Page 1

YE

w o l l e y

OW


lyckligaste Gul är färgen för solsken och anses uttrycka

optimism, upplysning, glädje, lycka, intellekt och energi. Den uppmuntrar kommunikation och kan aktivera ditt minne. Det är en instabil och spontan färg, så den passar inte bra om man vill få fram stabilitet eller säkerhet.


kulturer. I Greklands kultur så betyder gult ’sorg’ och kan även förknippas med snabbhet eftersom den antika mytologins Merkurius, den kvicke budbärande guden, hade guld vingar på sina sandaler och sin hjälm. I den aztekiska kulturen så symboliserar färgen mat, eftersom att gul var färgen av majs, den huvudsakliga födan för det aztekiska folket. Inom frankrikes kultur betyder gult ’svartsjuka’, precis som i många andra västländer, och under 900-talet så målade förrädares och tjuvars dörrar gula för att folk skulle hålla sig borta.


För större delen av den asiatiska kulturen så är gul en väldigt positiv och viktigt färg. Det är dock i den kinesiska kulturen som färgen är som störst. Gult symboliserar jorden och jorden har, enligt folket i Kina, ett ansvar att u ppehålla mänskligheten så gult står därför för att uppehålla och försörja. Den var även den kejserliga färgen och var reserverad för kejsaren och kejsarinnan, detta visade att kejsarens roll var att skydda och försörja sitt folk. Gult betyder också ’centrum’ eftersom att de ser jorden som centrum av sitt arv; från gruvor i jorden kommer metall och vatten flödar från brun�nar och källor. Växterna man äter kommer från jorden och på jorden odlar man man.


Kinas första nationsflagga hade gul bakgrund, eftersom gult som sagt står för ”mitten” i kinesisk kultur och det mandarin kinesiska namnet på landet är ”mittens rike”. Under 1357 Japanska Dynastikriget, så bar krigare en gul krysantemum, som ett löfte om mod. I Indien är gult färgen för Vaishyakasten eller jordbrukare och hinduer bär den för att fira vårfestivalen.


religion. I folkspråk i Europa associeras gult helt och hållet med något negativt. Man har betecknat falskhet och besmittelse med gult och i Europa har den för det mesta representerat oärlighet och sjuklig smitta. Pestfanan är gul och därmed har gult kommit att bli liktydigt med otäck plåga. Gult representerar även dödssynden girighet i kristendomen. Inom buddhismen förekommer färgen för att uttrycka mildhet.


fakta

Att köra en gul bil ska betyda att man är ung i

sinnet, har soligt sinnelag och att man är ofta väldigt glad.

Om man däremot kör en gul-guld bil så ger du

intrycket att du är intelligent, varm, att du älskar komfort och att du kommer betala det.

Gult anses vara en varm färg i landskap och att ha gult i trädgården ska ha en stimulerande effekt. Gula blommor kan bidra till att en stor trädgård känns mysigare.


Superhjäten Green Lantern (Gröna Lyktan) var rädd för färgen gul.

Gult är liberalismens symbol i många länder

75% av de pennor som säljs i USA är målade gula.


by: Evelina Ă–hlund

Yellow Folder  

Färgfoldder åk2.

Yellow Folder  

Färgfoldder åk2.

Advertisement