__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 7

COMMON AFFAIRS – PARTNER CONTENT

CONTENT WITH A PURPOSE

7

COMMON AFFAIRS  PARTNER CONTENT

Duurzaamheid leidt tot een nieuwe beeldtaal Stadswinkel in Tilburg: circulaire en biobased transformatie leidt tot een nieuw huis van de stad met een eigen beeldtaal.

Gebouwen moeten flexibeler worden, zodat ze later eenvoudig opnieuw aan te passen zijn. Tegelijkertijd heeft de klimaatverandering veel invloed op de gebouwde omgeving. Dit vraagt om een andere manier van kijken en werken. De architecten van Common Affairs zetten met duurzaamheid nieuwe stappen in de beeldtaal. Duurzame gebouwen leiden daarmee tot een nog sprekender ontwerp.

Fotograaf: Maria Heijdendael

Architectenbureau Common Affairs heeft een breed portfolio aan projecten. Zij ontwerpen

woningbouw, maar ook gemeentehuizen en bibliotheken. Belangrijk kenmerk, zo vertellen de architecten Berend Hoffmann en Mariette Broesterhuizen, is dat de gebouwen verfrissend zijn, met een uitgesproken beeldtaal. “We willen gebouwen en plekken ontwerpen die geliefd zijn en omarmd worden”, vertelt Broesterhuizen. “Een gebouw met een identiteit dat, door vorm en toepassing van materialen, meerwaarde heeft in en voor de omgeving, afgestemd op het gebruik en met altijd voldoende groen. Dat is de basis van een

Berend Hoffmann en Mariette Broesterhuizen.

New Energy Institute in Wuhan, China: energieneutraal gebouw geïnspireerd op de beeldtaal van de natuur.

www.commonaffairs.nl

plek waar mensen graag verblijven, zodat in en om het gebouw nieuwe verhalen ontstaan. Want uiteindelijk doen wij ons werk toch voor de gebruiker.”

Biobased Naast het sociale aspect van duurzaamheid werd de afgelopen jaren het milieuaspect meer leidend bij het maken van ontwerpkeuzes. Common Affairs heeft veel projecten, waarbij bestaande gebouwen een nieuw leven krijgen ingeblazen. “Bij de transformatie van oude gebouwen proberen we zoveel mogelijk materialen te hergebruiken”, legt Hoffmann uit. “Dat scheelt enorm in materiaalgebruik en dus ook in CO2-uitstoot. We streven er altijd naar om zoveel mogelijk materialen te gebruiken die biobased zijn of opnieuw toepasbaar.” Dat zijn materialen die uit de natuur voortkomen, zoals bijvoorbeeld hout en dus weinig tot geen milieuschade opleveren. Materialen hergebruiken of op een andere manier toepassen, is volgens de architecten een spannende uitdaging. Hoffmann: “We zoeken daarbij een nieuwe beeldtaal. We gaan niet een stapje terug, het moet juist nog sprekender worden.” Een mooi voorbeeld hiervan is de stadswinkel in Tilburg waar een transformatie van het gebouw uit eind jaren tachtig

plaatsvindt. De buitengevel evenals een groot deel van het interieur zijn geheel van hout. “Van het bovenste dak hebben we de vorm aangepast tot puntdaken zodat er mooi zonnepanelen in kunnen worden verwerkt en het ook een nieuwe kroon op het bestaande gebouw vormt.”

We willen gebouwen en plekken ontwerpen die geliefd zijn en omarmd worden. De manier van werken van architecten verandert. Hoe mensen leven en werken, samen met de noodzakelijke aandacht voor het milieu, vragen om een andere aanpak. Steeds meer vanzelfsprekend gaan architecten uit van de omgeving en van de materialen die daar beschikbaar zijn. “Zo kijken we in de buurt welke gebouwen worden gesloopt en inventariseren we welke materialen we daarvan kunnen hergebruiken.” Hoffmann noemt als voorbeeld de luifels van oude Shell-stations die zij hebben gevonden bij een sloperij. “Dat zijn hele dikke houten platen. Daarmee kunnen we prachtige houten vloeren

aanleggen. Zonder die luifels zou zo’n vloer veel te duur worden. Het mooie ook van oude bouwmaterialen is dat ze een geschiedenis en emotie hebben.” Ook met ontwerp en materiaalkeuze houden de architecten rekening met duurzaam gebruik in de toekomst. “We schroeven meer en verlijmen veel minder. Dan zijn die materialen gemakkelijk opnieuw te gebruiken”, aldus Hoffmann. “Alle materialen worden in kaart gebracht zodat in een oogopslag zichtbaar is welke materialen beschikbaar zijn, mocht het pand worden aangepast of gedemonteerd.” Een gebouw wordt daarmee ook een opslag van materialen die hun waarde behouden. Toekomstbestendig Een ontwerp dient ook rekening te houden met de toekomst, vertelt Broesterhuizen. “Vroeger bouwden we een gebouw zo efficiënt mogelijk, specifiek voor die ene functie. In de praktijk staat een gebouw er altijd langer. Dus moet een gebouw altijd net iets hoger en iets robuuster worden gebouwd zodat het in de toekomst aangepast kan worden. Wij zijn er namelijk van overtuigd dat gebouwen toekomstbestendig moeten zijn en door volgende generaties ook weer gebruikt kunnen worden.”

Profile for ANALYSE. | European Media Partner

Analyse #46 - Gebouwontwikkeling, HR & Facility Management  

Gedistribueerd met Het Financieele Dagblad

Analyse #46 - Gebouwontwikkeling, HR & Facility Management  

Gedistribueerd met Het Financieele Dagblad

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded