Page 12

Annonse

Hele dette bilaget er en annonse fra European Media Partner

12 MULIGHETER – ANALYSESAMFUNN.NO

BRUKER PLANTER TIL Å LAGE PLASTFLASKER Plastikk er både en forutsetning for holdbarheten til mat og drikke og en stor miljøutfordring for samfunnet. Selv om over 90 prosent av plastflaskene i Norge gjenvinnes ønsker nå Coca-Cola Norge å ytterligere redusere sitt miljøavtrykk.

hverdagen. – Plast er et fantastisk materiale med utrolig mange bruksområder. For mat- og drikkeprodusenter er plast viktig fordi det er et lett materiale som gjør det mulig å lage god og trygg emballasje som enkelt kan frakte varene ut til forbrukerne. Samtidig er det viktig for oss å redusere utslippene fra emballasjen vår. Derfor satser vi på resirkulert- og biobasert plast, for å på sikt redusere bruken av nytt, fossilt materiale, sier Mette Vinther Talberg, kommunikasjonssjef i Coca-Cola Norge.

Den nye flasketypen Plantbottle™ består av 25 prosent resirkulert plastmateriale, opp mot 22,5 prosent biomateriale (plantebasert plast) og kun 52,5 prosent ny plast.

”Vi er det eneste landet i Coca-Colasystemet som har bioplast på alle produkter som er lokalt produsert.” – I Norge har vi jobbet mye med miljøvennlig emballasje, og vi er det eneste landet i Coca-Cola-systemet som har bioplast på alle produkter som er lokalt produsert, sier Stein Rømmerud, administrerende direktør i Coca Cola Norge.

Coca-Cola har lange tradisjoner

i Norge og mye har skjedd med flaskene siden den første brusen ble produsert i Oslo i 1938. Selskapet har i dag produksjon i Lørenskog, Fyresdal og Tromsø av brus og vann. Nærheten til markedet gir selskapet en unik mulighet til å redusere miljøavtrykket. – Å være så tett på markedene som mulig er det beste både for lønnsomheten og for miljøet, derfor er det viktig for oss å produsere så mye som mulig lokalt, sier Rømmerud. Nå gjør selskapet produksjonen mer bærekraftig med bruk av plastmaterialer utvunnet fra sukkerrør.

Den vanligste formen for plast i

plastflasker (PET) er laget av petroleum og annet fossilt brensel. Nå har selskapet funnet en måte å lage monoetylenglykol (MEG), en viktig ingrediens i PET-plasten, fra et stoff som utvinnes fra sukkerrør. – Akkurat nå utgjør MEG 30 prosent av den totale sammensetningen av PET-plasten i flaskene. De resterende 70 prosent kommer fra renset terefthalsyre (PTA). En forskergruppe jobber nå med å finne en måte å gjøre dette på også fra planter., sier han. Plast er uunnværlig for vårt mo-

derne levesett og mange tenker ikke over hvor viktig plast er i

Selv om Norge er første land der alle lokalt produserte drikker er PlantBottle™ flasker, er flasketypen også tatt i bruk i andre markeder etter at den ble lansert av Coca-Cola i 2009. I løpet av to år resulterte den nye flasken i en reduksjon av klimagassutslipp som tilsvarte ca. 100.000 tonn. Den miljøvennlige emballasjen har fått global anerkjennelse og selskapet jobber nå videre sammen med ledende eksperter for å redusere klimapåvirkning fra emballasje og PET-plastflasker.  Tekst: Ole Peter Galaasen

VIL DU LESE MERE? ANALYSESAMFUNN.NO Besøk analysesamfunn.no

OVER 100 ÅR MED SJØMAT I VERDENSKLASSE

Brødrene Berggren ble stiftet i 1911 og er en av landets eldste fiskeforretninger. I dag jobber 25 fiskere og 40 medarbeidere med mottak av cirka 500 tonn sjømat i året fra hovedkontoret i Sandefjord. – Bakgrunnen for suksessen er et gjennomgående pågangsmot, mye arbeid over lang tid og fokus på kvalitet. All fisken er håndskåret og vi bestreber alltid å yte god service til kunder og partnere. Fiskematen og den røkte fisken er laget på tradisjonelt og håndverksmessig vis, uten kunstige tilsetningsstoffer. Til sammen gjør dette at alle er stolte av jobben, sier André Berggren, femte generasjon i familiebedriften. Selskapet har alltid satset på lokale kortreiste råvarer sammen med sesongvare fra andre kyststrekninger. – Det gode samarbeidet med de lokale fiskerne er inspirerende, og gir oss en unik nærhet til råvarene. Å være i tett dialog med fiskerne fører til at vi til enhver tid har varene markedet etterspør. Vår ambisjon er å bevare dem tradisjonelle driften og bidra til en livskraftig lokal fiskerinæring, sier han. ANNONSE

Mer effektiv produksjon Bedre ergonomi Nimo-KG er en av Europas ledende leverandører av utstyr for løfting og tømming av alle typer containere. Siden 1958 har vi fokusert på skreddersydde løsninger tilpasset kundes ønsker og forutsetninger. Vi tilbyr også transportvogner og storbeholdere i rustfritt stål og plast. Kjøtt Meieri Kjøpe, leie eller leasing – vi tilbyr ulike typer finansiering.

Frukt og grønt Fisk +46 418 446 440

Bakeri Verksted

info@nimo-kg.se

www.nimo-kg.se

Analyse Næringsmiddel #1  
Analyse Næringsmiddel #1  

Distributed with Dagens Næringsliv June 27, 2017