Page 1

DECEMBER 2012

DOGODEK MESECA - MUZIKAL

THE BLUES BROTHERS KONCERT MESECA

MOTORHEAD ŠPORT MESECA

E.ON IBU POKLJUKA PARTY MESECA

RED [X-MAS] PARTY GALA KONCERT MESECA

ORIGINALNI DUNAJSKI ORKESTER


event.napoved

V zadnjih dveh letih je turnejo “Made in Germany” nemške kultne skupine Rammstein v Mehiki, ZDA, Južni Afriki, Avstraliji, Kanadi in Evropi videlo že preko 1,3 milijona ljudi! In njihova pot se nadaljuje naprej! Na novem delu turneje, bo mogočna nemška skupina Rammstein, ki je znana po dovršenih koncertnih spektaklih z obilico pirotehnike, skoraj dobesedno zažgala v torek, 30. aprila 2013 v Dvorani Stožice v Ljubljani! Bombastično! Neverjetno! Vrhunsko! To so najpogostejše besede, ki jih izgovarjajo obiskovalci koncertov skupine Rammstein! Rammstein so nastali že leta 1994 in so ena redkih skupin, ki še vedno igrajo v svoji originalni postavi: Till Lindemann (vokal), Richard Kruspe (kitara), Paul Landers (ritem kitara), Oliver Riedel (bas kitara),Christoph Schneider (bobni) in Christian Lorenz (klaviature). Njihova kariera je bila zaznamovana s številnimi kontraverznimi, odbitimi 2

event.vodič DECEMBER 2012

videospoti in spektakularnimi koncerti. Vedno poskrbijo za fenomenalno scenografijo in na nastopih večkrat zamenjajo kostume. Njihovi nastopi pa so jih nemalokrat spravili v težave in so bili večkrat pridržani zaradi neprimernega vedenja, povezovali so jih z večimi nasilnimi dogodki, v videospotih so prikazovali kanibalizem in nudizem ... V resnici pa se Rammstein ne obremenjujejo s temi zadevami, saj se dejansko posvečajo sporočilnosti, glasbi in odlični odrski umetnosti. „Tisti, ki ne razumejo, pač res ne želijo razumeti,“ je v nekem intervjuju povedal frontman Till Linderman.

013 E 30.04.2 STOŽIC

R CENTE JANA LJUBL E

NIC VSTOP D O E Ž

35,10€


December je čas radosti, smeha, obdarovanj. Izza vsakega vogala diši po kuhanem vinu, cimetu … V središčih mest se lahko sprehodite čez božično tržnico, si omislite kakšno drobno malenkost in se preprosto razvajate. Če pa ste bolj divje narave in si želite malce adrenalinskih užitkov, ne odlašajte z obiskom najatraktivnejšega in največjega zabaviščnega parka v Sloveniji doslej, ki se nahaja v ljubljanskem BTC Cityju! Navdušil vas bo z napravami iz največjih evropskih zabaviščnih parkov, med drugimi vsem dobro poznanega Gardalanda! Mladi se gredo lahko po obisku lunaparka pozabavati še na tradicionalni božični DeeJay time, ki se bo zgodil v 22. decembra v Xpand Areni v Ljubljani. Ne gre spregledati niti prav tako tradicionalne rdeče zabave Red X – mas party, ki se bo v stožiški areni zgodila teden dni prej. Bolj zahtevnim in zrelim poslušalcem priporočamo obisk koncerta Originalnega dunajskega orkestra. Znameniti dunajski orkester Vienna Mozart Orchestra združuje le najboljše in vrhunske glasbenike odličnih dunajskih filharmoničnih in simfoničnih orkestrov, državnih oper in pomeni enega od vrhuncev glasbenih dogodkov ter pomemben in neprecenljiv del kulturnega in umetniškega življenja v avstrijski prestolnici. Prav tako je pestro dogajanje na ledu. V Slovenijo se namreč vračajo Moscow Stars on Ice z glamurozno predstavo najbolj znane ljubezenske zgodbe, mojstrovine Williama Shakespeara – Romeo & Julija, ter svetovno uspešnico, otroško pravljico Mary Poppins. Še skok čez mejo in pogled v leto 2013… Koncertno bo zelo pestro. S prevozi na koncerte Event.prevozi si bomo med drugimi pri naših severnih sosedih ogledali Lano Del Rey, Justina Bieberja, Pink, Erica Claptona, v Münchnu nas bodo navdušili One Direction in kasneje še Bon Jovi, v Zagreb prihajajo eni in edini Depeche Mode. Vendar … Ali ste ob vsem tem pomislili na to, s čim boste letos presenetili svoje najbližje? Za vse, ki želite podariti preprosto darilo, imamo v ponudbi naše darilne bone, s katerimi si vsak izbere tisti dogodek, ki mu najbolj ustreza. Na prodajnem mestu ali preprosto iz svojega najljubšega naslonjača.

event.gost

4

event.novosti

12

ZABAVIŠČNI PARK

16

JUSTIN BIEBER

18

event.lokacija

22

MOZART V SLOVENIJI

24

KOLEDAR PRIREDITEV

26

event.prevoz

33

MIKA

36

MOTORHEAD

38

NELLY FURTADO

44

event.scena

48

NAGRADNA IGRA

54

OBVESTILO O SODELOVANJU V NAGRADNIH IGRAH Vsak sodelujoči s podpisom dovoljuje, da podjetje Eventim Si d.o.o,. z namenom izpolnjevanja ali uveljavljanja pravic iz pogodbenega razmerja in neposrednega trženja vzpostavi, vzdržuje in upravlja evidenco z njegovimi osebnimi podatki za neomejeno časovno obdobje. Navedeno podjetje zagotavlja varstvo osebnih podatkov po zakonu, ki ureja varstvo osebnih podatkov. Sodelujoči lahko kadar koli pisno ali po telefonu zahteva, da v 15 dneh trajno ali začasno prenehamo uporabljati njegove osebne podatka za namen neposrednega trženja, o tem ga v nadaljnjih 5 dneh obvestimo na naše stroške.

Impresum: Ultimativni vodič skozi glasbene, zabavne in športne prireditve. 22. izdaja, December 2012. Izdajatelj: Eventim Si, d.o.o., Celovška cesta 25, 1000 Ljubljana. Produkcija: Produkcija Zgaga. Oblikovanje: Mihael Sledič. Tisk: MRgrafik. Naklada: 30.000 izvodov. Brezplačni izvod. Pridržujemo si pravico do kasnejših sprememb napovedanih dogodkov in prireditev. Eventim Si d.o.o. ne odgovarja za vsebino naročenih oglasov. Marketing: 01 / 430 24 05. DECEMBER 2012 event.vodič

3


event.gost KAM PLUJEJO CENE VSTOPNIC? Kriza je že zagrizla v kupno moč in bilo bi čudno, če se to ne bi poznalo na družinskih in mladinskih proračunih za kulturo in zabavo; teorija, da naj bi večje vsakdanje stiske in strahovi povečali željo po dvournem koncertnem »begu iz stvarnosti« pa je vsaj meni vprašljiva. Letošnje leto je bilo pravzaprav prvo pravo »krizno leto«, in prihodnje bo še bolj. V takih časih je cena vstopnice še bolj pomemben podatek, ki odloča o javnem »imidžu« koncertnega posla pri publiki, odloča pa tudi o številčnosti in raznolikosti izvajalcev, ki so jih promoterji pripravljeni in zmožni »pripeljati v Slovenijo«. Povečini smo soočeni z dilemo ali igrati »na sigurno«, torej angažirati znane in preverjeno popularne izvajalce (recimo hrvaško legendo »a la« Oliver), ali pa mednarodno legendo, ki že dlje časa ni obiskala Slovenije, kot recimo prihajajoči Motorhead, ali pa tvegati z novim neznanim izvajalcem, ki se šele vzpenja in naj bi bil cenejši.

Vendar pa oboje pomeni, da ne moremo računati na popuste pri ceni izvajalcev, ko se odločijo za Slovenijo. Tudi razlika med našo in »evropsko« kupno močjo ne igra nobene vloge, saj je globalno in evropsko povpraševanje po količkaj uspešnih izvajalcih daleč večje od ponudbe. In tako cene vstopnic tudi v kriznih časih ne bodo dosti nižje kot v »Evropi«, če sploh.

Slednje je sicer bolj veljalo pred poldrugim desetletjem in več; z razmahom svetovnega spleta novi glasPROMOTER- PROFITNI CENTER? beniki postanejo zvezde dobesedno čez noč, in enako hitro se dvigne tudi To bi lahko pomenilo, da bo nejevolja njihova cena. Ker sodi Slovenija v t.i. publike nad promoterji kmalu večja »sekundarni« trg oz. v »vzhodno Evsaj bi nekateri lahko pričakovali, do se ropo« - »primarni« je seveda bogatejši bo tudi pri koncertih dogajala »krizna evropski zahod - ima še toliko manj konkurenca« s hudimi »akcijami« in možnosti, da se znajde na ruti prve »razprodajami« evro-turneje kot v marketih. v r o č e g a Ker sodi Slovenija v t.i. »sekundarni« Ker se to vsaj novega bentrg oz. v »vzhodno Evropo« - »primaza znane tuje da. Se pa to rni« je seveda bogatejši evropski zabende ne bo včasih le zgohod - ima še toliko manj možnosti, zgodilo, bo di, ponavadi da se znajde na ruti prve evro-turneje prav, da nekozaradi geovročega novega benda. liko »razkrijem« logističnega naravo konp o l o ž a j a certnega posla. Slovenije na Prvo ključno poteh iz Italije v dejstvo je, da je ta posel danes v Avstrijo ali na Madžarsko (ali obratno), marsičem težji kot v »zlatih časih« iz južne Nemčije v Bolgarijo, ipd. Velja konec 80-tih in posebej 90-tih, ko pa to predvsem za manjše in srednje se je združilo več koncertom naklonizvajalce - od tod tudi kar bogat projenih okoliščin: osamosvojitev/ločitev gram Kina Šiške pa tudi klubov MeSlovenije od balkanskih vojn, prehod telkove mesta in po Sloveniji nasploh. na obrobje svobodno-tržnega »Za-

4

event.vodič DECEMBER 2012


event.gost hoda« in posebej želja mlade in manj mlade publike,da se končno sinhronizira z globalno koncertno sceno in izgubi občutek izločenosti in zaostajanja.

močno elektriko je bilo treba napeljati (in napeljavo plačati) posebej itd.. Trpka ironija: že dve leti imamo »najlepši stadion v Evropi«, a na njem ni bilo še nobenega tujega koncerta (pa en domač). Morda bo Mark Knopfler prihodnje leto tako »redka tuja ptica« v naših krajih, da se bo lahko iz arene preselil na stadion?

Naklonjeni pa so bili tudi zunanji dejavniki - cene mednarodnih bendov še niso povsem poletele v nebo; Slovenija je za Zahod še bila del jugo-slovanske eksotike, njena umeščenost A naj preidem k stvari: mlad trgovec na pomembnih trans-evropskih kon»najboljšega soseda«, kjer kupujem, certnih poteh pa je postala še bolj mi je po koncertu zastavil vprašanje, ki pomembna. Vse to - in še nacionsem ga še večkrat slišal: »Koliko pa je alnost enega od članov je botrovalo stala Metallica?«. Odgovoril sem mu: nastopu najbolj razvpitega benda »Poskusite uganiti, pa ne omejujte 90-tih, seattelsko-grungerske Nirse navzgor«. Nekaj sekund je tuhtal, vane. Ljubljanski koncert v potem pa previdno rekel: »10.000 razprodani vemark?«. Kislo liki Hali Tivoli sem se nasje nekaj časa mehnil in mu Danes je publika verjetno bolje inveljal celo za povedal, da formirana, a še vedno meni, da je konnjihovega zadje bila prava certni »biznis« vsaj tako dobičkonosen njega (v resnici številka več kot se zdi »glamurozen«. je bil zadnji v desetkrat Münchnu), Hala večja. Tivoli pa se je za nekaj sekund celo znašla na CNN. Tako sem dobil vpogled v tedanjo – in Konec tega obdobja pa so zame morda tudi sedanjo - predstavo puboznačili Rage Against the Machine, like o koncertnem poslu: zaposleni, Pearl Jam, Kraftwerk, Rammstein in katerega urna postavka je bila morMark Knopfler, pa pred tem največji da 5 ali 6 mark, si je pač rekel, da stadionski koncert tujega benda pri trije člani benda kljub vsej svoji slavi nas - Metallica l.99 (večji družinski ne morejo dobiti več kot »neverjetKelly Family mi nekako ne spadajo v nih« 3300 mark po glavi za bori dve isto vrsto, večja je bila tudi Siddharta, uri »dela«. In če je pomnožil številno čeprav morda ne po prodanih vstopubliko s ceno vstopnice, si je najbrž pnicah). mislil, da bom kmalu kar kupil njegovo trgovino. Prav koncert Metallice - z vstopnico v današnji višini kakih 20 (dvajset!) Danes je publika verjetno bolje inevrov pa je iztočnica za zgodbo o formirana, a še vedno meni, da poslovni naravi koncertnega posla, je koncertni »biznis« vsaj tako njegovi domnevni dobičkonosnosti dobičkonosen kot se zdi »glamuroin o predstavi javnosti o njem nekoč zen«. Resnica je precej drugačna: cein danes. loten strošek izvajalca poleg honorarja zajema še opremo, prevoz s številnimi STROŠKI, DOHODKI IN OSTALE vlačilci in ekipo, ki za dvoranski konBANALIJE cert lahko šteje tja do 50 ljudi, ki se prevažajo v »tour busih«- avtobusih, Koncert Metallice je bil na posebej predelanih za celodnevno bibežigrajskem centralnem stadionu vanje vključno s spanjem - od šoferjev - že tedaj za koncerte tehnično in in tehnikov do kuharjev s kompletno logistično neprimernem: vso opremo kuhinjo (lokalno hrano pa je treba je bilo treba z dvajsetih vlačilcev plačati posebej). Vse skupaj je sicer »šleparjev« ročno odnesti 150 m strošek agencije, s katero sklenemo daleč do odra, tudi po stopnicah, ker pogodbo, tako da o dohodkih satovornjaki niso mogli na teren; dovolj mega benda promoterji ne vemo nič.

DECEMBER 2012 event.vodič

5


event.gost ŠE PRISPEVEK K DOMAČI EKONOMIJI

LEG xx milijonov $, ki jih je promoter dolžan plačati v vsakem primeru. Delitev dohodka pri manj slavnih bendih je nekoliko boljša, vendar promoter še vedno nosi absolutno vse tveganje.

Potem so tu še lokalni stroški - odrski delavci – tudi do 20 za večje dvoranske koncerte - za stadione pa Po vsem povedanem se zdi jasno: mnogokratnik; pa redarji, promocija/ možnosti za razcvet tuje koncertne reklama, »catering« (celodnevna hraponudbe na Slovenskem je malo, če na, pijača za vse), zavarovanje, itd.. bo ostalo pri dosedanjem »modelu« Vse to in ono skupaj nanese tudi do - brez sponzorjev, na majhnem trgu, 80% celotnega dohodka od razproob hudi konkurenci Zagreba, posedane dvorane, sploh ob upoštevanju bej glede dvoran, z nad-normalnimi koncertnih »davkov« - provizije od stroški promocije, posebej plakatipredprodaje, nominalno 10%, realno ranja, ki je najbrž najdražje v srednji 6-7% SAZAS in zadnje čase še IPFEvropi, itd. tarifa za uporabo fonogramov Kaj bi lahko to Skratka: v najboljšem primeru razproza »mašilno« stanje spremedane dvorane se kaj lahko zgodi, da glasbo pred nilo in Slovenijo promoterju ostane bore malo, in še na koncertom »vrnilo na zemto potem plača davek na dobiček. (slednje je še ljevid« velikih en pojav »samo koncertov? v Sloveniji« Infrastrukdrugje to plačujejo dvorane). Vsi ti tura - dvorane, stadioni - je takšna, »davki« se seveda plačujejo od bruto kakršna je; tudi z drugim ljubljanskim dohodka koncerta. Je pa seveda vse stadionom se, kot kaže, spet zapleta, zakonito - tako kot pri razvpitih t… in ga do obljubljenega l.2013 zagoopa, ne smem tja, ti fantje imajo vse tovo ne bo. Kaj pa javna sredstva za preveč denarja za odvetnike. koncerte? V sosedni Italiji, domovini Skratka: v najboljšem primopere in belcanta, lokalne skupnosti eru razprodane dvorane se kaj lahko in regije tik ob nekdanji meji, v Vidzgodi, da promoterju ostane bore mu, Trstu obilno financirajo rokovske malo, in še na to potem plača davek poletne festivale in koncerte… O tem na dobiček. Seveda nosimo tudi vso in o spodletelem srečanju Slovenije z izgubo, ki nastane že, če umanjka Madonno prihodnjič. samo nekaj sto prodanih vstopnic. Koncertni »biznis« je torej vse prej kot ZADNJA VEST bogat profitni center in tiskarna denarja. Z glasbenimi dogodki »širokega Tudi druga največja koncertna mulspektra« - irskimi plesi, spektakli na tinacionalka AEG si je omislila svoj ledu, retro-šovi ipd. je nekoliko bolje. predprodajni servis AXS.com, ki bo V najtežjem položaju pa so prav tisti »konkurenca« Ticketmastru v lasti promotorji mednarodnih koncertov, ki Live Nation. pritegujejo največ pozornosti medijev. V narekovaje sem »konkurenco« dal Skrajna ilustracija »privilegijev« naše zato, ker je provizija AXS vsaj v Angliji dejavnosti je »poslovni model« Rolling VIŠJA od Ticketmastrove. In kolikšna Stonesov, ki so seveda mokre sanje je? Na promoterjevo ceno vstopnice vsakega »rokovskega« promoterja: 39 GBP »doda« AXS 22,25 GBP, pogodba z njimi predvideva, da proTicketmaster pa »samo« 16,90 GBP. moter potem, ko poravna absolutno V odstotkih: AXS doda 57% , Ticketvse stroške po t.i. riderju - dodatku master pa »samo« 43%!!! Res huda k pogodbi, ki natančno govori o dvo»konkurenca«. Kako dobro se morajo rani, tehniki, varnosti, zavarovanju itd. počutiti britanski kupci vstopnic … in obsega več deset strani - lahko na koncu dobi največ 5% čistega dohodka; Stonesom pripada torej 95% PO-

Objavljeni članek je avtorsko delo avtorja in ne odraža nujno mnenja, rezultatov ali nasvetov lastnika in urednika event.vodič-a.

6

event.vodič DECEMBER 2012


Pripravljeni na zimo! nas na Poiščite

ku! Faceboo

Novi

zimsk katalo i Petrol k g luba!

DECEMBER 2012 event.vodič

7


8

event.vodič DECEMBER 2012


event.predstavitev

10.12.2012

HALA TIV OL LJUBLJA I NA

MOTORHEAD PO DOLGIH 23-IH LETIH PONOVNO V LJUBLJANI!

V organizaciji Agencije 19 bo v Hali Tivoli, 10. decembra 2012, po kar 23. letih (!), nastopila legendarna skupina Motörhead! Nepopustljivi Angleži, predstavniki najbolj surove različice rock’n’rolla, legendarni trio z nesmrtnim Lemmyjem Kilmistrom na čelu, enim od utemeljiteljev rock kulture, so se končno spet podali na evropsko turnejo, koncert v Ljubljani pa bo edini v tem delu Evrope! Skupina bo, poleg obveznega železnega repertoarja iz 37-letne bogate kariere – posneli so kar 20 studijskih albumov -, predstavila v živo svoj aktualni studijski dosežek The Wörld Is Yours (2010).

Motörhead prihajajo v Ljubljano v sklopu svetovne turneje The Wörld is Yöurs, ki se je začela leta 2011, ko so poleg Severne Amerike obiskali Avstralijo in Južno Ameriko ter del Evrope. V zaključnem delu turneje bodo poleg Slovenije obiskali še Anglijo, Škotsko, Belgijo, Francijo, Nizozemsko in Nemčijo. Nepopustljivi Angleži, predstavniki najbolj surove različice rock’n’rolla, ki jo je kdajkoli videl planet, legendarni trio Motörhead z nesmrtnim železnim kanclerjem Lemmyjem Kilmistrom na čelu, se tako znova vrača na koncertne odre po Evropi, vrnejo pa se tudi na »mesto zločina« izpred 23 let, v ljubljansko Halo Tivoli 10. 12. 2012! DECEMBER 2012 event.vodič

9


LJENI IZPOSTAV I mESEcA DOGODK

F: Bill Vorn (CA). DSM-VI, 2012. Robotic art installation. BIAN, 2012 Elektra Festival

A R B M E C E D

15.12. SOFT CONTROL: dO

2012

UMETNOST, ZNANOST IN TEHNOLOŠKO NEZAVEDNO Izjemna razstava s simpozijem pod vodstvom kustosa alternativnih umetniških praks Dimitrija Bulatova iz Kaliningrada razkriva skrito naravo “tehnološkega nezavednega”, v katerem najdejo svoj prostor utopične sanje in apokaliptične vizije prihodnosti.

koroŠka galerija likoVnih umetnosti, sloVenj gradec Portal – ValVazorjeVa 40, maribor

10

event.vodič DECEMBER 2012


F: Osebni arhiv

VELIKI BRILJANTNI VALČEK Drama (1985) se dogaja v zavodu Svoboda osvobaja, ki skrbi za prevzgojo tistih, ki s svojimi hotenji kalijo utečeni in veljavni družbeni red. 4. in 22.12.2012, ob 20.00

PISATELJ IN MESTO POrtrEt Draga JančarJa (premiera dokumentarnega filma)

F: Ana Pečar

14.12.2012, ob 20.00 sng maribor – stara dVorana

MRMRANJE TOKOV razstava Odklepanje in prenavljanje pozabljenih ali potlačenih spominskih podob in soočanje s sedanjostjo se s svetlobo, sliko in z zvokom prepleta v projektu “Mrmranje tokov / Murmuring Streams”.

F: Osebni arhiv

5.12.2012, ob 18.00 - 20.12.2012 salon 2012, trg leona Štuklja 2

KLUB 2012 KOncErtI novogoriška skupina avtomobili 10.12.2012, ob 21.30 Multi-žanrska, italijansko/avstrijska skupina nolunta’s 13.12.2012, ob 22.00 Slovensko-Hrvaška naveza mildreds 14.12.2012, ob 22.00 klub 2012 – satchmo

UMETNIŠKE INTERVENCIJE: SMETUMET razstava Zaključna pregledna razstava KED Smetumet bo prikazovala različne aktivnosti in dogodke, ki so se v sklopu projekta Priložnost za vse – Kultura ni ovira odvili v Mariboru. 14.12.2012, ob 18.00 – 3.1.2013 Vetrinjski dVor

E vropska prestolnica kulture

Celoten program na: www.maribor2012.eu DECEMBER 2012 event.vodič

11


event.novosti SCHLADMING 2013 od 05.02. do 17.02.2013 Schladming, Avstrija

SCHLADMING 2013 od 23. do 25.11.2012 Schladming, Avstrija

V manj kot pol leta se bo v sosednjem Schladmingu odvijalo FIS svetovno prvenstvo v alpskem smučanju 2013. Predstavniki Svetovnega pokala z vsega sveta so na poti – od Dubaja do Avstralije, Koreje in Stockholma, Združenih držav Amerike.

Na dan tekme se samo v Planai areni zadržuje 30.000 smučarjev, brez posebnih tribun za obiskovalce, nameščenih ob progi. Vstopnice te kategorije gredo v prodajo nekoliko kasneje. Za mnoge ima poseben čar ogled „nočne tekme“, ki je nekako tudi vrhunec SP. Ogled tekme pod lučmi naredi posebno atmosfero. Pridružite se nam od 5. februarja 2013 dalje in si zagotovite svojo vstopnico že sedaj!

Že sedaj je prodanih več kot 50.000 vstopnic in številka še narašča. Še bolj navdušujoče je dejstvo, da ta številka iz leta v leto narašča.

MOTHER AFRICA 26.02.2013 Hala Tivoli, Ljubljana

od

25€ V Ljubljani, v Hali Tivoli, bo v torek, 26. 2. 2013 ob 20.00 gostovala vrhunska predstava afriškega cirkusa Cirkus der Sinne z naslovom Mother Africa (Mama Afrika). Takrat bo celotna ekipa na poti že sedmo leto, videli pa bomo lahko najboljše točke minulih let, kot tudi nekaj novih, res spektakularnih

12

event.vodič DECEMBER 2012

točk. Barviti kostumi, poskočni ritmi in afriška radost – to boste videli na predstavi “Cirkusa čutil”. V Edinburghu na Škotskem so imeli kar 25 predstav, na srečo pa jih bomo videli tudi v Sloveniji! A le en večer, kjer bo na voljo le 2.500 sedežev! Zato pohitite z nakupom vstopnic, da ne zamudite tega izjemnega spektakla. Od leta 2006, ko je bila skupina ustanovljena, je predstavo doslej videlo že skoraj milijon ljudi po vsem svetu, doslej pa so uprizorili vsaj 800 predstav in tako naredili toliko kilometrov, da bi lahko kar trikrat obkrožili svet. V dobrodelne namene so podelili okoli 200.000 EUR, prejeli pa so tudi častitljivo nagrado v Baden Badnu v Nemčiji za “German Media Award 2010” za točko Richarda Bransona. V Australian Stage-u so zapisali: “Predstavljajte si Cirque Du Soleil z obilnim afriškim priokusom.”


event.novosti EROS RAMAZZOTI 10.04.2013 Dunaj, Avstrija

Preizkusil sem vse. Kava s Paolom. Kava s Francescom. Kava z Giacomom. A kava je že popolna … Vendar v popolni kavi ne uživaš tako, kot uživaš takrat, ko si z Erosom. Eros Ramazzoti, ne tisti, ki okoli strelja Amorjeve puščice, je popoln ust-

ERIC CLAPTON 11.06.2013 Dunaj, Avstrija

Glavni instrument rock’n’rolla je kitara in njen oče je bog Eric Clapton. Clapton je gospod me gospodi, je blues glasbenik s koreninami Johnsona, Berryja, Muddyja Wattersa in The Kings – in igral je z Yardbirdsi. Nikoli se ni brigal za Beatlemanio, saj so bili

varjalec parov. All love z italijanskim prizvokom, s tekočo govorico – on je ljubezen in njen edin pravi stimulator. Seveda lahko njegovi glasbi rečemo droga, še posebej, če je siva romatnična, z laskajočim glasom in puppy očmi (ali z drugimi besedami sindrom Georga Clooneya). Vendar je ta droga zdrava! In srce životari. Brez dvoma jo lahko postavimo ob bok da Vinciju, Michelangelu ali Verdiju – vsaka zase različna in unikatna, vsem pa je skupno le eno: dramatično bombastična sentimentalnost. Eros prizna, da so njegove ljubezenske pesmi napaka, srčna napaka, ki je v vsakemu in ki zažari v vseh svojih kaleidoskopskih barvah in melodijah. Razvedrilno melanholiča, a včasih ostra, moška in srceparajoča. Svojo kvaliteto je v vseh teh letih že ničkolikokrat dokazal, kazalec pa lahko sedaj usmerimo v novi album Noi (izšel novembra) in prihajajočo svetovno turnejo! (SB) V sodelovanju z:

“ljudje le ovce, ki so temu sledili” – kot je zapisal v svoji avtobiografiji. Po nebesih in zemlji je Gospod ustvaril superskupino Cream, ki sta jo Bruce in Baker varovala kot punčico svojega očesa. S časom je z Bakerjem, Grechom in Winwoodom ustvaril supeskupino #2 – Blind Faith. In tako je šel dlje in dlje, včasi s skupino, včasih sam … A vedno je uspel. Z razlik od mnogih, ki so ustvarjali z njim. Ostal je pozitiven in ustvarjalen. Gospod Slowhand koncertira že petdeset let. Naslednje leto se s svojo zasedbo ponovno podaja na turnejo. S svežim albumom v rokah. Kaj lahko pričakujemo? Prefinjen glas, natančnost kitarskih rifov, neverjeten zvok obogaten s strastjo. Mnogi verjamejo, da je Clapton svojo dušo prodal hudiču, namesto da bi občutil blues – če je tako, si zagotovite vstopnico in si ga oglejte 11. junija v dunajski Stadthalle! (SB) V sodelovanju z:

DECEMBER 2012 event.vodič

13


Ustanoviteljica

14

event.vodiÄ? DECEMBER 2012


PROGRAM / PROGRAMME: 13. 12.

Četrtek / Thursday

14:20

Šprint moški / Sprint Men

14. 12. Petek / Friday 14:20

Šprint ženske / Sprint Women

15. 12.

Sobota / Saturday

12:45

Zasledovalno moški / Pursuit Men

15:00

Zasledovalno ženske / Pursuit Women

16. 12. Nedelja / Sunday 13:00

Skup. štart moški / Mass Start Men

15:00

Skup. štart ženske / Mass Start Women VSEH PETROLOVIH VSTOPNICE LAHKO KUPITE NA . PRODAJNIH MESTIH EVENTIMA LIH OSTA IN ISIH SERV KIH BENCINS

WWW.BIATHLON-POKLJUKA.COM

DECEMBER 2012 event.vodič

15


16

event.vodič DECEMBER 2012


DECEMBER 2012 event.vodič

17


event.intervju Intervju

JUSTIN BIEBER Od spletnega najstniškega fenomena do zvezde svetovnega formata. Kanadski deček, kultna figura, ki je obnorela najstnice po celem svetu. Z Justinom Bieberjem se je na novo skovala podoba najstniškega idola. Zakaj, smo hoteli vedeti osebno … Believe se smatra za zelo zrel in odrasel album. Si o tem razmišljal tudi me tem, ko si ga pisal? Justin: S tem albumom nisem hotel na novo odkriti svojega stila. Moja glasba je bila vedno del mojega izražanja. Govori o tem, kaj se mi je dogodilo v življenju. Glasba in besedila simultano rasteta v meni, zato je ta album zame nekaj posebnega. Prav tako je moja tetovaža neprestan opomnik o veri v Boga, družino, ekipo in je zaradi tega nekaj posebnega. Ne glede, kaj se zgodi, nikoli ne smemo prenehati verjeti. Na albumu je slišati veliko gostujočih glabenikov. Pogrešaš preprosto delo iz preteklosti? Justin: Bilo je neverjetno delati s tako talentiranimi glasbeniki in producenti in album je nekaj, na kar sem zelo ponosen. Med njimi je veliko mojih prijateljev, kot so Taylor Swift, Big Sean, Mike Posner in Rodney Jerkins, če jih naštejem le nekaj. Bila je čast, ki je ne bi zamenjal za nič na svetu. Tvoj vokal je skoraj v celoti posnel Kuk Harrell. Kaj naredi vajin odnos tako poseben? Justin: Kuk ve, kakšnega dela sem vajen. Potisne me do skrajne mere, da moj glas zveni najbolje. Z mano je od samega začetka. Zelo sva si blizu. Prav tako si sodeloval z Maxom Martinom, švedskim producentom, ki ima pod svojim okriljem tudi Britney Spears in Backstreet Boys. Zakaj si se odločil za sodelovanje z njim? Justin: Na albumu sem želel nekaj za vsakogar. Max je prnesel nov zvok, in 18

event.vodič DECEMBER 2012

tako kot pri ostalih skladba z albuma Believe, je k projektu dodal nekaj posebnega. Ali ni včasih biti težko zvezda svetovnega formata, saj se moraš bolj pogosto ubadati s težavami kot se posvečati glasbi in ustvarjalnosti? Justin: Če želim, da vse poteka kot mora, moram trdo delati. A imam ob sebi odlično ekipo menedžerjev, odvetnikov in poslovnih partnerjev, ki mi pomagajo. Sam se moram posvetiti kreativnosti in delu, oni pa poskrbijo, da stvari potekajo nemoteno. Ali čutiš pritisk zaradi uspešnosti novega materiala, ko delaš na tem? Justin: Ustvarjam glasbo za svoje oboževalce. Nimam pričakovanj oz. jih ignoriram. Verjamem v mešanico starega in novega, saj se želim kot glasbenik razvijati in osrečiti svoje oboževalce. Kje se s svojim oboževalci vidiš čez 10 let? Justin: Upam, da bom še vedno ustvarjal glasbo in imel ob tem svoje zadovoljstvo. Kaj se ti zdi pri tvojem delu najbolj in najmanj zabavno? Justin: Najbolj se zabavam, ko stojim pred svojim oboževalci. Najmanj mi je všeč zgodnje vstajanje. Si naslednjik najstniškega fenomena, ki so ga začeli Britney Spears, Backstreet Boys in Take That. Si se od njih česa naučil? Justin: Od vsakega glasbenika se lahko česa naučim. Začeti kot najstnik in imeti dolgo kariero. Ko sprejemam odločitve, se vedno spomnim Michaela Jacksona. Bil je najboljši in tega se bom vedno držal. S katerim glasbenikom si želiš sodelovati v prihodnosti? Justin: Zelo si želim iti v studio s Ste-


event.intervju Kako pomembni so šov in posebni učinki na koncertu? Justin: Šov smo še izpopolnili. Sodelujemo z Jonom Chujem in profesionalci. Ne želim razkriti preveč, vendar zagotavljam, da bodo moji oboževalci navdušeni. To bo tvoj prvi nastop v Avstriji, na Dunaju … Justin: Nikoli še nisem bil na Dunaju, zato se že zelo veselim, da prvič vidim svoje avstrijske oboževalce!

vijem Wonderjem. Skupaj sva že nastopila in se pogovorila o bodočih skupnih projektih. Kako boš na koncertu povezal stare akustične pesm in nov elektronski zvok? Justin: Imel bom akustični del, le jaz in moja kitara, tako kot sem pel na YouTubu. Tako bo na koncertu za vsakogar nekaj. Na albumu si uporabil veliko različnih instrumentov. Justin: Zasedba spremljevalne skupine je skoraj identična tisti s turneje My World. Ne predstavljam si nastopanja brez svoje skupine. So pomemben del mojega šova.

Neprestano si na poti. Je kaj časa za oglede? Kaj pogrešaš zasebne trenutke, ko se sam sprehajaš po tujih mestih? Justin: V vsakem mestu imam nekaj prostih dni, zato si vzamem čas in malce pogledam naokoli. Včasih je to težko, vendar to storim kadar utegnem. Vendar še nikoli nisem bil nikjer, kar ni vključevalo dela ali oboževalcev. Vendar sem za vse te trenutke zelo hvaležen. Intervju: Alexander Haide

V sodelovanju z:

30.3.2013

WIENER STADTH ALLE HALLE D DUNAJ

DECEMBER 2012 event.vodič

19


20

event.vodič DECEMBER 2012


WWW.ARMINVANBUUREN.COM

WWW.FERRYCORSTEN.COM

WWW.DIMITRIVEGASANDLIKEMIKE.COM

SOBOTA

www.redparty.eu

21.00 DVORANA STOŽICE

DECEMBER 2012 event.vodič

21


event.lokacija

KINO ŠIŠKA Ljubljana

Foto: Mankica Kranjec

Kino Šiška je središče urbanega dogajanja ne samo v Ljubljani, ampak tudi v širšem slovenskem prostoru. Je prvi projekt svoje vrste v regiji, namenjen predvsem koncertnim, a tudi gledališkim, plesnim in eksperimentalnim dogodkom.

mala dvorana Komuna pa 200 stojišč oz. 120 sedišč na 205 m2 za intimnejše, pretežno eksperimentalne in debatne dogodke. V zgornjem preddverju se nahaja še razstavni prostor Kamera, v Kinu Šiška pa je tudi kavarna.

Foto: Jani Ugrin

S svojim programom Kino Šiška predstavlja in združuje urbanost, multikulturnost, politično neobremenjenost, tehnološko naprednost in vzpodbuja inovativnost, kreativnost ter mednarodna povezovanja. Z arhitekturnimi in tehnološkimi inovacijami na kar 2.468 m2 se Kino Šiška uvršča med večje in tehnično najsodobnejše objekte svoje vrste v Evropi. Velika dvorana Katedrala premore 932 stojišč oziroma 450 sedišč na 743 m2, ki se lahko prilagajajo posameznim, večinoma glasbenim in gledališkim dogodkom, 22

event.vodič DECEMBER 2012

V Kinu Šiška, kjer 250 dogodkov na leto obišče preko 60 tisoč ljudi, so nastopili že The Kooks, Parov Stelar, Florence and the Machine, Jan Garbarek, Megadeth, Jan Tiersen, Jane Birkin in še mnogi drugi.

Foto: Anže Kokalj


AnjA

Bukovec

pAntomimik

z gosti

Andres vAldes in orkester

pAnArs 20.12.2012 oB 20:00 unionskA dvorAnA,

gH union, ljuBljAnA prodAjA vstopnic: eventim.si, petrol, poštA slovenije, 01/42-05-000, AnjABukovec.com

generAlni pokrovitelj:

medijski pokrovitelj:

pArtnerji:

Foto: jAkA vinšek/HommAge.si

orgAnizAtor:

DECEMBER 2012 event.vodič

23


ZNAMENITI ORIGINALNI DUNAJSKI ORKESTER NA KONCERTNEM SPEKTAKLU V ljubljanski Areni STOŽICE ! Da je Slovenija željna zares vrhunskih koncertnih spektaklov, dokazujejo vsakokrat razprodani tovrstni koncerti, ki jih v Sloveniji žal ni veliko. Zato je še posebno razveseljiva novica, da boste vsi ljubitelji tovrstne glasbe letos zagotovo uživali na vrhunskem gala božičnonovoletnem koncertu enega najbolj znamenitih orkestrov na svetu, znamenitega originalnega dunajskega orkestra Vienna Mozart Orchestra, ki bo nastopil v ljubljanski Areni Stožice v Soboto, 22. decembra 2012, ob 20. uri. Znameniti dunajski MOZART Orkester oziroma Vienna Mozart Orchestra je najbolja aktualen dunajski orkester v Avstriji in združuje le najboljše vrhunske glasbenike, ki so pomemben in neprecenljiv del kulturnega in umetniškega življenja v avstrijski prestolnici. S svojimi vnaprej razprodanimi koncerti v gala in najprestižnejši zlati dunajski dvorani Musikverein, ki v svetu velja za eno najboljših in znamenitih dvoran in jo lahko občudujemo na televiziji v neposrednem prenosu vsakoletnega tradicionalnega novoletnega koncerta, navdušujejo obiskovalce, ki prihajajo na njihove koncerte z vsega sveta. Orkester ohranja tradicijo in kulturno dediščino vrhunske dunajske glasbe in kar najbolje in svojevrstno predstavlja glasbo velikanov. Seveda najprepoznavnejšega Wolfganga Amadeusa Mozarta, pa 24

event.vodič DECEMBER 2012

tudi Straussa, Bacha, Haydna in drugih. Orkester se je s svojimi številnimi nastopi predstavil na najznamenitejših koncertnih prizoriščih, gostoval je po vsem svetu in nastopal v Ameriki, Kanadi, Italiji, Nemčiji, Koreji, in številnih drugih državah. V sklopu letošnjih gostovanj bo nastopil tudi v Ljubljani. Predbožično in novoletno vzdušje je za tovrstne dogodke najprimernejši čas, saj pričara nepozabno praznično romantično vzdušje. To bo dalo koncertu še poseben čar, saj vas bo potopil v večer nekdanjih časov Dunaja, glavnega in stalnega prebivališča habsburške monarhije. Nekaj prav posebnega bo koncert tudi zato, ker bo orkester nastopil v kostumih in z lasuljami iz 18. stoletja, kar bo obiskovalcem pričaralo tipično dunajsko vzdušje tistega časa. Zaradi izjemnega zanimanja vam svetujemo, da si vstopnice po nižjih cenah od 26 EUR, zagotovite pravočasno v predprodaji. GLASBENI VRHUNEC LETA, KI GA NIKAKOR NE GRE ZAMUDITI!


DECEMBER 2012 event.vodič

25


KONCERTI, FESTIVALI

SREBRNA KRILA sobota, 1. december 2012, Dvorana Tabor, Maribor NOMEANSNO sobota, 1. december 2012, Mladinski center Brežice, Brežice SIDDHARTA UNPLUGGED sobota, 1. december 2012, Cvetličarna, Ljubljana HALID BEŠLIĆ sobota, 1. december 2012, AMBASADA YU, Postojna POD ROGLO SE POJE IN IGRA nedelja, 2. december 2012, Športna dvorana, Slovenske Konjice MICACHU & THE SHAPES nedelja, 2. december 2012, Kino Šiška, Ljubljana MI2 sreda, 5. december 2012, Cvetličarna, Ljubljana NAJLEPŠE DALMATINSKE PESMI petek, 7. december 2012, Športna dvorana Gorišnica, Gorišnica NAJLEPŠE DALMATINSKE PESMI sobota, 8. december 2012, Športna dvorana Ajdovščina, Ajdovščina FIRE&ICE sobota, 8. december 2012, Slovenska filharmonija, Ljubljana DRAŽEN ZEČIĆ & JASMIN STAVROS sobota, 8. december 2012, Dvorana Komunalnega centra, Domžale Motörhead ponedeljek, 10. december 2012, Hala Tivoli, Ljubljana THE TIGER LILLIES sreda, 12. december 2012, Kino Šiška, Ljubljana YANU četrtek, 13. december 2012, Klub Lokal Patriot, Novo mesto NAJLEPŠE DALMATINSKE PESMI petek, 14. december 2012, Športna dvorana Leona Štuklja, Novo mesto NAJLEPŠE DALMATINSKE PESMI sobota, 15. december 2012, Športna dvorana, Slovenj Gradec Oliver Dragojević sobota, 15. december 2012, Športna dvorana Brežice, Brežice Red X - mas Party sobota, 15. december 2012, Center Stožice, Ljubljana ANJA BUKOVEC z gosti četrtek, 20. december 2012, Grand hotel Union, Ljubljana BAJAGA I INSTRUKTORI četrtek, 20. december 2012, Hala Tivoli, Ljubljana Iron Median: 2 MINUTI DO KONCA SVETA četrtek, 20. december 2012, Gala Hala, Ljubljana NAJLEPŠE DALMATINSKE PESMI petek, 21. december 2012, Dvorana Tabor, Maribor Sasha Lopez feat. Ale Blake & Broono, DJ Sylvain petek, 21. december 2012, Športna dvorana Marof, Novo mesto

OSTALA PONUDBA NA www.eventim.si 26

event.vodič DECEMBER 2012


GLEDALIŠČE, FESTIVALI

Tinko Polovinko sobota, 1. december 2012, SiTi TEATER BTC, Ljubljana PLESNI COCTAIL VEČER sobota, 1. december 2012, Austria Trend Hotel, Ljubljana BITKA MED SPOLOMA, komedija sobota, 1. december 2012, Dom II. slo. tabora, Žalec VID VALIČ & DENIS AVDIĆ, udar po moško! sobota, 1. december 2012, Kulturni dom Mengeš, Mengeš SLOVENSKA MUSKA od A do Ž nedelja, 2. december 2012, Kulturni dom Mengeš, Mengeš Grand pok! nedelja, 2. december 2012, Grand hotel Union, Ljubljana OD TIŠINE DO GLASBE torek, 4. december 2012, SiTi TEATER BTC, Ljubljana SLOVENSKA MUSKA od A do Ž torek, 4. december 2012, Celjski dom, Celje DRŽAVLJAN DIAREJA ali KDO JE TOMAŽ LAVRIČ sreda, 5. december 2012, Kino Šiška, Ljubljana MAKS SEKS SHOP sreda, 5. december 2012, SiTi TEATER BTC, Ljubljana ČEFURJI RAUS četrtek, 6. december 2012, SiTi TEATER BTC, Ljubljana SLOVENSKA MUSKA od A do Ž petek, 7. december 2012, Kulturni dom Mengeš, Mengeš STAR FOTR petek, 7. december 2012, SiTi TEATER BTC, Ljubljana SLOVENSKA MUSKA od A do Ž petek, 7. december 2012, Kulturni dom Mengeš, Mengeš Grand pok! petek, 7. december 2012, Grand hotel Union, Ljubljana Kraljična na zrnu graha + Miklavž sobota, 8. december 2012, SiTi TEATER BTC, Ljubljana KURBA sobota, 8. december 2012, SiTi TEATER BTC, Ljubljana VID VALIČ & DENIS AVDIĆ, udar po moško! sobota, 8. december 2012, Kulturni dom Mengeš, Mengeš STAR FOTR nedelja, 9. december 2012, SiTi TEATER BTC, Ljubljana FOTR ponedeljek, 10. december 2012, SiTi TEATER BTC, Ljubljana NAVAL SMEHA ponedeljek, 10. december 2012, Mladinski center in hotel, Ajdovščina STAR FOTR torek, 11. december 2012, Celjski dom, Celje GODART torek, 11. december 2012, SiTi TEATER BTC, Ljubljana

OSTALA PONUDBA NA www.eventim.si DECEMBER 2012 event.vodič

27


Podarit

Na voljo na vseh proda

Prejem

nik:

Dariln ib Citypa on je vnovč ljiv v E rk L ventim žanke jubljana, E ovih H ur , Kino išah v Šiška opark Mar sto ib in City cente or, Hala Tiv pnic r Celje oli, ).

DARILN I BON

10€ 28

event.vodič DECEMBER 2012

20€

50€


te trenutke dozivetja!

ajnih mestih sistema Eventim.

N

Darilni bon Odlična ideja za darilo.

100€

Razveselite svoje najbližje ali prijatelje z DARILNIM BONOM, ki ga lahko unovčijo za obisk številnih prireditev iz naše ponudbe.

DECEMBER 2012 event.vodič

29


ŠPORT

RK CPL – MKB VESZPREM KC (HUN) sobota, 1. december 2012, Športna dvorana Zlatorog Celje, Celje ENFUSION 3 “ TRIAL OF THE GLADIATORS “ the finals nedelja, 2. december 2012, Hala Tivoli, Ljubljana UNION OLIMPIJA : CIBONA nedelja, 2. december 2012, Center Stožice, Ljubljana ACH Volley(SLO):Lube Banca Marche Macerata (ITA) sreda, 5. december 2012, Center Stožice, Ljubljana UNION OLIMPIJA : BC KHIMKI MOSCOW REGION petek, 7. december 2012, Center Stožice, Ljubljana E.ON IBU SVETOVNI POKAL V BIATLONU četrtek, 13. december 2012, Športni center Triglav Pokljuka, Pokljuka E.ON IBU SVETOVNI POKAL V BIATLONU petek, 14. december 2012, Športni center Triglav Pokljuka, Pokljuka E.ON IBU SVETOVNI POKAL V BIATLONU sobota, 15. december 2012, Športni center Triglav Pokljuka, Pokljuka E.ON IBU SVETOVNI POKAL V BIATLONU nedelja, 16. december 2012, Športni center Triglav Pokljuka, Pokljuka UNION OLIMPIJA : BUDUĆNOST VOLI ponedeljek, 17. december 2012, Center Stožice, Ljubljana UNION OLIMPIJA : RADNIČKI četrtek, 20. december 2012, Center Stožice, Ljubljana

OSTALA PONUDBA NA www.eventim.si

Foto: Aleš Fevžer

EUROBASKET SLOVENIJA 2013 URADNI ŽREB / 18.11.2012

30

event.vodič DECEMBER 2012


DECEMBER 2012 event.vodič

31


32

event.vodič DECEMBER 2012


OBISKALI BOMO MARILYN MANSON / sobota, 8.12.2012, Dunaj Manson vs. Zombie. Kateri od njiju je multimedijska predstava, med katero strašijo na pol mrtve ovce s prevezami čez oči in smrtonosno kampanjo. In če je že govora o kampanji: vojna v Iraku je “psihološko vojskovanje”, ki so ga izkoristili Metallica in ostali v smisliu Guantanao uspešnic. To noč bo šov na meji med metalom, alternativo, noisom in elektroniko. Vizualno lahko pričakujemo bojišče in čarovnije čarovnika Sarduja iz Bloodsucking Freaks ne bi mogle izpasti bolje. Z Robom Zombijem in Marilynom Mansonom je to mučenje, na vsaki stopnji gre na noževo konico in je odgovor na vsa vprašanja. A vprašanje je: “Želite iti še globlje?”

DROPKICK MURPHYS / ponedeljek, 28.1.2013, Dunaj Skupina je bila ustanovljena leta 1996 v Bostonu. Od samega začetka je to skupina prijateljev, ki so hoteli igrati za zabavo. Igrali so v kleti prijateljevega očeta, pod brivnico, želeli pa so združiti glasbene vplive, s katerimi so odrasli - punk rock, irske narodne, rock in hardrock. Vse skupaj so “zapakirali” v glasno, grobo, kaotično zvrst, ki velikokrat niti ni imela melodije. Pravo presenečenje je nastalo, ko so ljudje začeli poslušati to glasbo in pričelo se je snemanje in koncertiranje. Cilj banda je, da se oboževalci imajo dobro, da uživajo v njihovi glasbi, ne glede iz kakšnega okolja prihajajo.

JUSTIN BIEBER / sobota, 30.3.2013, Dunaj Glede na revijo Forbes je Justin Bieber na 3. mestu najvplivnejših zvezd na svetu. Je prvi pevec, ki je imel pred 18-im letom tri albume na prvem mestu. Ne samo, da je do danes prodal 15 milijonov izvodov in preko 26 milijonov singlov, bil je tudi imenovan za Best Social Artist pri Billboardu. Po Stevie Wonderju je najmlajši pevec, ki mu je z albumom uspelo priti na prvo mesto omenjene lestvice.

JAMES LAST / sreda, 17.4.2013, Dunaj Kralj zabave je ponovno na turneji! Z 22-imi koncerti bo James Last praznoval prav posebno obletnico oz. jubilej: 50. letnico sodelovanja z založbo Polydor. S prvim albumom, Nonstop dancing, iz leta 1965, je James Last naredil preboj na mednarodno sceno in se vpisal med glasbene zvezde. V svoji karieri je sodeloval z velikimi imeni kot so Richard Clayderman, Beyonce, Tom Jones, Luciano Pavarotti, Nina Haegen in ostalimi.

LANA DEL REY / petek, 19.4.2013, Dunaj Z obrazom mlade Catherine Denevue, ustnicami Brigitte Bardot, seksapilom Jayne Mansfield in glasom soul div neke druge dobe, bi bila Lana Del Rey lahko največja glasbena zvezda ta hip. Samo sebe opisuje kot “gangsta Nancy Sinatra”, glasbeni slog pa “Hollywood Pop/Sadcore” - dramatično vejo pop glasbe. Svoj videz opisuje kot “Lolita, ki se je izgubila v getu”.

PINK / četrtek, 9.5.2013, Dunaj P!NK, dobitnica Grammyja, tekstopiska in pop ikona, po 2-letnem premoru najavlja prvo turnejo, ki se prične 12. aprila v Dublinu. Pink je ena izmed najzanimivejših pevk v živo. V sklopu prejšnje turneje Funhouse Summer Carnival je odigrala 194 koncertov pred 2.9 milijona oboževalci. Prihajajoča turneja ima zaenkrat potrjenih 25 koncertov.

ONE DIRECTION / petek, 19.5.2013 , Verona Britanski X-Factor finalisti s svojim drugim albumom “Take Me home” podirajo vse rekorde. Skupina predstavlja vse kar so boy-bandi nekoč bili, kar so in kar bodo. Že z njihovim prvim singlom so pokazali, da niso muha enodnevnica in da bodo še kako pretresli sceno. Milijoni prodanih singlov, razprodani koncerti, vreščeče najstnice ... to je vse postal del njihovega vsakdana.

Celotno ponudbo prevozov lahko preverite na www.eventim.si DECEMBER 2012 event.vodič

33


C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

podpišem se na rdečo. 34

event.vodič DECEMBER 2012


DECEMBER 2012 event.vodič

35


event.intervju Intervju

MIKA DITA, VERA IN ZABAVA “Ne maram klubov”, zatrjuje gospod Penniman. Čudoviti um lahkotnih dance skladb albuma The Origin of Love je skrivnosten vendar močan. V intervjuju za TICKET magazin je spregovoril o svojem domu, Lebanonu, veri in navdušenju nad Dito von Teese. Celebrate je popolna skladba. Imaš rad zabave? Mika: Sam praznujem v studiu. To je edini prostor, kjer lahko skačem okoli, plešem in morda tudi kaj popijem. V klubih se počutim grozno. Vem, da se to sliši čudno, saj se moje skladbe tam velikokrat vrtijo. Tega pač ne morem zanikati (smeh). Danes se preveč pozornosti posveča šovu in samopromociji samih sebe. Pomemben je le status. Ko sem imel 16 let, je bil klub tempelj, skoraj na obredni način. Morda nekaj, kar lahko nekdo danes spozna na koncertu. Če ima David Guetta koncert, to pomeni, da igra prej posnete skladbe … Mika: (smeh) To je najhuje! Na koncertu potrebujemo talent, ki je izoblikovan iz svojih padcev. Moj šov je baziran na konceptu uličnega teatra. Kot da je oder del dnevnega prostora. Koncert se začne zelo intimno, le jaz in klavir, ki se kasneje razvije v karneval. Šov je nor in divji, nazadnje pa se prelevi v ulično zabavo. The Origin of Love je album samih hitov. Kako je napisati tako pozitiven album? Mika: To pa je prijetno vprašanje. Začuti sem močno željo napisati dobre skladbe. Počutil sem se popolnoma obsedenega z nečim tako pristnim in kreativno brezskrbnim … Kot bi imel 20 let. Seveda, spremenil sem se, tako kot moje življenje. Razvil sem 36

event.vodič DECEMBER 2012


event.intervju se in mislim, da tokrat to tudi dokazal. Prijetno vprašanje? Novinarji so običajno zlovešči … Mika: Ne, tokrat ne! Ljudje morajo razumeti: “J*** ga, to je moj album!” Ničesar nimam za skrivati … To je album, to sem jaz! Celo urednik Q magazina, ki me bolj kot ne sovraži, je albumu dodeli štiri zvezdice. Z Dito Von Teese imata poseben odnos … Mika: Ljubim jo! Je divja, je prijetna! Postala sva dobra prijatelja. Ima poseben, teatraličen pristop. Pod sojem žarometom ustvarja teater … Ona je teater … Je onewoman show! Eno izmed skladb si naslovil “I O n l y

Love You When I’m Drunk”. Misliš, da pod vplivom alkohola, stvari gledaš z drugačne perspektive? Mika: Od časa do časa je popiti malce alkohola prav prijetno. Dokler se lahko obvladaš, je zabavno in izpopolni življenje. Je skladba, v kateri zastavim vprašanje: zakaj me ne poljubiš, ko sem pijan? (smeh) Rojen si bil v Bejrutu. Kaj si misliš o trenutni politični situaciji? Mika: Je absolutna nočna mora. Assad mora v Siriji popolnoma izginiti, vendar me skrbijo druge možnosti. Sem 150 % za demokracijo, a je v tem trenutku vse prveč zmedeno. Zakaj se morajo vmešavati ZDA, Iran in Saudska Arabija? Vse le zaradi naftnih derivatov. Morali bi se zavedati, da škodujejo sami sebi. Ta tema me res razjezi. Tam imam družino in prijatelje, ki zaradi tega že več let trpijo. V zadnjih letih ni nihče spregovoli o obnovi. Le miljon življenj je uničenih. Misliš, da je vera blagoslov ali vir vsega zlobnega? Mika: Vera ni razlog za vojno. Razlogi tičijo vse povprek. Preseglo je politične meje in vrednote, kot so strpnost, ljubezen, zaupanje. Rojen si bil v Bejrutu. Otroštvo si preživel v Parizu, sedaj pa živiš v Londonu. Kako so ta tri mesta prisostvovala k tvojemu razvoju? Mika: Sem kar sem. Vse to me je oblikovalo v moškega, ki sem danes. V življenju ničesar ne obžalujem. Nekaj stvari je sramotnih in jih ne bi ponovil, vendar če jih ne bi storil, danes ne bi bil to, kar sem. Bil bi druga oseba.

V sodelovanju z:

Kmalu boš ponovno nastopil na Dunaju. Občutiš ob tem kaj posebnega? Mika: Vedno je nekaj posebnega. Med zadnjo turnejo sem ustvaril nekaj novega in v to vključil Mozarta. Na Dunaju imajo občutek zanj in že komaj čakam, da ponovno nastopim tam! Intervju: Alexander Heath DECEMBER 2012 event.vodič

37


C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

ORIGINALNI DISNEYJEVI JUNAKI V JANUARJA 2013 PRVIC V SLOVENIJI DOŽIVITE MAGIČNOST PREDSTAVE

18., 19.

IN

20.

JANUARJA

Licencirana Disney predstava za vso družino, ki je pri nas še ni bilo! PRODAJA VSTOPNIC NA VSEH PRODAJNIH MESTIH EVENTIM IN WWW.EVENTIM.SI 38

event.vodič DECEMBER 2012

2013 Organizator:


ŽL

K A N T AH

O

IJA D E M

12 0 2 ETA

L

DECEMBER 2012 event.vodič

39


www.visitptuj.eu www.visitjeruzalem-ormoz.eu www.visithaloze.eu www.visitslovenskegorice.eu

Kolikokrat ste se že soočili z dilemo kaj podariti? Kakšno darilo izbrati, da bo resnično razveselilo obdarovanca? Konec leta, v času prazničnih obdarovanj, so te dileme še težje!

Ponujamo vam idealno rešitev

Posebno darilo za posebno osebo! Za vašo drago, za ljubega, za najboljšo mamo ali zlatega očeta … za najdražje otroke, za prijatelja, prijateljico, znance … Za vse! In ob vseh priložnostih!

Trgovina z doživetji v Cityparku 40

event.vodič DECEMBER 2012


Čarobni december v rajski deželi ob Dravi www.visitptuj.eu

Darilni bon za destinacijo

Ptuj – Jeruzalem Ormož – Haloze – Slovenske gorice lahko obdarovanec izkoristi za plačilo izbranih kulinaričnih doživetij, vsestransko razvajanje v salonih dobrega počutja in bazenih, užitke v okušanju vrhunskih vin in množice slastnih domačih dobrot ali nakup le-teh, krajše ali daljše oddihe v naših hotelih, penzionih, zasebnih sobah, popolne oddihe od vsakodnevnega vrveža na priznanih turističnih kmetijah, aktivno preživljanje časa na prostem ali v pokritih športnih objektih, izzivov, kot je boksarski preizkus s šampionom Dejanom Zavcem … in ogledov množice lepot v rajski deželi ob Dravi. Ne glede na starost, spol ali okus – POSEBNO DARILO ZA POSEBNO OSEBO je vedno POPOLNO DARILO! Olajšajte si izbiro in izberite najboljše obenem! Možnost nakupa: ptuj@vedute.si S Pot in dar – Citypark www.eventim.si Seznam storitev in blaga, za katere lahko koristite bon, je na voljo pri Ptujske vedute, d.o.o., Ptuj DMC

foto: Ciril Ambrož, Matija Brodnjak, arhiv RDO, arhivi partnerjev RDO, Črtomir Goznik, Aljoša Videtič (Mura Drava bike), Foto Tone

DECEMBER 2012 event.vodič

41


www.petrol.si/qmax 42

event.vodiÄ? DECEMBER 2012


Ljubljana 8. februar 2013

UMEK BIZZY VEZTAX

ZLATA PTIČKA: 20 € Omejena količina: 300 vstopnic Začetek prodaje: 3. december 2012 Prodajno mesto: Booking Collegium Mondial Travel, Šmartinska 152, 1000 Ljubljana MODRI DIRKAČ: 25 € Omejena količina: 500 vstopnic Začetek prodaje: 6. december 2012 Prodajna mesta: Vsa prodajna mesta Eventima; Petrol, Pošta Slovenije, Big Bang, Kompas, Delo prodaja in www.eventim.si

DECEMBER 2012 event.vodič

43


event.intervju Intervju

NELLY FURTADO LJUBLJENKA MILIJONOV LJUDI Od našega prvega intervjuja je minilo skoraj dvanajst let. Nelly je imela komaj 21 let in je izdala svoj debitantski album Whoa, Nelly! Danes je 33-letna Kandčanka zvesta svojim Portugalskim koreninam in je kljub slavi, še vedno ljubljena in prijetna. Za TICKET magazin je spregovorila na dogodku ob izdaji svojega novega albuma The Spirit Indestructible. Neverjetno, da se ponovno srečamo po skoraj dvanajstih letih. Ob tej priložnosti sem izbrskal najin prvi intervju in ga ponovno poslušal. Nelly: O moj bog. Zagotovo sem takrat zvenela grozno! Ne, sploh ne. Vendar si se od takrat zelo spremenila? Nelly: Ne, niti ne oz. zelo malo. To se opazi v tem, da sem bila še otrok, ko sem izdala svojo prvo zgoščenko. Pravijo, da se možgani razvijejo do starosti 25 let. Mislim, da je to res (smeh)! V pesmi Miracles je verz “a Question of Faith”, vprašanje vere. V kaj verjameš? Nelly: Naslov albuma The Spirit Indestructible se sklada z vsemi verami v vseh verskih sistemih. V pozitivnem smislu, seveda. Vsakdo potrebuje duhovnost, ki nam pomaga. To, da verjameš le v človeštvo, je zmotno. Moja potovanja v Afriko v zadnjih letih so povzročila, da verjamem v čudeže. Izkušnje, upanje in verjeti v prihodnost.

Podpora temu p r o jektu gre tudi s strani prodaje majic Sale of the Spirit – Indestructable z moje spletne strani. Veliko dobim v zameno. V videu The Spirit is Indestructible, Spencer West, ki je pri štirih letih izgubil obe nogi, le z rokama spleza na Kilimanjaro.

To se popolnoma sklada s tvojim delom v Združenih narodih. Nelly: Da, sem ambasadorka ZN za svobodne otroke. V to vlagajo predvsem razvite države – trenutno gradimo novo srednjo šolo za dekleta.

Že s prvim albumom si postala vzornica mnogim portugalskim najstnicam v Kanadi. Je tudi danes še tako? Nelly: Ko sem bila še majhna deklica,

44

event.vodič DECEMBER 2012


event.intervju čuden odnos. Za nas je že pripravljen iPhone 10, le malce moramo še počakati (smeh)! Dajte no, saj plenimo Applovo tovarno! Mar ni sramotno, da danes vsakdo snema in fotografira koncert s telefonom, namesto da bi užival v glasbi? Nelly: Se dogaja! Zdi se mi super, da je bilo na mojem koncertu v Južni Ameriki narejenih tako malo fotografij in video posnetkov. Na Stingovem koncertu v Latvii nihče ni snemal, vsi so poznorno poslušali. Mislim, da je to neverjetno! Misliš, da nas bo v bodoče tehnologija še bolj prevzela? Nelly: Sem mati in v prihodnosti bo še veliko stvari, s katerimi se bom morala spopasti, čeprav se bom včasih bolj težko. Moja mati ni nikoli razumela, zakaj sem včasih cele noči preživela ob telefonskem pogovoru. Ko je bila mlada, se je srečala s svojimi najboljšimi prijateljicami, saj takrat niso imeli telefonov.

na televiziji nikoli n i s e m zasledila nekoga s portugalskimi koreninami. To je bilo čudno. Ko sem se prebila na sceno, so me mnogi Portugalci po svetu zelo podpirali. Še vedno me. Na albumu je skladba The Bigger The Better. Trenutno se zdi, da je pomembno le, da si nagrabimo čim več denarja. Le kdo ne rabi, npr. iPhone 5? Nelly: Nihče (smeh)! To je smešno, saj sem imela s tehnologijo vedno nek

Vsaka generacija ima svoje tehnološke prioritete. Nelly: Zame je najbolj pomembno, da se znajdem brez tehnologije. Preden sem napisala pesmi za novi album, sem imela skoraj cel mesec izključen telefon, saj sem šla kampirat v naravo. Plavala sem pod slapovi … Res razmišljaš o novi turneji? Nelly: Da in zagotovo se ustavim tudi v Avstriji. Se na Dunaju počutiš prijetno? Nelly: Menim, da je lepo mesto in resnično razmišljam o počitnicah tam. Ljubim arhitekturo in zgodovino. Dunaj je zagotovo eno najlepših mest, kjer sem kdajkoli bila. Intervju: Alexander Haide V sodelovanju z:

DECEMBER 2012 event.vodič

45


46

event.vodič DECEMBER 2012


DECEMBER 2012 event.vodič

47


DAN 202 / 29.10.2012

JOSIPA LISAC / 03.11.2012

JENNIFER LOPEZ / 20.11.2012

48

event.vodič DECEMBER 2012

Foto: Jure Urek

Foto: Aleksander Remec

event.scena


DECEMBER 2012 event.vodič

49


50

event.vodič DECEMBER 2012


DECEMBER 2012 event.vodič

51


52

event.vodič DECEMBER 2012


08.12.2012 Kino Šiška Ljubljana Celje

10.12.2012 Od 14.12. MC in Hotel do 6.12.2012 20.12.2012 Ajdovščina Celjski sejem Hala Tivoli Ljubljana Ajdovščina

21.12.2012 Dvorana Tabor

Maribor

28.12.2012

Dvorana Golovec

Celje

53

DECEMBER 2012 event.vodič


vk

t

NA JLEPŠE PRAVL JICE

jige kn

Ob vp isu

njige k u enar! t d e j v o S v s V a o več z j i b o d i n i kl čla njižn ub Sve ZA SAMO

1 €!

Redna cena: 49,96 € Cena za vas: 1 €

Vaš prihranek: 48,96 €

Štirideset zgodb, več kot tristo ilustracij – za neskončne ure pravljic.

Več o knjigi in včlanitvi na www.svetknjige.si/najlepsepravljice

IZPOLNITE KUPON IN

SODELUJTE V ŽREBANJU * Ime:

E NA JLEPŠE PRAVLJIC . € 6 ,9 v vrednosti 49 Izpolnjeni kupon do 24. decembra 2012 pošljite na naslov:

* Priimek: * Naslov:

Eventim Si, d.o.o. EVENT.VODIČ – nagrada igra Celovška cesta 25 1000 Ljubljana

* Poštna št. in pošta: Datum rojstva: E-pošta: Telefon:

NAGRADA

* obvezni podatki

* Vaš podpis:

Nagrajenec prejme knjigo po pošti. Ime nagrajenca bo objavljeno na spletni strani www.eventim.si in v naslednji brošuri.

Karte za vse EVENTIMOVE prireditve lahko kupite v 21 klubskih centrih Sveta knjige po Sloveniji.

PARTNER 54

event.vodič DECEMBER 2012


event.vodič nagrajuje

vsak mesec nova nagradna igra, vsak mesec novo presenečenje V sodelovanju z našim partnerjem SVETOM KNJIGE smo med vsemi prejetimi izpolnjenimi kuponi izvedli žreb za

knjigo TISOČ IN ENA NOČ v vrednosti 59,96 €

Nagrado podarja knjižni klub Svet knjige!

Nagrado prejme: Dejana Piperski, Kostanjevica na Krki Čestitamo!

Več o knjigi na www.svetknjige.si/zgodovina

Ekipa Eventim Si vam želi

Vesel Božic in srecno Novo leto 2013

DECEMBER 2012 event.vodič

55


event.vodič - December 2012  

event.vodič - Decembrska izdaja.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you