Page 1

EUROSTRA

DRV-EUROS.UTWENTE.NL

52ste JAARGANG NUMMER 2

APRIL 2019


Myrthe von den Benken

WOORD VAN HET BESTUUR ‘Terwijl ik dit stukje voor de Eurostra zit te schrijven, zit ik niet op mijn gebruikelijke plekje in de BK. Nee, ik zit achter de servicedesk van de Spiegel, te werken aan vooral secretaris gerichte dingen. Naast het runnen van de club, hebben wij alle drie nog een klein baantje ernaast (gehad), maar met de vooruitblik op de rest van het jaar, krijgen we daar waarschijnlijk steeds minder tijd voor aangezien het echte seizoen reeds begonnen is. Er staan voor ons een hele boel wedstrijden op de planning, te beginnen met de legendarische HOT die dit weekend zal losbarsten (voorheen bekend als HNOT). Hier zullen wij als bestuur natuurlijk vooral de eerstejaars naar de overwinning proberen te schreeuwen, maar ook de clubroeiers die de eer van Drienerlo zullen gaan verdedigen. Naast de HOT gaan wij ook als volledig bestuur naar een aantal wedstrijd-wedstrijden en hopen wij heel wat keren het verenigingslied in te mogen zetten omdat er blikken gehaald zijn. Niet alleen wedstrijden zijn dingen die voor ons op de planning staan voor de rest van het jaar. Naast het proberen draaiende te houden van de club, zijn we ook al hard op zoek naar onze opvolgers. Vooral Auke is hier druk mee bezig, en op dit moment zijn er wel 8 geïnteresseerden, hier zijn wij enorm blij mee, hulde! Ook meerdere Knorrendiners en Knorrencantussen staan op de planning, waar we zullen laten zien dat een 3 koppig bestuur zijn niet betekent dat je geen leuke dingen kan doen! Natuurlijk komt het zwaarste en drukste gedeelte van het jaar nu pas, maar we zien in dat het heel belangrijk is om samen leuke dingen te doen, en te proberen om de ‘leuke’ dingen mee te pakken met andere verenigingen naast ons dagelijkse standaard werk. Vandaar dat wij enorm veel zin hebben in het aankomende halfjaar en blikken we vol goede moed vooruit op alles wat ons nog te wachten staat!’

1


INHOUDSOPGAVE WOORD VAN HET BESTUUR HOROSCOOP DE RACE

1 4 8

HET VRIENDENBOEKJE VAN EUROS 11 DILEMMA OP DONDERDAG 15 LIEVE GERMA 18 SEVILLA 21 EDC KOOKT...

COLOFON

Vormgeving:

Max van Berloo Mayke Klumper Lara siering

Verder werkten mee: Nienke Rusch Casper Maas

Contact:

EUROSTRA

Anne Leemreize Bryan Oostra Daan Ekkelenkamp Emese van Dalen Ans Vlooswijk Elianne Hopman Maarten Poirot Minke Holleboom Marjolein Scheffers

E-mail: Eurostra@drv-euros.nl

Website:

issuu.com/eurostra

KORT NIEUWS

5

SLAGGAAT EN INDIGNUS WINNEN DE EEEK EN TEEK

9

MASTODONT

13

DE KRACHTHUNKS VAN HET KRACHTHONK

17

NADERT HET EINDE VAN EUROS?

19

DE ONBEKENDE VIEREN

23

EMESE GAAT ETEN BIJ...

26 KRUISWOORD

VAN DE REDACTIE

De Eurostra is het verenigingsblad van roei­ vereniging D.R.V. Euros. De eerste uitgave van het blad kwam uit in 1967. Het blad verschijnt in de huidige vorm sinds 2019.

Redactie:

25

3

Waarde Euroid, beste lezer, De Eurostra redesign commissie (Mayke Klumper, Lara Siering en Max van Berloo) heeft lang en hard gewerkt, en het resultaat van het werk is nu hier. De Eurostra heeft een complete re design gekregen en is nu conform aan de huisstijl. We horen graag van de lezer of het allemaal naar wens is en/of er nog opmerkingen zijn. Helaas heeft Chiara van Boheemen de commissie verlaten voor een studie in het buitenland. We wensen Chiara dan ook heel veel plezier en succes toe. Wel verwelkomen we Ans van Vlooswijk in de commissie. Zij heeft deze editie het stukken over het krachthonk en de EEEK en TEEK verzorgd. De gebruikelijke vaste columns zijn in deze editie aanwezig, en natuurlijk hebben we ook wat specials.

Tenslotte wil ik u veel leesplezier wensen. Met rood-wit gebiesde groet, Namens de EurostraCie, Bryan Oostra

D.R.V. Euros

Tel.: 053 4341136 (bestuur) E-mail: bestuur@drv-euros.nl Universitair Watersportcomplex ‘De Sevende Camer’ Auke Vleerstraat 99 7547 AN Enschede

2


Anne Leemreize

KORT NIEUWS HUISJONGSTE EUROTIEK In de vorige editie van de Eurostra werd in het artikel “Emese gaat eten bij…” vermeld dat Joost van Smoorenburg de huidige HJ van dit Euros huis is. Vlak na de uitgifte van het blad ontvingen wij van een van onze lezers de opmerking dat dit onjuist is vermeld. Naar aanleiding hiervan we graag een correctie maken: Tim van der Star is de huidige huisjongste van Eurotiek.

BIKE ERG Sinds een aantal weken staan er twee schitterende nieuwe pareltjes in het krachthonk: twee super epische Concept2 BikeErgs. Deze twee “fietsen” zijn zeker niet onopgemerkt gebleven onder onze leden, en worden dan ook flink vaak afgeschreven. Door de één om in de koudere en natte dagen te trainen voor een zonnige fietsvakantie, door de ander als vervanging voor de ergometer bij blessure.

EUROS KAMPIOENSCHAP INDOOR ROEIEN AFGELAST Helaas, helaas. Er waren niet voldoende inschrijvingen voor de door de DIVA georganiseerde EKIR die op 12 januari zou plaatsvinden. Hierdoor kon het evenement niet doorgaan. De DIVA geeft aan in de toekomst een zelfde soort evenement te willen opzetten.

MAGNUS CANTUS AFGELAST Helaas, wederom een evenement die in de afgelopen tijd niet door heeft kunnen gaan als gevolg van te weinig inschrijvingen.

WINNAARS EEEK EN TEEK Andere indoorroeiwedstrijden die wel druk bezocht werden waren de EEEK (Eerste Euros Ergometer Kampioenschap) en de TEEK (Tweede Euros Ergometer Kampioenschap). Beide keren waren Slaggaat en Indignus de snelste ploegjes.

3

DE EUROSBAND GAAT OPTREDEN BIJ DE GROLSCH EUROS DRIENERLO REGATTA Tijdens de GEDR zal de eurosband voor een stukje sfeer zorgen met hun muziek.

44E VAN OORD WINTERWEDSTRIJDEN 16 en 17 februari zijn onze wedstrijdploegen afgereisd naar Delft voor de eerste krachtmeting van het wedstrijdseizoen. Na zo’n vijf maanden hard trainen was dit het moment om te zien of al die gemiste feestjes en alcoholische consumpties iets hebben opgeleverd. En dat was zeker het geval. Minke Holleboom was de snelste in het Dames Elite Skiff veld. Ook de Eerstejaars Dames lieten het rest van het veld achter zich, waardoor het verenigingslied tweemaal ingezet mocht worden. Verder hebben de mannen van Eerstejaars Zwaar (2e plek) en Eerstejaars Licht (9e plek) hun eerste klassementspunten binnen. Het klassement van de Middengroepen begint pas op de Hollandia.

GYAS HUNZE In het weekend van 23 en 24 februari zijn welgeteld twéé Euros ploegen naar het hoge Noorden vertrokken om aan de start van de Gyas-Hunze te verschijnen: Indignus in het HOnerv C4+ veld en MGCD in het DCl 4* veld.


HOROSCOOP Probeer geen dingen te organiseren op Euros. Niemand komt toch opdagen. Cantussen en ergometerwedstrijden worden ook al afgelast omdat er te weinig animo voor is. Dat je dingen wil doen voor anderen is geen slechte eigenschap, maar misschien kan je deze energie beter in jezelf stoppen. Wanneer de lente nadert zullen je pogingen om iets moois neer te zetten waarschijnlijk meer succes hebben.

RAM (21 MAART T/M 20 APRIL)

Je hebt binnenkort iets te vieren. Misschien is het wel dat blik waar je al zo lang naar verlangt, heb je eindelijk die leuke meid of jongen veroverd, je hebt eindelijk een nieuw PR waar je al lang naartoe werkt, of je bent bijna jarig. Wat het ook is, vier het groots.

STIER (21 APRIL T/M 21 MEI)

Je hebt je leven goed op orde, zo ervaar je dat alleen nog niet. In je hoofd moet je nog duizend dingen doen. Rustig maar Stier, er is geen reden om je zorgen te maken. Wanneer je dit beseft zal je meer genieten dan ooit. Dit straal je dan ook uit naar je omgeving, waardoor nieuwe mensen jou gezelschap op zullen zoeken.

MAAGD (23 AUGUSTUS T/M 23 SEPTEMBER)

Je maakt het jezelf erg druk. Iedereen vraagt je om dingen te doen en je zegt geen nee. Zeg eens een keer nee. Je hebt maar twee handen, dat begrijpen mensen echt wel. Wanneer je dit zult doen, zal je veel meer rust in je leven ervaren.

WEEGSCHAAL (24 SEPTEMBER T/M 23 OKTOBER)

Je hebt wat wisselvallige buien. Blijf hier niet in hangen. Soms moet je dingen op je af laten komen en ze daarna weer van je af laten glijden. Probeer het evenwicht in je leven weer te zoeken. Vraag desnoods hulp aan een ploeggenoot of goede vriend(in).

SCHORPIOEN (24 OKTOBER T/M 22 NOVEMBER)

Op roeivlak loopt jou leven op rolletjes. Elke haal die je maakt lijkt vanzelf te gaan, en coaches zijn meer dan tevreden met jou. Ga zo door Schorpioen! Pas wel op dat je niet te laks wordt en blijf streven naar die perfecte roeihaal.

TWEELING (22 MEI T/M 21 JUNI)

BOOGSCHUTTER (23 NOVEMBER T/M 21 DECEMBER)

KREEFT (22 JUNI T/M 21 JULI)

STEENBOK (22 DECEMBER T/M 20 JANUARI)

Je voelt je de laatste tijd wat alleen. Je zult merken dat je behoefte hebt aan iemands warmte. Dit is niet gek, je bent tenslotte een Tweeling. Als je geduldig bent zal je deze warmte ontvangen. Dit kan zijn in de vorm van een nieuwe liefde, maar ook de warme vriendschap van een ploeggenoot. Hoe dan ook, het komt allemaal goed.

Nu de zon weer begint te schijnen ben jij alleen nog maar buiten te vinden. Is het niet in de boot, dan zit je wel op de fiets. Al dit sporten maakt je wel moe, waardoor je niet meer zoveel investeert in andere dingen. Probeer hierin een balans te vinden. Je vrienden missen je nu op donderdagavond en willen graag weer eens een biertje doen. Je studie gaat wel goed, dus daar hoef je je gelukkig niet zoveel zorgen over te maken.

LEEUW (22 JULI T/M 22 AUGUSTUS)

Je botst binnenkort met iemand over iets kleins. Je kan wat eigenwijs zijn, dus zal in eerste instantie voet bij stuk houden. Dit zal de situatie niet bevorderen. Probeer eens naar de ander te luisteren. Je hoeft er nier per se iets mee te doen, maar dan kom je iets vriendelijker over. Dat vinden mensen vaak fijn.

Elianne Hopman

VISSEN (20 FEBRUARI T/M 20 MAART)

Je hebt je nog nooit zo sterk verbonden gevoeld met Euros als nu. Je wilt dan ook graag iets doen voor de vereniging. Is het voor een grote commissie, misschien wel bestuur, of iets meer achter de schermen? Wat je ook doet, dit initatief zal beloond worden op een manier waarop je het niet zult verwachten.

Je bent klaar voor de liefde. Met de naderende lente, beginnen ook de vlinders in jou buik rond te dwarrelen. Ga eens lekker op het bankje bovenaan het vlot zitten en hou je ogen open voor al het moois dat over het water gaat. Dan ben je binnen no time verliefd. De Steenbok die al een relatie heeft zal deze lente extra romantisch zijn.

WATERMAN (21 JANUARI T/M 19 FEBRUARI)

Je bent de laatste tijd wat gestrest door je studie. Roeien lijkt alleen maar tijd en energie te kosten die je hard kan gebruiken. Het is verleidelijk om je trainingen af te zeggen. Doe dit niet! Het roeien zal je juist rust geven in je hoofd, waardoor je weer beter gefocust door kan. Hierna lijkt alles best wel weer mee te vallen.

4


Ans Vlooswijk

SLAGGAAT EN INDIGNUS WINNEN DE EEEK EN TEEK De winter lijkt alweer lang geleden. In februari bereikte het kwik al bijna 20 graden. Deze warmere temperaturen betekenen ook dat de eerstejaarsploegjes langzaam uit hun winterslaap ontwaken en ze zich af en toe weer in een C4 op het water wagen. Hier kunnen ze de in de winter getrainde techniek laten zien. Deze roeitechniek of vooral het gebrek hieraan hebben we al eerder mogen zien op de kroeg tijdens de EEEK en de TEEK. Deze twee wedstrijden werden allebei georganiseerd door de competicie en waren dit jaar allebei een groot succes!

De EEEK vond plaats op donderdag 17 januari. Een wedstrijd waar door alle competitie eerstejaars 500 meter zo hard mogelijk geroeid wordt op de ergometer. In de middag werden op de kroeg alle voorbereidingen getroffen. De ergometers werden met spanbanden vastgezet op het podium en het roeiprogramma werd op de computer en beamer opgestart. Achteraf bleek dit beide niet helemaal naar behoren te werken. De ergometers moesten alsnog worden vastgehouden, omdat ze door al het krachtsvertoon alsnog dusdanig heen en weer bewogen dat menigeen er misselijk van zou worden. Ook het computerprogramma protesteerde, waardoor helaas pas achteraf bekend kon worden gemaakt welke ploegen hadden gewonnen. Slaggaat en Indignus bleken de winnaars.

5

De individuele winnaars waren al wel snel duidelijk, bij de mannen was dit Remco Lieftink van het 7e Zinktuig met 1:25,7 en bij de vrouwen Ans Vlooswijk van Slaggaat met 1:42,7. Beiden waren ze bijna 2 seconden sneller dan de rest. Ze werden door Thirza van Spijk van de competicie gekroond tot stampkoning en -koningin met een stamppotstamper, een chocoladen medaille en een slagroomtaart in het gezicht. Of naja, dat was het plan.

“ANS HAD HET AL ZIEN GEBEUREN BIJ REMCO EN BESLOOT HET HEFT MAAR IN EIGEN HANDEN TE NEMEN EN DE TAART OP HAAR BEURT BIJ THIRZA IN HET GEZICHT TE DUWEN�


Hierdoor werd gelijk het vliegwiel van de ergometer een beetje gesmeerd met wat slagroom. De volgende weken werd er getraind voor de TEEK. Verschillende technieken om zo snel mogelijk op en af de ergometer te komen werden uitgeprobeerd. Dit tot het vermaak en als we de memes van zwaar19 moeten geloven wellicht ook de ergernis van de wedstrijdkolom. Op 14 februari, Valentijnsdag was het dan tijd om de ploegliefde tot de ultieme test te zetten. De TEEK vond die avond namelijk plaats. Gezamenlijk moest iedere ploeg minstens 2000 meter verroeien op de ergometer. Tijdens de wedstrijd bereikte de onderlinge samenwerking zijn hoogtepunt. De zo (on)uitvoerig getrainde wissels werden in de praktijk gebracht. Waar de een verschillende keren in enkele seconden op de ergometer sprong, viel de ander van zijn bankje of bleven de schoenen na de wissel achter. Het is immers ook lastig om op het juiste moment de voeten van je ploeggenoot los te laten‌ Bij de vrouwen ging de strijd voornamelijk tussen FUV II en Slaggaat. Het was lang spannend, maar uiteindelijk was de split van Slaggaat toch het laagst. Wederom sloeg Slaggaat dus haar slag. Bij de mannen liet Indignus de andere deelnemende ploegen onwaardig lijken door ook voor de tweede keer te winnen. Zowel Indignus als Slaggaat staan dus op een winning streak van 2. We weten natuurlijk dat ergometers niet drijven, maar wellicht is dit een voorteeken voor de komende wedstrijden? De eerstvolgende wedstrijd waar de eerstejaars ploegen met elkaar de strijd aangaan is de prevarsity dag op donderdag 21 maart. Komt dus vooral allen kijken!

6


Auter met Achternaam

MOOIE TITEL HIER Rectas rem volora et re consedi dolest quatati qui nus doluptae pratur reium net miniaectis sum iliqui omnim ut quos il ilitatium et utae aut magnis endis imin nonsenda dio eum at vel im sita voluptatur, offic to berum sit harum ut ea nobit quia adi repelenia dolores et eossit unt voloremo es delis evenis conese porerib usapersperat fugit quia explatemquas dici sum fuga. Omnieni endandiae veribust moluptati offic tem illaccu lparum eictectis iliqui quiaepro et Animagnis ates destion nos aut eostius doloris deliti bernatibus vere, con et alit undi dellame aut experci rest autempor sunt aute omni dolor re, sum vel maximus et es que num fugit laborpo rruptat uribusa nditate vel moluptas estiber chitisto velestis doluptae remquibus dis id eos remo tet fugiae vit inim que si unt duntia dolo es eveles quat. Et omnissit omniti dent fuga. Am quia delitatur autassini nimo il et ent offic tet aliquiae quiamenti tentia quos comnim fugia consequi offictate voluptas autem aboresequat porpossit adiatiunt dolupictiat pe isi apis rehendus et porumquam etur, que es aut esent lacessim quodit ea quoditatur aut landaerio blant posa non nus et faccabo. Cim conseque pore dus aut et eat. Vid ut eos quia quam et officient aborror epudia cumenim doluptatiore aspel modia ipienes et ut eserem desto modit qui conet harit, cuptas dolest aut dust, quam qui suntiam endiate aut que prepre explaborest, ut veri reptatiorpor alis et lacitio quas culluptiae simo dia que vendandis et quist est pliquis am conseque quam, conet ad ut esedicia nullaccaepe de nonsequam, quam, ullam quiam quis sa volentis volorrum harciis dolesenecum sinti doluptatur reprorunte netur assum assitat emolest iorrum laborup tatius. Elent. Omnisci issimossi aut de et as doluptati vel idellab oriorio offic torem repera dolorum et a nonem nis ressint, occuptaquam adia dolendae velessequo idite lamendiscias nonsendi delenim inusci nim ratus eatium harumqui voloreceped quam voloria versperate is as sit officimpos que aceri id que quo et evenimus, corectem qui te nullate ssusdae pernam is eaquatia que nam serspel itatur? Otatatem rempelentur, esed maio doluptatem

7

qui blaut vendic tem quia ad quos nimagnate rem exeriae prores as alicim voloria nosti ut odipissunt volum, con nam consequis abor am haruptur aut doloren ihicil ipid etus saperibus adi ute discil et, ventum dente voluptibus sam aut est, ipicia id mint volendi nonsequi

MOOIE HEADER odi odia iume autem laborum recepre, tet dendunt ionest aut utem. Nequame re evendis inus et lationsequi iundunti vellige ntendis et il min porem coribea nist, serum quiae. Namet pre que occaectatur, ut labo. Itatios essectio tenderi taeptae debitaquas sus apisquunt fugit laccabo. Uptation con peroris tecearum alitate velest, si ut ilit viditinusam fugit everaes aut auta cum quat etur? Niendanti occae rem as dolorio ribusam, temporrum ea dolumquibus maio. Loribere optissimus, sitem quaspere sequi cuptati in proresed quam vollabo ritatqui te vendunt ioreptatest, sequi re magnis voluptati optium etus doluptur? Pudici voluptatem experio blaute occuscia ereriorit magnima ionsed

A;SODIFJ;KLJDLKJALSKDJF;ALKSDCM;ALSKDJA;KEWFN;ALKSDFJ; minis delibust esequid qui berum eos molut quis ditatque opta similiquo bla doluptatur aut et, occum volupta spicti dia autaquame voluptur, quidi nimi, omnimaio invelectus, te volum labo. Que cone pe consequost quassim poreiunt porumenis moluptas quaes excesequi quam ium dolorit, soluptu repernatur sam, quo opta cullecusam faccus nem quae voluptaero tem utemoluptus sunt acercipsunt qui que atiis am sit hiliquias volum dolest, quibus volendantium aborum qui di omnit que consequatia sit moluptis por ad ut ut autem dunt, que nonesequat arum quod mos et veni quiati occusant, con rehenis prem. Ovit es alitia et hil mo quos seque ma vellaccus coratios as sime maximolupta delis sitis eiciam, que cor soluptatio ius et idebit ea percimus min consedis es dolupta quunt. Ibusam entium, ipiende pro blam hitioressim


DE RACE de warme momenten. Alle handen zijn nodig om Enschede op de kaart te zetten voor heel roeiend Nederland.

SKADI DINER TAPPEN

ADTJE OP DE SCHOUDERS

Op één staat voor ons het neerzetten van een episch weekend waarin alles goed verloopt, maar daarnaast vinden we het ook heel erg belangrijk om een goede band te hebben. Daarom hebben we ook meerdere commissie uitjes gepland. Zoals een uitgebreide lunch bij onze cateraar en natuurlijk het SKADI Diner waarop Yvonne even heeft laten zien hoe goed ze wel niet kan zuipen! Ook afgelopen maandag was het raak! Er was een alternatieve versie bedacht op Crazy 88 waarbij in kleurrijke poncho’s meerdere opdrachten uitgevoerd moesten worden. Hier is veel beeldmateriaal van, zie hiernaast! Verder zijn er veel biertjes en shotjes genuttigd en zo was dit dan ook een geslaagde avond. Maar wat zal er dit jaar nou anders zijn dan voorgaande jaren? Een groot evaluatiepunt vanuit de bezoekers van vorig jaar, is het verbeteren van de vlotten. Deze waren afgelopen jaar vanwege de hoge ligging lastig te gebruiken. Dit jaar zullen we daarom betere vlotten gebruiken, zodat alles veiliger en soepeler verloopt. De wedstrijd is natuurlijk op het water, maar ook alles wat op de kant gebeurt is belangrijk om een mooi weekend neer te zetten. Zo zullen er masseurs zijn, maar ook komen de speciaalbierlounge, tribune en photobooth weer terug, omdat deze afgelopen jaar een groot succes was. De speciaalbierlounge komt zelf wat centraler te liggen zodat je onder het genot van een lekker speciaalbiertje optimaal kan genieten van de wedstrijd. Als laatste kunnen wij natuurlijk niet genoeg benadrukken dat de sfeer groot en deels gevormd wordt door activisten die zich inzetten voor een geweldige GEDR! Wij zullen ook dit jaar dan weer goed voor de activisten zorgen en bijvoorbeeld ijsjes rondbrengen op

Nienke Rusch

Een zwembad, smoothies, panini’s en betere logistiek. Dit zijn een aantal ideeën die wij de komende GEDR als commissie gaan realiseren. Ieder jaar is de GEDR natuurlijk een van de mooiste momenten waarop wij heel roeiend Nederland kunnen laten zien wat D.R.V. Euros is en hoe gaaf Enschede eigenlijk wel niet is. Al een aantal maanden zijn we druk bezig om al deze dingen te organiseren.

ADTJE OP DE KOP

VEEL SHOTS

RACE LIEFDE <3

8


Bryan Oostra

MASTODONT Binnen een studentenvereniging is het een komen en gaan van leden. Vanuit de angst dat de vereniging hierin essentiële karaktereigenschappen zou verliezen worden sjaarzen jaarlijks in rap tempo de mores bijgebracht. Maar wat zijn nou deze karaktereigenschappen, en is deze angst gegrond? Deze en andere vragen leggen we iedere uitgave voor aan een (oud) lid dat al even meegedraaid heeft op onze vereniging. Deze keer spreken wij Maxim Simon Petrus Geraldus van Wieringen. Maxim is in 2013 lid geworden maar, met zijn studie komt zijn tijd waarin hij zich zeer divers ingezet heeft voor de vereniging ook ten einde.

WAT HEB JE ALLEMAAL GEDAAN TIJDENS JE LIDMAATSCHAP BIJ DE DRV? IN WELKE PLOEGEN ZAT JE? Ik ben begonnen met comporoeien in het ploegje J.A.C.K. Het jaar daarna ben ik gaan wedstrijdroeien. Ik heb in mijn eerste jaar licht geroeid in EJL 2015. We begonnen met 5 roeiers voor een 8+, maar we zijn na de varsity overgestapt naar een lichte vier met. Helaas geen blik, dus het jaar daarna weer geprobeerd een blik te halen in de vier zonder met MGL 2016, maar wederom geen blik gehaald. Zodoende ben ik maar gaan coachen. Ik heb in 2017 MG(L)D gecoacht, twee dubbeltweetjes. Stiekem ging ik destijds ook zelf veel roeien en heb ik nog ingevallen bij EJZ op de ARB en, eindelijk, beginneling af geworden met MGZ op de NSRF. Met die last van mijn schouders kon ik me het jaar daarna volledig focussen op het coachen van EJLD 18.

HEB JE NAAST ROEIEN OOK NOG DINGEN ONDERNOMEN? Ik was voor mijn gevoel altijd heel druk met coachen en zelf veel sporten, je kon me dus ook vaak in de BigGym vinden, of op de ergo natuurlijk. Oh, en fietsen, en hardlopen! Tegenwoordig hebben we op de DRV zelf een gym dus dat is nice. Qua commissies heb ik de Na Introductie Kommissie Euros gedaan in 2014 en ik was ook actief bij de EDC. Bij de EDC waren we vooral bekend van gerechten als “smoky raw rice”en “past a pap”.

9

WAT HOOP IK DAT NOOIT VERANDERD AAN DE DRV? Euros is echt heel gemoedelijk, makkelijk en relaxed, vind ik. Dat moet echt blijven.

“MAAR ALS OUDE ROT ZIE IK GEVAARLIJKE VERANDERINGEN NAAR VOREN KOMEN” Tegenwoordig heb je een pasje en examen nodig om van de krachtruimte gebruik te maken. Alle boetes gaan omhoog. Er worden vele taakstraffen uitgedeeld. Ik heb een royering meegemaakt. Binnen mag niet meer gerookt worden. Sterke drank is tegenwoordig ook niet meer oké. Coxboxen mogen niet meer mee naar huis. Glazen mogen niet meer kapot worden gegooid. Te veel betuttelingen. Ik hoop dat dit stopt. Ik hoorde overigens zelfs dat er een blaasapparaat voor tappers moest komen, om te controleren of de tappers niet te dronken zijn. Waar gaat dit heen?


WAT ZOU EEN SJAARS MOETEN DOEN OM EUROS WEER RELAXED TE MAKEN? Je kunt natuurlijk heel hard tegen dingen aan schoppen, zeggen dat vroeger alles beter was. Dit is wel leuk, maar je schiet er helemaal niets mee op. Als wereld verbeterende sjaars moet je jezelf binnen likken om hier iets aan te doen. Ik zou zeggen dat je als sjaars moet beginnen met commissies, dan bestuur en eventueel het CBE (Centraal Beheer Euros) of de SU (Student Union). Vanaf daar kunnen de regels weer relaxed gemaakt worden. Ik denk dat societeitsbestuur een van de makkelijkste opties is om dit voor elkaar te krijgen. Er moeten gewoon minder regels komen!

WIL JE NOG IETS KWIJT? Er moet meer geroeid worden! â&#x20AC;&#x2DC;S ochtends vroeg trainen is echt het beste wat er is. Er is geen wind. Je hebt glad water. Er hangt vaak wat mist boven het water wat meer likes oplevert op instagram (tag me in je ochtendsessie pics!). Bovendien verschijn je ook nog eens fris in college. Ook voor compo en club roeiers is dit

fantastisch. Ik vind het ook echt super tof dat de DIVA club(ergo)trainingen regelt. Hopelijk gaat ze nu het langer licht is over op het plannen van 8+ trainingen. Niets is gaver dan in een 8+ roeien. We zijn immers toch ook een roeivereniging? Dan moet je gewoon roeien! Oh en als het kan mag de voorzitter ook weer langer worden.

WELKE VAN DE DRIE VAN WIERINGEN KAN HET BESTE CLUBROEIEN, WEDSTRIJDROEIEN EN LICHT ROEIEN? Kay is het lichtst dus die kan het beste licht roeien. Seth heeft de meeste blikken dus hij kan het beste wedstrijdroeien. Ik drink het meeste bier, dus ik ben een echte compokoning. Ik zit ook op stuurboord slag in de Heineken clubboot. Daarvoor moet je goed kunnen clubroeien.

HEB JE NOG EEN LEUK VAN WIERINGEN FEITJE? We hadden vorig jaar allemaal dezelfde telefoon, en je gelooft het niet, ook dezelfde ouders!

10


Elianne Hopman

HET VRIENDENBOEKJE VAN EUROS HOE HEET JE? Vera van Boheemen

WANNEER BEN JE GEBOREN? 23 december 1999, dus ik ben nu 19 jaar oud.

WELKE STUDIE DOE JE? Technische geneeskunde, ik zit nu in mijn eerste jaar.

BIJ WELK PLOEGJE ZIT JE EN HOE ZOU JE JOU PLOEG OMSCHRIJVEN? Ik zit bij Slaggaat. Het is echt heel leuk. We zijn een fanatiek ploegje. In het begin zeiden we allemaal dat we echt vaak wilden trainen en we trainen nu ook lekker vaak. We vinden het ook allemaal heel leuk om ons ploegje belangrijk te laten worden in ons leven. Dus we doen best veel met ons ploegje ernaast en soms ook met andere ploegjes. En we zijn vaak ook met de meesten van ons op de kroeg. Het is echt gezellig en een fijne vriendengroep die zo snel is ontstaan. We hebben ook de EEEK en de TEEK gewonnen.

WAAROM BEN JE LID GEWORDEN VAN EUROS? Ik zei van tevoren dat ik er totaal niet bij zou gaan. Mijn broer had een jaar bij Theta gezeten en vond dat niet leuk. Dus ik had in mijn hoofd al: ik vind het echt niet leuk. Ik wilde graag een nieuwe sport, maar ik wist dat ik één ding niet ging doen, en dat was roeien. En toen weet ik niet wat er gebeurd is bij de Kick-in. Ik denk toch dat wat me heeft overgehaald is dat ik van alle hoeken hoorde dat het de gezelligste vereniging was als je ook een beetje wilde sporten. Ik wilde ook een sport doen waar je fysiek ook wat sterker van werd, bijvoorbeeld bij volleybal dan ben je heel erg met het spelletje bezig, en spring je een paar keer. Maar ik vond het wel cool om ook mijn

11

lichaam echt te trainen. En dat lukt wel redelijk. Ik herinner me ook een gesprek met Marjolein op de trappen buiten. Toen ze vertelde over de vereniging zag ik in haar ogen hoe gelukkig ze ervan werd. Ik zag dat zij zich er echt fijn bij voelde en dacht toen, ja waarom ook niet?

WAT HEB JE VOOR EUROS GEDAAN AAN SPORT/ HOBBY’S? Ik heb vorig jaar gebokst. En daarvoor getafeltennist. Ik ben daarmee op mijn achtste begonnen en heb daar ook veel wedstrijden in

“KIJK, OOK AL KAN JE HET NIET, JE KAN ALSNOG WEL ECHT DOOD GAAN TIJDENS DE TRAININGEN” gedaan. Maar op gegeven moment vond ik het niet leuk genoeg meer om ermee door te gaan. Toen nam ik een tussenjaar, en wilde een andere sport uitproberen. En de boksvereniging zat in mijn straat. Dus vandaar dat ik ben gaan boksen. In mijn tussenjaar ben ik ook vijf maanden naar Zuid-Afrika gegaan, naar Kaapstad.

WAT COOL, WAT HEB JE DAAR ALLEMAAL GEDAAN? Het was heel gaaf. Ik heb daar echt de tijd van


mijn leven gehad. Ik heb daar drie maanden een Engelse taalcursus gedaan. En toen ging ik weer naar huis. Toen was ik thuis en dacht ik, ja ik heb nu niks te doen in mijn tussenjaar en ik wil wel terug. Toen ben ik nog voor twee maanden terug gevolgen. Die keer heb ik vrijwilligerswerk gedaan. Ik deed dat op twee basisscholen, waar ik met de kinderen ging lezen. De ene basisschool was met de meeste achterstand, dus dat was vooral één op één met kinderen boekjes lezen. Dit was een hele arme school, dus om hier voor te lezen vond ik het meest indrukwekkend. Bij de andere school was het gewoon voor de groep voorlezen. Dit was een rijkere school, wat ook wel echt rijk was. Ik was wel blij dat ik allebei de scholen heb gezien, om te zien dat de kinderen daar zo’n ongelijke kans krijgen. Maar die tijd daar was wel echt heel tof. De eerste keer sliep ik in een gastgezin en de tweede keer sliep ik bij vrienden die ik daar de eerste keer had gemaakt. Ik vond het in het begin wel apart om weer te gaan studeren. Vooral om weer op een plek vast te zitten, en daar je leven te leiden. Maar ik vind het wel heel leuk hier.

HEB JE NOG EEN WIJSHEID AAN DE LEZERS? One team one dream. Of iets met team spirit. Als laatst wil ik nog wel even wat vertellen. Ik vind het superleuk bij Euros, ik heb het gevoel alsof ik dat nog niet duidelijk genoeg heb gezegd. Ik ben er echt blij mee. Hoeveel mensen je leert kennen, ook op de kroeg en ploegdates. Het is allemaal leuk. Ook wel dat iedereen een beetje dezelfde mindset heeft. Iedereen wil het leuk hebben en is ook erg sociaal, maar wel sportief.

WAT WILDE JE VROEGER LATER WORDEN? Ik wilde vroeger in de gevangenis werken, dat wist ik zeker. Het maakte me niet uit als wat, maar ik hoopte als fysiotherapeut. Maar in iedere geval in de gevangenis. Leek me echt tof om de verhalen van die mensen te leren kennen. Niet per se wat ze hadden gedaan, maar meer wat er achter lag waarom ze die dingen deden. Ze een beetje leren kennen. Maar ja, dat ga ik uiteindelijk niet meer doen. Want ik doe TG.

HOE ZIE JE JE TOEKOMST BIJ EUROS? Ik heb het gevoel dat bij Euros heel erg focus ligt op de eerstejaars en dat het daarna als wedstrijdroeier vooral nog leuk is. Maar doorgaan naar clubroeien zie je niet heel veel van. Dus ik ben wel benieuwd hoe dat eruit gaat zien. Want ik ben niet van plan om te gaan wedstrijdroeien. Ik vind Euros echt superleuk, dus ik blijf sowieso volgend jaar erbij en daarna ook nog wel, maar ik hoop wel dat het hetzelfde blijft voelen als nu, net zo leuk. Dat je wel de teamspirit houdt en dat ploeggevoel. Dat je wel een ploeg en gemeenschappelijk doel houd. Maar ik denk dat dat met ons ploegje wel gaat lukken. Ik wil ook nog even zeggen dat de CompetiCie echt geweldig is. Hoe ze alles regelen. Echt top!

12


Ans Vlooswijk

DE KRACHTHUNKS VAN HET KRACHTHONK In het begin van dit collegejaar heeft Euros een echte krachtruimte gekregen. Hier wordt door velen dankbaar gebruik van gemaakt. Er wordt door de wedstrijdkolom heel wat afgezweet, maar ook de club- en comporoeiers proberen hier de biercalorieën er af te sporten bij onder andere compofit. Er zijn natuurlijk altijd mensen die het allemaal nog een stap verder nemen. Zij hebben zich afgesplitst van het gepeupel, waardoor er als het ware een verenigingsinceptie is ontstaan. U heeft er wellicht al van gehoord, maar er is sinds kort een subvereniging binnen Euros, beter bekend als de Drienerlose Bicepsvereniging Euros. Met een van de leden van dit Eliteclubje, Cornelis van den Engh (21) hebben wij voor u een interview geregeld om een wat dieper kijkje te nemen in de wereld waar curls niet slechts in je haren zitten en met push en pull geen marketingstrategie wordt bedoeld.

KUN JE IETS VERTELLEN OVER DE DRIENERLOSE BICEPSVERENIGING EUROS?

We zijn een soort elitegroepje binnen de krachtsporters. Het begon eigenlijk als een grapje en blijkbaar vonden mensen het toch wel grappig, waardoor het is blijven hangen. Op het moment bestaan we uit 3 leden: Theo van Hal, Eric Dannenberg en ikzelf. Uiteindelijk waren wij wel de drie personen, de harde kern die ermee begonnen. Je hebt toegang tot deze vereniging als je lid bent van Euros en een 100 kilo strict barbell bicep kan doen. We hebben nog geen statuten en staan nog niet bij de KvK-ingeschreven. Verder zijn er ook nog geen verenigingskleren of iets dergelijks, maar Chris Lokin en ik hebben al wel van Melanie Zaaijer een mooie gegrafeerde snijplank van de Drienerlose Bicepvereniging Euros gekregen.

HOE IS HET GEKOMEN DAT JE ZOVEEL SPORT? WELKE SPORT(EN) HEB JE HIERVOOR GEDAAN?

Ik heb vroeger eigenlijk best veel gesport. Ik voetbalde en fietste een beetje voor de lol. Voor de rest heb ik nooit echt op topniveau gezeten. Toen ik begon met wedstrijdroeien, begon het vele trainen een beetje. Ik heb uiteindelijk 2 jaar eerstejaars zwaar geroeid. Trainen met een doel voor ogen, waar we vol voor zijn gegaan, daar haalde ik best wel veel plezier uit. Dat vond ik het mooiste van het vele trainen. Het werken naar resultaat.

ALS JE NU JE SPORTCARRIÈRE ZOU BEKIJKEN, KAN JE HIERIN DAN EEN HOOGTEPUNT IN AANWIJZEN?

13

Ik denk dat dat het tweede worden met de NKIR vorig jaar met eerstejaars zwaar 2018 is. Het zijn toch wel de Nederlands kampioenschappen, waar je met zijn achten bijna hebt gewonnen. Stel de nummer 1, Nereus had niet meegedaan, dan hadden we een Nederlands baanrecord gehad. Was wel jammer dat Nereus toch net eerste werd. Denk wel dat dit mijn beste prestatie ooit is, tot nu toe.

WAT MOTIVEERT OF INSPIREERT JE NU OM ZO VAAK TE GYMMEN?

Ik voel me er wel gezond bij. Je voelt je altijd fit. Het werken aan je studie kan je goed combineren met het vele sporten en niet te veel zuipen. Je bent als wedstrijdroeier nooit brak. Je bent hierdoor lekker fit en gedisciplineerd. Nu ik niet meer wedstrijdroei, doe ik dat wel weer. Ik probeer het drinken te beperken naar maximaal een keer per week. Ik vind dat fijner voor mezelf, vaak is dat dan de donderdagavond. Ik word ook wel geïnspireerd door mensen om mij heen, die ook veel aan het sporten zijn. Dan vind ik het supermooi dat hij veel aan het sporten is en dat wil ik dan ook doen. Zelf ben ik ook wel een persoon die het leuk vind om samen te sporten en als je dat dan iemand hebt die ook 6 tot MET ZWAAR 18 IN DE BOOT


EEN GEMIDDELDE MIDDAG IN HET KRACHTHONK WAAR IEDEREEN ZO HARD BEZIG WAS MET TRAINEN, DAT ER GEEN MOMENT MOGELIJK WAS OM EEN FOTO SCHERP VAST TE LEGGEN.

8keer in een week sport en ook nog laat aanwezig is op de kroegavond, dan vind ik dat wel superleuk om daarmee te sporten, daarvan krijg ik ook weer energie en dan blijf je ook sporten.

JE GYMT NU OVER HET ALGEMEEN VAKER DAN JE ROEIT, ALS JE DE TWEE ZOU MOETEN VERGELIJKEN, WAT HEEFT DAN JOUW VOORKEUR?

Ik denk dat als je een beetje serieus gaat roeien, dat dit dan leuker is. Als het roeien heel lekker gaat in de boot, dan haal ik hier veel plezier uit. Maar roeien is toch altijd wel lastiger, zeker in de winter is het moeilijker om af en toe leuk te gaan peddelen. Hierdoor vind ik in de winter het gymmen in de sportruimte leuker, maar in de zomer juist weer het roeien. Ik denk dat vooral de afwisseling het leukst is dan heb je van beiden wat.

HOE VAAK SPORT (GYM) JE PER WEEK? EN WAT DOE JE DAN ZOAL?

Ik ben ongeveer 3 tot 5 keer per week in de krachtruimte te vinden. Vaak verspreid ik mijn sessies in push en pull. Bij push pak je voornamelijk je borstspieren, schouders en triceps en met pull pak je je lats, traps, bovenrug en je hamstrings. Ik verspreid dit over de dagen, dat als ik spierpijn heb in mijn push-spieren dan pak ik mijn pull-spieren en andersom. Toen ik wedstrijdroeide deden we ook 2x per week krachttraining met hierbij ook een push en pull-sessie. Het is de beste manier om je spieren te trainen, denk ik.

Toen we dit nog niet hadden, moest je naar de Crossfit Twente, de kerk. De enige momenten dat je daar als wedstrijdroeier kon trainen, was dinsdag en donderdag om 7:00 uur â&#x20AC;&#x2122;s ochtends. Voornamelijk als je gaat wedstrijdroeien, wil je juist een constant slaapritme hebben. Twee dagen in de week om 6 uur opstaan helpt niet voor je herstel. Nu met het krachthonk kan je lekker in de middag trainen en vervolgens op elke ochtend ongeveer op hetzelfde moment opstaan, wat veel beter is voor je herstel. De krachtruimte is met name voor het wedstrijdroeien een grote stap vooruit.

HEB JE EEN FAVORIETE PLEK IN HET KRACHTHONK?

Ik denk dat het deadlift-platform mijn favoriete plek is. Dat is het gewichthefplatform links achterin de hoek, welke is aangeboden door Heeren wedstrijdroeiersdispuut Magnus. Verder is voor mij de favoriete ergometer, ergometer S.

IS ER NOG IETS WAT ER MIST IN HET KRACHTHONK?

Nee, het krachthonk is top zo! Ik wil dan ook graag de personen bedanken die dit mede mogelijk hebben gemaakt, onder andere het CBE, de Student Union en natuurlijk het (oud)bestuur van Euros.

VEEL TRAINEN >> VEEL WATER DRINKEN >> DIT IS HET RESULTAAT #UCOMPETE?

JE MAAKT DUS GOED GEBRUIK VAN HET NIEUWE KRACHTHONK, WAT VIND JE HIERVAN?

De krachtruimte is misschien wel het beste wat Euros ooit is overkomen, tenminste als je kijkt naar de laatste 10 jaar. Ik denk dat het een hele grote stap vooruit is.

14


Minke Holleboom

DILEMMA OP DONDERDAG

Sleutel 36 is nooit meer kwijt 15

-O


F- Er is altijd verse koffie op Euros 16


Emese van Dalen

NADERT HET EINDE VAN EUROS? In de hele geschiedenis hebben mensen voorspellingen gedaan over het naderende einde van de wereld. De Mayakalander eindigde in 2012 en zette daarmee de wereld op zijn kop: dit zou het einde worden. Nu worden er voorspellingen gedaan over het einde van de wereld als gevolg van klimaatveranderingen. Het einde van de wereld is ook een geliefde inspiratiebron voor films en series, maar toch lijkt het tot nu toe nog niet dichtbij. Het einde van Euros daarentegen ligt op de loer. Georganiseerde ergometerwedstrijden krijgen geen aanmeldingen, cantussen worden afgelast, kroegavonden zijn leeg, wedstrijdboten worden maar met 4 in plaats van 8 gevuld en het bestuur bestaat maar uit 3. Het voorspelt weinig goeds. De feiten liegen er niet om: Euros verliest inzet van de leden en dat kan fataal worden voor de vereniging. Want wat gebeurt er als er in plaats van 3 mensen niemand meer bestuur wil doen? Of als niemand nog wil wedstrijdroeien? Of niemand naar de kroeg en activiteiten komt? Wat gebeurt er als Euros tot zijn einde komt? Het einde van Euros zou voor een grote groep betekenen dat hun volledige sociale netwerk in elkaar stort. Kijk bijvoorbeeld naar de wedstrijdroeiers en dan specifiek de wedstrijdroeiers die bij een Euros dispuut zitten. Hun hele leven is ingericht rondom Euros. Euros is voor hen topsport, Euros is vriendschap en misschien zelfs liefde. Het is in ieder geval vertrouwd en biedt structuur. Zonder Euros hebben ze geen ergotijden of voedingsschema’s om over te praten. Sterker nog, ze hebben niemand om erover tegen te praten! Wat een dramatische situatie zou dat zijn. Blijft er dan nog gespreksstof over? Want wees eerlijk, wedstrijdroeiers praten over weinig anders dan wedstrijdroeien. Misschien worden ze zonder Euros zelfs wel dik, omdat ze niet meer de mogelijkheden krijgen om extreem fit te worden. Wie moeten dan in de kick-in zonder shirt rondlopen om hun spieren te showen? Het zal een gemis zijn voor elke kick-in ganger. Niet alleen voor wedstrijdroeiers, maar ook voor comporoeiers zal het einde van Euros voelbaar zijn. Hoe kunnen ze dan nog hun

17

zuipgedrag verantwoorden? Nu kunnen ze zichzelf nog gerust stellen dat ze tenminste eens in de maand een ergosessie doen dus dat het allemaal wel goed komt met die studentenkilootjes. En met wie moeten ze nu zuipen? De donderdagavond is de avond waar ze de hele week naar uitkijken, om met hun ploeggenoten voor goedkope prijzen pils weg te knallen. Stel je voor dat ze vrienden buiten Euros moeten vinden en niet meer college kunnen volgen in hun vertrouwde Euros squad. Of in de UB naast onbekenden zitten, omdat de Euros tafel niet meer bestaat? Je moet er niet aan denken. Om ervoor te zorgen dat dit doemscenario niet uitkomt, hebben we iedereens hulp nodig. “Activisme is de norm!”

“MELD JE AAN VOOR EEN COMMISSIE, OOK AL IS HET MAAR EEN KLEINE” Het is super gezellig, je leert er zelf wat van en je draagt wat bij aan de club! Kom elke donderdag met je ploeg naar de kroeg en blijf een keer wat langer dan vlak na het eten. Aan het eind van de avond gebeuren de mooiste dingen. Blijf fanatiek trainen om ons imago van knapste vereniging van Enschede hoog te houden en misschien vind je het trainen wel zo leuk dat je wil gaan wedstrijdroeien. We willen natuurlijk het allerliefst volgend jaar weer allemaal super sterke 8en het eerstejaarsklassement ingooien. Voor iedereen is wel een geschikte niche te vinden binnen Euros en dat maakt onze vereniging zo mooi. Ga op zoek naar jouwe en maak er het beste van. Zo kunnen we het einde van Euros voor altijd voorkomen.


LIEVE GERMA Germa

Heb je een vraag die je aan niemand durft te stellen? Onzeker in de liefde? Pieker je over houding (zowel in de boot als op de kroeg)? Twijfel je over die ene commissie? Vraag, anoniem, advies aan Germa! De leukste vraag wordt komende editie gepubliceerd. Mailen kan naar: Eurostra@drv-euros.nl

Hoi Germa, Ik weet dat ik hier nog niet zo lang rondloop en misschien is dat ook wel een deel van het probleem, maar ik weet gewoon echt even niet meer hoe ik dit moet oplossen. Ik zal maar gelijk met de deur in huis vallen: Mijn ploeg valt nu al helemaal uit elkaar!!! Eigenlijk al op NIKE-weekend hadden ik en 2 andere meiden elkaar al helemaal gevonden. Uiteindelijk zijn we dus ook met z’n drieën en nog drie anderen in een ploeg gegaan (de naam noem ik liever niet). We hebben toen wel afspraken gemaakt over hoe vaak we wilden trainen enzo, maar niemand houdt zich nog aan die afspraken! Ikzelf wil wel trainen, maar onze coach zegt dat hij geen zin heeft om maar één of twee mensen te coachen. Komt dit ooit nog goed?! Please help, want ik weet het echt even niet meer! Groetjes, Een eerstejaars die liever anoniem blijft

Hoi anonieme eerstejaars, Wat goed dat je de stap hebt genomen om me te schrijven! Meestal helpt het al om je gepieker op papier te zetten en het er met iemand over te hebben. Gelukkig heb ik goed nieuws voor je. Als ik zo je situatie hoor, hoef je je echt niet druk te maken dat je ploeg uit elkaar valt. Het seizoen is nog niet begonnen en het is nog niet zo vaak lekker weer. Daardoor hebben de meeste ploegen nog niet zo’n zin om het water op te gaan. Dit gebeurt elk jaar en is echt niet erg. Integendeel: Geniet er nog maar even van! Kun je echt niet stilzitten en vind je ergometeren stiekem best leuk? Vraag eens wat rond bij andere ploegen en ga met z’n allen trainen; grote kans dat je coach dan ook wel wil. Veel plezier dit seizoen! Liefs, Germa

18


Daan Ekkelenkamp

DE ONBEKENDE VIEREN De Var$ity nadert met rasse schreden en op meerdere manieren is het Var$ity bestuur al weer bezig met de promotie. Maar van de ‘voor alles het hoofdnummer’ mentaliteit is bij de D.R.V. nog weinig te merken. Sterker nog, op het moment van schrijven zijn er zelfs nog twijfels over een eventuele deelname bij de dames. Waar dit vroeger nog heftige gevoelens losmaakte blijkt het nu niemand te deren. Wellicht is het gewoon te lang geleden dat een oude vier van Euros überhaupt een serieuze kans heeft gehad om een plek in de finale te halen. Het is dan ook niet voor niets dat de uitspraak ‘voor alles het hoofdnummer’ op de D.R.V. wordt vervangen door ‘Successupporters blijven thuis, Euroïden reizen af’. Succes is blijkbaar ver te zoeken. Het feit dat de favoriete vrouwen kampen met blessures en de favoriete mannen laatst nog twee keer zijn omgeslagen helpt hier ook niet bij. Maar een kat in het nauw maakt gekke sprongen. Op het moment van schrijven zijn de oude vieren nog niet bekend. De weg ligt dus nog open voor onverwachte namen, en daarom besloten wij om maar eens te kijken met welke opstellingen drie mensen zouden komen die echt geen zak van roeien afweten: een sjaars, de commissaris intern van afgelopen jaar en de voorzitter van Kano.

LENNART HOF (EERSTEJAARS) De oude vieren op de Var$ity? Ja ik weet wat de Var$ity is, ik moet alleen even nadenken wie er in de oude vieren zullen zitten. Bij de mannen denk ik die voorzitter is van de bicep klup er wel in zit, Cornelis heet hij volgens mij. En die vent die laatst nog een verhaal had verteld op de Sevende Camer over hoe je een succesvol clubroeier kan worden. Steven Hoogeveen ja, die zie ik ook nog wel op het Var$ity podium zitten. Daarnaast ga ik voor Paul Stöver en ik zeg het liever niet, want het is slecht voor zijn ego, maar vooruit, zet Nils van der Ent er ook maar in. Bij de vrouwen kom ik niet verder dan de slag: Herbert Rensink. Als ik dan moet gokken ga ik voor de rest van de opstelling voor Marjolein Scheffers, Elianne Hopman en Jolien Ambrosius.

JULES VAN LIEFLAND (COMMISSARIS INTERNE BETREKKINGEN 17/18) Tja, den ouden vier. In '95 zaten daar natuurlijk bekende roeiers in als Van Steenis, enne.... nouja jij kent ze vast allemaal wel. Maar inderdaad, de grote vraag is natuurlijk wie de alarmcode naar dit jaar gaat veranderen! Nu de zware mannen zichzelf hebben uitgeselecteerd in de zwaaikom,

19


durf ik wel een winnende boot samen te stellen die het eremetaal namens de vereniging binnen gaat slepen. Met op boeg: Fausto Visser; onverschrokken aan de bar en op verhogingen als balkon en erepodia. Op 2: Daan Horenberg; hij was altijd wel kast toch? Op 3: sjaars (Ronnie? Robbie?) die ik laatst ontmoet heb; vertelde me dat de Varsity winnen een eitje was. Op slag: Ernst Kleinhuis; wat is een mooiere comeback van z'n list-mailtjes dan de Varsity winnen? Stuur: wanneer wordt het tijd dat de high tech human touch zijn intrede maakt hier en we deze mannen laten sturen door een AI/IoT/Big data humanoid? Nee? Anders is Jan Rosier uit zijn lichte jaren een prima tweede kandidaat. Een ploeg is natuurlijk niks zonder een coach! Eiko Westerbeek; Eiko heeft afgelopen tijd natuurlijk zijn 'club'roeiers tot grote hoogte weten te schreeuwen/fietsen, en wat zou een betere kers op zijn club-taart zijn dan een echt (Varsity)blik? De dames van Slaggaat wil ik graag uitnodigen deze mannen aan de finish in het water te verwelkomen.

JOS ALBERS (VOORZITTER DKV KANO) Ik heb echt niks zinnigs te zeggen over de Var$ity, maar als jullie de boot andersom leggen hebben we nog wel wat kanoĂŤrs die ook wel aardig kunnen peddelen. Verder heb ik ergens gehoord dat Thom Palstra ook over niet te onderschatten roei-ervaring beschikt. Wellicht dat de UT dan ook weer wat meer interesse voor de wedstrijd krijgt.

Op het moment van lezen weet u wie er echt als oude vieren op het kanaal liggen op 9 april. Ondanks dat misschien niemand een ĂŠcht succes verwacht willen we de heren en dames alvast een hart onder de riem steken en moedigen we een ieder aan om naar Houten af te reizen.

20


Elianne Hopman

SEVILLA Het is 08:30. De wekker gaat. Langzaam druppelt iedereen zijn kamer uit. Cyrelle is vaak als eerste al wakker en heeft de pan met havermout al op het vuur gezet. Een goede basis voor het begin van de dag. Iedereen schept een kommetje vol en vult dit aan met fruit, noten en honing naar haar eigen keuze. Met een wild slaapkapsel en dichtgeknepen oogjes wordt het ontbijt naar binnen gewerkt. Langzaam wordt iedereen meer wakker en kleed zich om in een roeipakje, dat nu nog bedekt is met thermo’s, maar straks zal stralen in de zon. Wanneer we de deur uit stappen is de lucht helder blauw en brandt de Spaanse zon in onze rug. Het is nu nog fris, maar wij weten wel beter. Straks lopen we in korte broek. Zoals de hele week eigenlijk al. We fietsen weg tussen de smalle eenrichtingsweggetjes, waarin we regelmatig boze gebaren krijgen omdat we tegen de richting in fietsen. Suffe Spanjaarden, die kennen het bordje “ uitgezonderd fietsers” niet. Wachtend voor het stoplicht dat vervolgens op groen springt met een ge’pfieuwpfieuwpfieuw’ alsof het uit Star Wars komt, scheuren we over de groene fietspaden. Over de brug, genietend van het prachtige water, richting de baan. Lekker trainen, en daarna weer terug naar het huisje. Tijdens de lunch komt de hele koelkastinhoud naar buiten op de eettafel. Stapels pannenkoeken worden vaak ook gemaakt. Met al dat eten stoppen we ons vol tot we niet meer kunnen en eindigen we onder kleedjes op de bank of in bed om op te laden voor de middagtraining. Met ingesmeerde gezichtjes en (brede) schouders trotseren we voor de tweede keer op de dag de Spaanse wateren. Oftewel, de rivier de Guadalquivir, een stroom met rijke geschiedenis. Na de middagtraining is het natuurlijk weer tijd voor een gezonde maaltijd om te zorgen voor optimaal herstel. Soms doen we dat bij de mannen thuis, die in hun mansion een mooi prutje voor ons ‘Skuttelbraai’-en. Als dank belonen wij de mannen bij ons thuis met een (zelfgebakken?) brownie-toetje met ijs en fruit. Hier wordt van genoten terwijl iedereen helemaal in de film ‘How to train your dragon’ zit, sommigen half slapend.

21

Dit is hoe we 9 dagen onder de Spaanse zon hebben geleefd. Tot de laatste dag. We maakten ons klaar om voor de laatste keer de Guadalquivir onveilig te maken. Plots kwamen we er achter dat het niet áltijd perfect weer is in Sevilla. Het was zo mistig dat je vanaf de brug nog net de roeiboot direct onder de brug kon zien, maar verder dan dat reikte het zicht niet. Na een uurtje wachten konden we gelukkig nog net het water op. Dit keer wel met thermo’s aan. Maar gelukkig werd het met de minuut zonniger en verlieten we het water weer zoals we het de hele week hadden gekend. Met een blauwe lucht en de brandende zon. Het was genieten.

EEN PAAR LEUKE FUNFACTS: • Arend Spaans en Wik waren een onafscheidelijk duo. • Marjolein is in staat een Spaanse tomaat volledig in haar mond te proppen, wat dan weer voor een flinke lach-kick zorgde bij de rest van de dames. • Jannik bestelt zijn eten in restaurants graag in het (Arend) Spaans, om vervolgens totaal iets anders voorgeschoteld te krijgen dan hij bedoelde. • Niemand had het verwacht, maar opeens was Casper Maas, a.k.a. verenigingsfotograaf, ook onder de Spaanse zon aanwezig. • Oud-wedstrijdroeiers Bryan Oostra en Chris Lokin vonden een weekje Sevilla om te ontsnappen aan de Nederlandse februari-kou ook wel aantrekkelijk klinken, dus die kwamen af en toe langszoeven op de fiets.


22


Emese van Dalen

EMESE GAAT ETEN BIJ… Als je over de Noorderhagen fietst, kan je het bijna niet missen: Huize Nord du Gare is duidelijk te herkennen aan hun voordeur met rood-witte bies. Nord du Gare is het oudste Euros huis, opgericht in 1987 en kent bijzondere oud-huisgenoten zoals Niels van Steenis. De naam “Nord du Gare” komt van het treinstation in Parijs “Gare du Nord”, omdat het huis eerst ten noorden van het station lag. Dat huis moest verlaten worden en toen zijn ze met dezelfde naam verplaatst naar de huidige locatie. Het huis is nog meer dan Eurotiek een soort Euros museum. Bijna elke ruimte van het huis heeft een boot aan het plafond, er hangen veel Euros en Varsity posters en er zijn veel oude attributen, zelfs oude Eurostra’s! Ik zal jullie een kijkje geven in een avond eten bij dit schittermagische huis. BEWONERS HUIZE NORD DU GARE

Op maandagavond 25 februari belde ik om 19.00 uur aan bij Noorderhagen 95. Het eten zou dan ongeveer klaar zijn was mij verteld, maar er deed niemand open. Nog maar een keer bellen en nog een keer en nog een keer, maar nog steeds werd er niet open gedaan. Ik dacht dat ze gewoon aan het pesten waren (typisch mannen), tot ik ineens vanaf de Jumbo een viertal mannen aan zag komen lopen. “Sorry het eten is nog niet klaar, we gaan nu beginnen met koken.” Vooruit dan. Direct werden een aantal kookregels van het huis verteld. Ze koken eigenlijk altijd met z’n allen, veel gezelliger. Verder bakken ze elke groente apart, in plaats van alles in één pan te mikken zoals de meeste studenten doen. Eiko legde me uit dat de groente daardoor meer karamelliseren en lekkerder gaan smaken. Dat het meer werk is en langer duurt, maakt ze dan niet uit. Ze willen kwaliteit eten en maken handig gebruik van het feit dat ze naast de Jumbo wonen, die een “vers is vers” garantie hanteert. Toen bij opensnijden bleek dat één van de avocado’s volledig verrot was, ging ik samen met Seth terug naar de Jumbo om een nieuwe te halen. Het was grappig om te zien dat Seth zonder echt iets te zeggen het meisje achter de servicebalie duidelijk kon maken wat hij wilde. Ik denk dat ik als 16 jarige caissière best geïntimideerd zou zijn door die blik van Seth. We moesten nog een 2e keer terug omdat we weer een slechte avocado hadden gekregen, maar we zijn uiteindelijk heel goed geholpen. Ik zou zelf nooit de moeite nemen om terug naar de winkel te fietsen, maar als je ernaast woont, is het toch wel handig. Ik heb al een aantal namen laten vallen, maar ik zal de vier bewoners nog even kort aan jullie voorstellen, op volgorde van anciënniteit. - Eiko Westerbeek: de nestor van het huis. Eiko is bij veel Euroïden bekend als coach van roeitalent Minke, maar zelf heeft hij ook gewedstrijdroeid. Dit is allemaal ver voor mijn tijd dus ik heb niet precies onthouden of dit een succes verhaal is geweest. Eiko loopt al een lange tijd rond op de

23

DRV en is inmiddels zelfs al burger, waar binnen het huis de nodige grappen over gemaakt worden. - Marnick Olthuis: “Marnick Marnick Marnick!” was zo’n beetje de yell van mijn ploeg Timber vorig jaar. Marnick was onze hoofdcoach en heeft ons geholpen om op de Varsity te mogen starten. We hebben hem (en vele anderen) vaak genoeg gek gemaakt met onze hoge stemmetjes die zijn naam riepen, maar stiekem vond hij het best wel leuk (denk ik). Hij heeft één jaar gewedstrijdroeid, zelf zegt hij 1,5 jaar, maar dat ligt misschien gevoelig. - Seth van Wieringen: grote bek, diepe vragen, doordringende blik, zo heb ik Seth al snel leren kennen bij de DRV. In huis is hij ook bijna nonstop aan het woord, je zult geen ongemakkelijke stiltes hebben met Seth erbij. Naast zijn liefde voor discussiëren (op hoog niveau), zijn er genoeg andere dingen waar zijn hartje harder


voor gaat kloppen. (Wedstrijd)roeien, in een SB vestje lopen en natuurlijk Hanneke, voor wie hij Nord du Gare gaat verlaten om het samenwoonleven te ontdekken! Mijn goede vriend Joris Harbers zal Seths plek in het huis overnemen, waardoor het aantal zuipavonden sterk zal toenemen, vermoed ik. - Jan Grutters: HJ en de enige niet-Magnaat in het huis. Dit vindt hij niet erg, zegt hij, maar stiekem vindt hij het vast wel fijn dat er een Isis vriendje komt wonen. Dan is het toch weer wat meer in balans. Net als de rest van het huis, is ook Jan actief geweest binnen het wedstrijdroeien en coachen. Nu alle bewoners bekend zijn, kunnen we door naar het belangrijkste deel, namelijk het diner. De mannen hadden, met een beetje hulp van mij, vegetarische wraps met guacamole gemaakt met als toetje wafels met ijs. Eerder had ik al beschreven hoe ze hun eten zo lekker mogelijk klaar willen maken en voor de wraps hebben ze daar ook iets op uitgevonden. Deze moet je namelijk niet opwarmen in de magnetron, maar boven het fornuis (zie foto). Ik proefde niet per se verschil met gewone wraps, ik vond het gewoon lekker. Bij het eten werd wijn geschonken die Seth en Eiko hadden ontvangen van de universiteit tijdens de laureatenborrel van 2017. Voor deze borrel word je uitgenodigd als de UT vindt dat je een bijzondere prestatie hebt verricht. Seth had dat jaar, gecoacht door Eiko, de Heineken Roeivierkamp, een prestigieuze wedstrijd, gewonnen. De wijn smaakte heerlijk, dus UT bedankt! De wijn vloeide, de temperatuur steeg (het was echt warm) en er werd gezellig gekletst. Favoriete onderwerpen van de mannen waren natuurlijk roeien en Euros, mensen van Euros, Magnus (ik heb hele verhalen over de lustrumreis gehoord, erg vermakelijk), vrouwen (van Euros) en seks.

Vooral dat laatste onderwerp kwam veelvuldig terug. Zo vertelden ze dat het huis nogal resoneert, wat te merken is als een huis verderop harde muziek draait, maar ook als iemand in het huis verwikkeld is in een sekspartij. Ze bouwen dan een toren van bierkratten voor de deur van deze persoon, net zo hoog totdat de toren het verst uitslaat. Dat is dan de perfecte resonantie hoogte voor de bijbehorende frequentie. Het is een oud huis en niet geluidsdicht. Als huisgenoten heb je niks voor elkaar te verbergen toch? Voor mij hadden ze in ieder geval ook weinig te verbergen, want er werd zonder schaamte verteld. Op de vraag of er een huisontgroening is, werd wel een beetje vaag gereageerd. Ze hebben “het traject” en een huisopdracht, maar over de precieze invulling ben ik niks te weten kunnen komen. Sorry Joris, ik kan je niet voorbereiden op wat je te wachten zal staan. Wel weet ik dat ze af en toe activiteiten met oud-huisgenoten organiseren en zo de geschiedenis van het huis koesteren. Over geschiedenis gesproken, eerder schreef ik al dat het huis oude Eurostra’s had liggen en die moest ik natuurlijk even bekijken. Ik had een exemplaar van 1992 gepakt en dat was erg vermakelijk om te lezen. De Eurostra’s van toen waren heel anders dan hoe we ze nu hebben. Geen foto’s en niet echt grappige/ leuke verhalen, maar meer een soort mededelingen blad. Er stond per ploeg letterlijk opgesomd wie erin zaten en per commissie uitgelegd wat ze doen. Er stond ook een stukje in over de EurostraCie zelf, dat kun je hieronder lezen. Wat fijn dat de Eurostra nu niet meer door leden bezorgd hoeft te worden en dat we nog steeds over een “P.C. met uitgebreid programma” beschikken. Ik vond het een onwijs gezellige avond bij de mannen en ik zou elke Euroïed aanraden om eens naar dit Euros museum te gaan en naar alle verhalen te luisteren die ze te vertellen hebben, want het zijn er nog veel meer! Bel een keer aan als je over de Noorderhagen fietst voor een kopje koffie, dat vinden ze alleen maar hartstikke mooi.

WRAPS TECHNIEK

24


EDC KOOKT: PARELCOUSCOUS Casper Maas

FRISSE PARELCOUSCOUS MET BLADSPINAZIE EN FETA Geserveerd tijdens de EEEK, gaf deze frisse lentemaaltijd niet alleen een boost aan de 500 meters van de composjaarsen, maar ook vreugd aan de magen van de ouderejaars. Op verzoek van menig Euroiëd delen wij deze editie dan ook een van onze pareltjes.

1. A: Snijd de kip en marineer deze in een bak met kipkruiden en olie. B: Snijd de tempé dun en marineer deze in een badje van ketjap en voeg naar eigen inzicht cayenne peper toe en laat de tempé het ketjap mengsel opnemen). Afhankelijk van hoe dik de de tempé hebt gesneden duurt dit ergens tussen 15min en 2 uur. Als je nou liever het eten zo rap mogelijk klaar hebt: je kan ook kant en klare ketjap tempé kopen in de supermarkt! 2. Kook/well de couscous volgens de verpakking 3. Terwijl de couscous aan het garen is: snijd alle groentes in kleine blokjes/plakjes, whatever floats your boat… 4. ± 3 minuten voordat de couscous klaar: bak de kip/tempé. A: Protip: Verwarm een pan op hoog vuur (laat goed heet worden) en doe dan pas de gemarineerde kip in de pan, de kip bakt nu in 2-3 minuten gaar. Haal de kip uit de pan zodra deze nèt gaar is. Nu heb je gegarandeerd een mals kippetje op je bord liggen! B: Doe wat olie in de pan en tempé op een gematigd vuur gaar, de buitenkant van de tempé mag een beetje gekarameliseerd zijn (ziet er verbrand uit, maar smaakt/ruikt niet zo)

INGREDIËNTEN VOOR 4 PERSONEN: - 400g Parelcouscous - 400g Kipfilet / Tempé - 200g Bladspinazie - 200g Feta - 2 rode uien - 4 tomaten - 2 paprika’s - 1 komkommer - Potje zongedroogde tomaat - Couscouskruiden - Kipkruiden - Ketjap (alleen voor tempé) - Cayene peper (alleen voor tempé ) - (Olijf)olie

5. Zodra de kip/tempé en couscous klaar zijn voeg de groeten en couscous samen in een kom/pan. Voeg indien nodig zout en peper toe 6. Serveer het couscousmengsel op een bedje van spinazie met daarop de kip/tempei en garneer met feta Dranktips: Om het frisse karakter van de maaltijd te versterken serveer je hierbij een lekker droog wit wijntje, of een smaakvolle weizen. En voor de mensen die geen alcohol drinken is er altijd nog de eeuwen oude truck: water met limoen en munt.

Altijd al nieuwsgierig geweest hoe de EDC op de donderdag zulke appetijtelijke gerechten op tafel zet? In deze nieuwe rubriek zal de EDC u een uniek inkijkje geven in de keuken. U valt met uw neus in de boter, het wordt voor u een eitje om de gepeperde gerechten van de EDC te kunnen reproduceren. Gooi dat vuur omhoog, trek je ovenwanten aan en beginnen maar!

25


KRUISWOORD

26


Profile for Eurostra

Eurostra April 2019  

Eurostra April 2019  

Profile for eurostra
Advertisement