__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

VSNR Commerciële Bijlage bij deze krant

#7 Februari 2020

The Travel Special thevisionairelife.nl

THE VISIONAIRE LIFE

Yoga around the world 4 bestemmingen voor yoga retreats

Hugo Kennis ‘Ik merk dat ik 90% van mijn inspiratie uit mijn moestuin haal’

Wildlife toerisme

Waar moet je op letten als je niet alleen jezelf, maar ook de dieren, een leuke tijd gunt?

Liam Whaley ‘Ik wil me uiten op het water, mijn eigen stijl laten zien’ DE VRIJDAG EDITIE


VSNR |

2

H

We gaan in op de laatste trends en lichten een aantal toffe bestemmingen uit. Ga dit jaar bijvoorbeeld eens duurzaam op reis. Laat het vliegtuig links liggen en neem in plaats daarvan eens de trein. En sta ook eens stil bij de dieren wanneer je wildlife toerisme overweegt.

26

20

et nieuwe jaar is inmiddels alweer in volle gang en langzaamaan worden de dagen langer. Reden genoeg dus om eens vooruit te gaan kijken naar de zomervakantie. Deze editie staat daarom volledig in het teken van reizen.

40

12

Ook lichten we een paar prachtige zuidelijke bestemmingen uit, die helemaal niet zo ver weg zijn. Denk bijvoorbeeld aan het mooie Rome, Alentejo of aan de Costa Blanca. Of ga op yoga retreat op een exotische bestemming. Genoeg te doen deze zomer!

50

Natuurlijk besteden we ook aandacht aan onze gezondheid. Het einde van de winter is in zicht, maar we zijn er nog niet. Daarom geven we je een aantal tips om ook de laatste loodjes gezond en fit door te komen. En we zorgen voor wat extra inspiratie van de Healthy Sisters en Hugo Kennis. Genoeg om te lezen en de laatste donkere dagen door te komen dus. Wij wensen je veel leesplezier!

Inhoud 8 My way to succes: Anna + Nina

In 2020 wordt The Visionaire Life elke laatste vrijdag van de maand gedistribueerd met Het Parool. Wil je adverteren of heb je andere tips? Neem dan contact met ons op! Volgende edities: 27 maart 2020 24 april 2020 29 mei 2020 26 juni 2020

VSNR THE VISIONAIRE LIFE

Campagne Managers: Roos Naftaniel, Veerle Posthuma, Başak Özkan & Aigin Strobos Managing Director: Amanda Ghidoni Redactie Marjon Kruize & Féline van der Linde Grafische Vormgeving: Charlotte Hovenier Coverfoto: Liam Whaley Tekst: Jerry Huinder, Esra Buke, Merel de Bruijn, Féline van der Linde, Marjon Kruize, Anouk van Schaik, Liselotte Legebeke, Marith Iedema Distributie: Het Parool Contact redactie: marjon.kruize@europeanmediapartner.com Contact adverteren: roos.naftaniel@europeanmediapartner.com

14 Profiel: Liam Whaley 18 Alentejo; alleskunner van Portugal 25 Chinese dumplings 28 VSNR Beauty 30 Zes tips voor de donkere dagen

14 EUROPEAN

MEDIA PARTNER

European Media Partner Nederland B.V Keizersgracht 424, NL-1016 GC Amsterdam Tel.: +31 20 808 82 00 Email: nl@europeanmediapartner.com www.europeanmediapartner.com

37 Slow and steady fashion 43 VSNR test: W Amsterdam 46 Vakantiehuisje in het buitenland

European Media Partner is gespecialiseerd in contentmarketing en native advertising. Wij combineren redactionele inhoud met themakranten die bij toonaangevende dagbladen zijn bijgevoegd. Wij zorgen ervoor dat de boodschap van uw merk wordt overgebracht, en uw doelgroep de juiste beslissingen neemt.


THERE’S A NEW MEISTER IN TOWN Undiemeister is de nieuwe revolutie in ondermode. Gemaakt van MellowoodTM, een unieke combinatie van natuurlijke vezels en biokatoen. Stijlvol, ongekend duurzaam met een ultiem draagcomfort. Precies die balans die je zoekt. Voor Undiemeister’s MellowoodTM bestaat NOG GEEN MEISTER? MAAK KENNIS OP UNDIEMEISTER.COM NU 2E BOXERSHORT GRATIS BIJ AANKOOP VAN EEN T-SHIRT EN 2 BOXERSHORTS. ACTIECODE: VKM-MEISTER

geen alternatief.


WHAT’S HAPPENING IN AMSTERDAM?

Foto: Angela Sterling

VSNR |

4

Het einde van de winter is bijna in zicht, al zijn de dagen nog wel kort en donker. Maar gelukkig is er deze maand weer veel leuks te zien, te doen en te proeven in onze stad. En niet alleen in het centrum, maar ook in de prachtige wijken eromheen. Lees hier wat je de komende maand allemaal kunt beleven, van musea tot aan een knus café om de grijze middagen door te brengen.

CENTRUM ROMANTIEK IN EEN MODERN JASJE Giselle is één van de meest romantische en oudste werken uit het klassieke balletrepertoire en is nog altijd populair. Sinds de première in 1841 zijn er talloze versies gemaakt van dit prachtige verhaal over liefde, misleiding, verraad en vergeving. Deze versie is geproduceerd door Rachel Beaujean en Ricardo Bustamente en zij hebben een aantal scènes aangepast zodat deze ook voor een jonger publiek betekenisvol en ontroerend zijn. Tot en met 8 maart nog te bewonderen in de Stopera. www.operaenballet.nl


VSNR |

Foto: Marvin Duiker

OOST

5

“WHAT A GENDERFUL WORLD” Gender is een hot topic. Gendervrije wc’s, NS die de mensen aanspreekt met ‘beste reizigers’ en de HEMA verkoopt kleding zonder meisjes- of jongenslabels. Maar het is grotendeels onze cultuur die bepaald wat als mannelijk of vrouwelijk wordt gezien. In het Tropenmuseum is tot en met 23 augustus 2020 de tentoonstelling “What a genderful world” te zien. Deze neemt je in een festivalachtige setting mee in de wereld van gender. Hier ontdek je hoe dit over heel de wereld wordt geuit en beleefd.

WEST RUST AAN HET WATER

Hotel Boat& CO is het gloednieuwe luxueuze aparthotel aan het water in de Houthavens van Amsterdam. In 2016 ontstond het idee voor dit hotel. De plek waar nu het hotel staat was toentertijd nog een stuk stadswoestijn. Sinds deze maand heeft Restaurant Vessel in het hotel een maandelijkse Sunday Bloody Mary brunch. Twaalf verschillende varianten van de klassieke Bloody Mary in combinatie met Ricardo’s overheerlijke brunch. www.boatandco.com Foto:Hotel Boat en Co

Foto:Hotel Boat en Co

Foto: Marvin Duiker

www.tropenmuseum.nl


NOORD RESTAURANT DE KLAPROOS

Foto: Klaproos

VSNR |

6

Restaurant De Klaproos is een pop-up pizza & pasta restaurant, gevestigd in de voormalige dansschool Eddy Spier. Het is niet een standaard restaurant, waar alleen heerlijke steenoven pizza’s en pasta’s worden geserveerd. Zo is er een spelletjesruimte, een private bar en verzorgt elke vrijdagavond een andere DJ de tunes tijdens je diner. Ook kan je ruimtes afhuren als je iets te vieren hebt of op zoek bent naar een unieke vergaderlocatie.

Foto: Selma's

www.klaproosamsterdam.nl

WEST ZWEEDSE GEZELLIGHEID Het Zweedse woord Fika, wat een (koffie) pauze betekent met iets lekkers erbij, is duidelijk terug te vinden bij Selma’s. Niet alleen de kaneelbroodjes zijn de moeite waard, maar ook het broodje Gravlax met zalm en dillesaus op eigen gebakken roggebrood is overheerlijk. Selma’s is de perfecte plek om de koude winterse middagen door te brengen.


VSNR |

Foto: Fetedesoul

7

PIJP FEESTJE RONDOM DE WERELD

Restaurant Fête de Soul is een nieuw sfeervol restaurant waar je comfort food kunt eten van over heel de wereld, van Azië tot de Caraïben. Samen met je vrienden, familie of geliefden gerechten delen in een huiselijke ambiance, dineren hier moet een feestje zijn volgens eigenaren Marco en Tonny. Het restaurant ligt net buiten de drukte van de Pijp in een Amsterdamse woonwijk. Het heeft een open keuken en de bar ontbreekt, zodat er geen afstand is tussen de bediening en de gasten.

ZUID/AMSTELVEEN KUNSTIGE MUZIEK Het Cobra Museum heeft zanger en componist Blaudzun gevraagd of hij een zoektocht wilde beginnen naar ‘Muziek van onbekende herkomst’, geïnspireerd op Sigmar Polke’s serie Musik ungeklärter Herkunft uit 1996. Dit project is een mooi voorbeeld van hoe het Cobra Museum de bestaande moderne beeldende kunst in de traditie van de Cobra beweging (niet-hiërarchisch en materiaal-experimenteel) van een nieuwe dynamiek voorziet door er een hedendaagse maker aan te koppelen. Blaudzun koos negen werken die hij voorzag van een muzikale soundtrack. De tentoonstelling is tot en met 5 april 2020 te zien. www.cobra-museum.nl

Foto: Het Cobra Museum

Foto: Het Cobra Museum

Foto: Fetedesoul

www.fetedesoul.nl


MY WAY TO SUCCESS... 10 vragen aan de Amsterdamse entrepreneurs

Anna & Nina Foto: Anna + Nina

VSNR |

8

Elke editie vragen we een Amsterdamse ondernemer het hemd van het lijf. Deze keer spreken we Anna en Nina, de oprichters van sierradenmerk Anna + Nina.

WAAROM ZIJN JULLIE VOOR JEZELF BEGONNEN?

“Het was niet een heel doordacht businessplan, het was eigenlijk meer een geval van 'het liep zo'. We zagen een kans en besloten hem te pakken.”

WELK DEEL VAN JULLIE WERK IS HET LEUKST?

HOE KWAMEN JULLIE OP HET IDEE VOOR ANNA + NINA?

“Anna + Nina begon als een agentschap. We verkochten eerst andere sieradenmerken aan retailers in de Benelux. Pas later besloten wij een eigen merk en winkel te openen.”

“De creaties, van juwelen en van het interieur.”

WAAR WILLEN JULLIE NOG BETER IN WORDEN? “Haha, in zoveel. We willen vooral beter worden in structuur en organisatie.”

WIE IS JULLIE VOORBEELD?

“Zo veel mensen! Wij vinden beiden originaliteit en authenticiteit belangrijk. Ik ben fan van Carine Rothfield, zij lijkt - voor zover je uit interviews kunt opmaken - heel oprecht in een anders vrij opportunistische wereld. Vivienne Westwood, Iris Apfel en Oprah Winfrey zijn ook allemaal mensen waar we blij van worden.”

HOE ZORGEN JULLIE DAT JE TIJD VOOR JEZELF OVERHOUDT?

“Dat is soms lastig! Aangezien wij beiden kinderen hebben en het werk toch nooit 'af ' is, schiet tijd voor jezelf er snel bij in. We proberen het wel echt te nemen, anders worden we moe en chagrijnig, daar heeft niemand iets aan!”

WAAR ZIJN JULLIE HET MEEST TROTS OP?

WAT ZOUDEN JULLIE MENSEN DIE VOOR ZICHZELF BEGINNEN WILLEN MEEGEVEN?

“Dat we nooit ruzie met elkaar hebben gekregen, dat sommige werknemers al sinds het begin bij ons werken en dat Anna + Nina blijft groeien.”

ONDERNEMEN IS VALLEN EN OPSTAAN. WAT WAS JULLIE GRAPPIGSTE BLUNDER?

“Oh jee, zoveel! Wij zijn ooit bijna enorm opgelicht door een Chinese partij, waarvan we dachten dat ze een order van een ton gingen plaatsen. Echt vlak voordat we op het vliegtuig stapten kwamen we erachter dat het oplichterij was...”

“Focus niet teveel op je plan, maar kijk naar wat er in het echte leven om je heen gebeurt.”

WAAR ZIEN JULLIE JEZELF OVER TIEN JAAR?

“Dan hebben we nog vier of vijf winkels geopend in leuke Europese steden en zijn we online enorm gegroeid. We werken in een gaaf gebouw in Amsterdam Noord met een eigen fotostudio en een yoga ruimte en misschien een bar. En we reizen de hele wereld over.” VL Tekst: Marjon Kruize


Volvo XC40 Recharge ONZE VOLLEDIG ELEKTRISCHE SUV Hetzelfde design, nu volledig elektrisch. De volledig elektrische XC40 Recharge is ontworpen om u de beste rijbeleving van dit moment te kunnen bieden. En u hoeft niets meer in te leveren om op een duurzamere manier auto te kunnen rijden. 300 kW (408 pk). 0–100 km/u in 4.9 sec. 1,500 kg trekgewicht en dat zonder koolstofuitstoot tijdens het rijden. Ervaar een compacte, volledig elektrische SUV die ondersteuning en bescherming biedt van wat belangrijk is voor u. Zo kunt u op een veiligere manier van de autorit genieten. Pilot Assist stuurt mee voor een ontspannen rijbeleving. Het 9" touchscreen werkt intuïtief en is te bedienen als uw smartphone. En de standaard City Safety denkt altijd met u mee. De XC40 Recharge P8: veilig elektrisch rijden op zijn Zweeds.

MADE BY SWEDEN VOLVO XC40 VANAF € 59.900

KOM SNEL LANGS VOOR EEN OFFERTE

Volvo XC40 vanaf € 59.900 (consumentenadviesprijs) of € 58.755 (fiscale waarde). Wijzigingen voorbehouden. Raadpleeg voor meer informatie de verkoopvoorwaarden op www.volvocars.nl.

Bangarage Amsterdam Zuidoost Kollenbergweg 15 amsterdam@bangarage.nl

Bangarage Amsterdam West Transformatorweg 29 amsterdam@bangarage.nl

Bangarage Amstelveen Grutterij 7-9 amstelveen@bangarage.nl

Bangarage Mijdrecht Communicatieweg 9 mijdrecht@bangarage.nl


10

VSNR |

Foto: Yoga specials

Filippa K Soft Sport Collectie verkrijgbaar via Yoga Specials www.yoga-specials.nl

Kobo Libra H2O e-reader Zwart €179,99

0

Liesbeth Rasker Solo reizen € 22,5

VSNR

GoPro HE

RO7 - Bla

ck €313

Travel

r van lee oude aspoorth P a w o Rim

Kan crè ebo S me e - SP nsai S F 20 ilky - 50 Bron z ml €97 e - Zo nb ,95 esc her me nde DITA Zon

stax Squa

re SQ6 - B

lush Gold

nebril Na

rcissus DT S503 €52

5

€109,95

ries Vanity

Fujifilm In

Lov top e Stor i me t ge es Joy haa t kt d riange l eta il € bikin i65

e Sto Lov

Balmain Boxer Court zwemshorts met streepdetail en logoprint €295

r € 200

Ik ga op reis en ik neem mee... Met deze prachtige producten ga je veilig op vakantie!

ga tan

Gucc

i Marm

ip nisl biki

€55

ont heuptas van leer €8 90


D

e Costa Blanca heeft elk jaar weer een enorme aantrekkingskracht op vele toeristen uit binnen en buitenland. De regio tussen de dorpen Denia en Pilar de la Horadada staat bekend om zijn klimaat dat ook in de winter erg aangenaam is. Ook de vele mogelijkheden aan activiteiten, bezienswaardigheden en de heerlijke stranden (maar liefst 74) maken de Costa Blanca tot de perfecte bestemming voor een heerlijke vakantie in Spanje of zelfs meer... Historie

Er doen verschillende verhalen de ronde over de betekenis van de naam Costa Blanca. Een daarvan is dat de naam in 1957 bedacht is door de Britse Luchtvaartmaatschappij BEA (British European Airways), die toen begon met vluchten tussen London en Valencia.

Foto: LianeM

De Costa Blanca, de Caraïben van Europa Maar de meest waarschijnlijke verklaring is dat de kust vroeger wit (blanca) werd vanwege de grote amandelteelt (amandelbomen hebben wit-roze bloesem). Gezondste regio van Europa

De Costa Blanca is door de Wereldgezondheidsorganisatie als de gezondste regio van Europa benoemd. De vele zoutmeren tussen Alicante en Torrevieja zijn rijk aan mineralen, waardoor ze helend werken voor reumapatiënten. Met meer dan 300 zon dagen per jaar kun je het gehele jaar genieten van aangename temperaturen. De gemiddelde temperatuur is 18⁰C, dit betekent dat de temperaturen in de zomer niet extreem hoog zijn en het in de

VSNR |

11

winter relatief warm is en lijkt daarmee veel op het klimaat in de Caraïben. Investering in je vrije tijd

Genoeg redenen dus om niet alleen op vakantie naar dit gebied te gaan, maar om er zelfs een tweede huis aan te schaffen. Niet alleen is een tweede huis zakelijk aantrekkelijk, want op ons spaargeld krijgen we niet of nauwelijks rente. Daarnaast is het ook een investering in je persoonlijk geluk en welzijn. Een weekendje naar Spanje kan wonderen doen naast je stressvolle werkleven. En wie wil nou niet een tweede huis in de Caraïben van Europa! VL Tekst: Féline van der Linde

Nog enkele appartementen en villa's beschikbaar

- Zeezicht

- 500 m van het strand van Guardamar - Op loopafstand van winkels info@activainfo.nl www.activainfo.nl +31 413 41 00 33 +31 640 11 71 06

- Ondergrondse parkeergarage

- Uitstekend verhuurrendement Prijs vanaf

€ 194.500,-


VSNR |

Foto: cmonphotography

12

Een dag in Rome ONTBIJT Begin de dag goed en ga naar Il Gianfornaio op de Via Marmorata 159 voor een heerlijke cappuccino en een cornetto (croissant met vulling). Loop vervolgens de Via Marmorata af naar de Via Ostiense 106 waar Museum Centrale Montemartini gevestigd is. Dit museum was nog tot 1963 een functionerende elektriciteitscentrale. Hier zorgt de industriĂŤle omgeving voor een prachtig contrast met de kunstwerken uit de Oudheid.

LUNCH

Fo to :G

rif fin Wo old ridg e

Foto: Javon Swaby

Eataly, het inmiddels wereldberoemde concept waar lokale biologische Italiaanse producten en gerechten worden verkocht, is perfect voor een heerlijke lunch en neem voor thuis gelijk een kookboek of een lekker flesje olijfolie mee. Ga voor een wandeling de Aventino heuvel op naar de Giardino degli Aranci (de sinaasappeltuin) en geniet van het prachtige uitzicht.


VSNR |

Foto: Josh Hild

13

KOFFIEPAUZE

Loop de Aventino heuvel weer af en stop bij Tramdepot Testaccio (Via Marmorata 13). Deze oude tram is omgebouwd tot een perfecte plek voor een pauze tussen de drukte van de stad en de Romeinen die komen en gaan. Met de suiker en cafeïne in de benen is het een korte wandeling naar de andere kant van de rivier de Tiber, naar de wijk Trastevere.

APERITIVO

Foto: Javon Swaby

Fo to :V inc e nt

Riva ud

Foto: Karl Köhler

Foto: Faruk Kaymak

Wandel door de kleine straatjes, die net aanvoelen als een dorpje in de grote stad en geniet tegenover de oudste apotheek van Rome, Farmacia Santa Maria della Scala, gevestigd in een voormalig kloosterhof, van een welverdiend drankje.

DINER De Romeinen komen speciaal vanuit de andere kant van de stad naar pizzeria Dar Poeta. Het is even zoeken in de kleine straatjes, maar aan de rij voor de pizzeria is deze plek te herkennen. Tip: het is het wachten waard!

Hotel

Grand Hotel Gianicolo. Dit prachtige hotel ligt boven op de Gianicolo heuvel en is op loopafstand van de San Pieter, Trastevere en Villa Panphili. Na een drukke dag in de stad kun je hier heerlijk genieten van de rust en de groene omgeving. VL Tekst: Féline van der Linde


FEITEN Liam Whaley (23) is geboren op Ibiza waar hij zijn eerste stappen op een kite zette. Op zijn dertiende verhuisde Liam naar Tarifa, de wind capital van Europa om zijn skills verder uit te bouwen. En met succes. Na wat junior titels werd hij op zijn achttiende direct wereldkampioen kitesurfen bij de mannen. Sindsdien staat hij aan de top van de kitesurfwereld.


Foto: Persfoto

VSNR |

15

LIAM WHALEY Een ontlading van spanning en frustratie. Of een bron van tomeloze energie. Wat het Liam Whaley brengt verschilt van dag tot dag. Maar één ding is zeker: “Ik, en niemand anders, bepaal wat ik doe als ik aan het kiten ben.” Is je vader een inspiratie?

“Zeker. Ik kijk tegen hem op, ik ben trots op zijn levensstijl. Hij heeft het voor elkaar gekregen om altijd op de mooiste plekken te wonen waar hij kon werken en voor zijn gezin kon zorgen. Dat is geweldig toch? Dat mag je wel een inspiratie noemen.” Je vader heeft je op een kiteboard gezet. Wat is het meest waardevolle dat je van hem hebt geleerd?

“Ik heb niet één meest waardevolle les van hem geleerd, maar ik ben hem wel heel erg dankbaar. Hij heeft me nooit gepusht, hij liet me gewoon kiten, hoe lang ik wilde, wanneer ik wilde. Dat heeft me heel erg geholpen om verder te komen. Ik ging kiten omdat ik wilde kiten. Omdat ik het leuk vond. Misschien is dat dan wel de les geweest: ga het water op en heb plezier.”

V

A

an iemand van 23 vragen om terug te kijken op zijn leven en te vertellen waar hij het meest trots op is, lijkt een beetje vreemd. Maar als je op je achttiende al wereldkampioen was, en sindsdien non-stop in de top van de wereld van kitesurfen bivakkeert, dan is terugkijken best logisch. En het antwoord ook. “Dat ik sta in het leven waar ik nu sta terwijl ik doe waar ik van hou. En natuurlijk dat ik wereldkampioen ben geworden op zo’n jonge leeftijd.” Liam Whaley geniet van het leven op het water. Gelukkig maar, want hij weet niet beter. Al vanaf jongs af aan draait zijn leven om kitesurfen, kitesurfen en kitesufen. Ohja, en golfsurfen. Geboren op Ibiza, met een vader die altijd op het water te vinden was. Of beter gezegd: is. Want zo zoon, zo vader. “Hij is nu 72 jaar en hij kitesurft nog elke dag.”


V

VSNR |

16

Betekent kitesurfen voor jou energie of innerlijke rust?

“Een beetje van beide, het hangt echt af van mijn innerlijke staat van zijn. Kiten kan voor mij een ontlading van spanning en frustratie zijn, waardoor ik dingen in mijn leven die niet lekker gaan, kan loslaten. Op dat soort momenten geeft kiten me rust, maar dat lukt me eigenlijk alleen als ik ga kiten voor de fun. En dat gebeurt niet zo vaak, want ik zie kiten meestal als training. Als oefening voor een trick die ik wil landen, die ik wil kunnen. Ik heb voor elke sessie wel een doel dat ik wil behalen. En dan betekent kiten energie.”

‘Op het water zoek ik naar het gevoel van vrijheid gecombineerd met adrenaline’

Naar welk gevoel ben je op zoek op het water?

“Het gevoel van vrijheid gecombineerd met adrenaline. Als ik op het water sta, wil ik het gevoel van totale controle hebben. Het gevoel dat ik, en niemand anders, bepaal wat ik doe. Het gevoel dat ik mezelf kan uiten, mijn eigen stijl kan laten zien.” Competitie of kiten met vrienden?

“Competitie. Ik vind het moeilijk om te kiten zon-

der iets te bereiken. Ik denk altijd na over de volgende trick. En als ik dan een vriend hoger of mooier zie springen, dan wil ik nog hoger en nog mooier. Ik ben heel competitief ja. De stress en mindset die ik bij wedstrijden ervaar vind ik fantastisch. Zeker als dat beloond wordt met een overwinning.” Je moet kiezen: water of wind?

“Water. Je kan veel meer doen met water dan met wind. Ik hou van het water, om in te zwemmen, om te surfen. Kiten zonder water vind ik niet leuk, de wind gebruik ik om me voort te bewegen over het water.” Nog een keuze: Tarifa of Brazilië?

“Oef. Dat is wel een moeilijke. Het Noordoosten van Brazilië is de beste plek om te kitesurfen, maar als ik moet kiezen, dan ga ik toch voor Tarifa. Dat is een fijnere plek om te wonen, om te zijn. Er is simpelweg meer te doen, en er zijn in Tarifa echt vier seizoenen. Ik hou van de verschillende seizoenen. Nou ja, ik hou van de lente, zomer en de herfst. In de winter wordt het in Tarifa heel vochtig, dat gaat in je lijf zitten. Maar daar merk ik gelukkig weinig van, want vanaf september zit ik meestal in Brazilië of op de Caribische eilanden om te trainen, haha.” Sta je alleen op het water, of doe je er ook nog extra training naast?

“Kitesurfen is als skiën, iedereen kan het doen, op zijn eigen niveau. En dat kan alleen door te kiten. Maar als professional komt er wel wat meer bij kijken. De impact op mijn lichaam is enorm, door de sprongen die ik doe. Het is net alsof ik van de eerste verdieping van een flat naar beneden spring. En dat dan elke dag honderd keer. Ik moet er dus wel extra training naast doen. Ik doe vier keer per week alter-

Liam's vijf favoriete plekken op

1. Tarifa, Spanje Omdat ik er ben opgegroeid en het de meest geweldige plek is om te wonen.

2. Brazilië Het noordoosten van Brazilië, omdat het de beste plek op aarde is om te kitesurfen.

3. Griekenland Perfect om te kiten in de zomer en er wonen superaardige mensen.

Fo s to: Belinda Fewing

Fo to: X fic avier Coif

Fo to: Davide Grieco

bastien Goldb

Fo to : Se

Fot o: Mi Kotsch ke

erg

de wereld

4. Mauritius Gewoon, omdat het er zo mooi is.

5. Ibiza Daar ben ik geboren.


Foto: Persfoto

VSNR |

17

natieve training waar ik focus op balans, mobiliteit en explosiviteit. Ik focus dan vooral op mijn knieën, schouders, onderrug en enkels, want die hebben het het zwaarst te verduren.” Hoe belangrijk is natuur voor jou?

“Superbelangrijk. Als kitesurfer ben je heel erg verbonden met de natuur. De natuur geeft ons alles wat we nodig hebben en ik vind dat we moeten proberen net zoveel terug te geven. Ik probeer zo min mogelijk plastic te gebruiken, en sinds een jaar eet ik geen vlees meer. Dat bevalt me prima, ik heb het niet nodig, ook niet als topsporter. Sterker nog, ik voel me nu beter omdat ik veel meer let op wat ik eet. Ik ben er meer mee bezig.” Je reist veel voor het kiten. Hoe bevalt dat?

“Ik vind het geweldig. Ik kom op de mooiste plekken ter wereld. Het moeilijke eraan is wel dat als je zo vaak zulke mooie dingen ziet, het moeilijk wordt om de kleine dingen te blijven waarderen. Vroeger lukte me dat niet, maar nu ik ouder ben, gaat het steeds beter. Ik neem ook echt de tijd om de plekken waar ik kom beter te leren kennen. Vroeger was het hotel, strand, hotel, strand. Nu ga ik soms een paar weken eerder om de tijd te hebben om de toerist uit te hangen.” Tot slot: als je op je 23ste al zoveel hebt bereikt, blijft er dan nog iets over om van te dromen?

“Gezond blijven. En meer titels winnen, te beginnen met de Red Bull King of the Air en nog een keer de wereldtitel. En binnenkort open ik een kiteschool in Tarifa, dat is ook wel een droom. Ik blijf ook nog professioneel kiten hoor, maar over een jaar of vijf houdt dat wel op. Je moet uitkijken dat je je lijf niet uitput.” VL

Tekst: Jerry Huinder

Liam's favoriete

n

1. Kiten Tja, wat moet ik daarover zeggen. Het is mijn leven.

2. Surfen Doe ik graag, het is een geweldig gevoel om de perfect golf te pakken.

3. Snowboarden Ook iets met water en een plank hè? Alleen dan bevroren. Ik hou van de bergen.

4. Skateboarden Voor als het te koud is om het water in te gaan.

Fo to : Gu

Fo to: S y hawn Henr

Fot o: Da er ne Dean

ld Go

Be nC

heikh ebastien S

rg

Foto : Persfoto

be

e hs Mo

i ier ilherme Magg

sporten

5. Tennis Deed ik veel in mijn jeugd. En voetballen natuurlijk. Mijn favoriet? Rafael Nadal!


Foto: Maria Das Dores Foto: Vitaly Fedotov

Foto: Lorenzo López de la Rosa

Foto: Inacio Pires

VSNR |

18

Alentejo; alleskunner van Portugal Ga eens van het gebaande pad af, sla Lissabon en Porto over en ga naar het prachtige Alentejo gelegen tussen de Costa de Liboa en Algarve. Het heeft een kustlijn van maar liefst 100 kilometer lang en een oppervlakte van 31.000 km2, maar een inwoners aantal van 760.000. Genoeg ruimte en rust dus. Historie

Alentejo wordt ook wel de ‘broodmand’ van Portugal genoemd door de vruchtbare grond. Vele boeren verbouwden tarwe op hun land. Echter, is er sinds het lidmaatschap van Portugal in 1986 bij Europese Gemeenschap veel veranderd. De tarwe werd minder winstgevend en de boeren gingen op andere gewassen over. De regio staat bekend als een perfecte bestemming voor de levensgenieters en de sportievelingen onder ons. Er is voor ieder wat wils; van uitgestrekte vlakten, tot dromerige dorpjes en van olijfbomen tot rotsachtige kliffen. Actief in Alentejo

Alentejo is een groot gebied, maar het voelt toch als een kleinschalige bestemming voor een zon- en/ of sportvakantie, die nog niet bekend is onder de vele toeristen en waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. Wandelaars kunnen hun geluk hier op. Met meer dan 1000 kilometer aan wandelroutes, die voornamelijk vlak zijn, is Alentejo het wandel-walhalla van Portugal. Zo kun je een prachtige route landinwaarts maken, de ‘historical way’, die onlangs is uitgeroepen tot beste wandelroute van Europa. Of wandel over de prachtige ‘fisherman’s trail’ langs de kust.

Terug in de tijd

Ook de schilderachtige dorpjes in Alentejo zijn het bezoeken waard. De witte dorpjes met prachtige huizen en witte molens lijken soms net op het decor van een Hollywood film. Overblijfselen uit vergane tijden zijn volop aanwezig. De grootste stad in de regio, Évora, is uitgeroepen tot Werelderfgoed door UNESCO en stamt uit de Romeinse tijd. Haar smalle straatjes met booggangen doen denken aan de tijd dat de Arabieren heersten. Ook het dorpje Serpa, dat aan de oevers van de rivier de Guadiana ligt, stamt uit de tijd van de Romeinse overheersing. De grootste bezienswaardigheid is het uitzicht vanaf de enorme vestigingen van het kasteel met twee poorten, de Porta de Moura en de Beja. Of bezoek de sfeervolle ommuurde marmerstad, Estremoz, omgeven door kurkeiken, olijfbomen en wijngaarden, maar vooral marmergroeven. Sta vervolgens even stil in de tijd in het pittoreske Monsaraz, met haar witte huizen en rode daken. In het bezit zijn van een (huur) auto is dan ook geen straf en zorgt ervoor dat je niets hoeft te missen van dit mooie gebied! Eeuwenoude recepten

Ook de foodies onder ons kunnen hun hart

ophalen in Alentejo. Al eeuwenlang kent Alentejo drie basis ingrediënten in haar keuken, namelijk brood, olijfolie en varkensvlees. Waar Spanje de tapas heeft, kun je hier heerlijke petiscos (hartige hapjes) nuttigen. Proef bijvoorbeeld eens de torresmos (soort spek) of migas (een broodomelet). Ook vind je verschillende soorten soepen terug in de keuken van Alentejo. Neem bijvoorbeeld eens de açorda à Alenteja, een traditionele broodsoep met eieren en kabeljauw. Wijn en sterren

De Alentejo regio is door zijn vruchtbare grond ook nog eens dé wijnstreek van Portugal. Je kan dus je hele vakantie genieten van goede wijnen tijdens de vele wijnproeverijen die er overal te doen zijn. Sluit je vakantie af met een goed glas wijn en bekijk de prachtige sterrenhemel. De regio is vijf jaar geleden uitgeroepen tot ‘Starlight Tourism Destination’. Alentejo kent bijna geen licht vervuiling en daardoor kun je 250 nachten per jaar de Melkweg bewonderen. Kortom, in Alentejo kom je tijdens je vakantie niets tekort. Rust, natuur, sportieve activiteiten, historie, lekker eten en wijn, het is er allemaal! VL Tekst: Féline van der Linde


VSNR |

19


Foto: Jordan Heinrichs Foto: Cedric Dhaenens

Foto: Unsplash

VSNR |

20

Wildlife toerisme? Denk ook aan de dieren! Dieren kijken op vakantie is natuurlijk hartstikke leuk, maar op veel plekken wordt niet op de juiste manier met de dieren omgegaan. Waar moet je op letten als je niet alleen jezelf, maar ook de dieren, een leuke tijd gunt? Ga voor wild

Het belangrijkste is misschien wel om dieren te observeren in hun natuurlijke omgeving, bijvoorbeeld op safari, bij een wandeling door de jungle of tijdens een boottocht. De dieren die je tijdens zo’n tocht om je heen ziet leven daadwerkelijk in het wild en kunnen hier volledig hun eigen gang gaan. Ook kan je een bezoek brengen aan een opvang voor wilde dieren die niet meer in het wild kunnen (over)leven. Zeker als deze reservaten als doel hebben om de dieren later weer in het wild uit te zetten kan je er vaak zeker van zijn dat de dieren op de juiste manier behandeld worden, aldus National Geographic. Laat je van tevoren goed informeren hoe het eraan toegaat in zo’n opvang. Als je de dieren die er rondlopen kunt aaien of met wilde katten zoals tijgers op de foto kan is er vaak iets niet in de haak. Deze dieren worden vaak gedrogeerd of vastgeketend aan korte kettingen waardoor ze de toeristen geen pijn kunnen doen. Entertainment?

We kennen allemaal de foto’s van toeristen die op vakantie een ritje maken op de rug van een olifant. Dit ziet er allemaal heel onschuldig uit, zo’n olifant is immers ontzettend sterk, maar de rug van een olifant is niet gebouwd voor het dragen van het gewicht van een bankje met passagiers. De

meeste olifanten die dit moeten ondergaan kunnen na een tijdje helemaal niet meer lopen omdat hun rug zo beschadigd is. Ook worden deze olifanten vaak mishandeld en vastgeketend om te zorgen dat ze mak met hun trainers meelopen. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld ook voor dansende beren en het zwemmen met dolfijnen. Als je een mooie show wilt zien zonder bij te dragen aan dierenleed kan je dit soort dierenattracties dus beter overslaan. Rust en comfort

Let bij het bezoeken van een reservaat ook goed op de omgeving. Zijn er genoeg rustplekken, zijn de verblijven groot genoeg, kunnen de dieren zich terugtrekken van de mensenmassa en is er voldoende beschutting? Als het antwoord op deze vragen ‘ja’ is zit je goed en heb je waarschijnlijk een reservaat gevonden waar de dieren goed verzorgd worden. Ook grote menigten en harde, onnatuurlijke geluiden kunnen veel stress bij dieren veroorzaken, dus ook plekken waar het onnodig druk is kan je beter vermijden als je het beste met de dieren voor hebt. Kijk op websites als Tripadvisor om een goede indruk van het park te krijgen, dan weet je zeker dat je niet bijdraagt aan het leed van wilde dieren. VL Tekst: Marjon Kruize


ONTDEK IJSLAND Een echte belevenis!

Vertrek 26 mei 7-Daagse rondreis Van € 899 nu vanaf

€ 730 pp (bij 4-pers)

Vertrek 29 juni 15-Daagse rondreis af Van € 1710 nu van pp

€ 1599

(bij 4-pers)

Henk van der Kooi, directeur BBI-Travel

Ga op ontdekkingsreis naar IJsland en laat jezelf verrassen! Belevenissen gegarandeerd, tijdens tal van activiteiten gedurende uw reis door de indrukwekkende landschappen van IJsland. Bij ons vliegt u nonstop naar zowel Reykjavik als Akureyri (Noord IJsland) Bekijk het ruime aanbod van IJsland-kenners en profiteer van de laagste tarieven & het beste advies!

Kijk voor meer informatie & reserveringen op www.bbi-travel.nl/ijsland/aanbiedingen of bel 050-3136000

VSNR |

21


VSNR |

Foto: Alexey Topolyanskiy

22

Duurzaam reizen is in trek Foto: Matthias Mullie

Zonder schuldgevoel op vakantie in tijden van vliegschaamte? Dat kan. “Zolang reizen op een duurzame en kleinschalige manier gebeurt is het verantwoord”. De gevolgen van overtoerisme zijn helaas op veel bestemmingen zichtbaar. Massatoerisme is schadelijk voor de natuur, maar ook onprettig voor reizigers die zoeken naar unieke ervaringen. Gert Nieuwboer, directeur van reisorganisatie SNP Natuurreizen, mijdt bekende hotspots om die reden het liefst en zoekt naar verborgen parels.

Foto: Federico Rizzarelli

Duurzaam reizen, het kan dus?

“Ja. Wij bieden reizen aan die zo min mogelijk de natuur schaden. Zoals bijvoorbeeld wandelvakanties, fietsvakanties, themareizen en meer. We onderscheiden ons vooral doordat we ‘een ander soort reizen’ aanbieden. We durven verder te kijken. Zo hebben we net een interessante rondreis uitgezet, door het westen van de VS. De reis voert juist níet langs alle wereldberoemde, gigantische drukke nationale parken, maar langs plekken die net zo indrukwekkend zijn. Het grote voordeel: Je staat niet met je camper in de file.” Je spreekt ook van ‘de positieve effecten van reizen’. Waar moeten we dan aan denken?

“Ja. Reizen heeft zowel negatieve als positieve impact. Toerisme – mits kleinschalig- kan goed zijn voor een land of streek. Bijvoorbeeld voor de natuurbescherming. De lokale bevolking in derdewereldlanden ziet door toerisme vaak in dat de natuur belangrijk is, en zorgt er beter voor. En door te reizen stimuleren we de lokale economieën. Althans, als je het als reisorganisatie goed aanpakt en

niet met grote hotelketens samenwerkt. Want dan belandt het geld bij de inwoners. Zolang reizen op een duurzame en kleinschalige manier gebeurt is het verantwoord.” Merken jullie dat steeds meer mensen ‘bewust reizen’?

“Zeker! We merken de laatste twee jaar dat er steeds meer behoefte is aan verantwoorde en duurzame reizen. In eerste instantie boden wij duurzame reizen aan omdat wíj dit belangrijk vonden, maar de laatste twee jaar zien we de vraag vanuit de klant komen. Steeds meer mensen kijken kritisch naar hun reisgedrag. Ze ervaren vliegschaamte, en maken liever een bijzondere reis binnen Europa. Er wordt meer en meer gevraagd naar treinreizen. En ook de afstanden die klanten met de trein overbruggen worden steeds groter. Onze klanten gaan zelfs met de trein naar Madrid, en nóg verder.” Het is wel nog best ingewikkeld hè, reizen met de trein binnen Europa?

“Helaas wel ja. Onze klanten zijn geneigd meer te betalen en ongemak voor lief te nemen. Maar, reizen met de trein is écht niet makkelijk. De prijzen zijn hoog en de overstaptijden vaak ongunstig. We hopen dat er de komende jaren meer wordt geïnvesteerd in treinreizen binnen Europa. De wil is er bij heel veel mensen – merken wij - maar logistiek gezien is reizen met de trein nog een drama.” VL Tekst: Marith Iedema


Meer dan een moment. Ideeën schieten Marsel te binnen, zijn associatieve brein reguleert dit proces – dit is de wat. Filosofisch in zijn benadering, vraagt Marsel zichzelf altijd waarom een dergelijk idee de moeite waard is om vast te leggen. Want als hij daar geen helder antwoord op kan geven, dan is het idee de moeite niet waard. Voor Marsel is het vooral belangrijk dat een idee origineel is en in de uitvoering minimalistisch. Een krachtig beeld is een beeld dat simpel en to the point is. Zo óók het beeld van de man in de uitgestorven Sahara, omringd door niets anders dan de elementen der aarde. Een alomtegenwoordige wind die ritmisch door het verstuivende zand glijdt. Op de voorgrond een golvende zandzee die wordt bewandeld door een reiziger, solitair en statig. Marsel ziet dit als een van zijn favoriete beelden, de situatie gedirigeerd door het getij van de kosmos en geportretteerd door Marsel. Zijn portret van de solitaire man in de Sahara is een visuele representatie van wat Marsel vooraf in zij hoofd had bedacht. Daarom is het een van zijn favoriete prints, want het is een foto waarmee hij kan laten zien wat zijn brein had georkestreerd. Voor mensen als Marsel is dit een verademing, want het komt niet vaak voor dat de perfectionist iets creëert wat zijn stoutste verwachtingen evenaart. Met dit beeld is die vertaling van idee naar plaat een werkelijkheid geworden en meer dan dat, want dit is een van de beelden die in de praktijk nog mooier is geworden dan wat hij zich vooraf had ingebeeld. Terugblikkend is dit beeld meer dan een visueel spektakel, het is ook een plezierige registratie van een adorabele reis. De foto zelf is in de Sahara bij Libië gemaakt, een land getergd door conflicten en hebzucht. Maar niets is wat het lijkt, want Libië is ook een van de mooiste landen die Marsel heeft mogen ontdekken. Een gastvrije cultuur, waar men hem warmhartig heeft onthaald. Ondanks de problematiek in dit land, had hij het gevoel alsof hij thuiskwam.

Ontdek meer:

CameraNU.nl/verhalen

52 I Natuurfotograaf

Nikon D5 + Nikon AF-S 70-200mm f/2.8E FL ED VR Ga voor al uw Nikon apparatuur naar

www.cameranu.nl/nikon


VSNR |

Fa the bien ed ne oe Ch k 6 ap 0 x ot 60 Che cm eta €9 h ,95

Foto: Brooke Lark

24

€29,99 oek Veg

liver B Jamie O

VSNR Culinair

€39,95 raf 75 c l Cis

co &

the Sun

Narti ka

Espressions 0 €399 De Juicer citr uspers EP700

Foto: Calum Lewis

Kan jouw keuken dit voorjaar wel een oppepper gebruiken? Deze vrolijke producten mogen zeker niet ontbreken.

Urban Nature Culture Lovely Freckles mok €8,95


VSNR |

Foto: Persfoto

25

Chinese dumplings (Jiao zi) Ingrediënten (voor 4-6 personen) • 1 pak gyoza vellen • 300 gram varkensgehakt • 100 gram Chinees bieslook (gau choi) • 2 teentjes knoflook • 1 theelepel geraspte gember Sausmix • 2 eetlepel sesamolie • 1 eetlepel koud water • 1 eetlepel Shaoxing rijstwijn • 1 eetlepel oestersaus • 1 theelepel donkere sojasaus • 1 theelepel lichte sojasaus • 1 theelepel suiker • ½ theelepel kippenbouillonpoeder • ⅛ theelepel witte peper • 1 theelepel maiszetmeel Zo maak je het Was de Chinese bieslook en dep het goed droog. Snijd de bieslook en de knoflook fijn.

Bezoek amazingoriental.com

Leg het gehakt in een grote kom en voeg de ingrediënten van de sausmix toe. Roer in één richting totdat alles goed is vermengd. Meng vervolgens de Chinese bieslook, knoflook en gember erin. Dumplings vouwen: Neem een deegvel in je hand en plaats één theelepel vulling in het midden van het vel. Bestrijk de rand met een beetje water. Vouw het deegvel in een maanvorm en druk in het midden stevig dicht. Pak aan één kant een klein stukje van het deegvel en vouw richting het midden toe en druk stevig aan. Herhaal dit 2 à 3 keer afhankelijk van de omvang van het vel. De dumplings bakken: Verwarm 1 eetlepel olie in een koekenpan. Leg de dumplings in een ronde vorm en bak ze voor 1 minuut. Voeg 100 milliliter water toe en plaats de deksel op de pan. Bak ze voor circa 6 minuten of tot al het water is verdampt. Haal de deksel van de pan en laat ze nog 2 minuten doorbakken totdat de onderkant van de dumplings krokant is geworden. VL

Dé Aziatische Supermarkt

orientalwebshop.nl   


VSNR |

26

Happy mind, healthy life Adverteren de meeste fitbloggers met sixpacks en groene smoothies, doen Healthy Sisters Najima en Rachida Kharbouch precies het tegenovergestelde. Voor hen draait een gezonde levensstijl voornamelijk om een healthy mindset: “Als het in je bovenkamer niet goed zit kan je lijnen wat je wil, maar zal je nooit het gewenste resultaat bereiken.” De knop om

De twee Helmondse zussen met Marokkaanse roots kampten jarenlang met overgewicht toen ze begonnen aan hun fit journey. Najima vertelt: “We hadden de gekste dingen geprobeerd om slanker te worden, maar in 2014 lukte het ons om 50 kilo af te vallen.” De knop ging om en ze vonden een nieuwe manier van genieten. Dat het vooral om de juiste mindset gaat in plaats van een oppervlakkige sixpack ontdekten de Healthy Sisters snel. Zo waren ze het eerste jaar niet zichtbaar in beeld op hun blog en postten ze alleen over voeding, bewegen en de boodschap die ze over wilden brengen. Voeding & Sport

Dat eten is en blijft natuurlijk een belangrijk onderdeel. “De Marokkaanse keuken is ontzettend lekker, maar niet heel gezond. We proberen daarom zo min mogelijk toegevoegde suikers te eten en eten niet meer elk gerecht met een stuk brood zoals we dat gewend waren. Het is een manier van leven waarin we proberen niet te streng te zijn, maar te kijken naar wat goed voelt voor ons lichaam en

onze geest. Maar, af en toe niet zo gezond zijn is ook gezond. Anders houd je het niet vol.” Naast gezonder eten, begonnen Najima en Rachida ook met hardlopen: “Dat was bij ons liefde op het eerste gezicht. Door het hardlopen kregen we ook meer zekerheid terug, onder andere door wedstrijden te lopen.” Inmiddels lopen de twee met veel plezier halve marathons en heeft Rachida zelfs het doel mee te doen aan de New York City Marathon. Denk in babystapjes

Hoe anderen zelf aan de slag kunnen gaan? “Uiteindelijk is een gezonde levensstijl voor iedereen mogelijk, maar denk in babystapjes. Begin bijvoorbeeld met het elimineren van toegevoegde suikers in je dieet en stel als doel om niet twintig, maar twee of drie kilo af te vallen. Zo voel je de druk niet gelijk op je schouders en kan je het rustig opbouwen. Zoek iets wat echt bij je past, iets wat je leuk vindt om te doen. Alleen met zo’n mindset kan je het volhouden en je doelen bereiken.” VL Tekst: Liselotte Legebeke

Foto: Manuka New Zealand

3 vragen aan Micha Meuwessen van Manuka New Zealand Wat is het verschil tussen goede en slechte honing? “Je kan op veel verschillende manieren de kwaliteit van honing meten. Ons voornaamste meetpunt is Methylglyoxal. Hoe meer Methylglyoxal (herkenbaar aan het gouden MGO- label) er in de honing zit des te sterker de bioactieve waarden van de honing.” Wat zijn de positieve effecten van kwalitatief goede honing? “Het bestandsdeel Methylglyoxal

(MGO) is essentieel bij de ondersteuning van de natuurlijke maag- en darmflora. Dit bestandsdeel, wat ook van nature voorkomt in o.a. chocolade, heeft een unieke bioactieve werking op onze maag en darm. Ook draagt een duurzame manier van produceren bij aan kwalitatief goede honing, door bijvoorbeeld een houten bijenkorf te gebruiken. Zo heeft de honing niet alleen een goede werking op ons lichaam, maar ook op de natuur.”

Waar moet de klant op letten bij het kopen van een goede honing? “Nog altijd zijn er aanbieders die de honing te hoog verhitten of mengen. Een donkere kleur betekent meestal dat het op een hoge temperatuur is geweest, wat voor minder kwaliteit zorgt. Over het algemeen geldt dus hoe goudkleuriger de honing, hoe beter de kwaliteit. Maar let daarbij ook op dat de producent een kwaliteitsgarantie heeft op zijn website. De beste soort honing is een monoflorale honing.”


VSNR |

Foto: Healthy Sisters

27


Foto: Pexels

VSNR |

28

Kiehl's Midnight Recovery Concentrate gezichtsolie €26

97 ing Serum €

VSNR

elay Lift ulptor Age-D DIOR Lift Sc

Beauty

De winter is nog niet voorbij, dus je lichaam kan nog wel wat extra liefde gebruiken. Deze producten zijn hiervoor perfect!

CB MA

Chocolate B

ar Eye Shad

owder / Pr lot P es

ow Palette -

se

oogschaduw

€39,50

m

d -p

oed

- & bodyloti

on €57

Too Faced

er €28

tal 33 hand Le Labo San

Molton Brown Orange & Bergamot Bath & Showergel - bad- en douchegel €25

TOM FORD Emotionproof Waterproof Eye Colour - crème oogschaduw €49

ea agic Cr tte's M 0 lo r a h bury C dagcrème €9 tte Til Charlo ydraterende -h SPF15


ud

té Es

eL

a

Br on ze

God dess

- bronzer

€46,50

CHANEL Vitalumière Vitalumière vloeibare foundation voor een stralende teint spf 15 €50

er

rcier

Murdock London Traditional Shaving Soap scheerzeep €44

Laur a Me

Hone y Bat

rème

h-C

Brule e

Paul a 's Ch oice C15 S

VSNR |

- ba d cr è m e €5 0

Guerlain Eyeliner €42,50

Caudalie Vinoperfect Eclat Anti-Taches - Radiance Serum €50

Moroccanoil Intense Hydrating Mask - haarmasker €39,50

29

uper Boos

NARS Orgasm Collection Blush, Amour €32

t t Lauren Yves Sain outure, Rouge rC Rouge Pu lipstick €39 no li Vermil

ter seru m €5 3


Foto: Samantha Gades

VSNR |

30

6 tips om de donkere dagen door te komen

Zorg voor een vast ritme. Wanneer je biologische klok van slag is, raakt je hele lichaam uit balans, dus zorg ervoor dat je op een vaste tijd opstaat, ook wanneer je om twee uur ’s nachts naar bed gaat.

De cacao in pure chocolade bevat veel antioxidanten en mineralen. Ook bevat het de stof phenylalanine. Dit wordt in ons lichaam omgezet in dopamine, dat ons een geluksgevoel geeft. Bovendien hebben mensen die pure chocolade eten, in kleine hoeveelheden, een kleinere kans op harten vaatziekten. Kortom, genoeg redenen om af en toe een stukje te eten!

Ervaar de overheerlijke intensiteit van Lindt Excellence.

De fijnste donkere chocolade, tot in perfectie gecreëerd door Lindt’s meester chocolatier.

Foto: Charisse Kenion

RITME

Foto: Benjamin Voros

PURE CHOCOLADE


VSNR |

Foto: Xiaolong Wong

VITAMINES Vele studies tonen aan dat een hoge dosis vitamine B12 en D zorgen voor een vermindering van een winterdepressie.

Foto: Arek Adeoye

Door goed te ontbijten breng je je lichaam in ‘overdag’ modus: je spijsvertering komt op gang en je slaap verdwijnt.

VAKANTIE Wat is er nu beter dan een zonvakantie in het vooruitzicht te hebben. Een (zon) vakantie zorgt niet alleen voor ontspanning, maar zonlicht zorgt er ook voor dat onze vitamine D een boost krijgt. Boek dus gauw die zonvakantie! VL

BEWEGING Sporten blijft de oplossing voor veel problemen. Door buiten te sporten kom je in contact met daglicht en maak je endorfine aan.

Tekst: Féline van der Linde

Arterial Formulation®

Een natuurlijk, veelzijdig en oplosbaar voedingssupplement dat rijk is aan arginine. Ontwikkeld door Salutem Supplements om het lichaam te helpen het welzijn van heet cardiovasculair systeem te verbeteren en te ondersteunen. Dit product heeft onder andere een positieve invloed op: bloedstromen, ontspanning van de slagaders, bloeddruk, het immuunsysteem, energieniveau, slaappatronen, uithoudingsvermogen en de huidkwaliteit.

Kortingscode: VSNR voor 10 % korting op orders via onze webshop. WOORDZOEKER • • • • • • • • •

Arginine Bloeddruk Bloedstromen Energieniveau Huidkwaliteit Immuunsysteem Natuurlijk Slaappatronen Suppplement

Voor meer informatie, check www.arterialformulation.nl

Foto: Anders Wideskott

Foto: Brooke Lark

ONTBIJT

31


VSNR |

32

Dag acne, hallo zelfvertrouwen Foto: Mostphotos

‘Het is maar acne, dat is toch niet zo erg?’ De impact van acne wordt vaak flink onderschat. Een slechtere huid kan sterk van invloed zijn op je zelfbeeld. Maar bedenk ook wat het je oplevert als je de juiste behandelmethode hebt gevonden en de acne verdwijnt!

H

et is niet fijn om van anderen te horen dat je wel erg veel puistjes hebt. Dat weet je zelf donders goed. Een lade vol met verschillende concealers en foundations tot aan de duurste tonics en cremes voor het naar bed gaan, het mag niet baten. Die stomme rode bulten maskeren blijft gedoe en ze lijken maar niet te verdwijnen, wat je ook probeert. Je bent zeker niet de enige die worstelt met een onzuivere huid. Onder de veertigers heeft ongeveer 25 procent van de vrouwen en ruim 10 procent van de mannen acne, zo stellen experts van het Huid Medisch Centrum. En onder twintigers heeft de helft van de vrouwen er last van. Een slechte huid kan sterk van invloed zijn op je zelfbeeld. Sommigen gaan hier beter mee om dan anderen, maar veel mensen worden zowel fysiek als psychologisch beïnvloed door acne. Zo blijkt uit onderzoek dat mensen met acne vatbaarder zijn voor depressie, angststoornissen en sociale fobieën dan mensen zonder acne. Wat weer van invloed is op het ondernemen van bijvoorbeeld sociale activiteiten. Alles om maar te voorkomen dat anderen denken dat jij niet goed voor jezelf zorgt. Acne is geen kwestie van slechte verzorging, die oorzaak zit veel dieper. Een juiste behandeling is dus heel belangrijk. Voor je het weet, zijn de kleine rode littekens de enige herinneringen aan die pijn-

lijke periode. Want zoveel invloed als een slechte huid kan hebben op jouw mentale gesteldheid, zoveel opluchting en zelfvertrouwen geeft het als je een goede oplossing in handen hebt. Met een mooie effen huid als resultaat. Waar je eerst liever openbare plekken vermeed, lagen camouflage aanbracht en je de sjaal zo hoog mogelijk opknoopte, hoef je niks meer te verstoppen! De huid knapt zienderogen op. En dat mag gezien worden. Denk aan alle dingen die je weer durft en wilt ondernemen. Met een egale huid ga je met herwonnen zelfvertrouwen weer stralend door het leven. VL Tekst: Merel de Bruijn

FEIT Het is belangrijk om acne goed aan te pakken. Bij een verkeerde behandeling kan het van kwaad tot erger gaan.

Slapend en zonder dagelijks smeren van je huidonzuiverheden afkomen kan! Met Phitex® ClearUp. Hoewel slapend rijk worden misschien nóg fijner is, levert Phitex® ClearUp ook al heel veel moois op! Wie wil dat nu niet? Clear Up Your Skin op www.phitex.nl

Huidonzuiverheden hebben een sociale impact op jongeren die ze makkelijk, effectief en duurzaam opgelost willen zien. Phitex® ClearUp is een dermale textielspray, op basis van natuurlijke ingrediënten. Binnen 6-8 weken wordt 80% van het beoogde resultaat bereikt bij acne, roodheid, overmatige talgproductie of kleine ontstekinkjes. Phitex® ClearUp is daarmee een vervanger voor bestaande crème-oplossingen die minder veilig, minder effectief én minder makkelijk in gebruik zijn. Uniek is dat Phitex® ClearUp op een kussensloop of T-shirt gesprayd wordt waarna de werkstoffen gedurende een hele week direct aan de huid worden afgegeven. Zelfs op moeilijk te bereiken plekken zoals de rug. Supereenvoudig, en met schone handen! Zonder recept verkrijgbaar. Vrij van geur- en kleurstoffen en van Propylene Glycol. ‘Geen-Resultaat-Geld-Terug-Garantie’ op basis van een voor- en nafoto!


VSNR |

33

Secrid zet een nieuwe stap richting een zero-waste supplychain

We zijn continu op zoek naar oplossingen voor aluminium profielen die door kleine afwijkingen in het oppervlak niet verwerkt kunnen worden in onze reguliere collecties. Een jaar onderzoek heeft geresulteerd in een nieuwe poedercoat techniek. De functioneel perfecte Cardprotectors worden door deze techniek voorzien van een nieuw gepoedercoat oppervlak. De structuur van het oppervlak en het felgekleurde mechanisme maken van de nieuwe Cardprotector Powder een echte eyecatcher, waarmee we ook een stap dichterbij ons ideaal van een zero-waste supply chain komen. A better world starts in your wallet secrid.com


Als je kind een nierziekte heeft Ouders van kinderen met een ernstige nieraandoening staan voor een grote uitdaging. Want een chronisch ziek kind betekent een leven vol angst en onzekerheid. Jaarlijks krijgen zo’n 60 kinderen de diagnose nefrotisch syndroom. De impact van deze nierziekte op het leven van een jonge patiënt én de rest van het gezin is enorm, zegt kindernefroloog Antonia Bouts van het Emma Kinderziekenhuis. Nierziektes hebben doorgaans verstrekkende gevolgen voor zowel de lichamelijke als de sociaal-emotionele ontwikkeling van een kind. Behandeltherapieën zijn intensief, langdurig en gaan gepaard met nare bijwerkingen, zonder dat er garantie is op genezing. Nierfunctievervangende behandelingen, zoals dialyse en transplantatie, zijn ingrijpend en niet zonder risico’s. Ouders van een nierpatiënt staan voor een zware taak. Ze hebben geen andere keuze dan hun kind over te dragen aan de zorg van specialisten en hun hoop te vestigen op de wetenschap. Op haar spreekuur in het Amsterdamse AMC, ziet kindernefroloog Antonia gemiddeld vijfentwintig nierpatiëntjes per week. Een deel van hen wordt voorbereid op een niertransplantatie of heeft deze al ondergaan. Ook ziet de kinderarts veel kinderen met het zogeheten nefrotisch syndroom; een nieraandoening waarbij de nieren eiwitten lekken. Vaak is de oorzaak onbekend; men spreekt dan van de

idiopathische vorm van dit syndroom. Een onderschatte, ernstige nierziekte, vindt Antonia. “Kinderen met deze vorm worden behandeld met het medicijn prednison. Een middel met veel vervelende bijwerkingen, zoals een dik gezicht, gewichtstoename, hoge bloeddruk en psychische klachten. Behandel je kinderen langdurig met het medicijn, dan kan het ook de groei, botten en ogen aantasten. In een aantal gevallen is de ziekte te genezen. Maar bij 80% van de kinderen komt de kwaal weer terug, vaak zelfs bij herhaling. Dan spreek je van een chronische ziekte, waarbij de kwaliteit van leven van een kind aanzienlijk vermindert. Het komt ook voor dat een kind niet (meer) reageert op prednison. De behandeling van deze kinderen is dan zeer complex en leidt vaak tot nierfalen.” Transplantatie als beste optie

Als de nierfunctie faalt, is een niertransplantatie de beste optie. Voordat een kind een transplantatie mag ondergaan, moet het aan een Foto: Nico Brons

VSNR |

34

Jennifer en Indy


Foto: Jantien de Bood

aantal voorwaarden voldoen. Kinderen moeten ongeveer acht kilo wegen en de nieren mogen niet te veel eiwitten lekken. Antonia: “We willen dialyse bij patiëntjes zo lang mogelijk uitstellen. Dat doen we met eiwit-infusen en verschillende medicijnen. Helaas lukt dit niet altijd, waardoor dialyse toch noodzakelijk is.” Dit was afgelopen december het geval bij de tweejarige Indy. Ze werd geboren met het congenitaal nefrotisch syndroom, een aangeboren vorm van het nefrotisch syndroom. Ondanks de vele eiwit-infusen en medicatie, kon dialyse niet voorkomen worden. Want door een te laag eiwitgehalte, is een transplantatie bij Indy nog niet mogelijk. “Sinds de diagnose staat ons leven non-stop in het teken van zorg, angst en onzekerheid”, vertelt Jennifer, Indy’s moeder. “Ruim twee jaar leefden we in onzekerheid, met de hoop dat haar nieren het voldoende zouden blijven doen, tot het moment van transplantatie. Die hoop moesten we vorig jaar opgeven. Om haar in leven te houden, sluit ik Indy nu iedere nacht aan op een dialysemachine. Het feit dat zo’n apparaat ons meisje in leven houdt, blijft voor mij onwerkelijk.” Leven met een donornier

“Langdurig dialyseren heeft een negatieve werking op de ontwikkeling van een kind”, vertelt de kindernefroloog. “Als een kind dialyseert, houdt het altijd een verhoogd percentage afvalstoffen in zijn bloed. Dat heeft invloed op de groei en bloedwaardes. Het liefst wil je daarom zo snel mogelijk kunnen transplanteren. Al is het na zo’n ingreep ook niet altijd rozengeur en maneschijn. Omdat een kind met een donornier levenslang afweer-onderdrukkende medicijnen moet slikken, blijft het kwetsbaar voor infecties. Het kan zijn dat zo’n infectie al kort na een transplantatie de kop opsteekt. Soms met ernstige complicaties als gevolg. Jonge kinderen zijn daar extra gevoelig voor.” Dit overkwam ook de vijfjarige Lexie. Na jaren van ziek zijn, buikdialyses, pijn en strenge diëten, werd ze vorig jaar getransplanteerd met haar oma’s nier. Lexies moeder, Anne, vertelt: “Na de transplantatie bloeide er een nieuw meisje op. Maar vier maanden later ging het toch weer helemaal mis. Een virusinfectie maakte dat Lexie in korte tijd ernstig verzwakte. Vijf weken lang lag ze op de intensive care. Ze glipt er tussenuit, dacht ik. Zó ziek was ze. Na zeven weken kregen de artsen het virus eindelijk onder controle en krabbelde ons kind langzaam weer op. Toch blijft het altijd spannend. Die angst raak je als moeder nooit meer kwijt.” Zoeken naar balans

Opgroeien met een nierziekte doet veel met een kind. Het voelt zich niet goed, is vaak moe en moet fysiek van alles laten. Maar ook voor ouders is het zwaar. Antonia: “Wat vooral moeilijk is in gezinnen, is het vinden van balans. Het evenwicht bewaren tussen zorgen en werk, het sociale leven en je relatie. Wat je daarbij ook merkt, is dat je aan de draagkracht van ouders ziet hoe het met een kind gaat. Wat kan een ouder zélf aan? Hoe staan ze in het leven, hoe communiceren ze met elkaar? Dat verschilt per koppel. Soms stranden relaties, maar soms versterken ze ook en doen mensen het ondanks alle ellende ontzettend goed samen. Het lukt ze dan toch om te relativeren, om hun zegeningen te tellen en die te koesteren. Daar heb ik veel bewondering voor.” Het zorgen voor een kind met een nierziekte kan er ook toe leiden dat een ouder stopt met werken. En een kind, uit angst voor besmetting met virussen en bacteriën, thuishoudt van school. Iets waar Antonia geen voorstander van is. “Als je kind niet naar school gaat, ontneem je het een normale ontwikkeling. Ik realiseer me dat dit voor ouders ingewikkelde

Anne en Lexie

afwegingen zijn, want je hebt constant te maken met risico’s.’’ Als het om Indy gaat, is Jennifer altijd voorzichtig. Verjaardagen bezoekt ze met haar zieke dochtertje liever niet. En ook op straat en in de supermarkt is ze alert. “Aan de buitenkant zie je vrijwel niets aan Indy. Mensen hebben dan snel de neiging je kind even aan te raken. Lief bedoeld natuurlijk, maar als dat gebeurt, giert de paniek door mijn lijf. Je weet nooit of mensen ziek zijn. Wat voor iemand slechts een verkoudheid is, kan voor Indy levensgevaarlijk zijn.” VL

Tekst: Anouk van Schaik

Grootschalig onderzoek Antonia Bouts is als projectleider verbonden aan een grootschalig onderzoek naar een betere behandeling voor kinderen met het idiopathisch nefrotisch syndroom. In het onderzoekconsortium (LEARNS) werken specialisten van het VUmc, Radboudumc en AMC met elkaar samen. Het project wordt gesubsidieerd door de Nierstichting. Het belangrijkste doel is het ontwikkelen van een therapie waarmee meer kinderen met het nefrotisch syndroom genezen kunnen worden. Er wordt gekeken naar de mate van terugval, de invloed van een mogelijk ander middel op het afweersysteem en een combinatietherapie van twee verschillende medicijnen. Ook worden de effecten van deze therapie op de kwaliteit van leven van de patiënt én zijn of haar gezin in kaart gebracht. Daarnaast hopen de onderzoekers het ontstaan van het nefrotisch syndroom te ontrafelen en vroegtijdig vast te kunnen stellen bij welke kinderen de ziekte wel en bij welke kinderen de ziekte niet terugkomt. Dr. Antonia Bouts (AMC)

VSNR |

35


k an sv

VSNR |

Sava Bucke th an

Scotch & Soda Oversized jack in wolblend met opgestikte zakken en contrast €239,95

dta

l ie r Ate P AT

alfs

CLU S CW0 E La Tét 1012 r 070 agone h 02 € o 109, rloge 95

36

Ganni High waist

wide fit chino met ceintuur €199

42 leer € 0,-

CLOSED Poplin Blouse with exclusive Embroidery €229

Isabel Marant It's All Right oorringen met hanger €70

VSNR Fashion

llaarsje es enke v a W O MANG 9 er €79,9 geitenle

van

99 0

d fit pantalon in wolbl

end €149,95

E BLU ÖDA 9,95 B N €4 SO NEW NØL

s eren & Be n j i es el Cast ze busin et m n r e e r k le Fi van aptopva s a t l s h c in 15,6 ,95 9 9 2 €

Santon

i Simon

loafer v an leer

€395

HUGO Harlys tapere

Alexander McQueen Mantel in wolblen d met klepza kken

€1

Op zoek naar een nieuwe outfit voor op kantoor? Deze kledingstukken zijn hier absoluut geschikt voor.


Foto: Artem Beliaikin

Slow en steady in de fashionindustrie

D

e mode-industrie is één van de meest vervuilende industrieën na de olie-industrie. Iedere zes weken hangt er wel weer een nieuwe collectie in de winkels om de honger van de klant naar nieuwe kleding te stillen. Terwijl een groot deel van de nieuwe kleding niet eens wordt gedragen. De teveel geproduceerde kleding wordt gedumpt, versnipperd of verbrand. Bovendien is er voor één spijkerbroek 7000 liter water nodig en legt de kleding ook nog eens grote afstanden af om van de fabriek tot aan de klant te komen. Fashion Pact

De grote modebedrijven beloven nu beterschap. Op de laatste G7 top in 2019 hebben tweeëndertig van de grootste modebedrijven de Fashion Pact ondertekend. Dit houdt

in dat de modewereld moet verduurzamen. Echter, het lijkt erop dat dit vooral veel mooie woorden zijn, geen harde cijfers en feiten. Alternatieven

Een duurzaam alternatief voor fast fashion is vintage kleding. Op steeds meer plekken zie je vintage kledingwinkels verschijnen. Het hergebruiken van andermans kleding zorgt ervoor dat er geen nieuwe hulpbronnen gebruikt hoeven te worden. Een ander alternatief is green fashion. Het belangrijkste hierbij is dat het gehele proces, van de gebruikte materialen tot aan het energieverbruik, groen moet zijn.

Toekomst

Hoe kunnen wij zelf bijdragen aan een groenere mode-industrie? Allereerst door minder nieuwe kleding aan te schaffen. Als je dan toch iets nieuws wilt aanschaffen richt je dan op modemerken die fair trade/green fashion verkopen. Deze merken richten zich op het groen produceren van de kleding, die ook nog eens onder eerlijke omstandigheden worden geproduceerd. Ten slotte zien we ook de vegan trend doorzetten in de fashion industrie. Vegan fashion is vrij van dierlijke grondstoffen als leer en wol, wat niet alleen goed is tegen dierenleed, maar ook de duurzaamheid ten goede komt. VL Tekst: Féline van der Linde

VSNR |

37


VSNR |

Foto: Persfoto

38

Het ideale schoonheidsbeeld bestaat niet Het was het eerste tv-programma in Nederland voor modellen met een maatje meer: Curvy Supermodel. Anjali Mohan veroverde in 2018 de tweede plek in de finale van het tv-programma, waarna ze zich wereldwijd bij modellenbureaus aansloot en als model werd gevraagd voor nationale en internationale reclamecampagnes. Curvy modellen Ashley Graham, die al jaren meeloopt in de shows van Michael Kors, en de Nederlandse Jill Kortleve die in 2019 onder andere schitterde in de reclamecampagne van het Britse modehuis Alexander McQueen en de catwalk liep voor het Franse modehuis Thierry Mugler, zijn voor Anjali voorbeelden van de verschuiving die langzaam plaatsvindt in de modewereld. Anjali: “Ik realiseerde mij, toen ik net in de modellenwereld terecht kwam, dat er meer ruimte is voor modellen met verschillende maten en uiterlijke kenmerken. Merken creëren hierdoor een meer divers en realistischer beeld

3 vragen aan Amit Atwal, oprichter OneDayClinic Amsterdam Aan welke risico’s moet men denken wanneer mensen zich te laat laten testen op een soa? “Als men zich te laat of niet laat testen kan de infectie zich uitbreiden en dat kan resulteren in onvruchtbaarheid, voornamelijk bij vrouwen. Ook kun je als je te lang wacht onbewust een soa doorgeven. En in het geval van hiv kan de infectie resulteren in aids, wat zelfs dodelijk kan zijn.”

Hoe zorgen we ervoor dat mensen zich laten testen? “We leven in het tijdperk van Tinder en Happn waarbij seksueel contact los is. Het is daarom van belang dat men er bij twijfel over praat en zich laat testen. Gewaarschuwd worden, een ex- partner die zich schuldig voelt, of het erover hebben met vrienden zorgt ervoor dat men zich laat testen. Ook zo min mogelijk drempels om naar een kliniek te gaan, zoals lange wachttijden, kunnen helpen.”

Hoe snel moet je je laten testen? “Men moet zich niet tè snel laten testen. Wij hanteren een ‘window’ periode. Dit houdt in dat wij mensen die bij ons komen en de dag ervoor onveilige seks hebben gehad weer terug naar huis sturen. Het lichaam moet namelijk eerst antistoffen aanmaken. Dit is voor iedereen anders, de één maakt deze bijvoorbeeld na 10 dagen aan de ander na 12 dagen. Wanneer je je laat testen hangt ook af van de verschillende testen die er zijn en de bijbehorende wachttijden op de uitslag.”


van mensen. De gemiddelde maat in Nederland is ook 42/44. En tot voor kort was dit weinig zichtbaar in reclamecampagnes.” Body Postivity

Die verschuiving is volgens Anjali onder andere ontstaan door de beweging die de afgelopen twee jaar op social media plaats vond. “Je ziet steeds meer curvy influencers en er zijn meer plus size merken bij gekomen”, licht Anjali toe. “Daarnaast is body positivity een topic dat veel los heeft gemaakt bij mensen. Body positivity slaat niet alleen op een maatje meer hebben. Het is een sociale beweging die pleit voor een positief zelfbeeld, zelfvertrouwen en je niet door onrealistische schoonheidsbeelden onzeker voelen. Je zag heel goed wat voor een wereldwijde impact het had toen Nikkie de Jager (Nederlandse YouTube-ster en visagist) via YouTube be-

‘Je ziet steeds meer curvy influencers en er zijn meer plus size merken bij gekomen’

kendmaakte dat ze transgender is. Bij De Wereld Draait Door zaten na haar bekendmaking drie transgenders aan tafel om het topic te bespreken, het werd bij Jinek en op het nieuws besproken en zelfs buitenlandse nieuwszenders als CNN en BBC pikten het nieuws op.” Schijt hebben

Een positief zelfbeeld is van groot belang, vervolgt Anjali. “Het is zo belangrijk dat je van je lichaam houdt, want je weet niet hoe lang je je lichaam hebt. Misschien leef je er wel tachtig of negentig jaar in. En dat is een lange tijd om ongelukkig te zijn met je lichaam.” Op haar eigen Instagram plaatst Anjali ook regelmatig body positivity posts. “Voornamelijk jonge meiden zitten in een fase waarin ze zich onzeker voelen. Je wilt er hetzelfde uitzien als anderen, maar hebt een maatje meer. Met mijn Instagram account probeer ik mee te geven dat ondanks dat je een maatje meer hebt, ook jij je op een bepaalde manier kunt kleden en foto’s kunt maken. En vooral dat je ook een beetje schijt moet hebben. Dit heb ik geleerd van plus size vrouwen die ik ben gaan volgen. Zij hebben zo’n positieve vibe en durfden hun lichaam te laten zien op een manier waar ik eerst moeite mee had.” Ondanks de impact-makende verschuivingen in de mode-industrie, hebben we nog een lange weg te gaan om het ideale

schoonheidsbeeld, echt te veranderen, vindt Anjali. “We gaan de goede kant op in de modellenwereld. Er is meer diversiteit in maten en personen. Maar het is niet genoeg. Pas wanneer de grote modehuizen in Parijs en Milaan ook plus size modellen betrekken bij hun campagnes en op de catwalk zetten, zal de verandering echt van grote impact zijn. Maar ze durven het jammer genoeg nog niet aan.” Laat het los

Als model droomt ze ervan om betekenisvolle stappen te zetten binnen de modewereld. “Ik zou de grote modehuizen willen vertellen dat ze open moeten staan voor verandering en wat ze gewend zijn, los te laten.” Zo zou ze graag nog voor Marina Rinaldi lopen en op de cover van de Harper’s Bazaar India verschijnen. Anjali: “Het wordt in de Indiase cultuur vanuit huis niet altijd geaccepteerd als je modellenwerk wilt doen en bloot op de foto gaan, is nog altijd een taboe. Na mijn deelname aan Curvy Supermodel kreeg ik het bericht van een andere Hindoestaanse vrouw dat ik haar had geïnspireerd om zich op te geven bij een modellenbureau én dat ze ook aangenomen was. Dat is iets wat mij zo trots maakt. Daarom lijkt het mij heel tof om op de cover van Harper’s Bazaar India te verschijnen en zo nog meer vrouwen te inspireren.” VL Tekst: Esra Buke

VSNR |

Foto: Persfoto

‘Het is zo belangrijk dat je van je lichaam houdt, want je weet niet hoe lang je je lichaam hebt’

39


Foto: Scott Broome

VSNR |

40

Yoga around the world

U

it onderzoek van Yoga magazine uit 2016 bleek dat toen ongeveer 1,6 miljoen Nederlanders weleens aan yoga deden, iets meer dan de helft deed dit thuis. Yoga is mainstream geworden, aldus Anne Bjørndal, voorzitter van de Vereni-

ging Yogadochten Nederland. “Het is veel meer geaccepteerd en daarom word je niet meer zo raar aangekeken, al hoor ik hier en daar nog weleens het vooroordeel dat het zweverig zou zijn.” Yoga kent vele vormen en stijlen. Momenteel zijn Meditatie/Mindfulness yoga, Hatha Foto: Kaylee Garrett

Al jaren is yoga populair. Voor jong of oud, yoga is geschikt voor iedereen en bestaat al duizenden jaren. Oorspronkelijk komt deze sport uit India en het is ontstaan vanuit het Hindoeïsme. In het Sanskriet betekent yoga samenbrengen of verbinden en het was vooral bedoeld om lichaam en geest met elkaar te verbinden en in balans te brengen, waarbij er een grote rol was weggelegd voor filosofie en spiritualiteit. Pas in de 20ste eeuw nam yoga populaire vormen aan en begonnen veel mensen yoga te beoefenen voor de ontspanning.

yoga, Vinyasa yoga, Bikram en Hot yoga hot. Mindfulness yoga is een vorm van yoga die fysiek minder belastend is en meer gericht is op een moderne vorm van mediatie. Vinyasa yoga is het dynamisch uitvoeren van een serie vaste oefeningen. Deze houdingen worden vloeiend aan elkaar verbonden door een combinatie van adem en beweging (vinyasa’s). Doordat er geen pauzes zijn tussen de houdingen, ontstaat er een soort ‘flow’. De meest intense vormen van yoga zijn Bikram en Hot yoga. De ruimte waarin dit wordt uitgeoefend is minimaal 40 graden en deze lessen duren ook langer dan gemiddeld, zo’n negentig minuten. Vroeger waren het vooral oudere mensen die aan yoga deden vanwege fysieke of mentale klachten. Volgens Anne Bjørndal zijn het tegenwoordig de jonge mensen die op zoek zijn naar een rustpunt in hun hectische leven. Zeker de millenials, die altijd aan moeten staan en vaak tien ballen in de lucht moeten houden. Telefoons die altijd afgaan of oplichten door advertenties en berichtjes. We krijgen meer prikkels dan ooit. Yogalessen volgen, of nog beter een yoga retreat in het buitenland kan helpen om afstand te nemen van alle prikkels van ons dagelijkse leven. Je bent volledig op jezelf gefocust en hebt de tijd om aan jezelf te werken. VL Tekst: Féline van der Linde


4 bestemmingen voor een yoga retreat:

Foto: Taylor Simpson

THAILAND, KOH SAMUI

Vandaag de dag verdient het eiland zijn grootste bron van inkomsten met toerisme, maar gelukkig zijn er nog een aantal rustige plekjes op het eiland Koh Samui waar je kunt genieten. Massages zijn een groot onderdeel van de Thaise cultuur, maar ook yoga is hier diep doorgedrongen. Yoga, holistische geneeskunde, Ayurveda therapieën, wellness, meditatie en religie het is hier allemaal te vinden in speciaal ontwikkelde programma’s en verschillende resorts die yoga retreats aanbieden.

buy in store

LeiDen - Langebrug 73 HAArLeM - Kleine Houtstraat 92 sHop onLine

yo g A- s p ec i A L s .c o M

Foto: Atanas Malamov

India is het yoga land bij uitstek. Het heeft de lange traditie van yoga in stand gehouden. De sport is dan ook een groot onderdeel van de cultuur geworden. Goa, gelegen aan de westkust, in de regio Konkan, is met zijn witte zandstranden en ongerepte natuur de ideale locatie om yoga en meditatie te beoefenen.

Costa Rica staat bekend om zijn prachtige en groene natuur. Ook scoort het hoog op de lijst van gelukkigste landen ter wereld. Niet voor niets is het motto van Costa Rica “Pura Vida”, het pure leven is dan ook veelvuldig terug te vinden. Yoga met zicht op de zee of de natuur in combinatie met de fijne energie die er overal voelbaar is maakt Costa Rica de perfecte bestemming voor een yoga retreat. Foto: David Švihovec

Foto: Vishal Bhutani

INDIA, GOA

COSTA RICA

SPANJE, IBIZA

Wat dichter bij huis ligt Ibiza. In de zomer wordt het eiland overspoeld met rijke voetballers en bekende sterren. Toch komen niet alleen de feestgangers naar Ibiza voor de vele clubs die er te bezoeken zijn. Ook natuurliefhebbers, soulseekers, bohemians en yogi’s kunnen hier aan hun trekken komen. Voor de westkust van Ibiza ligt het onbewoonde rotseiland Es Vedra. Er gaan vele verhalen en mythes de ronde over het rotseiland. Eén ding is zeker, er hangt een magische sfeer wanneer je vanaf het viewpoint vlakbij Sa Pedrera Es Vedra bewondert. Een perfecte plek voor een yogales.

VSNR |

41


42

Wonen s2

5 cm

5

WOO O

D Sar a fau

teuil

€199

Leonardo Lucent

e va

a

69, 9

Nieuw jaar, nieuw interieur. Blauw en geel zijn prachtige tinten om je huis mee op te frissen. Deze items zijn echte eye-catchers.

Malagoon Berber plaid in wolblend 125 x 150 cm €50

Kayori Koani dekbedovertrekset van katoensatijn 200TC €49,95

ce wa

VSNR

ap e Ch n n 5 ie Fab m €39,9 c 0 4

iving Tra

Voluspa Vermeil 2016 Makassar Ebony & Peach geurkaars €49

etah

he ot C

L Ferm

Rit VSNR | tio uals Ha n Tul Ams nd ip t Urban Nature Culture Good Wa & Ja erda sh Morning mok 35 cl €10,95 pa m C - h ne an se ollec dze Yu ep zu €11 ,50

MADE Krisha 12-delige serviesset, saffraangeel en houtskoolgrijs € 119

n

lo dk

k€

179

sie

sen rkus

40 x


VSNR tests...

I

W Amsterdam

n het kloppende hart van Amsterdam, pal achter de Dam ligt W Amsterdam. Op de zesde verdieping is W Lounge gevestigd waar heerlijke cocktails worden geserveerd in een luxueuze en trendy omgeving met fijne lounge muziek. Bij binnenkomst is het eerste wat ons opviel de schitterende glazenwanden die de gehele lounge omgeven, zo heb je altijd een 360 graden uitzicht over de stad, het zwembad of het Paleis op de Dam. Over de gehele verdieping vindt je heerlijke zitjes op verschillende niveaus. Zo vullen de gasten letterlijk de ruimte. Cocktailmix

Aan de bar worden cocktails geserveerd, met een leuke en aparte twist. Na de kaart uiterst zorgvuldig te hebben bestudeerd en deze ook grondig te hebben getest, kunnen wij niet anders dan de ‘La vie en rose’ aanraden. Een niet te zoete cocktail met aan de buitenkant van het glas cacao, voor een kleine bittere tegenhanger. Het oog wil ook wat en daar besteden de cocktailmakers dan ook zeker aandacht aan. Een extra rozemarijn takje of een mooie bloem maken de cocktails helemaal af. Vergeet ook vooral niet om een aantal hapjes erbij te bestellen.

De frietjes met wasabi mayonaise of het heerlijk versgebakken brood met dip waren voor ons de grote winnaars. Ook de rest van de menukaart van de bar is van hoge kwaliteit en past perfect bij de grote verscheidenheid aan cocktails en mixdrankjes. Party in the sky

Bovendien is de grote ruimte ook zeer geschikt voor een groot feest, dj-sessies, Sunday Social of feestjes bij het zwembad. Mocht je dus een feestje willen organiseren en je gasten een onvergetelijk avond willen bezorgen, dan zit je bij W Lounge goed! Tussen de cocktails door haalden wij even een frisse neus op het grote terras. Vanaf dit mooi aangeklede terras geniet je van het uitzicht over de stad, zodat je daarna weer fris kunt dansen/loungen. Na een zeer geslaagde avond, die nog tot in de vroege uurtjes duurde kunnen wij niet anders dan concluderen dat W Lounge niet de traditionele, saaie lounge is. Het heeft het lounge concept naar een hoger niveau getild, naar dat van een trendy nachtclub waar je je even in een andere wereld waant op grote hoogte. VL

Tekst: Féline van der Linde

VSNR |

Foto's: W Amsterdam

43


VSNR |

44

VSNR op bezoek bij...

The College Hotel Tot haar 27ste was Anita danseres bij Het Nationale Ballet en begon daarna haar carrière in de hotellerie. In 2017 opende zij samen met haar partner wijnbar Shiraz aan de Lijnbaansgracht, dat tot beste wijnbar van 2019 is uitgeroepen. Gevestigd in een voormalig (kost)school nam Anita afgelopen september de leidin van het College Hotel over en sindsdien maakt het een grote verandering door. Het College Hotel telt 40 kamers, die allemaal anders zijn ingericht. Hoe laten jullie de oude elementen van het gebouw terugkomen in het interieur?

“Het is een monumentaal pand met een art deco-stijl. Vooral in de kamers zie je een aantal art deco elementen terugkomen zoals lampen, handvaten en de kasten. Vijf jaar geleden is het Ferilli’s concept in het hotel gekomen en die hebben veel art deco elementen er weer uitgehaald. Zij brachten een stijl mee die vrij kil aan deed, met lichte beige banken, witte stoelen en tafels met wit linnen. Een ‘cleane’ uitstraling wat eigenlijk

"We proberen onze Shiraz stijl hier in het interieur terug te laten komen" helemaal niet bij de uitstraling van het pand past. Een aantal van deze elementen zie je nog steeds. Maar steeds meer proberen wij echt onze Shiraz stijl toe te passen.” Hebben jullie een interieur designer?

“Nee. Ja en nee. Negentien jaar geleden toen het College Hotel een hotel werd is er een heel duidelijke visie geweest, waarbij de art deco-stijl centraal stond in op dat moment een modern jasje. Vijf jaar geleden kocht een grote partij het hotel en is er een interieur designer in de hand genomen. En dat was prachtig. Toen hebben ze fantastische dingen gedaan, met de meest prachtige behangen van Chanel en Dior en moderne prints. Dat was vijf jaar geleden al totaal vernieuwend.”

vallig hadden we deze twee verschillende betekenissen van Shiraz ook al in het interieur van onze wijnbar op de Lijnbaansgracht toegepast, door bijvoorbeeld een aantal gekke dingen als hekken van een Frans kasteel te gebruiken in combinatie met veel warme kleuren zoals blauw, groen en een gele kerrie kleur. In het College Hotel passen we deze combinatie zelf toe, maar voor onze wijnbar op de Lijnbaansgracht hebben we samen gewerkt met Bart van Dulmen.”

Wat is jullie stijl? Wat is jullie idee daarachter?

Wat is de sfeer die jullie willen uitstralen?

“We proberen onze Shiraz stijl hier in het interieur terug te laten komen. Inspiratie uit het Midden- Oosten staat centraal, van de stad Shiraz. Dit doen we door een warme, gezellige en toegankelijke sfeer te creëren. Ook is Shiraz de naam van de druif waar veel rode wijnen van worden gemaakt. Toe-

“De sfeer die wij willen uitdragen is die van een boetiek hotel met veel persoonlijke aandacht, mooie producten in een informele sfeer. Iedereen is bij ons welkom.” Hoe onderscheiden jullie van de rest van de hotels in Amsterdam? Wat voor extra’s bieden jullie?


“Heel veel persoonlijke aandacht en werken met mooie producten, maar op een informele manier. Dus acteren op het vijf sterren niveau maar met persoonlijke aandacht. En wij doen echt iets anders met ons concept. Wij hebben geen restaurant, maar een wijn en foodbar. Er zijn wel heel veel wijnbars, maar met ons eten doen wij echt iets anders dan de anderen. De meeste wijnbars komen niet verder dan een goed kaasplankje en charcuterie. We hebben in totaal 26 gerechtjes op onze kaart, met onder andere octopus en kwartelboutjes, die de hele dag verkrijgbaar zijn. Ongeveer 3 à 4 hapjes staat gelijk aan een volledige maaltijd. Het belangrijkste is dat de mensen hier komen om samen wijn te drinken en eten te delen op een toegankelijke manier. Ook de buurt moet zich welkom voelen bij ons van jong tot oud. Dat is het concept dat we willen neerzetten. Ook hebben we voor onze wijnkaart iets nieuws bedacht en hebben wij de wijnen in 16 smaakprofielen, zoals hout of fruit, onder verdeeld en daar een icoontje aan verbonden Dit maakt het heel overzichtelijk voor onze gasten. We zijn de eerste in Nederland die dit zo doen. Deze dingen zijn heel duidelijk gebonden aan ons concept en hoe wij ons onderscheiden van de rest.” VL Tekst: Féline van der Linde

VSNR |

Foto's: The College Hotel

45


Foto: Ralph Kayden

VSNR |

46

Vakantiehuisje in het buitenland? Zeker doen! Niet alleen vijftigplussers zijn geïnteresseerd in een tweede huis, ook steeds meer jonge mensen zien een vakantiewoning wel zitten. Het is de perfecte investering. Beter rendement

Wij Hollanders houden van vakantiehuisjes. Altijd al. Maar sinds de economie weer gezond is neemt de vraag naar recreatiewoningen toe. Veel Nederlanders overwegen een tweede huis te kopen. Het aantal vakantiewoningen is in de afgelopen tien jaar met ongeveer vijftien procent toegenomen. Dit blijkt uit een rapport van het Bureau Stedelijke Planning, in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), over de huidige stand van zaken op de markt voor recreatiewoningen. “Een tweede huis is de perfecte investering”, zegt Tom van den Brink van Second Home, een bedrijf dat beurzen over recreatiewoningen organiseert. “Door de lage rentestand is het vakantiehuis als belegging populair.” Banken geven nauwelijks spaarrente en het afsluiten van een hypotheek is juist goedkoop, ook vanwege de lage rente. “Een tweede eigen woning levert momenteel meer geld op dan een spaarrekening. Je kan je geld tegenwoordig véél beter in steen stoppen. Dat kan tot vier á vijf procent rendement opleveren.”

Voor iedereen

Nog een reden waarom vakantiehuisjes steeds populairder worden, volgens Tom van den Brink is de positieve berichtgeving in de media. Het gaat goed met de economie. “Daarom durven velen nu te kiezen voor een tweede woning.” Wat ook meespeelt: “Nederlanders zijn gevoelig voor wat anderen doen. Heeft de buurman een nieuwe auto, dan kun jij niet achterblijven. Met vakantiehuisjes gaat dat net zo.” Een tweede optrekje in binnen- of buitenland is dus simpelweg in de mode. “Dat zorgt ervoor dat ook steeds meer jonge mensen een tweede huis aanschaffen. Een toenemend aantal kopers is rond de veertig. Dit zijn middenstanders met kinderen of kleine zelfstandige ondernemers. Een tweede woning is tegenwoordig écht niet alleen meer voor de rijksten weggelegd." Populaire bestemmingen

Uit het rapport van het Bureau Stedelijke Planning, over de huidige stand van zaken op de markt voor recreatiewoningen, blijkt

dat kustregio’s zoals Zeeland en de Waddeneilanden het meest populair zijn. Van den Brink merkt dat eveneens. “In het buitenland zijn vooral Spanje, Portugal en Oostenrijk in trek,” zegt hij. “Oostenrijk wordt gezien als goede investering, omdat een tweede huis daar zowel in de zomer als in de winter verhuurd kan worden.” Ook de vraag naar luxe vakantiewoningen is enorm gestegen, merkt Van den Brink. “Mensen willen dat hun tweede huis van alle gemakken is voorzien.” Voor een simpel vakantiehuisje wordt bedankt. Vooral ook omdat juist comfortabele vakantiewoningen geschikt zijn voor de verhuur, weet hij. “Vroeger kochten mensen een huisje vooral voor eigen gebruik. Mensen moesten er eerder niet aan denken, dat iemand in hun bed sliep.” Tegenwoordig raakt dit steeds meer geaccepteerd. “Veel Nederlanders die ik ken genieten zo’n drie weken per jaar zélf van hun vakantiewoning in binnen of buitenland, verder verhuren ze het huis. Ideaal.” VL Tekst: Marith Iedema


VSNR |

47

Pssst... buitenkans!

INVESTEER NU IN SPAANS ZEEZICHT OPENING ZOMER 2020 MAAK KENNIS MET: • 126 luxe appartementen met zeezicht • Direct aan het strand • 20 minuten van Alicante vliegveld • Uitgebreide faciliteiten in het resort • Zeer aantrekkelijke verhuurinkomsten via Dormio Holidays • Scherpe financieringsmogelijkheden tot 70% • Volledig Nederlandstalige aankoopbegeleiding

+31 26 353 77 00 VERKOOP@DORMIO.EU

BEZICHTIGINGSREIS 3 & 4 MAART / 7 & 8 APRIL

DORMIO.NL/WIJGAANMEE


Foto: ArtDistrict

VSNR |

48

Kunst in huis Waarom is kunst in huis belangrijk? Dat zullen veel mensen zich afvragen. Toch heeft kunst in huis zeker een meerwaarde volgens Mare Bohlander, kunstverzamelaar en oprichter van galerie ART District.

Kunst geeft je huis een ziel. Een huis kan nog zo mooi zijn maar zonder kunst zal je merken dat er geen leven in zit. Kunst laat ook zien wie jij bent, waar je van houdt. Het geeft een gespreksonderwerp”, aldus Mare Bohlander. In 2011 toonde ‘The Hunt Study’ aan dat een schilderij in huis wat je raakt je veel gelukkiger maakt. “Daarnaast is kunst - mits goed gekocht in een galerie - een hele goede investering. Dat zijn volgens mij genoeg redenen die het belang van kunst in huis aantonen.”

Voor kunst in huis is het een ander verhaal. Volgens Mare begint het bij langskomen in de galerie. “Waar je eerst een beetje verliefd moet worden. Kunst kies je natuurlijk met heel je hart. Datzelfde geldt ook voor het volgen van trends in de kunst. Ook hier is Foto: ArtDistrict

Mare krijgt vaak van klanten foto’s onder haar neus met de vraag wat ze moeten ophangen. “Hang iets op waar jij iets bij voelt. Ik kan ze daar niet echt mee helpen. Iedereen heeft zijn eigen smaak. Ik geef ze wel advies in formaten en de juiste plekken om wat op te hangen. In het geval van kunst in openbare ruimtes, praktijken en kantoren bied ik natuurlijk wel mijn hulp aan. Wat daar komt te hangen moet je echt aan een professional overlaten.”

het belangrijk om je hart te volgen en niet de trends. Maar als ik hier toch antwoord op moet geven. Op dit moment is fotografie al een paar jaar in opmars. Je ziet ook dat er door kunstenaars steeds vaker wordt teruggegrepen naar het verleden. Een middeleeuws schilderij als inspiratiebron.” Het huren van kunst is de laatste jaren steeds populairder geworden en is bedoeld om meer mensen de drempel over te krijgen om kunst aan te schaffen. “Ik begrijp dat het best eng is om voor het eerst kunst aan te schaffen. Sommige mensen vinden een schilderij prachtig maar zijn erg bang dat ze dat over een tijdje niet meer vinden. Dan is kunst huren een goede keuze. Ook voor jongeren die ik zie binnen komen is het een goede optie. Al merk ik wel vaak dat kunstwerken maar VL weinig worden omgeruild.” Tekst: Féline van der Linde


Aantrekkelijk Aerdenhout

D

e naam Aerdenhout komt van ‘Den Anderen Hout’. Aerdenhout was een ander ‘hout’, wat wil zeggen een ander bosgebied, dan Haarlemmerhout. Maar het staat vooral bekend om haar villa’s, die gelegen zijn in de bossen rondom het dorp zelf. Toch is Aerdenhout meer dan dat. Veel van de prachtige landgoederen kennen namelijk een rijke geschiedenis. Een bijzonder bouwwerk was lange tijd de ‘Kareol’ aan de Lennepweg in Aerdenhout. Dit huis werd vroeger bewoond door de heer Bunge en fungeerde in de Tweede Wereldoorlog als herstellingsoord voor oorlogsgewonden. Dit gebouw was tevens het eerste huis in Nederland waarin gewapend beton is verwerkt. Ook het huis Haringbuys heeft een bijzondere geschiedenis. Het Haringbuys werd vroeger gebruikt als herberg voor de vissers

Het Haringbuys.

uit Zandvoort die door de duinen met hun manden vis naar de markt in Haarlem liepen. Aerdenhout ligt in de gemeente Bloemendaal en er zijn veel plekken in de regio die men kan bezoeken. Zo is de hoofdstad van de provincie Noord-Holland, Haarlem, op nog geen twintig minuten afstand met de auto (of neem de trein vanaf station Heemstede-Aerdenhout, nog sneller). Een middagje cultuursnuiven en de meesterwer-

ken van Frans Hals bewonderen zijn dus binnen handbereik. Ook de stranden van Zandvoort en Bloemendaal liggen om de hoek. Een heerlijke strandwandeling op de zondagmiddag kan dus vaste prik worden. Aerdenhout heeft een perfecte ligging midden in de natuur en vlakbij de stad Haarlem en het strand. Zo kun je genieten van de rust en ruimte om je heen, terwijl de reuring van een grote stad en de zilte zeelucht om de hoek te vinden zijn. VL Tekst: Féline van der Linde

NOG 4 WONINGEN BESCHIKBAAR

UNIEKE EN EIGENTIJDSE GESCHAKELDE VILLA’S MET ROYALE BUITENRUIMTE •AAN DE RAND VAN DE KENNEMERDUINEN •DORPSKERN AERDENHOUT 5 MINUTEN FIETSEN •HAARLEM CENTRUM 18 MINUTEN FIETSEN •WOONOPPERVLAKTE VANAF 182 M2 •TERRASSEN VANAF 60 M2 MET OPTIMALE ZONLIGGING •ZORGMOGELIJKHEDEN OP BEGANE GROND •INTRODUCTIE VAN EEN UNIEK ZORGCONCEPT: MYLIVY •KOOPSOM VANAF € 1.200.000,- V.O.N. LET OP: LAATSTE MOGELIJKHEID TERREINBEZOEK OP VRIJDAG 21/2 EN VRIJDAG 28/2 VAN 10:00 U. - 12:00 U. DAARNA START SLOOP HUIDIGE BEBOUWING

Heeft u vragen? Neem contact op met PUUR makelaars | nieuwbouw@puurmakelaars.nl | 023 54 10 905 | www.nieuwboekenroode.nl

VSNR |

Foto: Marcel Mulder

49


Foto: Persfoto

VSNR |

50

Het culinaire leven van...

Hugo Kennis

Stel je voor: je bent kok en moet 30 dagen lang op een onbewoond eiland leven met alleen water, bananen, bloem en als je mazzel hebt een beetje rijst. Het overkwam televisiekok Hugo Kennis toen hij in 2019 meedeed aan Expeditie Robinson en het programma uiteindelijk zelfs won. “Ik vond het waanzinnig. Het brengt je helemaal terug naar de basis.”

H

ugo Kennis (1986) groeide op in het Brabantse dorpje Veldhoven. Hij ontwikkelde er zijn liefde voor eten en zelf verbouwen: “Als kind kreeg ik een stukje land in de tuin waar ik mee mocht doen wat ik zelf wilde.” Hugo besloot er een moestuin van te maken, wat het kookvuur in hem aanwakkerde. “Wat ik uit mijn moestuin haalde wilde ik ook goed bereiden, dus haalde ik boekjes bij de bibliotheek om te leren koken.” Zijn ouders lieten hem zijn gang gaan en toen hun huis geschilderd moest worden, opende hij zijn eigen restaurantje: “Ik maakte lunch voor de schilders, ze moesten er zelfs voor betalen. Een dag van tevoren kregen ze het menu met niet te ingewikkelde gerechten als uitsmijters.” Hugo besloot de koksopleiding te volgen, waarna hij tevens de theateropleiding afrondde. De jaren erna speelde hij in musicals, maar woedde zijn liefde voor koken tegelijkertijd in hem voort. Pas op latere leeftijd ging hij aan de slag als televisiekok en kwam hij terecht waar hij nu staat. “Mijn afstudeergerecht van de koksschool – gebraiseerde kalfswang op paddenstoelenrisotto – symboliseert mijn culinaire carrière. Het gerecht heeft heel lang nodig omdat de saus lang moet opstaan, net als de weg naar hoe ik hier ben gekomen.” Niet alleen zijn opleiding duurde lang, ook zijn deelname aan Expeditie Robinson. “Het klinkt

heel cheesy, maar het brengt je zowel emotioneel als geestelijk en lichamelijk terug naar de basis. Ik vond het geweldig! Na drie weken hadden we eindelijk genoeg ingrediënten om met smaak te koken. Heel cool om daar zo lang naar toe te werken. Ik realiseerde me des te meer dat eten niet voor de hand liggend is, je moet er moeite voor doen. Zelfs op een onbewoond eiland zonder geld, stroom of een douche kan je genieten van eten.” Inmiddels heeft Hugo een huis met (moes)tuin. Zijn geliefde kippen lopen er rond, hij haalt elke dag verse eitjes uit de ren en wat hij oogst bepaalt wat hij kookt. “Ik merk dat ik 90 procent van mijn inspiratie uit mijn moestuin haal. Of het nou een paar wortelen of een hele spitskool voor op de barbecue is, het gaat uiteindelijk altijd om de basis die goed moet zijn.” VL Tekst: Liselotte Legebeke


Profile for ANALYSE. | European Media Partner

The Visionaire Life #7 - The Travel Special  

Gedistribueerd met Het Parool.

The Visionaire Life #7 - The Travel Special  

Gedistribueerd met Het Parool.

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded