Page 1

magazine Vakblad voor de speelgoed- en multimediasector

Driemaandelijks Juni 2010 – nummer #10

Marktstudies binnen de sector 10 jaar JPM Toys | Onderhoud zwembaden Op bezoek bij Barbie in Shanghai | Negen games voor de zomer Verantwoordelijke uitgever: Erik De Ridder

Afgiftekantoor: Gent X – Erkenning: P904116


LEGO Spellen

LEGO en het LEGO logo zijn handelsmerken van de LEGO Groep. ©2010 The LEGO Group.

®

LAN C AUG ERING USTU S

Op pagina 43 leest u alles over de ideale winkelpresentatie

3843

3841

Ramses Pyramid Maak de kristalcodesloten van iedere laag open om naar de top te klimmen, versla de mummiekoning en verover zijn kroon en de schat in de piramide.

Minotaurus Leid als eerste je helden door het labyrint naar de tempel terwijl je de Minotaurus ontwijkt. AVP: € 24,99

3835

Robo Champ

3836

3837

3838

Lava Dragon

3839

Monster 4

AVP: € 9.99

AVP: €12.99

AVP: € 12.99

AVP: € 19.99

Magikus

AVP: € 9.99

AVP: € 29,99

3862

Harry Potter™ Hogwarts™ AVP: € 34,99

F VANABER OKTO

3840

3842

3844

AVP: € 19.99

AVP: € 24.99

AVP: € 34.99

Pirate Code

Lunar Command

Creationary

Race 3000


edito Colofon

jaargang 3, juni 2010 Nr. 10

Beste lezers,

Toys & Games is het vakblad voor de speelgoedhandelaars in de Belux, en de betere handelaars in Nederland en Frankrijk Oplage:

Juni is de maand van de examens. En het lijkt erop dat de speelgoed- en kidswereld ook deze maand heeft uitgekozen om met hun ‘examenresultaten’ naar buiten te komen. In dit nummer van Toys & Games belichten we immers drie uiteenlopende onderzoeken die een voor een tot nadenken stemmen.

4.600 exemplaren Frequentie: driemaandelijks web: www.tgmagazine.be Verantwoordelijke uitgever: Erik De Ridder – edr@eventbox.be Hoofdredactie: JP Talbot – jp@eventbox.be

De studie die het Speelgoedmuseum Mechelen, Radio 2 en Ketnet opzetten rond het speelgedrag van kinderen bevestigt nog maar eens wat we al aanvoelden: onze kinderen zijn echte Virtual Kids geworden die dagelijks gemiddeld meer dan 3 uur achter een scherm doorbrengen. Een gegeven dat tien jaar geleden ondenkbaar leek, maar waar we nu al lang niet meer van opkijken. De negatieve sfeer rondom videogames bij jonge kinderen is intussen ook al wat verdwenen. Diezelfde studie meldt ook dat ongeveer 20% van de kinderen tussen 8 en 12 een eigen computer met internetverbinding op de slaapkamer heeft. Iets wat toch tot nadenken stemt.

Redactie: Jeroen Coteur – Jacques Legros – Jan Hoffman – Christophe De Ridder – Amandine Demal – Kim Benoot Uitgeverij: LEO bvba Rue des Ixellois 1 – B4000 – Luik – België

De studie van Nickelodeon boog zich dan weer over de communicatiepatronen binnen het gezin. Want ook die zijn veranderd ten opzichte van een tiental jaren geleden. Vandaag de dag wordt het kind steeds meer als een volwaardige gesprekspartner gezien als het aankomt op het maken van bepaalde keuzes. Zijn mening wordt meer en meer gevraagd, en er wordt rekening mee gehouden. Een communicatiemodel dat we zeker kunnen toejuichen, en waar marketeers rekening mee dienen te houden.

Art Director: Bert Wagemans, LEO Druk: Drukkerij Schaubroeck, Nazareth Sales management: Erik De Ridder – 0486 13 13 13

Ten slotte hebben we ook onszelf eens tegen het licht gehouden. De resultaten van onze lezersenquête waren bevredigend, maar tegelijkertijd ook leerzaam. De goede en de mindere goede punten kwamen bovendrijven, wat ons een schat aan informatie opleverde. Het sterkt ons alleszins om, met de nodige suggesties in het achterhoofd, aan volle kracht verder te werken.

Traffic: Hilde De Ridder Traffic.leo@telenet.be Copyright: Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen, vermenigvuldigd of gekopieerd zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever. LEO bvba is behalve Toys & Games magazine ook uitgever van Experience Magazine, The Corporate Traveller en Event&Expo Guide.

Jeroen Coteur redacteur T&G Magazine


FIER OP BELGIË! LA FIERTÉ DE LA BELGIQUE!

Verzamel alle “Fier op België” puzzels en ontdek wat de Belgen zo fier maakt! Julius Caesar noemde de Belgen: “De dappersten der Galliërs”. En zo is het! Belgen geven niet op zonder een goede strijd. Het zijn harde werkers die niet snel voor iets terugdeinzen. Belgen voelen zich groots, ondanks hun kleine landje. Dat merk je aan de imposante gebouwen, brede lanen en vele pleinen. Gezelligheid is troef in België. Kijk maar bij de overvloedige terrasjes of in de bruine café’s, liefst boven een heerlijke pint, waar de Belgen dan ook in alle maten en soorten over beschikken en van genieten. De voorliefde voor een Bourgondisch leven ziet men ook terug in de keuken die rijkelijk en overvloedig is. Geen haute cuisine voor ons, maar pure gourmands.

12+

Collectionnez tous les puzzles de “la fierté de la Belgique” et découvrez ce qui rend les Belges si fiers! Jules César disait des Belges qu’ils étaient les plus courageux des Gaulois. C’est un fait! Travailleurs assidus, les Belges n’ont pas l’habitude de baisser les bras et ne reculent pas devant l’obstacle. Malgré leur petit pays, les Belges se sentent grands. Cela se voit par leurs bâtiments imposants, leurs larges boulevards ou encore leurs vastes et nombreuses places. L’ambiance est un atout en Belgique. Regardez les abondantes terrasses et les bistrots traditionnels où l’on peut goûter une des nombreuses bières belges et savourer un copieux repas. Le tout n’est que pure gourmandise!

Opgelet: Wegens kleine onderdelen is dit spel niet geschikt voor kinderen jonger dan 3 jaar. Attention: Ne convient pas à un enfant de moins de 36 mois, car ce produit contient des éléments de petites dimensions pouvant être absorbés.

Voor meer informatie, kijk op www.jumbo.eu Pour plus d’informations, rendez-vous sur www.jumbo.eu


inhoud 006 Inside News Geruchten uit de wandelgangen en nieuws uit de sector 014 T&G Kalender Beurzen, opendeurdagen en andere evenementen uit de speelgoedwereld. 015 Who is who? In deze editie stellen we u het team van VTech voor. 016 T&G onder de loep genomen Een bekend spreekwoord zegt: “Zelfkennis is het begin van alle wijsheid.” Een mening die T&G Magazine volledig onderschrijft. Daarom vonden we het na 2,5 jaar en tien edities hoog tijd om eens naar de mening van onze lezers te polsen. 018 Kinderen krijgen steeds meer inspraak Kinderzender Nickelodeon ging organiseerde een uitgebreid onderzoek bij 800 ouders en kinderen… 020 Het speelgedrag van onze kinderen Spelen kinderen nog veel tegenwoordig? En waarmee spelen ze dan vooral? Wat is doorslaggevend bij de aankoop van speelgoed? Het antwoord op deze en vele andere vragen…

5

029 Think Twice en Contigo slaan de handen in elkaar Begin april fuseerden de ondernemingen Think Twico en Contigo.

044 Tendensen op de Belgische Toys&Games markt Een wind van optimisme voor een markt die in 2009 stand heeft gehouden!

030 Waterpret in de beste omstandigheden Wie in de beste hygiëne- en gezondheidsomstandigheden wil plonsen, doet er goed aan zijn zwembad zorgvuldig te onderhouden.

046 Goede wetten, maar bijna geen controle… Professor Dirk Voorhoof en zijn assistent Hannes Cannie van de Universiteit Gent werken al een tijdje rond reclame gericht op kinderen en schetsen voor ons de troeven en de gebreken van de huidige wetgeving en controlemechanismen.

032 Welkom in de Oosterse tempel van Barbie Ongeveer een jaar geleden – haast dag op dag 50 jaar na de geboorte van de allereerste Barbiepop – opende de Barbie Store in Shanghai zijn deuren. 035 De Dragons zijn terug! Na een korte afwezigheid van twee jaar keren de Dragons weer helemaal terug op het voorplan bij MEGA Brands. 036 "Zeg nooit nooit" Dat is het motto van merchandisingbedrijf Good Display, vorig jaar winnaar van de T&G Award voor beste merchandisingbedrijf. 038 “Wij willen niet voorspelbaar zijn”

024 JPM Toys is 10 jaar oud! Na meer dan 20 jaren in dienst van Nathan, richtte Jean-Paul Maisonny in februari 2000 de firma JPM Toys op, een distributeur en agent van speelgoed. 027 Brasschaat verwelkomt LEGO

Op 14 april nam LEGO Benelux intrek in zijn nieuwe kantoren aan de Sint-Jobsesteenweg in Brasschaat. 028 De zomer van vtmKzoom “Deze zomer lanceren we een heleboel nieuwe programma’s en characters”, vertelt vtmKzoom station manager Michael Dujardin.

Tijdens de uitreiking van de allereerste T&G Awards, die op 21 november plaatsvond in Brussel, won Fun de prijs voor ‘beste marketingaanpak in de retail’. 041 Buzz eens mee! Wie komt er altijd scherp uit de hoek en wie heeft altijd een gewichtig antwoord op alles? Zoek het zelf uit met je familie en vrienden in een gezellig spelmoment. 043 Het begin van een succesverhaal! De lancering van de LEGO® Spellen is voorzien voor de maand augustus en zal vanzelfsprekend ondersteund worden door een uitgebreide marketing campagne op TV, internet, print en in de pers.

050 De zomer van Toy Story 3 Na een onderbreking van maar liefst 11 jaar keren Buzz Lightyear en Woody terug naar het grote scherm voor een derde bioscoopfilm van Toy Story. 053 Food contact-materialen: veiligheid eerst! Materialen die bestemd zijn om in aanraking te komen met levensmiddelen zijn de laatste jaren steeds meer het voorwerp van een recall. 054 Een wereld van tederheid Omdat Katia en Simon-Pierre GilliotDe Paepe nergens een geschikte knuffel vonden voor hun zoontje Amaury, besloten ze zelf pluche dieren te importeren. Amtoys was geboren. 056 Hét evenement voor de speelgoedsector Na een geslaagde eerste editie maakt het team van T&G Magazine zich op voor een minstens even goede sequel van de T&G Awards. 059 Negen games voor de zomer… Het kan geen kwaad om je te wapenen met enkele games die je op regenachtige dagen toch het nodige speelplezier te verschaffen.


6

inside news

TELEX

Nieuwigheden Mondo Motors  Mondo Motors, de onbetwiste specialist van de Italiaanse Die-Cast die bekend staat voor de afwerking van zijn producten, presenteert weer zeer mooie nieuwigheden voor 2010 en dit van schaal 1:18 tot 1:87. Zeer grote automerken zoals Lamborghini, Maserati, Ferrari en Ducati voor de motoren, zitten in het gamma dat steeds completer wordt. Bovendien omvat het assortiment ook helikopters, bestelwagens, light & sound Tuners, elektrische circuits alsook prachtige telegeleide voertuigen die de allerkleinsten zeker plezier zullen doen met Sinterklaas. Aarzel dus niet om deze droomauto’s in huis te halen. Bij Comas kan je ze vinden!

 Merchandisingbedrijf Good Display verhuist zijn bureaus en opslagplaats van Lillois naar Nijvel. Het nieuwe posten facturatieadres: Chaussée de Namur 119, 1400 Nivelles  De Amerikaanse speelgoedketen Toys ‘R’ Us plant op zeer korte termijn een beursgang. Deze zou maar liefst 1 miljard dollar kunnen opleveren  De zwakke euro zorgt voor enige onrust binnen de speelgoedsector. Een stijging van de prijzen lijkt dan ook onafwendbaar  Sinds kort loopt de film Prince of Persia: The Sands of Time in de zalen.

Fun bespaart 33 % energie dankzij nieuwe lampen  Fun Zwijndrecht is de eerste winkel in Europa met de nieuwste lampentechnologie van Philips. De integratie van nieuwe Philips lampen en Lunoo armaturen levert een energiebesparing van 33 % op. De nieuwste Fun winkel in Zwijndrecht kan prat gaan op een Europese primeur. Deze winkel is de allereerste in Europa waar de gloednieuwe lamp CDM-T Elite 100W 930 van Philips gebruikt wordt. Deze nieuwe lampen leveren voor Fun een energiebesparing op van 33 % of 10.000 Watt opgesteld vermogen.

LEGO brengt hierrond een hele lijn uit, waarmee je de film zelf tot leven kan brengen  BERG Toys bestaat 25 jaar. Het bedrijf viert dit met twee speciale jubileumitems: De BERG Silver Race – een echte retro race skelter – en de Jumping Styles 25 – een stijlvolle zwarte trampoline  In het Canadese

Vroeger maakte Fun gebruik van lampen van 150 Watt. De nieuwe Philips lampen hebben een vermogen van 100 Watt en dat levert dus meteen een besparing van 50 Watt per lamp op. Voor alle 200 lampen samen die in de winkel gebruikt worden, spaart Fun 10.000 Watt.

Toronto is Chris Haney overleden.

Fun voorziet deze nieuwe lampen beetje bij beetje in alle bestaande winkels te integreren. Ook in de nieuwe winkels die dit jaar nog gepland zijn, zal de nieuwe, energiebesparende lampentechnologie toegepast worden.

spel Trivial Pursuit  Op 2 en 3 juni

Hoewel kinderen tegenwoordig gebombardeerd worden met allerlei gaming- en multimediasnufjes, merkt DreamLand dat boeken lezen toch populair blijft. Niet in het minst omdat ouders hun kinderen aanmoedigen. Door te lezen leren kinderen op een ontspannende manier bij, meteen twee vliegen in een klap.

Haney was samen met Scott Abbott de uitvinder van het wereldberoemde werden de deelnemende producten van Speelgoed van het Jaar 2010 in Brussels Trade Mart voorgesteld aan de jury. In het najaar kennen we de laureaten.


inside news 7

Nieuw van Bruynzeel ColorExpress  De zomer staat voor de deur en dus weer tijd voor allerlei leuken activiteiten voor de kids. Bruynzeel ColorExpress introduceert de Whiteboard Points en de Twin Chalkies. Twin Chalkies dubbel stoepkrijt is speciaal extra dik krijt voor kleine kinderhandjes en zeer geschikt voor het maken van prachtige tekeningen op straat en stoep. Met 6 krijtjes heb je 12 kleuren en dubbel zoveel kleurplezier. Het stoepkrijt is gemakkelijk verwijderbaar met water en een bezem van de stoep of straat. De kleuren zijn gemakkelijk afwasbaar van de huid. Whiteboard Points zijn extra dikke, korte whiteboard markers in 8 verschillende vrolijke kleuren speciaal voor het beschrijven en het maken van tekeningen op whiteboards. De inkt is droog uitwisbaar van gladde oppervlakken en is reukloos en gemakkelijk afwasbaar van de huid. Bescherm kleding en meubels tegen vlekken. De speciale punt is niet indrukbaar.

Dé trend bij Van der Meulen!  Van der Meulen heeft een trendy assortiment opgenomen van vier verschillende jojo's, elk verpakt op een aantrekkelijke blisterkaart. De jojo's op de foto zijn oplopend in functie: de meest linker jojo is het standaardmodel. Het tweede model is voorzien van lichteffecten, en van een vrijloop. Door deze vrijloop kun je supergave tricks uithalen! Het derde model van links is de deluxe versie: vervaardigd van metaal, met vrijloop en met licht. Het laatste model is de professionele uitvoering: van nog beter materiaal vervaardigd, en geschikt om de beste trucjes mee uit te halen.

Regen houdt speelvogels niet thuis!  Op 30 mei organiseerde Speelgoedmuseum Mechelen al voor de vijfde keer de Speeldag. In tegenstelling tot de vorige edities, was de regen deze keer wel nadrukkelijk van de partij. Toch kon dit de pret voor de aanwezigen niet bedreven. Ondanks de slechtgezinde weergoden zakten toch nog 20.000 speellustige ouders en kinderen af naar de Mechelse binnenstad. Daar konden ze naar hartenlust spelen bij maar liefst 59 verschillende speelstanden. Naast alle speelactiviteiten stelde Speelgoedmuseum Mechelen op de Speeldag ook de resultaten voor van de Grote Speelenquête, die het samen met Radio 2 en Ketnet organiseerde. De resultaten van deze studie lees je verderop in dit magazine.

Weldra vakantie… Vergeet de Hasbro reisspellen promotie niet! 

De zomervakantie nadert en Hasbro organiseert een grootse promotie-actie voor het reisspellengamma. Want vakantie betekent soms ook wel urenlange autoritten, wachttijden op luchthavens, druilerige namiddagen met weinig omhanden… Maar geen paniek, want met de reisspellen van MB en Parker krijgt verveling geen kans! Deze handige, compacte spellen zijn geschikt voor jong en minder jong, en dankzij het ruime aanbod aan spelletjes vindt iedereen wel zijn gading. Neem ze overal en altijd met je mee, deze grootse spellen, in klein formaat! En Hasbro biedt de consument nu de kans om bij aankoop van 2 reisspellen een gratis Hasbro kaartspel thuisgestuurd te krijgen! Bovendien kan hij kiezen uit één van de 4 verschillende Hasbro kaartspellen: Monopoly Deal, Pictureka!, Boggle Boem of Littlest Petshop! Geef de Hasbro reisspellen-display dus zeker een opvallende plek in uw winkel!


Voor verdere info Jo De Lathauwer tel mob +32 475 70 71 41 - fax +32 53 78 57 19 Itma_1_2_FC_08mod.qxp 17-12-2008 12:04 Pagina 1 e-mail jo@goliathgames.nl - www.goliathgames.nl WR\V JDPHVBYLQGG

$0

The world of toysThe at aworld glance at a glance The world of toysofattoys a glance Giochi & Giocattoli Via Rizzoli 8 20132 Milano Italy Telephone: +39 02 503 61 E-mail: mario.vespucci@sfera.rcs.it Baby, Hobby & Leketøy c/o Press Telegraph A/S Postboks 1559 - Vika 0117 Oslo Norway Telephone: +47-22- 4405 06 E-mail: glasenap@online.no Toys ‘n’ Playthings 1 Churchgates The Wilderness Berkhamsted, Herts HP4 2AZ United Kingdom Telephone: +44 -1442-289930 E-mail: john@lemapublishing.co.uk www.toysnplaythings.co.uk

Playthings 360 Park Avenue South New York, NY 10010 USA Telephone: 646 746 7348 E-mail: cannicelli@reedbusiness.com www.playthings.com

Chinatoy 101 Fu Xing Men Nei Street Beijing 100031 China Telephone: +86-10-660 526 25 E-mail: ml_cnacc@yahoo.com www.toys-yourlinktochina.org

Igroprom Magazine Office 505, 9, build 2, pr.60-letiya Oktyabrya 117312 Moscow Russia Telephone: +7 (495) 745-28-40 E-mail: editor@igroprom.ru www.igroprom.ru

Speelgoed en Hobby Postbus 7105 2701 AC Zoetermeer The Netherlands Telephone: +31 (0)79 320 31 23 E-mail: sinke@gebra.nl www.speelgoedenhobby.nl

Das Spielzeug Franz-Ludwig Strasse 7a 96047 Bamberg Germany Telephone: +49 (0)951 861 163 E-mail: p.lang@meisenbach.de www.dasspielzeug.de

Juguetes y Juegos de EspaĂąa C/Violant d'Hongria 111 08028 Barcelona Spain Telephone: +34 93 325 3287 E-mail: e.alsina@edicionesjust.com www.edicionesjust.com

Weekly Toy News 4/F, AT Bldg., 1-2-3 Kotobuki Taito-ku Tokyo 111-0042 Japan Telephone: +81-3-3842 6001 E-mail: atsuko@gantsu.co.jp

Svensk Leksaks revy Smedjegatan 6, Nacka Box 92073 12007 Stockholm Sweden Telephone: +46 (0)8 505 970 51 E-mail: lena.hedo@leksakshandlarna.se

Toys & Games Magazine LEO bvba Rue des Ixellois 1 - 4000 Liège Belgium Telephone: +32 (0)4 224 7873 E-mail: jc@eventbox.be www.tgmagazine.be

All these leading toy trade magazines are members of:

international toy magazines association

President: Mr. Daniele Caroli Giochi & Giocattoli Italy Telephone: +39 02 45483728 E-mail: caroli@danielecaroli.biz

Glob partn al e in t rs promohe t of toyion s


inside news 9

Nieuwe merken bij Crea Fancy  "CREA FANCY wordt officiële verdeler van het merk CANDIDE en LATITUDE voor de babyzaken in België en Luxemburg. Candide is bekend voor haar kwalitatieve kindermatrassen en totaalinrichting voor kamers: van kast tot textiel. De collectie is terug te vinden op www.candide.fr en www.latitudeenfant.fr "

Op ontdekkingstocht met de Polaris Outlaw 

Trein, trein, trein 

De Italiaanse fabrikant Peg-Pérego (bij Hebeco) heeft het ideale speelgoed voor uw kleine ontdekkingsreiziger. Met de Polaris Outlaw heeft uw oogappel een stoere quad om de ruige buurt van uw achtertuin te verkennen. Met de grote, stevige banden en de 2 instelbare snelheden verteert deze All Terrain alle ondergronden, zoals gras en grind, maar ook harde ondergrond. Afhankelijk van de leeftijd van uw kind, kan de maximum snelheid worden bepaald. De 12-volt herlaadbare batterij garandeert een uitstekende autonomie en een geruisloze rit. Het gaspedaal (Smart Pedal Accelerator) kan op 3 standen worden ingesteld, naar gelang de omstandigheden. Run voor een rit in normale omstandigheden, Coast voor wanneer de ondergrond wat meer ongelijkheden vertoont en Automatic Brakes, wat de autonomie van de elektrische quad met 27% verhoogt. Kinderen vanaf 3 jaar kunnen de Polaris Outlaw besturen. De Peg-Pérego Polaris Outlaw krijgt een fabrieksgarantie van 2 jaar.

Iedereen speelt met treintjes: kleuters met houten treintjes, kinderen met de LEGO en Playmobil treinen en volwassenen met modelbouwtreinen. Tussen 23 juni en 9 januari 2011 staat de trein alvast centraal in het Speelgoedmuseum Mechelen. De tentoonstelling ‘Trein, trein, trein. Spelen met treintjes’ presenteert de evolutie van het spelen met treinen. Unieke speelgoedtreinen van meer dan 100 jaar oud, treintjes in hout, blik en plastic. Van indrukwekkende treinmaquettes van Märklin, Fleischmann en andere bekende fabrikanten tot de meest hedendaagse digitale treinmodellen. Deze tentoonstelling, naar aanleiding van 175 jaar spoorwegen in België, brengt het allemaal samen. Voor scholen en groepen (1ste en 2de graad Lager Onderwijs) is er een speciaal spelatelier ‘Van stoom tot stroom’ dat kinderen op een ludieke manier wegwijs maakt in de wereld van de (speelgoed)trein. Ook een leuke tip voor een verjaardagsfeestje.

‘De Pokémonhype en invloed op de firma Intrafin’  De laatstejaarsstudenten Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel bestudeerden reeds geruime tijd ‘het cultuurfenomeen Pokémon’. Op 18 mei 2010 werd deze studie afgesloten met de ‘Pokémon slotdag’. Op het podium verscheen als gastspreker Saul de Wijs van de firma Intrafin met een lezing over ‘de Pokémonhype en de invloed op Intrafin’. Deze lezing werd warm onthaald als zeer leerrijk in verband met de grote impact van het Pokémon Trading Card Game op de firma. De toegankelijke manier van toedracht en de nodige humor zorgden voor een vlot verteerbare lezing. Uiteraard kan ook u steeds terecht bij Intrafin voor de nodige expertise van Pokémon alsook het uitgebreide gamma Trading Cards. Pokémon zit opnieuw in de lift dankzij de nieuwe afleveringen die elke dag uitgezonden worden op VT4. Bestel tijdig de laatste nieuwe reeks ‘Heartgold Soulsilver Unleashed’ bij Intrafin.

The Time bvba breidt uit  In de Benelux laat Eric Dilles zich vertegenwoordigen door Gino Aenspeck (Worlds Apart, ex Deltas boeken,...) voor de grootdistributie en speciaalzaken.. In Nederland werkt Puzzelman sinds kort met ‘PS Games’ uit Helmond (NL). Grote klapper zijn de ‘Blanco puzzels’. Puzzelman tekende een overeenkomst met ‘Dinkhauser’ uit Barbing bij Regensburger (D) voor de distributie van de ‘Blanco’puzzelcollectie in Duitsland en Oostenrijk. Voor de distributie van deze ‘blancopuzzels’ naar scholen in België en Nederland, is er een overeenkomst met scholenleverancier Baert nv uit Ternat (B).


10 inside news

Ringball21  Ringball21, type classic, is een nieuw fascinerend spel voor twee of vier spelers dat zonder moeite en met zeer gemakkelijke regels door bijna iedereen gespeeld kan worden. Ringball21 bestaat uit een “bak” van twee meter lang met een puntenindeling aan ieder uiteinde van de “bak”, waarop met acht ringballen 4 blauwe en 4 rode wordt geschoven naar de puntenvakken. Het gaat niet om kracht want de ringballen worden met de hand met geringe snelheid naar de overzijde van de “bak” geschoven. Geconcentreerd gericht en met de juiste snelheid schuiven van de ringballen geeft het succes van het behalen van punten. Maar naast punten scoren is ook verdedigen een belangrijk aspect van Ringball21. Soms moet je je tegenspeler op een andere score dwingen door zijn ringball(of ringballen) in een ander score vak door te schuiven. Een evenwicht tussen tactiek en techniek bepalen de winnaar. Voor meer informatie www.ringball21.nl

DreamLand Diest geopend! 

Cannibal Monsters 

Op woensdag 28 april 2010 opende DreamLand zijn 31e familiewinkel in Diest. Sinds woensdag 28 april 2010 is de Leuvensesteenweg 72 te Diest de plaats bij uitstek voor allerhande familieplezier. Een nieuwe DreamLand-winkel van 1900 m² met DreamBabyshop opende er immers zijn deuren. Net als in de andere DreamLand-winkels kunnen kinderen en ouders ook in de vestiging in Diest rekenen op een flinke dosis familieplezier en proeven van het typische DreamLand-gevoel. De winkel biedt het hele jaar door een ruime keuze speelgoed, gaming, multimedia, schoolgerief en babyartikelen van DreamBaby. Dat assortiment wordt geregeld uitgebreid met seizoensgebonden artikelen rond carnaval, valentijn, Pasen, halloween, sint, kerst en eindejaar. In de zomermaanden is DreamLand ook het uitgelezen adres voor tuinmeubelen, barbecues en zomerspeelgoed.

Wie zal eten en wie wordt gegeten? En welk monster zal als laatste overblijven? Dat is de vraag bij dit nieuwe spel van Smart Games. Hapje voor hapje kom je dichterbij de oplossing. Maar kijk uit! Een monster mag enkel eten wanneer zijn onderkant perfect past op de bovenkant van het monster dat hij wil opeten. 48 uitdagingen en oplossingen, 12 kleurige monsters en een spelbord met een handige opbergruimte.

Belgische ouders vertrouwen op hun intuïtie bij het opvoeden van hun kinderen  Uit een studie van Fisher-Price blijkt dat Belgische ouders van jonge kinderen en peuters zich zelfverzekerd voelen in hun rol als ouder. Ze gaan ook vaak op zoek in de talrijke informatiebronnen naar opvoedingsadvies en begeleiding. Pediaters, experts en familieleden zijn hun meest vertrouwde adviesgevers. Door de veelheid aan beschikbare informatie krijgen ouders echter soms te maken met tegenstrijdige adviezen. In dit geval volgen de Belgen hun intuïtie. Fisher-Price ging ook na waar kinderen jonger dan 2 jaar meestal worden opgevangen tijdens de werkweek. Een opmerkelijk feit is dat bijna 70% van de Belgische kinderen bijna elke dag thuis verblijft met een van hun ouders.


inside news 11

Sea Side Show 2010  Op zondag 9, maandag 10, dinsdag 11 & zondag 16, maandag 17 en dinsdag 18 januari 2011 vindt in Kortrijk XPO de 37ste editie plaats van de vakbeurs SEA SIDE SHOW. Deze gemoedelijke vakbeurs biedt een aangenaam platform voor aanbieders van speelgoed, pluche, souvenirs, papierwaren, wenskaarten, modeaccessoires en geschenkartikelen. Leveranciers ontmoeten, inspiratie opdoen, netwerken, zakendoen, bestellingen plaatsen, trends spotten… dit en zoveel meer beleeft de bezoeker op SEA SIDE SHOW. De vakbeurs in Kortrijk XPO is enkel voorbehouden voor vakbezoekers actief in de branches speelgoed, pluche, souvenirs, papierwaren, wenskaarten, modeaccessoires en geschenkartikelen. De bezoekers van de vorige editie in 2010 waren dan ook eenduidig enthousiast over het aanbod op de beurs. 60% van de bezoekers vond producten bij nieuwe leveranciers. Niet minder dan 70% van de bezoekers plaatste effectief bestellingen op de beurs zelf. SEA SIDE SHOW is dan ook gekend als een koopbeurs.

Asmodee is de exclusieve verdeler van ‘World of Warcraft’ in de Benelux  Cryptozoic Entertainment volgt Upperdeck op als uitgever van het trading card game ‘World of Warcraft’. De uitgever was op zoek naar een officiële verdeler voor het kaartspel in de Benelux. De jarenlange ervaring in Tradingcards en de prominente aanwezigheid van Asmodee in België, Nederland en Luxemburg heeft er voor gezorgd dat ze de enige officiële verdeler is van het wereldwijde populaire kaartspel. Contacteer Annik Maus (a.maus@asmodee.com) voor meer informatie over ‘World of Warcraft’!

Bumbesi 

Annabell Tween  Bumbesi is een uiterst eenvoudig, luchtig, snel actie kaartspel waarvan de spelregels in een handomdraai gelezen en begrepen zijn.

Alles draait alles om snelheid en fun! Behalve de eigen scorestapel zo laag mogelijk houden zijn de spelers ook steeds in de weer met het de tegenspelers moeilijk te maken. Geluk bij het kaartvissen speelt een belangrijke rol, maar vooral het snel en juist kiezen tussen de verschillende actiemogelijkheden bepaalt wie straks met de kleinste scorestapel wint. Bumbesi is een ‘ambiance’ spel, ideaal voor op vakantie, voor familiespelers en kinderen.

Dit najaar komt Zapf creation met een nieuwe lijn op de markt genaamd Annabell Tween. De poppen zijn 42 cm groot en hebben prachtig blond lang haar. Er zijn 6 verschillende poppen. Elke pop heeft een trendy outfit met bijpassende accessoires aan.


• Merchandising • Remodelling(Ontmantelingen opbouwvan rekkenen meubels) • Ontwikkelingen plaatsingvan POS materiaal • Technici(Bebakkening, Verfwerk, Behangwerk, Standbouw…) • Animaties/demo’s, event& promo acties

Good Display Bvba “Speelgoedspecialist” Namur Steenweg 119 | B –1400 Nijvel | T 067 63 45 85 | F 067 63 45 86

www.gooddisplay.be

Bumbesi.indd 2

27/05/10 17:28:27


inside news 13

Zomerse hilariteit 

Playmobil voetbalt mee  Met het grote Voetbalspel viert PLAYMOBIL de komst van het grootste voetbalevenement ter wereld! Voel alle emotie die losbarst als alle wereldtoppers het tegen elkaar opnemen om de wereldtitel. Ga de uitdaging aan om met het Groot Voetbalspel jouw favoriete teams tegen elkaar te laten spelen! Je bepaalt zelf wie er wint! Met de Uitbreidingsset voetbal kan je de echt grote toernooien naspelen: de scheidsrechter die samen met zijn lijnrechters de moeilijke situaties moet oplossen en sportreporters die een live verslag uitbrengen voor de kijkers thuis. Met het Voetbal doelschieten train je alvast je voetbalvaardigheden zodat je perfect in vorm bent voor de echte wedstrijden!

Hou je fototoestel alvast in de aanslag om alle gekke posities te vereeuwigen want met dit spel kom je niet meer bij van het lachen.

Hasbro lanceert de Robot Powered Machines  In juni lanceert Hasbro een volledig nieuwe lijn mini-voertuigen, de RPMs oftewel de Robot Powered Machines. Het betreft een collectie mini-wagens gebaseerd op de populaire Transformers robots. In de recente Transformers films leerden we al heel wat van deze robots kennen, zowel Autobots als Decepticons. Al deze helden kun je nu terugvinden in de RPM collectie, want op het chassis van elke wagen zie je de bijhorende Transformers robot. Het ruime aanbod aan voertuigen wordt dit najaar nog verder uitgebreid. Een ideale collectie voor zowel de liefhebbers van mini-voertuigen alsook voor de Transformers fans. De lancering van de RPMs wordt ondersteund door een TV campagne en een promotiespaaractie. Bij aankoop van 2 RPMs voertuigen kun je een gratis exclusieve wagen aanvragen. Deze actie wordt aangekondigd met leaflets en affiches.

Communicanten merken de crisis niet  Het communie- en lentefeestseizoen is voorbij en vrijetijdsketen Fun merkt dat de communicanten geen last hebben van de crisis. Er werden 15 % meer communielijsten gelegd met een gemiddelde waarde van 350 euro. Daarnaast valt op dat grote geschenken zeer in trek zijn voor communiefeesten. De communielijst is al een paar jaar aan een opmars bezig. Elk jaar worden er meer lijstjes geopend. Dit jaar 15 % meer dan vorig jaar. Het systeem is dan ook eenvoudig en aantrekkelijk. Het kind legt een lijst aan met zijn favoriete cadeautjes. De lijsten staan ook online, zodat het kiezen en bestellen van een leuk cadeau kinderspel is.

Nood aan een portie zomer-entertainment tijdens die zwoele dagen? Hang de hangmat aan de kant want het is tijd voor wat hilarische actie met Boochie, de jongste telg van 999Games.

Boochie is een grappig buitenspel met ringen, ballen en een speciale dobbelsteen. Iedere speler probeert zijn bal en ring zo dicht mogelijk bij de dobbelsteen te krijgen. Voor verschillende situaties kan men punten verdienen. Elke speler heeft een polsbandje, waarop de score kan worden bijgehouden. Bovendien bepaalt het polsbandje op welke manier men moet werpen: met één elleboog op de grond, op één been staand, tussen je benen door, je kunt het zo gek niet bedenken! Hoewel het niet altijd eenvoudig is om op de juiste manier je voorwerpen te gooien, zijn de spelregels uitermate simpel. Boochie is daardoor ideaal voor in de tuin, op het strand of op de camping voor jong en oud. Maar ook voor de toeschouwers is dit een bijzonder amusant spel…

Fun verraste de communicant met een geschenkje en een pretparkticket en aan het einde van de lijst komt er nog een cadeaubon ter waarde van 10 % van het totale bedrag bovenop. Een communie- of lentefeest is een uitgelezen moment om een groter geschenk te geven. Voor de eerste communie is de fiets nog steeds een populair geschenk, maar ook trampolines en zelfs schommels staan hoog op het verlanglijstje. 12-jarigen kiezen dan weer voor een GSM, MP3-speler of spelconsole.


14 inside news

Speeldag NL zoekt deelnemers voor 2de editie  De eerste editie van SPEELDAG NL, afgelopen najaar in de prachtige binnenstad van Hoorn (NH), was een groot succes. De editie van 2010 vindt plaats op zondag 12 september 2010 en aanmelding voor deelname is nu mogelijk.

T&G Kalender 

Met ruim 30.000 bezoekers, meer dan 80 activiteiten en attracties, en met het prachtige weer was SPEELDAG 2009 een zeer geslaagde dag. De organisatie gaat ervan uit dat het succes zal worden overtroffen tijdens Speeldag NL 2010. Ook dan staan de kinderen centraal en zijn alle speel- en spelactiviteiten gratis voor de bezoekers. Kinderen van 4 tot 14 jaar kunnen tijdens SPEELDAG NL van alles doen, beleven of ontdekken. In verschillende straten in de binnenstad van Hoorn staan tussen 12 en 17 uur mooie tenten en kramen waar gespeeld kan worden. Fabrikanten van speelgoed en speelgoedwinkels presenteren zich. Maar ook zullen er Oudhollandse en supergrote XXL spelen gespeeld worden, gaan musea en organisaties zich presenteren. U kunt al voor € 50,- een plek krijgen met uw spellen of speelgoed! Verder is er keuze uit drie verschillende sponsorpakketten. Indien u interesse heeft kunt u contact met de organisatie opnemen via info@speeldag.nl

Special Buitenspeelgoed  Ook editie 10 van T&G is weer een goed gevulde editie geworden. Zo gevuld zelfs dat we ons dossier rond Buitenspeelgoed hebben moeten verschuiven naar onze website. Op www.tgmagazine.be vindt u een overzicht van enkele leuk speelgoeditems voor de zomer. Neem dus zeker een kijkje!

Juni 10 15 E3 Expo, Los Angeles (t.e.m. 17 juni)

Juli 10 5 Summer Sourcing Show for Gifts, Houseware & Toys (t.e.m. 5 juli)

Augustus 10 18 GamesCom, Keulen (t.e.m. 22 augustus)

September 10

12 16 16 30

Speeldag NL, Hoorn Kind + Jugend, Keulen (t.e.m. 19 september) Tokyo Game Show (t.e.m. 19 september) T&G Awards

Januari 11

9 Sea Side Show (t.e.m. 18 januari) 10 Hong Kong Toys & Games Fair (t.e.m. 13 januari) Een overzicht van alle Magic, World of Warcraft, Yu-Gi-Oh!, Huntik en Pokémon-toernooien, vindt u op www.intrafin.be

Kind + Jugend, Keulen

Hong Kong Toys & Games Fair


who is who 15 In de Belgische speelgoedsector werken honderden mensen. Sommige gezichten komen vaak over de vloer bij de verdelers, anderen werken meer achter de schermen en zijn misschien alleen bekend van aan de telefoon. Deze Who is who-rubriek neemt u mee naar de speelgoedleveranciers om eens te kijken wie er nu juist allemaal werkt. In deze editie stellen we u het team van VTech voor.

Who is who? Angela Brouns

Harry Holvoet

Isabel Colaers

Judith Houben

Product Developer

Commercial Director Benelux

Order Entry - Customer Service

Marketing Assistant

Katrien Stollman

Lonneke Jansen

Lonneke Koops

Marco Schleepen

Order Entry-Customer Service

Head of Marketing

Product Developer

Sales Manager Benelux

Maryvonne van Mens

Olivier Vlasschaert

Susan Francot

Thijs van Maaren

Sales Support Manager

Key Accountmanager Belgium

Head of Product Development

Debtors Collection


16 toy story

Enquête T&G Magazine

T&G onder de loep genomen Een bekend spreekwoord zegt: “Zelfkennis is het begin van alle wijsheid.” Een mening die T&G Magazine volledig onderschrijft. Daarom vonden we het na 2,5 jaar en tien edities hoog tijd om eens naar de mening van onze lezers te polsen. Om zijn leespubliek te bevragen, zette T&G Magazine een enquête op die zowel telefonisch als schriftelijk verliep. Zowel personen van kleine speciaalzaken als werknemers van de grotere ketens werden hiervoor gecontacteerd. In totaal werkten 180 personen mee aan het onderzoek. En dat leverde enkele interessante bevindingen op.

Waar leest men T&G?

Het is duidelijk dat een exemplaar T&G Magazine heel wat afstand aflegt. Van de werkvloer naar de refter en terug, en vaak ook nog ’s avonds even mee naar huis. Opvallend hierbij is dat men T&G vaak leest op plaatsen waar men niet alleen is, en dat de inhoud van het magazine zo het onderwerp van gesprek wordt. Op de werkvloer/kantoor___________________ 38% In de refter/eetzaal/keuken ________________ 30% Thuis_________________________________________ 28% Elders ________________________________________ 4%

Wanneer leest men T&G?

Ruim twintig procent geeft toe T&G door te nemen tijdens het werk, al dan niet met de goedkeuring van de baas. Maar in de meeste gevallen worden de pauzes hiervoor benut. Een derde groep neemt T&G Magazine mee naar huis om het ’s avonds rustig door te nemen. Tijdens de werkuren_________________________ 21% Tijdens de pauze_____________________________ 48% ’s Avonds na de uren________________________ 31%

Welke artikels leest men?

De vraag ‘Welke artikels leest u’ is een open vraag, die bijgevolg een heel reeks uiteenlopende antwoorden oplevert. Maar na een indeling in verschillende overkoepelende categorieën, wordt het een en ander al wat overzichtelijker. Merken we hierbij ook op dat respondenten vaak ook meerdere antwoorden gaven. Meer dan de helft van de lezers neemt T&G helemaal door. 23,3% leest sowieso het volledige magazine, en 36,6% doorbladert het op zoek naar de meest interessante artikels. Maar liefst 43,2% geeft aan dat zijn aandacht vooral uitgaat naar nieuwe producten. 26,7% van de lezers hecht veel belang aan het retailnieuws: nieuwe winkels, winkelvoorstellingen en interviews hieromtrent. 16,3% zegt op zoek te zijn naar algemene trends binnen de speelgoed- en gamewereld. Daarnaast is er ook nog een soort van nieuwsgierigheid naar de activiteiten van collega’s 13,6%. Verder is leest men ook graag over beursbezoeken (11%), houten speelgoed (9%), videogames (8%), traditionele spellen (8%) en marktcijfers (6%). Nieuwe producten___________________________ 43,2% Doorbladeren________________________________ 36,6% Retailnieuws_________________________________ 26,7% Alles lezen____________________________________ 23,3%


toy story 17

Trends________________________________________ 16,3% Collega’s_____________________________________ 13,6% Beurzen______________________________________ 11,0% Houten Speelgoed__________________________ 9,1% Videogames__________________________________ 8,3% Traditionele spellen_________________________ 8,0% Marktcijfers__________________________________ 6,2%

Wat ontbreekt er in T&G?

Het doet ons een groot plezier te mogen vernemen dat de meeste lezers T&G Magazine vrij volledig vinden. 38% geeft aan dat men alles wat wenst kan terug vinden en 23% verklaart niet meteen een idee te hebben wat er nog zou bij kunnen. Maar natuurlijk gaat onze aandacht vooral uit naar de mening van de overige 39%. Zij gaven enkele nuttige suggesties (vaak ook meerdere suggesties per persoon, zodat ook hier het totaal percentage > 100. Een belangrijk werkpunt is volgens hen de aandacht voor alternatief speelgoed (10,2%) en kleinere speelgoedwinkels (9,3%). Buitenlandse markten en internationale vergelijkingen ontbreken ook nog te vaak (9,1). Verder is er ook vraag naar meer houten speelgoed (7,5%), meer gezelschapsspellen (7,0%) en meer pluches en babyartikelen (6,5%). Ook miniatuurspeelgoed (4%) verdient wat meer ruimte volgens hen. Andere items die vernoemd werden: meer gamebesprekingen, marketingstrategieĂŤn, en retail support (<3%). Alternatief speelgoed ______________________ 10,2% Kleinere winkels_____________________________ 9,3% Internationale markt________________________ 9,1% Houten speelgoed___________________________ 7,5% Gezelschapsspellen__________________________ 7,0% Pluches/Baby________________________________ 6,5% Miniatuurspeelgoed_________________________ 4,0%

Scores onderdelen

De respondenten die via de invulformulieren werkten, kregen ook nog de kans om scores te geven aan de verschillende onderdelen en aspecten van het blad. Alle onderdelen scoren hierbij ruim voldoende, maar de visuele aantrekkelijkheid van het blad blijkt de primus van de klas te zijn. Visuele aantrekkelijkheid___________________ 82,4% Inhoud reportages__________________________ 77,6% Inhoud kort nieuws_________________________ 77,2% Inhoud games_______________________________ 71,0%

Algemene suggesties

Ten slotte werd er ook nog een mogelijkheid geboden om nog enkele algemene opmerkingen over T&G te formuleren. Een optie die slechts door weinigen werd benut, maar die toch nog enkele interessante bedenkingen opleverde. Zo werd door enkele personen gepleit om met het magazine nog korter op de bal te spelen en de inhoud beter af te stemmen op de verschijningsdatum. Ten slotte zijn er ook nog enkele lezers die elke maand wel een nieuwe T&G zouden ontvangen. Iets wat wij maar al te graag als een compliment beschouwenâ&#x20AC;Ś.


18 onderzoek

Nickelodeon Kidfluence onderzoek

Kinderen

krijgen steeds meer inspraak People meegekregen. De ondertitel van het onderzoek is The End of Pester Power? Veerle Colin: “Traditioneel gaan kidsmarketeers ervan uit dat pester power de reden is waarom men communiceert rond producten die men wil verkopen. Pester power gaat terug op nagging, het zeuren bij de ouders. Eigenlijk gaat dit uit van een zeer negatieve interactie tussen ouders en kinderen, waarbij de adverteerder denkt dat het kind zolang zal zeuren tot de ouders uiteindelijk toegeven en het product aanschaffen.”

Kinderen worden dag in dag uit geconfronteerd met een overvloed aan merken. In tijdschriften, op televisie en zelfs op straat. Maar zijn kinderen ook gevoelig voor het imago van een bepaald merk? Hebben ze een bepaalde voorkeur? En kunnen ze die voorkeur doordrukken bij hun ouders? Kinderzender Nickelodeon ging op zoek naar een antwoord op deze vragen in een uitgebreid onderzoek bij 800 ouders en kinderen… Nickelodeon is een onderdeel van de Viacom-groep, die een sterke reputatie heeft op vlak van research. Alle Nickelodeonlanden doen dan ook regelmatig onderzoeken op lokaal niveau. Hierbij gaat het om onderzoek dat rechtstreeks betrekking heeft op de zender, maar ook onderzoek als service naar haar commerciële partners. “In ons land zijn we sinds 2006 bezig met dit soort studies”, vertelt Veerle Colin, VP Kids & Family MTV Networks Belgium. “Ons eerste onderzoek Great Brands for Small People ging na hoe kinderen met merken omgaan. Want daar was in België tot dan toe niets over bekend. Uit de studie bleek dat kinderen zich heel bewust zijn van merken, en deze ook heel goed herkennen. Een jaar later hebben we ons met Great Ads for Small People echt toegespitst op reclame naar kinderen toe.

Op basis hiervan konden we aanbevelingen formuleren van wat een groede reclamespot is voor kinderen en wat niet. Aanbevelingen waar onze partners nu nog altijd mee aan de slag zijn.” Vorig jaar was er dan de Kids For A Better World studie die niet-commerciële communicatie van naderbij bekeek. “De hoofdconclusie was dat je naar kinderen toe anders communiceert dan naar volwassenen”, aldus Veerle Colin. “Kinderen zoeken immers altijd naar fun-elementen, terwijl volwassen alles rationeel bekijken. Dat lijkt een logische regel, maar in de praktijk wordt hier heel vaak tegen gezondigd.“

Van zeuren naar argumenteren…

Dit jaar heeft de Nickelodeon studie de naam Great Conversations with Small

Uit internationale onderzoeken van de voorbije jaren blijkt echter dat het beslissingsmodel binnen het gezin er enigszins anders uitziet. “Gezinnen zijn immers veel democratischer geworden. Niet alleen het traditionele rollenmodel tussen man en vrouw is aan het veranderen, maar ook dat tussen ouders en kinderen. De traditionele generatiekloof bestaat ook al lang niet meer. Volwassenen spiegelen zich steeds meer aan jongeren. Vanuit die inspiratie zijn we gaan kijken hoe het hier lokaal in België zit met die pester power. Is dat een concept dat nog actueel is of moeten we daar de nodige nuances in aanbrengen?”

Merkvoorkeuren

Nickelodeon ondervroeg 400 ouders en 400 kinderen, netjes verdeeld over beide geslachten en beide landsdelen. Een eerste belangrijk onderdeel van de studie was het achterhalen van de merkvoorkeuren bij kinderen en ouders. “Zowel ouders als kinderen hebben merkenvoorkeuren”, aldus Veerle Colin. “Voor wat betreft speelgoed en games liggen de favoriete merken redelijk voor de hand. Maar ook in de categorieën waar je niet meteen een voorkeur zou verwachten, hebben de kinderen hun favorieten. Zo hebben ze bijvoorbeeld ook een favoriet automerk.”


onderzoek 19

Positieve argumenten “Daarnaast zijn we gaan vragen welke Langs de andere kant eisen de kinderen inspraak kinderen krijgen. Ouders ook zelf die inspraak op. Kinderen zullen, bevestigen dat ze kinderen inspraak geven. gevraagd of ongevraagd, altijd hun mening Meer nog: ouders willen ook die inspraak geven. “Ze zijn daar heel spontaan in”, zegt van hun kinderen. Ouders vinden het Veerle Colin. “Ze zullen zeggen wat ze willen, belangrijk dat kinderen zich goed voelen bij dikwijls met een uitgebreide argumentatie hun keuze en dat ze tevreden zijn. Ouders erbij. En wat daarbij altijd opvalt, is dat zullen spontaan vragen stellen in de winkel kinderen altijd positief argumenteren. In of bij het opstellen van het winkellijstje. En tegenstelling tot ouders, die meer wikken dit gaat echt tot op merkniveau. Ouders en wegen, en de positieve en de negatieve zullen niet enkel vragen ‘Wil je dat ik koekjes punten tegen mekaar afwegen. De mate van meebreng?’, maar ook ‘Welke koekjes inspraak verschilt natuurlijk van categorie wil je dat ik meebreng?’. 65% koopt dan tot categorie. Bij speelgoed is er natuurlijk uiteindelijk ook het merk waar het kind  een grote inspraak van het kind, maar er zijn naar gevraagd heeft. Een verrassend hoog  evengoed categorieën waar dit veel minder percentage.” 





 Vlaanderen



 













 









 

 

 

 











 







 





 









     



    

 

 































 

 

   

 



 





























 





 



    

De belangrijkste vaststelling van deze studie is dan ook het steeds groeiende belang van de conversatie tussen kinderen en ouders. Eigenlijk is er een wisselwerking gekomen i.p.v. éénrichtingsverkeer tussen kinderen en ouders. Daarbij krijgen ouders graag informatie van de kinderen, en geven kinderen deze graag. En dit in alle productcategorieën. Het gaat dus verder dan yoghurt of een Barbiepop.



 Wallonië



Ten slotte werd er ook gekeken naar het winkel- en shoppinggedrag. Daarbij werd een onderscheid gemaakt tussen een bezoek aan de supermarkt en het shoppen in een winkelstraat. “Alle kinderen gaan wel eens mee naar de winkel, en dit de helft van de tijd”, zegt Veerle Colin. “Voor de ouders is dit belangrijk om meteen de mening van het kind te kunnen toetsen. Ook de kinderen gaan vooral graag mee om de keuze van de ouders te kunnen sturen. En ook voor puur het gezelschap: men vindt het leuk om samen naar de winkel te gaan. Daarnaast zijn er bij de ouders ook redenen van praktische aard: geen babysit, etc. En bij het shoppen is er voor kinderen natuurlijk nog de hoop op een cadeautje.”





























is. Toch hebben kinderen vaak ook inspraak bij de keuze van bijvoorbeeld restaurants, pretparken, vakantiebestemmingen of zelfs de kleur van een auto.”

   



Adverteerders zullen moeten proberen deze conversatie naar hun hand te zetten. Veerle Colin: “Er is wederzijdse beïnvloeding tussen kinderen en ouders. Wat we nu vooral hebben geleerd, is dat kinderen deze conversatie eigenlijk heel positief beïnvloeden. Als commerciële partij heb je er dan ook alle belang bij die conversatie positief op gang te brengen. Een kind dat niet houdt van jouw product, zal er niet over spreken. Ook niet negatief. Het komt er dus op neer positieve elementen aan te reiken waarmee ze aan de slag kunnen om de conversatie op gang te brengen. Als adverteerder moet je dus voor enkele kapstokken zorgen die de kinderen kunnen gebruiken wanneer ze over het product praten.”


20 onderzoek

De Grote Speelenquête

De Speeldag, het jaarlijkse speelevenement in Mechelen, is ontstaan uit een onderzoek naar het speelgedrag van kinderen vroeger en nu, dat het Speelgoedmuseum Mechelen in 2004 liet uitvoeren. Één van de meeste opmerkelijke gegevens die uit dit onderzoek naar voor kwam, was dat kinderen steeds minder spelen, hoewel ze méér vrije tijd hebben. Karrewiet (het jeugdjournaal van Ketnet), Radio 2 en het Speelgoedmuseum Mechelen besloten in het kader van de vijfde Speeldag opnieuw te peilen naar het speelgedrag van de kinderen.

Het speelgedrag van onze kinderen In de loop van de maand april werden zowel ouders als kinderen bevraagd over de speelfrequentie binnen de totale vrijetijdsbesteding van 8-12 jarigen, over de aankoop van speelgoed en het gebruik ervan. Daarnaast kregen aparte topics als ‘virtuele spelletjes ‘ en ‘spelen op school’ extra aandacht. Een steekproef bij 300 Vlaamse paren van ouders en kinderen (600 in totaal) resulteerde in een representatieve kwantitatieve studie.

Meer dan 3 uur per dag voor een scherm…

Als we kijken naar de vrijetijdsbesteding van 8-12 jarigen op een doorsnee dag, staat televisie kijken helemaal bovenaan. Dit neemt gemiddeld 1,5 uur in beslag. Op

de computer spelen/surfen en ‘traditioneel’ spelen staan op een gedeelde tweede plaats met iets minder dan 1 uur. Tellen we hier de spelconsoles nog bij (45 min.), dan zitten kinderen gemiddeld iets meer dan 3 uur per dag achter een scherm. Dit is niet verwonderlijk wanneer we zien dat 30% van de kinderen een eigen spelconsole op zijn of haar kamer heeft en 25% een eigen televisie. Voor computers ligt dit op iets minder dan 20%. Jongens hebben significant minder van deze zaken op hun eigen kamer dan meisjes. Gevraagd naar het allerleukste speelgoed, dan noemen kinderen heel vaak een console. Nintendo Wii of Nintendo DS zijn toppers,

Speelgoed waar 8-12 jarigen het vaakst mee spelen 1. Nintendo DS/DSi/DSiXL 2. Fiets/driewieler/step 3. Spelletjes op computer/pc 4. Verf- en tekengerief 5. Nintendo Wii 6. Trampoline 7. Lego 8. Online spelen/surfen 9. Ballen 10. Sony Playstation 11. Rolschaatsen, in-line skates, Skateboard 12. Uno 13. Miniatuur figuren en dieren 14. Monopoly 15. Zwembad


onderzoek 21

maar ook Playstation en spelletjes op de pc komen vaak voor. Nintendo DS is populairder bij meisjes, terwijl Playstation vooral bij jongens geliefd is. Van alle computerspelletjes is Mario nog steeds het populairste. Ook de Sims, voetbalspelletjes en spelletjes op het internet kwamen frequent voor. 9 op 10 kinderen speelt spelletjes online en meer dan de helft (vooral jongens) geeft aan spelletjes te spelen waarvoor hij/zij nog niet oud genoeg is. Habbo en Farmville zijn de populairste online games.

Playstation, terwijl bij meisjes allerlei ander speelgoed zoals een glijbaan, een zwembad of Barbie naar voren komt. Één kind antwoordde: ‘Neen, ik heb bijna alles.’

Buiten de digitale spelletjes zijn Lego en knutselen erg populair, en ook fietsen en trampoline springen doen kinderen graag. Gezelschapsspelen worden minder vaak gespeeld. Slechts 2 ervan komen voor onderaan in de top 15.

Ouders spelen gemiddeld 2 keer per week met hun kinderen en 1 op 3 kinderen vindt dat te weinig! Slechts 7% vindt dat hun ouders altijd genoeg tijd maken om met hen te spelen, terwijl 66% aangeeft dat hun ouders meestal wel genoeg tijd maken. Als kinderen samen spelen, vinden ze vals spelen erg vervelend, en ook niet tegen je verlies kunnen wordt niet leuk gevonden. Toch geeft 38% van de kinderen aan niet tegen zijn verlies te kunnen, en 36% speelt soms vals! Ook de competitiegeest leeft bij de kinderen: 61% geeft aan altijd te willen winnen. Bij jongens is dit zelfs 72%, terwijl slechts 49% bij meisjes.

Vragen we naar speelgoed dat kinderen thuis niet hebben, maar dat ze wel graag zouden krijgen, dan zijn een Wii en een trampoline de absolute top-antwoorden. Bij jongens wordt dit gevolgd door andere spelconsoles zoals een PSP, Xbox of

Samen spelen

Kinderen spelen het vaakst samen met hun broer of zus. Vrienden en vriendinnen van het eigen geslacht zijn de meest favoriete speelkameraadjes. Terwijl maar 9% aangeeft het liefst alleen te spelen, zegt meer dan 25% meestal alleen te moeten spelen.

jongens zitten vooral Lego, ballen en een fiets. Vergelijken we de top 10 van speelgoed waar jongens het liefst mee spelen en deze van meisjes (gekozen uit speelgoed dat thuis aanwezig is), dan zijn er ook veel gelijkenissen. Computerspelletjes staan zowel bij jongens als bij meisjes helemaal bovenaan. Ook miniatuur figuren en dieren (vb. Playmobil) zijn even populair bij jongens en meisjes. De spellen Uno en Monopoly komen in beide lijstjes voor, maar staan bij meisjes iets hoger gerangschikt. De meest opmerkelijke tegenstelling is Lego op de tweede plaats bij de jongens en verf- en tekengerief op de tweede plaats bij meisjes. Poppen zijn nog steeds populair bij meisjes, maar staan wel onderaan het lijstje. Samengevat kunnen we stellen dat na het ‘digitaal spelen’ jongens vooral bouwen en meisjes graag creatief bezig zijn.

Spelen op school

De spelletjes die het meest op de speelplaats gespeeld worden zijn voetbal en tikkertje (of een variant). Ook knikkeren en met de diabolo spelen zijn populaire speeltijd spelletjes. Voetballen blijft vooral een mannelijke aangelegenheid, terwijl de meisjes vaker gewoon ‘babbelen met vriendinnen’.

Jongens vs. meisjes

Zijn de gender stereotypes anno 2010 doorbroken? Als we kijken naar het soort speelgoed dat kinderen thuis hebben, zijn we geneigd om ‘nee’ te antwoorden. Meisjes hebben vooral poppen, verf en springtouwen. In de speelkoffer van de

In de helft van de Vlaamse scholen zijn ruilspelletjes als Bakugan verboden op de

Favoriet binnenspeelgoed (dat thuis aanwezig is) Jongens

Meisjes

1. Spelletjes op computer/pc

Nintendo DS/DSi/DSiXL

2. Lego

Verf- en tekengerief

3. Nintendo DS/DSi/DSiXL

Uno

4. Sony Playstation

Spelletjes op computer/pc

5. Online spelen/surfen

Nintendo Wii

6. Nintendo Wii

Online spelen/surfen

7. Miniatuur figuren en dieren

Miniatuur figuren en dieren

8. Verf- en tekengerief

Monopoly

9. Uno

Poppen en pluchen dieren

10. Monopoly

Poppen van het type Barbie


NIEUW NOUVE / AU

edding introduceert dit voorjaar een geheel nieuw concept gemaakt voor én door kinderen: Funtastics! edding Funtastics omvat allerlei leuke, creatieve stiften én kleurplaten, die op allerlei ondergronden te plakken zijn (zoals muren, magneethoudende ondergronden etc.) Zo maken edding-KIDS vanaf nu zelf posters, ontwerpen ze mode voor magnetische mannequins en kleuren ze hun eigen onderwaterwereld, die ze vervolgens op hun slaapkamermuur kunnen plakken. Ce printemps, edding lance un tout nouveau concept réalisé pour et par des enfants: Funtastics ! edding Funtastics comprend toutes sortes de feutres et d’images à colorier, que l’on peut appliquer sur divers supports (par exemple, des murs, des supports aimantés etc.) Les edding-KIDS créent dorénavant eux-mêmes des posters et des vêtements pour des mannequins magnétiques et colorient par exemple leur propre monde sous-marin, qu’ils peuvent ensuite afficher sur le mur de leur chambre.

growing up by edding.

www.edding.nl / .be


onderzoek 23

speelplaats. 63% van de kinderen heeft daar geen probleem mee, 37% vindt dit jammer.

Terwijl slechts in 1% van de gevallen een trampoline aanwezig is, wordt dit door 62% van de kinderen gewenst op de speelplaats. Scholen weten dus waarin ze moeten investeren!

Lego en 56% poppen van het type Barbie. Wat betreft gezelschapsspellen heeft 83% van de gezinnen Monopoly, 76% Vier op een rij en 73% Uno. Bij de spelconsoles steken de Nintendo DS (65%) en de Playstation (47%) er bovenuit. Onder de traditionele spelletjes zijn knikkers (83%) en springtouwen (77%) het best vertegenwoordigd. Vragen we naar buitenspeelgoed dan heeft 89% van de gezinnen fietsen en steps, 84% ballen en 71% rolschaatsen, in-line skates of skateboards. Opmerkelijk is dat slechts 1 op 8 stukken speelgoed tweedehands zijn.

Koopgedrag

Mama’s en papa’s voorkeur

Nemen we de speluitrusting van scholen onder de loep, dan zien we dat goals en ballen in de meeste scholen aanwezig zijn. Ook sportmateriaal en een zandbak zijn frequent aanwezig.

Bij de bevraging van ouders over de aankoop van speelgoed, bleken Sinterklaas en verjaardagen nog steeds de belangrijkste speelgoedmomenten van het jaar. Opvallend is dat meisjes minder speelgoed krijgen dan jongens. 71% van de jongens krijgt bijvoorbeeld speelgoed met Kerstmis, terwijl dit bij de meisjes maar 58% bedraagt. Zij krijgen waarschijnlijk meer kledij en andere accessoires. Ouders denken blijkbaar nog vrij traditioneel bij hun speelgoedaankopen want poppen zouden ze nooit kopen voor hun zoon, terwijl miniatuur vechtspeelgoed dan weer uit den boze is voor hun dochter. Kinderen gebruiken hun zakgeld doorgaans voor andere zaken dan speelgoed. Ze krijgen dan ook voldoende speelgoed van hun ouders: die besteden gemiddeld 245€ per kind per jaar aan speelgoed of ongeveer 46€ per gelegenheid. De Plechtige Communie (of het Feest van de Vrijzinnige Jeugd) springt eruit met een gemiddelde van 107€. Wanneer we aan ouders vragen welke criteria het meest doorwegen bij de aankoop van speelgoed, stellen zij ‘het plezier van het kind’ voorop, gevolgd door prijs en kwaliteit. Ongeveer de helft van de ouders vindt het stimuleren van creativiteit en het educatief karakter van speelgoed eveneens belangrijk. Amper 1 op 4 ouders overweegt ‘veiligheid’ tijdens een speelgoedaankoop. Speelgoed hoeft ook niet mooi of trendy te zijn. Vlaamse gezinnen hebben heel veel en verschillende soorten speelgoed. Toch zijn er een aantal spellen die er echt bovenuit steken. Zo heeft 83% van de gezinnen

Heel opvallend, als we ouders vragen aan welk speelgoed ze de leukste herinnering hebben, is dat zowel vaders als moeders Lego antwoorden. Voor moeders wordt dit op de hielen gevolgd door Barbie en andere poppen. Bij vaders komt Playmobil op de tweede plaats, maar op grotere afstand. Vlaamse ouders houden ervan dat hun kind beweegt: fietsen, driewielers en steps worden geprefereerd als speelgoed door 41% van de ouders. Op de tweede plaats komt Lego, gevolgd door tekengerei en de trampoline. Algemeen genomen kunnen we stellen dat ouders het liefst willen dat hun kind beweegt/sport, bouwt of creatief is. Nochtans zitten er ook consoles (zoals Nintendo DS, waarop voornamelijk leerzame spelletjes gespeeld worden) in de top 15. De helft van de ouders geeft aan dat leren samenwerken het belangrijkst is als hun kind samenspeelt met anderen. Op de tweede plaats komt ‘deel van een team’ zijn. Het competitieve in spelen wordt geenszins benadrukt door de hedendaagse ouder. Zowel de competitiegeest verscherpen als het omgaan met winnen scoort uitermate slecht. Opvallend is dat leren verliezen belangrijker is dan leren winnen. 1 op de 3 ouders speelt het liefst Uno met zijn kinderen. Samen een puzzel maken of een spelletje Monopoly scoren ook erg goed. De helft van de top 15 wordt ingenomen door klassieke gezelschapsspelen. Onder de consoles is de Nintendo Wii de enige die het binnen deze top goed doet om samen mee te spelen.


24 toy story

JPM Toys is 10 jaar oud! Begin jaren ’70, verliet Jean-Paul Maisonny zijn geboorteland Frankrijk om zich in ons land te vestigen en aan de slag te gaan bij les Editions Labor die toen het speelgoed van Nathan verdeelden. Renaud Maisonny: "Mijn vader heeft grootste deel van zijn carrière gewerkt voor Nathan, met functies van verkoopsdirecteur in België tot exportdirecteur, en gaande van de boekenafdeling tot de spellenafdeling. Met de verkoop van de Nathan spellen aan Ravensburger in 1999, werd hij gedwongen zich om te scholen. Maar gesterkt door zijn ervaring en een mooi opgebouwd adressenbestand, heeft hij beslist zijn eigen bedrijf op te starten met gamma’s die hij verkreeg via relaties of via andere opportuniteiten. Zo ontstond in februari 2000 de distributeur en agent JPM Toys."

Het roer omgooien

Het is allemaal echt begonnen in 2001, het jaar waarin Renaud ook bij het bedrijf kwam, met Educa, een puzzelspecialist, BJ TOYS, een Canadese vriend gespecialiseerd in creatieve ontspanning, en Nathan Jeux dat zijn activiteiten intern opnieuw was opgestart en deze logischerwijze aan JeanPaul Maisonny toevertrouwde. "JPM Toys heeft werkelijk een zeer sterke groei gekend. In 2007, realiseerde het bedrijf bijna 70% van zijn omzet met drie merken en vijf klanten uit de Belgische en Franse grootdistributie. Twee jaar geleden heeft het verdwijnen van Nathan – gevolgd door dat van BO Jeux –

Na meer dan 20 jaren in dienst van Nathan, richtte Jean-Paul Maisonny in februari 2000 de firma JPM Toys op, een distributeur en agent van speelgoed. 10 jaar later is er al heel wat speelgoed de revue gepasseerd en is de kleine familiale structuur van het bedrijf geëvolueerd. Jean-Paul wordt vandaag de dag bijgestaan door zijn zoon Renaud, die in 2001 in het bedrijf is gestapt. En het is diezelfde Renaud die hier het verhaal van deze successtory nog eens opnieuw doet …

gezorgd voor de forse koerswijziging en een zware herstructurering", zo legt Renaud uit. "Na het verlies van deze gamma’s, waarvoor we vooral samenwerkten met de grootdistributie, hebben we agentuur- en distributieovereenkomsten afgesloten met fabrikanten die aanwezig waren op de markt van de boetieks. Deze bocht van 180° betekende ook een terugkeer van de traditionele, klassieke en duurzame spelen, zodat de winkels zich konden onderscheiden van de grote supermarkten. Kortom,

verzorgde producten, voornamelijk in hout, die meerdere generaties kunnen dienen."

9 gamma’s

"Naast het educatief en artistiek speelgoed en de puzzels van Educa, zijn er dus producten voor jonge kinderen en voor de decoratie van kinderkamers van Moulin Roty bijgekomen, maar ook de houten spellen van de fabrikant Vilac, de mousse zwaarden en accessoires van Best Saller, het prachtige gamma sterrenkijkers,


toy story 25

verrekijkers en microscopen van BresserMeade, een van de grootste merken in de optische wereld, de stempeldozen en kalligrafieartikelen van Aladine, de specialist in creatieve kunsten of de rollers, trottinettes of andere draagstoelen van de outdoor spellenprofessional D'Arpège. In 2009 vertrouwde Vtech, de marktleider op vlak van elektronisch speelgoed voor kinderen, ons voor de Belgisch-Luxemburgse markt de distributie toe van zijn gamma babyverzorgingsproducten, een markt die wij reeds goed kennen dankzij Moulin Roty, ook al zijn beide merken helemaal geen concurrenten van elkaar. Ten slotte is dit jaar het gamma Style Me Up het Bo Jeux gamma komen vervangen in de sector van de creatieve spellen. Deze parelsets zijn een sterk product met een geslaagde verpakking, gericht op jongadolescenten en moeders", zo vervolgt Renaud.

Uitbreiding van gamma’s

Deze gamma’s zullen niet onmiddellijk uitgebreid worden met nieuwe namen, zo legt Renaud ons uit. "Waar we 4 jaar geleden 4 gamma’s hadden, zijn er dat nu 9. Als we hiermee goed willen werken, neemt dit toch heel wat tijd in beslag. Wij zijn geen verzamelaar van gamma’s om de verschillende catalogi op elkaar te kunnen stapelen. Wij verkiezen om onze huidige merken te versterken, maar ook om onze aanwezigheid op het terrein en onze service te verbeteren. Uiteraard blijven we wel aandachtig voor eventuele opportuniteiten op de markt. De crisis kan zo ironisch genoeg nog winstgevend blijken in dit domein. We merken alvast een hernieuwde legitimiteit van de distributeur, nu grote merken als Lego, Hasbro en, in ons geval, Vtech terugkeren naar dit distributiesysteem."

Marktevolutie

"De speelgoedmarkt is de laatste jaren sterk veranderd. Wij zijn aanwezig in de supermarkten, de gespecialiseerde ketens en de boetieks, waardoor we goed geplaatst zijn om dit vast te stellen. Vooral de boetieks voor gezelschapsspelen en houten speelgoed zijn sterk geëvolueerd: Sinds het verdwijnen van lokale speciaalzaken zoals Christiansen, bleven de consumenten op hun honger zitten voor wat betreft service en advies. We zien winkels opduiken waarvan de omvang is gegroeid van 50 tot makkelijk 250 vierkante meter. Deze benaderen het Christiansen concept (op vlak van aanbod van producten), maar met minder plastic en een mooie, open geest, met name om de zeer grote merken in dit segment te volgen. Bovendien merken we dat de hyper- en supermarkten terrein verliezen, vooral ten voordele van grote speciaalzaken als Broze, Dreamland, etc. Over het geheel genomen is de massamarkt niet gespaard gebleven door de crisis, want deze lijdt onder de vermindering van de budgetten bij de gewone huishoudens. Maar het is duidelijk dat het kwaliteitsspeelgoed het goed doet als een ingekrompen niche. Een tendens van meer bewuste gebruikers, die neigen in de richting van educatieve, duurzame en ecologische producten."

Plannen

"Om te voldoen aan de groei van ons aanbod, zullen we een assistent aannemen om de service en de opvolging van het cliënteel te verbeteren. We onderzoeken eveneens de mogelijkheid om een verkoper aan te nemen voor de sector van de kinderverzorging. Ten slotte gaan we ook nog ons informaticasysteem actualiseren en investeren in de ontwikkeling van een meer robuuste website, die onze klanten de mogelijkheid geeft onze stock ten alle tijden te raadplegen en online bestellingen te plaatsen ", zo besluit Renaud.


ek Ontd

ook de nieuwe...van mak

kelijk

tot r

azen

46 ITEM

d mo

eilijk.

46 ITEM

SPEEL JE SLIM! sLOGISCHEDENKSPELEN sOPLOPENDEMOEILIJKHEIDSGRAAD sVOORJONGÏNOUD sHANDIGMEETENEMEN

NIE

UW 46 ITEM

MEGA

Publiciteits-plan 2010:

NIEUWNIE

UW

- TV-RECLAME - ADVERTENTIES - BEURZEN - DEMO-DAGEN - POS-ONDERSTEUNING

NIE

UW

NIE

UW

Smart nv Neerveld 14, B-2550 Kontich, Belgium Tel.: +32 15 45 10 50 - info@smart.be

w w w. s m a r t g a m e s . e u

-%'!

05",) #)4%) 43  0,!.


toy story 27

Brasschaat verwelkomt LEGO Op 14 april nam LEGO Benelux intrek in zijn nieuwe kantoren aan de Sint-Jobsesteenweg in Brasschaat. Deze verhuis kwam er noodgedwongen, omdat de omvang het Benelux-team de laatste jaren sterk was gegroeid. Met de nieuwe vestiging in de voormalige Lt. Coppens-kazerne is LEGO alvast klaar voor de toekomst.

energiegebruik, doorgedreven isolatie en CO²-neutraliteit staan centraal. Bovendien wordt op een bijzondere manier voorzien in ventilatie en verluchting. De dikke muren houden de koelte vast en geven deze overdag terug af. ’s Nachts wordt er immers een verhoogd luchtdebiet aan koele buitenlucht door het gebouw geblazen. Een wisselwerking die airconditioning overbodig maakt en dus heel wat elektriciteit bespaart. Ook het opslaan van regenwater en het gebruik ervan voor sanitaire voorzieningen is een duidelijke milieubewuste keuze. LEGO kent de laatste jaren een enorm succes in ons land. Na het reeds fantastische jubileumjaar 2008, deed LEGO het nog beter in 2009. In België alleen al steeg de verkoop met maar liefst 18%, goed voor een marktaandeel van 8,8%. In Vlaanderen is LEGO zelfs de grootste speelgoedleverancier geworden. “Ondanks de onzekere economische tijden, heeft LEGO in 2009 in de hele Benelux-markt een mooie groei gekend”, aldus Country Manager Ward Van Duffel. “Deze positieve cijfers zijn het resultaat van onze volgehouden investeringen en regelmatige productvernieuwingen. We worden ook niet voor niets gezien als het coolste speelgoedmerk bij de kinderen.”

LEGO Benelux van 23 naar 42 medewerkers. Met het gevolg dat de vestiging in Schoten te klein werd. LEGO koos daarom voor een nieuwe locatie in de voormalige Lt. Coppenskazerne te Brasschaat. Deze werd door de Deense huisarchitecte van het bedrijf helemaal in een LEGO-kleedje gestoken en ingericht met ergonomisch meubilair. Een aangename werksfeer is dan ook zeer belangrijk voor LEGO: “We proberen niet alleen de beste speelgoedfabrikant te zijn, maar ook de beste speelgoedfabrikant om voor te werken”, zo vertelde Jørgen Vig Knudstorp, CEO van de LEGO Groep, die voor de gelegenheid vanuit Billund naar Brasschaat was afgezakt.

De positieve zakencijfers hebben ook hun gevolgen voor de werkgelegenheid. In zes jaar tijd groeide het personeelsbestand van

Naast werkomstandigheden was ook duurzaamheid een sleutelwoord bij de keuze van de nieuwe locatie. Zuinig

De gemeente Brasschaat is verheugd met de komst van LEGO. Burgemeester Dirk de Kort hoopt dat LEGO weldra een van de uithangborden van de gemeente zal worden: “Ik vernam dat LEGO intussen al 2 Brasschatenaren heeft aangenomen. Daar ben ik bijzonder blij mee. Een job vinden is belangrijk in deze moeilijke economische tijden, zeker in eigen gemeente. Minder verplaatsingen is goedkoper en milieuvriendelijker.” Het huwelijk tussen LEGO en Brasschaat is dus goed ingezet…


28 toy story

De zomer van vtmKzoom In het afgelopen voorjaar heeft vtmKzoom de groei die sinds de lancering in oktober ’09 gestart is mooi verder gezet. Dankzij programma’s als ondermeer Pippi Langkous, De Wereld Van K3, Urbanus Vertelt en het nieuwe magazineprogramma WOOW! is de jongste telg van de VMMa commercieel marktleider op doelgroep 4-14. Maar ook de Vlaamse ouders kijken graag mee. Dankzij de herkenbare programmering en de kwalitatieve, Nederlandstalige en geweldloze aanpak scoort vtmKzoom ook opvallend hoog op VVA’s en VVA’s+kids. “Deze zomer lanceren we een heleboel nieuwe programma’s en characters”, vertelt vtmKzoom station manager Michael Dujardin. “Zo wordt het vanaf eind juni uitkijken naar Yoohoo & Friends, dé hype uit Korea waarvan wij de Europese primeur hebben en we binnenkort samen met DS Distribution, onze partner in dit project, veel licenties in de markt gaan zetten.” Deze zomer gaat ook het eerste AFPprogramma van de zender op antenne. Dat is een programma dat samen met een adverteerder ontwikkeld werd. vtmKzoom en Safaripark De Beekse Bergen sloegen de handen in mekaar en ontwikkelden Op Safari! waarin de zendergezichten Arne en Joyce in elke aflevering op stap gaan met een dierenverzorger van het park en de focus leggen op één welbepaald dier. Ze vertellen de kijkers leuke weetjes over het dier in kwestie, maar ze krijgen ook de kans om zelf actief deel te nemen aan de verzorging. Tussen eind juni en mid september wordt vtmKzoom heel erg tastbaar met De vtmKzoom Zomertour. In ondermeer Koksijde, Brussel, Kortrijk, Middelkerke, Blankenberge, Turnhout, Tongeren, Dendermonde en Brugge wordt het grootste ‘inflatable’ actieparadijs van

vtmKzoom station manager Michael Dujardin

Europa neergepoot, goed voor een dag speelplezier. “Naast de springkastelen en een heleboel interactieve spelelementen, brengen we ook een groot podium mee”, gaat Michael Dujardin verder. “Gedurende de dag zullen hier allerhande dans-initiaties doorgaan en ’s avonds wordt de dag afgesloten met het muzikale vuurwerk van De vtmKzoom Band. Deze groep met onze presentatoren Arne en Joyce als lead vocals, brengt een uur lang de meest populaire kidsmuziek. Volledig live en heel interactief met de kids op het plein!” Naast deze eigen evenementen is vtmKzoom ook partner van De Jommekesdag in Bokrijk en van Pennenzakkenrock in het Zilvermeer in Mol waar jaarlijks meer dan 20.000 kids uit de lagere school de dag van hun leven meemaken. In het voor kidszenders cruciale najaar zal vtmKoom zwaar inzetten met content en marketing. “In oktober vieren we onze eerste verjaardag, dus dat gaan we niet onopgemerkt voorbij laten gaan”, gaat de station manager verder. “Daarnaast hebben we de rechten verworven op een aantal zeer belangrijke en gekende characters die we dit najaar gaan uitrollen en plannen we ook een groei in onze lokale formats.”

Interessante links: • vtmKzoom: www.vtmKzoom.be • Boeken van De vtmKzoom Band: www.starway.be • Yoohoo & Friends: yoohoo.auroraworld.com


toy story 29

Begin april fuseerden de ondernemingen Think Twico en Contigo. Deze bedrijven leggen zich toe op merchandising en productpositionering, field account management en promotie binnen diverse sectoren, waaronder ook de speelgoedbranche. Beide werkten al geruime tijd samen maar besloten om deze samenwerking voortaan formeel te maken. De hoge complementariteit tussen de bedrijven gaf daarbij de doorslag, net zoals de verhoogde commerciële slagkracht die een fusie met zich meebrengt. Contigo legt zich onder meer toe op winkeldemonstraties

Think Twice en Contigo slaan de handen in elkaar Ad hoc

Think Twice is gespecialiseerd in retail merchandising in de brede zin van het woord. In samenwerking met diverse leveranciers zorgt ze voor productpositionering, replenishment, prijszetting en promoties. De onderneming is actief voor diverse klanten binnen de sectoren van IT, speelgoed, doe-hetzelfmateriaal en multimedia. Ze werkt met een vast team dat verkooppunten op regelmatige basis bezoekt om het specifieke beheer van bepaalde artikelen te verzorgen. Contigo legt zich onder meer toe op winkeldemonstraties van uiteenlopende producttypes, waaronder consumer electronics, doe-het-zelfmateriaal en speelgoed. Daarnaast wordt ook gewerkt rond merchandising. Het gaat dan vooral over praktische taken zoals remodelling, indeling van de winkelrekken, etalagebouw,…. Contigo werkt daarbij met

een bestand van professionele werknemers die ingezet worden naargelang de grootte en de duur van een bepaalde opdracht. Deze werking is vergelijkbaar met die van een gespecialiseerd uitzendkantoor dat altijd ‘ad hoc’ werkt. Bij omvangrijke opdrachten, zoals de lancering van een nieuw product, kunnen zo zeer grote teams gemobiliseerd worden.

de bedrijven dan uiteindelijk beslissen om definitief samen te smelten? “Leveranciers willen steeds meer één aanspreekpunt voor een complete retailondersteuning”, zegt Stephane Cardon van Contigo. “Voorheen werkten diverse producten zowel samen met Think Twice als met ons. Nu kunnen we samen een ‘full package’ aanbieden.”

Een andere activiteiten van Contigo is het beheer van promotiemateriaal. Een belangrijke klant is Microsoft, waarvoor het bedrijf alle promotieartikelen beheert. Ook Xbox valt hieronder. Contigo maakt daarbij gebruik van een logistiek centrum met een oppervlakte van zo’n 1.500 m2. Microsoft is ook klant bij Think Twice, waardoor hier een duidelijke synergie ontstaat.

Een andere reden voor de fusie heeft te maken met de slagkracht van de ondernemingen. Samen staan ze sterker om een Europees netwerk uit te bouwen. “Dat zal ofwel gebeuren via eigen filialen in andere landen of via overeenkomsten met andere bedrijven. Het valt ook op dat grote leveranciers van consumer electronics steeds meer zoeken naar retail ondersteuning op het niveau van de Benelux of zelfs op Europees niveau. Dankzij de fusie kunnen wij makkelijker offertes aanbieden voor verschillende landen.”

(Inter)nationaal

Think Twice en Contigo werkten ook voor de fusie al geruime tijd samen. Wat deed


30 tips

Onderhoud zwembadwater

Waterpret in de beste omstandigheden De zomer staat weer voor de deur en heel wat gezinnen hebben weer een zwembad(je) in hun tuin opgezet, goed voor vele dagen waterpret. Toch is het niet zo dat u na het opzetten en vullen van uw zwembadje voor een hele zomer klaar bent. Wie in de beste hygiëne- en gezondheidsomstandigheden wil plonsen, doet er goed aan zijn zwembad zorgvuldig te onderhouden. T&G Magazine zet voor u enkele aandachtspunten en tips op een rijtje… Een goed onderhoud is een must, maar het is belangrijk doordacht te werk te gaan. Het heeft geen zin om alle mogelijke producten te kopen en zomaar bij het water te gieten. Dit is totaal niet doeltreffend en soms zelfs contraproductief. Laat je dus goed adviseren en kijk goed na waarvoor elk product juist dient.

Van start met een zwembad…

Maar laten we beginnen bij het begin. Zorg er voor het vullen voor dat de binnenoppervlakken en de randen van het zwembad proper zijn. Hiervoor kan je een speciaal product voor het onderhoud van de waterlijn aanschaffen. Probeer ook de plooien uit de bodem te halen. Vervolgens

kan je het zwembad gaan vullen, en dit bij voorkeur met leidingwater. Regen- of putwater bevatten immers bacteriën die het water snel groen kunnen doen kleuren. Het onderhoud van het zwembadwater gebeurt op twee manieren. Enerzijds is er de fysische waterbehandeling. Dit omvat enkele voor de hand liggende basisregels zoals het ’s avonds afdekken van het zwembad, het regelmatig verwijderen van bladeren, insecten en ander drijvend vuil, etc. Daarnaast is er de circulatie en de filtratie. Vanaf een bepaalde grootte zijn de meeste opzet- en opblaaszwembaden standaard uitgerust met een filterpomp. Deze zorgt ervoor dat de meeste grote

vuildeeltjes verwijderd worden. De meeste filters zijn erop voorzien om in zo’n 3 à 7 uur de volledige waterinhoud van het zwembad te vernieuwen. Bij de filters maken we onderscheid tussen de patroonfilters en de zandfilters.

Verschillende types filters

Bij een patroonfilter wordt het water aangezogen en door een patroon in een filter gestuurd. Dit patroon vangt het vuil op en het gezuiverde water gaat terug naar het zwembad. De patronen vragen echter een zorgvuldig onderhoud. Eerst en vooral moet het patroon regelmatig afgespoeld worden om het ergste vuil te verwijderen. Maar er bestaan ook


tips 31

speciale producten om deze patronen te zuiveren. Toch kan je de filterpatronen niet eindeloos blijven gebruiken. Bij intensief gebruik gebeurt het vervangen best na enkele weken. Wie het niet ziet zitten om op regelmatige basis nieuwe filterpatronen te gaan halen, kan opteren voor een zandfilter. Dit is een langdurige, maar eveneens duurdere oplossing. Bij een zandfilter wordt het water van boven naar beneden doorheen een zandbed gestuurd. De onzuiverheden blijven hangen in de bovenste zandlagen en het zuivere water keert terug naar het zwembad. Uiteraard kan de zandfilter niet eindeloos vuil blijven slikken. Het meeste courante onderhoudsprocedé is een keerspoeling waarbij het water in omgekeerde richting door de filter spoelt en het vuil meeneemt naar de riool. Daarnaast zijn er nog speciale standen die (afhankelijk van het type filter) helpen bij onder andere het toevoegen van producten en het ledigen. Het filterzand zelf dient pas na 2 à 3 jaar vervangen te worden.

Zuurtegraad

Toch zijn circulatie en filtratie niet voldoende om het water helder en kiemvrij te houden. Daarvoor is ook nog een chemische waterbehandeling noodzakelijk. Deze bestaat uit het instellen van de pH-waarde en een desinfectiebehandeling. Eerst en vooral moet je nagaan of de zuurtegraad, oftewel de pH-waarde, van het water juist zit. Hiervoor gebruik je een speciale testkit. De pH-waarde ligt idealiter tussen 7,2 en 7,6. Dan heeft het water een juiste balans tussen aangenaam zwemwater, niet agressief water voor zwembadmaterialen en een goede chloorwerking. Het is belangrijk de zuurtegraad goed op te volgen, want door regenwater, het toevoegen van leidingwater, het toevoegen van

chemicaliën en verontreiniging kan de pHwaarde veranderen. Wanneer de pH-waarden boven 7,6 stijgt, kunnen huid en ogen geïrriteerd raken, is er een verhoogde kans op kalkneerslag en vermindert de desinfecterende werking van het chloor (zie verder). Bij pH-waarden van minder dan 7,2 zien we een corrosie van metalen, een aantasting van kalkhoudende materialen alsook reukbelasting en een irritatie van de slijmhuid. Gelukkig kan dit bijgestuurd worden door toevoeging van een pH-verlagend of –verhogend product. Kijk wel steeds op de verpakkingen voor de juiste dosis en houd rekening met volume van zwembad.

Chloor

Daarnaast is er ook nog chloor nodig. Chloor heeft een ontsmettende en algenwerende werking. In een zwembad heersen ideale omstandigheden voor verschillende soorten bacteriën, schimmels en algen. Slechts een klein gedeelte hiervan vormt een direct gezondheidsrisico voor de zwemmer, maar toch kunnen deze micro-organismen snel uitgroeien tot

een slijmvormige afzetting op wanden en bodem of zorgen voor een vertroebeling van het water. Na een startbehandeling kan je de chloorwaarde op peil houden met chloortabletten. Deze tabletten, die in de skimmer of in speciaal voorziene vlotters worden geplaatst, geven de chloor maar geleidelijk aan af en zorgen, mits een goede pH-waarde, voor een optimale desinfectie van het zwembadwater. Ook hier weer dezelfde bedenking als bij de pHwaarde: zorg ervoor dat je steeds met de juiste dosering werkt. Ten slotte is het soms ook nuttig om met een kalkbestrijdend product te werken. In leidingwater zit immers kalk en afhankelijk van de hardheid van het water kan dit kalkaanslag veroorzaken. Ga de hardheid van het water in uw streek na bij uw watermaatschappij en ga vervolgens op zoek naar de juiste dosis kalkbestrijders. Mits de juiste accessoires en onderhoudsproducten bent u helemaal klaar voor een zomer vol waterpret. Enkel de grillen van het weer heeft u niet in eigen hand …


32 toy story

Ongeveer een jaar geleden – haast dag op dag 50 jaar na de geboorte van de allereerste Barbiepop – opende de Barbie Store in Shanghai zijn deuren. De eerste Oosterse tempel van Barbie en meteen ook het vlaggenschip van Mattel. Een unieke plek die je nergens anders in de wereld zal aantreffen... In een zes verdiepingen tellend gebouw van bijna 4000 vierkante meter vinden we een centrum van verafgoding en een geheel roze crescendo van zowat alles wat met het Barbie-icoon te maken heeft. Maar er is hier veel meer te koop dan alleen maar poppen en accessoires. Ook al worden er talloze speciale edities getoond, toch is het moeilijk om de winkel met alleen maar poppen gevuld te krijgen. Het concept is een mix van beleving, mode, schoonheidsverzorging en pure aanbidding. De winkel ligt in de meest exclusieve winkelstraat van Shanghai – de Huauhai Road – en de eerste indruk die je krijgt is een voorgevel in het roze die is opgebouwd uit twee lagen. Een laag in doorzichtig polycarbonaat panelen en een laag in figuurglas. De hele Store werd ontworpen met het oog op vrouwen midden de twintig, met alles gaande van een restaurant in zwart en roze en een ijssalon op de bovenste verdieping, tot de Barbie Spa en de boetieks op de lager gelegen verdiepingen. Deze megastore van 30 miljoen dollar heeft alles in huis, van een spa tot een bar, die de naam “The Pink Room and Chocolate Bar” meekreeg (ze serveren er zelfs roze martini’s!) en een DJ. Toch zijn meeste “poppen” die te kijk staan niet te koop, want het gaat hier om real live volwassen Barbies. De kledij, volledig in Barbie stijl, werd ontworpen door topontwerpers als

Welkom in de Oosterse tempel van Barbie Patricia Fields (die kleren maakte voor Sex and the City) en Vera Wang. Jongere meisjes kunnen ook Barbie-kleren kopen en deze showen op de cat-walk die eveneens in de winkel aanwezig is.

De bezoekers kunnen hun “eigen” Barbie ontwerpen in een computer studio en vervolgens meenemen, of genieten van een gezichtsverzorging in de Barbie Spa. De carrièrremuur hangt vol met foto’s van


toy story 33

Barbie en de meer dan 100 beroepen die ze heeft uitgeoefend. In de “Barbie Home” vind je een huiselijke inrichting en doorheen de hele winkel staan er heel wat interactieve stations. De poppen zijn op de eerste plaats decoratie. Op de eerste drie verdiepingen staan er langs de wenteltrap maar liefst 875 verschillende Barbies uitgestald. Tegen de muren zijn er zelfs nog meer poppen te zien. Sommige van hen zijn heel erg zeldzaam en hebben vaak een waarde van honderden of zelfs duizenden dollars. Het is geen toeval dat Mattel Shanghai heeft uitgekozen voor deze winkel. De interesse voor Barbie vanuit Azië zit in stijgende lijn en Mattel is ervan overtuigd dat dit een hit wordt bij de modebewuste vrouwen van alle leeftijden in Shanghai. Een doorsnee Amerikaans meisje bezit gemiddeld 8 Barbiepoppen. Chinese meisjes en vrouwen, waarvan velen al midden de twintig, zijn nog maar net aan hun verzameling begonnen. Barbie’s zandlopervormig lichaam en haar hoge hakken zijn stof voor heel wat discussie rond haar invloed op het schoonheidsideaal bij jonge meisjes. Maar desalniettemin zien de

Chinese vrouwen Barbie vooral als een soort van romantisch ideaal. Barbie is nu ongeveer vijf jaar aanwezig in de Chinese warenhuizen en namaakkleren en -accessoires kunnen ook al gevonden worden op de lokale markten. Hoewel de wereldwijde financiële crisis zelfs China heeft getroffen, toch zijn de verkoopsresultaten van Mattel jaarlijks met twee cijfers blijven stijgen. Ongeveer vijf procent van de jaarlijkse omzet van drie miljard dollar is afkomstig uit China en het bedrijf is ervan overtuigd dat er nog een groter groeipotentieel aanwezig is. Mattel ziet Azïe als een regio van mogelijkheden. Shanghai werd uitgekozen omdat de passie voor het merk Barbie er erg groot is bij vrouwen van alle leeftijden.. Barbie komt sterk opzetten in China en haar tempel in Shanghai is een monument dat een klasserijke en stijlvolle vrouw van 50+ verdient. Lena Hedö (Leksaks Revyn – Zweden)

10 dingen die je moet beleven in de winkel • De leeszaal. Iedereen die graag over Barbie leest (of naar haar luistert) kan hier even uitblazen. • De carrièremuur. Een muur vol mogelijkheden voor meisjes, met foto’s van Barbie tijdens het uitoefenen van de 100 verschillende beroepen die ze door de jaren heen heeft gehad. • Barbie Spa. Schoonheids- en spabehandelingen. Er is zelfs een kapsalon. • Tentoonstelling. De Barbiegeschiedenis wordt getoond aan de hand van de grootste collectie in de wereld. • Barbie Home. Huisinrichting. Als je wil, kan je zelfs een Barbie-schilderij met je eigen gezicht laten maken. • The Pink Room & Chocolate Bar. Doe wat energie op met koffie en zoetigheden. • Barbie Design Center. Hier krijg je te zien hoe de poppen worden gemaakt. Als je wil kan je zelfs je eigen Barbie ontwerpen. • Barbie Fashion Stage. Als je durft, kan je eens proberen hoe het voelt om op de cat-walk te lopen. Kies je eigen outfit en krijg de nodige make-up en styling. • The Barbie Café. Op de bovenste verdieping krijg je door Barbie geïnspireerde gerechten geserveerd. • Interactiviteit. De Store heeft enkele digitale stations waarop je nog meer te weten kan komen over Barbie.


Nu

verkrijgbaar bij Puppy

info@puppy.eu


toy story 35

MEGA Brands

De Dragons zijn terug! Na een korte afwezigheid van twee jaar keren de Dragons weer helemaal terug op het voorplan bij MEGA Brands. Ditmaal beleven de draken avonturen in een futuristische setting. Yves Rooms, General Manager van MEGA Brands Benelux, legt ons uit waarom het Dragons concept sterker staat dan ooit voorheen.

Yves Rooms, General Manager MEGA Brands Benelux

Het is dus niet de eerste keer dat de draken opduiken in het gamma van MEGA Brands. Yves Rooms: “Er zit een geschiedenis achter deze lijn. We hebben jaren terug de Dragons al gelanceerd, en dat was toen een uniek concept: een ei met een draak erin die je zelf moest bouwen. In die tijd werden de draken vooral in verband gebracht met ridders en kastelen. Later kwamen daar ook nog boten en andere thema’s bij, die erg gesmaakt werden. Maar twee jaar geleden viel het Dragons verhaal dan even stil.” Toch bleven de Dragons niet lang weg. Ze keren dit jaar terug onder de naam Dragons Universe en hadden nog nooit zoveel te

bieden. “De nieuwe Dragons zien er totaal anders uit”, aldus Yves Rooms. “Dragons Universe speelt zich af in een futuristische omgeving. Al vanaf de kleinste verpakkingen zijn de draken voorzien van wapens. Daarmee kunnen bijvoorbeeld pijltjes afgevuurd worden. De grotere sets met ruimteschepen kunnen dit ook, en zijn daarenboven ook nog eens voorzien van licht- en geluidseffecten.” Met de nieuwe lijn brengt MEGA Brands een uniek concept voor jongens. “Dragons Universe richt zicht voornamelijk op kinderen vanaf zes jaar. Het is eigenlijk de enige constructielijn die de klassieke draken combineert met warriors, en dit in een futuristische fantasiewereld. Want het blijft natuurlijk bouwspeelgoed. De draken in de eieren en ook de grotere sets met ruimtetuigen, moeten helemaal zelf opgebouwd worden.” MEGA Brands hoopt zoveel mogelijk kinderen te laten kennismaken met de Dragons. De laagste prijspunten zijn dan ook heel toegankelijk. “De kleinste Dragon Eggs-verpakkingen starten vanaf 5 à 6 euro, en de grotere sets gaan tot 30 à 40 euro. De kleinste sets zijn ofwel een ei met een draak ofwel een ei met een figuur en een spaceship. De grotere sets zijn volledige spaceships met heel wat licht- en geluidseffecten.”

De Dragons doken de voorbije maanden al stilaan op in de speelgoedwinkels. Tijdens de zomermaanden en het najaar schakelt men nog een versnelling hoger. “De Dragon Eggs-verpakkingen zijn intussen al beschikbaar. De ruimteschepen worden verwacht in de periode juliaugustus. Wij zullen in het najaar deze lancering ook publicitair ondersteunen met een televisiecampagne rond de Dragon Eggs tijdens de laatste twee weken van september. In oktober en november volgt dan ook nog een uitgebreide campagne rond de grotere sets. “ Bij MEGA Brands heeft men alvast het volste vertrouwen in de nieuwe lijn. De reacties tijdens de beursvoorstellingen waren alvast positief. “De trade heeft tijdens het beursseizoen erg goed gereageerd op de nieuwe Dragons. Zowat iedereen neemt de Dragons dan ook op in de catalogus voor het najaar”, zo besluit Yves Rooms.


36 award winner

Dat is het motto van het merchandisingbedrijf Good Display uit Lillois, vlakbij Nijvel. Een motto dat ook van toepassing had kunnen zijn op de Toys & Games Award voor beste merchandisingbedrijf, indien Good Display jaren had moeten wachten om deze trofee binnen te halen. Maar dat was dus niet het geval, want deze werd al gewonnen bij de eerste editie van deze awards, in november vorig jaar. Een gedroomde gelegenheid voor ons om hun activiteiten aan u voor te stellen. Daarvoor schoven we aan tafel met de directeur van Good Display, Vincent Van Eycken.

"Zeg nooit nooit" Good Display, dat werd opgericht in december 1998, heeft, na een grondige prospectie, zijn eerste klanten op gebied van speelgoedmerchandising binnengehaald in 1999. Hierbij reeds enkele grote fabrikanten als Playmobil, Ravensburger, Tomy, Goliath, Chicco, Banda誰 en Jumbo. In principe beperkten de activiteiten zich tot een dienst van merchandising vertegenwoordigers doorheen het jaar, en op het einde van het jaar, inplantingen in de hypermarkten en gespecialiseerde speelgoedwinkels met het oog op Sinterklaas, zonder de noodzakelijke opvolging te vergeten. Vandaag berusten de activiteiten van Good Display op vier pijlers, met name de merchandising, de remodelling, de technische en logistieke ondersteuning en de animaties en demonstraties. Naast een klassieke merchandisingservice voor bedrijven die goederen leveren aan de grootdistributie en gespecialiseerde winkels, biedt Good Display vandaag ook de mogelijkheid de rekken te verzorgen om de verkoop te optimaliseren en beter te beantwoorden aan de noden van de klant. Dit alles is het resultaat van een nauwe samenwerking met de winkels en de merken. Vincent Van Eycken: "Onze

teams van merchandisers/plaatsers hebben als voornaamste taak om de producten in het rek te plaatsen volgens een bepaald planogram. Dankzij hun flexibiliteit en reactiviteit zijn onze klanten zeker van een aantrekkelijke facing die hun producten tot hun recht doet komen. Vervolgens zorgen ze voor een feedback over de situatie om, indien nodig, de nodige maatregelen te kunnen nemen en de overeengekomen doelstellingen te bereiken. Wij zijn met onze remodelling activiteiten gestart toen een van onze belangrijkste klanten voor de grootdistributie onze diensten in die richting wou gebruiken. Wij kozen daarvoor een opgeleide en gebriefte verantwoordelijke om een team van verschillende plaatsers/ herinrichters te beheren. Deze teams hebben als doel de volledige remodelling van het verkooppunt te verzekeren. Deze remodelling-opdrachten, die gespreid worden over enkele weken of maanden, vereisen een grote flexibiliteit. Op vlak van technische en logistieke ondersteuning, biedt Good Display zijn klanten kant en klare oplossingen en, naast de ontwikkeling van eigen POS, PLV en ILV materiaal, stelt het eveneens zijn technici ter beschikking voor opbouw-, afbraak-, en verplaatsingsopdrachten. Ten slotte


award winner 37

doet Good Display, in functie van de actie of het te tonen product, een beroep op verschillende types entertainers om demonstraties van speelgoed te doen tijdens beurzen en salons, maar ook voor animatie in de winkel en zelfs voor street marketing."

Flexibiliteit en advies

"Wij beschikken over zeer flexibel personeel dat, met betrekking tot speelgoed, op een onafhankelijke en autonome manier kan werken en een grote interesse voor speelgoed heeft. Wij hebben aldus een kleine groep mensen gespecialiseerd in de plaatsing met betrekking tot de facing, alsook in de live inplanting. Omdat onze medewerkers gewend zijn om met alle ketens te werken, passen zij zich aan alle winkels aan. Dankzij onze grote ervaring binnen de sector kunnen wij bovendien goed anticiperen en proberen te zien welke voorstellingswijze het best past voor elke klant. Dit laat ons toe om voor hem de rol van adviseur te spelen, met betrekking tot presentatie en de acties en animaties die moeten worden opgezet. Om advies te geven, veranderen wij onszelf in een gids voor nieuwe klantenâ&#x20AC;?, zo verduidelijkt Vincent.

Plannen

"Naast de voorziene verhuis van Lillois naar Nijvel, willen wij ons ook toeleggen op het bureau dat wij hebben geopend in Parijs, om ook daar onze activiteiten binnen de speelgoedsector te ontwikkelen. We zijn aldus van plan om met sommige van onze klanten ook op het Franse grondgebied te gaan samenwerken door middel van merchandisingacties en de ontwikkeling van POS materiaal. In BelgiĂŤ daarentegen, verwachten we dan weer meer werk voor de herinrichting van gespecialiseerde verkooppunten, alsook voor evenementen rond winkelopeningen."

De evolutie van merchandising

"Ik stel vast dat merchandising in de speelgoedwereld bij ons een sterke

terugval heeft gekend. Vroeger, werkten we veel in de Maxi GBâ&#x20AC;&#x2122;s. Anderzijds nemen bedrijven als Fun of Dreamland, die over eigen intern merchandisingpersoneel beschikken, ook een deel van de markt in. We merken ook dat het voor veel bedrijven niet mogelijk is om een full-time vertegenwoordiger aan te nemen, zodat ze vaak werken met een key-account, die overspoeld wordt. Daarom kunnen wij hen onze hulp aanbieden door middel van een gespecialiseerd personeel dat zich aan alle winkelketens aanpast om het merk op een gepaste wijze te vertegenwoordigen. Op vlak van materiaal, zien we een achteruitgang van het POS materiaal, omdat sommige winkels hier niet altijd voor open staan, alsook een zekere evolutie in de richting van meer televisieschermen, ook al is deze evolutie nog kleiner dan in andere markten, zoals bijvoorbeeld de doe-het-zelf sector."

Toys & Games Awards

"Voor ons was het concept van de Toys & Games Awards een succes, ook los van het feit dat we de award voor beste merchandisingbedrijf hebben gewonnen, en zeker voor een eerste editie. Vooral de cocktail die aan de presentatie vooraf ging, bood interessante networkingmogelijkheden. Het enige kleine minpunt? De afwezigheid van mensen die de winkelketens vertegenwoordigden. Dat had hen de mogelijkheid gegeven te zien waar ze zich bevinden en de mensen eens van een andere kant te zien. Wat betreft onze trofee, is het duidelijk dat dit natuurlijk altijd plezier doet. Het gaat eigenlijk om de beloning voor de knowhow van de medewerkers die samen met mij al meer dan tien jaar actief zijn op de speelgoedmarkt, sommigen zelfs al 20 jaar. Het is een huldiging van de mensen die investeren in hun werk, maar ook een blijk van waardering voor onze service. Dit helpt ons om ons in de toekomst nog beter te profileren, en onze klanten zo goed mogelijk te blijven dienen ", besluit Vincent Van Eycken.


38 award winner

FUN wint T&G Award voor beste marketingaanpak Tijdens de uitreiking van de allereerste T&G Awards, die op 21 november plaatsvond in Brussel, won Fun de prijs voor ‘beste marketingaanpak in de retail’. Maar wat maakt de aanpak van de speelgoedketen zo bijzonder? Met deze vraag trokken we naar de hoofdvestiging in Brugge, waar we praatten met bestuurder Bart Coeman en marketingmanager Griet Joye. Geen gouden gids

Fun is een gekende naam in de Belgische speelgoedsector. Dat heeft veel te maken met het ruime assortiment aan artikelen maar daarnaast is een goede communicatie en marketing natuurlijk even belangrijk om mensen naar de 30 winkels te trekken. De speelgoedketen besteedt daaraan heel wat aandacht, en hanteert daarbij een duidelijk filosofie. “We proberen ons op een doordachte manier te onderscheiden”, zegt Bart Coeman. “Zo namen we afstand van de traditionele speelgoedfolder, waarin talloze artikelen samengedrukt staan op de pagina’s. Deze brochures, die mij vaak

doen denken aan kleine Gouden Gidsen, bevatten een overdaad aan artikelen waardoor geen van de producten helemaal tot zijn recht komt. Soms moet je één enkel product durven voor te stellen op een hele pagina en een zekere sfeer en beleving integreren in dat beeld. Op die manier kun je een klant teasen en hem begeleiden naar een bepaalde aankoop. Consumenten verwachten een zekere sturing van de aanbieder. Dat brengt hen sneller tot beslissingsmomenten dan wanneer zij verdrinken in een hemelsbreed assortiment.” “Bij het lanceren van een folder is het ook belangrijk om in te spelen op de tijd van het jaar”, gaat Griet Joye verder. “De gebruikelijke gang van zaken is dat er een folder komt rond Sinterklaas en Pasen en in de zomer. Fun volgt die periodiciteit net zoals andere winkels maar gaat nog een stapje verder. We proberen alert te blijven doorheen alle maanden van het jaar en afhankelijk van de marktbewegingen, het product en het seizoen te beslissen hoe of wanneer we communiceren. We streven met andere woorden naar marketing op maat van het moment. We proberen een antwoord te vinden op de vraag: waarom zou je precies nu komen naar Fun?”

Fun werkt met diverse leefwerelden op de winkelvloer (hier: de Plopsa Shop)

“Wij willen niet voorspelbaar zijn” Consequent blijven

Griet Joye en Bart Coeman: “Het doet goed om erkenning te krijgen vanuit de sector zelf”

Een ander punt dat Fun nastreeft, is coherentie tussen de verschillende communicatievormen. Griet Joye: “Deze samenhang heeft veel te maken met kleurgebruik. We werken met vaste tinten per segment: zo staat blauw voor jongensspeelgoed, roze voor meisjesartikelen, zilver voor multimedia, oranje voor seizoensartikelen, enzovoort. In al onze gedrukte communicatie komt dit consequent terug. Bovendien is er ook een samenhang met de verkooppunten zelf: deze kleuren komen hier terug op de vloer van het specifieke ‘productuniversum’. De marketing en onze winkels moeten éénzelfde visuele boodschap uitstralen.”


award winner 39

op de communicatie. Op elke affiche stond een kind centraal dat met een knipoog verwees naar een beroemdheid. Bart Coeman: “Een meisje verkleed als prinses kreeg de naam Mathilde, de jongen op de fiets noemden we Tom, het kind in het ruimtepak werd Dirk, enzovoort. Het was een campagne waarbij de toeschouwer heel eventjes moest nadenken om de verwijzing te zien. Zo ontstaat een beeld dat je niet zo snel vergeet, ook omdat er humor in schuilt.”

De verwevenheid tussen de totale marketing en de winkelpunten uit zich ook in het aspect beleving. Bart Coeman: “In onze folders uit zich dat in sfeervolle beelden, in de winkel proberen we dit op andere manieren te verwezenlijken. Meestal is dit via eenmalige evenementen zoals een ‘meet and greet’, of er is een product dat klanten kunnen uittesten in de winkel. Daarnaast creëerden we ook specifieke leefwerelden: denk maar aan onze Plopsa Shop en onze Disney Plaza. Maar we hebben bijvoorbeeld ook een Standaard Bookshop, wat dan weer interessant is voor volwassenen. Zo wordt een bezoek aan de Fun een aangename ervaring voor het hele gezin, waarin beleving centraal staat.”

Daarnaast is Fun ook regelmatig aanwezig op de radio en vorig jaar voor het eerst ook op televisie. “Ook hier willen we blijven streven naar een originele invulling. We willen op geen enkel moment voorspelbaar zijn”, benadrukt Bart Coeman. Een goed marketingbeleid omvat ook steevast een digitaal luik. Griet Joye:

“We proberen meer en meer klanten te bereiken via een digitale nieuwsbrief en daarnaast gaat er heel wat aandacht naar onze website. Die laatste is constant in beweging en wordt afzonderlijk beheerd binnen Fun. Een site is immers een essentiële marketingtool en een visitekaartje voor onze onderneming. Er gaat geen week voorbij zonder update of aanpassing.”

Onderzoek

Om de vinger aan de pols te houden, voert Fun regelmatig marktonderzoeken uit. “We willen de klant zo goed mogelijk leren kennen”, aldus Griet Joye. “Daarbij willen we via enquêtes te weten komen hoe het bijvoorbeeld staat met de klantvriendelijkheid en service binnen de winkels. Vorig jaar voerden we ook een onderzoek naar de herkenbaarheid van onze marketingmiddelen. Daaruit bleek dat 90 % van de ondervraagden onze communicatieaanpak meteen herkent. Dit zijn positieve resultaten maar uiteraard betekent dit niet dat we op onze lauweren mogen rusten. Ook het feit dat we de T&G Award ontvingen, mag ons niet teveel geruststellen (lacht).” “Maar het doet natuurlijk goed om erkenning te krijgen vanuit de sector zelf. Dat specialisten uit de branche erkennen wat we doen, betekent dat onze boodschap ook duidelijk overkomt. En dat is toch net het doel van marketing en communicatie”, besluit Bart Coeman.

Tommeke, 2 jaar

Originaliteit

Fun communiceert voornamelijk via drukwerk maar daarnaast worden ook regelmatig andere kanalen aangesproken. In het recente verleden werd bijvoorbeeld met een affichecampagne uitgepakt. Ook hier wilde Fun een geheel eigen stempel drukken

Affichecampagne met verwijzing naar Tom Boonen


3D Puzzle

www.comas-jouets.com

#

DeZZcYV\oVa^`_Z`jccZckZgiZaaZclVVgdb ^`bZod\Zaj``^\kdZa#

`aZYZc ^X]iZ o  db

DbiZheZaZc Z Vcc e h i Z  dc

c

db iZl V

cYZaZ

c

^X]i o  b d

db # _Z `^cY

# ^XXd ] 8  \Zaj``^\iZbV`Zc!^hZg

Geluk is een reis die van kleins af aan begint.


publi-reportage 41

p ijd scher lt a r e t eft Wie kom n wie he e k e o h uit de tig n gewich het altijd ee es? Zoek ll in a p o d vrienden n e antwoor ie il et je fam zelf uit m spelmoment. llig een geze

Buzz It! is een nieuw spel in de serie van de Party games van Asmodee. ‘Een spel in een zak’ met hetzelfde ambiance niveau van een Time’s up of een Jungle Speed. Een speler wordt voor de eerste kaart tot Buzzmeester aangewezen. Hij trekt een kaart uit het stapeltje themakaarten en leest het thema op de kaart voor. Hij draait zich naar de speler links van hem en drukt de Buzzer in. De speler heeft dan 5 seconden (of 8 seconden) om een antwoord te geven. Als de Buzz-meester het antwoord goedkeurt, is het aan de volgende speler om een antwoord te geven, zo gaat het spel verder.

Enkele leuke voorbeelden: Thema: Wat doe je best niet op Valentijn? Geldige antwoorden zijn: Je Valentijn vergeten, het uitmaken, uit je bek stinken, je vrouw alleen laten, … Thema: Beste excuus om niet te gaan werken Geldige antwoorden zijn: auto start niet, ziek zijn, een treinstaking, sneeuw, geen zin Thema: Met wie wil je een date Geldige antwoorden zijn: George Clooney, Prins Filip, Miss België, Sandra Bullock Als een speler niet kan antwoorden vooraleer de Buzzer afgaat, dan neemt hij

het kaartje en wordt hij de nieuwe Buzz-meester. Wanneer het pakje kaarten op is, wordt bepaald wie de winnaar is, namelijk diegene die het minst aantal kaarten heeft. Dankzij de dubbele themakaarten is het spel geschikt om het met eender welk gezelschap te spelen. Speel je Buzz It! met je beste vrienden dan kunnen alle gekke en pikante thema’s gebruikt worden. Als je Buzz It! daarentegen met je Tante Gertrude en Nonkel Gerard speelt kan je misschien beter

de minder pikante thema’s gebruiken. In elke Buzz It! doos vind je 160 kaarten, met 320 verschillende thema’s en één Buzzer! Genoeg materiaal dus voor vele gezellige avonden.

Asmodee Benelux N.V. www.asmodee.com


publireportage 43

Wobbler LEGO®Verwijzings Spellen

Het begin van een succesverhaal! Wobbler

Opvallen in de winkel afhankelijk Verwijzingsvoornamelijk Wobbler Schapbanier Met de introductie van LEGO Spellen is van hun presentatie wordt LEGO actief in de categorie bordspellen. De lancering van de LEGO® Spellen is voorzien voor de maand augustus en zal vanzelfsprekend ondersteund worden door een uitgebreide marketing campagne op TV, internet, print en in de pers. Het staat buiten kijf dat deze enorme ondersteuning de vraag zal aanwakkeren in de verkooppunten.

Onderzoek naar koopgewoonten van de consument heeft uitgewezen dat de LEGO Spellen niet naast de traditionele LEGO producten moet worden voorgesteld, maar eerder in het schap van de bordspellen. Het is namelijk daar dat kopers geneigd zijn te zoeken. LEGO adviseert de detailhandelaars dan ook om de LEGO Spellen te presenteren in het bordspellen schap. Omdat bordspellen voornamelijk gekocht worden door ouders of personen op zoek naar een cadeau, is het noodzakelijk dat de spellen eenvoudig in de winkel te vinden zijn. Naast de klassieke presentatie in het schap van de bordspellen is een additionele plaatsing op kopstelling, display of via de creatie van een promo-eiland zeker aan te raden.

Een ideale schappresentatie

Als de plaatsing van de artikelen in de winkel van belang is, is hun zichtbaarheid in het schap minstens van even groot belang. Om die reden heeft LEGO plannen opgesteld voor een ideale schappresentatie. Deze voorgestelde presentatie is gebaseerd op onze jarenlange instore ervaring en op marketing studies die aantonen dat het succes in de verkoop van de LEGO Spellen

in het schap.

LEGO raadt de detailhandelaars dan ook aan de hiernaast geïllustreerde opstelling over te nemen, zowel in het schap als op kopstelling. Raadpleeg uw LEGO contactpersoon voor eventuele extra benodigde informatie.

… En aantrekkelijk reclamemateriaal in het verkooppunt

De optimale presentatie zou hoe dan ook niet veel voorstellen zonder toereikend reclamemateriaal in het verkooppunt. De combinatie BOUWEN! SPELEN! VERANDEREN! is vernieuwend binnen de spellencategorie. Het promotiemateriaal van de LEGO Spellen benadrukt deze NIEUWE en UNIEKE eigenschappen waarbij de revolunionaire LEGO Dobbelsteen promiment aanwezig is.

Een aantal voorbeelden van beschikbaar reclamemateriaal: • Wobblers in 2 versies * 1 verwijzingswobbler bedoeld voor het schap met de traditionele LEGO producten die de consument op de hoogte brengt dat de LEGO Spellen te vinden zijn in het schap van de bordspellen * 1 wobbler met focus op NIEUW die bij de LEGO Spellen geplaatst kan worden.

• Schapbanier voor aan het rek wordt aan het schap gehangen om de locatie van de LEGO Spellen duidelijk aan te markeren. • Schapstroken voor de strekkende meters schapruimte worden in schapstrookhouders geschoven bij de LEGO Spellen. • Lancerings display Om het succes van de commerciële lancering van de LEGO spellen te optimaliseren stelt LEGO een volledig en goed gebalanceerd POS pakket ter beschikking van de detailhandelaar. Als u de mogelijkheden wilt uitdiepen, aarzel dan vooral niet om contact op te nemen met uw LEGO contactpersoon.


44 npd

Tendensen op de Belgische Toys&Games markt

Camille Foutz

Een wind van optimisme voor een markt die in 2009 stand heeft gehouden!

NPD Group, het internationale bedrijf gespecialiseerd in marktonderzoeken, stelt de laatste tendensen voor op de Belgische speelgoed- en spellenmarkt, op basis van zijn EPoS-panel. Volgens het panel NPD EPOS distributeurs, heeft de Belgische markt van traditioneel speelgoed en spellen een omzet gedraaid van meer dan 278 Miljoen € (+11% ten opzichte van 2008), een prestatie die welkom was na de stilstand van het voorgaande jaar (+1% vs 2007). De gemiddelde jaarlijkse prijs van 13,50€ betekent een stijging van 4% ten opzichte van 2008, wat ook hier een scherpere stijging is dan in 2008 (+1% vs 2007).

Eindejaarsverkoop

Meer dan de helft van de aankopen hebben plaatsgevonden tijdens het jaareinde. De periode van oktober tot en met december was goed voor een marktaandeel van 51,3%. We merken op dat het dit eindejaar is dat voor het

uitzonderlijke succes heeft gezorgd, met een stijging van 14% ten opzichte van dezelfde periode in het voorgaande jaar. Ook de rest van het jaar (de eerste 9 maanden) was uitstekend met een stijging van +8% in waarde.

Licenties

In navolging van 2008, was ook 2009 een jaar vol filmevenementen gericht op Jongens (Transformers 2: Revenge of The Fallen, G.I Joe, Lucky Luke, Astro Boy…) en DVD-releases (The Dark Knight, Star Wars the Clone Wars…). Een succes dat bevestigd wordt door de verspreiding van de afgeleide producten met een licentiemarkt die met 6% stijgt. Vooral de zomerperiode was hierbij een stuwende kracht (+10% tijdens eerste 9 maanden). Enkele van de meest populaire licenties: Cars the Movie, Star Wars, Winnie the Pooh and Friends, Disney Princess en Hello Kitty. De meest spectaculaire stijgers, met 3 cijfers, vinden we bij Hello Kitty and Friends, Ben 10 en WWE WWF. Aan de andere kant, baseren de merken, die 64% van de marktomzet vertegenwoordigen, hun uitstekende stijging van 9% op de resultaten tijdens het seizoen (+12%). We noemen hierbij Playmobil, Cars the Movie, Barbie, Star Wars, Littlest Petshop en Lego City en Duplo. Binnen de top 20, onderscheiden twee van hen zich

door hun ongeziene groei: Bakugan en Hello Kitty and Friends.

De verschillende categorieën

Op elf categorieën zijn er slechts twee die moeilijkheden hebben ten opzichte van het voorgaande jaar: Electronica Junior en Pluches. Bij de succesvolle categorieën van 2009, zien we Actiefiguren en Accessoires, voortgestuwd door de aparte figurines (+92%), hun accessoires (+60%) en rollenspel/outfits (+17%), een populariteit die vooral is toegenomen tijdens het seizoen (+106%). Bij de populairste gamma’s zien we Bakugan, Transformers, Star Wars, Ben 10 en WWE WWF. Het Buitenspeelgoed noteert een stijging van 20% ten opzichte van 2008, gestuwd door wagentjes, sportief speelgoed en zomerspellen. Een uitstekende prestatie, zowel in de eerste 9 maanden, met dank aan het mooie weer, als tijdens het seizoen. Bij de meest populaire licenties


npd 45

Leeftijd (+5%) – dat steunt op de topgamma’s Playmobil, VTech Baby, Vsmile, Little People en Winnie the Pooh, die ook hun deel van de koek opeisen.

Conclusie

zien we Winnie the Pooh en Cars the Movie, gevolgd door Easy Set, Little Tikes en Nerf. Een andere stijger met twee cijfers, de Artistieke Activiteiten, heeft een uitstekend seizoen gekend (+27%) na 9 eerder matige eerste maanden (+6%). De toonaangevende gamma’s blijven Play Doh, Disney Princess, Hama, Cars the Movie, Hello Kitty and Friends en Mandala Designer. Bij de top 10 van gamma’s zien we één nieuwigheid: Harumika. Een vergelijkbare trend zien we bij Divers Speelgoed, dat een nieuw elan heeft gevonden tijdens het seizoen, na een eerder matig voorjaar (+8%). Deze categorie werd vooral geholpen door de verzamelkaarten, de magische activiteiten, educatief/muzikaal speelgoed (met een sterke opleving van het wetenschappelijk speelgoed) en de modellen en accessoires. De toplicenties in dit segment blijven Pokemon, Cars the Movie, Disney Princess, Hello Kitty and Friends en Pro Sports Soccer.

Het Constructiespeelgoed (+14% vs 2008) heeft ook nog steeds de wind van achter, of het nu gaat om de gamma’s voor de oudere kinderen (+15% in 2009) of voor de jongsten (+13% in 2009). Bij de toonaangevende gamma’s zien we Lego City, Lego Duplo, Star Wars, Technic en Racers, waarbij deze laatste de aandacht van de KGOY-generatie (Kids Getting Older Younger) wist te trekken. Vooral dankzij het eindejaar (+15%) eindigen de mini voertuigen het jaar 2009 op +10%, met bovenaan de verkoop de gamma’s van Cars, Hot Wheels en Air Raiders. In de subsegmenten, zien we dat de telegeleide auto’s stand houden (+3% vs 2008) ten opzichte van de omgevingen, circuits en pistes die in opmars zijn (+26%), op de voet gevolgd door de mini voertuigen (+13%) en de voertuigen zonder energie, gestimuleerd door de finger skates van het type Tech Deck (stijging van drie cijfers). Een meer bescheiden resultaat is er voor de Poppen (+7%) – met de onverwoestbare Barbie, Littlest Petshop, Baby Born, Polly Pocket en Steffi Love –, Spellen/Puzzels (+7%) met de immer populaire Pokemon, Monopoly, Uno, Cars the Movie en Disney all other – en de Eerste

Camille Foutz, analiste bij NPD GROUP, "De Belgische markt voor traditioneel speelgoed en spellen is in 2009 standvastig gebleven, een succes dat werd aangekondigd door een goede eerste 9 maanden en dat gestimuleerd werd door een dynamisch jaareinde. Bij de actiefiguren waaide er een nieuwe wind (Bakugan, WWE WWF) waarbij de headliners telkens ondersteund werden door televisie- (Bakugan, Ben 10, WWE WWF, Pokemon, Spider-man, Gormiti) of filmproducties (Transformers, Star Wars, G.I. Joe). De vaste waarden haalden het hierbij van de nieuwigheden: het tweede opus van Transformers heeft het merk opnieuw op de voorgrond geplaatst, wat doet dromen van een nieuw business model met een jaarlijkse herhaling van dit succes … 2010 betekent de terugkeer van Iron Man, gevolgd in 2011 door de langverwachte Spiderman IV. Het duidelijke succes van de meerderheid van de segmenten toont goed aan dat het traditionele speelgoed een vaste waarde blijft in de ogen van de ouders. En geen twijfel mogelijk dat deze optimistische wind ook in 2010 verder zalblazen."


46 dossier reclame

Dossier reclame gericht op kinderen

Goede wetten, maar bijna geen controle… In de vorige twee edities van T&G lieten we u kennis maken met enkele van de belangrijkste kinderzenders in ons land, en kwamen we te weten hoe zij omgaan met reclame. In dit afsluitend artikel gaan we nog even dieper in op reclame die gericht is op kinderen. Professor Dirk Voorhoof en zijn assistent Hannes Cannie van de Universiteit Gent werken al een tijdje rond deze materie en schetsen voor ons de troeven en de gebreken van de huidige wetgeving en controlemechanismen. deze geen rekening moeten houden met commerciële belangen.” Hannes Cannie: “De commerciële zenders verdedigen zich dan weer door te zeggen dat het net een gebrek aan commerciële middelen is, dat aan de basis ligt van lagere kwaliteit. Meer inkomsten uit Professor Dirk Voorhoof – Assistent Hannes Cannie

Prof. dr. Dirk Voorhoof © Ghent University, 2008

De wetgever heeft enkele specifieke regels rond reclame gericht op kinderen ingelast. Maar waartegen moeten onze kinderen precies beschermd worden?

Dirk Voorhoof: “Dat is meteen een van de kritieken die wij in onze papers naar voren schuiven. Want eigenlijk is men daarover altijd nogal vaag gebleven. Wil men overdreven consumptie tegengaan? Of is het omdat kinderen reclame en programma’s niet van elkaar kunnen onderscheiden. Een echte reden is nooit duidelijk aangegeven. Toch zijn er enkele valabele argumenten die men kan aanhalen. De beïnvloedbaarheid van kinderen is daar een van, en ook het commerciële karakter van de programma’s zelf. Want er is aangetoond dat de kwaliteit van kinderprogramma’s hoger ligt bij zenders die geen reclame uitzenden, omdat

commerciële middelen zou in hun optiek toelaten om meer en beter te investeren in eigen kwaliteitsvolle kinderprogramma’s, in plaats van een beroep te moeten doen op goedkope import.”

Hoe is de wetgeving rond deze materie geëvolueerd in Vlaanderen? Dirk Voorhoof: “Toen eind jaren ’80 het BRT-monopolie doorbroken werd


dossier reclame 47

Regulator voor de Media houdt zich hier amper mee bezig. Zij hebben de laatste jaren slechts enkele uitspraken gedaan omtrent vormelijke elementen, en geen enkele uitspraak over het inhoudelijke aspect.”

en er voor het eerst commerciële televisie kwam, heeft men meteen een specifieke bescherming voor kinderen voorzien, aangezien dit een belangrijke targetgroep is voor adverteerders. Zo is de vijfminutenregel ontstaan, waarbij in de vijf minuten voor en na een kinderprogramma geen reclame mocht te zien zijn. Maar het moet gezegd dat er nogal creatief werd omgesprongen met deze regel. Zo programmeerde men kwisjes en filmpjes met een familiaal karakter om deze vijf minuten te overbruggen en uiteindelijk toch nog de kinderen te kunnen bereiken met de reclameboodschap.”

Toch is de vijfminutenregel intussen alweer verdwenen…

Dirk Voorhoof: “Dat klopt. De Europese televisierichtlijn van 1989 bevatte een aantal minimumregels die elke lidstaat in zijn wetgeving moest opnemen. Hierin stond oa. dat men geen reclame voor alcoholische dranken mocht uitzenden rond kinderprogramma’s en dat reclame geen kinderen in gevaarlijke situaties mocht tonen. Maar de richtlijn was maar een minimum en liet de lidstaten vrij om zelf nog strengere regels op te leggen aan haar omroepen. Vlaanderen heeft dit gedaan, net als oa. Denemarken en Zweden. De vijfminutenregel was dus een strengere norm dan elders in Europa. Toen Zweden er tijdens zijn Europees voorzitterschap niet in slaagde deze strengere lijn in heel Europa door te trekken, bleek deze ook in Vlaanderen niet meer te handhaven. Want buitenlandse zenders die in Vlaanderen op de kabel zaten, waren hier niet aan onderworpen, waardoor de eigen omroepen benadeeld werden. De strakke vormelijke regels werden dus opgegeven en in 2007 verdween de vijfminutenregel Maar er kwam wel iets in de plaats. In het buitenland had men niet die formele regels, maar waren er wel veel meer

Hannes Cannie: “Eenzelfde verhaal bij de Conseil Supérieur de l’Audiovisuel, de Waalse tegenhanger van de VRM. De uitspraken zijn ook daar vooral over vormelijke aspecten, ondanks het feit dat zij ook een uitgebreide ethische code hebben omtrent reclame gericht op minderjarigen in audiovisuele media.”

inhoudelijke regels. En die zijn uiteindelijk ook in Vlaanderen in de wetgeving terecht gekomen.”

Welke vormelijke regels zijn er dan nog overgebleven?

Hannes Cannie: “Er blijven niet veel vormelijke regels over. Kinderprogramma’s mogen niet onderbroken worden voor reclame. En vijftien minuten voor en na kinderprogramma’s mogen er geen telewinkelblokken zijn. Daarnaast is er nog een variant van de vijfminutenregel voor alcoholreclame en blijft ook product placement verboden tijdens kinderprogramma’s.”

Verschillen Vlaanderen en Wallonië veel van mekaar?

Hannes Cannie: “De inhoud van de regels zijn grotendeels overlappend. Het enige grote verschil is dat alles in Vlaanderen naar decretaal niveau is getild, en dus bij wet afdwingbaar is. In Wallonië wordt overwegend gewerkt met ethische codes.”

Worden er vandaag de dag veel inbreuken vastgesteld?

Dirk Voorhoof: “Neen, en dat is een beetje het probleem. De bevoegde Vlaamse

Dirk Voorhoof: “Als je ze niet opvolgt, kan je de regels beter afschaffen. Je geeft de indruk dat je minderjarigen beschermt, maar de facto zijn het toch de omroepen die kiezen welke invulling ze hieraan geven. Het is een beetje als te snel rijden op de autosnelweg: als je weet dat de pakkans niet groot is, ben je geneigd je al eens te laten verleiden. Men moet weten dat, als men over de schreef gaat, dit vastgesteld en gesanctioneerd wordt. Wij pleiten niet voor een repressieve maar wel voor een meer systematische aanpak.”

Hoe ziet die aanpak er dan uit?

Dirk Voorhoof: “Wij zien een grotere rol weggelegd voor de Jury voor Ethische Praktijken inzake reclame. Dit is een instantie vanuit de reclamewereld die zelfregulerend optreedt op basis van een aantal ethische codes. De JEP heeft in de loop der jaren al een reputatie opgebouwd voor wat betreft het inhoudelijk beoordelen van reclame. Bovendien is de procedure erg laagdrempelig en is het zeer eenvoudig om klacht in te dienen.” Hannes Cannie: “De JEP heeft ook al een zekere geloofwaardigheid opgebouwd en beschikt over een brede basis, wat voor genuanceerde uitspraken zorgt. Bovendien worden de beslissingen van de JEP ook


dossier reclame 49

telkens meteen gerespecteerd door de adverteerder of de omroep in kwestie.” Dirk Voorhoof: “Een verschuiving van bevoegdheden van de VRM naar de JEP lijkt ons dus een meer pragmatische aanpak. Maar voorlopig geeft de overheid nog geen teken in die richting.”

Het toezicht schiet dus tekort, maar ziet u dan zoveel inbreuken?

Dirk Voorhoof: “Wij beweren natuurlijk niet dat het de spuigaten uitloopt, maar we kunnen het eerlijk gezegd ook niet weten, omdat de monitoring onvoldoende is. En als we wachten tot het echt de spuigaten uitloopt is het te laat. Men moet er preventief voor zorgen dat deze zaken door de sector zelf worden toegepast. En dat men weet dat er toezicht op gebeurt.”

Maar bij speelgoedadverteerders is er niet meteen een probleem?

Hannes Cannie: “Neen, over het algemeen niet. Bij de JEP is er wel een case rond de videogame Call of Duty: World at War aangehaald geweest. Het ging om een gewelddadige reclamespot die was gericht op een jong publiek. De Jury was dan ook van oordeel dat deze spot geweld banaliseerde, en heeft gevraagd deze niet meer uit te zenden. Iets wat meteen is opgevolgd. Over speelgoedreclame zijn eigenlijk maar weinig klachten, en van die klachten zijn er ook maar weinig inbreuken. Het voornaamste gevaar zit hem misschien in misleidende reclame, waarbij speelgoed op een manier wordt voorgesteld die kinderen zou kunnen misleiden, en waarbij het product meer lijkt te kunnen dan het eigenlijk kan. Maar dit hangt ook af van de doelgroep van het

product. Als fabrikanten zich echt richten tot kinderen, moet dit zo voorgesteld worden dat het voor een kind van die leeftijd duidelijk is. Je moet alles ook in het juiste kader kunnen zien. Als in een reclamespot voor een piratenboot met kanonnen geschoten wordt, betekent dit niet per se een banalisering van geweld. Eenzelfde geval bij een reclamespot voor speelgoedtattoos, waarover een klacht was binnengekomen. In de spot was een kind te zien dat zijn armen door een auto liet uitrekken om zo meer plaats te hebben om tattoos te kunnen plakken. De JEP zag hier echter geen probleem in omdat de spot een humoristisch en karikaturaal karakter had, en het duidelijk was dat het kind niet echt aan het lijden was. Daarom zitten deze zaken goed bij de JEP, want die heeft een goede balans en kan aan elke zaak de juiste interpretatie geven.”


50 licenties

De zomer van Toy Story 3

Op 23 juni is het eindelijk zo ver. Na een onderbreking van maar liefst 11 jaar keren Buzz Lightyear en Woody terug naar het grote scherm voor een derde bioscoopfilm van Toy Story. En net als bij de vorige twee releases zal het Toy Story-speelgoed ook nu weer alomtegenwoordig zijn in de speelgoedwinkels. Toys & Games ging op zoek naar het geheim van het succes van deze ijzersterke Disney-licentie. Regisseur Lee Unkirch (co-regisseur van “Toy Story 2” en “Finding Nemo”) brengt in Toy Story 3 de geliefde personages Woody en Buzz Lightyear en de rest van de Toy Story bende terug tot leven in Disney Digital 3D™. De kleine Andy is ondertussen ouder geworden en hij maakt zich klaar voor de universiteit en zijn verhuis naar de campus. Zijn trouwe toys vragen zich dan

ook verward en angstig af wat de toekomst nog te bieden heeft als Andy het huis uit is. In dit komische verhaal belanden de Toy Story vrienden in de handen van net iets te gretige peuters en rollen ze van het ene spannende avontuur in het andere... De grote uitdaging is samen te blijven en er voor te zorgen dat geen enkel speelgoed achtergelaten wordt.

Doelpubliek

Een belangrijke troef van Toy Story licentie is dat de film niet enkel kinderen aanspreekt, zo vertelt ons Stefanie De Beule van Disney: “De core doelgroep zijn kids van 2 tot 8 jaar, maar we weten dat de film, net als alle andere Pixar films, ook gesmaakt wordt door een ruimer publiek en dat deze filmsaga kan rekenen op een sterke Toy Story fanclub. Bovendien is het fijn te bedenken dat sommige kinderen die Toy Story 1 zagen in 1995 nu zelf ouders zijn.” Maar wat maakt Toy Story nu zo speciaal? Hoe komt het dat zowel de eerste twee films als de bijhorende merchandising een enorm succes waren? Stefanie De Beule: “De basiselementen als avontuur, humor


licenties 51

en vriendschap zijn tijdloos en geliefd bij alle kinderen. De personages zijn uniek en herkenbaar en vooral Woody en Buzz Lightyear zijn door de jaren heen immens populair gebleven bij de kids. Het verhaal gaat natuurlijk ook over speelgoedfiguren en hun leefwereld. De match met de bijhorende licensing lijkt dan ook perfect.”

Intensieve ondersteuning

Disney zet dit jaar alvast vol in op Toy Story 3. De film kan genieten van een sterke marketingondersteuning en dit zowel voor de bioscooprelease als voor de dvd-release in het najaar. Maar eigenlijk begon het marketingprogramma van The Walt Disney Company al enkele maanden terug. “In april werden Toy Story en Toy Story 2 al opnieuw uitgebracht op dvd”, zo vertelt Stefanie De Beule. “Ook was er een tijdelijke en exclusieve re-release van Toy Story en Toy Story 2 in 3D. In juni volgt er ook nog een gloednieuwe videogame rond Toy Story 3.” Maar er is meer. De jaarlijkse stickeractie van Het Rode Kruis, die voor de vijftigste keer plaats vond, stond dit jaar helemaal in het teken van Toy Story. En ook in Disneyland Parijs staat Toy Story centraal. Zo is er het ‘Disney New Generation Festival’, waarin Buzz Lightyear en Woody een centrale rol spelen, en wordt er in augustus een volledig nieuwe wereld geopend: Toy Story Playland met drie nieuwe attracties voor de hele familie.

In de speelgoedwinkel

Het afgelopen beursseizoen kon je er niet naast kijken: het Toy Story 3-speelgoed

kleurde heel wat stands. Een trend die zich stilaan ook in de speelgoedwinkels doorzet. “Wat de merchandising betreft zullen er heel wat nieuwe producten op de markt komen”, aldus Stefanie De Beule. “De nieuwe Toy Story 3 speelgoedlijn bevat actiefiguren, poppen, rollenspel, spellen, speelsets, constructiesets, voertuigen, pluchen knuffels,.. die net als in de film misschien wel tot leven komen als de

kinderen even niet kijken. De lijst van licentienemers is alvast heel uitgebreid. Mattel is de hoofdlicentienemer met een uitgebreide speelgoedlijn (actiefiguren, elektronische luxe-figuren, speelsets, poppen, voertuigen,..). Andere belangrijke partners zijn Hasbro, LEGO, Simba-Dickie Belgium, Vtech Electronics, Thinkway Toys, Mondo, Ravensburger, Clementoni, Totum, Famosa, Carta Mundi, en nog vele anderen.”

Toy Story Trivia • De eerste Toy Story film dateert van 22 november 1995 • Toy Story 1 was de eerste langspeelfilm uit de geschiedenis die enkel gebruik maakte van computergestuurde animaties • De eerste film bracht wereldwijd 362 miljoen dollar op, de tweede film was goed voor maar liefst 485 miljoen dollar • Toy Story 1 won een Oscar voor Special Achievement. De drie andere nominaties werden niet verzilverd • Toy Story 2 werd bekroond met een Golden globe voor Best Picture Comedy or Musical • Met 102 minuten zal Toy Story 3 de langste film uit de reeks zijn (TS: 81 min; TS2: 92 min) • In de Engelstalige versie worden Buzz en Woody vertolkt door Tim Allen en Tom Hanks • Enkele andere acteurs uit de topcast: John Ratzenberger, Michael Keaton, Joan Cusack & Timothy Dalton. • Toy Story 3 is de elfde Pixar-film • Stemacteur John Ratzenberger (Hamm) is de enige persoon die in al de Pixar-films te horen is • Even leek het er op dat Toy Story 3 zonder Pixar zou gemaakt worden in een nieuwe animatiestudio van Disney • In 2006 werden de plooien gladgestreken, en kwam animatiestudio Pixar in handen van Disney • Pixar-bazen Edwin Catmull en John Lasseter kwamen aan het hoofd van Disney Animation


wetgeving 53

Fedis Materialen die bestemd zijn om in aanraking te komen met levensmiddelen zijn de laatste jaren steeds meer het voorwerp van een recall. Zowel de nationale als de Europese overheden vragen dan ook de aandacht van alle betrokken actoren. Fedis zet voor ons het een en ander op een rijtje… De zogenaamde food contact-materialen staan dus steeds meer in de kijker. Vooral import van buiten de Europese Unie vormt hierbij een belangrijke probleemcategorie. De Europese Commissie overweegt dan ook strengere controles voor producten die afkomstig uit zijn Azië. De volksgezondheid primeert en daarom wil men niets aan het toeval overlaten. Maar wat is nu juist het probleem met food contact-materialen? Het risico schuilt in de migratie van bestanddelen die de gezondheid van de mens in gevaar kunnen brengen, de samenstelling van levensmiddelen kunnen wijzigen, of de organoleptiek kunnen wijzigen. De producten waarbij dit kan voorkomen zijn erg uiteenlopend: we denken in de eerste plaats aan borden, bestek, bekers, spatels, … maar eveneens aan servetten, kaarshouders (voor op taart), doosjes voor doopsuiker of zelfs elektro zoals bijvoorbeeld mixers. De retail kan een belangrijke rol in dit hele verhaal spelen. De verantwoordelijkheid van de handelaar richt zich in eerste instantie op een verantwoorde vorm van aankopen. De handelaar moet voor elk van deze producten een verklaring van overeenstemming opvragen bij zijn leverancier. Bij inspectie kunnen deze opgevraagd worden. Er moet een duidelijke en unieke link (refertenummer, barcode, …) bestaan tussen het attest en het product. De verantwoordelijkheid blijft aldus bij de producent. Wanneer de handelaar zelf invoert van buiten de EU, is de handelaar verantwoordelijk voor het uitvoeren

Food contact-materialen:

veiligheid eerst!

van de wettelijk vereiste analyses en voor het schrijven van de verklaring van overeenstemming. Elke verklaring van overeenstemming, of deze nu geschreven is door de invoerder of door de producent, moet onder meer de gebruiksbeperkingen aangeven. Zo zal de verklaring voor aluminiumfolie vermelden dat het niet in combinatie met zuren mag gebruikt worden, of voor sommige plastic bekers dat ze enkel voor koude dranken geschikt zijn. Het ontbreken van enige beperking op de verklaring betekent dat bij een inspectie het materiaal op de meest extreme omstandigheden zullen getest worden (zuur, zout, vet, temperatuur). De taal van het attest in België is Nederlands, Frans, Duits of Engels. De

gebruiksbeperkingen die op de verklaring van overeenstemming terug te vinden zijn, moeten vanzelfsprekend ook naar de consument gecommuniceerd worden. De traceerbaarheid is ook zeer belangrijk. Wanneer een probleem vastgesteld wordt met 1 lot van food contact-producten, is het aan de handelaar om aan te tonen dat hij door tracering het lot duidelijk kan afbakenen. Bij niet geëtiketteerde producten (bvb mokken of glazen) kan dit al eens problemen opleveren, waardoor alle producten moeten vernietigd worden.

Voor meer informatie over dit onderwerpen kan u contact opnemen met Fedis via 02/788.05.58 of jde@fedis.be


54 baby

Amtoys

Een wereld Achter elke firma zit wel ergens een bijzonder verhaal. Omdat Katia en Simon-Pierre Gilliot-De Paepe nergens een geschikte knuffel vonden voor hun zoontje Amaury, besloten ze zelf pluche dieren te importeren. Amtoys was geboren. Vandaag, achttien jaar later, gelden Amtoys en het eigen merk Noukie’s als een van dé referenties binnen het speelgoed voor de eerste leeftijd. T&G legde zijn oor te luister bij Simon-Pierre Gilliot. Hoe zijn jullie er toe gekomen om babyspeelgoed te importeren en produceren?

Katia en Simon-Pierre Gilliot-De Paepe

Simon-Pierre Gilliot: “Alles is eigenlijk begonnen toen mijn vrouw Katia in 1991 is bevallen van onze oudste zoon Amaury. We kwamen toen tot de vaststelling dat knuffels van een goede kwaliteit eigenlijk niet beschikbaar waren. Er waren toen vooral langharige knuffels. Die waren niet ideaal wat betreft properheid en konden ook allergieën veroorzaken. Ook waren we op zoek naar een echte gebruiksknuffel in plaats van een deco-knuffel. Met die zoektocht als uitgangspunt, hebben we in 1992 Amtoys opgericht, genoemd naar Amaury, waarmee we knuffels invoerden. En in 1995 zijn we dan ook onze eigen knuffels beginnen produceren, de Noukie’s.”

Waarin verschillen de Noukie’s van de klassieke knuffels? Simon-Pierre Gilliot: “We hebben eigenlijk komaf gemaakt met knuffeldieren met lange haren en oogjes van plastic. Voortaan werd de nadruk gelegd op kortharige, zachte en gemakkelijk te wassen materialen en op borduursels, een perfecte combinatie om de veiligheid van de kindjes te verzekeren. Het succes bleef niet lang uit en oversteeg ruim de verwachtingen. Het merk Noukie’s was gelanceerd.”

En hoe is het bedrijf de daarop volgende jaren geëvolueerd?

Simon-Pierre Gilliot: “In die periode hebben wij gedurende een tiental jaren onze omzet

jaarlijks kunnen verdubbelen. Een evolutie van 350.000 euro naar 20 miljoen euro omzet. En ook het personeelsbestand is meegegroeid. Zeker omdat we ook steeds meer activiteiten ontwikkelden. Als basis was er de knuffel, maar daarnaast kwamen er ook kledij en allerhande andere babyartikelen bij. Vandaag de dag bieden we dus een totaal concept waarin de knuffel centraal staat en ook terugkomt op slaapzakjes, slabbetjes, kleren tot zelfs meubilair voor kinderkamers en kinderwagens. Het aanbod in Noukie’s is dus zeer breed geworden en je kan gerust stellen dat de meerderheid van de nodige producten voor kinderen van 0 tot 2 jaar bij ons te vinden is.”

Hoe worden de knuffels precies gemaakt?

Simon-Pierre Gilliot: “De ontwerptekeningen voor onze knuffels worden in België gecreëerd. Vervolgens worden de eerste prototypes gemaakt in onze fabrieken in


baby 55

van tederheid Viëtnam. Wij werken al meer dan tien jaar met Vietnamese fabrieken samen. Deze zijn duurder dan Chinese fabrieken, maar zij kunnen ons wel een hoge kwaliteit garanderen.”

Jullie leggen enorm de nadruk op het concept gebruiksknuffel. Kan je dit even uitleggen? Simon-Pierre Gilliot: “Er is een gigantische emotionele band tussen de knuffel, het kind en de moeder. Samen met de afdeling kinderpsychologie van de universiteit van Louvain-la-Neuve hebben wij hier ook onderzoek naar laten uitvoeren. Er daarbij kwam aan het licht dat die knuffel niet alleen iets betekent voor het kind, maar ook voor de moeder. Het dier is namelijk een transitieobject, een voorwerp dat het kind vergezelt wanneer het een bepaalde overgang meemaakt: voor de eerste keer naar de kindercrèche bijvoorbeeld. Bij

zulke momenten heeft het kind vaak een object mee waar het zich goed bij voelt, in vele gevallen een knuffel. De laatste dertig jaar ondergaan kinderen veel meer transities dan de generaties ervoor: er wordt veel meer gereisd, etc. En daarom heeft de knuffel de laatste twintig jaar ook een enorme heropleving gekend. Maar de studie heeft ons geleerd dat niet alleen het kind, maar ook de moeder zich veiliger voelt bij het transitieobject. En dat heeft dan ook weer een indirect effect op het kind.”

de gevraagde Europese normen. Maar daarnaast willen wij ook dat er geen teleurstelling is bij de kindjes en de ouders over onze producten. Daarom leggen wij de lat zeer hoog.”

“Een ander deel van het onderzoek werd uitgevoerd bij kinderkribbes voor kinderen uit probleemgezinnen. Daaruit bleek dat de aanwezigheid van een knuffel zorgt voor een betere socialisering. De kinderen communiceren eerst indirect via de knuffels voor ze echt met elkaar communiceren. Het is een manier om de verlegenheid te overwinnen.”

Wat mogen we in de toekomst nog van Noukie’s verwachten?

Hoe speel je als producent in op deze emotionele band? Simon-Pierre Gilliot: “Met dat in ons achterhoofd hebben wij als producent een zekere rol. Daarom hebben wij enkele concepten uitgewerkt. Zo is er S.O.S. Noukie’s waarbij het mogelijk is om identieke modellen van verloren of versleten dieren te bestellen. Daarnaast zijn er ook fotowedstrijden die de emotionele band versterken.”

Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van Noukie’s-Producten? Simon-Pierre Gilliot: “Het product moet uitstekend zijn, het moet veilig zijn… Wij gaan dan ook ver boven

“Ons voornaamste doel is ook om het kind tot rust te brengen. Sommige kinderkamers hebben niets dan felle, stimulerende kleuren. Dat is niet zo bij ons. Ons uitgangspunt is het emotionele aspect, daarbij het kind op zijn gemak wordt gesteld, en we kiezen dan ook voor zachte kleuren.”

Simon-Pierre Gilliot: “We zijn aan nog een paar projecten aan het werken om de kinderkamer nog beter uit te rusten. Daarbij denk ik bijvoorbeeld aan schilderwerk. Daar willen we een concept met 100% biologische verf uitwerken. Zo kan men zonder gevaar een kinderkamer verven.”

Waar zijn de Noukie’s zoal verkrijgbaar?

Simon-Pierre Gilliot: “Wij werken samen met de babyvakhandel in België. Ter ondersteuning van ons merk werken wij ook met enkele Noukie’s Stores. Deze installeren we in het centrum van de stad en daar spitsen we ons vooral toe op het cadeau-aspect en op de kleding. Maar de zelfstandige vakhandel buiten het stadscentrum blijft het belangrijkste distributiekanaal. Ik zie de vakhandelaars en de Noukie’s Stores dan ook niet als concurrenten. Integendeel. De Noukie’s Stores dragen alleen maar bij tot de naamsbekendheid van het merk en hebben zo dus ook een positief effect op onze zelfstandige partners. De zelfstandige handelaars zijn alleszins tevreden dat ze kunt samenwerken met een merk dat Belgisch is en dat hun markt helpt ontwikkelen, door investeringen in promotie en productontwikkeling.”


56 t&g awards

Powered by

Hét evenement

voor de speelgoedsector

Na een geslaagde eerste editie maakt het team van T&G Magazine zich op voor een minstens even goede sequel. En die zal er al snel komen, want op vraag van de sector schuift het evenement een kleine twee maanden vooruit. Donderdag 30 september is de datum die iedereen met een hart voor speelgoed nu al in zijn agenda moet aankruisen… Iedereen die aanwezig was, zal het bevestigen: de eerste editie van de T&G Awards was een enorm succes. Maar liefst 200 vertegenwoordigers uit de speelgoedsector beleefden een avond vol networkingmogelijkheden, lekker eten en een verrassend grote portie dans. De reacties waren dan ook unaniem: hier moet een vervolg aan gebreid worden. Dit jaar zal Toys & Games Magazine 11 awards uitdelen in plaats van 12. De categorie voor meest innovatieve videogame werd geschrapt omdat de Toys & Games Awards volledig afstand willen nemen van specifieke producten (daar zijn andere verkiezingen voor) en zich focussen op mensen en teams binnen de wereld van speelgoed én games. Voor de fabrikantenawards komt dus ook de videogamesector in aanmerking.

Stemprocedure

Iedereen die binnen de speelgoed- en gamesector actief is, kan zijn stem uitbrengen. Toch zijn er enkele spelregels.

Om te vermijden dat personen op hun eigen bedrijf of winkel kunnen stemmen, hebben we een tweedeling gemaakt tussen fabrikanten en invoerders enerzijds, en mensen uit de retail anderzijds. Simpel gezegd: retailers kiezen de beste fabrikanten, fabrikanten kiezen de beste retailers. Speelgoed- en gameprofessionals kunnen hun stem op twee manieren uitbrengen. Men kan het formulier dat bij deze T&G zit (en dat ook te downloaden is op onze website www.tgmagazine.be) invullen en doorfaxen naar 04/226.94.84 of opsturen naar Toys & Games Magazine, rue des Ixellois 1, 4000 Luik. Maar het kan dit jaar ook eenvoudiger: op onze website kan u een invulformulier vinden waarop u uw antwoorden heel eenvoudig kan ingeven. Let wel: u kan per capita maar een stem uitbrengen. Dubbel uitgebrachte of dubieuze stemmen worden onherroepelijk geschrapt. Stemmen kan tot en met 5 september. Er wordt een T&G award uitgereikt in de volgende elf categorieën:


t&g awards 57

Te kiezen door fabrikanten en invoerders:

• Te kiezen door fabrikanten en invoerders: • Mooiste winkelpunt van het land (Winnaar 2009: The Grasshopper, Leuven) • Beste speciaalzaak van het land (Winnaar 2009: Hobby 2000, Luik) • Meest innovatieve winkelpunt van het land (Winnaar 2009: La Parenthèse, Luik) • Beste marketingcampagne binnen de retail (Winnaar 2009: Fun) • Beste nieuwe winkelpunt (Winnaar 2009: Toys4Stars, Antwerpen) • Persoonlijkheid van het jaar binnen de retail (Winnaar 2009: Jean-Claude Broze) • Te kiezen door retailers, fabrikanten en invoerders: • Beste merchandisingbedrijf (Winnaar 2009: Good Display)

Te kiezen door retailers:

• Beste salesteam (Winnaar 2009: Hasbro) • Beste marketingcampagne (Winnaar 2009: LEGO 50 jaar) • Beste service na verkoop (Winnaar 2009: VTech) • Persoonlijkheid van het jaar bij fabrikanten en invoerders (Winnaar 2009: Eric Meeusen)

Event

Op 30 september worden de winnaars dan bekendgemaakt tijdens een stijlvolle awardavond, gepresenteerd door Véronique de Kock. In de loop van de komende weken zal de locatie van de T&G Awards bekendgemaakt worden met een speciale T&G nieuwsbrief (abonneren hierop kan via www.tgmagazine.be). Het enige wat we al kunnen verklappen is dat het weer om een toplocatie gaat. “Een van de weinige negatieve reacties die we vorig jaar kregen te horen, ging over het feit dat het event op zaterdag plaatsvond”, aldus initiatiefnemer Erik De Ridder. “Deelnemers komen liever naar een professioneel event op een weekdag, zo kregen we te horen. Een opmerking waar wij maar al te graag rekening mee houden. De T&G Awards 2010 moeten hét moment van het jaar zijn binnen de sector. Hét enige echte feest van de speelgoedindustrie.”

Powered by Varta

De T&G Awards zullen dit jaar de tagline ‘powered by Varta’ dragen. Met deze titelsponsoring wil Varta nog meer toenadering zoeken tot de wereld van speelgoed en videogames. “De speelgoedsector is voor ons als batterijenfabrikant heel erg belangrijk”, zegt Matthias Mettepenningen van Varta. “Maar toch hebben we het gevoel dat we het in deze sector nog heel wat beter kunnen doen. Ons assortiment is nog niet in alle speelgoedwinkels aanwezig, ondanks het feit dat wij retailers kwaliteit, een goede service en aantrekkelijke marges kunnen bieden. De T&G Awards leken ons dan ook de uitgelezen gelegenheid om ons te profileren ten opzichte van de mensen uit de speelgoedwereld.”

Opendeurdag Clics

Eveneens op 30 september nodigt Clics – gekend van de speelgoedblokjes - ter gelegenheid van zijn 10-jarig jubileum alle Belgische speelgoedprofessionals uit in zijn fabriek te Wuustwezel/Antwerpen. “Tussen 15u en 18u30 kan je bij ons de productie en het verpakken van de Clics producten komen bekijken”, vertelt Jean Reusens van Clics. “Verder is er een Clics Expo over Kids & Clics in meer dan 40 landen en uiteraard biedt Clics daarna nog met plezier een hapje en drankje aan. Rond 18u30 is het dan stilaan tijd om door te reizen naar de T&G Awards.” Een speciale Clics-inschrijvingssite voor deze unieke opportuniteit gaat begin september live. Ook hierover krijgt u de komende maanden nog meer nieuws.

Praktisch

De awardavond zal ook dit jaar weer een combinatie zijn van een cocktail, een diner en een dansfeest. Met dit verschil dat het diner deze keer in buffetvorm wordt gepresenteerd. De zaal zal opgedeeld worden in tafels van acht personen, die kunnen worden gereserveerd voor 500 euro. Indivuele VIP-plaatsen aan de tafels kosten 70 euro. In deze prijs zitten de receptie, het buffet, een wervelende show, open bar tot 1u en een Varta Surprise Package begrepen. U kan zich inschrijven via het formulier bij dit magazine, of via de website: www.tgmagazine.be, en dit tot en met 5 september. Voor meer informatie kan u contact opnemen met Erik De Ridder op 0486/13.13.13. Wij hopen alvast dat u in grote getale met ons komt meevieren!


BEN10-02 Scating | RBNNAGA02095133T06

Gel foam 95 x 133 cm | 8 pieces/box nieuwe e collecti ! tapijten

© 2010 All images and logos are trademarked and copyrighted by their respective owners

www.vandermeulen.com

- single packed in plastic - size 95 cm x 133 cm: packed per 6 in a carton box - inside plastic : leafl et with picture and barcode

Voor een persoonlijke service en totaalassortiment kan u steeds terecht bij Intrafin, uw vertrouwde speelgoedverdeler!

www.intrafin.be - order@intrafin.be - tel: +32 (0)2 722 99 99 - fax: +32 (0)2 722 99 90


gaming 59

Negen games voor de zomer… Natuurlijk hopen we allemaal op een zomer boordevol zon. Maar België blijft natuurlijk België, en dus kan je ervan uitgaan dat er de komende maanden ook meer dan één regenachtige dag zal bij zijn. Het kan dus geen kwaad om je te wapenen met enkele games om je op deze mindere dagen toch het nodige speelplezier te verschaffen. T&G testte een tiental titels voor jullie uit…

Alan Wake (Microsoft) Platformen: Xbox 360 In deze thriller kruip je in de huid van schrijver Alan Wake, die terecht komt in een horrorscenario dat hijzelf geschreven zou kunnen hebben. Nadat hij, omwille van een writer’s block, verhuist naar het rustieke stadje Bright Falls, loopt het mis. Zijn vrouw verdwijnt op

mysterieuze wijze en Alan moet op zoek om het raadsel op te helderen. De game heeft een missiestructuur die doet denken aan een televisieserie. De missie eindigt op een hoogtepunt, waardoor je geneigd bent meteen verder te spelen en je nog verder in het verhaal te laten meeslepen. Alan Wake is een actiegame waarin vooral licht centraal staat. Licht, of net het gebrek eraan, geeft het spel een unieke sfeer die je soms de stuipen op het lijf jaagt. Maar licht is vaak ook de sleutel om vooruitgang te maken in je zoektocht. Fakkels, lichtpijlen en lampen zullen allemaal een meer dan cruciale rol spelen. Ze zullen je helpen om bepaalde raadsels op te lossen of om vijanden te verslaan. Alan Wake past in de recente reeks games die je een echte bioscoopervaring bieden. Een echte aanrader is dan ook om de game te spelen, heel diep in de nacht, in een donkere kamer. Als je durft natuurlijk….

Alpha Protocol (Sega) Platformen: PS3, Xbox 360, pc Liefhebbers van James Bond-films of van televisieseries als ‘24’ zullen helemaal weg zijn van het spionageverhaal ‘Alpha Protocol’, waarin je een terroristische dreiging moet afwenden en tegelijkertijd een

samenzwering binnen je eigen regering moet blootleggen. Als agent Michael Thorton kom je terecht in heel wat actiescènes, maar moet je ook heel wat dialogen voeren en keuzes maken. Want Alpha Protocol blijft in de eerste plaats een RPG. Keuzes die later in het spel hun gevolgen hebben. Wanneer je bijvoorbeeld voor een bepaalde wapenuitrusting hebt gekozen, kan deze later problematisch blijken tijdens het sluipen. Of het kan ook blijken dat je best nog wel de hulp had kunnen gebruiken van een personage dat je eerder in de game hebt neergeschoten. Ook belangrijk is wat je precies doet met de Advancement Points die je verdient. Gebruik je deze om je wapen-skills te verbeteren, of om beter te kunnen sluipen? 


60 gaming

Iron Man 2 (Sega) Platformen: PS3, PSP, Xbox 360, Wii, DS Na het zien van de film Iron Man 2 kan je ook zelf aan de slag als de ijzeren superman. En het is geen dubbel werk want de game zet overal een stapje verder dan de film, met meer personages, meer

wapens en andere plotwendingen. Toch is de sfeer die in de game hangt voor 100% die van de film. Kort samengevat: actie, actie en nog eens actie. Je speelt de game als Iron Man zelf of als War Machine, de rechterhand van Tony Stark. Afhankelijk van je missie en je tegenstander maak je de juiste wapenskeuze en ga je de strijd aan. Het leuke hierbij is dat ook de omgevingen mee vernietigd worden tijdens de vele battles met de soms ongemeen grote vijanden. Wie op zoek is naar een realistische actiegame, kan deze Iron Man 2 best op het rek laten staan. Maar voor de liefhebbers van comics en fantasiewerelden is deze game zeker het spelen waard.

Lips – I Love The 80’s (Microsoft) Platformen: Xbox 360 De Lips-reeks heeft wat betreft aanbod een lange tijd zijn meerdere moeten erkennen in Singstar. Maar met een vlugge opeenvolging van titels is de game van Microsoft aan een inhaalbeweging bezig. De jongste telg in de Lips-familie kreeg de titel ‘I Love The 80’s’ mee.

Een karaokegame staat of valt natuurlijk met de aanwezigheid van hits. En die zijn ruim aanwezig op deze disc. Bij de 40 nummers zien we heel wat wereldsterren als oa. Alphaville, Bananarama, Blondie, Culture Club, David Bowie, Duran Duran, Human League, Kid Wilde, The Police, Ultravox, en vele vele andere… Daarnaast ook nog tal van hits als Come On Eileen, Walking On Sunshine, Shout en Video Killed The Radio Star. Net als de andere Lips games heb je ook nu weer de keuze uit verschillende spelmodi. Zing je alleen, ga je voor een duet, of neem je het tegen elkaar op in een wedstrijd? Wie zijn stem kwijt is, kan nog altijd genieten van de originele clips en eigen visualisaties die bij de songs horen.

Mod Nation Racers Platformen: PS3, PSP Met ModNation Racers heeft Sony weer een hele aparte game op de markt gebracht. In navolging van LittleBigPlanet zijn opnieuw de creatieve gamers aan het feest. ModNation Racers heeft alle eigenschappen van een goede kartgame (snelheid, actie, wapens) maar geeft daarbij ook nog eens de kans om de kartrace helemaal naar eigen smaak in te vullen, door de piloten, de wagens en de circuits zelf te ontwerpen. “Naast een fantastische single playercampagne met een leuke verhaallijn, waarin je 28 circuits moet unlocken, is er ook een

online gedeelte”, zo vertelt Dave Epke van Sony Computer Entertainment. “Je kan daarin online racen, maar ook ontwerpen en je creaties delen met de hele wereld. Eigenlijk een soort youtube voor circuits, wagens en Mods (de piloten). Met zo’n game ontstaat er eigenlijk vanzelf een online community.”


gaming 61

Een leuke eigenschap van deze game is de ModSpot. Dit centrale plein is eigenlijk de vervanger van de menu structuur. Op het plein kan je rondrijden naar de verschillende racemodi (single player, multiplayer, online), de creatiecentra en de online community. Maar is dit nu een spel voor creatieve geesten of voor racefans? Sony mikt alvast op beide groepen. “Het racen klopt ook helemaal”, aldus Dave Epke. “Slippen, springen, sturen, het voelt allemaal zeer goed aan. Wie niet graag ontwerpt of niet online wil gaan, zal het zeker een aangename racegame vinden. Zeker wanneer je het met vier vrienden in een splitscreenrace tegen elkaar opneemt.”

Prince of Persia: The Forgotten Sands Platformen: PS3, PSP, Xbox 360, pc, Wii, DS De Prince of Persia-franchise draait dezer dagen op volle toeren. ‘The Sands of Time’ doet het goed in de bioscopen en ook in de gamewinkel is er een nieuwigheid met ‘The Forgotten Sands’. De games lopen in dit geval dus voor op de films, want ‘The Forgotten Sands’ is eigenlijk het vervolg op de bejubelde game van ‘The Sands of Time’. Wie thuis komt van de bioscoop, kan dus meteen achter de console plaatsnemen. Toch is enige voorkennis niet vereist bij het spelen van deze platformgame want alles draait in de eerste plaats om actie en gevechten. De speelstijl van de allereerste Prince of Persia-games is weer helemaal terug. De prins springt, klimt en is weer even acrobatisch als vroeger. Al moeten we er wel bij zeggen dat het er nu iets stijlvoller uitziet dan in de eerste titels.

In je zoektocht doorheen de betoverende paleizen kan je opnieuw de tijd manipuleren. Een mogelijkheid die goed pas komt wanneer je een verkeerde keuze hebt gemaakt, of even onhandig bent geweest. Ook andere magische trucs als water laten bevriezen kunnen je voorthelpen tijdens je avontuur.

Prison break (Deep Silver) Platformen: PS3, Xbox 360, pc De fans van de televisiereeks hebben er lang op moeten wachten, maar eindelijk is er nu ook een videogame van ‘Prison Break’. En verrassend genoeg kruip je hierbij niet in de huid van hoofdpersonage Michael Scofield, maar wel in die van de onbekende geheimagent Tom Paxton. Je wordt undercover gedropt in de Fox River State gevangenis om er de bezigheden van de gebroeders Scofield in het oog te houden. Maar het leven in een gevangenis heeft zijn eigen regels, waardoor je al snel verplicht bent jezelf een status bij elkaar te vechten. En als je informatie wil van medegevangenen zal je voor hen vuile werkjes moeten opknappen, wat je weer in hachelijke situaties brengt.

Ondanks het feit dat het verhaal zich afspeelt tijdens het eerste seizoen van de serie (waarvan de afloop intussen wel door iedereen gekend is), blijft het plot interessant door het nieuwe standpunt van Tom Paxton. Liefhebbers van de serie zullen dan ook maar al te graag zelf het gevangenisplunje aantrekken in deze game. 


62 gaming

Warioware: Do It Yourself Platformen: DS De WarioWare-reeks van Nintendo staat bekend om een hele serie minigames die elkaar in een pijlsnel tempo opvolgen. Dat is ook zo bij de nieuwste titel, WarioWare D.I.Y., maar met dit verschil dat je de minigames deze keer zelf moet maken. In WarioWare D.I.Y. krijg je immers een hele reeks tools aangereikt die je helpen eigen levels te ontwerpen. Kies een achtergrond, teken je eigen monsters, kies de geluidseffecten… de mogelijkheden zijn haast eindeloos. Toch vergt het enige oefening en tijd om vlot de ene game na de andere uit je mouw te schudden. Daarom maak je best gebruik van de interactieve lessen die je op weg zetten. Wanneer je game op punt staat, wil je natuurlijk dat zoveel mogelijk gamers deze spelen. Daarom kan je deze via Wi-Fi Connection uitwisselen met vrienden en onbekenden of ermee deelnemen aan wedstrijden voor de beste microgame. En natuurlijk kan je ook de creaties van andere D.I.Y.-ers uitproberen op jouw DS of gewoon spelen met de meer dan 90 microgames die in het spel zitten.

2010 World Cup South Africa (Electronic Arts) Platformen: PS3, Xbox360, Wii, PSP Momenteel is in Zuid-Afrika het WK voetbal in volle gang. Als je het televisieaanbod van drie wedstrijden per dag nog niet voldoende vindt, kan je zelf aan de slag met de officiële game van het toernooi. 2010 World Cup South Africa combineert al het goede uit de overbekende FIFA-reeks met de specifieke kenmerken van een WK. Want een landenkampioenschap blijft iets apart. Er heerst een aparte, zomerse sfeer en die heeft EA perfect in de game weten te brengen. De besturing is op enkele kleine verbeteringen na dezelfde als bij FIFA. Het penalty’s schieten is wel totaal vernieuwd en vergt best wel enige oefening. Maar het kan ook eenvoudiger: voor wie totaal geen ervaring heeft met voetbalgames is er nu de besturing met twee toetsen. Zo kan werkelijk iedereen genieten van de World Cup-sfeer.

Ook wat betreft spelmodi voldoet het spel aan de verwachtingen. Je kan meteen aan de WK-eindronde beginnen, of ervoor kiezen om ook de voorronde af te leggen (en zo de Rode Duivels toch op het WK te krijgen). Verder kan je als individuele speler een carrière opbouwen om je uiteindelijk op te werken tot kapitein van je land. En ook leuk is de scenario-modus, waarbij je op een beslissend moment binnenvalt in enkele van de meest legendarische voorrondewedstrijden.


T&g10nl  

ten g 10 nederlands

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you