Page 1


A Kerekerdő óvodában a kiscsoport már nagyon várta a mai vendéget, aki egy világkörüli útról érkezett vissza hozzájuk.

A legizgatottabb

Tibi volt, a kis tigris. Már nagyon várta ezt a napot, mert sok-sok kérdést

szeretett volna feltenni Gábor bácsinak. Amikor Gábor bácsi, a hatalmas gepárd megérkezett, Zsóka néni, a zsiráf óvónéni nagy örömmel fogadta, ám a kis állatok először nagyon megijedtek és mindenki csendben maradt.


Zsóka néni így köszöntötte: Kedves gyerekek! Bemutatom nektek Gábor bácsit, aki régen nálunk dolgozott, de elment világot látni és most izgalmas és érdekes történetekkel tért vissza hozzánk. Bárki kérdezhet tőle nyugodtan, de ne feledjétek még egy óra és indulunk a kirándulásra.

A kisállatok nagyon meg voltak illetődve, Tibi viszont úgy döntött, majd ő bátor lesz és felteszi az első kérdést.

Gábor bácsi - mondta félve elárulod, hogy mennyi országban jártál?


Gábor bácsi mosolygott egyet és azt felelte: Köszönöm a kérdésed, de sajnos nem tudom megszámolni, olyan rengeteg helyen jártam. Voltam tengerparton, sűrű erdőben, nagyvárosban, kisfaluban, havas tájon, még a messzi

Amerikába is eljutottam, de tudjátok nem is ez a fontos, hanem hogy mindenhol más és más szokásokkal és kultúrákkal találkoztam. A kisállatok fellelkesedtek és egyre több kérdést tettek fel Gábor bácsinak, aki örömmel válaszolt nekik.


Kis idő elteltével Zsóka néni visszajött a csoportszobába és megjegyezte: Kicsikéim öltözzetek, megérkezett a busz, indulhatunk kirándulni. Gábor Bácsi is velünk jön? – kérdezte Polli, a párduckislány. A kisállatok csillogó szemekkel néztek Gábor bácsira és Zsóka nénire, aki mosolyogva bólogatott. De most már igyekezzünk, mert Miki Bácsi a medve vezeti a buszt és bizony nem szeret várni.


Zsóka néni, miután mindenki leült, elmondta a napi programot, de sokan nem is hallották, mert a busz hátuljában még mindig Gábor bácsit faggatták. Tibi és barátja Oli, az oroszlán is a közelben helyezkedtek el. A tengerben is vannak óvodák, a tengeri állatoknak? - kérdezte Olivér. Bizony, búvárkodás közben lejutottam oda és találkoztam velük is. felelte Gábor Bácsi. – Ám, ahova most megyünk, a Nagy Öreg Erdő is csodálatos hely. Ott van a világ leghosszabb lombkorona sétánya - mosolygott Polli. Itt él a híres Ázsiai fekete medve – ugrándozott Tibi. És a világ legnagyobb gyíkja, a Komodói sárkány is kiáltották többen is.


A busz egyszer csak megállt és mindenki

Hol vagyunk? – kérdezte Polli halkan.

Zsóka nénire nézet, aki szomorúan szemlélte

Nem tudom, de ez nagyon ijesztő – suttogta

az eléjük terülő tájat. Bizony a kiszemelt

Tibi.

cél, a Nagy Öreg Erdő, ahova rendszeresen kirándulni jártak, egyszer csak eltűnt. Régen a Nagy Öreg Erdőn át vezető utat hatalmas tölgyfák, ciprusok övezték. Lombkoronájuk olyan sűrű volt, hogy a fény

Zsóka néni leszállt és egy nagy táblához sétált, amire az volt írva:

alig jutott át rajtuk. Az indákon majmok csimpaszkodtak, a levelek között sasok, lepkék és denevérek bújtak meg. De most minden eltűnt, nem volt sem vízesés, sem állat, sőt még fa sem.

irtási terület!


De hát mi történt itt? – kérdezte magától sírástól elcsukló hangon. Tovább olvasta és elmondta a kisállatoknak, hogy a táblára azt írták, hogy a belépés tilos, és hogy minden állatot, aki itt élt elköltöztettek. Bizony ez a terület most félelmetesnek tűnik, de nem kell megijedni, mert ez teljesen normális, a fákat néha kivágják, például ha elöregednek. – nyugtatgatta Gábor bácsi a kicsiket. A fából számunkra is sok hasznos dolgot készítenek, mint például asztalt, széket, vagy amit nem is biztos, hogy gondolnátok, de papírt is.


A fából készült dolgokat elszállítják teherautóval, hajóval, repülővel vagy vonattal. Sajnos ezek a szállítások felelősek a világ szén-dioxid kibocsátásának jelentős részéért. Szerencsére ma már egyre többen használnak bioüzemanyagokat és korszerű járműveket, amik a lehető legrövidebb utakon szállítanak, amivel nagyban hozzájárulnak szén-dioxid kibocsátás csökkentéséhez – magyarázta Gábor bácsi.

Nagyon fontos azonban, hogy a kivágott fák helyére újakat ültessünk, mivel a fák oxigént termelnek, illetve megkötik az olyan káros anyagokat, mint a szén-dioxid – folytatta elgondolkodva Gábor Bácsi.


Mi az a szén-dioxid? – kérdezte meglepetten Tibi. Hogy kötik meg az erdők a szén-dioxidot? – kíváncsiskodott Olivér. A szén-dioxid egy gáz, amit nem látunk, de az egyike a légkört, azaz a levegőt melegítő gázoknak – magyarázta Gábor bácsi a kicsiknek. A gázok alapvetően jók és fontosak, mert nélkülük nagyon hideg lenne a földön. Hidegebb lenne, mint a Sarkvidéken, ahol a pingvinek élnek – mosolyogott. Ha azonban túl sok szén-dioxid kerül a levegőbe, akkor a levegő egyre melegebb lesz, ami egyre nagyobb szárazságot, viharokat és erdőtüzet okoz – majd látva a megijedt kisállatokat, gyorsan hozzátette –de nem kell félnetek, ott, ahol ti éltek, ott sok fa van; nincs szárazság, sem vihar, sem erdőtűz.

De most már indulnunk kell haza.


Amikor szálltak fel a buszra Polli egy halk csipogásra lett figyelmes, a tábla közelében egy kismadárra talált és megkérdezte:

hát te hogy kerülsz ide? Engem itt hagytak, elfelejtettek új otthonba vinni! Polli és a többiek nagyon megsajnálták és magukkal vitték. Útközben a kiscsoportosok kitalálták, hogy hogyan tudnak segíteni a kismadárnak.


Tibi, nagyon izgatott volt, amikor hazaért és alig várta, hogy elmesélje a szüleinek, hogy hol jártak. Ma Zsóka nénivel és Gábor Bácsival elmentünk a Nagy Öreg Erdőbe, de irtási terület lett belőle és szörnyű látvány volt. A mi erdőnkre is ez a sors vár? Nem lesznek fák és mindent kiéget a nap? – kérdezte könnyes szemmel. Jaj, nem, dehogy is, drágám – ölelte magához az anyukája. Ki az a Gábor bácsi? – kérdezte kissé felháborodottan az apukája. Az új óvobácsi és bejárta a világot. Gábor bácsi azt is mondta, hogy az erdőtelepítéssel megköthetjük a káros gázokat, lassíthatjuk a felmelegedést és csökkenthetjük az erdőtüzeket – ragyogott fel hirtelen Tibi arca.

Igaza van!

Arra gondoltunk, hogy holnap összefogunk és minden család ültet egy fát a kiirtott területre.

Ez remekül hangzik!


Tibi és apukája másnap reggel csizmába és kertésznadrágba bújt és házról házra jártak, hogy mindenkit meghívjanak fát ültetni. Megkérdezték Villit, a kis vízilovat és autószerelő papáját; de még a sarki fűszerboltot vezető kis borzcsaládot is.

Mindenkinek tetszett az erdőtelepítés ötlete.


Délutánra az összes család ásókkal, locsolókkal és facserjékkel érkezett meg a kiirtott területre.

Szorgosan dolgoztak és estére több száz fát ültettek el. A kiirtott erdőnek már nyoma se volt. Az „irtási terület” tábla helyére pedig egy új tábla került „Természetvédelmi terület”. Polli boldog volt, mert kismadarának új otthont adhattak.


A fárasztó nap után Tibi és kis barátai boldogan hajtották álomra fejüket, mivel tudták, hogy egyetlen kisfa sem kerül többé kivágásra.

TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLET!


Ismerd meg Tibi és barátai következő kalandját! www.tibitigris.hu


A könyvet a Promote-CEE Közhasznú Egyesület készítette. Írta: Johnson Éva, Homoki-Kálmánczhey Anett Illusztráció, szerkesztés, tipográfia: Halmos Levente ISBN 978-963-12-8580-2 www.promote-cee.com www.tibitigris.hu Készült: 2017

Minden jog fenntartva, beleértve a sokszorosítás, a mű bővített, illetve rövidített változata kiadásának jogát is. A kiadó teljes hozzájárulása nélkül sem a teljes mű, sem annak része semmiféle formába (fotokópia, mikrofilm vagy más hordozó) nem sokszorosítható.


Tibi tigris: A nagy faültetés  

Tibi tigris és barátai szembesülnek a Nagy Öreg Erdő kivágásával és elhatározzák, hogy fákat ültetnek lakóhelyük és az erdő megmentéséért.

Tibi tigris: A nagy faültetés  

Tibi tigris és barátai szembesülnek a Nagy Öreg Erdő kivágásával és elhatározzák, hogy fákat ültetnek lakóhelyük és az erdő megmentéséért.

Advertisement