Page 1

anem digital El Butlletí de Notícies de l’EUTDH, nº 53. Maig de 2012

Nova Fornada de Graduats i Graduades de l’EUTDH

L’EUTDH inicia en el curs 2012-2013 el primer màster oficial en formació empresarial hispano-xinesa amb la col·laboració de la Facultat de Traducció i Interpretació i l’Institut d’Estudis Internacionals i Interculturals de la UAB. El mestratge és únic en en seu enfocament, i oferirà coneixements d’economia, cultura i comunicació dels dos àmbits. Formarà especialistes capaços d’incorporar-se al mercat laboral de la Unió Europea i del sudest asiàtic. (pàgina número 2).

L’Escola i la UAB signen un acord amb el Shanghai Institute of Tourism (Xina) per col·laborar en docència i recerca. Les institucions que ja col·laboren des de l’any passat amplien la seva cooperació per desenvolupar activitats comunes de formació i recerca, impulsar nous intercanvis d’alumnes i de professorat i compartir informació i experiències. Aquest centre universitari asiàtic és l’única escola formativa en l’àmbit turístic sota la direcció de la Conselleria d’Educació de la Xina (pàg. 3).

Lliurament del ‘I Premi CIEUEUTDH a la persona més emprenedora de 2012’. Els alumnes Xavier Castells i Anna Martínez van ser guardonats amb aquest reconeixement per haver impulsat i fet realitat un projecte innovador i emprenedor d’èxit. L’acte també va comptar amb la presència dels responsables de l’empresa de lleure ‘Dinamiks’ sorgida del treball i esforç de dos emprenedors universitaris que van oferir una conferència.Trobareu tota l’informació d’aquest esdeveniment a la pàgina nº4.


@nem digit@l nº53, maig de 2012.

2

Destacats L'EUTDH inicia en el curs 2012-13 el 1er màster oficial en formació empresarial hispano-xinesa com a element central- com xinès, amb l'objectiu de capacitar als estudiants per tenir sortides professionals en institucions i empreses públiques i privades d'arreu de la Unió Europea, Xina, Taiwan, Hong Kong i Macau.

Un mestratge per formar especialistes capaços d'incorporarse al mercat laboral dels dos àmbits culturals. L'Escola de Turisme i Direcció Hotelera de la UAB (EUTDH), inicia el proper curs 2012-2013 el Màster Oficial “Unió EuropeaXina: Cultura i Economia”, en col·laboració amb altres institucions de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) com són la Facultat de Traducció i Interpretació i l'Institut d'Estudis Internacionals i Interculturals, un estudi que en el format de titulació pròpia s'imparteix des del curs 20092010. El mestratge és únic en el seu enfocament, tot oferint coneixements en economia, cultura i comunicació tant del pensament i entorn cultural europeu –amb l'hispà

Les novetats respecte de les edicions prèvies del mestratge, a banda de la seva evolució a màster oficial, es troben en l'ampliació de les aliances institucionals i el reforç en els aspectes organitzatius i de continguts, en un procés de millora contínua com correspon a una universitat, la UAB, reconeguda com a Campus d'Excel·lència Internacional.


@nem digit@l nº53, maig de 2012.

L'Escola de Turisme i Direcció Hotelera de la UAB, una institució dinàmica i en contacte amb la societat, dóna amb aquesta titulació oficial un pas endavant i es postula com a referent en la formació de professionals polivalents amb habilitats per enfortir les relacions multilaterals entre Europa i la potència asiàtica, essencials per revitalitzar l'economia del vell continent. El mestratge, que està estructurat segons les directrius de l'European Credit Transfer System (ECTS), consta de 4 mòduls i es culmina amb l'elaboració d'una tesi.

3

Compta amb la participació de professionals especialistes en els diversos àmbits del què es nodreix el pla d'estudis: economia, comunicació, sociologia, dret, ciències empresarials, turisme i màrqueting. Per a més informació: Escola Universitària de Turisme i Direcció Hotelera de la UAB Edifici Blanc, Vila Universitària Campus de la UAB - 08193 Bellaterra 93 592 97 10 - 93 581 26 16 master.euchina@uab.cat http://mastereuchina.uab.es www.eutdh.cat

L’Escola i la UAB signen un acord amb el Shanghai Institute of Tourism (Xina) per col·laborar en docència i recerca

Una delegació de la UAB formada per la rectora de la Universitat, la Dra. Ana Ripoll; juntament amb la vicerectora de Relacions Internacionals, Mercè Unzeta; el director de l'EUTDH, Francesc Josep Uroz; i el coordinador de Relacions Internacionals de la nostra Escola,

Albert Vancells es van reunir amb representants del Shanghai Institute of Tourism per signar un acord de col·laboració en els camps de la docència i recerca, el passat 22 de març de 2012. La delegació xinesa estava formada per Yang Weiwu, president d'aquesta reconeguda institució; Gao Jun, el seu vicepresident; el director d'Afers Exteriors, Fang Dingbin; i el professor de llengua espanyola, Yin Weiyi. També hi va assistir a la reunió Xina Kai Li, col·laboradora de la UAB en les relacions amb aquesta entitat asiàtica. L'EUTDH i la UAB i el Shanghai Institute of Tourism ja van


@nem digit@l nº53, maig de 2012.

començar a cooperar l'any, passat, quan el centre xinès va firmar amb l'Escola Universitària de Turisme i Direcció Hotelera de la UAB un primer conveni d'intercanvi d'estudiants. Ara, amb aquest nou acord, es vol ampliar la col·laboració entre les dues institucions amb els objectius de desenvolupar activitats comunes de formació i recerca, impulsar nous intercanvis d'alumnes i de professorat i compartir informació i experiències. En l'acte de la signatura de l'acord, la rectora va explicar a la delegació xinesa la importància que tenia la internacionalització per a la UAB, tot destacant el programa 'Ortelius', que promovia la mobilitat i les titulacions conjuntes entre l'Autònoma i les universitats asiàtiques i llatinoamericanes. Va afirmar que "Barcelona i Shanghai tenien molt en comú com a ciutats emprenedores i obertes al món", i va incidir en la rellevància de la capital catalana dins del sector turístic.

4

amb la Universitat Autònoma de Barcelona es va establir gràcies al programa 'Study Abroad' , i que a partir de llavors, el Shanghai Institute of Tourism va considerar que la UAB representava "la millor oportunitat" per establir relacions amb Barcelona pel fet de tenir "una escola de turisme molt prestigiosa" , i perquè la llengua espanyola era cada cop més important per al sector turístic xinès. El Shanghai Institute of Tourism és l'únic centre formatiu de l'àmbit del turisme sota la direcció de la Conselleria d'Educació i Hisenda a la Xina. Pertany a la Shanghai Normal University, una de les universitats públiques més importants de la ciutat. Ofereix formació de grau i postgrau, manté un fort vincle amb la indústria turística i aposta fermament per la internacionalització. És un dels centres educatius més prestigiosos del món en el camp del turisme.

Per a la seva part, Yang Weiwu va agrair la col·laboració de l'EUTDH i va explicar que el primer contacte

Els alumnes Xavier Castells i Anna Martínez, guardonats amb el 'I Premi CIEU-EUTDH a la persona més emprenedora' El passat dia 8 de maig va tenir lloc l'acte de lliurament del “I Premi

CIEU-EUTDH 2012 a la persona més emprenedora”. El premi va oferir un


@nem digit@l nº53, maig de 2012.

5

l'empresa Dinamiks, Educació, Lleure i Esport (dinamiks.cat). A més, ambdós emprenedors van dur a terme una conferència sobre emprenedoria. D'altra banda, Francesc Uroz (director de l'EUTDH) i David Urbano (director del CIEU) també van participar en la ponència del premi.

reconeixement als/les estudiants més emprenedors/es de l'Escola Universitària de Turisme i Direcció Hotelera (un premi pel Grau en Turisme i un altre premi pel Graduat en Direcció Hotelera). Tots els estudiants de l'Escola optaven al premi a la persona més emprenedora, independentment del curs o titulació en el que estiguessin matriculats. Els guanyadors van ser en Xavier Castells (Turisme) per haver creat l'empresa de venta de vehicles elèctrics, E-mobilitat i l'Anna Martínez (Direcció Hotelera), fundadora del restaurant Taninos.

Els premis van ser lliurats per dos emprenedors d'èxit sorgits de l'àmbit universitari (UAB), Xavier Fermoso i Carlos Felipe, fundadors de

L'objectiu fonamental d'aquest esdeveniment era el de fomentar l'esperit emprenedor i la innovació entre els membres de la comunitat de l'EUTDH. D'aquesta manera, el jurat, format per reconeguts acadèmics en l'àmbit de l'empresa i l'emprenedoria, va tenir en compte els següents factors: l'esperit emprenedor dels alumnes, les accions emprenedores dutes a terme; i l'originalitat i grau d'innovació de les accions emprenedores desenvolupades. A més, també es va considerar la viabilitat a mig i llarg termini (tècnica i econòmica) dels projectes emprenedors desenvolupats per part dels alumnes (per més informació, veure http://cieu.eutdh.cat).


@nem digit@l nº53, maig de 2012.

6

Representants de l'EUTDH assisteixen a la presentació i col·loqui sobre la marca turística 'Costa Barcelona' La presentació va anar a càrrec de Francesc Vila , Gerent de Serveis de Turisme de l'Àrea de Desenvolupament Econòmic i Ocupació de la Diputació de Barcelona , que va donar a conèixer tot el treball d'anàlisi que s'havia realitzat durant el passat 2011 per fer una diagnosi de quina era la situació del turisme a la província de Barcelona en el context nacional i internacional, ja que des d'aquest organisme és considerat un sector prioritari per al desenvolupament econòmic de la demarcació, impulsor d'ocupació i element clau per a la dinamització i cohesió territorials.

Francesc J. Uroz, Director de l'EUTDH, juntament amb la professora Maria Noguera, Cap d'estudis, van ser els representants de l'Escola Universitària de Turisme i Direcció Hotelera de la Universitat Autònoma de Barcelona d'assistir a la presentació i posterior col·loqui de 'La marca turística 'Costa Barcelona', una oportunitat de posicionament pel Vallès Occidental'. Aquest acte va ser organitzat per la Diputació de Barcelona i la Cambra de Comerç de Sabadell, a la seva seu, el passat dimarts 13 de març de 2012.

Una de les eines de treball sorgides a partir d'aquesta diagnosi ha estat una proposta de formulació i un pla operacional detallat que s'ha vist reflectit en la elaboració del Pla de Màrqueting Turístic, que pretén ser un full de ruta de totes les actuacions de promoció turística de la província de Barcelona. Una d'aquestes actuacions, ha estat la creació de la marca 'Costa Barcelona', que aglutina els recursos i productes turístics de les costes del Garraf, Llobregat, Barcelonés i Maresme. En l'exposició es va mostrar que aquesta nova marca turística podia ser molt beneficiosa per la promoció i


@nem digit@l nº53, maig de 2012.

desenvolupament de la comarca del Vallès, creant i enfortint sinèrgies entre empreses, entitats i territoris, i es va convidar a tots els agents socials

7

i econòmics assistents a aportar idees i propostes a fi d'incorporar-les en el pla.

Memòria de l'EUTDH 2010-2011 Periòdicament, l'Escola Universitària de Turisme i Direcció Hotelera de la UAB, realitza una memòria per difondre totes les activitats i esdeveniments que s'han portat a terme curs rera curs a la nostra institució, i de les quals els nostres membres n'han estat partíceps. Ja es troba disponible per a consulta i descàrrega l'última memòria de l'EUTDH pertanyent al curs 2010-2011 al web: www.eutdh.cat.

Visites efectuades i rebudes a l'EUTDH La direcció de l'EUTDH, com sol realitzar habitualment, enforteix les seves relacions institucions i entitats del sector turístic i hoteler, i del món de l'ensenyament, per mantenir el contacte i establir possibles projectes de col·laboració comuns.

En aquest sentit, el passat 20 d'abril de 2012, Francesc J. Uroz, Director de l'EUTDH, i Ramon Orobitg, Coordinador de la Borsa de Treball i de les Pràctiques Residents de l'Escola van efectuar una visita al Saló Internacional del Turisme de


@nem digit@l nº53, maig de 2012.

Catalunya 2012, celebrat al recinte firal de Montjuïc de Barcelona, per reunir-se amb diversos representants d'institucions i empreses turístiques i hoteleres.

8

Universitat d'Estiu van entrevistar-se amb la direcció de l'EUTDH.

Per altra part, també diverses personalitats han visitat el nostre Centre en les últimes setmanes. En concret, Juan José Cestero, Director de Recursos Humans de Confort Hoteles; i Josep Maria Tatjer, Director de l'Institut de Ciències de l'Educació de la UAB i de la

Reportatges sobre l'EUTDH i els cursos que s'hi realitzen a la Xarxa de Televisions Locals En el capítol 17 d'aquest espai televisiu, que es va emetre el passat gener de 2012, les càmares ensenyaven com es desenvolupava el curs d'especialització de la 'Cuina de Nadal' que es va celebrar el desembre i que va convocar a un número considerable d'assistents. Podeu veure el reportatge a continuació: En els darrers mesos la producció del programa 'Univers' que s'emet a la Xarxa de Televisions Locals de Catalunya ha realitzat diversos reportatges sobre l'Escola Universitària de Turisme i Direcció Hotelera de la UAB per tal de mostrar la formació que s'imparteix al Centre i alguns dels cursos d'especialització que es porten a terme anualment.

Posteriorment, la productora del programa 'Univers' va enregistrar una altra gravació sobre la nostra Escola, els estudis que s'imparteixen, posant especial atenció a les pràctiques de cuina i sala dels alumnes de primer curs dels estudis en Direcció Hotelera. En el video podeu veure les explicacions del professor de cuina Jean Claude Arànega narrant com es desenvolupa el període de pràctiques


@nem digit@l nº53, maig de 2012.

dels estudiants, a més, de l'entrevista a una de les alumnes explicant la seva pròpia experiència com a estudiant de l'EUTDH. Aquest reportatge es va emetre el passat 26 d'abril: Es té previst que properament es gravin i s'emetin nous videos sobre la formació que es porta a terme a l'Escola Universitària de Turisme i Direcció Hotelera de la Universitat

9

Autònoma de Barcelona i que es vegin a totes les televisions locals que formen part d'aquesta institució. Podeu veure els videos d'aquests reportatges al canal de l'EUTDH a Youtube: http://www.youtube.com/eutdh

Direcció Hotelera és UAB

Bones raons per estudiar Direcció Hotelera a la UAB: Per tenir un munt d'opcions professionals en un dels sectors econòmics més importants i amb més creixement. Per formar-te en gestió i direcció d'hotels. Per aprendre a fer totes les tasques pròpies d'un establiment hoteler. Per comunicar-te bé en diversos idiomes. Per contribuir a fer que tothom es trobi com a casa. Per conèixer món des del teu lloc de treball.


@nem digit@l nº53, maig de 2012.

Per fer pràctiques al nostre Hotel-Escola al mateix campus i a molts altres establiments de reconegut prestigi. L'Escola L'Escola Universitària de Turisme i Direcció Hotelera és el centre d'ensenyament superior de turisme, hoteleria i oci de la Universitat Autònoma de Barcelona. Situat al Campus de Bellaterra, comparteix espai amb les facultats i escoles, així com amb tots els serveis complementaris d'una de les universitats més avançades d'Europa, reconeguda com a Campus d'Excel·lència Internacional. La qualitat identifica i diferencia l'EUTDH com a líder en formació, tal i com acrediten les certificacions i guardons obtinguts, que porta més de 18 anys impartint docència universitària en l'àmbit de l'hoteleria -graus i postgraus- en contacte permanent amb el sector turístic i hoteler. Els convenis per a la realització de les pràctiques, que pots fer en l'hotel-escola al mateix campus, les instal·lacions específiques del centre i en altres establiments, possibiliten la inserció laboral, que supera el 80%.

10

d'empreses hoteleres, restauració i allotjament amb els coneixements propis i pluridisciplinaris específics de la gestió hotelera i la restauració. Una formació integral avalada pel sector, amb pràctiques residents i externes i amb opcions d'intercanvi i continuïtat d'estudis a nivell internacional, que t'ajuda a adquirir habilitats i competències per aplicarles en la teva futura activitat professional. *pendent de verificació per l'ANECA. Les sortides professionals Gestió d'empreses d'allotjament (hotels, càmpings, creuers, hospitals, residències...). Gestió d'estabiments en l'àmbit de la restauració (restaurants, càterings i col·lectivitats, divisions d'hostaleria i d'altres). Gestió d'empreses proveïdores de la indústria hotelera i la restauració. Departaments de banquets i convencions, serveis de restauració, recepció, comercial, etc. Consultoria, docència i recerca.

Els estudis

Vols saber-ne més?

El Grau de Direcció Hotelera de la UAB *, concebut a partir de les directrius de l'Espai Europeu d'Educació Superior i homologat a nivell europeu, proporciona la formació necessària relacionada amb l'hoteleria, combinant assignatures en administració i direcció

Tens moltes opcions per conèixer l'EUTDH! Vine a les Jornades de Portes Obertes, passa't pel nostre estand al Saló de l'Ensenyament, demana'ns una sessió informativa personalitzada i visita les nostres instal·lacions o busca'ns a Internet.


@nem digit@l nº53, maig de 2012.

11

Es crea un 2on grup del 'Curs de Preparació per a les Proves de Guia de Turisme de Catalunya 2012'

L'ESCOTUR (Escola Universitària de Turisme i Direcció Hotelera de la Universitat Autònoma de Barcelona, la Fundació Prat, i l'Escola Superior de Turisme de Barcelona) han organitzat una nova edició del "Curs de preparació de les proves d'habilitació de Guia de Turisme de Catalunya". Aquestes proves són convocades pel Departament de la Generalitat competent en Turisme. Aquesta és la sisena edició d'aquest curs que ha assolit un gran èxit, ja que compta amb una mitjana d'un 89% d'aprovats en les darreres convocatòries. Davant de la gran quantitat de peticions d'informació i demanda que

s'havien rebut, s'ha obert un segon grup de la modalitat presencial per seguir el curs. La lliçó inaugural s'ha portat a terme el passat 25 d'abril de 2012, i l'inici del curs, el 7 de maig. Aquest curs està coordinat pel professor de l'EUTDH, Justí Hidalgo.


@nem digit@l nº53, maig de 2012.

12

Curs pont al Grau en Turisme de la UAB pels diplomats i diplomades en Turisme

El curs pont del Grau en Turisme de la UAB previst pel proper curs 2012-2013, ha tornat a innovar en la seva estructura. S'ofereix amb un nou format semi- presencial que permet als Diplomats en Turisme compatibilitzar les tasques professionals i personals amb l'obtenció del títol de Grau en Turisme . Aquest curs que està adreçat a totes les promocions de diplomats i

diplomades en Turisme tant de la UAB com d'altres centres. Permetent als estudiants que cursant i superant un total de 54 crèdits ECTS, amb la possibilitat de matricular-se només d'una part del curs puguin desenvolupar les assignatures amb un format semivirtual. Aquest nou format semivirtual consta de sessions presencials només dos cops al mes situades en un horari (divendres tarda i dissabte al matí) totalment adaptable a la resta d'activitats que es desenvolupin. Cal recordar que el nombre de places i el període per poder cursar el curs pont és limitat (només s'oferirà fins el curs 2014-2015). Els estudiants que desitgin retitular-se, prèviament, hauran de tramitar la preinscripció (del 1 al 3 d'octubre de 2012) a l'Oficina d'Orientació Universitària (https://accesnet.gencat.cat).

Les noves guies docents del Grau en Turisme de la UAB

Com cada any per aquestes dates, es realitzen les modificacions necessàries a les guies docents de les diferents assignatures que conformen el pla d'estudis del Grau en Turisme y que han de servir pel

desenvolupament del proper curs 2012-2013. En la línea d'innovació i creativitat que caracteritza al Centre, sempre es mira de recollir en aquestes guies a part dels requisits bàsics (identificació de l'assignatura, presentació i objectius, competències, continguts, metodologia docent, avaluació i bibliografia), altres aspectes que, a la vegada que organitzen la docència, permetin


@nem digit@l nº53, maig de 2012.

fomentar innovació.

l'emprenedoria

13

i

la

Per aquest nou curs, a més del que hem comentat, les guies docents s'han s'adaptat per donar cobertura als requeriments generats per les

noves normatives, específicament pel que fa referència a la interacció entre continguts i competències, i a la necessitat de donar la màxima transparència possible a la informació docent.

Simulació hotelera en l'11a edició del MBA en Gestió Hotelera de l'EUTDH

El MBA en Gestió Hotelera de l'EUTDH es confirma com el programa amb més edicions de l'oferta formativa d'alt nivell al país, assolint enguany la seva 11a edició. La tendència dels darrers anys és a l'alça, destacant que aquesta edició ha estat la més exitosa amb 26 alumnes matriculats procedents d'arreu del món. La clau de l'èxit ha estat en bona mesura treballar per oferir, any rere any, l'avantguarda acadèmica tractant, de portar sempre els directius del Sector i les eines formatives més punteres en l'àmbit hoteler. En aquesta línia, els alumnes de la 11a edició del MBA en Gestió Hotelera han estat pioners en la utilització de la nova versió de l'esperat simulador hoteler "Cesim Hospitality" . Aquesta jove multinacional finlandesa, amb seu a Helsinky, ha aconseguit convertir-se en poc temps en una de

les més reconegudes desenvolupadores de simuladors de gestió, amb usuaris de les prestigioses universitats i cadenes hoteleres mundials. L'ús de simuladors és la millor manera d'interioritzar aprenentatges, de transformar els coneixements teòrics en competències, mentre els utilitzem en un entorn quasi real. Les eines de simulació formatives fomenten també la necessitat d'elaborar estratègies per guanyar quotes de mercat als competidors, tot segmentant, comercialitzant i


@nem digit@l nº53, maig de 2012.

posicionant el nostre hotel en aquests segments objectius. El "Cesim Hospitality" permet als alumnes gestionar tots els departaments operatius d'un hotel d'alta categoria (recepció, restaurant,

14

manteniment, pisos), així com els departaments de gestió (recursos humans, finances i qualitat), competint entre ells en diferents rondes per tal d'assolir els millors ratis de gestió.

Visites i seminaris realitzats a l'assignatura 'Temes de Direcció Hotelera' del Graduat en Direcció Hotelera Catalunya que aporten informació de primera mà de la situació actual del sector i de la seva evolució, i els seminaris contribueixen a aprofundir en diversos aspectes més específics tractats durant el curs. En el segon semestre de l'any acadèmic 2011-2012 s'han realitzat les següents activitats: Visita i xerrada a l'Hotel Condes de Barcelona (02.03.12). Seminari "Revenue Management" (09.03.12). Amb la finalitat d'ampliar els coneixements teòrics i pràctics apresos en la titulació del Graduat en Direcció Hotelera de l'EUTDH, s'organitzen diverses activitats, ponències i sortides dins de l'assignatura 'Temes de Direcció Hotelera' de 3er curs d'aquesta titulació. Aquestes empreses

visites es realitzen a i hotels rellevants de

Visita i xerrada a l'Hotel Rey Juan Carlos I de Barcelona (16.03.12). Seminari "Seguretat en cas d'incendi als hotels" (23.03.12). Seminari Pisos "El departament "invisible". Reflexions (30.03.12). Seminari "Estàs segur d'estar segur?". Visió del director d'hotel (20.04.12).


@nem digit@l nº53, maig de 2012.

Visita i xerrada a l'Hotel NH Constanza de Barcelona (20.04.12).

15

(Caldes de Malavella, Girona) (04.05.12)

Visita guiada a la bugaderia industrial Servinet (27.04.12).

Visita, xerrada i dinar a l'Hotel Can Boix (Peramola, Lleida) (11.05.12)

Visita, xerrada i dinar a l'Hotel Meliá Golf Vichy Catalán

Visita i xerrada a l'Hotel W de Barcelona (18.05.12).

Cursos d'especialització de l'EUTDH per al mes de juliol L'Escola Universitària de Turisme i Direcció Hotelera de la UAB organitza diversos cursos d'especialització sobre cuina i vins com a primera aproximació al món de la gastronomía i enología. Els cursos resten oberts tant a la comunitat de la Universitat Autònoma de Barcelona com a persones externes. En alguns casos, els cursos són reconeguts amb crèdits de lliure elecció.

INTRODUCCIÓ AL MÓN DEL VI I DEL TAST (2a convocatòria) Del 2 al 6 de juliol de 2012. Horari: De 16 a 20 hores. Preu: 95 euros (comunitat UAB) / 120 euros (externs UAB) Es reconeixen 1.5 crèdits de lliure elecció. PLATS PER 1 EURO Del 9 al 13 de juliol de 2012. Horari: De 17 a 20 hores. Preu: 120 euros (comunitat UAB) / 155 euros (externs UAB) No es reconeixen crèdits de lliure elecció. LES HERBES I ESPÈCIES DE LA DIETA MEDITERRÀNIA: DEL CAMP AL PLAT

Llistat de cursos:

Del 9 al 13 de juliol de 2012. Horari: De 17 a 20 hores. Preu: 120 euros (comunitat UAB) / 150 euros (externs UAB).


@nem digit@l nº53, maig de 2012.

16

No es reconeixen crèdits de lliure elecció.

Es reconeixen 1.5 crèdits de lliure elecció.

CUINA PER CELÍACS O PERSONES INTOLERANTS AL GLUTEN

NANOCURS: RISSOTTO"

Del 16 al 20 de juliol de 2012. Horari: De 17 a 20 hores. Preu: 120 euros (comunitat UAB) / 155 euros (externs). Es reconeixen 1.5 crèdits de lliure elecció.

Día: 25 de juliol de 2012 (una única sessió). Horari: De 17 a 20 hores. Preu: 25 euros (preu general). No es reconeixen crèdits de lliure elecció.

HISTÒRIA DEL VI, CULTURA GASTRONÒMICA I ANÀLISI

Per a més informació sobre els cursos d'especialització de l'EUTDH, visiteu aquest enllaç:

Del 23 al 27 de juliol de 2012. Horari: De 15:30 a 19:30 hores. Preu: 125 euros (comunitat UAB) / 165 euros (externs UAB).

"L'ART

DEL

http://www.eutdh.cat/articlesmostra-4031-catcursos_despecialitzacio.htm

L'EUTDH imparteix un curs a la Universitat d'Estiu de l'Autònoma 2012 L'Escola Universitària de Turisme i Direcció Hotelera participa, un any més en la celebració dels cursos que s'ofereixen en la "Universitat d'Estiu" que la Universitat Autònoma de Barcelona organitza conjuntament amb altres facultats i escoles del Campus, amb la finalitat de facilitar nous coneixements especialitzats a la comunitat de la UAB, i que s'emmarquen en diferents disciplines acadèmiques. En l'edició 2012, l'EUTDH continua col·laborant, amb l'Institut de Ciències de l'Educació, en

l'organització i docència del curs "Cuina i salut (Taller magistral)" , que se celebrarà del 2 al 6 de juliol de 2012, en horari de 15:30 a 19:30 , amb una durada de 20 hores. El preu del curs és de 180 euros i es realitzarà a les instal·lacions de l'Escola Universitària de Turisme i Direcció Hotelera. Els professors que l'imparteixen són Teresa Jané i


@nem digit@l nº53, maig de 2012.

Jean Claude Arànega, docents de la nostra Escola. Aquest curs s'adreça a totes les persones que, per motius personals o professionals, vulguin conèixer formes de cuina alternatives a les convencionals, per a millorar la seva salut o la dels altres. Les sessions constaran de dues parts: una de teòrica, sobre el vessant nutricional, i

17

una altra, de presentació de tècniques culinàries i de demostració de receptes de plats saludables. Per més informació sobre aquest curs i d'altres que s'organitzen, i per realitzar les inscripcions, visiteu el següent enllaç: http://ice2.uab.cat/estiu

Alumnes de l'EUTDH seleccionats pràctiques de formació a l'estranger

Responsables de l'Hotel Hilton London Metropole de Londres, Anglaterra, (Sra. Sian RichardsHuman Resources Manager; Sra. Judith Wood-Executive Housekeeper; Sr. Marcelo Mendonca- Recruitment Officer van presentar el seu programa de formació pràctica SIT adreçat a alumnes titulats de la Diplomatura en Turisme, del Grau en Turisme, del Graduat en Direcció Hotelera i del MBA en Gestió Hotelera, així com dels últims cursos de carrera durant el passat 23 de febrer de 2012. Del total d'interessats, 35, finalment van assistir 11 alumnes a la presentació, passant posteriorment a fer les entrevistes presencials. Amb posterioritat (el dia 11 de març), es van

per

realitzar

dur a terme les entrevistes telefòniques dels preseleccionats (3 alumnes), quedant finalment admesos en Sergio Gómez Salas del 3er Curs de Direcció Hotelera i en Daniel Puypey Llorente del 4rt curs del Grau en Turisme. Per altra banda, el passat mes d'abril, la gerent i directora de l'Hotel Roger


@nem digit@l nº53, maig de 2012.

Smith de New York (Estats Units), Sra. Phoebe Knowles va dur a terme les entrevistes de selecció via Skype per anar a fer un període de formació pràctica de 12 mesos amb rotació departamental, adreçat a alumnes dels últims cursos de la Diplomatura i del Grau en Turisme i del Graduat en Direcció Hotelera.

18

Dels 21 estudiants que es van interessar per aquestes pràctiques, van efectuar finalment les entrevistes un total 10 alumnes. La plaça que anualment ofereixen a l'EUTDH, va ser atorgada a l'estudiant Joan Gonzalez Gallemi del 3er curs de Direccó Hotelera.

Sara Ramírez, alumna de l'EUTDH, classificada per als Jocs Olímpics de Londres 2012 Ramírez, amb una dil·latada trajectòria en aquest esport, és actualment jugadora del Fotoprix Vic i es va classificar fa uns dies davant l'eslovaca Barbora Baloza per 4-1; també al vèncer a la irlandesa Na Liu pel mateix resultat, i guanyant a la jugadora portuguesa Lei Huang Mendes per un ajustat 4-3.

L'alumna de l'EUTDH, Sara Ramírez acaba de classificar-se per participar als Jocs Olímpics de Londres 2012 en la modalitat de tenis de taula representant a la selecció espanyola.

Tota la comunitat de l'Escola Universitària de Turisme i Direcció Hotelera donem suport a la nostra companya Sara Ramírez en aquest esdeveniment esportiu tan important, i estem segurs que farà un bon paper en aquestes Olímpiades que es celebren a la capital anglesa del 27 de juliol al 12 d'agost de 2012. Molta sort, Sara!


@nem digit@l nº53, maig de 2012.

19

El professorat de l'EUTDH participa en el VII Taller d'Emprenedoria i Innovació Com sol ser habitual en cada curs acadèmic, l'Escola Universitària de Turisme i Direcció Hotelera juntament amb la Unitat d'Innovació Docent en Educació Superior (IDES) de la Universitat Autònoma de Barcelona organitzen un taller d'emprenedoria i innovació adreçat al professorat de l'EUTDH per tal de millorar amb noves tècniques d'ensenyament la docència que s'ofereix als estudiants. Enguany es va celebrar la seva setena edició, coordinada per David Urbano, director del Centre d'Iniciatives Emprenedores Universitàries (CIEU) de l' EUTDH. El taller que es va portar a terme el dia 30 de maig de 2012, titulat 'Tècniques creatives: una aplicació pràctica a la docència', va ser impartit per David Roca, professor de Creativitat Publicitària de la Facultat de Ciències de la

Comunicació de la UAB, i en el qual es va actualitzar el concepte de 'creativitat', es va donar a conèixer els principals bloquejos creatius, i algunes tècniques creatives per al desenvolupament docent a l'aula. Prèviament a la celebració del taller, es va comptar amb la presència de Dolors Màrquez (directora de l'IDES), i Maria Noguera (directora d'estudis de l'EUTDH) que van donar la benvinguda a tots els assistents.


@nem digit@l nº53, maig de 2012.

20

El professor Miquel Flamarich publica un article sobre el sector de congressos a la revista 'Farma Eventus XXI' turístics, etc, satisfan les expectatives dels seus assistents i dels organitzadors.

El professor Miquel Flamarich, professor i coordinador del 'Màster i Postgrau en Organització i Gestió d'Esdeveniments - Turisme de Negocis' de l'EUTDH, i soci-director de BCF Consultors, va publicar en el número 18 (març-abril de 2012) de la revista 'Farma Eventus XXI', l'article titulat 'Un caso de éxito: la ciudad de Barcelona'. En l'escrit, l'autor analitza l'èxit de Barcelona com a destinació capdavantera mundial en la celebració de congressos, situada en segona posició per sota de Vienna, i davant de París, Berlín o Singapur. Contempla que l'èxit d'una ciutat enfocada al turisme de reunions s'assoleix quan els congressos que s'hi celebren també són exitosos, l'organització, la promoció, el programa del congrés, els serveis

Flamarich reflexiona, en el seu discurs, sobre la gran importància del finançament perquè el congrés esdevingui exitós. Informa als lectors de quines són les fonts per l'obtenció de diners per poder organitzar un esdeveniment d'aquest tipus: En primer lloc, les cuotes d'inscripció dels seus assistents, que representen el montant principal. En segon lloc, els patrocinadors; i en menor mesura, les subvencions (actualment inexistents per la situació de crisi), la publicitat, les exposicions comercials, les aportacions de les pròpies organitzacions promotores, entre altres. L'escenari actual de crisi ha comportat que les fonts d'obtenció d'ingressos dels congressos també hagin modificat el seu component. És a dir, el volum obtingut procedent de les inscripcions dels participants s'ha reduït al experimentar-se una davallada en el nombre d'inscrits i en el preu de la cuota. Això ha fet que moltes organtizacions, hagin impulsat altres alternatives, com la recerca de fons a través dels patrocinadors, element que es preveu que vagi en augment. Per aquest motiu, Flamarich finalitza l'article dient que el finançament d'aquests esdeveniments anirà cada vegada a donar més pes a fonts de finançament específiques i diferenciades, i la seva planificació i


@nem digit@l nº53, maig de 2012.

21

gestió tindran més rellevància. La relació tangible i intangible entre el congrés, el seu promotororganitzador, les fonts de finançament i la ciutat on es celebra són les claus de l'èxit. I en aquest sentit, la ciutat de Barcelona s'ha adaptat satisfactòriament al nou escenari econòmic i a les noves característiques del sector.

Publicacions a la venda del professor i gastrònom Jaume Fàbrega al web de l'EUTDH Ara a través de la pàgina web de l'Escola Universitària de Turisme i Direcció Hotelera de la UAB podeu adquirir algunes de les obres del reconegut gastrònom i professor de l'EUTDH, Fàbrega. Concretament, adquirir les següents:

la cuina en aquesta obra, sinó també sobre el catarisme, el país —Occitània—, la seva història i la seva cultura.

Jaume podeu

'Dalícies. A taula amb Salvador Dalí'. Amb aquesta obra, l'autor investiga en les arrels de la cuina surrealista, però d'una forma assequible, partint de la cuina popular. 'La cuina del país dels càtars'. Fàbrega no només parla sobre

'Postres i pastissos de l'àvia'. S'aplega, al llarg de més de tres-centes receptes, tota la saviesa de les nostres mares i àvies, els secrets dels pastissers i allò que ens poden oferir de millor les postres casolanes, tant de Catalunya com d'altres països. 'La cuina de l'Empordà i la Costa Brava'. L'autor s'endinsa en la cuina de l'àrea de l'Empordà i la Costa Brava que combina els productes de mar i muntanya amb imaginació i sorprenent als comensals, a més de donar-nos a conèixer quins són els productes emblemàtics d'aquesta terra.


@nem digit@l nº53, maig de 2012.

Els exemplars d'aquests obres tenen un preu de 22€ (IVA i despeses d'enviament postal inclosos). Per

22

adquirir-les, visiteu el catàleg de Publicacions de l'EUTDH, al web: www.eutdh.cat.

Un dels pilars del prestigi internacionalització i la mobilitat L'Escola Universitària de Turisme i Direcció Hotelera de la Universitat Autònoma de Barcelona participa en els programes internacionals d'intercanvi des de la seva creació, inicialment amb el programa Sòcrates-Erasmus (estades d'un semestre o d'un curs acadèmic sencer en altres universitats europees); i posteriorment, a través dels Programes Propi de la UAB i SicueSèneca d'intercanvis en universitats estrangeres i espanyoles, respectivament, destinats a estudiants i a professors. L'EUTDH, de forma sistemàtica, signa acords de col·laboració amb universitats d'arreu del món per poder oferir un més ampli ventall de possibilitats als seus alumnes i professorat en aquest procés d'internacionalització creixent. Al llarg d'aquests 15 anys, l'EUTDH ha anat establint convenis amb el màxim nombre de països de la Unió Europea i de la resta del món intentant aconseguir un doble objectiu: oferir el major nombre de possibilitats als seus estudiants i signar acords amb universitats de reconegut prestigi en el seu àmbit.

de

l'EUTDH:

La

Els alumnes de l'EUTDH poden estudiar en més de 40 universitats dels següents països de la Unió Europea: Alemanya, Anglaterra, Àustria, Bèlgica, Dinamarca, Finlàndia, França, Grècia, Holanda, Hongria, Irlanda, Islàndia, Itàlia, Lituània, Malta, Polònia i Portugal.

Destaquen centres com l'IMC de Krems o el MC Innsbruck d'Àustria, la University of Bourmouth d'Anglaterra, l'ESC Troyes de França, l'Hotel Management School Maastrich o la University of Stenden d'Holanda, la JAMK de Finlàndia, el Mayo Institute of Technology de Galway (Irlanda), o la IUL Milan d'Itàlia, o també la Universidade do Algarve o l'ESEC de


@nem digit@l nº53, maig de 2012.

Coimbra (Portugal) com a institucions, escoles o facultats de referència de la formació en Turisme i Gestió Hotelera d'Europa.

23

estudiants introduir-se en aquests països de fort creixement econòmic i enormes oportunitats. La University of California Riverside i el Walt Disney World Resort d'Orlando són uns altres partners importants de l'EUTDH, que donen la possibilitat als nostres alumnes de passar sis mesos estudiant i treballant als Estats Units, realitzant un programa d'estudis i pràctiques remunerades a Los Ángeles, primer, i al Parc de la Disney de Florida, després. Finalment, l'EUTDH ofereix a l'alumnat la possibilitat de continuar els seus estudis en altres països estrangers tot obtenint una doble titulació, gràcies als acords signats amb universitats d'Irlanda, Estats Units i Anglaterra.

Per altra part, els països 'BRIC' són un dels objectius de l'EUTDH ja que les relacions internacionals de la nostra Escola permeten atraure l'atenció d'estudiants xinesos que volen venir a estudiar a Barcelona i al nostre Centre dins del Campus d'Excel·lència Internacional de la UAB. En aquest sentit, s'han firmat acords amb universitats de Shanghai que també faciliten els alumnes de la nostra Escola estudiar a la Xina. Al mateix temps, disposem de convenis pioners amb universitats del Brasil. Aquests acords afavoreixen als nostres

L'Àrea de Relacions Internacionals pretén impulsar els contactes professionals i acadèmics amb altres institucions estrangeres, amb la finalitat d'aconseguir un valor afegit als estudis de Turisme i Direcció Hotelera que imparteix l'EUTDH. Des d'aquest Centre, es potencien vincles de col·laboració i intercanvi d'informació, idees, i projectes amb els nostres partners forans, per tal que, tant alumnes com professors puguin ampliar horitzons a escala internacional en la seva formació i consolidació com a professionals del sector turístic.


@nem digit@l nº53, maig de 2012.

24

Acreditació oficial del nivell d'anglès B2 dels alumnes de 3er curs de Direcció Hotelera El proper 22 de juny de 2012, els alumnes de 3er curs de Direcció Hotelera de l'EUTDH gaudiran de l'oportunitat de poder acreditar el seu nivell d'anglès mitjançant la realització de l'examen de quart curs del Servei d'Idiomes de la Universitat Autònoma de Barcelona.

corresponent, i serà reconeguda com equivalent al nivell B2 del Marc Comú Europeu de Referència per a les Llengües.

La superació de l'esmentada prova servirà per oficialitzar i certificar el nivell d'idioma, més enllà de l'avaluació de l'assignatura

Els alumnes interessats en realitzar l'examen, s'havien de posar en contacte amb el professor Roger Nicholson abans del 18 de maig.

Anàlisi de les previsions de l’Índex UAB per a l’any 2011 i expectatives per al 2012. Una síntesi. 1. Anàlisi de les desviacions del 2011 En aquest text pretenem portar a terme una valoració global sobre les

previsions generals realitzades per l'Índex UAB d'Activitat Turística del 2011 (IUAB 2011) i incloure alguns comentaris sobre les expectatives per al 2012.


@nem digit@l nº53, maig de 2012.

Aquesta anàlisi de contrast i comparació entre prediccions i realitat es fonamenta amb els principals indicadors turístics per a Catalunya i Espanya que realitza periódicament el CInERT de l'EUTDH. En el Quadre 1 es sintetitzen les principals previsions per a Catalunya a l'any 2011 per l'Índex UAB 2011 junt a les realitzacions, el que ens permet examinar les desviacions globals ocorregudes. La valoració global sobre les desviacions en relació al previst és generalment positiva, sobretot, tenint en compte la tipología de dades manejada. Així en els quatre indicadors de demanda globals disponibles a l'Índex UAB es va encertar la tendència. En tot cas, les realitzacions s'han demostrat quelcom més optimistes que les previsions de l'Índex. L'encert més precís s'ha produït en l'estimació del nombre de turistes estrangers rebuts per Catalunya i que l'elegeixen com a destinació principal. Específicament, l'Índex UAB va preveure un augment d'aquest indicador del 4,2%, que finalment ha estat del 4,7%. El volum de les pernoctacions d'estrangers ha experimentat una millora en la realització amb un creixement del 5,9%, quan s'havia estimat un augment del 2,6%. Els resultats reals han estat també més positius que les nostres previsions dels indicadors de despesa, despesa per turista a l'Índex

25

UAB. En el cas de despesa real realitzada per turistes estrangers la previsió va ser d'un augment del 2%, mentre que al final ha estat del 4,1%. Com a resultat, el declivi previst en la despesa per turista ha estat menor del 0,6%, enfront al 2,1%. La combinació d'un millor comportament en les xifres de turistes i pernoctacions ha portat una despesa per turista més benigne que l'estimat. Quadre 1: Previsions de creixement de l'Índex UAB 2011 en base a les principals magnituds turístiques per Catalunya versus realitzacions Percentatges Previsió Índex UAB 2011 (p)

Realització (R)

Desviació Absoluta (P-R)

Turistes estrangers

+4,2%

+4,7%

-0,5%

Pernocatacions estrangers

+2,6%

+5,9%

-3,3%

Despesa total

+2,0%

+4,1%

-2,1%

-2,1%

-0,6%

-1,5%

+1,9%

+3,9%

-2,0%

Despesa turista Índex UAB

per

Font: Elaboració pròpia a partir de les dades de l'Índex UAB 2011, Direcció General de Turisme de la Generalitat de Catalunya i Instituto Nacional de Estadística.

En referència a les previsions relatives als fluxos turístics a Espanya, generalment, no s'han donat discrepàncies molt substancials amb els fluxos reals, excepte en el número de les pernoctacions hoteleres d'estrangers, com així mostra el Quadre 2. En tot cas, cal observar que aquest indicador va crèixer a tota Espanya en un 14%, espectacular xifra que difícilment poden encertar els models de previsió utilitzats1. Igualment, les previsions de l'Índex


@nem digit@l nº53, maig de 2012.

26

UAB ja apuntaven una acceleració del creixement d'aquestes fins una taxa del 8,3%, contrastant amb la previsió de creixement per al turismo nacional, d'un tènue 0,2%, que s'ha convertit en un declivi del -1,9%. Pel que fa al número de viatgers hotelers, les previsions no s'han allunyat molt de la realitat, encara que cal ressenyar que la lleu baixada de la xifra de viatgers hotelers nacionals no va ser capturada. En el cas del volum de turistes estrangers la previsió alcista ha estat superada per la realització, que ha portat la taxa fins el 7,6%.

Per tant, en termes generals l'Índex UAB 2011 va capturar raonablemente bé els patrons qualitatius dels diferents indicadors de demanda i activitat encara que, en el gruix de les magnituds, les previsions van pecar de menys optimistes que les realitzacions. En tot cas; cal manifestar que les alces materialitzades són molt elevades, capturant un efecte rebot que, en la seva quantitat final, no era senzill de copsar. 2. Expectatives per al 2012.

Quadre 2: Previsions de creixement de l'Índex UAB 2011 en base a les principals magnituds turístiques per Espanya versus realitzacions. Percentatges Previsió Índex UAB 2011 (P)

Realització (R)

Desviació Absoluta (P-R)

Turistes estrangers

+4,0%

+7,6%

-3,6%

Total viatgers hotelers:

4,8%

4,3%

+0,5%

Viatgers espanyols

1,0%

-1,1%

+2,1%

Viatgers estrangers

9,7%

11,3%

-1,6%

Total de Pernoctacions hoteleres:

4,9%

7,3%

-2,4%

Pernoctacions espanyols

0,2%

-1,9%

+2,1%

Despesa estrangers

2,1%

+4,7%

-2,6%

Despesa estrangers per turista

-1,9%

-2,9%

+1,0%

Font: Elaboració pròpia a partir de dades de l'Índex UAB 2011, Instituto Nacional de Estadística e Instituto de Estudios Turísticos.

Les expectatives turístiques per a tot l'any 2012 podrien ser positives, en la mesura en què la incertesa actual sobre l'economia espanyola no afecti al procés de decisió. La fortalesa del producte espanyol i català, la promoció realitzada i la prevista política de contenció de preus2 podrien permetre entreveure un creixement de l'activitat, tant a Espanya com a Catalunya, basat primordialment en el turisme receptor. En contrast, la crisi econòmica a Espanya, l'elevadíssima incidència de l'atur i la incertesa sobre l'economia espanyola haurien de provocar una forta afectació en la demanda turística nacional, en particular en els indicadors que


@nem digit@l nº53, maig de 2012.

reflecteixen en major mesura la capacitat de despesa. Les dades fins febrer (que han de ser presses amb molta precaució donat el limitat pes d'aquestes en el còmput anual) indiquen un creixement en el mercat exterior i reducció o dèbil augment en el nacional. Per exemple, el montant de viatgers hotelers a Espanya (i a Catalunya) fins febrer de 2012 hauria augmentat un 0,6% (1,1% a Catalunya), per un 1,3% (1,1% a Catalunya) de les xifres de les pernoctacions. Prenent, per exemple, el número de les pernoctacions dels turistes estrangers a Espanya (i Catalunya), aquest hauria crescut un 3,6% (2,8% a Catalunya), mentre que el de les pernoctacions de turistes nacionals ha sofert una baixada d'un –

27

1,7% (-1,2% a Catalunya). En el que fa referencia a les xifres de turistes estrangers, format FRONTUR, aquestes haurien augmentat a Espanya a un ritme del 2,7%, per un 8,2% en el cas de Catalunya. En termes de despesa real aquestes taxes s'aproparien al 2,7% y 7,5%, respectivament. 1És oportú ressenyar que les estimacions es realitzen entre finals d'abril i principis de maig de cada any, sense procedir a cap revisió posterior. En aquestes dates, les dades turístiques es refereixen, com a molt, fins març de cada any.

2En aquesta política no està considerat l'impacte de la pujada de taxes aeroportuàries si s'aplica la mesura continguda en els pressupostos generals de l'Estat, ja que podria afectar al preu dels bitllets aeris i suposar unes pèrdues de competitivitat de les destinacions espanyoles.

Lliurament de diplomes als titulats i titulades de les últimes promocions de l'EUTDH

L'Escola Universitària de Turisme i Direcció Hotelera va celebrar l'acte de lliurament de diplomes corresponents a les darreres promocions de titulats i titulades del Centre: La 16ª promoció de Graduats en Direcció Hotelera, la 2ª promoció de titulats/des en el Grau en Turisme, i la 12ª de


@nem digit@l nº53, maig de 2012.

Diplomats/des en Turisme de l'EUTDH, i els titulats en els diversos màsters i postgraus. L'acte es va portar a terme el dijous 17 de maig de 2012, a l'Hotel-Escola Campus , i va aplegar als recent titulats i titulades, els seus familiars, el professorat i el personal de l'EUTDH. El director de l'Escola, Francesc Josep Uroz, juntament amb la directora d'estudis, la professora Maria Noguera van agraïr l'assistència als presents i van felicitar

28

als nous graduats per assolir aquesta fita, i els van encoratjar a seguir lluitant per aconseguir les seves metes personals i professionals. Al finalitzar aquest esdeveniment, es va celebrar un aperitiu per a tothom. Properament estaran disponibles totes les fotografies d'aquest acte al web de l'EUTDH.

Celebració de la Fira del Postgrau 2012 En el marc de la celebració de la Fira del Postgrau de la UAB 2012, celebrada els dies 9 i de 10 maig de 2012, l'Escola Universitària de Turisme i Direcció Hotelera (EUTDH) també va oferir sessions informatives als alumnes d'últims cursos de carrrera o ja titulats que estaven interessats en els Màsters i Postgraus que s'imparteixen en el nostre Centre en el proper curs acadèmic 2012-2013.

Les xerrades es van realitzar durant el passat dijous 10 de maig, en els següents horaris: 12:00 hores. MBA en Gestió Hotelera i Postgrau en Màrqueting i Finances Hoteleres. A càrrec del Dr. Víctor Giménez i el professor Daniel Blabia. 13:30 hores. Màster i Postgrau en Gestió i Organització d'Esdeveniments - Turisme de Negocis. A càrrec del sr. Miquel Flamarich.


@nem digit@l nº53, maig de 2012.

29

Dia de la Família 2012

El dissabte 5 de maig de 2012, l'EUTDH va participar en el Dia de la

Família que va organitzar la Universitat Autònoma de Barcelona per tal de donar a conèixer el campus de la UAB, els estudis del Grau de Turisme i del futur Grau en Direcció Hotelera , a més de l'oferta de màsters i postgraus. També es va facilitar informació sobre els serveis de la Universitat a les famílies dels futurs estudiants.

BeWave imparteix un seminari sobre xarxes socials i empreses turístiques a l'EUTDH-UAB

L'empresa consultora sobre noves tecnologies de la informació BeWave va impartir un seminari sobre les 'Xarxes socials i empreses turístiques' als alumnes de quart curs del Grau en Turisme de l'EUTDH, el passat 25 d'abril de 2012. La conferenciant va ser Àngels Masó, diplomada en Turisme per la nostra Escola i llicenciada en periodisme per la Universitat Pompeu Fabra, periodista en diversos mitjans de comunicació, assessora en ONGs; i actualment, Directora de Projectes de BeWave. Masó va exposar sobre els motius i recomanacions per les quals les empreses turístiques havien de

eines en la seva màrqueting digital.

aparèixer a les xarxes socials, i aprofitar aquestes estratègia de

Durant la xerrada es va donar a conèixer quins eren els hotels i agències de viatges amb més presència al facebook, twitter, etc. a més de mostrar alguns casos d'èxit en el Social Media Turístic. També la ponent va parlar sobre l'ús que se'n va fer de les xarxes socials per Aena i Ibèria durant la vaga de


@nem digit@l nº53, maig de 2012.

controladors del passat desembre de 2010, esdevenint nous canals de comunicació directes amb els seus afectats. Al final del seminari es va assessorar els alumnes sobre com aplicar

30

l'estratègia 2.0 a les empreses que estan desenvolupant en els seus projectes de final de carrera. Aquí teniu la presentació de la ponència mitjançant el següent powerpoint ofert per BeWave: http://www.slideshare.net/BeWav e/xarxes-socials-en-el-sectorturstic

Si ets exalumne, apunta't a l'Associació de Graduats de l'EUTDH UAB L'Escola Universitària de Turisme i Direcció Hotelera de la UAB des de fa temps que està treballant en la creació de l'Associació de Graduats de l'EUTDH UAB, per tal d'agrupar a tots els exalumnes titulats de la nostra Escola, i continuar mantenint el contacte un cop ja han iniciat la seva carrera professional fora de la Universitat. L'Associació els hi facilita tota la informació sobre màsters i postgraus, activitats acadèmiques i cursos d'especialitzacio i d'altres que imparteix el Centre, i els hi ofereix descomptes molt avantatjosos. També

poden continuar utilitzant el servei de la Borsa de Treball per a la recerca de feina i així trobar noves oportunitats laborals, a més de poder participar en el Simposi i Workshop annual de l'EUTDH; i molt més. La inscripció a aquesta entitat és gratuïta. Si vols formar part de l'Associació de Graduats de l'EUTDH UAB, només has d'omplir el següent formulari i facilitar les teves dades:


@nem digit@l nº53, maig de 2012.

http://www.eutdh.cat/gestor_form ularis-mostrar_formulari-30-catantics_alumnes.htm

31

nosaltres al nostre correu electrònic: as.alumni.eutdh@uab.cat.

Per qualsevol dubte, o sol·licitud de més informació, pots contactar amb

L'EUTDH ofereix un servei de seguiment personalitzat als exalumnes que no han finalitzat els estudis Recordem als estudiants de l'Escola que no heu finalitzat els estudis, que l'EUTDH posa a la vostra disposició un servei d'assessorament i seguiment personalitzat, que us ofereix la posibilitat de reiniciar els estudis, mitjançant tutories específiques i les diferents eines telemàtiques i virtuals que el Centre posa al vostre abast. Aquest servei va especialment dirigit a tots aquells exalumnes que els hi manquin crèdits i desitgin obtenir el títol de Diplomat en Turisme o bé el títol de Graduat en Direcció Hotelera. Els estudis de Diplomatura en Turisme es troben en procés d'extinció, donat que el Centre imparteix el Grau en Turisme des del curs 2009-2010 i els estudis del Graduat en Direcció

Hotelera iniciaran el d'extinció properament.

procés

Pel que fa als estudis de la Diplomatura en Turisme, és molt important que tingueu en compte que aquesta titulació s'extingueix definitivament en el curs 2012-2013. Després d'aquest curs acadèmic, els alumnes que vulguin reiniciar els estudis ho hauran de fer adaptant-se obligatòriament als estudis del Grau en Turisme. En cas d'estar interessats, en aquest servei d'assessorament, us podeu posar en contacte amb nosaltres enviant un e-mail a la següent adreça: eutdh@uab.cat o bé trucant al telèfon 93 592 97 10.


@nem digit@l nº53, maig de 2012.

32

A on són els nostres alumnes? Us oferim informació sobre la trajectòria professional de diversos exalumnes de l'Escola Universitària de Turisme i Direcció Hotelera de la UAB que actualment es troben treballant en el sector turístic i hoteler, i també en altres àrees laborals: Judit Alsina, Graduada en Turisme, exerceix d'informadora en el Bus Turístic de Barcelona. Carlos Carrión, Graduat en Turisme, és el CEO i President d' Intimalia. Cristian Olivella, Graduat en Direcció Hotelera, és el propietari de TapasBruc33 S.L.

Mariona Triay, titulada del Màster en Gestió i Organització d'Esdeveniments - Turisme de Negocis, és tècnica en organització i gestió d'esdeveni-ments a Global Events ID. Àlex Amat, Graduat en Turisme, treballa com a ecommerce consultant a AlojaPro.

Próximament, us continuarem facilitant més dades de la carrera professional d'altres antics alumnes de l'EUTDH-UAB.

Actualització de la Borsa de Treball de l'EUTDH S'han rebut 7 noves ofertes de treball, de les quals 5 eren places per treballar a l'àrea d'allotjament, 1 en restauració; i una vacant de comercial. Per altre cantó: Us facilitem, a continuació, les informacions més recents del servei de la Borsa de Treball de l'Escola Universitària de Turisme i Direcció Hotelera de la UAB d'aquestes últimes setmanes:

32 alumnes i 4 empreses s'han donat d'alta a la Borsa de Treball. 51 alumnes han optat a aquests ofertes laborals.


@nem digit@l nº53, maig de 2012.

33

Properament, en el següent número del butlletí, us donarem més dades actualitzades de la Borsa de Treball de l'EUTDH.

Llibres incorporats en el fons del Centre de Recursos de l'EUTDH durant el maig de 2012 A5-162 Antonio Querol Gómez (2011): “Els Recursos Turístics del Territori de l'Ebre”, Tortosa, 158 pp. A5-165 Antonio Querol Gómez (2011): “Els Recursos Turístics del Territori de l'Ebre”, Tortosa, 158 pp. En el Centre de Recursos de l'EUTDH, petita biblioteca especialitzada en turisme i l'hoteleria, s'han incorporat més publicacions en el seu fons bibliogràfic durant aquest passat mes de maig. Les podeu contemplar en aquest llistat: A2-295 – María Teresa Nogueras Lozano (2011): “Decisiones de planificación y dirección en la empresa turística”. Sanz y Torres, 458 pp. Exclòs de préstec. A2-297 Tom Peters (1994): “Nuevas organizaciones en tiempos de caos”, Barcelona, 320 pp.

A7.1-99 EUTDH i GENA (Grupo de Estudio de Nutrición y Alimentación) (2002): “Las Nueces en la cocina mediterránea”, California, 135 pp. A7.3-97 Javier Martínez Monzó (2011): “Gastronomia y nutrición”, Editorial Sintesis, 202 pp. A7.3 – 98 José Luis Larrea y Andoni Luis Aduriz (2011): “Innovación abierta y alta cocina”, Madrid, 244 pp. A8-154 Flavián, C. & Fandos, C. (coords.; 2011): "Turismo gastronómico. Estrategias de marketing y experiencias de éxito", Zaragoza: Universidad de Zaragoza, 255 pp.


@nem digit@l nº53, maig de 2012.

A9-89 Violante Martínez Quintana (2011): “Turismo y ocio en las sociedades”. UNED, 161 pp. Exclòs de préstec. A9-90 Gonçal Mayos i Ignasi Serra (eds; 2011): “Globalització i interculturalitat”, Barcelona, 286 pp. A9-92 María José Pastor Alfonso y Domingo Gómez López (2010): “Impactos socioculturales en el turismo comunitario”. Aguaclara editorial, 174 pp. A9-93 María del Mar Alonso Almeida y José Miguel Rodríguez Antón (2011): “Turismo y género”, Editorial Sintesi, 270 pp. A12-10 Junta de Andalucia (2009): “Huelva, la orilla de las tres carabelas”, Sevilla, 295 pp. B1-88 José Manuel Hernández, Juan Antonio Mandéjar et alt (2011): “Ferrocarril, Turismo y

34

Sostenibilidad”, Ediciones, 249 pp.

Septem

D4-111 Junta de Andalucía (2008): "Directorio de establecimientos y espacios certificados", Sevilla, 190 pp. D4.1-56 Diputació de Barcelona. Aérea d'espais Naturals (2010): “Parc a taula”, Barcelona, 88 pp. D4.3-28 Generalitat de Catalunya, Departament d'Innovació, Universitats i Empresa (2009): “Terres de l'Ebre”, 80 pp. D4.3-29 Generalitat de Catalunya, Departament d'Innovació, Universitats i Empresa (2009): “Terres de l'Ebre”, 80 pp. Resten a la vostra disposició per a consulta i/o préstec.

Troba l’EUTDH a Internet i a les xarxes socials: Web: www.eutdh.cat Blog: http://blogs.uab.cat/eutdh Twitter: www.twitter.com/eutdh Facebook: www.facebook.com/eutdh.uabbarcelona Youtube: www.youtube.com/eutdh

anem digital, nº53 - El Butlletí de Notícies de l'EUTDH  

El Butlletí de Notícies de l'Escola Universitària de Turisme i Direcció Hotelera de la Universitat Autònoma de Barcelona.

anem digital, nº53 - El Butlletí de Notícies de l'EUTDH  

El Butlletí de Notícies de l'Escola Universitària de Turisme i Direcció Hotelera de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Advertisement