Page 1

Inanna var tvungen att återvända till sitt rike men

hennes syster höll kvar henne. Hon hade ett villkor för att låta Inanna komma tillbaka till livet: Någon annan var tvungen att ersätta henne i dödsriket. Inanna ersatte hennes man, växlighetens gud. Inannas man och hans syster bodde då i dödsriket i ett halvår var, men eftersom inannas man var gud över växtligheten så dog alla växter under tiden han var i dödsriket. När han sedan återvände efter ett halvår, började allt växa igen och det blev sommar. På så sätt skapades årstiderna.


I

NANNA

Mรถtet mellan himmel och jord


Inannas syster härskade över dödsriket. Denna vackra

sommardag gick Inanna ner till dödsriket för att träffa hennes syster. På vägen till dödsriket var hon tvungen att passera 7 portar och i varje port var hon tvungen att ta av sig ett plagg eller ett smycke för att kunna passera porten. När hon väl kom fram till sin syster var hon helt naken och maktlös. Inannas syster hade saknat hennes systers sällskap och ville behålla henne kvar i dödsriket.


Det var en varm och solig sommar dag i staden

Uruk. Fåglarna sjöng och solen skimrade i vattnet. Högst upp på kullen låg det gudomliga slottet, Eanna. Inanna var en kvinnlig gud och härskare över himmelriket hon hade en krona av guld, långa mörka lockar, ett pärlhalsband av lapis och en gyllene ring som hon bar runt fotleden. Indiana var även fru till växtlighetens gud.

Inanna  
Inanna  

Inanna och dödsriket

Advertisement