Page 1

HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS

Trender 2020

Mats Theselius bortom stilen

Trädgård

Vita mattor och soffor är helt ute. Nästa år blir kollektivets, pryltrötthetens och minigolfens år.

Han är designern som framför allt ser sig själv som en konstnär kring bruksföremål. En filosofisk man som brinner för svårarbetade material och hållbarhet, men som rynkar på näsan åt plast och klassisk svensk design.

Läs hela intervjun med Trendstefan på sida 14.

Möt Mats Theselius på sida 36-40.

"Något som har blivit mycket populärt både att odla och att äta är kål, både grön- och svartkål. Det går bra att sätta ut dem i balkonglådorna nu." Läs hela intervjun med Victoria Skoglund på sida 58.

Sustainable

Sov på saken

Det är i sovrummet som vi ägnar mest av vår tid. Men hur skapar man ett optimalt sovrum? Läs mer på sida 20.

Hus och hem "Vi är allt annat än minimalister, här är det ombonat och mysigt som gäller." Läs mer om Anders Bagges drömhus på sida 42.

ANALYS

home & living CONTENT WITH A PURPOSE

December 2019 | Nr.39

hållbar

En

framtid i sikte

Hållbarhet, miljötänk och återbruk kommer att vara centrala delar i inredningstrenderna 2020. Vi hjälper dig att navigera och inspireras bland nästa års stora trender.

inredning | smarta hem | hållbara kök | trädgård | nybyggnation | design | utlandsboende | longstay | mat & dryck


Ny dimension av frihet Schüco lanserar en helt ny generation skjutdörrar som heter ASE 60 & 80. Maximal transparens tack vare ännu smalare karmar och dörrblad i storlekar upp till hela 3,5 x 3,2 m.

Moderna, dolda säkerhetsbeslag gör att du kan känna dig trygg utan att behöva göra avkall på designen. Integrerad SmartStop eller SmartClose bromsar in dörrbladet mjukt för att förhindra att du klämmer dig. För bästa komfort och minimalism finns skjutdörren även som automatiserad variant utan handtag.

Att bygga med ljus är en konstart. Schücos nya skjutdörrar ger dig maximalt med dagsljus, inbyggd komfort, goda isoleregenskaper och smarta dolda säkerhetslösningar. Designa din Red Dot Award-belönade tröskelfria lösning i storlekar upp till 3,5 x 3,2 meter per dörrblad ner till passivhusnivå och slipp trösklar och synliga beslag. Läs gärna mer om alla nyheter på www.schueco.se eller kontakta din närmaste Schüco Partner.

Välj den innovativa tröskeln Design Line så slipper du nivåskillnader och kan enkelt förflytta dig mellan ute och inne.


Hitta experten på snygga och smarta glaslösningar nära dig:

För maximal transparens kan du konstruera skjutdörren med ett slimmat mittmöte på endast 40 mm.

Bromölla www.altanglas.se Göteborg www.alufront.se Halmstad www.berlings-glas.se Laholm www.vetri.se

www.schueco.se

Linköping www.tanneforsglas.se Malmö www.altanglas.se Nättraby www.altanglas.se Piteå www.ojebynsglas.se

Segeltorp/Stockholm www.ekstromsglas.se Strängnäs www.malarmontage.se Varberg www.karlsson-dahl.se Vetlanda www.vpp-system.se


S

ENMÄRK

E T

N VA

SÄNGBORDET WILMA

Finns att få i massiv oljad ek, massiv vitoljad ek, massiv lackad björk, vitmålad MDF eller massiv svartbetsad bok. Mått: H 72 x B 35 x D35 cm. Alla sängbord från Zebra Collection levereras färdigmonterade.

Rek.pris 1.699:-

Sedan fyra år tillbaka finns Zebra Collection även på den spanska marknaden under namnet Zebra Home. Just nu söker de franchisetagare för att öppna upp ytterligare Brand Stores på Mallorca, i Costa del Sol och Algarve.


Med hållbara möbler i fokus! I dag är de flesta överens om att vi måste tänka mer hållbart när det kommer till hur vi lever. Men att ändra en ohållbar riktning kräver mycket och det finns tyvärr ingen quick fix. Det är upp till individer, företag och myndigheter att tillsammans se hur de kan hjälpa till.

Ett svenskt möbelföretag som gör det är Zebra Collection som drivs av Mikael och Ulrica Rosenquist. De lanserade i september världens första Svanenmärkta sängbord. Och miljötänket är något som har varit med från början. – När vi startade Zebra Collection så gjorde jag det eftersom jag såg en lucka i sovrumssegmentet. Jag ville kunna erbjuda miljövänliga och hållbara kvalitetsmöbler till ett bra pris. Att bara handla med trä från Östersjöområdet och producerar möbler på fabriker i samma närliggande region som Zebra Collection verkar på, har varit en självklarhet för företaget sedan dag ett. Miljötänket har lett till att världens första Svanen-

märkta sängmöbel sett dagen ljus. Men det har inte varit helt enkelt. Det var först då Zebra Collection fick kontakt med Miljöbron efter att Mikael& Ulrica blev årets Företagare 2017 i Burlövs kommun, där de sammanlänkades av kommunens näringslivssamordnare och studenten Nike Grapengiesser lyckades Zebra Collection miljöcertifiera ett sängbord. – Det är inte helt lätt att bli Svanemärkt. Alla led måste leva upp till Svanens krav, skogen, fabriken, materialet och så vidare. Det är något vi har lyckats med och är stolta över, avslutar Mikael.

Bildtext: Alla möbler är designade av Mikael själv. Hans fru Ulrica står för textildesignen.


”Wow vilka häftiga stolar! Var har du köpt dem?” Förbered dig på att höra den frasen tills du får ont i öronen. Cactus är en unik, skyddad design som nästan ingen i hela världen har. Stolarna tillverkas i Sverige av väldigt duktiga hantverkare. Högkvalitativt svenskt stål och elegant italienskt läder som bara blir vackrare med åren. Stolarna funkar alldeles utmärkt som dekoration i ett hörn, i hallen, som en del av ett dynamiskt spel runt middagsbordet eller som ett helt set med middagsstolar. “Fantastiska stolar. De här stolarna är väldigt välgjorda och mycket stiliga. De är bekväma att sitta i och vi ser fram emot att se hur de åldras.” – Jo Studer, Storbritannien

SITTHÖJD: 47 cm MAXHÖJD: 87 cm MAXDJUP: 60 cm MAXBREDD: 52 cm

Just nu kan stolen beställas över telefon, sms eller på nätet. Besök vår hemsida för att handla eller veta mer. Du kan beställa stolarna genom att ringa eller skicka sms till Alexander på följande nummer: 076 310 86 26

WWW.CUERODESIGN.COM


SUSTAINABLE HOME & LIVING

Inledning | 7

HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS

Gott nytt

årtionde!

Hållbarhet är ett begrepp som har varit på nästan allas läppar de senaste tio åren. Under 2019 har klimatångest seglat upp som ett tillstånd som många – främst yngre – kan relatera till. Mycket tack vare ”Greta-effekten”.

V

ad vi vet är att miljövänliga alternativ och cirkulär

ekonomi är ett måste om vår planet ska överleva. Miljöfrågan samt hur och vad vi konsumerar har särskilt diskuterats. Enligt Sveriges främsta trendexpert, Stefan Nilsson, är pryltröttheten och en drastisk minskning i hetskonsumtionen oundviklig. Vi kommer fortfarande spendera vår lön, men rikta det mot upplevelsedriven konsumtion. För att leva mer hållbart gäller det att göra medvetna val. Val som ställer krav både på dig som konsument och på företaget. Det är inte lätt att veta vad man ska tänka på. Plast kan till exempel i en form kan vara väldigt skadlig för miljön samtidigt som den i en annan form kan hålla i över 200 år och då klassas som hållbar. Så hur ska man göra som konsument? I Sustainable Home & Living har vi samlat flera experter inom inredning, matkreation och nybyggnation för att skapa en guide över hur och vad du ska tänka på för att göra din livsstil mer hållbar.

20 ”Här är prylen helt sekundär. Det är upplevelsen och platsen som är det viktiga som jag vill berätta om. Så att jag visar dig den där boken är inte viktigt, det är för att prata om när jag var där.” Stefan Nilsson – trendexperten som åker världen över för att sniffa till sig det nya ”nya” om en av flera stora trender i världen under 2020.

36

14

Trevlig läsning! /EMP Content Studio

34

Innehåll 12. 14. 18. 20. 22. 24. 26. 28. 30. 34. 36. 42. 44. 46. 48. 50. 56. 58. 60. 62. 64. 66. 64. 68. 70.

Designtrender att se fram emot Trendstefan spånar 2020 Våra favoriter i hemmet Sussa med samvete Miljömärkta kök är framtiden Fokus på det hållbara köket Köksprylar vi älskar Kreera mera Populära husalternativ Arkitektritade stenhus Möt Mats Theselius Samtal med Anders Bagge Solceller till alla Det smarta hemmets fördelar Smarta lågenergihus Hållbara fönster håller i längden Attraktiva områden i Skåne Victoria Skoglund med gröna fingrar John Taylors trädgårdstips Flytta utomlands – Mallorca Golfspecial Mattrender för klimatets skull Golfspecial Festa till dukningen Ett bubbligt nyår väntar

Sustainable

58

ANALYS

home & living CONTENT WITH A PURPOSE

Campaign Manager: Carl Johan Hedman, carljohan.hedman@ europeanmediapartner.com. CEO: Fredrik Thorsson. Director of Sales: Johan Sollevi. EMP Content studio: Chief Content Officer: Mats Gylldorff. Editor: Hans-Peter Öhman. Layout: Petra Danielsson. Text: Ylva Sjönell, Anna Bjärenäs, Jenny Kesselfors, Hans-Peter Öhman & Mats Gylldorff. Omslagsfoto: Pressbild/Cuero Design. Foto sida 7: Devon Janse Van Rensburk, Caroline L. Jakobsen, Pressbild/Dast, Emilio Guzman och Manus Ragnvid. Tryck: Kroonpress, Estland. Distribution: Dagens industri, december 2019. Med reservation för ev. tryck- och färgfel.

70 "Stilinriktningen som är rådande nu kallar jag för Visualismen och ställer den i motsats till 30-talets Funktionalism, där allt fokus låg på att skapa så funktionella köksytor som möjligt." Frida Ramstedt, om kökstrender under 2020. Frida, driver en av Nordens största inredningsbloggar, Trendenser och även är en välkänd föreläsare och trendspanare.

CONTENT WITH A PURPOSE

European Media Partner International AB Hamngatan 4, 211 22 Malmö Tel: 040-620 51 00 Email: info@europeanmediapartner.com EMP Content Studio: emp-content-studio@ europeanmediapartner.com www.europeanmediapartner.com

24

European Media Partner är specialister på content marketing. Vi hjälper företag att nå en exakt målgrupp genom skräddar-sydd media. Vi distribuerar relevant information av högsta kvalitet som med genomtänkta och aktuella ämnen i fokus skapar och erbjuder rätt mediaexponering åt våra kunder. 2019 vann European Media Partner och EMP Content Studio Publishingpriset.


8 | Partner Content

| Nadjafi & Kristensen Fastighetsförmedling

HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS

SUSTAINABLE HOME & LIVING

Nordvästra Skåne allt attraktivare

stad men har inte storstadens problem. Schweiz som flyttade till orten. Fler tittar på möjligheten att bo utVidare ligger man vid kusten och har anför storstäderna i attraktiva områgoda kommunikationer med egen flygplats. Hur har nordvästra Skåne förändrats under den med goda kommunikationsmöj- tiden ni har varit verksamma här? – Det som har förändrats mest i Båstad För sju år sedan startade ni upp en ligheter. Båstad, Bjärehalvön och är kommunikationen. Vi har fått en ny tåg- verksamhet på Mallorca och då främst Ängelholm är ställen som har sett en station och nya kommunikationsmöjlighe- Palma med omnejd. Hur kommer det sig? positiv utveckling. En som har följt ter in i kommunen. Det har genererat i en – Vi i familjen scoutade fritidshus starkare permanentinflyttning i Båstad än någonstans i Europa. Vi tittade på franska detta från första parkett är Djavad tidigare. Vi ser att 55-åringar som har tio Rivieran, Italien, Sardinien, men föll till Nadjafi Kristensen från Nadjafi & år kvar till pensionen väljer att bosätta sig slut för Mallorca och Palma. Väl där insåg Kristensen Fastighetsförmedling. här och pendla till Malmö, Köpenhamn jag att jag kunde hjälpa andra att hitta TEXT: EMP CONTENT STUDIO FOTO: NILS OLSSON & GÖRAN BUHRE

Djavad Kristensen är uppvuxen i Båstad

och började sin bana som fastighetsmäklare i Malmö. För 10 år sedan flyttade han tillbaka till sin barndomsby med familjen och valde då att stå på egna ben och startade Nadjafi & Kristensen Fastighetsförmedling. I dag är de den största aktören i nordvästra Skåne och Bjärehalvön med Båstad och Torekov som primära marknader. – För två år sedan valde vi även att starta i Ängelholm. Anledningen till vi gick in där är för att det är en välskött stad med stark inflyttning. De har ett stort entreprenörskap, välskötta fastighetsbestånd och starka fastighetsägare. Affärsklimatet mellan kommun och näringsliv är också väldigt gott. Vi ser redan nu att folk från överallt har fått upp ögonen för Ängelholm. Mest från Malmö, Helsingborg och närliggande kommuner, men även från Stockholm och utlandet. Nu senast hade vi en kund från

eller Stockholm. Även ut i Europa för den delen. Detta har lett till mycket nyproduktion i området vilket vi har sett är väldigt populärt. – Det är samma sak i Ängelholm. Här ser vi mycket som byggs. Både lägenheter centralt och bostadsområden i och runt omkring centrum.

Vad är det som gör Bjärehalvön och Ängelholm så attraktivt?

– Om vi tittar på Båstad så brukar jag säga att det finns fyra storstäder i Sverige – Stockholm, Göteborg, Malmö och Båstad. Invånarna har en öppen mentalitet de är belevade och bevandrade människor. Du har samma utbud fast i mindre skala och vi får hela tiden in nytt folk in i Båstad som gör att det inte stagnerar. Samtidigt finns kommunikationerna här i dag vilket stärker Båstads ställning och har lett till att fler flyttar hit permanent. Det har blivit mer än bara tennis. – Det är samma i Ängelholm. Ängelholm drivs framåt hela tiden. Det är en

Hitta drömboendet

på Mallorca

fritidshus på ön. Svenskarnas intresse för Mallorca har också ökat extremt mycket de senaste tio åren. Främst familjer från våra svenska marknader som vi hjälp tidigare. Men vi har även sett att vi får väldigt fina synergieffekter tillbaka. Det är många utlandssvenskar som har boende på Mallorca som även vill ha ett objekt i Sverige och då är Bjärehalvön, Båstad och Ängelholm väldigt attraktiva områden.

Slutligen, hur ser ni på bostadsmarknaden och priserna i Sverige?

– Sverige har en låg ränta som jag tror kommer att fortsätta. Så priserna är fungerande för den största delen av köparna. Framförallt för de som redan är inne på bostadsmarknaden. Så jag ser positivt på marknaden och att det sakteligen kommer att gå uppåt. Tittar vi på lägenheter i Båstad så ligger kvadratmeterpriserna på sina ställen på hela 80 000 kronor. Det kanske är i överkant för att vara utanför storstadsområdena. Men samtidigt har vi en stor efterfrågan och de säljs.

Fler svenskar väljer att bosätta sig utomlands. Är du en av dem som funderar på ett extra boende kanske Mallorca kan locka? Vi kollade med Djavad Nadjafi Kristensen varför den spanska ön i Medelhavet är så lockande och vad du ska tänka på. TEXT: EMP CONTENT STUDIO FOTO: NILS OLSSON

Först, hur skiljer sig bostadsköpet på Mallorca från Sverige?

– Den största skillnaden är att i Sverige har vi en sida som heter hemnet och där ligger alla bostäder samlade. Som kund kan man ganska enkelt överskåda och scrolla igenom utbudet. Mäklaren som har det objektet har sedan fullt ansvar för hela affären egentligen. På Mallorca finns ingen central sida för fastigheter. Det innebär att du måste gå in på olika mäklares hemsidor för att hitta

Läs mer på: www.nkfast.se

”Det finns fyra storstäder i Sverige – Stockholm, Göteborg, Malmö och Båstad.”

Nadjafi & Kristensen Fastighetsförmedling säljer allt från lägenheter till villor och kommersiella gårdar. Främst på Bjärehalvön, i Båstad och Ängelholm och på Mallorca.

objekten. Om du hittar ett objekt du vill köpa backar mäklaren och fram kommer en rekommenderad advokat som du ska använda. Det innebär att du har en advokat och säljaren har sin advokat. Så maskineriet är större och det är där vi som mäklare kommer in. Vi hjälper till att hitta objekten och de bästa juristerna. En annan skillnad av betydelse är att transaktionskostnaderna eller omkostnadsbeloppet vid ett köp av fastighet i Spanien hamnar på cirka elva procent utöver köpeskillingen.

Varför ska man välja Mallorca?

– Kommunikationen är helt fantastisk. Både till och från ön. Så även om du bosätter dig på en ö får du hela Europa med dig. Mallorca är säkert. Jämför du med fastlandet Spanien och Frankrike så är kriminaliteten nästan obefintlig. Maten, naturen och arkitekturen är fantastisk. Där finns berg och det innebär att man kan vandra och ha ett fint fritidsliv. Det många tror om Mallorca, att

det är grisfest, Magaluf och Alcudia stämmer inte. Då har man inte sett Mallorca.

5 anledningar till att du ska välja Mallorca, enligt Djavad Kristensen: 1. Kommunikationen är helt fantastisk. Det går ett eller två flyg per dag till Palma. (Under säsong) 2. Det är en säker ö, det finns knappt någon kriminalitet. 3. Folket är väldigt trevliga och stolta över sin ö. 4. Naturen. 5. Maten är fantastisk.

Djavad Kristensen, Nadjafi & Kristensen Fastighetsförmedling


Bjärehalvöns No1 – Vi skapar förnyelse

P vid hamnen Hus på första parkett i Båstad på Strandpromenaden

Tennisvägen 3, Båstad Pris: 11 500 000:- Boarea: 175 + 40 m² Tomt: 484m²

1-plans villa intill strand, bad och restaurang på fantastiska Riviera

Charmig villa från 1924 i underbara- Havsbaden

Strandvägen 18, Båstad Pris: På förfrågan Boarea: 306 m² Tomt: 1475 m²

Norra villastigen 7, Ängelhollm Pris: 9 450 000:- Boarea: 191 + 91 m² Tomt: 1099 m²

Båstad |Torekov |Ängelholm | Mallorca | Köpmansgatan 96 i Båstad | info@nkfast.se | www.nkfast.se | 0431 - 37 10 39


|| Partner 10 Partner Content Content || Navy Stories

HELA HELADENNA DENNATEMATIDNING TEMATIDNINGÄR ÄREN ENANNONS ANNONS

SUSTAINABLE SUSTAINABLEHOME HOME&&LIVING LIVING

Lyx kombinerat med mjukhet Vill du sova gott, vakna utvilad och känna dig som en ny människa? Då är mjuka och sköna sängkläder ett måste. Navy Stories erbjuder just det – bäddset och kläder som stickats i Sverige av ekologiska bomullsgarner. Sängkläder man kan sova i med gott samvete. FOTO: NAVY STORIES

A

lla förtjänar en god natts sömn. För

att vi ska kunna njuta av vår vakna tid, är det viktigt att vi vilar upp kroppen när vi sover. Då är det viktigt att välja sängkläder som får dig att sova bra. Mjukheten och kvaliteten är det kunderna uppskattar mest med Navy Stories produkter.

Navy Stories har tagit fram sängkläder som är så mjuka och bekväma att du aldrig vill lämna sängen igen. – Lyxen med våra sängkläder är mjukheten och den höga kvalitén, det är som att sova i sin favorit t-shirt, det går inte att jämföra med något annat, säger Katrin

Lorentzon som tillsammans med sin man Jonas driver och äger Navy Stories. – Tidigare såldes våra produkter genom återförsäljare men genom att bara sälja via vår webshop har vi kunnat halvera priserna och göra bäddseten tillgängliga för en större kundgrupp. Vi är unika med att sticka våra tyger i Sverige och populariteten för produkterna fortsätter att öka. Tygerna stickas av Marbäck Tricot som stickat trikåtyger i Sverige sedan 1965 och sys av dotterbolaget Kuldigas Tekstils i Lettland. – Utifrån uppdraget att tillverka världens bästa t-shirt i ekologisk bomull föddes idén att tillverka sängkläder i samma material, säger Jonas Lorentzon, VD på Marbäck Tricot. – Alla garner för Navy Stories produkter är ekologiskt odlade och GOTScertifierade vilket är en kvalitetsstämpel för att produkterna är hållbart producerade samt att anställda har en bra och säker arbetsplats. Att ha insyn hela vägen från att bomullen plockas till att produkterna sys är en ovanlighet i Sverige. – Genom att vi tillverkar på detta sätt har vi koll på hela produktionskedjan,

Läs mer på: www.navystories.se | instagram: @navystories.se

den ekologiska bomullen odlas och spinns i Turkiet, tygerna stickas i Sverige och tvättas och sys i Lettland. Produkterna är både ekologiska och hållbart producerade, berättar Katrin.

Navy Stories har ett tydligt och långsiktigt produktions- och hållbarhetsfokus. Deras sängkläder håller en hög och jämn kvalitet. Lagom till jul lanserar dem säsongsfärger som tillverkas i en exklusiv upplaga. Detta vore inte möjligt om de inte hade tillgång till egen fabrik. – Tanken är att våra säsongsfärger ska finnas vid sidan om vår fasta kollektion. Då vi endast tillverkar på egen fabrik kan vi producera små exklusiva upplagor. Inspirationen återfinns i ett välbefinnande på

olika platser. – Det kan vara hemma, på resande fot eller ute i naturen. Det är enkelt att hämta inspiration där man trivs och mår bra. – Eftersom vi arbetar på det här sättet kan vi sälja närproducerade produkter till ett bra pris utan att tumma på kvalitén. Produkterna tvättas i 40-60 grader och går med fördel att torktumla, de kommer att hålla formen tvätt efter tvätt, vilket är en lyx i sig.

Det här är GOTS: Global Organic Textile Standard (GOTS) är en internationell märkning för kläder och textil som omfattar både sociala och miljömässiga krav. GOTS syftar till att underlätta för konsumenten att välja textilprodukter där ett helhetsperspektiv tagits med hänsyn till både miljö och socialt ansvar i hela kedjan. Kedjan innefattar flera steg; odling, plockning, beredning och tillverkning av själva plagget.


D I F F E R E N T www.artwood.se

W A Y S artwood1969

O F

L I V I N G Artwood


| Trender – 2019/2020 12

HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS

Contentstudions 1. Snabbt resande

Det har varit svårt att missa nyheter om Hyperloopen: Tågkapseln som kommer att transportera resenärer i hyperfart över världen. Framtiden är här redan nu. Det svenska företaget MTR utvecklar sin egen version av Hyperloopen tillsammans med KTH. Målet är att podden ska tävla i 2020 års upplaga av Elon Musks Hyperloop Pod Competition i Kalifornien. När Hyperloopen kommer till Sverige kommer det ta 45 minuter att åka från Stockholm till Malmö – och två timmar mellan Stockholm och Paris. De stackars flygbolagen kommer ha svårt att hänga med i utvecklingen.

2. Hej 70-talet – kollektivet är tillbaka!

Singelhushållen måste bort eftersom

Det har blivit mer och mer populärt att skaffa solceller i Sverige. Antalet solcellsanläggningar har ökat från

100 25000 till över

Trendometer

på bara två år, enligt Svensk solenergi.

5

spaningar för 2020

det inte är bra för oss. Vi kommer att bo i grupp igen. Trångboddhet, höga bostadspriser och en fortsatt urbanisering kommer att resultera i att i stället för att bo själva, löser vi boendesituationen med kollektiva boendelösningar där vi flyttar in tillsammans med nära och kära. Var fortsatt positiv – bo i kollektiv!

3. Farväl köttsubstitut

Det senaste året har soja- och växtbaserade köttsubstitut skjutit i höjden i popularitet. De stora hamburgerkedjorna marknadsför vegetariska burgare som godare än de köttbaserade och i matvarubutikerna har vi många alternativ att välja på. Men siffror visar på att de vegetariska alternativen är sämre för miljön är många animaliska produkter. EU un-

dersöker saken i skrivande stund. Kommer bubblan att spricka? Vi tror det.

4. Digital detox

Vi kommer inse att naturen och att mötas AFK är ganska trevligt. Och framför allt bra för oss. Vi lär oss att lägga undan mobilen för att andas. Att årets julklapp blev en mobillåda stärker oss i vår spaning. Dock kommer just den prylen inte bli något vi ser i var mans hem.

Så definierade FN:s världskommission för miljö och utveckling begreppet hållbar utveckling när de skapade det år 1987.

design

På tal om

Vi kommer inte orka hålla koll på och uppdatera alla våra appar på våra smarta telefoner. Det måste få ett slut. Även hemsidorna kommer att få stå tillbaka till förmån för meddelandetjänster som Whatsapp (det är en app, vi vet) och röststyrda enheter.

2

020 är sjätte året Stockholm Design & Archi-

tecture Talks (SDAT) arrangeras. Under fem dagar erbjuds mässbesökarna möjligheten att lyssna till föredrag, debatter och intervjuer med några av samtidens mest inflytelserika designaktörer. SDAT är en del av Stockholm Furniture Fair som går av stapeln den fjärde till åttonde februari 2020. Några av de talare som är klara är Vo Trong Nghia, vietnamesiskt stjärnskott som spås bli den nya Bjarke Ingels och Sevil Peach, Londonbaserad arkitekt med stor rutin, nyligen belönad med designsajten Dezeens årliga inredningspris. Emma Olbers, designer prisad för sitt miljöarbete, kommer att samtala om vikten av ekologi med Gregg Buchbinder, VD för amerikanska Emeco, vars ikoniska Navy Chair i återvunnen aluminium påstås vara ”oförstörbar”. Mer info om biljetter finns på stockholmfurniturefair.se

KÄLLA & FOTO: Bokförlaget Max Ström

Vita mattor och soffor Det ser bra ut på bild men är egentligen det mest opraktiska du kan ha i ett hus. Nu när alla unga influencers börja skaffa barn kommer de också att inse det och tänka mer praktiskt.

sååå 2019

”Hållbar utveckling är en utveckling som tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillfredsställa sina behov.”

5. App- och hemsidesdöden

Ät bra Johan Rockström, miljöprofessor och tillträdande chef för Potsdaminstitutet för klimatforskning i Tyskland. Tillsammans med kocken Malin Landqvist och doktoranden Victoria Bignet har han gett ut prisbelönta kokboken ”Eat good”. Inget annat påverkar vår miljö och jordens klimat så mycket som framställningen av mat och vår matkonsumtion. Detta är mänsklighetens största enskilda utmaning, för samtidigt som denna miljöpåverkan måste minska, behöver jordens växande befolkning förses med hälsosam mat där produktionen håller sig inom planetens gränser.

SUSTAINABLE HOME & LIVING

TEXT: EMP Content Studio. FOTO: Headway

Technördiga köksredskap

Trä Hållbara material är ett måste 2020. Att till och med LEGO precis släppt en limiterad upplaga av figurer i ek stärker den här trenden.

Sous-vide var nog det hetaste du kunde ha i köket för två år sedan. I det nya årtiondet är det inte lika hippt längre. Den kommer förpassas till köksskåpet som aldrig öppnas.

Plastmöbler

Gråbeige

Trots att det designats flera designklassiker i plast kommer den allmänna plasträdslan göra att plastmöbler är totalt ute redan 2020.

Grått och beiget har varit ett säkert och trendigt sätt att sätta sin prägel på väggarna. Men det känns så 2019.


2020

Vi har listat de viktigaste mässorna i Europa att besöka för att hålla koll på det nya inom design och inredning.

Världens mest kända möbeloch designmässa. Det är här alla vill ställa ut, här alla vill synas, här alla vill vara.

Storbritanniens största möbel- och designmässa. Håll koll på det hetaste utanför EU.

Designkalendern Imm Cologne

Årets första mässa för inredning som sätter standarden för året. Var: Köln När: 13-19 januari

2019/2020 – Trender | 13

HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS

Stockholm Furnuiture & Light Fair

Nordeuropas största möbeloch belysningsmässa. Missa inte Greenhouse där morgondagens stjärnor ställer ut.

Vem besöker: Branschfolk och designentusiaster. Öppen för allmänheten fredagsöndag.

Var: Älvsjö

Varför besöka: Sätter trenden för året, enkelt att ta sig dit med tåg.

Varför besöka: Få koll på nordisk design, tillgängligt.

När: 4-8 februari Vem besöker: Branschfolk och designentusiaster. Öppen för allmänheten på lördagen.

Lönsamt att producera egen el från solen

Salone del Mobile

100% Design

Var: Milano

Var: Älvsjö

När: 21-26 april Vem besöker: Alla som är något inom design. Öppen för allmänheten lördag-söndag

När: 19-22 september

Varför besöka: Hög ”It”-faktor. Den mest erkända designmässan i världen.

Varför besöka: Design overload, den pågår nämligen samtidigt som London Design Week.

Genom att hjälpa privatpersoner, företag och bostadsrättsföreningar att bli med solceller, vilket gör att de kan producera egen el och sälja vidare överskottet, bidrar de till att ytterligare steg tas mot ett förnybart energisystem.

D

et konstaterar Kia Agerhem som

FOTO: Pressbild/Utellus

nyligen tillträtt som VD på Utellus, ett mindre elbolag inom förnybar energi med stora visioner. – Vi har sedan starten 2006 velat skapa en folkrörelse kring att producera sin egen förnybara el. Det ska vara enkelt, ekonomiskt fördelaktigt och kännas härligt att kunna bidra till ett mer hållbart samhälle. Vi erbjuder förutom miljömärkt el även solceller, andelar i vindkraftverk och kringprodukter som lagring och laddboxar.

Lyxigt lakan

Efter alla matbilder på sociala medier börjar vi skönja en grön trend där bilder på ovanliga växter blir allt mer populärt att dokumentera med kameran. Och det kommer visa sig i våra hem.

Deras bidrag på vägen till det förnybara

energisystemet är att decentralisera elproduktionen och erbjuda en komplett lösning till de som vill installera solceller. Antingen på sina villor eller på flerbostadshus. – Många är sugna på solceller, men fastnar i teknikfunderingar, administration och regelverk. Utellus roll är att underlätta hela resan, från planering av design och installation till att hjälpa till med det som tillkommer som elproducent såsom exempelvis försäljning av överskottsel. Kia Agerhem framhåller att det inte är speciellt komplicerat att komma igång med sin egen elproduktion. – Att börja producera sin egen el med solceller är enkelt! Är du är intresserad behöver du bara bestämma dig för om du vill vara med och bidra till det förnyelsebara energisystemet, resten sköter vi, avslutar hon.

Nu ska vi måla om, lappa och laga möblerna. Du kommer att bli din egen designer. På gott och ont. Satsa på grönt på köksluckorna och rosa på väggarna.

Foto: Nordal

Annorlunda växter

Lampa med fransar 70-talet är tillbaka och vi tror att lampor med fransar i ny tappning kommer att slå stort 2020.

– en klassiker i nytappning

Vem besöker: Branschfolk och designentusiaster. Öppen för allmänheten på lördagen.

Målarfärg /Verktygslåda

Att sova har blivit en ny lyx. Särskilt om du är småbarnsförälder. Nu vill vi inreda sovrummet som ett hotellrum och satsa på lyxiga sängkläder. Miljömärkta såklart.

Fladdermusfåtöljen FOTO: Pressbild/Cuero Design

SUSTAINABLE HOME & LIVING

Du har säkert sett fladdermusfåtöljen förr, men få känner till dess fascinerande historia. Fåtöljen har deltagit i ett världskrig, revolutionerat sättet ungdomar sitter på och pryder nu några av världens lyxigaste hem.

D

en utvecklades först på 1800-ta-

let av engelsmannen Joseph Fenby, då som en fällbar campingstol i tyg och trä, som blev populär under första världskriget. Det finns även historiska bilder på när Thomas Edison och Henry Ford slappar i dessa stolar under sina campingturer. Fladdermusfåtöljen och Rock’n’Roll blev ett måste i alla tonårsrum världen över på 50-talet. Den retade gallfeber på många föräldrar då det var omöjligt att sitta rakt i fåtöljen. Fåtöljen har varit en klassiker ända sedan dess och anses nu vara en av nittonhundratalets mest ikoniska designmöbel. Men den hade fortfarande ett problem; den var ganska obekväm att sitta i. Det var någonting som den svenska entreprenören Lars Kjerstadius bestämde sig för att rätta till. Lars gjorde en större fåtölj som var både

wow! 2020

högre och bredare än den gamla. Det ger en mycket högre komfort. – Folk är längre nu än de var i början av 1900 talet, säger Nils Kjerstadius, Lars son och nuvarande VD för Cuero Design. – Jag tror att den gamla versionen är alldeles för liten att sitta i och därför är den obekväm nu. Den nya, bekväma versionen blev en

succé och fick namnet Mariposa vilket betyder fjäril på spanska. Den går att hitta några av världens mest exklusiva hem och hotell, mycket tack vare en tidlös design och hög komfort.


| Trender – 2020 14

HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS

SUSTAINABLE HOME & LIVING

TRENDSTEFAN:

2020 är

kollektivets, pryltrötthetens och minigolfens år Sverige är ett trendkänsligt land. Särskilt storstadsregionerna är vad experterna kallar ”trendsäkra”. En bidragande orsak till att vi håller stilen och hakar på den senaste flugan är Stefan Nilsson – trendexperten som åker världen över för att sniffa till sig det nya ”nya”. Vi fick tag i honom nyss hemkommen från Shanghai, där han hämtade inspiration till sin egen föreläsning Stora Trenddagen 2020, för att prata stora trender i världen. TEXT: Mats Gylldorff FOTO: Pressbild/Trendstefan

2019 spådde du bli ett allvarets år, med bland annat miljöproblem, digitalisering och butiksdöd som stora överhängande frågor. Sådär kul. Vad gäller för 2020? – Det är en fortsatt pryltrötthet överlag och den som inte förstår det kommer att gå under. Jag brukat ta Kodak-exemplet. Vi tar fler bilder nu än förr men använder inte Kodak. Vi lyssnar på mer musik nu än förr men köper inte skivor. Hela slentriankonsumtionen är körd. – Som företag måste du hitta din hållbarhetshistoria. Det är så enormt svårt och komplext med hållbarhetsfrågan. Vilka förpackningar ska vi ha, var ska vi tillverka produkterna, vilket material och så vidare. Men du måste ta ställning och berätta vad ni som företag står för. Just nu är det stort fokus på materialet, det ska vara hållbart, hög kvalitet och miljövänligt. Sen måste vi konsumenter blir duktiga på att ta ställning. Gillar jag närproducerat, eller att det är rätt material? Du kommer aldrig att kunna pricka in alla boxar utan du måste hitta dina boxar som du gillar. Om vi inte köper prylar, vad gör vi i stället med våra pengar då? – Det är helt upplevelsedrivet. Om vi tittar på Shanghai så var jag på ett nyöppnat köpcenter. På bottenvåningen var det konstuppställning och på våning tre och fyra var det bara aktiviteter. Det var matlagningsklasser, workshops där du kunde göra dina egna smycken, konstklasser... allt var extremt aktivitetsdrivet. Och då säger jag "Hej NK, var är ni någonstans!?” ▶


Besök våra showroom i Stockholm och Göteborg

Harper 3-sits soffa

8.999:-

När du köper en soffa planterar vi 5 träd i Kenya Vi tror på att vi tillsammans kan skapa en mer hållbar framtid. Därför planterar vi 5 träd i Kenya varje gång du köper en möbel hos oss. Läs mer om vårat nya samarbete på SOFACOMPANY.com


| Trender – 2020 16

HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS

▶ Finns det de som lyckats att kombinera upplevelse med konsumtion? – Ett bra exempel är barnbutiken "Camp" i New York. Man går in i butiken och den är jättefin och har jätteroliga saker. Väl inne kommer personalen fram efter ett tag och säger "Excuse me sir, would you like to see the real store?". Och då trycker de på en bokhylla och så öppnas en helt ny dimension med lekplatser och massor med nya saker som man kan köpa som inte finns på framsidan. Man kan till och med övernatta! Här är prylen helt sekundär. Det är upplevelsen och platsen som är det viktiga som jag vill berätta om. Så att jag visar dig den där boken är inte viktigt, det är för att prata om när jag var där. Vi vill dela med oss av upplevelsen, men inte av ljusstaken som jag har drejat. Finns det någon otippad trend att skönja? – Ja. På tal om att vi lever i en väldigt märklig tid så finns det några som är ännu märkligare och det är dessa millennials. De unga människorna är jättekonstiga på otroligt många sätt. Det centrala i en ung människas liv i dag är Netflix. Ingenting annat är viktigt. De kan bo varsomhelst, bara de har en streamingtjänst. Märket på en möbel är helt oviktigt för dem. En annan stor trend vi också pratar om nu framöver är boendesituationen som kommer att förändras. Co-working har ju etablerat sig i Sverige och nu kommer alltså co-livingsamhället, eller kollektivboende som vi sa på 1970-talet. Vi ser att singelhushåll ökar samtidigt som man inte vill vara singel. Man vill bo med andra, men inte nödvändigtvis med en partner. Där satsar fyrbokstavsbolaget från

"Det är sådär. ›› Vad fan håller ni på med, liksom? ‹‹ Ni ska ju ha barn hemma, och ni har vita soffor och vita mattor. Det där inte klokt. Det är jättekonstigt." Småland enorma pengar. Dels på hur det ska se ut och hur man kan tjäna pengar på det. Det är det nya sättet att bo. Att komma bort från ensamheten. Och håll i hatten – miljöfrågan kommer att tonas ner till förmån för andra frågor. Vi kommer att prata mer om mental ohälsa under 2020 än om miljö. Och där ingår det här med ensamheten. Vad är den märkligaste trend som du upplevt under dina år som trendspanare? – Allting som för mig har en oäkta yta eller som har med status att göra tycker jag är jättekonstigt. Att spendera pengar på en ankpress i mässing på NK till exempel.

De 5 största trenderna 2020

SUSTAINABLE HOME & LIVING

Vilka stilar är helt totalt ute? – Vi svenskar känner att vi måste hänga med. Vi är väldigt trendkänsliga. Titta på vilken inredningstidning och se alla dessa vita mattor. Det är sådär "Vad fan håller ni på med, liksom?". Ni ska ju ha barn hemma, och ni har vita soffor och vita mattor. Det där inte klokt. Det är jättekonstigt. Hur har jobbet som trendexpert förändrats? – Man ställer inte frågor och undrar "vilken är årets färg" utan man vill hellre prata om andra saker. Det skedde jättetydligt under 2019 och jag är helt säker på att det kommer att bli mer av det framöver. Jag kan inte nog understryka hur vi kommer att förändra våra beteenden. När jag växte upp så pratade man om musikgenregrupper. Man var syntare, rockare, hårdrockare eller vad man nu var. Det här är referenser som man inte har längre. På samma sätt kommer vi att prata om den här perioden vi befinner oss i nu. ”Kommer du ihåg på 2010-talet när vi bara konsumerade". Att konsumtionshetsen försvinner måste designföretagen förstå och hitta andra saker. Och då är upplevelsedrivet den stora trenden. Jag vill betona att det kommer att bli enormt roligt och vi kommer att göra väldigt roliga saker. Oavsett om det blir minigolf eller matlagningskurser. Vi kommer att träffas, vi kommer att umgås och vi kommer att skratta. Lönen kommer att vara slut varje månad. Men vi kommer inte att hetsköpa prylar. 

enligt Stefan Nilsson

Paisley park

Borderline blue

Neon nightly

Mint condition

Aubegre Aubergine

Mönster är äntligen tillbaka. 70-talets paisley i jordiga toner och inslag av orange. Paisley som i engelska/indiska referenser. Vintagesoffor i sammet och lampskärmar med fransar. Sicksackmönster och kanske olika etniska mönster i tapeter och textilier. Det lappade, lagade och slöjdade. Lagningar kan förstärkas med detaljer i orange. Slöjd, historia och tillhörighet. Vävda detaljer i sitsar men också i textilier. Nya ”tribes”.

En helt ny och kallare färgskala i miljöer. Det blå blir krispigt och nytt tillsammans med vitt och vi går från beige till grått. Blå glas till bordsdukningen. Blåvitt porslin, gärna grovt och lite lantligt snarare än 1700-talselegant. Det krispiga och kalla syns också i den vita metallen som kommer. Soffbord, speglar och detaljer i vit metall. Det gröna är också krispigt. Årets inredningsväxt har avancerade blad med konstiga former. I år håller vi på med ”plantporn” snarare än ”foodporn”, och vi är ”plantfluencers”.

Ungdomar och millennials beter sig helt annorlunda än andra. Detta är deras trend. Ungdomar lägger hellre pengar på Netflix än på ny inredning. Detta är den nya generationen som struntar i gammal status. I stället fokus på tillåtande, inkluderande och storstad. Neon och nya material. Svart kommer tillbaka för första gången på länge. Neonljus och industriellt. Staden som lockar. Beauty-industrin är bärare av detta nya. Aldrig har make-up signalerat utanförskap och tillhörighet så mycket som nu. Ear curation blir ett nytt fenomen.

Årets färg är mintgrönt eller celadon. Den finns med i alla trender på ett eller annat sätt. Färgen signalerar en slags vintage- och retrokänsla. Lite 80- och 60-tal på samma gång. Som 80-talsfilmer med 60-talstema, Dirty Dancing eller Tillbaka till Framtiden. 80-talsreferenser som snäckskal och axelvaddar. Ingen kommer köpa något nytt. I stället vill vi hitta snygga, fina, coola sätt att exponera vår second hand. Kanske en bondstol mot en mintgrön vägg? Placera en bukett vallmo i ett tennkrus på ett bord som är målat mintgrönt?

Hotellkänslan fortsätter. Att sova är den nya lyxen. Hotellkänsla på sängkläder. Sovrum ser ut som hotellrum. Erotiska inslag som enorma mängder läder. Naturfärgat och matt eller högblankt och 70-tal. Lätt touch av boudoir med vintagedetaljer som Tiffanylampor och en resväska i krokodilskinn. Lite som Frida i ABBA. Farligt och förföriskt.


SWEEF.SE • Unika designmöbler • 100-tals tygval • Sveriges skönaste möbler

DITT VARDAGSRUM – DINA SPELREGLER Hur du än bor är vårt mål detsamma. Att låta din unika smak blomma ut med hjälp av möblerna och inredningen du inte hittar någon annanstans. Hos oss finner du nämligen en brokig skara stilar där otyglad designglädje ligger bakom varje modell.

Här har vi blivit huvudlöst förälskade i den mjuka ytan och det faktum att träslaget bara blir ljusare och vackrare med åren. Kika närmare på den och våra andra fantastiska möbler på nätet eller titta förbi vårt showroom och upplev magin i egen hög person.

Som vår kollektion Hjorten av solid amerikansk valnöt till exempel.

KLÄDHÄNGARE Hjorten 6 000.- PLÄD Brunbjörnen 1 750.- PALL Hjorten 3 000.- STOL Hjorten 4 000.-/st BORD Hjorten 13 000.- BÄNK Hjorten 6 000.- KLÄDHÄNGARE Kronhjorten 6 000.- MATTA Vintage original 17 000.-

SV ERIG ES SKÖNA ST E MÖBL ER


| Inredning – Inspiration 18

HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS

SUSTAINABLE HOME & LIVING

När Nationalmuseum öppnade igen 2018 efter en omfattande renovering stod designduon FRONT för specialdesignade lampor till biblioteket. De är magiska och nu har några av dem kommit i produktion.

Våra favoriter

i hemmet

Pris: från 5.463 och uppåt beroende på lampa zero.se

Efter otaliga samtal med trendexperter och vårt eget tyckande har vi på EMP Content Studio listat de, i våra ögon, snyggaste inredningsprylarna för hemmet 2020.

Foto: Pressbild Zero

Curve

Rayures Neon är en trend för 2020. Galna Tokyo möter sofistikerade Milano i Ronan & Erwan Bouroullec förtrollande rumsavskiljare i glas. Vi. Vill. Ha.

Matbordet Hunter

Pris: Vid förfrågan glasitalia.com

Klassisk design med en twist tycker vi bäst förklarar matbordet Hunter. Det bästa av allt? Förutom att det är snyggt så slipper du kommentarer som ”Jag kan tyvärr inte flytta mig, bordsbenet är i vägen”. Pris: ca. 19.000 kr artwood.se

Skåpet Air Klassiska naturmaterial som rotting och ek tillsammans med ett fint formspråk gör det här skåpet till en klar favorit. Tack var den transparenta designen får det ett lätt uttryck. Pris: 17.500 kr designhousestockholm.com

Blowfish Fotöljen Flair Den här stolen bär upp sina kurviga och organiska former med en elegans som vi verkligen gillar. Den är inbjudande samtidigt som den äger en viss kaxighet som gör den extra intressant. Pris: 4.499 kr sofacompany.com

Organiska former är helrätt just nu. Dock vet vi inte om vi dras till den här pjäsen för att vi känner obehag eller för att det är den finaste vas vi sett. Handgjord vas i glaserad keramik som tar plats och lätt hamnar i blickfånget. Pris: 1.499 kr jotex.se

Kapten Genial och enkel design. Går att få med i tre olika utföranden – en, två eller tre krokar med tillhörande hyllplan. Pris: 1.420 kr gemlaab.se


Hitta julklapparna hos Em home!

10% rabatt på alla produkter från House Doctor och Bloomingville!

Erbjudandet gäller t o m 24/12 2019.

Ännu mer inspiration och erbjudanden hittar du på

emhome.se


| Inredning – Sovrum 20

SUSTAINABLE HOME & LIVING

FOTO: Andy Prhat

HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS

sussa med samvete Sovrummet är det rummet vi spenderar mest tid i. Då är det extra viktigt att man kan sova med ett gott samvete. Men hur ska man tänka? Second hand eller miljöcertifierade sängkläder? Instagramvänlig inredning eller inredning som främst fyller en funktion? För att få svar på våra frågor tog vi kontakt med Maria Soxbo, som driver den prisbelönta inredningsbloggen Husligheter. TEXT: Mats Gylldorff FOTO: Gaelle Marcel

FOTO: Konmari Media Inc.

Vad är viktigt att tänka på när man inreder sitt sovrum? – Att det är en plats för vila, främst. Det vill säga undvik gärna skärmar, se till att ha bra mörkläggning och inred på ett sätt som känns vilsamt för just dig. Eftersom vi tillbringar ganska många timmar i rummet och våra kroppar dessutom ska återhämta sig är det extra bra att välja begagnat här, eftersom eventuella kemi-

kalier från tillverkningen förmodligen har dunstat bort. Det finns växter som renar luften från gifter, sådana kan vara bra att ställa in just här så att rummet blir så hälsosamt som möjligt. Är sovrummet lika trendkänsligt som vardagsrum och sovrum? – Innan sociala medier hade jag sagt nej, eftersom vi sällan släppte in gäster i sovrummet. Numera är det allt fler av oss som släpper in människor via skärmen ända in i sovrummet, och då blir även det rummets inredning allt viktigare. Vi påverkas av hur andra har det – trendigt eller ej – och jämför oss allt mer, trots att vi matas med väldigt tillrättalagda bilder som inte alltid speglar verkligheten. Vilka är de stora trenderna för sovrummet 2020? – Jag tycker faktiskt att vi måste sluta tänka i trender generellt, och inreda för vår egen skull i stället. Öva oss lite på att känna oss nöjda och trivas, snarare än att ständigt känna ett behov av att göra om. Om hållbarhet kan kallas trend så är

det annars definitivt den största, och bör genomsyra allt. Hur ska man tänka när det kommer till sängkläderna? – Framför allt ska vi använda det vi redan har, både när vi inreder sovrummet och bäddar sängen. Sängkläder är slitstarka, de behöver sällan bytas ut. Nästa steg är förstås secondhand, det finns knappt använda, fina bäddset på begagnatmarknaden – och tycker man det känns lite märkligt att köpa någon annans sängkläder är det bara att jämföra med hotell, där sover vi ju i lakan som många andra sovit i före oss! Om man behöver köpa helt nytt är det bra att veta att bomull kräver enorma mängder vatten och varmt klimat, det vill säga frakterna blir långa. Linne är bättre på så vis att det tål kallare klimat och kan odlas i Europa, kräver mindre vatten och är tåligare mot skadedjur och därför inte besprutas lika hårt. Vill man åt bomull bör man absolut välja ekologisk bomull, gärna GOTScertifierad sådan. 

Vik-tigt att veta Ett välstädat hem och i synnerhet sovrum, bidrar till att du sover bättre. Det kan även påverka ditt förhållande på ett positivt sätt. I alla fall om vi får tro Marie Kondo som tagit Netflix-publiken med storm med sin serie ”Tidying Up with Marie Kondo”, eller "Konsten att städa med Marie Kondo" som den heter på svenska. I serien får oorganiserade familjer lära sig

hur man får ordning på sin oreda. Bland annat genom att vika sina kläder och lakan på ett speciellt sätt så att de kan förvaras vertikalt i stället för horisontellt. Jo det är sant, vertikal förvaring av tröjor, jeans och sängkläder är det nya heta. Och det kallas

KonMari-metoden. Och det är inte helt utan kontroverser. Den amerikanska kändisorganiseraren Linda Koopersmith hävdar nämligen att hon var långt före med den här tekniken. Upplagt för drama med andra ord. Ni kan läsa om lakanskonflikten som eskalerade här till höger. Först vill vi ge er våra insikter och vad vi har lärt oss av serien. 1. Ju renare och mer välorganiserat ens hem är, desto mindre konflikter hemma. 2. Att prylbanta kan vara skönt. 3. Marie Kondo har en filosofi där du ska fråga dig själv om plagget du har framför dig sänder dig glädje. Om ja, behåll. Om nej, släng, skänk bort eller sälj. Det har visat sig vara svårt att applicera i verkliga livet.

Maria tipsar Enkla knep tips för en hållbar, klimatsmart inredning. 1. Öva på att känna dig nöjd och använda det du har. Testa att möblera om, ofta räcker det väldigt långt för att förnya ett rum. 2. Leta alltid begagnat i första hand. För sovrummet är äldre möbler som sängbord och linneskåp ofta fantastiskt fina och av god kvalitet dessutom. 3. Förändra med färg, gärna ekologisk och naturlig sådan som linoljefärg eller Auro. Även tapeter är ett lätt sätt att förändra mycket med små medel. 4. En sänggavel skapar en ombonad känsla och är relativt lätt att göra själv, och idéer finns det i tusentals på exempelvis Pinterest. 5. Inred för dig och din egen trivsel, inte för sociala medier eller för Hemnet. 6. Tänk funktion Och form, inte antingen eller. Funktionen krävs för att vardagen ska flyta, men formen skapar trivseln. Följ Maria Soxbo på Instagram @husligheter

Lakanskonflikten som eskalerade Marie Kondo har blivit känd för sin vertikala vikstil som innebär att du får en enklare överblick över kläderna i din garderob. Sättet vi har vikt och förvarat våra kläder och lakan är alltså fel. Marie Kondo kallar detta KonMari-metoden. Så långt allt väl. Om det inte vore för Linda Koopersmith. Hon hävdar och har bevis för att hon applicerat den här metoden långt tidigare i en realityshow på amerikansk tv. Hur det här smutsiga städkriget kommer att sluta vet vi ännu inte. FOTO: Skärmavbild You tube


SUSTAINABLE HOME & LIVING Notti | Partner Content | Mille

HELA HELADENNA DENNATEMATIDNING TEMATIDNINGÄR ÄREN ENANNONS ANNONS

Mille Notti | Partner HOME Content | 21 SUSTAINABLE & LIVING

Sov skönare – i hållbara bäddprodukter med kunglig glans Vill du drömma dig bort i bäddprodukter av högsta klass? För familjeföretaget Mille Notti är kvalitet inte bara bra material och en produktion som tar hänsyn till etik och miljö. – Det handlar också om känsla, vi är noga med att våra produkter ska upplevas som något alldeles extra, säger William Wehtje, företagets VD. TEXT: HANS-PETER ÖHMAN. FOTO: MATS HÖGBERG

Mille Nottis vision är att vara ett av de

ledande varumärkena för exklusiva och hållbara bädd- och badprodukter. Deras ledstjärna är kvalitet och design som varar över tid. – Våra produkter kostar lite mer men det är en investering. Du kommer sova gott i många år, säger William Wehtje, VD för Mille Notti AB.

SOFISTIKERAD OCH TIDLÖS DESIGN

Mille Notti – ”tusen nätter” på italienska – är ett svenskt familjeföretag som skapar och säljer sängar samt bädd- och badprodukter av hög kvalitet. Sedan starten 1991 har de blivit kända för sin kunskap och den service de ger kunderna. Nyckeln till framgången är ett noga utvalt sortiment i tidlös, sofistikerad och samtida design. Alla produkter designas och utvecklas i Sverige. Sängkläderna produceras sedan i Portugal, all produktion sker i Europa. – Det säkerställer att produktionen följer europeiska lagar både vad gäller kemikalier, utsläpp och arbetsförhållanden för de anställda. Det gör också att vi får kortare transportsträckor till vårt lager i Stockholm, säger William Wehjte. ”VI LÄGGER ENORM OMSORG I KÄNSLAN”

Den kunskap man utvecklat och förädlat

William Wehtje, VD på Mille Notti.

Läs mer på: www.mille-notti.com

under snart 30 år är grunden till den höga kvaliteten. Men kvalitet ligger inte bara i det materiella utan även i service och kundtjänst, betonar William. – Vi har långa relationer och upparbetade kontakter med en rad leverantörer. Tillsammans arbetar vi mycket med olika kvaliteter som testas rigoröst – inte bara ur hållbarhetsperspektiv utan också utifrån känsla. Att kvaliteten är hög betyder inte nödvändigtvis att känslan är vad vi eftersträvat – de går inte alltid hand i hand. Det skiljer oss från vissa andra, att vi lägger ner en enorm omsorg i känslan, att produkten ska kännas rätt. MÅNAR OM NATURLIGA MATERIAL

Vad gäller materialen är kraven höga. – När det kommer till våra sängar använder vi oss av de bästa komponenterna på marknaden. Sängarna byggs för hand i en svenskägd fabrik i Polen. Träet är svensk furu som vuxit sig stark i de norrländska skogarna och fjädrarna tas från den bästa svenska leverantören. Sängkläder och andra textilier är gjorda av naturliga och rena material av yppersta kvalitet, för att ge den finaste känslan mot huden. – Till exempel är våra vita lakan i percale vävda av 100 procent finkammad och ekologisk bomull. Vi har tillverkat sängkläder i percale i över 25 år och levererar dem till flera högklassiga hotell runtom i världen. KUNGLIG HOVLEVERANTÖR

Sedan 2011 är Mille Notti Kunglig hovleverantör – en utmärkelse som kännetecknar svensk kvalitet, och innebär att någon i kungafamiljen uppskattar produkterna. En stor del av Mille Nottis sortiment är GOTS-certifierat. – Global Organic Textile Standard är en internationell märkning som säkerställer textiliers ekologiska status men också innefattar sociala och miljömässiga krav för produktionen, berättar William.

Hela dunsortimentet är rekommenderat av Astma- och Allergiförbundet. Det är också certfierat av IDFL (International Down och Feather Testing Laboratory) vilket säkerställer att dunet producerats på ett etiskt sätt.

WILLIAM TIPSAR:

Värt att tänka på när man ska köpa nya sängkläder Satsa hellre på kvalitet än pris. Vet du var produkten är tillverkad? Kommer den från ett företag du kan lita på? Håll utkik efter miljömärkningar, men också etiska märkningar. Det är minst lika viktigt att välja produkter där arbetskraften har schyssta villkor. I och med att våra produkter är tillverkade i Europa, gäller europeiska lagar och regler runt produktionen. Våra fabriker är certifierade för både miljö och sociala bitar. De är högteknologiska med slutna system där man återanvänder värme och vatten. Vattensystemen skiljer ut kemikalier så att vattnet kan återanvändas och det är reglerat av myndigheter.


| Inredning – Kök 22

HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS

SUSTAINABLE HOME & LIVING

Miljömärkta kök:

Bra för kropp och själ

Ett miljömärkt kök som för tanken till ljusa, varma sommarkvällar.

Klimat och hälsa spelar större roll än någonsin. Miljömedvetenheten ökar och människor vill må så bra som möjligt. Ett miljömärkt kök är skonsamt – både för dig och för planeten. TEXT: Anna Bjärenäs FOTO: Pressbild/Svanen

M

iljömärkningarna som finns till

för att guida konsumenter har gått från att finnas på några enstaka produkter till att inkludera tusentals olika varor och tjänster. Några av de stora byggbolagen i Sverige sätter i dag uteslutande in miljömärkta kök i sina flerbostadshus och byggprojekten där hela hus är miljömärkta blir allt fler. Vad gäller villor och kedjehus är det beställa-

ren som bestämmer vilket kök som ska sättas in i bostaden. När det kommer till offentliga miljöer, såsom daghemsverksamhet, är det många kommuner som i dag kräver miljömärkta kök i sina lokaler, en trend som drog igång med Naturskyddsföreningens projekt Giftfri förskola som startade 2013. Leif Lång, rådgivare på Svanen, förklarar att

fördelarna med de miljömärkta köken gäller hela kedjan; från tillverkning till bruk och slutligen återvinning. – Redan i början av processen utesluter man alla ämnen som man vet kan vara skadliga för människa eller miljö och på så vis garanterar man att dessa ämnen inte heller kommer ut i naturen i framtiden. Man kan på så sätt ta

tillvara på köken när de är förbrukade och det blir mindre slit och släng, säger Leif.

försvinner och man slutar därför att tillverka det, förklarar Leif.

Små barn är extra känsliga mot ämnen som

Priserna jämnas även de ut med tiden, trots

utsöndras i luften, som till exempel formaldehyd. Detta är ett ämne som har diskuterats mycket och som EU klassar som cancerframkallande. Genom att inte tillföra detta ämne i varken lim, lack eller ytbehandlingar blir köket mer hälsosamt för brukarna och man undviker även risker för allergier på längre

"Man kan på så sätt ta tillvara på köken när de är förbrukade och det blir mindre slit och släng." sikt. Utan giftiga kemikalier ökar tryggheten för de boende men också för de som arbetar med köken i fabriken. Ytterligare en anledning till att köpa miljömärkta kök, i ett längre perspektiv, är att man hjälper till att öka efterfrågan på de här produkterna. – Till slut är det ingen som vill ha till exempel det giftiga limmet längre, efterfrågan

att prisskillnaden mellan en miljömärkt möbel och en icke miljömärkt möbel av samma kvalitet redan i dag är försumbar. Leif menar att det, trots alla solklara fördelar, är en riktig utmaning att få upp ögonen på folk och att öka medvetenheten vad gäller de miljömärkta köken. Han tycker att återförsäljarna borde informera sina konsumenter i högre grad och till och med skryta med sina produkter. – De utmärker ju sig positivt mot de som inte erbjuder miljömärkt, säger han. Vad gäller framtiden så kommer förmodligen själva framställningsprocessen att se likadan ut, men det är möjligt att forskningen upptäcker nya farliga ämnen som då kommer att förbjudas i företags, som Svanens, kriterier. Här råder Sverige under EU:s lagar men till exempel Svanen går längre än både EU:s kemikalielagstiftning och svenska myndighetskrav. En miljömärkt produkt ska alltid ses över vart

sjunde år och en ny ansökan från företaget görs för att se att produkterna fortfarande uppfyller kraven för märkningen. Byts råvaror ut i en produkt måste detta också alltid rapporteras. I dag behöver inte tillverkningen av miljömärkta kök ske i Sverige och det läggs inte heller någon vikt vid eventuella transporter, något som Leif tror att det snart kommer att bli ändring på. – Utvecklingen går framåt och för att hänga med kommer man att väga in allt fler faktorer i sina miljömärkningar, säger han. 


FALL FÖR DET VACKRA SOM NI FÖLL FÖR VARANDRA Den nordiska själen ligger i blodet i skandinavisk design och återspeglar en stolt hantverkstradition. Här ser du HTH:s nyhet NORDIC SPIRIT i NATUR EK. En vittnesbörd om dansk design när den är som allra bäst. NORDIC SPIRIT finns med fyra olika fronter. Alla har tillverkats med lameller i massivt trä, där naturmaterialets nyanser kommer till uttryck. Den vita bänkskivan i CoreStone skapar en elegant inramning till köksön. Ett element som samtidigt förbinder ön med raden av eleganta, vita högskåp. En plats där livet utspelar sig på vackraste sätt.

DESIGN NYHET

¬ NORDIC SPIRIT NATUR EK/FOCUS VIT Upplev Nordic Spirit i din lokala HTH-butik, där du alltid kan ventilera din köksdröm med våra köksexperter. Du kan också se mer på hth.se


| Inredning – Kök 24

HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS

Det

SUSTAINABLE HOME & LIVING

"I dag roterar vi många kök i en och samma bostad, vilket inte alls var fallet förr och vilket inte alls är hållbart."

hållbara

köket

Vem tackar nej till ett kök i guld? Känner du för att renovera köket för att få inte lite lyx och flärd i husets viktigaste rum? Köksföretaget Picky Living har gjort sig kända för att skapa världens mest exklusiva IKEA-kök I ett samarbete med Triss har de tagit fram ett kök med guldgfärgade luckor i rostfritt stål samt knoppar och ben 23 karats äkta guld. Luckorna finns att beställa till både IKEA:s kök METOD och sideboard BESTÅ. Men räkna med att betala cirka 90 000 kronor för kalaset.

Hållbarhetstrenden inom inredning har formligen exploderat de senaste åren, vilket synts i allt från kulörer till materialval och smarta kökslösningar. Köket är den plats där vi verkligen har möjlighet att leva hållbart och där vi har mycket att ta hand om i form av matavfall och förpackningar. Flera företag erbjuder i dag Svanmärkta kök och kök som är helt tillverkade av återvunna material, till exempel pet-flaskor och kök som är ända från stommen hållbart producerade. Men vad kan man mer tänka på när man ska välja kök, för att dra sitt strå till en mer hållbar framtid? TEXT: Jenny Kesselfors FOTO: Lisa Thanner

I

dag finns det förutom kök som är hållbart

producerade i hållbara material också många företag som erbjuder smarta kök med helt nya lösningar för kompostering med filterlösningar som gör det lättare att kompostera i köksmiljö utan obehaglig doft eller läckage. En annan trend är att odla sin egen mat och något som inte slagit brett ännu men som vi kommer att få se mer av är inbyggda kökslösningar för odling, till exempel hyllor med belysning som gör att det går att odla året om, tror Frida Ramstedt, som sedan 2005 driver en av Nordens största inredningsbloggar, Trendenser och även är en välkänd föreläsare

och trendspanare. I mars gav hon även ut boken ”Handbok i inredning och styling”, där hon har försökt skriva om inredning på ett nytt sätt. Boken innehåller inga foton utan illustrationer och förklaringar. Allt för att hjälpa läsaren att förstå hur inredare tänker och hur man kan använda deras knep för att skapa ett mer harmoniskt, hemtrevligt och hållbart hem. – Det mest hållbara köksvalet är ett kök i massivt trä av hög kvalitet, ett ärligt material eftersom det håller länge och i stort sett går att lägga ut i skogen för att förmultna när det är förbrukat. Men det viktigaste när man väljer kök, vilket jag skriver en del om i min bok, är att välja funktionella kök som du vet uppfyller dina behov för matlagning och mathantering, liksom social samvaro. Det om något är långsiktigt hållbart eftersom du då kommer att vilja ha kvar ditt kök länge. Därför är det viktigt att ta hjälp av experterna när du köper, planerar och installerar kök. I dag roterar vi många kök i en och samma bostad, vilket inte alls var fallet förr och vilket inte alls är hållbart. Stilinriktningen som är rådande nu kallar jag för Visualismen och ställer den i motsats till 30-talets Funktionalism, där allt fokus låg på att skapa så funktionella köksytor som möjligt. Där till exempel spis, kyl och vask var placerade i ett flöde som fungerar och passar alla oavsett vem som bor där. Där lade man också stor vikt vid en belysning som fyllde sin funktion. Det sammantaget gjorde att köken älskades länge.

Stilmässigt är vi inför 2020 på väg ifrån en tid där hållbarhetsintresset avspeglats mycket i både materialval och kulörer. Stilrent och minimalistiskt med naturliga, dova jordnära färger i grått och ostronbeige, som såg visuellt hållbara ut. Knoppar och handtag i metall med industrikänsla, som är mer dekorativa än funktionella. Nu går vi i stället mot flera olika trender som speglar personlighet och smak i större utsträckning. Generellt kan man säga att köket framförallt ska kännas ombonat och av hög kvalitet. Det finns en tydlig byggnadsvårdstrend där man romantiserar det gamla bondesamhället där man levde mer hållbart. En tydlig trend inom denna stilriktning för tankarna till jugend med gröna kök, både luckor och kakel. Kakel som bildar mönster, mönstrade tapeter, stora kokkärl som hänger i taket och hemtrevliga detaljer. Men det finns också en trend där köken känns lyxigt italienska, med mycket svart sten och marmor med mässingsdetaljer i form av beslag och kranar. Här ska inredningen också kännas gedigen, men mer ”hotell-lyxig”. – En annan väldigt ny trend är att 90-talet, som har varit trendmässigt starkt en längre tid, nu även flyttar in i köken. Vi kommer att se havregula skåpluckor kombinerat med klarblå detaljer, i form av till exempel mönstrat konstglas. Men det är kanske mer för den som inte har den tiden så färskt i minnet, säger Frida Ramstedt och skrattar.  Följ Frida Ramstedt på instagram: @trendenser


HÖGSKÅPSUTDRAG TANDEM ARENA Kesseböhmer – smart köksinredning med fokus på funktion, kvalitet och design.

DETALJER SOM GÖR SKILLNAD


| Kök – Inspiration 26

HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS

SUSTAINABLE HOME & LIVING

Våra favoriter

Mortel Tondo

i köket

Den här morteln i marmor maler inte bara dina kryddor till perfektion, den är samtidigt en skulptur som gör ditt kök mycket vackrare. Jessika Källeskogs mortel Tondo för Design House Stockholm kommer hamna blickfånget på vilken middagsbjudning som helst.

Köket är hemmets hjärta. Det är här vi spenderar mycket av vår vakna tid med nära och kära. Vi har listat våra hållbara favoritprylar som hjälper dig med matlagningen.

Pris: 1.550 kr designhousestockholm.com

Collar Nesmuk kockkniv Den här kniven är ett mästerverk. Damaskusstål som ger en otrolig skärpa och hållbarhet. Den kommer överleva dig, dina barn, dina barnbarns barn, dina barnbarnbarns barn. Om mänskligheten finns kvar då vill säga.

Brygg espresso som förr. Ställ Daniel Debiasi och Frederico Sandris espressobryggare i snygg skandinavisk design på spisen, låt ångtrycket göra sitt och avnjut en god espresso i vintermörkret. Ett plus för handtaget i ek! Pris: ca. 799 kr stelton.com

Pris: ca.54.000 kr nesmuk.com

Noaway

Bivaxfolie

Kompostera ditt matavfall i den här kompostbehållaren från Alabama Sawyer. Den är gjord av omkullfallna valnötsträd och så fin att du kan ha den på köksön.

Att plastbanta har blivit ett begrepp. En hjälp på traven är att byta ut engångsplast mot återanvändbar bivaxfolie.

Pris: ca. 1.650 kr alasaw.com

Harvy Odla dina egna krydd- och salladsväxter inomhus i vatten – så kallad hydrokultur. Vi har fallit för den hydroponiska odlingslådan Harvy som ska hjälpa oss att driva upp växter under vintermånaderna. Pris: 580 kr nelsongarden.se

Foto: Pressbild Nelson Garden AB

Pris: 219 kr för 3 st beeswrap.com

Bellied pot I Ronneby har man tillverkat emaljerade kokkärl sedan 1893. Tidlösa, klassiska och ett hållbart material gör att det här kokkärlet håller i generationer. Pris: 899 kr kockumsjernverk.se


No Compromise

Vissa idéer håller bättre än andra. De sätter djupa spår och blir en signatur för sin tid. Genom generationer. Utan att ge efter för modenycker och kortlivade trender. För de är skapade av det speciella stoff som gör en klassiker. Det var precis en sådan ide som Arne Munch fick när han 1968 satte sig med millimeterpapper och ritade Danmarks första formkök.

unoform.se

En visionär idé om en kub. Om en form. Om en ny och större flexibilitet. Om kompromisslös kvalitet. Om en enkel och tidlös linje. En form, som genom att hålla sig på toppen i mer än 50 år, är ett vackert exempel på hållbar design. Originalet…


| Inredning – Trender 28

HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS

SUSTAINABLE HOME & LIVING

Visste du att...

... du kan kan rengöra din mässing med ketchup? Det enda du behöver är två trasor, en för att gnugga in ketchupen och en för att torka av när du är klar. Andra kända exempel är citron och bikarbonat. Du pressar ut saften i en skål och tillsätter bikarbonat. Därefter gnuggar du föremålet med en trasa och torkar av det med en annan.

Kreera mera E

ller inredare kanske inte ger Maria

rättvisa. Hon agerar även programledare för TV, inspirationstalar och har grundat och programleder Återbrukspodden tillsammans med två andra. I alla fall har hon koll. Så mycket vet vi.

Har du tips på hur man enkelt kan ge sina gamla möbler nytt liv? – Krukor är ett bra exempel. Dem kan man förändra i ett kick med hjälp av sprayfärg. Och det kan du göra flera gånger med samma kruka. Att klä om sitsen på stolarna är också ett sätt att göra en snabb men ändå stor förändring. För övrigt gäller det att ta hand om möblerna, respektera dem. De förväntas ju finnas där för oss att sitta på, kliva upp på, dra fram och tillbaka. Visa respekt tillbaka genom att olja in, torka av och laga.

Återbruk av möbler är enligt många hett 2020. Finns det även trender för hur man återbrukar? – Den trend som jag hoppas kommer slå igenom stort är ”ta hand om det du redan har”. Att man verkligen kollar igenom sina saker och ser om något av det kan göras om eller uppgraderas. I stället för att köpa nya stolar målar man om dem man har, man kanske byter ben på sängborden eller syr ihop två gardiner.

Foto: Unsplash

Material

Färg

Mönster

Det som kommer genomsyra 2020 materialmässigt är att du själv kan bygga eller kreera i det. Handdrejad keramik, trärena ytor i material som furu (jo det är sant) och handvävda mattor. Det finaste man kan ha är något handgjort, något som tagit lång tid att göra, något som du eller en annan människa lagt ned sin själ i.

Vi kommer fortsätta 2020 i det gråaktiga spåret, det vill säga grå/beige. Smutsrosa är fortfarande populärt men även skogsgrönt och mörkblått.

Det blir färre mönster. Mycket är enfärgat och mönsterlöst. Vi kommer i stället vilja ha strukturer. Räfflor, flätningar, knutar, sandpapper, ådringar. Allt som man kan känna med händerna.

Återbrukspodden startades av Maria Celin, Malin Jensen och Sofia Thelfer för cirka ett år sedan. De startade podden eftersom de själva inte kunde hitta en podd som tog upp ämnen som återbruk och cirkulärt tänkande ur ett vardagsperspektiv. I podden försöker de se återbruk ur en massa olika synvinklar, både gällande hemmet och vardagen men även normmässigt. Lyssnaren bjuds in till berikande diskussioner, intervjuer med intressanta gäster och får tips och trix i vardagen. Lyssna på podden här: https://play.acast.com/s/aterbrukspodden

enligt Maria Celin

Foto: Jean-Pierre Dalbéra

De största trenderna 2020

Vad har du själv för favoritpryl i hemmet och i så fall vilken? – Matbordet. Inte själva bordet i sig utan företeelsen. Där är det tända ljus, skratt, umgänge och mobilförbud. 

Få inspiration direkt i dina öron

Designers att hålla utkik efter Michael Thonet kommer alltid vara i ropet likaså våra danska grannar Carl Hansen & Son och Hans J Wegner. Annars vardagsdesign, bruksföremål som du hittar på second hand: En bonad broderad av en okänd person, en handstickad halsduk eller en drejad skål.

Foto: Jazmin Quaynor

TEXT: Mats Gylldorff FOTO: Volha Flaxeco och Richard Lindor/EM Home

Följer du trender slaviskt? – Absolut inte, tvärtom! Jag anser att trender oftast ”bränner bort” det personliga. Om man verkligen försöker hitta vem man är och vad man har för stil så behöver man inte vara så ängslig gällande trender. Plus att jag alltid har gillat att gå emot strömmen och ha det som inte alla andra har.

Foto: Diana Schroder Bode

2020 är året då du ska sätta din personliga prägel på hemmet och utforska din kreativa sida. Och saknar du all form av skapandeådra kan du alltid öppna plånboken och satsa på designklassiker varvat med second hand. I alla fall om vi ska tro inredaren Maria Celin.

Accessoar

Stil

Satsa på naturelement. Grenen från skogen som blir en klädstång, stubben som blir ett sidobord eller evighetsblommor från sommarängen.

En blandning av gammalt och nytt i en miljö av sobra naturfärger. Gärna med några återbrukade och uppgraderade möbler. Ord som ”re-make” och ”up-grading” kommer vara orden på allas läppar under 2020.


SUSTAINABLE SUSTAINABLEHOME HOME&&LIVING LIVING

HELA HELADENNA DENNATEMATIDNING TEMATIDNINGÄR ÄREN ENANNONS ANNONS

G.A.D | Partner Content | 29 G.A.D | Partner Content |

Handgjorda möbler – med hjärtat i hantverket G.A.D har sin historia och inspiration i den klassiska svenska och skandinaviska möbeltraditionen. Med denna som utgångspunkt har möblerna vuxit fram i den moderna tappning som visas i dag. Formgivningen präglas av enkla linjer, materialmöten och finsnickeri. Vi ber här Kristian Eriksson som startade företaget 1997 att berätta om bakgrunden och vad han ser hända framöver. TEXT: G.A.D. FOTO: G.A.D

G.A.D är ett företag som skapades med hjärtat,

inte med hjärnan. Vem startar upp ett möbelsnickeri i Sverige när alla andra flyttar ut sin produktion! Det har varit en lång resa att komma dit vi är i dag, berättar Kristian.

Företaget startades som en motreaktion till alla de billiga möbler som massproducerades. Vi skulle tillverka allt på riktigt, hela vägen, utan fusk. Det har varit en förutsättning att ha ett eget

Läs mer på: www.gad.se

snickeri för att kunna få den kvalitet vi önskar. Jag har lärt mig genom åren hur svårt det är att köpa kvalitet. Nu kan vi stå för våra möbler hela vägen. Nästan alla möbler tillverkas i vårt eget snickeri i Hemse på Gotland av finsnickare som brinner för det de gör. För att upprätthålla kvaliteten har vi gemensamt beslutat att varje snickare signerar sin produkt då han/hon godkänt den. Möblerna tas fram för varje kund i högklassat massivträ på riktigt vis med genomgående tappar, glidlister, sinkade lådor och färgmässigt sammanhållet trä. Se bara på vår nya serie Klinte som tillverkas styckvis till varje kund efter beställning. Hela möbeln är sammansatt med halvförtäckt försinkning. Vem annan än vi skulle göra så i dag? Det tar tid men den kommer att finnas kvar i generationer framåt.

Som formgivare använder jag gärna material som lammskinn, gotländsk kalksten och stål som kontrasterar mot finsnickeriet. Det ger spännande materialmöten som framhäver den kvalitet vi vill stå för. Möbeln ska tåla att hålla både för omgivningen och ögat under lång tid.

Vi märker att tiden nu börjar komma ikapp oss. Kunderna efterfrågar produktionsmässigt och miljömässigt hållbara produkter i naturmaterial. Det är annorlunda att ha ”riktiga” möbler runt sig. Det ger en helt annan känsla och vi ser att kunderna oftast kommer tillbaka efter att fått sin första möbel från oss. Det ger alltid tillfredsställelse att möta nöjda kunder som uppskattar vad vi tagit fram.

Vår största utmaning i dag är nog näthandeln.

Det är svårt att få fram kvalitet och känsla i bild på telefonen eller surfplattan. De måste upplevas. Att se på nära håll och uppleva ytorna och materialen. Känslan i att dra en låda som är inpassad på sin position. Det går inte att förmedla på nätet utan måste ses på plats. Vi märker nu att nästa generation som är miljö och kvalitetsmedveten som kommer till oss. Det ger oss nya diskussioner och erfarenheter som vi tar med oss när vi utvecklas och tar fram nya produkter. Vi arbetar med att hela tiden hålla oss aktuella och i samklang med naturen.


3

| Hus & Hem – Inspiration 30

HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS

SUSTAINABLE HOME & LIVING

Populära husalternativ Foto: Pressbild/Första villan

TEXT: Anna Bjärenäs

tomten går alldeles utmärkt. Har man specifika önskemål är det ett arkitektritat hus man i första hand ska välja. Antingen kan man välja ett redan designat hus ur någon leverantörs katalog, eller också kan man själv få ett helt nytt hus ritat av en arkitekt, och på så sätt helt sätta sin egen prägel på den nya bostaden. Fördelarna med arkitektritade hus är att man får allt helt enligt eget tycke och smak, in i minsta detalj, såväl vad gäller rummens och biareornas utformning, som material och funktioner. Flexibiliteten är väldigt hög, då man under projektets gång har möjlighet att ändra på exempelvis rummens storlek och placering, samt material och utformning av detaljer. På detta vis ökar chansen att man som husägare till sist

blir helt och hållet nöjd med slutresultatet.

ning till när bostadshus ska byggas. Kostnad, kvalitet och design är naturligtvis parametrar som måste tas i beaktande när man väljer vilken typ av bostad man vill uppföra på tomten. En typ av hus som är lätt att kostnadsberäkna och få slutdatum på är så kallade modulhus. Det byggs i stora klossar med golv, väggar och innertak. I fabriken görs allt klart som är möjligt att färdigställa där. El och VVS, badrum och klädvårdsrum är till exempel redan installerat och helt färdigt när huset fraktas till uppställningsplatsen. Väl på tomten monteras huset snabbt ihop och på några timmar är bostaden skyddad från yttre väderpåverkan. Väl på plats sker tapetsering, målning och mattläggning.

Genom att bygga klart allt som är möjligt

inne i fabrik blir produktionen effektiv och rationell, vilket ofta ger ett lägre totalpris än om man väljer en traditionell byggform, där huset byggs från grunden på tomten. Leverantören sköter hela byggprocessen, vilket gör att du slipper lägga tid på själva husbygget. Nackdelen med modulhus är att möjligheten att påverka husets utformning är begränsad till ett mindre antal tillval. Vanligen innebär ett lågt fast pris att du har relativt få tillval, medan ett högre fast pris oftast innebär att du har lite större möjlighet att påverka slutresultatet. Bor du i ett område med många nya tomter är risken att ditt hus blir mycket likt grannarnas, då många väljer modulhus.

Man kan också välja var på tomten och i

vilken position huset ska placeras, vilket gör att man kan utnyttja samspelet mellan naturen och byggnaden på bästa möjliga sätt, till exempel vad gäller sol, skugga och vind. Nackdelarna med att välja arkitektritat är att priset oftast blir högre än på motsvarande kataloghus eller modulhus. Dessutom kräver projektet att man som husägare är väldigt engagerad i hela byggprocessen. Det ligger på husägarens lott att hålla i alla kontakter, beställa samtliga leveranser och se till att hela tajmingen klaffar vad gäller process och utförande. Även kontroll av utfört arbete är köparens ansvar.

Foto: Pressbild/Attefallsshus

Att uppfylla sina drömmar på den nyköpta

För tomtägare finns ett antal val att ta ställ-

Foto: Bodil Davidson

Arkitektritade hus

Nyckelfärdiga modulhus

Attefallshus Som husägare kan man ibland behöva

bygga till ett extra utrymme utöver huvudbostaden för att använda som gäststuga, kontor eller hobbyateljé. Sedan 2014 finns byggnormer som tillåter att man, om man har ett en- eller tvåbostadshus, förutom friggebod, även får uppföra så kallade Attefallshus på maximalt 25 kvadratmeter. Byggformen, som fått namn efter Sveriges bostadsminister under åren 2010-2014, Stefan Attefall, tillåter att man uppför flera byggnader i bostadshusets omedelbara närhet. Dock får den sammantagna arean inte överstiga 25 kvadratmeter och nockhöjden får uppå maximalt fyra meter. Innan du börjar bygga ska en anmälan till göras till byggnadsnämnden och du måste få ett startbesked.

Användningsområdet för Attefallshus får

vara antingen självständig bostad (komplementbostadshus) eller komplementbyggnad, vilket omfattar såväl förråd, bastu, växthus och gäststuga, som garage eller båthus. Ett Attefallshus ska följa Boverkets byggregler, BBR och Boverkets konstruktionsregler. Reglerna ser olika ut beroende på vad ett Attefallshus ska användas till. Ska huset användas som komplementbostad måste det utrustas med alla ordinarie bostadsfunktioner, som inredning, förvaringsutrymmen och utrustning för hygien och matlagning. Krav på tillgänglighet för personer med nedsatt rörelseförmåga och orienteringsförmåga finns också. Vanligen krävs inte bygglov för Attefallshus, med undantag för ifall huset ska uppföras i särskilt värdefull omgivning.


Vi bygger arkitektritade svenska stenhus med omsorg för varje detalj. På Dast bygger vi personligt anpassade stenhus, av högsta möjliga kvalitet till rätt pris. Vi har sedan 2007 förverkligat fler än 200 husdrömmar runt om i Skåne. Nu gör vi det även i Göteborg.

Läs mer om oss på www.dast.se


|| Partner 32 Partner Content Content || Bosumhus Bosumhus

HELA HELADENNA DENNATEMATIDNING TEMATIDNINGÄR ÄREN ENANNONS ANNONS

SUSTAINABLE SUSTAINABLEHOME HOME&&LIVING LIVING

Hållbara hus – med kärlek till materialet Vi är många som drömmer om att bygga vårt drömhem från grunden. Gärna ska det vara ett hållbart och miljövänligt hem, där vi med gott samvete kan konstatera att materialen inte påverkar naturen negativt. TEXT: HANS-PETER ÖHMAN. FOTO: BOSUMHUS

Drömmen om ett energisnålt, hållbart och

skräddarsytt hem kan verka omöjlig, men så är inte fallet. Det har Bosumhus sett till. Deras hus är nämligen inte bara hus – det är ett hem med rena, förnybara naturprodukter i den unika stommen som har gjort dem kända i hela landet.

Uniforma lådor som alla ser likadana ut? Inte alls. Alla Bosumhus är helt unika och ekologiska, byggda med förnybara och levande material. – Vi är ett litet företag på tre personer som hade en dröm om att bygga ett gediget hus med förnybara material, med en hel vägg helt byggd i trä, efter kundens önskemål. Vi löser det mesta, berättar Sara Gröndahl, försäljningsansvarig på Bosumhus. EN HÅLLBAR OCH MILJÖSÄKRAD BYGGTEKNIK

Alla Bosumhus är byggda med klossteknik. Det är lite som att bygga med Lego. Massiva träblock i tre olika storlekar används för att kunna bygga flexibelt. Varje block är spårad upp- och nertill, vilket gör att man bygga ihop alla klossar med varandra, utan att behöva använda spik eller borr för att foga samman dem. I spåren monteras en plywoodremsa som styr upp dem. Blocken styrs sedan ihop med dragstag som gör väggarna väldigt stabila. – Eftersom vi bygger med kortare träblock blir bygget mer flexibelt och trät tillåts växa och krympa naturligt genom årstiderna, vilket förhindrar skador och sprickbildningar. Dessutom skapar klossarna ett vackert mönster som befinner sig på insidan av huset, vilket blir en vacker detalj om man väljer att ha väggen synlig, berättar Sara. – Klosstekniken förenklar husbygget väldigt mycket. Alla beståndsdelar levereras till bygget på pall och själva klossväggen går snabbt att sätta

upp. Våra kunniga hantverkare behöver inte mer än 2-3 dagar för att sätta upp husstommen med takstolar och allt. UNIKA HUS BYGGS MED KÄRNVIRKE

Husen byggs med kärnvirke. Den inre delen av stammen hos träd som har fått växa naturligt och långsamt. Träet blir hårt, hållbart och suger åt sig mycket mindre fukt. Dessutom innehåller träet naturens eget impregneringsmedel som skyddar bra mot röta. – Vi har en tradition i att arbeta med trä. Vi vill bygga hållbart med ett miljötänk och med levande material. Det gör att våra hus känns äkta och levande!

När större firmor arbetar standardiserat och enligt mallar, ska Bosumhus erbjuda unika lösningar där kunden blir helt och hållet nöjd. När man vill bygga sitt drömhus får man prata med Sara och Peter. De älskar att lyssna till kundens önskemål för att hitta den unika charmen med varje hus. – Vi utgår alltid från kunden. Vi ritade ett hus i Nora som inspirerades av tradition och snickarglädje. Vi gick verkligen in i projektet för att huset skulle kännas genuint. Nästa kund ville ha en lite mer stram design, det ger oss en härlig utmaning. En gemensam nämnare hos kunderna

är att de vill ha ett gediget och levande hus som känns varmt och ombonande. Lite som att besöka mormors virkeshus i barndomen. – När man går in i våra hus, känns de inte nybyggda. Du känner trädoften och värmen från väggarna som gör att huset känns ombonat, trots att man inte möblerat huset ännu.

Sara Gröndahl, försäljningsansvarig på Bosumhus.

Läs mer på: www.bosumhus.se

Alla Bosumhus är helt unika och ekologiska, byggda med förnybara och levande material.


annons

HAN HJÄLPER DIG ATT

HITTA DRÖMBOENDET

MÅNGA ÄR VI SOM DRÖMMER OM ATT FLYTTA TILL VARMARE BREDDGRADER, OM INTE PÅ HELTID SÅ I ALLA FALL UNDER DE MÖRKA OCH GRÅA VINTERMÅNADERNA.

Spanien har länge legat på topplistan när svenskar ska köpa hus eller lägenhet utomlands, vilket inte är särskilt förvånande: Det varma klimatet, en härlig matkultur och korta flygtider är bara några av anledningarna till att över 90 000 svenskar har köpt hus i Paellans hemland. Men den spanska bostadsmarknaden skiljer sig från hur man köper och säljer lägenheter i Sverige. Processen är lite mer invecklad och dessutom finns det inte någon plattform som Hemnet.se, där man kan välja mellan olika fastigheter. Det gäller att hitta en trovärdig och duktig aktör som kan hjälpa en på vägen. Vi hittade en av de bästa, Oliver Karlsson på Skandiamäklarna i Marbella. – Jag är född i Ljunghusen, som ligger i Vellinge Kommun, men har haft turen att få en internationell uppväxt. När jag

var liten arbetade min pappa både i USA och Hong Kong, så jag har fått möjligheten att resa och uppleva många olika kulturer. Det var nog då som jag blev intresserad av att bo och verka utomlands. Nu verkar jag som mäklare i Marbella, en stad som jag verkligen trivs i! En stor del av Olivers liv har han ägnat utomlands, både för att studera och arbeta: En internationell Bachelor i Hotel Management lärde honom mycket om att lägga fokus på ett proffsigt bemötande, hårt arbete och att vad som krävs för att göra en kund nöjd. – Jag började min karriär i hotellbranschen, när jag var med och öppnade The Ritz-Carlton i Abu Dhabi Grand Canal. Det var otroligt spännande och lärorikt, jag lärde mig att leverera en femstjärnig service, vilket har hjälpt mig att uppnå målen jag har satt upp för mig själv. Senare gick flyttlasset till Teneriffa, där han arbetade på The Ritz Carltons exklusiva Golfresort. Här lärde han sig det spanska språket, vilket är en stor fördel när man arbetar

som mäklare i Spanien. Vad gör dig till en duktig mäklare? – Den spanska bostadsmarknaden är väldigt olik Sverige, eftersom alla mäklare har tillgång till alla objekt på marknaden. Därför är det viktigt att jag som mäklare kan förstå vad du som kund vill ha, och dessutom levererar en service som verkligen är ”Above and Beyond”. Min filosofi, som jag har lärt mig från min tid i hotellbranschen, är att ge alla mina kunder en femstjärnig service, där jag lägger all min energi på att hitta deras drömboende. Varför trivs du så bra i Marbella? – Det finns uppenbara anledningar som det härliga klimatet, kulturen och det oslagbara spanska köket. Men jag tycker också om den internationella atmosfären som jag tycker saknas i Sverige. Här finns gott om svenskar, men det är också kul att lära känna människor från hela världen. Dessutom finns det en stor variation av roliga aktiviteter – från paddel och surfing till skidåkning.

OLIVER TIPSAR – SÅ HÄR SKA DU TÄNKA NÄR DU LETAR DRÖMBOENDE • Det är väldigt sällan som det anordnas öppna visningar av fastigheter, det är först till kvarn som gäller. Ofta ligger slutpriset lite under det begärda priset. • Det tillkommer vissa kostnader utöver själva köpeskillingen som är viktiga att hålla koll på, till exempel skatt och kostnader för advokater och notarier, de kostnaderna brukar uppgå till ungefär 10-15 procent av slutpriset. Jag hjälper självklart till med kontakter till rätt advokater, banker, byggare och arkitekter. • Se till att anlita en besiktningsman som kan kontrollera det fysiska skicket på bostaden. På så sätt slipper du tråkiga överraskningar i framtiden. • Anlita en mäklare som du kan lita på. Jag rekommenderar att du håller dig till en mäklare, då slipper du koordinera och organisera med flera mäklare och objekt. Låt mig göra det jobbet åt dig istället. Jag kan hjälpa er med alla objekt mellan Cabopino och Sotogrande och finns här för er genom hela processen. Om ni funderar på att köpa eller sälja en bostad på solkusten så är ni varmt välkomna att kontakta mig för en kostnadsfri rådgivning. 0034 653 702 669 oliver.karlsson@skandiamaklarna.com

www.skandiamaklarna.se/spanien


| Hus & Hem – Arkitektritat 34

HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS

SUSTAINABLE HOME & LIVING

Arkitektritade stenhus som är hållbara på riktigt Att köpa arkitektritade hus blir mer och mer populärt hos svenska husägare. Begreppet kan innebära många saker, men att sammanväva kundens idéer och behov till en funktionell enhet ligger i fokus hos många husföretag.

Marknaden för styckehus är uppbyggd runt

husfabrikanter som säljer färdiga hus. Du kan anlita en arkitekt som ritar ditt hus som du vill ha det, men då får du ingen hjälp med att bygga huset. Det fanns helt enkelt inget husföretag som sålde arkitektritade hus, där såg Dan en möjlighet att fylla ett tomrum.

TEXT: Hans-Peter Öhman FOTO: Pressbilder/Dast

D

an Andersson, VD på Dast har lång

erfarenhet av husbyggen från Skanska och Myresjöhus där han lärde sig husfabrikstillverkning och storproduktion, men det var någonting som inte stämde. – En kund ville flytta en vägg tio centimeter i sida. Elva personer i företaget involverades och det kostade hur mycket som helst att slutföra det hela. Då började jag tänka att det sättet att bygga hus på inte kunde vara rätt eftersom fler och fler kunder önskade kundanpassade hus. Under 12 år har de byggt 200 hållbara och

högkvalitativa stenhus i hela Skåne – och nu har man siktet inställt på resten av landet, med början i Göteborg där man nyligen startat ett kontor.

"Helt ärligt förstår jag inte varför man bygger villor i några andra material än sten och lättbetong." – Vi anpassar varje hus efter tomten där det ska byggas. Det börjar med att vi besöker tomten för att se var den finaste utblicken finns, var kvällssolen går ner och var utfarten ska finnas. Sedan tar vi en diskussion med kunden för att få höra vad som är viktigt för dem. Därefter ritar vi huset, helt anpassat efter dem, förklarar Dan. Dan och hans team finns med från start till

mål och erbjuder kunden experthjälp ända ner på detaljnivå. Från det första mötet med arkitekten till inredaren, köksritare, ljusdesigner och trädgårdsarkitekt. Med kvalitet och hållbarhet som en röd tråd. – Vi utför hela arbetet på totalentreprenad, ett kontrakt med fastpris och vi ansvarar för allt. Det finns många fördelar med att bygga hus

i sten. De får en unik design, både invändigt och utvändigt. De bastanta väggarna anpassas

för att ge en stilren utformning även på insidan. Även materialet har många fördelar, menar Dan. – Våra väggar byggs i lättbetong, en svensk uppfinning vi borde vara mer stolta över. Det är alltså sand, kalk och vatten som bildar ett material som så poröst att det isolerar. Du slipper lägga in plast i väggarna, vi har naturmaterial rakt igenom, förklarar dan. Stenhus är dessutom svala på sommaren och

varma på vintern. Väggarna fungerar som värmemagasin, de håller ute värme under sommaren och på vintern håller väggarna värmen inne, vilket ger ett behagligt klimat. Eftersom väggarna inte innehåller någonting

annat är lättbetong och puts är de helt täta, vilket minimerar risken för fuktskador och andra tråkigheter. – Helt ärligt förstår jag inte varför man bygger villor i några andra material än sten och lättbetong, säger Dan.

När Dan och hans team utformar ett hus gör

man gör man det med fokus på hållbarhet och kvalitet genom hela projektet. För dem innebär att väva samman tre viktiga delar. – Det handlar om att arbeta med funktion, design och ekonomi. De tre benen är nödvändiga. När vi har vävt samman dem till en helhet har vi fått kvalitativt och hållbart hus. Det finns många genvägar att ta, framför allt

när det kommer till detaljer och materialval. Men det vägrar Dan göra. – Det finns tre vägar att välja: Billig, medel eller dyr. Här måste man välja rätt. Som exempel använder vi puts som är helt självrengörande till skillnad från vanlig puts. När det regnar kommer huset att rengöra sig självt. Det gör att våra hus fortfarande är vita och rena efter fem år. 


GOLVET ALLA ÄLSKAR Äkta fiskbensparkett utav hög kvalité. Traditionella, miljövänliga och allergifria golv. Besök oss på svetra.nu eller ring oss på 0705 264640.

www.svetra.nu


36 | Ett samtal med – Mats Theselius

HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS

SUSTAINABLE HOME & LIVING

"Jag jobbar inte med stil. Jag tycker det är mer intressant att arbeta med hur utseende och uttryck hänger ihop med funktion och materialval."


SUSTAINABLE HOME & LIVING

HELA HELADENNA DENNATEMATIDNING TEMATIDNINGÄR ÄREN ENANNONS ANNONS

SUSTAINABLE HOME & LIVING Ett samtal med – Mats Theselius | 37

bortom stilen

Mats Theselius

Han är designern som framför allt ser sig själv som en konstnär kring bruksföremål. En filosofisk man som brinner för svårarbetade material och hållbarhet, men som rynkar på näsan åt plast och klassisk svensk design. Möt den prisbelönta designern Mats Theselius. TEXT: Hans-Peter Öhman FOTO: Caroline L. Jacobsen


| Ett samtal med – Mats Theselius 38

HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS

H

SUSTAINABLE HOME & LIVING

an har gjort sig ett namn i designvärlden tack vare prisbelönta möbler

som den eleganta fåtöljen Bruno som vann Designpriset 1997 och skåpet National Geographic en kreation i massiv bokträ, som dessutom har plats för 25 årgångar av magasinet med samma namn som skåpet. Hållbarhet har alltid varit en central del av Mats Theselius design. Hans konstnärligt utformade och prisbelönta möbler är skapade i tåliga material och håller, enligt designern själv, i hundratals år. Ett arbetssätt som går helt emot det moderna slit-och-slängsamhällets rådande normer. I en lägenhet, med utblick över Pildammsparken i Malmö slår vi oss ned med designern och tänkaren som grubblar kring begrepp som hållbarhet och ekologi. Mycket nöje! Vem är Mats Theselius? – Ja, vem är det? Han är en möbeldesigner som har gjort en väldig massa olika saker genom åren. Han befinner sig någonstans i gränslandet mellan konst och design. Finns det några möbler som du tycker är särskilt inspirerande? – Jag uppskattar fåtöljer. I jämförelse med en vanlig stol har en fåtölj mer volym och två armstöd. Det finns till viss del i karmstolar också, men själva sittandets kvalitet kommer till sin rätt först när det kommer till en fåtölj. En fåtölj med täta sidor har ytor som man använda till bilder exempelvis. Jag ser förutsättningar för att göra någonting intressant – det finns många spännande möjligheter i fåtöljen som ju är stolarnas konung. Någonting som både är vardagligt, men som samtligt är konstnärligt och vackert? – Ja, möbler är ju funktionella föremål. Samtidigt är det ju så att alla fysiska föremål har en skulptural potential. Med det menar jag en kvalitet som kan ta en bortom här och nu, någonting större eller mera meningsfullt. Hur skulle du beskriva din egen designstil? – Jag jobbar inte med stil. Jag tycker det är mer intressant att arbeta med hur utseende och uttryck hänger ihop med funktion och materialval. Mats Theselius stil har beskrivits som genial och överrumplande. Med ett nordiskt

formspråk, men med slutprodukter som känns internationella. En sak är säker, Mats Theselius har skapat några av 90-talets med omtalade svenska möbler. Men det är svårt för upphovsmannen att sätta fingret på hur man skapar sådana. – Jag vet faktiskt inte. Det där skulle man ju fråga någon annan om. Jag följer min livsstjärna. Från första början, när jag började designa reagerade jag starkt mot de möbler som fanns när jag gick ut skolan. Bruno Mathssons stolar är kanske bekväma att sitta i, men jag tyckte att de var hopplöst tråkiga. Var hittade du din inspiration? – I musiken och materialen. Jag ville göra någonting som hade mer ös i sig. Det kändes som att de gamla ”Bruno-Mathsson-grejerna” tillhörde en annan tid. I grund och botten har jag alltid tänk att jag jobbar som skulptör, men med bruksföremål. ▶


Köp fraktfritt online www.visionofhome.se

Vi tänker hållbart

Aluminium fåtölj av Mats Theselius. Köp i Vision Edition utförande i vår webbshop!

Vision of Home startade år 2008 med grundtanken om att leverera hållbara möbler och tidlös design. Redan från början skapades ett sortiment med r-eko produkter som är bra för både människa och miljö, något som blivit allt viktigare med tiden. Vi är stolta att idag få representera branschens mest hållbara möbelleverantörer. Varmt välkommen till vår fysiska butik i Kristianstad såväl som online.

Södergatan 4-6, Kristianstad 044 - 121270 M-F 10:00-18:00 | L 10:00-15:00 | S 12:00-15:00

Fraktfritt - Personlig service - Inredningsrådgivning - Fraktavtal i Europa - AA - Prisgranti - Leverantör av kvalitetsmöbler sedan 2008


| Ett samtal med – Mats Theselius 40

▶ Finns det några material du inspireras mer av än andra? – Jag har jobbat väldigt mycket med metall och sten. Det finns någonting i de där hårda materialen som inspirerar mig. De är skitsvåra att bearbeta och forma. Det motståndet är kul. Just nu är jag inne på rostfritt stål, för det blir slutsnackat om ytbehandlingar. Men det beror på vad man ska göra: Formen och konstruktionen hänger ihop med materialvalen. Finns det något material som du rynkar på näsan åt? – Plast är ingen höjdare. Jag vill göra grejer som hänger med väldigt länge. De ska vara möjliga att reparera, vilket är en förutsättning för att de ska kunna vara med länge. De flesta grejer som är i plast är ju bara ett ersättningsmaterial, något som är billigare i stunden. – Jag försöker komma på något användningsområde där man kan byta ut plast mot någonting annat. När man blandar gips, så rör man runt det i en bunke. Om man har en mjuk skål i plast, kan man trycka på den och det torra gipset trillar bort, då är det bra att ha plast. Men det är det enda jag kan komma på. En liten skål för dem som blandar gips. Du har skapat tidlösa möbler som är älskade och eftertraktade. Har du någon baktanke med att möblerna ska gå hem hos den breda massan? – Den breda massan finns inte i min värld – då hade jag arbetat på IKEA. Jag har aldrig fått några förfrågningar från sådana företag, jag arbetar nog med så hög kvalitet på mina produkter. Jag har aldrig tänkt på de breda massorna, däremot tänker jag att jag går bakåt i stället för framåt.

Mats Theselius

En tidslinje

1956

Föds 5 januari i Stockholm.

1979-84

Utbildade sig i inredningsarkitektur vid Konstfack i Stockholm.

1985

Debuterar med Älgskinnsfåtöljen.

HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS

Hur menar du? – Att arbeta med design är ju ett fritt val. Man kan definiera design som man vill och många tror att möjligheterna finns att följa med i tiden och vara med och utveckla nya material och trender. Det har ju alltid varit så inom modernismen att det nya åtminstone ska ha en doft av det som komma skall, av framtiden. Jag tror inte på det där och ”framtiden är ju inte som förr” Då går jag hellre åt andra hållet och skapar sådant som skulle kunna ha blivit till om historien tagit en annan riktning. Jag tittar på Elsa Beskows ”Hattstugan” och tänker att det redan på den tiden borde ha tagits fram ett tyg som ser ut som näver. Nävermaterialet har en laddning i sig, en slags naturmystik man känner igen. Jag skapade ett sånt tyg, så nu finns det näver på rulle. – Vissa saker funkar. Tofflorna jag har gjort för Docksta, det stämmer med sin samtid medan andra inte stämmer alls. Just nävertyget har inte varit så eftertraktat, har jag förstått i efterhand. Vad har du för relation till det som har blivit känt som den klassiska svenska och skandinaviska designen? – Som sagt tyckte jag från början att allt det där var en hög med präktiga tråkigheter. Jag har inte hållit på så mycket med den där 50- och 60-tals modernismen faktiskt. Men visst, i dag kan jag verkligen uppskatta en del av den arkitekturen och även designen till exempel Braun som visserligen är från Tyskland men ändå var en del av allt det skeendet. Är hållbarhet viktigt för dig? – Det är absolut viktigt. Jag har gått ut med att mina grejer håller i tre hundra år. Det är schysst, för då slipper man snacket om återvinning, som ju är en del av skräpkulturen. Men hållbarhet kan innebära olika saker. Det engelska ordet, to sustain betyder att upprätthålla. Alltså att vi till varje pris ska upprätthålla den livsstil vi har i dag. Om det är vad som menas med ett hållbart samhälle, då är det åt helvete med begreppet hållbarhet.

SUSTAINABLE HOME & LIVING

världen för dem. Den jobbiga fysiska världen, det är en skenvärld. Jag tror att det är en stark trend som kommer påverka oss mycket. Vi kommer tänka på ett annat sätt. – Jag skulle önska, framförallt för mina barn att de inte tänker på de där tjänsterna och verktygen som mer än en kommunikationsgrunka. ”Verkligheten överträffar allt!”, försöker jag pränta in i dem. Vad hoppas du kommer att ske? – Det är intressant, då får jag fritt önska mig. Jag tänker mycket på miljöfrågan och tycker att den är intressant. Vi har många scenarier framför oss: Det värsta scenariot är ju att vi som lever nu kommer att få se mänsklighetens undergång om 10, 20 eller 30 år. Det dog en miljon arter förra året, det låter ju inte alls bra. – Ta almsjukan som exempel. Almarna dör. Det handlar inte om en förkylning som de kommer repa sig från. Det finns ingen förutsättning för almarna att leva på det här jordklotet längre. Det gör mig orolig. Om det är det värsta scenariot, då borde vi ju vara intresserade av att få till en så mjuk landning som möjligt. Det handlar ju om nedräkning, så vi slipper krig och olycka. Idén om att vi skulle åka iväg i rymden och bosätta oss någon annanstans, det är så huvudlöst, naivt eller verklighetsfrånvänt drömmeri. Vi borde i stället satsa allt på att hjälpa den döende planeten som vi bor på. Vad håller du på med för projekt just nu? Nu är det höst, så jag håller på med möbler och vardagliga ting. Knoppar och krokar, diskställ och klädhängare. Skoställ och paraplyställ. En massa spännande triviala grejer. 

Vad kommer hända med designen i framtiden? Vad hoppas du kommer att ske? – Vad jag tror kommer att hända och vad jag hoppas ska ske är två helt olika saker. Jag tänker på mina barn, de är 13 och 10 år. När jag ser hur de håller på med digitala plattformar och skärmar får jag känslan av att den världen de upplever framför skärmen, kanske är den verkliga

1990

1995–1996

1994

1997

Skåpet National Geographic som har plats för 25 årgångar av tidskriften National Geographic lanseras.

Fåtöljen Rex ser dagens ljus.

Är professor på Högskolan för Design och Konsthantverk HDK i Göteborg.

Får det stora Designpriset.

2000

1999

Ritar stolen Ambassad för Sveriges ambassad i Berlin.

Stolen Ambassad blir årets möbel.

2011

Blir invald i Konstakademien.

2000

Får Prins Eugenmedaljen för framstående konstnärlig gärning.


with passion for handmade tiles R AVAL c e m e n t p l a tt o r av Ma t s Th e s e l i u s fรถ r Ma r r a ke c h D e s i g n w w w. m a r r a ke c h d e s i g n . s e


| Hus och hem – Anders Bagge 42

HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS

SUSTAINABLE HOME & LIVING

"Om jag var en möbel skulle jag vara en välkomnande tempurmadrass" Huset har förutom studio, eventlokal, pool och jacuzzi, både egen strand och brygga. I den tillhörande sjöstugan utför Johanna, som har jobbat länge med skönhet och hälsa bland annat ansiktsbehandlingar. Vid sidan av huset ligger en trolsk skog och hästhagar och på tomten har de byggt en stor, vacker pergola där de gärna sitter på kvällarna. Just nu håller de även på att utrusta sitt hus med solcellspaneler från Ekokraft, för att kunna generera sin egen el. – Vi båda älskar djur och natur och samtidigt är viktigt för oss att få vara privata. Färingsö är underbart på så sätt, för här är det stora tomter, som rymmer stora hus. Samtidigt som man kan röra sig fritt. Hundarna släpper vi rakt ut till en stor hundgård, säger Anders nöjt. Här har vi också fantastiska grannar och vi alla hjälper varandra med både det ena och det andra. Vi behöver ingen sommarstuga för här finns allt vi behöver.

Högaktuell med: Sjunger med Carola i hennes julshow på Steninge slott i kväll den 14 december.

Du är säkert mest van att se Anders Bagge som en del av juryn i TV 4:s Idol. Han har precis varit med och korat den femtonde vinnaren och för Anders var det tioårsjubileum som jurymedlem. Men förutom att han är en välkänd tv-personlighet, producent och låtskrivare är både Anders och hans fru Johanna drivna entreprenörer som jobbar mycket hemma. Båda har ett stort intresse för inredning och design och har lagt mycket tid på ett lika delar mysigt, ombonat och representativt hem.

digt ha karaktär. Huset är indelat i tre våningar och varje våning har sin egen prägel. Halva huset består av utrymmen som är en del av företaget och även där syns parets tydliga stil.

"Vi är allt annat än minimalister, här är det ombonat mysigt som gäller."

TEXT: Jenny Kesselfors FOTO: Pär Bäckstrand / TV4

T

illsammans med sin fru Johanna Lind

Bagge har Anders byggt ut den hundra år gamla villan på Färingsö i Stockholm till att omfatta 1 000 kvadratmeter. Marken där huset står var förr länge sedan fruktodlingar och man åkte båt dit från stan för att handla frukt. Huset var ett renoveringsobjekt när de köpte det, men de förälskade sig i det och såg vad det kunde bli. För paret är det viktigt att trivas i huset som ska kännas personligt, ombonat, mysigt och samti-

Bagge

– Vi har tänkt igenom planlösningen noga och sedan känt in varje rum och vad som känns rätt. Det är viktigt att inte stressa fram beslut. Vi är allt annat än minimalister, här är det ombonat mysigt som gäller. Man skulle kunna säga att vår stil är lite amerikansk. Det kanske inte är det mest praktiska med till exempel mycket textilier för oss som har hundar, men mysfaktorn går före. Hundarna är ju också som våra barn. Kuddar och plädar i massor ska det vara, säger Anders och skrattar.

Både Anders och Johanna har en stor passion för

inredning och design. Vilket tydligt återspeglas i valet av både möbler, material och detaljer. Deras bästa tips är att blanda gammalt och nytt, våga möblera om och våga använda färg. – Vi går efter filosofin att ditt hem är ditt tempel och det är där du ska ladda dina batterier. Så det är viktigt att trivas. En stor del av våra möbler kommer från Artwood, eftersom de har den där varma och ombonade känslan. Till exempel har vi ett långt härligt matbord med bekväma matstolar i sammet som gör att middagarna blir långa. Sofforna är generösa och sköna att krypa upp i och lägga sig och vila en stund. När det kommer till belysning väljer vi gärna svenska By Rydéns, anno 1958. Inredningen består också av mycket detaljer som vackra skulpturer, lyktor, bord och vitrinskåp. De viktigaste inredningsdetaljerna är mina tre flyglar. Min hustru älskar när jag sätter mig vid flygeln mitt i rummet och spelar samtidigt som hon fixar och pysslar. I sovrummet väljer vi Lexington. Det bästa som finns är somna i silkeslena lakan med fluffiga täcken och många kuddar. Om jag var en möbel, skulle jag vara en tempurmadrass, som man kan sjunka ned i. Vilket man självklart föredrar framför en hård och knölig planka som hustrun brukar skoja, säger Anders. 

På tal om

Stilrena hundar Denjo Dogs har tillsammans med Eton Shirts tagit fram den här fina accessoarer med miljön i fokus. Scarfen är nämligen gjord av spillmaterial från Etons skjortproduktion och finns i limiterad upplaga.

Foto: Denjo Dogs

Så vad väntar du på? Klä upp din hund i en moderiktig scarf som får alla andra fyrfotade vänner att bli gröna av avund!

Dela säng med Anders Bagge Vem vill inte som gott om natten? Tempumadrassen utvecklades av NASA för att ge astronauterna bästa möjliga komfort. Den ska anpassa sig efter din kropp och minska tryckpunkterna mot kroppen vilket får många att sova bättre. Eller så köper du den bara för att kunna säga ”Jag har Anders Bagge liggandes i min säng”.

Årets begagnade julklapp

För femte året i rad presenterar Blocket årets begagnade julklapp. I år är det leksaken vilket är extremt brett. Också skönt. Då vet du att du mer eller mindre kan köpa nästan vad som helst (som är begagnat) riktat till barn, så prickar du rätt. Tidigare klappar har varit: Hemmaodling, Vandringsutrustning, Gamingpryl, LEGO.


ANNONS

Fler ska kunna investera i miljövänlig energi redan nu.

Ikano Jordnära är ett lån speciellt framtaget för att fler ska kunna byta till miljövänlig energi.

Nytt, grönt lån ger många chansen att skaffa solceller Alla som drömmer om solceller får nu ett tillfälle att genomföra sina planer. Ett samarbete mellan Ikano Bank och SVEA Solar gör en långsiktig investering i hållbar energi möjlig för de många människorna. Den som köper sina solceller genom IKEA och SVEA Solar kan från och med nu samtidigt låna till investeringen genom ett speciellt lån som Ikano Bank har tagit fram för att bidra till hållbar utveckling. Målsättningen är att så många som möjligt ska kunna vara med i omställningen till ett hållbart samhälle. Det ska inte behöva bli dyrare att byta till solceller jämfört med den nuvarande elräkningen. Miljön vinner på att solcellerna blir tillgängliga så fort som möjligt. – Vi vill ge de många människorna en chans att välja miljövänliga alternativ. Ikano Banks bidrag är att göra investeringen i solceller ekonomiskt möjlig, säger Parham Okhovat, Key Account Manager. Fler energikällor i framtiden Lånet som är döpt till Ikano Jordnära går just nu bara att få när man köper solcellerna via IKEA och SVEA Solar. Men i framtiden är det tänkbart att Ikano Bank utökar lånet till fler hållbara energikällor och att det inte begränsas till sol. – Namnet Jordnära syftar både till att man står för sin egen elproduktion och på hållbara lösningar. Det öppnar för att det kan bli fler liknande lån framöver, säger Parham Okhovat.

Arbetar brett med hållbarhet Hållbarhet i alla aspekter är grundläggande för Ikano Bank. Man arbetar med allt från att bygga långsiktiga relationer till att försöka hjälpa både medarbetare och kunder att göra hållbara val i vardagen. – Vi vill visa att vi är ett genuint och schysst bolag både finansiellt, socialt och miljömässigt. Vi är ett stabilt bolag med hållbara finanser och en ansvarstagande långivare. Att arbeta med social hållbarhet i välgörenhetsprojekt har vi i vårt DNA från familjen Kamprad. Men vi skulle kunna göra mer för miljön, framför allt på produktsidan, säger Katarina Erichs Emilson, kommunikationschef. Öppnar för nytänkande I Polen och Storbritannien har Ikano Bank redan erbjudit olika gröna produkter en tid. Ikano Jordnära är bankens första svenska miljöprodukt, men många idéer väntar på att förverkligas. – Vi skulle till exempel kunna erbjuda finansiering av mer miljövänliga produkter som elbilar och laddstationer, eller möjlighet att leasa saker istället för att äga. Varför inte leasa möbler? säger Katarina Erichs Emilson.

Läs mer om samarbetet och Ikano Jordnära på ikanobank.se/energi


| Hus och hem – Solenergi 44

HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS

SUSTAINABLE HOME & LIVING

"Den stora vinnaren, om solenergins potential tas till vara, är klimatet. Och det tjänar vi alla på."

Solceller till alla Intresset för solceller har ökat i Sverige. Nyligen lanserade IKEA sitt koncept Solstråle – solceller till hemmet i samarbete med SVEA Solar. Vi fick en pratstund med Jonas Carlehed, Hållbarhetschef IKEA Sverige, för att diskutera Energimyndighetens förslag om ett SolROT-avdrag, payoff-tid och 255 kWh-gränsen. TEXT: Mats Gylldorff FOTO: Scott Webb och IKEA

Varför ska man välja solceller? – Man ska välja solceller om man vill göra en insats för klimatet och miljön. Om vi ska tackla klimatförändringarna måste vi alla hjälpas åt. Politiker, myndigheter, företag och privatpersoner har alla en viktig roll i omställningen till ett bättre och mer hållbart Sverige. IKEA har som mål att bli klimatpositiva till 2030 och vi vill göra det lättare för de många människorna att leva ett mer hållbart liv inom planetens gränser. Men det är inte bara klimatet som vinner på att fler väljer solceller. Med solpaneler på taket kan du också spara pengar på elräkningen och i de flesta fall räkna hem din investering efter tio år. Sverige ligger efter länder som våra grannar Danmark och Tyskland. Vad beror det på? – De senaste årens positiva utveckling, inte minst med förenklat regelverk och bättre lönsamhet, har gjort att förutsättningarna för att investera i solceller i Sverige i dag är väldigt goda. Priserna på solpaneler har minskat avsevärt, så att vi nu kan göra solceller tillgängliga för de många människorna. Vi har nu också säkrat en partner som gör det enkelt för våra kunder att köpa och få solpaneler installerade på sina tak. Hur tycker du att beslutsfattarna lyssnar på era och till exempel Energimyndighetens för-

slag om SolROT och att ta bort 255 kW-gränsen? Sker förändringarna snabbt nog? – Vi har goda dialoger med politiker och myndigheter, men när det kommer till klimatet kan förbättringar i regelverk inte gå fort nog. Visst är det glädjande att regeringen säkrade investeringsstödet för 2019 och 2020 i budgeten, men samtidigt behöver marknaden långsiktiga, stabila förslag som inte kräver uppdatering på årsbasis. Att investera i solceller är ett stort och långsiktigt beslut för de flesta av våra kunder. De förtjänar en långsiktig lösning så att de kan känna sig trygga med att de val de gör är de rätta. För att på sikt klara sig utan subventioner vi vill se ett Sol-ROT till 2021 och ett avskaffande av 255 kWh-gränsen.

enkelhet vi på IKEA vill bidra till. Fördelarna med ett SolROT är att avdraget görs direkt på fakturan precis som andra RUT- och ROT-tjänster. Då vet du precis hur mycket du behöver betala och du slipper vänta på besked.

Jonas Carlehed, Hållbarhetschef IKEA Sverige

Hur säker kan man vara på sin investering i solceller? Det pratas om en livslängd på cirka 20 år och en payofftid på 10-15 år. Kan man räkna med att regler och villkor ser likadana ut då? – När du väljer solceller från IKEA får du en offert från vår partner SVEA Solar där allt ingår, inga dolda kostnader. Där till ingår flertalet garantier som gör att du kan känna dig trygg med din investering och möjlighet till finansiering via IKANO Bank. Dessutom får du en uppskattning på hur lång tid det tar innan du räknat hem din investering, efter det levererar systemet fri förnybar energi. Anledningen till att vi valde att satsa på solceller i Sverige var just för att kunna göra det lättare för våra kunder att leva ett mer hållbart liv och då kunna erbjuda ett generöst och tryggt solcellspaket som håller vad det lovar. Naturligtvis kan statliga regler och investeringsbidrag förändras över tid, och det är därför viktigt för oss och övriga i branschen att ha en nära dialog med beslutsfattare så att marknaden får så bra förutsättningar som möjligt för att kunna växa.

Vad är fördelarna med att införa ett SolROT-avdrag kontra solcellsstödet som i dag täcker 20 procent av investeringskostanden? – Dagens stödsystem skapar osäkerhet om och hur mycket man får i bidrag, vilket gör att man inte vet vad kostnaden faktiskt landar på i slutändan. Det är dessutom långa köer till investeringsstödet med oförutsägbar väntetid, eftersom budgeten sätts på årlig basis. Vidare hanteras ansökan av länsstyrelserna vilken innebär ytterligare en kontakt för kunden att hantera i köpprocessen – långt ifrån den

Vad skulle det innebära för Sverige och miljön om fler investerar i solceller? – Sverige hade kunnat bli en föregångsland när det kommer till solenergi. Vi har förutsättningarna, här finns en medvetenhet om klimatförändringarna och också en vilja att bidra till ett mer hållbart samhälle. I dag står solenergi för ungefär 0,3 procent av den totala energiproduktionen. Vi tror att det finns en potential på 15 procent. Den stora vinnaren, om solenergins potential tas till vara, är klimatet. Och det tjänar vi alla på. 


SUSTAINABLE HOME & LIVING | Partner Content | SunnyFuture

HELA HELADENNA DENNATEMATIDNING TEMATIDNINGÄR ÄREN ENANNONS ANNONS

SunnyFuture | Partner HOME Content | 45 SUSTAINABLE & LIVING

Allt fler privatpersoner har insett fördelarna i att investera i solpaneler som installeras på taket till ens bostad. Anledningarna till att man skaffar solceller är många: vissa gör det av miljömässiga skäl, medan andra ser möjligheterna att sänka sina elkostnader. TEXT: HANS-PETER ÖHMAN. FOTO: SUNNYFUTURE

C

hrister Rygaard driver solcellsinstallatören

SunnyFuture tillsammans med sin fru. Han kan konstatera att många av deras kunder vill ha en helhetslösning som kan leverera över tid. – Det är förvånansvärt många av våra kunder som tillhör en lite mognare målgrupp. De vill ha en låg boendekostnad när de går i pension och de tycker det är skönt att veta exakt vad elen kommer kosta de kommande 30-40 åren om de installerar solceller på taken. Det är ett sätt att säkra kostnaderna. Dessutom vill de att solcellsanläggningen ska se snygg ut – för en vacker dag ska man ju sälja huset. – Många av våra kunder är vana vid att räkna på och slutföra investeringar. En medveten målgrupp som tänker långsiktigt, säger han.

HELLRE HÖGRE KVALITET ÄN LÄGRE INVESTERING Att välja solceller som håller hög kvalitet är viktigt, det är trots allt en investering som ska hålla över tid, i väder och vind. Panelerna ska klara av samma påfrestningar som huset i stort – det ställer höga krav på produkterna. – De paneler som tillverkas på billigaste

tänkbara sätt kommer inte att klara av de utmaningarna. Därför är det viktigt att välja produkter som har en lång produktgaranti, där producenterna vågar stå för att deras produkter håller måttet. Därför använder vi bara solceller som har 25 års produktgaranti, säger han. Christer och hans fru har skapat en helhetslösning som hjälper kunden från start till mål: Från bidragsansökningar och rådgivning kring elbolag till själva installationen. – Det är inte många som vet det, men väljer du rätt elavtal, kommer du att få väsentligt mer betalt för överskottselen, än vad du betalar för elen som du köper tillbaka under natt- och vintertid. Här finns vi för att guida kunden rätt. – Vi erbjuder alltid fastprisofferter. Vi undersöker husets förutsättningar på plats och diskuterar kundens målsättning med solcellerna. Därefter kommer vi överens om hur paneler, växelriktare och kablage ska placeras för att det ska bli så snyggt och bra som möjligt.

KVALITET FRÅN BÖRJAN TILL SLUT SunnyFuture kompromissar inte på kvaliteten och garanti. Dessutom strävar de efter att få ut så mycket effekt från varje individuellt tak – på ett så snyggt och estetiskt sätt som bara möjligt. Man arbetar med högkvalitativa solpaneler, och man har lagt ner tid på att hitta rätt utrustning. Man hittade rätt hos den amerikanska tillverkaren SunPower. – Vi valde dem eftersom deras paneler har en högre effekt per kvadratmeter och de producerar också väsentligt fler kilowattimmar per yta än många andra. Kilowattimmarna är viktiga, alltså energin man får ut ur cellerna under ett år. De här panelerna producerar helt enkelt mest. De har en effektgaranti som innebär att de ska leverera minst 92% av ursprungseffekten år 25. Det är rätt häftigt.

Läs mer på: www.sunnyfuture.se. Fler bilder och projekt på: www.facebook.com/SunnyFutureAB

Vi är stolta över att vara den enda officiella installatören i Sverige efter att SunPower har granskat vår erfarenhet, ekonomi, etik mm. Det innebär att vi samarbetar direkt med dem utan extra mellanhänder.

GE DITT TAK RÄTT FÖRUTSÄTTNINGAR Det finns en del man behöver tänka på innan man installerar solceller på sitt hus. Paneler av rätt kvalitet ska hålla i upp till 30–40 år, så det är tråkigt om de inte får rätt förutsättningar från början. – Börja med att se över taket. Du vill ju att ditt tak ska hålla lika länge som solcellerna är planerade att kunna ligga ostörda. Om taket ska renoveras måste solcellerna monteras ner och ominstalleras, vilket kan kosta en slant. Om du har ett tak som är 20 år gammalt rekommenderar Christer att du ser över taken och gör en eventuell renovering i samma veva som du installerar solcellerna. – Jag tycker att du kan anpassa taket och installation efter hus, läge och din personliga smak. Jag märker av att många kunder byter till svarta takpannor, för att de ska smälta in med solcellerna. Andra väljer att satsa på ett plåttak. Ibland anpassas storlek och form på det nya taket utefter solcellerna, eller de kanske sänks ned i taket. ALLTID SVART På villor och fritidshus installerar SunnyFuture bara svarta solcellspaneler, med helsvarta montagedetaljer. Varenda skruv är svart. – Det går inte att köpa färdiga sådana system utan det har vi fått utveckla själva. Vi kallar det SunnyBlack®. Men det viktigaste är att välja en leverantör som är certifierad för att installera solceller och som har kompetensen som krävs, avslutar han.

Bild: flaticon

Med högkvalitativa solceller finns mycket att tjäna Christers bästa tips

för dig som vill skaffa solceller:

1. Välj kvalitet före lågt pris. Att skaffa solceller är en långsiktig investering, men om du gör rätt val från början kommer du tjäna på det i slutändan. Det sämsta du kan göra, är att inte göra någonting alls. 2. Försök få ut maximalt antal kilowattimmar från ditt tak. Kilowattimmarna är värdefulla eftersom du kan sälja överskottsenergin. Lågeffektiva paneler kommer inte kunna ge maximal effekt. 3. Välj en installatör som vet vad de pratar om. Det finns många aktörer på marknaden, men inte alla har erfarenheten och kunskaperna som krävs för att leverera solpaneler som håller över tid.

Solkraft att vara stolt över!


| Hus och hem – Smarta hem 46

HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS

SUSTAINABLE HOME & LIVING

Smarta hem

sparar tid och pengar 4 smarta prylar till hemmet Smarta brandlarm

Är det en smart pryl du bör titta på direkt så är det en som varnar för brand och rök. De flesta smarta brandlarm har sensorer som utför hundratals kontroller varje dag och ger tidiga varningar om en annalkande fara. Koppla den till din smartphone så får du extra bra koll.

Smarta lås

Gör så att du aldrig behöver tappa, eller glömma bort en fysisk nyckel. Byt till ett smart elektriskt lås som du manövrerar med en app, kod, låsbricka eller fjärrkontroll. Släpp in elektrikern, grannen eller håll koll på när dina barn kommer hem. Se till att välja ett som är godkänt av Stöldskyddsföreningen (SSF).

Smart startpaket

Det enklaste är kanske att gå all-in och satsa på ett större startpaket som gör att du får flera smarta lösningar på en gång. De flesta startpaket innehåller rörelsedetektorer, brand och rökvarnare, dörr-, fönster- och vattensensorer.

Smarta bevattningssystem

Du behöver inte ha gröna fingrar längre. Nu kan du handla krukor med bevattningssystem som ser till att dina växter får perfekt ljus, temperatur, fuktighet och automatisk bevattning för bästa resultat. Det går såklart att hitta smarta bevattningslösningar för trädgården också.

Smarta hem är benämningen på en spännande utveckling där tekniken ger oss både ökade tidsvinster, större säkerhet och mer bekvämligheter. TEXT: Christoffer Ekmark ILLUSTRATION: Robuart & EMP Content Studio

S

tarta dagen med att vakna

till att rullgardinerna automatiskt dras upp vid vald tidpunkt och en kopp färdigbryggt kaffe – precis som du själv vill ha det. Sätt dig i en bil som värmts upp precis tillräckligt länge för att det ska vara behagligt när du ska köra till jobbet. Sätt igång disk- eller tvättmaskinen som du glömde ta hand om – med mobiltelefonen från kontoret. Och varför inte samtidigt passa på att dammsuga på distans under lunchrasten? Ställ in ventilationen så att den reduceras när ingen är hemma och spara energi. Använd samma smartphone för att kontrollera bevakningssystemet, justera luftvärmepumpen och värmen i huset samt för att tappa upp ett varmt skönt bad i samma minut som du kommer hem. Smarta hem är numera betydligt

mer avancerade än lampor med rörelsedetektorer. De smarta funktionerna gör det möjligt att sköta vardagssysslor i och kring hemmet

vart du än befinner dig. Och i takt med att utvecklingen snabbt gått framåt har även kraven på de tekniska moderniteterna blivit större. Till allt större grad blir det standard att bygga hus i den trådlösa andan. I centrum står ofta ett eget hemnätverk – inbyggt i väggarna för att distribuera data, telefon, radio och TV-signaler till alla rum. Inga kablar i onödan. Alla signaler samlas i ett enda nätverk – som kan styras från flera olika enheter. Ett hemnätverk kan byggas in i väg-

garna där du fritt kan distribuera data-, telefon-, radio och TV-signaler till alla rum. Du slipper dra en massa kablar på golvet. Alla signaler samlas i ett nätverk och därmed blir det möjligt att använda samma universella uttag – oavsett om det är din TV, telefon, dator eller skrivare du vill ansluta. Samtidigt är ett smart hem kostnadseffektivt. Energibesparingarna varje år uppgår till 30 procent enligt en standardberäkning. Ansiktsigenkänning är en an-

nan mobilstyrd teknologi som stadigt ökar i svenska hem. När någon passerar kameran så känner kameran igen ansiktet, vare sig det är barnen, mor och farföräldrarna eller pizzabudet, därefter skickas informationen till din smartphone om vem som är hemma. Samtidigt handlar inte smarta hem om att serva "tekniknördar".

En stor del av de interaktiva detaljerna är självgående. Som läckagevarnare, exempelvis. När man åker hemifrån stängs inkommande vatten av för att på så sätt undvika alla former av fuktskador. Ökad trygghet är en av fördelarna med smarta hem. Med ett installerat säkerhetslarm i hemmet kan du räkna med att tjuven kommer att hinna få panik så fort han eller hon sätter sin fot innanför dörren. De olika säkerhetsinställningarna går att ställa in för att vara extremt ovälkomna, sirener startas, lampor blinkar, gardinerna åker upp. Smarta lås möjliggör nya använd-

ningsområden och säkerhetsfördelar. Du kan till exempel ge en temporär kod eller skicka access via mobiltelefonen till hantverkaren eller grannen som hjälper dig när du är bortrest. Matkassen kan packas upp och varorna ställas in i kylen utan att du behöver vara hemma. Hemmen har också en förmåga att ställa dess ägare inför bekväma val. På väg hem från jobbet känner hemmet av, via ägarens mobiltelefon, när denne har en mil kvar. Är det då ett visst antal minusgrader skickas det ett SMS med frågan "vill du att bastun står redo på 85 grader när du kommer hem?". I framtiden, spår branschutövarna,

kommer smarta hem vara standard.


Följ Anders Bagges resa mot ett smartare hem på Facebook SchneiderElectricAtHome

Övervaka viktiga funktioner i ditt hem och få larm i mobilen Få full kontroll på dina viktigaste funktioner i elcentralen med övervakning och styrning dygnet runt av dina elektriska installationer. Genom övervakning av din elcentral får du larm om något avviker från det normala eller om ett avbrott inträffar. Det innebär att du kan förhindra kostsamma skador på din bostad och det kan även installeras i sommar- eller fjällstugan så att du har koll på att allt är ok även när du inte är där. Wiser Energy gateway som kopplar upp elcentralen mot internet samt sensorer och styrenheter köps in och installeras i din befintliga elcentral av en certifierad elektriker. Efter installationen hjälper elektrikern dig att

se.com/se/smarthem

SE_Drömhem_Dagens_Industri_Wiser_Overvaka_230x300_V1.2.indd 1

koppla upp produkterna du vill hantera i Wiser Energy appen med alla dess smarta funktioner i din mobil. Sedan kan du övervaka och styra ditt hem själv via den lättanvända appen.

©2019 Schneider Electric. All Rights Reserved. All trademarks are owned by Schneider Electric Industries SAS or its affiliated campanies.

2019-10-25 16:39:52


| Hus och hem – Lågenergi 48

HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS

SUSTAINABLE HOME & LIVING

Smarta lågenergihus Lågenergihus är ett samlingsbegrepp för byggnader som använder 25 procent mindre energi än vad byggnormen kräver. TEXT: Mats Gylldorff FOTO: Bruno Marinho

I

nom segmentet lågenergihus finns benämningar

som Passivhus, Nollenergihus och Plusenergihus. Det förstnämnda firar 30 år 2020. 1990 byggde nämligen Wolfgang Feist det fösta Passivhuset i Darmstadt, Tyskland. Ett passivhus har ett betydligt lägre uppvärmningsbehov än ett vanligt hus.

Det är energismart byggt så att värmeförlusterna från huset minimeras, vilket innebär att husskalet är lufttätt och välisolerat, och att värmen från människor, elektriska apparater och instrålande sol tas tillvara. Det kostar normalt cirka tio procent mer att bygga ett passivhus än ett vanligt hus. Den kostnaden sparar du oftast in efter några år då du har en betydligt mindre energitillförsel. Samma byggregler som vid ett vanligt hus gäller. 

Andra typer av energismarta hus Nollenergihus

I grunden ett passivhus med hjälp av till exempel solceller producerar lika mycket energi som det använder.

Plusenergihus

I grunden oftast ett passivhus som producerar mer energi än vad det gör av mig.

Somfy | Partner Content

Skapa ett smart och säkert hem Att underlätta vardagen genom smarta lösningar i hemmet behöver inte kosta mycket, men resultatet är desto mer värdefullt. Det kan hålla tjuvar borta samtidigt som man kan skapa en hög nivå av komfort inomhus. TEXT: YLVA SJÖNELL. FOTO: PRESSBILDER/SOMFY

Det konstaterar Henrik Bengtsson Wällersten som jobbar

som affärsutvecklare för Smarta Hem på Somfy Sweden AB, ett franskt företag som startade sin verksamhet 1969 med att ersätta vevhandtaget till markisen med en motor. 50 år senare är Somfy världsledande inom motorisering och styrning av bland annat solskydd. – Det underlättade betydligt för många då det kunde vara tungt att veva ut och in markiserna. Viljan att underlätta för de boende är fortfarande drivkraften hos de ingenjörer hos oss som hela tiden strävar efter att utveckla nya, innovativa och smarta lösningar för hemmet, lösningar som ger ett bättre liv och ökat välbefinnande, förklarar han.

Läs mer på: www.somfy.se

SÄKERHET OCH TRYGGHET

Fokus för många av Somfys produkter är säkerhet, att hitta lösningar som skapar en trygghet för de boende. Det kan handla om att när man är bortrest kunna ställa in belysning, rullgardiner och även högtalare så att de går igång på olika tider för att skapa en simulerad närvaro av människor i huset eller lägenheten. – Men det handlar även om trygghet för exempelvis äldre, att ha rörelsesensorer som känner av om man går upp på natten och automatiskt tänder belysningen på väg till badrummet. För det mer bekväma livet kan det smarta hemmet göra att man vaknar upp till doften av nybryggt kaffe då bryggaren programmerats att starta just innan väckarklockan ringer och lamporna i köket lyser inbjudande. – Möjligheterna är egentligen obegränsade. Sammantaget skapar de en känsla av frihet och säkerhet, att kunna fjärrstyra belysning och värme i hemmet via mobilen och att bli varnad om någon ovanligt händer, eller varför inte när barnen kommer hem från skolan?

fjärrstyrd genom en mottagare som installeras i väggdosan bakom strömbrytaren. – I dag samarbetar vi mycket med bostadsutvecklare och byggföretag som installerar den smarta elektroniken direkt i byggprocessen. Det innebär att de som flyttar in redan har grunden till det smarta hemmet. Sedan kan konsumenterna komplettera med flera smarta lösningar allteftersom behoven uppstår. Bor man i en befintlig lägenhet behöver man anlita en elektriker för att utföra de grundläggande installationerna för belysningsstyrning. – När basinstallationen är på plats kan man komplettera med andra enheter. Sensorer, brandvarnare och andra batteridrivna produkter kräver ingen elektriker för att länkas till systemet. Dessutom samarbetar Somfy med bland annat Philips Hue, Sonos, Velux och Google Home som ger ytterligare möjligheter i det smarta hemmet. SMARTA SYSTEM FÖR VÄRME OCH BELYSNING

En smart lösning har viktiga funktioner även för uppvärmningen i en bostad. – Dagens bostäder byggs ofta med stora glasytor, vilket innebär stora värmelaster i huset under sommartid. Det kan bli så varmt att det inte går att vara inomhus. Självreglerande solskydd gör hemmet behagligare och minskar även behovet av luftkonditionering sommartid. På vintern kan däremot värmen fångas upp och användas för uppvärmningen av bostaden. – Man kan få värme, belysning och solskydd att samspela på ett smart sätt, vilket bidrar till ett hållbart och miljösmart boende med energibesparing och lägre kostnad.

MYCKET KAN MAN GÖRA SJÄLV

Den smarta elektroniken syns inte utan finns i redan befintliga installationer, exempelvis kan belysning bli

Henrik Bengtsson Wällersten, Affärsutvecklare Smarta Hem Somfy Sweden


MED NIBE ÄR DET ENKELT ATT VARA SMART Livet ska vara enkelt. Vår nya, smarta värmepump ger dig grönare och billigare energi från en förnybar källa. Den är en naturlig del av det uppkopplade hemmet, designad och tillverkad i Sverige för att klara av alla sorters väder. Med NIBE är det enkelt att vara smart – var du än är och vad du än gör. Besök NIBE.se och modernisera ditt hem idag.

IT’S IN OUR NATURE

NIBE.SE


| Hus och hem – Fönsterskola 50

HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS

Så väljer du rätt fönster

SUSTAINABLE HOME & LIVING

Fönster är så mycket mer än energieffektivitet och rätt pris. Att matcha husets stil, tänka på nästa generationer och vad du är beredd att lägga på underhåll spelar också in. I dag är de vanligaste materialvalen trä, aluminium eller en kombination av båda. En lösning som har blivit populär är komposit/PVC som är underhållsfritt och prismässigt fördelaktigt. För att guida dig rätt i ditt fönsterval kommer här en snabbguide. TEXT: EMP Content Studio FOTO: Terrah Holly, Etienne Beauregard, Stephan Bechert och Rob Wingate

Träfönster

Så väljer du rätt glas

Att tänka på:

Förutom att följa fönstertyper gäller det att välja rätt glas till ditt hus. Det finns nämligen flera olika sätt glas kan vara uppbyggda på och du kan bygga in varierande funktioner i dem. Till exempel kan du göra glasen självrengörande, reflekterande, insynsskyddade för att nämna några möjligheter. I dag är treglas isolerruta nästan standard eftersom det krävs för att klara de svenska energikraven. Dock kan du förbättra UW-värdet ytterligare genom att fylla mellanrummen med ädelgas i stället för luft och arbeta med olika material i distanslisterna mellan glasen.

Den här typen av fönster är förhållandevis billigt även om kvalitetsskillnaderna är stora. Traditionellt material vilket passar de flesta hustyper. Trä kräver underhåll vilket innebär löpande kostnader. Rekommenderat är första underhållet efter tio år. Därefter vart sjunde år om du inte bor på utsatta lägen, då blir det tätare.

Aluminiumbeklätt träfönster

Ett träfönster där den yttre delen av karm och båge täckts med en aluminiumprofil. Det gör att insidan behåller sin träkänsla samtidigt som utsidan blir mer hållbar och underhållsfri. Det innebär att insidan kräver samma underhåll som för ett träfönster, samtidigt som utsidan är underhållsfri och mer hållbar.

Att tänka på:

Priset är högre än för ett träfönster men lägre än för ett aluminiumfönster. Ett visst underhåll krävs.

Aluminiumfönster

Förutom att vara återvinningsbart är aluminiumfönster stabilt vilket möjliggör stora säkra glaskonstruktioner. Något som efterfrågas till modern arkitektur där ljusinsläpp står i fokus. De är underhållsfria, har en lång livslängd, lufttäta och energieffektiva vilket ger låga driftkostnader.

Att tänka på:

Investeringskostnaden är högre än de andra fönstertyperna. I gengäld har de längre livslängd och inga underhållskostnader.

Komposit- och PVC-fönster

Liknar traditionella träfönster i sitt formspråk med en bredare karm och båge. Är underhållsfria och har en längre livslängd än trä. Lämpar sig för passivhus då de är välisolerade.

Att tänka på:

Samma prisklass som träfönster men inte samma materialkänsla. I gengäld har de längre livslängd och inga underhållskostnader.

Prioritet säkerhet I Sverige mäts säkerheten efter den europeiska resistance class-skalan (RC) från 0 till 6 där den sistnämnda är den högsta klassen. Stöldskyddsföreningen rekommenderar grundskydd RC 1, som endast ställer krav på konstruktionen. Genom att välja säkrare fönsterlösningar och glas kan du göra mycket för att minska inbrottsrisken ytterligare. Väljer du aluminiumfönster finns där flera säkerhetslösningar som enkelt kan integreras i fönstret. Allt från extra lås till dolda magnetkontakter som varnar om du glömt stänga fönsterna.


UTERUM & FASADPARTIER Marknadens bredaste sortiment

Försäljningskontor: Laholm, Mariestad, Stockholm & Göteborg

www.vetri.se | info@vetri.se


| Partner Content | Stockholms Glasterrass 52

HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS

En unik upplevelse Att en stjärnklar vinterkväll sitta bekvämt i ett ombonat uterum helt i glas och titta på stjärnorna skapar en känsla som inte kan beskrivas, den måste upplevas. TEXT: YLVA SJÖNELL. FOTO: ALEK PLUTA, ALOYS KIEFER, BETTINA MECKEL OCH THEA VAN DEN HEUVE

Den typen av reaktioner får Stock-

holms Glasterrass av sina kunder då de hjälpt dem att utforma och bygga ett uterum helt i glas, eller öppnat upp en yttervägg för att ge plats för vikdörrar istället. – När de beslutar sig för att göra glasinstallationer i delar av huset så är oftast anledningarna att de vill få in mer ljus, eller bygga ut huset och väljer att göra det i glas. När väl glasrummet är på plats överraskas de ofta av den unika upplevelsen det är att befinna sig i ett rum inomhus, fast det känns som de är utomhus. Den upplevelsen skapar ett mervärde som det är svårt att ta med i en försäljningsbroschyr, förklarar John Puolitaival, försäljningsansvarig på Stockholm Glasterrass. Han startade företaget tillsammans med sina två bröder 2009, efter att ha varit i branschen under många år.

– Vi såg att det saknades en leverantör av helt individuellt anpassade lösningar, där kunderna kan hitta sina egna konstruktioner som det inte finns standardprodukter för, så då bestämde vi oss för att ta in rätta produkter. Vi säljer naturligtvis även standardlösningar, men vår styrka är måttanpassade installationer för respektive kund. I dag säljer, monterar och utvecklar de bland annat glastak, inglasningar, uterum och vinterträdgårdar.

FUNGERAR ÄVEN PÅ VINTERN

Baselementet i deras konstruktioner är varma treglaspartier. De har även vikdörrar i glas om man vill byta ut en vägg i ett rum till en öppningsbar glasvägg. – De isolerade treglaspartierna gör att det går att bygga rum som fungerar även vintertid, ca 40 procent av våra installationer är vinterisolerade. Det är en speciell känsla att sitta i ett uterum på vintern med snö och is runt omkring sig samtidigt som man själv har det varmt och ombonat, berättar John Puolitaival med ett leende. Energiprestandan på en del av produkterna fungerar även för passivhus. – Det är definitivt en energimässigt hållbar lösning. Ett skäl till det är att vi är mycket noga med kvaliteten i de produkter vi installerar så att exempelvis inget värmeläckage uppstår. Hög kvalitet gör även byggnationen underhållsfri. SLÄPPER IN NATUREN I RUMMET

Ett av skälen till att folk väljer att bygga ett uterum i glas, eller byta ut en vägg i ett rum till glas, är att de vill

John Puolitaival, försäljningsansvarig på Stockholm Glasterrass.

Läs mer på: www.glasterrass.se

få in mer ljus. – Vi är beroende av dagsljus för att må bra, och att kunna få tillgång till dagsljus inomhus på vintern är väldigt positivt. På somrarna är det skönt att kunna öppna upp en vägg och låta naturen utanför bli en del av rummet. Stockholms Glasterrass erbjuder helhetslösningar där de i dialog med kunden utformar skräddarsydda lösningar ända från ritbordet via bygglovsansökningar till en nyckelfärdig lösning. – Vi behöver naturligtvis inte göra allt, men oftast vill kunderna att vi sköter allt, tycker att det blir bäst så. Men även om vi håller i allt från början till mål så är det hela tiden kundens önskningar som styr. BLIR OFTA BÄTTRE ÄN VÄNTAT

När de installerat en lösning hos kunden följer de upp den med besiktningar efter ett par år. Det är då de får höra hur lösningen fungerat för kunden. – Det är väldigt kul att höra deras berättelser, att det blivit betydligt bättre än de tänkt sig. Från början var fokus mest funktionen av det nya uterummet eller vinterträdgården, men efter ett par år är det mer känslan av att befinna sig i rummet som kunden upplever som det bästa. Det har blivit deras nya mat- eller vardagsrum dit de söker sig under stora delar av dagen och kvällen. Eftersom det är svårt att föreställa sig hur ett uterum i glas kan upplevas har Stockholms Glasterrass en utställningslokal i Tumba där man kan kolla runt och få en vision av hur det kan bli.

SUSTAINABLE HOME & LIVING


ÅTERFÖRSÄLJARE AV

Se vårt sortiment på nordiskafonster.se

900 kvm inspiration

Välkommen till nordens största utställning med

fönster och dörrar på Lagegatan 24 i Ängelholm.

Lagegatan 24 Ängelholm Tel: 0431-37 14 00 E-post: info@nordiskafonster.se

Öppettider Mån-fre 10-17 Lördagar 10-14

nordiska fonster.se


|| Partner 54 Partner Content Content || Skånska Skånska Fastigheter Fastigheter

HELA HELADENNA DENNATEMATIDNING TEMATIDNINGÄR ÄREN ENANNONS ANNONS

Helen Engstad Stedt är arkitekt på Skånska Fastigheter.

Marcin, Johan och Helen äger, driver och utvecklar byggföretaget Skånska Fastigheter tillsammans.

De bygger framtidens hus – med hållbarheten i fokus En gemensam dröm om att bygga hållbara bostadsområden som håller hög kvalitet, som passar gemene man, blev sann när Johan, Marcin och Helen slog samman sina kunskaper. Resultatet blev Skånska Fastigheter – ett byggföretag som tänker långsiktigt.

Det var den gemensamma drömmen om

att driva egna projekt, med flerbostadshus i fokus som fick de tre att fatta tycke för varandra. – Jag hade under ganska lång tid gått i tankarna kring att köpa loss mark och göra lite större jobb, med egna fastigheter. Jag och Johan fattade tycke för varandra när vi tillsammans skötte stomresningen för 24 lägenheter i Sjöbo kommun. Med Helen är vi ett komplett team, förklarar Marcin.

TEXT: HANS-PETER ÖHMAN. FOTON: PETER WESTRUP

I

februari 2019 bildade de tre ett team med

en tydlig målsättning: att bygga hållbara, prisvärda och unika fastigheter över hela Skåne. Marcin är byggaren, Johan projektledaren och Helen är arkitekten som också ansvarar för produktutvecklingen. Tillsammans äger, driver och utvecklar de ett byggföretag med stort hållbarhetsfokus.

SUSTAINABLE SUSTAINABLEHOME HOME&&LIVING LIVING

NÄSTA STEG: UNIKA LÄGENHETER I GENARP Resultatet blev en byggfirma som lägger fokus på att utveckla fastighetsprojekt med hållbarhet, kvalitet och struktur i fokus – och med högtflygande planer. Målsättningen att bygga färre villor för att i stället bygga ut och utveckla flerpersonsbostäder och bostadsområden. Därför har de köpt loss mark i både Vellinge, Oxie och i Lunds kommun. Det är projekten som ligger närmast till hands hittar vi i Genarp och ortens gamla bankkontor. Här har de planerat att bygga 10-12 till tolv läckra lägenheter i projektet som har fått namnet Guldmyntet. Byggandet kommer att börja under våren 2020, men det är redan möjligt att göra en intresseanmälan för att få veta mer om projektet. Fastigheter kommer att uppföras med en charmig tegelfasad och ett lyxigt

Mer information finns på: www.guldmyntetigenarp.se

bandplåtat tak. De boende kommer kunna njuta av en härlig utemiljö, där grönska och hållbarhet ligger i fokus. En grönskande örtagård, kanske ett växthus och en mysig grillplats där nära och kära kan samlas. Den vackra exteriören kommer att passa väl in

i området, men kommer också bli ett lyft för vackra Genarp. Interiören kommer präglas av vackra trägolv, gedigna snickerier och putsade väggar – allt noga genomtänkt och utvalt av en inredningsarkitekt.

Marcin fyller i, att projektet kommer täcka cirka 800 kvadratmeter allt som allt. – Vi kommer att fokusera helt och hållet på att bygga hållbart, strukturerat och snyggt. Min dröm att kunna köra förbi byggnaden om många år vara stolt över att den fortfarande är intakt och håller en hög standard.

MED HÅLLBARHETEN I FOKUS Helen Engstad Stedt är arkitekt på Skånska Fastigheter och ser fram emot att se projektet ta form. – Det finns en tillfredsställelse i att skapa ett projekt som är vårt eget. Här kan vi bygga någonting från grunden, med kvalitet och hållbarhet i fokus. Jag tror vi sticker ut gentemot andra byggbolag för att vi är ett litet, engagerat team som verkligen älskar att bygga hus. Vi vill inte tulla på några av de viktiga delarna i våra husbyggen. De här byggnaderna ska kunna stå i 150 år, säger hon.

Skånska fastigheter kommer att projektera arbetet hela vägen, från prospekteringen till ögonblicket då nycklarna till ytterdörren byter ägare. – Det är ett roligt projekt där vi bygger om det gamla bankkontoret, som tyvärr blev sprängt 2016 när gärningsmän ville komma åt bankomaten.

Därför samarbetar Skånska Fastigheter bara

Det som finns kvar av byggnaden har stått som ett tomt skal sedan dess, men Skånska Fastigheter såg potentialen i byggnaden för ett drygt år sedan. – Nu har vi kommit överens med kommunen om att ta tag i byggnaden. Projektet har precis dragit i gång, med huvudmålsättningen att bygga tvåor och treor. Det kommer bli ett projekt som är unikt i Genarp, säger Johan.

Det handlar inte enbart om hållbara hus. Eftersom Skånska fastigheter bygger i lokala byar har de lagt ner mycket arbete på att husen ska passa in den lokala charmen och formspråket. – Därför har vi ingen speciell arkitektstil. Vi tycker att det är viktigt att vi ska kunna skapa unika fastigheter som passar in i landskapet där de ska stå i många år framöver, avslutar Helen.

med leverantörer som jobbar med hållbara produkter och material. – Vi väljer material som är testade och håller hög kvalitet. Vi samarbetar med high-end leverantörer när det kommer till kökslösningar och inredning för att få bästa slutfinish på våra projekt, berättar Johan.


Patriam Nacka Strand

En liten pärla vid havet.

Här skapar vi 14 havsnära hem, vackert avskilda i en stilla miljö och med en tydlig och tidlös identitet inspirerad av dansk designtradition. Preliminär inflyttning december 2020. Anmäl ditt intresse på patriam.se eller kontakta vår mäklare Mathias Ringberger på Alexander White, tel 070-753 61 48.


HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS

SUSTAINABLE HOME & LIVING

attraktiva omåden i Skåne Foto: Pressbild/Sundsprojekt

Text: Hans-Peter Öhman

Projektet Prisma i Malmö Prisma är det senaste bostadsprojektet att

byggas i Malmös framtidsstadsdel, Hyllie. Stadsdelen som växer fram erbjuder en blandning av bostäder, arbetsplatser och shopping. Dessutom är Hyllie den självklara knytpunkten för den attraktiva öresundsregionen. Vid en grön park på cirka fem hektar, med vattendrag och vacker landskapsarkitektur växer Prisma fram. Här kommer 5 000 bostäder att byggas fram till 2020. Därefter kommer mer än dubbelt så många drömboenden att byggas. Det händer utan tvekan, i Hyllie. Prisma innefattar 115 bostadsrätter i tre hus: Spektra, Lux och Lumen. Spektra är det iögonfallande sexvåningshuset som bildar projektets front, mot

Hyllies nya stadspark. Den svärtade fronten skapar ett pampigt utseende som får besökaren att stanna till och njuta. Lux är det fyra våningar höga eleganta huset i träpanel, höga fönster som tjänar som en vacker kontrast mot Spektras svartvita tegelbyggnad. Projektet har en spännande utformning, där cirka 1 400 kvadratmeter innergård innesluts av lägenheter i formen av en triangel. På innergården finns gott om lekmöjligheter, cykelparkeringar och utrymme att odla på. Lägenheterna är genomtänkta och ljusa – men flera boendealternativ, beroende på storlek du vill ha på ditt boende. Storlekarna varierar från smart planerade ettor till genomgående, ljusa och luftiga lägenheter med fyra rum och kök.

Foto: Pressbild/Gustavslund

3

| Hus och hem – Attarkativa Skåne 56

Gustavslund i Helsingborg i Helsingborg växer Gustavspark fram – ett bostadsområde med radhus och villor för barnfamiljen. Kvarteret har växt fram i ett grönt och rogivande område i utkanten av Helsingborg, bara en kvart från Helsingborgs Centrum. En perfekt blandning av hästhagar, grönska och en urban och levande storstad med närhet till Köpenhamn, Tyskland och Europa. Designen på hustyperna bygger på smart

design och gedigna material som är anpassade för att passa den runtomliggande miljön och för att vara så underhållsfria som möjligt. Varje hem har praktiska förråd på tomten och

parkeringsplats för minst en bil direkt utanför dörren. Bakom projektet ligger en tanke med miljö och hållbarhet i fokus. Därför är alla boenden i områdena svanenmärkta. Det märks genom en låg energiförbrukning, genom extra bra isolering och vitvaror i de allra högsta energiklasserna. Dessutom finns miljösmarta detaljer som både sparar energi och förenklar vardagen: Från ett enkelt system för sophantering till automatisk belysning i alla trapphus. Alla material till bygget av Gustavspark är dessutom noga utvalda för att ha en så låg miljöpåverkan som bara möjligt.

Foto: Pressbild/Ystadbostäder

Som en naturlig förlängning av Gustavslund

Ystad Trädgårdsstad Ystad Trädgårdsstad ett nytt bostadsområde

centralt i Ystad. Snart byggs första etappen ”grönmärkta” bostäder med hög tillgänglighet mitt i staden, runt dessa nya boenden finns redan 43 olika trädarter från plantskoletiden. Projektet är inte bara unikt för Ystad, utan även för Sverige med sin specifika miljöprägel där kombinationen av det gröna och stadens puls verkligen sticker ut. Trädgårdsstaden är ett område på 19 000 kvadratmeter norr om Ystads stadskärna. Ystadbostäder äger största delen av området och kommunen resterande delar. Ystadbostäder planerar för cirka 140 nya hyresrätter i området, varav den första etappen nu är påbörjad och omfattar 20 lägenheter fördelade på två huskroppar.

Ystadbostäder har redan från början ställt höga krav i markanvisningen. Entreprenörer som är intresserade av att bygga i trädgårdsstaden måste uppfylla en lång rad av kriterier som visar på höga miljömål och god förmåga att bevara ekotjänster i området. Den gröna prägeln är tydlig redan i första etappen där det i projektet Arboristen byggs ett gemensamt växthus på taket. Hyresgästerna kommer att kunna delta i odlingen och på så vis bidra till ett grönare Ystad. Samtidigt kommer husen att vara energisnåla och ge hyresgästerna bra besparingsmöjligheter för både vatten och energi tack vare smarta lösningar. Hela området ska vara grönt och därför satsas det mycket på cykelleder och cykelparkeringar.


SUSTAINABLE HOME & LIVING | Partner Content | Elisefarm

HELA HELADENNA DENNATEMATIDNING TEMATIDNINGÄR ÄREN ENANNONS ANNONS

Aktivt boende på golfbanan Med inspiration från Hampstead i England planeras bygget av ett nytt bostadsområde lite utanför Lund. Unikt är att det kommer integreras med den befintliga golfbanan. TEXT: YLVA SJÖNELL. FOTO: ELISEFARM

D

et är ägarna till golfkomplexet Elise-

farm, som inkluderar både golfbana, spa, konferens, hotell och restaurang, som planerar att utvidga verksamheten med ett bostadsområde. – Vi gör tvärtom mot många andra, de börjar med bostäder och lägger till en golfbana, vi börjar med golfbanan och kompletterar med bostäder, berättar Lars Ingesson med ett leende. Tillsammans med Ingrid Linné fortsätter de utvecklingen av Elisefarm som de startade 1998. De är i grunden affärsjurist och lantbrukare, men har sedan de startade Elisefarm fokuserat på att bygga ut den anläggningen. I dag ligger golfanläggningen, med golfpaket och golfhotell, topp 10 på rankinglistor i Europa.

FORTSÄTTER ETT FRAMGÅNGSRIKT BYGGANDE Att det gått så bra för dem ger naturligtvis inspiration och energi till att fortsätta att utveckla området runt golfbanan, och nya bostäder finns det ett ständigt behov av. – Vi ser också hur efterfrågan på hållbart boende lite utanför staden ökar, där man kan vara aktiva på plats och inte behöver skjutsa runt barn och sig själv mellan olika aktiviteter. Inom samma område kommer här finnas olika typer av aktiviteter, utöver golf även exempelvis stall och ridhus, gym, paddeltennis och löpspår. Dessutom finns ju tillgång till alla friluftsaktiviteter som följer av att ha Skånes vildmark precis intill, förklarar Ingrid Linné. Med inspirationen från Hampstead i England

kallar de området för Trädgårdsstaden, och det ska bli som en hel stadsdel med bostäder, äldreboenden och förskolor såväl som matbutiker och annan service. – I planerna ingår även att kunna erbjuda kontorshotell och ”co-workingspace” för boende som vill kunna jobba hemifrån men ändå ha en jobbmiljö med kollegor kring sig. Dessutom har vi ju redan ett hotell i anslutning till golfbanan med konferensmöjligheter, så det är lätt att ha jobbmöten här, fortsätter hon.

HÅLLBART BOENDE PÅ FLERA SÄTT Bostadsområdet ligger i två kommuner, Höör och Hörby, och kommer bestå av cirka 750 hushåll, med en blandning av olika typer av boenden. – Vi vill kunna erbjuda boende för alla, hyres- och bostadsrättslägenheter såväl som radhus och villor. Och då vi ligger så nära Lund med de stora internationella forskningsanläggningarna ESS och MaxIV, så planerar vi även för ett antal uthyrningslägenheter som man kan hyra för längre perioder, till forskare och andra som deltar i forskningsprojekt, berättar Lars Ingesson. Området ligger bara 15 minuter från Lund och 25 minuter från Malmö och ute på väg E22 passerar många bussar. – Då vi har en busshållplats på E22:an precis vid infarten till vårt område, dit man cyklar på kort tid, så är kommunikationsmöjligheterna stora för de som vill bo hållbart och slippa bilen. Själva bostadsområdet kommer också bli hållbart ur flera perspektiv. På plats har de redan egen vindkraft och en flisanläggning där de använder virke från den egna skogen. – Det enda vi saknar är solpaneler, vilket vi planerar bygga kopplat till det nya bostadsområdet, sedan är vi självförsörjande på el och värme här. Vi har även laddningsstation för elbilar, konstaterar han vidare.

SNICKARBODAR DEL AV PLANEN En del i ett hållbart boende är att kunna laga och fixa med saker själv, ett mer cirkulärt sätt att leva, och det finns också med i planerna. – Vi kommer se till att det finns ”snickarbodar” som de boende kan utnyttja vid behov, som en del i vår ambition att erbjuda framtidens boende i det nya området, förklarar Ingrid Linné. Planarbetet är redan i full gång och de har

fått mycket positiva reaktioner från de båda kommunerna. Även detaljplaneringen av området är påbörjad. – När väl det är klart, vilket vi hoppas att det blir om cirka ett år, så kan vi ansöka om bygglov och påbörja bygget, avslutar hon.

Ett av Sveriges Bästa Golfhotell www.elisefarm.se / 0413 330 70 / info@elisefarm.se

Läs mer på: www.elisefarm.se

Elisefarm | Partner HOME Content | 57 SUSTAINABLE & LIVING


| Hus och hem – Trädgård 58

HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS

Odla i balkonglådor, fönsterbänkar och växthus

På hösten får trädgården flytta in I samma takt som intresset för att leva mer hållbart och nära naturen ökar, så ökar också odlingsintresset. Victoria Skoglund är trädgårdsmästare, författare och är VD på Zetas Trädgård i södra Stockholm, handelsträdgården som kallas ”Finsmakarens trädgård”. Hon är också uppskattad trädgårdsexpert på TV4. TEXT: Jenny Kesselfors FOTO: Magnus Ragnvid

Hur ser ni på Zetas Trädgård att intresset för odling har ökat? – På Zetas är det alltid säsong, just nu håller vi på att förbereda våren. Vi har sett en jättetydlig odlingstrend och att det gröna livet får ta mer plats, bara de tre senaste åren. Framför allt ökar kunskapen om och intresset för att odla sin egen mat. Örter, kål och mängder av olika sorters chili är populärt. Odlingsintresset är särskilt stort bland yngre personer, som har en stor medvetenhet kring matens betydelse för både vår miljö och hälsan. Måste man ha en trädgård för att kunna odla? – Det är det som är så roligt med den nya trenden, att människor som bor i en etta i stan hittar nya sätt att odla; i krukor i fönsterbänkar eller genom att grodda till exempel mungbönor eller solrosfrön, som också har blivit populärt. Genom att odla på balkonger och i trädgårdar bidrar man även mycket till ekosystemet, eftersom bin älskar nektar från till exempel örter som de sedan kan använda för att pollinera bär och grönsaker. Om man inte har odlat tidigare, vad kan vara bra att börja med? – Jag älskar örter i alla former och de är väldigt tacksamma att odla, även om man inte har så mycket plats. Det man ska tänka på om man vill att de ska överleva längre är att köpa riktiga plantor, inte krukor i livsmedelsbutiken. Det är också viktigt att plantera om plantan, gärna i en vanlig lerkruka som både andas och åldras vackert. Då får plantan möjlighet att skapa nya rötter. Har du några egna favoriter och vad ska man

tips

tänka på när man odlar dem? – Mina favoriter är kungsmynta, det vill säga oregano, som är både tålig och god. Den är också härdig, tar man in den när de första frostnätterna kommer och förvarar den svalt kan man sätta ut den igen i slutet på april eller maj när frostnätterna är över. Detsamma gäller kryddsalvia, som är så trevlig att ha i till exempel pastasåser. Även den klarar att vinterförvaras svalt inomhus. Buskbasilika är en annan favorit, den är lite större och yvigare än vanlig basilika, men har samma goda smak. Den är ettårig, men man har stor glädje av den under hela vår- och sommarsäsongen. Chili har också blivit mycket populärt att odla, eftersom den är lätt att sköta och finns i många olika varianter som är roliga att testa och förhöja matlagningen med.

Finns det något man kan odla nu på hösten/vintern, eller kan man börja förbereda för våren? – Något som har blivit mycket populärt både att odla och att äta är kål, både grön- och svartkål. Det går bra att sätta ut dem i balkonglådorna nu. De klarar snö och kyla och även om de inte växer, så fungerar de bra både som prydnad och för att äta. Det finns plantor både i torghandeln och i handelsträdgårdar. Jag låter också trädgården flytta in på hösten genom att ta hela grenar från chiliplantan och örterna och hänga på tork i köket. På så sätt kan jag plocka torkade örter och chili hela vinterhalvåret. Dessutom ser det väldigt trevligt ut – och doftar gott. Finns det sätt att förlänga odlingssäsongen? – Mitt trädgårdsliv har förändrats helt sedan jag skaffade växthus. Tidigare var jag beroende av klimatet men nu kan jag till exempel skörda örter ändra fram till december. Jag har också slanggurkor som verkligen smakar gurka. Något som också är roligt att är att testa att odla lite mer exotiska plantor. Jag skördade till exempel nyligen tre små vattenmeloner och vindruvor från vinranka och det var en fantastisk känsla. Växthuset är också så mycket mer än plats för odling, det är ett rum i trädgården där vi kan sitta och koppla av och se vinden vina utanför.  Följ Victoria på Instagram: @victoriaskoglund

Victoria tipsar!

1. Ska du odla örter, satsa på riktiga plantor 2.Det är viktigt att plantera om plantan i en ny kruka 3.Många örter är går att ta in när frostnätterna börjar och sedan

flytta ut till våren igen 4.Ta hela grenar från örter och chili och häng på tork i köket och skörda hela vinterhalvåret 5.Köp grön- och svartkålsplantor och sätt i balkonglådan på senhösten

SUSTAINABLE HOME & LIVING


VI SKAPAR DITT RUM I TRÄDGÅRDEN Aktuell kampanj på willabgarden.se

växthus

uterum

pooler

www.willabgarden.se


| Hus och hem – Trädgård 60

HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS

SUSTAINABLE HOME & LIVING

John Taylor, SVT:s trädgårdsexpert.

John Taylor, ger sina

trädgårdstips Rosenkvitten i blom.

Folks uppfattning av trädgård och odling är lite bakvänd – i alla fall om man frågar SVT:s trädgårdsexpert John Taylor. TEXT: Fanny Lindell FOTO: Kajsa Sjölander, Damien Kuhn & Gabriela Bertolini

U

nder höst- och vintermånaderna finns inget

tryck på växterna och man kan arbeta i lugn och ro. Det är lite svalare och mer fukt i jorden – med andra ord en perfekt miljö för växter att leva och frodas i till året därpå.

– Som trädgårdsmästare upplever jag att allt jag kan göra innan jul är guld. Folk har ju en tendens att piggna till först i maj, och då kan det gå snabbt med vädret, vilket i sin tur ger sämre resultat än om man hade grundat i tid. Johns bästa tips för nybörjare är att

odla potatis. Den enkla anledningen är att du lättare slipper ogräs med potatis i rabatten. Dessutom är potatis enkelt att sköta om och du lär känna jorden och hur kretsloppet fungerar.

– Potatis är gott, nyttigt och ger ofta en fantastisk skörd. Har du tur slipper du dessutom ogräs helt och hållet! För de som kommit lite längre i sin utveckling

rekommenderar John rosenkvitten. Rosenkvitten är ett mindre träd som passar utmärkt i privata trädgårdar och har vackra blommor och goda frukter. – Ett tips är att göra kvittenmarmelad eller puré av frukterna. Väldigt gott och avger en fantastisk doft i rummet.  Kvittenfrukt.

Classicum | Partner Content Vinterträdgård – helisolerade uterum Vill du utnyttja ditt uterum året runt och i princip utöka ytan av det redan existerande boningshuset är det ett helisolerat uterum du ska ha. Här finns möjligheter att specialanpassa rummet till just din fasad och dina behov. Du kan till exempel höja myskänslan ytterligare genom att sätta in en vedspis, något som gör sig perfekt under vinterhalvåret. En del väljer att ha sitt helisolerade rum fristående i trädgården och det finns det många fördelar med också.

Tänk att få sitta i trädgården året runt, att få se naturens vackra färger skifta från säsong till säsong. Genom att investera i ett orangeri, växthus, helisolerade uterum eller vinterträdgård, kan du göra just det. TEXT: EMP CONTENT STUDIO FOTO: PRESSBILDER CLASSICUM

Classicum startades för knappt 30 år sedan med en vision om att förverkliga drömmar om en social yta som passar bra för odling, en yta som kommer att uppskattas i många år framöver. – Vi har en spän-

Anna Bertland, Classicum Läs mer på: classicum.se

nande tid framför oss. Under 2020 flyttar vi vårt huvudkontor från Svedala till en grannkommun nära Malmö. Vi kommer att bygga upp en trädgårdsbutik, café och utställning både inom-och utomhus. Vår vision är att skapa ett inspirerande utflyktsmål för en bred målgrupp där vi erbjuder unik service, kunderna inspireras och inspirerar, säger Anna Bertland som tillsammans med sin man driver företaget sedan några månader tillbaka.

som matchar dina önskemål om standardsortimentet inte passar. Skisser tas fram i 3D – allt för att bilden av ditt nya rum ska bli så tydlig som möjligt. En nyhet är att du kan skicka ett foto på fasaden som det isolerade uterummet skall monteras mot, så får du en visuell bild av hur det kommer se ut. – Vi hjälps åt att arbeta fram ett glasat rum som passar kundens önskemål. Ibland kan det vara svårt att visualisera hur det kommer att se ut när allt är på plats, vi hjälper såklart till med det och det är lätt för våra kunder att inspireras i våra utställningar i Svedala och Solna.

På Classicum har personalen olika bakgrund, kompletterar varandra väl och många har stor kunskap om trädgård och odlingsteknik i växthus under svenska klimatförhållanden. Här kan du få hjälp att rita ett rum

När det kommer till att välja uterum finns det egentligen två vägar att gå på Classicum – helisolerat eller en enkelglaskonstruktion. Oavsett vilken modell du väljer, är vår uppgift att hjälpa dig att hitta ett rum att älska.

Annas favoritväxter Lavendel – härdig planta och ljuvlig doft Buxbom – fina året runt och de går att klippa till roliga former Dahlior – ju mer du plockar in som snitt, desto fler blommor i rabatten

Dahlia

Det är inne att vara ute

Uterum/ Vinterträdgård: Ett helisolerat uterum/vinterträdgård ger dig ett fantastiskt extrarum året runt.

Orangeri/Växthus: ett rum för dig och dina växter! Vill du att ditt orangeri ska vara fristående? Eller vill du hellre ha det intill en vägg? Varför inte med olika sidohöjder?

Orangeri/växthus – ett extrarum som förlänger utesäsongen Ett orangeri eller ett växthus är kronan på verket i en trädgård. Här kan man njuta själv, med familj och vänner och känslan av att man är ute, fast man är inne, är svårslagen. Under vinterns kallare månader fungerar ett sånt här typ av rum utmärkt som förvaring av växter som inte kan stå ute i vårt klimat eller bjud in på glögg och lussefika med tända ljus och mys i fårfällen. Tänk på att du behöver isolera och använda värmefläkt om du har extra känsliga växter. Det finns ett antal standardmodeller att välja mellan, men även här går det att ändra efter smak och tycke; form, storlek och tillbehör.


SUSTAINABLE HOME & LIVING | Partner Content | Utellus

Utellus | Partner HOME Content | 61 SUSTAINABLE & LIVING

HELA HELADENNA DENNATEMATIDNING TEMATIDNINGÄR ÄREN ENANNONS ANNONS

Elbolaget för energispridare Utellus är ett mindre och personligt elbolag för alla som vill bidra till ett förnybart energisystem genom att antingen använda förnybar el eller själva producera sådan. Utellus har också fem år i rad haft topplaceringar i utmärkelsen ”Sveriges nöjdaste elkunder”. TEXT: YLVA SJÖNELL. FOTO: UTELLUS

VERKSAMHETEN FOKUSERAR PÅ TRE TJÄNSTER:

• Smidiga solcellspaket • Delägarskap i vindkraftverk • Gröna elavtal med 100 procent förnybar el, märkt med Bra Miljöval.

Strävan är att tillsammans med kunder och andelsägare bygga ut det hållbara och förnybara energisystemet. Utellus vill inte bara förmedla grön el, utan även se till att elproduktionen innehåller mer ren el.

5 SKÄL TILL ATT SKAFFA SOLCELLER 1. Lönsamt från dag ett

Elkostnaden sjunker genom egen produktion av förnybar el. Utellus köper den överproducerade solelen och administrerar solproducentens konto hos Energimyndigheten. 2. Investera hållbart för ditt hem, din BRF eller ditt företag

Avkastningen på solanläggningar är i snitt 10-12 procent. Solcellerna har lång livslängd vilket ger intäkter även långt efter att investeringen är återbetald. 3. Enkelt och smidigt med Utellus

Solcellerna kräver minimalt med underhåll, producerar el året om och produktionen övervakas på panelnivå direkt i mobilen eller datorn. Utellus

samarbetar endast med utvalda certifierade leverantörer och erbjuder paneler av hög kvalitet. 4. Bli miljömedveten och ekonomiskt smart

Framtidssäkra hemmet eller bostadsrättsföreningen med en fossilfri energikälla och känn stolthet över att ha en egen mikroproduktion på taket. 5. Det nordiska klimatet passar utmärkt för solceller

Forskningsstudier gjorda av norska forskningsinstitutet SINTEF visar att Norden har ett bra klimat för solceller – året om. Antal soltimmar är som flest under vår-sommarhalvåret och då är även produktionen som störst.

Många skäl att installera solceller Anledningarna till att installera solceller på sin fastighet och i sin närmiljö är många, både för privatpersoner, organisationer och egenföretagare. Förutom uppenbara fördelar som miljöaspekten och de ekonomiska vinster man gör, passar det nordiska klimatet utmärkt för solceller. Här har vi två strålande exempel: LANTBRUK I Munka-Ljungby driver Anders Sönne sitt lantbruk och teknikutveckling är något han varit intresserad av sedan barnsben. Från att skruva mopeder och bilar till ett aktivt lantbrukarliv där service och underhåll av tunga maskiner varit vardag. Redan 2002 installerades vindkraft och nu har turen kommit till solceller som installerades på taket till en av gårdens ekonomibyggnader under våren. – Att producera egen el är fantastiskt. Man känner sig oberoende av andra. Investeringen räknar jag med att ha ”hemma” på 7-9 år och jag ser solcellerna som ett gott bidrag till min kommande pension, förklarar han nöjt.

Fastighet: Bostadsrättsföreningen Fruängsporten Antal paneler: 366 st Installerad effekt: 128,1 kW Beräknad årsproduktion: ca 125 000 kWh

Vill du veta vad ditt tak kan producera? Besök oss på www.utellus.se/solenergi

Fastighet: Össjö boställe, Munka-Ljungby Antal paneler: 82 st Installerad effekt: 24 kW Beräknad årsproduktion: ca 21 800 kWh per år

BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN FRUÄNGSPORTEN DRIVS MED SOLCELLER När bostadsrättsföreningen Fruängsporten, i Fruängen utanför Stockholm, installerade solceller var det ett miljöstrategiskt affärsmässigt beslut och resultatet har blivit över förväntan. I dag försörjer solcellsanläggningen föreningens samtliga 88 lägenheter med el och driver allt från belysning till tvättmaskiner och hissar. Att energioptimera fastigheten och bidra till samhällets omställning till förnybar energi anser föreningens styrelse är en självklar del av styrelsens uppdrag. Därför var det ett naturligt steg att investera i solenergi. Föreningens medlemmar har varit mycket positiva till satsningen. Solceller engagerar! Fruängsporten ville ha en anläggning som gav stor effekt och som genererar ekonomiska fördelar i ett långt perspektiv. Valet föll på Utellus och deras samarbetspartner Sunny Future med paneler från premiumvarumärket SunPower. SunPower-panelerna har dessutom kopplats till en innovativ svensk leverantör av kraftelektronik, vilket innebär att föreningen i framtiden kan integrera till exempel batterier och laddstationer för elbilar i systemet.


| Hus och hem – Utlandsboende 62

HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS

SUSTAINABLE HOME & LIVING

Snabbfakta Mallorca 310 byar/städer 265 badvikar med hög standard 52 kommuner Ca. 1 000 000 invånare Dagens rätt (oftast 3 rätter) och vin från 7 Euro på bykrogarna

Flytta till

Medelhavets diamant Livet utomlands lockar fler människor än någonsin, och särskilt Mallorca är populärt. Dock är det en del du behöver tänka på innan du packar ner ditt bohag för att styra kosan mot ön i medelhavet. TEXT: EMP Content Studio FOTO: Unsplash & Mostphotos

D

e flesta är överens. Det bästa du kan

göra är att ta hjälp av en expert från området. Det finns mer eller mindre seriösa aktörer. Välj någon som har funnits i området under en längre tid. Då kan du vara säker på att lokalkännedomen och erfarenheten är hög och att de skapat och förvaltat sina kontakter under flera år. En bra mäklare skall kunna ta hand om allt som är viktigt för kunden. Det finns även de mäklarfirmorna som samarbetar med advokater och kan på så sätt erbjuda en helhetslösning för dig som kund där du får hjälp med alla stegen. Som till exempel att skaffa ett NIE-nummer (Numbers de Identificación de Extranjero), vilket är din spanska skattekontoreferens som identifierar dig som utländsk medborgare. De flesta vill också öppna upp ett bankkonto och då är det bra att ha med sig någon som talar det lokala språket då engelska inte alltid är gångbart. Därefter är det dags att välja bostad och område. Palma de Mallorca i all ära, men det finns många guldkorn runt om på ön. Vill du bo nära skolorna för barnens skull? Eller vill du kunna njuta av lugn och ro nära en golfbana? En erfaren mäklare som känner till alla fördelar och nackdelar med olika områden är guld värt.

tips

Nytt eller gammalt?

En stor fördel med att förvärva en nyproducerad bostad är att konsumentköplagen gäller och man får en tioårsgaranti som betalas av byggaren. Den täcker strukturen av byggnaden. Utöver det har du två års garanti på vatten och el som ligger i väggarna samt minst ett års garanti på applikationer som disk-, tvättmaskin och köksutrustning. Det är med andra ord en trygg form av förvärv. Andra fördelar med nybygge är ju att du får den senaste tekniken och materialvalen. Självklart hjälper mäklare till om du vill köpa en äldre bostad om det är det du vill. Vad man ska tänka på då är att man inte har samma garantier som vid nyproduktion.

Varför Mallorca?

Mallorca är en grön ö beträffande landskapet. De centrala delarna är främst präglade av jordbruk och i öster ett böljande grönt och vackert landskap med de flesta och bästa badvikarna. Ön bjuder på varma somrar och milda vintrar. Under maj till september regnar det knappt och du kan bada från maj till december. I mitten av november är det 20 grader i vattnet. De finns flera spännande och vackra platser på jorden, men frågan är om finns ett mer komplett område än Mallorca. Här finns något för alla – gillar du puls åker du till Palma, gillar du lugnet tar du dig till den centrala delen av ön. Mallorca håller en hög standard på allt från mat, boende, underhållning, shopping, sjukvård, service etcetera. Mycket av det beror på tillgängligheten till starka ekonomier och att 360 miljoner människor når ön på två timmar med flyg. 

Maten:

För att få en bra överblick över det mallorcanska köket tipsar vi gärna om saluhallen Mercat de l’Olivar i centrala Palma. Där hittar du lokalproducerade produkter som fisk, grönsaker, skaldjur, ostar och kött. Där kan du till exempel köpa ingredienser till en klassisk paella eller härliga tapasrätter. Förutom att du får högklassiska råvaror att ta med dig hem är det en trevlig aktivitet att göra själv eller med en gäst. Frigående får finns det gott om på ön och därför är grillade lammkotletter något av en specialitet på Mallorca. Andra specialiteter att njuta av är nyfångad fisk och bläckfisk.

tips Bra restauranger A Casa Mia

Mysig och mycket bra. Man bör boka bord innan och försöka få ett bord nedervåningen så man kan höra dialogen mellan mamman i köket och sönerna. A Casa Mia, Calle San Magi 61. Santa Catalina Tel: 971 453 004

Emilio Innobar

Man måste boka här, för att vara säker på att få plats. Emilio är i princip ”helgonförklarad” beträffande sina kreationer. Anses av många som en av Palmas bästa restaurang. Lätt mat åt fusion-hållet. Calle Conception 9, Palma Tel: 657 507 294

Can Pedro Vingårdar/bodegor

Pere Seda i Manacor Gamla traditionella metoder.

Miguel Gelabert i Manacor Experimentella metoder som jobbar med 32 druvor.

Anima Negra i Felanitx Kultvin som säljs i hela Spanien.

Normalt behöver man inte boka här. Riktigt bra spansk mat. Störst på Mallorca och hit går spanjorerna och äter, men även turister. Anses av många vara den bästa på spansk mat. Can Pedro, Carrer del Rector Vives, Genova 14 Tel: 971 702 162


Your property finders in Mallorca

mallorcahouses mallorcahouses.com In the fishing village Porto Colom you will find tranquility‌ beautiful beaches and landscape‌ 4000 all year round inhabitants and all the services rties rope fore, p 0 be 300 bigger villages have to offer... over are there ase. r e f f eo We urch W p ca. fter a allor in M ing and a dur

c i g a m s i a c r Mallo

Prices from â‚Ź300.000, 2 and 3 bedrooms, groundfloor apartments with your own garden, penthouses with big roof terraces, pool 700m2 and everything within walking distance. Live in a fishing village neighborhood which is active and welcoming the whole year round - with all the services bigger villages have to offer. Top quality properties finished to the highest standard - within a short walk to the warm and crystal-clear Mediterranean sea, and very close to an 18-hole golf course and many traditional Mallorcan villages. We have been active with properties in Mallorca since 1977. We sell homes and properties throughout the island, which makes us the only contact you need in connection with your house purchase. With our help you will find your dream home in the sun.


64 | Livsstil – Resa

HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS

SUSTAINABLE HOME & LIVING

Världens snabbaste golfhål Thomas Detry från Belgien är inte bara en duktig golfspelare. Han är snabb också. Så snabb att han är med i Guiness Rekordbok. Den 25 juni i år slog han världsrekord då det tog honom 1 minut 29.62 sekunder att göra birdie på det tionde hålet på Real Club de Guadalmina i Marbella, Spanien. Tidigare världsrekordhållare var spanjoren Ruben Holgado Guerrero.

Flest golfbanor vinner De flesta vet att vi européer är som tokiga när det kommer till golf. Men vet du vilket land som har flest golfbanor och vilket som har flest antal registrerade golfare? Det visste inte vi heller. Så vi tog reda på det.

Flest banor och golfare i Europa: 1. England, 1 849 banor och 678 370 golfare 2. Tyskland, 727 banor och 640 120 golfare 3. Frankrike, 599 banor och 476 840 golfare Portugal har 86 banor och 14 100 golfare och Spanien har 349 banor och 276 200 golfare.

Kombinera sol och värme med golf Vintersäsongen är här och med det mörka dygn, minusgrader, regn och snö. Inte optimalt om man föredrar värme och solen framför en molntung himmel och kyla. Utövar du dessutom en utomhussport som golf kan det kännas som en oändlighet innan du får svinga klubborna under gynnsamma förhållanden. TEXT: EMP Content Studio FOTO: Kenneth Thunes

A

tt åka iväg en långhelg eller en vecka och

spela golf är populärt, men det kan bli för intensivt i bland. Känner man för att stressa ner och kombinera lugna dagar med golfspel är longstay, där man vanligtvis stannar borta minst en månad, ett bra alternativ. För oss svenskar är det framför allt två länder som lockar extra mycket – Spanien och Portugal.

Spanien

Royal Liverpool Golf Club är en av Englands många golfbanor.

Inte så hållbart

Shortstay

En som inte gillar det där med Longstay är Peter Svallin från Malmö Burlöv GK. Förra året gjorde han en weekendresa till Nya Zeeland(!) för att spela 18 hål på Royal Auckland Golf Club. Det tar cirka ett dygn att ta sig till ön i Oceanien, enkel väg. Med andra ord boardade Peter flyget fredag lunch, flög till Auckland, spelade 18 hål, flög tillbaka och stämplade in på jobbet klockan 08.00 måndagen därpå.

Med hundratals golfbanor och 300 soldagar om året kan Spanien kännas som rena rama himmelriket för en golfentusiast. Särskilt under den mörka och kalla tiden av året här hemma. Spanien har det mesta, oavsett om du nyligen slagit dina första bollar från tee eller om du är veteran. Förutom att njuta av underhållande och krävande golfbanor för alla spelnivåer kan du koppla av med sol, bad, god mat och kulturella sevärdheter. Costa Blanca, den vita kusten, är känd för sina fantastiska stränder. Men här finns också mycket att glädjas åt för den golffrälste. Många av banorna ligger dessutom alldeles intill kusten med underbar utsikt över Medelhavet och små pittoreska städer och byar. I närheten av de större turistorterna Alicante, Benidorm och Torrevieja ligger banorna på rad. Några är designade av golfens mästare som Seve Ballesteros. När man talar om golf i Spanien måste vi nämna Costa del Sol, eller Costa del Golf som det också kallas i folkmun, längst i söder. Med sina över 60 banor, som ständigt blir fler, finns ett utbud som räcker länge även om man valt att vara bort en eller flera månader. Många banor ligger runt de större turistorterna som Marbella, Fuengirola, Torremolinos och Estepona. I närheten finns också intressanta städer som Ronda, Granada, Sevilla och Cordoba, med imponerande palats, katedraler och andra historiska minnesmärken som sträcker sig ända tillbaka till romartiden. Även Costa Brava, strax söder om den franska gränsen, kan varmt rekommenderas för en golfresa. Detta är ett golfparadis för dig som vill spela förstklassig golf på välskötta banor. En annan destination som kommit att bli mycket

uppskattade på senare år är Costa de la Luz på den spanska Atlantkusten. Även här ligger de flesta hotellen i anslutning till långa stränder. Populära staden Sevilla, med stort utbud av kultur och shopping, ligger en timmes bilfärd bort. Även Algarvekusten i Portugal ligger inom nära räckhåll.

Portugal

Att Portugal är en golf- och semesterdestination att räkna med har nog de flesta förstått. I slutet av oktober spelades till exempel Europatourens Portugal Master på Dom Pedro Victoria Golf Course för herrar. Vann gjorde Steven Brown från England, som inför den sista tävlingen inte hade ett kort inför nästa säsong. Men nog om det. Vad är det som gör kombinationen golf och semester och Portugal så bra? Att flyga tar en dryg timme från Stockholm och det finns flera flygbolag som tar en dit. Och det är solsäkert. Sen har landet en och vinkultur som uppskattas av de flesta. Populärast är Algarvekusten, men det finns alldeles förträffliga banor även utanför Lissabon såväl som på Madeira och Azorerna. Dessutom erbjuder flera resorts longstay till verkligt bra priser. Bara längs med Algarvekusten finns ett 40-tal banor av mycket hög internationell klass. I den mångsidiga naturen med branta klippor, kuperat landskap och vidsträckta sanddyner har man skapat banor som smälter perfekt in i landskapet – och som utmanar även den bästa golfaren. Här finns också pittoreska småstäder att strosa runt i, långa härliga sandstränder och Lissabon på bekvämt avstånd. Missa inte staden Lagos som ligger lite längre västerut från alla golfbanor. Här finns till tid återhämtning när man strosar runt på stränderna. Här finns också en stor marina och en härlig gammal stadsdel vilket gör att det finns något för alla smaker. Lagos är också en favorit bland algarveborna själva. Förutom golf finns det i Portugal en fantastisk kulturhistoria, ett kulinariskt kök i mästarklass och goda viner för alla tycken och smaker. Om du får möjlighet så missa inte West Cliffs Golf Links som 2017 utsågs till världens bästa nya golfbana. Den ligger en timme norr om Lissabon och är redan rankad som Portugals andra bästa bana. 

Klimatpåverkan Att flyga tur och retur från Stockholm innebär följande koldioxidutsläpp: Málaga (Spanien): 460,7 kg Faro (Portugal): 485 kg Du kan själv räkna ut vad din resa genererar på flygbolagets hemsida.


Du behöver inte åka långt för att få en fantastisk golfupplevelse. Vi ger dig sju tips här.

svenska golfdestinationer som vi gillar

Österlens golfklubb

Foto: Mickael Tannus

Örestads Golfklubb

Örestads Golfklubb är en av de få medlemsägda golfbanorna i Sverige. Medlemmarna beslutar själva hur anläggningen skall drivas och utvecklas. På Örestad GK finns en stor bana med 27 hål + 18 korthål (pay&play), ett stort modernt klubbhus, bra restaurang, utomordentliga träningsmöjligheter.

Fjällbacka Golfklubb

orestadsgk.com

Barsebäck Golf & Country Club Foto: barsebackresort

Med sitt fantastiska läge med havsutsikt från alla hål har Torekovs GK alltid haft de naturliga förutsättningarna för äkta linksgolf. Under flera år har man arbetat med att förstärka och förtydliga banans linkskaraktär. Konkret innebär det att man exempelvis torvat de flesta greenbunkrarna och tagit bort en del träd.

Barsebäck GCC är en skånsk golfinstitution som med sitt omgivande naturområde har lite av allt. Kombinationen av seaside, parkbana och skog är unik – och att Solheim Cup hölls här 2003 är en tydlig kvalitetsstämpel.

togk.se

Förutom golf i världsklass erbjuder resorten andra upplevelser, till exempel två restauranger, hotell och 30 hus med. barsebackresort.se

Landeryd Golfklubb

Rönnebäck Golfklubb

Landeryds Golfklubb är egentligen två anläggningar i en, där den ena är Landeryd och den andra är Vesterby. För gästerna innebär det en möjlighet att spela på totalt tre olika banor av olika karaktär. Norra banan används ofta till tävlingar, till exempel Nordea Tour, Södra banan är något kortare men ställer högre krav på golfspelet och Vesterbybanan, som är en linksbana. landerydsgolf.se

Foto: Rönnebäck Golfklubb

Foto: Togk

Fjällbacka GK brukar beskrivas som en klassisk bana med semiseaside-karaktär. Närheten till havet ger en ständig vindpåverkan vilket innebär en spännande utmaning för både elit- och medelspelare. Vattnet är hela tiden närvarande, inte minst tack vare den vackra Anråsälven som ligger i anslutning till banan. fjallbackagk.se

Torekovs Golfklubb

Foto: Peter Lindh

Golfbanan på Österlen består av två 18-hålsbanor – Djupadal och Lilla Vik. Den sistnämnda är vår favorit. Den kan bäst beskrivas som en parkbana med seaside-karaktär. Unikt för anläggningen är att man som gäst kan bo på banan vilket gör golfpaketen här mycket populära. Med hela Österlen runt knuten finns alltid något nytt att upptäcka. osterlengk.com

Foto: Jacob Sjöman

7

Golf – Livsstil | 65

HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS

Foto: Österlen GK

SUSTAINABLE HOME & LIVING

En av de banor i Skåne som har några av de snabbaste greenerna är Rönnebäck i Oxie, strax utanför Malmö. Här har man tagit hjälp av USA:s Greenkeeper Associations guide för att få till en riktigt bra green. På Rönnebäck använder man sig en grässort som kallas Penn A4. Det kan klippas lågt vilket gör att greenerna är betydligt mer ärliga. ronneback.se

Hemma bra men borta bäst Det snabbt växande resekonceptet ”Long Stay” gör att tusentals svenska golfare kan byta höst, regn, rusk, vinter och snöskottning mot sol, golf och en social samvaro med likasinnade – utan investeringar eller ansvar för eget utlandsboende eller dyra golfmedlemskap.

Sunbirdie | Partner Content

service och restauranger. Dessutom ställer vi resegaranti till Kammarkollegiet, vilket ger våra kunder en större säkerhet och sist men inte minst har vi vår egen personal på plats som håller i det sociala genom att arrangera tävlingar, utflykter, middagsarrangemang och annat trevligt, säger Mikael. Utöver Long Stay har Sunbirdie även lanserat vad de kallar ”Mid Stay”. Det är alltså resor med samma koncept som Long Stay, men på kortare tid. TEXT: EMMA ANDERSSON. FOTO: SUNBIRDIE – Många kunder frågade oss om man inte kunde stanna kortare tid, då de ännu inte var Vad sägs om att spendera någon månad med mogna att vara borta en månad. Vi förhandlade fri golf i Italien, Sydafrika, USA, Thailand eller På Sunbirdie är man specialiserade på Long Stay då fram prisvärda paket för 2-3 veckor och kallkanske på den exotiska paradisön Mauritius? och vet vad kunderna söker. lade det ”Mid Stay”. Det är något som verkligen Du slipper den ekonomiska risken med att – Vi har alltid fri ankomst- och avresedag har slagit igenom på marknaden, säger Mikael. köpa ett eget utlandsboende och behöver inte och med en hyrbil har du full frihet under din Oavsett du vill vara borta några veckor eller bekymra dig för inbrottstjuvar, översvämningar, vistelse och slipper anpassa dig till schemalagda flera månader, finns alltså prisvärda möjligheter underhållskostnader eller höga medlemsavgiftransporter. Många kunder tar också sin egen att fly den svenskamed vintern. Låt dig inspireras och ter. Long Stay-arrangörerna för mot din sol, Byt regnordnar och allt kyla värme, nyklippta greener och trevliga möten likasinnade. bil ner till Sydeuropa. Vill du inte köra själv har börja planera för hur hösten, vintern och våren bekvämlighet och det enda du behöver göra Stay mer), Midmed Stay (2-3 veckor) och Short skulle Staykunna (weekends ochoch veckoresor). vi resmål gångavstånd till både golfbanor, bli lite soligare roligare… är att välja Long vart du vill resa,(4 hurveckor länge du eller vill stanna och vad du vill göra under din vistelse. Du får chansen att leva som du önskar, i ett härligt klimat och med service som snabbt gör dig bortskämd. Städning och byte av lakan och handdukar ingår oftast, så att du kan fokusera på att njuta av livet. – Vår målsättning är att erbjuda golfare de bästa kombinationerna av bra boende, roliga och omväxlande golfbanor och inspirerande miljöer, alltid i ett så fördelaktigt klimat som möjligt, säger Mikael Andersson på marknadsledande företaget Sunbirdie.

Fritt spel i en vecka eller en månad! Golfresor med fri ankomstdag, full service och våra värdar på plats – för din bekvämlighet! Long Stay från 6.995.- | Mid Stay från 4.995:- | Short Stay från 2.595:-

Pris per person, exkl flyg och hyrbil.

08-458 00 00 | www.sunbirdie.se

Läs mer på: www.sunbirdie.se 08-458 00 00 | info@sunbirdie.com

Fakta Long Stay med Sunbirdie Vad: En Long Stay med Sunbirdie innebär att ni får (minst) 4 veckors boende i lägenheter eller villor med självhushåll (fullt utrustade kök) och golf inkluderat, dessutom städning, el, värme och annan service (som wifi, spa, gym mm) beroende på resmål. Utöver detta ingår service av svensk personal på plats som arrangerar tävlingar, utflykter, middagar och annat under er vistelse, vilket gör att det är lätt att få ett socialt umgänge. Vad ingår inte: Flyg, hyrbil, transporter mm. Resegaranti: Sunbirdie ställer säkerhet genom Svenska Kammarkollegiet, något som tyvärr är mycket ovanligt bland Long Stay-arrangörer, då många andra är registrerade i andra länder än Sverige. Försäkringar: Din hemförsäkring brukar täcka upp till 30 dagar. Ska du stanna längre tid är det bra att se över försäkringarna. Prisexempel: 4 veckors boende i lägenhet med fri golf kostar från strax under 9.000:- per person. Mer information: www.sunbirdie.se


66 | Mat och dryck – Hållbara trender

HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS

Den stora matrenden kallas

Sharing

och är både socialt och miljömässigt hållbar En viktig del i att leva mer hållbart och klimatsmart handlar om vad vi äter. För många känns det som en hel vetenskap att välja rätt mat. Både för miljön och hälsan. Du har säkert hört allt från hur morgondagens kött kommer att produceras i laboratorier, rent av hemma. Till att vi snart kommer att få se insekter på menyn. Men det behöver inte vara så komplicerat att välja mat och råvaror, som gör att både du och miljön mår bra. TEXT: Jenny Kesselfors FOTO: Olena Yeromenko, Louis Hansel, Dana Devolk och Lennart Weibull

SUSTAINABLE HOME & LIVING


SUSTAINABLE HOME & LIVING

V

ictoria Nordström är den plant-

based-intresserade matkreatören- och stylisten, som bland annat ligger bakom menyn för HM:s kafékoncept ”It´s Pleat”. Hon menar att vad man väljer att lägga på tallriken har stor påverkan på klimatet. Den enklaste hållregeln i Sverige, är att låta det som är i säsong utgöra basen på tallriken. – Även om du inte är redo att ge upp kött för gott, så kan du börja med någon eller några köttfria dagar i veckan. Eller använd kött som tillbehör eller krydda. Väljer du att äta kött så välj bra och lokalt. Börja experimentera med grönsaker, det finns så mycket du kan göra. Gör storkok på till exempel morötter. Så kan du använda dem i flera dagar som tillbehör, i röror och grytor. De bästa och billigaste är det som är i säsong. Välj till exempel inte hallon på hösten, utan ersätt med lingon. Victoria vill verkligen slå ett slag för

svenska baljväxter som bönor och linser. De innehåller mycket protein och är bra alternativ till kött. De är väldigt enkelt att lägga bönor i blöt över natten eller innan du går till jobbet. Om du ändå inte skulle hitta tiden, finns det många bra förkokta alternativ. Förvällda och kokta bönor går bra att frysa in. Om man vill ha mer smak på sina bönor går de bra att marinera.

Hållbara trender – Mat och dryck | 67

HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS

Tips

– Röror med mixade bönor som bas i stället för mjölkprodukter är väldigt gott och nyttigt. De går att dippa sina grönsaker i eller ha som tillbehör på tallriken. Så här års passar de också bra till en ljummen sallad. Jag börjar varje dag med en grön smoothie på bladspenat, grönkål, ingefära och här års äpple eller päron som är i säsong och ger sötma. Den stora trenden inom mat rymmer ock-

så ett inslag av att bygga hållbara relationer. Den kallas Sharing. Oavsett om det heter plockmat, snittar, tapas eller pinchos, så är det klimatsmart med små rätter som serveras på stora fat. Det är inte bara ett lustfyllt sätt att äta. Utan det är också svinnsmart, när alla äter så mycket de orkar. – Fine dining med flera rätter, stora portioner och framförallt bufféer är förhoppningsvis på väg bort. Det är inte ett hållbart sätt att servera mat. Dessutom blir det vanligare att restauranger har en dagsmeny, med råvaror efter säsong. En dag kanske det får tillgång till en skörd fantastiska rödbetor från en närliggande gård och skapar menyn kring dem. Det gynnar också gästen, som får äta färsk mat. Det blir också viktigare för restauranger att planera menyn, så att de kan ta till vara det som blir över från den ena dagen till morgondagens meny. 

Victoria Nordström, matkreatör- och stylist.

Mixa grönkål och vita bönor, kikärtor eller gula ärtor med olja, vitlök, citron och favoritkryddorna. Då får du en god, klimatsmart röra med en härligt smörig konsistens.

Gör storkok på morötter och använd dem i flera dagar som tillbehör, i röror och grytor.

Läs Viktorias dukningstips på nästa sida Foto: Lennart Weibull

BILMUGGEN SOM ÖVERRASKAR MED STILREN OCH SLITTÅLIG DESIGN!

MINSKA PLASTEN – MED DIN EGEN TERMOSMUGG!

Ur Pricerunner´s test

5017712, svart

5017711, guld

5017787, silver

5018096, svart

5018097, guld

5018098, silver

Sagaform bilmugg med låsbar tryckfunktion En bilmugg förser dig inte bara med varm dryck vart du än går utan är även en snygg accessoar. Termosmuggen är dubbelväggig vilket gör att den klarar hålla värmen i 6 timmar. Muggen är läckagefri tack vare en smart låsfunktion. Finns i två storlekar. En som rymmer 40 cl och en lite mindre som är anpassad för att få plats i kaffemaskiner, rymmer 24 cl.

Rek.butikspris stor 249,00 Rek butikspris liten 199,00


68 | Mat och dryck – Dukning

HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS

SUSTAINABLE HOME & LIVING

Säsongens gröna dukningar – återanvänd eller botanisera i naturen

Hållbarhetstänk är en trend som genomsyrar allt inom inredning och mat just nu. Victoria Nordström, matkreatör- och stylist, ger några tips på hur du kan göra högtidernas dukningar personliga på ett hållbart sätt.

Hitta temat, plocka upp en färg och låt det löpa som en röd tråd Foto: Olga Dobrikova

Det finns två saker som man kan fokusera på för att skapa spännande, vackra och personliga dukningar. Det ena handlar om att hålla sig till ett tydligt tema, som gärna knyter an till maten. Du kan exempelvis plocka upp en färg inspirerad från maten. Eller om du lagar italienskt, så kan det gå igen som ett tema även i dukningen.

Foto: Sagaform/Hasselblad

TEXT: Jenny Kesselfors

– Om du bjuder på en asiatisk sallad, toppad med picklad rödlök, kan du plocka upp det vackert rödrosa och välja servetter i cerise. En stark rosa blir effektfullt tillsammans med naturmaterial som trä eller vass.

”Ett par gnistrande örhängen eller armband kan bli vackra servettringar”

Låna, återanvänd och botanisera i naturen Det andra handlar om att använda det du har hemma eller låna av kompisar. Det finns ingen anledning att springa till affären och köpa dyra dekorationer som du använder en gång. Även när det gäller dekorationer. Den stora trenden är naturmaterial, och var hittar man dom bäst om inte ute i naturen.

Foto: Anita Austvika

Nyår är lika med tid för lyx och glamour. Tänk more-is-more! Kanske har du gamla smycken hemma som du aldrig använder. Ett par gnistrande örhängen eller ett armband kan bli till oväntade servettringar och en fransad sidensjal blir en vacker bordsduk. Har du inte tillräckligt med glas? Fynda gamla kristallglas på second hand. Det behöver inte vara så komplicerat att imponera med en vacker och spännande dukning. Tänk tema eller färg och använd sådant som du har hemma.

– Hösten är den perfekta tiden att samla in vackra bordsdekorationer, som sedan går att spara. Kottar, grenar, löv, kvistar och mossa. På våren och sommaren finns fullt av vackra vilda blommor att duka med. Du kan också torka och använda dem som dekoration under svalare årstider. Vill man ha färska blommor övriga tider på året, kan man köpa några stycken och addera med.

Bra tips!

Det är inte längre som på mammas och mormors tid att man önskar sig en hel servis i bröllopspresent. Som man sedan ställer fram så fort det kommer ”främmande”. Tvärtom är det trendigt att blanda olika sorters porslin och glas för en livfull, personlig effekt. Med en Alice i Underlandet-känsla av att allt kan hända.

Foto: Annie Spratt

Blanda glas och porslin för en spännande effekt

1. Plocka upp en färg i maten till dukningen 2. Samla naturens egna dekorationer 3. Låna av vänner och bekanta 4. Blanda glas och porslin 5. Dekorera med gamla smycken och låt nyår gnistra

Contentstudion tipsar Hållbart och tidlöst. En skärbräda i bambu, har många användingsområden. Hacka, duka med eller serveringsfat – bara din fantasi sätter gränserna. Pris: säljstart januari 2020 sagaform.com

aform

bild/Sag

ss Foto: Pre

Äntligen naturtema på bordet! Nu kan vi ta fram vår svampbaserade vinkyl som passar in bättre än någonsin för. Den här är tillverkad av mycel blandat med fibrer från lin, hampa och majs. Pris: ca. 350 kr krown.bio

Foto: Pressbild/Sagaform

– Var kreativ! Köp billiga glas och tallrikar på loppis, rota i skåpen eller lägg upp en förfrågan i någon granngrupp på Facebook och låna. Ställ en sorts assietter på en annan sorts tallrik, eller så får varje gäst sin alldeles egna tallrik i mönster och färg.

Tänk långsiktigt och investera i inredningsdetaljer som har fler användingsområden. T.ex. den här justerbara vasen!

Hållbart och lyxigt. Linneservetterna får alla att känna sig speciella när de sätter sig till bords. De är dessutom exemplariska att dekorera med. Vik, knyt eller pressa dem. Du bestämmer.

Pris: ca. 649 kr

Pris: 800 kr för 4 st

sagaform.com

skargaarden.com


SUSTAINABLE & LIVING | Partner HOME Content | Swedese

Swedese | Partner Content | 69 SUSTAINABLE HOME & LIVING

HELA HELADENNA DENNATEMATIDNING TEMATIDNINGÄR ÄREN ENANNONS ANNONS

Kvalitet är grunden till hållbarhet Det cirkulära samhället, som står allt mer i centrum för att möta vår tids hållbarhetsutmaningar, är motsatsen till det ”slit- och släng”-samhälle som utvecklades under andra hälften av 1900talet. Företag med rötterna i estetisk och funktionell livslängd i sina produkter har ofta goda förutsättningar att lyckas även med sitt hållbarhetsarbete. TEXT: YLVA SJÖNELL. FOTO: PRESSBILDER/SWEDESE

Ett av dem är det småländska möbelföretaget Swedese,

vars grundläggande idé är densamma i dag som för sjuttio år sedan. – Cirkulär produktutveckling handlar om att skapa produkter som människor älskar att använda, samtidigt som de möjliggör affärs- och miljönytta. För Swedeses del handlar det fortfarande om att skapa vackra och tidlösa möbler som en del av den arkitektoniska helheten, förklarar Elias Stenberg, marknadschef på Swedese.

Han reflekterar lite kring begreppet hållbarhet och konstaterar att det fanns en tid då hållbarhet helt enkelt kallades kvalitet. – Det var en tid präglad av stolthet över yrkesskickligheten, linjerna och materialen. MED MÄNNISKAN OCH NATUREN SOM UTGÅNGSPUNKT

När Yngve Ekström 1945 grundade Swedese var kvaliteten det övergripande ledordet. Möblerna skulle inte bara vara vackra nog att älskas en livstid utan kunna gå i arv från en generation till en annan. – 70 år senare arbetar vi efter exakt samma princip. Vi kallar vår vision “pioneering easy living” med utgångspunkt i människan och miljön omkring henne. Ett bekvämt och hållbart liv. Ett tydligt exempel på tidlös formgivning är stolen Lamino, där naturens egna

Elias Stenberg, marknadschef på Swedese.

Läs mer på: www.swedese.se

material och ett noggrant hantverk resulterat i en möbel som är lika attraktiv i dag som för kommande generationer. När Yngve Ekström ritade fåtöljen 1956 gjorde han det med människan som utgångspunkt, vilket gör den lika behaglig att sitta i som att titta på. – Den säljs fortfarande över hela världen och 1999 utsågs Lamino av tidskriften Sköna Hem till århundradets svenska möbel. FORTFARANDE NYFIKNA

Han konstaterar att de genom åren fått nya insikter som vidgat idén om begreppet kvalitet. Nu inbegriper den utöver att bejaka människans livskvalitet och produkternas livslängd även att värna naturens mångfald och försvara jordens olika ekosystem. – På Swedese är vi intresserade av vår samtid. För oss är det av yttersta vikt att ligga i framkant vad gäller den produktionstekniska utvecklingen och att förstå hur samhällets många framsteg kan omsättas i framåtblickande design som leder till nyskapande men också hållbara möbler. Kalla det kvalitet eller hållbarhet, eller varför inte båda två tillsammans: hållbar kvalitet. Swedeses designfilosofi handlar alltså inte om att fånga upp trender som känns rätt just nu men kanske fel i morgon. – Ytterst handlar det om att skapa förutsättningar för ett bekvämt och hållbart liv, här och nu och för kommande generationer. Vi vill hålla fast vid vår beprövade tidlösa estetik, det är det som skapar den hållbara formgivningen. Det handlar om tidlös enkelhet i formgivningen, noggrannhet i materialval och tillverkningens alla processer, men även att våra möbler ska klara av en renovering, uppgradering, komplettering eller att återvinnas. Då blir det hållbart på riktigt. KÄRNAN I SKANDINAVISK MÖBELTRADITION

Vid starten av Swedese var många av modernismens stora arkitekter allkonstnärer med ett fast grepp på allt från huset till möblerna och övrig inredning. Swedeses grundare Yngve Ekström var inget undantag. – Han utgjorde, tillsammans med namn som Alvar Aalto, Bruno Mathsson och Arne Jacobsen kärnan i den generation formgivare som gjorde begreppet "Scandinavian Modern" känt över världen. Med avstamp i den traditionen erbjuder vi fortfarande möbler som kan ärvas från en generation till en annan och utgöra en grundpelare i den cirkulära ekonomin, avslutar Elias Stenberg.

Stolen Lamino är ett tydligt exempel på tidlös formgivning där naturens egna material och ett noggrant hantverk resulterat i en möbel som är lika attraktiv i dag som för kommande generationer. När Yngve Ekström ritade fåtöljen 1956 gjorde han det med människan som utgångspunkt, vilket gör den lika behaglig att sitta i som att titta på.


70 | Mat och dryck – Nyårsfirande

HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS

SUSTAINABLE HOME & LIVING

Nyår på andra ställen

Ett nyår fyllt med

bubblor Champagne på nyårsafton är ett måste, enligt många människor. Den bubblande, smakrika drycken har en härligt lyxig touch som passar för det storslagna firandet. Någonting som har blivit mer och mer populärt på senare tid, är att bygga hela nyårsmiddagen runt champagnen, vilket sätter guldkant på hela firandet. TEXT: Hans-Peter Öhman FOTO: Eric McNew och Karl Gabo

M

en hur sätter man ihop en sådan

middag? Vi tog ett snack med Richard Juhlin – champagneexpert och inofficiell världsmästare i champagneprovning, för att ta reda på hans bästa tips.

en ny flaska champagne varje vecka för att utforska champagnevärlden. På den vägen är det. Kan man servera champagne genom hela nyårsfirandet? – Absolut! Jag tycker att Champagne ska serveras genomgående under hela nyårsfirandet. Från aperitifen till ostbrickan, genom måltiden och fram till tolvslaget. Det här har jag tjatat om i många år, men mött ett visst motstånd. Man vill ha sin oxfilé och sitt rödvin och tänker att man sparar champagnen till tolvslaget. Tack och lov har fler och fler börjat tänka om. Det är otroligt festligt med champagne och drycken passar mycket bra till mat, oavsett om man serverar tre, fem eller sju rätter.

Vem är Richard Juhlin? – Jag trodde att jag var en vanlig kille, men det är jag nog inte. Jag är nämligen champagneexpert som är utrustad med ett fotografiskt doftminne, som har hjälpt mig att bli exceptionellt bra på att testa champagne. Det har varit en lång resa som började när

Richard var åtta år gammal och åkte till Moseldalen med sina föräldrar. De hade tänkt prova vin själva, men på en specifik gård tyckte vinmakaren att Richard kunde få dofta och läppja på hans viner med låg alkoholhalt. – Vinmakaren berättade om skillnaden mellan två berg där han odlade druvor. Platserna hade olika jordmånskaraktär, eller terroir som vi nördar säger. Vi fick i uppgift att få pussla ihop vilka viner som kom från vilken årgång och terroir. Jag den enda som klarade uppgiften. Det var en ögonöppnare och en egoboost. Jag insåg att jag kunde det där! Richards passion inför champagne börja-

de när han som ung började dricka spansk Cava. – Jag drack bara cava, tills en bekant tog med en flaska äkta Gula änkan. De smakerna var otroliga. Jag började köpa

Richard Juhlin, Inofficiell världsmästare i champagneprovning

Hur ska man gå till väga? – Grundregeln är enkel: Börja med lättare, yngre champagner och arbeta dig uppåt mot äldre och lite tyngre grejer. Till förrätten, förslagsvis löjrom eller skaldjur kan man servera en ung champagne av Chardonnaydruvor. Gå vidare till en härlig fiskrätt – kanske pocherad torskrygg, slungade grönsaker och beurre blanc. I stället för oxfilé kan man servera en härlig majskyckling, eller varför inte ett rosastekt ankbröst med frasig rösti? När vi närmar oss de tyngre rätterna, serverar man förslagsvis äldre champagner med mer Pinot Noir-druvor. Skippa de söta efterrätterna, satsa i stället på en härlig ostbricka. En efterrätt som

är för söt kommer att få dina smaklökar att domna av. Resultatet blir då att champagnen bara smakar bittert. Ska ni stå ute och huttra vid tolvslaget, kan ni lika gärna skåla med ett mousserande vin. Spara den fina champagnen till när ni är inne i värmen och kan njuta av champagnens smak helt och hållet. Vad ska man dricka om man inte vill dricka alkohol? – Det finns många bra alternativ! Jag rekommenderar att man prövar mina alkoholfria mousserande viner. De är faktiskt bäst i Sverige! Till skaldjur och fisk tycker jag att en Blanc de blanc fungerar fint. Till fågel och ost passar rosé bäst. Finns det några fällor man ska undvika? – Det vanligaste felet folk gör är att de sparar champagnen till sist, efter en söt dessert. Man öppnar sin bästa flaska champagne vid tolvslaget, när smaklökarna är avdomnade och man står ute i kylan och fryser. – Om man ska dricka champagne, tycker jag att man bör satsa på ordentliga glas. Många dricker sitt bubbel ur spikraka champagneflöjter eller Dry Martiniliknande kupor. Det känns kanske festligt, men champagne behöver glas med smalare öppning och en bredare bas mitt i glaset. På så sätt kommer alla hundratals aromer till sin rätt!

I år har det varit grisens år i Kina, vilket går i ärlighetens tecken. Det innebär också att vara upplyst och förstående, visa tålamod och tro gott om varandra. Kanske något många av oss i västvärlden inte riktigt håller med om, om vi ser till klimatet på sociala medier. Dock kan grisen upplevas som lite godtrogen och blir lätt utnyttjad. Och det är nog något vi alla kan relatera till. 2020 kommer bli råttans år. Det symboliserar en nystart och början på något nytt. Det låter onekligen befriande. Enligt kineserna är nästa år ett bra år att skaffa ett nytt jobb, börja dejta eller påbörja ett nytt projekt. När vi tänker efter låter det faktiskt precis som västvärldens idé om ett vanligt nytt år. Det kinesiska nyåret inträffar den andra nymånen efter vintersolståndet. Det innebär att råttans år sker den 25 januari enligt vår kalender.

Royal fireworks music Detta stycke komponerat av Händel kan du spela (högt) vid tolvslaget om du inte är ett fan av raketer. Det var George 1 som bad Händel skriva stycket för att fira freden i Aachen. Tanken var att en hundramannaorkester skulle framföra stycket i Green Park London den 27 april 1749 samtidigt som fyrverkerier färgade himlen i olika färger. Dock gick det snett redan under inledningsstycket och slottet fick utrymmas då kulisserna fattade eld. Det ledde till att musikstycket inte spelades klart. Men fyrverkeriet avfyrades. Till mångas förtjusning.

Richard Juhlin har mycket på gång just

nu. Hans hemsida, champagneclub.com kommer med en nylansering som världens största oberoende champagnesajt med information från hela champagnevärlden. Dessutom håller han på att släppa en app – Champagne Hiking. Den kommer bli champagnevärldens Instagram, där bubbelnördar från hela världen kan lägga upp bilder och interagera med varandra. Sist men inte minst står han för en digital

Master Class i fjorton episoder. En perfekt julklapp till den som vill lära sig mer om den härliga drycken. 

Visste du att...

... Kineserna har roat sig med smällare sen urminnes tider. I början slängde de in färskt bambu på eldstaden som då gjorde att luften i rören utvidgades och till slut sa det PANG när rören splittrades.


Respect the coffee bean It takes hard work to grow, harvest and roast the perfect bean. Make sure it receives the happy ending it deserves. moccamaster.com


ankarsrum.com

Den bästa investeringen fÜr en riktigt god jul.

Profile for European Media Partner

Analys #39 - Sustainable Home & Living