Page 1

Flere genrefilm til folket Politiske thrillere, gyserfilm og det storslåede melodrama. Den nye generation af filminstruktører prøver kræfter med nye genrer, som tidligere var forbeholdt amerikanske filmskabere. AF EVA KRARUP NIELSEN

De seneste ti år har dansk film vist sig i stand til at udfolde sig inden for en bredere vifte af genrer. Det vurderer filmforsker ved Københavns Universitet Ib Bondebjerg. Der er sket et generationsskifte, hvor det før i tiden var opfattelsen at man skulle dyrke kunstfilmen i dansk film, er det nu blevet mere accepteret at satse på den mere kommercielle og publikumsvenlige genrefilm. “Der kommer mange flere genrer til, som man ikke har haft i dansk film før, actionfilm, krimier, thrillere, og historiske dramaer, genrer man tidligere har overladt til amerikanske instruktører,” siger Bondebjerg.

Man har bevæget sig væk fra det skæve og håndholdte kamera, der kendetegnede dogmefilmen, og istedet bevæget sig over mod den mere skabelon-agtige rammefortælling, inspireret af det amerikanske filmunivers. Halvfemserne var dogmefilmens guldalder. Her var det skæve, håndholdte kamera et bærende element, og instruktører som Lars von Trier og Thomas Vinterberg var hjernerne bag den nye filmkunst. Men med instruktører som Nikolaj Arcel i spidsen for den nye generation af filmskabere, er der banet vej for at afprøve nye genrer. Genrer man ikke før troede var mulige at gennemføre på slunkne, danske filmbudgetter.

kum, fordi de ved præcis, hvad de kan forvente - når man går ind og ser en romantisk komedie, så kender man præmissen på forhånd, og når man ser en hest og en rygende pistol, så ved man at der vil være en masse skyderi og en ensom cowboy, der rider ud i solnedgangen til sidst. ”Det er også derfor folk køber McDonald’s. Man ved præcis, hvad man får,” konstaterer Steen Bille. Det er ikke kun publikum, der søger denne tryghed, også producenterne ønsker at sikre sig at ramme et bredt publikum:

“Det er enormt risikabelt at lave film herhjemme. Chancen for at ramme plet er enormt lille, så økonomisk set er det en rigtig dårlig investering Genrefilm skaber sikkerhed at gå ind i filmbranchen,” siger cheDen danske økonomi er presset. fredaktør på filmmagasinet EKKO Derfor søger danskerne det sikre Claus Christensen. valg, også når de slænger sig i de røde plyssæder i biografmørket. Derfor læner man sig op ad genrer, Filmkonsulent ved Det Danske som tidligere har været en succes for Filminstitut Steen Bille mener, at at minimere den risiko. genrefilmen appellerer til publi-

Flere genrefilm til folket  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you