Page 1

Direcció General d’Ensenyaments Professionals, Artístics i Especialitzats Unitat d’Educació Permanent

Imatge: 'The Pieces Are Falling Into Place' www.flickr.com/photos/17366766@N00/274193944

SETICPA

SEminari permanent en TIC per a la formació de Persones Adultes

1a sessió del curs 2009 / 2010, 13 d’octubre de 2009 Dossiers (A Pàgines): http://phobos.xtec.net/fadults/wordpress/ | Accés a la XARPA: http://fadults.ning.com

Juan Miguel Muñoz jmunoz29@xtec.cat


SETICPA | 1a sessió | curs 2009-2010

Continguts de la 1a sessió Curs 2009 / 2010 Pàgina 3 Repàs eines i recursos TAC de la Unitat d’Educació Permanent Pàgina 5 Informació Linkat Recursos ACTIC (Acreditació de les Competències en TIC) Pàgina 6 Experiències d’ús de les TAC a l’aula Pàgina 6 Dropbox: treballar i sincronitzar els arxius en qualsevol moment i des de qualsevol lloc amb connexió a Internet Pàgina 11 Coordinadors i coordinadores de SETICPA

Unitat d’Educació Permanent. 2


SETICPA | 1a sessió | curs 2009-2010

Repàs d’eines i recursos TAC (Tecnologia per a l’aprenentatge Col·laboratiu) de la Unitat d’Educació Permanent http://www.xtec.cat/fadults/ Mapa conceptual SETICPA: http://www.gliffy.com/publish/1557381/ Al portal del Centre de Recursos de la Unitat d’Educació Permanent, tenim a l’abast, en un primer nivell, alguns dels recursos que cal conèixer, utilitzar i difondre: Veiem un per un què són i per a què ens podem ser útils:

Espai Virtual (EVIFA) Es tracta del campus virtual de formació del professorat de persones adultes de Catalunya. A partir d’aquest enllaç s’accedeix als cursos en què esteu inscrits ja siguin telemàtics, semipresencials o presencials amb suport virtual.

XARPA: Xarxa del professorat de Formació de Persones Adultes La xarxa social professional en la què tot el professorat d’adults que vulgui pot participar activament. Durant els curs passat va estar funcionant en plan experimental i aquest curs volem que es converteixi en el lloc de referència del professorat que vulgui conèixer i compartir amb la resta. Com que és una xarxa professional, en fer la inscripció cal omplir unes dades informatives sobre el centre de treball, interessos, àrea i posar una foto en la què el participant sigui identificable. És l’espai de comunicació en el que ens trobarem tots els participants al SETICPA. Per això s’han creat grups diferenciats per a cada Seminari i és la millor manera de tenir una comunicació fluïda i àgil sobre tot allò relacionat amb les TIC i l’educació. D’altra part, la XARPA ofereix la possibilitat de participar en altres grups, espais, fòrums, debats. Permet compartir les nostres fotografies, música, vídeo, etc.

Bitàcola del SETICPA Un espai per conèixer eines, esdeveniment i recursos TIC i TAC que tinguin o puguin tenir utilitat directa o indirecta amb la nostra tasca educativa. A l’apartat “Pàgines” trobareu els enllaços a tots els dossiers dels Seminaris des del curs 20042005 També hi ha un enllaç al Butlletic, un blog amb notícies relacionades amb les TIC i l’educació mantingut per l’XTEC: http://phobos.xtec.cat/butlletic/

Unitat d’Educació Permanent. 3


SETICPA | 1a sessió | curs 2009-2010

Trobem també una base de dades amb recursos catalogats per a utilitzar la PDI amb l’alumnat de persones adultes. La primera icona ens permet fer consultes de recursos que existeixen i la segona ens deixa introduir a nosaltres mateixos altres que coneixem i que volem compartir.

Planeta Profes i Planeta Centres Un planeta és una mena de blog de blogs en el què es poden recollir de manera automàtica totes les entrades o posts que es fan als blogs que ens interessi. Així Planeta Profes pretén recollir en un sol espai els blocs del professorat de formació de persones adultes de Catalunya. Per afegir el teu blog cal que et registris. Posteriorment revisarem el teu bloc i si tot és correcte restarà activat automàticament.

Planeta Centres té la mateixa filosofia que Planeta Profes, per tant és un lloc per afegir blocs educatius de centres i aules relacionats amb la formació de persones adultes.

Altres materials i recursos web Banc de reCursos Moodle http://agora.xtec.cat/cr-fpa/moodle/ Ja sou molts els centres i aules que utilitzeu aquest entorn virtual com a suport a les classes presencials o per guiar els processos d'autoformació. Es fa doncs necessari disposar d'un espai comú per mostrar els diferents cursos Moodle que tenim i posar-los a disposició dels altres centres i aules per a compartir-los. Es tracta de posar en pràctica el constructivisme social i el treball col·laboratiu tot aprofitant els recursos en xarxa. Perquè aquest projecte tingui sentit i sigui realment útil, cal la col·laboració de tots els centres i aules. Feu-nos arribar els vostres cursos i els penjarem per a que puguin ser consultats i compartits. Sovint el pudor o la vergonya dels materials propis no ens conviden a fer-los públics, però no cal esperar a estar plenament "satisfets", segur que la col·laboració dels altres en ajudarà a millorar-los (ah, i sempre es pot considerar que són "versions beta" o de proves)

Eines TIC-TAC http://seticpa.wik.is/Eines_TIC-TAC A l’últim SETICPA del curs 2008-2009 es va presentar el wiki Eines TICTAC, que dóna resposta a una necessitat de fa molt temps, la de tenir accés des d’un mateix espai a tots els recursos que es van presentant al Seminari. A partir d’ara, a més de la possibilitat de consultar els dossiers de cada sessió a l’apartat Pàgines de la bitàcola, disposem del wiki Eines TIC-TAC, que recull els enllaços, els tutorials i les informacions corresponents a les eines que s’han anat treballant al llarg dels cinc anys de vida del Seminari. Els continguts s’aniran comprovant i actualitzat periòdicament, i seran susceptibles de noves actualitzacions, gràcies a les possibilitats que ofereix el wiki com a eina.

Unitat d’Educació Permanent. 4


SETICPA | 1a sessió | curs 2009-2010

Informació Linkat http://linkat.xtec.cat/portal/index.php La Linkat és la distribució educativa de GNU/Linux que ha iniciat i ofereix el Departament d'Educació a la comunitat educativa. Es tracta d'un projecte de programari lliure que permet als centres educatius, però també a tota la societat, tenir accés de forma legal, gratuïta i amb suport tècnic professional, a un conjunt molt ampli d'aplicacions: educatives, d'ofimàtica, d'Internet, multimèdia...

Wiki de Linkat http://linkat.xtec.cat/portal_linkat/wikilinkat/ En aquest wiki es va recollint tota la informació sobre la Linkat, des de qüestions generals, instal·lació, administració, programari, etc. És el lloc de referència que pretén reunir tota la informació actualitzada del desenvolupament, eines, tutorials i recursos sobre la Linkat. En la mateixa pàgina trobareu la possibilitat de subscripció als canvis que es van produir mitjançant RSS i Atom.

A la web de formació permanent de la XTEC (http://www.xtec.cat/formacio/index.htm) teniu informació sobre les activitats formatives relacionades amb la Linkat. Les més rellevants són: Curs telemàtic D111 Iniciació a la Linkat http://www.xtec.cat:8081/pls/soloas/p_tipus_curs?p_llista=S&p_any=2009-2010&p_tipus=D111 Curs telemàtic D83 Administració, gestió i manteniment de xarxes en Linkat (I) http://www.xtec.cat:8081/pls/soloas/p_tipus_curs?p_llista=S&p_any=2009-2010&p_tipus=D83 Jornada tècnica Linkat. Encara no està anunciada però és molt probable que al llarg del curs es faci alguna edició. Cal estar atents a la web de Formació Permanent.

Recursos ACTIC Portal oficial ACTIC: http://www20.gencat.cat/portal/site/actic Tota la informació sobre què és l’acreditació ACTIC, competències i nivells que desenvolupa, procediment per obtenir l’acreditació, etc. Hi ha un apartat recomanable per a tots nosaltres que és L’oferta formativa ACTIC, dins de la que es troba la pàgina de material formatiu que pretén ser un repositori de continguts modulars que poden adaptar-se a diferents processos formatius vinculats a l'acreditació que mica en mica anirà creixent en continguts i recursos.

Article monogràfic amb informació i entrevistes sobre l’acreditació ACTIC elaborat per la xarxa Punt TIC: http://punttic.cat/taxonomy/term/2959 Els articles continguts en aquesta pàgina són:

Unitat d’Educació Permanent. 5


SETICPA | 1a sessió | curs 2009-2010

 Publicada l'Ordre que detalla aspectes del Decret regulador de l’ACTIC Entrevista sobre l'ACTIC des del punt de vista educatiu Entrevista al director general de la Soc. de la Informació sobre l'ACTIC Entrevista amb el secretari de l'STSI, Jordi Bosch, sobre l'ACTIC Coneixem de més a prop l'ACTIC Aprovat el Decret que regula l'ACTIC, l'acreditació TIC estàndard

Experiències d’ús de les TAC en el aula Aquest curs la presentació d’experiències d’ús educatiu de les TAC a l’aula es farà monogràficament a la última sessió del curs, el dia 1 de juny. La idea és que, al llarg del curs, amb l’experiència d’ús habitual que feu a les vostres aules més les que aneu fent en aplicació de les eines i recursos treballats al llarg del SETICPA, anireu preparant una presentació digital en què explicareu de manera entenedora i gràfica la vostra experiència. Totes les presentacions es penjaran a la bitàcola del SETICPA per tal que puguin restar a disposició de tothom que vulgui consultar-les en qualsevol moment. Els coordinadors i coordinadores us aniran donant més detalls al llarg del curs.

Dropbox: Treballar i sincronitzar els arxius en qualsevol moment i des de qualsevol lloc amb connexió a Internet. Material elaborat per la Montse Trullàs, coordinadora del SETICPA del Vallès.

Què és Dropbox. Característiques i funcions Dropbox és un programari que permet emmagatzemar arxius en línia i sincronitzar-los en els teus diversos ordinadors i, a més a més, compartir-los amb qui vulguis i actualitzar-los a l'instant.

Unitat d’Educació Permanent. 6


SETICPA | 1a sessió | curs 2009-2010

Els arxius que guardes a la carpeta Mydropbox del teu PC estaran disponibles instantàniament en qualsevol dels altres equips on hi teniu instal·lat el Dropbox. Atès que una còpia dels fitxers s'emmagatzemen en el servidor del Dropbox, també s'hi pot accedir des de qualsevol ordinador (o l'Iphone) utilitzant la web del Dropbox.

Amb el Dropbox, els arxius sempre estan sincronitzats. Imagina't que estàs editant un document a casa teva. Quan facis clic a 'Desa', el Dropbox sincronitzarà aquest mateix arxiu a tots els altres equips que estiguin engegats en aquell moment. A l'instant i de forma automàtica. En cas que algun ordinador dels que comparteixen el Dropbox estigui apagat, s'actualitzarà automàticament en posar-se en marxa i connectar-se a Internet. És com si haguessis guardat aquest document a tots els ordinadors que tens alhora (el de casa, el de la feina, el portàtil, etc.) Això et dóna la llibertat per treballar en qualsevol dels equips i sempre tenir els arxius actualitzats a tota la resta d'equips quan els necessitis.

El Dropbox et permet compartir arxius fàcilment. Pots compartir fàcilment carpetes senceres o àlbums de fotos. Senzillament, posa les carpetes o arxius que vols compartir en el Dropbox i convida la gent a veure'ls. També pots enviar els vincles (links) a fitxers específics del teu Dropbox. Això fa que sigui una eina perfecta per fer projectes, documents, etc. en equip. La còpia de seguretat en línia és automàtica. Cada vegada que guardes un arxiu a la carpeta de Dropbox es fa automàticament una còpia de seguretat al servidor. Si, per exemple, el teu equip s'espatlla, els fitxers estan fora de perill, ja que des del Dropbox es poden restaurar en qualsevol moment. El compte de 2GB lliure és perfecte per fer còpies de seguretat dels documents. (S'ofereixen comptes més grans (fins a 100GB), de pagament, per fer còpies de música i col·leccions de vídeo.) Dropbox et permet retrocedir en el temps per recuperar o desfer canvis als arxius. Cada vegada que es guarda un arxiu al Dropbox, el sincronitza en el servidor. El Dropbox guarda un historial de cada canvi realitzat per tal que es puguin desfer els errors i fins i tot recuperar els arxius. Per defecte, guarda els últims 30 dies per desfer la història de tots els arxius. . Dropbox és una alternativa a tot el que fèiem en el passat. Dropbox substitueix: L'enviament per correu electrònic dels fitxers adjunts a un mateix i a altres persones L'ús d'unitats USB per copiar i moure arxius entre ordinadors Canviar de nom els arxius per mantenir un historial de versions anteriors

Unitat d’Educació Permanent. 7


SETICPA | 1a sessió | curs 2009-2010

 Programari de còpia de seguretat complicat Servidors FTP, el sistema d'intercanvi de mètodes específics, etc. No et convenç encara? Fes un cop d'ull a la llista de característiques del Dropbox:

Sincronització de fitxers Dropbox et permet sincronitzar els teus arxius en línia i dels teus ordinadors de forma automàtica. 2 GB d'emmagatzematge en línia de forma gratuïta,(fins a 100 GB a disposició dels clients de pagament.) Sincronització de fitxers de qualsevol mida o tipus. Sincronització amb Windows, Mac i Linux. Sincronitza automàticament quan es detecten els fitxers nous o els canvis. El treball amb arxius del Dropbox, encara que no estiguis connectat. Els canvis de sincronització es fan quan el teu equip torna a tenir una connexió a Internet. Les transferències de Dropbox es reprendran on es va quedar si cau la connexió. Sincronia eficient - només les peces d'un arxiu que ha canviat (no tot el fitxer) es sincronitzen. Això li estalvia temps.

Intercanvi d'arxius Compartir arxius és senzill i es pot fer amb només uns clics.  

Les carpetes compartides permeten a diverses persones col·laborar en un conjunt d'arxius. Podeu veure els canvis fets per les altres persones a l'instant. La "Públic" és una carpeta que permet enviar enllaços dels arxius que tens Pots controlar qui pot accedir a les carpetes compartides (inclosa la capacitat de fer fora la gent i eliminar els fitxers compartits dels seus ordinadors).

Permet crear automàticament galeries de fotos en línia compartida a les carpetes de fotografies del Dropbox

Online Backup El Dropbox copia teus arxius en línia sense haver de pensar-hi.  

Còpia de seguretat automàtica dels arxius. Restaura arxius i carpetes. Restaura versions anteriors. 30 dies per desfer la història, i “desfer il·limitat” disponible com una opció de pagament.

Accés al Web de Dropbox Una còpia dels seus arxius s'emmagatzemen en el servidor segur de Dropbox. Això et permet tenirhi accés des de qualsevol ordinador o Iphone. Pots manipular els arxius com ho faries a l'ordinador - afegir, editar, esborrar, canviar el nom, etc. Pots cercar els arxius per tot el Dropbox. “Esdeveniments recents" et mostra un resum de l'activitat al Dropbox. Pots crear carpetes compartides i convidar-hi la gent Recuperar versions anteriors de qualsevol fitxer o recuperar arxius esborrats. Unitat d’Educació Permanent. 8


SETICPA | 1a sessió | curs 2009-2010

 Veure Galeries d'imatges que es creen automàticament a partir d'imatges del Dropbox

Seguretat i Privacitat El Dropbox es pren la seguretat i la privacitat dels arxius molt seriosament. Les carpetes compartides són visibles només per les persones que convidis. Totes les transmissions de fitxers de dades i metadades es produeix a través d'un canal xifrat (SSL). Tots els fitxers emmagatzemats en els servidors de reenviament són encriptades (AES-256) i són inaccessibles sense la contrasenya del vostre compte. El web de Dropbox i el programari client han reforçat les mesures de seguretat contra dels atacs dels pirates informàtics. L'accés en línia als arxius requereix nom d'usuari i contrasenya. Els arxius només són visibles per les persones que tenen un enllaç al fitxer. Les carpetes públiques no són navegables o de recerca.

Accés de dispositius mòbils L'aplicació Dropbox lliure iPhone et permet:   

Entrar al teu Dropbox quan vulguis. Veure els arxius en el teu iPhone o iPod Touch. Descàrrega d'arxius per veure'ls fora de línia. Fer fotografies i vídeos i sincronitzar-los. Compartir els enllaços als arxius del Dropbox. Galeries de fotos interactives.

Com instal·lar-lo, com funciona? Fa temps que faig servir el Dropbox, i m'encanta! Hi ha molts sistemes d'emmagatzematge d'arxius en línia, però aquest té moltes funcions especials. El sistema utilitza un client que sincronitza els teus arxius amb el teu compte del servei, i es queda minimitzat en la nostra barra de tasques. 1. El primer que necessitem fer és crear-nos un compte al Dropbox. 2. Després descarregarem el client, des de la web de Dropbox: https://www.getdropbox.com/. És gratuït, i pesa uns 14 MB. 3. L' instal·larem seguint les instruccions i l'executem. 4.

Ens demanarà les nostres dades del compte, per poder enllaçar el nostre ordinador amb el nostre compte.

Ja el tenim instal·lat!

Unitat d’Educació Permanent. 9


SETICPA | 1a sessió | curs 2009-2010

1. Ara, tindrem una nova carpeta en el nostre ordinador que es diu “My dropbox”, dins de “Els meus documents”.

2. Aquesta estructura de carpetes es sincronitzarà automàticament amb el nostre compte, (situat al servidor de Dropbox) que ens pot servir també com a eina de còpia de seguretat. 3. També es sincronitzaran automàticament a tots els ordinadors en els quals hi haguem instal·lat el Dropbox, amb aquest mateix compte. En cas que no estiguin en línia en aquell moment, la sincronització es farà en el moment de connectar-los (La icona indica quan es sincronitza i l'estat en el que està) 4. Se'ns crearà una carpeta anomenada “Public”, a la que hi podrem afegir fitxers, dels quals en podrem obtenir un enllaç públic, per compartir amb els nostres amics. Aquest s'obté fent clic secundari sobre l'arxiu en qüestió, i escollint l'opció 'Dropbox / Copy Public Link' del menú desplegable.

5. Es crea també una altra carpeta anomenada 'Photos', que té propietats similars a l'anterior. Aquí podrem copiar tots els àlbums que vulguem tenir sempre online. Podrem tenir un enllaç a la galeria en línia per mostrar-la als nostres amics. Veure Exemple: http://spedr.com/91cq 6. Es poden compartir carpetes amb altres usuaris del servei, i els arxius es sincronitzen a tots els comptes que tinguin accés a aquestes carpetes. Es poden compartir els directoris que es creen a 'My dropbox' i a 'Photos'. 7. I per acabar, tenim la interfície web, a la qual hi podrem accedir còmodament des del botó dret sobre la icona de la barra de notificacions.

A la web, disposarem de totes les versions dels arxius que hem anat pujant i modificant, a més dels arxius esborrats, per la qual cosa és un magnífic sistema de backup (còpia de seguretat). Com veieu, es pot usar per a moltes coses, i se li pot treure molt partit. Per sincronitzar carpetes de treball, per intercanviar fitxers amb amics, etc. intenteu no sobrecarregar-lo amb arxius grans, ja que els 2 GB d'espai de què disposem tampoc és massa.

Podeu registrar-vos fent clic a l' enllaç: http://www.getdropbox.com TUTORIALS: (en castellà) Instal·lació del Dropbox: http://www.vimeo.com/2000982 Utilització del Dropbox: http://www.vimeo.com/2001339

Unitat d’Educació Permanent. 10


SETICPA | 1a sessió | curs 2009-2010

Coordinadors i coordinadores de SETICPA Per tal d’afavorir la comunicació i el flux d’informació entre els coordinadors dels SETICPA i els responsables de les TIC dels centres i aules i igualment amb la resta del professorat, us indiquem el nom i c- electrònic dels coordinadors: Barcelona: Imma Barriendos, Mestra del CFA Freire (Barcelona) ibarrien@xtec.cat http://www.xtec.cat/cfafreire/ Barcelona-Comarques: Imma Vilatersana, Mestra del CFA Els Tarongers (Badalona) ivilater@xtec.cat

http://xtec.cat/~ivilater/ Baix Llobregat: José Luis Paraíso, Mestre de l’AFA de Sant Sadurní d’Anoia jparaiso@xtec.cat http://blocs.xtec.cat/ticadults Vallès Occidental: Montse Trullàs, Mestra del CFA Anna Murià (Terrassa) mtrulla2@xtec.cat http://www.xtec.net/cfaannamuria/ Girona: Vicens Gómez, Mestre de l’AFA La Selva (Santa Coloma de Farners) jgomez65@xtec.cat http://www.xtec.cat/afalaselva/ Lleida: Mamen Ruiz, Professora del CFA Solsonès (Solsona) mruiz299@xtec.cat www.xtec.cat/cfasolsones Tarragona – Terres de l’Ebre: Josep Allueva, Mestre del CFA Mas Pellicer (Reus) jallueva@xtec.cat http://escolamaspellicer.blogspot.com/

 Coordinació TIC-TAC UFP: Juan Miguel Muñoz, Unitat d’Educació Permanent. Direcció General d’Ensenyaments Professionals, Artístics i Especialitzats. cr-fpa@xtec.cat http://www.xtec.cat/fadults/

Unitat d’Educació Permanent. 11

SETICPA_1_09.10  

1a sessió del curs 2009 / 2010, 13 d’octubre de 2009 Direcció General d’Ensenyaments Professionals, Artístics i Especialitzats Unitat d’Educ...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you