Page 1

Dit is een commerciële uitgave. De FD-redactie heeft geen betrokkenheid bij deze productie.

ANALYSE COMPANY CARS MET FOCUS OP MOBILITEIT VAN DE TOEKOMST

NR 2 JUNI 2017 ANALYSEECONOMIE.NL

Youngtimers: voor liefhebbers en zakenlui Een youngtimer is een auto van vijftien jaar of ouder. Het zakelijk rijden van een youngtimer brengt een fiscaal voordeel met zich mee. Naast zakelijke rijders zijn er natuurlijk ook echte liefhebbers. Denk je er over na een youngtimer aan te schaffen? Lees verder op pagina 5

Jarenlang vastzitten aan leaseauto is uit de tijd Een leaseauto voor de deur met een jarenlange looptijd heeft definitief zijn glans verloren. Werknemers hebben geen belangstelling meer voor een contract dat in marmer staat gebeiteld. In plaats daarvan hebben ze liever flexibele afspraken, zodat hun vervoer telkens aansluit op de actuele gezins- en werksituatie.

Lees verder op pagina 8

ACTUEEL

Lees meer artikelen op analyseeconomie.nl

Nog lang niet genoeg van elektrisch rijden, mobiliteitsbudgetten en youngtimers? Op onze campagnesite vindt u nog veel meer interessante artikelen over zakelijke mobiliteit. Kijk voor meer informatie op analyseeconomie.nl.

EDITORIAL

BERTHO ECKHARDT

VOORZITTER VAN BELANGENORGANISATIE BOVAG

‘We moeten toe naar slimmere mobiliteitsoplossingen’ Lees meer op pagina 6

ADAS-systemen: onbekend maakt onbemind – Steven van Eijck

‘‘De wereld van de personenauto verandert in rap tempo en dat vergroot het kennisgat voor de automobilist over zijn/haar auto. Wie had 25 jaar geleden kunnen denken dat auto’s in 2017 in staat zijn om al in belangrijke mate autonoom te rijden en zelf in te grijpen bij potentieel gevaarlijke verkeerssituaties?” Lees verder op pagina 2

BESTELAUTO EXP 2017 NATIONAAL VAKEVENEMENT VOOR HET TOTALE BESTELWAGEN SEGMENT!

4 & 5 OKTOBER • EXPO HOUTEN MELD U AAN ALS DEELNEMER OF BEZOEKER WWW.BESTELAUTO-EXPO.NL


2 EDITORIAL – ANALYSEECONOMIE.NL

DRIE DIGITALE TOPPERS – LEES ALLE VOLLEDIGE ARTIKELEN OP ANALYSEECONOMIE.NL 1. Wesley van Dijken: “De automobilist boven de dertig jaar krijg je niet zo snel uit z’n auto, tenzij je hem een beter alternatief of een beloning biedt. Werkt hij namelijk in de binnenstad van Amsterdam, dan wil hij best met het openbaar vervoer.”

2. Professor Maarten Steinbuch: Auto’s worden steeds slimmer. Autonoom rijden, zonder het stuur vast te houden, is al in te zetten voor lane keeping en filerijden op de snelweg. En binnen enkele jaren zijn wisselen van rijbaan en rijden op de buitenwegen en in stedelijke gebieden aan de beurt.

Foto: Etienne Oldeman

IVO TIPT!

3. De tankpas als app: “Zo’n zelfde systeem is zeker niet ondenkbaar bij een eventuele ‘tankpas-app’, al is het maar omdat de kans op fraude enorm afneemt: het fysieke pasje valt niet meer te stelen, simpelweg omdat die er niet is.”

Bertho Eckhardt van de BOVAG geeft op pagina 6 en 7 een leuke inkijk in de ontwikkelingen in de mobiliteit in Nederland, interessante stof voor elke zakelijke rijder! Ivo Bulten, Project Manager

INHOUD

‘Bent u als autobezitter nog

niet goed op de hoogte van de mogelijkheden van uw auto?’

4

Scala aan leasevormen waaiert

steeds verder uit

5

Youngtimers: voor liefhebbers

en zakenlui

6

Profiel interview:

Bertho Eckhardt

8

Jarenlang vastzitten aan leaseauto

is uit de tijd

10 “Profieldiepte onjuist criterium voor

Steven van Eijck

beoordelen gebruikte banden”

ANALYSE COMPANY CARS

Voorzitter RAI Vereniging

Project Manager:

ivo.bulten@europeanmediapartner.com

ADAS-SYSTEMEN: ONBEKEND MAAKT ONBEMIND

D

e wereld van de personenauto verandert in rap tempo en dat vergroot het kennisgat voor de automobilist over zijn/haar auto. Wie had 25 jaar geleden kunnen denken dat auto’s in 2017 in staat zijn om al in belangrijke mate autonoom te rijden en zelf in te grijpen bij potentieel gevaarlijke verkeerssituaties? Ontwikkelingen die voor velen normaal zijn geworden, maar een revolutie betekenen voor de inrichting van ons toekomstig mobiliteitssysteem en er voor kunnen zorgen dat het aantal slachtoffers in het verkeer nog verder omlaag kan. Veel autobezitters staan er niet bij stil, maar de nieuwe auto’s die momenteel op de markt worden verkocht zijn technologische hoogstandjes en vaak uitgerust met allerlei geavanceerde technieken die de veiligheid en het comfort vergroten. Welkom in de wereld van Advanced Driver Assistance Systems (ADAS). Een hele mond vol, maar simpel gezegd zijn het systemen die bepaalde verkeerssituaties herkennen en bestuurders waarschuwen of zelfs automatisch ingrijpen. Personenauto’s zijn steeds beter in staat om taken van bestuurders over te nemen totdat in de verre toekomst de automobilist volledig autonoom naar de plaats van bestemming wordt gereden.

Volg ons digitaal:

Mercedes-Benz C32 AMG W203 Estate Bouwjaar: 10/2001 Kilometerstand: 118.000

@europeanmediapartner

Managing Director: Jonathan Andersson

Tot voor kort waren deze systemen een luxe, maar tegenwoordig zijn ze zelfs voor het kleinste model auto verkrijgbaar. Inmiddels zijn er zo’n 50 ADAS-systemen op de markt en dit aantal groeit nog verder. Om ADAS-systemen populairder te maken, is adequate voorlichting nodig. En met de snelle ontwikkelingen op het gebied van ADAS wordt het kennisgat van de automobilist over de auto steeds groter en voorlichting des te belangrijker. Bij iedere nieuwe introductie van een personenauto gaan autoverkopers daarom op uitgebreide technische trainingen bij de importeur om zich te laten bijscholen over alle nieuwe technische snufjes. De dealer gaat vervolgens het gesprek aan met de autokoper. En dat gesprek wordt dus steeds belangrijker; zowel bij het bestellen van de auto met ADAS, als bij de aflevering om de systemen goed uitgelegd te krijgen. Er worden tegenwoordig speciale trainingen aangeboden om de rijvaardigheid met ADAS te vergroten. Bent u als autobezitter nog niet goed op de hoogte van de mogelijkheden van uw auto? Schroom vooral niet om bij uw dealer langs te gaan en u te laten voorlichten. Ik weet zeker dat u de daaropvolgende kilometers in uw auto heel anders gaat beleven.

Recycle of geef het magazine door!

analyseeconomie.nl

Audi A6 2.7T Quattro Avant C5 Bouwjaar: 01/2001 Kilometerstand: 95.000

Alfa Romeo 166 3.0 V6 Bouwjaar: 01/1999 Kilometerstand: 92.000

✆+31 (0)6 4131 6008 info@premiumclassics.nl premiumclassics.nl

Ivo Bulten

Hoofdredacteur:

Mats Gylldorff

Redacteur:

Marjon Kruize

Office Manager:

Amanda Ghidoni

Layout:

European Media Partner

Tekst:

Hugo Schrameyer

Endie van Laar

Roy van der Laan

Coverfoto:

Bertho Eckhardt - BOVAG

Gedistribueerd:

Het Financieele Dagblad 2017

Drukkerij:

RODI Rotatiedruk

European Media Partner Nederland B.V Kleine-Gartmanplantsoen 21, 1017 RP Amsterdam Tel: +31 202 622 010 Email: nl@europeanmediapartner.com www.europeanmediapartner.com

European Media Partner is gespecialiseerd in contentmarketing en native advertising. Wij combineren redactionele inhoud met themakranten die bij toonaangevende dagbladen zijn bijgevoegd. Wij zorgen ervoor dat de boodschap van uw merk wordt overgebracht, en uw doelgroep de juiste beslissingen neemt.

BMW 328Ci E46 Coupé Bouwjaar: 07/1999 Kilometerstand: 88.000

”Onze jarenlange passie voor zich onderscheidende en bijzondere auto’s heeft uiteindelijk geresulteerd in een collectie van iconen die aan onze hooggestelde kwaliteitseisen voldoen.”


VAKGARAGE PROFESSIONAL Vakgarage Professional is een landelijk netwerk met ruim 120 vestigingen in Nederland en onderdeel van de merkonafhankelijke garageketen Vakgarage. Met dit label profileert Vakgarage zich als betrouwbare mobiliteitspartner voor zakelijke rijders, zzp’ers, mkb’ers, wagenparkbeheerders, fleetowners en leasemaatschappijen die behoefte hebben aan maatwerk, service en kwaliteit.

Uitstekende service en kwaliteit tegen scherpe tarieven Het netwerk richt zich zowel op onderhoud als op het inzetten van nieuwe en jong gebruikte voertuigen voor de zakelijke markt. Tevens zijn operational, financial en private lease constructies mogelijk. Inmiddels zijn ruim 120 vestigingen binnen het totale netwerk van 275 garages aangemerkt als Vakgarage Professional. Aan de franchisenemers die willen toetreden tot het Professional netwerk worden hoge eisen gesteld. Ze moeten bijvoorbeeld beschikken over een prettige wachtruimte, met gratis wifi en koffie, waar de klant kan werken. Ook kan de klant bij elke Vakgarage Professional gebruik maken van passend en representatief vervangend vervoer en haal- en breng service. Daarnaast zijn er strikte eisen voor wat betreft werkplaats equipment en opleidingsniveau van de monteurs. De Vakgarage klanten kunnen rekenen op toegankelijke bedrijven welke een sterke binding hebben met de regio waarin zij actief zijn. Zij begrijpen als geen ander dat de bedrijfswagens van een mkb’er niet te lang stil mogen staan en zorgen daarom voor snelle mobiliteitsoplossingen. De Vakgarage Professional vestigingen repareren en onderhouden elk voertuig ongeacht leeftijd of bouwjaar. Onderhoud wordt uitgevoerd conform de door de fabrikant voorgeschreven richtlijnen en er wordt enkel gebruik gemaakt van onderdelen en onderhoudsmiddelen die voldoen aan de fabrieksspecificaties. Hierdoor behouden alle voertuigen ook de fabrieksgarantie. Tevens kunnen via ROB-Net aanvragen gedaan worden bij nagenoeg alle leasemaatschappijen. “Omdat wij als merkonafhankelijke garageformule lagere uurlonen hanteren en de onderdelen via andere kanalen inkopen, is ook de zakelijke klant bij Vakgarage vaak voordeliger uit dan bij een dealerbedrijf”. Vishal Durgaram, Marketingmanager bij Vakgarage

VAKGARAGE.NL/PROFESSIONAL


4 MOGELIJKHEDEN – ANALYSEECONOMIE.NL

FINANCIAL LEASE

SHORTLEASE STEEDS POPULAIRDER

FULL OPERATIONAL LEASE

PRIVATE LEASE

Bij financial lease is de berijder ook eigenaar van het voertuig en betaalt diegene aflossing en rente. De rentekosten zijn fiscaal aftrekbaar en je hebt volledige flexibiliteit in de kilometrage en looptijd van de auto. Ook kun je kiezen voor gebruikte auto’s die in lagere bijtellingscategorieën vallen.

Een leasevorm die in Nederland vaste voet aan de grond krijgt, is de Shortlease-variant. De naam zegt waar het om gaat: de gebruiker krijgt een auto voor een korte leaseperiode. Zelfs vanaf een maand is mogelijk. Shortlease valt tussen full operational lease en een huurovereenkomst. Je hebt de flexibiliteit van huren met de gunstige tarieven van lease. Hierbij hoort volledige ontzorging van financiën, onderhoud en vervangend vervoer voor een vast maandbedrag. Deze vorm van leasen, vertelt Harrold van de Ven van ShortleaseLand, is met name populair bij categorieën als startende ondernemers of detacheringsbedrijven bijvoorbeeld.

Full operational lease is de klassieke leasevorm en nog steeds erg populair onder veel grote bedrijven en MKBondernemers. Ruim 85% van de leaseauto’s in Nederland valt onder deze vorm. Je betaalt een vast bedrag per maand waarbij alle kosten voor de auto zijn inbegrepen (exclusief benzine). De auto is eigendom van de leasemaatschappij en komt dus niet op de balans te staan. De vermogenspositie en de leencapaciteit van de ondernemer blijven dus intact. Ook is het voordelig dat je niet het hele aankoopbedrag in één keer hoeft te betalen, er blijft dus meer geld over voor andere zaken.

De afgelopen jaren heeft private lease gigantisch aan populariteit gewonnen. Het zorgt voor veel gemak en leaseprijzen zijn zo laag geworden dat je niet duurder uit hoeft te zijn dan wanneer je een nieuwe auto koopt, rekening houdend met de afschrijving. Private lease biedt als enige leasevorm de mogelijkheid om als particulier een auto te leasen. Dit heeft als voordeel dat je niet meer hoeft te sparen en niet meer hoeft te investeren in een auto. Het enige wat je nodig hebt, is een vast inkomen.

Afgelopen jaren waren hybride modellen populair vanwege de lagere of zelfs geen bijtelling. Gezien dat fiscale voordeel is het logisch dat de leasewereld hierop inspeelt, zoals Martijn Duivenvoorden van LeaseBijtellingVrij.nl. Dit bedrijf heeft zich toegelegd op hybride en elektrische auto’s. Martijn Duivenvoorden: “De kostenstructuur van leaseproducten blijft een issue bij bedrijven. Het management wil in een knappe auto zitten, maar er wordt ook gelet op de kosten. Gezien de financiële voordeligheid van semi- en volledig elektrische auto’s zie je dat deze wagens steeds vaker als leaseproduct worden aangeboden.” Wat veel leaserijders nog tussen de oren moeten krijgen, vindt Duivenvoorden, is een simpele rekensom. Oké, een elektrische auto kent een hoger leasebedrag, maar ook lage onderhoudskosten en brandstofkosten. “Hetzelfde geldt voor Financial Lease. Gebruikers vinden dat soms minder plezierig, omdat ze zelf verantwoordelijk blijven voor onderhouds- en reparatiekosten. Bij Operational Lease kan je echter te maken krijgen met een hoge afkoop of naheffing. Dat kan financieel nadelig uitpakken.”

“Het kan natuurlijk zo zijn dat je als zzp’er of als werknemer een korte periode elders te werk wordt gesteld. Als je vervoer nodig hebt, dan is het zonde om jaren aan een leaseauto vast te zitten. Voor die groep is shortlease een ideale oplossing”, vertelt Van de Ven, die onder zijn klantenkring ook theatergezelschappen heeft die voor een uitvoering elders korte tijd leasevervoer nodig hebben. “Ook bij starters is deze vorm populair. Als je nog niet weet of je bedrijf succesvol wordt, heb je met shortlease de mogelijkheid om korte tijd vervoer te regelen.”

Je spreekt een vaste looptijd en kilometrage af en de leasemaatschappij neemt alle bijbehorende zaken zoals onderhoud en verzekering op zich, zelfs als deze hoger uitvallen dan vooraf berekend. Je hebt een volledig overzicht van alle maandelijkse kosten en kunt deze dus makkelijk budgetteren. Bij deze vorm kom je niet voor onverwachte kosten te staan, maar houdt wel rekening met een inflexibel contact, mocht de auto overbodig zijn door vertrek van een werknemer loopt het contract gewoon door of krijg je te maken met een hoge afkoopsom.

Ook kom je niet voor onverwachte verrassingen zoals hoge garagerekeningen te staan en weet je elke maand waar je aan toe bent. Je betaalt een vast bedrag per maand en hierbij zijn alle autokosten inbegrepen, behalve de brandstof. Ook kun je na afloop van de leaseperiode de auto gewoon weer inleveren. Je hoeft dus geen rekening te houden met de inruilwaarde of de verkoop van de auto. Je moet er echter wel rekening mee houden dat je een financiële lening aangaat die bijvoorbeeld invloed kan hebben op je maximale hypotheekbedrag. IN WELKE AUTO WIL JE RIJDEN? Ga je voor veiligheid, sportiviteit of milieuvriendelijkheid? Er zijn zoveel verschillende merken dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Op onze campagnesite, analyseeconomie.nl, vind je een goed overzicht van alle mogelijkheden.

Lage bijtelling of direct eigenaar? Bij ons kan het allebei! Bij FinancialLease.nl profiteer je van

5 jaar lang lage bijtelling

Vele fiscale voordelen

Btw terugvordering

Ben je direct eigenaar

Gratis en vrijblijvend advies? Neem contact op! 030 267 99 93 | info@finanicallease.nl www.financiallease.nl ma t/m do 09.00-21.00 | vr 09.00-17.30 | za 10.00-17.00


ANALYSEECONOMIE.NL – TREND

YOUNGTIMERS: VOOR LIEFHEBBERS EN ZAKENLUI Een youngtimer is een auto van vijftien jaar of ouder. Het zakelijk rijden van een youngtimer brengt een fiscaal voordeel met zich mee. Naast zakelijke rijders zijn er natuurlijk ook echte liefhebbers. Denk je er over na een youngtimer aan te schaffen? Douwe Leitner van Auto Leitner en Gert te Lintelo, hoofdredacteur van Youngtimer Magazine geven tips.

‘De meeste zijn nog analoog. Hebben een robuustere bouwkwaliteit en er zit minder plastic in dan in moderne auto’s.’

Zakelijk een youngtimer rijden is

voordelig omdat gebruikers bijtelling over de dagwaarde betalen in plaats van over de nieuwwaarde. Ondernemers kiezen vaak voor youngtimers uit het hogere segment die kwalitatief zo goed zijn dat ze de auto na vijftien jaar nog steeds als dagelijkse auto kunnen inzetten. Denk bijvoorbeeld aan een Mercedes E en S klasse, BMW 5 of 7 series, Audi A8, Volvo V70, Lexus en Jaguar. “Op een oudere auto schrijf je ook nog eens minder af,” zegt Douwe Leitner. “Een nieuwe Mercedes wordt snel minder waard, terwijl sommige youngtimers juist in waarde toenemen.” Aan de andere kant zijn er ook lief-

hebbers die een auto kiezen omdat ze daar op een bepaalde manier fan van zijn. “De eis dat een auto vijftien jaar oud moet zijn is vooral fiscaal,” stelt Gert te Lintelo. “Liefhebbers zijn daar niet zo mee bezig. Zij kijken meer naar karakter.” Bij de aanschaf van een youngtimer

is de historie van doorslaggevend belang. Hieruit leidt een koper af waar de zwakke plekken zitten en

Bij de aanschaf van een tweedehandsauto is het aantal gelopen kilometers van belang, zo ook bij youngtimers.

of er terugkerende gebreken zijn. “Zorg dat de documentatie met betrekking tot onderhoud goed is,” zegt Te Lintelo. Leitner is het daar mee eens. “De historie van een auto is zeer belangrijk. Ik koop alleen maar auto’s uit Europa in. Een Mercedes uit Japan heeft vaak documentatie waar geen touw aan vast te knopen is. Bovendien is de informatie die je dan uiteindelijk uit de documentatie destilleert vaak onbetrouwbaar.” Bij de aanschaf van een tweede-

handsauto is het aantal gelopen kilometers van belang, zo ook bij youngtimers. Leitner en Te Lintelo zijn het met elkaar eens over het preferabel aantal kilometers; beiden

zien het liefste minder dan 150 duizend kilometer op de teller staan. “In de meeste gevallen is het overigens wel gunstiger als een auto niet alleen maar stilgestaan heeft,” aldus Te Lintelo. “Net als een mens moet een auto zo af en toe bewegen, anders slibt alles dicht.” Het mooie aan een youngtimer volgens Leitner: “De meeste zijn nog analoog, hebben een robuustere bouwkwaliteit en er zit minder plastic in dan in moderne auto’s. Bovendien is een youngtimer mooier gelijnd wat de auto eigenzinniger maakt.” Te Lintelo kan dit beamen maar waarschuwt wel: “Vaak is de aanschaf van een

youngtimer het uitkomen van een jongensdroom. Maar ga wel proefrijden! Als je in een oudere auto rijdt, merk je pas hoeveel auto’s erop vooruit zijn gegaan aan comfort en gebruiksgemak. Koop niet per se een youngtimer uit financiële overwegingen. Gebruik een gezonde mix van je hart en van je verstand. Bedenk ook dat de onderhoudskosten en het verbruik van een youngtimer vaak hoger zijn dan bij een nieuwe auto.” Endie van Laar

DE AUTO VAN DE TOEKOMST Zelfrijdende auto’s die met elkaar communiceren: het is een beeld dat we in de toekomst zeker zullen gaan zien. Smart mobility voorspelt verkeerssituaties en zorgt ervoor dat zakenreizigers precies weten hoeveel tijd zij aan hun rit kwijt zijn. Lees meer over deze innovatieve techniek op analyseeconomie.nl.

VRAGEN AAN VICTOR VILÉ

Eigenaar van Premium Classics.

Wat heeft de Youngtimer voor toekomst? “In de huidige tijd waar het milieu centraal staat is een Youngtimer een zwaar onderschatte milieuvriendelijke keuze. Het in ere houden van een 15-jarige auto getuigt van duurzaamheid. Daarnaast is rijden op LPG is niet alleen financieel interessant, maar ook milieutechnisch; LPG is een bijproduct van de olie industrie en is het minst belastend voor het milieu. Bovendien vergen Youngtimers een geringere investering bij aanschaf en waar bij Youngtimers opties als lederen bekleding of een schuifdak al afgeschreven zijn, moet je daar bij aanschaf van een nieuwe auto flink op toeleggen. Samen met de lage bijtelling voor privé gebruik valt exploitatie op jaarbasis voordeliger uit’’.

Wat voor klanten krijg je voor zakelijk gebruik? “Dat varieert sterk. Zo hebben wij DGA’s die Youngtimer rijden maar ook voor hun medewerkers kiezen voor deze oplossing. Daarnaast ZZP-ers en professionals op het gebied van IT, accountancy etc. Keuzes variëren van BMW 5-serie tot Porsche 911 en van Mercedes C-klasse tot Audi RS6.”

Gouden tip voor iemand die een Youngtimer wil kopen? “Koop bij een gevestigde en gespecialiseerde partij die gaat voor kwaliteit en continuïteit in jullie relatie! Gebruik je gevoel en als dat niet goed is, walk away.”

Liefde is niet te koop, sommige auto’s ook niet. Maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit... Ze staan waarschijnlijk gewoon in Surhuisterveen.

Een verkooppraatje verwachten maar in plaats daarvan hulp krijgen bij uw inkoop

www.klaasdepoel.com

5

Surhuisterveen


6 PROFIEL – ANALYSEECONOMIE.NL

‘WE MOETEN TOE NAAR SLIMMERE MOBILITEITSOPLOSSINGEN’ Meer asfalt wordt niet zelden opgeworpen als wapen in de strijd tegen files. Klinkt plausibel, toch moeten we een keer af van die aanname, reageert brancheorganisatie BOVAG. Er is geen behoefte aan een sterke uitbreiding van het wegennet, maar aan slimmere mobiliteitsoplossingen. De schrik zit er goed in, waarschuwt algemeen voorzitter Bertho Eckhardt van belangenorganisatie BOVAG. Hij wil geen onrust stoken, maar gezien de voorspoedige groei van de Nederlandse economie met pakweg anderhalf procent is het de hoogste tijd om de mobiliteitsproblematiek aan te pakken. Dat zegt niet alleen hij, dat benadrukt ook de overheid zelf. Namelijk in de vorm van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM), onderdeel van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Als we binnen nu en een jaar mobiliteit niet scherp in het vizier krijgen, dan is het mobiliteitsleed niet meer te overzien. Uit berekeningen van TNO blijkt niettemin dat schade door files nu inderdaad de spuigaten uitloopt. De meest recente cijfers dateren uit 2015, toen de schade 1,1 miljard euro bedroeg, nota bene dertig procent meer dan het jaar ervoor. Nu we twee jaar verder zijn, en de economie op toptoeren draait, wordt die schade alleen maar groter. Brancheorganisatie BOVAG komt op voor aangesloten leden, waaronder allerlei autogerelateerde bedrijven. Die associeer je toch vooral met de ambitie om automobilisten en vrachtwagenchauffeurs te plezieren met extra asfalt?

“BOVAG maakt deel uit van de Nederlandse mobiliteitsalliantie. Daarin zitten meer dan vijftien partijen, waaronder ook de NS en

de ANWB. Onze gedeelde ambitie is om Nederland de komende jaren een bereikbaar land te houden. Studies van onder andere het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid wijzen uit dat Nederland volledig vastloopt als we nu niet investeren in slimme mobiliteitsoplossingen.”

voor volledig elektrische auto’s en 22 procent voor alle andere voertuigen. Het maakt niet uit of de gebruiker 5.000 of 30.000 kilometer per jaar privé rijdt. Wij denken dat een slimme bijtelling op basis van het aantal gereden kilometers de gebruiker meer bewust maakt.”

wagens, in dezelfde categorie vallen, is het playing field weer gelijkgetrokken. Automobilisten kiezen een auto omdat die bij hen past, omdat ze een bepaalde emotie voelen bij die wagen. Dat zien we liever dan een fiscale stimulans om een bepaalde auto populair te krijgen.”

Hoe moet ik dat voor me zien, dat volledig vastlopen?

Waarom zijn jullie daar als autogerelateerde organisatie groot voorstander van?

Voor woon-werkverkeer heb je niet per se een leaseauto nodig, maar kun je ook uit de voeten met een mobiliteitsbudget. Zijn jullie daar voorstander van?

“Of je nu met de trein gaat of met de bus, de NS-rijtuigen en de bussen zitten dan tijdens de spits echt overvol. Ook op de wegen gaat het fileleed toenemen. Er ontstaan toenemende problemen op de rijkswegen, maar ook op de aansluiting naar de provinciale wegen komt er meer filedruk. Er staan gewoon veel te veel auto’s stil. Om de

“Het is in het belang van onze leden om Nederland bereikbaar te houden. We zijn zeker voorstander van een grootschalige proef om te kijken hoe een bijtelling op basis van aantal kilometers uitpakt. Zo ingewikkeld is dat niet. De techniek is er, de wil is er, laten we nu een jaar een proef doen en kijken wat dat oplevert. Het is natuurlijk vooral

‘Om de mobiliteit in dit land weer op gang te krijgen, is er vooral behoefte aan slimme oplossingen’ mobiliteit in dit land weer op gang te krijgen, is er niet alleen behoefte aan meer investeringen, maar vooral ook aan slimme oplossingen.” Wat voor slimme dingen kun je dan zoal doen?

“Je kunt bijvoorbeeld kijken naar slimmer zakelijk rijden. De bijtelling voor de gebruiker gebeurt nu op basis van de cataloguswaarde van de auto. Die ligt op 4 procent

een proef om gedrag te beïnvloeden. Gaan zakelijke rijders nu privé minder rijden?” De bijtellingsregels zijn dit jaar sterk veranderd. Wat is jullie standpunt?

“Voorheen was vooral de CO2-uitstoot bepalend voor de bijtelling. Je zag dat fabrikanten hun auto’s klaarmaakten om de kritische milieugrenzen te laten passeren. Nu de meeste auto’s, uitgezonderd de full electric

Toegang tot alle vormen van mobiliteit is slechts het begin...

Radiuz vermindert kosten door: 1. One-stop shop voor vendor management, Service Desk en transparantie in reisbewegingen 2. Bewezen verhoging van de medewerkerstevredenheid door onze ready-to-use oplossing 3. Eenvoudig te implementeren totaaloplossing voor mobiliteit met aantoonbare CO2 reductie 4. Antwoord op zakelijke mobiliteit zonder aanpassingen van beleid en arbeidsvoorwaarden

Meer weten? Radiuz.nl

“Dat is iets te veel gezegd. Binnen de Nederlandse mobiliteitsalliantie bestaat de overtuiging dat er geen eenzijdige investeringskeuze verlangd wordt. Het openbaar vervoer verdient net zoveel aandacht als asfalt. Voor wie dichtbij zijn woning werkt kan ook een elektrische fiets een alternatief betekenen. Als je daarvoor kiest heeft dat een gunstig effect op vervoersruimte elders. Dan ontstaat er meer ruimte op de openbare weg. Daar zijn we dus zeker voorstander van.” Private lease is de laatste jaren enorm gepopulariseerd. Is dat toe te juichen?

“Als we de mobiele telefoon als voorbeeld nemen, dan wordt gebruik ervan afgerekend op basis van je abonnement. Die gebruikservaring kun je doorvertalen naar autogebruik. In de V.S. zie je inmiddels dat consumenten de mogelijkheid hebben om een auto per maand te leasen. Die keuze gaan we hier ook krijgen. Dat sluit mooi aan bij de va-

riëteit die werkgevers hun werknemers willen bieden. Een leaseauto, maakt plaats voor een flexibel in te vullen mobiliteitsprogramma, waar ook het gebruik van fiets of trein deel van uitmaakt.” Youngtimers zijn auto’s van minimaal vijftien jaar oud, terwijl ze vaak nog prima dienst kunnen doen als vervoermiddel. Zijn die geschikt voor ondernemers?

“Wie een youngtimer zakelijk rijdt, mag als vergoeding voor privégebruik 35% van de dagwaarde bij zijn inkomen optellen. De bijtelling wordt berekend over de dagwaarde van de auto. Bij youngtimers kan dat dus zeker interessant zijn. Er bestaat ook een keerzijde. Oudere auto’s kennen minder positief effect op het milieu dan moderne auto’s. Het is in ieder geval aan te bevelen om oudere auto’s regelmatig te onderhouden. Zakelijke youngtimers blijven overigens een heel specifieke categorie. Autotechnologie gaat met snelle sprongen vooruit. Er bestaat maar een beperkte groep ondernemers die in een auto wil rijden met techniek van vijftien jaar terug.” Hugo Schrameyer

MET DE FIETS, DE TREIN OF DE AUTO? Werkgevers kiezen er steeds vaker voor om hun werknemers mobiliteitsbudgetten aan te bieden. De werknemer kan dan zelf bepalen van welk voertuig hij/zij gebruik wil maken. Lees er meer over op analyseeconomie.nl.


ANALYSEECONOMIE.NL

Foto: BOVAG

7

VRAGEN AAN JAAP VAN DAALEN

Directeur van ROI fleet & mobility.

Waarom zien we steeds meer gebruik van mobiliteitsbudgetten? “In de laatste twee, drie jaar wordt er minder snel een leaseauto toebedeeld aan een medewerker, met name als die auto vooral voor woon-werkverkeer is. Zeker in de grootstedelijke omgeving zitten werknemers vaak niet te wachten op een leaseauto. Vandaaruit is de vraag naar mobiliteitsbudgetten gekomen. Daarmee kan de werkgever een vaste vergoeding bieden voor woon-werk/privéverkeer en een variabele vergoeding voor zakelijke kilometers.”

Welke kant gaat de zakelijke mobiliteit op?

FEITEN De letters BOVAG vormen een afkorting, voluit heet de belangenorganisatie BOnd Van Automobielhandelaren en Garagehouders. Een brede waaier aan bedrijven is erbij aangesloten, waaronder traditionele personenautoen truckdealers, maar bijvoorbeeld ook autopoetsbedrijven en verkeersopleidingen. De BOVAG vertegenwoordigt maar liefst 9000 leden. In de desbetreffende branches wordt jaarlijks circa 45 miljard euro omgezet. Bertho Eckhardt is op 1 januari 2016 herbenoemt als algemeen voorzitter van BOVAG voor een periode vn vier jaar. Op 1 januari 2013 trad hij aan als (toen nog) bondsvoorzitter van BOVAG.

Echt flexibel leasen Bij Shortleaseland bieden we altijd optimale flexibiliteit met de laagste prijsgarantie - Haal- en Brengservice - Altijd direct vervangend vervoer - All - inclusive - Ook voor Starters en ZZPʼers - Maandelijks opzegbaar

BEL ONS: 088 - 7001818

“Ik ben ervan overtuigd dat automobiliteit in een snel tempo grotendeels elektrisch zal worden. Verder krijgen werknemers steeds meer invloed op de manier van vervoer, middels mobiliteitsbudgetten. Dat zorgt weer voor verdere verduurzaming. Het steeds complexere beheer van fleet & mobility wordt meer en meer uitbesteed aan professionele partijen.”

Hoe kunnen we zakelijke mobiliteit verduurzamen? “Begin met heldere doelen. Wat wil je bereiken? En stel daar je beleid op af. Kies voor evolutie in plaats van ‘big bang’. Maak een nieuwe, moderne mobiliteitsregeling met veel keuze voor duurzame alternatieven en zet deze naast de huidige regeling. Zo laat je de medewerkers echt kiezen.”


8 VERDIEPING – ANALYSEECONOMIE.NL

JARENLANG VASTZITTEN AAN LEASEAUTO IS UIT DE TIJD Een leaseauto voor de deur met een jarenlange looptijd heeft definitief zijn glans verloren. Werknemers hebben geen belangstelling meer voor een contract dat in marmer staat gebeiteld. In plaats daarvan hebben ze liever flexibele afspraken, zodat hun vervoer telkens aansluit op de actuele gezins- en werksituatie.

‘Een oplossing die de gebruiker de flexibiliteit biedt van een auto binnen handbereik biedt dan een ideale tussenweg.’

Als het woord leaseauto valt,

dan komt daar de term tarief al snel achteraan. Want behalve de wetenschap dat de wagen comfortabel zit, zuinig rijdt of past bij je persoonlijkheid, wil de gebruiker absoluut ook weten wat die maandelijks moet betalen voor zijn vervoermiddel. We kunnen er kort over zijn: daar valt met alle liefde van de wereld geen sluitend antwoord op te geven. Vast gegeven is de hoogte van het leasebedrag, maar wat de leaserijder maandelijks wil betalen, is volledig afhankelijk van zijn eigen motivatie. Wat wel met alle zekerheid van

de wereld valt te vertellen, is dat meer en meer bedrijven op zoek gaan naar alternatieven. Het traditionele leasemodel heeft zijn langste tijd gehad, bedrijven haken aan bij een nieuw fenomeen. Volgens het Nationale Zakenauto Onderzoek werkt op dit moment 12% van de ondernemers met een mobiliteitsbudget, terwijl nog eens 28% overweegt om daar serieus mee aan de slag te gaan. De gedachte erachter is even sim-

pel als doeltreffend. Werknemers hoeven niet altijd een auto voor de deur, maar willen wel van A naar B. Voor een paar afspraken in het land kan een auto dan uitstekend dienst doen, voor een afspraak middenin een stad kan ook de trein uitkomst bieden. Of misschien zelfs een OV-fiets. “Welke voorkeur mensen hebben, is duidelijk individu-afhankelijk”, stelt Marieke Laagland van Helder private lease. “Het aantal kilometers dat jaarlijks wordt gereden, is daarbij richtinggevend, maar dat geldt net zo goed voor

Marieke Laagland: ”Gebruikers zijn het beu dat ze voor onverwachte kosten komen te staan.”

de gezinssituatie. Singles hebben totaal andere vervoerseisen dan een gezin met drie kinderen.” Wat ze daarmee aangeeft, is dat

het langlopende leasecontract een behoorlijke populariteitsknauw heeft gekregen. Flexibiliteit is het nieuwe toverwoord, ook al omdat de arbeidsmarkt zich op dezelfde manier ontwikkelt. Het langlopende arbeidscontract staat op de helling. Dus waarom zou je het leasecontract voor de auto dan jarenlang overeind houden? Marieke Laagland nog een keer: “Enerzijds is er behoefte aan flexibiliteit, anderzijds aan ontzorging. Mensen willen geen gedonder. Gebruikers zijn het beu dat ze voor onverwachte kosten komen te staan. Als je een occasion koopt voor 5.000 euro en hij moet de maand erna de garage in voor 500 euro, dan heb je het over tien procent van de aankoopwaarde. Flexibel leasen met een korte opzegtermijn pakt dan veel goedkoper uit.”

‘Enerzijds is er behoefte aan flexibiliteit, anderzijds aan ontzorging. Mensen willen geen gedonder’

verschillende nieuwe initiatieven ontstaan om autogebruik toegankelijk te maken zonder de noodzaak om deze te bezitten. “Eigenlijk is autodelen nog nooit zo eenvoudig geweest. We bieden flexibele service aan zonder vaste huurlocaties. Zo kunnen gebruikers binnen het werkgebied gratis parkeren op alle openbare parkeerplaatsen zonder restricties”, vertelt Margaretha Gerrits, Location Manager van car2go Nederland.

Vroeger ontstond er een wild idee

Flexibele service. Daar vielen die

over het witte fietsenplan. Geen gekke gedachte eigenlijk. Als iedereen in de nabijheid over een witte fiets zou kunnen beschikken, dan heb je altijd vervoer bij de hand. Een halve eeuw na het eerste voorstel in Amsterdam dringt die gedachte nu ook de autowereld in. Niet helemaal gratis, maar wel tegen zeer geringe kosten.

Ook nu is de hoofdstad opnieuw het

toneel voor deze exercitie, waar

woorden weer. Zeker in een drukke en grote stad als Amsterdam kost autobezit, plus bijbehorende parkeervergunning, een vermogen. Bovendien heb je als gebruiker nooit volledige zekerheid dat er parkeerplek is voor de eigen voordeur, terwijl het door het verkeer heenwringen met een wagen een opdracht is van jewelste. “Er is behoefte aan best of both worlds”, zegt Margaretha Gerrits. Er

zijn situaties denkbaar waarin een ritje met eigen auto te verkiezen valt boven een trip met het openbaar vervoer. En tegelijkertijd weegt dat ook niet op tegen het bezit van een budgetverslindende wagen. Een oplossing die de gebruiker de flexibiliteit biedt van een auto binnen handbereik biedt dan een ideale tussenweg. “Bovendien speelt er ook een hogere ambitie mee, namelijk om een wereldwijde revolutie in gang zetten als het gaat om stadsvervoer. Wij willen ons inzetten om minder stedelingen gebruik te laten maken van hun auto en steden uitstootvrij maken.” Hugo Schrameyer

FEITEN Het mobiliteitsbudget lijkt jaar na jaar met een opmars bezig te zijn. Dat staat te lezen in het Nationaal Zakenauto Onderzoek. Maar liefst 20% van alle bedrijven, en zelfs 50% van de grote bedrijven, acht de kans groot dat deze nieuwe dienstverlening de komende jaren wordt aangeboden. Weliswaar is de groep nog klein, maar er zit wel progressie in: die is vorig jaar ten opzichte van 2015 gestegen van 3% naar 4,3%.

DE TOEKOMST IS STIL EN SCHOON Elektrisch rijden zal in de toekomst steeds groter worden, omdat het schoner en stiller is dan rijden in een benzine- of dieselauto. Lees er meer over op analyseeconomie.nl.

BESTELAUTO EXP 2017 NATIONAAL VAKEVENEMENT VOOR HET TOTALE BESTELWAGEN SEGMENT!

4 & 5 OKTOBER • EXPO HOUTEN MELD U AAN ALS DEELNEMER OF BEZOEKER WWW.BESTELAUTO-EXPO.NL


Van wagenparkbeheerder naar mobiliteitsmanager. Geen gedoe meer. Alles overzichtelijk en helder. Van leaseauto tot mobiliteitsbudget, van deelauto tot e-bike en van trein/OV tot telematica. ROI fleet & mobility regelt het allemaal voor u. Klantgericht. Betrouwbaar. Meer blije medewerkers. Tegen lagere kosten. Meer winst voor u. www.roifleetmobility.nl

Volledige ontzorging van uw wagenparkbeheer en zakelijke mobiliteit.

Ervaren team met kennis, expertise en oplossingen.

Besparen op en voorkomen van onnodige mobiliteitskosten.

Betere analyse, benchmarking, advisering en besluitvorming.

Voor mĂŠĂŠr dan goed wagenparkbeheer!


10 UITDAGING – ANALYSEECONOMIE.NL

“PROFIELDIEPTE ONJUIST CRITERIUM VOOR BEOORDELEN GEBRUIKTE BANDEN” De veiligheid van een autoband wordt bepaald door zijn kwaliteit. Niet door de resterende profieldiepte.

manier kunnen voertuigeigenaren een inschatting maken van de prestaties van banden gedurende hun hele levensduur, luidt het argument.

Automobilisten kunnen de prestaties

Maar er zitten meer voordelen aan

van autobanden op verschillende manieren vergelijken. Een band is ten eerste verplicht voorzien van een label, dat lijkt op het energielabel van elektrische apparaten. Het bandenlabel doet een uitspraak over de remweg op een nat wegdek, de rolweerstand van de band en het afrolgeluid waaraan de omgeving wordt blootgesteld. Bandentests, onder meer uitgevoerd door de ANWB samen met zusterorganisaties, zijn een andere informatiebron. Al deze informatie is gebaseerd op nieuwe banden. “Automobilisten rijden echter niet of

nauwelijks op nieuwe banden”, aldus Cyrille Roget, directeur technische communicatie bij de Michelin Groep. “Tijdens het gebruik slijten de banden immers. Uit onderzoek blijkt bovendien dat er niet altijd een verband bestaat tussen het prestatieniveau van nieuwe banden en banden met nog maar weinig profiel. Onze onderzoekers hebben bijvoorbeeld de remweg van 24 bandensets, nieuw en gebruikt, op een natte ondergrond vergeleken. De rangschikking op basis van de nieuwe banden is flink anders dan van de gebruikte exemplaren. Diverse banden die goed presteren als ze nieuw zijn, vallen door de mand als ze nog maar een minimale hoe-

Een aantal banden die matig presteren in nieuwstaat, doen het met weinig profiel juist relatief goed. Automobilisten hebben recht op die informatie.

veelheid profiel hebben. Andersom gaat ook op. Een aantal banden die matig presteren in nieuwstaat, doen het met weinig profiel juist relatief goed. Automobilisten hebben recht op die informatie.” Gebruikte banden worden tot op heden, afgezien van beschadigingen, alleen beoordeeld op basis van het restprofiel. De wettelijke minimumgrens bedraagt 1,6 mm. De meeste banden worden al veel eerder vervangen; volgens een rapport van Ernst & Young bij een gemiddelde profieldiepte van 3 mm. Dat gebeurt veelal op advies van de autodealer of de bandenspecialist. Het argument: veiligheid. Het voortijdig vervangen van banden is echter geen garantie op een verbeterde verkeersveiligheid. Er zijn geen onderzoeksresultaten die een significante relatie leggen tussen

‘Wie zijn band te vroeg vervangt, mist mogelijk het beste uit zijn levensduur’ enerzijds restprofiel en anderzijds het aantal verkeersongevallen. R&D-directeur Pierre Fraisse meldt daarnaast dat ‘zijn’ onderzoekers hebben ervaren dat banden van de betere merken met minimaal profiel in voorkomende gevallen veiliger zijn dan sommige nieuwe banden van budgetmerken. Met dat in het achterhoofd wordt er gepleit voor bandentests waarin niet alleen nieuwe banden, maar ook exemplaren met een minimale hoeveelheid profiel worden getest. Alleen op die

het later vervangen van banden. Zo zijn er de kostenbesparingen en de voordelen voor het milieu als banden waarmee dat veiligheidshalve kan later worden vervangen. Langer doorrijden leidt tot minder bandenvervangingen, dus minder afval en terugdringing van het gebruik van grondstoffen. Als automobilisten hun banden laten vervangen bij 1,6 mm restprofiel in plaats van 3 mm, scheelt dat volgens Michelin in de EU 6,6 miljoen ton CO2-equivalenten aan uitstoot op jaarbasis. Voertuigeigenaren in de EU bespa-

ren bovendien 6,9 miljard euro per jaar. Dat is een optelsom van minder bandaankopen en een lager brandstofverbruik ten gevolge van de lagere rolweerstand van banden met minder profiel. Dit betekent echter niet dat iedereen zijn banden blindelings tot de minimale profieldiepte moet ‘op rijden’. Laat je banden gewoon regelmatig nakijken, dat is nog het beste voor de verkeersveiligheid. Roy van der Laan

MEER LEZEN? ANALYSEECONOMIE.NL Wilt u meer weten over zakelijke mobiliteit? Kijk dan op analyseeconomie.nl.

VRAGEN AAN VICTOR VAN DEN BERG

CEO Radiuz.

Hoe kenmerkt de huidige mobiliteitsmarkt zich? “De vraag van de gebruiker is verschoven waardoor er minder behoefte is aan een deel (van de) oplossing. “Hoe kom ik op welk moment eenvoudig van A naar B via X?” De beperkingen van een asset-based systeem (bijv. autobezit) voorzien niet in een oplossing voor een veranderende vraag. Een open systeem waarbij gebruik en niet bezit van mobiliteit voorop staat is de toekomst.”

Wat is er nodig om deze verschuiving te versnellen? “Door in te spelen op vraag gedreven ontwikkelingen in de markt. Waarbij een level playing field tussen alle mobiliteitsaanbieders een noodzakelijke voorwaarde is. Het plannen, boeken, betalen en factureren van een reis zal plaatsvinden op basis van open platformen waarbij technologieën als mobile payment het uitgangspunt vormen.”

Wat voor invloed heeft dit op de zakelijke reiziger? “Het gevolg hiervan is dat er veel aantrekkelijkere alternatieven tot stand zullen komen. Voor de reiziger betekent dit definitief het einde van het één bestuurder/één auto tijdperk. Zo ontstaat er een transparant en eenvoudig systeem voor de reiziger, waarbij flexibiliteit in gebruik en toegang belangrijker zijn dan bezit (bijv. een voertuig).”


ADVERTORIAL

Hankook heeft het ideale testcentrum voor winterbanden Onlangs opende premium bandenfabrikant Hankook haar nieuwe testcentrum “Technotrac” in Finland. Het nieuwe centrum is te vinden in Ivalo, ongeveer 300 kilometer ten noorden van de poolcirkel. De locatie is vooral gekozen voor de constante en lang aanhoudende winterse omstandigheden. Een uitstekende plek om de winterbanden voor de gehele Europese markt te testen dus. Regionale Productontwikkeling Europa behoort wereldwijd tot de grootste en meest belangrijke markt van Hankook, vandaar dat er veel aandacht wordt besteed aan regionale productontwikkeling. “We zijn trots op het feit dat wij niet alleen onze zomerbanden, maar ook de in Europa geproduceerde banden met een winterloopvlak onder de ideale onstandigheden kunnen testen”, stelt Ho-Youl Pae, hoofd van Hankook Tire Europa. “Zo kunnen we garanderen dat deze banden perfect zijn afgestemd op de weg- en klimaatomstandigheden”. In het nieuwe testcentrum kunnen de banden van Hankook in allerlei verschillende omstandigheden worden geëvalueerd. Zo zijn er drie zogenaamde vlakke banen die worden gebruikt voor het testen van de remmen, de tractie en de laterale stabiliteit op sneeuw en ijs. Daarnaast zijn er nog twee banen waarop de handling in de sneeuw kan worden getest.

Hankook Technodome Naast het centrum in Finland opende Hankook vorig jaar ook het Hankook Technodome in Daejeon, Korea. Het nieuwe Technodome staat voor streven naar innovatie op het gebied van onderzoek en ontwikkeling. Deze high-tech faciliteit zorgt voor een betere onderzoeks- en ontwikkelingsomgeving, waardoor Hankook haar aandacht meer kan richten op de originele technologie voor de toekomst en de middellange termijnplannen voor onderzoek en ontwikkeling. Dankzij het nieuwe Hankook Technodome is Hankook bekroond met het gouden certificaat van LEED (Leadership in Engery and Environmental Design) door het USGBC (U.S. Green Building Functieblok), een van de meest prestigieuze certificeringssystemen voor groene gebouwen. Het centrum is uitgerust met verschillende ultramoderne onderzoeks- en testfaciliteiten

waardoor Hankook voortdurend de beste kwaliteit kan blijven leveren en gemakkelijk op veranderingen in de autowereld kan inspelen.

die specifiek zijn afgestemd op de wensen en eisen van de regionale markten.

Onderzoek en ontwikkeling Hankook investeert al jaren veel in onderzoek en ontwikkeling (R&D). Volgens Dr. Hyung Nam Kim, hoofd wereldwijde ontwikkeling bij Hankook, werkt ongeveer vijf procent van alle Hankook-medewerkers wereldwijd aan onderzoek en ontwikkeling. “Dat zijn in totaal meer dan 1000 medewerkers.” Hankook investeert dus voortdurend in onderzoek en ontwikkeling om haar klanten zo steeds de hoogste kwaliteit in combinatie met technologische uitmuntendheid te bieden. Inmiddels zijn er vijf ontwikkelingscentra en zeven grote fabrieken wereldwijd waarin Hankook bandoplossingen produceert

Over Hankook Als een van de vijf grootste bandenproducenten ter wereld vervaardigt Hankook innovatieve, high performance radiaalbanden voor het premium segment voor auto’s, SUV’s, terrenwagens, lichte vrachtwagens, campers, vachtwagens en bussen evenals voor de autosport. Deze banden worden onder andere geproduceerd in de ultra-moderne fabriek in Rácalmás, Hongarije. Deze werd in 2007 ingewijd en wordt voortdurend uitgebreid.

Meer weten over Hankook? Kijk dan op www.hankooktire.nl

www.hankooktire.nl

De premium UHP

De sportieve UHP

De perfecte balans tussen prestaties en veiligheid

Wees één met innovatie Hankook Tire en Real Madrid Samen vooruit als één

BE ONE WITH IT

Hankook Tire Netherlands B.V. Siriusdreef 35-37 2132 WT Hoofddorp The Netherlands


Genuine Passion. Exceptional Drives.

Nr 1 in essentiële prestaties: - Nr 1 in remmen op DROOG wegdek(1) - Nr 1 in rondetijd op DROOG wegdek(1) - Nr 1 in levensduur(1) plus uitstekende resultaten op nat wegdek. Het beste overgenomen van de MICHELIN Pilot Super Sport, en verder verbeterd door onze ervaring met de MICHELIN Pilot Sport Cup 2.

(1) Volgens onafhankelijke tests in de afmeting 255/35-19 96Y XL, in juni en juli 2016 uitgevoerd door enerzijds TÜV SÜD en anderzijds DEKRA Test Center. Vergelijking met de BRIDGESTONE Potenza S001, CONTINENTAL SportContact 6, DUNLOP Sport Maxx RT 2, GOODYEAR Eagle F1 Asymmetric 3 en de PIRELLI PZero Nero GT, in 2016 door TÜV SÜD gekocht op de Europese vervangingsmarkt. Deze informatie is correct op de datum van publicatie. Michelin 855 200 507 RCS CLERMONT-FERRAND - Integer - 09/2016. © Getty Images.

Analyse Company Cars #2  

Distributed with Het Financieele Dagblad 16 June 2017

Analyse Company Cars #2  

Distributed with Het Financieele Dagblad 16 June 2017