Page 1

NOVEMBER 2012

PREDSTAVA MESECA

SLOVENSKA MUSKA OD A DO Ž ATRAKCIJA MESECA

ZABAVIŠČNI PARK KONCERT MESECA

SREBRNA KRILA TRIBUTE BAND

BRIT FLOYD ŠPORT MESECA

FEI WORLD CUP 2012


Red Party je najbolj dovršena in največja plesna zabava v Sloveniji, ki je v letu dni pripeljala v Ljubljano smetano najbolj priljubljenih svetovnih didžejev. Lanskemu Red X-mas Partyju sta sledila še Red Spring in Red Summer Party, decembra pa se spet vrača božični Red X-mas Party. Množico ljubiteljev rdeče zabave so zabavali že David Guetta, Martin Solveig in Tiësto, Red Party pa je prejel številne domače in mednarodne nagrade za odličnost.

IN DODATNI ELEKTRONSKI VIRTUOZI

Zvezda letošnjega Red X-mas Partyja bo nizozemski didžej Armin van Buuren. Armin je vodilni svetovni trance didžej, album Imagine, kjer so v spevnih skladbah sodelovali priznani vokalisti, pa mu je prinesel svetovno slavo na mainstream sceni. Vsak teden pripravlja tudi radijsko oddajo A State of Trance, ki je ena najbolj poslušanih oddaj na svetu, z njo pa skrbi za razvoj trance glasbe nasploh. Na dvoranskih nastopih redno zabava množice oboževalcev, ki so ga štiri leta zapored, med letoma 2007 in 2010, izglasovali za najboljšega didžeja na svetu preko revije DJ Mag. Armin van Buuren je letos pobral največ nagrad tudi na slovitih DJ Awards, ki jih vsako leto podeljujejo na Ibizi. Izbran je bil tako za najboljšega trance didžeja kot za najboljšega svetovnega didžeja nasploh. Ob deseti obletnici svoje oddaje je Armin van Buuren poskrbel za poseben podvig: v petih zaporednih tednih je pripravil pet nastopov na petih celinah. Med njegove največje dosežke sodi tudi zabava v športni areni v Los Angelesu, kjer je na silvestrski večer leta 2008 zabaval 35.000 ljudi. Njegovo življenje svetovno popularnega didžeja je od nedavnega predstavljeno v izvrstnem dokumentarnem filmu “Leto z Arminom van Buurenom”, ki je na ogled tudi na YouTubeu. Red X-mas Party tokrat presega format plesne zabave, saj bo dodaten šov program poskrbel za ekstravagantno izkušnjo, ki jo bodo obarvali tudi dodatni elektronski virtuozi! K nam namreč prihajajo vrhunske akrobatske plesalke in plesalci, ki so sicer redni gostje najbolj poznanih klubov na svetu in so letos spremljali na turneji znanega francoskega didžeja Boba Sinclara. Akrobati na vrveh, plesalke v velikih kozarcih, ekstravagantna kostumografija in scenografija bodo drugi zaporedni Red X-mas Party zagotovo podpisali z rdečo. 2

event.vodič NOVEMBER 2012

15.12.

2012 DVORANA STOŽICE

www.redparty.eu


Prve snežinke bodo vsak čas pobelile pokrajino okoli nas, zato se je dogajanje že zdavnaj preselilo v dvorane, na ledene ploskve … Hokejisti se navdušujejo nad ligo EBEL, družinam so zanimive prireditve na ledu, ki jih imamo v naši ponudbi kar nekaj. S svojo čudovitno božično zgodbo Vas bo navdušil HRESTAČ, ki ga je uglasbil sloviti P. I. Čajkovski. Za najmlajše je tu svetovna uspešnica – otroška pravljica Mary Poppins, malce bolj romantičnim dušam pa priporočamo ogled glamurozne predstave najbolj znane ljubezenske zgodbe Romeo & Julija, ki je nastala pod peresom Williama Shakespeara. Če ostanemo pri zimskih športih – oglejte si SP v biatlonu na Pokljuki, ali pa skočite čez mejo, natančneje v Schladming, kjer bo februarja potekalo SP v alpskem smučanju. Vsem, ki sneg in led nista po godu, priporočamo ogled Svetovnega pokala v preskakovanju ovir s konji. Ljubitelji filma Klub golih pesti ne zamudite spektakularne noči borilnih veščin WFC ali pa finale resničnostnega šova Enfusion, kjer ima pomembno vlogo Akademija tajskega boksa Novo mesto. Kot vodilni dogodek v športnem marketingu predstavljamo konferenco SPORTO, ki bo potekala v Portorožu. Po lanskoletnem uspehu se v dvorano Stožice ponovno vrača Red X-Mas party, ki bo znova navdušil z enim največjih svetovnih DJ-ev – nizozemskim elektronskim virtuzom Arminom Van Buurnom. Še pred novim letom se bo v stožiški dvorani odvil tudi vrhunski gala koncertni spektakel – koncert Originalnega dunajskega orkestra. Dotaknimo se še malce bolj nativnih ritmov, saj velja kot eno izmed napovedi v prihajajočem letu izpostaviti vrhunsko predstavo afriškega cirkusa Circus Der Sinne s predstavo Mother Africa. Po krajšem premoru se na odre vrača “odštekana” P!NK. Njen koncert si boste lahko z event.prevozi ogledali maja na Dunaju. Vendar to ni vse, kar najdete v naši ponudbi, zato hitro na spletno stran www.eventim.si in si svojo vstopnico zagotovite kar iz naslonjača.

event.gost

4

event.novosti

12

ZABAVIŠČNI PARK

15

BRIT FLOYD

18

event.lokacija

22

KOLEDAR PRIREDITEV

24

P!NK

30

event.prevoz

31

SREBRNA KRILA

34

MOTORHEAD

38

event.intervju

42

event.scena

46

NAGRADNA IGRA

54

OBVESTILO O SODELOVANJU V NAGRADNIH IGRAH Vsak sodelujoči s podpisom dovoljuje, da podjetje Eventim Si d.o.o,. z namenom izpolnjevanja ali uveljavljanja pravic iz pogodbenega razmerja in neposrednega trženja vzpostavi, vzdržuje in upravlja evidenco z njegovimi osebnimi podatki za neomejeno časovno obdobje. Navedeno podjetje zagotavlja varstvo osebnih podatkov po zakonu, ki ureja varstvo osebnih podatkov. Sodelujoči lahko kadar koli pisno ali po telefonu zahteva, da v 15 dneh trajno ali začasno prenehamo uporabljati njegove osebne podatka za namen neposrednega trženja, o tem ga v nadaljnjih 5 dneh obvestimo na naše stroške.

Impresum: Ultimativni vodič skozi glasbene, zabavne in športne prireditve. 21. izdaja, November 2012. Izdajatelj: Eventim Si, d.o.o., Celovška cesta 25, 1000 Ljubljana. Produkcija: Produkcija Zgaga. Oblikovanje: Mihael Sledič. Tisk: MRgrafik. Naklada: 30.000 izvodov. Brezplačni izvod. Pridržujemo si pravico do kasnejših sprememb napovedanih dogodkov in prireditev. Eventim Si d.o.o. ne odgovarja za vsebino naročenih oglasov. Marketing: 01 / 430 24 05. NOVEMBER 2012 event.vodič

3


event.gost Spoštovani! Dovolite, da tokrat bolj od blizu predstavim promotorsko dejavnost oz. odgovorim na nekaj domnevnih pogosto zastavljenih vprašanj. KDO (LAHKO) POSTANE KONCERTNI PROMOTOR? Pravno-formalno se lahko organizacije koncertov loti vsaka pravna oseba, registrirana za kakršnekoli prireditve, sejme ipd. - »organizacija koncertov/ glasbenih prireditev« v slovenskem registru dejavnosti ne obstaja. Organizira jih lahko tudi fizična oseba in to iz kateregakoli konca EU: to je verjetno ena najbolj »liberaliziranih« in trans-nacionalnih storitev v Evropi, konkurenca pa huda, vendar predvsem za »manjše« in »srednje« izvajalce - velike in največje trdno obvladujeta največji promotorski multinacionalki, ki kupujeta turneje velikih izvajalcev in jih potem prodajata lokalnim promoterjem - ali pa jih kar kupita, kot se je zgodilo z največjim hrvaškim promoterjem. Na srečo je tudi nekaj izjem; zato in zaradi ugodne logistične lege Slovenije med večjimi koncertnimi centri/trgi, smo videli v preteklosti kar nekaj velikih imen - in občasno jih še vedno, vendar vse redkeje. Del problema so žal tudi nove kapacitete, a o tem več prihodnjič.

vstopnic Ticketmaster, je na začetku tržila alkoholne pijače); pri nas pa tudi študentske organizacije, katerih vodstva se želijo prikupiti svojim »volivcem« in zraven še malo zaslužiti, pa radijske postaje z »brezplačnimi« koncerti (ki jih v resnici plačajo oglaševalci), občasno športni centri ipd.- če klubov in gasilskih, planinskih ter upokojenskih društev ne omenjam. ALI POZNATE PROMOTERJA SVOJEGA KONCERTA?

Nekaj, kar takoj pade v oči je, da iz informacij in oglasov pogosto ni Toliko o formalni plati; dejanski nabor mogoče ne na prvi pogled ne bolj in izvor promoterjev pa se je spremod blizu zaznati, KATERI promoter/ injal tako v svetu kot pri nas: kot organizator ponuja kateri koncert. To rečeno, so se najprej koncertne orje nekako tako, kot če bi »najboljši ganizacije lotevali nekdanji glasbeniki, sosed« ali prvi higienik med trgovci sodelavci in prijatelji bendov, ljubitelji skrivala svoje ime ter poznavalci pred kupci. glasbe. Zadnja desetletja – pri To početje, ki je še eno iz kategorije Zakaj je to nas malo manj »samo pri nas«, omogoča v veliki sploh pomem– v koncertno meri prav relativna anonimnost bno, bi se dejavnost vspromoterja. Prav bi bilo, ko bi tako lahko vprašali topajo tudi zakonodajalec kot drugi dejavniki saj tudi nas ime poslovneži in to anonimnost ukinili. menedžerja ali podjetja, ki z agencije benda glasbo nimajo ne zanima; poposebne zveze leg tega je nekako normalno, da osin jih zanima samo $$$$ (največja tanejo banalne poslovne podrobnosti ameriška Live Nation, ki je tudi lastob strani in ne motijo eskapističnega nica največjega spletnega prodajalca

4

event.vodič NOVEMBER 2012


event.gost užitka glasbenih fanov. Takšno stanje stvari torej delno odraža posebnost koncertne dejavnosti,vendar pa hkrati zmanjšuje njeno preglednost (v dnevnopolitičnem jeziku: »transparentnost«), s tem pa zmanjšuje tudi možnost informirane izbire in varnost potrošnikov koncertov, pa tudi drugih členov v verigi koncertne »industrije« - vključno z Eventimom. Za kaj gre?

certe, ki jih potem ni bilo od nikoder? Seveda ne, ker potem bi morali mediji morda razkriti tudi to, da so prav oni znova in znova objavljali senzacionalne prazne napovedi. Še huje: pri svojih »raziskavah« se raziskovalne novinarke praviloma najprej obrnejo kar na istega preprostega promoterja in ga nato obilno citirajo, ko jim gostobesedno razlaga o vsem mogočem, saj se na »posel« seveda izvrstno spozna že po nekaj »svojih« koncertih. Mimogrede: tu se pojavi razlika med »servisnim« in pravim, neodvisnim promoterjem, a o tem kasneje.

Gre za tisto, kar se pokaže šele, ko se s kakim koncertom ali glasbenim dogodkom kaj zalomi - npr., ko pride do tega, da promotor »ponosno predstavlja« velikega izvajalca in najavi koncert, vključno s predprodajo vstopnic, pojavijo se celo plakati in medijske reklame - nato pa na enkSeveda pa naš preprosti promoter rat malo pred koncertom - »s ponne omeni svojih »zaslug« za odpoved osnim obžalovanjem obveščamo, da koncerta ali za velekoncertno sušo zaradi tehničnih/ logističnih/ – recimo svojih dolgov do »podizvazdravstvenih jalcev« (dvoran, težav konvarnostnikcert odpade/ ov ipd.). To Druga naša posebnost je tale: ste je prestavljen« početje, ki je že zasledili, da bi kak koncertni ipd. Nakar se še eno iz katpromoter šel v stečaj, bankrotiral? začne kalvarija egorije »samo Niste, ker se to ni zgodilo; vračanja denapri nas«, rja, ki ga kupec omogoča v veseveda terja od liki meri prav relprodajnega mesta, ne pa od izvirnega ativna anonimnost promoterja. Prav prodajalca. Mediji sicer včasih razkribi bilo, ko bi tako zakonodajalec kot jejo njegovo ime oz. podjetje, vsaj če drugi dejavniki to anonimnost ukinili. gre za dovolj veliko ime izvajalca; a kaj, ko ga takoj nato pozabijo. In ko isti veliki in »preprosti« (ang.: simple) NEKAJ PRIMEROV promoter čez nekaj mesecev najavi novo veliko ime, vsi mediji – resni in Druga naša posebnost je tale: ste že neresni - navdušeno ponovno objavizasledili, da bi kak koncertni promoter jo napoved velikega dogodka, ne da šel v stečaj, bankrotiral? Niste, ker se bi se vprašali o verodostojnosti preto ni zgodilo; tule pa je informacija iz prostega promotorja ali vsaj objavili prve oktobrske številke ameriške renjegovo predzgodovino. vije »Pollstar - The Concert Hotwire«, namenjene profesionalcem koncertne Lahko pa se tudi zgodi, da velikih industrije: »Družba, ki je prodajala vsimen tak »promoter« na enkrat nič topnice za odpovedan festival Punx več ne najavlja. In če jih tudi drugi Not Dead v Pragi, kjer bi nastopili ne ponujajo, začnejo mediji znova Blink 182, New Order idr., pravi, da dvigovati naklado s kalimerovskimi je svoje pritožbe do organizatorja, ki jeremijadami in »raziskavami« v slogu je sedaj bankrotiran, predala policiji… »zakaaaaaj v to našo lepo Slovenijo ni podjetje Punx Not Dead (organizator veliiiiiikih mednarodnih imen?«. Seveodpovedanega festivala, op.p.) ima da sprašujejo kar nasploh in povprek, premoženje 4000,00 € in skupne dolnamesto da bi se najprej vprašali, gove 1,39 milijona €.« kako to, da ta in ta promoter več ne ponuja koncertov, in ali ni morda taisti No, TA punker bo najbrž kmalu zares že kdaj prej napovedal velike kon»mrtev« - tudi zato, ker se ni znašel

NOVEMBER 2012 event.vodič

5


event.gost in ustanovil posebno d.o.o. samo likem evropskem in globalnem konza ta festival. Kajti kot vemo, d.o.o. certnem glamurju, da smo »pop-in« pomeni družba z OMEJENO odgoin udeleženi v globalni paradi pop vornostjo in bi pač bankrotirano ponosa. d.o.o. zaprl in ustanovil novo za drug festival. To je (bila) redna praksa npr. Tako je vsaj bilo do nedavna; morda v Avstriji, ki jo vsi tako občudujemo pa je kriza, ki ji ni videti bližnjega konkot urejeno in pravno državo - velik ca, priložnost tudi za malo drugačen avstrijski promoter se je ob podobno odnos, morda za več zdravega realvelikem izpadu dohodka svojega izma in za podpiranje lokalne scene, festivala nedaleč od slovenske meje klubskih koncertov ipd. - skratka za (sicer zaradi slabega obiska) pred leti koncerte kot del vsakdanje kulture točno tako izvlekel in še vedno vesin zabave. Kajti kot sem zapisal že elo obratuje - posebej na Balkanu in zadnjič - naša lokalna scena je še v Sloveniji. Mimogrede: pred leti je kako živa in zanimiva; četudi ni – raizkoristil neizkušenost, da ne rečem zen Laibacha in tudi že nekaj mlajših naivnost, znanega slovenskega izvajalcev - »svetska« in mednarodno poslovneža: ta si je za svoj prvi veliki glamurozna in famozna. Žal pa jo vse koncertni podvig omislil samega Lenbolj brutalno komercialni pop mediji nyja Kravitza in to na bežigrajskem dajejo v nič, saj jo skoraj povsem igstadionu. Avstrijski spretnež mu ga je norirajo. drago prodal - nato pa je istega izvajalca za termin komaj teden kasneje A za a obrat morda sama kriza ni prodal še v Zagrebu, kjer je koncert dovolj (mogoče je celo nasprotno nato odpadel, ljubljanski pa prineda si v času krize in negotovosti še sel veliko izgubo. bolj želimo velikih Če bi naš iluzij). Najbrž poslovnež vebi bila potrebKaj pravite na idejo o »sodobni del za Zagreb na trajnejša popularni glasbi« kot izbirnem in zahteval, sprememba predmetu v osnovnih in srednjih da je koncert g l a s b e n e šolah? samo v Ljublja»potrošnje« ni, nato pa vsaj nasploh – respremljal dogacimo vrnitev k janje v Zagrebu in zahteval odpoved poslušanju celih zgoščenk in ne le koncerta teden prej (odpovedan je bil zbirke vsemogočih mp3-jev na ipodu dva dni prej), da bi Zagrebčani dobili med potjo v šolo ali med joggingom, denar nazaj in se morda odločili za da ne rečem kar (samo)vzgoja za poLjubljano, bi bila izguba manjša ali zorno poslušanje in dojemanje, ne pa je sploh ne bi bilo. A sta bila vera v le za razvrščanje vrednosti koncerta lastne univerzalne poslovne sposobpa tem, koliko bo veljal v virtualni realnosti - pred tem je bil uspešen na nosti - kot statusni simbol za ekskluzčisto drugem polju - in seveda želja ivno samopohvalo po SMS, twitterju po sončenju v soju slave velikega ali kar z mobi-posnetkom na Face(my Lennyja, le prevelika. ego)booku. Kaj pravite na idejo o »sodobni popularni glasbi« kot izbirnem predmetu v osnovnih in srednjih VZTRAJNOST VELIKIH ILUZIJ šolah? Tista simpatično ohlapna in teatralična »Glasbajeto« na TV SLO Res pa se mi včasih zdi, da je ne najbrž le ni dovolj… le medijem, ampak tudi publiki kar precej vseeno, kako je z realnimi A to je že spet druga zgodba. možnostmi za velike koncerte in ali jih organizira verodostojen promoter Igor Vidmar ali ne. Vsi si želijo le čim več »dobrih novic« o prihajajočih koncertih, pa četudi iluzornih, da le imajo/imamo občutek, da smo udeleženi v ve-

Objavljeni članek je avtorsko delo avtorja in ne odraža nujno mnenja, rezultatov ali nasvetov lastnika in urednika event.vodič-a.

6

event.vodič NOVEMBER 2012


Užitek na poti!

NOVEMBER 2012 event.vodič

7


8

event.vodič NOVEMBER 2012


NOVEMBER 2012 event.vodič

9


LJENI IZPOSTAV I mESEcA DOGODK

ra B M E v o N

21.11. CHICK COREA TRIO 2012

21:00

KoNcErT

Chick Corea se je s svojim novim triom znašel v nadvse dobri družbi, saj se mu je pridružil dvojec, ki ga odlikuje izjemen občutek za ritem. Christian McBride (Sting, Pat Metheny, McCoy Tyner) je eden izmed najboljših in najbolj priznanih glasbenikov svoje generacije, bobnar Brian Blade (Herbie Hancock, Bob Dylan, Joni Mitchell), dolgoletni član kvarteta Wayne Shorter Quartet, pa spada med najboljše bobnarje na svetu. Omenjena trojica je tvorila že ritem sekcijo skupino Five Peace Band, s katero so leta 1999 nastopili na turneji po Aziji in Ameriki. V obliki tria bodo nadaljevali točno tam, kjer so začeli z dinamično in nadvse swingajočo glasbo, ki temelji na izjemnem sodelovanju in odličnem medsebojnem poznavanju. FeStivalNa dvoraNa leNt, Maribor

10

event.vodič NOVEMBER 2012


ODER MED NEBOM IN ZEMLJO NEvIDNI cIrKUs

Na neki fotografiji v časopisnem članku se je Jean-Baptiste zastrmel v osemnajstletno Victorio z njenim očetom Charlesom. Ker je v članku Victoria razlagala, da bi rada postala klovnesa, ji je napisal pismo. Ni se nadejal odgovora, a Victoria mu je odgovorila. Danes sta njuna otroka Aurelia in James Thiérée skoraj bolj znana vsestranska klovna in akrobata od svojih staršev.

F: Bill Vorn (CA). DSM-VI, 2012. Robotic art installation. BIAN, 2012 Elektra Festival

6.–9.11.2012, ob 19:30 Gledališče Park, Murska sobota

SOFT CONTROL UMETNosT, ZNaNosT IN TEHNoLoŠKo NEZavEDNo Izjemna razstava s simpozijem pod vodstvom kustosa alternativnih umetniških praks Dimitrija Bulatova iz Kaliningrada razkriva skrito naravo “tehnološkega nezavednega”, v katerem najdejo svoj prostor utopične sanje in apokaliptične vizije prihodnosti. “Soft Control: znanost, umetnost in tehnološko nezavedno”. 14.11.–15.12.2012 KorošKa Galerija liKovNih uMetNoSti, SloveNj Gradec Portal – valvazorjeva 40, Maribor

F: Osebni arhiv

DVANAJST

Garry Kasparov Garry Kasparov je šahovski velemojster in večkratni svetovni prvak. Njegov prvi dvoboj proti Anatoliju Karpovu je bil najdaljši v šahovski zgodovini. Po 48 partijah je bil dvoboj prekinjen, šest mesecev kasneje pa je zmagal in tako postal najmlajši svetovni prvak. Kasparov je leta 2005 profesionalno igranje šaha končal in se posvetil politiki in pisanju šahovske literature. 19.11.2012, ob 19:00 SNG Maribor – KaziNSKa dvoraNa

E vropska prestolnica kulture

Celoten program na: www.maribor2012.eu NOVEMBER 2012 event.vodič

11


event.novosti SCHLADMING 2013 od 05.02. do 17.02.2013 Schladming, Avstrija

SCHLADMING 2013 od 23. do 25.11.2012 Schladming, Avstrija

V manj kot pol leta se bo v sosednjem Schladmingu odvijalo FIS svetovno prvenstvo v alpskem smučanju 2013. Predstavniki Svetovnega pokala z vsega sveta so na poti – od Dubaja do Avstralije, Koreje in Stockholma, Združenih držav Amerike.

Na dan tekme se samo v Planai areni zadržuje 30.000 smučarjev, brez posebnih tribun za obiskovalce, nameščenih ob progi. Vstopnice te kategorije gredo v prodajo nekoliko kasneje. Za mnoge ima poseben čar ogled „nočne tekme“, ki je nekako tudi vrhunec SP. Ogled tekme pod lučmi naredi posebno atmosfero. Pridružite se nam od 5. februarja 2013 dalje in si zagotovite svojo vstopnico že sedaj!

Že sedaj je prodanih več kot 50.000 vstopnic in številka še narašča. Še bolj navdušujoče je dejstvo, da ta številka iz leta v leto narašča.

j o v s i m e j U vdih! na VELIKI INSTAGRAM J ATEČA FOTO N 2012

www.maribor2012.eu

Nagrade

Samsung + Shark nagrade!

8. 10. - 5. 11.

OBDELA J Z APLIK ACIJO FOTOGR AFIRA J, FOTKO LIČNE NAGR ADE! OD OJI OSV INSTAGRAM IN VEČ NA:

Generalni pokrovitelj

MAR IBOR 2012

Partner

Ev ro ps ka pres to ln ica kul ture

Generalni pokrovitelji Evropske prestolnice kulture

12

event.vodič NOVEMBER 2012


event.novosti MOTHER AFRICA 26.02.2013 Hala Tivoli, Ljubljana

HRESTAČ P. I. ČAJKOVSKEGA 7.11.2012 Hala Tivoli, Ljubljana

od

35€ od

25€ V Ljubljani, v Hali Tivoli, bo v torek, 26. 2. 2013 ob 20.00 gostovala vrhunska predstava afriškega cirkusa Cirkus der Sinne z naslovom Mother Africa (Mama Afrika). Takrat bo celotna ekipa na poti že sedmo leto, videli pa bomo lahko najboljše točke minulih let, kot tudi nekaj novih, res spektakularnih točk. Barviti kostumi, poskočni ritmi in afriška radost – to boste videli na predstavi “Cirkusa čutil”. V Edinburghu na Škotskem so imeli kar 25 predstav, na srečo pa jih bomo videli tudi v Sloveniji! A le en večer, kjer bo na voljo le 2.500 sedežev! Zato pohitite z nakupom vstopnic, da ne zamudite tega izjemnega spektakla. Od leta 2006, ko je bila skupina ustanovljena, je predstavo doslej videlo že skoraj milijon ljudi po vsem svetu, doslej pa so uprizorili vsaj 800 predstav in tako naredili toliko kilometrov, da bi lahko kar trikrat obkrožili svet. V dobrodelne namene so podelili okoli 200.000 EUR, prejeli pa so tudi častitljivo nagrado v Baden Badnu v Nemčiji za “German Media Award 2010” za točko Richarda Bransona. V Australian Stage-u so zapisali: “Predstavljajte si Cirque Du Soleil z obilnim afriškim priokusom.”

V sredo, 7. 11. 2012, bo ob 20.00 v ljubljanski Hali Tivoli gostoval Festivalski balet iz Sankt Peterburga s prekrasno božično zgodbo »Hrestač«, ki jo je uglasbil sloviti skladatelj P. I. Čajkovski. Balet v dveh dejanjih (treh slikah) je nastal na osnovi E. T. A. Hoffmanove zgodbe »Hrestač in Mišji kralj«, kot tak pa predstavlja eno najlepših večnih božičnih zgodb v baletni zapuščini zadnjih več kot 100 let. Zgodbo nam bo pričarala vrhunska zasedba odličnih baletnikov, ki se je zbrala pod imenom Festivalski balet iz Sankt Peterburga. Odlikuje jih natančna klasična eleganca, svež veter 21. stoletja, dovršeni plesni nastop v kombinaciji s kraljevskim bliščem kostumov in scenografije. Hala Tivoli bo zaradi tehničnih razlogov prirejena le za 2.500 ljudi. “Hrestač” je en najbolj popularnih baletov zadnjih sto let. Prekrasna glasba P. I. Čajkovskega popelje poslušalca v čarobni svet, ki ga dotlej ni poznal. Številni baletni ansambli po vsem svetu – še posebej v zimskim mesecih – prenašajo to zgodbo med ljudi. In predstava je nekaj najlepšega tako za otroke kot tudi za odrasle – popelje v prečudoviti svet prazničnih dni, ko smo vsi polni pričakovanj in dobre volje.

NOVEMBER 2012 event.vodič

13


ovčijo za

a lahko un

obisk

ON

eventim

DARILNI B

ki g BONOM, DARILNIM darilo. rijatelje z za jbližje ali p lična ideja e svoje na udbe - od Razveselit naše pon rireditev iz številnih p

:

event.vodič NOVEMBER 2012

14

Prejemnik

topnic Hišah vs ntimovih li, ljiv v Eve Hala Tivo Maribor, n je vnovč Darilni bo bljana, Europark lje). Lju enter Ce (Citypark no Šiška in Cityc

NA VOLJO NA VSEH PRODAJNIH MESTIH!


NAJATRAKTIVNEJŠI IN NAJVEČJI

PRVIČ V SLOVENIJI

V BTC-JU OD 3.11. DO 31.12.20

12

SKY FLYER / NEBEŠKI LETALEC

Super atrakcija, premierno v Sloveniji, 21m visok pokončni vrtiljak, ki vas s pospeškom 3G zavrti za 360 stopinj.

5D SIMULATOR

Simulacija različnih voženj (FORMULA 1, VLAK SMRTI, VOJAŠKI LOVEC-F 15, HARRIER, PODMORNICA, RALLY... v 5D tehniki) prvič v Sloveniji.

TOWER FLYER / PROSTI PAD

30m visok stolp s katerega se spustite s silo do 5G.

XXL FLYER / XXL LETALEC

Atraktivna gugalnica, ki vas zaziba z leve proti desni in nazaj, med pozibavanjem pa se vrtijo tudi gondole. Višina gugalnice je 14m, pospešek pa znaša 3G.

BOOSTER / POSPEŠEVALEC POSPEŠE

Največja atrakcija je 40m visoka roka, ki vas pokončno zavrti za 360 stopinj, s silo 5G.

TEMPLE OF ADVENTURE / TEMPELJ AVANTURE Motažna hiša v kateri odkrivate skrivnosti izgubljenih civilizacij. Podajte se na avanturo kot Indiana Jones.

ILI VEČ KOT 20 V DVEH MESE CIH BOST E LAHK O PREI ZKUS UBLJAMO VAM OBLJ O. STAR IN O MLAD ZA AV ZANI MIVIH NAPR H. CENA NIH UGOD VRHU NSKO ZABAVO PO NAJB OLJ

V PREDPRODAJI SO VSTOPNICE CENEJŠE PREVERI NA WWW.EVENTIM.SI. ZA PIJAČO, HRANO IN DODATNI ZABAVNI PROGRAM BO POSKRBLJENO!

NOVEMBER 2012 event.vodič

15


www.visitptuj.eu www.visitjeruzalem-ormoz.eu www.visithaloze.eu www.visitslovenskegorice.eu

Zlata jesen v rajski deželi ob Dravi Kje je jesen lepša kot med vinogradi? Morda samo še ob Dravi ali Ptujskem jezeru, kjer se na spokojni vodni gladini rišejo najlepše podobe Ptuja in Ormoža, odetih v razkošne jesenske odtenke. Radodarna pokrajina ob Dravi jeseni bogato nagradi tiste, ki smo jo ljubeče obdelovali skozi vse leto. Po skrbnem spravilu pride čas za vesela jesenska praznovanja, ki vrhunec dosežejo ob martinovanju! Zahvala naravi in deželi, pospremljena s tradicionalnimi običaji, bogato domačo kulinariko, ki vključuje same slastne dobrote, in iskreno zadovoljstvo nad opravljenim in doseženim, nikjer ni tako doživeta, kot v vinskih deželah. Praznično vzdušje se pri nas kar nadaljuje – december je mesec pričakovanja, hkrati pa čas, ko se še raje družimo s svojimi dragimi. V lepem in prijaznem okolju, ob obilici možnosti za rekreacijo, sprostitev in zabavo, je zimsko druženje nepozabno doživetje!

Pridružite se nam pri veselem praznovanju! Rezervacije / Booking:

Trgovina z doživetji v Cityparku 16

event.vodič NOVEMBER 2012

Ptujske vedut Terme Ptuj E


November Individualni paketi in organizirani eno- ali večdnevni izleti po Ptuju, Jeruzalemu in Ormožu, Halozah in Slovenskih goricah

Martinovanje 2012 Ptuj, med 8. in 11. novembrom Ormož, med 9. in 12. novembrom Haloze, med 3. in 18. novembrom Slovenske gorice, 10. in 11. november December Posebej ugodni praznični paketi za vse starosti in vsa zanimanja Podroben program na www.visitptuj.eu, ponudba paketov na www.eventim.si Dodatne informacije in programi izletov ptuj@vedute.si

te E: ptuj@vedute.si T: +386 2 778 87 80 E: info@terme-ptuj.si T: +386 2 74 94 100 foto: Ciril Ambrož, Matija Brodnjak, arhiv RDO, arhivi partnerjev RDO, Črtomir Goznik, Aljoša Videtič (Mura Drava bike), Foto Tone

NOVEMBER 2012 event.vodič

17


event.predstavitev

012 09.11.2 I TIVOL

HALA ANA J LJUBL

CENA NICE VSTOP

27€

Obožujete skupino Pink Floyd, a žal še niste bili na njihovem koncertu, oziroma pogrešate njihove nastope? Ali pa vam morda res ni všeč to, da Roger Waters in David Gilmour nimata namena ponovno nastopiti skupaj? Obstaja rešitev, ki se imenuje Brit Floyd! Liverpoolska zasedba Brit Floyd, ki s svojimi nastopi slavi neverjetno zapuščino skupine Pink Floyd, bo v sklopu turneje ‘A Foot In The Door World Tour 2012’ svoj veličastni „tribute“ nastop predstavila tudi vam v petek, 9. novembra 2012 v ljubljanski Hali Tivoli. Brit Floyd so uradna tribute skupina, ki so jih priznali za takšne tudi originalni Pink Floyd, kar predstavlja velik dokaz njihove kvalitete in avtentičnosti, produkcijski team 18

event.vodič NOVEMBER 2012

projekta pa je pred njimi ustvaril tudi Australian Pink Floyd Show. Na koncertnem spektaklu boste lahko slišali in “videli” skladbe “Hey You”, “See Emily Play”, “The Happiest Days of Our Lives”, “Another Brick In The Wall”, “Wish You Were Here”, “Time”, “The Great Gig In The Sky”, “Money”, “Comfortably Numb”, “Echoes”, “High Hopes”, “Learning To Fly”, “The Fletcher Memorial Home”, “Shine On You Crazy Diamond” in mnoge druge. Spektakel so Brit Floyd ustvarili skupaj z glasbenim režiserjem Damianom Darlingtonom ob izidu albuma največjih „uspešnic“ skupine Pink Floyd ‘A Foot In the Door’, vseboval pa bo najboljše skladbe v celoti, po osebnem izboru originalnih članov skupine Pink Floyd!


event.intervju Intervju

BRIT FLOYD Od Wish You Were Here, Money, večne himne The Wall, do razkošnih odrskih luči, video projekcij, velikanskih napihljivih lutk. Kdo ima v mislih vse to, ko govorimo o rock velikanih Pink Floyd? Po letih ustvarjanja z Australian Pink Floyd Show je Damian Darlington uresničil svojo življenjsko željo. Pred njihovim prvim nastopom pri nas in v sosednji Avstriji, se je z njim po telefonu pogovarjal novinar TICKET magazina Alexander Haide. Od kod izvira navdušenje nad Pink Floyd? Damian Darlington: Pink Floyd so med največjimi rock ikonami vseh časov in ena najbolj pomembnih skupin v zgodovini glasbe. Sam sem nad njihovo glasbo navdušen že od svojega trinajstega leta. Leta 1994 smo ustanovili Australian Pink Floyd Show in z njim navduševali 17 let. Nato so nastali Brit Floyd. Ali ste kdaj videli originalno zasedbo v živo? Damian: Da, prvič leta 1988 na Momentary Lapse of Reason turneji, nato na turneji Division Bell in nazadnje leta 2005 ob ponovni združitvi z Rogerjem Watersom na koncertu Live 8. Kaj vas razlikuje od preostalih Pink Floyd tribute zasedb? Damian: Mislim, da smo edini, ki pesmi zaigramo od note do note natančno in glasbo tretiramo z ljubeznijo in spoštovanjem. Enako velja za video spote in odrske luči. Katere pesmi lahko slišimo na turneji? Damian: Spisek pesmi je osnovan na podlagi nedavno izdanega Best Of albuma. Albuma, ki nekako zajema celotno kariero, od dni Syda

Barretta do The Division Bell albuma. Ker igramo dve uri in pol, imamo dovolj prostora za ostale pesmi kot je 23 minut dolga Echoes in ostale skladbe z The Wall. Imate svojo najljubšo skladbo? Damian: Kot kitaristu mi je najljubša Comfortably Numb, predvsem zaradi svojega legendarnega kitarskega sola na koncu skladbe, ki je vedno velik izziv. Kot pevcu pa mi je najljubša Us And Them zaradi čudovitega naslova. Že pogled na oder je osupljiv. Kaj je za videti? Damian: Gre za ogromno odrskih luči z okroglim projektorjem na sredini, postavitev je podobna originalnemu odru, ki je bil izdelan posebej za naše projekcije, da bi oboževalci prepoznali elemente Pink Floyd. Prav tako imamo ogromnega napihljivega prašiča, ki pa ga uporabimo le, če je dvorana dovolj velika. Je bilo s strani preživelih članov Pink Floyd zasedbe kakšen odziv? Damian: V zadnjih letih, kar koncertujem z Brit Floyd, ne. Sem pa imel odlično priložnost spoznati Davida Gilmourja, Ricka Wrighta in Nicka Masona. V devetdesetih sem bil na zabavi za Gilmourjev 50. rojstni dan, kjer sem se med skladbo Comfortably Numb pridružil Ricku Wrightu na klaviaturah. Ste še v stikih z Gilmourjem? Damian: Niti ne. (smeh). Za Božič si pošljeva voščilnice ali pa imava navaden telefonskih pogovor. Intervju: Alexander Haide V sodelovanju z:

NOVEMBER 2012 event.vodič

19


20

event.vodič NOVEMBER 2012


NOVEMBER 2012 event.vodič

21


event.lokacija

ŠPAS TEATER Mengeš

Tam v rumenkasti hiši blizu opečnatega dimnika v Mengšu se v otožnem dežju iz dvorane sliši - smeh. Da, tudi, ko dežuje. Ko je po svetu vse narobe in so trenutki, ko se zdi, da je daleč sončen dan. A so prišli, mnogo jih je bilo in jih bo - vseh tistih toplih dni z oranžadastimi cvetovi v naročju izjemnih igralcev, ki igrajo v Špastatru; Gojmir Lešnjak Gojc, Uroš Smolej, Lado Bizovičar,Nataška Tič Ralijan,Denis Avdič, Vid Valič, Nataša Barbara Gračner in mno-

Urška Alič Flajnik, ustanoviteljica in direktorica in Vse Špasteatra z edinstvenim kompasom intucije vodi to gledališče; gledališče optimizma. Ko cela kulturna srenja v deželi medli, se Špasteater skozi ustvarjalnost vrhunskih umetnikov, popolnoma brez donacij, energično poganja v deželo uresničenih sanj.

gi drugi. Temu gledališču hvala za 15 let pisanih barv. Najlepši kostumi, tudi Alanovi, dišeči pasteli šminke, 450 rdečih sedežev v dvorani, ki je; “Ne vem, res ne vem, kako Urška to naredi” - vedno polna.

Hvala Špasteatru za 15 let smeha; danes na njegov rojstni dan sije sonce dobre volje. Kot da je večno poletje. N.K.

Ob 15 – letnici 15 dejstev o Špas teatru:

11. Edini v kulturi smo dobili Superbrand. 12. Včasih s kakšno predstavo zavzamemo tudi središče mesta – recimo 5moških. com na Prešernovem trgu, kjer nas je spremljalo več kot 15.000 obiskovalcev

1. 15. rojstni dan praznujemo 26.10.2012. Čestitke sprejemamo – z nasmeškom :) 2. Praznovanje rojstnega dne se bo začelo s predstavo v Mengšu. 3. Nato bomo vsak dan odigrali eno komedijo v različnih krajih po Sloveniji. 4. 15. predstavo bomo obeležili z veliko premiero v Cankarjevem domu. 5. Ob rojstnem dnevu vas bomo obdarovali – podelili bomo 1500 brezplačnih vstopnic. 6. Direktorica Urša Alič vsakih 15 minut dobi novo idejo. :) 7. Špas teater je znan po tem, da je po vsaki premieri dober žur. 8. V Špas hodijo najrazličnejši ljudje; suhi, debeli, mali, veseli, visoki in sivi, od delavke za tekočim trakom do predsednika države. 9. Že 15 let je Špas brez donacij. Upamo, da veste, kaj to pomeni. 10. Na odru Špasa so igralci iz vse Slovenije, a le najboljši komedijanti, najboljši režiserji … 22

event.vodič NOVEMBER 2012

Mengeš in cela Slovenija. Superbrand in zanosni prijateljski objemi na mega žurih po premierah. Marketinška ekspertiza in puhasta mreževina spomina na junaka našega otroštva; Jonatana Livingstona Galeba. Ki je hrepenel kot hrepenimo vsi, po popolnosti in svobodi; na odru Špasteatra v komedijah tisto naše, človeško - ironija, v nežni senci golota, strast. Obup, jeza, brezposelnost, prva zaljubljenost, zavist, vse, vse. In v publiki – prav vsi. Od predsednika do gospodinje. Od upokojenca do študenta. Več kot 1.400.000 obiskovalcev. Kot da je vse mogoče.

Foto: Marko Ocepek

13. Skrbimo tudi za vaše zdravje. Pri nas si okrepčate trebušne mišice – s smehom! 14. Ob rojstnem dnevu smo nam in vam podarilo darilo – nove, bolj udobne sedeže v matični dvorani v Mengšu. 15. Vedno presenečamo in s tem mislimo nadaljevati tudi v prihodnje. :) Dobrodošli v našem gledališču. Že 15 let!


v glasbeni komediji

GALLUSOVA DVORANA

sobota 10.11.2012 ob 20.00 prodaja vstopnic: Špas teater 041 33 33 39, Eventim, Cankarjev dom NOVEMBER 2012 event.vodič

23


KONCERTI, FESTIVALI KONCERT TANJE ŽAGAR Z GOSTI sobota, 3. november 2012, Športni center Hit, Šempeter pri Gorici OTROCI SOCIALIZMA: Zamenite mi glavo sobota, 3. november 2012, Kino Šiška, Ljubljana JOSIPA LISAC sobota, 3. november 2012, Viteška dvorana - Grad Brežice, Brežice NOCOJ BO PA EN LEP VEČER petek, 9. november 2012, Celjski dom, Celje BRIT FLOYD petek, 9. november 2012, Hala Tivoli, Ljubljana OLIVER DRAGOJEVIĆ petek, 9. november 2012, Dvorana Grand Hotel Union, Ljubljana ORIENTalske PLESalke petek, 9. november 2012, Klub Zlati Zob, Ljubljana GIBONNI sobota, 10. november 2012, Cvetličarna, Ljubljana KONCERT TANJE ŽAGAR Z GOSTI nedelja, 11. november 2012, Dvorana Trata, Škofja Loka MARTINOV VEČER Z ANSAMBLOM SAŠA AVSENIKA IN GOSTI nedelja, 11. november 2012, Športna dvorana Pungart, Šmartno pri Litiji STEVE VAI torek, 13. november 2012, Cvetličarna, Ljubljana Godspeed You! Black Emperor, Dirty Three sreda, 14. november 2012, Kino Šiška, Ljubljana ZLATKO - PLEČNIKOVA ROŽA petek, 16. november 2012, Cvetličarna, Ljubljana KONCERT TANJE ŽAGAR Z GOSTI nedelja, 18. november 2012, Modra dvorana, Idrija KREATOR, MORBID ANGEL, NILE, FUELED BY FIRE sreda, 21. november 2012, Cvetličarna, Ljubljana JAN GARBAREK with TRILOK GURTU sreda, 21. november 2012, Kino Šiška, Ljubljana CHICK COREA TRIO sreda, 21. november 2012, Festivalna dvorana Lent, Maribor DRAŽEN ZEČIĆ petek, 23. november 2012, Dvorana Tabor, Maribor MANOUCHE - KJE SI LUBI? petek, 23. november 2012, Cvetličarna, Ljubljana 2. BLUES HARP FEST sobota, 24. november 2012, Cvetličarna, Ljubljana KONCERT TANJE ŽAGAR Z GOSTI nedelja, 25. november 2012, Športna dvorana Marof, Novo mesto MARK LANEGAN nedelja, 25. november 2012, Kino Šiška, Ljubljana FEAR FACTORY, DEVIN TOWNSEND petek, 30. november 2012, Kino Šiška, Ljubljana

OSTALA PONUDBA NA www.eventim.si 24

event.vodič NOVEMBER 2012


GLEDALIŠČE, FESTIVALI SLOVENSKA MUSKA OD A DO Ž petek, 2. november 2012, Dom II. slo. tabora, Žalec Lev in miška sobota, 3. november 2012, SiTi TEATER BTC, Ljubljana VID VALIČ & DENIS AVDIĆ, udar po moško! sobota, 3. november 2012, Kulturni dom Mengeš, Mengeš SLOVENSKA MUSKA OD A DO Ž nedelja, 4. november 2012, Festivalna dvorana Bled, Bled VID VALIČ & DENIS AVDIĆ, UDAR PO MOŠKO! ponedeljek, 5. november 2012, Kulturna dvorana Gimnazije Ptuj, Ptuj NEVIDNI CIRKUS torek, 6. november 2012, Gledališče Park, Murska Sobota BITKA MED SPOLOMA torek, 6. november 2012, Kulturni dom Mengeš, Mengeš NEVIDNI CIRKUS sreda, 7. november 2012, Gledališče Park, Murska Sobota HRESTAČ, balet sreda, 7. november 2012, Hala Tivoli, Ljubljana SLOVENSKA MUSKA OD A DO Ž četrtek, 8. november 2012, Avditorij Portorož, Portorož MOPED SHOW V ŽIVO petek, 9. november 2012, Kulturni dom Mengeš, Mengeš Martin Krpan sobota, 10. november 2012, SiTi TEATER BTC, Ljubljana SLOVENSKA MUSKA OD A DO Ž sobota, 10. november 2012, Cankarjev dom, Ljubljana NAVAL SMEHA ponedeljek, 12. november 2012, Klub Lokal Patriot, Novo mesto SLOVENSKA MUSKA OD A DO Ž sreda, 14. november 2012, Kulturni dom Mengeš, Mengeš Grand pok! petek, 16. november 2012, Grand hotel Union, Ljubljana Rdeča Kapica sobota, 17. november 2012, SiTi TEATER BTC, Ljubljana SLOVENSKA MUSKA OD A DO Ž sobota, 17. november 2012, Dom II. slo. tabora, Žalec SLOVENSKA MUSKA OD A DO Ž četrtek, 22. november 2012, Narodni dom Maribor, Maribor SLOVENSKA MUSKA OD A DO Ž petek, 23. november 2012, Kulturni dom Mengeš, Mengeš Od kod si, kruhek? sobota, 24. november 2012, SiTi TEATER BTC, Ljubljana SLOVENSKA MUSKA OD A DO Ž sobota, 24. november 2012, Terme Čatež, Brežice Grand pok! nedelja, 25. november 2012, Grand hotel Union, Ljubljana

OSTALA PONUDBA NA www.eventim.si NOVEMBER 2012 event.vodič

25


ŠPORT ACH Volley : HypoTirol Innsbruck (AUT) sobota, 3. november 2012, Hala Tivoli, Ljubljana RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO - SVIŠ PEKARNA GROSUPLJE sreda, 7. november 2012, ŠD ZLATOROG CELJE, Celje EICH turnir Ljubljana 2012 / SLOVENIJA - ITALIJA četrtek, 8. november 2012, Hala Tivoli, Ljubljana EICH turnir Ljubljana 2012 / SLOVENIJA - FRANCIJA petek, 9. november 2012, Hala Tivoli, Ljubljana EICH turnir Ljubljana 2012 / SLOVENIJA - AVSTRIJA sobota, 10. november 2012, Hala Tivoli, Ljubljana ACH Volley : Calcit Kamnik sobota, 10. november 2012, Hala Tivoli , Ljubljana ACH Volley(SLO):Euphony Asse Lennik (BEL) sreda, 14. november 2012, Center Stožice, Ljubljana RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO - RD IZOLA ISTRABENZ PLINI sreda, 14. november 2012, ŠD ZLATOROG CELJE, Celje RK CPL – THW KIEL (GER) sobota, 17. november 2012, Športna dvorana Zlatorog Celje, Celje ACH Volley : Fino Kaposvar (HUN) sobota, 24. november 2012, Hala Tivoli, Ljubljana RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO - RK JERUZALEM ORMOŽ sobota, 24. november 2012, ŠD ZLATOROG CELJE, Celje Svetovni pokal v preskakovanju ovir s konji nedelja, 25. november 2012, Center konjeniškega športa Celje, Celje SPORTO konferenca 2012 ponedeljek, 26. november 2012, Hotel Slovenija, Portorož SPORTO konferenca 2012 torek, 27. november 2012, Hotel Slovenija, Portorož RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO - RK CIMOS KOPER sreda, 28. november 2012, ŠD ZLATOROG CELJE, Celje RK CPL – MKB VESZPREM KC (HUN) sobota, 1. december 2012, Športna dvorana Zlatorog Celje, Celje “TRIAL OF GLADIATORS” THE FINAL nedelja, 2. december 2012, Hala Tivoli, Ljubljana ACH Volley(SLO):Lube Banca Marche Macerata (ITA) sreda, 5. december 2012, Center Stožice, Ljubljana E.ON IBU SVETOVNI POKAL V BIATLONU četrtek, 13. december 2012, Športni center Triglav Pokljuka, Pokljuka E.ON IBU SVETOVNI POKAL V BIATLONU petek, 14. december 2012, Športni center Triglav Pokljuka, Pokljuka E.ON IBU SVETOVNI POKAL V BIATLONU sobota, 15. december 2012, Športni center Triglav Pokljuka, Pokljuka E.ON IBU SVETOVNI POKAL V BIATLONU nedelja, 16. december 2012, Športni center Triglav Pokljuka, Pokljuka

OSTALA PONUDBA NA www.eventim.si 26

event.vodič NOVEMBER 2012


Ustanoviteljica

NOVEMBER 2012 event.vodiÄ?

27


1

lokacija

270 konj

160

tekmovalcev

20 držav

Svetovni pokal v preskakovanju ovir FEI World Cup 2012 Celje

23. - 25. november 2012 Center konjeniškega športa Celje, Lopata 43, 3000 Celje

Petek in sobota: Vstop prost! Nedelja 25. 11.: 8€ (predprodaja), 10€ (na dan tekmovanja). Predprodaja vstopnic: Eventim Otroci, dijaki in študenti vstop prost!

Bogat šov program v nedeljo, 25. 11. ob 12.00: Prikaz Western jahanja, nastop Lipicancev, prikaz dresurne elegance in drugo!

FEI World Cup ‘12 www.konji-celje.si

28

event.vodič NOVEMBER 2012


Novi(dark)rock • kiNo ŠiŠka • roPoT “Četudi je nekaj vmesnih glasbenih kolaboracij Marka Lanegana, posebej lanska objava albuma Last Words: The DFinal Recordings, ki je bil zabeležen v diskografiji Screaming trees kot “izgubljeni album”, dajalo vtis, da je zadnji romantik med rokerji še kako trdoživ, je ravnokar izdana plošča Blues Funeral vtisu dala še poseben okus ... Za privrženca Lanegana okus njegovega opusa ne zbledi niti po nekajkratnem poslušanju njegovega zadnjega glasbenega dela.” Miroslav Akrapović Vstopnice: 22 EUR (na vseh prodajnih mestih Eventim)

NOVEMBER 2012 event.vodič

29


adeZ m i n barv zni e ljub Za nekatere je P!nk le še ena izmed mnogih pop zvezdnic, za druge je prvovrsten primer feministke. Za Alecio Moore, kot je P!nk v resnici ime, pa je primarna le manifestacija karakterja in dela. Stilsko je njena kariera zelo raznolika – od sive miške R’n’B-ja na začetku, je postala samozavestna umetnica, ki je ne zanese iz smeri, saj je njena narava preveč vesela, da bi jo lahko spregledali. Četudi vključuje sociološko in politično kritične izjave, je PETA aktivistka ali udriha po vladnih ustanovah – je tako, Mr. President? Njen glasbeni katalog je dokumentacija tako odrskega kot osebnega razvoja. Iz nerazumljivega in agresivnega na koncu pristane pri zabavnih rečeh. Septembra je izšel njen težko pričakovani šesti studijski album The Truth About Love, ki nam razodene dobre in slabe strani ljubezni. V njenem os30

event.vodič NOVEMBER 2012

ebnem življenju gre predvsem za dobre stvari, saj je lani prvič postala mama. Njena materinska vloga odraža svetu povsem novo energijo, s čimer dokazuje (predvsem kritikom) da ni le drobec v kupu. Njena nova barva ni več roza, temveč je spomladansko zelena. Le od kod izvira ime njene hčerke? Bomo videli. (Markus Treiber) V sodelovanju z:

9.5.2013

WIENER STADTH ALLE HALLE D DUNAJ


OBISKALI BOMO KATIE MELUA / ponedeljek, 5.11.2012, Dunaj Katie Melua je britansko-gruzijska pevka, ki je pri 8. letih z družino emigrirala v Belfast, od koder so se nekaj let kasneje preselili v predmestje Londona. Pesmi je pričela pisati že v glasbeni šoli, kjer je spoznala bodočega producena in menedžerja Mikea Batta. Ta jo je sprejel pod okrilje svoje založbe, imenovane Dramtico. Debitantski album Call of the Search je izdala leta 2003. Z omenjenim prvencem in naslednikom Piece by Piece (2005), se je Katie povzpela na vrh britanske lestvice albumov, s čimer je postala ena najuspešnejših britanskih pevk. Da je temu tako, se prepričajte z nami na njenem koncertu na Duanju.

MUSE / ponedeljek, 19.11.2012, Dunaj Že dolga leta skupina Muse velja za enega izmed najboljših bandov v živo na planetu in po “Black Holes and Relevations”, Matthew Bellamy, Christopher Wolstenholme in Dominic Howard ne morejo več skrivati svojega status superzvezd. Album je pristal na prvem mestu lestvic v šestih državah, v dvanajstih pa se je uvrstil med Top 5. S tem so si priborili “pole position” na Billboard - European Album lestvici. Greste z nami na Dunaj, da skupaj preverimo?

JENNIFER LOPEZ / torek, 20.11.2012, Beograd Igralka, umetnica, filmska in TV producentka, modna oblikovalka, podjetnica in humanitarka, Jennifer Lopez je ena izmed največjih osebnosti v svetu zabave. Prodala je preko 55 milijonov plošč po svetu in igrala v več filmih. Svoj glas je posodila tudi liku Shira v novem animiranem filmu Ledena doba 4. Na koncertu v Beogradski Areni bomo slišali vse njene uspešnice.

LIONEL RICHIE / četrtek, 22.11.2012, Dunaj Kariero je začel v poznih 60-ih letih kot pevec, pisec in saksofonist pri skupini Commodores. Kot solo pevec Lionel Rictchie nastopa od leta 1981, v svoji samostojni katieri pa je nanizal hite kot so Hello, Say you say me, Stuck on you, Endless love in mnogo drugih... Večer hitov, šarma in šal bo prava poslastica za vse vas in nas!

THE CRANBERRIES / četrtek, 29.11.2012, Dunaj Skupina The Cranberries je nastala leta 1989 v Limericku na Irskem. S svojo mešanico kitarskega indie popa in zvoka poznih 80. let so bili ena najuspešnejših skupin v zgodnjih 90. letih. Preboj jim je uspel leta 1993 z balado Linger z debitantskega albuma Everybody Else Is Doing It, So Why Can’t We?.Pozneje je četverica s pevko Dolores O’Riordan na čelu objavila še štiri albume, leta 2003 pa so člani sporočili, da se bodo za nekaj časa posvetili samostojnim karieram. Po šestletnem premoru so se januarja 2009 spet zbrali in februarja letos izdali šesti studijski album Roses.

SWEDISH HOUSE MAFIA / petek, 30.11.2012, Schladming Po mogočnih imenih kot so David Guetta, Pink, One Republic, 30 Seconds To Mars, boste lahko tudi letos na SKI - Opening-u uživali v pravih ritmih. Trije Top Dj-i iz Švedske, ki so združeni pod imenom SWEDISH HOUSE MAFIA, bodo v Schladmingu odigrali svoj zadnji kncert. Zasedba, ki jo sestavljajo Axwell, Steve Angello in Sebastian Ingrosso, bo imela v Schladmingu edini in zadnji koncert, ki je posledica nesoglasij, ki so se v skupini začele pojavljati junija 2012. 22. oktobra izide njihov zadnji album “Until now”, kot originalni Soundtrack k “One Last Tour” z vsemi njihovimi hiti zadnjih let vključno z “Don’t you worry child”, ki trenutno kraljuje na lestvicah. Šale, kape, skibuce in gremo na sneg. Ski Opening vas pričakuje ...

Celotno ponudbo prevozov lahko preverite na www.eventim.si NOVEMBER 2012 event.vodič

31


www.petrol.si/qmax 32

event.vodiÄ? NOVEMBER 2012


NOVEMBER 2012 event.vodič

33


event.predstavitev

30.11.2012

HALA TIV OL LJUBLJA I NA

LEGENDARNA SKUPINA SREBRNA KRILA PO 25 LETIH SPET NA VELIKEM KONCERTU V LJUBLJANI IN MARIBORU SREBRNA KRILA, ena najpopularnejših pop-rock zasedb z območja nekdanje Jugoslavije, se vrača na velike odre s koncertoma v ljubljanski HALI TIVOLI, v petek, 30. novembra 2012, in v mariborski dvorani TABOR, v soboto, 1. decembra 2012.

Ustanovitelj in vodja skupine, pevec Vlado Kalember, je po 25 letih premora, ponovno zbral originalne člane skupine, kitarista Davorja Jelaviča Dadota in bobnarja Slavka Pintariča Pišto. Prvi povratni koncert na Hrvaškem je bil 1. julija v Zagrebu,

ZAGOTOVITE SI CENEJŠE VSTOPN 34

event.vodič NOVEMBER 2012


event.predstavitev

012 R 01.12.2 O A TAB

AN DVOR OR MARIB

na znamenitem jezeru Bundek, kjer se je zbralo več kot 50.000 obiskovalcev. Prav vsi so se evforično zabavali ob poslušanju njihovih velikih uspešnic, ki jih še zdaj prepevajo starejše in mlajše generacije. Le kdo ne pozna pesmi, kot so Zakuni se ljubavi, Ja nisam kockar, Nek živi ljubav, Ana, Manuela cha cha cha, Lili, Kulminacija, Vino na usnama in številnih drugih, ki so odmevale pozno v noč. Prvi povratni koncert v Sloveniji je bil 11. avgusta v Portoroškem Avditoriju. Tam je skupina povzročila pravo evforijo, saj so vstopnice pošle v enem dnevu in skoraj mesec dni pred koncertom, na dan koncerta pa sta Obala in Portorož zaradi navala obiskovalcev doživela pravi

»prometni infarkt«. Skupina se je morala po koncu koncerta zaradi bučne želje obiskovalcev na oder vrniti kar štirikrat, kar kaže na to, da je koncert več kot uspel. Skupina SREBRNA KRILA je zaznamovala obdobje konec sedemdesetih, osemdesetih in devetdesetih let. Njihove nepozabne uspešnice so bile stalnica vseh radijskih in televizijskih postaj, plošče pa so z lahkoto dosegale večmilijonske diamantne, platinaste in zlate naklade. Bila je prva in edina skupina, ki je v Beogradu razprodala koncert 9 dni zapored!!! Vsekakor koncerta, ki ga ljubitelji SREBRNIH KRIL in VLADA KALEMBERJA ne smete zamuditi.

NICE V PREDPRODAJI od 19 EUR! NOVEMBER 2012 event.vodič

35


www.bubabooking.si

36

event.vodiÄ? NOVEMBER 2012


HALA TIVOLI - Ljubljana 2. december 2012 ob 18 uri.

Prvič v Sloveniji finale resničnostnega showa za 40.000 $. Po K-1 pravilih se bodo pomerili 4 finalistke do 60 kg in 4 finalisti, v kategoriji do 85 kg : Američan, Škot, Armenec

in najboljši Slovenski “gladiator” FRANCI Grajš. Uvodni dvoboji - WMC - muay thai ( najboljši SLO borci )

* MIRKO Vorkapić * GREGA Smole * TADEJ Toplak * JASMIN Bećirović

do 70 kg do 75 kg do 86 kg do 95 kg

od

20€

Pozor !

Vsako sredo 23.15 na TV3 medias in 39 svetovnih TV postajah : reality show “ TRIAL OF GLADIATORS”, 18 najboljših borcev sveta.

NOVEMBER 2012 event.vodič

37


38

event.vodič NOVEMBER 2012


event.predstavitev

10.12.2012

HALA TIV OL LJUBLJA I NA

MOTORHEAD PO DOLGIH 23-IH LETIH PONOVNO V LJUBLJANI!

V organizaciji Agencije 19 bo v Hali Tivoli, 10. decembra 2012, po kar 23. letih (!), nastopila legendarna skupina Motörhead! Nepopustljivi Angleži, predstavniki najbolj surove različice rock’n’rolla, legendarni trio z nesmrtnim Lemmyjem Kilmistrom na čelu, enim od utemeljiteljev rock kulture, so se končno spet podali na evropsko turnejo, koncert v Ljubljani pa bo edini v tem delu Evrope! Skupina bo, poleg obveznega železnega repertoarja iz 37-letne bogate kariere – posneli so kar 20 studijskih albumov -, predstavila v živo svoj aktualni studijski dosežek The Wörld Is Yours (2010).

Motörhead prihajajo v Ljubljano v sklopu svetovne turneje The Wörld is Yöurs, ki se je začela leta 2011, ko so poleg Severne Amerike obiskali Avstralijo in Južno Ameriko ter del Evrope. V zaključnem delu turneje bodo poleg Slovenije obiskali še Anglijo, Škotsko, Belgijo, Francijo, Nizozemsko in Nemčijo. Nepopustljivi Angleži, predstavniki najbolj surove različice rock’n’rolla, ki jo je kdajkoli videl planet, legendarni trio Motörhead z nesmrtnim železnim kanclerjem Lemmyjem Kilmistrom na čelu, se tako znova vrača na koncertne odre po Evropi, vrnejo pa se tudi na »mesto zločina« izpred 23 let, v ljubljansko Halo Tivoli 10. 12. 2012! NOVEMBER 2012 event.vodič

39


Vse o akciji na: www.petrol.si/nokian

S pnevmatikami NOKIAN do božičnih daril

Petrol je generalni zastopnik pnevmatik Nokian za Slovenijo.

40

event.vodič NOVEMBER 2012


E.ON

IBU WORLD CUP BIATHLON 2012/2013

E.ON IBU svetovni pokal v biatlonu

POKLJUKA

12-16 December 2012 PROGRAM / PROGRAMME: 13.12. Četrtek / Thursday 14:20 Šprint moški / Sprint Men 14.12. Petek / Friday 14:20 Šprint ženske / Sprint Women 15.12. Sobota / Saturday 12:45 Zasledovalno moški / Pursuit Men 15:00 Zasledovalno ženske / Pursuit Women 16.12. Nedelja / Sunday 13:00 Skup. štart moški / Mass Start Men 15:00 Skup. štart ženske / Mass Start Women

VSTOPNICE ŽE

V PRODAJI!

JAKOV FAK (SLO) Svetovni prvak posamično 2012 in svetovni podprvak v mešani štafeti 2012 World Champion Individual 2012 and World Vice-Champion mixed relay 2012

NOVEMBER 2012 event.vodič

41


event.intervju Intervju

KLEMEN PREPELIČ Kako se je začela tvoja košarkarska kariera? Kdo te je navdušil nad tem športom? Klemen: S košarko sem se začel ukvarjati pri 5. letih predvsem zato, ker sem spremljal igre očeta Stanka in vzornika Sanija Bečiroviča. To sta dva faktorja, ki sta z največjo mero vplivala na moj košarkarski začetek. Kdo so ali so bili tvoji vzorniki skozi celotno kariero? Klemen: V privatnem življenju je moj vzornik oče Stanko, v košarkarskem pogledu pa vsekakor Sani Bečirovič. Eden od vrhuncev tvoje kariere je bil nastop na U20 Evropskem prvenstvu v košarki, kjer si se več kot odlično izkazal. Tako se je tvoja pot sedaj nadaljuje v KK Union Olimpija. Kakšni so občutki ob takem dosežku? Klemen: Vsekakor je to velik preskok v moji karieri, ampak se s tem ne mislim zadovoljiti. Trdo bom delal še naprej, dajal maksimum na treningih in tekmah in upam, da me bo to pripeljalo še dlje oz. v še druge velike klube. Kakšni so tvoji načrti za prihodnost? Bi želel kariero nadaljevati v tujini? Klemen: Vsekakor si tudi jaz, kot vsak košarkar želim igrati v tujini. Predvsem zaradi dokazovanja in želje po nadaljnjem napredku. Ali meniš, da lahko kot profesionalni košarkar uspeš v Sloveniji? Klemen: V Sloveniji kot košarkar lahko uspeš, ampak izključno v klubih, ki igrajo vsaj ABA ligo ali evropska tekmovanja.

42

event.vodič NOVEMBER 2012

Ali pri svojih treningih najdeš motivacijo tudi v glasbi? Klemen: Na treningih ni prostora še za glasbo, tako da glasbo uporabljam kot sprostitev v prostem času in seveda v avtu. Kakšna glasba ti najboj prija? Klemen: Glede glasbe sem prilagodljiv, nimam favoriziranega tipa glasbe, ne maram pa rocka. Kaj pa koncerti? Katerega si si nazadnje ogledal? Klemen: Nazadnje sem bil na koncertu Dražena Zečića na pobudo prijateljev. Enostavno ne najdem časa za to. Upam, da ga bo v prihodnosti kaj več. Za konec – kaj bi sporočil bralcem Event.vodiča in svojim navijačem? Klemen: Vsekakor, da vzpodbujajo Union Olimpijo in tudi ostale športne kolektive ter, da na mladih svet stoji. Temu primerno je Olimpija letos sestavila mlado moštvo v katerem imamo Slovenci vidno vlogo. Zato si tako jaz kot soigralci želimo čim večjo podporo iz tribun na vsaki tekmi posebej.


event.intervju

NOVEMBER 2012 event.vodiÄ?

43


44

event.vodič NOVEMBER 2012


WWW.A R M I N VA N B U U R E N .CO M

IN DODATNI ELEKTRONSKI VIRTUOZI

15.12.

2012 DVORANA STOŽICE

www.redparty.eu NOVEMBER 2012 event.vodič

45


MASSIMO SAVIĆ / 27.09.2012

PARNI VALJAK / 22.09.2012

RADIOHEAD / 26.09.2012

46

event.vodič NOVEMBER 2012

Foto: Grishman Photography

Foto: Jure Urek

event.scena


NOVEMBER 2012 event.vodič

47


48

event.vodič NOVEMBER 2012


NOVEMBER 2012 event.vodič

49


50

event.vodič NOVEMBER 2012


originalni disneyjevi junaki V januarja 2013 prvic v sloveniji. Datumi predstav: 18.1. | 19.1. | 20.1. NOVEMBER 2012 event.vodiÄ?

51


52

event.vodič NOVEMBER 2012


03.11.2012 Grad Brežice Brežice

Litiji

Novo mesto

09.11.2012 11.11.2012 12.11.2012 Grand ŠD Pungart Klub lokal Hotel Union Šmartno pri Patriot Ljubljana

23.11.2012

Maribor

16.11.2012 Dvorana Cvetličarna Tabor

Ljubljana

53

NOVEMBER 2012 event.vodič


vk

t

TISOČ IN ENA NOČ

jige kn

Ob vp isu

njige nar! k e u d t j e o v v VS č za s e v o j i ob i kl člani d njižn ub Sve ZA SAMO

1 €!

Redna cena: 59,96 € Cena za vas: 1 €

Vaš prihranek: 58,96 € Razkošna knjiga pravljic vam pričara čarobni svet sultanov in kalifov, bistrih lepotic in prekaljenih čarovnic.

Več o knjigi in včlanitvi na www.svetknjige.si/1001nocvclanitev

IZPOLNITE KUPON IN

SODELUJTE V ŽREBANJU * Ime: * Naslov:

Eventim Si, d.o.o. EVENT.VODIČ – nagrada igra Celovška cesta 25 1000 Ljubljana

* Poštna št. in pošta: Datum rojstva: E-pošta: Telefon:

TISOČ IN ENA NOČ €. v vrednosti 59,96

Izpolnjeni kupon do 26. novembra 2012 pošljite na naslov:

* Priimek:

* Vaš podpis:

* obvezni podatki

Nagrajenec prejme knjigo po pošti. Ime nagrajenca bo objavljeno na spletni strani www.eventim.si in v naslednji brošuri.

Karte za vse EVENTIMOVE prireditve lahko kupite v 21 klubskih centrih Sveta knjige po Sloveniji.

PARTNER 54

NAGRADA

event.vodič NOVEMBER 2012


event.vodič nagrajuje

vsak mesec nova nagradna igra, vsak mesec novo presenečenje

V sodelovanju z našim partnerjem SVETOM KNJIGE smo med vsemi prejetimi izpolnjenimi kuponi izvedli žreb za

bogato ilustrirano enciklopedijo ZGODOVINA v vrednosti 129,90 €

Nagrado podarja knjižni klub Svet knjige!

Nagrado prejme: Marija Cmager, Maribor Čestitamo!

Več o knjigi na www.svetknjige.si/zgodovina

MARK KNOPFLER - Ljubljana RAMMSTEIN - Ljubljana EROS RAMAZZOTTI - Dunaj ERIC CLAPTON - Dunaj DEPECHE MODE - Zagreb P!NK - Dunaj

EUROBASKET 2013 - Ljubljana

event.2013 napovedujemo

ANDREA BOCELLI - Beograd

JUSTIN BIEBER - Dunaj NOVEMBER 2012 event.vodič

55


event.vodič - November 2012  

Event.vodič novemberska izdaja.