Page 1

ANNONS

HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN EUROPEAN MEDIA PARTNER

ANNONS

ANALYS SAMHÄLLE MED FOKUS PÅ ENERGI

CONTENT WITH A PURPOSE

JUNI 2018 NR.9

ANALYSSVERIGE.SE

Svensk biogas kommer att mångdubblas

FRAMTID

För att Sverige ska nå de generella hållbarhetsmålen spelar biogas en stor och viktig roll. Trots det saknas en nationell långsiktig biogasstrategi som stakar ut riktningen för så väl statliga myndigheter som företag och privatpersoner. I dag används biogas framför allt inom transportsektorn, men det finns en stor potential i svensk industri i stort, säger Maria Malmkvist, VD för Energigas Sverige. – Regeringen bör säkerställa att svenskproducerad och importerad biogas konkurrerar på likvärdiga villkor. De bör även tillsätta en nationell biogassamordnare och införa obligatoriskt insamlingskrav av matavfall. En viktig faktor för att främja den svenska biogasproduktionen är att lika villkor för importerad respektive svenskproducerad biogas. I dagsläget importeras mycket biogas från Danmark, vilket innebär att den både är skattefri och subventionerad med hjälp av danskt produktionsstöd. Läs mer på sida 12

EXPERTPANEL

Så utvecklas de svenska företagens nya energikällor!

Läs mer på sida 8-9

IBRAHIM BAYLAN

AKTUELLT

ENERGIMINISTER (S)

Geoenergi, istället för fjärrvärme.

Värmepumpslösningar har på allvar börjat konkurrera med fjärrvärme. Fastighetsbolaget Carnegie planerar ytterligare ett 80-tal installationer de kommande åren. Läs mer på sida 24

ANALYS SVERIGE

Läs fler reportage på analyssverige.se

”När den här mandatperioden är slut har vi förhoppningsvis lyckats göra verkstad av de flesta förslagen som fanns i energiöverenskommelsen.”

På analyssverige.se finner du fler artiklar och reportage om regionala utmaningar, fastigheter, byggnationer, politik samt andra aktuella ämnen.

Läs mer på sida 14 Medföljer som bilaga i Dagens industri juni 2018 ANNONS

Miljöriktiga värmelösningar till industri och fastighet - det är vi experter på. Se hur vi kan bli dina experter på neova.se.


Svenskarnas största oro*: Klimatförändringar och miljöförstöring *Enligt SOM-institutet

nu kan du göra nytta på riktigt! Hjälp oss installera solenergi i Kina så minskas användningen av kolkraft. **

Spara i vår solobligation som ger 8,75% i årsränta. **

Teckningsperiod 29 maj till 18 juni.

Läs gärna om vårt obligationserbjudande på www.advancedsoltech.com

Ett företag i SolTech Energy-koncernen


Vadå vätgas?

Du har nog hört ordet vätgas innan. Men har du någon aning om hur gasen kan användas för att driva din bil, värma upp ditt hus och frakta dina varor? Vi tänkte väl det. Häng med, så berättar vi mer!

Hur gör man vätgas?

Idag använder man två metoder för att tillverka vätgas. I USA till exempel utvinner man vätgas ur naturgas. Det är en ganska komplex och energikrävande metod. Men man kan också utvinna vätgas ur vanligt vatten! Genom att leda elektricitet genom havsvatten, i en process som kallas elektrolys, spjälkas vattnet i vätgas och syre. Om man dessutom kan använda överskottsenergi från vind och sol för att göra det, då är det plötsligt väldigt hållbart och bra för miljön. En bubblare på listan är att använda rent solljus, utan att behöva gå omvägen via elektricitet. Det är i forskningsstadiet, men det skulle kanske kunna innebära att man kan spjälka sin egen vätgas hemma i garaget och tanka bilen med den. Det är ett drömscenario för länder med sämre infrastruktur, till exempel Indien!

VÄTGAS

ELEKTRISK STRÖM

Hur fungerar en bränslecell?

SYRE VATTEN

Här kommer vi på Cellimpact in i bilden! En bränslecell består av en massa plattor där man skjuter in vätgas från ett håll och syre från ett annat. En kemisk reaktion gör att cellen börjar producera både el och värme. Platsen där allt händer kallas för en bränslecellsstack. Inne i stacken finns det hundratals tunna plattor som leder gaserna i avancerade och hemliga mönster. Vi på Cell Impact gör plattorna. Förenklat kan man säga att det handlar om att bocka plåt. Det har vi människor gjort i hundratals år – men när plåten ska bockas resulteras det i stora volymer. En bränslecell i en bil kan innehålla upp till 800 plattor. Det blir många plattor i 100 000 bilar! Ju tunnare plåtar desto mindre stackar och effektivare bränsleceller. Det är vi experter på. Vi har en speciell metod som kan göra plattor med mycket avancerade mönster och dom blir tunna som grillfolie!

VÄRME

Var används bränslecellerna?

Det började med gaffeltruckar. Det kanske inte låter så spännande, men företag som Amazon och Wal-Mart har tusentals gaffeltruckar i sina lager. De har ofta gått på tunga blybatterier som man måste ladda eller byta. Med bränsleceller har man ett evighetsbatteri istället. Bara att snabbt fylla på med vätgas och arbeta vidare! Bilindustrin har också fått upp ögonen för bränsleceller. Tänk dig en bil som inte hostar avgaser, sot och rök. Vad kommer då ut ur avgasröret? Bara vatten! Och det tar bara några minuter att “ladda” bilen. Snart kommer vi att få se bränsleceller i allt från bussar och tåg till fartyg. Lastbilar har också blivit superpopulärt! I Los Angeles hamn har man startat ett jätteprojekt som ska sluta med att alla lastbilar körs på vätgas.

Vad händer i världen?

I Kalifornien gillar man miljövänliga produkter. Där finns redan 60 mackar och allt fler köper vätgasbilar.

Fördelar med vätgasteknik:

I Sverige finns fyra vätgasmackar.

I Sydkorea finns biltillverkaren Hyundai som satsar stenhårt på bränsleceller.

Tyskland ligger långt framme med 45 vätgasmackar. Inom några år skall man ha 400-600.

Minst 800 000 vätgasfordon inom 10 år säger man. I Kina går det fort!

• Det är lätt att tanka vätgas. Det går lika fort som att tanka vanlig bensin. • Bränsleceller är väldigt effektiva. En tankning med vätgas ger dig 50 mils räckvidd. • En bränslecell är i princip ett laddningsbart oändligt batteri. Fast man laddar batteriet med vätgas istället för med elektricitet. • Bränsleceller är mycket miljövänligare att tillverka än laddningsbara batterier. • Det enda som kommer ut ur bilmotorn är vatten. Inga avgaser, sot eller rök. • Alla länder får en möjlighet att tillverka sitt eget bränsle. I Sverige kan vi använda miljövänlig el från vind, sol och vattenkraft. • På Island planerar man att bli helt självförsörjande på vätgas. På ön har man obegränsat med havsvatten – och energin kommer från alla gejsrar!

www.cellimpact.com

I Japan har man lagt ned all kärnkraft och satsar stort på miljövänlig energi. Vid OS 2020 skall man visa upp det senaste inom vätgasteknik. Heja Toyota!


Annons

CONTENT WITH A PURPOSE

LEDARE – ANALYSSVERIGE.SE

Foto: gkrphoto / Fotolia

Foto: Nadim Elazzeh

4

Hela denna tematidning är en annons från European Media Partner

CHRISTOFFER TIPSAR! Jag vill gärna tipsa om profilintervjun med energiminister Ibrahim Baylan på sida 14. Christoffer Olofsson, Campaign Manager

INNEHÅLL 4

Ledarkrönikör – Tomas Kåberger

6

Energisektorn satsar säkert

8

Expertpanel – Energibranschen

10 Framtidens Elkraft 12 Energigas 14 Profilintervju – Ibrahim Baylan 16 Stamnätet byggs ut 18 Riskhantering i energibranschen 20 Solenergi 22 ICA Supermarket tar ställning 24 Genoenergi 26 Vikten av energieffektivisering Tomas Kåberger, Professor på Chalmers.

ANALYS INDUSTRI

NY KAMP OM FRAMTIDENS BILLIGASTE EL Den svenska ingenjören John Ericsson är mest känd för att ha utvecklat en fungerande båtpropeller. Statyer av honom finns i Göteborg, Stockholm och New York.

Ericsson utvecklade också maski-

ner drivna av solenergi. För snart 150 år sedan, 1870, skrev han: ”Den dag kommer när Europa kommer att stänga sina fabriker i brist på kol. Då kommer Egypten, med sin obegränsade tillgång till solenergi, bjuda de europeiska företagen att lägga produktionen längs Nilen där det finns mer solenergi än den europeiska industrin behöver.”

Med vattenkraft och kärnkraft har

Sverige erbjudit elintensiv el till så låga priser att denna industri frodats under 1900-talet. Dessa alternativ till kolkraften har kunnat göras konkurrenskraftiga med Vattenlagen och Atomansvarighetslagen som viktiga delar av stödsystemet. Men nu ändras förutsättningarna tack vara industriell utveckling i världen. Redan 2016 upphandlades el från nya vindkraftsprojekt för 25 öre per kilowattimme i Marocko. I juli 2017 rapporterades Ørsted (före detta Dong) erbjuda el från havsbaserad vindkraft i Nederländerna för cirka 70 öre

Följ oss digitalt:

@europeanmediapartner

kilowattimmen, i september 2017 erbjöd Vattenfall el utanför Danmarks västkust för 60 öre per kilowattimme och i november el från Kriegers Flak för under 50 öre per kilowattimme. I april 2017 erbjöd sig Ørsted (före detta Dong) och EnBW att leverera el från havsbaserade vindkraft utan subventioner utanför den tyska kusten. Solelens kostnader har ännu mer

potential. I början av 2016 vanns kontrakt i Chile och Mexiko för 50 öre per kilowattimme, under sommaren föll priset i Dubai och Chile till 30 öre per kilowattimme för ny solel. Sedan skrevs

analyssverige.se

avtal i Abu Dhabi och Mexiko för 25 öre per kilowattimme. I oktober 2017 upphandlade man i Saudiarabien solel för 1,79 amerikanska cent, mindre än 15 öre, per kilowattimme. Nu är det inte längre än fråga om elen skall vara billig eller förnybar. Nu är frågan om vi i norra Europa skall vara tillräckligt skickliga och snabba att utnyttja förnybar el för att slippa se industrin packa ihop och flytta till sol-rika länder såsom John Ericsson förutsåg.

Tomas Kåberger Professor, Chalmers

Återvinn eller ge tidningen vidare!

Campaign Manager: Christoffer Olofsson christoffer.olofsson@europeanmediapartner.com VD: Tobias Valfridsson Chief Content Officer: Mats Gylldorff Redaktör: Hans-Peter Öhman Grafisk formgivare: Petra Danielsson Text: Martin Westholm, Annika Wihl- borg, Ulf Österlind, Anna Bjäre- näs & Anders Edström Frejman Omslagsfoto: Ministry of the Environment, Pressbild/Energigas Sverige & Philip Jonströmer Distribution: Dagens industri, juni 2018 Tryck: Bold Printing, Stockholm, Bold Printing, Malmö, Bold Printing, Borås, Daily Print, Umeå

Med reservation för ev. tryck och färgfel.

CONTENT WITH A PURPOSE

European Media Partner Sverige AB Hamngatan 4, 211 22 Malmö Tel: 040-606 68 00 Email: info@europeanmediapartner.com www.europeanmediapartner.com

European Media Partner är specialister på content marketing. Vi hjälper företag att nå en exakt målgrupp genom skräddar-sydd media. Vi distribuerar relevant information av högsta kvalitet som med genomtänkta och aktuella ämnen i fokus skapar och erbjuder rätt mediaexponering åt våra kunder.

ANNONS

VI KAN PRODUKTION, DRIFT & UNDERHÅLL

PROJEKT

Leder eller deltar med teknisk kompetens och rutin i projekt

BEMANNING

Rätt kompetens - från akut hjälp till långsiktiga lösningar

UNDERHÅLLSSYSTEM - NYINVESTERING ELLER BYTE? Behöver du ett nytt underhållssystem? DEKON kan det mesta om många system.

LYFT DITT UNDERHÅLLSSYSTEM

WWW.DEKON.SE Vi hjälper Sveriges Kraft- & Processindustri

Öka nyttjandet av ditt befintliga system. DEKON erbjuder färdiga paketlösningar.


Foto: Pressbild/Mälarenergi AB

ANNONS – SPONSRAT INNEHÅLL

För oss är det självklart att avtal sluts på ett tydligt sätt och att du som kund vet vad du tackar ja till. Susanna Hammarberg / Marknads- och försäljningschef på Mälarenergi Elhandel

Mälarenergi ska sätta stopp för oseriösa försäljningsmetoder Det finns idag elhandelsföretag som använder tveksamma försäljningsmetoder för att skaffa kunder. Ett avtal som är otydligt för kunden är inte schysst. Branschorganisationen Energiföretagen har därför lanserat certifieringen Schysst Elhandel, en trygghet och kvalitetsstämpel för elkunder. Mälarenergi är ett av de energibolag som var först ut med den nya certifieringen, som lanserades i januari 2018. – För oss är det självklart att avtal sluts på ett tydligt sätt och att du som kund vet vad du tackar ja till. I väntan på att lagstiftningen ska hinna ikapp, har vi därför tillsammans med vår branschförening tagit fram Schysst elhandel, som är en certifiering av elhandelsföretagens säljaktiviteter. Även om det är en mycket liten andel av alla elhandelsföretag som använder sig av oschyssta metoder så riskerar de att minska förtroendet för hela vår bransch. Vår målsättning är att Schysst elhandel ska göra det lättare för kunderna att identifiera branschens seriösa aktörer, säger Susanna Hammarberg, marknads- och försäljningschef på Mälarenergi Elhandel. Ökar kundens trygghet med schyssta villkor Att teckna rätt elavtal är viktigt och på många sätt avgörande för kunden. Avtalen är ofta långsiktiga och prisskillnaderna mellan olika avtal kan vara relativt stora. Genom att certifiera sig avger Mälarenergi

ett antal löften som ska göra det enklare för elkunden att känna sig trygg i sitt val av avtal och elhandelsföretag. Genom ökad tydlighet och lyhördhet från elbranschen är målet fler nöjda elkunder och ett stärkt förtroende för branschen som helhet. Certifieringen innebär att Mälarenergi är tydliga i avtal och villkor mot sina kunder och de ingår inte avtal med människor som visar tecken på att inte förstå innebörden av avtalet. Mälarenergi upplyser om kundens rättigheter, visa hur de ska gå tillväga vid eventuella klagomål och ger tydlig och rätt information om priser. Symbolen för ”schysst elhandel” är en garanti för en öppen, transparent och pålitlig elhandel där trygghet i avtal och villkor är av största vikt. Efterfrågad certifiering som förnyas varje år Susanna Hammarberg är engagerad i Energiföretagen och tycker det är viktigt att arbeta med kundernas förtroende. Det

Vi är först i Sverige med certifieringen ”Schysst elhandel” din garanti för tydliga och transparenta avtal och villkor.

var därför naturligt för Mälarenergi att bli ett av fyra pilotföretag som från årsskiftet 2018 valde att certifiera sin verksamhet. Pilotsatsningen syftar till att undersöka vilka utmaningar elhandelsföretaget ställs inför för att uppnå kraven i certifieringen. Certifieringen är definitivt efterfrågad av elhandelsbranschens aktörer. Intresset för att genomgå certifieringsprocessen har hittills varit stort, trots att Schysst elhandel bara funnits i ett par månader. – De certifierade elhandelsföretagen granskas årligen av ett oberoende organ, vilket innebär att de företag som inte kontinuerligt följer kriterierna för Schysst elhandel riskerar att bli av med sin certifiering. En viktig framtida uppgift, både för oss och övriga branschaktörer, är att öka kännedomen om Schysst elhandel bland såväl elhandelsföretagen som konsumenterna. Vår målsättning är självklart att så många elhandelsföretag som möjligt ska välja att certifiera sin verksamhet, säger Susanna Hammarberg.


Annons

CONTENT WITH A PURPOSE

SÄKERHET – ANALYSSVERIGE.SE

Vikten av strategiskt IT-säkerhetsarbete blir allt viktigare.

Foto: Pressbild/Energimyndigheten

Foto: Tomasz Zajda /Fotolia

6

Hela denna tematidning är en annons från European Media Partner

Tommy Wahlman, projektledare för genomförandet av direktivet vid Energimyndigheten.

NYTT DIREKTIV SKÄRPER KRAVEN PÅ ENERGIBOLAGENS IT-SÄKERHETSARBETE Den 10 maj 2018 började nya regler gälla angående säkerhet i nätverk och informationssystem, det så kallade NIS-direktivet. De nya reglerna omfattar leverantörer av samhällsviktiga tjänster och leverantörer av digitala tjänster, däribland energibolag.

NIS-direktivet som fastställer åtgär-

der för att uppnå en hög gemensam nivå på säkerhet i nätverk och informationssystem inom EU. Det övergripande syftet är att förbättra den inre marknadens funktion inom EU. Energisektorn är en av sju samhällssektorer som omfattas av direktivet och Energimyndigheten är tillsynsmyndighet. – Energi är en i allra högsta grad samhällskritisk tjänst, i synnerhet eftersom alla andra samhällskritiska tjänster är beroende av en fungerande och trygg energiförsörjning. Det kan bli mycket kostsamt för samhället i perioder då vi inte har tillgång till en trygg energiförsörjning. Samtidigt har energibranschens digitalisering tagit fart på senare år, vilket bidrar till att IT-säkerhet är en strategiskt viktig fråga

för såväl stora som små aktörer i branschen, säger Tommy Wahlman, projektledare för genomförandet av direktivet vid Energimyndigheten. De främsta utmaningarna i ener-

gisektorns IT-säkerhetsarbete är, enligt Tommy Wahlman, den generella säkerhetsmedvetenheten, bristen på spetskompetens på området och en varierande medvetenhet om vikten av strategiskt IT-säkerhetsarbete. En dramatiskt ökande hotbild samt ett tungt infrastrukturellt arv där många äldre system inte har ett uppdaterat och relevant IT-skydd hör också till utmaningarna. Detta sammantaget har byggt upp en slags IT-säkerhetsskuld som i branschen kommer att behöva åtgärda för att minska sårbarheterna. – Digitaliseringen och Internet

Of Things gör att nästan allt blir uppkopplat, vilket gör det svårt att överblicka tekniken och systemen. Komplexiteten i sig bidrar till en ökad sårbarhet. Samtidigt genomgår energisektorn stora förändringar nu med ökade krav

”Energi är en i allra högsta grad samhällskritisk tjänst, i synnerhet eftersom alla andra samhällskritiska tjänster är beroende av en fungerande och trygg energiförsörjning.”

på flexibilitet, nya affärsmodeller för produktion och distribution, lagring och förbrukning, vilket också bidrar till nya och ökande

IT-säkerhetskrav, säger Tommy Wahlman. Han tillägger att energibolag

med ett välfungerande strategiskt IT-säkerhetsarbete får en konkurrensfördel gentemot andra aktörer, inte minst genom ett ökat förtroende för verksamheten. Det utgör också en grogrund för den innovationskraft som blir allt mer avgörande för energibranschens aktörer. – Informationssäkerhet som en del av ledingsystemet, ett strukturerat arbetssätt genom hela organisationen, ger resiliens och stärker förmågan att möta nya utmaningar och ta rätt risker, säger Tommy Wahlman.

ten kommer därför att prioritera arbetet med resurssvaga aktörer i samband med att NIS-direktivet implementeras. – Energibolagen behöver defini-

tivt inte uppfinna hjulet själva på det här området. Det finns mycket hjälp och stöd att få via branschorganisationer, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Svenska Kraftnät och från oss på Energimyndigheten. Handböcker, handledningar och checklistor finns och vi sammanställer mycket av materialet nu för att göra det mer lättillgängligt för energibolagen, säger Tommy Wahlman. Text: Annika Wihlborg

2017 genomförde Energimyndig-

heten en studie med trafikanalys utanför brandväggarna vid ett antal svenska fjärrvärmebolag. Analysen visar att små och medelstora fjärrvärmebolag är nästan lika utsatta för informationssäkerhetsangrepp som stora aktörer. De mindre aktörerna har av naturliga skäl inte samma resurser att investera i sitt IT-säkerhetsarbete. Energimyndighe-

ENERGI FRÅN SOLEN ANALYSSVERIGE.SE Solcellerna blir mer och mer populära. Läs varför på Analyssverige.se


ANNONS – SPONSRAT INNEHÅLL

Låg kunskap om cyberhot i svenska företag Glappet växer mellan cyberhot som blir allt mer sofistikerade och svårupptäckta och säkerhetsnivån i svenska organisationer, menar Richard Oehme på PwC.

säkerhet respektive ansvaret för it-utveckling och drift ligger. – Den kravställande organisationen för säkerhet ska vara skild från it-utveckling och driften.

Bakgrunden till det så kallade NIS-direktivets tillkomst är att man på EU-nivå konstaterat att säkerheten för samhällsviktig och kritisk infrastruktur inte är i nivå med hur hot- och riskbilden har förändrats. Cyberattacken på Ukrainas energisystem är en tydlig illustration på vad som kan hota. – Styrningen av i princip all kritisk infrastruktur sker via it-system som under senaste åren även fjärrstyrs. En huvudförklaring är kostnadsbesparingar genom att man över Internet kan fjärrstyra och övervaka utrustning från ett kontor långt ifrån själva anläggningen, säger Richard Oehme, Director Cyber Security and Critical Infrastructure på PwC.

Traditionella it-chefer är ofta under hård kostnadspress och om de tvingas sitta på båda stolarna hamnar de i en situation där de tvingas göra prioriteringar och kompromissa. Båda rollerna måste ha en likvärdig access till styrelsen, ledningen och bör helst vara direkt representerade där. – En studie från PwC visar att bara en femtedel av de ansvariga för informationssäkerhet rapporterar direkt till vd och styrelse i svenska bolag. I övriga västvärlden är det hela två tredjedelar. Här ligger Sverige efter!

I denna iver att rationalisera och spara har informationssäkerheten inte varit i första rummet, vilket har skapat en stor riskexponering. – När industriella informations- och styrsystem kopplas samman med kontors-it så överförs i samma sekund 2018 års cyberrisker till system som i många fall skapades flera decennier tidigare. System som från början var byggda för att fungera i slutna miljöer utan koppling till Internet och som till stor del saknar all form av stöd för it-säkerhet. Det krävs både tid och kompetens för att bygga en it-infrastruktur för samhällsviktig verksamhet som kan kombinera moderna verksamhetskrav med en hot- och riskbild bild som konstant förändras. – Attackerna blir mer sofistikerade, mer svårupptäckta och

2018 års cyberrisker överförs till gamla system utan stöd för it-säkerhet. Richard Oehme | Director Cyber Security and Critical Infrastructure på PwC

konsekvenserna av en attack potentiellt större. Information samlas sannolikt in av såväl nationalstater som organiserad brottslighet för att kunna användas vid behov. Richard Oehme uppskattar att ett tiotal nationalstater hade denna kapacitet för 15tal år sedan. – Idag är siffran betydligt större. Det finns sannolikt ett antal kriminella organisationer som har större kapacitet än flera nationalstater. Det är ingen slump att amerikanska VD:ar i PwC:s årliga undersökning anger att de är mer rädda för cyberangrepp än för terrorhot. Han är klar över vad som behöver göras i varje organisation. – Alla behöver göra en riskoch sårbarhetsanalys, alternativt en säkerhetsskyddsanalys.

Här identifierar man kritiska verksamheter eller tjänster som måste fungera. Utifrån detta prioriteras sedan organisationens arbete. Ett idogt systematiskt informationssäkerhetsarbete över tiden är det som leder till resultat. En annan central del är att ha en kontinuitetsplan, vad gör vi när våra viktigaste tjänster inte fungerar? Vilka reservförvarande har jag etablerat? Och så avslutningsvis, se till att öva detta! Det behöver finnas en beställarkompetens i organisationen för att förstå vad man kan göra själv och vilken kompetens man behöver ta in. – Det handlar också om beteenden hos anställda. Hur lösenord hanteras, var känsliga data lagras, hur social media används och så vidare. En annan central fråga är var ansvaret för informations-

Sedan är det ett grovt missförstånd att informationssäkerhet bara skulle vara en it-fråga. Det är mycket mer än så. Det är en ledningsfråga och hör hemma i styrelserummet! Och NIS-direktivet som börjar gälla i Sverige från augusti i år är bara början. – Från april 2019 får vi även en helt ny säkerhetsskyddslag som sträcker sig betydlig längre än den nuvarande. Många fler privata företag, och speciellt de som levereras samhällsviktiga- och kritiska tjänster så som energibranschen, kommer att omfattas, avslutar Richard Oehme.

FAKTA Sju kritiska sektorer identifieras i NIS-direktivet: energiförsörjning, transporter, bankverksamhet, finansmarknadsinfrastruktur, hälso- och sjukvård, leverans och distribution av dricksvatten samt digital infrastruktur. Det förstnämnda – energiförsörjning - är avgörande för ett modernt samhälles funktion.

RAPPORTER PWC:S ÅRLIGA VD-UNDERSÖKNING www.pwc.com/gx/en/ceo-agenda/ceosurvey/2018/gx.html

DIGITAL HÅLLBARHET 2025 www.pwc.se/sv/cyber-security/hackerattack.html


Annons

8

Hela denna tematidning är en annons från European Media Partner

CONTENT WITH A PURPOSE

EXPERTPANEL – ANALYSSVERIGE.SE

ENERGIBRANSCHEN SÄGER SITT Text: Martin Westholm

Frederic Telander, VD på SolTech Energy

Erik Mårtensson, divisionschef för Energy Management på Siemens

Foto: Pressbild/SolTech

Foto: Andreas Mårtensson

Hur ser tillväxtpotentialen ut på solenergimarknaden i Sverige? – Solenergi som energikälla ökar mycket kraftigt i Sverige. Andelen producerade megawatt har mer än fördubblats mellan 2015 och 2016. Intresset för solenergi har generellt sett ökat, inte minst från arkitekter och tekniska konsulter. Hur har efterfrågan på solcellslösningar som integreras i exempelvis takpaneler utvecklats? – Integrerade solenergilösningar är ett relativt nytt fenomen på den svenska marknaden, det har hittills testats med goda resultat på ett antal byggprojekt och kommer att lanseras på bred front under det kommande året. Man bör inte bortse de estetiska aspekterna av solenergi, alla fastig-hetsägare uppskattar

inte solcellslösningarnas karakteristiska utseende. Med hjälp av en integre-rad solcellslösning kan fastigheten producera egen solenergi utan att behöva genomföra några estetiska förändringar. Hur tror du att den svenska solenergimarknaden kommer att utvecklas de kommande åren? – Det faktum att solcellsägare enkelt kan använda elnätet som lagringspunkt gör det möjligt att sälja den överskottsel som produceras. Det gör solenergilösningar attraktiva för en bredare mål-grupp, inte minst bland småhusägare. För många småhusägare är det mycket attraktivt att kunna investera i en solcellslösning som gör att de kan producera lika mycket energi som de gör av med på årsbasis.

än de initiala investeringskostnaderna. Digitalisering möjliggör smartare lösningar och energieffektiviseringsmöjligheter, samt hantering av den ökade komplexiteten i energisystemet. Att nyttja sensorer, 5G, AI – När all data samlas in och görs tillgänglig och maskinlärande, kommer revolutionera ökar sårbarheten och det kommer krävas en sättet vi ser på hanteringen och smart stor omställning till ett helhetskoncept där nyttjade av data i framtiden. samtliga delar, från fältnivå till övergripande styrning, hanteras. IT- säkerhet blir en nyckelfråga för hur snabbt digitaliseringen Hur optimerar energibolag analysen av kommer gå och behovet av certifierad och nyttan med verksamhetens insamlade expertis som driver standardisering inom data? IEC/ISO blir en viktig pusselbit. – Det viktigaste är att inte bara samla data, utan också hitta lösningar där den används Vilken potential har på ett nyttigt sätt. Med MindSphere, digitaliseringsutvecklingen för Siemens öppna operativsystem för IoT, energibranschen? kan du koppla upp dina maskiner, system, databaser och din infrastruktur till den – Det är värt att investera i digitala världen och få nya insikter om energieffektiv teknik. Besparingarna på energimarknaden. livscykelkostnaderna som kommer av energieffektiv teknik är ofta mycket högre På vilket sätt är smart och säker datahantering en förutsättning för at hantera ett komplext och digitaliserat energisystem?

Sten Lillienau, Key Account Manager på Neas Energy

Malene Dich, Data Protection Officer på Kamstrup

Foto: Kristian Hertoft

Foto: Pressbild/Kamstrup

Hur kan vindkraftsverksägare säkra upp sina framtida intäktsströmmar? – Man behöver få en trygghet kring vilka intäkter man kan förvänta sig från sin vindkraftsanläggning. Beroende på vilken riskprofil man har så kan man antingen välja att sälja den el man genererar till fast eller rörligt pris. Antingen levererar man till marknaden på rörligt spotpris timme för timme eller så säljer man elen till fast pris. För att säkra intäktsströmmen är det vanligaste att man väljer att i alla fall ha en del av produktionen till fast pris, men att man sedan låter sin egen riskpreferens avgöra om, eller hur mycket, som ska ligga rörligt. Vilka finansieringsalternativ finns att tillgå för vindkraftverksägare? – I dag ser vi att det framför allt är finansiella investerare, som till exempel

pensionsfonder, som investerar i de större parkerna. Utöver det kan banker bidra med lån och slutligen kan det vara privata investerare som söker avkastning på sitt kapital. Intresset för att ta risk varierar beroende på vilken aktör det är. Hur kommer den svenska vindkraftsmarknaden att utvecklas framöver? – Vi har redan nått den punkt där vindkraft, vid sidan av vattenkraft, är det kraftslag som är billigast att bygga. Det är väsentligt billigare än kärnkraft. Med ett sakta stigande elpris och allt lägre kostnad för att bygga vindkraft, är vi nu mycket nära den punkt där vindkraftsproduktion kommer att klara sig utan något finansiellt stöd.

Varför är säkerhet och dataskydd viktig för energibolag? – Energibolag er i en särskild position eftersom de hanterar stora mängder data, såväl kunduppgifter som uppgifter om mätarstatus och liknande för oss alla. Med stora mängder data följer ett stort ansvar från energibolagens sida. Den nya dataskyddsförordningen GDPR, som introducerades på EU-nivå i maj 2018, fokuserar på att skydda privatpersoner och deras data. Därför är det viktigt för samtliga energibolag att förhålla sig till GDPR. Hur ser hotbilden ut? – Som kritisk samhällsfunktion är energibolag särskilt utsatta. Det har redan skett flera cyberangrepp mot energibolag i bland annat Ukraina, då blev hundratals kunder utan ström.

Hur ser kraven på energibolagen ut? – GDPR ställer krav på att energibolagen ska kunna dokumentera att de hanterar sina kunders persondata på ett säkert sätt i hela kedjan från insamling av data till hantering i driften. GDPR innebär också att energibolagen löpande behöver uppdatera sin insikt kring och utvärdera aktuella cybersäkerhetshot och även kunna dokumentera de dataskyddslösningar man använder sig av. Mitt råd till energibolag är att välja en systemleverantör som är väl insatt i hur GDPR fungerar och vilka krav det innebär för energibolagen. I framtiden behöver energibolag ha ett nära och kontinuerligt samarbete med sin systemleverantör, som kan hjälpa dem att uppdatera dataskyddet i takt med att behoven förändras och därmed även kundansvaret.


ANNONS – SPONSRAT INNEHÅLL

Clix by Midsummer / clixbymidsummer.se

Sveriges snyggaste integrerade solcellstak Marknaden för solceller är i kraftig tillväxt i världen och i Sverige Under 2017 ökade den totala globala installerade effekten för solcellsanläggningar kraftigt med drygt 30 procent, eller 100 GW, till 400 GW. Under 2017 ökade även den total svenska installerade effekten kraftigt med 62 procent till 231 MW. Vid årsskiftet höjdes det statliga solcellsstödet till 30 procent vilket har ökat intresset ytterligare. Det märks tydligt hos Energimyndigheten som under första kvartalet 2018 har betalat ut över 160 miljoner kronor i solcellsstöd, betydligt mer än samma period 2017.

Det integrerade solcellstaket Clix by Midsummer baseras på ett vackert falsat plåttak och Midsummers tunnfilmssolpaneler som tillsammans ger ett energiproducerande och estetiskt tilltalande tak till ett lägre pris än ett vanligt plåttak. Solceller utvecklas i en allt snabbare takt och nya tillämpningar lanseras ständigt. Byggnadsintegrerade solceller gör att tak och fasader kan förses med solceller utan att det påverkar utseendet. Clix by Midsummers integrerade solcellstak ger hus ett vackert falsat plåttak som producerar solel. Ditt snygga nya tak blir din egen energikälla! Hela taket kan beträdas, även solpanelerna. Clix by Midsummer levereras med solpanelerna monterade och installationen är lika enkel som för ett plåttak utan solceller. Taket kan monteras av den händige lekmannen eller en hantverkare (dock bör själva elinstallationerna göras av behörig fackman). 15-års erfarenhet av solteknologi Midsummer grundades 2004 av personer med bakgrund från tillverkningsutrustning för CD-skivor och fotomaskindustrin. Företaget har utvecklat en unik och världsledande teknik för produktion av tunnfilmssolceller. Slutprodukten tunnfilmssolceller är ett par millimeter tunna, lätta, böjliga och så hållbara att man kan gå på dem. Produkten används förutom i Clix by Midsummer, på platta membrantak och papptak på industribyggnader och sitter bland annat på Tele2 Arena i Stockholm och Vikingahallen i Märsta. Tunnfilms-

Det integrerade solcellstaket Clix by Midsummer.

solcellerna passar även för många olika integrationer t.ex. i tältduk för industrihallar och tak på flertalet fordon. Den enda svenska tillverkaren Som enda tillverkare producerar Midsummer både solceller och solpaneler i Sverige. Produktion sker i fabriken i Järfälla, där även plåten falsas. Solcellerna i Clix by Midsummer tillverkas av Midsummers egenutvecklade produktionslinje DUO. Av solcellerna tillverkas solpaneler och dessa integreras i plåttaket i fabriken. Plåten till taket levereras av svenska SSAB. I fabriken i Järfälla används endast svensk förnyelsebar el.

OM MIDSUMMER Midsummer är världsledande inom tillverkning och utveckling av kostnadseffektiv och nyckelfärdig produktionsutrustning för tunnfilmssolceller av typen CIGS. Midsummers produktionslinjer är kompakta, möjliggör småskalig och skalbar produktion av solceller och moduler. Midsummers flexibla CIGS celler och lätta paneler växer i popularitet då de skapar nya användningsområden för solenergi. Företaget grundades 2004 och 2017 var omsättningen 132 miljoner kronor. Företaget har 70 medarbetare och planerar en börsnotering i juni. Läs mer: på www.midsummer.se.

ANNONS

ANNONS – SPONSRAT INNEHÅLL

ETT UNIKT SAMARBETE FÖR EN FOSSILFRI FRAMTID Toyota och Tekniska verken inleder ett unikt samarbete där fossil gasol i Toyotas produktion ersätts med flytande biogas. Ett viktigt steg för ett hållbart samhälle.

Mattias Philipsson är vd för det av Tekniska verken helägda Svensk Biogas. Koncernen räknas som en av pionjärerna inom biogastillverkning i Sverige. Idag är koncernen Sveriges största produktionsanläggning för den miljövänliga gasen med sina 120 GWh om året, vilket motsvarar ungefär 13 miljoner liter bensin. Samarbetet som nu inletts med Toyota Material Handling i Mjölby, är ett viktigt steg mot koncernens vision att bygga världens mest resurseffektiva region. – En vision ska förvisso vara ouppnåbar, men min uppfattning är att vi har kommit en bra bit på väg och att vi nu tar ytterligare kliv framåt. Tekniska verken kan dock inte göra det själva. Vi kan bara göra det ihop med våra kunder, säger han. Och det är alltså det de nu har

därför smidigare att lagra och transportera. För Toyota i sin tur är det en strategiskt viktig satsning för en fossilfri produktion.

Tekniska verkens biogasanläggning i Linköping.

gjort. Från och med 2019 kommer även flytande biogas ingå i produktportföljen. Den 19e april i år offentliggjordes dessutom samarbetet med Toyota Material Handling som innebär att Svensk Biogas från och med sommaren 2019 ska förse Toyota med flytande biogas för att driva företagets tork- och härdugnar i målerierna. Ugnarna drivs idag primärt av fossil gasol, men genom att byta ut denna mot flytande biogas tar Toyota ett stort kliv mot fossilfrihet.

– Avtalet sträcker sig 10 år och omfattar upp till 25 GWh flytande biogas per år, säger Mattias Philipsson.

Toyota kommer att räcka till att lacka alla de 130 000 truckar som på sikt planeras att produceras i Mjölby. Dessutom ska bolagen tillsammans utvärdera en omställning från fossilt bränsle till flytande biogas för de tunga transporter som sker till och från Toyotas anläggning i Mjölby.

Den flytande biogasen kommer att produceras på Tekniska verkens produktionsanläggning i Linköping, och de 25 GWh till

Trots högre produktionskostnader finns många effektiviseringsvinster. Flytande biogas har högre energitäthet och är

Mattias Philipsson vd Svensk Biogas

Att satsa på en framtidsvision som stakar nya vägar kräver en stor portion mod; det råder det inget tvivel om. Mattias Philipsson menar att Tekniska verken i Linköping alltid har stått för innovation och verkligen vågat satsa på framtidslösningar. – Vi ser att efterfrågan på flytande biogas kommer att öka framöver, inte minst inom industrin och tunga transporter som fortfarande har en hög andel fossila bränslen. Och vi ser att just samarbetet med Toyota därför är en viktig pusselbit i vår marknadssatsning, säger Mattias Philipsson och avslutar: – Med den här satsningen visar Toyota att de inte bara har en stor framtidsinsikt; de har också ett stort mod att våga gå i bräschen. De blir ju trots allt pionjärer genom att som industri förbinda sig att köpa biogas under tio års tid. Att de vågar beror till stor del på att Tekniska verken är den starka spelare som vi är. Och tillsammans bygger vi världens mest resurseffektiva region.


Annons

10

Hela denna tematidning är en annons från European Media Partner

CONTENT WITH A PURPOSE

FRAMTID – ANALYSSVERIGE.SE

FRAMTIDENS ELKRAFTBRANSCH PRÄGLAS AV SNABBA FÖRÄNDRINGAR Foto: Pressbild/Power Circle

Power Circle är elkraftbranschens intresseorganisation, en sammanslutning för framtidsfrågor som funnits sedan 2005 och de senaste åren har dubblerat antalet partnerföretag, som i dagsläget uppgår till ett sextiotal. I drygt tio år har Power Circles verksamhet koncentreras kring el, elnät och elektrifieringen av framtidens transportsystem. Den 23- 24 april arrangerades

Han anser att det behövs en poli-

Power Circle Summit på Svenska Mässan i Göteborg, där landets beslutsfattare, påverkare och vägvisare samlades för att diskutera sina tankar kring innovationsteknik och strategi för elkraftbranschens framtid. – Framtidens energibransch kommer till stor del att baseras på samverkan. Därför är den här typen av mötesplatser viktiga, inte minst för att energibranschens aktörer ska kunna hitta sin plats på den föränderliga marknaden. Många energikonferenser har sin utgångspunkt i ett politiskt perspektiv, men vi fokuserar i stället på de stora övergripande trenderna som påverkar branschen, säger Olle Johansson, VD för Power Circle.

tisk blocköverskridande samsyn kring elnätet och dess framtida funktion och utformning. Eftersom det i dagsläget saknas en tydlig färdriktning är många elnätsaktörer försiktiga med att anamma den nya tekniken. Eftersom det tar väldigt lång tid att bygga elnät och man sedan måste leva med resultatet i många år är det särskilt viktigt med en politisk samsyn på området. Ett område som i allra högsta

Spelreglerna kommer helt klart

att förändras i framtidens energibransch. Olle Johansson understryker vikten av att lagstiftningen håller jämna steg med teknikutvecklingen. I dagsläget fungerar lagstiftningen, som i många fall är minst tio år gammal, ofta som en begränsning. Lagstiftningen skapar också en osäkerhet kring vad energibranschens aktörer kan göra. En utmaning för hela elkraft-

branschen är att hitta nya arbetssätt och affärsmodeller som passar in i den nya digitala verkligheten. Att bygga elnät och skapa infrastruktur för elproduktion tar lång tid och kräver långa

Olle Johansson, VD för Power Circle.

verantör har förändrats. Tidigare var rollfördelningen mellan dessa aktörer relativt statisk, kunden var en passiv beställare och konsument av el. – Nu när kunden själv kan producera el med hjälp av exem-

”Utan en vision är det svårt för elnätsmarknadens aktörer att veta i vilken riktning de ska gå.” ledtider, verksamheten kräver därför framförhållning. En av de största och mest genom-

gripande förändringarna är att relationen mellan kund och le-

där målet är att den svenska elproduktionen ska vara hundra procent förnyelsebar år 2040, men för elnätet saknas en motsvarande ambition och vision. Vi efterlyser därför en vision även för elnätets framtid. Utan en vision är det svårt för elnätsmarknadens aktörer att veta i vilken riktning de ska gå, säger Olle Johansson.

pelvis solpaneler, är förhållandena många gånger de omvända eftersom kunden då kan leverera el till leverantören. De tidigare tydliga skiljelinjerna mellan kund och leverantör har i viss mån

suddats ut, vilket förstås ställer nya krav på elkraftbranschens aktörer, säger Olle Johansson.

både kundernas och elproduktionens förutsättningar.

Power Circles studie ”Elnätets

att kunna lagra el i batterier. Power Circle har genomfört ett par projekt där de undersökt möjligheten till ellagring ibland annat flerbostadshus. Batteritekniken har blivit mer tillgänglig i takt med att prisnivån sjunkit. I framtidens elsystem kommer batterilager att skapa många nyttor. Det pågår även ett initiativ för att starta en svensk batterifabrik, vilket Power Circle förstås stöttar. – Elnätet är på många sätt elproduktionens blodomlopp. Våra politiker har ambitiösa mål vad gäller energiproduktionen,

roll i framtidens energisystem” illustrerar den decentralisering som skett i hela energisystemet och som i förlängningen innebär att kunderna kan göra allt mer själva. Tidigare var kunderna en passiv mottagare av energi, nu har tekniken möjliggjort för dem att dels själva producera egen energi och dels lagra den om de har tillgång till en batterilösning. Samtidigt växer allt fler digitala tjänster som ger kunden mer information om och möjlighet att påverka sin egen energiförbrukning fram. Det revolutionerar

Det finns mycket att vinna på

grad är relevant för framtidens elkraftsbransch är förstås elektrifieringen av transportsektorn. Regeringens mål är att transportsektorns samlade utsläppsnivåer ska reduceras med sjuttio procent fram till år 2030. Elbilar fyller förstås en nyckelfunktion för att målet ska kunna uppnås. – Vi ser framför oss att den storskaliga produktionen av elektrifierade fordon kommer att ta fart år 2020 eller 2021. Det innebär att vi nu har ett par år på oss att förbereda oss inför den storskaliga introduktionen av elektrifierade fordon, exempelvis genom att bygga upp laddningsinfrastrukturen runtom i landet. I dagsläget finns både politiska styrmedel och investeringsstöd, men vi saknar en elektrifieringsstrategi. Regeringen behöver formulera en tydlig strategi som stakar ut riktningen för elfordonens utveckling. En sådan strategi kan bland annat tydliggöra hur de statliga medel som i dagsläget används till olika former av stöd kan komma till nytta på bästa möjliga sätt, säger Olle Johansson. Text: Annika Wihlborg

ENERGI FRÅN SOLEN ANALYSSVERIGE.SE Solcellerna blir mer och mer populära. Läs varför på Analyssverige.se


Foto: Shutterstock

ANNONS – SPONSRAT INNEHÅLL

Nilars batterilager tillåter snabbladdning av många bilar samtidigt.

Nilar kraftsamlar för framtidens energibehov

Varför bygger ni era egna celler istället för att importera celler från Kina, som andra batteripackstillverkare gör? LF: Säkrare och bättre batterier är svaret. Vi startade ett forskningsprojekt 2001 i Denver, USA, baserat på två observationer. Den första var att bi-polära (platta) celler har enorma fördelar gentemot cylindriska, där lågt internt motstånd, hög effektivitet och modularitet ingår. Du kan enkelt stapla dessa utan kablar och får då en hög energitäthet. I åratal har batterikonstruktörer försökt sig på detta och vi lyckades. Den andra var att nickelmetallhydrid är väl beprövat. Det finns i alla Toyota-hybrider, är brandsäkert och har en lång livslängd. Därmed är den idealisk for stationära energi- och effektlager, framför allt i fastigheter där säkerhet räknas. Därmed är vi unika i världen. Varför behövs egentligen energilager – det verkar vara ett nytt fenomen? MW: Behovet av energilager kommer delvis ur den ökande användningen av förnybara energikällor, som sol och vind. Nackdelen med dessa är att energin kommer när den kommer, och inte när du vill. Sedan har vi

LF: Konsult- och analysföretaget Frost & Sullivan bedömer att det totala behovet i världen av energilager i form av batterier kommer att uppgå till 8,3 GWh år 2020, det motsvarar en marknad på över 10 miljarder dollar på systemnivå. Hushållen och industrin svarar tillsammans för 68 procent av behovet. Samtidigt satsar de allra flesta batteritillverkarna främst på små battericeller och inte på större system som behövs för att en elbil ska kunna laddas snabbt eller för att hushåll eller företag ska kunna lagra tillräckligt med energi. Hur går det då för Nilar? MW: Vi säljer allt vi kan producera. Vi säljer tillsammans med våra partners som förser våra energilager med kringutrustning. I Sverige samarbetar vi till exempel med Gycom GCR och Ferroamp, i Tyskland och Holland med specialiserade systemintegratörer som NIFE och Indutecc. Ett exempel på hur våra system kan användas är ett nybyggt shoppingcenter i Grosseto, Italien. Centret är byggt för att minimera påverkan på miljö och klimat, bland annat genom solpaneler. 20 procent av kapaciteten lagras i batterisystem från Nilar och används sedan i första hand till att ladda kundernas elfordon. Sammantaget har satsningen i Grosseto inneburit en 75-procentig minskning av energianvändningen, samtidigt som användningen av förnybar energi har ökat med 50 procent. LF: Man ska komma ihåg att även företag har ett allt större behov av att lagra energi, antingen det som produ-

Marcus Wigren, VD Nilar International AB.

Lars Fredriksson, grundare Nilar International AB.

ceras från förnybara energikällor, eller för att kapa dyra toppar när det krävs extra mycket energi i produktionen. Med våra stora och säkra batterisystem är vi en av få aktörer på marknaden som kan möta behovet inom industri och kontorsfastigheter. MW: I Sverige används våra energilager bland annat av Örebros kommunala bostadsbolag Örebrobostäder. De har satsat stort på att producera egen energi via solceller, men också på att lagra energi för att kapa topparna i förbrukningen. Förutom att lagra energi från solpaneler används våra energilager i bolagets fastigheter för att balansera förbrukningen. När hyresgästerna börjar laga middag och energiförbrukningen skjuter i höjden på kvällen, kan Nilars energilager alltså avlasta nätet. Vilka utmaningar ser Nilar framför sig just nu? MW: Framför allt handlar det om att hinna med att möta behoven på marknaden. Bortsett från att efterfrågan ökar enormt är det naturligtvis omöjligt att veta exakt hur framtidens behov av energilager kommer att se ut. Vi satsar därför tungt på forskning och produktutveckling, i samarbete

Foto: Pressbild/Nilar

Alla talar om att vi behöver en ny batteriindustri i Sverige för att hänga med i den internationella konkurrensen. Men Nilar finns ju redan? MW: Just så, sedan 2014 har vi i Gävle steg för steg byggt upp en produktion av avancerade batterilager, som sträcker sig från celler via styrelektronik till energi- och effektlager. Våra lösningar är helt modulära, så vi kan bygga från stora lager för elnätet ner till små lager för privata hushåll.

den enorma tillväxten i världen av energikrävande förbrukare. Redan induktionshällar och bastuaggregat kan ställa till problem för ett hushåll med normala säkringar. Men den stora utmaningen kommer med elbilarna. Då krävs det energibuffertar.

Foto: Pressbild/Nilar

Säkrare, tåligare, grönare — och ekonomiskt.

Foto: Pressbild/Nilar

Intervju med Marcus Wigren och Lars Fredriksson, VD respektive grundare av Nilar International AB.

Nilar EC Battery pack.

med flera universitet, för att möta konkurrensen. Just nu klarar vi oss fint, men för att uppnå vår ambition om att bli stora så måste vi klara av snabb tillväxt. FAKTA Nilar startades år 2001 som ett forskningsprojekt av Lars Fredriksson. Företaget producerar energilager i Gävle för laddning av elfordon, samt till industrier, fastigheter och hushåll och är baserade på nickelmetallhydrid (NiMH). NiMH-energilager kännetecknas av låg kostnad, hållbarhet och brandsäkerhet. Till skillnad från litiumbatterier är batterierna dessutom helt återvinningsbara.


Annons

CONTENT WITH A PURPOSE

FRAMTID – ANALYSSVERIGE.SE

HALLÅ DÄR BJÖRN BERG! Foto: Ngenic

Foto: Pressbild/Energigas Sverige

12

Hela denna tematidning är en annons från European Media Partner

Ngenics VD Björn Berg.

Biogas utgör en viktig pusselbit för att Sverige ska nå sina generella hållbarhetsmål. Ökad produktion och användning av biogas och biogödsel behövs i det hållbara samhället, men hittills saknas en nationell långsiktig biogasstrategi som stakar ut riktningen. Branschorganisationen Energigas Sverige har därför lag fram ett förslag på en nationell strategi för just biogas. – Sverige ligger i den absoluta

tekniska framkanten när det gäller biogas. Vi har därför en unik möjlighet att driva biogasutvecklingen framåt. Om vi satsar nu kan vi behålla och förstärka en

som resurs för samhället behövs ett nationellt biogasmål som vägvisare för politiska beslut och branschens investeringar. Vi föreslår att regeringen ska anta målet att minst 15 TWh biogas ska användas i Sverige år 2030. 12 av dessa TWh ska användas transportsektorn, medan tre TWh ska användas i industrin. Om målen nås kan det innebära ett tillskott till svensk BNP på 30 miljarder kronor årligen. Det innebär en kraftig ökning jämfört med i dag, men flera rapporter visar att det finns potential att producera betydligt mer biogas än så, säger Maria Malmkvist.

”Regeringen bör säkerställa att svenskproducerad och importerad biogas konkurrerar på likvärdiga villkor.” tätposition som skapar exportmöjligheter, försörjningstrygghet, jobb och stor miljö- och klimatnytta. Biogas används i dagsläget främst i transportsektorn, men potentialen i industrin är stor, säger Maria Malmkvist, VD för Energigas Sverige. För att tillvarata biogasens nytta

Den fossila naturgasen har fort-

farande en stark ställning på marknaden och ett prismässigt övertag tack vare många års försprång. Därför klarar marknadskrafterna ännu inte av att ensamt driva den här omställningen utan inblandning av styrmedel. För att nå målet krävs långsiktiga och konkurrenskraftiga villkor som

gäller minst tio år framåt i tiden. I dagsläget är biogas skattebefriat, men år 2020 upphör det. Maria Malmkvist anser att biogasen behöver någon form av subventionering även efter 2020. – Regeringen bör säkerställa att svenskproducerad och importerad biogas konkurrerar på likvärdiga villkor. De bör även tillsätta en nationell biogassamordnare och införa obligatoriskt insamlingskrav av matavfall. Energimyndigheten bör, i samråd med berörda myndigheter och branschen, säkerställa att objektiv, saklig och samordnad information om biogasens samlade miljö- och samhällsnytta görs tillgänglig, säger Maria Malmkvist. Även kommuner och landsting har

en viktig roll i arbetet med att öka biogasproduktionen. Energigas Sverige föreslår att de i första hand bör upphandla biogasbussar när det är dags att upphandla ny kollektivtrafik. Maria Malmkvist betonar att biogasen bara är ett av flera drivmedel som behövs för att förverkliga transportsektorns klimatomställning, men anser att kommuner och landsting som exempelvis arbetar för att främja insamling av matavfall i större utsträckning bör använda biogasen i sin kollektivtrafik. En viktig faktor för att främja

den svenska biogasproduktionen är att lika villkor för importerad respektive svenskproducerad biogas. I dagsläget importeras mycket biogas från Danmark, vilket innebär att den både är skattefri och subventionerad med hjälp av danskt produktionsstöd. För att nå målet om 15 TWh

användning av biogas till 2030 krävs, enligt Maria Malmkvist, att de restprodukter och det avfall som uppstår i samhället nyttjas bättre i kretsloppet. – En kraftfull satsning på nya råvaror för biogastillverkning, effektivisering och ny teknik är nödvändigt. Utöver skogsbaserad och jordbruksbaserade råvaror kan marina råvaror också vara aktuella att använda i framtidens biogastillverkning. Det behövs också större produktionsanläggningar och fortsatta investeringar i distributionen av gas, inklusive tankstationer, säger hon. Text: Annika Wihlborg

SOM PÅ RÄLS ANALYSSVERIGE.SE När kommer snabbtågen till Sverige? Läs med på Analys Sverige

Hur ser framtidens el-/energimarknad ut tror du? – Den stora utmaningen för många bolag blir att se över sina affärsmodeller och acceptera att monopolen troligen försvinner. Många som kan skaffa egna solceller och vindkraftverk kommer att hämta el från nätet samtidigt som överskottselen matas tillbaka så att andra kan köpa. Elbilen kommer antagligen att bli en givare av el eftersom det snart är möjligt att ladda, köra och sedan sälja tillbaka den el man inte använt till nätet på en annan plats. Fördelen är att det ger kunderna mer inflytande samtidigt som det möjliggör energiomställningen till förnybar energi.

Text: Ulf Österlind

ISSTE DU ATT PÅ TVÅ TIMMAR TAR JORDEN EMOT LIKA MYCKET ENERGI FRÅN SOLEN SOM HELA VÄRLDENS BEFOLKNING ANVÄNDER UNDER ETT ÅR? Foto: Elena Elisseeva

DEN SVENSKA BIOGASANVÄNDNINGEN KAN MÅNGDUBBLAS FRAMÖVER Maria Malmkvist, VD för Energigas Sverige.

Vilken typ av företag är ni? – Vi är ett energitjänsteföretag som skapar digitaliserade energitjänster för konsumenter och energibolag. Tjänsterna ger energibolagen möjlighet att hjälpa kunderna få bättre kontroll över sin energianvändning. De ger även konsumenterna ett stabilare och bättre inneklimat utan komplicerade handgrepp. Styrningen fungerar för alla vattenburna system och både kunden och energibolaget minskar sina kostnader. Det har lett till samtal med de flesta energibolagen i Sverige och att vi har kunder i Norge. Dessutom är fler länder på gång.


ANNONS – SPONSRAT INNEHÅLL

Biogas är en förnybar energikälla med flera nyckelfunktioner i framtidens samhälle. I ett globalt perspektiv är marknaden för biogasteknik nästintill oändlig. Tekniken är den perfekta pusselbiten i en värld som vill fasa ut fossila bränslen och där mängden avfall ständigt ökar. Samtidigt som den svenska biogasmodellen nu erövrar världen satsar regeringen på fortsatt utveckling. −Tjugofem års biogasforskning har gjort Sverige världsledande på att göra smart energi från avfall. Familjeföretaget Malmbergs i skånska Åhus har på tio år sett sin biogasaffär i England och Tyskland öka i omsättning från 25 till 350 miljoner. 2017 var en tredjedel de bussar Scania sålde globalt gasbussar. Att lära världen göra klimatsmart gas är gigantisk möjlighet för svensk teknik- och kunskapsexport säger Jan Rapp, Biogasakademins grundare och ordförande. – Biogas är det fjärde benet i framtidens energiproduktion tillsammans med sol, vind- och vattenkraft. Biogas framställs av matavfall, avlopp och andra restprodukter vilket gör tekniken användbar överallt i värl-

den. Och, biogas har en egenskap de andra hållbara teknikerna saknar – den kan lagras. Biogassystemet blir därför en länk som gör den hållbara energikedjan komplett. Eftersom biogas är närproducerat minskar behovet att långa bränsletransporter. Egen tillverkning av bränsle gör också landet mindre sårbart för vad som händer utanför våra gränser. SVERIGE BÖR PROFILERAS SOM BIOGASNATION De länder som tar efter Sverige blir nu snabbt fler. I USA kör idag hundra gånger så många bilar på biogas som för fem år sedan. Enligt American Biogas Association finns utrymme för femton till tjugotusen nya biogasanläggningar i landet och i delstaten Kalifornien talas om 300 nya anläggningar inom tio år, berättar Jan Rapp. Det stora internationella intresset för biogaskompetens märks även i Europa när stora finska och franska bolag köper svenska biogasföretag. Varför? För att Sverige vet allt om hur man ersätter fossil naturgas med klimatsmart, närproducerad biogas. − Vi har allt att vinna på att

Foto: David Bicho

Sverige är världsledande på biogas profilera Sverige som en ledande biogasnation. Lika självklart som att alla som landar på Arlanda ska mötas av ett ”Welcome to Biogas Country” borde Nobelfestens meny nämna att potatisskalen från middagen blir biogas till Stockholms 2 600 taxibilar. Vi har utvecklat en fantastisk lösning som alla kan använda – nu är det dags att bli bättre på att visa upp och berätta det, menar Jan. REGERINGEN STAKAR UT RIKTNINGEN Det senaste året har regeringen insett att landets över 200 biogasanläggningar och 170 biogasmackar är guld värda när man ska bli världens första fossilfria land. Bilköpare som väljer en gasbil får med start 1:a juli 10 000 kr i klimatbonus och den som tankar biogas slipper skatt. Nätet av gasmackar kompletteras samtidigt med statliga pengar från Klimatklivet. Regeringen är på helt rätt väg, menar Jan Rapp. I slutet av 2017 ökade gasbilsförsäljningen med 70%. Att bilföretagen nu ökar sin marknadsföring av gasbilar gör det lättare för privatpersoner och företag att hitta rätt. Att gasbilar får köras i städernas strängaste miljözoner gör också att fler förstår fördelarna.

Jan Rapp, Biogasakademins grundare och ordförande.

– Det är fantastiskt att Sverige leder den här utvecklingen och väldigt roligt nu när utvecklingen tar fart på allvar internationellt. Tekniken är så smart och att vi kan köra bilar utan klimatpåverkan är bara en del. På den biogasanläggning man efter svensk modell byggt utanför Oslo har man faktiskt givit upp försöken att beskriva teknikens alla fördelar. Man kallar helt enkelt biogasanläggningen för Den magiska fabriken.

ANNONS ANNONS – SPONSRAT INNEHÅLL

Energigas – en energiform med framtiden för sig Energigas, som bland annat inkluderar biogas, naturgas, propan och vätgas, har på senare år utvecklats till en allt mer betydelsefull energikälla. Energigas är en mångsidig och säker energikällas som ofta underskattas. Nu ställer en rad energikrävande industriföretag om från olja till gas med siktet inställt på fossilfritt. – I framtiden är det bara fantasin som sätter gränser för hur energigas kan tillämpas, säger Peter Rydebrink, vd på Euromekanik, som har arbetat med energigaser sedan 1974 och är specialiserat på mätning, reglering och analys av energigaser. Han är övertygad om att energigas kommer att spela en allt viktigare strategisk roll i framtidens energisystem, inte minst i takt med att de fossila energikällorna fasas ut och kärnkraften avvecklas. Energigas är relativt enkelt att distribuera och lagra, vilket är en av styrkorna med just denna energiform.

Peter Rydebrink, vd på Euromekanik.

– När energigasen fortsätter öka krävs det specifika lösningar för att exempelvis få fram den energigaskvalitet som respektive aktör behöver, säger han. Skräddarsyr för trygg och lönsam drift Euromekaniks specialistkompetens är bland annat att kombinera olika energigaser utifrån varje kunds krav på prestanda och funktion. Resultatet är effektiva system för exempelvis debitering och blandning.

En specialist som Euromekanik säkerställer att systemen lever upp till strikta säkerhetskrav, normer och regler samt att kundanpassade energigassystem kan bidra till en lönsam och trygg drift. Euromekanik arbetar med högkvalitativa komponenter och etablerar ofta långa relationer med såväl sina komponenttillverkare som sina kunder. – Vi har lång erfarenhet av att blanda olika gaser enligt kundens specifikation. Om man exempelvis ska addera biogas eller vätgas till

www.euromekanik.se

energigasnätet krävs rätt kompetens för att göra det. Kunskapen om komponenter och förmågan att bygga ihop dessa komponenter till system kommer att vara mycket efterfrågad framöver, säger Peter Rydebrink.


Annons

CONTENT WITH A PURPOSE

PROFIL – ANALYSSVERIGE.SE

Foto: Ministry of the Environment

14

Hela denna tematidning är en annons från European Media Partner

ENERGIMINISTERN TROR PÅ SVERIGES MÖJLIGHETER ATT ÖKA ANDELEN FÖRNYBAR ENERGI ANNONS – SPONSRAT INNEHÅLL

Åre först att digitalisera sitt fjärrvärmenät I februari nästa år står Åre som värd för alpina skid-VM som ska bli det första klimatneutrala mästerskapet någonsin. Ett led för att nå målet är en effektivare användning av kommunens fjärrvärmenät.

Björn Berg VD för Ngenic

När 10 000-tals människor samlas på en och samma plats på en och samma gång ställer det stora krav på att allt möjligt ska fungera – från logistik till fjärrvärme. Det senare är Uppsalaföretaget Ngenic specialister på. – Vi har en teknisk plattform som Jämtkraft kommer att använda för att minimera användningen av fossila bränslen i samband med VM, säger Björn Berg, VD för Ngenic. Men det handlar också om att utnyttja den fjärrvärme som redan finns i Åre på ett mer effektivt sätt. – Med hjälp av ett system för digital informationshantering och styrning av fjärrvärmenätet kan vi höja verkningsgraden och kapaciteten och på så sätt få ut mer effekt ur anläggningen och minska topparna. I samband med VM-tävlingarna växer det bokstavligt talat upp en hel tältstad i närheten av tävlingsområdet där respektive landslag –

aktiva, ledare, serviceteam och funktionärer – ska kunna förbereda sig, arbeta och koppla av. – Tidigare, som vid VM 2007, användes dieselaggregat för att värma upp tälten. Det väckte en hel del kritik eftersom det innebar stora miljöutsläpp, förklarar Björn Berg. Vid de kommande tävlingarna kommer uppvärmningen i stället att ske med hjälp av fjärrvärme. – På så sätt reduceras utsläppen för värme i själva tävlingsområdet till nära nog noll. Ett så stort arrangemang som VM ställer också krav på att värmen ska räcka till för alla som kommer för att följa tävlingarna på plats och som övernattar. – Tänk dessutom på alla som vill duscha ungefär samtidigt som alla andra när dagens tävlingar är slut. Då går det åt mängder av varmvatten, något som ställer höga krav på att fjärrvärmesystemet ska fungerar. – Men med hjälp den teknik som vi utvecklat kan anläggningen optimeras så att belastningen på fjärrvärmenätet fördelas jämnare.

Kostnaderna för att införa den nya tekniken beräknas till drygt 4 miljoner kronor. – Att använda sig av mer traditionella metoder, exempelvis en förstärkning av fjärrvärmenätet eller att bygga ett energilager på plats, hade kostat betydligt mer. Bara att bygga ett energilager som klarar att täcka det här kapacitetsbehovet hade kostat mellan 6 och 7 miljoner kronor. – Och då hade man dessutom fått ta värdefull mark i anspråk som nu kan användas till annat, fortsätter Björn Berg. Att det just är Åre som är först med att använda den nya tekniken för styrning av fjärrvärme är mer en tillfällighet. – Det låg helt enkelt rätt i tid. Men generellt sett kan man säga att ju större anläggning det handlar om, desto större effekt har systemet. Tekniken lämpar sig därför väl för att styra fjärrvärmenät i städer som Sandviken, Östersund eller Stockholm, avslutar Björn Berg.


Annons

Hela denna tematidning är en annons från European Media Partner

CONTENT WITH A PURPOSE

ANALYSSVERIGE.SE 15

”När möjligheten att lagra solenergi utvecklas i större skala kommer det förmodligen att generera ett uppsving för den svenska solenergisektorn.”

Regeringens mål är att Sverige, senast år 2020,

ska minska klimatutsläppen med 40 procent, ha minst 50 procent förnybar energi, 20 procent effektivare energianvändning samt minst 10 procent förnybar energi i transportsektorn. Enligt Ibrahim Baylan har Sverige redan nu uppnått merparten av målen inför 2020. Han anser att det finns potential att formulera ännu mer ambitiösa energimål i framtiden till följd av branschens snabba tekniska digitalisering och automatisering. För att nå regeringens hållbarhetsmål anser

Ibrahim Baylan att energibranschen i första hand behöver fokusera på att utveckla och anpassa sina affärsmodeller utifrån energimarknadens förändrade förutsättningar. När marknadsförutsättningarna förändras behöver energimarknadens aktörer addera mervärden till sina kunderbjudanden, exempelvis i form av energieffektiviseringstjänster. – Energibolagens tidigare monopol på att distribuera el är inte längre lika tydligt. På senare år har andelen solenergi och vindkraft ökat och när kraftfulla och effektiva lagringslösningar för exempelvis solenergi utvecklas så innebär det ett stort steg framåt för framtidens decentraliserade energisystem där såväl kunder som miljön är vinnare, säger Ibrahim Baylan. När det gäller förnybara energislag har han

störst tilltro till solenergi och vindkraft. De senaste åren har vindkraftsutbyggnaden, såväl på land som ute till havs, fått ett rejält uppsving. Enligt branschorganisationen Svensk

Vindenergi har antalet investeringsbeslut ökat med 60 procent. – När det gäller solenergi så har vi i Sverige en uppenbar nackdel eftersom solenergianläggningarna levererar som minst energi när behovet är som störst, alltså under den mörka och kalla delen av året. När möjligheten att lagra solenergi utvecklas i större skala kommer det förmodligen att generera ett uppsving för den svenska solenergisektorn. Smarta lagringslösningar skapar nya möjligheter för solenergisektorn, säger Ibrahim Baylan. Den blocköverskridande energiöverens-

kommelsen, som presenterades 2016, har på många sätt varit avgörande för svensk energipolitik de senaste åren. Energiöverenskommelsen är unik och saknar motsvarighet i många andra länder. – När energiöverenskommelsen presentera-

des var jag förstås glad över att ha nått en historisk överenskommelse. Samtidigt var jag tydlig med att energiöverenskommelsen vid den tidpunkten endast var en pappersprodukt, den stora utmaningen var att förverkliga de förslag som fanns i överenskommelsen. När den här mandatperioden är slut har vi förhoppningsvis lyckats göra verkstad av de flesta förslagen som fanns i energiöverenskommelsen. Energiöverenskommelsen skapar förutsättningar för att vi ska kunna arbeta med energifrågor utifrån ett helhetsperspektiv. Överenskommelsen levererade ramarna och stakade ut riktningen för energibranschen, säger Ibrahim Baylan. – En av mina hjärtefrågor är vattenkraftens utveckling. Svensk energipolitik har ofta fokuserat på kärnkraft, vilket gjort att vattenkraften inte uppmärksammats i tillräcklig utsträckning som en värdefull naturresurs. Vattenkraften är en stor tillgång för Sverige, den är guld värd för oss, inte minst eftersom den går att styra och reglera. Vi hoppas därför

Foto: Björn Wanhatalo

Det går inte att ta miste på energiminister Ibrahim Baylans genuina engagemang för energifrågor. Han är särskilt stolt över den blocköverskridande energiöverenskommelse som presenterades 2016 och har som vision att positionera Sverige som världens första fossilfria välfärdsland.

JOBBEN FINNS I HELA VÄRLDEN

kunna lägga fram ett förslag kring framtidens vattenkraft tillsammans med de övriga politiska partierna, säger Ibrahim Baylan. Digitaliseringsutvecklingen innebär förstås

nya möjligheter och utmaningar för energibranschen, inte minst genom smarta elmätare i lägenheter, men också de analysoch styrningsverktyg som fastighetsbolag använder sig av. – Den typen av verktyg tillför en helt ny nivå till energieffektiviseringsmöjligheterna. Ett exempel på hur analys- och styrningsverktyg kan göra skillnad fick jag när jag besökte det kommunala bostadsbolaget Örebro Bostäder. Sedan de började använda verktyget har de lyckats minska elanvändningen med 40 procent och energianvändningen med 25 procent i sina drygt 23 000 lägenheter. Samtidigt uppger hyresgästerna att boendekomforten har ökat. Det här är en slags revolution i energisektorn som jag är mycket optimistiskt inför, säger Ibrahim Baylan. Han är ordförande för regeringens Forum för

smarta elnät, där myndigheter, forskare och energibolag samverkar för att stärka utvecklingen av smarta elnät i Sverige. Forum för smarta elnät motiverar, informerar och planerar för utveckling av smarta elnät som bidrar till ökat kundinflytande samt en effektivare och mer hållbar energianvändning. – För att verkligen tillvarata de möjligheter som smarta elnät innebär behöver vi fortsätta de befintliga satsningarna på forskning och utveckling och öka investeringarna i ny teknik, säger Ibrahim Baylan. Text: Annika Wihlborg

FAKTA Namn: Ibrahim Baylan Ålder: 46 Bor: Stockholm Aktuell: Som energiminister i Sveriges riksdag

Berätta vad DEKON gör! – Vi arbetar med produktion, drift och underhåll av kraft- och värmeverk. Det handlar om allt från driftledning och övervakning till att ta nya kraft- och värmeverk i drift. Vi har en bred kunskap i olika projekt tillsammans med företag som utvecklar och tillverkar utrustning, säger Magnus Engren, VD Dekon Engeneering, i Linköping. Vilka är era uppdragsgivare? – Våra uppdragsgivare finns i hela världen. Vi har genomfört ett flertal projekt i såväl Sverige, Europa som i Asien och Mellanöstern, bland annat i Frankrike, Portugal, Thailand och Dubai. Vilken är er specialkompetens? – Den bredd som finns i vårt företag är också vår styrka. Vi är inte nischade på någon specifik kompetens utan vi kan ta hand om hela eller delar av processen allt efter våra uppdragsgivares önskemål. Har ni behov av fler medarbetare? –Vi vill både expandera den befintliga verksamheten och gå in på nya områden. Vi satsar mot underhållsplanering och underhållssystem. Samtidigt upplever vi att det är svårt att hitta duktigt folk med rätt kompetens och som dessutom är villiga att resa i tjänsten. Hur ser ni på framtiden? – Det finns alltid ett behov av el och värme och därför är jag optimistisk. Som i alla branscher finns det låg- och högkonjunkturer men min bedömning är att efterfrågan på våra tjänster under de närmaste åren kommer att vara fortsatt hög. Text: Martin Westholm ANNONS

EN KRAFTFULL PARTNER NEKTAB är beviset på att motiverade och välmående medarbetare går hand i hand med god prestation och kvalitet. Tack vare våra lyhörda, pålitliga och drivande medarbetare har NEKTAB stark tillväxt och gott förtroende hos kunderna. Vår tillväxt gör att vi ständigt behöver förstärka oss med nya medarbetare. NEKTAB är konsultbolaget som levererar expertkunskap och helhetslösningar för att utveckla kostnadseffektiva och hållbara elnät. Tillsammans med våra samarbetspartners har vi en branscherfarenhet och kunskapsnivå som gör NEKTAB till ett av de mest efterfrågade konsultbolagen inom eldistribution. Vi har en styrka i vår geografiska spridning och

tydliga team-kultur. Detta gör att vi kan agera snabbt och flexibelt. Våra tjänster finns inom lokalnät, stamoch regionnät, tillstånd, skog, mätning/GIS mm. Vår tillväxt gör att vi ständigt behöver förstärka oss med nya medarbetare. Våra mentorer erbjuder nya medarbetare en bra start samt säkerställer kvaliteten i deras projekt. NEKTAB – bildades 2007 av ett antal etablerade konsulter inom elkraftsområdet. Företaget antog redan då den unika formen av ett medarbetarägt konsultbolag och ägs fortsatt till hundra procent av de anställda. Vi omsätter idag 120 miljoner och är 75 anställda på 13 orter runt om i landet.

NEKTAB | Korpralsvägen 1 | SE-671 34 Arvika | nektab.se | Tfn +46 (0)10 – 13 80 600 | nektab@nektab.se


Annons

CONTENT WITH A PURPOSE

MÖJLIGHETER – ANALYSSVERIGE.SE

STARK TILLVÄXT OCH BEHOV AV NYREKRYTERING Foto: Pressbild/NEKTAB

Foto: Piyaphat Detbun

Foto: Peter Knutsson

16

Hela denna tematidning är en annons från European Media Partner

Marthin Pettersson, VD, NEKTAB i Arvika.

STAMNÄTET BYGGS UT OCH MODERNISERAS FÖR ATT TRYGGA FRAMTIDENS ELFÖRSÖRJNING Ulf Moberg, teknisk direktör på Svenska Kraftnät.

Stamnätet för el är en viktig grundläggande förutsättning för att trygga den svenska energiförsörjningen. Stamnätet behöver ständigt byggas ut och moderniseras för att kunna möta upp till framtidens krav. De kommande åren ökar svenska kraftnät, som har systemansvaret för det svenska elsystemet, sin investeringstakt. – De senaste åren har vi mer än

fördubblat våra investeringar i stamnätet. För närvarande pågår ett hundratal projekt som ska rusta stamnätet för framtidens krav. Vi stärker det svenska stamnätet för att ta hand om ny vindkraft, bygga bort begränsningar i nätet och för att möta samhällets höga krav på säker elförsörjning. Sverige har ett av världens äldsta stamnät, många av våra ledningar och stationer börjar närma sig slutet av sin livslängd och behöver därför moderniseras, säger Ulf Moberg, teknisk direktör på svenska kraftnät, som har ett övergripande ansvar att upprätthålla den kortsiktiga balansen mellan produktion och förbrukning av el och även ansvarar för att elöverföringssystemet är säkert, miljöanpassat och kostnadseffektivt. Det svenska stamnätet för el

består av 15 000 kilometer kraftledningar. Just balans mellan

produktion och förbrukning är en förutsättning för att elsystemet ska fungera. Därför styr och övervakar Svenska kraftnät elsystemet dygnet runt i sina kontrollrum. Svenska kraftnät ansvarar för att förvalta stamnätet för el och säkerställa att det finns tillräcklig nätkapacitet i hela landet. De ska också se till att elsystemet hänger ihop. Eftersom det svenska elsystemet är komplext krävs mycket styrning och övervakning för att hålla det i ett stabilt skick. Det pågår med andra ord mycket arbete bakom kulisserna för att elen ska kunna nå fram till alla företag och privatpersoner i hela Sverige. Flera faktorer driver på Svenska

kraftnäts arbete med det svenska stamnätet. Urbaniseringstrenden gör att elnätet runt de större tätorterna börjar nå sitt kapacitetstak och därför behöver förstärkas. Samtidigt byggs nya energikrävande anläggningar, exempelvis serverhallar och batterifabriker, vilket ökar elbehovet. En annan drivkraft är att integrera det svenska elsystemet med elsystemet i övriga Europa genom att förstärka möjligheterna till elöverföring mellan länderna. Några av de mest omfattande

stamnätsprojekten som pågår och planeras just nu är Stockholms ström, ett projekt som ser över

”De senaste åren har vi mångdubblat våra investeringar i stamnätet. För närvarande pågår ett hundratal projekt som ska rusta stamnätet för framtidens krav”

elnätet i och kring Stockholm. En annan omfattande satsning är Hansa PowerBridge, en planerad elförbindelse till Tyskland. En ny elanslutning till Finland står också på agendan. Svenska kraftnäts allra största

utmaning de kommande åren är att anpassa elsystemet utifrån de övergripande strukturförändringar som sker på energimarknaden, där en förutsägbar elproduktion från exempelvis kärnkraft i allt större utsträckning ersätts med

förnybara och väderberoende energikällor som vindkraft och solenergi. Det ställer förstås helt nya krav på elsystemet.

– Att skapa ett smart elnät hand-

lar inte om att bygga ett helt nytt elnät. Det handlar snarare om att använda sig av smart teknik i form av IT-lösningar, kommunikation och sensorer som kan övervaka och styra komponenterna i nätet och automatisera många av dess funktioner. Vi arbetar för närvarande intensivt med att analysera vilka insatser som krävs för att omvandla vårt befintliga stamnät till ett smart stamnät som bland annat kan övervakas i realtid via kontrollrummen, säger Ulf Moberg. – Bland annat bedriver vi dessutom flera spännande pilotprojekt för att undersöka hur hushåll och företag kan bidra med sin användarflexibilitet för att bland annat möta förändringarna i produktionsmönstren. Smarta stamnät är inte bara nät och teknik, det är också smarta lösningar för ökad flexibilitet, säger Ulf Moberg. Text: Annika Wihlborg

Berätta vad NEKTAB gör! – Vi är ett växande konsultföretag som arbetar inom eldistributionsbranschen när det gäller att bygga kraftledningar, såväl i luften som nedgrävda i jorden. Trots att vi är förhållandevis små har vi hela bredden av kompetens och erbjuder kunderna helhetslösningar. Vi arbetar så att säga från ax till limpa, från grundläggande planering och konstruktion fram tills första spadtaget sätts i jorden. Vilka är era uppdragsgivare? – Bland våra kunder finns de stora kraftbolagen såsom Vattenfall och Eon, men också mindre aktörer, exempelvis kommunala energibolag samt olika entreprenörer. Vilken är er specialkompetens? – Jag vill återigen lyfta fram våra 75 medarbetares breda kompetens och att vi har ett bra och nära samarbete med 150 olika samarbetspartners runt om i landet. Vår organisation gör att vi kan agera snabbt samtidigt som det finns en stark lyhördhet för våra kunders önskemål och krav. Har ni behov av fler medarbetare? – Ja, vi liksom hela branschen är i stort behov av att rekrytera nya medarbetare. Tyvärr finns det en brist på kompetens. Vi kompenserar detta genom att erbjuda goda arbetsvillkor där medarbetarna är i centrum. Vi är måna om att man ska trivas. Företaget ägs också till 100 procent av oss som arbetar här. Hur ser ni på framtiden? – Det ser ljust ut för branschens vidkommande och vi är fulla av tillförsikt. Sverige håller på att förnya sitt elnät. Det är viktigt med ett stabilt elnät eftersom elnätet är all annan infrastrukturs infrastruktur. Utan ett säkert och väl fungerande elnät är samhället i stort sårbart. Text: Martin Westholm

SOM PÅ RÄLS ANALYSSVERIGE.SE När kommer snabbtågen till Sverige? Läs med på Analys Sverige

FLER INTRESSANTA ARTIKLAR PÅ ANALYSSVERIGE.SE


ANNONS – SPONSRAT INNEHÅLL

Siemens – en samarbetspartner för att nå framgång på framtidens energimarknad Foto: Bartfett

Energimarknaden genomgår för närvarande ett paradigmskifte och en transformation som till stor del påminner om de förändringar som telekomindustrin genomgått. Marknaden går från ett monopol till avreglerade marknader, från en traditionell produktion och konsumtion av el till smart distribution och dubbelriktade flöden samt från förutsägbara, långsiktiga energiflöden till mångsidiga och värdebaserade transaktioner. – De fyra ledorden för energimarknadens transformation är minimerade koldioxidutsläpp, decentralisering, digitalisering och elektrifiering. Det är inte bara elbilar som elektrifieras, hela städer genomgår en elektrifieringsprocess i takt med att de utrustas med smart och uppkopplad infrastruktur som förenklar tillvaron för dess invånare, säger Erik Mårtensson, divisionschef för Energy Management på Siemens. Siemens har en bred kompetens med fokus på bland annat elektrifiering och smarta uppkopplade städer, vilket förstås även inkluderar transportsektorn. Ett sådant exempel är elektrifieringslösningar för busstrafiken. – Att elektrifiera busstrafiken minskar inte bara koldioxidutsläppen utan också mängden partiklar och bullernivåer i våra städer som kräver en allt mer utbyggd kollektivtrafik. Det finns flera olika tillvägagångssätt och tekniker för elektrifiering av bussar. Redan idag finns teknik för hållplatsladdning i Göteborg, där man under några minuter laddar batterier på bussarna för att möjliggöra elektrisk drift under hela eller delar av färdvägen. Vi på Siemens har också varit aktiva i arbetet med att ta fram ett öppet gränssnitt så att samtliga elbussar kan laddas vid alla laddstationer,

Erik Mårtensson Divisionschef för Energy Management på Siemens. Foto: Andreas Martensson

oavsett leverantör, säger Erik Mårtensson. Allt elektriskt med kombination av makronät med supernät I Siemens vision för hur energisystemet ser ut år 2050 fungerar elektricitet som en slutlig energikälla i alla delar av samhället, exempelvis industri, transporter och fastigheter. Förnybar energi som är kommersiellt livskraftig och som balanseras av flexibla energikällor, exempelvis effektiva gaseldade kraftproducerande anläggningar och lösningar för energilagring utgör en central del av energimixen. Ett smart elnät möjliggör för energiproducenter och konsumenter att interagera på så sätt att energi kan användas, lagras och distribueras på ett flexibelt sätt. I Siemens vision ingår även att elnätet omfattar en hög andel distribuerande energiproducerande system som är sammankopplade genom en motståndskraftig nätstruktur, som i sin tur kombinerar supernät med makronät. Högeffektiva överföringslinor transporterar elektricitet pålitligt och effektivt med minsta möjliga spill, och både den inhemska och gränsöverskridande överföringskapaciteten har ökat. – För att utveckla framtidens energisys-

tem krävs tydliga incitament för teknisk innovation samt en aktiv samverkan med kunden och att man skapar förutsättningar för nya affärsmodeller med handel på lokala marknadsplatser. Att verka för ett öppet ekosystem mellan alla aktörer och gå ”all in” med digitalisering, AI och ML (Machine Learning), är andra avgörande framgångsfaktorer i transformationen av energibranschen. Ytterligare en avgörande faktor är att man säkerställer hanteringen av en framtida flexibilitet på energimarknaden med övriga Norden och Europa, säger Erik Mårtensson. Framtidens energisparande och elproducerande köpcenter – För ett framtida effektivt energisystem har fastigheter en fortsatt mycket väsentlig roll. I Finland ligger köpcentrumet Sello. Där har Siemens kombinerat ett energieffektiveringsprojekt av fastigheten med lösningar för solpaneler och energilagring. Med den lösningen både sparar vi el och säljer el samtidigt som Sello kan agera balanskraft på den finska energimarknaden, säger Erik Mårtensson. Han tror att framtidens hållbara energiproduktion i första hand kommer att utgöras av land-och havsbaserad vindkraft. Men andelen solenergi kommer sannolikt att öka mer än vi kan förutspå idag, på grund av såväl teknikutveckling som lägre kostnader. Utvecklingen av hållbar energiproduktion hänger till slut mycket på vilka lösningar som kommer fram gällande lagringsfrågan. – När den traditionella affären ändras och blir mer decentraliserad kommer nya aktörer växa fram och frågan är vilken roll ett framtida energibolag kommer ha. Kanske agerar framtidens energibolag bara som ett försäkringsbolag för att det alltid ska finnas tillgång till säker el, medan någon annan tagit över hanteringen av tjänsterna som uppstår mellan produktion och konsumtion, säger Erik Mårtensson.


Annons

CONTENT WITH A PURPOSE

UTMANINGAR – ANALYSSVERIGE.SE

Foto: Elxeneize /Fotolia

Foto: Sophie Håkansson/studiojk.se

18

Hela denna tematidning är en annons från European Media Partner

Klas Liljegren, VD på Modity.

HÅLL KOLL PÅ RISKERNA PÅ EN TUFF ENERGIMARKNAD Energibranschen är snabb och känslig för yttre omständigheter. En noggrann riskhantering är nödvändig för att överleva på en tuff marknad. Risk Management i ener-

gibranschen kräver snabba beslut, hög kompetens och känsla för var marknaden är på väg. Det är flera faktorer som påverkar. Väder, råvarupriser och även själva energisystemet. Det vill säga om alla kraftverk är igång, om nätet fungerar som det ska och om tillgången till el är som den ska. – Att sälja och köpa el har vissa likheter med annan börshandel men fundamenten är annorlunda i och med att det bakomliggande energisystemet påverkar marknaden väldigt mycket, säger Klas Liljegren som är VD på Modity. Det är i skärningspunkten mellan

risk och framgång som Modity har skapat sig ett namn och vunnit erkännande. Sprungna ur Öresundskraft/Kraftringen blev man 2010 ett fristående bolag

och 2016 hade man en omsättning på 2,5 miljarder kronor. Klas blev VD våren 2016. – Branschen kräver enorm erfarenhet och är väldigt kompetensintensiv på olika sätt. Vi har många personer i verksamheten med gedigen erfarenhet av att jobba med energi och risk management ur olika perspektiv men vi har också en meteorolog i huset. Just därför att priserna och branschen är så beroende av väder och temperaturer. Kundernas verksamhet avgör vilka

olika typer av riskbedömningar som görs. Det kan handla om temperatur-, tekniska, - eller ekonomiska risker. – En vintermånad med sträng kyla, en torr sommar, ett avbrott på elnätet, ett kraftverk som står stilla eller att råvarupriserna på gas och olja stiger. Det är sådant som energibranschen och dess kunder har att hantera varje sekund. Energibranschen genomgick en

avreglering för cirka 20 år sedan.

Den ledde till en öppnare och friare marknad men också till en ökad prispress och lägre margi-

”Vi tolkar kundbehoven för att veta vilket problem de egentligen behöver lösa.” naler för bolagen som verkar på energimarknaden. – Marknaden är komplex och priserna förändras väldigt snabbt beroende på de ovan nämnda faktorerna, vilket gör att det är viktigt att hålla koll på att minimera sina risker. Utan rätt bedömning och planering klarar man sig inte i konkurrensen. Risk Management ska bottna

i varje enskilt företags verksamhet, affärsidé, vision och är också en viktig del i att behålla

marknadsposition och kunder. Det är därför det är väsentligt att förstå marknadens och därmed kundernas behov. – Det gäller att lösa rätt problem. Man måste tolka kundbehoven och förstå vad de egentligen behöver, vilket inte alltid är samma som det de efterfrågar. Och för att göra det behöver man arbeta tillsammans med dem, så nära som det bara är möjligt. Senast 2045 ska Sverige inte ha

några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären. Solenergi och vindkraft är på väg att ta en allt större plats i den svenska energimixen, till det kommer en snabb teknisk utveckling med digitalisering och en förskjutning i förhållandet mellan konsument och producent i branschen. – Det är en snabb utveckling och svårt för många att hänga med. Det gäller för de olika aktörerna att hålla fokus på sin kärna och låta experterna sköta hanteringen av riskerna. Text: Ulf Österlind

FAKTA ELPRODUKTION Den el som produceras i Sverige är till 98 procent fossilfri. 2016 producerade Sverige 152 terawattimmar (TWh), fördelade på 40 % vattenkraft, 40 % kärnkraft, 10 % vindkraft, 14 % kraftvärme och mindre än en procent solkraft.

FAKTA MODITY Modity, med huvudkontor i Lund, erbjuder energibolag, elproducenter och industri en enkel energiaffär. Trygg, transparent och spetskompetent energihandel hjälper kunderna att koncentrera sig på sin kärnverksamhet. Genom ständig närvaro bidrar Modity till kundernas framgång och långsiktiga mål.

BOSTADSBRIST ANALYSSVERIGE.SE Bostadsbristen är större än någonsin. Qasa är företaget som vill lösa problemet. Läs mer på Analyssverige.se


— Purpose — Begins with you Purpose Begins with you Vi på ABB löser några av vår tids största globala utmaningar. Det är vår stora passion och drivkraft. Hos oss får du därför möjligheten att arbeta med teknologi som har en positiv inverkan på vår värld. Du blir en del av en internationell, öppen och varm kultur där samarbete är nyckeln till framgång. En bättre värld? Den börjar med dig. Vi ABB av vår tids största globala utmaningar. Det är vår stora passion Tapå reda pålöser mer:några abb.se/jobb och drivkraft. Hos oss får du därför möjligheten att arbeta med teknologi som har en positiv inverkan på vår värld. Du blir en del av en internationell, öppen och varm kultur där samarbete är nyckeln till framgång. En bättre värld? Den börjar med dig. Ta reda på mer: abb.se/jobb


Annons

CONTENT WITH A PURPOSE

SOLENERGI – ANALYSSVERIGE.SE

SNABBA FRÅGOR PAMELA LUNDIN, SVERIGECHEF PÅ ENERCON GMBH. Foto: Christiaan Dirksen

Foto: M. Schoenfeld

Foto: Göran Ekeberg

20

Hela denna tematidning är en annons från European Media Partner

Pamela Lundin, Sverigechef på ENERCON GmbH.

Vindkraft är ett viktigt förnybart energislag, men vad kan man göra för att säkra tillgången på energi när det inte blåser?

Johan Lindahl, talesperson för branschorganisationen Svensk Solenergi.

SOLENERGI – ETT ENERGISLAG MED FRAMTIDEN FÖR SIG Andelen producerad solenergi i Sverige har de senaste fem åren ökat med mellan femtio och hundra procent per år. Flera faktorer talar för att solenergi är ett energislag som kommer att fortsätta växa. Ett höjt statligt stöd för privatpersoner, mer kostnadseffektiv teknik och en möjlighet att delvis kunna producera sin egen el talar för solenergins framtid. – De främsta skälen till att solen-

ergimarknaden har expanderat i snabb takt de senaste åren är att allt fler betraktar solenergi som en lönsam investering som kan ge avkastning på mellan tre och

Johan Lindahl, talesperson för branschorganisationen Svensk Solenergi. Privatpersoner står i dagsläget för

drygt trettio procent av solenergiinstallationerna som genomförs runtom i landet. För att öka solenergins andel i Sveriges totala energiproduktion krävs flera åtgärder som kan bidra till att utvecklingen accelererar. – En viktig åtgärd för att öka andelen solenergianläggningar i Sverige är att förenkla regelverket. Regeringen fokuserar just nu på att minska administrationen för privatpersoner som investerar i en solenergianläggning. En

”En viktig åtgärd för att öka andelen solenergianläggningar i Sverige är att förenkla regelverket.” sju procent utifrån nuvarande elpriser. Priserna på solenergianläggningar har gått ner och sedan den första januari i år har såväl privatpersoner som företag möjlighet att få sin investering subventionerad med trettio procent via ett statligt stöd, säger

åtgärd som skulle förenkla är ett slopat bygglovskrav. Vi ser också gärna att den skattereduktion som privatpersoner som producerar egen solenergi har rätt till tidsbestäms. I dagsläget förlängs skattereduktionen år från år, men för att den som investerar i en

solenergianläggning ska kunna förutse kostnaderna krävs ett mer långsiktigt perspektiv än så, säger Johan Lindahl. Solenergi är i dagsläget ett av de

tystaste, mest miljöskonsamma och minst utrymmeskrävande energislagen. Många som väljer att investera i en solenergianläggning vill förstås också göra en insats för miljön. En privatperson som äger en egen solenergianläggning blir delvis självförsörjande på el. Möjligheten att minska beroendet av elbolagen är ett argument som väger tungt för somliga, inte minst de som är bosatta på landsbygden. För dem kan en solenergianläggning med batteri fungera som en slags försäkring som säkerställer energitillgången i samband med elavbrott. – En solenergianläggning är en

långsiktig investering. De flesta tillverkare utfärdar garantier på mellan tjugofem och trettio år, men livslängden är troligtvis längre än så. Ytterligare en åtgärd som kan få solenergimarknaden att växa snabbare är en utvidgad energiskattebefrielse på egenproducerad och egenkonsumerad

el. I dagsläget får den som har en anläggning större än 225 kilowatt per år betala energiskatt på den egenproducerade och konsumerade elen. Vi tycker att el som produceras för eget bruk, precis som andra saker som till exempel bröd, mat, med mera, inte ska beskattas, säger Johan Lindahl. För närvarande pågår två utred-

ningar kring solenergi på regeringsnivå. En av dem presenteras i mars i år och fokuserar på om skattereduktionen för privatpersoner som producerar solenergi även kan omfatta andelsägd solenergi. Det skulle innebära att en privatperson som exempelvis äger andelar i en solenergipark kan få tillgång till samma skattereduktion som en villaägare med en egen solenergianläggning. Den andra utredningen tittar på hinder för småskalig elproduktion, energieffektivisering och batterilagring. Utredningen presenteras i höst och ska bland annat innehålla konkreta förslag på hur administrativa hinder för privatpersoner som vill investera i solenergi kan undanröjas. Text: Annika Wihlborg

– Alla energislag hänger ihop i ett stort system, vilket gör att de kompletterar varandra. Visst stämmer det att vindkraftverken inte genererar någon el när det inte blåser, men i Sverige blåser det tillräckligt 90 procent av årets timmar. Vi har dessutom förmånen att ha en stor andel vattenkraft, en energiform som kan regleras. Ett annat sätt att säkra tillgången på vindkraftsgenererad el är effektiva lagringsmöjligheter. Hur kan vindkraft bli ett långsiktigt hållbart energislag? – Vindkraften är hållbar och i dag den billigaste nyproducerade energikällan, samt en hörnsten i omställningen till förnybart. Möjligheten att lagra el kommer dock att vara central liksom utbyggnad av kablar till andra länder. Vindkraft har många styrkor som energislag, men i ett alltmer flexibelt elnätssystem finns en utmaning i stabiliteten. Hur kan ni bidra till att vindkraften blir en mer tillförlitlig energikälla i framtiden? Gällande stabiliteten i näten finns det redan i dag systemtjänster, exempelvis reaktiv effekt, spänningsreglering och syntetisk svängmassa som gör att vindkraften kan bidra på fler sätt än endast som en energikälla. Efterfrågan på den här typen av teknik har kommit igång i vissa länder, och vi ser att även Sverige börjar betrakta vindkraften som en del av lösningen för ett stabilt system för framtiden.

Text: Anna Bjärenäs

ENERGI ANALYSSVERIGE.SE Hur ser framtidens energi ut? Läs mer på Analyssverige.se


FÅR VI L ÅNA

DITT TAK? Vi investerar. Du köper elen som produceras.

Låna ut ditt tak till oss och låt oss installera en solanläggning utan krav på investering. Vi tar, med vår produkt Bixia Solklart, ett helhetsansvar genom hela processen med allt från finansiering, installation till drift och förvaltning. Ditt enda åtagande är att köpa den el som produceras till ett förutbestämt pris per levererad kilowattimme. Ditt företag behöver inte investera i en solanläggning och kan på så sätt lägga investeringen på andra miljöförbättrande åtgärder.

Läs mer på bixia.se/solklart


Annons

CONTENT WITH A PURPOSE

Foto: Nitr - Fotolia

UTMANINGAR – ANALYSSVERIGE.SE

Foto: Niclas Stenberg

22

Hela denna tematidning är en annons från European Media Partner

LIVSMEDELSBUTIKEN SOM TAR STÄLLNING FÖR MILJÖN Niclas Stenberg, är handlare och driver Ica Supermarket i Moheda.

För Niclas Stenberg, som är handlare och driver Ica Supermarket i Småländska Moheda, är det något av en passion att hitta olika sätt att värna om miljön. Samtidigt vill han gärna stötta lokala företagare. För Niclas Stenberg är det lika självklart att köpa el som är närproducerad och förnybar som att köpa ekologiska och närproducerade grönsaker. Den energi hans butik förbrukar kommer därför från solpaneler på taket och från tre lokala vattenkraftverk.

rad och förnybar som att köpa ekologiska och närproducerade grönsaker. Jag känner stolthet över att kunna dra nytta av allt det fina som produceras i trakten och samtidigt gynna det lokala näringslivet. Tidigare visste jag inte att det fanns lokala elproducenter i mitt närområde, men när jag fick veta det kändes det helt naturligt att välja dem. Vattenkraft och solenergi känns dessutom som en riktigt bra kombination för vår del, säger Niclas Stenberg.

En viktig del av Niclas Stenbergs

Det genuina miljöengagemanget

filosofi som Icahandlare består i att på olika sätt gynna och stötta lokala leverantörer och företagare. 2017 valde han därför att börja köpa in lokalproducerad el från tre vattenkraftsanläggningar i närområdet via Bixias elavtal Bixia Nära Exklusiv. Avtalet som Bixia erbjuder innebär

att Ica Supermarket Moheda får köpa sin el direkt från några närbelägna kraftanläggningar. I Ica Supermarket Mohedas fall blev det tre mindre vattenkraftsanläggningar; Hulta Kvarn i Hjortsberga, kraftstationen i Torpsbruk och Östanåkra Kvarn. – För mig är det lika självklart

att köpa el som är närproduce-

bidrar även till att stärka Ica Supermarket Mohedas varumärke lokalt. – Vår satsning på solpaneler och vårt medvetna val att enbart köpa närproducerad el har gett ett bra gensvar hos våra kunder. Många har förstås sett solpanelerna på taket och blir nyfikna på dem. För mig känns det självklart att göra vad jag kan för att bidra till en hållbar framtid, oavsett om det handlar om att montera solpaneler på taket eller att hitta olika sätt att minska matsvinnet, säger Niclas Stenberg. Hans engagemang för miljön har

även uppmärksammats i en av Mohedas grundskolor. Dit har Niclas Stenberg bjudits in för

att föreläsa om Ica Supermarket Mohedas miljöarbete. Det är en inbjudan som både känns spännande och viktig eftersom det ger honom en möjlighet att föra vidare sitt miljöengagemang till nästa generation.

”I dagsläget står solpanelerna för mellan 15 och 20 procent av butikens energiförbrukning på årsbasis.” När Niclas Stenberg fick frågan om

han kunde tänka sig att låna ut butikens tak till Bixia genom att låta dem installera solpaneler där tvekade han inte. Bixia ombesörjde alltifrån tillståndsansökan till nätanslutning, försäkring och installation och i augusti 2017 var solpanelerna monterade och klara på Ica Supermarket Mohedas tak. För Niclas Stenbergs del innebar överenskommelsen med Bixia att han fick tillgång till egenproducerad solenergi

och samtidigt bidrar till samhällets hållbara energiomställning utan att behöva investera en enda krona. Med hjälp av Bixias erbjudande ”Solklart” blir vägen för företag som vill producera egen solenergi betydligt enklare och smidigare än om de själva ska ombesörja alltifrån finansiering till installation. Solklart är en fullservicelösning där Bixia tar helhetsansvaret för solcellsanläggningen, såväl innan som under och efter genomför installation. Det enda kunden förbinder sig till är att betala ett förutbestämt energipris per kWh under hela avtalstiden. – I dagsläget står solpanelerna för mellan 15 och 20 procent av butikens energiförbrukning på årsbasis. Självklart producerar solpanelerna som mest energi på sommaren, men det passar oss bra eftersom det är den årstid då vår energiförbrukning är som högst. Det är energikrävande att hålla igång alla de frysar och kylar som behövs för att hålla varorna i en butik kalla. Samtidigt behövs kylsystem i hela butiken för att ge ett behagligt inomhusklimat under sommaren. Det känns bra att vi kan förbruka all den solenergi som panelerna på taket genererar, säger Niclas Stenberg. Han har en långsiktig plan för Ica

Supermarket Mohedas fortsatta miljö- och energieffektiviseringsarbete. Det första steget var att helt övergå till närproducerad energi, vilket han gjorde när han valde att köpa in el från de tre närbelägna vattenkraftverken. Nästa steg var att, med Bixias hjälp, montera solpaneler på butikens tak. Det tredje steget var att montera laddstolpar för elbilar i anslutning till butiken, vilket Niclas Stenberg gjort. – Det fjärde steget i vårt miljöar-

bete är att byta ut våra befintliga frysar mot nya frysar med en annan typ av köldmedia. De köldmedia som används i våra befintliga butiksfrysar kommer att förbjudas år 2020. Under det kommande året planerar jag därför att investera i nya frysar. Det kommer i sin tur bidra till att butikens energiförbrukning minskar. I nästa steg planerar vi att byta ut butikens befintliga lysrör till energieffektiv LED-belysning, säger han. Text: Annika Wihlborg

MATSVINNET ANALYSSVERIGE.SE Hur mycket förlorar vi på matsvinnet? Svaret finns på Analys Sverige


VISSTE DU ATT..? Intresset för de förnybara energislagen har ökat kraftigt sedan i början av 90-talet och förny­ bar energi är nu den marknad som har snabbast tillväxt.

45 %

På två timmar tar jorden emot lika mycket energi från solen som hela världens befolkning använder under ett år.

2018 avsätter regeringen drygt 900 miljoner kronor per år för perioden 2018–2020 till investeringsstödet för solceller.

Vattenkraften svarar i dag för ca 45 procent av Sveriges elproduktion.

80 %

Energisystemet svarar för cirka 80 % av utsläppen av växthusgaser.

16 200 Mw Producerar Sveriges drygt 2 000 vattenkraftverk.

Källa: Energikunskap ANNONS ANNONS – SPONSRAT INNEHÅLL

Med den nya divisionen, Energy, tydliggör ÅF sin satsning på energimarknaden och ambitionen att växa ytterligare som en stark partner inom allt som har med produktion och överföring av energi att göra. – Med vår nya strategi går vi även från att vara ett traditionellt konsultföretag till ett ingenjörs- och designföretag. Vi går från att sälja tjänster till att även komplettera med produkter och har ett brett nätverk av samarbetspartners som vi engagerar i våra projekt, säger Linda Pålsson, Head of Energy Scandinavia på ÅF. Urbanisering, miljömässiga utmaningar och elektrifieringen av transportsektorn är några av de krafter som just nu driver energibranschen framåt. I framtidens energisystem behöver vi kunna kombinera traditionell storskalig energi med småskaliga energikällor, exempelvis solkraft och vindkraft.

Bild: Pressfoto/ÅF

AF kraftsamlar i ny Energy division som tillvaratar möjligheterna när energibranschen förändras Eftersom många energibolag har slimmade organisationer med en relativt liten egen personalstyrka uppskattar de ofta våra helhetslösningar och att vi finns vid deras sida hela vägen från start till mål, säger Linda Pålsson.

Stora investeringar i framtidens smarta elnät – I Skandinavien ser vi stora investeringar inom avfallshantering Linda Palsson, Head of Energy Scandinavia pa AF. och rivningsprojekt för kärnkrafts – Det innebär förstås tekniska mer och mer globala är internabranschen. Här öppnar sig en ny utmaningar för energisektorns tionalisering också en viktig del av spännande marknad med behov system. Ytterligare områden där vi satsningen med fokus på att stärka av hela ÅF:s bredd av tjänster och marknadspositionerna i framfögärna stöttar våra kunder och just lösningar. De omfattande investenu har flera intressanta pågående rallt Sverige, Tjeckien, Norge, ringarna i underhållsåtgärder och projekt är inom energilagring och Danmark, Finland och Schweiz. smarta elnät som elnätsbolagen – Eftersom marknaden är förän- genomför skapar också intressanta utbyggnad av Smart grids, säger Linda Pålsson. derlig är vårt erbjudande flexibelt, affärsmöjligheter under de komvilket innebär att vi kan vara bemande åren, säger Linda Pålsson. Flexibelt erbjudande pa en hjälpliga med alltifrån trendspaning till investeringsanalyser, tung föränderlig marknad ÅF:s satsning på energibranschen expertkompetens i ett projekts olika faser eller genomförandet av ett har fått ett positivt mottagande, både av energibranschens aktörer helt projekt från start till mål. Vi och av många presumtiva medkan exempelvis bygga nyckelfärdiarbetare. Då energifrågorna blir ga anläggningar till våra kunder.


Annons

CONTENT WITH A PURPOSE

GEOENERGI – ANALYSSVERIGE.SE

Foto: Björn Sundberg

Foto: Philip Jonströmer

24

Hela denna tematidning är en annons från European Media Partner

Sune Eriksson, energi- och miljöchef på D. Carnegie & Co AB.

EBox.

GEOENERGI ATTRAKTIVT KOMPLEMENT TILL FJÄRRVÄRME Värmepumpslösningar har på allvar börjat konkurrera med fjärrvärme. Fastighetsbolaget Carnegie planerar ytterligare ett 80-tal installationer de kommande åren.

Det finns hundratusentals lägen-

heter i fastigheter från 50-, 60 och 70-talet som är i behov av renovering ur flera aspekter. Till exempel är många av fastigheterna i behov av stambyten och större renoveringar av badrum och kök. Ett annat viktigt område är energieffektivisering. En fastighetsutvecklare som har

valt att ha det som kärnverksamhet att äga och förvalta bostadsfastigheter i miljonprogrammet är Carnegie. –Vi renoverar samtliga lägenheter som blir utflyttade till nystandard och hyr ut till nya hyresgäster eller befintliga som vill byta upp sig. De som vill bo kvar i orenoverat får dock göra det. Det vill säga; vi tvingar inga befintliga hyresgäster till renovering och höga hyreshöjningar, säger Sune

Eriksson, energi- och miljöchef på D. Carnegie & Co AB. Han menar att det generellt sett

inte finns några jättestora tekniska utmaningar när det kommer till energirenovering av ett fastighetsbestånd som är byggt för ett antal decennier sedan. När det kommer till just energi-

effektiviseringar av fastighetsbeståndet har Carnegie i många fall valt att komplettera befintlig uppvärmningslösning med värmepumpar. – Vid värmepumpslösningar eftersträvas låga framledningstemperaturer. Då kan dock ett befintligt 80/60 system som alltså är dimensionerat för högre temperaturer vara en utmaning, Det samma gäller gamla 1-rörssystem som också arbetar vid höga temperaturer. Carnegie har valt att använda

geoenergi i form av bergvärme i beståndet, eftersom man ser det som en miljövänlig och väl fungerande teknik.

– I många fall har vi gott om utrymme att borra på. Flis eller pellets ser vi inte som ett

”Vi minskar den köpta energin med en tredjedel och uppvärmningskostnaden halveras.” alternativ, eftersom det kräver för mycket transporter. Fjärrvärme är en mycket bra lösning, men vi ser att den branschen behöver konkurrensutsättas på riktigt för att vara ett långsiktigt attraktivt alternativ. Samtidigt är han öppen för kombi-

nationer mellan värmepump, befintlig fjärrvärme samt solenergilösningar med ackumulator. Det är flera paramatrar som spelar

roll beroende på varje fastighets förutsättningar. – Vi planerar ett 80-tal bergvärmeanläggningar den närmaste fem-sex åren, men vi kommer säkert inte att övergå till 100 procent geoenergi. Det finns en del kommuner där vi har problem att få igenom de tillstånd som krävs och på vissa platser lämpar det sig helt enkelt inte att borra. Sune Eriksson menar att man

rådet. Den installeras i en egen liten separat byggnad i anslutning till den eller de fastigheter centralen ska värma upp. – Vi ser det som en fördel att få en färdig produkt levererad till området och tror att det blir en bättre produkt om den tillverkas på fabrik i stället för på plats i våra lokaler. Dessutom kortasproduktionstiden ned väsentligt.

Text: Anders Edström Frejman

har mycket goda erfarenheter av utfallet av investeringar man gjort i storskaliga värmepumpslösningar. – Vi har gjort stora anläggningar i Märsta, Husby, Jordbro, Södertälje Eskilstuna och Norrköping. Genomgående är att vi minskar den köpta energin med en tredjedel och uppvärmningskostnaden halveras. Vi har en avkastning på investeringen runt tio procent, berättar han. Här har man valt att köpa nyckel-

färdiga lösningar. Det rör sig om kompletta värmecentraler som levereras direkt ut till bostadsom-

SPRICKER BUBBLAN? ANALYSSVERIGE.SE Kommer bostadsbubblan att spricka? Diskutera med oss på analyssverige.se


ANNONS – SPONSRAT INNEHÅLL

Bergvärme framtiden för flerfamiljshus

Sonoritys paketerade värmecentral, E-box, i container.

Ulf Jonströmer grundare och huvudägare till Sonority.

E-box inrymd i en egen liten byggnad invid fastighet.

Soronity har utvecklat en lösning som gör det enklare att ansluta flerfamiljshus till bergvärme. – Installationstiden blir bara ett par veckor på plats, säger Ulf Jonströmer.

installationer. Villamarknaden har minst sagt omfamnat värmepumpar på bekostnad av till exempel traditionell direkverkande el, fjärrvärme och eldning av biobränslen som pellets.

med två tredjedelar, menar Ulf Jonströmer. – De minskade löpande driftskostnaderna är mycket gynnsamma för en fastighets värdering. Jag tror att det är en viktig morot för många fastighetsägare som funderar på alternativa klimatvänliga energilösningar.

Geoenergi är en förnybar energikälla som tar tillvara den termiska energi som solen ”laddar” jordens mark och berggrund med. Användningen av denna energikälla i kombination med värmepumpar kopplade till djupa borrhål, så kallad bergvärme, har seglat upp som ett mycket populärt alternativ eller komplement till andra energislag för uppvärmning av fastigheter samt tappvarmvatten. – En stor skillnad mellan geoenergi i form av bergvärme och andra förnybara energikällor som till exempel vind eller sol är att bergenergin finns tillgänglig året om dygnet runt oavsett temperatur eller väderförhållanden, säger Ulf Jonströmer grundare och huvudägare till Sonority. Ett företag som är specialiserat på förnybara värmelösningar för stora fastigheter. Den fysikaliska grunden med bergvärme är att man med hjälp av en pump komprimerar en stor mängd lågtempererad vätska som värmts av berggrunden till en mindre mängd högtempererad vätska för uppvärmning. – Jag ser tre uppenbara fördelar med bergenergi. För det första kraftigt reducerade CO2-utsläpp. För det andra minst halverade energikostnader vilket gör investeringen självfinansierade över relativt kort tid. För det tredje påverkas fastighetens värde positivt av minskade driftskostnader. Och han ser att värmepumpar generellt sett är en allt vanligare och viktigare uppvärmningslöning. – Bara på villamarknaden finns det idag över 400 000 bergvärmeinstallationer. Lägger man till luft-luft eller luft-vatten-värmepumpar så blir det ytterligare en halv miljon

Men ju större en fastighet är desto större är den potentiella besparingen. Hittills har det varit svårt för till exempel ägare till flerfamiljshus i miljonprogrammet att minska sin energianvändning när det kommer till uppvärmning. – Ofta är fastigheten ansluten till fjärrvärmenätet. Att ersätta befintliga fjärrvärmecentraler genom att installera en annan lösning på samma plats är tekniskt utmanande, besvärligt för de boende och tar lång tid.

De minskade löpande driftskostnaderna ökar värdet på fastigheten.

Sonority har löst det genom att leverera färdigtillverkade värmecentraler som ryms i en ny liten byggnad i direkt anslutning till den eller de fastigheter som ska värmas upp. På så sätt blir den totala installationstiden på plats cirka ett par veckor och de boende påverkas minimalt. – Vi märker att intresset från ägare till stora industrifastigheter samt fastighetsägare till flerfamiljshus är mycket stort. Framgångsrika storskaliga bergvärmeinstallationer gör att allt fler vågar ta steget. De flesta brukar minska energianvändningen med hälften och minska den köpta energin

Riskerna med feldimensionerade bergvärmeanläggningar – där borrhålen med tiden blir för kalla - menar han kan undvikas helt om man anlitar en erfaren leverantör som dessutom ger garanti på anläggningens funktion. – Rätt dimensionerade borrhål har obegränsad livslängd och tekniken ovan jord kan servas och bytas ut i takt med teknikutvecklingen. Det finns även möjlighet att när det är som varmast på sommaren reversera anläggningen (”ladda borrhålen med värme”) och plocka ut komfortkyla till en mycket låg kostnad. Ulf Jonströmer tror att allt fler befintliga fjärrvärmeinstallationer kommer att samexistera med bergvärmeinstallationer. Det ena behöver inte alls utesluta det andra och då kombinationen kan ge en säker grundlösning medan värmepumpar som drivs av fjärrvärmebolagen klarar av toppbelastningarna under kalla väderförhållanden. – Men det faktum att ökningen av den totala användning av fjärrvärmeenergi i Sverige bromsats upp ser jag som ett tecken på att allt fler ersatt fjärrvärme eller kompletterat med bergvärme.

FAKTA Sonoritys paketerade värmecentral - EBox dimensioneras, byggs i fabrik och levereras komplett till den fastighet som ska anslutas till bergvärme. Installationstiden på plats är kort och man behöver inte flytta på befintlig uppvärmningslösning då EBox är inrymd i en egen liten byggnad invid fastigheten.


Annons

CONTENT WITH A PURPOSE

MÖJLIGHETER – ANALYSSVERIGE.SE

Foto: Antony McAulay

Foto: Pressbild/EEF

26

Hela denna tematidning är en annons från European Media Partner

Lotta Bångens, VD på EEF.

EFFEKTIV ENERGI BLIR VIKTIGARE FÖR FASTIGHETSÄGARE När man diskuterar framtidens energi så är det vanligt att enbart fokusera på de förnyelsebara energiformer som kommer att fylla en allt viktigare funktion i framtiden. Energieffektiviseringsåtgärder är en minst lika viktig del av omställningen till ett grönare samhälle. Potentialen för att öka energieffektiviseringen i Sverige är omfattande.

energisnål belysning. EEF arbetar för att öka energieffektiviseringen i Sverige, bland annat genom att stärka fastighetsägares energieffektiviseringskompetens. – En av våra största satsningar just nu är att ta fram en auktorisation för våra medlemsföretag. Tanken är att auktorisationen ska göra det lättare för kunder att hitta erfarna och kompeten-

”Energieffektivisering kan även ha hälsofördelar eftersom det ofta bidrar till en bättre luftkvalitet och andra faktorer som påverkar människors välbefinnande.” EEF är en branschorganisation

för företag som arbetar med energieffektivisering i någon form. Det kan handla om alltifrån företag som erbjuder energikartläggningar till leverantörer av

ta leverantörer av utrustning, konsulttjänster eller energieffektiviseringsåtgärder. Auktorisationen för företag som erbjuder energikartläggningar lanseras i november i år, därefter lanserar

vi successivt auktorisationer för fler yrkeskategorier, säger Lotta Bångens, VD på EEF.

Ett annat system som kan hjälpa

fastighetsägare att genomföra åtgärder är vita certifikat, energieffektiviseringsvärldens motsvarighet till elbolagens gröna certifikat. Genom de gröna certifikaten förbinder sig energibolagen att leverera en viss andel förnybar energi. Målsättningen med de vita certifikaten är att företag ska förbinda sig att energieffektivisera upp till en viss nivå. Det är ett sätt för samhället att ”beställa” grön el respektive energieffektivisering. Just nu pågår en statlig utredning som tittar på frågan om Sverige bör ha vita certifikat. Ett starkt argument till att införa även vita certifikat är att det är betydligt billigare att spara en kilowattimme än att producera en ny kilowattimme med hjälp av grön el.

– Energieffektiviseringsåtgärder fyller många funktioner. Det minskar förstås miljöpåverkan och hjälper ofta fastighetsägaren att spara pengar genom att sänka sin energiförbrukning, på lång sikt med uppemot trettio till femtio procent. Energieffektivisering kan även ha hälsofördelar eftersom det ofta bidrar till en bättre luftkvalitet och andra faktorer som påverkar människors välbefinnande, säger Lotta Bångens. Detta är aspekter som vi i dag aldrig räknar in i våra kalkyler.

systematisk plan för fastighetens löpande underhåll. – Ett tips till fastighetsägare är att inte underskatta driftpersonalens betydelse för att ni ska lyckas med era energieffektiviseringsåtgärder. Driftspersonalen befinner sig dagligen i huset och kan göra stor skillnad för hur fastighetsägarens energieffektiviseringsarbete ska fortlöpa. Text: Annika Wihlborg

Hennes tips till fastighetsägare

är att inleda energieffektiviseringsarbetet med en energikartläggning som ger en ordentlig överblick över varje fastighets samlade energibesparingspotential. Nästa steg är att, med energikartläggningen som utgångspunkt, formulera en långsiktig åtgärdsplan, ungefär på samma sätt som man upprättar en

FRAMTIDENS ENERGI ANALYSSVERIGE.SE Kommer morgondagens energi ifrån solen? Läs mer på Analys Sverige!


Vi förstår att du strävar e�er en upprätthållen dri� och ett effektivt kra�verk utan processavbrott.

DRIFTTID + LIVSTID Du får hjälp av vår expertis och erhåller fälttestade metoder för långsiktig, säker och effektiv dri�.

Endress+Hauser hjälper dig att förbättra dina processer: • Med innovativa installationskoncept utförda under dri� för att minimera dri�stopp • Med expertråd som leder dig från koncept till dri�sättning • Med mätteknologier, tillbehör och förmonterade komponenter för effektiv dri�

Vill du lära dig mera? www.se.endress.com/power-energy


Annons

Övergången till förnybar energi börjar med kunskap om elnätet Elföretagens investeringar i smarta elmätare bör följas upp genom att analysera data för att optimera drift, underhåll och planering av en framtid med mer decentraliserad kraftproduktion och ett effektivare nät. Nyckeln till att skapa mervärde av investeringar i intelligent mätning ligger i att använda insamlade data bättre. Senior Vice President i Kamstrup, Henrik Mørck Mogensen menar att en bättre övervakning och drift av nätet kan ge stora vinster för både elbolagen och samhället. Henrik Mørck Mogensen, SVP. Kamstrup

– De nya elmätarna levererar data i en hög upplösning så att elbolagen löpande kan få en uppdaterad bild av vad som händer i elnätet, säger Henrik Mørck Mogensen. Bättre nyttjande av resurser En del av elproduktionen når aldrig konsumenterna på grund av förluster i kablar och ledningar. På Kamstrups hemmamarknad i Danmark är nätförlusten i distributionsnätet ca. fem procent, så det finns mycket pengar att spara när miljarder kilowattimmar används i samhället. – Data från elmätarna ger mer kvalificerad kunskap om var elnätets förluster uppstår, säger Henrik Mørck Mogensen och betonar vikten av insikt i elnätet i relation till förnybar energi:

– Vår lösning inkluderar även elnätsövervakning och det är uppenbart att när du kombinerar data från konsumenter med data från nätstationer får du en mycket bättre bild av vad som händer i elnätet, säger Henrik Mørck Mogensen och fortsätter: – Vi samarbetar med både elnätsföretag och forskare för att samla in data och bygga modeller för visualisering. Jag tror att det blir en ganska spännande cocktail som ytterligare kan effektivisera driften av nätet. Analys och visualisering av data är också ett område som Kamstrup satsar på för att hitta och utveckla nya lösningar. För fem år sedan handlade mätning av el huvudsakligen om förbruksavräkning, säger Henrik Mørck Mogensen som beräknar att 90 procent av funktionerna nu handlar om allt annat än avräkning, tex. larm om spänningen sjunker eller registrering av avbrott. Fem år framåt i tiden? Med den nuvarande utvecklingen tvivlar inte Henrik Mørck Mogensen på att mätsystemen kommer att kunna ännu mer om fem år. – Vi närmar oss realtidsmätningar och kan skicka data med högre bandbredd, inklusive med NB-IoT. Mätarna får fler funktioner och mängden data fortsätter att öka. Sedan kommer mer intelligens i mätpunkterna i hemmen och i nätverket, så att mätarna kan fatta beslut om exempelvis strömbegränsning och larmhantering.

– Om alla i ett lokalt område sätter upp solceller i samma fas blir belastningen på elnätet för hög. Med inblick i fasfördelningen kan elnätsföretag utnyttja kapaciteten bättre och undvika överbelastning, vilket också ökar komponenternas livslängd. Nya verktyg och funktioner Med kunskap om konsumenternas förbrukning, frekvens och spänning får elnätsföretagen snabbt kännedom om förändringar i användning, samt slitage på kablar och transformatorer. Den kunskapen skapar nya möjligheter för att bättre kunna planera daglig drift och underhåll, samt göra korrekta investeringar. Kamstrup är en världsledande leverantör av smarta lösningar för energi- och vattenmätning. Genom att föregripa våra kunders utmaningar ger vi dem möjlighet att bedriva en effektivare verksamhet och inspirerar till smartare och ansvarsfullare lösningar för de samhällen som de verkar i.

Kamstrup AB · Enhagsslingan 2 · S-187 40 Täby · T: +46 (0)8 522 265 00 · kamstrup.com

Analys Samhälle #9  

Distributed with Dagens industri 12th of June 2018

Analys Samhälle #9  

Distributed with Dagens industri 12th of June 2018