Page 1

event branche.nl

Mei 2011

2

jaargang 2

platform voor live communicatie en mice

Een bizar verhaal Exclusief: Gerard Kerkhoff en zijn La Vie Catering

Eindelijk: Return on Events ROI in 7 stappen

EventBranche TOP 40:

KLM spreekt

De Jager meest invloedrijk

Is uw incentive wel veilig?


DE KONINGSHOF IN URK ‘Een nieuwe en unieke locatie voor evenementen in een van de mooiste vissersplaatsen van Nederland. Beleef de gastvrijheid van Urk in een locatie met nationale allure.’

Turnkey locatie met unieke backstage

Twee terrassen van elk 400 m2

Goede bereikbaarheid dichtbij A6

Diverse meubellijnen

Diverse sfeervolle zalen

Verrijdbare live cooking foodstands

Eigen moderne AV faciliteiten

Gratis parkeergelegenheid voor 300 auto’s

Podia met aansluitend kleedkamers

Catering i.s.m. Willem de Boer Party-Service


De Koningshof Party & Events Urk Tel. 0527 - 651 651 www.dekoningshof.com


www.fatboy.com


event branche.nl

7

BrancheGebabbel: stroomversnelling

8

nieuws

9

nieuws

10

TOP 40: De Jager op 1

14

ROI in 7 stappen

17

Arbeidskorting

18

Event 11: terugblik

20

Las Vegas

22

Trends: Lef!

24

Exclusief: Gerard Kerkhoff

27

column Patrick Roubroeks

29

Brancheverenigingnieuws

30/31

Cases

34

Sonny’s INC

35

Nieuw in de Branche

36

Nieuwe locaties

37

Ik: Justin van Hooijdonk

38

EventTransfers

39

Agenda / Column Frans Miggelbrink

EVENTBRANCHE MICE

42

MICE Nieuws

43

Hotel Nieuws

44

Zorgeloos op incentive

48

NL Conference

50

Aalborg

52

Estoril

53/54

EventSociety

10

TOP 40: De Jager absolute nr 1

14

ROI

Simpele start met ROI?

Impact

Application

Learning

Satisfaction and Planned Action

20

Kijkje over de grens: Las Vegas

22

Trends: veilig is uit

24

Gerard Kerkhoff en zijn verhaal

37

Justin van Hooijdonk (NBC)

44

Veilig op incentive

Inhoud

i

nhoud

5


Zijn betrouwbaarheid en flexibiliteit voor u belangrijke criteria bij de keuze van uw event-inrichting?

In dat geval is de Party Rent Group precies de goede partner voor u. Ons voortdurend groeiende netwerk van vestigingen betekent voor u korte reactietijden en economische transportkosten. Onze door de TÜV gecertificeerde workflow garandeert daarbij constant hoge kwaliteitsstandaards. Innovatie hebben wij hoog in het vaandel staan, daarom kunnen wij u flexibele concepten en materialen bieden waarmee de uitstraling van uw live communicatie voelbaar dynamischer wordt. Betrouwbaarheid en flexibiliteit kunt u huren. Overtuig u zelf - bij partyrent.com.

Volg ons op Twitter, bezoek ons op Facebook en bekijk ons op YouTube.

www.facebook.com/partyrent

www.twitter.com/partyrentgroup

www.youtube.com/partyrentgroup

Arnhem · Berlijn · Bocholt · Bremen · Dortmund · Düsseldorf/Köln · Frankfurt a. M. · Hamburg · Hannover · Kassel · Stuttgart · Luxemburg · Parijs · Kopenhagen · Malmö · Stockholm · Oslo


v

event branche.nl

oorwoord

Uitgevers: Marion Andriessen, Sjoerd Weikamp en Mark Wichmann

BrancheGebabbel

Stroomversnelling Kent u die uitdrukking: de stroom versnellen? …Wij ook niet, maar het gevoel dat alles opeens een slinger krijgt; alles net even sneller doorontwikkelt en links en rechts allemaal ontwikkelingen langs je heen schieten, dat moet u toch herkennen. En wie of wat die stroom nu exact aan het versnellen is, is ons ook een raadsel, maar dat we er als eventprofessionals middenin zitten is een feit. Vreemd genoeg zijn het juist de mensen die middenin de stroomversnelling zitten die het meestal het minst in de gaten hebben… Want daar staan we dan met zijn allen: in het zwembad van Center Parcs in ons zwembroekje. Een vernauwing in het zwembad, waar je zonder te zwemmen in no time aan de overkant bent. Er tegenin zwemmen heeft bijna geen zin. Je mee laten drijven, ach daar worden we ook niet veel wijzer van. Maar volop meezwemmen en profiteren van de ontwikkelingen (zie pagina 22/23) brengt ons sneller aan de kant. Social Media, MVO, ROI (pagina 14/15), cocreatie, een mondige en deskundige opdrachtgever, kleinere budgetten die zich langzaam herstellen, de werkkostenregeling, nieuwe Buma Stemra-regeling (waarover in het volgende magazine meer) het gaat allemaal razendsnel nu. Het enige dat u moet doen, is uw eigen stroomversnelling weten te vinden. En dan volop meezwemmen. Excelleer in dat waar u goed in bent en profiteer van de ontwikkelingen in plaats van ze met argusogen van veilige afstand te bekijken. Ook EventBranche zit in een prachtige stroomversnelling. Het aantal abonnees groeit gestaag, het bereik breidt zich uit, de tweede Events&MICE trendguide is zeer goed ontvangen en de Brancheborrels* zijn beter dan ooit. Onze eigen stroomversnelling blijft niet onopgemerkt en vindt andere stromen. Onlangs haakten we bij de Best European Event Awards aan en is het European ROI Event Institute een officiële partner geworden. Heerlijk al die ontwikkelingen. Laten we samen proberen de werkkostenregelingstroomversnelling de juiste richting te geven en ondertussen kiest iedereen zijn eigen versnelling om met een duw in de rug de mindere jaren achter ons te laten. Zwem ze! Sjoerd Weikamp Hoofdredacteur EventBranche Magazine sjoerd@eventbranche.nl * Vooruitnodigingen Brancheborrels? Zes vakbladen?

Colofon

Photonic.nl

Redactie: Sjoerd Weikamp (hoofdredacteur), Marion Andriessen (eindredactie), Robin van Leeuwen, Frans Miggelbrink, Thomas Wieringa, Patrick Roubroeks en Ellen van Ree (senior editor MICE). Fotografie: Photonic, e.a. Coverfoto: Photonic.nl EventBranche Magazine wordt mede mogelijk gemaakt door:

Senior Account Manager: Mark Wichmann 0314 333453 mark@eventbranche.nl Sales, traffic en events: Traffic en Events Robin van Leeuwen 0314 333453 info@eventbranche.nl Sales Askin Ozay 0314 333453 askin@eventbranche.nl Strategisch onderzoek: Luc Overbeek Vormgeving: Goedkoopstevormgevers.nl, Groningen Druk: Senefelder Misset, Doetinchem Abonnementenbeheer A tot Z Abonnementen Service Mail: eventbranche@atotzet.nl Tel: 010 4090099 Voor abonnees geldt een opzegtermijn van 6 weken Branchenieuws, tips of vragen? Neem contact op met de redactie: Postbus 500, 7000 AM Doetinchem Tel: 0314 333453 Mail: info@eventbranche.nl

Twee trendguides? Neem dan een abonnement: www.eventbranche.nl/abonneren/

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door printouts, kopieën, of op welke andere manier dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. De informatie in deze uitgave is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Uitgevers en auteurs zijn niet aansprakelijk voor mogelijke handelingen en/of beslissingen gebaseerd op deze informatie. EventBranche Magazine is een uitgave van Proef Media BV.

7


event branche.nl

EventBrancheNieuws ‘Geen zweverige marketingtaal meer’ Op EventBranche.nl vindt u dagelijks nieuws uit de event- en micebranche. In dit EventBranche Magazine een aantal opvallende nieuwsberichten.

De 6 Social Media Trends voor 2011

Social Media-expert David Armano komt net als vorig jaar met de zes Social Media Trends. Op B2Bcontact.nl maakte Peter Drewes een vertaling van de zes trends.

1. Totale integratie in de economie Bedrijven zoals Ford, Dell, Jet Blue en Starbucks waren pioniers door social media effectief en succesvol te gebruiken in hun marketing strategie. In 2011 zullen deze bedrijven serieus kijken hoe ze social media wereldwijd kunnen integreren.

2. ‘Tablet & mobile’ concurrentie gaat er voor zorgen dat social media nog meer geïntegreerd zal worden

EventBrancheNieuws

‘Stop de eenheidsworst’

8

Ferme taal van commercieel directeur Roland Ernst van de Arjan van Dijk Groep in hun eigen relatiemagazine. ‘Weg met de 13 in dozijn evenementen!’ Feesten mag weer. De economie trekt weer aan. Het ’economisch sentiment’ is om. Bedrijven mogen weer feesten, mits dat mediaproof en verantwoord gebeurt. Dat zegt Roland Ernst, commercieel directeur van de Arjan van Dijk Groep in het voorwoord van het nieuwe A-Magazine, het relatiemagazine van de Arjan van Dijk Groep.

Als de concurrentie heviger gaat worden, zullen de prijzen van smart phones dalen en zal iedereen er straks een hebben (een tablet voor 35 Dollar in India?).

Roland Ernst: ‘Er worden al genoeg dertien in een dozijn evenementen in ons kleine land georganiseerd. Voorspelbaar, weinig onderscheidend en soms zelfs slaapverwekkend. Het gevolg is een lagere opkomst. Wij willen uw gasten weer ouderwets verrassen door samen met u de grenzen te verleggen. Dat kost wel meer energie, tijd, overleg, sparren, brainstormen en een gezonde dosis lef, gecombineerd met een stevige portie overtuigingskracht. Maar de uitzinnige reacties van uw gasten zijn het meer dan waard!’

3. Facebook zal ‘location based networking’ overnemen

Tevens kondigt hij aan dat de Arjan van Dijk Groep dit jaar teruggaat naar de roots. ‘Geen zweverige marketingtaal, maar oprechtheid. We gaan weer doen waarmee we groot zijn geworden: gasten verbazen, verrassen, raken en verwennen met onze evenementen.’

5. Google zal ‘ze’ niet verslaan maar met ‘ze’ samenwerken

2010 was ook het jaar van Foursquare en de verwachting is dat Facebook in 2011 deze rol gaat delen of overnemen, meer locatiegericht dus.

4. Social media deelnemers zullen social media schizofrenie ervaren Het grote aanbod van verschillende social media profielen is niks nieuws en zal als ‘gewoon’ worden ervaren door de gemiddelde gebruiker.

Eenheidsworst Roland Ernst stelt daarin nog een duidelijk statement. Hij wil af van de eenheidsworst in evenementenland, van de evenementen die door het ‘crisissentiment’ grijs gekleurd zijn. ‘Durf je open te stellen voor vernieuwing, verrassing en verbazing’ is zijn boodschap.

Neem een gratis abonnement

Wilt u eenmaal in de week op de hoogte blijven van al het nieuws in de event- en micebusiness? Neem dan een gratis abonnement op onze online nieuwsbrief. Abonneren gaat heel eenvoudig en verplicht u tot niets: www.eventbranche.nl/abonneren/

De strategie voor 2011 zal zijn om de bestaande sociale netwerken zoals Twitter en Facebook in ‘stukjes’ te hakken (indexeren). Je merkt dit al door met een paar woorden je oude tweets terug te vinden via Google, zeer interessant voor uw vindbaarheid.

6. Sociale functies zullen websites weer ‘fashionable’ maken Bedrijven zullen zich realiseren dat gebruikers/klanten/bezoekers sociale integratie verwachten op bestaande websites.


event branche.nl

Studenten Trend Top 5

Abseilen van de Dom

Communicatiestudenten van de Hogeschool Utrecht hebben binnen de minor ‘Ontwerpen en managen van Evenementen’, de laatste zeven weken een Trend Top 5 samengesteld.

1. Live communicatie in elke communicatiemix

Evenementenbureau Ten Events verhuisde onlangs van Utrecht naar Vleuten. Het bureau van Marco ten Berge pakte daarna meteen door en nam begin dit jaar Utrecht Events Company over van Happy Company. Marco ten Berge, directeur van Ten Events, ziet in de overname een grote stap voorwaarts bij het uitbouwen van de activiteiten in de eventbranche. Daarbij komt de focus

te liggen op het ‘Utrechtse’. ‘Beide bedrijven streven naar een toename van het aantal uit te voeren evenementen. Deze valt te verwachten, omdat beide labels versterkend voor elkaar zullen werken.’ Voor Happy Company past de verkoop van Utrecht Events Company in de gekozen strategie waarbij de focus ligt op de labels Amsterdam Events, Sport Events en Special Events.

Geen bedrijfsuitje voor helft Nederlandse bedrijven

2. Context bepaalt de vorm Elke opdracht, de trends en elk evenement moet binnen een context worden geplaatst. Maatwerk of standaardformules kunnen beide werken. De vorm is een bewuste keuze, maar hangt af van de omstandigheden. Je hoeft niet achter elke trend aan te lopen, maar je moet nagaan wat voor die organisatie, met die doelgroep en doelstelling belangrijk is.

3. Het persoonlijke Het persoonlijke is een belangrijke trend. Mensen hebben het druk en komen alleen als het waarde voor ze heeft. Gasten willen zich speciaal voelen en zich identificeren met anderen. Het gaat om het ontmoeten van de juiste mensen op een voor hen relevant gebied. Dit gaat verder dan een persoonlijke uitnodiging. Het gaat om waarde toevoegen.

4. Technische hoogstandjes

Gezellig paardenfluisteren of een workshop sigarendraaien met collega’s is niet voor iedereen weggelegd, zo blijkt uit onderzoek van NationaleVacaturebank.nl onder meer dan 1000 respondenten.

maar 12 procent, dus in de meeste gevallen blijkt het helemaal niet zo erg te zijn. Het merendeel heeft dan gewoon een gezellige dag gehad.’

Borrel doet wonderen Maar liefst 47 procent van de Nederlandse werknemers gaat nooit op bedrijfsuitje. Gek genoeg heeft 42 procent van de werknemers, die van hun werkgever wél een bedrijfsuitje aangeboden krijgen, al van tevoren klachten. ‘Werknemers die van tevoren over hun uitje klagen, lijken er al bij voorbaat geen zin in te hebben’, vertelt Mark Borgman, Brand Marketeer bij NationaleVacaturebank.nl. ‘Achteraf klaagt nog

Een personeelsuitje is pas geslaagd met een borrel na afloop, zo blijkt ook uit het onderzoek. Voor een kwart van de werknemers maakt het zelfs niet uit welke activiteit daaraan vooraf gaat. Toch doet 27 procent liever een sportieve activiteit met zijn of haar collega’s. ‘Door iets actiefs met elkaar te ondernemen, ben je helemaal weg uit de werksfeer en leer je je collega’s weer op een hele andere manier kennen.’

De technische ontwikkeling gaat snel en heeft op diverse plaatsen binnen een evenement effect. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het uitnodigingstraject en de registratie. Maar ook de techniek tijdens het evenement ter ondersteuning van sprekers en entertainment wordt professioneler en de interactie tussen deelnemers

5. Live volgen van evenementen Het volgen van evenementen op internet. Livestreaming en social media, maar ook het volgen van verschillende satelliet evenementen, denk bijvoorbeeld aan TEDx en varianten op het boekenbal.

EventBrancheNieuws

Ten Events neemt Utrecht Events Company over

Binnen communicatietrajecten is steeds meer aandacht voor live communicatie. Evenementen zijn een onmisbaar onderdeel van de communicatiemix. Evenementen staan niet los, maar passen binnen een geheel traject, waar belevingen worden gecreëerd voor, tijdens en na het evenement.

9


event branche.nl

TOP 40

EventBranche TOP 40:

10

Minister De Jager meest invloedrijke persoon


als de publieksjury kozen minister Jan Kees de Jager tot meest invloedrijke persoon binnen de eventbranche in 2010. Zijn werkkostenregeling lijkt dan ook verstrekkende gevolgen te gaan hebben voor onze branche. Op deze pagina vindt u een overzicht van de top 3 op pagina 12 vindt u de rest van de TOP 40.

Jan Kees de Jager – Minister van Financiën Zowel de publieks- als vakjury koos de minister van Financiën tot Meest invloedrijke Persoon van 2010. Helaas kon De Jager ivm verplichtingen in het buitenland niet aanwezig zijn bij de uitreiking op event 11. Maar EventBranche kijkt nog altijd uit naar een ontmoeting met de minister waarbij ook de award overhandigd kan worden. De werkkostenregeling lijkt inmiddels al redelijke gevolgen te hebben. Zo zijn er inmiddels bedrijven die aan hun eventsuppliers laten weten het eventbudget te heroverwegen. Toch lijkt het percentage bedrijven dat nu al kiest voor de regeling nog zeer klein. Binnenkort hebben de brancheverenigingen in de eventbranche weer overleg over welke stappen te ondernemen. EventBranche Magazine en EventBranche.nl houden u op de hoogte. Maar alles bij elkaar, vrijwel unaniem: de meeste invloed op onze branche in 2010 kwam toch echt op naam van Jan Kees de Jager.

Foto: Jurgen Pillen

Hans Bakker – Directeur Amsterdam RAI ‘Internationaal doen we het heel erg goed. Niet alleen de RAI, maar ook de toeleveranciers. Maar er dreigt groot gevaar, want de overheid gaat flink korten op het NBTC en dat is een hele grote bedreiging voor alle bedrijven in Nederland die zich op de internationale event- en congresmarkt bewegen’, waren de duidelijke woorden van Hans Bakker toen hij de tweede prijs in ontvangst nam. Het welverdiende weekendje in het prachtige Villa Ruimzicht Hotel in Doetinchem kwam Bakker toe na een jaar waarin de RAI diverse zeer grote internationale beurzen en congressen naar de Amsterdamse locatie wist te halen en het Elicium een doorslaand succes is gebleken. Interessant: de collega’s van Bakker stemden massaal via de publieksjury formulieren; ook nog een goede baas dus.

Foto: Jurgen Pillen

Gerben Plasmeijer – Voorzitter IDEA De voorzitter van branchevereniging IDEA belandde op een derde plaats om zijn actieve houding naar buiten toe. Zo promootte IDEA zichzelf en de branche via landelijke radio. Toch speelde ook bij zijn beoordeling de werkkostenregeling een grote rol. ‘Ik blijf er op hameren: de werkkostenregeling, dat blijft echt verreweg het belangrijkste waar we mee bezig gaan. Wat wij horen in de markt, is dat de eerste bedrijven nu echt om gaan naar de regeling. Ook al gaan we niet van zwart naar wit, er is nog tot 2013 een vrijwillig overgang, maar de eerste geluiden van bedrijven die omgaan, zijn er. Veel werkgevers zullen die regeling gaan gebruiken als een soort excuus, om te kunnen zeggen: sorry medewerker, maar we moeten nu de kosten en dus ook het evenement op een andere manier inrichten.’ Daarnaast kreeg Plasmeijer de credits voor structurele verandering in zijn branchevereniging, waar ieder bestuurslid een duidelijk werkgebied krijgt en dat legt geen windeieren.

TOP 40

d

e eerste editie van de EventBranche TOP 40 gaf een duidelijke winnaar: zowel de vakjury

11


event branche.nl

TOP 40: het complete overzicht 4 Bert Habets - CEO RTL Nederland

Zijn bedrijf nam Wentink Events over en kondigde aan met Radio 538 grote stappen te gaan zetten in de eventbranche.

5 Riemer Rijpkema - directeur CLC VECTA

Leidde de fusie, was betrokken bij de brandbrief naar De Jager, zette een groot onderzoek op, kortom een brancheorganisatie in beweging.

6 Jos van der Vegt – directeur Ahoy

Het Sportpaleis werd indrukwekkend verbouwd, met internationale aandacht.

7 Joop van den Ende

Opende in 2010 onder meer met een EventBranche Borrel het prachtige nieuwe DeLaMar Theater

8 Marc Liethof – Eventex/ event10

Met zijn beurs event10 zette hij het thema voor de rest van het jaar Lean & Mean neer.

9 John Hondeveld - Eurest Leisure

Stond aan de wieg van 1 van de grootste eventprojecten van 2010: Equipe Event Center in Zwolle.

10 Arjen Lemstra/ Joris Bots - Evenementcontact

Hun beurs Evenementcontact groeide uit tot een succes.

11 George Zapantoulis - Jaarbeurs Catering Services

De grootste speler op de markt en deed met de participatie in evenementenschip De Rotterdam een succesvolle zet.

12 EventBranche.nl

De succesvolle doorstart van FZ, kreeg veel publieksstemmen.

13 Leon Kruitwagen – Taller Events

Blijft een markant persoon met het secretariaat van diverse brancheverenigingen onder zijn hoede en de oprichting van de Freelance Event Professionals.

TOP 40

14 Gerben Eggink

12

Hij was dé kwartiermaker voor het Olympisch Plan 2028.

15 Paul van der Wal - NIDAPdirecteur

Nog altijd een monopolie op het gebied van bedrijfsevenementenonderzoek.

16 Elling Hamso – European ROI Event Institute

Blijft naar Nederland komen om eventprofessionals de noodzaak van ROI duidelijk te maken.

17 Marije Breuker – SITE-voorzitter

Sprong direct op de bres na de aankondiging van de nieuwe werkkostenregeling

18 Hans Poortvliet – HSMAI-directeur

Had weer een aantal inhoudelijke bijeenkomsten in 2010 en als ondernemer dook hij in het waarderingsmanagement.

19 Roland Ernst - directeur Arjan van Dijk Groep

Maakte zich hard voor costsharing en wederom nr 1 in HighProfiles naamsbekendheidsonderzoek.

20 Willem van Weert – eventmanager PON

Gaf tijdens een masterclass inzicht in de Return on Events-methode binnen PON.

21 Kevin Van der Straeten - Eventplanner

Kwam met eigen boek en is zeer actief op social media gebied.

22 John Verheggen - HighProfile

Inmiddels vertrokken bij HighProfile, gaf tijdelijk leiding aan de reorganisatie. Inmiddels maakt HighProfile meer en meer de stap naar online.

23 Joost Ligthart - gm Hof van Saksen

Gaf de eventbranche een lesje branding en marketing

24 Geert Dales – Inholland

Was als bestuursvoorzitter bestuurlijk verantwoordelijk voor ‘versoepelde diplomaeisen’ waardoor Inholland-studenten nu twijfels hebben bij de waarde van hun diploma.

25 Karoline Wiegerink/ Ed Peelen

Hun boek Eventmarketing is in 2010 goed geland. Wiegerink is daarnaast betrokken bij een groot onderzoek van CLC VECTA.

26 Michael van Praag - KNVBvoorzitter

Viste achter het net met het WK 2018 bid, maar zette de eventbranche daarvoor wel in beweging.

27 Patrick Roubroeks -Xsaga

Xsaga sleepte een gouden giraffe en een European Event Award binnen en wist onder meer Amstel binnen te halen als nieuwe klant.

28 Edwin Petersen - OCEANDIVA

Kwam met de OCEANDIVA CLASSIC en tekende voor een samenwerking met Arjan van Dijk Groep.

29 Gerard Kerkhoff – La Vie Catering zal 2010

La Vie Catering ging failliet met diverse gevolgen, maar een doorstart volgde.

30 Herald vd Bunt – voorzitter VVEM/ Gelredome

De evenementenman van het Gelredome gaf het stadion een nieuwe impuls en stond als VVEM-voorzitter regelmatig op de barricade.

31 Ralph van Hessen – Winkelman en Van Hessen

Won een Gouden Giraffe en een Europese Event Award.

32 Ruud Koornstra

Zeer populaire spreker in 2010 en motiveerde zo vele eventondernemers om met MVO te beginnen.

33 Jan Brands – (ex-)CLC VECTA

Heeft inmiddels de branche verlaten maar was mede verantwoordelijk voor de levensvatbaarheid na de fusie van CLC VECTA.

34 Marie-Louise Bots – Reed Business

Was verantwoordelijk voor het begeleiden van het stopzetten van FZ en daarmee indirect verantwoordelijk voor de doorstart van EventBranche.nl

35 Pieter Bas Boertje – Dechesne & Boertje

Joe Pine kwam op zijn relatieevenement en Dechesne & Boertje blijft 1 van de weinige bureaus met een effectmeter.

36 Hans Ligtermoet –VVEM/ VeBON

Trad zowel namens VVEM als VeBON in 2010 diverse malen op de voorgrond.

37 Hans van Linschoten – NarrowMinds

Heeft grootse plannen voor een branchebreed onderzoek en nodigde in 2010 diverse partijen uit.

38 Frans Weekers - staatssecretaris

Verantwoordelijk voor de BTW-verhoging op kaartjes en entreetickets met indirect gevolg voor de zakelijke eventbranche.

39 Paul Blok

Hield tijdens HSMAI Love@first site een zeer motiverend social media betoog.

40 Peter Scholten

Ontwikkelde een meetmodel en toonde daarmee aan dat MVO daadwerkelijk loont.


Voor mensen met een goede smaak

Beurs

Vergadering

Multifunctionele evenementenlocatie

Theater

Diner

Concert

Feestavond

Congres

De Voorste Venne, Drunen, tel: 0416-374 478 www.devoorstevenne.nl


event branche.nl

ROI in 7 stappen De angst voor meten voorbij

d

e return on investment (ROI) van uw evenement berekenen voor uw opdrachtgever, kan dat? Ja dat kan! Speciaal voor EventBranche Magazine legt Elling Hamso van het European Event ROI Institute uit hoe u de eerste stappen kunt zetten. Want u wilt toch ook aantonen wat geïnvesteerde eventeuro’s opleveren?

Vooropgesteld: niet ieder evenement of bedrijfsfeest leent zich voor een uitgebreide ROI-meting. Toch zou het meten van evenementen door middel van enquêtes en evaluaties voor zowel organisatoren als opdrachtgevers standaard moeten zijn. Maar er is zo veel meer mogelijk op het gebied van accountability.

ROI

De Noorse ROI-professor Elling Hamso is duidelijk: ‘Zolang het management van Nederlandse bedrijven accountability blijft zien als een manier om te meten of u binnen het budget blijft, houden we een probleem. Zolang bedrijven evenementenbureaus in blijven inhuren die niet beschikken over de vaardigheden en ervaring om de waarde van events te maximaliseren én te bewijzen, zullen weinig bureaus mee gaan in de trend van accountability. Er zijn veel organisatoren die ook echt menen dat het meten van de glimlach het maximale is bij evenementen, de rest is te ingewikkeld. Ik denk dat dit absolute onzin is, maar zelfs als het zo is, dan vind ik dat eventprofessionals moeten beseffen dat er zaken zijn die zij in hun professie moeten bijleren. Net zoals een advocaat de wet, en de actuele wijzigingen, moet kennen…’

14

Kunt u het Nederlandse bedrijfsleven nog eens motiveren om aan de slag te gaan met het meten van evenementen? ‘Onlangs heb ik aan tafel gezeten met de jury van de BeNeLux Event Awards, waar ROI 25 procent van de score bepaalde. Niet of de ROI hoog of laag was, maar of het evenement gebaseerd was op duidelijk bedrijfsdoelstellingen en of de resultaten aan de hand van die doelstellingen gemeten werden. Een groot aantal van de inzendingen had een duidelijk

concept voor waardecreatie tijdens het evenement, duidelijke meetpunten en data om aan te tonen dat het evenement effectief was. Andere cases waren slechts creatief, met louter een uitleg van wat de organisator deed in plaats van waarom hij of zij dat deed. Het behoeft verder geen uitleg, maar geen van de creatieve concepten won een award…’


event branche.nl Bepaal de doelstelling Onderaan de streep moet een evenement een plusje opleveren. Ieder evenement moet profit maken, anders is de ROI negatief en dat wilt u niet. De volgende vragen moet u uzelf stellen: wat is het probleem, of de kans, die ik met dit event wil bereiken? Is een event voor deze doelstelling de beste oplossing? Welke activiteiten zijn nodig om de doelstelling te bereiken en hoe past het in onze marketingmix?

Stap 2:

Bepaal wat het gewenste effect is bij uw gasten Wat moeten uw gasten na afloop van het evenement gaan doen? De echte waarde van een evenement zit hem in de acties die uw bezoekers gaan nemen na afloop of zelfs tijdens uw evenement. Zelfs het gedrag vóór een evenement kan beïnvloed worden, denk maar aan een incentive. Het is niet genoeg dat ze alleen denken of voelen, het gaat om doen. De vraag die u hierbij op weg helpt is: Waarom doen ze dat nu al niet?

Stap 3:

Bepaal wat de learning experience op het evenement moet zijn Hoe gaan uw gasten doen wat u beschreven heeft in stap 2? Effectief leren is leren door middel van experiences, met alle vijf de zintuigen die geprikkeld moeten worden. Wat moeten ze leren/ beleven op het evenement om hun gedrag te doen veranderen? Op het evenement krijg je informatie, maar omdat het live is ondergaat uw gast dit met andere gasten, wat zorgt voor vertrouwen. De houding van de bezoeker tov uw merk verandert u met een lerende belevenis.

Stap 4:

Creëer een omgeving waar uw gast door beleving kan leren De learning experience kan niet gescheiden worden van de omgeving waar het in moet gebeuren. Onderzoek toont aan dat elementen als licht, muziek, kleur en catering invloed hebben op het leren tijdens een belevenismoment als een evenement. Daarbij is bijvoorbeeld gebleken dat het concept en de aankleding van een presentatie meer impact heeft dan de daadwerkelijke content. Kortom, zorg voor een leeromgeving met impact.

Stap 5:

Meet tevredenheid en geplande acties Na afloop van het evenement, opgezet met de vier voorgaande stappen, is uw event rijp om ‘gemeten’ te worden. Begin op het basislevel: de leeromgeving. Voldeed het evenement aan de verwachtingen? Kunnen de gasten gebruikmaken van wat ze geleerd hebben? Wat plannen de gasten anders te gaan doen na het bezoek van het evenement? Als ze geen actie gepland hebben, heeft het event geen waarde gehad.

Stap 6:

Meet wat geleerd is en hoe hun gedrag veranderd is Wat hebben de deelnemers geleerd? Hoe is hun gedrag daardoor veranderd? In veel gevallen is het afdoende om simpelweg te vragen wat de gast onthouden heeft van de informatie die u overgebracht heeft op het evenement. Is hun attitude jegens uw merk veranderd? Zijn er zinvolle netwerken ontstaan met andere deelnemers? Meten 2 tot 4 maanden na het event is aan te raden.

Stap 7:

De zakelijke impact: ROI De uiteindelijke business impact is het resultaat van menselijke acties. Voor consumentenevents vertaalt zich dat vaak in sales. Voor interne evenementen gaat het vaak om kostenreductie door grotere effectiviteit. Maar welk evenement of doel u ook meet, zorg er voor dat u zo veel mogelijk achterhaalt of het effect de oorzaak is van het evenementenbezoek of dat dit beïnvloed is door andere activiteiten als reclamecampagnes die tegelijkertijd liepen. Door dezelfde meting bij een controlegroep te doen, die het evenement niet bezocht heeft, sluit u die invloed grotendeels uit. Vertaal vervolgens de business impact naar keiharde euro’s om tot slot een echte ROI te meten: business impact in euro’s min de kosten van het evenement, gedeeld door de kosten en zie hier: uw return on uw event.

Eventprofessionals moeten beseffen dat er zaken zijn die zij in hun professie moeten bijleren, ROI is er één van TIPS om te starten met ROI: ‘Accepteer het simpele feit dat de enige manier om eventwaarde te creëren, ontstaat door het gedrag van uw gasten te beïnvloeden. De gouden tip is dan ook om een lijst te maken van wat deelnemers zouden moeten gaan doen na het bezoeken van uw evenement. Het maakt dus ook niet uit of het evenement een productintroductie, een beurs, een teambuildingsuitje of een kerstfeest is; zonder een lijst met wat u wilt dat deelnemers uiteindelijk gaan doen na het bezoeken van uw evenement, geen evenement! Kunt u een dergelijke lijst niet samenstellen, dan moet u zich misschien afvragen waarom u überhaupt dat event organiseert. Ieder evenement heeft een doel.’

ROI

Stap 1:

15


Event ASSIST uw partner in deelnemerregistratie

Al 6 jaar marktleider in online registratie Al 6 jaar zijn wij de specialist voor de registratie van uw event, congres en seminar. In deze tijd zijn wij uitgegroeid tot partner voor vele grote én kleine organisaties. Onze ervaren project managers zorgen, samen met u, voor een geslaagde uitnodiging en registratie van de deelnemers. Geen zorgen. Simpel.

EventAssist – www.eventassist.nl – 020 -799 48 68 – info@eventassist.nl – Zekeringstraat 42 – 1014 BT Amsterdam


event branche.nl

Op zoek naar een nieuwe collega?

e

Nu met korting! ventBranche Magazine heeft de redactiedeur altijd open staan voor vragen, tips of onderwerpen. Zo kregen wij de volgende vraag binnen: ‘Nu er weer een positieve kentering in ons evenementenbureau zit, twijfelen wij over het aannemen van een nieuwe collega. Voor de werkzaamheden, backoffice, willen wij geen freelancer gebruiken, maar zijn we doodgewoon op zoek naar een goedkope goede kracht. Zijn er bepaalde subsidiemogelijkheden voor dergelijke krachten?’ EventBranche dook in de wet- en regelgeving en kwam dankzij het UWV tot het volgende overzicht.

Wanneer komt u in aanmerking voor loonkostensubsidie?

Wat levert het u op?

Bij het aannemen van een nieuwe werknemer hoeft u inderdaad niet altijd de hoofdprijs te betalen. UWV laat weten: ‘Neemt u iemand in dienst die een WGA, WAO-, WAZ- of Wajong-uitkering* heeft, óf al langer dan een jaar een WW-uitkering, dan kunt u mogelijk subsidie krijgen. Voor de werknemer die bij u gaat werken, gelden dan de volgende voorwaarden’: ■ WGA-, WAO-, WAZ-, Wajong-uitkering; of langer dan 1 jaar een volledige WW-uitkering ■ Jonger dan 50 jaar. Boven de 50 jaar komt u aanmerking voor premiekorting. ■ De werknemer kan aantoonbaar moeilijk aan werk komen. ■ Afgelopen 6 maanden niet op proef bij u gewerkt. ■ Heeft een indicatie loonkostensubsidie (LKS). ■ In de afgelopen 5 jaar geen loonkostensubsidie ontvangen.

Loonkostensubsidie De loonkostensubsidie is een jaar lang maximaal 50% van het minimumloon dat geldt voor de leeftijd van uw werknemer. Dit geldt als uw werknemer fulltime werkt. Werkt hij parttime? Dan wordt de subsidie naar verhouding verlaagd en gebaseerd op het aantal gewerkte uren. Als u de subsidie krijgt, betaalt het UWV de helft hiervan bij het begin van het dienstverband. De andere helft krijgt u na een jaar.

Uitzondering Er geldt 1 uitzondering op bovenstaande. Is de werknemer werkloos geworden uit een baan in het onderwijs of bij een overheidsinstelling? Dan krijgt u geen subsidie. De (ex-)werkgever is dan namelijk verantwoordelijk voor de re-integratie van die werknemer.

Premiekorting voor 50+ers De korting op de premies van deze werknemer kan oplopen tot € 6.500 per jaar. Deze korting krijgt u zolang deze werknemer bij u in dienst is, maar maximaal 3 jaar.

Interessante links: UWV – www.uwv.nl MKB – www.mkbservicedesk.nl Overheid – www.overheid.nl Beperkingen - www.werkenmeteenbeperking.nl

* Wat is wat? WGA - Werkhervattingsregeling Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten. U bent gedeeltelijk arbeidsongeschikt als u ten minste 35 procent minder verdient dan vóór uw ziekte. U ontvangt dan eerst een loongerelateerde uitkering gedurende minimaal 3 en maximaal 38 maanden. WAO - De WAO regelde t/m2005 een inkomen voor werknemers die lang ziek waren. Wie na een wachttijd nog steeds niet voldoende kon werken, kreeg een WAO-uitkering. WAO betekent Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering. De WAO is overgegaan in de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA). Werknemers die ziek zijn geworden in 2004 of daarna komen na 2 jaar in aanmerking voor een WIA-uitkering. WAZ - WAO voor zelfstandigen Wajong-uitkering - Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten Werknemers die voor hun 17e levensjaar een langdurige ziekte of handicap krijgen, of voor hun 17e te maken kregen met een langdurige ziekte of handicap terwijl zij een opleiding volgden, komen in aanmerking voor Wajong. BRON: UWV.nl

Loonsubsidie

Voor u geldt het volgende: ■ U biedt de mogelijke werknemer een contract aan voor een jaar. ■ U bent van plan het jaarcontract met nog een half jaar te verlengen. ■ U vraagt de subsidie aan binnen 3 maanden nadat de werknemer bij u is begonnen. ■ Is de subsidie toegekend? Dan krijgt u een jaar lang maximaal 50% van het wettelijk minimumloon vergoed.

17


De bagage van event 11:

O

De bagage van event 11

Foto: Jurgen Pillen

18

Standhouders blijven hardleers pportunity Knocks. Het thema van de evenementenbeurs sloeg de spijker op zijn kop. Dat moeten de ruim 11.000 bezoekers van event 11 in de Jaarbeurs ook gedacht hebben. Een volle beursvloer, veel nieuwe bedrijven en producten, maar ook bekende gezichten, een positieve sfeer en een aardig aantal inhoudelijke momenten. Toch zagen professioneel contactmaker Viktor Luttikholt en EventBranche weer veel gemiste kansen.

Het blijft een bijzonder en vervelend gegeven: het gros van de standhouders weet als eventprofessional niet hoe ze het maximale uit een beurs kunnen halen. Wederom nam EventBranche de proef op de som.

met een rookworst in de hand. Voor een beurs hanteert mijn bedrijf Stop-Contact.com de ‘3’12-’60 strategie. Gebruik 3 seconden voor een trigger, wek in 12 seconden interesse en geef 1 minuut uitleg. Door vervolgens onderstaande punten te hanteren op een stand, zijn de eerste stappen tot een succesvolle beurs gezet: ■ Verras, verander, verover ■ Contact, oogcontact, smile ■ Aandacht geven ipv zenden ■ Stel de bezoekersbehoefte centraal ■ Geef ze een ervaring: een WOW-moment ■ Meerwaarde: helpen bij een oplossing ■ Wees gastheer, neem trefzeker initiatief ■ Alle energie erin, animeer, durf, doe ■ Smile naar binnen, smile naar buiten

Een eerste rondgang over de beursvloer leverde exact 2 contactmomenten op. De overige standhouders waren achterin hun stand, of zelfs helemaal niet aanwezig. Om de test wat grondiger te doen, sprak onze mystery guest 20 standhouders aan. ‘Excuses, maar ik moet direct weer weg, maar ben zeer zeker geïnteresseerd in uw aanbod. Hier is mijn kaartje.’ Een warme lead? Nou, daar dachten 18 van de 20 anders over. Slechts 1 bedrijf belde in de week na de beurs terug, een ander stuurde een mailtje.

9 stappen voor nog meer succes

En dat terwijl de beursorganisatie wederom een training aanbood. Trainer Viktor Luttikholt weet waar het misgaat. ‘De standhouders en –bemanning moeten veel meer op zoek gaan naar de pijn van de bezoeker. Hoe kan jouw aanbod er voor zorgen dat de bezoeker van die pijn afkomt? Vaak is die pijn onbewust, want wie is er niet eens gaan winkelen voor een broek en betrapte zichzelf

Deze basisprincipes kunnen u volgend jaar op de beurs al een stuk verder helpen, is de stellige overtuiging van EventBranche Magazine. Toch wil Luttikholt u nog verder op weg helpen. Hij geeft zijn 9 stappenstrategie prijs voor een efficiente beurs: 1. Briefing tussen marketing en sales (en Stop-contact.com) 2. Brainstorm 3. Concept/thema/boodschap

4. Voorbereiding 5. Workshop om goed voor te bereiden op de beurs 6. Beursdagen 7. Follow up 8. Acties en sales 9. Nieuwe doelen ‘Integreer training, concept, marketing en sales met elkaar en de kans op succes neemt enorm toe.’ En zie hier: uw spoorboekje om van event12 een nog groter succes te maken. Meer informatie vindt u op www.stop-contact.com

Prijzen voor beste stands De vakjury onder leiding van Niels Bouwman (verenigingsmanager IDEA) selecteerde uit de vele kanshebbers Arjan van Dijk Groep tot Beste Standconcept en Apollo Hotels & Resorts tot Beste Standbemanning. Cloe wist als visitekaartje van de verrassend drukke Avenue Belge de vakprijs voor Inspirerend Persoon te bemachtigen en Euro-Toilet werd woensdag de trotse eigenaar van de vakprijs voor Innovatief Product.


Verhuur van design lounge meubilair

www.loungerent.nl - 020 716 39 41 - contact@loungerent.nl


Verslaggevers op eventbeurs Las Vegas:

‘Kom uit de comfortzone’

e

ventBranche Magazine stuurde branchegenoten Bart Smulders en Victor Neyndorff van MOVE uit Haarlem naar de grote Exhibitor 2011 tradeshow in Las Vegas. De twee doen verslag van een beurs en een overzeese eventbranche waar bijscholing hoog in het vaandel staat.

Minimaal 10 nieuwe inzichten mee naar huis Victor Neyndorff en Bart Smulders doen verslag van hun Amerikaanse beursgang:

De hele beurs is ingericht op het verzamelen van informatie. ‘Mensen moeten minimaal 10 nieuwe inzichten mee naar huis nemen’, zegt Wayne Dunham, PR Counsel van Exhibitor2011. Ze kunnen direct nieuwe dingen gebruiken of tot nieuwe inzichten komen. Het bezoeken van de trainingen en workshops is voor deelnemers een goede redenen om de reis naar de tradeshow intern verkocht te krijgen. Volgens Wayne Dunham zijn veel eventmanagers niet als zodanig op-

geleid, maar zijn ze het vak ingerold. ‘Er is in de branche veel behoefte aan praktijkgerichte scholing. Daarom werkt Exhibitor samen met CTSM; een opleidingsinstituut voor eventmanagers. Bezoekers van een workshop krijgen een certificaat en die leiden weer tot een diploma. Het CTSM biedt ook een masteropleiding aan. We geven deelnemers een niet goed geld terug garantie, de presentatoren krijgen een speciale opleiding van 20 uur in presentatietechnieken. Sell your story not your store’, krijgen de presentatoren van Wayne mee om de kwaliteit van de inhoud te waarborgen. Naast educatie is het ook een salesshow,vervolgt Dunham,

Las Vegas

De stoelen in de ruimte waar het continent breakfast wordt geserveerd zijn nog maar schaars gevuld. De eerste dag van Exhibitor2011 in Las Vegas begint rustig. Meer dan 6000 bezoekers uit 50 landen worden verwacht tijdens deze vijfdaagse trade and learning show. Naast een grote tradeshow biedt Exhibitor2011, meer dan 200 workshops, seminars, fieldtrips en peer2peer roundtables op het gebied van 7 verschillende aandachtsgebieden. De Tradeshow is een onderdeel van de exhibitiefasttrack:

accelarated learning conference for exhibit and corperate event marketing professionals, noemen ze het zelf.

20

Sharon Spiksen kwam vooral om bij te leren

Dinner with stranger bleek een goede manier om informeel te netwerken


Victor Neyndorff

Nederland VS Amerika

veel bezoekers komen met een request for proposal op zak. Zaken doen zonder lange leadtimes, noemt hij dat.

Innovaties Als we hem vragen wat hij op de beurs nu anders doet dan voorgaande jaren, veert Dunham direct op. Hij leidt ons naar een wand voor de ingang van de beursvloer. Op de muur zijn op grote afbeeldingen de bijzondere innovaties van de beurs te zien. ‘Bezoekers maken hier al een keuze welke stand ze zeker willen bezoeken’, aldus Dunham. ‘Verder hebben wij een speciale beurs app.’ Ook wijst hij trots naar de speciale Wifi ruimte. Want ondanks het innovatieve karakter is een Wifi verbinding op de beurs en in de verschillende zalen afwezig. De aflopen jaren gingen de workshops vooral over accountability (zie pagina 14/15). Nu is er veel belangstelling voor de digitalisering van de samenleving en de invloed daarvan op events. De Exhibitor tradeshow bestaat al 23 jaar. In het crisisjaar 2009 hadden ze 15 % minder inschrijvingen. Nu is het vloeroppervlakte weer op hetzelfde als in 2008. Bovendien laat 2011 12% meer inschrijvingen zien dan het jaar ervoor. ‘We denken dat we volgend jaar verder zullen groeien’, zegt Dunham optimistisch. ‘Want het gaat weer een stuk beter met de branche.’

Leerniveaus Sharon Spiksen is een een bezoeker van Exhibition2011. Na haar studie journalism werkte Spiksen als assistent marketing en salesmanager bij een bedrijf in verpakkingsmachines. Omdat ze per jaar vier eventshows organiseert wil ze hier het vak leren. Ze heeft nog niet eerder deelgenomen en daarom bezoekt ze het rookies ‘ QuickTime-

Qua standscreatie konden de Amerikanen nog wel wat leren van de Nederlanders start programma. Een hele dag een training om de basis beginselen van de eventbranche te leren. Ook zal ze een van de advanced workshops bezoeken. ‘De organisatie biedt verschillende niveaus aan’, maar ik kies wat ik zelf wil, lacht Sharon en geeft daarmee de kracht van deze beurs aan: veel kennis, noviteiten en tegelijkertijd de mogelijkheid om te netwerken.

‘Wij merkten dat vooral the eagerness to learn in de VS veel groter is. Ook de opdrachtgever is vergelijkbaar, al kwamen wij bijvoorbeeld veel brandmanagers tegen. De conclusie die wij getrokken hebben, is dat brandmanagers, eventmanagers of marketingmanagers eigenlijk clubmanagers moeten worden. Zij moeten connecties maken, verbindingen leggen, waarbij het merk het bindmiddel is. Zo kun je mensen helpen om jouw boodschap te verkondigen. Daarnaast zagen wij een trend waarbij sales in een vroeg stadium betrokken wordt bij de organisatie van een evenement. Ach, de hoofdconclusie, gelet op alle kennis, noviteiten en verschuivingen is toch wel: kom uit de comfortzone! Je moet willen leren en willen delen.’

Bart Smulders

Las Vegas

Interactieve registratie live op de beursvloer

Bart Smulders en Victor Neyndorff vlogen namens MOVE uit Haarlem als EventBranche-verslaggevers naar Las Vegas. Wat viel hen echt op? ‘Ook de Nederlandse eventbranche moet weer student zijn. Je moet veel verder kunnen denken dan alleen het DNA van een merk of organisatie blootleggen en daar je evenement aan ophangen. Op zich zitten er geen schrikbarende verschillen tussen de Nederlandse en Amerikaanse eventindustrie. Ook daar lopen veel mensen in de eventbranche rond die er in gerold zijn. Alleen daar is de behoefte om bij te leren veel groter. Maar als je dan in een zaal zit waar iemand bij een workshop social media vraagt wat een # is…’

21


2011 is een rauw jaar voor de eventbranche:

Veilig is uit. Lef is in!

a

ls eventprofessional bent u zo goed als uw laatste evenement. Daarbij is het essentieel dat u steeds weer met iets nieuws, iets verrassend of iets creatiefs komt. Om u daarbij enkele handvatten en richting te geven, interviewde EventBranche Magazine Andrea Wiegman, medeoprichter en uitgever van het trendwatchplatform Second Sight. Wiegman zet een dikke streep door veilig denken en doen en ziet in de directe toekomst ‘lef’ als dé trend. ‘Ga geen trucjes meer herhalen.’

Trends

‘Werk met de bezoekers van uw evenement samen. Bezoekers moéten iets toe kunnen voegen.’

22

Hoewel de crisis op haar retour is, heeft de evenementenbranche volgens Wiegman juist dit jaar te maken met een rauw jaar. ‘Organisatoren moeten harder werken, willen ze ervoor zorgen dat bezoekers blijven komen. Mensen hebben het drukker, werken harder en zijn daarom heel selectief. Ze gaan door de crisis bewuster met hun budget om. Een event moet voor hen een toegevoegde waarde hebben.’ Een manier voor organisatoren om op deze gevoelsmatige crisis in te spelen, is door meer variatie aan te brengen.

‘Door verschillende kaarten aan te bieden, bijvoorbeeld. Dat mensen een halve dag naar een evenement kunnen komen of juist alleen voor een bepaalde spreker. Het gaat bij evenementen echt om variatie en unieke ervaringen. Ik denk dat dit het allerbelangrijkste is.’ Er is een hele rits aan verschillende trends die op dit moment in de evenementenbranche spelen, zo maakt Wiegman duidelijk. Twee belangrijke ontwikkelingen zijn vol-

gens haar technologie en menselijkheid. Ze zijn eigenlijk elkaars tegenovergestelde, maar hebben toch een sterke verbinding met elkaar. Het is bij het organiseren van evenementen de kunst om de juiste ‘mix en match’ tussen dit tweetal te vinden, zo meent de Amsterdamse.

Bezoekers in de hoofdrol De menselijkheid op een evenement is van groot belang. Maar al te vaak verliezen organisator en opdrachtgever de uiteindelijke eindgast uit het oog. ‘Ik heb vaak genoeg gezien dat de locatie de hoofdrol speelde, maar het gaat uiteindelijk toch om de bezoekers? Zij willen met elkaar in contact komen, elkaar leren kennen en moeten daarom centraal staan.’ Het inzetten van vernieuwende technologie kan hier een belangrijke bijdrage aan leveren. Als organisator kunt u hier op verschil-


event branche.nl

speel een presentatie eens op een muur af. Er zijn zoveel alternatieven, maar je ziet ze bijna nooit. En dat terwijl dit juist voor een uniek karakter kan zorgen.’ Een organisator zorgt voor die belevenis door bijvoorbeeld een goede spreker uit te nodigen. Een spreker die op een eigen en unieke manier een verhaal kan vertellen en mensen kan raken. ‘Het gaat hier om eigenheid. Het moet niet te kopiëren zijn. Ik denk dan ook dat de tijd van het powerpointje opdreunen wel een beetje voorbij is. Organisatoren moeten wat meer lef tonen. Iemand die een goed verhaal zonder powerpoint kan neerzetten, gaat daar zeker mee scoren. Het gaat meer om creativiteit dan om grote budgetten.’

Augmented reality Organisatoren mogen dan ook best wat meer aan technische innovaties doen, vindt Wiegman. ‘De eventbranche investeert nog heel erg in traditionele zaken. Er mag wat meer met technologie gespeeld worden, wat meer worden geïnvesteerd. Kies eens voor iets vernieuwends als een rond scherm of

Er zijn zoveel alternatieven, maar je ziet ze bijna nooit.

Global local Veel bedrijven hebben een globale strategie, maar een event is toch vooral een lokaal gebeuren. Wiegman stelt daarom dat steeds meer organisatoren een lokale draai aan evenementen zullen geven. ‘Nodig lokale sprekers uit of serveer eten en drinken uit

de regio. Laat als Friese bankier bijvoorbeeld eens de Friese manier van bankieren zien. Daar zullen ook mensen van buiten de regio op af komen. Die willen echt iets te weten komen over de streek. Ik geloof dat daar veel mee gespeeld gaat worden.’

Trends in cateringland Trendwatcher Hans Steenbergen (oudhoofdredacteur van Misset Horeca) is inmiddels de drijvende kracht achter Food Inspiration. In Shoot My Food het Food Inspiration Jaarboek 2011 presenteerde hij de belangrijkste trends voor 2011: ■ Slow Food Served Fast Het spruitje, de boerenkool, de wortel, de appel: de merken van Moeder Aarde zijn in opmars. Fast Fresh-ketens ontwikkelen snel wereldwijd. ■ Dichtbij en duurzaam Wat op tafel komt, hangt af van het seizoen en het weer, het wordt niet bepaald door de winkelketen, de chef of de wens van de consument. ■ Guerilla Food Het is ondeugend en niet toegestaan, maar daarom zo leuk: eten en drinken waar je wilt, in een publieke ruimte, zonder vergunning en met gelijkgestemden. ■ New Dutch Nederlandse ondernemers durven stoere oer-Hollandse producten te ‘verhippen’, stamppot 2.0. ■ Value for money Consumenten moeten weer waar voor hun geld krijgen.

Trends

lende manieren op inspelen. Zo verwacht Wiegman dat interactief contact en het delen van informatie een belangrijke invloed gaan hebben op evenementen. ‘Bezoekers moeten iets toe kunnen voegen. Werk met ze samen. Laat ze vragen stellen, houd workshops of organiseer sociale plekken als koffiehoeken waar mensen aandacht en tijd voor elkaar kunnen hebben.’ Dit kan ook door technologie in te zetten, waar volgens de uitgeefster grote kansen liggen. Door bijvoorbeeld een sociaal netwerk te creëren waar bezoekers voor, tijdens en na een event contact met elkaar hebben en informatie delen. ‘Op die manier heb je tevreden gasten die een volgende keer wellicht terugkomen.’

23


event branche.nl

Nieuw leven voor La Vie Catering

Het bizarre verhaal van Gerard Kerkhoff

Gerard Kerkhoff

v

24

eel eventcollega’s roepen het: mijn werk is mijn leven. Maar wat als dat leven volledig in elkaar stort? Gerard Kerkhoff’s levenswerk, La Vie Catering, ging failliet. Zonder kans om die klap te verwerken, werd de ervaren partycateraar ook nog eens 5 dagen in een cel opgesloten voor zware verhoren.’Het was echt onmenselijk.’ Zijn verhaal is bizar. Zijn comeback krachtig. La Vie Catering draait weer op volle toeren en Gerard Kerkhoff omarmt zijn eventleven als nooit te voren.

Gerard Kerkhoff ‘ik staar weer middenin de eventmarkt’


event branche.nl

Een faillissement, 5 dagen in de cel, 9 gebroken ribben; dan blijk je over oerkracht te beschikken: ik moest aan de slag!

uur later stond een Officier van Justitie voor me om mee te delen dat ik mij dinsdag moest melden (in zake de vermeende fraude rondom schouwburg-directeur Albert Krielen, red.). Voor de duidelijkheid: ik ben dus niet opgepakt, maar heb uiteindelijk wel vijf dagen in een cel gezeten om totaal afgeschermd zware ondervragingen te ondergaan.’

Dan moet het leven toch ook helemaal uitzichtloos zijn? ‘Je weet echt niet wat er gebeurt. Ik moest alles inleveren, je riemt gaat af en je bent overgeleverd aan derden. Die onzekerheid is onmenselijk, zeker omdat je in een cel van 3 bij 3 zit. Maar het is me wel overkomen… Tijdens de keiharde ondervragingen heb ik niets meer gedaan dan oprecht mijn verhaal te vertellen. De eigen wetenschap dat ik niets verkeerd had gedaan, hield me op de been. Het moment was natuurlijk wel volledig bizar. Terwijl alles in mij de verantwoordelijkheid voelde om La Vie goed af te ronden, zat ik opgesloten.’

vlnr Gerard Kerkhoff, Ben Scheffers en Jos Dennissen

Alsof er niets gebeurd is. De zon schijnt op het La Vie Catering-logo op het hoofdkantoor in Nijmegen. Een opdrachtgever praat met zijn contactpersoon over een komend evenement. In de showroom zit Gerard Kerkhoff aan de grote houten tafel. Zijn olijke gezicht straalt energie uit. Zijn ogen eerlijkheid en enthousiasme. Maar daar achter zit een litteken, die Kerkhoff heeft geaccepteerd en achter zich probeert te laten. Het faillissement en de dagen in de cel zorgden voor indianenverhalen in de eventbranche. Daarom besloot Kerkhoff, gesteund door zijn nieuwe directeur Jos Dennissen en zijn vriend en collega Ben Scheffers, eenmaal exclusief zijn verhaal te doen aan EventBranche Magazine.

Kun je ons mee terug nemen naar de dag van het faillissement? ‘La Vie Catering had een luxe product in een mooie markt. Het ging ons voor de wind en we maakten een enorme groei door. Tot de kredietcrisis hard toesloeg. Van het één op het andere moment gingen we qua omzet met 40 procent achteruit. En juist in die 40

procent zat onze marge. Door prijsdumping in de markt waren we opeens, na jaren van groei, alleen nog maar bezig met overleven. Draaien om het draaien. Zo’n periode hadden we al wel eens eerder gehad. Alleen nu duurde het lang en behoorde onze grote klanten tot de eerste slachtoffers. Omdat we in de jaren daarvoor hard gegroeid waren en we veel trouwe collega’s met langdurige contracten hadden, konden we de kosten niet elimineren. Dan komt er een dag dat je realiseert dat een faillissement onafwendbaar is. Dat voelt compleet unheimisch kan ik je vertellen. Je moet je eigen emoties volledig wegcijferen. Na twee jaar vechten en een aaneenschakeling van geldzorgen blijft slechts een rationele beslissing over: de stekker moest eruit.’

Dat moet keihard zijn geweest, maar dan beland je ook nog eens bijna dezelfde dag in de cel. ‘Na de uitspraak op de rechtbank zat ik met de curator en mijn raadsman zaken door te nemen rondom het faillissement. Twee

‘Het faillissement overkomt je. Ook met 20 jaar ervaring. Er zijn veel benadeelden, en ook ík ben een hele grote gedupeerde. Als de gedegen uitleg voor een doorstart er niet zou zijn, dan hadden we dat ook nooit gedaan. Dat zou niet koosjer zijn. Maar ik bleek veel veerkracht te hebben en in het gelukkige bezit van vrienden en collega’s die me er weer bovenop hebben geholpen. De overweldigende steun van eventcollega’s en collegacateraars was zo welgemeend, zo echt. Op onze stand op event11 vloog er zelfs eentje om mijn nek: ‘laat je niet kisten’, zei hij. Dat doet je zo goed. Ondertussen was ik ook nog van mijn paard afgevallen en hield ik daar 9 gebroken ribben en vocht in de longen aan over. Die derde tegenslag zorgde voor iets dat ik als oerkracht zou willen omschrijven. Na drie dagen intensive care zei ik tegen de fysio: ‘meneer Kerkhoff gaat naar huis’. Ik moest aan de slag.’

Met Jos Dennissen van Arts en Dennissen Party Catering vond je de ideale doorstartpartner? Dennissen: ‘Wij waren uit ons jasje gegroeid in Haps. Met Gerard waren we in een gesprek over een eventuele fusie toen het noodlot toesloeg. Samen met Gerard hebben we gevochten tegen een faillissement van La Vie, tevergeefs. Dan moet je vervolgens echt op nul beginnen en geloof me: bij een faillissement is de schade echt

Gerard Kerkhoff

Maar nu zit je hier toch weer en lijk je positief en enthousiast, net als vroeger.

25


event branche.nl

groter dan welk voordeel dan ook’, geeft Dennissen aan om ook die geruchten te ontkrachten. Gerard Kerkhoff: ‘Een maand na het faillissement gingen we weer aan de slag. Er was niets of niemand meer.’ Chef Ben Scheffers: ‘Het was ook een beetje mijn kindje. Dus toen Jos mij belde om terug te komen, waren we er snel uit. De La Vie-vlag lag op de grond en ik wilde graag meehelpen om die weer op te hijsen.’ Jos Dennissen: ‘De eerste weken was het stil. Heel stil. We gingen van 100 procent naar 5 procent, maar in maart werd de echte groei ingezet. Als ik het in kan schatten zitten we volgend jaar weer op de oude omzet.’

‘La Vie Terra is een samenwerking tussen regionale producenten’

Dat moet na die emotionele achtbaan toch ook bijna niet te vatten te zijn? Kerkhoff en Scheffers vullen elkaar aan: ‘We zitten op zo’n positieve flow. Soms denken we nog wel eens: hoe kan dit allemaal gebeuren? Binnen het bedrijf zijn we weer met emotie bezig. De ziel zit er weer in. Je moet er gewoon een dikke streep onder zetten en louter positief denken.’

Gerard Kerkhoff

Maar nu moet je weer je plek in de markt toe-eigenen.

26

Dennissen: ‘We willen ons onderscheiden in de markt. Zonder arrogant te willen klinken, maar we willen ons verheffen. Boven de prijsvergelijking staan, daar gaat het om. Wij moeten durven zeggen dat we een heel bijzonder kwalitatief en betaalbaar product hebben. Puur, echt, eerlijk, mooi, dat bieden wij. Versbeleving met seizoensproducten. Met onze biologische producten binnen de nieuwe culinaire lijn Terra (zie kader), hebben we producten die één op één aansluiten bij wat wij willen zijn als La Via Catering. Wij maken gerechten en creëren totaalbeleving voor afnemers en consumenten die heerlijk eten, echte smaak en duurzaamheid waarderen. En het werkt, want ook de mooie grote opdrachten komen weer binnen.’ Kerkhoff: ‘Zo deden we onlangs een prachtige klus voor Porsche. Dat werd zo goed ontvangen, dat we uit dat evenement al weer vier nieuwe opdrachten hebben overgehouden.‘

Hoe ziet de samenwerking tussen jullie drieën eruit? Dennissen: ‘Gerard is echt in alles een cateraar. La Vie was natuurlijk ook voor het faillissement een fantastisch mooi bedrijf, met dito persoon aan het roer. Ik ben meer ondernemer en ben heel intensief met de financiën, administratie en bedrijfsorganisatie bezig. Daarbij is het ook mijn taak om de

groei te managen. Dat doen we nederig en in alle rust. Wij doen gewoon ons ding, dat waar we goed in zijn: een cateraar die alles kan organiseren. Daarbij kijken we nu ook naar nieuwe concepten voor bijvoorbeeld beurscatering en zijn we onlangs nog een contract aangegaan met een vaste locatie (zie kader); waarbij we geassocieerd willen worden met topbedrijven. Dat verklaart bijvoorbeeld de samenwerking met OCEANDIVA.’ Scheffers: ‘Dat voel je door het hele bedrijf heen. Er is weer ruimte om te brainen en te ondernemen. Waar we een tijd lang als eilandjes functioneerden, is alles nu weer in balans. Zo krijgen we na evenementen tegenwoordig regelmatig mailtjes van gasten die de moeite nemen om ons na een evenement te complimenteren.’ Kerkhoff: ‘Ik heb weer ruimte om echt in de

Terra past ‘nieuwe’ La Vie als maatpak Terra ofwel aarde staat voor producten en gerechten die met zorg worden bereid door mensen die passie hebben voor hun vak. Met La Vie-Terra doorbreekt La Vie de traditie van zilveren of rvs schalen en warmhoud apparatuur zonder uitstraling. Gerechten komen van het boerenland, zijn biologisch en smaken echt. La Vie haakt daarmee in op de nog altijd groeiende vraag naar duurzame en eerlijke producten. ‘Duurzaam mag niet duurder, dat is ons streven. Door onder meer regionaal in te kopen, hoeft duurzaam niet duurder te zijn.’

markt te staan. Door de financiële druk was ik zo veel met interne zaken bezig dat ik daar niet aan toe kwam. Ik ben zeker reëel genoeg om te concluderen dat niet alleen de crisis ons de kop heeft gekost maar ook de te snelle groei. Daarom is het ook goed dat we nu werken met een vaste kern en flexibele schillen daar om heen. Zo kun je terug- en opschakelen indien nodig en groei je verantwoord mee met de markt. Steeds meer goede freelancers begeven zich op de markt. Dat ervaar ik, gelet op het verleden als zeer prettig. Het geeft een heel goed gevoel, zeker als je kijkt naar de huidige kwaliteit. Het klopt weer. Zo voel ik het: La Vie Catering klopt weer…’

Adcgroep en La Vie nemen exploitate van 52Degrees en Club 52 over Per 1 Januari is de exploitatie van het Congrescentrum en Club52 overgedragen aan Adcgroep en La Vie Catering. LaVie Catering was voor 1 januari de vaste cateraar van 52Degrees en Club52 en zal dit in de toekomst ook blijven. Het is de bedoeling 52Degrees en Club52 afzonderlijk en in combinatie met elkaar beter op de kaart te zetten. Zo is de Club een prachtige trouwlokatie met een overweldigend stadsgezicht. Zo zijn er diverse zalen en ruimtes waar op hoog niveau vergaderd en gedineerd kan worden. Congressen en partijen van 50 tot 1000 personen zijn geen enkele probleem.


event branche.nl

Column Patrick Roubroeks

What’s going on? abouters bestaan! Nee echt, ze bestaan. Kleine mannetjes met rode puntmutsen. Ik zie ze zeer geregeld. Met name vanuit de trein, op het traject Amsterdam Den Bosch, rond station Utrecht maak je een goede kans ze te zien. Ze zijn er in vele gedaanten. Soms groot maar ook klein en lang niet allemaal even schattig en lief zoals je van een kabouter zou verwachten.

De kabouters zijn het werk van een Utrechtse Graffiti kunstenaar beter bekend onder de naam “KBTR’. Zijn ware identiteit is niet bekend en gezien zijn gevaarlijke en uiterst strafbare hobby moeten wij dat zo maar laten. Zijn rode puntmutsen ‘sieren’ menig seinhuisje, verkeersbord en wegafscherming naast de rails. Ze hebben vaak forse witte tanden en doen vermoeden dat ze daar niet alleen mee glimlachen. Mijn kinderen tellen de kabouters, op weg naar het zuiden, zoals ik vroeger rode auto’s telde, of nummerborden met mijn initialen. Maar deze kabouters doen de herinnering aan die van vroeger snel vergeten. Ik groeide op met het bij ECI aangeschafte plaatjesboek; ‘ De lokroep der kabouters’. Maar wie nu de Kabouters naast het spoor bekijkt, die zal het met mij eens zijn .... Rien Poortvliet is definitief ‘old school’. Ook Kabouter Plop van Studio 100, kan niet in de schaduw staan bij deze variant. Neen, mijn kabouters eten geen brokkepap en dansen niet in Plopsaland, mijn kabouters zijn streetwise en helemaal 2011!

Op studiereis naar Berlijn maakte ik, jaren geleden, voor het eerste kennis met het werk van Keith Haring. Deze straatartiest had een groot deel van de toen nog gesloten muur beschilderd. Samen met Susanne Bosman ging ik –met muur en al- op de foto. Wij zaten op de Academie voor de Journalistiek en enig gevoel voor historisch besef kon ons niet worden ontzegd. Later kocht ik een duur en kleurrijk boek van zijn werk en begon de fascinatie voor de kunst van de straat. In New York kocht ik mijn eerste –officieel gelicenseerde- baseballcap in de ‘enige echte’ Keith Haring winkel. Waarmee ik instinctief begreep dat de commercie de straat definitief had herontdekt en had terugveroverd. In Nederland beschilderde de Amsterdamse graffitiartiest Hugo Kaagman een vliegtuig waarmee ook hij heel symbolisch bewees zijn krakersverleden te zijn ontstegen. Maar hoe anders is het met mijn kabouters.... of mag ik inmiddels schrijven ‘onze’ kabouters? De verhalen en de kunst van de straat zijn immers nog steeds gratis en voor niks.

Wij kunnen ons nog dagelijks laten inspireren door een pakkend beeld of een fel gekleurde hartenkreet. Leon Giesen (gaat hem zien met zijn voorstelling Mondo Leone) maakte een film van een anonieme ontmoeting met de Utrechtse kaboutervriend en verwerkte deze prachtige parel in zijn voorstelling. Waarmee ook hij bewees dat het geloof in het bestaan van de kabouter ruimschoots te prevaleren valt boven iedere andere vorm van heiligverklaring. Patrick Roubroeks www.xsaga.nl

Patrick Roubroeks is creatief directeur van Xsaga / Staging Brands. Hij laat zich in zijn dagelijkse werk vaak inspireren door bijzondere foto’s die hem iets proberen te vertellen. In zijn vaste column gunt hij ons een intiem kijkje in zijn voortdurende zoektocht naar het antwoord achter de vraag: ‘What’s going on?’

Patrick Roubroeks

k

Foto: Leon Giesen

27


event branche.nl

Oktober 2010

3

jaargang 1

platform voor live communicatie en mice

Adjiedj Bakas

Duitse eventbranche

Event-freelancers

Het evenement is de nieuwe kerk

Stipt en correct versus creatief

ZZP’ers veroveren de eventbranche

Het evenement in de winkelstraat

Word abonnee en ontvang een dagje wellness cadeau

RELEASE_101001_EVENTBRANCHE03.indd 1

event branche.nl

December 2010

4

jaargang 1

platform voor live communicatie en mice

Aansprakelijkheid

Belgische eventbranche

Philadelphia

Wie draagt het risico bij een zakelijk event?

Zelfde trends, groter cateringbudget

Klaar voor de Nederlandse corporates

EventBranche TOP 40: Wie was de persoon van 2010?

RELEASE_101001_EVENTBRANCHE04.indd 1

03-12-10 10:09

PR-StyleGuideWhiteEdition2011.indd 1

Voor 99 euro per jaar bent u abonnee van het toonaangevende

14-10-10 16:53

15-03-11 (w 11) 13:59

vakblad EventBranche Magazine en profiteert u van vele extra’s:

STYLEGUIDE

2011

WHITE EDITION

■ zes keer per jaar het vakblad EventBranche Magazine ■ twee keer per jaar het glossy EventBranche trendmagazine ‘Events & MICE’ ■ de wekelijkse online EventBranche Nieuwsbrief ■ zes keer per jaar een persoonlijke uitnodiging voor de EventBranche Borrels ■ korting op congressen, workshops, online diensten en andere initiatieven EVENTS&MICE2 cover 469,88 x300mm.indd 1

Ga naar www.eventbranche.nl/abonneren/ en neem vandaag nog een abonnement, dan krijgt u ook nog een dag wellness in de Veluwse Bron cadeau.

Neem nu een jaarabonnement op Eventbranche Magazine voor slechts € 99,- en krijg een dagje wellness in de Veluwse Bron cadeau ter waarde van € 59,-. Wellnessresort de Veluwse Bron ligt tussen Apeldoorn en Zwolle midden in de mooie Veluwse natuur van Emst. Een droomplek waar rust en ontspanning de boventoon voeren. Het wellnessresort ligt op een 21 hectare groot landgoed en biedt meer dan 9.000 m2 aan de mooiste wellnessfaciliteiten. De hoeveelheid aan sauna’s, baden, whirlpools en andere wellnessfaciliteiten zullen u verbazen. Mooie faciliteiten binnen en een compleet wellnessdorp buiten. Een dag is haast te kort om van alles te genieten. Met drie verschillende restaurants is er ook op culinair gebied genoeg te ontdekken. Kortom: laat u zelf verrassen bij de Veluwse Bron. INHOUD DAGJE WELLNESS ■ Ontvangst vanaf 10.00 uur ■ Gebruik van alle sauna- en wellnessfaciliteiten tot 23.30 uur ■ Onbeperkt gebruik van douchegel, shampoo en scrubzout De entreevouchers zijn geldig van maandag tot en met donderdag. www.veluwsebron.nl Er zijn 40 vouchers beschikbaar.

22-3-11 18:06


Nieuws van de brancheverenigingen

Creativiteit is een fundament EventBranche

Magazine

een

bundeling

van

het

meest

interessante

brancheverenigingennieuws.

Wat is creativiteit voor een evenementenbureau?

CLC VECTA signaleert verandering Buma/Stemra

Branchevereniging IDEA vroeg haar leden om in één zin samen te vatten wat creativiteit betekent voor hen persoonlijk en voor hun bedrijf. EventBranche verzamelde een aantal inspirerende uitspraken:

Dat de brancheverenigingen in onze branche bovenop de ontwikkelingen in ons vakgebied zitten blijkt wel uit de signaleringsbekwaamheid van CLC VECTA. De brancheorganisatie citeert de medewerkers van Jan Vis, lid van CLC VECTA:

Frits Drijver/Brilman + Partners ‘Creativiteit is voor mij het fundament van mijn bedrijf.’

Voor evenementen en/of uitvoeringen in de horeca wordt bij een entreeprijs boven de € 15,- of een recette, uitkoopsom en/of gage boven de € 1.000,- het Algemeen Tarief in rekening gebracht. Redactie EventBranche: ´Voorheen lag die ondergrens nog bij 3000,- euro, maar nu moet dus ook voor het grote middensegment van artiesten het algemeen tarief worden afgedragen.´

Henk Jan van Harten/Bureau van Harten ‘Creativiteit is voor mij een vanzelfsprekend onderdeel van een evenement. Hoe vanzelfsprekend, wordt helder als je bedenkt wat een evenement zonder creativiteit is. Niets.’

Henk Dijkema/Planet Event ‘Creativiteit is voor mij geen doel op zich, maar een middel om het juiste concept te vinden om de boodschap van onze opdrachtgevers zo indringend mogelijk te communiceren naar hun doelgroep en zo lang mogelijk te laten beklijven.’

‘De nieuwe tarieven voor muziekgebruik in de horeca zijn bekend. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en Buma/Stemra hebben hiervoor een vijf-jarig contract getekend. Vanaf 2011 zijn de tarieven voor kleingebruik en de tarieven bij evenementen en/of uitvoeringen in de horeca gemoderniseerd. Voor het minimale muziekgebruik in de horeca wordt vanaf 2011 een oppervlakte staffel van 30m² voor de kleinere ondernemingen toegepast. Deze staffel komt in plaats van de bestaande vergoeding voor het gebruik van een draagbare radio en/of televisie. De vergoeding die een horeca-ondernemer betaald als de oppervlakte van zijn/haar bedrijf kleiner is dan 30m² bedraagt € 75,- per jaar.

Patrick Roubroek/ Xsaga ‘Creativiteit is voor mij: durven en loslaten.’

(binnenkort veel meer over Buma/Stemra op EventBranche.nl en in een volgend Eventbranche Magazine)

Bram Nauta/Nauta evenementencommunicatie ‘Creativiteit is voor mij: zorgen voor een goeie balans tussen wat haalbaar is en wat doeltreffend is.’

Eventmanager hecht veel waarde aan relatiegeschenk Een goed gekozen relatiegeschenk is een van de onmisbare schakels van goed relatiebeheer. Maar er komt wel heel wat kijken bij selectie, inkoop en distributie van de juiste relatiegeschenken. Waar moet je op letten en met welke toeleverancier is het goed samenwerken? Om die vragen te beantwoorden organiseerde het Genootschap in maart 2011 een Themadiner Relatiegeschenken in Paleis Soestdijk? Bij het aperitief presenteerden zes toeleveranciers hun top- én flopproducten. Tijdens het diner was er gelegenheid voor discussie aan tafel, met de toeleveranciers en aan de hand van stellingen. Voor de aanwezige zes toeleveranciers – Bovi Sales Promotion, Keiretsu, Cervo, Novelties, Jos Premiums en Olde Bijvanck Business to B – was het een nieuwe ervaring om op een ontspannen wijze in contact te komen met potentiële klanten.

Passen bij je brand Genootschapraadslid Harold Overmars is initiator van deze bijeenkomst. Zijn bedrijf AEGON heeft zojuist het corporate beleid rond promotionele cadeaus afgerond. ‘Wij hebben ervoor gekozen om alles centraal te laten regelen door één leverancier. Er is een corporate website gelanceerd waarop wereldwijd iedereen die bij Aegon werkt, bestellingen kan plaatsen bij die leverancier. Bovendien kunnen ze zien welke producten er al zijn ontwikkeld. Dat is wel zo efficiënt en je zorgt daarmee voor het waarborgen van je brand. Duidelijk is welke producten wel passen bij het Aegon label en welke niet.’ Ook Patricia van Schenkhof ( F. van Lanschot Bankiers) werkt al langer samen met een vaste toeleverancier. ‘Bij de keuze van relatiegeschenken gaat het mij om de juiste prijs-kwaliteitverhouding en ook om de snelheid waarmee een bedrijf kan handelen en leveren.’

Branchevereniging Nieuws

d

e eventbranche beschikt over diverse actieve brancheverenigingen. In ieder

29


Case:

Case

v 30

Fijnevent: twee events voor één bedrijf oor de vijfde keer heeft evenementenbureau fijnevent Dutch Flower Group, wereldwijd de grootste bloemen- en plantenleverancier, mogen verrijken met veelkleurige events. Dit keer zelfs tweemaal in één maand tijd, zowel voor dochterbedrijf Hamiplant als voor Hamifleurs. Twee totaal verschillende events met uiteenlopende doelstellingen, maar beide met een kleurrijk thema en een uiterst persoonlijke benadering.

Hamiplant vierde naast haar 25-jarige bestaan de opening van een nieuwe bedrijfshal, welke dan ook werd ingezet als eventlocatie. Zonder deze gelijk te onthullen werden de gasten ontvangen in een kleurrijk ingerichte black box, midden in de hal, met als thema: Making Life Colourful. Gastheer Huub zorgde voor de nodige bombarie, waarna Gaston Starreveld het woord nam. Tijd voor de onthulling, ludiek en kleurrijk. Zowel directie, raad van bestuur als burgemeester leverden een decoratief schouwspel. Bepakt met paintguns losten zij kunstzinnige schoten waarna het valdoek zakte en de nieuwe hal zichtbaar werd. Het programma werd vervolgd met oppeppende muziek en een flinke dosis humor. ´In de middag voor relaties en ‘s avonds doorgepakt met een goed feest voor het personeel en hun partners. Met in totaal zo’n 500 gasten was de opkomst twee maal zo hoog als verwacht. Alles werd bijgezet om er een succesvol geheel van te maken. Een vrolijke en feestelijke happening met op en top vermaak tot slot´, kijkt Jos van den Broek van fijnevent tevreden terug.

Hamifleurs Ook bij Hamifleurs werden de bloemetjes buiten gezet tijdens een persoonlijk afscheid van de directie van Hamifleurs. Een zakelijke receptie met 120-koppig Westlands mannenkoor dat als verrassing ‘uit het niets’ verscheen. Iedereen zong uit volle borst mee. ‘s Avonds werd met een Hamifleurs quiz op maat het voltallige personeel betrokken. ´Met hilariteit en ontroering werd teruggeblikt op een manier die niemand noch koud, noch buitenspel liet. Een

interactieve band maakte het af en tijdens Jeroen van de Boom gingen werkelijk alle “Ik Hou van Hamifleurs” sjaals de lucht in. De directie stond centraal en was één met het personeel. Voor altijd in de bloemenharten gesloten werden zij door iedereen uitgezwaaid. Een roerend afscheid en een succesvol event voor in totaal zo’n 600 relaties en werknemers. Kortom, tevreden opdrachtgevers en een tweetal mooie events om als bureau naar toe te werken en op terug te kijken´, aldus Van den Broek.


event branche.nl

Case:

WOP.nl en BOVAG Dealercongres

w

OP.nl Business Events heeft ook dit jaar weer het BOVAG Dealercongres georganiseerd. Het grootste jaarlijkse managementevent van de automotivebranche vond plaats in het nieuwe Louwman Museum in Den Haag. (fotocredit: Corine Zijerveld)

Meer dan duizend autodealers, importeurs, leveranciers en leasemaatschappijen kwamen hier op af om relaties te ontmoeten, inspiratie op te doen en om mee te praten over de huidige stand van zaken in de branche. Dit gebeurde in talloze kleinschalige sessies. Zo toonden Shell en Ferrari een blik in de testkamer van moderne brandstoftechnologieën, legde Marktplaats uit welk pad een klant bewandelt voordat er een grote uitgave wordt gedaan en werd getoond hoe social media voor autodealers optimaal inzetbaar zijn.

Case:

z

All Events Group en Continu 15 jaar o’n 3000 gasten van Continu Detachering en Werving & Selectie kwamen naar het Windkracht Vijftien-evenement van All Events Group, ter ere van het vijftienjarig bestaan van het bedrijf.

(fotocredit: Menno Ridderhof)

rant voor de relaties van Continu en waren er concerten van Crazy Piano’s, de Edwin Evers Band en Kane. Al maanden van tevoren werd

Frank Haagedoorn, Directeur Bouw & Infra, koos bewust voor een vorm van live-communicatie waarin emotie en beleving centraal staan: ‘We willen alle mensen die ons geholpen hebben om te komen waar we na vijftien jaar staan bedanken. Dat kan met dure radioen televisiespotjes, maar wij doen het liever zo. Het gaat erom dat we onze klanten en de kandidaten binden aan Continu.’ All Events Group, met kantoren in Amsterdam en Den Bosch, bedacht en produceerde het Windkracht 15 concept en was verantwoordelijk voor het projectmanagement van deze avond.

Paul Ridderhof

Case

Evenementenlocatie 1931 in Den Bosch vormde het decor voor het evenement dat bol stond van het spektakel. Zo was er een VIP-restau-

het startschot gegeven voor een langlopende teaser-campagne die de opmars vormde naar het Windkracht Vijftien-evenement. Gasten kregen onder andere SMS-jes van optredende artiesten en een persoonlijke uitnodiging van Kane-zanger Dinand Woesthoff.

31


n at u r a l b a r k . w w w. w o lt e r i n c k e v e n t d e c o r at i o n . c o m


Sonny’s INC. breidt uit met Starlabel Entertainment

Sonny’s INC.

w

34

ereldberoemd in de eventbranche. Slechts een enkeling verdient dit predicaat, maar bij Sonny’s INC. is dat volledig terecht. De multifunctionele en flexibele band onder leiding van Sonny Hoogwerf, lijkt geknipt voor ieder evenement. Zonder moeite switcht de band van salsa naar show en van jazz naar een duet met Willeke Alberti. Het succes van de entertainers leidt nu tot een eigen boekingsbureau. ‘Met Starlabel Entertainment hebben we een boekingsbureau dat voortborduurt op de kwaliteit van Sonny’s INC, maar dan met een veel breder aanbod.’

Starlabel Entertainment is eigenlijk een moetje. Eega en zakenpartner Marleen van Laer legt uit: ‘Na ruim 20 jaar ervaring in de eventbranche gaat een langgekoesterde wens in vervulling: een eigen boekingsbureau. Puur om onze klanten geen nee te hoeven verkopen, want dat gebeurt met Sonny’s INC. regelmatig. We hebben wel eens meegemaakt dat we op één dag 7 keer nee moesten verkopen. Daarbij willen wij geen organisatiebureau zijn, maar willen wij onze klanten wel breder entertainment van hoog niveau aan kunnen bieden, waarbij onze ervaring en expertise een absolute meerwaarde is. Meedenken en persoonlijke aandacht, dat is onze kracht.’ Zowel Sonny als Marleen signaleren dat enkele bedrijven binnen de entertainmentmarkt nog wel eens concurreren op kwantiteit en budget. ‘Bij ons is de insteek anders. Klanten komen

het entertainment van Sonny’s INC en Starlabel meer is dan een begeleidingsband of een ‘losse’ artiest. ‘Wat dacht je van onze band met Willeke Alberti? Als het maar geen standaard is.’

binnen op kwaliteit en niet op budget. Als de markt functioneert zoals het zou moeten, betaal je overal dezelfde prijs voor dezelfde artiest, maar dat is lang niet altijd het geval. Bij ons is alles transparant en dat ervaren onze klanten als zeer prettig.’ Maar hoe onderscheid je jezelf dan in de entertainmentmarkt? ‘Ons entertainment is een onderdeel van het welslagen van het evenement en daarbij kan het ons niet gek genoeg. Zo deden wij voor Rabobank ooit een fusie-evenement. Synergie was het thema. Door Sonny’s INC. te combineren met een DJ, ontstond eerst een kakofonie aan geluid. De hele zaal zag je denken: dit werkt toch niet samen. Uiteindelijk ontstond een perfect samenspel tussen twee totaal verschillende muzieksoorten, waarbij de eerste aanzet tot de fusie op het podium plaatsvond’, geeft het tweetal aan om te tonen dat

Ook Sonny’s INC. heeft de invloed van de crisis gemerkt, maar toch bleven de boekingen binnenkomen. Een logische verklaring volgt: ‘Veel A-artiesten werden weggesneden. Het budget werd dikwijls gehalveerd, maar met dat ‘halve budget’ kunnen wij een programma neerzetten dat klopt van begin tot eind, met kwalitatief ijzersterke musici. Wat dat betreft mag je wel stellen dat Sonny’s INC. een ideale eventband is’, reageert het tweetal desgevraagd. ‘Ook wij zien dat de aanvraagperiode steeds korter wordt. Door met Starlabel artiesten aan te bieden op een voor onze klanten vertrouwd kwalitatief hoog niveau, kunnen we nu heel snel en breed schakelen. Flexibiliteit wordt nu gevraagd en dat bieden zowel Sonny’s INC als Starlabel Entertainment.’ www.starlabelentertainment.nl

Sonny en De Brink in Laren Wilt u Sonny’s INC. een keer live meemaken? Kom dan 16 juli om 19.00 uur naar De Brink in Laren. Het concert van de band is in korte tijd uitgegroeid tot een openlucht concert met duizenden bezoekers. ‘Daar presenteren wij met onze super muzikale achterban de veelzijdigheid van ons entertainment.’ Eventprofessionals zijn van harte uitgenodigd om langs te komen: www.sonnysinc.nl


event branche.nl

Nieuw in de branche

n

ieuwe concepten, nieuwe ideeën, nieuwe bedrijven of nieuwe initiatieven. U vindt het dagelijks op EventBranche.nl en wekelijks in onze gratis nieuwsbrief (www.eventbranche.nl/nieuwsbrief/) . In dit EventBranche Magazine een verzameling van de meest opzienbarende nieuwkomers.

Eventresult maakte einde aan presentatie-ellende

Uw eigen promotievideo van Pitch4You Het is niet meer tegen te houden: videos trekken langzaam maar zeker alle aandacht naar zich toe op internet. Pitch4you heeft deze beweging tijdig zien aankomen en biedt kwalitatieve, betaalbare, aansprekende en effectieve videos, waarbij (event)professionals zich middels een persoonlijke en authentieke video kunnen presenteren. ‘Uitermate geschikt als video voor uw online profielen op de diverse socialmediawebsites, of voor op uw homepage. U trekt in ieder geval op een prettige manier de aandacht en wekt de interesse van uw potentiële opdrachtgevers’, aldus Michiel Smilde, een van de initiatiefnemers van Pitch4you.

Photoflyer zet eventfotografie op zijn kop Photoflyer heeft een klantenbestand van meer dan 400 merken die in de afgelopen jaren photoflyers hebben ingezet om verschillende marketingdoelstellingen te kunnen realiseren. Maar sinds kort heeft Photoflyer van haar marketingtool een gadget gemaakt: custom made photoflyers, inclusief camera, films en eventuele tas, gewoon bij de ‘consument’ thuisbezorgd. Fleurien Sluis, general manager van Photoflyer legt het YourPhotoflyer-concept uit: ‘Online kan men nu een eigen polaroid inclusief stickerframe ontwerpen. Samen met camera’s, films en eventuele tassen worden de custom made photoflyers binnen twee weken thuis afgeleverd. Op deze manier heeft nu iedereen de mogelijkheid om een persoonlijk, origineel en betaalbaar gadget uit te delen op zijn/haar eigen evenement.’

Buitengewoon: tafel voor 100+ personen Grand Catering en haar directeur Pieter Aalbers behoren binnen de eventbranche tot de voorlopers als het gaat om MVO en MBO. Met The Colour Kitchen on Tour, een project waar jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt werken, vertaalde Aalbers eerder al zijn passie naar de eventbranche, nu komt daar het restaurantconcept Buitengewoon bij. Buitengewoon is een gastvrijheidconcept dat in Amerika bekend staat onder de naam ‘Outstanding in the field’. Pieter Aalbers (Directeur van Grand Catering) kwam dit concept een jaar geleden tegen en heeft van oprichter en kunstenaar Jim Denevan de kans gekregen om zijn gedachtegoed verder te ontwikkelen in Europa. Buitengewoon start deze zomer vanaf juni in Nederland en loopt tot september door. ‘Unieke locaties in de natuur zijn het toneel voor memorabele diners. Eén bijzonder lange tafel voor minimaal honderd gasten is het visuele hart van het concept en geeft de gast de ultieme gelegenheid om te genieten van een 5-gangen sharing diner. We zullen het vooral in de BtoC gaan vermarkten en Foto: Rugosa Rosa indien gewenst in de BtoB.’

Nieuw in de branche

De audiovisuele- en IT-experts van ACS lanceerden onlangs Eventresult. Een IT-pakket waardoor alle angst, frustratie en geklungel rondom presentaties op meetings, congressen en events tot het verleden behoren. Een garantie voor technisch de perfecte presentatie? Dan biedt Eventresult een traject waardoor uw presentatie technisch 100 procent is. ‘Wij ontnemen alle ellende van powerpoint tot scherm. Met onze partners kunnen we zelfs op conceptniveau meedenken’, aldus manager Andreas de Wilt. Voor een complete uitleg van Eventresult, zie www.eventresult.com

35


event branche.nl

Nieuwe Locaties:

Raveleijn, Voorste Venne en Crowne Plaza

Honderden burgemeesters openden Raveleijn

Efteling mikt met Raveleijn op zakelijke markt

Openluchtarena

De ‘magische stad’ in de Efteling, die met het doorknippen van een honderd meter lang lint werd geopend, bestaat uit drie verschillende accommodaties: een kantoorfaciliteit, een grote openluchtarena en een horecaen arrangementenlocatie. Het kantoor van Raveleijn beschikt over een aantal ‘bijzondere vergaderruimten’, waaronder de Troonzaal. Deze vergaderzaal biedt plaats aan ongeveer twintig personen en is, ondanks het Middeleeuws ogend karakter, voorzien van de modernste technieken om te kunnen vergaderen.

De openluchtarena biedt plaats aan maximaal duizend personen en kan buiten de openingstijden van het park exclusief ingezet worden voor een ‘evenement op maat’. Gedurende openingstijden vormt de arena het decor voor een mysterieuze parkshow.In Het Wapen van Raveleijn, een horeca- en arrangementenlocatie met een ‘bourgondisch tintje’ en een open keuken, kan met maximaal 500 mensen worden geluncht, gedineerd en geborreld. Dit kan in combinatie met de parkshow in de vorm van een arrangement of in combinatie met een ‘evenement op maat’. www.efteling.nl

Nieuwe Locaties

De Voorste Venne: een keer iets anders

36

Eventorganisatoren zijn altijd op zoek naar een nieuwe locatie. In Drunen biedt De Voorste Venne nu de mogelijkheid om in een karakteristiek gebouwencomplex uw evenement, feest, congres, beurs of productpresentatie te organiseren. Het door Anton Pieck ontworpen complex was lange tijd de huisvesting van het Autotron. Nu biedt De Voorste Venne onder meer een fraaie theaterzaal, een sfeervolle foyer en diverse andere multifunctionele ruimten. De Voorste Venne schetst zelf de mogelijkheden: ‘In De Voorste Venne kunt u activiteiten in de diverse ruimten combineren met een programma in de theaterzaal en een feest in de foyer. Of een voorstelling combineren met een receptie of party. De mogelijkheden zijn legio, want de sfeervolle ruimten bieden samen plaats aan gezelschappen tot 1000 personen. Alleen in de theaterzaal kunnen al groepen tot 344 gasten onderdak vinden. Ook de faciliteiten voor uitgebreide catering zijn aanwezig. www.devoorstevenne.nl

Crowne Plaza komt met nieuwe meetingconcepten Crowne Plaza Amsterdam City Centre test momenteel als een van de eerste hotels twee nieuwe concepten om zakelijke gasten te helpen het maximale uit hun zakenreis te halen: een creatieve meetingruimte en een lobby connect lounge. Tom Rowntree, woordvoerder van Crowne Plaza: ‘We zien dat veel van onze gasten drukke zakenreizigers zijn die van de ene vergadering naar de andere gaan. In het Crowne Plaza proberen we onze gasten te helpen om het maximale uit hun meetings te halen en we zijn dan ook altijd op zoek naar manieren waarop we kunnen innoveren. Vandaar dat we een testproject zijn gestart met de nieuwe creatieve meeting ruimte en de lobby connect lounge.’

Ideation Room ‘De nieuwe meetingruimte – de Ideation Room- is ontworpen om creatief denken te stimuleren tijdens meetings. Met een nieuwe technologie, een drie-in-één white board, kan de spreker zijn computerscherm op het bord projecteren, navigeren door documenten en websites, ideeën opschrijven met een markeerstift en interactieve notities opslaan op de computer of USB-stick.

Lobby Connect Lounge ‘De Lobby Connect Lounge maakt het gemakkelijk voor de gasten om een snelle, informele bijeenkomst te houden in de lobby. Gasten kunnen tegelijkertijd eten en werken met het speciale ‘Meet & Eat’ menu. www.crowneplaza.com


Ik: Justin van Hooijdonk (NBC)

i

Ondernemer op gevoel n de rubriek IK, een branchegenoot met zijn kijk op ondernemen binnen de eventbranche. Ditmaal Justin van Hooijdonk. De directeur van het Nieuwegeins Business Center (NBC) denkt steeds weer een stap vooruit. Zijn NBC weet als familiebedrijf al 20 jaar de grillen van de evenementenwereld te doorstaan. Over ondernemen met gevoel, timing, doen waar je goed in bent en altijd een 9 of 10 willen scoren.

Zijn ouders stonden aan de wieg van een evenementenlocatie die in 20 jaar tijd een geheel eigen plek heeft verworven in de meeting- en eventbranche. Het oude Nationaal Badminton Centrum in Nieuwegein werd destijds verbouwd tot Nieuwegeins Business Center. ‘Ook al was er toen totaal geen professionele branche, wij voelden wel aan dat dit booming business zou worden.’ Inmiddels is de locatie qua capaciteit verdubbeld en vinden er onder leiding van Justin van Hooijdonk dagelijks 30 bijeenkomsten plaats.

Terugkijkend lijkt NBC de markt altijd een stapje voor te zijn. Wat is jouw geheim? ‘Ondernemen op gevoel. Zo voelden wij in 2007 tijdig aan dat de markt op haar absolute toppunt was. Dat gevoel was voor ons het startsein om de locatie door te ontwikkelen en te upgraden. Het restaurant werd onder handen genomen en bijvoorbeeld de gevel kreeg een veel strakker design. Toen de crisis inzette hadden wij onze handen vrij om volop te ondernemen. Daarbij is timing alles. Zo renoveerden wij onze tuin volledig. Dat leverde meteen een aantal aanvragen op voor buitenbijeenkomsten. Daarnaast hebben wij kort geleden een nieuw led-plafond

in onze evenementenzaal in gebruik genomen. Technisch was het al langer mogelijk om een dergelijk plafond in te bouwen, maar dan hadden we absoluut de hoofdprijs betaald. Als ondernemer zit ik dan boven op die ontwikkeling en neem ik geen overhaaste beslissing: nu niet, nu niet…en dán op het juiste moment wel investeren.’

Toch moeten jullie ook de crisis gevoeld hebben, maar het lijkt alsof NBC de zware tijden moeiteloos doorstaat. ‘Omdat onze locatie alles van meetings tot concerten en van evenementen tot congressen onderdak kan bieden, heeft onze organisatie vele poten waar het bedrijf op steunt. Met zalen van 2 tot 1000 personen, gratis parkeren, een zeer centrale ligging en vertrouwd en persoonlijk contact is onze markt breed en zijn we ook niet snel te vergelijken als locatie. Het levert ons veel repeated business op. Toch zagen wij ook de budgetten slinken, maar een daling van het budget betekent niet dat dit ten koste hoeft te gaan van de kwaliteit.’

Maar waar zit dan de kracht van NBC zodat die kwaliteit gewaarborgd blijft? ‘Vooropgesteld: wij werken als familiebedrijf

in een compacte organisatie met een diversiteit van de juiste professionals op de juiste plek. Als locatie kun je dan altijd iets toevoegen aan het uiteindelijk project. Aansluiten bij de doelstelling en verwachtingen van de gast overtreffen, daar zit onze meerwaarde. Daarbij blijven wij bij onze leest. Want als je een 5,5 voor Frans hebt en een 8 voor Engels, dan vind ik dat je moet zorgen dat die 8 een 9 of een 10 wordt. Vrij vertaald voor NBC betekent dat, dat we ieder evenement beschouwen als een trouwerij: alles moet perfect zijn.’

De 3 wijze lessen van Justin van Hooijdonk, ondernemer op gevoel: ■ ‘Er komt steeds meer vraag naar ouderwetse gastvrijheid.’ ■ ‘Ik verwacht dat in september 2011 de markt weer volledig zal aantrekken.’ ■ ‘Houd de organisatie klein en huur als het moet freelancers in.’ www.n-b-c.nl

Justin van Hooijdonk

Ieder evenement beschouwen als een bruiloft

37


EventTransfers

d

e EventBranche is constant in beweging. Op EventBranche.nl en in onze wekelijkse gratis online nieuwsbrief vindt u dagelijks nieuws en transfers uit de branche. Hieronder de meest opmerkelijke verschuivingen.

IDEA vindt in Bouwman nieuwe verenigingsmanager

Eventtransfers

Niels Bouwman is per 1 mei de nieuwe verenigingsmanager van branchevereniging IDEA. Bouwman was lange tijd eventmanager bij Organon en was onlangs betrokken bij de totstandkoming van de belangenvereniging Freelance Event Professionals. IDEA-voorzitter Gerben Plasmeijer: ‘Niels Bouwman heeft bewezen het veld van de eventmarketing vanuit diverse perspectieven goed te beheersen. De branche staat aan de vooravond van veel nieuwe ontwikkelingen. We zijn ambitieus en met de vakkennis en ervaring die Niels meebrengt, kunnen we die ambities verwezenlijken.’

38

Nieuwe directeur HMH: Birgitte de Winter Vele honderden eventprofessionals en andere relaties van de Heineken Music Hall kwamen eind maart naar de afscheidsreceptie van directeur Paul Stiekema en vierden tegelijkertijd het 10-jarig bestaan van de HMH. Stiekema kondigde op het podium aan dat hij graag weer aan projecten wil gaan werken en maakte officieel bekend dat hij zijn eigen consultancybureau gaat beginnen. ‘In de HMH was ik iedere dag bezig met een project met een kop en een staart. Het is nu echt tijd om het stokje over te dragen.’ Dat stokje gaat naar Birgitte de Winter, die al langere tijd werkzaam is in de Heineken Music Hall

Kroeze directeur Luxor Theater De Raad van Toezicht van de Stichting Luxor Theater Rotterdam heeft Gerda Kroeze-Knol benoemd tot directeur. De huidige directeur van Schouwburg en Congrescentrum Orpheus in Apeldoorn gaat per 1 september aan de slag. KroezeKnol is vanaf 1997 directeur van Schouwburg en Congrescentrum Orpheus in Apeldoorn. Ze volgt in september de dan 68-jarige Rob Wiegman op, de huidige directeur van het Luxor Theater.

Nieuwe netwerkdirecteur NBTC Andrew van der Feltz is per 1 april aan de slag gegaan als directeur Netwerk & Business Development bij het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC). Van der Feltz was werkzaam als manager van de NBTC-vestiging Verenigd Koninkrijk en Ierland, waar hij verantwoordelijk was voor de marketingstrategie en -activiteiten in beide landen. ‘Het NBTC en de toeristisch-recreatieve sector staan de komende jaren voor grote uitdagingen om de bestemming Nederland op de kaart te houden in het buitenland’, stelt algemeen directeur Jos Vranken. ‘Samenwerking is hierbij meer dan ooit essentieel. Andrew van der Feltz vormt een waardevol lid van het Management Team waarmee we deze uitdagingen het hoofd gaan bieden.’

Michael Dekker naar Dechesne & Boertje Dechesne & Boertje Eventmarketing heeft er een nieuw teamlid bij. Projectmanager Michael Dekker gaat het zestienkoppige team versterken. Dekker was in de afgelopen zes jaar werkzaam als Project Manager bij de zakelijke reis- en evenementenorganisatie ATP Event Experts en bij het PR-bureau Van+Van Communications. Hij was daar onder andere verantwoordelijk voor events van PON, ING, McGregor, Nissan Europe en Pioneer.


event branche.nl

Agenda ■ Seminar

HSMAI digitale wereld – 19 mei 2011 Op donderdag 19 mei brengt de HSMAI in NH Hotel Atlantic Menno Lanting (auteur van het Managementboek van het jaar 2011) en Ronald van den Hoff (auteur van Society 3.0). Zij zullen uitwijden over de voortschrijdende impact van de digitale wereld op mens en manager. Leden gratis, introducés 95,- en overigen 145,- euro. www.hsmai.nl

■ Beurs IMEX Frankfurt – 24 t/m 26 mei 2011 Vele duizenden bezoekers uit 150 landen kwamen vorig jaar naar Imex, de grote vakbeurs voor het complete live communicatiespectrum: meetings, incentives, congressen en events. www.imex-frankfurt.com

■ Congres Nationaal Congres Citymarketing & Evenementen – 30 mei Het NCCE vindt dit jaar plaats op 30 mei in theater De Maaspoort in Venlo. Thema van NCCE 2011: ‘Samenwerken en verbinden’. Dit jaar bijzondere aandacht voor ontwikkelingen in middelgrote en kleinere gemeenten. Tips en adviezen voor opzet van beleid en organisatie. www.citymarketing-evenementen.nl

■ Cursussen Master in Eventmanagement – september 2011 Zowel het cursusprogramma van Public als Advanced Event Management starten dit jaar in september. Wilt u verzekerd zijn van een plaatsje schrijf dan tijdig in. Bij Public Event Management is de lesstof speciaal samengesteld voor medewerkers Beleid en Strategie, evenementenmanagers en marketing-/communicatiemanagers, werkzaam bij (lokale) overheidsdiensten, evenementenorganisaties of marketing-/communicatiebureaus. Het advanced programma gaat in op accountability en leiderschap in project management. www.masterineventmanagement.nl

Column Frans Miggelbrink

Awards

h

et gaat niet om een Award voor een prestatie die uitmuntend bijzonder of creatief is. Maar om het ongeneerde uitventen van Awards. Eretitels die zijn verdwaald in een oerwoud van non- Awards en allemaal gedegradeerd tot een passerende scheet in de spotlights.

Pupillen bekers van nog geen twee tientjes als ongegeneerde branding tool bij opgeklopte treurige verkiezings fuifjes. Awards en awards en awards als erotische massage olie voor de eigen kont in de hoop dat er ergens iemand is die het serieus zal nemen. Ons kent ons lijstjes om op te stemmen via:”New media and the way of say hi and hi again - it’s me and only me -”. Online hijgen naar followers die zich constant afvragen hoe blij je wel niet kunt zijn met jezelf. Maar wie niet volgt bestaat niet op online-plaza. Twitpic foto’s met bijschriften als ware het de Oscaruitreiking gemaakt in #partycentrum #FunplaceFun-your-self en iedereen die er voordeel uit denkt te kunnen halen herhaalt het en herhaalt het. Creatieve teams duiken op de zoveelste potentiële Award met een vloedgolf van online oprispingen. Ze zijn in de race en dat moeten alle relaties weten. Iedereen moet en zal stemmen met een smekende ondertoon die doet denken aan een nationale collecte. Dagelijkse online Award news: “Help ons aan deze trofee” staat er in de zoveelste smekende nieuwsbrief. En natuurlijk is er massaal gestemd en natuurlijk heeft dit bureau gewonnen. Met de hulp van alle online vriendjes en nichtjes van de schoonmaakster tot de stagiaire. Buro’s die pronken met kwaliteit afgemeten aan het aantal welwillende ooms en tantes en online snotterbellen neefjes die op alles stemmen waar de familie bij betrokken is…ach, ook dat is de eventbranche…

Agenda

Event en MICE

39


Op weg naar groen

Maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaamheid spelen een steeds belangrijkere rol bij evenementen. Als ISO-14001 gecertificeerde organisatie erkennen wij dit en nemen we graag het voortouw om, samen met u, op weg te gaan naar groen.

De Boer | tel. 072 5400 444 | info@deboer.com | www.deboer.com


event branche.nl

EventBranche MICE: ■ Incentives: veilig en gezond pag. 44 ■ NL Conference boeit met BLUF pag. 48 ■ Aalborg stad met spirit pag. 50

41


event branche.nl

Cultuurverschillen ? uitgelicht tijdens MICE events

s

ite Nederland is een onderdeel van een grote wereldwijde incentive netwerkorganisatie, Site International. Nederland is het op twee na grootste chapter van SITE, een teken dat de Incentive industrie in Nederland actief, betrokken en goed georganiseerd is. Onlangs stonden twee internationaal gerichte events op het programma: de Europese conferentie in Florence en de Spring meeting in eigen land.

MiceBranchenieuws

Niemand minder dan president Mary MacGregor (foto) van SITE International en Europees president Paul Miller waren afgereisd naar de bijeenkomst in Biddinghuizen om te spreken over actuele kwesties binnen de organisatie. Hoewel de incentive- en eventbranche na een aantal jaren weer wat opkrabbelt, hebben beide branches stevig last van aangekondigde en reeds ingevoerde fiscale maatregelen.

42

Cultuurverschillen De 110 leden van Site Nederland, dat aan Site Global is verbonden, bestaan voornamelijk uit Incentivebureaus, hotels, luchtvaartmaatschappijen en lokale agenten. De incentive- en eventcultuur kent wereldwijd grote verschillen. Zo is het in de Angelsaksische landen niet ongebruikelijk incentives in te zetten als prestatiebeloning en om medewerkers te onderscheiden van de minderpresterende collega’s. In Europa kennen we deze cultuur (nog) niet of nauwelijks zodat de activiteiten van Site wereldwijd fors verschil-

len. Deze cultuurverschillen, die ook binnen Europa bestaan, zijn een belangrijk gespreksonderwerp tijdens het laatste EMEA-overleg in Florence geweest.

Lastige fiscale maatregelen In Europa hebben deze branches nu vooral te kampen met diverse fiscale maatregelen, die het organiseren van een event of incentive fors minder aantrekkelijk maken. De eenwording van Europa wordt door de diverse belastingautoriteiten aangegrepen om niet alleen de heffing van belastingen eenvoudiger te maken, maar via een achterdeur ook lastenverzwaringen en kostenbesparingen aan de zijde van de heffer te realiseren. Site heeft zich daar van meet af aan stevig tegen verzet.

Toezegging Minister de Jager In Nederland is de Werkkostenregeling inmiddels een feit. Door de overgangsregeling kunnen werkgevers tot 2013 kiezen voor het oude of voor het nieuwe regime. Inmiddels is

Werkkostenregeling mag nooit tot lastenverzwaring leiden

gebleken dat slechts 10% van de werkgevers voor de nieuwe regeling heeft gekozen. En uit onderzoek onder deze werkgevers is gebleken dat deze werkgevers de Werkkostenregeling als een lastenverzwaring zien. De minister heeft bij invoering aan de Tweede Kamer toegezegd dat deze regeling niet tot een lastenverzwaring kan en mag leiden. Site zal er daarom bij de minister op blijven aandringen dat de regeling op zeer korte termijn wordt geevalueerd op zijn toezeggingen aan de Kamer.

MICE nieuws online: Wilt u op de hoogte blijven van al het nieuws binnen de incentive en MICE wereld, kijk dan regelmatig op www. eventbranche.nl/nieuws/mice/ of neem een gratis abonnement op onze digitale nieuwsbrief: www.eventbranche.nl/ nieuwsbrief/ Heeft u zelf nieuws uit de branche? Weet ons dan ook te vinden: ellenvanree@eventbranche.nl

MiceNieuws wordt mede mogelijk gemaakt door:


event branche.nl

Hotelnieuws:

upgrade en update

Plaatje in Portugal In de regio Estoril/Caiscais blijft men renoveren én bouwen. Niet ver van het betoverende stadje Sintra het Hotel Quinta da Marinha Resort, gelegen in een bewaakt privégebied, en een geliefd onderonderkomen voor de automotivebranche. Vaak wordt het geheel exclusief afgehuurd, want het staat ook goed bekend om zijn faciliteiten voor teambuilding. Wie naast de conferentiemogelijkheden, meetingrooms tot 150 personen, gebruik wil maken van de mogelijkheid tot golfen, paardrijden en treasuryhunts is op 20 minuten reistijd van Lissabon airport aan het juiste adres. www.quintadamarina.com

Bella Italia in Hotel Missoni Koeweit We like! Logeren anno 2011 gaat zo: state-of-the-art technologische design zoals inchecken via iPads, de laatste modellen B & O tv’s in de kamers, en in de badkamers van de suites, ‘magische spiegels’ die moeiteloos omgetoverd worden in TV schermen. Wie het aan den lijve wil meemaken gaat naar Koeweit. The Rezidor Hotel Group opende in samenwerking met het bekende Italiaanse modehuis het tweede Hotel Missoni. In Koeweit. Alle 169 kamers hebben zeezicht. In de tarieven zijn ontbijt, wasserij, hoge snelheids internettoegang, filmpjes op aanvraag en ook wel prettig de minibar inbegrepen. Het hotel beschikt over uitgebreide vergadermogelijkheden. Het zwembad biedt zicht over de stad, en eind 2011 is ook het 1.500 m² (!) luxueuze Six Senses Spa voor de gasten open. Voor de inwendige veeleisende gast geraffineerde restaurantconcepten: een authentieke Italiaanse keuken terwijl het Luna restaurant, op de 18de verdieping, een fusiekeuken van Arabisch-Oosterse en mediterrane keuken aanbiedt. www.rezidor.com

De Bel Air-vlaggen in Den Haag gingen uit voor het 40-jarig jubileum. Dat het hotel met de tijd meegaat weet ook Helga van Leur. De bekende weervrouw was present tijdens hun Green Key certificering eerder dit jaar en tijdens het event in april boeide ze de receptiegangers met haar presentatie over haar expeditie naar Groenland. ‘We leven met circa 7 miljard mensen op deze planeet. Op zich niet erg, maar wel als we ongewijzigd doorleven zoals nu. Door de bedrijfsvoering onder de loep te nemen, kun je efficiency verbeteren, maar ook het personeel motiveren verder te kijken dan hun directe taak. The Green Key certificering kijkt naar die verschillende duurzame aspecten en helpt bedrijven in de toeristische branche te voldoen aan de wensen en eisen van de huidige tijd. Bel Air gaat met haar tijd mee.’ Veel congresgangers, het hotel ligt aangeplakt bij het World Forum Convention Center, zijn inmiddels bekend met de uitstekende faciliteiten van Bel Air. Zoals de vijf boardrooms maar ook congres en eventruimte HALL A1 met een vloeroppervlakte van 273 m2 en een capaciteit tot 500 personen voor een receptie of 325 in theateropstelling. Alle zalen hebben natuurlijk daglicht, de aangrenzende tuin is ideaal voor een ontvangst of coffeebreak. www.belairhotel.nl

Hotelnieuws

Bel Air viert feest

43


event branche.nl

Het is zaak om met de hele groep veilig en gezond terug te keren in Nederland

Incentives:

veilig en gezond uit en thuis?

S

44 44

laan incentivebureaus opgelucht een kruisje als het vliegtuig met de voltallige groep weer veilig aan de grond staat? De veiligheid en gezondheid van deelnemers: hoe zit dat, goed geregeld? Wie spreek je aan bij calamiteiten en den vreemde, wie regelt de beslommeringen adequaat? Wat is er mis met preventief opereren. Wel zo ethisch toch, echter ook bonton in de branche?

TEKST: ELLEN VAN REE


event branche.nl

Bouter: ‘Ze schrikken zich wezenloos als ik over jouw casus vertel, die maakt nog steeds een enorme indruk. Men had je moeten terugvliegen.’ Mijn tegenwerping dat de Chinese arts toestemming weigerde doet Bouter af als ‘verzekeringsgeharrewar’ en ‘communicatiestoornissen’. ‘Kijk naar de consequenties. Twee jaar na dato nog ellende, een hersteloperatie, en dat als zelfstandige. Men

Het KLM Health Service kantoor Schiphol

gaat ervan uit dat alles perfect verloopt, maar de praktijk leert helaas anders.’

Scenario afvinken Cliënten gezond uit en thuis, dat is de corebusiness. KLM Health Services keurt en ondersteunt medisch niet alleen het eigen KLM personeel, externe bedrijven, zoals de offshore industrie, duikverenigingen en in toenemende mate business travellers, kloppen ook aan bij de organisatie op Schiphol-Oost. Bouter: ‘ Als mensen op reis gaan, naar het buitenland voor een event, is het de eigen reisverzekering die alles keurig ‘covert’, op basis daarvan is men verzekerd. En degene die het event organiseert verwacht dat iedereen een reisverzekering heeft, of een ongevallen- en aansprakelijkheidsverzekering heeft afgesloten. In mijn optiek is men als organisator, ethisch gesproken dan, medeverantwoordelijk. Daarnaast maak je als organisator een betere servicegerichte indruk als je de opdrachtgever een gedegen backup kunt bieden. Als je kunt zeggen dat je bovenop de lopende verzekering, alles tot in de puntjes hebt geregeld. Wat je als organisator zou moeten willen, is dat voorafgaand aan een incentive alles tot in de kleinste details keurig is afgevinkt.’ ‘Reizigers, inclusief de zakelijke reizigers die vaak onder stevige stress opereren, kunnen onverwachte problemen op reis krijgen. Of stappen in het vliegtuig met pijnprikkels aan een kies. Stel je voor, iemand heeft last van een beginnende wortelkanaalontsteking en negeert de klachten vanwege zakelijke verplichtingen of tijdsdruk. Eenmaal boven Am-

Iedereen fit to travel? sterdam speelt de kies op en weet hij of zij niet meer waar hij het in het vliegtuig moet zoeken. Bedenk de verstorende elementen bij een incentive maar. Een ongeluk met een groepslid zit in een klein hoekje, met als gevolg dat de sfeer onderling er niet beter op wordt. Zo’n incident drukt toch een vervelend stempel op de reis. En wat als het gaat om een goede zakenrelatie die je meeneemt op een incentive: van die relatie ben je wél afhankelijk, als je dat vergooit, ben je de relatie voorgoed kwijt.’ ‘Wij als KLM Health Services kunnen deze branche informeren over landen en de risico’s die de reizigers lopen. Men reist steeds verder, Brazilië met het komende WK, Argentinië, Maleisië. Daar zijn bepaalde risico’s aan verbonden. Als KLM organisatie onderhouden wij contacten (en meer dan dat) met de artsen die we op 200 bestemmingen wereldwijd hebben: een internationaal artsennetwerk, dat het plaatselijke gezondheidssysteem en de regelgeving door en door kent. Inzetbaar bij calamiteiten en medische problemen die lokaal moeten worden opgelost. Zo is iedereen in het buitenland verzekerd van goede zorg.’

Incentives

Weg voor De Zaak. Leuk! Ontspannen in de KLM kist, filmpje onderweg, diner en ontbijt naar wens, niet te veel alcohol want je wilt niet uitgedroogd aankomen, relaxte hazenslaapjes tussendoor. Eenmaal geland bagage verzamelen, busje dat naar het evenement vertrekt opsnorren, sjokken achter een trolley door een spekgladde parkeergarage en dan opeens... Valpartij. Krak. Boem. Heupfractuur. Opname in een stamcelkliniek waar, zo lijkt het wel, chef-chirurg van Afdeling Ingegroeide Teennagels jouw heupfractuur volgens zijn normen kunstig oplapt. Revalideren tussen een volk wat geen jota van jouw taal begrijpt. Gesteggel met de verzekeringsmaatschappij. Gerepatrieerd, in quarantaine vanwege MRSA bacterie. Een topabonnement bij de fysio. Twee jaar later een hersteloperatie, omdat de Chinese heup toch niet zo fantastisch scharniert. Horrorfilm? Welnee. Echt gebeurd. Dit bizarre verhaal heb ik ooit tijdens een informele ontmoeting gedeeld met Kees. Drs. C. Bouter om precies te zijn, operationeel directeur KLM Health Services, dochtermaatschappij van KLM. Twee jaar later vertelt Bouter dit voorval nog graag intern, als voorbeeld. Hoe het fout kan gaan. Tijdens een zakenreis, een incentive.

45


event branche.nl

Kees Bouter: ‘Men gaat ervan uit dat alles perfect verloopt, maar de praktijk leert helaas anders’

Check en dubbelcheck

46

Bouter geeft een voorbeeld. ‘Voor het WK voetbal in Zuid-Afrika inviteerde de KNVB 200 van haar toprelaties. De KNVB kende KLM Health Services en vroeg vooraf een check ter plekke te doen om zekerheid te hebben dat alles werkelijk klopt. In de praktijk bleken overal gaten te zitten. Verpleegkundigen waren in geen velden of wegen te bekennen, ambulancevervoer bleek niet goed geregeld. Onze dokter heeft vervolgens adequate voorzieningen opgezet. Wij bieden 24 uur per dag, 7 dagen per week service; men krijgt altijd een arts aan de telefoon voor spoed hulpvragen. Deze spreekt de taal en kent de lokale gebruiken. Ook kunnen de participanten zelf bellen. Veel mensen hebben vragen en kennen een zekere gêne, zeker als het hun medische staat betreft. Niet iedereen loopt te koop met zijn kwalen en aandoeningen, of het nu om diabetes gaat, een pacemaker, of een te hoge bloeddruk. Op zakenreis naar een exotisch land, krijgt men onverwachts hartkloppingen, ernstige hoofdpijnklachten, wordt bevangen door de hitte, een op hol

geslagen spijsvertering... Kortom, men gaat zich vervelend of ziek voelen. Dan bel je niet naar je huisarts of ren je niet direct naar de plaatselijke Eerste Hulppost. Dan is het prettig om discreet telefonisch advies aan een professional te kunnen vragen. Waar laat je je verhaal? Je hebt een noodnummer achter de hand, daarmee kan men, desnoods anoniem, heel snel schakelen.’

Dienstverlening op Schiphol ‘Wat ook niet bij iedereen bekend is: op slechts 500 meter van onze KLM-lounge zit Airport Medical Services, een medische post die 24/7 beschikbaar is en waar men tot een half uur voor een vlucht terecht kan. We leveren dienstverlening op Schiphol. Want wie vergeet er in de hectiek van het op reis gaan niet zijn medicijnen? Onze dokter schrijft een receptje, we hebben daar tevens een eigen apotheek. Het kan gebeuren dat de vereiste medische papieren niet in orde zijn, of de vaccinaties. Vlak voor vertrek van een vlucht kunnen onverwachte klachten zoals oorpijn ontstaan. Toch prettig als deze snel verholpen worden. In de

lounge op Schiphol kunnen we aan incentivegroepen nog voorlichtingservice geven. ‘Jaarlijks vindt onderzoek onder zakenreizigers plaats. De medische problematiek is groter dan wij denken. Zelfs achteraf, tot maanden na terugkomst uit het buitenland, kunnen zich nog kwalen aandienen. Bijvoorbeeld kunnen zich soms weken later nog vervelende KNOklachten ontwikkelen, om van hun slaapproblematiek nog maar te zwijgen. En je kunt een wormpje bij je dragen, in het buitenland opgelopen wondjes of steken van rare insecten kunnen vervelende gevolgen hebben. Een goede voorbereiding en ondersteuning tijdens de reis, kunnen veel problemen voorkomen. Bouter: ‘Deze branche moet nadenken en zich afvragen bij de keuze voor een land: hebben we wel de juiste informatie ingewonnen, kloppen de eventueel benodigde vaccinaties, hoe zit het met de medische begeleiding ter plekke, is er voldoende hulp achter de hand? Te vaak wordt gedacht dat het wel goed zit. Met goede sier naar de klanten toe, met custom care waar over is nagedacht, komt men vér.’


event branche.nl

Ver-van-mijn-bed-show?

Eric van der Meer van EHBO Diensten Nederland kent als geen ander de verhalen en verbaast zich erover dat gezondheid op reis, juist voor de incentivebranche, een ver-vanmijn-bed-show lijkt. ‘Misschien moet ik meer mijn best doen om de juiste poppetjes aan hun staart te trekken.’ Het verbaasd hem in hoge mate dat zijn diensten wél worden ingehuurd tijdens evenementen in Nederland. Hem en zijn teamleden tref je op alle toonaangevende zakelijke- en publieksevenementen en het is blijkbaar niet zo voor de hand ligt om een ticket extra te boeken zodat ook in het buitenland passende zorg en ondersteuning kan worden geboden. Naast de standaardbegeleiding bij uw reis, gaat hij verder: zo zijn er extra mogelijkheden als bijvoorbeeld een tropenverpleegkundige, kinderverpleegkundige, diabetesverpleegkundige en op speciaal verzoek, en wanneer de omstandigheden dit vragen, behoren zelfs een arts of andere specialisaties tot de mogelijkheden. ‘Als je, zoals ik , in de zorg werkzaam bent en je komt in het buitenland, dan kijk ik als vakfanaat extra alert rond. Ik was in Spanje tijdens een privébezoek getuige van een uiterst naar ongeluk. Een man was gevallen en had zijn scheenbeen gebroken. Hij werd, mind you, ongespalkt en zonder enige medicatie die zijn pijn zou kunnen verlichten, in een auto die de term ambulance niet verdient geschoven. Onvoorstelbaar. Ik hoopte dat de man eenmaal aangekomen in het hospitaal een goede orthopeed zou treffen, want het zag er niet best uit.’ Van der Meer: ‘Wij hebben in Nederland één ambulancesysteem, we zijn hier gezegend met uitstekend geëquipeerde auto’s, voorzien van de laatste snufjes medische apparatuur. In het buitenland is dat niet vanzelfsprekend, in Spanje, zelfs in België kennen ze het paramedisch systeem. Dan komt een “brand-

Eric van der Meer en zijn team worden nog te weinig ingezet bij incentives

‘We kunnen tot in de lounge op Schiphol incentivegroepen voorlichting geven’ weerambulance” met een uitrusting. Als ik denk aan de taalbarrières waar men in het buitenland tegenaan loopt, waardoor miscommunicatie ontstaat, is het niet eenvoudig om patiënt te zijn in het buitenland. Ook dat gegeven lijkt mij een reden om ondersteuning vanuit Nederland mee te nemen. Een vette plus als het om customer care draait. Recent ben ik meegegaan met een inspectiereis naar Jordanië. Daar worden managementtrainingen gehouden in de Wadi Rum woestijn, niet bepaald een gebied waar je binnen 25 kilometer een Eerste Hulppost aantreft. Ik vond dat uiterst slim van de Nederlandse organisatie, in dit geval Margot Fabery de Jong van Fab4U. Zij neemt hoog kader mee op intensieve trainingen in nogal onorthodoxe leefomstandigheden en laat - terecht- niets aan het toeval over. Zo zou meer gedacht en gehandeld moeten worden in de branche. Misschien is men een beetje arrogant, of heeft

een eventmanager simpelweg geen tijd om aan calamiteiten onderweg te denken en is dat het probleem. Het grappige is, we worden wel geboekt voor incoming! Ik ben ook een voorstander van een medische keuring vooraf. Niet iedereen is topfit om op reis te gaan.’ Zo, geschrokken van dit artikel? Bureaus die ik belde of mailde verzekerden mij allemaal hun zaakjes goed voor elkaar te hebben. Dat zal best. Maar tijdens de EventBrancheBorrel informeerde ik ook bij een bureau, net terug van een flinke opdracht naar China (!) naar zijn aanpak. Het antwoord: ‘Ach, ik had de pillendoos bij me in de bagage’. Kijk, en daar schrik ik nou weer van!

www.klmhealthservices.nl www.ehbo-diensten.nl

Incentives

Doemdenken. Teken het rampscenario tijdens een incentive even uit. Een deelnemer valt uit de jeep tijdens het spotten van leeuwen. Tjongejonge, die safari in Tanzania bleek beleving op en top. Tijdens het hoogtepunt van de Lissabontrip, die geinige speurtocht in oldtimers, reed een auto die van rechts kwam iets te hard. Au. Mountainbiken in de Ardennen, enige teambuilding voor de groep van 60 man, jammer dat juist de remmen van die éne fiets het lieten afweten. De littekens van de foutgezette polsbreuk zijn na jaren nog zichtbaar. Ander werk zoeken.

47


event branche.nl

Bewonderde blik voor de wereldkampioen kunstfluiten

Lest best spreker Daan Rosegaarde

Marije Breuker voorzitter Site Nederland rechts Yolanda Logt van ShareToday

MPI NL Conference 2011 in Muziekgebouw aan ‘t IJ:

“Bluf” blijkt bijzonder boeiend

r

48

ond de 350 leden van de Nederlandse chapter MPI waren 11 april richting Muziekgebouw aan ‘t IJ gekomen voor de NL Conference. Het jaarlijkse visitekaartje van de vereniging. Een editie met een gouden randje werd het zeker, ook gezien het aansprekende thema: “Bluf”. Want bluffen is alleen maar interessant als men het waar kan maken. Zelf blufte de organisatie vooraf met het beoogde cijfer 500 aanmeldingen en een statement als ‘grootste van Europa’. Verslag van een dag, waarbij de deelnemers afwisselend, staand en zittend en vaak op het puntje van de stoel, een boeiend programma kregen voorgeschoteld. TEKST: ELLEN VAN REE FOTO’S: PHOTONIC EN ELLEN VAN REE

Wat een gewaagde zet: een muzikale dagvoorzitter. Hij zet vanaf het begin de toon voor de dag. Een compleet verhaal in een paar noten. Gregor Bak kondigde achter de vleugel op originele wijze de sprekers aan. Korte introducties, tekstueel zeer to the point, met op het eind, als een spreker zijn toegestane 30 minuten dreigde te overschrijden, een corrigerende vrolijke tingel op zijn klavier. En dat was ook het aangename van deze editie, vorig jaar was mijn hoofd barstensvol halverwege de dag in het Elicium, wat een bijna niet bij te benen tempo hield men toen aan. Nee, dan dit jaar, 30 minuten spreektijd voelde gebalanceerder en met een mooi woord verdiepender aan.

Roland van der Vorst gaf vier manieren aan om bij mensen hun nieuwsgierigheid te beïnvloeden: achterhouden, verstoren, open houden en cognitieve vragen stellen. Een goede tip van zijn hand: kijk naar de achterflappen van boeken. James Veenhof is de man achter het succes van de Amsterdamse Fashion Week en hij deelde zijn inzichten als kopieer nooit de successen van anderen, doe het vooral op je eigen manier. En nog een fraaie: een succesvol evenement mengt verschillende bloedgroepen. Ponytails meets suits. Bij spreker Sharon Kroes kreeg ik in eerste instantie het schaamrood op de kaken. Vanwege een aanname: ik verwachtte een vrouw. Span-

nende interactie, het was iedereen na diens half uurtje wel duidelijk waarom hij wereldkampioen debatteren is: van hem valt verbaal niet te winnen, moeiteloos won hij iedere discussie. Na uitgever Oscar Kneppers met als belangrijkste boodschap wees duidelijk over de intenties, praat er publiekelijk over en durf vooral op je bek te gaan (interessant thema voor volgend jaar: cases van falen?) kwam er een zeer authentiek mens op het podium: Geert Chatrou. Een gouden greep dit heerlijke intermezzo van deze wereldkampioen kunstfluiten, want bescheiden, zeer relaxed, grappig en uiteraard gaf hij een fantastisch ‘fluitconcert’. Terecht overkwam hem een staande ovatie.


event branche.nl

Twitteren ging wat lastig

NL Conference op Twitter Een beetje congres of evenement leeft nog even voort op Twitter. Zo ook de NL Conference. EventBranche verzamelde een aantal tweets. Natuurlijk vindt u er nog veel meer op twitter.com, zoek op #NLConference: @ChampBouwman Oja Geert Chatrou: sinds ik mijn geld met fluiten verdien lach ik een stuk meer! #werelkampioenkunstfluiten #koning #NLConference

Verbaal kanon Daan Cohen liet zien en horen dat het gebruiken van het enorme potentieel aan Youtube videotjes een enorme extra kan zijn, zeker op evenementen. Beeld zegt immers meer dan tekst, zo weten ook zijn opdrachtgevers als Amnesty International en museum Boijmans van Beuningen. Hij is de bedenker van Upload Cinema, een concept dat via mond-tot-mond reclame en het uitnodigen van vrienden op een organische manier gegroeid is in drie jaar tijd. De thema-videoavonden draaien in 15 bioscopen en zijn ook in Barcelona en Madrid een eclatant succes. Vervolgens was er een verbaal kanon in de persoon van Hans Janssen van Denk Producties: wat een tot de verbeelding sprekende man. Hij deelde met de zaal zijn meeste bruikbare tips zoals ‘boek een ego-loze dagvoorzitter’, ‘negeer het instrument en promoot het resultaat’, ‘alles is vorm, zelfs inhoud’ en nog een fraaie: ‘selecteer sprekers op blije eikels’. Een verademing!

thuisbasis Rotterdam en inmiddels een dependance in...China. Zijn technopoëzie brengt mensen daadwerkelijk in contact, zo liet hij zien..Zijn opmerkelijke uitspraak: ‘innovatie komt nooit uit een branche zelf’, dus branchegenoten… De dag werd samengevat door een briljante Belgische poppenspeler. Kortom, gespreksstof te over tijdens de borrel in het avondzonnetje. Laten we vooral niet vergeten te melden: de hele NL Conference wordt geproduceerd in de vrije tijd door een groepje enthousiaste vrijwilligers. Chapeau voor deze editie. Boeiend. Geslaagd. Enthousiasmerend. Inspirerend. Wat een dag. Nu al nieuwsgierig naar volgend jaar!

@roelfrissen Gouden uitsmijter van Hans Janssen: de puppy techniek! #nlconference @irenekoomans Armand Schreurs: Jullie Nederlanders kunnen van België leren - wij zitten al 10 maanden zonder kabinet. Dat is pas bluf! :-) #nlconference @DagvoorzitterNL RT @sorensennetwork: “@DagvoorzitterNL: Hoe lang is een goede energiser? #nlconference”�Zo lang als zaal hem nodig heeft!

Geen innovatie uit de branche Hoogtepunt nummer twee en afsluitende spreker was Daan Rosengaarde. Als beeldend kunstenaar en samen met whizzkids wil hij kunst en social media samen brengen en doet dat vanuit

@nlconference Zoek naar ‘Ego-loze dagvoorzitters’ - heel belangrijk! Hans Janssen @nlconference #nlconference (Hans heeft een een mooie ego-loze lijst :-)

VisitDenmark MICE medewerkster Mirjam Hart links

@faceplacecase The day after....#nlconference.Recap what did we learn, it’s all about content & shape, perception=reality, tell your story in 6 words etc

49


event branche.nl

Aalborg, stad met spirit

Aalborg

k

50

Aalborg’s charmante oude binnenstad

LM voegde recent een bestemming toe aan haar netwerk. Het Deense Aalborg wordt dagelijks met een Fokker rechtstreeks aangevlogen. Na een uurtje belandt u in een landschap dat vaag iets weg heeft van onze Wadden, met als gevolg een opborrelend soort van instant XXL Viking gevoel. Episch centrum een provinciestad, mix van oud en nieuw, vol creatieve mogelijkheden. Zeker voor de zakelijke markt.

Industrieel erfgoed, als prima evenementenlocatie

Krasse staaltjes architectuur verspreidt door de stad

Scheuren over de rivier met een ribboot


event branche.nl

In Noord-Jutland, ligt havenstad Aalborg, derde stad van Denemarken, met 125.000 inwoners. Een mooi historisch centrum met Renaissancetrekjes dus van een hoog ansichtkaartgehalteniveau, mede door de pastelkleurige popperige huisjes. En waar alles wat het leven genoeglijk maakt, zich op loopafstand bevindt. Aalborg schittert aan een fjord en rivier, Limfjord genaamd, en diende in de verre historie als handelsplaats. De reuring van weleer proeft u zeker terug, daarnaast wordt momenteel druk gebouwd aan de toekomst. Het waterfront ondergaat een grondige, liefst € 234 miljoen kostende, re-development. In het historische hart kreeg onze groep een hartverwarmend welkom. Een ceremonie normaliter slechtst aan de groten der aarde voorbehouden. Nixon, Reagan en Koningin Margarethe gingen EventBranche als erelid vóór. In de wijnkelder van het Stenen Huis werden wij ontvangen door een merkwaardig gezelschap in togen geklede statige heren, de zakelijke upperclass, het genootschap Christian IV Guild. Na een hilarische act, volgde een kruip-door-sluip-door tocht buiten én binnen door de gewelven van het Stenen Huis, met als hoogtepunt het ontvangen van een oorkonde, plus een sleutel. Kan zo maar een leuke kickoff van een incentive zijn.

Interessante venues Stop met lezen, sluit de ogen en denk aan Sydney - Australië. Wat schiet op het netvlies als absoluut stijlicoon? Juist, The Opera. Weinigen weten dat diens architect, Jørn Utzon, een ‘zoon van Aalborg ‘ is en zijn laatste ontwerp voor zijn overlijden in 2008 er te vinden is. Een prachtig, luchtig kras staaltje architectuur, een mooie bundeling van hout, aluminium en glas. En die enorme raampartijen, met uitzicht op de Lymfjord want de architect was gefascineerd door water en wolken leveren een nooit vervelend uitzicht op. Zeker als het zonlicht binnendanst, het maakt het Utzon Center, een experimenteel kenniscentrum, tot een bijzondere locatie, geschikt voor events en met een akoestiek waar menige geluidsfreak zijn vingers bij aflikt. Aalborg telt welgeteld een museum en wat voor een. Trouwens, ook het enige museumontwerp van de Finse grootheid Aalto maakt grote indruk. Dit monumentale pand, met fraaie beeldentuin, is opgetrokken uit veel glas, frappant detail: in alle zalen daglicht , en volledig uit marmer. Dat laatste wordt door de locatie doorgetrokken in de catering: tijdens recepties

en cocktails worden hier louter witte dranken als wijn en bubbels geserveerd. Rode wijn op marmer morsen maakt immers niemand blij. Opmerkelijk, naast de hedendaagse kunst, is de fraaie Cobra collectie die aanwezig is. Aan de overzijde van de Lymfjord nog een opmerkelijke venue: een voormalige energiecentrale, met de stoere naam Nordkraft. Het vijftien verdiepingen tellende gebouw stamt uit 1919. In feite zijn het vijf complexen ineen, de enorme silo’s getuigen nog van het steenkoolverleden. Een rauw , industrieel ogend gebouw, met - heel prettig- enorm hoge plafonds, dat dienst doet voor zowel leasure en business activiteiten als creatieve, culturele hub. Onder andere, 3 concerthallen en auditoria, restaurants en waar tevens een machtig potentieel aan meetingrooms verscholen ligt. Wat een bijzondere setting voor conferences, diners en events.

Meetovator Aan het hoofd van het Kongres & Kultur Center , en dat al 20 jaar, staat Tanja Markusson. Meetovator staat er op haar visitekaartje. Als geen ander weet zij vooraf conferenties van een goed concept te voorzien. Het enorme, gemoderniseerde complex wordt gebruikt voor congressen, seminars, galadiners, beurzen en concerten. Sustainability staat hoog in het vaandel. Het aanpalende Quality hotel is een geliefd onderkomen voor (internationale) congresgangers.

locatie. De ms. Juliana, klinkt oer-Hollands. Klopt, dit voormalige nautische traineecenter is voor miljoenen euro’s trés chic getransformeerd en doet uitstekend dienst als evenementenlocatie. Uit respect heeft men de originele naam behouden.

Herb hunting! Tijdens dit meerdaagse bezoek even aan wat incentive-onderdelen snuffelen. Helemaal top was graaien in blikken en zakken met kruiden, om toe te voegen aan de aquavit om een eigen smaakje te creëren. Normaliter neemt Lars Jeppesen zijn gasten mee op herbhunting in de natuur. Spectaculair is met ribboten knallen over de rivier. In de maanden april tot en met oktober kan men voor teambuilding terecht bij Robbers’ Camp, dat ook een slowcooking themarestaurant is. Robbers of Rold is een historisch getint, informeel en sociaal netwerkevent , populair onder internationale conference organisatoren. Midden in het bos een inwijdingsritueel en dan rovertje spelen, boomstammen zagen, met pijl en boog schieten en veel meer. Alles naar een waar gebeurd verhaal. Authentiek. Precies wat deze bestemming oproept, de sfeer is er puur.

Even ten zuiden ligt Comwell Rebild Bakker, een ruimtelijk en excellent geoutilleerd conferentie- resort met Green Key certificering. In de kelder bevindt zich een soort van trollenhol, waar met een 3-gangen diner en entertainment menig seminar ontspannen wordt afgesloten.

Smikkelen bij de Deense Jamie Aan een schattig pleintje ligt Søgaards Bryghus, stomende koperen ketels en die onmiskenbare geur van hop, bevestigen het idee dat veel zo niet alles hier draait om bier. In deze minibrouwerij kan men voortreffelijk lunchen en dineren. Het tapasconcept van trendy restaurant Pingvin is eveneens absoluut het noemen waard. Ook in dit land kent men het fenomeen masterchef. De Deense Jamie O. runt in Aalborg een ge-wel-dig restaurant, waar niet alleen de menukaart ook de wijnkaart imponeert. Morten Nielsen, tv-celeb, eigenaar en chef-kok van Mortens Kro, is een adept van dagverse lokale producten. Voor grote groepen , tot 160 personen seating dinner, dobbert een zeer bijzondere niet-varende

Opgenomen worden in een gilde

Handige websites: www.visitaalborg.com www.visitdenmark.nl/mice www.klm.com www.akkc.dk www.comwell.com www.utzoncenter.dk www.mortenskro.dk

51


event branche.nl

MICESociety: Estoril Networking Event

Ambassadeur Portugal tvkok Pluijm en DMC’s

Fotografie: Ellen van Ree Wie: Eigenaren incentivebureaus en MICE vertegenwoordigers Waar: The Colour Kitchen

52

Laatste check apparatuur

Event Society

MICE Society

Bijzonderheden: Tv-kok en culinaire nomade René Pluijm doceerde deze avond de fijne kneepjes van een Portugese Cataplana. Een stoofgerecht met vlees , vis, worst en groenten, dat wordt klaargemaakt in een koperen dubbeldekspan. Op uitnodiging van Pedro Pedro de Mello Breyner, directeur Benelux van Turismo de Portugal, en het Estoril Convention Bureau, kon de MICE-markt kennismaken met vertegenwoordigers uit de badplaatsen Estoril en Cascais. Met name afgevaardigden van recent geopende hotels waren ruim in de meerderheid om de locatie via hun laptops toe te lichten, plus drie DMS’s. Ook het Casino van Estoril was present deze avond. Portugal was, is en blijft een aantrekkelijke MICE bestemming, vandaar ook een representant namens TAP tijdens dit zakelijke charmeoffensief. De avond bestond uit een workshop, waarbij voldoende tijd was ingeruimd voor one-to-one business contacten. Vervolgens werden de messen geslepen en druk gehakt, gesneden, geproefd en ingedronken tijdens de workshop. Na afloop van het diner volgde een tombola met prijzen zoals hotelovernachtingen, deze werden uitgereikt door de ambassadeur van Portugal.

Klaske Hoogeveen van Con-Txt wacht nog maar haar koksmuts

Ellen van Ree van EventBranche kookt op gevoel


event branche.nl

EventSociety: Fotografie: EventBranche.nl Wie: bezoekers van event 11 Waar: Jaarbeurs Utrecht Bijzonderheid: winnaars en bezoekers EventBranche-stand

Apollo Hotels & Resorts kreeg de prijs voor beste standbemanning

Een DJ-battle op de stand van EventBranche?

Veel bekende gezichten bij een plenaire sessie over Linkedin

event 11

Stille krachten achter de beurs: Linda en Baja van Eventex

Het promoteam met collega Luc Overbeek

Event Society

Liza Berman was ĂŠĂŠn van de nieuwe EventBranche-abonnees die met een nieuwe zonnebril naar huis ging.

53 De Arjan van Dijk Groep krijgt de prijs voor beste standconcept van organisator Marc Liethof en jurylid Niels Bouwman.

Jordi Wallenburg (EventAssist) had zijn eigen promoteam meegenomen


event branche.nl

EventSociety: Fotografie: Photonic.nl Wie: Ruim 300 eventcollega’s Waar: Claus Event Center Hoofddorp Bijzonderheid: eerste borrel met plenair deel

Mocht u het nog niet weten, Maarten Schram (effectgroep) is 1 met de bowlingbal...

EventBranche Borrel Claus Event Center BrancheBorrel TIP, wit overhemd of blouse, altijd goed!

Event Society

Peter Faber was de verrassing van de avond

Goed om Jan Eleveld (ex-Frank Wentink, nu Starlive) ook weer op de EventBranche Borrel te zien

Photonic zette iedereen in een rode cabrio, ook Van Dam Catering

54 54 Heman, Zwikker, Levensgenieters, ze waren er allemaal

Gezelligheid op een geslaagde borrel


Bekijk de nieuwe website www.heman.nl

Héman Verhuurservice levert horecamaterialen voor al uw evenementen, van klein tot groot. Zo heeft Héman mooie bestekken en serviezen om een tafel naar ieders smaak in te richten en luxe tafels en stoelen om uw feestzaal van de modernste inrichting te voorzien.

Tafelschikkingen

Maar ook voor barbecues, professioneel keukenapparatuur, terrasmeubilair en vele andere keukenappa items kunt u bij Héman terecht. Alles om uw evenement tot een succes te maken. Indien gewenst bouwt Héman de party geheel volgens uw wensen op. Héman staat voor een service en kwaliteit en uiteraard is Héman een maatschappelijk verantwoorde en groene onderneming.

Inrichtingen

Evenementen

www.heman.nl - Telefoon. 020 6686858 Héman Verhuurservice BV - Joan Muyskenweg 34 - 1099 CK Amsterdam


Inspirerende events in onze evenementenlocaties Zoekt u een evenementenlocatie? Wij bieden u altijd het perfecte decor voor een inspirerend event. Of u nu denkt aan een bedrijfsfeest, een productpresentatie of een event voor select publiek. Het kan allemaal. U kunt ons de regie geven, het script laten schrijven of de marketing tools laten aanreiken. Maar u mag ook alles bij ons neerleggen. De keus is helemaal aan u. Ook voor uw duurzame event kunt u bij ons terecht. MVO is bij ons gewaarborgd door de ISO 9001-2000 certificering van Regardz. Samen met u zorgen wij ervoor dat uw evenement een hoogtepunt wordt: een Momentum. Momentum ontstaat daar waar mensen elkaar ontmoeten met een doel: zakelijk of privÊ. Meer weten of reserveren? Bel gratis 0800 – 250 60 60 of ga naar onze website.

Your Momentum. Our Inspiration.

regardz.nl

Eventbranche Magazine 2-2011  

Eindelijk: Return on Events KLM spreekt Een bizar verhaal platform voor live communicatie en mice ROI in 7 stappen jaargang 2 Exclusief: Ger...

Eventbranche Magazine 2-2011  

Eindelijk: Return on Events KLM spreekt Een bizar verhaal platform voor live communicatie en mice ROI in 7 stappen jaargang 2 Exclusief: Ger...

Advertisement