Page 1


Innhold: Bebisfoten ............................... side Checklista ................................ side Barnfotens utveckling .............. side Vägen till friska fötter ............... side Rätt val av skor ........................ side Barnets skogarderob ............... side Skovårdstips ............................ side

2

3 4 6 9 11 12 14


Bebisfoten En bebisfot består av mjuk, böjlig brosk utan hålfot – och helt utan leder När barnet växer blir brosken ben, som blir större och hårdare, beskyddat av underhudsvävnad. Bebisfoten är mycket mjuk och rörlig, vilket gör att den är mycket sårbar mot yttre påfrestningar. Rätt skor kan vara avgörande för att ditt barn ska växa upp med friska fötter.

3


En kort och

Snörning eller

smal skoöppning

kardborreband

håller foten på

ger optimal

plats.

justering.

Ovansidan

En fast

ska inte trycka

hälkappa ger

eller gnida mot

foten stöd.

foten.

Rätt längd och bredd gör att

Hälen bör

foten hamnar

vara så låg

rätt.

som möjligt. En mjuk och rörlig sula gör så att musklerna får arbeta fritt.

4


Checklista för att välja rätt sko.

v v v v v v

Skons framdel ska vara tillräckligt bred så att tårna kan röra sig fritt. Skon ska ha rätt längd och bredd. Tårna ska inte stöta mot eller klämmas i skon och foten ska inte glida runt. Det ska finnas 1,5 centimeter att växa på. Ponnys förstagångssko har en uttagbar måttsula så att man enkelt kan se om skon passar. Det är viktigt att skon sitter bra på foten. Skon ska vara smal baktill så att foten sitter fast och inte glider framåt. Skor med snörning och kardborreband är mest optimalt vid justering. Hälen ska vara låg så att kroppsvikten fördelas rätt över hela foten. Låga hälar ger bra blodcirkulation till benen/fötterna eftersom musklerna får arbeta under gången. Skosulan ska vara mjuk och flexibel framtill så att fotens muskler fungerar rätt när barnet går eller springer. Detta bidrar till att hålla upp hålfoten. En sula som ger bra grepp är bra så att barnet inte halkar. Skor som är tillverkade i material som andas är att föredra för maximal komfort.

5


Barnfotens utveckling Baby från 0-3 år: Små barn har mjuka, flexibla fötter och hålfoten har ännu inte bildats. Karaktäristiskt för barn i denna ålder är små breda fötter och låg hålfot. De första två åren växer fötterna cirka två centimeter per månad. Dvs. nästan en halv storlek varannan månad. I två till treårsåldern växer fötterna cirka 1,5 centimeter per år, eller en halv storlek var tredje månad.

Barn från 3 - 7 år: Foten är fortfarande mjuk och flexibel. Musklerna och hålfoten håller på att utvecklas. Även om foten har blivit smalare så är främre delen av foten fortfarande bred, jämfört med en fullvuxen fot. Skor med bra passform är viktigt för att foten ska utvecklas på bästa möjliga sätt. Med en uttagbar måttsula kan man enkel kontrollera om skon passar.

6


Viss

te d u at t?

...en vuxen fot har

fler leder än i någon annan del av kroppen. 26 för att vara exakt. Den består av 19 muskler, 107 senor och 250 000 svettkörtlar.

Kom ihåg att foten formar sig efter skon. Skor som är för små eller sitter dåligt kan ge problem senare. Skons passform är fortfarande mycket viktig. Fötterna växer inte lika snabbt som tidigare, även om det kan bli en storlek om året.

Junior 8 - 12 år: Flexibiliteten i foten börjar avta, men är fortfarande känslig för tryck. Hålfoten och utseendet på foten börjar likna en fullvuxen fot, men den främre delen är fortfarande lite bredare. Den snabba tillväxten stannar upp och ligger nu på 1 centimeter om året fram till 13-15 år.

7


8


Vägen till friska fötter • Låt barnet gå barfota den första tiden efter att det har rest sig. Muskler och senor utvecklas då rätt och blir starkare, vilket är bra för utvecklingen av gången. • Undvik att använda gåstol för mycket. Låt hellre barnet krypa runt på golvet. På det viset tränas koordinationsförmågan upp. Det är viktigt när barnet ska börja gå. • När ska barnet börja använda skor? När VIKTIG! barnet börjar ta sina första stapplande Sjekk ofte og regelsteg själv hjälper en bra barnsko barnet messig om barneskoene att hålla balansen bättre. Utöver det så passer. Eurosko butikkene skyddar skon den lilla foten mot stötar. har personale med kunnskap När barnet är ute och går, eller sitter i om barnesko. De hjelper vagnen, är det självklart nödvändigt deg å finne riktig sko med en bra sko eller en varm stövel för og størrelse til att skydda den mot kyla och smuts. barnet ditt. • Låt inte barnet ärva skor av andra. Alla fötter är olika och skorna formas individuellt.

9


1-1.5 cm

Kom ih책g att barnskon ska vara 1-1,5 centimeter l채ngre 채n barnfoten.

10


Kontrollera så att skorna passar Kontrollera barnfötterna med jämna mellanrum. Det är extra viktigt när det gäller små barn eftersom deras fötter inte har utvecklats helt. Nervtrådarna längst ut på foten är inte så känsliga, därför är det svårt för barnet att känna om de är för trånga. Foten kan forma sig efter skons form. Skor som är för små eller sitter dåligt kan leda till problem senare i livet. De flesta av våra barnskor har en uttagbar måttsula så att du lätt kan se om skon passar. Man bör kontrollera det flera gånger per år. Fråga om råd – vi vet mycket om barnskor!

11


Skogarderoben Barn behöver skor till olika ändamål, allt från kraftiga vinterstövlar till sandaler och sommarskor. Det viktigaste är att fötterna är skyddade mot kyla och fuktighet. Skorna ska vara luftiga, mjuka och se till att foten kan röra sig. Sandaler - kardborreband för optimal justering - täcksula av skinn som andas - med eller utan blinkande ljus i sulan - utmärkt som innesko på dagis eller i skolan Sportssko - kardborreband eller snörning för optimal justering - ljus sula som passar för innebruk Tofflor - varma, mjuka och sköna på foten - sulor som andas - rolig design för flickor och pojkar - för användning på dagis och i skolan

Tygsko - med söm, snörning eller kardborreband - i färgglada kombinationer och tuff design Joggingsko/fritidssko - vaddering i hälkappan - sula som ger bra grepp - kardborreband för optimal justering - med eller utan blinkande ljus i sulan - tuff flick- eller pojkdesign Gummistövlar - sula som ger bra grepp - mjuk uttagbar sula - reflex bak och fram - tuff design till pojkar och flickor

Finsko - platta eller med häl Modestövlar - vadderad hälkappa (för att slippa skavsår) - ”girly” tuff design - ett bra alternativ till finskor - snörning eller kardborre

12

I Euroskos butiker finns även skor till folkdräkter.


Sympatex och Gore-Tex är ett membran som ligger mellan yttermaterialet och fodret i stöveln. Membranet ser till att fukt släpps ut, men inte in, och att fötterna är varma och torra.

Övergångssko - medeltjockt foder - vattentätt membran - snörning eller kardborreband - passar vid övergången från höst till vinter och vinter till vår - kraftig sula som ger bra grepp Slusher/allvädersstövlar - vattentäta med varmt foder - uttagbar och värmeisolerande innersula - reflexer fram och bak - yttersula med bra grepp

Slusher ”Turtle” - tillverkad med små luftbubblor i stöveln som bidrar till bättre värmeisolering - lätt, flexibel och mjuk stövel - uttagbar och värmeisolerande innersula - yttersula som ger bra grepp - stöveln kan tvättas i 30 C - i flera färger och rolig ”Turtle”-design Ponny eller IN2 med Sympatexmembran gör så att stövlar blir vattentäta, vindtäta och andas. Bäst i test i tidningen ”Vi Föräldrar” hösten 2009.

Vinterstövlar - med Sympatex och Gore-Tex -membran - varmt foder med värmeisolering - kardborreband för optimal justering - yttersula som ger bra grepp

13


Visste du att... • smutsiga stövlar inte andas • alla skor bör impregneras regelbundet • skinn i skor och stövlar är hud som måste rengöra ofta • impregneringsmedel och skokräm är smarta val • undvik för fet skokräm, då det förstör stövlarnas förmåga att andas • mocka ska inte tvättas, utan blåsas eller borstas rena

14


Skovård Skor och stövlar som man är smutsiga, ser varken vackra ut eller är bekväma. Ett minimum av skovård ser till att skorna förblir sköna, ser vackrare ut och håller längre. Rengöring Torka alltid av sand och smuts med en fuktig trasa innan du utför skovård. Saltränder kan tas bort med en fuktig trasa eller skoschampo. Det finns rengöringsmedel/schampo till alla material. Impregnering Impregnering har en vattenavvisande effekt och använd med fördel på tyg- och skinnskor som inte har något vattenavvisande membran (Sympatex och Gore-Tex) inbyggt i skon. Även om skor/stövlar med Sympatex och Gore-Tex-membran är vattentätt bör de impregneras för att förhindra att smuts fastnar på stövlarna. Smuts kan leda till att porerna i skinnet/tyget på stövlarna täpps igen och då mister membranet sin effekt eftersom fukten i stöveln inte släpps ut. Kom ihåg att impregnera med jämna mellanrum för att bevara den vatten- och smutsavvisande hinnan. Skokräm Skokräm och andra skovårdsmedel ger också skydd mot fukt och fläckar. Skovårdsmedel bevarar och mjukgör materialen och skon är vackrare längre. Om färgen behöver fräschas upp finns skokräm i många färger. Torkning av sko Stöveltorkare är ett effektivt sätt att torka stövlar. Den mest skonsamma metoden är att stoppa ner tidningspapper och låta dem torka i rumstemperatur.

15


Det är värt att ta en närmare titt på vår barnskokollektion. Modeller, material och design har valts ut med omsorg och är garanterat i toppklass. Märken som säljs exklusivt i Euroskos butiker:

Eurosko har även ett utbud med andra kända skomärken för barn.

Forhandlerinfo: 69 24 17 00 • www.eurosko.com

babybrosjyre_V10_se  

2 side 3 side 4 side 6 side 9 side 11 side 12 side 14 Bebisfoten ............................... Checklista ...................................

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you