Page 1

Best of Florin Rosoga Dezvoltare personala Cele mai bune articole de pe florinrosoga.ro

11 greseli de viata pe care le vei regreta pe patul de moarte Se spune că oamenii își revăd întreaga viață în fața ochilor când sunt pe moarte. Nu o vom ști cu siguranță decât atunci când ne vom afla în pragul morții. Moartea, oricât de neplăcută ar părea, este o etapă inevitabilă a vieții. Fiecare din noi o vom întâlni cândva.

Te-ai gândit vreodată cine vei fi și ce vei gândi când îți vei afla ultimele clipe din viața asta? Majoritatea oamenilor își pune această întrebare. Ce vei regreta atunci, care sunt experiențele trecute pentru care ai da timpul înapoi ca să le repari?

Am adunat o parte din regretele cele mai întâlnite pe care le au oamenii aflați pe patul de moarte, atunci când știu că mai au puțin înainte de a trece dincolo. Cu siguranță nu putem controla dacă vom muri, putem controla însă cum vom trăi până atunci.

1. Nu am avut curajul să spun ce vroiam

1


Best of Florin Rosoga Dezvoltare personala Cele mai bune articole de pe florinrosoga.ro

Deseori evităm să spunem nu atunci când vrem să spunem nu. Și da când vrem da. Nu ne arătăm supărarea sau bucuria de teamă să nu rănim. Evităm să scuturăm barca, ca nu cumva să nu deranjăm.

În mod ironic, când ești sincer și-ți exprimi sentimentele – pozitive sau negative – vei câștiga mai mult respect din partea celor ce te înconjoară. La început probabil te vei lovi de împotrivirea lor. Nu sunt obișnuiți să le spui NU.

Apoi unii vor înțelege că acesta ești tu și te vor respecta. Alții nu o vor face vreodată și-și vor dori să te controleze îm continuare. Iar aceștia din urmă poate nu-ți sunt potriviți ca și prieteni.

Selectează-ți cu atenție anturajul. Rămâi cu mai puțini oameni în jurul tău, dar care să te accepte așa cum ești, cu tot ceea ce simți. Relații care să te îmbogățească și să-ți crească valoarea.

Nu accepta prietenii mediocre, doar pentru a avea un cerc social extins. Dacă te mulțumești cu o existență mediocră, vei purta în tine mereu

2


Best of Florin Rosoga Dezvoltare personala Cele mai bune articole de pe florinrosoga.ro

amărăciunea compromisurilor pe care le-ai făcut. Mai devreme sau mai târziu vei regreta asta.

Multă lume se folosește de social media (facebook, twitter, google plus, yahoo messenger, etc) pentru a își descărca sentimentele. Nu e neapărat ceva rău.

În general însă, un telefon dat unei persoane care îți este apropiată, o îmbrățișare sau o ieșire la o cafea cu un om pe care îl respecți (sau cu care vrei să pui ceva la punct) îți va schimba viața în bine și va duce relațiile pe care le ai la un nivel mai ridicat. Ori va termina relațiile care nu te îmbogățesc. Social Media este o unealtă excelentă pentru a socializa și a face networking.

Rămâne însă doar o extensie a întâlnirilor face-to-face și nu le poate înlocui. Spune ceea ce simți: DA când vrei să fie DA și NU când vrei să fie NU.

2. Nu am riscat. Am căutat mereu siguranța.

3


Best of Florin Rosoga Dezvoltare personala Cele mai bune articole de pe florinrosoga.ro

Siguranța este un ideal: NU EXISTĂ SIGURANȚĂ. Tot ce poți avea este sentimentul de liniște, încrederea pe care o ai știind că te afli la adăpost de pericol. Dar rămâne doar un sentiment, nu vei avea niciodată certitudinea că ești complet adăpostit.

Poate mâine te va lovi o mașină, în timp ce mergeai cuminte pe trotuar. Sau poate în timp ce stai la picnic un avion se va prăbuși și vei muri strivit sub el. Amintește-ti de cuvintele lui Bilbo din filmul “Stăpânul inelelor”:

“Este periculos Frodo să ieși pe ușă. Pășești pe drum iar dacă nu ești atent unde pășești nu poți ști unde ai putea ajunge.”

Cunosc animalele ce este siguranța? Nu!

O cunosc plantele? Nu, din nou!

Cu toate acestea atât animalele, cât și plantele trăiesc. Nimeni nu va putea trăi vreodată o siguranță deplină. Iar fuga de pericole nu este cu nimic mai

4


Best of Florin Rosoga Dezvoltare personala Cele mai bune articole de pe florinrosoga.ro

sigură decât expunerea la ceea ce ți se pare dificil. Este doar un act laș de a fugi din fața șuvoiului vieții.

Hellen Keller spunea:

Viața este ori o aventură curajoasă ori nu este deloc

Te-ai gândit vreodată câtă energie consumi evitând problemele și căutând siguranța?

Fă un exercițiu simplu: Împarte o foaie de hârtie în două (vertical). Alege câteva situații de care fugi și eviți să le rezolvi. În stânga scrie câtă energie, bani, timp etc consumi ca să menții situația actuală (comodă, lipsită de riscuri) și câtă ai consuma dacă ai aborda în față situația cu curaj și ți-ai asuma unele riscuri calculate.

5


Best of Florin Rosoga Dezvoltare personala Cele mai bune articole de pe florinrosoga.ro

Vei vedea că în realitate consumi mai multă energie ca să eviți pericolele și să stai în zona de confort decât ai fi consumat dacă abordai problema și ai fi rezolvat-o.

Ieși din zona de confort. Dansează ca și cum ai fi singur și fă ca restul vieții tale să devină o aventură.

3. Nu am trăit o viata implinita, așa cum am vrut eu. Am trăit viața cum au așteptat ceilalți de la mine.

Ajunși înaintea morții, oamenii realizează că întreaga viață nu au făcut ce și-au dorit ei, dar ceea ce au vrut alții de la ei. Poate că este vorba de părinți, soț, soție, frați, prieteni, profesori, colegi, șef sau altcineva.

Unii au urmat facultatea dorită de părinți. Au devenit avocați, iar nu arhitecții care visau să fie. Sau poate că au rămas acasă, în loc să accepte provocarea postului primit în altă țară. Uită-te în jur, vei găsi și în viața ta exemple asemănătoare. Câte destine sublime au fost irosite astfel?

6


Best of Florin Rosoga Dezvoltare personala Cele mai bune articole de pe florinrosoga.ro

De prea puține ori oamenii realizează că făcând ce au vrut alții au renunțat ei la bucuria și aventura vieții. Și-au abandonat propriile vise, pentru a le îndeplini pe ale altora. Au renunțat la un destin care ar fi putut fi extraordinar.

Societatea a creat cutii în care ne trăim viața. Fiecăruia dintre noi – imediat după naștere – îi sunt înmânate cutiile în care “trebuie” să rămână. Generație după generație ne transmitem unul altuia lista cutiilor în care să trăim. Le primim de la părinți și le dăm mai departe copiilor noștri.

Hai să fim sinceri: există limite pe care fiecare dintre noi este nevoie să le respectăm pentru a putea trăi împreună. Nu este în regulă să să dai în cap trecătorilor de pe stradă sau să dai foc casei vecinului (există și excepții

)

Însă în unele clipe va trebui să încălcăm limitările culturale dacă vrem să trăim vreodată o viață împlinită. Pentru a putea să ne simțim inimile pline de fericire avem nevoie uneori să ieșim din cutiile în care am fost crescuți și să le desenăm altfel decât au făcut-o părinții noștri.

7


Best of Florin Rosoga Dezvoltare personala Cele mai bune articole de pe florinrosoga.ro

Sau să abandonăm unele cutii. Think out of the box. Nu e vorba de anarhie, ci de a decide singuri ce destin avem și care este stilul de viață pe care vrem să-l trăim. Respectând desigur regulile elementare ale traiului împreună cu ceilalți. Vezi și povestea vieții lui John Burroghs sau “Secretul fericirii se află în ocupația ta“.

Realizează-ți visele, începând de acum. Începe asta cât mai repede, în tinerețe ai de partea ta o sănătate bună și un psihic nezdruncinat. Pe măsură ce înaintezi în vârstă vei descoperi că este mai dificil să începi, dar nu imposibil (este celebră povestea colonelului Sanders care a fondat KFC la de 60 de ani). The Happiness Project este o carte foarte bună pe tema asta. The Pursuit of Happyness este un film care trebuie să-l vezi.

Fă ce îți dorești tu, urmează-ți visele.

4. Nu mi-am dat voie să fiu fericit Ai cunoscut vreodată un om pe care nu-ți amintești să-l fi văzut vreodată zâmbind cu toată fața și radiind fericire? Sau poate tu ești așa?

8


Best of Florin Rosoga Dezvoltare personala Cele mai bune articole de pe florinrosoga.ro

Sunt oameni care se complac în confortul emoțional al problemelor zilnice și nu vor să fie fericiți. Poate se simt vinovați să fie fericiți, poate le este teamă de fericire. Este poate neobișnuit, dar da: unii oameni nu vor să fie fericiți.

În fața morții însă vor regreta că nu au zâmbit de mai multe ori și că nu au scos copilul la o plimbare în parc. Ar da acum orice să fie cu mulți ani înainte, iar moartea să fie mult în fața lor. Și să poată zâmbi.

Du copilul la o înghețată și ieșiți în parc, ieși cu persoana pe care o iubești la o pizza sau sari cu parașuta. Mută-te în altă țară, ia-ți o bicicletă sau fă orice altceva ce te-ar face fericit. Ia alegerile care îți îmbogățesc viața și te împlinesc. Vezi filmul Mr. Nobody.

Și zâmbește, nu fi rigid. Nu lua viața prea în serios, oricum nu o să ieși viu din ea

5. Lista de dorințe

9


Best of Florin Rosoga Dezvoltare personala Cele mai bune articole de pe florinrosoga.ro

Un alt regret major al oamenilor în fața morții, este că nu au visat, nu au aspirat la ceva. Nu și-au propus să realizeze lucruri pe care ei le doreau și nu au marcat realizări semnificative pentru ei.

Știi ce este o listă de dorințe de tip Bucket List?

Este o listă cu lucruri sau trăiri pe care vrei să le realizezi înainte de a muri. Eu am pe lista mea elemente variate: să duc copilul la un curs de înot, să vizitez Tibetul, să călătoresc pe Lună, să particip la carnavalul din Rio, să cânt la pian, să termin un triatlon, să merg pe cărbuni încinși, etc. Peste 100 de vise și adaug mereu altele. Nu există limite!

Fă-ți o listă cu lucruri pe care vrei să le faci înainte de a muri. Nu fi timid: alege lucruri ușor de realizat, dar și dificile. Ai suficient timp înainte pentru a realiza orice ți-ai propus, indiferent cât de greu ar părea.

Scrie un jurnal în care povestește despre aceste experiențe și trăiește acele momente din plin. Savurează marcarea lor pe listă, odată ce au devenit îndeplinite. Ah, și neapărat vizionează filmul The Bucket List.

10


Best of Florin Rosoga Dezvoltare personala Cele mai bune articole de pe florinrosoga.ro

Visează, aspiră!

Citeste restul articolului la http://florinrosoga.ro/blog/11-regrete-ale-oamenilor-aflati-pepatul-de-moarte-cum-sa-ai-o-viata-implinita.

11


Best of Florin Rosoga Dezvoltare personala Cele mai bune articole de pe florinrosoga.ro

19 sfaturi care imi doresc sa le fi primit la 18 ani Aseară, în timp ce veneam cu copilul din parc, 3 băieți stăteau lângă blocul nostru și fumau. M-am dus la ei și le-am spus să nu mai lase mucurile de țigări acolo. Stau într-o zonă liniștită, iar de multe ori băieții din zonă vin și fumează acolo, ca să nu-i vadă părinții.

Când pleacă, uneori uită să curețe după ei.

Cu căști pe cap, bicicleta lângă și un telefon mai scump decât al meu, băieții mi-au răspuns politicos că vor lăsa curățenie în urma lor. Ceea ce au și făcut. Privindu-i, mi-am amintit cum eram eu la 18 ani și ce gândeam pe atunci. Era la câțiva ani după Revoluție, o perioadă în care se făcea tranziția de la comunism la democrație. Sunt lucruri care mi-ar plăcea să le fi știut atunci. M-ar fi scutit de multe greșeli și eșecuri.

12


Best of Florin Rosoga Dezvoltare personala Cele mai bune articole de pe florinrosoga.ro

19 lucruri care îmi doresc să-mi fi fost spuse când am împlinit 18 ani

Așa că în dimineața asta, în timp ce savurez cafeaua făcută de espressor, ascult puțina muzica motivationala. Bucurându-mă că restul familiei doarme adânc, mi-am făcut o listă cu sfaturile ce mi le-aș da dacă aș avea vârsta lor:

1. Nimic nu durează pentru totdeauna Schimbarea este normală, iar nimic nu rezistă pentru totdeauna. Mai devreme sau mai târziu se va termina. Aceasta este una dintre ideile de bază din cultura orientală: totul se termină până la urmă, nimic nu este infinit.

Un bun prieten îmi spune mereu că tot ce este bun se termină la un moment dat. Și vine altceva în loc. Când o ușă se închide, alta se deschide în locul ei. Agățându-te cu disperare de ceva ce s-a terminat, nu faci decât să te împotrivești curentului vieții. Let it flow.

13


Best of Florin Rosoga Dezvoltare personala Cele mai bune articole de pe florinrosoga.ro

2. Renunță la ceea ce nu ți se potrivește De multe ori rămânem blocați în situații în care nu ne simțim bine. Evităm să facem schimbări, din diverse motive. Nu am avut o problemă cu acceptarea schimbărilor. Am fost destul de deschis spre ele, le-am primit cu brațele deschise.

Asta poate și pentru că am început să studiez dezvoltare personală destul de devreme, din puținele cărți care existau imediat după Revoluție. Am învățat să nu mă cramponez de nimic și să las lucrurile să meargă, acceptând ceea ce vine în locul lor.

Viata este o succesiune de cicluri: copil, adolescent, student, angajat, etc. Fiecare ciclu are la rândul său alte subcicluri, care îl compun. În viata mea am observat că la 3-4 ani începe un nou ciclu. De fiecare dată îmi schimb foarte mult stilul de viață și evoluez către noi nivele. Acum simt că părăsesc vechiul ciclu și încep unul nou.

Tot ceea ce vine nou în viata, aduce cu sine experiențe noi, trăiri noi. Nu te ascunde de schimbări, de noile experiențe, primește-le cu brațele

14


Best of Florin Rosoga Dezvoltare personala Cele mai bune articole de pe florinrosoga.ro

deschise. Cu cât trăiești mai multe experiențe noi – diferite de ce ai trăit până acum – cu atât îți șlefuiești personalitatea. Devii sofisticat, mai complex. Devii complet.

Pe parcurs nu toți cei care îți sunt alături vor române lângă tine. Unii vor pleca. Este natural să o facă și este matur din partea ta să îi lași să plece și să devină ceea ce vor să devină. Fără a avea resentimente.

Nu te izola de zbuciumul vieții de afară, îmbrățișează schimbările.

3. Găsește o formă minimă de a te organiza Calendar, to-do list, agendă, notebook. Numește-o oricum, dar găsește un sistem de organizare care să ți se potrivească și în care să îți poți programa ce vrei să faci. Munca organizată are șanse de cel puțin zece ori mai mari să reușească. Vezi și lista cu cărți despre organizare sau tehnicile de productivitate personală.

Organizează-te.

15


Best of Florin Rosoga Dezvoltare personala Cele mai bune articole de pe florinrosoga.ro

4. Rareori vei găsi un moment perfect pentru a acționa Când aștepți momentul perfect să faci ceva, o să ai de așteptat multă vreme. Crizele vor veni, stelele nu se vor alinia nicicând perfect, impozitele nu vor scădea. Nu există clipa perfectă pentru a începe o afacere, a te muta împreună cu persoana pe care o iubești.

Există momente mai potrivite sau mai puțin, însă cândva va trebui să o faci. Dacă te crezi pregătit, înseamnă că ești. Când te întrebi dacă ești pregătit, probabil că nu ești. Ascultă-ți instinctele.

Există însă momentul oportun, momentul în care apare o oportunitate și poți să o valorifici. Unul din secretele succesului este să vezi acele momente și să le prinzi. Nu vor fi perfecte, vei avea emoții, te vei întreba dacă a fost o idee bună. Vei merge mai departe.

Nu există clipa perfectă.

16


Best of Florin Rosoga Dezvoltare personala Cele mai bune articole de pe florinrosoga.ro

5. Cucerește-ți fricile, nu le ascunde O definiție a curajului, a la Donald Trump: Să ai curaj nu înseamnă să nu îți fie frică, ci să îți cucerești frica. Cel mai important este să îți înfrunți temerile, nu să le accepți. Oricine își poate ascunde teama, nu toți o pot și înfrunta.

Asta face diferența dintre învingători și învinși.

6. Peste ani, toate tragediile tale de azi nu vor mai conta Îmi amintesc și acum când mi-am susținut lucrarea de diplomă la finalizarea facultății. În ultimele zile am lucrat 20 de ore pe zi ca să pun totul la punct. Stres și adrenalină. Astăzi privesc înapoi zâmbind, după atâția ani.

Când eram copil, tatăl meu mi-a adus într-o zi o bicicletă și mi-a spus să mă dau pe ea. Îmi era o teamă cumplită că va cădea într-o parte în timp ce merg. În primele zile am stat mereu cu teama să nu cad. Nu a căzut. Acum știu că nu putea să cadă.

17


Best of Florin Rosoga Dezvoltare personala Cele mai bune articole de pe florinrosoga.ro

Toate dramele de azi, toată anxietatea pe care o trăiești, nu o să mai valoreze nimic peste câțiva ani. Poate că astăzi ești în ceva ce crezi că este de viata și moarte. Ei bine, sunt puține lucruri realmente de viata și de moarte. Peste 5 ani probabil nici nu îți vei mai aminti toate detaliile despre ce ai pățit azi.

Pe patul de moarte crezi că îți vei mai aminti toate experiențele de acum 20 de ani? Nu. Majoritatea zbaterilor de astăzi, vor deveni doar amintiri peste ani. Învață să te detașezi.

7. Clarifică problemele pe care le ai cu ceilalți În majoritatea cazurilor, problemele pe care le avem cu ceilalți pornesc de la puncte de vedere diferite sau interese care nu se suprapun. Ani de zile am greșit și am lăsat ca astfel de puncte de vedere sau interese să îmi afecteze relații valoroase, fără ca eu să intervin și să le repar.

A fost nevoie să mă izbesc cu fața de realitate de mai multe ori și să-mi distrug o prietenie cu cineva la care țineam, până când am ales să discut pe

18


Best of Florin Rosoga Dezvoltare personala Cele mai bune articole de pe florinrosoga.ro

față problemele pe care le aveam cu alții. E păcat de toate frustrările inutile pe care le-am trăit astfel, le-aș fi putut evita în mod elegant.

Când ai o problemă cu cineva discut-o direct cu acea persoană.

Citeste intregul articol la http://florinrosoga.ro/blog/18-lucruri-care-imi-doresc-sa-le-fistiut-cand-am-implinit-18-ani-cum-sa-ai-succes-in-viata/

19


Best of Florin Rosoga Dezvoltare personala Cele mai bune articole de pe florinrosoga.ro

65 Siteuri unde poti Citi Carti Online Gratis Am primit multe cereri de la persoane care doreau să aibă acces la carti online gratis. Este vorba de oameni care au venituri mici și efectiv nu își permit să cumpere cărți.

Îmi amintesc că în perioada în care am făcut armata (am fost printre ultimele generații care am prins stadiul militar obligatoriu) solda mea era de câteva sute de mii de lei. Banii aceia îmi ajungeau doar să-mi iau o pungă de cafea și o carte lunar.

Știu însă că există persoane care efectiv nu își permit să cumpere cărți, dar își doresc să citească. Puținii bani pe care îi câștigă se duc pe cheltuielile cu casa, rate și cheltuielile cu copiii.

Inițial nu am fost de acord să fac o selecție de cărți online care pot fi citite gratis. Asta pentru că în acest fel nu încurajăm deloc publicarea de noi cărți și susținerea autorilor care scriu titluri valoroase.

20


Best of Florin Rosoga Dezvoltare personala Cele mai bune articole de pe florinrosoga.ro

Însă, însă, însă: îmi amintesc cum eram eu în uniforma de soldat și fără bani. Așa că sper ca astfel o să ușurez lectura celor care au acces la internet însă nu pot să cumpere cărți. Și sper ca într-o zi să-și cumpere și ei cărțile care le-au plăcut.

65 Site-uri cu carti online gratis: Citește dezvoltare personala fără să plătești Mai jos sunt 65 de idei de cărți de dezvoltare personală și nu numai pe care le poți citi online gratis. Prima parte a listei cuprinde titluri punctuale de cărți pe care poți să le citești online. A doua parte este alcătuită din colecții mai mari de carti online gratis.

Majoritatea titlurilor sunt în limba română, cu titluri disponibile și în engleză sau alte limbi. În total estimez că sunt câteva zeci de mii de titluri.

Înainte de a începe: nu uita că dacă vrem să avem cărți bune de citit în limba română, e nevoie să încurajăm publicarea lor. CUMPĂRÂND

21


Best of Florin Rosoga Dezvoltare personala Cele mai bune articole de pe florinrosoga.ro

CĂRȚI. Așa că dacă este o carte care vrei să o recitești, investește în ea și cumpăr-o.

1. Khalil Gibran – Profetul 2. Richard Bach – Povestea pescărușului Jonathan Livingston 3. Lao Zu – Tao Te Ching 4. George Orwell – Ferma animalelor 5. George Orwell – 1984 6. Paulo Coelho – Alchimistul 7. James Allen – Așa cum gândește omul 8. Win Wenger & Richard Poe - Factorul Einstein 9. Don Miguel Ruiz – Cele 4 legăminte 10. George Clason – Cel mai bogat om din Babilon 11. Gary Chapman – Cele cinci limbaje ale iubirii

Citeste intregul articol la http://florinrosoga.ro/blog/biblioteca-virtuala-carti-online-gratis/

22


Best of Florin Rosoga Dezvoltare personala Cele mai bune articole de pe florinrosoga.ro

7 greseli comune in evolutia si dezvoltarea personala De-a lungul timpului, participând la diverse seminarii, workshop-uri și bootcamp-uri în care se discuta despre dezvoltarea personala, am avut ocazia să cunosc numeroase persoane. Am observat astfel și câteva tipare, destul de comune la multă lume.

Am ales astăzi 7 astfel de tipare care îngreunează dezvoltarea personala si care de obicei scapă pe sub radar, provocând dificultăți dacă nu sunt abordate. În sine, ele nu sunt complicate.

De altfel găsesc că dezvoltarea personala în general nu e deloc complicată, ci chiar simplă. Nu nepărat ușoară însă. Cu puțină atenție însă aceste 7 greșeli pot fi depășite destul de ușor.

7 greșeli comune în evoluția și dezvoltarea personala

23


Best of Florin Rosoga Dezvoltare personala Cele mai bune articole de pe florinrosoga.ro

Ia ideile de mai jos ca și sfaturi și gândește-te care dintre ele crezi că ți se potrivesc. Dacă găsești mai multe, începe să te ocupi de ele, una pe rând. Prima, și cea mai comună greșeală de dezvoltare personală este că cei interesați de dezvoltarea lor personală

1. Încep prea multe lucruri deodată

Cantitatea de informații existentă despre dezvoltare personală este consistentă. Poți citi despre asta pe diverse site-uri, ai dezvoltare personală pe Facebook, se trimit emailuri dintr-o parte într-alta, librăriile sunt pline acum de cărți realmente utile.

Așa că apare tentația de a deveni și un bun comunicator, de a te organiza mai bine, de a-ți dezvolta inteligența emoțională sau de a te menține motivat. Și peste, vrei să ai și relații mai bune. Intenții lăudabile, dar le vrei toate deodată, de mâine dacă se poate.

24


Best of Florin Rosoga Dezvoltare personala Cele mai bune articole de pe florinrosoga.ro

Problema este că, exact ca oriunde altundeva, când faci prea multe lucruri deodată la final nu faci nimic. Devii prea universal. Iar când devenim universali, nu suntem nici-nici.

Soluția: ia-o pe rând. Citește sfaturile începătorului în dezvoltare personală, vezi mai jos și punctul cu stabilirea unui plan de dezvoltare personală. Suplimentar îți recomand articolul

despre direcțiile de

dezvoltare personală ca să-ți clarifici ce ai putea face. Și nu începe cu prea multe lucruri deodată. Unul pe rând.

Această greșeală apare, cred eu, în principal datorită faptului că oamenii

2. Parcurg prea multe informații

Datorită cantității mari de informații (și a lipsei unei direcții sau a cuiva mai experimentat de la care să primească sfaturi bune), oamenii parcurg cantități imensede informații.

25


Best of Florin Rosoga Dezvoltare personala Cele mai bune articole de pe florinrosoga.ro

Astfel vor afla despre tehnicile EFT, despre inteligența socială, networking și altele. Caută informații suplimentare pe Google, găsesc și mai mult, află lucruri noi despre care caută suplimentar pe Google ș.a.m.d.

Soluția: la fel ca la punctul precedent, limitează-ți interesele de moment. Eu am o listă de probabilități, lucruri pe care mi-ar place să le fac cândva, să le studiez poate într-o zi. Acolo poți scrie orice idee nouă de dezvoltare îți vine, iar când e momentul o vei și aborda. Altfel o să ai o cantitate imensă de teorie studiată. Inutilă dacă

3. Nu aplică ceea ce au învățat

Un principiu sănătos ar fi ca 25% din timp să citim și 75% să aplicăm. Altfel spus, ai citit ceva care ți se pare că are sens? Super, acum aplică-l. Testează-l, experimentează-l.

Soluția: Ți se potrivește ceva? Funcționează? Dacă ai probleme, caută informații suplimentare și aplică-le și pe acestea. Pune în acțiune ce înveți.

26


Best of Florin Rosoga Dezvoltare personala Cele mai bune articole de pe florinrosoga.ro

Reține însă ca doar un sfert din timp să-l dedici studiului dezvoltării personale, iar trei sferturi aplicării propriu-zise. Îți poți începe studiul folosind lista cu carti online gratis din domeniul dezvoltării personale.

Altfel ei doar

4. Așteaptă soluții magice care să rezolve automat problemele Citeste intregul articol la http://florinrosoga.ro/blog/greseli-comune-dezvoltarea-personala

27


Best of Florin Rosoga Dezvoltare personala Cele mai bune articole de pe florinrosoga.ro

Cum poti avea o batranete frumoasa? Adesea auzim „Ce vei face la bătrâneţe?” şi spunem „Nu apucăm noi pensia” sau „Să ajung până acolo şi văd eu ce voi face”.

Fiecare etapă din viaţă durează aproximativ 20 ani. Când ne organizăm viaţa nu luăm în calcul ultimii 20 şi totuşi ei reprezintă un sfert din viaţa noastră. Preferăm să abatem discuţia sau să evităm asemenea gânduri.

Dar dacă totuşi ajungem să trăim mult? Încerc să-mi imaginez puţin o astfel de viaţă…

Te deplasezi din ce in ce mai greu, piaţa e departe, magazinele la fel, nu mai poţi căra, nu mai poţi conduce, oboseşti cumplit când urci sau cobori scările, poate chiar nu le mai poţi urca deloc pentru că te foloseşti de un cadru ca să poţi merge.

28


Best of Florin Rosoga Dezvoltare personala Cele mai bune articole de pe florinrosoga.ro

În cadă nu mai poţi face baie pentru că ai probleme cu inima sau rişti să nu te mai poţi ridica ca să ieşi din ea. Instalaţiile sanitare cedează una câte una… meşterii sunt neserioşi şi scumpi…

Uiţi mereu că odraslele tale s-au maturizat de foarte mult timp şi atâta îi cicăleşti, atâta îi cerţi că n-au facut nimic din ce ţi-ai fi dorit tu să facă în viaţă încât acum te sună doar de Paşti şi Crăciun ca să vorbiţi scurt şi sec şi întotdeauna închei discuţia cu un reproş.

Prieteni nu prea ai pentru că ai devenit ursuz şi te vaiţi prea mult. Și ei la fel, aşa că nu te mai sună decât rar.

Te-ai mutat la ţară ca să ai grădină mare, linişte şi aer curat. Acum nu mai poţi lucra grădina, e plină de bălării şi ai prea multă linişte.

Spitalul e departe şi noapte de noapte adormi cu teama că ţi se poate face rău şi n-ai pe cine chema să te ajute pentru că toată viaţa te-ai certat cu vecinii.

29


Best of Florin Rosoga Dezvoltare personala Cele mai bune articole de pe florinrosoga.ro

Vederea ţi-a slăbit şi nu mai poţi face ce-ţi plăcea cândva sa faci (să citeşti, să meştereşti, să coşi), iar de TV te-ai săturat până peste cap.

Casa te ruinează ca s-o încălzeşti iarna şi eşti nevoit să te refugiezi în cea mai mică cameră şi să stai cu pătura pe picioare toată ziua. Dacă ai marele noroc să mai fie lângă tine perechea de-o viaţă, în loc să vă acceptaţi neputinţele reciproc, să râdeţi, să glumiţi, să jucaţi canastă sau remi vă certaţi din orice, nimic din ce face celălalt nu e bun.

Mă aflu în Germania pentru două luni, atât cât durează vacanţa de vară, acel lung concediu datorită căruia sunt atât de invidiaţi dascălii. Mi-a încolţit în minte ideea de-a mă pune în slujba unor oameni care chiar au nevoie de mine şi de-a le fi de ajutor din mai multe motive: primul motiv ar fi (sinceră să fiu) cel financiar – gândul că în două luni câştig cât în zece luni în învăţământ m-a impulsionat mult să plec.

În al doilea rând am simţit nevoia unei ruperi de ritm, o schimbare care ştiam că mă va afecta într-un fel sau altul. O altă rutină mă va determina să-mi revalorizez viaţa.

30


Best of Florin Rosoga Dezvoltare personala Cele mai bune articole de pe florinrosoga.ro

Acasă au rămas soţul şi baiatul care a împlinit 15 ani zilele trecute şi care aşteaptă un cadou consistent la revenirea mea.

Pentru ei înseamnă dezvoltarea şi descoperirea de noi abilităţi: gătesc singuri, fac curăţenie singuri, îşi spală şi calcă singuri. Pentru că vor face toate astea singuri timp de două luni, la 1 septembrie vor primi 100 milioane. Nu-i rău.

Când le-am spus ce gând am şi ce argumente am adus, au analizat ei şi-au dezbătut problema apoi mi-au dat acceptul să plec.

Am (re)descoperit un nou sentiment: dorul de casă… de departe, toate par altfel…motivele pentru care imi cicăleam puştiul sau aveam discuţii cu soţul mi se par acum aiurea.

Aici conştientizez cum n-aş fi făcut-o acasă că simplul fapt că am doi copii sănătoşi şi întregi la minte şi trup şi un soţ aşişderea, că avem casa noastră şi tot ce ne trebuie în ea, că avem amândoi servici, câţiva prieteni de

31


Best of Florin Rosoga Dezvoltare personala Cele mai bune articole de pe florinrosoga.ro

nădejde, că părinţii pe care încă îi mai avem sunt sănătoşi şi autonomi. Ar trebui să mulţumesc în fiecare clipă. De asta mi-am dorit să plec şi de asta mă bucur enorm să revin acasă.

Lucrul cel mai minunat care mi se întâmplă aici e că am timp pentru mine cum n-am avut niciodată. Petrec mult timp doar cu mine şi cu gândurile mele. Acces la Internet am doar o oră pe săptămână şi asta e foarte bine.

Civilizaţia e departe de mine, casa e cocoţată pe-un deal de unde se vede Rinul în vale şi centrul localităţii. Până acolo fac în pas alert mai bine de 40 minute. Am fost pe jos să văd Rinul şi mi-au trebuit două ore şi jumătate ca să mă duc şi să revin.

În zare se văd blocurile oraşului din apropiere, Koblenz. Casa e construită pe un teren în pantă, astfel că din stradă intri în pivniță, parterul e de fapt la etaj iar din mansarda mergi direct în grădină. Toată grădina e terasată astfel încât are multe porţiuni orizontale în trepte. Interesant… şi frumos.

32


Best of Florin Rosoga Dezvoltare personala Cele mai bune articole de pe florinrosoga.ro

Mă uit la oamenii de care am grijă, le urmăresc rutina zilnică şi încerc să mă imaginez la vârsta lor.

Frau Hildegard are 82 ani, cu mintea foarte limpede, aude perfect, în schimb nu mai vede aproape deloc şi se deplasează foarte greoi în baston sau cu cadrul de mers. O incontineţă păcătoasă o obligă să poarte mereu Pampers. Ochii n-o mai ajută să facă ce făcea cândva, nu mai poate citi, la televizor vede doar lumini şi umbre şi doar ascultă, nu ştie cât e ceasul, nu poate aprinde singură plita ca să gătească, nu poate pleca singură de acasă, nu poate vedea ce pastile trebuie să ia, nu ştie câţi bani mai are în cont, nu-şi poate cumpăra ce-i place…off…

Toate aceste neajunsuri o determină să-şi dorească să fie mereu în centrul atenţiei, să fie întrebată mereu ce-şi doreşte, să petreacă mult timp în compania cuiva…Îşi sună zilnic prietenele şi stă de poveşti cu orele spre disperarea lui Herr care o cronometrează de fiecare dată şi-o intreaba…”Mai ai?”

33


Best of Florin Rosoga Dezvoltare personala Cele mai bune articole de pe florinrosoga.ro

Herr Helmut are 87 ani şi rezolvă Sudoku mai repede ca mine, nu mai aude bine în schimb vede perfect, merge în baston şi oboseşte extrem de repede din cauza unei insuficienţe respiratorii şi a problemelor cardiace. Este foarte econom, nu risipeşte nimic din ce nu trebuie risipit.

Găteşte foarte bine, de fapt el găteşte pentru toţi trei, eu doar îl asist, îl ajut şi scriu reţetele în româneşte ca să ştie următoarele românce care vor veni să-i ajute în casă ce şi cum mănâncă ei. Ideea asta i-a plăcut mult şi mereu îmi explică toate detaliile.

A lucrat la căile ferate şi are o mulţime de enciclopedii despre trenuri. Cândva a fost pasionat de păsări, le fotografia…le cunoaşte pe toate.

Pentru faptul că nu ştiu germana foarte bine comunic destul de anevoios cu ei. Acuma e mai bine, dar la inceput a fost cumplit. Dar aplic cu mare succes „Metoda Achim” aşa am denumit-o în amintirea bunul prieten de familie Gabi Achim care mereu făcea boacăne şi mereu rânjea tâmp de te pufnea râsul şi nu te puteai supăra pe el.

34


Best of Florin Rosoga Dezvoltare personala Cele mai bune articole de pe florinrosoga.ro

Ei bine, metoda asta funcţionează perfect. Zâmbesc şi ridic din umeri ca o toantă şi-mi cer scuze.

Sfaturi pentru o bătrânețe fericită

Am scris mai jos câteva gânduri de care aş vrea să ţin cont în viitor şi care mă gândesc că poate vor fi de folos cuiva…sau măcar să invite la reflecţie… Ideile sunt de-a valma, aşa cum mi-au venit în minte. Deci, ce am învăţat îngrijind pe Frau Hildegard (82) şi Herr Helmut (87) timp de două luni în Germania:

1. Că trebuie să te ingrijeşti de venitul tău la bătrâneţe încă de pe vremea cănd poţi s-o faci. Cheltuielile, deşi scad pe de-o parte (nu mai cumperi atatea haine, nu mai călătoreşti atât de mult, nu mai pleci în concediu, copiii sunt pe picioarele lor), cresc mult pe de alta (medici, medicamente, deplasări, meşteri pentru reparaţii, ajutor menaj).

35


Best of Florin Rosoga Dezvoltare personala Cele mai bune articole de pe florinrosoga.ro

2. Că trebuie să ai lucruri de calitate în casă şi cât eşti încă în putere să pui totul la punct pentru urmatorii 20 ani (instalaţii sanitare, electrice, electrocasnice, acoperiş, gard, mobilă etc) 3. Că trebuie să faci eforturi permanente să fi la curent cu tehnologia (pe cât posibil). E greu să ai 80 ani şi să nu ştii să foloseşti un telefon mobil, să butonezi o telecomandă, să foloseşti un bancomat (exemple contemporane). 4. Că trebuie să te ai bine cu vecinii. 5. Că trebuie să ai prieteni buni şi de nădejde, că trebuie să fi tu un bun prieten. Să-i suni, să vă întâlniţi, să organizaţi acţiuni comune. Să-i feliciţi la aniversări şi să le faci cadouri simbolice. 6. Că trebuie să fi cât mai activ. Dacă laşi garda jos puterile tale vor scădea foarte rapid. 7. Că trebuie să-ţi dezvolţi ai o paletă largă de hobby-uri şi de activităţi extraprofesionale încă de pe-acum, cât eşti încă valid şi trebuie să iei în calcul că bătrâneţea aduce cu ea multe neputinţe pe diverse planuri. Dacă toată viaţa ai citit sau ai privit la tv, dacă ajungi sa-ţi pierzi vederea eşti terminat. Ziua trece îngrozitor de greu privind în tavan.

36


Best of Florin Rosoga Dezvoltare personala Cele mai bune articole de pe florinrosoga.ro

8. Că e înţelept să te îngrijeşti cât eşti în putere să achiziţionezi aproape de casă o palmă de pământ pe care s-o poţi lucra, să ai un pom, să faci mişcare, să te simţi util, să ai o legumă sau un fruct proaspăte şi sănătoase. 9. Adună amintiri frumoase. Rânduieşte-le frumos în albume şi cutii. Completeză un jurnal cu evenimentele importante şi scrie câteva rânduri despre ele. Acum nu realizezi ce vor însemna ele atunci. 10. Împacă-te cu copiii tăi. Respectă-le alegerile, încurajează-i mereu şi roagă-te să le fie bine. 11. Fă eforturi permanente să faci să fie armonie şi înţelegere în familie. Respectul şi toleranţa să fie cuvinte de ordine. Vine vremea când doar ele vor mai conta.

Citeste intregul articol la http://florinrosoga.ro/blog/sfaturi-batranete-frumoasa/

37


Best of Florin Rosoga Dezvoltare personala Cele mai bune articole de pe florinrosoga.ro

Suntem Gandurile Noastre: Cele 5 Niveluri de Dialog Interior Se spune că repetiția este baza învățării. Cel puțin așa este în cazul gândurilor pe care le avem. Estimările spun că o persoană are în medie 3050.000 de gânduri zi-de-zi.

Dintre acestea o mare parte se repetă de la o zi la alta. Aceleași modele de gândire, aceleași viziuni asupra unor situații, aceleași dialoguri pe care le purtăm cu noi, zi după zi.

Dialogul interior, sau mental, este unul dintre cele mai importante instrumente de evoluție personală. Putem să ne gândim la soluții, la aspectele pe care le putem rezolva (și cum să facem asta) sau ne putem repeta zilnic motivele pentru care nu vom reuși.

În primii 18 ani de viață ni se spune de 148.000 de mii de ori „nu” (cf. Helmstetter, vezi lista de resurse de la finalul articolului):

„nu fă asta”,

38


Best of Florin Rosoga Dezvoltare personala Cele mai bune articole de pe florinrosoga.ro

„nu ai voie”,

„nu e bine să”

„nu te duce acolo”

„să crezi … nu e bine, ci…”

Estimarea de 148.000 este pentru un copil care crește într-o familie obișnuită. Cu un climat relativ pozitiv. Dacă ai avut ghinionul să fii crescut într-un climat negativ numărul este mult mai mare.

148.000 de programări negative.

Pe parcursul copilăriei acumulăm astfel o cantitate imensă de programări negative. Mii de moduri de a NU începe, de a NU face.

Majoritatea oamenilor nu sesizează acest continuu flux de gânduri negative care le controlează viața. Nu știu de existența lui, cu atât mai puțin nu se gândesc măcar că există posibilitate de a-l redefini.

39


Best of Florin Rosoga Dezvoltare personala Cele mai bune articole de pe florinrosoga.ro

Cele 5 tipuri de dialog interior sau cum sa vorbesti cu tine insuti

Există 5 tipuri de dialog mental:

Nivelul 1 de dialog mental – Acceptarea negativă „Nu pot…”

Cel mai întâlnit și care caracterizează o mare parte din oameni, înainte de a avea cea mai mică tangență cu dezvoltarea personală.

Persoanele care folosesc acest tip de dialog mental sunt caracterizate de expresii precum

„nu pot să...”,

„dacă aș putea …”

„mi-ar place să pot …, dar nu pot / nu are rost…”.

40


Best of Florin Rosoga Dezvoltare personala Cele mai bune articole de pe florinrosoga.ro

Atenție, nu ne referim la folosirea ocazională a acestor tipare de gândire. Mai mult sau mai puțin fiecare din noi le avem. Ne referim aici la folosirea lor generalizată, zi-de-zi, ca și bază pentru întregul dialog interior și cel purtat cu alte persoane.

Persoanele blocate în acest nivel nici nu vor încerca să facă ceva, considerând că oricum ar eșua.

Așa că la ce bun să mai încerce?

Nivelul 2 de dialog mental – Dorința de schimbare „Am nevoie să… Ar trebui să….”

În această etapă recunoaștem nevoia de a schimba ceva. Deși pare un progres, în majoritatea cazurilor nu este.

Pentru că cei care se află aici de obicei rămân la nivelul recunoașterii faptului că ceva nu este chiar în regulă și că ar vrea să schimbe:

41


Best of Florin Rosoga Dezvoltare personala Cele mai bune articole de pe florinrosoga.ro

„chiar ar trebui să fac mișcare”,

„ adevărul e că am știut de mult că ar fi mai bine să îmi caut un job”,

Dar totul se oprește la recunoașterea situației, fără ca ei să vină cu vreo soluție concretă. Nu întreprind ceva palpabil pentru a schimba starea de fapt. Nu trec la acțiune: rămân acolo unde se află, recunoscând că „ar fi bine să fie altfel”. Însă „nu vor deveni altfel”.

Nivelul

3

de

Citeste

intregul

dialog articol

mental

Decizia

de

schimbare

la http://florinrosoga.ro/blog/dialog-mental-interior-

tipuri/#ixzz2b4xn9bFt

42


Best of Florin Rosoga Dezvoltare personala Cele mai bune articole de pe florinrosoga.ro

11 citate Paulo Coelho care sa te inspire Îmi plac foarte mult cărțile lui Paulo Coelho și este unul dintre oamenii care mă inspiră, așa că am pregătit o colecție de citate Paulo Coelho.

Brazilian de origine, născut în 1947, Coelho nu cred că mai are nevoie de o prezentare suplimentară.

A publicat mai multe cărți, majoritatea devenind bestseller. Printre ele se numără Alchimistul (cea mai cunoscută lucrare a sa, 1988), La râul Piedra am șezut și am plâns (1994), Brida, Al cincilea munte (1996), Unsprezece minute (2003),

Zahir (2005), Aleph (2011), Manuscrisul găsit la

Accra (2012), Al cincilea munte, Vrăjitoarea din Portobello, Jurnalul unui mag.

43


Best of Florin Rosoga Dezvoltare personala Cele mai bune articole de pe florinrosoga.ro

11 citate Paulo Coelho care mi-au plăcu 1. Dacă trecutul nu te mulțumește, uită-l pe loc. Alcătuiește-ți o nouă viață în care să crezi. Concentrează-te doar asupra momentelor în care ai obținut ceți doreai și asta îți va da putere să reușești. – Al cincilea munte 2. Când moare cineva, moare și o parte din univers. Tot ce a simțit acea persoană, a trăit sau a văzut, moare odată cu ea, precum picurii de ploaie. – Învingătorul este întotdeauna singur 3. Iubești pe cineva pentru că iubești. Nu e nevoie de un motiv ca să iubești. Alchimistul 4. De ce sunt oamenii triști: sunt prizonieri în povestea lor personală. Toată lumea crede că scopul vieții este să urmeze un plan. Nimeni nu se întreabă dacă acest plan e al lui sau a fost creat de altcineva. Strâng experiențe, amintiri, lucruri și idei ale altora, iar asta e mai mult decât pot duce. Însă își uită propriile vise. – Zahir

Citeste intregul articol la http://florinrosoga.ro/blog/citate-paulo-coelho/

44


Best of Florin Rosoga Dezvoltare personala Cele mai bune articole de pe florinrosoga.ro

71 de melodii cu muzica relaxare si ambientala pentru momentele in care citesti sau studiezi Muzica de relaxare sau ambientala este perfectă pentru clipele când vrem să studiem sau doar să citim o carte. Am un playlist special cu muzica youtube pe care îl folosesc atunci când vreau să citesc o carte bună.

Astfel de muzică liniștitoare îți ajută creierul să se concentreze pe conținutul cărții din față. Sau doar să lase firul poveștii să se depene alene. Cum să nu-ți placă să citești când cititul devine pentru tine o experiență relaxantă?

Am ales o listă de melodii cu muzică de relaxare și ambientală excelentă în astfel de momente. Sper să te inspire și să-ți ofere idei de muzică de ascultat:

Muzica relaxare ambientala și instrumentala. 71 de melodii pe care să le asculți când citești

45


Best of Florin Rosoga Dezvoltare personala Cele mai bune articole de pe florinrosoga.ro

1. Death Cab for Cutie – A Lack of Color 2. The Postal Service – Such Great Heights 3. Radiohead – House of cards 4. Mushaboom – Feist 5. Sufjan Stevens – Casimir Pulaski Day 6. John Prine, Iris DeMent - In Spite Of Ourselves 7. Phoenix – Lisztomania 8. John Mayer – Heartbreak Warfare 9. Ben Howard – Keep Your Head Up 10. The Paper Kites – Bloom 11. Muzică relaxare instrumentală pian, pentru citit și studiu 12. Owl City – Fireflies 13. The Album Leaf – Blank Pages 14. Mat Kearney – All I Need 15. Carla Bruni – You Belong To Me 16.

Kings Of Leon – Sex On Fire

Citeste

intregul

articol

la http://florinrosoga.ro/blog/muzica-relaxare-ambientala-

instrumentala/

46


Best of Florin Rosoga Dezvoltare personala Cele mai bune articole de pe florinrosoga.ro

11 carti de dezvoltare personala care m-au influentat definitiv Există carti de dezvoltare personala care mi-au influențat definitiv modul de a gândi, de a trăi și întreaga mea dezvoltare ulterioară. Unele dintre ele sunt tratate în toată regula, altele sunt povești de doar câteva pagini care au rezistat în timp. Toate însă stau la loc de cinste în bliblioteca mea și vor rămâne mereu acolo.

Am scris o listă cu cele mai importante carti de dezvoltare personala pe care le-am citit vreodata. Ordinea lor este una pur aleatoare, fiecare este pentru mine foarte importantă:

1. Robert Kiyosaki – Tată bogat, tată sărac Cartea de căpătâi a educației financiare personale, după părerea mea. Kiyosaki a reușit să surprindă probabil cel mai bine elementele esențiale ale

47


Best of Florin Rosoga Dezvoltare personala Cele mai bune articole de pe florinrosoga.ro

finanțelor personale și diferențele de mentalitate dintre oamenii cu bunăstare și cei care nu o au.

Cum unii oameni ajung la o mentalitate de om bogat și cum alții rămân tot restul vieții în mentalitatea săracă, indiferent de cursul vieții lor.

O carte pe care ar trebui să o citești cât mai repede.

2. George Clason – Cel mai bogat om din Babilon Cel mai bogat om din Babilon este o cărticică scurtă conținând povești.

Cartea este mai veche (are vreo 50-60 de ani) și expune principiile fundamentale ale banilor în povețe inspirate din Orient. În cele 11 povești vei găsi în pilde și povețe legile fundamentale ale “aurului”.

48


Best of Florin Rosoga Dezvoltare personala Cele mai bune articole de pe florinrosoga.ro

Mi-a făcut plăcere să o citesc și am învățat mai multe din ea decât din multe alte cărți de educație financiară mai complexe.

3. Daniel Goleman – Inteligența emoțională

Daniel Goleman este cel care a definit pentru prima oară termenul de “inteligență emoțională“, ca un răspuns la ponderea nejustificată a IQ, coeficientul de inteligență. Pe scurt, Goleman a observat că există foarte mulți oameni extrem de inteligenți, dar care nu reușesc să aibă o viață împlinită și să aibă succes.

În mod tradiţional, puterea creierului este dată de IQ, însă cu cât lumea devine mai complexă, inteligenţa emoţională trece pe primul plan. - Daniel Goleman în Inteligența Emoțională

Problema vine din faptul că aceștia, deși sunt inteligenți (inteligența logică) nu știu să-și gestioneze emoțiile și să devină fericiți. Astfel s-a născut noțiunea de inteligență emoțională – capacitatea de a-ți gestiona

49


Best of Florin Rosoga Dezvoltare personala Cele mai bune articole de pe florinrosoga.ro

emoțiile, de a crea emoții pozitive și a scădea intensitatea emoțiilor negative trăite. Sau de a-ți transforma emoțiile negative în unele pozitive.

De aici starea de bine, împlinire, succes cu tot ce decurge.

Citeste intregul articol la http://florinrosoga.ro/blog/11-carti-de-dezvoltare-personala/

50


Best of Florin Rosoga Dezvoltare personala Cele mai bune articole de pe florinrosoga.ro

55 de moduri simple prin care sa-ti dezvolti inteligenta emotionala Despre inteligenta emotionala s-a scris mult. Eu aș numi-o pe scurt ca fiind acea capacitate de “a te simți bine în pielea ta”.

Am ales să nu scriu însă despre ce este inteligența emoțională, ci despre cum ne-o putem dezvolta.

Mai jos ai o listă cu idei cu acțiuni – relativ simple – prin care putem să ne dezvoltăm o mai bună inteligenta emotionala. M-am inspirat dintr-un mai vechi material pe care l-am scris anul trecut și pe care l-am transformat într-un articol de sine stătător.

Uită-te peste ideile de aici și vezi ce anume ți se potrivește cel mai bine:

55 de lucruri simple pe care le poți face pentru o mai bună inteligenta emotionala

51


Best of Florin Rosoga Dezvoltare personala Cele mai bune articole de pe florinrosoga.ro

1. Practică zilnic 1 minut de emoții pozitive. În acel minut străduiește-te să vezi lucrurile pozitive de lângă tine. Dacă nu poți un minut, încearcă cu 30 de secunde. Sau 10. 2. Dis de dimineață ieși în aer liber. Trezește-te devreme și ieși la o plimbare sau alergat. Sau doar o cafea pe balcon. 3. În timp ce ai emoții negative, observă-te. Observă-le. Ce anume le-a cauzat? Este reacția ta justificată? Dacă da, ești sigur? Scrie totul pe hârtie, dar fii onest cu tine însuți. 4. Învață să râzi de tine însuți. Învață să te iei singur peste picior, cu umor. Evită să fii exagerat de serios. 5. Învață să nu mai iei la modul personal ceea ce ți se întâmplă. Majoritatea problemelor care apar sau care ne sunt create de altcineva nu sunt îndreptate special împotriva noastră. Nu ți se întîmplă doar ție, cu toții “beneficiem” de aceleași probleme. Citește “Cele patru legăminte” de don Miguel Ruiz. 6. Găsește unul sau mai mulți parteneri de evoluție, care să te susțină și săți ofere feedback. De preferat să fie la un nivel apropiat ție, astfel încât să puteți evolua în paralel și să vă susțineți reciproc.

52


Best of Florin Rosoga Dezvoltare personala Cele mai bune articole de pe florinrosoga.ro

7. Spune „Îmi pare rău”, „Ai dreptate” și „Îmi cer scuze”. 8. Oprește-te, respiră încet și zâmbește. Mergi mai departe. 9. Plimbă-te. Zilnic. Dacă nu ai vreme de plimbare, fă astfel încât să parchezi mașina la câteva sute de metri de locul de muncă sau să te cobori cu 1-2 stații mai repede din autobuz pentru a putea merge pe jos. În timp ce o faci, uită-te la clădiri, copaci, lumea de pe stradă. Încetinește ritmul.

Citeste intregul articol la http://florinrosoga.ro/blog/inteligenta-emotionala-idei/

53


Best of Florin Rosoga Dezvoltare personala Cele mai bune articole de pe florinrosoga.ro

15 moduri prin care poate fi crescuta imediat increderea in sine Una dintre cele mai frecvente probleme de care se izbește cineva de-a lungul vieții este increderea in sine. Mai precis lipsa încrederii în sine și în propriile acțiuni.

Astfel, acționează fără a crede că va reuși. Problema majoră este că pornește cu gândul că el nu poate reuși, că nu știe ce ar trebui să facă, cum să o facă. Și oricum va ieși prost.

Iar asta se va transforma într-o profeție care, evident, se va împlini. Și la proxima ocazie va porni porni la drum cu și mai puțină încredere, îndoindu-se și mai mult că ar putea reuși.

Astfel ai pierdut încă înainte de a începe. Deznodământul e cunoscut dinainte.

Cum poate fi dezvoltată increderea in sine

54


Best of Florin Rosoga Dezvoltare personala Cele mai bune articole de pe florinrosoga.ro

Am adunat astăzi o listă cu 15 idei despre cum poate fi dezvoltată încrederea în sine. Este un subiect asupra căruia vreau să revin în viitor, acum însă îți prezint lista “scurtă” cu tehnici de creștere a încrederii în propriile forțe.

1. Contabilizează-ți succesele de până acum Am pus asta pe primul loc, pentru că o consider cea mai eficientă metodă de a crește increderea in sine. Atât imediat, cât mai ales pe termen lung. În special în clipele când ești la pământ și deprimat.

Conștientizarea și scrierea succeselor din trecut într-un jurnal de succese aduce un salt imediat de încredere și te impulsionează la acțiune. Să faci ceva nou.

Asta va aduce cu sine mici succese, care devin bază pentru o și mai bună încredere în sine. Iar aceasta impulsionează alte sucese viitoare. Care treptat devin mai mari. Este ca un bulgăre de zăpadă, care pe măsură ce se rostogolește mai departe adăaugă din zăpada pe care tocmai a atins-o.

55


Best of Florin Rosoga Dezvoltare personala Cele mai bune articole de pe florinrosoga.ro

Vezi și articolul despre jurnalul de succese și cum poate fi folosit. Îți recomand să începi un jurnal în care să notezi succesele pe care le ai zilnic. Dacă nu ai făcut-o deja.

2. Recunoaște lucrurile ce te fac să te simți inferior Avem, de multe ori, aspecte de care ne este oarecum rușine. Poate fi vorba de faptul ca suntem cu greutatea cam peste limită (obezitate). Sau faptul că nu știm să ne comportăm în anumite situații și facem gafe.

Sau nu ne place cum arătăm. Poate ne considerăm inferiori celor din jur, care ni se pare că arată mult mai bine.

Fiecare avem astfel de detalii, care ne fac să ne simțim inconfortabil. Mai mult sau mai puțin. De obicei însă le “tragem” după noi, fără a ne opri o clipă și să ne întrebăm:

De ce mă simt inconfortabil / inferior în astfel de situații?

Cum exact mă simt?

56


Best of Florin Rosoga Dezvoltare personala Cele mai bune articole de pe florinrosoga.ro

Ce anume – concret și specific – îmi generează aceste sentimente?

Ce anume – din nou, concret și specific – dacă ar fi diferit (și cum anume), această senzație nu ar mai exista?

Ce anume – ai ghicit, concret și specific – ar trebui să schimb eu ca să fiu într-o altă situație?

De început, însă, se începe cu acceptarea acestor situații. Și acceptarea faptului că ai putea și tu să fii altfel.

Mai concret: ești un pic rotofei. Bun, de fapt ești chiar obez. Atunci ieși zilnic și plimbă-te 15 minute. Peste o săptămână, nu te mai plimba, ci aleargă ușor 5 minute. Peste o altă săptămână aleargă 15 minute. Apoi 30 de minute. Sau plătește un coach, care să îți facă un plan concret și să te urmărească dacă te ții de el. Sau…

De început, începi însă recunoscând că ai luat cam multă greutate la bord și nu îți place cum arăți. Iar apoi încerci diverse soluții.

57


Best of Florin Rosoga Dezvoltare personala Cele mai bune articole de pe florinrosoga.ro

Un alt exemplu: te comporți nepotrivit în diverse situații și faci gafe. Pune mâna pe o carte despre bune maniere și comportament în public. Sună un prieten care are mai multă experiență, spune-i că vrei să discuți ceva cu el/ea și cere-i sfatul la o cafea. Ieși cât mai des în public până te vei simți confortabil în astfel de situații. Va dura ceva timp, în timp însă vei evolua (dacă muncești).

Cred că ai prins ideea. Orice poate fi schimbat. Orice poate fi îmbunătățit. Începe recunoscând că ai o problemă.

3. Adoptă o postură încrezătoare Atitudinea și postura generală influențează nivelul de energie și increderea in sine. Am văzut asta de nenumărate ori când organizam interviuri de angajare: candidați speriați, încovoiați, pășind târât. Din start asta ridică semne de întrebare.

Urmărește ce postură ai și formează-ți obiceiul de a nu păși cu capul în jos, cu umerii plecați, parcă gârbovit de povara problemelor tale. Menține spatele drept, privește în față, capul sus.

58


Best of Florin Rosoga Dezvoltare personala Cele mai bune articole de pe florinrosoga.ro

Corectează-te de fiecare dată când te vezi gârbovit. În timp va deveni o postură pe care o vei lua instinctiv.

4. Folosește materiale motivaționale Modul în care te motivezi și cât de bine îți păstrezi motivația, este unul dintre elementele de bază ale dezvoltării personale. Și influențează semnificativ câtă încredere ai în tine și în acțiunile tale. Câtă încredere ai în cuvintele pe care le rostești, cu câtă încredere îi abordezi pe ceilalți.

Ca urmare găsește-ți surse de calitate bună care să-ți ofere motivația zilnică. Mai ales dacă ai un nivel scăzut de încredere în sine.

Idei: •

Pune imagini desktop motivaționale ca și wallpaper la calculator sau coperta de Facebook. Să le vezi toată ziua pe ecran.

Ascultă o muzică ce te motivează. Găsești multe idei cu care să începi în articolul cu muzica motivațională

Vizionează filme motivaționale. Cea mai vastă listă de acest gen am făcut-o în articolul 101 filme motivaționale care trebuie văzute

59


Best of Florin Rosoga Dezvoltare personala Cele mai bune articole de pe florinrosoga.ro

Fomează-ți obiceiul de a viziona zilnic clipuri video motivaționale. Poți căuta și pe TED pentru altele sau te poți inspira din această colecție de clipuri video Osho.

Citește cărți inspiraționale care îți pot oferi motivația zilnică. Poți începe cu cărți cum ar fi Alchimistul de Paulo Coelho sau Povestea pescărușului Jonathan Livingston de Richard Bach.

Ai acces la o colecție întreagă de citate celebre motivaționale aici. Găsește-le pe cele care te inspiră cel mai mult.

5. Îmbracă-te ca să arăți bine Ar fi excelent dacă increderea in sine am lua-o doar din interiorul nostru. În realitate însă ceea ce ne înconjoară ne influențează semnificativ din acest punct de vedere.

Iar un aspect plăcut influențează încrederea pe care o avem în noi înșine.

Ceea ce vedem în oglindă schimbă modul în care ne percepem. Și pe cel în care oamenii din jur ne percep.

60


Best of Florin Rosoga Dezvoltare personala Cele mai bune articole de pe florinrosoga.ro

Nu sunt un expert în domeniu, însă îți recomand să acorzi atenție unor detalii precum: •

mărimea hainelor pe care le porți (să fie pe măsura ta, nici prea mari, nici lipite de tine),

tipul de haine pe care le porți (să se potrivească mediului în care îți petreci timpul și evenimentelor la care participi),

culorilor pe care le porți (să fie plăcute, să se armonizeze între ele)

Poți cere sfatul unor prieteni de care îți place cum se îmbracă. Sau poți învăța singur să te îmbraci potrivit. Pentru bărbați știu că cele mai importante bloguri de vestimentație masculină sunt Stil Masculin, respectiv Fii cu Stil.

Pentru femei nu știu ce recomandare să fac. Dacă ai citit tu un blog de vestimentație feminină care merită urmărit, te rog recomandă-l mai jos într-un comentariu.

Citeste intregul articol la http://florinrosoga.ro/blog/cum-sa-cresti-increderea-in-sine/

61


Best of Florin Rosoga Dezvoltare personala Cele mai bune articole de pe florinrosoga.ro

3 povestiri scurte de viata care sa te inspire de dimineata 1. Cei trei prieteni

Se spune că erau trei prieteni care îşi doreau să urce un munte. În vârful acestuia trăia un bătrân înțelept pe care îşi doreau să-l cunoască. La un moment dat ajung ei la o răscruce, iar fiecare și-a ales să-şi aleagă o altă cărare.

Primul a ales o cărare abruptă, ce urca drept către vârf. Nu-i păsa de pericole, dorea să ajungă la bătrânul din vârful muntelui cât mai rapid.

A doua cale nu era la fel de abruptă, însă străbătea un canion îngust şi accidentat.

Iar cel de-al treilea a ales o cărare mai lungă, ce ocolea muntele şerpuind în pante line.

62


Best of Florin Rosoga Dezvoltare personala Cele mai bune articole de pe florinrosoga.ro

După 7 zile, cel care urcase pe calea cea abruptă a ajuns în vârf extenuat, plin de răni sângerânde. Nerăbdător s-a aşezat să-şi aştepte prietenii.

După o altă săptămână, ameţit de vânturile puternice care i se împotriviseră, ajunse şi al doilea. Se aşeză în tăcere lângă cel dintâi, aşteptând.

Trecură alte două săptămâni și sosi cel de-l treilea, cu faţa strălucindu-i de fericire, semn al unei profunde stări de linişte şi mulţumire interioară.

Ceilalţi doi erau furioşi pentru că drumul lor a fost greu şi au avut mult de aşteptat, în timp ce drumul celui de-al treilea părea să fi fost o adevărată plăcere. Aşa că, odată ajunși la bătrân, l-au întrebat care drum era cel mai bine ales.

- Ce ai învăţat tu? îl întrebă el pe primul. - Că viaţa este grea şi plină de pericole şi greutăţi; că este plină de suferinţă şi adeseori ceea ce întâlnesc în cale îmi poate provoca răni. Că pentru

63


Best of Florin Rosoga Dezvoltare personala Cele mai bune articole de pe florinrosoga.ro

fiecare pas înainte, trebuie să duc o luptă încrâncenată care mă sleieşte de puteri. Aşadar… am ales eu calea cea mai bună către tine?

- Da! ai ales bine… Iar tu, tu ce ai învăţat? îl întrebă pe al doilea. - Că în viaţă multe lucruri mă pot abate din cale; că uneori pot să pierd drumul, ajungând cu totul altundeva decât doresc… dar dacă nu îmi pierd încrederea, reuşesc până la urmă. Aşadar… am ales eu calea cea mai bună către tine? - Da! ai ales bine… Şi tu, ce ai învăţat? îl întrebă pe ultimul.

- Că mă pot bucura de fiecare pas pe care îl fac dacă aleg să am răbdare. Că, dacă privesc cu înţelegere, viaţa nu este o povară grea, ci un miracol la care sunt primit cu bucurie să iau parte. Că iubirea care mă înconjoară din toate părţile îmi poate lumina sufletul dacă îi dau voie să pătrundă acolo. Aşadar… am ales eu calea cea mai bună către tine?

- Da! ai ales bine…

64


Best of Florin Rosoga Dezvoltare personala Cele mai bune articole de pe florinrosoga.ro

Uimiţi de răspunsurile bătrânului, cei trei prieteni au căzut pe gânduri. Şi au înţeles, în sfârşit, că la orice răscruce pot alege … iar viaţa fiecăruia este rezultatul alegerilor făcute.

2. Ucenicul în căutarea iluminării Discipolul se apropie de maestrul său:

- De ani de zile sunt în căutarea iluminării, spuse. Simt că sunt aproape să o ating. Am nevoie să ştiu care e pasul următor.

Citeste intregul articol la http://florinrosoga.ro/blog/3-povestiri-scurte-de-viata/

65


Best of Florin Rosoga Dezvoltare personala Cele mai bune articole de pe florinrosoga.ro

35 de lucruri pe care oamenii de succes le fac altfel În ultimii ani mi-am făcut obiceiul de a citi biografiile unor oameni de succes. Am parcurs viața lui David Rockefeller, Andrew Carnegie, Henry Ford, Donald Trump sau Richard Branson. Recent am început să citesc autobiografia lui Benjamin Franklin. Urmează Walt Disney.

Am observat că există unele lucruri destul de comune la majoritatea lor. Astfel de oameni par a avea puteri ieșite din comun, puteri care le-au adus succesul atins.

Citind biografia lor intri în mintea lor. Desfaci în bucăți mici gândurile lor, unele dintre cele mai intime gânduri. Și descoperi că ei au fost exact ca și noi, oameni simpli. Care au muncit din greu și și-au dezvoltat obiceiuri sănătoase.

35 de lucruri pe care oamenii de succes le fac altfel

66


Best of Florin Rosoga Dezvoltare personala Cele mai bune articole de pe florinrosoga.ro

Am ales 35 de obiceiuri comune acestora. Iată așadar ce fac ei diferit:

1. Se concentrează pe soluții, nu pe probleme. Întâi pe rezolvarea problemei din fața lor, nu pe vinovați. Când situația este din nou sub control, se întreabă ce anume a generat-o. Pentru a evita ca pe viitor să se mai repete. 2. Citesc zilnic. 20 de minute zi de zi. Au nenumărate motive pentru a citi. 3. Sunt atenți la propriul dialog mental. Cum vorbesc ei despre ei înșiși? Cum se caracterizează? Se susțin ei înșiși prin propriile gînduri sau își pun singuri piedici? 4. Scriu planuri de care se țin conștiincios. Dacă realizează că planul nu este bun, schimbă strategia și fac un nou plan. Și se țin de acesta. 5. Chiar dacă au planuri scrise, nu cunosc mereu tot ce îi așteaptă în față. De obicei văd cele câteva trepte din față, dar nu toată scara. Cu toate acestea pășesc pe prima treaptă, apoi pe următoarea. Și tot așa mai departe. 6. Implementare imediată. Când au învățat ceva nou, îl folosesc cât mai repede posibil. De preferat din secunda următoare. Nu mai pierd nici o

67


Best of Florin Rosoga Dezvoltare personala Cele mai bune articole de pe florinrosoga.ro

clipă fără a aduce acea valoare în viața lor și a celor din jur. Îl folosesc de îndată. 7. Își recunosc propriile greșeli. În primul și primul rând față de ei înșiși. Au capacitatea să își spună lor înșiși “Aici nu am procedat corect, omul acesta are dreptate. Am greșit.” Iar în multe ocazii și de față cu alții. Nu se cramponează de propriile păreri când realizează că interlocutorul are dreptate, iar ei au greșit. 8. Știu că o eternă căutare a fericirii poate deveni principala sursă de nefericire în viață. Fericirea în sine vine mai degrabă ca un beneficiu suplimentar al ceea ce fac. Nu este un obiectiv. 9. Își încep ziua devreme de dimineață. Se trezesc devreme și încep cu cele mai importante aspecte pe care vor să lucreze. Fie că este vorba de cele mai importante sarcini, fie că e vorba de dezvoltarea și evoluția lor personală. 10. Păstrează mereu în minte care este finalitatea la ceea ce fac. Îi ajută planurile pe care le au scrise și instrumente precum jurnalul de succese. Când nu mai sunt siguri de finalitate și motivele pentru care fac ceea ce fac, iau o pauză. Și reflectă.

68


Best of Florin Rosoga Dezvoltare personala Cele mai bune articole de pe florinrosoga.ro

11. Renunță la lucrurile care nu contează pentru ei. Renunță la obiectivele care nu mai merită să le obțină și nu le mai aduc satisfacție. Renunță la cheltuielile pe care nu și le mai permit. Renunță la ceea ce a devenit pentru ei o povară.

Citeste intregul articol la http://florinrosoga.ro/blog/obiceiuri-oameni-de-succes/

69


Best of Florin Rosoga Dezvoltare personala Cele mai bune articole de pe florinrosoga.ro

100 sfaturi pe care un parinte ar trebui sa le dea copilului sau Un copil își începe viața cu mult entuziasm și dragoste infinită, dar fiecare parinte știe că nu există instrucțiuni despre cum să-și crească copilul. Se spune că există două căi de iluminare spirituală: să te izolezi pentru douăzeci de ani într-o peșteră, unde să meditezi sau să fii părinte. În mod sigur îți trebuie maturitate, mult calm și răbdare ca acel copil frumos să devină un adult echilibrat .

Băiatul meu are aproape patru ani și acești ani au fost cei mai frumoși din viața mea. Au fost totodată și cei mai solicitanți. Am făcut o groază de greșeli, am învățat pe măsură. Am luat idei de la alți părinți, unele au funcționat, altele nu au fost prea inspirate.

M-am gândit să adun sfaturi de creștere a unui copil, sfaturi pe care le-am aplicat deja sau pe care mi-ar plăcea să le folosesc cândva. Unele sunt

70


Best of Florin Rosoga Dezvoltare personala Cele mai bune articole de pe florinrosoga.ro

pentru copii de 2-3 ani, altele pentru adolescenți. Unele sunt clasice, altele ar putea fi controversate. Rămâne să alegi tu care ți se potrivesc.

În această listă, vei descoperi 100 de idei și sfaturi despre ce ai putea ca părinte să-l înveți pe copilul tău de acum (sau cel nenăscut încă) și cum să te asiguri că va ajunge un adult responsabil și matur.

1. Învață-l să fie meru cel care este el, iar nu cine ești tu: de ex. nu-i cere să devină violonist, doar pentru că tu ai fi vrut să fii. La fel cu alte persoane din anturajul său. 2. Spune-i cât te bucură reușitele sale și nu te concentra pe ceea ce nu a făcut bine. 3. Cere-i părerea despre lucruri care sunt importante pentru tine. 4. Încurajează-l să pună întrebări și să discute respectuos cu alți oameni – inclusiv doctorul, polițistul, profesorii sau orice altă poziție importantă. Cere-i să le respecte autoritatea, dar să nu se simtă inferior în fața ei. 5. Învață-l că uneori vei face greșeli. Când o faci, recunoaște-o. 6. Când greșești față de el, cere-ți scuze. Cere-i să facă la fel când a greșit față de tine.

71


Best of Florin Rosoga Dezvoltare personala Cele mai bune articole de pe florinrosoga.ro

7. Spune-i că este OK să facă greșeli, toată lumea greșește. Cere-i să și le asume și să le repare, cu ajutorul tău dacă e cazul. Ajută-l să repare ce a greșit. 8. Învață-l să dea mâna ferm. 9. Cere-i să privească lumea în ochi atunci când salută sau vorbește cu cineva. Obișnuiește-te să-l privești când îi vorbești. 10. Ești părintele său, nu prietenul său. Dacă nu înțelegi care este diferența dintre cele două, gîndește-te ce debusolat se va simți când prietenul său îl va disciplina. 11. Ești părintele său și prietenul său. Pare că ar contrazice precedenta, dar nu o face. Uneori ești tătic, alteori ești tată. Uneori ești mămică, alteori mamă. Copilul are nevoie de amândouă. Eu nu am înțeles lecția asta până când mi-a deschis ochii o prietenă. 12. Respectă-ți partenerul de cuplu, în prezența copilului și în afara ei. Învață-l că într-un cuplu respectul reciproc este esențial. Poate mai important ca dragostea. 13. Învață-l că ora de somn este importantă. Respectă-i-o și cere-i să o respecte și el.

72


Best of Florin Rosoga Dezvoltare personala Cele mai bune articole de pe florinrosoga.ro

14. Învață-l cum să te sune la lucru. Răspunde-i întotdeauna la telefoane. Dacă e prea mic ca să sune, învață-l să ceară adulților cu care stă (bunica, îngrijitoarea, mama, etc) să te sune. Răspunde la telefoane. 15. Cere-i să

curețe

după

el.

Dacă

este

prea

mic, curățați

împreună dezordinea pe care a făcut-o. Învață-l că el trebuie să-și curețe. Sau măcar să ajute. 16. Dacă a stricat ceva, cere-i să te ajute când repari. Chiar dacă asta înseamnă doar să-ți dea o șurubelniță, învață-l că este responsabil pentru faptele sale. Spune-i că el a stricat și trebuie să participe la reparare. Mi se pare ciudat să aud de situații în care copii distrug întreaga casă, iar în timp ce părinții pun totul la punct, copii se uită la televizor. Părinții devin astfel sclavii copiilor. 17. Învață-l să dea înapoi lucrurile împrumutate de la alții. Și să-și ceară înapoi lucrurile pe care alți copii i le-au luat cu împrumut. Explică-i că nu trebuie să-i fie rușine pentru asta.

Citeste intregul articol la http://florinrosoga.ro/blog/100-lectii-parinte-copil/

73

11 greseli de viata pe care le vei regreta pe patul de moarte  
11 greseli de viata pe care le vei regreta pe patul de moarte  

Se spune că oamenii își revăd întreaga viață în fața ochilor când sunt pe moarte. Nu o vom ști cu siguranță decât atunci când ne vom afla în...

Advertisement