Page 1

DE 118 NIEUWE BESTE ADRESSEN IN LONDEN

LONDON BY EUROSTAR

JE DACHT DAT JE LONDEN KENDE? THINK AGAIN!

4 BREAK AWAY

HEEN EN WEER IN EEN DAG

BRAND NEW FACES ZIJ BEPALEN DE TRENDS

VIVA VINTAGE

DE LEUKSTE ADRESJES OP EEN RIJTJE

GEBETEN DOOR MODE? LONDEN WACHT OP JE! Winter 2010 – gratis


WIN EEN RETOURTJE

LONDEN VOOR 2

Eurostar deelt cadeautjes uit Toe aan verandering van decor? Een nieuwe garderobe? Of wil je gewoon een frisse neus halen? EUROSTAR TRAKTEERT EN GEEFT 10 DUOTICKETS H/T IN STANDARD WEG. Alles wat je moet doen, is v贸贸r 31 januari 2011 naar onze website surfen, een paar korte vraagjes beantwoorden, en alvast bedenken welke koffer je zult meenemen. Succes!

Surf naar eurostar.com/inoutlondon en maak kans op een retourticket voor twee! 漏 VISITLONDON IMAGES


In & Out London dat is Londen in een wip, want voor je het weet is ‘in’ alweer ‘uit’. N°4 Winter 2010

INHOUD IN & OUT DAY TRIP LONDON

04 11 FACES 18 MJAM 22 BARS 29 CLUBS 34 SLEEP 39 MODE 44 TUBE MAP 49 READY FOR LONDON 50 BACK IN BELGIUM 51 DOSSIER MODE

“Mode beperkt zich niet tot een mooie jurk. Mode is overal. Mode hangt in de lucht, waait door de straten. Mode zit in onze manier van leven.” Niemand zei het beter dan de grande dame van de mode, mademoiselle Coco Chanel. Verslingerd aan haute couture, verslaafd aan tweedehands of verknocht aan high street koopjes? Je vindt het allemaal in Londen, waar chic weer cheap is, en wat cheap is nog chiquer. We bundelden de allerbeste adresjes voor tweedehandswinkels voor je, waar de schatten voor het oprapen liggen. We stellen je met trots Sarah Burton, Iris van Herpen en Charlie Le Mindu voor, stuk voor stuk jonge leeuwen met een hart voor mode over wie je nog véél zult horen. En last but not least verklappen we je waar je moet zijn als je in stijl wilt eten, drinken, dansen, en slapen. Dus, trek je mooiste outfit aan, boek een ticket en ga op mode(stroop) tocht in de Britse hoofdstad! Geen tijd is niet langer een excuus, want met Eurostar ben je in minder dan twee uur in hartje Londen. Bovendien heb je aan deze gids een elegante bondgenoot, in de vorm van de laatste must-do’s, handige plattegrondjes en nuttige tips. Als we je alvast één goede raad mogen geven: neem een lege koffer mee… Coverbeeld: Doggy and window shopping, © Ekaterina Nosenko 2009

04

11

15

17 29

22

18 39

In & Out London© is een gratis magazine naar een initiatief van Eurostar, gerealiseerd door Technikart Conseil en Headline Publishing.

34 44

50

51 IN & OUT LONDON °4 3


Heen en weer in 12 uur ///////////

DAY TRIP LONDON Moet je nog aan je christmas shopping beginnen, of zoek je een fabuleuze outfit om straks in te feesten, dan hebben wij een gouden raad voor je: doe eens een dagje Londen. Als je’t hier niet vindt, vind je het nergens. Dus zet je schrap… for a wild ride. door Valerie Eyckmans

Neal’s Yard (7)

4 IN & OUT LONDON °4


Fleet River Bakery (1)

Niks leukers dan iemand bij je te hebben die de stad als z’n broekzak kent. Dus haken we in bij Wybe Magermans (32). Onze gids van dienst trok na zijn studies aan de kunstacademie in Maastricht naar Londen om er een jaartje stage te lopen als interieurontwerper. Ruim 10 jaar later woont hij er nog altijd, en werkt hij als Client Director bij ontwerpbureau Williams Murray and Hamm, waar hij projecten leidt voor merken als Absolut Vodka en Jamie Oliver.

08.00 All aboard Inchecken en wegwezen! Eurostar vertrekt en arriveert stipt op tijd. Met de trein van 8.05 u. arriveer je al om 8.56 u. -exact 1u51 minuten later- in St Pancras International. Dankzij het tijdsverschil krijg je er zelfs gratis een extra uurtje bovenop. Oyster Card? Check. Tubemap? Check. Let’s start the show.

Fleet River Bakery (1)

Sir John Soane’s Museum (2)

09.30 Kopje koffie We arriveren netjes op tijd in St Pancras International en gaan meteen ondergronds, om in Holborn weer boven water te komen. Omdat je Londen nu eenmaal niet op een lege maag kan verkennen, stelt Wybe voor om de dag te beginnen met een dampende kop koffie en een ontbijt. Staan verder nog op het menu: een flinke brok Covent Garden, met een portie Islington on the side. We starten aan de Fleet River Bakery (1), genoemd naar de ondergrondse rivier Fleet, de grootste van een aantal zijrivieren van de Theems. Terwijl we de kruimels van de huisgemaakte muffins van onze mond vegen, vertelt Wybe hoe hij in Londen terechtkwam. “Oorspronkelijk zou ik hier een jaartje blijven, zoals de meeste buitenlanders die hier een stage komen doen. Ondertussen zit ik hier al dik tien jaar. Zoals de meeste buitenlanders die hier een stage komen doen,” lacht hij. “Het is ook logisch: op creatief vlak valt hier zoveel te beleven. Ik weet niet of ik in Nederland een baan zou vinden die me genoeg zou kunnen uitdagen. En Londen is nu eenmaal een leuke stad. Het is wel een beetje jammer hoeveel mensen hier niet verder komen dan ‘hun’ wijk. East-Londoners komen zelden in WestLondon, en vice versa. Ik bezondig me er zelf ook wel eens aan in dezelfde buurt te blijven hangen, hoor. Ik woon in Hackney en werk in Clerkenwell, en heb de neiging om vooral in East-London op stap te gaan. Maar vandaag gaan we voor het contrast: het drukke Covent Garden versus het rustige Islington. Klaar?”

10.00 Bazar Bizar Klaar. Om de hoek van de Fleet River Bakery ligt een openbaar parkje met statige huizen eromheen. In één van die huizen zit een van de meest eigenzinnige musea

in Londen, het Sir John Soane’s Museum (2). Een verborgen parel, volgens Wybe, en gelijk heeft hij. Officieel is het een museum voor architectuur, officieus lijkt het wel een decor uit Alice in Wonderland. De John Soane in kwestie was een excentrieke Engelse architect die begin 19de eeuw de Bank of England bouwde. Het huis waarin het museum is gevestigd, werd vroeger door Soane zelf verbouwd en bewoond. Hij kocht het pand om er enerzijds mee te experimenteren op vlak van architectuur, en anderzijds om er zijn groeiende kunstcollectie in te bewaren. En wat voor kunstcollectie. Het huis staat propvol beelden, schilderijen, kunstobjecten en artefacten, tot een sarcofaag toe. Net als je denkt dat je alles gezien hebt, morrelt een norse suppoost plots aan een nauwelijks zichtbaar slotje en hup, blijkt dat er achter de muur… nog een muur zit. En nog eentje. Een beetje kunstliefhebber is hier al gauw een uur of twee zoet, maar wij slenteren na een uurtje verder naar Neal Street. Tijd om te shoppen!

11.00 Wie het schoentje past “Covent Garden is vooral bekend om zijn overdekte markt, maar die is de laatste jaren erg toeristisch geworden en heeft helaas veel van z’n authenticiteit verloren,” vertelt Wybe, die me door een doolhof van kleine straatjes loodst. Eén van die straatjes is Neal Street, die wel één grote schoenwinkel lijkt. IN & OUT LONDON °4 5


Dr Martens (3)

Dr Martens (3)

Orla Kiely (5)

Super superficial (6)

Er huizen zo’n 20 schoenwinkels in de straat, waaronder de allereerste flagship store van Dr Martens (3), het oer-Britse merk dat dit jaar z’n 50ste verjaardag viert. De stoere boots, van neutraal zwart tot funky fuchsia, vliegen als zoete broodjes over de toonbank. Een meisje komt binnen, wijst een paar aan, trekt haar tot op de draad versleten Dr Martens uit, en vervangt ze door een nieuw paar. ‘Never change a winning team,’ zegt ze lachend tegen de verkoper, terwijl ze op haar nieuwe paar naar buiten wandelt. Opvallend is ook het aantal ecologische schoenwinkels, waaronder Terra Plana (4), het groene broertje van het al even Britse Clark’s. Naast een eigen, ecovriendelijke collectie vind je er ook schoenen van United Nude, het label van Rem D. Koolhaas. Voor alle duidelijkheid: niet de wereldberoemde architect, maar zijn neef is het brein achter de strakke designschoenen, die -hoe kan het ook anders- haast moderne sculpturen lijken. Straffe genen, die Koolhazen.

Super superficial (6)

Orla Kiely (5)

en New York. De boetiek is opgesplitst in twee delen: fashion enerzijds, en home decoration anderzijds, maar die vlaggen dekken lang de lading niet, want tussen de beeldige jurkjes en swingende retrotafeltjes vinden we onder andere ook parfum, notitieboekjes, koffiemokken en heerlijk zachte handdoeken. Een eindje verderop, in Earlham Street, wijst Wybe me op Super superficial (6), een hip boetiekje dat in samenwerking met een bonte schare aan artiesten en ontwerpers T-shirts in alle kleuren van de regenboog maakt. De T-shirts, die elk £35 kosten, zijn standaard, de opschriften zijn dat allesbehalve. Creatief, soms slim, vaak grappig en altijd origineel: zo hebben we het graag.

12.00 Secret garden

We duiken een haast onzichtbaar steegje in dat naar Neal’s Yard (7) leidt, een schattig pleintje dat een oase van rust is in het drukke Covent Garden. De muren zijn in knallende kleuren geschilderd, op de bankjes zitten een paar mensen te mediteren in een flauw herfstzonnetje (Mediteren! In het centrum van Londen!) of in een van de cafeetjes te genieten van 11.30 een soy cappucino. De meeste zaakjes die hier gevesTerra Plana (4) Pretty in prints tigd zijn, dragen de naam Neal’s Yard: Neal’s Yard Als we voorbij de etalage van Orla Kiely (5) lopen, Remedies, Neal’s Yard Dairy, Neal’s Yard Bakery… wegen de ponden in mijn portefeuille opeens zó het blijken allemaal geesteskinderen van ene Nicholas zwaar dat ik wel even moet stoppen. De boetiek in Saunders, die in de late jaren 70, toen de buurt nog Monmouth Street was de allereerste flagship store van niet half zo funky was als nu, een oud warenhuis kocht de Ierse ontwerpster Orla Kiely, die vandaag, amper op dit pleintje, dat toen een braakliggende achtertuin 5 jaar later, ook winkels heeft in Parijs, Hong Kong was. Hij richtte er Neal’s Yard Wholefood shop op, een 6 IN & OUT LONDON °4


Loft Design by

Neal’s Yard (7)

voedingswinkel met de nadruk op alternatief en gezond leven. Vandaag is Neal’s Yard een goed bloeiend bedrijf met vestigingen in le tout U.K.

12.30 Engelachtig Tijd om de metro te nemen richting Islington, een buurt die pal in het centrum ligt, en toch weinig toeristen trekt. “Je zal meteen het verschil merken met Covent Garden: Islington is veel rustiger, meer upscale ook, maar toegankelijker en origineler dan pakweg de buurt rond Notting Hill. De laatste jaren is de wijk uitgegroeid tot een van de meest begeerde buurten om te wonen, zodat het een hele opdracht is om hier nog iets betaalbaars te vinden, helaas.” We stappen uit in metrostation Angel, en lopen een eindje door Upper Street, de hoofdstraat van de wijk. Ik kan nauwelijks geloven dat ik nog steeds in het centrum van Londen ben. Islington combineert de elegantie van een residentiële woonwijk met de levendigheid van een hip stadje. Net als mijn buik begint te grommen, houdt Wybe halt voor een etalage waarin de grootste meringues ooit liggen te blinken.

13.15 Lunchtime Plaats van misdaad is Ottolenghi (8), het Londense flagship restaurant van Yotam Ottolenghi, de Britse topchef die een wekelijkse foodcolumn in de krant The

Ottolenghi (8)

Guardian schrijft. De zaak is vrij klein en heeft de allure van een chique ‘deli’, met een minimalistisch interieur en een koeltoog waarin allerlei heerlijkheden staan uitgestald, die je kan afhalen of ter plaatse kan proeven. Op zaterdag is het hier vaak aanschuiven tot op de straat, vertelt Wybe. Het is niet moeilijk te raden waarom. De kaart heeft een hoog mediterraan

“Islington combineert de elegantie van een residentiële woonwijk met de levendigheid van een hip stadje” gehalte, en wisselt regelmatig naargelang het aanbod aan seizoensproducten – Ottolenghi zweert bij kraakverse ingrediënten. De salade en het stuk quiche die me voorgeschoteld worden, smaken zo lekker dat ik bij het afrekenen prompt Ottolenghi’s kookboek koop.

14.15 Something old, something new Het is opvallend hoeveel interieurzaken er in Islington zijn, van typische, rommelige brocantezaakjes tot supercoole designwinkels. “Elke wijk in Londen heeft zo’n beetje zijn eigen specialiteit. In East-London stikt het van de ontwerpbureaus, hier zitten vooral interieurdesigners,” zegt Wybe. “Niet zo gek, als je bedenkt dat we hier op een boogscheut van Camden Passage zitIN & OUT LONDON °4 7


ten, één van de oudste en leukste antiekmarktjes in Londen. Jonge interieurdesigners die zich in de buurt vestigen pikken relatief gemakkelijk een graantje mee van de horden koopjesjagers die hier wekelijks komen snuisteren, op jacht naar het ultieme hebbeding voor hun huis.” Mijn oog valt op Atelier Abigail Ahern (9), een boetiek die bárst van de fijne spullen. Ze worden allemaal handgekozen door de gelijknamige eigenaar, die de zaak samen met haar zus runt. De keuze om in Islington neer te strijken, was snel gemaakt, vertelt ze. “Islington grenst aan EastLondon, dus je pikt nog wat mee van de creatieve vibes die daar hangen, en toch is het hier lekker rustig. Wij zijn werkelijk dol op de buurt. We wonen hier ook vlakbij. Yep, wij zijn de zeldzame gelukvogels die hier nog iets op de kop hebben kunnen tikken. ”

15.00 Beestig cool Voor wie het iets meer mag zijn dan een sierkussen in tijgerprint, is er wel een héél bijzondere zaak: Get Stuffed (10). Helaas is ze gesloten. Héél erg gesloten, met tralies voor elk raam. “Officieel is de zaak niet gesloten hoor. Ze werken hier meestal op afspraak. Als je binnenkijkt, zie je meteen waarom.” Wow. Binnen staat een hele dierentuin bijeen: katten en honden staan broederlijk naast een schare exotische beesten waaronder een struisvogel, een jachtluipaard en een bruine beer, om er maar enkele te noemen. “Get stuffed specialiseert in opgezette dieren, maar zoals je kan zien blijft het niet bij huisdieren. Er is heel wat controverse rond de herkomst van de exotische dieren, en de winkel is waarschijnlijk al meer dan eens belaagd door dierenrechtenactivisten, vandaar de professionele beveiliging,” legt Wybe uit. Controverse of niet, deze zaak is werkelijk een feestje voor je ogen.

15.30 Britse brocante De rest van de namiddag slenteren we door Camden Passage, een wirwar van kleine, supergezellige straatjes met charmante boetiekjes van diverse pluimage, restaurantjes en cafeetjes. Vintageliefhebbers zijn snel een uurtje zoet in Fat Faced Cat (11), muziekliefhebbers kunnen zich te buiten gaan in fotoboetiek en galerie the Rock Archive Gallery (12), en dan zijn er natuurlijk de talloze antiekwinkels- en standjes waar je eindeloos kan neuzen tussen juwelen, meubels en allerlei brocantespulletjes. De tijd vliegt, en voor ik goed en wel ‘moe’ kan zeggen, is het tijd om weer ondergronds te gaan, richting 8 IN & OUT LONDON °4

Atelier Abigail Ahern (9)

Fat Faced Cat (11)

the Rock Archive Gallery (12)

King’s Cross.

18.30 Feeling bubbly Een metrorit later toast ik met Wybe op een geslaagde dag in de Champagnebar op de eerste etage van St Pancras International, om niet veel later in te checken voor de terugreis, een paar ponden lichter, en heel wat spullen rijker.

22.30 Over en uit Na een lichte maaltijd en een kort dutje in Standard Premier rollen we Brussel-Zuid weer binnen. Punctueel baasje, die Eurostar. Snelle jongen ook. De ideale reispartner, kortom. Thuis kruip ik meteen moe, maar voldaan mijn bed in, dromend van een witte kerst. Al was het maar om snel weer te kunnen gaan Christmas shoppen… COVENT GARDEN •Fleet River Bakery, 71 Lincoln’s Inn Fields, www.fleetriverbakery.com •Sir John Soane’s museum, 13 Lincoln’s Inn Fields, www.soane.org •Dr Martens, 17-19 Neal Street, www.drmartens.com •Terra Plana, 64 Neal Street, www.terraplana.com •Orla Kiely, 31-33 Monmouth Street, www.orlakiely.com •Super Superficial, 22 Earlham Street, www.supersuperficial.com •Neal’s Yard, www.nealsyardremedies.com en www.nealsyarddairy.co.uk ISLINGTON •Ottolenghi, 287 Upper Street, www.ottolenghi.co.uk •Atelier Abigail Ahern, 137 Upper Street, www.atelierabigailahern.com •Get Stuffed, 105 Essex Road, www.thegetstuffed.co.uk •Fat Faced Cat, 22-24, Camden Passage •The Rock Archive Gallery, 101 Islington High Street, www.rockarchive.com


7

6

5 3

4

1

2

6

1

2

Covent Garden 1. Fleet River Bakery 2. Sir John Soane’s museum 3. Dr Martens 4. Terra Plana 5. Orla Kiely 6. Super Superficial 7. Neal’s Yard

7

4 5 3

10

Islington 8. Ottolenghi 9. Atelier Abigail Ahern 10. Get Stuffed 11. Fat Faced Cat 12. The Rock Archive 12. Gallery

11

9

12

8

12

8

11

9 10

Map Day trip

IN & OUT LONDON °4 9


Follow the (t)rail‌ to the Cream of London! Wil jij als eerste ontdekken wat Eurostar in petto heeft en welke tent helemaal hip is in Londen? Schrijf je in via eurostar.com op onze nieuwsbrief. We serveren je elke maand een romige portie tips, promoties en acties.

Join us on

Follow us on

www.facebook.com/thecreamoflondonbyeurostar www.twitter.com/creamoflondon

10 IN & OUT LONDON °4

eurostar.com


Post-punk curiosa/Fast Fashion/ Hippe supermarkten/Discount ontwerpers/ Family Concept Stores

Living fast, shopping at large

IN & OUT LONDON 째4 11


Cheap chic, de nationale trots Een gehypete supermarkt, modieuze kortingen … In Londen vertalen de high-streetwinkels de nieuwste trends in collecties voor iedereen. De rode draad: wat chic is, is cheap. Maar wat cheap is, is nóg chiquer! Karl Lagerfeld zei eens in een interview dat als hij nu jong was, hij zich in H&M zou kleden. Provocatie? Nee, de man aan het roer van Chanel erkende hiermee het vermogen van de grote merken om de mode van de catwalk te kopiëren. Tegen prijzen die veel lager liggen dan de prijzen die modeontwerpers hanteren. Dat is high street, een enorme kopieermachine die anticipeert op de trends. Een verkoopsmachine ook, met Londen als Europese hoofdstad. Op naar Oxford Circus, voor een wandelingetje langs de nieuwste verleidingen. Maar opgepast, zaterdag en zondag zijn gevaarlijke dagen. Laat je niet onder de voet lopen door de hordes fashionista’s. Topshop, dat ís Londen. Of toch bijna. Het vijf verdiepingen tellende moederschip vlakbij Oxford Circus is gewoonweg dé allergrootste kledingwinkel ter wereld. In de jaren 90 werd het beschouwd als passé, maar het merk wist zichzelf heruit te vinden. Dankzij de lijn Unique, partnerships met verschillende modeontwerpers of celebs zoals Kate Moss, en natuurlijk de steun aan Fashion Week. Je kunt er alles vinden. Van min of meer wegwerpkleding tot adembenemend zeldzame vondsten. Kate en Alexa Chung geven het voorbeeld. Zij weten hoe je een Topshop-kledingstuk met elegantie moet dragen. Hoe? Door het te combineren met euh … iets wat níét van Topshop komt bijvoorbeeld? Topman is wat minder avontuurlijk dan zijn zusje en bestrijkt twee verdiepingen van de Oxford Circus megastore. Warm aan te bevelen voor sportieve basics. Of om de tijd te doden terwijl mevrouw als een tornado aan het shoppen is. De grootste winkel in Londen van de Ierse Primark–keten ligt aan Oxford Street, vlakbij Marble Arch. Alles kan: een nieuwe total look, het hele gezin kleden of lakens voor minder dan vijf euro kopen – en dat is nauwelijks overdreven. In de Verenigde Staten is Urban Outfitters werkelijk overal aanwezig, in Londen heeft de keten enkele winkels, waarvan eentje in Oxford Street. Brutale sfeer, nostalgische kleren, een etage met grappige hebbedingen voor je huis, opzwepende muziek … Marketing, zei je? Wat maakt het uit! Misschien zwicht je wel voor de lokroep om cool te zijn. Of voor dat leuke jurkje, of dat schattige kopje dat echt ‘te mooi is om te laten staan’ … In dezelfde straat stuit je ook op Office, de geweldige cheap shoe shop op z’n Brits. Perfect om een paar lichte mannenbaskets te vinden. Of derby´s of ballerina´s die hoogstens een 12 IN & OUT LONDON °4

seizoen meegaan, maar waarvan iedereen zegt: “Waar heb je díé gekocht?” Als je in Regent Street bent, moet je even binnenlopen bij COS, het kleine broertje van H&M. Kleding uit Zweden, gestructureerde coupes, … COS is de winkel voor liefhebbers van minimalisme. Ideaal om er als koppel te shoppen. Aan deze kant van de straat bevindt zich ook Reiss, een Brits merk dat leuke kleren maakt voor mannen en vrouwen. Jassen en basiskledij met een degelijke snit, en voor mevrouw mag het hier en daar wat frivoler ... New Look, French Connection, … ook de wat mindere fast-fashiongoden vind je er. En verder merken zoals Gap, Zara, H&M, Uniqlo, … die geen verdere uitleg hoeven. Scoren maar!

Wauw!-stijl voor een miniprijsje: bedankt Eurostar! Om het beste van het Engelse high street te ontdekken, kun je ook naar Westfield Shopping Centre gaan, vlakbij Shepherd’s Bush. Je hebt tot 30 juni 2011 om op vertoon van je Eurostarticket bij de ingang een vip-pas te krijgen. Die geeft je twee weken lang recht op kortingen bij een zestigtal merken. Onze aanraders? Topshop, Fred Perry, Reiss en Jaeger, maar ook No Name, Vans, House of Fraser en Foyles boekhandel. Profiteer van 20% korting bij Calvin Klein Jeans en Calvin Klein Underwear. Of 15% bij het legendarische Tony & Guy. Yep, het is tijd om jezelf een setje wow-ondergoed aan te schaffen, je haar in een wow-coupe te laten knippen en te twijfelen tussen 350 merken. De korting geldt ook voor de restaurants en je kunt als dessert nog een filmpje meepikken ook. Westfield? Daar is alles schoonheid, luxe, rust en genieten. In other words: veel rustiger dan Oxford Circus en veel luxueuzer dan een klassiek winkelcentrum (bewijs: Burberry, Louis Vuitton, Missoni, Joseph …). Surf naar www.nl-eurostarplus.be V.C. voor meer informatie. Westfield London Shopping Center, Ariel Way, W12. uk.westfield.com/london/ 10–21 u. (22 u. do, vr). 12-18 u. zo Shepherd’s Bush


De nieuwe collectie van Topshop en Topman

IN & OUT LONDON 째4 13


14 IN & OUT LONDON °4

Victoria © Au

rélie Joly


Shopaholics en oude kant Vintage-vondsten en tweedehandssupermarkten … In Londen is tweedehandsshoppen het spiekbriefje van de mode geworden. Zelfs designers zoeken de trends van morgen in charity shops en rommelwinkels voor punkers van 70. door Valeria Costa-K. Herinner je nog dat er een tijd was waarin het beschamend was om toe te geven dat je tweedehandswinkels afliep? Die tijd is voorbij. Tegenwoordig sturen modehuizen hun mensen op pad om kleren te zoeken die ze kunnen namaken. En die vind je even later dan terug in de nieuwe collecties. In Londen heeft het aantal vintagewinkels zich vermenigvuldigd en sommige grote merken volgen die trend, zo heeft Topshop in Oxford Circus nu een afdeling tweedehands. De excentrieke look van de Londenaars hebben ze te danken aan de manier waarop ze vintage weten te mixen, structureren, destructureren … We zijn jaloers op hun charity shops, winkels die gekregen spulletjes verkopen ten voordele van een goed doel, en dat tegen veel lagere prijzen dan waar ook. In de rekken hangen de verschillende gezichten van de Britse maatschappij, van punkjekkers en Indische seventiesjurkjes tot barbour-regenjassen die door weer en wind zijn versleten. Breng zeker ook een bezoekje aan de markten: zondag Portobello of Camden, vrijdag Old Spitalfields. Daar haal je de beste koopjes. En verder: laat je gewoon door de straten meevoeren, ding af als de verkoper overdrijft, … en enjoy! Beyond Retro, 58-59 Great Marlborough Street (Soho)

Waar kopen al die hippe vrouwen in Londen toch hun laarzen, jeans en leren jasjes? Waarschijnlijk in dit gigantische depot vol kleurige kleren waar je ook modestudenten kunt bespieden. Er is een winkel in East End, eentje in Brighton (!) en Stockholm, en je kunt ook online bijblijven (www.beyondretro.com). Oxford Circus

Salvation Army, 9 Princes Street

Een jachtterrein met twee verdiepingen om charityshoppen in het centrum te testen en rond te dwalen tussen de mantels van nepbont, damesschoenen en tassen. Oxford Circus Bang Bang, 21 Goodge Street

Goedkoper dan op eBay kleren verkopen om er dan weer andere te kopen, iets duurder dan op eBay, maar met een coole, onvoorspelbare keuze. Goodge Street British Red Cross, 67 Old Church Street

Elegante vrouwen uit Chelsea doen hier afstand van hun vrijwel nieuwe Manolo Blahniks en hun Mulberry-tassen. Heel belangrijk om hen daarbij te steunen... Sloane Square Trinity Hospice, 31 Kensington Church Street

Balenciaga, Chanel, … “Names, names, names, darling!”, zou de heldin van Absolutely Fabulous zeggen. En dan ook nog zo goed als nieuwe high street-kleren en schatten op de schoenenafdeling. Een heel goed adresje. Een tikkeltje duurder dan gemiddeld, maar dat mag de pret niet drukken. High Street Kensington The East End Thrift Store, Unit 1A Assembly Passage (op Mile End Road)

Goed verborgen aan het einde van de straat, maar we hebben het gevonden en vielen direct voor de enorme keuze aan jurken, T-shirts en jasjes tegen een zacht prijsje. Whitechapel

Oxfam Dalston, 514 Kingsland Road

Deze cultwinkel in Oost-Londen verkoopt veel dingen die je niet wilt hebben (omakopjes, verzamelplaten met kerstliedjes) maar je vindt er ook geweldige dingen. Op de mannenafdeling zijn er al Marimekko-overhemden gespot. Bus of overground: Dalston

Alle wijken hebben hun vintage-shops. De lijst is dus eindeloos. Vul zelf maar aan als je door Hampstead Heath struint, of naar Brixton of Richmond Park gaat. En verklap nooit je meest geliefkoosde adresje (of dacht je dat we je alles verteld hadden?).

IN & OUT LONDON °4 15


Fashion is the message Sieraden van touw, spookverkopers en werfsmokings … In de Londense concept stores vind je van alles en nog wat, vooral als je niet weet wat je zoekt. De geest van Vivienne Westwood en Malcolm McLaren is hier nooit ver weg. door Valeria Costa-K. SEX zou wel eens de voorouder van de Londense concept store kunnen zijn. De miniboetiek, geopend in 1974 in Chelsea door Malcolm McLaren en Vivienne Westwood, verkocht allerlei soorten voorwerpen met schandaal of punk als grootste gemene deler. SM-spullen, niemendalletjes, erotische blaadjes? Snuffelen maar! Dit is puur genieten voor wie zich de lifestyle van Johnny Rotten wil aanmeten. Of hem wil tegenkomen. En dat alles in een spectaculaire omgeving. Uit dezelfde periode stamt het merk Joseph dat een gelijknamig café begint midden in de winkel, waar een selectie jonge ontwerpers wordt verkocht– jawel, hier staat de wieg van de concept store. Neem dit idee min de punk, en we beginnen opnieuw: in Europa komen in de jaren 90 winkels met een assortiment voorwerpen en merken in een uitgekiende sfeer. Corso Como in Milaan, Colette in Parijs, en al gauw verbreidt het model zich in Londen. Gedaan met de nachtmerrie van warenhuizen waar een massa volk loopt. Hier is het een en al rust en raffinement ... Wil je echt alles te weten komen over de onuitgegeven trends van de toekomst? Check de Londense concept stores. Dit is alvast ons voorkeurslijstje. Herbeleef de nostalgie van SEX op 430 King’s Road. Het punkstel heropent de winkel in 1980 onder de naam World’s End, ter gelegenheid van de lancering van de Pirate-collectie. De wijzers van de klok boven de vitrine draaien achteruit, en de vloer helt vervaarlijk; je bent in de hersenen van Dame Westwood, in een van de vooruitgeschoven posten van haar rijk. www.viviennewestwood.com Op nummer 350 vind je The Shop at Bluebird in een immens art-decogebouw (waar vroeger de Bluebird Food Market was). Hoort thuis in het rijtje designrariteitenkabinetten waar je de dag kunt doorbrengen. De moderne vrouw koopt er een Erdrem-jurkje, dure ‘alleen-hier-te-koop’-cosmetica, een magazine, muziek, misschien wel enkele stoelen, … en laat zich dan ver16 IN & OUT LONDON °4

wennen in de spa om vervolgens een tentoonstelling mee te pikken, allemaal in hetzelfde gebouw. Haar kerel? Die doet – bijna – hetzelfde. Cool. www.theshopatbluebird.com Dover Street Market vlakbij Green Park is dé concept store in Londen, van de hand van Rei Kawakubo, de ontwerpster van Comme des Garçons. Nee, niet één verdieping, maar wel vijf. Ja, er zijn opgezette dieren. Ja, de verkoper negeert je. Maar het hele wereldje van ‘Comme des’ is er, ook de grote ontwerpers. En er is vintage, streetwear, huisspulletjes van Labour and Wait (koop een crèmekleurige lasagneschaal in email als je geen Lanvin kunt kopen …). Overal in de winkel heerst de intelligentie van Rei die als een soort van heilige vibratie inwerkt op de bezoekers. www.doverstreetmarket.com In Notting Hill vlakbij Portobello Market vind je Couverture & The Garbstore (188 Kensington Park Road), geboren uit de wens van een koppel, van wie zij en hij elk een eigen ruimte wilden. Uiteindelijk hebben ze de krachten gebundeld met deze winkel voor vrouwen en mannen. Er zijn merken voor vrouwen zoals Rachel Comey of Minä Perhonen, een mannenlijn geïnspireerd door werkkleding, maar ook meubels en vintage. En zulke leuke kinderkleding dat je zin krijgt om een kroost te stichten, al was het maar om hier kleertjes te kunnen kopen. www.couverture.co.uk Een nieuwkomer onder de concept stores is Darkroom, die zich amuseert door mode en interieurdesign te vermengen. Is deze sjaal een deken? En wat te denken van deze sieraden van touw? Ze hebben de zomer van 2010 tot Afrikaanse zomer gebombardeerd en presenteren een schitterend assortiment accessoires. Houd je ogen open voor deze dark room als je in de buurt van Russell Square bent, op zoek naar schoonheid. www.darkroomlondon.com


FACES Een kapper die een haardot omtovert tot een kunstwerk, een nieuwe lederdiva die alle records van traagheid slaat, de erfgename van een overleden grote modeontwerper die graag naam zou maken ‌ In Londen zetten deze nieuwe gezichten de toon.

Foto: Martin ecotone Š Lucas Gloppe

LONDON


11 februari jongstleden: de presentatie van de herfst-wintercollectie 2010 is gehuld in een begrafenissfeer. Lee Alexander McQueen, het enfant terrible van de Britse mode, maakt een einde aan zijn leven in zijn residentie in Mayfair, twee weken vóór het defilé in Parijs. Hij laat een team van 180 personen na en een commercieel netwerk in meer dan 50 landen over de hele wereld. Sarah Burton, verantwoordelijk voor de collectie vrouwenmode sinds de overname van het merk door de Gucci-groep in 2000, moet samen met haar team snel-snel de onvoltooide collectie afwerken: 16 prachtige poëtische modellen, geheel in de geest van McQueen. Na het eerbetoon aan de overleden designer buigt de directie van het merk zich over de netelige kwestie van zijn opvolging. Namen als Gareth Pugh, Olivier Theyskens (en zelfs … Lady Gaga) vallen. Op 27 mei maakt Gucci het besluit officieel, maar zeer discreet bekend: Sarah Burton wordt creatief directeur van het merk. Sarah Burton, 35, getrouwd met fotograaf David Burton, al veertien jaar lang de naaste medewerkster van Lee Alexander, een hardwerkende vrouw met een doorschijnend gelaat en een engelachtig figuurtje, gewend in stilte op de achtergrond te werken, maar vooral in staat de grillen van de meester te vertalen in kledingstukken waar de modegekken (fans van Sarah Jessica Parker) in de winkels om vechten. Kenners twijfelen of zij de goede keuze is, en vrezen dat het merk

My tailor is dead Sarah Sarah Burton Burton Zij Zij was was een een van van de de naaste naaste medewerkers van Alexander medewerkers van Alexander McQueen, McQueen, een een pro pro in in de de coulissen coulissen die die het het werk werk van van de de verdwenen verdwenen meester meester voortzet. voortzet. bemoeien met de onstuitbare fantasie van Alexander McQueen! Afgezien van de periode van necro-

Foto: David Burton

Wat prince-de-galles hier, een bewerkte tailleur daar, … Wat reptielen en doodshoofden zijn niet genoeg… dreigt in te dommelen. Tijd voor de mooie prinses om de wat vage codes te stabiliseren, dus. Een beetje prince-de-galles hier, een bewerkte tailleur daar, … Wat reptielen en doodshoofden zijn niet genoeg. Wee alle buitenstaanders die zich durven

oprichting in 1996. Hoewel het nog te vroeg is om te spreken van succes of falen van Sarah Burton in de taak die haar is toevertrouwd, mogen we hopen dat haar creatieve talent samen met een ongelooflijk goed ontwikkeld gevoel voor commercie de verkoop van het merk naar recordhoogten zal voeren, en wel blijvend. Dat is tenminste waarop de eerste solopresentaties van Sarah voor de zomer van 2011 lijken te wijzen.

shopping (een golf van eerbetoon?) een paar uur na de aankondiging van het overlijden van de meester, C.B. waarin een toename van 1400 % van de verkoop werd geregistreerd, blijven de prestaties van het huis >>> www.alexandermcqueen.com Alexander McQueen matig sinds de

IN & OUT LONDON °4 19


Dit is de nieuwste modeontwerpster, een nieuwe lederdiva die aan elk stuk bijna een maand besteedt. En weigert sneller te werken. Iris van Herpen, een gehypete modeontwerpster die zowel in Londen als in Amsterdam werkt, valt op door haar intelligentie, haar originele techniek en haar authenticiteit. Met een sterke microscoop ter inspiratie onderzoekt deze jonge, charmante Nederlandse grondig de details van ons dagelijkse leven, van digitale golven tot cross perception om ze vervolgens om te zetten in luxueuze mode. “Werken met zeer abstracte concep-

Lady in leer Iris van Herpen ten geeft me voldoende ruimte om ze te concretiseren. Als de concepten te direct zijn, verveel ik me. En ik hou wel van het idee de werkelijkheid te herzien, want voor mij is de werkelijkheid een illusie”, aldus designer Iris van Herpen. Dat leidt tot verwarrend werk waarbij handgemaakt en laserprecisie zeer dicht tegen elkaar aanleunen. En waarbij alles verzacht wordt door de uiterst zinnelijke aantrekke-

kledingstuk, en een prijskaartje van ongeveer £15.000. Iris surft niet mee op trends en is al evenmin uit op financieringsmogelijkheden voor een industriële productie. Ze weigert zelfs hulp wanneer ze door Harrod’s Launches Initiative wordt geselecteerd voor de London Fashion Week, waar haar collecties al drie seizoenen op rij enthousiast worden ontvangen. “Mijn creaties zijn niet geschikt om in

Geknipt in zeer smalle stroken en aan elkaar gezet in fascinerende spiralen, … leer kleedt én ontkleedt het lichaam bij Iris van Herpen. Muterend, en vooral heel erg romantisch. lijkheid van haar voorkeursmateriaal leer. Geknipt in zeer smalle stroken en aan elkaar gezet in fascinerende spiralen, … leer kleedt én ontkleedt het lichaam bij Iris van Herpen. Muterend, en vooral heel erg romantisch. Reken een flinke maand voor een 20 IN & OUT LONDON °4

keren tot de realiteit van de markt en komt ze met haar eigen accessoires. Ontdek deze winter de Synesthesia Shoe in beperkte editie bij United Nude, een indrukwekkende schoen die niet onderdoet voor de fameuze Armadillo van een van de grote meesters bij wie ze in de leer is geweest: McQueen. Als voorproefje voor de zomer van 2011 heeft Iris zich gebogen over het mechanisme van de omzetting van chaotische watermoleculen tot gestructureerde kristallen. “Alles is begonnen met de jurk die ik heb ontworpen voor de architecten Benthem Crouwel en het Stedelijk Museum. Ik heb me geconcentreerd op wat er ontbrak aan dat gebouw in de vorm van een badkuip: het water in het bad.” Van elementair belang … De Crystallization-collectie wordt gecombineerd met de Moving Chains Shoe en (o wonder!) een tas, exclusief C.B. bij United Nude.

fabrieken te worden gemaakt. Daar zijn ze te exclusief voor. Mijn stukken zijn te krijgen in boetieks, maar ik wil dat alles in mijn atelier met de hand wordt gemaakt.” Loser Iris? Niet echt. Onder invloed van architect Rem >>> www.irisvanherpen.com Koolhaas accepteert ze zelfs terug te >>> www.unitednude.com


Love is in the hair Charlie Le Mindu Dit is de Frenchy sterrenkapper over wie heel Londen praat, een jong talent dat pruiken omtovert in liefdeskathedralen.

Foto: Manu Valcarce

Charlie Le Mindu, avant-gardistisch kapper, vertelt ons alles over zijn vroege voorliefde voor haar: “Ik ben begonnen toen ik 13 was. Ik ben gek op haar. Ik beleef zo veel plezier aan het volume en de kleuren die ik weet te krijgen, dat ik er bijna niet van slaap.” Celebs als Lady Gaga, Peaches, Uffie, VV Brown, Kap Bambino, kids uit East London met oma’s in Knightsbridge en in glossies als I-D, Vogue of Dazed & Confused, … overal kom je Charlie Le Mindu’s werk tegen. Wat doet hij om niet overspannen te raken? Een overdosis tegenkammen: haute coiffure. “Als ik me erger aan een cliënte, dan ga ik als een gek een pruikje touperen, en dan krijg je

haute coiffure, niet gek hé?” De eerste keer met een pruik, hoe is dat? “Omdat ik vijf jaar geleden niks volumineus kon doen met het haar van Peaches, besloot ik een pruik voor haar te maken in de vorm van een kegel.” Deze winter presenteert

uitleg: “Ik wilde alleen maar laten zien dat alle godsdiensten bullshit, erg seksueel, erg fetisj zijn.” Voor CLM is er maar één god: JPG*, en één cultaccessoire: de pruik. Hoewel Charlie Frans is, geboren in Bergerac in 1987, geeft hij in eerste instantie de voorkeur aan alternatieve clubs van Berlijn, en nu in Londen, om zijn talenten in het loslaten van wortels te praktiseren: “In tegenstelling tot wat iedereen denkt, is Frankrijk niet het land van de mode. Ik denk zelfs dat Fransen niet weten

Als ik me erger aan een cliënte, dan ga ik als een gek een pruikje touperen, en dan krijg je haute coiffure. Charlie ons Sex, Religion, Bullshit en Lucifer, een collectie van natuurlijk haar met krankzinnige allures. Zeg, Le Mindu, ben jij niet een beetje gothic? Charlie geeft tekst en

wat mode is, en ook niet wat creativiteit is. Ze zijn zo conservatief dat iets eerst absoluut in het buitenland erkend moet worden voor ze kunnen zeggen dat ze het mooi vinden.” En toch, zelfs de Fransen houden van Charlie. Je kunt ‘Charlie’s treatment’, zijn Franse relooking, zien op Konbini.com. En verder heeft JeanCharles de Castelbajac hem ingehuurd voor zijn Parijse expositie, hét evenement van september 2010: ‘The Tyranny of Beauty’ in de BANK Gallery. Als je dat hebt gemist, ga dan sito presto naar Machine A, de verbluffende concept store in het hart van Soho en het nieuwe onderkomen van zijn popupsalons. Waarschuwing: net zoals op de demonstratiefoto’s van de verpakking van onze goede oude shampoo, laat het Le Mindu-effect zelden onverschillig. ‘VOOR: je bent lelijk / NA: wow! Pamela Anderson?’ Gegarandeerd 100% effect op alle haartypes. Zeg niet dat je niet gewaarschuwd bent. C.B. (*) Jean-Paul Gaultier

>>> www.charlielemindu.com IN & OUT LONDON °4 21


MJAM Aardappelen met chili of ossenstaart gestoofd in port? Calamaris met groene piment of kip met pilavrijst en bosbessen? Vegetarische kaas of cannelloni met tofoe? Een dineetje in Londen is als een medley op het puntje van je tong ‌

Foto: out to lunch Š Thinkstock

LONDON


CENTRUM

Soho 1 Ba Shan 24 Romilly Street, W1 020 7287 3266

Ma-do & zo 12-23 u. vr-za 12-23.30 u. ££ www.ba-shan.co.uk LEICESTER SQUARE

Ma-do 7-24 u., vr 7-1 u., za 8-1 u., zo 8-24 u. £££ www.deanstreettownhouse.com TOTTENHAM COURT ROAD

Brits. In dit nieuwe hotel-restaurant, geopend eind 2009 onder toezicht van Richard Caring van Scott’s, J Sheekey en The Ivy, zie je heel Londen voorbij komen. De stijl Parijse brasserie past goed bij de Georgian style van het gebouw. Het is een en al koper, donker hout en leren bankjes. Elke avond zit het er eivol, dus het mag niet verbazen dat de anders wel competente bedie-

5 Bar-Shu 28 Frith Street/Romily Street,W1 020 7267 8822

Vegetarisch. Petje af voor chef-kok Aldo Zilli! Deze tv-bekendheid durft het aan een biologisch restaurant te openen. Omdat de gezondheid van zijn gasten hem na aan het hart ligt (sic). Waar hij voorheen de Londenaren in de watten legde met zijn visspecialiteiten, haalt hij voor Zilli Green de innemende Enzo di Marino (en daarmee ook de Italiaanse streek Abruzzo) in de keuken. Enzo verdiende zijn sporen in Japan en is dol op het fusioneren van de geuren en kleuren van de Aziatische keuken met die van de Mediterranée. Zijn schotels zijn vegetarisch. Zo nu en dan zelfs veganistisch. De groente-sushi’s met pesto van waterkers en quinoa, of de tempura’s van asperges en artisjokken zijn al even verfijnd als koket. Unaniem bijval krijgen zijn chili met zwarte bonen, geserveerd met tortilla’s en de beroemde syrahwijn Montepulciano. En vergeet vooral de zeldzaam lichte carobecake niet.

4 Profile

Alle dagen geopend 12-23.30 u. ££ www.bar-shu.co.uk LEICESTER SQUARE

Aziatisch. De heropening van dit Sichuan restaurant is eindelijk een feit. De trouwe clientèle van liefhebbers van de traditionele keuken kan weer genieten van het kleurrijke menu, waarin elk gerecht geweldig mooi wordt gepresenteerd. De zeebaars in pikante saus, geserveerd in een enorme soepterrine voor 4 tot 6 personen, blijft een topper. Een fantastisch idee voor £25. De ravioli van varkensgehakt, de gamba’s met cashewnoten en de boekweitpasta met kipfilet zijn ook bijzonder. En het tofoepannetje met rode peper en salade is een lust voor vegetarische smaakpapillen. Kortom, Bar-Shu heeft alles om de zintuigen te strelen.

6 Bob Bob Ricard 1 Upper James Street, W1

84-86 Wardour Street, W1

020 3145 1000

020 7734 3444

Alle dagen geopend 7-2 u. ££ www.bobbobricard.com OXFORD CIRCUS

Ma-za 11-23 u., zo 11-22.30 u. £ www.profilesoho.com PICCADILLY CIRCUS

American diner. Het succes van dit hippe restaurant in Soho stond in de sterren geschreven. Voorbijgan-

Brits. Eindpunt, iedereen aan tafel. We nemen plaats op de treinbankjes van Bob Bob Ricard en we bewonderen de plafonds met Venetiaanse spiegels, de

mjam per persoon ££££ meer dan £60 / £££ £40-60 / ££ £20-40 / £ minder dan £20. IN & OUT LONDON °4 23

M J A M

020 7434 1775

Ma-za 12-23u. £ www.zillirestaurants.co.uk/green LEICESTER SQUARE

O U T

Townhouse 69-71 Dean Street, W1

020 7734 3924

&

2 Dean Street

3 Zilli Green 41 Dean Street, W1

gers mengen zich hier vrolijk met de vaste, polyseksuele klantenkring. Dit in geel gehulde micro-universum is al even aantrekkelijk als ongewoon. Het donderende pop/ dance-ritme en de Braziliaanse spetters achter de bar maken de sfeer compleet. Geen spoor van nouvelle cuisine hier, maar een uitgebreid aanbod aan hamburgers en heerlijke caesarsalades met zalm, tonijn of kip. Of wat dacht je van schelvis met friet, of varkenspens in rode wijnsaus met puree? De meeste cocktails (£7) zijn op basis van Absolut. De ‘Joan Crawford’ bijvoorbeeld, combineert rode Martini met pompelmoessap. Mmmmm!

I N

Sichuan. Dit pareltje – typisch Chinese theesalonstijl, gedempte, discrete sfeer – is het afgelopen voorjaar geopend door de eigenaars van de Bar Shu, er net tegenover. Het menu is er niet zo extravagant, maar omvat wel heerlijkheden als dimsum, helemaal in de stijl van xiao chi (amuses). De edaname (jonge sojabonen) en geraspte aardappelen met chili (£ 3) wekken de eetlust op, de dumplings (varkensvlees of groenten in deeg), geserveerd met een pikant knoflooksausje zijn een specialiteit van het huis. Nog zo’n specialiteit, de farmhouse pork stir-fry: een feest voor de tong. En de old woman’s pockmarked bean curd (traditionele stevige winterkost van tofoe met piment), bevestigt de uitstekende keuken. De bediening is altijd bereid nieuwkomers te informeren en advies te geven, en alles met de glimlach.

ning niet altijd even attent is. Voor wat de keuken betreft, de bisque de homard en de broth (bouillon) zijn echt geweldig. Helaas is de eend niet lang genoeg geroosterd en is rubber snijden makkelijker. De kabeljauwfilet op een bedje van prei valt gelukkig wél zeer goed in de smaak. De kazen met huisgemaakte chutney van appel en pruimen, maar ook de kruisbessentaart zijn verrukkelijk. Vooral Townhouse tea (£15) niet zappen, daar krijg je ´s middags een mooi assortiment thee, sandwiches en patisserie, een perfecte high tea.


vergulde kroonluchters, de marmeren art-decopanelen, het gedempte licht … Nee, we zitten niet in het mythische restaurant Le Train Bleu in Parijs! Dit restaurant, dat minstens even beroemd is, is nooit leeg. De chef-kok, James Walker, voormalige chef van Le Pont de La Tour, voert ons mee door een modern Brits menu. Van de gepocheerde zalm met waterkers raken we helemaal in vervoering en de entrecote met barbecuesaus doet de grenzen vervagen. Idem voor de soufflé met passievruchten en de truffels met frambozen.

7 Inamo 134-136 Wardour Street, W1 020 7851 7051

I N

&

O U T

M J A M

ma-vr 12-15 u., za-zo 12 u. - middernacht ££ www.inamo-restaurant.com TOTTENHAM COURT ROAD

Aziatisch. Inamo, bedacht en ontworpen door de cyberarchitecten van het bureau Blacksheep, is zonder twijfel het favoriete restaurant van John Anderton, alias Tom Cruise. De tafels zijn hier interactief: een snelle klik volstaat om je menu te kiezen of om je tafelkleed te kiezen (leesvoer, spelletjes of afbeeldingen). Je kunt de keuken zelfs via de webcam bespioneren. Afgezien van al die snufjes zal de Aziatische fusionkeuken je zeker niet teleurstellen. Vooral de frisse zalmsalade met blokjes avocado gemarineerd in citroen, of de verfijnde tofoe geserveerd met daikon en shiitake zijn een ommetje waard. De zwarte heilbot gemarineerd in miso en de pittige Thaise rode curry zijn om duimen en vingers bij af te likken.

8 Dehesa 25 Ganton Street, W1 020 7494 4170

ma-vr 12-15 u./17-23 u., za 12-23 u., zo 12-17 u. £ www.dehesa.co.uk OXFORD CIRCUS

Tapas. Een nieuw tapasrestaurant dat aan het niveau van Dehesa kan tippen, is altijd welkom in Londen. Geen belachelijk kleine, smakeloze of juist veel te zoute gerechten … integendeel! 24 IN & OUT LONDON °4

Zo is de brunch special al een echte must geworden in deze kleine Spaanse casa in Carnaby. Het mag gezegd … elk gerecht wordt met de grootste zorg bereid, met een presentatie, textuur en smaak om u tegen te zeggen. Of het nu zeeforel, gnocchi met spinazie en ricotta, of kwartel met sperziebonen is … ze zijn het proeven meer dan waard. Alleen al de schotels rauwe ham en de plank met schapenkaas vergezeld door een goede port zullen bij de fijnproever in de smaak vallen.

Bloomsbury 9 Paramount

@ Centre Point 101-103 New Oxford Street, WC1 020 7420 2919

Alle dagen open 8-10.30 u., 12-15 u., 18-23.30 u. £££ www.paramount.uk.net TOTTENHAM COURT ROAD

Engels-Franse keuken. Deze exclusieve club in het topje van Centre Point is voortaan ook open voor het publiek. Op de hoogste drie verdiepingen vinden we de club (zie Circus in het onderdeel Clubs), het restaurant en op de hoogste etage de Gallery (cocktailbar). Je zult je er niet alleen vergapen aan het adembenemende panoramische uitzicht over de hoofdstad, ook de keuken en de bediening zijn van een zeer hoog niveau. Liefhebbers zullen niet worden teleurgesteld door het Bourgondische rund met spinazie, geserveerd met in port gestoofde ossenstaart. En de bouillabaisse van zalm, zeebarbeel, zeebrasem en sintjakobsschelpen in witte wijn, geserveerd met een rouille (traditioneel knoflookpepersausje), rode uien en gestoofde aardappeltjes met saffraan, moet niet onderdoen voor die van Marseille! De wijnkaart is al even eclectisch als indrukwekkend en de selectie chocoladepuddings is gewoonweg onweerstaanbaar.

Covent Garden 10 Dishoom 12 Upper St Martins Lane, WC2 020 7420 9320

Ma-vr 8-23 u., za 10-23 u., zo 10-22 u. £ www.dishoom.com LEICESTER SQUARE

Indisch. Het idee achter Dishoom was om de sfeer en het decor van de grand cafés in het Bombay van de jaren 30 die nu bijna allemaal verdwenen zijn te doen herleven. Wat mag je verwachten? Grote kaders met oude reclamecampagnes en zwart-witfoto’s van filmsterren aan de witte muren die contrasteren met de donkere houten panelen - en langzaam draaiende ventilatoren boven de kunstleren banken en het Brentwood meubilair. Op de menukaart prijken talrijke hapjes, zoals gepaneerde inktvis met limoen en groene peper, pau bhaji (een smakelijke groentepuree uit Chowpatty) en natuurlijk geparfumeerde naan. De op houtvuur bereide zalm met dille is een puur genot. Vind je de byriani van kip met pilavrijst en bosbessen een beetje droog? Vraag er een raita bij, een yoghurt met komkommer en munt. En vergeet vooral de chaijito niet, een heerlijke cocktail van chai, rum, munt en limoen (£4.90).

11 Asia De Cuba 45 St. Martin’s Lane, WC2 020 7300 5588

elke dag 7-11 u./12-14.30 u., ma-wo 17.30 u. - middernacht, do-za 17.30-0.30 u., zo 17.30-22.30 u. £££ www.stmartinslane.com LEICESTER SQUARE

Cubaans-Aziatisch. Het is geen verrassing dat dit restaurant zelfs na tien jaar nog trendy is. De eigenaar is A-lister Ian Schrager, de hotelier-ondernemer die Studio 54 lanceerde, de mythische discotheek in New York. De ruime zaal is magnifiek aangekleed door Philippe Starck, en Jeffrey Chodorow staat in voor de absoluut fantastische en typisch Havaanse fusionkeuken met latino- en Aziatische invloeden. Klassiekers zijn kabeljauw met miso in een saus van zwarte bonen en eendenboutjes met honing, geserveerd met gesauteerde paksoi. Ook de desserts houden de traditie in ere. Nog een specialiteit van het huis: de vlekkeloze bediening.


12 Sitaaray 167 Drury Lane, WC2 020 7269 6422

ma-za 12-15 u., 17.30-22.30 u. ££ www.sitaaray.com COVENT GARDEN

bestellen. Deze lichte rode huiswijn, voor £25, is niet te versmaden bij deze vorstelijke maaltijd. Lunch voor £19 (2 gangen) en £22 (3 gangen).

14 Tibits 12-14 Heddon Street, W1

020 3205 1099

Ma-za 12-15 u., 19-23 u. £££ www.babborestaurant.co.uk GREEN PARK

Italiaans. In slechts een jaar tijd heeft Babbo een reputatie opgebouwd om jaloers op te zijn. Het geheim? Een warm en elegant interieur, een ongeziene service én de traditionele Italiaanse keuken. Het gaat chef-kok Douglas Santi (opgeleid door Paul Bocuse en Alain Ducasse) voor de wind. Zijn orata alla mediterrane, zeebrasem op mediterrane wijze, is een schot in de roos. En hoewel de caprese di burrata met basilicum, een enorme bol smeuïge mozzarella, niet aan te raden is als je een dieet volgt, scoort het lamsvlees in amandelkorst, geserveerd met een groen slaatje, op alle fronten. De kleine gebakjes (aangeboden door het huis) maken het feestmaal compleet. Vergeet ook de Montepulciano d’Abruzzo niet te

OOST

Shoreditch 15 Bistrotheque 23-27 Wadeson Street, E2 020 8983 7900

Alle dagen 18.30-22.30 u., brunch za-zo 11-16 u. ££ www.bistrotheque.com BETHNAL GREEN

Traditioneel. Bistrotheque is bijna een instituut op zich in Shoreditch en wordt net zo gewaardeerd om zijn innoverende cabaret in de kleine kelder, als om het restaurant. Dit restaurant is gelegen in een achterafstraatje dat nogal onveilig aandoet. Met zijn witte tegels en stoelen van donker hout heeft het veel weg van

een wegrestaurant. De kaart is kort maar krachtig, te beginnen met de royale fish & chips met erwtenpuree en tartaarsaus, een frisse salade van venkel, radicchio, appel en beaufortsaus met noten, of de stevige, gegrilde polenta Tallegio met pijnboompitten en rode ui. Er zijn menu’s met vaste prijzen vanaf £17,50, een brunch in het weekend en een zeer populaire Sunday roast voor £13.

16 The Princess

of Shoreditch 76 Paul Street, EC2 020 7729 9270

ma-vr 11-23 u., za 12-23 u., zo 12-22.30 u. £££ www.theprincessofshoreditch.com OLD STREET

Engels-Frans. Via een gietijzeren wenteltrap kom je in de eetzaal met aan de muren portretten van een victoriaanse cabaretartieste en een dozijn tafeltjes met stralend witte kleedjes. De nieuwe eigenaars van deze gastro-pub hebben zich geen enkele moeite bespaard en zelfs de Provençaalse chef-kok, Benoît Doitres, ingehuurd. Zijn keuken is - je raadt het al - zeer Provençaals van stijl. Zijn runderfilet op een bedje van spinazie is een top of the range gerecht. De koolvis met dikke rechthoekige frieten kan doorgaan voor een gesublimeerde versie van de traditionele fish & chips. De lichte Pinot Noir Henri Bourgeois 2007 is een aanrader.

mjam per persoon ££££ meer dan £60 / £££ £40-60 / ££ £20-40 / £ minder dan £20. IN & OUT LONDON °4 25

M J A M

39 Albermale Street, W1

Veganistisch. Eindelijk een vegetarisch/veganistisch restaurant dat niet de bedoeling heeft ‘vleeseters’ af te stoten. Hier lopen de klanten vrolijk rond, want ze kunnen zelf opscheppen aan het buffet. Maar pas op, niet à volonté, want het bord wordt aan de kassa gewogen (£1,80 per 100 g). Heb je erg veel honger? Laat je gerust gaan, want de maximumprijs is £9,50. Op het menu, dat elke dag verandert: soepen, salades, groetegratins, croustades van tofoe en boleten, Parmentiergehakt van soja, en allemaal even verrukkelijk licht. Bovendien val je van de desserts gewoonweg achterover. De bar biedt een indrukwekkende lijst bio aperitieven (£2 à £5), alcoholische dranken (£2,50), cocktails (£7), wijnen en bieren (£4). Het debuut van deze Zwitserse restaurateurs is een schot in de roos.

O U T

13 Babbo

ma-wo 9-22.30 u., do-za 9-24 u. zo 10-22.30 u. £ www.tibits.co.uk PICCADILLY CIRCUS

&

Mayfair

020 7758 4110

Op de eerste verdieping van Foyles, een boekhandel met een uitgelezen collectie waar je wel enkele uurtjes zoet bent, ontdekken we het Ray’s Jazz Café. Zoals de naam al doet vermoeden, kun je hier naar jazz luisteren, terwijl je van je cheesecake en latte geniet. Als je geluk hebt, kun je er zelfs een liveoptreden meepikken. PS: Zorg dat je er tiptop uitziet, want je zou hier zomaar even de toekomstige Stella McCartney tegen het lijf kunnen lopen … kan ook moeilijk anders vlak naast de prestigieuze St Martins School for art and design. 113–119 Charing Cross Road, W2. 9.30-21 u., zo 12-18 u.

I N

Indiaas. Het lievelingsrestaurant van de Indiase ster Aishwarya Rai zou vast ook wel eens jouw favoriete stekje kunnen worden. Dit restaurant met zijn zalig kitscherige filmdecor is een ode aan de magie van Bollywood. De rode en gouden muren zijn versierd met talloze foto’s van sterren en op lcd-schermen worden fragmenten uit Bollywoodklassiekers vertoond. De wijnkaart is samengesteld door journalist-wijnkenner Tim Atkin en de cocktails kan je op zijn minst exotisch noemen. Maar dé ster van deze tent is de keuken: een eindeloze keuze aan grillgerechten, kebab en specialiteiten uit Noord-India. Niet te missen: op zondag eten kinderen – vergezeld van een volwassene – gratis. En dat voor een droombrunch van £23 (zoveel je wil!), inclusief parking.

In & Out London Tips


17 Pizza East Tea Building 56 Shoreditch High Street, E1 020 7729 1888

I N

&

O U T

M J A M

zo-wo 12-24 u., do12-1 u., vr-za 12-22 u. ££ www.pizzaeast.com OLD STREET

Italiaans. Alles wat de groep Soho House aanraakt, lijkt een succes te worden en Pizza East, de jongste telg, is daar geen uitzondering op. De ruimte in industriële stijl op het gelijkvloers van de beruchte Tea Building, is in het midden gescheiden door een lange Amerikaanse bar waar je ook aan kunt zitten. De keuken is open en dat is altijd een goed teken. Op de bondige kaart staan de meest essentiële Italiaanse geneugten. Koude antipasti, gebakken antipasti of antipasti uit de oven, salades en pizza’s. Maar geen pasta. De rucola met parmezaanschilfers smaakt subtiel naar citroen en je kunt er genieten van gepaneerde artisjokken in putanescasaus (tomaat/ ansjovis/kappertjes). Andere troef: de zeewolf met pompoen. Neem niet de hartige taart met chocolade en karamel, want die is te ... hartig.

City 18 Lutyens 85 Fleet Street, EC4

zijn perfect qua smaak, malsheid en presentatie. Het wordt een uitdaging om de enorme kaaswagen te negeren, want die verspreidt zijn karakteristieke geuren ... De wijnkaart met uit Frankrijk en de Nieuwe Wereld geïmporteerde wijnen is indrukwekkend.

wEST

Kensington 19 Saf @ Wholefoods

Market 63-97 Kensington High Street, W8 020 7613 0007

ma-za 11-21.30 u., zo 11-17 u. ££ www.safrestaurant.co.uk/kensington.html HIGH STREET KENSINGTON

Veganistisch. Een nieuw filiaal van de beroemde Saf in Shoreditch heeft onlangs de eerste verdieping van het indrukwekkende Wholefoodsgebouw (het voormalige Barkers Building) ingenomen. In de grote, heldere en serene zaal heerst er absolute zen. De meeste gerechten zijn samengesteld uit rauwe producten, om de voedingswaarde ervan te behouden. Uitzondering op de regel is de cannelloni met smeuïge tofoe, onder de 48°C gekookt. De salade van zeegroenten is een heerlijk verfrissend voorproefje op de Saf bowl met pastinaak, sesam, courgettes, champignons en mixed pickles, of de uitsteken-

de Thaise groene curry. De veganistische kazen, verkregen door het weken van noten en gisting, doen denken aan schapenkaas, een vergelijking die de Maccademia Caprese en de kaas met zongedroogde tomaatjes glansrijk doorstaan. De beroemde cocktail Madagascar (£8), een knappe mix van zeven kruiden, in vanille gemarineerde papaja’s, bruine rum en gember, is een must.

20 Brunello @ Baglioni 60 Hyde Park Gate, SW7 020 7368 5700

Alle dagen open 12-15 u., 17.30-23 u. £££ www.baglionihotels.com/en/restaurants GLOUCESTER ROAD

Italiaans. Tegenover de prachtige Kensington Gardens huisvest het hotel Brunello het al even traditionele restaurant Brunello. De grijze en goudkleurige fluwelen fauteuils, de kroonluchters van Muranoglas en de indrukwekkende schoorsteen zetten meteen de toon. Op de kaart staan regionale en nationale specialiteiten, evenals 500 wijnen (inclusief de Sassicaia’s). De spinazie met gemarineerde avocado’s is een feest voor je smaakpapillen en de linguine met krab is even stevig als smaakvol. De gebakken zeebaars met venkel en amandelsaus (niet voor niets: £30) is een klassieker van het huis. Kortom, dit is aanschuiven aan een van de chicste tafels van Londen.

020 7583 8385

ma-vr 12-15 u./17.30-22 u. ££££ www.lutyens-restaurant.com FARRINGDON

Traditionele keuken. De jongste telg van het gastronomierijk van Terence Conran: de ruime, heldere eetzaal is verreweg de meest indrukwekkende verschijning van de nieuwste vestigingen. Het is namelijk het oude gebouw van het legendarische persbureau Reuters. De sfeer wordt niet somber door de strengheid die eigen is aan een dergelijk gebouw, in tegendeel zelfs. Het personeel is attent, maar nooit opdringerig en het menu omvat veel gerechten uit het klassieke brasserierepertoire met hier en daar een paar originele tintjes. De zwarte zeebaars en de entrecote maître d’hôtel 26 IN & OUT LONDON °4

Rose Bakery, tearoom with a view Dover Street Market, de conceptstore van Rei Kawabuko van Comme des Garçons, is een thuishaven voor fashion victims. Laat je niet afschrikken en ga op ontdekkingstocht naar de hoogste verdieping: daar schuilt een typisch Engelse bio-kantine (oh yes, designers eten ook, maar alleen als het eten aan hun creaties kan tippen). De naam Rose Bakery komt van de oprichtster Mrs Rose Carrarini, die ook de opening van het beroemde restaurant The Villandry in Marylebone op haar conto heeft staan. Hoewel de naam een paradijs van broodjes en croissants doet vermoeden, heeft de realiteit meer weg van een tearoom dan een bakkerij. Rose geeft klassieke recepten een elegante twist: polentataart, koekjes met kokosnoot en experimentele crumbles … uiteraard te nuttigen bij een kopje thee met een wolkje melk. Maar het hoogtepunt van de Rose experience is ongetwijfeld visueel. En wel dankzij het uitzicht – of eigenlijk de twee uitzichten: één op Green Park, te bewonderen door de brede vensters, en A.P. één op de uitdagende kledij van je hippe tafelburen. 17-18 Dover Street, London, W1. www.doverstreetmarket.com


21 Coquine

23 Bumpkin

160 Old Brompton Road, SW5

102 Old Brompton Road, SW7

020 7341 7678

020 7341 0802

Ma-vr 17-23 u., za-zo 11.30-23 u. ££ www.coquinebars.com South Kensington

ma-vr 12-15 u./18-23 u., za 9-15 u. /18-23 u., zo 12-15 u./18-23 u. £££ www.bumpkinuk.com SOUTH KENSINGTON

Tapas. Sinds de opening in maart, waarbij OK Magazine hier Jerry Hall kiekte, heeft dit charmante restaurant een vliegende start genomen. Het menu heeft een geslaagde combinatie van Mediterrane en Aziatische gerechten in petto. Zwarte kabeljauw met algensaus en gember, crostini’s met geitenkaas, avocado en hoisinsaus, maar ook sushi met krab, kreeft of kip: stuk voor stuk stevige en overheerlijke gerechten. Het populaire dessert, fried Oreo, neemt je mee naar die beignets van vervlogen tijden. Vergeet ook de cocktails niet (voor £10), die de namen van beroemdheden dragen. De ‘Amanda Lear’ heeft star quality te over: een geslaagde mix van vanille, lychee-sap, Veuve Clicquot en Chambord. Zin in een glaasje? Op naar de kelder met dj!

Brits. Het opzettelijk ouderwetse decor heel erg jaren 70 - en de allercharmantste bediening geven een intieme toets aan dit nieuwe filiaal van de Bumpkin in Notting Hill. De dagschotels, die met krijt op een bord worden geschreven, veranderen elke dag. Als voorgerecht zijn de zwarte Staunton-pens met appeltjes en de gerookte biozalm met kappertjes echte aanraders. De hartige taart met rundvlees of vis, een pannetje van hert uit de Elwy-vallei of de gegrilde vis vullen de meest hongerige magen. De keuken heeft niets te verbergen, want ze is zichtbaar vanuit het restaurant.

zuid

Wandsworth 25 Doukan 350 Old York Road, SW18 020 8870 8280

19 Kilburn Lane, W10

22 L’Etranger 36 Gloucester Road, SW7 020 7584 1118

ma-vr en zo 11-15 u., ma-za 1623 u., zo 18-22 u. ££££ www.etranger.co.uk GLOUCESTER ROAD

Frans-Japans. L’Etranger is een nieuwe gastronomische parel in Londen. De maître d’hôtel en de sommelier zijn zeer deskundig in hun aanbevelingen. Naast de tapenades zijn loempiaatjes met tonijn, gember en koriander, krab met munt en tamarindezaadjes en een trio van tofoe (tobanyaki, tempura en silken) bijzondere voorgerechten. De zeebaars met citroenkruid lijkt in room gemarineerd en het wagyu rundvlees is heel erg sappig. Als dessert kan je lekker genieten van de chocoladefondue, het onweerlegbaar bewijs van de kwaliteit van de keuken.

020 8969 0098

Ma-do 12-14.30 u, 18.30-22.30 u, vr 12-14.30, 18.30-23 u, za 12-16 u, 18.30-23 u, zo 12-21 u. £££ www.theparadise.co.uk KENSAL GREEN

Bermondsey 26 Del Aziz 11 Bermondsey Square, SE1 020 7407 2991

Engels-Franse keuken. Deze gastronomische pub is echt wel een ommetje waard. Al was het maar voor de vele schilderijen, opgezette pauwen, kandelaars, vogelkooien en houten parketvloeren. Je waant je haast op een victoriaans landgoed. Maxime Le Van, de voormalige jonge chef van de Club Gascon, knutselde een indrukwekkende kaart in elkaar. Wat dacht je van een salade met geitenkaas, rode bietjes en tuinkers, met een dressing op basis van honing en koolzaad? Of een crèmesoep van schelvis, mosselen, linzen en saffraan? En dat is nog niet alles, want hier komt de reefilet in deeg, geserveerd met een portsaus en een puree van koolraap en wortel. En de kabeljauw op een bedje van artisjokken, ... daar zeggen wij u tegen.

Alle dagen geopend 7-23 u. ££ www.delaziz.co.uk LONDON BRIDGE

Oosters. Del Aziz neemt ons mee op een tocht rond de Middellandse Zee, met veel aandacht voor Turkije, Marokko, Griekenland en Libanon. Op een glazen vloer waaronder de ruïnes van de abdij van Bermondsey te zien zijn, eten we copieuze mezze, romige courgettesoep met een verrukkelijke oosterse geur. De gambakebab is goddelijk gegrild, de lamstajine met pruimen, dadels en couscous is mals en sappig. De zeewolf met artisjokken, tuinbonen, amandelen en dille laat zich ook bijzonder goed smaken. Een ommetje langs het patisseriebuffet bij de ingang is een must.

mjam per persoon ££££ meer dan £60 / £££ £40-60 / ££ £20-40 / £ minder dan £20. IN & OUT LONDON °4 27

M J A M

South Kensington

O U T

24 Paradise

&

Kensal Green

Marokkaans. Nog maar een jaar geopend, midden in de ‘dorpskern’ van het pittoreske Wandsworth. Dit verleidelijke restaurant schiet op alle fronten recht in de roos. ’s Ochtends koffie en Marokkaans gebak, traiteur tijdens de lunchuren en ‘s avonds restaurant. Het mag gezegd: Khalil Abdesslem (hij leerde de kookgeheimpjes van zijn moeder) is een ware pro. De Bastilla Khoudra, een soort spinazieburgers op smaak gebracht met citroensap, zijn koriander-feta-rolletjes, de Tabssil Shlaid (schotel van groenten en specerijen) of de tajines met groenten, garnalen of lamsvlees ... om duimen en vingers van af te likken.

I N

NOoRD

Ma-do 8-23 u., vr-za 8-1.30 u. zo 9-15 u. ££ www.doukan.co.uk WANDSWORTH TOWN RAIL


WESTWAY

HARROW RD

KENSIN

GTON

CHURC

H ST

H ST

25

TO

21 N RD

BR

GRO

Great Portland Street

Warren Street

Mornington Crescent

Oxford Circus

WESTMINSTER CATHEDRAL

ST.JAMES PARK

Green Park

13

Euston Square

Euston

XH

VA U

14

Piccadilly circus

4

2 1 5

7

AL L ID GE

BR

St. James Park

3

9

Leicester Square

11

Charing Cross

HOUSES OF PARLIAMENT

Holborn

WESTMINSTER

Westminster

CLEOPATRA'S NEEDLE

Temple

LAMBETH PALACE

18

Southwark

D

CIT Y

Elephant & Castle

ST OLD

D

ROA

NEW

KEN

Borough

SOUTHWARK CATHEDRAL

Mansion House

Barbican

TATE MODERN

St. Paul's

IMPERIAL WAR MUSEUM

Lambeth North

HR BET LAM

Waterloo

Blackfriars

FLEET ST

RD

ST. PAUL CATHEDRAL

Farringdon

ORN

HOLB

Waterloo East

ROYAL COURTS

Angel

UPPER ST

CLERKENWELL

D

E ROA PENTONVILL

Chancery Lane

HIGH

Embankment

Covent Garden

12

TRAFALGAR SQ.

Pimlico

RD

King's Cross

YORK WAY CA LED ON IAN R D Russell Square

10

BRITISH MUSEUM

Tottenham Court Road

QUEEN VICTORIA MEMORIAL

8 6

Goodge Street

ST

ON

UNIVERSITY OF LONDON

EU

St. Pancras

ST. PANCRAS

NS T Cannon Street

CAN

NO

Bank

T RD

Liverpool Street

16

TOBARD GARDENS

London Bridge

ATE ER D

NG

GRA

Shoreditch High Street

Hoxton

Aldgate East

Aldgate

Tower Hill

TOWER BRIDGE

SWISS RE BUILDING

26

Monument

Old Street

Moorgate

REET

HOXTON HALL

17

ST

Bermondsey

Bethnal Green

15

RD JAMAICA

Wapping

Rotherhithe

THE HWY

CABLE ST

Shadwell

L RD

Whitechapel

COMMERCIA

RD

CHESHIRE

N RD L GREE BETHNA

PEL HA C ITE WH

GOSSET ST

CKNEY RD HA

MAP MJAM

LE ST

O N

KE T

RT LWO WA

RD

ST

HR D

Stippel je eigen route uit op eurostartripplanner.com Een trip op maat om te profiteren van het beste wat Londen te bieden heeft: shopping, musea, schatten en bezienswaardigheden waar je niet omheen kunt, … Voor ieder wat wils!

G'S

AD RO

Victoria

BUCKINGHAM PALACE

. OR ST SVEN

Bond Street

REET

WALLACE COLLECTION

Regent's Park

RD ST

OXFO

Sloane Square

Knightsbridge

KIN

Baker Street

Hyde Park Corner

WELLINGTON ARCH

STREET

P OM

23

South Kensington

HYDE PARK

MARBLE ARCH

Marble Arch

SLOANE

LL ROAD CROMWE

VICTORIA & ALBERT MUSEUM

ROAD

Edgware Road Circle

Marylebone

RO AD

D

REGENT'S PARK

R RT BE AL

BLACKFRIARS ROAD

Earls Court

ROYAL ALBERT HALL

ST

Lancaster Gate

D

PR IN

PA RK

CE

ST

Glouscester Road

P

E RA

E

OV

GR

Edgware Road Bakerloo

N

SO

RD

RD

D

LIS

OO W

Paddington

'S HN

JO

ATER BAYSW

. ST

KENSINGTON GARDEN'S

Queensway

Bayswater

Royal Oak

Warwick Avenue

19 20 22

HIG KENSINGTON

High Street Kensington

Maida Vale

N

O

GT

LIN

RD

Notting Hill Gate

Westbourne Park

24

Kilburn Park

EL

W

E

B

OA D

St. John's Wood

AR GW

RD

ED ND

BO

N

ET W

O

STRE NE

RL OO

PT

ER ST

TE WA

M

BAK NT

RO

E

L VA GE

RE

OV ER

RD

ID

LAND PORT

E AC PL TD EA

MP ALA CE

ALBANY ST

UR Y

E SB

D TE

TT

TO CO GR

HA

FA

AF

NG

SH

I RR

BLACKFRIARS BR.

LD

KIN G

ST GATE ALDERS

WHITEHALL

TR

U

S

ALB ERT EMB .

UR

HO

MINORIE

HP ALA CE

A

M

A NH

H

TC

BET

ST LT

HO

DI

LAM

MA

AD RO

BR

D

YR EAS TR

BE RD

S ND

KENNINGTON RD

RD

THW ARK

HAMPSTEAD ROAD

SOU

RS

MOORGATE

E EV .

AB

RD N 'S IN

ER

N BR

CR N DO

N

LON DO

N PA AY

GR RD OP SG

SW GO ELL

MM

BIS H

AS RD

MA

R.

28 IN & OUT LONDON °4 NO

CO ST

ER B

L CIA

TOW

H

BRICK LANE

RT

E HEATH RD

W

LACE RD WAL

NE

CAM BRID G

KINGSLAND

NEW RD


LONDON

Rondtrekkende bars of sherry-bodega’s? Cocktails van Peter Pan of dj’s bij een glaasje Merlot? Niet zo desperate housewives of happy few in mocassins zonder sokken? In Londen vertellen de nieuwe bars je of de 21ee eeuw al dan niet spiritueel zal zijn … IN & OUT LONDON °4 29

Foto: © Victoria Huguenin

BARS


centrum

Covent Garden 1 Circus 27-29 Endell Street, WC2

I N

&

O U T

B A R S

020 7420 9300

berland-worstjes, pastinaakkroketten en friet met mayonaise (van £4 tot £7).

Rivington Street, EC2

Fitzrovia 3 The Long Bar

@ Sanderson’s

Di-wo 12-24 u., do-vr 12-2 u., za 11-2 u., zo 11-3 u. www.circus-london.co.uk COVENT GARDEN

50 Berners Street, W1

Dit concept combineert een cocktailbar, een restaurant, een club en een cabaret in een enorme ruimte met een haast surrealistische, sobere aankleding. Zo kunnen de klanten er in de loop van de avond van de bar naar een tafel verhuizen, dineren, vervolgens een voorstelling bekijken, om uiteindelijk op de dansvloer te belanden. Nog maar net binnen trekken de caleidoscopische spiegels aan de ingang je aandacht, waarna je blik langzaam maar zeker op andere bijzondere details valt, zoals het volledig glazen plafond en de tafelpoten in de vorm van flamingo’s. Op het menu staan tapas op zijn Amerikaans (van £3 tot £10), terwijl de bar zo’n twaalf aantrekkelijke cocktails in aanbieding heeft voor £8,50 per stuk.

De grootste troef van het hotel Sanderson? De adembenemende bar! De witte bar is zo’n 25 meter lang en helemaal van glanzend onyx. Getekend Philippe Starck. Op de rug van iedere stoel staat een oog van een vrouw, wat de inrichting een excentrieke touch geeft. Naast de beroemde cocktails – mis vooral de Martini’s niet (rond de £12) – kun je hier ook mezze, charcuteriehapjes of hamburgers verorberen, aan de bar of buiten. De muziek mag er wezen en je kunt er ook live gigs bijwonen.

Soho 2 Mark’s Bar @ Hix

020 7300 5587

Ma 11-1 u., di-wo 11-1.30 u., do-za 11-3 u., zo 12-22.30 u. www.sandersonlondon.com TOTTENHAM COURT ROAD

oost

Shoreditch 4 Loungelover 1 Whitby Street, E1

66-70 Brewer Street, W1

020 7012 1234

020 7292 3518

Ma-do 18-24 u., vr 17.30-1 u., za 18-1 u., zo 18-24 u. www.lestroisgarcons.com LIVERPOOL STREET

Alle dagen open 12-24 u., zo 22.30 u. www.hixsoho.co.uk OXFORD CIRCUS

Chef-kok Mark Hix heeft zijn sporen onder andere in het Grosvenor House Hotel en het restaurant Le Caprice verdiend. Hij heeft onlangs Aaya overgenomen. De kelder van het restaurant is een aangename verrassing met zijn bar, biljarttafel en ultracomfortabele sofa’s waarin je heerlijk kunt neerploffen, ook zonder er te eten. Het ontbreekt het uitgebreide assortiment aan cocktails, zorgvuldig uitgedokterd door Nick Strangeway, niet aan originaliteit (tussen £4,50 en £12). Ook de snacks kunnen bekoren met onder andere een uitstekende fondue van Welsh rarebit, Cum30 IN & OUT LONDON °4

5 Callooh Callay

Kan jij weerstaan aan deze lounge? Op en top glamour, sfeerverlichting, fluwelen gordijnen en meubels in regencystijl, dit jaar nog meer in trek, sinds buurman Beach Blanket Babylon aan populariteit inboet. Behalve de bar en het restaurant is er een vip-room en een ’red room’ waarin – de naam zegt het al – alles rood is. De ontspannende loungemuziek wordt regelmatig afgewisseld door liveoptredens. De cocktails (£9), zoals de Old Flame en de First Love, zijn heerlijk. Net als de champagne met vanille, vijg en citroen.

020 7739 4781

ma-wo 17-23 u., do 12-23 u., vr-za 12-01 u., zo 18-23 u. www.calloohcallaybar.com OLD STREET

Nog maar net open en al tot de number one van Groot-Brittannië verkozen door The Independent! Elk detail in dit onalledaagse decor lijkt zo weggeplukt uit de magische wereld van Lewis Carroll. In het donkere steegje verraadt alleen de boven de deurpost gegraveerde dubbele C à la Coco Chanel het bestaan van de bar. Aarzel geen moment, ga de deur en de spiegel in, erachter ligt wonderland verstopt! De kaart is weelderig en staat vol heerlijkheden.

6 The George

& Dragon 2-4 Hackney Road, E2 087 1984 1146

Alle dagen geopend 18-23 u. www.myspace.com/georgeanddragon OLD STREET

Hoewel hij op het eerste gezicht traditioneel lijkt, is The George & Dragon in werkelijkheid een totaal atypische bar. De muziek mag uniek worden genoemd, net als de clientèle: een bonte fauna van ultra-excentrieke partykenners, die precies weten waar en wanneer je gezien moet worden. Spits dus je oren!

7 Hoxton Square

Bar & Kitchen 2-4 Hoxton Square, N1 020 7613 0709

Ma 11 u. - middernacht, di-do 11-1 u., vrij-za 11-2 u., zo 11.00-0.30 u. www.hoxtonsquarebar.com OLD STREET

Dankzij de onverwachte ‘boom’ van Hoxton schoten vele zaken als deze als paddenstoelen uit de grond. De HSBK, een opgeknapt magazijn met grote ramen, trekt een jong, trendy publiek uit de omliggende wijken aan. Van maandag


tot donderdag doet het achterste deel van het restaurant dienst als concertzaal; de rest van de week is het een nightclub. Tot middernacht is de toegang vrij, daarna gaan de deuren onherroepelijk dicht.

8 The Book Club

van een geraffineerde cocktail, zoals de Elderflower Martini (wodka van buffelgras, appelsap en elderflower cordial, £8), of gewoon van een glas Moët brut 2003 (£13,50). Er worden ook canapés (£40 per 40 stuks), steaks per gewicht en twee- (£15) of driegangenmenu’s (£18,50) geserveerd.

11 Traffic Crowne Plaza Hotel 100 Cromwell Road, SW7 020 7373 2222

ma-za 11-1.30 u., zo 12-24 u. www.cpkensington.co.uk GLOUCESTER ROAD

100 Leonard Street EC2 020 7684 8618

2-24 Kensington High Street, W8

Notting Hill 9 The Lonsdale 48 Lonsdale Road, W11 020 7727 40 80

Di-do18-24 u., vr-za 18-1 u., zo 18-23.30 u. www.thelonsdale.co.uk NOTTING HILL GATE

Het mag gezegd: Lonsdale, op een steenworp van Portobello, op de hoek van grote rivaal Beach Blanket Babylon, trekt zich aardig uit de slag. Dit jaar met een compleet nieuwe look: spiegelmuren, banken in (nep)krokodillenleer en sfeerverlichting. Niet te verwonderen dat het cliënteel op en top Notting Hill is: knappe vrouwen van rond de dertig met een Sloane accent en beautiful boys met het hele jaar door mocassins aan hun sokkenloze voeten. Uiteraard geniet je hier

020 7937 8000

Ma-za 7-23 u., zo 7-14 u. www.royalgardenhotel.co.uk KENSINGTON HIGH STREET

Als je de mogelijkheid hebt om in de buurt van de Kensington Gardens te kuieren, moet je beslist even doorslenteren naar de bar van het Royal Garden Hotel. Moeilijk om je niet te laten meevoeren door de weldadige, serene sfeer daar. In de chic ingerichte zaal met gedempt licht en in de aangrenzende lounge en restaurant zitten een paar vrouwen alleen aan een tafeltje, die zichzelf op een glas champagne of een cocktail hebben getrakteerd. Iedereen is hier volkomen op zijn gemak. Je zult versteld staan van de originele en gevarieerde drankenkaart. Probeer bijvoorbeeld de Betwixt & Between uit, geïnspireerd op Peter Pan: een heerlijke mix van Absolut citroen, Passoa, Mandarin Napoleon en sinaasappelschil (£9).

Earls Court 12 Miss Q’s 180 Earls Court Road, SW5 020 7370 5358

ma-wo 17-23 u. do-vr 17-2 u., za 12-2 u., zo 12-22.30 u. www.missqs.com EARLS COURT

Deze nieuwe saloon in Amerikaanse stijl lijkt het helemaal te maken. De verlichting is gedempt, het plafond laag en de leren banken ogen comfortabel. Deze saloon heeft een biljarttafel, een dansvloer met vloerverlichting, een

Café No-One, afterhour voor shopaholics No-One is eenvoudigweg een must als je je eenmaal in de wijk van Jack the Ripper hebt gewaagd. Deze boetiek voor uniseksmode heeft een gevarieerd aanbod van jonge, meer of minder bekende designers, van Opening Ceremony tot Henrik Viksbov, of Makin Jan Ma. Je vindt hier ook zeldzame uitgaven van kunsttijdschriften, maffe kronen of Zweedse orthopedische schoenen. Deze kruising tussen bar en boetiek is de perfecte eindstop om bij een versgetapte pint bij te komen van een heavy middagje shoppen. Als je East London beter wilt leren kennen, dan is het zeker de moeite waard om even door te stappen naar de Seventeen Gallery, of de bar Dreambagsjaguarshoes. Ze liggen beide in Kingsland Road. Deze volledig heringerichte zaken zijn van dezelfde eigenaars en houden de vintagesfeer van de wijk in ere. A.P. 1 Kingsland Road, London, E2

IN & OUT LONDON °4 31

B A R S

WEST

@ Royal Garden Hotel

O U T

Nog niet zo lang geleden trokken de steegjes van deze beruchte wijk alleen maar bad boys aan. Nu wemelt het er van trendy jongeren die zich liever willen vermaken dan keet te schoppen. De Book Club, een van hun favoriete plaatsen, doet het uitstekend. Iedere avond staat in het teken van een bepaald thema (controleer de website), met een hele reeks dj’s op beide verdiepingen. Big In Japan op vrijdagavond trekt volle zalen. Een fles rode Caprice Merlot (£14), overheerlijke cocktails (£6 à 7) en rijkelijk gevulde borden (antipasti, fajitas, mezze of veggie, alles voor £12, voor 2 personen)… om duimen en vingers bij af te likken.

10 Park Terrace

Laat je niet om de tuin leiden door de gevel van dit victoriaanse hotel. De cocktailbar heeft een schitterend chic maar toch zeer modern decor. Je fantasie draait op volle toeren bij een blik op de kaart met wijnen, bieren en cocktails (£6-£10), waaronder de Mon Chéri, een exquise mix van champagne, rozen- en frambozenlikeur en wodka met honing, of de Golden Martini, een wat soberder mix van cacao, frangelico en wodka. Of de Purple Rain met alleen maar crème de cassis en triple sec. De klanten zien eruit alsof ze nooit meer weg willen, zoals dat vaak het geval is in hotelbars.

&

Kensington

I N

Ma-wo 8-24 u., do-vr 8-2 u. za 10-2 u., zo 10-24 u., £5 na 9 u. www.wearetbc.com LIVERPOOL STREET


privézaal, twee bars en zelfs een podium. Hier treden regelmatig groepen op die de saloon in een sfeer van blues, cajun of rock-’n-roll onderdompelen. De wijnen beginnen vanaf £14,95 per fles en op de cocktailkaart (£6-£8) staat de fameuze Satsuma, een mix van daiquiri, sinaasappellikeur en vanillerum. Als snacks zijn scholletjes met tartaarsaus (£5) en kipfilet met chili (£5) een goede keuze om een bodempje te leggen.

Knightsbridge 13 Fifth Floor Bar

Kings Cross

@ Harvey Nichols

15 Bar Pepito

109-125 Knightsbridge, SW1

&

O U T

B A R S

020 7235 5250

I N

dat regelmatig verhuizen de beste manier is om de klanten te blijven boeien. Maar voorlopig kun je hier ’s avonds allerhande bands die op jacht zijn naar een contract de revue zien passeren. Gratis toegang, behalve op zaterdag (£3 na 22 u.). Je drinkt hier bij voorkeur bier, van de tap of op fles (tussen £3,20 en £3,70), maar je kunt ook eens in het assortiment wijnen en sterke dranken neuzen, en dat voor zeer schappelijke prijzen. Profiteer van dit buitenkansje zolang het nog kan.

Varnishers Yard, Regent Quarter, Pentonville Road, N1

ma-di 10-23 u., wo-do 10-24 u., vr-za 11-1 u., zo 12-18 u. www.harveynichols.com KNIGHTSBRIDGE

020 7841 7331

Het art-nouveaudecor is een oase van rust waaraan de muziek van Buddah Bar chill out een snufje discreet raffinement toevoegt. De kaart is gespecialiseerd in Perrier-Jouet-champagne en biedt de Maison voor £19 per glas en de ‘top of the range’ cru 2002 voor £55 per glas of £220 per fles. De rosé kost £23,75 per glas en £92 per fles. De Flight-formule bevat vier gerechten met vier verschillende soorten champagne voor £75. Op de beperkte menukaart vind je een caesarsalad met kip en ansjovis, gerookte zalm en rucola met peer. Onberispelijke gerechten en een charmante bediening.

Dit minifiliaal van Camino is sinds afgelopen lente geopend. Het ligt aan de binnenplaats van Camino, maar heeft een volledig eigen karakter. Ingericht als een Andalusische bodega is het gespecialiseerd in sherry en xeres, van zeer droog tot allerzoetst. Het vlees voor de tapas is afkomstig van scharrelvee en alle gerechten dragen het label duurzame ontwikkeling. De ‘Flights’-formule biedt drie maatjes van 50 ml sherry naar keuze aan, met een gratis tapa (£8-£13). Probeer zeker de Iberische schotels (rauwe ham, chorizo en worstjes, van £5 tot £15). Je waant je bijna in een kroegje in Sevilla.

NoORD

Ma-wo 12-24 u., do-za 12-1 u., zo 12-23 u. www.camino.uk.com/pepito KINGS CROSS

Holloway Road

Finsbury Park

16 Horatia

14 Silver Bullet

98-102 Holloway Road, N7

5 Station Road N4

Vr-za 20-2 u., gratis toegang HIGHBURY & ISLINGTON

020 7619 3639

Ma-wo 17-24 u., do 17-1 u., vr-za 17-4 u., zo 15-24 u. www.thesilverbullet.co.uk FINSBURY PARK

Dit intiem muziekcafé (plaats voor 180 personen) is sinds mei geopend, maar beweert nu al hier niet eindeloos te blijven plakken. Hier is men van mening 32 IN & OUT LONDON °4

020 7609 6220

Het adres mag in eerste instantie enigszins duister lijken, het muzikale verleden van deze wijk is echter mythisch. Hier heeft de legendarische Joe Meek, de eerste onafhankelijke producer, in het begin van de jaren 60, enkele grote namen kunnen strikken. De pub/club staat onder dezelfde leiding als de Horse

In & Out London Tips De Londenaren zijn gek op de ijsbaan op de binnenplaats van het prachtige Somerset House, niet ver van de Theems, met ’s avonds een waanzinnige dj on the rocks. En wat is er beter om je op te warmen, dan een flink glas stevig gekruide, warme wijn van het huis (£3,90) ... Dus: op naar het Skate Café & Bar. Yeah! Somerset House Ice Rink, van 23 november 2010 t/m 23 januari 2011. www.somersethouse.org.uk

& Groom in Shoreditch, is in matzwart gesausd en het is hier al rock wat de klok slaat. De chesterfieldbanken en de kroonluchters staan in een heerlijk contrast met de plasmaschermen en de enorme boxen. De dansvloer, het podium en de dj-box bevinden zich achterin. De geluidsinstallatie, van de Cross overgenomen toen deze de boeken dicht deed, is om u tegen te zeggen. Een toplocatie voor muziekfans, waar de inkom meestal gratis is.

zuid

Battersea 17 Lost Society 697 Wandsworth Road, SW8 020 7652 6526

di-wo 17 u.-middernacht, do 17-01 u., vr 17-02 u., za 12-02 u., zo 12 u.-middernacht www.lostsociety.co.uk WANDSWORTH ROAD

Interieurdesigner Mahilee wist de ruwe charme van deze 16e-eeuwse schuur te bewaren en er tegelijkertijd een persoonlijk tintje aan te geven. Elke ruimte heeft zijn eigen sfeer. In de grote zaal, voor echte party-animals, wacht je een enorme keuze aan cocktails. De barbibliotheek trekt vooral intellectuelen. Voor een etentje met vrienden kies je de zwart-witte zaal en voor een romantische tête-à-tête, de bel-etage. Na de lunch kan je à la Pulp Fiction uit de bol gaan in de Crystal Ballroom, of een sigaretje opsteken in de geacclimatiseerde tuin.


Notting Hill Gate

KENSIN

GTON

Earls Court

BR

N TO

RD

ROAD

STREET

G'S

KIN

17

AD RO

Sloane Square

WESTMINSTER CATHEDRAL

ST.JAMES PARK

Green Park

Euston

HA LL

VA UX ID

BR GE

RD

Leicester Square

Charing Cross

HOUSES OF PARLIAMENT

King's Cross

Westminster

Embankment

Covent Garden

E ROAD

PENTONVILL

CLEOPATRA'S NEEDLE

Temple

LAMBETH PALACE

Blackfriars

FLEET ST

D

IMPERIAL WAR MUSEUM

Lambeth North

Southwark

Elephant & Castle

NEW

Cannon Street

CAN

NO NS T

Bank

Liverpool Street

TOBARD GARDENS

London Bridge

8

7

HOXTON HALL

Monument

Old Street

Moorgate

T RD

KEN

Borough

SOUTHWARK CATHEDRAL

Mansion House

Barbican

ET STRE OLD

OAD

YR

CIT

TATE MODERN

St. Paul's

ST. PAUL CATHEDRAL

Farringdon

ORN

HOLB

HR BET LAM

Waterloo

Angel

16

RD CLERKENWELL

Waterloo East

ROYAL COURTS

Chancery Lane

HIGH

WESTMINSTER

1

Holborn

Russell Square

TRAFALGAR SQ.

Pimlico

QUEEN VICTORIA MEMORIAL

St. James Park

BRITISH MUSEUM

Tottenham Court Road

Piccadilly circus

2

3

Goodge Street

ST

ON

UNIVERSITY OF LONDON

EU

St. Pancras

ST. PANCRAS

YORK WAY CA LED ON IAN R D

15

14 UPPER ST

5

Aldgate East

GE R

D

4

Aldgate

Tower Hill

TOWER BRIDGE

SWISS RE BUILDING

GRA N

Shoreditch High Street

6

Hoxton

ITE WH

D

Whitechapel

RD

Bermondsey

Bethnal Green

RD JAMAICA

Wapping

Rotherhithe

THE HWY

CABLE ST

Shadwell

COMMERCIA L RD

R EL

ST

GREEN

CHESHIRE

L BETHNA

AP CH

GOSSET ST

CKNEY RD HA

MAP BARS

LE ST

O N

KE T

RT LWO WA

RD

ST

HR D

Stippel je eigen route uit op eurostartripplanner.com Een trip op maat om te profiteren van het beste wat Londen te bieden heeft: shopping, musea, schatten en bezienswaardigheden waar je niet omheen kunt, … Voor ieder wat wils!

South Kensington

Victoria

BUCKINGHAM PALACE

. OR ST SVEN

Oxford Circus

Great Portland Street

Euston Square

ST

P OM

LL CROMWE

SLOANE

11

VICTORIA & ALBERT MUSEUM

GRO

Bond Street

REET

WALLACE COLLECTION

Regent's Park

RD ST

OXFO

Hyde Park Corner

Knightsbridge

13

WELLINGTON ARCH

Marble Arch

Baker Street

Warren Street

Mornington Crescent

ST

Glouscester Road

ROYAL ALBERT HALL

HYDE PARK

MARBLE ARCH

Edgware Road Circle

Marylebone

RO AD

D

REGENT'S PARK

R RT BE AL

BLACKFRIARS ROAD

12

H ST

HIGH ST

CHURC

KENSINGTON

10

ROAD

PR IN

PA RK

CE

BO

High Street Kensington

ATER BAYSW

ST

Lancaster Gate

D

AE PR

E

OV

GR

Edgware Road Bakerloo

N

SO

D

LIS

OO

W

Paddington

'S

HN

JO

KENSINGTON GARDEN'S

Queensway

Bayswater

Royal Oak

Warwick Avenue

. ST

RD

RD

RD

9

Westbourne Park

WESTWAY

HARROW RD

Maida Vale

N

GT O

LIN

EL

W

St. John's Wood

ET

B

STRE ND

RD

ER W

N

BAK NE

O

E AC PL LAND PORT

NT RL OO

PT

AR GW

E

UR Y

OA D

Kilburn Park

GE

RE TE WA

M

ED

TE

ALBANY ST

AF

E

SB

D

SH

TT

TO CO

RO

FA

OV ER

RD

DO

TD EA

MP ALA CE

NG

GR

HA

I RR

BLACKFRIARS BR.

LD

KIN G

ST GATE ALDERS

WHITEHALL

TR

U

S

ALB ERT EMB .

UR

HO

MINORIE

HP ALA CE

E

L VA

M

A NH

H

TC

BET

ST LT

HO DI

LAM

A

ER

KENNINGTON RD

ID

AD RO BR

MA

N 'S IN RD

S ND

THW ARK

D

YR

EAS TR

BE N

SOU

HAMPSTEAD ROAD

MOORGATE

RS .

E EV RD

N

N BR

AB

RD AY

GR ATE

CR ELL

MA

LON DO

SW GO

OP SG

AS RD

MM

BIS H

N PA BRICK LANE

H

CO ST

ER B R.

NO

L CIA

TOW

NE LACE RD WAL

RT

E HEATH RD

W RD

CAM BRID G

KINGSLAND

NEW RD

IN & OUT LONDON °4 33


LONDON

Maandelijke themanachten, Italo-house voor houthakkers of pop-dance voor bingospelende drag-queens? Partymasters bij kaarslicht of dance-floors getooid met Chinese tekens? In Londen zijn de hipste clubs ware rariteitenkabinetten. Hier komen de antropologen van de nacht. 34 IN & OUT LONDON °4

Foto: © Alex Gerryx

CLUBS


centrum

Mayfair

Soho 3 The Face

5 Trannyshack

@ Madame JoJos

@ Green Carnation

8-10 Brewer Street, W1

@ Momo

4 Greek Street, W1

25 Heddon Street, W1

3e vrijdag van de maand, 20-4 u., £5, £8 na 22 u. www.greencarnationsoho.co.uk TOTTENHAM COURT ROAD

Wo 22-03 u. Gratis toegang voor wie verkleed is, anders £5. www.madamejojos.com PICCADILLY CIRCUS

1 Downstairs

020 7434 4040

Di-za 21-3 u., gratis entree Na 23 u. guest list only. www.momoresto.com OXFORD circus

020 8123 4267

Wo-vr 17-03.30 u., za 19-03.30 u. www.moltonhouse.com BOND STREET

Deze club, gevestigd in een Georgian gebouw op twee passen van Bond Street, is een voorbeeld van verfijning. Vier verdiepingen, vier werelden! Begin met een cocktail in de Blue Bar op de first floor. Op de tweede verdieping schotelt het restaurant een topkeuken voor. Party animals kunnen ook direct doorstomen naar de kelder. De extravagante inrichting (sofa’s in imitatieslangen-, struisvogel- en pijlstaartrogleer, stroken zijde tegen het plafond gespannen, een enorme met pauwen beschilderde glazen kooi) nodigt uit tot nieuwe, wilde choreografieën op de ritmische mixen van de dj. De club is officieel alleen toegankelijk voor leden, maar maakt eerder een tolerante indruk: de uitsmijter wind je zo om je vinger.

@ Paramount Centre Point (31e verdieping) 101-103 New Oxford Street, WC1 020 7420 2900

1e zaterdag van de maand, 22-4 u., £15. www.paramount.uk.net TOTTENHAM COURT ROAD

Goed nieuws voor wie van waanzinnige feesten houdt: Circus is terug! En op hoog niveau ... Ze vestigden zich op de 31e verdieping van het symbolische Centre Point. In een wip met de lift naar boven en we stappen binnen in een grote, minimalistische zaal, met middenin de bar en dj-box. Het weidse uitzicht over de hoofdstad geeft je meteen kippenvel. Jodie Harsch zorgde voor een indrukwekkende lancering waar de hele Londense cream aanwezig was. De Parijse pornoster François Sagat gaf hier een bruisende show en de draaitafels zagen onder andere Mr. Hudson, The XX, Tom Stephan, Kris di Angelis en natuurlijk Jodie al voorbijkomen.

020 7734 4004

Do 21-3 u., £5 of £3 voor 23 u. Facebook en MySpace websites TOTTENHAM COURT ROAD

YMH, een waanzinnige club voor de donderdagavond. Hier krijgt decadentie een elegante twist. Het is een komen en gaan van clubbers in deze weelderige, met Turks velours beklede loges. De leren banken zijn er geflankeerd door fluorescerende zuilen. Er komen nogal wat beroemdheden een kijkje nemen in deze underground. Het krioelt er dan ook van de paparazzi. De muziek, overwegend eclectic en filthy electro, is in handen van Buster, Scally DanDan en Erol Sabadosh. Onmogelijk om je hier te vervelen.

Piccadilly 7 Cuckoo Club Swallow Street, W1 020 7287 4300

wo-za 20-3 u. www.thecuckooclub.com PICCADILLY CIRCUS

IN & OUT LONDON °4 35

C L U B S

020 7493 1688

House @ Punk 14 Soho Street, W1

O U T

43 South Molton Street, W1

4 Circus

6 Your Mum’s

&

2 Molton House

Toen de Soho Revue Bar het voor bekeken hield, haastten de travestieshows zich naar het naburige Freedom met We love Boy George en The Vogue Ball en verhuisden naar Madame Jojos aan de overkant. Deze typische, kitscherige Soho-bar, sinds de jaren 50 een populair cabaret, blijkt dus een goede move voor hun pailletten en hoge hakken. “Trannyshack” lijkt definitief back on the scene en de toekomst van het gezelschap is hopelijk veiliggesteld. I N

Deze volledig aan Oscar Wilde gewijde club vormt een ideaal kader om een verMomo heeft in Londen een indruk- volg te breien aan een avondje blitz. De wekkende gastronomische en muzika- oude, drie verdiepingen tellende priesle reputatie opgebouwd. De kelder van terwoning die pal naast de kerk ligt, gaat dit restaurant is in Moorse sfeer. Hier victoriaans monumentaal moeiteloos komen elke dinsdag world-artiesten samen met La Bohème. Wandtapijten neergedaald. En elke avond passeren met leliemotief, weelderige kandelaars, een hele rist top-dj’s de revue. Het is paarsfluwelen fauteuils en overal duistehier heerlijk vertoeven, met een Mar- re hoekjes, … meer heb je niet nodig rakesh in de hand (rum en Pommery) voor een decadent sfeertje. Op de muren en op de voorgrond een gig van een van de toiletten zijn gedichten van veelbelovende band (zie de website). Wilde gegrift. De neoromantische Een gemengd publiek van rich kids en locals, altijd op hun paasbest, storten rijpere nogal sophisticated volwassenen zich met een glas champagne in de hand geven een eclectische noot aan deze op op de enorme dansvloer in de kelder. en top exotische oase.

020 7734 3040


De tafels van het restaurant op de begane grond verdwijnen om 22.30 uur om plaats te ruimen voor de dansliefhebbers. De barman-mixer Oscar Kimberg laat gratis zijn cocktails proeven in de vorm van shots, bv. Daikiri met gele paprika en gin met saffraan en komkommer. De clientèle van clubbers is hier tamelijk chic. Om uit de bol te gaan op het ritme van pop dance en r&b is deze kelder dé place to be. Helaas was er tijdens ons bezoek geen lid van de koninklijke familie aanwezig.

oost

Shoreditch 8 Shabba Dabba Da

@ Avalon

deed en de tent sloot omwille van problemen met vergunningen en illegale drugshandel. Na een stevige opknapbeurt heropende de PP afgelopen zomer, draait hij nu weer op volle toeren en heeft zijn oude trouwe klantenkring teruggevonden. Op donderdag afwisselend CDR, FDW en Phonica Records. Op vrijdag onder andere P.P.1. met Kode9 en Buzzin’ Fly Records met Ben Watt. Zaterdagavond afwisselend Dance Obscura, Lost en Nonsense.

10 The Old Blue Last 38 Great Eastern Street, EC2 020 7739 7033

Ma-di-wo 12-24 u., do en zo 1224.30 u., vrij-za 12-1.30 u. www.theoldbluelast.com SHOREDITCH HIGH STREET

11 Queen of Hoxton 1 Curtain Road, EC2 020 7422 0958

di-wo 17-24 u., do-vr 17-2 u., za 19-2 u. www.thequeenofhoxton.co.uk LIVERPOOL STREET

Klaar voor het zwarte gat? Hier is alles zwart (muren, plafonds, stoelen) maar toch niet maf - kijk maar eens naar de graffiti, schilderijen à la Pollock, neon, tafelvoetbal. De kelder verbaast door zijn schuilkelderachtige stijl. Het bier is er goedkoop en gezien de geweldige locatie trekt de Queen een bont allegaartje van nachtelijke stappers in Shoreditch: artiesten, musici, ontwerpers, beatniks, fashionista’s en verdwaalde types.

De Old Blue Last staat al zes jaar Clerkenwell boven aan de toplist van de Londense ‘live music venues’ en programmeert 12 Fabric elke avond een liveconcert. Na de ver- 77A Charterhouse Street, EC1 bouwing, uitbreiding en nieuwe 020 7336 8898 inrichting van dit jaar - en deze keer Vr 22-6 u., za 22-8 u. Van £6 tot £16. De laatste boreling van Daniel Lismore is bovendien met keurige toiletten – is www.fabriclondon.com FARRINGDON in feite een voortzetting van Vogue. Enkel het hier veel beter vertoeven. Je voelt de locatie is veranderd, van hartje West je veel minder onder de voet gelopen. End naar hartje Shoreditch. De inrichting Alle aanstormende bands bezetten Je kunt niet meer rond deze Londense straalt een intieme sfeer uit en flirt zowel hier het podium. En daarnaast heb je club heen: Fabric Live op vrijdag en met een exotische, Aziatische stijl als een de geheime gigs van bekende arties- Fabric op zaterdag zijn inmiddels begrippen op zich. Dit uitgestrekte labyrint in westerse decadentie. Barokke meubels, ten. De entree is meestal gratis. zuivere industriële stijl heeft drie zalen die weelderige kandelaars en Chinese tekens, ... zeer geslaagd moeten we toegeven. De club kids met hun waanzinnig coole outNo more formal dress code, please! fits zijn zonder morren mee verhuisd en Engeland is altijd een kweekvijver geweest voor excentrieke initiatieven. Sinds het feest zet zich voort alsof er niets is verde jaren 60 zijn haast alle trends in Londen ontsproten, voordat ze elders weranderd. Achter de draaitafels vonden we den overgenomen en aangepast. Niet alleen op straat, maar vooral in de clubs Larry T., de legendarische New Yorkse dj, van de hoofdstad worden de nieuwe looks geboren. En ja, je moet al héél ver tijdens de eerste US-golf van de Party gaan, wil je voor exhibitionist uitgemaakt worden. Hier word je luidkeels aangeMonsters. De line-up wisselt elke maand.

I N

&

O U T

C L U B S

141-143 Shoreditch High Street, E1 020 3222 0530 2e zaterdag van de maand, 20-2 u., £5. www.avalon-london.com SHOREDITCH HIGH STREET

9 Plastic People 147-149 Curtain Road, EC2 020 7739 6471

Do 22-2 u., vrij-za 22-3.30 u., £5-£7-£8 www.plasticpeople.co.uk OLD STREET

Een duistere, ietwat sjofele kelder in Shoreditch, met coole muziek, een bobo publiek uit de buurt, zonder verrassingen, zonder problemen. Tot … onlangs in februari de politie een inval 36 IN & OUT LONDON °4

moedigd. Blink uit in creativiteit en de deuren van alle discotheken zwaaien voor je open. Ze verdringen elkaar om je te ontmoeten, je een drankje te betalen en je voor andere feesten uit te nodigen. Maar kies je uitgaansstek met zorg uit, tenzij je er wat voor voelt om de clown uit te hangen voor een congregatie bankbedienden. Circus is momenteel dé top en weet als geen andere locatie dit spetterende, kleurrijke publiek aan te trekken. Net als Shabba Dabba Da in Shoreditch overigens, daar is de sfeer wat persoonlijker. Op gezette tijden organiseert Circus ook unieke avonden op diverse andere locaties. Act Art is een halfjaarlijks evenement dat we hier onmogelijk in detail kunnen beschrijven. Het is een club van 100 kunstenaars die intussen al acht jaar rondtrekken. Het platform voor hun exposities, films of live optredens heet Act Art. Op de dansvloer zijn de meest waanzinnige toeren te zien. Wil je deze avonden niet mislopen? Sluit je aan bij de groep van deze clubs op Facebook. A.G.


In & Out London Tips

Fulham

The Social, dat onder leiding staat van de ultra-trendy kliek van het label Heavenly Records (die o.a. de Manic Street Preachers en the Chemical Brothers produceerden) is dé plaats bij uitstek om de nieuwste looks en de upcoming trends te spotten. Liveconcerten en een zeer gevarieerde selectie dj’s – van stevige folk tot meer eigentijdse originele stuf. Zeker niet te missen: de gratis hiphop karaoke-avonden, elke eerste en derde donderdag van de maand. 5 Little Portland St, W1. Gratis tot 21 u. (18-01 u., op zondag gesloten) www.thesocial.com.

14 The Valmont 087 2148 1160

Do-za 20-03 u. www.thevalmontclub.com SOUTH KENSINGTON

@ Eagle

Melting pot-liefhebbers zijn ongetwijfeld direct weg van Carpet Burn. Deze kroeg trekt werkelijk álle genres aan – black, bimbo, drag queen, gay, ultratrendy, ugly Betty. Ze hebben slechts één ding gemeen: een hedonisme dat alles overstijgt. Kenmerkend voor het huis is vooral de originele muziekkeuze: jaren 80 house en Hi NRG, maar ook een meer hedendaagse inslag met italo-house en pop dance. De niet-ingewijden slaan met de grootste lol deze kleine parallelle wereld gade, een multiversum zonder de minste pretentie, maar mét de nodige freakshow-achtige uitspattingen. Vooral op de dolle dansvloer. Saturday night fever.

Arts Club

117 Kingsland High Street, E8

21 Notting Hill Gate, W11

020 7254 2273

Elephant & Castle

020 7460 4459

vr 21-2 u., za 21-4 u., zo 22-2 u. www.facebook.com/dalstonsuperstore DALSTON KINGSLAND

103 Gaunt Street, SE1

www.nottinghillartsclub.com NOTTING HILL GATE

17 Ministry Of Sound 020 7378 6528

De NHAC weet als geen ander de wereld van de kunst, de muziek en het night clubben te mixen en dankt daaraan zijn onverwoestbare reputatie. De NHAC is haast een soort van instituut geworden, hier is elke avond uniek. Maar het hoogtepunt van de week blijft de ‘Death Disco’ op woensdag (19-2 u.), met achter de schermen niemand anders dan Alan McGee, die in de jaren 90 voor de doorbraak van Oasis zorgde. Of verder de indie-avond, met talrijke veelbelovende bands, top dj’s en ... gratis entree. Ook de vroege zaterdagavond mag er wezen, dankzij de immer populaire Rota van het label Rough Trade (16-20 u.).

Een adres ten noorden van Shoreditch, waar geen uitgaanspubliek komt, was niet bepaald een garantie voor succes. Dat is nu anders met de opening van deze gelegenheid die lijkt op de disco’s van East Village, als tegenhangers van de blingblingclubs van West End. Hier beperkt de decoratie zich tot cement en bakstenen met wat graffiti en fluoflash. De muziek, indie of disco, loeit keihard vanuit de kelder. Maar dat hindert de bohémiens en artiesten die daar uit hun dak gaan, absoluut niet. Let op en informeer je goed, want de avonden en dj-party’s vinden slechts af en toe plaats.

Vr 22.30-6 u., za 23-7 u. Tussen £6 en £20. www.ministryofsound.com ELEPHANT & CASTLE

Deze superclub rijdt nog altijd op kop van het peloton door haar bijzonder gesmaakte thema-avonden op zaterdag, zoals Release yourself, Strictly Rhythm en Subliminal. Bezoek ook The Gallery op vrijdag, die elke week een andere dj voorschotelt. De enorme locatie telt vier dansvloeren, twee vipzalen en een Sony PlayStation-ruimte.

IN & OUT LONDON °4 37

C L U B S

15 Dalston Superstore

Za 9-6 u., £6-£4 www.eaglelondon.com KENNINGTON

O U T

Dalston

020 7793 0903

&

Behalve misschien een handvol fuifnummers die in de buurt van Chelsea en Fulham wonen, waagden tot voor kort maar weinig nachtbrakers zich hierheen. Met de opening van de Valmont gingen ze echter massaal overstag. Deze kelder is een typische modern club. De inrichting is op en top Manhattan chic, met een subtiele, gedempte verlichting. De zwartwitte bar Select gaat pas na middernacht open. De vijf kleine, door metalen gordijnen afgeschermde ruimtes zijn voorbehouden voor private drinking. De overdadige cocktailkaart is duivels aanlokkelijk (de Jayne Mansfield en de White Widow zijn bijzonder zwaar).

NOoRD 13 Notting Hill

16 Carpet Burn 349 Kennington Lane, SE11

west

Notting Hill

Vauxhall

I N

uit baksteen, staal en leer bestaan. Regelmatig treden er gast-dj’s op zoals Craig Richards, Goldie, Terry Francis, Adam F, Tiefschwarz, Scratch Perverts enz. Opmerkelijk is de bodysonic dancefloor, die de bass langs het parket de zaal in bombardeert. Sensatie gegarandeerd!

266 Fulham Road, SW10

zuid


KENSIN

GTON

CHURC

H ST

Stippel je eigen route uit op eurostartripplanner.com Een trip op maat om te profiteren van het beste wat Londen te bieden heeft: shopping, musea, schatten en bezienswaardigheden waar je niet omheen kunt, … Voor ieder wat wils!

14

ER

TT BA

SEA

m way

L

FU

AD RO

CHEL

BATTERSEA PARK

ENT

M BANK SEA EM

GROSV ENOR

ROAD

E

DG

RI

LB

St. James Park

AL

XH

VA U

3

HOUSES OF PARLIAMENT

WESTMINSTER

Westminster

Temple

VAUXHALL PARK

16

LAMBETH PALACE

Oval

IMPERIAL WAR MUSEUM

KENNINGTON PARK

RD

Lambeth North

H BET LAM

Waterloo

Southwark

17 Elephant & Castle

NEW

NS T

NO

Bank

Cannon Street

CAN

KEN T

Borough

SOUTHWARK CATHEDRAL

Mansion House

TATE MODERN

St. Paul's

RD

Liverpool Street

11

9

TOBARD GARDENS

London Bridge

Monument

Old Street

Moorgate

ET STRE OLD

OAD

CIT YR

Barbican

12

RD

ST. PAUL CATHEDRAL

Blackfriars

FLEET ST

RN

HOLB O

Farringdon

CLERKENWELL

Waterloo East

ROYAL COURTS

CLEOPATRA'S NEEDLE

HIGH

Embankment

Covent Garden

Holborn

Vauxhall

Charing Cross

TRAFALGAR SQ.

Leicester Square

Pimlico

QUEEN VICTORIA MEMORIAL

7

Piccadilly circus

5

4

Tottenham Court Road

BRITISH MUSEUM

Chancery Lane

UPPER ST Angel

RT LWO WA

8 10

Shoreditch High Street

Hoxton

Aldgate East

Aldgate

Tower Hill

GRA NG E

NY BA AL

RD

RD

TOWER BRIDGE

SWISS RE BUILDING

T

M HA

'S

NG KI

WESTMINSTER CATHEDRAL

ST.JAMES PARK

Green Park

1

6

Goodge Street

E ROAD

PENTONVILL

N

KE

t ton

BR

RD

AD RO

Sloane Square

Victoria

BUCKINGHAM PALACE

2

Oxford Circus

Great Portland Street

King's Cross

YORK WAY CA LED ON I AN R D Russell Square

UNIVERSITY OF LONDON

N

O ST

EU

St. Pancras

RD

15

HOXTON HALL

LD

s rt

TO

STREET

P OM

GRO

Bond Street

. OR ST SVEN

RD OXFO

STREET

WALLACE COLLECTION

Regent's Park

Warren Street

Euston Square

Euston

ST. PANCRAS

ES BLACKFRIARS ROAD

N

ELL ROAD

CROMW

Baker Street

Hyde Park Corner Knightsbridge

SLOANE

South Kensington

VICTORIA & ALBERT MUSEUM

HYDE PARK

MARBLE ARCH

Marble Arch

WELLINGTON ARCH

Marylebone

RO AD

Mornington Crescent

ST

Glouscester Road

ROYAL ALBERT HALL

TON HIGH ST

ROAD

K

PA R

PR IN

Edgware Road Circle

Edgware Road Bakerloo

GR OV E

D

REGENT'S PARK

R RT BE AL

Camden Town

BO

Street ngton

KENSINGTON GARDEN'S

Queensway

13

ER

Lancaster Gate

ED

A PR

ST

Paddington

LIS

SO N

RD

RD

AT BAYSW

Bayswater

JO

D

OO

W

CE

ET

ND

tting Hill Gate

rne

Royal Oak

Warwick Avenue

. ST

'S HN

RD

ED

AR GW

E

Y WESTWA

HARROW RD

Maida Vale

N

LIN GT O

EL

W

St. John's Wood

Swiss Cottage

STRE

B

ER

W

RD

BAK

NE

N

E AC PL LAND PORT ST

O

ALBANY ST

NT

OO

PT

GE

RE

M

TO

RO

HAMPSTEAD ROAD

RL

RD

D

TE WA

PAL AC E

TR

UR Y

UR

CO

TE

E

L VA

AM

AF

A

NH

SH

ID

E TT

SB

T TS OL

OV ER

BU CK ING HA M

FA

WHITEHALL

DO NG BLACKFRIARS BR.

LA

I RR TD EA

EMB .

SH

ST GATE ALDERS GR

ERT

MA

GR

U

S

ALB

ER

AD RO

HO

MINORIE

HP ALA CE

EV

INN RD

TC

MBE T

38 IN & OUT LONDON °4 N

DI

KENNINGTON RD

SE

X

RO AD

G R

D

YR

OA D

BE

EAS TR

AB

RD D THW ARK B

CR 'S AY MOORGATE

N PA LL R .

E OSW

H

N BR

AS RD

SOU

H ATE

RT

NO OP SG

NE S ND

LON DO

T LS

ER B R.

CIA

ER

TOW

W

RD MM

BIS H

KINGSLAND CO

L

MAP CLUBS O RD

ST

HR D

CHELSE A BR.

T BR

ALBER

E IDG

BR


Foto: ©Person wearing slippers by fireplace, Fotograaf: jupiterimages, © Getty Images, credits: Jupiterimages /Thinkstock

LONDON

SLEEP Een luxehotel maar dan zonder receptie, enkel op reservering. En de absolute must onder de B&B’s op niveau. Modern topcomfort in Portobello en diepzeedromen in een visrestaurant … In Londen droom je weg in een nieuwe dimensie. dimensie.on. IN & OUT LONDON °4

39


CENTRUM

Temple 1 The Savoy

I N

5 Dean Street

Townhouse

Piccadilly 3 Haymarket Hotel

020 7836 4343

1 Suffolk Place, SW1

Twee pers.-kamer vanaf £340. ££££ www.the-savoy.com Charing Cross

020 7470 4000

69-71 Dean Street, W1D 020 7434 1775

Tweepersoonskamer vanaf £100. ££ www.deanstreettownhouse.com LEICESTER SQUARE

Tweepersoonskamer vanaf £250. £££ www.firmdale.com PICCADILLY CIRCUS

De laatstgeborene van de Soho House-familie. Maar hier hoef je geen Drie jaar lang was het dicht voor een lid te zijn om tot een van de 39 hotelrenovatie van een slordige 100 miljoen Het zwembad verandert ’s nachts in kamers te worden toegelaten. Dit is Britse pond. Maar nu schittert het een privéclub, de suites werden uitge- een nieuwe verblijfsgelegenheid van legendarische stalen naambord van Sir dacht en vormgegeven alsof het opna- formaat, waar de kamers oplopen van Howard Robertson weer als vanouds. mesets in Hollywood waren … Het ‘Cupboard Broom’ tot ‘Tiny’, ‘Small’, The Savoy is weer open! Geen receptie Haymarket Hotel Piccadilly, midden ‘Medium’, ‘Bigger’; uit te kiezen al meer, geen check-in, geen check-out, … in de theaterwijk, is behalve een van naargelang je verblijfsduur en middeenkel absolute discretie. Alleen op reser- de meest trendy luxehotels in Londen, len. Vanaf £100 vind je hier het comvering. Voor de gasten die toch gezien bovendien een permanente filmset. fort van een kamer met een ‘granny willen worden, is er de kleine salon. De Het hotel, kortgeleden geopend door chic’-inrichting die beschikt over alle anderen hebben de keuze uit de nieuwe de Kemps, het Londense luxehote- onmisbare technologieën: iPod Boseglamour van het River Restaurant of de lechtpaar, brengt de ene na de andere station en een digitale radio van Thames Foyer. Of ze nemen een kijkje traditie van de internationale jetset Roberts. Dé gelegenheid ook om het in de Beaufort Bar, die is ingericht op het aan het wankelen: multicultureel, volledige cosmetica-assortiment van cabaretpodium van deze art-decotem- kleurrijk en met happy hour-zwem- Cowshed gratis uit te proberen. pel. Een titanenwerk getekend Pierre- partijen. O ja … je kunt er ook slapen! Yves Rochon. Die maakte zich eerder Fitzrovia verdienstelijk in het George V in Parijs Soho en de Hermitage in Monaco.

&

O U T

S L E E P

Strand, WC2

tectonische wonderen van de stad in je op te nemen.

Smithfield 2 Fox and Anchor 115 Charterhouse Square, EC1M 0845 347 0100

Twee pers.-kamer vanaf £95. ££ www.foxandanchor.com BARBICAN

De Fox and Anchor is ideaal voor wie een verblijf in Londen niet compleet vindt zonder lange pub-avonden. Met de pub onder hetzelfde dak heb je alle troeven in huis. Nooit meer uren beschonken onderhandelen over de prijs voor de black cab … De Fox and Anchor, een stijlvolle pub niet ver van de City en de Barbican, beschikt over vijf kamers en een suite. De behaaglijke en verzorgde sfeer maakt dat je na een lange nacht feesten je zware hoofd snel weer vergeten bent. De volgende dag ben je weer zo fris als een hoentje om vol energie de omgeving te verkennen en de archi40 IN & OUT LONDON °4

4 St John Hotel

6 Sanderson Hotel

50 Berners Street, W1T

1 Leicester Square, WC2

020 7300 1400

020 7251 0848

Tweepersoonskamer vanaf £280. £££ www.sandersonlondon.com OXFORD CIRCUS

Twee pers.-kamer vanaf £200. £££ www.stjohnhotellondon.com Leicester Square

Fergus Anderson en Trevor Gulliver staan intussen bekend als de tovenaars van de afbraakpanden. Ze hebben dan ook zo hun eigen manier om de dingen aan te pakken. Gewoonlijk storten ze zich op totaal uitgeleefde keukens om deze te transformeren in bakkerijen, wijnkelders of restaurants. Dit keer was het een voormalig visrestaurant tussen Leicester Square en Chinatown dat hun aandacht trok. En dat binnenkort uit het stof zal herrijzen als boetiekhotel. Wie al kennis heeft gemaakt met St John Bread & Wine zal de lijn van het huis direct herkennen: veel wit, alles echt, met oog voor schoonheid en een hart voor fijnproevers. Hardcore minimalistisch, maar mét de nodige charme. De opening is gepland voor eind november.

Hoe kun je het kort houden wanneer je het over het Sanderson Hotel hebt? Een magische plaats waar de muren plaats hebben gemaakt voor intrigerende witte gordijnen. De inrichting, bedacht door Philippe Starck, bestaat uit een mengeling van Afrikaanse meubels en de beroemdste stukken uit de designwereld. Een overweldigende omgeving die doet denken aan Dali, Picasso en Cocteau. Een bar en een binnentuin om te zien en om in gezien te worden. Het is eerder overdadige barok en verfijning dan eenvoud en minimalisme die je zou verwachten in het Sanderson Hotel, maar het hotel blijft een absolute must voor wie in het Londense Who’s Who zijn weg wil vinden.


oost

Stepney Green 7 40 Winks 109 Mile End Road, E1 020 7790 0259

Tweepersoonskamer vanaf £65. £ www.40winks.org STEPNEY GREEN

020 7370 1434

Tweepersoonskamer vanaf £160. ££ www.troubadour.co.uk West Brompton

Rock-’n-roll van de kelder tot het dak … het Café Troubadour blijft een legendarische stek in Earls Court. Het huis is geopend sinds 1954 en maakt er een erezaak van dat iedereen zich hier thuis voelt. Tussen de muren vol rustieke rariteiten hangt een tegelijkertijd coole én authentieke sfeer. Als je hier voor het eerst binnenstapt, kun je je haast niet voorstellen dat hier, in de club bij het Café, Jimi Hendrix, Bob Dylan, Paul Simon en Elvis Costello optraden. Nog een verrassende ontdekking is het tweekamerappartement dat net onder het dak is ingericht. Het appartement wordt onder de vriendelijke naam The Garret (het zolderkamertje) te huur

Een uitstekend idee voor jonge werkenden met een beperkt budget. Een echte kwaliteits-Bed & Breakfast en een ideale, ongecompliceerde oplossing voor wie op zoek is naar een karakteristieke locatie en rust. Het Vicarage Hotel bevindt zich midden tussen de Kensington Gardens, Hyde Park, Knightsbridge en Portobello Market. Een victoriaans pand met een familiale, warme sfeer en een-, twee-, drie-, of vierpersoonskamers, vanaf £56. Een hotel dat je in eerste instantie voor zijn tarieven kiest, maar waar je later terugkomt omwille van de hoge kwaliteit. Een Engelse inrichting en aangename woonomgeving. Wifi aanwezig. Uitstekende verbinding naar alle stadsdelen.

11 Easy Hotel 44-48 West Cromwell Road, SW5 020 7373 4546

Tweepersoonskamer vanaf £35. £ www.easyhotel.com EARLS COURT

De hotelketen Easy Hotel is een low budget-specialist. Het concept: de service tot het strikt noodzakelijke beperken. Hier dus geen overbodige pracht en

Berkeley Hotel, de Prêt-à-Portea, in de sporen van Beyoncé Zijn snoepen en shoppen de meest geliefde bezigheden van vrouwen? Het Berkeley Hotel, het favoriete luxehotel van Madonna en Beyoncé, richtte het Prêt-àPortea op voor alle vrouwen die hier met een volmondig ja op antwoorden. Met een 100% British afternoon tea in een van de luxueuze salons van het hotel: The Caramel Room. In de Prêt-à-Portea kun je letterlijk alle modetrends van het moment proeven. De kaart volgt het ritme van de modewereld en wordt elke zes maanden vernieuwd. Op het menu staan artisanaal gebak, petitfours en allerhande lekkernijen in de vormen en kleuren van de must haves van het moment. Alle grote modehuizen zijn vertegenwoordigd: Christopher Kane-amandelmakarons, fluorescerende Jean Paul Gaultier-cheesecake, de Anya Hindmarch-tas ’Halen’ in de smaken abrikoos en marsepein … Dit alles uiteraard geserveerd in Paul Smith for Thomas Goode-porselein. Ter plaatse vanaf £35 en vanaf een doos met 10 stuks gebak wordt er ook aan huis geleverd voor £25. Minimaal drie dagen van tevoren te reserveren of te bestellen. C.B. Le Prêt-à-Portea @ The Berkeley Hotel - Wilton Place - Knightsbridge London W1X 7RL - 020 72901 1619 - www.the-berkeley.co.uk

Voor een tweepersoonskamer ££££ meer dan £300 / £££ £200-£300 / ££ £100-£200 / £ minder dan £100. IN & OUT LONDON °4 41

S L E E P

8 The Garret 263-267 Old Brompton Road, SW5

Twee pers.-kamer vanaf £87. £ www.londonvicaragehotel.com High Street Kensington

Laat je verrassen door dit bijzondere hotel, gevestigd in een victoriaans pand vlak bij Earls Court, dat aan je verblijf in Londen een avontuurlijk, postkoloniaal tintje geeft. De 48 kamers zijn afgewerkt met fijne houtsoorten in warme tinten en aangekleed met luxueuze, oosterse stoffen. Het beddengoed is van Egyptisch katoen en de badkamers zijn van ultramodern comfort voorzien. Het ontbijt in de tropische tuin is een absolute must, met natuurlijk een korte tussenstop bij de juice bar van het hotel. Meteen klaar om de strijd met de Londense jungle aan te gaan!

O U T

Kensington

020 7229 4030

&

west

9 Vicarage Hotel 10 Vicarage Gate, W8

www.mayflowerhotel.co.uk EARLS COURT

I N

In dit statige herenhuis uit de 18e eeuw kun je kiezen uit een eenpersoons- en tweepersoonskamer. Grote kans dat je hier grimeurs, kappers, stylisten en fotografen midden in een fotoshooting aantreft. Een origineel initiatief van de interieurontwerper David Carter die zijn inspiratie vond in het concept van de Bed & Breakfast, maar dan in een uitvoering die iets weg heeft van een creatieve groepswoning. De tv maakt plaats voor de ‘Groene Kamer’, die dienst doet als dvd-filmzaal. Ook geen roomservice, maar wel toegang tot de keuken van de gastheer zelf en, niet te vergeten, een Engels ontbijt op aanvraag.

aangeboden aan particulieren. Je kan het gebruiken als vrijgezellenflat, of net Earl’s Court zo goed als miniwoongemeenschap. Dankzij de bedbank en het uitklapbed 10 The Mayflower kunnen hier tot zes personen overnachten. In The Garret geniet je bovendien Hotel van een absolute vrijheid, mét eigen 26-28 Trebovir Road, SW5 ingang en een bijzonder soepele room- 020 7370 0991 Tweepersoonskamer vanaf £99. ££ service op maat.


In & Out London Tips

O U T

South Kensington

&

praal. De kamers zijn puur functioneel ingericht. Vrij klein, met of zonder raam, hebben ze wel iets weg van een ruimtecapsule. Alle kamers beschikken over een badkamer. Het Easy Hotel in Earl’s Court is voor de toerist perfect gelegen, op twee passen van Harrods en Kensington Palace.

Gloucester Road, SW3 6PU

I N

S L E E P

Rond Kerst even terug naar je studententijd? De universiteitscampussen bieden kamers met keukenblok in hartje Londen met een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding (eenpersoonskamer £68, tweepersoonskamer £83, appartement £99). En dan hebben we het niet over de eerste de beste ranzige studentenflat … De sjieke London School of Economics and Political Science, maar ook het Northumberland House beschikken over prachtige historische panden. Op een steenworp afstand van Trafalgar Square. www.lsevacations.co.uk

0759 506 8970

12 The LuxPod Twee pers.-kamer £107. ££ www.theluxpod.com Gloucester Road

Altijd al een Japanse ruimtemissie willen meemaken, compleet met eigen microcabine en uitgerust met de nieuwste hightech gadgets? Snel dan naar het LuxPod voor de lancering. Mini-appartementen te huur van 11 m², per dag of per week. Opgelet voor het gewichtloosheidseffect wanneer je je in het bed op de mezzanine laat glijden. Dat is net groot genoeg voor twee verliefde personen. Maar £107 per nacht voor een verblijf van drie dagen in een spaceshuttle tussen Hyde Park en Kensington Garden? Gewoon doen! In 2010 door Time Out tot Best Hotel in de categorie ‘goedkoop’ uitgeroepen.

42 IN IN&&OUT OUTLONDON LONDON°4 °4

Bayswater 13 The Pavilion Hotel

Ladbroke Grove 15 Guest House West

34-36 Sussex Gardens, W2

163-165 Westbourne Grove, W11

020 7262 0905

020 7792 9800

Tweepersoonskamer £100. ££ www.pavilionhoteluk.com EDGWARE ROAD

Twee pers.-kamer vanaf £155. ££ www.guesthousewest.com notting hill gate

Wie zegt dat alleen filmsterren een luxeleventje kunnen leiden? Volgens Danny Lamboo, ex-topmodel en ceremoniemeester van het Pavilion, heeft iedereen recht op luxe. Zijn hotel is razend populair onder de happy few en excentriekelingen uit de hele wereld. De 30 cultkamers zijn elk naar een beroemde filmscène ingericht, waarin je zelf de hoofdrol speelt. Gold Finger, Better red than dead, Green with envy, Diamonds are forever … Een pompeuze barokstijl met een vette knipoog naar de steriele wereld erbuiten. De ideale stek voor nieuwe hedonisten, liefhebbers van het burleske en aanbidders van funky Hollywoodglamour. Goed mogelijk dat je hier een paar beroemdheden tegen het lijf loopt: in het Pavilion vinden vaak opnames van videoclips, shootings voor modebladen en allerhande interviews plaats. Gratis wifi.

Wie het Guest House West binnenstapt, kiest voor reizen, er even helemaal uit zijn, voor de ouderwetse charme van de gekleurde gevels van Notting Hill en het zorgeloze Portobello. Loop jij ook niet echt warm voor tapijten waarin het stof van een eeuw zich verzameld heeft? Of voor de meubels van Mister Bean’s mammie? In Guest House West houdt de lokale folklore op bij de drempel van je kamer. Want die is onberispelijk, internationaal en doeltreffend. Zonder poespas of overbodige luxe. Wél de comfortabele moderne basics, met het Engels design bij de hand, maar aan de andere kant van de deur. Een beetje eenvoud na een dagje gesofisticeerd shoppen kan echt geen kwaad.

Chiswick

ZUID

Southwark 16 Bermondsey

14 High Road House

Square Hotel

162 Chiswick High Road, W4

Bermondsey Square, SE1

020 8742 1717

087 0111 2525

Tweepersoonskamer vanaf £160. ££ www.highroadhouse.co.uk TURNHAM GREEN

Tweepersoonskamer vanaf £110. ££ www.bespokehotels.com LONDON BRIDGE

The High Road House, hotel en privéclub in één, staat open voor alle generaties. In de Play-Room, speciaal voor volwassenen, vind je een biljarttafel, gezelschapsspellen en plasmaschermen. In de High Road Brasserie spreekt de lokale jeugd af om te brunchen of een glas wijn te drinken. Het High Road House, de nieuwste aanwinst van Nick Jones, treedt in de voetsporen van zijn grote broer, het Soho House. De lichte, Scandinavisch-sobere kamers komen tegemoet aan wie het motto Work hard, play harder nastreeft en wie het zonlicht evenzeer weet te waarderen als de anonimiteit van een rustige burgerstraat.

Het Bermondsey Square Hotel, of kortweg B2, werd uitgedacht door de designer David Gabriel. Het interieur is volledig gewijd aan de jaren 60 en aan de fair trade. De kamers, in het bijzonder de vier lofts op de bovenste verdieping, zijn een ode aan de popiconen en hun muze: Lily, Jude, Ruby, Lucy. Het personeel van het restaurant Alfie’s (een verwijzing naar de film van Lewis Gilbert), draagt creaties van de plaatselijke styliste Pussy Willow. Bijna alle verse producten komen van de Borough Market of van lokale, kleinschalige producenten en er worden Engelse wijnen geserveerd, of course! Alle meubels, stoffen, tafelkleden en bierviltjes zijn vervaardigd uit gerecycleerde materialen.


9

KENSIN

GTON

Earls Court

N TO

MP

RD

Oxford Circus

WESTMINSTER CATHEDRAL

ST.JAMES PARK

Green Park

5

BRITISH MUSEUM Tottenham Court Road

GE

RID

LB

AL

VA UX H

St. James Park

4

Leicester Square

Charing Cross

Pimlico

HOUSES OF PARLIAMENT

King's Cross

YORK WAY CA LED ON IAN R D Temple

LAMBETH PALACE

Blackfriars

FLEET ST

RD

CIT

Elephant & Castle

OLD

OAD

YR

NEW

KE N

Borough

ET

Bank

Cannon Street

CAN NO N

T RD

ST

Liverpool Street

GRA

Shoreditch High Street

Hoxton

Aldgate East

Aldgate

Tower Hill

TOWER BRIDGE

SWISS RE BUILDING

16 TOBARD GARDENS

London Bridge

Monument

Old Street

Moorgate

STRE

SOUTHWARK CATHEDRAL

Mansion House

Barbican

TATE MODERN

St. Paul's

IMPERIAL WAR MUSEUM

Lambeth North

Southwark

2

ST. PAUL CATHEDRAL

Farringdon

ORN

HOLB

ETH B LAM

Waterloo

Angel

UPPER ST

RD CLERKENWELL

Waterloo East

ROYAL COURTS

CLEOPATRA'S NEEDLE

WESTMINSTER

Westminster

E ROAD

PENTONVILL

Chancery Lane

HIGH

Embankment

1

Covent Garden

Holborn

Russell Square

TRAFALGAR SQ.

3 QUEEN VICTORIA MEMORIAL

Piccadilly circus

6

Goodge Street

N

O ST

UNIVERSITY OF LONDON

EU

St. Pancras

RD

HOXTON HALL

ATE

ER

NG

D

ST

Whitechapel

Bermondsey

Bethnal Green

JAMAICA

RD

Wapping

Rotherhithe

THE HWY

CABLE ST

Shadwell

COMMERCIA L RD

RD

CHESHIRE

N RD L GREE BETHNA

EL AP CH ITE WH

GOSSET ST

CKNEY RD HA

7

MAP SLEEP

LE ST

O N

KE T

RT LWO WA

RD

ST

HR D

Stippel je eigen route uit op eurostartripplanner.com Een trip op maat om te profiteren van het beste wat Londen te bieden heeft: shopping, musea, schatten en bezienswaardigheden waar je niet omheen kunt, … Voor ieder wat wils!

G'S

KIN

STREET

O BR

AD RO

Sloane Square

Victoria

BUCKINGHAM PALACE

Great Portland Street

ST

8

12

South Kensington

Knightsbridge

. OR ST SVEN

Bond Street

STREET

WALLACE COLLECTION

Regent's Park

Euston Square

Euston

ST. PANCRAS

BLACKFRIARS ROAD

10

CROM

AD WELL RO

GRO

RD OXFO

Hyde Park Corner

WELLINGTON ARCH

SLOANE

11

VICTORIA & ALBERT MUSEUM

HYDE PARK

MARBLE ARCH

Marble Arch

Baker Street

Warren Street

ST

Glouscester Road

ROYAL ALBERT HALL

HIGH ST

H ST

14

CHURC

KENSINGTON

ROAD

13

Marylebone

RO AD

BO

High Street Kensington

Lancaster Gate

ST

K

Edgware Road Circle

Edgware Road Bakerloo

E

GR OV

PR IN

PA R

Mornington Crescent

ND

KENSINGTON GARDEN'S

ATER BAYSW

PR

D AE

RD

SO N

D

LIS

OO

D

REGENT'S PARK

R RT BE AL

ET

Queensway

W

CE

STRE

W

Notting Hill Gate

15

Bayswater

'S

Paddington

HN

JO

RD

Westbourne Park

Royal Oak

Warwick Avenue

. ST

RD

E

WESTWAY

HARROW RD

Maida Vale

N

O

GT

W EL LIN

St. John's Wood

ER

NE

RD

BAK

NT

N

OA D

Kilburn Park

GE

RE

O

AR GW E AC PL RL OO

PT

D TE WA

M

TR

BR O

ED UR Y

AND PORTL SB

ALBANY ST TE

TT

TO CO

OV ER

RD

UR

AF

E

L VA

AM

TD EA

MP ALA CE

FA

GR

HA

DO NG BLACKFRIARS BR.

LD

KIN G

I RR

SH

A

ST GATE ALDERS

WHITEHALL

ID

H EN

U

S

ALB ERT EMB .

T TS OL

HO

MINORIE

HP ALA CE

HAMPSTEAD ROAD

AD RO

H

TC

BET

MA

IN Y'S

DI

LAM

SH

RD BR

ER RD

S ND

KENNINGTON RD

RD

THW ARK

D

YR EAS TR

BE

N SOU

EV

MOORGATE

AB

RD A

GR .

CR N

E

N BR

N PA ELL

MM

N

LON DO

SW GO

OP SG

AS

RD CO

BIS H

NO MA

ER B R.

T LS

IA RC

TOW

H BRICK LANE

RT

E HEATH RD

W

LACE RD WAL

NE

CAM BRID G

KINGSLAND

NEW RD

IN & OUT LONDON °4 43


MODE Tempel van de Zweedse jeans of vintage salon van de baggy style? Showroom voor felgekleurde stofjes of automatische creditcard-vernietiger bij Louis Vuitton? In Londen tovert de modewarenhuizen om tot bruisende musea. Hier heersen hype en hebbedingetjes ‌

Foto: blue jean images ŠGetty images

LONDON


CENTRUM

Oxford Circus 1 Barbour Heritage

Store

nog altijd sereen nadenken over de Credit Card Destroying Machine van Michael Landy. Of andere kunstwerken van de hand van Jeff Koons, Damien Hirst, Murakami, Gilbert & George, Basquiat, … Elk zorgen ze voor nog meer overvloed op deze unieke locatie.

29 Fouberts Place, W1F 020 7434 3209

ma-za 10-19 u., za-zo 12-18 u. www.barbour.com OXFORD CIRCUS

020 3214 9200

Ma-za 10-19 u., zo 12-18 u. www.louisvuitton.com bond street

Het Londense filiaal van deze Franse kofferfabrikant bestaat al sinds 1885 en was daarmee de eerste buitenlandse vestiging. Meer nog, zopas verkreeg het de status van tweede hoofdvestiging. De 1500 m² werden aangepakt door architect Peter Marino. Je waant je in een appartement van een geducht verzamelaar. Wees dus voorbereid op een zware beproeving. Je weerstand tegen impulsieve aankopen wordt hier danig op de proef gesteld. Slaag je erin je niet te laten verleiden door de lokroep van de vele tassen in de rekken van de lederwarenbar, dan kan je

4 Dover Street

Market 17-18 Dover Street, W1 020 7518 0680

Ma-wo 11-18 u., do-za 11-19 u. www.doverstreetmarket.com GREEN PARK

Vernieuwing tot een cultus verheffen, dat is de ambitie van Rei Kawakubo, de bazin van deze conceptstore en ontwerpster van Comme des Garçons. Vijf dynamisch ogende etages, onderling verbonden door enorme liftblokken contrasteren scherp met de postindustriële architectuur. De boetiek huisvest unieke stukken van de hand van internationaal gerenommeerde fashion whiz kids.

Op het eerste gezicht doet South Molton Street een beetje denken aan een kleine winkelstraat in een doorsnee provinciestadje. Niets doet vermoeden dat hier Browns Focus, het nieuwste creatieve zusje van het chique Browns Fashion schuilgaat. Hier vind je alles wat enkel Londen je bieden kan: van de prettig gestoorde jurken van de inmiddels onbetwiste Gareth Pugh tot de allereerste collectie van Emilo de la Morena en de sierlijke naaldhakken van Nicholas Kirkwood. Aan de overkant is Browns Fashion gevestigd en Browns Shoes opende eind februari een paar straten verderop, op 59 Brook Street.

Soho 6 Beatrix Ong 8 Newburgh Street, W1F 7RJ 020 7287 2724

Ma-za 10-19 u. (do 20 u.), zo 12-18 u. www.beatrixong.com Oxford Circus

Beatrix Ong volgde haar opleiding aan het Cordwainers College, stoomde direct door naar het team van Jimmy Choo, werkte na de lancering van haar eigen merk samen met Pringle of Scotland en Nathan Jenden, tekende exclusieve collecties voor Dover Street Market én ging een partnership aan met Harold Tillman (de grootmeester van het British Fashion Council en de goeroe van Topshop). Daarbij is ze ook nog net zo mooi als de schoenen die ze ontwerpt. Alles loopt op rolletjes voor Beatrix Ong, die vorig jaar in november haar eerste conceptstore opende. Een uiterst persoonlijke ruimte à la Wonderland, waar zowel dames als heren goed geschoeid naar buiten komen.

IN & OUT LONDON °4 45

M O D E

Maison 17-20 New Bond Street, W1S 2RD

Na Berlijn, Stockholm, Parijs en New York heeft Acne (Ambition to Create New Expressions) deze zomer een nog grotere studio geopend. Locatie: een oude kunstgalerie in de wijk Mayfair. Het geheel werd gecreëerd door schilder en tekenaar Jeremiah Goodman. De Zweedse ontwerper kreeg maar liefst vier etages om zijn minimalistische, moderne en natuurlijke universum te ontplooien. De ruimte is geheel gewijd aan mode die al even opvallend als discreet is. Voor gezinnen met een licht surrealistisch artistieke smaak. The Eagle, het beeldhouwwerk van Helmut Lang, waakt sinds zijn terugkeer uit Soho symbolisch over de collecties dames-, heren- en kinderkleding.

Ma-za 10-18.30 u., do 10-19 u. www.brownsfashion.com BOND STREET

O U T

2 Louis Vuitton

Ma-za 10-19 u. www.acnestudios.com green park

020 7514 0063

&

Mayfair

020 7629 9374

38-39 South Molton Street, W1

I N

Barbour, de Engelse specialist in gecoate en gewatteerde stoffen, surft op de golf van de new vintage revival en kiest Carnaby Street om zijn nieuwe Heritage-collectie te lanceren. Een collectie samengesteld uit cultmodellen uit de archieven van het merk, waarvan sommige volgens de legende dateren uit 1908. De belangrijkste functie van de klassiekers was het aristocratisch volkje warm te houden tijdens hun lange tochten over het Engelse platteland, op de motor, te paard of op de fiets. Tegenwoordig worden ze gedragen door de new-age-nachtvlinders die ze tot clubbing mode uitroepen.

3 Acne Studio 13 Dover Street, W1S 4LN

5 Browns Focus


In & Out London Tips De januari-uitverkoop begint direct na Kerstmis, op 26 december. Dat is dit jaar een zondag. Zelfs op deze feestdag houden de winkels hun deuren open. Die zondag belooft dus allesbehalve saai te worden. En wie nog een zwaar hoofd heeft van alle overmaat van de feestdagen, blijft lekker op het hotelbed liggen en profiteert gewoon online en in pyjama van de aanbiedingen. Op topshop.com, doverstreetmarket.com, brownsfashion.com, tattydevine.com zijn de meest waanzinnige dingen te vinden. Al is er natuurlijk niets zo leuk als een live koopjesjacht. Die heeft altijd een paar leuke verrassingen in petto.

7 Lazy Oaf

I N

&

O U T

M O D E

19 Fouberts Place, W1F 7QE 020 7287 2060

Ma-za 10-19 u., zo 12-18 u. www.lazyoaf.co.uk Oxford Circus

Lazy Oaf (luie lomperd) is een waanzinnig en door en door Brits initiatief zoals we het graag zien. Lazy Oaf is 100% pop graphic. Achter de schermen is een groep van zeven pittige jonge meiden uit Oost-Londen. Hun splinternieuwe winkeltje op twee stappen van Carnaby Street is een veilige haven voor de uitgeputte toerist die naarstig op zoek is naar het geniale cadeau. Hun onmisbare, felgekleurde en sublieme souvenirs bieden de perfecte troost voor de thuisgebleven vrienden en vriendinnen. Aan beide zijden draagbare mega T-shirts, enorme fantasiesieraden, geïllustreerde schetsboeken, stoffen tassen, ... Surprise-surprise, voor een schappelijke prijs.

8 Machine-A 60 Berwick Street, W1F 8SU 020 7998 3385

ma-za 11-19 u. www.machine-a.com PICCADILLY CIRCUS

Voor iedereen die de ‘transgenre fat furie’ Scottee nog niet kent, de lieveling 46 IN & OUT LONDON °4

van het alternatieve cabaret die voortdurend fel de draak steekt met de laatste resten van het burleske genre, zou Machine-A wel eens de enige kans kunnen zijn om kennis te maken met die wereld, in alle rust en kalmte. Het is een plek op het grensgebied van mode en kunst, in hartje Soho en gewijd aan alles wat erg hip is in Londen.

oost

Shoreditch 9 Hoxton Boutique 2 Hoxton Street, N1 6NG 020 7684 2083

Di-vrij 10-18 u., za 11-17 u., zo 12-17 u. www.hoxtonboutique.com old street

De Hoxton Boutique is een kleine, gemoedelijke en speelse zaak met frisse mode. Op het lijf geschreven van onberispelijke dametjes die toch nét wat anders zoeken. Als geen ander kennen ze het geheim van een tegelijkertijd eenvoudig en weldoordacht silhouet. Vooral met het huismerk +HOBO+. Hun jurken hebben een eenvoudige, maar doeltreffende snit en ze zijn versierd met vrolijke motieven van Marimekko, het Finse stoffenhuis dat bekend staat voor zijn hoge kwaliteit. Hun Isabel Marantblaser fleuren ze op met de fantasiesieraden van Pearl and Pony. Kortom, voor wie straks als een bloem in de lentezon wil schitteren.

10 A Child of the Jago

hoodies, met de bedrukking ‘Apache’, het symbool van het huis. En ook al heb je niet de middelen om te kopen, de winkel met zijn victoriaanse saloonallures is zeker een bezoekje waard.

Brick Lane 11 Twins Diverses 194 Brick Lane, E1 6SA 020 7033 6633

www.twinsdiverses.com shoreditch high street

Silvio Orrico is een van de persoonlijkheden van Brick Lane waar je niet omheen kan. Een aantal jaren geleden streek hij vanuit zijn geboorteland Italië neer op de Sunday Market van de Truman Brewery. Nu gaan zijn baggies als warme broodjes over de toonbank. Aanvankelijk onder het dak van Shop 172 lanceerde hij z’n herencollectie onder het merk Twins Diverses. In 2009 zette hij zijn eerste stappen in de distributie met het multimerk Blu Moquette. Vandaag werkt hij samen met de Franse styliste Sonia Tauhid. Dankzij haar is Twins Diverses intussen ook uitgebreid met een damescollectie. Samen geven zij Twins Diverses een eerste eigen boetiek. De uitstraling is die van een vintage-salon.

12 Shop 172 172 Brick Lane, E1 020 7650 8873

Alle dagen 13-19.30 u. www.shop172.com WHITECHAPEL

Shop 172 ligt pal in de wijk waar het al vintage is wat de klok slaat. Maar voor 020 7377 8694 wie geen oude rommel meer kan zien, ma-za 11-19 u. is het een ware oase. Deze kleine boewww.childofthejago.blogspot.com tiek werd in 2007 door een collectief OLD STREET van jonge, onafhankelijke Londense stylisten geopend en is helemaal verAls Joe Corre, het wonderkind van bouwd voor de exclusieve verkoop van Vivienne Westwood en Malcom nieuwe, kersverse labels uit de hele McLaren, zich op de mannenmode wereld. De selectie bestaat volledig werpt, krijg je Terrorist Clothing. Een uit limited editions en handgemaakte merk voor mannen, maar niet zomaar kleding en is even eclectisch als eigenalle mannen. Voorvechters van de tijds. Je kunt hier bijvoorbeeld terecht tegencultuur en informatiepiraten kle- voor de herziene versie van de den zich voortaan in geruite kasjmier bandplooibroek, uit dikke, zachte

10 Great Eastern Street, EC2


katoen. Want die maakt momenteel dé Shoreditch-look uit. Voor £75, van Orphan. Of de heerlijk moderne en ongelooflijk sexy jerseyjurkjes van Natalia Encarnita, vanaf £100.

13 Noki @ 123 123 Bethnal Green Road, 3e verdieping, E2

www.123bethnalgreenroad.co.uk BETHNAL GREEN

15 Topshop 70 Brompton Road, SW1X 7XS 0845 124 1144

Ma-za 10-18 u. www.topshop.com Knightsbridge

16 Burberry

14 Wolf and Badger

2 Brompton Road, SW1

46 Ledbury Road, W11 2AB

Ma-za 10-19 u., zo 12-18 u. www.burberry.com

020 7229 5698

Ma-za 10-18 u., zo 11-17 u. www.wolfandbadger.com Notting Hill Gate

Wolf and Badger streeft een bewonderenswaardig doel na: veelbelovende jonge, Engelse en buitenlandse ontwerpers een platform bieden waar ze met weinig kosten hun eerste sprong in het diepe kunnen wagen. Dat levert een gemeenschappelijke conceptstore op waar schitterende dingen te vinden zijn die je niemand anders zult zien dragen. Wolf and Badger biedt onderdak aan meer dan 30 merken en je vindt hier zowel mode (heren-, dames- en kindermode), accessoires (schoenen en tassen), lingerie, siera-

020 7968 0000

Angel Islington 17 My Sugarland 402-404 St John Street, EC1V 020 7841 7131

ma-za 10.30-19 u., zo 11.30-17.30 u. www.mysugarland.co.uk ANGEL

Omdat trendy zijn en kleren dragen die je echt staan, vaak recht tegenover elkaar staat, heeft styliste Zoe Lem My Sugarland gecreëerd als privégarderobe volgens de trends maar ook aangepast aan je figuur: van rond tot spriet. Een origineel concept waardoor je jonge ontwerpers die net hun diploma op zak hebben kunt vinden naast bekende namen als PPQ of John Rocha en tussen twee vondsten op de rommelmarkt.

SHOWstudio, real-time photo-shopping SHOWstudio, het multimediaproject van fotograaf Nick Knight, is een ware revolutie in de modewereld. SHOWstudio.com legt alle productiegeheimen van de modefotografie in real-time bloot. En hij creëert een nieuwe standaard in de modebranche: modefilms en modeshows die vertoond worden via live-streaming. Met de opening van de SHOWstudio Shop maakt Nick Knight de fragiele lijn tussen mode en kunst nog wat dunner. De SHOWstudio Shop maakt gebruik van twee ruimtes die elk hun eigen tijdsgeest vertegenwoordigen. Het verleden is gewijd aan de verkoop van voorwerpen, accessoires en kostuums die vereeuwigd zijn in de meest legendarische fotocollecties uit de modegeschiedenis. Het heden is een livestudio. Hier wisselen de topnamen uit de designwereld elkaar af en creëren ze live hun unieke werken die uiteindelijk ook in de galerie worden aangeboden. En als laatste performance is er Puking Millie, van het Wowow! Collective, die haar felle temperament uitbraakt over Lady Gaga, gekleed in een witte jurk van Marko Mitanovski. C.B. SHOWstudio Shop, 1-9 Bruton Place, London W1J 6LT, 020 7399 4299 Di-za 11-18 u. - www.showstudio.com

IN & OUT LONDON °4 47

M O D E

Notting Hill

NOoRD

O U T

De allerhipste in de Londense high streets is bij wijze van spreken gisteren ingetrokken tegenover Harrods. Ter ere van deze gelegenheid lanceert ze de ‘Topshop PS’: een service voor Personal Shopping op afspraak. Je eigen, officiële PS licht je met alle plezier in over de allernieuwste trends en helpt je je garderobe voor het seizoen samen te stellen, uitgezocht op jouw persoonlijke smaken. Keuze is er genoeg in de collecties van Topshop, Boutique en Unique, die zij aan zij samenwerkten met de grootste namen van de London Fashion Week.

Het regent heropeningen bij de Britse luxereus Burberry. Na Beverly Hills en Berlijn is het de beurt aan de megastore van Knightsbridge om een enorme opfrisbeurt te krijgen. Onder leiding van artistiek directeur Christopher Bailey -onlangs verkozen tot GQ designer of the year- ondergaan de 10 000 m2 een grootscheepse verbouwing. De gentleman gardener creëert hier met de precisie van een edelsmid composities van hout, steen en edelmetalen.

&

wEST

Knightsbridge

KNIGHTSBRIDGE

I N

Noki werd door Lulu Kennedy ontdekt tijdens de 2007 editie van Fashion East, en beschikt tegenwoordig over een verkooppunt dat toegankelijk is voor niet-ingewijden. Trouw aan zijn visie van modechirurg biedt hij er ingrijpend veranderde tweedehandskleding die hij zelf uit elkaar haalt en volgens z’n inspiratie weer in elkaar zet. Met de Noki NHS aftercare service kun je ook kleding die ongebruikt in je kast ligt een facelift laten geven die op z’n minst verbazend is. Het extravagante maar beheerste resultaat doet niet onder voor het werk van de hogepriesters van de Britse couture Westwood en Galliano.

den als home design. Chelsea Girls die nog niet helemaal grown up zijn, raden wij aan om eens goed te kijken naar Chelsea Rebelle en Undergrowth Design.


14

KENSIN

GTON

CHURC

H ST

AD RO

ER

TT BA

Stippel je eigen route uit op eurostartripplanner.com Een trip op maat om te profiteren van het beste wat Londen te bieden heeft: shopping, musea, schatten en bezienswaardigheden waar je niet omheen kunt, … Voor ieder wat wils!

SEA

m way

M

BANK

SEA EM CHEL

BATTERSEA PARK

MENT

ENOR

GROSV

ROAD Vauxhall

VAUXHALL PARK

Oval

H BET LAM

IMPERIAL WAR MUSEUM

KENNINGTON PARK

RD

Lambeth North

Elephant & Castle

NEW

NS T Cannon Street

CAN

NO

Bank

Moorgate

KEN T

Borough

SOUTHWARK CATHEDRAL

Mansion House

TATE MODERN

St. Paul's

Barbican

RT LWO WA

RD

TOBARD GARDENS

London Bridge

Monument

Liverpool Street

10

9 Shoreditch High Street

Hoxton

Aldgate East

GRA NG E

Tower Hill

NY BA AL

RD

12

11

13

Aldgate

RD

TOWER BRIDGE

SWISS RE BUILDING

T

HA

Pimlico

LAMBETH PALACE

Waterloo

Southwark

Waterloo East

Blackfriars

FLEET ST

ST. PAUL CATHEDRAL

RD

Old Street

N

L FU

E

DG

RI

LB

AL

XH

HOUSES OF PARLIAMENT

WESTMINSTER

Westminster

Embankment

CLEOPATRA'S NEEDLE

Temple

ROYAL COURTS

RN

HOLB O

Farringdon

CLERKENWELL

ET STRE OLD

OAD

CIT YR

KE

t ton

BR

'S NG

KI

Charing Cross

TRAFALGAR SQ.

Leicester Square

HIGH

Angel

UPPER ST

17

LD

s rt

RD

STREET

N

VA U

St. James Park

QUEEN VICTORIA MEMORIAL

Piccadilly circus

Covent Garden

Holborn

Chancery Lane

E ROAD

PENTONVILL

ES BLACKFRIARS ROAD

TO

WESTMINSTER CATHEDRAL

ST.JAMES PARK

BRITISH MUSEUM Tottenham Court Road

8 1 7 6

ST

AD RO

Sloane Square

Victoria

BUCKINGHAM PALACE

2 4 3 Green Park

5

Oxford Circus

Goodge Street

King's Cross

YORK WAY CA LED ON I AN R D Russell Square

UNIVERSITY OF LONDON

N

O ST

EU

St. Pancras

RD

HOXTON HALL

O

P OM

ELL ROAD

Knightsbridge

Hyde Park Corner

GRO

Bond Street

STREET

. OR ST SVEN

RD OXFO

WALLACE COLLECTION

Great Portland Street

Warren Street

Euston Square

Euston

ST. PANCRAS

G

CROMW

16 SLOANE

South Kensington

VICTORIA & ALBERT MUSEUM

15

Baker Street

Regent's Park

ST

Glouscester Road

ROYAL ALBERT HALL

TON HIGH ST

HYDE PARK

MARBLE ARCH

Marble Arch

WELLINGTON ARCH

Marylebone

RO AD

Mornington Crescent

BO

Street ngton

ROAD

K

Edgware Road Circle

Edgware Road Bakerloo

OV E

GR

PR IN

PA R

Camden Town

ND

KENSINGTON GARDEN'S

Queensway

ER

Lancaster Gate

ED

A PR

ST

Paddington

LIS

SO N

RD

RD

AT BAYSW

Bayswater

J

D

OO W

D

REGENT'S PARK

R RT BE AL

ET

W

tting Hill Gate

rne

Royal Oak

Warwick Avenue

. ST

N'S OH

RD

CE

B

WE

STWAY

HARROW RD

Maida Vale

N

GT O

EL LIN

W

St. John's Wood

STRE

B

R AKE

NE

RD

E AC PL LAND PORT NT

N

GE

RE

O

D

PT

TR

RL OO

M

CO

TE WA

RO

FA BLACKFRIARS BR.

RD

DO NG OV ER

BU C KIN GH AM PAL AC E

ED

AR GW

E

UR Y

ALBANY ST

SB

E

TE

E

L VA

TT

TO

AF

HAMPSTEAD ROAD

SH

48 IN & OUT LONDON °4 I RR

WHITEHALL

A

ST GATE ALDERS D AT RE

ERT EMB .

ID

UR

U

S

ALB

MA

M

A NH

HO

MINORIE

HP ALA CE

T TS OL

H

TC

BET

E

AD RO

DI

LAM

SH

N 'S IN RD

S ND

KENNINGTON RD

SE

X

RO AD

G R

R VE

RD THW ARK B

D

YR

OA D

BE

EAS TR

AB

RD AY

GR MOORGATE

CR N

C

BR.

N PA ELL

T LS

DON

OSW

CIA

LON

AS RD

SOU

H ATE

RT

NO OP SG

NE ER

ER B R.

W

RD

BIS H

KINGSLAND M OM

TOW

Swiss Cottage

MAP MODE

L

RD

ST

HR D

CHELSE A BR.

T BR

ALBER

E IDG

BR


MAP TUBE IN & OUT LONDON 째4 49


READY FOR LONDON TICKETS, PLEASE Hoe vroeger je boekt, hoe minder je betaalt. Je kunt j een zitje boeken in Standard vanaf € 88 H/T of S in Standard Premier, de eerste klasse v vrijetijdsreizigers, vanaf € 220 voor Vanaf H/T. Tickets zijn verkrijgbaar in alle NMBS-stations met ver verkoop van internationale tickets (toe (toeslag van € 7), bij je erkend reist h via i het nummer +32(0)70 79 79 89 agentschap, (30 cent/minuut) of online, op eurostar.com. TIP: sinds kort kun je Eurostartickets aankopen met de Sodexo Eco Pass. Je kunt je ecocheques omruilen bij een Jetaircenter, Transeurope, Holidayline of een Thomas Cook Travelcenter in je buurt.

WIST JE DAT... .. ... de eerste trein in Brussel om 6 u59 ’s ochtends vertrekt, de laatste trein Londen verlaat om 19u34? De rit duurt slechts 1u51*! .... wie jonger is dan 26 jaar of ouder is dan 60 kan profiteren van een voordeeltarief en al een retourtje kan boeken vanaf € 70?

.. ... er meer in je ticket zit dan je denkt? Met Eurostar Plus profiteer je van exclusieve kortingen op tickets voor musicals, in winkels, restaurants, musea, en veel meer. .. ... je met Culture Connect je cultuur verdubbelt? Toon je Eurostarticket en bezoek Londens populairste musea met 2 voor de prijs van 1. .. ... je met de superhandige Tripplanner van Eurostar je in 4 eenvoudige stappen een route naar keuze uitstippelt? Kijk snel op eurostartripplanner.com. . . ... je al reizend rijk kunt worden? Met Eurostar Plus points spaar je, elke keer als je online boekt, 1 punt per gespendeerde euro. 300 punten = 1 e-voucher van € 20. Bovendien kun je punten delen met vrienden en familie, of zij kunnen mee sparen voor jou! .. ... je supervoordelig met metro, bus, tram én DLR kunt reizen dankzij de Oyster card? Je koopt ze op de Eurostartrein of via eurostar.com.

*1u51, Brussel-Londen, snelste reistijd.

Verantwoordelijke uitgever: Anne-Françoise Piette, Louizalaan 166, 1050 Brussel - Eurostar International Ltd. Realisatie: Headline Publishing, Vorstermanstraat 14a, 2000 Antwerpen Naar een concept van: leg. en Technikart Conseil Vormgeving & art direction: leg. Beeldselectie: Peggy Cognet en Livin Mentens Reclamewerving: Custom Regie Distributie: Boomerang Field Company Met medewerking van Ilde De Martelaere (Eurostar) Dank aan Estelle Massart en Diana Van Gompel (Eurostar)

50 IN IN&&OUT OUTLONDON LONDON°4 °4

De titel In & Out London is gedeponeerd door Eurostar. Elke reproductie, zelfs gedeeltelijk, is verboden. Niet op de openbare weg gooien. Dit magazine wordt gedrukt op 100 % gerecycleerd en recycleerbaar papier. De inhoud van dit nummer is gebaseerd op informatie die verstrekt en bevestigd werd door alle betrokken partijen. Eurostar is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen na datum van publicatie.


Back in Belgium Voor wie maar niet genoeg krijgt van de bruisende Britse hoofdstad, hebben we goed nieuws: er schuilt meer Londen in België dan je denkt. Haal je to do-lijstje maar boven, er is werk aan de winkel! door Valerie Eyckmans Hoed af

Stephen Jones

Chapeau voor het Antwerpse modemuseum, dat met ‘Stephen Jones & het accent op mode’ een juweel van een tentoonstelling op poten zette. Dit najaar viert de Britse hoedenmaker, lieveling van sterren en ontwerpers, de 30e verjaardag van zijn Huis Stephen Jones Millinery. Reden genoeg voor het MoMu, dat dankzij een langdurige bruikleen de grootste collectie Stephen Jones-hoeden ter wereld bezit - om flink uit te pakken. Absolute aanrader. >>> Nog tot 13 februari 2011 in het MoMu, Nationalestraat 28, 2000 Antwerpen, River Island www.momu.be

Eiland(s)hoppen River Island staat sinds jaar en dag bekend om zijn funky en uiterst betaalbare collecties voor vrouwen en mannen, accessoires, schoenen en leuke cadeau-ideeën. Wat ooit begon als een bescheiden wolwinkel in East London (1948), groeide uit tot een belangrijk modelabel met meer dan 250 winkels in het Verenigd Koninkrijk en Ierland, en 30 internationale shops. Sinds kort heeft België zijn allereerste exemplaar. >>> River Island, Meir 56, Antwerpen, www.riverisland.com

Daar zit muziek in! Muziek en mode, het lijkt wel een match made in heaven. Nadat het Britse merk Ben Sherman eerder al een collectie aan The Beatles wijdde, nodigde het label deze winter de iconische skaband Madness uit om een minicollectie voor heren te ontwerpen. Het resultaat is een reeks T-shirts, polo’s en jasjes waar je spontaan goedgezind van wordt. >>> Te koop in alle Brooklyn-winkels Verkoopsinfo: 02 478 78 00

Ben Sherman

Keukengeheimen Zin om je onder te dompelen in Britse literatuur? De Brusselse conceptstore Cook & Book is tegelijk een boekhandel, een restaurant en een boetiek. Wij toeven natuurlijk het liefst in de English Bookshop, met z’n dik hoteltapijt, leren fauteuils en leeslampjes met het motief van de Union Jack. Mét aanpalend theesalon, waar je heerlijk kan genieten van een kopje thee en scones. Yummie. >>> Place du Temps Libre 1, 1200 SintLambrechts-Woluwe, www.cookandbook.be Cook & Book

IN & OUT LONDON °4 51


EUROSTAR PLUS Veel meer dan een treinticket

Met Eurostar Plus krijg je nog meer Londen voor je geld. We regelden voor jou een waaier van exclusieve aanbiedingen. Zoals kortingen bij vermaarde Engelse kleding- en accessoiremerken. Vermindering in tal van shops en restaurants. Korting bij een bezoek aan een museum of theatershow,... En dat allemaal op vertoon van je Eurostarticket. Bovendien kan je met de Eurostar Tripplanner perfect je trip voorbereiden, en krijg je tips van insiders. Londen was nog nooit zo bereikbaar en betaalbaar. Ontdek snel alle voordelen van Eurostar Plus op www.nl-eurostarplus.be eurostar.com

In & Out London - Nr. 4 - Winter 2010  

Verslingerd aan haute couture, verslaafd aan tweedehands of verknocht aan high street koopjes? Je vindt het allemaal in Londen, waar chic we...

Advertisement