Magazine Living on the Veg 2021

Page 1

MAY 2019 | ISSUE 15

A MAGAZINE FOR THE NEW YOUTH

DE VAKEXPERTS VOEDING & VOORLICHTING VAN 2021 STELLEN ZICH VOOR

HOE WORDT VOEDING GEMAAKT? EEN KIJKJE IN DE PROCESMATIGE BEREIDING VAN VOEDINGSMIDDELEN

ETEN VOLGENS DE SCHIJF VAN 5: MAKKELIJKER DAN JE DENKT!


Colofon HOOFDREDACTEUREN: REDACTIE: LIEKE TWIGT ILSE LINGEN

FRANNY VAN DIJK

VORMGEVING: MARIT STRUIJS

LISELOTTE SCHUIL

ILSE LINGEN

TESSA MOUTHAAN

SANNE QUALM

MARIT STRUIJS

RUBY CHWATCHKO SANNE QUALM

FRANNY VAN DIJK

IFLEUR VAN DER

TESSA MOUTHAAN

GAIA ZONNEBLOEM IVANA LEBAN

LISELOTTE SCHUIL

BURGH

GLENN CORREIA

FLEUR VAN DER RUBY CHWATCHKO

IVANA LEBAN

ALVES

BURGH

GAYA ZONNEBLOEM

LIEKE TWIGT

GLENN CORREIA ALVES


Van de hoofdredactie Met grote trots presenteren wij, laatstejaars studenten van de mbo-opleiding Food & Lifestyle, ons magazine 'Living on the Veg'. Er hebben 12 studenten gewerkt aan het magazine, dat een eindopdracht was van het vak Marketing & Voorlichting. We wilden graag een magazine maken waar iedereen iets aan heeft, voor een brede doelgroep. Een magazine over voeding, leefstijl, sport, foodtrends, gezondheid én over onze toekomstplannen. Met een grote groep studenten werken aan één magazine was best een uitdaging. Zeker omdat we, vanwege coronamaatregelen, ook periodes hebben gehad waarin we op afstand met elkaar moesten samenwerken. We kwamen uitdagingen tegen op het gebied van het vinden van goede opbouw, een kwalitatief goede inhoud, een logische indeling en een aantrekkelijke vormgeving voor het magazine. Uiteindelijk is het wél gelukt. Wij vonden het leuk en leerzaam om samen de hoofdredactie te voeren. En het resultaat is iets om trots op te zijn. Veel leesplezier!

Fleur van der Burgh Ilse Lingen Sanne Qualm HOOFDREDACTIE LIVING ON THE VEG.


INHOUD EN VERDER:

3 EDITORIAL VAN DE HOOFDREDACTIE 5 QUIZ: VOEDING EN BEWEGING 6 OVER FOOD & LIFESTYLE

8 22 24 32

GEZOND ETEN EN MEER BEWEGEN

56

EXCLUSIEF!

DE SCHIJF VAN 5 INTERVIEW DOCENT ANNEKE JANSSEN SUPERFOODS 35 MARKETING & VOORLICHTING

09

DE VAKEXPERTS VOEDING & VOORLICHTING VAN 2021!

28 VERGETEN GROENTEN: ONBEKEND, MAAR HEEL VOEDZAAM EN LEKKER!

26 HAAGSE ZWAM: OESTERZWAMMEN DUURZAAM GEKWEEKT OP KOFFIEDIK!

DE FOODTRENDS VAN NU! 36 40 50 52 55 60 63 64 66 70 72

5 TIPS VOOR FOODFOTO'S DUURZAAM LEVEN EN ETEN DE LEUKSTE EETTENTJES PUZZEL

SHARP SHARP BEWEEGSCHEMA EEN DAG VEGANISTISCH ETEN CONSULT MET EEN VAKEXPERT 10 TIPS OM GEZOND TE ETEN EETGEDRAG TERUGBLIK OP HET PROJECT MAGAZINE!

EN.... SUPER VEEL HEERLIJKE GEZONDE RECEPTEN!

04


QUIZ: WAT WEET JIJ OVER..? EEN QUIZ OM JE KENNIS TE TESTEN OP HET GEBIED VAN VOEDING EN BEWEGING Marit Struijs & Lieke Twigt

A. VERZADIGDE VETTEN B. ONVERZADIGDE VETTEN

4. IN WELK SOORT BROOD ZITTEN DE MEESTE VEZELS? A. VOLKORENBROOD B. WITBROOD C. MEERGRANENBROOD

7. WELK DRANKJE BEVAT HET MEESTE SUIKER? A. AA DRINK B. COCA COLA C. FANTA

3. WELKE VITAMINE KRIJGEN WIJ BINNEN VIA HET ZONLICHT?

A. HET IS BEIDE EVEN GEZOND B. VERSGEPERSTE SAP IS GEZONDER C. SINAASAPPEL IS GEZONDER

A. VITAMINE A B. VITAMINE D C. VITAMINE E

5. HOEVEEL MOET EEN VOLWASSENEN BEWEGEN IN DE WEEK? A. 90MINUTEN PER WEEK B. 120MINUTEN PER WEEK C. 150MINUTEN PER WEEK

8. WAT IS GEEN FUNCTIE VAN LICHAAMSVET? A. BESCHERMING TEGEN ORGANEN B. ENERGIEVOORRAAD C. STEVIGHEID AAN HET LICHAAM

10. WAARBIJ VERBRAND JE DE MEESTE CALORIEËN?

11. HOEVEEL LITER WATER HEB JE NODIG PER DAG?

A. 30 MINUTEN WANDELEN B. 30 MINUTEN HARDLOPEN C. 30 MINUTEN FIETSEN

A. 0,5LITER WATER PER DAG B. 1LITER WATER PER DAG C. 1.5LITER WATER PER DAG

05

6. HOEVEEL GRAM GROENTE HEB JE NODIG PER DAG? A. 200 GRAM B. 250 GRAM C. 300 GRAM

9. WAT IS GEEN PLANTAARDIGE VOEDINGSMIDDEL? A. BONEN B. MELK C. NOTEN

ANTWOORDEN 1:B 2:C 3:B 4:A 5:C 6:B 7:A 8:C 9:B 10:B 11:C

1. WELKE VETTEN ZIJN GEZOND?

2. WAT IS GEZONDER: EEN SINAASAPPEL OF EEN GLAS VERSGEPERSTE SINAASAPPELSAP?


DÉ MBO OPLEIDING OVER VOEDING, COMMUNICATIE EN VOORLICHTING

Food & Lifestyle Er is steeds meer aandacht voor een gezonde levensstijl. Mensen zoeken vaker advies en begeleiding bij het ontwikkelen van een gezond eet- en leefpatroon. Daarom biedt Lentiz | MBO LIFE College in Schiedam een mboopleiding aan over voeding en communicatie: Food & Lifestyle. In deze driejarige mbo-4 opleiding leren studenten hoe zij mensen kunnen helpen om gezonder te leven. Food & Lifestyle is een brede opleiding op het gebied van voeding, communicatie en voorlichting. Studenten leren alles over gezonde voeding, voedselkwaliteit, voedselveiligheid, communicatietechnieken, voorlichting, marketing en het gedrag van mensen. Daarnaast staan coachen en adviseren centraal, want uiteindelijk gaan de studenten advies en voorlichting geven over een gezonde levensstijl.

Stoom | 18

06


Vakken in Food & Lifestyle

07

Meer weten over Food & Lifestyle? Ga naar www.lifecollege.nl


MATIGEN MET ETEN EN MEER BEWEGEN? ZO HOUD JE HET VOL! Koop gezonde en voedzame dingen. Koop minder ongezonde dingen.

Zoek een sport uit die je leuk vindt. Dan is het makkelijker om het vol te houden.

Houd bij wat je eet op een dag en kijk vervolgens of je gezondere keuzes kan maken.

08

Drink geen energydrinks als je niet gaat sporten.

Je doel moet niet zijn om af te vallen, maar om gezonder te eten en te bewegen. Drink 1,5 tot 2 liter water per dag. Vind je water niet lekker? Doe er dan een schijfje citroen of gember in.

Houd je niet van sporten? Ga dan lekker wandelen of pak wat vaker de fiets. Doe nooit boodschappen op een lege maag. Dan ben je meer geneigd om ongezonde snacks te kopen

Neem een glas water vóór het eten. Dat geeft een verzadigd gevoel.

Fleur van der Burgh


Vakexperts Voeding & Voorlichting Ze hebben drie jaar hard gestudeerd op de mbo-4 opleiding Food & Lifestyle. Ze zijn nieuwsgierig en leergierig en laten zich niks meer wijsmaken dat niet klopt over voeding, leefstijl en communicatie. Dit jaar halen zij hun diploma op het Lentiz | mbo LIFE College in Schiedam. De laatstejaars studenten van de mbo-opleiding Food & Lifestyle zijn klaar voor nieuwe uitdagingen op het gebied van werk of een vervolgopleiding. Waar staan zij voor? Wat vinden zij belangrijk en wat zijn hun toekomstplannen? Lees het in deze rubriek. Een inkijkje in de toekomstplannen van de nieuwe generatie Vakexperts Voeding & Voorlichting.

09


DIT IS... "If it doesn't challenge you, it won't change you"

SANNE QUALM

Mijn naam is Sanne Qualm, ik ben 18 jaar en ik zit in het laatste jaar van de mbo-opleiding Food & Lifestyle. Ik heb voor de opleiding Food en Lifestyle gekozen omdat ik erg geïnteresseerd ben in voeding. Als het om eten gaat vind ik echt ontzettend veel dingen lekker maar mijn favoriet is toch echt Italiaans. Mijn favoriete eettent is The Sense of China in Hoogvliet, dit is een all you can eat restaurant waar je ook een grill en barbecue hebt.

18 jaar, Vakexpert Voeding & Voorlichting

Mijn hobby’s zijn: koken, lezen, Netflix/youtube kijken, gamen en sporten. Food & Lifestyle is een brede opleiding, dus kan ik hierna nog alle kanten op. Ik ga volgend jaar verder met communicatie op de Associate degree (twee-jarig hbo) opleiding Crossmediale Communicatie.

10


DIT IS...

"Life is better on a bike" ILSE LINGEN

Hoi, Mijn naam is Ilse Lingen en ben 19 jaar oud. Mijn grootste hobby en sport is wielrennen. Dit doe ik al 8 jaar met veel plezier. En ieder seizoen kijk ik weer uit naar alle wedstrijden die ik dat seizoen kan rijden. De keuze tot de opleiding Food & Lifestyle heeft dan ook veel te maken met het wielrennen. Door het wielrennen ben ik namelijk meer op mijn voeding gaan letten en vond ik het steeds interessanter worden. Doordat deze opleiding vooral over voeding gaat, leek het mij heel erg leuk om deze opleiding te gaan doen. Hierna wil ik heel

graag verder studeren met de hbo-opleiding fysiotherapie. Van 19 jaar, Vakexpert Voeding & Voorlichting kleins af aan ben ik geïnteresseerd in het menselijk lichaam. Ik wil hier dan ook graag iets mee gaan doen later. Mijn favoriete gerecht is chicken tonight met ananas. Het is een heel eenvoudig gerecht maar zo lekker. Mijn favoriete eettent heb ik niet echt, ik vind het overal eigenlijk altijd wel lekker en gezellig. Maar als ik echt zou moeten kiezen zou ik voor "Biefstuk en broodjes" gaan. Het is een relatief nieuwe eettent maar het is o zo lekker en ook nog eens in de

11

buurt.


DIT IS...

FLEUR VAN DER BURGH 20 jaar, Vakexpert Voeding & Voorlichting

"Blijf naar je hart luisteren. Het zal je de weg fluisteren" Mijn naam is Fleur van der Burgh en ik ben 19 jaar oud. Om in beweging te blijven ga ik naar de sportschool. Hier vind ik het leuk om aan krachttraining te doen. Vroeger heb ik op dansen, tennis en korfbal gezeten. In mijn vakanties hou ik ervan om veel te varen en te zwemmen. In het weekend vind ik belangrijk om leuke dingen met vrienden te doen. Zo ga ik regelmatig naar een terrasje, uiteten of naar de bioscoop. Mijn favoriete recept is spaghetti van courgette, met zelfgemaakte saus, groente en gehakt. Ik zit nu in het laatste jaar van de mbo-opleiding Food & Lifestyle op het Lentiz | mbo LIFE College in Schiedam. Hier leren we veel over gezonde voeding, voedselveiligheid, kwaliteit, communicatie, psychologie en een stukje voorlichting. Na de opleiding wil ik een gespecialiseerd pedagogisch medewerker opleiding volgen.

12


DIT IS...

IVANA LEBAN

"Het liefst doe ik later iets met de combinatie van psychologie , voeding en sport."

Mijn naam is Ivana Leban en ik ben 21 jaar oud. Mijn hobby’s zijn voetballen, leuke dingen doen met familie en vrienden en bezig zijn met sport, voeding en psychologie. Ik heb de opleiding Food & Lifestyle gekozen omdat ik eigenlijk altijd al geïnteresseerd was in voeding. Van huis uit heb ik al veel meegekregen van mijn moeder. Ook ben ik veganist en vind ik het heel interessant om uit te zoeken wat bepaalde voedingsmiddelen voor effect hebben op het lichaam. Ook in combinatie met mijn

21 jaar, Vakexpert Voeding & Voorlichting

aangeboren hartafwijking. Psychologie is een grote hobby van me. Het liefst doe ik later iets met de combinatie van psychologie, voeding en sport. Ik heb vorig jaar al mijn fitnesstrainer A certificaat gehaald waarmee ik ook al mensen mag begeleiden op het gebied van sport. In de opleiding Food & Lifestyle krijg je al het vak psychologie wat voor mij perfect uitkomt, want hierna wil ik toegepaste psychologie studeren in Nijmegen.

13


DIT IS...

MARIT STRUIJS

"Ik heb interesse in voeding en ga graag met mensen om" Mijn naam is Marit Struijs en mijn leefstijl wordt gekenmerkt door sporten, wandelen, bakken en lezen! Ik houd ook van lekker lunchen of dineren met vrienden en familie. Omdat ik zelf lactose-intolerant ben, eet ik het liefst bij Backyard Rotterdam. Daar kan ik gewoon alles van de menukaart kiezen! Verder houd ik van reizen omdat ik het leuk vind om andere culturen te ontdekken en om traditionele gerechten te proeven.

Ik heb voor de opleiding Food & Lifestyle op het Lentiz | MBO LIFE 19 jaar, Vakexpert Voeding & Voorlichting College gekozen, omdat het een erg brede opleiding is. Ik heb interesse in voeding en ga graag met mensen om. Wat ik hierna wil gaan doen weet ik nog niet precies, maar gelukkig kan ik nog genoeg kanten op na deze opleiding. Wel zou ik hierna graag een Hbo-opleiding willen volgen. Ik zit dan onder andere te denken aan de PABO of Pedagogiek, omdat ik graag met mensen omga en dan

14

vooral kinderen.


DIT IS...

"Na Food & Lifestyle word ik personal trainer"

GLENN ALVES

Mijn naam is Glenn Alves. Ik ben 19 jaar en ik volg de mboopleiding Food & Lifestyle op het Lentiz | mbo LIFE College Schiedam. Ik koos voor deze opleiding omdat ik graag personal trainer wil worden. Als personal trainer moet je weten hoe je iemand kan begeleiden naar een gezonde levenswijze. Daarbij hoort zowel beweging als voeding. Zelf sport ik al ongeveer vijf jaar. Ik doe aan krachtsport en mijn doelstelling is om mijn spiermassa te verhogen. De reden waarom ik aan sport doe is omdat ik het fijn vind. Daarnaast heb ik

19 jaar, Vakexpert Voeding & Voorlichting

hierdoor mijn overgewicht kwijtgeraakt. Andere bezigheden waarvan ik geniet zijn lezen, gamen, parcours doen, het spelen van keyboard, het kijken van goede films en koken. Mijn favoriete gerecht is een medium rare Rib-Eye met sla, rijst, zoete aardappel en wat friet. Ik weet nog niet precies wat ik ga doen naar Food & Lifestyle, maar waarschijnlijk kies ik voor het beroep van personal

15

trainer. Dat ligt helemaal in mijn straatje.


DIT IS...

"Ik houd van aanpakken en doe Food & Lifestyle dan ook versneld "

FRANNY VAN DIJK 17 jaar, Vakexpert Voeding & Voorlichting

16

Mijn naam is Franny van Dijk en ik ben 17 jaar. Mijn hobby’s zijn lezen, tekenen en sporten. Mijn favoriete boekenserie is de ’Shatter Me’ series. Vanaf mijn 6de doe ik aan de sport dansen en dit doe ik ook nog steeds bij dezelfde vereniging. Vanwege mijn interesse in gezonde voeding en het willen helpen van mensen met het ontwikkelen van een gezonde levensstijl, heb ik de mboopleiding Food & Lifestyle gekozen. Ik ben erg gemotiveerd en daarom doe ik deze opleiding versneld. Ik houd van aanpakken en weet goed wat ik wil. Na Food & Lifestyle wil ik de hboopleiding Voeding en Diëtetiek volgen, waarschijnlijk in Amsterdam. Ik wil namelijk graag diëtiste worden en doelgerichter mensen met voeding kunnen helpen. De opleiding Food & Lifestyle gaf me een goede basis. Van hieruit kan ik verder doorgroeien.


DIT IS...

"Good enough is the new perfect " Mijn naam is Lieke Twigt en ik ben 18 jaar oud en ik zit in het

LIEKE TWIGT

laatste jaar van de mbo-opleiding Food & Lifestyle. Naast wandelen in de natuur, houd ik van vioolspelen, bakken en Rhönraden (een onderdeel van turnen). Daarnaast houd ik van reizen en eten. Mijn favoriete gerechten zijn sushi en pasta met zalm. Ook houd ik van gezelligheid. Eten en gezelligheid kan je het beste combineren door met vrienden te eten bij leuke eettentjes. “Backyard” vind ik het leukst om gezellig wat te drinken, “Lunchroom Leuk” is top voor de middag en bij “Zoutsteen” kan je super lekker dineren. Ik heb voor de opleiding Food & Lifestyle gekozen omdat ik altijd

18 jaar, Vakexpert Voeding & Voorlichting

al geïnteresseerd was in voeding. Daarnaast vind ik het leuk om mensen te begeleiden en voorlichting te geven. Tijdens één van mijn stages gaf ik voorlichting aan kinderen over gezonde voeding en beweging. Dat vond ik zo ontzettend leuk, dat ik heb besloten om later met kinderen te gaan werken. Hierna wil ik

17

naar het hbo (Pabo of Pedagogiek).


DIT IS... "verbinden met onszelf, moeder aarde en de cosmos"

Mijn naam is Gaia en ik ben 19 jaar oud. Ik houd me in mijn

GAÏA ZONNEBLOEM

dagelijks leven graag bezig met spiritualiteit, veganisme en zelfontwikkeling. Ik breng graag tijd door in de natuur en met de mensen om mij heen. Ik wil in dit leven graag mijn eigen bedrijf opstarten en samen met gelijkgestemde een eigen community beginnen. Ik heb voor de opleiding Food & Lifestyle gekozen omdat voeding en levensstijl een goede basis zijn voor een lang en gelukkig leven mits het in balans is. In onze huidige westerse samenleving zijn deze twee dingen totaal niet in balans en zijn we zo ver verwijderd van onszelf, moeder aarde en de cosmos. Ik wil hier graag verandering in brengen, kennis opdoen en dit

19 jaar, Vakexpert Voeding & Voorlichting

probleem aanpakken. Na deze opleiding ga ik doorstuderen, wil ik daarna gaan werken en vervolgens mijn eigen bedrijf opstarten. Ik ben een veganist en ik sta dan ook regelmatig in mijn keuken om van alles te bereiden. Van smoothies tot plantaardige zoetheden, pannen met eten en salades. Zo heb ik geen favoriete gerecht maar ben ik verliefd op mijn levenswijze!

18


DIT IS...

"Balance is the Key" Mijn naam is Ruby-Ann Chwatchko. Ik ben 18 jaar. In mijn vrije tijd

RUBYANN CHWAT CHKO 18 jaar, Vakexpert Voeding & Voorlichting

ben ik graag op het strand, of bezoek ik musea. Naast gezonde voeding en alles wat daarbij komt kijken is mijn grootste passie reizen. Thuis heb ik veel geleerd van mijn ouders wat betreft gezonde voeding. Veel groente en fruit en zo min mogelijk bewerkt voedsel eten is heel normaal bij ons in huis. Ik merkte dat ik het steeds interessanter begon te vinden wat voor rol voeding heeft tot ons lichaam. De opleiding Food & Lifestyle geeft mij de mogelijkheid om mijn kennis op dat vlak te verbreden. Daarom heb ik ook gekozen voor deze opleiding. Hierna wil ik graag doorstuderen op het hbo: verder in de voeding, of misschien wel iets met reizen. Vegan of vegetarische maaltijden eet ik graag, maar heel af en toe sushi vind ik ook lekker. Duurzaam leven wordt voor mij steeds belangrijker. Daar komt het limiteren van onze vlees en zuivel consumptie natuurlijk ook bij kijken. De Vegan Junkfood bar is daarom momenteel mijn favoriete plek om iets lekkers te eten.

19


DIT IS...

TESSA MOUTHAAN

"Ik zoek ook in mijn vrije tijd graag naar informatie over gezonde voeding" Mijn naam is Tessa Mouthaan en ik ben 22 jaar oud. Mijn hobby’s zijn: lezen, muziek luisteren, dansen en tekenen. Ik heb voor de opleiding Food & Lifestyle gekozen omdat ik al geïnteresseerd was in voeding en fitness en er graag meer over wilde leren. Die interesse begon toen ik rond mijn 18de besloot om gezonder te gaan leven. Eerst richtte ik me op gezonde voeding, maar later ben ik er ook bij gaan sporten. Wel thuis, want ik ben niet echt de grootste fan van sportscholen. Ik vind het leuk om in mijn vrije tijd van alles op te zoeken over gezond eten en een gezonde levensstijl. Op dit moment weet ik nog niet

22 jaar, Vakexpert Voeding & Voorlichting

zeker wat ik na Food & Lifestyle wil gaan doen. Voor nu ben ik van plan om een tussenjaar te nemen en er verder over na te denken. De dingen die mij nu het meest aanspreken zijn: een hbo-opleiding voor psychologie of diëtetiek doen of mensen met psychologische problemen helpen.

20


DIT IS...

"We moeten het onszelf niet te moeilijk maken. Plezier hebben is ook gezond!"

LISELOTTE SCHUIL

Mijn naam is Liselotte Schuil en ik ben 18 jaar. Ik houd van koken, lekker eten en reizen. Ik zit in het laatste jaar van de mboopleiding Food & Lifestyle op het Lentiz | MBO LIFE College. Ik heb voor deze opleiding gekozen omdat ik altijd al van lekker en gezond eten heb gehouden. Ik vond het lastig om een opleiding te kiezen, maar voorlichting geven over gezonde voeding en een gezonde levensstijl past goed bij mij. Toen ik deze opleiding tegenkwam wist ik dan ook zeker dat ik dit wilde doen. Als ik mijn mbo-diploma heb, wil ik graag naar het hbo. Ik zit eraan te denken om de opleiding Tourism Managment te gaan doen. Iets

18 jaar, Vakexpert Voeding & Voorlichting

totaal anders, maar ook iets dat mij heel leuk lijkt. Ik houd namelijk erg van reizen, cultuur en talen. Mijn favoriete eten is sushi. Het restaurant waar ik het liefst elke week zou willen eten is Mountain Spring Sushi King. Hier hebben ze echt de allerbeste sushi!

21


De schijf van 5 SANNE QUALM

We hebben er allemaal wel eens over gehoord: de schijf van vijf. We weten dat het iets met gezonde voeding te maken heeft, maar wat is de schijf van vijf nu precies? En hoe pas je de schijf van vijf goed toe? De schijf van vijf is een wetenschappelijk onderzocht voorlichtingsmodel dat laat zien wat de hoofdzaak is van gezond eten. De schijf van vijf laat zien wat een optimale combinatie is van producten. Die combinatie zorgt voor energie en voor alle nodige voedingsstoffen.

22

De schijf van vijf bestaat uit vijf vakken. In elk vak staan andere soorten producten. Je eet gezond volgens de schijf van vijf als je: - Elke dag iets uit elk vak eet; - Vooral uit de schijf van vijf eet; - Je aan de dagelijkse hoeveelheden houdt; - Gevarieerd eet; - Keuzes buiten de schijf van vijf beperkt .Welke vakken en producten staan er in de schijf van vijf? We leggen het uit!


Dranken In dit vak van de Schijf van Vijf vind je de dorstlessers zonder calorieën: water, koffie en thee. Voor ongeveer 60% bestaat een mens uit water. Je verliest water onder andere door te plassen en te zweten. Wat je aan vocht verliest, vul je vooral aan met drinken. Zwarte en groene thee nemen een speciale plek in. Deze dranken verlagen de bloeddruk en verkleinen het risico op een beroerte.

Smeer- en bereidingsvetten Groente gebakken in zonnebloemolie, olijfolie over de salade, margarine op brood. Ons lichaam heeft die onverzadigde vetten nodig. Dingen als: zachte of vloeibare smeer- en bereidingsvetten, zoals: olie, halvarine en vloeibaar bak- en braadvet staat in de schijf van vijf.

Vis, peulvruchten, vlees, ei, noten en zuivel Een snelle bonenschotel, pittige viscurry, rijst met tofu of aardappelen, groente en vlees. Wat kies jij vandaag? De trend is: meer plantaardig en minder vlees. Daarmee zorg je goed voor jezelf en het milieu. Dit vak bestaat uit producten met veel eiwit. De producten dragen ieder zijn eigen steentje bij aan je gezondheid.

Groente en fruit Dit vak bestaat uit veel groente en fruit. De bedoeling is dat je elke dag 250 gram groente eet en 200 gram fruit (2 porties). Groente en fruit hebben niet voor niets een gezonde uitstraling. Eet je er genoeg van, dan verlagen ze het risico op hart- en vaatziekten, darmkanker en diabetes type 2 (suikerziekte).

Brood, graan en aardappelen De geur van vers volkorenbrood, een kleurige couscousschotel, volkorenpasta met een lekkere zelfgemaakte tomatensaus. Waar geniet jij het meest van? In dit vak staan de volkoren graanproducten, zoals volkorenbrood, volkorenpasta, volkoren couscous, volkoren bulgur en zilvervliesrijst. Graanproducten en brood leveren goede voedingstoffen, zoals vezels, eiwit, B-vitamines, ijzer en jodium.

Tussendoortjes als koekjes, frisdrank en chips horen niet in de Schijf van Vijf. Maar ook producten als witbrood, sauzen, vleeswaren, zoet broodbeleg en vla vallen erbuiten. Als je volgens de Schijf van Vijf eet, kunnen ze er wel bij, maar niet te veel en niet te vaak. Kies elke dag niet vaker dan 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf en daarnaast hooguit 3 keer per week wat groters.

23


Interview met docent Anneke Janssen Anneke Janssen is docent bij de opleiding Food & Lifestyle van het Lentiz | MBO LIFE College in Schiedam. Ze werkt hier 5 jaar en geeft verschillende vakken zoals: voedingsleer, levensmiddelenleer, onderzoek, bedrijfsbezoeken en Ecoschools. Anneke is is 32 jaar, woont in Haarlem, is opgegroeid in Limburg en is getrouwd. Voordat ze bij het LIFE College ging werken, heeft ze 2 jaar lesgegeven op het hbo (opleiding Voeding en Diëtetiek). Omdat mevrouw Janssen veel van onze beroepsgerichte vakken geeft, hebben wij haar geïnterviewd voor ons magazine. Door Sanne Qualm, Fleur van der Burgh en Ilse Lingen

.

Waarom bent u voedingsdocent geworden? "Ik heb ervoor gekozen om voedingsdocent te worden omdat iedereen wel met voeding te maken heeft. Ik vind het interessant om mijn passie voor voeding over te brengen aan anderen. De variatie van het beroep vind ik ook heel erg leuk. Ik ben bezig met voeding en ik mag lesgeven aan enthousiaste studenten." Wat voor opleiding heeft u zelf gedaan? "Ik heb verschillende opleidingen gedaan. Na het VWO studeerde ik aan de Universiteit Wageningen. Daar volgde ik de bachelor Voeding en Gezondheid en de Master Nutrition & Health. Om les te kunnen geven op het mbo, volgde ik daarna nog een didactische opleiding."

Wat zijn uw hobby's? "Ik vind het leuk om met vrienden af te spreken. Daarnaast houd ik van koken en ik ga graag op pad in de natuur. Ik houd ervan om in de natuur te wandelen omdat dat lekker rustgevend is en omdat beweging belangrijk is. Op school gebruik ik ook altijd de trap in plaats van de lift. Verder ben ik niet zo’n sporter.

24

Wat zijn uw toekomstdromen? Ik wil graag gelukkig en gezond blijven. Dit is natuurlijk erg logisch aangezien iedereen dit wel wil. Verder zou ook graag iets meer in de natuur willen gaan wonen. Ik woon nu in de stad en ik ben een echt natuurmens. Wonen in de natuur in plaats van in de stad is voor mij wel een wens voor de toekomst.

Favoriete zomergerecht: Pastasalade van gegrilde courgette en aubergine uit

.

de oven of de grillpan, met knoflooksaus en peper. Iets van rucola sla, tomaatjes, olijven of buffel mozzarella erbij. En eventueel wat pasta

Favoriete wintergerecht: Zoete aardappel en pastinaak en wortel of pompoen. Allemaal winter

.

herfstachtige groentes met geitenkaas en walnoten uit de oven.


"Mevrouw Janssen is één van onze favoriete docenten. Ze is aardig, geeft goed les en vraagt ons naar wat wij belangrijk vinden. Ze neemt veel tijd voor ons en daarom waarderen wij haar ontzettend. Wij vinden het belangrijk om haar een keer in het zonnetje te zetten en daarom heeft ze een speciale plek verdiend in ons magazine!” Sanne, Fleur en Ilse

25


KOFFIEDIK KIJKEN BIJ....

Om mensen goed te kunnen voorlichten over

HAAGSE ZWAM

& Voorlichting ook weten hoe voeding wordt

Door Ruby Chwatchko en Gaia Zonnebloem

26

gezonde voeding, moeten Vakexperts Voeding geproduceerd. Daarom lopen studenten ook wel eens stage bij een bedrijf dat voedingsmiddelen produceert. Studenten Ruby Chwatchko en Gaia Zonnebloem lopen stage bij Haagse Zwam. Bij dit bijzondere bedrijf kweken zij oesterzwammen op een duurzame manier: namelijk op koffiedik. Dit koffie dik halen ze op bij bedrijven in Den-Haag. In dit artikel laten Ruby en Gaia je zien hoe het productieproces verloopt. Kijk mee!


KOFFIEDIK OPHALEN

Stap 1

Stap 2

Stap 3

Op deze foto’s is te zien hoe wij op onze elektrische fietsen het koffiedik ophalen bij de bedrijven die samenwerken met de HaagseZwam. Het is belangrijk dat bedrijven geen afval zoals kauwgom of stukjes papier bij het koffiedik gooien. Anders kunnen de bacteriën die eventueel op het afval tussen het koffiedik zitten ervoor zorgen dat de zwammen niet meer kunnen groeien.

WEGEN EN CONTROLEREN Nadat we de emmers hebben opgehaald wegen we de hoeveelheid af en wordt dit genoteerd. Daarna wordt er gekeken of er tussen het koffiedik afval zit.

CHAFF, KALK EN BROED TOEVOEGEN Op de afbeeldingen zie je chaff, kalk en en broed. Dit wordt allemaal bij elkaar gedaan samen met de koffie dik. Hier kunnen uiteindelijk oesterzwammen uit groeien.

MENGEN EN INPAKKEN

Stap 4 18 21

05

Stap 5

27

Alles wordt door elkaar gemengd in een betonmolen. Daarna gaat het in geperforeerde zakken, die zorgvuldig worden dichtgemaakt. Deze zakken worden zo steriel mogelijk behandeld, zodat de oesterzwammen goed gaan groeien.

GROEIEN MAAR!

De zakken met het mengsel worden opgehangen in een donkere ruimte. Na ongeveer 4 weken worden de zakken verplaatst naar de "fruitruimte". Hier kunnen de oesterzwammen verder groeien totdat ze klaar zijn om geplukt en verkocht te worden.


VERGETEN

GROENTEN

28


Broccoli, bloemkool, sla en wortelen: iedereen kent ze of heeft ze wel eens gegeten. Maar er zijn ook groenten die niet zo bekend of populair zijn. Groenten die je nog nooit op je bord hebt gehad. "Vergeten groenten" worden ze genoemd. Ze zijn niet exclusief, maar in de supermarkt liggen ze vaak achteraf, zodat alleen de kenners ze weten te vinden. Vergeten groenten zijn groenten die vroeger algemeen bekend waren en redelijk veel werden gegeten, maar die nu in vergetelheid zijn geraakt. Toch kunnen ze lekker en gezond zijn. In dit artikel laten we je kennismaken met verschillende vergeten groenten! Door: Franny van Dijk en Liselotte Schuil

Pastinaak Een pastinaak ziet eruit als een witte wortel. Een pastinaak heeft een indrukwekkend hoog gehalte aan vitamine C en dat kan de gezondheid van je ogen verbeteren. Ook bevat pastinaak een aanzienlijke hoeveelheid vezels. Vezels zijn belangrijk om je spijsvertering in goede staat te houden. De pastinaak help ook de gezondheid van het hart te verbeteren. Er zit dus veel vitamine C in, maar ook folaat. Van deze voedingsstoffen is bekend dat ze goed zijn voor je hart en dat ze de ontwikkelingen van hart- en vaatziekten kunnen voorkomen. Kortom pastinaak een enorm gezonde toevoeging aan je gerechten!

Schorseneren Schorseneren worden ook wel winter, armeluisasperges of ook wel ‘keukenmeidenverdriet’ genoemd. Het is een echte groente van vroeger die je nu vaak niet meer kunt vinden bij een ‘gewone’ supermarkt, maar het zou zomaar kunnen dat je lokale groenteboer deze bijzondere groente nog wel verkoopt. Schorseneren is een groente die je moet schillen. Dit kan best even een werk zijn, omdat ze melkachtig kleverig sap bevatten waar je mee te maken krijgt als je ze schilt. Dit is ook de reden dat de groente de naam ‘keukenmeidenverdriet’ heeft gekregen. Het sap kan voor behoorlijk wat plakkerigheid zorgen. Maar dat is het dubbel en dwars waard. Schorseneren zijn namelijk superlekker en ook nog eens heel gezond. Ze bevatten namelijk veel ijzer, voedingsvezel en vitamine C. Daarnaast bevatten ze ook behoorlijke hoeveelheden kalium, fosfor, calcium en magnesium.

29

70


Aardpeer Een aardpeer is een grillig gevormde knol van een zonnebloemachtige plant. Ze smaken zoet, met een licht nootachtige smaak. Sommige mensen vinden het een beetje smaken als artisjok. Je kunt ze rauw, gebakken of gekookt eten. Een aardpeer bevat inuline, een actieve plantvezel wat niet door de mens verteerd kan worden. Na het koken of bakken wordt de inuline omgezet in fructose, wat ook de zoete smaak aan de knol geeft. Daarnaast bevatten aardperen ook goede bacteriën die een positief effect hebben op de darmflora. Ook is de aardpeer rijk aan biotine, natrium, ijzer, silicium en calcium. Kortom, superlekker en gezond en daarom zeker eens het proberen waard!

Mierikswortel De mierikswortel is een groente waar je waarschijnlijk niet eerder van hebt gehoord. Deze groente is afkomstig van de mierikplant, die eind mei groeit. De plant heeft witte bloemen met grote bladeren en lange stengels. De mierikplant kan een antibiotische werking hebben. Voorheen werd de mierik gebruikt tegen urineproblemen, omdat gifstoffen in het lichaam sneller zouden worden afgevoerd. De mierikplant stimuleert de spijsvertering, kan bij spierpijn helpen en bevat een grote hoeveelheid vitamine C en foliumzuur. De mierikswortel heeft een mosterd en radijs smaak. Het kan aan gerechten worden toegevoegd om het meer pit te geven, zoals salades of sauzen. Vanwege de scherpe smaak van de wortel wordt het vaak geraspt en als ingrediënt van een saus gebruikt. Deze saus met mierikswortel kan onder andere gekocht worden bij de Albert Theijn!

30


Koolraap De koolraap is net de mierikswortel een wortel van een plant. De koolraap (ook wel meiraap genoemd) zit vol met vitamine C en calcium en bevat daarnaast weinig calorieën. Deze wortel bevat een ruwe schil, waaronder geel, geurig ’vlees’ zit. Dit kan vervolgens worden gekookt of gestoofd. Deze groente kan ook rauw worden gegeten, echter heeft het dan iets meer een aarde-achtige smaak. Het is rauw fris, knapperig en een beetje bitter. Na de koolraap te hebben gekookt of gestoofd, heeft het een zachte en zoete smaak. De koolraap kan worden verwerkt in gerechten, zoals quiche, koolraap pannenkoekjes of stamppot.

Rammenas Net zoals bij de andere groente is een rammenas niet het eerste waar je aan denkt bij het woord groente. De rammenas is een knolgewas die onder de grond groeit en komt voor in verschillende vormen en kleuren. Dit knolgewas heeft een licht pittige smaak, maar is milder dan een radijs. Als de rammenas wordt verwarmd, krijgt het een mildere smaak dat te vergelijken is met de hierboven genoemde koolraap. Rammenas kan rauw worden verwerkt in bijvoorbeeld salades of in warme gerechten, zoals soep of rammenas noedels.

31


4 SUPERFOODS Superfoods hebben een hoog gehalte aan goede voedingsstoffen, zoals bijvoorbeeld antioxidanten. Het consumeren van superfoods zou allerlei positieve effecten hebben op onze gezondheid. Maar niet één voedingsmiddel kan alle essentiële voedingsstoffen leveren die het lichaam nodig heeft. Gevarieerd eten blijft de beste manier om alle belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen. Eet jij wel eens superfoods? Wij nemen de vier bekendste even met je door!

Chia-zaden Chia-zaden bevatten veel goede voedingsstoffen. Ze zijn afkomstig van een plant, genaamd "Salvia Hispanica". Chia-zaden bevatten ijzer, omega-3 vetzuren en magnesium. Je kunt van chia-zaden bijvoorbeeld pudding maken, of je kunt chia-zaden over de yoghurt strooien.

Zeewier Wist je al dat zeewier meer ijzer bevat dan vlees? Naast ijzer bevat zeewier nog veel meer voedingsstoffen die goed zijn voor ons lichaam, zoals vitamine b12, fosfor en jodium. De zeewiersoort "wakame" is juist rijk aan calcium. Je kunt zeewier verwerken in een poke bowl en eten als hoofdgerecht. Maar je kunt gedroogd zeewier ook als snack eten. Een gezond alternatief voor chips!

32


MINERALEN VITAMINES ANTIOXIDANTEN

Hennepzaad Hennepzaad komt van de hennepplant, die bekend staat om de helende werking op het menselijk lichaam. Voor vegetariërs of veganisten is hennepzaad een prima bron van eiwitten. Naast alle gezonde mineralen en vitamines, zitten er ook antioxidanten in hennepzaad. Die beschermen ons lichaam tegen vrije radicalen.

Chocolade Chocoladeliefhebbers opgelet! Chocolade is ook een superfood! Door het hoge gehalte antioxidanten, heeft pure chocolade een positief effect op de bloedvaten. De stof fenylethylamine zorgt er bovendien voor dat je je net zo gaat voelen als wanneer je verliefd bent! Natuurlijk is teveel chocolade niet zo gezond, maar met mate mag je er dus best van snoepen!

33 04


Recept

MAAK GEZONDHEID AANTREKKELIJK GROENTEN KLINKEN SAAI, DUS GEVEN WE JE HIERONDER TIPS OM DAAR VERANDERING IN TE BRENGEN

Havermoutpannen koekjes RECEPT

4

PERSONEN

Ingrediënten

Bereidingswijze

2 rijpe bananen 75 gram havermout mespunt kaneel 2 theelepels bakpoeder 4 eetlepels halfvolle melk 2 eieren 2 eetlepels vloeibare margarine 200 gram fruit, bijv. aardbeien, aalbessen, frambozen

Pak een hoge kom, doe hier de havermout in. Mix met de staafmixer de vlokken klein. Breek de bananen in stukken en voeg ze toe bij de vlokken. Pureer dit met de staafmixer. Voeg wat kaneel, het bakpoeder en de eieren toe en pureer dit kort met de staafmixer. Voeg de melk toe tot er een dik beslag ontstaat. Pak en koekenpan met een anti aanbak bodem en verwarm hier de margarine in. Schep 4 hoopjes van het beslag in de pan en strijk een beetje glad. Bak de pannenkoekjes in ongeveer 6 minuten aan beide zijden gaar en lichtbruin. Bak vervolgend de rest van het beslag. Pak het fruit en was het onder de kraan. Laat dit goed uitlekken voordat je het als decoratie gebruikt. Verdeel de pannenkoekjes over 4 borden en schep het fruit erop.

GEMAAKT DOOR:

Fleur van der burgh

34

VOOR


Marketing & Voorlichting EVA KUIJPERS - DOCENT

MARKETING & VOORLICHTING

In de opleiding Food & Lifestyle leren studenten van alles over gezonde voeding. Die theorie is heel belangrijk, maar een Vakexpert Voeding & Voorlichting moet zijn of haar kennis over gezonde voeding ook over kunnen brengen op individuen en groepen. Communicatie, Marketing & Voorlichting zijn daarom ook belangrijke onderdelen in de opleiding. In het vak Marketing & Voorlichting leren studenten om met behulp van verschillende communicatiemiddelen, zoals folders, brochures, magazines en social media. In het tweede leerjaar gaan studenten in een project aan de slag met een marketingcampagne voor een groente- of fruitproduct. Foodfotografie is een onderdeel van dit project. Want als je wilt dat mensen gezonde voeding gaan eten, moet je het ook aantrekkelijk in beeld kunnen brengen. Wil je ook aan de slag met foodfotografie? In deze rubriek volgen 5 handige tips. Studenten maakten voor het vak Marketing & Voorlichting een aantal mooie moodboards met eigen foodfoto's. Zo zie je meteen hoe de tips zijn toegepast.

35


5 TIPS VOOR DE MOOISTE Sanne Qualm

36

FOODFOTO'S


01

Speel met de lichtinval. Met witlicht en natuurlicht kan je mooie foto's maken en komen de kleuren mooier uit. Ook kan je met schaduwen werken waardoor het licht niet zo fel wordt.

02

Maak foto's vanuit verschillende hoeken. Door dit te doen heb je veel keuzes en kan je kijken welke het mooiste is. Misschien is de één wel scherper of komen de kleuren mooier uit. Je kan ook een foto maken waar je eten met bestek of stokjes vast houdt. Dit is weer een andere kijk op het gerecht.

03

Werk met kleuren. Verschillende kleuren zorgen ervoor dat het gerecht niet zo saai is. Als het gerecht er niet zo leuk uitziet, doe er dan bijvoorbeeld een topping als peterselie of sesamzaadjes eroverheen!

04 05 37

Speel met de ondergrond. Door verschillende achtergronden uit te proberen kan je kiezen welke het mooiste is en de kleuren er het best laten uitkomen. Je kan ook nog letten op de lijnen, als je bijvoorbeeld hout als achtergrond gebruikt zorg er dan voor dat ze horizontaal of vertikaal zijn en niet schuin.

Zorg ervoor dat het eten er aantrekkelijk uitziet. Als het er niet aantrekkelijk uitziet, zal het weinig aandacht trekken.


38


39


Duurzaam leven Marit Struijs & Lieke Twigt

Bij duurzaamheid komt het erop neer dat in een duurzame wereld "mens (people), milieu (planet) en economie (profit)" met elkaar in evenwicht zijn. Het is namelijk belangrijk dat we de aarde zo gebruiken, dat de toekomstige generaties er ook nog plezier van kunnen hebben.

Wat zijn bedreigingen voor de aarde?

Hoe kan je duurzaam leven?

Er zijn verschillende “bedreigingen” voor de aarde, nu, maar ook voor in de toekomst. Zoals:

Het is belangrijk dat jou (eet)gewoonten een zo min mogelijke negatieve invloed hebben op mens, milieu en economie. Om te zorgen dat je bijdraagt aan een duurzame wereld, zijn er verschillende dingen die je kunt doen, zoals:

Klimaatverandering (als gevolg van uitstoot en broeikasgassen) Verspilling van grondstoffen en zoet water Afval en schadelijke stoffen die in het milieu belanden Overmatig gebruik van bestrijdingsmiddelen Luchtvervuiling Verdroging en verzuring van de bodem Uitbuiting en schendingen van mensenrechten

40

Afval scheiden: papier, plastic, gft Letten op de spullen die je koopt: wat is het, en waar komt het vandaan? Duurzaam eten en drinken heeft ook een positief effect op mens en milieu: Er komt namelijk onder andere veel CO2 (koolstofdioxide) vrij bij het maken van verschillende soorten eten en drinken.


Keurmerken Hieronder staan een voorbeelden van keurmerken op het gebied van duurzaamheid.

ASC Aquaculture Stewardship Council. Dit keurmerk focust zich wereldwijd op vis en schaaldieren, in het specifiek op kweek. Ze hebben eisen voor verschillende soorten vissen. Zoals: gebruik van antibiotica, waterkwaliteit & leefruimte van de vissen, en de arbeidsomstandigheden. MSC Marine Stewardship Council, een internationale organisatie die zich inzet voor het leven in zee. MSC is een keurmerk voor duurzaam gevangen wilde vis, schaal- en schelpdieren.

Beter leven Dit keurmerk houdt zich bezig met het dierenwelzijn en vind je op vleesproducten. Een product wordt beoordeeld door middel van 3 sterren: 1 = kleine verbetering vergeleken met andere vleesproducten, 2 = nog net geen biologische producten, 3 = biologisch, en dus duurzaam. EKO Dit is een breed Europees keurmerk. Het houdt zich bezig met verschillende eisen. Ze houden zich bezig met milieu, controle en transparantie. Ze houden zich niet bezig met dierenwelzijn en mens & werk. Europees Biologisch keurmerk Dit is het officiële Europese keurmerk voor biologische producten. Producten als: vlees, ei, groenten & fruit, wijn, koffie, thee en chocolade kunnen dit keurmerk krijgen. Dit keurmerk houdt rekening met het milieu, controleren vaak en vinden transparantie van producten belangrijk.

Fairtrade Dit keurmerk richt zich specifiek op “eerlijke arbeidsomstandigheden”, voor boeren en andere producenten in verre landen. Maar ook op het milieu: bestrijdingsmiddelen zijn verboden, de schade van belangrijke ecologische gebieden moet beperkt worden en er moet aangetoond worden dat er zo min mogelijk gebruik is gemaakt van kunstmest. Dit keurmerk vind je op producten als: koffie, groenten & fruit, thee, chocolade en wijn.

On the way to Planet Proof Dit is een vrij nieuw keurmerk. Het is onafhankelijk en heeft als doel de vervuiling van de aarde zo veel mogelijk te beperken. Er wordt gelet op: bodem, landschap & biodiversiteit, water, energie, productie & consumptie, klimaat, diergezondheid- en welzijn. Demeter Producten met dit keurmerk zijn biologische landbouwproducten. Dit keurmerk kan je vinden op vlees, ei, groenten & fruit, zuivel en wijn. Rainforest Alliance Dit keurmerk richt zich op tropische producten en het voorkomen van het kappen van het regenwoud. Volgens dit keurmerk moeten mens en planeet ooit in balans gaan zijn. Sinds 2005 vereist Rainforest Alliance dat er geen regenwoud meer wordt gekapt, en dat de flora (plantenrijk) en fauna (dierenrijk) worden beschermd.

41


Duurzaam eten... Marit Struijs & Lieke Twigt

01 02 03 04

42

Verspil zo min mogelijk voedsel Als je slim koopt, kookt en bewaart, hoef je minder voedsel weg te gooien. Het eten is dan niet voor niets geproduceerd. Een boodschappenlijstje en een weekmenu maken, helpt om slim inkopen te doen. Op maat koken gaat makkelijk met een keukenweegschaal, maatbeker of Eetmaatje. Door voedsel op de juiste plek te bewaren, blijft het langer goed. Producten met een verlopen THT-datum, zoals zuivel, hoef je niet meteen weg te gooien. Kijk, ruik en proef een beetje om de kwaliteit te beoordelen. Misschien kan het producten nog zonder problemen gebruikt worden. Eet niet meer dan je nodig hebt en vermijd snacks en snoep Als iedereen die te veel eet, minder gaat eten, levert dit veel winst op voor het milieu. Eet dus niet meer dan je nodig hebt. Vermijd vooral ongezonde producten die veel calorieën bevatten zoals gefrituurde snacks, chips, koekjes, gebak, snoep en ijs. Ga voor volkoren graanproducten, groente en fruit Geef bij het samenstellen van je maaltijd de voorkeur aan plantaardige producten. Denk aan volkoren graanproducten, groente, fruit, aardappelen, peulvruchten, dagelijks een handje noten en plantaardige oliën. De meeste plantaardige producten hebben een lage klimaatbelasting.

Neem niet meer zuivel en kaas dan je nodig hebt Voor je gezondheid is het gunstig om elke dag enkele porties zuivel te nemen (ca. 300 - 450 ml melk/yoghurt) en zo’n 40 gram kaas. Meer is niet nodig. Vooral veel kaas eten zorgt voor een hoge milieubelasting. Beleg je boterham daarom regelmatig met groente, fruit, hummus of pindakaas/notenspread.


in 7 stappen 05 06 07

43

Marit Struijs & Lieke Twigt

Eet minder rood en bewerkt vlees, meer plantaardig Vlees heeft een hoge milieu-impact. Vooral rood vlees (rund, varken, geit en schaap) is heel belastend voor het milieu. Er komt namelijk veel CO2 vrij, en er is veel water nodig voor de productie ervan. Vervang rood en bewerkt vlees door peulvruchten zoals bonen, linzen of kikkererwten, ongezouten noten of ei. Je kunt ook een keer duurzame vis kiezen met een MSC- of ASC-keurmerk. Vervang vleeswaren op brood door geroosterde groente, hummus of ander plantaardig broodbeleg. Let bij groente en fruit op herkomst en seizoen Groente en fruit hebben een lage milieudruk. Als je seizoens-producten neemt en let op de herkomst, ben je helemaal groen bezig. Kies voor groenten die het hele jaar een lage milieudruk hebben. Denk aan broccoli, rode kool, prei, rode biet, ui, wortelen, witlof en bleekselderij. Producten van buiten Europa die met het vliegtuig komen, hebben een hogere klimaatimpact. Dat geldt ook voor groenten uit verwarmde kassen. Kijk in dit overzicht voor groente en fruit van het seizoen. Drink zo min mogelijk suikerhoudende dranken en alcohol Frisdranken, vruchtensappen en alcohol hebben een hoge klimaatbelasting en zijn niet goed voor je gezondheid. Drink daarom vooral water en thee en koffie zonder suiker. Kraanwater is het minst belastend voor het milieu. Bij koffie en thee kun je letten op de keurmerken Fairtrade (Max Havelaar), UTZ en Rainforest Alliance.


Recept Liselotte Schuil

Gezonde tosti met tonijn, tomaat en rucola

Ingrediënten (voor 2 personen) 1 blikje tonijn in water 2 kleine tomaten 4 sneetjes volkorenbrood 80 gram zuivelspread knoflook en kruiden Handje rucola 1 eetlepel olijfolie

44

Bereidingswijze Laat de tonijn uitlekken en snijd de tomaten in plakjes. Besmeer de sneetjes brood met zuivelspread. Verdeel de tonijn, tomaat en rucola over de boterhammen. Dek af met de andere boterham. Bak de tosti’s zonder olie in een tosti-ijzer, of verhit olie in een koekenpan en bak de tosti 8 min. op laag vuur. Snijd schuin door midden. Eet smakelijk!


Recept

Zilvervliesrijst met tempeh, linzen en broccoli Voor 4 personen

Ingrediënten 350 g gekruide tempeh 300 g zilvervliesrijst 200 g linzen, uitgelekt 300 g broccoli 3 tomaten, in blokjes 2 zoete aardappels 400 ml kokosmelk 100 g groene currypasta Zonnebloemolie Zout en peper

Bereidingswijze: (bereidingstijd 30 minuten) 1. Kook de zilvervliesrijst in ruim water in 20 min gaar. Giet de rijst af en laat de rijst bij voorkeur nog even staan met de deksel op de pan. 2. Snijd de broccoli in roosjes. Schil de zoete aardappel en snijd deze daarna in kleine blokjes van ongeveer 1 cm x 1 cm. Kook de broccoliroosjes en de zoete aardappel in 2-4 min in ruim water gaar. Giet af en zet apart. 3. Verhit zonnebloemolie in een koekenpan of wok, en roerbak de currypasta op middelhoog vuur totdat deze begint te kleuren en geuren. Voeg de kokosmelk toe aan de pan en roer alles goed door elkaar. Voeg de tomatenblokjes toe en laat het geheel 2-3 min pruttelen op laag vuur. Voeg de linzen, broccoli en zoete aardappel toe aan de pan en roer alles goed door. Laat het geheel pruttelen op laag vuur totdat de rest van het gerecht klaar is. 4. Verhit zonnebloemolie in een koekenpan en bak de gekruide tempeh in 3-5 min gaar. 5. Serveer de curry met de zilvervliesrijst en garneer met de gekruide tempeh-blokjes.

45


Recept Liselotte Schuil

Ingrediënten (voor 2 personen) 400 gram bloemkool (of kant-en-klare bloemkoolrijst) 200 gram (cherry) tomaten 100 gram fetakaas 100 gram uitgelekte kikkererwten (voorgekookt) 50 gram granaatappelpitjes (vers of uit de diepvries) 20 gram hennepzaad of lijnzaad 15-20 muntblaadjes 2 tl paprikapoeder 2 tl komijnpoeder 2 el extra vierge olijfolie Peper

46

Bloemkoolrijstsalade met fetakaas, munt en granaatappelpitjes Bereidingswijze Laat de kikkererwten uitlekken, spoel ze af en doe ze in een kom. Voeg de paprikapoeder, komijnpoeder en peper toe en roer door. Snijd de bloemkool in roosjes en maal fijn met behulp van een keukenmachine, blender of rasp. (als je kant-en-klare bloemkoolrijst hebt kun je deze stap overslaan). Kook of stoom de bloemkoolrijst circa. 2 minuten. Giet af en voeg aan de kom met kikkererwten toe. Snijd de tomaten in stukjes, verbrokkel de fetakaas en hak de munt fijn. Voeg aan de kom toe. Voeg de granaatappelpitjes en hennepzaad of lijnzaad aan de kom toe. Gebruik je granaatappelpitjes uit de diepvries? Ontdooi deze dan eerst. Voeg een eetlepel olijfolie toe en hussel de ingrediënten door elkaar. Schep de salade op de borden, of neem het mee in een bakje. Eet smakelijk!


Recept Liselotte Schuil

Geitenkaassalade met paddenstoelen en appel

47

Ingrediënten 250 gram gemengde paddenstoelen 100 gram zachte geitenkaas 1-2 zakjes veldsla (150 gram nodig) 2 sjalotjes 1 teentje knoflook 2 kleine appels 2 tl tijm (vers of gedroogd) Beetje olie

Bereidingswijze Snijd de paddenstoelen in stukjes, snipper de sjalotjes, pers de knoflook en snijd de appels in kleine stukjes. Verhit een eetlepel olie in een koekenpan en bak de paddenstoelen, sjalotjes en de knoflook circa 3 minuten. Breng op smaak met de tijm, een klein snufje zout en peper. Leg de veldsla op een bord. Verdeel de gebakken paddenstoelen en de appelstukjes over de sla. Verkruimel de geitenkaas over het geheel. Eet smakelijk!


Good Food

48


Recept

FLEUR VAN DER BURGH

Courgettespaghetti MET ZELFGEMAAKTE SAUS

Ingrediënten 3 hele courgettes 125 gram champignons 2 punt paprika’s 6 gepelde tomaten 1 grote ui 2 teentjes knoflook 300 gram rundergehakt verse peterselie basilicum blaadje 1 eetlepel tomaten puree 1 deciliter water geraspte kaas 2 eetlepels olijf olie zout, peper en Italiaanse kruiden naar smaak een julienneschiller of spirelli Bereidingswijze Was de courgette. Schil de courgette met een speciale groente schiller (spirelli of julienneschiller). Dan krijg je van die lekkere courgette spaghetti. Bewaar de "courgettespaghetti" in een grote kom. Pak een wok. Snijd de tomaten een klein beetje in en leg deze 2 minuten in kokend water. Hierdoor laten de velletjes los. Snijd de tomaten in blokjes. Snipper de ui en fruit deze aan in de wok met de olijfolie. Voeg ook de fijn gesneden knoflook er aan toe. Als de ui goudbruin is kan het rundergehakt toegevoegd worden.

49

Snijd de champignons in schijfjes en voeg deze toe. Spatel dit regelmatig door. Als het gehakt geruld is, voeg je de tomatenblokjes en de -puree toe. Laat dit 3 minuten bakken en voeg vervolgens zout, peper en Italiaanse kruiden toe naar smaak. Snijd de puntpaprika’s in blokjes of in ringen en voeg deze aan de saus toe. Doe het water bij de saus. Laat 2 minuten doorpruttelen. Snijd de verse peterselie klein en voeg het bij de saus. Nu kan de courgette spaghetti toegevoegd worden. Roer dit er 2 minuten er doorheen. Zo warmt de spaghetti op. De courgettespaghetti is klaar en kan opgediend worden. Schep op een bord eerst de spaghetti en decoreer met een basilicumblaadje. Voeg eventueel geraspte kaas toe.


DE LEUKSTE EETTENTJES IN NEDERLAND HET LEUKSTE WAT ER IS, IS OM NAAR EEN EETTENTJE TE GAAN OM TE ONTBIJTEN, LUNCHEN, DINEREN OF OM GEWOON WAT TUSSENDOOR TE ETEN OF TE DRINKEN. WAT HET NOG LEUKER KAN MAKEN IS DAT JE HET MILIEU KAN HELPEN. DIT DOE JE DOOR MEER PLANTAARDIG TE ETEN. HIERONDER STAAN PER GROTE STAD EEN AANTAL VOORBEELDEN VAN PLANTAARDIGE EETTENTJES.

Rotterdam: Backyard Korte Hoogstraat 14 3011 GL Rotterdam www.backyard.nl

Ivana Leban, Marit Struijs & Lieke Twigt

Plantastic Mariniersweg 64A 3011 NR Rotterdam www.plantastichealthhub.nl

Jack Bean Kruisplein 20A, 3012 CC Rotterdam www.jackbean.nl

Van Planten Surinamestraat 5 3531 KH Utrecht www.restaurantvanplanten.nl

Lifes a peach Hardebollenstraat 9 3512 TP Utrecht www.lifesapeach.nl

Utrecht: Waku Waku Vredenburg 28 3511 BC Utrecht www.wakuwaku.nl

50


Eindhoven: Bar Bistro Calypso Stratumseind 83 5611 ER Eindhoven www.bistrocalypso.nl

Bij Albrecht Gagelstraat 6 5611 BH Eindhoven www.bijalbrecht.nl

Tea stories Torenallee 22-04 5617 BD Eindhoven www.goodteastories.com

Den Haag: Vegan sushi company Stationsplein 5A 2515 BT Den Haag www.vegansushicompany.nl

Foam Frederikstraat 44 2514 LL Den Haag www.foamcatering.nl

Plenty Piet Heinstraat 37 2518 CB Den Haag www.plentydenhaag.nl

Vegan currys Lange Leidsedwarsstraat 108 1017 NN Amsterdam www.restaurantbollywood.nl

Rainbowls Frans Halsstraat 40 1072 BS Amsterdam IG: rainbowls-amsterdam

Amsterdam: Vegan junkfood bar Reguliersdwarsstraat 57 1017 BK Amsterdam www.veganjunkfoodbar.com

51


Puzzel Ilse Lingen & Tessa Mouthaan

52


Bewegen duurzaamheid foodtrends groente lichaamsvet lunch ontbijt tussendoortje vezles voedingsstoffen

53

Diner food fruit koffiedik lifestyle oesterzwammen superfoods Vetten Vitamine


Recept

DRINKONTBIJT BEGIN DE DAG LEKKER MET EEN GEZOND DINKONTBIJT

Recept voor 2 personen Ingrediënten 200 milliliter halfvolle yoghurt 75 gram havermout 50 gram ongezouten walnoten 1 banaan 1 handsinaasappel Bereidingswijze Schil de handsinaasappel en de banaan. Voeg ze samen met de rest van de ingrediënten in de blender. Blender door totdat er geen klontjes meer inzitten. Schenk het in een glas, drink het eventueel uit een rietje. Als decoratie kan je een walnoot, havermout of vers fruit gebruiken.

GEMAAKT DOOR:

Fleur van der burgh

54


FLEUR VAN DER BURGH

SHARP SHARP Bakkers van unieke gebakjes, koekjes en een lunchroom. Dat is Sharp Sharp. Sharp Sharp is gevestigd in Rotterdam. Het bedrijf focust zich op (H)eerlijke producten. Verder gebruikt zij geen toegevoegde suiker of gluten. Studenten van de opleiding Food & Lifestyle lopen stage bij deze bijzondere winkel!

STAGELOCATIE VOOR DE STUDENTEN VAN FOOD & LIFESTYLE

Duurzaamheid

Opstart bedrijf

Sharp Sharp werkt vooral met lokale producten. Ze

Frank en Renate zijn de eigenaren van het bedrijf. In

steunen liever de kleine bedrijven dan de grote

april 2014 zijn zij samen het avontuur aangegaan. Ze

leveranciers. Veel van de ingrediënten die zij

besloten samen op een markt hen taartjes te

verwerken zijn biologisch en Fair Trade. Met die

verkopen. Dit werd beloond met een prijs voor het

producten maken zij een kleinere impact op het

beste Foodconcept van de Rotterdamse Oogst. Inmiddels runnen zij een mooi bedrijf met 8 werknemers en verkopen zij aan meer dan 80 horeca/ bedrijven in heel Nederland.

milieu, kleinere foodprint en minder vervuiling. Als zij de ingrediënten lokaal kunnen kopen, dan doen zij dat en het liefst nog zo dicht mogelijk bij de bakkerij.

Smaakcombinaties De smaakvolle combinaties van ingrediënten zijn

Een winkel voor iedereen

vooral samengesteld door Renate. Dit komt doordat

Zij werken alleen met glutenvrije producten omdat

haar roots in Nederland en in Zuid-Afrika liggen.

zij met de beste meelsoorten werken, zoals:

Maar als het dus om eten gaat, komen vooral haar

havermout, boekweit, volkoren rijstmeel en

Zuid-Afrika roots naar boven. Bijzondere

notenmeel. Dit is niet alleen fijn voor mensen met

ingrediënten, lekkere kruiden en daar fantastische combinaties mee maken. Zonder dierenleed en met passie voor koken, mens, dier en de natuur. Ook de naam van het bedrijf is vernoemd naar een ZuidAfrikaanse uitdrukking. Zo betekent Sharp Sharp in Zuid-Afrika: "cool, te gek en liefde".

allergieën maar het is ook beter voor je lichaam. Zo zitten er gezondere vetten en vezels in. Verder werken ze niet met toegevoegde suikers. Sharp Sharp verwerkt alleen natuurlijke suikers in haar producten. Zo gebruikt Sharp Sharp dadels of ahornsiroop om de taartjes zoeter te maken.

55


Foodtrends 2021

DOOR FRANNY VAN DIJK & LISELOTTE SCHUIL

Op het gebied van voeding zijn er heel

Foodtrend 1: Healthify

veel verschillende trends. Wij zijn gaan

Healthify is een trend waarbij de industrie meer overstapt

kijken naar deze voedingstrends en

op producten die bijdragen aan een gezonde eet en

zijn op zoek gegaan naar dé

leefstijl. Het gaat om het zien van voeding als innerlijke

voedingstrends van 2021. 2021 bestaat uit verschillende trends die vooral gaan over gezondheid en het eten van gezonde vleesvervangers.

cosmetica voor de mens. Voeding wordt namelijk steeds belangrijker en we gaan er steeds bewuster mee om. De manier waarop we naar voeding kijken veranderd. Naast dat het voedend is voor het lichaam, gaan we voeding ook steeds meer gebruiken op het gebied van heling en reiniging. Wat we eten, en vooral ook wat we niet eten, bepaalt hoe we ons voelen. Dat is waar de trend Healthify om draait.

Foodtrend 2: Plant-based De trend op het gebied van duurzame voeding wordt steeds populairder. We willen minder ‘troep’ in onze voeding en meer natuurlijke producten. Ook op het gebied van vlees, zal er steeds meer veranderen. De komst van vleesvervangers in de supermarkt heeft al veel goeds gebracht. We zijn bewuster geworden van het vlees wat we eten en hoe het dier heeft geleefd. In 2021 zal deze trend verder gaan. We gaan nog meer vleesvervangers zien. Plantaardige vleesvervangers zoals peulvruchten, noten en zaden zullen een grotere rol gaan spelen in ons voedingspatroon.

56


TRENDS IN VOEDING 2021

FRANNY VAN DIJK & LISELOTTE SCHUIL

Foodtrend 3: Immuniteit ondersteunende voedingsmiddelen In 2020 is er een hoop gebeurd in de wereld, namelijk de komst van het covid-19 virus. Veel mensen zijn angstig geworden voor het virus en zijn prioriteiten gaan geven aan hun gezondheid. Hoe gezonder je bent en hoe beter je immuunsysteem is, hoe minder kans je hebt om erg ziek te worden van het virus. Veel mensen zijn hierdoor op zoek gegaan naar voedingsmiddelen die het immuunsysteem ondersteunen en sterker maken. Mensen letten ook in 2021 op voeding die goed is voor het immuunsysteem. Hierbij is te denken aan bijvoorbeeld het veel consumeren van groente, zoals spinazie. Producten zoals citrusvruchten, knoflook, gember en het mineraal ijzer kunnen een belangrijke rol spelen bij het immuunsysteem.

Foodtrend 4: Gemaksvoedsel Tegenwoordig werken vele mensen thuis en zijn ook

De vraag naar gemaksvoedsel groeit hard. Bij

druk bezig. Vanwege de boodschap om zoveel

gemaksvoedsel, kan er bijvoorbeeld gedacht worden

mogelijk thuis te blijven, doen mensen als gevolg

aan: maaltijdpakketten of soeppakketten. Het

steeds meer hun boodschappen online. Op deze

handige van deze pakketten is het hebben van alle

online websites van supermarkten, te denken aan

ingredienten in één pakket en met bijbehorende

Jumbo of Albert Heijn, is er een overvloed aan

instructies.

Nederlanders die in deze tijd hun boodschappen op deze manier bestellen.

57


TRENDS IN VOEDING 2021

FRANNY VAN DIJK & LISELOTTE SCHUIL

Foodtrend 5: Plantenwater

Foodtrend 6: Jackfruit

Plantenwater. Aloë vera water, cactuswater,

Voor het vervangen van vlees zijn er al vele

esdoornwater of artisjokkenwater. Deze

vleesvervangers op de markt, zo is er ook jackfruit.

plantenwaters zijn de nieuwe vervangers voor de

Zoals de naam al zegt is deze vervanger een exotisch

dranken die bijvoorbeeld veel suiker of

fruit. Deze fruit kan in zowel gebak, als zoete

gearomatiseerd water bevatten. Het drinken van

maaltijden worden verwerkt. Foodexperts geven aan

water kan voor vele mensen na een tijdje saai

dat jackfruit de meeste potentie heeft als

worden, echter met deze smaken van plantenwater

vleesvervanger bij het publiek. Dit is vanwege de

kan dit afwisseling geven. Naast dat deze

vleesachtige structuur en smaken waarin dit fruit

plantenwaters meer afwisseling in de smaak geven,

wordt gekookt op te kunnen nemen.

hebben ze ook gezondheidsvoordelen. Zo claimt aloë vera sap te helpen bij de spijvetering en de afname van gewicht en cactuswater antioxidanten bevatten.

58


Ivana Leban

Recept

Havermout ontbijttaartje

Een goed begin van je dag met dit veganistische power ontbijtje!

59

Ingrediënten:

Bereidingswijze:

40 gram havermout 150 ML amandelmelk Cacao (op smaak) Kaneel (op smaak) 1 Appel 1 Banaan Rozijnen (op smaak) Chia zaad (op smaak) Agave siroop (op smaak)

Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de havermout en amandelmelk in een schaal en meng dit met de cacao en kaneel door elkaar. Snijd de appel in stukjes en roer dit erdoorheen samen met de rozijnen. Snijd de banaan in plakken en leg dit erop met nog wat kaneel als topping. Doe het taartje nu in de oven voor ongeveer 22 minuten. Voor een krokant laagje kan je de laatste 2 minuten de gril aanzetten. Haal na ongeveer 22 minuten het taartje erut. Doe nu eventueel de chia zaad en agave siroop erop.

Voorbereiding: 5 minuutjes Baktijd: 22 minuten


Trainingsschema Ilse Lingen& Glenn Alves

60


61


62


WAT IK OP EEN DAG ALS VEGANIST EET Ivana Leban Stel dat je een dag veganistisch wilt eten. Hoe kan je dat dan doen? Student Ivana Leban - zelf veganist- laat zien hoe zo'n "veganistische dag" eruit kan zien.

Ontbijt: smoothiebowl met vers geperste sap (sinaasappels & citroen) en kruidenthee

Lunch: avocado toast, stukje komkommer en kruidenthee

Dinner: loaded sweet potato fries met verschillende groenten en toppings Kijk voor de volledige recepten en meer op mijn vegan Instagram @veganivana!

63


Ik vroeg aan mensen wat hun levensstijl vraag is. Lees hieronder de vragen en antwoorden!

CONSULT IVANA LEBAN "Hoi Ivana, Hoe kunnen we wekelijks lekker en afwisselend vegetarisch eten zonder gebruik te maken van de verpakte vleesvervangers uit de supermarkt?" Wat leuk om te horen dat jullie hiermee bezig zijn! Voor veel mensen is het inderdaad een vraagstuk aan welke vervanger ze goed doen. In de voorverpakte vervangers zitten veel bewerkte producten en zout. Het is vaak eerder een makkelijke keuze dan een gezonde. Om voor lekker én gezond te gaan zijn er onder andere verschillende peulvruchten die het goed doen als vleesvervanger. Peulvruchten bevatten bijvoorbeeld net als vlees eiwitten, ijzer en B-vitamines. Ik som de gezonde vervangers hieronder even op met bepaalde voedingsstoffen, vitamine en mineralen erbij. Kikkererwten. Bevat onder andere eiwitten en ijzer. Linzen. Bevat onder andere eiwitten, ijzer, kalium, calcium en magnesium. Bonen. Bevat onder andere eiwitten, calcium, magnesium en ijzer. Zeewier en algen. Bevat onder andere eiwitten, calcium, ijzer, vitamine B1 en kalium. Quinoa. Bevat onder andere eiwitten, B vitamine, ijzer en magnesium. Tempeh. Bevat onder andere eiwitten, ijzer, calcium, vitamine B, magnesium.

"Wat is het ideaalbeeld van gezond leven?" Dit is een hele brede vraag waar nog niet iedereen in de wereld het met elkaar over eens is. Daarom kan ik deze vraag niet eenduidig beantwoorden. Er komen steeds meer nieuwe studies over voeding en leefstijl naar boven, die je richting kunnen geven naar een gezond eet- en leefpatroon. Het is belangrijk dat je gevarieerd en gezond eet en dat je alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Daarnaast is het belangrijk dat je voldoende beweegt en ontspant. Vlees en zuivel Er zijn bij veel mensen twijfels over vlees en zuivel: is dit wel gezond? Onbewerkt mager vlees past in een gezond eetpatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het is echter niet nodig om vlees te eten. Je kunt het vervangen door andere producten. Het eten van te veel vlees brengt risico’s voor de gezondheid met zich mee. Eet vlees daarom met mate. Melk en melkproducten leveren veel goede voedingsstoffen. Ze bevatten eiwit en zijn een bron van de vitamines B2, B12 en calcium. Het vet in melk bevat wel veel verzadigde vetzuren. Dit vergroot het risico op hart- en vaatziekten. Eet je magere en halfvolle melkproducten, dan krijg je niet te veel verzadigd vet binnen. Wil je liever geen zuivel eten of drinken omdat je je daar niet prettig bij voelt? De voedingsstoffen uit zuivel kun je vervangen door te kiezen voor een plantaardige vervanger met eiwit en toegevoegd calcium en vitamine B12. Eetmomenten en periodiek vasten Een betrekkelijk nieuw fenomeen is intermittent fasting: een vorm van afwisselend vasten. Bekende vormen van intermittent fasting zijn om de dag vasten en periodiek vasten. Het kan gunstige gezondheidseffecten hebben en effectief zijn voor gewichtsverlies als je minder calorieën binnenkrijgt dan je gebruikt. Langetermijneffecten op gezondheid zijn onvoldoende bekend. Slaapritme, mentale gezondheid en beweging Maar onder gezond leven valt veel meer dan alleen de voeding die we consumeren. Denk bijvoorbeeld aan je slaapritme, mentale welzijn en bewegen. Over het algemeen worden die drie vaak onderschat of over het hoofd gezien wanneer iemand gezonder wil gaan leven, terwijl dat juist nauw met elkaar in verband staat.

64


Slaap Als je slecht slaapt maak je het stofje endocannabinoïde aan die zorgt voor cravings, hunkering naar eten. Dat is vooral voor ongezonde voeding. Mensen met een slaaptekort eten over het algemeen 300 calorieën meer per dag. Ook wordt je "pre cortex" uitgeput waardoor je slechter keuzes kan maken. Dat kan bijvoorbeeld in combinatie met voeding zijn. Ook kunnen er mentale problemen ontstaan zoals angsten of somber voelen die het dagelijks leven belemmeren en je ook tegenhouden om te gaan sporten en gezonde keuzes te maken. Beweging Bewegen houdt je lichaam fit. Zowel mentaal als fysiek. Door sporten worden we lichamelijk moe waardoor je weer beter in slaap kan komen. Ook kan je dan vaak gezonde eetgewoonten beter volhouden omdat je lekkerder in je vel gaat zitten en omdat je al gezond hebt bewogen je het bijvoorbeeld dan zonde vindt om toch die donut nog te eten. Ook hebben veel mensen een kantoorbaan waarbij ze hele dagen zitten of zitten. Tegenwoordig is de uitspraak ‘zitten is het nieuwe roken’ steeds meer bekend. Voor een gezonde levensstijl zou je eigenlijk zitten zoveel mogelijk moeten vermijden en bijvoorbeeld staand een verslag voor school maken. Zo kan je al een beetje de vicueuze cirkel zien hoe die drie met elkaar in verbinding staan en dus samen het gezonde leven vormen. Dit is maar een klein beetje over het onderwerp want hier zou je een hele boekenreeks over kunnen schrijven.

65

"Hoe effectief is het koolhydraatvrij diëten?"

Het ligt er heel erg aan waar de koolhydraten in zitten. Koolhydraatvrij eten raad ik persoonlijk niet aan. In veel gezonde producten zoals groente, fruit en havermout zitten ook koolhydraten. Deze voedingsmiddelen zitten vol met vitamines, mineralen en vezels. Als je deze voedingsmiddelen gaat vermijden, kan je sneller een tekort krijgen en je daardoor minder energiek gaan voelen. Als je minder koolhydraten wilt binnenkrijgen, raad ik aan om koolhydraten te gaan schrappen die in ongezonde voeding zitten. Daarbij kan je denken aan bijvoorbeeld koek, pizza en patat. Deze voedingsmiddelen voegen niks toe aan het lichaam en kan alleen maar tot een ongezond lichaam leiden, zowel fysiek als mentaal. Ook zie je vaak met dat soort diëten dat mensen het voor een bepaalde tijd doen om af te vallen, maar wanneer ze hun streefgewicht bereikt hebben stoppen ze met diëten en komen ze vaak weer aan. Dit wordt het jojo-effect genoemd. Mensen diëten, vallen af, gaan daarna weer door hoe ze ervoor aten en ze komen weer aan. Daarom kan je beter beginnen met kleine aanpassingen in je levensstijl die blijvend zijn, dan tijdelijk een grote aanpassing maken. Zo’n kleine gezonde aanpassing kan zijn dat als je voor de TV zit je in plaats van een bakje chips voortaan een stuk fruit eet. Als dat normaal is geworden kan je het volgende ‘als-dan’ plannetje maken en uiteindelijk hebben die een groter en beter effect dan op een tijdelijk dieet.


10 TIPS OM GEZONDER TE LEVEN DOOR FRANNY VAN DIJK Bij het woord ‘gezond’ wordt er vaak ook meteen gedacht aan het woord ‘dieet’. Om gezond te leven hoeft het antwoord zeker

30 min

niet altijd gelijk een dieet te zijn. Met de

Voor sommigen is het lastig om elke dag aan de 30

volgende handige tips kan je kleine

minuten beweging te komen. Een tip om aan deze

aanpassingen maken in je dagelijkse

hoeveelheid beweging te komen: neem vaker de

beweeg- en eetpatroon. Dit is zonder dat je je strikt aan een dieet hoeft te houden en alleen resultaten op korte termijn te zien. Hier zijn de 10 tips!

1. Sla ontbijt niet over!

fiets! Doe bijvoorbeeld de boodschappen op de fiets of ga met de fiets naar werk of vrienden/ familie. Tijdens het sporten komen er de neurotransmitters : endorfine, serotonine en dopamine vrij. Neurotransmitters zijn stoffen in het lichaam, die ervoor zorgen dat zenuwcellen met elkaar kunnen

Ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Het

communiceren. Zo zorgt Serotonine (ook wel het

ontbijt zorgt er namelijk voor dat de darmen gaan

geluk hormoon genoemd) voor een gelukkig gevoel

werken en voedsel wordt verteerd. Door te ontbijten

en regelt het onder andere de eetlust, slaap en

is het gemakkelijk om de dagelijks nodige voedingsstoffen binnen te krijgen.

66

2. Beweeg elke dag minimaal

humeur.


10 TIPS OM GEZONDER TE LEVEN

FRANNY VAN DIJK

3. Vervang suiker bevattende dranken met water. In vele dranken, zoals cola, appelsap, fruitsap of sinas, zitten veel suikers en onnodige calorieën. Inderdaad, zelfs fruitsappen, waarvan wordt gedacht het gezond te zijn, bevatten nog steeds veel suikers van de vrucht zelf. Door deze dranken te vervangen door bijvoorbeeld water, wordt de dagelijkse inname van suikers en calorieën lager en dus ook een stuk gezonder!

5. Krijg 7 tot 8 uur slaap In de tip hierboven werd er al verteld dat bewegen kan zorgen voor een betere slaap. Het is voor zowel het lichaam als de geest belangrijk om genoeg slaap te krijgen. Tijdens het slapen voert het lichaam herstelwerkzaamheden uit. Bij deze werkzaamheden worden schade aan de cellen

4. Eet langzamer

gerepareerd en afval en gifstoffen opgeruimd. Uit onderzoek is ook gebleken dat mensen die minder

Door langzamer te eten ben je je sneller bewust van

dan 6 uur per nacht slapen 30% meer kans hebben

wat en hoeveel je daadwerkelijk binnenkrijgt. Leg na

op het krijgen van obesitas. Een tekort aan slaap

het eten van een hap het bestek neer. Kauw

zorgt namelijk voor een slomere stofwisseling en

langzamer en neem de volgende hap wanneer de

zorgt voor extra productie van hormonen die je

mond leeg is. Als gevolg hap je minder lucht naar

aanzetten tot eten

binnen en ben je je er sneller van bewust dat je vol zit.

6. Drink genoeg water In de derde tip van dit artikel werd de tip gegeven om suiker bevattende dranken door water te vervangen. Het is naast het vervangen ook belangrijk om genoeg water te drinken op een dag. Er wordt aangeraden om elke dag 1,5 tot 2 liter water te drinken. Water heeft namelijk onder andere invloed op je energieniveau en hersenfunctie.

67


10 TIPS OM GEZONDER TE LEVEN

FRANNY VAN DIJK

7. Kook zo veel mogelijk thuis

9. Weeg jezelf niet constant

Door thuis te koken weet je onder andere wat er

Het gewicht verschilt per dag! In de ochtend is de kans groot

allemaal in de maaltijd zit. Bij restaurants of

dat het gewicht lager is dan voor het slapen gaan. Andere

fastfoodketens weet je namelijk niet snel wat er voor

factoren waardoor het gewicht kan schommelen zijn:

ingrediënten er worden gebruikt en hoeveel er van een bepaald ingrediënt wordt gebruikt. Vaak worden er vele ongezonde ingrediënten gebruikt om het gerecht een lekkerdere smaak te geven. Door thuis te koken kan je zelf bepalen wat je wilt gebruiken + het is beter voor de portemonnee!

De inhoud van de darmen (is er sprake van obstipatie of is er ontlasting geweest); De vochtbalans (door bijvoorbeeld zout eten houdt het lichaam meer vocht vast); Kleding (zwaarwegende kleding of lichte kledingstukken?); Tijd op de dag dat er wordt gewogen (in de ochtend heb je nog niet of minder gegeten dan in de avond); Menstruatie (in de weken voor de ongesteldheid wordt er in de baarmoeder een laag slijmvlies opgebouwd, die je tijdens de menstruatie weer verliest).

8. Vervang ongezonde snacks door gezonde alternatieven Kleine aanpassingen in het eetpatroon kan op lange periode een groot verschil maken. Vervang ongezonde snacks (koek, snoep, chocolade, chips) door gezonde alternatieven, zoals fruit, groente, een handje ongezouten noten of een cracker met gezond beleg.

10. Eet meer volkoren producten De gezondste keuze voor graanproducten is volkoren. Bij volkoren wordt er gebruik gemaakt van de gehele korrel. De buitenste laag van de korrel bevat de meeste voedingsvezel, vitamines en mineralen. Vezels zorgen weer voor een goede prikkeling van de darmen. Door voldoende volkorenproducten te eten zoals volkorenpasta, volkorenbrood, volkorencrackers en zilvervliesrijst, wordt de kans op het krijgen van diabetes type 2 en bepaalde hartziekten verlaagd.

68


69


IVANA LEBAN

WAAROM VINDEN MENSEN HET MOEILIJK OM HUN EETGEDRAG AAN TE PASSEN? We passen onze kleding aan wanneer het weer verandert. Misschien stelt het niks voor maar het is toch een aanpassing die zonder na te denken wordt gedaan. Waarom passen we ons eetgedrag niet net zo makkelijk aan als het slecht gaat met de aarde? Ten eerste vinden we het lastig wanneer we het idee krijgen dat we het ‘verkeerd’ doen. Ook is het lastig wanneer we twee verhalen horen. We hebben bijvoorbeeld van huis uit meegekregen dat vlees eten goed voor je is, terwijl er nu uit onderzoek blijkt dat het ziektes kan veroorzaken en slecht is voor de aarde. Zo komen we in conflict met onszelf. Ergens weten we wel dat het niet gezond is (in de mate hoe we het eten) en dat we daarmee dieren slachten. Maar wanneer we dat besef door laten dringen gaan we schaamte, verdriet en empathie voelen. Uit bescherming stoppen de hersenen dat weg zodat je die gevoelens niet ervaart wanneer je bijvoorbeeld dat stukje vlees eet. Maar waarom en hoe gebeurt dat? De meeste mensen houden van vlees en kaas. Wanneer het eventueel dierenleed met zich meebrengt of het is slecht voor het milieu zien we dat niet graag in. Wat er dan gebeurt is dat we het goed gaan praten voor onszelf. Dit heet confirmation bias. Dus wanneer we iets zien of horen wat hun overtuiging bevestigd, zullen we gelijk denken ‘ja zie je wel’. Als iemand bijvoorbeeld 90 is geworden met roken en vlees eten wordt dat vaak gebruikt, terwijl al die andere gevallen waarbij mensen veel te jong zijn overleden door die levensstijl niet worden benoemd.

70

Je kan ook als voorbeeld nemen dat iemand van appeltaart houdt maar gezonder wilt eten. Om toch dat stukje appeltaart te eten kan diegene dan dingen verzinnen waardoor het goed wordt gepraat door bijvoorbeeld te denken ‘maar appels zijn toch gezond dus het is niet zo erg.’ Wij als consument hebben een veel grotere invloed op het milieu en wat er in de schappen terecht komt dan we vaak denken. Dit soort veranderingen worden vaak gezien als een ver van m’n bed show en dat het van bovenaf moet komen. Maar niks is minder waar. Tuurlijk kunnen ze in de regering grote beslissingen maken, maar wij als consument hebben een veel grotere invloed dan dat de meeste denken. Wanneer wij als consument bijvoorbeeld stoppen met vlees eten, zullen er minder/geen dieren meer worden geslacht en in de schappen worden gelegd. Zolang het geld oplevert zal die verandering veel minder snel gaan dan dat wij zelf aan de bel trekken. Dus wanneer er op het nieuws komt of je een artikel leest dat we met z’n allen beter minder tot geen vlees kunnen eten, zullen we dit toch zelf moeten doen. Dan het conflict met jezelf, ook wel cognitieve dissonantie genoemd. Je wilt bijvoorbeeld gezonder eten want je wilt gezonder leven en een bijdragen leveren aan het milieu en het welzijn van de dieren. Wanneer je in een restaurant zit en je onderweg naar je tafel al bij andere mensen je favoriete stukje vlees ziet liggen begint het moeilijkste, het conflict aangaan. Wat er gebeurt bij de cognitieve dissonantie is dat mensen hun verlangen/verslaving goed gaan proberen te praten.


IVANA LEBAN

Aan de ene kant heb je de eerdergenoemde doelen voor ogen (gezondheid, dieren, aarde), maar aan de andere kant denk je ‘ik heb deze week al geen vlees op dus het mag nu best wel’ of ‘ik vind het lekker en vroeger werd nog gezegd dat het gezond is.’

Door deze twee mechanismes maken we het onszelf lastig. Aan de ene kant weten we het wel, maar aan de andere kant willen we het niet weten omdat dat bijvoorbeeld betekent dat we aan iets slechts hebben meegedaan. Of dat je bijvoorbeeld echt zelf voor die extra kilo’s hebt gezorgd. Het is een proces dat je moet doorstaan. Je kan jezelf aanleren om je eigen fouten in te zien. Zodra je dat lukt en je het probleem bij jezelf zoekt in plaats van het op andere af te schuiven, zoals bijvoorbeeld de regering, dan ga je stappen maken en groei je als persoon. Wanneer je dat doet, zullen die doelen om gezonder te eten ook sneller lukken en word je daar uiteindelijk gelukkiger van dan van dat kwartiertje ongezond eten. Want ook gezond eten kan heel erg lekker zijn en je hebt erna geen schuldgevoel.

71


De foodketen

72


Mbo-opleidingen in de foodketen

De foodopleidingen worden aangeboden door Lentiz | MBO LIFE College in Schiedam, in samenwerking met de Food Innovation Academy in Vlaardingen. De Food Innovation Academy is hét kenniscentrum van de voedingsmiddelenindustrie en heeft een mooi technologisch centrum. Geïnteresseerd? Kom langs op de Open dagen! Kijk op de website voor de actuele data! Meer weten? Bezoek de websites: www.lifecollege.nl www.foodinnovationacademy.nl

73


LIVING ON THE VEG. MAGAZINE 2021 "Het maken van een magazine met een grote groep studenten is een pittige opdracht, maar ook een hele leuke! In dit project pasten studenten van het derde leerjaar Food & Lifestyle hun kennis en vaardigheden toe die zij gedurende hun opleiding hebben ontwikkeld. Zij hebben op creatieve manier invulling gegeven aan het geven van voorlichting over voeding, door verschillende soorten artikelen met bijpassend beeldmateriaal te maken voor hun eigen magazine. Ik ben trots op de studenten omdat zij met hun magazine "Living on the Veg" hebben laten zien dat zij ook ten tijde van corona goed kunnen samenwerken en dat zij voorlichting over voeding in een mooi en interessant magazine hebben verwerkt. - Eva Kuijpers (Docent Food & Lifestyle)

"Ik vond het maken van het magazine een ontzettend leuke ervaring en grappig om later naar terug te kijken." - Sanne Qualm "Ik vond het leuk om een magazine te maken. Je bent serieus en creatief bezig met een mooi eindresultaat." - Fleur van der Burgh

"Het maken van het magazine vond ik een leuk en creatief project waar je je eigen passies in kon delen". - Ivana Leban

"Het was een erg leuke en interessante ervaring om met elkaar een magazine te maken." - Ilse Lingen

"Ik heb altijd bewondering gehad voor hoe een magazine werd gemaakt. Nu dat wij als groep dit hebben gedaan, kan ik zeggen erg trots te zijn op het resultaat!" - Franny van Dijk