Issuu on Google+

eve L selected works issuu.com/evelachapelle 1 514 971 9227 lachapelle.eve@gmail.com


CONTENT The Hourglass Materialized Transitions Scintillations Tensions Untangling Holistic Care M. Arch. Final Thesis Project

5 11 17 27 37


The Hourglass

a multigeneration housing complex with Eric Nguyen

The Hourglass is a residential skyscraper located on Cité du Havre island, a historical site of Montreal. It is part of a new residential development which looks to revitalize the site of the acclaimed Expo 67, and innovate multigenerational housing. In contrast to the established North American nuclear family model which is constituted of two parents and children, the modern era has given birth to new diverse family types - the combined results of Montreal’s rich culture and its society’s progressive ideals. Consequently, the nuclear model has evolved and is no longer a constant, let alone a norm, and consequently architects must alter the way in which they address the construction of ‘homes.’ The Hourglass presents itself a flexible tower which seeks to address this emerging trend by providing its tenants with the freedom of solitary living and the convinience of family support.

5


typical plan

typical plan

6


typical plan

section showing the progressive movement of the inner walls, which affect the interior layout

7


Materialized Transitions with Camilla Andersen, Kimberly Boychuk, Stephanie Huss, Hubert Lemieux, Jason Treherne and Evelyn Velghe

Materialized Transitions is a framework which investigates the capacity for a single material assembly to create an unlimited range of multiexperiential spaces. By establishing a series of principles based on the performative aspects of a given material, light and volume are manipulated to create a series of extreme and moderate conditions.

11


STUDY OF TUBES D outside diameter [mm] : 56 inside diameter [mm] : 50 lenght [mm] : 420

14

A

E

outside diameter [mm] : 75 inside diameter [mm] : 55 lenght [mm] : 362

outside diameter [mm] : 218 inside diameter [mm] : 202 lenght [mm] : 186

B

F

outside diameter [mm] : 82 inside diameter [mm] : 74 lenght [mm] : 460

outside diameter [mm] : 57 inside diameter [mm] : 43 lenght [mm] : 139

C

G

outside diameter [mm] : 160 inside diameter [mm] : 152 lenght [mm] : 330

outside diameter [mm] : 95 inside diameter [mm] : 75 lenght [mm] : 144


15


Scintillations

an open dialog between color and program

Inspired by photographs of the site, the first image served as the seed of the library proposal. The brightness of the colors caused by light at night was intriguing and color started to appear as a material, a way to shape the library. The image lead to the model, where the library started taking form. Color presented itself as a way to link the faรงade to the interior, as well as the element that would define program. The building finds roots in the night, where faรงades become light openings and colors start to become palpable. The library presents itself as a transparent box, where light, color and program work together to create a dynamic and playful interior. The cultural center is, unlike the library, an opaque box, still defined by color.

17


conceptual model of the library and cultural center

18


inspirational image

the library and cultural center glowing at night

19


ground floor plan

third floor plan

fourth floor plan

fifth floor plan 22


Benny street

Monkland avenue

20m

50m

site plan

The program was broken down first in two parts, the library and the cultural center, creating two colorful yet distinct enclosures. The library is transparent, while the cultural center is an opaque box clothed in a transparent one. The program of the library is thereafter divided in sections, and to each was given a color, like it is possible to see in the images on the previous pages. The plan of the second floor shown on the left presents the relationship between the cultural center and the library, while also showing in detail the kids’ section of the library, to which the color orange was given.

blow-up of second floor plan

23


Tensions

a digitally fabricated sunscreen with Eloïse Choquette, Émélie Desrochers-Turgeon, Brittany Marshall, Nicole Reckziegel, Veronica Soncini and Christina Vendittelli

In the MacDonald Harrington building of McGill University, in the ground floor studio, there are major functional issues caused by the sun due to a combination of the positioning of the room’s windows as well as their orientation. In fact, the southwestern wall is fenestrated beginning at work surface height and continuing the entire length to the 12 foot high ceilings. This creates 22.5m² of unobstructed glass openings which let in direct sunlight year round. Throughout the course of the year, the problems caused by sun penetration change considerably; in winter, when the sun is at a lower angle, glare is the main issue to be addressed, while when the sun is higher during the summer months, heat gain becomes the principal concern. To solve this issue, we designed and prototyped a sunscreen that would be both functional and aesthetically pleasing, not only blocking the sun, reducing glare in the winter and heat gain in the summer, but also increasing students’ comfort and improving the general ambiance of the studio. For us, considering the period in which the studio was in use, glare was the problem to address first. We also wanted to offer a device that can be easily installed and maintained, and that would still allow the students to operate the windows, giving them a sense of control over the space they inhabit.

27


grid cells the grid is divided such that a separated surface forms in each cell for future extraction of its vertices

base grid the input of the frame dimensions and the vertical and horizontal division of the grid can be adapted to different projects. Following the inital inputs, the irregularity of the grid is determined by a Besier curve that can be adjusted to most efficiently modulate the sun light

orientation the script begins by orienting the proposal to surfaces in front of the window planes where it will sit as an exterior project

28

rods rods are placed at the centerpoint of each grid cell along a normal vector to the surface. The length of the rods is proportional to their proximity to an attractor point. For simplified production, the lengths are rounded to nearest centimeter and listed


fabric panels the four possibilities of fabric panels are created by connecting the grid and the rods with surfaces

cross cables the small tension cables that stabilize the cable net and hold the central rods in place are created by connecting the grid cell vertices and the endpoints of the rods in sequence

rod endpoints the endpoints of the rod in the center of each grid cell are extracted and grafted

grid vertices the surfaces created in each cell of the grid are exploded to extract and itemize their vertices

array of fabric panels four variations of fabric coverage within each grid cell are established using boolean notation. Using a cull pattern, the four variations are distributed based on the cell’s proximity to an attractor point

29


8X

16 X

A

2,75 m

10 m

24 X 24 X 308 X

48 m

4X

144 X

FLAT CORNER BRACE 2’’ zinc-plated with 3/8’’ width

B

BOLTS & NUTS 6/32’’ x 1 1/2’’ (flat corner brace)

C

EYE BOLT & NUT 3/16"x1-1/2"

D

SLEEVE 1/16‘’ aluminum

E

SLEEVE (secondary) torse clamps, white

F

CLAMP zinc-plated, 3/4’’ to 1-11/16’’ clamping Range

G

S-HOOK 3/32‘’ x 1’’

H

PROTECTOR adhesive transparent cahouchouc

I

ALUMINIUM TUBE 9/32 ‘’ x 0.014, 3‘

J

ALUMINIUM C CHANNEL Everbilt 1’’ x 96’’, 1/16 ‘’ thick

25 X

K

FABRIC spande white

144 X

L

CABLE 1/16‘’ aircraft cable, galvanized, 7x7

36 X

M

WIRE Tigertail wire 0.018 ‘’ 1x7 strand

N

WASHER zinc-plated 3/8‘’ S.E.A. steel

O

EYELETS steel 3/16’’

3X 2X

6

5 C

M

L E E

N

N

L

E

I

12

11 G

K K J

30


1

3 J

2

4

C J C

B

A

7

8

9

I

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

19

20

21

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

K

10

22

18

23

24

H

I L M K

O

13

F J

31


June 21 15h00 September 21 15h00

December 21 15h00

The progressive sections through the screen illustrate the varying lengths of the aluminum rods as they stretch the fabric to different angles, responding to the sun angles at various times of day and year. The inclined fabric panels permit us to make openings in the screen that allow for students to maintain views to outside while still effectively blocking the sun glare.

32


33


Untangling Holistic Care

a design approach to kidney failure care M. Arch. Final Thesis Project 2014 under the supervision of Prof. Annmarie Adams

This project explores the relationship between patients and their immediate surroundings in the specific context of kidney failure care. A holistic approach to patient care is studied through the combination of hemodialysis treatment spaces and prevention, education and monitoring spaces in a single care environment. Essentially, this project seeks to untangle the complicated path of the treatment process. Contrary to what one would expect in our contemporary technologyoriented society, kidney failure care technology has evolved very little since its integration in the North American healthcare landscape in the 1960s. The patient’s experience is still roughly the same: patients are still expected to plug themselves onto the machines and remain stationary in an environment that is not particularly welcoming or agreeable. This project seeks to improve the patient’s experience during dialysis by reimagining the context around the machine. The individual becomes the nucleus of design decisions, shifting from a system efficiency perspective to a human-scaled approach and therefore humanizing the machine. The dialysis clinic is though of in relationship with the existing Mountain Campus of the Montreal General Hospital, in Montreal, Canada.

37


The site, located just west of the Montreal General Hospital at the very edge of the Mont Royal, offers great design potential. The building gently takes advantage of the topography and greenery of the site. The topography allows for the building to stay fairly low on Cedar Avenue, while still being above surrounding rooftops, offering beautiful views of Montreal. The proximity of the hospital is also a great asset. Not only is it a requirement for patients’ safety, but a direct link to the hospital allows for a significant relief of the technical program for the dialysis clinic. The hospital becomes the host for the center, which can use the laboratory, pharmacy, laundry, loading and delivery facilities of the hospital.

massing diagrams

location of the Montreal General Hospital Campus in Montreal 38


an abandonned construction site is the location for the new dialysis clinic

the site before the construction of the existing structure 39


visual connection to the nurse

planned space for accompanying loved ones integrated in the unit layout

natural light visual connection to the outisde

dialysis module

Inspired by the study and analysis of various dialysis typologies and of the smaller unit of the individual dialysis station, this is the module proposed to guide the design of an innovative dialysis unit. The dialysis stations are grouped by 4, the usual number of patients a dialysis nurse takes care of during her shift, and are oriented at a 45° angle from the main circulation axis and the de-centralized nurse station. This allows for the nurse to easily supervise her 4 patients at all times, without the expected surveillance atmosphere generated by the panoptic effect. In this proposal module, patients won’t have to stare at either their nurse nor other patients, while still being able to easily interact with them if they wish to. This scheme also allows for easy access to natural light and views for both the nurses and the patients.

planned space for accompanying loved ones integrated in the unit layout

visual connection to the nurse

natural light visual connection to the outisde

TV

individual dialysis treatment station

40


axonometric drawing showing the organization of the dialysis modules 41


aerial view of the site 1:1000


1

2

fifth floor plan

22 24

fourth floor plan

second floor plan

ground floor plan

44

1

education room

2

kitchen - fully equiped

3

technician office

4

consultation/exam suite

5

professional office

15

storage - wheeling equipment

6

conference room

16

storage - laundry

7

unit chief office

17

storage - waste & recycling

8

storage - medical supplies

18

storage - biomedical waste

9

multipurpose office

19

bridge to the Montreal General Hospital

10

exam room

20

washroom

11

pharmacy

21

reception/main workstation

12

clean utility

22

waiting room

13

soiled utility

23

dialysis treatment module

14

water treatment room

24

garden


3

4

5

5

5

6

4

5 5

2

5 21 23

5

9 20

20

10

11

12

5 5

13

14 15

8

7

18 17 16

19

third floor plan

The geometry of the building comes from the dialysis treatment module aligned on the south faรงade. The dialysis stations recede on each floor to create accessible walkways, furnished with sitting space by flowers, and gardens. Floded in natural light, the dialysis unit flows on the floor plate around the service bloc to become the medical and professional consultation area on the east and the gathering space around the kitchen on the west.

45


elevation of Cedar Avenue showing the builing in its context

section through the site showing the buildng and its context



SelectedWorks_EveLachapelle