__MAIN_TEXT__

Page 1

T I P S VO O R M AG I S C H E M O M E N T E N

GEBOORTE

GROEIFEEST

HUWELIJK

JUBILEUM

AFSCHEID

Met handige checklist

E-BOOK

vier het leven en de liefde


z

waar de liefde tintelt, bruist het bestaan Geboorte Groeifeest Huwelijk Jubileum Afscheid

fgh


Liefste lezer Vier je binnenkort een sleutelmoment in je leven? Misschien ga je trouwen of samenwonen, vier je een jubileum of een geboorte, neem je afscheid van een geliefde. Vroeger was het traditie om bij die mijlpalen naar de kerk te gaan. Die traditie gaat er stilaan uit. Meer en meer mensen voelen geen aansluiting meer bij de kerk of het geloof. Toch blijft de vraag naar zingeving en rituelen. We zoeken andere, persoonlijke manieren om magische momenten te creëren. Het grote voordeel? Je kan zo’n persoonlijke viering in alle vrijheid invullen, volledig zoals jij het wil. Alles is mogelijk. Maar net daar wringt het schoentje: hoe pak je dat aan, waar haal je de inspiratie en hoe begin je eraan? Dit e-boek helpt je op weg: met ideeën voor de grote sleutelmomenten van het leven en tips waar je mee aan de slag kan. Soms heb je een moment - je kent het wel een zindering die door je heen gaat. Een trilling van geluk. Een moment waar je jaren later met een glimlach aan terugdenkt. ZO’N MOMENT … DAAR GA IK VOOR.

Ik wens je magische en zinderende momenten!

Eva

Lieve groet


Geboorte Geen grotere mijlpaal voor ouders dan de geboorte van een kind. De liefde stroomt door je heen vanaf het moment dat je je baby’tje in je armen houdt. Een allesoverheersende, ongelofelijke liefde. En die liefde wil je op een bepaald moment delen met de wereld. Met jouw wereld.

1. GEBOORTEBRIEF

Weet jij hoe jouw verhaal begon? Misschien vertelden je ouders over jouw geboorte. Of ligt er nog ergens een boek met oude foto’s en schrijfsels van je mama - want laat ons eerlijk zijn, meestal zijn het de mama’s die dat bijhouden. Maar mama’s hebben het druk: met werk, het gezin, een sociaal leven, me-time. 101 dingen zijn er te doen, en voor je het weet zijn je kinderen groot. Wil jij het anders voor jouw kind? Schrijf een brief en vertel hoe zijn of haar verhaal begon. Het is een heerlijke herinnering: voor jezelf en voor je kind. Ben je zelf niet zo’n schrijver? Een verhalenverteller schrijft het met plezier voor jou.

2. INTIEME CEREMONIE

Wil je de komst van je kind vieren met je geliefden? In een intieme ceremonie kan je aandacht geven aan de geboorte, samen met dichte familie en vrienden. Met mooie teksten en muziek, een speech van de meter en peter, een fijn ritueel. Zijn er al kinderen in het gezin? Geef hen een belangrijke rol in de ceremonie. Want de komst van kleine broer of zus schudt ook hun leven even door elkaar.

Tip

Laat elk familielid een brief schrijven aan de 18-jarige versie van je kind. Tijdens de ceremonie steek je al die brieven in een tas. Die krijgt je kind op zijn of haar 18e verjaardag. Wees maar zeker dat je zoon of dochter zich heel geliefd zal voelen.


fgh

Groeifeest Groeien jouw kinderen als kool? Het ene moment zit je voor te lezen uit Nijntje, het volgende moment komen ze thuis met hun eerste lief.

Tip

EE Zorg voor een korte, luchtige ceremonie op kindermaat: geen lange speechen dus maar korte intermezzo’s en actieve elementen. EE Geef je kind volop inspraak in de ceremonie: met zijn of haar lievelingsmuziek en fijne rituelen. Waarom doen jullie bijvoorbeeld geen familie-flashmob? Het mag best ludiek zijn … dat zorgt voor memorabele herinneringen.

We leven in snelle tijden. Daarom is het fijn om af en toe stil te staan, bijvoorbeeld bij een communie- of lentefeest. Doe je het liever anders? Een fijn alternatief is een groeifeest waarbij je het ceremonie-gedeelte zelf invult. Hoe organiseer je een groeifeest? KK KIES JE IDEALE DAG. Handig toch dat je die gewoon zelf kan kiezen? KK ZOEK EEN FIJNE LOCATIE, THUIS OF OP VERPL AATSING. Denk bijvoorbeeld aan een park, een speeltuin of een pretpark. Kies je voor een openbare plaats, vraag dan toelating bij de gemeente of stad. Helemaal leuk wordt het als je de locatie op maat van je kind kiest. Houdt hij of zij bijvoorbeeld van varen? Huur dan een boot en hou de ceremonie daar. KK NODIG FAMILIE EN VRIENDEN UIT. KK STEEK EEN CEREMONIE IN ELKAAR. Of laat je helpen door een ceremoniespreker.

Zelf hou ik de beste herinnering over aan het feest van mijn zoon Simon. Hij mocht een optreden geven op zijn instrument … de beiaard. Met heel de familie klommen we de kerktoren in. Zo konden wij - en met ons heel Deinze - genieten van Simon zijn concert. Een memorabel moment.


huwelijk Iemand zó graag zien dat je echt samen verder wil. For real. Voor altijd. Een gevoel dat langzaam aan kracht wint of dat je plots van je sokken blaast. Een huwelijk is vaak een logische stap. De kers op de taart. Met een – klein of groot – feest waarbij je de liefde viert. Ook als je beslist om niet te trouwen maar samen te wonen, kan je dit vieren. De liefde verdient toch altijd een feest?

EE In 2017 waren er 44.319 wettelijke huwelijken. EE De gemiddelde leeftijd bij een eerste huwelijk is 33,7 jaar. EE Het gemiddelde leeftijdsverschil tussen het bruidspaar is 2,3 jaar. EE De meeste koppels trouwen in juli en september. volgens Statbel

Een persoonlijke ceremonie Een ceremonie op maat, die volledig bij jullie past, zorgt voor magie. Het is een heerlijke manier om de liefde te vieren. Klein of groot, intiem of uitbundig, romantisch of luchtig. Of een combinatie? Jullie kiezen. Ringen en geloften? Dat hoeft niet, maar het kan wel. Jullie beslissen. Mag ik je een tip geven? Zeker doen, die geloften. Wat is er mooier dan te horen van elkaar hoe graag jullie elkaar zien? Die geloften hoeven trouwens niet plechtig of formeel te zijn, geef er gerust een grappige twist aan. Spreek wel samen af hoe jullie de geloften aanpakken: zo zijn ze mooi op elkaar afgestemd.

© rawpixel - Unsplash

Weetjes


Achteraan in dit boekje vind je een checklist om jouw ceremonie te organiseren

15 jaar geleden trouwde ik met de liefde van mijn leven. Van ceremonies was toen nog geen sprake. Wij trouwden voor de kerk maar ik mocht de viering zelf uitwerken. Een persoonlijke ceremonie avant la lettre! Voor mij is dat nog altijd het mooiste moment van die dag. Ja, het feest was super. Ja, het eten en dessertbuffet was lekker. En ja, de speechen,

Tip

Geef jezelf een ceremoniespreker cadeau. Er komt zo veel kijken bij een huwelijk. Schakel voor de ceremonie een professional in en laat los. Dan kan de magie op je trouwdag echt z’n werk doen.

het zangoptreden van de vriendinnen en het dansje van de nichtjes waren memorabel. Maar het was zo’n drukke dag: er is zo veel te doen en er zijn zo veel mensen. Tijdens de ceremonie ging het om hem en mij, samen op een bankje. Genietend van alle woorden. Genietend van onze woorden voor elkaar. Genietend van het gevoel. Puur, authentiek, allesomvattend. Dat … dat maakte heel die dag magisch voor mij!

Je hebt ceremoniesprekers in alle maten en gewichten. Zoek iemand waar je een klik mee voelt. Een goede ceremoniespreker is niet goedkoop. Stel jezelf de vraag: hoeveel geld heb ik over voor een magisch moment en een blijvende herinnering?


Jubileum Een huwelijk duurt gemiddeld 15 jaar. Reden genoeg om elk jubileum te vieren. Ook dan is een persoonlijke ceremonie een fijn idee. Het is een kans om uit te spreken wat de waarde van dat huwelijk is voor jullie en je familie.

Weetje 1 jaar - papieren jubileum 2 jaar - kartonnen bruiloft 3 jaar - leren bruiloft 4 jaar - vruchten bruiloft 5 jaar - houten bruiloft 6 jaar - ijzeren bruiloft 7 jaar - donzen jubileum 8 jaar - bronzen jubileum 9 jaar - aardewerken jubileum 10 jaar - tinnen jubileum 11 jaar - stalen jubileum 12 jaar - zijden jubileum 13 jaar - kanten jubileum 14 jaar - ivoren jubileum 15 jaar - kristallen jubileum 20 jaar - porseleinen jubileum 25 jaar - zilveren jubileum 30 jaar - paarlemoeren jubileum 35 jaar - koralen jubileum 40 jaar - robijnen jubileum 45 jaar - saffieren jubileum 50 jaar - gouden jubileum 60 jaar - diamanten jubileum 70 jaar - briljanten jubileum 80 jaar - eiken jubileum

Een jubileumsceremonie duurt meestal 30 tot 45 minuten. Misschien heb je iemand in de familie die dit aan elkaar wil praten? Wellicht zijn er een paar mensen die graag iets willen zeggen. Ook hier kan je beroep doen op een verhalenverteller die een concept uitwerkt. Op die manier krijg je een uitgewerkte ceremonie aangeleverd waar jullie zelf verder mee aan de slag kunnen. Handig, persoonlijk en het blijft in de familie.

Tip

Je kan tijdens zo’n jubileumsceremonie ook je huwelijksgeloften vernieuwen. Misschien doe je het nu wel op een andere manier dan vroeger? Sowieso is het heel fijn om dit te doen met je kinderen en kleinkinderen om je heen.


Afscheid Afscheid nemen: het is moeilijk en doet pijn. Mooie herinneringen kunnen die pijn verzachten. Daar draait het om bij een afscheidsviering. Meer en meer mensen willen geen kerkelijk afscheid meer. We hebben geen voeling meer met de kerk of het geloof. Hoe doe je dat afscheid dan wel? Een persoonlijke viering draait om de herinnering en het levensverhaal van de persoon van wie je afscheid neemt. L ATEN WE DAT VERHAAL VIEREN. L ATEN WE HET LEVEN VIEREN.

1. HOE VIER JE AFSC HEID?

In een ceremonie kan je aan de slag met muziek, teksten, foto’s. Ook kinderen kunnen er echt deel van uitmaken. Denk vooraf goed na over de sfeer tijdens de ceremonie. Uiteraard zal er verdriet zijn. Maar misschien wil je ook wel samen grappige herinneringen ophalen? Spreek er vooraf over met je familie en weeg alles goed af. Bespreek dit ook met de persoon die de viering voorgaat.

Tip

2. HOE VIER JE HET LEVEN?

Tijdens persoonlijke afscheidsvieringen worden mooie dingen gezegd. Altijd weer denk ik: jammer toch dat de overleden persoon dit niet hoort. Want zoveel liefde … dat doet een mens toch goed? Daarom ben ik meer en meer fan van een levensfeest. Verzamel iedereen die je lief is rond jou. Lach, babbel, dans, eet, drink, geniet. Geniet van het leven! In een korte ceremonie kunnen jullie uitspreken hoe waardevol het leven is en wat jullie voor elkaar betekenen.

Weet je dat je binnenkort afscheid moet nemen van het leven? Je kan zelf je ceremonie vormgeven. Ga hiervoor in gesprek met je familie of vrienden. Een ceremoniespreker kan je hierbij helpen. Ik vind het als verhalenverteller een voorrecht om het verhaal van iemand te mogen horen en nadien te mogen delen met familie en vrienden.

© Annie Spratt - Unsplash

Een afscheidsviering hou je op een locatie die je zelf kiest: in de kerk, een funerarium of op een plek die bijzonder was voor de overledene. Zo voel je echt de verbondenheid.


Je checklist voor een persoonlijke ceremonie

Praktisch ¥¥ KIES EEN DATUM VOOR JE CEREMONIE. Elk seizoen heeft een eigen sfeer. Laat je niet leiden door wat anderen doen en kies wat bij jullie past. Zelf ben ik helemaal fan van herfstceremonies. ¥¥ KIES EEN UUR VOOR JE CEREMONIE. Durf out of the box te denken en doe wat bij jullie past. Waarom geen ceremonie bij zonsopgang? Of ’s avonds rond het kampvuur? Gezelligheid troef!

Wil je een bijzonder moment vieren met een persoonlijke ceremonie? Goed idee! Maar er komt wel heel wat bij kijken. Hieronder vind je een checklist die jou op weg helpt.

Inhoud ¥¥ ZOEK EEN RODE DRAAD WAARROND JE DE CEREMONIE OPBOUW T. Zo maak je er een samenhangend verhaal van. ¥¥ WIL JE SPREKERS AAN HET WOORD L ATEN? Kies wie je wil laten speechen en vraag hen of ze dit willen doen. Geef hen een richtlijn waarover ze mogen praten. Zo vermijd je dat je een aantal keer hetzelfde hoort. ¥¥ GA JE VOOR PERSOONLIJKE TEKSTEN , ZOALS GELOFTEN TIJDENS EEN

Overweeg dit zeker want deze teksten maken je ceremonie echt magisch. HUWELIJKSCEREMONIE?

¥¥ KIES EEN LOCATIE VOOR JE CEREMONIE. Thuis, in een feestzaal, buiten … alles kan. Plan je een ceremonie buiten? Zorg dan altijd voor een plan b. Het weer in België laat zich helaas niet voorspellen. ¥¥ DENK NA OVER DE ST YLING VAN JE LOCATIE. Stylisten kunnen je op weg helpen. Zij zorgen voor een hemelse inkleding van je locatie. ¥¥ DENK NA OVER DRUKWERK. Uitnodigingen, save the date-kaartjes en bedankingskaartjes. ​ Een grafisch vormgever werkt dit allemaal voor je uit. Elke vormgever heeft een eigen stijl, kijk dus goed rond vooraleer je iemand kiest.

¥¥ DENK NA OVER DE SFEER DIE JE IN JE CEREMONIE WIL. Formeel, los, ongedwongen, humoristisch, romantisch, luchtig, sereen … ¥¥ ZOEK EEN RITUEEL DAT JE KAN UIT VOEREN TIJDENS DE CEREMONIE.

Met een ritueel betrek je alle gasten bij de ceremonie en creëer je verbinding tussen alle aanwezigen. Dit hoeft niet spiritueel te zijn. ¥¥ WIL JE MENSEN BEDANKEN OF HERDENKEN TIJDENS DE CEREMONIE?


¥¥ KIES MUZIEK DIE JE WIL HOREN TIJDENS JE CEREMONIE. Ga je voor livemuziek of een playlist? Kies muziek die echt bij je past. Ga dus niet voor typische ceremonie-muziek, tenzij je die echt mooi vindt. ¥¥ DENK NA OF JE KINDEREN WIL BETREKKEN IN DE CEREMONIE EN WELKE ROL ZIJ KUNNEN OPNEMEN.

Kinderen zijn niet voorspelbaar. Hou er dus rekening mee dat ze misschien afwijken van het vooropgestelde plan. ¥¥ DENK NA OVER DE START EN HET EINDE VAN JE CEREMONIE. Een magische ceremonie begint en eindigt sterk. Algemene tips ¥¥ HOU DE TIMING IN HET OOG. Maak de ceremonie niet langer dan een uur. Zo voorkom je dat je gasten beginnen draaien op hun stoel en zich afvragen wanneer ze eindelijk een drankje krijgen. ¥¥ ZORG VOOR EEN HOST. Dat is iemand die de ceremonie aan elkaar praat. Host je eigen ceremonie niet zelf want dan wordt genieten moeilijk. ¥¥ ZORG VOOR EEN VERWELKOMER. Dat is iemand die je gasten ontvangt. ¥¥ ZORG VOOR EEN MICRO EN GELUIDSINSTALL ATIE ZODAT ALLE SPREKERS GOED HOORBAAR ZIJN.

NOG VRAGEN?

Een ceremoniespreker helpt je verder!

Auteur: Eva Germeys Vormgeving: Made in Meadow Fotografie: Amélie Soenen Locatie en props: De Traagheid - Tielt © 2019 - Woorden van Eva

¥¥ L AAT LOS EN GENIET!


VIER JOUW SPECIAAL MOMENT MET

Woorden van Eva WAT DOE IK?

Magische herinneringen creëren, dat is wat ik doe. Met persoonlijke ceremonies, voor welke gebeurtenis dan ook. Groot of klein. Uitbundig of intiem. Met een lach en een traan. Jij bepaalt hoe het eruit ziet, ik help je de woorden te vinden. Ik luister naar jouw verhaal en tover het om in een fijne ceremonie. MIJN STIJL: ONGEDWONGEN , LUCHTIG, AUTHENTIEK. WIE BEN IK?

Verhalen van het leven … ik vind ze zo boeiend. Het leven, de liefde, de vriendschap … daar draait het om. Verbinding met jezelf en met anderen. In de ratrace van vandaag lukt het vaak niet om er bewust mee bezig te zijn. Daarom is het zo mooi en krachtig om af en toe wel stil te staan, samen te zijn en te vieren! Als ceremoniespreker kan ik drie dingen combineren die ik het liefste doe. KK IK LUISTER GRAAG – NAAR JE VERHAAL. Samen lachen of huilen, samen op zoek gaan naar de juiste sfeer. KK IK SCHRIJF GRAAG – BRENG JOUW VERHAAL TOT LEVEN. Ik schrijf waar het op aankomt, down-to-earth. KK IK VERTEL GRAAG – ER IS NIETS HEERLIJKER DAN DAT. Mensen laten meedeinen op de warme klanken van mijn stem. MIJN STIJL: RUSTIG, WARM, PUUR.

De warmte, het geluk, de verwondering, de traan of de lach … het maakt me blij. Dat kleine moment van geluk bij mijn klanten … daar doe ik het voor!

WIL JE GRAAG MEER WETEN? CONTACTEER ME!

Ik luister graag naar jouw verhaal. Samen bekijken we hoe we van jouw bijzonder moment een magische herinnering kunnen maken. WWW.WOORDENVANEVA .BE

Profile for Eva Germeys

Vier het leven en de liefde, tips voor magische momenten - Woorden van Eva  

Vier het leven en de liefde, tips voor magische momenten - Woorden van Eva  

Advertisement