvarende handelsstad was, kent het een grote rijkdom aan kunst en cultuur, die je terugvindt in de rijkversierde gevels, paleizen, kerken en mooie musea. Vele honderden jaren was Venetië ook het centrum van de glasproductie, pas in de vroege 19de eeuw werd deze positie aangetast door industriële glasblazerijen.

Venetië

Tijdens je bezoek aan Venetië zul je ontdekken dat het een prachtige stad is, maar enige haast is wel geboden, want de stad zinkt. Tel daarbij de stijgende zeespiegel op en je begrijpt direct dat de stad voor een grote uitdaging staat. Hoewel je niet direct op de eerste beste vlucht hoeft te springen, is het zonder meer een goed idee deze stad snel te gaan bezoeken.

De prachtige San Marco basiliek aan het bekende San Marco plein is een van de indrukwekkendste gebouwen van Venetië, mede dankzij de extravagante mozaïeken, marmeren vloeren en de ontzagwekkende kunstschatten die de basiliek herbergt. Het met edelstenen belegd altaarstuk en de Tesoro (schatkamer) zijn de pronkstukken van deze kathedraal.


De Campanile (klokkentoren) van Venetië is een 98,5 meter hoge toren op het San Marco plein in Venetië. Al in de 12de eeuw is men begonnen met de bouw die pas in 1499 werd voltooid. De klok zelf bestaat uit vijf verschillende instrumenten die de tijd, de stand van de maan en het sterrenbeeld aangeven. In 1902 stortte de klokkentoren in toen men probeerde een moderne lift in het gebouw aan te brengen, maar gelukkig werd de toren in 1912 herbouwd. Het is mogelijk de klok met een rondleiding in kleine groepjes te bezichtigen. Eénmaal boven heb je een prachtig uitzicht over de stad.

San Marco Plein

De Santa Maria della Salute basiliek is een Venetiaanse kerk die gebouwd werd in de periode 1631–1687 door de architect Longhena. De kerk staat langs het Canal Grande en is opgetrokken uit wit kalksteen. Het interieur bestaat uit donkergrijze natuursteen. Het gebouw is, afgezien van de aanbouw, achthoekig van vorm en in barokstijl gebouwd. De kerk werd destijds gebouwd omdat men dacht dat de pest eindelijk uitgebannen was. Helaas brak deze funeste ziekte toch weer opnieuw uit in Venetië.

Waarschijnlijk is de ‘Brug der Zuchten’ de meest beschreven brug ter wereld. Deze verbindt het Dogenpaleis, de oude gevangenis met zijn beruchte loodkamers. De brug dankt zijn naam aan de beklaagden, die na het aanhoren van hun vonnis zuchtend over deze brug naar hun cel gingen. Via de raampjes van de brug zagen de gevangenen dan voor de laatste keer het daglicht. In de gevangenis waren ooit beroemdheden als Galileo Galilei en Casanova opgesloten. Overigens slaagde de laatste er in om uit de gevangenis te ontsnappen. Het Palazzo Grassi is een Klassiek-Venetiaanse archiin 1772. Het paleis heeft een gevel die teruggrijpt naar een alle geïnde belastingcenten pronkstukken als deze. door de Canal Grassi zeker je adem

typisch voorbeeld van de tectuur en werd opgeleverd indrukwekkende marmeren periode waarin de welgestelden uitgaven aan architecturale Wanneer je in een gondel Grande vaart, is het Palazzo één van die gebouwen die zullen benemen.

Santa Maria della Salute


Hotel Residenza Borghese - Rome Periode

Prijs per persoon in euro

01.05 - 30.06

775

1211

-10,20

01.07 - 31.07

953

1437

-12,50

01.08 - 31.08

854

1312

-11,75

01.09 - 15.10

815

1285

-10,95

8d/7n

15d/14n

Korting/toeslag per persoon per nacht afhankelijk van kamertype

Hotel Residenza Borghese

Kamertype Inhoud

Prijs in euro

A

2 persoonskamer met zeezicht

Vroegboekkorting in euro per persoon per nacht (*)

(*) boek voor 01.05, deze korting is niet cumuleerbaar met andere kortingen

+6,95

B

1 persoonskamer

-4,40

C

suite met zeezicht

+12,90

D

bungalow voor 4 personen

+19,30

Hotel Rialto - Venetië Periode

Prijs per persoon in euro 8d/7n

Hotel Rialto

15d/14n

01.05 - 30.06

801

1320

-6,20

01.07 - 31.07

1016

1359

-7,95

01.08 - 31.08

1072

1688

-8,35

01.09 - 15.10

866

1420

-7,25

Korting/toeslag per persoon per nacht afhankelijk van kamertype

Hotel Monna Lisa

Kamertype Inhoud

Prijs in euro

A

kamer met zicht op Grand Canale

(*) boek voor 01.05, deze korting is niet cumuleerbaar met andere kortingen

+12,95

B

1 persoonskamer

-6,10

C

bruidsuite

+11,95

D

3 persoonskkamer

+15,85

Hotel Monna Lisa - Firenze Periode

Prijs per persoon in euro 8d/7n

Venetië

15d/14n

685

1082

-2,70

01.07 - 31.07

893

1410

-3,80

01.08 - 31.08

919

1519

-4,20

01.09 - 15.10

765

1135

-2,95

Kamertype Inhoud Firenze

Vroegboekkorting in euro per persoon per nacht (*)

01.05 - 30.06

Korting/toeslag per persoon per nacht afhankelijk van kamertype

Toscane

Vroegboekkorting in euro per persoon per nacht (*)

Prijs in euro

A

superior kamer

+4,95

B

1 persoonskamer

-6,10

C

junior suite

+7,95

D

suite

+8,65

(*) boek voor 01.05, deze korting is niet cumuleerbaar met andere kortingen

Rome

Kijk voor meer informatie op onze website: www.italië.be

Italy brochure  
Italy brochure  

This is my first Indesign creation.

Advertisement