Page 1

VSNR Commerciële Bijlage bij deze krant

Mei 2019

Edition #2 thevisionairelife.nl

THE VISIONAIRE LIFE

Economie Wonen Gezondheid Reizen Fashion Food & Drink Tech Mobiliteit

Freddy Tratlehner ‘Er zit een dualiteit in me, en daar speel ik graag mee’


WWW.LOODS5.NL

meubels accessoires bedden keukens design kunst

Amersfoort Maastricht Sliedrecht Zaandam Duiven (eind 2019)


14

D

In deze editie zullen wij dan ook volop aandacht besteden aan het zomerseizoen. Zo houden we je op de hoogte van de leukste festivals, bespreken we de beste manier om in de zomer van je balkonnetje te genieten en geven we tips voor prachtige reizen die je deze zomer kan ondernemen. Ook wordt er in deze editie veel aandacht besteedt aan kunst en cultuur. We spreken bijvoorbeeld met kunstenaar Freddy Tratlehner, beter bekend als Vjeze Fur van De Jeugd van Tegenwoordig. Hij staat vooral bekend om zijn bizarre teksten, maar Freddy is daarnaast ook veel actief in zijn atelier als kunstenaar. Hij vertelt ons over zijn kunst en de tegenstrijdigheid daarin.

8

34 28

48 3 Inhoud |

e vogeltjes fluiten, de bomen zijn weer groen en het kwik kruipt langzaam maar zeker omhoog: de zomer is in aantocht! De afgelopen weken hebben wij het aantal bootjes op de gracht die langs ons kantoor loopt sterk zien toenemen, en geef ze eens ongelijk, niets is fijner dan in de zon door de Amsterdamse grachten varen.

Natuurlijk wordt er ook aandacht besteed aan Vaderdag en zetten we hiervoor de beste cadeautips op een rij. Wij wensen je veel leesplezier!

inhoud 8 Meer Tesla’s op zee

The Visionaire Life wordt dit jaar nog vier keer gedistribueerd met Het Parool. Wil je adverteren of heb je tips voor ons? Neem dan contact met ons op! Volgende edities: 26 juli 2019 27 september 2019 29 november 2019 20 december 2019

VSNR THE VISIONAIRE LIFE

Campagne Manager: Roos Naftaniel & Michele Schloss Managing Director: Amanda Ghidoni Chief Content Officer: Mats Gylldorff Redacteur: Marjon Kruize Grafische Vormgeving: Rowan Brandt Coverfoto: Justin Rahantoknam Assistent fotografie coverfoto: Hedwig Visser Tekst: Esra Buke, Nadine Fischer, Mark van der Heijden, Jerry Huinder, Marjon Kruize, Claudia Pietryga, Hugo Schrameyer, Sylvana Terlage Distributie: Het Parool Contact redactie: marjon.kruize@europeanmediapartner.com Contact adverteren: michele.schloss@europeanmediapartner.com

12 Verbind je tuin met je interieur 14 Van klein balkon naar minituin 16 Profiel: Freddy Tratlehner 24 Vet bevriezen en verliezen 28 Gespecialiseerde fitness studio’s groot succes 34 De mooiste plekken in Japan

16 CONTENT WITH A PURPOSE European Media Partner Nederland B.V Keizersgracht 424, NL-1016 GC Amsterdam Tel.: +31 20 808 82 00 Email: nl@europeanmediapartner.com www.europeanmediapartner.com

36 De ultieme koffiegids 40 Fijne voeding voor de zomer 44 Zomerse cocktails 46 Een slimmer huis 50 Een auto delen? Graag!

European Media Partner is gespecialiseerd in contentmarketing en native advertising. Wij combineren redactionele inhoud met themakranten die bij toonaangevende dagbladen zijn bijgevoegd. Wij zorgen ervoor dat de boodschap van uw merk wordt overgebracht, en uw doelgroep de juiste beslissingen neemt.


Casa Jewelry

www.casajewelry.eu


Hot and happening in Amsterdam

Film

Viva España

Op het Amsterdam Spanish Film Festival kan je dit weekend genieten van de mooiste Spaanse films. Hier zie je de grootste Spaanse blockbuster, maar ook indie, artistieke en experimentele films uit Spanje en Latijns Amerika. Op het programma staan films uit de meest uiteenlopende genres. Naast prachtige films zijn ook de filmsterren en regisseurs aanwezig op het festival. Er heerst een feestelijke sfeer en naast kijken naar de films kan je ook vragen aan de makers stellen. De films zijn natuurlijk in het Spaans, maar worden in het Engels ondertiteld, zodat het geen probleem is deze te volgen als je Spaans niet zo sterk is.

V

Foto: ASFF

In onze stad gebeurt natuurlijk altijd wel wat. Wij zetten een aantal leuke opties voor je op een rijtje.

Vakantie aan zee: Glamping Strand49 Zoekt u een camping aan de Noord-Hollandse kust? Strand49 is een heerlijke camping en glamping in Sint-Maartenszee, nabij Petten en Callantsoog. Op deze camping in Noord-Holland kunt u kamperen in stijl of heerlijk genieten in één van de luxe verhuuraccommodaties, dit alles in een natuurlijke omgeving. Onze standplaatsen zijn zeer ruim, want ze zijn maar liefst minimaal 100m². Kamperen met privé sanitair in 4 tot 6 persoonshuizen nabij Callantsoog.

info@strand49.nl | 0224228125 | www.strand49.nl


Wine

Arts & culture

Van gelegenheidsdrinker tot vinoloog

Kunst van over de hele wereld Afgelopen woensdag, 29 mei, ging de 72ste editie van het Holland Festival van start. Nieuwe namen en grote meesters van over de hele wereld zullen een plek vinden op de Amsterdamse podia. Dit is het eerste jaar waarin gewerkt wordt met associate artists. Dit jaar zijn dit de Zuid-Afrikaanse William Kentridge en de Congolese Fuastin Linyekula. Naast nieuw werk van beide kunstenaars zullen ook werken van aan hen gerelateerde artiesten te zien zijn. Ook wordt recent werk van onder andere Anne Teresa De Keersmaeker en AngĂŠlica Liddell getoond.

The Head & The Load Het Holland Festival opende afgelopen woensdag in Theater Amsterdam met The Head & The Load, een nieuwe muziektheatervoorstelling van William Kentridge

Foto: Stella Oliver

Trends |

6

In totaal worden op het Holland Festival 64 producties gepresenteerd, verdeeld over 26 dagen. Ook vindt er een uitgebreid contextprogramma plaats met debatten, workshops en inleidingen, voor wie zich verder wil verdiepen in de hoofdprogrammering. Het festival loopt nog tot 23 juni 2019.

Shoes

Zeldzame merken en exclusieve designs

Op 1 en 2 juni komt het grootste sneakerevent van Europa opnieuw naar de Kromhouthal in Amsterdam. Hier koop je uiteraard de meest zeldzame en exclusieve sneakers, maar vind je ook toffe exposities en talkshows waarin de laatste trends worden besproken. Grote internationale merken, winkels, verzamelaars en liefhebbers komen hier samen om hun grote passie te bespreken. Dit jaar staat de rol van de designer centraal. Sneakermerken gaan steeds vaker samenwerkingen aan met vooruitstrevende ontwerpers. Deze ontwerpers herinterpreteren bestaande modellen, maken gebruik van de nieuwste technologische ontwikkelingen en komen tot onconventionele ontwerpen. Ze trekken hierdoor een breed publiek, zowel binnen als buiten de sneakerscene. Verwen jezelf met een exclusief paar!


Eet, dans en drink Kom langs in het Amsterdamse bos en maak kennis met wijnen uit alle windstreken. Foto: Bacchus Wijnfestival

Een oester bij je Chablis bijvoorbeeld, of een heerlijke burger bij je wijn uit Napa Valley. De keuze is reuze, ook voor vegetariĂŤrs en vegans. En dat alles wordt uiteraard begeleid door een gezellig muziekje. Eet, dans en drink.

Foto: Sneakerness

Kleurrijke foodtrucks en topchefs zorgen op het festival voor de lekkerste wijn-spijs combinaties.

Dine

Foto: Satchmo

Foto: Bacchus Wijnfestival Geen 18, geen alcohol.

Het Bacchus Wijnfestival heeft voor elke wijnliefhebber wat wils. Ook dit jaar staat het Amsterdamse Bos weer twee weekenden volledig in het teken van wijnen en alles wat daar mee te maken heeft. Amsterdamse wijnwinkels en -makers presenteren op 7, 8, 9, 10, 14, 15 en 16 juni meer dan 300 wijnen uit alle windstreken. Het festival biedt je naast heerlijke wijnen, ook de perfecte kans om je wijnkennis te vergroten bij een van de vele proeverijen of masterclasses.

Goed eten, lekkere cocktails en zwoele jazz

Een steakhouse met net dat beetje extra, dat is restaurant Satchmo. Het restaurant huist in een monumentaal pand op het Rokin, en vanbinnen waan je je in een prachtige jazzclub. Een marmeren bar trekt gelijk de aandacht en de fluwelen banken nodigen uit tot plaatsnemen. En dat alles onder het genot van een heerlijke cocktail, een wijntje en de beste jazzmuziek, die geregeld live gespeeld wordt. Maar het allerbelangrijkst is natuurlijk het eten. En ook dat is zeer zeker de moeite waard. Geniet bijvoorbeeld van een heerlijke black label tenderloin, simmental rib-eye of xxl tomahawk steak. Of ga voor de steak tartare met sous-vide gegaarde eidooer, huisgemaakte kimchi en srirachasaus. En als vlees niet zo jouw ding is, dan zijn er ook genoeg vis- en vegetarische opties te proberen.

Eten met een knipoog naar Armstrong Satchmo was ook de bijnaam van jazztrompettist Louis Armstrong. Een mooie ode aan de jazzmuziek dus!

Foto: Satchmo

Foto: Sneakerness

Sneakerliefhebbers, verzamelen Op Sneakerness vind je niet alleen de nieuwste designs en ontwerpen, maar ook toffe exposities en talkshows.


Foto: Carla Dik

Meer Tesla’s op zee Dat het MSC-keurmerk staat voor duurzaam gevangen vis is bij velen wel bekend. Welke stappen worden er nog meer genomen om de visserij te verduurzamen?

W

anneer je vis koopt met het MSC-keurmerk weet je zeker dat je duurzame vis in huis haalt, omdat er bij het vissen onder andere rekening wordt gehouden met het visbestand en het ecosysteem. Het MDV1-schip ‘Immanuel’ is de eerste duurzame kotter ter wereld en vangt niet alleen vis volgens de MSC-richtlijn, maar gaat daarnaast nog een stapje verder. Hybride motor

Het vaartuig is, onder leiding van sectorspecialist Flynth, door een team van vissers, technici en wetenschappers gebouwd en vaart sinds 2015 als een pilot. Een tweede en derde exemplaar zijn inmiddels in aanbouw. “Elk aspect is verduurzaamd en aan alles is gedacht”, legt Kramer uit. “Dankzij een innovatief totaalconcept, van een hybride dieselelektrische motor tot een revolutionaire rompvorm, is ten opzichte van een gewone kotter een brandstofbesparing en CO2-emissiereductie van 60 procent gerealiseerd. Het schip vaart ook rustiger waardoor een stuk minder brandstof wordt gebruikt.” Andere eigenschappen zijn onder meer een speciale coating aan de buitenkant die snelle slijtvorming door het zoute zeewater tegen gaat, warmteterugwinning en een slim vissorteersysteem. Ook maakt de MDV1 gebruik van twinrigpuls, een nieuwe vangstmethode waarbij pulsvissen wordt gecombineerd met de zuinige twinrigmethode. Het pulsvissen is een methode waarbij de vissen die op de bodem leven door Foto: Presfoto

Duurzaamheid |

8

Hendrik Kramer, eigenaar van de MDV1, kwam in 2013 in contact met het Masterplan Duurzame Visserij. “Er werd een oproep gedaan om mee te denken over het ontwikkelen van een duurzaam schip. Dat leek me wel wat, een beweging in gang zetten naar verduurzaming.”

lichte elektrische schokjes worden opgeschrikt en het net in zwemmen. Deze methode zou minder belastend zijn voor het ecosysteem en veel meer brandstof besparen dan de gangbare boomkormethode, waarbij met zware kettingen de grond wordt losgewoeld en er sprake is van veel bijvangst. Helaas voor met name Nederlandse vissers die de afgelopen jaren veel geld aan pulsnetten hebben uitgegeven, heeft het Europese Parlement deze techniek onlangs definitief verboden, omdat Nederland hiermee een te grote voorsprong zou hebben op vissers uit andere Europese landen. Kramer betreurt de beslissing van de EU. “We zijn hiermee tien jaar teruggeworpen in de tijd. Ondertussen mogen er wel grote windparken op zee worden gebouwd, waarmee door de bouwwerkzaamheden paaiplaatsen verloren gaan en zeedieren hun navigatie verliezen omdat duizenden kilometers van de zeebodem worden opgesneden voor het aanleggen van kabels. Maar de klimaatvriendelijke pulstechniek mag niet. Ik vind het wat dat betreft erg jammer dat de methode een slecht imago heeft gekregen, terwijl er juist met hart en ziel wordt gezocht naar manieren om te verduurzamen.” Zeetijgers

Kramer is van mening dat ook de consument duurzame keuzes kan maken en vindt dat zalm eigenlijk vandaag nog van het menu af moet. “Deze vissoort wordt vaak gekweekt en is een soort tijger van de zee die een hoop voeding nodig heeft om te groeien. Er is namelijk tot zes kilo vis nodig voor één kilo zalm.” Liever ziet hij dat de Nederlander wat vaker voor lokale soorten kiest zoals schol, tong, wijting, langoustines, griet en schar. Of de Noordzee last heeft van overbevissing? “In de Noordzee is geen sprake van overbevissing, omdat we met een quotum werken en op die manier de vispopulatie groot genoeg blijft om zich voort te blijven planten.” Kramer vult gepassioneerd aan. “Vis is zo’n mooi product waar je met veel respect mee om moet gaan. De voedselindustrie gebruikt veel antibiotica en ook paprika’s en tomaten komen uit de kas. Er is dus eigenlijk geen biologische voeding meer te krijgen. Wilde vis dat is écht, puur en ook heel gezond voedsel. Laten we dus wat vaker voor een lokale vis kiezen, op een duurzame manier gevangen en gewoon uit onze eigen Noordzee.” VL

Tekst: Claudia Pietryga

Duurzame keuzes maken Als je duurzame vis wilt eten kun je het beste gaan voor een lokale vissoort, zoals schol of tong.


Heilbot, zeeduivel en griet. Het zijn stuk voor stuk vissen uit de Noordzee. Maar ze belanden eigenlijk maar zelden bij de Nederlander op zijn bord.

Voer code :

AMSTERD AM in bij bestell

10,-

ing voor

korting

Alle Nederlanders aan de

duurzame vis! Ondanks dat Nederland aan zee ligt, eten we betrekkelijk weinig vis. Volgens het Visbureau nog geen tien kilo per jaar en dat is ruim de helft van het Europese gemiddelde. Terwijl vis omega-3, ijzer en eiwitten bevat en het Voedingscentrum aanraadt om het minstens één keer per week te eten. “We eten in Nederland veel te weinig vis. Kijk maar naar het aanbod in de supermarkt, twaalf meter aan vleesproducten en één meter vis”, legt Hendrik Kramer, mede-initiatiefnemer van Freshly Fish, uit. “Er zijn weinig speciaalzaken en het visaanbod in de winkels is vrij beperkt ten opzichte van de soorten vis die er zijn en bovendien weet een Nederlander ook niet goed hoe hij verse vis moet schoonmaken en bereiden.”

Gemak

Daar moest verandering in komen. Kramer sloeg met drie anderen de handen ineen en lanceerden onlangs de Freshly Fish visbox. Een maandelijks pakket, zonder abonnement, met 12 tot 16 porties verse, gemarineerde, gefileerde vis voor twee personen die gekoeld thuisbezorgd wordt. “Gemakkelijker vis eten kan bijna niet”, zegt Kramer. “Je schuift de bakjes in de oven en je bent klaar. Met de

bijgeleverde receptenkaartjes kun je een complete maaltijd maken als je dat wilt.” En wil je het later in de maand eten, dan passen de kleine bakjes makkelijk in de vriezer.

Duurzame vis

Belangrijk uitgangspunt is duurzaamheid. “Al onze vis is namelijk duurzaam. We bieden onder meer door het MDV1-schip gevangen seizoensvis uit de Noordzee aan, zoals schol, tong en tarbot. Onze zalm is van het nieuwe merk Värlaks uit Noorwegen. Deze zalm heeft zelfs nog hogere kwaliteitseisen dan de BIO-variant, er wordt daarbij geen gebruik gemaakt van antibiotica, hormonen of behandelmethoden met chloor. De voetafdruk is ook heel klein: 1 kilo voer voor 1 kilo vis.” Ook aan andere aspecten is gedacht om de box zo duurzaam mogelijk te maken. “We leveren maar eens per maand en kopen alleen vis in die daadwerkelijk is besteld. Op deze manier heeft de klant echt een vers product en is er geen verspilling”, legt Kramer uit. De kleine aluminium bakjes waarin de vis wordt geleverd zijn net zoals de kartonnen doos te recyclen. Ook is er gekozen voor koeltrans-

port in plaats van levering via een pakketdienst. “De boxen worden vervoerd in een gekoelde bus, die ook ander koeltransport doet. Dit scheelt een hoop benzine en is beter voor het milieu.”

CO2-uitstoot

Kramer hoopt Nederlanders te verrassen en enthousiasmeren, maar nog belangrijker vindt hij het dat er hoe dan ook duurzamere keuzes worden gemaakt. Of de consument nu vis uit de box of een duurzame variant uit de winkel eet. “Een dag zonder rundvlees bespaart evenveel water als een maand niet douchen. Vlees heeft een hogere CO2-uitstoot dan vis en het voordeel van vis is dat hij zich snel kan voortplanten. Waar een koe maar één kalfje per jaar kan werpen, legt een kabeljauw tot één miljoen eitjes per jaar. Natuurlijk wordt daar een groot deel van opgegeten door andere vissen, maar alsnog biedt het veel voedsel voor de mens en er komt bij wilde vangst, in tegenstelling tot landbouwdieren, geen extra waterverbruik of voedsel bij kijken. Door vis te eten in plaats van vlees, kies je dus niet alleen voor gezonde voeding, maar draag je ook bij aan een duurzamere wereld en een beter milieu.”

Probeer nu ook een Freshly Fish visbox met wel €10,- KORTING! Ga naar www.freshlysfish.nl en gebruik de kortingscode: AMSTERDAM


Foto: Fotolia

Doe maar

Duurzaam

Solar: voor een zonnige toekomst Het aantal Nederlanders met zonnepanelen op het dak is explosief gegroeid, overal verrijzen zonneparken en er komt een drijvend zonnepark in de Noordzee. Maar de zon schijnt geen 24 uur per dag, dus vraagt de opvang van de pieken en dalen in opwek om een oplossing.

Duurzaamheid |

10

Miro Zeman Hoogleraar Electrical Sustainable Energy aan de TU Delft.

De populariteit van solar heeft volgens Miro Zeman, hoogleraar Electrical Sustainable Energy aan de TU Delft, vooral te maken met de dalende prijzen door de aanvoer van goedkope zonnepanelen uit China. “De terugverdientijd is ondertussen 7 à 8 jaar, terwijl de panelen zo’n 25 jaar mee kunnen.” Het geeft volgens Zeman, zelf al 16 jaar trotse eigenaar van zonnepanelen, bovendien ‘een fantastisch gevoel’ om bij zonnig weer je energiemeter de andere kant op te zien draaien. “Hoe geweldig is het om zelf je elektriciteit te kunnen genereren? Mensen zijn daardoor ‘prosumer’

geworden in plaats van ‘consumer’.” Voor een verdere schaalvergroting van solar toepassingen in de bebouwde kom zijn verbeteringen van zowel het rendement als het uiterlijk van zonnepanelen nodig. Zeman: “Daarvoor is de samenwerking met architecten belangrijk. Waar hebben zij behoefte aan bij het realiseren van nieuwbouw of de renovatie van bestaande gebouwen? Daarnaast zou je zonnecellen van additionele functionele lagen kunnen voorzien. Naast de laag waarmee elektriciteit wordt opgewekt kun je bijvoorbeeld denken aan een warmte-genererende laag en eentje die meer licht doorlaat naar de zonnecel.” Tenslotte is de opslag van zonne-energie in batterijen of moleculen (zogenaamde e-refinery) een ontwikkeling die nog in de kinderschoenen staat. Volgens Zeman is dat echter niet alleen een kwestie van technologie. “Daarvoor zal er ook in de politiek het een en ander geregeld moeten worden.”

Windenergie: Nederland heeft de wind mee Onlangs werd bekend dat Nederland drie grote offshore windparken gaat aanleggen in de Noordzee. De verwachting is dat windenergie daarmee in 2030 in 40% van de totale elektriciteitsbehoefte van Nederland kan voorzien.

Simon Watson, hoogleraar Wind Energy Systems aan de TU Delft, vindt de komst van die offshore windparken een heuglijke ontwikkeling, die in belangrijke mate kan bijdragen aan het terugdringen van de CO2-emissie. Voor de zichtbaarheid van de windmolens hoeven bezorgde kustbewoners en recreanten niet te vrezen: de nieuwe parken komen namelijk maar liefst 50 km van de kust. Met de milieu-impact zal het ook wel meevallen, verwacht Watson. “Het grootste probleem is waarschijnlijk de geluidsoverlast in de bouwfase. Maar daar kun je van tevoren wel een oplossing voor bedenken.”

Het feit dat zo’n park zonder staatssubsidie wordt aangelegd, kan voor het imago van windenergie ook zeker geen kwaad. Al is dit argument volgens Watson een beetje een wassen neus, omdat de overheid wel degelijk meebetaalt aan het aanleggen van de benodigde infrastructuur door TenneT. “Maar uiteindelijk krijgen alle energiebronnen enige vorm van staatssubsidie. Zelfs fossiele bronnen.” Waar wij wat Watson betreft uiteindelijk naartoe moeten is een vorm van energiemanagement, gestoeld op de combinatie van zon en wind, waarbij je op Europees niveau afspraken maakt over de uitwisseling van stroom uit zon en wind. “Noordelijke landen kunnen windenergie exporteren naar andere regio’s op het moment dat er veel wind is, in ruil voor zonnestroom uit zuidelijke landen met meer zonuren.” VL

Tekst: Marjon Kruize

Simon Watson Hoogleraar Wind Energy Systems aan de TU Delft.


Een wereld vol thee Visit our blendstore at Singel 412 Amsterdam or online www.artezayne.com

“Wakker Worden!”

Duurzame burgers verlagen energietarieven om | nieuwe energie is niet de zoveelste energieleverancier, maar een collectief van lokale duurzame burgerinitiatieven. Ze hebben geen winstoogmerk, wat ze onderscheidt van de andere landelijke spelers. Hiermee waait er een frisse wind door het energielandschap, die zorgt voor lagere duurzame energietarieven en een versnelling van de energietransitie. Lokale energieopwekking Met duurzame bronnen als zonnepanelen en windmolens in de directe omgeving, wekt een aantal burgers die verenigd zijn in een coöperatie zelf lokaal 100% duurzame elektriciteit op. Deze elektriciteit wordt weer geleverd aan de inwoners in de regio. Je kan dus gewoon zien waar jouw energie vandaan komt en hier profiteren de lokale economie en huishoudens ook nog eens financieel van. Zonder de commerciële belangen die traditionele energiemaatschappijen hebben, maar echt door en voor de Nederlandse huishoudens. André Dippell, directeur van om | nieuwe energie, legt uit: “Binnen ons collectief zien wij dat betrokken burgers het heft in eigen hand willen nemen. De eigen omgeving verduurzamen, maar daar ook echt zelf van profiteren. Als collectief brengen we het terug naar de burgers: we doen het samen en voor elkaar.” om | nieuwe energie is daarom al 4 jaar op rij door de Consumentenbond, Greenpeace, Wise en Natuur & Milieu uitgeroepen tot groenste leverancier van Nederland. Geen winstoogmerk, dus lagere energieprijs Als burgercollectief hoeft er uiteraard geen winst gemaakt te worden voor grote aandeelhouders en dus wordt het verdiende geld weer geïnvesteerd in

nieuwe duurzaamheidsprojecten en het verlagen van de energietarieven. “We zijn nu al een van de goedkoopste met onze tarieven, maar het is onze intentie om de energietransitie in Nederland te versnellen. Dit kan wanneer duurzaam nog betaalbaarder wordt. Van de omzet dienen verder alleen de operationele kosten gedekt te worden. Door efficiënt te blijven werken kunnen tarieven dalen naarmate wij als collectief groeien. Dus hoe meer mensen zich aansluiten des te goedkoper onze energie wordt!” geeft André Dippell aan. Iedereen om? Dan jaarlijks honderden euro’s goedkoper! om | nieuwe energie is een collectief van 40 lokale energie coöperaties, waar nu al voor enkele honderdduizenden huishoudens energie opgewekt wordt. Wanneer het collectief zo groot zou zijn als enkele grijze en traditionele energieleveranciers, dan gaat de energierekening van alle klanten blijvend met honderden euro’s per jaar naar beneden. Dat is dus bovenop de huidige scherpe tarieven. Daarmee wordt het om | nieuwe energie collectief niet alleen de duurzaamste, maar tevens de goedkoopste in de markt en hoef je dus nooit meer te switchen om eenmalige kortingen te krijgen. Echt groen én goedkoop? Het kan! Wakker worden dus! Iedereen wordt uitgedaagd om te vergelijken en te kijken naar de wijze waarop dit collectief met de omgeving omgaat. Zeker weten dat mensen dan om zijn. Ga naar samenom.nl/wakkerworden


Verbind je tuin met je interieur Lekker loungen: het huiskamergevoel in je tuin

Met mooi weer is het natuurlijk superzonde om binnen te zitten. Buiten zijn is niet alleen fijn, maar ook nog eens hartstikke gezond (vitamine D). Zorg er dus voor dat je tuin royaal voorzien is van fijne zitplaatsen. Een fijne bank om op te loungen en een tuintafel of picknickset om aan te borrelen en te eten bijvoorbeeld. En vergeet je trouwe viervoeter(s) niet. Die relaxen graag met je mee op een zacht hondenkussen of een leuke loungeplek!

Werk ook buiten met je favoriete kleuren, motieven en patronen

Hou je van wit en streepjesmotieven of loop je juist warm voor warme kleuren en rustige motieven? Je kunt de stijl die je binnen hebt eenvoudig doortrekken naar je tuin. Doe dat met woonaccessoires zoals bloempotten en (sier)kussens. Dat is makkelijk en ook heel voordelig.

Wonen |

12

Maar je kunt ook een stapje verdergaan. Heb je Portugese tegels in je keuken, hal of badkamer? Laat die dan terugkomen in je tuin. Er bestaan namelijk ook soorten die uitstekend geschikt zijn voor buiten. En is (het doek van) je zonnescherm aan vervanging toe? Het staat prachtig als de kleuren hiervan matchen met je interieur.

Groen moet!

Een huis is pas een thuis als je mooie planten hebt staan of hangen. Groen staat tenslotte gezellig en is ook heel goed voor het klimaat in huis. Maar dat geldt natuurlijk ook voor je tuin. Een tuin is geen tuin zonder planten en met wat mooie bloemen maak je de bijtjes ook weer een beetje blij. En het is het allermooist als ook die planten goed matchen. Sommige soorten bamboe doen het ook prima in huis. En wist je dat je lavendel ook binnen kunt neerzetten? Staat supermooi en van de geur ervan word je heerlijk relaxed. Ze willen allebei wel graag wat zonlicht. Groente en fruit horen natuurlijk ook bij de groentrend. Horizontale tuinen, verticale tuinen, het mag tegenwoordig allemaal. VL

Tekst: Sandra van Koningshoven

Écht verduurzamen doen we samen Nederland streeft naar het versnellen van de energietransitie. Dit kan alleen door het toegankelijk en betaalbaar maken van duurzaamheid voor iedereen. “Om daar écht serieuze stappen in te zetten, is lokale opwek zonder winstoogmerk onmisbaar”, aldus André Dippell, directeur van om | nieuwe energie. Zo investeren zij hun verdiende geld in nieuwe duurzaamheidsprojecten en het verlagen van de energietarieven. “Zo’n aanpak verandert de manier waarop we met energie omgaan compleet. Het geeft het eigenaarschap terug

aan de burger. Hoe meer deelnemers, hoe betaalbaarder de energie en hoe groter de stimulatie van de lokale economie en verduurzaming.” Met behulp van duurzame bronnen als zonnepanelen en windmolens wordt in de directe omgeving door lokale coöperaties energie opgewekt en geleverd aan inwoners en bedrijven in de regio. “De kracht zit hem in de lokale samenwerkingen. We kunnen met elkaar de markt veranderen en energie honderd procent duurzaam én goedkoop maken.” Tekst: Nadine Fischer

Meer over wonen Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met WONEN.nl, en verscheen eerder al op hun blog.


FLAGSHIP STORE BENELUX +32 (0) 3 475 15 15 info@anyway.be

VERDELERS Assen 0592 371 500 Berkel en Rodenrijs 010 511 5905 Goirle 013 534 5002 Zevenbergen 0168 370 126

www.anywaydoors.nl


Van klein balkon naar minituin Voor wie het deze zomer met een klein balkon moet doen, is er goed nieuws. Je kunt er veel meer mee dan je waarschijnlijk denkt. Met deze tips maak jij jouw balkon net zo ontspannen en gezellig als een tuin. Comfortabel zitten

Wonen |

14

Start eerst met je zitmeubels en decoreer de rest er omheen. Op een balkon heb je vaak niet de ruimte om naast een tafel bijvoorbeeld nog een loungebank neer te zetten. Des te belangrijker het is van tevoren te bepalen wat voor soort zitmeubels je wilt. Liever gezellig kunnen tafelen op je balkon? Dan is een bistroset met verstelbare stoelen een betere optie. Zo kun je zonnen en comfortabel aan tafel zitten. Houd je meer van loungen? Ga dan voor een comfortabele bank of maak er zelf één met een pallet, een matras en wat kussens. En wanneer je echt niet kunt kiezen tussen loungen of tafelen, kun je ook efficiënt gebruik maken van de ruimte door een balkonbar te plaatsen. Deze plaats je op de reling van je balkon en kun je als tafel of vensterbank gebruiken. Een hangmat, schommelstoel of hangstoel is overigens de beste fit als je graag in je eentje een goed boek leest. Ga voor groen

De volgende stap is de aankleding. In een tuin bevind je je vaak in een oase van rust, met veel natuur om je heen. Door planten op je balkon te plaatsen, krijg je al meer de sfeer van een tuin. Belangrijk hierbij is dat je de hoogte in werkt, zodat je veel groen kwijt kunt en wat meer privacy creëert. Maak hierbij gebruik van plantentrappen, kleine bomen in pot en hangplanten. Bovendien kun je als liefhebber van tuinieren ook zeker wel op je balkon aan de slag. Zo zijn er namelijk speciale verticale moestuinbakken waarmee je kunt tuinieren. Je kunt deze moestuinbakken vullen met kruiden zoals basilicum, tijm, rozemarijn, munt en peterselie. Maar ook struikjes met cherrytomaatjes of paprika’s kun je hierin planten. Accessoires

Ook barbecueën is, net als in de tuin, mogelijk op je balkon. Wist je dat er barbecues zijn die aan de balkonreling vastgemaakt kunnen worden? En zo zijn er nog vele andere accessoires waarmee je jouw balkon transformeert tot een minituin. Neem bijvoorbeeld een para-

Ontspannen op je balkon Je kan veel meer met je balkon dan je waarschijnlijk denkt. Met lichtjes, planten en de juiste meubelstukken kan het er al een stuk gezelliger worden.

sol. Deze zijn ook verkrijgbaar in kleine maten, waardoor dit perfect past op je balkon. Het echte tuingevoel creëer je echter met de ondergrond van je balkon. Een standaard betonnen vloer oogt al snel saai en breekt de knusse sfeer. Plaats bijvoorbeeld een houten vlonder, een buitentapijt of leg wat tegels voor een luxe uitstraling. De decoratie van je balkon maak je daarna helemaal af met een mooie plaid, speciale buitenkunstwerken en veel kussens en verlichting. Hang bijvoorbeeld gezellige lampjes of lampionnen aan het plafond of zet een aantal lantaarns en kaarsen in potten neer. Let er wel met de gehele aankleding van je balkon op dat het aansluit bij je binnen interieur. Je balkon is namelijk een verlengde van je woning en staat het mooist als het in dezelfde stijl als je woning is ingericht. Dezelfde kleur meubels voor buiten moeilijk te vinden? Geef dan je balkonaccessoires, zoals de bloempotten, een likje verf in dezelfde kleur zodat het toch een geheel blijft. VL

Tekst: Esra Buke

2 x balkoninspiratie Multifunctionele kruk Deze kruk is meer dan alleen een kruk, je kan hem namelijk ook gebruiken als bijzettafel, opberger of wijnkoeler. Er passen meerdere flessen wijn, champagne of andere drankjes in, maar je kan er natuurlijk ook andere dingen in bewaren. En ze kunnen het hele jaar door buiten staan.

Lekker zitten Deze zeer luxe en comfortabele relaxstoel is ideaal voor op het balkon, in de tuin of in huis! De stoel is voorzien van een stijlvol en stevig beukenhouten frame. De zitting is gemaakt van gepolsterd Oxford polyester en heeft een linnen look. Het frame is inklapbaar waardoor de stoel eenvoudig is mee te nemen of op te bergen in de bijgeleverde draagtas.

www.jokjor.com Prijs: €119,95

www.bo-camp.com Prijs: € 139,95


Foto: Pixabay

De firma Snel heeft vele praktische ideeën om de kopers van piano’s en vleugels bij te staan. Evert Snel kent als geen ander de weg in pianoland en begeleidt u graag op de zoektocht naar het perfecte instrument. Evert Snel is importeur en enige dealer van Fazioli, Premium dealer van Yamaha en o.a. dealer van Schimmel en Grotrian Steinweg. Daarnaast kunt u bij de Firma Snel ook terecht voor inkoop, verhuur, restauratie, stemmen, onderhoud, concertservice & transport.

www.evertsnel.nl • info@evertsnel.nl • T. + 31 343-476100 • F. + 31 343-552059


Bewoners houden daar bij de inrichting van hun huis soms rekening mee – een slot op de kast om je eigen spullen veilig op te bergen bijvoorbeeld. “Het houdt ook in dat badkamers zo gemaakt worden dat volgende eigenaren daar super blij mee zijn”, zegt Wanders. “‘Laten we iets maken dat de volgende bewoner er niet uit hoeft te slopen.’ Dat is duurzamer, ik denk dat dat heel mooi is.” Foto: Pixabay

Badkamers voor de toekomst Huizen zijn niet meer om eeuwig in te wonen. Badkamers veranderen daardoor ook.

D Wonen |

16

e Nederlandse designer Marcel Wanders is niet iemand die trends volgt. Als je ze al kunt waarnemen, ben je te laat. Dat wil niet zeggen dat hij ontwikkelingen in de manier waarop we leven, wonen en werken links laat liggen. De veranderingen in wie we zijn en hoe we leven, daar kan hij als designer ook niet aan voorbij. Zo ziet Wanders dat de manier waarop we wonen verandert. “Steeds meer mensen nemen een kleinere woning in een groter gebouw. Dat gebouw heeft faciliteiten als een zwembad, relaxruimte, een gym of een spa. Het huis wordt dus kleiner, maar de directe leefomgeving groter.” Een huis is voor velen bovendien niet meer het thuishonk dat het eerder wel was. “Als je me tien jaar geleden had gevraagd naar het huis van de toekomst, had ik iets gezegd als dat het huis steeds meer een uitdrukking van karakter en individualiteit zou worden”, bekent Wanders. “Maar als je naar de huidige tijd kijkt, zie je het omgekeerde gebeuren. We verhuizen vaker, wonen korter in ons huis en gaan langer op vakantie. Vervolgens gaan we ons huis ook nog Airbnb’en en hebben we vaker mensen op bezoek. Allemaal aspecten die invloed hebben op de woning.” Public terrain en private terrain wisselen van positie, verwacht hij daarom. “Huizen worden objectiever en minder persoonlijk. Terwijl public terrain, of het nu gaat om Schiphol, een restaurant of zwembad, steeds meer wordt ontworpen alsof het individuen zijn. Dat is nog geen trend, maar het gaat, denk ik, wel gebeuren. Dat is buitengewoon interessant, in tegenspraak met wat we aan doen waren als designers.”

Wanders verwacht wel dat we de ervaringen die we bijvoorbeeld in hotels opdoen meenemen naar huis. Het hotel wordt steeds meer een experience op zichzelf en de badkamer is daar een mooi onderdeel van. Niet dat de hotelkamer een-op-een zal worden overgenomen – heeft iemand al een minibar thuis? – maar het gevoel van de hotelkamer misschien wel. “Het gevoel dat je op vakantie bent, wil je thuis ook. Die ervaring neem je mee, een hogere kwaliteit die je nastreeft in je leven.”

“Dat is iets dat we al jaren proberen te doen; design maken dat naar voren kijkt, maar dat ook klassieke waarden meeneemt.”

Wanders heeft de tijdloosheid mee kunnen nemen in een collectie die hij onlangs ontwierp voor een Zwitsers bedrijf. Hij heeft gebruik kunnen maken van SaphirKeramik, een dunner, maar zeer sterk keramiek. “Het heeft een bijzonder keramische kwaliteit, waardoor we een heel dun en scherp product hebben kunnen maken. Een fantastische nieuwe techniek.” Wanders is trots op het resultaat. “Het is een bijzondere collectie geworden. Heel modern in zijn techniek, maar tegelijk met een klassieke twist”, zegt hij. “Dat is iets dat we al sinds jaar en dag proberen te doen; design maken dat naar voren kijkt, maar dat ook klassieke waarden meeneemt. We willen niet dat ontwerpen kortstondig of nieuw zijn, we willen dat ze er zijn. Dit is een collectie die echt modern is én ook een klassiek gevoel heeft.” VL Tekst: Mark van der Heijden

Hotel in huis We willen in huis steeds meer hetzelfde luxegevoel hebben als in een hotel. Ook in de badkamer.


MUTINA TEGELS... ITALIAANS INTERIEUR DESIGN  MUTINA heeft de collecties tegels tot kunst verheven. Met ontwerpers als Patricia Urquiola, gebroeders Bouroullec, Tokujin Yoshioka en last but not least Nederlands trots Hella Jongerius, mag Mutina als zeer vooruitstrevend en high level worden genoemd op gebied van keramische tegels. Tijdens de presticieuze beurs Salone del Mobile in april 2018 te Milaan zal Hella Jongerius de nieuwste collectie introduceren. Een lust voor het oog. Binnenkort meer info op onze site.

 SERIE TRATTI serie tegels 10x10cm bestaande uit 3 basiskleuren en 8 patronen die oneindig gemixt kunnen worden of bijv. worden toegepast in 1 kleur en 1 dessin.

 SERIE PHENOMENON combineert smalle elementen om zo diepte en breedte te combineren in natuurlijke rustige kleuren. verschillende dessins zoals de honingraat, ijspegels en plantencellen roepen natuurlijke scenes op. voor de rustige stijlvolle badkamer, toilet of hal.

ƒSERIE PICO rustige tegels met relief, verzonken en verhoogde punten in 3 verschillende basiskleuren.

TonScholten

Dé specialist in badkamers en tegelvloeren.

Westerwerf 2, Uitgeest (NH) tel. 0251 - 31 91 01 www.tonscholten.nl


Freddy Tratlehner ‘Met mijn kunst zet ik me ertegen af, maar in het echte leven doe ik eraan mee’ Freddy de rapper. Freddy de kok. Of Freddy de beeldend kunstenaar. Freddy Tratlehner wil en kan niet kiezen. En waarom zou hij? “Het is druk man, ik ben als een gek bezig, maar wat klaag ik? Alle dingen die ik doe, doe ik omdat ik die heel leuk vind, omdat ik die heel graag wil doen.”

Profiel |

18


Wat is een kunstenaar voor jou? “Iemand die zijn werk steeds naar een nieuw level wil tillen. En iets dat er nog niet is wil creëren. Dan kan natuurlijk als beeldend kunstenaar, maar ik denk ook dat het in eten kan. Of met schrijven.” Omschrijf jezelf eens als kunstenaar. “Ik weet niet of ik dat echt ben man. Ik ben natuurlijk afgestudeerd aan de Rietveld Academie als beeldend kunstenaar, maar om nou te zeggen dat ik echt een kunstenaar ben… Ik weet het niet. Ik doe heel veel dingen, ik werk nu wel toe naar een expositie, maar ik ben geen kunstenaar ben die de hele dag bezig is

in zijn atelier. Soms doe ik ook veel toegepaste dingen, muziek bijvoorbeeld. Nee, ik weet niet of ik mezelf als kunstenaar beschouw. Ik vind het een moeilijke vraag man.” Maar als we dan teruggaan naar de eerste vraag: creëren kan op veel manier toch? “Jaja, klopt, muziek is ook kunst, maar ergens heb ik toch het gevoel dat ik nog niet alles uit de beeldende kunst heb gehaald. Ik ben nog wel van plan daarin te groeien, maar ik ben wel iemand die de hele tijd wordt afgeleid door andere dingen die op mijn pad komen. En die ga ik dan ook doen.” Dus eigenlijk is het succes van De Jeugd en #lekkerfred (Freddy’s kookkunsten zijn een grote hit op Instagram) nadelig voor jouw ontwikkeling als beelend kunstenaar? “Ja, en aan de andere kant voel ik me daar een beetje raar over. Wat klaag ik? Alle dingen die ik doe, doe ik omdat ik ze heel leuk vind, omdat ik ze heel graag wil doen. Maar niet alles wat ik doe is hoge kunst. Je hebt ook echt kunstenaars die puur hun kunst pushen, en geen toegepaste dingen doen, geen commerciële dingen doen zoals ik. Als ik mezelf moet omschrijven als kunstenaar zou ik zeggen: iemand die heel veel verschillende dingen doet, haha, ik weet het niet man.”

Profiel |

19

Werk je op dit moment naar een expositie toe met je beeldende kunst? “Ja, daar ben ik wel mee bezig ja. Ik was best wel militant bezig in mijn atelier, maar toen ben ik gaan koken op Instagram en dat ging echt als een trein. Toen heb ik besloten daar vol gas op te geven, om dat uit te bouwen, zodat ik een goed bereik heb. Dat als ik wat doe, de mensen die mij willen vinden, mij kunnen vinden. Daar heb ik vooral hard aan gewerkt. Ik ben een kunstenaar die als ‘ie een project in zijn hoofd heeft, dat vooral wil uitvoeren, en dat dan gewoon doet. Een echte millennial, haha.” Is koken dan ook kunst voor je? “Nee, ik beschouw dat niet direct als kunst omdat ik nu pas eigenlijk, nu ik me er een bee tje meer in verdiep, zelf ook gerechten aan het

V

“Je moet op een afstand kijken, vanaf hier ongeveer. Als je er dan naar kijkt, verdwijn je echt in het zwarte gat.” Vol trots laat Freddy Tratlehner zijn kunst zien in zijn atelier in Amsterdam-Noord. Zwarte gaten vormen de kern van zijn werk op dit moment. Niet gek zou je denken voor de kunstenaar die de meeste mensen kennen als Vjeze Fur, alhoewel de zwarte gaten tot het verleden horen, sinds hij anderhalf jaar geleden de drank resoluut liet staan. Freddy vervolgt: “Aan de zijkant zitten allemaal juwelen, ringen en parels. Die zorgen voor de tegenstelling.” Een tegenstelling tekenend voor het leven van Freddy, tekenend voor zijn persoon. Aan de ene kant de hang naar spullen, naar glitter, naar living the life. De lolbroek, die het leuk vind ‘om idioot te zijn, achterlijk te doen’. Dat was vroeger al zo, toen hij samen met zijn vrienden in hetzelfde Amsterdam-Noord de buurman uit zijn bed stampte met een eigengemaakte beat met als refrein ‘Wakker worden ouwe bok’. Maar er is een andere kant, een kant die de massa misschien niet opvalt, maar in alles aanwezig is. De kant van de perfectionist, waar het draait om creëren, een boodschap uitdragen, afgeven op al het neppe, maar waar het vooral draait om zijn talenten benutten. En dat hij talenten heeft, staat buiten kijf. Rapper, liedjesschrijver, kunstenaar en kok: hij doet het allemaal. Zo goed als hij kan. “Ik ben een kunstenaar die als ‘ie een project in zijn hoofd heeft, dat vooral wil uitvoeren, en dat dan gewoon doet. Een echte millennial, haha.”


Is koken je toekomst? Is dat je over tien jaar nog steeds wil doen? “Tien jaar vind ik wel heel lang, maar ik wil wel nog wat dingetjes opzetten. Een restaurantje misschien, een kookboek, een programma. Ik denk dat je in Nederland hele toffe dingen kan doen, omdat we zo verschrikkelijk veel producten van eigen bodem hebben. Zeewier, alles uit de Oosterschelde, kreeft, krab, asperges, wat wild. Insecten, gekke paddenstoelen. Ik kook al sinds mijn twaalfde, ik kook thuis altijd voor mijn vrouw en kind, dus ik zie mezelf dit nog wel lang doen.” Even terug naar de ‘hoge kunst’. Wat ben je nu aan het maken? “Ik ben een soort zwarte gaten aan het maken, het is een soort nisje als het ware, van 80 bij 80 centimeter. De ringen die je ziet zijn van dure horloges, die zijn geprint op plexiglas en dan laagje voor laagje op elkaar gemaakt. Het geheel moet een zwart gat voorstellen van decadentie dat alles opslokt. Het moeten er een paar worden, zodat ze ook een beetje lijken op ringen van de zon.” Kan je uitleggen waar het idee om zoiets te maken vandaan komt? “Ja, ik heb best wel het gevoel dat we als mens opgeslokt worden door te veel dingen, onzinnigheden die we niet nodig hebben, maar die ons wel prikkelen. Spullen, te veel spullen, daar gaat het eigenlijk om. Daar heb ik zelf absoluut last van, haha, zeker. Ik heb een toren van Hermes (modemerk, red.) dozen in mijn huis wat een soort toren van Babylon aan het worden is.” Wat zegt de kunst die je nu maakt over jou? “Ik denk dat het iets is dat in ons allemaal zit: hebberigheid. Een soort zieke drang om overdreven veel spullen te verzamelen die we allemaal niet nodig hebben. Met mijn kunst zet ik me ertegen af, maar in het echte leven doe ik eraan mee. Ik probeer het niet te doen, maar het is moeilijk.

V

V Profiel |

20

verzinnen ben. In het begin deed ik alleen gerechten die al bestonden, met een kleine twist. Nu heb ik echt nieuwe gerechten gemaakt, waarvan ik dacht: dit is wel next level. Dat was een meloen granita en daar heb ik een avocado crème bij gemaakt met kokos, lekker gemixt zodat ‘ie die mooie groene avocado kleur krijgt. Daar heb ik een coquille bij gebakken, door de helft gesneden, terwijl ‘ie nog een beetje rauw was, en die heb ik dan een soort randje gegeven à la een margarita glas. Toen dacht ik: ‘Oké, dit is wel sick, want dit is iets dat ik nog niet eerder heb gezien, en zelf verzonnen heb’. Ik hou er heel erg van om iets onder de knie te krijgen en het dan steeds verder te brengen.”


‘Ik hou er heel erg van om iets onder de knie te krijgen en het dan steeds verder te brengen’ Profiel |

21

FEITEN Freddy Tratlehner alias Vjeze Fur werd bekend als rapper bij De Jeugd van Tegenwoordig, waarmee hij tal van hits scoorde zoals Watskeburt en Sterrenstof. Sinds vorig jaar timmert Freddy ook aan de weg als Instagramkok. Zijn kookfilmpjes onder de noemer #lekkerfred met de typische Freddy humor worden enorm goed bekeken.

Foto´s Freddy Tratlehner Fotograaf: Justin Rahantoknam www.justinrahantoknam.com Assistent fotograaf: Hedwig Visser Locatie: Student Experience vestiging Nautique Living


V

Als je één kunstwerk van jezelf mag kiezen dat je altijd bij je mag hebben. Welke is dat? Waarom? “Ik heb een paar kindertekeningen van toen ik vier of vijf was, daar zie je heel veel vrijheid en fantasie in. Op zaterdagmiddag moest mijn moeder altijd werken en dan ging ik de hele dag naar de oppas, de buurvrouw, en die gaf tekenles, dus ik zat daar met haar de hele middag te tekenen.” Welke kunstenaar inspireert je? “Ik vind Jeff Koons nog steeds heel tof. Die heeft hetzelfde onderwerp: plastic. Dat mensen en producten bijna een soort emotie worden. Er zit een soort van naïviteit in, een duistere kant. En soms is het gewoon heel fijn om naar te kijken. Dat prikkelt mij en dat is het belangrijkste. Als het prikkelt, kan je je boodschap erin verpakken. Dan heb je ze.”

Koken, mode, kunst, muziek. Is creëren de reden van jouw bestaan? “Ja. Dingen maken vind ik het allerleukst. En dan maakt het denk ik niet zoveel uit wat het is. Ik zou willen dat het alleen kunst was, maar dat is het niet. Waarom? Ik weet het niet, ik kijk gewoon het meeste op tegen kunstenaars, waarbij het van tevoren niet bepaald is wat ze gaan maken. Als je naar de mode kijkt of naar koken: dan weet je wat je gaat maken, een kledingstuk of een gerecht. Dat hoeft bij kunst niet, dan zijn alle regels van tafel, dat vind ik het tofste. Daar kan je het meest doen, maar wat ik dan weer jammer vind is dat het minder mensen bereikt. Het speelt zich af in galeries, en daar hebben de meeste mensen niet zoveel aan. Het is niet in het dagelijks leven verwoven.”

‘Ik kijk gewoon het meeste op tegen kunstenaars, waarbij het van tevoren niet bepaald is wat ze gaan maken’

Profiel |

22

In een filmpje voor Noisey maakte je ooit een kunstwerk dat je omschreef als: ‘Een proces van destructie en opbouw en alles omvattende liefde’. Lijkt me een vrij treffende omschrijving van jouw leven. Of zeg ik nou iets raars? “Nee, dat is het ook wel. Ik maak vaak dingen die over destructie gaan, de zwarte gaten waar ik nu mee bezig ben bijvoorbeeld. Het gaat er wel altijd over. Dat hebben we met de muziek ook gedaan: alle regels moesten kapot. En ik geloof daar nog steeds wel in. De regels breken en iets nieuws creëren. Zo gaat dat altijd.”

3 x mooi voor aan de muur Forest Walk – Maria Kitano Gezien bij Weer verliefd op je huis: Forest Walk van Maria Kitano. Kitano is een Duitse kunstenares die zich focust op abstracte werken. Dit abstracte schilderij is te bestellen op alle maten. Zo past het werk écht in jouw interieur. Hier uitgevoerd op canvas, 100x125. Prijs: €243 www.werkaandemuur.nl/kitano

Als ik je zo hoor dan denk ik dat je eigenlijk het liefst een kunstenaar wil zijn die zonder vooropgestelde regels te werk gaat, die door een breed publiek wordt gezien maar verder echt leeft als een klassieke kunstenaar. In armoede leven voor de kunst zonder alle plastic opsmuk. “Klopt wel, maar dat laatste ga ik toch niet helemaal in mee, want het is ook iets dat me aantrekt. Er zit een dualiteit in me, en daar speel ik graag mee.” VL

Tekst: Jerry Huinder

De Jeugd van Tegenwoordig Op 7 juni staat Freddy met de Jeugd van Tegenwoordig in het Olympisch Stadion voor hun 1000ste show

Talk of the town – Jens Olsen Het werk van Jens Olsen kenmerkt zich als krachtig kleurrijk en divers. De hoofdpersonen zijn mensachtige figuren. Talk of the Town draait om ‘mens, omgeving en interactie’. Prijs: €399 of €11,98 per maand www.kunstuitleen.nl

Tree of Life – Keren de Vreede Dikke lagen verf in prachtige kleurcombinaties die tot leven komen. Dit zijn de kenmerken voor de unieke schilderijen van kunstenares Keren de Vreede. www.kerendevreede.com


Caruzzo, design Frans Schrofer


Vet bevriezen en verliezen We willen allemaal een strak lichaam zonder overtollige vetjes. Om dit te bereiken rennen we ons suf in de sportschool en storten we ons massaal op de gezonde salades. Toch blijven we soms zitten met vetophopingen die er op geen enkele manier af te sporten zijn. En dat kan enorm frustrerend zijn

Hoe kom je er dan toch van af? Als je deze hardnekkige vetjes definitief gedag wilt zeggen kan je uiteraard plastische chirurgie overwegen. Denk bijvoorbeeld aan een liposuctie, waarbij het vet uit je lijf gezogen wordt. Nadeel daarvan is echter wel dat het herstel lang duurt en dat je er littekens aan overhoudt. Het kan tot wel zes maanden duren voordat je het uiteindelijke resultaat ziet. Daarnaast is het echt een operatie die je ondergaat, inclusief plaatselijke verdoving, roesje of zelfs algehele narcose, en het is dus belastend voor het lichaam.

Foto: Pixabay

Gezondheid |

24

VSNR Fact De populairste cosmetische behandelingen Uit onderzoek van het Eenvandaag Opiniepanel bleek dat mensen die plastische chirurgie zouden willen ondergaan de volgende ingrepen het vaakst overwogen: 1. Ooglidcorrectie 2. Botox in het gezicht 3. Liposuctie 4. Buikwandcorrectie 5. Facelift

Non-invasieve behandelingen Een non-invasieve behandeling, zoals Coolsculpting, is een behandeling waarbij niet in het lichaam binnengedrongen wordt. Er wordt dus niet gesneden en er komen geen naalden aan te pas.

Vet bevriezen Als je liever gaat voor een cosmetische behandeling zonder chirurgie, dan is cryolipolyse de perfecte uitkomst. Toen onderzoekers van de Harvard Universiteit er achter kwamen dat kinderen die te veel waterijs aten ingevallen wangen kregen, werd hun interesse gewekt. Het bleek dat de vetcellen in hun wangen kapotgingen door de kou. Het lichaam voerde deze vetcellen af, en het vet kwam ook niet meer terug. Er werd een apparaat ontwikkeld waarmee vetcellen bevroren konden worden en liposuctie werd overbodig. Pijnloos en blijvend Deze behandeling, ook wel coolsculpting genaamd, is inmiddels ook overgewaaid naar Nederland. “Het apparaat waarmee we de vetcellen bevriezen is medisch goedgekeurd en brengt de vetcellen terug naar een temperatuur van -11”, vertelt dr. Wikler, dermatoloog en oprichter van Dr. Wikler Klinieken. “Er wordt een gelpad op je probleemzone geplakt, met daarop de applicator, en het vet wordt in 35 minuten gekoeld. Na de behandeling loop je meteen weer de deur uit, en vier tot acht weken later zijn alle vetcellen afgebroken en afgevoerd door het lichaam.” De behandeling is dus snel en pijnvrij en ook het resultaat is al snel waar te nemen. Wel plaatst dr. Wikler een kleine kanttekening: “Coolsculpting is geen manier om gewicht te verliezen, maar enkel een oplossing voor de laatste vetresten die je met trainen en gezond eten niet weg krijgt. Het is dan ook niet geschikt voor mensen met overgewicht. Bij de behandeling moet altijd een arts aanwezig zijn die kan bevestigen dat je gezond genoeg bent om de behandeling te ondergaan. Laat het daarom ook niet bij een schoonheidsspecialiste doen, maar ga echt naar een gekwalificeerde kliniek. Veiligheid moet altijd op de eerste plek staan.” VL

Tekst: Marjon Kruize


Hoezee voor vitamine C Vitamine C is een van de belangrijkste vitaminen voor de huid. Het versterkt het bindweefsel, maakt collageen aan en gaat verslapping en huidveroudering tegen.

beschermt juist tegen de zon, vooral in combinatie met vitamine E. Bovendien is het deze soort vitamine C die goed is voor een gevoelige huid.

“Alles wat vitamine C binnen in je lichaam doet, doet ze eigenlijk ook op je huid”, vertelt Silke van der Laan CEO en oprichter van Indigo Cosmetics. De vitamine is verantwoordelijk voor collageen aanmaak, wondherstel en boost je immuunsysteem. “Zo gaat het ontstekingen tegen (en dus bijvoorbeeld acné en rosacea) en werkt het perfect tegen gevoeligheid. Ook is het een anti-oxidant en anti-ager. Samen met vitamine E kan het echt veel goeds doen voor je huid. Deze vitamines versterken elkaar en zijn essentieel voor een mooie huid.”

Goed eten en goed smeren Een dagje ouder worden we natuurlijk allemaal, en dat is ook helemaal niet erg. Maar we willen er natuurlijk wel graag goed uit blijven zien. Ook dat heeft volgens Silke alles te maken met vitamine C, zowel in je dieet als in je huidverzorging. “Als je kijkt naar oudere mensen die je mooi vindt, dan zijn dat vaak niet de mensen met de minste rimpels, maar de mensen die het meest stralen. En dat is waar vitamine C voor zorgt. Het zorgt ervoor dat je huid soepel en egaal blijft en dat oneffenheden verdwijnen. Een deel hiervan moet je uiteraard uit je dieet halen, maar voor de huid is het ook goed om verzorgingsproducten met vitamine C te gebruiken.” Wel raadt ze aan om vitamine C producten altijd te combineren met een hydraterende crème. “Vitamine C is heel werkzaam, maar droogt de huid iets uit, dus het is belangrijk om je gezicht na gebruik (opnieuw) te hydrateren. Zo blijft de huid gezond en soepel.” VL

Meerdere soorten Verwarrend is echter wel dat er meerdere soorten vitamine C zijn, en deze werken niet allemaal even goed. “Je hebt bijvoorbeeld ascorbyl zuur, een vorm van vitamine C die vrij zuur en daarom ook agressief is. Dit zuur kan niet goed doordringen in de huid en is dus niet heel krachtig. Deze vorm van vitamine C is echter wel de variant die je het vaakst terugziet in huidproducten, vooral de goedkopere. ” Je kunt in plaats daarvan beter kiezen voor een product met het duurdere maar effectievere magnesium ascorbyl fosfaat. Silke: “Deze vorm van vitamine C wordt veel beter opgenomen door de huid. Je hoort ook vaak dat het niet goed voor je huid is als je met vitamine C op je gezicht de zon in gaat, maar als je een product gebruikt met magnesium ascorbyl fosfaat kan dat prima. Sterker nog, het

Tekst: Marjon Kruize

Wonder voor je huid Vitamince C gaat huidveroudering tegen, pakt onzuiverheden aan en helpt tegenpigmentvlekken.

Gezondheid |

25


Meer baat bij gezond voedingspatroon dan dieet

M

arije van der Made, videocreator van het YouTube-kanaal ‘Dit Gebeurt Er Als’, probeert het allemaal uit. Zo probeert ze onder andere het ‘intermittent fasting’ dieet waarbij je alleen tussen bepaalde tijdstippen eet. Marije: “Er zijn verschillende versies van dit dieet, maar de meest gebruikelijke versie is dat je alleen tussen twaalf uur ’s middags en acht uur ’s avonds eet. Bij mij ging dit dieet zonder na te denken. Ik probeer mijn ontbijt pas te eten als ik echt honger heb en dat is meestal rond twaalf uur ’s middags. ‘s Avonds probeer ik niet te veel meer te snoepen, want dat zijn vaak kleine dingen die ik niet echt nodig heb. Dus

ongemerkt pas ik dit dieet al in mijn leven toe. Voor mij werkt het omdat je op deze manier calorierestricties toepast. Daarnaast geloof ik ook in het rust geven van je lichaam zodat je de voeding kunt verwerken. Maar dat is volgens mij niet wetenschappelijk bewezen.” Of ze het dieet aanbeveelt? “Ik denk dat het wel interessant is om een keer te proberen. Bijvoorbeeld als je het moeilijk vindt om ’s avonds niet meer te snoepen. Dan kun je acht uur als vuistregel nemen. Maar zoals met ieder dieet, moet het wel bij je leven passen om een gezonde gewoonte te worden.” Toch houdt Marije zich niet strikt aan de handleiding van het dieet als ze niet genoeg voedingsstoffen binnen heeft gekregen die dag. “Ik houd mij er niet strikt aan. Als ik honger heb, luister ik wel naar mijn lichaam. Als ik het avondeten die dag niet voor acht uur ‘s

De koolhydraatarme producten van Atkins passen perfect binnen het Atkins dieet en alle andere Low Carb regimes zoals Pioppi en Keto. TIP:

Schrijf je nu in en ontvang gratis low carb maaltijdplannen ATKINS.COM

Atkins producten zijn verkrijgbaar bij:

Process

90/48/0/0 Pantone 285 match

0/100/72/0 Pantone 199 match

Black

V

Hippe diëten schieten vandaag de dag als paddenstoelen uit de grond. Hoewel we het niet voor ons plezier doen, wagen we ons er toch massaal aan. Maar hoe zinvol is het eigenlijk?


V

avonds red en ik hierdoor nog voedingsstoffen mis, sla ik niet het avondeten over. Ik ben zelf meer fan van een dieet waar je leert wat een gezond voedingspatroon is op de lange termijn en hoe je bewust met je voeding om kan gaan.”

voedingsstoffen, mineralen en vitamines. Maar je neemt nooit vijftien lepels chiazaad in één keer in je mond. En die ene lepel die je wel neemt zal jou niet de rest van de dag van voldoende vezels voorzien, terwijl je dat door de marketing misschien wel denkt.”

Het gebruik van supplementen zoals probiotica, aminozuren en superfoods wordt ook wel eens aanbevolen als aanvulling op het voedingspatroon. Aminozuren zoals L-arginine kunnen helpen bij de bloedsomloop, en probiotica zijn producten met levende micro-organismen, oftewel bacteriën, die positief kunnen bijdragen aan de gezondheid. “Ik heb het zelf nog niet geprobeerd, maar het idee dat je goede bacteriën binnenkrijgt, klinkt logisch”, vertelt Marije. “Mocht je het willen toevoegen aan je voedingspatroon, let dan op bij aanschaf dat je probiotica van een goed merk uitkiest en het op een gezonde manier toevoegt aan je eetpatroon.”

Dan is er nog het veganistische eetpatroon waarbij je geen dierlijke producten eet. Een fout die mensen hierbij vaak maken, is te concluderen dat je met een vegan dieet alleen maar gezond eet en hierdoor zult afvallen. “Maar afvallen doe je alleen door minder calorieën in te nemen dan je verbruikt”, vertelt Marije. “Wanneer jij een hele vegan cheesecake naar binnen werkt, kom je ook gewoon aan. Als je vegan eten een beetje goed doet, krijg je wel meer fruit en groente binnen en wat minder troep.”

En superfoods zoals gojibessen, chiazaad en lijnzaad? Marije: “Je hoeft dit alleen maar te doen als je het ook echt een lekkere toevoeging vindt. Superfoods zijn voedingsmiddelen met een hoge concentratie van verschillende

“Bewuster met je voeding omgaan en zelf meer onderzoek doen, helpt je bij een gezond voedingspatroon en is voor mij ook de beste methode”, vertelt Marije. “Een dieet kan je wel bewuster maken van je wat je eet en je helpen je voedingspatroon te resetten, maar draagt vaak niet op lange termijn bij aan een gezond voedingspatroon. Als je blijvend een gezond

eetpatroon wilt aanhouden, kun je het beste stap voor stap je ‘slechte’ eetgewoontes onder de loep houden en aanpakken.” VL

Tekst: Esra Buke

VSNR Fact Ketogeen dieet Een populaire manier om af te vallen is het zogeheten keto-dieet. Hierbij eet je voornamelijk vetten en eet je weinig eiwitten en koolhydraten. Dit klinkt tegenstrijdig, maar zorgt vaak wel voor gewichtsverlies, omdat je minder suikers tot je neemt. Wel moet je ervoor zorgen dat je de juiste, onverzadigde, vetten tot je neemt, zoals bijvoorbeeld vetten uit noten, avocado’s, vette vis en plantaardige oliën

Marije van der Made Is videocreator en oprichter van het YouTube-kanaal ‘Dit Gebeurt Er Als’.

Arterial Formulation ® Een natuurlijk, veelzijdig en oplosbaar voedingssupplement dat rijk is aan arginine. Ontwikkeld door Salutem Supplements om het lichaam te helpen het welzijn van het cardiovasculair systeem te verbeteren en te ondersteunen. Voor meer informatie, check www.arterialformulation.nl

Dit product heeft onder andere een positieve invloed op: Bloedstromen, ontspanning van de slagaders, bloeddruk, het immuunsysteem, energieniveau, slaappatronen, uithoudingsvermogen en de huidkwaliteit.


Gespecialiseerde Kleine boutique fitness studio’s zijn erg in trek bij de consument en verspreiden zich dan ook razendsnel. Wat maakt deze formule zo succesvol?

Amerikaans concept Het concept van boutique fitness, en met name indoor cycling, ziet Rogier van Duyn, founder & CEO van boutique fitness studio Rocycle, voor het eerst in Amerika: “Ik ontdekte in Amerika de trend van de boutique fitness, waar fitness studio’s één gespecialiseerde work-out aanbieden. Ik voelde mij iedere keer heel goed als ik uit de les kwam, ondanks dat ik net een zware work-out had gehad. Ik was ook verbaasd dat je in een groepstraining zo hard kon gaan en dat je door de hele beleving niet door hebt dat je zo hard aan het sporten bent.”

Gezondheid |

28

Overtuigd van het succes van de boutique fitness, haalt Rogier het concept naar Nederland en start hij met co-founder & COO Roxy van der Noordt ‘Rocycle’, een indoor cycling studio. Rogier: “Rocycle biedt een fullbody work-out van 45 minuten met cardio, kracht en mindfullness. Cardio omdat je op de fiets zit, kracht omdat je tijdens de work-out je spieren traint met gewichten en mindfulness omdat de trainers je met positieve boodschappen tijdens de training motiveren. De gehele work-out is in het donker met kaarslicht en muziek op hoog volume, wat een clubachtige beleving geeft.” Amsterdams animo De investeerders overtuigen dat dit concept zou werken, was in het begin voor Rogier nog lastig: “Ik wilde een premium indoor cycling studio boutique beginnen in Amsterdam, zonder abonnementen. En dat in een stad waar meer fietsen zijn dan mensen. Maar het heeft goed uitgepakt.” De fietsstudio slaat dan ook goed aan bij het eerste publiek, waarna het balletje begint te rollen. Zo opent Rogier in september van dit jaar, drie jaar na de opening van de eerste studio, alweer zijn vierde studio in Amsterdam en opende onlangs nog een studio in Utrecht, die kort na de opening al een groot aantal bezoekers trekt. Geen hype Hoewel het concept zich door de uitbreiding en het bezoekersaantal succesvol heeft bewezen, krijgt Rogier wel eens de kritische vraag of het geen hype is die binnenkort overwaait. Maar er zijn meerdere redenen waarom fitness boutiques en met name de indoor cycling studio, geen hype zijn. Rogier: “Het concept is al bewezen in Amerika. Daar bestaat het al vijftien jaar en is het nog steeds heel erg populair. Wij leveren hoge kwaliteit fitness en beleving en ik denk dat mensen daar anno 2019 meer op zitten te wachten, dan op een zaal met apparaten. Ook is het voor de consument een makkelijke manier van sporten, ze hoe-

fitness studio’s

succes

blijken groot


Foto: Pixabay

ven alleen maar te komen en de instructeur te volgen.” Daarnaast is het concept volgens Rogier gevormd met elementen die voor een langere tijd leuk blijven, zoals het fietsen en de verschillende soorten muziek. Rogier: “Zolang je dit concept in een goede omgeving brengt en iedere les weer een goede instructeur neerzet die de klanten een kwalitatieve beleving geeft, blijven klanten terugkomen. De kracht van boutique fitness is ook één ding heel goed te doen en daarin verder te investeren. Zo kun je je meer focussen op de totale ervaring, dan wanneer je trainingen op verschillende disciplines aanbiedt zoals yoga, boxen, indoor cycling en fitness. Het is namelijk al een hele uitdaging om één type work-out zo goed mogelijk in te richten, zodat je klanten terug blijven komen. Ik heb wel eens overwogen andere dingen ernaast te doen, maar dat gaan we niet doen. Er zit al zo veel energie in het geven van goede trainingen en het vinden van de juiste trainers die een goede les kunnen geven. Je bent dan ook zo goed als je laatste les, omdat klanten geen abonnement hebben. Dat houdt je als bedrijf heel scherp.”

‘Het is belangrijk dat de trainer een connectie kan maken’

De meeste trainers kiezen Rogier en zijn team uit op podiumervaring. Zo verklaart Rogier: “Het is belangrijk dat de trainer iemand is die een connectie kan maken en een motiverend verhaal kan vertellen, zodat klanten de les met een goed gevoel verlaten. Een fitnessles kan eigenlijk iedereen die iets met fitness heeft wel leren, want drie kwartier fietsen, gewichten heffen, links of rechts aangeven, dat is niet zo ingewikkeld. Maar verbinding maken met de klant, dat kan niet iedereen.” VL Tekst: Esra Buke

Next level spinning Rocycle gaat een stuk verder dan een gewone spinningles. Je bent namelijk niet enkel aan het fietsen, maar traint ook met gewichten en doet push-ups en crunches op de fiets!

29 Gezondheid |

Sleutel tot succes Verbinding en goede service horen bij een boutique studio echt op nummer één te staan volgens Rogier. Het succes van de studio is namelijk afhankelijk van de totale klantbeleving. Rogier: “Wij trainen ons personeel op customer service, omdat we het belangrijk vinden hoe ze met onze klanten omgaan. Daarnaast zijn de trainers ook een groot onderdeel van de beleving en hebben we drie medewerkers in dienst die op zoek gaan naar de juiste trainers en ze trainen of zelfs her-trainen voor een beter resultaat.”


Foto: Pixabay

Ontdek je

plekje

Reizen |

30

Sri Lanka Sri Lanka staat garant voor een ideale mix van religies en culturen, tijdloze tempels en groene natuur. Langs de prachtige stranden valt er ook een springlevende surfcultuur te ontdekken.

Sri Lanka is niet heel groot maar er valt genoeg te ontdekken. Weinig mensen weten overigens dat Sri Lanka ooit een Nederlandse kolonie is geweest. In de 17e eeuw bouwde de Nederlandse VOC een fort in het stadje Galle aan de Sri Lankaanse kustlijn. Sri Lanka staat bekend om haar Ceylon thee. Bezoek tijdens je trip vooral een theefabriek in het dorpje Ella. De theeplantages liggen tegen glooiende berghellingen, waar vrouwen

in prachtige kledij de bovenste blaadjes plukken voor de thee. Na een rondleiding proef je van de vers geplukte soorten thee. Maar er is meer, zo kun je er prima zeeschildpadden spotten en is een bezoek aan een wildpark zeer de moeite waard. Een absolute must die niet op je to-do lijstje mag ontbreken: het beklimmen van Adam’s Peak. Deze berg wordt door mensen van allerlei geloven en achtergronden gezien als een bedevaartsoord, voor velen dient de beklimming als een ware geloofsdaad.

Boeddhisme In Sri Lanka is 69% van de bevolking boeddhist.

Foto: Mia Weiland

Nederlanders zijn een reislustig volkje en vertrekken het liefst naar een verre bestemming die bijzonder is en niet druk bezocht wordt. Wij tippen vier bijzondere plekken waar je in 2019 absoluut heen zou moeten reizen.


Belize Belize is een land in Centraal-Amerika dat erg populair is bij duikers maar ook prima geschikt is voor een zonnige strandvakantie. Wateractiviteiten zijn er volop aanwezig.

Neem een duik Tussen de exotische vissen, kleurrijk koraal en mooie schildpadden.

Laat je in Zimbabwe betoveren door al het natuurlijk schoon. Ontelbare natuurparken bieden je een kans om de Big Five in het wild te aanschouwen. Bungeejumpen bij de Vic Falls (de Victoria Watervallen) staat ook bovenaan vele bucket lijstjes. Toeristen van over de hele wereld springen er vanaf de 111 meter hoge brug de diepte in. Het is zeker niet de hoogste bungeejump, maar tijdens je sprong voel je de adrenaline door je lichaam gieren vlak naast een van de machtigste watervallen op aarde. Ook als je meer van kunst en cultuur houdt kom je aan je trekken. Zimbabwe kent een rijke culturele en muzikale geschiedenis en er is veel beeldhouwwerk te vinden. Breng een bezoekje aan kunstenaarsdorp Tengenenge.

Een van de highlights voor duikers is The Great Blue Hole voor de kust van Belize. Een schitterende grot met azuurblauw water langs de rand en donkerblauw water in het midden. De onderwatergrot heeft een diameter van zo’n 300 meter en een diepte van 125 meter en ziet er vanuit de lucht indrukwekkend uit. Hier wonen ongeveer 100 beeldhouwers met hun gezinnen die de kost verdienen door hun eigen gemaakte beelden ten toon te stellen en te verkopen in een openluchtmuseum. Alle 11.000 beelden die tentoongesteld staan in het Tengenenge Art Village zijn met de hand gemaakt. Elk beeld heeft een eigen verhaal, mythe of betekenis. Rondom het dorp zijn tal van wandelpaden die door de enorme beeldentuin leiden. VL

Tekst: Sylvana Terlage

Ga op safari In Zimbabwe kan je het aanschouwen van de Big Five van je bucketlist afstrepen

Je duikt er tussen exotische vissen, stalagmieten, kleurrijk koraal, schildpadden, roggen, verpleegsterhaaien, hamerhaaien en rifhaaien. 31 Maar Belize heeft meer te bieden dan alleen het diepe blauwe water, ontdek er ook de fascinerende geheimen van de Mayacultuur of trek de regenwouden vol jaguars, toekans en brulapen in.

Reizen |

Voor de westkust van Afrika, in de Golf van Guinee liggen de eilanden Soa Tomé & Principe, vol surreële vulkanische pieken, met een regenwoud dat tot de hemel rijkt en met tropische wateren die grenzen aan verlaten stranden. De natuur is er ultiem, vooral op Principe.

Het dichte regenwoud biedt beschutting aan unieke soorten vogels en planten. Het is zo rijk aan biodiversiteit dat UNESCO het hele eiland in 2012 tot biosfeer reservaat heeft benoemd. Vogelliefhebbers kunnen er wel 140 verschillende soorten vogels ontdekken. De stranden op Principe variëren van heerlijk afgelegen en verlaten tot levendige vissersplaatsen. Aan Praia de Santa Rita kun je boven een klein rif snorkelen, op zoek naar papegaaivissen, barracuda’s en gouden snappers. Ten westen ervan, aan Praia de Coco, vind je in het zand alleen de voetstappen van eenzame wandelaars en lome honden. De vervallen roças (plantages) en koloniale gebouwen in de grotere stadjes op beide eilanden zijn ook een bezoekje waard. Of wandel op je gemak over de hagelwitte stranden met wuivende palmbomen langs het azuurblauwe water.

Maar misschien wel het belangrijkste op het eiland is om gewoon te leren relaxen. In Belize heb je al snel het gevoel dat je in de Cariben bent in plaats van in Centraal-Amerika. Reggae muziek komt overal uit de speakerboxen en het leven gaat een tikkeltje langzamer dan elders. Pak een biertje, ga zitten en ontspan!

Zimbabwe

Foto: Antelope Park

Foto: Felipe Dias Foto: Pixabay

Soa Tomé & Principe

Hagelwitte stranden Op Soa Tomé en Principe vind je prachtige hagelwitte stranden en een azuurblauwe zee


Fotocamera

Maak heel eenvoudig gedetailleerde foto’s van DSLR-kwaliteit en full HD-video’s van bioscoopkwaliteit, ook bij weinig licht, met de Canon EOS 2000D met 24.1 megapixel. Deel je foto’s direct en maak opnamen op afstand dankzij wifi, NFC en de Canon Camera Connect-app. Verkrijgbaar via www.cameranu.nl Prijs: €349

Koffer

Een reis begint natuurlijk bij een goede koffer. Dit exemplaar biedt je genoeg ruimte voor al je spullen en is ook nog eens bijzonder stijlvol. www.louisvuitton.com Prijs: €2650

Musthaves voor je Reizen |

32

volgende reis Wij Nederlanders gaan graag op reis en vertrekken het liefst naar een bijzondere, verre bestemming. En als we reizen, dan doen we dat natuurlijk in stijl met de volgende accessoires.

Tekst: Marjon Kruize

Surfboard

Wil jij deze zomer wat sportiever op vakantie? Dan is surfen misschien wel wat voor jou. Dit specifieke model geeft je perfecte controle over de golven zonder snelheid in te leveren. www.cisurfboards.com Prijs: op aanvraag

Zonnebril

Op je zonnige eindbestemming moet je je ogen natuurlijk goed beschermen tegen de zon. Deze bril biedt je 100% UVA/UVB bescherming. www.gucci.com Prijs: €340


Paspoorthouder

Met deze felgekleurde paspoorthouder van Balenciaga raak jij nooit meer je paspoort kwijt. Hij is gemaakt van duurzaam leer en heeft ruimte voor meerdere pasjes. Vekrijgbaar via www.net-a-porter-.com Prijs: €245

Toilettas

Deze stijlvolle toilettas is groot genoeg om alle essentials in mee te nemen. En verkrijgbaar in verschillende mooie kleuren.

33 Reizen |

www.prada.com Prijs: €260

Koptelefoon

Op een lange reis is een goede koptelefoon onmisbaar. Of je hem nou gebruikt om muziek te luisteren, series te kijken, of simpelweg om je af te sluiten voor de rest van de wereld. En ze zien er tegenwoordig ook nog eens heel cool uit. www.beatsbydre.com Prijs: €349,95

Badpak

Dit zwempak is een echt collector’s item. De print komt namelijk uit Versace’s zomer collectie uit 1992! De schelpen, parels en het koraal verwijzen terug naar de Griekse mythologie, Franse renaissance kunst en naar Gianni Versace’s geboorteplaats, Calabria. www.versace.com Prijs: €890


Kyoto

Als je door Japan reist, moet je zeker ook een aantal dagen in Kyoto plannen. Hier vind je namelijk allerlei prachtige oude tempels. De Gouden Tempel, ook wel de Kinkaku-ji Tempel, is een van de bekendste. Ook de Ginkaku-ji Tempel en de Tenryu-ji Tempel zijn zonder twijfel een bezoekje waard. Breng daarnaast ook een bezoekje aan het Bamboebos van Arashiyama. Als je vroeg op de dag gaat en de weekenden vermijdt, voorkom je dat je andere toeristen tegen het lijf loopt, en kan je onbeperkt genieten van de prachtige natuur.

Reizen |

34

Osaka

Wanneer je Osaka bezoekt kan je Osaka Castle echt niet overslaan. Het is een van de bekendste Japanse trekpleisters en heeft een rijke historie. Het werd in 1583 gebouwd door Hideyoshi Toyotomi, een krachtige feodale landheer en strijder. Hij was geobsedeerd met goud, en dat is in het kasteel goed terug te zien. Tegenwoordig huist er in het kasteel een museum. Op elke verdieping vind je items die de rijke geschiedenis van Osaka en het kasteel vertellen. Echt een must-see!


Shibuya

Op zoek naar een plek om te winkelen en te genieten van het drukke stadsleven? Dan is Shibuya de place to be. Het is een van de meest kleurrijke en drukke buurten van Tokio. Hier vind je fantstische winkels, restaurants en clubs. Veel fashion en entertainment trends vinden hier hun oorsprong, dus als je op de hoogte wilt zijn van de laatste trends moet je Shibuya sowieso bezoeken.

De mooiste plekken in

Japan

Reizen |

35

Nara

Voor Japanse begrippen is Nara een relatief kleine stad. Ze heeft namelijk slechts 400.000 inwoners. Toch is het zeker een bezoekje waard! Er zijn vijf prachtige boeddhistische tempels te bezoeken en je vindt er de Shintoschrijnen. In enkele heiligdommen vind je ook de heilige herten van Nara. Deze herten lopen vrij rond tussen de toeristen.

Foto’s: Pexels

Tekst: Marjon Kruize


De ultieme koffiegids Vroeger namen we genoegen met een simpel bakkie troost, maar tegenwoordig is er op koffiegebied veel meer te ontdekken. Maar wat zijn nou precies de verschillende soorten?

Espresso

Espresso wordt bereid door heet water onder hoge druk door zeer fijn gemalen, aangedrukte koffie te persen. De naam is dan ook Italiaans voor ‘onder druk’. Het resultaat is een klein kopje sterke koffie voor een extra energieboost. Cappuccino

Food & Drink |

36

Als je in Italië na de middag een cappuccino besteld zal je ongetwijfeld een paar scheve blikken krijgen, deze koffiesoort hoor je namelijk alleen bij het ontbijt te nuttigen. In Nederland doen we er gelukkig niet zo moeilijk over en mag je cappuccino gewoon de hele dag door drinken. Je maakt hem met gelijke delen espresso, melk en melkschuim. Je zet eerst de espresso, schuimt vervolgens de melk op en schenkt deze bij de espresso in zodat er evenveel melk als schuim bijkomt. Latte Macchiato

Letterlijk vertaald betekent ‘latte macchiato’ zoiets als bevlekte melk. Net als bij de cappuccino verwarm je de melk, maar je schuimt deze minder op. Je hebt dus meer melk dan melkschuim. Als laatste voeg je de espresso toe, waardoor een mooie verdeling in laagjes ontstaat. Flat White

De flat white komt vermoedelijk uit Australië en je zou hem kunnen zien als een middenweg tussen de latte macchiato en de cappuccino. Hij bestaat voor één-derde deel uit een dubbele espressoshot en voor twee-derde deel uit warme melk. Bovenop ligt een ultradun laagje melkschuim. Perfect als je de latte macchiato iets te slap vindt, maar geen fan bent van veel melkschuim. Caffè Lungo

Lungo is Italiaans voor ‘lang’ en deze koffiesoort heeft haar naam dan ook te danken aan het lange extractieproces. Je kan het zien als een uitgerekte espresso. Je gebruikt dezelfde hoeveelheid koffie, maar er wordt meer water door de koffie geperst. Het water neemt meer componenten van de koffie mee, waardoor deze bitterder van smaak is en meer cafeïne bevat. Ideaal voor de lange werkdag. Caffè Corretto

Toe aan iets sterkers? Dan is de caffè corretto jouw drankje. Bij een corretto wordt er namelijk een scheutje likeur (meestal sambuca of grappa) toegevoegd aan je espresso.


Foto: Tyler Nix

VSNR Fact Koffie ontdekt door een geit!? Jazeker, koffie werd ruim 1500 jaar geleden ontdekt door een geit. Of eigenlijk door een jonge geitenhoeder die zag dat zijn geiten zich energieker gedroegen wanneer ze aten van bepaalde struiken. De herder kookte wat van deze bessen, dronk dit en merkte dat ook hij er meer energie van kreeg!

Food & Drink |

37


H

et was geen ongebruikelijk beeld op verjaardagsfeestjes van tien of twintig jaar terug. Wie de trakterende jarige om een biertje vroeg, kreeg een pijpje pils in handen. Het bijbehorende kratje stond dan ter koeling op het terras of het balkon. Pils was er om op te drinken. En eigenlijk amper om ervan te genieten. Dat was toen. Zeker de laatste jaren is de pilsconsumptie radicaal gekanteld. Of misschien kun je beter stellen: de bierconsumptie. Het speciaalbiertje is namelijk hip & happening. Niet alleen in de supermarkt, waar de speciaalbieren steeds meer terrein veroveren op de traditionele kratjes pils. Zeker in kroegen en cafés is er een bierbeleving ontstaan met tal van biersoorten uit binnen- en buitenland. “Misschien wordt dat al te dol, want dat wordt heel moeilijk kiezen, maar tegenwoordig zijn er biercafés met vijftig of zelfs meer bieren op tap”, vertelt Michael Simon, journalist bij vakblad Misset Horeca en coördinator van de jaarlijkse verkiezingsrondes Café Top 100 en Terras Top 100. Trends

Foto: Pixabay

Food & Drink |

38

Eerst nog even naar auteur Gerard Molenaar, die voor het horecavakblad Entree over bier schrijft. Hij heeft het biervak radicaal zien veranderen, waarbij het speciaalbiertje steeds vaker de voorkeur kreeg boven het traditionele pilsje. Een actueel biertje van nu is de India Pale Ale. “In een paar jaar tijd is deze door de Amerikanen omarmde, van oorsprong Engelse bierstijl razend populair geworden. Iedere craftbrouwer maakt er wel een”, vertelt Molenaar, die er nog aan toevoegt dat er nog veel meer is te beleven dan de ipa alleen. Zo raakt ook het donkere stout bier steeds populairder. “Soms smaken ze bitter, espresso-achtig, soms wat zoeter, al dan niet op smaak gekomen in houten vaten waarin eerder gedestilleerde dranken hebben gerijpt. En heel voorzichtig groeit nu ook de belangstelling voor zure bieren zoals de Gose, terwijl traditionele bieren als dubbel, tripel en gerstewijn het ook erg goed doen.”

Wat verder opvalt, benadrukt Molenaar, is dat de verpakkingsvorm verandert. Steeds meer craftbrouwers kiezen voor blik omdat deze verpakkingsvorm veel voordelen biedt. Door de licht- en luchtdichte eigenschappen van blik blijft de smaak behouden, terwijl je met blik ook beschikt over een onbreekbare, lichte verpakking die goed valt te recyclen. 0,0%

Even terug naar Simon, die net als Molenaar constateert dat alcoholvrij bier echt helemaal de bom is tegenwoordig. Dus geen 3 procent alcohol, maar echt 0,0 procent. “Alcoholvrij bier groeit zelfs ten koste van laag alcoholische bieren. Dat heeft allemaal met de hang naar gezondheid te maken. Als je drie pijpjes laag alcoholisch bier drinkt, dan heb je toch drie keer 3 procent gedronken”, stelt Simon. Wat alcoholvrij bier bovendien steeds populairder maakt, zijn de nieuwe speciaalbieren met 0,0 procent alcohol. “Bij de verkiezingsrondes die we houden, komen de topbieren echt als superlekker uit de bus. Je ziet daarbij wel duidelijk onderscheid: nummer 1 tot en met nummer 5 smaken prima, nummer 6 en daarna vallen duidelijk veel minder in de smaak.” Komen we bij de hamvraag: welk biertje mag in de koelkast niet ontbreken? Simon is daar nuchter in. “Er zijn twee biersoorten: lekkere en niet-lekkere. Dat ligt helemaal aan je smaakvoorkeuren. Zelfs pils maakt een kwaliteitsontwikkeling door. Het is zelfs moeilijker om een goede pils dan om een goed speciaalbiertje te brouwen. Eventuele missers kun je bij speciaalbier maskeren met het toevoegen van smaak, terwijl een goede pils oprecht en zuiver moet smaken.” VL

Tekst: Hugo Schrameyer

Het perfecte pilsje Smaakt oprecht en zuiver. Maar bij speciaalbier kan je extra smaken toevoegen.

VSNR Fact Pilsje voor je haar Bier is ook goed te gebruiken als shampoo. Het geeft glans en maakt het haar stevig. Daarnaast zorgen gist en alcohol voor het reinigen van de hoofdhuid en de haren. Je kan het beste het biertje ene nachtje geopend laten staan voor gebruik, zodat alle prik eruit is.


Foto: Pixabay

Het gist aan het bierfront Met al die speciaalbieren in de kroeg en in de supermarkt komen bierliefhebbers ruim aan hun trekken.

Food & Drink |

39


Food & Drink |

eten

40 Foto: Pixabay

Zomers


Foto: Pixabay

In de zomer gaat er niets boven lekker lang buiten tafelen met vrienden en familie. De barbecue en de picknick blijven onverminderd populair! De perfecte picknick Barbecueën als een pro

De tijd dat barbecueën betekende dat je een paar karbonades, een bak rundvleessalade en een mandje droge stokbroodjes met kruidenboter op tafel zette is al lang voorbij. Tegenwoordig kan en mag alles op de barbecue. Denk bijvoorbeeld aan heerlijke groentespiezen, gepofte zoete aardappel of een mooi stuk zalm, en dat alles geserveerd met een frisse groene salade en Turks brood met humus en tzatziki. Je kunt de barbecue zo gezond of ongezond maken als jij zelf wilt. Belangrijk is om het rooster goed schoon te houden, de grill goed in te vetten om aanbranden te voorkomen, en natuurlijk om te zorgen dat het vlees goed gaar is. Een schoon rooster zorgt dat je vlees(vervanger) of vis niet aan de barbecue plakt. Zorg voor meerdere zones op de barbecue, zodat je vlees dat te heet wordt (en daardoor aanbrandt terwijl het vanbinnen nog niet gaar is) kunt verplaatsen naar een koelere zone, waar het verder door kan garen. Om te checken of je vlees gaar is kan je het beste een digitale thermometer gebruiken, als de kerntemperatuur klopt, dan is je vlees gaar en kan je het zonder problemen eten. Een goede voorbereiding Is het halve werk voor een geslaagde barbecue of picknick.

Geen zin om in je eigen achtertuin te zitten? Trek er dan op uit met een picknickmand. Kies een mooi plekje in het park of bos, leg je kleedje neer en stal al het lekkers uit. Een goede koeltas of koelbox kan hierbij niet ontbreken, want je wilt natuurlijk niet dat de salade bij aankomst al verlept is, of dat je roseetje lauwwarm uit de fles komt. Brood is bij uitstek geschikt voor de picknick, maar neem je stokbroodje of bolletjes wel ongesmeerd mee, niemand geniet van een klef broodje met kaas. Sowieso is kaas alleen natuurlijk niet echt chique, dus serveer er gegrilde groenten of een lekkere mangochutney bij om je picknick echt feestelijk te maken. Ook humus met paprika of een zelfgemaakte eiersalade doen het goed op een warme zomerdag. Zorg daarnaast ook voor een lekkere salade, bijvoorbeeld met couscous en lekker veel groente, of een frisse salade met komkommer en tomaat. Ook lekkere zelfgemaakte snacks kunnen bij een picknick niet ontbreken. Denk aan geroosterde kikkererwten en gesneden groenten met een lekkere dipsaus of zelfgemaakte humus. Ook fruit, bijvoorbeeld een (water)meloen of druiven, is onmisbaar. Ga voornamelijk voor licht verteerbare gerechten, van een stevige maaltijd krijg je het alleen maar warmer. VL

Tekst: Marjon Kruize

3 x beter barbecueën Vegetarische steak Eet je liever geen vlees, maar wil je toch een lekkere steak op de barbecue leggen? Probeer dan deze vleesvervanger eens! Deze steak is 100% plantaardig en gemaakt van tarwe-eiwit. Ook bevat de steak geen palmolie of lactose. Geschikt voor vegetariërs en vegans dus. www.vegafit.nl Prijs: verkrijgbaar bij Albert Heijn voor €2,59

De ultieme barbecueset Wil je het echt professioneel aanpakken? Dan is deze barbecue set perfect voor jou! Hij is gemaakt van roestvrij staal en zit in een mooie aluminium koffer met fluwelen voering. Echte luxe voor de barbecue-fan.

Altijd perfect gaar Een keukenthermometer is essentieel voor een geslaagde barbecue, want niemand wordt gelukkig van een stuk niet goed doorbakken vlees. Hou er wel rekening mee dat elk soort vlees een andere ideale temperatuur heeft, dus hou een lijstje bij de hand.

www.tectake.nl Prijs: €36,90

Verkrijgbaar via bol.com Prijs: €28,48


Vandaag vegetarisch

Genieten van een heerlijk broodje, maar dan wel zonder vlees? Probeer deze lekkere lunchrecepten eens!

Broodje Pulled Jackfruit

Hoofdgerecht (4 personen), Vegan, Bereiden ± 35 min.

Je hebt nodig: • • • • • • • • •

4 groentebollen Pulled Jackfruit (uit blik) Gerookte paprikapoeder 100 gr gesneden witte kool 1 paprika 1 rode ui Handje verse koriander 1 el (vegan) mayonaise Extra tip: BBQ saus/ Ketchup

Marinade (voor de Jackfuit) • • •

Food & Drink |

42

2 eetlepels ahornsiroop (of honing voor een niet-vegan variant) 2 theelepels gerookte paprikapoeder 4 eetlepels sojasaus

Zo maak je het: • • • • • • •

Spoel de jackfruit af in een vergiet Snijd de harde uiteindes van de Jackfruit er af en gooi deze weg. Haal daarna de Jackfruit een beetje los (dit kan je gewoon met je handen doen), zodat er draadjes ontstaan. Zo krijg je het “pulled” effect. Marineer de jackfruit 20 minuten in de sojasaus, ahornsiroop en gerookte paprikapoeder. Meng alles goed door elkaar. Maak de coleslaw: Snij de paprika en de ui fijn en meng dit met de witte kool. Hak de koriander fijn en voeg dit bij de groente. Voeg vervolgens een klein beetje mayonaise toe. Meng alles samen in een bak. Doe een scheutje olijfolie in de pan en bak de jackfruit 3-5 minuten op hoog vuur. Beleg elk broodje met coleslaw en jackfruit. Serveer het met wat Ketchup of BBQ-saus om het geheel af te maken.

Frisse lunch met een twist Lunch (4 personen), Vegetarisch, Bereiden ± 5 min.

Je hebt nodig: • • • • •

4 groentebollen 400 g cottage cheese Gegrilde paprika (uit pot) 2 avocado’s Zout en Peper

Zo maak je het: • • • •

Snijd de vier bollen open en beleg ze met de gegrilde paprika. Beleg deze vervolgens met cottage cheese. Snijd de avocado in reepjes en voeg deze toe aan de bol. Geniet van een heerlijke verantwoorde (groente)lunch! Tekst: Marjon Kruize


Verkrijgbaar Verkrijgbaar bij bij


Zomerse cocktails

Je zomer is niet compleet zonder een heerlijk drankje buiten in de zon. Het maken van een heerlijke cocktail hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn, deze recepten maak je zonder moeite thuis na.

Caramel Mint Mojito Je hebt nodig: • • • • • •

2 cl karamel wodka 4 cl rum 1 limoen in stukjes gesneden Takje munt Bruisend water Crushed ijs

Maak hem zo:

Gebruik een stevig cocktailglas. Kneus de muntblaadjes zachtjes door ze even plat te slaan in je handen. Doe de karamel wodka, de rum, de limoen en de munt in het glas. Voeg crushed ijs toe en roer het geheel goed door. Top af met bruiswater en nog wat ijs. Garneer met wat munt en geniet van je Mojito.

Gecko de Spaanse caramel likeur! Lekker puur of in de mix

Gecko is een Spaanse caramel likeur op basis van wodka. De likeur heeft een perfecte balans tussen Nordic Twovodk vodka en de zoete smaak van caramel.

Met wie drink jij deze caramel wodka?

www.gecko-nederland.nl

Probeer nu onze nieuwe smaak! GECKO SWEET RICE


Strawberry Summer Je hebt nodig: • • • • • •

2 cl karamel wodka Verse aardbeien (als er geen verse aardbeien zijn: 1 cl aardbeiensiroop) 2 cl annanassap 3 cl gin 1 cl limoensap Crushed ijs

Maak hem zo:

Doe alle ingrediënten in een blender en blend ze goed door. Schenk in een cocktailglas en garneer met een aardbei op de rand van het glas. Tekst: Marjon Kruize

Tips voor Vaderdag

Van 21,99 voor

16,50* *Lever deze bon in bij uw Libris- of Blz.-boekhandel of via libris.nl. Deze kortingsbon is alleen geldig van 31 mei t/m 16 juni 2019. ISBN: 9789400508392 • Actienummer: 904-10702

NU alleen bij Libris en Blz.

Van 27,50 voor

20,50* *Lever deze bon in bij uw Libris- of Blz.-boekhandel of via libris.nl. Deze kortingsbon is alleen geldig van 31 mei t/m 16 juni 2019. ISBN: 9789021564746 • Actienummer: 904-10708

6,95* OP=OP

*Deze exclusieve uitgave kunt u via www.libris.nl bestellen, maar niet thuis laten bezorgen. Alle exclusieve uitgaven zijn alleen verkrijgbaar in de Libris- en Blz.-boekhandels.

Boeken bestellen via libris.nl. Geen bezorgkosten voor boekbestellingen vanaf €15,00. Kijk voor een Libris- of Blz.-boekhandel in de buurt op libris.nl


Foto: Roel en Aartje Bax

Een slimmer en efficiënter huis Thuiskomen in een stil, donker en koud huis? Dat is met smart homeproducten verleden tijd. En zo futuristisch als het klinkt is het allang niet meer.

J

Tech |

e bent onderweg naar huis. Aan de hand van je mobiele telefoon wordt gedetecteerd dat je bijna bij je woning bent. De thermostaat gaat direct een paar graden omhoog, de lamp in de hal gaat aan en als je bij de voordeur bent gaat het slot eraf en de deur open. Dit klinkt misschien als een scenario uit 2030, maar het is de realiteit van vandaag. Roel Timmers, eigenaar van Navstar en bekend onder de naam The Gadgetman, distribueert smarthomeproducten aan winkels. “Smarthomeproducten maken je huis 46 slimmer, efficiënter en eenvoudiger. Een slimme thermostaat ziet door middel van de connectie met een mobiele telefoon dat iemand thuis is. Ga jij met je mobiele telefoon als laatste de deur uit, dan schakelt de thermostaat zichzelf automatisch uit, maar is je partner nog thuis, dan blijft hij gewoon aan.” Candycrush

Timmers ervaart dat men over het algemeen wat huiverig is om aan smarthomeproducten te beginnen, want ‘is dat niet heel ingewikkeld?’ “Mensen denken dat je computerprogrammeur moet zijn om ermee aan de slag te gaan, maar de gebruiksvriendelijkheid is de afgelopen jaren enorm omhooggegaan. Als jij Facebook toegang kunt geven tot Candycrush, kun je ook smart homeproducten installeren.” Volgens hem zijn er veel voordelen van een slimmer huis op te noemen. “Het kan kostenbesparend zijn, zoals in het geval van de thermostaat, maar ook ontzorgen. Denk aan een oudere die niet meer zo snel naar de deur kan lopen voor de thuiszorg. Een automatisch slot kan op vooraf ingestelde tijden opengaan voor bepaald bezoek.”

De mogelijkheden zijn bijna eindeloos. Kinderen die nog tot laat liggen te keten? Met een slimme sensor op de overloop krijg je een berichtje op je telefoon als ze zich na een bepaalde tijd op de gang begeven. Altijd maar weer je sleutels kwijt? Met een zendertje aan je sleutelbos vind je ze snel terug. Geen ochtendmens? Met een slimme stekker en ledverlichting kleurt je gehele kamer een uur voordat je wekker gaat zachtoranje. Vervolgens sta je op en loop jij langs diezelfde sensor op de overloop, die er na 07:00 uur voor zorgt dat het licht aan springt, het koffiezetapparaat aangaat, de badkamer wordt voorverwarmd en je lievelingsmuziek begint te spelen. “Nooit meer gestrest de deur uit in de morgen dus”, lacht Timmers. Basisbehoefte?

Volgens Timmers zal de onderlinge samenwerking tussen dit soort apparaten de komende jaren nog beter worden en zullen ze in de toekomst automatisch bijleren. De nieuwste trend is de slimme speaker die werkt in combinatie met een voice assistent zoals Google Home of Amazon Alexa. “Je kunt zo’n speaker bijvoorbeeld vragen om het licht uit te doen, wat de uitslag is van de voetbalwedstrijd van gisteren, maar ook hoe lang het duurt totdat een ei hardgekookt is. Je kunt zelfs vragen om de timer op 8 minuten voor een hardgekookt ei te zetten en een timer op 10 minuten voor spaghetti.” Handig, maar heb je dit allemaal nou echt nodig? Timmers lacht. “Nee het is geen eerste basisbehoefte. Maar heb je een auto nodig als je ook met het ov kunt gaan of Google Maps terwijl je ook uit de voeten zou kunnen met het stratenboek? In principe dus niet, maar het maakt je leven wel een heel stuk gemakkelijker en comfortabeler.”

Tekst: Claudia Pietryga

Gave gadgets Apparaten zullen in de toekomst steeds vaker met elkaar verbonden zijn, waardoor ons huis steeds “slimmer” wordt.

Dit zijn de (vaderdag)gadgets van dit moment! Dagelijks worden er nieuwe gadgets, smartphones en andere musthaves gelanceerd. Maar wat zijn de dingen die er echt bovenuit steken. Dit zijn ze: Te beginnen met de MARQ Driver van Garmin. Een moderne en luxe smartwatch met een aantal slimme functies, waaronder het onlangs geïntroduceerde Garmin Pay. En daarnaast gewoon een toffe gadget voor vaders die van racen houden. Een smartphone kan in dit rijtje niet ontbreken. Daarom de Huawei P30 Pro. De smart-

phone met op dit moment de beste camera. Zeker voor het fotograferen in de avond of met weinig licht blinkt de camera uit. Sinds 21 mei is de Oculus Quest beschikbaar in Nederland. Het is een all-in-one standalone VR-headset, zonder externe kabels en zonder dat je een krachtige PC nodig hebt. Het is op dit moment dé manier om de wereld van VR te gaan ontdekken. Tekst: DutchCowboys


Minder

last van hooikoorts of allergieën.

Meer

genieten van het voorjaar!

De Rowenta luchtreinigers filteren tot wel honderd procent van fijne deeltjes en allergenen en kunnen het risico op allergische reacties tot wel tien(!) keer* verminderen. *Dit is geen medisch apparaat. Klinisch onderzoek is uitgevoerd onder 24 patiënten in het Strasbourg Civil Hospital die lijden aan allergieën, maart 2018.

Verkrijgbaar bij: Bol.com, Mediamarkt.nl, Expert.nl en Fonq.nl Meer informatie: rowenta.nl


Economie |

48

Hét moment voor een carrièreswitch?

Nu!


Foto: Pixabay

Van business manager naar creatief strateeg? Waarom ook niet! De huidige arbeidsmarkt leent zich goed voor een carrièreswitch. Hoe pak je dat aan?

Neem de tijd

Het antwoord vinden op de vraag ‘welk beroep past bij mij?’ is niet makkelijk. Neem daar de tijd voor; een jaar is niet ongebruikelijk. Doe onderzoek naar het aanbod op de markt, wat je wilt en waar je goed in bent. Een loopbaancoach kan het proces vergemakkelijken en versnellen. Samen achterhaal je onder andere je behoeften, talenten en interesses. Ook kan het verstandig zijn een financiële buffer op te bouwen voor omscholing of een sabbatical. Blijf je toch bij je huidige baan? Dan kun je er altijd nog van op vakantie gaan. Laat je bijscholen

Bij- of omscholing? Goed idee. Wanneer je aan een carrièreswitch denkt, heb je waarschijnlijk jaren een specifieke studie gevolgd of lange tijd ervaring opgedaan in een bepaald vakgebied. Met bij- of omscholing doe je relevante kennis op voor je nieuwe beroep en laat je zien gemotiveerd te zijn voor deze stap. Je kunt ook bij een mogelijke nieuwe werkgever vragen of er opleidingsbudget beschikbaar is.

jouw verwachtingen bij de functie en kloppen die? Vraag vervolgens of zij hun eigen netwerk willen inzetten. Een eerste gesprek bij een nieuwe werkgever gaat vaak via een bekende. Vergeet die niet te bedanken als het is gelukt. Een etentje doet het altijd goed. Zoek naar de juiste functie

Een kleine stap terug in senioriteit staat niet gelijk aan een stap terug in werkgeluk. In tegendeel. Solliciteren op een functie die iets meer junior is dan je eigenlijk bent, is heel logisch als je een nieuw vakgebied instapt. Je hebt ten slotte nog weinig ervaring op dit gebied. Geef jezelf ruimte om te ontwikkelen, nog meer benodigde kennis op te doen en op een logische manier te groeien in de functie. Bereid het gesprek goed voor

Heb je eenmaal een sollicitatiegesprek te pakken, bereid je dan extra goed voor. Lastige vragen komen vast jouw kant op. Waarom maak je deze switch? Wat trekt je aan in deze baan? Wat is je toekomstvisie? Besef ook dat een ander bedrijf een andere cultuur met zich meebrengt. Ontdek wat er verwacht wordt van de medewerkers en speel daarop in. Maar vergeet daarbij niet jezelf te blijven. VL

Tekst: Nadine Fischer

Switchen van carrière Vraagt om een goede voorbereiding. En wees vooral niet bang om hierbij je netwerk in te schakelen

Werk je CV bij

Dat je CV (en LinkedIn) up-to-date moet zijn, is vast geen verrassing. Noem alle opleidingen die je hebt gevolgd, ook de minder relevante. Daarmee laat je zien dat je bereid bent om te leren en over een bepaald denkniveau beschikt. Licht belangrijke werkervaringen voor je nieuwe baan uit en kort de minder essentiële in. Vergeet overdraagbare competenties niet. Wanneer je als marketingmanager hebt gewerkt en daarna het onderwijs in wilt, zal een nieuwe werkgever het vast interessant vinden dat je een team hebt geleid en hoe dat je afging.

Zet je netwerk in

Je weet voor welke baan je wilt gaan en je CV is op orde; tijd om je netwerk te gebruiken. Praat met bekenden die werkzaam zijn in jouw toekomstige vakgebied. Wat zijn

VSNR Fact Switchen? Doen! Uit onderzoek van Indeed blijkt namelijk dat maar 17% van de carrièreswitchers achteraf spijt heeft van hun keuze. Een op de vier mensen denkt na over een carrièreswitch. Ze hopen ergens anders een hoger salaris te kunnen verdienen, leuker werk te vinden, of ze zijn simpelweg toe aan iets nieuws. Ook zijn switchers vaak op zoek naar meer uitdaging of juist minder werkdruk.

49 Economie |

M

edewerkers hebben in deze krappe arbeidsmarkt een sterke onderhandelingspositie; een goed moment voor een promotie of salarisverhoging. Maar wat als je een complete switch wilt maken naar een ander werkgebied? Van accountant naar redacteur, of van recruiter naar online marketeer? Ook daar leent de huidige markt zich goed voor. Het vraagt echter wel om wat meer voorbereiding.


Foto: Pixabay

Een auto delen? Yes, please! Autodelen wordt steeds populairder. Niet alleen omdat het makkelijk en voordelig is voor gebruikers, maar ook omdat het bijdraagt aan een beter milieu.

Mobiliteit |

50


Agenda Autodelen

is er ten opzichte van een organisatie minder eenduidigheid in de kosten. Geef je gemak prioriteit?

Wat gemak betreft staan round-trip en one-way carsharing bovenaan. Je kunt meestal direct naar de gehuurde auto toe en deze met een code, lock of app openen. Bij auto’s van particulieren moet daarentegen voor de reservering en overdracht van de sleutel altijd contact zijn met de particuliere verhuurder of, in het geval van particulier delen, met de mede-eigenaren van de auto. Hoe zit het met aanbod?

Het Amsterdamse college van B&W ziet het belang van leidend blijven op het gebied van deelauto’s. Afgelopen januari is ingestemd met de Agenda Autodelen. Hierin zijn maatregelen opgenomen waardoor meer aanbieders van elektrische deelauto’s in de stad een vergunning kunnen krijgen, langere reisafstanden mogelijk worden gemaakt, een pilot met gedeelde parkeervergunningen kan worden uitgevoerd en toegewerkt kan worden naar een volledig uitstootvrije vloot van standplaatsgebonden deelauto’s.

Het voordeel van peer-to-peer sharing ten opzichte van round-trip en one-way carsharing is dat je kunt kiezen uit een groot aanbod van verschillende typen auto’s. Daar tegenover staat dat de beschikbaarheid van auto’s minder constant is, omdat verhuurders makkelijk auto’s kunnen verwijderen of toevoegen. Bij particulier delen staat er maar één auto ter beschikking, dus zullen daar duidelijke afspraken over gemaakt moeten worden.

Carsharing; de mogelijkheden

Een onderzoek van de Universiteit van Californië – Berkeley naar one-way carsharing, versterkt het enthousiasme over autodelen. Samengevat zijn de belangrijkste conclusies dat deelauto’s het fileprobleem verminderen en de parkeerduur op waardevolle parkeerplaatsen verkorten. Ook verbetert het rijden met zuinige, emissiearme deelauto’s de luchtkwaliteit in steden. Goed nieuws voor Nederland, want de meeste deelauto’s zijn nieuwer, kleiner en zuiniger dan het gemiddelde Nederlandse wagenpark. VL

Bij interesse in autodelen is het verstandig de verschillende vormen te bekijken. Bij ‘round-trip carsharing’ worden auto’s door een organisatie beheerd en vanaf vaste parkeerplaatsen aan particulieren of bedrijven verhuurd. Wanneer iemand slechts van A naar B wil komen, kan gebruik gemaakt worden van ‘one-way carsharing’. De auto mag dan op een andere plek worden achtergelaten. Particulieren kunnen ook auto’s van andere particulieren huren door middel van ‘peer-to-peer sharing’. Het bij elkaar brengen van vraag en aanbod en de verzekering en betalingen worden dan wel gefaciliteerd door organisaties. Airport carsharing valt onder peer-to-peer sharing; een auto wordt dan verhuurd vanaf Schiphol terwijl de eigenaar op reis is. Tot slot kan een besloten kring particulieren besluiten een auto te delen; we spreken dan van ‘particulier autodelen’.

Universitair onderzoek

Tekst: Nadine Fischer

Wikken en wegen

Auto’s delen In Amsterdam staan de meeste deelauto’s van alle Nederlandse gemeenten; ruim 7.000. Dit aantal groeit hier ook het hardst; in 2018 met 1.700 auto’s.

Foto: Pixabay

Iedere vorm van autodelen heeft zijn eigen voor- en nadelen. Kijk per vorm naar de kosten, het gemak en het aanbod om een persoonlijke voorkeur te bepalen. Meestal is huren van particulieren goedkoper dan van een organisatie. De kosten liggen bij one-way carsharing echter vaak nog lager, omdat je alleen betaalt voor de minuten dat je daadwerkelijk in de auto rijdt. Bij peer-to-peer carsharing

51 Mobiliteit |

D

e zakenman pakt ‘s ochtends een deelauto naar zijn afspraak, zijn gepensioneerde buurman gaat die middag met dezelfde auto boodschappen doen en ’s avonds huurt een jonge vrouw de auto om haar vriendin te bezoeken. Autodelen of carsharing, het systeem waarbij meerdere personen gezamenlijk van een auto of wagenpark gebruik maken, is voordelig voor iedereen die per jaar minder dan tienduizend kilometer rijdt. En dat niet alleen; autodelen maakt efficiënt gebruik van de beperkte ruimte in drukke steden en draagt bij aan het terugdringen van de uitstoot van CO2. Win-win.


gelderlandplein.nl

CELEBRATE

FASHION, FOOD & MORE

GELDERLANDPLEIN MEER DAN 90 WINKELS & RESTAURANTS | INTERNATIONALE KETENS EN LOKALE MERKEN

| EERSTE 1,5 UUR GRATIS PARKEREN | 7 DAGEN OPEN

Profile for European Media Partner

The Visionaire Life #2  

Gedistribueerd met Het Parool.

The Visionaire Life #2  

Gedistribueerd met Het Parool.