Magazine In the Mood for Food 2021

Page 1

Food Magazine gemaakt door studenten van de mbo-opleiding Food & Lifestyle MADE BY: ELIN NOA DEMI RUBIN NIOVI ASHA LIES MARE FLEUR LILIA

leave your mark!


Colofon Hoofdredactie Lies van Straaten en Nióvi Vassiliou Redactie Lies van Straaten Nióvi Vassiliou Elin van Zanten Demi Goossens Fleur van Gerven

2

Noa Kranendonk Mare van der Zaag Rubin Vermaas Asha Heijerman Lilia Smidt


Met trots presenteren wij ons magazine "In the Mood for Food". Dit magazine is tot stand gekomen door een samenwerking tussen laatstejaars mbo-studenten van de mbo-opleiding Food & Lifestyle. In onze opleiding leren wij veel over voeding en voorlichting. In dit magazine presenteren wij onszelf als aankomende vakexperts voeding & communicatie. We hebben allemaal een aantal artikelen geschreven over thema's die met voeding of leefstijl te maken hebben. Samenwerken aan een magazine was in coronatijd best moeilijk. Het is een grote projectopdracht en alle artikelen moeten samen één geheel vormen in het magazine. En dat terwijl het overleggen veel online plaatsvond (of op school, maar wel met 1,5 meter afstand van elkaar). Toch hebben we met elkaar een mooi magazine uitgebracht. Dit magazine is voor iedereen die geïnteresseerd is in voeding en leefstijl. Wij hopen hiermee ons enthousiasme over deze onderwerpen met je lezers te delen!

Lies van Straaten en Nióvi Vassiliou Hoofdredacteuren en derdejaars studenten Food & Lifestyle

3


INHOUD IN THE MOOD FOR FOOD 6

25

Woordzoeker Voeding

12 Food&Lifestyle niveau- 4 14 Interview met Sue 18 Dopper's & Join the Pipe

26

Hoe wordt kaas gemaakt?

19 Too good to go 20 Interview met Farida

30 35

22

36

Home Workout

38

De Foodketen en

24

4

Over ons: Vakexperts Voeding & Voorlichting

Waar gaan we eten? Hotspots Rotterdam Obesitas bij jongeren en kinderen

27 28

Hoe wordt brood gemaakt? De rotpot van keukenboeren Elk seizoen een recept voor jou! Antwoorden woordzoeker

opleidingen


Magazine van studenten Food & Lifestyle

5


Vakexperts Voeding & Voorlichting 2021

Wie zijn eigenlijk de laatstejaars studenten Food & Lifestyle. van Lentiz | mbo LIFE College? En wat zijn hun toekomstplannen na de opleiding? In deze rubriek stellen de aankomende Vakexperts Voeding & Voorlichting zich voor.

Lies van straaten

6

Elin van Zanten

Demi Goossens

Noa Kranendonk

Mare van der Zaag

Asha Heijerman

Niovi Vassiliou

Fleur van Gerven

Rubin Vermaas

Lilia Smidt


Lies & Elin

LIES VAN STRAATEN 18 JAAR Ik zit nu in het derde en laatste jaar van de opleiding Food & Lifestyle op het Lentiz | MBO LIFE College. In mijn vrije tijd ben ik graag met familie en vrienden. Ook leer ik graag nieuwe dingen en probeer ik nieuwe hobby’s uit. De zomer is mijn favoriete seizoen. Ik hou van warm weer en buiten zijn. Na de opleiding wil ik graag HBO Toegepaste Psychologie gaan doen. In de toekomst hoop ik iets te kunnen gaan doen met psychologie. De basis over psychologie en communicatie is bij Food & Lifestyle al gelegd. Nu kan ik me op het hbo verder verdiepen in deze onderwerpen.

Promote what you love instead of bashing what you hate

7

Elin van Zanten

Time you enjoyed spending is never time wasted Lies van Straaten

ELIN VAN ZANTEN 18 JAAR

Ik vind het erg leuk om te sporten op de sportschool en om buiten te bewegen. Ik doe ook graag leuke dingen met vriendinnen. Buiten dat interesseer ik me erg voor criminologie en politiewerk. Hier wil ik later ook het liefst iets mee doen. Nadat ik mijn examen heb gehaald, wil ik graag veel werken in de voedselbranche en een reisje maken in combinatie met vakantiewerk. Ik wil graag sparen in dat tussen jaar zodat ik kan gaan studeren aan de politieschool in Apeldoorn en daar op kamers kan.


Demi & Fleur

DEMI GOOSSENS 18 JAAR Naast mijn studie mbo Food & Lifestyle werk ik als Social worker voor goede doelen in Breda. Ik ben graag onder de mensen en ben dan ook zeker in voor een feestje of een lekker terrasje op zijn tijd. In de toekomst hoop ik een baan te hebben waarbij ik mensen kan helpen, Wat voor baan dat precies zal worden, daar ben ik nog niet zeker van. Voordat ik aan het “grote mensen leven” begin, ben ik van plan om nog veel te reizen en te genieten van mijn vrijheid. Daarna maak ik nieuwe toekomstplannen voor vervolgstudie en werk.

Ik ga doorstuderen op het hbo. Waarschijnlijk wordt het Fysiotherapie Fleur van Gerven

8

Als de lat te hoog ligt, kun je er altijd nog onderdoor kruipen Demi Goossens

FLEUR VAN GERVEN 18 JAAR

Ik woon al heel mijn leven in Delft. In mijn vrije tijd vind ik het leuk om met vrienden af te spreken, mijn familie te zien en te sporten. Ik werk al een paar jaar in de horeca. Nu de horeca dicht is in verband met corona, zit ik tijdelijk achter de kassa bij de Gamma. Ik doe momenteel de mbo-opleiding Food & Lifestyle op het LIFE college in Schiedam. Ik zit nu in mijn derde en laatste jaar en wil hierna nog een hbo-opleiding gaan doen. Waarschijnlijk wordt dat Fysiotherapie. Bij Food & Lifestyle hebben we al veel geleerd over het menselijk lichaam en over communicatie. De opleiding Fysiotherapie sluit hier mooi op aan.


Noa & Mare The future depends on what you do today. NOA KRANENDONK 18 JAAR

Ik ben Noa Kranendonk. Ik ben 18 jaar en kom uit het kleine ’s-Gravendeel, dat vlakbij Dordrecht ligt. Net zoals alle anderen in dit magazine, zit ik in mijn laatste jaar van de mbo-opleiding Food & Lifestyle. Mensen omschrijven mij als een flexibele, empathische en sociale meid. Naast mijn opleiding ben ik veel met de buitenwereld bezig: ik geef dansles aan kinderen tussen 6-13 jaar en werk in een bejaardentehuis, nu helaas met COVID-19 minder. Na deze opleiding wil ik een hbo-opleiding doen. De opleiding Logopedie op de Hogeschool Rotterdam. Bij deze opleiding komt communicatie goed van pas zodat ik mensen later zo goed mogelijk helpen als ik mijn hbo-diploma op zak heb!

Liever spijt van iets dat ik wel heb gedaan, dan van wat ik niet heb gedaan. Mare van der Zaag

9

Noa Kranendonk

MARE VAN DER ZAAG 18 JAAR Ik zit in het laatste jaar van mijn mbo opleiding Food & Lifestyle op het Lentiz | MBO LIFE College. Hierna zou ik graag willen doorstuderen, Maar wat? Dat moet ik nog even uitzoeken. Ik ben een gezellige en sociale meid die graag met verschillende mensen in contact komt. Daarnaast ben ik iemand die er van houdt om dingen te ondernemen. elf ben ik echt een familie mens en houd ik er heel erg van om leuke dingen te doen met familie en vrienden. Verder heb ik er al altijd van gedroomd lekker rond te reizen en de wereld te zien. Je moet toch ook een beetje van je leven en de vrijheid genieten voordat het volwassen leven begint.


Rubin & Asha

No pain, no gain. Shut up and train! RUBIN VERMAAS 19 JAAR

Rubin Vermaas

Ik ben opgegroeid in Numansdorp op het eiland “Hoeksche waard”. Nadat ik op het Actief College een mavodiploma haalde, raakte ik geïnteresseerd in voeding. Ik ging daarom naar de mbo-opleiding Food & Lifestyle van Lentiz | mbo LIFE College in Schiedam. Momenteel zit ik in het examenjaar en ik heb sinds 2020 mijn eigen bedrijf (RV Fitline) in het personal trainen en voeding / trainingsschema’s. Mijn hobby’s zijn: voetballen, hardlopen, fitnessen en mensen helpen binnen de sportwereld. Bij Food & Lifestyle heb ik veel geleerd over voeding en voorlichting en ik heb het certificaat Fitnesstrainer A gehaald. Mijn plan is om komend jaar ook Fitnesstrainer B te halen. Volgend jaar wil ik doorstromen naar de hbo-opleiding Fysiologie, zodat ik ook meer kennis krijg van lichaamskunde.

Ik ga sportieve activiteiten organiseren in mijn eigen hostel in Portugal

10

Asha Heijerman

ASHA HEIJERMAN 19 JAAR

Mijn naam is Asha Heijerman en ik ben 19 jaar. Ik studeer mbo Food & Lifestyle op het Lentiz | MBO LIFE College in Schiedam. Ik werk in de horeca als barvrouw of bediening. Ik vind het leuk om uit te gaan, met vrienden te zijn, te sporten en gezond te koken. Mijn droom is om te emigreren naar Portugal. Daar ga ik in de Algarve een hostel en bar opzetten. In de Algarve wordt veel gesurft en er is veel toerisme te vinden. In mijn hostel kan je slapen, surfles krijgen, een toer door een deel van de Algarve en gezond ontbijten. Ik heb enorm veel zin in dit avontuur!


Nióvi en Lilia

NIÓVI VASSILIOU 19 JAAR Mijn naam is Niovi Vassiliou en ik ben 19 jaar oud. Hoewel ik al 16 jaar in Capelle aan den Ijssel woon en ik Griekse roots heb, voel ik me een echte “Rotterdammert”. Ik ben nu laatstejaars student Food & Lifestyle aan het Lentiz | MBO LIFE College. Ik heb een passie voor voeding en horeca. Naast mijn opleiding werk ik daarom bij breakfast diner By Jarmusch als serveerster. Ik heb het er heel erg naar mijn zin. In de opleiding Food & Lifestyle heb ik veel geleerd over voeding en communicatie. Ik houd ervan om sociaal bezig te zijn met mensen en creatief bezig te zijn met marketing en communicatie. In mijn vrije tijd maak ik veel kunst voor vrienden of voor mijzelf. Omdat ik hier erg van geniet, is het ook mijn plan om na het afronden van mijn mbo-opleiding nog door te studeren op het hbo in de richting Creatieve Marketing.

Train your mind to see the good in every situation Lilia Smidt

11

Wie het leven leeft, heeft het eeuwige leven Jules deelder Nióvi Vassiliou

LILIA SMIDT 18 JAAR

Mijn naam is Lilia Smidt en ik ben 18 jaar oud. Ik woon in Oud-Beijerland, onder de rook van Rotterdam. Ik volg de opleiding Food & Lifestyle MBO-Niveau 4. en zit in mijn examenjaar. Hierna wil ik graag doorstuderen. Meer de kant op van voeding in combinatie met het menselijk lichaam. Dit is waarschijnlijk voeding en diëtetiek of orthomoleculaire therapie. In het dagelijks leven ga ik graag naar de sportschool. Ook ben ik voor mijn werk veel bezig. Ik ben turnjuf en heb mijn eigen groep die ik ook lesgeef. Gezonde voeding vind ik erg belangrijk. Ik ben zelf vegetarisch opgevoed. De gezondheidseffecten vind ik nog steeds interessant en ik leer er elke dag nog over.


FOOD&LIFESTYLE MBO-NIVEAU-4

Onze opleiding Gezonde voeding is trending topic! Er is steeds meer aandacht voor een gezonde levensstijl. Mensen zoeken vaker advies en begeleiding bij het ontwikkelen van een gezond eet- en leefpatroon. In de opleiding Food & Lifestyle leren studenten hoe zij mensen kunnen helpen om gezonder te leven. Food & Lifestyle is een brede mbo-niveau 4 opleiding op het gebied van voeding, communicatie en voorlichting. Studenten leren alles over gezonde voeding, voedselkwaliteit, voedselveiligheid, communicatietechnieken, voorlichting, marketing en het gedrag van mensen. Daarnaast staan coachen en adviseren centraal, want uiteindelijk gaan de studenten advies en voorlichting geven over een gezonde levensstijl. De kern van de opleiding is dat studenten leren hoe zij mensen kunnen begeleiden, voorlichten en adviseren op het gebied van een gezonde levensstijl. De opleiding kent de volgende vakken: voedingschemie, psychologie, communicatie, levensmiddelenleer. Ook zijn de vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap een onderdeel van de opleiding.

Wat kan je na Food & Lifestyle? Je kunt na je diploma bijvoorbeeld gaan werken als voedingsadviseur, voorlichter of communicatiemedewerker in de voedingsbranche, maar ook als voedingsadviseur bij een sportschool. Je kunt natuurlijk ook doorstromen naar een hbo-opleiding, zoals Voeding en Diëtetiek, Fysiotherapie of een opleiding op het gebied van Coaching of Communicatie. Vind je een volledige hbo-opleiding te lang, dan kan je doorstromen naar een tweejarige hbo-opleiding, zoals een Associate Degree programma.

12


13


Kim Sue Palm In 2018 had ik het genoegen om mijn allereerste stage bij SUE bakery in Rotterdam te gaan lopen. SUE staat voor lekkernijen die geraffineerde suikervrij, glutenvrij, lactosevrij én vegan zijn. Met een bite van SUE geniet je van een heerlijk zoet taartje, maar dan zonder allerlei ongezonde toevoegingen. Helemaal passend bij een gezonde leefstijl én vrijwel alle bites zijn zonder de bekendste allergenen. Naast een uitgebreid assortiment aan bites, kun je bij SUE ook terecht voor goede koffie, een heerlijk ontbijtje, een lekkere lunch of een gezellige borrel. Ik was razend benieuwd naar wie en wat er nu achter SUE FOOD zat toen ik begon. Het concept van SUE is ontstaan omdat oprichtster en bedenkster Kim Sue Palm een gezonder alternatief zocht voor alle heerlijke zoetigheden waar ze maar moeilijk vanaf kon blijven. In dit interview gaan we wat meer leren over het mastermind achter deze voedsel rage!

14

Door Nióvi Vassiliou


INTERVIEW MET SUE door Nióvi Vassiliou - student Food & Lifestyle

Inmiddels runt Kim SUE niet meer in haar eentje. Samen met haar vriend neemt zij de dagelijks leiding op zich, en sturen zij een team van zo'n 20 enthousiaste medewerkers aan. Het ‘zoet zonder suiker’ van SUE wordt allemaal ambachtelijk en met de hand bereid in hun eigen bakkerij en van daaruit verkocht door heel Nederland. Begin 2016 is daar nog een eigen zaak op de Karel Doormanstraat 372 in het centrum van Rotterdam bijgekomen. Hier kan je naast het 'zoet zonder suiker' terecht voor ontbijt, lunch en borrel. In mei 2018 opende het stel hun nieuwe Bakery op de Goudsesingel 330 in Rotterdam. Hier kan je genieten van het hele assortiment 'zoet zonder suiker' en krijg je ondertussen een kijkje in de keuken van SUE.

Wie ben je? Waar ben je opgegroeid? Ik ben Kim Sue Palm, 33 jaar en oprichter van SUE ‘zoet zonder suiker’. Ik ben geboren in Schiedam, waar ik samen met mijn ouders en broertje ben opgegroeid. Tijdens mijn studie verhuisde ik naar Amsterdam. Inmiddels woon ik alweer een aantal jaar samen met mijn vriend in Rotterdam. Had je vroeger dromen over wat je later wilde worden? Ik heb vast momenten gehad dat ik juffrouw of actrice wilde worden, maar de droom die mij nog is bijgebleven, is dat ik een eigen zaakje wilde hebben, waar mensen gezellig en lekker konden eten en drinken. Waar is jouw idee uit ontstaan om te beginnen met SUE? Ongeveer een jaar geleden begon ik met een blog. Ik had tijdens mijn reizen door Zuid-Amerika en Azie heel veel mooie food foto’s gemaakt en heel wat ideeën opgedaan voor lekkere recepten. Alles wat ik maakte was gezond, maar de zoete recepten zaten wel vol suikers en andere ongezonde ingrediënten. Om ook het snoepen aan te laten sluiten op mijn gezonde levensstijl, ging ik mij steeds meer verdiepen in verantwoord snoepen. Ik ben gek op zoete dingen, maar heb altijd veel waarde gehecht aan het belang van gezonde voeding. Ik was benieuwd of ik een gezonde variant kon maken van al die zoete lekkernijen, en begon in mijn vrije tijd te experimenteren in mijn eigen keuken Ik probeerde wat dingen uit en kwam erachter dat snoepen ook op een gezonde manier kan. Voor de housewarming van een vriendin maakte ik de snickers. Ik kreeg veel enthousiaste reacties van de mensen om mij heen en waagde de gok om mijn creaties ook eens aan te bieden bij diverse horecazaakjes, die eveneens enthousiast reageerden. Zo is het balletje gaan rollen: opeens had ik naast mijn fulltime baan nog een serieuze onderneming, gerund vanuit mijn eigen keuken! SUE werd in korte tijd een groot succes. Zo’n groot succes dat ik na een aantal maanden mijn vaste baan heb opgezegd en fulltime voor SUE ben gegaan. Is dit waar je passie ligt? Of wil je misschien ook nog iets anders? Van jongs af aan ben ik al bezig met koken. Als kind was ik vaak degene die het eten klaarmaakte, geweldig vond ik dat! Koken is dan ook echt mijn passie. Daarnaast is ook reizen een grote passie. Mijn reis van 7 maanden door Zuid-Amerika is nog steeds de mooiste tijd uit mijn leven.

15


"Ik hoop uiteindelijk dat heel Nederland kan genieten van zoet zonder suiker" Eet je zelf ook volledig suikervrij? Lactosevrij? Vegan? Raw? Ik eet zo gezond mogelijk en dat is vaak suiker vrij, gluten vrij en lactose vrij, maar heb gelukkig geen allergieen, waardoor ik dit niet kan eten. Waar ben je het meeste trots op met wat je hebt opgezet? Ongeveer 5 maanden geleden ben ik begonnen met SUE. Ik ben er trots op dat ik in deze korte periode al zoveel verkooppunten heb en gigantisch veel positieve reacties krijg op mijn producten. Ook zijn er tegenwoordig steeds meer mensen die allergisch zijn voor bepaalde ingredienten, zoals gluten, lactose en suiker of gewoon een ‘healthy lifestyle’ nastreven. Het is geweldig om te zien dat ook zij nu lekker kunnen snoepen op een verantwoorde manier! Hoe zie je de toekomst voor je met SUE? Ik hoop uiteindelijk dat heel Nederland kan genieten van ‘zoet zonder suiker’. Daarnaast hoop ik ooit een eigen zaakje te openen met ‘zoet zonder suiker’ en een aantal gezonde hartige gerechten. Maar alles stap voor stap. Binnen een aantal maanden start ik in een grote nieuwe werkruimte met de mogelijkheid om binnen te lopen om iets te kopen. Wat er daarna allemaal op mijn pad komt, daar laat ik mij door verrassen! Kun je online bestellen bij SUE? Je kan zeker online bestellen via www.sue-food.nl! De bites kunnen echter niet worden opgestuurd, maar kunnen worden afgehaald. Op dit moment alleen op bestelling, maar binnenkort heb ik een nieuwe werkruimte waar het ook mogelijk is gezellig binnen te lopen en iets lekker te kopen. De granola, dadeltruffels en het bananenbrood kunnen wel worden verzonden.

Wil je de lekkerbijen van Sue Bakery ook eens proberen? Bezoek dan de lunchroom of de Bakery.

16

Lunchroom Karel Doormanstraat 372-374 Rotterdam

Bakery Goudsesingel 330 Rotterdam


Bij SUE kan je terecht voor heerlijke lekkernijen zonder ongezonde toevoegingen

door Nióvi Vassiliou - student Food & Lifestyle

17


DOPPER’S & JOIN THE PIPE We leven in 2021: een tijd met veel modernisering maar ook veel vervuiling. Elk jaar belandt er zo’n acht miljoen ton plastic afval in onze oceanen en zelf per minuut worden er één miljoen ‘single-use’ flesjes gekocht over heel de wereld die vaak uiteindelijk in de zee belanden. Plastic is helaas een bestandsdeel wat niet afbreekt, plastic zal voor altijd in de zee blijven drijven. Na een paar jaar dan wel in kleinere stukken maar het al nooit weggaan. Doppers, waterfles met een missie. Dit is wat er tevoorschijn kwam toen ik de website van dopper voor het opende. De oprichter Merijn Everaarts heeft een competitie georganiseerd om te kijken wie de beste herbruikbare flessen kon ontwerpen. Hier is de dopper uit ontstaan; een mooie, praktische en stevige fles. Deze fles is dus herbruikbaar en kan jaren meegaan. Het bestaat uit 2 delen waardoor het een fles en bekertje in één is! De meeste doppers worden gemaakt van gerecycled plastic en is dus heel erg duurzaam. En als je genoeg hebt van je dopper kan deze fles ook weer 100% opnieuw gerecycled worden, heel erg goed voor de natuur dus. Ook is dopper heel erg origineel in ontwerp, materialen en modellen. Van stippen tot strepen en van zwart tot fel geel, noem het op en dopper heeft het ontwerp klaar staan. Naast de mooie ontwerpen is dopper erg divers in materialen. Flessen die ‘all -seasons’ zijn bijvoorbeeld. Dit zijn flessen met een stainless steel erin. Dit houd of je fles lekker warm voor in de winter of heerlijk koel voor in de warme zomerdagen. Voor de niet-klunzige mensen onder ons (ik vooral niet :) ) is er ook een glazen dopper. Prachtig materiaal en heel erg leuk als je je fles gevuld hebt met citroen of munt! En natuurlijk zijn er de doppers die gemaakt zijn van plastic, verkrijgbaar in heel veel mooie kleuren en hele mooie fles. De modellen verschillen van 350 ml tot 800 ml flessen. Hierbij kan je dus helemaal zelf kiezen welk formaat je wilt. Als je een moeilijke drinker bent is het goed om een grote fles te nemen zodat je met jezelf kan afspreken om aan het einde van de dag de hele fles leeg te hebben, wat dus een goede motivatie is voor jezelf. Als het gaat om prijs is het het geld helemaal waard, het is van goede kwaliteit en gaat vaak jaren mee.

Dopper original 450 ml = €12,50 Dopper insulated 350 ml = €29,50 Dopper glass 400 ml = €24,50 Dopper steel 490 ml = €19,51

18

Refill, reuse, reduce Steeds meer mensen delen onze droom om drinkwater wereldwijd op een eerlijkere manier te verdelen én plastic soep bij de bron aan te pakken. Met hervulbare waterflessen en met watertappunten proberen wij deze droom te verwezenlijken. Iedere fles en ieder tappunt maakt deel uit van de langste waterleiding ter wereld. Lang genoeg om iedereen, overal ter wereld, van schoon drinkwater te voorzien.’’ The Join The Pipe Foundation is een organisatie die naast herbruikbare flessen ook watertappunten over de hele wereld verzorgd. Zij hebben projecten in Afrika, Azië en nog meer plekken op de wereld. Schoon drinkwater is voor ons in Nederland heel erg van zelf sprekend maar dit geldt niet voor landen als Senegal, Bangladesh, Ghana etc.

''Iedere fles en ieder tappunt maakt deel uit van de langste waterleiding ter wereld. Lang genoeg om iedereen, overal ter wereld, van schoon drinkwater te voorzien.’’ De projecten die hier gedaan worden bestaan vaak uit verschillende onderdelen; vaak gaan ze eerst met z’n allen de troep op de straten opruimen en na deze lastige en zware klus krijgen ze allemaal een mooie Join the Pipe fles en is er ook watertappunt geplaatst. Het is vaak het geval dat er op de scholen in Afrika en Azië geen geld is voor schoon en veel drinkwater. Net zoals bij de Dopper heeft ook Join the Pipe een grote keuze in flessen. Wat ik zelf persoonlijk heel leuk vind bij deze flessen is dat er designs zijn van de grote steden in Nederland. Naast dit design is er vooral veel keuze in de ringen (het gedeelte tussen het onderste gedeelte van de fles en de dop). Beide bedrijven, goede kwaliteit flessen met een beide een mooie gedachte. Dit voor een schonere oceaan en een betere toekomst.

Geschreven door Noa Kranendonk


TOO GOOD TO GO "Too good to go" is een bedrijf dat voedselverspilling tegen wil gaan. Ze kwamen op de conclusie dat er veel voedsel wordt weggegooid in de horeca. En niet alleen in de horeca, maar ook in supermarkten en bij bakkers etc. En misschien wel bij jou thuis. Hier heeft Too good to go een oplossing voor bedankt om voedselverspilling tegen te gaan. Het is niet zomaar dat hier een oplossing voor moest komen. Het is een groot probleem. Dit blijkt ook uit de cijfers. Ieder jaar wordt er in Nederland tussen de 1,7 en 2,5 miljoen ton eten verspild. Dit is heel veel. Per persoon wordt er in Nederland ongeveer 41 kilo aan eten en 57 liter drinken verspild. Dit is ook 145 euro aan eten en drinken wat we in Nederland per persoon en per jaar weggooien. Hoe gaan ze dit probleem aanpakken? Daarvoor hebben ze het volgende bedacht: de Too good to go app. Dit is een app waar bedrijven en klanten zich kunnen aanmelden. De app gaat als volgt: bedrijven die eten overhebben, kunnen pakketten opzetten. Magic boxen worden ze genoemd. In een pakket zitten willekeurige producten die zijn overgebleven van dit bedrijf. Het bedrijf maakt een pakket en stelt dit beschikbaar op de app. Klanten kunnen op de app kijken of er pakketten zijn, die bestellen en ophalen.

Stappen om je aan te melden bij de app 1. Download de app in de appstore of playstore en zoek op Too good to go. 2. Maak een account aan met een emailadres, naam en wachtwoord. 3. Selecteer het land waar je in wilt zoeken. 4. Selecteer de meldingen die je wilt binnenkrijgen om op de hoogte te blijven. 5. Kies je locatie in het land en de km afstand die je wilt afleggen. 6. Ontdek de app! Stappen om een Magic box in te slaan: 1. Kijk op de app waar magic boxen beschikbaar zijn bij lokale bedrijven. 2. Bestel een box en reken gelijk af en wees op tijd in de winkel met de aangegeven tijd. 3. In de winkel laat je je bestelling zien aan het personeel. 4. Swipe om de bestelling te bevestigen maar, doe dit pas als het personeel heeft gezegd dat het mag. 5. Klaar! Geniet ervan!

Voor extra informatie kan je kijken op https://toogoodtogo.nl/nl Geschreven door Lilia Smidt

19


INTERVIEW MET FARIDA Op het LIFE College wordt veel gekookt. Het kooklokaal, "workshoprestaurant" genoemd, is vijf dagen per week in gebruik. Er stijgen de lekkerste geuren uit op en er is volop bedrijvigheid. Farida el Massoudi is horeca-assistent op het LIFE College en begeleidt tijdens haar kooklessen zowel leerlingen van het vmbo als studenten van het mbo. Ook in Food & Lifestyle is zij vaak aanwezig tijdens de praktijklessen. Tijd voor een interview! Geschreven door Demi Goossens en Mare van der Zaag

Hoe belangrijk is koken voor u? Ik kom uit Marokko en vroeger was het heel belangrijk dat als je bezoek kreeg, dat je goed uitpakte. Als je bezoek krijgt in Marokko, wordt verwacht dat je alle luxe producten uit huis aan je gasten geeft. Het is ook een vorm van laten zien aan je gasten dat je het goed hebt en dat je je veel eten kan veroorloven. Maar dit betekent ook dat kinderen vaak weinig eten krijgen ter compensatie. Maar bij mij thuis gaan mijn kinderen wel voor op de gasten. Vanaf welke leeftijd bent u begonnen met koken? Vanaf 9 jaar oud al. Kookt u liever alleen of in gezelschap? Dat maakt eigenlijk niet zoveel uit. Ik vind allebei goed. Als ik moe ben dan geef ik het wel aan, maar ik heb geen voorkeur voor alleen koken of met een groep. Hoe bent u erop gekomen om op deze school aan de slag te gaan? Ik kom vanuit de zorg. Ik werkte ook in een instelling, persoonlijke verzorging. Maar mijn dochter zat op het Lentiz | LIFE College, waardoor ik regelmatig als ouder betrokken was bij activiteiten op de school. Dat vond ik heel leuk en toen ben ik gaan studeren en ben ik aangenomen op school.

20


"Ik kan goed opschieten met mensen, van jong tot oud." Vindt u het lastig om met zoveel verschillende pubers te werken? Nee, ik heb daar geen last van. Ik kan het heel erg goed vinden met pubers en en mensen van jong tot oud. Als je in een groep werkt, moet het gewoon leuk blijven en als ik zie dat een leerling zich misdraagt, dan zal ik hem na de les persoonlijk aanspreken en nooit in de groep. Dat geeft mijzelf ook een prettiger gevoel, dat iedereen tevreden is. Neemt u de passie voor koken ook mee naar huis? Ja, soms. Soms wel maar, soms kook ik liever makkelijk. Geeft u uw kinderen veel mee van de Marokkaanse cultuur en kookgewoontes? Nee, niet van de cultuur. Maar ik geef ze wel veel mee over het koken. Alles wat ik kook moeten zij ook leren voor zichzelf. Momenteel doen ze niks in huis, maar ik vind het belangrijk als ze later gaan samenwonen dat ze zichzelf kunnen redden. Als u nog 1 ding zou mogen eten voor de rest van uw leven wat zal het dan zijn? Ik zou het niet weten, ik eet wat ik lekker vind en doe er ook alles aan om het te krijgen als ik het wil! Geschreven door Demi Goossens en Mare van der Zaag

21


Waar gaan we eten? Restaurants zijn er in overvloed in Rotterdam. Maar waar kan je nou echt lekker en verantwoord eten? Wij hebben.... hotspots voor je geselecteerd!

22


HOTSPOTS OMGEVING ROTTERDAM PLANTASTIC PLANTASTIC HEALTH HUB IS EEN LEUKE CONCEPTSTORE WAAR JE OP INSPIRERENDE MANIER KUNT ERVAREN HOE MAKKELIJK EN LEKKER DUURZAAM EN GEZOND KAN ZIJN. BEZOEK DEZE HOTSPOT VOOR ONTBIJT, LUNCH, DINER OF GEWOON VOOR EEN LEKKER DRANKJE. IN HUN RESTAURANT KUN JE GENIETEN VAN VERSCHILLENDE GEZONDE GERECHTEN, ZOALS VERSCHILLENDE BOWLS, SMOOTHIES, SOEPEN, SANDWICHES EN CURRIES. LEKKER! ADRES: MARINIERSWEG 64A, 3011 NR ROTTERDAM

MR. SALAD VERS EN GEZOND FAST FOOD! MR SALAD ZORGT ERVOOR DAT DRUKKE MENSEN NOG STEEDS GEZOND ETEN. HET IS MOGELIJK OM SALADES, WRAPS, SMOOTHIES, THEE EN KOFFIE TE BESTELLEN. MR. SALAD WERKT OOK SAMEN MET DE BESTE LOKALE LEVERANCIERS EN GEBRUIK ALLEEN DE BESTE BIOLOGISCHE INGREDIËNTEN. HEB JE NIET EENS DE TIJD OM LANGS TE KOMEN OM EEN HAPJE TE ETEN? HET IS OOK MOGELIJK OM UW MAALTIJDEN AF TE HALEN OF TE LATEN BEZORGEN. ADRES: GOUDSESINGEL 235A, 3031 EL ROTTERDAM

SUE SUE IS IDEAAL VOOR DE ZOETEKAUW DIE GEZOND WIL BLIJVEN! BIJ SUE BIEDEN ZE ‘BITES’ AAN DIE SUIKERVRIJ, GLUTENVRIJ ENLACTOSEVRIJ ZIJN EN OOK RAUW EN VEGANISTISCH. EEN GEZONDE LEVENSSTIJL BETEKENT NIET DAT ER GEEN RUIMTE IS VOOR WAT ZOETS. DE “ZOET ZONDER SUIKER” LEKKERNIJEN VAN SUE WORDEN ELKE DAG MET DE HAND GEMAAKT. DENK AAN SMAKEN ZOALS SALTED CARAMEL, STICKY TOFFEE EN LAVENDEL LEMON. HEB JE AL TREK IN EEN GUILT-FREE SNACK? TROUWENS, WIST JE DAT JE BIJ SUE OOK TERECHT KAN VOOR GEZONDE, VEGAN ONTBIJTJES EN EEN VEGAN HIGH TEA? ADRES: KAREL DOORMANSTRAAT 372-374, 3012 GR ROTTERDAM

BACKYARD GA LANGS DEZE VEGANISTISCHE HOTSPOT VOOR ONTBIJT, LUNCH OF DINER. IN DE KERN IS BACKYARD PLANTAARDIG, MAAR HET IS WEL GEWOON MOGELIJK OM VLEES EN ZUIVEL ERBIJ TE BESTELLEN. BACKYARD GELOOFT IN EEN DUURZAME TOEKOMST EN WIL DAT MENSEN LEREN DAT PLANTAARDIG MAKKELIJK EN LEKKER KAN ZIJN. OP HUN MENU STAAT: “EEN PLEK WAAR IEDEREEN HEERLIJK KAN ETEN, ONGEACHT OF JE VEGETARIËR, VEGANIST OF EEN VLEESETER BENT DIE OP AVONTUUR GAAT.” BIJ BACKYARD ZIJN ER VOLDOENDE GEZONDE OPTIES, ZOALS DE GREEN SMOOTHIE BOWL VOOR HET ONTBIJT OF DE BUDDHA BOWL VOOR LUNCH OF DINER. PROBEER HET ZEKER EENS!

ADRES: KORTE HOOGSTRAAT 14, 3011 GL ROTTERDAM

Geschreven door Demi Goossens

23


OBESITAS BIJ JONGEREN EN KINDEREN Voor dit artikel heb ik gekeken naar obesitas bij voornamelijk kinderen. Ik vind dit een interessant onderwerp, omdat het met de jaren toegenomen is. Ernstige obesitas bij kinderen en jongeren heeft bij één op de vijf van deze kinderen te maken met uiteenlopende medische oorzaken. Dat blijkt uit onderzoek van artsen van het Centrum Gezond Gewicht van het Erasmus MC - Sophia Kinderziekenhuis en Amsterdam UMC. Bronvermelding: ErasmusMC.nl Www.thuisarts.nl

Leefstijl Bij een kind met obesitas op het spreekuur in het ziekenhuis wordt de oorzaak meestal in eerste instantie gezocht in een ongezonde leefstijl: beweegt het kind genoeg en eet hij of zij gezond? Vaak speelt dit ook een belangrijke rol, maar uit onderzoek van het Centrum Gezond Gewicht in het Erasmus MC - Sophia Kinderziekenhuis blijkt dat er bij kinderen met ernstige obesitas opvallend veel verschillende medische oorzaken van obesitas gevonden kunnen worden. In kaart Op dit moment heeft bijna zestien procent van de kinderen en jongeren in Nederland last van overgewicht. Drie procent heeft obesitas. Daarvan hebben ongeveer 18.000 kinderen ernstige obesitas. Arts-onderzoekers Lotte Kleinendorst en Ozair Abawi onderzochten een groep van bijna driehonderd kinderen met ernstige obesitas. Abawi: “Voor ieder kind hebben we uitgezocht wat nu precies de onderliggende oorzaak van de obesitas was. Met uitgebreid onderzoek hebben we de bijdragende factoren in kaart gebracht, van DNA-tests en hormoonmetingen in het bloed tot conditietests bij de kinderfysiotherapeut en metingen van de verbranding bij de kinderdiëtist.” Medische oorzaak Uiteindelijk werd bij bijna twintig procent van de onderzochte kinderen een onderliggende medische oorzaak van het extreem hoge gewicht gevonden. Een veel hoger percentage dan eerder in de medische literatuur is beschreven, namelijk ongeveer vijf procent. Volgens de onderzoekers valt dit verschil te verklaren, omdat nog nooit zo uitgebreid is gekeken naar mogelijke onderliggende medische oorzaken van de obesitas. Kleuterklas In de onderzochte groep kinderen kwamen veel verschillende zeldzame erfelijke obesitas-aandoeningen voor. Bij deze kinderen zit de oorzaak van de obesitas dus echt in de genen. Bij andere kinderen waren medicijngebruik of eerder opgelopen hersenschade de hoofdoorzaak van hun hoge gewicht. Het vaakst werd een onderliggende oorzaak gevonden bij kinderen die al voor de kleuterklas obesitas hadden.

24

Geschreven door Elin van Zanten


WOORDZOEKER VOEDING ZOEK DE VOLGENDE 24 WOORDEN: AARDBEI, WORTEL, KOMKOMMER, ABRIKOOS, AARDAPPEL, PATAT, SLA, EI, BROOD, PEER, PRUIM, KAAS, BES, PREI, TOMAAT, ANDIJVIE, SINAASAPPEL, ASPERGES, KERS, PERZIK, MELK, SPINAZIE, BANAAN, KOOL

Antwoorden vind je achterin het magazine!

Gemaakt door Mare van der Zaag

25


HOE WORDT KAAS GEMAAKT? De geschiedenis Dat er in de vroege geschiedenis van Nederland al kaas werd gemaakt, is wel duidelijk. Aan de aardewerk potjes die gevonden zijn, is af te leiden dat er al in de prehistorie kaas werd gemaakt in Nederland. Zo’n 800 jaar voor Christus maakten de mensen kaas met behulp van potjes met gaatjes erin, waarin de wrongel kon uitlekken en drogen.

Hoe wordt kaas gemaakt? 1.Stremsel en starterscultuur toevoegen Kaas wordt gemaakt van verse melk die kort verhit is (pasteurisatie). Aan de melk wordt een starter cultuur en stremsel toegevoegd. Hierdoor gaan de eiwitten stollen en ontstaat er een vaste substantie (de wrongel) en blijft er vocht over (de wei). 2. Samenpersen wrongel De wrongel drijft in vocht. Het vocht Ook Julius Caesar ontdekte dat er kaas wordt ‘wei’ genoemd. De wei bevat werd gegeten in deze omstreken, zo onder andere nog melksuiker beschreef hij in zijn boek uit 57 v. Chr. (lactose), mineralen en vet. De Toen al waren de provincies Noordwrongel deeltjes worden in een vat Holland, Zuid-Holland en Friesland gestopt en samengeperst. Daardoor geschikt voor het houden van loopt er nog meer vocht uit de melkvee, door de natte bodem. wrongel. De wei wordt afgetapt. De In de middeleeuwen begon Nederland nog korrelige wrongel wordt met de export van kaas naar het verzameld in een rond vat en wordt buitenland. Maar het duurde tot de hier stevig in geperst. Daardoor Gouden Eeuw voor Nederland in het krijgt de kaas haar ronde vorm. buitenland bekend werd als hét 3. Pekelbad kaasland. De goede houdbaarheid van Vervolgens wordt de kaas gepekeld de Nederlandse kazen maakte het een in een pekelbad. Dit geeft smaak ideaal export product. Nederland aan de kaas en verbetert de vorm en exporteerde kaas naar Duitsland of de textuur. Ook is de kaas hierdoor over zee naar het Middellandse langer houdbaar. Zeegebied. 4. Rijpen De kaas rijpt 4 weken tot meer dan een jaar. De duur van de rijping bepaalt onder andere de smaak van de kaas. Hoe langer de kaas rijpt, hoe pittiger de smaak zal worden.

Is kaas gezond? Eigenlijk zijn alle soorten kaas, met uitzondering van hüttenkäse niet zo gezond. In kaas zitten veel noodzakelijk voedingsstoffen, maar ook veel verzadigd vet. Het eten van verzadigd vet is niet gezond en vergroot de kans op welvaartsziekten als hart en vaatziekten, diabetes type 2 en kanker. Wij weten niet of je al wist dat je aan het ‘+ getal’ op de verpakking kun je zien hoeveel procent vet de kaas bevat. Hoe hoger dit getal, hoe vetter de kaas. Een 20+ kaas is dus mager, en een 48+ kaas is volvet.

Geschreven door Fleur van Gerven

26


HOE WORDT BROOD GEMAAKT? Bijna iedereen eet elke dag brood. Door het eten van brood krijgen we veel vitamines en mineralen binnen. Maar hoe wordt brood eigenlijk gemaakt? En hoe gezond is het eigenlijk? Wat is het verschil tussen bruin brood en volkoren brood? De geschiedenis van brood: Brood is een oeroud product, maar niemand weet precies wie het heeft ontdekt, waar en wanneer het is uitgevonden. Waar komt het dan vandaan? Nou het is gewoon in de loop van de geschiedenis ontstaan. Het begon in de oertijd de mensen aten toen rauwe granen, na een poosje ontdekte men dat je er wel wat anders mee kon doen. Ze merkte dat als je de granen fijn stampten en er water bij deed dat je een meelpapje kreeg. Later kwam er iemand en die ging de pap bakken het resultaat was een koek even groot als een pannekoek. Die koek was goed te eten als hij warm was maar als hij koud werd, werd hij keihard, om de koek zacht te maken moest hij in het water gedompeld worden. Het rijzen werd uitgevonden door een Egyptische slaaf hij had de pap van de vorige dag laten liggen. En toen hij terugkwam was de pap opgezwollen. Hij had de pap bij de rest gedaan en de broden waren een stuk lekkerder en smaakte veel luchtiger, die oude pap heet zuurdesem. Vanaf die dag gebruikte men telkens een stukje zuurdesem.

Geschreven door Fleur van Gerven

27

Uit Egypte komt ook de bakkersoven. In het onderste van de oven werd houtvuur gestoken en in het bovenste werd het brood gebakken. In de Middeleeuwen kwamen er pas echte bakkerijen, voor die tijd bakte iedereen zelf brood. Sommige boerderijen hadden ze zelfs een bakhuis. Tot aan de 19de eeuw was het normaal om met je eigen deeg naar de bakker te gaan. Die bakte er vervolgens brood van. Maar in 1850 waren er ook bakkers met hun eigen deeg.


DE ROTPOT VAN KEUKENBOEREN Dit jaar loop ik (Lies) stage bij Keukenboeren. Keukenboeren is het bedrijf van Sanne Zwart en draait om fermentatie. Je kunt er verschillende workshops over fermentatie volgen, en er zijn zelfgemaakte gefermenteerde producten te koop. Bijvoorbeeld kimchi, verschillende smaken zuurkool en giardiniera. Keukenboeren heeft ook de Rotpot, waarmee je zelf aan de slag kunt met fermenteren. De Rotpot is een fermentatie-kit voor beginnende fermenteerders. Alle materialen die je nodig hebt zitten hierin. Alleen de verse groenten voeg je zelf toe. Er zijn verschillende Rotpotten. - Een Rotpot voor boter (en karnemelk) - Een Rotpot voor kimchi - Een Rotpot voor zuurkool - Een Rotpot voor bubbels (een drankje dat tussen frisdrank en alcohol in zit) Elke set heeft zo zijn eigen benodigdheden.

Waarom Rotpot? Het idee achter de Rotpot is om mensen op een makkelijke manier te kunnen laten beginnen met her zelf fermenteren van producten. Fermenteren is een al heel oud proces, maar is de afgelopen decennia weggevaagd. Dit kan worden verklaard door de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van voedsel. Vroeger legden mensen groenten in, om zo ook in de winter groenten te kunnen eten. Nu is dat niet meer nodig, onze groenten groeien ’s winters in een kas. Toch zijn er een heleboel gezondheidsvoordelen die we nu mislopen omdat ons eten vaak niet gefermenteerd is. Tenminste, wist je dat kaas, koffie en chocolade allemaal een fermentatieproces hebben doorlopen? Gefermenteerde producten bevatten goede bacteriën die levend in je darmen aankomen. Deze goede bacteriën zorgen voor een gezonde darmflora. En op zijn beurt is je darmflora weer van belang voor een goede fysieke- en mentale gezondheid. Natuurlijk komt hier nog een hoop bij kijken, maar dat is niet waar dit artikel nu over gaat. Het belangrijkste doel is dat mensen leren hoe het eten dat zij in hun mond stoppen is gemaakt. Het is zo makkelijk om producten uit de supermarkt te kopen en ze thuis op te eten, maar het ontgaat je helemaal wat voor proces dat eten heeft doorlopen voordat jij het in je mond stopt. Naast vele de gezondheidsvoordelen die fermenteren heeft, leer je ook bewuster te zijn van hetgeen dat je eet.

28


Hoe werkt een Rotpot? Stel, je gaat fermenteren met de Rotpot voor Zuurkool. Je hebt niet van de een op de andere dag zuurkool. Het kost tijd om de zuren en bacteriën hun werk te laten doen. Hieronder een beschrijving van de stappen die je neemt als je gaat fermenteren met de Zuurkool Rotpot: 1. Snijd een kool van ca. 1 kg in kwarten en verwijder de harde kern en onderkant. 2. Rasp de stukken kool in dunne reepjes met een mandoline of snijd ze fijn met een scherp mes. 3. Doe de kool in een mengkom en voeg de krautmix in zijn geheel toe. Kneed de krautmix stevig door de kool. De kool laat na enkele minuten vocht los. Kneed totdat je er flink wat vocht uit kunt knijpen. 4. Doe de gekruide kool met het vocht beetje bij beetje in de glazen weckpot. Duw het mengsel steeds goed aan totdat de kool onder zijn eigen vocht komt te staan en alle lucht er tussenuit is. Duw de deksel met het waterslot op de glazen pot. Geschreven door Lies van Straaten

29


VOOR ELK SEIZOEN EEN RECEPT VOOR JOU!

30


Immuunsysteem booster Lekker verantoordelijk voor de zomer. Ingrediënten voor 2 personen / 3 - 4 kopjes: - 1 citroen - 6 takjes tijm - 3 takjes rozemarijn - 2 takjes salie - 4 takjes munt - 1 duimstuk gember - 400 ml groente- of wortelsap (natuurlijk)

Bereidingswijze 1. Doe 600 ml heet water in de waterkoker. Halveer de citroen, pers het sap uit in een kom, giet er heet water overheen en laat het afkoelen. 2. Spoel de kruiden af onder koud water, dep ze droog met keukenpapier, verwijder de tijm, rozemarijn en salie van de takken, laat de munt op de tak zitten. 3. Schil de gember, snij in dunne plakjes en stamp deze samen met de geplukte kruiden in een vijzel tot fijne korrels. 4. Voeg groente- of wortelsap toe aan het citroenwater en roer goed. 5. Verdeel het kruidengranulaat gelijkmatig over de glazen, voeg telkens een takje munt toe en giet er vloeistof op. Smaakt koud en warm.

31


Buddha bowl Een lekker gerecht voor de lente Ingrediënten - 1 portie eiwit: zelfgemaakte hummus en kikkererwten (Laat peulvruchten uit pot of blik goed uitlekken en spoel goed af voor gebruik, laat gedroogde peulvruchten een nacht van te voren weken in een ruime kom met water en kook ze 45-60 min voordat je ze toevoegt) - 1 portie groente: voornamelijk bloemkool en rode paprika, aanvullen met cherrytomaatjes en rode ui - 1 tl kerriepoeder - 1 tl paprikapoeder - 1 el kokosolie - 1 el extra vierge olijfolie - peper en zout

Bereidingswijze 1. Verwarm de oven voor op 180 graden. 2. Spoel de kikkererwten indien nodig goed af en dep ze droog met keukenpapier. Doe de kikkererwten in een kom samen met de olijfolie en kruiden en meng goed door elkaar. Leg de kikkererwten op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster in de oven tot ze knapperig zijn voor ongeveer 20 minuten. Schep na 10 minuten om. 3. Maal de bloemkool fijn in de keukenmachine tot korrels zo groot als couscous korrels. 4. Verwarm de kokosolie in een koekenpan en wok de gemalen bloemkool in 4 tot 5 minuten gaar. 5. Snijd ondertussen de paprika in repen, halveer de cherrytomaatjes en snijd de ui in halve ringen. 6. Doe de bloemkool couscous in een kom en schep hier de geroosterde kikkererwten bovenop samen met de groenten. Breng op smaak met peper en zout. 7. Maak de bowl af met hummus.

Eet smakelijk!!

32

Optioneel: Het is ook erg lekker om verschillende soorten hummus te maken bij dit gerecht


Stoofpot met kip Een lekker gerecht voor de winter Ingrediënten voor 2 personen: - 2 handenvol spruitjes - 2 kipfiletfilets - 2 teentjes knoflook - 1 blokje gember - 4 takjes rozemarijn - 5 el olijfolie - 2 el balsamicoazijn - 1 handvol cherrytomaatjes - ¼ groentebouillon - 1 handvol babyspinazie

Bereiding: 1. Was de spruitjes schoon en doe ze in een kleine steelpan en bedek ze met water. Bestrooi royaal met zout en kook met gesloten deksel ongeveer 10 minuten tot ze 'stevig' zijn. 2. Giet vervolgens in een zeef, spoel kort onder koud stromend water en snijd de roosjes doormidden. Dep intussen de kipfiletfilets droog met keukenpapier en doe ze in een middelgrote kom. 3. Pel de knoflook en schil de gember, snijd de knoflook in fijne schijfjes, rasp de gember fijn en voeg beide toe aan de kipfilet. Verhit een middelgrote pan op hoog vuur zonder vet toe te voegen. 4. Spoel de rozemarijn af onder koud stromend water, dep ze droog met keukenpapier, pluk de naalden van de twijgen, hak ze fijn en voeg ze toe aan de kipfilet met de olijfolie en balsamicoazijn. Breng op smaak met zeezout en peper. 5. Wrijf de kipfilet in met de marinade, doe in de voorverwarmde pan en schroei aan beide kanten in ca. 2 minuten gelijkmatig bruin. Verlaag vervolgens het vuur tot medium. 6. Spoel de cherrytomaatjes af onder koud stromend water, dep ze droog met keukenpapier, halveer ze en doe ze samen met de gehalveerde spruitjes in de pan. Goed roeren, blus af met groentebouillon, breng op smaak met zeezout en peper en laat het vocht een beetje inkoken. 7. Voeg de babyspinazie toe en laat het even intrekken op laag vuur. Haal de kipfilet uit de pan en laat even rusten. 8. Verdeel de groenten over borden en serveer de kipfilet erop.

33


Pompoensoep Een lekker gerecht voor de herfst Ingrediënten voor 2 personen: - 1 kleine hokkaido-pompoen - 1 stuk gember (3 cm) - 1 chilipeper - 2 sjalotten - 1 el kokosolie - 1 steel citroengras - 1 snufje curry - 1/2 blik kokosmelk - 2 kopjes groentebouillon - 2 el olijfolie - 6 sint-jakobsschelpen - 1 theelepel roze bessen

Bereiding 1. Was de Hokkaido-pompoen, snij de steel en de wortel af, halveer de pompoen en verwijder de zaadjes met een eetlepel. Snijd de pompoen vervolgens in stukjes ter grootte van een walnoot. 2. Schil de gember en rasp deze fijn. Maak de chilipeper schoon, verwijder de zaadjes en snijd in zeer fijne ringetjes. Schil de sjalotten en snijd ze in grove stukken. 3. Verhit een middelgrote pan met kokosolie op middelhoog vuur en fruit hierin de sjalotblokjes kort tot ze kleurloos zijn. Voeg de pompoen toe en kook nog 3 minuten op hoog vuur. 4. Pers citroengras aan het einde van de steel en voeg toe. Breng op smaak met chili, curry en zeezout en voeg dan kokosmelk en groentebouillon toe. Laat het soepmengsel op laag vuur ongeveer 15 minuten sudderen, tot de pompoen gaar is en met een vork gepureerd kan worden. 5. Verhit intussen een kleine pan met olijfolie op middelhoog vuur en bak hierin de coquilles ongeveer 1 minuut aan elke kant. Breng op smaak met zeezout en peper en zet opzij zonder warmte. 6. Haal het citroengras uit de soep en gebruik een staafmixer of keukenmachine om het fijn te pureren tot het een romige consistentie heeft. Breng tenslotte de soep op smaak met zeezout. 7. Schik de sint-jakobsschelpen in diepe borden en giet de pompoen- en kokossoep erover en bestrooi met roze bessen. Geschreven door Asha Heijerman

34


WOORDZOEKER ANTWOORDMODEL Heb jij alle woorden kunnen vinden? Check hier alle antwoorden!

35


HOME WORKOUT Aangezien de sportscholen maar gedeeltelijk open zijn en niet iedereen de gelegenheid heeft om naar de gym te gaan maar we wel fit willen blijven, deel ik een workout met jullie, die ik thuis ook regelmatig doe. Het is makkelijk thuis te doen, en effectief, dus geen smoesjes :)

De Warming-up Het is belangrijk dat je doorbloeding een beetje op gang is gekomen voordat je begint aan je eerste workout. Zeker als je niet wilt dat je de volgende dag het gevoel hebt alsof je bent overreden door een vrachtwagen, raden we je een warming-up aan. ·30 seconden jumping jacks Herhaal dit één keer en haal diep adem. . Push-ups (60 seconden) Onmisbaar bij elke workout waarbij alleen met lichaamsgewicht getraind wordt. Plaats je handen op de vloer op schouderbreedte. Strek je armen en til jezelf op je tenen in plankpositie. Je lichaam moet vanaf je schouders tot je tenen een rechte lijn vormen. Trek je buik in en span aan, zodat je middenrif niet naar de vloer zakt. Buig je ellebogen en laat je borst zo ver mogelijk richting de vloer zakken, adem uit, en druk jezelf weer op. Te zwaar? Start op je knieën. Pijn? Dat zijn je borstspieren die eindelijk wakker worden. Sit-ups, met een draai (60 seconden) Ga op de grond liggen met je voeten plat op de vloer en je knieën gebogen. Leg je handen lichtjes achter je hoofd, het is niet de bedoeling dat je aan je nek trekt om overeind te komen. Lift je bovenlichaam van de vloer, en kom overeind en draai naar een kant. Zak daarna weer rustig naar beneden, en voel ook daarbij de spanning op je buikspieren. Wissel van kant.

Geschreven door Elin van Zanten

36


Air Squats (60 seconden) Ga rechtop staan met je voeten op schouderbreedte. Begin met de oefening door je gewicht richting je hielen te verplaatsen. Buig nu je knieën, en druk je heupen naar achteren. Eigenlijk alsof je gaat zitten. Houd je rug recht en hoofd omhoog, zak zo laag als je kan en kom weer naar boven in de startpositie. Het vergt wat oefening, maar blijf proberen deze oefening onder de knie te krijgen. Alternating lunges (60 seconden) Ga wederom rechtop staan met je voeten op schouderbreedte. Stap ver uit met je rechterbeen, en buig de knie van je achterste been totdat deze bijna de vloer raakt. Zet jezelf met de hiel van je rechterbeen af om weer in de startpositie te komen. Doe nu hetzelfde met je linkerbeen. Burpees (60 seconden) Ga wederom rechtop staan, met je armen langs je lichaam en je voeten op schouderbreedte. Zak door je knieën en plaats je handen voor je op de vloer. Schop je benen naar achteren, zodat je in een plankpositie terecht komt. Spring nu weer terug op je hurken en spring omhoog met je armen in de lucht. Dit is één herhaling. Mountain Climbers (60 seconden) Denk je bijna klaar te zijn, komt deze oefening nog even om het hoekje kijken. Hoe doe je hem? Strek je armen op schouderbreedte, en strek je benen net alsof je een hoge plank doet. Breng daarna je knieën om en om richting je ellebogen Tip: wat ik doe als ik nog niet moe ben is het een paar keer achterelkaar herhalen (dus meerdere rondes) Ik hoop dat jullie deze workout routine een beetje te doen vinden, en het gaan uitvoeren.

37

Geschreven door Elin van Zanten


Foodketen

Van productie tot consument

38


Opleidingen

Meer weten? Ga naar lifecollege.nl of foodinnovationacademy.nl

39


IN THE MOOD FOR FOOD