Page 1

VSNR Commerciële Bijlage bij deze krant

Editie #9 Mei 2020

Stay at Home Special thevisionairelife.nl

THE VISIONAIRE LIFE

Zomer in zicht Wij tippen je een aantal leuke activiteiten en ideeën voor het hele gezin.

Vaderdag giftguide Ben je nog op zoek naar het perfecte vaderdag cadeau? Haal dan inspiratie uit deze giftguide.

Duurzaam wonen

Nieuwe woningen worden steeds vaker duurzaam gebouwd. Toch zijn er nog een aantal dingen die we beter kunnen doen.

Humberto Tan ‘Met fotografie zet je de werkelijkheid stil waardoor je de verstilling van een beeld opnieuw kunt beleven.’

DE VRIJDAG EDITIE


H Y D E

PA R K

Welkom in Het moderne grootstedelijke leven in een Amsterdamse voorstad die volledig tot leven komt: maak kennis met Hyde Park, een nieuwe stedelijke ontwikkeling in de Metropoolregio Amsterdam.

Hyde Park


T H E

N E W

H U B

Schrijf u nu in hydeparkishere.nl


-

A D V E R T O R I A L

THUISBAAS OP BEZOEK

Gasloos wonen? het kan!

UW APPARTEMENT OF (TUSSEN)WONING AARDGASVRIJ MET INFRAROOD?

HET KAN!

AMSTER

DAM € 3.000

SUBSID

Verduurzaming levert veel voordelen op. All-electric wonen is comfortabel, Amsterdamse woningen zijn er geschikt voor en de gemeente draagt € 3.000 subsidie bij aan het afkoppelen van gas. Met eigen zonnepanelen kan ThuisBaas de energierekening zelfs naar nul helpen! Erica en Kees uit West hebben hun jarenvijftigetage van 60 vierkante meter door ThuisBaas laten verduurzamen. Zij betalen nu iets minder dan vroeger. “We wilden vooral innoveren. Na de Groninger aardbevingen werd het voor ons urgenter om te stoppen met aardgas”, vertelt Kees.

‘Stralingswarmte voelt behaaglijk’ ThuisBaas-klant Erica

Drie keer anders “Gasloos wonen betekent drie dingen anders aanpakken: verwarming, warm water en koken”, legt Thuisbaas-adviseur Juke Westendorp uit. All-electric wonen in Amsterdam begint vanaf € 8.000, afhankelijk van de woonwensen, isolatie en oppervlakte.

Kees en Erica tevreden over infraroodpanelen.

Investeren in een gasloze woning kan voor hetzelfde bedrag per maand als u daarvoor kwijt was aan energie. De maandlasten gaan vijftien jaar lang niet omhoog en daarna flink omlaag.

Extra ruimte Kees en Erica kregen zes infraroodpanelen, koken op inductie en een kleine instant heater voor warm water. Dat bevalt goed. Erica: “Koken op inductie is fijn. Infrarood kende ik nog niet en ik ben een koukleum, dus ik twijfelde. Onze ruimtes warmen nu veel sneller op en de stralingswarmte voelt behaaglijk. We wonnen ruimte, want zonder wandradiatoren konden we de huiskamer opnieuw inrichten en onze grote houten tafel weer neerzetten. De CV-kast is nu bergruimte.”

Sociale onderneming ThuisBaas is opgericht door stichting Urgenda en heeft al honderden woningen succesvol verduurzaamd. Thuisbaas vindt betaalbare oplossingen, begeleidt de installatie en zoekt subsidies uit. Wilt u weten wat er kan? Een gratis scan krijgt u via www.thuisbaas.nl/amsterdam ThuisBaas-adviseur Juke Westendorp

IE


D

e afgelopen maanden waren voor iedereen in Nederland anders dan anders. In plaats van te genieten van de eerste warme zonnestralen op een van de prachtige terrassen in de stad, moesten we het dit jaar doen met onze eigen balkons en achtertuinen. Gelukkig lijkt er nu een stip aan de horizon te staan waardoor ons ‘nieuwe normaal’ steeds meer begint te lijken op het ‘normaal’ dat we gewend waren. Toch zijn er ook nog een hoop dingen anders dan anders. We mogen nog niet naar de sportschool, slechts met zijn dertigen naar de bioscoop, musea of het theater en van een festivalzomer of zomerse reis is helaas nog geen sprake dit jaar. Toch willen we niet te lang stilstaan bij wat er niet kan, maar focussen we juist op datgene wat wel mogelijk is.

39

36

42

28

Denk bijvoorbeeld aan een leuke borrel of barbecue in eigen huis en/of tuin. Met een lekker flesje wijn erbij en een leuk bordspel kan je alsnog met het hele gezin genieten van de warme, zomerse dagen.

10

Ook is het nu het perfecte moment om na te denken over je interieur en de inrichting van je buitenruimte. Daarnaast bieden we leuke tips om thuis te sporten, leuk recepten om te maken en spreken we Humberto Tan over zijn ervaringen met de intelligente lockdown. Genoeg om je mee te vermaken dus! We wensen je veel leesplezier!

Inhoud 6 What’s happening online? 10 My way to success: Fabienne Bouland

In 2020 wordt The Visionaire Life nog meerdere malen gedistribueerd met Het Parool. Wil je adverteren of heb je andere tips? Neem dan contact met ons op!

16 Groen rijden in Amsterdam

Aankomende edities: 26 juni 2020 28 augustus 2020 25 september 2020 30 oktober 2020

28 Yoga is meer dan een sport

VSNR THE VISIONAIRE LIFE

Campagne Managers: Roos Naftaniel, Isa Tan-A-Kiam, Rik Schoen Managing Director: Amanda Ghidoni Redactie Marjon Kruize & Féline van der Linde Grafische Vormgeving: Charlotte Hovenier Coverfoto: William Rutten Tekst: Marjon Kruize, Féline van der Linde & Charlotte Hovenier Distributie: Het Parool Contact redactie: redactie@europeanmediapartner.com Contact adverteren: roos.naftaniel@europeanmediapartner.com

18 Vaderdag giftguide 20 Profiel: Humberto Tan

34 Gezond naar de zomer 46 Van het aardgas af

20

50 Schoonheid in Schoorl Disclaimer Alle informatie omtrent de COVID-19 maatregelen in dit magazine was actueel op het moment van drukken.

EUROPEAN

MEDIA PARTNER

European Media Partner Nederland B.V Keizersgracht 424, NL-1016 GC Amsterdam Tel.: +31 20 808 82 00 Email: nl@europeanmediapartner.com www.europeanmediapartner.com

European Media Partner is gespecialiseerd in contentmarketing en native advertising. Wij combineren redactionele inhoud met themakranten die bij toonaangevende dagbladen zijn bijgevoegd. Wij zorgen ervoor dat de boodschap van uw merk wordt overgebracht, en uw doelgroep de juiste beslissingen neemt.

VSNR |

5


WHAT’S HAPPENING ONLINE? Musea en restaurants mogen (bijna) weer open, maar met aanpassingen. Zo moet er eerst online gereserveerd worden en in restaurants is er maar toegang voor dertig personen, inclusief het personeel. Gelukkig waren musea en restaurants de laatste tijd online te vinden en voorlopig blijft dat ook nog even zo. Wij tippen de leukste online activiteiten, over heel de wereld, en waar je de lekkerste maaltijden van vele (top) restaurants kunt bestellen.

RIJKSMUSEUM AMSTERDAM In onze eigen stad kun je het Rijksmuseum online bezoeken. Zij hebben een aantal exposities die je online kunt bezoeken. Via de Linkedin pagina en onder de hashtag #Rijksmuseumfromhome via de sociale media kanalen van het Rijksmuseum kun je interessante mini-colleges volgen. Verschillende curatoren van het Rijksmuseum vertellen vanuit huis over hun favoriete kunstwerken. www.rijksmuseum.nl/en/from-home

De lekkerste donzen dekbedden Wij maken premium kwaliteit donzen dekbedden en hoofdkussens in ons eigen atelier in Nederland Bekijk ons aanbod op www.whitecloudz.nl

Foto: John Lewis Marshall

VSNR |

6


Foto: Hu Chen

GOOGLE ARTS & CULTURE

VSNR |

7

Kunstliefhebbers hoeven zich dankzij Google Arts & Culture niet te vervelen. Dit cultuurproject van Google laat je meer dan 1200 musea en andere culturele plekken over heel de wereld bezoeken. Door deze digitale schatkist kun je uren scrollen. Hier vind je bijzondere collecties en kan je virtuele tours volgen. Of ga op online safari in het Serengeti National Park in Tanzania. Ook het Galleria degli Uffizi in Florence is via deze weg te bezoeken. Bewonder in joggingbroek bijvoorbeeld de Geboorte van Venus. Glas prosecco en een pizza erbij en je waant je bijna echt in Florence!

Foto: Andrea Piacquadio

Foto: Matteo Lezzi

artsandculture.google.com

PODCASTS Luister naar een educatief, grappig, of ontroerend verhaal van een expert of wetenschapper tijdens de dagelijkse frisse neus of het schoonmaken van je huis. Bijvoorbeeld naar de podcast Haagse Zaken van NRC over de Nederlandse politiek. Hier wordt je wekelijks bijgepraat over alles wat er gebeurt op en om het Binnenhof. Of luister naar Where Should We Begin With Ester Perel. Een uur lang volg je een echte relatietherapiesessie van Ester Perel met een echt koppel en een echt probleem (alleen de namen zijn gefingeerd).


AVONDJE (ST)OPERA Nationale Opera & Ballet wil met verschillende streamings, artikelen, docuseries, games en quizzes troost, afleiding, inspiratie en hoop bieden voor de mensen. Kijk voor een actuele streaming lijst van de opera en ballet uitvoeringen op hun website. De streamings blijven na afloop nog een week online staan.

PUBQUIZ

CafĂŠ's gaan bijna weer beperkt open. Met je groep vrienden gelijk naar het cafe voor een pubquiz lijkt er nog niet in te zitten. Gelukkig kunnen we nog steeds genieten van een avondje uit. De afgelopen weken verschenen er talloze pubquizzes die we via livestreams kunnen volgen. Zo ook de online pubquiz van Jochem Geerdink van Upbeatles. Al meer dan vijftien jaar maakt hij samen met Pascal Ninaber quizzes voor kroegen. Zij hebben de vele mogelijkheden voor online pubquizzen ontdekt. Zo nodigen zij gasten uit die live een liedje spelen en maken ze gebruik van verschillende beeld- en geluidsfragmenten. Niet alleen leerzaam, maar het spelen met vrienden via bijvoorbeeld Skype zorgt voor een leuk avondje entertainment! www.upbeatles.nl

Foto: Bart van der Putten

www.operaballet.nl/online

Foto: Angela Sterling

VSNR |

8


VSNR |

Foto: THE ENTOURAGE GROUP

9

STERRENMAALTIJD THUIS De horeca heeft verplicht haar deuren moeten sluiten, maar gelukkig bieden een aantal (top)restaurants ook thuisbezorging aan. Zo kun je ineens een sterrenmaaltijd in je eigen keuken laten bezorgen van onder andere RIJKS van Joris Bijdendijk, The Butcher, Toni Loco, NENI, Scheepskameel en Café Rijsel. We helpen zo niet alleen deze restaurants door een moeilijke periode heen, maar ook onszelf door thuis te blijven en te genieten van een heerlijk diner! Ook nu de horeca weer beperkt open mag is bestellen en afhalen een aanrader.

STAY FIT AT HOME Naast het trainen van ons brein is ook in beweging blijven enorm belangrijk. Vele sportscholen in de stad zijn online te vinden. Ga bijvoorbeeld voor een fijne yogales naar www.denieuweyogaschool.nl en kies uit de dertig online lessen die per week worden gegeven. Of ga naar het instagram account van PLTS. Hier vind je dagelijks Pilates-sessies van een ongeveer twintig minuten. Vergis je niet, de workout is kort, de impact niet… www.denieuweyogaschool.nl

Foto: De Nieuwe Yogaschool

Foto: De Nieuwe Yogaschool

Foto: THE ENTOURAGE GROUP

www.deliveroo.nl www.ubereats.com www.thuisbezorgd.nl


MY WAY TO SUCCESS... 10 vragen aan Amsterdamse entrepreneur

Fabienne Bouland Elke editie vragen we een Amsterdamse ondernemer het hemd van het lijf. Deze keer spreken we Fabienne Bouland (links), samen met haar zus Pelou (rechts) begon ze CoffeeConcepts.

Foto: Nanda Hagenaars

VSNR |

10

WAAROM BEN JE VOOR JEZELF BEGONNEN? “Na mijn eerste baan wilde ik me graag verder ontwikkelen. Toen dacht ik: ga ik nu voor een corporate werken of niet? Maar eigenlijk zit het ondernemen toch wel in ons bloed, onze vader en opa zijn ook ondernemer. Eigenlijk wilde ik als kind altijd al voor mezelf werken, dat was voor mij dan ook de logische keuze. Het zit ook wel echt in mijn karakter, ik ben ontzettend eigenwijs.” HOE KWAM JE OP HET IDEE VOOR COFFEECONCEPTS? “We gingen ’s ochtends altijd samen koffiedrinken. Voor het werk of de studie, met een kater, zelfs als we ziek waren gingen we altijd minstens een kwartiertje koffiedrinken. Dit werd soms een hele dag met elkaar op stap haha. Dat koffiedrinken deden we eigenlijk altijd bij de Koffiesalon. Daar gingen we wat observeren. Zo’n meetingpoint vinden we ontzettend leuk. We zijn tegelijkertijd begonnen met de koffiewinkel en de communicatie/ PR. We zagen een heel leuk pandje in Zuid en besloten de sprong gewoon te wagen. Het pandje was hiervoor ook perfect ingedeeld. En daar komt CoffeeConcepts ook vandaan. Omdat we beide bedrijfsvoeringen in eerste instantie onder één dak hadden. Inmiddels is dit allemaal veranderd.” WIE IS JE VOORBEELD?  “Fokke de Jong van Suit Supply is wel een groot voorbeeld voor me. Zijn energie is tomeloos en hij heeft in zo’n korte tijd de wereld veroverd. En mijn beste vriendinnetje, Iris van den Ende. Zij heeft een bedrijf in televisie en live entertainment en doet

ren we nu vooral de kosten laag te houden. En we zijn lekker aan het schoonmaken, klussen, vervangen en verven. Dat doen we ook allemaal zelf om kosten te besparen.”

WAAR BEN JE IN DEZE TIJD HET MEEST TROTS OP? “Ik vind het ontzettend leuk dat als we even in de winkels zijn mensen ook echt naar ons toekomen om te zeggen dat ze ons missen. We weten zeker dat ze allemaal terug gaan komen en dat is heel bijzonder. De steun van onze klanten is echt hartverwarmend.” WELK DEEL VAN JE WERK IS HET LEUKST? “Het inrichten en creëren van de winkel. En ik ben echt bezig met het opbouwen van het merk.” dit fantastisch, al heeft ze wel te maken met vooroordelen omdat haar vader natuurlijk ook een grote naam is in die wereld. Zij heeft echt haar eigen manier en gaat met zoveel energie en passie haar eigen weg.”

HOE ZORG JE DAT JE KALM BLIJFT TIJDENS DE CORONACRISIS? “Door contact te houden met horecaondernemers en het nieuws op de voet te volgen. We blijven goed geïnformeerd en luisteren goed naar de regels. Gelukkig hebben we ook een klein buffertje waardoor we niet gelijk omvallen, maar als dit lang gaat duren is het voor elke ondernemer een probleem.” ONDERNEMEN IS VALLEN EN OPSTAAN. HOE GA JE OM MET DE HUIDIGE CRISIS? “We hebben al onze zaken dichtgegooid. We hebben wel nagedacht over bezorgservices, maar daar draag je een behoorlijk percentage aan af. En als je inkomsten hebt, heb je geen recht op arbeidstijdsverkorting. Dus probe-

WAAR WIL JE NOG BETER IN WORDEN? “Financiën. Dat heb ik echt onderschat. Het bouwen van het merk, klantenbinding, kwaliteit, dat gaat allemaal prima, maar die financiële hassle… Gelukkig word ik er steeds beter in.” WAT ZOU JE MENSEN DIE VOOR ZICHZELF BEGINNEN WILLEN MEEGEVEN? “Zorg dat je je financiën vanaf het begin af aan op orde hebt haha. Dat zei Fokke de Jong ook al eens tegen me: ‘Fab, know your numbers.’ Het ging bij ons eerst wel soepel en toen kwam er een tegenslag. Omdat we de cijfers niet op orde hadden duurde het veel langer om daar weer bovenop te komen.” WAAR ZIE JE JE BEDRIJF OVER TIEN JAAR? “Ik ben heel ambitieus, dus ik zie hele mooie scenario’s, maar het is ook heel pittig. Ik denk ook wel eens: is het niet gewoon een keertje goed zo? De toekomst zal het leren.” VL Tekst: Marjon Kruize


VSNR |

12

Get the look Business casual

Oké, op kantoor zullen we voorlopig niet al te veel aanwezig zijn, maar het kan natuurlijk geen kwaad om alvast de juiste garderobe aan te schaffen zodat je er bij je terugkeer fantastisch uitziet. Bijvoorbeeld met deze look van instagrammer Merit Bakker (@itsmemerit).

CLOSED Viscose & Virgin Wool Cox Blazer ¤349

Statement oorbellen Je maakt je look helemaal af met een paar grote statement oorbellen. Zo fleur je een verder simpele outfit op en geef je het net dat beetje extra. Camps & Camps Oorbellen zilver €55

Smaak Amsterdam Tas Blake slate grey €179

Uniek en tijdloos De Blake is een all day crossbody / schouder tas , doordat de rits diagonaal over de tas gaat en met de bijpassende gekleurde schouderband is deze tas een uniek item dat niet mag missen in je garderobe.

Casual blazer Een zwarte blazer mag absoluut niet in je garderobe ontbreken. Perfect voor als het in de ochtend nog fris is, maar later op de dag de zon volop gaat schijnen.

American Vintage T-shirt €45

MaxMara Studio High waist loose fit jeans ¤165

NARS Lipstick Pour Toujours ¤26

Giorgio Armani Beauty Oogschaduw palette €60,50

ba&sh Calas sandalette van leer €260


VSNR |

13

Get the look Het nieuwe zwart

Met zwart zit je eigenlijk altijd goed, zo bewijst ook instagrammer Thijs Bouma (@thysonb). Maar dan wel met iets extra’s, zoals een leuk printje en toffe accessoires.

Zonnebril De zomer is in aantocht, dus ook een zonnebril kan niet ontbreken. Sportieve, vierkante zonnebrillen zoals dit exemplaar van Marc Jacobs zijn het deze zomer helemaal. Dus maak je outfit af door je ogen te beschermen tegen de felle zon.

Jack & Jones PREMIUM Jprblapase Overhemd €39,95

Marc Jacobs Zonnebril € 154,95

Blouse met print Zwart is natuurlijk top, maar een leuk printje maakt het net even iets spannender. Ga net als Thijs voor stoere tijgers, of kies een ander patroon dat bij je past. De witte details maken je outfit net even anders dan anders. G.H. BASS & CO. Loafers met kwastje €173

Vitaly Vaurus Ring €84,95

Accessoires Geen outfit is compleet zonder de juiste accessoires. Ga voor een mooie zilveren armband of horloge om je look helemaal af te maken. Ook een mooie ring mag niet ontbreken.

Scotch & Soda Ralston slim fit jeans met donkere wassing €99,99 Emporio Armani Armband van roestvrij staal €109


Foto's: Undiemeister

VSNR |

14

VSNR tests...

D

Undiemeister

uurzaamheid neemt op steeds meer plekken in ons leven een belangrijke rol in. Zo ook in de fashionindustrie. Wij besloten de proef op de som te nemen en bestelden een t-shirt van Undiemeister, om eens te proberen hoe zo’n duurzaam fashionmerk bevalt. Undiemeister maakt t-shirts en boxershorts van Mellowood®, een volgens hen unieke en duurzame stof. De productie van Mellowood® is bijna CO2-neutraal. De grondstoffen zijn eucalyptus en beukenhout uit duurzaam beheerde bossen en kwekerijen, in combinatie met duurzaam katoen. De vezels zijn biologisch afbreekbaar. Klinkt veelbelovend dus. Maar zit het ook fijn?

Undiemeister claimt dat hun kleding niet alleen duurzaam, maar ook van premium kwaliteit is. We hebben het shirt in verschillende situaties uitgeprobeerd. Een van onze collega’s heeft hem gedragen op een normale werkdag, tijdens het sporten en tijdens een avondje stappen. En natuurlijk hebben we ook gekeken hoe het shirt er na het wassen uitzag. Gelukkig kunnen we bevestigen dat Undiemeister zijn claims meer dan waar maakt. Naast de testdagen hebben we het shirt nog vele malen vaker op onze collega mogen

spotten, dus we kunnen zonder twijfel stellen dat hij er erg tevreden over is. Het eindoordeel

Het shirt voelt licht aan en ademt goed. Ook tijdens het sporten werd het shirt niet zwaar van het zweet. Vooral tijdens het boxen was het shirt volgens onze collega erg prettig. Het shirt zat de bewegingen niet in de weg en de stof ademde goed. Ideaal bij hoge inspanning dus. Maar ook voor een avondje stappen (uiteraard voor de uitbraak van de coronacrisis) was het shirt erg geschikt. De pasvorm was mooi, en met een mooie, diepzwarte kleur kan het natuurlijk nooit echt misgaan. Ook hier was het prettig dat de stof goed ademde, zelfs in een bloedhete club zal je niet snel last krijgen van vervelende luchtjes of vlekken. Natuurlijk moest het shirt ook even gewassen worden, om te zien of de kwaliteit na een wasbeurt hetzelfde bleef. Gelukkig was ook dat het geval. De kleur bleef pikzwart, het shirt kromp niet en de stof begon ook niet te pillen na de wasbeurt. Al met al was onze collega erg tevreden met het shirt en vond hij het echt een aanrader. Dat het shirt ook nog eens duurzaam geproduceerd was, was natuurlijk heel mooi meegenomen. VL

Tekst: Marjon Kruize


VSNR |

BE GR 15 Z A na OR TIS f1 G 2 fl IN es G

Va

se

n

Speciale lezersprijs

€9,75

LEZERSAANBIEDING

(normaal € 13,50) per fles

Top Ribera del Duero geprezen door kenners Condominio Tinto Roble 2018 Wijnhandel Léon Colaris uit Weert importeert al bijna 100 jaar de mooiste wijnen uit alle belangrijke wijnlanden. Speciaal voor u als lezer van The Visionaire Life selecteerden wij deze schitterende Ribera del Duero. Een groot aantal Nederlandse wijnschrijvers prijzen deze topwijn. De Wijngids 2020 | Rapportcijfer 8½ : Deze Roble is een zeer verleidelijke jonge Ribera del Duero afkomstig van vier wijngaarden die op een hoogte van meer dan 700 m gesitueerd zijn. Tempranillo, met een maar korte invloed van eiken (vier maanden) levert een introvert parfum van zwart fruit, nootmuskaat, blauwe pruim en ceder. Geconcentreerde smaak, veel sap, propvol rood en zwart fruit met een licht toontje van het eiken en voldoende fraîcheur. Geschatte waarde door de Masters of Wine: € 20,00 per fles (blind geproefd). Hubrecht Duijker : Een echt lekkere rode wijn. Mooi evenwichtig, met alle elementen smakelijk in balans: de stevige structuur, het besachtige fruit, de beheerste vanille en kruidigheid van het hout, het sap en de vitaliteit. Nicolaas Klei : Wijn om zwijgend en met instemmende knikjes van te genieten, grootse gedachten denkend over niets. Terwijl de overpeinzingen ijle sferen bereiken ontvouwen steeds weer nieuwe smaken zich in deze Ribera del Duero. Onder de geuren van fruit en duur eikenhout huizen specerijen, dure chocolade en tere geuren van fruit, likeur en Oosterse weelde in deze diepgraven Spaanse médocachtige van druif tempranillo. Harold Hamersma | Sterwijn 8½ : Roble uit Ribera. Rood dat zich vier maanden heeft mogen verschuilen achter een plintje eiken. Klein beetje hout, klein beetje zoet, snufje specerij. Toch ook een ruim bemeten tinto. De bramen zijn rijp, de cassis kordaat, de pruimen ruimschoots aanwezig. Mooie eigentijdse tannines.

Haal deze Spaanse topper vandaag nog in huis! Doos à 12 flessen met code VISION12

‘Geen 18, geen alcohol’

voor slechts € 109 + gratis bezorging

Bestel via colaris.nl/aanbiedingvisionaire of bel 0495 53 24 62


Foto: Alexis Antoine

Nieuwe manier van groen rijden oplossing voor Amsterdam Amsterdam is niet de meest ideale stad voor traditionele motorvoertuigen. Naast hoge parkeertarieven voor auto’s is in april vorig jaar de snorfiets verbannen van het fietspad naar de rijbaan.

O

ok in de toekomst blijft de gemeente er alles aan doen om de stad schoner te maken. In 2025 moeten alle bromen snorfietsen binnen de bebouwde kom uitstootvrij zijn en in 2030 zijn benzine- en dieselauto’s niet meer welkom. Volgens Ruud Weel, expert op het gebied van duurzame vervoersmiddelen, heeft groen rijden daarom de toekomst. “Iedereen weet inmiddels dat elektrische auto’s en scooters een schoner alternatief zijn dan voertuigen op brandstof ”, zegt Weel. “Maar een elektrische scooter is ook minder onderhevig aan slijtage. Na verloop van tijd hoef je alleen remblokken en banden te vervangen.” Het grootste voordeel valt echter te behalen in je portemonnee,

want tanken is niet nodig. Weel: “Je kunt hem thuis opladen. Met een volle accu rijd je zo’n 60 kilometer. In een stad als Amsterdam, waar de afstanden niet zo groot zijn, hoef je een scooter gemiddeld na drie dagen pas weer op te laden.” Naast de financiële- en milieuvoordelen van elektrisch rijden past het volgens Weel ook in deze tijd. “Vanwege het coronavirus worden we geadviseerd alleen van het openbaar vervoer gebruik te maken als het noodzakelijk is. En in auto’s kun je geen anderhalve meter afstand houden. Het is niet bekend hoe lang deze maatregelen nog van kracht blijven, dus individueel vervoer is opeens een stuk aantrekkelijker geworden.” Ook benaFoto: Michael Luenen

VSNR |

16

drukt Weel dat elektrische scooters een positief imago hebben. “Omdat ze milieuvriendelijk zijn, maar ook omdat gewone scooters nogal lawaai kunnen maken. Elektrische voertuigen niet, en dat waarderen mensen.” Tenslotte blikt Weel vooruit op toekomstige ontwikkelingen. “Ik verwacht inklapbare elektrische scooters. Handig als je met een benzineauto de stad niet meer in mag. Je parkeert buiten de ring, klapt je scooter uit en rijdt verder. Maar zover is het nog niet. We kunnen de gemeente beter een stap voor zijn en zelf de voordelen van elektrisch rijden gaan inzien. Hoe eerder we groen rijden, hoe beter.” VL Tekst: Féline van der Linde

Katja Schuurman over elektrisch rijden

“Ik vind het belangrijk om mijn steentje bij te dragen aan een betere wereld. Met mijn duurzame merk Return to Sender bijvoorbeeld, maar ook in het dagelijks leven. Aandacht voor het milieu hoort daar natuurlijk ook bij. Ik woon net buiten Amsterdam en moet vaak in de stad zijn. Mijn elektrische scooter brengt me snel van de een naar de andere afspraak, is uitstootvrij en ziet er ook nog eens tof uit. Perfect dus.”


VSNR |

17

Opladen in de stad

Aantal schone kilometers 23.786.344 KM*

E

lektrisch rijden maakt een stormachtige opmars door. In 5 jaar tijd zijn er bijna 100.000 auto’s met een stekker in Nederland verkocht. Met name zakelijk rijders gaan massaal overstag. En dit is nog maar het begin: de elektrische auto wordt binnenkort mainstream. Zowel voor bedrijven als particuliere rijders. Schone mobiliteit wordt in Amsterdam steeds meer gestimuleerd. De milieuzone wordt in november dit jaar uitgebreid en er wordt zelfs gesproken van een verbod op benzineauto’s in 2030, zo meldde het Parool vorig jaar. We gaan in onze stad dan ook steeds meer elektrisch rijden. In Q1 van 2020 werden 23.786.344 schone kilometers afgelegd en werden er in 329.038 oplaadsessies ongeveer 4.757.268 kWh in onze voertuigen geladen. 18.832 mensen maakten gebruik van oplaadpunten in Amsterdam. In Amsterdam zijn 3618 laadpunten en 1820 laadpalen te vinden. VL

*uitgaande van gemiddeld verbruik van 0,2 kWh/km

Aantal kWh 4.757.268 kWh

Individuele gebruikers 18.832

kWh

Tekst: Marjon Kruize Cijfers afkomstig van de Gemeente Amsterdam

ONTDEK MATTS.

DE TOEKOMST VAN BETAALBAAR SCHOON RIJDEN MATTS is een krachtige en wendbare elektrische scooter die je niet de keus laat tussen een elegant design en nieuwe technologie. Met een strak retro ontwerp aan de buitenkant en de nieuwste technieken aan de binnenkant is MATTS aantrekkelijk, modern en betrouwbaar. De combinatie van schoon en geruisloos rijden maakt MATTS ideaal voor de drukke binnenstad, maar met een bereik van zo’n 60 kilometer zijn ook langere afstanden geen probleem. En tanken? Dat is natuurlijk verleden tijd.

Kenmerken van MATTS • • • • • • •

uitneembare accu met Samsung-technologie hub motor van Bosch verkrijgbaar in een 25 km/u en 45 km/u versie actieradius tot 60 kilometer USB-oplader twee jaar garantie op motor en accu betaling in termijnen mogelijk tegen 0 procent rente

Je rijdt MATTS al vanaf € 2150,-. Meer ontdekken over MATTS of een proefrit maken? Kijk op matts-ev.com


VSNR |

18

2

1

3

VSNR

5

Vaderdag giftguide

4

Ben je nog op zoek naar het perfecte vaderdag cadeau? Haal dan inspiratie uit deze giftguide. Ga voor een paar vrolijke sokken, een praktische laptop standaard of voor een passjeshouder. 7 6

1. diptyque Eau Moheli - Limited Edition Eau de Toilette (€108) 2. Fitbit Versa (€159,95) 3. HUGO BOSS Michael manchetknopen (€63,96) 4. Secrid Miniwallet pasjeshouder van leer (€49,95) 5. Happy Socks The Beatles Socks Box Set (€39,95) 6. Wooden Amsterdam Houten Laptopstandaard Walnoot (€129) 7. Remington Style Series B5 Baardtrimmer - MB5000 (€39,99), tot 31 juli 2020 met €10 cashback


VSNR |

19

Spelletje doen? Is je vader gek op games en gadgets? Dan kan een VR bril het perfecte cadeau zijn. Zo kan hij echt helemaal opgaan in het spel. Liever een toffe handheld? Dan is de light versie van de bekende Nintendo Switch perfect!

8

9

12 Lekker lezen Heb je een vader die graag leest? Misschien is een e-reader dan een goed idee. Uren leesplezier in een handig formaat. Toch liever op papier? Dan kan het boek ‘De meeste mensen deugen’ van Rutger Bregman echt niet ontbreken in je boekenkast.

10

13 11

Goede smaak Een klassieker kan natuurlijk nooit kwaad. Zoals een mooie whisky of een lekkere gin. Daar maak je je vader zeker blij mee!

14 Geen 18, geen alcohol

8. Oculus Rift S (€494) 9. Nintendo Switch Lite Grijs (€229) 10. Highland Park Whiskey 12 years viking honour 70 cl (€42,99) 11. Hendrick's Gin 70 cl (€37,49) 12. PocketBook Touch Lux 4 Groen (€119) 13. Rutger Bregman Boek De meeste mensen deugen (€25) 14. Julie Blik Boek 75 facestories (€20)


FEITEN Humberto Tan (1965) werd geboren in Paramaribo. Na de middelbare school studeerde hij rechten aan de Universiteit van Amsterdam. Hij studeerde af en werd mr. in de Rechtsgeleerdheid, maar al snel maakte hij de overstap naar tv en radio. Zijn carrière begon bij het lifestyleprogramma Forza TV. Hij presenteerde nog verschillende radio- en tv-programma’s, waarbij de focus vaak op sport en in het bijzonder voetbal lag. Ook presenteerde hij vijf jaar lang RTL Late Night, waarmee hij verschillende prijzen won. Sinds hij in 2016 Het Perfecte Plaatje won is hij ook serieus aan de slag gegaan als fotograaf. Momenteel is hij elke vrijdagmiddag te horen op Radio 1, met zijn show Humberto, waarin de verhalen achter het nieuws verteld worden.


VSNR |

HUMBERTO TAN Er stond een zomer vol fantastische sportevenementen op de planning. Het EK Voetbal en de Olympische Spelen stonden al voor de deur, maar helaas zullen we ze dit jaar moeten missen. Voor radio- en televisiepresentator en sportjournalist Humberto Tan geen verrassing. Hoe richt hij zijn zomer nu in?

F te doen.”

otografie, sport, maar ook zijn wekelijkse radioprogramma op Radio 1: voor Humberto gaat het werk in deze rare tijden gewoon door. “Ik verveel me zeker niet. En er is ook thuis meer dan genoeg

In eerste instantie wilden we je graag spreken over het EK Voetbal, maar dat is natuurlijk afgelast. Wat ging er door je heen toen je dat hoorde?

“Het was niet totaal onverwachts natuurlijk. Bij de eerste intelligente lockdown wist ik al dat dat EK hem niet ging worden. Dit was de enige juiste beslissingen en dat merk ik bij heel veel beslissingen. Heel veel dingen die we nu normaal vinden zouden voor de coronacrisis ondenkbaar geweest zijn. De hele context verandert, dus die afgelasting was echt noodzaak. Het doet me daarom ook geen pijn. Dat we nu te maken hebben met corona, dat doet me pijn.” We gaan dus geen voetbal kijken deze zomer en ook vakanties staan op losse schroeven. Wat waren je plannen voor komende zomer? En zijn deze nu veranderd?

“We hadden nog niet echt een plan, maar we wilden er wel graag even tussenuit. We hadden het al over Canada gehad, Italië, Thailand. Allerlei wilde plannen dus, maar nu lijkt het er toch op dat het een huisje hier in Nederland zal worden. Zelfs al worden de vluchten wel weer vrijgegeven, dan is alles nog steeds zo onzeker. Dat risico lopen we liever niet, dan slaan we wel een jaartje over. Dus we gaan lekker voor Nederland, ergens in de natuur waar je van de stilte en de omgeving kan genieten. Dat is ook wel nodig na zo’n intense periode.” Hoe blijf je zelf fit in deze periode?

“Normaal gesproken train ik heel veel met mijn personal trainer, en de oefeningen die ik van hem

krijg doe ik nu ook. Ik deed eigenlijk altijd al heel veel met mijn eigen lichaamsgewicht, dus daar kan ik gewoon mee doorgaan.” Heb je nog bepaalde thuis-workouts die je aanraadt?

“Als je kunt opdrukken vind ik dat altijd een hele goede om je hele lichaam mee te trainen. Of, als opdrukken nog lastig is, planken. Je kan dat ook allemaal opbouwen, eerst op je ellebogen en daarna op je handen. Je kan ook planken en een waterflesje voor je neerzetten en die van je ene naar je andere hand verplaatsen. Dat hou je dertig seconden vol en herhaal je vijf keer. Vooral die herhaling is belangrijk, dat zet je spieren echt aan het werk.” “Je kan natuurlijk ook gewoon de trap nemen. Neem dan twee treden tegelijk en probeer je knieën in een hoek van 90 graden te houden zodat je belasting krijgt. Ook online kan je heel veel goede video’s vinden om fit te blijven. Eigenlijk heb je die gewichten en apparaten helemaal niet nodig.” Wat doe je verder om jezelf thuis bezig te houden?

“Ik werk gelukkig nog, dus dat helpt. Doordeweeks ben ik vooral bezig met voorstellen schrijven, foto’s editten, foto’s archiveren en meetings. Genoeg te doen dus thuis. Ook in mijn vrije tijd ben ik veel bezig met fotografie. En daarnaast kijk en lees ik ook veel. Zo heb ik onlangs nog het boek Nouri gelezen, over voetballer Abdelhak Nouri.” Je noemde de fotografie al even, een grote hobby van je. Hoe ben je hierin geïnteresseerd geraakt?

“Eigenlijk ben ik altijd al wel met fotografie bezig geweest, maar op een vrij laag niveau. Onbewust en onbekwaam. Door mijn deelname aan het Perfecte Plaatje werd ik bewuster bekwaam en toen heb ik besloten me verder te ontwikkelen. Dat doe je

V

Foto: William Rutten

21


Foto: Humberto Tan

VSNR |

22

V

door het veel te doen, dus ben ik projecten voor mezelf gaan verzinnen. Wat je aan talent niet hebt moet je compenseren met hard werken.” Wat trekt je zo aan in fotografie?

“Ik vind het heel mooi om beelden vast te leggen, eigenlijk is fotografie een soort verstilling van de tijd. Vroeger had je de serie Ti Ta Tovenaar, daarin konden ze de werkelijkheid stilzetten en weer laten bewegen. Fotografie is eigenlijk zo’n moment, want je zet de werkelijkheid stil waardoor je de verstilling van een beeld opnieuw kunt beleven. Als ik een kolibri goed kan vastleggen, op het juiste moment, scherp, met de juiste lichtinval, compositie en houding, dan kan ik daar erg van genieten.” Wat is je favoriete onderwerp om te fotograferen?

“Ik heb me niet echt gespecialiseerd in een specifiek onderwerp, maar fotografeer het liefst portretten en dieren. De natuur in zijn algemeenheid eigenlijk. Ik ga altijd op zoek

naar verhalen en vind die in de natuur en de verhalen van mensen het interessantst.” Dat sluit natuurlijk ook heel mooi aan bij je werk. Zijn er nog programma’s die je heel graag zou willen presenteren?

“Ik heb natuurlijk al heel veel gedaan, maar ik vind het programma dat ik nu op Radio 1 maak bijvoorbeeld heel erg leuk. We duiken daarin in de verhalen achter het nieuws, maar we zoeken ook naar balans. Bijvoorbeeld door ook sportgerelateerde verhalen uit te lichten en livemuziek te laten horen. Dat vind ik ontzettend leuk. Een programma over fotografie spreekt me ook enorm aan, of een podcast. Maar uiteindelijk gaat het er bij allemaal om de verhalen van mensen te verzamelen en te vertellen. Dat is het allermooiste.” Tot slot: de zomer staat natuurlijk voor de deur. Wat is de eerste zomerse activiteit die je onderneemt als we (het hoogtepunt van) de crisis voorbij zijn?

“Iets lekkers eten op een terrasje!”

VL

Tekst: Marjon Kruize

Humberto’s vijf favoriete plekken in Amsterdam 1. De Spiegelstraat 2. Het Amsterdamse bos 3. Langs de Amstel 4. Voor zonsopgang (niet echt een plek, maar heel Amsterdam is prachtig vroeg in de ochtend) 5. Vanaf het water

Vijf bucketlist spots om te fotograferen 1. Kaapstad, Zuid-Afrika 2. De Zuidpool 3. Ushuaia, Argentinië 4. Mongolië 5. Het Caraïbisch gebied


www.vanmossel.nl

h % c 0 ris 0 1 kt e el

Voor alle snelle beslissers...

â‚Ź 4000 www.vanmossel.nl/mg

gegarandeerde subsidie!


VSNR |

24

Fit met Gilly

illy was hard op weg om door te breken als voetballer op hoog niveau, maar helaas zat een professionele voetbalcarrière er niet in. Maar met deze ervaring en wat hij daarin miste, namelijk een goede coach die een sporter begeleidt voor onder andere krachttraining, besloot hij om zijn eigen merk op te gaan zetten. “Geen sportschool, want tegen de grote sportscholen hier in Amsterdam kan ik niet opboksen.” Na eerst ervaring en connecties te hebben opgedaan in het David Lloyd en het Conservatorium Hotel werkt hij nu zelfstandig en focust hij zich volledig op (personal) training onder zijn eigen merknaam: FitbyGilly.

Foto: FitbyGilly

G

Voor velen heeft deze quarantaineperiode ook voor de nodige extra kilo’s gezorgd. Hoog tijd om eens weer flink te gaan bewegen nu de maatregelen langzaamaan versoepeld worden. Gilly Drielinger, die al jaren Bekende Nederlanders traint geeft ons een paar goede tips hoe wij (thuis) fit kunnen blijven. Voor het plezier, want een dolletje moet af en toe kunnen, maar ook voor het behalen van doelen.

Het is een bijzondere periode. Gaat jouw werk als personal trainer nog gewoon door?

“Jazeker. Ik ga nog gewoon lekker door. Ik heb zo’n acht à negen klanten per dag en ik mag met maximaal twee personen tegelijk trainen. We houden allemaal voldoende afstand en ik maak apparaten grondig schoon met alcohol doekjes. Ik app mijn klanten een dag van tevoren of ze zich goed voelen. Ik werk met een protocol en ik ben erg voorzichtig met de gezondheid van mijn klanten. Ik vraag dat ook van hen zodat we allemaal lekker gezond blijven.” Je raadt het de mensen dus aan om vooral te blijven bewegen en sporten, ook buiten, nu de sportscholen nog even dicht zijn?

“Zeker! Amsterdam heeft fantastische plekken om te trainen. Ga bij mooi weer bijvoorbeeld naar het Vondelpark of ren lekker door de straten. En ga bij slecht weer trainen onder het stedelijk museum. We mogen ten slotte af en toe naar buiten voor een frisse neus en om te bewegen. Daarnaast is er thuis ook heel veel mogelijk om te bewegen. Schaf bijvoorbeeld wat attributen aan. Met accessoires zoals een springtouw, een foamroll of een squat ball kun je thuis lekker creatief aan de slag! Zoek op YouTube of Instagram naar oefeningen en workouts die je kunt doen. Je hebt eigenlijk helemaal niet veel nodig om toch actief bezig te zijn. Aan je eigen lichaamsgewicht en motivatie heb je al vaak genoeg.” Wat vind jij belangrijk bij een goede workout?

“Dat mijn klanten na de workout een tevreden en voldaan gevoel hebben en dat de prikkeling goed overkomt. Daar bedoel ik mee dat ik ze de juiste motivatie heb meegegeven. Daarnaast zie ik heel vaak bijvoorbeeld in een park om mij heen mensen trainen waarbij de techniek achterblijft, door bijvoorbeeld vermoeidheid. Ik heb liever dat ik een niet te zware training geef aan mijn klanten, maar dat hun techniek wel goed is en de oefeningen op de juiste manier worden uitgevoerd.” Wat zijn de workouts van dit moment?

“Trainen met slam balls is ontzettend populair. Daar kun je ook zo-

veel mee doen. Daarnaast zijn jumping squats en de gewone squats heel populair, voor zowel mannen als vrouwen. Je traint hiermee de grote spiergroepen, zoals de billen en benen. Bij veel vrouwen is dit belangrijk om te trainen, maar ik zie steeds meer dat dit bij mannen ook belangrijker wordt. Daarnaast zijn groepslessen in sportscholen heel populair. Ik merk om mij heen dat de mensen daar ook weer naar snakken, om deel te nemen aan zo’n groepsles. In zo’n les wordt je er echt doorheen geholpen door de leraar, maar ook zeker door de andere deelnemers. De druk is hoog tijdens een groepsles, want halverwege ermee stoppen doe je ook niet zomaar. Het motiveert mensen enorm om samen te sporten. Dit is ook het geval bij bijvoorbeeld een spinningles. Je steunt elkaar tijdens een les en zeker voor diegene die net beginnen met sporten is dit een enorme steun. Ik hoop dan ook dat we snel weer in de gym met elkaar mogen sporten. Ikzelf doe ook zoveel energie en inspiratie op in de sportschool, als ik bijvoorbeeld iemand iets cools zie doen. Belangrijk voor nu, vind ik, is dat we proberen zo goed mogelijk te blijven trainen in deze bijzondere periode. Hou afstand, lees het nieuws en blijf gezond!” VL Tekst: Féline van der Linde


Heeft u te maken met huiselijk geweld of kindermishandeling, bij uzelf of bij iemand om u heen? U kunt er iets tegen doen, hoe moeilijk dat soms ook lijkt. Bel gratis 24 uur per dag 7 dagen per week

0800-2000

of kijk op

020veiligthuis.nl


VSNR |

26

2

3

1

VSNR Beauty

De zomer staat voor de deur en dat betekent frisse looks en fijne skincare producten. Deze natuurlijke producten zijn perfect voor een zomerse uitstraling. 4 5

1. Pai Skincare Chamomile & Rosehip Calming Day Cream (€44) 2. Herbivore Botanicals Emerald Deep Moisture Glow Oil (€54) 3. Kjaer Weis Flush and Glow Duos - Luminous Flush (€63) 4. Hermès Rouge Hermes, Satin lipstick, Rose Encens ($67) 5. PHB Ethical Beauty All in One Natural Mascara - Zwart (€19,95) 6. Rahua Classic shampoo 275 ml (€36)

6


Fris & stralend Je look is pas echt af als je ook nog eens lekker ruikt. Deze zomerse geuren zijn lekker fris en blijven lang hangen, waardoor je van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat lekker ruikt.

7

Au naturel De ik-heb-geen-make-up-op-look is deze zomer onwijs populair. Ga dus voor natuurlijke tinten om je gezicht wat op te fleuren, zonder dat je er té opgemaakt uitziet.

9

8

ME-TIME Er gaat niets boven tijd voor jezelf inplannen. Neem de tijd en kom volledig tot rust terwijl je een warme douche neemt, je gezicht uitgebreid reinigt en daarna nog een hydraterend en verkoelend masker aanbrengt.

10

Gun jezelf deze zomer een stralende huid en een jeugdige glow met Le Youth Sérum. Comme Ça Skincare is een gloednieuw, 100% natuurlijk en high-performance huidverzorgingsmerk van Nederlandse bodem.

11

WINACTIE Maak kans op de gehele collectie van Comme Ça Skincare (t.w.v. € 234,85) en ontdek de prachtige producten die op natuurlijke wijze helpen om huidveroudering tegen te gaan. Vegan & cruelty-free.

12

We mogen een schitterend pakket weggeven. Wil jij kans maken? Geef dan antwoord op de volgende vraag: Waarom heeft juist jouw huid dit pakket zo enorm nodig? Laat het ons weten door een mail te sturen naar winactie@europeanmediapartner.com met als onderwerp: winactie VSNR Comme Ca.

7. Lancôme Idôle Eau de Parfum (€ 113,31) 8. Silver Iris Eau de Cologne van Atelier Cologne 100 ml (€189,95) 9. Too Faced Born This Way The Natural Nudes Oogschaduw Palette (€43,85) 10. Comme Ça Skincare Le Youth Sérum (€74,95) 11. Foreo UFO (€199) 12. JOIK Bath Truffels - Herbal (€12,95)

VSNR |

27


Foto: Elly Fairytale

VSNR |

28

Yoga is meer dan een sport We rennen in onze drukke levens de hele dag van hot naar her, maar merken zeker in rumoerige tijden als de huidige steeds vaker hoe belangrijk het is om af en toe eens stil te staan. Yoga is de perfecte manier om dit op een actieve manier te doen.

M

eedoen aan een yogales is enorm laagdrempelig, aldus Nicole van der Hulst, eigenaar van www.Yoga-Specials.nl, een webshop voor yogabenodigdheden. “Het enige wat je nodig hebt is een goede mat, dat helpt je enorm bij de focus. Je mat is echt je eigen gebied waar je volledig je eigen ding kunt doen. Een yogales kan soms enorm populair zijn en helemaal vol zitten, maar zodra de les daadwerkelijk start vallen alle mensen om je heen weg en ben je alleen maar gefocust op je eigen bewegingen, de mat vormt dan echt een eilandje. Ook kan een mat helpen met je grip, zodat je handen niet wegglijden tijdens de les. Zoeken naar rust

Power yoga, Ashtanga yoga en Vinyasa yoga zijn allemaal populaire vormen van yoga waarbij je je lichaam echt kunt trainen, maar volgens Nicole is de meest populaire vorm toch wel de Yin yoga. “Dat is wel bijzonder om te zien, heel veel jonge mensen gaan juist voor de rustigere Yin yoga, terwijl je zou verwachten dat zij echt sporten om hun lichaam te trainen. Bij yoga ligt dat net even anders. De aantrekkingskracht van Yin yoga is namelijk dat je juist even helemaal niks hoeft. Je mag natuurlijk je grenzen opzoeken, maar je wordt niet gepusht om ze over te gaan. Je hoeft niet te presteren en dat is in onze huidige maatschappij een verademing.” Zeker in de huidige crisistijd kan die rust enorm belangrijk zijn, maar een lesje volgen in de yoga studio zit er nu natuurlijk niet in. “Gelukkig zijn veel studio’s enorm inventief ”, vertelt Nicole. “Ze bieden allerlei online lessen en livestreams aan zodat je ook vanuit huis je geliefde yogalesje kan volgen. Het is alleen wel makkelijker om af te haken of net die ene houding over te slaan die je lastig vindt, terwijl je die misschien juist wel nodig hebt. Je bent dus meer op je eigen wilskracht aangewezen.” Lifestyle

Yoga is natuurlijk veel meer dan alleen een sport, vertelt Nicole. “De hele yoga wereld draait om ‘bewustzijn’. Bewust van hoe je zelf in het leven staat en hoe je de wereld behandelt. Dat kan je zover doorvoeren als je zelf wilt, maar je merkt het bijvoorbeeld ook in de kleding en de materialen. Blokken, meditatiekussens, matten en zelfs de leggings zijn vaak gemaakt van gerecyclede en duurzame materialen. Het gaat veel verder dan de sport, maar ook dat hoeft niet. Die ongedwongenheid is precies wat yoga zo leuk en populair maakt. Het is allemaal gebaseerd op wat er bij je past. Er is geen goed of fout, zolang je je grenzen in de gaten houdt en respecteert.” VL Tekst: Marjon Kruize


VSNR |

29

6 yoga oefenigen Foto's: Elly Fairytale

Yoga kan helpen om de stress van alledag los te kunnen laten. Een paar houdingen kunnen al genoeg zijn om tot rust te komen. Op www.yogaonline.nl vind je vele yogahoudingen met uitleg hoe je deze goed kunt uitvoeren en wat het doet voor je lichaam.

De danser

De kameel

De opwaartse hond

Opwaartse wiel met gestrekt been

De lage plank

De stoel

Op de foto zie je een handgebaar, oftewel een mudra. De duim en wijsvinger zijn bij elkaar. Dit staat voor bewustzijn. Deze yogahouding is populair onder veel yogi’s en opent de schouders en borst en stretcht de dijen, liezen en het buikgebied. Hierdoor wordt er ruimte gecreÍerd in het lichaam en ontstaat er nieuwe energie.

Dit is een intensievere variant op de opwaartse wiel doordat je je been strekt. Het wiel is een achteroverbuiging die het hart-, borst-, en heupgebied opent en tegelijkertijd de armen, polsen, benen strekt. Het hart is in deze houding lager dan het hoofd, wat zorgt voor een goede doorbloeding.

Deze houding opent de gehele voorkant van je lichaam; je enkels, liezen, dijen, buikspieren en borst. Deze houding daagt je uit om je hart open te stellen en zal nieuwe energie geven. Daarnaast is deze houding geschikt om stress, vermoeidheid en lichte rugpijn tegen te gaan.

Deze houding is onderdeel van de zonnegroet. Met de lage plank zet je alle spieren in je lichaam aan het werk en maak je je schouders, rug, armen, polsen, spieren in de buik en rug sterker. Ook train je met deze oefening je corespieren rondom je ruggengraat en heupen, waardoor je je houding verbetert.

Deze houding lijkt op een hond die zich uitrekt na het opstaan, vandaar de naam. Deze houding traint de ruggengraat en vermindert stijfheid in de rug. Doordat de borstkas ook geopend wordt kun je goed door blijven ademen.

De naam zegt het al, je buigt bij deze oefening je benen zodat het net lijkt alsof je gaat zitten. De stoel is een versterkende houding en je traint hiermee de beenspieren, enkels, rug en opent de borst en schouders. De compressie in het buikgebied fungeert als een inwendige massage en daarnaast stimuleert deze pose het diafragma en het hart. VL

Tekst: FĂŠline van der Linde


Foto: HShiny Diamond

VSNR |

30

Hou van je huid Onze huid krijgt momenteel een hoop te verduren door het vele handenwassen. En nu ook de zomer weer in aantocht is zal een goede verzorging alleen maar belangrijker worden.

D

roge handen, rode plekjes en een trekkerig gevoel. Het zijn allemaal kwaaltjes waar je door het vele handen wassen last van kan krijgen. En dat kan tot flinke problemen leiden, aldus Jantine van ’t Klooster, directeur-bestuurder van het Huidfonds. “De huid heeft meerdere functies, zoals de bescherming tegen allerlei stoffen, bacteriën en invloeden van buitenaf. Door je huid goed te verzorgen en te beschermen kun je huidproblemen en sommige huidaandoeningen – deels – voorkomen.” Een laagje kit

Foto: Huidfonds

Op de huid bevindt zich een dun laagje vet dat als een soort ‘kit’ tussen de voegen van de dode huidcellen gaat zitten. Dit laagje beschermt je tegen bacteriën en schimmels. “Door verschillende invloeden van buitenaf, zoals water en zeep, kan dit vetlaagje oplossen”, vertelt Jantine. “Natuurlijk is het van groot belang dat we onze handen goed blij-

ven wassen, maar als het laagje oplost kan de huid niet genoeg vocht vasthouden. De huid droogt daardoor uit, gaat barsten en kan gaan jeuken. Het is daarom belangrijk om na het wassen je handen te verzorgen met een vettige crème of basiscrème. Hoe vetter de crème, hoe beter.” De vette crème zorgt ervoor dat je huid goed beschermd blijft en niet uitdroogt. Uit onderzoek van het Huidfonds in samenwerking met Motivaction blijkt dat 69% van de Nederlanders door het vele handen wassen last heeft gekregen van huidproblemen. “Vaak ging het om een droge huid, maar ook kloven en barsten of een vorm van uitslag werden gemeld. Als je huid heel droog wordt, kan er zelfs eczeem ontstaan, dus verzorgen is enorm belangrijk. Uit het onderzoek bleek dat drie op de tien Nederlanders nu niks doet om de klachten tegen te gaan. We willen daarom meer bewustwording creëren voor de problemen die een droge huid kan veroorzaken.” De zomer op komst

Niet alleen het vele handen wassen, maar ook het feit dat de zon zich de komende maanden steeds vaker zal laten zien vormt een bedreiging voor de huid. “Het voorkomen van huidkanker is een van onze belang-

rijkste doelstellingen. De zon is namelijk heel belangrijk voor ons vanwege de aanmaak van vitamine D in de huid, maar teveel zonlicht kan schadelijk zijn. Huidkanker kan ontstaan. Huidkanker is de snelst toenemende vorm van kanker in Nederland en het ontstaat bijna altijd door overmatige blootstelling aan Ultra Violette straling (UV). Als je als kind, tot vijftien jaar, onbeschermd zont, neemt de kans om op latere leeftijd huidkanker te krijgen aanzienlijk toe. Hoe vaker je verbrandt, hoe meer kans er is om huidkanker te krijgen. Daarom is het belangrijk je huid goed te beschermen. Dit kan door je in te smeren, UV-werende kleding te dragen en de schaduw op te zoeken. Met de zomer op komst is het nog belangrijker om hier aandacht aan te besteden.” Zorg

Waar het uiteindelijk om gaat is het zorgen voor je huid. “Het maakt hierbij niet uit of je huid ‘ziek’ of ‘gezond’ is. Het is belangrijk dat men meer kennis heeft over de huid als orgaan en de functies daarvan, zoals de bescherming die ze biedt. Een goede verzorging van de huid is van levensbelang om kwaaltjes en – soms ernstige – problemen tegen te gaan. Dat zouden meer Nederlanders zich moeten realiseren.” VL Tekst: Marjon Kruize


Parkstad K L I N I E K E N

want elke huid is uniek

HUID ONDER DE LOEP Iedereen krijgt in zijn leven last van een huidaandoening. De een kort, de ander iets langer, velen hun leven lang. Parkstad Klinieken Dermatologie houdt zich intensief bezig met de behandeling van huidziekten. Of het nu is voor controle van een moedervlek of voor een langdurig bestaande huidziekte. Parkstad Klinieken beschikt over expertise in huidziekten zoals psoriasis, acne, eczeem en huidkanker. U kunt ook terecht voor haaruitval, behandeling van de donkere huid en schimmelnagelinfecties. In de kliniek worden chirurgische ingrepen uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. U hoeft dan niet naar een ziekenhuis. Parkstad staat bekend om zijn verfijnde plastische chirurgie, bijvoorbeeld als een bult of huidkankerplekje weggehaald moet worden op het lichaam.

Check je Plekje, Juist nu!

Voor veel mensen is de drempel te hoog om naar de huisarts te gaan, zeker in de coronacrisis. Het is in deze periode gemakkelijk om een check even uit te stellen, maar doe dit niet!

Vaak lijkt huidkanker in eerste instantie onschuldig, maar het is moeilijk om zelf een huidkanker te ontdekken. Tijdig deskundig onderzoek en behandeling is van levensbelang. Parkstad Klinieken werkt aan preventief onderzoek naar huidkanker en biedt dit gratis aan via www.checkjeplekje.nl Maak bij twijfel dus gauw een afspraak om een verdacht plekje, pigmentvlek, bultje, of schilferige vlek te laten controleren op een van onze “Check je Plekje” spreekuren. Met onze gratis controles hopen wij veel mensen over de streep te trekken. Het is geen consult, wel krijgt u een gratis en deskundig advies. Al is het maar om de zorgen weg te nemen.

Lasertherapie bij hardnekkige schimmelnagels

Schimmelnagels aan handen of voeten, ook wel kalknagels genoemd, kunnen ook een gevolg zijn van een huidaandoening, zoals eczeem. Juist nu zo vaak handen gewassen en gedesinfecteerd worden is het risico op handeczeem hoog. Je kunt er ontzettend veel last van hebben, het gaat ontsteken, het is zeer pijnlijk én hardnekkig. Onderschat het niet. Na verwijzing van de huisarts onderzoekt de dermatoloog zorgvuldig de aandoening en weegt de contra indicaties af die voorgeschreven pillen kunnen veroorzaken. Meestal wordt ook een allergietest afgenomen om de oorzaken te traceren. Als een van de weinigen in Nederland past de kliniek een speciale therapie toe met geavanceerde laserapparatuur, speciaal voor schimmelnagels. Deze behandelingen zijn vrijwel pijnloos en effectief.

Parkstad Klinieken: Het adres voor alle dermatologische behandelingen Ga voor meer informatie naar www.parkstadklinieken.nl of bel ons op 020 - 62 498 88 op werkdagen tussen 8.30-16.30 uur


Foto: Colaris

VSNR |

32

Welke wijn drinken we bij mooi weer? (Hint: geen rosé) Wijn is om van te genieten. Dat doe je optimaal door onder meer de keuze van wat je drinkt af te stemmen op het jaargetijde. Net zoals je dat doet met je garderobe.

I

n de herfst en winter komen klassieke rode wijnen met veel body en tannine alsmede witte bewaarwijnen met veel hout uitstekend tot hun recht. Maar bij warm weer in de lente en de zomer kunnen we heerlijk genieten van wijnen met een helemaal andere signatuur. Wijnen die perfect passen bij het nieuwe seizoen. Zo gaat wijn drinken echt nooit vervelen. Niet alleen maar rosé

Natuurlijk is een welhaast spreekwoordelijk koel glas rosé

een uitstekende optie voor zonnig weer. Rosé uit de Provence is klassiek, en dat is een compliment. Maar... er zijn zoveel mooie alternatieven voor rosé. Denk dan aan opwekkend frisse witte wijnen. Bijvoorbeeld een Grüner Veltliner uit Oostenrijk of een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland van een recente jaargang. Of wat dacht je van wit gemaakt van de edele chardonnaydruif, maar dan wel eentje zonder of met een korte rijping op eikenhouten vaten. Er zijn

legio voorbeelden te noemen. Combineer met de gerechten van het seizoen, zoals bijvoorbeeld verse asperges. Rood in de zomer?

Waar de meeste mensen niet direct aan denken is rode wijn. Ja, echt waar. Geen Grand Cru's uit illustere oude oogstjaren natuurlijk. De rode wijnen, bij voorkeur licht gekoeld, die ons nu oneindig veel plezier bieden zijn jong, elegant en gemakkelijk te drinken. De Crus du Beaujolais (niet te verwarren met de nouveau) gemaakt van de gamaydruif voldoen perfect aan deze criteria. Ook het frisse rode fruit van een jonge Pinot

Noir van een cool climate terroir zoals Nieuw-Zeeland. Verder kan ik u van harte aanbevelen een lichte Touraine (Loire) en een Ventoux (Rhône), die een meer dan uitstekende begeleider is van de barbecue, te proberen. En tot slot een rode Siciliaan van de Nero d’Avoladruif, die kan ook best in de zomer. Licht gekoeld zodat de rijpe tonen van kersen en bramen mooi tot zijn recht komen. A votre santé!

VL Tekst: Ruud Heuvelmans Directeur & Vinoloog Wijnhandel Léon Colaris

Geen 18, geen alcohol


Je huid houdt van zacht

Zacht houdt van AquaCell Zacht water is zacht voor de huid. Voor de jonge

krachtige werking. Daarmee heb je 24 uur per dag

huid, de oudere huid, de gezonde huid en de

zacht water, zonder een spoortje kalk. En dat voel

probleemhuid. Kalk in het water droogt de huid

je direct. Niet alleen je huid houdt van zacht.

uit en kan irritaties opleveren. AquaCell is de

Ook je douche houdt van zacht. Schoonmaken is

waterontharder met 100% zacht garantie.

eenvoudiger dan ooit. Omarm ook zacht en kijk

De twee cellen zorgen voor een continue en

voor alle voordelen op www.aquacell.nl

100% kalkvrij water

Zelf de kracht van zacht ervaren? Vraag een proefplaatsing aan op aquacell.nl


Foto: Pixabay

VSNR |

34

Gezond naar de zomer Met de zomer voor de deur doen we allemaal onze uiterste best om straks weer fit in onze bikini's en zwembroeken te kunnen flaneren. Zeker in een onzekere en stressvolle periode kan het geen kwaad om eens extra goed voor ons lichaam te zorgen. De volgende tips kunnen je hierbij helpen: Rood fruit

Groot voordeel van de zomer is dat er overal weer heerlijk vers fruit van eigen bodem te vinden is, zoals de Hollandse aardbeien, frambozen, bramen en blauwe bessen. Rood fruit zit boordevol antioxidanten, vitamines, voedingsvezels en is caloriearm. Niet alleen lekker uit de hand, maar ook heerlijk door je yoghurt, smoothie of salade. Vitamine B

Deze zomer willen we er erop uit, waar mogelijk, maar dit vergt ook veel energie van ons lichaam. Zorg ervoor dat je lichaam voldoende vitamine B heeft. Het kan je een fitter gevoel geven, je uithoudingsvermogen vergroten, houdt je spieren in goede conditie en verbeterd je concentratievermogen. Melatonine

Melatonine is het stofje dat ervoor zorgt dat we slaperig worden op het moment dat het buiten donker wordt. In de zomermaanden wordt het laat donker en maken we dus ook later melatonine aan. Daarnaast kent de zomer warme(re) nachten. Dat kan

ervoor zorgen dat je minder snel in slaap valt, of minder slaap nodig hebt. Om onze biologische klok een zetje te geven zorgen melatoninesupplementen ervoor dat je, ook in de zomer, genoeg slaap krijgt. L-Arginine

L-Arginine is een zeer nuttige stof voor ons lichaam. Meerdere studies hebben aangetoond dat L-Arginine goed is voor een beter geheugen, toename van spiergroei en een hogere vetverbranding. Bovendien houdt het onze bloedvaten soepel, door de stikstofmonoxide (NO) die het lichaam aanmaakt na inname van L-Arginine. Exfoliant

Voor velen is exfoliant een onbekend product. Toch zou het onderdeel van een goed

huidverzorigingsprogramma moeten zijn. De huid ontdoet zich dagelijks van huidcellen. Door zonneschade, een droge of vette huid kan dit natuurlijke proces verstoord worden. Met als gevolg: een doffe, droge of schilferige huid, puistjes of een oneffen teint. Een exfoliant helpt om het natuurlijke proces weer in balans te brengen. Aloë Vera

Aloë Vera staat al heel lang bekend om haar geneeskrachtige en helende werking en krijgt vele positieve eigenschappen toegeschreven. Het helpt bijvoorbeeld bij huidproblemen als acne, vermindert huidirritaties en heeft een anti verouderende werking. Kies voor een zo puur mogelijke gel, want de krachtige werking van Aloë Vera is in veel producten te weinig. VL Tekst: F

3 vragen aan Maarten Gaarthuis, eigenaar van White Cloudz Waarom is een goed dekbed belangrijk? “Allereerst moet het je goed warm houden ’s nachts. Ook moet het comfortabel zijn. Het mag bijvoorbeeld niet te zwaar zijn en de temperatuur moet comfortabel zijn. Een dekbed moet goed ventileren. Dit kan bijvoorbeeld onder een donzen dekbed heel goed, omdat ons vocht gemakkelijk opneemt en weer afgeeft. Een wollen of synthetisch dekbed is veel zwaar-

der, minder soepel en valt minder goed om je heen. Zo verlies je warmte en daardoor ervaar je minder comfort, wat weer leidt tot een minder goede nachtrust.” Waar moet je op letten bij goede slaapproducten? “Kijk naar het materiaal. Schaf bij voorkeur producten aan waar natuurlijke materialen in zijn verwerkt, zoals dons en katoen. Dons ventileert niet alleen goed, maar het is ook heel licht en soepel. Er is weinig dons nodig

voor een warm dekbed. Daarnaast gaat dons heel lang mee. Wanneer je het goed onderhoudt, door het elke ochtend even op te schudden en één keer per week voor een open raam te luchten, gaat het zo vijftien jaar mee.” Wat zijn de voordelen van beddengoed produceren in Nederland? “Alles is op voorraad. Bovendien is de controle op de kwaliteit en de regulering daarvan veel gemakkelijker. Kwaliteit en snelle levering is daarmee dus altijd gegarandeerd.” VL Tekst: Féline van der Linde


®

The Next Step

in onderkleding Onvergelijkbaar premium, maximaal duurzaam

Undiemeister® is de nieuwe revolutie in ondermode. Gemaakt van Mellowood®, een unieke combinatie van natuurlijke vezels en biokatoen. Stijlvol, ongekend duurzaam met een ultiem draagcomfort. Precies die balans die je zoekt. Voor Undiemeister®’s Mellowood® bestaat geen alternatief.

NOG GEEN MEISTER? MAAK KENNIS OP UNDIEMEISTER.COM Nu 2e boxershort GRATIS bij aankoop van een t-shirt en 2 boxershorts. Actiecode: VISIOMEISTER

VISIONAIRE_TEKST 220x125mm.indd 1

Arterial Formulation®

Een natuurlijk, veelzijdig en oplosbaar voedingssupplement dat rijk is aan arginine. Ontwikkeld door Salutem Supplements om het lichaam te helpen het welzijn van heet cardiovasculair systeem te verbeteren en te ondersteunen. Dit product heeft onder andere een positieve invloed op: bloedstromen, ontspanning van de slagaders, bloeddruk, het immuunsysteem, energieniveau, slaappatronen, uithoudingsvermogen en de huidkwaliteit.

Kortingscode: VSNR voor 10 % korting op orders via onze webshop. WOORDZOEKER • • • • • • • •

Aminozuur Arginine Bloeddruk Citrulline Formulation Hart Natuurlijk Supplement

Voor meer informatie, check www.arterialformulation.nl

15-05-2020 08:43


VSNR |

Foto: Jet van Gaal

36

deze pakketten aanboden. Zo ondersteun je niet alleen de lokale ondernemers, maar ben je zelf ook lekker bezig in de keuken en kook je met bijzondere producten.” Wat eet je graag op een zomerse dag?

“Ik fiets graag door de stad om bijvoorbeeld in de Javastraat in Oost bij Tigris & Eufraat de beste falafel te halen of op de Ten Katemarkt hummus en olijven. Ik neem dan alvast de koeltas mee om gelijk de boodschappen in te doen. Daarna nog wat Turks brood bij de Turkse bakker en een flesje wijn en klaar om naar het park te gaan. Heerlijk! Je kunt bijvoorbeeld ook wraps maken of koop een groot, rond brood bij de bakker en haal de bovenkant eraf. Stop hier lekkere ingrediënten als mozzarella of tomaat in met veel kruiden. Doe het ‘dakje’ er weer op en wikkel het goed in vershoudfolie en aluminimumfolie. Voor een lekker verfrissend drankje doe ik het vruchtvlees van een watermeloen (zonder de pitjes) in de blender. Superlekker en het is net een ‘slush puppy’. Of natuurlijk met een lekkere scheut vodka erin.” Sta je dan ook zelf in de keuken uitgebreid te koken?

Culinaire zomer in de stad: lekker en gemakkelijk

M

onique van Loon, culinair schrijver, is mede-oprichtster van Culy en runde daarvoor acht jaar lang de meidenwebsite Girlscene.nl. Ongeveer twee jaar geleden stopte ze bij Culy en sindsdien schreef ze onder andere een boek, doet ze receptontwikkeling voor culinaire klanten en verzorgt ze de wekelijkse rubriek Op Schoot in Het Parool. Waar komt je passie voor eten en koken vandaan?

“Ik hou ontzettend van lekker eten, het is er met de paplepel ingegoten bij mij thuis. We gingen veel uiteten en ik was altijd met koken bezig. Zo stond ik bijvoorbeeld met kerst enorme diners te bereiden voor mijn familie en was ik altijd met mijn neus in de kookboeken te vinden.”

Het was een bijzondere situatie de afgelopen paar maanden, hoe heb jij deze ervaren?

“Ik heb geprobeerd voor een combinatie van zelf koken en afhalen bij de lokale eettentjes te zorgen. Ik kom heel graag in de horeca, dus ik vond het heel jammer dat ze allemaal dicht moesten. Zij hebben het erg zwaar en ik hoop ook dat ze allemaal open kunnen blijven na de crisis. Ik heb geprobeerd ze dan ook te supporten door af te halen en ze ook te adviseren waar nodig. Zo hebben een aantal restaurants mij benaderd om advies te geven over hun bezorg/afhaalpakketten met betrekking tot bijvoorbeeld de bijgevoegde tekst, is die duidelijk? Wat moeten de klanten zelf opwarmen of zelf toevoegen? Ook bestelde ik af en toe een mysterybox. Er ontstonden vele initiatieven van boeren net buiten de stad die

“Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan? Ik kan bijvoorbeeld heel goed zelf hummus maken, maar ik weet dat het van de Ten Katemarkt gewoon lekkerder is. Dit hoeft niet altijd gelijk duurder te zijn. Je kunt heel goed slim shoppen, ook in de stad. Soms moet je alleen even goed zoeken. En ik zorg er altijd voor dat ik niets in de plastic bakjes thuis serveer, daar heb ik echt een hekel aan. Ik maak het graag eigen, door bijvoorbeeld de hummus te serveren met een scheut olijfolie en wat chilivlokken, in een leuk schaaltje.” Naar welke restaurants ga je graag in de zomer?

“Ik ga graag naar restaurants met kleine terrasjes, voor dat echte Parijse bistro gevoel. Ik kom dan ook graag bij Pastis op de Eerste Constantijn Huygensstraat of ga ik naar Spaghetteria in West, het lijkt altijd net alsof ik even op vakantie ben als ik hier eet. Verder ga ik graag naar Sjefietshe in de Pijp of bestel ik de lekkerste Koreaanse gefrituurde kip bij Uncle Lee.” Naast de publicaties als culinair journalist heeft Monique dit jaar ook een boek uitgebracht, Je bent jong en je krijgt wat, over haar leven gedurende de periode waarin ze vocht tegen baarmoederhalskanker. VL Tekst: Féline van der Linde


VSNR |

Foto: S'Well

37

Zomerse couscous salade met kikkererwten Zo maak je het Stap 1: Lek de kikkererwten uit en spoel ze schoon. Hak de knolook in kleine stukjes of gebruik een knoflookpers. Snijd de munt fijn. Verkruimel de feta en snijd de tomaat en komkommer in kleine stukjes.

Ingrediënten (voor 4 personen) • 130 gram ongekookte couscous • 1/2 theelepel zout • 1/2 theelepel zwarte peper • 1/8 theelepel kaneel poeder • 1 kopje kokend water • 3 eetlepels olijfolie • 3 eetlepels vers citroensap • 1 teen knoflook

• Snufje suiker • 40 gram verse munt • 1/8 theelepel paprika poeder • 1 blikje kikkererwten • 1 grote rijpe tomaat • 300 gram feta • 1/4 komkommer • 1 hand zwarte olijven

Stap 2: Doe de couscous, 1/4 theelepel zout, 1/4 theelepel peper en kaneel in een kom. Doe het in kokend water dek af en laat 10 minuten staan. Roer met een vork de couscous los. Stap 3: Doe de olie, citroensap, knoflook en suiker bij elkaar in een schaaltje. Stap 4: Voeg het oliemengsel, de resterende 1/4 theelepel zout, 1/4 theelepel peper, munt en de rest van de ingrediënten toe aan de couscous. Bestrooi met feta. VL


Foto's: Eco warehouse

VSNR |

38

Duurzaam voeding bewaren

H

et bewaren van voedingsmiddelen levert veel voordelen op, volgens het Voedingscentrum. De producten blijven langer goed, je hoeft minder snel iets weg te gooien en bacteriën groeien minder snel zodat je er niet ziek van wordt. Hoe je het beste producten kunt bewaren hangt af van het product. Sommige producten moet je in de koelkast bewaren, terwijl dit bij andere niet hoeft. Het beter bewaren van voedingsmiddelen zorgt ervoor dat de producten minder snel bederven. Vaak is het bederf van producten te zien, te ruiken of te proeven, aldus het Voedingscentrum. Een product dat bedorven is, zoals zure melk, laten de meeste mensen staan. Toch hoef je niet altijd ziek te worden na het eten van bedorven producten. Tegelijkertijd kunnen producten er nog goed uit zien terwijl het wel schadelijke micro-organismen bevat, waardoor je toch ziek kunt worden. We gebruiken veel aluminimum- en plasticfolie om voedingsmiddelen te bewaren, maar er zijn ook genoeg duurzame alternatieven om je producten lang te bewaren. De volgende producten kunnen je hierbij helpen: Bee’s Wrap

Bee’s Wrap is het duurzame alternatief voor verpakkingsmateriaal zoals aluminimum- en plasticfolie. Ideaal dus voor het verpakken van kaas en het afdekken van schalen. De Bee’s wrap is gemaakt van biologisch katoen met bijenwas, boomhars en jojoba-olie. Hierdoor heeft het een antiseptische werking waardoor de verpakte etenswaren langer goed blijven. Food Huggers

Houd jij ook weleens een halve avocado of appel over? Door het gebruik van een food hugger in plaats van plastic of aluminiumfolie blijft 23% meer vocht behouden in aangesneden groenten en fruit. Zo kun je de volgende dag nog genieten van de andere helft van je avocado of appel. Stasher bag

Nog even snel een snack voor onderweg meenemen? Gebruik hiervoor de stasher bag. Deze is gemaakt van silico-

nen en geschikt voor het inpakken van voedsel, maar ook voor onder andere toiletartikelen en speelgoed. Na gebruik kun je de stasher bag in het bovenste rek van de afwasmachine mee laten wassen. The Avocado Sock

Avocado’s zijn ontzettend lekker en gezond, maar het is een uitdaging om een perfect gerijpte te vinden in supermarkt. The Avocado Sock is een natuurlijke en effectieve manier om een perfect rijpe avocado te realiseren en voedselverspilling tegen te gaan. Doe een onrijpe avocado in The Avocado Sock en binnen 24 tot 48 uur is de avocado rijp en klaar om gegeten te worden door de natuurlijke lanoline en warmte van de wol. Veijbag

Een verse krop sla langer bewaren? Dat kan met de veijbag, die zorgt ervoor dat kwetsbare bladgroenten zeven dagen lang houdbaar en eetbaar blijven in de koelkast. Je kunt de Veijbag eenvoudig reinigen, wel op een lage temperatuur want de zak is gemaakt van katoen. Bag-again broodzak

Deze broodzak is gemaakt van ongebleekt biologisch katoen (GOTS-certificaat), waardoor er geen pesticiden op je brood terecht komen. Laat je bakker hier het brood in doen zodat je een hoop plastic bespaart. En het brood blijft tot twee dagen na aanschaf goed en heerlijk vers met een knapperige korst. VL Tekst: Féline van der Linde


Foto: Persfoto

VSNR |

39

Sui Kau soep (garnalen ravioli) Zo maak je het Bouillonsoep: Breng 3 liter water met de kippenbouten, uien, knoflook, lente-uien en de gember aan de kook. Draai daarna het vuur omlaag en laat het rustig sudderen gedurende 1 uur. De bouillon zal tijdens het koken wat gaan schuimen.

Ingrediënten (voor 4 personen) Bouillonsoep • 3 liter water • 3 kippenbouten zonder vel • 1 theelepel wonton soepbasis • 3 lente-uien • 1 grote ui • 4 plakjes gember • 8 teentjes knoflook • 1 pak wonton vel • 250 gram gepelde garnalen • 60 gram bamboespruiten Sausmix • 1½ theelepel oestersaus • 1 theelepel maïzena • 1 theelepel vissaus • 1 theelepel Shaoxing kookrijstwijn • ½ theelepel knoflook • ½ theelepel sojasaus • ½ theelepel kippenbouillonpoeder • ½ theelepel sesamolie • ¼ theelepel witte peper • ⅛ theelepel suiker

Met behulp van een fijne schuimspaan (vetspaan) haal je het schuim dat aan de oppervlakte drijft voorzichtig uit de pan. Na 20 minuten haal je de kippenbouten eruit, vervolgens pluk je het vlees er van af en zet het opzij. De botten doe je weer terug in de pan. Breng het geheel op smaak met een 1 theelepel wonton soepbasis mix. Sui kau: Ontdooi de wonton vellen een paar uur van tevoren. Ontdooi de garnalen en dep het goed droog. Snijd ze in grove stukken. Spoel de bamboespruiten goed uit en snijd ze fijn. Doe alles in een grote kom en voeg de ingrediënten van de sausmix toe. Meng het goed door elkaar en maak er één grote bal van. Pak het garnalenmengsel met beide handen goed vast en gooi ter hoogte van 10 centimeter de bal weer terug in de kom. Herhaal dit ongeveer 50 keer. Het gooien zorgt ervoor dat het mengsel elastisch en tegelijkertijd ook luchtig en zacht wordt. Laat het 30 minuten in de koelkast rusten. Pak een vel en leg daarop een volle theelepel vulling. Vouw het dicht. Zet een pan met water op. Zodra het water kookt, voeg je sui kau's in de pan toe (circa 10 per keer). Kookt de sui kau's voor 5 minuten totdat je door het deeg de roze kleur van de garnalen ziet. VL

s n o g l o V 

Dé Aziatische Supermarkt amazingoriental.com | orientalwebshop.nl


VSNR |

40

VSNR op bezoek bij...

Smaak Amsterdam Het is een rare tijd, vertelt Andre Grundmann, oprichter van Smaak Amsterdam. “Onze winkels zijn nu halfopen. We waren in eerste instantie een aantal weken dicht, maar langzamerhand zijn we gaan kijken wat mogelijk was. Zo zijn we nu open van 12.00 tot 17.00 uur om de kosten te drukken en is het puzzelen met het personeel. Wat we ontzettend missen is het toerisme en daar bedoel ik ook de dagjesmensen mee. We hopen dat we die ook gauw weer mogen ontvangen in de winkels.”

Hoe ben je op het idee gekomen om Smaak Amsterdam te beginnen?

“Ik had eerst een winkel op de Leliegracht, hier in Amsterdam. Daar verkocht ik kleding, schoenen, tassen en andere accessoires. Op beurzen kon ik alles heel gemakkelijk inkopen. Maar qua tassen miste ik echt een mooi betaalbaar model. Het was of een minder mooie, maar goedkope tas of een onbetaalbare mooie tas van bijvoorbeeld Prada. Toen besloot ik de stap te gaan wagen en zelf tassen te gaan maken. Vervolgens ben ik naar Hongkong gevlogen om een producent te vinden. Ik vond een producent, maar met een minimale afkoop van driehonderd tassen kon

"De Smaak Amsterdam tassen zijn tijdloze tassen met een moderne touch." ik niet beginnen, die kon ik nooit allemaal verkopen in mijn kleine winkel. Tijdens een wandeling door Hongkong kwam ik een ander merk tegen, die ben ik gaan importeren. Na een tijdje had ik veertig verkooppunten en toen vond ik een fabrikant die mijn tassen kon maken. Het klinkt heel gemakkelijk allemaal, maar dat was het absoluut niet. Met vallen en opstaan heeft het uiteindelijk geresulteerd in Smaak Amsterdam.” Je hebt nu drie winkels. Waar let je op bij het interieur van de winkels?

“De winkels (twee in Amsterdam en één in Den Haag) zijn niet groot. Ik wilde dat elke tas in de winkel een eigen plek kreeg, een soort museumstuk werd. Alle tassen staan ook per stuk op een plankje. In de winkel in Den Haag hebben we een iets ander concept. Daar hebben we op één wand één kleur staan om de wand rustiger te laten ogen. In de Berenstraat hier in Amsterdam hebben we een wand die volledig uit spiegels bestaat. Hierdoor maak je de winkel groter en kan de klant tegelijkertijd de tas goed bekijken. Ook hebben we geen toonbanken in onze winkels. Niet alleen omdat we kleine winkels hebben, maar ook voor de klantenbinding, die je hierdoor vergroot.”

Wat is kenmerkend voor de Smaak tas?

“De Smaak Amsterdam tassen zijn tijdloze tassen met een moderne touch. Tassen met prints zijn moeilijk, you hate or you love it. Ik vind dat een tas meerdere seizoen mee moet kunnen. Een tas met een rustige, eenvoudige uitstraling, maar met mooi afgewerkte details zoals een opgevuld handvat of een mooie ritssluiting. Dat is kenmerkend voor de Smaak tas.” Ontwerp je de tassen zelf?

“Ja, ik ontwerp ze zelf en ik ga dan naar onze fabriek in China voor verdere bewerking en het bekijken van de samples. Meestal ga ik in februari, maar dit jaar besloot ik in december te gaan. Gelukkig, want daardoor kan onze nieuwe collectie gewoon doorgaan. Ik probeer elk seizoen iets anders te doen, al wordt dat elk jaar wel moeilijker. Ik luister veel naar de


Wat zijn de plannen voor Smaak Amsterdam?

“Helaas zijn onze plannen gewijzigd door de coronacrisis. Zo hadden wij het plan om een nieuwe winkel te openen, maar dat staat nu even in de ijskast. Ook wilde ik graag de winkel in de Utrechtsestraat verbouwen, maar ook dat doen we voorlopig nog even niet. Daarnaast zijn we bezig met een sub-label van Smaak. We beginnen eerst online, en dan hopen we binnenkort van een van onze winkels een pop-up store te kunnen maken met de tassen, acht modellen, van dit sub-label. Ze zijn vergelijkbaar met die van Smaak, maar ze zijn gemaakt van vegan leather en daarmee zitten ze in een lagere prijsklasse dan de Smaak tassen.” VL Tekst: Féline van der Linde

VSNR |

klanten, wat die bijvoorbeeld missen. Zo komen er grotere tassen, waar laptops in kunnen zowel voor privé als zakelijk gebruik. Daarnaast zie je dat de vraag in de zomer altijd groter is naar kleinere tassen, terwijl in de winter grotere tassen juist populair zijn. Soms heb ik een model gemaakt en ben ik daar super enthousiast over, maar slaat het alsnog niet aan bij het publiek. Dan slaat het pas een seizoen later aan, wanneer mensen de tassen bijvoorbeeld al op straat hebben gezien.”

Foto: THE ENTOURAGE GROUP

Foto's: Smaak Amsterdam

41


Foto: CDC

VSNR |

42

Zomer in zicht

E

indelijk worden de dagen langer en lichter. De winters zijn dan niet echt ‘winters,’ maar toch lang en veelal grijs. De zonnige dagen zijn dan ook meer dan welkom! Met de zomer in aantocht staan ook veel vrije dagen, zoals het Pinksterweekend en de zomervakantie weer voor de deur. Wij tippen je een aantal leuke activiteiten en ideeën voor het hele gezin, binnen en buiten de deur: Een wandeling maken mag, mits het niet te druk is, gelukkig nog steeds. Denk bijvoorbeeld eens aan het Fun Forest in het Amsterdamse Bos waar je heerlijke kunt klimmen in de bomen. Niet alleen leuk voor de kinderen, maar ook voor ouders is het fijn om naar het bos te gaan. Of ga naar het park of de eigen tuin en bedenk van te voren een aantal spelletjes om te doen met de kinderen, zoals flessen met water om ver schoppen met een voetbal. Ook een waterballonnen gevecht kan niet ontbreken (maar zorg er wel voor dat de ballonnen ook weer worden opgeruimd). Tuinieren

Maak je tuin, balkon of dakterras summerproof. Haal frisse bloemen voor in de borders, een nieuw kussen en maak je tegels of terras schoon. Ook leuk, een tomaten of courgette plant. Zo kun je eigen tomaten en courgettes zien groeien.

Hobby’s

Voor een nieuwe of oude hobby oppakken heb je vaak niet veel nodig: alleen tijd, papier en wat verf/tekenspullen, of een app om een nieuwe taal te leren. Ook de misschien wat ‘ouderwetse’ bezigheden zoals naaien en breien zijn weer terug van weggeweest. Kijk eens op wolplein.nl voor leuke brei tutorials. Netflix and chill

Netflix is tegenwoordig niet meer uit onze vrijetijdsbesteding weg te denken. Inmiddels zijn velen al ‘verslaafd’ aan de series van Netflix en andere digitale aanbieders van online series en films. Zo is er nu ook Disney+, ideaal voor kinderen én ouders om samen te genieten van bijvoorbeeld Lady en de Vagebond. Spelletjes binnen

Na de periode waarin we veelal binnen te Foto: cottonbro

Naar buiten!

vinden waren zijn bordspelletjes terug van weggeweest! En terecht. Niets leuker dan met hele gezin Monopoly of de Kolonisten van Catan spelen. Zet deze nieuwe bezigheid ook voort tijdens een regenachtige dag in het voorjaar en de zomer. Want helaas zitten die er ook wel eens tussen… Zelf ijs maken

Niets leuker dan de zomer in huis halen door zelf je ijs te maken! Ook nog eens lekkerder dan de gekochte variant en hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Je kunt ijs ook gewoon maken zonder ijsmachine. Voor een bak vol vanille roomijs heb je maar drie ingrediënten nodig, namelijk 500 ml slagroom, één blikje gecondenseerde melk en 3 theelepels vanillepasta. Klop de slagroom stijf in een kom en voeg de gecondenseerde melk en vanillepasta toe. Spatel het rustig door elkaar tot een egaal mengsel. Giet het ijs in een afsluitbare bak, deksel erop en in de vriezer. Op pad!

We mogen langzaamaan weer uitstapjes gaan ondernemen. Zo zijn de binnen- en buitenzwembaden weer open, maar met beperkingen. Zo mag er niet gedoucht worden en mag er een beperkt aantal mensen naar binnen. Ook zijn deze maand musea, dierenparken en attractieparken opengegaan. Maar overal gelden restricties: beperkt aantal bezoekers, anderhalve meter afstand, looproutes en fysieke toezichthouders. Zeker met de zomervakantie in aantocht, die we naar alle waarschijnlijkheid in Nederland gaan doorbrengen, is het fijn dat we weer (in eigen land) op pad mogen. VL Tekst: Féline van der Linde


ongekende luxe en comfort

PENTHOUSE TYPE ZP02

In het hart van Amstelveen wordt gewerkt aan iets unieks. Wat ooit

RIANT PENTHOUSE VAN 211 M 2

een massief kantoorgebouw was, wordt omgevormd naar The Mayor.

VRIJ UITZICHT OVER HET PARK

Een groene oase van rust en ruimte, met appartementen, penthouses

TERRAS VAN 105 M 2 RONDOM HET PENTHOUSE

HOGE PLAFONDS EN GLAZEN SCHUIFPUIEN

4 RUIME SLAAPKAMERS

2 ROYALE BADKAMERS

INCL. 2 PARKEERPLAATSEN

en parkvilla’s van ongekende schoonheid. Op dit moment zijn de werkzaamheden in volle gang en is ook de verkoop succesvol van start gegaan. Er zijn nog enkele appartementen beschikbaar, waaronder dit royale penthouse dat alle comfort en luxe biedt die u zich kunt wensen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie

IN DE PARKEERGARAGE BEKIJK ALLE BESCHIKBARE APPARTEMENTEN OP MAYOR.NL

Eefje Voogd Makelaardij

Lunshof Amstelveen

020 305 05 60

020 345 83 45


VSNR |

Foto's: Bubalou

44

Tuinmeubilair altijd buiten

Z

even jaar geleden kreeg Marco Verschut een idee. Hij had geen ruimte om de kussens van het buitenmeubilair in huis op te bergen en wilde eigenlijk gewoon een heerlijke bank buiten waar hij altijd op kon neer ploffen. Daarop besloot hij een bank te ontwerpen, die het hele jaar door buiten kon staan, inclusief de kussens. “De hele outdoor wereld noemt zichzelf all weather, maar dat geldt niet voor regen. Ik wilde kussens die helemaal waterdicht zijn en het hele jaar buiten konden staan.” Na dertig jaar ervaring in de interieur wereld besloot Marco vorig jaar zijn eigen (interieur) winkel te verkopen om zich helemaal op Bubalou te kunnen focussen. Ze hebben dit jaar de collectie uitgebreid met meerdere modellen van hun ‘plof ’ bank en een tof assortiment accessoires. Comfort en gemak

“Na het werk heeft men geen zin om het buiten meubilair helemaal op te tuigen en ’s avonds de kussens weer binnen te halen, ik ook niet, zeker niet voor relatief korte zitmomenten. Door mijn interieur ervaring ben ik mij gaan verdiepen in de ergonomie van onze banken.” Met het resultaat dat er veel langer op onze bank gezeten kan worden. Niet alleen voor een kopje koffie, maar voor een hele middag of avond. Het comfort is voor ons ontzettend belangrijk en daar besteden we dan ook veel aandacht aan bij het ontwerp, aldus Marco. Duurzame bank

“Al lang voordat de hele duurzaamheidstrend zich in alle sectoren vestigde, besloten we om de kussens te voorzien van een speciale filmlaag, die gemaakt is van gerecyclede petflessen”, vertelt Marco. “Als het regent tot twaalf uur, kun je om kwart over twaalf op een kurkdroge bank zitten en dat is in ons land natuurlijk helemaal top. Ik zal eens uitzoeken hoeveel flessen ik precies recycle voor een hele bank. Ik ben eigenlijk wel heel nieuwsgierig wat we nu bijdragen aan duurzaamheid, maar dat zijn zeker tienduizenden flessen”, aldus Marco.

Creatieve groei

Marco is de creatieveling en ontwerpt alle producten zelf, maar had nog iemand nodig die zijn producten kon promoten. “Ik ben lid van een herensociëteit en daar ontmoette ik Tom Hes, marketingman en eigenaar van Reyez!. Tom kwam als geroepen en samen besloten we in oktober 2016 om er voor te gaan.” Daarnaast hebben we afgelopen december het bedrijf JokJor International overgenomen uit Haarlem met hele coole design items voor buiten, vertelt Marco. “Ik ontwerp nog steeds bijna alles zelf en Tom doet de website en (online)marketing. Het uitwerken van product idee tot uiteindelijk het product in de winkel doet ontwerper Olav van Leede, oud-eigenaar van JokJor.” Corona perikelen

“Voor ons zijn de aankomende maanden weer heel erg belangrijk”, gaat Marco verder. “Ik hoop dat de mensen blijven consumeren in deze bijzondere tijd. Dit geldt natuurlijk ook voor alle andere sectoren van het midden en klein bedrijf. Ik hoop dat we gauw weer naar de kapper kunnen en we de horeca kunnen bezoeken. Natuurlijk hoop ik dat de mensen nu nog meer aandacht gaan krijgen voor de tuin door alle onzekerheid van wel of niet op vakantie en het verplicht zoveel mogelijk thuisblijven. Ik hoop dat ze dan aan ons denken”, zegt Marco met een (telefonische) knipoog. VL Tekst: Féline van der Linde


Bezoek ons op www.vanhaneghem.nl


Foto: Kara Eads

VSNR |

46

Van het aardgas af: wat zijn de alternatieven? In 2050 moeten alle huizen in Nederland aardgasvrij zijn. Maar wat zijn de alternatieven en hoe wordt deze transitie in de praktijk tot stand gebracht? Mensen staan nog altijd niet te springen om over te stappen op groenere opties. Vaak spelen gebrek aan informatie en financiële kosten hierbij een grote rol. Maar is dit terecht?

M

arjan Minnesma, directeur van Urgenda, licht de verschillende alternatieven toe en vertelt waarom het niet alleen beter voor het milieu is, maar ook voor onze portemonnee beter zou zijn om van het aardgas af te stappen, bij voorkeur veel eerder dan 2050. “We gebruiken aardgas in onze huizen voor drie dingen, namelijk om te koken, ons huis te verwarmen en voor warm water. Voor deze drie dingen moet er dus een oplossing komen.” Het koken met aardgas is gemakkelijk te vervangen voor een inductieplaat in de keuken. Deze plaat is niet extreem duur en je hebt misschien alleen een andere pannenset nodig, aldus Minnesma. “Het verwarmen van de huizen kan met een warmtepomp. Het enige nadeel hieraan is dat deze minder heet wordt dan een CV ketel. De radiatoren moeten daarbij vervangen worden door convectoren. Wat mensen veelal denken als ze overstappen op een warmtepomp is dat ze dan ook vloerverwarming moeten aanleggen, volgens Minnesma. “Dat is niet waar. Het hele huis hoeft niet extra verwarmd of extreem geïsoleerd te worden. Het is alleen wel belangrijk dat er dubbel glas in de ramen zit.”

Voor warm water in een aardgasvrij huis kun je ook de warmtepomp gebruiken of een elektrische geiser nemen, gaat Minnesma verder. “Je bent dan van je gaskosten af, maar krijgt daarvoor wel extra elektriciteitskosten. In een stad als Amsterdam is niet veel ruimte voor zonnepanelen. Wanneer je in het bezit bent van een appartement houden de appartementen om je heen warmte vast en heb je eigenlijk helemaal geen warmtepomp nodig.” Het plaatsen van infraroodpanelen in de kamers waar je warmte wil is dan al voldoende, aldus Minnesma. Financieel aantrekkelijk

De overheid stimuleert wonen zonder aardgas met verschillende subsidies. Je krijgt niet alleen subsidies van de nationale overheid, maar ook de gemeenten geven aanvullende subsidies. Het duurzaam maken van huizen is dus (financieel) haalbaar. Toch zijn er in de praktijk nog altijd een aantal hobbels, aldus Minnesma. “Zo is van aardgas naar elektrisch naar mijn mening de beste oplossing, maar ook warmtenetten bieden een uitkomst. Alleen als die warmtenetten er nog niet zijn moet de

Brush Keeper met EcoBrush is de meest duurzame verfkwast die er bestaat! HANDIG, GOEDKOOP en DUURZAAM Nooit meer geknoei en altijd een soepele professionele kwast in huis, geschikt voor acryl en alkyd. Tip! Wil jij meehelpen de wereld mooier en schoner te maken? Geef Brushkeeper als EcoKado! Kijk voor meer informatie op www.brushkeeper.nl

straat daarvoor opengebroken worden. En het water in de warmtenetten wordt in de praktijk door aardgas verwarmt of met biomassa, maar daar willen we juist van af.” Actie vereist

Veel huizen zijn al ‘elektrisch’ en er is nog genoeg ruimte in Nederland om via zon- en windenergie onze elektriciteit op te wekken en onze huizen daarmee te verwarmen, volgens Minnesma. “Hiermee worden we in de toekomst ook nog eens minder afhankelijk van andere landen. Dat lijkt mij alleen maar een positieve ontwikkeling. Daarnaast heeft de huidige situatie met corona laten zien dat we in een hele korte periode heel veel kunnen opzetten, dit heeft ontzettend veel actie van ons vereist.” Ook het afsluiten van aardgas in huizen vereist actie. Als een installatiebedrijf nu gemiddeld 1 huis van het aardgas afhaalt in de week, dan zullen dat er minimaal tien moeten worden de komende jaren. En mensen moeten weten dat je rekening niet hoger wordt als je overstapt op groenere energie. “Na vijftien jaar heb je zelfs een veel lagere energierekening”, besluit Minnesma. VL

Tekst: Féline van der Linde


VSNR |

48

D

Foto: Dirk van Gestel

Duurzaam wonen in je nieuwbouwhuis Nieuwe woningen worden steeds vaker duurzaam gebouw, zo meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Toch zijn er nog een aantal dingen die we beter kunnen doen.

aarom zijn er verschillende regelingen en keurmerken in het leven geroepen die de verduurzaming van woningen verder kunnen stimuleren. Zelf een huis bouwen, of op zoek naar een nieuwe, duurzame woning? Dit zijn zaken waar je op kunt letten. Geen ‘fout’ hout Een populair en duurzaam materiaal om mee te bouwen is hout. Volgens Duurzaamthuis.nl geven steeds meer architecten aan dat de interesse in houtskeletbouw groter wordt. Vroeger was dit heel normaal, maar in de Westerse wereld wordt tegenwoordig vooral gebruik gemaakt van steen en metalen. Nu we steeds meer focussen op duurzaamheid en circulariteit in de bouw wordt hout echter steeds aantrekkelijker. Bomen nemen tijdens hun leven CO2 op en compenseren daarmee voor de koolstofdioxide die vrijkomt bij het verwerken van het hout. Het grote voordeel van hout is namelijk dat

we het opnieuw kunnen aanplanten. Gekapte bossen kunnen vervangen worden, waardoor het een oneindige bron is. Wel is het van belang dat je het juiste hout kiest. Duurzaam hout is voorzien van het FSC of PEFC label. Houtsoorten met dit label komen uit een duurzaam beheerd bos. Je kan er dus zeker van zijn dat ze na gebruik opnieuw aangeplant worden. Kou buiten, warmte binnen Volgens Mileucentraal zijn 3 op de 4 woningen in Nederland nog niet goed geïsoleerd. Daar is dus werk aan de winkel. Door je huis te isoleren kan je flink besparen op je energierekening en isolatie verhoogt ook nog eens je wooncomfort. Omdat je minder hoeft te stoken is een goed geïsoleerde woning ook beter voor het milieu. Even wat cijfers op een rij. Volgens Milieucentraal kan het vervangen van enkel glas door HR++ glas je zo’n 350 euro per jaar opleveren. Vloerisolatie scheelt zo’n 230 euro per jaar

op de energierekening en het isoleren van de spouwmuur kan oplopen tot wel 700 euro per jaar. Flinke besparingen dus waar je behoorlijk van kan profiteren in je nieuwbouwwoning. En je helpt er het milieu ook nog eens mee. Warm zonder gas Aardgas zal langzamerhand uit onze woningen verdwijnen. Duurzame nieuwbouwwoningen zijn vaak al volledig van het gas af. Daarvoor in de plaats worden bijvoorbeeld zonneboilers of hybride warmtepompen worden ingezet. Verwarming is een grote energieverbruiker in huis. Zo’n 50 procent van de energierekening bestaat volgens Milieucentraal uit de kosten voor verwarming. Je huis op een duurzame manier verwarmen levert dus veel op voor zowel je portemonnee als het klimaat. Hiervoor bestaan ook aantrekkelijke subsidies, waardoor ook de aanschaf van duurzame verwarmingsopties aantrekkelijker wordt. VL

Tekst: Marjon Kruize

FASHIONABLE FACE MASKS SHOP STIJLVOLLE MONDKAPJES, KEUZE UIT RUIM 25 DESIGNS

WASBAAR DUURZAAM 100% KATOEN WWW.WOODENAMSTERDAM.COM


O

Je interieur fijner maken zonder de deur uit te gaan

ndanks dat er langzaam wat versoepeling in de maatregelen komt moeten we nog steeds zoveel mogelijk binnenblijven. Een goed moment om na te denken over je interieur dus. Karin Pielage van woonblog Eenigwonen.nl zette een aantal tips voor ons op een rijtje! Opruimen en schoonmaken

“Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd, een beetje ruimte en rust in je gedachtegang kun je vast goed gebruiken nu. Ga al je lades en kasten bij langs, haal ze leeg en bepaal wat je wilt houden, wat een ander plekje moet krijgen en wat weg kan (naar vrienden, de milieustraat/stort, de kringloopwinkel, op marktplaats). Bewaar die dingen tot het weer veilig is om contacten aan te gaan. Zet er je lievelingsmuziek bij op of maak er een challenge van met je dierbaren, waarbij je elkaar met foto’s de troef af kunt steken.” “Als je dan toch al bezig bent met opruimen, kun je net zo goed gelijk een doekje door je

lege lades en planken halen. En wat dacht je van de binnenkant van de koelkast of oven? En je ramen kunnen vast ook wel een spons gebruiken. Geef je wasmachine en vaatwasser wat extra aandacht en ontkalk je douche en waterkoker. Ook je auto kun je van binnen en buiten een opruim- en schoonmaakbeurt geven.” Plantenliefde en de tuin in

“Geef je planten wat extra aandacht. Bijvoorbeeld door ze te verpotten naar een grotere pot, dode bladeren te verwijderen en alle andere bladeren schoon te maken. Haal onkruid uit je tuin, schrob de tegels schoon en geef je tuinmeubels een sopje. Tuinieren is super ontspannend als je eenmaal bezig bent. Vergeet ook je schuur niet, die kan vast een opruimbeurt gebruiken. Buiten zijn voorkomt dat de muren op je afkomen en dat je wat extra lichaamsbeweging krijgt, dus ga regelmatig even een frisse neus halen in de tuin of maak een wandeling. Misschien doe je ideeën op door naar binnen te gluren

VSNR |

49

of spot je een mooie struik die je zelf wel in je tuin zou willen. Er zijn veel apps waarmee je door een foto van een plant te maken kunt opzoeken wat voor soort het is.” Moodboard maken en plaatjes pinnen

“Wil je een andere stijl in huis of een nieuwe kleur op de muur? Doe inspiratie op via Pinterest en pin alles wat je mooi vindt. Pinterest is sowieso leuk om mee bezig te zijn, ook als je geen veranderingen wilt maken. Ik heb er al veel te lang niets meer mee gedaan, maar heb echt zin om weer te pinnen. Zie je in je bewaarde pins een bepaalde kleur, meubelstuk of materiaalsoort wel erg vaak terugkomen, misschien moet je daar dan eens wat mee. Op die manier kun je ook een moodboard maken, of door ouderwets te knippen en plakken met beelden uit tijdschriften. Met een moodboard kun je makkelijker keuzes maken die passen bij je huidige interieur of het interieur waar je naartoe wilt werken.” VL Tekst: Marjon Kruize & Karin Pielage

Rabo Groenhypotheek voor energiezuinig nieuwbouwhuis Nieuwbouwwoningen zijn comfortabel, je hebt er lange tijd nauwelijks onderhoud aan en je kunt met opties en aanpassingen vaak echt maatwerk krijgen. Maar nieuwbouwwoningen hebben nóg een voordeel: ze zijn heel energiezuinig. Zó energiezuinig, dat je bij flink wat financiers een aantrekkelijke rentekorting op je hypotheek kunt krijgen. Dat kan behoorlijk schelen in je maandlasten. Dankzij deze korting zijn je hypotheeklasten per maand lager dan je op basis van de koopsom misschien had verwacht. Een voorbeeld van zo’n hypotheek met rentekorting is de Rabo Groenhypotheek. Behalve de rentekorting bieden energiezuinige nieuwbouwwoningen nog een ander financieel voordeel: de relatief lage energierekening. Ook dat scheelt dus in je maandelijkse woonlasten. Rentekorting “Rabobank draagt bij aan duurzame ontwikkelingen, Rabo Groenhypotheek is er hier één van. Dit product stelt je in staat om weloverwogen duurzame keuzes te maken, zo leveren we samen een belangrijke bijdrage aan het verduurzamen van onze samenleving”, vertelt Michelle Jurhill, manager Particulieren bij Rabobank Amsterdam. De Rabo Groenhypotheek is een anMeer weten? Kijk op: www.rabobank.nl/groenhypotheek

nuïteitenhypotheek, dus je betaalt elke maand een gelijk bedrag. Dit bedrag is samengesteld uit rente én aflossing. Deze bruto maandlast bestaat in het begin uit veel rente en weinig aflossing. Later is dat omgekeerd. Aan het einde van de looptijd is je hypotheekschuld volledig afgelost. Deze bijzondere hypotheek kent een maximum van 150.000 euro. Groenverklaring Voor deze rentekorting heb je wel een Groenverklaring nodig. Controleer dus van tevoren goed of de nieuwbouwwoning die jij op het oog hebt, een groenverklaring heeft of ervoor in aanmerking komt. Je kunt dit navragen bij de aannemer of projectontwikkelaar, of nagaan via www.registergroenverklaringen.nl. Een nieuwbouwwoning komt voor de Groenverklaring in aanmerking als de EPC-waarde (die uitdrukt hoe energiezuinig de woning is) 0,26 of lager is. Die EPC-waarde bepaalt ook de maximale hoogte van de Rabo Groenhypotheek: hoe lager de EPC-waarde, hoe energiezuiniger het huis en hoe hoger de Rabo Groenhypotheek. Het is echter niet zo dat de Rabo Groenhypotheek de hele koopsom dekt.


Foto: Gouwenaar

Schoonheid in Schoorl Op zoek naar rust, ruimte en prachtige stranden en duingebieden? Dan ben je in Schoorl aan het juiste adres.

I

n dit pittoreske dorpje vind je de hoogste en breedste duinen van Nederland. Je kunt er prachtig wandelen en bent binnen enkele minuten op het strand. Ook is Schoorl een Nationaal Park. Het heeft ruim zestig kilometer aan wandelpaden, waar je langs heidevelden, bossen, het vogelmeer en natuurlijk die prachtige duinen kunt wandelen. Voor de vogelaar

In de Catrijper Moor vind je volgens Staatsbosbeheer de prachtigste vogels. Het is een groot weidevogelgebied tussen de gladgeschoren weilanden. Als vogelaar kan je hier het gehele jaar terecht. In de lente broeden er kieviten, grutto’s en tureluurs, in de zomer vissen de lepelaars de slootjes leeg en in de herfst en de winter vliegen er honderden ganzen en goudplevieren op. Een prachtig gebied om vogels te spotten dus.

Foto: Gmhogervorst

VSNR |

50

Voor de fietser

Ook kan je in Schoorl goed mountainbiken, zo stelt VVV Hart van Noord-Holland. Je vindt er het mooiste en uitdagendste mountainbikeparcours van Nederland. Mul zand, hoge klimmen en prachtige uitzichten maken het gebied ideaal voor de fietser. Nooit meer weg

Schoorl blijft verrassen en is daarom ook een ideale plek om te wonen. Door de seizoenen heen verandert het landschap continu en er

is dus altijd wel iets te beleven. Het strand en de duinen zijn altijd dichtbij en ook voor kinderen is het een heerlijke plek om op te groeien. Voor ieder die graag in de natuur is is Schoorl ideaal. VL

BEACHLODGES SANDUYN | SCHOORL AAN ZEE NU IN VERKOOP MEER IN FO RM A TI E : WWW. D U T C HE NG R O U P . C O M | + 3 1 2 3 7 4 1 0 0 6 0

Tekst: Marjon Kruize


N A M E T S R STOE

E D R O O V

HET ULTIEME VADERDAG CADEAU

Koop je favoriete product binnen de actieperiode en ontvang tot â‚Ź20 cashback*. De actieperiode loopt van 1 juni t/m 31 juli 2020 en is geldig op geselecteerde actieproducten.

Ga naar onze website en ontdek je favoriete Remington product: www.remington.nl


Investeer in de toekomst, verlaag de energielasten Honderden installateurs staan voor u klaar en blijven graag voor u aan het werk

Positief nieuws

TONZON is blij dat haar vloerisolatiesysteem veilig kan worden aangebracht. “De mensen doen eerst het luik open en dan de voordeur. Wanneer ze op veilige afstand zijn, gaan wij naar binnen en door het luik naar beneden” aldus Jelte Glas van Bjarni Vloerisolatie uit Utrecht. ”Bij de offerteopname geldt ongeveer dezelfde procedure. Het verkoopgesprek vindt nu buiten in de tuin plaats, maar dat is meestal niet eens nodig. De meeste mensen weten al dat ze TONZON Vloerisolatie willen en waarom. Veel mensen zien dit jaar af van een vakantiereis en gebruiken een deel van het geld om TONZON Vloerisolatie aan te laten brengen. Een verstandige besteding van het geld. Je krijgt een warmere vloer, minder vocht in huis en een lagere energierekening.”

Profiteer van de “beslis-nu-premie” Inspectie van de kruipruimte en de uitvoering kan veilig worden gedaan. tonzon.nl/beslis-nu

TONZON VLOERISOLATIE, ANDERE TECHNIEK, BETER ISOLEREND EFFECT Vloeren verliezen vrijwel alle warmte aan de onderkant. Andere soorten isolatie (zoals het in de nieuwbouw gebruikte EPS) beperken wel het warmteverlies door geleiding maar stralen de doorgelaten warmte aan de onderkant gewoon uit. Zo lekt 24 uur per dag warmte aan de onderkant weg, waardoor nieuwbouwwoningen met vloerverwarming nog niet echt energiezuinig zijn. Het unieke TONZON Thermoskussen reduceert deze warmtestraling trapsgewijs tot vrijwel nul. De vloer wordt sneller warm en de eindtemperatuur is hoger bij een lagere luchttemperatuur. Meer comfort met minder energieverbruik. SCHONE DROGERE KRUIPRUIMTE Het wonen boven een vochtig gat in de grond is niet prettig en zelfs soms ongezond. Door een onderdruk wordt constant vochtige lucht uit de kruipruimte de woning ingezogen. Dit vocht moet door ventilatie weer worden afgevoerd. Dit kost energie en daar willen we juist zo weinig mogelijk van gebruiken. TONZON Bodemfolie stopt de verdamping van vocht uit de bodem, remt het vrijkomen van schadelijk radongas en zorgt zo voor een schone, drogere kruipruimte. Misschien wel de meest duurzame maatregel voor veel Nederlandse woningen. In de gebruiksfase biedt het talloze voordelen waaronder energiebesparing. De Bodemfolie is overigens volledig recyclebaar.

* Voor doe-het-zelvers tijdelijk geen verzendkosten

TONZON heeft meer oplossingen waarmee u uw voordeel kunt doen. Kijk op TONZON.nl en ontdek hoe wij het wonen comfortabeler, gezonder en energiezuiniger kunnen maken.

Profile for ANALYSE. | European Media Partner

The Visionaire Life #9 - The Stay at home edition  

Gedistribueerd met Het Parool.

The Visionaire Life #9 - The Stay at home edition  

Gedistribueerd met Het Parool.

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded