Page 1

ANNONCE

DENNE UDGIVELSE ER ET INDSTIK FRA EUROPEAN MEDIA PARTNER

ANNONCE

ANALYSE HELSE

CONTENT WITH A PURPOSE

APRIL 2018 NR. 4

MED FOKUS PÅ ASTMA OG ALLERGI, FOLKE- OG BØRNESUNDHED

ANALYSEHELSE.DK

Arne Astrup – Professor

FOLKESUNDHED

Ifølge overlæge, professor, dr.med. og institutleder for Institut for Idræt og Ernæring ved Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet, Arne Astrup, står kost- og ernæringsforskningen over for et afgørende nybrud. Hvor videnskaben før har troet, at alle skulle gøre det samme for at tabe sig, er erkendelsen nu den, at det, der virker for den ene, ikke nødvendigvis virker for den anden. – Mennesker er forskellige. Det gælder både genetisk og i forhold til vores adfærd. Og fordi vi er forskellige, reagerer vi forskelligt på medicin, kost og motion. Det er det nye, der er kommet ind i det. Vi er blevet meget bedre til at forstå, hvordan medicin og kost virker på folk, siger Arne Astrup. Han peger på kræftbehandling som et område, hvor lægerne allerede arbejder ud fra idéen om at målrette behandlingen til den enkelte patient. Det, der på fagsprog kaldes precision medicine. Læs mere på side 36

Læs flere reportager på analysehelse.dk BØRNESUNDHED

ELLEN TRANE NØRBY SUNDHEDSMINISTER

”Det blev klart, at nogle af regionerne på ingen måde løfter opgaven godt nok”

Overvægt er en pest og børnene er i smittefare Over halvdelen af danskerne er overvægtige. Helt præcist drejer det sig om 51 procent af befolkningen, som ifølge Sundhedsstyrelsens rapport fra marts 2018 ”Danskernes sundhed” har et BMI på over 25 (moderat til svær overvægt). Siden 2010 har viseren på danskernes badevægt bevæget sig i den forkerte retning, og det har skabt panderynker i sundhedskredse, der frygter en eksplosion i overvægtsrelaterede sygdomme. Rygmarvsreaktionen på det problem har de seneste mange år været mere motion og færre kalorier, men ifølge overlæge og forskningslektor Jens-Christian Holm fra Holbæk Sygehus, er det kun med til at forstærke problemet. Overvægt er nemlig ikke et bare et livsstilsproblem.  Læs mere på side 58

Læs mere på side 12 Medfølger som bilag i Jyllands-Posten april 2018

ASTMA OG ALLERGI

Undgå allergifremkaldende plejeprodukter 

Læs mere på side 20

FOLKESUNDHED

BØRNESUNDHED

Transporten kan ændre dit liv Overvægt og mangel på motion er medvirkende årsager til, at flere danskere rammes af livsstilssygdomme som diabetes type 2 og forhøjet blodtryk. Nye undersøgelser viser, at cykler man til arbejde, kan man give sygdommene baghjul. 

Læs mere på side 34

Danske børn er moto­ risk underudviklede 

Læs mere på side 56 ANNONCE


Annonce

2

Denne udgivelse er et indstik fra European Media Partner

CONTENT WITH A PURPOSE

LEDER – ANALYSEHELSE.DK

ANALYSE HELSE European Media Partner præsenterer denne cross media-kampagne Analyse Helse med fokus på astma og allergi, folke- og børnesundhed. Kampagnen indeholder reportager om hudpleje, forebyggelse, miljømærkning, hypnose, diabetes, overvægt, sundhed, fertilitetsbehandling, børns udvikling og meget mere. Astma og allergi

I denne cross media-kampagne er der fokus på hvordan et bedre indeklima kan have en forebyggende effekt på astmatikere og allergiramte danskere. Desuden taler vi om sundhedsteknologi og udviklingen deraf. Hvordan beskytter den almene dansker sig imod astmatiske anfald og allergiske reaktioner? Hvilke forholdsregler kan man tage og hvilke følgesygdomme kan forekomme? Folkesundhed

Vi lever i en tid, hvor der er meget fokus på den sunde

PROFILER I DENNE PUBLIKATION Thorkil Kjær Direktør Astma-Allergi Danmark

livsstil. Dog viser en ny database, som Statens Institut for Folkesundhed har udarbejdet for Sundhedsstyrelsen, at danskerne er blevet mere overvægtige og mere stressede, de sover dårligere om natten og spiser mere usundt. Dette indikerer at stadig mange danskere har brug for information. Du kan bl.a. læse profilinterviewet med Arne Astrup, som fortæller hvad han mener er nøglen til vægttab.

Ellen Trane Nørby Sundhedsminister

Anne Brandt Direktør Lungeforeningen

I de senere år har antallet af fødsler ligget nogenlunde stabilt, men nu er der så småt begyndt at ske en stigning igen. I denne kampagne kan du bl.a. læse profilinterviewet med overlæge Jens Christian Holm om hvordan vi skal håndtere den stigende tendens til børns overvægt.

Søren Houman Formand Børnelungefonden

Rigtig god fornøjelse med kampagnen! / Redaktionen

DIGITALT INDHOLD POPULÆRE ARTIKLER PÅ ANALYSEHELSE.DK

@europeanmediapartnerdanmark

Et høretab forringer livskvaliteten for mange seniorer. Men for dem, der får gjort noget ved problemet, er der god hjælp at hente med et høreapparat.

Foto: PR-foto

Foto: PR-foto

Børn er særligt sårbare over for dårligt indeklima, men hvordan står det egentlig til med indeklimaet i de yngste familiemedlemmers egne gemakker i boligen – selve børneværelserne?

”Vores sundhedsudgifter vokser; hospitalerne vokser, og alligevel vokser antallet af danskere med ondt i sundheden. Flere og flere får kroniske lidelser, antallet af overvægtige stiger, og fremskrivninger inden for sundhedsøkonomien er skræmmende. Hvor skal pengene komme fra?” – Mia Damhus, ernæringsterapeut Følg os digitalt:

Tag ejerskab for dit høretab

Foto: Fotolia

Indeklimaet på børneværelser skal under lup

Vi anbefaler dig at læse de tre profilinterviews med henholdsvis Ellen Trane Nørby, Arne Astrup og Jens Christian Holm. De kommer alle tre ind på emnet sundhed og på hvad vi kan gøre for at forbedre dette i fremtiden. Rigtig god læselyst!

14 Ekspertpanel om astma og allergi 20 Plejeprodukter 32 Fremskridt i diabetesbehandlingen 34 Transporten kan ændre dit liv

EKSKLUSIVT FOR WEB

DIGITAL KRONIKØR

Kære læser!

UDVALGT INDHOLD

Børnesundhed

ANALYSEHELSE.DK

REDAKTIONEN ANBEFALER

Gå ikke glip af videoer og flere billeder på kampagnesiden.

På kampagnesiden findes der dybdegående analyser og længere artikler og interviews.

40 Alarm under huden 50 Fertilitetsbehandling 60 Skærmbrug truer børns udvikling 62 Kemi i fødevarer

ANALYSE HELSE

Campaign Managers: Jakob Engelhardt, Lasse Bentzen jakob.engelhardt@europeanmediapartner.com lasse.bentzen@europeanmediapartner.com Managing Director: Johan Sollevi Business Developer: Irian Rajic Chief Content Officer: Mats Gylldorff Assistant Editor: Mette Bisgaard Head of Production: Katrine Hau Oppenlænder Layout: Katrine Hau Oppenlænder Mette Bisgaard Tekst: Pia Bundgaard Hansen, Frank Ulstrup, Tobias Petersen, Peter Klar, Torben Thornæs Andersen, Daniel Hedelund Cover photo: Flemming Leitorp Distribution: Jyllands-Posten European Media Partner tager forbehold for evt. trykfejl og farveafvigelser.

CONTENT WITH A PURPOSE

analysehelse.dk

Giv avisen videre!

European Media Partner Danmark ApS Amagertorv 11, 1160 København K. Email: dk@europeanmediapartner.com www.europeanmediapartner.com European Media Partner er specialiseret i content marketing. Vi hjælper virksomheder med at nå en præcis målgruppe gennem emnespecifikke aviser, magasiner og kampagnesites. Vi distribuerer relevant information med tankevækkende og aktuelle emner i fokus, og vi skaber og tilbyder den rette medieeksponering for vores kunder. European Media Partner Danmark er en del af EMP International. ANNONCE

LAD IKKE FORÅRET LUKKE DIG INDE. BEFRI DINE ØJNE FOR SYMPTOMER PÅ ALLERGI. Lecrolyn sine (natriumcromoglicat) er øjendråber uden konserveringsmiddel ved allergi. Perfekt til dig, der har kontaktlinser, eller dig der bare ikke vil have konserveringsmidler i øjnene. Fås uden recept på apoteket.

ØJENDRÅBER UDEN KONSERVERINGSMIDDEL VED ALLERGI.

PP-LECROL-DK-0006 / MARTS 2018

Mere information på indlægssedlen.

LIDER DU AF ALLERGI I ØJNENE?

LÆS MERE OM LECROLYN SINE PÅ WWW.ALLERGIHJÆLP.DK! Santen Danmark, Tlf. 39 90 84 90 Repræsentationskontor af SantenPharma AB

BEFRI DINE ØJNE FOR SYMPTOMER PÅ ALLERGI.

Produktinformation: Lecrolyn sine 40 mg/ml (natriumcromoglicat) øjendråber, opløsning. Lecrolyn sine indeholder et stof (antihistamin), der lindrer symptomer på overfølsomhed (allergi) i øjnene. De kan bruge Lecrolyn sine øjendråber til behandling af allergisk øjenbetændelse. Den normale dosis for voksne og børn er: 1-2 dråber i hvert øje 2 gange daglig. Hvis De bruger mere end ét øjenpræparat, så vent mindst 5 minutter mellem drypning med Lecrolyn sine og det andet præparat. Bivirkninger: Almindelige: Forbigående svien, lokalirritation i øjet. Hyppigheden er ikke kendt: Overfølsomhedsreaktioner. Inddrypning af Lecrolyn sine kan ligesom andre øjendråber medføre lokalirritation og sløret syn, der forbigående kan påvirke evnen til at føre motorkøretøj og betjene maskiner. Pakning med 1 x 5 ml. eller 1 x 10 ml, dråbeflaske. Lecrolyn sine fås uden recept og er et håndkøbslægemiddel uden konserveringsmiddel. Læs indlægsseddel inden brug. www.indlaegssedler.dk. Santen Danmark, repræsentationskontor af SantenPharma AB, Strandvejen 343, 2930 Klampenborg, info.dk@santen.com.


TAG DERMACARE FOR GODE VARER

D E H Y N

EN BEKYMRING MINDRE

Det er ikke hele Änglamark sortimentet, der føres i alle butikker.

Alle hudtyper er forskellige. Derfor dækker Änglamark DERMACARE hele familiens behov for ekstra pleje, blandt andet ved, at fedtprocenterne i cremerne varierer. DERMACARE serien er ligeledes vokset og indeholder nu Exavena med havrekim, der er velegnet til meget tør, sart og irriteret hud. Alle produkter er fri for overflødige kemikalier og hormonforstyrrende stoffer. Så du kan beskytte og genopbygge huden med god samvittighed. Læs mere på anglamark.dk hvis du (er) tør.


Annonce

CONTENT WITH A PURPOSE

KRONIK ASTMA & ALLERGI – ANALYSEHELSE.DK

Foto: PR-foto

4

Denne udgivelse er et indstik fra European Media Partner

“Astma og allergi er folkesygdomme, som berører os alle på forskellig vis.”

Astma og allergi berører os alle – men nogle mere end andre Astma og allergi rammer rigtig

mange mennesker: En kvinde bliver undersøgt for astma efter adskillige år med åndenød og besværet vejrtrækning. En ung mand er stærkt plaget af sin høfeber og må melde sig syg fra skole eller arbejde i flere dage. Et børnehavebarn døjer med daglig kløe fra børneeksem og er også allergisk over for jordnødder. Og en god kollega har hudallergi over for parfume. Astma og allergi er med andre ord folkesygdomme, som berører os alle på forskellig vis. Alene astma er en udfordring for omkring 300.000 voksne og otte til ti procent af alle

skolebørn og deres familier. 30 procent af alle småbørn har astmatisk bronkitis, som for en dels vedkommende forsvinder i barneårene og hos andre fortsætter som astma. Høfeber rammer over én mio., og hudallergi rammer ti procent af den danske befolkning. Sådan kunne man blive ved. I Astma-Allergi Danmark arbejder vi for at hjælpe alle mennesker berørt af allergi, høfeber, astma og eksem. Vi rådgiver årligt mange tusinde danskere i, hvordan de kan få en bedre hverdag med astma og allergi. Mennesker med astma kan eksempelvis have meget alvorlige

symptomer. For astma er en kronisk sygdom, som skal behandles livet igennem, og det er en udfordring for mange mennesker. Her spiller indeklimaet også en rolle, som kan være vanskelig at håndtere. Alle kan udvikle allergi på huden bl.a. afhængig af hvor meget den enkelte udsættes for allergifremkaldende stoffer. F.eks. har det stor betydning for den enkeltes sundhed at vælge plejeprodukter uden kendte allergifremkaldende stoffer. Her er allergimærket Den Blå Krans et godt og trygt valg, hvis man ikke tåler parfume eller vil forebygge hudallergi hos sig selv og sine nær-

meste. Det skyldes, at alle indholdsstoffer i produkter med allergimærket Den Blå Krans er vurderet og er garanteret parfumefri. Samtidig er det forskelligt, hvordan astma og allergi indvirker på livskvaliteten. Mennesker med en livstruende allergi, f.eks. over for visse fødevarer, er stærkt begrænset i deres livsudfoldelse. Her oplever Astma-Allergi Danmark, at det kan være svært for disse mennesker at rejse og spise ude, fordi det er så fatalt, hvis en restaurant ved en fejl serverer det, de ikke tåler. I værste fald kan det udløse en livstruende allergisk reaktion.

Derfor arbejder foreningen hver eneste dag for at hjælpe danskerne med at forebygge astma og allergi, og forbedre vilkårene for dem, som allerede er ramt. Et arbejde, der kun kan lade sig gøre med opbakning fra befolkningen. Thorkil Kjær, direktør Astma-Allergi Danmark

ANNONCE

KOMPLET KROPSPLEJESERIE MED MINIMAL KEMI 0% PARFUME Såvel bodylotion, body & face moisturizer som håndcreme er mærket med Astma-allergi Danmarks Blå Krans, hvilket er din garanti for, at du trygt kan bruge Sanex Zero % til hele familien uden at bekymre dig om allergener. Sanex Zero % er dermatologisk testet.

0% FARVE

0% PARABENER


0%

PARFUME FARVESTOFFER


Annonce

CONTENT WITH A PURPOSE

ASTMA & ALLERGI – ANALYSEHELSE.DK

14 BUD DER GØR HVERDAGEN LETTERE

Rigtig mange danskere har allergi, astma eller følsomme luftveje, som kan gøre hverdagen til en udfordring. Her er bud på en stribe produkter, som er gode at have ved hånden. Tekst: Pia Bundgaard Hansen

ZERO % bodylotion fra Sanex til sensitiv hud

Poll-tex net i vinduet er ideelt for pollenallergikere

En mild og fugtgivende bodylotion helt fri for parfume, parabener og farvestoffer. Find den i dagligvarehandlen ved siden af de andre produkter i ZERO %-serien.

Poll-tex net stopper 97 procent birkepollen, 100 procent græspollen samt små pollen i at trænge ind gennem vinduet. Poll-tex nettet kan fås på faste rammer og som rullegardin.

Vejledende pris 39,95 kr. for 250 ml.

Allergivenlige håndklæder i Hamp-frotté Luksushåndklæder fra Hemp Copenhagen Co. i flere størrelser. Lækker, sugende frotté i 100 procent hamp; naturligt, antibakterielt, allergivenligt og slidstærkt. Gæstehåndklæde (37x62 cm) Vejledende pris 175 kr. 2-pak: 300 kr. www.hemp-copenhagen.dk

Planter giver godt indeklima Svigermors skarpe tunge (Sansevieria trifasciata) bliver også kaldt en soveværelses-­ plante, fordi den ændrer kuldioxid til ilt om natten.

Foto: PR-foto

Foto: PR-foto

Foto: PR-foto

Kontakt www.sega.dk for pris.

Undgå forurening fra bilen

Få luften renset

Støv og svamp kan gøre bilens klimaanlæg til bakteriebombe. Sørg for minimum en gang om året at få tjekket bilens ventilationsog klimaanlæg.

Træk vejret lettere og sov bedre med luftrenseren Oxygen EAP450. PureSource™. Anbefalet af det svenske Astma- og Allergi Forbund.

Kontakt dit lokale autoværksted for et tilbud.

Vejledende pris 3.999 kr.

Foto: Fotolia

Foto: PR-foto

www.electrolux.dk

Find den hos dit lokale plantecenter.

Foto: Fotolia

6

Denne udgivelse er et indstik fra European Media Partner

ANNONCE


Annonce

Denne udgivelse er et indstik fra European Media Partner

CONTENT WITH A PURPOSE

7

ANALYSEHELSE.DK – ASTMA & ALLERGI

Dansk opfindelse renser luftvejene med salt

Sukker til hele kroppen

Økologisk sugar scrub til hele kroppen, eksfolierer og blødgør, samt modvirker indgroede hår. HEVI Bodysugaring, der er godkendt af Astma-Allergi Danmark, bruger udelukkende økologiske råvarer.

Mere end 25.000 danskere bruger BREATHOX® til at lindre luftvejsinfektioner og forbedre vejrtrækningen. Den medicinfrie inhalator afhjælper ophobning af slim og irritation i luftvejene via saltpartikler af farmaceutisk kvalitet.

Vejledende pris 219 kr.

Vejledende pris 119,95 kr.

www.HEVI-sugaring.dk

Vejledende udsalgspris 149 kr. for 200 ml.

Tøjvask uden parfume

Allergibetræk fra AllergyControl, der beskytter mod husstøvmider, fås til madrasser, puder og dyner. Leveres i lækker bomuld med høj komfort og kvalitet med 60 dages fuld tilfredshedsgaranti.

Irmas tusindfryd kulørt vask er kåret som testvinder af forbrugerrådet Tænk. Irmas tusindfryd er uden parfume og farve, naturligvis, og er både astma-allergimærket og svanemærket.

Priser fra 249 kr.

Vejledende pris 79 kr.

www.jepsenhealthcare.dk

Intimpleje uden parfume og farve Intimsæbe fra Abena. Særlig mild og irritationsfri, bevarer den naturlige fugtbalance i det intime område. pH 3,5 er reguleret med mælkesyre, der er ekstra hudvenlig.

FLO næseskyl er en naturlig næse- og bihuleskyller uden konserveringsmidler, der må anvendes dagligt. Produktet anvendes til lindring og forebyggelse af tilstoppet næse.

iRobot Braava Jet 240 – en af de hidtil bedste rengøringsrobotter vi har set. Den kompakte gulvvasker kan både feje, moppe og vaske, og kommer let omkring. 1.449,00 kr. www.roboteksperten.dk

E

Foto: PR-foto

Foto: PR-foto

T

S

Automatisk gulvvask

www.pharmavest.dk

www.dengodepleje.dk EM ÆRK

Skyl næsen skånsomt

Vejledende pris 99,95 kr. for startersæt med 12 stk. refill.

Vejledende pris 71 kr. for 500 ml.

N VA

www.irma.dk

Foto: PR-foto

Foto: PR-foto

www.cool-kidz.dk

Foto: PR-foto

Bomuldsblød Shampoo er det naturlige valg til barnets første shampoo. Badeoplevelsen føles lækker og bomuldsblød samt efterlader håret skinnende og rent. Produktet er allergicertificeret af AllergyCertified.

Beskyt dig mod husstøvmider

Foto: RobotEksperten.dk

Bomuldsblød Shampoo 100 procent danskproduceret

Foto: PR-foto

Foto: PR-foto

www.breathox.dk

ANNONCE

Fakta om astma og allergi

Blandt voksne har ca. 1-2% fødevareallergi. Derudover reagerer omkring 5% af alle voksne på mad i forbindelse med pollenallergi – de såkaldte krydsreaktioner. F.eks. får mange med birkepollenallergi symptomer, når de spiser bestemte nødder, frugter eller grøntsager. Krydsreaktioner er den mest almindelige form for fødevareallergi hos større børn og voksne.

Vidste du at... Antallet af astmaramte danskere er fra 2011 til 2016 steget fra 385.650 til 427.050 mennesker. Dette er en stigning på 41.400 mennesker på 5 år.

Mange børn vokser fra fødevareallergien. F.eks. kan 9 ud af 10 småbørn med mælkeallergi tåle mælk efter 3-årsalderen, mens over halvdelen af børn med allergi over for æg vokser fra allergien, inden de fylder 5 år. Hvis man derimod bliver overfølsom over for jordnødder eller fisk, varer overfølsomheden oftere resten af livet.

Mellem 250.000 og 300.000 voksne dansker har diagnosen astma.

Kilde: astma-allergi.dk, sundhedsdatastyrelsen

Ca. hvert 3. barn med astmatisk bronkitis får senere stillet diagnosen astma. I alt har 7-10% af skolebørn i Danmark astma. 80% af børnene debuterer før 5-årsalderen.

70% af dem, der har astma, har også allergi, der kan udløse eller forværre symptomerne.


Annonce

CONTENT WITH A PURPOSE

Foto: Fotolia

ASTMA & ALLERGI – ANALYSEHELSE.DK

Foto: Fotolia

8

Denne udgivelse er et indstik fra European Media Partner

ET SUNDT INDEKLIMA FORBEDRER EFFEKTIVITETEN Et sundt indeklima påvirker ikke bare vores helbred; det skærper også effektiviteten. Forsøg viser, at tør luft og dårligt indeklima kan svække vores immunforsvar. Vi bruger det meste af vores liv in-

denfor – faktisk er vi inden døre 90 procent af livet. Så vores evne til at lære, være effektive og trives hænger sammen med et godt indeklima, som har stor betydning for vores helbred. Real Dania lavede en undersøgelse, som viste, at der er en klar sammenhæng mellem det fysiske indeklima og symptomer på en række sygdomme. Særligt er astma og allergi ved at udvikle sig til en folkesygdom. I dag har ét ud af tre børn astma og allergi, og disse lidelser er blandt de hyppigste fraværsårsager i skolen. Mange bygninger er opført inden BR95, hvor der ikke var krav om, at der skulle installeres ventilation, og ingen skænkede udfordringer med tør luft en tanke. Hvis luften ikke er fugtig nok, giver det nogle udfordringer for effektiviteten og velværet hos personerne, som opholder sig i

bygningerne. Den rigtige luftfugtighed samt god ventilation i bygninger kan nedsætte mængden af allergener. Men undersøgelser viser, at luften er for tør i knap halvdelen af den normale arbejdstid. Har man astma, allergi eller følsom-

me luftveje er man ekstra udsat for luftvejsinfektioner og dermed astmaanfald. Hvis indeklimaet ikke er optimalt, kan den enkelte opleve alt fra ”tungt hoved”, irritation, allergi, astma til hjerte-, lunge- og cancer-sygdomme. Det gælder for alle og ikke blot astmatikere og allergikere. Men hvad er det så, man skal have fokus på, når man taler om dårligt indeklima? For nogen handler det om, at der kan være meget støj i eksempelvis åbne storrumskontorer, andre sidder og kæmper med varmen fra solen, der skinner ind gennem de store glaspartier allerede fra morgenkaffen. Mens andre taler om afgasning fra de nye kontormøbler eller en følelse af, at luften er dårlig. Nogle af tingene kan man mærke direkte, mens andre må man måle sig frem til.

Går man helt tæt på luftkvaliteten og

måler på den, kan man se, at der er nogle udfordringer for både helbredet og effektiviteten, hvis luftfugtigheden ikke er korrekt i rummet. Vores næseslimhinder opfanger luftbårne urenheder, og transporterer dem til halsen, hvor de til sidst ender i fordøjelsessystemet for at blive nedbrudt. Denne proces er vores første værn mod luftbårne bakterier, så en svækkelse af processen gør os mere modtagelige for sygdomme. Undersøgelser har vist, at ved lav luftfugtighed, bliver rensningsprocessen af urenhederne (mukociliære rensning) langsommere. Det sker, fordi der opstår et fugtighedstab fra slimhinderne, hvilket svækker vores immunforsvar. Den unikke undersøgelse er foretaget af G. Ewert, som undersøgte personer, der ikke blev forhåndsudtaget ud fra alder eller lægejournal. Hvis luften bliver for tør enten hjemme eller på arbejdspladsen, er spredning af luftbårne vira blot en af generne. Andre personer vil opleve hovedpine, udtørring af hud og øjne

samt statisk elektricitet. Hvis man opholder sig i en bygning med tør luft, kan man tilføre vand til indeklimaet via et befugtningsanlæg. Mængden af vand bliver styret, så indeklimaet bliver optimalt, og man derved sænker risikoen for generne. Det er en udbredt misforståelse, at

fugtig luft er skadeligt for et gode indeklima, og som førnævnte undersøgelse viser, skal der være fugt i luften. Den optimale luftfugtighed for mennesker og maskiner er 45-55 procent, og ofte er der en indendørs luftfugtighed på under 30 procent. Især om vinteren er luftfugtigheden lav. Der er heller ingen grund til at frygte mug og svamp, når man tilfører vand til luften. Mug og svamp opstår først, når luftfugtigheden er over 80 procent. Et befugtningsanlæg behøver heller ikke være et besværligt indkøb til arbejdspladsen, da det typisk tilføjes som en del af det eksisterende ventilationsanlæg. Befugtning af luften behøver heller ikke være en dyr løsning, fordi man kan nedsætte luftskiftet ved også at bruge befugtning som

kølemetode. På den måde er det kun en lille mængde luft, som skal befugtes. Så tag temperaturen på indeklimaet, og gør op med den tørre luft, der ikke blot sænker effektiviteten, men skader helbredet. Tekst: Pia Bundgaard Hansen

FAKTA En række undersøgelser af skolernes indeklima foretaget af DTU og Alexandra Instituttet viser bl.a., at 91 procent af klasselokalerne i løbet af en skoledag overskred grænseværdierne, og at klasselokalerne i gennemsnit har CO2-niveauer højere, end myndighederne anbefaler i 47 procent af brugstiden. Kilde: www.realdania.dk

INVESTERING I INDEKLIMAET BETALER SIG Vi taler om indeklimaet i disse miljøtider, men at trække gardinerne fra og åbne vinduerne er ikke nok, hvis man vil have det gode indeklima op fra papiret og ud i virkeligheden. Læs hele artiklen på analysehelse.dk ANNONCE

I 1930’erne sagde Dr. Edward Bach: Blomstermedicin er fremtidens medicin. Føler du dig stresset, overvældet af ansvar, modløs, sorgfuld, usikker, har svært ved at vænne dig til forandringer eller sætte grænser……… Se mere på www.bachblomsten.dk eller ring 4045 3965


ANNONCE – SPONSORERET INDHOLD

Befugtning og sundt indeklima hos børn i daginstitution Hos daginstitutionen Hyldehaven mærker både børn og ansatte den gode effekt af det ideelle indeklima med den rette luftfugtighed. Derfor har de i 25 år haft luftbefugtning i institutionen.

Daginstitutionen Hyldehaven i Aalborg er en integreret institution (vuggestue og børnehave) med plads til 22 børn. Hyldehaven er p.t. Danmarks eneste institution indrettet specielt til børn med astma, eksem eller allergi. Institutionen er meget allergivenlig, og det betyder blandt andet, at der er et godt indeklima, hvor der er styr på luftfugtigheden af hensyn til børnenes helbred.

indeklimaet i Hyldehaven, samt den måde, børnene sikres døgnet rundt med den rigtige pasning af medicinen.” Dette genkender pædagogerne fra hverdagen, hvor de oplever, at især astmabørn oplever bedring i helbredet, efter de er kommet i Hyldehaven. Flere bliver endda symptomfrie efter at have gået i daginstitutionen.

Specialister i det gode indeklima for børnene

Indeklimaet har en sund indvirkning på sygefraværet

Alle aspekter af daginstitutionen er gennemtænkt lige fra byggematerialer, inventar og indretning til det allergivenlige græs som dækker udendørsarealerne, omfattende rengøringsrutiner og kostplaner. Pædagogerne i Hyldehaven har specialiseret sig i at give børnene i daginstitutionen de bedste helbredsmæssige betingelser. De ved også, at det ikke er ligegyldigt, om luftfugtigheden er høj eller lav i forhold til indeklimaet.

Institutionens daglige leder Lena Lyng har sammenlignet personalets sygefravær med kommunens øvrige institutioner, og hun er ikke i tvivl om, at indeklimaet også har en positiv betydning på det lave sygefravær blandt personalet i Hyldehaven.

Forældre slipper for sygedage

Forældrene mærker også, at indeklimaet i Hyldehaven har en positiv effekt på børnenes helbred: ”Det rene miljø og den gode luft i Hyldehaven gør, at vi har kunnet aflevere børnene trods en svær nat med massiv kløe, hoste eller astmaanfald. Havde vi været tilknyttet en anden institution, ville vi have haft mange dage, hvor vi ikke kunne sende børnene afsted, hvilket ville have medført mange dages fravær fra vores arbejde.” Forældre til et barn i Hyldehaven.

Sådan oplever pædagogerne luften

Pædagogerne i daginstitutionen mærker også på egen krop, hvis luftfugtigheden ikke er som den skal være: ”Vi oplevede en kort periode med hovedpine, vi ikke plejer at have, og vi var trætte og tunge i hovedet. Øjnene begyndte også at reagere og blev røde og kløende.” Lena Lyng, Pædagogisk leder af Hyldehaven.

Sådan fungerer en luftbefugter Der er blevet udarbejdet en omfattende rapport om forholdene i Hyldehaven med fokus på det fysiske miljøs betydning for børn og personale. Den konkluderer, at indeklimaet er af afgørende betydning for børnenes helbred: ”Det fremgår af både forældrenes og personalets udsagn, at indeklimaet er ideelt for børnene. Ligeledes ses det af børnelæge Søren Støvrings gennemgang af børnenes sygdomsforløb, at de fleste børn tilsyneladende har færre indlæggelser på Børneafdelingen, end før de blev optaget i Hyldehaven. Efter al sandsynlighed kan dette tilskrives

Hvis vi ikke gør noget for at holde luftfugtigheden indendøre på det rette niveau, vil den helt naturligt være alt for lav i vinterhalvåret. En luftbefugter tilfører ganske enkelt den nødvendige mængde vand til luften, når den bliver for tør (under 40 % RH ved 20˚C). På den måde kommer luftfugtigheden op på det optimale niveau mellem 45-55 % RH for mennesker og giver vores helbred de bedst mulige vilkår. I Danmark er luften for tør i mere end halvdelen af året. Læs mere om Hyldehaven og indeklima på www.condair.dk


Annonce

Denne udgivelse er et indstik fra European Media Partner

CONTENT WITH A PURPOSE

10 ASTMA & ALLERGI – ANALYSEHELSE.DK

EKSPERTPANEL

1. Hvilke krav stilles for at et produkt kan opnå jeres mærke/certificering? 2. Hvilke fordele opnår forbrugeren ved at købe produkter der er certificerede? 3. Hvor mange produkter er/har I certificerede/certificeret, og hvor kendt er ordningen?

AllergyCertified Lene Stiil, CEO & Co-founder, AllergyCertified

EM ÆRK

E

Foto: PR-foto

N VA

T

S

1. Vigtigste krav er, at man skal kunne bruge et allergycertified produkt, også selvom man allerede har allergi. Dét gør vores kriterier strenge, og at vi kender samtlige ingredienser helt ned på råvareniveau.

Svanemærket Lisbeth Engel Hansen, kriteriechef for Svanemærket og EU-Blomsten 1. Produkter med Svanemærket skal leve op til skrappe krav til miljø og kemikalier i alle relevante dele af produktets livscyklus. F.eks. må plejeprodukter ikke tilsættes parabener, stoffer der er klassificeret allergifremkaldende eller mikroplast. Og mad- og bagepapir

Foto: PR-foto

3. Vi har certificeret 600 produkter på de første tre år, og regner med at nå på den anden side af 1.000 ved årets udgang. Særligt apotekerne har et stort kendskab til mærket. Her har vi certificeret 100 produkter fra bl.a. Decubal, Faaborg Pharma, og Dermalog. Køber man make-up i Magasin eller hos Matas finder man også vores mærke på Miild, Sandstone og Nilens Jord, og i Kvickly er vi på f.eks. Derma, Dettol og GingerOragnic.

Den Blå Krans Rikke Bille, chef for Den Blå Krans 1. Astma-Allergi Danmark stiller krav om, at stoffer, der giver hyppig hudallergi, ikke findes i produkterne. Vi skal have indblik i alle de anvendte kemiske stoffer, og vi tager kontakt til leverandører og underleverandører for at få samtlige oplysninger.

2. Når man vælger svanemærkede produkter, skåner man natur og miljø – og sparer på jordens ressourcer. Man passer samtidig på sig selv og sin familie. Og så kan man være tryg i sit valg, idet produkterne har været gennem en grundig kontrol. Derudover gør Svanemærket det nemt at vælge blandt de miljømæssigt bedste produkter, når man fylder indkøbskurven. 3. Der findes over 12.500 svanemærkede produkter i Danmark inden for omkring 200 typer af produkter og services, bl.a. hudpleje, bagepapir, møbler, tøj, vaskemidler og bilvaskehaller. 93 procent af danskerne kender Svanemærket.

2. Patientforeningen Astma-Allergi Danmark står bag allergimærket Den Blå Krans. Det betyder troværdig information og grundig håndtering, da mærket er non-profit, og skabt for at hjælpe forbrugerne. Den Blå Krans samarbejder desuden med forskere, internationale NGO-organisationer og brugerne selv. Den Blå Krans er desuden et af de 16 mærker, som Forbrugerrådet anbefaler. 3. I Danmark findes der over 1.200 forskellige produkter i butikkerne, og på det internationale marked er der endnu flere. I f.eks. Kina, Australien og USA, kan man også finde Den Blå Krans. Kendskabet er højt hos forbrugerne i Danmark – i seneste undersøgelse helt oppe på 78 procent i målgruppen.

klassificeret som allergifremkaldende eller mikroplast. Dertil kommer, at tøj og tekstiler ikke må være tilsat fluorstoffer.

samt møbler og tekstiler må ikke være tilsat fluorstoffer.

Foto: PR-foto

Foto: PR-foto

2. Man ved, at samtlige stoffer i produktet er taget med i vores vurdering, og dermed minimerer man risikoen for at udvikle allergi. Og har man allerede allergi over for et stof, kan man stadig bruge de produkter vi certificerer, da vores risikovurdering tager hensyn til allergikere.

EU-Blomsten Lisbeth Engel Hansen, kriteriechef for Svanemærket og EU-Blomsten 1. Der stilles skrappe krav til miljø og kemikalier i alle relevante dele af produktets livscyklus. Det betyder bl.a., at plejeprodukter ikke er tilsat parabener, stoffer der er

2. Man skåner natur og miljø, og sparer samtidig på jordens ressourcer. Derudover kan man være tryg i sit valg, idet produkterne har været gennem en grundig kontrol. Endelig gør EU-Blomsten det nemt at vælge blandt de miljømæssigt bedste produkter, når man køber ind. 3. Der findes over 3.000 produkter og services med EU-Blomsten i Danmark og over 50.000 i hele EU, bl.a. vaske- og rengøringsmidler, toiletpapir, tøj, TV og hoteller. 42 procent af danskerne kender EU-Blomsten.

Tekst: Frank Ulstrup ANNONCE

Hold dig fri for uønskede hår i 4 uger ad gangen www.hevi-sugaring.dk

EN EKSKLUSIV PRODUKTOG HÅRFJERNINGSSERIE. 100 % Naturlig

Udviklet fra mig til dig

“Fordi din hud er kroppens største organ”

Nominee

2018

Forhandles også hos


· 100% naturlig · Produceret i Danmark · Ikke testet på dyr · Allergicertifceret og økologisk

Vi støtter kvinderne der plukker vores nødder i Vestafrika

Nomineret

BeYou’s rå shea smør · God mod tør, følsom og irriteret hud · Fed creme · Kan bruges på babyer når de har irriterede røde babynumser · Cremen blødgør huden · God til forebyggelse af solskoldning og tør, sprækket hud (krop, læber og hårspidser) · Cremen reducerer strækmærker, ar og cellulite

2018

BeYou Skin-care Unrefined Shea butter has been nominated in the category of ”Best skin friendly product for Men” at Allergy Awards 2018.

BeYou develops and produce sustainably in Denmark. For us, it is important to reduce CO2 emissions, water consumption and waste. We use sustainable packaging and we respect biodiversity. BeYou stands for ”Be Yourself” therefore we aim to provide products that enhance the beauty of each individual, with indulgent natural ingredients, ingredients you can count on and understand. We are passionate about quality, your luxurious pampering, including your health and the caring of our environment. Our products has not been tested on animals and do not contain hormone-disrupting substances or perfumes. In order to take care of the environment and care for the nourishment of the creams, the products are sold in glass bottles and can be handed to your nearest BeYou dealer for recycling.

www.beyousc.com Forhandler THE FACIAL LOUNGE | Sankt Jørgens Allé 5 | 1615 Copenhagen V | Tlf. +45 33231600


Annonce

Denne udgivelse er et indstik fra European Media Partner

CONTENT WITH A PURPOSE

12 PROFIL ASTMA & ALLERGI – ANALYSEHELSE.DK

DER ER I HØJ GRAD RUM FOR FORBEDRINGER Interview med sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) om indsatsen på astma- og allergiområdet. Ifølge tal fra Astma Allergi Danmark

berører astma, allergi og andre overfølsomhedssygdomme 1,5 mio. danskere. En af dem er kvinden i spidsen for Sundhedsministeriet, Ellen Trane Nørby, der lider af astma. Sygdommen er hun i vidt omfang vokset fra, men den 38-årige sundhedsminister husker tydeligt, hvordan det var at være begrænset af astma som barn. – Jeg ved godt, hvad det vil sige at være barn og ung med astma og kender til de udfordringer, det nogle gange kan give, når man gerne vil være vild pige og klatre i træer og spille fodbold i frikvartererne. Jeg kan huske timer tilbage i folkeskolen, hvor jeg nærmest ikke kunne trække vejret, fordi jeg havde glemt at få min astmaspray med, fortæller Ellen Trane Nørby.

selvom man godt ved, at det er livsnødvendigt. I dag går jeg ingen steder, uden jeg har min astmaspray i tasken, men det kan godt være svært at have den systematik som barn, tilføjer hun. Som sundhedsminister har Ellen Tra-

ne Nørby ansvar for alle sundhedsområder. Adspurgt om, hvordan man som sundhedsminister prioriterer mellem forskellige sygdomme, der er alvorlige på hver deres måde, svarer Ellen Trane Nørby, at hun er bevidst om ikke at overse de mindre områder. Samtidig peger hun på, at samarbejdet i Folketinget med partiernes sundhedsordførere er velfungerende og løbende bidrager positivt. – Jeg forsøger som sundhedsminister både at have fokus på de store

”I dag går jeg ingen steder, uden jeg har min astmaspray i tasken.” – Astma og allergi sætter nogle begrænsninger i hverdagen, og det oplevede jeg også. Som barn og ung får man ikke altid puttet alting i idrætstasken eller skoletasken,

områder, men også på nogle af de områder, som godt kan blive glemt. Samtidig har jeg stærke sundhedsordførere, også på astma- og allergiområdet, som ikke mindst Dansk

Folkepartis ordfører har stort fokus på. Det er en styrke, synes jeg, at man som sundhedsminister kan have stærkt samarbejde med ordførerne, som hver især løfter nogle områder og bringer dem ind på dagsordenen, siger Ellen Trane Nørby. Sundhedsstyrelsen afsluttede i januar

2017 et ”servicetjek” af astma- og allergiområdet i Danmark, og det viste, at indsatsen halter. Særlig slemt står det til i Region Nordjylland og Region Sjælland, hvor der trods krav fra Sundhedsstyrelsen fortsat ikke er etableret allergicentre. – Servicetjekket viste, at der i høj grad er rum for forbedringer. Det blev klart, at nogle af regionerne på ingen måde løfter opgaven godt nok, og det følger Sundhedsstyrelsen op på, siger Ellen Trane Nørby. De manglende allergicentre i Region Nordjylland og Region Sjælland skyldes bl.a. vanskeligheder med rekruttering. Det er et reelt problem, som sundhedsministeren anerkender, men det er ingen undskyldning for at lade være med at oprette centrene, understreger hun.

– Kravet om at oprette allergicentrene hænger sammen med, at vi ved, at hvis man skal sikre, at viden om astma og allergi også kommer ud på akutmodtagelserne, de lungemedicinske afdelinger, speciallægerne og den almene praksis, så skal der være nogen, der driver det. Der skal være nogen, der har de nødvendige specialkompetencer, så de børn og voksne, der har voldsom allergi eller astma, kan få kyndig hjælp, siger Ellen Trane Nørby. Sundhedsministeriets indsats på

astma- og allergiområdet vil i den nære fremtid tage udgangspunkt i anbefalingerne i Sundhedsstyrelsens servicetjek. – Vores fokus er at få løftet de områder, servicetjekket pegede på, at der var behov for at løfte. Både inden for uddannelse, så vi får flere speciallæger på området og efteruddannet flere, og i forhold til at få implementeret allergicentrene i alle landets regioner, siger Ellen Trane Nørby. Hertil kommer, at Sundhedsministeriet kort før nytår indgik en aftale med apotekerne, der udvider en hidtidig ordning for nye kronikere

også at gælde eksisterende. Aftalen betyder, at kroniske astmatikere og allergikere kan få hjælp til at tage deres medicin korrekt på landets apoteker. Endelig har Sundhedsministeriet i samarbejde med Miljøministeriet og Miljøstyrelsen lavet en kampagne om kemi i børnehøjde, der er målrettet børnefamilier. Kampagnen, som indeholder lette, praktiske råd, skal bidrage til, at færre børn udvikler astma og allergi. – Nogle af de små ting, f.eks. udluftning inden sengetid, kan betyde meget for indeklimaet i hjemmene og lede til, at færre børn og unge får astma og allergi og gøre det lettere at holde sygdommen i skak for dem, der allerede har den, afslutter Ellen Trane Nørby.

Tekst: Tobias Petersen ANNONCE


Annonce

Denne udgivelse er et indstik fra European Media Partner

CONTENT WITH A PURPOSE

PLEJ DIN HUD HELT NATURLIGT Foto: Kasper Leth Hounisen fra Vestjysk Marketing

Foto: Flemming Leitorp

ANALYSEHELSE.DK – ASTMA & ALLERGI 13

Antallet af allergikere er vokset markant de seneste år, og når det kommer til hudpleje, har vi et valg. Indehaver af Elies, Hanne Hykkelbjerg, fortæller om, hvorfor det faktisk gør en forskel at vælge naturlige og økologiske hudplejeprodukter.

Hvorfor skal man vælge naturlig hudpleje? Det skal man, fordi huden optager mindst 60 procent af de produkter, vi smører på den. Derfor er det vigtigt at tage et aktivt valg, så man kan undgå eksempelvis allergi, eksem og de hormonforstyrrende stoffer, som findes i en lang stribe konventionelle produkter. DTU har bl.a. lavet et forsøg, der viser, at phthalater primært optages gennem huden.

Belaster make-up og hudpleje os markant? Ja, på Berkeley universitet i Californien testede man 100 teenagepiger for at kortlægge effekten af de kosmetiske produkter, pigerne brugte. De 100 piger fik udleveret produkter til personlig pleje, som alle var fri for phthalater, parabener, triclosan og oxybenzoner. Urinprøver blev taget inden testen og igen efter kun tre dage med de udleverede produkter. Indholdet af phthalater var faldet med 27 procent, parabener med 45 procent og triclosan og oxybenzone med 36 procent.

FAKTA

Ellen Trane Nørby, f. 1980, har været medlem af Folketinget for Venstre siden 2005. I juni 2015 blev Ellen Trane Nørby børne-, undervisnings- og ligestillingsminister, en post hun varetog, indtil hun i forbindelse med regeringsomdannelsen i november 2016 blev udnævnt til sundhedsminister.

Tekst: Pia Bundgaard Hansen ANNONCE

ES T. 1996 / DENMARK

Sinus care

TM


Annonce

Denne udgivelse er et indstik fra European Media Partner

CONTENT WITH A PURPOSE

14 ASTMA & ALLERGI – ANALYSEHELSE.DK

Anders Løkke Ottesen, overlæge

Foto: PR-foto

1. Det nyeste er skræddersyet behandling i form af immunmodulerende behandling, altså medicin, der påvirker specifikt i immunsystemet. Der er forskellige former for immunterapi på markedet – og flere på vej, som vil hjælpe de mest syge patienter i landet.

Vibeke Backer, professor og overlæge 1. Der er kommet nogle mere målrettede biologiske midler, som tager fat i mekanismer. Så i stedet for at ”one size fits all”, skal man have udredt det sådan, at man ved, hvad den enkelte patient har af basis for sin sygdom. Når man kender mekanismerne for sygdommen, kan man målrette behandlingen efter dem. 2. Vi kan forvente os, at de samlet set bliver dyrere. Den inhaler, de fleste patienter har i

3. Som udgangspunkt er der ikke den store forskel. Det, man skal være opmærksom på med børn, er doseringen, da noget medicin skal gives efter vægt. Samtidig skal man i forhold til børn altid overveje, om medicinen, man giver, er hensigtsmæssig i forhold til deres udvikling, da børn jo, i modsætning til voksne, er i vækst. Det gælder både, når man starter behandlingen, og når man afslutter den.

dag, koster 8.000 kr. om året, og de biologiske midler koster 110.000 kr. om året. De 8.000 kr. betales af patienten, og de 110.000 kr. betales af hospitalet. På samfundsplan betyder det, at omkostningerne kommer til at vokse i takt med, at flere skal have behandling. Men der er tale om en helt anderledes og mere målrettet behandling, som mindsker forværringerne ved svær astma og dermed mindsker patienternes sygelighed og sygefravær fra job og uddannelse. 3. Der er ingen forskel i astma- og allergibehandlingen af børn og vokse. Til gengæld er der stor forskel på, hvor mange børn og voksne, der rammes af svær sygdom. Svær sygdom rammer oftere voksne end børn, og det betyder, at udviklingen i højere grad vil ske i voksenregi end i børneregi.

2. Et studie, vi har kørt sammen med en engelsk gruppe, viser, at husstøvmidevaccine i dråbeform reducerer udvikling af allergi hos børn i alderen seks til 18 måneder, som er født i familier med høj risiko for at udvikle allergi. Vi vil investere yderligere i de kommende år i at forstå mulighederne for at intervenere, inden den allergiske sygdom udvikler sig mere alvorligt i den enkelte patient.

Foto: Lars Nyboell

2. Dels kommer der inhalationsmedicin, som er mere effektivt og nemmere at tage. Det skyldes forbedringer af både inhalatorerne og medicinen. Dels kommer der ny medicin, som formentlig vil gøre livet nemmere for de mest syge. De vil i højere grad kunne passe deres arbejde og ikke være så hårdt ramt af deres sygdom.

Henrik Jacobi, forskningsdirektør, ALK 1. Tabletbaseret allergi-immunterapi er sammen med nye biologiske antistofbaserede injektionslægemidler de største behandlingsgennembrud og vil sætte standarden for fremtidens behandling af allergi og allergisk astma. Der er også stort fokus på mulighederne med de nye biologiske antistofbaserede lægemidler.

Foto: PR-foto

Foto: PR-foto

EKSPERTPANEL

1. Hvad er det nyeste inden for behandling af allergi og allergisk astma? 2. Hvad kan vi forvente os af fremtidens behandlingsformer? 3. På hvilke måder adskiller børns behandling sig fra den, voksne modtager?

Henrik Harboe, Head of Medical Affairs, Liita Care 1. Mange fortæller os, at de har gavn af at bruge saltinhalation som supplement til den øvrige medicin. Det hænger bl.a. sammen med, at saltinhalation kan anvendes oftere end almindelig astmamedicin, som typisk kun må tages nogle få gange om dagen. Saltinhalation giver brugerne lindring i de perioder, hvor de ikke kan anvende den receptpligtige astmamedicin.

3. Antistofterapierne er meget dyre og vil nok kun i begrænset omfang blive anvendt i børn. Allergi-immunterapi eller symptombehandling med antihistaminer og/eller steroider er en mulighed for mange patienter, men allergi-immunterapi er den eneste potentielt kurerende behandling.

2. Der er ingen tvivl om, at self management af sygdom vil blive mere udbredt. Folk vil meget gerne deltage i behandlingen og kontrollen af deres sygdomme. Saltinhalation er et eksempel på det. Apparater til måling af lungefunktion er et andet. Sammen med telemedicin peger det på en fremtid, hvor patienterne deltager mere aktivt i behandlingen. 3. Den adskiller sig kun lidt. Helt små børn har svært ved at inhalere fra en almindelig inhalator. Derfor bruges ofte mellemstykker, så børnene lettere kan få medicinen tilført. Men de former for medicin, der anvendes til børn og voksne, er stort set de samme.

Tekst: Tobias Petersen ANNONCE

Miild er de første i verden, der kan præsentere tre anerkendte certificeringer på makeup; AllergyCertified, Svanemærket og ECOCERT COSMOS. Miild er et nytænkende og banebrydende makeupmærke. Udviklet, stiftet og drevet af de to makeupartister Tanja Gregersen og Tine Emilie Svendsen, der selv lider af allergi og sensitiv hud. Deres mission om at lave allergivenlig, bæredygtig og økologisk makeup er nu endelig lykkedes.

miild.dk | shop@miild.dk


HEDRIN

®

Allergimærket beskyttelse og behandling mod lus og æg

Købes på apoteket. Få mere information på www.hedrin.dk


Annonce

Denne udgivelse er et indstik fra European Media Partner

CONTENT WITH A PURPOSE

SUKKER FJERNER UØNSKET HÅRVÆKST Foto: Frederik Laugesen Foto, Horsens

Foto: Fotolia

16 ASTMA & ALLERGI – ANALYSEHELSE.DK

HOLD ALLERGIEN I SKAK Hverdagen med astma og allergi kan blive lidt nemmere, hvis man er bevidst om hygiejnen i hjemmet, og hvilke produkter man skal undgå i rengøringen. Hos Central Enhed for Infektionshy-

giejne, Infektionsepidemiologi og Forebyggelse har de set på, hvordan eksempelvis brugen af spray påvirker professionelle rengøringsassistenter. – Studier viser, at de små aerosoler eller partikler, der udløses, når man bruger rengøringsmidler med spray, kan udløse et astmaanfald, fortæller overlæge Elsebeth Tvenstrup Jensen fra Central Enhed for Infektionshygiejne, Infektionsepidemiologi og Forebyggelse. – Har man følsomme luftveje, skal man også være opmærksom på, at rengøringsmidlerne og de rengjorte overflader kan afgasse, hvilket kan genere luftvejene og også kan udløse

astmaanfald, siger Elsebeth Tvenstrup Jensen. Studier fra USA viser også, at blandt personale med astma på arbejdspladsen, bl.a. rengøringsassistenter, er der 12 procent hvis astma højst sandsynligt er forbundet med, at de er udsat for de kemiske forbindelser i rengøringsmidlerne. Har man allergi, astma eller følsomme luftveje, skal man være ekstra opmærksom på, at støv kan gøre symptomerne værre. Du skal ikke nødvendigvis gøre rent hver dag, da det kan genere luftvejene, når støvet hvirvles op, men sørg for at holde støvet på et lavt niveau, hvilket nedsætter risikoen for at få et anfald. Er man astmatiker eller allergiker, kan det betale sig at være ekstra opmærksom på god håndhygiejne. – Hænder og de genstande, man er i berøring med, er de helt store

syndere, når det kommer til kontaktsmitte. Og hos allergikere ved vi, at luftvejsinfektioner kan udløse astmaanfald, derfor skal man vaske hænderne hyppigt med vand og sæbe, fortæller Elsebeth Tvenstrup Jensen. I den daglige rengøring bør alle, men ikke mindst allergikere bruge desinfektionsmidler med omtanke. – Nogle desinfektionsmidler som eksempelvis klorin kan irritere luftvejene og give flere gener end de traditionelle rengøringsmidler og er ofte helt unødvendige at bruge. Man bør kun bruge desinfektionsmidlerne, hvis der er smittefare. Det vil sige, hvis man skal gøre rent efter opkast, blod eller diarre, ellers bør desinfektionsmidlerne blive på hylden, forklarer Elsebeth Tvenstrup Jensen. Skal man bruge rengørings- eller desinfektionsmidler er det en god

idé at sikre ekstra god ventilation i rummet ved at skabe gennemtræk, så de generende kemiske forbindelser ikke bliver hængende i boligen. Faktisk bør man lufte ud i boligen hver dag i fem-ti minutter. Sørg for at skabe gennemtræk flere gange om dagen.

Tekst: Pia Bundgaard Hansen

FAKTA EU har besluttet at sænke grænseværdien for, hvornår rengøringsmidler og maling skal mærkes, hvis de indeholder det allergifremkaldende stof MI. Fremover skal produkterne mærkes, hvis de indeholder bare 0,0015 procent eller mere MI. Hidtil har det kun været lovpligtigt at mærke rengøringsprodukter og maling som allergifremkaldende, hvis de indeholder mere end 1,0 procent af konserveringsmidlet MI. Kilde: www.astma-allergi.dk

VIL DU LÆSE MERE? ANALYSEHELSE.DK

I to år kogte Vivi Truelsen ihærdigt vand og sukker for at finde den helt rette formel på sugaring – sukkervoks, der skånsomt kan fjerne uønsket hårvækst på hele kroppen. I dag er projektet blevet til en levevej, og HEVI Sugaring er nomineret som bedste produkt i Allergy Award 2018 samt bærer den Blå Krans fra Astma-Allergi Danmark.

Hvad består produktet af? Det er sukker og vand – intet andet. Vi bruger udelukkende økologiske ingredienser, og faktisk er produktet så rent, at man kan spise det.

Hvad er fordelene i forhold til almindelig voks? Udover at være fri for kemikalier har sugaring den fordel, at man i modsætning til traditionelle voksbehandlinger trækker hårene ud i groretningen, hvilket er mindre smertefuldt og giver færre indgroede hår. Sugaring er skånsomt mod huden, og sukkervoksen klæber kun til døde hudceller og hår, hvilket betyder, at huden efterlades silkeblød. Tekst: Pia Bundgaard Hansen ANNONCE

Forkæl din hud med økologisk pleje Ganske enkelt fordi det er vigtigt, hvad du smører på din egen og børnenes hud! På www.elies.dk finder du ærlig information om ingredienser. Økologisk make-up og hudpleje til hele familien.

www.elies.dk


Annonce

Denne udgivelse er et indstik fra European Media Partner

CONTENT WITH A PURPOSE

18 ASTMA & ALLERGI – ANALYSEHELSE.DK

RØDKLØVER HJÆLPER I OVERGANGSALDEREN Hedeture, hormonelle udsving og knogleskørhed. Det er blot nogle af de problemer, som gør livet surt for op mod 75 procent af alle kvinder i overgangsalderen. Derfor gav det også genlyd i anerkendte videnskabelige tidsskrifter som American Journal of Clinical Nutrition og PLOS ONE, da to forskere fra Aarhus Universitet kunne dokumentere, at gæret ekstrakt fra den lille rødkløver-urt, havde en gavnlig virkning på symptomerne. Ifølge PLOS ONE, der beskrev de banebrydende forskningsresultater, er rødkløver dog ikke umiddelbart lindrende. Det forholder sig imidlertid ganske anderledes, hvis man indtager plantens mælkesyregærede ekstrakt. Gør man det, mindskes både antallet og styrken af hedeture betydeligt, samtidig med, at den afkalkning, der rammer hver tredje kvinde over 50 år, minimeres. Det er forsker og lektor ved Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet, Per Bendix Jeppesen, der står bag opdagelsen. Til Jyllands-Posten udtaler han, at der længe har

Foto: Mostphotos

Gæret ekstrakt af rødkløver kan både hjælpe kvinder lindrigt gennem overgangsalderen og forebygge knogleskørhed, viser dansk forskning.

og det påvirker psyken og fysikken. Man ser f.eks. mange tilfælde af stress hos kvinder i overgangsalderen, og det kan også give følgesygdomme, siger Per Bendix Jeppesen. Udover Jeppesen selv har hans kolle-

Når forskernes blik faldt på rødkløveren er det fordi, den indeholder et højt niveau af planteøstrogen, som netop ikke har samme skadelige bivirkning som almindelig østrogen.

været brug for et nyt middel mod de symptomer, der plager mange kvinder i overgangsalderen. – Den typiske behandling, man bruger, er østrogen i pilleform. Men det har vist sig, at det giver nogle negative bivirkninger, siger han og henviser til et forsøg i England, hvor man blev nødt til at stoppe forsøget, fordi forsøgskvinderne begyndte at udvikle tegn på brystkræft. – Af samme grund har vi været på jagt efter et andet middel, der kunne afhjælpe symptomerne på overgangsalderen, siger han.

Når forskernes blik faldt på rødklø-

veren er det fordi, den indeholder et højt niveau af planteøstrogen, som netop ikke har samme skadelige bivirkning som almindelig østrogen. Faktisk viste det sig, at det med ekstrakten var muligt fuldstændigt at hindre afkalkning i ryggen – og igen helt uden bivirkninger. Som om det ikke var nok, mener forskerne, at rødkløver har endnu flere gavnlige egenskaber. – Kvinder producerer to typer østrogen. En der er skadelig og er skyld i cancer, og en der er gavn-

lig for kroppen. Vi har bevist, at kvinder, der indtager ekstraktet fra kløverblomster, selv begynder at producere mere af den gode østrogen, siger Per Bendix Jeppesen, og understreger over for mediet, at det er nødvendigt med gode behandlinger i relation til kvinders overgangsalder. – Man skal ikke tage let på overgangsalderen, for man mistænker den for at være anledning til mange hjertekarsygdomme. Overgangsalderen skyldes, at kvinders østrogenniveau falder meget dramatisk,

ga Max Norman Tandrup Lambert også deltaget i forskningen, som der er kommet en ph.d.-afhandling ud af. Han fortæller, at forskningen blev udført blandt 60 kvinder med daglige hedeture, og at forsøgspersonerne løbende blev testet med blodprøver, der målte graden af overgangsalder. Som Per Bendix Jeppesen er han også særdeles begejstret for resultatet: – Vi har været målløse over vores data. Der er en meget større effekt, end vi har turdet håbe på, siger han. Tekst: Frank Ulstrup

FAKTA Forskernes forsøg vedrørende knogleskørhed forløb over et år. I perioden havde kvinderne, der fik placebo et tab af knoglemasse på tre procent. I gruppen, der drak rødkløverekstrakt, blev afkalkningen derimod reduceret til én procent eller mindre, hvilket svarer til et normalt tab. Derudover kan ekstraktet bevirke en svedreduktion på gennemsnitlig 40 procent under menopausen.

VIL DU LÆSE MERE? ANALYSEHELSE.DK ANNONCE

Let igennem overgangsalderen

Rødkløverekstrakt

Fermenteret med mælkesyrebakterier

UKT OD

ETS PR ÅR

• Reducerer hedestigninger og medvirker til bedre balance og øget velvære • Styrker fordøjelsen • Patenteret produkt • Upasteuriseret • Uden Alkohol • Friske urter og mælkesyrebakterier.

Købes hos helsekost butikker, Helsam, Helsemin, Matas og udvalgte Apoteker eller herrens-mark.dk


S

EM ÆRK

E T

N VA

Beckers er maling med omtanke – omtanke for miljøet og for dit arbejdsklima. Derfor er rigtig mange af vores malinger svanemærket, uden at gå på kompromis med kvaliteten og holdbarheden. Vi er også stolte af at bære det svenske Astma og Allergiförbundets mærke og anbefaling på en del af vores produkter, f.eks. vores vægmaling Elegant og vores træ- og metalmaling Elegant Aqua

beckers.dk


Annonce

Denne udgivelse er et indstik fra European Media Partner

CONTENT WITH A PURPOSE

EFTERSPØRGSEL PÅ MILJØVENLIG MALING Foto: PR-foto

Foto: Fotolia

Foto: JANTZEN

20 ASTMA & ALLERGI – ANALYSEHELSE.DK

UNDGÅ ALLERGIFREMKALDENDE PLEJEPRODUKTER Gennem de seneste år er antallet af parfumeallergikere steget markant på trods af en stribe målrettede kampagner. Omkring fire procent af danskerne har parfumeallergi. En undersøgelse fra Videncenter for

Allergi viser, at i løbet af de seneste fem år er der kommet en stigning i parfumeallergi på 60 procent blandt mænd, 30 procent blandt kvinder og 40 procent i alt. – Det er især bodylotions og deodoranter, som giver parfumeallergi, bl.a. fordi produkterne sidder længe på kroppen. Men man skal også være opmærksom på shampoo, balsam og håndsæbe, fordi koncentrationen af parfume kan være meget høj, så selvom kontakten med huden er kort, kan den høje koncentration være med til at give allergi, fortæller Christel Søgaard Kirkeby, der er projektleder hos Forbrugerrådet Tænk Kemi. Når man først har fået parfumealler-

gi, slipper man ikke af med allergien, der vil komme resten af livet, når man udsættes for det, man ikke tåler. Symptomerne kan være alt fra let rødmen til kløe og voldsom eksem. En undersøgelse fra Videncenter for Allergi viser, at indholdet af mange parfumestoffer, som kan give livsvarig allergi, fortsat er for højt i produkterne. EU har grebet ind i

forhold til nogle stoffer, men det er primært parfumeindustrien selv, som sætter vejledende grænse for koncentrationen af parfume, der tilsættes til produkter som cremer, shampoo og deodoranter.

miluppen. Når man vil have besked, scanner man stregkoden, og så er produkterne inddelt i tre kategorier A, B og C, hvor A gives til produkter uden kendte problematiske stoffer.

“Det er især bodylotions og deodoranter, som giver parfumeallergi.”

fokus, er hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde – også kaldet HICC. Parfumestoffet HICC er et af de 26 parfumestoffer, som producenterne har skullet deklarere på plejeprodukter. Det er også et af de stoffer, som har udløst flest registreringer af nye allergitilfælde, og ifølge Forbrugerrådet Tænk Kemi findes stoffet i omkring 500 plejeprodukter i Kemiluppen. – EU har forbudt stoffet, men det er stadig at finde ude på hylderne, fordi der går fire år, før butikker ikke længere må forhandle produkter med stoffet. Ventetiden skyldes, at producenterne først får to år til at udfase stoffet fra produktionen. Derefter får forhandlerne to år til at sælge de produkter, de har på lager, forklarer Christel Søgaard Kirkeby. Et andet allergifremkaldende stof, der har givet mange nye allergikere, er konserveringsmidlet Methylisothiazolinone (MI), som blev forbudt i leave-on kosmetik og plejeprodukter i februar 2017. Stoffet bruges ud over i plejeprodukter i bl.a. vandbaseret maling og opvaskemiddel til at bekæmpe svampe og bakterievækst.

Som forbruger kan det være svært at navigere mellem produkterne. Blå Krans fra Astma-Allergi Danmark samt Svanemærket er nogle af de pejlemærker, man kan styre efter. Men tilbage på hylden er stadig en stribe produkter, som ikke har et mærke, men alligevel kan være fri for de uønskede stoffer. – Fordi det kan være svært at gennemskue ingredienserne i plejeprodukter, har vi lavet app’en Kemiluppen, hvor man kan scanne stregkoden på produktet og se, om det indeholder bl.a. mistænkte hormonforstyrrende stoffer og allergifremkaldende stoffer, forklarer Christel Søgaard Kirkeby. I skrivende stund er der omkring 11.000 produkter registreret i Ke-

Et af de stoffer, som er kommet i

En anden ting, man som forbruger skal være opmærksom på, er betegnelserne ”sensitive” eller ”til sensitiv hud”. Forbrugerrådet Tænk Kemi lavede en undersøgelse, hvor de spurgte 1.000 danskere om, hvordan de fortolkede betegnelserne. 57 procent svarede, at de forventede produkter uden allergifremkaldende stoffer. Desværre er det ikke altid virkeligheden, produkterne med sensitiv-betegnelser kan i visse tilfælde alligevel godt indeholde parfume og allergifremkaldende stoffer. Tekst: Pia Bundgaard Hansen

FAKTA Gode råd • Køb produkter med anprisningen ”parfumefri”, ”uden parfume” eller med allergimærkerne Den Blå Krans eller Allergy Certified. • Brug parfume som et produkt, der er mere til fest end til hverdag. • Hvis du vil bruge parfume, kan du nøjes med at sprøjte det på tøjet, i stedet for at have det i produkter, som du smører direkte på huden. • Undgå stoffet Methylisothiazolinone. • Brug Kemiluppen når du køber kosmetik og plejeprodukter. Kilde: www.kemi.taenk.dk

VIL DU LÆSE MERE? ANALYSEHELSE.DK

Foto: PR-foto

Christel Søgaard Kirkeby, projektleder hos Forbrugerrådet Tænk Kemi.

Beckers var først med svanemærket maling i Danmark, og forbrugerne høster nu frugten af virksomhedens udviklingsarbejde. Præcis hvor meget miljø- og astma/allergi-godkendt maling, der sælges i Danmark, kan marketing manager, Lene Velschow Søgaard, ikke udtale sig om. Hun nøjes med at sige, at Beckers Maling oplever en øget efterspørgsel på sine mange miljømærkede og vandfortyndbare produkter – og at det er en succes, der ikke er helt ufortjent. Bag fremgangen ligger nemlig årtiers solidt udviklingsarbejde, hvor miljø og sundhed har været afgørende pejlemærker for den svenske malingsproducent. – Vi har villet være pionerer på det her område, og har derfor tænkt miljø og arbejdsklima ind i alt, vi har foretaget os gennem årene. Vores produktion finder eksempelvis sted i Sverige på en af Europas mest miljøvenlige fabrikker, og vi er den producent i Europa, der kan tilbyde flest miljømærkede produkter, siger Lene Velschow Søgaard og fortsætter. – Dermed ser vi også efterspørgslen som en belønning for alt det arbejde, vi har lagt i at fremstille sikre produkter. Når det er sagt, så er det selvfølgelig stadig forbrugerne, der opnår den største belønning i forhold til både helbred og miljø. Da Beckers produktion finder sted i Sverige, er en del af virksomhedens produkter – udover at være svanemærkede – også er anbefalet af det svenske Astma & Allergiförbundet. Tekst: Frank Ulstrup ANNONCE

DANMARKS GRUNDIGSTE HYPNOSE-UDDANNELSER - Bliv professionel Certificeret Master 5-PATH® Hypnoterapeut - Prisvindende undervisere - Danmarks innovative hypnoseskole - Undervisning i Vejle, Aalborg og København

www.hypnosehusetdanmark.dk


Annonce

Denne udgivelse er et indstik fra European Media Partner

CONTENT WITH A PURPOSE

ANALYSEHELSE.DK – ASTMA & ALLERGI 21

AKUPUNKTUR GIVER MANGE PUSTEN TILBAGE Foto: PR-foto

Mange astma- og KOL-patienter har gavn af akupunktur. KOL-patienter oplever mindre hoste og åndenød og øget gangdistance. Både astma- og KOL-patienter kan have gavn af akupunktur. Akupunkturs effekt på astma har været kendt længe, mens det er nyt, at akupunktur også kan bedre generne for KOL-patienter. Det fortæller akupunktør John Boel, indehaver af Boel Akupunktur, der består af fire klinikker fordelt på hele landet. – Astma har vi behandlet i mange år, næsten lige siden klinikken startede i 1983, og når det gælder KOL, har vi indtil videre behandlet omkring 1.000 mennesker, siger John Boel. En række akupunktører i Danmark tilbyder behandling mod KOL. Udover Boel Akupunktur er det klinikker som Qi Akupunktur i København, Lægernes Akupunktur i Lyngby og Grenaa Akupunktur.

Der er to hovedårsager til astma, og akupunktur er effektiv mod dem begge. – For det første kan astma opstå som en allergisk reaktion. Eksempelvis er pollen som udgangspunkt ufarlig for kroppen, men hvis immunforsvaret tror, at pollen udgør en fjende, går det til modangreb. Slimhinder bliver irriteret og hæver, og det bliver sværere at få luft nok ind og ud. Akupunktur kan dæmpe eller minimere immunforsvarets reaktion. – For det andet kan astma opstå af en betændelsestilstand ved slimhinderne, så der sker en hævning, og det bliver vanskeligere at trække vejret. I de tilfælde er det betændelsestilstanden, der kan repareres med akupunktur, siger John Boel.

“Fra at kunne gå én gang rundt om huset, kan de nu gå fem gange rundt om huset.” Den konventionelle KOL-behandling

består af medicin mod lungebetændelse, rygestop og motion. Det kan ofte stoppe udviklingen, så det ikke bliver værre. Men det bedrer ikke tilstanden. – Efter akupunktur får mange KOL-patienter mindre åndenød, mindre hoste og mere udholdenhed. De får heller ikke forskellige lungebetændelser som før. Det er vigtigt, for hver gang en patient med KOL får lungebetændelse, bliver der ødelagt mere lungevæv. Det vil sige, at når KOL-patienter er kommet over en lungebetændelse, vil de have det lidt dårligere end før, siger John Boel. Akupunkturs positive effekt på KOL

blev opdaget ved lidt af et tilfælde. – Vi behandlede patienter, der både havde KOL og astma, der i slemme tilfælde kan udvikle sig til

tilskrives en eller anden grad af genopbygning af lungevævet, siger John Boel. Otte ud af ti KOL-patienter hos Boel Akupunktur har oplevet en bedring i gangdistancen. – Fra at kunne gå én gang rundt om huset, kan de nu gå fem gange rundt om huset. Nogle kan måske nu gå to km, hvilket kan være en kæmpe gevinst for deres mobilitet og trivsel i hverdagen. Men vi kan ikke gøre KOL-patienter til maratonløbere! De kan dog optage mere ilt og har mindre åndenød. De hoster mindre, og de har mindre slim, der skal hostes op, siger John Boel.

Tekst: Peter Klar

FAKTA

John Boel, akupunktør og indehaver af Boel Akupunktur.

KOL. Og pludselig fik de bedringer, der ikke kun kunne tilskrives bedring af astmaen. Men der mangler stadig forskning på området. Da jeg studerede, lærte jeg, at der ikke var noget at gøre ved ødelagt lungevæv. I dag er man knap så skråsikker. Man ved, at børn kan opbygge ødelagt lungevæv, men der er store bivirkninger ved de måder, man for-

søger at opbygge ødelagt lungevæv på, siger John Boel. KOL står for Kronisk Obstruktiv Lungesygdom. Kronisk, fordi det ifølge lægevidenskabens lærebøger ikke kan bedres eller helbredes. Obstruktiv, fordi luftvejene er forsnævrede. Derudover nedbrydes lungevævet.

Hvori den fysiske forbedring af lungefunktionen består hos KOL-patienter, der er blevet behandlet med akupunktur, ved man endnu ikke. – Måske er der tale om ødelagt væv, der bliver genopbygget, eller knap så beskadiget væv, der bliver repareret. Under alle omstændigheder mener mange, at de bedringer, vi ser, er så markante, at de må

Astma er en kronisk betændelsestilstand, som skaber en form for krampe i luftvejenes ringformede muskler. KOL er en kronisk obstruktiv lungesygdom, hvor luftvejene er forsnævrede, og det kræver mere energi at få luften til at komme rundt i lungerne end normalt. Kilde: Lungeforeningen

AKUPUNKTUR LINDRER EFFEKTIVT KRONISKE SMERTER

I dag er der et væld af forskellige alternative behandlingsformer på markedet. Akupunktur er en af dem, der giver effektiv smertelindring efter ganske få behandlinger. Læs hele artiklen på analysehelse.dk


Annonce

Denne udgivelse er et indstik fra European Media Partner

CONTENT WITH A PURPOSE

22 ASTMA & ALLERGI – ANALYSEHELSE.DK

HYPNOSETERAPI KAN AFHJÆLPE ALLERGIER Der bliver ikke længere stillet spørgsmålstegn ved, om hypnose virker. I dag er der i stedet fokus på, hvilke nye områder man kan bruge hypnose til i forhold til behandling af psykiske og fysiske lidelser. – Der er intet hokuspokus over hypnose. Det er en helt naturlig tilstand, som vi mennesker befinder os i flere gange i løbet af vores dagligdag. Det opleves naturligt f.eks. ved dagdrømmeri, eller når tiden bare flyver af sted. Her dæmpes bevidsthedens analyserende, kritiske sans i en mental fokusering, fortæller hypnoseterapeut og instruktør Louise Bohnstedt Weihrauch fra Hypnosehuset Danmark og uddyber: – Vi kalder det også for en tilstand af øget modtagelighed, fordi vi her er meget modtagelige for indlæring og aflæring. Under hypnoseterapien arbejdes der på at afkode uhensigtsmæssige indlærte overbevisninger f.eks. ”jeg er ikke god nok”. Det kan også være andre angstproblematikker, hvor vi godt med vores bevidste sind ved, at der ikke er fare på færde, men underbevidstheden reagerer. Når man gennem hypnose kan komme i kontakt med det underbevidste, hvor alle erfaringer er lagret – lige fra tryghed til traumer, kan man bearbejde traumatiske oplevelser og derved neutralisere negative

Foto: Poul Dinesen

Hypnose har længe været en anerkendt behandlingsform for bl.a. stress, angst og depression, men hypnose kan også afhjælpe allergi, der er udsprunget af psykologiske faktorer.

arbejder med 5-PATH® som står for Five-Phase Advanced Transformational Hypnosis®. Hypnoseformen kombinerer evidensbaseret hypnoseterapi og velafprøvede psykoterapeutiske metoder. Udover Hypnosehuset Danmark arbejder bl.a. MindingMe og Hypnose Syd med denne anerkendte behandlingsform. I modsætning til andre former for terapi fremhæver både MindingMe og Hypnose Syd, at hypnoseterapien har effekt allerede efter første session. Hos Hypnose Syd har de erfaring med, at 93 procent af klienterne oplever de fulde forandringer efter blot tre til fem behandlinger. Tekst: Pia Bundgaard Hansen

Louise Bohnstedt Weihrauch, Hypnosehuset Danmark.

følelser, der er forbundet med dem. På den måde kan man aflære gamle mønstre og indlære nye, der efterfølgende kan bringes i spil af vores bevidsthed. Allergier opstår ofte fordi immunfor-

svaret har fejlkodet en traumatisk følelsesmæssig oplevelse til at have noget med allergenet at gøre. – Allergier udspringer ofte af stressede oplevelser eller andre psykisk betonede faktorer. I de tilfælde kan hypnose faktisk kurere allergierne. Ofte oplever vi, at det ikke kræver mere end en enkelt behandling, fortæller Louise Bohnstedt Weihrauch. Louise giver eksemplet: En lille dreng på fem år går ude i haven med sin far en varm sommerdag. Pludselig falder hans far om af en

blodprop, og drengen udvikler efterfølgende pollenallergi. Allergien opstår, fordi det ubevidste kobler pollen med den traumatiske oplevelse; selvom de to elementer egentlig ikke har noget med hinanden at gøre. Immunforsvaret tager fejl og tror, at det er allergenet, der har skabt traumet. – Under hypnoseterapien kan vi komme forbi det rationelle lag, så vi kan arbejde med fejlfortolkningen i underbevidstheden og dermed løsne op for den uhensigtsmæssige kobling mellem allergenet og traumet, forklarer Louise Bohnstedt Weihrauch. Det etablerede sundhedssystem ven-

der sig i højere grad mod hypnose, fordi der er evidens for, at det kan hjælpe patienterne. Hos Hypno-

sehuset Danmark har de i flere år uddannet sundhedsfagligt personale som eksempelvis jordemødre og hjerneskadekoordinatorer, og der er en stigende interesse fra andre faggrupper som psykologer, reddere og lærere. I Randers har Grønhøjsskolen tilbudt afgangsklasserne hypnose i samarbejde med Hypnosehuset Danmark. Resultatet er, at karaktergennemsnittet er forbedret med 15 procent på ganske kort tid. Hypnose har også vist sig effektivt i arbejdet med senhjerneskadede, hvor forskning viste, at ganske få behandlinger kunne forbedre arbejdshukommelsen samt løfte IQ markant. Hypnosehuset Danmark arbejder bl.a. med inspiration fra det amerikanske Banyan Hypnosis Center, der

FAKTA Sådan finder du en dygtig hypnoseterapeut: • Undersøg, om terapeuten er uddannet hos en certificeret instruktør, CI eller CPHI. • Du kan vælge en hypnoseterapeut, der er ”Registreret Alternativ Behandler” (forkortet RAB). Titlen må kun bruges af behandlere, der lever op til lovgivningens krav om uddannelseslængde. • Snak gerne med forskellige hypnoseterapeuter, spørg ind til deres uddannelse samt erfaring med netop din problemstilling. Brug din sunde fornuft og din mavefornemmelse.

GLEM ALT OM PENDULER Hypnose og hypnoseterapi er omgærdet af fordomme, og det er synd, mener Tonny Læbel, der arbejder med hypnose. For hypnoseterapi er et målrettet værktøj, som er langt mere jordnært, end det typisk fremstilles. Læs hele artiklen på analysehelse.dk ANNONCE

ED

H

Y

N

FREMMER RENSNINGEN AF LUFTVEJENE - UDEN BRUG AF MEDICIN

Brug BREATHOX® inhalator med saltpartikler til at pleje og beskytte dine luftveje mod pollen, støv og bakterier.

BREATHOX® FÅS PÅ APOTEKET

LÆS MERE OG KØB PÅ BREATHOX.DK


ANNONCE – SPONSORERET INDHOLD

Nyd forår og sommer uden at nyse Glæder du dig til forår og sommer – eller frygter du naturen? Omkring en mio. danskere er udfordret af allergier. En stor del af allergikerne mærker generne her i foråret, når sæsonen for pollen får næserne til at løbe. Men der er en naturlig vej ud af allergien – helt uden brug af medicin. Allergi er en af de hurtigst voksende lidelser i den vestlige del af verden, og mange danskere kender til generne gennem foråret og sommeren, hvor medicin og ubehag er en fast del af bagagen. Hos AllergiKompagniet, der har behandlet over 14.000 allergikere, tilbyder de dig et andet valg. Her behandles allergi, overfølsomhed, intolerance og astma ud fra et helhedsprincip med fokus på at frigøre stress, finde årsagen til allergien, fjerne den og booste immunforsvaret. Biologi og Alfa-Kinesiologi forenes Torben Frank Andersen, der har en ph.d. i biologi fra Københavns Universitet, valgte at tage en efteruddannelse i Alfa-Kinesiologi. Han grundlagde AllergiKompagniet i 1999, og har i dag seks klinikker fordelt ud over Danmark. – Det er en unik forening af videnskab og metode, som vi bruger til at bekæmpe allergierne. Behandlingen er 100 procent naturlig, smertefri, uden brug af medicin og ganske harmløs, men kan effektivt behandle alle typer af allergier, uanset om de er over for fødevarer, pollen, kæledyr, støv, skimmel, parfume eller noget helt andet, forklarer Torben Frank Andersen. Allergi er en fejltolkning i hjernen – Der er ingen almindelige allergier,

hvor partiklerne udgør en fysisk fare for mennesker, og allergien er derfor en helt overflødig fejltolkning af farligheden, fortæller Torben Frank Andersen. Allergi opstår typisk i situationer, hvor hjernen har været under en stressbelastning, som har fremkaldt følelsen af angst/ livsfare. Et eksempel kunne være et barn, som er vågnet op i barnevognen en forårsdag og er gået i panik over, at mor ikke var i nærheden. Der har været pollen i luften, og overlevelsesinstinktet tolker pollen som et farligt element, som kroppen skal reagere på, dvs. en slags kemisk betinget, fobisk reaktion. AllergiKompagniet arbejder med at bryde den fejltolkning og få hjernen på rette spor igen. – Præcist som med virus på computeren, ved man heller ikke altid, hvornår i livet allergien sætter ind, fortæller Torben Frank Andersen og uddyber: – Børn kan udvikle allergier lige fra kort tid efter fødslen, men hvis allergi først kommer som voksen, dukker de typisk op efter en stressperiode. Det kan være i forbindelse med flytning, fyring, jobskifte, skilsmisse, graviditet/fødsel eller ændret livsstil. Her bliver immunforsvaret belastet af hormonbalancen. Derfor rådgiver vi også om, hvordan man kan fremme balancen i kroppen, bl.a. gennem kostrådgivning.

Allergi er også et tegn på slimhindeproblemer For at sikre, at nye allergier ikke aktiveres, gælder det desuden om at sikre, at man har stærke, velfungerende slimhinder, som fanger og transporterer partiklerne væk, inden de sidder for længe. Derfor tester vi også altid for svampeinfektion med Candida albicans, en svamp som er slem til at svække slimhinderne. Har man en svampeinfektion, så anbefaler vi, at man tager en kur mod svampen for at styrke slimhinderne. Sanserne afslører allergien I stedet for blodprøver og priktest bruger AllergiKompagniet den kinesiologiske muskeltest, hvor muskelspændingen afslører om sanseindtryk stresser kroppen. – Muskeltesten går i al sin enkelthed ud på, at patienten testes for en lang stribe prøver med de forskellige stoffer, som kan udløse allergi. Når kroppen reagerer negativt, bliver musklerne slappe, og så kan vi se, hvilke allergener vi skal behandle for. Hos os tester vi for pollen fra omkring 40 forskellige græsser og 20 forskellige træer, forklarer Torben Frank Andersen, men bare rolig – man bliver ikke udsat direkte for prøverne, da man kan teste hjernens reaktion, selvom prøverne er i små plastikposer.

Når først de allergifremkaldende elementer er indkredset, er næste trin at få hjernen omkodet, så den ikke længere forbinder stofferne med fare. Her benyttes specielle visualiseringsøvelser, som kan udføres på alle. Allergi-fri efter få behandlinger – At behandle allergier er som at pille et løg; der kan være mange lag, før man kommer ind til kernen. Derfor er det også vigtigt, at man husker at komme til opfølgning, hvis der igen kommer symptomer, forklarer Torben Frank Andersen og uddyber: – Vi kan meget ofte fjerne allergierne i løbet af få konsultationer, og langt de fleste kan mærke forbedringer allerede i løbet af første behandling. I gennemsnit forsvinder 79 procent af symptomerne og 77 procent af medicinbehovet på under to behandlinger pr. allergi i gennemsnit, siger Torben Frank Andersen og uddyber med et smil: – Vi har oplevet mange skeptikere gennem tiden, men som jeg plejer at sige, så er de eneste skeptikere, vi ikke kan hjælpe, dem som bliver væk fra klinikken. Læs meget mere om mulighederne på www.allergikompagniet.dk, her kan du også finde nærmeste klinik.

www.allergikompagniet.dk · Tidsbestilling på tlf: 70 25 50 99 Har du spørgsmål, så skriv på: kontakt@allergikompagniet.dk

Direktør Torben Frank Andersen fra AllergiKompagniet samler frisk græspollen i sæsonen.


Magnetbandager Fremmer helingsprocesser, forbedrer kredsløb og virker forebyggende

GOD CIRKULATION - MINDRE SMERTER Døjer man med muskelinfiltrationer, spændinger og andre gener, kan pH-værdien i kroppen falde, og et fald i pH betyder mere syre i kroppen. En lavere pH-værdi svækker iltmolekylernes evne til at transportere ilt rundt i kroppen, og det forstærker cellernes forfald og dermed problemet. Her kan magnetterapi have en positiv virkning, da det kan påvirke transporten af vigtige stoffer til og fra cellerne. Magneterne påvirker ionerne.

Ring og bestil NU Vi sidder klar til at modtage, din bestilling på telefon 8882 0637

Skulderbandage

Knæbandage

Håndledsbandage

Indeholder 4 magneter med 780 Gauss hver.

Indeholder 4 magneter med 780 Gauss hver.

Indeholder 3 magneter med 780 Gauss hver.

FØR kr. 838,NU KUN 599,SPAR 239,-

FØR kr. 698,NU KUN 499,SPAR 199,-

Nakkebandage

Ankelbandage

Lændebandage

Indeholder 8 magneter med 780 Gauss hver.

Indeholder 3 magneter med 780 Gauss hver.

Indeholder 2 magneter med 780 Gauss hver.

FØR kr. 978,NU KUN 699,SPAR 279,-

FØR kr. 838,NU KUN 599,SPAR 239,-

FØR kr. 1.118,NU KUN 799,SPAR 319,-

Til ledgigt, sportsskader, forstuvninger, hævelser.

FØR kr. 978,NU KUN 699,SPAR 279,-

Til muskelspændinger, migræne, hovedpine.

>>>

Køb dine vare direkte på www.magnocare.dk Nemt og sikkert

Til smerter, spændinger og skader i knæet.

Til kolde fødder, ømme og stive led mm.

Til smerter, skader omkring håndleddet.

Til stivhed i ryggens og lændens led og muskler.

Magnet-bandagerne virker først og fremmest ved, at de forbedrer blodcirkulationen og blodets evne til at transportere ilt. Dette vil vil kunne mærkes ved, at området omkring bandagen bliver behagelig varm, og en let prikkende/snurrende fornemmelse kan forekomme i starten.

Bestil din Magnetbandage på tlf. 8882 0637 eller www.magnocare.dk


Få et bedre kredsløb med MAGNOFLEX®

Magnet-topmadrassen - mod smerter, stivhed og søvnløshed kt teret effe Dokumen

!

Medicinsk godkendt

Den eneste ægte type top-madras med bipolareveksel-magneter og patenteret sølvunderside, som dræber husstøvmider og sengelus 100%.

Ring og bestil NU Vi sidder klar til at modtage, din bestilling på telefon 8882 0637

Gå ikke glip af vores super billige tilbud. Spar masser af penge – KØB NU! Magnocare by MAGNOFLEX® magnet-topmadras Den eneste ægte type top-madras med bipolare-veksel-magneter og patenteret sølvunderside, som dræber husstøvmider og sengelus 100%.

Få en sund og forbedret søvn med magnet-topmadrassen! Grundlæggende drejer magnetfeltterapi sig om, at kroppen tilføres mere energi. Behandling med magnetfelter kan blandt andet medvirke til at forbedre kroppens iltoptagelse, øge blodcirkulationen, forbedre kredsløbshastigheden, opløse smerteblokader og minimere muskelspændinger. Magnetfelterne reparerer ikke, men understøtter derimod menneskets selvlægende kræfter.

GOD CIRKULATION - MINDRE SMERTER

Under magnetfelt-påvirkningen udvider blodårer og -kar sig ganske svagt. Når blodlegemet optager mere ilt, får det en bedre aerodynamisk form samtidig med, at det mister evnen til at klæbe sig fast til andre blodlegemer. Dette er til gavn for blodcirkulationen og kan reducere risikoen for at blodårerne tilstoppes af blodpropper.

Få et bedre kredsløb med Magnocare by MAGNOFLEX® topmadras Kredsløbsforøgelsen måles med et blod-flowmeter og man har målt, at hastigheden kan forøges op til 4 gange. Målinger af blodtryk og puls viser, at disse IKKE ændrer sig nævneværdigt under og efter magnetfelt-påvirkningen.

HVAD KAN MAGNETTERAPI HJÆLPE MOD?

• • • Smerteblokader opløses • Det område, der påvirkes af magneterne, oplever først en fuldstændig afslapning og derefter en smertelindring. Det er • de specielle patenterede vekselmagneter, som kun findes i Magnocare by MAGNOFLEX® magnet-produkter, der inducerer • en mikroskopisk magnetisk hvirvelstrøm i det forbipasserende • blod og lymfe. Herved opnås evnen til at stimulere smerte• blokader til fuldstændig opløsning. Hvirvelstrømmene påvirker desuden hud, muskler, led, sener m.v., når man bevæger sig • under nattens søvn •

TOPMADRASSER: Mål: 90 x 200 cm Før kr. 4.193,Mål: 180 x 200 cm Før kr. 6.993,-

NU 2.995,- Spar1.198,NU 3.995,- Spar 1.598,NU 4.995,- Spar 1.998,-

PUDE: Mål: 80 x 40 cm Før kr. 1.393,-

NU 995,-

Mål: 140 x 200 cm Før kr. 5.593-

Spar 398,-

Tunge og trætte ben Dårlig nattesøvn Kolde hænder og fødder Muskel- og ledsmerter Rygproblemer Kramper om natten Spændingshovedpine Lav energi Ømme og stive led Muskelspændinger

Køb dine vare direkte på www.magnocare.dk Nemt og sikkert

Magnet pude

Puden med magneter er til dig der ønsker afspændning i skuldre, nakke og hoved. Puden indeholder magnetterapi, der påvirker dit blod mest muligt og derved giver et bedre velbefindende.

Bestil din Magnettopmadras på tlf. 8882 0637 eller www.magnocare.dk


Annonce

Denne udgivelse er et indstik fra European Media Partner

CONTENT WITH A PURPOSE

Foto: PR-foto

26 KRONIK FOLKESUNDHED – ANALYSEHELSE.DK

“Vi ved, at hvert 10. danske skolebarn har vejrtrækningsbesvær på grund af astma.”

Livet kører på luft Nogle børn starter livet med skram-

mer på lungerne. Andre oplever i løbet af barndommen at blive ramt af en lungesygdom, som gør livet svært for dem og deres familier. De har alle brug for hjælp. Livet starter med den første vejrtrækning, og det er vejrtrækningens ophør, som markerer livets afslutning. Desværre får alt for mange mennesker i Danmark ikke den behandling og den hjælp til at tackle livet med en lungesygdom, som de har behov for – og som de fortjener. Derfor er det Lungeforeningens fornemmeste opgave at hjælpe alle, der lever med en lungesygdom tæt

inde på livet. Det var med dette udgangspunkt, at Lungeforeningen i 2014 tog initiativ til at stifte Børnelungefonden. Mere end 100.000 børn i Danmark lider af en lungesygdom. Astma er den mest hyppige lungesygdom hos børn i Danmark, og problemer med vejrtrækningen er den almindeligste årsag til akut indlæggelse af børn. Vi ved, at hvert 10. danske skolebarn har vejrtrækningsbesvær på grund af astma. Og det betyder, at der i hver skoleklasse sidder to-tre børn, der lider af astma. Desværre er der en del børn, som aldrig bliver diagnosticeret og derfor ikke

kommer i behandling. Det er typisk børn, som har svært ved at følge med, når de andre børn leger, eller finder på undskyldninger for ikke at have idræt med deres kammerater – simpelthen fordi at de ikke kan få luft. De børn skal vi være bedre til at opdage. For velbehandlede børn behøver en lungesygdom ikke være noget stort problem, og børn med f.eks. astma kan sagtens være fysisk aktive på lige fod med alle andre – men det kræver, at symptomerne opdages i tide, og at barnet får den rette behandling. Takket være et tæt samarbejde med Team Rynkeby, som i Dan-

mark donerer alle indsamlede midler fra Team Rynkeby Skoleløbet til Børnelungefonden, kan fonden i de kommende år støtte forskning i lungesygdomme hos børn og skrue op for et vigtigt oplysningsarbejde. Mange skoler ser deres deltagelse i Team Rynkeby Skoleløbet som en mulighed for at skabe en tilbagevendende event for eleverne, hvor de både kan dyrke motion samtidig med, at de på tværs af klasser kan indgå i et fællesskab omkring det at hjælpe lungesyge børn og deres familier, som desværre længe har været en overset gruppe. Gennem et utrætteligt forarbejde fra Team Rynkeby-deltagerne, dialog med

skolerne og deres brug af Børnelungefondens undervisningsmateriale håber vi samtidig også, at løbet kan være med til øge opmærksomheden omkring børn med uopdagede lungesygdomme. Lad os kæmpe for børnenes lungesundhed, og for at alle børnelunger får en god start på livet. Det er så indlysende, fordi livet kører jo på luft! Anne Brandt, næstformand for Børnelungefonden og direktør i Lungeforeningen.

ANNONCE

Behandling med Recover4you øger blodcirkulationen, og nedsætter dermed risikoen for neuropati. Genvind energien og livskvaliteten med blot 20 min. behandling, samtidig opretholdes et god og velfungerende kredsløb. Brugen af Recover4you giver ligeledes en naturlig varme i fødder og ben, og mindsker trætheden.

Læs mere på www.Recover4you.dk


7682 3333 sekretariatet@vejlefjord.dk Sanatorievej 27b, 7140 Stouby www.vejlefjord.dk

Genoptræning på Vejlefjord giver dig de bedste betingelser Med et ophold i de smukke omgivelser på Vejlefjord Rehabilitering hjælper vi dig med at genfinde din energi og livskvalitet. Du bliver forkælet med sund økologisk kost og bor på en skøn enestue med egen altan og udsigt.

Under opholdet tilbyder vi: • • • •

Vi tilbyder genoptræning i forbindelse med bl.a.: • Operation • Længere tids sygdom • Skade eller ubalance i bevægeapparatet

Træningsprogram tilrettelagt af vores tværfaglige behandlerteam og tilpasset dine behov Individuel træning med fysioterapeut Professionel vejledning med fokus på at forbedre dit funktionsniveau Mulighed for deltagelse på hold

Efter opholdet tilbyder vi: • •

Individuelt træningsprogram tilpasset træning i eget hjem Opfølgning ved fysioterapeut fastholder din motivation


Annonce

Denne udgivelse er et indstik fra European Media Partner

CONTENT WITH A PURPOSE

Foto: PR-foto

Foto: Fotolia

28 FOLKESUNDHED – ANALYSEHELSE.DK

– I midten af oktober 2017 fik jeg konstateret diabetes hos min læge. På det tidspunkt vejede jeg 114 kg og havde et sukkertal på 99, siger Mogens Bang Olesen.

DET HAR VIRKET FANTASTISK Kostomlægning, små livsstilændrin­ ger og et ændret spisemønster er kernen i et koncept, som hjælper diabetikere med at få styr på blod­ sukkeret.

Egentlig var det ikke meningen, at det skulle ende med en bog, da Busk Hansen som konsekvens af at blive diagnosticeret med type 2-diabetes i 2009 satte sig for at undersøge den eksisterende viden om sygdommen. Men efterhånden som noterne hobede sig op og i takt med de positive resultater, han oplevede, først på egen krop og siden blandt venner, blev det oplagt at bruge erfaringerne som udgangspunkt for at formulere en samlet vejledning, andre diabetikere kunne få glæde af. Resultatet blev en manual, som løbende er blevet udgivet i nye, opdaterede udgaver og indeholder viden om diabetes samt den fremgangsmåde, som anbefales til diabetikere, der vil af med sygdom-

men. Fremgangsmåden bygger på en kostomlægning til en fedtholdig og proteinrig kost med markant færre kulhydrater og så lidt fruktose som muligt, simple livsstilsændringer og et ændret spisemønster med tre måltider om dagen.

“I dag vejer jeg 94 kg og er ikke diabetiker mere.” Mogens Bang Olesen og Hanne Her-

mann er to af de diabetikere, der har fulgt vejledningen, og de er begge meget tilfredse med de resultater, de har opnået. – I midten af oktober 2017 fik jeg konstateret diabetes hos min læge. På det tidspunkt vejede jeg 114 kg og havde et sukkertal på 99. Da jeg kom hjem, gik jeg på nettet og

fandt denne manual. Jeg ringede til dem og fik manualen tilsendt med det samme, fortæller Mogens Bang Olesen. – Dagen efter gik jeg i gang med at følge manualens trin 1. Jeg fik fortalt, at mit langtidssukkertal ville falde til ca. 75 efter et par måneder og til omkring ca. 50 efter yderligere et par måneder. Og sådan gik det. I slutningen af november var det nede på 75, i januar var det nede på 44 og i februar var det nede på 39. I dag vejer jeg 94 kg og er ikke diabetiker mere, siger Mogens Bang Olesen. Også Hanne Hermann oplevede hurtigt en forbedring af sit langtidssukkertal, efter hun begyndte at følge vejledningen. – Jeg fik konstateret diabetes i november 2017. Herefter søgte jeg på nettet og fandt manualen. Jeg læste indledningen og forklaringerne og syntes, at det virkede seriøst. Det var ikke noget med, at ”nu skal du spise den her afrikanske frugt,

og så bliver du rask”, siger Hanne Hermann. – Jeg fortalte min læge, at jeg ville følge denne manual først, og så kunne vi altid vende tilbage til medicin, hvis det ikke virkede. Derefter gik jeg i gang, og i løbet af blot en uge var mit blodsukker normalt. Det overraskede mig meget, tilføjer Hanne Hermann. Hanne Hermann har som pensioneret læge en faglig viden om diabetes, men understreger, at hun ikke udtaler sig som fagperson. – Det har virket på mig, og det har virket fantastisk. Samtidig synes jeg, det er meget simpelt at følge. Det er almindelig mad, man skal spise. Man skal ændre nogle spisemønstre, ja, men det er så også det, man skal gøre, siger hun. Både Mogens Bang Olesen og Hanne Hermann har sammen med de markante fald i langtidsblodsukkertallene oplevet positive sideeffekter af at

følge vejledningen. Hanne Hermann fortæller, at hun ikke længere går rundt og er sulten hele tiden, at hun er langt mindre træt, og at hun sover bedre om natten. En tilsvarende oplevelse har Mogens Bang Olesen. – Jeg har fået det helt anderledes i min krop. Jeg har fået mere ro indeni, siger han og tilføjer, at det er vidunderligt igen at have fået kontrol over sit liv. – Sygeplejersker og læger havde sagt, at jeg aldrig ville komme af med min diabetes. Da det var lykkedes mig, kiggede min læge på mig, som om jeg var en mand fra månen. ”Det dér kan ikke lade sig gøre”, sagde han. Men det kunne det, afslutter Mogens Bang Olesen. Tekst: Tobias Petersen

VIL DU LÆSE MERE? ANALYSEHELSE.DK ANNONCE

Alfa-lipon+ minitabs Alfa-lipon+ minitabs indeholder hele 3 antioxidanter. Udover de velkendte vitaminer C- og E-vitamin indeholder Alfa-lipon+ minitabs også alfa-liponsyre. Alfa-liponsyre er et vitaminlignende stof, som vi i forvejen har i kroppen. Endvidere er det et stof, vi får igennem kosten – dog i begrænset mængde. KOSTTILSKUD Den anbefalede daglige dosis bør ikke overskrides. Bør kun efter aftale med læge eller sundhedsplejerske anvendes af gravide eller børn under 1 år. Opbevares utilgængeligt for børn. Kosttilskud bør ikke træde i stedet for varieret kost.


Annonce

Denne udgivelse er et indstik fra European Media Partner

CONTENT WITH A PURPOSE

ANALYSEHELSE.DK – FOLKESUNDHED 29

Foto: PR-foto

Der afholdes opfølgende seminarer for alle, der følger manualen og konceptet for kostomlægning til personer, som ønsker at komme af med diabetes type 2. Det skaber rum for støtte og udveksling af erfarin­ ger.

Foto: PR-foto

MASSER AF OPBAKNING OG GODE FIF Selvom både Knud Ankjær og Lars

Holst er sluppet af med deres sukkersyge ved at følge rådene i vejledningen til patienter med type 2-diabetes, deltager de begge jævnligt i de opfølgende seminarer, som afholdes for alle, der følger konceptet. På seminarerne orienteres om ny viden om diabetes, og efterfølgende fortæller deltagerne hver især, hvordan det går.

“De kan bruge mine erfaringer som inspiration.” For Knud Ankjær handler seminarerne især om at blive klogere på den aktuelle diabetesforskning, men han er samtidig glad for at kunne hjælpe nye deltagere godt i gang ved at dele sine erfaringer med dem. – Jeg deltager jævnligt i seminarerne sammen med min kone. Vi får hver gang nye, opdaterede informationer om de seneste forskningsre-

Knud Ankjær.

sultater fra hele verden, f.eks. om tarmfloraens betydning, fortæller han. – Jeg er med mine resultater en reference for nye kursister med type 2-diabetes, der ofte er bange og usikre på, hvad de skal gøre. De kan bruge mine erfaringer som inspiration, tilføjer Knud Ankjær, der efter i seks måneder at have fulgt den anbefalede kostvejledning fik at vide af sin læge, at han ikke længere

Lars Holst.

havde diabetes og i dag er raskmeldt fra alle sygdomme. En tilsvarende rolle på seminarerne har Lars Holst, der på to et halvt år kom ud af al medicin, tabte 43 kg og i efteråret 2017 fik at vide af sin læge, at han ikke længere havde diabetes. – Første gang kom jeg af nysgerrighed og for at høre, om der var noget nyt. Men nu handler det lige så meget om at bakke op om det

Foto: Anastazia Anjo

ALFA-LIPON­ SYRE HJÆLPER DIABETIKERE

og at fortælle de andre, at de kan opnå noget, hvis de gør lidt ved det. Mange af de nye, der kommer, er lidt usikre. Dem støtter vi, så godt vi kan. På seminarerne er der masser af gode fif og masser af opbakning, fortæller Lars Holst. For Lars Holst er seminarerne samtidig en påmindelse om den udvikling, han har været igennem, siden han gik i gang med at følge vejledningen i manualen. – Da jeg kom til mit første seminar, vejede jeg 148 kg, og elevatoren var i stykker. Med min kones hjælp lykkedes det at komme op ad trapperne, men det tog sin tid. I dag kan jeg gå op uden hjælp, siger han og tilføjer, at han stadig har svært ved at forstå, at den proces, han har været igennem, overhovedet har kunnet lade sig gøre. – Jeg er vildt begejstret, det må jeg indrømme. Jeg havde aldrig drømt om det her. Aldrig, siger Lars Holst. Tekst: Tobias Petersen

KAMPEN MOD

DIABETES FORTSÆTTER Med 65 mio. kr. i ryggen skal regeringens handlingsplan bremse den voldsomme vækst i antallet af mennesker med bl.a. type 2-diabetes. Læs hele artiklen på analysehelse.dk

For få diabetikere er klar over, hvilke positive effekter den naturlige antioxidant Alfa-liponsyre har på deres sygdom, mener læge Claus Hancke, ekspert i orthomolekylær medicin og i 20 år medlem af Sundhedsstyrelsens råd vedrørende alternativ behandling. – Det offentlige sundhedsvæsen er stadig ikke nok opmærksom på Alfa-liponsyres effekt på diabetikere, selvom den efterhånden er veldokumenteret. For det første potenserer Alfa-Liponsyre insulinreceptorernes effekt, således at sukkeret lettere kommer væk fra blodbanerne og ind i cellerne, hvor det hører hjemme. Blodsukkeret falder altså, når man tager Alfa-Liponsyre. Det vil sige, at man heller ikke skal bruge lige så meget insulin. – For det andet har Alfa-liponsyre en specifik forebyggende effekt på diabetisk neuropati, altså den nervebetændelse, der gør, at diabetikere mister følsomheden i benene og derfor lettere får sår, siger Claus Hancke. Alfa-liponsyre findes naturligt i kroppen og i vores kost, især kål, kød og indvolde, og kan derudover fås i tabletform som kosttilskud. Tekst: Peter Klar ANNONCE

Din Helsekost Specialist

Natur-Drogeriet udvikler, producerer og markedsfører naturlægemidler, kosttilskud og helseprodukter til hele familien. Produkterne findes hos din autoriserede forhandler.


Annonce

Denne udgivelse er et indstik fra European Media Partner

CONTENT WITH A PURPOSE

Foto: Fotolia

Foto: PR-foto

30 FOLKESUNDHED – ANALYSEHELSE.DK

Jannie Dobel, sekretariatschef i Kontinensforeningen.

200.000 LIDER AF AFFØRINGSINKONTINENS På trods af gode behandlingsmu­ ligheder, er det langt fra alle, der kommer i behandling. Årsagen er, at emnet er tabubelagt, siger Konti­ nensforeningen. Alt for mange danskere får nedsat

deres livskvalitet som følge af ubehandlet afføringsinkontinens. Det mener man i patientorganisation Kontinensforeningen, der arbejder for at nedbryde tabuet omkring urin- og afføringsinkontinens. – Alene i Danmark er der over 200.000 voksne, der har svært ved at holde på deres afføring. Det har meget store konsekvenser for dem, siger sekretariatschef i Kontinensforeningen, Jannie Dobel og fortsætter. – Lidelsen betyder, at de ofte fravælger besøg hos familie og venner, og at noget så simpelt som en indkøbstur kan blive til et sandt

eller læge om det. Men at holde det hemmeligt er en rigtig dårlig idé, siger Jannie Dobel, for mange af de ramte kan faktisk behandles. – Den praktiserende læge vil søge efter årsagen til afføringsinkontinensen, så den rette behandling kan vælges. Sygdomme, medicin, brug af afføringsmidler, kost-, væske-, og toiletvaner samt motion kan f.eks. påvirke lidelsen, siger hun og nævner, at lægen også kan henvise til en analfysiologisk mave/tarm-afdeling, hvor det typisk er en kontinens­ sygeplejerske, der står for den første udredning. – På mave/tarm-afdelingerne er der også rigtig gode behandlingsmuligheder og desuden hjælpemidler til afføringsinkontinente.

mareridt. De skal jo kende til alle byens toiletter, og de overvejer hele tiden det rette valg af skiftetøj og hjælpemidler. Derudover påvirker lidelsen også manges parforhold og sexliv, hvilket igen kan lede til angst og isolation. Jannie Dobel fortæller, at inkontinens

ofte benævnes ”Den stille folkesygdom”, og at det har sin grund. Mange opfatter nemlig lidelsen som ekstremt skamfuld og har rigtig svært ved at sætte ord på problemet. Og tabuiseringen er faktisk den allerstørste udfordring, siger hun. – Hvis urininkontinens er tabubelagt, er det meget, meget værre med afføringsinkontinens. Mange tænker, at det kun er noget små børn og meget gamle mennesker døjer med. Skammen betyder, at alt for mange holder det for sig selv, og hverken fortæller deres familie

?

Har du: ✓ blødende tandkød ✓ tandkødsbetændelse ✓ dybe tandlommer ✓ tandsten ✓ smerter

Skulle man trods Kontinensforenin-

gens opfordringer vægre sig ved at opsøge egen læge, har Jannie Dobel

en række gode råd, som hun gerne deler. – Et simpelt råd er ”den korrekte siddestilling”. Sid midt på toilettet, læn dig forover med et svaj i ryggen med hænderne placeret på lårene. Sæt en skammel under fødderne, hvis toilettet er for højt. Så tømmes tarmen helt og risikoen for efterfølgende uheld mindskes. Hun peger også på, at regelmæssig motion sætter gang i maven og er godt ved forstoppelsesdiarré, men at overdreven løb også kan virke modsat og netop være årsagen til afføringsinkontinens. – Både mænd og kvinder skal desuden være opmærksomme på, at det kan hjælpe at træne bækkenbundsmuskulaturen ved at lave knibeøvelser. Specialuddannede urogynfysioterapeuter kan eventuelt hjælpe med at vurdere og genoptræne bækkenbunden, da det kan være

svært at træne musklen selv, siger hun. Endelig nævner Jannie Dobel, at loppefrøskaller, der er en slags fibre som fortykker afføringen, har en gavnlig effekt på den diarreagtig konsistens. Tekst: Frank Ulstrup

FAKTA Ca. 200.000 voksne danskere lider af afføringsinkontinens, men tallene er usikre. Internationale tal viser, at 2-24 procent af den voksne befolkning oplever, at de ikke kan holde på luft eller afføring. Tallene stiger med alderen, og det formodes at kvinder er i overtal.

VIL DU LÆSE MERE? ANALYSEHELSE.DK ANNONCE

NY DANSK TANDPASTA

MED KLINISK DOKUMENTERET EFFEKT LÆ BRUG S E ANME RNES LDELS ER PÅ FACEB OOK

TESTET AF FORBRUGERRÅDET TÆNK KEMIS APP KEMILUPPEN: • Bedste bedømmelse A-kolbe • Uden uønsket kemi • Uden hormonforstyrrende stoffer • Uden miljøbelastende stoffer

Fås i Helsam, Kvickly Varehuse og mange SuperBrugsen butikker

Læs mere på www.fenucure.com


Annonce

Denne udgivelse er et indstik fra European Media Partner

CONTENT WITH A PURPOSE

ANALYSEHELSE.DK – FOLKESUNDHED 31

PARADENTOSE OG MUNDHULEKRÆFT BEKYMRER FORSKER Foto: PR-foto

Færre danskere har i dag huller i tænderne. Til gengæld bør vi gøre noget for de mange mennesker, der lider af paradentose og den farlige mundhulekræft, siger forsker.

“Paradentose og mundhulekræft er efter min mening to af de mest oversete folke­sundheds­ problemer.”

Det kommer nok ikke som nogen

større overraskelse, at mennesker i udviklingslandene har problemer med tand- og mundsygdomme. Men at der i Danmark, hvor den kommunale børnetandpleje blev indført i 1971, stadig er mange, der har problemer med tænder og mund, vil måske overraske de fleste. Én af de få, der tværtimod ikke er spor overrasket, er professor på Odontologisk Institut ved Københavns Universitet, Poul Erik Petersen. Han har forsket i folkesundhed i årtier, og står bag en række globale initiativer for forbedring af mundsundheden i Afrika, Asien, Mellemøsten og Østeuropa. Men danskernes tænder og mundhuler har han også holdt et vågent øje med – også selvom vi i dag har markant færre tandsygdomme end tidligere. – Sundere tænder betyder, at vi bevarer vores naturlige tænder meget længere end tidligere, og dermed er risikoen for, at de angribes af paradentose øget tilsvarende, siger Poul Erik Petersen. Han peger på, at 20 procent af 65-74-årige har tegn på sygdommen, der gradvist kan føre til løse tænder.

“Sundere tænder betyder, at vi bevarer vores naturlige tænder meget længere end tidligere.” Et andet område, der bekymrer

professoren, er forekomsten af mundhulekræft. I dag lever godt 2.000 mennesker med diagnosen. I

hed i højere grad bør knyttes sammen med forebyggelsen af de almene kroniske sygdomme, og at tandplejepersonaler skal inddrages yderligere.

– Efter min mening bør man etablere et langt stærkere samarbejde mellem tandplejepersonale og de instanser, der arbejder med tobaks­ forebyggelsesprogrammer. Det vil give rigtig god mening i en dansk kontekst, hvor vi har fået kontrol med de grundlæggende problemer som huller i tænderne og nu står over for nye udfordringer, lyder det fra Poul Erik Petersen. Tekst: Frank Ulstrup

FAKTA

– Vi bør se paradentose og mundhulekræft i et større perspektiv, og informere bedre om deres sammenhæng med de almene kroniske lidelser, siger professor på Odontologisk Institut ved Københavns Universitet, Poul Erik Petersen.

Nordeuropa er Danmark det land, hvor sygdomsrisikoen er højest, og tobak og alkohol er de to største risikofaktorer. Poul Erik Petersen mener, at vi i folkesundhedsarbejdet bør fokusere meget mere på de to sygdomme.

– Paradentose og mundhulekræft er efter min mening to af de mest oversete folkesundhedsproblemer, vi har i dag, og som vi er nødt til at gøre noget ved. Vi kunne f.eks. starte med at inddrage risikoen for mundsygdomme i antiryge-kam-

pagner, og vi kunne informere bedre om, at mundhulekræft og paradentose deler risikofaktorer med mange af de almene kroniske lidelser. Af samme grund mener Poul Erik Pe-

tersen, at indsatsen for mundsund-

I Europa ligger Danmark på en syvendeplads i forekomsten af kræft i munden, mens vi i Nordeuropa indtager en trist førsteplads. Årsagen er primært, at vi ryger og drikker for meget.

VÆR PÅ FORKANT AF DIN SUNDHED Læger bør i højere grad fungere som sparringspartnere i forhold til sygdomsforebyggelse, mener innovationschef på privathospitalet Aleris-Hamlet. Læs hele artiklen på analysehelse.dk


Annonce

Denne udgivelse er et indstik fra European Media Partner

CONTENT WITH A PURPOSE

Foto: Fotolia

Foto: PR-foto

32 FOLKESUNDHED – ANALYSEHELSE.DK

Sten Madsbad, professor og overlæge.

FREMSKRIDT I DIABETESBEHANDLINGEN Udviklingen inden for behand­ ling af diabetes er yderst positiv, fortæller professor og overlæge Sten Madsbad. To nye lægemidler har i de seneste år vist sig så effektive, at de har medført ændringer i retningslinjerne for behandling af sygdommen i hele verden, også i Danmark. Det drejer sig om empagliflozin, en SGLT 2-hæmmer, og liraglutid, en langtidsvirkende receptoragonist, som nu anbefales til alle diabetespatienter med hjertekarsygdomme. Det er en meget positiv udvikling, fastslår Sten Madsbad, professor og overlæge på Endokrinologisk Afdeling på Hvidovre Hospital. – Empagliflozin, der markedsføres under navnet Jardiance, og liraglutid, der markedsføres under navnet Victoza, er vældig gode til at behandle blodsukkeret. De giver vægttab, og de reducerer både død af hjertekarsygdomme og den totale dødelighed, siger han med reference til en række studier, som er gennemført i de seneste år. – Det er meget positivt og har medført, at der er kommet nye kliniske retningslinjer rundt omkring i verden, også i Danmark, hvor man til patienter med hjertekarsygdom-

me anbefaler, at man skal bruge enten empagliflozin eller liraglutid. Man skal stadigvæk starte behandlingen med metformin, men når man har brug for et ekstra stof, så anbefales det nu i hele verden til patienter med hjertekarsygdomme, at man benytter et af de to, uddyber Sten Madsbad.

“Det er meget svært at tabe 25 kg. Det er det, der er hele problemet.” For diabetespatienterne medfører anvendelsen af empagliflozin og liraglutid en reduktion i risikoen for at dø af hjertekarsygdomme samt sjældnere og senere behandling med insulin. – Det vil have to effekter for diabetespatienterne i Danmark. For det første vil risikoen for at dø af hjertekarsygdomme kunne reduceres. For det andet vil færre patienter behøve insulinbehandling. Det sidste skyldes de nye lægemidlers effektivitet i

behandlingen af blodsukkeret, som betyder, at insulinbehandling først bliver aktuel meget senere i forløbet, forklarer Sten Madsbad. Det er godt nyt for de danske diabe-

tespatienter og meget peger på, at den positive udvikling kommer til at fortsætte. Allerede i løbet af sommeren kommer et nyt lægemiddel på markedet i Danmark, som vil gøre behandlingen endnu bedre. – I den nærmeste fremtid vil der ske det, at semaglutid, der markedsføres under navnet Ozempic, vil komme på markedet i Danmark. Det vil formentlig ske i juli eller august. Ozempic markedsføres allerede i USA og er godkendt i Europa, fortæller Sten Madsbad. – Semaglutid, eller Ozempic, skal kun tages en gang om ugen som injektion, og det er bedre til at reducere blodsukker og til at fremkalde vægttab end alle andre lægemidler, vi har. Det er en klar forbedring af behandlingen, og derfor vil det formentlig få en stor markedsandel, om end det selvfølgelig afhænger af prisen. Semaglutid er desuden ved at blive udviklet som tablet i øjeblikket, og resultaterne ligner dem, man får ved injektion, forklarer Sten Madsbad.

På længere sigt vil der komme fokus

på behandling af type 2-diabetes gennem store vægttab. Der arbejdes allerede nu på udvikling af lægemidler, der kan eftergøre effekterne af fedmekirurgi, og forventningerne til den vægttabsfokuserede behandling er store. – Flere af de store medicinalvirksomheder har lægemidler på vej, der mere eller mindre kan eftergøre det, man har oplevet med fedmekirurgi, hvor man opnår vægttab på 40 kg i gennemsnit. Det vil blive et meget stort fokusområde de næste tre til fem år, siger Sten Madsbad. – Når man bliver fedmeopereret, sker der en markant ændring i frisætningen af de hormoner i tarmkanalen, der regulerer vores appetit. Man føler sig mindre sulten, og derfor spiser man mindre, og derfor taber man sig. Det prøver man nu at eftergøre ved at lave molekyler med en lignende effekt, uddyber Sten Madsbad, som ser et stort potentiale i de nye vægtreducerende lægemidler. – Hvis du kan få type 2-diabetes­ patienter til at tabe 30-40 kg, kan du stort set udrydde sygdommen. Hvis folk taber 30-40 kg, forsvinder diabetesen hos de fleste, medmindre de har haft den i 15-20 år. Hvis du

har haft diabetes i under ti år, og du kun får et eller to lægemidler for at regulere blodsukkeret, og du taber 20-30 kg, vil din diabetes forsvinde i mellem 80 og 100 procent af tilfældene, siger Sten Madsbad og understreger, at det selvfølgelig også gælder, hvis patienterne opnår et vægttab i samme størrelsesorden uden brug af medicin. – Sagen er bare, at det er meget svært at tabe 25 kg. Det er det, der er hele problemet, afslutter Sten Madsbad. Tekst: Tobias Petersen

FAKTA Der er i de sidste fire-fem år blevet gennemført og publiceret adskillige kardiovaskulære endepunktsstudier, herunder LEADER-studiet og SUSTAIN-6-studiet, som demonstrerer effekterne af liraglutid og semaglutid. STOR TILTRO TIL NY DIABETESMEDICIN Ny medicin viser meget lovende resultater for diabetes type 2-patienter. Store forsøg viser, at medicinen reducerer patienternes blodsukker og reducerer risikoen for at få hjertekarsygdomme med helt op mod 38 procent. Læs hele artiklen på analysehelse.dk


Annonce

Øjeblikke, man gemmer i hjertet

Faktisk kan 2/3 af alle dødsfald blandt patienter med diabetes relateres til hjertesygdom1 Tal med din læge om din diabetesbehandling – og om, hvad der kan gøres for at nedsætte risikoen for hjertesygdom Gode spørgsmål at stille din læge: Hvordan hænger type 2-diabetes og mit hjerte sammen?

Kan min diabetesmedicin være med til at nedsætte risikoen for hjertesygdom?

Hvis jeg får anden hjertemedicin – eksempelvis blodtryks- og kolesterolsænkende – er der så stadig risiko?

1. Low Wang CC, Hess CN, Hiatt WR et al., Clinical Update: Cardiovascular disease in diabetes mellitus. Atherosclerotic cardiovascular disease and heart failure in type 2 diabetes mellitus – mechanisms, management, and clinical considerations. Circulation. 2016;133:2459-2502.

Novo Nordisk Scandinavia AB · Ørestads Boulevard 108 · 2300 København S www.novonordisk.dk · Kundeservice tlf.: 80 200 240

Changing Diabetes® og apis tyren er registrerede varemærker ejet af Novo Nordisk A/S. DK/NNG/1017/0277. Oktober 2017

Type 2-diabetes og hjertesygdom er nært forbundet1


Annonce

Denne udgivelse er et indstik fra European Media Partner

CONTENT WITH A PURPOSE

34 FOLKESUNDHED – ANALYSEHELSE.DK

TRANSPORTEN TIL ARBEJDE KAN ÆNDRE DIT LIV Foto: Fotolia

Overvægt og mangel på motion er medvirkende årsager til, at flere danskere rammes af livsstilssyg­ domme som diabetes type 2 og forhøjet blodtryk. Nye undersøgelser viser, at cykler man til arbejde, kan man give sygdommene baghjul. Ordet motion får mange danskere til

at svede bare ved tanken. For er det ikke ekstremt hårdt? Skal man ikke gå i motionscenter? Og hvordan skal jeg dog få tid i en travl hverdag? – Vi skal have flere danskere til at tænke over, at cykelturen til og fra arbejdet også tæller som motion – og endda effektiv motion. Mange tænker det blot som transport, men faktisk viser vores studier, at cykler man til og fra arbejde, taber man sig næsten lige så meget, som hvis man træner ved høj intensitet i motionscenteret og får samme gavnlige effekter, fortæller Bente Merete Stallknecht, der er professor og leder af Biomedicinsk Institut på Københavns Universitet.

Foto: Fotolia

SUNDT TANDKØD GAVNER HELE KROPPEN

somheden i musklerne og fedtvæv øges også. Den effekt får man typisk ikke ved blot at ændre kosten. – I fremtiden bliver det interessant også at se på, hvordan motion kan hjælpe den enkelte. Er nogle typer motion mere egnede for en person end for en anden, og hvilken rolle spiller generne i den sammenhæng? Det er vi ved at forske i, siger Bente Merete Stallknecht. Lige nu er det tilbage på cyklen, som i øvrigt har 200 års jubilæum i år, så tænk ud af boksen, og tag cyklen på arbejdet, og sæt kursen mod et sundere liv.

Foto: Københavns Universitet

Tekst: Pia Bundgaard Hansen

Blødende tandkød og paradentose blotter blodbanerne for skadelige bakterier generelt og øger risikoen for andre sygdomme som hjertekarsygdomme, diabetes, knogleskørhed, Parkinsons, Alzheimers og psoriasis. Sammenhængen mellem paradentose og andre medicinske sygdomme på grund af ligheder i de inflammatoriske sygdomsprocesser blev senest fastslået i begyndelsen af 2017 i en oversigtsartikel i Tandlægebladet af professor dr.odont Palle Holmstrup og seks andre danske og svenske læger og tandlæger. – Der er et stort behov for oplysning om blødende tandkød fra læger og tandlæger. Almenbefolkningen ved ikke, at det er farligt, og derfor skal der oplysning til for en bedre folkesundhed, siger Jens Olsen. Han er stifter af biotekvirksomhed Fenucure Medical, der oplever stigende efterspørgsel på sin specialtandpasta, der forebygger bl.a. tandsten, blødende tandkød og tandkødsbetændelse. Tandpastaen er baseret på en patenteret udvinding af ekstrakt med antibakterielle og antiinflammatoriske egenskaber fra planten bukkehorn. – Den positive overflade-ladning i tandpastaens mineralske stoffer eliminerer de skadelige bakterier, der har en negativ overflade-ladning, forklarer Jens Olsen. Tekst: Peter Klar

“Vi skal have flere danskere til at tænke over, at cykelturen til og fra arbejdet også tæller som motion.”

Bente Merete Stallknecht, professor og leder af Biomedicinsk Institut på Københavns Universitet.

På Biomedicinsk Institut har de lavet et forsøg, der varede i seks måneder. I forsøget deltog fire grupper. En gruppe skulle cykle til og fra arbejde i gennemsnit 14 km, en gruppe skulle træne i motionscenter ved høj intensitet, en gruppe skulle træne i motionscenteret ved lav intensitet, og endelig var der en gruppe, som blot fortsatte deres normale livsstil uden motion. – De to grupper, der klarede sig bedst, var dem, der cyklede til og

fra arbejde, og så dem, der trænede med høj intensitet. Det overraskende for os var, at der faktisk ikke var så stor forskel mellem de to gruppers resultater. De cyklende tabte i snit 4,2 kg fedt, og dem der trænede ved høj intensitet i motionscenteret tabte 4,5 kg fedt i snit. Til sammenligning tabte gruppen, der trænede moderat 2,6 kg fedt, så tallene viser, at den mest effektive træning foregår ved høj intensitet, forklarer Bente Merete Stallknecht.

KAST ET BLIK IND I FREMTIDEN FAKTA

Netop intervaltræningen giver de bed-

ste resultater, fordi man både taber sig og styrker konditionen markant. Og når man cykler gennem byen træner man automatisk i intervaller, fordi trafikreguleringerne bestemmer farten. Forskerne er også enige om, at kosten ikke gør det alene, når man taler om effekten på livsstilssygdommene. Forsøg har vist, at der er en dobbelt bonus ved at motionere. For dels taber man sig, men insulinføl-

• 320.545 danskere har diabetes • 60.000 danskere ved endnu ikke, at de har type 2-diabetes • 300.000 danskere skønnes at have forstadie til diabetes (prædiabetes) • Én ud af 18 danskere har diabetes • I gennemsnit får 79 danskere hver dag konstateret diabetes • Antallet af diabetikere er fordoblet på ti år fra 2002-2012 • Diabetes koster det danske samfund omkring 86 mio. kr. om dagen Kilde: Diabetesforeningen

SIDDESYGE ER DET NYE RYGNING Stadig færre danskere ryger, men flere af os sidder alt for meget ned. Faktisk sidder mange af os mere i dagens løb, end vi ligger ned om natten. Og det er langt fra en heldig udvikling, siger læge og foredragsholder, Jerk W. Langer. Læs hele artiklen på analysehelse.dk

Det kan godt betale sig at bruge et øjeblik på at sætte sig lidt ind i nogle af de synsforstyrrelser, der typisk kommer med alderen; så man kan forebygge og undgå at blive forskrækket. Dansende myg hører ikke blot sommeren til; det er også en tilstand i øjet, som viser sig ved en uklarhed, der ikke forsvinder. ”Insekterne” træder tydeligt frem, når man kigger mod en klar himmel. – En dansende myg er en uklarhed på glaslegemet. I langt de fleste tilfælde vil hjernen tilpasse sig, så uklarheden træder mere i baggrunden med tiden. Nogle kan være voldsomt generet af det i begyndelsen, men det er sjældent, vi opererer for det, fordi de fleste vil lære at leve med det, forklarer Inger Christine Munch, der er overlæge, lektor, ph.d. på Sjællands Universitetshospital. Læs hele interviewet med Christine Munch på analysehelse.dk


VALIDERET til diabetikere Overfør data til app via Bluetooth

Præcis måling uanset placering på overarmen

Advarsel ved forhøjet blodtryk om morgenen

BRUG

DEN HJEMME

M7 Intelli IT Blodtryksmåler

KØB DEN PÅ APOTEKET


Annonce

Denne udgivelse er et indstik fra European Media Partner

CONTENT WITH A PURPOSE

Foto: Lizette Kabre, KU

36 PROFIL FOLKESUNDHED – ANALYSEHELSE.DK

NU VED VI, HVORDAN KOST VIRKER PÅ FOLK ANNONCE

Boel Akupunktur har klinikker i hjertet af København, Odense, Århus og på den jyske hede… Ude i den store verden er vi mest kendt for vores brug af akupunktur mod sportsskader og vores behandling af blinde og svagtseende – over 8.000 øjenpatienter siden 1987.

godt på akupunktur, og hvilke lidelser det ikke virker godt mod. Det har også betydet, at vi i dag ved nøjagtig hvilke akupunkturpunkter, der virker bedst til de enkelte lidelser.

Med moderne- og traditionel kinesisk akupunktur er vi specialister i behandling af de lidelser, som rammer ældre mennesker (øjenlidelser, nedsat hørelse, nervebetændelse osv.) samt andre såkaldte kroniske sygdomme (KOL, rygsmerter osv.)

Når man kontakter Boel Akupunktur, får man med det samme at vide, hvor mange behandlinger der skal til for at lave et godt resultat. Når vi f.eks. behandler en person med gener pga. en diskusprolaps, ved vi at der skal være en bedring i løbet af de første 5 behandlinger. Hvis der ikke er det, stopper vi forløbet. Det sikrer, at man altid ved, hvor meget det maksimalt kan komme til at koste, før der skal være en bedring.

Boel Akupunktur er Danmarks største akupunkturklinik

De mange patienter har betydet, at vi har en enorm erfaring i hvilke lidelser, der responderer

Boel Akupunkturs akupunktører er blandt verdens bedste

Alle vores akupunktører har enten gennemført eller er i gang med den krævende Master Akupunktur-uddannelse. Kontakt os hvis du har spørgsmål eller ønsker at bestille en tid.

Boel Akupunktur


Annonce

Denne udgivelse er et indstik fra European Media Partner

CONTENT WITH A PURPOSE

ANALYSEHELSE.DK – FOLKESUNDHED 37

En simpel blodsukkermåling er nøglen til vægttab, fortæller professor Arne Astrup, der er bogaktuel med ”Spis dig slank efter dit blodsuk­ ker” og ny hjemmeside ”Blodsukkerkuren.dk”. Ifølge overlæge, professor, dr.med. og institutleder

for Institut for Idræt og Ernæring ved Det Naturog Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet, Arne Astrup, står kost- og ernæringsforskningen over for et afgørende nybrud. Hvor videnskaben før har troet, at alle skulle gøre det samme for at tabe sig, er erkendelsen nu den, at det, der virker for den ene, ikke nødvendigvis virker for den anden. – Mennesker er forskellige. Det gælder både genetisk og i forhold til vores adfærd. Og fordi vi er forskellige, reagerer vi forskelligt på medicin, kost og motion. Det er det nye, der er kommet ind i det. Vi er blevet meget bedre til at forstå, hvordan medicin og kost virker på folk, siger Arne Astrup, der har arbejdet indgående med kost og ernæring siden sin disputats om det menneskelige stofskifte i 1986. Han peger på kræftbehandling som et område, hvor lægerne allerede arbejder ud fra idéen om at målrette behandlingen til den enkelte patient. Det, der på fagsprog kaldes precision medicine. – Et af de områder, hvor man bruger det her meget aktivt, er kræftbehandlingen. Står man eksempelvis over for en patient med brystkræft, er fremgangsmåden, at man tager en prøve ud af svulsten for at undersøge, hvilken type kræftceller der er tale om. Man kan bl.a. ved at se på kræftcellernes arveanlæg fastslå, hvilken type medicin, der skal bruges til at slå dem ihjel, og hvor følsomme de er over for stråling. Det betyder, at man kan skåne patienten mod en behandling, der har en masse bivirkninger og måske ikke virker særlig godt. Man kan med det samme give den behandling, der er mest effektiv over for netop den type kræftceller, patienten har, siger Arne Astrup.

I sin bog ”Spis dig slank efter dit blodsukker”

forklarer Arne Astrup sammen med sin medforfatter, ernæringsekspert Christian Bitz, ud fra samme idé om forskellighed, at der grundlæggende findes tre typer mennesker, A, B og C, som skal følge hver deres type kostråd, hvis de ønsker at tabe sig. Den enkeltes blodsukker afgør, hvilken type vedkommende er, og da man enten selv kan måle sit blodsukker eller hurtigt kan få det målt hos sin praktiserende læge, kan man let og ubesværet finde ud af, hvilken type kostråd man skal følge, hvis man ønsker at tabe sig. En indsigt, Arne Astrup finder bemærkelsesværdig. – Vi har fået lidt af et videnskabeligt gennembrud. Vi har fundet ud af, at forskelle i sukkerstofskiftet afgør, om man bliver meget mæt af at spise kulhydrater, eller om man bliver mæt af at spise fedt og protein. For at give mæthed skal sukkeret fra de kulhydrater vi spiser trænge ind i hjernen, og det er meget forskelligt hvor hurtigt det sker. Og det kan vi sige noget om alene ved et faste-blodsukker. Det har forløst en stor videnskabelig diskussion, som har stået på i mange år. I 90’erne sagde vi, at man skulle skære ned på fedtet, hvis man ville tabe sig, mens vi i de sidste ti år har sagt, at løsningen var at skære ned på kulhydraterne. Men alle har sådan set ret, siger Arne Astrup. Han tilføjer, at gennembruddet vil have store positive konsekvenser, både for den enkelte og for befolkningen som helhed. – Det er klart, at når man har givet de samme kostråd til hele befolkningen, og der derfor er en del, der har fået kostråd, de faktisk har taget på af, så ødelægger det resultaterne, både for den gruppe og for gennemsnittet. Det gør, at en gruppe af befolkningen bliver frustreret, fordi den slankekur, de har fået af deres læge eller diætist eller har læst om, i virkeligheden gjorde det endnu sværere for dem at holde vægten. Men der har vi altså løst problemet, for nu er vi i stand til ud fra nogle helt simple målinger at afgøre,

Foto: PR-foto

NY HJEMME­ BEHANDLING TIL DIABETIKERE

”Fordi vi er forskellige, reagerer vi forskelligt på medicin, kost og motion.” hvilken gruppe de tilhører, og dermed sikre, at de får succes med deres vægttab, siger Arne Astrup. ”Spis dig slank efter dit blodsukker” indeholder beskrivelser af de tre typer samt kostråd og opskrifter, der passer til hver af dem. At der vitterligt er tale om et gennembrud bekræftes af verdens førende ernæringsforsker, professor dr.med. Walter Willett, Harvard School of Public Health, Boston, USA, som har skrevet forordet til bogen. Opdelingen i tre grupper er et eksempel på, at

abstraktionsniveauet inden for lægevidenskaben er stigende, og spørger man Arne Astrup, er han ikke i tvivl om, at udviklingen vil fortsætte i den retning. Samtidig ser han positivt på forskningen i tarmbakterier, der viser lovende resultater. – Jeg vil skyde på, at vi om fem år vil se, at en blanding af blodprøver og afføringsprøver tilsammen vil give den enkelte en skræddersyet plan for, hvad vedkommende skal gøre. Det kan lyde kompliceret, men i virkeligheden bliver det meget simpelt. Der vil være nogle fødevarer, man skal undgå, og andre, man skal have flere af, siger Arne Astrup. 

Tekst: Tobias Petersen

FAKTA Arne Astrup er med mere end 600 videnskabelige publikationer en af verdens mest produktive forskere inden for overvægt og fedme. Han har desuden bl.a. stået i spidsen for Ernæringsrådet og EU-kostprojektet ”Diogenes”. Du kan læse mere om blodprøve, kostplaner og opskrifter på Blodsukkerkuren.dk.

LÆS FLERE PROFILINTERVIEWS

En række af landets kommuner har allerede investeret i Opti Flow+, der ved hjælp af dynamisk kompressionsterapi kan øger blodcirkulationen i benene hos diabetikere. Apparatet består af en programmerbar pumpeanordning og en benmanchet, som diabetikeren tager på. Når pumpen tændes, blæses luft ind i forskellige zoner omkring benet, hvorved det masseres i forskellige sekvenser og blodcirkulationen stimuleres. Peter Haaning Aggerholm er direktør i virksomheden Recover4you, og en af personerne bag det nye koncept. Udover kommunernes efterspørgsel, peger han på rigtig gode tilbagemeldinger fra brugerne. – Tilbagemeldingerne går primært på, at Opti Flow+ eliminerer træthed og genskaber varmen i fødder og underben. Dertil kommer, at de sår, som mange diabetikere døjer med, heler på den halve tid. Sidst men ikke mindst er mange – heriblandt kommunerne, der kan spare rigtig mange penge – glade for, at det er en plug’n play-løsning, som borgerne kan bruge i eget hjem, siger Peter Haaning Aggerholm.

Læs flere spændende interviews på analysedenmark.dk

Tekst: Frank Ulstrup ANNONCE

Boel Akupunktur

København Østbanegade 17 · 2100 Kbh. Ø · Tlf. (+45) 97 87 58 00 Aulum Industrivej Nord 22 · 7490 Aulum · Tlf. (+45) 97 87 58 00

Odense Rugårdsvej 10 · 5000 Odense C · Tlf. (+45) 97 87 58 00 Århus Stenvej 23, st. · 8270 Højbjerg · Tlf. (+45) 97 87 58 00


Annonce

Denne udgivelse er et indstik fra European Media Partner

CONTENT WITH A PURPOSE

Foto: Fotolia

Foto: Sine Fiig

38 FOLKESUNDHED – ANALYSEHELSE.DK

Ulrik Rokkedal Therkildsen, direktør i Mediq Danmark A/S.

SER STORT PÅ LÆGENS ANBEFALINGER Næsten halvdelen af alle type 2-dia­ betikere måler ikke deres blodsuk­ ker, som lægen anbefaler. Dermed risikerer de sygdomme i hjerte, nyrer og øjne. En undersøgelse fra Mediq, der er

distributør af hjælpemidler til bl.a. mennesker med diabetes, viser, at alt for mange ser stort på lægens anbefalinger om jævnlige blodsukkermålinger. Helt konkret bliver 47 procent af de bevilgende blodsukkermålere, der udstedes til personer med type 2-diabetes, aldrig anvendt, mens tallet er 12 procent for type 1-diabetes. Og det kan få alvorlige konsekvenser for diabetikerne, siger direktør i Mediq Danmark A/S, Ulrik Rokkedal Therkildsen. – Helt konkret betyder det, at de risikerer en lang række følgesygdomme i f.eks. hjerte, nyrer og øjne. Dermed vil deres livskvalitet blive kraftigt forringet, samtidig med, at

det vil blive meget dyrt for samfundet at behandle, siger han.

“For mange handler det simpelthen om, at man ikke vil erkende, at man er syg.” Når Mediq slå alarm er det, fordi diabetikerens kendskab til sine blodsukkerværdier er en meget væsentlig faktor i den nødvendige egenomsorg. Uden dette kendskab kan han eller hun gå i lange perioder med alt for store udsving i blodsukkerniveauet, hvilket igen kan medføre de svære komplikationer.

Alvoren understreges også af en undersøgelse fra Diabetesforeningen, der viser, at en femtedel af alle patienter med type 1-diabetes har lavt blodsukker dagligt. Hos patienter med insulinkrævende type 2-diabetes, er det ca. tre procent, mens 14 procent oplever tilstanden én gang om ugen og 13 procent én gang om måneden. Med de tal in mente har Mediq

spurgt diabetikerne, hvorfor de ikke er mere påpasselige med deres blodsukkermålinger. En analyse af svarene peger på, at sygdomsfornægtelse spiller en fremtrædende rolle, siger Ulrik Rokkedal Therkildsen. – For mange handler det simpelthen om, at man ikke vil erkende, at man er syg, og dermed heller ikke vil tage de nødvendige forholdsregler. Udfordringen er, at der typisk går noget tid, fra at sygdommen er konstateret, til symptomerne

begynder at vise sig. Dermed kan man på kort sigt få det indtryk, at det ikke har nogen konsekvenser at springe målingerne over. Men det er desværre helt forkert. En anden årsag, som de adspurgte diabetikere peger på, er mangel på ressourcer. Her handler det typisk om mennesker, der lider af en række sygdomme, og hvor kræfterne altså ikke nødvendigvis rækker til at håndtere alle sygdommene lige godt. Ifølge en opgørelse fra Netdoktor.dk

er der omkring 320.000 personer, der er diagnosticeret med diabetes i Danmark, mens omkring 200.000 mennesker formentlig har sygdommen uden at vide det. Endelig skønnes det, at ikke færre end 750.000 personer har forstadier til diabetes. Alene tallenes størrelse bør få sundhedsmyndighederne til at overveje, hvad der kan gøres, for

at ændre diabetikernes holdning til blodsukkermåling, siger Ulrik Rokkedal Therkildsen. Baseret på virksomhedens egen analyse, har han selv et bud. – Vi anbefaler oplysningskampagner, der kan hjælpe mennesker med diabetes til at være mere åbne om deres sygdom, så sygdomsfornægtelsen ikke tager over. Derudover er opgaven at vise borgerne, hvor nemt det er at foretage målinger, så de får endnu mere indflydelse på deres sygdomsforløb. Tekst: Frank Ulstrup

FAKTA Der findes to hovedformer for diabetes. Det drejer sig om: • Type 1-diabetes, der især rammer børn, unge, og yngre voksne. • Type 2-diabetes, der især konstateres hos midaldrende. Dog ses sygdommen oftere hos stadigt yngre mennesker. ANNONCE

Hvad gør du, når det gør ondt, mand?

tjekdigselvmand.dk


Du får mere energi – allerede efter få dage

Blodsukkeret normaliseres

Overflødige kilo forsvinder

Diabetes Manualen Quit Diabetes konceptet Vejledning for type 2 diabetikere

Potensen genvindes

Forhøjet blodtryk reduceres

Triglyceridtallet reduceres

Risikoen for fedtlever reduceres

Du undgår udvikling af diabetiske fodsår og skinnebenssår Risikoen for hjertekarsygdom reduceres

Risikoen for udvikling af neuropati reduceres

Risikoen for udvikling af nyresygdom reduceres

Risikoen for øjensygdom og blindhed reduceres Behovet for diabetesmedicinering bortfald/reduceres

Vågn op til en dag, hvor solen skinner, og hvor du føler dig udhvilet og fuld af energi! Du har igen fået kontrol over dit eget liv. Læs mere om konceptet på http://diabetesmanualen.dk Siden 2011 har over 3500 danske type 2 diabetiker valgt at følge Quit Diabetes konceptet. De fleste (ca. 80 %) er varigt blevet helt fri for diabetessymptomer. De resterende 20 % har også fået det væsentligt bedre, og deres behov for diabetes-medicinering er reduceret. Overvægtige diabetikere har – uden at gå på slankekur – tabt de fleste af de overflødige kilo, og alle har oplevet, at de har fået mere energi. Konceptet er også for dem, der har forhøjet blodsukker og æblemave, og som er på vej til at udvikle diabetes.

Quit Diabetes konceptet v/Busk Hansen. Tlf.: 20 62 06 88 kontakt@diabetesmanualen.dk

Disclaimer:

Der er ikke garanti for, at andre vil opnå tilsvarende resultater. Det gælder også for beretningerne på de næste to sider. Hvis en diabetiker efter at have fulgt Quit Diabetes konceptet med et godt resultat vender tilbage til tidligere livsstil og spisevaner, vil diabetessymptomerne kunne vende tilbage.


Annonce

Denne udgivelse er et indstik fra European Media Partner

CONTENT WITH A PURPOSE

40 FOLKESUNDHED – ANALYSEHELSE.DK

Foto: Dorte Tecza

CGM hjælper diabetespatienter ved løbende at monitorere bloksukker­ niveauet og alarmere patienten, hvis blodsukkeret er for højt eller lavt. Kontinuerlig Glukose Monitorering,

typisk omtalt under sin engelske forkortelse CGM, er et alternativ til manuel måling af blodsukker. Monitoreringen sker fra en lille sensor, som monteres under huden på patienten og fungerer i seks dage. Herfra sender den løbende informationer om patientens blodsukkerniveau, hvilket både muliggør alarmering i tilfælde af for højt eller lavt blodsukker og et overblik over niveauerne på tidspunkter, hvor det ville være vanskeligt eller ubekvemt at måle manuelt. Sensoren kan ligeledes sende besked til en insulinpumpe, som kan regulere niveauet.

“Nogle har slet ikke de signaler.” – Det gode ved CGM er, at den ikke bare fortæller, hvordan blodsukkeret er lige nu, men også viser en kurve over, hvordan det har været i sensorens levetid. Det kan man bl.a. have glæde af om natten, hvor det er de færreste, der synes, det er sjovt at skulle stå op flere gange for at måle blodsukker. Dels kan man sove trygt, fordi man ved, at man bliver alarmeret, hvis blodsukkeret er for højt eller lavt. Dels kan man

ting, både fordi den kan alarmere, og fordi den, hvis den er tilsluttet en insulinpumpe, kan stoppe for insulintilførslen, inden blodsukkeret når at blive rigtig lavt, siger Henrik Ullits Andersen. CGM tilbydes kun til patienter med type 1-diabetes, og det er der både økonomiske og medicinske årsager til. – I princippet kunne det virke lige så godt på type 2-diabetespatienter. Der er bare ikke lavet så mange undersøgelser af det. Desuden er det ikke alle type 2-patienter, der får insulin. Så behovet for alarm mod for lavt blodsukker er det en meget lille gruppe, der har. Samtidig er det et spørgsmål om økonomi, da CGM er en bekostelig behandlingsform, afslutter Henrik Ullits Andersen. Tekst: Tobias Petersen

Henrik Ullits Andersen, overlæge ved Steno Diabetes Center Copenhagen.

se en tendens i forhold til blodsukkerets udvikling hen over natten, forklarer Henrik Ullits Andersen, overlæge ved Steno Diabetes Center Copenhagen. CGM er ligeledes en fordel i forhold til at holde øje med blodsukkeret i forbindelse med fysisk aktivitet, fortæller Henrik Ullits Andersen. Den lille sensor, der sidder i maveskindet, kræver ikke, at man holder en pause fra løbeturen, fodboldkampen eller svømmeturen, som en

traditionel blodprøve gør. Endvidere er CGM en fordel for patienter, der har lidt af diabetes i mange år. – Hvis man har mange års diabetesvarighed, kan man miste de signaler, som gør, at man selv registrerer, at blodsukkeret er ved at blive for lavt, f.eks. at man ryster, sveder eller bliver sulten. Nogle har slet ikke de signaler, så de går lige fra at have det godt til nærmest at være bevidstløse. Det er vældig ubehageligt, og der er CGM en rigtig god

FAKTA CGM er en forkortelse for Continuous Glucose Monitoring og fungerer ved, at en lille sensor placeres under huden på patienten, hvorfra den løbende rapporterer om blodsukkerniveauet til en modtager og for nogle patienter også til en insulinpumpe, som regulerer insulintilførslen efter sensorens informationer.

VIL DU LÆSE MERE? ANALYSEHELSE.DK

Foto: PR-foto

ALARM UNDER HUDEN

STØTTE TIL TOPFORSKNING

Dansk BørneAstma Center er en selvejende organisation, som forsker i forebyggelse af astma og allergi hos børn. Centret modtog i år 2.205.192 kr. fra Børnelungefonden, og støtten skal bruges på at fastholde et internationalt forskningsniveau. – Pengene skal bruges til at ansætte topforskere. Det er et led i at opbygge et internationalt førende forskningscenter inden for området forebyggelse af astma, siger professor og leder af Dansk BørneAstma Center, Hans Bisgaard. Centret har ekstraordinært gode betingelser for at udføre sin forskning i Danmark, fordi danskerne generelt er mere villige til at deltage end andre nationers borgere, også over tid. Centret har fulgt en gruppe danskere i 20 år, og det er ikke mindst data fra dem, de nye forskere skal analysere. – De topforskere, vi bruger pengene på at tilknytte, skal forske i den fantastiske kohorte, vi har fulgt siden 1998. De skal forklare, hvad det er, der går galt tidligt i livet, når man senere bliver syg, siger Hans Bisgaard. Tekst: Tobias Petersen ANNONCE

60.000 danskere ved endnu ikke, at de har type 2-diabetes.

320.545 danskere har diabetes. Antallet af diabetikere er fordoblet på 10 år.

Hver tredje dansker får kræft.

Osteoporose er en knoglesygdom, der skønnes at ramme hver 3. kvinde og hver 8. mand over 50 år.

15,9% af danskerne har et usundt kostmønster.

28,8% af danskerne opfylder ikke WHOs anbefaling for fysisk aktivitet.

Kilde: Diabetesforeningen, Osteoporoseforeningen, danskernessundhed.dk, Kræftens Bekæmpelse

Fakta om folkesundhed i Danmark


DIA.DK.012-01-NOV2017

Behandl din diabetes effektivt med

DEXCOM G5 MOBILE – KONTINUERLIG GLUKOSEMÅLING (CGM) MED ALARM ®

Der findes separat Dexcom modtager som tilvalg

• Sænker HbA1c2,3 • Mindre tid med følinger2 • Sov mere trygt om natten • Følg dit barns glukoseværdier, lige meget hvor du er • Det eneste CGM-system, som er godkendt til insulindosering1 • Fås nu til både Apple og Android+

Kontinuerlig glukosemåling (CGM) viser glukoseværdien på en hel anden måde end et almindeligt blodsukkerapparat. Til forskel fra et stik i fingeren – som viser én værdi på ét enkelt tidspunkt – så viser Dexcom G5 glukoseværdien i realtid, hele tiden. Du ved altid, hvor hurtigt og i hvilken retning glukoseniveauerne ændrer sig – og bliver for eksempel ad-

varet om, hvis niveauet er højt eller lavt – og kan handle straks og dermed undgå følinger og høje værdier. Desuden har systemet den største målenøjagtighed 4,5,6,7 samt følgerfunktion med advarsler og alarmer – som du selv bestemmer. DexcomG5 med alarm gør det mere enkelt for dig at holde øje med din diabetes, dag og nat.

Nordic Infucare Industrivej 21 DK-4000 Roskilde Tel: +45 70 28 10 24 www.infucare.com/dk diabetes@infucare.dk

+ Se www.dexcom.com/ous-compatibility-page for kompatible enheder. * Hvis dine glukoseadvarsler og glukoseværdier ikke stemmer overens med dine symptomer eller med det, som du havde forventet, skal du kontrollere med en blodsukkermåling. For at kalibrere er det nødvendigt med to blodsukkermålinger i døgnet. 1 Dexcom G5 Mobile System for kontinuerlig glukosemåling, Brugervejledning, 2017. 2 Beck, R., Riddlesworth, T., Ruedy, K., al. for the Diamond Study Group. Effect of Continuous Glucose Monitoring on Glycemic Control in Adults With Type 1 Diabetes Using Insulin Injections. The DIAMOND Randomized Clinical Trial. JAMA January 24/31, 2017 Volume 317, Number 4. 3 Lind, M., Polonsky, W., Irl B. Hirsch et al. Continuous Glucose Monitoring vs Conventional Therapy for Glycemic Control in Adults With Type 1 Diabetes Treated With Multiple Daily Insulin Injections. The GOLD Randomized Clinical Trial. JAMA. 2017;317(4):379-387. doi:10.1001/jama.2016.19976. 4 RPT-902345, Report of Effectiveness and Safety of the Dexcom™ G4 PLATINUM with Spritz Algorithm Continuous Glucose Monitoring System. 5 RPT-902628, Effectiveness and Safety Study of the Dexcom G4® PLATINUM with Spritz Algorithm Continuous Glucose Monitoring System in Pediatric Subjects. 6 Bailey, Chang, Christiansen. Clinical Accuracy of a Continuous Glucose Monitoring System with an Advanced Algorithm. J Diabetes Sc Tech 2015 Vol 9(2) 209-214. 7 Laffel, L. Improved Accuracy of Continuous Glucose Monitoring Systems in Pediatric Patients with Diabetes Mellitus – Results from Two Studies DT&T Vol 18, Supplement 2, 2016.


Annonce

Denne udgivelse er et indstik fra European Media Partner

CONTENT WITH A PURPOSE

42 FOLKESUNDHED – ANALYSEHELSE.DK

Foto: PR-foto

Børnelungefondens samarbejde med Team Rynkeby Fonden om Team Rynkeby Skoleløbet bidrager til forskning og forebyggelse af lunge­ sygdomme hos børn. Fredag den 23. marts deltog over

Skoleløbet havde i 2017 deltagelse af 115.000 skoleelever, som i alt indsamlede 10,4 mio. kr. – Vi ved, at over 100.000 børn i år løb i skoleløbet og dermed til fordel for Børnelungefonden. Hvor mange midler det giver til henholdsvis forskning i lungesygdomme hos børn, aktiviteter for lungesyge børn og deres familier samt til oplysningsarbejdet om luft, lunger og sundhed venter vi spændt på. Det endelige tal får vi at vide, når Team Rynkeby Fonden offentliggør årets

eningen et helt nyt undervisningsmateriale, som både ruster fagligt personale på skolerne til at få øje på de typiske tegn på børneastma og lærer eleverne om luft, lunger og sundhed.

“Ca. ti procent af alle danske børn har astma.”

100.000 børn fra 340 skoler i Team Rynkeby Skoleløbet, der indsamler penge til Børnelungefonden. Løbet har været afholdt fire gange og har de seneste to år haft til formål at støtte Børnelungefondens uddeling af midler til forskning i kritiske lungesygdomme hos børn. Det fortæller formand for Børnelungefonden, Søren Houman. – Målet er at understøtte ny forskning til bedre diagnostik, behandling og forebyggelse af kritiske lungesygdomme hos børn. Vores samarbejde med Team Rynkeby Fonden tog for alvor sin begyndelse i 2017, hvor indsamlingen fra Team Rynkeby Skoleløbet blev overrakt til Børnelungefonden. Denne donation gjorde det derfor muligt for os for første gang at uddele et stort millionbeløb til forskning i kritiske lungesygdomme hos børn, siger han.

“Børne­ lungeområdet har længe været underprioriteret i det danske sundheds­ væsen.”

Foto: PR-foto

FORSKNING OG FOREBYGGELSE

DET ER BLEVET EN DEL AF OS

– Dermed øges muligheden for, at børn med lungesymptomer som eksempelvis astma kan opdages og komme i behandling, siger Søren Houman. – Børnelungeområdet har længe været underprioriteret i det danske sundhedsvæsen, så Team Rynkeby Skoleløbets støtte til området er uvurderlig. Der er stort behov for forskning på dette område, som kan gøre en forskel for lungesyge børn og deres familier, afslutter han. Tekst: Tobias Petersen

Søren Houman, formand for Børnelungefonden.

indsamling den 3. maj, fortæller Søren Houman. For Børnelungefonden er samarbejdet med Team Rynkeby Fonden om skoleløbet af afgørende betydning for fondens arbejde. Dels bidrager de indsamlede midler direkte til forskningen og forebyggelsen på området. Dels er skoleløbet med til at øge opmærksomheden om lungesygdomme hos børn. – Vi sætter umådelig stor pris på samarbejdet, som giver værdi på især to klare områder. For det første vil den betydelige donation fra skoleløbet gøre en mærkbar forskel for forskningen, de aflastende aktiviteter samt det nødvendige oplysningsarbejde, siger Søren Houman. – For det andet skaber samarbejdet opmærksomhed om børns lungelidelser. Skoleløbet kan næsten

ikke undgå at gøre lærere, pædagoger og forældre opmærksomme på at kigge efter, om nogle af de deltagende skolebørn – og skolernes børn og unge i det hele taget – rent faktisk burde rådes til et lægebesøg, uddyber han. Baggrunden er, at mange af de børn og unge, som i dag lider af astma, ikke bliver opdaget, før de har levet med sygdommen i en række år, tilføjer Søren Houman. – Ca. ti procent af alle danske børn har astma, hvilket i gennemsnit betyder to til tre børn i hver klasse. Men mange ved ikke, at de er syge. Derfor får de ikke den behandling, som vil kunne lette deres hverdag betydeligt, siger han. Til Team Rynkeby Skoleløbet udar-

bejdede Børnelungefonden derfor i 2017 i samarbejde med Lungefor-

FAKTA I Danmark findes både store og små fonde, der støtter forskning og behandling af syge børn, bl.a. Børnecancerfonden, der arbejder for at helbrede kræftramte børn, og Dagmar Marshalls Fond, der virker til fremme af medicinsk forskning i Danmark, især inden for børnesygdomme, kræft og spastiske sygdomme. Børnelungefonden er den eneste fond, som støtter forskning i kritiske lungesygdomme hos børn.

HER KØBER MAN SUNDHED

350.000 danskere har diabetes – og ca. halvdelen er dårligt reguleret. Men hvorfor? Og hvad kan vi gøre ved det? Læs hele artiklen på analysehelse.dk

Rynkebys støtte til Team Rynkeby og derigennem til Team Rynkeby Skoleløbet, der samler penge ind til Børnelungefunden, er blevet en naturlig del af selvforståelsen blandt både ledere og medarbejdere hos Rynkeby. Det fortæller Rynkebys direktør, Peter Frank Andersen. – Det sponsorat, vi giver til Team Rynkeby, er med til at fastholde det gode omdømme, Rynkeby har, og det er selvfølgelig en del af det. Men sponsoratets interne effekt er mindst lige så vigtig for os, siger han. Team Rynkeby opstod i starten af nullerne som en idé hos nogle af medarbejderne og er siden blot vokset og vokset, fortæller Peter Frank Andersen. – Team Rynkeby startede med nogle få medarbejdere, der for 15 år siden fik idéen med at cykle til Paris for at samle penge ind. Gennem årene er det vokset, og Team Rynkeby er i dag en integreret del af Rynkeby og den måde, virksomheden og medarbejderne opfatter sig selv, siger Rynkeby-direktøren. – Det giver mening og stolthed at arbejde for en virksomhed, der tager ansvar og støtter velgørende formål såsom børn med kritisk sygdom, og det er blevet en indgroet del af Rynkeby, uddyber han. – Vi snakker meget cykelløb i Rynkeby, og vi snakker meget sundhed, også sundhed blandt medarbejderne. Vi har mange sundhedsrelaterede aktiviteter, og det hele er koncentreret omkring den fantastiske rejse, Team Rynkeby har været på. Så ja, det har en positiv effekt på vores omdømme, men det har mindst lige så vigtigt en positiv effekt internt i virksomheden, afslutter Peter Frank Andersen. Tekst: Tobias Petersen ANNONCE

Har du besøgt analysedenmark.dk? På analysedenmark.dk finder du interessante reportager og interviews om alt inden for økonomi, samfund, industri, livsstil og helse.

CONTENT WITH A PURPOSE


“Det er mig uden tilsat sukker”

*Med naturligt indhold af sukker.

Det er mig, der er der for dig, når du trænger til noget koldt og sødt - men holder ikke vil gå på kompromis. Jeg inde god af ser nemlig færre kalorier og mas smag og kan bruges i isvaflen eller d spises, som jeg er. Det er mig, der alti er dit sikre valg. For du ved, hvad jeg n står for: Masser af forkælelse – ude tilsat sukker*.

Færre kalorier Forhandles i dagligvarebutikker. Læs mere på easis.dk Følg os på facebook.com/EASISDanmark og Instagram @easis_udentilsatsukker

Vi har nu over 100 forskellige produkter! Og flere er på vej. Hold øje med nyhederne på easis.dk


Annonce

Denne udgivelse er et indstik fra European Media Partner

CONTENT WITH A PURPOSE

Foto: Lungeforeningen

44 FOLKESUNDHED – ANALYSEHELSE.DK

VI LEVER MERE I NUET – Vi lever meget i nuet i dag. Vi sørger for, at de ting, vi foretager os i det daglige, er meningsfyldte og har en form for helhed i sig, siger Gustav Fabricius.

Da en kemisk lungebetændelse ramte Berit Sys Christensen og Gustav Fabricius’ nyfødte søn, Scott, forandredes deres liv for altid.

Egentlig var alt, som det skulle være. Berit og Gustav glædede sig til at se deres søn, Scott, for første gang, og intet tydede forud for fødslen på, at der var noget galt med den lille dreng. Men så skete ulykken. Under fødslen fik Scott afføringsinficeret fostervand i den gale hals, og det fik hans krop til at reagere voldsomt. Scotts lunger kunne ikke tåle påvirkningen, og han måtte først genoplives og siden i respirator. Herefter udviklede han en kemisk lungebetændelse, som betød, at lægerne var nødt til at koble ham til en hjerte-lungemaskine, som i en uge sørgede for, at hans blod blev iltet. Forløbet tog i alt 53 dage, og både

Scott, som i dag er ni år gammel, og hans forældre, er stadig påvirket af

Scotts hårde ankomst til verden. I de første to år af sit liv skulle Scott isoleres fra andre børn. Siden kom han i skovbørnehave, og i dag går han i skole med andre børn. Men medicinen er der stadig. Og det samme er bekymringerne. – I dag mærker vi det mest ved de kontroller, vi går til. Han får medicin morgen og aften, men i det daglige er han heldigvis ikke særlig hindret. Den store påvirkning i vores dagligdag er angsten for, at det hele skal falde sammen alligevel, fordi man ikke ved så meget om lungeskadernes påvirkning på længere sigt, siger Gustav Fabricius.

Angsten står dog ikke alene. Sammen med den er kommet en positiv bevidsthed om, at livet er skrøbeligt og skal bruges, mens man har det. – Vi lever meget i nuet i dag. Vi sørger for, at de ting, vi foretager os i det daglige, er meningsfyldte og har en form for helhed i sig. Samtidig

prøver vi at undgå stress, bl.a. ved at sige ”pyt” til mange flere ting end tidligere, fortæller Gustav Fabricius. – På den måde påvirker det ens liv voldsomt. Man prioriterer det, man er i, meget stærkere. Man er mere nærværende i forhold til sine venner og sin familie. Man ved ikke, hvor lang tid, man har. Livet er dyrebart, så det er bare med at være til stede, mens man er i det, uddyber han. Som forældre til en dreng med en

alvorlig lungeskade er Berit og Gustav glade for det øgede fokus på lungesygdomme hos børn. En stor indsats er for nylig blevet gjort for at sikre fondsmidler til forskningen på området, og Gustav Fabricius er ikke i tvivl om, at det kommer til at gøre en mærkbar forskel. – Forskningen i lungesygdomme, også for børn, vil blive markant forbedret. Midler til lungeforskning hos børn har været begrænset, og

derfor vil pengene få en meget stor betydning, siger han og tilføjer, at bl.a. udvekslingen af erfaringer mellem de enkelte hospitaler vil være værdifuld. – Der er tre-fire steder, hvor man arbejder med det her i Danmark, men man har ingen samkøring af registre. Så erfaringer, der er opstået et sted, koordineres ikke med de øvrige. Man fatter ikke, at det ikke er sket, men det er det ikke, for der har ikke været ressourcer til det. Det er det, der kommer nu, siger Gustav Fabricius. Fondsmidlerne er ligeledes med til at

finansiere en årlig familiecamp, som Berit, Gustav og Scott deltager i. Her mødes familier med lungesyge børn i en forlænget weekend, hvor frivillige laver arrangementer med børnene, mens forældre udveksler erfaringer og deltager i seminarer med specialister, psykologer og andre med en professionel tilgang.

– Det er meget givende. Foredragene sætter gang i diskussionen om, hvordan man kan leve med overskud og håb, selvom man til daglig bruger mange ressourcer på at passe og pleje og gå til undersøgelser og lever med en stor uvished om, hvad fremtiden skal bringe, afslutter Gustav Fabricius.

Tekst: Tobias Petersen

FAKTA 100.000 danske børn og unge lider af astma. 1.000 danske børn rammes hvert år af en kritisk lungesygdom, som kræver intensiv behandling. Gustav Fabricius har skrevet romanen ”53 dage” om Scotts sygdom og oplevelsen med sundhedsvæsnet i forbindelse med forløbet.

VIL DU LÆSE MERE? ANALYSEHELSE.DK


NÅR DU KØBER RYNKEBY, ER DU MED TIL AT GØRE EN FORSKEL Vi støtter Team Rynkeby og sikrer, at alt, hvad der samles ind, går ubeskåret til bl.a. Børnelungefonden.


Annonce

Denne udgivelse er et indstik fra European Media Partner

CONTENT WITH A PURPOSE

Foto: PR-foto

Foto: PR-foto

Foto: PR-foto

46 KRONIK BØRNESUNDHED – ANALYSEHELSE.DK

Velkommen til verden Hvem kender forskellen på et mirakel

det at være menneske, og vi har alle været der engang.

Et nyfødt barn er et vidunder. Ingen kan nok helt forstå, hvordan to personer sammen kan bygge et nyt menneske, og når vi ser på det nyfødte barn er glæden og taknemmeligheden ofte uden sidestykke. Er det et mirakel eller et vidunder? Svaret afhænger nok af hvem vi er, og hvad vi tror på. Biskop Kjeld Holm har kaldt en fødsel og et lille nyfødt barn et vidunder, fordi det er en begivenhed, vi kender og forventer, men som alligevel kommer så meget bag på os, at vi overvældes og glædes i en helt særlig og vidunderlig forstand. Nogen kan tænke, at det er et mirakel, andre vil tænke, at det er så stort, at man ikke rigtigt kan sætte ord på det. Uanset rører det ved noget grundlæggende ved

Vi er endda så heldige, at antallet af

og et vidunder?

gravide og fødende stiger i Danmark, så endnu flere vil kunne opleve et lille nyt vidunder. Dette betyder, at i 2025 vil antallet af nyfødte blive det største siden 2. Verdenskrig, vi forventer at der vil blive født over 70.000 børn i 2025. Det vil i så fald være 25 procent flere fødsler sammenlignet med 2013, (som godt nok var et historisk lavt fødselsår). Baggrunden for at der kommer flere gravide er, at Danmark oplevede en stigning i antallet af fødsler i 1980’erne og 90’erne og at disse store årgange nu 30 år senere selv er voksne og klar til at få børn. Samtidig forventer vi, at denne stigning vil holde langt ud i fremtiden.

Det er godt for Danmark, at fødselstallet stiger, men vi skal – også i fremtiden – som samfund være klar til at byde de nyfødte ordentligt velkommen til verden. Indtil videre er det gået godt. Vi har fortsat et sundhedsvæsen, der kan byde på et af verdens bedste tilbud til gravide og fødende. Dygtige jordemødre og fødselslæger står klar til at vejlede, hjælpe og behandle på de danske fødegange og senere i livet tager engagerede lærere og pædagoger ansvaret, når vores børn skal i daginstitution og i skole. Men vi er udfordret. En så voldsom stigning i antallet af nyfødte kræver selvfølgelig, at vi som samfund aktivt skal sikre ordentlige og rimelige vilkår og ressourcer til opgaven. På fødegangene er der brug for flere hænder til at tage imod de gravide og fødende samtidig med,

at man i kommuner, daginstitutioner og skoler må forholde sig til flere børn. Der er derfor et stort behov for, at vi på tværs af regioner, kommuner og Folketing får lavet en plan for, hvordan vi sikrer, at der fortsat er ressourcer til at bevare kvaliteten på fødselsområdet herunder at sikre, at der er kapacitet nok til at ultralydsscanne, udrede og behandle både syge og raske gravide og deres ufødte børn samt at ansætte det nødvendige antal varme hænder. Og det haster. Vi oplever en hidtil uset travlhed i hverdagen på landets fødegange, kapaciteten er ganske simpelt ved at blive for lille, i forhold til den indsats, der skal til for at bevare kvaliteten og sikre en god start på livet for de nyfødte og deres familier. Tallene taler deres tydelige sprog, det er glædeligt og godt for

Danmark, at der fødes flere børn, men vi skal byde de gravide, deres partner og de nyfødte ordentlig velkommen. Det kan vi kun, hvis vi som samfund investerer i en god start på livet og sikrer, at de nye familier under graviditet, fødsel og i de første leveår får så gode betingelser som overhovedet muligt. Der skal investeres nu, men til gengæld betaler det sig – og så kan vi trygt nyde hvert eneste lille nyfødte vidunder. De bedste hilsner fra de danske fødselslæger Hanne Brix Westergaard, Lars Henning Pedersen og Thomas Larsen Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi ANNONCE

Fakta om babyboom i Danmark Gennemsnitsalderen var i 2016 for en førstegangsfødende

29,1år 31,2 år og for en førstegangsfar

I Danmark bliver der hvert år købt for

500-750 mio. kr.

barnevogne, kravlegårde, pusleborde og autostole.

I 2016 blev der født i alt

61.614 levendefødte babyer i Danmark

8-10% af de børn, der er kommer til verden hvert år i Danmark er et resultat af kunstig befrugtning. Hvert 10. barn fra kunstig befrugtning fødes af en singlemor.

Kilde: dr.dk, babyinstituttet.dk, markedsforing.dk, gravid.dk

I år 2025 forventer man ifølge prognosen, der bygger på tal fra Danmarks Statistik, at der vil blive født omkring 72.000 børn. Sidste år blev der til sammenligning født 61.614 børn.


your family

2.600 m2 wellness på Rømø ENJOY FAMILY TIME

Glade børn leger bedst På ENJOY RESORTS er der noget at komme efter for alle. Bare en enkelt dag, et par dage eller en uge væk fra hverdagen, men alligevel ikke langt væk. Og hvorfor egentlig vente på ferierne og højtiderne? Der er jo altid en anledning til at tage afsted og nyde livet. Her finder du forkælelse til både krop og sjæl med mange aktiviteter, som f.eks. badeland, wellness, spa, bowling, aktivitetsrum for børnene, fitness, restaurant, golf og marina. Begge resorts ligger midt i naturen, tæt på vandet og med højt til himlen. Så der er god plads til masser af samvær med dine nærmeste.

Weekend * på Rømø

1.900 m2 wellness med udsigt til fjorden på Marina Fiskenæs

2 nætter (fre-søn) i 97 m2 feriebolig for 4 personer:

2.915

Weekend *

DKK i Gråsten Gælder sæson C: 2 nætter (fre-søn) i 100 m2 april, maj og juni feriebolig for 6 personer:

3.084

TILBUD

i april, maj og juni 50 min. massage for par

DKK Gælder sæson C: april, maj og juni

895 DKK For Hotstone-, Hamam-, Thai-, ansigts- eller kropsmassage Gælder i Gråsten

Der er altid en anledning....

RØMØ

Vestergade 31, Havneby DK-6792 Rømø Tlf. +45 7475 5655

Fiskenæsvej 2 DK-6300 Gråsten Tlf. +45 7365 0033

GRÅSTEN

* Opholdsprisen inkluderer leje af feriebolig og slutrengøring. Fri adgang til poolområde/badeland, fitness, wellness afdeling hvor børn har adgang ifølge med voksne i udvalgte perioder , lege- og aktivitetsrum. Fri adgang til internet i alle ferieboliger. El- og vandforbrug afregnes efter forbrug ved afrejse

www.enjoyresorts.dk


Annonce

Denne udgivelse er et indstik fra European Media Partner

CONTENT WITH A PURPOSE

48 BØRNESUNDHED – ANALYSEHELSE.DK

VIDENSKABEN TAGER OVER NÅR Den 1. januar 2018 blev det i Dan-

mark lovligt med såkaldt dobbeltdonation. Det betyder, at en kvinde, der ikke selv kan producere egnede æg, kan gå ind på en af landets mange fertilitetsklinikker og blive gravid med et æg, der ikke er hendes eget, og som er befrugtet med sæd fra en donor. Gør hun det, vil hverken far eller mor være genetisk beslægtet med barnet. Spørger man Mathilde Evaldsen, der er speciallæge i gynækologi og obstetrik og medejer af Maigaard Fertilitetsklinik i Aarhus, siger hun, at lovændringen er et godt eksempel på den udvikling, som området for fertilitetsbehandling har gennemgået de seneste år. Det er en udvikling, hvor meget mere er blevet teknisk muligt – og hvor grænsen for, hvad der er lovligt, har flyttet sig. En udvikling, der i høj grad spejler den tid, vi lever i, siger hun. – Jeg tror, der er rigtig mange forskellige faktorer, der spiller ind og driver udviklingen frem. Men en af de væsentligste er utvivlsomt, at kvinder er blevet mere selektive i forhold til hvem, de får børn med, og ikke mindst hvornår, og at mange gerne vil have uddannelse og karriere på plads, før de stifter familie. Dermed er de blevet relativt

gamle, og med en tilsvarende nedsat frugtbarhed, når de føler, at timingen er rigtig, siger hun og nævner, at gennemsnitsalderen for de kvinder, der kommer i klinikken i Aarhus, er steget fra 35 til 37 år over de seneste fem år. Som yderligere forklaringer kan man pege på mænds forringede sædkvalitet, som formentlig er en følge af miljøpåvirkninger, og på lesbiske pars og enlige kvinders ønske om også at kunne få børn. Sammenlagt betyder efterspørgslen, at der forskes intensivt på fertilitetsområdet, og at der med korte mellemrum gøres nye opdagelser, der igen betyder nye muligheder. En af de seneste landvindinger er det såkaldte embryoskop, hvor lægerne minutiøst kan følge de befrugtede ægs udvikling og dermed finde det allerbedst egnede, som de derefter sætter op i kvinden. Mathilde Evaldsen kalder det ”jagten på det perfekte æg”, og fortæller, at embryoskopet har givet fertilitetslægerne rigtig gode kort på hånden. Hun tøver ikke med at kalde apparatet for revolutionerende. – Embryoskopet og dets analyseprogrammer, har kraftigt øget graviditetsraten, så sandsynligheden for at det enkelte æg resulterer i en graviditet er øget med ca. 40 procent relativt set. Dertil kommer, at det har reduceret tvillingeraten fra 22 til 3,1 procent, hvilket igen betyder en markant mindre risiko for senaborter og for tidlig fødsel.

Embryoskopet har kort sagt gjort det meget sjovere at være fertilitetslæge, fordi det giver os mulighed for at hjælpe mange flere. Faktisk betyder de tekniske gennembrud og lægernes voksende ekspertise, at 80 procent af de kvinder, der træder ind ad døren på Maigaard Fertilitetsklinik, bliver gravide, og at der i gennemsnit hver dag fødes et barn, der er undfanget på klinikken.

Foto: PR-foto

Som følge af bedre behandlinger og ændret lovgivning, bliver ca. hvert tiende barn i dag født som følge af fertilitetsbehandling. Og intet tyder på, at udviklingen stopper her.

“Jeg synes ikke, der findes nogen større glæde end at hjælpe et barnløst par med at blive gravide.” Om udviklingen fortsætter, og om

det på et tidspunkt bliver lovligt med rugemødre herhjemme, tør Mathilde Evaldsen dog ikke spå om. Hun nøjes med at konstatere, at fertilitetsbehandling er kommet for at blive, og at det er en udvikling, der ikke bare giver hende masser af arbejde, men også en stor personlig tilfredsstillelse. – Jeg synes ikke, der findes nogen større glæde end at hjælpe et barnløst par med at blive gravide. De er jo ofte helt knuste og tyndslidte, når ANNONCE

Hos Dreamshop i Næstved mener vi, at livets store begivenheder skal fejres med manér. Derfor har vi søgt over det meste af verden efter den ultimative pynt til baby shower og barnedåb – og fundet det allerflotteste. Kig forbi Dreamshop2u.dk og lad dig inspirere!


Annonce

Denne udgivelse er et indstik fra European Media Partner

CONTENT WITH A PURPOSE

ANALYSEHELSE.DK – BØRNESUNDHED 49

Foto: PR-foto

Foto: PR-foto

de kommer her, fordi de måske har været gennem flere mislykkede forsøg i det offentlige. Når det så endelig lykkes, og man har været med til at skabe liv og give forældrene deres ønskebarn, så kan jeg ikke lade være med at synes, at det er verdens bedste job, jeg har. Det giver mig en livsglæde, som er helt ubeskrivelig, smiler Mathilde Evaldsen og bliver så alvorlig igen. – Når det er sagt, så er det jo stadig biologien, der bestemmer, og dermed er der desværre også en restgruppe, som vi endnu ikke kan hjælpe. Der er det så vores opgave på bedst mulige vis at få dem videre i livet, så de mislykkede forsøg ikke sætter sig som et altdominerende traume, siger hun og peger på noget, der minder om et paradoks. – I og med, at vi i dag kan gøre rigtig meget for ufrivilligt barnløse, er det nok også blevet ekstra tungt at være i den lille gruppe, som vi ikke kan hjælpe. Dertil kommer, at vi som moderne mennesker har vænnet os til at kunne styre og kontrollere rigtig mange ting i vores liv. Når det så pludselig viser sig, at vi ikke selv er i stand til at bestemme, om vi skal have børn eller ej, ja så er det selvfølgelig ekstra frustrerende og måske ligefrem uforståeligt. Derfor er gruppen af barnløse, som vi ikke kan gøre noget for, også en gruppe, som vi prioriterer meget højt og afsætter mange ressourcer til. De skal komme godt videre og være glade for, at vi har gjort forsøget, siger hun.

Og selvom det for de par eller enlige, som lægerne på nuværende tidspunkt ikke kan hjælpe, er en ringe trøst, så tyder alt på, at den teknologiske udvikling vil fortsætte og at det, der er umuligt i dag, måske kan lade sig gøre i morgen. – For ti år siden troede man ikke, at man kunne komme ret meget længere med teknologierne og alligevel er der sket rigtig meget på området siden da. Jeg tror, og håber på, at den udvikling vil fortsætte, så alle, der ønsker det kan opleve den glæde, det er at skabe liv og sætte børn i verden, siger Mathilde Evaldsen. Tekst: Frank Ulstrup

Foto: Lovemade

BIOLOGIEN MELDER PAS

SPØRGSMÅL TIL SILVIA WULFF

Silvia Wulff, grundlægger og CEO hos Lovemade, økologisk babymad.

Hvad fik dig til at blive producent af økologisk babymad? – Da jeg selv blev mor, undrede det mig meget, at udvalget på hylderne ikke var af højere kvalitet. Det slog mig som forbruger og som mor, at jeg serverede mad for min baby, som jeg ikke selv havde lyst til at spise.

Hvorfor er det vigtigt? – Det er vigtigt, at vi husker, at børnenes madvaner er forældrenes ansvar. Gode smagsoplevelser og varieret kost gør at barnet bliver mindre kræsent senere hen. Jeg vil gerne have, at mine børn ved, hvad økologi er, men det handler ikke kun om økologi. Det handler også om kvalitet, at forstå sig på råvarer og sætte spørgsmålstegn ved det udbud, som er lige for næsen af os i hverdagen.

Hvordan kan vi hjælpe børnene med deres madvaner?

FAKTA Mellem 35 og 40 procent af patienterne hos Maigaard Fertilitetsklinik kommer fra udlandet. Langt de fleste kommer fra Norge, hvor fertilitetsklinikkerne ofte har lange ventetider.

VIL DU LÆSE MERE? ANALYSEHELSE.DK

– Der er heldigvis kommet mere fokus på det i dag. Der bliver lavet madskoler og madfestivaler, hvor børnene lærer om råvarerne, hvor de kommer fra og hvordan de tilberedes. Hvis man inddrager børnene i madlavning og indkøb, kan det også skabe madglæde. Madglæde skaber interesse for mad, og interesse skaber gode madvaner. Tekst: Torben Thornæs Andersen ANNONCE

Dreamshop Aps Smedevænget 11 | 4700 Næstved Tlf. 47 51 20 47


Annonce

Denne udgivelse er et indstik fra European Media Partner

CONTENT WITH A PURPOSE

50 BØRNESUNDHED – ANALYSEHELSE.DK

Foto: PR-foto

På visse af landets feriecentre er andelen af børnefamilier steget med hele ti procent siden sidste år.

Foto: PR-foto

BØRNEFAMILIERNE VIL OGSÅ FORKÆLES Om det udelukkende er et resultat af

markedsføring eller om der også er en mere generel tendens i tiden, tør Jesper Aalund, der er salgs- og marketingsdirektør for feriecentrene under Enjoy Resorts ikke sige med sikkerhed. Han nøjes med at konstatere, at antallet af børnefamilier, der ønsker at nyde livet i et feriecenter, er stigende. Faktisk har der på årets første tre måneder været ti procent flere familier på besøg hos Enjoy Resorts i Gråsten og på vadehavs­ øen Rømø.

“Vi lever i en tid, hvor alting går stærkt, og hvor mange småbørnsfamilier lever ret så hektiske liv.” – Det er naturligvis en udvikling, vi er meget glade for, uanset årsagen, smiler Jesper Aalund og peger så alligevel på et forhold, der kan være en del af forklaringen, når det kommer til Enjoy Resorts stigende besøgstal. – I modsætning til mange andre wellnesscentre er børn også vel-

Jesper Aalund, salgs- og marketingsdirektør for feriecentrene under Enjoy Resorts.

komne i vores wellnessafdeling på bestemte tidspunkter. Det betyder jo, at hele familien kan følges ad, hvilket mange selvfølgelig er rigtig glade for. I det store wellness-område på

Rømø, der inkluderer 2.600 m2 med varme terapibade, fodmassagekanaler, spabade, saunaer, kurbade, tropisk regn, indianske svedekasser og meget, meget mere, har Jesper Aalund også noteret sig en anden livsbekræftende tendens. – Vi ser faktisk, at vi får flere og flere gravide par – både førstegangsfødende og par, der allerede har børn, blandt vores gæster. Og her er jeg ret sikker på, at én af faktorerne er vores ”New Mother- massage”, hvor én af vores massører, tager

Marina Fiskenæs i Gråsten.

hånd om kvinderne, og lindrer eventuelle spændinger i forbindelse med graviditeten. Men en anden anledning til, at småbørnsfamilierne strømmer til de henved 80 feriecentre, som ligger spredt ud over det ganske land, kan også have noget med tiden at gøre, mener Jesper Aalund. – Vi lever i en tid, hvor alting går stærkt, og hvor mange småbørnsfamilier lever ret så hektiske liv. Der bliver feriecentrene for mange en måde at rive stikket ud på og bare være sammen i afslappede omgivelser. Rigtig mange bruger et ophold her som en måde at få familiens batterier ladet op på igen. Kigger man på statistikken, taler den da også sit eget tydelige sprog.

I 2016 havde feriecentrene – der defineres som en ferieform, der kombinerer elementer fra den traditionelle danske sommerhusferie med aktivitetsmuligheder for hele familien – ikke færre end fire mio. overnatninger. Heraf stod danskerne selv for knap to tredjedele. Den udvikling glæder man sig naturligvis over i hele branchen, og således også i Skærbæk Ferieby, der ligger på fastlandet ikke langt fra Rømø. Her har man med sine knap 100 feriehuse, badeland, fitnesscenter og legeland også godt fat i børnefamilierne. Ikke mindst vandlandet med tre bassiner, en 53 m lang vandrutsjebane, to vipper og et pænt udvalg af alt muligt andet vandlegetøj. Dertil kommer selvfølgelig sauna, spabad, dampbad,

helsekabiner og en hel del andre faciliteter. Og for at blive i samme region, kan det samme siges om Løjt Feriecenter, lidt nord for Aabenraa. Udover områdets attraktioner og udsigten over Genner Bugt og Lillebælt, markedsfører man sig i høj grad på den meget børnevenlige strand samt stedets gode surf- og fiskemuligheder. Tilbage ved Jesper Aalund på Rømø er der ingen tvivl om, at tendensen med de flere børnefamilier er kommet for at blive. – Det tror jeg helt bestemt. Børnefamilierne vil også forkæles, og i takt med at de finder egnede steder, vender de selvfølgelig tilbage. Så vi glæder os til at se endnu flere familier i fremtiden, smiler Jesper Aalund. Tekst: Frank Ulstrup

FAKTA I Danmark er Region Syddanmark størst, når det kommer til antal værelser i feriecenter-regi. Ikke færre end 2.700, kan regionen præstere. Til sammenligning har Region Hovedstaden blot 840 værelser.

FERIER FOR MODERNE FAMILIER Familiestørrelser ændrer sig, men det gør appetitten på oplevelser ikke. Moderne hostels er klar til at imødekomme familiens behov. Læs hele artiklen på analysehelse.dk ANNONCE

Det er

sandt!

DET ER BARE GELE Den mest naturlige bøjle-BH anbefalet af jordemødre Innovativ Gelébøjle teknologi som giver fleksibel støtte og komfort. Fås i plus str.

Fås hos: www.mammashop.dk, www.babysam.dk, www.onskeborn.dk, www.strutshop.dk, www.kaereboern.dk, www.ammebh.dk og www.babyshower.dk


Annonce

Denne udgivelse er et indstik fra European Media Partner

CONTENT WITH A PURPOSE

Foto: Fotolia Foto: Fotolia

Foto: Fotolia

ANALYSEHELSE.DK – BØRNESUNDHED 51

VÆR SUND UNDER GRAVIDITETEN For at få en sund graviditet skal man følge Sundhedsstyrelsens anbefa­ linger, fortæller jordemoder, ph.d. og forsker Hanne Hegaard, Rigsho­ spitalet. De fleste ved, at det er vigtigt at leve sundt under en graviditet. Men allerede når man planlægger graviditeten, skal kvinder følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger, siger Hanne Hegaard. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man begynder at tage folinsyre som kosttilskud, når man planlægger graviditeten. Et studie foretaget på danske kvinder viser dog, at knap halvdelen af dem, som havde planlagt graviditeten, ikke tog folinsyre op til graviditeten. Folinsyre nedsætter risikoen for, at barnet fødes med misdannelse af rygmarven. I den første fase af graviditeten havde desuden én ud af fem et højt indtag af alkohol. Sundhedsstyrelsen anbefaler nul alkohol

under graviditeten, fordi det kan skade barnet. – Det tyder på, at der mangler mere information om forebyggelses­ elementet forud for graviditeten, siger Hanne Hegaard, som var med til at foretage undersøgelsen.

man planlægger graviditeten. Studier viser, at det godt kan have betydning, hvis man har røget lige op til graviditeten. Hvis man stopper, mens man planlægger graviditeten, er man røgfri hele graviditeten.

Generelt har hun to råd. For det første at følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger og for det andet at spørge om hjælp, hvis man ikke er i stand til at efterleve rådene. – Jeg tror ikke, at der er nogen kvinder i Danmark, der f.eks. ikke ved, at de skal stoppe med at ryge, når de er gravide. Men derfor kan det godt være, at det er svært for nogle. Hvis man ryger og synes, at det er svært at holde op, kan man spørge om hjælp hos sin jordemoder, lægen eller Stoplinien, siger hun. – Der er lidt færre, der ved, at man skal stoppe med at ryge, når

”Det handler om at komme ud og gå ture.” Sundhedsstyrelsen anbefaler, at gra-

vide dyrker en halv times moderat fysisk aktivitet om dagen. Det giver en sundere graviditet rent fysisk og en større mental trivsel: – Det handler f.eks. om at komme ud og gå ture, tage i svømmehallen eller deltage i graviditetsgymnastik. Der er mange, der gerne vil have hjælp, hvis de har motioneret forud

for graviditeten og spørger, hvad man skal gøre, når man er gravid, siger Hanne Hegaard. – Her er det igen en god idé at spørge sin jordemoder, hvilke fysiske aktiviteter hun vil foreslå, så man fastholder sit aktivitetsniveau. Forskningen viser, at gravide vælger at udskifte aktiviteter som løb og styrketræning med aktiviteter som yoga, svømning og graviditetsgymnastik under graviditeten og er glade for det.

Ud fra et forsigtighedsprincip anbefaler Sundhedsstyrelsen nul alkohol under graviditeten. – Der er ingen tvivl om, at alkohol i større mængder er skadeligt. Men man ved ikke, om der er en nedre grænse for, hvornår alkohol er skadeligt, og da der yderligere kan være store individuelle forskelle på, hvordan alkoholen nedbrydes i kroppen, anbefaler Sundhedsstyrelsen, at man

slet ikke indtager alkohol under graviditeten, siger hun. – Derudover anbefales det, at man holder sig fra alkohol, når man planlægger at blive gravid. Det har den fordel, at kvinder ikke har et alkoholindtag i den periode, hvor de er gravide, men hvor graviditeten endnu ikke er konstateret. Tekst: Daniel Hedelund

MAN SKAL TURDE KIGGE INDAD At ændre livsstil handler også om modet til at konfrontere sig selv og se ind på kost, motion og ikke mindst at se på, hvad man egentlig ønsker og forventer af livet. Læs hele artiklen på analysehelse.dk


Annonce

Denne udgivelse er et indstik fra European Media Partner

CONTENT WITH A PURPOSE

Foto: Fotolia

Foto: Oliver Hoffmeyer

52 BØRNESUNDHED – ANALYSEHELSE.DK

Camilla Lund, jordemoder, yogalærer og lydterapeut.

GRAVIDE SØGER PRIVAT RÅDGIVNING OG TRÆNING HOS JORDEMØDRE

Den offentlige fødselsforberedelse når ikke hele vejen rundt, lyder kritikken fra både gravide og privat­ praktiserende jordemødre. Skal man gispe, pruste, hvæse eller

brøle for at få den bedste vejrtrækning, når veerne raser? Og hvad kan barnets far og omgivelserne i øvrigt gøre for at fødslen bliver så god en oplevelse som muligt for mor og barn? Spørgsmålene er mange for de førstegangsfødende, der da også flittigt benytter den fødselsforberedelse, som det offentlige tilbyder, og i øvrigt søger information på bl.a. internettets mange fora. Men for en støt voksende gruppe er hverken den offentlige fødselsforberedelse eller den information, de selv kan indsamle, tilstrækkeligt. De vælger i stedet at betale for et privat fødselsforberedelseskursus ved siden af det offentlige forløb. Et af de steder, hvor man har oplevet en voldsom efterspørgsel, er Yogajordemoder.com, der drives af jordemoder, yogalærer og lydterapeut, Camilla Lund. – Da jeg startede i 2006 med at udbyde fødselsforberedelse og yoga, tror jeg, vi var to i hele landet. Siden da er det eksploderet, hvilket

selvfølgelig vidner om et meget stort behov, fortæller hun.

“Det er meget svært at sætte forberedelsen på formel, så det passer på alle.” Camilla Lund tilbyder forløb, der alle har som mål at kvinder og deres familier føler sig trygge i graviditet og fødsel. Det er nemlig ikke altid, at den offentlige fødselsforberedelse og de tilhørende jordemoderkonsultationer formår dette. – I det offentlige er der f.eks. meget lidt fysisk fødselsforberedelse. Hvis man er heldig, tilbyder ens region tre-fire gange forberedelse, og det foregår typisk sammen med en hel masse andre gravide. Dertil kommer, at kvinden kun møder jordemoderen fire-fem gange af ca. 20 minutters varighed. I løbet af den korte tid skal de nå at snakke om babyens vækst, kvindens levevis, kost og motion, og der skal måles blodtryk og tales om amning og

forberedelse til fødsel. Det er alt for kort tid til så mange vigtige emner, og for rigtig mange resulterer det i, at de bliver utrygge. Af samme grund, og fordi hun ønskede at arbejde tættere og mere kontinuerligt sammen med familierne, begyndte Camilla Lund at tilbyde forløb som såkaldt yogajordemoder, hvor hun så de gravide kvinder én gang om ugen, og hvor de både fik trænet krop, hjerne og hjerte, som hun siger. – Jeg tilrettelægger undervisningen efter deltagernes behov, men kernen er, at der er god tid til at stille alle de spørgsmål, man ønsker. Vi gennemgår fødslen, og deltagerne får redskaber til at understøtte den naturligt forløbne fødsel, ligesom vi taler om de muligheder, der findes, hvis fødslen trækker ud. På samme måde taler vi om mulige komplikationer og om kejsersnit og om hvorfor nogle fødsler ender med at blive kejsersnit, siger hun og fortsætter. – Dertil kommer undervisning i, hvordan man kan bruge sin krop – f.eks. i forhold til åndedrætstræning og forståelse for smerter. Det er vigtigt at vide, hvordan ens krop reagerer, når den har ondt, og hvordan man kan arbejde med veerne, siger hun.

Camilla Lund står langt fra alene med

synspunktet om, at det er værd at investere i en grundig fødselsforberedelse. Eksempelvis har Ann-Birgitte Havelund, der er næstformand i Jordemoderforeningen og jordemor på Aarhus Universitetshospital i Alt for damerne udtalt, at der er rigtig mange gode ting i den fødselsforberedelse, der udbydes af det offentlige, men at det er hendes indtryk, at den er meget informationstung. – Samtidig tror jeg, det ville øge kvaliteten at kunne tilbyde mere individualiserede tilbud, så man havde nogle tilvalg, der passer til den enkelte. For vi er jo alle forskellige, siger hun og nævner som eksempel, at nogle gravide kan have behov for at komme på et kursus med afspænding, mens manden måske gerne vil deltage i en særlig far-aften. Både Camilla Lund og Ann-Birgitte Havelund kan dog glæde sig over, at tingene trods alt er gået den rigtige vej de seneste år. Umiddelbart efter år 2000 blev sparekniven nemlig svunget over den offentlige fødselsforberedelse, hvilket resulterede i, at mange hospitaler helt droppede den, mens den andre steder blev reduceret til auditorieforedrag med flere hundrede tilhørere.

Besparelsen blev dog stærkt kritiseret, hvilket førte til, at der nu igen er indført gruppeundervisning på mange hospitaler. Samtidig debatteres det nu, om fødselsforberedelsen bør gøres endnu mere individuel. Det glæder Camilla Lund. – Det at føde er jo en 100 procent kropslig oplevelse, og det er meget svært at sætte forberedelsen på formel, så det passer på alle. Af samme grund har jeg også kun hold med få deltagere, da det er det, der giver den største tryghed og størst sandsynlighed for at graviditet og fødsel bliver en rigtig god oplevelse. Tekst: Frank Ulstrup

FAKTA Forsker på Aarhus Universitet, Rikke Damkjær Maimburg, har i 2010 undersøgt effekten af fødselsforberedelse. Konklusionen var, at kvinderne var mindre bekymrede op til fødslen, kom senere ind på hospitalet, benyttede færre epiduralblokader og følte sig bedre informeret om amning.

VIL DU LÆSE MERE? ANALYSEHELSE.DK ANNONCE

• Med skridsikre gummi dutter, så barnet ikke glider • Styrker barnets motorik og balance • Giver stabilitet og beskyttelse på alle overflader Se mere på www.gobabygo.dk


ANNONCE – SPONSORERET INDHOLD

Ny nordisk og økologisk babymad til små maver i hele landet En entreprenant mor og to kendte, kompromisløse kokke står bag den danske virksomhed Lovemade Organics, der gør det nemt for forældre at servere velsmagende, økologisk babymad for familiens mindste. Gennem et nyt partnerskab med detailkæden REMA 1000 er Lovemades appetitlige varianter nu tilgængelige i hele Danmark. Da jeg selv blev mor, savnede jeg at kunne købe babymad, jeg kunne servere for min datter med god samvittighed, og som smagte godt. Al forskning viser, hvor vigtigt det er, at barnet får nogle gode smagsoplevelser i de første to år at sit liv, så det får et sundt forhold til mad. Vi skal passe på børnenes smagsløg, etablere sunde madvaner og servere mad for vores børn, som vi selv kan stå indefor som forældre. Det siger Silvia Wulff, stifter af Lovemade Organics, den danske producent af ren, økologisk babymad , som efter en vellykket lancering i Sverige nu også kan fås i REMA 1000 i hele Danmark. Silvia Wulff har fra begyndelsen drevet Lovemade i samarbejde med de kendte kokke Nikolaj Kirk og Mikkel Maarbjerg, der udvikler opskrifterne og er medejere af virksomheden. Det aktuelle sortiment tæller 10 varianter, blandt andet pasta bolognese, ris og kylling med karry, perlebyg-risotto med gulerod og skipperlabskovs med kartofler og oksekød. Nordisk og økologisk Silvia Wulff fik idéen til Lovemade, da hun fik sin første datter. Hun valgte at forlade filmbranchen for at blive

iværksætter og stiftede Lovemade, der sendte sine første produkter på markedet, kort tid efter hun havde født sin anden datter. Visionen var at forbedre kategorien, og de seneste par år har hun brugt sine kræfter på at etablere Lovemade på det store svenske marked. Lovemade er en dansk virksomhed, og derfor betyder det noget særligt for os, at Lovemade nu også er tilgængelig for danske forældre og babyer over hele landet. Og jeg er rigtig glad for samarbejdet med REMA 1000, hvis værdier på fødevare-området i høj grad flugter med Lovemades egne værdier og vores ambition om at skabe nordisk og økologisk babymad af høj kvalitet, siger Silvia Wulff. Emballage kan genbruges Lovemades innovation inden for kategorien babymad kommer også til udtryk i plastikemballagen, der er genanvendelig og formet som en lille skål, let at have med sig og 100 procent fri for Bisfenol A (BPA). – Jeg var selv træt af de traditionelle babymad-glas. De var tunge at transportere, de klirrede, og diameteren oppe i låget var meget lille, så det var besværligt at få maden ud. Det miljømæssige aspekt er vigtigt

DET BEDSTE TIL DE SMÅ! • 100 % økologisk og uden tilsat stivelse, sukker og koncentrater • Emballagen er BPA-fri, genanvendelig og praktisk i forhold til servering. Den kan også både komme i mikroovn, fryser og opvaskemaskine • Fås kun i REMA 1000

for Lovemade, og derfor er vores praktiske bøtter skabt med henblik på at blive genbrugt fremfor at ende i skral- despanden, siger Silvia Wulff. En Lovemade-bøtte kan både gå i opvaske- maskine, fryser og mikrobølgeovn. Babymad er overset Hun mener, at babymad i for mange år er blevet negligeret på fødevareområdet, hvor det ellers ikke skorter på innovation og kvalitetsbevidsthed.

– Babymad er blevet glemt i farten. Da jeg som ny mor studerede varedeklarationen på den babymad, jeg kunne få, forstod jeg ikke mange af de ingredienser, der var i – blandt andet tilsat stivelse, koncentrater og juicer for at søde maden. Økologi er ikke nok, det handler også om smag og råvarernes kvalitet. Et af mine mål med Lovemade har været at lave ren babymad, der ikke indeholder andet end råvarer, man i princippet selv har i eget køkken, siger Silvia Wulff.

NYHED! NORDISK ØKOLOGISK BABYMAD


Annonce

Denne udgivelse er et indstik fra European Media Partner

CONTENT WITH A PURPOSE

54 BØRNESUNDHED – ANALYSEHELSE.DK

DANSKE BØRN ER MOTORISK UNDERUDVIKLEDE Foto: Peter Misfeldt

En tredjedel af alle børnehaveklas­ se-børn kan hverken hinke eller slå kolbøtter, og det bremser deres udvikling. En række nye produkter tilbyder hjælp. Flere eksperter peger på, at en

tredjedel af alle børn har motoriske vanskeligheder, når de starter i skolen. Og det er alvorligt, siger ejer af motorikcenter.dk, Charlotte Runge. Hun peger på, at en underudviklet motorik kan betyde, at børnene får sværere ved at være med i legen, og dermed kan blive udelukket fra fællesskabet, hvilket kan have store konsekvenser for trivsel og læring.

“Det handler også rigtig meget om, at vi som forældre simpelthen er for pylrede.” Ifølge eksperterne, opstår problemet, fordi børn i høj grad kopierer voksne. Og når voksne sidder meget ned og i det hele taget er meget fysisk inaktive, bliver børn det også. Dermed udvikler de ikke deres mo-

– Det handler også rigtig meget om, at vi som forældre simpelthen er for pylrede, og ikke lader børnene gøre noget, hvor der er risiko for, at de kan slå sig, siger Charlotte Runge, ejer af motorikcenter.dk.

toriske evner, som de burde. Men der er også andre forklaringer, siger Fie Aspöck Jonsen, der producerer og sælger børnetøj hos GoBabyGo. – Det handler også rigtig meget om, at vi som forældre simpelthen er for pylrede, og ikke lader børnene gøre noget, hvor der er risiko for, at de kan slå sig. Det betyder, at vi indskrænker deres muligheder for udfoldelse og dermed også for at udvikle deres motorik. Af samme grund har hun i samarbejde med børne-fysioterapeuter og moto-

rikeksperter udviklet en serie af babytøj, der både gør mor, far og baby mere modige. Serien består af såkaldt skridsik-

kert tøj, der er Oeko-Tex Standard 100-certificeret, og hvor f.eks. strømpebukserne er forsynet med gummidutter under fødderne, oven på tæerne og på knæene. Og det virker, siger Fie Aspöck Jonsen. – Vi ser, at børnene bliver mere sikre på fødderne, og får mere mod på at udforske verden. Og når foræl-

drene kan se, at deres lille guldklump kan klare udfordringerne, og vokser af det, bliver de også mindre pylrede. Og GoBabyGo er ikke de eneste, der gerne vil hjælpe poderne til et bedre fodfæste. Crawls er et andet eksempel på et dansk firma, der laver økologisk og skridsikkert tøj til babyer. Her var motivationen også forældres bekymring over, at det tog lang tid, før deres børn kom i gang med at kravle og gå. Løsningen var også her at udstyre bukser og strøm-

per med skridsikre mønstre, så børnene står bedre fast og kommer mere sikkert frem. Det samme kan siges om produkterne fra Mala, der særligt er kendt for sine skridsikre strømper og strømpebukser, men også har et omfattende udbud af soltøj. Det skridsikre tøj, der skal give de små endnu mere mod på livet, er i lighed med produkterne fra Crawls udstyret med gummidutter på knæ og fødder. Hos GoBabyGo har Fie Aspöck Jonsen dog valgt at gå skridtet videre og også forsynet sine strømpebukser med gummidutter på oversiden af foden. Dermed står barnet endnu bedre fast, når det kravler, lyder begrundelsen. – Det er lidt ligesom med en bil – jo bedre vejgreb den har, jo større bliver sikkerheden, smiler Fie Aspöck Jonsen. Tekst: Frank Ulstrup

VIL DU LÆSE MERE? ANALYSEHELSE.DK ANNONCE


ANNONCE – SPONSORERET INDHOLD

Overvejer du at blive gravid? Så kan det være en god idé at planlægge. Timing, tålmodighed og en sund livsstil betyder rigtig meget, når drømmen skal gå i opfyldelse.

Vil du gerne stifte familie i løbet af den nærmeste fremtid? Eller overvejer du det inden for 1-2 år? Så kan det være en god idé allerede nu at vide lidt om, hvordan du kommer godt fra start og overveje, hvad du selv kan gøre. En sund livsstil, timing og tålmodighed betyder nemlig rigtig meget, hvis du vil øge chancen for at blive gravid – den dag, du føler dig klar. Babyplan.dk er sat i verden for at guide dig, når du tager beslutningen til den dag, du står med en positiv graviditetstest i hånden. Her får du de 5 bedste råd fra Babyplan.dk til at opnå graviditet.

1. Overvej din livsstil Har du tænkt over, hvad du spiser, drikker og vejer, og hvor meget du bevæger dig? Alle faktorer spiller ind, når du gerne vil være gravid. Er du f.eks. overvægtig, så bør du måske overveje at tabe dig. Udover at forbedre din fertilitet med et vægttab, giver motion ofte mere energi og overskud. Med en sund og varieret kost får du tilmed alle de vigtige næringsstoffer. Undgå i øvrigt alkohol, koffein og rygning. Det kan have en dårlig effekt på chancen for at blive gravid.

2. Husk folsyre! Når du beslutter dig for, at du gerne vil være gravid, så husk folsyre. Folsyre er et B-vitamin, som sænker risikoen for misdannelser af hjerne og rygmarv hos fosteret. Du får folsyre

naturligt i kosten, men det er ofte ikke nok. Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen 400 mcg folsyre pr. dag fra ca. tre måneder før du bliver gravid til og med de første 12 uger af graviditeten.

3. Timing er altafgørende Der er ganske få dage i hver cyklus, hvor du kan blive gravid. For at finde ud af, hvornår der er størst chance for at blive gravid, bør du bruge en ægløsningstest. En ægløsningstest måler niveauet af LH-hormon, som peaker i forbindelse med ægløsning. Især morgenurinen giver ofte det mest præcise svar på, om din ægløsning er på vej.

4. Test din mand Det nytter selvfølgelig ikke noget, hvis I gør alt det rigtige for at blive gravid, og det senere viser sig, at din partners sædkvalitet er nedsat. I kan få flere typer af sædkvalitetstests, som er nemme at bruge derhjemme. Testen kan give en god indikation af, om sædkvaliteten er normal.

5. Ha’ tålmodighed Husk så på! Det tager tid at blive gravid for langt de fleste. Din alder spiller en væsentlig rolle for, hvor hurtigt du kan forvente at blive gravid. Det bedste, du kan gøre, er at bevare roen. Undgå at blive stresset. Fokuser på, hvad du selv kan gøre, og så må du bare væbne dig lidt med tålmodighed.

I et Babyplan sæt medfølger de produkter, du har brug for, når du planlægger graviditet: Ægløsningstest, graviditetstest og folsyre.

Babyplan.dk hjælper dig med dine babyplaner • Få e-bogen: ’Guide til graviditet’ ved at tilmelde dig nyhedsbrevet på Babyplan.dk/e-bog/. • Bestil produkter fra Babyplan online på Babyplan.dk, Billige-Teste.dk, TestSmart.dk og Lavpris-Teste.dk • Babyplan graviditetstest, ægløsningstest og folsyre kan også købes hos fertilitetsklinikken VivaNeo Copenhagen. • Lykkes det ikke at blive gravid inden for seks måneder, tilbyder Babyplan en samtale med en fertilitetsspecialist fra VivaNeo Copenhagen uden omkostninger for dig.


Annonce

Denne udgivelse er et indstik fra European Media Partner

CONTENT WITH A PURPOSE

56 PROFIL BØRNESUNDHED – ANALYSEHELSE.DK

OVERVÆGT ER EN PEST – OG BØRNENE ER I SMITTEFARE Forældre bør kæmpe for at forhindre deres børn i at blive overvægtige resten af livet. Ifølge overlæge Jens-Christian Holm er der tale om en sygdom, hvis eneste kur er bevidstgørelse. Over halvdelen af danskerne er

overvægtige. Helt præcist drejer det sig om 51 procent af befolkningen, som ifølge Sundhedsstyrelsens rapport fra marts 2018 ”Danskernes sundhed” har et BMI på over 25 (moderat til svær overvægt). Siden 2010 har viseren på danskernes badevægt bevæget sig i den forkerte retning, og det har skabt panderynker i sundhedskredse, der frygter en eksplosion i overvægtsrelaterede sygdomme. Rygmarvsreaktionen på det problem

har de seneste mange år været mere motion og færre kalorier, men ifølge overlæge og forskningslektor Jens-Christian Holm fra Holbæk Sygehus, er det kun med til at

bare konstatere, at det hjælper ikke. Grunden til, at det ikke har hjulpet, mener jeg skyldes, at befolkningen ikke forstår, hvad overvægt er. Hvis man tror, det handler om motivation, om at man skal spise mindre og tage personligt ansvar, så tager man fejl. – Hvis man ser på middelalderen, så hærgede den sorte død i 1352 for fuld skrue og 35 procent af den europæiske befolkning døde. Dengang var man ret sikker på, at det var Guds straf. I virkeligheden var det en bakteriesygdom, der hærgede, men det forstod folk ikke. Jeg synes, den situation er sammenlignelig med i dag, hvor vi tror, overvægt skyldes manglen på motion og ordentlig kost. Men det

”Forældrene skal forstå, at mange af de her ting gør børnene syge.” forstærke problemet. Overvægt er nemlig ikke et bare et livsstilsproblem. – De sidste 20-30 år har vi haft folkeoplysningskampagner for bedre motion og kost, og man kan

er kun halvdelen af problemet. – Den anden halvdel, som nok udgør 80 procent, handler om kroppens hormonsystem, et genialt system, som aktivt forsvarer fedtmassen, og som er udviklet gennem

de sidste 800 mio. år. Når man prøver at tabe sig, så kan man godt tabe sig en masse kg, men efterfølgende sørger kroppen selv for at øge fedtmassen igen. Hvilken betydning har denne ind-

groede mekanisme i forhold til overvægt hos børn i deres tidligere leveår? – Indtil for nylig var det almindeligt, at børnene fik en masse slik, kager og sodavand både i børnehaven, skolen og SFO’en, og derigennem har der været en tilbøjelighed til, at børnene også bliver overvægtige. Men det er ikke det bedste for barnet. Og det ved vi godt. Men vi tager bare ikke konsekvensen af det. – Det har taget os alle disse millioner af år at udvikle en smagssans, der forsvarer den søde smag, fordi frugt og sukker er kalorierigt, og dermed godt at spise. Fødevareindustrien har på samme måde favoriseret produkter, som vores smagsløg elsker. Derfor er det også en ekstremt stor udfordring at ændre på menneskers smagspræferencer. – Forældrene skal forstå, at mange af de her ting gør børnene syge.

Når man først har etableret en høj fedtmasse hos et barn, vil kroppens hormonsystem forsvare den høje fedtmasse resten af livet. Dermed har man allerede sat barnet i en ulykkelig situation, som i princippet leder til en lang række sygdomme og kræftformer.

er, at de her ting griber ind overalt. Og vi lykkes kun, hvis vi bliver i stand til at tage stilling til alting. Det virker urealistisk, men det er virkeligheden, og gør vi ikke noget, vil vi fortsat se store dele af befolkningen i det, jeg kalder for overvægtsfængslet.

Hvilke sygdomme er det især, der kan

Men børnene har vel en chance, hvis forældrene giver dem en chance … – Så enkelt er det desværre ikke. For det første er børnene ikke herre over, hvilke gener de får, og for det andet giver moren tarmbakterier videre til barnet, som måske allerede disponerer barnet for overvægt. Det er det, som gør problemet så ubarmhjertigt. – De patienter, jeg møder til dagligt, sidder og græder, for uanset hvor meget de kæmper og slås, så har de virkelig svært ved at tabe sig. Mange lykkes, men det er en kolossal modstander. Min pointe er, at befolkningen forstår ikke, hvor dramatisk en modstander, vi står over for. Og det er derfor, vi efter alle disse år stadig kæmper med overvægt.

blive et problem, når børn i en tidlig alder bliver overvægtige? – Det mener jeg, er en forkert måde at se det på. Hvis du udelukkende fokuserer på blodtryk, sukkersyge og lignende ting, så informerer du ikke om, at der findes 18 andre alvorlige komplikationer, som risikerer at invalidere folks liv. Man kan sagtens sige, at dér, hvor fedtmassen sætter sig i kroppen, dér har du de skadelige funktioner. – Det er meget vigtigt, at man som forælder gør sig bevidst, at svær overvægt er en alvorlig trussel mod alle vores børn. Og at vi hver dag skal tage stilling til alt, vi laver – morgenmad, frokost, aftensmad, iste, saft, kakao, slik, snacks og fastfood. Tager man ikke stilling til alle disse ting, så tager de stilling for én. – Det, som er så ubarmhjertigt

Tekst: Torben Thornæs Andersen

SÅ STOR OG SÅ LILLE

ANNONCE

NXT90 B er kraftfuld, moderne, sporty og en elegant barnevogn. NXT90 B giver en fantastisk kørekomfort med en justerbar affjedring til dig og din baby. For mere info www.emmaljunga.com

@emmaljunga @emmaljunga


Annonce

Denne udgivelse er et indstik fra European Media Partner

CONTENT WITH A PURPOSE

DERFOR GAVNER OLIVENOLIE OG KALK BARNETS HUD Foto: PR-foto

Foto: PR-foto

ANALYSEHELSE.DK – BØRNESUNDHED 57

En række internationale studier har nu dokumenteret det, franskmændene har vidst i generationer: at både ekstra jomfru olivenolie og kalk opløst i vand har en rensende, plejende og beskyttende effekt, der forebygger bleudslæt. For franskmændene, der så sammenhængen for flere generationer siden, ledte opdagelsen til en helt anden fremgangsmåde ved bleskift. Frem for blot at vaske og aftørre, smurte man bleområdet med en blanding af olivenolie, vand og kalk, der derefter hjalp med at opretholde hudens naturlige barrierefunktion og dermed reducerede risikoen for røde barnenumser. Nu hvor den gavnlige effekt af olivenolie og kalk er videnskabeligt bevist, har den danske virksomhed Olívy, som består af søstrene Maria og Cecilie Reumert Wagtmann, introduceret en dansk version af det franske produkt på landets apotekshylder. Produktet anbefales af både jordemødre og sundhedsplejersker.

FAKTA Jens-Christian Holm er forskningsansvarlig overlæge i pædiatri, klinisk ekstern og forskningslektor ved Københavns Universitet. Som forfatter til flere bøger, bl.a. ”Det bedste for barnet”, og deltagelse i flere TV-programmer på DR1 og DR2, er han en af tidens mest markante eksperter inden for overvægt blandt børn og voksne.

Tekst: Frank Ulstrup

NXT60 F tilbyder et kompakt og let stel og på samme tid fantastisk kørekomfort. Gennem de første 6 måneder anvendes den hyggelig og rummelige liggedel (sælges separat). For mere info www.emmaljunga.com

@emmaljunga @emmaljunga

LET & FULD LIGGEMÅL

ANNONCE


Annonce

Denne udgivelse er et indstik fra European Media Partner

CONTENT WITH A PURPOSE

Foto: Fotolia

Foto: PR-foto

58 BØRNESUNDHED – ANALYSEHELSE.DK

Inge Dixon, pædagog og behandler.

SKÆRMBRUG TRUER BØRNS UDVIKLING Behandler råder forældre til at sætte grænser og finde de gode gamle lege frem igen. Der var engang, hvor børn legede tik,

byggede huler og klatrede i træer, når de skulle have det sjovt. Vil man forvisse sig om, at den tid er endegyldigt forbi, behøver man blot at besøge et hvilket som helst boligområde i dagens Danmark. Her er der stille og tomt. Og det er ikke nogen god udvikling, siger en række eksperter – heriblandt pædagog og behandler, Inge Dixon, der driver Stress-Clinic i Fredericia. Hun har gennem de seneste år iagttaget, hvordan barndommen har forandret sig radikalt – særligt under indflydelse af de digitale muligheder som mobiler og iPads. – Der er mange, der bruger rigtig meget tid foran skærmen og på den envejskommunikation, den tilbyder.

Problemet er, at børn måske nok bliver underholdt, men de udvikler ikke deres motoriske, sociale og kognitive evner på samme måde, som når de indgår i fysisk leg med andre børn. Det er synd, for det har negative konsekvenser nu, men også på længere sigt, siger Inge Dixon, og peger på, at hun i sin praksis i Fredericia ser problemerne på nært hold. Forældre henvender sig ofte, fordi deres børn har adfærdsproblemer, kommer i konflikter med andre – eller fordi de er hyperaktive eller indesluttede. Når Inge Dixon lærer familien at kende, viser det sig meget ofte, at overdreven skærmbrug er en betydelig del af problematikken. – For rigtig mange handler det simpelthen om, at de ikke får tilstrækkeligt med social og motorisk træning – og her er iPads mv. en

af synderne, fordi de simpelthen stjæler børnenes tid. Dertil kommer, at f.eks. facebook er en slags envejskommunikation, hvor du ikke ser, hvordan dine ord påvirker andre mennesker. Mediet begrænser simpelthen dine muligheder for at udvikle en sund empati for andre mennesker. Et andet forhold er, siger Inge Dixon,

at vi i dag har en generation af helt unge forældre, der ikke kender til tiden før alting blev digitalt. Dermed falder det dem ikke naturligt at præsentere deres børn for de mere fysisk betonede lege, der foregår i grupper. – Man er på et eller andet plan uvidende, om de alternativer, der findes til digital underholdning, og af samme grund havner børnene ofte foran skærmen. Det siger sig selv, at de børn selv vil få endnu

sværere ved det, når de selv bliver forældre engang. Af samme grund råber Inge Dixon og en række andre eksperter vagt i gevær. Ikke for at kritisere forældrene understreger hun, men for at sætte fokus på en uheldig udvikling. – Jeg tror, det er meget afgørende, at vi som forældre får sat nogle faste rammer for børns skærmtid. Og som altid ligger initiativet hos forældrene. De skal gå foran som rollemodeller, begrænse deres egen skærmtid og bestemme sig for, hvad der er et rimeligt niveau for deres børn. Derefter skal de præsentere alternativer, hvor man er sammen og kommunikerer med hinanden. Det behøver ikke være noget spektakulært – hulebyggeri eller en tur i skoven eller lignende rækker fuldt ud. Det vigtigste er, at man er sammen, og at man er fysisk aktive.

Og hvis der er én ting, man kan være næsten sikker på, er det, at den manøvre vil skabe konflikter. Men det skal man ikke være bange for, siger Inge Dixon. – Konflikter er naturlige og hører med til opdragelsen. Husk, at det er dig, der er forælder, og at børn dybest set hungrer efter grænser, fordi det giver dem tryghed. Hvis man skriver sig det bag øret, vil man være rigtig godt rustet til at gå i krig med iPad’en, smiler Inge Dixon. Tekst: Frank Ulstrup

FAKTA Børn elsker at hjælpe far og mor med ”voksenting” og på den måde føle, at de gør en forskel. Almindeligt husligt arbejde som at feje og støvsuge er dermed glimrende fællesaktiviteter, som stimulerer barnet meget mere end passiv skærmtid. ANNONCE – SPONSORERET INDHOLD

Landmandssøn vil give børn legen tilbage Ejeren af Creakids.dk havde selv en opvækst, hvor fysisk leg og kreativitet var i centrum. Nu vil han give moderne familier samme mulighed.

et overforbrug kan få konsekvenser for børns udvikling, og der vil vi gerne tilbyde et sundere og mere udviklende alternativ, lyder forklaringen.

På den gård, hvor Karsten Luxhøj voksede op, var der masser af dyr, der skulle klappes, halmhuler, der skulle bygges og i det hele taget fantastiske muligheder for fysisk og kreativ udfoldelse. Siden da er der som bekendt sket meget, og et barndomsmiljø som Karsten Luxhøjs er i dag de færreste forundt. Og det er synd, mener Karsten, der i dag driver online-butikken Creakids.dk. Her sælger han og hans 14 medarbejdere kreativt udfordrende legetøj – ofte i træ – til både private og offentlige institutioner. – Grundtanken er at få børn lidt væk fra de iPads og mobiler, som de ellers let kommer til at bruge en masse tid på. Eksperterne advarer jo jævnligt om, at

Stigende efterspørgsel Men selvom Karsten Luxhøj hverken har rigtige dyr eller halmhuler på hylderne, har han alligevel taget udgangspunkt i sin egen barndom og det, der altid har fascineret børn: Nemlig at gøre det samme som far og mor. Det er stadig et hit. – Vi mærker en støt stigende interesse for legetøj, der ligner de hverdagsting, som forældrene bruger. Til drenge i 0-8-årsalderen kan det f.eks. være værktøj, værkstedsbænke eller diverse konstruktionssæt, og til pigerne er det i særdeleshed barbapapa-legetøj, legekøkkener og dukkehuse, der er populære, siger Karsten Luxhøj, der også er ved at etablere et samarbejde med en række

børnehavepædagoger for at få det helt rette udvalg på hylderne. Men tendensen er ikke til at tage fejl af, siger han. – Når jeg kigger på min egen og på mine børns barndom, kan jeg jo se, at børn har rigtig godt af at blive udfordret. Derfor sælger vi også mere krævende legetøjsinstrumenter som klaver, xylofon og guitar. Det er legetøj, der kræver decideret tanke og handling, og dermed adskiller sig meget fra det iPads og andre elektroniske gadgets kan tilbyde, slutter Karsten Luxhøj.

Kildegangen 6, 2690 Karlslunde Tlf.: 5094 8594 · Mail: info@creakids.dk


Børn og uld Dine børns hud er sart. Derfor er uld så effektivt som det inderste lag direkte mod barnets hud. Ulden holder huden tør, varmer når det koldt og køler, når det er varmt. Termoland klæder både babyer, børn og voksne på i termotøj, regntøj, fodtøj og selvfølgelig uldundertøj. Find inspiration til det praktiske forårstøj til hele familien på www.termoland.dk.

WWW.TERMOLAND.DK


Annonce

Denne udgivelse er et indstik fra European Media Partner

CONTENT WITH A PURPOSE

60 BØRNESUNDHED – ANALYSEHELSE.DK

KEMI I FØDEVARER ER IKKE FOR BØRN Foto: COOP Danmark

Vi udsættes dagligt for et hav af forskellige stoffer, og ingen kender kombinationseffekten. Flere økolo­ giske produkter kan reducere faren. Når indholdet i fødevarer, cremer og

lignende produkter undersøges for skadelige stoffer, er man i dag nogenlunde sikre på de enkelte stoffers virkning og hvilke grænseværdier, man bør overholde. Til gengæld ved man endnu for lidt om, hvad der sker, når forskellige stoffer indtages i kombination med hinanden. Det vækker bekymring, især i forhold til hormonlignende stoffer, der kan have en skadelig virkning på børns tidlige udvikling. Thomas Roland er CSR-chef i COOP Danmark og forklarer, at netop kombinationseffekten fortsat er et problem, når det kommer til at sikre en sund kostplan for gravide og småbørn. – Vi ved, at små børns hjerner, som er under udvikling, er meget mere følsomme over for påvirkninger sammenlignet med voksnes. Vores bekymring i dag handler mest om, at vi stadig risikerer at opdage effekter, hvor vi burde have været mere forsigtige, siger Thomas Roland. Problemet er ikke kun fødevarer,

understreger Thomas Roland, men også det faktum, at vi lever en til-

på, at danskerne i stadig større udstrækning vælger produkter, som er mærket med økologimærket. I en officiel udtalelse sætter Helle Bossen, chefkonsulent i Økologisk Landsforening ord på tendensen. – Vi kan se, at salget af økologiske varer som juice, vin, is, slik og færdigretter voksede med mellem 30 og flere hundrede procent i 2017. Danskerne går i stigende grad efter rene, naturlige fødevarer, også når det gælder de mere forarbejdede varer. Ved at vælge økologi, skåner de sig selv og familien for 330 E-numre. Udviklingen er samtidig et udtryk for, at forbrugerne tager godt imod de mange nye økologiske varer, der er kommet på hylderne de seneste år, siger Helle Bossen. Tekst: Torben Thornæs Andersen

Thomas Roland, CSR-chef i COOP Danmark.

værelse omgivet af utallige kemiske smittekilder. Vi sidder i sofaer, som er behandlet med flammehæmmende stoffer, benytter elektronik, der udsender ukendte doser af kemi, og er dagligt i kontakt med hundredvis af kunstigt skabte kemiske forbindelser. Hos Dagrofa, der bl.a. står bag MENY og SPAR købmændene, er man også opmærksomme på

problemstillingen. Mogens Werge er Business Partner med ansvar for virksomhedens CSR, og han lægger vægt på de gode mærkningsordninger, som vi har i Danmark. – Det bedste råd, vi kan give til forældre, er at købe økologiske fødevarer, og når det gælder nonfood, altså cremer, badeolie, shampoo og andre plejeprodukter, at kigge efter svanemærket. Vi ønsker naturligvis

at gøre det nemt for forbrugerne at tage de rigtige valg, og vores ambition er derfor at have så mange produkter, der bærer et af de anerkendte mærker, som muligt, siger Mogens Werge.

FAKTA • I 2016 indeholdt 69 procent af alt konventionel frugt og 43 procent konventionelt grønt rester af sprøjtegifte. • 85 procent af danskerne interesserer sig for, at deres fødevarer er naturlige. Kilde: Fødevarestyrelsens pesticidrapport og Økologisk Landsforening

En af måderne, hvorpå man kan

sikre sig mod uønskede stoffer i fødevarer, er som nævnt ved at købe økologi. Nye tal tyder også

VIL DU LÆSE MERE? ANALYSEHELSE.DK ANNONCE

Müsli by Green Cotton er et brand under by Green Cotton, som igen er et datterselskab af den anerkendte 35 år gamle virksomhed Green Cotton Group. Hos Green Cotton har vi arbejdet med økologi og tekstiler siden 80’erne – længe før det blev et mode-fænomen. I vores kontor hænger Verdens første T-shirt af certificeret økologisk bomuld, lavet af os i 1991. Vi startede ud som pioneerer på markedet for bæredygtigt tøj i Ikast i Midtjylland, hvor vores hovedkontor stadig ligger, men har i dag pro-duktion i Ukraine, indkøbskontor i Tyrkiet, og salgsafdelinger i Japan samt USA. Müsli by Green Cotton blev udviklet til det skandinaviske marked og lanceret i 2016. Designet er æstetisk og rent, med mange små ædle sydetaljer og smukke prints. Kvaliteten er høj og hele kollektionen er certificeret og mærket.

Green Cotton Group var nogen af de første til at kigge på livscyklusanalyser på tøj, og har altid vægtet dokumentation og mærkning meget højt.

Her er nogle af de mærkningsordninger vi bruger i dag: GOTS

Global Organic Textile Standard. Det bruger vi ved økologiske naturtekstiler som bomuld og uld.

OCS

Organic Cotton standard. Det bruges når hovedstoffet er økologisk bomuld, men det er nødvendigt med f.eks. et polyesterfyld – eksempelvis ved madrasser.

Global Recycle Standard En standard for genbrugspolyester. Hvis vi er nødt til at bruge polyester – for eksempel i overtøj og flyverdragter – så bruger vi genbrugspolyester.

Bionic finish Eco


ANNONCE – SPONSORERET INDHOLD

Olívy bekæmper røde babynumser med succes På bare tre år har Olívy vundet indpas på jordemoderskolen og hos samtlige danske apoteker. Bag succesen står to søstre, der bare ikke kunne holde ud at se flere røde barnerumper.

Rigtig mange småbørnsfamilier kender problemet med røde barnenumser, der alt for ofte udvikler sig til udslæt eller egentlige svampeangreb. Da bleområdet er sensitivt, er det selvsagt smertefuldt for babyen, og kan da også resultere i alt fra ændring af adfærd til søvnløshed og tab af appetit.

En kæmpe efterspørgsel Blandt de to søstres veninder opstod der hurtigt en interesse for produktet og selve metoden, der stod i skarp kontrast til den nordiske bleskiftetradition. Her renser man oftest med vand og evt. sæbe, og behandler så i øvrigt, når huden er rød.

selvfølgelig voldsomt ubehageligt for barnet, når der kommer syre i hudåbninger, og samtidig lider forældrene ofte af dårlig samvittighed. Dermed har der jo været et enormt stort behov, som vi selvfølgelig er glade for at kunne være med til at afhjælpe, smiler hun og giver ordet videre til sin søster.

Af samme grund undrede søstrene Maria og Cecilie Reumert Wagtmann sig over, at der ikke fandtes et produkt på det danske marked, der effektivt kunne styrke babyhudens naturlige barrierefunktion, når den blev udsat for urin og afføring.

– Vi begyndte med at fragte mindre partier hjem til veninder, mødregrupper og vuggestuer. Og da efterspørgslen bare blev større og større, besluttede vi os for at få produktet ind på apotekernes hylder til glæde for alle danske børnefamilier, siger Cecilie Reumert Wagtmann.

– Jeg tror, at det i høj grad er vanens magt, der har stået i vejen i Danmark. Vi har simpelthen ikke været vant til at tænke i forebyggelse frem for behandling på det her område. De senere år er der også mange, der har erstattet vandet med vådservietter – som selvfølgelig er praktiske, men som heller ikke hjælper huden med at genopbygge sig selv. Dertil kommer, at overdreven brug af servietterne også kan give hudproblemer, siger hun og nævner, at bl.a. risikoen for allergi ligger søstrene meget på sinde.

Selv havde Maria og Cecilies børn dog ingen problemer, hvilket de kunne takke familiens franske ophav for. I Frankrig griber man nemlig bleskiftet an på en helt anden måde, end man har for vane i Danmark, og det gjorde søstrene også, fortæller Maria Reumert Wagtmann. – Franskmændene har altid haft en forståelse for, at man skulle forebygge rødmen og irritation i stedet for at behandle, når skaden først er sket. Til det formål har de gennem de seneste 100 år brugt et olivenolie- og kalkbaseret produkt, der beskytter huden mod de skadelige affaldsstoffer fra urin og afføring.

I dag er det tre år siden, at søstrene lancerede deres eget produkt under navnet ”Olívy baby care – diaper change”, og succesen har ikke ladet vente på sig. Faktisk anbefales produktet nu af jordemødre og sundhedsplejersker, ligesom salget hvert år er fordoblet. Det siger noget om den situation danske småbørnsforældre har stået i, fortsætter Cecilie Reumert Wagtmann. – Vi ved fra både danske og internationale undersøgelser, at op til 75 procent af alle børn under et år bliver ramt af bleudslæt i forskellig grad, og at det hos nogle udvikler sig til decideret svamp. Det er

Charlottenlund Stationsplads 2, 2920 Charlottenlund +45 70 20 12 55 · Info@Olivy.dk www.olivy.dk

Naturens egne ingredienser Af samme grund er Olívy – diaper change baseret på naturens egne ingredienser i form af ekstra jomfru olivenolie, iblandet en mild kalkopløsning. Her er hverken tilsat parfume, farvestoffer, aluminium, parabener eller andre konserveringsmidler, og produktet er også allergimærket, dermatologisk testet og har klinisk dokumenteret effekt. Med alt det, der er sket, har de sidste tre år været travle for søstrene Reumert Wagtmann. Men det har de ikke det fjerneste imod – nærmest tværtimod, lyder det. – Vi vil ikke tage æren for at have udviklet produktet, for den skal franskmændene have. Men vi glæder os rigtig meget over at kunne bidrage til en endnu bedre – og mindre smertefuld – start på livet for rigtig mange babyer. Det er sådan set det hele værd, smiler de to.


Eventyrligheder til baby og barn Konges Sløjd uro Kr. 299,95 Konges Sløjd uro Kr. 219,95

Jellycat kanin Fra kr. 79,95

Moster Signe Slagelse Økologisk sengesæt Fra kr. 379,95

Cam Cam svøb Kr. 179,95

Hos Moster Signe står vi altid klar med råd og vejledning i vores butikker, på tlf., mail & facebook

Eventyrligt kvalitetslegetøj og interiør i de bedste materialer

Djeco Babypopi Kr. 149,95

Playforever bil Kr. 499,95 Djeco snekugle-lampe Kr. 369,95

Djeco rangle Kr. 59,95

Sophie La Girafe Bidedyr Kr. 199,95

Djeco tumling Kr. 159,95

Konges Sløjd Pusletaske Kr. 749,95

Liewood badekåbe Kr. 449,95

Moster Sign

e Roskilde

www.mostersigne.dk

info@mostersigne.dk - tlf. 31417128 - Skomagergade 34, Roskilde - Nytorv 6, Slagelse


”Jeg er faktisk over rasket over, hvor meget tid jeg har til mig selv” sinde

nogen r o m t g a b y de ingen n

… sag

Vi er klar med udstyr og rådgivning, der giver dig (lidt) mere tid i hverdagen.

#HeltÆrligt


Vir k

15

minu

in

de

Fexofenadinhydrochlorid

tter

n for

rĂŚder dt

gen in nin

Analyse Helse #4  
New