Page 1

VSNR Commerciële Bijlage bij deze krant

Edition #1 thevisionairelife.nl

THE VISIONAIRE LIFE

Economie Wonen Gezondheid Reizen Fashion Food & Drink Tech Mobiliteit

1

Demy de Zeeuw ”Mijn droom is om een wereldmerk te bouwen.”

Theme & so |

April 2019


MAART 2019 IN VERKOOP

OPOOSTENBURG.NL


De tijd vertelt de meest fascinerende verhalen. QLOCKTWO® CLASSIC CREATOR’S EDITION METAMORPHITE

QLOCKTWO® geeft de tijd aan met woorden. De woorden veranderen in stappen van vijf minuten en vier oplichtende punten in de hoeken geven precies de minuten weer. QLOCKTWO® is leverbaar in diverse afmetingen, kleuren en materialen – in meer dan 20 talen, meervoudig bekroond met Design Awards – Made in Germany. www.qlocktwo.com

Official Distributor for Benelux and Scandinavia: HourLux | Leemansweg 19-1 | 6827 BX Arnhem | Netherlands + 31 85 4019533 | info@hourlux.com | www.hourlux.com


14

W

elkom bij de allereerste editie van The Visionaire Life, een nieuw lifestyle magazine van European Media Partner.

In dit magazine bespreken we de laatste trends op het gebied van economie, interieur, gezondheid, reizen, fashion, food & drink, tech & gadgets en mobiliteit. Alle zaken waar de moderne visionair van op de hoogte zou moeten zijn dus, aan de hand van interviews met experts die zich midden in deze branches bevinden en artikelen die de laatste trends voor je zullen uitlichten. We vertellen je wat er op dit moment hot & happening is in onze hoofdstad, maar focussen ons ook op de rest van Nederland en het buitenland.

8

32 26 inhoud 8 Tweede woning populair als belegging 12 De keuken van je dromen

We blikken vooruit naar de aanstaande paasdagen, lichten modetrends uit, laten je alvast zien welke bestemmingen je zou moeten kiezen voor je zomervakantie, geven je de laatste updates over de vastgoed markt en nog veel meer.

16 Profiel: Demy de Zeeuw 23 “Verzorg je hoofdhuid even goed als je gezicht” 24 Het recept tegen huidveroudering

Veel leesplezier!

26 E-bike populairder dan stadsfiets 30 ‘Fietsen door de Noorse Lofoten is prachtig’

The Visionaire Life wordt dit jaar zes keer gedistribueerd met Het Parool. Wil je adverteren of heb je tips? Neem dan contact met ons op. Volgende edities: 31 mei 2019 26 juli 2019 27 september 2019 29 november 2019 20 december 2019

VSNR THE VISIONAIRE LIFE

Campagne Manager: Roos Naftaniel Managing Director: Amanda Ghidoni Chief Content Officer: Mats Gylldorff Redacteur: Marjon Kruize Grafische Vormgeving: Rowan Brandt, Petra Danielsson Coverfoto: Demy de Zeeuw Tekst: Esra Buke, Marith Iedema, Annette Hoeksema, Jerry Huinder, Marjon Kruize, Hugo Schrameyer Distributie: Het Parool Contact redactie: marjon.kruize@europeanmediapartner.com Contact adverteren: laila.belfadla@europeanmediapartner.com

34 Goed gekleed de lente in 36 “Ik blijf altijd mijn eigen handschrift trouw” 38 Schwarzwälder Kirschfondants

16 CONTENT WITH A PURPOSE European Media Partner Nederland B.V Keizersgracht 424, NL-1016 GC Amsterdam Tel.: +31 20 808 82 00 Email: nl@europeanmediapartner.com www.europeanmediapartner.com

40 Gadgets voor de Visionair 42 ‘Voor de meeste mensen is een auto onmisbaar’

European Media Partner is gespecialiseerd in contentmarketing en native advertising. Wij combineren redactionele inhoud met themakranten die bij toonaangevende dagbladen zijn bijgevoegd. Wij zorgen ervoor dat de boodschap van uw merk wordt overgebracht, en uw doelgroep de juiste beslissingen neemt.

5 Inhoud |

Een visionair zijn. Voor ons betekent dat altijd op de hoogte zijn van de laatste trends in jouw branche. Of het nou gaat om duurzaamheid, muziek, fashion, voeding of nog iets heel anders, de visionair heeft altijd zijn woordje klaar en weet precies te vertellen welke kant de branche op zal bewegen.


What’s happening in Amsterdam? Food Foodies, verzamelen. Op de tweede verdieping van Magna Plaza aan de Nieuwezijds Voorburgwal wordt op dit moment The Food Department gerealiseerd. Een foodhal met ruim vijftien stands, drie bars en een koffiecorner.

Foto: Sushito

Trends |

6

De foodhal is straks zeven dagen per week geopend, van tien tot tien. Perfect voor ontbijt, brunch, lunch, diner en tussendoortjes dus. Hier worden innovatieve, maar vooral smaakvolle maaltijden geserveerd. Met natuurlijk een bijpassend drankje dat je bij één van de drie bars kunt halen. Ideaal voor als jij en je vrienden of partner het niet eens kunnen worden over jullie restaurantkeuze voor die avond. Haal wat op bij de verschillende stands, en kom samen bij een van de vele zitplekken. De food hall zal later dit jaar openen.

The Food Department In de nieuwe food hall in Magna Plaza vind je een gevarieerd aanbod van heerlijke maaltijden.

Comedy Op dinsdag 9 april vindt in De Kleine Komedie de Avond van de Kleinkunst plaats. Een keur aan cabaretiers, liedvertolkers en popartiesten passeren die avond de revue en duiken in een groots archief van Nederlandse kleinkunst.

Klassieke liedjes worden die avond in een nieuw jasje gestoken. Vorig jaar zagen we bijvoorbeeld Bennie Jolink samen met Nathalie Baartman en zong Kiki Schippers het vervolg op Suzanne van VOF de Kunst. Dit jaar komen onder andere Yentl en de Boer, Katinka Polderman, Jenny Arean en Drukwerk langs. De avond van de Kleinkunst is een initiatief van AKF Deluxe.

Foto: AKF Deluxe

Een avond lachen Een avondje kleinkunst is gegarandeerd plezier.


Shopping Foto: Spice PR/Ivy & Oak

Het merk hecht veel waarde aan ethiek en het milieu, en stapje voor stapje werken zij toe naar een volledig duurzame productie waarbij Ivy & Oak volledig verantwoordelijk is voor het gehele proces. Van het materiaal tot aan het maakproces en het uiteindelijke product. Voor kwaliteit die langer mee gaat dan één seizoen.

Ethiek en milieu De collectie van Ivy & Oak hangt vanaf 22 april bij De Bijenkorf.

Music

Sustainability

De Amsterdamse band EUT is hot en happening. Afgelopen najaar brachten ze hun debuutplaat Fool For The Vibes uit en na de showcase festivals begin dit jaar gonsde het van de lovende reacties. En niet alleen in Nederland, ook in onder andere Frankrijk en Groot-Brittannië timmert de band aardig aan de weg.

Als het aan de Nederlandse milieuorganisaties ligt, zijn de maatregelen die in het Klimaatakkoord bekend gemaakt worden nog lang niet drastisch genoeg. Volgens hen is het nog totaal onduidelijk waar de rekening komt te liggen, en lijkt het erop dat de grote bedrijven worden ontzien en huishoudens te zwaar belast worden. Ook zijn er in elke sector andere grote problemen en onenigheden.

Catchy en energiek Je vindt de energieke debuutplaat van EUT op Spotify.

En de milieuorganisaties zijn niet de enigen die zich opwinden over de afspraken in het klimaatakkoord. Ook de FNV en vele scholieren maken zich druk. De scholieren liepen daarom op 14 maart een nieuwe klimaatmars, en kondigden hier ook aan dat het volgens hen nog niet genoeg is. Op 24 mei, tijdens een Europese actiedag wordt opnieuw een klimaatmars georganiseerd. Met of zonder toestemming van hun school.

Het debuutalbum staat vol catchy nummers waarbij het bijna onmogelijk wordt om stil te blijven zitten. Wil je de band live zien? Op 5 mei staan ze op Bevrijdingspop in Haarlem!

Foto: EUT

Tekst: Marjon Kruize

Foto: Pexels

En dat is ook geen wonder, de muziek is aanstekelijk en ook live weten ze het publiek mee te krijgen. Zangeres Megan lijkt volledig op te gaan in de muziek en trekt het publiek daarbij volledig mee.

Marcheren voor een betere wereld Jongeren in Nederland gaan de straat op voor een beter klimaat.

7 Trends |

Foto: Spice PR/Ivy & Oak

Het Berlijnse vrouwenmodemerk Ivy & Oak komt naar Nederland. Van 22 april tot en met 12 mei wordt er een popup store geopend in De Bijenkorf. Het merk werd in mei 2016 opgericht en staat voor eenvoud en duurzaamheid. Luxe producten van goede kwaliteit hoeven volgens hen niet duur te zijn.


Foto: Pixabay Een tweede huis is populair Voor de aanschaf van een vakantiewoning wordt gemiddeld 234.000 euro geïnvesteerd.

Tweede woning populair als belegging Economie |

8

E

en tweede huis – en dan vooral de recreatiewoning – is sterk in populariteit gestegen. Exacte cijfers over hoeveel mensen een tweede huis hebben, zijn er niet, maar de verkoop van recreatiewoningen laat in ieder geval een gezonde stijging zien. In 2017 was er een plus van vijftien procent, meldt de makelaarsvereniging NVM.

Om meteen maar een fabeltje uit de weg te ruimen. Een tweede woning is niet alleen weggelegd voor particulieren met een dikke portemonnee. Ook middeninkomens ontdekken steeds vaker de zegeningen van een extra woningaankoop. Deels heeft dat te maken met financiële aspecten: het is lucratief om een tweede woning te kopen. En deels kent dat ook zijn gemaksfactor.

get heeft tussen de 100.000 en 200.000 euro. “Denk aan zelfstandigen die een alternatief zoeken om geld te sparen voor hun pensioen. Je hoeft niet meteen twee ton te investeren. Er zijn al recreatiewoningen beschikbaar voor 40 of 50.000 euro. Bovendien speelt de markt op die vraag in met de bouw van goedkope prefab vakantiewoningen.” Ook de adviesorganisatie FDC Financieel Planners & Adviseurs ziet de groeiende populariteit van de tweede woning. De rente voor de hypotheekschuld is op dit moment nog erg laag, meldt de organisatie, terwijl de huren die gevraagd kunnen worden, de pan uit rijzen. Door deze combinatie van fiscale voordelen en lage rente, kan de bezitter van een tweede woning onder de streep een flink bedrag overhouden.

‘Een rendement van vier tot vijf procent is zeker haalbaar’

Eerst even de financiële aspecten. De rentestand heeft de laatste jaren historisch laag gestaan. Dat is een belangrijke aanjager voor de aanschaf van een tweede huis, maar misschien nog belangrijker is de zekerheid van investeringen in stenen. “Een rendement van vier tot vijf procent is zeker haalbaar, terwijl sparen op de bank minder opbrengt. Ook de onzekerheid op de beurs vinden veel mensen niet prettig. Omdat er wordt gezocht naar alternatieven, komen ze vaker uit bij de aankoop van een tweede woning”, vertelt Tom van den Brink van Second Home, een beursconcept dat volledig is ingericht op de aankoop van een tweede woning. Paar cijfers die Van den Brink wil delen: voor de aanschaf van een vakantiewoning wordt gemiddeld 234.000 euro geïnvesteerd, terwijl de grootste groep kopers een bud-

De keuze voor een tweede woning kent niet alleen een financieel, maar net zo goed een emotioneel aspect. Alle afstanden zijn in Nederland binnen één dag te bereiken. Wie een tweede huis heeft, kan op er vrijdagmiddag na het werk naartoe gaan en zondagavond weer terugkeren naar huis. “Dan ben je dus in je eigen droomhuis binnen het weekeinde compleet uitgewaaid. Geen gedoe met het boeken van een hotelkamer, maar ontspannen in je eigen omgeving”, constateert Van den Brink, die daarbij verder aantekent dat Spanje het meest populair is voor een investering in een tweede woning. Daarna volgen Frankrijk, Italië, Portugal, Nederland & Oostenrijk. Als het gaat om ons eigen land, dan zijn met name de toeristische regio’s in trek. Zeeland is populair, dat geldt tevens voor Noord-Holland en de Veluwe. VL Tekst: Hugo Schrameyer


Vogelveld

GEEFT RUST

INVESTEER IN UW VRIJSTAANDE RECREATIEVILLA

MET 5% GEGARANDEERD NETTO RENDEMENT VOOR 5 JAAR Centraal op de Veluwe, onder architectuur gebouwd én voorzien van alle luxe en comfort. Op recreatielandgoed De IJsvogel worden 82 luxe recreatievilla’s (waarvan 10 vrijstaand) ontwikkeld. Met een gegarandeerd rendement van 5% voor 5 jaar, uitstekende parkfaciliteiten én een schitterende omgeving biedt Vogelveld u de perfecte belegging. Dat geeft u maximale zekerheid! De recreatievilla’s zijn beschikbaar vanaf € 209.000,- (excl. BTW en incl. eigen grond). Uw recreatievilla is na oplevering direct gereed voor verhuur. Zo bent u verzekerd van optimaal en langdurig rendement van uw eigen recreatievilla. BEKIJ K D E V IL LA’S O P WWW.VO GELVEL D. N L

RECREAT IELAN DGOE D DE I J SVOGE L • K I EF TVEEN 1 8 • VO O RTH UI Z EN • T. 057 7 - 402 229

U belegt buiten AFM-toezicht. Geen vergunningsplicht voor deze activiteit.


Koeling woningmarkt blijkt niet zo cool Kranten delen massaal het goede nieuws. De eerste tekenen van afkoeling in de woningmarkt zijn zichtbaar, want in één op de vijf gemeenten dalen de huizenprijzen. In het laatste kwartaal van 2018 is te zien dat de prijzen nog maar één procent zijn gestegen ten opzichte van het derde kwartaal. Dit is de laagste kwartaalstijging sinds de eerste drie maanden van 2016.

Economie |

10

Vorig jaar zijn er op landelijk niveau ook een extreem laag aantal woningen (105.000) verkocht. De gemiddelde verkoopprijs van een huis staat landelijk inmiddels op 298.000 euro, hoger dan in augustus 2008, de laatste piek in de woningmarkt. Volgens Krop zal de stijging van de prijzen in 2019 wellicht wat afvlakken, maar nog wel op hoog niveau blijven doordat het aantal woningverkopen nog verder zal dalen, gezien er

weinig nieuws bij komt. “Er zit een grens aan wat mensen kunnen betalen, waardoor dat hele idiote van over elkaar heen rollen, zoals de voorgaande jaren, voor sommige mensen gewoon ophoudt. En dat resulteert in een grote verschuiving naar andere wijken binnen de stad of naar omliggende gebieden. In Amsterdam zijn bijvoorbeeld wijken als Zuid-Oost of West, waar door grote vernieuwingen meer nieuwbouw is, momenteel erg in trek.”

dingen of extra toelages vanuit de gemeente of het Rijk. Wat al wel een bespreekpunt is op de politieke agenda, is een wijziging in de wet waarbij de WOZ-waarde niet meer als grondslag dient voor de huurprijs, maar alleen een percentage. Dit zou betekenen dat er meer woningen beschikbaar kunnen komen in het middensegment. Een keerzijde is dat beleggers of investeerders minder zekerheid voelen en deze maatregel daardoor niet positief uitpakt.

Volgens Monique zijn er wel manieren om de verkoop van huizen te stimuleren en prijzen te stagneren. Bijvoorbeeld gesubsidieerde bouw, middels anti-speculatiebe-

Toch zijn er ook signalen van een kentering te merken. Het aanbod van huizen in Amsterdam neemt volgens Makelaarsvereniging Amsterdam toe. Deze huizen werden eerder vaak voor hoge prijzen verhuurd, en komen nu op de markt voor de verkoop. Foto: Monique Krop, Krop & Co. Makelaars & Taxateurs

D

e eerste signalen lijken positief, maar toch is het geen reden de vlag uit te hangen. “Alles valt of staat met aantallen op de woningmarkt”, vertelt Monique Krop van Krop & Co. Makelaars & Taxateurs. “De nationale woonagenda van de overheid zit vol met plannen om het aantal koopwoningen en huurwoningen te vergroten, maar deze blijven allemaal achter door gebrek aan mensen en middelen in de bouw en te dure grondprijzen. Zolang er geen omslag komt en plaatselijk of landelijk niet creatief wordt meegedacht, blijft de vraag groot, het aanbod laag en de huizenprijzen hoog.”

Hoe de woningmarkt in de toekomst zal zijn, is moeilijk te voorspellen vertelt Krop. “Het hangt af van de landelijke politiek, hoe het elders in de wereld gaat, de rentepercentages, enzovoorts. Als je ook maar ietsjes aan een knop draait, kan het soms hele grote gevolgen hebben. VL Tekst: Esra Buke

Afkoeling in zicht De prijzen op de woningmarkt zijn het afgelopen kwartaal veel minder hard gestegen dan daarvoor.


HANDCRAFTED BY HÄSTENS

MARANGA LIMITED EDITION 2019 UITSLUITEND VERKRIJGBAAR TOT 30 APRIL

HÄSTENS MARANGA LIMITED EDITION 2019 met BJ topdek matras 180x200cm

€8490

Ook verkrijgbaar in de maten: 160x200, 180x200, 180x210, 210x200, 210x210 cm.

Hästens Store Den Haag Denneweg 4, Tel. 070 – 21 96 842 denhaag@hastensstores.com

Hästens Shop Woerden – Fidder Slapen Jaap Bijzerweg 9, Tel. 0348 – 412 861 info@fidderslapen.nl


Foto: Marjon Hogevorst

Vroeger verborgen we de keuken het liefst voor onze gasten. Tegenwoordig is dat een héél ander verhaal. “Vandaag de dag mag de keuken écht gezien worden.”

K

embra - het Purmerendse bedrijf van Rutger Brand- staat bekend om zijn handgemaakte keukens. Maatwerkspecialist Kembra produceert al zestien jaar voor particulieren, architecten en bedrijven. Geen opdracht is oprichter Brand te gek. Hij is van huis uit meubelmaker, en kan werkelijk álles zelf maken; ook zijn eigen keuken bouwde hij om tot droomkeuken.

12

“Als

“De ‘marmerlook’ is érg populair. En transparantie - open kasten - dat is helemaal van nu. Al brengt deze trend natuurlijk nadelen met zich mee: alle spullen moeten netjes worden opgeborgen – áltijd. En lang niet elk keukenapparaat ziet er mooi uit. Niemand wil dat zijn blender in het zicht staat. Daarom wordt vaak gekozen voor de ‘halve oplossing’. De bovenkant van de keuken is transparant, en de onderkant gesloten. Een keuken moet natuurlijk wel praktisch blijven. Nog een trend: omdat we steeds meer verse groenten eten, ik een keukenwerkblad maak wordt ons geregevraagd een van industrieel vervaardigd geld ruimte te creëren natuursteen, dan verwerk ik voor een mini-tuintje in de keuken.”

ditzelfde materiaal graag subtiel in de kast in de woonkamer”

Met welk materiaal werk jij het meest?

“Industrieel vervaardigd natuursteen uit natuurlijk kwarts is populair en dit materiaal werkt fijn. Er zijn niet van echt te onderscheiden marmerlooks verkrijgbaar! Deze materialen lijken sprekend op écht marmer, en hebben veel voordelen. Echt marmer is een erg kwetsbare, zachte steensoort, die nooit in aanraking mag komen met zuren. Met marmer moet je altijd voorzichtig zijn. En tijdens het koken wil je natuurlijk niet bang zijn een beetje wijn te morsen, en je keukenblad daarmee onherstel-

baar te beschadigen. Nog een voordeel van industrieel vervaardigd natuursteen: je kunt zelf bepalen waar de aderen komen, en elke kleur uitkiezen die er bestaat. In mijn droomkeuken heb ik gekozen voor een Eternal-Marquina aanrechtblad (een zwarte composietsoort) van waterafstotend kwartscomposiet met witte aderen. Echt prachtig.” Wat is er op ‘keukengebied’ veranderd de laatste jaren?

“Mensen leven tegenwoordig veel meer in de keuken dan vroeger. Eerder werd de keuken als het ware verstopt voor de gasten. Vandaag de dag mag de keuken écht gezien worden. Wij merken dat het steeds belangrijker wordt dat de keuken tot in de puntjes verzorgd is. Het is niet langer uitsluitend een ruimte waarin gekookt wordt. De open keuken is populair, en de ruimte moet passen bij de rest van het huis. Wij zorgen graag dat woningen één geheel worden. Ik vind het geweldig om details terug te laten komen in de verschillende ruimtes. Als ik een keukenwerkblad maak van industrieel vervaardigd natuursteen, dan verwerk ik ditzelfde materiaal graag subtiel in de kast in de woonkamer. Dat ziet er geweldig uit.” VL Tekst: Marith Iedema

Foto: Kembra

Wonen |

Wat is dé keukentrend van nu?

Handgemaakte keukens De keukens van Kembra zijn handgemaakt, en zijn dus altijd volledig naar wens.


TOPS ON TOP A product designed by Cosentino®

Cindy Crawford op een Silestone® werkblad

Kleur: Eternal Calacatta Gold

On Top Ontdek de nieuwe fluweelzachte textuur

Ontdek meer op cosentino.com

| Volg ons: F CosentinoNederland

COSENTINO THE NETHERLANDS | info.nl@cosentino.com | +31 (0)493-326910


Foto’s: Pexels

De rol van de tuin Steeds vaker is de tuin een verlengstuk van de woonkamer.

Welke rol speelt de tuin?

D

e zomer staat om de hoek. Dat betekent dat de Netflix-series en bordspelletjes vervangen worden voor lunches in de tuin en lekker bakken in de zon. Omdat het leven zich steeds meer naar buiten verplaatst, is het ook tijd om eens tijd te besteden aan de tuin. De laatste trend op woongebied is om van de tuin een verlengstuk te maken van de woonkamer. “Mensen denken wel eens dat zij de meubels die zij binnen gebruiken buiten niet kunnen gebruiken, of andersom. Maar tegenwoordig maken ze buitenmeubels zo verfijnd en mooi dat die binnen ook prima kunnen. Het is juist mooi om van beide ruimten één verhaal te maken. Dat kan het beste met een veranda, maar kan ook met een tuin of balkon”, vertelt interieurontwerper Monique des Bouvrie.

Wonen |

14

“Ik ben een echte doener, ik ben niet gemaakt om te lanterfanten in de zon.”

Voor Monique des Bouvrie hangt de indeling en het ontwerp van de binnen- en buitenruimte in grote mate samen met het doel. Voor haar persoonlijk is haar buitenruimte een ontspanningsruimte, maar nog veel meer een sociale trekpleister. “Ik ben een echte doener, ik ben niet gemaakt om te lanterfanten in de zon. In plaats daarvan kom ik liever samen met vrienden en familie. Dat kan gelukkig, want we hebben een veranda om ons huis heen met een lange tafel. Eén stuk is een picknickgedeelte met banken eraan, het andere deel heeft stoelen en poefjes.” Volgens de ontwerper is een belangrijk onderdeel voor de Nederlandse buitenruimte een afdak en eventueel ook een heater. “Een afdakje beschermt zowel tegen zon als regen. En als het echt koud is, helpt een heater perfect. Tegenwoordig zijn er hele mooie, met verlichting. Het zijn eerder staande lampen dan typische heaters.” Voor Lodewijk Hoekstra heeft de tuin naast

een functie als sociale ontmoetingsplaats ook nog een heel ander doel. Hij was presentator van Eigen Huis en Tuin en founder van NL Green Label, waarmee hij duurzame tuinen en buitenruimtes promoot. Ook presenteert hij voor SBS 6 De Grote Tuinverbouwing. “Voor mij is het bovenal van belang dat groen ook echt groen wordt. Men wil graag privacy en trekt daarom een hek om de tuin omhoog, maar veel mensen weten niet dat al dat geïmpregneerde hout niet al te best is, om het maar zacht uit te drukken.” Toch is het geen opgave om de tuin naast prettig ook duurzaam te maken, vindt hij. Kunstmest en potgrond komen vaak uit Letland of Canada, waar veel Co2-uitstoot voorkomt uit de productie ervan. Door zelf compost te maken of organische bemesting te gebruiken kunnen mensen hun tuin al een stuk groener maken. Hoekstra: “Ook kan je de tuin levendiger maken door een gezonde groen-steenverhouding aan te houden, dus ongeveer fifty-fifty. Ook kan je regenwater hergebruiken door het af te koppelen naar een vijver of fontein. Of bijvoorbeeld een ouderwetse waterton.” Een duurzame tuin is niet alleen goed voor het milieu, maar volgens de presentator ook voor mens en dier. “Gezondheid is tegenwoordig voor veel mensen een belangrijke pijler. De tuin kan als een soort ‘healing environment’ dienen. Mensen kunnen lekker met hun handen in de grond spitten, een work-out krijgen door een natuurlijke heg te knippen en misschien wel groente, fruit of kruiden verbouwen”, aldus Lodewijk Hoekstra. In deze zin is de tuin juist geen verlengde van de woonkamer, maar een tegenhanger. Het ‘zomerklaar maken’ van de tuin hangt dus compleet samen met de rol die de eigenaar er aan geeft. VL

Tekst: Annette Hoeksema


#ACCUPOWER MADE BY STIHL.

UW TUIN VERDIENT HET. *Bij aankoop van een 2de accu bovenop de aankoop van een complete set (accumachine inclusief accu en lader) kan u genieten van de cashback actie van € 50 of € 100. Actievoorwaarden op www.cashback-stihl.nl. Maximum 2 cashbackacties per persoon. Actie geldig tot 30/06/2019.


Profiel | 16


Foto: Demy de Zeeuw/BALR.

‘Mijn droom is om een wereldmerk te bouwen’ 17 Profiel |

V

Van topvoetballer tot topondernemer. Demy de Zeeuw is living the good life. En laat dat nou precies zijn wat hij met zijn merk wil uitstralen. “Het hele concept is gebaseerd op mijn eigen leven en wat ik om me heen zag bij andere profvoetballers.”


Profiel |

18

Wie is voor jou de ultieme BALR.? “Lewis Hamilton, omdat hij precies het leven leidt zoals ik dat voor me zie. Hij is bijna elke dag onderweg naar een ‘luxe’ bestemming, zijn vrienden zijn allemaal celebs, hij heeft een toffe kledingstijl, is altijd zichzelf en hij is een absolute kampioen. De belichaming van de ultieme BALR..” Ben je zelf een BALR.? “Het hele concept is gebaseerd op mijn eigen leven en wat ik om me heen zag bij andere profvoetballers. Dus ja. Alhoewel ik altijd verstandig met geld om ben gegaan. Ik heb ook wel eens een mooie auto of horloge gekocht

hoor, maar ik hecht eigenlijk steeds minder waarde aan dat soort dingen.” Even terug naar het begin. Of het einde zoals je wilt. In de halve finale van WK voetbal in Zuid-Afrika wordt Demy de Zeeuw in zijn gezicht geschopt door de Uruguayaan Martin Caceres. Voor zijn voetbalcarrière het begin van het einde. “Die weken in Zuid-Afrika haalde ik het beste niveau qua voetbal dat ik ooit heb gehaald, helaas heb ik dat niveau na die schop nooit meer gehaald.” Hij kampte lang met de naweeën, en in plaats van een transfer naar een Europese topclub doofde zijn carrière langzaam uit. Iets dat De Zeeuw graag anders had gezien, maar: “Het is goed zo, er is meer in het leven dan voetballen, daarom heb ik er vrede mee.” Bijvoorbeeld een zeer succesvolle onderneming bouwen. In 2013, nog tijdens zijn voetbalcarrière start hij het modemerk BALR.. Waarom mode? “Omdat ik altijd al van kleding heb gehouden, ik denk ook dat ik daar zelf het meeste geld aan heb uitgegeven, haha.” Maar moeten we BALR. wel als een modemerk bestempelen? Is het inmiddels niet eerder een lifestyle? Er is een BALR. auto, een horloge, bedden, noem maar op. “We zijn inderdaad meer een lifestyle, gericht op high quality. We hebben vorige week getekend voor stuk grond voor een BALR.-vakantiehuis in Marbella en gaan nu beginnen met bouwen. We verwachten het huis begin 2020 klaar te hebben. Wij zijn ook in gesprek met een grote partij voor een BALR.-hotel. Met ons bed hebben we al een aantal BALR.-rooms. En binnenkort gaan we een volledig

V

I

wish I was a little bit taller, I wish I was a baller, I wish I had a girl that looked good, I would call her, I wish I had a rabbit in a hat with a bat, and a six four Impala. Rapper Skee-Lo wist 24 jaar geleden waar ex-voetballer en inmiddels succesvol ondernemer Demy de Zeeuw op dit moment de wereld mee probeert te veroveren: iedereen wil een baller zijn. Of anno 2019: een BALR.. Maar wat is dat nou precies een BALR.? Simpel. “In beginsel was een BALR. een topvoetballer, maar inmiddels is het breder. Het is een succesvol persoon. Dat kan een balsporter zijn, maar ook een model, een influencer, een DJ of een ondernemer. Eigenlijk iedereen die de luxury life leidt.” Bling bling dus. Stoere mannen met een mooi horloge, een mooie auto, een mooie vrouw, een mooi huis die naar de mooiste clubs gaat en altijd, maar dan ook altijd op de gastenlijst staat. Want hij is dé man. Hij is een BALR..


Foto: Demy de Zeeuw/BALR.

FEITEN Demy de Zeeuw speelde als profvoetballer voor Go Ahead Eagles, AZ, Ajax, Sparta Moskou, Anderlecht en NAC Breda, waar hij zijn voetbalcarrière in 2016 afsloot. Van 2007 tot 2010 kwam hij tot 27 wedstrijden voor het Nederlands Elftal. In 2013 startte hij het modemerk BALR. dat al snel een groot succes werd, mede door de populariteit onder grote voetbalsterren als Neymar en Di Maria.

Theme & so |

19


toe. Lekker op vakantie in een 5-sterren hotel met alles erop en eraan.”

‘Het moet een imperium worden’, zei je ruim een jaar geleden in een interview. Je bent aardig op weg. “Ja, best wel. De komende maanden openen we nog 6 nieuwe winkels. De omzet proberen we weer te verdubbelen, en we zijn hard bezig nieuwe mensen aan te nemen. Eind van het jaar zitten we denk ik op 250 man.”

En wat zou je nooit doen qua luxe? “Een privéjet of helikopter kopen, haha. Ik vind privé vliegen wel de ultieme luxe, maar de prijzen voor een vlucht vind ik onzin. Daarnaast hoor ik de laatste tijd te veel dingen met kleine vliegtuigjes en helikopters die niet zo fijn zijn. Dus nee, laten we dat maar niet doen.”

V

BALR.-appartement te koop aanbieden op een AA locatie in Nederland.”

Profiel |

20

Wanneer ben je tevreden? “Ik ben niet snel tevreden, ik heb altijd gevoel dat het beter en meer kan. Mijn droom is om een wereldmerk te bouwen dat in hetzelfde rijtje staat als bijvoorbeeld Kenzo Dsquared. Dat kost heel veel tijd, maar we zijn pas 5 jaar bezig en ik ben nog maar 35. Ik heb dus nog even de tijd.” Welk land droom je van? “Amerika, omdat dat het land is van de aantallen. Het is moeilijk om binnen te komen als fashionbrand, maar als je eenmaal aanslaat dan heb je ook goud in handen. Maar op dit moment zijn we daar nog niet klaar voor.” Waarom niet? “Je moet daar zijn, dat is heel belangrijk en die tijd hebben we voorlopig niet. Verder zit het ‘m vooral in de voorbereiding, dat moet je goed doen. Logistiek, qua personeel, juridisch: alles moet op groen staan. En dan moeten we gewoon doen wat we nu ook doen: netwerken, de juiste influencers bereid vinden om mee te werken, samenwerking zoeken met de juiste partijen... Ons businessmodel aan de voorkant is snel op te schalen, maar aan achterkant moet je ook klaar zijn.” Welke luxury sta jij jezelf toe? “Ik hou heel erg veel van reizen en lekker eten, dus daar gaat het meeste van geld naar-

‘Ik heb altijd al van kleding gehouden, ik denk ook dat ik daar zelf het meeste geld aan heb uitgegeven’ Ervaar jij een maatschappelijke verantwoordelijkheid omtrent je merk en je bezigheden? Een BALR. kan ook vrouwen kwetsen, denkt wellicht niet gelijk aan duurzaamheid wat betreft zijn aankopen, reisgedrag. He’s living the life, maar is dat nog wel van deze tijd? “Ik ben mij daar zeker van bewust, maar al die dingen hebben tijd nodig. We zijn een jong bedrijf en mijn grootste verantwoordelijkheid is nu elke maand het salaris van al onze medewerkers. We zijn al wel veel meer aan het kijken naar sustainable fashion. Zo gaan we truien maken van flessen, werken we alleen maar met fabrieken met de juiste certificaten… We proberen ons steentje zeker bij te dragen.” Tot slot: zijn jouw kinderen al BALR.’ers? “Haha, nou, ze leven wel meer in luxe dan andere kinderen, dus op zekere hoogte wel.”

VL

Tekst: Jerry Huinder

Demy de Zeeuw Was profvoetballer voor onder andere Ajax. In 2013 startte hij het modemerk BALR.


Geluk zit in jezelf “Nu weet ik: geluk zit in andere dingen dan een strakke kont.” Fajah Lourens Brak in Nederland door met haar rol in Goede Tijden, Slechte Tijden. In 2013 startte zij op Instagram met @mykillerbodymotivation. Ze inspireert mensen gezond te leven en hun doelen te bereiken.

Gezondheid |

22

Een sociaal leven, een leuke baan én een gezin. We willen tegenwoordig alles. Maar alle ballen in de lucht houden is niet makkelijk. Fajah Lourens lukt dit. Tegenwoordig, althans. “Het duurde even, maar ik ben in balans.”

Zeggen dat je een bezige bij bent, is een understatement. Je bent actrice, dj, modeontwerpster, fitnessgoeroe én moeder Hoe hou jij je drukke leven vol? “Een burn-out heb ik nooit gehad. Niet écht, althans. Maar ik heb erg stressvolle periodes gekend – waarin ik last had van huilbuien. Recent heb ik maatregelen getroffen. Vroeger dacht ik steeds: nog een maand keihard werken, dan wordt mijn leven rustiger. Dat werd het nooit. Op een gegeven moment viel het kwartje: dit ís mijn leven. Ik ben op zoek gegaan naar een manier om rust te vinden in de drukte. Dat is gelukt. Ik vond het vervelend om altijd

afspraken buiten de deur te hebben, om altijd van huis te zijn. Dat is ook niet leuk voor mijn kinderen. Daarom plan ik het nu zo dat ik twee weken per maand thuis ben, en twee weken afspraken buiten de deur heb. Mijn mail beantwoord ik alleen nog op vaste tijdstippen, en ’s avonds leg ik mijn telefoon weg. Multitasking is niet goed voor de gezondheid. Als ik mijn hond ’s morgens uitliet, nam ik vroeger tegelijkertijd de dag door met mijn werknemers. Nu leef ik in het nu. Wat mij ook erg heeft geholpen is mediteren. Ik creëer rustmomenten. Dit werpt zijn vruchten af. Het duurde even, maar tegenwoordig ben ik in balans.” Recent verscheen van jouw hand het boek: ‘Killerbody 3 Back in Shape’. Je geeft tips om na een zwangerschap weer in vorm te komen. Zou jij nog een kind willen? “Nee. Zeker niet! Ik heb twee kinderen en daarmee ben ik heel gelukkig. Dit boek schreef ik voor andere vrouwen, om hen te helpen. Ik ben tijdens mijn zwangerschappen elke keer 25 kilo aangekomen. Ik at voor twee, liet me helemaal gaan. Die kilo’s er vervolgens weer afkrijgen was moeilijk. Áls ik weer zwanger zou worden, zou ik het anders aanpakken. Maar ja, dat gaat dus niet gebeuren.” Wat is jouw guilty pleasure? “Wijn. Ik hou van wijn. Maar ik drink niet elke avond, hoor. Eigenlijk vooral in het weekend. Maar dan kan ik zo een hele fles leegdrinken: heerlijk.”

Foto: Martika de Sanders

Waar droom je nog van? “Van nog meer rust. Het zou prettig zijn als ik dingen nóg beter kon loslaten. En wat ik het allerliefst zou willen is op wereldreis gaan met mijn kinderen. Rugzakken inpakken, enkele reizen boeken en gaan. Gewoon kijken waar het schip strandt. Maar ja, mijn bedrijf hè. Ik ben mijn eigen product. En mijn werknemers hebben aansturing nodig. Dus voorlopig zit dit er niet in.” Wat maakt jou écht gelukkig? “Een film kijken met mijn zoontje. Dát is genieten En ik kan echt gelukkig worden van mijn werk. Van ideeën verzinnen, en uitwerken. Dat heb ik moeten leren. Als jong meisje droomde ik er al van om in GTST te spelen. Maar toen me dit was gelukt, genoot ik hier helemaal niet van. Ik wilde meteen méér: doorbreken in Amerika. Er ontstonden direct nieuwe dromen en doelen. Achteraf gezien vind ik het zonde dat ik nooit in het moment leefde, geen moment stil stond bij wat ik bereikt had. Inmiddels ben ik daar beter in, gelukkig. Ik kan genieten van behaalde successen. Daarnaast ben ik minder streng voor mezelf. Mijn lijf is nu slapper dan een tijd terug, en dat is prima. Vroeger zou de spierafname me stressen. Nu weet ik: geluk zit in andere dingen dan in een strakke kont. Geluk zit in jezelf.” VL

Tekst: Marith Iedema


Juhldal PSO Shampoo No 4 is zeer effectief bij een droge, jeukende, schilferige en geïrriteerde hoofdhuid. Juhldal PSO Shampoo No 4 heeft al miljoenen mensen geholpen. Herstelt de natuurlijke balans van de hoofdhuid.

Janine, blije klant

PSO Shampoo No 4 heeft mijn leven gered

Ik wil alleen maar zeggen dat uw PSO Shampoo No 4 mijn leven heeft gered. Ik heb last gehad van de ergste vorm van hoofdhuid droogte met jeuk en huiduitslag. Dit als gevolg van de meest ernstige medicijn bijwerkingen die u zich kunt voorstellen. Sinds ik jullie Shampoo nu al 2 maanden gebruik, ben ik zo goed als schoon. Ik kan wel huilen van geluk na het vinden van uw merk. Blijkbaar bestaan er wel degelijk wonderbaarlijke producten.

Rachel

100% Natuurlijk - Parabenen vrij - Hypoallergeen

Juhldal.com MADE IN DENMARK

23 Theme & so |

Al jaren zocht ik een shampoo waar ik geen branderige of super droge hoofdhuid van kreeg. Heb denk ik alles geprobeerd; parfumvrij, parabeenvrij, puur natuurlijke zeepblokken op basis van honing en havermout, shampoo van de reformzaak. Ik dacht; nog even en ik kan m’n haar nooit meer wassen. Tot ik jullie PSO Shampoo No 4 ging gebruiken. Nergens last meer van en m’n haar is schoon en gevoed.

Wat ben ik blij met jullie shampoo!


Weet wat je inneemt

Foto: Pexels

We zijn de afgelopen jaren steeds beter voor ons lichaam gaan zorgen. We eten gezonder, sporten meer en zijn steeds meer bezig met ons mentale en fysieke welzijn. Ook worden we steeds bewuster van de voedingsstoffen die we innemen, en welke vitaminen, mineralen en aminozuren ons lichaam nodig heeft. Maar heb je wel eens over de volgende stoffen nagedacht?

L-arginine L-arginine is een aminozuur dat het lichaam helpt bij het aanmaken van eiwitten. Je vindt het in voeding, bijvoorbeeld in melkproducten, vlees, gevogelte, vis en noten, maar het zit ook in bepaalde supplementen. Het lichaam gebruikt L-arginine daarnaast ook om stikstofdioxide aan te maken, een stof die de bloedvaten ontspant. Dit zorgt ervoor dat de bloedsomloop in het lichaam gestimuleerd wordt. Sommige onderzoeken tonen dan ook aan dat L-arginine zou kunnen helpen bij verschillende hartproblemen, zoals pijn op de borst, een hoge bloeddruk, kramp in de benen en erectiestoornissen. Ook gebruiken sommige mensen L-arginine om het immuunsysteem een boost te geven en betere resultaten te behalen bij het sporten.

Vitamine B12 Vitamine B12 is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen. Deze zijn nodig om zuurstof in je bloed te vervoeren. Een tekort kan leiden tot een vorm van bloedarmoede, waarbij je last kan hebben van moeheid, duizeligheid en hartkloppingen. Een tekort aan vitamine B12 komt niet vaak voor, omdat het lichaam deze stof kan opslaan en dus een voorraadje heeft. Het is echter wel een vitamine die enkel in dierlijke producten voorkomt. Veganisten doen er dus goed aan om extra vitamine B12 te slikken, omdat zij deze stof niet via hun dieet binnenkrijgen. Natrium Veel Nederlanders hebben een overschot aan zout in hun dieet. Het grootste gedeelte van de problemen die daarvan komen, zijn gelinkt aan het natrium in het zout. Natrium is belangrijk voor

het regelen van de vochtbalans, de bloeddruk en voor een goede werking van spier- en zenuwcellen. Wanneer je te veel natrium binnenkrijgt, kan dit leiden tot een hoge bloeddruk en op termijn verhoogt dat dan weer de kans op hart- en vaatziekten. In pure voedingsmiddelen zit eigenlijk helemaal niet zo veel zout. De belangrijkste bron van natrium in onze voedingsmiddelen is dan ook het keukenzout dat aan veel producten wordt toegevoegd. Volgens het voedingscentrum wordt zo’n 20% van het zout dat Nederlanders binnenkrijgen zelf toe zout dat door fabrikanten wordt toegevoegd.Wil je dit vermijden? Werk dan minder met kant-en-klare producten, maar maak sauzen en kruidenmixen zelf, zonder daar extra zout aan toe te voegen. VL

Arterial Formulation ÂŽ Een natuurlijk, veelzijdig en oplosbaar voedingssupplement dat rijk is aan arginine. Ontwikkeld door Salutem Supplements om het lichaam te helpen het welzijn van het cardiovasculair systeem te verbeteren en te ondersteunen. Voor meer informatie, check www.arterialformulation.nl

Dit product heeft onder andere een positieve invloed op: Bloedstromen, ontspanning van de slagaders, bloeddruk, het immuunsysteem, energieniveau, slaappatronen, uithoudingsvermogen en de huidkwaliteit.

Tekst: Marjon Kruize


Foto: Pexels

“Verzorg je hoofdhuid even goed als je gezicht”

Veel mensen hebben last van een jeukende, droge, onrustige en schilferige hoofdhuid. Behandel je deze problemen niet, dat kan de hoofhuidaandoening chronisch worden. Je haar niet wassen, kammen of borstelen voor mooi, glanzend haar. Het zijn tips die je op het internet vaak tegenkomt, maar volgens de experts werken deze juist averechts en kan het niet goed verzorgen van je haar leiden tot ernstige hoofdhuidaandoeningen en haaruitval.

Als je je haar niet vaak genoeg wast of borstelt kan vuil zich opstapelen op de hoofdhuid. Dit kan leiden tot aandoeningen als jeuk, schilfers, roos of korstvorming op de hoofdhuid. Vooral dat laatste is erg pijnlijk en vervelend en zorgt bij sommige mensen ook voor schaamte. Volgens Gezondnu is het bij een droge hoofdhuid of roos juist goed om je haar regelmatig voorzichtig te borstelen, om de dode huidcellen te verwijderen. Zo voorkom je dat deze irritaties gaan veroorzaken. Glans Hoofdhuidproblemen kunnen makkelijk opgelost worden, maar dan moet er wel actie ondernomen worden. Anders kan de hoofdhuidaandoening chronisch worden. Volgens WebMD is het belangrijk je haar dagelijks te wassen als je last hebt van hoofdhuidproblemen. Kies je shampoo zorgvuldig. Natuurlijke kruidenshampoos bevatten geweldige kruiden met vaak kalmerende effecten op de hoofdhuid.

Ook is het slim om je haar en hoofdhuid niet te vaak bloot te stellen aan hitte en stylingproducten. Dit zijn namelijk de grootste boosdoeners wanneer het aankomt op hoofdhuidproblemen. Vooral droogshampoo moet je volgens de deskundigen niet te vaak gebruiken, omdat dit de hoofdhuid extra uitdroogt. Wanneer je toch gebruik maak van stylingproducten en droogshampoo, was je haar dan wel regelmatig of de volgende dag. Ook is het goed om je haar niet één, maar twee keer achter elkaar te wassen. Zo weet je zeker dat alle resten die irritatie aan de hoofdhuid kunnen veroorzaken weggewassen worden. Een schone hoofdhuid zorgt ervoor dat de haargroei gestimuleerd wordt en irritaties wegblijven. Zo krijg je glanzend en gezond haar waar je trots op kan zijn. VL

Tekst: Marjon Kruize

Een schone hoofdhuid Als je je haar regelmatig wast, stimuleer je juist gezonde haargroei.


Het recept tegen huidveroudering Is een dagcrème of een nachtcrème nodig voor een optimale huidverzorging? En horen we dagelijks een portie superfoods te eten om huidveroudering tegen te gaan? De keus uit cosmetische producten is reuze en feiten over voedsel veranderen steeds weer in fabels. Wat is nu het echte recept om mooi oud te worden?

Gezondheid |

26

Ons streven naar perfectie is volgens Maaike de reden dat we ook behoefte hebben aan cosmetische producten of ingrepen. Het zijn luxeproducten. “Bleek zijn als je moe bent of wallen hebben als je slecht hebt geslapen. Of een trekkende huid na het douchen. Dit zijn hele natuurlijke verschijnselen, waar zelfs kinderen last van hebben. Maar we willen het graag verhullen om er perfect uit te zien.” Om erachter te komen welke crème bij je past, adviseert Maaike een huidscan. Want dat ene product dat je op de reclame voorbij ziet komen, hoeft niet perfect te zijn voor jouw type huid. Heb je bijvoorbeeld een lichte, minder stevige huid, dan ben je gevoeliger voor rimpels. Je moet dus goed kijken waar de focus voor jou ligt. Met een huidscan leer je meer over je huid. Hoewel een kijkje in de spiegel je ook al veel vertelt. ” Door weer en wind In de winter heeft je huid wel meer bescherming nodig, met meerdere laagjes. Zo gebruikt Maaike zelf een serum en een dagcrème. En als je veel buiten bent in de winter, raadt Maaike aan ook een zonnebrandcrème te gebruiken. Het voelt misschien gek, om meerdere crèmes tegelijk te smeren, maar de meerdere laagjes houden de schadelijke weersomstandigheden buiten de deur. In de zomer is een serum en een zonnebrandcrème voldoende. Verder dragen antioxidanten bij aan de bescherming van je huid, een middel dat vaak onderschat wordt. Antioxidanten weren namelijk de zon, luchtvervuiling en infraroodstralingen.

Je vindt ze in verschillende crèmes en in voeding, zoals groenten, fruit en noten.” Het verzorgen van je huid, kun je volgens Maaike vergelijken met sporten. “Als jij iedere dag een uur in de sportschool staat, kun je meer eten en heb je een strakker lijf. Dat is ook zo met je huid. Je kunt er veel aan doen om de textuur van je huid te verbeteren, maar daar moet je tijd en geld voor over hebben.” Voor wie geen groot budget heeft of simpelweg niet voldoende tijd heeft, doet een zonnebrandcrème al wonderen. Maaike: “Huidveroudering wordt voor 80% veroorzaakt door de zon. Als je het hele jaar door zonnebrandcrème gebruikt, heb je al 80% winst gemaakt.” Cosmetische ingrepen Hoewel er nog een taboe heerst op cosmetische ingrepen voor een jongere huid, is het toch wel een veilige manier om de textuur van je huid jong te houden, vertelt Maaike. Daarnaast wordt het ook steeds meer sociaal geaccepteerd. “Dit is te danken aan de openheid van de sterren over hun cosmetische ingrepen. Ook door social media kanalen als Instagram, worden cosmetische ingrepen steeds populairder bij een jongere generatie. Behandelingen die populair zijn, zijn nog altijd botox, laserbehandelingen en lipfillers. Momenteel zijn non-experimentele en non-invasieve ingrepen, zodat de risico’s minimaal zijn, populair. We hebben ons lesje geleerd dat je niet moet experimenteren met je gezicht of lichaam.” Verder voorspellen de ontwikkelingen in de plastische chirurgie dat er meer behandelingen verdwijnen dan bijkomen. “De natuurlijke look is op dit moment trending, waardoor veel experimentele behandelingen zullen verdwijnen in 2019.” VL

Tekst: Esra Buke

Maaike Dorsteen Is eigenaar van rimpelblog Furrow.nl. Maaike is 40 jaar oud en houdt mensen op de hoogte van de laatste trends op rimpelgebied.

Foto: Maaike Dorsteen/Furrow.nl

“In de basis heb je eigenlijk niets nodig, vertelt Maaike Dorsteen, eigenaresse van rimpelblog Furrow.nl. “Kijk maar eens naar mannen, zij gebruiken vrijwel niets. Het beste anti-aging middel dat er is, is niet roken, geen alcohol drinken, voldoende slaap, voldoende beweging en vooral veel lachen. Dit klinkt heel saai, maar geen enkele huid is opgewassen tegen een ongezonde levensstijl. Met of zonder gebruik van crèmes. Dit betekent niet dat als ik chocoladekoekjes bak met mijn kinderen, ik daarna op een rauwe wortel moet kauwen. Het is belangrijk te doen waar je gelukkig van wordt, maar zorg dat je niet doorslaat in dingen.”


E rvaa r J IJ a L h Et v ItamInE C E ffECt ? - een glow 24/7 - egale, jeugdige huid - een huid die dag na dag verbetert

emerginC Vitamin C serum is een cult bestseller sinds de eerste fles in Manhattan het laboratorium uitrolde. Dit is waarom: - het bevat het klinisch bewezen en gepatenteerde StayC-50, een uiterst stabiele vorm van vitamine C, die effectief aanspoort tot collageen aanmaak, pigmentatie aanpakt en de huidfuncties optimaliseert - keuze uit hoge concentraties: 12 of 20% - het luchtdichte afgifte systeem waarbij de bolletjes vol actieve stoffen pas vrijkomen zodra je het serum op je huid aanbrengt - naast vitamine C bevat het serum vitamine E en een Ginseng en Gynostemma (onsterfelijkheidskruid) Brightening complex dat zorgt voor een optimale circulatie, waardoor voedingsstoffen beter je opperhuid bereiken

emerginC combineert de know-how van de beste scheikundigen met de meest effectieve natuurlijke ingrediĂŤnten. Het is daarmee een van de weinige Clean Cosmeceuticals.

vrij van parabenen, kunstmatige geur- en kleurstoffen

Šleendertmeetsingrid.com

emerginC is verkrijgbaar via www.indigocosmetics.nl volg ons op Instagram @indigocosmetics_nl


E-bike populairder dan stadsfiets Foto: Pexels

De Bovag en de RAI vereniging noemen het elektrisch fietsen al “het nieuwe normaal”. In 2018 was veertig procent van het aantal verkochte fietsen elektrisch en vierendertig procent de normale stadsfiets. In 2017 waren deze verhoudingen nog omgedraaid.

D Gezondheid |

28

e toegenomen populariteit heeft de e-bike voornamelijk te danken aan de vele voordelen die ze met zich meebrengt. Dankzij de elektrische ondersteuning wordt het fietsen lichter en comfortabeler, zelfs met tegenwind of wanneer je bergopwaarts rijdt. Daarnaast is het suffe imago van ‘bejaardenfiets’ voor de e-bike inmiddels ook verleden tijd. Er zijn veel nieuwe, sportieve designs beschikbaar. Het is met de e-bike mogelijk een snelheid van ongeveer vijfentwintig kilometer per uur te halen, ten opzichte van de stadsfiets, waarbij je door hard te trappen, zestien kilometer per uur haalt. E-bikes zijn uitgerust met een motor in het voorwiel, achterwiel en de trapper. De motor wordt aangedreven door een accu, die meestal geplaatst wordt onder de bagagedrager of in het frame van de fiets. Op het moment dat je start met trappen, geeft de motor je extra kracht en kom je makkelijker vooruit. En hoe harder jij fietst, hoe harder de motor gaat. Dit maakt de e-bike in steden een goed alternatief voor de auto, voornamelijk als je in de stad woont, waar vaak hoge parkeerkosten zijn en de wegen erg druk zijn. Hierdoor kun je de drukte omzeilen en toch snel van A naar B komen. Ouders in Amsterdam vervoeren hun kinderen al veelvuldig met een elektrische bakfiets. De e-bike kan tevens bijdragen aan het fileprobleem. Zo meldt de fietsersbond dat als vijf procent van het autoverkeer niet in de spits op de autoweg rijdt, dit alle files oplost. Wanneer mensen vaker de e-bike pakken, levert dit dus heel veel op. Bovendien speelt de e-bike een steeds belangrijkere rol in het verbeteren van lokale en regionale bereikbaarheid, leefbaarheid, duurzaamheid en gezondheid. Provincies, vervoers-

regio’s en gemeenten willen samen met staatssecretaris Stientje van Veldhoven, Infrastructuur en Waterstaat, 345 miljoen euro investeren in extra snelle fietsroutes en meer plekken om je fiets te parkeren om zo voor 2020 200.000 forensen uit de auto en op de fiets krijgen. Hierbij wordt het gebruik van e-bikes gestimuleerd middels kortingen en uitprobeerweken. Bij de medewerkers van het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG) is hierdoor een stijging geconstateerd in het gebruik van e-bikes. De nieuwe fietsvoordelen en -voorzieningen gingen van start in 2017 in en volgens Charlotte Kumm, projectleider van het UMCG, komen nu al evenveel mensen op de elektrische fiets, als met het openbaar vervoer. Zo hebben ze binnen vijf jaar tijd een stijging van nul tot acht procent genoteerd, van medewerkers die met de fiets naar het werk rijden. VL

Tekst: Esra Buke

E-bike De e-bike is de laatste tijd mateloos populair.


TEST HEM NU Maak een proefrit bij een gespecialiseerde Brompton Electric winkel of bezoek onze website voor meer informatie nl.brompton.com/electric


Een blik op de

zomer Madagaskar Volgens reisaanbieder Skyscanner is Madagaskar momenteel een van de populairste reisbestemmingen. En dat is niet voor niets. Madagaskar heeft een unieke flora en fauna, die je nergens anders ter wereld zult vinden.

Breng eens een bezoekje aan het Parc National de Ranomafana. Hier vind je een regenwoud vol maki’s en heerlijke warmwaterbronnen. Het park werd in 1991 opgericht om het unieke ecosysteem op het eiland te beschermen en dat is zeker gelukt. Laat je zakken in de warmwaterbronnen om heerlijk te ontspannen.

Reizen |

30

Ook een safari langs het Alaotrameer mag niet overgeslagen worden. ’s Ochtends vroeg vertrek je vanaf Camp Bandra met je kano en de gids. Het meer vormt het centrum van de belangrijkste rijst groeiende regio van het eiland. Het is een rijke habitat voor wilde dieren en een belangrijk visgebied. Daarnaast zijn er nog vele andere prachtige plekken te bezoeken, zoals de Allée des baobabs, natuurreservaat Tsingy de Bemaraha en hoofdstad Antananarivo. Het eiland heeft eindeloos veel moois te bieden.

Guatemala Jarenlang moest Guatemala het afleggen tegen populaire bestemmingen als Nicaragua, Costa Rica en Mexico, maar dit jaar is dit authentieke land in Midden-Amerika zeer populair. De rijke Mayacultuur, koloniale steden en indrukwekkende natuur maken dit land perfect voor een afwisselende rondreis.

Het land staat bekend om haar eeuwige lente en het is er dus het hele jaar lang aangenaam. Geniet van kleurrijke marktjes, de gastvrije bevolking en prachtige landschappen met vulkanen, meren, rivieren en bergen. Voor een inkijkje in de Mayacultuur kan je goed terecht in Petén, een van de belangrijkste plekken van voor de Colombiaanse bezetting van het land. Dit is waar de legendes van de Mayacultuur geboren zijn. Je vindt

er fascinerende archeologische vondsten, die beschermd zijn gebleven door het regenwoud waar zij in liggen. Hier vind je ook Tikal, een van de grootste Mayasteden ter wereld en prachtige tempels. Dompel je onder in de fascinerende cultuur van dit Midden-Amerikaanse land.

Tekst: Marjon Kruize

Madagaskar en Guatemala Zijn volgens reisaanbieder Skyscanner de populairste reisbestemmingen van het moment.


U hoeft niet binnen te zijn om u thuis te voelen. Tuin als totaalbeleving

Het familiebedrijf Van Haneghem, al ruim 50 jaar een begrip in tuin en landschapsarchitectuur, ziet het buitenleven als onlosmakelijk gedeelte van uw leefomgeving. Zij werken vanuit een totaalvisie, waarbij de beleving van de tuin als een handschoen moet passen bij het huis en haar bewoners. Omdat zij alle disciplines in huis hebben en onafhankelijk zijn, kunnen ze iedere klant op maat bedienen. En het is ook maatwerk, waarbij iedere vierkante meter wordt ingezet om het binnen en buitenleven naadloos in elkaar over te laten lopen. Ontzorging in optima forma, van a tot z Voor Van Haneghem is iedere situatie uniek en wordt er ook oprecht advies gegeven. Meer omzet of de opdracht groter maken is zeker niet de drijfveer. Het eerlijke advies is dat wel. Soms kan die ene pot het verschil maken tussen net niet en helemaal wel. Martijn van Haneghem is duidelijk over de manier van werken: ‘Ons mooiste project is moeilijk te benoemen. De blijdschap van de klant is namelijk ons be-

langrijkste criterium. En die kan ook bij een klein project heel groot zijn. Hoe gelukkig we iemand hebben gemaakt geeft de voldoening. We doen ons uiterste best om voor iedere klant het maximale resultaat te behalen. Als we de verwachtingen overstijgen is dat het allerfijnste, daar doen we het voor’. Open dag zaterdag 6 april van 10 -19 uur In de showroom wordt u al meteen geïnspireerd door de mooiste meubels van de fraaiste merken. Van parasols van Tuuci en potten van Domani tot aan meubels van merken als Roda, B&B Italia, Gloster, Kettal en Tribu. Nieuw dit jaar zijn de ingerichte buitenterrassen op het terrein. Deze unieke buitenopstellingen geven een fraai beeld van de verschillende mogelijkheden op het gebied van kleuren, stoffen en materialen. Van Haneghem denkt graag met u mee en geeft een passend advies over de mogelijkheden voor uw buitenruimte. Kom langs op de open dag en laat u inspireren door al het moois.

Van Haneghem Tuin en Landschap Vennewatersweg 17, Heiloo T 072 533 24 17 info@vanhaneghem.nl www.vanhaneghem.nl vanhaneghem


Foto: Roel en Aartje Bax

‘Fietsen door de Noorse Lofoten is prachtig’ ding was voor het echtpaar van meet af aan duidelijk dat de keuze moest vallen op een fiets met elektrische ondersteuning.

Fietsliefhebbers Roel en Aartje Bax hebben vorig jaar een fietsreis ondernomen die misschien niet direct voor de hand ligt, maar absoluut spectaculair van karakter was. Met een e-bike voerde hun reis 650 km. door de Noorse Lofoten. “Een prachtreis. Ik zou het eigenlijk iedereen willen aanbevelen”, reageert Roel Bax.

Reizen |

32

B Fietsvakanties Op vakantie met de fiets wordt steeds populairder. Zeker met een e-bike.

ax was er al eerder geweest, samen met zijn broer. De wens om de Lofoten met de fiets te doorkruisen bleef tot nu toe echter onvervuld. Deze eilandengroep voor de noordelijke Noorse kust, boven de poolcirkel, is niet bepaald een reguliere vakantiebestemming. Nu wil boven de poolcirkel niet meteen duiden op ijzige toestanden, zeker niet in de zomermaanden. “Tijdens mijn vorige bezoek was het er best warm. Er zwommen zelfs mensen in zee. Gedurende onze fietsreis was het weer minder aangenaam. We hadden behoorlijk wat neerslag, maar zoals de Noren zeggen: ‘Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding’”, vertelt Roel Bax. Het avontuur van Roel en Aartje Bax speelde zich gedurende veertien dagen af rondom de langste dag van het jaar. Net zoals hier is dat vanzelfsprekend 21 juni, maar wat de Noorse langste dag zo bijzonder maakt, is dat de middernachtzon het landschap gedurende de nacht in een toverachtige sfeer dompelt. De tour begon met een bezoek aan een outdoor-fietswinkel in Tromsø. Bij de voorberei-

Roel en Aartje Bax zijn weliswaar niet de oudsten, maar met hun leeftijd net even boven de zestig, evenmin piepjong. “Het landschap van de Lofoten is voor fietsers toch eentje van uitdagingen. Goedgetrainde wielrenners zullen het heuvelachtige landschap ook zonder elektrische ondersteuning kunnen befietsen, maar wij waren toch zeker blij dat we een krachtige e-bike tot onze beschikking hadden. Dat extra steuntje in de rug konden we absoluut gebruiken, zeker wanneer wind en regen ons gedurende een heuvelbeklimming parten speelden.” Een deel van het reisplezier zit ‘m vaak ook in het ophalen van herinneringen. Dat geldt ook voor Roel en Aartje Bax. Hoewel ze gedurende hun trip voor uitdagingen stonden, hadden ze geen minuut van hun avontuur willen missen. Het was in één woord: fantastisch. “Noorwegen is niet zoals Nederland gezegend met een wijdvertakt fietsnetwerk. Je hebt het te doen met de autowegen, maar dat is tegelijkertijd geen enkel probleem. Noorse auto- en vrachtwagenbestuurders zijn uiterst hoffelijk als het aankomt op het omgaan met fietsverkeer. Ook de fietsen zelf hebben zich uitstekend gehouden. We hebben geen enkel mechanisch probleem ervaren of een lekke band gekregen”, vat Roel Bax de reis samen, die daarmee het beeld schetst van een ontdekkingstocht van het prachtige Noorse landschap in combinatie met avontuurlijke fysieke inspanning zonder de hectiek van een traditionele vakantiebestemming. VL

Tekst: Hugo Schrameyer


GA DEZE ZOMER OP FIETSREIS IN NOORWEGEN!

Wie is Abel reizen?

Abel reizen is specialist in e-bike fietsvakanties in Noorwegen. De eerste fietsers gingen in 2018 het avontuur aan in het noorden van Noorwegen. Ten noorden van de poolcirkel waar ruimte en rust te vinden is. Wij zijn uw gids op afstand: de specialist die ervoor zorgt dat het verblijf, de fietsen en de Hurtigruten goed geregeld is. Ontdek Noorwegen deze zomer nog!

Belangstelling?

Neem contact op met vragen@abel-reizen.nl of bezoek www.abel-reizen.nl

Abel reizen is lid van STO reisgarantie en de vereniging van reisspecialisten VvKR

In samenwerking met lokale partners:


Koffer

Reizen |

Koffers zijn er in alle soorten en maten, in verschillende kleuren en met variërende 34 prijskaartjes. Hoe kies je nou de beste koffer?

Verschillende factoren spelen een rol bij het aankopen van een koffer, is te lezen op Welkekoffer. nl. Het aantal keuzemogelijkheden is onder andere afhankelijk van de beschikbare bestedingsruimte.

Camera Tegenwoordig hebben we natuurlijk allemaal een smartphone om onze reis mee vast te leggen, maar wat zijn de opties als je het wat grootser aan wilt pakken?

Als je je foto’s een extra boost wilt geven, maar je niet al te veel ruimte hebt in je overvolle backpack, kan een compactcamera misschien een uitkomst bieden. Deze camera’s zijn klein en licht, en wanneer ze uitgeschakeld zijn zit de lens weggestopt in de body van de camera. Wil je wel gaan voor compact, maar wil je meer functies? Dan is de systeemcamera misschien een goede oplossing. Voor hen die echt creatieve reisfo-

De afstand en de duur van de te maken reis zijn medebepalend voor de keuze voor alleen handbagage of ruimbagage. Bij het maken van een lange trip, of een reis over grote afstand kom je snel uit bij ruimbagage. Het maximale aantal kilo’s is hoger bij ruimbagage, maar vaak betaal je een extra financiële vergoeding aan de luchtvaartmaatschappij en is het gemak om ‘even snel iets te pakken’ weg. Een keuze tussen soft- en hard-case koffers hangt af van de voorkeur in stevigheid, waar beide soorten koffers even zwaar zijn.

to’s willen maken is er natuurlijk ook de spiegelreflexcamera. Deze zijn groter, maar hebben vaak ook meer verschillende opties. Bovendien kan je hem zo groot of klein maken als jij zelf wilt, afhankelijk van de lens die je erop plaatst. Moet je camera tegen een stootje kunnen? Dan is een action camera de juiste voor jou. Deze compacte camera’s kan je meenemen tijdens het surfen, paragliden en zelf tijdens het duiken, omdat ze vaak waterdicht zijn. Zo zorg je ervoor dat je de perfect plaatjes kunt schieten, waar jouw reis ook heengaat.

Koptelefoon Het wordt steeds drukker en lawaaieriger om ons heen, waardoor je sneller afgeleid bent. Noise-cancelling koptelefoons sluiten je af van je omgeving.

Noise-cancelling koptelefoons elimineren omgevingsgeluiden die ongewenst zijn, valt te zien op Getloud.nl. Zowel in-ear, on-ear als over-ear geven ze de mogelijkheid om niks meer van buitenaf te horen en je volledig af te sluiten van je omgeving. Hierdoor kun je tijdens je reis ongestoord genieten van de muziek die je luistert of van de film die je kijkt. Door noise-cancelling kan het volume van je muziek naar beneden, waardoor er minder schade

is voor je gehoor, maar je ongewenst geluid wel buitenhoudt. Noise-cancelling koptelefoons zijn in verschillende soorten en maten te vinden. Zoek een design uit dat jouw bevalt en geniet van de rust tijdens je vlucht.

Foto’s: Pexels

Ik ga op reis en ik neem mee…

Apps Goed voorbereid op reis gaan betekent al lang niet meer dat je beladen met verschillende reisgidsen en plattegronden richting je plaats van bestemming gaat. Al deze handige informatie kan je inmiddels namelijk gewoon vinden in de apps op je smartphone.

Denk bijvoorbeeld aan MAPS. ME. We kennen natuurlijk allemaal de mogelijkheden van Google Maps en Apple Maps, maar als je deze in het buitenland opent kan dit je een flinke duit kosten omdat er een internetverbinding voor nodig is. Met MAPS.ME kan je de kaarten downloaden, zodat deze ook offline beschikbaar zijn.

Als je naar een land buiten de eurozone gaat, kan XE je uit de brand helpen. Het enige wat jij hoeft te doen is de twee valuta in te voeren, de prijs in te tikken, en voilà, je hebt de omgerekende prijs. Zo weet je precies wat je kwijt bent. Ook apps WeatherPRO (een zeer uitgebreide weerapp), CityMapper (waarmee je alle vervoersmogelijkheden in een stad kan zien) en Kindle (voor je eBooks) kunnen op jouw volgende reis niet ontbreken. Zo ga je zeker goed voorbereid op pad. Tekst: Marjon Kruize


Meer dan een moment. ‘Ik zoek niet naar de hemel, ik zoek niet naar de hel, ik zoek naar de verhalen die jij niet meer vertelt.’ – Thé Lau. Rondom Thé hing een bepaalde mystiek. Wie was de virtuoos die al spelend met woorden een verhaal kon vertellen? Eloquent wist hij verhalen te componeren, met taal schreef hij zijn symfonieën. Meer dan slechts een schrijver, meer dan een artiest bovenal was hij een kunstenaar. Als celebrity fotograaf heeft William Rutten vele beroemdheden mogen vastleggen. Freddie Mercury, Frank Sinatra en Robin Williams om er een paar te noemen. Maar zelden kwam William een ziel tegen, zoals die van Thé. Net zoals Thé zoekt William naar de verhalen die niemand meer vertelt. Vandaag de dag vertelt William nog steeds het verhaal van een verloren grootheid. Hoe het beeld tot stand kwam was puur toeval. William was bij Thé op bezoek om van hem een foto te maken. Niet voor een portret, maar voor een kunstproject waar Thé aan meewerkte. Al snel was William klaar met het vastleggen van de foto. Vervolgens raakten ze aan de praat, iets wat met Thé zo makkelijk ging. Onderwerpen zoals het leven en de dood kwamen ter sprake en Thé was openhartig over zijn ziekte. Hij deelde zijn optimisme en geluk, hij stond positief in het leven. Helaas was er die donkere schaduw waar geen ontkomen aan was. Thé was realistisch en wist dat er binnenkort een einde aan zijn leven zou komen. Elegant stond Thé daar in de schemering van het licht, een licht dat strelend over zijn huid moveerde. Zonder enig moment van twijfel wist William meteen dat hij dit moment wilde vastleggen. Alleen durfde hij het niet te vragen. Gedachten als ‘Straks ziet hij mij als een lijkenpikker’ dwaalden rond door het hoofd van William. Even was er een ongemakkelijk moment van stilte, William kwam niet uit zijn woorden. Thé voelde dit aan en vroeg ‘Is er verder nog iets?’ Waarop William antwoordde ‘Mag ik nog een laatste foto van je nemen?’ Hartelijk stemde Thé toe, daaropvolgend vereeuwigde William een persoonlijk moment. Tot op de dag van vandaag is dit één van William zijn meest geliefde beelden.

Ontdek meer:

CameraNU.nl/verhalen

49 I Portretfotograaf

Canon EOS 5D IV + 70-200MM 1:2.8 L IS III USM


Roze trui,

MAEL studio, €85

Witte sneakers,

Parbleu, €170

Grijze joggingbroek, Lululemon, €138

Witte long sleeve, Cle de Tout, €210

Men’s Fashion |

36

Goed gekleed de lente in

De vogeltjes fluiten, het weer wordt warmer en de bomen worden weer groen: de lente staat voor de deur. En dat vraagt om een nieuwe garderobe. Met vrolijke kleuren voor de dames, en een neutrale garderobe voor de heren. Uiteraard afgemaakt met de perfecte accessoires.

Women’s

Witte broek,

Elisabetta Franchi, €399

Schoenen,

Nubikk, €189,95

Grijze blazer, SET, €240

Roze blouse,

Just Janice, €189,95


Ieder seizoen stellen wij voor dames en heren een brede, uitgebalanceerde collectie samen. Met vakliefde en oprechte aandacht ontdekken wij samen met onze klant, hoe we iemands eigen stijl en persoonlijkheid kunnen versterken. Simpelweg gelukkige klanten is het uitgangspunt bij alles wat we doen.

GELDERLANDPLEIN 25 AMSTERDAM – BUITENVELDERT | AMSTELPLEIN 19 UITHOORN | MODEHUISBLOK.NL


“Ik blijf altijd mijn eigen handschrift trouw” Mart Visser - één van Nederland’s bekendste couturiers - houdt ervan: op en top verzorgde vrouwen. Geföhnde haren, gelakte nagels en een outfit waar je mond van openvalt. Tot zijn spijt is ‘dit type vrouw’ een langzame dood gestorven.

I

n Nederland is ze in geen velden of wegen te bekennen en zelfs in New York loop je de ‘tot in de puntjes verzorgde vrouw’ nog zelden tegen het lijf, constateert Mart Visser. Heel anders dan vroeger. Tegenwoordig draait het allemaal om comfort: lompe sneakers en oversized truien, afgemaakt met een slordige paardenstaart. Niet Vissers pakkie-an.

Fashion |

38

Hoe zou je jouw stijl omschrijven?

Foto’s: Zwart wit PAAR photography | Model: Adama@ModelsRockAgencyStyling: Richard Schreefel@ AngeliqueHoornMgmt | Hair & Make-up: Jitkse Serné@ AngeliqueHoornMgmt Kleur en foto Mart Persfoto

“Ik wil de vrouw het liefst zo mooi mogelijk maken; haar vormen accentueren. Ik ben fan van de jaren 50: the golden years of haute couture. Maar ik vertaal en pas mijn handschrift en stijl continu aan op de vraag. Wat ik vandaag de dag merk is dat kleding vooral lekker moet zitten. Colbertjes verkoop ik nauwelijks meer. Al weet ik zeker dat dit een fase is hoor! Begin jaren 90 droeg niemand jurken, en nu alleen maar. Dus ik weet zeker dat deze comfortfase uiteindelijk weer overwaait.”

groeit. Vroeger zag je geregeld kortdurende modetrends. Vandaag de dag minder. We verzamelen juist graag essentials: basisstukken die mooi blijven.” Waar haal jij je inspiratie vandaan?

“Van kleins af aan wist ik dat ik mode-ontwerper wilde worden. Ik wist ook al heel jong wat ik mooi vond, en wat niet. Daarmee ben ik constant bezig: ik sta altijd aan, kijk altijd om me heen. Ik kan enorm geïnspireerd raken van een schilderij, of een mooie lucht. Maar mijn werknemers kunnen me ook inspireren. Dan zie ik ’s morgens iemand binnen komen in een creatie van mij, op een unieke manier gestyled, en dan brengt dat me weer op ideeën.” Waar droom je nog van?

Lachend: “Rust. Nee, hoor. Ik blijf de komende jaren doen wat ik doe: ik creëer en ik presenteer. En ik haal enorm veel voldoening uit mijn werk. Ook al is mijn leven vaak hectisch. De dankbaarheid van mijn klanten is me alles waard. Dat geeft zo’n goed gevoel. Daar doe ik het voor. ” VL

Tekst: Marith Iedema

Je bent al zesentwintig jaar een succesvolle ontwerper. Wat is jouw geheim?

“Ik stel continu de vraag: wat wil de markt? Maar ik blijf wel altijd mijn eigen handschrift trouw. Dit zorgt ervoor dat ik al een kwarteeuw een florerend bedrijf heb. Ik creëer voor mijn online winkel tijdloze stukken, die aangenaam zitten. Mooie leren broeken, bijvoorbeeld. Zo’n broek gaat jaren mee. Ik merk dat de vraag naar dit soort stukken

Mart Visser Maakte in 1992 zijn debuut als ontwerper. Sindsdien presenteert hij tweemaal per jaar een nieuwe Haute Couture collectie.


Mikado 18 krt. rood-en witgoud • diamant

Overslingeland 23 4225 NK Noordeloos T +31 (0)184 651343 I www.chrissommer.nl


Schwarzwälder Kirschfondants

chfondants

Foto: Persfoto

Voor 8 personen | Voorbereiden: 30 minuten | Bakken: 15 minuten

Fondants: •

250 gram pure chocolade

reldberoemde Duitse cake waarin pure sappige kersen en het bedwelmende(70% aroma cacao) lassieke nagerecht. • 250 gram boter

• 2 el aat de krieken uitlekken en bewaar hetkirsch n een kom en giet er de kirsch Laat gram suiker • op. 225 ieken daarna uitlekken en zet opzij. • de2kook tonkabonen rde kriekensap. Breng dit aan op. Giet over de resterende •krieken en 5 eieren •

5 eierdooiers bloem

het vanillestokje en schraap de gram • er 50 mascarpone met de melk. Meng de zure t de draadgarde op stand 6. Spatel onder weg.

Kersencompote:

gasstand 6. Smelt de chocolade met • 800 gram en tonkabonen fijn in een koffiemolen. • 4 el kirsch onkasuiker in de mengkom met de kke en bleke massa. Spatel er de de bloem over het beslag en meng kort.

kersen op siroop

Mascarponeroom:

Food & Drinks |

ebeslag over 8 goed ingevette • 1 vanillestokje . Schik er voorzichtig 3 in kirsch ek met de rest van het beslag. • Bak 250 gram mascarpone 40 stevig aanvoelt, maar de gebakjes • 50 ml melk . Laat 1 minuut rusten alvorens uit te ekencompote en mascarponeroom. • 200 gram zure room

• •

2 el kirsch 50 gram poedersuiker

M

aak eerst de kersencompote: laat de kersen uitlekken en bewaar het sap. Doe de helft van de kersen in een kom en giet de kirsch er op. Laat 20 minuten marineren. Laat de kersen daarna uitlekken en zet opzij. Voeg de kirsch toe aan het bewaarde kersensap. Breng dit aan de kook en laat inkoken tot een dikke siroop. Giet over de resterende kersen en zet opzij. Maak de mascarponeroom: splits het vanillestokje en schraap de zaadjes er uit. Roer deze door de mascarpone met de melk. Meng de zure room, kirsch en poedersuiker met een mixer met draadgarde. Spatel dit door de vanillemascarpone en zet het in de koelkast.

met de boter en kirsch. Mix de suiker en tonkabonen fijn in een koffiemolen. Meng de eieren, eierdooiers en tonkasuiker in de mengkom met de mixer met draadgarde tot een dikke en bleke massa. Spatel de gesmolten chocolade erdoorheen. Zeef de bloem over het beslag en meng kort.

Verwarm de oven voor op 200°C/ gasstand 6. Smelt de chocolade

Verdeel de helft van het chocoladebeslag over 8 goed ingevette

en bebloemde potjes van 200 ml. Leg er voorzichtig 3 in kirsch gemarineerde kersen op en bedek met de rest van het beslag. Bak 10 à 12 minuten tot de bovenkant stevig aanvoelt, maar de gebakjes vanbinnen nog halfvloeibaar zijn. Laat 1 minuut rusten voor je ze uit de vorm haalt en serveert met de kersencompote en mascarponeroom. VL


VIER 100 JAAR CREATIE Laat de 100-jarige Limited Edition "Queen of Hearts" collectie van KitchenAid jou inspireren bij het maken van herinneringen in de keuken. Vier KitchenAids verjaardag en laten we samen de volgende 100 jaar creĂŤren. Ontdek meer op KitchenAid.nl


Dynamisch lichtgewicht

De Brompton X CHPT3 is perfect voor tochtjes in de stad en makkelijk mee te nemen. En met de vuurrode details op het zwarte frame is het ook nog eens een echte eyecatcher. www.brompton.com Prijs: €2.565

Cocktails from outer space

Deze cocktail shaker helpt je met het maken van de beste drankjes. Het maakt je cocktailparty’s nog exclusiever! www.asprey.com €11.935

Tech |

42

Muzikale vogel

DaqiConcept is sfeerlicht en Bluetooth speaker in één. Het vrolijke design is gebaseerd op Oosterse invloeden en de geluidskwaliteit is fantastisch. Een fantastische toevoeging aan je interieur.

Gadgets voor de

www.daqiconcept.com Prijs: vanaf €349

Visionair Altijd op tijd

Deze watchwinder zorgt ervoor dat jouw horloge altijd blijft lopen, ook als je deze een tijdje niet draagt. www.swisskubik.com Prijs: vanaf €475

Set time free

Stijlvol op reis

Reis je graag in stijl en wil je laten zien wat je allemaal meeneemt? Dan is deze reistas de ware voor jou. www.louisvuitton.com Prijs: €2500

Deze zwevende klok kan je helemaal naar je eigen voorkeuren instellen. In plaats van wijzers werkt de klok met een zwevend, magnetisch balletje dat de tijd aan geeft. De klok kan minuten, uren, maanden en zelfs jaren aangeven. Maar als je liever gewoon de tijd op een digitale manier ziet, dan kan dat ook. www.flytestore.com Prijs: €799


Embrace your force of nature Featuring: La TĂŠtragone Gold White/Alligator Green

CLUSE.COM


Foto: Pexels

‘Voor de meeste mensen is een auto onmisbaar’ Mobiliteit |

44

In Rotterdam pakt hij soms de metro, dat vindt hij een mooi en handig vervoersmiddel. En als hij naar Schiphol moet voor een langere trip, dan wordt parkeren volgens hem wel een hele dure grap en pakt hij soms de trein. Maar een liefhebber van treinen, dat is Wouter Karssen niet. De oprichter, ook wel Chief Tire Smoker, van autoblog.nl en host van de BNR Autoshow is een echte autofreak. Het begon ooit met een Alfa 156, maar die is inmiddels vervangen door een BMW M135i. En de trein? “Die pak ik hooguit één à twee keer per jaar, want daar word ik echt niet gelukkig van.”


Foto: Wouter Karssen Wouter Karssen Is oprichter, ook wel Chief Tire Smoker van autoblog. nl en host van de BNR Autoshow.

Hoe zie je het rijden in de toekomst? “Het is een interessante tijd. De eerste tijd, zeg vijf à tien jaar, zal het elektrische rijden vooral toenemen. Simpelweg omdat de infrastructuur er al is. En andere goede opties, zoals waterstof, zijn nu nog onbetaalbaar. Elektrisch is ook duur, maar wel betaalbaar.” En in de verre toekomst? “Over twintig jaar gok ik op waterstof. Volgens de experts is het voor vrachtwagens niet mogelijk om op elektrisch over te schakelen. Om grote afstanden te rijden heb je heel veel accu’s nodig en dat neemt te veel laadruimte in beslag. Niet handig. Met waterstof heb je dat probleem niet. Vrachtwagens kunnen al op waterstof rijden, en dat zal in de toekomst steeds meer gebeuren. Het moet alleen goedkoper.” Maar waarom niet gewoon benzine? De consument schijnt er geen problemen mee te hebben. De gunstige bijtelling vervalt voor elektrische auto’s en mensen kiezen direct weer minder groen. “Sterker nog, de Nederlander kiest weer massaal voor benzine. De plug-in hybrides en de elektrische auto’s zijn over het algemeen minder goed dan hun reguliere broers. Waarom zou je een minder goede auto kiezen, als het niet goedkoper is?” Omdat het duurzamer is? “Dat is nog maar de vraag. Je gebruikt wel elektriciteit en waar komt dat vandaan? Dat is nog lang niet helemaal groen. Als je duurzaam wil zijn, kan je beter andere dingen doen, zoals je huis laten isoleren. Dat levert veel meer op.” Of misschien geen auto meer bezitten maar delen? “Nou, voorlopig zijn er nog veel meer huurauto’s en taxi’s

dan pure deelauto’s. Delen klinkt leuk, en dat is het voor bepaalde plekken, zoals Amsterdam, ook zeker. Daar is parkeren niet te doen. Maar in Rotterdam heb je dat probleem niet. En wat denk je van buiten de steden? Voor de meeste Nederlanders is een auto onmisbaar. Voor de jonge mensen in de stad is autodelen prima, tot ze naar een buitenwijk verhuizen en kinderen krijgen. Dan is het opeens heel onhandig. En als je met private lease voor 200 euro een auto voor de deur hebt staan…” Dan is de keuze snel gemaakt? “Ja. Natuurlijk zijn jongeren milieubewust, maar tegelijkertijd heb je heel veel jongeren die heel enthousiast worden van mooie auto’s. Ik rijd natuurlijk vaak in mooie auto’s, en je moet eens weten hoe interessant jongeren dat vinden. Ze willen allemaal een eigen auto. Het aantal auto’s in Nederland neemt nog elk jaar toe. Het is een groeimarkt.” Maar bedrijven introduceren volop de mobiliteitskaart. “Nou, ze praten er veel over, maar arbeid wordt weer schaars. De sollicitant krijgt weer meer macht. En als zij zeggen: ‘Weg met die mobiliteitskaart, want ik wil in het weekend ook gewoon een auto voor de deur’, dan vinden de sollicitatiegesprekken binnenkort gewoon weer bij de autodealer plaats. Net als vijftien jaar geleden.” Zelfrijdende auto’s, de snelweg als roltrap, automatisch inparkeren: welke innovatie loop jij warm voor? “Er komt een moment dat je op bepaalde wegen niet meer zelf hoeft te rijden. Dat wordt echt een enorme boost voor de autoverkoop, geloof me. Dan wordt mijn vijf kwartier van Rotterdam naar BNR in Amsterdam op vrijdagmiddag namelijk opeens werktijd. Geweldig.” Maar dan rijd je zelf niet meer. Dat is toch veel minder leuk? “Ach, je kunt wel zelf rijden als je wil, het hoeft dan alleen niet meer. En rijden op de A4 of A12 met overal trajectcontrole is al niet zo leuk meer hoor ” VL

Tekst: Jerry Huinder

45 Mobiliteit |

Waar komt jouw passie voor auto’s vandaan? “Genderneutraal is helemaal hip, maar een jochie houdt gewoon van auto’s. Ik heb een zoon en een dochter thuis, en daar zie je het ook. Hoe snel kan ‘ie? Hoeveel pk heeft ‘ie? Hoe snel trekt ‘ie op van nul naar honderd? Welke kleur is het mooist, heeft ‘ie nog gave gadgets? Het houdt mannen gewoon bezig, zo simpel is het.”


Samen tegen voedselverspilling

Kroniek |

46

Voedselverspilling We gooien zo’n 40 kilo voeding per jaar weg. Dat komt neer op zo’n 140 euro.

V

ooral op het gebied van duurzaamheid laat men steeds vaker van zich horen. We eten vegetarisch, of zelfs vegan, nemen de fiets in plaats van de auto en isoleren ons huis. En we zetten ons in tegen voedselverspiling. In Nederland ligt de totale voedselverspilling tussen de 1,77 en 2,55 miljoen ton. Zo’n 105 kilo per persoon. Een fikse hoeveelheid voedsel die niet gebruikt wordt dus. En dat is slecht voor het milieu en je portemonnee. Door geen voedsel meer te verspillen kun je volgens het voedingscentrum je milieu-impact tot wel 14% verlagen, en het scheelt zo’n 145 euro per persoon per jaar. Gelukkig zijn 7 op de 10 Nederlanders bereid iets te doen om voedselverspilling tegen te gaan. We hebben immers allemaal van onze ouders gehoord hoe zonde het is om voeding weg te gooien. En guess what, ze hadden gelijk. Er ontstaan dan ook steeds meer initiatieven om voedselverspilling tegen te gaan. Denk aan apps als Too good to go, waarbij restaurants hun overgebleven voedsel aan het einde van de dag doorverkopen aan consumenten. Restaurants gooien minder weg, en jij hebt

voor een bodemprijsje heerlijke producten. Maar ook thuis kan er veel gedaan worden. Koop precies zoveel voedsel als jij nodig hebt en check voor je de supermarkt inloopt welke producten je nog in de kast hebt staan. Zo voorkom je dat je straks dingen weg moet gooien omdat ze over de houdbaarheidsdatum heen zijn. En vries dingen in om de houdbaarheid te verlengen. Vooral bij brood is dit een goeie optie. Zo bespaar je geld, en zorg je voor een betere wereld. VL

Tekst: Marjon Kruize Foto: Magda Ehlers

Gele hesjes, klimaatspijbelaars, Sister marches, de burgerprotesten zijn de laatste maanden niet meer weg te denken uit het nieuws en het straatbeeld. De Nederlander is ontevreden en laat dat meer dan ooit merken. En niet alleen in Nederland, in de hele wereld gaat men de staat op om te laten blijken dat het zo niet langer kan. Of het nu gaat om spijbelende jongeren die zich laten horen voor het klimaat, of vrouwen die gelijke rechten willen. We wachten niet langer tot de overheid van zich laat horen, maar nemen het heft in eigen handen.


AlpinLodges Maria Alm. Aantrekkelijke vastgoed belegging met een gemiddelde jaarlijkse rentabiliteit van 7 % van het eigen vermogen. 4 Weken eigen gebruik per jaar. Een premium resort in de Salzburger Alpen. Hoogwaardige vakantiewoningen te koop in ski-in/ski-out resort met exclusieve infrastructuur. Ervaren Oostenrijkse projectontwikkelaar. Professioneel management. December 2018 geopend. jaegerprojects.nl T +31 33 820 02 02

7%

760

rentabiliteit van het eigen vermogen

pistenkilometer Ski amadĂŠ

80 km van Salzburg

18 km naar Zell am See

GEOPEND DEC. 2018


Advertorial - gesponsorde content

STIJLVOL ONDERNEMEN Christiaan Sijnen (42 jaar) groeide op in een ondernemersgezin, met een vader (Christian Sijnen) die modeontwerper was, maar helaas op jonge leeftijd verongelukt is. Als kind kwam hij al over de vloer bij modeontwerper Frank Govers en vele andere ontwerpers. Daar rende hij enthousiast door de confectiecentra. Inmiddels heeft hij zelf ook een goedlopend modebedrijf: Gentlemen’s Place.

M

aar hij stapte niet gelijk al in zijn vaders voetstappen. Hij werkte eerst namelijk als fiscalist voor E&Y en Loyens & Loeff. Vier jaar geleden, toen hij met zijn familie op vakantie was, kwam de realisatie: ‘Wat ik nu doe, vind ik eigenlijk helemaal niet zo leuk’. Tijd om het roer om te gooien dus. Met de ervaring uit het verleden, de genen uit de Mode en de passie voor juiste stijl adviseert Christiaan nu de mannen op de Zuidas. Ze hebben vaak weinig tijd en hebben moeite met de huidige modenormen van business- of smart casual. Want een pak hoeft vaak allang niet meer, maar je moet je nog wel met stijl kleden! Want je uitstraling en kleding is toch het eerste visitekaartje. Christiaan zorgt ervoor dat de vrouw niet alleen naar je auto kijkt, maar ook naar jou. Hij zorgt dat je er zakelijk helemaal up to date bij loopt. Wanneer hij mannen adviseert over hun kledingkeuze, kijkt hij niet enkel naar de laatste trends, maar luistert hij naar de persoon die hij voor zich heeft. Een 1-op-1 service waarbij precies gekeken wordt naar welke kleding geschikt is voor de gelegenheid. Hij kijkt hoe mensen zich beter kunnen presenteren. Wanneer je bij Gentlemen’s Place langskomt, krijg je altijd persoonlijk advies en ga je de deur uit met de juiste kleding in de juiste maat. Momenteel heerst er volgens hem een casualisering in het bedrijfsleven. De oude dresscodes verdwijnen en mannen zijn vrijer in de kleding die ze zakelijk dragen. Steeds vaker mogen mannen een ‘business casual’ stijl aanhouden, maar wat dat precies betekent is vaak nog lastig. Gentlemen’s Place adviseert hierin. Regelmatig geven zij ook Stijl Masterclasses op maat voor de corporates op en rondom de Zuidas en inmiddels ook elders in het land. Deze worden dan volledig op maat gegeven. Een advocatenkantoor heeft een andere uitstraling nodig dan een bank, een accountantskantoor of bijvoorbeeld webdesigners. Ook komen

mannen individueel steeds vaker een Masterclass volgen. Gentlemen’s Place heeft een uitgebreid merkenpakket met veel Nederlandse merken, maar langzaam ook meer internationale namen. Zo verkopen zij onder andere cc. by Corneliani, Cavallaro, Profuomo, Vanguard, Hugo Boss, Ted Baker, Denham, Tommy Hilfiger, Greve, North84 en Van Gils. Binnenkort komen daar nog veel meer mooie en stoere merken bij. Gentlemen’s Place blijft uitbreiden en zoeken naar aanvullende merken die passen in het assortiment. De Stijlmeesters zijn nog lang niet klaar met ondernemen. Naast Masterclasses organiseert Christiaan op 15 april aanstaande ook een modeshow op golfclub Amsteldijk te Amstelveen die volledig in het teken staat van “groeien”.

Contact Laat je adviseren en/of inspireren door de Stijlmeesters van Gentlemen’s Place in Aalsmeer of Amsterdam.

Gentlemen’s Place Aalsmeer, Zijdstraat 67 Telefoon 0297 767 060 Gentlemen’s Place Amsterdam, Arnold Schönberglaan 7 (Zuidas) Telefoon 0297 767 060

info@gentlemensplace.com www.gentlemensplace.com www.facebook.com/GentsPlace


Ina van Zyl, Politician, 2010, olieverf op linnen, Collectie AkzoNobel Art Foundation. Foto Peter Cox, Eindhoven, Courtesy Galerie Onrust, Amsterdam

out of office kunstschatten uit bedrijven

Laatste week

11 dec 2018 t/m 7 april 2019


Polder Sofa Designed by Hella Jongerius, 2015 The Original is by Vitra

Vitra biedt u bij aankoop van een Vitra Sofa t/m 31 augustus 2019 een voucher aan ter waarde van â‚Ź 500,- inclusief btw. Voor de campagne voorwaarden bezoekt u de showroom van een participerende Vitra Dealer: https://www.vitra.com/nl-nl/find-vitra


gelderlandplein.nl

CELEBRATE

FASHION

FOOD & Theme & so |

52

MORE

GELDERLANDPLEIN MEER DAN 90 WINKELS & RESTAURANTS | INTERNATIONALE KETENS EN LOKALE MERKEN

| EERSTE 1,5 UUR GRATIS PARKEREN | 7 DAGEN OPEN

Profile for European Media Partner

The Visionaire Life #1  

Gedistribueerd met Het Parool.

The Visionaire Life #1  

Gedistribueerd met Het Parool.