Page 1

Editie 2 / 2016

De Eventmanager

e k j i l n o o s r e P t h c a d aan 8


De Eventmanager Join the club

ALLROUND PARTNER VOOR ELK PROJECT Communicatie én organisatie

03

Met vijf vakeorganisaties die maandelijks groeien, kunnen we niet alle nieuwe leden persoonlijk voorstellen in De Eventmanager. Daarom plaatsen we in elke editie een overzicht van de nieuwe aanwas bij de verschillende clubs.

Verrassende merkbeleving op maat Doelgroepgericht tot in de kleinste details

TOP EUROPESE LUCHTVAARTSECTOR BIJEEN OP SCHIPHOL In het kader van het Nederlandse voorzitterschap van de EU kwamen ruim 250 luchtvaartgebruikers, Europese politici en ambtenaren op 20 en 21 januari bijeen op Schiphol. Gastheer van deze internationale luchtvaartbijeenkomst was het ministerie van Infrastructuur en Milieu samen met KLM en Amsterdam Schiphol Airport. PINO tekende voor de projectorganisatie en een optimale uitvoer van de European Aviation Summit.

DRUKBEZOCHT DERDE HAPPINEZ FESTIVAL De derde editie van het Happinez festival op 11, 12 en 13 september trok dit jaar duizenden bezoekers. Met dit driedaagse festival bracht PINO het populaire magazine Happinez opnieuw mede tot leven binnen en buiten Fort Voordorp in Groenekan. Bezoekers van het inspirerend mindstyle event vonden daar een kleurrijke bazaar met muziek, meditatie, lezingen, proeverijen, ontmoetingen, workshops en meer.

EEN EFFIE ALS DESSERT Iedereen die binnen reclame, marketing en communicatie wat te betekenen heeft of wil betekenen, was er. In een bomvol Concertgebouw bruiste op 13 oktober het 24Festival, de verzamelnaam voor Het Grote Marketing Congres voor de (strategisch) marketeer, de 24Academy voor jong talent en als dessert de uitreiking van de Effie Awards voor effectieve en bewezen marketingcommunicatie.

Welkom nieuwe leden! , Genootschap voor Eventmanagers Marjanna Dinkla Woonfonds Hypotheken Joanne Heidinga Haagse Hogeschool Martine de Lange NN Investment Partners Paul Schreuder Fontys Academy for Creative Industries Bianca Vergeest FME , Platform Museum Locaties Marloes Derksen Nederlands Openluchtmuseum , Theater Locaties Nederland Fleur Niemer Musis en Stadstheater Arnhem Chantal van Loo Posttheater Arnhem , G14 Marloes Van Klinken OceanDiva BV Bardo Roodnat Dutch Standard Events Anne-Marijke Bremer IDTV Henriëtte Hamilton-Koolmees Cuisine on tour

Het ene project is het andere niet. Elk project heeft een eigen doel en dynamiek om bij te dragen aan een grotere strategie. Daarom vraagt elk project om slimme, integrale communicatie en organisatie. Met precies de expertises die nodig zijn. Die vindt u bij PINO en zijn zusterbedrijf EPP. Wij organiseren projecten met effect. We adviseren over de strategie, vertalen dat advies in creatieve concepten en voeren die vervolgens vlekkeloos uit. No-nonsense, doelgroepgericht en met een bijzonder gevoel voor gastvrijheid.

In deze editie ook vijf exclusieve portretten van GvE-leden die we in de vorige editie als ‘nieuw lid’ verwelkomden, kijk op pagina’s 20, 35, 52, 61 en 75. Een korte kennismaking met vijf nieuwe G14-leden lees je vanaf pagina 88.

Sander Vuurmans Uitjesbureau.nl BV Mariëlle van der Putten Van der Kroft’s Party Rental Menno Snel International Orange Carola Meijer Van Dam Catering Nienke Bezemer De Hallen Amsterdam Annet Dekker Busy Bee Events Muk van Lil Paige EVENTMAKERS Chantal David Richard Eventive Maartje IJzerman Sprekershuys Anouk Beek KVSA Tim Rosman Fokker Terminal Cashmira Hoogenraad NZO Hester Rauwenhoff Allen & Overy LLP Maurien de Jager Boemer


04

De Eventmanager Voorwoord

‘J

e doet geen zaken met een bedrijf, maar met de mensen die er werken,’ verkondigde e-marketeer Ment Kuiper tijdens het tln-seminar Digital Marketing. In plaats van systemen, kanalen en technieken stelde hij het individu, de mens die je wilt bereiken, centraal. In deze editie van De Eventmanager zetten we ook de persoon achter de organisatie en de functie centraal. Het zijn de individuen met hun specifieke talenten en karaktereigenschappen die een event tot een succes weten te maken. Terecht dat zij hier in de schijnwerpers staan. We nemen het individu als uitgangspunt bij het artikel over Arbo. Daar zien we dat de regeling op papier kan kloppen, maar dat in de praktijk soms wezenlijke primaire menselijke aspecten over het hoofd worden gezien. Ook in de cateringsector zien we dat de mens een prominente rol vervult. Select Catering koos er zelfs voor om alleen de medewerkers aan het woord te laten! En Willem van Essen vertelt als gepassioneerd ondernemer hoe hij met visie aan Van der Kroft’s Party Rental bouwt.

Inhoudsopgave

12 Zo af en toe stilstaan

Op stap met een wandelcoach

15 Summer courses 2016 16 Terugblik op De Slimste Eventmanager

Wat wisten we niet?

Het belang van het kennen van de mens achter het bedrijf waarmee je zaken doet kwam overduidelijk naar voren tijdens een G14brainstorm over netwerken. Vijf G14-leden delen hun persoonlijke ervaringen en geven advies. Vanzelfsprekend komen nog veel meer van onze leden in deze editie van De Eventmanager aan het woord, met hun persoonlijke verhaal. Dirk en Carla gingen er zelfs met een aan de wandel… Leon Kruitwagen

54 Events met convening power

The Hague Institute for Global Justice 58 Digital Marketing

Tips om vandaag te starten

61 GvE-lid Stefanie Sneep

18 10 jaar PML

62 10 jaar PML: Berlijn

20 GvE-lid Cashmira Hoogenraad

64 Willem van Essen, Van der Kroft’s Party Rental en Party Hands  Serie: Ondernemers in de

Museumtop: Samen de toekomst van musea schetsen

branche – deel 1

21 Thema: onderwijs – deel 1

Welkom in het werkveld

24 Thema: onderwijs – deel 2

Docenten eventonderwijs: wie zijn ze, wat doen ze? 32 Vliegende start voor Museum MORE

Nieuw bij pml

35 GvE-lid Sanne Hoogeveen

Studenten en stagiairs die op de drempel staan de eventwereld in te stappen, vertellen over hun studiebeleving en toekomstverwachting. Ook komen de docenten aan het woord. We geven een beeld van de mensen achter het onderwijs die de toekomstige generatie klaarstoomt.

05

36 De evenementenkalender van…

Landgoed Duin & Kruidberg en mhb Event Facilities

67 Bring your Boss!

G14 met leidinggevenden in discussie  Orpheus geeft Giro flitsende ‘roze’ start 72 Dit zijn de mensen

van Select Catering

75 GvE-lid Hester Rauwenhoff 76 600 Aegonmedewerkers in het Fries Museum

Een verhaal van ùs-ken-ùs

78 Thema: onderwijs – deel 3

42 Interviewer geïnterviewd

81 Thema: onderwijs – deel 4 (slot)

Rondetafeldiscussie G14

Leon in gesprek met Barbara van Baarsel 46 Beleef Rio in Den Haag

 ig Sports organiseert t Olympic Experience

49 De onthaastpagina 50 Het theater als plek voor zakelijke events

Cultureel ondernemerschap 52 GvE-lid Corina Kastelein

Events & Arbo

Weten we allemaal hoe het moet?

70 TLN-lid in de spotlight

38 Wie zit er in je netwerk?

06

Eventstudies: aanrader of niet?

28 Partners die het snappen

Samenwerking tussen boer en cateraar

En nu voor het echie

84 Evenementen op het dak

Nieuwe eventruimte in nemo 86 Opdrachtgevers laten stralen

Vermaat Catering

21

88 Jong geleerd

Kennismaken met nieuwe G14-leden 90 De Stelling

Anno 2016 kun je als organisatie maar beter niet geassocieerd worden met clubs als fifa 93 Boekbespreking

Dit geeft te denken

21 / 24 / 78 / 81 Onderwijs

4x Evenementen & onderwijs


06

De Eventmanager Thema

Tekst Carla van Elst

07

Tijdens op- en afbouw is een evenementlocatie vergelijkbaar met een bouwplaats. Medewerkers van uiteenlopende bedrijven zijn volop bezig met de fysieke inrichting van het evenement. Voor al die mensen geldt dat hun werkgever – of opdrachtgever – op dat moment moet instaan voor hun veiligheid, gezondheid en welzijn tijdens het werk. Ofwel: moet zorgen voor goede arbeidsomstandigheden (Arbo). Zorg voor Arbo is belangrijk voor alle mensen die aan het werk zijn tijdens op- en afbouwfasen, maar vormt bovendien de basis voor de veiligheid van het evenement, zegt de directie van rai Amsterdam. Daar denkt niet iedereen in de branche hetzelfde over.

ARBO wet- en regelgeving Arbeidsomstandighedenwet Rechten en plichten van werkgever en werknemer op hethet op gebied gebied vanvan arbeidsomstanarbeidsdigheden. omstandigheden. Arbobesluit Uitwerking van de Arbowet met nadere regels waaraan partijen zich moeten houden om arbeidsrisico’s tegen te gaan. Ook: afwijkende en/of en/ of aanvullende aanvullende regels regels voor voor bepaalde sectoren en catecategorieën werknemers. gorieën werknemers. Arboregeling Uitwerking van sommige onderdelen uit het Arbeidsomstandighedenbesluit: spespecifieke cifieke bepalingen bepalingen zoals zoals de de taken van de Arbodienst of de keuring de keuring vanvan hijskranen. hijskranen. Ook nadere Ook nadere bepalingen bepalingen over over onder meer apparatuur, onder meer apparatuur, meubilair meuen programmatuur. bilair en programmatuur.

Evenementen, Arbo en veiligheid Weten we allemaal hoe het moet?


08

Events & Arbo

Minder bedrijfsongevallen met RAI’s Handboek Veilig Werken? “Eigenlijk zijn het er nu meer, maar dat is omdat we ook beter zijn gaan registeren,” zegt Michael Tjon. “Uit de data-analyse blijkt wel dat het nu vaak gaat om kleine verwondingen, zoals lichte brandwonden in de keuken of kleine snijwonden.” “In de bedrijfsongevallenregistratie staan ‘blaren’ bovenaan. Van standhouders die nieuwe schoenen kopen voor de beurs,” lacht Ryan Tan.

M

et enige regelmaat doen zich (bijna-) ongevallen voor tijdens op- en afbouw van een evenement, die gelukkig meestal goed aflopen. Die (bijna-) ongevallen zijn begrijpelijk als je kijkt naar de situatie: veel verschillende partijen die gedurende korte tijd moeten samenwerken. Hun planningen lopen meestal niet gelijk en de belangen kunnen tegenstrijdig zijn. Over het algemeen moet er gewerkt worden onder tijdsdruk, dus haast en lange dagen zijn eerder regel dan uitzondering. Allemaal omstandigheden die een risico vormen voor veilig werken. Natuurlijk geldt ook bij op- en afbouw van evenementen de landelijke Arbo wet- en regelgeving, maar houdt iedereen zich daaraan? En dan bedoelen we opdrachtgevers en werkgevers, maar ook werknemers, locaties en toeleveranciers.

Katelijn Wilhelmy

Ryan Tan

overgenomen. We delen onze ervaringen met anderen in de branche, omdat we ervan overtuigd zijn dat dit de enige weg is naar een veiliger werkomgeving in de branche.”

Gastvrijheid versus veiligheid

de veiligheid van hun evenement.” Welke tips hebben de experts van rai Amsterdam voor eventmanagers die op verschillende locaties evenementen organiseren? “Dat veiligheid iets is waar alles mee begint, daar moet je over praten met een locatie. Maak een goede planning, probeer alle veiligheidsaspecten op een rijtje te krijgen. En zoek een partner die je kan bijstaan, als je er zelf geen verstand van hebt.”

Bij rai Amsterdam zijn Arbo en veiligheid nauw met elkaar verbonden, beide thema’s vallen onder dezelfde stafafdeling: Kwaliteit, Arbo-Veiligheid, Milieu en Vergunningen (kam). In 2009 heeft de rai-directie een nieuwe beleidslijn ingezet die erop gericht is de locatie veiliger te maken voor iedereen: eigen medewerkers en flexwerkers, maar ook klanten, leveranciers, contractors en bezoekers. Directe aanleiding voor het nieuwe beleid was de bevinding uit hun onderzoek dat de meeste bedrijfsongevallen zich voordeden tijdens op- en afbouw van evenementen. In reactie daarop ontwikkelde rai Amsterdam een eigen Handboek Veilig Werken, waarin relevante wet- en regelgeving voor de evenementenbranche op het gebied van Arbo is opgenomen, plus alle relevante nen- (= Nederland) en iso- (= Internationaal) normen. Het Handboek wordt sindsdien jaarlijks geëvalueerd – zowel intern als met leveranciers – en waar nodig bijgesteld.

Inmiddels zijn de regels die rai Amsterdam hanteert, bekend bij iedereen die er beroepshalve rondloopt. Maar regels zijn één ding, handhaving is twee. Kun je als grote locatie in de gaten houden of iedereen die binnenkomt zich aan jouw regels houdt? In feite niet, dan kom je ogen en oren te kort, zelfs als je werkt met surveillance-medewerkers op de werkvloer, zoals rai Amsterdam doet. Daarom worden ook alle eigen werknemers getraind in veilig werken. Ryan Tan, Safety Manager bij de afdeling Safety & Security (s&s): “Daar leer je dat iedereen elkaar moet kunnen aanspreken op veiligheid, ongeacht de functie die je hebt.” Ook vindt regelmatig leveranciersoverleg plaats, waarin eventuele misstanden aan de orde kunnen komen. “Tijdens zo’n overleg werd bijvoorbeeld verteld dat medewerkers van een faciliterende partij bij de lunch aan het bier gingen. Buiten de deur, dus wij zagen dat niet. Daar spreken we zo’n partij dan op aan.” Op die momenten moet de afdeling s&s altijd op zoek naar de balans tussen gastvrijheid en handhaving: “We blijven steeds onze veiligheidsboodschap brengen, bijvoorbeeld met banners en instructies op verschillende plekken,” vertelt Ryan Tan. “Onze surveillanceteams spreken mensen die aan het werk zijn in de hallen, aan op onveilige situaties. Dat wordt ook allemaal geregistreerd, per dag en per evenement. Krijgt iemand van buiten tot drie maal toe een waarschuwing, dan ontzeggen we hem de toegang en melden dat bij zijn bedrijf. Soms moet je je gastvrijheid inperken met het oog op de veiligheid.”

Ook bij andere venues

Arbo en veiligheid als basis

Soms is het ‘nee’

Introductie van het rai Handboek Veilig Werken en de bijbehorende 10 veiligheidsregels was destijds een uitdaging voor de afdeling Corporate Communicatie, die een communicatieplan opstelde voor de interne en externe communicatie over deze nieuwe richtlijnen. Katelijn Wilhelmy (pr/Communicatie): “Je moet je voorstellen dat tot dan toe iedereen vrij in en uit kon lopen, ook tijdens op- en afbouw. Zonder helm of veiligheidsschoenen. De nieuwe regels – onder andere: tijdens bouwfasen heeft iedereen veiligheidsschoenen aan en als de rode lamp brandt in de nok van de hal ook een veiligheidshelm op – betekenden voor leveranciers en opbouwwerkers echt een omslag.” Michael Tjon, manager Kwaliteit, vult aan: “Om de grote groep van dienstverlenende bedrijven ervan te overtuigen dat dit de juiste weg voorwaarts was, heeft wel wat energie gekost. Daar zijn we in geslaagd, want inmiddels zijn onze richtlijnen ook door andere venues

Voor rai Amsterdam is Arbo en veiligheid het uitgangspunt voor elk evenement en daarmee de basis van evenementenveiligheid. De afdeling s&s voert vooraf risk assessment uit voor elk groter evenement en een korte risico-inventarisatie bij kleine evenementen. Bouwtekeningen worden onafhankelijk gekeurd, evenementenplattegronden worden voorgelegd aan alle betrokken instanties. Alles wordt bijgehouden in het Event Business Management System, waarin onder meer de draaiboeken en logistieke planningen voor open afbouw zijn opgenomen. Ryan Tan: “De logistieke planning die we vooraf maken, en de latere revisies daarop, sturen we naar alle leveranciers. Zo is iedereen altijd op de hoogte van de laatste informatie.” Is daarmee ook iedereen zich altijd voldoende bewust van Arbo en de noodzaak om veilig te werken? “De meeste organisaties waar wij hier mee werken, zeker wel. Sommige stellen zelfs nog aanvullende eisen aan

Dit jaar moest een bedrijf voor grote printmachines zijn beursstand in de RAI sluiten, op last van de afdeling Safety& Security. De constructie voldeed niet aan de eisen. Ryan Tan: “Op papier klopte het allemaal, maar bij de bouw was de buitenlandse standbouwer daarvan afgeweken. Misschien waren ze zich niet bewust van de regels, misschien uit kostenbesparing, wie zal het zeggen. Maar er waren bijvoorbeeld nietjes in plaats van bouten gebruikt. We hebben het bouwsel gestut en afgesloten, de stofgevoelige printmachines goed afgedekt. Het bedrijf hebben we een basis-beursstand aangeboden op een andere plek.” “Mensen zijn natuurlijk niet blij als we nee zeggen,” vult Michael Tjon aan. “Dan vragen wij: wil je tekenen dat je zelf verantwoordelijk bent? Ook als het fout gaat? Meestal is het antwoord ‘liever niet’.“

Handboek Veilig Werken

Michael Tjon

09

De meeste bedrijfsongevallen doen zich voor tijdens op- en afbouw van evenementen


10

Thema

A

ntoinette Wijffels is directeur van Improve, een facilitair av-bedrijf, en van Lijm & Cultuur, een industriële locatie in Delft. Daarnaast is ze voorzitter van de Normcommissie Evenementen (zie kader nen). Zij is het niet eens met het verband tussen Arbo en evenementveiligheid waar rai Amsterdam van uitgaat. Omdat ze vaak genoeg voorbeelden ziet waar Arboregels niet naar de letter worden nageleefd en waar toch een perfect veilig evenement ontstaat én andersom. “Ik zie in onze branche veel techniekmedewerkers werken vanuit een grote passie en betrokkenheid. Die zijn bereid om veel slechte arbeidsomstandigheden te accepteren, om de show maar mooi te laten worden.” Wat haar betreft zou er in de branche dan ook veel meer gesproken moet worden over de onderwaardering van het hele podium-techniekvak.

‘Moet ik mijn mensen hier laten werken?’

Antoinette Wijffels

Arbo en jouw event: waar let je op? • Arbeidstijden: onregelmatig werken tijdens op- en afbouw is vaker regel dan uitzondering. De Arbeidstijdenwet en (collectieve) uitzonderingen hierop geven informatie. • Jeugdarbeid: voor jongeren tot 18 jaar gelden beperkingen. • Beschermingsmiddelen: schoenen, helm, handschoenen, gehoorbescherming, valbescherming. • BHV-er tijdens op- en afbouw; tijdens event ook EHBO-er en/of beveiligers.

“Bij Arbo denkt iedereen aan zaken als arbeidstijden. Dat is tegenwoordig wel goed geregeld; producties zoals vroeger – met dagen van 22 uur en dat twee keer per week – komen niet meer voor. Mij gaat het meer om andere werkomstandigheden: herrie, tocht, kou, hitte, diesellucht van rondrijdende hoogwerkers, geen fatsoenlijke los- en laadvoorzieningen, geen fatsoenlijke rustplek, geen toilet in de buurt, geen crewcatering. Dat in die zaken soms niet voorzien is, want ‘ach, het is maar de opbouw’. Bij 20% van de producties is dat eerder regel dan uitzondering is. Bij grotere evenementen, zoals festivals, is het meestal allemaal wel goed geregeld; bij kleinere evenementen en ook bij corporate evenementen constateer ik regelmatig te weinig aandacht voor de technische crew. Vooral organisatoren die maar af en toe een event organiseren, denken vanuit zichzelf: ‘we bestellen wel even pizza’. Als je elke dag in de opbouw werkt, kan dat betekenen dat je drie keer per week pizza eet.” “Eerlijk is eerlijk, veel technici zeggen zelf ook ‘dat hoort nu eenmaal bij het vak’. Voor veel mensen is het misschien niet eens een probleem. Ze hebben er lol in, werken met passie en er heerst vaak een geweldige teamgeest tijdens op- en afbouw. En bij een gezamen-

11

lijke maaltijd na afloop van een productie, komen de stoere verhalen over hoe erg ze het allemaal wel eens hebben meegemaakt. Maar toch, het wordt kwalijk als het elke dag zo gaat. Ik kom soms op locaties waarvan ik denk: moet ik mijn mensen hier laten werken? Waarbij het volstrekt onduidelijk is op welke basis die locatie ooit gekozen is voor dat evenement.” “In de afgelopen jaren is er veel verbeterd, men is zich meer bewust geworden van de werkomstandigheden. Maar het kan nog altijd beter. Ik ben bijvoorbeeld groot voorstander van eventorganisatoren die hun eventconcept vroegtijdig afstemmen met het facilitair bedrijf, waarmee je onwerkbare situaties voorkomt. Ook een open discussie over werkomstandigheden moet mogelijk zijn. Als ik nu vraagtekens zet bij de situatie op een locatie, heb ik daar ook meteen een zakelijk conflict. Als mijn concullega’s niets zeggen, ook al zijn ze het wel met me eens, ben ik de gebeten hond. In die zin heerst er nog best wel een taboe op. Daarom zou het goed zijn als we met elkaar een meldpunt zouden instellen, voor situaties waarin het allemaal niet zo goed geregeld is. Als er een soort inspectie zou zijn die eventlocaties bezoekt om te zien hoe ze met dit soort zaken omgaan. Geen instantie die controleert en boetes uitschrijft, maar die bijdraagt aan de groeiende bewustwording.”

Voor het ontwikkelen van goede en werkbare normen voor de branche is draagvlak in de branche nodig. Daarom is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen tijd vrijmaken om de normontwikkeling te volgen: lezen wat de Normcommissie Evenementen publiceert en zo nu en dan hun bijeenkomsten bijwonen. “Het zou heel fijn zijn als meer mensen stilstaan bij de normen voor evenementen,” zegt Antoinette Wijffels.

Nederlands Normalisatie Instituut – NEN NEN is het landelijke kennisnetwerk voor normontwikkeling en normtoepassing. Het instituut ontwikkelt zelf geen normen, dat doen de 1.500 Normcommissies en NEN-werkgroepen, waarin 7.000 à 9.000 deskundigen actief zijn. Die bepalen op basis van consensus wat er in een norm komt te staan. Voorwaarde voor de ontwikkeling van normen is een breed draagvlak, NEN nodigt daarom alle belanghebbende partijen uit om bij te dragen aan het normalisatieproces. In 2003 is de Normcommissie Evenementen opgericht, op initiatief van Antoinette Wijffels die nog steeds voorzitter is van de commissie. In het Commissieplan 2014 formuleerde de commissie deze vraagstelling: “In de evenementenbranche blijkt, voor locaties die tijdelijk zijn ingericht voor een kortlopend evenement (enkele dagen tot weken), behoefte te zijn aan het opstellen van regels en normen voor de waarborging en verbetering van veiligheid van personeel/publiek en het toepassen van materiaal. Vooral dit tijdelijke karakter maakt het moeilijk om aan huidige regelgeving en normen te voldoen.” Onder de Normcommissie Evenementen vallen vier werkgroepen: Constructieve aspecten, Elektrotechnische aspecten, Mens, Podiumconstructies. In deze werkgroepen worden normen en technische afspraken voorbereid. “Normen worden niet gemaakt om mensen te beperken, maar om ervoor te zorgen dat mensen weten hoe ze hun werk op een veilige manier kunnen doen. De normen zijn bovendien bedoeld om te voorkomen dat we bij elke locatie of evenement en in elke gemeente anders te werk moeten gaan, met steeds andere regels. In die zin creëren ze juist vrijheid,” zegt Antoinette Wijffels. “Normen worden pas beperkend als ze te gedetailleerd worden.” Bron: www.nen.nl en www.nen.nl/Normontwikkeling/energy/ Evenementen-2.htm


12

De Eventmanager Thema – inspiratie

Tekst Carla van Elst en Dirk Prijs

Fotografie Karin Verhoeven

13

Werken als corporate eventmanager anno 2016. Dat kun je met recht een functie met uitdagingen noemen. Pittige targets, de lat hoog en strakke deadlines. Dan snak je toch zeker naar onthaasten, ontstressen, ont-moeten? “Dat zijn maar modewoorden,” zegt Karin Verhoeven, “waar het echt om gaat is je bewust worden van wat er gebeurt. Pas op de plaats en kijken naar wát je doet en waaróm je het doet.” Wij zeggen: do try this at work! Liefst met een beetje humor.

Zo af en toe stilstaan Als een blad Na een rugblessure (“op een dag zegt je lichaam ‘hoeveel waarschuwingen heb je nog nodig?’”) volgde Karin Verhoeven een tweejarige opleiding tot coach en startte in 2008 haar eigen praktijk Natural Reflection. Het wandelend coachen leidt tot totaal andere gesprekken en inzichten. “Het mooie is dat je veel sneller aanbelandt bij de kern, waar het echt om gaat. En vaak blijkt dat iets heel anders dan wat mensen vooraf dachten.” Met haar 53 jaar weet ze inmiddels welke kwaliteit ze wil leveren en heeft ze de prestatiedwang achter zich gelaten. “Ik heb net een opleiding Mindfull Coaching afgerond en zelf ben ik nu zo ver dat ik dingen kan laten ontvouwen, als een blad of een plant. Ik heb genoeg gezaaid en kijk nu wat er opkomt en waar ik aandacht wil geven”.

Genootschapslid Karin Verhoeven werkt al 36 jaar bij Unilever, sinds 2002 als head meeting & events Benelux. Daarnaast heeft ze sinds 2008 een eigen coachingpraktijk, Natural Reflection, waarin ze werkt als wandelcoach. Een coach met wie je al wandelend kunt reflecteren, de zaken op een rijtje kunt zetten, waarbij de natuur een inspiratiebron kan zijn voor gesprekken en inzichten. Als we haar bellen voor een interview, nodigt ze ons uit voor een wandeling langs de Kralingse Plas.

(maar niet om te onthaasten)

Stap uit de draaikolk Dat er veel is veranderd in de corporate eventwereld, is ontegenzeggelijk waar. De hectiek en de veeleisendheid van het beroep lijken jaar op jaar toe te nemen, net als de snelheid waarmee de vernieuwingen en veranderingen binnen bedrijven en de wereld om ons heen elkaar opvolgen. We klagen er wel over, maar tegelijk doen we er allemaal aan mee; het is als een draaikolk waarin je meegezogen wordt. “Je kunt leren om regelmatig stil te staan, uit die draaikolk te stappen en alleen maar te kijken: wat gebeurt er nu? Zijn al die dingen wel nodig? Moet ik eraan meedoen? Ik merk vaak dat ik de helft kan schrappen.” Schrappen, als in ‘nee’ zeggen tegen opdrachtgevers of collega’s? “Schrappen als in zeggen ‘ja, maar vol-

gens mijn spelregels’. Ik richt me op wat nú prioriteit heeft en zeg tegen alle andere zaken: vandaag even niet, morgen wel. Dan moet je ook voor jezelf streng zijn, want het is heel verleidelijk om direct in de actiestand te schieten: o, dat doe ik wel even tussendoor. Maar er komt een dag dat je denkt ‘wat ben ik nu allemaal tegelijk aan het doen, ik wil dit helemaal niet.” Toch wordt die actiestand wel van je verwacht, zeker in grotere organisaties. “Daarom moet je je eigen manager

zijn. Als je jezelf niet kunt managen, kun je het zeker


14

Thema – inspiratie

15

Onthaasten? “Onthaasten is een

Jongeren met een burn-out “Je moet als jongere in deze tijd stevig in je schoenen staan,” vindt Karin Verhoeven, zelf moeder van drie twintigers. Jongeren ‘moeten’ nog veel meer dan degenen die hun credits in het werk al verdiend hebben. Ze moeten een sterk CV opbouwen, een interessante opleiding succesvol afronden, een spannend tussenjaar beleven en geweldige stages hebben. Dat alles in het besef dat de concurrentie zeer groot is en dat jij niet kunt achterblijven. “Er is heel veel moeten, moeten, moeten. Voeg daarbij de druk vanuit social media. Het is niet verrassend dat er tegenwoordig veel jongeren zijn met een burn-out of een depressie. Het zou goed zijn als zelfreflectie onderdeel zou worden van opleidingen. Dat je jezelf leert afvragen: waar wil ik bij horen en waarom, waar word ik echt blij van? Dat je ontdekt dat je ook dromen kunt hebben die niet extern gedreven zijn.”

modewoord. Dat is een trucje dat op de lange termijn geen verandering in gang zet. Waar het veel meer om gaat is er je missie van maken om jezelf beter te leren kennen. Hoe wil jij je leven leiden en wat zijn de belangrijkste pijlers daarin? Zelfreflectie een natuurlijk onderdeel voor je laten worden.” Zelfreflectie als onderdeel van je dagelijkse agenda? “Ja! Begin

bijvoorbeeld met elke avond jezelf af te vragen: wat waren de opvallende momenten vandaag? Oefen met kijken naar je binnenwereld. Bijvoorbeeld als je naar een vergadering gaat: hoe voel ik me, hoe zit ik erin? Dat doe ik tijdens de coach-wandelingen: mensen bewust maken van hun binnenwereld. Het onzichtbare zichtbaar maken.” En hoe zorg je dat mensen daar ook echt iets mee gaan doen?

niet voor een ander. Het begint echt bij jezelf. Denk na over wat jij nodig hebt om goed te kunnen functioneren. Daar is jouw bedrijf namelijk ook bij gebaat. Als ik het heel druk heb, weet ik wat ik moet doen om de rust te bewaren en wat ik daarvoor nodig heb. Sommige mensen weten dat niet van zichzelf. Dat is jammer.” Dus af en toe sta je even stil. En dan? “Dan neem je afstand en bekijk je de hectische situatie eens van bovenaf. Liefst met een beetje humor: ach guttegut, kijk mij of kijk ons nou toch. Dan wordt het gelijk minder zwaar. En van een afstand zie je veel beter wat je kunt veranderen om de druk te verminderen.”

“Je moet eerst iets zaaien voor er iets kan groeien. Dus pas als jij je bewust wordt van wat er gebeurt, kan er een verandering worden ingezet. Bewustwording betekent dat je inzicht krijgt en een nieuw inzicht kan weer nieuwe mogelijkheden bieden. Het is aan jou of je iets wilt doen met die nieuwe mogelijkheden. Want je krijgt een verandering zeker niet cadeau, maar het is wel vaak meer dan de moeite waard.”

Summe r School — 2016 —

Ze zijn er weer … de leerzame en inspirerende summer courses van de Preferred Bureaus van het Genootschap voor Eventmanagers. Enkele weken vóór elke summer course ontvangen de leden van het Genootschap een persoonlijke uitnodiging om zich in te schrijven.

Dinsdag 19 juli

Donderdag 11 augustus

Preferred Bureau D&B Eventmarketing Muiden Summer course 1 ‘Stap in de wereld van Creatuals’

Preferred Bureau ATP Event Experts Locatie wordt bij uitnodiging bekendgemaakt Summer course 4 Workshop ‘Finding Mister X’

Donderdag 28 juli

Maandag 22 augustus

 EventHuis aan de Herengracht 33,

Preferred Bureau LiveHouse

 Span of Control, Klarenbeek Apeldoorn Summer course 2 ‘De eventmanager als adviseur bij interne veranderingen; gericht kracht en energie inzetten bij verandering’

Preferred Bureau PINO Evenementen en Congressen  Van Limburg Stirumstraat 8, Utrecht Summer course 5 ‘De kunst van genieten’

Donderdag 4 augustus Preferred Bureau MCI Amsterdam

Wie wandelend een wandelcoach interviewt, ontkomt niet aan een stukje coaching … We staan op een driesprong van bospaden. “Als coach zou ik hier kunnen vragen: welke pad kies je en waarom?” zegt Karin uitnodigend. Wij blijken allebei voor hetzelfde te kiezen: een slingerend paadje,

 Schipluidenlaan 4, Amsterdam met een zacht uitziend bladertapijtje en bomen aan weerszijden die boven ons hoofd in elkaar grijpen met takken vol fris lenteblad. Dirk kiest het omdat hij vindt dat het lichte groen er ‘gezellig uitziet’; Carla omdat ze verwacht dat het terug naar het water van de Kralingse plas leidt. Karin: “Grappig toch, hoe gedetailleerd je een routine-

keuze kunt beschrijven als je er drie tellen langer bij stilstaat. Nu kan ik als coach gaan doorvragen: waarom kies jij voor gezellige route? Of wat betekent het dat jij graag langs water loopt? Al die dingen zeggen iets over hoe we geprogrammeerd zijn. Zo simpel kan het zijn, maar eenvoudig is het nooit.”

Summer course 3 ‘Activating and engaging people’s experiences through technology’

jf Daar bli je toch is voor thu deze zomer?


16

De Eventmanager Ledenbijeenkomst

Tekst Carla van Elst

De jaarlijkse kennisquiz De Slimste Eventprofessional vond plaats op 7 maart jl. in Fort Voordorp. 150 eventprofessionals bezochten dit evenement om hun eventkennis te testen en nieuwe kennis op te doen op het gebied van verzekeringen, locaties, techniek, catering et cetera. In deze editie van De Eventmanager extra aandacht voor wat we niet wisten. Ofwel: welke vragen zijn het vaakst fout beantwoord?

Wat wisten we niet? Terugblik op de Slimste Eventprofessional 2016

17

Twee vragen over veiligheid Maar 20% van de eventprofessionals wist hoeveel personen veilig op een vierkante meter kunnen staan: 4,7. De meeste mensen dachten veel minder: 1,9 of 2,4. Je zou zeggen, zo’n cijfer is een vast gegeven in de evenementenbranche, dat weet iedereen. Nee, zegt veiligheidsexpert Syan Schaap, en eigenlijk is het niet raar dat mensen dat niet wisten. “In Nederland ontbreken dit soort duidelijke richtlijnen voor veiligheid bij evenementen vooralsnog, ook in de opleidingen. Het getal 4,7 is gebaseerd op richtlijnen die landen als Engeland, Canada en Australië hanteren op het gebied van evenementenveiligheid.” 4,7 suggereert een grote precisie. Hoe komen ze daarop? “Via wetenschappelijke tests en simulaties. Waarschijnlijk vielen in een computersimulatie bij 4,8 de poppetjes om; vandaar 4,7. In de praktijk zeg je natuurlijk: maximaal 4 tot 5 per vierkante meter en dit heeft dan alleen betrekking op de ruimte direct voor het podium. Onderzoeken uit de jaren ‘70 laten trouwens ook zien dat vanaf 6 personen op een vierkante meter een massa ‘vloeibaar’ wordt, ofwel: als de massa gaat lopen, word je erdoor mee gezogen.” Kun je verklaren waarom veel mensen voor de kleinere aantallen kozen? “In het vorige Bouwbesluit werd 2,4 genoemd en sommige brandweermensen hanteren dat nog steeds. Eventprofessionals hebben vaak te maken met brandweermensen die hun plannen beoordelen, dus misschien komt het daarvandaan. Daarnaast zijn er brandweerregio’s die hun eigen norm hebben bedacht. Vaak met de gedachte: er is geen richtlijn, dus laten we iets met elkaar afspreken.” Slechts 25 deelnemers gaven het juiste antwoord op de vraag naar de maximale verwerkingstijd bij fouillering tijdens toegangscontrole (20 seconden; 180 personen per poortje per uur). De anderen dachten allemaal dat die tijd (veel) korter was en kwamen daarmee op 360 of zelfs wel 1000 personen per poortje per uur.

Winnaar Ilke Meijer ontvangt de Slimste bokaal uit handen van Leon Kruitwagen

Syan Schaap: “Met ‘fouillering’ doelden we op de privaatrechtelijke oppervlakkige veiligheidsfouillering (POV). Daarop is het getal van 180 personen per poortje per uur van toepassing. Ook dat cijfer staat (nog) niet in een richtlijn, maar is gebaseerd op ervaringsgegevens, je kunt het eenvoudig nameten.

Bij alleen een ticketscan kun je uitgaan van 660 personen per poortje per uur. Handig om die twee cijfers te kennen, want je doet vaak eerst een ticketcontrole en dan een fouillering. Die twee handelingen moeten op elkaar kunnen aansluiten, anders ontstaat er een wachtrij.” “Ook hierbij vind ik het niet gek dat mensen het goede antwoord niet herkenden, vanwege het ontbreken van richtlijnen. Het komt voor dat leveranciers van poortjes en beveiligingsbedrijven soms een te rooskleurig beeld geven van de verwerkingstijd.”

De vraag over zzp-contracten Gevraagd werd hoe je als werkgever vanaf 1 mei 2016 duidelijkheid kunt krijgen over nieuwe contracten met zzp-ers. 23% gaf het juiste antwoord: door de overeenkomst te laten goedkeuren door de belastingdienst. De meest gegeven foute antwoorden waren: modelovereenkomst van branchevereniging gebruiken (40%) en verklaring vragen aan de belastingdienst (25%). Advocaat René Halfens (Van As Advocaten) legt uit en gaat in op het werken met de nieuwe overeenkomsten: “Per 1 mei dit jaar is de VAR-verklaring en daarmee de duidelijkheid over de fiscale status van een opdrachtnemer (werknemer – freelancer) komen te vervallen. Duidelijkheid kan nu worden verkregen door te werken met een door de belastingdienst goedgekeurde overeenkomst. Dat kan door gebruik te maken van een model van de belastingdienst, óf door jouw eigen model te laten goedkeuren door de belastingdienst. Het eerste heeft als nadeel dat dit nog wel op maat gemaakt moet worden. Het tweede heeft als nadeel dat het veel tijd kost voor je goedkeuring krijgt en de belastingdienst vrij strikt is in het wel/niet geven van goedkeuringen.” “Je kunt als bedrijf een overeenkomst laten goedkeuren, dat kun je ook via een branchevereniging laten doen. Een modelovereenkomst van een branchevereniging kan ook een oplossing zijn, maar ook die moet zijn gebaseerd op een model van de belastingdienst of door de belastingdienst zijn goedgekeurd.” “Overigens biedt het werken met een goedgekeurde of modelovereenkomst geen 100% zekerheid. Er moet in de praktijk wel overeenkomstig de bepalingen van de overeenkomst gewerkt worden en de belastingdienst kan dit komen controleren.”

Twee vragen over techniek Wat een mooi apparaat, die Dreamoc! Helaas herkenden maar twee personen het, alle anderen dachten een Holobeamer te zien op het plaatje. Steve Klein, manager Corporate Communicatie & Facilities bij Hulskamp Audiovisueel, licht voor ons het goede antwoord toe. “Veel deelnemers dachten aan een Holobeamer omdat ze het plaatje associeerden met een hologramprojectie. Maar een Holobeamer bestaat helaas niet, dat was een door mij verzonnen naam. De Dreamoc is een piramidevormige productdisplay die op prachtige wijze combinaties kan maken van 3D-hologrammen en echte producten. Zo lijkt het bijvoorbeeld in bijgaand plaatje dat het colaflesje een geheel eigen leven is gaan leiden, omdat er een geanimeerde tekst omheen zweeft. Ideaal voor marketingdoeleinden.” Bij geluidssystemen staat PA voor ‘Public Adress’. Dat wisten 95 deelnemers niet, de meesten dachten dat het ‘Private Audio’ moest zijn. Steve Klein: “Dit is zo’n vakterm waarvan eigenlijk maar heel weinig mensen de betekenis weten, óók als ze de term PA wel vaak gebruiken in hun werk. Omdat het een geluidsinstallatie betreft, ligt de associatie met ‘audio’ voor de hand. Maar het zit zo: PA betekent Public Adress omdat het staat voor het gericht sturen van geluid naar het aanwezige publiek (audio).”

En dit waren de vragen ! Veiligheid Hoeveel personen kunnen er veilig op een vierkante meter staan? Wat is de maximale verwerkingstijd van de fouillering tijdens de toegangscontrole van een evenement?

zzp-contracten Tot 1 mei 2016 bood de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) een opdrachtgever duidelijkheid of hij fiscaal gezien met een opdrachtnemer of werknemer te doen had. Hoe kan een opdrachtgever vanaf 1 mei 2016 hierover duidelijkheid krijgen?

Techniek Wat voor apparaat staat hier afgebeeld? Waar staat bij geluidssystemen de term P.A. voor?


18

De Eventmanager 10 jaar PML

Tekst Manon Vonk

19

10 JAAR PML

Organisatoren Paul Bransz en Madeline Spronk

‘Samen de toekomst van musea schetsen’ Samen de toekomst van musea schetsen. Dat is het overkoepelende thema voor de Museumtop in november ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van Platform Museum Locaties (PML). Vanuit D&B Eventmarketing zijn Paul Bransz en Madeline Spronk betrokken bij de conceptontwikkeling van deze internationale Museumtop in het Museon in Den Haag.

Platform Museum Locaties

Aan de slag Voor de Museumtop worden niet alleen de pml-leden en hun directies uitgenodigd, maar ook beleidsbepalers, sponsors en subsidiefondsen. Iedereen die betrokken is of te maken heeft met de museumwereld. “Wij willen echt zichtbaar maken waar de museumbranche over tien jaar staat en hoe de weg ernaar toe verloopt en wat de rol van eenieder daarin wordt. Wij hebben twee internationale museumdirecteuren uitgenodigd die al grote stappen gezet hebben naar een nieuwe visie op de museumbranche. Zij krijgen uiteraard de gelegenheid hun verhaal te vertellen. De rest van het programma is interactief.” Museon De Museumtop vindt plaats in het Museon, het aansluitende diner wordt georganiseerd in het Gemeentemuseum Den Haag. “Over het diner

wil ik nog niets vertellen, maar dat zal echt een viering worden. De top is bedoeld voor kennisdeling. Het Museon richt een nieuwe vaste tentoonstelling in waarbij al geanticipeerd wordt op waar het met de museumwereld heen gaat. Die nieuwe tentoonstelling wordt in november geopend. De vraag van bezoekers verandert en daar moeten musea op inspelen. Het Museon laat met de nieuwe tentoonstelling zien hoe je dat kunt doen.” Uitdaging Bransz ervaart het als een uitdaging om een mooi interactief geheel te creëren vanuit een in eerste instantie standaard congresomgeving. “Het mooie vind ik zelf de maatschappelijke relevantie van dit project en dat we de deelnemers naar huis laten gaan met ‘iets’ waar zij daadwerkelijk mee aan de slag kunnen.”

Het doel van de Museumtop is een beeld te schetsen waar musea over tien jaar staan. Wat wordt de rol van het bedrijfsleven en commercie binnen musea? Wat voor rol hebben evenementen en beleid op de financiering van kunst? Welke technologische ontwikkelingen zijn er en welke impact hebben die op musea? “Dit is een aantal van de thema’s die wij graag tijdens de Museumtop willen bespreken met de aanwezigen. Het is nadrukkelijk de bedoeling alle aanwezigen te betrekken bij deze thema’s. Dat betekent dat wij een zeer interactief programma gaan samenstellen. Alles gebeurt ook centraal en de gasten worden niet opgesplitst in workshops en dergelijke. We doen het samen,” legt Bransz uit.

Het Museon anticipeert al op de toekomst met een nieuwe vaste tentoonstelling


20

De Eventmanager Join the club

Tekst Shirley Brandeis

Illustratie Liselot Röben

De Eventmanager Thema: onderwijs – deel 1

Tekst Carla van Elst

Genootschap voor Eventmanagers

Ze werkte onder andere bij een zorginstantie, bij KLM, evenementenorganisaties en Nieuwspoort. Het cv van Cashmira Hoogenraad groeit gestaag. Sinds najaar 2015 is zij verantwoordelijk voor alle events die vanuit de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) worden georganiseerd.

‘De liefde voor organiseren zat er al vroeg in’ Op het menu “Wat ik ook organiseer – onze Nieuwjaarsborrel, een zuivelsymposium of een bijeenkomst voor boeren van het land – ik laat bij de catering graag het zuivelaspect doorschemeren. Denk aan mini-quiches met kaas, kaasbitterballen (naast de gewone) of melk geserveerd in champagneglazen. Logisch, de nzo is als branchevereniging van de Nederlandse zuivelindustrie de belangenbehartiger van dertien zuivelondernemingen, onder andere FrieslandCampina en Arla foods, die samen 98% van alle melk in Nederland verwerken tot verschillende zuivelproducten. Zuivel staat dus altijd op het menu.” Mijn straatje “De liefde voor organiseren zat er al vroeg in. Feestjes initiëren, mensen daarbij ontzorgen, creatieve dingen bedenken, dat ligt helemaal in mijn straatje. Tijdens mijn studie communicatie deed ik vooral veel kennis op van interne communicatie en eventmanagement. Als stagiaire bij een evenementenbureau wist ik het zeker: dit is het. Het voelde prettig om events te organiseren en het resultaat te zien. Bij toeval kwam ik na mijn afstuderen, na een korte periode van reizen, bij Nieuwspoort in Den Haag terecht als front office medewerker. Maar die functie bouwde ik op eigen initiatief uit richting communicatie en events.” Na dertig jaar “Bij de nzo heb ik inmiddels diverse events georganiseerd. We organiseren er zo’n 10 tot 15 per

jaar met tussendoor nog kleinere bijeenkomsten. Van het aanleveren van kaas voor het cheese buffet van de European Dairy Association in Brussel en de organisatie van de Utrecht Group eind mei – waarbij wetenschappers uit verschillende landen twee dagen spreken over zuivel wereldwijd – tot de World Dairy Summit in Rotterdam in oktober dit jaar. Dat laatste event wordt een megaklus. Het jaarlijkse congres trekt zo’n 1500 internationale bezoekers en is na dertig jaar weer terug in Nederland. Ik ben betrokken bij het regelen van de locaties, ik doe de marketing, de communicatie met de doelgroep, websitebeheer, noem maar op. Het is zo groots dat we het organiseren in samenwerking met een professional congress organizer.” Nooit alles weten “Ik vind dat ik een van de leukste banen heb. Het reizen, het ontmoeten van nieuwe mensen en de oneindige mogelijkheden… Ik lees veel over het vak om op de hoogte te blijven. Ook kijk ik naar mogelijkheden om het werk eenvoudiger te maken. Dat betekent vooral dat je moet weten wat er actueel is op de markt, wat er speelt in de eventbusiness. Een netwerk opbouwen, ideeën opdoen door met anderen te praten en bijeenkomsten te bezoeken, vind ik dan ook heel zinvol. En daarom heb ik me bij het Genootschap voor Eventmanagers aangesloten. Ik heb geen eventopleiding gedaan, maar heb mezelf via stages en keuzevakken wijs gemaakt in de branche. Ik heb het gevoel dat ik al veel weet, maar ik weet ook dat je nooit alle kennis kunt hebben.” “En de hamvraag van het interview, wat mijn favoriete kaas is? Ik heb geen echte favoriet maar oude kaas heeft wel mijn voorkeur. Het liefst in blokjes, met een glaasje rode wijn erbij.”

Samenwerking hogescholen en GvE

Welkom in het werkveld De dertiende Student Event Game organiseren? Wordt het niet eens tijd voor iets nieuws? Ja graag, verzuchtten het Genootschap voor Eventmanagers en veel hbo-opleidingen begin 2016. De daaropvolgende sondering van het opleidings- en werkveld leverde veel nieuwe inzichten op. Op basis daarvan ontwikkelde het Genootschap een voorstel om de samenwerking met de hogescholen anders vorm te geven en te intensiveren.

21


22

Thema: onderwijs – deel 1

Positief onthaal

De hogescholen reageerden enthousiast tijdens de presentatie van de nieuwe opzet voor samenwerking. Direct daarna meldden zich al drie hogescholen aan als samenwerkingspartner van het Genootschap. Bij het ter perse gaan van De Eventmanager stond de eerste Docentenmiddag gepland voor 21 juni, met onder meer op de agenda ‘netwerken voor studenten’. Daarnaast is het de bedoeling dat de hogescholen een programmaonderdeel verzorgen voor Inspire 2016, het festival dat het Genootschap jaarlijks organiseert na de zomervakantie. Breder aanbod

“Achterliggende gedachte bij de nieuwe opzet is dat we de samenwerking wilden verbreden,” zeggen Dirk Prijs en Leon Kruitwagen van het Genootschap. “Dat doen we nu door de docenten meer in het werkveld te plaatsen, ze in aanraking te brengen met onze eventmanagers tijdens bijeenkomsten. Door de kennis en contacten die ze daar opdoen, kunnen zij beter hun vak uitoefenen en dat komt ten goede aan hun studenten. Ook bij de Student Meets Professional-dag zal het (leren) netwerken met eventmanagers centraal komen te staan. Er blijft een creatief competitie-element, maar de nadruk zal liggen op de ontmoeting van studenten en professionals in een eventgerelateerde omgeving. Bovendien gaat het winnende team hun creatieve concept ook daadwerkelijk uitvoeren op een bijeenkomst van het Genootschap.”

‘Als je geen fouten mag maken, wordt het eng’ Directe lijnen

Gevraagd naar de voordelen van de nieuwe samenwerking met het Genootschap zijn docenten het roerend eens: dit voegt veel toe aan al bestaande contacten die ze hebben met het werkveld. Daarmee doelen ze op de werkveldcommissies en andere geïnstitutionaliseerde samenwerkingsverbanden binnen de opleidingen, maar ook op hun eigen contacten met de praktijk. “Met name de grote potentiële meerwaarde voor onze studenten vind ik goed,” zegt Paul Schreuder van Fontys Academy for Creative Industries (aci) Tilburg. “Docenten krijgen meer mogelijkheden om directe lijnen aan te gaan met corporate eventmanagers en daardoor krijgen hun studenten dat ook. Bovendien wordt de kans groter dat eventmanagers de opleidingen beter leren kennen.” Joanne Heidinga (Haagse Hogeschool) ziet daarnaast veel voordelen in de nieuwe Student Meets Profes-

23

Hoofdpunten van het nieuwe

sional. “De game-achtige structuur daarvan houdt het aantrekkelijk voor studenten. Maar het gaat ze inderdaad om de ontmoeting met eventmanagers. Om van hen uit de eerste hand te horen: wat gebeurt er nu in die wereld? Om ze te kunnen vragen: als ik stage bij je wil lopen, waar moet ik dan aan denken?” “Het staat buiten kijf dat wij als beroepsopleidingen opleiden voor het werkveld, wij zoeken nadrukkelijk samenwerking daarmee. Voor de toekomst zie ik dat dat heel versterkend gaat werken, want je hebt elkaar gewoon nodig,” zegt Sacha de Jong van Hogeschool Utrecht. Wat haar betreft zou de samenwerking nog verder kunnen gaan. “Dan denk ik aan een uitwisseling tussen de hu en het werkveld. Het werkveld weet wat werkt in de praktijk. Wij zijn een kennisinstituut, waar ook lectoraten aan verbonden zijn waar onderzoek wordt gedaan naar en kennis ontwikkeld over waaróm iets werkt. Daartussen is een leuke wisselwerking mogelijk, denk ik.”

samenwerkingsverband tussen het Genootschap voor Eventmanagers en de aangesloten hogescholen: • Docenten bezoeken jaarlijks maximaal zes vakinhoudelijke seminars van GvE; • Docenten ook uitnodigen voor relevante seminars van de andere organisaties (PML, TLN, G14); • Twee keer per jaar docentenoverleg over relevante ontwikkelingen in werkveld en onderwijs; • Student Event Game wordt Student Meets Professional;

Stagiairs

• Aandacht voor onderzoek en projectuitvoering door hogescholen.

De docenten willen ook zelf iets voor het werkveld kunnen betekenen. Zo is het de bedoeling dat Genootschapsleden meer zicht krijgen op wat verschillende hbo-opleidingen te bieden hebben. Concreet: wat voor type young professionals leveren de opleidingen af? “Ik weet uit ervaring dat het in de praktijk heel moeilijk is om daarachter te komen,” meldt Paul Schreuder. “Bij de iemes-opleidingen (International Event, Music & Entertainment Studies) van Fontys aci volgen studenten een hbo-opleiding Communicatie of Commerciële Economie. Evenementen worden dan ook beschouwd als marketing- en communicatieinstrumenten. Bij andere opleidingen is het weer anders georganiseerd. We bieden allemaal in een of andere vorm een eventgerelateerde hbo-opleiding, maar elke opleiding kent daarbij zijn eigen accenten, heeft een eigen kleur, denkwijze en aanpak.” Het Genootschap denkt er dan ook over om een overzicht op te stellen van alle eventgerelateerde hbo-opleidingen. Dat zou een handig hulpmiddel kunnen zijn voor eventmanagers die een stagiair zoeken: ik heb een creatieve/productiegerichte/ strategische stageplaats te bieden, welke student van welke opleiding past daar goed bij? Paul Schreuder: “Maar dankzij deze intensievere samenwerking komen eventmanagers de docenten nu ook tegen tijdens een GvE-bijeenkomst en kunnen ze het persoonlijk vragen. Dat bedoel ik met korte lijntjes.”

onderwerp ‘evenementen’ en daar ook een onderzoeksvraag aan koppelen. Bijvoorbeeld naar doelgroepbereik of het effect van live events.” Verder zijn aan alle hogescholen lectoraten verbonden waar wetenschappelijk onderzoek wordt uitgevoerd. Hier kunnen complexere onderzoeksvragen die vanuit de branche binnenkomen, beantwoord worden. Zo doet het lectoraat ‘Crossmediale communicatie in het publieke domein’ van de Hogeschool Utrecht onderzoek naar menselijk gedrag en hoe je dat kunt beïnvloeden. Daarnaast bemannen 3e-jaars hu-studenten het adviesbureau Scompany, waar ook allerhande vraagstukken vanuit het werkveld binnen komen. “Dat is een echte bureausetting, met betaalde opdrachten, waar studenten gedegen onderzoek doen dat serieus advies moet opleveren,” aldus Sacha de Jong.

Onderzoek

Knelpunt

Wat de hogescholen daarnaast te bieden hebben, is de mogelijkheid om dingen uit te zoeken voor eventmanagers. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van onderzoeksstages. Joanne Heidinga: “Samen met collegadocenten begeleid ik studenten die afstuderen op het

Aansluiting tussen onderwijs en praktijk vormt de basis voor elke beroepsopleiding. “Dat is ons bestaansrecht,” zegt Paul Schreuder, “wij moeten young professionals afleveren die startklaar zijn voor het werkveld.” Dat wil zeggen, voor het werkveld van nu

én voor het werkveld over vier à vijf jaar. Dat vergt van de hogescholen constante aandacht voor de praktijk, veel voelsprieten hebben voor nieuwe en komende ontwikkelingen en voortdurend proberen om die in hun onderwijs te verwerken. Dat kan soms lastig zijn. “De wereld van het bedrijfsleven draait toch sneller dan die van het onderwijs,” zo omschrijft Joanne Heidinga het probleem. Sacha de Jong wijst op nog een verschil tussen beide werelden. “De traditionelere eventbranche is bij uitstek gericht op resultaten en het onderwijs is juist bij uitstek gericht op processen. Daar zit wel een knelpunt. Een evenement is een piekervaring, alles moet in één keer goed gaan, je kunt je geen foutje permitteren. En dat is funest voor ‘leren’. Als je geen fouten mag maken, wordt het eng. Misschien dat we daarin op termijn lucht kunnen creëren.”

Meer weten over het eventonderwijs van Haagse Hogeschool, Fontys ACI Tilburg en Hogeschool Utrecht? Lees op de volgende pagina’s: Docenten eventonderwijs.


24

De Eventmanager Thema: onderwijs – deel 2

Tekst Carla van Elst

25

torische kant, die je ook moet beheersen. Maar in de iemes-opleidingen gaan we in op zaken als live communicatie en experience marketing. Wat zijn experiences, wat houdt de experience economie in, wat is een customer journey en hoe bepaal je de roi van een event?”

Docenten eventonderwijs

Wie zijn ze, wat doen ze? Zoveel hogescholen, zoveel programma’s voor eventonderwijs. Bij elke hogeschool is dat onderwijs weer anders ingebed in de opleidingsstructuur. Eerlijk gezegd: het is vaak een beetje zoeken naar het vak eventmanagement en de websites bieden daarbij niet altijd soelaas.

In deze editie van De Eventmanager richten we onze blik op drie hogescholen die zich in 2016 als eerste aanmelden als samenwerkingspartner van het Genootschap voor Eventmanagers. Maak nader kennis met drie docenten van respectievelijk de Haagse Hogeschool, Fontys ACI Tilburg en Hogeschool Utrecht. Hoe kwamen zij in het eventonderwijs terecht? Wat leren ze hun studenten over eventmanagement? En welke veranderingen staan er bij hen op stapel voor het komend studiejaar?

‘Wij hechten veel waarde aan employability; het vermogen van studenten om aan werk te komen en zelf werk te kunnen genereren’

Paul Schreuder Docent event/live communicatie, sinds 2010 werkzaam bij Fontys aci Tilburg Na de sportacademie in Den Haag koos hij voor een master Vrijetijdswetenschappen in Tilburg. Hij werd voetbalcoach in Amerika, bedacht na anderhalf jaar dat hij liever de eventwereld in wilde en ging werken voor Sportief Holland, het bureau dat later fuseerde met wop.nl. “In mijn huidige baan komt alles samen. Mijn passie voor en ervaring met evenementen kan ik delen met de jongeren waar ik heel graag mee werk. Ik heb altijd gekozen voor studies die ik leuk vond en nu blijken mijn keuzes gewoon hartstikke relevant.” “Een deel van onze iemes-studenten kiest voor de eventindustrie, maar op hun diploma staat Communicatie of Commerciële economie. Wij voegen daaraan toe: specifiek voorbereid om te werken in de entertainmentindustrie. Voor de eventbranche betekent dat dat we onze studenten leren kijken naar evenementen als marketing- en communicatiemiddel. Waarom organiseert Red Bull Crashed Ice wedstrijden en een stad als Utrecht de start van de Tour de France?” “Voor ons onderwijsprogramma volgen we het werkveld. Twintig jaar geleden ging eventmanagement nog over producties draaien, nu zijn events vooral middelen om een boodschap over te brengen. In onze minor Eventmanagement behandelen we meer de organisa-

“We zijn bezig met twee grote veranderingen in onze programma’s. Zo willen we van gescheiden theorie en praktijk toe naar een meer geïntegreerde aanpak: leren in contextrijke omgevingen. Het kennisaspect blijft belangrijk, maar kennis is tegenwoordig overal voorhanden. Het gaat er nu om of je bijvoorbeeld kunt netwerken of snel schakelen. Wij hechten veel aan waarde aan employability, het vermogen van studenten om aan werk te komen en zelf werk te kunnen genereren. In de creatieve industrie wordt het steeds belangrijker dat je als ondernemer denkt en een eigen netwerk hebt. Tweede verandering is dat we in 2017 een aantal Engelstalige streams gaan aanbieden, in antwoord op de behoefte daaraan bij zowel buitenlandse als Nederlandse studenten. Internationalisering is een belangrijk punt van aandacht voor ons. De afgelopen jaren hebben we veel geïnvesteerd in een internationaal netwerk van universiteiten. Veel van onze studenten maken daar gebruik van, gaan een half jaar studeren in het buitenland.”

Welke opleiding of cursus heb je zelf recent gevolgd? “Meest recent was deze: Value Creation Course for Experience Professionals, verzorgd door het European Centre for Experience Economy. Een zeer waardevolle cursus. Daarnaast haal ik veel kennis en informatie uit het bezoeken van conferenties, congressen en beurzen en uit nieuwsbrieven, social media et cetera.”

Bij Fontys is het onderwijs georganiseerd in dertig zelfstandig opererende instituten. Een daarvan is Fontys Academy for Creative Industries (ACI) in Tilburg. Het eventgerelateerde hbo-onderwijs vinden we hier bij twee (van de vier) bacheloropleidingen: Communicatie – IEMES en Commerciële Economie – IEMES (IEMES staat voor International Event, Music & Entertainment Studies). Studenten leren wat de kracht van het event is in communicatie- of marketingcampagnes. Daarnaast biedt Fontys ACI een minor Event aan, voor 3e-jaars. De minor is voornamelijk gericht op het organiseren van zowel publieks- als zakelijke evenementen.


26

Thema: onderwijs – deel 2

27

is een beetje mijn ‘kindje’. Mijn visie: je snapt evenementen pas als je ze zelf hebt georganiseerd.” “Onze studenten krijgen geen diploma ‘eventmanagement’, het zijn geen eventmanagers. Ze kunnen allemaal wel de minor volgen en een deel van de studenten specialiseert zich in Marketing, Media en Experience. Daarbij leren ze, zeker in samenhang met Experience Marketing, wat de rol is van evenementen in de marcom-mix. Wij stimuleren deze studenten om een duidelijk eigen profiel te ontwikkelen. Dus om bij de minor en de specialisatie ook een stage te zoeken in de eventbranche, bij een evenementenbureau bijvoorbeeld. Dan heb je een duidelijk verhaal als je solliciteert.”

‘In de samenwerking met studenten uit andere opleidingen – tijdens de minor Eventmanagement – worden onze studenten gedwongen om meer hun handelen te benoemen’

Joanne Heidinga Docent eventmanagement, sinds 2010 werkzaam bij de Haagse Hogeschool Ze gaat zelf ook graag naar school, zegt ze. Dat geloof je direct als je haar opleidingsrecords bekijkt. Sinds haar bachelor Culturele & Maatschappelijke Vorming voltooide ze een propedeusejaar Arabische taal en cultuur (“leuk maar knettermoeilijk”), post-hbo Business Administration, een hbo-master Imagineering. Daarnaast werkte ze ruim tien jaar als productiemanager en eventorganisator voor diverse non-profit organisaties, waarvan vijf jaar vanuit haar eigen organisatieadviesbureau Creatief Uitgewerkt. “Toen de subsidiekranen dicht gingen, kwam het onderwijs voorbij. Heel leuk om nog steeds met evenementen bezig zijn, niet meer uitvoerend maar als begeleider en coach van studenten. Ik kan ze over de struikelblokken heen helpen die ik zelf ook heb gehad.” “Studenten worden bij ons opgeleid voor een loopbaan in communicatie of marketing. Daarnaast leren we ze dat er verschillende communicatie-instrumenten zijn en dat het evenement daar één van is. Dat doen we in de minor, waarin we de studenten het instrument event helemaal laten onderzoeken – welke rol heeft het in de markt? – alvorens zij zelf aan het werk gaan daarmee. Ik geef in het reguliere programma les, in Marketing, Media en Experience, en ook in de minor. Die minor

“In 2011 hebben we onze minor gekoppeld aan Serious Request, studenten organiseren tijdens de minor voor het eerst een echt evenement om geld in te zamelen. In de eerste jaren bracht dat tussen de 4.000 en 7.000 euro op, afgelopen jaar was dat 10.000 euro en komend jaar willen we dat graag nog verbeteren. Komend studiejaar wordt de minor bovendien opengesteld voor andere opleidingen. We vinden dat belangrijk omdat je zo kruisbestuiving krijgt tussen de opleidingen. Een ander voordeel is dat je een wat gedifferentieerder studentenaanbod in de minor krijgt. In de samenwerking met studenten uit andere opleidingen worden onze studenten gedwongen om meer hun handelen te benoemen. En dat is goed voor de studenten én voor de minor.”

Welke opleiding of cursus heb je zelf recent gevolgd? “De hogeschool biedt ons elk jaar een aantal scholingsuren aan. Dit jaar heb ik bijvoorbeeld een cursus gevolgd om te leren werken met het Event Model Canvas. Het visuele denken van Canvas is heel geschikt voor toepassing in het onderwijs, dus dat verwerk ik in het minor-lesprogramma en ook tijdens lessen experience marketing. En ik ben net begonnen aan een post-hbo-opleiding E-learning, waarmee we ons onderwijs nog flexibeler willen maken.”

De Haagse Hogeschool heeft zeven faculteiten; de bacheloropleiding Commerciële Economie maakt deel uit van de faculteit Business, Finance & Marketing. Een van de minors van deze opleiding is Eventmanagement. Hierin staat het leren ontwikkelen, organiseren en financieren van een succesvol evenement centraal.

an

v lco

jen

Di

fie

ra

og

t Fo

i

oW

fot

De Faculteit Communicatie en Journalistiek is een van de zes faculteiten van de Hogeschool Utrecht. Hieronder valt, vanaf september 2016, de nieuwe opleiding Communicatie waarbij Live Communicatie een van de vier mogelijke hbo-afstudeerprofielen is. Studenten leren alles over de strategische inzet van evenementen en het bedenken en organiseren van evenementen. De minor ‘Het ontwerpen en managen van evenementen’ staat open voor alle studenten en is gericht op het aanleren van de basiscompetenties van een eventmanager. Het leerprogramma Eventmanagement van een half jaar bij de opleiding Facility Management (Faculteit Economie en Management) omvat meer bedrijfsmatig gericht eventonderwijs.

‘De HU omarmt het didactisch principe van blended learning; leren in een mix (blend) van leeromgevingen’ Sacha de Jong Docent communicatie en eventmanagement, sinds 2012 werkzaam bij Hogeschool Utrecht Haar roots liggen in de branche. Na haar opleiding aan de nhtv Breda werkte ze onder meer voor De Otter & De Vries Productions en eve& Beleveniscommunicatie. In 2010 maakte ze de overstap naar het onderwijs; eerst Tio Eindhoven, nu Hogeschool Utrecht (hu). “Ik gaf daarvoor al gastcolleges en merkte hoe leuk ik het vond om te werken met de jonge generatie. Je bent met hun groei bezig, begeleidt studenten in hun ontwikkelproces.” “Ik kom uit het werkveld en ben een echte ‘doener’. Pas later ontdekte ik de theorieën en modellen die aan het vak ten grondslag liggen. Dat is mijn route geweest en ik vond dat heel verrijkend. In je werk als communicatie- of eventmanager doe je vaak aannames – zoals: face2face contact tussen burgers en overheid werkt beter – maar je weet niet altijd waaróm iets werkt. Dat wordt onder meer onderzocht door mijn collega’s bij de hu-lectoraten en dat vind ik heel inspirerend.” “Elke hogeschool heeft zo zijn eigen signatuur. De hu biedt een communicatie-opleiding en Live Communicatie is een van de afstudeerrichtingen. Het evenement zien wij vooral als een mooi en krachtig middel om mee te communiceren, om gedrag te beïnvloeden. Wij kijken naar de psychologische kant ervan: hoe kun je gedrag beïnvloeden, welke interventies kun je plegen en verlopen die dan zoals je wilt?

Daarnaast combineren we in onze minor eventmanagement theorie en praktijk; de helft bestaat uit een stage. In de minor zit zowel verkenning van verschillende communicatietheorieën als conceptontwikkeling en de toepassing ervan in planning en organisatie van een event.” “Wij zijn nu bezig met de ontwikkeling van een nieuwe vierjarige bacheloropleiding Live Communicatie, als afstudeerrichting van de opleiding Communicatie. De hu omarmt het didactisch principe van blended learning, dat passen we ook hier toe. Studenten kunnen leren in een mix (blend) van leeromgevingen: face2face, online, op de werkplek et cetera. Voor deze nieuwe opleiding hebben we een werkveldtafel georganiseerd – met eventmanagers, eventbureaus en alumni – waar we bespreken wat een startende eventprofessional moet weten en kunnen. De opleiding is al gestart, in september 2017 begint de eerste groep studenten aan hun specialisatie in het 3e en 4e jaar.”

Welke opleiding of cursus heb je zelf recent gedaan? “In 2010 en 2012 voltooide ik respectievelijk de practitioner- en masteropleiding Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP). En in 2015 heb ik de tweejarige universitaire master Leren & Innoveren afgerond. Die master gaat in op verandertrajecten, ik kon die kennis hier meteen in praktijk brengen. NLP gebruik ik ook in mijn onderwijs. Het helpt je om bewust te worden van gedachten en emoties en om actief doelen te stellen: waar wil je naartoe, wat houdt je tegen en wat kan je helpen?”


28

De Eventmanager Partnerships

Tekst Carla van Elst

Fotografie Cojan van Toor Fotografie

29

Sinds drie jaar werkt Amsterdamse cateraar a matter of TASTE samen met boerderij De Marsen in Landsmeer. Een samenwerking die ze allebei zochten en die toch bij toeval tot stand kwam. Hoewel, toeval? Eigenlijk is dit het verhaal van wat er kan gebeuren als je openstaat voor nieuwe mogelijkheden en een neus hebt voor partners die met hun producten ervoor zorgen dat jouw bedrijf de juiste uitstraling krijgt. En dat dan vice versa.

Partners die het snappen

I

n de tijd dat a matter of taste op zoek was naar wegen om hun cateringaanbod nog aantrekkelijker te maken, bezocht algemeen manager Tom Weenink op een vrije dag – kinderen mee in de bakfiets – boerderij De Marsen die idyllisch is gelegen in recreatie- en natuurgebied Het Twiske. Op een voorzichtige vraag volgde de ontdekking dat boer Benno Graef juist op zoek was naar een partner ‘die het snapt’. Een gedegen voorbereiding met intensieve gesprekken en veel aftasten volgde. Lang verhaal kort: a matter of taste is vlees-aandeelhouder en stemt haar cateringaanbod nu af op wat de boerderij kan bieden. Prioriteit één daarbij is en blijft: is het dier klaar voor de slacht? Schot in de roos “Achteraf heeft Benno ons verteld dat hij enthousiast én bezorgd was. Zijn zorg: als het maar geen mensen zijn die alleen maar komen ‘nemen’, er moet een gevoel zijn dat de cirkel rond maakt,” vertelt Tom Weenink. “Dat zat wel goed. Voor ons was dit echt een schot in de roos, we kunnen hiermee laten zien hoe we denken. En wij denken ook met Benno mee. Daaruit is het Biologisch Boerderijdiner ontstaan: een driegangendiner hier op de hooizolder voor particuliere gasten uit de omgeving, waar wij laten zien en proeven wat hier geproduceerd en verkocht wordt.” De Eventmanager op bezoek Op een mooie dag in mei leiden Tom Weenink en commercieel manager Lisette de Jong van a matter of taste ons rond op biologisch dynamische boerderij De Marsen. Midden op het erf een wroetplaats voor de varkens. Het speciale De Marsen ras dat hier gefokt wordt, is een gespierd varken met vet ín het vlees in plaats van erop. Als we langs de halfopen koeienstal lopen, draaien de herkauwende brandroodrunderen hun koppen onze kant op. Even maar, want ze staan op het punt de wei in

te gaan en dat is veel interessanter. In een apart deel van de stal ligt moedervarken met haar tweede worp van achttien biggen riant in het hooi. Op het erf en de omringende kavels scharrelen kippen en kalkoenen, in de verte zien we paarden en enkele bijenkasten. En omdat dit een zorgboerderij is zijn er ook ‘hulpboeren’: jongeren en een enkele oudere met afstand tot betaald werk, meestal als gevolg van een verstandelijke beperking of andere problematiek. Maar mind you, zegt Tom Weenink, dit is een serieus bedrijf waar jaarlijks 1.500 kilo rundvlees wordt geproduceerd, 1.500 kilo varkensvlees en 35.000 kippeneieren. Betrekken jullie al je vlees van deze boerderij? “Wij zijn wel groot-afnemers (zie kader Vlees-aandeelhouders) maar desondanks kunnen wij niet alleen maar boerderijvlees serveren. Het is niet ‘doe mij maar 400 entrecotes voor een grote partij’ en dat Benno dan acht koeien de nek omdraait. Want wat gebeurt er met de rest van dat vlees? Daarom zijn wij met de boer, de slager en onze chef-kok gaan nadenken over producten die altijd voorhanden kunnen zijn: worsten, hamburgers, hot dogs. En voor speciale gelegenheden mogen we een beroep doen op groot vlees: een ribstuk of een speenvarken. Maar ook dat moeten we timen: wanneer


30

Partnerships

31

— SAVE THE DATE —

Vlees-aandeelhouders Boerderij De Marsen heeft 50 vleesaandeelhouders: gezinnen en bedrijven die vooraf een aandeel kopen in de vleesproductie. Een vleesaandeel weegt 40 kilo en kost 700 euro. Drie tot vier keer per jaar organiseert De Marsen een aandeelhoudersvergadering, waar men onderling ervaringen uitwisselt. “Als grootaandeelhouder krijgen wij vragen als: wat doen jullie allemaal met dat vlees? Want ze weten dat wij speciale producten hebben ontwikkeld, samen met de boer en de slager. Een hamburgertje bijvoorbeeld dat iets kleiner is zodat het past in een klein broodje en iets dikker om het sappiger te maken.”

Omega 3 en omega 6 Omegawaarden en met name de verhouding tussen omega 3 en omega 6 zijn belangrijke ijkpunten voor de kwaliteit van vlees. Beide omega’s zijn gezonde vetzuren, zolang ze met elkaar in balans zijn. Als omega 6 in vlees de overhand krijgt, kan dat allerlei ziekteverschijnselen veroorzaken.

‘Op elk moment verse asperges, verse aardbeien, elk soort vlees en elk soort zeevruchten te koop. Dat kan niet meer als je alleen nog met duurzame leveranciers werkt’

Boer Benno Graef streeft naar de verhouding 1:3 en werkt daartoe samen met een Duits veevoederbedrijf dat speciaal voor De Marsen mengvoer maakt van granen met zaden. De eieren van De Marsen halen inmiddels 1:3, het vlees komt nu uit op 1:6 en is dalende sinds het zadendieet.

is het event en is het dier er dan klaar voor? Je kunt je voorstellen dat onze salesmedewerkers en de chef-kok regelmatig een uitdaging hebben.” Eigenlijk best wel onpraktisch voor een cateringbedrijf.

“Als je er zo naar kijkt: ja. Maar voor ons is van belang dat we hier te maken hebben met mensen die ons heel goed kunnen uitleggen wat er allemaal speelt op voedselgebied. Dat inspireert ons weer om verder na te denken over het eten dat we serveren en op zoek te gaan naar andere bedrijven waar we ons goed bij voelen. Duurzaam zit dicht aan tegen lokaal, wij hebben de mazzel dat we in de Haarlemmerstraat zitten met veel mooie lokale zaken waar wij mee kunnen samenwerken. Op die manier kun je een aantrekkelijk aanbod maken.” Is het denkbaar dat je met 15, 20 duurzame partners zonder groothandel kan draaien? “Daar dromen we

weleens over, samen met Benno. Maar dat vraagt in elk geval een verandering bij de consument. Wij zijn allemaal opgevoed met het idee dat op elk moment verse

asperges te koop zijn, verse aardbeien, elk soort vlees, elk soort zeevruchten. Dat kan niet meer als je alleen nog met duurzame leveranciers werkt.”

dag r e d n o d 2016 s u t s u g 25 au

6 1 0 2 PIRE

INS

Die bewustwording is gaande, steeds meer mensen eten volgens het seizoen. “Buiten dat dat hip is, is het

belangrijk dat mensen gaan zien waarom het goed is. Want dan kun je eigenlijk niet meer anders en kunnen we wellicht over 10, 20 jaar op het punt komen dat het ook goedkoper gaat worden. Misschien dat het die kant op gaat, daar zouden we graag een steentje aan bijdragen. Nu is het nog duurder omdat de boer ook zijn hoofd boven water moet houden. En geloof me, Benno houdt er beslist geen dikke auto aan over.” Veel cateraars van tegenwoordig zeggen duurzaam te werken. Hoe kijk jij daarnaar? “Een aantal pakt het goed

aan. Hutten is heel vooruitstrevend, bewandelt nieuwe paden die bijzonder en uniek zijn. Maar er zijn er ook – en ik noem geen namen – die zich biologisch noemen, maar dat feitelijk niet zijn.” Zou je De Marsen zelf ook als locatie in kunnen zetten?

“Grote events zitten niet in het bestemmingsplan, maar we mogen er een paar per jaar organiseren. Benno wil dat alleen voor partijen die een link hebben met het boerenbedrijf of de natuur. Hij wil kunnen snappen wat een bedrijf hier komt doen; wat hij voor jouw bedrijf kan doen, maar ook wat jij voor zijn bedrijf kunt doen. Hij wil altijd een balans in halen en brengen.”

de bronatie! pir va n i n s


32

De Eventmanager Nieuw bij PML

Tekst Dirk Prijs en Carla van Elst

Gebouw + kunst = MORE Na de opening in juni 2015 verschenen diverse artikelen in de pers waarin de architectuur naar ontwerp van Hans van Heeswijk geroemd werd. Van Heeswijk is onder andere bekend van de aanbouw bij het Van Gogh Museum en de verbouwingen van het Mauritshuis en de Hermitage.

Nieuw bij PML Platform Museum MORE Museum Locaties

Hij maakte van het 100 jaar oude gemeentehuis van Gorssel (bouwjaar 1914) en het nieuwbouw-deel een natuurlijk geheel. Het gemeentehuis heeft daarbij zijn uitstraling van voornaam landhuis behouden; kijkend naar de oude voorgevel lijkt het achterliggende nieuwe museumpaviljoen daaraan ondergeschikt. Lijkt, want het vloeroppervlak van de nieuwbouw is wel zes keer zo groot als dat van het oude gemeentehuis. Binnen- en buitenkant van de nieuwe vleugel zijn bekleed met blokken natuursteen. Van Heeswijk heeft zich hierbij laten inspireren door de architectuur van verschillende landhuizen in en om het villadorp Gorssel. Verder valt het overvloedige gebruik van glas op, dat zowel in de pui is verwerkt als in het interieur: passage, trappenhuizen en museumzalen. Daardoor heb je als bezoeker vanuit vrijwel elke zaal zicht op de parkachtige tuin, bovendien kun je de vaste collectie bekijken bij daglicht. Het lichte, transparante en ruimtelijke gebouw biedt een perfect decor voor de modern-realistische kunstwerken.

Museum MORE

e d n e g e i l V t r a t s 7 D Op de dag van het interview in Museum more meldt zich de 100.000ste bezoeker, tien maanden na de opening in juni 2015. In minder dan twee jaar tijd werden hier het gebouw en museum gerealiseerd, een geschenk van zakenman Hans Melchers aan Gorssel en de Achterhoek. De zakelijke verhuur is in de eerste maanden bijna als vanzelf op gang gekomen. Museum more staat nu voor de uitdaging om deze vliegende start succesvol uit te bouwen.

e nieuwbouw van Museum more was nog niet eens afgerond toen de eerste voorboekingen al binnenstroomden. Voor groepsbezoeken, maar ook voor zakelijke en semi-zakelijke ontmoetingen in het museum. Dát gaat goed, dacht het handjevol medewerkers van het eerste uur; locatieverhuur was immers ook een van hun eigen doelstellingen. Tegelijk ontdekten ze dat ze op dat vlak meteen een tandje bij moesten zetten.

Verwachtingen “We wisten dat het een supermooi gebouw ging worden, met een bijzondere uitstraling,” vertelt Ellen van Slagmaat, pr & Marketing manager. “Dat betekent dat je veel te bieden hebt, maar ook dat de verwachtingen hoog zijn. Dan heb je de mensen nodig om dat goed te doen, die de service kunnen verlenen die verwacht wordt.” Daarom is het nog altijd kleine team inmiddels uitgebreid met een medewerker Sales & Events, die de zakelijke promotie voor haar rekening neemt en aanspreekpunt is bij alle ontvangsten. De bekende restaurantketen Loetje is aangetrokken voor de exploitatie van het grote museumcafé. Er zijn samenwerkingsverbanden

met enkele lokale cateraars, van eenvoudig tot super chic; daarnaast wordt gewerkt met landelijke partijen. Voor de aankleding van evenementen werkt more samen met Ten Kate flowers & decorations, de partij die ook bloemen en decoraties voor tefaf verzorgt.

Zalen De voormalige trouwzaal van het oude gemeentehuis is ingericht als evenementenzaal; waar overigens ook nog steeds getrouwd kan worden. Daarnaast lenen de ontvangsthal en de glazen passage – de verbinding tussen oud- en nieuwbouw en de museumzalen onderling – zich uitstekend voor evenementen, evenals het museumcafé en de museumzalen op de begane grond. “We zijn geen standaard zalenlocatie, maar we kunnen van alles,” zegt commercieel directeur Rick Faase. In de eerste tien maanden na de opening in juni 2015 waren er al zo’n 50 zakelijke ontvangsten. Te weinig om patronen te ontdekken, al is het wel duidelijk dat de locatie past in het hogere segment van de zakelijke markt. De aanvragen tot nu toe betroffen vooral relatiemeetings, zakelijke presentaties, corporate dinners en private dinners. Opvallend is dat bij de meeste zakelijke evenementen de locatie centraal staat en de kunst het extraatje is. “Zo werden we benaderd door garages voor auto-onthullingen. Die zien vooral de ruimte, de uitstraling en de chic van het gebouw. Binding met kunst hoeft er niet altijd te zijn, maar het geeft altijd wel het extra cachet,” aldus Rick Faase.

Zakelijk Privémusea als more worden wel aangeduid als ‘miljonairs-musea’: opgezet door een rijke mecenas en meestal gevuld met zijn kunstcollectie. In het geval van Museum more is dat Hans Melchers, Achterhoeker en kunstliefhebber, die in 2012 zijn collectie schilderijen van Carel Willink uitbreidde met ruim duizend werken van Nederlandse realisten uit de collectie van Dirk Scheringa.

‘Zonder subsidie kun je flexibeler zijn en zakelijker’ Vermogend of niet, ook de eigenaar van een privémuseum wil graag dat er bewust met zijn geld wordt omgegaan. Vandaar dat ook voor Museum more de inkomsten uit zakelijke verhuur belangrijk zijn. Om die reden werden bij aanvang grote partijen uitgenodigd om kennis te maken met het museum en de propositie op zalengebied. Inmiddels is men klaar voor de volgende uitdaging: het uitbouwen van de succesvolle start. Dat doen ze door “de boer op” te gaan, om de naam en de propositie van het museum onder de aandacht te brengen van nog meer mensen en organisaties. Daarvoor moet er simultaan geschaakt worden op veel borden: de aanvankelijke website moet nu al geüpdatet worden, er is behoefte aan goede marketingmaterialen en o ja, een

33


34

De Eventmanager Join the club

Nieuw lid PML

Facebook

Zo jong als ze was, wist Sanne Hoogeveen: later wil ik de Olympische Spelen organiseren. De weg naar een loopbaan in de evenementenwereld was geboren. Inmiddels is ze sinds 2014 verantwoordelijk voor diverse evenementen van ASML, dat vanuit Veldhoven wereldwijd chipmachines levert aan klanten als Samsung en Intel.

Bereik je de zakelijke markt via Facebook? “Hooguit zijdelings. Sterker nog, we zien bereik en likes dalen als we posts plaatsen die mensen kennelijk het gevoel geven dat we ze iets willen verkopen. Dat moet je subtiel aanpakken. Niet letterlijk zeggen: ‘ook te huur’. Liever een mooie fotoshoot van een partij of bruiloft, met bloemwerk van Ten Kate Deventer bijvoorbeeld. Dat mensen denken: aha, dat kan dus ook.”

‘Soms moet je even stil staan om te kijken waar je mee bezig bent’

facebook.com/museummore

Museum MORE is het grootste museum voor Modern Realisme. Ruim 200 Nederlandse topwerken uit de afgelopen eeuw zijn er te zien. Het realisme is een toegankelijke kunstrichting dat een groot publiek aanspreekt. Grote namen zijn: Carel Willink, Pyke Koch, Jan Mankes en Charley Toorop.

Illustratie Liselot Röben

Genootschap voor Eventmanagers

Sociale media horen bij een modern museum. MORE koos bewust voor Facebook en niet voor Twitter. Ellen van Slagmaat (PR & Marketing): “Twitter moet snel en 24/7, daar hebben we de mankracht niet voor én het past niet bij onze bezoekers. Facebook past daarentegen heel goed, we zien een enorme overlap tussen onze bezoekers op Facebook en in het museum. Daarnaast hebben we een Instagramaccount, als leuke sideline.”

business brand en een pakkende payoff zijn dan ook handig. Bovendien wil Rick Faase een businesspartnerprogramma lanceren: “We steken dat zakelijker in dan andere musea. Businesspartners in plaats van sponsors, omdat bedrijven er iets voor terugkrijgen. Denk aan dagdelen zaalhuur, uitnodigingen voor previews of exclusieve rondleidingen door de artistiek directeur.” Het feit dat het museum geen subsidie heeft, ziet hij daarbij als een voordeel. “Zonder subsidie kun je flexibeler zijn en zakelijker. Een museum exploiteren is in Nederland geen lucratieve business, daarvoor zijn de toegangsprijzen te laag. Financieel is locatieverhuur gewoon noodzakelijk. Dat zakelijke gevoel is bij ons sterker.”

Tekst Shirley Brandeis

Best practice Het eerste grote evenement, kort na de opening van Museum MORE in juni 2015, was voor iedereen een spannende aangelegenheid. Voor een grote landelijke bank organiseerde het MORE-eventteam een besloten ontvangst voor 150 private banking relaties. “Het weer was onverwacht prachtig. Daarom hebben wij zelf voorgesteld om de ontvangst buiten te organiseren,” vertelt Desiree Siero (Sales & Events). “Dat betekende wel dat we last minute een en ander moesten aanpassen en allerlei extra materialen inhuren. Omdat we samenwerken met professionele bedrijven voor catering en aankleding, was dat geen probleem.” De gasten werden op het terras ontvangen met een welkomstcocktail. Vervolgens verplaatste het gezelschap zich naar de oude raadszaal waar de voorzitter van de Raad van Bestuur van de bank een presentatie verzorgde. Artistiek directeur van MORE – Ype Koopmans – vertelde kort over het nieuwe gebouw en de kunstcollectie. Daarna konden de gasten op eigen gelegenheid de collectie bekijken, terwijl op diverse locaties drankjes en amuses werden aangeboden. “Zo’n eerste evenement is spannend, maar het was heel succesvol. De last minute aanpassingen droegen daar zeker aan bij. Dat vonden wij niet alleen, ook de opdrachtgever was enthousiast. Aansluitend hebben ze een nieuwe boeking gedaan: najaar 2016 mogen we een private dinner in een van de museumzalen organiseren voor hun managementteam.”

Master Class “Wij maken machines waarmee je chips kunt produceren. Zo leg ik altijd in het kort uit wat asml doet. Via LinkedIn werd ik twee jaar geleden door asml benaderd voor het opzetten van een evenementenbureau. Ik werkte eerder onder andere als evenementencoördinator bij de Kamer van Koophandel. Bij asml vond ik een mooie, nieuwe uitdaging. Onze evenementen zijn er voor de eigen medewerkers, om de branche en klanten te informeren of om medewerkers te werven. Zo’n 350 per jaar; van hele grote met 1000-en gasten tot kleine, zoals een lezing. Een van de mooiste vind ik de PhD Master Class, waarbij we een driedaags informatief programma maken voor supergetalenteerde mensen uit het wereldwijde werkveld.” Paarden “Het was diergeneeskunde of de evenementenbranche. Mijn pakket op het vwo liet een bèta studie niet toe, maar spijt heb ik zeker niet. Ik ben dol op regelen en al jong wist ik: later ga ik de Olympische Spelen organiseren. Ik koos een studie Leisure management in Breda. Sindsdien rol ik van het een in het ander. Zo heb ik mijn afstudeerstage bij de vnu gedaan – hierbij deed ik een haalbaarheidsonderzoek voor het opzetten van een kunstbeurs – en kreeg ik mijn eerste

echte baan aangeboden vanuit mijn derdejaars stageplek bij Outdoor Brabant. Bij dit event, dat voorheen Breda Hippique heette, kon ik mijn passie voor paarden kwijt.” Aandacht “Elk evenement probeer ik zó te organiseren dat ik mijn handen tijdens een event vrij heb voor de laatste puntjes op de i, maar ook voor persoonlijke aandacht voor medewerkers en bezoekers. De fotograaf, de receptioniste en al die anderen die betrokken zijn wil ik verwelkomen en laten weten dat ze bij mij terecht kunnen. En ja, ze worden ervoor betaald, maar toch hecht ik waarde aan een klein geschenkje na afloop. De bloemdecoraties bij een event, geef ik aan het eind van de dag graag mee aan mensen die zich hebben ingezet. Dat wordt gewaardeerd. Ook met de gasten trek ik op. Soms ben je twee, drie dagen samen. Aandacht geven, mensen aanspreken, laten weten wie je bent en dat je er bent, vind ik belangrijk. En ik krijg er energie van.” Soms even stil staan “Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen, om je netwerk te vergroten, ervaringen te delen. Vorig jaar heb ik daarom een summerschool van het Genootschap gevolgd. In dit vak is het hard werken, maar soms moet je even stil staan om te kijken waar je mee bezig bent, hoe je de beleving – een woord dat tijdens mijn studie trendy en voorbijgaand leek, maar nu gemeengoed is – nog beter en hipper kunt maken. Ik ben lid geworden, heb inmiddels een paar bijeenkomsten bezocht en raakte iedere keer geïnspireerd. Met name de bijeenkomsten over foodconcepts en registratietools vond ik interessant. Ook bij de evenementen die ik vanuit asml organiseer, is mijn doel om mensen ervaringen te laten delen. Om niet alleen te zenden, maar mensen het gesprek met elkaar aan laten gaan en samen iets laten bereiken.”

35


36

De Eventmanager Preferred Partners

Tekst Shirley Brandeis

37

MHB Event Facilities

De Evenementenkalender van… Heb je mooie events in de planning voor 2016? Dat vroegen we aan twee Preferred Partners: locatie Landgoed Duin & Kruidberg in Santpoort en eventverhuur & productiebedrijf MHB Event Facilities. Beide beschreven een aantal van hun events en lichtten er eentje extra uit.

Landgoed Duin & Kruidberg 16 mei

1 juli

Pinksterjaarmarkt

Jubileum Bernard Lensink

Jaarlijkse markt op Tweede Pinksterdag (zie kader)  De Landgoedtuin

Tienjarig jubileum general manager Bernard Lensink  Landgoed Duin & Kruidberg

26 mei

Brasserie DenK Pop-up restaurant

7 juli

Pop-up restaurant met viergangendiner  Brasserie DenK, De Theeschenkerij

Vierjaarlijkse presentatie van nieuwe menukaart met tiengangendiner  restaurant De Vrienden van Jacob

Culinaire Expositie

9 juni

Opening Beeldententoonstelling

30 augustus – 4 september

Beeldententoonstelling i.s.m. Eva Art Productions Foundation  De Landgoedtuin

Catering op megagrote bootshow voor Nederlandse en buitenlandse jachtbouwers  Amsterdam Marina op NDSM-werf

HISWA te water

18 juni

Picknick op Sterrenniveau

24 september

Fietspicknick met lunch in de duinen, verzorgd door Executive Chef Alain Alders event i.s.m. Natuurmonumenten

Culinair viergangen-avontuur  restaurant De Vrienden van Jacob

27 april

25 – 27 augustus

Kingsday Outdoor

Glemmer Beach

7e editie muziekfestival tijdens Koningsdag Oldehoofsterkerkhof  Leeuwarden

Strandfestival (zie kader)  Lemmer

2 en 3 september

Cityrock Leeuwarden

5 mei “Zo groot als dit jaar was de Pinksterjaarmarkt nog nooit. We hadden net iets meer dan 100 kramen. Tijdens de eerste editie in 2009 waren dat er 20. Het evenement werd destijds opgezet ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van Landgoed Duin & Kruidberg. Met de markt wilden we ook de drempel voor bezoekers verlagen. Het landgoed was namelijk lange tijd afgesloten geweest, letterlijk met een hek, waardoor er een mysterie omheen hing. Na de openstelling voor het grote publiek in 2002 bleek de drempel toch nog hoog. Een Pinksterjaarmarkt met kraampjes en kinderactiviteiten en ook de gelegenheid het landhuis te bekijken – waar de meeste mensen vooral nieuwsgierig naar waren – leek ons een goede manier om meer mensen kennis te laten maken met Duin & Kruidberg. We verwachtten die eerste keer zo’n 4.000 bezoekers, het werden er 10.000.” “Inmiddels zijn we gewend aan de drukte. Elk jaar maken we de markt groter, met meer standhouders en meer leuks voor kinderen, die er onder andere kunnen draaien in de zweefmolen, paard kunnen rijden of in een plastic bal ‘lopen’ op de vijver. De markt houden we zo divers mogelijk. Je kunt er fruit, pesto, tapenade, Rituals-producten, sieraden, lampen, kleding en meer vinden. De medewerkers van het Landgoed staan ook altijd op de markt. Dit jaar hielp ik bij de patatkraam. Tussen al het patat scheppen door, genoot ik van dit jaarlijkse hoogtepunt.”

“We zijn gevestigd in Bolsward. Niet vreemd dus dat dit lijstje alleen evenementen in Friesland toont, al opereren we wel degelijk landelijk. Wij leveren dagelijks de audiovisuele techniek bij verschillende evenementen en congressen. Bij muziekfestival Glemmer Beach, dat ik hier graag wil uitlichten, doen we sinds twee jaar de volledige productie voor dit evenement en dat betekent: licht, audio, cameraregistratie en led-videoschermen voor diverse podia. Het leuke voor ons bij dit soort muziekfestivals is het maandenlang voorbereiden en samenwerken met al die andere betrokkenen en het ervoor zorgen dat wat we bedenken en uittekenen voldoet aan de wensen van de hoofdact; dit jaar is dat Marco Borsato.” “Nieuw in ons assortiment is ons mobiele led-scherm met een scherm oppervlakte van 8,3 m2, dat we ook op Glemmer Beach plaatsen. Een mooie constructie die snel en eenvoudig is te plaatsen en te bedienen. Door de eenvoudige bediening kan de klant indien gewenst zelf het scherm bedienen. Maar ook voor live evenementen en broadcast-toepassingen is het scherm goed in te zetten. Ons bedrijf staat bekend om onze flexibele houding, no-nonsense mentaliteit en vakkundige mensen.”

Fruit de Mer lunch Linda Postma

Marten Hylkema

Senior Sales Manager

Eigenaar MHB Event Facilities

Befrijdingsfestival Fryslân Activiteiten met landelijk thema ‘Vrijheid geef je door’  Historische centrum Leeuwarden

3e editie muziekevenement rock in de breedste zin van het woord  Leeuwarden

19 september

Start Eneco Tour

23 – 26 juni

CityProms Festival Grootste klassieke muziekfestival van Noord-Nederland  Leeuwarden

Start meerdaagse wielerronde door België en Nederland  Bolsward

8 september

Leip! Intro

15 – 17 juli

Welcome to the Village

Gezamenlijke introductiedag eerstejaarsstudenten  Leeuwarden

Muzikaal evenement met eten en design  Leeuwarden

6 – 11 augustus

Sneekweek 81e editie van grootste binnenwater zeilevenement van Europa  Sneek

ij j b He a d n e je ag e? d r o op Heeft jouw bedrijf ook mooie events in de planning? Laat het ons weten; stuur een mailtje naar redactie@deeventmanager.nl


38

De Eventmanager Netwerken

Tekst Carla van Elst

Rondetafel discussie met G14-leden Vijf young professionals uit de branche – in leeftijd variërend van 23 tot 31 – in gesprek. Het onderwerp is ‘Netwerken’. Discussieleider is Leon Kruitwagen (51), de man die van netwerken zijn professie maakte.

39

Meedenken op Buitenhof 65

Rosanne Beekman Sinds 1 jaar eventmanager Passenger Terminal Amsterdam

‘Goed netwerken is wederkerig. Niet dat je per se iets van elkaar moet, maar dat je een klik hebt met elkaar’

Wie zit er in je netwerk?

van het Genootschap voor Eventmanagers. “Daar is het balletje gaan rollen, ik bouw van daaruit nu aan mijn netwerk.” Het beste netwerkevent Voor goed netwerken moet het er allemaal “niet te dik op liggen”. Dus niet ‘minimaal 5 visitekaartjes per event’ en ook niet gesprekken direct de saleskant op duwen. Dat past niet bij deze branche die ze omschrijven als ‘gezellig’, waar de mensen communicatief zijn en waar je dus makkelijk contacten legt. Het oude kaartjes scoren, maar ook het ‘harde’ nieuwe netwerken – als voorbeeld noemt men bni – werkt voor hen niet. Waarom niet? “Je moet een gezicht bij een kaartje hebben,” zegt Jonathan van der Mark, “en daarvoor moet je echte interesse tonen en in gesprek gaan. Zodat, als je later belt, je iets heb om aan te refereren.” Daarom vindt iedereen het ook belangrijk om notities te maken na elke netwerkbijeenkomst, al lukt dat niet altijd. Mariëlle van der Putten zet meteen na een bijeenkomst, nog voor ze haar auto start, alles in haar telefoon: wat ze met wie besproken heeft en of ze iets heeft toegezegd. Rosanne Beekman noteert waar ze over hebben gesproken “en de volgende keer vraag ik daarnaar”. Wat vinden zij zelf de beste netwerkbijeenkomsten? In elk geval bijeenkomsten waar een inhoudelijk element of een gezamenlijke activiteit voorafgaat aan het netwerkmoment. Dat breekt het ijs en het contact

Meedenken op Buitenhof 65

Pas na twee uur praten zegt er iemand “o ja, misschien even kaartjes uitwisselen”. Tekenend voor deze generatie? Ja, want kaartjes scoren is niet belangrijk voor ze, het real-life contact en de persoonlijke aandacht des te meer. En later zoeken ze elkaar toch wel op, op LinkedIn en Facebook. Netwerken leer je (meestal) niet op school Alleen Rosanne Beekman hoorde tijdens haar studie (Media & Entertainment Management) ‘kijk om je heen, deze mensen worden later je netwerk’ en ze bezocht er de wekelijkse netwerkborrels die de school organiseerde. De anderen studeerden af aan hotelschoolof communicatie-opleidingen, waar destijds niet of nauwelijks over netwerken werd gepraat. Die hadden bij de start van hun loopbaan dan ook niet meteen door hoe waardevol een netwerk kan zijn en hoe je een goed netwerk opbouwt. De praktijk is daarvoor wel een goede leerschool, denken ze, hoewel ze ook graag in hun opleiding wat meer tips hadden gekregen of desnoods een korte cursus netwerken. Carola Meijer: “Opleidingen moeten sowieso meer onderstrepen hoe belangrijk

het is om te investeren in een netwerk. Destijds zag ik een studentenvereniging bijvoorbeeld als een waste of my time. Achteraf denk ik: het had een manier kunnen zijn om een netwerk te beginnen.” Bouwen aan een netwerk De een is nog zoekende, de ander werkt doelgericht aan een gedegen en solide netwerk. Opvallend detail: wie al jong doelgericht bezig is aan netwerkopbouw volgt daarin vaak het voorbeeld van een (oudere) mentor. “De vorige eigenaar van Van Dam Catering nam me vanaf het begin mee naar allerlei netwerkbijeenkomsten,” vertelt Carola Meijer. “Dat was een mooie manier om er langzaam in te komen, iedereen te leren kennen.” Dat geluk heeft niet iedereen. Cashmira Hoogenraad stapte een half jaar geleden over van een communicatiefunctie bij Nieuwspoort naar een eventfunctie bij de Nederlandse Zuivel Organisatie: “In mijn vorige baan ging het allemaal min of meer vanzelf, iedereen kwam naar ons toe. Hier ben ik op mezelf aangewezen: wie zijn de mensen in mijn omgeving waar ik iets aan heb?” Heel blij was ze dan ook met de tip om lid te worden

Cashmira Hoogenraad Sinds 6 maanden eventmanager Nederlandse Zuivel Organisatie

‘Vroeger maakte ik met mensen een praatje en daar bleef het bij. Nu ben ik veel bewuster met netwerken bezig, echt contact leggen en die contacten onderhouden’

leggen erna verloopt soepeler. Ook de meer informele vrijdagmiddagborrels, waar zakelijke ‘buren’ en relaties van relaties komen, zijn prettige netwerkmomenten. “Het levert vaak meer duurzame relaties op. Misschien omdat het informeel is,” denkt Rosanne Beekman. “Daardoor leer je de mensen sneller kennen en is er eerder een echte klik. Dan wil je ook meer voor diegene doen en zij voor jou.”

Meedenken op Buitenhof 65

Mariëlle van der Putten Sinds 3,5 maand commercieel & operationeel manager Van der Kroft’s Party Rental

‘Ik ontdekte de kracht van netwerken toen ik via mijn netwerk een stageplek in New York bemachtigde en dat vervolgens ook weer voor anderen na mij heb kunnen doen. Het draait voor mij om mensen met elkaar verbinden’

Netwerken en social media Als er één groep is die weet hoe belangrijk social media is voor netwerken, zijn het de young eventprofessionals. Alweer: niet omdat ze dat op school hebben geleerd. LinkedIn is een handig hulpmiddel, iedereen die je nodig hebt is er te vinden en je eigen contacten kun je ook goed volgen, zeker als je je aanmeldt voor de extra functies Premium en Sales Navigator. “Dan weet je meer over hun activiteiten en daar kun je dan weer op inspelen tijdens het netwerken,” aldus Jonathan van der Mark. Zakelijke Facebookpagina’s zijn in opkomst. Vooral bedrijven met een visueel product – catering! partymaterialen! – kunnen scoren met regelmatige posts op hun Facebook-bedrijfspagina. Het geeft (potentiële)


40

Netwerken

Meedenken op Buitenhof 65

Carola Meijer 6 jaar werkzaam voor Van Dam Catering, sinds 1 september 2015 mede-eigenaar

‘Netwerk opbouwen is iets geven, investeren en daarna de vruchten daarvan plukken: ambassadeurs creëren voor je bedrijf’

Voegen ze eigenlijk weleens zakelijke relaties toe op hun privé-Facebookpagina? De een doet dat principieel niet, een ander merkt op dat op Facebook de scheiding tussen privé en zakelijk steeds meer vervaagt. Van dat laatste kun je ook bij het onderhouden van je netwerk gebruikmaken: “Iemand een berichtje of kaartje sturen, als je ziet dat ze jarig is of moeder is geworden!” Netwerken is leuk Iedereen is het erover eens dat je voldoende moet investeren in je netwerk. Niet zozeer om het ongelimiteerd te laten groeien, maar meer om te bouwen aan een gedegen en relevant netwerk, gebaseerd op wederkerigheid en een echte ‘klik’ met mensen. Netwerken vinden ze allemaal leuk én het werpt ook nog eens vruchten af. “Netwerken, als het lukt, geeft een goed gevoel,” beschrijft Rosanne Beekman. “Leuk contact hebben met mensen en er ook nog iets aan overhouden. Sociaal +++ en zakelijk +++.” Mariëlle van der Putten vult aan: “Het is ook heel leuk als je twee contacten aan elkaar kunt koppelen. Het geeft een goed gevoel. Ik geloof erin dat zoiets altijd weer bij je terug komt.” En het mooiste resultaat van je inspanningen is als mensen uit jouw netwerk ambassadeur worden van jou en het bedrijf waar je voor staat.

klanten een kijkje achter de schermen, zegt Mariëlle van der Putten, daarom moet je het ook niet halfbakken doen. Een Facebook-account met drie oude foto’s erop oogt als vergane glorie of alsof je niets te doen hebt. Jonathan: “Bij een bijeenkomst over Digital Marketing 1 heb ik geleerd: doe het goed of doe het niet!” Meedenken op Buitenhof 65

,

Een uur na het interview post Jonathan deze foto op het Instagram-account van Taller Events. Volg jij ons al op Instagram? @b2beventsnl

Jonathan van der Mark sinds 5 maanden sales & new business manager Taller Events

‘Een goed ingericht crmsysteem is een handige tool om je zakelijk bedrijfsnetwerk uit te breiden maar vooral te onderhouden’

Herkenbaar beter. Altijd persoonlijk. www.partyhands.nl

1 Zie pagina 58: Start vandaag met Digital Marketing.


De Eventmanager Interview

42

INTER VIEWER

Tekst Carla van Elst

Fotografie Ramon van Jaarsveld / Clickshots

GEINTER VIEWD Wie heeft de grootste oren in de branche? Ofwel: wie hoort het meest en weet het beste wat er speelt? Barbara van Baarsel, die sinds 2008 hoofdredacteur is van High Profile Events, en Leon Kruitwagen als oprichter/eigenaar van het Genootschap voor Eventmanagers doen qua ‘oor-omvang’ niet voor elkaar onder. In februari interviewde Barbara Leon, voor een portret in het online medium Events.nl; voor deze editie van De Eventmanager we are returning the favour.

43


44

B Interview

reed lachend ontvangt ze ons in haar Amsterdamse kantoor. Een stoer bedrijfsverzamelgebouw van robuuste afmetingen. Hier heeft ze haar Buro Barcode gehuisvest; met dit contentbureau bedient ze veel partijen, zowel binnen als buiten de evenementenmarkt. Hier wordt ze ook omringd door tal van grote en kleinere eventof eventgerelateerde bedrijven. Enthousiast leidt ze ons rond “even bij de buren kijken?”, strooit onderwijl kwistig met details over pand en inrichting en arrangeert voortdurend nieuwe ontmoetingen “o, maar die-en-die moet je ook even begroeten”. Als je ergens het ons-kent-ons van de branche ervaart, dan wel hier. In de vergaderzaal, grenzend aan het grote gezamenlijke bedrijfsrestaurant, kijkt ze ons afwachtend aan. “Nou, vraag maar, eng hoor, dit.” Om vervolgens anderhalf uur lang open te praten over haar rol in en kijk op de evenementenbranche, waarbij ze maar een enkele keer zegt “ik weet eigenlijk niet of dit er zo in moet.”

Journalistieke vrijheid Hoe vrij ben jij om te schrijven wat je wilt? “Volledig

vrij wat betreft de insteek. Qua onderwerpen ligt dat anders; over actuele onderwerpen beslis ik zelf, maar een thema-dossier voor het magazine gaat in overleg met het team van High Profile Events. Want advertenties en advertorials zijn belangrijk, zo is dat nu eenmaal. Maar ook dan, of als ik een locatiereport maak, is de insteek van het verhaal compleet aan mij.” En als hoofdredacteur selecteer je het nieuws dat anderen lezen. “Ja, maar niet zoals een nieuwsmedium;

daar moet je zo objectief mogelijk zijn. In onze markt hoeft dat minder. Het is een ‘mensen-‘markt, we hebben elkaar allemaal weleens gesproken, weten veel van elkaar, kunnen informeler met elkaar omgaan. Ik wil niet pushen, de mensen het nieuws door de strot duwen, maar als ik vind dat een verhaal verteld moet worden – over compliance, nieuwe trends in catering, whatever – dan schrijf ik dat. Ongeacht de belangstelling ervoor op dat moment.” Kritisch Ik zie zelfs na acht jaar crisis nog regelmatig dingen die niet goed zijn. Jij vast ook. “O ja! Vooral in hos-

pitality valt nog veel te verbeteren. Voorbeelden genoeg, wat denk je van een vijfsterrenhotel waar ik als journalist niet eens een kop koffie krijg? Terwijl ze wel prat gaan op hun gastvrijheid.” We zouden veel harder moeten zijn. Schrijf jij kritische artikelen over de eventwereld? “Kritisch zou ik het

niet noemen. Al laten we wel opdrachtgevers aan het

45

woord, vragen naar valkuilen bij een evenement of wat er misging achter de schermen.”

Publieks vs. zakelijk Je hebt zelf zowel zakelijke als publieksevents georganiseerd. Wie kan van wie leren? “Beide van

Waarin zouden we kritischer moeten zijn in onze branche? “Tja, ik zit nu met jullie aan tafel, maar ik vind

wel dat er in de afgelopen jaren te veel verenigingen zijn gekomen. Te veel clubs die allemaal data produceren: uitnodigingen, nieuwsbrieven, tweets, feeds. Daar worden opdrachtgevers uit de branche soms door overspoeld. Gelukkig zie ik ook partijen die nu weer naar elkaar toe trekken en ik hoop dat dat ertoe leidt dat we opdrachtgevers echt relevantie gaan bieden.” Minder brancheverenigingen, hm. Maar kritische stukken schrijven, kan dat? “Jawel, maar niet in de bestaan-

de media. Daarvoor zou je een nieuw medium moeten opzetten, met een heel ander verdienmodel.” Onderbelicht Zijn er in die acht jaar dat je hoofdredacteur bent, onderwerpen onderbelicht gebleven? “Ja, de werkdruk

bij de eventmanager! Die is volgens mij veel te hoog. Het wordt vaak neergezet als een mooi en romantisch beroep, maar de werkelijkheid is anders. De leadtijden zijn steeds korter geworden. Sommige eventmanagers zijn een stuiterbal in hun bedrijf, moeten maar zien waar ze terechtkomen. Terwijl ze veel verantwoordelijkheid dragen, organisatorisch en financieel. Die kant van het vak is onderbelicht, al zullen eventmanagers zelf huiverig zijn om daarmee naar buiten te treden. En als ze al interviews geven, moet de tekst altijd intern goedgekeurd worden.” Veel eventmanagers zijn survivors, mensen die stevig in hun schoenen staan. Ik hoor soms nare verhalen. Wat denk je van eventmanagers die relatie-evenementen organiseren terwijl de directie besluit om afscheid te nemen van die relaties. “Zo word je ook nog eens

deliverer of bad news.” Plus dat zij vaak wel alle relaties bij naam kennen en de key-accountmanagers niet. “Het lijkt me een

heel heftige functie.” Netwerken Heb je als journalist iets aan netwerkbijeenkomsten?

“Soms wel.” Wanneer vind jij een netwerkbijeenkomst geslaagd?

“Als je echt met nieuwe informatie naar huis gaat, daar later nog eens over nadenkt, er iets mee kan. Sowieso is een netwerkbijeenkomst pas geslaagd als er genétwerkt is. En dat is niet: aanwezig zijn, zoveel mogelijk mensen kort spreken, drankje doen. Netwerken is veel meer dan socializen; het is elkaar voorzien van informatie en, als de bijeenkomst zich daarvoor leent, met elkaar de diepte in kunnen gaan.” Wat breng je zelf in bij het netwerken? “Mijn kracht om links te kunnen leggen tussen organisaties, bedrijven, leveranciers, bureaus. Natuurlijk zonder dat ik vertrouwelijke informatie doorspeel.”

‘Mijn carrière lijkt een wirwar, maar alle keuzes waren doelbewust’ Barbara van Baarsel

groeide op in Rozenburg. Ging na de middelbare school naar de Theater Academy in Las Vegas om ‘de wereld te verkennen’. Terug in Nederland koos ze voor Fontys Hogeschool Journalistiek, liep in 2002 stage bij RTL Nieuws, studeerde in 2003 met een Eramusbeurs een half jaar aan de University of Southampton en studeerde in Ghana af in 2004. In 2003 maakte ze ook tv-documentaires voor Palm Plus Producties. Een carrière als documentairemaker lonkte, maar bleek lastig te verwezenlijken. Nooit voor één gat te vangen solliciteerde ze bij radiostation SLAM!FM.

Een gouden greep: “Ik mocht er produceren, evenementen bedenken, de communicatie verzorgen, optreden als sidekick bij radioprogramma’s en monteren.” In 2006 stapte ze over naar KPN, waar ze meewerkte aan de ontwikkeling van de Hi-winkelketen. Eind 2007 weer aan de slag bij een zusterbedrijf van ID&T, waar ze zowel publieksevenementen organiseerde als business event voor grote merken. In 2008 terug bij haar oude liefde ‘journalistiek’, nu als hoofdredacteur High Profile Events. Vanaf 2010 doet ze dat vanuit haar eigen contentbedrijf, Buro Barcode, samen met freelance schrijvers, vormgevers, foto- en videografen.

elkaar. Zakelijke eventorganisatoren weten heel goed hoe je strategische stappen maakt, meedenkt met een opdrachtgever als onderdeel van de backbone van diens organisatie op live communicatie gebied. Organisatoren van publieksevents hebben meer vrijheid, bedenken zelf wat ze willen uitproberen. Kunnen makkelijker meebewegen met wat doelgroepen willen. Daardoor is er een lichte arrogantie van publieksevenementen richting de zakelijke markt. Misschien omdat zij creatiever kúnnen zijn, zonder opdrachtgever die ze tevreden moeten stellen.” Bedoel je dat een publieksevenement een doel op zich is en zakelijk evenement altijd een middel? “Ja, maar het

vergt een groot talent om die ‘middelen’ te bedenken. Om naar opdrachtgevers te luisteren en hun vraag te vertalen naar een evenement. Wat ik mooi vind aan de recente ontwikkelingen bij eventbureaus is dat ze hun rol hebben aangepast. Steeds meer zijn zij gaan optreden als adviseur, naast productie en coördinatie, waardoor ze steviger in hun schoenen staan. Vooral bij vaste opdrachtgevers.” Nieuwe generatie Er staat een hele nieuwe generatie klaar om het over te nemen. Zelfs van jou, met je 35 jaar. Zie jij verschillen met vroeger, toen je zelf begon? “De nieuwe generatie

stapt zelfverzekerder in de markt, als ik kijk naar de Young Professionals. Het lijkt soms alsof ze al jaren in het vak zitten. En degenen die er keihard voor willen gaan, krijgen ook hele mooie plekken. De nieuwe generatie is ook beter in staat om alle big data te filteren. Dat was mijn generatie misschien nog niet en voorgaande generaties zijn er vaak wat van weg gebleven.” Ik vind het ook best lastig om te bepalen wat ik wel en niet wil volgen. Daarnaast moet ik steeds meer kanalen gebruiken om mijn leden te bereiken. “Vanuit

Buro Barcode adviseer ik partijen die vragen: bij welke media moeten we adverteren? Dat is voor elk bedrijf een ander verhaal en de keuze is enorm. De vraag is altijd: wat past bij jou?” En als iets niet bij je past, moet je het niet doen?

“Ja, blijf bij jezelf. Natuurlijk moet je zakelijk ook opletten waar je doelgroep zit. Maar bij jezelf blijven is belangrijker.” We ronden af. Jammer, maar we moeten door, andere afspraken wachten. “O, nog even een foto van ons drieën.” ’s Middags staat ’ie op Twitter: ‘Interviewer geïnterviewd. Binnenkort in magazine #DeEventmanager.’ Leuk mens.


46

De Eventmanager Partnerships

Tekst Manon Vonk

47

Niet iedereen heeft de mogelijkheid om naar Rio de Janeiro af te reizen en de Olympische Spelen van nabij mee te maken. Met dat in het achterhoofd haalt tig Sports die Olympische beleving naar Den Haag. Op het strand bij Scheveningen verrijst een enorm Olympisch complex waar iedereen niet alleen kan kijken naar de Olympische Spelen, maar vooral ook zelf kan sporten en genieten. “De sport is leading,” zegt projectleider Marnix Drysdale van tig Sports.

Beleef Rio in Den Haag “Het begon ooit als een ‘thuisblijfevenement’ en uiteindelijk is het uitgegroeid tot een Olympic Experience in Nederland waarbij wij sportliefhebbers, sportbonden en sponsors van noc*nsf een platform bieden. De sportbonden kunnen hun sport promoten door het geven van demonstraties en clinics, sponsors kunnen hun relaties uitnodigen, supporters kunnen sporten en de wedstrijden bekijken en genieten van alles wat er nog meer plaatsvindt tijdens deze bijna drie weken.” Samenwerking De Olympic Experience is een samenwerking tussen tig Sports – bedenker van het concept –, noc*nsf en gemeente Den Haag. Toen de laatste twee het groene

licht gaven, heeft tig Sports een projectteam geformeerd. “Er zijn dusdanig veel partijen bij betrokken dat een uitgebalanceerd projectteam een noodzaak is. Eén iemand is verantwoordelijk voor de contacten met de 27 sportbonden, een ander onderhoudt de contacten met de sponsors en weer een ander werkt nauw samen met de gemeente. We hebben momenteel een kern van 5 personen. Naarmate het event dichterbij komt schalen we op naar uiteindelijk 40 man vanuit tig Sports en tijdens het event zelf zullen er 200 mensen betrokken zijn.” Na het groene licht heeft tig Sports ook alle partijen uitgenodigd om ze aan de hand van visuals te laten zien wat precies hun bedoeling is. “Je moet iedereen namelijk wel enthousiasmeren, terwijl je nog niet iets concreets kunt laten zien.”

Uitdaging Gemeente Den Haag stelt strenge eisen aan het evenement. “Veiligheid staat natuurlijk voorop. De reguliere bezoekers van het strand, en in de zomer kunnen dat er in Scheveningen toch 150.000 zijn, mogen geen hinder ondervinden van deze Olympic Experience. Tegelijkertijd verwachten we dat veel dagjesmensen een bezoek aan de Olympic Experience willen brengen. Crowdcontrol wordt daarom een belangrijk onderdeel. We gaan uit van een capaciteit van 5.000 bezoekers op ieder moment van de dag en in nauw overleg met de gemeente in verband met veiligheid. We starten eind juli met opbouwen. Daar hebben we tien dagen de tijd voor en ja, dat is een uitdaging. De sportbonden bouwen, begeleid door

ons, hun eigen voorzieningen op. Een deel van het terrein, het The Hague Beach Stadium, staat al.” Kostenneutraal “Het budget voor deze Olympic Experience wordt grotendeels door gemeente Den Haag, noc*nsf en de commerciële partners bijeengebracht. De overige inkomsten moeten komen uit kaartverkoop en catering. Bij eventuele meerkosten lopen wij het financiële risico, maar we gaan ervan uit dat we deze eerste keer qua inkomsten en uitgaven ‘break-even’ draaien. Alle inkomsten, waaronder de toegangsprijs die vooral bedoeld is om crowdmanagement mogelijk te maken, worden ingezet voor de bouw van het geheel. Volwassenen betalen 10 euro en tot en met 18 jaar 5 euro.


48

De Eventmanager Onthaastpagina

Partnerships

49

Onthaasten is erg belangrijk in deze drukke tijd. Vandaar dat we elke editie een onthaastpagina toevoegen. Deze editie: het cryptogram.

Onthaasten Cryptogram Een cryptogram is een bijzondere vorm van een kruiswoordpuzzel. Het woord cryptogram komt van het Griekse woord kryptos, dat ‘verborgen’ betekent.

1

2

1

3

4

5

0

9 11

7

0

8

Oplossing Benieuwd naar de oplossing? Houd onze digitale nieuwsbrief in de gaten

6

1

0

0

0

10

0 12

13

0

14

0

1

15 Marnix Drysdale

Daarmee kom je wel in een soort ‘sport’-Efteling terecht waar van alles te beleven is. Niet alleen kun je er zelf sporten, ook zullen Nederlandse sporters demonstraties geven of voor- en nabeschouwing verzorgen van de wedstrijden. Daarnaast is er een groot entertainmentaanbod, met optreden van dj’s en bekende Nederlandse artiesten. Het terrein is van 10 uur ’s morgens tot en met middernacht open.” Do’s en dont’s Om een event van deze omvang in goede banen te leiden, zul je een aantal spelregels moeten opstellen. “Klopt,” zegt Drysdale, “en voor alle partijen gelden dezelfde. We hanteren voor alle sportbonden dezelfde uitgangspunten en dat geldt ook voor de sponsors. Het is verleidelijk om in een 1-op-1 gesprek af te wijken van de standaard-afspraken, maar dat moet je dus niet doen. Maak geen onderscheid tussen partijen en laat iedereen volgens dezelfde uitgangspunten z’n programma opstellen, dat is wel de belangrijkste do en tegelijkertijd don’t die ik kan meegeven. Een andere is dat je de eerste editie van zo’n event reëel moet benaderen. Denk van klein naar groot. Op die manier loop je minder risico

19

‘We zien ongelooflijk veel mogelijkheden en over vier jaar kunnen we wellicht groter inzetten’ Marnix Drysdale

om zaken over het hoofd te zien of verwachtingen niet waar te kunnen maken. Wij hebben ingezet op 5.000 bezoekers per dag. We zien ongelooflijk veel mogelijkheden en over vier jaar kunnen we wellicht groter inzetten.” Geslaagd Het event is geslaagd als iedereen het naar zijn zin heeft. “Sport is echter leading. Dus als de 27 sportbonden het naar hun zin hebben en het event voor hen geslaagd is, is het voor ons ook geslaagd. En als het maar niet regent,” lacht Drysdale.

Meer informatie www.olympicexperience.nl

1

16 20

17

1

18

21

22 23

Horizontaal

Verticaal

1 Beloning voor de portier (13) 8 Europeaan onder de grond (9) 9 Die Gelderse plaats kan draaien (3) 10 Jongen in het vat (3) 11 Storm en slagregens om jezelf te beschermen (8) 12 Boos dierengeluid (3) 14 Groet voor de eerste god (5) 15 Het rund zonder de heilige woont ten westen van Engeland (3) 16 Schoen met een grote mond (4) 18 De Italiaanse auto is Grieks (4) 19 Brood achter de heer is hemels (5) 21 Een neus voor speculeren (3) 22 En anderen in het kort (2) 23 Die behandeling is niet zwaar (13)

1 Het fruitpaard is ziek (13) 2 Met z’n allen zitten etteren (11) 3 Niet binnen uitgaan (8) 4 Loyaal en lekker (11) 5 Het onderwijs over de stad stinkt (9) 6 Dat lichaamsdeel klinkt welwillend (4) 7 Het bezorgen van de boodschap (13) 12 De hardloopwedstrijd is onder de gordel (8) 16 Muziekvriend (4) 17 Hij logeert in het theater (4) 20 Aanhalingsteken (3)


50

De Eventmanager Cultureel ondernemen

Tekst Harry Mos

Foto Helène de Bruijn

51

Omslag Maar het mes snijdt ook aan de andere kant: succesvol cultureel ondernemerschap biedt de theaters een mooie aanvullende bron van inkomsten. Ze moeten er weliswaar een omslag in het denken voor maken, maar de meeste hebben dat al gedaan. En waar dat nog niet het geval is, wijst tln de weg. Vente: “We helpen de ervaringen van de andere theaters te delen. Zij weten inmiddels als geen ander hoe ze de zakelijke markt moeten bedienen en welke eisen en wensen daar spelen. Bijvoorbeeld dat theaters voor de eventmanager goede adviseurs en sparringpartners zijn bij de voorbereiding en organisatie van een evenement. Én dat ze met de juiste cateraars en externe andere dienstverleners in zee gaan.”

PROFESSIONEEL, SFEERVOL EN VAN ALLE GEMAKKEN VOORZIEN

Roel Vente

Het theater als plek voor zakelijke events Steeds meer theaters profileren zich niet alleen meer als plaats waar toneelgezelschappen, kleinkunstenaars, muzikanten, zangers et cetera hun publiek ontmoeten. Ze stellen zich óók open voor zakelijke evenementen als congressen, productpresentaties en feesten. ‘Cultureel ondernemerschap’ heet dat. Voor – met name kleinere – podia en hun medewerkers is dat soms nog een beetje wennen, maar ook zij leren snel.

Roel Vente – lid Raad van Advies van Theater Locaties Nederland (tln) en zelf directeur van Schouwburg en Congrescentrum Het Park in Hoorn – kijkt niet op van deze ontwikkeling in de theaterwereld. “Juist wij hebben organisatoren van evenementen heel veel te bieden,” zegt hij. “Neem alleen al de aanwezigheid van alle voorzieningen. Kies je voor een theater, dan hoef je geen stoelen te laten komen, geen belichting of geluid te regelen of bars in te vliegen. Het is allemaal standaard aanwezig. Daarbij komt dat theaters zich vaak in oude binnensteden bevinden en bovendien een fraaie inrichting kennen. Dat alles bij elkaar zorgt voor een charmante en bijzondere sfeer. Veel eventmanagers zien dat als een welkome toegevoegde waarde.”

‘We zullen altijd vooral theater blijven, maar alle medewerkers kennen inmiddels het belang van activiteiten buiten de programmering om’

Allianties Samenwerking met derden is volgens Vente overigens ook op andere fronten aan te bevelen. Hij spreekt uit ervaring. “In Hoorn zijn we een alliantie aangegaan met het gloednieuwe Van der Valk Hotel langs de A7. Op die manier vul je elkaar in professionele zin heel goed aan en kun je complete arrangementen aanbieden. Van der Valk heeft een uitstekend restaurant, hotelkamers en parkeerplaatsen; wij zijn een sfeervol theater met 900 stoelen en kunnen prima programmeren. Samen heb je alles in huis om van een event een onvergetelijk succes te maken. Steeds meer eventmanagers realiseren zich dat theaters zeer geschikte locaties zijn voor congressen, seminars, productpresentaties, feesten of partijen.’

Het succes van Carré Op 23 en 24 mei jl. vond in Nijmegen het Congres voor de Podiumkunsten plaats. TLN hield er een kennissessie over cultureel ondernemen. Geïnteresseerden konden met elkaar van gedachten wisselen en leerden van Anne-Marije Hogenboom (Stadschouwburg & Philharmonie Haarlem) en Hanneke Hansen (Leidse Schouwburg-Stadsgehoorzaal) wat er nodig is om van zakelijke events op theaterlocaties een succes te maken. Aan Thomas Groen, Manager Sales & Events Zakelijke Markt van het Amsterdamse Carré, vroegen we hoe zijn theater het aanpakt. “Carré heeft het grote voordeel dat het heel veel te bieden heeft. Dat begint al met een klinkende naam én het mooie, sfeervolle gebouw op een prachtige locatie aan de Amstel, in het centrum van Amsterdam. Verder hebben we een geweldige capaciteit: we kunnen tot maar liefst 1.600 personen herbergen. Dat alles heb je natuurlijk mee als je van cultureel ondernemen een succes wilt maken. Maar ook wij kunnen het niet alleen. Neem de bereikbaarheid. Met openbaar vervoer gaat dat weliswaar prima, maar parkeren is in Amsterdam doorgaans een drama. Om die reden hebben we goede afspraken gemaakt met een parkeergarage in de buurt. Voor slechts 10 euro kunnen onze gasten daar terecht. Verder werken we met vaste leveranciers op het gebied van audiovisuele middelen. Zij denken mee met de opdrachtgever en kennen ons theater. Iets wat ook geldt als de schaalgrootte van een event vraagt om tijdelijke uitbreiding van de eigen keukenbrigade: we hebben vaste partners die de mogelijkheden en onmogelijkheden van ons 130 jaar oude gebouw op hun duimpje kennen.”

Kwaliteit op alle niveaus “Maar het gaat in de eerste plaats natuurlijk om een professionele aanpak en een goede interne organisatie. We zullen altijd vooral theater blijven, maar alle medewerkers kennen inmiddels wel het belang van activiteiten buiten de vaste programmering om. Want we zijn eenvoudigweg niet gesubsidieerd en moeten een sluitende exploitatie hebben. Daarom zijn we ook steeds bezig om onze dienstverlening verder te verbeteren. We werken aan kwaliteit op alle niveaus. Dat betekent dat we onze mensen voortdurend trainen. Om alles voor de klant optimaal te regelen hebben we sinds enige tijd een speciale afdeling Arrangementen & Evenementen, waar voldoende deskundige medewerkers actief zijn. Eén loket dus voor de zakelijke markt. Opdrachtgevers krijgen bij ons een vaste interne eventmanager die hen van begin tot einde begeleidt. We merken dat dat zeer gewaardeerd wordt. Net als een hoog cijfer voor hospitality. Al die zaken dragen bij aan ons succes.”


52

De Eventmanager Join the club

Tekst Shirley Brandeis

Illustratie Liselot Röben

53

Genootschap voor Eventmanagers

Het werkzame leven van Corina Kastelein begon heel ergens anders. Een noodgedwongen carrièreswitch leidde tot een fraaie loopbaan in de automotivebranche waar ze haar aandacht voor klanten en details ten volle kan benutten.

‘Een event moet je voelen, ruiken, beleven én zien’ Iets anders “Aandacht geven, iets moois maken. Als kapster zat het er al in. Een eigen salon was mijn ambitie, maar kapperseczeem dwong me verder te kijken. Het werd een omscholing tot secretaresse, waarna ik aan de slag ging in de automotivebranche, waar ik opklom tot directiesecretaresse. Sinds 1998 werk ik bij Jaguar Land Rover Nederland op de salesafdeling; in 2004 werd ik daar 3d Experience Manager. Een unieke functieomschrijving is het. Als ik mensen mijn visitekaartje geef, hoor ik vaak als reactie ‘Cool!’ Maar ook ‘Wat is dat eigenlijk?’” Driedimensionaal “Een event is een ervaring. Een enorme experience die je moet voelen, ruiken, beleven én zien. Dimensionaal in de breedste zin dus, vandaar 3d in mijn functieomschrijving. Recent is deze titel wereldwijd gewijzigd in Experiential Manager. Logisch, maar ik mis het unieke visitekaartje. De werkzaamheden zijn echter onveranderd. Ik ben van a tot z verantwoordelijk voor alle evenementen. Zowel customer events als sponsorevents, dealermeetings en alles – en dat is heel veel – daar tussenin. Denk aan Hiswa, Masters of lxry, Landgoedfair en Ricoh Open. En natuurlijk zijn er de vele nieuwe modellen van Jaguar en Land Rover die we zo origineel en goed mogelijk introduceren met uiteenlopende evenementen voor personeel, dealers en consumenten.”

De beste events beleef je buiten bij Landal GreenParks

Warm welkom “Ik ben er trots op te mogen werken voor deze twee bijzondere merken. Onze twee pay-offs – The Art of Performance en Above & Beyond – zitten helemaal in mijn dna. De werkzaamheden passen goed bij me. Ik regel alles zelf: de stand, de catering, het personeel enzovoort. Ook ben ik altijd aanwezig bij een evenement. Mensen verwachten dat je er bent en die gemeende aandacht geef ik graag. Ik besef ook goed dat mensen het heel bijzonder vinden als je ze uitnodigt voor de launch van een nieuw model. De klant, de customer journey, dat warme welkom en het ‘op maat’ communiceren staan bij onze merken op nummer één. Ik denk altijd vanuit de vraag: hoe zou ik zelf als klant behandeld willen worden?” Zwarte roos “Vorig jaar heb ik voor het eerst een bijeenkomst van het Genootschap voor Eventmanagers bijgewoond en ter plekke – bij het Miele Experience Centre – besloot ik lid te worden. Ik heb er eigenlijk geen tijd voor, maar ik vind het belangrijk om mijn blik op de branche te verbreden door mensen met verschillende achtergronden te spreken, door informatie te delen en een kijkje achter de schermen bij anderen te nemen. Bij Miele ging het over het nieuwe cateren. Interessant, want de wereld staat niet stil. Tegenwoordig moet je ook halal en kosher aanbieden bijvoorbeeld. En neem de digitale kant van het vak, ook aan verandering onderhevig. Al is de inzet van holografie voor ons als vooruitstrevend bedrijf niks nieuws meer. Je moet gewoon vernieuwend blijven. Geen trends kopiëren, maar creëren.De zwarte roos die we na afloop van de Jaguar xf launch voor klanten op de Ocean Diva in Amsterdam meegaven aan de vrouwelijke bezoekers, was gewaagd. Maar het werd goed ontvangen.”

Zin in een geweldig bedrijfsuitje? Op zoek naar een inspirerende congreslocatie? Of gewoon iets te vieren met het team? Dan is Landal Business Line precies wat u zoekt. Trakteer uw collega’s op een onvergetelijk verblijf midden in de natuur op één van onze ruim 75 parken in zeven landen. Ook als u op zoek bent naar een unieke vergaderlocatie. Laat u motiveren en inspireren door de prachtige natuur en het verblijf in een duurzame omgeving. Ontdek wat groen voor u kan doen.

Interesse?

Bel 088 - 205 98 88 of mail businessline@landal.nl voor meer informatie of een offerte op maat. www.landalbusinessline.nl/events @landalzakelijk


54

De Eventmanager Inspiratie

Tekst Carla van Elst

Events kunnen worden ingezet als communicatiemiddel of strategisch instrument, om kennis over te brengen of gedrag te veranderen, als entertainment of onderdeel van marketing en sales. Voor veel onafhankelijke denktank-organisaties zijn events echter vooral een belangrijk onderdeel van hun ‘output’. Vaak hebben events hier een drievoudige functie: kennis-, relatie- én netwerkevenement.

Events met convening power The Hague Institute for Global Justice werd in 2011 opgericht vanuit een samenwerkingsverband van onder meer de Haagse Academische Coalitie en de gemeente Den Haag. Doelstelling was en is om kennis over recht, veiligheid en vrede te ontwikkelen en te brengen naar plaatsen in de wereld waar juist een gebrek aan die kennis leidt tot politieke, militaire, sociale en economische instabiliteit en ongelijkheid.

55

VLNR: Tom Blanton, directeur National Security Archive te Washington; Joris Voorhoeve, minister van Defensie 1994-1998; Wim Kok, ministerpresident 1994-2002. !

T

he Hague Institute for Global Justice, dat onlangs haar eerste lustrum vierde, is zo’n onafhankelijke denktank; opgericht om een bijdrage te leveren aan vraagstukken op het gebied van vrede, veiligheid en recht. Het instituut organiseert 60 à 70 evenementen op jaarbasis, de meeste in eigen huis. De events variëren van kleinere meetings voor 10 tot 15 personen tot grote conferenties voor honderden genodigden, waarbij kan worden uitgeweken naar bijvoorbeeld het nabijgelegen Vredespaleis. Marie-Laure Poiré geeft sinds 2014 leiding aan het team Events & Communication van The Hague Institute. “Als denktank produceren wij vooral kennis en informatie over allerlei beleidsrelevante vraagstukken. Denk aan conflictpreventie, migratie, genocidepreventie of seksueel geweld als oorlogsinstrument. Onze onderzoeksrapporten sturen we toe aan beleidsmakers, collegaonderzoekers en de media; meestal organiseren we ook een event rondom de publicatie van een rapport. Die events zijn bedoeld om kennis te delen, discussies te starten of voort te zetten, nieuwe ideeën op te doen en follow-up mogelijk te maken.” Hoe belangrijk zijn de live events voor het instituut? “Heel belangrijk. Natuur-

lijk om de buitenwereld te informeren over wat we hier doen, maar vooral om netwerken te laten ontstaan. Met de events bouwen we bruggen tussen praktijkmensen, beleidsmakers en wetenschappers. De meeste events sluiten we af met een receptie. Met name dat onderdeel heeft tot doel om connecties tot stand te brengen. Mensen ontspannen zich dan, met een drankje en een hapje, en ondertussen praten ze over het onderwerp van de meeting óf over andere zaken. Heel vaak hoor ik achteraf: zo goed dat ik die en die bij jullie heb ontmoet. Ik denk dat het ook mijn werk is om dat soort connecties mogelijk te maken.” Is die netwerkfunctie onderdeel van wat The Hague Institute bedoelt met de ‘Covening Power’? “Ja, wij brengen mensen

Marie-Laure Poiré

bij elkaar, met het doel om samen iets op te bouwen, de gedachtenvorming over bepaalde onderwerpen verder te brengen. We verwachten ook dat de deelnemers niet alleen komen om kennis op te doen, ze moeten echt participeren. Daarom eindigen we vrijwel elk event met een q&a-sessie, om de zaal het woord te geven. Dat kan soms leiden tot lastige vragen over gevoelige zaken, maar dat hoort erbij; wij zijn een openbaar instituut.” Bij events over internationale kwesties van vrede, veiligheid en recht zal het vaker gaan over gevoelige onderwerpen. Kan altijd alles openbaar? “Nee, er zijn

besloten events. Voorbeelden van grote besloten events zijn de Rwanda- en Srebrenica-conferenties, die we organiseerden in samenwerking met het us Holocaust Memorial Museum. Bij de Srebrenica-conferentie in 2015 stond de vraag centraal: wat denken de ‘decisionmakers’ van toen nu zij alle inmiddels vrijgegeven documenten hebben gelezen? Wat kunnen mensen die in de toekomst voor vergelijkbare beslissingen komen te staan van hen leren? Vanuit Nederland gaf zowel voormalig premier Kok als voormalig minister Voorhoeve gehoor aan onze uitnodiging én de toenmalige Dutchbat-commandant Karremans.


56

Het event als product

57

Bijeenkomst van het internationale Kennisplatform Veiligheid & Internationale Rechtsorde

Vooraf vermelden we nergens wie er deelneemt aan besloten conferenties. Maar we vragen de deelnemers wel: op dag drie willen we graag nog een twee uur durend openbaar event organiseren, wil je daaraan bijdragen? Vanwege de gevoeligheden stellen we die vraag altijd met een zekere mate van voorzichtigheid en sympathie naar onze gasten toe. Generaal Dallaire besloot in 2014 deel te nemen aan een openbare discussie over de Rwandese genocide, om zijn mening te geven en awareness te creëren. De wens van de heer Karremans om buiten de spotlights te blijven, hebben we in 2015 gerespecteerd. In zijn plaats hebben we andere prominente sprekers uitgenodigd, waaronder oud-minister Voorhoeve, om hun inzichten te delen.” Voor de Distinguished Speaker Series die jullie organiseren, komen voormalige staatshoofden, premiers en ministers naar The Hague Institute. Ook zitten er vaak belangrijke gasten uit binnen- en buitenland in de zaal tijdens meetings. Is ‘protocol’ een belangrijk deel van jouw werk? “Dat valt mee. Om te begin-

nen geldt dat mensen die hier komen begaan zijn met vrede en recht, dus het hart op de goede plek hebben. Daardoor verloopt alles vaak heel vanzelfsprekend en ‘smooth’, óók bij onze vip-bezoekers waarvoor we een vaste protocol-check-

Hofvijver met instituutsvlaggen bij de launch van The Hague Institute of Global Justice in 2011

list hebben ontwikkeld. Op die checklist staan vragen als: wie is de contactpersoon van de vip-gast, hoe laat komt hij aan, zijn er zaken die hij nodig heeft, verblijf regelen ja of nee, vlag ja of nee, bloemen ja of nee? In het document leggen we vast wie welke taken heeft, zodat op de dag zelf iedereen weet wat hij of zij moet doen. Bij de placering van gasten werken we volgens de protocoltraining die Het Protocolbureau voor ons heeft georganiseerd. Ik spreek de placering altijd door met onze president Abi Williams; hij heeft veel kennis van zaken vanuit zijn eerdere functies bij de Verenigde Naties.” Heb jij tips & tricks op het gebied van protocolmanagement? “Als het niet je

expertise is, zorg dan voor een samenwerkingspartner die dat wel heeft. Ga niet uit van aannames, maar check alles wat je niet zeker weet. Werk met een checklist voor alle betrokkenen. Domme vragen bestaan niet. En tot slot: treat everybody the same. Ik geef iedereen dezelfde aandacht, omdat ieder mens iets bijzonders meebrengt.”

Op de website thehagueinstituteforglobaljustice.org staat een indrukwekkende lijst van de nationale en internationale partnerships van het instituut. “Wij zoeken samenwerking met elke organisatie die een link heeft met vrede, veiligheid en recht. Dat kunnen ook private ondernemingen zijn. Want ook bedrijven, en zeker bedrijven met internationale vestigingen, spelen een rol in dezen. Daarom willen we ook met hen in gesprek. Misschien spreken we niet dezelfde taal, maar we moeten het zeker proberen.”


58

De Eventmanager Ledenbijeenkomst

Tekst Carla van Elst

59

Gerrit Heijkoop schreef samen met Paula Vos Trending Topic, een managementroman over de zakelijke inzet van social media; met als ondertitel: We moeten iets met social media. #MaarWat? Tijdens het seminar beantwoordde hij onder meer de vraag: waaróm moet een ondernemer eigenlijk iets met social media? “Omdat al je (potentiële) klanten een kastje op zak hebben, met een hd-camera en internetverbinding, waarmee ze erg veel tijd op social media doorbrengen, samen met al hun vrienden en relaties. Omdat mond-tot-mondreclame een heel belangrijk marketingkanaal is en veel verkeer op social media niets anders is dan virtuele mond-tot-mondreclame.”

Wie een product of een dienst te vermarkten heeft – of werkt bij een organisatie die dat doet – zal regelmatig nadenken over digital marketing. Of zou dat moeten doen. Bij digital marketing, ook wel ‘online marketing’ of ‘internetmarketing’ genoemd, worden digitale technologieën en dito kanalen ingezet voor marketingdoeleinden. Omdat die technologieën en kanalen nog altijd van dag tot dag veranderen – wat vandaag hot is, is morgen out – is digital marketing voor veel bedrijven een echte uitdaging.

Start vandaag met

Digital marketing p  Altijd on top of

mind bij je klant

p  Zit niet zo

te zenden

O

p 30 mei jl. organiseerde het platform Theater Locaties Nederland een seminar Digital Marketing voor haar leden. Drie experts belichtten die middag verschillende onderdelen, ieder vanuit hun eigen invalshoek en uiteraard toegespitst op de doelgroep theaterlocaties. In dit artikel vertalen we de drie verhalen door naar andere (bovengenoemde) doelgroepen.

p Altijd on top of mind bij je klant “Marketing houdt niet op bij vindbaar zijn, eigenlijk begint het daar pas.” Dat zegt Roos Witjens, locatieadviseur bij High Profile Locaties. Zij weet als geen ander hoe je een locatie digitaal goed in de markt zet en hoe je ervoor zorgt dat je online beter vindbaar bent voor potentiële klanten.

p W eet je echt wat

je klant wil?

Vindbaarheid begint bij nadenken over waar klanten naar jou zoeken en met welke zoekwoorden ze dat doen. Wie dat uitprobeert, ziet al snel hoe groot zijn concurrentie is; het is dus zaak om onderscheidend te zijn. Dat doe je door te laten zien hoe jij met jouw dienst of product inspeelt op een behoefte bij de klant. Die behoefte moet je dus wel kennen en je online informatie over jouw product of dienst moet aansluiten op die behoefte. Een open deur? Roos Witjens toonde als voorbeeld de vele foto’s van lege zalen op websites van theaters en andere eventlocaties. Volstrekt gebruikelijk, maar potentiële klanten willen meer informatie. “Laat duidelijk zien waar jouw onderscheidend vermogen ligt, waarmee jij inspeelt op de behoeftes van je doelgroep, zoals extra service of faciliteiten. Zo ziet een potentiële klant

Roos Witjens

waarom hij voor jou zou moeten kiezen.” Kortom: kijk zelf kritisch naar wat je online zet over jouw product of dienst.

Bedenk daarbij wel dat mensen vooral op social media-kanalen zitten om met elkaar in gesprek te gaan en niet om commerciële boodschappen van jou te ontvangen. Daarom moeten bedrijven op social media niet tégen mensen praten, zegt Gerrit Heijkoop, maar ze iets geven om óver te praten. “Je website is je digitale brochure, je sociale content zijn de broodkruimels waarmee je ze ernaar toe lokt. Dat betekent dat je op social media níet praat over je product, níet zegt wat je allemaal verkoopt.” Wat je er dan wel doet? “Vooral laten zien dat je leuk bent als bedrijf, als ondernemer. Zodat mensen denken ‘hé, wie ben jij?’ en je website gaan bezoeken.”

Verder moet je on top of mind zijn bij je potentiële klanten. Niet alleen op de momenten dat zij zelf vanuit een behoefte op zoek zijn, jij moet ook actief zichtbaar zijn als klanten niet actief op zoek zijn. Het is hierbij belangrijk om regelmatig met een relevante boodschap onder de aandacht te komen bij je doelgroep. Wat hier zeer goed voor werkt is contentmarketing: “Door relevante inhoud met regelmaat onder de aandacht te brengen bij je doelgroep gaat jouw product of dienst leven, waardoor je potentiële klant eerder aan jou denkt als hij je nodig heeft. Met interessante verhalen kun je laten zien waarom en hoe jij toegevoegde waarde kunt bieden.” Belangrijke voordelen van online contentmarketing zijn onder andere het ‘long tail effect’ – online blijft content altijd terug te vinden – en het feit dat de content eenvoudig gedeeld kan worden via social media kanalen waarmee je een optimaal bereik creëert. p Zit niet zo te zenden Gerrit Heijkoop (social media specialist / How Can I Be Social) wond er op 30 mei geen doekjes om. Social media is gewoon heel hard werken: aandacht genereren, mooie content maken en daarmee één voor één volgers binnen hengelen. Geen plezierige boodschap voor wie start met digital marketing, wel een verklaring waarom het zo langzaam kan gaan en soms niet wil lukken. Bottomline: doe het goed of doe het niet.

Gerrit Heijkoop


60

De Eventmanager Join the club

Ledenbijeenkomst

p Weet je echt wat je klant wil?

Stefanie Sneep organiseert al bijna drie jaar de events voor de Nederlandse tak van Roche, een bedrijf dat wereldwijd opereert op het farmaceutische vlak. Afgestudeerd in de crisis wist ze toch haar gedroomde baan te bemachtigen.

‘Je doet geen zaken met een bedrijf, maar met de mensen van dat bedrijf’

“Value for the customer is een hele belangrijke schakel om over na te denken. Weet je echt wat die klant wil? Realiseer je je ook dat dat weleens iets anders kan zijn dan wat jouw bedrijf nu te bieden heeft?” Klanten verwachten volgens Ment Kuiper in elk geval dat het bedrijf waarmee ze zaken doen, ze ook echt kent. Dat laat een bedrijf bijvoorbeeld zien door de klant echte aandacht te geven te geven, zijn vertrouwen te wekken en hem te bieden waar hij naar op zoek is, óók op social media. Krijgt een klant op jouw website de informatie waar hij naar op zoek is? En bevatten je nieuwsbrieven altijd relevante berichten voor je klant? “Houd rekening met de customer experience. Maak pakkende teksten, informeer over de juiste zaken, maar altijd gedacht vanuit de klant. Of: zoals de klant denkt dat hij beslist.”

Theater Locaties Nederland

Illustratie Liselot Röben

Genootschap voor Eventmanagers

Het gaat om de mensen, benadrukte derde spreker Ment Kuiper. Je doet geen zaken met een bedrijf, maar met de mensen van dat bedrijf. Weten wat de klant wil, betekent weten wie die klant is en waarom die jouw klant wil zijn. “Waar ligt de toegevoegde waarde die je zou kunnen bieden? Dáár moet je over nadenken, vanuit de klant.”

Ment Kuiper is onder meer directeur van Customer Talk, een online community voor klantgericht ondernemen en innovatieve marketing, sales en service. Hij hield de deelnemers aan het seminar voor dat de digitalisering ertoe heeft geleid dat klanten anders zijn gaan kijken, kiezen, beslissen, kopen. Dat die transitie nog altijd gaande is en soms schizofrene trekjes heeft: webshops die fysieke winkels starten, klanten die online reviews bekijken voor ze in een winkel beslissen. “Die veranderingen gaan steeds door en als ondernemer moet je blijven meebewegen.”

Tekst Shirley Brandeis

Ment Kuiper

A

lle seminardeelnemers kregen het Jaarboek Digital Marketing & Social Strategy 2015 (uitgave Customer Talk) mee naar huis.

Een samenvatting in acht stappen: p Alles start met: ken je klant. � p Weet wat je klant vraagt en zorg dat je dat kunt bieden. � p Kies voor social media-kanalen waar je klanten zitten en die ook passen bij jouw bedrijf. � p Doe je daar niet anders voor dan je bent. � p Wat je online zegt over je bedrijf moet kloppen, beloftes moet je waar kunnen maken. � p Ken de digitale versie van jouw bedrijf, zie wat je klant ziet en ervaart. � p Een ‘beetje digital’ bestaat niet: doe het goed of doe het niet. � p Durf te experimenteren met digital, het hoeft niet in één keer goed.

‘Omgangsvormen en rituelen in organisaties vind ik interessant’ Iets creatiefs “Ik heb als tiener wel honderd verschillende beroepen de revue laten passeren. Dat het iets creatiefs moest zijn, was me wel duidelijk. Het Grafisch Lyceum was dan ook een goede keus. Na de middelbare school was ik erg geïnteresseerd in kunst. Maar ik merkte ook dat ik me liever bezig hield met ‘de opdracht’ dan met ‘het voorwerp’. En ik ben ook graag de spin in het web. Ik voel me het lekkerst als ik me met álles mag bezig houden. Zoals nu bij Roche: ik organiseer, creëer, bedenk, regel, huur in, onderhoud contacten enzovoort.” Passie en gevoel “De eerste keer dat ik een event organiseerde was als stagiaire bij een drukkerij. Het ging me goed af, ik werd er blij van. ‘Dit is wat ik wil!’ dacht ik. De vervolgopleiding werd daarom Eventmanagement. Natuurlijk geeft een opleiding je een basis. Maar veel belangrijker zijn goede stages en passie en gevoel hebben voor je vak. En als je blij wordt van wat je doet, sijpelt dat sowieso overal in door. Dat merken de bezoekers, leveranciers en opdrachtgevers ook. Oog voor detail is wat je moet hebben, persoonlijke aandacht is wat je moet geven, gezond nieuwsgierig moet je zijn. Dat leer je niet uit boeken, dat heb je gewoon.” Gehecht “Midden in de crisis studeerde ik af. Ik ging twee maanden op reis en bij terugkomst ben ik gaan

solliciteren. Ik vond dat ik door mijn stages best veel ervaring had, maar aan een cv leest men dat niet af. Jammer, want ik had maar wat graag laten zien wat ik toen al kon. Gelukkig kon ik bij een vroegere leverancier parttime in de evenementenbranche aan het werk. Ik had geen tienjarenplan ofzo, maar wist wel dat ik mooie events wilde organiseren. Het liefst wilde ik ervaring opdoen bij een corporate. Bij de evenementenbureaus waar ik werkte, vond ik het namelijk nooit leuk dat je na het voltooien van een opdracht afscheid moest nemen van een klant. Ik hecht kennelijk snel. Toen kwam Roche op mijn pad.” Ruimte voor verandering “We organiseren jaarlijks zo’n 30 evenementen. Van meerdaagse bijeenkomsten voor onze medewerkers in Nederland tot internationale medische congresreizen. Hierbij proberen we ons steeds weer opnieuw uit te vinden. Er is altijd ruimte voor verbetering of verandering. Het Genootschap voor Eventmanagers kaart thema’s aan die mij aanspreken. Mijn collega Margot, die al langer lid is, wees me vorig jaar op een paar leuke bijeenkomsten die interessant voor mij waren. Ik heb toen onder andere het inspire Festival bezocht, waar ik onder meer een presentatie bijwoonde van corporate antropoloog Danielle Braun, een expert op het gebied van organisatiecultuur en leiderschap. Zij sprak over het bewust worden van rituelen en omgangsvormen binnen een organisatie, een onderwerp dat mij erg interesseert. Ik hoop als nieuwbakken Genootschapslid nog meer op te steken tijdens dit soort bijeenkomsten!”

61


62

De Eventmanager Studiereis

Tekst Carla van Elst

Beeld Barbara van Baarsel

63

Bijzonder Berlijn 10 jaar PML

‘Inhoud, fun, netwerken, dansen, leren, fietsen en vooral heel erg genieten met elkaar ’

Studiereizen maken we wel vaker. Maar deze PML-studiereis naar Berlijn – in het kader van 10 jaar PML – was wel heel bijzonder. Zoals altijd was de studiereis gericht op het opdoen van inspiratie bij met onze buitenlandse collega’s. In drie dagen bezochten we vijf Berlijnse musea: Schloss Charlottenburg, ddr Museum, Joods Museum, Märkischen Museum en Stadtmuseum – Ephraim Palais. Buitengewoon leerzaam om te horen hoe onze gastheren en -vrouwen daar aankijken tegen zakelijke evenementen in een museum en wat zij ondernemen om hun musea op dat gebied te promoten. Zo verbetert Slot Charlottenburg haar marketingstrategie met kleine nuanceringen. Het ddr-museum bedrijft daarentegen meer ‘anti-marketing’, met het oog op de kwaliteit van de beleving. Leerzaam dus. Maar het was vooral de sfeer die deze reis zo bijzonder maakte. Drie dagen samen doorbrengen maakt dat je elkaar nader leert kennen, diepgaandere gesprekken met elkaar hebt over je werk, je museum, je successen én missers. Maar ook dat je elkaar persoonlijk nader komt. Daardoor heeft pml zich tijdens deze studiereis ontwikkeld tot een nog hechtere club dan voorheen. Een mooie basis voor de komende jaren.

Meer lezen over de PML-studiereis naar Berlijn? Op High Profile events.nl is een uitgebreid verslag te vinden.

‘Hoe kun je PML 10 jaar beter vieren dan op studiereis met je vakgenoten?’


64

De Eventmanager Ondernemers in de branche

Tekst Carla van Elst

Foto Cojan van Toor Fotografie

65

ONDERNEMERS IN DE BRANCHE

Willem van Essen Van der Kroft’s Party Rental / Party Hands

Zijn uitstraling is vriendelijk en kalm, maar hij kan zo nu en dan flink kwaad worden. Vooral als mensen hun afspraken niet nakomen. De medewerker of leverancier die dat veroorzaakt, heeft een probleem. Want Willem van Essen – directeur van twee bedrijven: Van der Kroft’s Party Rental en Party Hands – gelooft heilig in onderling vertrouwen en vrijheid in gebondenheid, maar báált als hij zijn eigen afspraken met een klant niet na kan komen omdat iemand anders in gebreke blijft.

‘L iever de beste dan de grootste’ Nieuwe serie in De EventManager: Ondernemers in de branche Een serie artikelen ter inspiratie, omdat we uiteindelijk allemaal ondernemer zijn… Of in elk geval meer als ondernemer moeten kunnen denken. Oók als je gewoon in loondienst bent. Wat kunnen wij leren van de ‘echte’ ondernemers in de branche?

“Begrijp me goed,” zegt hij in zijn spaarzaam gemeubileerde kantoor, “mijn medewerkers mogen fouten maken. Waar gewerkt wordt is schade niet altijd te vermijden. Neem zo’n vrachtwagenchauffeur die moet manoeuvreren in een stadcentrum, daar heb ik veel respect voor. Fouten maken is niet erg, maar je moet er als bedrijf snel op reageren.” Daarom heerst er in zijn bedrijf een cultuur van openheid en vertrouwen: medewerkers melden een fout of klacht direct bij hem en vóór het een probleem kan worden. “Dat doen ze allemaal, omdat ze weten dat ik alles wil weten en meteen wil zorgen voor opvolging.” Dit is leuk Twee jaar zochten Willem en Milou van Essen destijds naar een geschikt bedrijf om over te nemen. Niet speciaal in de evenementenbranche, wel iets met een link naar dienstverlening. Bij de eerste kennismaking met een partyverhuurbedrijf werd het zaadje gezaaid. Dát bedrijf zou het uiteindelijk niet worden, maar vanaf dat moment wisten ze wel waar ze naar op zoek waren. “Ik kende dit soort bedrijven eigenlijk niet maar wist meteen: dit vind ik ontzettend leuk. Omdat ik mijn bedrijfservaring erin kwijt kan, het assortiment spreekt me aan en, misschien raar, ook de hectiek. Dat je als bedrijf een bepaalde flexibiliteit moet hebben en moet kunnen improviseren. En dat je met mensen werkt die dat ook willen én kunnen.” Sanering Op basis van de beschikbare cijfers in 2006 wist hij dat er direct na de aankoop gesaneerd moest worden bij Van der Kroft: bedrijfseconomisch, in het assortiment, maar ook in de personeelsbezetting. Geen gemakkelijke

start. “Achteraf kun je zeggen ‘het heeft goed uitgepakt’, maar dat weet je dan nog niet. Dus ik heb best weleens wakker gelegen.” Hij was zich ervan bewust dat de sanering grote impact zou hebben op alle medewerkers. Terugkijkend noemt hij de personele ontslagen het moeilijkst. “Vanuit twee invalshoeken. Ten eerste voor die medewerker zelf en zijn thuisfront. Maar zelf weet je ook niet van welke kwaliteit je afscheid neemt en of je daar goed aan doet.” Met de loyaliteit van een aantal toenmalige medewerkers, die tot op de dag van vandaag aan het bedrijf verbonden zijn, was en is hij heel blij. “Die hadden intuïtief vertrouwen in de andere koers die ik wilde varen. Zij hebben de hele ontwikkeling meegemaakt en daaraan meegewerkt. Samen met de mensen die er in de loop van de tijd bij zijn gekomen, hebben we nu een hele mooie mix van veel ervaring en nieuw bloed.” Groei Die nieuwe koers die Willem van Essen voor ogen stond, ontwikkelde hij in de maanden na de eerste kennismaking. Met zijn bedrijfseconomische achtergrond had hij al snel door hoe de markt in elkaar stak, wat de valkuilen van het bedrijf waren en aan welke knoppen hij zelf kon draaien. Het bedrijf was destijds sterk lokaal georiënteerd en hij schreef een businessplan waarin omzetgroei gecreëerd werd met een regionale positionering. Daarbij zou intern moeten worden ingezet op klantbeleving. “Dat kun je doen door te zeggen dat customer intimacy belangrijk is, maar dat komt natuurlijk niet over. We hebben dat vertaald: wat is kwaliteit, flexibiliteit, inlevingsvermogen? Wat zijn klantcontactmomenten en hoe ga je daarmee om? Die benadering zijn we al die jaren blijven ontwikkelen, aan de hand van goede en slechte voorbeelden, complimenten en kritieken van klanten. Daaruit haal je de bevestiging van wat je goed doet.” Dat ze het goed doen mag spreken uit de gestage groei die het bedrijf elk jaar wist te realiseren en die de laatste jaren zelfs fors is. Daar is recent de organisatie ook op aangepast: uitbreiding met een tweede bedrijfshal, vernieuwingen in zowel het wagenpark als het assortiment, lancering van de nieuwe webshop. Alle liquiditeit is jaar op jaar geherinvesteerd in het bedrijf, waardoor een constante vernieuwing mogelijk is. “Groei is goed, maar niet een doel op zich. We moeten zorgen dat de kwaliteitsbeleving goed blijft. We willen liever de beste zijn dan de grootste.” Daarom vind je hier ook geen geïnstitutionaliseerde kwaliteitszorg, of medewerkers die denken in termen van procedures. Het bedrijf is juist gericht op maximale


66

De Eventmanager Ledenbijeenkomst

Ondernemers in de branche

flexibiliteit aan de voorkant, die met behulp van it-ondersteuning aan de achterkant mogelijk wordt gemaakt. “Wat helemaal past bij de ontwikkeling van klanten die steeds later gaan bestellen. Dat is normaal geworden en dat blijft ook zo.” Leiding geven Elke ondernemer vindt zichzelf uit, ontdekt gaandeweg welke managementstijl hem of haar past. Willem van Essen gooide zichzelf in 2006 in het diepe. Was het eerste jaar veel ‘binnen’ om zijn eigen bedrijf te leren kennen. Hij zag dat zijn medewerkers veel vrijheid gewend waren. Vond hij prima, maar voegde er zelf ‘in gebondenheid’ aan toe. “Zonder kaders kunnen mensen niks met vrijheid, dan gaan ze zelf bedenken wat ze goed lijkt. In het begin heb ik direct de kaders bepaald. Vrij strak in de ogen van sommigen, maar die duidelijkheid hielp wel.” In die begintijd zocht hij ook naar stuurinformatie, zoals hij dat gewend was in zijn vroegere werkkringen. De kritieke prestatie-indicatoren van zijn nieuwe bedrijf had hij al snel bepaald, maar ondersteuning daarvan in termen van controlling had hij niet. “Dat betekent dat je veel intuïtief gaat doen. Ik ben toen veel buiten gaan bewegen, naar klanten, naar leveranciers, naar alle partijen in de markt die mij signalen konden geven over huidige en toekomstige marktsituaties. Dat doe ik eigenlijk nog steeds, bewegen en openstaan voor signalen waardoor je soms op het laatste moment bedrijfsmatig toch andere keuzes maakt. Dat moet je leuk vinden als ondernemer en daar moet je niet gek van worden.” Keuzes maken Ondernemen is je eigen toekomst creëren. Dat vergt vertrouwen in jezelf en je onderneming, ongeacht of die er nu goed of slecht voor staat. Ook voor een goedlopend bedrijf moet je immers groeimogelijkheden en nieuwe kansen kunnen zien. Dat betekent dagelijks keuzes maken, risico’s nemen en dat moet je leuk vinden. Dat is in het kort de visie van Willem van Essen op ondernemen. En ja, natuurlijk kan dat soms fout gaan. Hij vertelt open over een aantal minder geslaagde keuzes in de afgelopen tien jaar. “We zijn ooit begonnen met dranken. Heel voorzichtig weliswaar, omdat ik eigenlijk dacht: ik weet het niet. Achteraf al een vingerwijzing, als je er echt vertrouwen in hebt, ga je er toch full swing in? Dus het werd niks. We hebben klanten die daar veel meer verstand van hebben.” Een ander mislukt avontuur was de verhuur van kunst als party-decoratie. Beide uitstapjes hadden gelukkig weinig financiële consequenties. Daarentegen zetten ze Willem van Essen aan tot meer focus op de hospitality-diensten van Party

Tekst Carla van Elst — Fotografie Ramon Clickshots van Jaarsvel | Clickshots

Hands, het tweede bedrijf waarmee ze in 2009 waren gestart. “Dat zit in ons eigen domein. En als ik zie wat er de afgelopen twee jaar is gebeurd op dat gebied, echt fenomenaal, dan ben ik heel blij met die keuze. Ook omdat er veel synergie is tussen beide bedrijfsactiviteiten. Het heeft wel veel tijd en energie gekost om zover te komen, hospitality-diensten bieden is niet iets wat je morgen even erbij doet. Het gaat over mensen, je moet goed met je medewerkerspool omgaan, veel erin investeren. En je moet je meerwaarde bewijzen in de markt. Dat Party Hands sinds dit jaar nen-gecertificeerd is, is daarvoor heel belangrijk. ” Altijd aan het werk? Ondernemer zijn betekent ook: lange dagen maken. Willem van Essen is daar geen uitzondering op, al ziet hij alle gemaakte uren niet als ‘werk’. “Ik ben in het weekend ook bezig, ga bijvoorbeeld naar een event waar we bij betrokken zijn, om te zien wat er gebeurt. Want ik ben een perfectionist en wil graag alles volgen. Je hebt ook tijd nodig voor denkwerk. Dat gaat het beste op momenten dat je even afstand neemt, niet in de hectiek staat. Dus als ik met mijn hond door het weiland loop.”

Van betaalde baan naar eigen bedrijf Met de overname van Van der Kroft’s Party Rental in 2006 werd Willem van Essen op zijn 45e ondernemer. Een wens die hij al koesterde tijdens zijn carrière bij corporate ondernemingen als KLM, KPN en Eneco. “De behoefte om ergens in mijn carrière in een kleinere omgeving werkzaam te zijn, waar je meer sturend en bepalend kunt zijn dan bij een grote corporate. Waar je je eigenzinnigheid kwijt kunt, echt iets kunt neerzetten. Ik wilde geen bedrijf vanaf nul opzetten, dus zocht ik een bestaand bedrijf, niet te groot, dat ik zelfstandig kon kopen. Want ik wilde alleen nog maar aan mezelf verantwoording hoeven afleggen én aan de medewerkers van het bedrijf.”

Bring your Boss! G14 DISCUSSIEERT MET LEIDINGGEVENDEN OVER HET EVENTVAK

“Wat doen jullie eigenlijk bij die club?” Dat is een vraag die menige werkgever of leidinggevende van een G14-lid niet meer hoeft te stellen. Want op 9 mei jl. werd de Bring-your-Boss-day van de G14 georganiseerd in het Amsterdamse industriële monument Tobacco Theater. Zo’n 50 G14-leden namen hun directeur of leidinggevende mee naar deze G14-bijeenkomst die in het teken stond van kennismaken met elkaars opvattingen en visies.

67


68

Ledenbijeenkomst

69

STELLING 2

‘Een onbevangen frisse blik is meer waard dan jarenlange ervaring’

Henk Dijkema

D

at buiten de zon uitbundig scheen hoefde niemand te missen. Via de historische sheddaken kan de sfeervolle Tobacco theaterzaal namelijk volop in het daglicht gezet worden. En dat was wél zo plezierig voor wie elkaar echt en recht in de ogen wilde kunnen kijken tijdens de verschillende discussieronden. Deelnemersprofiel Tom Vroemen van Buzzmaster trad deze middag op als inleider en moderator. Buzzmaster – met aan de knoppen Elise Fikse – stond daarbij garant voor het à la minute verwerken van alle reacties op vragen en stellingen. Zo stelde Buzzmaster om te beginnen het profiel van de groep vast: • Verhouding vrouw-man: 3-1; plus 2% gender benders. • Iets minder ‘bazen’ dan werknemers. • Gemiddelde leeftijd 33 jaar; bazen 37 jaar. • Gemiddeld 5,2 jaar werkzaam in hun huidige baan. Op de vraag ‘Wat voor type eventmanager ben jij?’ koos 57% voor het antwoord: “Soms heb ik best vernieuwende ideeën.” Volgens 90% (!) was het budget van zijn afdeling dan wel de omzet van zijn bedrijf sinds 2014 met meer dan 10% gestegen. Inhoudelijke vragen Voor het ter zake kundig commentaar waren twee event-experts uitgenodigd: Henk Dijkema, onder meer bekend van Mannen van Rijnland, en Jan Liebregts van Obsession. Zij lieten eerst hun licht schijnen op opmerkelijke antwoorden op de inhoudelijke vragen en stellingen die de aanwezigen kregen voorgelegd ter inleiding op het echte discussiewerk. Zoals de antwoorden op de vraag ‘Wanneer heb je voor het laatst een cursus of opleiding gevolgd voor je werk?’ 21% bleek daar ‘as we speak’ mee bezig, voor 56% was dat ‘1 tot 3 jaar

geleden’, 20% dacht nog langer geleden en 3% kon zich het niet meer herinneren. Volgens Henk Dijkema waren vooral de 21% ‘as we speak’ mensen goed bezig: “Opleiding is belangrijk en moet, net als inspiratie, een ongoing proces zijn. De mensen die nu bezig zijn met een opleiding is de groep die het snapt.” Na de inhoudelijke vragenronde volgde het discussieen debat-onderdeel waarbij de aanwezigen steeds in vier groepen de voors en tegens van een stelling bespraken. Elke groep wees een vertegenwoordiger aan, die samen het debat aangingen.

De meeste deelnemers waren – na discussie – voorstander van een juiste mix van beide. En wezen erop dat de frisse blik trouwens niks te maken hoeft te hebben met leeftijd of naïviteit. Teun van Rheenen (Momice) voegde eraan toe: “Mijn groepsgenoten kozen ook voor de combinatie. Maar zelf merk ik dat ik vaak eerst een stap achteruit doe en de mensen met de frisse blik laat beginnen om te zien waarmee ze komen.” Desgevraagd merkte Henk Dijkema op dat bij deze stelling ook de factor ‘tijd’ een rol speelt. “Onder druk is er minder tijd voor die frisse blik. Dan kies je eerder voor zekerheid en dus voor ervaring.” Volgens Jan Liebregts hangt een en ander ook af van de fasen van eventorganisatie. “In de creatieve fase is een frisse blik erg prettig, bij het interpreteren van klantvragen heb je liever ervaring erbij, bij de vertaling van de vraag naar een event is een combi goed en tijdens de uitvoering heb je het meeste aan ervaring.” STELLING 3

‘Kennis is macht, kennissen zijn machtiger’ Alle groepen bleken het eens met deze stelling. Met één kanttekening: kennis is wel degelijk belangrijk, net zoals de kwaliteit van je netwerk. Zoals een van de deelnemers het formuleerde: “Als je iedereen kent, maar je weet zelf niks, is het ook niet goed.” De stelling sloot overigens goed aan bij een eerder gestelde inhoudelijke vraag: ‘Heb je een goede zakelijke relatie weleens iets gegund terwijl je wist dat hij/zij niet de beste aanbieder was?’ Daarop had bijna

STELLING 1

‘Ik voel mij soms geremd in mijn ontwikkeling door het hoger management’ Het merendeel van de mensen bleek zich helemaal niet of maar zelden geremd te voelen door hoger management. Wie dat wel zo ervaart, werd geadviseerd om de hand in eigen boezem te steken. Want weet je baas eigenlijk wel welke ontwikkeling je nastreeft? Je bent er zelf verantwoordelijk voor om hem die input te geven. Henk Dijkema wees erop dat dat laatste strookt met de managementvisie van Ricardo Semler, waarin alle medewerkers hun eigen verantwoordelijkheid hebben en (een deel van het) leiderschap kunnen krijgen. Die opvatting ontlokte de warme bijval van ‘baas’ Henk van Manen: “Stop met managen, laat je mensen lekker gaan.”

Jan Liebregts

driekwart van de aanwezigen geantwoord met ‘ja’. “Eigenlijk bizar dat zoveel mensen toegeven dat ze dat doen,” verbaasde Jan Liebregts zich, “want je sluit dan dus niet de beste deal. Aan een echt goede relatie moet je toch kunnen uitleggen dat je soms voor een ander kiest, omdat nu eenmaal niet elk evenement hetzelfde is.” Daar sloot Henk Dijkema’s opvatting bij aan: “De kennis van je kennissen is het meest belangrijk. Als bureau ben je zo goed als je netwerk, dat je in je bureau bij elkaar brengt. Zonder netwerk blijf je beperkt tot je eigen mogelijkheden, tot wat je zelf kan.” STELLING 4

‘Over 10 jaar zijn events integraal onderdeel van de marketingcommunicatie-afdeling van opdrachtgevers en verdwijnt het beroep eventmanager, net als het beroep reclame-inkoper 25 jaar geleden’ Deze laatste stelling ontlokte de aanwezigen zeer veel kritiek op de formulering. G14-raadslid Rutger Bemer: “Je kunt toch ook van mening zijn dat het event wel integraal onderdeel wordt van marketingcommunicatie, maar dat het beroep gewoon blijft bestaan? Bovendien komt het nu ook al vaak voor dat de communicatiemanager eigenlijk de eventmanager is.” Dirk Prijs legde uit dat de ontwikkeling van het vak de aanleiding was voor deze stelling: “We zien dat steeds meer eventmanagers veel tijd moeten steken in een interne lobby bij hun eigen marketingafdeling, voor het inzetten van events. Daarbij heeft de corporate eventmanager vaak minder slagkracht dan externe bureaus, terwijl de eventmanager toch degene is die weet wat er intern allemaal speelt.” Dat betekent, en daar stemde iedereen mee in, dat op management- en directieniveau het event als vaste waarde moet worden erkend en de eventmanager als de expert op dat gebied. Desnoods met een andere functiebenaming.


70

De Eventmanager TLN in de spotlight

IN DE SPOTLIGHT

Tekst Freek van Mierlo

71

“Daar kunnen bedrijven een voorpresentatie geven van wat er allemaal komen gaat en in besloten kring de tijdrit volgen. Dit concept sprak meteen diverse partijen aan. We hebben onze eerste plannen eerst op persoonlijke wijze voorgelegd aan onze vaste klantrelaties, die allemaal enthousiast reageerden. Dat leverde al snel 85% van de verkochte kaarten op. Daarna heeft Liza nog voor een extra push gezorgd met een marketingcampagne en zijn we een uitgebreide Facebookcampagne gestart om de laatste 15% binnen te halen.”

Theater Orpheus

Orpheus geeft Italiaanse Giro flitsende ‘roze’ start Maandag 2 mei – 10.38 uur

Vrijdag 6 mei – 13.45 uur

De klok begint hard te tikken in Theater Orpheus. Nog een paar dagen en dan gaat de beroemde Giro d’Italia van start in Apeldoorn, waarbij het theater een van de hotspots is. Daar ligt de basis van dit artikel, samengesteld uit een gesprek met Liza Westendorp, medewerker marketing en Wendy van den Hoeven, salesmanager van dit theater. Voor de deur worden tribunes geplaatst. Binnen wordt geschilderd. Kleur van de verf: roze.

Een van de meest beroemde wielerwedstrijden gaat van start. Tientallen wielrenners flitsen één voor één pal voor de deur van het theater langs. Met een individuele tijdrit inclusief Tom Dumoulin, onze eigen Nederlandse specialist in dit spectaculaire secondespel. Rond dit megaspektakel heeft Orpheus twee evenementen georganiseerd. Het eerste is het publieksevenement Festival di Giro; het tweede een speciaal businessevent, waarbij 380 genodigden uit het bedrijfsleven de middag van hun leven tegemoet gaan; all inclusive. Zes uur lang wordt Orpheus omgetoverd tot een tintelend stukje Italië. Met smakelijke hapjes en lekkere drankjes, wielercafés met oud-wielrenners en bijpassende muziek, geserveerd in Italiaanse sferen. Schot voor open doel

“Toen we hoorden dat de route van de Giro pal langs ons pand zou gaan, wisten we meteen: deze kans mogen we niet missen,” zegt Wendy van

Luxe, exclusief en ongedwongen

den Hoeven. “De Giro rijdt in de openingsrit direct voor onze deur langs. Zo’n mogelijkheid krijg je zelden. We hebben toen binnen een paar dagen een projectteam samengesteld, om het geheel vorm te kunnen geven. Al snel kwam het idee dat we naast een publieksevenement voor de inwoners van Apeldoorn ook een businessevent wilden aanbieden, gericht op het bedrijfsleven. Om die reden hebben we voor vip-gasten een speciaal netwerkpaviljoen gecreëerd, waar alles van de Giro samenkomt. Ook zijn er tribunes voor de deur geplaatst, waarvandaan je de renners bijna letterlijk in de ogen kunt kijken.”

“De Giro-evenementen zullen echt een Orpheus-sfeer uitstralen: gastvrij, niets te kort, luxe en kleurrijk. Samen genieten van een feest dat zich maar zelden voordoet. Van het begin tot eind van de dag kunnen onze zakelijke gasten – met hun neus op het parcours – genieten van een all-in programma waar alles in zit: onbeperkt eten en drinken in Italiaanse stijl, begeleid door Italiaanse zang. Bedrijven hebben een eigen vip-box en men kan gratis parkeren in een voor anderen afgesloten garage.” Hennie Kuiper en Henk Lubberding

“Gasten hebben de mogelijkheid om een praatje te maken met oudwielrenners als Hennie Kuiper en

Henk Lubberding. Hans van Bon (vader van oud-wielrenner Léon) praat het hele spektakel à la Mart Smeets ‘live’ aan elkaar,” vertelt Liza Westendorp. “De hele dag is het een en al reuring. Onze gasten kunnen op de foto voor een green screen, zodat het net lijkt alsof je zelf een berg opklimt tijdens een bergetappe. En de hoofdprijs van de winactie ‘Voorspel de snelste tijd’ is een actiefoto van Hennie Kuiper, die hij heeft afgestaan uit zijn privé-archief.” Media-event

“Dit evenement is natuurlijk koren op de molen voor een theater als Orpheus,” zeggen Wendy en Liza bijna in koor. “Voor ons de uitgelezen kans om nog zichtbaarder te zijn en ons nog duidelijker te profileren als professionele evenementenlocatie. De media zijn massaal

aanwezig: de nos is er en Omroep Gelderland is erbij. Als theater zijn we continu bezig met zakelijke en culturele evenementen. De start van de Giro is een geweldige uitdaging om in één keer alles uit de kast te toveren.“ Uitslag

Wat vooraf werd gehoopt, blijkt vier dagen na het gesprek werkelijkheid te zijn geworden. Twee geslaagde evenementen bij Orpheus. Eén winnaar aan de meet: Tom Dumoulin. Met twee honderdste verschil. Een afstand van één maal zuchten. Iedereen blij. Flitsende start van de Giro. Roze trui.

Uitzicht

“Vanuit het netwerkpaviljoen en op de tribune buiten heb je een geweldig uitzicht over het parcours. Bovendien hebben we onze subzalen, waar je van bovenaf uitkijkt op het parcours, omgetoverd tot luxe vip-boxen,” aldus Wendy.

Theater Locaties Nederland


72

De Eventmanager Partnerships

Tekst Manon Vonk

73

SELECT CATERING Op de vraag ‘wat maakt Select Catering bijzonder?’ antwoordde algemeen manager Eric Schinck: “De mensen in ons bedrijf.” Dus spraken we niet met de directie, maar nu eens met ‘de werkvloer’. De medewerkers van Select Catering hebben allemaal één doel: de klant en zijn gasten een optimale beleving bieden. Voor het bedrijf, dat in 1986 werd opgericht, is de kwaliteit van de medewerkers dan ook heel belangrijk. Dat betekent weliswaar dat er keihard gewerkt moet worden, maar dat zij van dit werken wel een feestje maken.

Clarie Keijzer Partymanager

Tatjana Pouw Hostess

Quinten Tromp Projectmanager magazijn

Mike de Vries Projectmanager

‘Elk evenement is anders en dat maakt deze functie zo uitdagend’

‘Werken voor Select Catering is letterlijk en figuurlijk een feestje’

I ‘ k zie mijzelf als vangnet en stok achter de deur’

H ‘ et is een erg gevarieerde en uitdagende baan aarin ik maar niet uitgeleerd raak’

Clarie werkt 20 jaar voor Select Catering en kwam 23 jaar geleden voor het eerst in aanraking met het bedrijf dat toen op haar “een verpletterende indruk” maakte.

Tatjana is inmiddels 3 jaar als hostess werkzaam voor het cateringbedrijf en hoopt er nog vele jaren te mogen meedraaien. “Ieder evenement is een beleving en ik kom dan ook elke keer thuis met een ander verhaal.”

Quinten werkt 5 jaar bij Select Catering en is de schakel tussen het kantoor en de uitvoering van de evenementen. Zijn taak is ervoor te zorgen dat alle benodigdheden – decoratie, materialen en mastiek – netjes op de locaties worden afgeleverd.

Mike werkt 7,5 jaar voor Select Catering als projectmanager en is verantwoordelijk voor alle bestellingen en logistiek rondom een evenement.

Hoe is het om voor dit bedrijf te werken?

“Ik heb 20 jaar geleden een goede keuze gemaakt. Select straalt rust uit en de klant is ook altijd welkom om in de keuken en achter de schermen een kijkje te nemen. De onderlinge sfeer is fantastisch. We zijn een klein team, staan altijd klaar voor elkaar en lossen eventuele problemen als team op.”

dit zijn de mensen

Wat is er leuk aan jouw functie?

“Het is leuk om last minute allerlei oplossingen te moeten bedenken en met een jong team te werken. Geen event is hetzelfde en dat zorgt voor veel afwisseling en uitdagingen. Wij cateren op zulke mooie locaties. Hoe gaaf is het niet om bijvoorbeeld onder De Nachtwacht te mogen dineren? Ik zeg dat ook wel tegen het personeel: besef waar je loopt en realiseer je hoe bijzonder het is dat wij op dit soort locaties ons werk mogen doen.”

Wat is het belangrijkste aan jouw functie?

Wat is essentieel aan jouw functie?

“Het is mijn taak om ervoor te zorgen dat de gasten met een blij gevoel naar huis gaan. Het uitstralen van gastvrijheid, waar je ook staat en wat je ook doet, is belangrijk. Iemand zei ooit tegen mij ‘die glimlach op je gezicht wil ik zien bij ontvangst, maar ook bij het afscheid van de gasten. En dan mag je altijd een foutje maken, want dat compenseer je’. Dat is mij bijgebleven. Het aanvoelen van de gasten en snel oplossingen kunnen bedenken, maakt je een sterke hostess.”

“Ik ben werkzaam in het magazijn van Select Catering, ook wel de loods genoemd. Voordat een evenement begint, zorg ik dat alle spullen verzameld en verpakt worden en op de locatie worden afgeleverd. Goede onderlinge communicatie is daarbij essentieel. Als ik ervoor zorg dat alles compleet en op tijd is aangeleverd, kan de rest van het team, onder leiding van de partymanager, soepel opbouwen.”

Welke partij is jou het meest bijgebleven?

“Wij leggen de lat hoog en dat zorgt ervoor dat iedereen continu wordt uitgedaagd. We willen blijven vernieuwen en verkopen ook geen ‘nee’ aan een opdrachtgever. We zoeken altijd naar een oplossing. Er heerst een goede onderlinge en collegiale sfeer. We werken hard, maar er is altijd tijd voor een lolletje.”

“Bij de opening van het Rijksmuseum mocht ik een stuk met prinses Beatrix meelopen naar de ingang. Toen ik naar links keek, zag ik dat het Museumplein bomvol stond met toeschouwers en journalisten. Dat vond ik zo gaaf. Alle diners bij De Nachtwacht zijn ook bijzonder.”

Hoe is het om voor Select Catering te werken?

Wat maakt jouw functie leuk?

“Het is mijn verantwoordelijkheid om alles van a tot z te regelen voor een partij, tot en met de opbouw van het evenement. Logistiek en timing zijn essentieel. Iedere locatie heeft ook zijn eigen uitdagingen. Wij willen ons onderscheiden op kwaliteit en een goede logistiek en streven naar een snelle op- en afbouw. Dat legt veel verantwoordelijkheid bij mij.” Welke evenement was voor jou het meest uitdagend?

“Een evenement voor een internationale organisatie waarbij 540 gasten op 23 verschillende locaties bij mensen thuis dineerden. Logistiek was dit een van de grootste uitdagingen. Elk woonhuis is anders en al deze locaties moesten tegelijkertijd bevoorraad worden en alles moest ook dezelfde nacht weer afgebouwd worden. Uiteindelijk is dit perfect verlopen: een partij waar ik erg trots op ben.”


74

De Eventmanager Type artikel

Tekst Naam Auteur

Fotografie Naam Fotograaf

De Eventmanager Join the club

Tekst Shirley Brandeis

Illustratie Liselot Röben

Genootschap voor Eventmanagers

Sportief als ze is, springt Hester Rauwenhoff graag en met gemak in het diepe. Op haar cv staan uiteenlopende branches en dito standplaatsen (Mallorca, Londen, Kopenhagen). Eind vorig jaar werd ze gevraagd voor een nieuwe uitdaging en zeker ook een nieuwe wereld, die van het internationale advocatenkantoor Allen & Overy in Amsterdam.

‘Ik spring graag in het diepe’ Onderdeel business development en marketing team “Ik ben net ons tweejaarlijks personeelsevenement aan het afronden. Vrijdag hebben we vanaf de vroege middag tot middernacht samen doorgebracht. Met doe- en denkopdrachten werkten we in teams samen tijdens een Escapegame op kantoor, om ons zo vrij te breken voor het avondprogramma op locatie. Het was een geslaagde dag, maar de volgende events staan alweer op de agenda. Bijna elke week is er wel iets te organiseren, waaronder seminar series, cliënt events, recepties, conferenties en off-sites. Aan mijn collega en mij de taak te zorgen dat de ideeën concreet worden. Het mooie bij Allen & Overy is dat wij als eventmanagers écht onderdeel van het business development en marketing team zijn.” Na een wereldreis “Ik heb op hoog niveau gehockeyd en vond sporten vroeger uitdagender dan leren. Een logisch gevolg was mijn opleiding tot sport- en bewegingscoördinator (cios), richting Sport & Entertainment. Toen al was ik veel aan het regelen; ik zat in verschillende commissies en later in de studentenraad van de pabo, een opleiding die me aantrok door de ervaring met lesgeven aan kinderen. Maar pas na een wereldreis van acht maanden wist ik het zeker: sportmanagement in combinatie met ondernemen was het voor mij. Ik stortte me op de studie Sport Management & Ondernemen, rondde die in drie jaar af en

ging op zoek naar een baan als sportmarketeer. Uitvoeren, dát wilde ik. En ja, als het kon op sportgebied.” Jong en vernieuwend “2010 was niet het beste jaar om af te studeren. Om mijn kansen te vergroten heb ik helaas mijn sportwensen moeten laten gaan. Na een jaar op een evenementenlocatie kwam ik bij Kuoni terecht. Ik had nog nooit van Destination Management gehoord (simpel gezegd: alles regelen voor buitenlandse bedrijven, van bestemmingen tot vertrek), maar dat hield mij niet tegen. Ik spring graag in het diepe en werk me in door te lezen, rond te kijken en gewoon te doen. Ik werkte op verschillende buitenlandse locaties, maar wilde na een tijd ook graag weer terug naar Nederland. Allen & Overy bood mij die kans, ook al had ik geen sjoege van de advocatenwereld. Een mooie uitdaging die goed bij mij past, omdat ik graag blijf vernieuwen. De sport probeer ik trouwens nog altijd te integreren. Tijdens het personeelsevenement afgelopen vrijdag stond bijvoorbeeld een cricket workshop op het programma.” Mooi extraatje “De eerste keer dat ik bij een bijeenkomst van het Genootschap voor Eventmanagers was, viel ik in voor een collega. In het Scheepvaartmuseum leerde ik over de organisatie van het eu-voorzitterschap. Tijdens de nieuwjaarsreceptie van het Genootschap sprak ik met collega’s over het vak en de branche. Ik besloot het lidmaatschap van mijn voorganger over te nemen. Ik zie het als een mooi extraatje en hoop op verdieping, inzicht en gewaagde discussies waarbij we van en met elkaar leren. Zodat het diepe soms iets minder diep is.”

75


76

De Eventmanager PML case

Tekst Carla van Elst

77

Personeelsvereniging Aegon Leeuwarden wordt 85 jaar

600 Aegonmedewerkers in Fries Museum Een personeelsfeest voor 600 man, dát was in de drie jaar dat het nieuwe Fries Museum nu geopend is nog niet eerder voorgekomen. De afdeling Evenementen & Sales nam dus een zeker risico met hun besluit om in opdracht van de Personeelsvereniging Aegon Leeuwarden het Lentefeest te organiseren ter gelegenheid van hun 85-jarig bestaan. “We wilden wel wat bijzonders neerzetten,” zeggen Monica Gijsen en Fernanda Constandse van het Fries Museum.

Dat is helemaal gelukt, vindt Johny Jakhari, bestuurslid van de personeelsvereniging (pv). “Ik heb die avond vooral met een big smile rondgelopen. Omdat we het feest hier hebben kunnen organiseren, in zo’n mooi gebouw op deze centrale plek in de stad. En omdat we de gasten zo overduidelijk zagen genieten van alles.” Compleet feest Dat ‘alles’ was dan ook heel wat. De entree en eerste verdieping waren met lichtbakken, twee led-verlichte bars en podia omgetoverd tot een strakke maar sfeervolle feestlocatie. De gasten – alle huidige en gepensioneerde medewerkers van het Aegon-kantoor Leeuwarden, zowel leden als niet-leden van de pv – konden de eerste uren vrijelijk rondlopen in de dertig tentoonstellingszalen van het museum. In de hal kon de hele avond voluit geswingd worden; de Friese coverband Vangrail en dj Ricardo Silvio stonden garant voor non-stop muziek tot 01.00 uur. Voor wie wilde bijpraten met (ex-) collega’s waren gezellige hoekjes ingericht. De museumcatering – Vermaat onder white label – serveerde drank en happen, terwijl Saté on Wheels in de loop van de avond voor een bijzondere snack zorgde. Tesamen met een Fotobooth een meer dan compleet feest.

buiten het werk, maakte het contact heel makkelijk en laagdrempelig. Ik heb onze ideeën voor het feest aan haar en Fernanda voorgelegd; zij hebben daar het gratis museumbezoek op die avond aan toegevoegd.” Locatie als trigger Het Lentefeest van pv Aegon Leeuwarden is altijd populair, bij de laatste editie in 2012 waren er 350 gasten. Bij aanvang ging het bestuur daarom uit van 350 gasten en zette het maximum op 500. “We dachten eigenlijk: dat halen we toch nooit,” vertelt Johny Jakhari. “Maar zodra we de locatie bekendmaakten liep het storm. Toen we al snel over de 350 inschrijvingen heen gingen en ruim voor de sluitingsdatum al 500 hadden, heb ik de aanmelding gesloten. Het Fries Museum zei toen: stel het nog één dagje open. Binnen het uur hadden we weer 100 aanmeldingen erbij.” Hij ziet zelf een duidelijke relatie met de gekozen locatie. “Dat was een trigger. Een mooi gebouw, dichtbij ons eigen pand. Veel mensen zeiden: daar willen we weleens rondkijken.” Die wens werd goed zichtbaar op de avond zelf. Een half uur voor aanvang stonden er al feestgangers in de rij om te kunnen starten met het exclusieve bezoek aan het Fries Museum.

Blockbuster-arrangementen Na afloop waren opdrachtgever en museum dan ook zeer tevreden, zo bleek uit hun evaluatie na enige weken. Een enkel aandachtspuntje: de bewegwijzering zou een volgende keer beter kunnen. “Maar dat heeft ermee te maken dat de publieksstromen op zo’n avond anders zijn dan overdag,” zeggen de museummedewerkers. “Je bent toch primair een museum, geen feestlocatie.” Ús-ken-ús Hoe komt een personeelsvereniging in een museum terecht voor een feest? Dat blijkt vooral een verhaal van korte lijntjes en ‘ús-ken-ús’, maar eigenlijk ook van een hospitality-blunder. pv Aegon Leeuwarden organiseert om de vier jaar een Lentefeest en de feestcommissie vroeg opnieuw offerte bij dezelfde locatie als de voorgaande drie keer. Daarbij ging het een en ander mis, zowel de contactmomenten als het overleg verliepen uiterst moeizaam. Johny Jakhari: “Wij hadden al contacten met partijen voor catering en muziek, dus ik wist wat we zochten en ben zelf wat rond gaan kijken. Lieuwe Tiemersma – directeur van het gelijknamige schoonmaakbedrijf van het museum – maakte me toen attent op het Fries Museum. We zijn hier gaan praten en dat daarbij bleek dat ik Monica al kende, van

Het nieuwe pand van het Fries Museum werd in 2013 opgeleverd. Bij de nieuwbouw is uitdrukkelijk rekening gehouden met het creëren van mogelijkheden voor evenementen. Vandaar dat de huidige afdeling Evenementen & Sales kan beschikken over maar liefst vijf eventruimten, van verschillende omvang en met elk een andere uitstraling. Daarnaast is de glazen entree perfect voor grote ontvangsten, zeker in combinatie met de centrale verkeersruimte op de eerste verdieping. In de eerste jaren na de heropening profiteerde de afdeling Evenementen & Sales volop van het openingseffect. Gemiddeld organiseert het museum zo’n 100 externe evenementen per jaar. Nu na drie jaar het nieuwe eraf is, moet er meer geïnvesteerd worden om dat niveau te behouden en verder uit te bouwen. “Het Fries Museum wil jaarlijks grote internationale tentoonstellingen organiseren, te beginnen met Alma-Tadema – Klassieke Verleiding vanaf oktober 2016. Rondom de blockbusters ontwikkelen wij aparte zakelijke arrangementen, die we voor een mooi tarief aanbieden aan de zakelijke Vrienden van het museum, maar ook commercieel zullen gaan uitzetten,” aldus Monica Gijsen en Fernanda Constandse.


78

De Eventmanager Thema: Type artikel onderwijs Tekst–Naam deel 3Auteur Tekst Thomas Fotografie Braun Naam Fotograaf

79

Eventstudies: aanrader of niet?

‘Ik wil vooral een alleskunner worden’ De toekomst van de evenementenwereld zit nu nog in de schoolbanken. Waarom hebben zij juist voor de opleiding gekozen die ze nu volgen en vinden ze die opleiding een aanrader? Drie meningen van de eventmanagers van morgen.

Wouter de Haas (21) Amsterdam

Faye van Geenhuizen (19) Poeldijk

Studeert: Sportmanagement & Ondernemen aan de

Studeert: Communicatie en Evenementen op

Hogeschool van Amsterdam

roc Mondriaan Den Haag

“Het is zo gek hoe dingen gaan… Een collega van mijn vader stopte met zijn baan en ging deze opleiding doen. Op een zeker moment organiseerde hij een presentatie-festival, een intern evenement, en hij vroeg of ik wilde komen kijken. Ik vond het zo tof dat ik naar de open dagen ben geweest en toen was ik nog enthousiaster. Na een testdag werd ik toegelaten. Ik verwachtte dat ik heel veel zou gaan sporten en in het eerste jaar kwam die verwachting uit. Hier zijn ze er dan ook van overtuigd dat je verstand van sport moet hebben om in deze sector aan de slag te kunnen gaan. Later viel het sporten wel tegen, want in het tweede jaar werd het aantal sporturen gehalveerd en in het derde jaar deed ik alleen nog exacte vakken. Nu loop ik full time stage bij ey en wordt het sporten nog minder. Maar goed, ik moet ook wat leren, nietwaar? En ik leer hier veel, alleen merk ik nu dat het slechts een begin is. Zodra je echt met een opdrachtgever te maken hebt en er veel meer bij komt kijken, denk je weleens: wat heb ik eigenlijk geleerd? Overigens zitten een paar vrienden nu een jaar ‘onder’ mij. Ik heb ze warm gemaakt voor deze studie.”

“Ik zat op de havo toen ik de ziekte van Pfeiffer kreeg. Ik had de keuze: blijven zitten of naar een mbo-opleiding. Nu was ik in die tijd al dol op verjaardagspartijtjes organiseren. Samen met drie vriendinnen hebben we een Sweet Sixteen feest op poten gezet, in Naaldwijk voor ruim 125 man. Ik raakte in gesprek met docenten van roc Mondriaan over evenementen organiseren en ik was meteen enthousiast. Het roc heeft nauwe banden met het werkveld waardoor je al snel in aanraking komt met de praktijk. Ik besloot de havo niet af te maken en naar deze school te gaan.”

“Op de Hogeschool is men heel erg op het nu gericht. Een paar jaar terug is een marketing-docent helemaal vrijgemaakt om online marketing te doceren. Zij willen dat wij de online marketing van de toekomst meenemen naar het bedrijfsleven.” “Enig nadeel: de druk is hoog. Naast je werk op je stageplek moet je nog zoveel schrijven! Terwijl ze op het werk meer behoefte hebben aan een ‘meeloop stagiair’ dan een ‘afstudeer stagiair’ die een onderzoek doet. Ze willen veel liever mijn twee handen op locatie.”

“Alles wat ik vooraf verwachtte, kwam uit. Een leuke school, met zeer betrokken leraren. Ik weet dat anderen het soms anders ervaren, maar ik kon altijd bij een docent terecht als ik daar behoefte aan had. Ik heb veel geleerd wat ik niet wist. En in het eerste jaar heb ik tien weken stage gelopen bij het Gemeentemuseum, waarbij we de openingen van tentoonstellingen verzorgden en lezingen regelden. Nu, in mijn laatste jaar, loop ik stage bij de afdeling business development & marketing communicatie bij advocatenkantoor Pels Rijcken, waar ik inmiddels zelfstandig events voorbereid met cliënten.” “Voordat ik een baan ga zoeken wil ik eerst verder studeren. Ik ga hierna de hbo-opleiding International Business and Languages volgen. Evenementen vind ik enorm leuk om te doen, maar ook marketing en communicatie spreken me aan. Ik wil me graag breed oriënteren en vooral een alleskunner worden.”


80

De Eventmanager Thema: onderwijs – deel 4

Thema: onderwijs – deel 3

Tekst Thomas Braun

praktijk gedaan en ik heb echt veel gebruikt van wat ik hier op school heb geleerd. Maar het ligt er zo aan waar je interesses liggen. Mijn studie is heel breed en in de loop van de tijd ga je inzien: dit vind ik leuk en dat niet. Als je nog niet weet wat je wilt, zoals ik toen ik aan deze studie begon, dan is het echt een proces dat je doorloopt en voor de één pakt dat beter uit dan voor de ander.”

Hannah (20) Pronk Voorschoten Studeert: Media en Entertainment Management aan

de Hogeschool InHolland “Zou ik mijn studie aanraden bij anderen? Dat vind ik heel moeilijk. Ik heb het ontzettend naar mijn zin hier en ik leer veel. Ik heb nu een paar projecten in de

The Art

“Toen we een project deden voor een leerwerkbedrijf vanuit school – newb, voor 200 man – kwam ik er pas echt achter wat het vak inhoudt. En ik ben ook echt enthousiast geraakt. Nu loop ik stage bij NationaleNederlanden als junior eventmanager en draai ik volledig mee bij het organiseren van evenementen. Het is zeker niet zo dat ik alleen een microfoon mag vast houden om door het publiek te lopen. Ik krijg hier echt uitdagende taken en veel interessant werk te doen. Voor bijeenkomsten in het Mauritshuis heb ik laatst bijvoorbeeld een website gemaakt. Ik merk echt dat ik veel kan doen omdat ik dit op school geleerd heb. Wat je tot nog toe niet leert, is de etiquette op het gebied van bijvoorbeeld kleding en placering. Maar daar wordt hier binnenkort een masterclass over gegeven.”

of a perfect event

En nu voor het echie

‘Een bedrijf leren kennen, dat gaat niet op school’ Studeren is leuk, maar wie stage loopt in de evenementenbranche leert pas écht wat het vak inhoudt. Wat hebben jongeren die nu stage lopen, aan hun studie gehad en op welk front is doen de enige leerschool? Drie openhartige verhalen.

• • • •

196 Hotelkamers 14 ha Landgoed 16 Plenaire zalen Ruime parkeergelegenheid

Ruwenbergstraat 7 Sint-Michielsgestel 073 55 888 88 info@ruwenberg.nl www.ruwenberg.nl

81


82

Thema: onderwijs – deel 4

83

Mathijs Slaats (21) Beek en Donk

Saphira Volbeda (25) Amsterdam

Studeert: Speco (sport

Studeert: Hospitality Business

& economie) aan de Universiteit van Tilburg Stageplaats: Jumbo Evenementen en Sponsoring

Management aan de Hoge Hotelschool Stageplaats: Accenture Innovation Awards

“Soms denk ik weleens: waarom moet je als stagiair een uitgebreid communicatieplan schrijven? Daar ben je zo’n vier maanden mee bezig en laten we eerlijk zijn: in negen van de tien gevallen belandt dat in de kast en wordt er nooit wat mee gedaan. Ik ben er voorstander van om stagiairs volledig mee te laten draaien, zodat zij een half jaar volwaardige werkervaring hebben. Want dat is waar bedrijven om vragen. Ik doe dat nu bij Jumbo. Ik werkte al op de afdeling distributie en wilde graag stage lopen op de afdeling Evenementen en Sponsoring. Ik vroeg een collega bij wie ik moest zijn, stuurde een mailtje en na een sollicitatiegesprek werd ik een dag later aangenomen. En ik heb het geweldig naar mijn zin.”

“Mijn droom is om hotelmanagement te gaan combineren met het opzetten van een retraitecentrum in Australië. Om daar, via co-ownership, psychologische therapie te bieden voor mensen met een burn-out, die door connectie met dieren zichzelf weer terugvinden. De loyaliteit en de liefde van een dier kan een mens veel rust en vertrouwen geven. Uit ervaring weet ik hoe goed dat werkt.”

“Mijn studierichting is economie, maar dan sterk gericht op sport. Dan zit je bij Jumbo goed: ik doe veel dingen voor Team Lotto Jumbo, waar schaatsers en wielrenners van het hoogste niveau zitten. Naast het maken van mijn afstudeerscriptie loop ik overal mee. Ik ondersteun mijn collega’s waar nodig. Zo krijg ik van alle evenementen wat mee en dat maakt het zo leuk. Doordat ik ze kan helpen voel ik me waardevol in het bedrijf. In de vier jaar dat ik nu studeer heb ik een marketinghouding ontwikkeld en de basiskennis gekregen om hier in het veld goed te kunnen werken. Toch zou ik er een voorstander van zijn als in de eerste twee jaar met de praktijk gewerkt wordt. Ik dacht altijd dat marketeers de hele dag achter hun laptop zaten, wist ik veel. Ik zou zeggen: laat meteen zoveel mogelijk van de praktijk zien, dan weet je ook sneller of het vak je echt boeit.”

Liliane de Voogd (23) Tilburg Studeert: Co-iemes

aan de Fontys Hogeschool Tilburg Stageplaats: Unilever Meetings & Events “Co-iemes, ken je dat? Dat staat voor communicatie, international event, music en entertainment studies. Het is een communicatiestudie, maar dan net even gespecialiseerder. Ik zit in het vierde jaar, het afstudeerjaar en loop stage bij Unilever. Ik vind het wel mooi hoe dat gaat. We hadden een halve dag gastcollege bij Unilever en na afloop raakte ik aan de praat met de man die dat college gaf. Ik was erg onder de indruk en ben met mijn leraar aan de slag gegaan om die stage te bemachtigen. Dat gaat dus een beetje via-via en ik was dolblij dat ik er mijn afstudeerstage mocht doen.” “Ik werk nu op de afdeling Meetings & Events. Ik help bij het organiseren van zakelijke evenementen. Dat zijn er, schrik niet, zo’n 350-400 per jaar. Variërend van een diner met 10 man tot een kerstfeest voor 1.000 mensen. Het gaat me goed af. Eigenlijk voel ik mezelf geen stagiaire, maar meer een van de collega’s. In het begin deed ik wat kleine dingen bij het organiseren van diners en overnachtingen, later werd ik veel meer in de processen meegenomen. Ik mag mensen ontvangen, badges uitdelen, bagage aannemen en vragen beantwoorden van gasten en ze begeleiden. Ik kan ook zo genieten van de events hier. Zoals de Marathon van Rotterdam. Zo gaaf was dat! Er renden toen enorm veel teams van Unilever mee en zelf ben ik met de kinderen meegelopen. Was echt een heel gaaf, sportief evenement. Toch zou ik wel wat creatiever willen werken in de toekomst. De opdracht binnenhalen en helemaal zelf bedenken. Dat is echt mijn grote ambitie.”

“Maar nu loop ik stage bij Accenture en ook hier komt mijn passie voor evenementen en mijn wil om hard te werken goed tot zijn recht. Als assistent eventmanager mag ik me overal mee bemoeien als het gaat om evenementen die gerelateerd zijn aan Accenture Innovation Awards. Dat doe ik samen met de eventmanager, met wie ik elk evenement van begin tot einde bedenk, plan en uitvoer. Het gaat erg goed, met name door mijn opleiding. Ik merk voor honderd procent dat de opleiding mij enorm helpt, ik ken de daadwerkelijke termen op de werkvloer en ik heb de juiste instelling omdat ik daarin getraind ben. Hier hebben ze ook graag mensen van de Hotelschool omdat de instelling, de drive en de kennis die zij meenemen uitstekend van pas komen.” “Wat je niet kunt leren, is meedoen met het bedrijf waar je stage gaat lopen. De cultuur. Bij evenementen kom je steeds weer andere mensen tegen op andere locaties en daar moet je jezelf steeds weer op instellen. Je moet dus flexibel zijn en daar geniet ik enorm van. Het is hard werken maar het is zo cool om een mooi evenement neer te zetten en zoveel verschillende mensen te spreken. Door deze stage heb ik een enorme passie gekregen om evenementen van de grond te krijgen, maar dan wel vanuit de corporate kant. Dus niet zozeer vanuit een locatie of hotel, maar meer vanuit de business. Ik denk dat daar mijn toekomst ligt, mocht het toch niets worden in Australië…”

’s l o o h Sc out, let’s rk! wo


84

De Eventmanager PML nieuws

Tekst Carla van Elst

Fotografie Clickshots

85

Evenementen op het dak 12 juli 2016 Zomerborrel van het Genootschap voor Eventmanagers op het dak van NEMO!

Nieuwe evenementenruimten voor NEMO

Gelijktijdig met het nieuwe restaurant en stadsdakplein lanceerde pml-lid nemo zowel een nieuwe naam – nemo Science Museum – als een nieuw beeldmerk. Ook mooi natuurlijk, maar voor de afdeling Evenementen was de gerealiseerde uitbreiding van hun evenementzalen de meest welkome vernieuwing. Ook de openluchttentoonstelling Energetica die is ingericht op het nieuwe dakterras, vervult een lang gekoesterde wens. Accountmanager Rob van Esveld: “Hiermee heeft ons dakterras extra meerwaarde, die het ook voor de zakelijke gast nog aantrekkelijker maakt.”

O

p de plek van het voormalige restaurantgedeelte en de kantoorruimten is een nieuw groot restaurant gerealiseerd dat gesplitst kan worden in twee afzonderlijke evenementruimten. In de volledig afsluitbare Panoramazaal vinden veelal de meer formele ontvangsten plaats, zoals vergaderingen, lezingen en sit down diners tot 80 personen. Het Restaurant annex Serre leent zich uitstekend voor informele bijeenkomsten waarbij het handig is om te beschikken over meerdere uitgiftepunten, zoals barbecues, foodfestivals, recepties en congresafsluitingen. De bestaande zalen voor evenementen en de nieuwe ruimten bieden samen een enorme variëteit aan mogelijkheden.

Dakplein van Amsterdam Platform Museum Locaties

“Waar we heel blij mee zijn, is dat we nu zalen in een tussenmaat hebben,” vertelt Rob van Esveld. “Onze kleinste zaal is de boardroom

voor 24 personen, maar daarnaast kwam je al gauw terecht in zalen voor 200 of meer. Nu kunnen we wat kleinere groepen een passende accommodatie aanbieden. Bovendien kunnen we nu – met ontvangstruimten op de tweede en vijfde verdieping – overdag twee zakelijke evenementen tegelijkertijd organiseren, wat een groot voordeel is.” Supervoordeel blijft natuurlijk het fantastische uitzicht over de stad, zowel vanaf het nieuw ingerichte dakterras als vanuit de Panoramazaal, het Restaurant en de Serre. “Omdat de uitbouw voornamelijk van glas is, heb je ook een prachtig uitzicht als het geen terrasweer is.” Dit grootste dakplein van Amsterdam is tijdens openingstijden toegankelijk voor de reguliere museumbezoeker, maar ook voor mensen zonder toegangskaartje. Overdag moet het terras dus gedeeld worden, maar na sluitingstijd kun je hier een exclusief event organiseren, tot 600 gasten. Met één uitzondering: “In de zomer houden we ons dak altijd lang open. Dan moeten eventuele zakelijke huurders het dak delen met de reguliere bezoekers, uiteraard krijgen zij dan wel een eigen gedeelte.” Desgewenst, als er meer gasten zijn of als het wat minder weer is, kan voor een event ook de onderliggende etage erbij getrokken worden.

Groen en futuristisch nemo Science Museum werkt zowel voor de dag- als de eventcatering samen met vaste partners. Dat zijn a matter of taste voor het hogere segment events, Mobile Street Food voor events met een festival-tintje en Kok op Stelten voor kleinere groepen. “We hebben die preferred suppliers zorgvuldig uitgezocht en kunnen met deze leveranciers alle evenementen bedienen,” aldus Rob van Esveld. “Groen en duurzaam werken zijn voor ons heel belangrijk, net als rekening houden met onze ecologisch footprint. Daarom werken we ook alleen

samen met Amsterdamse cateraars, om de milieubelasting zo laag mogelijk te houden.” Vanuit dezelfde groene gedachte is het dakterras ingericht, met financiële steun van de BankGiro Loterij. “De beplanting van het dak geeft het een heel natuurlijke uitstraling. De olijfbomen in potten, het meubilair en de gescheiden afvalinzameling zijn geheel aangepast aan de duurzame expositie Energetica op het dakterras.” Die tentoonstelling toont energie uit wind, water en zon, aan de hand van bijzondere sculpturen en installaties. Met die installaties kunnen de bezoekers zelf de kracht van de weerselementen ontdekken en energie opwekken. “Het is heel futuristisch, echt fantastisch om in te zetten voor events. En daar krijg je het weidse uitzicht dan nog bij.”

Hoge opkomst event Amsterdam Business School Het nieuwe dak trekt nieuwe zakelijke gasten naar NEMO Science Museum. Direct na de opening van het vernieuwde terras organiseerde Rob van Esveld een event voor de Amsterdam Business School. “Zij organiseerden op een zaterdagmiddag een klein congres voor ca. 45 personen, met een speciaal partner+kind programma. Omdat de klant graag wat science in het evenement wilde laten terugkomen, hebben we demonstraties ingezet: in kleine groepjes werden natuurwetenschappelijke proefjes gedemonstreerd. Leuk voor ouder en kind, maar ook de collega’s onderling hadden er veel plezier in. Na een gezamenlijke lunch vertrokken de congresdeelnemers naar de Panoramazaal voor een aantal presentaties. De partners plus kinderen bezochten het museum. Gratis, want museumbezoek is onderdeel van de zaalhuur. Na afloop sloten we af met een drankje in de Panoramazaal. Door het partner+kind programma toe te voegen was de opkomst voor Amsterdam Business School uitzonderlijk hoog, zeker voor een congres op zaterdag.”


86

De Eventmanager Partnerships

Tekst Dirk Prijs en Carla van Elst

87

Vermaat Partyservice:

Opdrachtgevers laten stralen Google je ‘Vermaat Partyservice’ dan krijg je nu eens niet de geijkte waterval aan pers- en twitterberichten of sappige nieuwsverhalen. Want daar zijn ze niet zo van bij Vermaat. Waar ze wel van zijn: persoonlijk zaken doen, de opdrachtgever laten stralen en het elke dag weer een tandje beter doen dan gisteren. Die bevlogenheid heeft iedere Vermaat-medewerker in zijn of haar dna. Net als de vier kernwaarden van waaruit het bedrijf opereert: aandacht, trots, enthousiasme en groei.

“Die kernwaarden lijken eenvoudig, iedereen kan ze kopiëren,” zegt commercieel directeur Christian Oudijk. “Maar het dna kopieer je niet zomaar. Onze bedrijfscultuur is uniek. Zo is bij ons commercie in de lead. Als wij een afspraak maken, willen we de beste service leveren en dat regelen we dan ook. ‘Ja is het antwoord, wat is uw vraag/wens?’ is intern een gevleugelde uitspraak.” Vermaat Partyservice Het onderdeel Vermaat Partyservice (zie kader Vermaat Groep) bestaat sinds 2008. Aanvankelijk was het vooral een interne leverancier voor de Vermaat-locaties in ziekenhuizen, musea of bedrijven. In de loop der jaren groeide het aantal toonaangevende musea waar Vermaat als horecapartner actief is en daarmee veranderde ook het partyservice-product. “Als je zulke premium locaties exploiteert, moet je meer bieden dan kwalitatief goed eten en drinken,” zegt Boudewijn de Waard, commercieel manager partyservice. “Dan evolueer je mee qua uitstraling en bediening. Je adviseursrol wordt belangrijker, net als de manier waarop je een totaalconcept neerzet voor een opdrachtgever.” Aandacht: echt white label Unique selling point van Vermaat Partyservice – en van de gehele Vermaat groep – is hun bewuste keuze om opdrachtgevers op de voorgrond te plaatsen en zelf op de achtergrond te blijven. Die aandacht voor de klant, in combinatie met maatwerk en perfectie op culinair gebied, is volgens het bedrijf bepalend voor hun succes. Succes dat zich goed laat afmeten aan de groei die het bedrijf doormaakt, 20 tot 25% per jaar. “Anderen roepen het, maar wij opereren echt white label,” vertelt Boudewijn de Waard. “Leveren een fantastisch product waarmee een opdrachtgever zich kan vereenzelvigen. Zonder dat hij geconfronteerd wordt met logo’s op personeelskleding of servetjes.”

Groei van mensen Met de kernwaarde ‘groei’ bedoelen ze bij Vermaat de groei van hun mensen. Nieuwe medewerkers – van afwasser tot nieuw directielid – worden ontvangen tijdens de officiële welkomstdag die elk kwartaal wordt georganiseerd in Expo Houten. Daar wordt iedereen “aan het Vermaat dna-infuus gelegd”. Doelstelling van het bedrijf is om 70% van de managementposities te vullen met intern doorgroeitalent. Vermaat verzorgt trainingen en opleidingen in eigen beheer; de Vermaat Academy is de verzamelnaam voor alle groeiprogramma’s zoals het traineeship en de masterclass. Op die manier wordt het merk Vermaat intern geladen, om vervolgens extern te worden uitgedragen. “Wij kiezen ervoor om verantwoordelijkheden laag in de organisatie te leggen. Onze horecamanagers – of ze nu een ziekenhuiskeuken runnen, een horecazaak of een bedrijfskantine – zijn zelf verantwoordelijk voor hun bedrijfsvoering. Met de ondersteuning vanuit het servicekantoor in IJsselstein op de achtergrond kan elke horecamanager complete service leveren. En maatwerk: elke opdrachtgever een eigen concept, met een eigen naam en een eigen dynamiek,” aldus Christian Oudijk.

‘Iedereen hier bemoeit zich met elkaar en met de details’

nieuwe opdracht, van de chef-kok tot en met het hospitality-personeel. Dat elk gerecht te proeven is en de aankleding te zien. Dat gave key-items uit de omgeving van de locatie verwerkt zijn in het concept. Het enthousiasme dat daarvan afstraalt, draagt voor een belangrijk deel bij aan hun succes. Waar het uiteindelijk om draait is een besef van ondernemerschap, in alle lagen van je bedrijf, zo benadrukken beide gesprekspartners. “Daarom zitten we ook het liefst met zijn allen aan tafel tijdens het sluiten van een contract. Omdat we trots zijn op ons product en omdat we het echt met zijn allen maken. Iedereen hier bemoeit zich met elkaar en met de details. Dat maakt Vermaat uniek.”

Christian Oudijk (l) en Boudewijn de Waard

Vermaat Groep Een ander businessmodel “We hebben andere concurrenten dan waarmee we ons meten.” Deze uitspraak van Christian Oudijk volgt op zijn constatering dat het businessmodel van Vermaat heel anders is dan bij traditionele grote cateringbedrijven. Hier geen angstvallige scheiding tussen bedrijfshoreca en partycatering. “Wij proberen juist de verbinding te zoeken,” aldus Boudewijn de Waard. “Wij zitten al op veel eventlocaties, zoals musea. En bij mooie deals op het gebied van bedrijfshoreca zijn er soms ook openingen voor partycatering. Dan zouden we toch wel gek zijn als we de horecamanager ter plaatse daar niet bij betrekken? Want die kent de opdrachtgever al en weet heel goed wat hij wil.” Omgekeerd werkt Vermaat Party Service ook als vooruitgeschoven post. Christian Oudijk: “VPS is eigenlijk ons grootste visitekaartje. Bij events op hoger niveau komen immers ook vaak opdrachtgevers die we nog niet kennen.” Trots en enthousiasme Persoonlijk zakendoen betekent bij Vermaat dat het hele team aanwezig is bij een presentatie voor een

Van een delicatessenwinkel in 1978 tot het toonaangevende en snel groeiende bedrijf in horeca- en retailconcepten anno 2016. Vermaat Groep biedt maatwerk horecaconcepten voor ziekenhuizen, culturele instellingen, bedrijven, hogescholen en universiteiten, horecazaken, luchthavens én partyservice. Eind 2015 werd het van oorsprong familiebedrijf overgenomen door de Zwitserse vermogensbeheerder Partners Group. De nieuwe ‘moeder’ past bij Vermaat. Beide zijn gericht zijn op de toekomst en delen dezelfde ambities ten aanzien van uitbreiding van de bedrijfsactiviteiten naar Duitsland en België. “In de dagelijkse gang van zaken verandert voor ons weinig. Dat we op dezelfde voet verder gaan mag blijken uit onze recente overname van OSP Zakelijke Horeca (maart 2016) die we geheel zelfstandig hebben kunnen doen,” zegt commercieel directeur Christian Oudijk. “Ook onze opdrachtgevers reageerden positief. Met McKinsey, waar we al langer de bedrijfshoreca voor doen in Nederland, starten we nu ook over de grens.”


De Eventmanager Join the club

Tekst Shirley Brandeis

We vroegen vijf kersverse G14-leden wat zij leerden tijdens hun opleiding en in hun werk en of deze twee goed op elkaar aansluiten. Over één ding zijn ze het eens: sommige dingen leer je echt alleen in de praktijk.

Jong geleerd…

88

89

Maurien de Jager Marketing manager bij Boemer Rental Services Group Ellis Moesker Bedrijfsleider De Kube / Honingcomplex Nijmegen Ik wilde werken op een plek waar mensen blij zijn. De opleiding Vrijetijdsmanagement sloot daar goed op aan. De gewenste verdieping kreeg ik door interessante stages, een minor en een cursus Advanced Event Management. De praktijk ervaar je pas echt als je werkt. Zeker in deze functie, waarbij ik namens moederbedrijf Layhgo de locatie run. De diepte die ik soms miste tijdens mijn studie, ga ik hier volop in. Klanten werven, vergunningen en verzekeringen regelen, contact met omwonenden onderhouden, websitebeheer, ik doe het allemaal, en meer. Over beleid, strategie en verdienmodellen, ook onderdeel van mijn werk, wil ik graag nog meer leren. Dat doe ik in de praktijk, maar ook door beursbezoeken, lezingen bijwonen en netwerken, zoals bij de G14. Allemaal superleerzaam en goed voor m’n persoonlijke ontwikkeling.

De opleiding – ik heb Hotelschool en een master business management gedaan – is je basis. Welke opleiding je ook hebt gedaan, je leert er een bepaalde manier van denken, leert er samenwerken, leert over theorieën. Maar hoe je mensen ‘meekrijgt’, iets bij hen kunt laten landen of hoe je iets praktisch aanpakt, dát leer je echt in de praktijk. Zo werk ik nu veel met mensen in het buitenland. Hun prioriteiten herkennen, hen meekrijgen, dat is iedere keer weer een zoektocht en reuze leerzaam. Ik vind het belangrijk uitdagingen te blijven zoeken. Daarom kijk ik altijd of mijn werkzaamheden – eerder onder andere bij Deloitte en Powerhouse – me nog iets kunnen leren. Bij Boemer heb ik als verantwoordelijke voor de marketing van verschillende merken die uitdaging zeker weer.

Maartje IJzerman Verbinder bij het Sprekershuys

Tim Rosman Event director bij Fokker Terminal Het kwartje viel op Bevrijdingspop. Ik was zestien en vrijwilliger. Daar in het park in Haarlem beving me backstage de gedachte: ‘Hier hebben mensen over nagedacht, dit is allemaal georganiseerd!’ En dan ook nog eens die 60.000 blije bezoekers op het veld, geweldig. Ik ben Media & Entertainmentmanagement gaan doen. Docenten uit het veld gaven me een goed beeld van de branche. Maar natuurlijk is er veel dat je niet in de schoolbanken leert. Omgaan met cijfers, sales, dat moet in je zitten. Met klanten omgaan, verantwoordelijkheid nemen en kennis van de markt komt met de jaren. Ik leer van collega’s, van mijn baas en hoger in de managementlaag leer ik meer over bijvoorbeeld investeringsplannen. Je bent nooit uitgeleerd in deze snel veranderende wereld.

Mijn juridische kennis pas ik nog steeds toe, bijvoorbeeld wanneer het arbeidsrecht of de veranderende VAR ter sprake komt. Al vanaf mijn twaalfde wilde ik advocaat worden. Het mediarecht in mijn laatste studiejaar deed dat beeld echter kantelen. De televisiewereld lonkte, maar ondertussen werd het Sprekershuys opgericht, een vernieuwend en eigentijds bedrijf dat sprekers aan evenementen koppelt. Alles viel op zijn plek. Ik werd enthousiast en koos ervoor aan de slag te gaan als verbinder. Inmiddels ben ik mede-eigenaar van het Sprekershuys. Communiceren is echt iets dat je in de praktijk leert. Elk mens is anders, elk contact – met een klant, een spreker, een medewerker – dus ook. Ik wil nog veel leren over marketing en over ondernemen. Door te doen; met vallen en opstaan.

Anouk Beek Eventmanager KVSA / Felison Cruise Terminal Niet elke dag varen er cruiseschepen uit vanaf de Felison Cruise Terminal in IJmuiden. Daarom is het ook in gebruik als eventlocatie: prachtige, grote ruimtes met weids uitzicht. Aan mij de taak de sales en organisatie daarvan te regelen. Organiseren heb ik altijd leuk gevonden. Na de Middelbare Hotelschool onderzocht ik tijdens mijn bachelor Hotel- en Eventmanagement als stagiaire hoe KVSA het gebruik van de terminal kon uitbreiden. Daarop volgde een baan om mijn plan uit te voeren. Dat doe ik nu vier jaar en je blijft leren. Omgaan met stress, bijvoorbeeld omdat de weersomstandigheden tegenvallen, leer je echt alleen op de werkvloer. En ook het bijhouden van nieuwe ontwikkelingen, denk aan sociale media, is gewoon doen en ervaren. Maar inderdaad, opleiding, stage en werk sloten bij mij erg goed op elkaar aan.


90

De Eventmanager De stelling

Tekst Carla van Elst

91

— de s telling — Dit jaar leggen we voor elke editie van De Eventmanager een stelling voor aan leden, Preferred Partners en/of Preferred Bureaus. Dit keer vroegen we de leden van het Genootschap voor Eventmanagers én Preferred Bureaus te reageren op deze stelling:

Anno 2016 kun je als organisatie maar beter niet geassocieerd worden met clubs als FIFA Dat was misschien wat al te boud geformuleerd. Óf het feit dat er uit de reactie gequoot kon worden, weerhield mensen van reactie. We weten het niet. Feit is dat we welgeteld vier reacties hebben ontvangen, alle van leden van het Genootschap. De eindstand: 3 eens met de stelling, 1 neutraal. Met dank aan Stephan Oost,

Ellen Bettonville, Ron van Steenis en Maya Hoogveld

Achterliggende gedachten bij de stelling Bij het formuleren van de stelling werd de redactie geïnspireerd door alle negatieve berichtgeving over grote internationale sportorganisaties en/of -toernooien. Heel onplezierig die berichtgeving, ook voor veel ondernemingen en (lokale) overheden. Bijvoorbeeld als ze sponsor zijn van sportevenementen gelieerd aan zo’n organisatie, óf als ze van plan zijn om relatie-evenementen te organiseren rondom deze sportevenementen. Kun je daar als organisatie dan maar beter mee stoppen? Of ligt het genuanceerder?

“Ik ben het hiermee eens. De fraude en het gebrek aan normen en waarden bij veel van de leden, de steekpenningen die worden betaald en ontvangen, maken dat je als organisatie die werkt met geld van de belastingbetaler (een organisatie als uwv dus) liever niet geassocieerd wilt worden met clubs als fifa. Je kunt zelf nog zoveel roepen en bewijzen dat alles bij jou op orde is, de cliënten, de politiek en je stakeholders zullen zich altijd afvragen of je wist van de fraude en de corruptie en er wellicht aan hebt meegedaan. Beter blijf je er verre van.” Ron van Steenis, evenementencoördinator, UWV

— de s telling —

— de s telling — “Wij stellen alles in het werk om een event zo succesvol mogelijk te laten zijn. De wensen van de opdrachtgever staan voor ons centraal. Bij het aannemen van een opdracht maken we een afweging op basis van onze eigen bedrijfsnormen, daarbij sluiten we op voorhand geen partijen uit.” Stephan Oost, Global Account Director, BCD Meetings & Events

“Ondanks het feit dat de fifa regelmatig onder vuur ligt blijkt dit platform nog steeds aantrekkelijk genoeg voor grote merken om zich aan te liëren. De vraag is echter of de missie en merkwaarden van deze sponsoren anno 2016 nog steeds matchen met die van bijvoorbeeld de fifa. Om even bij de fifa te blijven… Deze club blijft negatief in het nieuws, recent werd nog een topman ontslagen wegens schending van regels. Staat fifa nog wel for the game? For the world? En zijn er niet genoeg alternatieven te bedenken waarmee je aandacht krijgt van een wereldwijd publiek, op de manier waar je zelf voor kiest?”

“Je wilt natuurlijk altijd dat er positief gesproken wordt over een club waar jouw organisatie op een bepaalde manier mee verbonden wordt of is. Van een van corruptie betichte club moet je helemaal wegblijven, want voor je het weet wordt jouw organisatie ook op dat niveau in één adem genoemd. De fifa is inmiddels voor iedereen in de wereld gelabeld als een dubieuze organisatie, waar het meer draait om geld en vriendjespolitiek dan om voetbal. Hun onfrisse imago levert eerder schade op voor jouw merk en organisatie dan dat het iets positiefs brengt. Maar boontje komt om zijn loontje: het graaigrage gezelschap van fifa-leden kost de fifa een hoop credit. Advies aan bedrijven: doe maar meer voor uw lokale amateurs, dan heeft de hele gemeenschap er ook nog aardigheid van.” Maya Hoogveld, Communicatieadviseur, Instituut Fysieke Veiligheid

Ellen Bettonville, live communicatie specialist, Total Identity

— de s telling —


De Eventmanager Boekbespreking

Tekst Dirk Prijs

93

Dit geeft te denken Eigenlijk doen de auteurs zichzelf te kort met de titel van hun naslagwerk ‘Nieuwe aanpak in overheids-communicatie’. Want iederéén die iets met communicatie doet, op welke manier dan ook, kan in dit boek iets van zijn of haar gading vinden. Het woord ‘evenement’ komt in het hele boek niet voor. Toch bevat het voor eventmanagers een massa kennis en bruikbare informatie. Het hele boek is gericht op het waarom en hoe van communicatie die erop gericht is om gedrag, attitudes en kennis te veranderen, te versterken of af te zwakken. De specifieke context die de auteurs daarvoor kiezen is ‘overheidscommunicatie’, maar de parallellen met het organiseren van evenementen als communicatiemiddel zijn overduidelijk. Wat staat erin? Het boek start met het ontmaskeren van communicatie-mythes. Gedachtes en aannames, die we allemaal delen, en die lang niet altijd blijken te kloppen. Een paar voorbeelden: ❱

Met social media bereik je tegenwoordig iedereen!

Niet waar, je bereikt geen mensen die niet betrokken zijn. ❱

Hoe creatiever, hoe beter.

Het boek is in de eerste plaats een studieboek. Verwacht geen uitgebreide stappenplannen, geen how-to. Wel biedt het boek duidelijk zicht op de stand van de wetenschap over communicatie gericht op gedrags- en attitudeverandering. Er staat vrijwel geen zin in die niet wordt onderbouwd met verwijzingen naar en uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek. Dat het desondanks een leesbaar geheel blijft, is te danken aan de soepele schrijfstijl van de auteurs én aan de vele voorbeelden waarmee ze hun ideeën en overtuigingen illustreren. Die voorbeelden zijn overigens wel het enige echte minpuntje van dit boek: die zijn uitsluitend afkomstig uit ‘overheidsheidscommunicatie’. Ook al kun je je er altijd wel iets bij voorstellen, dat spreekt dan toch wat minder aan. Aanrader voor eventmanagers? Ik denk van wel. Maar lees het niet van A tot Z. Loop je tegen communicatie-issues aan, in bredere zin? Zoek dan op wat de auteurs te vertellen hebben over wat jou bezighoudt: beïnvloeden van gedrag of attitudes, omgaan met weerstand, communicatiestrategie ontwikkelen, communiceren met groepen. Misschien is wat je vindt niet altijd rechtstreeks toepasbaar in je dagelijks werk, het zal je zeker aan het denken zetten.

Niet waar, een (te) creatieve verpakking leidt af van de boodschap. Ook het lineair aida-model – kennen we allemaal: Attention, Interest, Desire, Action – moet eraan geloven: dat is niet meer van deze tijd. Al was het maar omdat het realiseren van Attention tegenwoordig een hele opgave is. De auteurs zetten er andere en complexere modellen tegenover waarmee je beter in staat bent om reacties van mensen/groepen op informatie te voorspellen. Dat mondt uit in twee hoofdstukken over beïnvloeding van respectievelijk gepland gedrag en automatisch gedrag. Leuk weetje: naar schatting 5% van ons gedrag is gepland en 95% is automatisch; automatisch gedrag is het moeilijkst te beïnvloeden.

Passenger Terminal Amsterdam is dé eventlocatie in hartje Amsterdam met een fenomenaal uitzicht op de IJ-haven en de binnenstad, met uitstekende parkeergelegenheden. Onder het golvende dak, dat de verbinding tussen land en water symboliseert, ligt een zee aan mogelijkheden voor evenementen. Het transparante en open karakter van de locatie geeft niet alleen een prachtig decor tijdens uw evenement, maar biedt u de mogelijkheid om de locatie volledig naar wens en behoefte in te vullen en aan te kleden. Van diners tot recepties tot grootschalige beurzen, congressen en personeelsfeesten. PTA is your gateway to success.

Piet Heinkade 27 • 1019 BR Amsterdam ptamsterdam.com • 020 509 1000

| DINER | RECEPTIE | PRESENTATIE | FOTOSHOOT | FILMOPNAME | MODESHOW

titel

Nieuwe aanpak in overheidscommunicatie auteur

Bert Pol en Christine Swankhuisen uitgave 

Coutinho, 2e herziene druk, 2013


94

De Eventmanager Lid worden

Boeiende bijeenkomsten, uitwisseling vakkennis, praktische tips en veel, héél veel inspirerende verhalen van collega’s. Omdat elke eventprofessional – corporate, non-profit, museaal of cultureel – daarnaar op zoek is, is dat ook precies wat deze clubs hun leden bieden. En jij bent er van harte welkom als lid.

95

Colofon Magazine De Eventmanager is een uitgave van Taller Events BV, voor leden en relaties van Genootschap voor Eventmanagers, G14, Freelance Event Professionals, Platform Museum Locaties en Theater Locaties Nederland. Verschijnt drie keer per jaar

Collega’s ontmoeten… … bij het Genootschap voor Eventmanagers, G14, Freelance Event Professionals, Platform Museum Locaties of Theater Locaties Nederland? Wat doen GvE, G14, FEP, PML en TLN? Deze vakorganisaties zijn opgericht om de positie van eventprofessionals in de branche te versterken. Bij elkaar vertegenwoordigen deze vijf krachtige brancheorganisaties zo’n 500 leden. Contact kunnen maken met vakgenoten, dat is voor veel leden de belangrijkste motivatie voor hun lidmaatschap. Vervolgens ontdekken zij de andere voordelen van hun lidmaatschap, waaronder: • kennisevents over wisselende thema’s op het gebied van event- en marketingcommunicatie; • social events voor nuttige contacten in een passend prettige ambiance; • besloten forum voor doorlopende kennis- en informatie-uitwisseling met vakgenoten; • collectieve contracten voor evenementenverzekering en juridische bijstand; • kortingen bij Preferred Partners. Lid worden? www.eventmanagers.nl www.museumlocaties.nl www.theaterlocaties.nl www.eventfreelancers.nl www.g-14.nl

Abonnee worden? Leden van gve, g14, fep, pml en tln ontvangen De Eventmanager als onderdeel van hun lidmaatschap. Niet-leden kunnen een jaarabonnement aanvragen, via 070 36 26 259 of jonathan@eventmanagers.nl. Je ontvangt, tot wederopzegging, 3 nummers per jaar voor slechts € 49.

Oplage 5.000 exemplaren Hoofdredacteur Leon Kruitwagen Redactie Dirk Prijs en Carla van Elst Teksten Carla van Elst, Dirk Prijs, Freek van Mierlo, Harry Mos, Leon Kruitwagen, Manon Vonk, Shirley Brandeis, Thomas Braun Ontwerp Studio Maanzaad Druk JPPJ Fotografie Cojan van Toor Fotografie, Floris Heuer, Helène de Bruijn, Jordi Wallenburg Fotografie, Ramon van Jaarsveld | Clickshots, Karin Verhoeven, Suzanne Blanchard, Wilco van Dijen Fotografie Advertentieverkoop Jonathan van der Mark jonathan@eventmanagers.nl T 070 362 62 59 T 06 53 934 225 De Eventmanager Buitenhof 61 2513 AH Den Haag info@deeventmanager.nl T 070 362 62 59 deeventmanager.nl

Overname van (delen van) artikelen is mogelijk, na vooraf overleg met – en uitdrukkelijke toestemming van – de hoofdredacteur en met bronvermelding.


96

D&B EVENTMARKETING DE EVENTPARTNER VAN ONDERNEMEND NEDERLAND

WIL JE... …EEN WERVELEND EVENT ORGANISEREN OM DE VISIE EN WAARDEN TOT LEVEN TE BRENGEN? …HET JUBILEUM AANGRIJPEN OM DE AMBITIES VAN JE BEDRIJF TE BOOSTEN? …DE BAND MET JE RELATIES VERSTERKEN MET EEN EVENT DAT HET DNA VAN JE ORGANISATIE ‘ADEMT’? …EEN CONGRES NEERZETTEN WAAR JE GASTEN VOL ENERGIE EN INSPIRATIE DE DEUR UITGAAN? …EEN TEAMBUILDING EVENT 3.0 ONTWIKKELEN DAT ÉCHT IETS AAN DE CULTUUR DOET? KORTOM, VEEL MEER UIT JE EVENT HALEN DAN JE VOOR MOGELIJK HOUDT? DAN WETEN WIJ EEN LEUK ADRESJE IN MUIDEN OP DE HERENGRACHT 33… creëren wij waardevolle events voor onze klanten in ondernemend Nederland. Als strategisch partner helpen wij organisaties hun ambities en doelstellingen te realiseren. Samen maken we eigenzinnige verhalen die langdurig impact hebben. Verhalen die bij blijven. Met events die raken en verbinden. Events die waardevol zijn in elke zin van het woord.

AL MEER DAN 30 JAAR

Voor het event van morgen neem je vandaag nog contact op met Dechesne & Boertje.

m m

0294 261 517 www.db-eventmarketing.nl

De Eventmanager | 12  
De Eventmanager | 12  
Advertisement