Page 1


Architectural Portfolio Evan Broske/2010–2013 This portfolio is intended for entrance into the graduate design program within the University of Detroit Mercy School of Architecture, which includes work from foundations, integrated, Polish and digital design studios. The projects included focus on connecting spaces through architecture and creating new experiences in existing varying situations ranging from small scale interventions to large urban structures.


Table of Contents Small Scale UDM SOA Vestibule

4

DCCH Mobile Stage

8

3x4 Shelf

10

Living The Canopy

12

Education Windsor School of 3D Art

16

Chicago School of 3D Art

20

Culture UDM Theater

24

Centrum Visly

28

The Detroit City Concert Hall

30


UDM SOA Vestibule first year/foundations

a.pitera

The south entrance of the UDM School of Architecture is rarely used by students due to a more convenient entrance on the same side of the building. The redesigned vestibule intends to attract people to this entrance while giving them a new experience as they enter the school. The existing vestibule is a very tall and dark space. This new threshold provides a more intimate entrance at a human scale while creating a procession from the ground plane to

4


The process began with an origami cicada. The form of the cicada was explored through ink drawings that led to the design of an origami pod and eventually a human pod. The shelter was constructed out of cardboard in order to achieve a lightweight, portable pod.

1 ink study

2 origami pod

3 foldable shelter

5


The new design protrudes out from the building as to catch pedestrians walking towards the building. The small scale of this design does not allow for much exterior illumination other than a sliver of light where the ceiling and wall meet. Because of this, the interior becomes a more unique space.

6


7 image_Dean Storm


DCCH Mobile Stage fourth year/digital design studio

b.nix

The DCCH Mobile stage is a portable event stage that can easily be assembled and disassembled for easy transportation. Inspired

sunlight to enter between them. Small concerts and ceremonies can make use of the focal point created at center stage representing the abrupt onset of a summer storm.

8


The initial schemes were inspired by the heat and storms of summer ranging from wind blown reed to unprotected, suspended platforms.

9


3x4 Shelf personal work/summer 2013

The 3x4 Shelves were an exercise in fabrication and modularity. The frame, built using 1� x 1� welded steel tubing allows for The simple materials and design led to an inexpensive and quick build, around twenty hours and one hundred dollars to go from

to understand the process of larger volume production.

10


11


The Canopy second year/foundations

t.heidgerken

The Canopy functions both as a credit union and a living space. This project was a study of the issues in creating a very public space on one level and a very private space on another. Creating a building that is open and accessible to the residents of Corktown while offering private units for those living in The Canopy. Located in a vacant lot bordered by the Mercury Bar and an existing transmission shop, the building must relate to both while creating a new experience in Corktown. The Canopy maintains a connection from Michigan Ave. to the redesigned Roosevelt Park where pedestrians can move from pavement to grass through the lobby of the credit union. The balconies of each apartment are recessed so residents are able to develop them into usable spaces like gardens, living or work spaces. The upper levels of The Canopy grow like a canopy of trees.

from Michigan Ave. to redesigned Roosevelt Park

Apartments are recessed to allow for future development from residence

Screen is added for privacy from park and to retain the form of a canopy

12


image_Google

The form of The Canopy mirrors the trees in the redesigned Roosevelt Park to the rear of the building. You are able to pass under The Canopy through the credit union lobby just as you can pass under the canopy of a tree.

1 2 3

scale

Activity in Corktown Scale of Michigan Ave. Materiality of surrounding area

1

2

3 weight

growth

13


14

image_Tadd Heidgerken


image_Tadd Heidgerken

negative one

ground

two

three

Michigan Avenue 15


Windsor School of 3D Art second year/foundations

t.heidgerken

The design of the Windsor School deals with interactive and reactive architecture. The surrounding environment, celebrating open spaces in neighboring buildings. Light wells exist on both sides of the building marking circulation between structures and spaces. The school provides a seating area for neighboring school to the north. This area can interior courtyard of the schools. The louvers covering the east and west facades react to the buildings inhabitants and the pedestrians of Windsor moving at three different levels ranging from public to private.

16


you see when you exit the Windsor Tunnel and for that reason holds master plan for the area consists of a rectangular block containing classrooms and student housing surrounding a central courtyard. The block was separated into nine plots allowing for nine different schools.

17


The louvers covering the facade of the Windsor School allows the building to interact with its users and the city. The louvers react on the louvers move as pedestrians move past the school. In the second and third level studios, the louvers react to users in the space allowing different levels of light into these areas. On the fourth and most private level, student housing, inhabitants have full control of the louvers.

a

18

b


four

three

two

ground a b

–one

19


Chicago

second year/foundations

School of 3D Art t.heidgerken

The Chicago School is an extension of the Windsor campus, located on Wolf Point in downtown Chicago. The ideas about interactions and reactions used in Windsor followed through to Chicago. In Windsor the exterior louvers gave a hint to the activity inside as well as the activity of pedestrians outside. The Chicago school accomplished this same idea through materiality. Translucent materials mark more activity like studio spaces while the wood covering much of the structure represents areas of less activity like classrooms and administrations areas. The separation of spaces and the need for natural light motivates the facets of the facade. An open ground plane similar to that in Windsor connects the street front with the rest of the school. This central bridge is a meeting point for students from the separate studios located at different points on the site. This more dynamic structure contains a computer lab, workshop and large crit space shared by all students.

20


lab, workshop and crit space

A

This site is much larger than the Windsor site. A similar strategy was used to divide the space, splitting it into

connecting bridge

behind, leaving four long and narrow plots for each school to occupy. The studio came up with three rules to go along with the master plan dealing with the street the street front was to be built up in order to increase river from the street above were to be preserved. Third, each building was to share a certain amount of

21


four

three

two

–one

mechanical studio

workshop C B

–two

studio

studio

crit space

studio admin

A

open mechanical

22

computer lab workshop

crit space


ground classroom

open to exterior

cafe

B

computer lab

C

23


UDM Theater Third year/integrated studio

j.odoerfer

When you visit a theater you are retreating from reality. The UDM Theater creates a retreat form the campus. This building creates a transition from the traditional campus architecture of UDM to the open metal structure of the theater. The procession from campus to theater takes you from ground level down six feet to the entrance doors. After you enter, you descend another four feet to the theater doors and then move into the auditorium. As you move through the structure, you retreat further into the building. A band of glass runs at ground level surrounding the building so the inhabitants are aware of their decent below grade.

24


mechanical

dressing room

restroom workshop storage

commerce briggs

chemistry library

25


13

2

15

3 10

1

12

16

4 18 14 5 8

19

11

20 7

26

9

21 6 17

1

8 Drop Ceiling

15

Plywood Sheeting

2

9 Floated Concrete Slab

16

Polished Concrete

3 Asphalt Membrane

10

Gypsum Board

17

4 Building Paper

11

HVAC

18

Sheet Metal Cap

5 Cap Flashing

12

19

Sheet Metal Veneer

6 Concrete Foundation

13

Metal Decking

20

Wide-Flange Beam

7 Concrete Slab

14

Metal Studs

21

Window Seal


This is a hybrid structure using both steel and bearing wall construction. A space frame spans above the theater and lobby creating a large interior space as well as allowing for a very geometric shape from the exterior. The bearing the building. The thick concrete walls serve a sound barrier from the lobby and other noisy functions of the building such as workshops and mechanical rooms. The central air system is split between two mechanical rooms in order to better serve both sides of the building. One fan room serves the south side of the theater as well as the front and rear lobbies. The second serves the north side, auditorium, and stage.

27


Centrum Visly third year/wapw

a.grabowska

The Vistula Center, located on the banks of the Vistula River in Warsaw, Poland serves as an exhibition space, a learning center and a river sports club. The exhibition space serves as a new home for the many stone artifacts recently a place to show different works and installations from local artists around the city of Warsaw. The river sports club within the center encourages activities such as sailing, kayaking and rowing on the river. The shape of the exhibition space compresses visitors in order to move them along the pathway connecting Port The Vistula Center not only informs of the past and present connection between the river and the city but also promotes a physical interaction with the Vistula.

28


The central exhibition space of the supports (left) allowing for a large clear span. Non-structural beams extend to the ground while some are pulled back in order to create entrance points into the building. The wings on either side of the exhibition space are covered in wood planks (above), alternating directions to mimic the shape of the

29


port praski

0m 15 vistula river

30

45

90


classroom locker rooms

studio classroom

one

A

classroom cafe

boating club

exhibition space

lecture space administration

ground

31


Detroit City Concert Hall fourth year/digital design studio

b.nix

County jail. The DCCH utilized the existing concrete block, penetrating the structure to create a pedestrian connection from the new 375 Park through to spaces as well as educational and theater spaces. The education component of of this program are able to work side by side with professional musicians, preforming in the 1500 seat concert hall. Shared spaces like practice rooms and lecture halls ensure interaction between musicians and students. The DCCH master plan aims to create a more intimate, walkable entertainment district. The adjacent block, currently used for courthouse parking, will be redeveloped into

as a transition from residential Detroit to the downtown core.

Existing block remaining from Wayne County jail construction

32

A slice of the block is shifted in order to create a connection from the newly developed 375 park to Gratiot Ave.

The two forms are extruded in order to accommodate the education and theater program


33 image_Olek Zemplinski


existing structures

existing parking

Existing court parking between Madison and Gratiot will be redeveloped into retail, dining and living space

1

34

Many connections from residential to downtown Detroit existed in 1949 (above) but are


35


ground

two

three

four

retail

living library classroom auditorium

dining event space practice room

36


The perforated copper skin that surrounds the DCCH creates a connection from exterior to interior. Pedestrians are able to view interior activity through the skin, while people within are able to view the activity of the city. Copper was used in order to mimic the weather and patina in a similar way brick does with age.

37


Masters Portfolio  

Architectural portfolio for the UDM SOA Masters of Architecture application

Masters Portfolio  

Architectural portfolio for the UDM SOA Masters of Architecture application

Advertisement