The Visionaire Life #19 - De Kersteditie

Page 1

VSNR Commerciële Bijlage bij deze krant

Editie #19 December 2021

De Kersteditie thevisionairelife.nl

THE VISIONAIRE LIFE

My way to success

Danny Membre van Rumag, een social media platform bekend van zijn quotes, en managementbureau Puntenslijpen.

Freek van Noortwijk

‘Met kerst neemt iedereen zelf wat mee’

Binnenkijken bij...

Menno Kroon: De bloemenzaak in Amsterdam, die ieder jaar tijdens de feestdagen volledig wordt omgetoverd tot een kerstwinkel.

CHANTAL BLES ‘Een huis mag geen showroom worden, er moet in geleefd kunnen worden’

DE VRIJDAG EDITIE


VSNR |

2

Welkom in

Hyde Park


VSNR |

3

WONEN IN EEN RUIMTELIJK A P PA R T E M E N T ? I N H Y D E PA R K is dit mogelijk. Hyde Park bepaalt de nieuwe standaard. Een hypermodern stedelijk gebied onder de rook van Amsterdam. In deze architectonisch, duurzaam en autoluwe stadswijk in Hoofddorp komen meer dan 3.800 luxe appartementen en studio’s. Hyde Park is gelegen naast een uniek stadspark. De brede boulevards met restaurants, riante binnentuinen en zonovergoten dakterrassen zorgen voor rust en genot. Een totaal nieuw concept, waar jong en oud, singles, stellen en gezinnen zich op hun gemak voelen. Een nieuw thuis. Wij verwelkomen u graag in Hyde Park House. Middels onze maquettes en diverse modelwoningen krijgt u het juiste beeld van uw appartement. U kunt zelf het afwerkingsniveau van uw keuken, badkamer en interieur samenstellen in de diverse showrooms.

SCAN MIJ VOOR M E E R I N F O R M AT I E

www.hydeparkishere.nl @hydeparkishere


Evert Snel

Importeur van Fazioli Dealer van o.a. Yamaha, Schimmel, Seiler, Grotrian Steinweg Tevens groot aanbod occasion instrumenten Inkoop, verkoop, restauratie, stemmen, onderhoud, verhuur, concertservice Bezoek- en correspondentieadres: Nieuwendaal 66 • 3985 AE Werkhoven Tel. 0343 551577 / 551741 • Fax 0343 552059 www.evertsnel.nl • info@evertsnel.nl


D

12

e feestdagen staan voor de deur, en hoewel we ze ook dit jaar weer anders door gaan brengen dan anders, blijft het een gezellige tijd om te besteden met vrienden en familie. Zij het op gepaste afstand! We spreken er onder andere over met interieurstyliste Chantal Bles. Hoe is het afgelopen jaar voor haar geweest? En wat staat er op de planning voor 2022? En, natuurlijk ook belangrijk: wat betekenen de feestdagen voor haar? Ook met chef-kok en mede-eigenaar van The Breda Group Freek van Noortwijk bespreken we de decembermaand. Ook hij spendeert de feestdagen het liefste met zijn familie en dan wil hij niet de hele dag in de keuken staan. Daarom deelt hij een heerlijk recept voor Beef Wellington, een feestelijk gerecht dat je prima een dag van tevoren kunt maken. Zo kan je lekker eten, maar heb je ook genoeg tijd om gezellig bij te kletsen met je geliefden.

6 24

36

Natuurlijk is er ook in deze editie weer volop aandacht voor ons interieur. We spreken er onder andere over met Menno Kroon, wiens bloemenzaak in de feestmaand altijd omgetoverd wordt tot een prachtige kerstwinkel. En we delen een feestelijke make-up look, want we willen zelf natuurlijk ook schitterend voor de dag komen.

38 INHOUD 6 What’s happening in Nederland?

Of je nou op zoek bent naar inspiratie voor het kerstdiner, je woning of leuke activiteiten voor de winter. Deze feestelijke editie van The Visionaire Life heeft het allemaal.

10 My way to success: RUMAG 16 Profiel: Chantal Bles 20 Schenken en Nalatenschap

Wij wensen je veel leesplezier!

28 Recept: Peperkoek 38 VSNR Wonen

VSNR THE VISIONAIRE LIFE

Campagne Managers: Isa Tan-A-Kiam, Inssaf Honnit Managing Director: Amanda Ghidoni Redactie: Marjon Kruize & Féline van der Linde Grafische Vormgeving: Blanca van Megen Coverfoto: Justin Rahantoknam Tekst: Marjon Kruize, Féline van der Linde, Roos Breed, Claudia Pietryga Distributie: Het Parool Contact redactie: redactie@europeanmediapartner.com Contact adverteren: roos.naftaniel@europeanmediapartner.com

40 Investeren in recreatievastgoed 42 Moodboard: Marcel Wolterinck 44 VSNR Entrepeneur: Simone LaDress

16 European Media Partner Nederland B.V Keizersgracht 424, NL-1016 GC Amsterdam Tel.: +31 20 808 82 00 Email: nl@europeanmediapartner.com www.europeanmediapartner.com

46 Keukentrends Disclaimer Alle informatie omtrent de COVID-19 maatregelen in dit magazine was actueel op het moment van drukken.

European Media Partner is gespecialiseerd in contentmarketing en native advertising. Wij combineren redactionele inhoud met themakranten die bij toonaangevende dagbladen zijn bijgevoegd. Wij zorgen ervoor dat de boodschap van uw merk wordt overgebracht, en uw doelgroep de juiste beslissingen neemt.

VSNR |

5


What’s happening in Nederland?

We hebben sinds kort te maken met een avondlockdown waardoor alle niet-essentiële winkels en restaurants om vijf uur moeten sluiten. Gelukkig hebben veel restaurants alternatieven bedacht om de gasten toch tot vijf uur optimaal te laten genieten van de heerlijkste hapjes en drankjes. Wij tippen je enkele suggesties.

KLEURRIJK IN STIJL

Je kan de winkel haast niet missen. Het kleurrijke Deense merk Ganni krijgt steeds meer aandacht. Waar het kledingbedrijf eerst nog alleen winkels had buiten Nederland, heeft ze sinds kort een fysieke winkel geopend in Amsterdam! De winkel ziet er fris en funky uit en dit geldt ook voor de kleren. Je hoeft hier geen luxe kleding te verwachten, maar heftige prints en felle kleuren. Heb je geen zin om de deur uit te gaan om kleding te kopen? Geen probleem! Ganni heeft namelijk ook een uitgebreide webshop waar je urenlang kan zoeken tussen alle kledingstukken!

Foto's: GANNI

Runstraat 17, 1016 GJ Amsterdam GANNI

ETEN OF BORRELEN BIJ BBB

De nieuwe parel van Amsterdam-Oost, Bar Bistro Bravour, is een van de nieuwste restaurants op de hoek van de Dappermarkt. Zowel voor een borrel of een boozy brunch. De keuken van Bravour bereidt namelijk gerechten met een wereldse twist. Zo staan er bijvoorbeeld Rendang kroketjes, Paddenstoelravioli en Oerbiet op het menu, maar ook gewoon Vita’s friet van de Dappermarkt! Zowel aan de bar als in het restaurant kun je uitgebreid genieten van alle hapjes en drankjes. Take a seat and let the day surprise you! Dapperstraat 26, 1093 BW Amsterdam Barbistrobravour.nl

Foto's: BBB Amsterdam

VSNR |

6


VSNR |

7

Zin om pal aan de Amsterdamse grachten te overnachten? Dan ben je bij Hotel The Craftsmen aan het goede adres. The Craftsmen is een nieuw boetiek hotel met 14 verschillende kamers in hartje Amsterdam. Het hotel is smaakvol ingericht en geeft je een fantastische combinatie van het authentieke en moderne gevoel. The Craftsmen heeft uitzicht op de stad en biedt je de mogelijkheid om iets unieks te ervaren. Singel 83, 1012 VE, Amsterdam hotelthecraftsmen.com

Foto's: The Craftsmen

GENIETEN AAN DE GRACHTEN


VSNR |

8

LET MADRE TAKE CARE OF YOU

Nieuw in Amsterdam, op de iconische plek op de Westerstraat in de Jordaan waar jarenlang Cinema Paradiso zat, opende op 4 november het Mexicaanse restaurant Madre Amsterdam. Madre is meer dan een restaurant. Bij Madre komen goed eten, fantastische cocktails en mooie verhalen samen. Moderne Mexicaanse cuisine meets Amsterdamse flair. Een wereldkeuken en cocktailbar in het hart van de Jordaan. Geniet van de geweldige en eerlijke (plant based) gerechten, die zijn bereidt met lokale en verse ingrediënten van het seizoen. En verser kan niet, want de guacamole wordt aan je tafel klaar gemaakt.

Foto: Persfoto

Westerstraat 186, 1015 MR, Amsterdam www.madre.amsterdam/

PORTUGEES GENIETEN

In hartje Amsterdam bevindt zich gloednieuw restaurant & bar Arca. Het nieuwe restaurant opende in de herfst van 2021 haar deuren en is vlakbij Amsterdam Centraal. De gerechten komen uit de Portugese keuken, doorspekt met een subtiel Aziatisch tintje. Het eten is van hoog niveau en daarnaast gaat het bij Arca elke dag vooral om verrassing en innovatie. Zo kan je elk weekend genieten van livemuziek in de bar van Arca Amsterdam. De sfeer die hier heerst moet je gewoon een keer meemaken.

Foto's: Arca

Martelaarsgracht 5, 1012 TN, Amsterdam arcaamsterdam.nl


9 VSNR |

om het idee van droom naar werkelijkheid te brengen.

vinden elkaar en JEE-O en Papendal gaat al een aantal jaren terug en vindt zijn oorsprong in de BMX Moerman, CEO van JEE-O International en tevens oud BMX’er, is al jarenlang partner van Papendal. Hieruit is een fijne samenwerking ontstaan, onder andere met Laurens van anager Events Papendal. Met de introductie begin dit jaar van de slimline serie in voorbereidingen op Papendal voor de Olympische Spelen in de zomer, werd het tijd de met elkaar te verbinden. En zo is het idee van de JEE-O Golden Suite ontstaan. Foto: Bram Kahmann - Artwork: Pablo Lüker

htig ontwerp van Elize Wikkerink is Pieter Aalbers van Vief Realiseert aan de slag gegaan droom naar werkelijkheid te brengen. Foto: Bram Kahmann - Artwork: Pablo Lücker

Upgrade Hotel Papendal Deze prachtige Suite is een mooie toevoeging voor Hotel Papendal als volwaardig speler op de leisure markt. Want naast de vele sportactiviteiten, grote (zakelijke) bijeenkomsten en events, is Hotel Papendal ook voor individuele hotelgasten een fantastische accommodatie om te verblijven. In een bosrijke omgeving, op zeer korte afstand van het centrum van Arnhem en met voldoende mogelijkheid tot cultuursnuiven in de regio. Een onontdekte parel op de Veluwe.

RELAXEN IN DE JEE-O GOLDEN SUITE #OPPAPENDAL

Van ontwerp naar realisatie Dit bijzondere project had nooit gerealiseerd kunnen worden zonder een aantal prachtige samenwerkingen. ABB lanceert zijn meest recente innovatie Busch-Tacteo®, schakelmateriaal en bedieningselementen uit hoogwaardig gekleurd glas. Dehullu heeft het prachtige maat- en meubelwerk gerealiseerd. De heerlijke bank, stoelen en tafel zijn van Keijser & Co en Hofmans at Home verzorgde de stoffering. Daarnaast verdient Glen Dimplex nog een speciale vermelding, hun haard geeft de kamer extra sfeer. De 65 inch 4K ultra HD Smart TV is beschikbaar gesteld door Samsung. Mede namens de verdere bijdragen van Janssen lastechnieken, Bots Tegelwerken en Michel Oprey & Beisterveld is de JEE-O Golden Suite de mooiste Golden Suite van Nederland geworden.

Zin om na al deze culturele exposities en voorstellingen even heerlijk te ontspannen? Dat kan in het gastvrije 4-sterren Hotel in Arnhem! Naast de 30 professionele vergaderzalen, het sportcentrum en Meer informatie 151voor comfortabele hotelkamers, is sinds 16 novemNeem meer informatie, interviewaanvragen of een bezichtiging gerust contact op met: Renske van RaaijJEE-O renske.van.raaij@jee-o.com (085-0435820) ber de Golden Suite beschikbaar! De suite Rebecca Goei rebecca.goei@papendal.nl (026–4837911 of 06–42771524) is voorzien van luxe design badkamerelementen van JEE-O Unique Bathrooms in matgoud en met subtiele verwijzingen naar de topsport. De suite is de perfecte combinatie tussen sport en design en het overnachten in deze suite is dan ook een echte belevenis. Wees van harte welkom #OpPapendal. Papendallaan 3, 6816 VD, Arnhem papendal.nl/jee-o-golden-suite

Foto: Bram Kahmann

Foto: Bram Kahmann - Impressie JEE-O Golden Suite Papendal

Geen overnachting maar een beleving Wat deze Golden Suite zo bijzonder maakt is de link van des luxe, rust en inspiratie. Goud staat voor het hoogst haalbare Golden Suite sluit daar naadloos op aan. Aan álles is gedach details doorgevoerd; van prachtig bedlinnen en zachte kuss gevulde minibar. De suite is natuurlijk voorzien van de luxe bad, de luxe douches, waskommen en kranen. Van hoogwaa uitgevoerd in een matgouden finish.

Foto: Bram Kahmann De entourage kent subtiele verwijzingen naar topsport en d Impressie JEE-O Golden Suite Papendal terug in de verlichting en in een unieke wanddecoratie best Hier hangen, symbolisch, alle goudenmedaillewinnaars van ng maar een beleving meest bijzondere is toch wel het Artwork van Pablo Lücker, de JEE-O Golden n Suite zo bijzonder maakt is de link van design naar sport. Het is een totaalbeleving LESuite. COEUR IS THE PLACE TO van GO

Amsterdam bevindt zich ook het Franse restaurant Le iratie. Goud staat voor het hoogst haalbare, the best ofInCoeur. the De Negen beleving JEE-O Inbest. de bruisende Straatjesin kunde je genieten van heerlijke Franse gerechten, die bereid zijn met t daar naadloos op aan. Aan álles is gedacht en het gevoel van luxe is tot in de kleinste seizoensproducten, op basis van invloeden uit andere landen. Daarnaast heeft dit restaurant prachtige, erd; van prachtig bedlinnen en zachte kussens tot eenopvallende knisperend haardvuur eneengoed wit met blauwe mozaïeken vloer waar je uren naar kunt kijken. Het sfeervolle fraai ingerichte restaurant De suite is natuurlijk voorzien van de luxe JEE-O designelementen zoalsen het vrijstaande is gloednieuw en kan niet wachten om je te ontvangen! ches, waskommen en kranen. Van hoogwaardige kwaliteit en duurzame materialen, Hartenstraat 24-1, 1016 CC, Amsterdam n matgouden finish. Lecoeur.nl

nt subtiele verwijzingen naar topsport en de Olympische Spelen in het bijzonder. Die zie je hting en in een unieke wanddecoratie bestaande uit medailles van diverse goudkleuren. mbolisch, alle goudenmedaillewinnaars van de Olympische Spelen in Tokyo. Maar het e is toch wel het Artwork van Pablo Lücker, speciaal gecreëerd voor, en gemaakt ín Suite. Foto's: Le Coeur


VSNR |

10

VSNR My way to success... Danny Membre Elke editie vragen we een ondernemer het hemd van het lijf. Deze keer spreken we Danny Membre, medeoprichter van RUMAG, een social media platform bekend van zijn quotes, en managementbureau Puntenslijpen.

Hoe kwam je op het idee van RUMAG?

“RUMAG is niet per se ontstaan vanuit een idee. Eerst was RUMAG een blog met een focus op flirten, liefde en seks. Om de blog te promoten werden er quotes uit de artikelen gehaald en in een leuk jasje gestoken om zo het artikel te ondersteunen. Op een gegeven moment werden de quotes groter dan de blogs zelf en kregen we enorm veel volgers erbij.” Waarom ben je begonnen met ondernemen?

“Eigenlijk ben ik begonnen met ondernemen omdat ik niet voor iemand kan werken.

“Ik ben het type ondernemer dat altijd naar zijn onderbuikgevoel luistert. Ik doe niks wat niet goed voelt.” Ik heb heel veel moeite met luisteren naar iemand die zegt wat ik moet doen. Daarnaast heb je als ondernemer vrijheid. Vrijheid om keuzes te maken hoe en wanneer je wilt. Wil je vandaag even niet bereikbaar zijn dan is er niemand die daar wat van zegt. En dat vind ik heel prettig.”

Daarnaast is zeventig procent van de lezers vrouw. Er werken daarom ook meer vrouwen dan mannen bij RUMAG. De mensen om ons heen maken het merk en van onze mensen krijgen we dus inspiratie.” Wat is de grootste les die je hebt geleerd tijdens het ondernemen?

“Steek je je hoofd boven het maaiveld, dan is de kans groot dat ‘ie er afgehakt wordt. En dat is ons ook overkomen. Hoe zwaar of moeilijk de reis ook is, opgeven is geen optie. Ondernemen kost heel veel energie en je moet er veel voor opofferen, maar daar leer je wel heel veel van. Niet alleen leer je over jezelf, maar ook over anderen en je bedrijf. Sta je open om te blijven leren, dan zal het altijd goedkomen. De reis van ondernemen is niet altijd leuk, maar wel heel waardevol en leerzaam. Zo kun je als ondernemer ook blijven groeien.”

Wat voor type ondernemer ben je?

“Ik ben het type ondernemer dat altijd naar zijn onderbuikgevoel luistert. Ik doe niks wat niet goed voelt. En ik ben ook een ondernemer die anderen in zijn of haar kracht probeert te zetten. Van mijzelf weet ik waar ik goed in ben en waarin niet. Ik verzamel dan ook mensen om mij heen die mij goed aanvullen. En volgens mij ben ik geen harde ondernemer. Ik laat mijn medewerkers graag vrij om ook zelf beslissingen te nemen.” Waar haal jij je inspiratie vandaan?

“RUMAG is een jongerenplatform. Dat betekent dat er ook mensen bij ons werken uit die doelgroep. Zij snappen de doelgroep en halen inspiratie uit het dagelijks leven.

“Steek je je hoofd boven het maaiveld, dan is de kans groot dat ‘ie er afgehakt wordt. ”


VSNR |

11

“Ik ben ook een ondernemer die anderen in zijn of haar kracht probeert te zetten. Ik laat mijn medewerkers graag vrij om ook zelf beslissingen te nemen.”

Waar ben je trots op?

Foto': Persfoto

“De coronatijd was moeilijk, zoals voor veel ondernemers. En nadat we onder vuur kwamen te liggen hebben we het tij weten te keren. Daar ben ik heel trots op. Daarnaast ben ik tijdens de coronaperiode een nieuw bedrijfje gestart, een managementbureau dat bn’ers en influencers begeleidt, zoals Andy van der Meijde, Nesim en Meryiam El Hamadi en dat groeit als kool. Op het moment dat ik iemand erbij nam, mijn compagnon Mylene Uitendaal, nam het managementbureau een nog grotere vlucht. Naast het managementbureau ben ik ook heel trots op het bedrijf JAMC (Just another media company) dat ik heb opgebouwd. Dit is het grootste jongeren platform van Nederland en België. En dit allemaal kan ik niet doen zonder de hulp van mijn vrouw. Zij helpt bij het ondernemen waar nodig en zorgt ervoor dat alles thuis goed loopt. Ik ben dan ook heel trots op haar, want zij maakt het mogelijk dat ik mijn dromen kan waarmaken. Zonder haar was ik niet de ondernemer die ik nu ben.”

VL Tekst: Féline van der Linde


VSNR |

12

VSNR

Beauty

GISOU - HONEY INFUSED FACE OIL €52 De Gisou Honey Infused Face Oil bevat honing en saffloerolie, wat zorgt voor een langdurig gehydrateerde huid, zowel van binnen als van buiten. Daarnaast bevat de olie teunisbloem- en rozenbottelzaadolien die de huid kalmeren en tegelijkertijd de fijne lijntjes verminderen. de toevoeging van vitamine E voorkomt beschadiging en helpt de huid te versterken! Dit product is perfect voor de koude decembermaand. De kou zorgt namelijk vaak voor een droge huid. Hoe te gebruiken? Gebruik 2-3 druppels op je gezicht. De olie is zowel in je ochtend- als je avondroutine te gebruiken.Ook kan je de olie mixen met je favoriete crème!

DIOR-ROUGE LIPSTICK - VELVET 999 €41 De Dior Rouge lipstick in de kleur Velvet 999 is voor mij de perfecte kleur rood! Ik noem het ook wel de ultieme luxueuze lipkleur die iedere vrouw zou moeten hebben. Deze kleur rood is ideaal om te gebruiken tijdens de feestdagen! De lipstick voelt boterzacht aan en geeft tegelijkertijd een heerlijke lipverzorging.

ISLE OF PARADISE SELF-TANNING DROPS €11,45 Zonder deze self-tanning drops van Ilse of Paradise kom ik de winter niet door. Dit product is een belangrijk onderdeel geworden van mijn eigen skincare routine. Het geeft je huid een bronzen finish en werkt magisch. Ik gebruik twee tot drie druppels en dat mix ik met mijn favoriete avondcrème. De volgende ochtend word ik wakker met een zomers kleurtje. Daarnaast zijn de tanning drops ook mega goed voor je huid. Het bevat namelijk kokosnoot, chiazaad-en-avocado-oliën voor een gezonde afwerking. Het blokkeert je poriën niet en geeft ook geen vlekken of strepen af. Perfect voor een simpele oppepper op je make-uploze dagen.

Foto : Joelle Guillit

Joelle Gullit komt uit Amsterdam, is student marketing aan The New School in Amsterdam en beauty content creator voor social media waar zij voornamelijk beauty/skincare content voor de echte beauty lovers maakt. Daarnaast is ze een make-up artist. Speciaal voor VSNR tipt zij de musthaves voor de aankomende feestdagen.

HUDA BEAUTY - NAUGHTY NUDE EYESHADOW PALETTE €41,30 Het Huda Beauty Naughty Nude oogschaduw palette is een echte musthave en al helemaal voor de feestdagen. Het pallette bevat een boeiende collectie van achttien weelderige onweerstaanbare oogschaduw tinten met vijf luxueuze en vernieuwende texturen. Een perfecte combinatie van gepigmenteerde matte tinten, hoogglanzende metallic tinten en glinsterende crèmes. Je kan met dit palette eindeloos spelen, van een simpele day to day look tot aan een sexy smokey eye. Ik zou zeggen, wees creatief en heb vooral heel veel plezier!

PIXI GLOW TONIC €23,50 Deze best-selling Pixi Toner exfolieert de huid met 5% glycolzuur, AHA, voor een gladdere, heldere huid met een mooie glow. Glycolzuur verwijdert dode huidcellen en geeft de huid een frisse, gezonde uitstraling. Door de toevoeging van een acid, zoals glycolzuur, in je huidverzorging routine zie je duidelijk verschil in de helderheid van je huid. Onzuiverheden verminderen, littekens vervagen, verwijde poriën verkleinen en de tekenen van huidveroudering verminderen. Je huid straalt en krijgt een mooie glow! Deze tonic is ideaal voor de feestdagen. De koude dagen zorgen namelijk voor een droge huid, daarom is het essentieel om dit product in je dagelijkse routine toe te passen.

CHARLOTTE TILBURY HOLLYWOOD FLAWLESS FILTER €40 De Charlotte Tilbury Hollywood Flawless filter is ideaal voor degene die niet van een full coverage foundation houdt. Dit product zorgt voor een licht dekkende laag foundation met een glinsterende glow. Het bevat fantastische ingrediënten, verheldert de huid en laat lijnen en poriën er gladder uitzien. De Hollywood Flawless Filter is de ultieme highlighter celebrity-skin-filter-in-a-bottle en is ideaal voor de feestdagen. De glow die je in de winter mist, kan je met dit product krijgen.


VSNR |

13


promotie

Favorieten winters genieten Warmte die je omarmt De stijlvolle warmtekussens van Stoov® verwarmen je waar en wanneer je maar wilt. De oogstrelende collectie bestaat uit verschillende prachtige kleuren en stoffen. Een absolute aanvulling voor ieder interieur en voor elke stijl. Deze warmtekussens zijn de perfecte combinatie van infraroodwarmte, design en gebruiksgemak. stoov.com

Echte smaak met Moccamaster Supersnel Nieuwe trend in koken: met Instant Pot 10-in-1 multicookers zet je in no-time moeiteloos uitgebreide gezonde maaltijden op tafel voor 2 tot 8 personen. Snelkoken, sousvide, sauteren, stomen, rijstkoken, brood bakken en meer. Crisp™ modellen kunnen zelfs airfryen. Scan de QR-code voor een tijdelijke actie of ga naar instantpot.nl/vsnr

Filterkoffie is weer helemaal terug, bij zowel professionele barista’s, als de gezellige thuisdrinkers. Een reden van deze revival is vanwege de vele gezondheidsvoordelen van filterkoffie ten opzichte van filterloze varianten als koffie uit cups, cafetière of percolator. Voor het zetten van de perfecte kop koffie is een juiste watertemperatuur en doorlooptijd noodzakelijk. Al meer dan 50 jaar maakt Technivorm met Moccamaster de beste filterkoffiemachines ter wereld, met als resultaat eersteklas hete koffie met delicate nuances in smaak en aroma. Alle machines worden met de hand gemaakt in Amerongen, op de Utrechtse Heuvelrug en hebben een extreem lange levensduur. Inclusief 5 jaar garantie. In 21 kleuren verkrijgbaar op moccamaster.nl

Handgemaakt De Butts and Shoulders producten van Nederlandse bodem zijn handgemaakt in het zonnige Portugal. Allen gemaakt van plantaardig gelooid leer, dus zonder chemicaliën. Leer dat alleen maar mooier wordt door het te gebruiken. De collectie bevat tijdloze footwear stijlen, maar ook tassen en unieke accessoires. Bekijk de speciale december deals op de website. buttsandshoulders.com

Winters van toen Ben jij al bevangen door de ‘winterkoorts’? Bezoek dan in het binnenmuseum van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen dé tentoonstelling over échte winters van vroeger. Wandel in de kerstvakantie daarnaast door de donkere straatjes van het buitenmuseum en beleef de verhalen uit de tijd dat de Zuiderzee nog regelmatig dichtvroor, in beeld, licht en geluid. zuiderzeemuseum.nl

Oppepper Kan jouw droge huid wel een oppepper gebruiken? Met Colorescience Pep Up Concentrate Collagen Renewal Face & Neck Treatment straal jij tijdens de feestdagen! Pep Up bestaat uit een krachtige mix van ingrediënten om je eigen, gezonde collageenproductie te ondersteunen. Zo kan je huid zichzelf herstellen en verdedigen tegen zichtbare tekenen van veroudering. colorescience.nl


Bajeskwartier Amsterdam

Impressie The Robin

Green Urban Living

Wonen in een groene, gezonde en levendige stadswijk binnen de Ring van Amsterdam. Bajeskwartier wordt een duurzame wijk vlakbij de Amstel waar wonen, werken, leren, bewegen, beleven en verblijven samenkomen. Binnenkort gaan de eerste woningen in verkoop. The Robin, 129 appartementen van 45 tot 116 m2. Vanaf € 405.000,- V.O.N. (eigen grond). Meld je nu aan via de website.

bajeskwartier.com


FEITEN Chantal Bles (36) deed ruim achttien jaar modestyling. Onder andere voor bladen zoals Beau Monde en van tv-programma’s waaronder Idols en The Voice of Holland. Ook voorzag ze onder meer Gloria Estefan, de Sugababes, Jessie J en Kelis van outfits. Bles woont in Amsterdam met voormalig autocoureur en F1-analist Robert Doornbos (40) en het stel heeft samen twee kinderen Jada (5) en Josh (3).


VSNR |

17

Chantal Bles Voormalig modestyliste Chantal Bles heeft de afgelopen jaren op persoonlijk vlak veel te verduren gekregen, maar het gaat inmiddels goed met haar en het gezin. Ze maakte vorig jaar een carrièreswitch en is nu volop bezig met interieurstyling.

“Het gaat harstikke goed, we hebben onze levens weer opgepakt en de kids zitten goed in hun vel. En we weten allemaal, als het goed gaat met de kinderen, dan gaat het ook goed met de ouders.”

Jullie hebben regelmatig controles voor Jada. Dat lijkt me erg spannend, hoe ga je daar mee om?

Foto: Justin Rahantoknam/ Styling: Miranda van der Ploeg / Interieur: Eric Kuster

“Daar moet je inderdaad mee leren leven, maar ik ben erg blij dat we deze controles in Nederland hebben. Stel dat het mis gaat, dan ben je er snel bij. We worden goed begeleid door het Prinses Maxima Centrum en maken van iedere controle weer een feestdag. Dat klinkt misschien gek, maar we houden het een beetje luchtig en na afloop mag Jada bepalen wat we gaan doen.”

Ik vond het belangrijk om ambassadeur te worden, omdat we het zelf hebben meegemaakt.

Je pleit als ambassadeur voor het Prinses Maxima Centrum dat kanker niet meer aan de dood wordt gelinkt. Waarom vind je dit belangrijk?

“Je denkt bij kanker al snel aan de dood, maar dit hoeft niet zo te zijn. Als bijvoorbeeld nierkanker bij kinderen in een vroeg stadium wordt ontdekt dan is de genezingskans tachtig tot negentig procent. Met uitzaaiingen 75 procent, dus ook dan is de overlevingskans nog steeds heel groot. Ik vond het belangrijk om ambassadeur te worden, omdat we het zelf hebben meegemaakt. Ik ken de onzekerheden en kan daardoor makkelijker met ouders in gesprek gaan.” Je bent vorig jaar van koers veranderd. Waarom heb je de overstap naar interieurstyling gemaakt?

“Ik heb met veel plezier in de modestyling gewerkt, maar het is werk dat altijd maar doorgaat. Ik vond het steeds moeilijker worden om dit met het moederschap te blijven combineren en ik heb daarnaast nooit de ambitie gehad om het mijn hele leven te doen. Toen Jada ziek werd, ben ik een poosje thuis geweest om er zoveel mogelijk voor haar en haar broertje Josh te zijn. Maar het begon op een gegeven moment toch weer te kriebelen. Nadat we vorig jaar waren verhuisd kreeg ik zo nu en dan van vrienden en kennissen te horen 'goh, zou je mijn huis niet willen stylen?'. En zo is het balletje langzaam gaan rollen. Ik kreeg, nadat ik voorzichtig kenbaar maakte op Instagram dat ik graag interieurstyling doe, zoveel aanvragen. Echt supergaaf! Vanwege het gebrek aan tijd heb ik helaas niet alles kunnen aannemen, maar dit is ook omdat ik het belangrijk vind een klik met een klant te hebben.”

V

Je gezin komt uit een heftige periode: je dochtertje Jada heeft kanker gehad, maar is sinds twee jaar schoon. Hoe gaat het nu met je?


VSNR |

18

Het is vanwege eventuele nieuwe restricties voor iedereen spannend hoe de feestdagen eruit gaan zien, maar hoe hoop jij je feestdagen te besteden?

“We wilden op vakantie, maar hebben die vanwege corona gecanceld. Ik hoop kerstavond in elk geval met mijn ouders, mijn broer en zijn vriendin te vieren. De andere kerstdagen zijn nog even spannend, we hebben een grote familie en het is de vraag of we tegen die tijd in een gezelschap van minstens twintig mensen mogen samenkomen.”

Gezondheid en liefde is écht het allerbelangrijkste. Wat wil je anderen meegeven nu we in een avondlockdown zitten?

Waarom is die klik belangrijk?

“Interieurstyling is geen impulsaankoop, zoals de aanschaf van een jurkje. Een nieuwe bank of keuken kan je niet zomaar omruilen. Daarom is het essentieel dat je weet wat de klant mooi vindt en dit gaat nu eenmaal iets makkelijker als je een goede klik hebt. Ik stel altijd veel vragen zoals wat vinden jullie belangrijk in huis, houden jullie veel van tv kijken, krijgen jullie vaak bezoek, hou je van licht of juist donker? Het belangrijkste is dat een huis geen showroom wordt, er moet namelijk wel gewoon in geleefd kunnen worden.” Wat zijn volgens jou dé woontrends voor 2022?

“Organische vormen, grote poefen, veel verschillende typen kunst aan de muur, diverse stoffen en materialen en kussens in afwijkende vormen, zoals een driehoek. Daarnaast gaan we naast messing meer chroom zien en worden deze warme en koele staaltinten vaker met elkaar gecombineerd.” Waar haal jij je inspiratie voor styling vandaan?

“Instagram, Pinterest en reizen. Ik kom net uit Parijs en heb daar prachtige etalages en interieurs van restaurants gezien. Ik kan oprecht genieten van chique en originele details, zoals een bloemenmuur, bijzondere wasbakken in de toiletten en kranen in de vorm van vogels.”

VL Tekst: Claudia Pietryga

Foto: Justin Rahantoknam/ Styling: Miranda van der Ploeg / Interieur: Eric Kuster

V

Foto: Justin Rahantoknam/ Styling: Miranda van der Ploeg / Interieur: Eric Kuster

“Samen sta je sterk. Blijf met elkaar praten, ook al heb je verschillende opvattingen en wees lief voor elkaar, juist in deze gekke tijd. En wees dankbaar voor wat je wel hebt. We zijn altijd een positief gezin geweest, maar in de decembermaand staan ook wij daar toch altijd net even wat meer bij stil. Gezondheid en liefde is écht het allerbelangrijkste.”


PIETER CORNELISZ HOOFTSTRAAT 34, AMSTERDAM

ELISABETTAFRANCHI.COM


VSNR |

20

Schenken of nalaten? Dit moet je weten!

Foto: Matthias Zomer

Naarmate je ouder wordt is het goed om na te gaan denken over je financiën. Je wil je vermogen natuurlijk zo goed mogelijk achterlaten. Maar hoe kan je je kinderen, kleinkinderen of een goed doel zo goed mogelijk ondersteunen?

SCHENKINGEN Er zijn natuurlijk verschillende manieren om geld te geven aan een persoon of goed doel. Zo kun je kiezen om je vermogen tijdens je leven aan je kinderen of kleinkinderen te schenken. Of je kunt je vermogen na het overlijden aan hen nalaten. Schenken is natuurlijk een stuk leuker dan nalaten, omdat je op die manier kan zien hoeveel plezier de ontvanger ervan heeft. Daarnaast kan je bij een schenking aan een goed doel in de gaten houden of de schenking wel goed terecht komt, of je kan natuurlijk de geschonken spullen bewonderen in bijvoorbeeld een museum. Dit geeft een goed gevoel, omdat je dan weet dat jouw schenking iets toevoegt voor anderen. Bij een nalatenschap kan je zelf niet meer zien wat er met het geld of de spullen gedaan wordt. Dit is dus een stuk minder aantrekkelijk voor mensen.

VOORDELEN NALATENSCHAP Toch zitten er een aantal voordelen aan een nalatenschap. Je kunt namelijk een specifiek bedrag nalaten, maar je kunt ook een bepaald percentage van je vermogen nalaten. Een voorbeeld kan bijvoorbeeld zijn dat in het testament is vastgelegd dat een persoon zes ton aan een goed doel nalaat. Vervolgens komt de persoon later te overlijden en is er maar vijf ton over. Dan blijft de familie van deze persoon met een schuld achter. En zo wil je je familie natuurlijk niet achterlaten. GOEDE DOELEN Ook kun je ervoor kiezen om een goed doel in je testament op te laten nemen. Dit gebeurt de laatste jaren steeds vaker. Belangrijk is ook om dit goed in het testament vast te leggen. “Zo zorg je dat je wensen zo goed mogelijk worden uitgevoerd, zowel tijdens je leven als

daarna. Vaak spelen er twee factoren mee als men ervoor kiest een goed doel in zijn of haar testament op te laten nemen. Aan de ene kant hebben mensen vaak goede ervaringen met een goed doel, waardoor ze dit goede doel in het testament opnemen. Aan de andere kant zijn er ook mensen die geen erfgenamen hebben waardoor ze hun vermogen liever nalaten aan een goed doel. Het is in elk geval aan te raden je testament regelmatig kritisch te bekijken. Oostrom: Iets wat je nu beslist kan namelijk over een aantal jaar heel anders zijn. Daarnaast verandert je vermogen continu, zo kan je bijvoorbeeld zelf een erfenis ontvangen waardoor je vermogen enorm stijgt. Eens in de zoveel tijd moet je bij jezelf nagaan of je nog weet wat je geregeld hebt en of dit nog relevant is. VL Tekst: Roos Breed

De Vereniging Kinderkanker Nederland wil dat kinderen met kanker zo gewoon mogelijk opgroeien. Daarom steunen wij als patiëntenvereniging het hele gezin tijdens maar ook na de behandeling en werken mee aan de allerbeste zorg en nazorg. Samen voor beter.

Geef kinderen als Duuk een toekomst en neem de Vereniging Kinderkanker Nederland op in uw testament


VSNR |

21

Kunst als erfenis. Wat gaat u straks steunen?

‘ Voor mij en mijn partner was het vaste prik om op dinsdag verschillende musea af te struinen. Zij heeft een gedeelte van haar vermogen nagelaten aan de beeldende kunsten en ik zal hetzelfde doen, zodat ook anderen van culturele wandelingen kunnen blijven genieten.’

Wordt uw erfenis het begin van iets moois? Het Prins Bernhard Cultuurfonds begeleidt en adviseert bij het organiseren van cultuur als erfenis. Ga naar www.cultuurfonds.nl/nalaten voor meer informatie of om de brochure Cultuur als erfenis aan te vragen.


VSNR |

22

VSNR Culinair

Een goed gedekte kersttafel Eten staat centraal tijdens de kerstdagen, dus dat doen we natuurlijk in stijl. Met deze items ga je sowieso een feestelijk diner tegemoet! 1

4

8 5

2

6

9

10

3

7

11

1. Villeroy & Boch Toy's Delight La Boule serviesset 7-delig (€349) 2. Vera Wang Love Knots Toasting Flutes, Set of 2 (€84,90) 3. Le Crueset HEART COLLECTION heart collection Le creuset Braadpan “hart’’ in geëmailleerd gietijzer met RVS hartjesknop (€199) 4. Hisar bestekset Florence 12 persoons 60 delig zilver/goud (Adviesprijs € 350,00)5.ZARA HOME TAFELLAKEN MET KERSTPRINT ZARA HOME (€29,99-€45,99 (afhankelijk van afmeting)) 6. Lisbon Table Decoration 6 Votives(€ 139,00) 7. Baobab Collection Geurkaarsen BLACK PEARLS Zwarte rozen – Gember vanaf (€75,00) 8. Schiavon INGLESE CHAMPAGNE BUCKET (€695) 9. Zilverstad Elegance etagère 22 cm (€37,95) 10.Alessandro Di Marco PLACEMATS AND NAPKINS - RED, BEIGE AND WHITE (€200) 11. Elektrische Kurkentrekker Cuisinart (€79.95)


De beste vloerisolatie met de hoogste besparing Aangenamere temperatuur thuis Ben je op zoek naar een uiterst effectieve manier van energie besparen en heb je wooncomfort hoog op je wensenlijst staan? Kies dan voor comfortverbetering en een aangenamere temperatuur thuis met TONZON Vloerisolatie. Veel begane grondvloeren in Nederland zijn niet of slecht geïsoleerd. De warmte die de vloer aan de onderkant uitstraalt, zorgt voor een koude zone onderin de woning. De koude vloer genereert in de winter een gevoel van optrekkende kou waardoor mensen ongemerkt de thermostaat hoger zetten. TONZON Vloerisolatie met Thermoskussens is gebaseerd op andere natuurkundige principes en isoleert daardoor effectiever dan andere vloerisolaties.

Milieuvriendelijk Woningisolatie is goed voor het klimaat. Volgens Milieu Centraal wordt de energie om isolatiemateriaal te maken, tijdens de levensduur 40 tot 400 keer terugverdiend. Bij de Thermoskussens bedraagt deze factor maar liefst 6.500. Zo gering is de energie-inhoud van deze Nederlandse uitvinding.

Duurzaam cadeau TONZON HR-Radiatorfolie, een leuk duurzaam cadeau voor de feestdagen. Scan de QR-code. tonzon.nl +31 (0)53-433 23 91

De vloer wordt met Thermoskussens zelfs warmer dan de luchtlaag vlak boven de vloer. Het beter isolerend effect levert een veel hogere energiebesparing en bij vloeren met vloerverwarming kan nog meer worden bespaard. Meneer Veerkamp uit Geeste merkte al gauw verschil na het aanbrengen van TONZON. Niet alleen hij, maar ook zijn zachte huisgenoot geniet van het verbeterde wooncomfort in huis. De vloerisolatie bevalt zelfs zo goed dat de kat des huizes zijn favoriete plek heeft verruild voor de comfortabele warmte van de geïsoleerde vloer.


VSNR |

24

‘Met kerst neemt iedereen zelf wat mee’ De feestdagen zijn in aantocht en dat betekent voor velen weer een struggle, want wat gaat er gekookt worden voor het kerstdiner en door wie?

Vroeger stond ik zelf altijd het kerstdiner voor de hele familie te maken, want dat vond ik ook veel te leuk om te doen. Tegenwoordig maak ik nog maar één à twee gerechten en draagt de rest van de familie ook echt zijn of haar steentje bij”, vertelt Freek van Noortwijk, chef-kok en mede-eigenaar The Breda Group. “Zo maakt mijn broertje super lekkere soepen, zijn vrouw is in charge van de kazen en mijn moeder maakt het dessert.”

GEEN CADEAUS

Het belangrijkste is dat we samen zijn. “Mijn familie woont niet om de hoek dus echt even quality time met hen doorbrengen en niet urenlang in de keuken hoeven te staan, maar gewoon genieten van elkaar is het belangrijkste. Het draait voor mij niet meer om het perfecte kerstdiner op tafel. Daarnaast wordt er met kerst altijd veel

Foto: Nicole Michalou

aandacht besteed aan cadeaus. Daar zijn wij inmiddels mee gestopt. Vroeger deden we dit wel en was mijn moeder al weken van te voren met de cadeaus bezig, maar vaak had ik het idee dat we met cadeaus alleen maar meer ‘rommel’ aan elkaar aan het geven waren. Een mooie fles wijn of olijfolie is ook een prachtig cadeau waar iemand daadwerkelijk iets aan heeft.”

LOCKDOWNS

Ook dit jaar heeft de horeca rond de kerst weer te maken met restricties. Freek: “En dat is zo jammer. We waren net weer lekker op dreef met de zaken. De afgelopen periode hebben we ontzettend veel tijd, energie, geld en liefde gestopt in de recruitment. Het is welbekend dat de horeca een groot personeelstekort heeft en daar hebben wij ook last van. Gedeeltelijk door de maatregelen, maar zeker ook door het personeelstekort, konden we uiteindelijk dit jaar rond de vijftig procent omzet draaien. Mijn compagnons en ik hebben zelfs een huis in Amsterdam-Noord gekocht om huisvesting te kunnen bieden aan mensen die we vanuit het binnen- en buitenland hebben kunnen recruiten. En waar wij al redelijk bekend stonden om onze jaarlijkse personeelsuitjes, met The Breda Group, maar ook met de restaurants apart, bieden we onze werknemers ook taalcursussen, wijncursussen en nog veel meer. We doen er alles aan om personeel aan te trekken om zo langzaam, wanneer het weer kan, naar het oude niveau toe te werken.”

KERSTTIP

En wat staat er deze kerst op het menu? “Vorig jaar stond ik met mijn dochtertje in de draagzak in de keuken. En ik weet zeker dat ze daardoor nu alles lust. Zo eet ze al gerookte vis en Franse kazen. Persoonlijk eet ik met kerst graag een lekkere krabsalade of een Beef Wellington. Niet alleen is dat een heel feestelijk gerecht, je kunt het ook prima een dag van tevoren maken. Zo voorkom je dat je uren in de keuken staat zonder tijd door te brengen met je gasten.” VL Tekst: Féline van der Linde


VSNR |

25

Beef Wellington met maderajus Materialen: keukentouw, keukenmachine, 1 rol plasticfolie, deegroller of rolstok, deegnetsnijder, kernthermometer VLEES

• 500 gram ossenhaas • 25 milliliter arachideolie BEREIDINGSWIJZE Bind het stuk vlees op met slagerstouw zodat het een mooi rond, gelijk stuk wordt. Pekel dit door het rondom met fijn zout te bestrooien en laat 24 uur in de koelkast liggen zonder af te dekken. Bak de wellington de volgende dag op hoog vuur en aan alle kanten aan in arachideolie en laat het afkoelen. DUXELLES

• • • • • • • •

200 gram shiitakes 500 gram kastanjechampignons 2 sjalotten 2 tenen knoflook 5 takjes tijm 50 milliliter arachideolie 25 milliliter sojasaus peper en zout

BEREIDINGSWIJZE Draai de paddenstoelen fijn in de keukenmachine. Snipper de sjalot en knoflook en pluk de tijm. Fruit aan in de arachideolie op laag vuur, voeg de paddenstoelen toe en zet het vuur hoog. Bak tot de paddenstoelen mooi goudbruin kleuren en blus dan af met de sojasaus. Zet het vuur weer laag en laat langzaam al het vocht verdampen. Breng op smaak met peper en zout. Laat helemaal afkoelen.

MADERAJUS

• • • • • •

2 sjalotten 500 ml madera 5 takjes tijm 1 laurierblad 500 milliliter kalfsfond evt. zout en/of poedersuiker

BEREIDINGSWIJZE: Snij de sjalotten grof. Kook de madera met de kruiden en sjalotten in tot ¼ en voeg dan de kalfsfond toe. Kook opnieuw in tot de helft (of tot de gewenste dikte) en breng eventueel op smaak met zout en/of poedersuiker. FLENSJES

• • • • •

40 gram boter 80 gram patentbloem 125 milliliter melk 2 eieren zout

BEREIDINGSWIJZE: Laat 30 gram boter smelten. Meng in een kom de gesmolten boter, bloem, melk, eieren en een snuf zout tot een mooi glad beslag. Bak in een koekenpan 3 lichtgekleurde flensjes in de rest van de boter en laat afkoelen. AFWERKING

• 100 gram dungesneden serranoham • 2 eidooiers • roomboterbladerdeeg van 2 mm dik (1 stuk van 45x30 cm en 1 stuk van 35x20 cm) BEREIDINGSWIJZE Maak je werkbank vochtig zodat deze goed plakt en rol er dan plasticfolie over. Leg er dan eerst de serranoham op. Doe dat op zo’n manier dat deze rondom precies het stuk vlees kan bedekken. Verdeel een 1 cm dikke laag duxelles over de ham. Druk goed aan en zorg dat de laag overal even dik is. Leg het stuk afgekoelde aangebraden vlees er recht op in de breedte en rol het strak in met de ham en duxelles. Knoop strak dicht en laat goed koelen in de vriezer of koelkast, zodat het stevig blijft zitten in de volgende stappen. Haal het ingepakte vlees uit de folie en leg weer zo’n zelfde laag folie op de werkbank. Snij de flensjes zo bij dat je een rechthoekig vlak hebt dat precies het ingepakte vlees

Foto: The Breda Group

Foto: The Breda Group

rondom bedekt. Rol nu het vlees hier strak in en laat weer goed koelen. Herhaal nu het proces met het grootste stuk bladerdeeg. Zorg dat deze minimaal overlapt op het deel dat je als onderkant gebruikt. Laat weer koelen in het plasticfolie. Maak nu van het kleine stuk bladerdeeg het raster met een deegnetsnijder, deze vind je in de kookwinkel. Haal de wellington uit de koelkast en smeer met een kwastje dun in met eidooier. Leg nu voorzichtig het ruitvormige bladerdeeg erop en snij netjes bij. Smeer de hele wellington in met losgeklopt eidooier en leg op een rekje met bakpapier. Steek er een kernthermometer in. Laat de wellington eerst mooi kleuren in de voorverwarmde oven op 210 graden Celsius. Wanneer het deeg goudbruin is kan de oventemperatuur worden verlaagd naar 190 graden Celsius. Als de kerntemperatuur 38 graden Celsius heeft bereikt, kan de wellington uit de oven. Laat rusten met de thermometer erin. Het vlees moet verder garen naar 49 graden Celsius en kan dan in plakken worden gesneden. Snij 2 cm van de uiteinden van de wellington en snij hem vervolgens met een scherp mes in vier dikke plakken. Verdeel over vier platte borden en serveer de maderajus er apart bij. Wij serveren dit gerecht met gestoofde wilde spinazie en paddenstoelen, op smaak gebracht met gekonfijte knoflook.


VSNR |

26

Aziatische vleesplank Personen: 6-8 Bereidingstijd: 30 minuten Ingrediënten 1 pak kant-en-klare geroosterde eend 1 pak verse cha siu 1 pak geroosterd spek 1 pak gua bao 1 pak flensjes voor eend 1 komkommer 2 lente-uien 1 fles zoete hoisinsaus Extra benodigdheden Stoompan Airfryer (optioneel) Bereidingswijze 1. Ontdooi de geroosterde eend. Leg het in de oven en rooster de eend volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Voor een knapperig vel kan je de eend voor enkele minuten onder de grill zetten. 2. Dit doe je hetzelfde voor het geroosterd spek. 3. Stoom de gua bao en de flensjes. 4. Snijd de komkommer en lente-uien in fijne repen. 5. Snijd het vlees in dunne plakjes. Beleg de gua bao en de flensjes met het vlees.

Haal je Ingrediënten bij de Aziatische Supermarkt

geroosterde eend zonder been

verse cha siu

geroosterd spek

amazingoriental.com | orientalwebshop.nl

mini gua bao (20 stuks)


VSNR |

27

Tempura met tamarinde saus Personen:4 Bereidingstijd: 25 minuten

en dep het droog. Verwijder de zwarte darmkanaal. Snijd een paar ondiepe inkepingen aan de buikzijde van de garnalen. Buig voorzichtig de garnalen tot ze een beetje recht staan.

Ingrediënten Beslag 200g tempurameel 150 ml koud water Groente en zeevruchten 10 stks garnalen zonder kop 1 pak shisoblad 2 pakken enoki 1 Chinese aubergine 1 lotuswortel 1 zoete aardappel Tamarindesaus 120ml water ¼ tl kippenbouillon 45g basterdsuiker 1 el maissiroop 1 el vissaus 3 el tamarindepasta 5 gedroogde rode pepers koriander

4. Snijd de lotuswortel, zoete aardappel en de Chinese aubergine in plakken van 0,5cm dik. Verdeel de enoki in 4 à 5 bosjes. 5. Verwarm olie tot 180 °C 6. Leg de ingrediënten klaar en haal het tempurabeslag uit de koelkast. Dompel de groenten en de garnalen 1 voor 1 in het beslag en leg ze voorzichtig in de olie. Frituur in kleine porties zodat ze knapperig worden. Tijdsindicatie: Shisobladeren en enoki: 20 à 30 seconden Chinese aubergine: 1 minuut Garnalen: 2 minuten Zoete aardappel en lotuswortel: 2 à 3 minuten

Bereidingswijze 1. Voor het beste resultaat moeten alle ingrediënten voor het beslag bewaard worden in de koelkast. 2. Meng het water met het meel tot een dun beslag. Zet het in de koelkast. 3. Ontdooi de garnalen en verwijder de schil. Laat de staart aan de garnalen zitten

Haal ze eruit en laat het uitlekken op keukenpapier. Tamarindesaus Meng de ingrediënten voor de sausmix in een sauspan. Laat het zachtjes koken totdat de suiker is opgelost. Strooi vervolgens wat koriander eroverheen.

Haal je Ingrediënten bij de Aziatische Supermarkt

tempurameel

shisoblad

enoki

amazingoriental.com | orientalwebshop.nl


28 VSNR |

Recept

Peperkoek

INGREDIËNTEN (VOOR +/- 16 GROTE KOEKJES) VOOR DE KOEKJES

• • • • • • • • • •

360 gram patentbloem 1 theelepel bakpoeder ½ theelepel zout 1 theelepel nootmuskaat 1 theelepel gemalen kruidnagel 1 theelepel kaneel 1 theelepel gemberpoeder 225 gram ongezouten boter, op kamertemperatuur 300 gram donkere basterdsuiker 1 ei

VOOR HET GLAZUUR

• 80 gram eiwit op kamertemperatuur • 1 theelepel citroensap • 225 gram poedersuiker

ZO MAAK JE DE KOEKJES: Zeef de bloem, het bakpoeder en de specerijen in een grote kom en zet aan de kant. Doe de boter en de basterdsuiker in de mengkom van de mixer en mix ze met de platte menghaak op stand vier tot ze lichter van kleur zijn. Zet de mixer op stand twee en voeg het ei en het zout toe. Zorg dat je alle ingrediënten van de zijkant van de kom schraapt, indien nodig. Mix de ingrediënten totdat ze goed gemengd zijn. Voeg terwijl de mixer draait langzaam de mix van bloem en specerijen toe. Mix tot er een deeg ontstaat. Leg het deeg tussen twee stukken plasticfolie. Rol uit tot een deeg met een dikte van 0,5 centimeter en leg dit twintig minuten in de koelkast. Haal het vervolgens weer uit de koelkast en verwijder de bovenste laag plasticfolie. Snij de koekjes in de gewenste vormen met uitsteekvormpjes. Leg de koekjes op een bakplaat met bakpapier.

Bak voor 10 tot 12 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden. De koekjes moeten er droog uitzien, maar zacht zijn wanneer je deze aanraakt. Haal de bakplaat uit de oven en laat ze afkoelen. Voordat je ze gaat decoreren moeten ze volledig afgekoeld zijn. ZO MAAK JE HET GLAZUUR: Doe de eiwitten in de mengkom van de mixer en mix ze met de platte menghaak op stand zes tot het eiwit gaat schuimen. Voeg het citroensap toe. Voeg voorzichtig het poedersuiker toe tot de juiste constitentie bereikt is. Doe het glazuur in een decoratiepen of een spuitzak en decoreer de koekjes met het glazuur.


VSNR |

29

ICONISCHE MIXER IN LIMITED EDITION ‘LIGHT & SHADOW’ De toestellen van KitchenAid zijn ontworpen om het beste in je naar boven te halen, met functies waarmee je al je ideeën kan realiseren. Wat je ook maakt -bakken, kloppen of mixen-, je hebt een keukenmachine die alles kan. Ontdek onze nieuwe limited edition zandsteenkleurige mixer met prachtig gedetailleerde kom op www.kitchenaid.nl T Y P I S C H

M A C H E R


Foto: Joyce Caboor

VSNR |

30

Alcoholvrije Glühwein WAT HEB JE NODIG: • 1 fles druivensap • Glühweinkruiden ( kruidnagel, kaneelstokje, sinaasappelschil, kardemom, steranijs)

ZO MAAK JE HET Doe het druivensap in een pan Voeg de kruiden toe Breng het geheel aan de kook Draai vervolgens het vuur omlaag en laat het sap rustig pruttelen Laat de smaken even intrekken Zeef het sap in een mooi glas en garneer met een schijfje sinaasappel of kaneelstokje

Lekker, puur, Natuur! Fruitsappen van de Appelaere

+31(0)117-453026 | info@appelaere.nl | www.appelaere.nl

tip

vraag ons gr atis receptenboe k aan


Bedrijfsnaam KRS zoekt franchisenemers voor de formules kippie en vissie Mailen kan naar:

franchise@krs.nl “Wij zijn een franchise-organisatie met meer dan 55 winkels door heel Nederland. In onze winkels worden de kipproducten en visproducten iedere dag vers gegrild/gebakken en klaargemaakt. Waarden als kwaliteit en variatie staan centraal. Daarnaast spelen de Kippie-formule en de Vissie-formule in op de gemakstrend. Het brede assortiment bestaat uit maaltijden, grillproducten, kipproducten of gebakken visproducten en belegde broodjes. Om direct op te eten of om thuis op te warmen. Alles is vers, gemakkelijk en gezond.” “Vanwege de groei zijn wij op zoek naar ondernemers met een persoonlijke en betrokken instelling. Wij stellen onze jarenlange expertise ter beschikking en zullen de franchisenemer op elk vlak (blijvend) ondersteunen. Bij KRS bestaat er geen typeprofiel waaraan een franchisenemer moet voldoen. Je moet niet bang zijn om zelf de handen uit de mouwen te steken.”

Interesse? Kijk voor meer informatie op

www.kippie.nl/franchise of stuur een mail naar:

franchise@krs.nl


VSNR |

32

VSNR Food & Gezondheid

Vegan Bieten-kikkererwtenpancakes met Hoemoes Rode Biet en waterkerssla Dit gerecht is perfect voor de lunch, maar je kunt er ook kleinere pannekoekjes van maken voor op een buffet. De pancakes zijn pittig en kruidig en heerlijk met bietenhoemoes en frisse waterkers-koriandersla. VOOR DE PANCAKES: • 150 g gekookte biet + 50 ml van het bewaarvocht • 2 bosuitjes, in dunne ringen • 2 kleine groene chilipepertjes, fijngehakt • 2 tl komijnzaad, geplet in de vijzel • 2 tl venkelzaad, geplet in de vijzel • 2 tl korianderzaad, geplet in de vijzel • 1 tl bakpoeder • 100 g kikkererwtenmeel • 50 g griesmeel • 2 tl zout • 150-175 ml water • olijfolie, om in te bakken

OVERIG: • 1 sinaasappel, het sap en de geraspte schil • 2 cm verse gember, geschild • 30 ml olijfolie • 1 zakje jonge waterkers • ½ bosje koriander • 1 bakje Hoemoes Rode Biet • 2 el geschaafde amandel • 2 el za’atar Houd 50 ml van het bewaarvocht van de bieten apart. Rasp de bieten grof. Meng ze met de overige ingrediënten (m.u.v. de olijfolie) tot een nat beslag en laat even rusten. Doe het bietensap in een steelpan met de sinaasappelschil en het stukje gember. Doe het sinaasappelsap erbij en laat tot de helft inkoken. Breng op smaak met zout en peper en meng met de olijfolie. Verhit een paar el olijfolie in een koekenpan en giet er een soeplepel beslag in. Afhankelijk van de grootte van de pan kun je meerdere pancakes tegelijk bakken. Bak ze aan beide kanten tot ze beginnen te kleuren en neem uit de pan. Herhaal met de rest van het beslag. Pluk de koriander en ontdoe de waterkers van de harde stelen. Meng in een kom met de dressing. Rooster het amandelschaafsel droog in een koekenpan. Foto : Mathile Langevin


VSNR |

33

Lekker koken doe je met Maza! Een kleurrijke variant op onze klassieke Hoemoes; Hoemoes Rode Biet. Lekker smeuïg en heeft een wat aardse smaak van de bietjes.

Kijk voor meer feestelijke recepten op www.maza.nl

@masmasmaza


VSNR |

34

Gevarieerde voeding voor goede weerstand Door de komst van het coronavirus zijn we meer dan ooit bezig met het verbeteren van onze weerstand. Een gezonde en gevarieerde voeding houdt de weerstand op peil.

H

elaas bestaan er geen speciale superfoods waardoor je gelijk een goede weerstand krijgt. “Het gaat er juist om wat je op de lange termijn binnenkrijgt”, vertelt kennisspecialist Voeding & Gezondheid Iris Groenenberg van het Voedingscentrum. “Als je een volwaardig voedingspatroon hebt waarin je gevarieerd eet, dan draagt dit bij aan een goede weerstand. De Schijf van Vijf kan daarbij een goed hulpmiddel zijn. Als je elke dag voldoende uit alle vijf de vakken eet, binnen de vakken varieert en de juiste porties aanhoudt heb je een goed uitgebalanceerd eetpatroon. In de Schijf van Vijf zie je voedingshypes niet terug omdat het is gebaseerd op de wetenschappelijke consensus. Dat wil zeggen, dat de meerderheid van de internationale gespecialiseerde onderzoekers het met elkaar eens is op basis van de stand van wetenschap op dat moment.” DE SCHIJF VAN VIJF Als je eet volgens de Schijf van Vijf, is er volgens Groenenberg weinig reden om extra voedingssupplementen te slikken. “Sommige mensen grijpen nu naar supplementen omdat ze zich willen beschermen tegen het coronavirus. Als je gezond en gevarieerd eet, is het meestal niet nodig om supplementen te slikken tenzij er bijvoorbeeld door een arts is aangewezen dat je een tekort aan een bepaalde vitamine hebt. Als je toch bij wilt slikken, kijk dan goed of de hoeveelheid vitaminen en mineralen in het supplement de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid niet overschrijdt. Als dat wel het geval is kan het soms juist schadelijk zijn voor je gezondheid. Er zijn ook geen extra gezondheidseffecten te verwachten.” SUPPLEMENTEN Voor bepaalde groepen geldt echter altijd het advies om bepaalde vitaminen bij te slikken. “Vitamine D is zo’n voorbeeld. Onder andere ouderen en mensen met een getinte huidskleur krijgen het advies om een vitamine D supplement te gebruiken. Mensen die nu helemaal niet buiten komen kunnen op een gegeven moment een tekort krijgen aan vitamine D, terwijl dat wel van belang is voor een goede werking van het immuunsysteem. Daarom adviseren we: Als je een tuin of balkon hebt, ga daar dan dagelijks een half uurtje op zitten, bij voorkeur tussen 11:00 en

Foto's: Pexels

15:00, want dan is de zon het sterkst. Heb je geen buitenruimte? Ga dan voor een open raam zitten, zodat de zon direct op je huid schijnt. Als dat allemaal niet lukt dan kun je een vitamine D supplement neVL Tekst: Marjon Kruize men.”


Foto : Dainis Graveris

VSNR |

35

Hou je seksleven in leven

T

In de meeste relaties speelt seks een heel belangrijke rol. Toch geeft de Nederlandse vrouw haar seksleven gemiddeld slechts een mager zesje. Zonde! Want het bedrijven van de liefde geeft niet alleen plezier, het is goed voor de gezondheid en zorgt voor extra verbinding in je relatie.

oen Wendy van Mourik, eigenaresse van De Paarse Keizerin, tien jaar geleden op vakantie in Frankrijk een oude Libelle doorbladerde kwam ze langs een artikel van professor Harry van de Wiel over het seksleven van stellen met een langere relatie. “Het lage cijfer dat vrouwen aan hun seksleven gaven bleek toch genuanceerder in elkaar te zitten, want de cijfers lagen enorm ver uit elkaar. Het was óf heel hoog, óf heel laag, en die zes bleek enkel het gemiddelde te zijn.” Het verschil? Stellen die hoge cijfers aan hun seksleven gaven staken er meer moeite en tijd in om het boeiend en gevarieerd te houden. “Ze praatten samen over seks en bleven nieuwe dingen proberen”, vertelt Wendy. “Toen was mijn interesse gewekt. Ik ben thuis op onderzoek uit gegaan en kwam vooral uit op ranzige pornosites en onbegrijpelijke medische websites. Websites die weinig met liefde in intimiteit te maken hadden dus. Dat moest beter kunnen, en dus ontstond het idee voor een stijlvolle website waar erotiek samengaat met liefdevolle intimiteit, aandacht en samen genieten. Hiermee hoopte ik mensen te inspireren en hen te helpen hun seksleven boeiend te houden of gewoon wat leuker te maken. Ook als je al langere tijd samen bent.”

EEN GOED SEKSLEVEN KRIJG JE NIET CADEAU De wijze waarop je met je seksleven omgaat is essentieel, aldus Wendy. “Een goed seksleven krijg je niet cadeau, daar moet je moeite voor blijven doen. Het is belangrijk om samen nieuwe dingen te blijven proberen. Niet alleen om het boeiend en gepassioneerd te houden, maar ook omdat het helpt je seksleven in leven te houden als het even tegenzit. Vrijwel elke relatie krijgt te maken met tegenslagen of moeilijkheden op seksueel gebied. Stel dat je als man of vrouw bijvoorbeeld last krijgt van rugpijn, chronische hoofdpijn, een erectiestoornis of pijn bij het vrijen, dan is de verleiding groot om seks tijdelijk stop te zetten. Het gevaar is dat je dan de kans loopt dat de thermostaat uiteindelijk uitgaat en dan is het lastig het vuur weer aan te wakkeren. Daarom is het beter het niet zo ver te laten komen en samen op zoek te gaan naar een andere invulling van erotiek en seksualiteit en samen te kijken naar wat er wél kan. Dat is een stuk makkelijker als je gewend bent om samen over seks te praten en te experimenteren.” TIJD EN AANDACHT Om dat op de juiste manier te kunnen doen, moet je tijd blijven maken voor intimiteit en seks. “Blijf aandacht aan je partner en

jezelf besteden, blijf nieuwsgierig en blijf samen de vernieuwing opzoeken. Zonder experimenten geen vernieuwing en zonder vernieuwing geen passie. Door te experimenteren wordt vrijen geen ‘race naar een orgasme’, maar ‘voelen, ervaren en verbinden’. Dat zorgt voor meer plezier en genieten samen. Je hoeft de lat echt niet hoog te leggen en je hoeft ook niet van elke vrijpartij een experiment te maken. Doe het gewoon in kleine stapjes. En gaat het experiment niet zoals gedacht en gefantaseerd? Lach er dan samen om, en bedenk dat dit voor een nieuwe intimiteit tussen jullie zorgt en dat al deze ervaringen jullie seksleven samen uniek maken. Seksspeeltjes zijn hiervoor een uitstekend middel. “Speeltjes zijn van alle tijden, leeftijden en culturen. Zelfs de Romeinen gebruikten ze al”, vertelt Wendy. “Ze kunnen echt een verrijking van het seksleven zijn omdat ze de fantasie en de zintuigen prikkelen. Denk aan een veer die plaagt en prikkelt, een blinddoek voor een sensueel avontuur, of een vibrator voor extra genot.Ga daar vooral ook samen naar op zoek, dan kan het er alleen maar leuker op worden.”

VL Tekst: Marjon Kruize


VSNR |

36

VSNR op bezoek bij... Menno Kroon Kerstmis is jaarlijks een terugkerend feest waar veel voor uit de kast moet worden getrokken. Zo ook bij de bloemenzaak van Menno Kroon in Amsterdam, waar de zaak ieder jaar tijdens de feestdagen volledig wordt omgetoverd tot een kerstwinkel.

Hoe is de liefde voor Kerstmis tot stand gekomen?

“Eigenlijk is die liefde 28 jaar terug ontstaan, toen ik voor de eerste keer in New York was. Ik was daar rond de feestdagen en werd totaal weggeblazen door alle versieringen. Het was geweldig om te zien hoe er in New York zo’n uitmuntende kerstsfeer te zien was. Toen ik eenmaal terug in Nederland kwam, waar de versiering erg tegenviel, vond ik dat er verandering nodig was. Nu heb ik al 25 jaar mijn eigen winkel waar ik mensen de kleur en happiness kan geven die we in de donkere winterdagen enorm nodig hebben. Het is ontzettend leuk om hieraan bij te dragen.”

“Daarnaast heeft mijn liefde voor kerst zich het afgelopen jaar, door de uitbraak van het coronavirus, nog sterker ontwikkeld. Steeds meer mensen zitten binnen en hebben behoefte aan gezelligheid, zeker nu het buiten zo vroeg donker is. Als mensen mijn winkel binnenkomen zie ik, zowel bij jonge als oudere mensen, een twinkeling in de ogen. Iedereen voelt zich echt weer een beetje kind bij mij in de winkel. Dat warme en fijne gevoel wat ik hiervan krijg is heel mooi.” Wat onderscheidt jouw winkel van andere kerstwinkels?

“Van origine zijn wij natuurlijk een bloemenzaak. Dus wij zijn gewend om decoraties te maken met bloemen. Met Kerstmis nemen we dit talent gewoon mee. We kijken wat bij de klant en het huis past. De ene persoon wil de kerstversiering in huis namelijk heel chique en ingetogen houden, terwijl de ander het helemaal over de top wil. Beide kunnen heel leuk zijn. Het gaat er vooral om wat er bij de mensen past. Kerst is namelijk echt iets wat je opbouwt. Het ene jaar kopen mensen een nieuwe piek, het andere jaar kopen ze een paar extra kerstballen. Daarnaast heb je ook mensen die elk jaar de nieuwste collectie willen. Het gaat er bij mij vooral om dat we de klanten blij kunnen maken.”

“Als mensen mijn winkel binnenkomen zie ik, zowel bij jonge als oudere mensen, een twinkeling in de ogen. Iedereen voelt zich echt weer een beetje kind bij mij in de winkel. Dat warme en fijne gevoel wat ik hiervan krijg is heel mooi.”


“Het gaat er bij mij vooral om dat we de klanten blij kunnen maken.”

Foto's: Menno Kroon

Is het niet gek om het hele jaar bezig te zijn met een feest dat pas plaatsvindt aan het einde van het jaar?

“Het is onderdeel van mijn baan geworden. Ik noem Kerstmis ook altijd ‘het eindejaarsfeestje’. Onze winkel is twee maanden lang in de kerstsfeer. We maken de hele winkel leeg, schilderen hem en zorgen voor een nieuw decor. Op 1 of 2 januari halen we alles weer leeg. Schilderen we het weer opnieuw en beginnen we aan een frisse start. De klanten zien alleen die twee maanden de versieringen, maar achter de schermen gaat dit het hele jaar door. Je kan het vergelijken met de mode, zij lopen ook altijd een of twee seizoenen voor. Onze kerstwinkel ook. Alles moet al vroeg in het jaar geregeld en ingekocht zijn, anders komt het te laat. Kerst is echt een onderdeel van mijn leven geworden, dat kan ook haast niet anders als je er het hele jaar mee bezig bent haha!” Menno Kroon Cornelis Schuytstraat 11 Amsterdam – Zuid www.mennokroon.nl VL Tekst:Roos Breed

De versiering in de winkel is natuurlijk enorm uitgebreid, hoe kiezen jullie die versiering uit?

“Het belangrijkste is om goed te luisteren naar wat de klanten willen. Een goed voorbeeld zijn de Amerikanen die een ster als piek hebben. Dit is iets wat veel mensen in Nederland ook leuk vinden. Zodra ik dit merkte, zorgde ik ervoor dat wij die sterren met de nieuwe collectie ook in de winkel hadden. De info die je krijgt van je klanten, is heel essentieel. Elk land heeft namelijk zijn eigen traditie. Wereldwijd is kerst totaal anders, dus zijn er ook genoeg manieren om het feest te decoreren. Bij ons is het doel vooral om sfeer te creëren. Door de winkel zo mooi mogelijk te presenteren aan de klant, kun je dit doel bereiken. Hier ben ik dan ook het hele jaar mee bezig.”

VSNR |

37


Ilaria €379

VSNR |

38

www.sodastream.nl €99,-

VSNR Wonen

3 vragen aan Hubert Verheijen,uitvinder van Ecobrush Milieuvervuiling komt uit allerlei verschillende hoeken. Zelfs de kleinste dingen kunnen schadelijk zijn. Zo ook verf, maar hoe komt dit?

Eileen Ficus Lyrata €34,95 Pot Gina €17,95

Wat maakt verven schadelijk voor het milieu?

5

BO TOUCH BIN €179

9 9,

5

di

au

Cl

E

co

no

le

Bo

s

us

rk

sie

en

30

x4

cm

€6

De BONECO F220CC Clean & Cool: Drievoudige reiniging met een luchtverplaatsing van 900 m3 per uur Heeft UV-C licht dat alle virussen etc. doodt met de snelheid van het licht, Ionisatie en de nieuwste ESP-HEPA filter. Werkt middels statische elektriciteit. Deze filter is uitwasbaar en gaat dus jaren mee. In de zomer is het een power luchtreiniger en ventilator. In de winter op stand 1 een power luchtreiniger. Dit zorgt voor een goede luchtcirculatie in de gehele ruimte! €159,99

“Het positieve aan verven is dat verf ervoor zorgt dat hout niet wegrot en kleur geeft aan de samenleving. Maar helaas zijn er ook enkele schadelijke aspecten. Allereerst zitten in bijna alle verfsoorten microplastics die schadelijk zijn als ze in het milieu terecht komen, doordat kwasten onder de kraan worden uitgespoeld. Daarnaast zit met name in alkyd verven het oplosmiddel terpentine dat schadelijk is voor het milieu. Ook gebruiken mensen vaak plastic zakjes of folie om kwasten in op te bergen. Dat belast het milieu ook. Met een speciale kwasthouder is dit verleden tijd omdat je je kwast eenvoudig kunt opbergen. En met Ecobrush hoef je je kwast zelfs niet meer uit te spoelen onder de kraan omdat de Ecobrush in de speciale kwasthouder vanzelf schoon wordt. Dus bespaar je naast weggooikwasten ook nog eens terpentine en folie.”

Hoe kunnen we verven verduurzamen? Cl

au

di

Ec

oD

am

ien

sie

rku

ss

en

40

x6

0w

cm

MISTER DESIGN RUIJCH THE BOX WANDMEUBEL WIT VANAF € 449,10

“Het grootste verbeterpunt ligt denk ik bij het niet meer weggooien van kwasten. Alleen al in Nederland worden jaarlijks miljoenen verfkwasten onnodig weggegooid. Daar zitten ook dure kwasten tussen die uitgedroogd in een potje staan. De speciale kwasthouder is een bidon waar je een verfkwast in kunt brengen waardoor deze niet uitdroogt of beschadigt. Dit is dé oplossing om geen kwasten meer weg te hoeven gooien want je kwasten blijven soepel en gaan dus jarenlang mee. Tezamen met de Ecobrush, een professionele verfkwast geschikt voor acryl en alkyd wordt schilderen helemaal een feest want hij wordt ook nog eens vanzelf schoon!”

Waarom is duurzaamheid belangrijk voor jou?

MISTER DESIGN RUIJCH THE BOX WANDMEUBEL WALNOOT VANAF €629,10

“Ik denk dat het algemeen bekend is dat grondstoffen schaars zijn geworden. Het is daarom belangrijk dat je zo duurzaam mogelijk produceert en zo degelijk mogelijk opdat het product zo lang mogelijk kan worden gebruikt. Dit is de beste manier om het milieu te ontlasten. Dat zie je bijvoorbeeld ook aan Intomast (bespaart vlaggen) en Easycan, een hersluitbaar blikje.” VL Tekst: Roos Breed


“We energise you” In hotel Papendal is een bijzondere kamer geopend; de JEE-O Golden Suite. Voorzien van luxe design badkamerelementen van JEE-O in matgoud en met subtiele verwijzingen naar de topsport. In een bijzonder kunstwerk zijn alle Olympische medaillewinnaars van de Spelen in Tokyo vereeuwigd. Het design van de JEE-O Golden Suite kent een licht en een donker gedeelte. Per ruimte is er nagedacht over beleving en functionaliteit. Het bad- en slaapgedeelte kent donkere kleuren en materialen die zorgen voor geborgenheid en intimiteit.

Design Luxe Inspiratie Ontspanning Het leefgedeelte heeft een lichte uitstraling, waarbij overdag goed gebruik wordt gemaakt van het natuurlijke daglicht voor een optimaal gebruikscomfort.

Kijk voor meer informatie op www.jee-o.com


VSNR |

40

Zelfs als het regent kun je het binnen gezellig maken’ Het wonen een stukje mooier maken. Dat is waar Wolterinck voor staat. In de ingerichte stijlkamers en tuin komt de levendige wereld van het bedrijf tot zijn kracht.

SHOWROOM

“Het ontwerp voor het Wolterinck gebouw is eigenlijk ontstaan vanuit mijn grote passie voor panden uit de jaren 20”, vertelt Marcel Wolterinck, eigenaar en creative director van ontwerpbureau Wolterinck. In het pand is een showroom te zien met volledig ingerichte stijlkamers. “Het voornaamste doel in deze showroom is om een realistische sfeer te creëren”, legt Marcel uit. “De keuken in de showroom is dus daadwerkelijk een plek waar wordt gekookt. Ditzelfde geldt voor de badkamer, die ook echt wordt gebruikt.” Eigenlijk alles wat je thuis hebt is ook in de showroom van Wolterinck te vinden. “Het grappige is dat veel mensen die de showroom bezoeken zich afvragen of ik er ook echt woon”, vertelt Marcel. “Dit is precies het doel geweest, ik wilde een pand bouwen dat losstond van mijn privésituatie, maar waar mensen toch het persoonlijke gevoel konden ervaren wat ik mee wil geven aan het interieur. Zo geef je mensen een kijkje in de sfeer van het bedrijf en dat vind ik heel leuk.” In de showroom is ook een hoge kastenwand te zien, gaat Marcel verder. “De kast is eigenlijk een heel uitgebreid ontwerp. Je kunt er namelijk van alles in kwijt, zoals boeken, beelden en andere vormen van kunst. De kast kan op deze manier volledig worden ingevuld naar eigen wens.” Naast de eigen invulling maakt de hoogte de kast ook bijzonder. Marcel: “Ik vind het belangrijk om de ruimte optimaal te benutten, daarom is de kastenwand ruim 5,5 meter hoog.”


VSNR |

41

ONTWERPEN

De inspiratie voor zijn projecten haalt Marcel niet alleen uit Nederland. “Ik ga graag naar Italië om platen natuursteen voor op de vloer of muur uit te zoeken die ik geschikt vind voor een bepaalde ruimte.” De passie voor ontwerpen heeft Marcel dan ook niet zomaar ontwikkeld. “Sinds vijf jaar maak ik ook mijn eigen bronzen sculpturen voor in de tuin, dit is een van mijn grootste hobby’s”, legt Marcel uit. “Ik neem deze passie dan ook mee in het bedrijf. De sculpturen die ik gemaakt heb staan in onze showroom. Als mensen die beelden in hun huis willen zien, nemen wij ze mee als we de meubels leveren. Zo kan de klant zien of ze het beeld thuis vinden passen.”

“Het voornaamste doel in deze showroom is om een realistische sfeer te creëren.”

WENSEN VAN DE KLANT

Voordat wij een huis gaan designen, is het allereerst belangrijk om van de opdrachtgever duidelijk te krijgen hoe hij wil wonen, aldus Marcel. “In mijn twee recent uitgebrachte boeken staan 35 uitgebreide projecten. Ik vind het bijvoorbeeld prettig als mensen deze boeken doornemen en aangeven wat ze wel en niet mooi vinden. Dit is voor ons een goede handleiding en een goed uitgangspunt om het ontwerp te starten.” Een ontwikkeling die zich de laatste jaren heeft afgespeeld is het feit dat steeds minder mensen een eetkamer belangrijk vinden in het ontwerp van het huis. Marcel: “Een eetkamer is echt iets van vroeger. Tegenwoordig is de keuken de belangrijkste plek in het huis, het leven speelt zich daar echt af. Het is een plek waar wordt gekookt, gewerkt, een glaasje wijn wordt gedronken en waar vrienden of familie worden ontvangen. Het is een echte gezelligheidskamer geworden. Verder is de functie van de keuken tegenwoordig niet meer alleen voor binnenshuis. Ook buiten creëren mensen nu een plek die gelijk staat aan een keuken. Denk aan een overdekt terras of een Big Green Egg. Ik heb een grote passie voor koken en wordt hier dus heel blij van.” Als we kijken naar de badkamer dan ligt dat een beetje hetzelfde als bij de keuken, gaat Marcel verder. “De badkamer is tegenwoordig niet meer een plek om alleen te douchen. Het is een plek geworden waar je bijvoorbeeld een boek kunt lezen of kunst op kunt hangen. Het is een ingerichte ruimte waar je graag tijd spendeert. Je begint in deze ruimte tenslotte niet alleen je dag, maar je eindigt hem er ook. Qua design voor de badkamer is de natuur voor mij de belangrijkste inspiratiebron. Ik werk bijvoorbeeld graag met marmer, maar ook met daglicht. In veel van mijn ontwerpen komt er via dakramen licht in het huis. Ik vind het contact met de natuur heel belangrijk, want zelfs als het regent kun je het binnen gezellig maken.” VL Tekst: Roos Breed Foto's: Wolternick Showroom


Waarom investeren in recreatievastgoed?

Foto : Miikhail Nilov

VSNR |

42

Al bijna twee jaar vieren we massaal onze vakantie (meestal) in eigen land. De verre oorden werden ingeruild voor een vakantie in de achtertuin, plaatselijke camping of recreatiepark. Deze omslag heeft voor een grote verandering gezorgd op de markt voor recreatiewoningen.

STIJGING In 2020 zijn er ruim 7300 recreatiewoningen in Nederland verkocht, dat is maar liefst 70 procent meer dan in 2019, meldt nvm.nl. De gemiddelde verkoopprijs is, vergeleken met 2019, met 13,6 procent gestegen naar €172.500. Dit is de hoogste stijging sinds 2004. Het beschikbare aanbod recreatiewoningen per 1 januari 2021 bedroeg ongeveer 800 woningen, terwijl dat aantal ten opzichte van begin 2019 nog 1900 was. De invloed van de oververhitte reguliere koopwoningmarkt wordt daarmee ook zichtbaar op de recreatiewoningenmarkt. Geld wegzetten op de spaarrekening levert (bijna) niets meer op en daarom gaat men onder andere opzoek naar alternatieve beleggingsmogelijkheden. Het kopen van een tweede (recreatie) woning lijkt voor veel mensen een aantrekkelijk alternatief en wordt vaak verkocht als een relatief veilige belegging. Je ontvangt namelijk jaarlijks een rendement en kunt gebruik maken van de woning wanneer je dat zou willen. WAARDEVAST Beleggen in recreatief vastgoed is redelijk

waardevast. Aanbieders van recreatiewoningen bieden veelal een vast rendement aan voor een x aantal jaren, stelt wereldwijdleven.com. Dat zorgt ervoor dat de vraag toeneemt. Maar een recreatiewoning aankopen verschilt met het kopen van een reguliere woning. Zo is het belangrijk te weten dat het verkrijgen van een hypotheek voor een recreatiewoning verschilt ten opzichte van reguliere hypotheek. In veel gevallen is een volledige financiering niet mogelijk en de te verwachten inkomsten uit de verhuur mogen niet worden meegenomen bij het bepalen van de hoogte van de hypotheek. Een tweede woning en bijbehorende hypotheek wordt belast in box 3. De lening is aftrekbaar van het totale vermogen, de rente en kosten voor het onderhoud van de woning zijn niet aftrekbaar. CHECK Daarnaast zijn er nog andere factoren die een rol spelen bij de aankoop van recreatievastgoed. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat de aanwezige Vereniging van Eigenaren van groot belang is, vooral voor het rendement op de lange termijn. Wat is doel van het

vakantiepark met de recreatiewoningen? En check goed het parkregelement van waar de recreatiewoning staat. Het verhuren van woningen wordt niet op alle parken toegestaan of slechts deels. Ook zijn er parken waar de verhuur verloopt via het parkbestuur, waarbij het eigen gebruik juist zeer beperkt mogelijk is. Het is dus verstandig voor aankoop goed te checken wat van toepassing is. Het zou namelijk zonde zijn als je een recreatiewoning aankoopt en je er geen gebruik van mag maken op de momenten wanneer jij zou willen. Het investeren in recreatievastgoed kan aantrekkelijk zijn. Beleggen biedt kansen, maar op voorhand is het goed om goed op te letten op een aantal zaken. Lees de kleine lettertjes en bepaal wat je doel van de investering gaat zijn. Is de recreatiewoning een belegging of voor eigen gebruik? Dit kan de keuze bepalen voor het juiste vakantiepark en daarmee recreatiewoning voor een zo optimaal mogelijke investering.

VL Tekst: Féline van der Linde


IEDER SEIZOEN GENIETEN OP DE MEEST BIJZONDERE PLEKKEN Dutchen Group ontwikkelt en exploiteert de mooiste recreatieomgevingen van Nederland en Europa, waar u met familie en vrienden jaarrond kunt genieten van vrije tijd. Opladen en er even helemaal uit zijn in een inspirerende setting volop comfort, design en overweldigende natuur. WATERVILLA’S ZUYDOEVER / LOOSDRECHTSE PLASSEN

ICE CUBES VALO / FINLAND

WATERLODGES NAUT / ZEEUWSE DELTA

Wilt u meer weten over een vakantiewoning als investeringsmogelijkheid? Bekijk het aanbod op WWW.DUTCHENGROUP.COM. Neem contact op per mail: info@dutchengroup.com of telefonisch: 023 741 00 60. Bekijk het actuele aanbod verhuur op WWW.DUTCHEN.NL.


VSNR |

44

Entrepreneur aan het woord…

Simone van Trojen van LaDress

Een succesvol bedrijf runnen is niet altijd gemakkelijk. We spreken erover met Simone van Trojen, oprichtster van kledingmerk LaDress. Waarom ben je begonnen met ondernemen?

“Ik heb jarenlang in het bedrijfsleven gewerkt en toen ik eenmaal kinderen kreeg merkte ik dat mijn leven drukker dan ooit was. Tijd om na te denken over mijn outfits had ik eigenlijk niet. Toen kreeg ik een idee voor een kledingstuk, om precies te zijn een jurkje, dat ik overal en bij elke gelegenheid kon dragen. Zo ontstond vijftien jaar geleden het idee voor LaDress, een jurkje in vier verschillende varianten dat geschikt was voor allerlei verschillende gelegenheden. Eigenlijk wilden we daar nog meer versies van maken, maar al snel kwamen er meer jurkjes bij. Inmiddels doen we niet alleen jurkjes, maar ook allerlei andere kledingstukken. Het is de perfecte outfit voor iedere gelegenheid geworden.”

Als ondernemer vind ik het vooral heel leuk om vrouwen te ontzorgen en kledingstukken te maken die hen in hun kracht zetten. Wat voor type ondernemer ben je?

“Ik denk dat ik ondernemer ben in hart en nieren, de flexibiliteit en de drive die je daarvoor nodig hebt zitten wel in me. Als ondernemer vind ik het vooral heel leuk om vrouwen te ontzorgen en kledingstukken te maken die hen in hun kracht zetten. We besteden daarom ontzettend veel liefde en aandacht aan het maken van tijdloze items en introduceren pas iets nieuws als het helemaal goed is. We zijn elke dag keihard bezig om deze boodschap naar buiten te brengen. En dat doe ik natuurlijk niet alleen, maar met een heel team dat zich elke dag inzet voor ons merk.” Waar haal je je inspiratie vandaan?

“Ik vind het belangrijk dat wanneer je de deur uit stapt, je voelt dat je er goed uit ziet. Je moet het gevoel hebben dat je de wereld kunt veroveren. Dat zelfverzekerde gevoel willen wij uitstralen. Mijn inspiratie daarvoor komt overal en nergens vandaan. De feedback van onze klanten, mijn collega’s en vrienden, kunst en mooie boeken inspireren mij elke dag. En als ik twijfel over een bepaald kledingstuk kan ik dat altijd even met mijn moeder delen, zij helpt me altijd met haar goede ideeën.” Welk deel van je werk vind je het leukst?

“Het gelukkig maken van de vrouwen en hun zorgen wegnemen, en alles wat daarmee te maken heeft. Ik vind bezig zijn met de collectie

Foto's: Persfoto

namelijk net zo leuk als ons verhaal vertellen. Er is in de afgelopen vijftien jaar natuurlijk zo ontzettend veel gebeurd, en dat is het leuke aan ondernemen: het meegroeien met het bedrijf. Ik ben 24 uur per dag, 7 dagen in de week bezig met dit bedrijf, het is echt vervlochten met mijn leven.”

Ik vind het belangrijk dat wanneer je de deur uit stapt, je voelt dat je er goed uit ziet. Je moet het gevoel hebben dat je de wereld kunt veroveren. Dat zelfverzekerde gevoel willen wij uitstralen.


Waar ben je het meest trots op?

“Eigenlijk ben ik niet zo snel trots op iets dat ik zelf heb bereikt. Ik ben vooral heel blij en dankbaar voor alles wat we samen met ons team doen. We hebben heel veel liefde voor alles en iedereen waar we mee te maken hebben. We proberen echt iets neer te zetten met elkaar. En ik hoop dat we dat samen nog heel lang kunnen en mogen doen.” Ondernemen is vallen en opstaan, van welke fouten heb je moeten leren?

“Ondernemen is niet altijd makkelijk. In 2019 hebben we als bedrijf een reorganisatie gedaan omdat we zo hard gegroeid waren. We deden alles zelf, en waren daardoor de kern uit het oog verloren. Terug naar de basis dus. Toen we uit die reorganisie kwamen hebben we begin 2020 een nieuwe campagne gerealiseerd, ‘Let’s unite’, met twintig bijzondere vrouwen. Het had een grote campagne moeten worden, om ons merk opnieuw aan de wereld te tonen, maar toen kwam corona. Dat vergt dan een behoorlijke flexibiliteit. Hier heb ik ontzettend veel van geleerd. Het is belangrijk dat je elke dag opnieuw bereid bent om dingen op te lossen. Maar daarnaast ook jezelf in de spiegel durft aan te kijken en eerlijk durft te blijven. Het toegeven en herstellen van je fouten is heel belangrijk.” Wat is de grootste les die je andere ondernemers mee wilt geven?

“Het allerbelangrijkste is dat je samen een goed team vormt. Ik wilde in het begin heel veel zelf doen, maar als je groeit kan dat gewoon

niet. Met een team kan je ook lief en leed delen, als het goed gaat, maar ook als het minder goed gaat. Alleen samen kan je dingen bereiken waar je klanten blij van worden.”

Ik ben vooral heel blij en dankbaar voor alles wat we samen met ons team doen. We hebben heel veel liefde voor alles en iedereen waar we mee te maken hebben. Waar zie je je bedrijf over vijf jaar?

“Mijn grootste doel is zorgen dat we nog veel meer vrouwen in hun kracht kunnen zetten met LaDress. En om dat te doen blijven we continu alles wat we doen evalueren, evolueren en optimaliseren. Ik wil ook dat iedereen die voor ons werkt daar een goed gevoel bij heeft en daar gelukkiger van wordt. Toen ik net begonnen was kreeg ik een handgeschreven brief van een klant waarin ze vertelde hoe zelfverzekerd ze zich voelde in onze jurken en hoe blij dat haar maakte. Daar zit mijn intrinsieke motivatie en dat wil ik nog heel lang blijven doen.”

VL Tekst: Roos Breed & Marjon Kruize

Puur glas met een warme uitstraling

In de samenwerking van Stylish Glass en StudioLiv was het doel een warme, chique ruimte te creëren waarin je volledig tot rust komt. De wens was om zo min mogelijk profielen te zien, en dat is goed gelukt. Hierdoor is het puur glas wat je ziet. De combinatie van de kleur op de wanden en het bronzen glas maakt dat de badkamer een warme en chique uitstraling heeft. Bij de kaptafel zie je een spiegel die van het plafond tot aan de vloer loopt, met dezelfde bronzen kleur. Hierdoor is de ruimte één geheel. Ook bijzonder is de grote douchewand, die zelfs door het raam naar binnen getakeld moest worden.

Ook een interieur met puur glas? Kijk op Stylishglass.com

VSNR |

45


Foto's: Franz Frieling

VSNR |

46

Verleidingsgevaar in dé keukensnoepwinkel net over de grens

T

oe aan een nieuwe keuken? Online inspiratie opdoen is leuk, maar op een gegeven moment wil je al die vele verschillende mogelijkheden ook in het echt zien. VSNR nam een kijkje net over de grens in Nordhorn, in de twee enorme showrooms van Ekelhoff Küchen, samen goed voor 10.000 m² waar de mooiste keukens verleidelijk staan opgesteld. Veel donkere kleuren en hout, maar ook veel zachte warme tinten als beige en zandgrijs is het eerste wat opvalt, dwalend tussen al die keukens. Maar ook prachtige natuursteensoorten die uitnodigen tot strelen, en fronten in bijzondere materialen als matglas of keramiek die zorgen voor een luxueuze uitstraling. “Je koopt een keuken niet voor een paar jaar”, vertelt Miriam Monchen, marketing manager bij Ekelhoff Küchen. “Het is een investering waar je lang van wilt blijven genieten. En waar je een muur gemakkelijk een andere kleur kunt geven is dat bij een keuken toch wat moeilijker. In de praktijk wordt er dan ook vaak gekozen voor neutrale en tijdloze kleuren en materialen.”

TRENDS/DETAILS Trends komen en gaan. “Toch lijkt de zwarte of donkere keuken een blijvertje. Vaak ook wordt alleen een deel van de keuken, zoals het eiland of de kastenwand, in een donkere kleur of houtsoort uitgevoerd. De trend van natuurlijke materialen als hout, steen en keramiek, graag ook ton-sûr-ton gecombineerd, zal dan ook niet zo snel overwaaien, verwacht ik. Details in messing, goud of koper kunnen in een donkere keuken spannende accenten zetten. Sowieso is er veel aandacht voor details: hoe een spoelbak is ingebouwd in het werkblad, de binneninrichting van kasten en lades, praktische én mooi vormgegeven elementen op of boven het eiland of aan de achterwand.” KWEEKKAST “Qua apparatuur is de Quooker en de inductieplaat met geïntegreerde afzuiging niet meer weg te denken uit een moderne keuken en ook wordt steeds vaker gekozen voor een stoomoven of een wijnkoelkast. Wat ik zelf een hele leuke ontwikkeling vind is de kweekkast, waar je je eigen kruiden of groenten in kan kweken. Deze bijzondere kast is er in verschillende maten en kan net als andere inbouwapparatuur in elke keuken worden geplaatst.” WERKPLAATS Naast de vele merkkeukens zijn er ook handgemaakte keukens te zien. In de professionele meubelwerkplaats kan alles op maat worden gemaakt. “Omdat niet iedere keukenwens te realiseren is met standaardoplossingen. Onze keukendesigners hebben hierdoor een enorme ontwerpvrijheid. Er is keuze uit meer dan zestig duurzame houtsoorten, van knoestig eiken tot lichtvoetig bamboe of

een Afrikaanse houtsoort. Uiteraard perfect afgewerkt met veel aandacht voor details, wat zorgt voor een luxe uitstraling. En niet alleen in hout, ook in glas, steen, staal, keramiek... dankzij ons grote netwerk van betrouwbare partners kunnen wij vrijwel iedere klantenwens vervullen.” ERVAREN “Een nieuwe keuken koop je niet online”, gaat Miriam verder. “Je wilt juist ervaren hoe een bepaald keukenblad aanvoelt. Hoe kleuren elkaar kunnen versterken of juist niet en waarom gesatineerd glas zo mooi matcht met rvs of blank eiken.” Net over de grens in Nordhorn, Duitsland, vind je deze ware snoepwinkel voor de keukenzoeker. Wat je stijl ook is, van landelijk tot modern. In de twee grote showrooms (een in het centrum van Nordhorn, de andere aan de rand van de stad) vind je het allemaal. Met topmerken als SieMatic, Poggenpohl, en het eigenzinnige designmerk next125, maar ook de meer voordelige merken Ballerina en Contur. Allemaal worden ze gekenmerkt door mooie designs en materialen van uitstekende kwaliteit.” BELEVENIS Al klinkt het ver, net over de grens in Duitsland, dat is het niet. “Vanaf Amsterdam zijn de showrooms binnen twee uur te bereiken. Niet alleen de keukenshowrooms zijn een ware belevenis. Een bezoek brengen aan Nordhorn betekent ook een leuk dagje of weekendje weg. Vlakbij Nordhorn ligt het historische kuuroord Bad Bentheim met een fraaie burcht, en voor de kinderen is er de leuke en betaalbare dierentuin in Nordhorn. Zo wordt een nieuwe keuken uitzoeken een feestje voor het hele gezin!” VL Tekst: Féline van der Linde


VSNR |

47

Perfect cadeau voor een onvergetelijke

10% KORTING PREMIUM KWALITEIT DONZEN DEKBEDDEN EN HOOFDKUSSENS Atijd gratis bezorging 30 dagen proberen Gegarandeerd de beste kwaliteit

GEBRUIK DE CODE 10-VSNR EN ONTVANG 10% KORTING OP: WWW.WHITECLOUDZ.NL


50 JAAR

Grootste Keuze LAAGSTE PRIJS

MIDDENWEG 57 HOOFDDORPPLEIN 11 WWW.TONOVERMARS.NL


Reiniging door state-of-the-art HEPA-ESP filter, ionisatie en UV-C licht -

Virussen Bacterien Schimmels Pollen Fijnstof Huisstofmijt enz.

Het HEPA-ESP filter is uitwasbaar in de vaatwasser!

De ventilator zorgt voor perfecte luchtcirculatie in de hele ruimte

-

CLEAN & COOL FAN Model F220CC Unieke combinatie van ventilator en luchtreiniger

www.boneco-nederland.nl

Of bel 0320-237930


Bee C o Bee F nscious ri Bee B endly odhi Gebr EMP uik de ko rt 20% ingscode beste korting o p je lling.

voor

Is guilt-free honing eigenliijk wel mogelijk?

Onze "hands off" benaderingvetrouwt erop dat de bij het altijd beter weet dan wij. Door enkel de honing te gebruiken die de bijen niet nodig hebben om zichzelf te voeden hoeven we hun dieet niet aan te vullen met suikerwater, en dat is een stuk beter voor hun gezondheid. We hebben zero-tolerance voor antiviotica en andere vormen van medicatie en de bijenkorven worden nooit dichtbij wegen of agricultuur geplaatst, waarvan de uitstoot de bijen zou kunnen schaden en hun honing zou kunnen vervuilen. Voor elke pot die afgenomen wordt planten we één boom om de wereldwijde ontbossing tegen te gaan. Ook krijg je bij elke pot een gratis zakje bijvriendelijke bloemenzaadjes zodat ook jij je steentje bij kan dragen om onze vliegende, bestuivende vriendjes te helpen. www.beebodhi.com/nl


VSNR |

51


VSNR |

52

Authentieke Libanese keuken bij jouw thuis HEEMSTEDESTRAAT 80 AMSTERDAM | CEDARS.NL