__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

VSNR Commerciële Bijlage bij deze krant

Editie #14 Februari 2021

De Duurzame Editie thevisionairelife.nl

THE VISIONAIRE LIFE

Thuiswerken Voor velen was het een nieuwe realiteit, maar voor de zzp’er al een gewoonte.

Metropoolregio Amsterdam

Waar zit die enorme aantrekkingskracht?

Vrouwen aan de top

Op 8 maart 2021 staan we stil bij de rechten van de vrouw.

SANNE VOGEL

‘Door duurzame keuzes te maken kan je als consument daadwerkelijk een verschil maken’ DE VRIJDAG EDITIE


TONZON vloerisolatie onmisbaar bij woonboten In de winter zijn de vloeren van woonboten nog kouder dan die van woningen op de begane grond. Het ijskoude water zuigt als het ware de warmte uit de boot en met gewone vloerisolatie krijg je de vloer niet of nauwelijks warm. Uit een experiment is gebleken dat TONZON Thermoskussens het verschil maken. Live voor de tv-camera zijn enkele banen wol verwijderd en vervangen door de Thermoskussens. Daarna werd de vloer in korte tijd wel warmer. Bekijk hier het tv-item (QR-code) of ga naar www.tonzon.nl/woonboot .


Bespaar slim energie met TONZON: andere techniek, beter effect en de meest milieuvriendelijke isolatie Schone, drogere kruipruimte Het wonen boven een vochtig gat in de grond is niet prettig en ongezond. Door een onderdruk wordt continu vochtige lucht uit de kruipruimte de woning ingezogen. Dit vocht moet door ventilatie weer worden afgevoerd. Dit kost energie en daar willen we juist zo weinig mogelijk van gebruiken. TONZON Bodemfolie stopt de verdamping van vocht uit de bodem, remt het vrijkomen van schadelijk radongas en zorgt zo voor een schone, drogere kruipruimte. Misschien wel de meest duurzame maatregel voor veel Nederlandse woningen. Het biedt talloze voordelen waaronder energiebesparing. De Bodemfolie is volledig recyclebaar en ook zelf aan te brengen. Andere techniek, beter isolerend effect Vloeren verliezen vrijwel alle warmte aan de onderkant. Andere soorten isolatie beperken wel het warmteverlies door geleiding, maar stralen de doorgelaten warmte aan de onderkant gewoon uit. Zo lekt 24 uur per dag warmte aan de onderkant weg, waardoor nieuwbouwwoningen met vloerverwarming nog niet echt energiezuinig zijn. Het unieke TONZON Thermoskussen reduceert deze warmtestraling trapsgewijs tot vrijwel nul. De vloer wordt sneller warm, bereikt een hogere temperatuur en houdt de warmte langer vast. Meer comfort met minder energieverbruik.

Milieuvriendelijk en circulair TONZON producten zijn gebaseerd op een dunne maar sterke folie. Hierdoor kunnen wij woningen van uitstekende isolatie voorzien met ontzettend weinig materiaal. Het grootste volume dat deel uitmaakt van de isolatie is lucht. Deze hoeft pas op de plek van installatie toegevoegd te worden. De folie kan opgevouwen worden en neemt nauwelijks volume in. Weinig materiaal betekent lage energiekosten bij de productie, installatie en ook bij het transport. De producten van TONZON zijn circulair. Ze gebruiken maar weinig grondstof, zorgen voor heel weinig afval en zijn duurzaam. Wanneer de producten aan het einde van hun levensduur komen, is de impact op het milieu gering.

sinds 1980 tonzon.nl info@tonzon.nl +31 (0)53-433 23 91


Evert Snel

Importeur van Fazioli Dealer van o.a. Yamaha, Schimmel, Seiler, Grotrian Steinweg Tevens groot aanbod occasion instrumenten Inkoop, verkoop, restauratie, stemmen, onderhoud, verhuur, concertservice Bezoek- en correspondentieadres: Nieuwendaal 66 • 3985 AE Werkhoven Tel. 0343 551577 / 551741 • Fax 0343 552059 www.evertsnel.nl • info@evertsnel.nl


I

nmiddels is 2021 alweer twee maanden in volle gang, iets waar we enorm aan toe waren. De dagen worden langzaamaan langer en er lijkt licht aan het einde van de donkere tunnel. Tot die tijd moeten we echter nog eventjes volhouden. We blijven binnen en vermaken ons in eigen stad. Genoeg tijd dus om ook even stil te staan bij de wereld om ons heen. Met al het coronageweld zouden we bijna vergeten dat we ook nog met een andere crisis te maken hebben: de klimaatcrisis. Vandaar dat we in deze editie stilstaan bij alles wat duurzaam is. We nemen de isolatie in onze woningen onder de loep, staan stil bij fast fashion en het duurzame alternatief en analyseren ons voedingspatroon. En wat blijkt dan? Duurzaamheid is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor onze portemonnee en onze gezondheid.

VSNR |

5

6

48

20

30

We spreken onder andere over duurzame en gezonde voeding met actrice en regisseur Sanne Vogel. Al van jongs af aan is ze bezig met koken en eten, en ze probeert dit zo duurzaam mogelijk vorm te geven. Dat komt ook naar voren in haar nieuwe kookboek.

12

Natuurlijk zien we ook de oude vertrouwde rubrieken dit jaar weer terug. We laten je zien wat er in de stad of vanuit je eigen woning te doen is, laten je kennis maken met nieuwe producten en delen de laatste trends en ontwikkelingen.

INHOUD

6 What’s happening in Amsterdam? 8 Get the look: Warm de winter door

We wensen je veel leesplezier!

16 Profiel: Sanne Vogel 22 Eten met oog voor het milieu

In 2021 wordt The Visionaire Life nog meerdere malen gedistribueerd met Het Parool. Wil je adverteren of heb je andere tips? Neem dan contact met ons op! Aankomende edities: 30 april 2021 25 juni 2021 24 september 2021 26 november 2021 17 december 2021

Campagne Managers: Roos Naftaniel, Isa Tan-A-Kiam & Roxanne Rooth Managing Director: Amanda Ghidoni Redactie en tekst: Marjon Kruize & Féline van der Linde Grafische Vormgeving: Charlotte Hovenier Coverfoto: Fotografie: Justin Rahantoknam, Make-up & hair: Kris van Laerhoven & Special thanks to: café Restaurant Bureau & B. Amsterdam Distributie: Het Parool Contact redactie: redactie@europeanmediapartner.com Contact adverteren: roos.naftaniel@europeanmediapartner.com

24 Genieten van een gezondere wijn 40 VSNR Wonen: Lekker wegdromen 42 Recreatievastgoed blijft in trek 46 Is ons drinkwater echt schoon?

16 VSNR THE VISIONAIRE LIFE

European Media Partner Nederland B.V Keizersgracht 424, NL-1016 GC Amsterdam Tel.: +31 20 808 82 00 Email: nl@europeanmediapartner.com www.europeanmediapartner.com

48 Vrouwen aan de top Disclaimer Alle informatie omtrent de COVID-19 maatregelen in dit magazine was actueel op het moment van drukken.

European Media Partner is gespecialiseerd in contentmarketing en native advertising. Wij combineren redactionele inhoud met themakranten die bij toonaangevende dagbladen zijn bijgevoegd. Wij zorgen ervoor dat de boodschap van uw merk wordt overgebracht, en uw doelgroep de juiste beslissingen neemt.


What’s happening in Amsterdam?

Foto: Persfoto

Foto: EvgeniT

WANDELEN EN DE HORECA STEUNEN: HET KAN MET DE STADSWANDELING

Iedere horecazaak doet momenteel hard zijn best om het hoofd boven water te houden om zo hun droom te beschermen. Vele restaurants zijn dan ook begonnen met take-away menu’s. Lianne Verkerk en Kim ten Have besloten het enige wat iedereen kan en mag doen, namelijk wandelen en de horeca koppelen. Kim: “Zo willen wij iedereens zaterdag of zondag nieuw leven inblazen met De Stadswandeling. Kom van die bank af en ga aan de wandel! Daarnaast leer je spelenderwijs je buurt en Amsterdam kennen door onze samengestelde quiz en opdrachten. Verder mag je met maximaal twee personen wandelen, houden wij het aantal aanmeldingen strikt in de gaten, kiezen wij rustige straten uit, draait het om take-away, dus blijf je lekker doorwandelen en iedereen ontvangt de corona spelregels om zich aan te houden. De take-away suggesties en opdrachten zijn vrijblijvend, het is niet verplicht om te stoppen, alleen de wandeling maken is ook goed. Zo is er voor iedereen wat wils!”

WORD DE VOLGENDE BOB ROSS VIA ZOOM! Velen kennen de eigenzinnige landschapsschilder en tv-persoonlijkheid Bob Ross, die bomen zijn “little friends” noemde. Leer nu net zo te schilderen als Bob onder professionele begeleiding via Zoom. Zelfs mensen die nog nooit een kwast hebben vastgehouden kunnen de online cursus volgen en zullen versteld staan van hun eigen kwaliteiten. Van te voren word je thuis verrast met een mooi pakket vol workshopmaterialen, zoals verf, kwasten en de Bob Ross pruik. Ervaar ‛the joy of painting’ via filmpjes, voorbeelden en een korte uitleg om vervolgens aan het werk te gaan onder begeleiding van de docent. Zo word je binnen no time de volgende Bob Ross op een leuke en interactieve manier!

Ga voor meer informatie naar www.puuramsterdam.nl/ workshops/online-workshops/online-bob-ross-workshop/

Ga voor meer informatie en de wandelingen naar de instagrampagina van De Stadswandeling: www.instagram.com/destadswandeling020/

Foto: Pexels

Foto: Persfoto

VSNR |

6


Gentlemen on a mission: klaar voor de toekomst

GENTLEMAN’S PLACE  PARTNER CONTENT

“We zijn dan wel verplicht dicht, maar we zijn niet gesloten en onze klanten weten dat”, vertelt Christiaan Sijnen, eigenaar van Gentlemen’s Place in Aalsmeer. “Ze durven het aan om telefonisch te melden wat ze nodig hebben en laten ons vervolgens een pakket samenstellen. Dat bezorgen we bij hen thuis. Daar kunnen ze op hun gemak passen en wat niet in de smaak valt komt weer retour. Maar dat gebeurt gelukkig bijzonder weinig want we weten wat mannen nodig hebben.” Essentiële items Essentiële basics van topkwaliteit, aangevuld met stijlvolle items uit de seizoenscollectie. Christiaan: “Dat is het. Het is echt niet noodzakelijk om een hele kast vol kleding te hebben. Vroeger, toen we nog geen idee hadden van de impact van kledingproductie op het milieu, waren we onbewust heel goed bezig: had ik een gat in m’n broek dan werd de broek gerepareerd. Dan kon ik weer even door tot ik er uitgegroeid was en echt een nieuwe broek nodig had. Maar nu, met alle kennis die we hebben, zijn we nauwelijks bewuster gaan consumeren als het om kleding gaat. We hebben garderobes vol kledingstukken waarvan zeker een derde nooit uit de kast komt om gedragen te worden. Als het leuk is, hip is of in de aanbieding is, willen we het hebben. Gewoon omdat het kan. Maar we staan niet, of in ieder geval te weinig, stil bij de klappen die het milieu te verduren krijgt door ons gedrag.” De hele coronacrisis heeft aan het licht gebracht wat al een tijd gaande is, zeker als je kijkt naar de effecten van de lockdowns op het milieu. Christiaan: “De natuur vaart er wel bij en diersoorten pakken hun verloren ruimte weer terug. Daarom kunnen we de lockdowns maar beter gebruiken om iets goeds te doen. Inmiddels zijn de zolders wel opgeruimd, de plinten na zoveel jaar eindelijk geplakt, hangt het vogelhuisje recht en is de kamer voor de derde keer geschilderd. Wat ons betreft is het nu tijd voor de kledingkast en we hebben iets bedacht om daarbij te helpen: wardrobe organizing.”

www.gentlemensplace.com

Wardrobe organizing “Iedereen mag thuis maximaal één bezoeker ontvangen.” Christiaan: “Dus wij gaan -geheel coronaproof- op huisbezoek. We kennen de voorkeuren en maten van onze klanten en gaan op pad met hun favoriete merken in de juiste maat. We laten de kleding van onze winkel eerst achter in de auto, want we gaan eerst de bestaande kledingverzameling sorteren. Wat kan terug de kast in en wat niet? Dan laten we zien welke combinaties je kunt maken met de kleding die er al is. Indien noodzakelijk vullen we het aan met nieuwe items die we hebben meegenomen. Daar begint mindful shoppen: als je iets niet nodig hebt, heb je het niet nodig. Punt. De kleding waar afscheid van wordt genomen kun je doneren. We nemen het dan mee en dan begint het proces opnieuw. We gaan sorteren en combineren en met die sets helpen we mannen die het zwaar hebben in deze tijd. We bieden de kleding aan via een stichting en wij zullen als stijlmeesters deze mensen, die het heel hard nodig hebben, op dezelfde manier adviseren als onze klanten in de winkel. Want echt, het spreekwoord ‘kleren maken de man’ is geen fabeltje, je communiceert iedere dag met je kledingkeuze. Juist daarom willen we hen helpen bij het vertellen van hun eigen verhaal, niet rücksichtsloos iets aantrekken dat pre-owned is, want dan blijft het de geschiedenis van de ander. Maar als we het ‘op maat’

uitzoeken en een eigen stijl meegeven, loopt er wederom een gentleman de deur uit.“ “Zowel bewustwording als kansen creëren en tegelijkertijd iedereen de mogelijkheid bieden om bij te dragen aan een circulaire economie, dat is waar het bij ons om draait”, besluit Christiaan.

Huur de stijlmeesters in als ‘wardrobe organizer’ en help helpen! Voor een bijdrage van slechts € 150,00 wordt je kledingkast uitgezocht en opnieuw ingericht. Wanneer je tijdens de stijlmeestersessie een aanvulling uit de nieuwe collectie van Gentlemen’s Place aanschaft, wordt het aankoopbedrag van de nieuwe items in mindering gebracht op je ‘wardrobe’ investering. Besteed je meer dan €150,00 aan essentiële nieuwe kleding dan vervalt de bijdrage voor het herinrichten van je kledingkast. Interesse? Bel, app of mail naar Gentlemen’s Place voor meer informatie, maak een afspraak voor jezelf of je partner via 06 1443 1885 of stijlmeestersathome@ gentlemensplace.com


VSNR |

8

1

9

VSNR Fashion

Get the look Warm de winter door

2

Mooie mantel

Met deze nette, halflange jas mag je altijd gezien worden. Of je nou naar kantoor gaat of op de koffie bij de schoonfamilie.

8 We mogen dan langzamerhand weer richting de lente gaan, maar dat wil nog niet zeggen dat ons geen kou meer te wachten staat. Een outfit met laagjes zoals deze van Thomas Nelissen (@thomasnelissen) is ideaal voor deze tussenperiode.

7

3 Warm ingepakt

Ga voor een mooie coltrui onder je jas of jack. Dat ziet er netjes uit en je blijft ook nog eens lekker warm.

5 4

6 Ga voor zwart

Maak je outfit af met een paar chique zwarte sneakers. Netjes, maar toch casual.

1. Tom Ford - Zonnebril €274,95 2. Strellson - LAWSON - Halflange jas €329 3. Denham - Tab fijngebreide coltrui €109,95 4. Tissot - Horloge Heritage Visodate T0194301603101 €545 5. Alexander McQueen - Oversized sneaker van kalfsleer €425 6. Lloyd Men's - Belts Handschoenen €59,95 7. Moncler Eze - gewatteerd jack met donsvulling €950 8. Royal RepubliQ - NANO BIG ZIP - Laptoptas €199,95 9. Emporio Armani - Tapered fit pantalon van wol €310


VSNR |

9

VSNR Fashion

1

9

Get the look Richting het voorjaar 2

8

Lekker warm

Is het toch nog iets te koud om zonder jas naar buiten te gaan? Dan past deze mantel perfect bij je voorjaarsoutfit.

6 Licht, lichter lichtst Een lichte skinny jeans kan altijd. Zeker in de lente!

4

3 We gaan langzamerhand richting de lente en dat betekent dat de lichte kleuren weer hun intrede doen in onze garderobe. Ga net als Liza van Zuylen (@lisavanzuylen) voor een casual look met veel lichte kleuren. En is het toch nog te koud? Dan voeg je gewoon een mooie mantel toe.

7

Hip to be square

5

De vierkante halslijn is dit voorjaar zeer in trek. Dat maakt je shirtje net even iets specialer!

1. Copenhagen Muse - TAYLOR Blazer €179,95 2. PANDORA Tarwekorrels Wishbone Ring €39 3. Vedder & Vedder - Birthflower Pionsetta ketting December van zilver €89 4. Levi's - Mile High high waist skinny fit jeans met stretch €119,95 5. MARC JACOBS - The J Link Belt Thin €140 6. Claudie Pierlot - Minili ribgebreide top met geschulpte halslijn €95 7. LIU JO SATCHEL - Handtas €139,95 8. 'S MaxMara - Amore mantel in kasjmierblend met strikceintuur €1479 9. & Other Stories - Suede Almond ToeSock Boots €149

Relaxation starts here

tubble.com


VSNR |

10

VSNR Beauty

10x Duurzaamheid in je beauty routine Duurzaamheid komt terug in alle aspecten van ons leven. Dus waarom niet in onze make-up routine? Het is soms even zoeken naar goeie duurzame producten, dus wij zetten er een aantal voor je op een rijtje.

2

1 3

1 | Een schoon gezicht en geweten KORA Organics - Cream Cleanser Reinigingscrème €30,29

4

2 | Ga voor glans RMS BEAUTY - Living Glow Face and Body Powder 11 gram €44 3 | Maskeer je poriën Juice Beauty - BAMBOO PORE REFINING MASK 60 ml €‌33 4 | Even opladen Lumene - [Balance] Harmonia NutriRecharging Skin Saviour Balm 30ml €28,45

5

6

5 | Volle lokken Aveda - Shampure Dry Shampoo 56g €27,95 6 | Gevoelige schoonmaker Aesop - Fabulous Face Cleanser, gecombineerde/ gevoelige/droge huid €27

7 8

7 | Duurzaam voeden 100% PURE - Matcha Oat Milk Nourishing Mask €35 8 | Rode blosjes ILIA Beauty - Multi-stick & Illuminator 2-in-1 blush & liptint At Last (Dusty Rose) €37 9 | Groene vingers S ‘N’ BIO – VITAMIN Plant-based nail polish €6,99 10 | Verantwoord douchen Ursa Major Morning Mojo Bar Soap €12

9

10


COMFORTABEL & DUURZAAM De meest hoogwaardige kwaliteit, een optimaal draagcomfort en gemaakt op duurzame wijze. Met de bamboe onderkleding en loungewear van Bamigo draag je comfortabel bij aan een beter milieu. De hele dag fris dankzij de ademende werking en betere vochtopname Perfecte basis voor iedere outfit Extreem zacht door het zelfontwikkelde bamboetextiel Ontdek de diverse stijlen onderkleding en loungewear op www.bamigo.com.


VSNR |

12

VSNR op bezoek bij...

MUD Jeans Negen jaar geleden besloot Bert van Son dat het anders moest. Met lede ogen zag hij aan dat de kledingindustrie veranderde in het fast fashion monster dat het nu is, waar grote kledingbedrijven elk kwartaal een nieuwe collectie uitbrengen. Met als resultaat dat de kledingindustrie de op één na vervuilendste industrie van de wereld is. Wat is er op dit moment allemaal mis met de kledingindustrie?

“Op dit moment wordt eigenlijk niemand echt gelukkig van de kledingindustrie. Dit omdat de druk om nieuwe collecties steeds vaker uit te brengen groot is waardoor productieprocessen zijn uitbesteed aan de allergoedkoopste productielanden waar arbeiders in de fabrieken niet goed worden behandeld.” En dat moest dus anders.

“Ja. Neem bijvoorbeeld de spijkerbroek. Dat is een kledingstuk dat onzettend slecht is voor het milieu door het gebruik van

“We hebben inmiddels al bijna tien jaar ervaring in kleding in de circulaire economie” chemicaliën en grote hoeveelheden water. Daarnaast bevat het productieproces van een spijkerbroek vele stappen en bij elke stap gaat het eigenlijk mis. Dat moest dus anders, niet alleen door de spijkerbroek op een duurzame en circulaire manier te maken, ook door daarnaast ook bij te dragen aan de missie om iets goeds te doen voor de wereld. Sinds een aantal jaar is MUD Jeans daarom een B Corp, oftewel een Benefit Corporation. Samen met onder andere Dopper en Tony's Chocolonely versterken we de kracht van het ondernemen door iets goeds te doen voor de wereld. Met het certificaat van B Corp wordt nog maar weer onderstreept wat ook in de statuten van MUD Jeans staat: de wil om economische, sociale en ecologische waarde te creëren..” Jullie spijkerbroeken worden niet in Nederland gemaakt. Hoe houden jullie toch in de gaten dat alles volgens de juiste richtlijnen verloopt?

“In Valencia worden de oude spijkerbroeken uit elkaar getrokken en vermengd met het nieuwe katoen. Op dit moment bestaan de MUD Jeans spijkerbroeken voor veertig procent uit oud katoen en voor zestig procent uit nieuw katoen. Doordat deze fabriek in Europa staat kunnen we deze goed controleren en weten we zeker dat de wet- en regelgeving wordt nageleefd. De rollen stof

worden vervolgens in Tunesië verwerkt tot spijkerbroek. Normaal gesproken gaan we daar regelmatig naartoe, maar helaas kan dat nog even niet. Maar we hebben heel goed contact met de eigenaar daar die alle technieken in huis heeft om onze spijkerbroeken op een duurzame manier te maken door bijvoorbeeld de wassing te laseren in plaats van grote hoeveelheden water te gebruiken. We werken nu al zes jaar met deze fabriek en dat bevalt uitstekend. Toen we daar net startten voerde Fairwear een audit voor ons uit. Een controleapparaat om er zeker van te zijn dat alles goed geregeld is voor de werknemers, van normale werktijden tot aan de ziekteverzekeringen. Afgelopen jaar hebben we een audit afgerond met het Social Labour Convergence Program (SLCP) en we zijn bezig met het afronden van een GOTS-audit. We gebruiken al GOTS-gecertificeerd biologisch katoen om ervoor te zorgen dat het katoen dat we gebruiken is geoogst volgens de hoogste ecologische en sociale normen. Deze certificering kan worden uitgebreid over de hele supply chain. Momenteel verkrijgt een van de belangrijkste leveranciers in onze productiefase deze certificering. Dit betekent dat onze jeans


worden gemaakt onder de hoogste milieuen sociale omstandigheden.” Hoe zorgen jullie ervoor dat je continu in ontwikkeling blijft om bij te kunnen dragen aan een circulaire kledingindustrie?

“We hebben inmiddels al bijna tien jaar ervaring in kleding in de circulaire economie en dat is heel bijzonder voor een merk in de kledingindustrie. Deze ervaring zetten wij dan ook graag in. Zo houden we regelmatig webinars met studenten die vaak met hele kritische vragen komen. Ontzettend leuk om te doen en ook goed voor onszelf om die vragen mee te nemen en intern te bespreken. Dit houdt ons scherp. En normaal gaan we langs conferenties. Zo doen we nieuwe kennis op en delen wij onze kennis. Dit draagt bij aan onze missie om een duurzame en circulaire kledingindustrie te creëren.” Wat zijn jullie plannen voor de toekomst?

“Het allerbelangrijkste is om een honderd procent post-consumer recycled spijkerbroek op de markt te brengen, waarbij geen nieuw katoen wordt gebruikt om ook aan de rest van de industrie te laten zien dat een duurzame en circulaire kledingindustrie mogelijk is.” VL

Tekst: Féline van der Linde

VSNR |

Foto's: Persfoto

13


VSNR |

14

VSNR Culinair

Véritable Exky Kruidenpot €169

Cuisinart Automatische kurkentrekker €79,90

Point-Virgule Cocktailrietjes in set van 4 €11,95

Koken als een chef

Kan jouw keuken wel een upgrade gebruiken? Dan mogen deze slimme gadgets zeker niet ontbreken. Zeker nu we allemaal wat meer de tijd nemen om onszelf te verwennen met lekker eten is een beetje luxe niet overbodig.

Peugeot Tidore nootmuskaatmolen 10 cm €39,50 Laguiole Style de Vie Wijnset 5-delig €39,95

Archivist Gallery Lady lucifers €7,60

Laguiole Style de Vie Broodmes met stokbroodplank 36 cm €27,50 Rösle Pureepers 34 cm €59,95

Espressions De Juicer Citruspers €399

Ibili Maatlepelset 4 st. €12,95

Inno Cuisinno Pastamachine 150 mm €39,95 RIVSALT Himalaya zoutrots met rasp 3-delig €28,95


Chili garnalen in hoisin saus Bereidingstijd: 20 minuten 2 personen Ingrediënten 350 gram gepelde garnalen 1½ eetlepel hoisin saus 1 theelepel chili knoflooksaus olie Sausmix 4 eetlepel water 1 eetlepel shaoxing kookwijn ½ theelepel suiker ¼ theelepel zout 1. Verwarm olie in een pan en voeg de garnalen toe. Bak tot ze goudkleurig en gaar zijn. Schep ze vervolgens eruit. 2. Sauteer de hoisin en de chili knoflooksaus in 2 eetlepels olie. Voeg de sausmix toe gevolgd door de garnalen. 3. Meng alles goed door elkaar totdat de saus een beetje is ingedikt.

Haal je Ingrediënten bij de Aziatische Supermarkt

Chili Garlic Sauce

Hoisin Sauce

Shaoxing Kookwijn

amazingoriental.com | orientalwebshop.nl


FEITEN Sanne Vogel werkt sinds haar zestiende als actrice, regisseur en schrijver. Op jonge leeftijd won ze al prijzen voor haar werk, onder andere de eerste prijs van de landelijke Kunstbende finale theater in 1999. Vanaf haar achttiende tot haar zesentwintigste speelde ze bijna elk jaar op de PARADE (een rondreizend theaterfestival) met eigen producties. Sinds twee jaar eet ze veganistisch en na een lange zoektocht naar het ‘ideale’ eten brengt ze in april van dit jaar haar eerste kookboek ‘De vier seizoenen van Vogel’ uit.


-Sanne Vogel

Duurzaamheid is een belangrijk thema in het leven van regisseur, schrijfster en actrice Sanne Vogel. De toekomst van de aarde is iets wat haar dagelijks bezig houdt. Zeker sinds ze moeder is geworden van een tweeling. Ze is ervan overtuigd dat als wij, de consumenten, duurzamere keuzes maken we daadwerkelijk een verschil kunnen maken.

A

l op jonge leeftijd stond Sanne haar moeder te helpen in de keuken en al op haar twaalfde werd ze vegetariër. Twee jaar geleden besloot ze volledig veganistisch te gaan eten. Voor vrienden koken en recepten verzinnen is wat ze het liefste doet. Na jarenlang onderzoek naar wat volgens haar het ideale eten is komt in april haar eerste kookboek, 'De vier seizoenen van Vogel', met meer dan 80 plantaardige, seizoensgebonden gerechten met de nadruk op lokale ingrediënten. Op welke manier probeer jij duurzaam te leven?

“Vooral door kritisch te kijken naar hoe ik consumeer en geen dingen te kopen die ik niet nodig heb. Wat we eten heeft een enorme impact op ons klimaat. Ik eet plantaardig en kies zoveel mogelijk voor lokale en biologische en biodynamische producten. Gezonde grond neemt CO2 op, wat ontzettend belangrijk is aangezien we een enorm CO2 probleem hebben, en biologische boeren zorgen onder andere voor een gezonde grond door geen kunstmest en schadelijke pesticiden te gebruiken. Ik zou graag willen zien dat de btw op biologische groenten verlaagd wordt zodat het consumeren ervan voor meer mensen haalbaar wordt.” Daarnaast kan je als consument kritisch naar jezelf kijken. Als je vier keer per week goedkoop vlees eet van dieren die gevoerd worden met soja waar regenwouden voor gekapt worden, dan heeft dit een enorme impact op het klimaat. Door nog maar één keer per week voor duurder biodynamisch vlees te kiezen, waar de koeien geen krachtvoer eten maar de resten van de landbouw op de

boerderij waar ze wonen, maak je al een enorm verschil. Ik snap dat niet iedereen meteen veganistisch gaat eten, maar je kan binnen je eigen marges alsnog impact maken.” Het gaat dus om een andere mindset?

“Ja, om de mindset en om kennis. Veel mensen gooien gewoon dingen in hun mandje in de supermarkt zonder te kijken waar een product vandaan komt. Dat is jammer, want we hebben in Nederland zoveel prachtige producten die de basis kunnen zijn voor de meest heerlijke recepten. Niet alleen met voeding kun je impact maken, maar ook met de kleding die je koopt. Ik ging vroeger om de haverklap winkelen. Ik vond het heerlijk om thuis te komen met gigantisch veel tassen vol nieuwe (goedkope) kleding. Tot ik erachter kwam wat de prijs van mijn kleding daadwerkelijk was en ik mij realiseerde dat ik deze niet betaalde, maar de arbeiders aan de andere kant van de wereld, die worden uitgebuit. Nu koop ik minder en koop ik alleen nog maar kleding waarvan ik weet dat het eerlijk wordt geproduceerd. Het maakt mij een gelukkiger mens.” Hoe denk je dat we voor een andere mindset kunnen zorgen?

“Ten eerste door kennis te verspreiden en op een positieve manier te inspireren. Dat is wat ik hoop dat mijn boek teweeg brengt bij de lezer. Hoe meer mensen duurzamere keuzes maken, hoe meer vraag er komt naar duurzame producten. Dit heeft effect op de grote producenten en dat zie je nu al. Kijk bijvoorbeeld naar Unilever die De Vegetarische Slager heeft opgekocht. Dat zou zo’n grote speler niet doen als ze niet geloven dat ze

VSNR |

‘Door duurzame keuzes te maken kan je als consument daadwerkelijk een verschil maken’

V

Fotografie: Justin Rahantoknam – www.justinrahantoknam.com Make-up & hair: Kris van Laerhoven – www.krisvanlaerhoven.com Special thanks to: café Restaurant Bureau & B. Amsterdam

17


V

VSNR |

18

hier geld mee kunnen verdienen. Sommige mensen noemen het ‘greenwashing’ maar ik kan zulke veranderingen alleen maar toejuichen. Je moet natuurlijk wel altijd kritisch blijven. Zo is vegan nu een trendwoord en krijg ik om de haverklap ‘nepleren’ handtassen aangeboden van merken die op die trend mee willen varen. Tassen van nieuw goedkoop plastic die zonder keurmerken in China worden geproduceerd, zijn dan wel vegan, maar niet duurzaam en het is niet te achterhalen of die arbeiders in de fabrieken geen kinderen zijn, noch of ze eerlijk betaald krijgen. De keuze om plantaardig te eten maakt een enorme impact op de wereld, maar ook als veganist is het een duurzamere keuze om meer lokaal te eten, want veganistische recepten zitten vol geïmporteerde producten. En elke dag een avocado eten is heerlijk, maar niet de meest duurzame keuze.” Lokaal is dus key?

“Ik zeg niet dat we nooit meer een avocado mogen eten, absoluut niet. Maar wees er bewust van dat deze een enorme weg moet afleggen. Kies bewust wanneer je een avocado koopt. Je hebt boeren die op een zo duurzaam mogelijk manier avocado’s produceren, maar je hebt ook bedrijven die het grondwater leeg trekken waardoor de

lokale bevolking van een gebied watertekort heeft. De meeste groenten die ik eet, bestel ik lokaal bij de biodynamische boeren, zonder tussenkomst van een supermarkt, en zij hebben zoveel mooie producten! Doordat er geen supermarkt tussen zit, krijgen de boeren meer geld voor hun producten. Geld wat ze direct investeren in hun land. Hierdoor ben ik mij ook heel erg bewust geworden van de seizoenen. Aan het begin van de winter aten we veel koolrabi’s, palmkool en aardperen. En als ik op vakantie ben met mijn gezin typ ik op Google Maps biologisch in, dan komen er boerderijen of markten naar boven en gaan we daar de boodschappen kopen. Het is ook echt leuk om op zulke plekken te komen. Soms zie je een boer een bos wortelen uit de grond trekken en reken je die bos drie minuten later af in de boerderijwinkel. Verser kan niet.” Waar komt je interesse voor koken en eten vandaan?

“Al van jongs af aan stond ik mijn moeder te helpen in de keuken. Op mijn twaalfde besloot ik vegetariër te worden, want dierenwelzijn was voor mij altijd al heel belangrijk. Wij hadden daar alleen niet zoveel kennis over thuis. Ik at veel vleesvervangers en veel zuivel, maar ik had vaak buikpijn, uitslag en overgewicht. Toen ben ik gaan uitzoeken waardoor dit kwam en bleek ik niet goed tegen zuivel te kunnen. In die zoektocht leerde ik steeds meer over voeding en werd ik mij bewust van de impact die de zuivelindustrie heeft op de CO2-uitstoot. Daarnaast was ik me er ook niet van bewust dat plastic niet afgebroken kan worden. Mijn generatie is opgegroeid met plastic en met eindeloos veel mogelijkheden door welvaart en dat heeft een enorme impact gehad op de kwaliteit van onze aarde. Toen dat doordrong, en dat doet het bij steeds meer mensen, ben ik andere keuzes gaan maken. Toch hoor ik mensen weleens zeggen ‘ik mag dit al niet,

nu mag ik ook al geen vlees meer eten, er mag steeds minder’. Dat snap ik, het is lastig om tradities los te laten. Maar je kan het ook anders zien, nieuwe producten ontdekken die je nog niet kent. Nieuwe tradities maken met de kennis van nu. Nieuwe tradities die de generaties na ons een kans geven, die ze kunnen overnemen zonder dat ze natte voeten krijgen door een stijgende zeespiegel.” Wat voor recepten kunnen we in je nieuwe kookboek verwachten?

“Het zijn er meer dan tachtig geworden, recepten met groenten in de hoofdrol. Ik heb ze allemaal thuis ontwikkeld en met een klein team in mijn huis gefotografeerd. Dat was nog best een uitdaging in een huis van 64m2 met twee baby’s, twee katten en een klein keukentje. Als mijn vriend kookt zegt hij steeds: ‘Ik kan niet geloven dat je in dit keukentje een heel kookboek hebt kunnen maken’ haha. Het boek bestaat uit zes hoofdstukken: de vier seizoenen, een hoofdstuk 'Altijd', met ingrediënten die je het hele jaar door lokaal kunt krijgen, en een hoofdstuk 'Soms'. In dit laatste hoofdstuk maak ik gebruik van geïmporteerde producten die te lekker zijn om te laten liggen, maar die ik niet elke dag zou eten. Daarnaast heb ik zes voedselproducenten geportretteerd die mij inspireren, zoals de mannen van Tomasu. Zij maken de eerste Europese sojasaus die waanzinnig lekker is en gemaakt is van sojabonen die geteeld worden in de Hoekschewaard. De recepten variëren bovendien van makkelijk naar moeilijk. Voor ieder wat wils dus.” Smaakt het maken van een kookboek naar meer?

“Absoluut! Ik heb eigenlijk al zes andere ideeën klaarliggen. Maar eerst maar eens zien wat men van mijn eerste kookboek vindt! Daarnaast ben ik op dit moment bezig met de ontwikkeling van een nieuwe film Tekst: Féline van der Linde en serie.” VL

Transformeer je keuken naar deze tijd met onze keuken wrapservice www.stickydecoration.nl

Keuken wrapservice

FOTOBEHANG

DEURSTICKERS

INTERIEURFOLIE


ADVERTORIAL

Ondernemen met aandacht voor mens, onderneming en samenleving 12-11-2020

Kesbeke werkt sinds een aantal jaren volgens het principe van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Een onderneming krijgt dit certificaat wanneer het zorg draagt voor een balans tussen people, planet en profit. Deze balans moet leiden tot betere opbrengsten voor zowel de onderneming als de samenleving.

People, planet en profit “Kesbeke is niet alleen een familiebedrijf, maar ook een bedrijf waar we ons één familie voelen. We houden rekening met persoonlijke omstandigheden en ik vind het belangrijk dat ook mensen met bijvoorbeeld een beperking bij ons een kans krijgen”, vertelt Oos Kesbeke, directeur en grootdeelaanhouder van familiebedrijf Kesbeke. “Dertig procent van mijn personeel heeft een beperking. Ik vind het niet alleen belangrijk, maar vind het ook ontzettend leuk om met hen samen te werken. Bij Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen wordt er gefocust op economische prestaties (profit), met respect voor de mens (people), binnen

MNCT-2020-11-02-DSC07071.jpg

de ecologische randvoorwaarden (planet). Zo importeren wij onze augurken uit India en geautoriseerde certificaten geven aan dat hier geen kinderarbeid aan te pas komt. En wat heel weinig mensen weten is dat wij meer dan 700 zonnepanelen op onze daken hebben liggen. In de zomer zijn wij zelfvoorzienend en kunnen we zelfs de reststroom weggeven.”

de opstap niet teveel tijd en geld kost zoals dat nu het geval is. Ondernemers die dit belangrijk vinden en een warm hart toedragen moeten het niet lastig worden gemaakt. Zo zullen uiteindelijk steeds meer ondernemers enthousiast worden van het maatschappelijk verantwoord ondernemen!.”

Enthousiasmeren “Meer mensen enthousiasmeren en de politiek overtuigen van het feit dat bedrijven vaker maatschappelijk verantwoord zullen gaan ondernemen zodra de beginstappen haalbaar zijn”, vertelt Oos. “Dat is wat ik graag zou willen zien. Op dit moment is MVO niet verplicht en kost het voor ondernemingen (veel) geld. Zo hebben ook wij er de eerste jaren ontzettend veel tijd en geld in gestoken, omdat ik dat belangrijk vond en vanuit mijn hart wilde doen. Maar om meer bedrijven te kunnen overhalen om maatschappelijk verantwoord te gaan ondernemen is het belangrijk ervoor te zorgen dat

‘Maatschappelijk verantwoord ondernemen zit bij ons ingebakken. En dat we daarmee al vele jaren zulke lekkere producten maken is mooi meegenomen, toch?’

Zo is het allemaal begonnen... in 1948 in een kelder-

tje in hartje Amsterdam, aan het Waterlooplein. Daar werden door Charles Kesbeke, de grondleger van het bechrome-extension://nlkncpkkdoccmpiclbokaimcnedabhhm/gallery.html drijf, de eerste augurken en uien gewassen, gepekeld en in glazen potten gepasteuriseerd. Toen zijn zoon Camiel de zaak overnam, werd de groei van het bedrijf een feit.

Zo gaat het nu. Er staat nog steeds een Kesbeke aan het

roer. Oos, zoon van Camiel, is nu de ‘directeur met hart’, zoals hij wel wordt genoemd. Bij hem staat de deur altijd open, voor iedereen. De medewerkers zijn wat hem betreft één grote familie. Zo was het bij Camiel zo is het op de dag van vandaag bij Oos. Helpen en bijspringen waar je kunt... zó doen wij dat samen.

1/1


Foto: Joyce Caboor

VSNR |

20

Troebel sap: lekker en puur natuur Bij appelsap denkt men al gauw aan de heldere, goudgele versie. Maar een gezonde versie, puur natuur, zonder toevoegingen, in troebele vorm was er nog niet. En dat terwijl er de afgelopen jaren steeds meer aandacht kwam voor een gezondere levensstijl. OVERTUIGEND SAP

“Dat moest dus anders”, vertelt Janine Tazelaar van De Appelaere. “En na tweeëndertig jaar als fruitteler gewerkt te hebben wist mijn vader in 1995 precies hoe hij lekker en gezond troebel sap kon maken. Toch was het voor mijn vader hard werken om iedereen te overtuigen van de kwaliteit van het troebel sap. Met het stratenboek op zijn schoot heeft hij dan ook vele kilometers door Nederland afgelegd. Maar al snel werden de mensen erg

enthousiast. Het sap verrast je door de kwaliteit en de volle, frisse smaak. Je proeft echt de appel, met een natuurlijke zoete smaak. De troebele sappen hebben geen extra toevoegingen. Het is echt alleen het fruitsap.” OOGST

De appels en peren worden alleen in de maanden september, oktober en november tot sap geperst, gaat Janine verder. “Dit omdat het fruit net na de pluk het allerlekkerste is. Naast het troebele appelsap, hebben we ook troebel sap van peren en sinaasappelen. De sinaasappelen komen uit het buitenland, worden in het land van herkomst na pluk gelijk geperst en worden dan verscheept naar Vlissingen.” Ook het sinaasappelsap is puur, dus niet uit concentraat. UITBREIDEN EN BEREIDEN

Het was een bewogen jaar. “We hebben veel last ondervonden van het feit dat de horeca dicht was. Maar we hebben absoluut niet

stilgezeten! Persoonlijk wilde ik zo min mogelijk aandacht besteden aan wat niet meer kon, maar juist aan wat we nog wel konden. Zo hebben we meer aandacht aan onze geschenkdozen kunnen besteden die enorm in trek bleken te zijn voor alle thuiswerkers, de zieken en voor de kerstpakketten. En zijn we bezig om ons assortiment uit te breiden met de Druivelaere. Ook weer een heerlijk fris sap van druiven, waar men vanaf begin februari van kan gaan genieten. Niet alleen zijn de sappen heerlijk om te drinken, maar je kunt er zelfs mee koken. Vele koks maken hier dan ook sauzen, marinades en dressing mee, maar ook ijs. Ze gebruiken het voor van alles. En niet alleen de koks, maar ook de mensen thuis kunnen er bijvoorbeeld een appeltaart mee bakken, of heerlijke cock- en mocktails van maken. Genoeg mogelijkheden om heerlijk te kunnen genieten van een troebel en gezond sap!” VL Tekst: Féline van der Linde


Foto: Menno van der Bruggen - StreekSelecties

“Niks is leuker dan echte chips bakken van onze eigen geteelde aardappelen op onze boerderij in de Hoeksche waard” Henk Scheele & René de Zeeuw Henk en René vonden het zonde om hun smaakvolle aardappelen anoniem te verkopen. Op de boerderij zijn ze hun eigen chipsfabriek begonnen. Een aantal jaar geleden keken René en Henk over hun aardappelvelden in de Hoeksche Waard. Ze vonden het zonde dat hun prima aardappelen anoniem in de massa verdwenen. Ze droomden van exclusiviteit, dat verdienden deze aardappelen toch? Zij bakten hun eerste chipje tijdens het aardappels rooien. Voor het gemak schilden ze de aardappelen niet. De smaak was verassend, echt anders. Nu wordt er dagelijks op de boerderij in ‘s-Gravendeel verse chips gebakken. De aardappelen groeien op de velden rond de boerderij. Een heel jaar rond chips van eigen land. Ze houden het simpel, dus als ingrediënten alleen aardappel, zonnebloemolie en zeezout of andere kruiden.

www.boerderijchips.nl


Foto : August de Richelieu

VSNR |

22

Eten met oog voor het milieu 4x

ZELF DUURZAMER OMGAAN MET VOEDSEL

1

Duurzaam koken en eten is populairder dan ooit. Waar vroeger alleen de echte dierenliefhebbers vegetarisch aten en biologisch voedsel iets was voor geitenwollensokkentypes, gaat nu een steeds groter deel van de bevolking overstag. En dat is maar goed ook.

H

et is namelijk meer dan ooit nodig om rekening te houden met het milieu en het dierenwelzijn. De productie van voeding, en dan vooral vlees, brengt een hoop uitstoot van broeikasgassen met zich mee. En daarnaast is er ook veel water en land voor nodig. In totaal ontstaat ongeveer een derde van alle klimaatbelasting door het maken en eten van voedsel, zo stelt het Voedingscentrum. Dat we hier steeds bewuster van worden is te zien in ons gedrag omtrent duurzame voeding. DUURZAAMHEID IS HIP Op het gebied van duurzame voeding zijn een aantal duidelijke trends waar te nemen, zo meldt Duurzamereten.nl. Zo kijkt de consument de laatste jaren steeds vaker lokaal wanneer het op het aanschaffen van voedingsproducten aankomt. Producten van

eigen bodem zijn mateloos populair. Het is namelijk een stuk duurzamer om producten te eten die geteeld zijn in Nederland, dan om deze van buiten te halen. Ook is bij lokale producten vaak duidelijker hoe deze geproduceerd zijn. Ook werd de consument de afgelopen jaren kritischer als het om voeding gaat. Veel producten met kunstmatige toevoegingen worden gewantrouwd. Ook dit was goed nieuws voor biologische producten, want daarin zijn minder toevoegingen toegestaan. Pure, biologische producten bevatten vooral veel natuurlijke ingrediënten waardoor ze aan populariteit winnen. Vers is hierbij een toverwoord, omdat we vers associëren met ‘puur’. Maar let wel: vers is niet altijd biologisch. INNOVATIE Daarnaast is ook innovatie in de voedselproductie momenteel erg populair. Denk bijvoorbeeld aan het werken met camera’s, sensoren, robots, drones en big data. Deze nieuwe technieken kunnen het productieproces een stuk efficiënter maken, waardoor ook duurzaamheidswinst geboekt kan worden. Denk bijvoorbeeld aan de Global Vegetation Database. Een big data systeem waardoor boeren slimmer met water om kunnen gaan. Zo kan duurzamer gewerkt worden in de landbouw. VL

Tekst: Marjon Kruize

Eet minder vlees, kies vaker peulvruchten en noten Vlees is zeer belastend voor ons milieu. Peulvruchten, noten en eieren zijn goede vleesvervangers met voldoende eiwitten en minder schadelijk voor het milieu.

2

Verspil zo min mogelijk voedsel Essentieel als je duurzamer om wilt gaan met voeding. Zorg dat je restjes slim bewaart, zodat je ze later alsnog op kan eten. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.

3

Drink vooral water Of ga voor koffie en thee. Frisdranken, sappen en alcohol zijn namelijk niet alleen slecht voor je gezondheid, maar ze belasten ook het milieu vanwege de productie, het transport en de verpakking.

4

Kies seizoensproducten en kijk naar de herkomst Groenten en fruit worden vaak in een bepaald seizoen geoogst. Koop je ze buiten het seizoen? Dan moeten ze vaak uit het buitenland of uit een verwarmde kas gehaald worden. Dat levert meer milieubelasting op dan een seizoensproduct uit eigen land.


ADVERTENTIE

GRUTTO: Anders omgaan met vlees “We willen graag mensen laten zien dat het mogelijk is om anders om te gaan met vlees. Een natuurlijke, gezonde en verspillingsvrije vleessector is in onze ogen haalbaar. Bij Grutto koop je traceerbaar vlees van dieren die een goed en gezond leven hebben gehad.” zegt CEO Berend te Voortwis. GEEN VERSPILLING Naast het principe dat Grutto kop-tot-staart pakketten maakt waarin we al het vlees van het dier verwerken, slachten ze het hier ook pas wanneer het helemaal verkocht is. “Zo voorkomen we verspilling en bizarre kiloknallers van vlees wat niet goed verkoopt.” GEZONDE BODEM “De bron van goed, gezond en voedzaam eten is niet de winkel waar je het koopt of de boer die het verbouwd. Het begint allemaal met een gezonde bodem waarop alles groeit en dieren leven. Wij ondersteunen onze boeren om de overgang te maken naar regeneratieve landbouw. Regeneratieve landbouw is een systeem van landbouw principes dat de bodem verrijkt, biodiversiteit verhoogt, waterhuishouding verbeterd, koolstof vastlegt en de ecosysteemdiensten verbetert. Simpel gezegd: waar je voedingsstoffen uit de grond haalt, moet je het ook weer aanvullen. Dit is de enige manier waarop we ervoor zorgen dat onze bodem gezond blijft en daarmee ook alles wat erop groeit en leeft.” GOED VLEES Deze boeren bieden via grutto.com een koe, een varken of een stel kippen aan, waarvan je als consument een pakket kunt kopen. Het platform is de kortst denkbare keten: de enige schakels tussen boer en consument zijn de verwerking, die altijd in de buurt van de boerderij

plaatsvindt, en de logistiek, waardoor je het vlees handig verpakt, vers en gekoeld thuis ontvangt. “We willen dat mensen gezond en voedzaam kunnen eten, en daar hoort een hoeveelheid goed vlees bij. Daar zitten essentiële aminozuren in die je lastig op een andere manier binnenkrijgt.”

Je vindt in de Koe Pakketten van Grutto naast malse biefstukken zoals entrecôte en kogelbiefstuk nu ook runderpoulet, rib- en stooflappen. Wat dacht je van Boeuf Bourguignon met verse kruiden en groenten? Eet je liever kip, varken of heerlijk hertenvlees? Ook lekker! Alle pakketten vind je op grutto.com. Scan de QR-code en bestel jouw pakket.


VSNR |

24

Genieten van een gezondere wijn Steeds meer mensen kiezen voor een levensstijl waarin gezondere voeding en dranken de norm worden. Tegelijkertijd wil men wel blijven genieten van lekkere voeding en dranken met zo weinig mogelijk suiker en calorieën.

suiker. De natuurlijke gist, ontwikkeld door Daniele, zorgt er middels fermentatie voor dat ook deze restsuiker verdwijnt. Het resultaat is een wijn zonder suiker en koolhydraten en met minder calorieën, maar met alcohol. Volgens het Nederlands Voedingscentrum zit er gemiddeld 8,9 gram suiker in een wijnglas. Dat zijn omgerekend ongeveer twee suikerklontjes die er bij Daniele’s wijnen niet inzitten.”

SUIKER AANVALLEN

TIMING

“Er waren al vele gezonde varianten van bijvoorbeeld bier of gin op de markt”, vertelt Herman van Ark van Pure the Winery. “Daniele Cusmano wijnmaker en vinoloog uit het Italiaanse Piëmonte besloot dat het ook voor wijn anders kon. De wereldwijde inname van wijn nam een aantal jaar geleden flink af, vanwege het grote aantal calorieën en suikers dat normale wijn bevat, en dat tij wilde hij keren. Een gezondere variant zonder suiker en met weinig calorieën, maar met alcohol werd zijn doel. En dat is gelukt. Hij ontwikkelde een natuurlijke gist die het restsuiker ‘opeet’. In de druiven waar wijn van wordt gemaakt zitten namelijk drie soorten suiker. Twee soorten daarvan vergisten tijdens het fermenteren tot alcohol. De derde niet, en deze soort blijft dus

Bovendien worden voor de gezondere wijnen druiven gebruikt die relatief vroeg geplukt zijn, gaat Herman verder. “Hoe eerder de rijpe druif geplukt wordt des te minder er van de derde variant suiker aanwezig is. Timing van het plukken is voor Daniele en zijn team in de Piëmonte dus erg belangrijk. GEZOND, LEKKER EN GEMAKKELIJK

Niet alleen is de wijn dus gezond omdat deze geen suiker bevat en weinig calorieën, ze zijn ook nog eens ontzettend lekker. “Zo heb ik vrienden blind laten proeven en zij waren ontzettend enthousiast zonder dat zij wisten dat de wijn geen suiker bevatte en laag in calorieën was. Niet voor niets heeft de gezondere wijn dan ook meerdere prijzen gewonnen. Zo kreeg het afgelopen jaar

Daniele Cusmano, wijnmaker en vinoloog de zilveren prijs op de Sommeliers Choice Awards in San Francisco. Momenteel zijn er vier heerlijke wijnen verkrijgbaar: een rode en een witte wijn, en twee wijnen met bubbels. In de loop van dit jaar wordt hopelijk de stille rosé uitgebracht, want rosé is ontzettend populair geworden. En het zou mooi zijn, zeker in deze tijd, om de suikervrije wijnen in kleinere uitvoering te presenteren zodat deze ook gemakkelijk mee kunnen worden genomen naar het park of strand.” VL Tekst: Féline van der Linde


45%

GROENTEN

Gemakkelijk meer groente De heerlijke groentetortilla’s van No Fairytales bestaan voor 45% uit groenten: wortel, biet of paprika-chili. Hierdoor bevatten ze 25% minder kcal dan de klassieke tarwetortilla’s én zijn een bron van vezels. Op zoek naar inspiratie voor de lunch, borrel of avondeten? Deze groentetortilla’s zijn geschikt voor elk moment van de dag, koud of warm.

Je vindt ze vers in het koelschap


H Y D E

PA R K

H Y D E P A R K Hyde Park wordt dé groenste stadswijk van de Metropoolregio Amsterdam. Premium appartementen van 55 tot 196 m2 ontworpen door een dreamteam van verschillende architecten. Gelegen aan station Hoofddorp op slechts 12 minuten afstand van Amsterdam.


T H E

N E W

H U B

MAAK NU EEN AFSPRAAK H Y D E PA R K I S H E R E . C O M


VSNR |

28

VSNR Wonen

IKEA Gradvis Vaas €7,99

Baobab Collection White Pearls geurkaars €43,50

Licht en rust in de woonkamer

Karlsson Wandklok Peony €57,99

Lichte kleuren en mooie geometrische vormen zijn het helemaal dit jaar. Zeker in de woonkamer hoeven we niet bang te zijn voor wit, champagne en beige. Ga daarnaast voor aaibare stoffen om de woonkamer een rustige uitstraling mee te geven.

Bolia Orb Hanglamp €859 Claudi Perla sierkussen 45 x 45 cm €59,95

Claudi Eco Shenley sierkussen 40 x 60 cm €79,95

Richmond Stoel Pippa Khaki velvet gold €302

Hermès Avalon Facade blanket €2.500

BROSTE COPENHAGEN Wind Chaiselongue, Rainy Day €1.797

Benuta Naturals Viscose Vloerkleed Woody Crème €160,95

It's about RoMi Lyon Vloerlamp €225

FEST Amsterdam Plateau Salontafel €399


VSNR |

29

Handig en met de hand gemaakt Het is elke keer weer een hele klus. Het dekbed netjes in de hoes krijgen. Op het bed staan en dan schudden, maar vaak zit het dan nog niet naar wens. Dat zou toch ook gemakkelijker moeten kunnen?

Ik had altijd al last van mijn spieren en al helemaal wanneer ik mijn dekbed netjes in de hoes probeerde te krijgen bij mijn kingsize bed”, vertelt Fransien Lindenbergh, expert in dekbedovertrekken. “Dat moest dus gemakkelijker, dacht ik. Eerst speelde ik met het idee om dan maar twee eenpersoons dekbedovertrekken te nemen, maar daar was mijn man geen voorstander van. Niet heel veel later werd ik wakker met een idee: een dekbedovertrek met een doorlopende rits over drie zijden. Je legt het dekbedovertrek

op bed, ritst het open en legt het dekbed erin, en vervolgens rits je het weer dicht. Een kind kan de was doen! Bovendien wil ik geen runner in mijn nek en bedacht ik daarom dat de rits vanaf 45 centimeter erin gezet moet worden. Zo kun je heerlijk je dekbed in je nek stoppen zonder last te hebben van de runner.” GRIEKSE EN PORTUGESE STOFFEN De hoezen met rits worden hier in Nederland met de hand gemaakt, maar de stoffen komen uit Griekenland en Portugal. “Via een beurs kwamen we in contact met deze twee familiebedrijven. Wij besloten om uit Griekenland de gemengde stoffen te nemen en uit Portugal de katoensatijnen stoffen. Toen deze eenmaal binnenkwamen was ik enorm tevreden met de kwaliteit van de stof.” FLEXIBEL EN FUNCTIONEEL De hoes heeft dus een rits aan drie zijden en is daarmee gemakkelijk in gebruik, aldus

Fransien. “En zeker voor de ouderen biedt dit een uitkomst. Het dekbed gaat met de rits veel gemakkelijker in de hoes, je hoeft geen gekke capriolen meer uit te halen. De stoffen uit Griekenland zijn gemaakt van katoengaren gewikkeld om de polyesterdraad. Dit heeft als resultaat dat het dekbedovertrek als katoen aanvoelt en de voordelen heeft van minder tot geen strijk. De stoffen uit Portugal zijn van een mooie kwaliteit katoen in satijnbinding en in Percalkatoen. Hierdoor voelen de stoffen heerlijk zacht aan en zijn als gevolg heel comfortabel om onder te slapen.” TREND Momenteel is het een trend om het hoeslaken in dezelfde stof als het dekbedovertrek uit te laten voeren, besluit Fransien. “Zo lopen dessins mooi door van het dekbed naar het hoeslaken en is je gehele bed in hetzelfde dessin, waardoor je optimaal van een mooi, maar bovenal functioneel dekbedovertrek Tekst: Féline van der Linde kan genieten.” VL

Bed opmaken wordt een feestje met een Sofiben dekbedovertrek! Vindt u het verwisselen van het dekbedovertrek ook een vervelende klus? Met het Sofiben dekbedovertrek wordt het een fluitje van een cent. Hoe dan? U legt het debedovertrek op uw bed en ritst het open, u slaat de bovenkant terug en legt het dekbed op de onderkant van het dekbedovertrek. Sla de bovenkant weer terug en rits het dicht. U kunt het heel eenvoudig zelf doen, of gezellig met z’n tweeën. Via de webshop zijn de Sofiben Celeste, Sofiben Collection en de Sofiben Budgetline te verkrijgen. Gebruikers van de Sofiben dekbedovertrekken waarderen het product via Trustpilot met een 4,8 op een schaal van 5. Bekijk direct de dekbedovertrekken van Sofiben.

Sofiben heeft altijd een doorlopende rits over drie zijden

Speciaal voor lezer van The Visionaire Life 15% korting met code*: P21R00L *Geldig t/m 12 maart

Bestellen kan telefonisch of via onze website 0164 686 071 www.sofiben.com


VSNR |

30

Ook in de stad kan je genieten van een haardvuur Foto: Persfoto's

We trekken massaal naar de stad en zoeken hier bewust naar moderne, luxe appartementen. De bruisende omgeving en het comfort van de woning staan voorop. Maar toch mist er een gezellig element uit vroegere tijden: de haard.

D

e huizen in Amsterdam zijn vaak niet geschikt voor een haard of kachel. Ze zijn te oud en de schoorsteen is niet meer veilig, of juist te nieuw, waardoor de schoorsteen helemaal ontbreekt. Daarnaast wil je ook de buren niet irriteren met de geur en de uitstoot van de haard. En waar laat je het hout waar je mee moet stoken? Het zijn allemaal ongemakken die de traditionele haard ongeschikt maken voor de stadswoning. WATERNEVEL Gelukkig bieden de nieuwste sfeerhaarden hiervoor een uitkomst. Denk bijvoorbeeld aan een duurzame elektrische sfeerhaard op basis van waternevel en LED-licht. Als je hier van dichtbij naar kijkt, kun je zien dat de vlammen vrij door de haard omhoogstijgen, waardoor je er van alle kanten naar kunt kijken. De waternevel wervelt net zoals natuurlijke vlammen doen. Alsof je water ziet branden dus! Om het geheel compleet te maken kan de elektrische verwarming bijgeschakeld worden, waardoor er wel degelijk warmte van de haard afstraalt, maar zonder de uitstoot van schadelijke stoffen en zelfs zonder gasaansluiting. Sterker nog,

een haard met waternevel gebruikt niet veel meer dan een paar lampen en een dunne wateraansluiting of een reservoir. En je hebt geen schoorsteen nodig, want de waternevel hoeft niet afgevoerd te worden. Dit betekent dat het plaatsen van de haard vaak een stuk minder complex is en dat deze bijna overal ingebouwd kan worden en maakt de haard een milieubewuste oplossing. HYBRIDE Heb je wel een bruikbare schoorsteen en een gasaansluiting, maar wil je toch bewust met energie omgaan? Dan zijn er sinds kort ook hybride inbouwhaarden die elektrisch en gas met elkaar combineren. LED-projectie vervangt een deel van de vlammen en voorziet de houtstammen en het asbed van een rode gloed, waardoor een ongekend rijk vuurbeeld gecreëerd wordt met de helft van het gasverbruik van een echte haard. Ook wordt de haard niet zo heet als een traditionele gashaard, waardoor je lekker rondom het vuur kan blijven zitten zonder dat het nodeloos en onaangenaam warm wordt. Vergeleken met een houthaard of pelletkachel is er geen uitstoot van fijnstof of een houtgeur, waardoor je de buren noch het milieu ermee belast.

GEZOND EN GEZELLIG Volgens verschillende onderzoeken is het hebben van een haardvuur ook goed voor de mentale gezondheid. Als je ’s avonds lekker in de vlammen kan staren word je daar veel rustiger van dan wanneer je voortdurend op je smartphone kijkt. Ook je hartslag gaat erdoor omlaag. Als je kiest voor een duurzame sfeerhaard kan dit dus flinke voordelen opleveren voor je mentale gezondheid. En je houdt rekening met je omgeving! Maar bovenal is een haardvuur in huis natuurlijk gewoon heel erg gezellig. Veel huizen in onze oude binnensteden beschikken nog wel over een traditionele schouw. Nu zetten we daar bijvoorbeeld een plant neer, of een kast, maar dat staat toch minder mooi. Zeker omdat zo’n schouw vaak het middelpunt van de ruimte vormt. Met een van deze nieuwe sfeerhaarden wordt de schouw weer optimaal gebruikt en wordt de haard weer het gezellige middelpunt van je huis- of werkkamer, zonder dat je hiervoor een schoorsteen nodig hebt. Hierdoor zijn de haarden ook geschikt voor nieuwbouwwoningen zonder schoorsteen of gasaansluiting. Zo kan je ook midden in de stad genieten van een prachtig haardvuur. VL Tekst: Marjon Kruize


‘Dé haard voor in de stad’ Een duurzame keuze

ziewaterbranden.nl


VSNR |

32

Het beste van twee werelden in de metropoolregio Amsterdam

CARRIÈRE MAKEN IN HET GROEN

Daarnaast is Amsterdam natuurlijk ook een studentenstad. “Je ziet vanaf de onderkant van de woningmarkt veel aanwas van jonge mensen”, vertelt Eefje. “Je komt als student in de stad terecht, raakt verknocht aan wat de stad te bieden heeft en maakt hier ook carrière. Zodra deze carrièremakers een gezin gaan vormen maken ze voor zichzelf de afweging om in Amsterdam te blijven wonen of te kijken over de stadsgrenzen. Dan lonkt het huis met tuin. Veel jonge gezinnen trekken de stad uit op zoek naar meer ruimte en betere betaalbaarheid. De dorpen in de omgeving winnen daarom ook aan populariteit. Maar het liefst wel op maximaal een kwartiertje van Amsterdam.”

Men wil het beste van twee werelden, stelt Eefje. “Wonen in het groen, maar ook vlak bij de stad. We zien daarom ook steeds meer belangstelling voor appartementen in die regio. De leefomgeving heeft voor jonge en oudere stellen een enorme aantrekkingskracht. Ze kunnen er bijvoorbeeld een bootje aanleggen, lekker sporten, maar ook een luxe appartement huren of kopen, met een goede buitenruimte. Ook bieden deze dorpen uitstekende horecagelegenheden op loopafstand, wat voor veel mensen een must is. De omgeving is ook enorm divers. Rauwe polders, bos, het water, het zit allemaal op een korte afstand in deze regio.”

Foto : Persfoto

erkgelegenheid, een groot financieel hart, creatieve en internationale bedrijvigheid, veel ICT, maar ook veel kunst en cultuur: in Amsterdam vind je voor ieder wat wils. “Dat heeft altijd al veel mensen uit Nederland aangetrokken, maar ook bij veel expats stond Amsterdam enorm in de kijker voor de coronacrisis losbarste”, vertelt Eefje Voogd, eigenaar van Eefje Voogd Makelaardij en Amsterdamse Vastgoedvrouw van 2019.

WONINGTEKORT

Echter, aan deze enorme vraag kan momenteel niet goed voldaan worden. “Er is in Nederland een gigantisch tekort aan woningen”, vertelt Eefje. “Er is te weinig gebouwd en het aantal huishoudens blijft maar groeien. Er is wel voldoende plancapaciteit, maar die woningen staan er niet zomaar. De processen zijn vaak stroperig en complex. Iedereen moet overal iets van vinden en dat vertraagt de boel vaak enorm. Vanuit de bouwwereld wordt er keihard gewerkt om sneller te bouwen, maar het kost natuurlijk altijd tijd. Daarnaast is bouwen in binnenstedelijk gebied ook nog eens een stuk comFoto : Pixabay

W

Amsterdam en de metropoolregio eromheen zijn al jaren populair. De 32 gemeenten rondom onze hoofdstad vormen een van de sterkste regio’s van heel Europa. Maar waar zit die enorme aantrekkingskracht?

plexer dan bouwen in de polder. Toch moet je blijven kijken waar de vraag zit en daarin blijven voorzien. Niet enkel bijbouwen waar dat mogelijk is, maar daar bouwen waar men echt wil wonen.”

TIJD OM TE KOPEN?

En als je dan klaar bent om een woning in de metropoolregio Amsterdam te kopen, waar moet je dan op letten? “Het is misschien een beetje preken voor eigen parochie, maar ik zou zeker een aankoopmakelaar aanraden”, vertelt Eefje. “Die kan je behoeden voor een kat in de zak, kent de lokale problematiek en weet wat er speelt, ook bouwtechnisch. Wil je wonen in Amsterdam, dan zal je waarschijnlijk best wat concessies moeten doen omdat de betaalbaarheid behoorlijk onder druk staat. Denk dus goed na over je wensenlijstje en hou hierbij ook rekening met hoe je de toekomst voor je ziet. Wonen op een uur rijden van Amsterdam is nu natuurlijk goed te doen, maar als de crisis straks voorbij is en de files terugkomen, dan wordt dat uur al snel twee uur. Wil je dat dan nog steeds? Daar moet je over nadenken.” VL Tekst: Marjon Kruize


Eerste oplever ingen dit voor jaar

De luxe van wonen Aan het IJ In de nieuwe stadswijk Aan het IJ zijn groen, duurzaamheid en kwaliteit belangrijke thema’s. Elk gebouw is ontworpen door een gerenommeerd architectenbureau. Het resultaat: ruimte, comfort, veel licht en aandacht voor details en hoogwaardige materialen. Iedere woontoren heeft zijn eigen specifieke

karakter dus kies je favoriet. In het voorjaar van 2021 worden de eerste appartementen en penthouses al opgeleverd. De wijk Aan het IJ ligt pal achter het EYE Filmmuseum en de A’DAM Toren. Met de pont sta je in 10 minuten in hartje Amsterdam. Meer info en het beschikbare aanbod vind je op de website.

aanhetij.com


VSNR |

34

Van zonnepanelen naar een totaal duurzaam woonconcept

De keuze voor isolatie en zonnepanelen ligt voor de hand, maar ook hybride warmtepompen en energieopslag zijn oplossingen waar heel veel mensen meer over willen weten. Wat je merkt is dat er veel informatie is, veel advies kan worden ingewonnen, maar dat de persoonlijke situatie toch altijd leidend is in het bepalen van de beste route voorwaarts. Met het ‘beste’ bedoel ik de meest passende combinatie of volgorde van decentrale energieoplossingen, die ook meteen geld oplevert. De beste route is de slimste route. De truc is kleine stappen zetten, steeds opnieuw, waardoor verduurzamen leuk is en blijft”, vertelt Miranda Berkhof, CEO bij Zelfstroom. BARRIÈRES “In de praktijk loopt men altijd tegen een aantal barrières aan. Een voorbeeld: niet iedereen is in staat om de aanschaf van duurzame oplossingen voor huis of bedrijf in één keer te realiseren”, gaat Miranda verder. “Het toegankelijk maken van zonnepanelen kan bijvoorbeeld door te huren, wat voor andere typen producten inmiddels heel gangbaar is, zoals auto’s of fietsen. Een klant betaalt ook voor zonnepanelen een vast bedrag per maand. Dit bedrag is in de praktijk altijd lager dan het bedrag dat hij nu betaalt aan zijn energieleverancier, want hij produceert zijn eigen energie. Dat betekent: niet investeren, maar wel direct besparen. En dat betekent op de lange termijn ook geld verdienen door duurzaam te zijn. Op die manier kan en wil iedereen snel weer een volgende stap zetten in de reis naar duurzaam wonen of ondernemen.” EERSTE STAP “Niet alles kan in één keer en dat geldt ook

voor het verduurzamen van een woning of onderneming. Het is een transitie naar duurzame energie, die begint met de eerste stap. Door goed advies en door praktische oplossingen kunnen die eerste stappen gemakkelijker worden gezet. Het inzichtelijk maken wat iemand produceert en verbruikt, via bijvoorbeeld een app, smaakt vaak naar meer. Iedereen wil zo duurzaam mogelijk wonen en ondernemen als het geld oplevert, makkelijk is en leuk blijft.” STAPPEN VOORUIT Er moet meer gebeuren om de energietransitie te versnellen. Veel consumenten en ook

mkb-bedrijven beseffen dit, maar willen tegelijkertijd niet ‘shoppen’ bij verschillende aanbieders van duurzame oplossingen. “Het kost veel tijd om advies in te winnen, oplossingen en prijzen te vergelijken en te bepalen welke aanbieder het beste bij iemand past, omdat de stappen vooruit toch bijna altijd specifiek zijn en moeten passen bij een persoonlijke situatie. Een totaalconcept met een duurzaam stappenplan biedt dan uitkomst, maar belangrijker nog is om de eerste stap te zetten. Die eerste stap is de belangrijkste in het versnellen van de energietransitie en het behalen VL van de klimaatdoelstellingen.” Tekst: Féline van der Linde

Foto : Pixabay

Miranda Berkhof, CEO bij Zelfstroom

In de transitie naar een duurzame samenleving moeten we met zijn allen stappen zetten om steeds meer energieneutraal te gaan wonen en ondernemen. Vele consumenten en ondernemers zijn hierover aan het nadenken, en sommigen zijn hier al heel actief mee bezig.


De vrijheid van huren Aan het IJ In de nieuwe stadswijk Aan het IJ in Amsterdam Noord kun je nu ook huren. The Row is medio april al klaar, dus over een paar maanden kun je zelfs al verhuizen! In The Row ben je van alle gemakken voorzien. Je huurt een compleet appartement, dus inclusief luxe keuken, toilet en badkamer én hoogwaardige PVC-vloer. Het sleutelwoord van dit fraai vormgegeven wooncomplex is transparantie. Denk aan veel glas en bijzondere louvres voor de hoge ramen. Je hebt keuze uit 2-, 3-, en 4-kamerappartementen van circa 57 tot 150 m2 woonoppervlakte en twee penthouses van 132 en 151 m2. De huurprijzen variëren van € 1.240,- tot € 2.115,- per maand, exclusief servicekosten en de eventuele huur van een parkeerplaats. Parkeerplaatsen zijn (beperkt) te huur voor € 150,- per maand. Heb je interesse? Meer info vind je op de website.

aanhetij.com

Amsterdam aan het water Wil je deze zomer nog wonen aan het water? Binnen de ring, heerlijk vrij en toch midden in Amsterdam? Dat kan. In een huurappartement in Cruquius 1.3H. Het prachtig vormgegeven gebouw heeft grote ramen en bijna elk appartement heeft een balkon of terras met mooi zicht op de Entrepothaven. Er zijn nog een aantal 3- en 4- kamerappartementen vrij. De woonoppervlakten variëren van 85 tot 122 m². In het kort: · Woonoppervlakte circa 85 - 122 m² · 2 of 3 slaapkamers · Balkon of terras · Luxe keuken met inbouwapparatuur · Complete badkamer · Gezamenlijke fietsenberging · Eigen parkeerplaats te huur in een afgesloten garage · Huurprijzen circa 1.485,- tot 2.150,- euro per maand

cruquius.nl


VSNR |

36

De Schreeuw om Stilte

B

Gezondheid en welzijn worden, mede door de coronacrisis, steeds belangrijker. Ook ons interieur en ruimtebeleving krijgen meer aandacht. Logisch, want we zijn meer tijd gaan doorbrengen in huis.

MEER IRRITATIES We zijn niet alleen vaker thuis, maar ook langere tijd en met meer mensen. Diverse gezinsleden maken intensiever gebruik van de beschikbare ruimte en produceren samen meer geluid. Daardoor raken we sneller geïrriteerd, met name als het geluid verergerd wordt door ruimteakoestiek die vaak te wensen overlaat. Het thuiswerken en houden van online meetings combineren met het schoolwerk van kinderen is een grote uitdaging en trekt een enorme wissel op je concentratie en flexibiliteit. SLECHTE AKOESTIEK Onze strakke inrichting, met veel harde materialen, weinig meubilair en veel ramen is weliswaar leuk voor het oog, maar het is een drama voor het oor omdat het zorgt voor extra nagalm, hardere geluiden en ‘flutterecho’s’. Kortom een slechtere ruimteakoestiek en een minder aangename geluidbeleving. Zeer onprettig voor de gezinsleden die in dezelfde ruimte werken, studeren of recreëren. GEVOLGEN De negatieve impact van een slecht akoestisch klimaat op onze energie, mentale gezondheid, productiviteit en prestatie, gedrag en gehoor is overtuigend aangetoond. Eén op de vijf leraren heeft stemproblemen en er zijn indicaties dat de ruimtebeleving zelfs invloed heeft op de smaakbeleving in restaurants

Foto : Brooke Cagle

ij ruimtebeleving van je woonkamer denk je aan schone lucht, lichtinval en een gezellig interieur. De nagalm en harde geluiden bij ons thuis nemen we echter voor lief. We zijn ons daar zelfs nauwelijks van bewust. We wisten allang dat een slechte akoestiek op kantoor niet bevorderlijk is voor de productiviteit en concentratie, maar thuis letten we daar een stuk minder op. Toch valt daar ook wel wat te verbeteren. Tijd om de geluidbeleving thuis ook eens onder de loep te nemen.

waar vaak wordt geïnvesteerd in het interieur, maar nauwelijks in de ruimteakoestiek. Nu we door de coronacrisis meer tijd in ons huis doorbrengen, neemt de bereidheid om te investeren in onze woning alleen maar toe. We voelen feilloos aan dat ons interieur en de ruimtebeleving cruciaal zijn voor ons tevredenheidsgevoel en welbevinden. De geborgenheid van ons huis helpt ons onze weerbaarheid en veerkracht in stand te houden om weerstand te bieden aan de onzekerheid over de toekomst. De laatste tijd wordt men zich er dan ook langzaam van bewust hoe belangrijk ruimteakoestiek eigenlijk is voor gezondheid en welzijn op langere termijn. OPLOSSINGEN Er zijn de laatste jaren enorme ontwikkelingen geweest op het gebied van akoestische oplossingen die tegelijkertijd een decoratieve aanvulling op het interieur

vormen, ofwel door te contrasteren, of door juist zodanig in de omgeving op te gaan dat ze onzichtbaar aanwezig zijn en stilletjes hun werk doen. Een akoestische oplossing hoeft daarbij helemaal niet ingewikkeld te zijn. Voor zowel restaurants en kantoren als de thuisomgeving zijn er tegenwoordig ook eenvoudige geluiddempende oplossingen. Denk bijvoorbeeld aan akoestische decoratieve panelen als kunstobject aan de wand. Deze zijn er van natuurlijke en duurzame materialen en zelfs in de vorm van gepersonaliseerde prints met geluidsabsorberend effect. Niet alleen een weldaad voor je geluidbeleving en rust, maar het fleurt ook je wand op. Geen betere manier om het ijs te breken als een (print van) Gauguin of Rembrandt als achtergrond in de videocall. Akoestiek als persoonlijk statement. Wat wil je nog meer? VL Tekst: Eugénie van der Kleij


‘Een goede akoestiek creëert niet alleen een aangename ruimtebeleving maar is cruciaal voor gezondheid en welzijn.’

Haal de natuur binnen en creëer een akoestische wand(paneel) met 100% natuurlijk mummie-mos!

Soundless Acoustics Gespecialiseerd in ontwikkeling en verkoop van oplossingen voor optimalisering van de ruimteakoestiek, de reductie van nagalm, het absorberen van hinderlijk geluid en verbetering van de spraakverstaanbaarheid met als fi“Designed losofie dat deze by LOV Design – Anja Sanders bijdragenand aan gezondheid, pics by Atel-J” welzijn en een prettige ruimtebeleving.

Green Wall De nieuwe decoratieve oplossing voor verbetering van de ruimte akoestiek: De Soundless Green Wall met 100% natuurlijke mosbedekking waarmee een volledig naadloze, aantoonbaar geluidsabsorberende wand wordt gerealiseerd. Ook zijn decoratieve (akoestische) wandpanelen in elke vorm en afmeting, geheel op maat gemaakt, verkrijgbaar al dan niet in een luxe frame. niet schaden! Deze natuurlijke mos is dus niet alleen groen van kleur uitstraling van het gemummificeerde mos.

maar groen in elk opzicht! GELUIDSABSORPTIE Deze Green Wall geeft elke ontvangsthal, aula, gemeenschapsruimte een groene natuurlijke EN DECORATIEF en bijzondere uitstraling en heeft niets nodig aan onderhoud, water of daglicht! Elk paneel is Soundless Acoustics ontwikkelt en verkoopt oplossingen voor 100% NATUURLIJK handgemaakt, dus uniek, en gemaakt van volledig duurzame, organische en/of gerecyclede De panelen bestaan namelijk volledig uit duurzame, organische en/ de verbetering van de ruimte akoestiek, de reductie van nagalm, materialen. of gerecyclede materialen. Ieder paneel is uniek en wordt volledig het absorberen van hinderlijk geluid en verbetering van de handgemaakt. De betonblokken hoge geluidsabsorptie wordt gerealiseerd spraakverstaanbaarheid waarbij gezondheid en welzijn centraal Soundblox akoestische de backing geluidsabsorberend staan. aangebracht Dedoor mosbedekking kan ook van op onzehoogwaardig, traditionele akoestische betonblokken worden bijkatoenvezelmateriaal, behoefte aan een stabiele muurconstructie. De geluidsabsorberende en isolerende gemaakt van gerecyclede spijkerbroeken! eigenschappen van Soundblox akoestische betonblokken met het natuurlijke mummie-mos Uiteraard is daarbij onze filosofie dat onze oplossingen moeten vormen een bijzondere synergie. De mosbedekking kan ook op onze traditionele akoestische bestaan uit duurzame materialen zodat deze een positieve betonblokken worden aangebracht als er behoefte is aan een bijdrage kunnen leveren aan een gezonde omgeving en prettige SoundArt hoge stabiele De geluidsabsorberende en – beschikbaar ruimtebeleving. Daarnaast zijn ookmuurconstructie. akoestische gepersonaliseerde prints in elke afmeting als room wandpaneel, divider of desk isolerenderoom eigenschappen van divider. Soundblox akoestische betonblokken

in combinatie met dit 100 % natuurlijke mummie-mos verenigt SOUNDLESSACOUSTICS.COM praktische constructieve stabiliteit met de unieke en natuurlijke

SOUNDLESSACOUSTICS.COM


Thuiswerken: voor velen een nieuwe realiteit, maar voor de zzp’er al een gewoonte

H

Het totaal aantal ondernemingen in Nederland is ongekend hoog. Op 1 januari 2018 telde Nederland 1.818.672 ondernemingen en op 1 januari 2019 waren dat er 1.901.397. Deze groei van is vooral te danken aan het toenemende aantal zzp’ers.

et aantal zzp’ers is de afgelopen vijf jaar flink toegenomen, meldt de KVK. In 2015 kwam het aantal zzp’ers uit op 59 per 1000 inwoners. In 2019 steeg dit aantal naar 72 per 1000 inwoners, een toename dus van 22 procent. Vooral het aantal nieuwe zzp’ers in de zorg, dienstverlening en bouwnijverheid was verantwoordelijk voor deze stijging. Ook tussen de provincies is een duidelijk verschil merkbaar. Zo is de stijging van het aantal zzp’ers in de provincie Flevoland het laagst met 13 procent en het hoogst in de provincie Zuid-Holland met 27 procent. AMSTERDAM Noord-Holland kent met 93 zzp’ers per 1000 inwoners het hoogste aantal zzp’ers, maar de gemeente Amsterdam spant de kroon. De gemeente Amsterdam heeft het hoogste aantal zzp’ers per 1000 inwoners, namelijk 127 (op 1 januari 2019), is te lezen op de website van de KVK. In Amsterdam zijn in de zakelijke dienstverlening, media, ICT, cultuur, sport en recreatie de meeste zzp’ers actief. Er is geen specifieke verklaring voor dit hoge aantal. Wel heeft de gemeente Amsterdam een speciaal programma om zzp’ers die het lastig hebben te ondersteunen. Dat kan een reden zijn voor zzp’ers om zich in Amsterdam in te schrijven. WERKPLEK Vaak ontstaat het idee van een onderneming van een zzp’er aan de keukentafel of op de zolderkamer. Bij de start van de onderneming is er vaak nog geen geld voor een eigen kantoor of hippe flexwerkplek. Maar niet alleen de startende zzp’er werkt thuis, vele zzp’ers kiezen er vanaf het begin juist bewust voor om thuis te gaan werken, aldus de website van Knab Bank. Waar moet de zzp’er dan goed op letten bij het thuiswerken? Vanuit huis werken kost geld. Kosten die je anders

Foto : Tima Miroshnichenko

VSNR |

38

misschien niet had gemaakt. De telefoon en laptop zitten het grootste gedeelte van de dag in de oplader, je gebruikt je verwarming en lampen meer en je maakt de koffie nu zelf. Het zijn misschien kleine kosten, maar ze lopen toch al gauw flink op. FISCAAL AFTREKBAAR Maar er is goed nieuws. Voor de zzp’er is het mogelijk om de kosten van de thuiswerkplek af te trekken, maar dat hangt wel af van de ruimte waarin wordt gewerkt. Je mag de kosten, met een maximum van vier procent van de waarde van de werkruimte, pas aftrekken als er sprake is van een fiscaal kwalificerende werkruimte, volgens Knab Bank. Deze werkruimte heb je pas als de ruimte voldoet aan de volgende zelfstandigheids- en inkomenscriteria: de werkruimte moet een zelfstandig deel van de woning zijn, met een eigen ingang en sanitair en je moet ten minste 70 procent van je inkomen verdienen vanuit de werkruimte. Voldoe je aan deze eisen dan mag je de gemaakte

kosten aftrekken tijdens de Belastingaangifte. Daarnaast zijn er nog een beperkt aantal andere aftrekbare kosten. Zo mag je bijvoorbeeld zakelijke telefoongesprekken aftrekken. Dit is niet afhankelijk van de werkruimte, maar hangt af van het karakter van de kosten. Fiscaal aftrekken mag als deze van een zakelijk karakter zijn. En vergeet als zzp’er niet je verzekeringen even te checken. Want stel je laat per ongeluk je kop koffie over je laptop vallen, dan kun je deze kosten in de meeste gevallen niet claimen bij je particuliere inboedelverzekering. Check dus van te voren een aantal zaken die je uiteindelijk voordeel kunnen opleveren. En het allerbelangrijkste is natuurlijk zorg te dragen voor een werkplek volgens de arboregels, net als voor de mensen in loondienst. Zorg onder andere voor een goede positie van het beeldscherm, een verstelbaar bureau en een goede bureaustoel en goede verlichting zodat je op een gezonde en voordelige manier kan thuiswerken! VL Tekst: Féline van der Linde


THE GREAT OUTDOORS – PARTNER CONTENT

Gefocust werken in eigen tuin

I

nmiddels werken we alweer bijna een jaar thuis, en dat gaat niet altijd van een leien dakje. “Ik zag dat veel mensen het lastig vonden om zich te concentreren thuis”, vertelt Edward van den Bergh, directeur van The Great Outdoors. “Zeker in de periodes dat de kinderen ook thuisonderwijs moesten volgen was er altijd wel iemand die iets van je wilde. Vandaar dat we op het idee kwamen voor een thuiskantoor in de tuin. Een werkeiland waar je gefocust en met minder stress je werkuren kunt doorbrengen.”

Focus Het grootste voordeel van zo’n kantoor in de tuin is natuurlijk de focus, aldus Edward. “Je hoeft niet meer een briefje op de deur te plakken en het hele gezin in te lichten als je een meeting hebt, omdat je je eigen plekje hebt. Daarnaast heb je ook het gevoel dat je echt naar je werk toegaat, in plaats van gewoon aan de keukentafel of in de slaapkamer te gaan zitten. Je hebt er veel meer privacy, waardoor je wel de lusten van het thuiswerken ervaart, maar niet de lasten.” Dat maakt dan ook dat deze kantoren niet alleen geschikt zijn voor de huidige situatie, maar ook zeker voor de periode daarna. “Denk bijvoorbeeld aan zzp’ers, die hoeven niet langer een duur kantoor te huren. Je doet één keer een investering waar je daarna voor lange tijd plezier van hebt. Als je normaal gesproken een

thegreatoutdoors.nl

kantoor zou huren, dan verdien je dat met een werkeiland in de tuin binnen vier jaar terug. En als het straks weer kan, dan kan je ook klanten ontvangen in je thuiskantoor.”

Toekomst Waar we nu naar moeten kijken, meent Edward, is de wet- en regelgeving rondom thuiskantoren. “Dit nieuwe product kan veel mensen helpen, maar ik denk wel dat er binnen de huidige wet- en regelgeving nog ruimte is om het product aantrekkelijker te maken. Er zijn voor werkgevers die hun werknemer zo’n thuiskantoor willen bieden al een aantal fiscale voordelen, maar dit zou nog verder uitgebreid kunnen worden. De komende jaren zullen we echter blijven thuiswerken en oplossingen als deze kunnen een grote rol spelen in de productiviteit, mentale gezondheid en focus van werknemers.”

Duurzaamheid Alle werkeilanden van The Great Outdoors zijn volledig duurzaam en circulair gerealiseerd. “Alle kantoren zijn prefabricated”, vertelt Edward. “Alles wordt in de loods in elkaar gezet. Er wordt een houten of betonnen fundering gekozen, waar we het kantoor als het ware op monteren. Je kiest de ramen en deuren, en waar je deze wilt plaatsen en je kiest de gevelbekleding. Voor de gevelbekleding kun je kiezen tussen hout of cementplaat, waarvan je de stijl ook weer volledig zelf kunt bepalen. En

wil je na verloop van tijd het design wijzigen? Dan kun je de gevelbekleding laten vervangen door een ander model. De ruimte is goed geïsoleerd en wordt geleverd met vloer, plafond en duurzame verwarming. Je kunt er dus in alle seizoenen gebruik van maken. Daarnaast kan het kantoor binnen een dag geplaatst worden, gaat het lang mee en is alles herbruikbaar. Ga je verhuizen, dan kun je het kantoor gewoon meenemen of doorverkopen.” Duurzaamheid staat bij The Great Outdoors dus hoog in het vaandel. “We wilden dat echt waarborgen”, vertelt Edward. “De werkeilanden worden gemaakt met producten waarvan we zeker weten dat het duurzaam is, maar we kijken ook naar de recycling. Als iemand zijn thuiskantoor niet meer nodig heeft, dan kunnen we deze bjivoorbeeld schenken aan een goed doel, inzetten als strandhuisje of plaatsen op een vakantiepark. De huisjes gaan 50 jaar mee, dus die levensduur willen we ook echt benutten. Zo garanderen we een duurzame oplossing.”

Edward van den Bergh, directeur van The Great Outdoors

David Mahoney, directeur van The Great Outdoors


VSNR |

40

VSNR Wonen

Wallplate Art of tribe €114,95

Claudi Frior sierkussen 30 x 45 cm €59,95

Lekker wegdromen

Zuiver Tripod vloerlamp €169

De slaapkamer is de plek waar je je volledig moet kunnen opladen. Ga voor donkere kleuren en mooie zware stoffen zodat jij in alle rust een gat in de dag kunt slapen. Wij geven je alvast wat inspiratie mee.

Claudi Speranza Iced/ Blue Sierkussen €49

Ferm Living Poise wandspiegel €199

Pols Potten Zandloper van glas 30 cm €33,50

Brinker Carpets Laagpolig vloerkleed Feel GoodPalermo Deep Sea €899

At Home by Beddinghouse Tender Dekbedovertrek 200 x 220 cm €129,95 IKEA VIKHAMMER Nachtkastje, zwart40x39 cm € 49,95

Kare Design Tafellamp Rumba Marble Black €459

Lifa Living Barcelona Bankje €79,95


Start smart ® met Nedis

Nedis.com


Foto: Mia

VSNR |

42

Recreatievastgoed blijft in trek Als er een ding duidelijk is geworden door de coronacrisis, dan is het wel dat onverwachte gebeurtenissen grote economische gevolgen kunnen hebben. Als je je geld investeert in recreatievastgoed kan dit financiële zekerheid bieden in onzekere tijden, zelfs nu we niet kunnen genieten van een reisje naar het buitenland.

R

A BA HIK 1 C 2 S BE 20 EN MER G IN ZO ON ING W R ELE EVE NK PL -E -O

UNIEKE EN EIGENTIJDSE GESCHAKELDE VILLA’S MET ROYALE BUITENRUIMTE •MODERN OUDER WORDEN •INTRODUCTIE VAN EEN UNIEK ZORGCONCEPT: MYLIVY •AAN DE RAND VAN DE KENNEMERDUINEN •DORPSKERN AERDENHOUT 5 MINUTEN FIETSEN •HAARLEM CENTRUM 18 MINUTEN FIETSEN •WOONOPPERVLAKTE VANAF 182 M2 •TERRASSEN VANAF 60 M2 MET OPTIMALE ZONLIGGING •KOOPSOM VANAF € 1.210.000,- V.O.N.

Heeft u vragen? Neem contact op met PUUR makelaars | nieuwbouw@puurmakelaars.nl | 023 54 10 905 | www.nieuwboekenroode.nl


A

ls je je vermogen op de bank zet, moet je daar bij sommige banken zelfs al negatieve rente over betalen. Terwijl je je vermogen juist veilig wil stellen en wil laten groeien. Investeren in recreatievastgoed is een goede manier om dat te doen. Maar kies dan wel een toplocatie en hoogwaardig gebouwd vastgoed met een professionele beheerder en verhuurmaatschappij. WAARDEVAST & RENDEMENT In de afgelopen vijftien jaar is gebleken dat luxe vakantiewoningen waardevast zijn. In Oostenrijk rekenen de accountants al standaard met een waardestijging van 3% per jaar. Dat opgeteld bij een gemiddeld nettorendement van vier tot vijf procent op de verhuur levert een goed gevoel op bij de eigenaren. Het privé- en of ondernemersvermogen kan daarmee gezond groeien zonder dat de eigenaar hier veel aan hoeft te doen. Bij een financiering van de koopsom van vijftig procent tegen bijvoorbeeld een rente van anderhalf tot twee procent gaat ook de hefboom nog eens flink meehelpen aan het

nettorendement op de investering. De meeste eigenaren gaan voor professionele verhuur met een beperkt eigen gebruik. Daarnaast voelt het goed dat je een fijne vakantiewoning hebt waar je naartoe kan gaan als je er even tussenuit wilt. BINNEN- OF TOCH BUITENLAND? Als je besluit te gaan investeren in een tweede huis, dan moet je eerst een keuze maken uit verschillende projecten in binnen- en buitenland. Belangrijk is dat je weet hoe de huizen gerealiseerd worden en of de ontwikkelaar/opdrachtgever een betrouwbare partij is welke goede referenties heeft. Ook is het van belang om te weten hoe de verhuur van de woning geregeld wordt, aldus Recreatiewoning.nl. Oostenrijk is als locatie zeer interessant gebleken vanwege de vier seizoenengebieden. Sneeuw, water en bergen bieden alles wat de vakantievierder zich kan wensen. Het is belangrijk om een locatie te zoeken waar voldoende vertier is zodat mensen na het skiën of na een dagje aan het water ‘s avonds

In de afgelopen vijftien jaar is gebleken dat luxe vakantiewoningen waardevast zijn.

VSNR |

43

kunnen flaneren door gezellige straatjes met voldoende winkels en restaurantjes. Als alles klopt is maximaal rendement en eigen plezier gegarandeerd. Ook is het land zeer interessant omdat het land het gehele jaar goed is te bereiken en het een gastvrij land is. Een aangename bijkomstigheid is dat je bezit in Oostenrijk wordt vrijgesteld van de vermogensrendementsheffing, wat ook weer helpt om het rendement op een investering maximaal te benutten. VL Tekst: Marjon Kruize

HÈT ADRES VOOR DE AANKOOP VAN EEN TWEEDE HUIS OF APPARTEMENT IN DE ALPEN

Bent u op zoek naar een comfortabele chalet of appartement in een mooi Residence? Of op zoek naar diverse kleinschalige projecten en individuele bestaande chalets in geheel Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk en Italie,op de beste (wintersport en bergen /meren) locaties? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Ons zorgvuldig geselecteerde aanbod is hoofdzakelijk nieuwbouw en bestaat veelal uit kleinschalige kwalitatief hoogwaardige chalet projecten of appartementen, die gezien de vaak bijzondere en gunstige ligging of bestemming zeer goed geschikt zijn voor eigen gebruik èn /of verhuur voor ook nog een prettig rendement. Tevens bieden wij een aanbod van ,,resale’’ woningen.

Investeer nu in recreatief onroerend goed Contact

Kievitsbloem 15 2871 NR Schoonhoven Nederland Telefoon: 0031 (0) 6 15 344 110 E-mail:info@alpinesecondhomes.com


Foto: Sven Brandsma

VSNR |

44

Klimaatefficiënt verduurzamen met vloerisolatie De klimaatcrisis begint steeds zorgelijkere vormen aan te nemen. “Je kan het vergelijken met een ligbad dat al overstroomt, maar de kraan staat ook nog steeds open.”

E

igenlijk zouden we maatregelen voor het klimaat niet vandaag, maar gister moeten doorvoeren, meent Ton Willemsen, oprichter en CEO van Tonzon. “Met de manier waarop de overheid nu handelt slagen we er pas in 2050 in om de kraan van dat ligbad dicht te draaien. In de tussentijd gooit de overheid er enkel grote emmers water bij. De hoeveelheid energie die namelijk nodig is om de door de overheid geïmplementeerde maatregelen te realiseren, is veel hoger dan de hoeveelheid energie die deze maatregelen daadwerkelijk zullen besparen. Ik vind dat bizar.” KLIMAATEFFICIËNTIE

Waar we naartoe moeten, stelt Willemsen, is een klimaatefficiënte aanpak van de crisis. “Denk bijvoorbeeld ook aan de nieuwe BENG regelgeving (alle nieuwbouw moet vanaf 1 januari voldoen aan de eisen voor

bijna energieneutrale gebouwen, red.). Ze kijken alleen maar naar de hoeveelheid energie die nodig is tijdens de levensduur van het gebouw en niet naar de energie die wordt gebruikt om het gebouw neer te zetten. Bij sommige bouwmethoden wordt extreem veel energie gebruikt, meer dan het gebouw in de levensfase zal gaan verbruiken. Het energiegebruik bij het bouwen zou je mee moeten nemen in het totale plaatje.” VAN ONDER NAAR BOVEN

Maar waar moet je dan precies beginnen als je op een klimaatefficiënte manier jouw woning wilt verduurzamen? “Bij de vloer”, vertelt Willemsen, “en dat is zeker niet bij iedereen bekend. Door de vloer te isoleren kan je een hoop duurzaamheidswinst realiseren. Zonder goede isolatie stookt iemand vaak op 21 à 22 graden, terwijl je met goede vloerisolatie ook al bij 19 graden in een comfortabel huis woont. Als de binnentemperatuur al lager ligt, en dat is het geval als je de vloer goed isoleert, dan verlies je ook minder warmte door muren, ramen en dak. Vaak wordt hier overheen gekeken, omdat men denkt dat warmte opstijgt, maar met een isolatie van vloer, radiatoren en buizen zit je al snel aan een besparing van 35 procent.”

COMFORTABEL EN GEZOND

Daarnaast zorgt vloerisolatie ook nog eens voor een fijner woonklimaat, stelt Willemsen. “De vloer is lekker warm op plaatsen waar je het warm wilt hebben: in de woonkamer. Je hebt een prettig woonklimaat zonder dat het alleen boven in je huis warm wordt. Ook als je bijvoorbeeld kijkt naar een woonboot, dan houdt vloerisolatie de kou perfect buiten. In de winter is een woonboot eigenlijk gewoon een bak van beton in ijskoud water. Je kunt je voorstellen dat de vloer dan zonder tussenlaagje ook ontzettend koud kan worden.” Een ander bijkomend voordeel is dat isolatiemateriaal niet alleen kou, maar ook vocht buitenhoudt. “Als mensen dubbelglas nemen, beslaat hun ruit niet meer, maar het vocht in de woonkamer moet nog steeds ergens naartoe”, stelt Willemsen. “Dan gaat het dus in de vloer zitten, omdat je daar door de kou een hogere luchtvochtigheid hebt. Dat trekt schimmels en bacteriën aan en dat is slecht voor de gezondheid. Met bodemfolie houd je dus ook het vocht uit de kruipruimte tegen. Het resultaat: een comfortabele en gezondere woning.” VL Tekst: Marjon Kruize


DENA INVEST – PARTNER CONTENT

Investeren in opkomende vastgoedmarkten De huidige economische crisis heeft eens te meer aangetoond dat vastgoed een van de veiligste activa is om in te beleggen, zelfs in onzekere tijden. Terwijl andere belangrijke klassen prijsschommelingen hebben vertoond (waarvan sommige uitsluitend te verklaren waren door de angstige bewegingen van de beleggers zelf), zijn de vastgoedprijzen niet alleen niet gedaald, maar ook stabiel gebleven en in sommige regio’s, zoals de Balkan, zelfs gestegen.

geavanceerde technologie die het verzamelen en beheren van fondsen van een groot aantal investeerders vergemakkelijkt”, stelt Blakçori. “Lange tijd was investeren in vastgoed alleen een mogelijkheid voor mensen met veel geld, maar dankzij crowdlending is dat niet langer nodig. Crowdlending is een moderne manier om te investeren in van bedrijven die financiering nodig hebben. Hoewel dit geen nieuw fenomeen is, was de Balkan hiervoor wel een nieuwe markt.”

Hoewel alle tien landen op de Balkan verschillende politieke en economische omstandigheden hebben, heeft elk van hen een interessante vastgoedmarkt die een aantrekkelijke investeringsbestemming vormt, zegt Blakçori. “De markt in alle landen profiteert van de stijging van de levensstandaard en de economische ontwikkeling. De meeste landen zien na toetreding tot de EU een impuls op de vastgoedmarkt, dus we verwachten dat hetzelfde zal gebeuren voor de Balkanstaten.”

De snelle verstedelijking is een van de drijvende krachten achter de toenemende vraag naar vastgoed in de hoofdsteden van de Balkanstaten”, zegt Arbër Blakçori, CEO en medeoprichter van DENA INVEST. “Een grote groep Balkandiaspora die in verschillende Europese landen wonen wil graag een tweede huis kopen in hun land van herkomst, wat bijdraagt aan de sterke vraag in de Balkanstaten. In het huidige uitbreidingsplan van de EU wordt verwacht dat Kosovo en vijf andere Balkanstaten in 2025 tot de Europese Unie zullen toetreden, waardoor de investeringsmogelijkheden nog interessanter worden.” DENA INVEST is een vastgoed crowdlending platform dat mensen uit heel Europa in staat stelt om te investeren in onroerend goed voor slechts 50 euro met een rente van ongeveer 12 procent per jaar. “Dit is mogelijk dankzij

denainvest.com

Arbër Blakçori, CEO en medeoprichter van DENA INVEST

DENA INVEST wil niet alleen interessante investeringsmogelijkheden bieden, maar ook de groei op de Balkan-vastgoedmarkt bevorderen door Europese investeerders een hoger rendement te bieden. “We hopen de ontwikkelingskloof tussen de Balkan en de EU te dichten”, stelt Blakçori. “Terwijl we ook belangstelling wekken bij onze investeerders.” Momenteel is DENA INVEST actief in Kosovo, maar er zijn plannen om in het komende jaar uit te breiden naar Noord-Macedonië en Servië, en in de nabije toekomst naar andere Balkanlanden. “Met ons platform geven we investeerders de kans om een duik te nemen in de wateren van vastgoedbeleggen in opkomende landen zonder een grote verplichting aan te gaan”, stelt Blakçori. “Door alle administratie op ons te nemen geven we investeerders de kans om te investeren met geweldige resultaten en met zeer weinig potentiële risico’s of moeilijkheden, waardoor iedereen de kans krijgt om succesvol in vastgoed te investeren.”


Foto: Daria Shevtsova

VSNR |

46

Is ons drinkwater echt schoon? Kortgezegd ja. In Nederland en zeker ook in Amsterdam is de kwaliteit van het drinkwater goed geregeld. Maar toch zijn er een aantal ontwikkelingen die de kwaliteit van ons drinkwater kunnen beïnvloeden.

I

n Nederland zijn er tien drinkwaterbedrijven die aan de kwaliteitseisen voor kraanwater voldoen volgens het Drinkwaternet en het Drinkwaterbesluit. Daarnaast hebben de drinkwaterbedrijven ook nog zelf striktere drempelwaarden om er zeker van te zijn dat zij ruim aan de wettelijk normen voldoen, meldt de website Drinkwaterplatform.nl. Het kraanwater in Nederland wordt strenger gecontroleerd dan voedingsmiddelen en daarmee behoort Nederland tot één van de landen waar het kraanwater aan de meeste eisen moet voldoen. VIRUSSEN EN BACTERIËN

Hebben we dan ook het beste kraanwater? In ieder geval wel als je het vergelijkt met de Verenigde Staten en Engeland. Dit omdat met name ons distributienetwerk (de drinkwaterleidingen) veel beter worden onderhouden. En de leidingen hebben amper lekkages,

waardoor water niet kan weglekken. En het voorkomt dat schadelijke stoffen en ziekteverwekkende bacteriën en virussen via deze lekkages in het gezuiverde drinkwater te komen. Doordat de bacteriën en virussen al door de waterzuivering onschadelijk worden gemaakt is het niet nodig om bijvoorbeeld chloor toe te voegen aan het drinkwater. In landen als Spanje en Frankrijk gebeurt dit wel, aldus Drinkwaterplatform.nl.

Woningen van voor 1960 hadden veelal loden leidingen, waardoor er te veel lood in het drinkwater kon zitten. Te veel lood kan schadelijk zijn voor de gezondheid, zo meldt Waternet. In de afgelopen jaren zijn de buitenleidingen in de stad allemaal vervangen. Wel zijn er nog woningen met loden binnenleidingen. Het vervangen van deze leidingen is de verantwoordelijkheid van de huiseigenaar zelf.

DRUK

EXTRA ZUIVERING

Maar de kwaliteit van ons drinkwater staat onder druk. Denk aan medicijnresten, industriële chemicaliën, bestrijdingsmiddelen, diergeneesmiddelen, meststoffen, microplastics, nanodeeltjes drugsafval en antibioticaresistente bacteriën. Deze stoffen willen we liever niet aantreffen in ons drinkwater, maar dat is soms wel het geval meldt het kennisinstituut voor de drinkwatersector KWR. In de Rijn en de Maas, twee belangrijke bronnen voor ons drinkwater, werden stoffen aangetroffen die daar niet thuishoren. De drinkwaterbedrijven moeten als gevolg extra zuiveren of inname tijdelijk staken. Zo kon drinkwaterbedrijf Evides in 2016 47 dagen lang geen water uit de Maas innemen. Ook hoorden we de afgelopen jaren regelmatig over lood in het water in Amsterdam.

Toch is het water in Nederland van hoge kwaliteit en is er geen reden bijvoorbeeld om flessenwater te gaan drinken. Maar door de druk op de waterbronnen moet er extra water gezuiverd worden, en dat kost geld. Ook het bijbouwen van zuiveringsinstallaties brengt kosten met zich mee. Bovendien wordt het onder de grond steeds drukker door de energietransitie, door onder andere het boren naar geothermie. Hierdoor kan er geen grondwater gewonnen worden voor drinkwater. Het is voor de toekomst van goed drinkwater dus zaak om ervoor te zorgen dat stoffen die niet thuishoren in het water er ook niet terecht zullen komen, om zo ook de druk op waterbronnen te verminderen. VL Tekst: Féline van der Linde


(H)eerlijk gezuiverd water voor groot en klein Voordelen: � � � �

Geen elektriciteit aansluiting nodig Geen water aansluiting (Aqualine) Geen afval water Kan regen en slootwater filteren (Aqualine)

Verwijdert o.a.: � � � � �

Lood Chemicaliën, medicijnen, hormonen, pesticiden GenX Micro plastics Virussen (Saqua)

www.tradeline.nl | +31 (0) 35 628 47 08

| Tradeline, Hilversum Al 20 jaar gespecialiseerd in water filtering


VSNR |

48

Vrouwen aan de top Op 8 maart 2021 is het weer zover. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd, staan we op deze dag stil bij de rechten van de vrouw.

4x

VOOR DE FEMALE ENTREPRENEUR

Nice Girls Don’t Get The Corner Office – Lois P. Frankel Liefde brengt je heel ver, maar niet op de werkvloer. Om carrière te maken moet je soms ook hard kunnen zijn. Nice Girls Don’t Get The Corner Office gaat over de meest gemaakte fouten van vrouwen op hun werk en zit vol praktische adviezen.

Babe, You Got This – Emilie Sobels In Babe, You Got This vind je de adviezen en tips van meer dan twintig inspirerende, succesvolle vrouwelijke ondernemers en zakenwonders. Hoe hebben zij hun successen behaald zonder gek te worden van de constante druk?


VSNR |

Foto: Pixabay

49

D

e verschillen tussen mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt zijn nog steeds enorm groot. Het komt nog regelmatig voor dat mannen een hoger salaris hebben en fulltime werken, terwijl vrouwen vaker parttime werken, zorgen voor het huishouden en de kinderen. Ook het salaris dat zij verdienen is vaak lager, wat het lastig maakt voor vrouwen om economisch zelfstandig te zijn, zo is te lezen op de website van Women Inc. Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor vrouwen en hun rol in de maatschappij en het belang daarvan. NEW YORK

De datum 8 maart is gekozen omdat de eerste staking van vrouwen op 8 maart 1908 in New York plaatsvond. Vrouwen in New York stonden toen op tegen de erbarmelijke arbeidsomstandigheden in de textielindustrie. Negen jaar na de staking kwamen ook de vrouwen in Sint-Petersburg op deze datum in actie voor betere arbeidsomstandigheden in de textielindustrie. THEMA

Elk jaar krijgt Internationale Vrouwendag een ander thema. Dit jaar is dat ‘Invloed met Impact’, meldt Internationale-vrouwendag.nl. Besluiten op bestuurlijk niveau worden nog vaak door mannen gemaakt en de vrouw verdient minder als zij een zelfde positie bekleedt als een man. Er zijn dus een hoop dingen die nog moeten veranderen. Maar het thema van dit jaar moet positiviteit uitstralen. De problemen en verharding in de maatschappij tegengaan door op een positieve manier in te steken op de maatschappelijke problemen die op het bordje van de vrouw liggen is het doel. Daarnaast worden dit jaar ook thema’s aangesneden die specifiek vrouwen betreffen, zoals het doorbreken van het taboe rondom huiselijk geweld en abortus.

Lean In – Sheryl Sandberg Sheryl Sandberg is COO van Facebook en heeft dus genoeg interessante verhalen te vertellen. Lean In roept op tot actie en laat zien wat vrouwen allemaal kunnen.

Elk jaar krijgt Internationale Vrouwendag een ander thema. Dit jaar is dat ‘Invloed met Impact’. VROUWELIJKE ONDERNEMERS

The Next Women publiceert elk jaar een lijst met de honderd meest succesvolle vrouwelijke ondernemers. Zonder nummer één en gebaseerd op zaken als omzet en winst over het afgelopen jaar. De winnaars zijn in vijf categorieën verdeeld: het rolmodel, de changemaker, de groeier, de nieuwkomer en de international. The Next Women is negen jaar geleden begonnen met het idee om vrouwelijke ondernemers en het belang van hun rol zichtbaar te maken en rolmodellen te creëren voor andere ondernemers. De ondernemers zijn vervolgens op basis van hun omzet verdeeld in vijf categorieën. In de diamant categorie met een omzet van meer dan vijftig miljoen is Corinne Vigreux van TomTom te vinden. Anita Veenendaal van KeyKeg, staat met een omzet tussen 25 en 50 miljoen in de platinum categorie. Met haar bedrijf produceert en verkoopt zij recyclebare plastic fusten voor dranken als bier en wijn. En Steffy Roos is in de laatste categorie, Bronze (met een omzet tussen de twee en vijf miljoen), te vinden met haar bedrijf Du Maine Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht. Het complete overzicht vind je op Thenextwomen.com. VL Tekst: Féline van der Linde

Mijn verhaal – Michelle Obama Als je dit boek nog niet gelezen hebt, dan wordt het nu toch echt wel tijd dat je dat gaat doen. In deze openhartige memoires vertelt Michelle Obama over het vinden van de balans tussen werk, gezin en de politieke carrière van haar man.


VSNR |

50


Opladen wordt steeds makkelijker Elektrisch rijden wordt in Nederland steeds populairder en dat gaan we ook terugzien in onze infrastructuur. Laadpalen gaan steeds meer deel uitmaken van het straatbeeld en voor bedrijven met tien parkeerplaatsen of meer is het sinds dit jaar verplicht om ook een laadpaal aan te bieden, om elektrisch rijden verder te stimuleren.

E

en aantal jaren geleden stelde de Europese Commissie het doel om de CO2-uitstoot in 2030 met veertig procent te verminderen. Oplaadpunten voor elektrische voertuigen bij commerciële gebouwen zijn vanaf dit jaar ook bij dat plan inbegrepen. Voor elke tien parkeerplaatsen moet er ten minste één laadpaal geplaatst worden. Daarnaast moeten op ten minste tien procent van de overige parkeerplaatsen voorbereidingen getroffen zijn om ook hier in de toekomst laadpalen te kunnen plaatsen. Als ondernemer moet je dus ook na gaan denken over het soort laadpaal dat je nodig hebt, want niet elke laadpaal heeft dezelfde functionaliteiten. GEWOON OF SNEL LADEN?

De meeste laadpalen die je bij mensen met een elektrische auto op de oprit ziet staan of die bij kantoren geplaatst worden, zijn gewone laadpalen, zo meldt de ANWB. Laden bij zo’n laadpaal gaat met een normale snelheid en wordt dus vooral gedaan op momenten dat je de auto niet nodig hebt. Overdag op de parkeerplaats van je kantoor, bijvoorbeeld. Afhankelijk van het soort laadpaal en de auto duurt het opladen van je auto bij een normale laadpaal zo’n zes tot tien uur. Als je werknemers tijdens de werkdag echter veel gebruik moeten maken van de auto, kan een snellaadpaal een betere keuze zijn. Met deze snellaadpalen kan je accu in twintig tot veerig minuten weer opgeladen worden tot zo’n tachtig of negentig procent.

Snellaadpalen zijn echter wel complexer en daarmee ook duurder dan gewone laadpalen. Dat zie je ook terug in het tarief dat energieleveranciers rekenen per kilowatt. Ga dus goed bij jezelf na of jij en je werknemers dit echt nodig hebben en laat je hierover informeren.

Voor eigenaren van laadpalen is de verlaagde energiebelasting erg aantrekkelijk. FISCALE VOORDELEN

Naast de plaatsing van meer laadpalen zijn er ook veel fiscale voordelen die het elektrisch rijden moeten stimuleren. Als je een elektrische auto leaset en deze ook privé gebruikt betaal je hiervoor bijvoorbeeld een lager bijtellingstarief dan voor een auto met verbrandingsmotor. Tot 2026 gaat dit tarief echter wel elk jaar omhoog, totdat deze gelijk is aan die van alle andere auto’s. Het is daarom voordelig om nu over te stappen, zodat je nog een aantal jaren profijt hebt van de regeling. Ook betaal je geen BPM, omdat je een auto rijdt die geen CO2-uitstoot, en is de wagen tot 2024 vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting. Voor eigenaren van laadpalen is de verlaagde energiebelasting erg aantrekkelijk. De eigenaar van een laadpaal met eigen aansluiting op het stroomnet, betaald een lagere belasting op de geleverde elektriciteit, zo meldt de ANWB. Laadpaaleigenaren zijn normaal gesproken iets minder dan tien cent per kWh aan belasting kwijt over de eerste 10.000 kWh, maar nu is dat slechts iets meer dan vijf cent. Per laadpaal kan dit je een besparing van ongeveer 470 euro per jaar opleveren. Hierdoor wordt het plaatsen van laadpalen nog aantrekkelijker gemaakt, wat weer zal bijdragen aan meer aanbod en lagere oplaadtarieven. VL Tekst: Marjon Kruize

VSNR |

Foto: Pixabay

51


EHS Plug-in Hybrid

€ 34.990

Configureer direct

Profile for ANALYSE. | European Media Partner

The Visionaire Life #14 - De Duurzame Editie  

Gedistribueerd met Het Parool.

The Visionaire Life #14 - De Duurzame Editie  

Gedistribueerd met Het Parool.