Page 1

ANNONS

HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN EUROPEAN MEDIA PARTNER

ANNONS

ANALYS FALSTERBO HORSE SHOW MED FOKUS PÅ SOMMARENS STÖRSTA RIDEVENT 7-15 JULI

CONTENT WITH A PURPOSE

JULI 2018 NR.4

ANALYSSVERIGE.SE

Falsterboveteran med OS i sikte!

KARRIÄR

Rose Mathisen är en av dressyrsveriges absolut främsta ryttare. Nästa år fyller hon 60 år, men det är inte pensionärslivet, utan en plats i OS-truppen som hägrar. Trots att hon är en veteran i ridsportsammanhang och närmar sig sin sextionde födelsedag, hade hon förra året sitt bästa år någonsin. – Det säger något om möjligheterna inom vår sport! Förra året var en höjdpunkt för mig i karriären, när jag vann SM. Det var stort! Övriga milstolpar har varit att ta medalj på EM på hemmaplan i Göteborg och första gången jag red Bocelli med landslaget i Rotterdam 2011. Rose tycker att Falsterbo är en utmärkt tävlingsplats och efter att i princip inte missat ett enda evenemang på 20 år känner hon sig som hemma där. Det händer mycket på många fronter och samtidigt är det roligt att alla goda vänner kommer dit, att det är mycket publik och härlig stämning. – Det har alltid gått väldigt bra för mig i Falsterbo. Som lag brukar vi vinna Nations Cup, och det hoppas jag att vi fortsätter med i år. Läs mer på sida 6

DESTINATION FALSTERBO

Fyra smultronställen du inte får missa i Skanör/Falsterbo! Läs mer på sida 8

UNGDOMSHOPP

Nellie Berntsson siktar mot stjärnorna!

Nellie Berntsson är hopptalang, influencer – och stjärnan i sin egen realityshow. Läs om hennes liv, drömmar och framtid  Läs mer på sida 18

ANALYS SVERIGE

Läs fler reportage på analyssverige.se

MALIN BARYARD-JOHNSSON

”Falsterbo är en av höjdpunkterna under sommaren.”

På analyssverige.se finner du fler artiklar och reportage om regionala utmaningar, samhällssäkerhet, fastigheter, byggnationer, politik samt andra aktuella ämnen.

Läs mer på sida 14 Medföljer som bilaga i Sydsvenskan juli 2018

ANNONS

PERFORMANCE LOW STARCH

NU SOM MÜSLI!


Annons

CONTENT WITH A PURPOSE

LEDARKRÖNIKA – ANALYSSVERIGE.SE

Foto: Mikael Sjöberg

2

Hela denna tematidning är en annons från European Media Partner

ISABELLA TIPSAR! Jag vill tipsa om intervjun med Malin Baryard-Johnsson på sida 14! Isabella Wimmerstedt, Campaign Manager

INNEHÅLL 6

Rose Mathisen

8

Att göra i Falsterbo

10 Festerna du inte får missa 12 Skonsamma ridbanor 14 Profilintervju – Malin Baryard-Johnsson 18 Nellie Berntsson siktar högt 20 Tre mest intressanta ridskolorna 22 7x snyggare ritt 24 Köpa hästgård 26 Intressanta kvarter i Malmö

ANALYS FALSERBO HORSE SHOW

Ulf Brömster, ordförande Svenska Ridsportförbundet.

SVENSK RIDSPORT ÄR STARK Förra året kom våra ryttare hem med inte mindre än elva mästerskapsmedaljer i sex av de åtta grenar som finns hos FEI, det internationella ridsportförbundet. Medaljörerna är en mix av rutinerade och yngre kommande förmågor, vilket visar att svensk ridsport har en bred topp.

Fredricson fick Jerringpriset för andra året i rad. Som vanligt följde en ganska tråkig debatt på Idrottsgalan, men att Peder kunde ta hem den vackra kristallskålen till Skåne en gång till visar att det både bland ridsportare och en hästintresserad allmänhet finns ett stort engagemang för hästar och ridsport.

Extra roligt var att vi förra året fick

Ett engagemang som visade sig

vår första individuella medalj i voltige, en gren som kombinerar gymnastik och ridsport, samt ett VM-brons till talangen Johanna Lindberg. EM-guldmedaljören Peder Följ oss digitalt:

inte minst under EM-veckan i Göteborg i augusti förra året. De som inte var bland de 400 000 åskådare på plats, satt framför TV-apparaterna för att följa upplösningen i de spännande @europeanmediapartner

Campaign Manager: Isabella Wimmerstedt isabella.wimmerstedt@europeanmediapartner.com

klasserna. Närmare en miljon människor följde upplösningen i nationshoppningen där Sverige tog ett silver.

en bit ifrån samhällen och tätorter. Buss fram till ridskolan och upplysta, säkra cykelvägar är ett måste i varje kommun!

Vi hoppas och vill att det här

Våra toppryttare är välkända

engagemanget ska smitta av sig på alla våra kommunpolitiker så de som arbetar i vardagen i stall och på ridskolor ska få sina önskemål om ändamålsenliga anläggningar uppfyllda. En annan viktig fråga för att våra ridskolor ska kunna ta emot både nya intresserade och gamla elever är att det på ett enkelt sätt går att ta sig till ridskolan. Ofta ligger ridskolor och ridanläggningar

namn, men ridsporten är inte bara stark, den är också stor. Runt om i landet finns 500 000 utövare varav drygt 150 000 ryttare, tränare, ridlärare, ledare och hästskötare håller ridsport-Sverige igång inom Svenska Ridsportförbundet. Nu ser vi fram emot sommarens hästfest i Falsterbo!

analyssverige.se

Ulf Brömster, ordförande Svenska Ridsportförbundet

Återvinn eller ge tidningen vidare!

VD: Tobias Valfridsson Chief Content Officer: Mats Gylldorff Redaktör: Hans-Peter Öhman Grafisk formgivare: Petra Danielsson Text: Anna Bjärenäs, Petra Carlsson, Sabina McDowell, Fredrik Söderlund, Hans-Peter Öhman, & Martin Westholm Omslagsfoto: Kim C Lundin/WitNet, Cara Grimshaw och Pressbild/Nellie Berntsson Distribution: Sydsvenskan, juli 2018 Tryck: Sydsvenskan Tryck

Med reservation för ev. tryck och färgfel.

CONTENT WITH A PURPOSE European Media Partner Sverige AB Hamngatan 4, 211 22 Malmö Tel: 040-606 68 00 Email: info@europeanmediapartner.com www.europeanmediapartner.com

European Media Partner är specialister på content marketing. Vi hjälper företag att nå en exakt målgrupp genom skräddarsydd media. Vi distribuerar relevant information av högsta kvalitet som med genomtänkta och aktuella ämnen i fokus skapar och erbjuder rätt mediaexponering åt våra kunder.

ANNONS

MAKES

CHAMPIONS I Vårgårda tillverkas Bozita Robur – ett glutenfritt superpremiumfoder med en stor andel färskt kött. Råvarorna är av högsta kvalitet och det breda sortimentet innefattar allt från valp till senior och från låg aktivitetsnivå till de allra mest krävande ansträngningar.

WHEAT FREE

HIGH PROTEIN

SUPPORTS THE IMMUNE SYSTEM


ANNONS – SPONSRAT INNEHÅLL

Performance Low Starch Muesli kommer att lanseras under Falsterbo Horse Show 2018. Missa inte det!

Performance Low Starch Muesli.

Henrik von Eckermann och Toveks Mary Lou.

Foto: Haide Westring

Henrik von Eckermann siktar högt Henrik von Eckermann är en av ryttarna som ska ta det svenska hopplandslaget till VM och OS. Dessutom är han en passionerad hästälskare och en driven tävlingsmänniska med en stark strävan efter att utvecklas. – Det tog tid innan jag utvecklades till en bra ryttare. Jag höll på med fotboll och hockey vid sidan om ridningen och kände att jag var bäst på hästryggen. När jag kände att jag inte utvecklades inom de andra sporterna förlorade jag gnistan snabbt.

Henrik von Eckermann har alltid haft djur och hästar omkring sig. Därför är det kanske inte så förvånande att hästintresset har växt från hobby till en strävan efter den absoluta världseliten. Resan dit kräver hårt jobb, bra hästar och rätt förutsättningar för både ryttare och häst. Trots att han hade talang för ridsport var det inte självklart att det skulle bli en ryttare i absoluta världsklass av Henrik. – Pappa hittade några gamla videokassetter med inspelade tävlingar för ett tag sedan. När jag såg mina gamla rundor blev jag häpen: Hade jag sett någon rida såsom jag gjorde hade jag nog tipsat ryttaren om att göra något annat! Det var hemskt att titta på, skrattar Henrik. Född och uppvuxen på en gård i Sörmland har Henrik alltid haft djur omkring sig. Henrik hade ett starkt hästintresse och hade flertalet hästar på gården.

– Intresset för att börja tävla fick jag genom mina föräldrar eftersom de har varit trogna besökare av Gothenburg Horse Show. Jag började följa med och blev snabbt intresserad! Henriks intresse blev en satsning mot toppen i och med att han flyttade till Tyskland för att bli anställd hos den legendariske ryttaren Ludger Beerbaum. Hos den fyrfaldige OS-guldvinnaren hoppades Henrik på att samla på sig erfarenheter i en miljö med helt andra förutsättningar än han var van vid.

”Hästar är inte helt olika människor på det sättet att man behöver nyttig och näringsrik mat för att må bra.”

Tiden hos Ludger varade i 12 år, sedan kände sig Henrik redo för att stå på egna ben och skapa någonting eget. På frågan om hur mycket av sin vakna tid han lägger på ridsporten svarar han snabbt. – Det är inte en fråga om tid, det är ett liv som kräver konstant tid sju dagar i veckan. När jag var anställd hade jag mina arbetstider och kunde gå hem klockan sex, nu handlar det om mer än att bara rida; jag har även ansvar för ekonomi och organisationer. Är det som för en fotbollsspelare till exempel, att det krävs rutiner och att man tar väl hand om sin kropp?

– Jag skulle vilja dra det längre! Vi har inte bara oss själva att tänka på – det är ett djur inblandat också. Hästar är härliga, men de är aldrig likadana från dag till dag och de måste ses över 24 timmar om dygnet. Du kan fråga en fotbollsspelare hur han eller hon mår, men det går inte med en häst.

på, sedan portionerar vi ut kraftfoder efter varje individs behov. Hästar är ju olika och behöver olika sorters kost för att må bra. Därför balanserar vi noggrant mellan grov- och kraftfoder, beroende på hur mycket protein, fett och kolhydrater varje häst har behov av, säger Henrik och fortsätter.

Vilken relation skapar du med dina hästar? – Hästen blir definitivt en kompis som man fäster sig vid. När man kommer nära varandra och samarbetar bra är det härligt, men det kan också vara knepigt. Vi håller på med en dyr sport och har man ingen sponsor bakom sig kan man tvingas till det jobbiga: Att sälja sin häst, sin kompis för att hålla maskineriet i gång. Det är en speciell känsla, för man skapar ett band mellan varandra. Man måste hitta en balans för att få det hela att fungera.

– Där gör KRAFFT ett väldigt bra jobb. Jag har en kontaktperson på KRAFFT, Eva som jag diskuterar foderstater med. Det tycker jag är superviktigt!

Henrik svävade länge i ovisshet om huruvida hans bästa häst, Mary Lou skulle säljas eller inte. Efter många vändor löste det sig som så att familjen Tovek köpte Mary Lou, som får vara kvar i Henriks stall. A och O för att få en tävlingshäst att utvecklas till en stjärna ligger i fodret och hästens välmående. Hästar är inte helt olika människor på det sättet att man behöver nyttig och näringsrik mat för att må bra. Henrik von Eckermann använder kraftfoder från KRAFFT, som är en del av Lantmännen. Kraftfodret är ett bra komplement till det grovfoder hästarna får. – När jag väljer foder är jag tydlig med att det måste vara bra för hästens mage. Grovfodret ska vara en grund att stå

För kostnadsfri foderrådgivning och foderstat kontakta KRAFFT Direct på 020-30 40 40 eller direct@krafft.nu

En av produkterna som Henrik använder med goda resultat är Performance Low Starch Pellets. Den mycket låga mängden socker och stärkelse i Low Starch är en fördel, tycker Henrik. – Jag jämför med människor, vi mår inte heller så bra av för mycket stärkelse och socker! Nu finns Performance Low Starch även i müsliform; Ett kompletteringsfoder med mycket låg andel stärkelse (6%) och socker (5%), med hög andel fibrer och fett samt aktiv levande jäst för fodersmältningen. Ett högt proteininnehåll och extra tillsatta mineraler gör det lättare att balansera totalfoderstaten redan vid en låg giva.


bygga nytt? Funderar du på att

Vi på VårgårdaHus har en enkel affärsidé – vi förverkligar husdrömmar. Att bygga hus är för många livets största affär, då är det också viktigt att få det som man vill ha det. Du kan inspireras av våra husmodeller, men också föreslå förändringar. Vi ritar om utan extra kostnad. Det goda hantverket ingår självklart i paketet. Vi har kontor i Malmö, Helsingborg och Höllviken. Välkommen!

Kevin Borggren, 0706-36 16 98 Niklas Jacobson, 0708-45 05 51 Robert Gustavsson, 0723-88 85 50


HELT NYA HELT NYA

MITSUBISHI OUTLANDER MITSUBISHI ECLIPSE CROSS MITSUBISHI ECLIPSEPLUG-IN CROSSHYBRID -LADDAD FÖR VARDAGSÄVENTYRET / LADDHYBRID /CA 54 KM PÅ ELDRIFT / SUPERMILJÖBIL /PRIORITERAD ELDRIFT / 1 500 KG DRAGVIKT /SNABBLADDNING 25 MIN Helt nya Mitsubishi Eclipse Cross är en SUV byggd för att ta dig ut till vidderna. Med högre markfrigång och / BEPRÖVAD FYRHJULSDRIFT /RYMLIG SUV Mitsubishis avancerade fyrhjulsdrift som tillval tar den dig längre, säkrare och smidigare. Från stadens larm Helt nya Mitsubishi Eclipse Cross är en SUV byggd för att ta dig ut till vidderna. Med högre markfrigång och till skogens tystnad, från trånga gator till vidsträckta landskap – alltid bekvämt och effektivt. Välkommen in Mitsubishis avancerade fyrhjulsdrift som tillval tar den dig längre, säkrare och smidigare. Från stadens larm för en provkörning hos din närmaste Mitsubishi-återförsäljare. Vidderna väntar. till skogens tystnad, från trånga gator till vidsträckta landskap – alltid bekvämt och effektivt. Välkommen in för en provkörning hos din närmaste Mitsubishi-återförsäljare. Vidderna väntar.

/ MED BEPRÖVAD FYRHJULSDRIFT / MEDFRÅN BEPRÖVAD FYRHJULSDRIFT PRIS 266 900 KR – ELLER FRÅN 2 669 KR/MÅN PRIS FRÅN 266 900 KR – ELLER FRÅN 2 669 KR/MÅN

FÖRMÅNSVÄRDE FRÅN 1 150 KR/MÅN

Förbrukning blandad körning 6,6-7,0 l/100 km och CO 2 151-159g/km. Fyrhjulsdrift finns som tillval. Ovan förslag avser MMC Bilfinans PlusKredit, en 36 månaders avbetalning med 30% inbyte/kontantinsats samt ett restvärde motsvarande ca 40% av bilens totalpris. Effektiv ränta från 4,0%

Viktad förbrukning 1,7 l/100 km och 134 Wh/km, CO 2 41 g/km. Alla priser är av geneFörbrukning blandad körning 6,6-7,0 l/100 km och CO 2 151-159g/km. Fyrhjulsdrift finns som tillval. Ovan förslag avser MMC Bilfinans PlusKredit, en 36 månaders avbetalning med 30% inbyte/kontantinsats samt ett restvärde motsvarande ca 40% av bilens totalpris. Effektiv ränta från 4,0% ralagent rek. cirkapriser. Förmånsvärde 2018 netto per månad vid 50 % marginalskatt. Bilen på bild är extrautrustad.

Hyundai i20

Småbilsfavorit till kampanjpris. i20 Comfort från i30Hyundai 5d – 1.0T Comfort från i30 5d – 1.0T Comfort från

Nya Nya i30 i30 – – just just nu nu till till otroligt otroligt bra bra pris! pris!

124 900 159 900 krkr 159 900 kr

Ordinarie pris: 134 900 kr Ordinarie pris 184 900 kr Ordinarie pris 184 900 kr kr Köp till Launch ED på utvalda Halva priset (inkl Backkamera och Ledstrålkastare) kr Köp till Launch ED tillbehör!

5 000 5 000

(inkl och Ledstrålkastare) FinnsBackkamera även som diesel + 5 000 kr (164 900 kr) Köpäven en ny i20diesel och välj uppkrtill(164 900 kr) Finns som + 5 000

tre tillbehör såsom vinterhjul och cykelhållare till halva priset.

Just nu kan du spara hela 50 000 kr! Med sin tidlösa design, smarta teknik och avancerade uppkopplingsmöjligheter är Just nu kan du hela bilen 50 000 Med sin tidlösa design, smarta ochviavancerade uppkopplingsmöjligheter är storfavoriten i30spara 5-dörrars förkr! den moderna människan. Just nuteknik erbjuder våra bensinoch diesemodeller på i30 storfavoriten i30 5-dörrars bilen för denmed moderna människan. nu erbjuder vi våra bensinoch diesemodeller 5-dörrars till otroligt bra kampanjpriser start från 159 900 Just kr! Dessutom är ComfortEco miljöbilsklassad med på femi30 års 5-dörrarsfrån till otroligt bra kampanjpriser frångärna 159 900 kr! Dessutom är ComfortEco miljöbilsklassad med fem års befrielse fordonsskatt. Välkommen med in, vi start berättar mer. befrielse från fordonsskatt. Välkommen in, vi berättar gärna mer. årsNybilsgaranti Nybilsgarantimed medfrifrikörsträcka körsträcka• •5 5års årsVägassistans Vägassistans• •3 3års årsVagnskadegaranti Vagnskadegaranti 5 5års Bränsleförbrukningvid vidblandad bl. körning: 4,8 l/100 km.l/100km, CO2: 112CO g/km. Erbjudandet gällerpå t.o.m. 30 juni. Bränsleförbrukning körning: 3,6–4,1 2: 95–109 g/km. Bilen bild är 5 års Nybilsgaranti med fri körsträcka • 5 års Vägassistans • 3 års Vagnskadegaranti extrautrustad. Erbjudandet gäller ett begränsat antal bilar. Bränsleförbrukning vid blandad körning: 3,6–4,1 l/100km, CO2: 95–109 g/km. Bilen på bild är extrautrustad. Erbjudandet gäller ett begränsat antal bilar.

Hyundai Center Malmö Hyundai Center Malmö Agnesfridsvägen 129 Agnesfridsvägen 129

Vardagar 9-18 Vardagar 9-18 Lör - Sön11-15 Lör - Sön11-15

Läs mer på hyundai.se Läs mer på hyundai.se


Annons

Hela denna tematidning är en annons från European Media Partner

CONTENT WITH A PURPOSE

FALSTERBOVETERAN KARRIÄR – ANALYSSVERIGE.SE

Rose Mathisen är en av dressyrsveriges absolut främsta ryttare. Nästa år fyller hon 60 år, men det är inte pensionärslivet, utan en plats i OS-truppen som hägrar. Som 10-åring började Rose Ma-

thisen på ridskola, som 16-åring skaffade hon egen häst, en tvååring, som hon fick rida in i två år innan hon kunde börja rida den. Hennes tidigaste hästminne är när familjen flyttade och hon bytte skola, och fick en ny väninna som tog med henne till stallet. Efter det var Rose fast. Sedan fanns inga planer på att göra något annat än att jobba med och leva med hästar. – Jag utbildade mig till ridlärare, jobbade i Danmark och Norge som elev, jag har mockat skit, tränat hästar och ryttare och nu är jag utbildad A-tränare och tävlar för svenska dressyrlandslaget, säger hon. Till en början var inte tanken att

Rose skulle bli dressyrryttare, hon höll nämligen på med hästhoppning. Att det blev dressyr berodde på fallenhet och intresse. – Jag höll på med hoppning men var fruktansvärt obegåvad, jag hade inte det säkra ögat för avstånd, vilket är en nackdel, särskilt när man tränar andras hästar som ska säljas. Däremot var jag alltid väldigt road av dressyr. Det är ett lätt val när man har talang för det ena och

är dålig på det andra.

Att det blev en tävlingskarriär var

ingen självklarhet, utan något som växte fram ganska sent. Inte förrän Rose var 25 år hade hon en häst som var kunde tävla på medelsvår nivå. Innan dess ägnade hon sig mest åt att utbilda hästarna och för att ha råd att fortsätta med det var hon tvungen att sälja av hästar emellanåt. – Som ryttare och tränare har jag stort tålamod, blir nästan aldrig irriterad och aldrig arg. Jag är road av att utbilda och lära häs-

“När jag inte kan tävla längre kommer jag att fortsätta som tränare. Jag vill vara inom sporten och med hästarna.” tarna saker. För mig är tävlandet är ett kvitto på att jag lyckats med utbildningen. Det är träningen med hästarna och att vara med dem varje dag som är drivkraften för mig, inte själva tävlingen. Det dagliga jobbet skulle nog bli tungt om målet bara var att tävla. För mig är utmaningen att ta

varje individ så långt det går och att ha glada och friska hästar. Trots att hon är en veteran i rid-

sportsammanhang och närmar sig sin sextionde födelsedag, hade hon förra året sitt bästa år någonsin. – Det säger något om möjligheterna inom vår sport! Förra året var en höjdpunkt för mig i karriären, när jag vann SM. Det var stort! Övriga milstolpar har varit att ta medalj på EM på hemmaplan i Göteborg och första gången jag red Bocelli med landslaget i Rotterdam 2011. I skrivandets stund laddar Rose

inför SM som går i början av juni. Hon har önskat att få rida under Falsterbo Horse Show, som äger rum den 7-15 juli, men Svenska Ridsportförbundet har inte beslutat om det går eller om hon skickas på en annan tävling som går samtidigt. – För mig är Falsterbo sommarens höjdpunkt! Det är fina banor, fin framridning, fin uppställning, välarrangerat och fungerar väldigt bra. Det enda man skulle önska sig är ett boende lite närmare, att slippa bo i Malmö när hästarna står i Falsterbo. Rose tycker att Falsterbo är en

utmärkt tävlingsplats och efter att i princip inte missat ett enda evenemang på 20 år känner hon sig som hemma där. Det händer mycket på många fronter och ANNONS – SPONSRAT INNEHÅLL

NYTT TRÄNINGSVERKTYG FÖR RYTTARE Vill du hålla koll på din och hästens utveckling? Nu finns en app som ger statistik och uppföljning på dina ridpass. En av de som har upptäckt fördelarna med appen Ztable är hoppryttaren Ellen Gorgiev. Hon tränar och tävlar intensivt med flera hästar, med sikte på finalen i Amatörtouren. – Som satsande ryttare med flera hästar är det viktigt att planera och följa upp träningen. I Ztable kan jag se trender och fördelningen mellan olika sorters ridpass. Det ger mig struktur och överblick, säger Ellen Gorgiev. Träningskalendern är en av tre delar i Ztable. Appen innehåller även ett socialt nätverk och en inspirationsdel med över

100 filmade ridövingar inom bland annat dressyr, hoppning, markarbete, uppvärmning, WE och unghästutbildning.

mig som ryttare att utvecklas och bli bättre, säger Ingrid Sundqvist, en av grundarna till Ztable.

I ridövningarna medverkar flera välkända tränare och ryttare såsom Mads Hendeliowitz, Sara Algotsson Ostholt, Marcus Westergren och Kerstin André. – Det är perfekt att kunna hitta nya roliga övningar när man behöver ny inspiration. Jag uppskattar också avståndstabellerna som är väldigt smidiga, säger Ellen Gorgiev.

Det är uppenbarligen fler som har liknande behov – Ztable har under sitt första år lockat mängder av användare och växer hela tiden. Appen har också vidareutvecklats kontinuerligt under året. I början av sommaren släpptes en helt ny version av Ztable som ger statistik och uppföljning på de loggade ridpassen, något som blivit mycket uppskattat.

Ztable lanserades för ett år sedan. Bakom appen står tre hängivna ryttare som tröttnade på att det fanns mängder av träningsappar för i princip alla andra sporter, men knappt något för ridsport. – Vi byggde helt enkelt appen vi själva har saknat – något som verkligen hjälper

Ztable är gratis att ladda ner och finns både på både AppStore och Google Play.

Text: Anna Bjärenäs

Foto: Kim C Lundin, WitNet

6


Hela denna tematidning är en annons från European Media Partner

CONTENT WITH A PURPOSE

Foto: Kim C Lundin, WitNet

MED OS I SIKTE samtidigt är det roligt att alla goda vänner kommer dit, att det är mycket publik och härlig stämning. – Det har alltid gått väldigt bra för mig i Falsterbo. Som lag brukar vi vinna Nations Cup, och det hoppas jag att vi fortsätter med i år.

Foto: Kim C Lundin, WitNet

Inför tävlingarna i Falsterbo ligger

det svenska laget bra till, tror Rose. På det hela taget är svensk ridsport ur ett internationellt perspektiv på stark uppgång. Ett EM med medaljer i flera discipliner är enligt Rose signifikativt för vart sporten är på väg. – Jag tror att vi kommer att bli en ledande nation. Det är väldigt mycket på gång och bra sammanhållning inom truppen, vilket är viktigt, då det skapar en miljö som ryttarna kan växa i. Vi är på väg åt rätt håll, inom hoppningen såväl som inom dressyren. Återväxten är god med många yngre talanger som både har bra hästar och resurser att skaffa sig ännu fler bra hästar. Konkurrensen har ökat och nu får man kämpa för att få lov att vara med i landslaget. Det höjer nivån och för sporten framåt.

och med hästarna. Längre fram skulle jag önska mig ett isolerat ridhus där jag ser mig själv rida bekvämt som pensionär. Men än är det inte dags att dra

sig tillbaka. Rose säger att om man tävlar på den nivå som hon befinner sig på är det att få rida mästerskapen de närmsta åren, OS till exempel, som hägrar. – När det var OS i London var det bara tre som fick rida för Sverige och jag var nummer fyra. Jag var på plats med häst som reserv, så jag har varit där men inte fått rida. Jag är självklart väldigt sugen på att få lägga OS till min meritlista och målet de kommande åren är att det ska gå bra i tävlingskarriären, avslutar hon. Text: Anna Bjärenäs

FAKTA Rose Mathisen, född 1959. A-tränare, har fyra hästar. Har varit med och designat en sadelmodell för det italienska märket Equipe, för vilket hon även är återförsäljare i Sverige. Livet kretsar kring hästarna, hunden och familjen. SM-guld och Lagbrons vid EM i Göteborg med Zuidenwind 2017 är hennes bästa prestationer.

Om framtiden på ett personligt

plan säger Rose att så länge det går framåt kommer hon att fortsätta tävlingsrida. – När jag inte kan tävla längre kommer jag att fortsätta som tränare. Jag vill vara inom sporten

TRÄNING PÅ ÄLDRE DAR ANALYSSVERIGE.SE Är det någonsin för sent att börja träna? Läs mer på analyssverige.se!

DIGITAL KRÖNIKA

EMELIE BROLIN

Emelie Brolin, Bloggande dressyrryttare.

Sedan barnsben har jag lärt mig att årets största händelse är Falsterbo Horse Show, då handlade det om semester och show. Nu börjar det redan året innan, egentligen när man lite trött efter en veckas tävlande och rullar hemåt med den stora lastbilen och hela sitt team. Då sitter man och räknar efter, hur många hästar kan vi tävla i Falsterbo nästa år? Planeringen för oss ryttare är in i minsta detalj och vi bor väldigt stor del av vår tid i våra hästlastbilar på meeting med våra hästar. Att få komma till en arena i världsklass i Sverige på hemmaplan där alla kollegor, vänner, hästägare och sponsorer möts en av de populäraste semesterveckorna i Sverige det är något speciellt. Därför vet jag att både jag och mina kollegor gör allt för att lyckas kvala och komma med till detta evenemang. Kombinera häst och fest med semester. Med internationell erfarenhet har jag ridit in på flera stora arenor men det finns ingenstans jag kommer så nära publiken som här. Publiken är fantastisk när man tävlar men också på marken, det finns väldigt mycket utrymme där man träffar publiken och man skapar kontakter och relationer för livet.

LÄS HELA ARTIKELN PÅ: ANALYSSVERIGE.SE ANNONS

våra profiler 2018 srg häst & ridsport srg niu srg häst & ridsport liu srg häst & ridsport grub

7

ANALYSSVERIGE.SE

Foto: Pressbild

Annons

srg samhällsprofil srg ekonomi & management srg djursjukvård & rehab

Låt din hobby bli din framtid. Hos oss kan du få både yrkesexamen och högskolebehörighet.

www.ridgymnasium.nu


Annons

CONTENT WITH A PURPOSE

DESTINATION FALSTERBO – ANALYSSVERIGE.SE

Flommens naturreservat är ett

stort naturreservat som täcker 560 hektar kustremsor, strandområden och betesmarker längs den slingrande skånska kusten. Falsterbohalvöns unika kustmiljö delas av människor, djur och växer under alla tider på året. Särskilt vackert är det på sommaren, då naturen står i sin prakt och djurlivet är rikt. Här hittar du framför allt en rik fågelfauna. Landskapet är i ständing föränd-

ring eftersom vågor och vind skapar nya revlar, havsvikar och laguner. Flommen har fått sitt namn efter de grunda avsnörpta laguner, eller flommar som ligger innanför stranddynerna.

Falsterbohalvön är en av landets

viktigaste rastplatser för flyttande fåglar, det märker man redan under sensommaren när de första flyttfåglarna kommer. Tusentals fåglar kan passera den yttersta spetsen på Nabben under sin resa söderut. Här hittar du Skärfläckan, en av Flommens karaktärsarter. Under våren och sommaren kan man se den eleganta svartvita vadaren valla sina ungar längs reservatets strandängar. Text: Petra Carlsson

Foto: Oksana Churakova

Flommens naturreservat

FALSTERBO GOLFKLUBB

Strandängarna var tidigare utmark för Falsterbos och Skanörs bönder. Här tog man upp grästorv och lät boskapen beta med en härlig havsutsikt.

Foto: Mats Gylldorff

Foto: Ingemar Magnusson

8

Hela denna tematidning är en annons från European Media Partner

SKANÖRS HAVSBAD

Foto: juhumbert/Fotolia

Längst ut i Flommens naturreservat, alldeles vid Skanörs småbåtshamn hittar du Skanörs Havsbad. Den vidsträckta stranden är vida känd för sin fina sand och de många pittoreska badhytterna som är placerade utmed den norra och södra delen av stranden. Stranden är omgiven av vackra landskap och vattnet är ganska långgrunt. Skanörs Havsbad är så populärt att den till och med har blivit internationellt hyllat som en av Europas bästa sandstränder. Vill du ha lite mer fart och fläkt? Vid havsbadet samlas såväl kitesurfare som vanliga surfare för att njuta av vågorna lite längre ut i havsbandet. De badare som bara vill njuta av sol och bad kan göra detta lite närmare stranden, där vågorna inte alls Text: Petra Carlsson är lika äventyrliga.

RÖGERIET – LIVSNJUTNING MED TRADITIONER I Hamnen i Skanör reser sig två vita skorstenar som sprider doften av färsk, rökt fisk genom hela landskapet. Här ligger nämligen Skanörs fiskrökeri, Rögeriet kallat. Fiskrökeriet har en egen matbutik och restaurang som är välbesökta under de varma sommarmånaderna. Det har det fiskats, rökts och sålts sill i Skanör i över tusen år, och Rögeriet för traditionen vidare till nya generationer. I Rögeriets restaurang är det alltid en varm och välkomnande

stämning. Här kan du slinka in för att äta någonting litet, avnjuta en romantisk middag med någon du tycker om eller slappna av efter en lång arbetsdag. Alla restaurangens fatöl kommer från det lokala Charlies Brygghus, beläget i Trolle Ljungbys slottslängor utanför Kristianstad. Utsikten från restaurangen kan man inte heller klaga på. Här

kan du njuta färska och lokala delikatesser som inlagda sillar, rökta räkor, ål eller ångad torskrygg samtidigt som du spanar ut över flommar, hamn och hav i ett unikt och sommrigt kustlandskap. Många av ortens krögare och restauranger köper sina råvaror från Fiskrökeriet. En bit lax eller varför inte den himmelskt goda skagenröran? Text: Petra Carlsson

Här är Sveriges tredje äldsta golfklubb, ett måste att besöka för engagerade golfturister och hobbyspelare som vill njuta av en fantastisk utsikt och en utmanande bana. Golfklubben grundades 1909 men låg då vid strandbaden, en bit från det nuvarande läget. Här finns en fantastisk linksbana i vacker, skånsk natur. Faktum är att banan är en av få riktiga linksbanor i hela Norden. Det här är en bana som passar golfspelaren som vill ha en utmaning: Den skånska vinden kommer göra sitt bästa för att styra bollen ner i någon av de 100 sandbunkrarna som ska göra livet surt för dig och din golfrunda. Varför spela en golfrunda när man kan ägna en hel weekend åt golf i vacker miljö? I närheten av golfbanan hittar du hotell Gässlingen i Skanör, som erbjuder vällagad mat och service i världsklass för att förgylla din golfupplevelse.

Om du blir hungrig under golfrundan, har golfklubben sin egen krog, inbäddad mellan rapsfält, betesmarker och bondgårdar. Krogen erbjuder så väl vällagade luncher som en ála cartemeny bestående av lokala råvaror i säsong och kött från närbelägna skånska gårdar. Krogen går att abonnera för både bröllop och födelsedagsfester – varför inte kombinera det stora firandet med god mat och några rundor golf i skånska landskap? Text: Petra Carlsson ANNONS

Slipp parkering, ta bussen! Linje 100 och 300 tar dig direkt från Malmö till Falsterbo Horse Show. Vi kör extra avgångar 7–15 juli. Sök din resa i vår app eller på skanetrafiken.se


ANNONS – SPONSRAT INNEHÅLL

Rätt energi ger bättre resultat

Korrelationen mellan att äta rätt och att prestera på topp är väl befäst. Inom ridsporten är hästen och dess kost i fokus, vilket ofta lämnar ryttarnas matvanor i skymundan. Ridsporten är jämfört med många andra sporter en livsstil. När ryttarna inte tävlar tränar de hästarna eller utför andra, ofta fysiskt krävande, sysslor i stallet. Trots att det handlar om ett liv i rörelse, med mycket fysisk aktivitet ser många elitryttare inte sig själva som de hårt presterande idrottare de faktiskt är. Marina Sjöberg är dietist och har jobbat med idrottare i ett tjugotal år, varav femton inom ridsporten med dressyrlandslaget, med Team Leksands Knäckebröd och andra elitlag. – Både utövare och andra tänker att man lever för hästen, den behöver mat och man ska ta hand om den på bästa sätt för att den ska prestera på topp. Detta är ryttarna väldigt bra på - att ge hästen vitaminer och bra

kost. Däremot är många ryttare dåliga på att ha hand om sig själva, de ser sig inte som elitidrottare på samma sätt som andra idrottare, säger Marina.

U25-landslagets duktiga ryttare som just nu är på Strömsholm och tävlar i SM.

För att komma tillrätta med detta är det enligt Marina först och främst medvetenheten om detta som måste till. Det finns även en faktor som handlar om utseendefixering som blir en stress och press och det faktum att det finns en poäng med låg vikt inom vissa hästsporter. – Jag kan se att det börjar förändras: De som är bäst inom sin sport tar hjälp av en dietist med att sätta upp planer för återhämtning och rätt kost.

– Jag märker stor skillnad Marina Sjöberg när jag skärper mig och äter Dietist regelbundet. Till frukost blir det mackor med Nutella eller skinka - pålägg som ger bra energi och som går snabbt fixa. Till lunch blir det äggröra och på kvällen äter jag lagad middag hemma. Jag försöker att alltid ha med mig proteinbars eller frukt i bilen att äta mellan måltiderna, annars märker man efter några timmar att man inte orkar lika mycket, man blir segare och långsammare. Det är nästan viktigare att orka under träningen i vardagen med hästarna än på tävling. Jag har själv blivit noggrannare med åren, man förstår och märker hur stor vikt kosten har för ens egen prestation och träning, avslutar Denise.

Marina menar att det viktiga är att planera. Många hinner inte ta paus, då de rider hela tiden. – Det behöver inte vara ett lagat mål mitt på dagen, det kan vara en matig macka, nötter, sånt som ger bra energi och är snabbt. Det är viktigt för att prestera bra fysiskt, men även för att ens hjärna ska hänga med så att man är fokuserad. Det krävs koncentration för att jobba med dessa stora djur. Marina får medhåll av Denise Ljungkvist, en av

ANNONS

Ströpellets Ett naturligt val för dig och din häst

Beställ via: Här kan du lägga beställning dygnet runt

0584-444160 Ring vår kundtjänst för personlig service

Elitryttare och expertkommentator Linda Heed väljer Laxå Pellets

laxapellets.se


Annons

Hela denna tematidning är en annons från European Media Partner

CONTENT WITH A PURPOSE

NYCKELN TILL DIN BÄSTA VÄNS HJÄRTA GÅR GENOM MAGEN Foto: Pressbild/Doggy

Foto: Pressbild

10 AKTUELLT – ANALYSSVERIGE.SE

I Doggys fabrik i Vårgårda lagas sedan 1903 högkvalitativ hundoch kattmat av svenska råvaror. Enkelt och naturligt.

Badhyttor i Skanör.

AFTER-HORSE PÅ NÄSET Att hästområdet stänger för dagen betyder inte nödvändigtvis att det roliga måste ta slut. På Näset finns allt från allsång och dans till mat och yoga. Passa på att uppleva hela Näset

när du ändå är på besök. Efter att hästområdet stänger under Falsterbo Horse Show, som äger rum den 7-15 juli, finns det mängder av platser och aktiviteter för alla åldrar och intressen. Både Skanör, Falsterbo, Ljunghusen och Höllviken har flera trevliga fik, nattklubbar och restauranger som är väl värda ditt besök! – Det finns otroligt mycket att roa sig med här nere. Inte bara fest och dans utan det kryllar av små gallerier, muséer och andra sevärdheter. Speciellt under hästveckan då många håller öppet extra för turisterna, berättar Marie Törnquist som arbetar på Falsterbo turistcenter. För den som vill satsa på en

ordentlig After-horse är Skanörs restaurang och beach club Badhytten ett självklart val. Lokalen som ligger vid hamnen har en stor takterrass med bar och underbar havsutsikt. Här är det nattklubb med två dansgolv

mellan 22.00 och 03.00 under veckan. Även Falsterbo Strandbad, som ligger precis intill hästområdet, håller nattklubb under Falsterbo Horse Show. I Skanörs centrum hittar du dessutom Stationen som är en kvarterskrog lokaliserad i det gamla stationshuset. Här kan du släcka törsten med en öl i en anrik miljö. Krogen håller öppet efter midnatt.

Rör du dig längre ner på näset, det

vill säga mot Höllviken centrum, kommer du till bland annat Millennium och Shakespeare Pub. Här kan du äta god mat och dansa till sena timmen. Shakespeare Pub är en uppskattad engelsk pub med stora lokaler och har Näsets största utbud av öl. Tvärs över gatan, på Millenium, kan du dricka drinkar i en mer modern miljö. Eftersom lokalerna ligger mitt emot varandra är det bara att knata över gatan för den som vill ha lite av båda. Glöm inte att det finns lokala

företag att ringa om det behövs barnvakt under ett par timmar. För den som tycker om mat finns

det all anledning att besöka Skanörs hamn efter det att

hästområdet stängt – speciellt för dig som har hund. Här ligger nämligen näsets hundbadplats i anslutning till hamnen. I hamnen kan du gå på galleri eller äta en bit på Skanörs Fiskrögeri eller Lindas Fingermat – en restaurang som blivit mycket uppskattad bland lokalbefolkningen. – Skanörs hamn är ett mycket uppskattat och häftigt besöksmål för turister. Jag kan verkligen rekommendera ett besök där, det är till och med ett måste, säger Marie Törnquist.

“Det finns otroligt mycket att roa sig med här nere, inte bara fest och dans.” I Skanör hittar du även Skanörs

Gästis och den populära restaurangen Aldos med sin italienska meny, som dessutom är välkända för sin italienska glass. I Falsterbo kan den som missat middagen ta sig en hamburgare på Falsterbogrillen som håller

öppet sent på kvällarna i ny regi. Nere vid Falsterbokanalens små-

båtshamn ligger Näset by the Sea som har bra mat och goda viner. Missa för all del inte Regatta i Höllviken där du kan boka dig en tur med båt och bubbel tillsammans med vännerna! Den som föredrar en mer stillsam

och avslappnad After-horse kan ta sig ner till Stens brygga, den nybyggda bryggan i Skanörs hamn. Där kan du avnjuta ett dopp, kvällsyoga eller läsa en bok i solnedgången. Det finns mycket att sysselsätta sig

med nere på näset, inte minst under denna hästvecka då vår sydliga udde aldrig riktigt sover. För de som vill smita undan hästarna redan under dagtid finns det ett stort utbud av underhållning för så väl stora som små. Varför inte hyra Segway eller besöka något muséum? Hela Näset kryllar av härliga butiker, fik samt underbara natur. För att få fler bra tips och råd finns information nära till hands på Falsterbo Strandbads turistcentrum som ligger i Strandbadens lokaler intill hästområdet. Text: Sabina McDowell

För att hunden ska må bra behöver den motion, kärlek och bra kost. I recepten använder Doggy ofta svenska smaker som älg, lamm, lax och ren och svenska råvaror. – Svenska råvaror är väldigt bra, med stränga djurskyddsregler och bland den lägsta antibiotikaanvändningen i hela EU borgar det för bra kvalitet säger Camilla Tjellström på Doggy. Doggy driver även katthemmet Tassalyckan, där 32 övergivna katter jobbar som smaktestare inför nya lanseringar. Fabriken i Vårgårda är helt fossilfri och alla restprodukter återvinns och skickas till en biogasanläggning och blir energi. Utbudet av Doggys Bozita-produkter för hund och katt sträcker sig från valp och kattunge till senior och för väldigt aktiva hundar till de med lägre aktivitetsnivå. – Hela Bozita Robur-sortimentet är vetefritt och vi har även tagit fram spannmålsfria produkter eftersom efterfrågan på det ökat kraftigt, säger Camilla. Doggys producerar premiumfoder och ett bevis för att det är bra foder är att Peter Karlsson som vunnit den tuffaste slädhundstävlingen i Europa, Finnmarkslöpet, 120 mil med hundspann, såväl 2016 som 2018, ger sina hundar Bozita Robur Active Performance.

Text: Anna Bjärenäs

CAMPINGPARADIS! ANALYSSVERIGE.SE Vart ska du åka någonstans? Läs mer på analyssverige.se


Stort eller litet sällskap? Champagne Deutz uppskattade Brut Classic finns nu i tre storlekar på Systembolaget, demi-butelj (375 ml), helflaska (750 ml) och magnum (1500 ml).

Officiell champagne:

375 ml. Artnr 77711. Pris 225 kr. 750 ml. Artnr 7487. Pris 415 kr. 1500 ml. Artnr 7487-06. Pris 855 kr. Finns också på Jeroboam och Mathusalem. Alkoholhalt 12%.

Läs mer om Champagne Deutz på www.swedishbrand.se

Alkohol är beroendeframkallande.


Annons

Hela denna tematidning är en annons från European Media Partner

CONTENT WITH A PURPOSE

12 SKONSAMHET – ANALYSSVERIGE.SE

SKONSAMMARE RIDBANOR REVOLUTIONERAR HÄSTHÄLSAN Foto: Pressbild

Foto: SLU

Det blir oerhört stora belastningar på hästens ben och hovar vid stora tävlingar, något som Lars Roepstorff och hans forskarteam försöker dämpa. Lars Roepstorff har just kommit

tillbaka från Tryon i USA, där han varit för att testa ridbaneunderlaget inför VM i höst. Det blir många resor runt om i världen för Roepstorff, som är professor i hästens funktionella anatomi. Under många år har han, tillsammans med kollegorna vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala, vikt sin forskning åt att ta fram kunskap om hur banunderlaget påverkar hästen, både vad gäller rörelsemönster och - framför allt - ur ett hälsoperspektiv. Deras forskning gör skillnad. Som representant för forskningsgruppen fick Lars Roepstorff ta emot priset för ”årets hästforskningsprojekt” 2017, som delas ut av Stiftelsen Hästforskning. Vad är det de egentligen har gjort? – Man kan säga att det är två saker - att få förståelse för hur underlaget påverkar hästen i det vi kallar underlagsinteraktionen, vad som händer mellan hov och underlag när hästen rör sig, samt att ta fram objektiva metoder för att mäta underlagets egenskaper. Det var med stöd från interna-

mycket de olika egenskaperna varierar över den yta man rider på. – Variation är någonting som i grund och botten är bra när man tränar, men det som är farligt är om man ska prestera på max och man inte ser något på ytan, om det är halt eller djupt eller väldigt hårt på något ställe. Där finns en riskfaktor, poängterar Lars Roepstorff. De här fem funktionella egenska-

Lars Roepstorff, Professor vid Institutionen för anatomi, fysiologi och biokemi (AFB).

tionella ridsportförbundet, FEI, samt genom Stiftelsen Hästforskning och engelska bidragsgivare som projektet påbörjades 2009. För att förstå vad som händer mellan hov och underlag, kom forskarna fram till att de behövde karaktärisera ett underlag med fem olika egenskaper – ytfasthet, dämpning, elasticitet, grepp samt enhetlighet. Ytfastheten beskriver det allra översta topplagrets egenskaper och det som hästen kommer att känna precis när den slår i hoven. Dämpningen beskriver hur väl

underlaget kan jämna ut toppbelastningen som sker när man har maximal vikt på ben och hov. – En häst som galopperar kan komma upp i över ett tons belastning på hoven och är det ett stort hinder som i en Grand Prix-hoppning kan bli tre, fyra gånger hästens kroppsvikt,

“En häst som galopperar kan komma upp i över ett tons belastning på hoven... förklarar Lars Roepstorff. Dämpning kan ske genom lös sand

eller genom ett elastiskt material. Den tredje egenskapen är just elasticiteten, alltså hur väl underlaget svarar. Fjärde momentet, grepp, har också med landningen att göra, både med första delen av belastningen och sista delen av belastningen, när hästen skjuter på igen i varje steg eller över ett hinder. Enhetligheten handlar om hur

perna säger inget i sig om underlaget är bra eller dåligt. De är bara en objektiv varudeklaration. – Det har att göra med vad du vill göra med din häst. Vi använder samma mätmetoder på en travbana som på en ridbana, men vad man önskar sig som ryttare eller tränare varierar naturligtvis beroende på disciplin. Själva mätningen sker genom en mekanisk hov, som forskarteamet tagit fram. Svenska Ridsportförbundet ska

också göra en undervisningsfilm. – Filmmaterialet kommer att vara väldigt ”hands on” och visar hur olika underhåll, redskap, bevattning och så vidare påverkar underlaget så att du själv ska kunna förändra egenskaperna. Text: Petra Carlsson

RESSUGEN? ANALYSSVERIGE.SE

BANG & OLUFSEN TAR STEGET IN I FINRUMMET

Med den innovativa Multiroom-lösningen och den nya högtalaren BeoLab 50 fortsätter Bang & Olufsen att revolutionera både designen och ljudet. Bang & Olufsen-butiken i Helsingborg är den enda renodlade i Södra Sverige där du kan uppleva hela Bang & Olufsens sortiment av audio & videoprodukter för hemmet, kontoret eller när du är på väg. Butiken ägs av Wim Schaake och drivs ihop med Anders Cederholm som tillsammans har jobbat i branschen i över 50 år. - För oss är Bang & Olufsen ett kompromisslöst hantverk, ingenjörskonst med en smakfull känsla för design. Vår butik ska kombinera bra ljud med snygg design, helt enkelt, säger Wim Schaake. En av Bang & Olufsens senaste produkter är högtalarserien BeoLab 50 som delar många av de tekniker och patent som är utvecklade för BeoLab 90 men designad i en lättare och mer kompakt form. - BeoLab 50 är en aktiv högtalare som levererar en helt exceptionell ljudkvalitet och den har unika kontrollfunktioner för att styra ljudupplevelsen. Den kan dessutom integreras helt med din BeoVision TV och styras av BeoRemote One fjärrkontrollen eller Bang & Olufsen-appen, säger Wim Schaake. I B&O:s Multiroom-lösning skickas ljudet trådlöst över hela hemmet med produkter som passar i varje rum och hem. Alla High end-högtalarna är försedda med noggranna detaljer, både vad gäller material i designen och den förhöjda ljudkvalitén.

Text: Fredrik Söderlund

Destinationer för seniorer – var ska du resa någonstans? Läs mer på Analyssverige.se! ANNONS

Nya generationens vacciner inom djurhälsa


SPONSRAT INNEHÅLL – RUNSTEN

Runsten Village:

Irländaren som kom till Sverige och byggde en unik by Christopher MacDermott kom från Irland till Sverige med bilden av hur irländare bor, nära varandra i byar och nära hästar. Planer på en liknande by, med närhet till varandra, till naturen och till hästar växte fram och nu poppar bostäderna upp som svampar ur backen. Hit flyttar unga familjer för att förverkliga sin dröm om livet på landet, med hästar och naturen inpå knuten. Utan att man behöver köpa sig en egen gård. Och ett helt nytt boendekoncept, med svenska mått mätt, har vuxit fram. Ett helt nytt sätt att bo, ett helt nytt sätt att leva. För den som vill utvecklas som tävlingsryttare, eller bara vill ha underbar natur och bra ridmöjligheter för sig och sin häst, finns nu Runsten Village i södra Haninge utanför Stockholm. När Christopher MacDermott flyttade till Sverige för snart 15 år sedan, påbörjade han byggandet av en av Sveriges största ridanläggningar, Runsten Equestrian. I takt med att hästsportanläggningen växte, så växte även Christophers dröm om en typisk irländsk by fram. Han ville skapa ett litet samhälle, en by, som inte finns i Sverige på samma sätt som

han upplevde bykänslan i Irland. I en ruskig fart har byggandet av Runsten Village i södra Haninge utanför Stockholm satt igång Ett litet bostadsområde med familjer boende nära varandra, som är en egen bostadsrättsförening, har just fått sina nya invånare. De har valt att bo häst- och naturnära och fortfarande ha möjligheten att snabbt befinna sig i Sveriges huvudstad. Det tar inte mer än 30 minuter, så är man vid Liljeholmsbron. De flesta som flyttar till Runsten Village är unga familjer med små barn. Kvinnorna i familjerna har ofta ridit som unga, eller är aktiva som ryttare i dag, och det som lockar med Runsten Village är möjligheten att bo och leva så att såväl barn som vuxna kan ägna sig åt hästar och åt att vistas i naturen. En av spekulanterna till ett av husen i Runsten Village är Linda Silva. Hon har inte riktigt bestämt sig än, men känner sig lockad av möjligheten att bo på landet och att samtidigt ha tillgång till så mycket. En bättre miljö för hennes barn att växa upp i. – Det är ju så här man vill att barnen ska få växa upp och att det verkar bli många barnfamiljer känns extra bra, säger Linda Silva. – Vad skönt det vore för dem med andra barn i närheten, som de bara kan gå över till. Christopher MacDermott har lagt

märke till att många av de toppryttare som nått stora framgångar ofta har vuxit upp på familjens hästgård. Men alla vare sig vill eller kan köpa sig en stor gård, även om man har önskemål om att kunna träna och utveckla sig och hästarna på bästa möjliga sätt. Med det i åtanke ville han skapa den ”irländska byn” med närhet till den stora ridsportanläggningen Runsten Equestrian. De som bor i Runsten Village har förtur till stallplatser på den stora ridanläggningen. Och förutom stallplatser innebär det även tillgång till ridhus, ridbanor utomhus, ridvägar i naturen, välkända

”Det här är ett helt nytt sätt att tänka.”

och berömda tränare, hästklinik på gården, hästbutik på gården och en restaurang med fullständiga rättigheter. Restaurangen har så klart alla tillgång till, vilket har gjort livet enklare för dem som redan bor i trakten. – Det här är ett helt nytt sätt att tänka, säger han och menar att Runsten Village inte liknar något detaljplanerat område han har sett i Sverige. En annan som har idéer om stadsplanering och bostadsbyggande är arkitekten Ingrid Reppen. Hon är känd för de flesta arkitektstuderande, då hon undervisar på KTH (Kungliga tekniska

högskolan). Ingrid Reppen har tillsammans med sin man och arkitektbyrån de driver vunnit flera priser för deras arkitektur. – Ingen vill bo i stadsplanerade områden, säger hon bestämt. Säg någonstans du skulle vilja bo, om du lämnade din stuga på landet, säger hon till reportern. Och hon konstaterar torrt att, nej, Mariabergens backar på Södermalm i Stockholm är inte stadsplanerat område. Inte heller gränderna i Gamla Stan. Eller de mysiga trähuskvarteren i Söderköping eller Simrishamn. – Inte ens kvarteren i New York är byggda efter en mall, säger Ingrid Reppen. Gatorna är raka med räta linjer, för vattenledningar och avlopp. Men husen! De ser alla olika ut. Ingrid Reppen säger att ingen människa blir lycklig av att bo i detaljplanerade områden, där någon har bestämt hur alla huset ska se ut, eller andra likformade regler. – När människan själv får välja, väljer hon inte stads- eller detaljplanerat! Och kanske är det detta faktum som har gjort att så många visat intresse för att flytta in i Runsten Village. Man vill helt enkelt inte bo i ”Little boxes” som Pete Seeger en gång sjöng. Man vill bo som man vill och som det känns bra. Och nära något man älskar passionerat. Text: Solveig Sigridsdotter Thörnblom


Annons

Hela denna tematidning är en annons från European Media Partner

CONTENT WITH A PURPOSE

14 PROFIL – ANALYSSVERIGE.SE

FORTFARANDE PÅ TOPP – EFTER LÅNG KARRIÄR 2003 rankades hon och Butterfly Flip som världens bästa ekipage. Malin Baryard-Johnsson är fortfarande på topp - med nya heta ston i sitt stall.

Det har gått nästan 30 år sedan

Malin Baryard-Johnsson vann sitt första SM-guld som 14-åring, vilket följdes av individuellt guld i ponny-EM året därpå. Hennes karriär på världens tävlingsbanor började ta fart efter ett par år i England, där hon tränade och arbetade för den engelska hoppryttaren John Whitaker i mitten av 1990-talet. Som Young Rider blev det såväl lagsilver som lagguld och ett individuellt brons i EM. Men det är framför allt åren på det svenska varmblodet H&M Butterfly Flip, eller Flippan som hon kom att kallas, som Malin Baryard-Johnsson slog världen med häpnad. Det var på ”Flippan” som Malin Baryard-Johnsson vann sina lagsilver i EM (Arnhem 2001), VM (Jerez 2002) och OS (Aten 2004).

da stjärnhästar. – Nu är hon för gammal för att avla. Men hon har haft ett väldigt bra liv även efter karriären, menar Malin Baryard-Johnsson som besökt henne när hon varit i Belgien i samband med tävling. Butterfly Flip har inte visat sina glansdagars ryttare någon vidare glädje, det är nämligen ett ganska egensinnigt sto Malin Baryard-Johnsson har haft att göra med. – Det är en ganska speciell dam. Hon är inte supersocial. säger Malin. Efter en period med hingstar, är

Malin Baryard-Johnsson tillbaka till att rida nästan enbart ston. Hon är från början ”mer av en storyttare”. – Ston har ofta väldigt mycket egen vilja och de är känsliga

”Det är fantastiskt att få tävla på den här nivån på hemmaplan. ” Sedan ”Flippan” pensionerades

2008, har Malin Baryard-Johnsson haft sporadisk kontakt med henne. Hästen finns numera i Belgien på ett stort stuteri där hennes gener går i arv till framti-

samtidigt som de är hårda. Det gäller att vara med sitt sto på alla sätt. Får man ett sto emot sig löser man sällan en konflikt genom bråk. Det är smartare vägar som gäller. Man får lirka

lite med dem – lite som med kvinnor, tillägger Malin Baryard-Johnsson med ett skratt. De tre ston hon har är väldigt oli-

ka varandra och olika Flippan. – Sen är de alla extremt intelligenta men lite åt det vildare hållet. De är roliga att jobba med, ingen dag är den andra lik. Det är H&M Cue Channa, EM-hästen från förra året; H&M Indiana, som nu har åldern inne för de största banorna; och H&M Second Chance, som hon haft längst av dem alla. – Vi känner varandra utan och innan och hon är den som vinner mest. Hon är lite begränsad när det kommer till höjder men helt obegränsad när det kommer till vinster. Inför den stora tävlingen i Tryon,

South Carolia, en av ridvärldens största tävlingar, är det H&M Indiana som är tilltänkt. – Vi gör en tydlig men försiktig satsning mot VM och än så länge ser det väldigt lovande ut. Vi har ett antal tävlingar kvar fortfarande. Hon måste få ordentlig rutin för de här banorna och vi måste etablera oss för de här höjderna. Hästar kom tidigt in i Malin Baryards liv. Hon började rida

redan som sexåring, då hon fick följa med sina äldre systrar till en ridskola. Sedan Malin Baryard-Johnsson medverkade i silverlaget i EM i Göteborg förra året, tycks karriären bara gå uppåt. – Jag har ju varit i landslaget i alla år och haft en otrolig förmån att få ha det så bra hela tiden och ha så fina hästar. Det har varit fantastiskt. Har det alltid varit roligt eller har det emellanåt mest känts som ett krav? – Man är ju inte i ett landslag utan att ha höga krav - framför allt från mig själv. Att rida är ju det roligaste jag vet. Jag har en enorm kärlek till våra djur och till vår sport. Jag är hästtjej i grund och botten och det kommer jag nog alltid att vara, men mitt yrke just nu är att vara tävlingsryttare. Då är det väldigt avhängigt på resultaten förstås. I sommar följer hela familjen med till Falsterbo, vilket Malin Baryard-Johnsson ser fram emot. Hon har tappat räkningen över hur många gånger hon varit där. – Falsterbo är en av höjdpunkterna under sommaren. Det är fantastiskt att få tävla på den

här nivån på hemmaplan. Det är framför allt publiken som gör det. Sen är det en superhärlig hästfest! Barnen har sommarlov och maken är ledig, så det är inte bara häst för mig utan det blir en fantastisk blandning. Hästintresset i familjen är det sådär med. – Den som är mest intresserad är min pappa, sen är det lite måttligt med resten. Min man har ju jobbat med sport och är expertkommentator, så han älskar ju vår sport. Men han har ett eget jobb så det är inte så att han hänger i stallet direkt. Även för Malin Baryard-Johnsson finns det tid för annat än ridning. – Jag är barnsligt förtjust i att få vara handbolls- och fotbollsmamma. Det är superkul att få hänga på våra barn som idrottar för fullt. Svensk ridsports framtid ser Malin Baryard-Johnsson mycket ljust på. – Just nu så är vi ju bättre än någonsin. Vi har både Peder och Henrik i Topp tio. Och vi har de yngre som nu kommer, inte minst Douglas Lindelöw. Det ser otroligt bra ut inför VM i år. Det är väldigt roligt. Text: Petra Carlsson ANNONS

EN PÅ VÄLKOMM VÄLL I ETT - MINGELK RIDHUS. T NYBYGG G - FÖREDRA

DEN ENKLA VÄGEN TILL EGET RIDHUS Vi förstår ridhusdrömmar och har kontroll på hela kedjan från tillverkning till färdigt montage. Du väljer mellan Borgas standardridhus eller en skräddarsydd lösning - unik för dina behov. AKTIVITETER UNDER FALSTERBOVECKAN • Föreläsning om Ridhusbyggnation med vår ridhusexpert Daniel Dahlberg. • Se och upplev ett av våra nybyggda ridhus hos Familjen Hammarström i Vellinge (ca. 15 min från Falsterbo).

Läs mer på vår hemsida om tider och bokning. Välkommen att besöka oss i vår paviljong den 7-15 juli för att prata ridhus och bli inspirerad.

Sveriges ledande ridhusbyggare


Annons

Hela denna tematidning är en annons från European Media Partner

CONTENT WITH A PURPOSE

EVELINA TOVEK

– VÅR NYA HOPPSTJÄRNA Foto: Pressbild

Foto: Cara Grimshaw

ANALYSSVERIGE.SE 15

Sedan Evelina Tovek flyttade till Bonn i höstas, har det inte blivit många lediga dagar. Hon och hennes hästar är inte bara ute och tävlar på världens stora arenor, Evelina kör dessutom ofta lastbilen själv. 25-åriga Evelina Tovek har klättrat ordentligt på världsrankingen sedan förra året, efter segern på Global Champions Tour i Rom - en mycket överrasande seger. – Det var väldigt oväntat. Jättehäftigt, säger hon om ritten där hon gick ut sist i omhoppningen och slog nederländske EM-silvermedaljören Harri Smolders med 1,5 sekund. Av våra svenska hoppryttare ligger hon nu på tredje plats, efter Peder Fredricson och Henrik von Eckermann. Det är också Henrik von Eckermann som är hennes tränare sedan hon flyttade till Bonn och har sina sex hästar uppstallade på samma anläggning som han. – Han är ganska hård, aldrig helt nöjd utan vill alltid att man ska bli bättre, vilket gör att man utvecklas hela tiden. Det finns alltid små detaljer att jobba på. Det har hänt ganska mycket på kort tid, tycker Evelina. Global Tour har tagit Evelina såväl till Mexiko och Miami som till Shanghai. Nu är målen jämnare resultat och att rida nationshoppningar.

FAKTA Namn: Malin Baryard-Johnsson. Ålder: 43 år. Debut: Slog igenom internationellt 1996, då hon kom på sjunde plats i världscupfinalen. Karriär: Driver tillsammans med sin pappa Baryard Invest AB, som köper och säljer unghästar. Sedan 2014 är Malin Baryard-Johnsson sportchef för Sweden International Horse Show. Familj: Man och två söner: Alvar 13 år och Ed 9 år.

Text: Petra Carlsson ANNONS

Träffa oss på Falsterbo Horse Show! Sveland Djurförsäkringar är ett kundägt bolag som alltid sätter dig och ditt djurs hälsa främst. Vi är på plats hela veckan under Falsterbo Horse Show, så kom gärna förbi och mingla, tävla och prata djurförsäkringar med oss! sveland.se • Kundservice 0451-38 30 00

Några anledningar att välja oss! Samma veterinärvård livet ut Föl har upp till 40 % rabatt det första året

Skadefri? Få upp till 20 % lägre premie

Upp till 180 000 kr i veterinärvårdsersättning Sveland Boost - 50 000 kr extra i veterinärvård vid behov till nya skador Nyhet! I Sveland Foster kan du nu välja upp till 100 000 kr i veterinärvård


FATBOY

Sommarens tillbehör hittar du

i Höllviken

Lamzac Fyll med luft

699 kr

SEDAN 1929

BIGMOUTH

GÅSATOFFELN

Badleksaker

Tofflor

Kul i poolen

Den klassiska toffeln på näset

Från: 229 kr

Från: 450 kr

10 %

på alla matgupper & loungegrupper. Gäller t o m 15/7

Detta gäller varor i lager, ej beställningar

Öppettider: Mån - Fre 10 - 18 | Lör 10 - 16 | Sön 11 - 16

Falsterbov. 76 HÖLLVIKEN | 040-45 01 11 | Webbshop: sommarboden.se ANNONS

R A M M O S ! A N Ä TR PASS PÅ STRANDEN VID BADHYTTEN I SKANÖR BodyBalance kl 10.00

GYM GRUPPTRÄNING CROSSFIT HÖLLVIKEN | V INGELSTAD | SKANÖR 040-45 48 42 www.formtoppen.nu

Tisdagar 3, 10, 17, 24, 31 juli

HIT (högintensiv träning) kl 10.00 Torsdagar 5, 12, 19, 26 juli

VÄLKOMNA!


Camping, stugor och ställplatser på den svenska rivieran.

Falsterbo Camping Resort www.falsterboresort.se 040-602 40 20 | info@falsterboresort.se ANNONS

ETT HUS FÖR HELA LIVET OM ALLA LEVDE PÅ SAMMA SÄTT SKULLE DET BARA BEHÖVAS EN HUSMODELL. Men verkligheten är som du säkert känner till inte riktigt så enkel. Livssituationer, familjekonstellationer och en massa andra omständigheter gör att vi alla har olika krav på vårt boende. Dessutom vet vi att du har 1000 TANKAR, unika behov och givetvis en helt egen smak. Våra 75 ÅR I BRANSCHEN har gett oss kunskapen att bygga in människors behov i våra hus. I vår nya katalog hittar du 32 HUSMODELLER och vi är övertygade om att du kan hitta ett hem som passar dig. ETT HUS FÖR HELA LIVET.

L BESTÄL VÅRA GER! KATALO

EKSJÖHUS I MALMÖ PETER OLSSON peter.olsson@eksjohus.se 046–13 40 70

EKSJÖHUS I HELSINGBORG JAN ANDERSSON jan.andersson@eksjohus.se 042–21 50 06


Annons

Hela denna tematidning är en annons från European Media Partner

CONTENT WITH A PURPOSE

18 UNGDOMSHOPP – ANALYSSVERIGE.SE

Juniortalangen Nellie Berntsson är

ryttaren som gjort sig känd som bloggare och influencer i sociala medier under snart nio års tid. Dagarna i 17-åringens liv skiljer sig markant från hur de flesta 17-åringars vardag ser ut. – Efter nian valde jag att hoppa av skolan för ridsporten och bloggen tog så mycket tid att jag inte kände att jag hann med att prestera på topp i skolan. Förra året var Nellie aktuell för

såväl nordiska- som europamästerskapen, men föll av olika skäl enligt egen utsago på mållinjen inför båda tävlingarna. Där emot presterade hon riktigt bra på Falsterbo Horse Show 2017. I dag har Nellie fyra hästar som hoppar på 1.30 respektive 1.40 meter. I skrivande stund har hon just sålt sin bästa häst och håller på att rida in sig på en ny, med vilken hon också kvalar in till årets upplaga av Falsterbo Horse Show. Hon beskriver sig som väldigt seriös inom ridsporten och har alltid försökt att som junior vara på den högsta nivån. – Som ryttare är jag extremt dedikerad min häst i allt. Från morgonmys i boxen till träning. Jag är lyhörd och känner av om något inte känns okej. Jag vill se mig som en lugn men bestämd ryttare. Noggrann med beröm vid rätt tillfälle och massor med kärlek.

det är en bra kombination och är glad att hon slipper välja. – Jag hatar ordet ”välja”. Varför ska man som ryttare och tjej behöva välja bort att jobba som offentlig influencer bara för man rider och tävlar? Det är en perfekt kombination: man får skit under naglarna med hästarna och är business woman på andra sidan. Som influencer har man ögonen på sig 24/7, medan man med hästarna helt kan slappna av. Jag vill lyfta fram ridsporten mer i mina sociala kanaler! Vad gäller mål i livet har Nellie

Nellie Berntsson, är ryttaren som gjort sig känd som bloggare och influencer.

Vad gäller tävlingskarriären är 2018

lite av ett mellanår för Nellie, då hennes bästa häst Courage De Lux är ny och de behöver rida in sig tillsammans, vilket tar tid. Hon har anmält sig till SM i år i klasserna 1.35 och 1.40. – 2018 blir ett mellanår för mig att lära känna Lux och göra starter på olika tävlingar för att se hur vi fungerar ihop i skarpt läge. Vi tränar vidare och går in i 2019 som ett hett ekipage. Just nu är reality showen ”Nellie”

som sänds på Via Free något som tar mycket tid och fokus i Nellies liv. Det blir intensiva dagar med löpande inspelning fram till juli. Första avsnittet släpptes den 24 maj och har blivit en digital succé. Vad kan tittarna förvänta sig av serien?

“Jag vill lyfta fram ridsporten mer i mina sociala kanaler! – Den handlar om min vardag. Av min nya serie kommer många med förutfattade meningar få sig en knäpp på näsan. De kommer att mötas av en jordnära tonårstjej som sliter varje dag för att uppnå sina drömmar. Det kommer bli massa tårar, skratt och hemma hos Nellie. Även om tiden är en faktor som

ibland gör det svårt att vara framgångsrik inom två så vitt skilda områden som ridsport och sociala medier tycker Nellie att

svårt att tänka långt framåt, men tror att mycket faller på plats när hon fyller arton i höst. Alternativen är att sälja av hästarna och rida andras hästar utomlands, eller att driva vidare verksamheten med egna hästar i Sverige. Trots att mycket fortfarande är öppet och oklart vet hon säkert att hon vill jobba vidare med hästarna. Mediekarriären är heller inget som hon planerar att lägga på hyllan – tvärtom. – Jag känner mig extremt trygg framför kameran och skulle se det som ett naturligt steg att få jobba mer med TV efter så många år med blogg och sociala kanaler. Det är en stor dröm yrkesmässigt, avslutar Nellie. Text: Anna Bjärenäs

GRY FORSELL: ANALYSSVERIGE.SE Jag behöver solljuset! Läs vår stora profilintervju på analyssverige.se!

I STALLMILJÖ

Foto: Malin Arnesson

Foto: Pressbild/Nellie Berntsson

Stjärnryttaren och influencern Nellie Berntsson har många järn i elden. Med dubbla karriärer har 17-åringen mer skinn på näsan än många och är just nu aktuell med ny reality show.

Foto: Pressbild/Nellie Berntsson

JUNIORHOPP FÅR EGEN REALITY SHOW

SKOLBÄNKEN

Sveriges Ridgymnasium i Svedala.

Sveriges Ridgymnasiums skolor är alla etablerade i lantlig miljö. Det som utmärker verksamheten är att man hela tiden är nära hästarna. – Till skillnad mot att gå i skolan vissa dagar och vara i stallet vissa, så är man i stallmiljö hela tiden. Det luktar alltid häst i skolan, säger Pernilla Haverstal, som är utbildningsledare och finns på huvudkontoret i Varberg. Det var där första skolan startade 2005. I dag finns Sveriges Ridgymnasium på ytterligare fyra orter - Kungsbacka, Svedala, Flyinge och Sigtuna. Samtliga har Naturbruksprogrammet i botten med inriktning Lantbruk och en profil mot häst/ ridsport. Sedan skiljer det lite mellan orterna. – Vi fokuserar mycket på att skapa lite olika profiler för vad man kan tänkas vilja göra efter utbildningen. Genom våra profiler kan eleverna få en bred grund för olika val i livet, så man inte enbart kan jobba med hästar. Profilerna mot grundläggande och särskild behörighet är de mest populära, men det är även stort intresse för NIU-profilen, Nationell Idrottsutbildning, som finns på tre av skolorna, berättar Pernilla Haverstal. – Ett sätt att kombinera sin satsning på sporten med studier.

Av: Petra Carlsson

ANNONS – SPONSRAT INNEHÅLL

RIDERSPORT GASAR VIDARE

Hos Ridersport hittar man en väl utvald mix av basprodukter och välkända varumärken med hög kvalitet. – Din hästutrustning används dagligen och ställs därmed under hård prövning. Då är enbart de bästa hästtillbehören goda nog för din häst. Kvalitet är ett måste, menar Eva.

I höst flyttar den populära ridsportbutiken vid Hallandsåsens fot till nya större lokaler. Trots ökad webbförsäljning, väljer många att komma på besök. Ett stenkast från E6:an, vid avfarten mot Båstad, ligger häst- och ridsportbutiken med många nöjda kunder – både fyrfota och tvåbenta. Eva Silwer Williamsson Holm, som startade Rider Sport in Sweden AB för drygt fyra år sedan, är själv en entusiastisk hästvän. Det märks på såväl utbud som kunskap och intressanta event som anordnas i lagerbutiken i Östra Karup, strax efter avfart 39 mot Båstad. Hit kan man komma för att lära mer om foder, bett, träningsplanering och egen ridutrustning av inbjudna experter. Nöjda kundrecensioner avslöjar att många gärna åker en bit för att handla just här, även om hälften av omsättningen kommer från e-handeln. ”Eva kan sina produkter, ger förstklassig service -

Eva Silwer Williamsson Holm, Grundare Rider Sport in Sweden AB

snabba, trevliga svar på telefon och mejl” och leveranserna är supersnabba, enligt dem som handlar på webben. Efter att ha arbetat på en grossistfirma och varit anställd i närmare 25 år, bestämde sig Eva för att starta eget. Det blev början på ”en fantastisk resa”. – Min längtan efter att arbeta med och träffa kunderna blev för stor. Jag lånade pengar och pantsatte mitt hus. Med stort stöd från familjen kände jag ”nu eller aldrig”.

Ett märke som hon gärna lyfter fram är Haglunds. – Ridersports egna varumärke, som vi själva importerar, där vi konkurrerar med pris och kvalitet mot de större aktörerna på marknaden. Successivt kommer Ridersport att utöka sortimentet med produkter för hund och katt. I Båstadbutiken säljs redan i dag foder till häst, hund, katt och smådjur samt täcken, tillbehör och leksaker för hund. Flyttlasset tvärs över gatan går i oktober. Håll ögonen öppna för någon form av flyttrea! I sommar, under Falsterboveckan, finns Eva och hennes medarbetare i Ridersports monter på Grand Prixgatan. De hjälper gärna till att svara på frågor och tipsar om vad som kan passa just dig och din häst – funktionell utrustning för häst- och ridsport till marknadsanpassade priser.


ENJOY THE MOMENT Höstens nyheter snart i butik! Nordens största hästsportkedja med 52 butiker. Turmalin & Busan

HOOKS.SE

ANNONS

REALGYMNASIET: Störst i landet på Häst med flest certifikat och internationella möjligheter!

www.realgymnasiet.se


3 Annons

Hela denna tematidning är en annons från European Media Partner

CONTENT WITH A PURPOSE

20 FRAMTID – ANALYSSVERIGE.SE

MEST INTRESSANTA RIDSKOLORNA Foto: Pixabay

Text: Anna Bjärenäs

Realgymnasiet

Realgymnasiets 14 skolor i Sverige

ligger alla centralt och erbjuder flest certifieringar och internationella möjligheter av alla inom samma gebit. Hela 90 procent av eleverna är sysselsatta inom sex månader efter att de tagit studenten, antingen inom arbete eller fortsatta studier. Rektor Anna Hellström säger att ett

genuint hästintresse hos eleverna är viktigt och utöver praktik, studiebesök och specialveckor när eleverna får syssla enbart med sitt intresse, har även andra ämnen som engelska och matematik en hästanknytning. Eleverna väljer

antingen högskolespåret eller yrkesförberedande. Förutom de 30 ridlärare som utbildar eleverna finns det mentorer som inte är undervisande lärare, utan fokuserar på coaching utifrån elevens personlighet. Under studietiden har man endags-APL (Arbetsplatsförlagt Lärande) och häst på schemat en dag i veckan. De 19 praktikveckorna är förlagda över samtliga tre läsår och det går att välja internationell praktik i Tyskland, Holland, Irland, och Sydafrika. Under utbildningstiden kan man som elev branschcertifiera

by är värdegrunden A och O. Styrka, Entreprenörskap, Gemenskap, Resultat och Anställningsbarhet är nyckelorden. Framtida yrkesmöjligheter för elever som gått hästinriktning på Segragymnasiet är hästskötare, ridlärare, stallchef och djursjukvårdare. Välutbildade lärare som själva är aktiva inom hästsporten håller i undervisningen och programmet ger bred kunskap inom ridning och hästhållning. Under utbildningen läser eleverna bland annat hovslageri, vilket ger tappskokompetens, en certifiering som är

en förutsättning för att kunna ta hästskötarexamen och dessutom ger ett smakprov på hovslagaryrket. Många av eleverna väljer att genomgå hästyrkesnämndens yrkesprov till hästskötare – en diplomering som ger stora konkurrensfördelar på arbetsmarknaden. Alla elever läser en kurs som heter ger goda förkunskaper för att söka djursjukvårdarutbildningen i Uppsala och bli legitimerad djursjukvårdare. Under sista läsåret hålls en kurs i unghästutbilgning, där eleverna rider in och förbereder unghästar inför treårstest.

Foto: Pixabay

På Segragymnasiet i Östra Ljung-

Foto: Pixabay

Segragymnasiet

sig, vilket gör att man blir extra gångbar på arbetsmarknaden efter examen. Svenska hästsportförbundets fyra certifieringar Grönt kort, ULKEN Ungdomsledarkurs, basutbildningen och hästskötarexamen erbjuds och dessutom kan man ta förarbevis terränghjuling och första hjälpen-certifieringar. Möjligheten att knyta kontakter i branschen under utbildningen är en annan stor fördel. Eleverna får träffa profiler inom ridsporten, göra praktik, samt komma ut på hoppoch dressyrstall och stuterier, vilket ger eleverna ett ovärderligt nätverk inför karriärstarten.

Grundläggande högskolebehörighet går att läsa in för den som vill gå vidare till fortsatta studier efter studenten. Den praktiska delen av ridunder-

visningen bedrivs antingen med någon av skolans välutbildade hästar eller egen häst som man kan inackordera på skolan. Har man ett specialintresse går det för den som vill att profilera sin praktik och utbildning mot exempelvis islandshäst. De 15 veckorna praktikperiod går att utföra i Sverige hos skolans utvalda praktikvärdar eller utomlands.

Mälardalens Ridgymnasium På Mälardalens Ridgymnasium

står individen i fokus. Eleverna går naturbruksprogrammet med fördjupning häst och kommer ut efter tre år med en yrkesexamen som certifierad hästskötare som ger stora fördelar på arbetsmarknaden. Det går även att få grundläggande högskolebehörighet som ger möjlighet till vidare studier till exempelvis ridinstruktör eller andra yrken inom ridsport. I små undervisningsgrupper om

maximalt 25 elever bedrivs verksamheten på Mälardalens

Ridgymnasiums två skolor. Den pedagogiska planen fokuserar mycket på kommunikativ förmåga, analytisk förmåga, problemlösning, språk, samt förmåga att söka och strukturera information. Under utbildningstiden tränas eleverna i ansvarstagande och förväntas tillgodogöra sig en mängd olika kompetenser. Praktik och teori varvas på sam-

ma anläggning, som består av paddock, lektionssalar, stall och ridhus. Förutom den undervisning som är förlagd till skolan ingår även 15 veckors APL i

utbildningen. Kursernas innehåll styr APL-inriktningen, vilket gör att eleverna får en bred grund att stå på inför yrkeslivet. Under sista läsåret kan de elever som vill förlägga sin APL utomlands.


55+ BOSTÄDER MED ETT AKTIVT LIV I EN SOCIAL GEMENSKAP

MÖLNLYCKE

Fantastiska lägenheter med stort aktivitetsutbud i centrala Mölnlycke! FÖRSÄLJNING PÅGÅR! 50% AV BOSTÄDERNA ÄR REDAN SÅLDA! Lägenheter och övriga miljöer som visas i annonsen är idébilder som kan skilja sig från verkligheten.

TYRESÖ STRAND Bo naturskönt nära skärgården med närhet till bekvämligheter och affärer! FÖRSÄLJNING PÅGÅR! 50% AV BOSTÄDERNA ÄR REDAN SÅLDA! Intresserad av något av projekten? Gör din intresseanmälan på www.boaktivt.se och läs mer om vad vi kan erbjuda dig som senior. Med vänlig hälsning Jens-R. Bjaröy Styrelseordförande


Annons

Hela denna tematidning är en annons från European Media Partner

CONTENT WITH A PURPOSE

Foto: Per-Olof Svensson

7

Foto: Per-Olof Svensson

22 HÄSTPRYLAR – ANALYSSVERIGE.SE

X SNYGGARE RITT Några tips för dig och din häst som garanterat gör er till ett både snyggare och skönare ekipage i sommar. Under Falsterbo Horse Show hittar du flera av prylarna bland utställarna där!

Sitt säkert i sadeln

Pris: 699 kr

Holly ridbyxa från CRW® är sadelskuren med silikon på knä och säte för bästa grepp. Lycra i benslut för bästa komfort.

Hööks

Pris: 649 kr (barn)

Jamilla tävlingskavaj från CRW® i stretchig meshkvalitet. Dragkedja samt knappar fram. Två fickor fram med dragkedja.

Foto: Pressbild/Hööks

Tävlingskavaj med fantastisk rörlighet

Foto: Pressbild/Ryttarkompaniet

Text: Petra Carlsson

Träns med topasfärgade stenar

Träns Chester från FairField® har brett nackstycke med utskuren del med mjuk padding. Svängt fodrat pannband med gnistrande stenar. Pris: 649 kr Hööks

Foto: Pressbild /PS of Sweden

Hööks

HorseLife Leone ridleggings från Källquist. Helskodda med Silicon för bra grepp i sadeln. Finns i svart för barn och dam. Pris: 799 kr

Foto: Barry McCall

Anatomiskt utformat schabrak

Monogram schabrak från PS of Sweden i skimrande, smutsavvisande tyg. Insida i antibakteriellt quick dry-material – nya färger släpps till Falsterbo. Pris: 699 kr PS of Sweden

Bekväma och snygga ridleggings

Pimpa inför tävling

NAF Show Off från NAF Sweden är ett sagolikt ultraviolett schampo som gör din svarta häst svartare, din vita häst vitare – alla blir skinande rena. Pris: 139 kr Ryttarkompaniet

KE Hästsport

Skön kavaj för varma dagar

Horsewares AA Platinum Motionlite sommarkavaj sitter snyggt och finns bl a i den läckra färgen Primatova-plommon. Pris: 1.899 kr Ridersport

ANNONS

Vi hjälper dig hitta den rätta hingsten till ditt sto! Varmt välkomna att kontakta oss för rådgivning. 042-20 70 10, 070 597 63 31 info@gransbostuteri.com | http://gransbostuteri.com

Foto: Karl Andren

699 kr (vuxen)


DIT T LIVSVERK Hus för alla aspekter av dig

Vi realiserar drömmen om ett skräddarsytt hus, byggt efter dina behov och innersta fantasier. Nu lanserar vi en inbunden bok, fylld till brädden av vacker husinspiration. Beställ din bok kostnadsfritt på trivselhus.se/bok


Annons

Hela denna tematidning är en annons från European Media Partner

CONTENT WITH A PURPOSE

Foto: Pixabay

24 KÖPA HÄSTGÅRD – ANALYSSVERIGE.SE

VACCIN MOT KVARKA Foto: Intervacc AB

SNART HÄR

DRÖMMEN OM EN EGEN HÄSTGÅRD Efter att ”alltid ha hållit på med

hästar” blev drömmen om en egen hästgård verklig för Mätta Ljungkvist Sturk. Funktionalitet stod högt på listan. Stall Annelund är en helt nybyggd

gård på den natursköna Bjärehalvön, med närhet till såväl hav och skog som den mäktiga Hallandsåsen. För Mätta Ljungkvist Sturk, som började rida som fyraåring och genom åren sett många stallar, fanns det många tankar om hur hon själv ville ha det den dag hon skulle kunna ha en egen gård. – Det har alltid varit en dröm att ha hästarna hemma. Vi fick möjlighet att köpa mark av mina svärföräldrar och byggde gården själva. Mättas man, Joakim Sturk, driver ett byggföretag och är snickare i grunden, så det är han som har ritat och byggt hästgården som stod färdig 2010. Att ha ett funktionellt och lättarbetat stall var viktigt. – Det är ett ganska tungt fysiskt jobb med hästar. Jag har till exempel inget loft utan stallet är bara på ett plan och öppet upp i nock. Jag ville inte behöva klättra upp och ner på stegar, säger Mätta. En funktionell sadelkammare med kök där det fanns mikrovågsugn och möjlighet att göra en kopp te var en annan viktig aspekt, samt att ha en toalett i stallet. Själva stallgången är stenlagd och

ger ett estetiskt intryck tillsammans med det vitmålade höga taket.

Viktigt att tänka på är att välja en greppvänlig sten, så hästarna inte halkar. – Det kostade ungefär samma peng som att gjuta golv, så vi valde det av estetiska skäl, men det är ganska funktionellt också. Det är lite svårare att sopa men det är sand under så det går att spola av det om det behövs. Att ha gott om plats var en annan viktig aspekt, både vad gäller boxar och förvaringsutrymmen. När Mätta och hennes man byggde hästgården var planen att ha inackorderingar, vilket de haft till helt nyligen. De valde att bygga tio boxar. Det krävs olika tillstånd beroende på hur många boxplatser man har, en gräns går vid tio. – Ska man bygga fler krävs ytterligare tillstånd, förklarar Mätta. Stall Annelunds boxar är på mellan tio och tolv kvadratmeter. – Jag ville ha dem lite större. Hade jag byggt om i dag hade jag kanske byggt alla på tolv eller femton kvadrat. Själva stallbyggnaden i trä byggde Mättas man, men de valde att köpa en ganska enkel inredning från en leverantör. – Hade jag gjort om i dag hade jag murat upp boxarna. Hur man än gör äter hästar på trä. Att mura blir lite dyrare men det hade jag nog lagt pengar på nu. Stall Annelund har genomgått en del förändringar på senare år, då Mätta och hennes man - som blivit med travhästar sedan Mätta gav honom en körlektion på Halmstadtravet i födelsedagspresent - behövt ännu mera plats. Två av boxarna togs bort för att få mer uppställningsplats till

hästarna och för att ge plats åt Joakims sulky. De har också tagit bort mellanväggen mellan två boxar för att de väntar föl, så nu har det dräktiga stoet en jättefölbox på 20 kvadrat. Det verkligt lyxiga med Stall Annelund är ett ridhus i direkt anslutning till stallet. – Det är jätteskönt. Jag behöver aldrig gå ut med hästarna när det blåser på tvären.

”Allting behöver inte vara så exklusivt.” Oavsett om man har möjlighet

att bygga själv eller köper en befintlig hästgård, är det några grundfrågor man bör fundera på när man börjar leta efter den perfekta platsen. Läget, förstås. Vad vill man ha nära till? Stan? Vill man bo i skogen? Vad vill man ha för ridmöjligheter? Tycker man om att rida i skogen varje dag och finns det i så fall bra ridvägar? Eller vill man rida lite ute och lite inne? Ska man bygga ridbana eller har man möjlighet att ha eget ridhus? Finns det annars något i närheten? Kan man rida dit eller behöver man transportera hästen när man ska träna? En annan grundfråga är vad man vill ha för hästhållning. – Har man en avelsinriktning då vill man ha bra mark och mycket mark, så man kan ha hästarna ute på lösdrift. Vill man mer satsa på ridning och tävling,

klarar man sig med mindre mark.

Just marken är en fråga i sig. Själva kvalitén på den. – Jag har väldigt dålig mark – bara lera. Så jag har valt att dränerat upp och göra ordentliga grushagar som kan användas när det regnar väldigt mycket, då hästarna annars sjunker ner i fyra decimeter lera i gräshagarna. Har man en gård med sand i marken, får man en naturligt dränerad mark och slipper det problemet. Att driva hästgård är både kostsamt och arbetsamt. Man måste alltid göra prioriteringar. – I stället för att ha en för ögat snygg inredning i stallet, har vi valt en basinredning, och har i stället kunna lägga pengar på dränering. Allting behöver inte vara så exklusivt. Det finns vissa saker som man bör

lägga pengar på, andra saker som man kanske inte behöver lägga pengar på. Viktigt är att ha bra staket i sina hagar, poängterar Mätta. Kanske man faller för den stora fina hästgården med många byggnader. – Men allt ska ju målas och underhållas, det är mycket fix runt omkring som man kanske inte tänker på när man står inackorderad. Ibland glömmer man kanske bort den biten och bara tänker ”vad skönt det är att ha hästarna hemma”. Så innan du slår till – tänk igenom vad den nya livsstilen innebär. Väg fördelar mot nackdelar! Ibland finns det många fördelar med att stå inackorderad. Text: Petra Carlsson

Jan-Ingmar Flock, VD på Intervacc AB och professor i bakteriologi på Karolinska Institutet.

Kvarka är en mycket smittsam infektion, som ofta påverkar ett helt stall. Smittan överförs både av föremål som en smittad häst kommit i kontakt med och genom personer som hanterar en smittad häst. Hittills har det inte funnits något säkert och effektivt vaccin mot kvarka, men det är något vi inom en relativt snar framtid kommer att få se, menar Jan-Ingmar Flock, VD på Intervacc AB och professor i bakteriologi på Karolinska Institutet. Tillsammans med Bengt Guss, professor i mikrobiologi på Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala, och deras forskarteam har ett nytt vaccin, som ska ges intramuskulärt, tagits fram. Till skillnad från ett konventionellt vaccin, som grundar sig på försvagade bakteriestammar för att skapa skyddande antikroppar, bygger vaccinet på en helt ny metod. – Strangvac är ett vaccin som enbart består av rekombinanta proteiner. Det finns inga levande mikroorganismer med så det har inga som helst säkerhetsproblem och har god effekt, förklarar professor Flock. Efter år av forskning kring bakterien Streptococcus equi, som orsakar kvarka, efter lyckade kliniska prövningar, stabilitetsstudier och säkerhetsstudier återstår nu den storskaliga framställningen som krävs för att kunna lämna in en registreringsansökan, vilket Intervacc räknar med att kunna göra under 2019. Text: Petra Carlsson,

FÖRKYLD? ANALYSSVERIGE.SE Fem tips: Så undviker du sommarförkylningen! Läs mer på analyssverige.se!


Genom hög affärsteknik och ständig omvärldsbevakning ger vi Er de bästa råden och tryggaste lösningarna vid er fastighetsaffär.

ANNONS

Svensktillverkade

Stålhallar Ridhus | Stall | Maskinhall | Industrihall| Idrottshall| Logistikhall

+46 44 33 70 60 | info@temahallen.com | www.temahallen.com Föreningsgatan 18, 288 31 Vinslöv

ANNONS

Fastighetsförmedling och rådgivning inom jord och skog. Vi delar gärna med oss av vår kunskap. Välkommen till Areal.

Areal | Malmö 040-46 67 90


3 Annons

Hela denna tematidning är en annons från European Media Partner

CONTENT WITH A PURPOSE

26 BOENDE – ANALYSSVERIGE.SE

MEST INTRESSANTA KVARTER I SKÅNE Mitt i hjärtat av Malmö Davidshallstorg är ett av Malmös

hetaste lägen. Mitt i city och nära till allt – butiker, antikbodar, krogar, barhäng och tågstationen vid Triangeln. Tidigare låg Kockums mekaniska verkstad och gjuteri på platsen och här arbetade som mest 700 personer. Verksamheten växte och man flyttade så småningom till Västra hamnen, bland annat efter en våldsam eldsvåda. De gamla, utslitna fabrikslokalerna revs och i stället byggdes det i slutet av 1920-talet bostadshus runt det nyanlagda torget i en byggnadsstil som kallas nyklassi-

cism eller Swedish Grace. Under många år låg Davidshallstorg lite i skymundan, men på senare tid har kvarteren runt omkring torget blivit ett av de hetaste områdena i Malmö, inte minst för trendkänsliga hipsters. I torgets ena hörna ligger det gamla polishuset som nu genomgår en rejäl ombyggnad. När arbetet är klart kommer det att ha förvandlats till drygt 120 bostadsrätter. Allt från ettor på 23 kvm till lägenheter upp till 170 kvm. Så mycket som möjligt av husets

karaktär, de tjocka väggarna och den höga takhöjden kommer att bevaras. Däremot kommer den gamla arresten och rastgården att rivas för att lämna plats åt nya byggnader med lägenheter. – Intresset för lägenheterna är mycket stort. Det är inte varje dag som liknande möjligheter kommer ut på marknaden. Gamla polishuset är ju ett av Malmös mest kända hus, men också ett av de vackraste och mest pampiga, säger Emil Nilsson som är projektledare på Riksbyggen med ansvarar för ombyggnaden. Text: Martin Westholm

Gustavslund i Helsingborg växer Gustavspark fram – ett bostadsområde med radhus och villor för barnfamiljen. Kvarteret växer fram i ett grönt och rogivande område i utkanten av Helsingborg, bara en kvart från Helsingborgs Centrum. En perfekt blandning av hästhagar, grönska och en urban och levande storstad med närhet till Köpenhamn, Tyskland och Europa. Designen på hustyperna bygger på smart design och gedigna

material som är anpassade för att passa den runtomliggande miljön och för att vara så underhållsfria som möjligt. Varje hem har praktiska förråd på tomten och parkeringplats för minst en bil direkt utanför dörren. Bakom projektet ligger en tanke

med miljö och hållbarhet i fokus. Därför är alla boenden i områdena svanenmärkta. Sedan 2017 är alla hem från Skanska Nya Hem Svanenmärkta.

brukning, genom extra bra isolering och vitvaror i de allra högsta energiklasserna. Dessutom finns miljösmarta detaljer som både sparar energi och förenklar vardagen: Från ett enkelt system för sophantering till automatisk belysning i alla trapphus. Alla material till bygget av Gustavspark är dessutom noga utvalda för att ha en så låg miljöpåverkan som bara möjligt. Text: Hans-Peter Öhman

Det märks genom en låg energiför-

Foto: Bodil Davidson

Som en naturlig förlängning av

Foto: Skanska

Perfekta radhus för den lilla familjen

Arkitektritat av Thomas Sandell Det är ingen tillfällighet att

Österlen kallas för ”lilla Provence”. Det gamla fiskeläget, där Fritiof Nilsson Piraten bodde, ligger där Österlen är som allra vackrast, mitt mellan Brösarps backar och Stenshuvud, med en vidunderlig utsikt över Hanöbukten och omgivande äppelodlingar. Här, ett par hundra meter från havet och den levande fiskehamnen har Fredrik Månsson utvecklat Wiklands backe, ett boende med villor ritade av Thomas Sandell, en av Sveriges främsta arkitekter och formgivare med en

rad internationella samarbeten bakom sig. Sammanlagt är det elva tomter, varav merparten redan är sålda och där man kan välja mellan fem olika hustyper, om man inte vill väljer att bygga något på egen hand. Det har varit viktigt för arkitekterna att skapa någonting som smälter in i den gamla miljön. Därför har man tagit stor hänsyn till den omgivande bebyggelsen för att bevara känslan av ett gammalt fiskeläger. Resultatet blir att skapa någonting nytt – som harmonierar med

den omgivande miljön samtidigt som det har sitt alldeles egna särpräglade uttryck. Det har varit att ett hus ”känns”

bra och inte bara ”ser” bra ut. Därför har man lagt ner mycket arbete för att bygga så miljövänligt som möjligt. Det gäller allt från material till konstruktion, men också att uppvärmningen sker med värmepumpar som tar tillvara på värmen från luften, vilket ger en mycket låg energiförbrukning. Text: Martin Westholm


Bring your kids

Cykla, promenera, jogga eller åka skidor. Thule hjälper dig som förälder att leva ett aktivt liv året om tillsammans med dina barn. Vi har ett brett urval produkter som ni kan använda när ni utforskar världen tillsammans både i stan och ute i naturen. Just nu får du ett tillbehörspaket på köpet när du köper en valfri Thule Chariot Sport, Thule Chariot Cross eller Thule Urban Glide 2. Läs mer om erbjudandet på www.thulestore.se.

Tillbehörspaket på köpet!

Thule Store Trelleborgsvägen 14, Malmö Tel. 040-635 90 50 www.thulestore.se


Få e n f lygande sta r t på d in bo s tads kar r i ä r Omsorgsfullt utformade planlösningar, generösa ljusinsläpp och rymliga balkonger. I Brf Startfältets kvadratsmarta bostäder skapar du enkelt ditt eget drömhem. Inflyttning våren 2019! Välkomna på öppen visning! Måndag 2/7 kl 17–19 Söndag 8/7 kl 13–15 Måndag 16/7 kl 17–19 Carl Flormansgatan 17, Bulltofta Frilufttsstad i Malmö.

Prisexempel: 1:a fr. 805.000:-, avgift fr. 2.187:-/mån. 2:a fr. 1.160.000:-, avgift fr. 3.300:-/mån. Maria Dahl, 0708-17 58 96 maria.dahl@vaningen.se Läs mer på brf-startfältet.se

Analys Falsterbo Horse Show #4  

Distributed with Sydsvenskan 6th of July 2018

Analys Falsterbo Horse Show #4  

Distributed with Sydsvenskan 6th of July 2018