Page 1

SBSO Zonneweelde – Speelpleinstraat 77 – 3920 Lommel – Maart 2010


De directeur aan het woord De inkt van de vorige schoolkrant is nog maar net droog en daar is de volgende al ! Een schooljaar vliegt voorbij, en toch zal de aandachtige lezer kunnen merken dat er weer heel wat gebeurd is: de winterwandeling, meisjes die een beker winnen op het Netbaltornooi, de carnavalfuif, , deelname aan een baskettornooi, de zwemsportdag, 100-dagen viering, examen VCA, theoretische lessen rijbewijs + examen, ons internaat kreeg zelfs de Minister op bezoek ! Daarnaast wordt er naarstig gewerkt aan 2 projecten: 1. Onze samenwerking met een school in “ het Zuiden”. Al wekenlang kijgen de leerlingen druppelsgewijs meer en meer informatie. We weten nu bv. al dat de school zich in Suriname bevindt. Maar waar? De laatste schooldag van deze trimester zal, na het traditionele Paasontbijt, in het teken staan van dit project. De leerlingen ( en de leerkrachten) zullen dan eindelijk meer duidelijkheid krijgen. Misschien is Odi wel aanwezig? 2. Op 30 mei verwachten we veel en goed volk: onze leerlingen moeten dan tonen dat ze een uitdaging aankunnen, ik ben benieuwd! Meer informatie volgt er na bekendmaking van de uitdagingen, hou deze dag als ouder in elk geval alvast vrij ! De volgende periode wordt niet alleen een drukke , maar vooral een boeiende periode!

Bruno schroeven Directeur SBSO Zonneweelde

BEDANKT COLLEGA’S EN LEERLINGEN

VOOR JULLIE BIJDRAGE

REDACTIE GERT JANNES LAURE AGTEN


Cake bakken Ingredienten: 250 g zelfrijzende bloem 250 g suiker 250 g vetstof 4 eieren Welke materialen heb je nodig? Weegschaal Bord Kom Spatel Pannenlikker Kopje Bakvorm Zeef Bakvorm Oven Zo ga je te werk: verwarm de oven voor op 160°C beboter en bebloem de balvorm roer de vetstof en de suiker zacht voeg de eieren één voor één toe onder voortdurend roeren zeef de bloem, en spatel de bloem eronder vul de bakvorm voor ¾ plaats de vorm in de oven test de gaarheid van de cake met behulp van een prikker ontvorm de cake laat de cake op een rooster afkoelen Smakelijk!!! De leerlingen van de grootkeuken bakken niet enkel cake, ze kunnen ook heerlijke taarten bakken, kijk maar op de volgende bladzijde!


2+3 GKM


Bert Cosemans en Sofie Van Moll zijn de acteurs van het toneel Het gaat over Koning Oedipus en zijn familie. Dit verhaal komt van de Griekse mythologie en is al duizenden jaren oud. We weten dat de bekende dichter Homerus als eerste over Oedipus heeft geschreven, maar het zijn vooral de tragedieschrijvers uit de 5de eeuw voor Christus die het verhaal bekend hebben gemaakt. Wat het stuk zo speciaal maakt, is dat 2 acteurs alle rollen spelen. Zo wordt het verhaal op een speelse manier dicht bij het publiek gebracht. In een vertaling van Stef Driezen, die zoveel mogelijk de poëtische kracht van de taal trachtte te bewaren, ontstond zo het stuk “Mankepootstekeblind”. Toen we de zaal binnenkwamen, zaten Sofie en Bert ons al op te wachten. Achter stonden twee enorme stenen blokken. Tijdens voorstelling hebben de acteurs meermaals de blokken verplaats, zodat het decor telkens veranderde. Het verhaal begon bij de kleine Oedipus. Hij heeft niet veel geluk, want zijn vader verminkt hem voor het leven door een zwaard in zijn voet te steken. Gelukkig wordt hij „geadopteerd‟ door een gastgezin waar hij opgroeit. Na verloop van tijd komt hij erachter dat tijdens een gevecht zijn vader is gestorven. Blijkbaar heeft hij dat zelf gedaan! Uit schaamte steekt Oedipus zijn ogen uit en moet hij voortaan niet alleen mank, maar ook nog blind door het leven gaan.

Gerry Kuppens: Ik vond het boeiend om te kijken naar de manier van spreken, met nodige humor en spektakel en ik viel niet in slaap, het toneel bevat gelukkig voldoende LOL en het is duidelijk te verstaan. Regelmatig kon ik er ook mee lachen. Beide acteurs zijn trouwens bekend van TV, Sofie Van Moll bij Ketnet en Bert Cosemans bij De Rodenburghs, soms heb ik zelfs de neiging om ook eens op school toneel te spelen, want dit was absoluut geen saai toneel! Melvin Van De Ven: Ik vond het heel grappig en ook Cool. Ze deden hele rare stunts (wiebelen met de blokken) en het was tof! Rowan Marien: ik vond het toneel heel grappig. Je kon het gemakkelijk volgen en ik vond het allergrappigste dat Sofie Van Moll haar bh liet zien. Ik moest ermee lachen! Het decor was ook mooi gemaakt, vooral de rare stenen. Ze vormden Griekse letters. Ik heb er van genoten! Auti 3


ABO

- files UIT DE OUDE DOOS

We zijn op zoek gegaan naar een foto van ons uit lang vervlogen tijden, toen we nog braaf en lief waren. Wie herkent ons op onderstaande foto’s? Noteer de juiste naam naast het juiste nummer en breng je oplossing binnen bij ABO. Misschien win je wel een leuke prijs!


NAAM LEERLING: _______________ OPLOSSINGEN: 1. _______________ 2. _______________ 3. _______________ 4. _______________ 5. _______________

Hoeveel personen zullen er deelnemen v贸贸r 22 april 2010? ______


Wie is dit lief, mooi, rustig babytje

Dit is Aline. Het kleindochtertje van juffrouw Marita. Juf Marita en Aline zijn op bezoek geweest tijdens de les babyverzorging. Aline is zeven maanden oud en heel schattig.

Zoals je kan zien hebben we haar een badje kunnen geven. Na het badje en aankleden was het etenstijd: mmm, lekkere patatjes met broccoli.


Zo een klein babytje in ‘huis’ vraagt wel wat tijd en organisatie, maar was een heel fijne ervaring. Deze dag nemen ze niet meer af, vergeten we nooit en is zeker voor herhaling vatbaar. Hoor je ons al komen juf Marita?? Dank u wel kleine Aline en juf Marita.

Marian, Tanja,

Kelia (LA 2-3)

Cathérina, Evi en Sofie


x-mos Hoi , We zijn de meisjes van la 4 en 5 en we hebben vrijdag 29 januari een leuke dag gehad .We zitten in ons laatste jaar en werden daarvoor beloond. Toen we op school kwamen, mochten we alle leerlingen die het wilden en eventueel ook de leerkrachten vol spuiten met verschillende kleuren spuitbussen + de leerlingen kregen nog een extra lolly erbij. Dat was wel genieten Later in de ochtend zijn we met de bus naar Peer gaan snowboarden, dat was een leuke en leerrijke ervaring. We hebben goed gelachen en ook wel wat schrik gehad. Op het einde zijn we met onze bips van de berg gegleden, dat was echt wel plezant haha ; ) Na het omkleden begon ons buikje te knorren en zijn we in de buurt lekkere frieten gaan eten . Ons buikje was snel terug vol . We zijn na het lekker frietje gaan bowlen; dat was ook wel plezant en zeker de traktatie van de leerkrachten . We hebben er van genoten! In het kort :het is zeker voor herhaling vatbaar !!! Het was een leuke manier om naar het einde van het schooljaar uit te kijken . Op de volgende pagina zie je enkele sfeerbeelden

van de klas la 4 en 5 Laura, Stefanie en Stephanie


Meisjes Zonneweelde winnen beker! Op donderdag 4 maart 2010 speelden de meisjes van het 1ste,2de en 3de jaar in Beverlo netbal. Juffrouw Claire en juffrouw Inge Dolders gingen mee om te coachen en te supporteren! Deelnemers: 1. 2. 3. 4. 5.

Aicha Claes: OV2 Yonca Kurkan: OV2 Salima Chettou: OV2 Sofie Vanelderen: LA Kelia Aerts: LA

6. Anna Kok GK Uitslagen: Hasselt-Lommel

20-27

Lommel-De Richter

25-22

Masseik-Lommel

13-40

Maaseik-Lommel

21-34

Lommel- Beringen

31-19

De meisjes wonnen dus ALLE wedstrijden. De leerlingen en de juffen waren supertrots!!! De mooie beker is te bezichtigen in de glazen kast in de refter!


Een primeur in onze Nieuwe Ronde! Dit jaar gaat SBSO Zonneweelde de uitdaging aan! Een Bekende Vlaming, die nog even onbekend wil blijven, heeft onze school uitgedaagd in ware Fata Morgana-stijl ! Enkele weken voor onze opendeurdag, die zal doorgaan op 30 mei 2010, zullen de uitdagingen bekend gemaakt worden. De leerlingen van Ov1, Ov2 en Ov3 zullen de handen in elkaar moeten slaan om van Zonneweelde een echte sterrenschool te maken. De leerlingen mogen gedurende 3 weken werken aan het realiseerbaar maken van de uitdagingen met als einddoel de Opendeurdag op 30 mei 2010. We zullen veel steun, hulp en toejuichingen nodig hebben van familie, vrienden, buren,‌ bij deze bent u allen hartelijk uitgenodigd op onze


De laatste vrijdagnamiddag voor de Krokusvakantie was ons carnavalsfeest. Dit was voor de OV2 en de OV1 samen. De leerlingen waren allemaal fijn verkleed, de ene nog gekkere dan de andere. De leerlingen van LA willen we hartelijk bedanken voor het schminken van verschillende leerlingen. Er was zelfs gezorgd voor een natje en een droogje. In de week die vooraf ging aan het carnavalsfeest, hebben verschillende leerlingen versieringen gemaakt voor de zaal, deze werd hiermee versiert in de voormiddag, door de leerlingen samen met de hulp van enkele leerkrachten. Na de middag was het tijd voor iedereen om zich om te kleden. Het feestje startte zeer plezant, samen met de dj’s, die zeer goede muziek hadden gezorgd, ook hielden ze de sfeer erin. Jammer ook hier komt weer een einde aan, na het bekend maken van de winnaars, op de OV1 en de OV2 . Op deze beide afdelingen was er telkens een jongen en een meisje die gewonnen hadden. Al de leerlingen en sommige leerkrachten kijken al uit naar het volgend carnavalsfeestje. Op de volgende pagina zie je enkele sfeerbeelden!


Basketbaltornooi Op 22 februari hebben we ons jaarlijks basketbaltornooi gehouden, samen met Gibo Galbergen en Provil Ion. Er waren 6 ploegen die elk tegen elk speelden. Onze ploegen waren:

Ploeg 1 Laura Bloemen Johan Berens Dennis Verbist Angelo Bertels

Yusuf Abdelmalki

Ploeg 2 Jan Jennes Ricardo Papasidero RĂŠmon Bos Glenn Lieben Elbregt Ruts

Na een voormiddag zich in het zweet te hebben gespeeld , was de uitslag: 1. 2. 3. 4. 5. 6.

Gibo Galbergen: ploeg 1 Zonneweelde: ploeg 2 Gibo Galbergen: ploeg 2 Zonneweelde: ploeg 1 Provil Ion: ploeg 2 Provil Ion: ploeg 1


Wij, de leerlingen van OV2A hebben overheerlijke pralines gemaakt van cornflakes en chocolade. Hieronder vind je ons recept. Smakelijk! Cornflakes pralines Benodigdheden: -

Cornflakes

-

Chocolade

-

Kleine papieren vormpjes

Bereiding: Smelt de chocolade au bain marie. Schep de cornflakes erdoor. Goed mengen. Schep de cornflakes in de vormpjes. In de koelkast voor een paar uur. Klaar!


Op 13 januari 2010 hebben we met z`n alleen genoten van een heerlijke sneeuwwandeling. Toen we allemaal goed ingeduffeld waren, konden we ons eens goed uitleven in de sneeuw. Eindelijk mochten we eens met sneeuwballen werpen tijdens de schooluren! Na al die sneeuwpret wandelden we terug naar de school waar een lekkere warme choco en een wafel op ons stonden te wachten


Onze partnerschool in Suriname Op vrijdag 2 april maakten onze leerlingen aan de hand van een spel kennis met Odi. Odi, wat ‘dag’ betekent in het Surinaams, is het stripfiguurtje dat we zullen gebruiken bij alles wat met onze nieuwe scholenband te maken heeft. De voorbije weken konden leerlingen reeds een glimp van Odi opvangen via de posters die overal in de school hingen en de filmpjes die Odi achterliet op You Tube. Zo werd de verbeelding al wat geprikkeld. Op vrijdagnamiddag volgde dan de ontknoping. Odi zelf bracht een bezoek aan de school om meer uitleg te geven over onze scholenband met de Thomsonschool in Suriname. Na het succes van het project ‘Stemmen uit de wereld’ vorig jaar, besloot de school zich in te schrijven voor het project Scholenbanden van VVOB vzw. Samen met VVOB werd er gezocht naar een geschikte partnerschool in het zuiden. Die school werd gevonden in Paramaribo, Suriname. Een aantal leerkrachten legden al de eerste contacten met de Thomsonschool . De komende maanden maken we verder afspraken en kijken we hoe we met elkaar gaan communiceren: per brief, via email, foto’s of filmpjes. De bedoeling is om meer te weten te komen over het leven in Suriname en de mensen ginder meer te vertellen over ons leven hier in België. Gelukkig spreken ze er naast Surinaams ook gewoon Nederlands zodat we elkaar makkelijk verstaan. Wist je dat… Suriname aan de andere kant van de wereld ligt, in Zuid-Amerika. Paramaribo de hoofdstad is van Suriname De mensen er Surinamers worden genoemd Suriname vijf keer zo groot is als België


Bananenchips: IngrediĂŤnten: -

2 bakbanaan (De bakbananen mogen nog een beetje groen zien, maar hoe geler de banaan, hoe zoeter ze is.) Zout Water

Materiaal: -

Mes Snijplank Keukenrol Kom Vergiet Friteuse

Zo ga je te werk: -

Pel de bananen. Snij de bananen in hele dunne schijfjes Leg de schijfjes in water met heel veel zout. Laat ze ongeveer 5 tot 10 minuten in het zoute water liggen. Giet alles in een vergiet, leg de bananenschijfjes op wat keukenrol Bak de schijfjes in de friteuse ( 170°C) tot ze goudgeel van kleur zijn. Laat ze even afkoelen, en bestrooi de chips met wat zout. Smakelijk!


Wisten jullie dat : Rolstoeldansers uit Lommel aan het Belgisch kampioenschap deelnemen !! Sinds de vorige herfst richt GSV Toekomst in Lommel voor het eerst lessen rolstoeldansen in. Dit loopt zo goed dat de groep op zaterdag 15 mei naar het Belgisch kampioenschap trekt te Merksem. Hun lerares is niet van de minste. Het is Greet Bervoets die samen met haar zus het kampioenenduo vormt. Om de 2 weken danst iedereen zich in het zweet in de danszaal van het sportcentrum. Ze dansen “ stijldans “ maar net zo goed “free style “op moderne muziek. De meesten moesten de technieken onder de knie krijgen zoals leren draaien en de stoel onder controle krijgen. Jennifer Wullems uit de T4 klas geniet met volle teugen. `Zeker voor onze armen valt het soms zwaar en draaien is best spannend . We hebben veel plezier samen en ik leer veel nieuwe mensen kennen`, zegt Jennifer.


De begeleiderspas Veel van onze leerlingen hebben recht op een begeleiderspas. De begeleiderspas is gratis en wordt uitgereikt door de Provinciale Sportdienst. Iedere persoon met een handicap die woonachtig is in de provincie Limburg, kan zoâ€&#x;n pas aanvragen, op voorwaarde dat hij of zij een algemeen attest van het Ministerie van Sociale Zaken kan voorleggen waaruit blijkt dat men getroffen is door een blijvende ongeschiktheid van tenminste 80%. Wanneer een persoon met een beperking een evenement wenst bij te wonen, moet hij of zij zich meestal laten vergezellen door iemand bij het in- en uitstappen van een auto, bij het kopen van een ticket, bij het betreden en verlaten van de infrastructuur of om naar het toilet te gaan. Het feit dat men zich moet laten begeleiden brengt een belangrijke meerkost met zich mee. Er moet immers steeds voor twee personen betaald worden. Met de begeleiderspas wil de provincie tegemoet komen aan deze meerkost. Met de begeleiderspas ontvangt u voor bepaalde culturele en sportieve evenementen twee toegangskaartjes voor de prijs van ĂŠĂŠn of korting op de entreeprijs voor de begeleider. De begeleider hoeft niet voor elk evenement dezelfde te zijn. U kunt de begeleiderspas aanvragen bij de provincie Limburg directie Welzijn of het loket van het sociaal huis in het Huis van de Stad (inwoners Lommel). De lijst van al de voordelen kan je op het provinciehuis van Hasselt of het loket van het sociaal huis te Lommel bekomen. De ouderkern


Rijbewijs

op

school

Onze school nam voor de 2de keer op rij deel aan „Rijbewijs op School‟. Dankzij dit project konden we een beroep doen op professionele lesgevers, die onze leerlingen vanaf 17 jaar de nodige lessen gaven om hen voor te bereiden op het theoretische examen voor het rijbewijs B. Na goed te hebben opgelet en veel te hebben gestudeerd, brak op dinsdag 23 februari de grote dag aan …. het examen!De spanning was op bepaalde momenten echt te snijden! In het GASV 2-lokaal stonden 10 laptops opgesteld met hoofdtelefoons. De 50 examenvragen werden zowel voorgelezen door de computer als de mevrouw van het examencentrum. Nadien kregen de leerlingen nog 15 seconden om het juiste antwoord aan te duiden op het scherm. Onmiddellijk na de laatste vraag, verscheen het resultaat. Voor de geslaagden kon de dag niet meer stuk. Ze legden nog snel een oogtest af en ontvingen het formulier om op het gemeentehuis hun voorlopig rijbewijs af te halen. De niet-geslaagde leerlingen hadden het misschien even moeilijk maar lieten de moed niet zakken. Vol enthousiasme vroegen ze meteen om een herkansing volgend schooljaar of besloten ze om op eigen initiatief de cursus nog een keer goed in te studeren en het examen zo snel mogelijk opnieuw af te leggen. Meester Gert J.


Sportdag zwembad Neerpelt Overpelt OV2 , OV1. Op vrijdag 19 maart 2010 vertrokken we ’s morgens een beetje te laat aan school voor onze jaarlijkse zwemsportdag. Alle leerlingen van de OV2 EN OV1 die mee geweest zijn hebben een fijne sportieve dag gehad. Eerst zoveel mogelijk baantjes zwemmen met 9 leerlingen op 5 minuten tijd, dan 3 minuten rust, opnieuw zoveel mogelijk baantjes zwemmen met 9 leerlingen op 5 minuten tijd. Dit in verschillende groepen. In tussentijd konden de leerlingen en leerkrachten zich vermaken in de rest van het zwembad. Dan was het aflossing zwemmen met 4 verschillende leerlingen voor de beste tijd. Al de zwemmers hebben hun beste beentje voorgezet. Goed gedaan. Om 15 u was de bus er weer om ons op tijd op school af te zetten. Met de belofte aan SVS dat we volgend jaar weer terug komen.


Chrysostomos 2010 Vrijdag 29/01/2010… eindelijk zover, nog 100 dagen school te gaan! Dit vraagt om een geweldig spektakel! Dus gingen wij (de 5de jaars) elkaar, de leerlingen en soms ook de leerkrachten al snel tegemoet met kleurrijke haarspray. Klas na klas maakten wij de school een beetje kleurrijker en kreeg iedereen van ons een heerlijke lolly. Hierna kregen we van onze lieve sponsor juf Claire een lekkere wafel en nog wat lolly’s.We merkten dat onze spuitbussen leeg aan het raken waren, gelukkig moesten we ons toen klaar gaan maken voor het vertrek naar Peer. Toch mochten we niet vertrekken voordat onze plaatselijke fotograaf ons op het plaatje had gezet. Juf Griet liet ons allemaal naar het vogeltje kijken en daarna gingen we de bus in, we werden ook vergezeld door juffrouw Christian die een extra oogje in het zeil hield op onze vrolijke bende. Hier gingen we dan… Eenmaal in Peer aangekomen kon iedereen zich omkleden en zichzelf klaarmaken om te skiën of snowboarden, we gingen ons materiaal afhalen en op naar de piste! De begeleider was nogal veeleisend en uitte veel discipline. Maar dat was voor ons geen probleem! Na wat vallen en opstaan gleden we al snel van enkele hellingen af. Het zou chrysostomos niet zijn als we niet wat kattenkwaad zouden uithalen… We mochten nog een laatste maal de berg afdalen maar toen we beneden aankwamen en met onze puppyblik juf Claire zielig aankeken, mochten we nog eens gaan! Dik tegen de zin van de begeleider, die toen de piste verliet… Onze maagjes waren nu toch wel erg veel lawaai aan het maken, dus trokken we dichter het centrum in naar een gezellig frituurtje. De eigenaar had zelfs de inrichting helemaal in het chrysostomos-thema versierd. We voelden meer dan welkom. Na een stevig studentenmenu kregen we nog maar eens lolly’s voorgeschoteld, maar je hoorde niemand klagen hoor! Nu we weer volop energie hadden gingen we naar de laatste activiteit… Bowlen! We kwamen aan in een gezellige bowlingzaal met leuke muziek en decoratie voor de jeugd. Maar na een tijdje was de spanning er wel af en besloten we om te gaan snookeren op de bovenverdieping van die zaak. Onze strijdlust werd weer volop aangewakkerd! Helaas komt er aan alle goede dingen een eind en moesten we gauw weer vertrekken. De buschauffeur heeft ons zelfs een halte vroeger dan de school moeten afzetten zodat we de bus naar huis nog op tijd konden halen… dank aan de buschauffeur! Het was een dag om nooit te vergeten! Jan Jennes


In de lessen GASV zijn we op dit moment over veiligheid & gezondheid bezig. Hierin leren we hoe we veilig en gezond kunnen leven, werken en eten. We hebben de voedingsdriehoek al besproken en houden ons eigen voedingspatroon in de gaten! We leren bijvoorbeeld ook hoe we moeten handelen in gevaarlijke situaties, bijvoorbeeld bij brand. Daarom hebben we het evacuatieplan van de school uitgetest.

Fijne vakantie! Robin en Mike, IB 2+3


BLOEM BLOEM BLOEM …. BLOEM BLOEM BLOEM ….

Jawel, de lente is gestart! De zomer is in aantocht!

Wij, de tuinmannen en tuinvrouwen, hebben niet stil gezeten. De eerste bloemetjes beginnen te ontluiken … nog even en onze serre is één bloemenzee. Ook dit jaar hebben wij U heel wat nieuwigheden aan te bieden. Naar jaarlijkse gewoonte start de verkoop van onze planten op zondag 18 april 2010 tijdens de bloemenmarkt ‘Flora’ bij de Leyssensmolen in Kattenbos – Lommel, op de weg Lommel – Leopoldsburg. Mist U deze markt, geen probleem!!!!!!! De plantenverkoop in de serre op school start op vrijdag 23 april 2010. Openingsuren: dinsdagnamiddag: 13.30 – 15.00 uur vrijdagnamiddag: 13.30 – 15.00 uur Ook op onze opendeurdag op zondag 30 mei 2010 kunt U bij ons terecht.

Van harte welkom !!!Het tuinbouwteam


18-04 Bloemenmarkt Flora

30 mei Opendeurdag

De Nieuwe Ronde  

Schoolkrantje SBSO Zonneweelde

De Nieuwe Ronde  

Schoolkrantje SBSO Zonneweelde

Advertisement